Online rozhovor s dietoložkou Karolínou Hlavatou

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odborná garantka
velikost textu:
vydáno 2.10.2018 11:00
Tlustých lidí v Česku neustále přibývá. Na vině je špatný životní styl, který se mnohdy dědí z generace na generaci. A proto bývá pro některé lidi těžké vyznat se v tom, co je vlastně zdravé. Jak by měl vlastně takový ideální jídelníček a pohyb vypadat, poradí v úterý od 11 hodin v online rozhovoru dietoložka Karolína Hlavatá.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 2. října 2018 do 11:45

OTÁZKA: Dobrý den, co si myslíte o trendu Low Carb High Fat? Jsou zde i nějaká zdravotní rizika? Anton
PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odborná garantka ODPOVĚĎ: Dobrý den, určitě tu rizika mohou být. Jednak nízký příjem vlákniny, možný nedosattek vitaminů B 12 a pak nevhondá skladba tuků. Pokud si někdo z celého vezme jen "high fat" bez rozlišení skladby mastných kyelin, může si zvýšit hladinu cholesterolu. Za problém považuji i nepříjemné bažení po sacharidech. 2.10.2018 12:36
OTÁZKA: Tloustnout jsem začala díky sedavému zaměstnání a nepravidelnosti v jídle. Jsem (alespoň si myslím) klasický příklad "tloustnutí z podvýživy". Nyní jsem už druhý rok v důchodu, jím (téměř) pravidelně, ale nemám potřebu jíst tolik, kolik bych měla, když si to dám do tabulek. V podstatě tedy tělo podvyživuji dál...Je mi 61 let, měřím 182 cm a mám 88 kg. Pohyb mám denně - dlouhé procházky v terénu (5-15 km rychlou chůzí) = musím denně, jinak mám "potíže" s koleny, občas kolo, cvičení sporadicky. Jak donutit tělo jíst víc??? Děkuji. Olga
PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odborná garantka ODPOVĚĎ: Dobrý den, zkuste si nosit svačiny s sebou, na jídlo prostě nezapomínejte, jezte častěji menší porce. Motivací by vám mělo být, že když dodáte tělu všechny potřebné živiny, budete se cítit méně unavená, budete bojovat proti osteoporóze, atd. 2.10.2018 12:38
OTÁZKA: Dobrý den, ráda bych věděla, co si myslíte o ketodietě. Je příjem tak velkého množství bílkovin pro člověka zdravý? Katka
PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odborná garantka ODPOVĚĎ: Dobrý den, o bílkovinách se v poslední době hodně mluví, zejména v souvislsoti s jejich nedostatečným příjmem. Bohužel mnohdy z toho vzejde názor, že čím více, tím lépe. Pravda to však není. Studie ukazují, že dlouhodobě nadměrný příjem bílkovin, zejména živočišného původu, může být rizikový a to především u lidí produktivního věku. Za ideální je považován příjem bílkovin nepřevyšující 20 % z celkového energetického příjmu a zastoupení bílkovin rostlinného a živočišného původu v poměru 1:1. Zkrátka, nic se nesmí přehánět:-) Vzhledem k tomu, že toto je poslední dotaz, děkuji všem za zajímavé otázky a přeji krásný podzim plný dobrot ze sezónních darů přírody:-) Karolína Hlavatá 2.10.2018 12:42

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.