Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Česká kuchyně - recepty nejen pro kuchařky

Česká kuchyně nabízí klasické recepty pro všechny kuchařky, které mají rády klasická česká jídla. Česká kuchyně je tradiční a nelze ji ničím nahradit. Staňte se pravou šéfkuchařkou.

Vánoční cukroví: rohlíčky, plněné ořechy a košíčky se slaným karamelem

10.12.2016  0:56
Do Vánoc sice zbývají ještě dva týdny, ale na pečení cukroví není rozhodně brzy. Plněné ořechy a vanilkové rohlíčky jsou v mnoha domácnostech klasikou. Vyzkoušet můžete i netradiční ořechové...  celý článek

Udělejte dětem radost vánočkou a sobě domácím vaječným koňakem

3.12.2016  0:38
I druhá adventní neděle se nese v českých domácnostech v duchu předvánočních příprav a pečení. Zpříjemněte je dětem domácí vánočkou a sobě úžasným vaječným koňakem nebo svařeným vínem.   celý článek

Svatomartinská husa krok za krokem. A rohlíčky jako sladká tečka

10.11.2016  11:04
Na svatého Martina velí česká tradice upéct si husu a zapít ji mladým vínem. Prozradíme vám, jak docílit křupavé kůrčičky, kdy sbírat tuk i co dobrého k ní zakousnout. A nezapomeneme samozřejmě...  celý článek

Potraviny, které podporují funkci jater. Vyzkoušejte kapustu i artyčok

1.11.2016  0:00
Největší žláza lidského těla plní řadu nezbytných úkolů, bez kterých by náš organismus nemohl fungovat. Poradíme vám, jak náročnou práci této „biochemické továrně“ usnadnit.  celý článek

Zákusky z říše snů: brownies, karamelové loďky, ořechový koláč

22.10.2016  0:14
Sladká tečka. Zlatý hřeb nedělního oběda. Nepostradatelný doplněk odpolední kávy nebo čaje. Zákusky mají na našich stolech své místo a hned tak něco je nenahradí. Nechte se inspirovat...  celý článek

Nejlépe zahřeje poctivá polévka. Zkuste ji podle Koko nebo Pauluse

12.10.2016  11:00
Spolu s klesajícími teplotami nastává ideální doba na misku teplé polévky. Následující recepty můžete až do čtvrtka ochutnat na pražském Andělu, kde je připravují přední čeští kuchaři pro...  celý článek

Nekonečné možnosti dýní: polévka, kari, bábovka i dort

24.9.2016  0:40
Podzim se právě přihlásil o slovo a spolu s ním se můžeme těšit na nové sezónní suroviny. Kromě cukety, hub a jablek patří podzimní vaření zejména dýním, které jsou úžasně variabilní: připravíte...  celý článek

Dobrý a zdravý oběd? České školní jídelny se lepší, záleží i na rodičích

20.9.2016  0:56
Pro zdravý vývoj dětí je zdravá a pestrá strava nezbytná. Většina z nás si ze školních jídelen ale pamatuje zejména UHO, všudypřítomné knedlíky, naprosté minimum ovoce a zeleniny a snahu...  celý článek

Rostou? Houby využijete ve slaném koláči i v omáčce se švestkami

17.9.2016  0:52
Smaženici už určitě máte v malíku, takže je načase vyzkoušet trochu jiné kombinace chutí. Třeba houby s tymiánovou riccotou, zapečené ve slaném koláči anebo spojené v omáčce se švestkami.  celý článek

Šest potravin, které mohou chránit před Alzheimerovou chorobou

8.7.2016  0:00
Roztržitost, neustálé ztrácení klíčů a zapomínání jmen může působit vcelku nevinně nebo dokonce legračně. Ale tyto příznaky mohou být počátkem Alzheimerovy choroby, která je velmi závažným a...  celý článek

OBRAZEM: Jahody vás potěší v tiramisu, domácí zmrzlině i v těstíčku

24.6.2016  0:33
Jahody jsou letní radostí. Pokud se vydáte na samosběr nebo jich máte plnou zahradu, možná vám už dochází nápady na jejich možné úpravy. Přinášíme vám klasické i netradiční recepty na jahodové...  celý článek

Pět tipů pro nákup chřestu od šéfkuchaře i s výbornými recepty

15.4.2016  9:09
Možná kolem něj chodíte v supermarketu nebo u zelináře, ale nevíte si s touto českou lahůdkou rady. Lukáš Želechovský, šéfkuchař pražského Buddha-Bar Restaurantu poradí, na co si dát pozor při...  celý článek

Na Velikonoce nesmí chybět bylinky a jehněčí. Skvělá je i slovenská baba

24.3.2016  0:10
V dnešní době se uchovalo už jen pár tradic a málokdo dodržuje velikonoční období tak, jak tomu bylo dříve. Bez některých velikonočních dobrot si ale tyto svátky představit nelze. Přinášíme vám...  celý článek

Retro vaření: šunková rolka, kuře s broskví a míša řezy vás vezmou do 70.let

20.3.2016  0:16
Zasteskne se vám někdy po starých dobrých časech? Pojďte se s námi vydat na kulinární cestu do minulosti českých restaurací a pohostinství a nahlédněte do jejich typické nabídky.   celý článek

Polévka zahřeje nejlépe: uzená zelňačka, mrkvový krém a thajská tom yum

11.2.2016  0:03
Polévky jsou grunt, obzvlášť ve větrném a chladnějším počasí nás nic nezahřeje lépe. Inspirujte se recepty předních českých kuchařů, kteří prodávají tento týden své polévky v rámci charitativní...  celý článek

Nastal čas masopustu a zabijaček. Udělejte si domácí paštiku nebo šunku

6.2.2016  0:35
Oslavy masopustu vrcholí a na mnohých místech v Česku se stále ještě provádí domácí zabijačky prasat. Ale i když nebydlíte na vesnici a nemáte v chlívku vepříka, můžete si doma připravit...  celý článek

Trendy v jídle v roce 2016: skandinávská kuchyně, raw i kvašené výrobky

27.1.2016  0:38
Jaké typy restaurací a jídel budou letos populární? Jakým směrem se ubírají nápady na nové podniky, kde máme mezery, co budeme žádat od výrobců? Zeptali jsme se odborníků v oblasti gastronomie,...  celý článek

Vindaloo a chillibuchta prověří, jestli máte plechovou hubu

15.11.2015  0:54
I když pálivé jídlo není v české kuchyni běžným jevem, chilli papričky si pomalu nacházejí cestu i k Čechům a Češkám. Stále přibývá klání v pojídání nejpálivějších papriček nebo jídel, ale i...  celý článek

Kanec si rozumí se šípky i zelím. Báječné kančí ragú i roláda

1.11.2015  0:50
Se šípkovou nebo se zelím? I tento podzim se můžete pokusit rozlousknout odvěkou otázku českých příznivců zvěřiny. Spolu s několika šéfkuchaři jsme pro vás vybrali chutné recepty z kančího masa,...  celý článek

Rakvička, větrník, laskonka. Jak upéct nej české zákusky podle Fabešové

25.10.2015  0:18
Jsou to stálice v nabídce českých cukráren, bez kterých si mnozí z nás nemohou představit rodinnou sešlost nebo posezení s kávičkou. Cukrářka Iveta Fabešová se s námi podělila o recepty na...  celý článek

Děti vládnou českým kuchyním. Vaří i ty vaše? Pošlete video

14.10.2015  0:01
Do Česka dorazila vlna dětského vaření a kromě nepořádku s sebou přináší i spoustu legrace a zajímavých chutí. Propadly vaření také vaše děti? Za video, které nám pošlete, můžete vyhrát dětskou...  celý článek

Recepty z první republiky: karbanátky z hub, hovězí na madeiře a omeleta

13.10.2015  0:32
Pozapomenuté chutě z českých kuchyní z dob našich prababiček a pradědečků se rozhodly vzkřísit Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková ve své Kuchařce první republiky. Podle nich tehdejší recepty...  celý článek

Co s nadúrodou jablek: božský nepečený dort nebo jablka s marcipánem

27.9.2015  0:20
I největší milovníci jablek začínají být touhle dobou přejedení štrúdlem. Zkuste netradiční recepty z jablek. Nepečený jablečno-mrkvový dort, jablka zapečená s marcipánem a tarte tatin, který...  celý článek

Plněná rajčata a omeletka s rýží. Dochuťte je jedlými květy babího léta

30.8.2015  0:10
Být kytkožroutem dostává v posledních letech nový význam. Spolu s milovnicí jedlých květin Janou Vlkovou se Češi a Češky učí, jaké rostliny ze zahrádky i přírody mohou ozvláštnit jejich...  celý článek

Čtenářský recept: Taštičky plněné meruňkovou marmeládou

4.8.2015  9:00
Posíláte nám své recepty do soutěže Moje letní dobrota.   celý článek

Z Dity P. je šťastná maminka a manželka. Upečte si s ní buchtu na plech

8.7.2015  0:00
Život kuchařky Dity P. se po svatbě a narození syna změnil, ale láska k vaření jí zůstala a dokonce získala nový rozměr. Těhotenství i první měsíce synova života byly ve znamení budování nových...  celý článek

Čas raných brambor. Jsou zdravé a skvěle chutnají s máslem a bylinkami

30.6.2015  0:27
Přemýšleli jste někdy o rozdílu mezi pozdními a ranými bramborami? Možná budete příjemně překvapeni, že kromě lepší chuti jsou také zdravější. Poradíme vám, jak je upravit.  celý článek

Jahody, kam se podíváte. Nadchnou v polévce i smažené v těstíčku

27.6.2015  0:08
Jahody jsou sladkým a chutným důkazem toho, že i když si počasí dělá, co chce, léto už je v plném proudu. Báječné jsou samozřejmě i samotné nebo jen tak se smetanou, pokud byste si s nimi ale...  celý článek

Polévku z jarní cibulky máte za pět minut, olizování za ušima zaručeno

18.6.2015  0:06
Na jaře a v létě nemíváme náladu na dlouhé vyvařování, čerstvou zeleninu by to beztak připravilo o skvělou chuť a cenné vitaminy. Šéfkuchař Jan Kracík z restaurace Pot Au Feu proto připravil pro...  celý článek

Ředkvičky jsou vitaminová bomba. Jak z nich udělat tatarák či remuládu

26.5.2015  0:57
Ředkvičky na pultech zelinářů přímo vybízí k zakousnutí se do jejich šťavnatých a někdy i pikantních kořenů. Můžete je jíst samotné, obložit si jimi chleba, přidat je do salátu nebo propůjčit...  celý článek

Pět kroků pro zdravější grilování: vlastní marinády i více zeleniny

17.5.2015  0:47
Opékání masa na žhavých uhlících je oblíbená česká letní kratochvíle. Bohužel se grilování neřadí zrovna mezi nejzdravější způsoby úpravy potravin. Přečtěte si pět tipů, jak jej udělat o trochu...  celý článek

Už dozrává chřest, nachystejte z něj rovnou tři úžasné chody

8.5.2015  0:04
Český chřest patřil k vyhlášeným evropským lahůdkám, pak byl označen za buržoazní zeleninu a nyní se čeští farmáři i kuchaři snaží o jeho návrat do našich kuchyní a na talíře. Vyzkoušejte si...  celý článek

Fazole a čočka vám zachutnají ve čtyřech netradičních receptech

26.4.2015  0:21
Hrachová kaše a čočka nakyselo se vám už zajídají? Luštěniny nabízejí pestrou paletu živin a vitamínů, ale i chutí. Vyzkoušejte fazolovou polévku s asijským nádechem, luštěninový nákyp a další...  celý článek

Na nedělní stůl naservírujte výtečnou českou klasiku jako od babičky

19.4.2015  0:19
Máte rádi spojení klasické české kuchyně jako od babičky s novými nápady? Pak vás nadchnou tradiční recepty šéfkuchaře Radka Kašpárka, které můžete ozvláštnit méně běžnou přílohou jako...  celý článek

Šest skvělých velikonočních receptů: od mazance po paštiku

4.4.2015  0:43
Pokud byste rádi trochu vylepšili velikonoční tabuli, nechte se inspirovat nápady kuchařů a pekařů od Kašperských Hor přes Prahu až po Velké Karlovice. Milovníci italské kuchyně pak mohou...  celý článek

Slízněte smetanu: domácí zmrzlina, creme brulée a plovoucí ostrovy

7.3.2015  0:23
Poctivou chuť smetanových dezertů ocení každý. Domácí zmrzlinu s karamelem a ořechy ani nenecháte pořádně ztuhnout, jak se vám budu sbíhat sliny. Plovoucí ostrovy vás přesvědčí, že krému není...  celý článek




mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.