Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Poradna je od 18.2. do 26.2. 2017 z důvodů dovolené pozastavena. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobrý deň pán doktor mám neznesiteľnú bolesť v krížoch a chrbtice neviem ci je to tehotenstvom alebo skor virózou som v 29 tyzdni možem si na chrbát nanášať chladivu masť alebo svištiu proti bolesti dakujem
Ida
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji co nejdříve návštěvu lékaře - jen vyšetřením lze vyloučit hrozící předčasný porod, který se také může projevovat bolestmi zad. Ohledně mastí nevím - neznám jejich přesný obsah a tedy ani možné negativní dopady na plod

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den! Mám nízký tlak a jsem zvyklá - i nyní v těhotenství pít 1 - 2 šálky kvalitní kávy (espresso). Všude se dočítám, že během v těhotenství, ale hlavně během kojení by se měla pít jen káva bez kofeinu. Měla bych se kávy během kojení vzdát? Jaký na to máte názor?
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že 1-2 šálky kávy s kofeinem dítěti nijak zásadně neublíží - ani v těhotenství ani při kojení

MUD. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor este vas poprosim v Tom 29 týždni možem užívať paralen 500 a ak áno kolko možem zobrať dakujem
Ida
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Můžete užívat Paralen do 3 tbl za den

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor može výroza v tehotenstve alebo chrípka spôsobiť babetku nejaké komplikácie? Som v 29 týždni teploty ani antibiotiká zatiaľ neberiem . Alebo antibiotiká všeobecne majú nejaký vplyv na babo? Dakujem
Ida
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 29. týdnu je již ohrožení plodu virózou velmi malé. Existují antibiotika, která plodu neškodí - například penicilinová nebo cefalosporinová řada. Antibiotika ale na viry neučinkují

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, prosím o radu.
Jaké léky se podávají před po serkláži při občasném tvrdnutí břicha (kolem15/den)? A podávají se vždy?
Pomůžou po serkláži při tvrdnutí břicha inometacinové čípky?
Je po serkláži zakázané vstávat z lůžka i na wc, popřípadě jak dlouho? Děkuji
- otázka upravena poradcem
Vlaďka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na mnoha okolnostech - jak vypadá nález na čípku, o jak staré těhotenství se jedná, zda jde o těhotenství jednočetné či vícečetné, aj.

K tlumení tvrdnutí břicha se mohou užít přípravky s hořčíkem nebo tzv. tokolytika ze skupiny betamimetik (např. Gynipral). Někdy se podává progesteron (např. Utrogestan). Indomethacin se v posledních 3 měsících těhotenství nemá užívat.

Při tvrdnutí břicha je ale především otázkou, zde je cerclage vhodným řešením. K posouzení nemám dostatek informací.

Režim po cerclagi se řídí zvyklostmi konkrétního pracoviště.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore,
obracím se na Vás se zdvořilým dotazem, poslední menstruace byla 11.2., jsem po KET, který byl proveden 3.3.2017, dne 17.3.2017 byla hodnota HCG 78,8, dne 20.3.2017 234,9 a 22.3. HCG 318,80, nemám žádné problémy jako bolest či krvácení. Lze tento stav hodnotit jako v pořádku či nikoliv, na klinice pan doktor očekával vyšší hodnoty. Za odpověď Vám velice děkuji. - otázka upravena poradcem
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Očekával bych také o něco strmější vzestup. Vše ale může být v pořádku,  hladina HCG má spíše jen orientační význam. Klíčovým je UZ nález

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, prosím Vás chcela by som sa opýtať - čo môžem očakávať pri diagnóze Plac.na PS vľavo+ plac. succenturiata v pravej hrane uteru. Som v 21tt, dnes som bola na veľkom sone kde mi to bolo diagnostikované. Tehotenstvo je druhé, prvé dopadlo kyretom. Veľmi pekne vám ďakujem za odpoveď Lýdia
Lýdia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po porodu bude nejspíše třeba provést revizi děložní dutiny - to je jednoduchý výkon obvykle v krátké narkóze trvající několik málo minut

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den,jsem v 11+0 tydnu a posledni dva dny me opcas pres den pichne v deloze,tak na minutu pak to odezni.znamena to neco spatneho? muze to byt pretazenim z prace? nebo tim ze se zvetsuje deloha..desi me ze to neni tazeni ale jakoby pichnuti s takovym tazenim..nevim jak jinak to popsat
nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bez vyšetření není dost dobře možné posoudit, o co se jedná. Podobné potíže nemusí nic znamenat, ale jisté to není. Doporučuji návštěvu lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý vecer pan doktor prosím vas o radu vo štvrtok mi hospitalizovali synčeka ma 3,5 rocka koli teplotám je na pozorovaní vraveli lekári ze ide skor o nejakú vyrozu ostal s nim manžel lebo ja čakám druhé babetko som v 28 týždni tehotenstva ale ho navštevujem po 4 hodinky ak možem lebo je stále uplakaný a chce mat ma pri sebe .chcem sa opýtať ci tie návštevy v nemocnici alebo kontakt s nim mi može spôsobiť nejaké komplikácie somnou ale hlavne na babetko . Dakujem pekne
Ima
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neznám přesný důvod hospitalizace Vašeho synka. Takže se nemůžu spolehlivě vyjadřovat. Myslím ale, že riziko návštěv je pro Vás i pro plod nízké

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, prosím, jak velké riziko pro plod představuje běžná rýma (ucpaný nos, mírná bolest v krku, bez teplot) v 7-8tt? Děkuji za odpověď.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neprovází-li rýmu horečka, je riziko malé

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,

chtěla bych se zeptat na pití bezkofeinové kávy v těhotenství (nyní jsem v 6. týdnu) a sice se jedná o bezkofeinovou kávu, která je zbavena kofeinu pomocí výtažku etylacetátu (EA) z cukrové třtiny. Je i taková káva právě kvůli etylacetátu pro plod bezpečná?

Děkuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

To netuším. Můžete ale bez obav pít v rozumném množství běžnou kávu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, je možné aby dítě mělo krevní skupinu 0+ , když jeden rodič má A- a druhý B+ ?
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, je to možné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, včera jsem byla u svého doktora, který potvrdil, že jsem těhotná v 6tt, ovšem na ultrazvuku není nic vidět ani gestační váček, prostě nic. Říkal, že je to normální a může byt zakřivená děloha, je to opravdu možné?
Elis
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 6. týdnu, tedy 4 týdny po početí, musí být na UZ těhotenství viditelné. Je ale možné, že jste otěhotněla později v cyklu - pak ještě nemusí opravdu být nic vidět.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,

dnes jsem z těhotenského testu zjistila, že jsem pravděpodobně těhotná. Ještě zkusím test další, ale přeci jen, kdybych těhotná opravdu byla, podle prvního dne poslední menstruace bych měla být 5+3. Jde mi o to, že denně piji 2 šálky slabé kávy (kvalitní, zrnková a není tmavě pražená, tak alespoň to...). Mohlo to plodu nějak ublížit?

Děkuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

2 šálky kávy denně  plodu jistě nevadí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pán doktor som v 28 týždni tehotenstva a dnešný den necítim pohyby babetka zjedla som aj sladké a zatiaľ nič inokedy cítim silne kopanec čo mám robiť vďaka
Ema
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud celý den vůbec necítíte pohyby, tedy ani slabě, je vhodné navštívit lékaře. Nemusí jít o nic vážného, ale stav plodu je určitě vhodné zkontrolovat. Mimo ordinační hodiny se případně můžete obrátit na pohotovost či na porodnici, kde plánujete porod

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat kolik energie za den by měla přijmout žena ve 2. trimestru těhotenství, když je obézní nebo má nadváhu. Hodně jsem se dočetla, že žena s normální váhou by měla navýšit ve 2. trimestru o 300 kcal za den, ale nikde není uvedeno jak je to u obézních nebo s nadváhou.
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pro obézní  podle mého názoru platí víceméně to samé co pro ženy, které nadváhu nemají. Určitě ale neublíží, pokud navýšíte kalorický příjem o něco méně

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
chtěla bych se Vás zeptat. jsem 39tt - mohou být pohyby takto ke konci těhotenství méně intenzivní i méně časté nesbo tlumenné? Pohyby cítím, ale ne např. jako před 14 dny. Bývá to normální? Děkuji Vám. - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o nic neobvyklého. Pokud pohyby cítíte, byť méně intenzívní, nesignalizuje to žádný problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem ve 37. TT ,dle sona se malá konečně otočila do polohy hlavou dolů , ale nemá hlavičku ve flexi , drží ji odkloněnou na pravou stranu. Mol by to být velký problém nebo to může být jen přechodný stav ? Děkuji za Vaši zprávu a přeji pěkný den.M. - otázka upravena poradcem
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně bude plod ještě polohu měnit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,

chtěla jsem se Vás zeptat na otoky ke konci těhotenství. Ráno se domnívám, že otoky mizí, ale během dne mi nohy otečou - kotníky, nárty, levá noha možná trochu více. Mám mthfr heterozygot mutaci. Tlak v pořádku. Mám se nějak znepokojovat? Může mthfr způsobit trombozu? A poznala bych z otoků, zda se jedná o trombozu? Nohy nebolí, jsou bílé (zavodněné) ne nějak extrémně, ale večer oteklé mám. Děkuji vám za odpověď. - otázka upravena poradcem
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Večerní otoky DK jsou ke konci těhotenství běžným jevem. Mutace MTHFR v heterozygotní formě nezvyšuje riziko trombózy. Z otoků nejde spolehlivě poznat, zda jde o trombózu. Nejspíše by ale otok související s trombózou přes noc nezmizel. A byl by výrazně jednostranný

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
pokracovanie tehtoenstvo a infekcia palenie vonkajšich rodidiel doma mam canesten krem a gyno pevaryl 50 co z toho mozem použiť

dakujem - otázka upravena poradcem
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Budou-li obtíže intenzívní, můžete užít obojí. Je třeba ale dodržet doporučenou dobu podávání. Lepší ale bude vyčkat výsledků.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den
okolo 6tt mi bolo dg vanishing twin
na kontrolnom vyšetrení dg Z 34.0
po screeningu v i trimestri mi povedali ze je všetko ok dočitala osm sa ze placenta je vzadu nízsko moj gynekolog dal diagnozu ako Dg dohald nad prvou normálnou graviditou a Z 35 Dohľad nad graviditou s anamnézou neplodnosti

z otehotenním sme problem nemali podario sa nám týždne po svadbe
neviem si vysvetlit túto dg

teraz som 20tt pocitujem mierne pálenie od včera sledujem ze mi častejšie tvrdne bruško
čo mi odporučate? na kontrole som bola v stredu čakam výsledky o 10 dní

viete mi poradit čo s pálenim počas vik v pondelok chcem voalt sestričke ak to neprejde

viete mi vysvetliť určenie dg:

dakujem za odpoved - otázka upravena poradcem
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Diagnóza Z35 značí dohled nad rizikovým těhotenstvím obecně. S ohledem na vanishing twin to je plně na místě. Z 34.0 bych osobně nepoužil - ale viz dále. Dohled nad těhotenství s anamnézou neplodnosti má číslo Z 35.0. Toto číslené hodnocení má ale omezený význam. Slouží pro výkaz pojišťovně a v praxi nemá větší význam, zda napíšu Z 35 nebo Z 35.1 apod.

Pokud Vám "tvrdne bříško" častěji než 5x za den, což dříve nebylo, raději navštivte gynekologa co nejdříve. Asi nejde o nic vážného, ale nález je třeba zkontrolovat.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jsem na konci 38tt a koupila jsem si kvůli těh. cukrovce papírky na testování moči - kvůli ketolátkám. Mám totiž dojem, že jím trochu méně, nicméně glykémie mám v pořádku, jen ty ketolátky se na test. papírku objevily. Může to být z hladovění přes noc? A je to nebezpečné pro miminko? Papírky měří také PH - to jsem měla trochu vyšší - cca 7. Ale měřila jsem až odpoledne po jídle, může být PH ovlivněno stravou? A má cenu se tímto na konci těhotenství vůbec zabývat? Děkuji Vám za rady a ochotu. - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ketolátky mohou souviset s hladověním přes noc. Stanovení pH nemá větší význam.

Osobně si myslím, že podobné testování je nadbytečné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry vecer,
Muze se jednat o těhotensky priznak v pripade ze mam ,,ztuhlejsi ,, prave prso? Resp pouze v partiich od podpazi k bradavce i kdyz proběhla uz menstruace a tt jsou negativni?
Za ca 7-9 ocekavam dalsi MS. Dekuji Vam za nazor - otázka upravena poradcem
Bohdana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O příznak těhotenství se s vysokou pravděpodobností nejedná

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jsem těhotná (9.měsíc) a dnes jsem nechtěně snědla kousek kokosového ořechu, který byl plesnivý, všimla jsem si toho až pozdě. Nemůže to takto jednorázově ublžit miminku? Děkuji Vám. - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plodu nic nehrozí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
chtěla jsem se zeptat, jsem 38tt a zpozorovala jsem nateklé kotníky, je to v téhle fázi normální? Tlak mám spíše nižšší. Děkuji Vám. - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otoky kolem kotníků jsou ke konci těhotenství časté a při normálním nebo nízkém tlaku  nejde o nic nebezpečného

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň chcem sa Vás opýtať na fajčenie v tehotenstve čo presne sa može stať plodu keď tehotná fajčí.ďakujem
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Některé ženy v těhotenství kouří a narodí se jim zdravé děti. Je ale třeba brát v potaz, že plody kuřaček mívají nižší porodní hmotnost, častější je výskyt vrozených vad a v extrémním případě hrozí i odumření plodu. Cigaretový kouř obsahuje desítky škodlivin, není tedy dost dobře možné přesně popsat konkrétní mechanismy potenciálního poškození  plodu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den jsem v 36tt a objevili se mi ve stolici roupy.. v lékárně mi prodali lék Vermophyt ale v příbalovém letáku píšou že není vhodný pro těhotné a kojící ženy.Mohu ho brát nebo ne ? děkuji za odpověď.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

S ohledem na příbalový leták  užít tento přípravek v těhotenství nedoporučuji

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore tak druhy odber ukazal stejne vysledky (hbsag odber reaktivni,konfirmace negativni).
Za14dni jdu znovu ke sve gynekolozce na dalsi odbery pry na dalsi zloutenky.
Chtela sem se zeptat nemuzu nejak nakazit sveho syna nebo manzela?nez se udelaji dalsi testy?moc dekuji - otázka upravena poradcem
Katka.Č
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Nedokážu odpovědět. Význam výsledků by měl interpretovat Váš gynekolog po konzultaci s laboratoří

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore. 20.2 jsem byla na gynekologii s tim ze me bolel podbříšek,pani doktorka mi oznamila že mam zanět dostala jsem antibiotika doxybene , Entizol a zavadeci tablety Macmiror,jenze tyden na to jsem mela doatat menstruaci ktera nepřišla,udělala jsem si test a vyšel pozitivni,samozdřejmně jsem volala na gynekologii ale pani doktorka mi řekla ze vliv na plod by to mit nemělo a na kontrolu jsem objednana az 13.3 jenže ja se hrozně bojim že ten zanět zpusobil mimoděložni tehotenstvi. Do toho mam ještě endometriozu,na internetu jsem hledala jestli se da otěhotnět při zánětu ale nikde jsem bohužel nic nenašla,tak bych chtěla znat váš názor jestli mužu byt klidna a jestli může vše dopadnout dobře jsem cca 5tt a břiško me poboliva ale neni to takova hruza. Děkuji za odpověď
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnět se dá i při zánětu i při endometrioze a vše může být v pořádku. Takže vyckejte kontroly
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobry den jsem v 9 tydnu tehotenstvi a doktor mi oznamil ,ze mam delohu dozadu..kdyz jsem se ho zeptala co to znamena rekl: budto je normalne deloha ve predu nebo je obracena dozadu.. znamena to nake riziko ?
nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o běžný nález, který má cca 20% žen.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore. Chtěla bych se zeptat - byla jsem na velikém UTZ ve 13TT, vyšlo mi, že referenční gestační stáří dle CRL je 13+5 a dle PM 13+0. Mohu se zeptat co je přesně termín ´´gestační stáří´´ a že to znamená, že k oplodnění došlo před poslední menstruací, když je plod starší (větší). Chtěla bych se zeptat jestli dle tohoto nejpřesnějšího měření jde určit cca týden kdy došlo k oplodnění, snažili jsme se dlouho a ráda bych věděla, kdy jsem přibližně ovulovala. Děkuji za odpověď
Ester
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Gestační stáří je stáří plodu určené de jeho velikosti. Rozdíl 5 dní znamená, že jste pravděpodobně otěhotněla před polovinou cyklu, někdy kolem 9.-10.dne,. Spolehlivost je cca +- 2-3 dny

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý den chcela by som sa opytať na tvrdnutie brucha, kedy je to nedomrmlane a kedy nie
občas mi stvrdne aj bez velkej námahy
som z to ho nervozna kontrola ma čaka o 3 dni - nachádzam sa v 19 a 5 dní

dakujem - otázka upravena poradcem
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 20. týdnu by nemělo "břicho tvrdnout" častěji než 3-4x za den

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
prosím Vás. Jsem na konci 37tt. Mám těh. cukrovku na dietě, hodnoty jsem neměla nikdy úplně vysoké, od včerejška se glykémie snížily, vypadá to, jako by cukrovka zmizela. Je to možné ke konci těhotenství, souvisí to se zralostí placenty? Nemusím se bát, že by placenta nějak selhávala. Na monitoru jsem byla před 3 dny - v pořádku. Děkuji Vám za radu. - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Snížení glykémie se zralostí a s funkcí placenty nesouvisí. Byl-li monitor normální, nemusíte se ničeho obávat.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den můžete mi vysvětlit laicky. ..........odbery na zloutenku typu B byly reaktivni,konfirmace negativni.moc dekuji
Katka.Č
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podle uvedeného se domnívám, že test byl nejprve pozitivní a při následném prověřování byl výsledek negativní. ... Osobně bych zvažoval test zopakovat. Jak přesně postupovat, by měla doporučit laboratoř

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Jednalo se o testy z krve v 11tt na hiv,glukosa a hbsab.
Pani doktorka jen rekla ze zloutenka vysla pozitivne.muze na to mit vliv i nemoc?a resi se to nejak s obvodnim lekarem?ja zadne priznaky nemam a ani nevim kde bych k ni prisla.a resi se to pak i u miminka v tehotenstvi?dekuji - otázka upravena poradcem
Katka.C
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žloutenky se týká vyšetření HbSAg. Pozitivní výsledek znamená, že máte žloutenku typu B nebo jste ji prodělala nebo jste proti ní byla očkována. Testů je několik typů -bez přesné znalosti, o který jde, nelze přesně posoudit, o co se přesně jedná. Jistě to bude dále řešit Váš gynekolog. Nejde-li o akutní onemocnění, riziko pro plod je nízké

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore,dnes sem byla na prvnim skriningu(13tt)vse dopadlo dobre akorat mi z krve vysel pozitivni test na zloutenku.pani doktorka se jen ptala zda sem byla nekdy na ockovani (nebyla)a vzali mi opet krev.jinaj mi k tomu nic vic nerekla.chtela sem se zeptat zda se mam bat o miminko.dekuji
Katka.C
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neuvádíte o jakou žloutenku by se mělo jednat ani jaký test byl pozitivní. Na tom velmi záleží. Ve většině případů je ale riziko pro plod nízké

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pán doktor čo spôsobí jedna cigareta dieťatku v 26 týždni tehotenstva vôbec nefajčim ale koli situácii nebudem rozvádzať . Potrebujem vašu odpoved dakujem pekne . Nebola ani vyfajčená cela len par krát potiahnutá
Jusepa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

1 cigareta nezpůsobí vůbec nic

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, som hospitalizovama 2 mesiace. Som v 32 tt. Dovod je oslabeny krcok koli infekcii, sposobenej bakteriou Ecoli. Antibiotika nezabrali, bakteria je rezistentna ( podane 2x ustne.Bitamon a do posvy Magmiror). Dalsie antibiotila lekari nepodavaju. Moja otazka je: kedze som sa bakterie nezbavila, ak by pri porode dieta chytilo tuto bakteriu, nemalo by rovnaky problem po porode zbavit sa jej? Dakujem Daniela
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko nákazy plodu není velké. A ani případný přenos E. coli na plod při porodu nemusí být až takovým problémem. Rizikem je předčasný porod jako takový.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
obracím se na Vás s otázkou, jak poznám odtok plodové vody? Jsem nyní ve 36tt. Každý den mám výtok mléčné barvy doprovázený trochou vodového výtoku. Mám tento výtok jíž delší dobu. Nemám jej však celý den, spíše jednorázově během rána, někdy dopoledne, navečer. Je takový výtok běžný? A dá se nějak splést s únikem plodové vody? Jak, prosím Vás, probíhá postupný (průběžný) odtook pl. vody (je-li vůbec běžný). Jsem prvorodička a bojím se, že to nepoznám. Děkuji Vám za laskavost. - otázka upravena poradcem
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při odtoku plodové vody jde většinou o opravdu velký objem, který jasně poznáte. Při pomalém odtoku je vložka za 1-2 hodiny prosáklá. To běžný výtok (nejde o nic až tak neobvyklého) nezpůsobí. Při nejistotě je třeba se obrátit na lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jsem v 35tt a chtěla bych se vás zeptat na nízký tlak? nevadí to nějak - mívám kolem 90/60 - někdy se motá hlava. Lze s tím něco dělat? Zatím vše s miminkem v pořádku. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobně nízké hodnoty tlaku by neměly nijak vadit. Jen si dejte pozor, abyste neomdlela a neupadla a nezpůsobila si nějaký úraz.

Pomoci může důsledný pitný režim a případně občas káva

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chci se zeptat zda se může jednat o mimoděložní těhotenství, pokud MS měla být 16.2., těhotenské testy vyšly pozitivní, ale vždy pouze velmi slabá čárka (testovala jsem 19.2., 22. 2. a poslední včera 27.2., vždy mamatestem 10 - ráno). Poslední dva dny mě začalo bolet v levé části břicha. V podbřišku "jakoby uprostřed" občas také, ale častější je levá strana. Na prohlídku k doktorce jdu v pátek, vím že se dá zjistit pouze z vyšetření, ale může tomu toto nasvědčovat? Nebo myslíte že je to v rámci "normy"? Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Míša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, popsaný průběh by mohl nasvědčovat mimoděložnímu těhotenství. Není to ale zdaleka jisté. Opravdu je třeba vyšetření, především UZ. Při zhoršení potíží navštivte lékaře ihned!

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se správně počítá termín porodu dle poslední menstruace, datum PM je 1.7.2016 a termín porodu tak vychází na 7.4.2017 dle různých kalkulaček i dle mých výpočtů. Dr mi však určil dle MS termín 13.4.2017 jak to tedy je správně? Na UZ odpovídá miminko 35tt. Děkuji.
Ejdrien
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Termín porodu dle menses vypočítáte, když k datu prvního dne poslední menstruace připočtete 40 týdnů, tedy 280 dní

Dle UZ lze termín upravovat jen do cca 15. týdne

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den! Jsem 8tt+4; všechno by mělo být v pořádku, ani nemám nevolnosti příliš často, ale včera mě začaly bolet nohy. Bolí mě kotníky a nárty, podobně jako když jsem před pár lety měla v létě po celodenním stání unavené nohy. Nateklé je nemám. Chodím každý den na procházky, cvičím obden jógu. Myslíte, že to může souviset s těhotenstvím? Mám to nějak řešit?
Lada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde rozhodně o typicky těhotenský problém. Určitě se o tom poraďte se svým lékařem

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry vecer .jsem ve 14tt a dnes odpoledne me pri curani pali pochva a malinko poboliva v podbrisku tak se chci zeptat zda s timto problemem mam navstivit gynekologa nebo obvod.lekare nikdy jsem to nemela.a muze to ublizit miminku?a zda mam vzit sebou moč.pozna se to s tech papirku ze mam treba zanet moč.mechyre?dekuji za odpoved
martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Navštivte gynekologa. Moč s sebou vezměte. Asi ale bude třeba podrobnější rozbor než jen ten "papírkový". Na jeho základě je možné vyslovit jen podezření na zánět.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore! Jsem nyní podruhé těhotná (synovi je 14 měsíců). Byla jsem u svého gynekologa na prohlídce - a jsem 7tt+1 podle menstruace, ale pravděpodobně jsem otěhotněla až 20. den cyklu. Srdeční akce tam byla. Ve kterém týdnu se dá bezpečně vyloučit vícečetné těhotenství? Děkuji!
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vícečetné těhotenství by již nyní mělo být jasně rozpoznatelné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
chtěla bych se poradit. Jsem nyní 37tt. Myslela jsem, že pohyby by měly spíše ustávat, jak se všude píše, že miminko má už méně místa apod. Mám ale opačnou zkušenost, přijde mi, že pohyby cítím více intenzivně, poslední týden a že miminko snad ani nespí. Pohyby nejsou nijak bolestivé, ale časté jsou. Na monitory již chodím od 36tt jednou týdně, bude stačit monitor nyní ve čtvrtek? Jak bych poznala, kdyby se miminko omotalo pupeční šňůrou? Musely by být pohyby rychlé, trhavé, bolestivé? Takové nemám. Nebo je dobře cítit pohyby a má se "plašit" spíše když naopak mizí? Děkuji Vám. - otázka upravena poradcem
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je-li monitor v pořádku, nemusíte mít obavy. Omotání pupečníku kolem krčku nemůžete Vy sama nijak rozpoznat. Navíc to v 99% procentech není nic nebezpečného. Cca 1/4 dětí má při porodu pupečník alespoň 1x otočený kolem krčku a nic se jim nestane

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore. Mám na Vás ještě jeden dotaz. Dnes jsem byla kvůli nosní kůstce na podrobném ultrazvuku a pak doktor sdělil, že je vše v pořádku. Nosní kůstka 7mm a profil normální. Na genetice také sdělili, že je vše v naprostém pořádku a další konzultace není nutná. Downův syndrom vyloučen. Nyní se ale dívám do zprávy od pana doktora a pod nosní kůstkou je naměřena hodnota: PRENAZÁLNÍ PROSÁKNUTÍ PODKOŽÍ: 2,2mm . U toho je znázorněn graf a já jsem s tečkou dosti mimo (vlevo) běžné hodnoty grafu. Mohu se zeptat, zda je vše v pořádku a co to znamená? V den měření jsem byla 21+0 tt. Děkuji! Dana
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při hodnocení rizika Downova syndromu (POZOR - nikdy nejde o vyloučení tohoto postižení, pouze je možné stanovit riziko jako velmi nízké!) je vždy třeba zvažovat kombinaci více markerů. Význam odchylky jednoho z nich má jen malý význam.  Význam prenazálního prosáknutí podkoží neznám. Nejde o běžně užívaný marker. Musíte se zeptat specialisty na UZ vyšetření v graviditě, což já nejsem.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem 15+1 tt. Před dvěma dny jsem použila na stříhání sáčku od bonbonů (které nebyly jednotlivě balené) nůžky, o kterých jsem se dozvěděla, že manžel použil na ustřižení sáčku od hnojiva na řezané květiny. Na první pohled nešlo nic vidět, kdyby mi to manžel neřekl, tak to nezjistím. Myslíte, že to může dítěti nějak ublížit? Děkuji
Olga
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádné riziko nehrozí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,jsem 7+4, v lekarne mi dali mast Clotrimazol na plisen na zadech,mohu mazat?
Dekuji - otázka upravena poradcem
Paja 30
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, můžete

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, v září minulého roku jsem byla v 8tt na revizi dělohy z důvodu missed abort. Nyní se mi podařilo otěhotnět. Minulý týden (4+1) jsem byla na UTZ, kde doktor viděl pouze dutinku 6 mm. Včera (5+0) byl nález na UTZ : sliznice 12 mm, gestační váček 6 mm a anechogenní projasnění 4 mm. Doktor mě zastrašil, že by se mohlo jednat o neprosperující těhotenství, když se váček za 9 dní nijak nezvětšil, ale pak mi řekl, že velikostí odpovídá mému 5+0, tak jsem z toho zmatená. Myslíte, že je nějaké šance, že bude těhotenství ok? Děkuji
Edita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že šance, že bude vše v pořádku, stále existuje. Z takto časných UZ vyšetření provedených v odstupu jen několik dní není dost dobře možné prosperitu gravidity spolehlivě odhadovat.

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze