Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Poradna je od 18.2. do 26.2. 2017 z důvodů dovolené pozastavena. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobry den,jsem 7+4, v lekarne mi dali mast Clotrimazol na plisen na zadech,mohu mazat?
Dekuji - otázka upravena poradcem
Paja 30
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, můžete

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, v září minulého roku jsem byla v 8tt na revizi dělohy z důvodu missed abort. Nyní se mi podařilo otěhotnět. Minulý týden (4+1) jsem byla na UTZ, kde doktor viděl pouze dutinku 6 mm. Včera (5+0) byl nález na UTZ : sliznice 12 mm, gestační váček 6 mm a anechogenní projasnění 4 mm. Doktor mě zastrašil, že by se mohlo jednat o neprosperující těhotenství, když se váček za 9 dní nijak nezvětšil, ale pak mi řekl, že velikostí odpovídá mému 5+0, tak jsem z toho zmatená. Myslíte, že je nějaké šance, že bude těhotenství ok? Děkuji
Edita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že šance, že bude vše v pořádku, stále existuje. Z takto časných UZ vyšetření provedených v odstupu jen několik dní není dost dobře možné prosperitu gravidity spolehlivě odhadovat.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
děkuji Vám za odpověď týkající se mutace MTHFR. Dívala jsem se do těh. průkazky a mám napsáno z vyš. krevního obrazu před měsícem: TR (předpokládám trombocyty) - 190 a HB - 121, jsou hodnoty v pořádku? Mutace mthfr, kdyby měla vliv na srážlivost, tak by byla hodnota TR asi v nepořádku? Jinak Vám velmi děkuji za tuto poradnu - je k nezaplacení. - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Výsledky jsou v rámci normálu. Mutace MTHFR počet trombocytů neovlivňuje

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobr den, som v 23 tyzdni a sterom sa potvrdil stafilokok a kvasinky. Chcela by som vediet ci je ohrozene moje dieta alebo tehotenstvo. Dakujem pekne
Tamara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko pro plod je nízké. Léčba je ale každopádně vhodná

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
chtěla jsem se zeptat, zda by utzv. odhalil vady neurální trubice z nedostatku kys. listové v těle matky. Byla jsem i na triple testu, i na testu v prvním trimestru (tzv. kombinovaný screening), i na velkém utzv. ve 20 a 30 tt. Vše v pořádku. Odhalila by to tato vyšetření? Děkuji
- otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Většinu vad dokáže UZ odhalit. Rozštěpové vady patří mezi ty, které by odhaleny být měly

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý ne jsem 20tt a jedeme do liberce do babylonu na 2 dny mužu se normálně koupat v bazenu a vadí těhotenství vířivka ? děkuji
Ivet
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Koupat se můžete, pobyt v horké vířivce doporučuji omezit jen na pár minut

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,

děkuji Vám za odpovězení dotazu týkající se mthfr mutace, Femibion užívám stále i nyní v 35tt. Nemusím se tedy znepokojovat, že tato mutace způsobila nějkaou špatnou srážlivost nebo nějaké komplikace, když do teď bylo vše v pořádku? Děkuji Vám - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opravdu se obávat ničeho nemusíte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore Sulci.

Momentalne ziji v zahranici a jsem v 8 tt. Protoze jsem v minulem roce prodelala zamlky potrat, mistni dr mi pred 2 tydny pichla preventivne proti dalsimu potratu 3 injekce Pregnylu 5000. Do ted se citim velmi slaba a unavena. Obavam se, ze tyto priznaky vyvolaly prave ty injekce a bojim se , aby se mi prave z predavkovani hormonu nenarodilo postizene, nebo nemocne dite. Co si o tom myslite?
Dekuji - otázka upravena poradcem
Eliska
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o úplně běžnou léčbu. Těhotenství  by ale neměla ale nijak ublížit.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se Vás zeptat. Včera jsem byla na ultrazvuku ve 20 týdnu (20+2) a říkal, že je u miminka špatně vidět nosní kůstka, zmeřil ji jen 4 mm a zhodnotil ji jako malou, pod 5%. Bohužel výsledky ultrazvuku ze screeningu v 1 trimestru nemám žádné, protože bylo miminko špatně otočené. Všechny výsledky krevních testů mi vyšly na výbornou. Riziko trisomie 21 mi vyšla 1:4013 a triple test na riziko downa Nižší než1 z 50 000. Kromě malé nosní kůstky byl ultrazvuk ve 20 týdnu naprosto v pořádku. Mám veliký strach, aby nebylo miminko postižené. Mohu se zeptat, jaký na to máte názor? Je veliká pravděpodobnost, že bude mít miminko downův s.? Jsem objednaná na kontrolní ultrazvuk a genetiku, ale strach je veliký. Děkuji za odpověď. Dana (22let)
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že s ohledem na výsledek prvotrimsterálního screeningu není riziko postižení plodu Downovým syndromem nijak dramaticky vysoké

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
chtěla jsem se Vás zeptat, jak se pozná špatná funkce placenty v těhotenství a zda k tomu dochází často? Byla jsem na nyní v 35tt na utz. a monitoru - vše je prý v pořádku, monitor i průtoky i placenta na uzv, plodová voda také. Je vyšetření dostačující? I miminko odpovídá váhově. Děkuji Vám - otázka upravena poradcem
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Špatná funkce placenty není příliš častá. K odhalení tohoto problému se užívá kardiotokografické vyšetření (=monitor) a UZ vyšetření průtoků. Jste tedy vyšetřena tak, jak jen je to možné, dokonce bych řekl i nadstandardně.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, po rozchodu s ex přítelem jsem měla dva týdny zpoždění. Dělala jsem si 3 těhu těsty a všechny negativní. Pak jsem menstruaci dostala. Po ní jsem měla sex s jiným partnerem, ze kterého vzniklo těhotenství. Syn už je na světě, ale strašně se podobá mému ex příteli. Je možnost, že se Dr. spletl o 3 týdny a testy vycházely negativně? Dle krevní skupiny to může odpovídat na oba.
Nela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při UZ vyšetření v prvním trimestru je chyba o 3 týdny podle mne vyloučená. Negativní testy po více než  2 týdnech od styku také prakticky vylučují předchozí početí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v devátém týdnů těhotenství. A z ničeho nic vymizely všechny těhotenské příznaky, které jsem doposud měla (bolest prsou, zvrácení). O víkendu mne velmi bolely záda, bolesti střílely až do břicha, ale jak jsem si lehla tak ustoupily. Může ztráta příznaků být předzvěstí něčeho zlého. K lékaři jdu až za tři týdny na první screening, mám se odjednat dříve nebo se uklidnit a přestat se pozorovat. Děkuji za odpověď.
Jindřiška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zeslabení nebo i vymizení těhotenských příznaků nutně nesignalizuje nějaký problém. Pro Vaše uklidnění by ale určitě byla UZ kontrola vhodná v časnějším termínu než za 3 týdny

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den

som v 16tt na poslednej kontrole môj gyn sa opýtal či mi netvrdne brucho. Mam pocit ze mi tvrdne ale nie som si istá či je to ono tak raz max dvakrat za den a občas aj v noci je potrebne ho kontakotvať? občas citim aj mierny tlak v podbrušku alebo na lavom boku

moje tehotenstvo začalo potratom jedneho z plodu
v 6 tt

dakujem za opis tvrdnutia brucha odpoved čimma kontaktovat svojho lekára - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tvrdnutí břicha 2-3x za den není třeba s gynekologem řešit. Kontaktujte ho, pokud by se tvrdnutí objevovalo častěji.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsme v devátém týdnu těhotenství. Mám sedavé zaměstnání, dělám 12 ti hodinové směny. Již dvakrát se mi stalo, že po skončení pracovní doby jsem měla strašné bolesti zad, které mi vystřelovaly do břicha. Může to být nebezpečné? Jinak se cítím dobře. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně o nic nebezpečného nejde. Je třeba ale nález zkontrolovat. Bude-li vše v pořádku, byla by vhodná pravděpodobně rehabilitace. Samozřejmě lze zvážit i pacovní neschopnost

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Jsem v 10tt, bohužel moje těhotenství probíhá neskutečně bolestivě, mám křeče v odbřišku, silné migrény, ohromné bolesti zad a spousty dalších. Chtěla jsem se zeptat zda, ikdyž nerada, mohu požádat o interupci z těchto zdravotních důvodů? děkuji za odpověď
barborka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O přerušení těhotenství požádat můžete. Vzhledem k tomu, že pravděpodobně Vašim obtížím neodpovídá žádný konkrétní nález, nejsem si ale jist, zda lze žádat ze zdravotních důvodů. Záleží to na nálezu a na zhodnocení Vašeho gynekologa

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň,mám UC už druhý rok. Cítim sa dobre,laboratórne výsledky sú OK,endoskopicky sliznica hrubého čreva je kde tu drobný fliačik zápalu( tak tvrdí môj gastroenterológ). Jediný môj problém je stále počas dvoch rokov krv v stolici,ktorej sa nejdem zbaviť. Užívam Imuran 100mg/R,Pentasa sachety 2-0 2 g,Pentasa supp. 0-0-1 Mutaflor 1/R. Až mi nedávno gastroenterológ nasadil klyzmy-Enterocort,alebo Budenofalk rektálnu penu. Zabralo to super. Potom mi klyzmy znížil na ob deň,a bola som tam kde predtým :( Krv bola späť,hoci žiadne hnačky,horúčky,slabosť,nechutenstvo. Takže momentálne si ich aplikujem každý deň.Kedže je najvyšší čas( 34 r) zvažujem graviditu. Sú všetky tieto spomínané lieky v tehotenstve bezpečné? Mojej gynekologičke sa nepozdáva najmä Imuran a Klyzmy,ktoré obsahujú kortikoidy.. Tvrdí,že Imuran patrí do D kategórie kde hrozi mentálna retardácia dieťaťa. Keďže nezaberajú lieky,hrozí mi liečba biologická,kde podpisujem,že neotehotniem.Chcela by som to stihnúť ešte pred ňou,len neviem ako sa zariadiť,poprosím o radu.Ďakujem. Mgr.Lucia Urbanová.
Lucia Urbanová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V podobných případech vždy postupuji dle doporučení specialisty - ve Vašem případě tedy dle gastroenterologa. Obvykle je léčba při plánu gravidity upravena. Pokud jde o riziko podávaných léků, vždy se musí zvažovat oproti riziku samotného onemocnění. O potenciálním riziku jednotlivých léků se může případně nejpřesněji vyjádřit genetik

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý deň, chcela by som sa opýtať či v tehotenstve je zakázaný sexuálny styk z partnerom a zároveň či moze po vyvrcholení muža do tehotnej partnerky vzniknut infekcia prípadne nejak uškodiť

dakujem - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Probíhá-li těhotenství bez komplikací, je pohlavní styk možný. Riziko infekce je zanedbatelné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,jsem ve 34tt je mi 40let budu rodit ve 38tt u Apolináře císařským řezem pro nízko nasedající placentu 9mm u branky na zadní stěně.Můj gynekolog mne vyšetřil na poslední návštěvě velmi bolestivě a nešetrně a začala jsem silně krvácet.Lékař řekl,že je to běžné ať jdu domů ležet.Po dvou dnech ležení vše ustalo.Nevynechala jsem ani kontrolní monitor mého chlapečka jak se mu přes krvácení daří.Bez doporučení mého gynekologa.Vše v pořádku.Nyní mám jít opět na poslední kontrolu ke svému lékaři na zjištění streptokoka.Já se prosím ptám.Je nutné toto vyšetření,když nebudu rodit přirozenou cestou a mohu vůbec odmítnout vnitřní vyšetření,u kterého mám obavu,že dopadne naprosto stejně jako minule silným krvácením.Podotýkám,že mám zakázaný pohlavní styk a námahu.Vše dodržuji.Děkuji za odpověď.
Ilona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Stěr na zjištěni beta hemolytického streptokoka je každopádně vhodný. Pro vnitřní pohmatové vyšetření nevidím v 35. týdnu důvod. Odmítnout můžete každé vyšetření, budete to ale nejspíše muset lékaři podepsat.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
prosím Vás, jak poznám tvrdnutí břicha? jsem 34tt a od rána (tedy od dopoledne) mám pocit těžkého břicha, na pohmat je tvrdé, ale nejsem si jistá, zda se miminko nějak jinak neotočilo. Nic mě nebolí. Je to v pořádku? Postačí kontrola u dr. zítra? Nemohu potratit? - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tvrdnutí břicha poznáte pohmatem. Obvykle ztvrdne na cca minutu a opět to povolí. Někdy ale může být břicho trvale tvrdé. Je-li břicho opravdu výrazně tvrdé, doporučuji raději návštěvu lékaře ihned. Nejspíše o nic vážného nepůjde, ale bez vyšetření se to nedá posoudit

Rozhodně ale nepotratíte, maximálně v nejhorším případě předčasně porodíte. V 34. týdnu by to již neměl být až tak vážný problém

MUD. Jan Šulc

těhotenství
dobrý den som v 16 tt dnes som bola u svojho dr. ked som prišla domov prečítala som si v papieroch

DG:
Z34.0 dohľad nad normálnou prvou graviditou
Z35.0 Dohlad nad graviditou s anamnézou neplodnosti

to druhe ma dost znepokojilo neviete mi vysvetlit prečo to tam napisal? dakujem

tiež by som sa chcela opytať občas citim tlak jemný v podbrušku a na boku čo to moze byt? dakujem

- otázka upravena poradcem
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tato diagnóza se užívá, pokud jste se před otěhotněním léčila pro potíže s početím

Popisovaný tlak pravděpodobně souvisí se zvětšováním dělohy

MUD. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, prosím Vás, může se ve 3 trimestru celer a petržel? Někde jsem četla, že vyvolává prokrvení dělohy.???
Danka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neznám důvod, proč by se celer a petržel nemohla v 3. trimestru  jíst

MUD. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
chtěla jsem se zeptat na pohyby miminka. Přes den cítím pohyby méně. Ale večer se miminko hýbe i 2 hodiny v kuse. Nevadí to? Nejsou to nějaké bolestivé pohyby, ale trvají dlouho. Nemusím se znepokojovat ohledně přidušení na pupeční šňůře? - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že jde o běžný stav a nemusíte se obávat

MUDr.Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den! Můžu se zeptat, v jakém týdnu je možné potvrdit / vyvrátit vícečetné těhotenství, respektive počet plodů? Děkuji.
Michala
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Četnost těhotenství je možné spolehlivě posoudit za 3-4 týdny po početí, tedy v 5.-6.týdnu těhotenství

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den! Menstruaci mívám pravidelnou po 28 dnech. Když se nedostavila, udělala jsem si první den test - a byl negativní. Nyní po 10 dnech je jasně pozitivní. Je tedy možné, že jsem otěhotněla až těsně před termínem menstruace? Kdy je nejvhodnější jít ke gynekologovi, když nemám žádné potíže? A je dobré užívat nějaké vitamíny, když jím pestře, hodně ovoce a zeleniny?
Apolena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotněla jste pravděpodobně v týdnu před menstruací. Lékaře doporučuji navštívit, nemáte-li obtíže, za cca 2 týdny.

Všem budoucím matkám doporučuji užívat některý multivitamin s kyselino listovou  -s výběrem poradí v lékárně

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
je prosím Vás normální, že 2, 3 dny miminko kope slaběji - párkrát za den a pak třeba 1 den téměř nepřetržitě? Jsem 34tt. Skoro celý týden bylo miminko klidnější a najednou se dnes hýbe už od rána - s malými přestávkami. Děkuji Vám. - otázka upravena poradcem
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to poměrně častým jevem

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat na podávání kortikoidů v těhotenství. Může to nějak ovlivnit vývoj a zdraví miminka? Ve 32+2tt. jsem byla hospitalizována z důvodu náhlého krvácení a hrozícího předčasného porodu. Ihned mi byla dána injekce na dozrávání plic a následující den mi byla aplikována druhá dávka. Bohužel mi tehdy zjistili snížený počet krevních destiček - asi 80 tis. V následujících týdnech se postupně zvyšovaly (95 tis., 101 a 102 tis.) Je možné aby jejich hodnota vzrostla díky pichnute injekci? Nyní jsem 36+1tt. a hodnota opět klesla na 85 tis. (i po přepočtu). Byla mi aplikována 1.davka Diprophosu, zítra bych měla jít na 2. dávku. Ráda bych se optatala zda to nemůže nějak ohrozit zdraví dítěte v tomto týdnu těhotenství a zda je tento postup běžný a odpovídající vzhledem k výsledkům destiček?
Předem vám moc děkuji za zodpovězení - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kortikoidy se běžně podávají u hrozícího předčasného porodu k urychlení zrání plicní tkáně plodu. Očekával bych i příznivý efekt na počet krevních destiček - záleží ale ne mnoha okolnostech a a odpovědět Vám spolehlivě dokáže jen specialista -hematolog

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
prosím Vás, jsem těhotná a nechali jsme si vymalovat pokoj pro miminko. Barvy teď jsou cítít po celém bytě, větráme. Nemůže to škodit miminku? V místnosti jsem byla čerstvě po nátěru, ale ne dlouho. Děkuji. - otázka upravena poradcem
Erika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemyslím, že by to plodu mohlo uškodit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
chtěla jsem se zeptat. Jsem přesně 32 plus 4 tt. Váha plodu dnes měřená prý cca 2200 gramů. Není to moc? Odpovídá? Monitor i průtoky byly prý v pořádku. S manželem jsme spíše drobnější a menší postavy. V pondělí jsem byla na utzv. - to jsem byla 32 plus 1 a váha prý cca 1800, ale paní dr. říkala, že se jí to špatně měří. A dnes tedy jinde na utzv. už 2200 - nezdá se mi to. Děkuji Vám za radu. - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odhad hmotnosti plodu je opravdu jen odhadem. Odchylka o 100  i více gramů není nic neobvyklého. 2200 g je možná na 33. týden trochu více, ale nejde o nic dramatického. Je třeba brát v potaz, že některý zdravý novorozenec porozený v termínu váží jen něco nad 3 kg, jiný téměř 4 kg. A tento rozdíl bývá v 33. týdnu patrný. Vzrůst a hmotnost rodičů při tom nehraje až tak velkou roli.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pán doktor, chcela by som Vás poprosiť o odborné stanovisko. Som v 10. týždni tehotenstva a pri vyšetrení krvi mi zistili pozitívne výsledky na rubeolu (IgM (CMIA) 2,81 S/CO pozit., IgG (CMIA) 51 IU/ml pozit.) Proti rubeole som bola očkovaná ešte ako dieťa, nikdy som ju nemala teda neprekonala (aspoň o tom nemám vedomosť). Ako by ste, prosím, interpretovali tie výsledky. Príznaky nemám, ale viem, že u dospelých môže mať aj bezpríznakový priebeh.
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pozitivita IgM obvykle svědčí pro probíhající infekci. Vzhledem k tomu, že jste byla očkovaná, je to neobvyklé. Asi by se k Vaší situaci měl vyjádřit lékař zabývající se infekčními chorobami.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
chtěla jsem se zeptat. Jsem 32tt. Pohyby miminka cítím někdy 2, 3 dny po sobě intenzivní, ale poté třeba 2,3 dny méně intenzivní. Dnes na utzv. ve bylo v pořádku. Ale pohyby jsou slabé, cítím je, dá se říci, že v průběhu celého dne, ale nejsou tak silné nebo netrvají tak dlouho, jak např. před 3 dny. Mám se znepokojovat nebo na intenzitě nezáleží? Je hlavní cítit alespoň pohyb? Děkuji Vám mnohokrát. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na intenzitě pohybů až tak nezáleží. Hlavní je opravdu cítit alespoň nějaký pohyb

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den.jsem v 11tt a bohuzel jsem se od maleho nastydla mam rymu a natekle uzliny ale v krku me neboli chci se zeptat zda nemuze nastydnuti nejak poskodit plod.zadne leky neuzivam jen caj zazvor citron.a kyselinu listovou.nase dr ma dovolenou tak nemam kam jit.mohu treba paralen a nejake kapky do nosu.dekuji
martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemáte-li vysokou horečku, je riziko pro plod nízké.

Paralen můžete užít do 3 tbl za den. Ohledně kapek do nosu se poraďte v lékárně - sdělte jim, že jste těhotná

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem 14. týden těhotná po IVF a dnes ráno jsem zjistila, že slabě špiním, barva je hnědá. Žádnou námahu jsem předcházející den neměla, sex také ne. V sobotu jsem přestala užívat Utrogestan. Čím by to mohlo být způsobeno? Měla bych navštívit lékaře? Zdá se, že to již přestává. Přesto se hodně bojím, jestli je vše v pořádku. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být více a nemusí jít o nic závažného. Návštěvu lékaře ale určitě doporučuji

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,

vcera jsem z krve zjistila ze jsem tehotna, hcg bylo pres 12 000. Ale pri dnesnim ultrazvuku, dr videla jen gestivacni vacek a trvdi, ze se jedna o mladsi tehotenstvi, zhruba o 3 tt. Ale dle hcg tabulky bych uz mela byt v 6 tt, moje posledni ms byla 22.12. Je mozne ze se jedna o zamlkly potrat? - otázka upravena poradcem
Kata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hladina HCG má spíše jen orientační význam. Z jedné hodnoty je obtížné dělat nějaké závěry. Může opravdu jít o mladší těhotenství. Ale ani chybný vývoj gravidity nelze z dostupných údajů zcela vyloučit. Více řekne až další UZ vyšetření

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o radu, názor. Je mi 39let, 22tt, mám problémy se stálým tvrdnutím břicha (přes den i v noci), přidali se i otoky rukou a nohou, syndrom karpálního tunelu. V rámci vyšetření jsem prováděla 24h sběr moči-je normální 4l za 24h? Mám pocit, že jsem ani tolik nemohla vypít, ale příjem jsem nepočítala. Beru už od vánoc Magnerot 3x2 a teď nově ještě Detralex 2 denně. Co by jste mi ještě doporučil ohledně tvrdnutí břicha? Předem děkuji za odpověd.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hodně záleží na tom, jak vypadá nález na děložním čípku. Pokud se nezhoršuje, nejspíše bych doporučil pokračovat ve stávající medikaci a určitě je vhodné omezit fyzickou aktivitu. Někdy pomůže přidán léků s obsahem progesteronu - například Utrogestan. Pokud by se nález zhoršoval, bylo by nejspíše třeba přidat účinnější přípravky např. Gynipral. Při dramatickém vývoji by byla nutná hospitalizace.

Pokud jde o množství moče, nejde podle mne o nic až tak neobvyklého. Opravdu ale záleží na množství tekutin přijatých

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý den pane doktore,
chci se Vás zeptat na pohyby miminka. Jsem ve 33tt. Včera se mi stalo dopoledne a v noci, že se miminko hýbalo více aktivně. (škubnutí, kopance, vrtění)Trvalo to do 15. až 20. minut - intenzivní pohyby, nebylo to nepříjemné. chtěla jsem se zeptat, zda je to normální? Myslela jsem, že se postupně má intenzita snižovat s tím, že ubývá prostor. Četla jsem o omotání pupeční šňůry - ale to by byly pohyby delší a intenzivnější (bouřlivé)? Postačí kontrola u dr. až zítra? Dnes miminko cítím zase spíše klidněji. Děkuji Vám za uklidnění či radu. - otázka upravena poradcem
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Intenzívnější pohyby nejsou nic výjimečného. Kontrola lékaře postačí v plánovaném termínu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,
chtela jsem zeptat zdali hrozi riziko potratu cestovanim letadlem v 6 tt. Jedna se celkem o dost dlouhy let, s prestupem. Dekuji - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jde o normálně probíhající těhotenství, dlouhý let riziko potratu nějak gramaticky nezvyšuje

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
prosím Vás, co se týká těh. cukrovky, tak při špatně léčené je riziko velkého plodu? A když plod velikostně odpovídá, znamená to, že léčení cukrovky je v pořádku? Proč se píše, že může plod při špatně kompenzované cukrovce zemřít? A přišlo by se na utz. na to, že něco není v pořádku? Děkuji - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při špatně léčené těhotenské cukrovce se opravdu často rodí velké plody. Novorozenci hrozí také špatná poporodní adaptace. Při vážném průběhu cukrovky mohou být postiženy cévy v placentě, což může v krajnosti vést až k odumření plodu.

Pokud plod velikostně odpovídá, je léčba nejspíše správná, není to ale zcela jisté. Běžné UZ vyšetření všechny rizika nemusí odhalit. Je třeba měřit průtoky a případně sledovat stav plodu pomocí kardiotokografu. Zásadní význam při posouzení správnosti léčby má především sledování hladin cukru v krvi matky.

MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
mohla bych Vás poprosit o radu? Jsem těhotná, ve třetím trimestru a byla jsem u své obvodní lékařky, ta mi řekla, že po šesti nedělí bych měla doít na přeočkování proti tetanu. Znamená to, že mi tedy již očkování vypršelo. Mám teď trochu obavu. Máme doma pejska a taky jsem zjistila, že mu vypršelo očkování. Mám mít strach, že bych se mohla nějak nakazit? Včera jsem si s ním hrála a trochu mě poškrábal. Ale jinak bývá v domácím prostředí, ne venku a nechodíme nikam do lesů na procházky. Děkuji vám za uklidnění. - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko považuji za zanedbatelné.Prošlé očkování neznamená, že ochrana je nulová

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,mam rocniho syna,kojim stale,nyni jsem zjistila ze jsem v 5 tydnu tehotenstvi.Chci kojit dal.Pediatr mi rekl ze mam prestat,kvuli vyzive pro plod,aby mu nechybel vapnik.Co mi doporucite,abych mohla kojit dal...nebo je to opravdu pro vyvoj plodu nebezpecne?Dekuji.
Pavlina 32 let
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Lepší je podle mého názoru, bude-li se těhotenství zdárně vyvíjet, přestat kojit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem v sedmém týdnu těhotenství. Akce srdce ještě nebyla potvrzena (při první kontrole bylo brzy,na kontrolu jdu příští týden). Od rána mne bolí břicho a mám hnědý výtok? Čím to může být způsobeno? - otázka upravena poradcem
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být více. Jednou z nich je hrozící potrat. Doporučuji kontrolu u lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, včerejší hemeroid praskl,je tam patrný ještě zbytek trombózy, oteklé je to stejně, co mám prosím teď dělat? Pro orientaci překopírovávám včerejší zprávu.....
mám v těhotenství svůj první hemoroid - ale je skoro celý černý (sražená krev), po 3 denním užívání Detralexu se nemění, spíše dočernává, příliš nesvědí, ale ani nebolí.....mám pokračovat v konzervativní léčbě dle rady gynekologa i pediatra, nebo mám jít na chirurgii??
velice děkuji - otázka upravena poradcem
lucieee
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokračujte v konzervativní léčbě. Pokud se stav neznormalizuje,  obraťte se na specializovanou ambulanci pro léčbu hemeroidů (asi by bylo vhodné si předem vyžádat doporučení nebo alespoň souhlas Vašeho gynekologa).

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
děkuji Vám za odpověd týkající se zl. stafylokoka a oparů. Stafylokoka bych měla mít v krku, předpokládám tedy, že by neměl být problém. A typ protilátek proti hps virům bohužel neznám. Četla jsem, že pokud by se objevil opar poprvé v těhotenství na rtu, že je problém? Platí to i pro pokročilé stádium? Nepamatuji si, že bych někdy opar měla. Děkuji Vám - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opar na rtu by neměl být problém. Závažnější je na genitálu.

Stafylokok v krku nijak výrazněji, nečiní-li potíže,  nevadí

MUDr. Jan Šulc


těhotenství
Dobrý večer pane doktore,

chtěla jsem se zeptat, když mi před těhotenstvím zjistili z krevního odběru, že mám protilátky proti herpes virům, znamená to, že jsem chráněná? Ptám se kvůli oparu, netrpím na ně, ale nyní jsem již ve třetím trimestru a preventivně mě to zajímá. A ještě jsem se chtěla zeptat, mám již více jak 10 let zlatého stafylokoka, žádné problémy nemám, prý to má půlka populace. Jsem již 32 tt. Nemusím se stafylokoka nějak obávat? - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

U protilátek proti herpesvirům záleží na jejich typu. Většinou vypovídají jen o tom, že jste tento infekt prodělala a nezaručuji ochranu proti opakovanému výsevu oparu. Dále je v těhotenství důležité, zda jde o virus způsobující opar rtu nebo o virus způsobující genitální opar. V případě pozitivity protilátek IgM proti oparu genitálu je vhodné zvažovat císařský řez. To ale není nejspíše Váš případ.

U zlatého stafylokoka je důležité, kde je přítomen. Obvykle ale opravdu nebývá zdrojem problémů v těhotenství.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý den pane doktore,
prosím Vás, je ve 3 trimestru nebezpečná chřipka? V práci a všude kolem teď řádí epidemie chřipky, tak jsem se chtěla zeptat, zda se musím obávat, kdybych se nakazila o miminko. Děkuji Vám - otázka upravena poradcem
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Chřipka ohrožuje správný vývoj plodu především v první polovině těhotenství. Později již není riziko nikterak dramatické

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, mám v těhotenství svůj první hemoroid - ale je skoro celý černý (sražená krev), po 3 denním užívání Detralexu se nemění, spíše dočernává, příliš nesvědí, ale ani nebolí.....mám pokračovat v konzervativní léčbě dle rady gynekologa i pediatra, nebo mám jít na chirurgii??
velice děkuji - otázka upravena poradcem
lucieee
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zatím bych spíše doporučil, nemáte-li obtíže, pokračovat v konzervativní léčbě

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, včera jsem vám psala ohledně velké bubliny, která tlačí na embryjko. Jak jsem již psala, ona zmíněna bublina gestační váček, ve kterém by embryjko melo být, ale je mimo něj. Jsem dnes přesně 7+4 .CRL 4,7 mm, ale zatím bez srdeční akce, prý zkusime ještě počkat do pátku, zda se embryjko dostane do gestacniho váčku a rozběhne se srdíčko. Myslíte, že je ještě šance na srdíčko, v pátek budu podle ovulace 8+0 a má embryjko šanci se dostat nějak do toho gest.váčku? A velikost je asi také o hodně menší? Ráda bych aby se srdíčko ještě rozběhlo. Děkuji za odpovědi na mé otázky. Utz mám, ale zde nelze přiložit k posouzení.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že svému lékaři správně nerozumíte. Embryo musí být v gestačním váčku, ne mimo něj. CRL 4,7 mm odpovídá 7. týdnu, ne 8 týdnu (7+4)., ve kterém jste Vy.  Pokud jde o šance na správný vývoj těhotenství, již jsem se opakovaně vyjádřil

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den menstruace se mi zpozdila o 7dni a pred dvema dny jsem si delala tehotensky test obe carky byly silny a vyrazne jiz po par sekundach. Ale kazdy vecer uz asi tak mesic semnou zatrepe zimnice a to i kdyz stojim u kamen. U prvniho tehotenstvi jsemnic takoveho nezazila krome unavy ale nsvaly zimi jsem myvala vzdy pred menstruaci ktera se nedostavuje a test mi ukazal ze jsem tehotna ale matou me ty navaly zimy
- otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotná jistě jste - testy jsou hodně spolehlivé. Průběh každé gravidity je jiný, takže z popisovaných potíží nelze nic vyvozovat.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, kdy by měla nejpozději být srdeční akce, pokud by se to počítalo od ivulky ne podle ms. Děkuji za odpověď
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Srdeční akce by měla být patrná v 7. týdnu těhotenství, tedy nejpozději 5 týdnů po ovulaci

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,jsem ve 23tt,cca tyden me trapi svedeni v pochve,vytok ciry bez zapachu mam cele tehotwnstvi,5 dni jsem zavadela tetraborico globule. Trochu se to zlepsilo,gynekolog zhodnotil jen pohledem,na kvasinky to pry nevypada,ster nedelal a nasadil macmiror. Moc se mi do nej nechce. Myslite,ze muzu jeste par dni zkusit tetraborico nebo lepsi zavadet macmiror? Dekuji
Adela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji řídit se doporučením Vašeho gynekologa

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,chtela bych se zeptat,nepovedlo se u me provest test ogtt - vzdy do pzl hodiny jsem roztok vyzvracela,za 14 dni mam dalsi poradnu,kde se pry dozvim,co dal. Hodnota nalacno pred vypitim byla 5,0,co myslite,ze muzu cekat za reseni,v minulem tehu jsem mela hodnoty tesne pod hranici. Dekuju
Zuza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych zkusil test znovu, třeba ne zcela nalačno a s pomalým pitím roztoku curku

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze