Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Poradna je od 18.2. do 26.2. 2017 z důvodů dovolené pozastavena. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobry den,
jsem ve 14. tt a mam 20mesicni dceru. Pristi tyden s ni mam jit na ockovani vakcinou MMR. Detska lekarka nepovazuje tehotenstvi za kontraindikaci, ja si to chci radeji overit. Jde o zivou vakcinu a bojim se, aby dcera nemela lehci formu jedne z ockovnych nemoci a ja to nedostala od ni. Je mi 30 let, nevim, zda jsem tyto nemoci prodelala ci se proti nim drive ockovalo..
Predem dekuji za odpoved - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Důvěřoval bych doporučení dětské lékařky

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jsem ve 20+5 týdnu těhotenství a pořád necítím pohyby dítěte.Je to v pořádku? Dle lékaře je miminko váhově i vzrůstově v pořádku, na ultrazvuku čilý. - otázka upravena poradcem
Jindřiška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o nic výjimečného. Pokud je na UZ plod v pořádku, není třeba mít obavy

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

jsem v 17 tt a pracuji ve školství. Dnes, když jsem v ruce horký čaj do mě omylem narazil žák a
téměř polovinu hrníčku jsem si vylila rovnou na břicho (okolí pupíku a pod pupíkem), chladila jsem, ale přesto bylo břicho zarudlé, citlivé, bolestivé, puchýře se nevytvořily.
Chtěla bych se zeptat, zda horká voda mohla nějak poškodit miminko a zda jsem něco nezkazila chlazením.

Velice děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
BARBORA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že ani polití horkým čajem ani následné chlazení plodu nijak neublížilo

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, po jak dlouhé době se dostaví příznaky těhotenství např. chuť k jídlu? Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to individuální - někdy po 10-14 dnech, někdy se vůbec žádné příznaky nemusí objevit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktrore,po 5ti pozitivních testech jsem zjistila,že jsem těhotná,k lékaři jdu až příští týden,bolí mě prsa,ale nemám nijak nafouklé břicho,ani pocit nafouklého břicha,je to normální? s pozdravem Jana B.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Považuji to za zcela normální

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Zdravím Vás pane doktore,
je mi 31 let, jsem v 5tt, zatím těhotenství nepotvrzeno doktorem, ale mám pozitivní těhotenské testy, bolesti v podbřišku, mírné nevolnosti od žaludku. Minulé těhotenství skončilo v 6tt březnu AB missed.
Pan doktor mi minule řekl, že jakmile znovu otěhotním, nechá mě do konce 4. měs. na neschopence. Potrat neprovázely žádné další komplikace, proběhlo to bez kyretáže. Nyní jsem začala jsem brát utrogestan, který mi zbyl. Jste v tomto stejného názoru - preventivně zůstat doma? Mám sedavé zaměstnání v kanceláři, myslím, že si od práce dokáži udržet odstup a nestresovat se. Říkám si, že by mi spíše prospělo do práce chodit a být v pohodě, než být na nechopence doma. V červnu jsme chtěli letět do Řecka (9tt)- byl byste pro 2h let letadlem?
Děkuji za Váš názor,
AŠ. - otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že v neschopnosti nutně být nemusíte. Záleží hodně na Vás. Utrogestan doporučuji, když už jste ho začala užívat, brát do konce 8. týdne. Bude-li vše v pořádku, myslím, že je možná i letecká dovolená v Řecku. Vše ale opravdu musí probíhat zcela bez komplikací a samozřejmě nesmíte být v pracovní neschopnosti.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore,

Jsem v 18+2 tt a pri dnesni kontrole mi muj gynekolog oznamil, ze placenta prekryva branku. Dr mi radeji napsal neschopenku a naridil klid. Jaka je pravdepodobnost ze placenta migruje? Jsem z toho dost zoufala. - otázka upravena poradcem
Lili
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobnost, že se placenta vysune vzhůru, je dle mých zkušeností minimálně 75%

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 7.týdnu těhotenství (po několika letech neúspěšných pokusů-od puberty opakovaně poruchy menstruace, zejm.po záměrné redukci tělesné hmotnosti). Taktéž mám heterozygótní formu Leidenské mutace a autoimunitní tyreoiditidu. Mojí sestře byla loni diagnostikována celiakie (chronické průjmy, bolesti břicha, nevolnost-sérologie negativní, biopsie pozitivní). Mně byla taktéž nabrána sérologie-negativní. Biopsii jsem nepodstoupila, žádné příznaky nemám. Nyní mi bylo mojí gynekoložkou doporučeno držet bezlepkovou dietu z důvodu možného potratu na podkladě celiakie. Prý stačí dietu držet pouze v 1.trimestru. Chtěla jsem se zeptat na Váš názor-zda je toto opatření dostačující, zda bych měla držet dietu i v dalším průběhu těhotenství, popř.zda např.po 1.trimestru zkusit dietu vysadit a nechat si znovu nabrat sérologii.Nechci dietu držet zbytečně, na druhou stranu, nerada bych něco zanedbala a o dítě tak, třeba i v pozdějších stadiích těhotenství, přišla. Děkuji za odpověď.
- otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bezlepkovou dietou určitě nic nepokazíte. Ale nemáte-li celiakii jednoznačně prokázanou, doporučil bych dietu maximálně v prvním trimestru. Podrobnější informace by Vám mohl podat spíše než gynekolog specialista na celiakii.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pán doktor hrozí niečo babetku ak si zafarbit vlasy farbou normálnou nie amoniakovou ? Som 32 týžden dakujem
Dida
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že plodu nic nehrozí. Přečtěte si ale pečlivě informace výrobce

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den v prvnim trimestru jsem brala pravidelne femibion..v druhem trimestru beru femibion 2, ale uz ne tak pravidelne ob den..vadi to moc? a rovnou bych se chtela zeptat .chdim na kontroly co mesic a je to pro me nekonecne cekani jestli je miminko v poradku.tak sem si koupila teh.test abych se aspon trochu ujistilaze stale jsem tehotna..myslite ze je to dukaz kdyz sou dve carky?
nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užívání Femibionu 2 jen občas nevadí.

Pozitivita těhotenského testu nemá žádný význam. Dvě čárky by byly přítomny i v případě, kdy by se plodu něco přihodilo. Chcete-li uklidnění, pořiďte si přístroj pro poslouchání srdce plodu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den je možné na sobě 2 tydny po styku zacit pozorovat nepatrne naznaky tehotenstvi ? Napr. pohyb v podbrisku, tlaciva bolest , bolest hlavy.. Dekuji
Linda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

2 týdny po početí může žena pociťovat určité známky těhotenství - například změny chutí, nevolnost, častější močení, zvětšení prsů,  intenzívní vnímání vůní a zápachů, aj. Pohyby v podbřišku ani bolesti mezi běžně pociťované časné příznaky nepatří

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den. Přišla jsem o ditě v 38 tt. Den předtím měla jsem ctg a činnost byla ok, citila jsem ale že se dítě moc hýbe. Lekář řekl že je to normalní. Následující den už dite nežilo. Víte co se mohlo stát? Těhotenství postupovalo normalni. Děkuji.
Lena J.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den Příčinu této tragické události by měla ozřejmit pitva. Jedna z možností je uzel na pupečníku, ale jen spekuluji... .K tomu, abych se mohl  zodpovědněji vyjádřit, nemám dostatek informací.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den. Jsem v 27+5tt těhotenství a potřebovala bych zjistit kdy jsem otěhotněla. S přítelem jsem měla pohlavní styk 27.8.2016 a pak jsme se na chvíli rozešli. Moje poslední ms jsem měla 3.10.2016, které byly velice krátké slabé a bezbolestné. Jelikož jsem po operacích, tak jsem je vždy měla bolestivé a velice silné. Kamarádka měla oslavu 15-16.10.2016 a já měla pohlavní styk s kamarádem, pak už jsem ms nedostala. S přítelem jsem se poté dala zpátky dohromady, ale už delší dobu jsem nejistá čí miminko je. Svého přítele miluji a zda je možné že miminko je jeho? Termín mi vychází 13.7.2017. Děkuji za odpověď
Emma Š
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Datum početí lze poměrně přesně (+-3dny) odhadnout z UZ vyšetření provedeného na přelomu 1. a 2. trimestru. Od stáří těhotenství zjištěného při vyšetření odečtěte 2 týdny a výsledek odlistujte od data vyšetření zpět v kalendáři. Pokud tedy bylo např. uvedeno stáří 12+5, odlistovala byste 75 dní (10 týdnů a 5 dní). Zjištěné datum je pravděpodobným dnem početí.

Po narození lze otcovství určit genetickými testy

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý deň

chcela by som sa opytať ohrozujú infekcie napr mikozy plod babatka?

som v 7 mesiaci a uz 2x som prekonala infekciu a ma podozrenie ze opať asi budem mat.
dakujem za odpoved - otázka upravena poradcem
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud máte na mysli pomnožení kvasinek v pochvě, je riziko pro plod minimální

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den! Je mi 30 let a jsem podruhé těhotná, nyní 15tt+5. Od roku 2012 občasně trpím na migrény. Především před menstruací. Jsou období, kdy se objevují častěji (cca 1x měsíčně), ale někdy nemám ani jednu ročně. V minulém těhotenství jsem měla pouze jediný, silný záchvat ve třetím trimestru - pomohl mi odpočinek a paralen. V současném těhotenství jsem měla migrénu už 3x. S čím to může souviset? Nedělám / snažím se vyhýbat všemu, co vím, že mi migrénu může spustit. Může to mít nějaký vliv na dítě? Mám to nějak řešit? Děkuji za odpověď.
Silva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobý den.

Vzniku migrén přesně nerozumíme. Riziko pro plod je naštěstí minimální. Poradit, jak dále postupovat, by mohl nejspíše neurolog zabývající se problematikou migrén. Někdy dle mých zkušeností pomáhá intenzívní pitný režim, tedy příjem minimálně 2,5-3 l tekutin denně.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den byla jsem na NT testu..doufam ze to pisu spravne ve 13 tydnu..doktor musel doplnit do pc ze mimi ma nosni kustku a dalsi veci a pote rekl ze test vysel negativne..musi se teda delat tripl test?
žaneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobý den.

Pokud byl prvotrimestrální screening proveden specialistou, včetně vyhodnocení výsledku krevních testů, a výsledek je negativní, není podle mého názoru triple test nutný

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den sem teh.v 16 tydnu a objevila jsem ze mam takovou tu caru linea negra,ale zatim pouze pres pipinu..je to normalni?
- otázka upravena poradcem
nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to běžné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
kolik kyseliny doporučujete pro těhotnou a kdy (kolik měsíců před otěhotněním)? Vím, že klasické doporučení je brát kyselinu listovou, to je ovšem její syntetická forma a tělo si ji musí přeměni.Některé ženy mohou poblém kyselinu listovou na její aktivní formu přeměňovat. Proto mě zajímalo, zda se u ženy, u které mutace tohoto enzymu nebyla zjištěna, nahradit doplňování kyseliny listové plně 5-methyl-tetrahydrofolátem (pro jistotu). Jsou ekvivalentní? Je nějaká maximální dávka, kterou se nedoporučuje překračovat, a pokud ano, co pak způsobuje? To samé by mě zajímalo pro muže. Ti prý mají rovněž brát kyselinu listovou jako prevenci VVV dětí. Tedy kolik a kdy mají brát a jestli lze nahradit kyselinu listovou folátem? Je něco dalšího, co muž kromě obecných zásad zdravého životního stylu může udělat,aby sperma bylo co "nejkvalitnější" - je např. vhodné suplementovat i navíc vit. B6 a B12 jakožto látky podílející se na dělení buněk, syntéze DNA snížování homocysteinu? - otázka upravena poradcem
Petr Svoboda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

U žen, které plánují početí, doporučuji užívat některý pro toto období navržený multivitaminový preparát.

Užívat je vhodné začít 3 měsíce před plánovaným otěhotněním.

Zejména je pak důležitá kyselina listová v prvním trimestru.

Pokud by nebyl problém v přeměně kyseliny listové na aktivní metabolit, stačí při běžné stravě doplňovat 1 tbl přípravku Acidum folicum denně (10mg kyseliny listové).Tento vitamin ale  není toxický ani při poměrně vysokých dávkách - nevadí tedy ani, pokud žena užije více.

U muže je dle mých znalostí užívání kyseliny listové a jiných vitaminů v prevenci poruch vývoje plodu méně důležité

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den..jsem v 15. tydnu tehotenstvi a tak trochusem nachlazena..bylo mi rano velice slabo a oblevalo me vedro..je to tim nachlazenim nebo hormonama
nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Spíše jde o následek nachlazení. Ale na dálku se to těžko dá spolehlivě  posoudit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den sem v 15 tydnu tehotenstvi a v praci jsem se bouchla o dvirka do boku brichaneni to primo do bricha ale jakoby v boku nad kycelni kosti..mohlo se neco stat miminku?
nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podle mne by se plodu nemělo nic stát.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý den. jsem v 8t tehotenstvi byla jsem u gynekologa kvůli špiněni a řekl že je vše v pořadku jen sem dostala leky hormonalni kvůli potratu.a kontrolu za tyden.Ale večer jsem začala silně krvácet a už to trva 5 dni :-( mam jit dřive na kontrolu nebo mam to vydržel mam strach co mi řekne.
andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud krvácení zesílilo, myslím, že by byla vhodná časnější kontrola

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den! Je mi 30 let, jsem podruhé těhotná, nyní ve 22tt. V minulém těhotenství mi byla ve třetím trimestru zjištěna gardnerella a zlatý streptokok. Já i partner jsme dostali antibiotika, a já pak ještě nitrožilně před porodem (který ale proběhl do hodiny po podání). Necelý týden po porodu jsem byla na pohotovosti kvůli zánětu (bylo to přes Vánoce), na stěrech jsem měla streptokoka a stafilokoka, dostala jsem další antibiotika a betadinové čípky. Po "doléčení" jsem dostala hnisavou angínu, která zmizela až po dvou baleních dalších antibiotik. Celou dobu šestinedělí jsem bojovala s kojením, protože syn ho někdy bojkotoval. Jde mi o to, že jinak jsem zdravá (do té doby jsem měla poslední antibiotika tak v 18 letech a od té doby - dva roky - jsem neměla ani rýmu). Nechci, aby se to opakovalo. Je nějaký způsob, jak můžu ovlivnit přítomnost bakterií v pochvě, aniž bych musela brát antibiotika ve třetím trimestru? Je nějaká prevence? Snažím se jíst zdravě, bez cukru a co nejméně přídavných látek a kyselinotvorných potravin. Děkuji předem za odpověď. - otázka upravena poradcem
Milena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádnou spolehlivou prevenci bohužel neznám. Vše ale může proběhnout i tak zcela bez komplikací.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
Chci se informovat, zda-li může jít o těhotenství. Příznaky krom bolesti bradavek před MS a lehké občasné nevolnosti k večeru opět před MS nemám. Nicméně v lednu jsem měla nechráněný styk. Od té doby uz probíhá třetí menstruace. První byla stejně silná jako vždy a 3.den vypadlo i pár větších kousků. Nicméně menstruace v březnu a teď je taková slabší. Na vložkách toho moc není, spíše jde vše při močení. Trvá to ale pět dní a šestý den už jen spinenina toaletním papíře. Bolesti břicha jsou jako vždy. Dělala jsem si 3 různé tt + tt z krve pro domácí užití( Zap HCG). Vše negativní. Na pravém prsu mám ale trochu tvrdší mléčnou žlázu, vždy ca 8 dní před menstruací . Myslíte si že je z důvodu těhotenství navštívit lékaře? Některé ženy prý mají MS, negativní TT a i přesto byli těhotné. Co myslíte? Moc děkuji - otázka upravena poradcem
Vanda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při několika  negativních testech je těhotenství prakticky vyloučené

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor este poprosim o vysvetlenie písala som Vám ze moj 4 ročný synček prekonal mononukleózu ale sa nevie kedy to bolo. Ja som v 31 tyzdni tehotenstva a sestra mi stále hovorí ze si mam dať urobit na ňu testy lebo ze je to nebezpečne pre dieta ze jej nejaký lekár vravel ze može moje babetko nejakým spôsobom zaostávať v raste. Včera som absolvovala tretí ultrazvuk a Lekarka mi vravela ze babetko je v poriadku lenFL je 54,92 na 29w01-15da napísala mi záver plod bez známok ohrozenia hypoxiou .FemurY pod 5 pctl (predpokladám familiárny pôvod )mam sa niečoho obávať ja a manžel miesme vysoký . S/d 4,64 vdaka som podľa ultrazvuku 31/3 pekny den
Ida
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Testy nemají podle mne smysl. Zabránit případnému propuknutí nemoci stejně nelze. Riziko je ale, jak jsem Vám již odpovídal, malé.

Ani UZ nález podle mne nezakládá nějaký důvod k obavám

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Monoukleoza a citomegalovirus v tehotenstve som 31 týžden a moj synček prekonal mononukleózu .je potrebné si robit to vyšetrenie može to nejako ovplyvniť vývoj babetka alebo mna samu? Dakujem
Ida
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Pokud se Vy sama nenakazíte, plodu nic nehrozí. V případě, že byste se nakazila, záleží na tom, jak by onemocnění probíhalo. Riziko přenosu na dospělého jedince  je ale poměrně malé.  A měla-li jste již dříve mononukleózu, je opakovaná nákaza  velmi vzácná.

Testování u Vás podle mne nemá smysl

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Monoukleoza a citomegalovirus v tehotenstve som 31 týžden a moj synček prekonal mononukleózu .je potrebné si robit to vyšetrenie može to nejako ovplyvniť vývoj babetka alebo mna samu? Dakujem
Ida
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den, pane doktore.
Tento týden se mi nedostavila menstruace, těhotenský test je pozitivní. To jsme samozřejmě rádi, ale minulý týden jsem měla svědění a pálení a bezhlavě jsem použila jenamazol. Myslíte, že bych tím mohla plodu v tak brzkém těhotenství ublížit?
Děkuji za odpověď,
Kateřina - otázka upravena poradcem
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podle mého názoru žádné poškození plodu nehrozí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den. Uzivam hormonalnu antikoncepciu a zabudla som uplne uzit predposlednu tabletku v 3. tyzdni. Nasledne som v ten den a dalsie 3 dni mala nechraneny pohlavny styk. Je riziko tehotenstva velke?
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko otěhotnění není velké. Na příbalovém letáčku bývá uvedeno, jak postupovat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den! Jsem ve 13tt a zatím pouze hubnu - od začátku těhotenství asi 3 kg. Není to tím, že bych zvracela nebo nejedla - jím pravidelně a zdravě. Mám i dost pohybu. Můj gynekolog se mě na poslední prohlídce začal dost vyptávat. Chci se zeptat, kdy je na místě se váhou v těhotenství znepokojovat (ať už přibýváním nebo úbytkem)? Děkuji!
Pavlína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Znám několik žen, které, byť se normálně stravovaly, za těhotenství zhubly téměř 10 kg a porodily zdravé dítě běžné hmotnosti. Normální to ale není a je třeba vývoj těhotenství pečlivě sledovat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň pán Doktor, mám taký problém, teraz som v 5tom týždni tehotenstva a minulý týždeň som začala brať vitamín B17 - APRICARC a keď som si vitamín vzala 5. deň, vtedy som si prečítala, že je to nevhodné pre tehotné, chcem sa spýtať, či som mohla nejako poškodiť vývoj plodu?
Veľmi pekne ďakujem za odpoveď - otázka upravena poradcem
petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko vzniku vývojové vady plodu není v takto časném těhotenství podle mne vysoké. Přesně ho ale dokáže posoudit jen genetik

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
jsme v 19. týdnu těhotenství, čeká mě tedy ultrazvuk na zjištění vývojových vad. Můj gynekolog odesílá pouze k jednomu určitému specialistovi, vím, že s ním již spousta mých kamarádek nebyla spokojena. Mohu tedy absolvovat toto vyšetření u tohoto specialisty a zajít si i k někomu jinému? Nebude s tím nějaký problém kvůli pojišťovně? Případně kolik toto ultrazvukové vyšetření stojí, že bych si ho zaplatila případně sama.
Děkuji Vám za odpověď a přeji pěkný den. - otázka upravena poradcem
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obvykle gynekolog, pokud sám toto vyšetření neprovádí, vystaví na tento speciální UZ žádanku a na jejím základě ho pak pojišťovna specialistovi proplatí. Pokud navštívíte ještě jiného specialistu, budete pravděpodobně muset vyšetření uhradit. Nemusí tomu ale tak být vždy. Záleží na dohodě s konkrétním lékařem. Cenu bych odhadoval někde kolem 1000 Kč a výše

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, pane doktore,

jsem v 15 tydnu tehotenstvi a rada bych se Vas chtela zeptat na Vas nazor ohledne letu letadlem. Muj gynekolog mi nedal jednoznacnou odpoved, jestli ano, nebo ne. Jen ze mi to nedoporucuje. Mam pry nizko polozenou placentu, v reportu mam napsano, ze placenta se vyviji ventralne.
Mam radeji zustat v CR, nebo hrozi nejake vyssi riziko pri tomto nalezu v 15 tt? - otázka upravena poradcem
Anezka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 15. týdnu, pokud těhotenství probíhá bez komplikací, je riziko letu podle mne nízké. Nízko uložená placenta je, na rozdíl od pozdějších fází těhotenství, v 15. týdnu poměrně častým nálezem.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer p.doctore jsem ve 26 ttd a mam letět ,let trvá zhruba 1:30,,,, Ale mám menší problem mam nízko uloženou placentu.(marginal placenta previal) je to problém s tím letět ??? Poraďte Děkuji za odpověď
Roxana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určité, byť malé, riziko v kombinaci s letem tento nález představuje.

MUDr. Jan Šulc

Osobně mezi 25. a 34. týdnem těhotným nedoporučuji cestovat do zahraničí. Problém je v tom, že běžné zdravotní pojištění nekryje péči o nezralého novorozence, která je extrémně drahá (i tisíce Eur/den). Riziko předčasho porodu je sice, probíhá-li těhotenství bez komplikací, malé, ale ne nulové. A pokud vím, připojištění je komplikované

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
již týden mi mešká menstruace, 3 dny po vynechání jsem měla pozitivní těhotenský test (jak papírek, tak digitální). Po dalších 2 dnech jsem test zopakovala a čárka na testu byla slabší než o tři dny dříve. Dnes je čárka na testu již jen velmi slabě patrná. Je nějaká naděje, že se jedná o prosperující těhotenství? Snažíme se o druhé miminko již více než dva roky, takže je pro mě tato situace dost zoufalá. Navíc mám jen jeden vejcovod a obávám se, aby se nejednalo o mimoděložní těhotenství. Ke své gynekoložce jsem objednaná za 4 dny, myslíte, že by mě měla vidět dříve anebo to stačí? Děkuji za předem za odpověď a přeji hezký den.
Simona - otázka upravena poradcem
Simona S.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Z intenzity zbarvení testovací čárky u testů z moče nelze činit nějaké jednoznačné závěry. Klesající intenzita zbarvení nejspíše není dobrou zprávou, ale jisté to není. Nález je třeba posoudit pomocí UZ, případně sledováním hladin HCG v krvi. Nemáte-li potíže, kontrola za 4 dny nejspíše stačí, protože, nevyvíjí-li se těhotenství správně, žádná léčba nepomůže. Na druhou stranu by ale časnější kontrola pravděpodobně vedla k rychlejšímu závěru.

Bohužel nelze ani vyloučit mimoděložní těhotenství - proto v případě bolestí vyhledejte lékaře ihned

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý deň

chcela by som sa opytať
som v 6tt pracujem v zariadeni soc služieb. Naša Kl má bercov vred. s Kl som v beznom styku som v ohorzení. čo odporučate

dakujem - otázka upravena poradcem
jANA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kontakt s osobou s bércovým vředem nepředstavuje podle mne pro Vás ani pro plod  při dodržení běžných hygienických postupů riziko

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den jdu na inseminaci chci se zeptat na léky UTROGESTAN na podporu těhotenstvý jestly je dobryý ? a jestly to k tomu nak pomuže? děkuji za odpoved
Evička,R
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Utrogestan obsahuje přirozený ženský hormon progesteron. V řadě případů může pomoci vzniku a udržení těhotenství. Není tomu tak vždy, ale nikdy nemůže tento přípravek  ublížit.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý den

som v 22t a 6 dní a posledne tri dni pozorujem ubytok hmotnosti kazdy den po 100 g
mam sa niečoho obávať? o týžden idem do poradne je potrebne to tam spomenut

dakujem za odpoved - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemyslím, že jde o signál nějakého problému.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den mam dotaz, jsem tihotna 12+4,nevyznam se v tom a na internetu to nemohu najit. dle odberu krve mam vysledky volby beta- hcg 53,50 IU/I ekvivalentni k 1,432 MoM
PAPP-A 1,330 IU/I ekvivalentni 0,460 MoM je to v poradku,jake hodnoty jsou spravne a co ty hodnoty znamenaji..dekuji - otázka upravena poradcem
nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tyto hodnoty se hodnotí počítačovým programem v kombinaci s nálezem z UZ vyšetření. Samotné tyto hodnoty nemají větší význam

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

prosím, chci se zeptat, dneska jsem 11+1 a můj gynekolog mi při minulé návštěvě řekl, že mám Utrogestan užívat do 12 tt. Nyní má bohužel dovolenou, takže se ho nemůžu zeptat, zda myslel do začátku 12tt nebo až do konce 12tt. Prosím, chci se tedy zeptat, zda mám Utrogestan užívat dále? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užívejte do konce 12.týdne

MUDr. Jan Šulc.

těhotenství
Dobry vecer .Som v 20 tyzdni tehotenstva a otcovi zistili po prekonanej tromboze vrodenu trombofiliu faktor V leiden a prothrombin hetero.Zijem v Irsku a preto sa chcem spytat ake komplikacie sa mozu u mna vyskytnut nakolko tu sa tehotne az tak nesleduju ako u nas .Dakujem za odpoved.
monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, zda jste také nosičem Leidenské mutace. Test je jsitě dostupný i v Irsku. Pokud ano, máte mírně zvýšené riziko trombózy. Záleží ale také na tom, zda máte tuto mutaci v homozygotní (na obou chromozomech) nebo heterozygotní (jen na jednom chromozomu) formě. Vážnější problémy hrozí především u homozygotní varianty.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,chtela bych se zeptat,jsem ve 32tt a nekdy citim mimco hrozne malo,treba jen chvilicku rano,jedno prevaleni v poledne a par kopnuti vecer,muzu se zeptat,kolik pohybu denne bych mela citit,aby se dalo rict,ze je miminko v poradku?
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Měla byste především pohyby cítit každý den. Ve Vašem případě cítíte pohybů méně než je průměr, ale nesignalizuje to nutně  problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,muzu se zeptat v jakem tt rozmezí by se mel provadet posledni velky UZ? sem nyni ve 32tt (miminko diky gdm odpovida 34tt),velky UZ jsem jeste nemela a ani na dalsi kontrole ve 34tt neni naplanovany.Zatím mám pouze odbery krve.
zuzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

"Velký UZ" není úplně správný pojem. Nevím, jak odlišit "velký UZ" od jiného. Standardně se v těhotenství provádí 3 UZ vyšetření - na počátku k určení počtu plodů a stáří těhotenství, mezi 20. a 22. týdnem k odhalení případných vrozených vad a mezi 30. a 32. týdnem ke sledování růstu plodu. Při gestačním diabetu je vhodné přidat další UZ vyšetření v cca 34.-35. týdnem opět především za účelem sledování růstu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň pán doktor mám neznesiteľnú bolesť v krížoch a chrbtice neviem ci je to tehotenstvom alebo skor virózou som v 29 tyzdni možem si na chrbát nanášať chladivu masť alebo svištiu proti bolesti dakujem
Ida
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji co nejdříve návštěvu lékaře - jen vyšetřením lze vyloučit hrozící předčasný porod, který se také může projevovat bolestmi zad. Ohledně mastí nevím - neznám jejich přesný obsah a tedy ani možné negativní dopady na plod

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den! Mám nízký tlak a jsem zvyklá - i nyní v těhotenství pít 1 - 2 šálky kvalitní kávy (espresso). Všude se dočítám, že během v těhotenství, ale hlavně během kojení by se měla pít jen káva bez kofeinu. Měla bych se kávy během kojení vzdát? Jaký na to máte názor?
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že 1-2 šálky kávy s kofeinem dítěti nijak zásadně neublíží - ani v těhotenství ani při kojení

MUD. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor este vas poprosim v Tom 29 týždni možem užívať paralen 500 a ak áno kolko možem zobrať dakujem
Ida
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Můžete užívat Paralen do 3 tbl za den

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor može výroza v tehotenstve alebo chrípka spôsobiť babetku nejaké komplikácie? Som v 29 týždni teploty ani antibiotiká zatiaľ neberiem . Alebo antibiotiká všeobecne majú nejaký vplyv na babo? Dakujem
Ida
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 29. týdnu je již ohrožení plodu virózou velmi malé. Existují antibiotika, která plodu neškodí - například penicilinová nebo cefalosporinová řada. Antibiotika ale na viry neučinkují

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, prosím o radu.
Jaké léky se podávají před po serkláži při občasném tvrdnutí břicha (kolem15/den)? A podávají se vždy?
Pomůžou po serkláži při tvrdnutí břicha inometacinové čípky?
Je po serkláži zakázané vstávat z lůžka i na wc, popřípadě jak dlouho? Děkuji
- otázka upravena poradcem
Vlaďka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na mnoha okolnostech - jak vypadá nález na čípku, o jak staré těhotenství se jedná, zda jde o těhotenství jednočetné či vícečetné, aj.

K tlumení tvrdnutí břicha se mohou užít přípravky s hořčíkem nebo tzv. tokolytika ze skupiny betamimetik (např. Gynipral). Někdy se podává progesteron (např. Utrogestan). Indomethacin se v posledních 3 měsících těhotenství nemá užívat.

Při tvrdnutí břicha je ale především otázkou, zde je cerclage vhodným řešením. K posouzení nemám dostatek informací.

Režim po cerclagi se řídí zvyklostmi konkrétního pracoviště.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore,
obracím se na Vás se zdvořilým dotazem, poslední menstruace byla 11.2., jsem po KET, který byl proveden 3.3.2017, dne 17.3.2017 byla hodnota HCG 78,8, dne 20.3.2017 234,9 a 22.3. HCG 318,80, nemám žádné problémy jako bolest či krvácení. Lze tento stav hodnotit jako v pořádku či nikoliv, na klinice pan doktor očekával vyšší hodnoty. Za odpověď Vám velice děkuji. - otázka upravena poradcem
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Očekával bych také o něco strmější vzestup. Vše ale může být v pořádku,  hladina HCG má spíše jen orientační význam. Klíčovým je UZ nález

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, prosím Vás chcela by som sa opýtať - čo môžem očakávať pri diagnóze Plac.na PS vľavo+ plac. succenturiata v pravej hrane uteru. Som v 21tt, dnes som bola na veľkom sone kde mi to bolo diagnostikované. Tehotenstvo je druhé, prvé dopadlo kyretom. Veľmi pekne vám ďakujem za odpoveď Lýdia
Lýdia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po porodu bude nejspíše třeba provést revizi děložní dutiny - to je jednoduchý výkon obvykle v krátké narkóze trvající několik málo minut

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den,jsem v 11+0 tydnu a posledni dva dny me opcas pres den pichne v deloze,tak na minutu pak to odezni.znamena to neco spatneho? muze to byt pretazenim z prace? nebo tim ze se zvetsuje deloha..desi me ze to neni tazeni ale jakoby pichnuti s takovym tazenim..nevim jak jinak to popsat
nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bez vyšetření není dost dobře možné posoudit, o co se jedná. Podobné potíže nemusí nic znamenat, ale jisté to není. Doporučuji návštěvu lékaře

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze