Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
dobrý den mam skoliózu mam vyrustky mezy 5 - 12 obtatlem pak něco u prostred patere a na berenich odvapnovani chtěla bych se zeptat jestli moho mit ještě miminko je me 40 a 1/5 dekuji glosova
- otázka upravena poradcem
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nedokážu posoudit, nakolik je postižení páteře závažné. K tomu se musí vyjádřit ortoped. Po gynekologické stránce je otěhotnění ve 40 letech již poměrně málo pravděpodobné, ale nikoli vyloučené

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobryden, jsem ve 14 tydnu tehotenstvi a dnes jsem zjistila, ze mam slaby pruhledny nezapachajici vytok. Zadne bolesti ani spineni, krvaceni nemam. Muzete mi prosim rict co to je? V pondeli jsem byla u gynekologa na kontrole a rekl mi, ze je vsechno v poradku. Nevim, jestli mam mit strach nebo co si o tom mam myslet. Dekuji za radu. Katka
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hojnější výtok je v těhotenství běžným jevem. V extrémním případě je ale vhodné kultivační vyšetření

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý den,
prosím Vás, může nějak ublížit koupání v teplé vaně na zač. 2 trimestru? Vanu si dávám občas, ne vyloženě vařící vodu, ale teplá je. není to nebezpečné? - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud vše probíhá bez komplikací, nebezpečí nehrozí. S teplotou vody  to ale raději nepřehánějte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
mám antifosfolipidový syndrom a jsem v 31tt. Na imunologii a hematologii mi anopirin chtějí vysadit v 36tt ale pan doktor v poradně mi ho chce vysadit již 34tt.Ne že bych nedůvěřovala mate mě jen odlišná informace kdy anopirin vysadit.Je možné,že má pan doktor svůj důvod k dřívějšímu vysazení? Může tu hrát roli třeba větší odhad plodu dle UZ? Děkuji hezký den ... - otázka upravena poradcem
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych postupoval dle doporučení imunologů. Váš lékař by Vám měl vysvětlit, proč plánuje vysazení dříve. Velikost plodu, nejde-li o jiný odhad stáří plodu, nehraje roli

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
podle dosavadních výpočtů bych měla být v 30+5.Byla jsem již na třetím velkém UZ a s nálezem šla do poradny.Na nálezu dle UZ píše pí.doktorka že je plod velký na 32+4.Čili by plod měl být větší o dva týdny větší.Je to problém?Dále v poradně mi pan doktor napsal ve zprávě,že jsem dle ms 31+5 nevím tedy nedošlo k chybě když bych podle starších zpráv měla být teprve 30+5?Jakým způsobem hraje roli ten týden?Nebo došlo opravdu jen k chybě? Děkuji hezký den ... - otázka upravena poradcem
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Poněkud větší plod není nutně problémem. Některý novorozenec váží při porodu 3000 g, jiný 4000G. Tento rozdíl může být patrný již v 31. týdnu

Stáří těhotenství dle menses se nemůže v průběhu těhotenství měnit. Takže asi jde o chybu v zápisu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, mohu se zeptat, zda je běžné, že na počátku 2. trimestru ustává i bolest v podbřišku?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to poměrně časté

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
chtěla bych se Vás zeptat, zda patří pocity chladu k běžným v těhotenství? Jsem ve 14tt a cca 2 poslední dny mě trápí neustálá zima, pocity chladu, studených rukou atd. Nemusí to znamenat něco špatného? Vím, že i změna počasí má vliv, ale stává se mi, že venku je mi velmi zima, přejdu do místnosti je mi teplo, na chodbě opět zima a v další místnosti opět teplo a tak pořád dokola. Souvísí toto v těhotenství s hormonálními změnami nebo s nízkým tlakem či s čím? A opravdu nesignalizují, že je něco s miminkem, případně nemůže to plod ohrozit? Děkuji Vám. - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné potíže nejsou úplně obvyklé, nemyslím ale, že by signalizovaly nějaký problém - každá žena prožívá těhotenství jinak a má i jiné, někdy neobvyklé, pocity

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, chtela by jsem se zeptat od kdy se pocita stari tehotenstvi - zda se pocita od ovulace nebo od zahnizdovani ? Moc dekuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Počítá se vždy od . dne poslední menstruace

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chtěla bych se vás ještě zeptat, zda je normální, že 2. trimestrem může ustoupit časté nutkání na močení v těhotenství? děkuji - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to nijak výjimečné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, chtěla by jsem se zeptat na Váš názor, kdy by měla být vidět aktivita srdce plodu? Byla jsme dnes na kontrole HCG 12 813 a v 6+2tt. Pan doktor mi říkal, že aktivita srdce není vidět a že nejspíš plod odumřel, ale prý že tomu dává ještě týden.
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 7. týdnu (6+2 je 7. týden) by akce srdeční měla být na slušném UZ přístroji jasně vidět

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem čerstvě těhotná (5tt). Před dvěma dny jsem se známé svěřila, že jsem měla den předtím k večeři kuřecí játra (cca 100-150g) a dozvěděla jsem se, že obsahují příliš vitamínu A, který má prý na plod teratogenní účinky a může tak vzniknout vv plodu. Něco jsem si o tom přečetla a zjistila, že se nesmí obecně vnitřnosti a to jsem měla ještě dva dny předtím k obědu plný talíř zabijačkové polévky. Teď tedy nevím, co dělat dál, jsem z toho hodně rozladěná a nevím, jak to řešit. Je to opravdu tak škodlivé? Vím, že je v těhotenství důležitá psychická pohoda, ale já se teď nějak nemohu uklidnit. Děkuji Vám za odpověď. Hezký den.
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vaše obavy považuji za zcela zbytečné. Kuřecí játra můžete v rozumném množství jíst po celé těhotenství. Ani zabíjačková polévka nemůže uškodit. Prakticky nic z toho, co sníte, snad s výjimkou tepelně neopracovaného masa (např. tatarský biftek), plod neohrožuje. Zbytečný stres je daleko horší

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
pěkný den pane doktore, jsem v 19. tt., čekám své čtvrté dítě. Stále necítím pohyby, z čehož jsem trochu nervózní. Na prohlídce jsem byla cca před 2 týdny a vše bylo v pořádku. U všech předchozích dětí jsem cítila pohyby mnohem dříve, přitom placentu jsem měla uloženu obdobně. Myslíte, že je na místě požadavek na dřívější kontrolu u lékaře (jdu cca za 2 týdny)? děkuji
janka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vnímání pohybů je pokaždé jiné. Myslím, že není k obavám ani k časnější kontrole důvod.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, děkuji Vám za odpověď týkající se bolesti hlavy ve 13tt. Pitný režim dodržuji - opravdu pijí dostatečně. Jen jsem vysadila ze dne na den pití kávy. Může bolest hlavy být způsobená např. i tímto, či hormonálními změnami? Mám za sebou jedno ZT, právě proto se obávám každé změny. Bolest hlavy však nemusí značit ZT? Děkuji Vám za uklidnění.
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bolest hlavy není obvyklým příznakem ZT. Hormonální změny jsou možnou příčinou, vysazení kávy též - zkuste opět nějakou kávu vypít

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, velikost CRL na ultrazvuku je od početí nebo poslední menstruace? Pokud od poslední menstruace, z jakého důvodu se může lišit jeho velikost? S pozdravem
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určení stáří těhotenství na základě měření CRL se vždy datuje od 1. dne poslední menstruace. Nižší hodnota CRL může být způsobena otěhotněním později než 2 týdny od začátku menses. Další možnost je neprosperující těhotenství.

Vyšší hodnota signalizuje časnější otěhotnění

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,je možné užívat nosifol i v těhotenství,jsem 12dpo,v krvi hcg75 a na tohle jsem se zapomněla zeptat. A myslíte,že 75hcg 12dpo /27dc je slušná hodnota? Na znovuopakovaný test nejdu až za 14 dní na UZ. děkuji
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hladiny HCG mají spíše jen orientační význam. Klíčovým je UZ nález.

Váš výsledek  je  v pásmu  normy

Nosifol užívat můžete

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, psala jsem vám včera ohledně mého těhotenství, kde jsem se vas ptala na váš názor na lékařskou zprávu.: Kolpo:pochva klidná, bez známek zánětu. Vag. Děloha v AVF tuhá, hladká, hrdlo uzavřeno adnexa nehmatám. USG Děloha v AVF, v dutině děl.echo GV s echem plodu jehož CRL odpovídá 6+1, dle PM 8+4, bez AS, výrazně větší ŽV vyplňující skoro celý GV.Okolí bpn.Ptala jsem se vás jestli je nějaká šance ještě na srdeční akci plodu, tak jste psal, že je obtížné se vyjadřovat, ale že si myslíte, že se srdeční akce neobjeví . Četla jsem, že někdy to trvá i déle, že může být i o pár dní později a já jsem teprve 6+1 PM byla 7.7. 2016 a ovulace 22.7. 2016. Myslíte, že opravdu by nemohla AS být o pár dní déle? A vadí nějak jak je uvedeno ve zprávě výrazně větší ŽV vyplňující skoro celý GV. ? Velikost plodu je taky v normě ? byla 6mm v tom 6+1 tt. Může se jednat o zamlklé těhot. nebo je tam ještě nějaké % šance, že za pár dní může být změna? Moc děkuji za odpověď na všechny mé otázky.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podle menses a ovulace byste měla být v 9.-10. týdnu. Pokud velikost plodu (CRL) odpovídá 6+1, musela byste otěhotnět o cca 3 týdny později. To je teoreticky možné a pak by  byla šance, že se srdeční akce ještě objeví. Daleko pravděpodobnější ale bohužel je, že se jedná o zamlklé těhotenství. Tomu odpovídá i netypicky velký žloutkový váček

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrýden,
mohla bych se zeptat, s čím může souviset bolest hlavy ve 13tt? Zatím se mi to stalo v těhotenství poprvé. Děkuji. A také zda je normální hustý, bílý,krémový výtok (nesvědící, bez zápachu). - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bolest hlavy může mít v těhotenství řadu příčin. Jednou z nich je nízký příjem tekutin - zkuste ho zvýšit.

Hojnější výtok je v těhotenství běžným jevem

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, mám dotaz. Jsem těhotná a jsem 6+1podle PM ve zprávě od mého gyn.je napsáno S - HCG 2,115 E4. Je to v pořádku nebo je to moc nízké? Děkuji za odpověď.
Zofie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hladiny HCG mají spíše jen orientační význam. Klíčovým je UZ nález.

Pokud je Váš výsledek 2115 iu/l, je  nález v pásmu širší normy

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer, měla bych dotaz. Byla jsem u svého gyn.na kontrole a chtěla bych se zeptat, co přesně znamená zpráva dle vyšetření a utz. Pokud můžete vysvetlete mi prosím laicky, co to znamená. A je tam ještě možnost, že by se mohla srdeční akce ukázat později? USG Děloha v AVF, v dutině děl.echo GV s echem plodu jehož CRL odpovídá 6+1, dle PM 9+4, bez AS, výrazně větší ŽV vyplňující skoro celý GV.Okolí bpn. Moc děkuji za vysvětlení a odpověď. Hezký večer Laura.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Děloha v AVF je popis běžného uložení dělohy.

ECHO GV = obraz gestačního váčku, tedy základu těhotenství

CRL=  crown rump lenght = délka plodu od temene ke kostrči

AS = akce srdeční

ŽV = žloudkový váček -běžně je tato dutinka výrazně menší než GV

Aniž nález vidím,  je obtížné se vyjadřovat. Obávám se ale, že se již spíše srdeční akce neobjeví.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, byla jsem znova na UTZ už kvůli genetice a vyšlo mi, že miminko je starší o sedm dní než první den poslední menstruace, paní doktorka, která mi UTZ dělala (byla jsem na jiné klinice, než mám mého gynekologa) mi nebyla schopná říct, jestli je to normální a kdy mohlo dojít k oplodnění, jestli po a nebo před poslední menstruací. Zajímá mě to kvůli okolnostem, které otěhotnění předcházeli, je mi 27 let, protože o miminko jsme se s partnerem pokoušeli skoro dva roky a ráda bych to věděla, kdyby náhodou byla podobná obtíž u miminka druhého. Nepodařilo se mi mezi jednotlivými (celkem pravidelnými cca 26 dní) cykly nikdy zjistit ovulaci. Děkuji za odpověď
Esterka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

V prvním trimestru odpovídá velikost plodu jeho stáří. Dataci početí lze na základě kvalitního UZ vyšetření tedy poměrně přesně určit. Platí to poměrně spolehlivě až do poloviny těhotenství

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem na zač. 13tt. Dle utzv. měření má plod 5,98 cm. Chtěla jsem se zeptat, zda je to v pořádku? Mohou být míry miminka dané i tělesnou konstitucí matky? Děkuji Vám - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Délka CRL 5,98 odpovídá 12 týdnu. Myslím, že jde o běžnou odchylku, která s tělesnou konstitucí matky nesouvisí. Spíše záleží na přesném datu početí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, dcera je v pátém měsíci těhotenství. Je jí 25 let, první těhotenství. Má nedostatek železa, je stále hodně unavená bez energie. Nyní měla bakterií v moči, brala Macmiror tablety. Prosím co na nedostatek železa, po tabletách má problémy, zácpu. Můžu brát současně Fytomineral a Femibion? Tím pádem přestala brát kyselinu listovou, aby toho neměla moc. Děkuji Hana
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je třeba najít takový přípravek se železem, který dceři bude vyhovovat - na trhu jich je celá řada. Kyselinu listovou bych také doporučil užívat dále

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 8 t.t. a před těhotenstvím jsem byla zvyklá jezdit do práce na kole - asi 20minutová cesta, z čehož je zhruba 6 minut hodně do kopce a dost se zadýchám. Myslíte si, že v tom mohu nyní pokračovat?
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Probíhá-li vše bez komplikací, můžete v dojíždění na kole pokračovat. Trochu se ale šetřete

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
je mi 32 a začala jsem uvažovat s partnerem o miminku nicméně jsem opatrná, bojím se zda není pozdě všichni straší, že jsem stará a porodím nějaké postižené dítě. Mám za sebou anorexii a bulimii, dnes normálně menstruuji. zajímá mě jaká vyšetření by bylo dobré podstoupit a případně jak minimalizovat riziko narození nemocného dítěte.Díky - otázka upravena poradcem
Alenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Věk 32 let nevidím jako nějak dramatický a pro plod nepřináší žádná mimořádná rizika.. Nemá podle  mne smysl, pokud se aktuálně s ničím neléčíte,  podstupovat jakákoli speciální vyšetření.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, kdy se v těhotenství začíná tvořit mlezivo. - otázka upravena poradcem
Ilona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to individuální. Obvykle 2-3 měsíce před termínem, někdy ale dříve, jindy později

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem podle PM v 10 týdnu těhotenství. Miminko je ale trochu větší a doktor v nemocnici mě přesvědčoval, že jsem musela otěhotnět před PM. Avšak 14 od prvního dne poslední MS jsem si dělala test a byl negativní, je tedy jisté, že jsem musela otěhotnět až po následné MS nebo je tady možnost dřívějšího těhotenství. jde mi hlavně o následná vyšetření, která pozbývají význam, když půjdu pozdě. Moc děkuji za odpověď.
Esterka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Stáří těhotenství je při správně provedeném UZ vyšetření možné stanovit poměrně přesně - s odchylkou max 3-4 dny. Testy jsou poměrně spolehlivé, ale chybu nelze nikdy zcela  vyloučit. Každopádně bych doporučil UZ zopakovat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
měla bych možná hloupý dotaz. Může nějak ublížit v těhotenství krátké zadržení dechu, např. při námaze, při lehčím cvičení atd? Děkuji vám - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plodu tím, nejde -li o extrémně dlouhou dobu, nijak neublížíte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat, s čím mohou souviset studené končetiny v těhotenství. Jsem téměř ve 2. trimestru a trápí mě často velmi studené ruce. Může to značit např. nedostatek nějakého vitaminu či nějaké živiny? Dá se tomu nějak pomoci? Děkuji Vám za odpověď. - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejspíše jde o následek změn prokrvení. Nemyslím, že jsou nějaká opatření třeba. Případně se o opatřeních (vyšetřeních) poraďte s praktickým lékařem

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,užívám rosucard 20mg večer,nyní plánujeme miminko a ráda bych věděla,jak dlouho je potřeba vysadit tento lék,před graviditou.Má negativní účinek na plod,jak jsem se dozvěděla.Děkuji.
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odpovědět Vám musí lékař, který Vám tuto léčbu předepisuje. Každá žena, která se s něčím léčí a plánuje těhotenství, by se měla s lékařem, který ji má v péči, poradit o léčbě v těhotenství a o tom, jaký vývoj nemoci může v graviditě očekávat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Hezký den,
jsem v 37. TT. Poslední týden mě pobolívá v podbřišku a cítím tlak jako před menstruací, poslední dny se objevuje i krátká ostrá bolest několikrát denně. Zároveň mi častěji tvrdne břicho. Dle CTG a ultrazvuku by mělo být vše v pořádku. Lékaři jsem se nezmínila, v době návštěvy potíže zrovna polevily. Měla bych se zmínit, nebo je to v této fázi už normální? Děkuji - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o tzv. stahy předzvěstné, neboli poslíčky, což není nic neobvyklého. Lékaři se ale určitě zmiňte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, prosím Vás o informaci ohledně léku Macmiror. Jaký je rozdíl v tabletách 200 a čípcích 500. Beru tablety po 8 hodinách, čípek je na noc. Jedná se mi o to, že jsem v 18. týdnu těhotenství a braní léků se mi zdá riskantní. Proč nemám pouze čípky ma noc, jaký je v tom rozdíl? Neublíží léky miminku? Mám nález v moči, ale vůbec žádné potíže nemám. Mám astma, beru inhalační léky. Také, neublíží miminku? Jedná se o mé první těhotenství, je mi 25 let. Děkuji Vám za Váš čas a ochotu. Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Macmiror v tabletkách užívaných ústy se lépe dostane do moče. Vaginální globule obsahují navíc lék proti kvasinkám (jde předpokládám o Macmiror complex). Ani jeden z těchto léků plodu neškodí

Pokud jde o léky na asthma, musíte se poradit s lékařem, který je předepisuje

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

mela bych mymu dotazu na plodovou vodu jeste jednu otazku.Nejčastější poruchy vyšly negativně,bylo mi řečeno sestrou.A ted jsem pozvana na konzultaci a odběr krve do gennetu.Bohužel po telefonu mi nechtej nic říct.ani kompletni výsledky plodovky.Na vyšetření jdu až 12, jelikož jsem na dovolený.Co mi budou pravděpodobně vyšetřovat, když choroby jako Douwnův syndrom byly v pořádku?Jestly můžete odpovědet ze svých zkušeností.Mam obavy ohledně dalšího těhotenství. - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neznám přesný nález, takže bohužel nemohu odpovědět

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem po druhém porodu. Těsně po porodu lékař zjistil, že jsem měla infarktovou placentu (infarkty byly vícečetné, přesné číslo neznám). Chtěla jsem se zeptat, jestli to jde zjistit předem na UZ? Lékařka mi dělala i přes mé obavy UZ naposledy ve 30 tt. Opakovaně jsem vyslovila obavy, protože poslední 2 měsíce těhotenství jsem nepřibývala na váze, poslední týden jsem i hubla, přestože jsem zvýšila příjem potravy (u prvního těhotenství jsem přibývala až do konce). Obě děti se narodily v termínu, první mělo porodní váhu téměř 4 kg a 53 cm, druhé necelé 3 kg a 48 cm.
Lékařku nyní měním. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Alice
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Infarkty na placentě nejsou až tak neobvyklým jevem. Plod je ohrožen až při opravdu rozsáhlém postižení placenty. Při UZ vyšetření podezření na infarkty placenty lze vyslovit, tento obraz ale nemá až tak zásadní význam. Daleko důležitějším než vzhled placenty je měření průtoků. Stav plod je také možné dobře sledovat pomocí kardiotokografie.

MUDr. Jan Šulc


těhotenství
Dobrý den, prosím Vás. Jsem v 11tt audělal se mi opar na rtu? Nikdy jsem snad opar neměla. Může to být nějak nebezpečné? Když mi dříve brali na gynekol. krev, byly u mě zjištěny protilátky proti herpetickému viru. Znamená to tedy, že jsem chráněná? Děkuji
Katerina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobry den ,chcela by som sa spytat ci po 37tyzndni,nieje nebezpecna priecna poloha babatka a nema zena lezit v nemocnici,dakujem
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčná poloha je s sebou určitá rizika nese. Hospitalizace ale podle mne bezpodmínečně nutná není

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
prosim vam chtela by se zeptat bila sem mimo delozni musily mi vyndat prave vajicko muze se to opakovat .. ze bych bila zas mimo delozni ,, a muzu otehonit normalne dekuji
Olga
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rozumím tomu tak, že jste byla mimoděložně těhotná a odstranili Vám pravý vejcovod. Opakování mimoděložního těhotenství nelze vyloučit, ale daleko pravděpodobnější je normální těhotenství

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
prosím Vás. Chtěla jsem se zeptat, jsem v 11tt a mám opar na rtu. Nepamatuji si, že bych opar někdy v minulosti měla. Ale dříve, když mi na gynekologii bralikrev, zjistili protilátky na herpetické viry. Nemusím se tedy obávat, že by se mohlo něco stát miminku? Děkuji Vám. - otázka upravena poradcem
Katerina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při oparu na rtu je riziko pro plod zanedbatelné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,partnerka vysadila ha,s tím,že se pokusíme o miminko.Nyní je to asi třetí týden po vysazení ha a má určité příznak:,pocit něčeho kovového v ústech,bolesti prsou,bolesti břicha,občas pocit na zvracení.Chtěl bych se zeptat,jestli je možné,že by to byli příznaky těhotenství,nebo to může souviset s vysazením ha.Partnerce je 22 let.Moc děkuji za odpověď.
Miloslav
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obojí je možné. Jistotu může přinést těhotenský test po 2 týdnech od početí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den ,som v 37 tyzdni a 3dni ,a v pondelok 38tyzdni budem,mala som mat ukonceny porod v piatok 2.9. vyvolany a nakoniec sa babatko dalo do priecne polohy ,co skomplikovalo situaciu a v pondelok by ma mal cakat cisarsky rez spinalny ,ak sa neotoci spravne,myslite ze sa este moze otocit ,ci uz je neskoro ,alebo ako pomoct k tom ,aby sa otocilo,napriklad lezat na pravom boku. Hlavicku ma na mojom lavom boku ,nic sa mu nemoze stat ,ked je v priecnej polohe ,odhad ma 3,500g chlapcek ,velmi sa bojim ci ho nemoze ohrozit priecna poloha .....tretie tehotenstvo
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plod se stále ještě může otočit. Napomoci tomu ale Vy nijak nemůžete. Nemusíte mít ani obavy, císařský řez vše, pokud se plod neotočí, bezpečně vyřeší

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, som v nemocnici s krvacanim cca v 7+0 tt. Bolo mi povedane, ze HCG nestupa priaznivo. Prosim Vas o Vas nazor. Hodnoty HCG: pri prijme v 5+5 tt (sobota vecer)-2500, o dva dni (pondelok)-4100, o dalsie dva dni (streda)-6000, o sest dni neskor (utorok)-26 000 + na ultrazuku zatial doktor zaznamenal len tazko identifikovatelne zablikanie, nebola zatial jasna akc)ia srdca. Povazujete tieto hodnoty tiez za nepriaznive? Preco? Stupaju pomaly? Dakujem.
Daniela Gromanova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně se domnívám, že vzestup je ještě v rámci normálu. Ale hodnoty HCG mají spíše jen orientační význam.  Klíčový je UZ nález

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den , byla jsem zřejmě mimoděložně těhotná,hcg 900 , na ultrazvuku nebylo nic vidět , začala jsem krvácet- jasná červ.krev , tak jsem šla na revizi dělohy.Hcg kleslo o půlku ,tedy na 400.Za dva dny se mi opět zvýšilo na 500.Tak jsem šla do nemocnice , kde mi laparoskopicky odsranili vejcovody a znova revizi dělohy , z důvodu podezření na uhnízdění .Podotýkám, že jsem souhlasila-38 let a jedno dítko již máme.Jsem sledováná a hcg kleslá ob den o 20j.Lékaři mě děsí , že neodstranili asi vše.A že můžu začít krvácet , ale do břicha.Jsem na neschopence a lékař mi napsal vycházky.Což mi teda přijde hodně divné , kdybych byla takhle ohrožená.Hcg ve stř. 318 v pátek 299.Tuto situaci přožívám jíž měsíc a už jsem celá zoufalá, co mě ještě čeká.Moc Vám děkuji za odpověd.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž znám do detailu Váš nález, je těžké se vyjadřovat.

Nelze vyloučit, že se jedná o některou formu trofoblastické nemoci. Pokud ale HCH klesá, je reálná šance, že vše bude v pořádku

Vycházky jsou podle mne určitě možné. Nějaká komplikace se obvykle neprojeví z hodiny na hodinu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, prosím Vás o vysvětlení. Je mi 25 let, jsem v 18. týdnu těhotenství. Nyní mi vyšel test z krve na AFP 2,10. Je to prý zvýšené. Mám mít obavu? Jinak vše ostatní v pořádku. Upřesní to ultrazvuk a kdy na něj jít? Nebo je třeba jít raději na testy, které si budu hradit sama a jsou tyto placené testy stoprocentní jistota? Děkuji moc za Váš čas. Kamila
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že nejde o nějak dramatický nález. Určitě je ale vhodné podrobné UZ vyšetření mezi 20. a 22. týdnem.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Hezký den,
mám otázku ohledně vyšetření v těhotenství. Provádí se screening genetických z krve dále během těhotenství, pokud prvotrimestrální screening byl v pořádku?
Děkuji
- otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádné další genetické testy z krve se běžně neprovádí. Sama můžete požádat o test Prenascan, což vlastně jen potvrzení výsledku prvotrimestrálního screeningu. Tento test ale pojišťovna nehradí a stojí cca 12 tis Kč

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, prosím Vás, jsem v 10tt a cca 2 týdny zpět se mi prsa zvětšila, cítila jsem pnutí. Dnes se mi však zdá, že se snad zmenšila a citlivost ustoupila. Nemusí to znamenat něco špatného? Děkuji Vám.
Katerina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné změny jsou poměrně časté a nemusí nutně signalizovat nějaký problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,ked je zena len na spic prsta otvorena a dostane vyvolavacku,bude to dlhy porod ,ked je len tak malo otvorena,treti porod
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nelze to odahdnout

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den ,pan dokotor,pred rokom v 36tyzdni som porodila mrtve dieta,na pricinu sa nezistilo ,teraz som v 37tyzdni a v 38+ mi chce doktor vyvolat porod ,akurat som na spic prsta otvorena a 2cm krcok,velmi si to ziadam ,lebo je to tazke na psychyku pre mna,myslite ze uz vtedy sa moze vyvolat porod ,akurat ma babatko okolo 3kila,bude to treti porod
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vyvolání porodu je určitě možné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, chtela bych se zeptat. Dnes jsem tehotna 9+2, nevite kdy budu v desatem tydnu? A ted je to embryo,kdy to bude plod? Katka
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jste v 10. týdnu. Již nyní lze hovořit o plodu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Jen doplňuji k dotazu tvrdnutí bříška 26+0tt.Není to časté tak jednou dvakrát denně maximálně.Pomáhá kehnutí a klid.Děkuji
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den,
jsem v 26+0tt.Mám pocit,když delší dobu neležím,že mi nějak tuhne bříško jako by těžkne.Má pí.doktirka je v ordinaci až ve středu.Počká to do té doby nebo mám zajet do nemocnice?A pokud to počká je něco čím bych tomu mohla pomoci? Děkuji hezký den ... - otázka upravena poradcem
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Stává-li se Vám o jen 2x za den, nemyslím, že je třeba akutní návštěva v nemocnici. Pokud by se ale tyto pocity objevily častěji, nemocnici navštivte

Můžete si v lékárně koupit a užívat některý přípravek obsahující hořčík

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den chci se zeptat jsem 32 tt a mam silny vytok a nekdy me to stipe ve vnitr pochvy doktor rikal ze je to normalní ale ja si to npamatuji toto je uz 3 dite ale pri tech 2 jsem to nemela
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Extrémně silný obtěžující výtok není normální. Doporučil bych kultivační vyšetření

MUDr. Jan Šulc




mobilní verze