Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Prosíme o strpení, do 9. 3. 2015 je pan doktor na dovolené. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

těhotenství
Dobry den,kdy a jak poznam prvni pohyby?
liba
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pohyby těhotná žena prostě cítí. Obvykle od cca 20. týdne - někdy o něco dříve, někdy později

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den.Jsem v 11tydnu tehotenstvi, muzu paralen a olynth? Dekuji.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Paralen můžete, Olynth raději neužívejte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,dnes jsem byla na ultrazvuku a bylo mi receno,ze mam nizko polozeny vacek. Mela bych byt zhruba 5tt. Chtela bych se zeptat co to pro me znamena,jestli je vyssi moznost potratu
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž nález vidím, je těžké se vyjadřovat. Nemusí ale nutně jít o problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý den...po standartní menstruaci v termínu jsem dostala po 14 ti dnech opět menstruaci..pravděpodobně to vypadá na mimoděložní těhotenství..pokud se to zítra v krvi prokáže,jaký je prosím další postup?nějak jsem neměla odvahu se ptát Dr. ......děkuji moc
Nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mimoděložní těhotenství se obvykle řeší laparoskopickou operací. Další možností je jen vyčkávání se sledování stavu. A někdy se zkouší léčba cytostatiky

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 7tt a již tři dny slabě krvácím. Včera proběhla kontrola u gynekologa a ten mi nasadil Ascorutin a Utrogestan. Je krvácení v tomto období běžné nebo značí nějaký problém?Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krvácení v tomto období je poměrně časté. Vždy jde ale o potenciálně závažnou situaci.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
Pozna zena vzdy tak oklo 24tt ze se jeji dite hybe?A je mozne aby nepoznala ze jde o pohyby? - otázka upravena poradcem
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 24. týdnu žena pohyby obvykle spolehlivě cítí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli nějaký problém v těhotenství,když má matka krevní skupinu 0 negativní a otec A1plus.
Děkuji za odpověd

- otázka upravena poradcem
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dítě může podědit po otci Rh pozitivní faktor a v některých případech může hrozit tzv. Rh inkompatibilita. V prvním těhotenství je riziko malé. V druhém a dalších o něco vyšší. Lékaři v poradně a následně v porodnici ale jistě zařídí vše potřebné, takže nemusíte mít obavy

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, s pritelem jsme se dohodli, ze se od kvetna budeme pokouset o miminko. Dnes jsem si koupila kyselinu listovou (400). Chtela jsem se zeptat, zda staci brat pouze jednu tabletku denne, jestli to bude mit prospesne ucinky. Chci ji brat pouze pro jistotu - resp.cetla jsem, ze je dobre ji brat, u doktorky jsem nebyla, tak to nemam potvrzene. Myslela jsem, ze jsou to takove spise vitaminy, ale prekvapilo me, ze se me lekarnice ptala, jake mi doktorka doporucila, tak se radsi ptam, zda ji opravdu mohu brat a zda je to dobry doplnek. Je mi 28let, antikoncepci neberu od zari, nemam zadne zdravotni problemy, pouze jsem cetla, ze se kyselinou listovou nic nezkazi, tak jsem si rikala, ze bych to mohla zkusit.
Sara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Je to vitamin. Užívání je vhodné.  1 tbl denně určitě stačí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
Jsem ve 22+1a chtela bych se zeptat:jiz 10dni necitim pohyby a ted jsem zacala krvacet. Na zachrance mi jakasi podnapila zena rekla ze je to v pohode... Prosim,muze byt mimi v pohode,nebo potracim?A dite by bylo schopno prezit?A da se tehotenstvi jeste zachranit? :( - otázka upravena poradcem
simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud v 23. týdnu necítíte pohyby a krvácíte, obraťte se ihned na nemocnici. Může jít o potrat, ale je možné, že je i šance dítě zachránit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry vecer,jsem 33tt a uz asi 3 den citim pohyby slabeji. Rano a vecer se vrti vice ale pres den to je jen jako kdyby se protahl a pak zase nic. Nemuze neco miminku chybet? Dekuji za odpoved.
tehotenstvi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud pohyby každý den cítíte, nemělo by jít o vážnější problém. Určitě o tom ale informujte svého gynekologa

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, psala jsem se komentář na, který jste mi odpovídal. Čekala jsem na výsledky krve a prý je mám nízske,ale stále jsem to nedostala a doktor si me pozval až na konec března.Je možné i tak být těhotná?když mi vychází pozitivní testy a když jsem byla na prohlídce před 14dněma tak tam nic neviděl a když jsem tam byla ted ve čtvrtek tak se bál mimoděložního těhotenství proto mi bral krev která je nízská a ktomu mi řekl že tam vidi cystu která má 25mm ale že ta by mi nemohla nic stoho zpusobit, když se tam objevila až ted..Tak se v tom nevyznám kord, když semnou dál nic nedělá a ani mě nevyšetřuje,,,Děkuji za vaší odpověd..
lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O mimoděložní těhotenství by asi jít mohlo, ale z uvedených informací nejsem moc moudrý.

Na dálku Vám nemůžu nijak pomoci.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,muzu na v pulce 6m tehot. chodit cvicit,behat,volejbal lyzovat a gymnastiku a brusle?
sisi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Probíhá-li těhotenství bez komplikací, s určitou opatrností je sportovní aktivita možná. U všeho se ale trochu šetřete

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem ve 30 tt a mám tříselnou kýlu a varixy na pochvě, bolí mě to už i v klidu, chci se zeptat jestli je to indikace k císařskému řezu? A jestli to nemůže ohrozit plod? Děkuji za odpověd.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plod přímo ohrožen není. O  indikaci k císařskému řezu jít může - záleží na dalším vývoji stavu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,
Chtela bych se zeptat co zena citi,kdyz citi pohyby? Muze zo byt jakoby prd ve strevech-ty jsem myvala jeste pred otehotnenim,nebo takove simrani jako kdyz vas boli bricho? - otázka upravena poradcem
maja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Každá žena to cítí trochu jinak.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den ,jsem tehotna 12+5, dnes rano se mi udelal na rtu opar ) na opary jsem pred otehotnenim trpela hodne) je riziko nejake malformace, ci poskozeni plodu? Mohu opar mazat klasicky herpesinem, zoviraxem jak jsem zvykla? Ci je to vazny problem a mam navstivit pohotovost-aby mi neco dali? Dekuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zovirax apod. užít můžete. Riziko oparu i léčby pro plod je malé

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, mám asi velmi hloupý dotaz. Je možné, že by se mi na začátku těhotenství výrazně zhoršila alergie? Mám alergii na roztoče, ale problémy jsem pociťovala jen v určitém prostředí (u psů). Poslední týden mě však velmi svědí oči a kolem úst apod. jako kdybych byla u psů neustále - což ale samozřejmě nejsem. Pohybuju se v prostředí, ve kterém jsem dříve problémy neměla. Nevím, zda jsem těhotná, či nikoliv (na test je ještě brzy), ale chtěla jsem se zeptat, zda je možné, že by to takto projevilo.
Alice
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o typický příznak časného těhotenství. Více řekne alergolog

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď ohľadom orálneho glukózového testu. Neviem ale či sa dá porovnávať kúsok malého dortu so 75 g čistej glukózy....
V tomto práve sa s lekármi rozchádzam v názoroch. Prečo mi potom nedajú zjesť kúsok torty ak by to bola pravda? Ale aj tak ďakujem, každý mi napíše že to neškodí, ale nikto, z gynekológov mi neposkytol odpovede nato, do akej miery je vyvinutý pankreas 24. týždňového dieťaťa...... - otázka upravena poradcem
Marta Vargová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zcela jistě jde o srovnatelnou zátěž.

Dort se neužívá, protože je třeba dávku glukózy standardizovat. Těžko by všude měli stejný dort

Dotaz ohledně pankreatu cílíte nesprávně na gynekology - zeptejte se embryologa. Z praktického hlediska tento dotaz ale nemá význam - sladkosti  těhotné jedí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,ale ja jsem necitila ještě nikdy pohyby a ms jsem mela i minuli a predminuli mesic ale u gynekologa jsem.
Dekuji za to,ze jste mi tak rychle odpovedel :-) - otázka upravena poradcem
krisryna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den,jsem v 22+0 a zadne pohyby a ted mam navic ms. Je možné ze jde o potrat? Prosim,dite je vytoužený a nerada bych aby se s nim neco stalo
krisryna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den,jsem v 22+0 a zadne pohyby a ted mam navic ms. Je možné ze jde o potrat? Prosim,dite je vytoužený a nerada bych aby se s nim neco stalo
krisryna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pohyby v 22. týdnu nemusíte bezpodmínečně cítit každý den. Pokud ale krvácíte, navštivte co nejdříve lékaře. Nemusí jít o nic vážného, ale ani potrat nelze vyloučit.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať aké je riziko poškodenia dieťaťa v maternici pri vykonávaní orálneho glukózového testu. Do akej miery je vyvinutý pankreas 24. týždňového bábätka a či nie na zváženie odmietnuť daný test, pokiaľ sa v rodine tehotnej nikdy nevyskytovala cukrovka, vysoký krvný tlak, obezita. Som silová trojbojárka, stravujem sa ako športovec, obezita nehrozí. Som veterinárny lekár a nakoľko síce poznám túto problematiku u zvierat, zaujímalo by ma ako reaguje takto malé dieťa v maternici na tento záťažový test. Totižto nedovolila by som si tento test urobiť u gravidného zvieraťa z dôvodu ohrozenia zdravia plodu.... Riziká tam sú a ja chcem vedieť aké hrozí môjmu dieťaťu. Nikto mi nato nevie poskytnúť relevantnú odpoveď a to je smutné..
Marta Vargová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dle mých znalostí plodu nehrozí žádné riziko. Test je ekvivalentem snědení malého dortu Rozhodně nedoporučuji test vynechat. Skrytých gestačních diabetů, které ohrožujících plod, je i u zcela zdravých žen bez zátěže dosti

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,jsem ve 26tt a muj gyn.az teď zjistil,ze me dite bude postizene.Dite bylo nechtene a tak se ptam -je mozne jit ted na potrat? A odkdy se deti zachranuji? Od 28tt? A je na to potreba souhlas matky?
ludmila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 26. týdnu je již ukončení těhotenství možné jen ze zcela výjimečných zdravotních důvodů. Děti se zachraňují od 24-25. týdne

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, pred asi 2 tydnama jsem si delala tehotensky test a vysel mi pozitivni , tehotna vic jak 3 tydny (u doktora jsem zatim nebyla, jsem v zahranici momentalne a zarizuju si ho) jenze vzdycky jsem si myslela ze jsem neplodna, nikdy jsem neotehotnela.. pred tydnem me zacalo bolet strasne v podbrisku a tenhle tyden je to jeste horsi, presunulo se to do celeho bricha, navic jsem strasne unavena mam nechut ke vsemu takze ani nejim. Stezi snim jen polivku... Mam pocit ze kazdou chvilku budu zvracet a to mam cely dni.. Bojim se ze to muze byt neco zavaznyho, treba cysta, kde jsou podobny priznaky jako u tehotenstvi, nebo slepak mozna.. Menstruaci jsem dostala naposled pred mesicem a 2 tydny, ale byla to neobvykla, vubec silna nebyla.. od ty doby ji nemam. PS: nikdy jsem nemela zdravotni problemy
Dekuji za odpoved - otázka upravena poradcem
Klara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je-li test pozitivní, s velmi vysokou pravděpodobností jste těhotná. Cysta ani zánět slepého střeva pozitivitu testu nezpůsobí. S ohledem na obtíže by také mohlo jít o mimoděložní těhotenství. Navštivte proto lékaře co nejdříve

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, před více než rokem jsem rodila císařským řezem. Dnes mi gynekolog na preventivní prohlídce při ultrazvuku řekl, že mám dutinku v jizvě po CS. Řekl mi, že to nic není, že nemám mít strach, že tam prostě je a nic s tím neuděláme. Přesto mě tím poněkud znepokojil. Může mít tato dutinka vliv na případné další těhotenství nebo přímo na porod? Předem Vám děkuji za odpověď.
Anežka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž nález vidím, je těžké se vyjadřovat. Určité riziko pro příští těhotenství i pro porod existuje, ale věřil bych Vašemu lékaři, že je malé. Opravdu se s tím ale nedá nic dělat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, jsem ve 13 tt, miminko dle 1.screeningu vypada dobre-meri 5,2 cm bez vad, prospiva, od 12 tydne mam vsak migreny ( pred tehotenstvim jsem na ne hodne trpela a brala na ne algifenove kapky-ktere nyni nemohu) dle lekarky ,,to mam nejak prezit,, opravdu v nouzi paralen. Nyni jsem kvuli tomu i na pracovni neschopnosti,nejsem schopna fungovat-co s tim mam delat? Neni mozna nejaka jina moznosnost jak se tech bolesti zbavit? Take beru utrogestan 1-0-1 mam jej vysadit najednou ci postupne?-moje lekarka rekla ze to mam vysadit az budu chtit a ze je to jedno jak. Trapi me take stafylokok na kuzi hlavne obliceji, vlasove casti a zadech (mam opravdu velke bolestive bolaky)-mela jsem napsanou framykoinovou mast-beru uz 4 mesice, dle lekarky je lepsi ji ted vyasadit ze uz ty davky antibitoik dostava miminko dlouho. Na koznim mi zase rekli ze lokalne to nevadi a ze se to do obehu nedostava. Prosim o Vas nazor,dekuji
Market
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po stránce migrén by měl poradit specialista -neurolog. Někdy pomůže důsledný pitný režim s nadbytkem tekutin.

Utrogestan můžete vysadit hned

Kožní problémy bych řešil dle doporučení dermatologů

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Prosim o radu jsem ve 13 tydnu a od 11tydne mam hematom74mmx40mm dalsi kontrolu mam az 5.3 je mozne ze by se hematom zvetsoval uz nekrvacim krvacela jsem v 11tydnu dva dny ox te doby ne je tedy mozne ze by se hematom zvetsoval je mozne ze bych potratila dekuji karla
karla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně bude vše v pořádku. Ani potrat ani zvětšení hematomu ale nelze vyloučit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, ráda bych se zeptala kolikátému týdnu těhotenství a dnu početí odpovídá gestační váček velký asi 2 mm a HCG 210 IU/ml? Může to být 11 den po oplodnění vidět na UZ? Děkuji
- otázka upravena poradcem
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nález odpovídá konci 5. týdne. 11 dní po oplození nelze pomocí UZ těhotenství prokázat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, plánuji miminko a před měsícem jsem byla očkována proti tetanu. Někde jsem se dočetla, že je nutné min. 3 měsíce počkat s početím. Jak to tedy, prosím, je u tetanovky? moc děkuji za odpověď
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den, plánuji miminko a před měsícem jsem byla očkována proti tetanu. Někde jsem se dočetla, že je nutné min. 3 měsíce počkat s početím. Jak to tedy, prosím, je u tetanovky? moc děkuji za odpověď
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Musí odpovědět lékař, který očkování prováděl a má přesné informace o očkovací látce

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

za jak dlouhou dobu po vynechání MS (v případě pozitivního těh. testu ) se mám objednat ke gynekologovi? Popř. kdy by měla být viděna vnitřním ultrazvukem srdeční aktivita? Děkuji - otázka upravena poradcem
Sára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Srdeční aktivita je viditelná za cca 3 týdny po vynechání menses To je také doba, kdy je vhodné, nejsou-li potíže, navštívit lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
Je normální že ve 23tt necítím vůbec žádný pohyb? Jo asi pred tydnem jsem 4dny silne krvacela a pak 3 dny spinila - otázka upravena poradcem
marky
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den,
Je normální že ve 23tt necítím vůbec žádný pohyb? Jo asi pred tydnem jsem 4dny silne krvacela a pak 3 dny spinila - otázka upravena poradcem
marky
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Normální to není. Navštivte svého gynekologa

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
čekám druhé dítě,jsem rh minus a partner rh plus,ted mám být v 28tt očkovaná na protilátky a zajímalo by mě,zda je toto očkování hrazeno pojištovnou?a jestli se podává jediná látka a to imunoglobulin anti-D nebo existují i jiné látky,kterýma se očkují ženy v 28tt?děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Očkuje se imunoglobulinem anti D. Existuje více přípravků. Očkování je hrazeno pojišťovnou

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
Chtěla bych se zeptat, jestli je možné, abych měla zamlklé těhotenství 6+5 a stále mi bylo špatně a prsa mám citlivá. Byla jsem na UZ minulý týden, ale dr. mi řekl, že je embryo buď tak malé a neodpovídá to týdnu těhotenství, ve kterém bych měla dle poslední menstruace být nebo se jedná o ZT. Již mám jedno zdravé dítě a žádný potrat jsem neprodělala. Děkuji Vám za odpověď. - otázka upravena poradcem
Kami
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odpoví Vám těhotenský test. Bude-li pozitivní, jde o mladší těhotenství nebo o graviditu, která se správně nevyvíjí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, prosím, jsem ve 20.tt a mám kašel, vyšetřen obvodním lékařem - na poslech hrudi prý lehce zastřené, vykašlávám nažloutlý hlen. Byl mi doporučen Mucosolvan sirup (nemůže ohrozit plod - mám obavy)? Případně mohu použít Müllerův sirup s jitrocelem a vitaminem C?
Složení: 8% lihového extraktu listu jitrocele kopinatého (Plantago lanceolata) (poměr droga : extrakt = 1 : ), vitamin C (kyselina askorbová, askorban sodný), invertní cukr, rozpouštědlo (čištěná voda), konzervant (sorban draselný).
Dopor. dávkování 3-5x denně. Při dávce 5x denně obsahuje 97,5 mg (122% DDD) vitaminu C.
Prosím, mohu užívat tento sirup i v těhotenství? Nevadí obsah lihu? A obsah vitaminu C, když užívám ještě Femibion 2, kde je vit. C 110 mg / 138% DDD? Děkuji Vám za radu.



- otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji postupovat dle doporučení na příbalovém letáčku a dle rad lékaře. Líh v takto malém množství by neměl plodu nijak ublížit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
Jsem tehotná,22tt a strasně se mi motá hlava,někdy se mi rozmazavá před očima a vždy,když kychnu tak mi vyteče trochu nahnedle moci. Je vse ok?
Magda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den,
Jsem tehotná,22tt a strasně se mi motá hlava,někdy se mi rozmazavá před očima a vždy,když kychnu tak mi vyteče trochu nahnedle moci. Je vse ok?
Magda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den,
Jsem tehotná,22tt a strasně se mi motá hlava,někdy se mi rozmazavá před očima a vždy,když kychnu tak mi vyteče trochu nahnedle moci. Je vse ok?
Magda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o typické potíže. Únik moče není až tak neobvyklý, ale hnědá barva není normální -tedy, je -li hodně tmavá.  Točení hlavy může mít více příčin a je vhodné vyšetřit,. o co přesně jde. Poraďte se se svým gynekologem, případně s praktickým lékařem

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem asi v 5tt těhotenství. Jsem kuřačka, kouřila jsem dřív krabičku za den, ale co jsem se dozvěděla, že jsem těhotná, tak jsem to omezila na 2-3 cigarety za den. Může to vážně uškodit plodu? Popřípadě dojit k samovolnému potratu? Moc mi ty cigarety nechutnají, ale když jste kuřák, tak nejde přestat ze dne na den. Počítám s tím, že mi to stejně přestane chutnat. Jen mě zajímá, jestli hodně riskuji, že prijdu o miminko nebo to není vážné, děkuji.
Patricie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je chválihodné, že jste kouření omezila. Lepší by bylo úplně přestat, ale 2-3 cigarety denně pod téměř jistě neohrozí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jake jsou dobre vitaminy nebo leky na otehotneni?
Iri
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji některý z multivitaminů s kyselinou listovou

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,

Nejsem si jeste jista, jestli jsem tehotna, cekam, az si budu moci udelat tehotensky test (jsem tyden po styku), ale nechci nic ponechat nahode a tak bych se rada zeptala, zda v teto fazi vadi jizda na kole - jezdim kousek do prace, ale pres kostky, takze to dost hrka. Na to same bych se chtela zeptat ohledne rozpustne kavy s mlekem, zda vadi ci nikoliv - a to i pote pokud by se tehotenstvi potvrdilo.
Dekuji - otázka upravena poradcem
Amalie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ani káva ani jízda  na kole nevadí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den dnes jsem byla na ultrazvuku jsem v 7tt a nejak nechapu tu zpravu muzete mi poradit? Mam tady deloha v AVf d.8,3cm AP 4,1cm a je tady 1x GS,YS 3,5mm -Lehce nepravidelneho tvaru docela me to desi dekuji za radu
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Může jít o mladší těhotenství. Ale také nelze vyloučit, že se gravidita správně nevyvíjí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, včera jsem byla v nemocnici na ultrazvuku, kde mi řekli, že nemůžu jít na interrupci, jelikož plod odpovídá 14. týdnu těhotenství. Já sama, ať jsem počítala, jak jsem počítala, jsem v týdnu 11., jelikož pohlavní styk jindy nebyl a možnost dřívějšího otěhotnění neni. Myslíte, že mám ještě šanci na interrupci, pokud bych navštívila nemocnici v jiném městě a situaci popsala?? Přece jen si myslím, že každý plod se vyvíjí s nejakým odstupem času jinak i velikost se liší.... Předem velmi děkuji za odpověď.
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V první polovině těhotenství velikost plodu poměrně přesně odpovídá jeho stáří. Opakované UZ vyšetření je určitě možné, ale rozhodnutí vždy padne dle stáří určeného pomocí UZ.

Pozor na počítání délky těhotenství -  hranice pro interupci 12 týdnů se počítá od poslední menstruace. Od početí je to 10 týdnů

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, na dovolené jsem měla střevní poblémy a po několika dnech nezlepšení mi byl dán lék Ercefuryl. Tou dobou už jsme se ale snažili o miminko (pár dní před tím). Je možné, že kdyby se podařilo, lék by plodu nějak ublížil?
Naďa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Poškození plodu v tato časné fázi jeho vzniku je vysoce nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, ráda bych se zeptala jak je to se zamlklým těhotenstvím.
MS mám po 24-29 dnech. Poslední MS byla 1.1.2015. V lednu jsem shodou okolností začala měřit BT, ovulační testy jsem si nedělala. Dle BT měla být ovulace 20.1., poslední nechráněný sex 22.1. MS nedorazila, 1.2. byl na těhotenském testu „duch“, následně 5. a 8.2. již byly 2 čárky zřetelnější a stále silnější než vždy předchozí test. Nyní jsem byla 9.2. na kontrole u gynekologa. Dle MS bych měla být v 6 tt, ale dle ultrazvuku to vypadalo na 4 tt, ještě bez žloutkového váčku. Je možné, že by se jednalo o zamlklé těhotenství? Na kontrolu jdu za 14 dní. BT mi každých pár dní roste. Po ovulaci 36,7 °C, nyní 36,9°C.
Roste při zamlklém těhotenství hladina hcg? Roste dále BT?
Předem děkuji za odpověď.
- otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít o zamlklé těhotenství, ale také může být vše v pořádku. Při časných UZ vyšetřeních hraje každý den roli.

BT v těhotenství obvykle dále  nestoupá, pouze zůstává zvýšená. Platí u prosperující i u nevyvíjející se gravidity.

HCG při prosperujícím těhotenství v prvních týdnech stále roste, u zamlklého těhotenství obvykle neroste, není tomu tak ale vždy

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý den mám cukrovku 2 stupně a sme v jiném stavu brala sem tablety siofor 1000 a asi 12 dný mám jiné leky janumet 5O nevjěděla sem že sem v jínem stavu muže nebo mohlo to plod nák ubližit děkuji za odpovdět
dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Navštivte co nejdříve lékaře, který Vás po stránce cukrovky léčí- léčbu bude třeba změnit. O možném negativním dopadu na plod by se měl vyjádřit genetik

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý den mám cukrovku 2 stupně a beru tablety skoušela jsem těhotensky ten podle toho sem v jiném stavu chcise zeptat mohlo to nebo muže to poškodit plod děkuji za odpovjěd
alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na typu tabletek. Některé nejsou v těhotenství vhodné. Určitě je třeba se co nejrychleji poradit s lékařem, který Vás po stránce cukrovky sleduje a léčbu pravděpodobně upravit.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jaký může mít vliv ATB azitromycin mylan(3tbl na 3 dny) na těhotenství v 36tt. Už 14 dní mám kašel a stále se vrací, poslechově čisté, ale s obyčejnými sirupy to vypadá, že to nezvládnu. Byly mi doporučeny tyto atb. Děkuji.
Lida
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud by tato léčba měla nějaký negativní vliv na plod, jistě by jí lékař nezvolil

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
Dnes se mi moje mladsi sestra sverila ze se vyspala v zeri se svym klukem. Pry to bylo jen jednou ale povedlo se. Vcera sebrala odvahu a kopila si tehotensky test a vysel pozitivní. Problem je,ze ji je 14,5 a jeste je na zakladce. Bylo by možné aby kvuli tomu sla na potrat ve 20tt? A pomohlo by ze je tak trochu hystericka a psychicky labilni (obcas )?A je nejaky postup jak by si mohla zpusobit potrat?Tata je hrozny prudas a byl by schopnej ji zmlatit hodne takze poradte prosim? Co delat. Segra rika,ze se radsi zabije nez aby mela dite a znicila si zivot. Prosim co delat - otázka upravena poradcem
s
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to velký problém - z hlediska zdravotního, psychického i legislativního. Musíte se svěřit matce a s ní jít k lékaři. Teoreticky je možné potrat provést z psychických důvodů, musí to ale posoudit lékař specialista. Hlavně ať sestra nic nezkouší sama - mohla by i ohrozit svůj život. A nic neodkládejte - čas hraje také důležitou roli

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pokoušíme se o miminko, ale protože jsem měla mám potíže při močení, byly mi dělány rozbory na infekce (Chlamydie, ureoplazma). Může případná infekce a její léčbu na počátku těhotenství ohrozit miminko?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Teoreticky  je ohrožení  možné. Léčbu je proto dobré volit s ohledem na možné těhotenství

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze