Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
dobrý den pane doktore,
chtěla jsem se zeptat na pár otázek. Můžou se v těhotenství natahovat ruce nad hlavu a zvedat se na špičky, např. při věšení prádla na šňůru, která je výše? Jde jen o pověru, že se to nesmí? A dále jsem se ještě chtěla zeptat: je to již cca 35 dní, kdy jsem konzumovala výrobek z nepasteriz. mléka - zatím jsem bez potíží, má tedy smysl se ještě obávat listeriozy? a mohou se v těhotenství výrobky a sýry typu: lučina, pomazánkové máslo, šunka atd? Děkuji Vám mnohokrát za ocohotu. - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Natahování paží nad hlavu, stejně jako stoj na špičkách není v těhotenství žádný problém

35 dní po konzumaci sýru z nepasterizovaného mléka bych již neočekával nějakou komplikaci

Uvedené potraviny můžete bez obav jíst

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,
Jsem 5+3 a dle vseho mam od minuleho tydne priusnice . Je zde nejake velke riziko pro plod? Mam jen lehci prubeh (bez horecky,uzlina jen na jedne strane). Dodrzuji narizenou domaci lecbu. Na gynekologii jsem objednana az za dva tydny. Dekuji - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Každé virové onemocnění, obzvláště, je-li spojené s horečkou, s sebou v prvním trimestru nese určité riziko pro plod. Pokud ale nemáte horečku, je riziko při příušnicích  nízké

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,

den předtím než jsem zjistila, že jsem těhotná (cca 5 nebo 6 tt) jsem si dvakrát stříkla do krku Stopangin a vycucala dvě pastilky proti škrábání v krku, kde byla ve směsi bylin i šalvěj. Rovněž jsem pomáhala zvednout rošt postele. Mohlo dojít k poškození plodu? Jak mohu zjistit, že k poškození došlo?
Děkuji moc za odpověď.
- otázka upravena poradcem
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko nějakého poškození plodu považuji za minimální. Pokud jde o užití léků, spolehlivě rizika vyčíslí jen genetik, ale opravdu si nemyslím, že by šlo o nějaký problém. Správný vývoj plodu posoudí gynekolog při pravidelné péči v poradně pro těhotné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,moc bych poprosila o radu,jsem v 16tt a už pátý den a hlavně noc mám ošklivý dráždivý kašel,v lékárně jsem dostala pouze sirup stopkasel,ale v noci spim max 2 hodiny a to jeste po par minutach.Nemáte zkušenost s nějakým lékem,který by šel vzít na noc na zklidnění,abych se trochu prospala?K lékaři se nyní nedostanu a po telefonu neporadí. Píchám si clexane na ředění krve a opravdu by mi stačilo jen zklidnění na noc. Předem moc děkuji.
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V těhotenství, bez vyšetření nepovažuji za vhodné užít nějaký tlumící lék. Je možné, že bude třeba nasadit antibiotika. Doporučuji proto co nejdříve navštívit praktického lékaře, případě pohotovost.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer pane doktore, chtěla jsem se zeptat. Jsem ve 25tt a trošku mě trápí vonatý výtok. Stává se mi někdy, že po použití toalety za pár minut ze mě ještě něco vyteče (nejsem si jistá, zda nejde o únik moči) - to se stává tak 3 krát za týden a nebo během dne někdy najdu vodnaté skvrnky na kalhotkách. Není to každý den a když tak spíše dopoledne a večer. Je takový výtok v těhotenství běžný? Nemusím se bát úniku plodové vody? Ta odtéká průběžně, pokud by bylo něco v nepořádku? Nevím, jako spousta ostatních maminek, jak to s únikem plodové vody je. Děkuji Vám.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hojnější výtok bývá v těhotenství poměrně častým jevem. Na odtok plodové vody je popisované množství výtoku malé - při odtoku plodové vody je vložka záhy celá prosáklá. Úbytek plodové vody lze také obvykle poznat na UZ vyšetření.

Odlišit výtok z pochvy od moče můžete použitím tamponu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore. Chtěla bych se s vámi poradit. Nyní jsem těhotná 9+3 a byla mi zjištěna kvasinková infekce (bez příznaků). Lékař mi sdělil, že infekci nyní léčit nebudeme a počkáme až na 12 týden těhotenství. Mohu se zeptat, zda lékař nepochybil? Nebylo by lepší kvasinkovou infekci léčit ihned ze začátku nebo je opravdu lepší počkat až do konce 12 týdne? Mohla by kvasinková infekce ohrozit mé těhotenství nebo plod? Popřípadě, že byste měl názor, že je lepší infekci léčit ihned, mohl byste mi doporučit nějaká léčiva, která jsou vhodná v 1 trimestru? Jsem bez jakýchkoliv příznaků. Děkuji a přeji příjemný den! :)
Jasmin
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemáte-li potíže, také bych s léčbou vyčkal. Kvasinky plod neohrožují

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,rada bych se zeptala,picham si v 15tt clexane 0,6 bude se vstrebavat z bricha stejne jako ze stehna nebo je vstrebavani ze stehna mensi? Dekuji
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Z podkoží břicha i stehna by mělo být vstřebávání stejné.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat, jsem ve 36. týdnu a včera večer mne začalo bolet břicho jako při menstruaci. V noci jsem nemohla moc spát. Jde o normální přípravu porodních cest nebo mám radši jet na kontrolu dříve? Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Normální jsou v 36. týdnu tzv. předzvěstné kontrakce. Žena je  vnímá jako křečovitý stah, někdy i bolestivý, v podbřišku i v celém břiše, který trvá několik desítek vteřin, maximálně několik minut. Trvalá bolest běžná není. Také nemusí jít o nic závažného, ale určitě je dobré prověřit, o co jde, vyšetřením.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore. Jsem ve 27tt a v kartě mam napsáno,ze hrdlo nebo cipek (ted nevim) je měkké zavřené.velikost čípku je 3cm. Dostala jsem utrogestan,který polykam 2-0-2 a cipek na noc Macmicor complex 500.doktorka mi ani neřekla k čemu tyhle léky slouží.je to kvůli mekcimu čípku?měl by byt tvrdý?mam i magnezium proti tvrdnuti bricha,ktere ale tvrdne tak max 7x za den jen na minutu. chci se zeptat,z jakých důvodů se předepisuje utrogestan v tomto týdnu těhotenství a zda je normální,ze cipek je mekky. Taky mam po magneziu ridkou stolici, muzu pouzit cerne uhli na zregulovani?cetla jsem,ze magnezium ma samo o sobě projimave účinky a je to normalnia, avšak otravne. Děkuji
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Čípek nemá v 27. týdnu výrazněji měknout. Může jít o příznak hrozícího předčasného porodu. Jde ale jen o jeden z parametrů, které na čípku posuzujeme. Další jsou jeho délka, prostupnost, uložení, sestup. Takže podle mne nejde o nijak dramatický nález.

Utrogestan by měl teoreticky, stejně jako magnézium, blokovat stahy dělohy a tím bránit předčasnému porodu. Macmiror complex je určen k léčbě narušeného poševního prostředí. Působí proti většině bakterií i kvasinek

Magnézium opravdu může způsobovat průjem. Kombinaci s živočišným uhlím nedoporučuji, protože by vstřebávalo podané jiné léky a omezilo by jejich účinek. Jedině by se muselo užít výrazně v jiný čas (minimálně o 3-4 hodiny jindy). Pomoci někdy může změna přípravku s magnéziem.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pěkný večer, pane doktore, jsem nyní 25 tt. A chtěla jsem se zeptat na pohyby, zda nevadí kdž před týdnem byly silnější (vícekrát denně) a nyní již 3 dny po sobě je cítím pouze 2 krát denně - chvíli. Děkuji Vám
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to běžné a nevadí to

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, prosím o radu.
Je mi přes 40. Podstoupila jsem neúspěšně 5x IVF ze svých vajíček. Pak jsme šli do darovaných 3x neúspěšně a při posledním KETu se to povedlo. 13. den po KET- hcg 449, dnes jsem 19. den po KET , tj. 25 dnů po oplodnění. A začla jsem špinit. Nemám přerušovat léčbu( Utrogestan + Estrimax) a za týden na UZ. Vím, už to nemusí hned znamenat konec, ale přece jenom.
Zajímalo by mě procento žen, které při krvácení potratí ,a u kterých to nic neznamenalo. A z jakého důvodu kolem toho 5 a 6 tt ženy špiní, či dokonce krvácí a přitom je miminko v pořádku. Děkuji - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Procento žen, které při krvácení v časném těhotenství  nakonec potratí, dokážu odhadnout jen velmi zhruba. Záleží na mnoha okolnostech - věk ženy, vlastní či darovaná vajíčka, kvalita spermií, děložní anomálie, hormonální stav, celková onemocnění, aj., aj. Viděl bych to přibližně na 50%.

Důvodem krvácení je narušený kontakt mezi tkání plodu zodpovědnou za výživu (trofoblast) a děložní stěnou

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer,
mohla bych se zeptat na pohyby dítěte? Jsem ve 24týdnu a pohyby cítím již tak od 20, někdy více někdy méně, některý den jsou intenzivní a někdy i 2 dny po sobě jsou spíše tak 3 krát až 4 denně menší intezity? Může to být třeba i tím, že se zvětší objem plodové vody? Nevadí to? Děkuji - otázka upravena poradcem
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Různá intenzita i frekvence pohybů je běžným jevem. Příčinou bývá obvykle změna polohy plodu. Nejde o nic závažného

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
může se při porodu jíst? pokud ano, tak co doporučujete? děkuji - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jíst při porodu není vhodné. Nikdy totiž nelze vyloučit nutnost celkové anestézie a při ní je plný žaludek velkým rizikem

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jsem 24tt. Chtěla jsem se zeptat, čeká mě (asi kolem 27tt) test na těhotenskou cukrovku. Uvědomila jsem si (až teď), že moje prababička z matčiny strany a babička z otcovy strany měly tzv. stařeckou cukrovku. Nevadí, že půjdu na test až kolem 27tt? Je to postačující? Bojím se, že jsem něco podcenila. Zatím nemám žádné obtíže. Děkuji Vám. - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Test v 27. týdnu je  postačující.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor možem farbiť vlasy farbou bez amoniaku som v 13 týždni tehotenstva dakujem
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Domnívám se, že ano. Vždy je ale třeba pečlivě číst varování výrobce v návodu k použití

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, chci se zeptat na příušnice a plané neštovice v těhotenství. Jsem ve 26.tydnu těhotenství a ve školce, kam chodí má dcera, se vyskytly příušnice. Dcera je očkovaná, já bohužel ne a v dětství jsem tuto nemoc neprodělala. Budu doufat, že se nenakazime. Může mít případně toto virové onemocnění vliv na vývoj a zdraví miminka v tomto nebo v pozdějším stadiu těhotenství či snad i po porodu? Zároveň jsem se chtěla zeptat i na plané neštovice, které jsem též v dětství neměla, jak moc je ohrožen vývoj dítěte? Moc děkuji za Vaše odpovědi
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příušnice nejsou podle mých znalostí pro těhotnou nějakým dramatickým rizikem. Vážnější je nákaza planými neštovicemi. Ta může v prvních dvou trimestrech vést k vzniku vrozené vady a ve dnech kolem porodu k akutnímu závažnému onemocnění dítěte.

Je-li Vaše dcera očkovaná, nemůže se nakazit a je vysoce nepravděpodobné, že by infekci přenesla.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,chci se zeptat na implantační krvácení jeho intenzitu a ryzika.Proveden TT -slabě pozitivní.Aplikován Dicynone250mg inj. na zástavu krvácení.Při ultrazvuku v dutině děložní gestační vacek 5mm. 24.11proveden TT slabe pozitivni,odebrana krev na HCG .Je zde riziko pro gestační vaček?Krvácení se mi po injekci zastavilo(krev jasna červená,celkem silne tekla,bez bolesti)nyní vše ok...kontrolu mam za týden,bude v krvi pozitivní HCG..nebo to byl jakoby potrat.Gestační vaček byl na ultrazvuku vidět.
janula
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Implantační krvácení se objevuje poměrně vzácně , obvykle na přelomu 1., a 2. týdne po početí. Je-li již v děložní dutině vidět gestační váček, jedná se o těhotenství starší a nejde tudíž o implantační krvácení.

Krvácení obecně vždy znamená ohrožení těhotenství - někdy větší, jindy menší. Odhadnout, jak se bude nález vyvíjet, není dost dobře možné. Šance, že vše dobře dopadne je ale jistě stále reálná

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den ,chci se zeptat.dnes jsem byla na pohotovosti ohledne krvaceni s pochvy.Jiz 4.11 jsem mela menstruaci.Jiz tyden zpetne jsem si delala tehu testy ktere vysli pozitivne.Tudiz jsem navstivila gynekoligii v nemocnici.Vzali mi krev ,udelali ultrazvuk ,znova mu udelali tehu test i pres krvaceni byl pozitivni..dostala sem injekci na zastaveni krvaceni...coz pomohlo.Chtela bych vedet jestli prijdu o vacek coz by mohlo znamenat tehotenstvi...tedy podle ultrazvuku asi ano.Nikdy driv semi tato situace nestala tak bych chtela vedet na cem budu.dekuji
Janca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vašemu popisu situace přesně nerozumí. Jste s vysokou pravděpodobností těhotná, ale jak se bude vše dále vyvíjet, nedokážu, aniž nález přímo vidím, odhadnout. Vše by měl posoudit Váš gynekolog, kterého byste měla navštívit co nejdříve

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,

doktor mi dnes měřil hrdlo mám napsáno ve zprávě: cervikometrie: hrdlo délky 33mm uzavřeno, mírný náznak funnelingu u VB. Jak tomu mám prosím rozumět? Dále mám napsáno, že hrdlo je uzavřené měkké, okolí volné bez rezistence. Mohl by jste mi to prosím přeložit laicky? Je délka hrdla 3cm na konci 26tt problém? Jaká je pravděpodobnost předčasného porodu podle Vás? Děkuji - otázka upravena poradcem
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Samotná délka  kanálu hrdla není až tak podstatná. Důležitější je rozsah funneling (funneling = trychtýřovité otevření vnitřní branky). Myslím, že se nejedná o nějak dramatický nález, určitě bych ale považoval za vhodné jeho brzké překontrolování. A zvažoval bych i doporučení omezení aktivit, případně léčbu tlumící děložní činnost. Klíčové je, aby se nález nezhoršoval

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,
mam otazku. Podle PM jsem v 6tt+6dni a podle ultrazvuku v 7tt+1den. Otehotnela sem tedy v tomto obdobi? Je vyloucene, ze sem otehotnela treba 14 dni pred PM?
Moc dekuji za odpoved - otázka upravena poradcem
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Termín dle menses i dle UZ přesně "sedí". Rozdíl 2 dní je běžný. Otěhotnění 14 dní před menses považuji za extrémně nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore! Jsem nyní 34tt+3. Jsem podruhé těhotná. První porod byl spontánní vaginální ve 39tt+2 a proběhl dost rychle. V 16h mi začaly stahy, když začaly být po 5 min, zavolala jsem si odvoz. V 19h mi na přijmu jako prvorodičce nechtěli věřit, že rodím, než mě prohlédl doktor a ve 20h25 byl syn na světě. Jde mi o to, že mám strach, že druhý porod půjde ještě rychleji. Nerada bych rodila doma nebo někde po cestě (do porodnice to je 30 min autem). Kdy je nejlepší vyrazit?
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji vyrazit do porodnice, pokud pravidelné stahy trvají  hodiny, pokud odteče plodová voda nebo pokud se objeví jakékoli krvácení

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den setkal jste se někdy s ženou s crohnovou chorobou, která by porodila zdravé dítě bez teto nemoci, nebo komplikacích ?
Sama mám totiž tuto nemoc a lékaři mi tvrdí že šance je malá a zatím jsem o žádné takové ženě neslyšela tak se vás chci zeptat jestli jste se s tím náhodou nesetkal. Děkuji - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V této otázce mají jistě gastroenterologové  daleko více informací než já. Doporučuji jim věřit.

Osobně jsem měl v péči několik žen s lehkou formou Crohnovy choroby. Všechny porodily zdravého novorozence, ale zda následně dítě bylo či nebylo postiženo Crohnovou chorobou, nevím

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,

včera jsem si všimla, že mi v průběhu večera ztvrdlo břicho (jsem v 25+6tt). Byla jsem v klidu (seděla jsem u TV). Prý by ale břicho tvrdnout nemělo. Je však fakt, že tvrdnutí nedoprovázela žádná ostrá bolest, jen LEHCE nepříjemný stav, ale kdybych nebyla v klidu, tak to asi ani nezaznamenám. Na druhou stranu tvrdnutí trvá jen chvilinku půl minutky, max. minutku. Někdy mi ztvrdne i v noci,když se převaluji, ale když jdu na malou, tak ztvrdnutí zmizí nebo zmizí opět do půlminuty, minuty. Beru jen Femibion 2. Nechci utíkat k lékaři s každou hloupostí, avšak ani nevím, jestli zrovna tohle je věc, kterou je vždy potřeba řešit bez ohledu délky tvrdnutí břicha. Pozoruji to zatím jeden den. Chci se zeptat, jestli je i v takových případech nutné zajít k lékaři a nechat si vyšetřit čípek nebo zda takovéto krátké tvrdnutí k mé aktuální délce těhotenství patří. Někde jsem četla, že stačí hořčík. Mám si tedy koupit vitamíny hořčíku? Děkuji za odpověď a přeji příjemný den - otázka upravena poradcem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Občasné tvrdnutí břicha, přesněji dělohy, je v  26. týdnu běžným jevem. Nemělo by se ale objevovat častěji .než 5-7x za den.

Některý přípravek s hořčíkem (nejde o vitaminy!) si koupit můžete - zkuste např. Magnesium lacticum a užijte 1-2 tbl/den.

Lékaře navštivte, pokud by se četnost nebo délka ztvrdnutí stupňovala.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor užívam ladewitu kyselinu listovú som prvý trimester chcem sa poradiť chcela som si zakúpiť v lekárni magne b6 a povedali mi ze s toutou kyselinou listovou to nesmiem kombinovať aky teda magnezium možem používať ide Oto ze sem tam zašpinim a beriem ascorutin a duphaston myslela som ze mi pomôže magnezium dakujem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hořčík na krvácení nepomůže. Myslím, že léčba, kterou užíváte, je dostatečná a je zbytečné přidávat další lék.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

pane doktore ráda bych se zeptala, co si myslíte o domácích porodech s PA( ne dulou).
Tedy samozřejmně za předpokladu že těhotenství je z lékařského hlediska v pořádku. Ptám se z důvodu jak se poslední dobou objevují články o tom jak to není v pořádku atd.
Děkuji a hezký den. - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Každý porod se i u nekomplikovaného těhotenství může během několika minut změnit v  drama ohrožující život dítěte a někdy  i matky. Pravděpodobnost takového zvratu je sice hodně malá, ale nikoli nulová. Proto si myslím, že rodit je třeba v nemocnici, kde je reálná šance komplikace zvládnout.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
chtěla jsem se Vás zeptat. Jsem ve 22 týdnu těhotenství. Asi tak od začátku 2.trimestru jsem měla vyšší srdeční tep a zadýchávala jsem se i při delším mluvení. Nyní to ustalo a nemám žádný problém (i tep maličko klesl - cca 80 tepů), měla jsem také hojnější výtok, ten také ustal a objevuje se spíše jen ráno. Také mám pořád velmi malé bříško, což mě trápí, mám pocit, že neroste. Chtěla jsem se zeptat, zda tyto změny nemusí znamenat, že je něco špatně? Možná se zbytečně stresuji, ale o každé změně přemýšlím a myslím na nejhorší (na špatnou funkci placenty apod - možná je to jen vlivem čtení internetu...), je nutné se znepokojovat? Děkuji Vám mnohokrát za rady. - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že k znepokojení nemáte žádný důvod. Vše, co uvádíte, je v rámci normy

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
pane doktore. Jsem ve 21tt. Zajímá mě, zda by mohly být něco špatně, když by mi v tomto období mělo již růst bříško, ale zatím neroste a vůbec mě nebolí - žádné vazy dělohy nebo něco podobného. Může to růst i přesto, že neleze nic cítit? Děkuji Vám - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o nic závažného. Řada žen to má podobně

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor o necelý týžden idem na prvé odbery som tehotná a začína ma škriabať v hrdle kúpila som si pastilky na cmúľanie len sa chcem opýtať ak to skriabanie bude pokračovať tak mam ísť na tie odbery nemôžu Skreslit výsledok testov?alebo zavolať lekárke a preobjednat sa dakujem.este sa chcem opýtať ak ma žena sem tam spinenie počas prvého trimestra a berie lieky duphaston a ascorutinco to znamená ze budem ako zrizikove tehotenstvo?alebo sa to može upraviť a nebudem mat problem ? To spinenie mam raz za čas .
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Popisovaná léčba neovlivní výsledek testů.

Pokud žena v těhotenství krvácí, jde o známku hrozícího potratu a graviditu považujeme za rizikovou. Velmi často se ale stav upraví a následně, pokud se neobjeví další komplikace, již těhotenství za rizikové považovat nemusíme

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore! Jsem poprvé těhotná a lékař mi potvrdil 7 týden těhotenství. Bohužel jsem velmi nastydlá a můj praktický lékař mi nasadil penicilin (Penbene 1000000). Mé CRP bylo 90. Teploty naštěstí vůbec nemám. Jen jednou 37,6. Chci se Vás zeptat, zda antibiotika (penicilin) nemohou miminku ublížit, popřípadě zastavit jeho vývoj nebo mít na něj nějaký vliv? Miminko si moc přejeme. Vážím si Vaší práce a toho co pro nás děláte! Děkuji a přeji pěkný den!
Jasmin
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Penicilin nemá na vývoj plodu žádný negativní vliv.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,

stává se běžně, že během 22tt ještě bývají pohyby nepravidelné a může být mezi nimi i 1-2 dny pauza? a také, že poprvé byly silné a poté se intenzita značně zklidnila? "Pohyby" cítím opravdu jen asi 2 (velmi krátké škubnutí) denně a to jen vleže. děkuji. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 22. týdnu opravdu nemusí budoucí matka pohyby cítit každý den a nemusí ani být intenzívní.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Děkuji Vám pane doktore za odpovědi, jste laskavý. Ptala jsem se Vás na pohyby ve 21tt. Četla jsem, že pravidelné pohyby jsou záležitostí až od cca 28tt - je tomu tak? A ještě jsem se chtěla zeptat, zda nevadí, když jsou nyní ve 21tt pohyby slabé a zatím se jedná vždy o jeden či max. 2 (nevím, jak přesně pojmenovat) - "kopanečky/dloubnutí? Děkuji. - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně se domnívám, že žena by měla pravidelně cítit pohyby již od cca 25. týdne.

Vámi popisované pohyby považuji za zcela normální

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,da se urcit jakemu tt odpovida BPD 21mm?dekuji
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

BPD 21mm odpovídá 13. týdnu těhotenství

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,

jsem ve 21tt a pohyby miminka necítím každý den. Může to být ještě normální v tomto týdnu? Možná je cítím, ale velmi slabě a např. jen 2 krát za den. - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 21. týdnu nemusí budoucí matka ještě cítit pohyby každý den. Nemyslím, že by se jednalo o nějaký problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
čekám dvojčata, ale mám pozitivní test z prvního trimestru, riziko DS 1/10. Jsem po IVF. Doporučili mi odběr plodové vody nebo neinvazivní Maternity21 Test. Zvolila jsem test, ale na jeho výsledek se čeká déle. O dalším případném postupu jsem se nedověděla a teď mám strach, že utíká čas k případnému možnému zákroku. Pokud se dovím výsledek až ke konci 15tt, je ještě možné ukončit život jednoho plodu a jaké jsou šance, že druhý to přežije? Plody leží vodorovně nad sebou, odděleny jen tenkou membránou od sebe (jako na palandách). Jak se v takových případech postupuje, když je jeden plod DS pozitivní a jaké jsou časové faktory k zákroku. Děkuji. - otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

U dvojčat jsou testy méně spolehlivé než u jednočetné gravidity.

Jiný neinvazívní postup, než je pečlivý prvotrimestrální screening provedený specialistou a nebo analýza krve matky testem Prenascan a podobnými, neznám. Problém je, že při nepříznivém nálezu je někdy krajně obtížné určit, který z plodů je či není postižen. Možné je to jen někdy na základě UZ markerů. Jasno v tom dokáže udělat až odběr plodové vody, choriální tkáně, případně krve plodů

Pokud jde o tzv. selektivní fetocidu, nebo-li ukončení života jednoho z plodů, nemám dostatek zkušeností a nedokážu proto fundovaně odpovědět. Doporučuji obrátit se s Vaším dotazem na některého specialistu, např. na profesora Caldu Gyn.-por.kl. VFN Praha

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem ve 25.tydnu těhotenství a již třetí den necítím žádné pohyby, předtim to bylo jak po ránu, občas přes den, tak i i večer. Měla bych se něčeho obávat? Neměla bych si zajít k lékaři na kontrolní ultrazvuk nebo je toto normální a mám vyčkat?
Děkuji za odpověď
- otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 25. týdnu již obvykle budoucí matka pohyby cítí každý den. Výjimky samozřejmě existují, takže nutně nemusí jít o nějaký problém.   Nicméně bych UZ kontrolu doporučil

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den.Jemi 68 let .Mohu při nechráněném pohlavním styku otěotnět?Děkuji.
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli mohu ve věku 68 let při nechráněném pohlavním styku otěhotnět,Děkuji .
Marte
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podle mých zkušeností a znalostí to považuji za vyloučené

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den,jsem ve 12tt a zacala me bolet stydka kosta kycle,mam doma colafit (99,9% kolagenu),kde písí,ze je vhodny i pro tehotne. Muzu ho i v pripade,ze uzivam prednison,utrogestan,anopyrin a clexane? Nebude se to s necim byt. A ta bolest je normalni takhle brzy nebo muze znacit problem? Mam za sebou nekolik ZP. Dekuji
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné potíže nejsou v takto časném těhotenství běžné. Doporučuji, abyste sama žádnou léčbu nenasazovala a navštívila svého gynekologa. Ten posoudí nález, doporučí léčbu či případně  další vyšetření -například na ortopedii

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat na velikost dítěte. Měla jsem celkem pravidelnou MS ale nikdy jsem na sobě nebyla schopna pozorovat období ovulace. O miminko jsem se snažili skoro rok. Teď je miminko o 5 dní větší než má být (podle 13 týdne). Tak se jen chci zeptat jestli to znamená, že jsem pravděpodobně měla ovulaci o tyto dny dříve, než je klasicky počítáno uprostřed cyklu. Jeden doktor na pohotovosti mi totiž řekl, že to zmanená, že jsem otěhotněla před MS.
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Erika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě jste nepočala před menses - to byl plod větší o 14 či více dní

Datace početí není absolutně na den přesná  - běžná je odchylka o +-3dny. Takže je možné, že jste otěhotněla jen těsně před polovinou cyklu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jsem ve 21tt a včera mi doktor říkal, že mám pít víc tekutin, že to má vliv na množství plodové vody. Prosím Vás, kdybych měla plodové vody nějak méně, je to nebezpečné? Nic jiného mi neříkal - jen že mám hodně pít. Děkuji Vám. - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dostatečný pitný režim je určitě důležitý. Nakolik ovlivní množství plodové vody, ale není jisté. Nemyslím ale, že by se u Vás jednalo o něco závažného

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
chtěla jsem se zeptat na rentgen u zubaře ve 24.týdnu těhotenství, zda je možné jej provést za použití nějaké "nepropustné zástěry překrývající břicho" a také zda se může dávat injekce na umrtvení části úst, zda to nemůže ohrozit vývoj a zdraví miminka a zda se toto vůbec v tomto stadiu těhotenství smí provádět. Zároveň se chci zeptat, již druhým týdnem mám silnou rýmu, může to nějak ohrozit vývoj miminka.
Děkuji za odpovědi
- otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Akutní ošetření zubů, včetně event. i rentgenu i lokální anestézie,  je možné i  v těhotenství. Zubař ví, co provést může a čemu se má raději vyhnout. Musíte ho ale upozornit, že jste těhotná

MUDr.Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, dnes jsem byla na kontrole v nemocnici jsem 39+2 kvůli necítění pohybů (miminko se naštěstí v nemocnici ozvalo, planý poplach) a ve zprávě mám napsané : Nynější těh. : dosud bez komplikací, GBS odebráno u raj.gynekologa, Subj: bez potíží, VP neteče, nekrvácí, kontrakce nemá, Obj: Tk normotenze, děl, palp. normotonická, ctg- fyz. záznam, zevně bpn palp. vag. čípek mediosakrálně 2,5cm, uzavřeno, hlavička nad vchodem, VB zach, Vp neteče, UZ abd: 1 plod As+, PPH/I, EFW 3300g, placenta na PS vysoko, mírný oligohydramnion, doppler fyz. křivka na PIU
RE: Grav. hedb 39+2, primigravida, pressenattio occipitis
Dop, : poradna u svého gynekologa dle plánu, při potížích dříve sledovat pohyby, prav. děl. činnost, odtok plodové vody, krvácení ... Paní doktorka mi zdělila, že je vše v pořádku,že vše odpovídá a dala mi tuhle zprávu pro mého gynekologa, kterou jsem doma četla..a vzhledem tomu, že tomu moc nerozumím se chci zeptat zda je vše v pořádku, protože mě znepokojilo, že tam mám napsané mírný oligohydramnion a podle internetu jsem se docela zděsila.Mám strach aby bylo vše v pořádku.. Paní doktorka mi k tomu nic neříkala, že by měla nějaké pochybnosti.. Jen mi to dala a šla jsem domů. Ale jak sem to doma četla tak mám z toho divný pocit. Předem děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Mírný oligohydramnion je ke konci těhotenství běžným jevem. Vše se opravdu jeví být zcela v pořádku

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
děkuji Vám za reakci na můj dotaz týkající se štítné žlázy. Vím, že hodnoty jsou v mezích normy. Nikdy jsem žádné léky na štítnou žlázu neužívala. Chtěla jsem se zeptat, jestli tedy odběr v 15tt s uvedenými naměřenými hodnotami (TSH: 3,39 a T4 volný 12, 3) stačí? Není již potřeba odběr opakovat? Četla jsem že od 20tt si již plod vyrábí sám hormony štítné žlázy. Můžou se vlivem těhotenství nějak hodnoty změnit k horšímu? A může to způsobit potrat i ve 2 trimestru? Děkuji Vám moc. - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podle mého názoru provedené vyšetření stačí, zhoršení bych již neočekával. Potrat v druhém trimestr již mívá jiné příčiny

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den
prosím Vás, odkdy se nedoporučuje spát v těhotenství na zádech? Jsem ve 2 trimestru a někdy se tak v noci probudím a pak mám strach, či se to smí nebo ne, Děkuji Vám. - otázka upravena poradcem
Ilona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko spaní na zádech se přeceňuje. Netrapte se tím, v jaké poloze se probudíte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, prosím Vás mám problémy se stitnou zlazou. Hodnoty anti thyreoglobulin 128, anti thyreoperoxidaza 303, TSH a T3 a T4 volný jsou v normě. Jednou už jsem porodila mrtvé dítě v 8 měsíci a teď po roce nemůžu stále otěhotnět. Je potřeba, abych se s těmito hodnoty léčila?? A dále mám zvýšenou CA 125 - 46,65 a HLA - g solubilni - 35,9, to mám řešit jak? Doktoři me řekli, ze nic z toho není problém , ale me se to nějak nezdá. Imunolog zas řekl, ze to problém je a měli by me léčit, tak jsem z toho dosti zmatená. Děkuji za odpověď
Příloha: - otázka upravena poradcem
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jsou-li hodnoty TSH, T3 a T4 volný v normě, léčba není třeba. Pouze je nutné funkci štítné žlázy, tedy hladiny

těchto hormonů, pravidelně kontrolovat

Vyšší hladina CA 125 může mát řadu příčin. Odběr bych opakoval a nedojde-li k normalizaci, je třeba po příčině intenzivně pátrat - podrobný UZ malé pánve, možná i laparoskopie.

Pokud se imunologové domnívají, že je na místě kvůli uvedeným výsledkům léčba, mají ji sami nasadit či alespoň jednoznačně a přesně doporučit

Nemyslím, že by kterýkoli z nálezů byl příčinou porodu mrtvého plodu

MUDr. Jan Šulc


těhotenství
Dobrý den pane doktore,

jsem ve 20tt a lékař mi dnes řekl výsledky odběru na štítnou žlázu, nabrané cca v 15tt. TSH: 3,6 a FT4 12 . Říkal, že léky nejsou potřeba. Nemusím si tedy dělat starosti? Chtěla bych i jiný názor. Děkuji Vám. - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Souhlasím s vaším lékařem. Opravdu si nemusíte dělat starosti

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, dle utz jsem zhruba 6.tt zatím bez srdeční akce.na kontrolu jdu za 14.dni.dnes fanoušek zjistila změnu výtoku, který býval bělavý táhly na lehce hnědý.cim to může být způsobeno?lékařka mi řekla ať vyckam pokud silné nekrvacim.je to jen občas když se během dne výtok objeví místo velsveho je nahnědlý.dekuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hnědý výtok je slabé krvácení. Je to příznak ohrožení těhotenství. Proto v podobných případech doporučuji tělesné šetření a také vynechat pohlavní styk.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pan doktor,
Som v 27tt tehotenstva a pred tyzdnim na UTZ som mala stale nizko polezenu placentu,je okolo 10mm od vnutornej branky na zadnej strane.Ked som bola v 15 tt tak som bola v nemocnici kvoli krvacaniu,kt prvy den bolo dost silnejsej intenzity a potom som spinila na cerveno este 2 tyzdne,dr nevedeli presnu pricinu,kedze sa ani hematom vtedy nikde nenasiel..cize ja osobne si myslim ,ze to mohla sposobit placenta.No odvtedy mi dr tvrdia,ze placenta sa vytiahne hore rastom amternice,ale odvtedy ubehlovela tyzdnov a placenta je tam ,kde je.mohli by ste mi napisat ake rizija hrozia? ak sa nevytiahne a moze sa este vytiahnut? viem ze mozno budem amt cisarsky rez...a mam stale lezat,alebo prechadzky su neskodne?viem ze nemam dvhat,namahat sa a robit mykave pohyby,Dakujem za odpoved,inak vsetko ostatne vyzera OK.DAkujem. - otázka upravena poradcem
LuciaB
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je pravděpodobné, že se placenta ještě vysune výše.

Pokud nekrvácíte, nemusíte ležet. Procházky jsou možné. Určitě nedoporučuji nějakou větší fyzickou námahu a také ne pohlavní styk

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,prosím Vás je mi 40let.Jsem ve 21týdnu těhotenství na UZ mi bylo zjištěno,že moje miminko má cystu v hlavičce +šelest v levé komoře na srdíčku a bílou tečku prý se nejedná o vývojovou vadu a chlapeček by se měl narodit zdráv.Bylo mi doporučeno,abych podstoupila odběr krve na Downův syndrom na výsledky čekám.Riziko zůstává stále nízké.O jedno miminko jsem již přišla samovolně v 2 měsíci.Žádné jiné děti nemám.Jsem nekuřačka,nepiji,užívám Superfolin 2 léky na štítnou žlázu+anopypin na prokrvení placenty pro hrozící preeklampsii.A já se prosím ptám, co ještě mám udělat pro zdárné donošení mého chlapečka,aby byl zdráv.Nebo je možné,že s dalším růstem tyto problémy zmizí?Děkuji za odpověď
Ilona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Víc dělat nemůžete. Snad jen se zbytečně nestresovat. Vím že se mi to lehce říká, ale psychická pohoda je opravdu důležitá.

Jak se bude nález vyvíjet, je obtížné "na dálku" odhadovat. Šance, že vše bude v pořádku, je ale podle mne zcela reálná

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem na počátku 20 tt a trápí mě, že nemám žádné těhotenské bříško, přijde mi, že vůbec neroste - na kontrole jsem byla před 14 dny a vše ok, ale od té doby se nic nezměnilo. Nemusí to hned znamenat, že se dítě nevyvíjí? Myslela jsem, že v této době již jsou bříška viditelná... Děkuji Vám a omlouvám se za možná zbytečný dotaz.
Katerina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Růst břicha je v těhotenství velmi individuální. Není nic  až tak neobvyklého, že v 20. týdnu není na ženě nic vidět. Nesignalizuje to žádný problém.

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze