Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Poradna je od 22.7. do 13.8. 2017 z důvodů dovolené pozastavena. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobry den pane doktore,mam dotaz ohledne Femibionu 1 jestli uzivat s jodem nebo bez nej. Mam autoimunitni tyreoiditis,posledni odbery z brezna 2017 jsou TSH 0,676, FT4 13,9 TGAB 21,9 ATPO 30,3. Uzivam Euthyrox 25mg 2 krat tydne. Dekuji moc za vasi odpoved.
Sofie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odpovědět Vám musí specialista -endokrinolog, tedy lékař, který Vás se štítnou žlázou sleduje

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den! Jsem 24tt+1, dnes jsem byla na kontrole. Dítě hodně kope a tak 2x denně mi trochu ztvrdne břicho. Můj lékař říkal, že je to normální. Chci se zeptat, jestli by poznal/ řekl mi, kdybych se otvírala?
Karolina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při vaginálním vyšetření by lékař měl poznat, kdybyste se otvírala a určitě by Vám to sdělil

MUDr. Jan Šulc 

těhotenství
Dobry den.vcera jsem byla u praktickeho lekare skrz potvzeni teh.prukazky.vse bylo v poradku az na to ze se mi porad ukazuje cukr v moci a to i na gyn.prohlidce.jsem ted ve 29tydnu a test na teh.cukr byl negativni.tak me prakt.lekarka poslala na internu ze chce mit jistotu a tam mi rekli ze musim prijit 18.cervence a budu zase pit tu vodu na tu teh.cukrovku.myslite ze je to v poradku pit to znovu.pritom v krvi cukr nemam ma to v norme.5,2-5,7 tak nevim cim to muze byt.doufam ze to neublizi miminku.na gynekologii mi rekli ze je to mozna hormonama v tehu.celou dobu to nevadi a prakticke doktorce to vadi.a nepotvrdi mi prukazku dokavad nebude mit vysledky.poradte zda je tento postup v poradku i kdyz test na teh.cukrovku byl ve 24tt negativni.dekuji za odpoved
martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opakovaný nález cukru v moči je podle mne třeba objasnit. Jak přesně postupovat bych nechal na specialistech na interně. Plodu určitě opakované vypití vody s cukrem neublíží.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den jsem ve 30tt a mam v noci velke krece v nohou.myslite ze muzu uzivat magnezium neublizi to miminku.dekuji za odpoved
martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užívání hořčíku doporučuji - plodu neublíží a křeče by mohl odstranit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den mam dotaz vcera mi dr rekla,ze mam zkraceny cipek..kdyz sem ji rekla co to znamena,rekla ze je kratsi nez by mel byt v tomto tydnu,ne uplne moc ale ze je kratsi..predepsala mi usregeston a za dva tydny mam jit na kontrolu..z jejich zkratek co napsala ,muzete mi rict jak je to vazne..jsem v23+4 i kdyz ona rekla,ze je to min dle utz.ty jeji zkratky moc to po ni neprectu u cs je napsano 2 hod u poloho je T 28 mm nebo cm..op+(nst) je napsane + a v poznamkach je napsano 4/2 cm nebo mm..neprectu
nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

CS = cervixscore. Hodnota 2 je v 24. týdnu hraniční. T 28mm pravděpodobně znamená, že vnitřní branka je uzavřena (tvar písmena T) a délka kanálu čípku je 28 mm. Jde rovněž o hraniční nález. Určitě je vhodná kontrola a problémem by bylo až další zhoršení.

OP+ se obvykle zapisuje, když jsou přítomné ozvy plodu

Dalšímu záznamu přesně nerozumím.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, mala by som otázku ohladom vyšetrenia ultrazvukom. som znepokojená lebo od 6 tt do 12tt mi bol robený až 6x a ešte mi aj doktorka urobila fotografie 2x, potom som sa dostala k článku o možných problémoch pri používaní ultrazvuku, ani som netušila že je tam nejaké riziko, boli to krátke ultrazvuky, ale aj tak som z toho nešťastná...myslíte že by to mohlo nejak negatívne ovplyvniť zdravie mojho dieťatka? teraz som v 13tt.
Ďakujem Jana - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně myslím, že se rizik UZ vyšetření přeceňuje a že plodu, šlo-li jen o krátká vyšetření v řádu desítek vteřin či několika minut, nic nehrozí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
chci se zeptat. Jsem po IVF-ISci v nativu. Vše probíhalo do této doby ok, až na výsledky screeningu. Vyšla mi nižší hodnota Pappa-0,401, HCg 0,865, riziko pro DS 1:600 (pop.riziko 1:422), v době porodu mi bude 35. Nosní kůstka přítomna, NT 1,9. Jinak vše ok. Dále se objevilo miniaturní množství volné tekutiny v bříšku miminka, dr. nedokázal přesně identifikovat. Byla mi doporučena gen. konzultace, po které jsem se rozhodla počkat do 16tt (místo CVS), jak bude sono vypadat a odeberou testy na nějaký par-virus a snad protilátky. Četla jsem, že volná tekutina může být i způsobena Rh neg. faktorem matky, což já mám /je to ale 1.těh./. V 6. tt jsem lehce špinila, proto se obávám i případné CVS a amniocintézy. Víc, než samotné Papp mě děsí ta tekutina, četla jsem o tom samé hrůzné věci..je možno, že by mohla zmizet, množství je prý nepatrné a je prý náhoda, že se zobrazilo. Děkuji. - otázka upravena poradcem
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud vyšel screening negativní, což vyšel, hodnotou PAPP bych si nelámal hlavu. Pokud jde o nález volné tekutiny v břišní dutině plodu, nedokážu závažnost nálezu posoudit - nejsem UZ specialista a nemám o tom dostatek informací. Jde-li o první těhotenství, negativní Rh faktor by neměl hrát roli. Potvrdit to může vyšetření protilátek ve Vaší krvi - jen přes ně by teoreticky mohla mít Vaše negativní KS vliv na plod.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, poslednú menštruáciu som mala 11. 5. 2017. Teraz som zistila, že som tehotná. 1. augusta máme naplánovanú dovolenku na francúzsku rieviéru autom (cca. 18 hod) Chcem sa spýtať, či mám túto dovolenku zrušiť. Či by v prvom trimestri mohlo ublížiť dieťatku, alebo tehotenstvu kúpanie sa v mori, resp. taká dlhá cesta autom. O bábätko sme sa snažili dosť dlho, tak by som nerada niečo podcenila a ak tam má byť len minimálne riziko, radšej tú dovolenku zruším. Vopred ďakujem za odpoveď.
Kristína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud probíhá těhotenství bez komplikací, je riziko malé. Nejde o koupání v moři, spíše o cestu.  Snažili-li jste se dlouho, raději asi cestu zrušte. V případě, že by došlo k potratu, což nelze nikdy zcela vyloučit, asi by Vám leželo v hlavě, zda by se tak stalo i v případě, že byste zůstala doma. Asi ano, ale ... V případě špatného konce je důležité, abyste měla pocit, že jste pro zdar věci udělala maximum

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jsem na počátku těhotenství (5.týden) a udělal se mi větší opar na noze. Dělá se mi tam opakovaně ve chvíli, kdy jsem ve stresu. Může být prosím ohroženo těhotenství?
Děkuji Vám předem za odpověď.
- otázka upravena poradcem
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určité riziko pro plod sice existuje, ale není při místním výsevu oparu vysoké

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore ve 27tt jsem byla na tehotenske cukrovce a prvni odber vysel 5,2 a limit je dany5,1 ty dalsi odbery jsou do limitu.hodne kamaradek se divi ze mi ten test dodelali kdyz prvni hodnota byla uz za hranici.chci se zeptat je to problem nebo muzu byt klidna popripade mi muj doktor rekne co a jak na poradne.dekuji vam
Kateřina Č
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o minimální odchylku. Váš lékař Vám doporučí, jak dále - lze například zvážit opakování testu. Nechápu, čemu se Vaše kamarádky diví. Výsledek není k dispozici ihned, čili je logické, že v testu se pokračuje

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den! Jsem podruhé těhotná, nyní 22tt+2 a už několik týdnů cítím pohyby. A jsou rozhodně divoké. Mám pocit, že je pociťuji víc než při prvním těhotenství. A to i kopance, které jdou "dovnitř" k močovému měchýři a podobně. Někdy mám pocit, že se uvnitř celá otřásám. Byla jsem na druhém genetickém screeningu a vše je v pořádku, i vyšetření srdíčka kardiologem. Je to normální takhle hodně dítě cítit? - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to zcela obvyklé, ale nejde ani o nic až tak výjimečného

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den potřebovala bych kde poradit dělala jsem dva t.testy a oba vyšli pozitivní za pár dní jsem dostala menstruaci krvácení první den bylo sylne v noci jsem nekrvacela vubec a ráno to zase začlo krvácím docela silné.tet jsem stoho dost nervózní bojím se jestli to není mimoděložní těhotenství a nebo jestli je to normální ráno mám nevolnost únava bolení pod bříškem je mi na zvracení atd.muzete mi poradit?děkuji mockrat
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na dálku přes internet nelze posoudit, o co se jedná. Může jít o časný potrat, o těhotenství, které se správně dále vyvíjí i o event. mimoděložní těhotenství. Navštivte co nejdříve lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pán doktor dnes som bola na ctg v nemocnici som 39,3 tyzden a pýtala som sa ze mam záujem o epidurál a Lekarka mi vravela ze ked som mala sekciu pred 4 rokami rizikové placenta previa centralis a teraz možem rodiť normálnou cestou by mi epidurál neodporúčala ale neviem preco .vravela ze sa podáva pri pôrode ak je žena otvorená na 4 cm .a tiež sa chcem opýtať robila mi ultrazvuk a vravela ze babetko ma cez 100 bpd hlavičku vetsiu ale ze to nieje nijaký problem mam strach je to v poriadku? Trisomy testy mam negatívne . Dakujem
Ida
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Epidurální analgézii je opravdu vhodné aplikovat až při rozběhnutém porodu, tedy při otevření branky na +-4 cm. Nevím, proč Vám ji lékařka nedoporučuje.  BPD 10 cm je nález v rámci normálu, nejspíše ale nepůjde o právě malý plod.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
dne 11.5. jsem byla u své lékařky na UZ, byla jsem 31+2 (dle UZ v 10.týdnu, dle PM jsem byla 31+6). Naměřené hodnoty miminka byly: 31+2, 33+2, 31+6 v=1700g.
Dnes 5.6. 34+6 (35+3 dle PM) jsem měla i po přeměření hodnoty: 35+5, 39+3,39+4 v=2900g. (tyto hodnoty neměřila jiná paní doktorka)
Lékařkou mi bylo sděleno, že holčička prostě bude velká, ale že rozdíly mezi hlavičkou a zbytkem těla nejsou neobvyklé a že i přírůstek u nožiček je v normě. Moje porodní asistentka se kterou spolupracuji je ale opačného názoru a v pořádku ji to nepřijde.
Test na glykémii na začátku těhotenství a OGTT mi vyšly v normě.
Ráda bych se tedy zeptala na další názor, případně doporučení.
Předem děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nepíšete, která hodnota odpovídá měření jaké části těla. Ale ani kdybych to věděl, aniž UZ obraz přesně vidím, je těžké radit.  Nemyslím si ale, že by hrozil nějaký problém. Novorozenec bude asi opravdu "jen větší"

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor som v 39 tyzdni a doteraz som nefajčila az dnes som si dala pól cigarety hrozí niečo babetku? Dakujem
Ida
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plodu nic nehrozí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, podle poslední menstruace jsem v 6+2tt. Dnes na UZ byl vidět gestační váček a žloutkový váček, embryo ani srdeční akce ne. Myslíte, že je tento nález v pořádku, nebo by embryo se srdeční akcí již mělo být vidět? Délka mých menstruačních cyklů je 33-35 dní.
Předem Vám moc děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud byste otěhotněla 13. či 14. den cyklu, s čímž kalkuluje počítání délky těhotenství dle menses, již by nejspíše šlo o problém. Při delším cyklu je klidně možné, že jste počala o několik dní, třeba i o týden či více, později. Pak nemusí být na UZ plod zatím vidět a vše je v pořádku. Více řekne až další UZ

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry pane Dr. Sulci,
jsem v 23 tydnu tehotenstvvi a pri kazde kontrole ult jsem si vsimla ze ma miminko dozadu vztycenou, nehybnou levou rucicku, jen hybe prstikama. Dr tomu nevenuje prilis velkou pozornost. Mela bych se pri tom znepokovat? - otázka upravena poradcem
Adriana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že není důvod se tím zneklidňovat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den
Chtěla bych se zeptat v pátek jsem byla na odběru krve na hcg bylo mi z krve zjisteno 22,65jednotek byla jsem 15dpo, dnes 18dpo jsem byla znovu a hcg 70,10jednotek.Beru duphaston 1-0-1 .Zajíma mě zda hodnoty nejsou nízké a zda by se nemohlo jednat o biochemické těhu a bylo by lepší vysadit duphaston.Děkuji za odpoveď. - otázka upravena poradcem
misa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Možná bych také očekával o něco vyšší hodnotu, ale každý den hraje  roli. Hodně záleží na tom, jak přesně jste ovulaci stanovila. A  dále -hladina HCG nemá až tak zásadní význam. Klíčovým je UZ nález. Duphaston určitě zatím nevysazujte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, 1 den po ovulaci jsem začala brát Triprim na zánět moč. měchýře. Předtím i při ovulaci jsme se s přítelem snažili o miminko. Jsem 3 den po ovulaci a 5 den dobírám poslední tabletu myslíte, že by v době ovulace kdyby došlo k početí a já druhý den po ní začala brát Triprim, že to může poškodit počínající těhotenství? Jsem po dvou zamlklých těhotenstvích..Děkuji za odpověď.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Triprim se v těhotenství užívat nemá.  Takto časně v případné graviditě bych ale nějaký vážná následek spíše neočekával. Jak velké je riziko dokáže ale přesně říct jen genetik.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,jsem ve 2 měsíci těhotenství,mám polycystické vaječníky,chtěla bych se zeptat,jak se cysty chovají během těhotenství,můžou se ztratit? A ještě mám otázku,jak je to se sexem v těhotenství,ano či ne? děkuji
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý  den.

Činnost vaječníků je po 3. měsíci těhotenství, kdy funkci žlutého tělíska přebírá placenta,  utlumena. Četné drobné folikuly (cystičky) přetrvávají ve vaječnících dále, obvykle se obraz polycystických vaječníků výrazněji nemění.

Probíhá-li těhotenství bez komplikací, je pohlavní styk možný

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Mužské sperma obsahuje prostaglandiny, které stimulují kontrakce - znamená to tedy, že pokud muž prodělal vazektomii, nemá jeho ejakulát který je již bez spermií žádný vliv na porod v případě vysokého stádia těhotenství ?
Iris
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zdrojem prostaglandinů je prostata. Takže i po vasectomii jsou při zachované ejakulaci v ejakulátu prostaglandiny přítomny

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den jsem v 19+4 a sestra zrejme zacina mit nestovice..ja jako mala mela nestovice..hrozi.neco miminku?
nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jste neštovice měla, nakazit byste se neměla a plodu v tom případě nic nehrozí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den. Snažíme se o miminko a beru clostilbegyt. Hlídám si ovulaci přes ovu testy a posledních cca 14 dní stále chodím na WC na malou, jinak žádné problémy nemám. a ovu testy mi pomalu v kuse ukazují, že jsou pozitivní. Dnes jsem zavolala svému gynekologovi a navštívila ho. Udělal UTZ, vyšetřil mě a řekl, že do cca 24 hodin proběhne ovulace. S přítelem jsme měli sex každý den abych otěhotněla, chceme zkusit i další dny když má být ovulace, ale při vyšetření moči, zjistil že mám zánět močového měchýře a docela hodně krve v moči.. A ovu testy mohli reagovat na ten zánět. Napsal mi Triprim 200g 2x denně a zavádět raději Polygynax aby se zánět příp. nedostal do děložní sliznice.Myslíte, že i přesto se můžeme ted pokoušet dál o miminko, i když nám to nezakázal, ale spíš jde o to jestli při téhle diagnóze se tělo nebude bránit otěhotnění. Můžu i přesto otěhotnět? Nechceme čekat další měsíc na ovulaci. Myslíte, že se to může chytit nebo je teď šance nulová? Děkuji za odpověď.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Šance není nyní nulová. Ale vzhledem k onemocnění i nasazené léčbě bych raději v tomto cyklu otěhotnění nedoporučoval. Vždy je lepší, když je při početí žena zdráva a neužívá pokud možno žádné léky.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,můžete mi prosím osvětlit zpravu z porodnice? Vag. hrdlo 2,5cm,MS proměklé,hlava naléhá na VP v plochém VB. Chápu,že je čípek dlouhý 2,5cm,ale ten zbytek ze zkratek netuším. a jaký je to nález pro 38+5tt?dekuji
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

MS = mediosakrálně - jde o polohu čípku - může směřovat dozadu, dopředu nebo být ve středu. MS je ve středu

VP = vchod pánevní  VB = vak blan

V 39. týdnu jde o zcela normální nález

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,jsem 21tt,druhe tehotenstvi. Brisko mam hodne do spicky a vylezl mi pupik ven. Poznam sama,ze se jedna o kylu? Nic mi neni,boule zadna,pri zmacknuti pupiku dovnitr trochu boli. Nebo to je bezne?
Pavlina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

U druhého těhotenství je povolenější břišní stěna častým jevem. O kýlu nutně jít nemusí. Upozorněte ale na pupík lékaře při další kontrole v poradně

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den! Jsem 20tt+2 a začala jsem pociťovat pálení v pochvě, bolí to především při styku. Žádné jiné potíže nemám. Myslím, že jsou to kvasinky. Můžu zkusit samoléčbu nebo je v těhotenství dobré to konzultovat s gynekologem?
Nila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

U těhotné vždy raději doporučuji léčbu konzultovat s lékařem, který má k dispozici všechny aktuální informace o průběhu gravidity

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

chtěla bych se optat, od kdy se dá zjistit postižený plod? Dále prosím o zodpovězení, kdy je nejlepší vysadit prášky před umělým oplodněním?

Děkuji za zodpovězení - otázka upravena poradcem
anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na typu postižení. Opravdu výrazná postižení se dají odhalit již v prvním trimestru. Většina vad by měla být rozpoznána do poloviny těhotenství. Nicméně některé vady nedokážeme rozpoznat před porodem vůbec - těch je ale naštěstí poměrně málo.

Máte-li na mysli antikoncepci a IVF program, stačí vysadit těsně před začátkem stimulace vaječníků

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, pane doktore,

Tento tyden jsem podstoupila velky screening ve 20 tydnu tehotenstvi a oba vysledky dopadly dobre. Jen mi neda spat jedna vec.. Jiz uz jsem Vam tu jednou psala, ze mi v 6 TT byly mimo EU tri dny po sobe aplikovany 3 injekce Pregnylu 5000, po kterych mi bylo nasledujici 3 tydny hodne spatne. Jen jsem lezela, mela nizky tlak a zvracela. Pote jsem byla na infuzi a ulevilo se mi. Dr mi tam tvrdila, ze moje nevolnosti urcite nebyly zpusobene injekcema a ze se urcite nemam obavat postizeni ditete... To same mi potom bylo receno na genetice v 1. trimestru v CR, jen ze zvysuji riziko plodu jen o 2,3 procenta. Prislo by se na postizeni ditete zpusobene pregnylem jiz v prenatalnim obdobi a nebo az po porodu? A o jake postizeni by se v pripade mohlo jednat? Dekuji predem za odpoved. - otázka upravena poradcem
Anezka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pregnyl obsahuje hormon HCG. Tento hormon po celé těhotenství vzniká v placentě.  Nemyslím, že by jeho podání mohlo plodu ublížit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jsem v 39tt,kvuli gdm na inzulinu me nenechaji prenaset a za tyden chteji vyvolavat. Samozrejme bych tomu radeji pomohla doma,nejschudnejsi mi prijde horka vana,v porodnici jsem se samozrejme zapomnela zeptat,na netu se pise,ze voda muze mit az 40st a pritom bridko jeste sprchovat,je to opravdu tak,neublizi to miminku,takova teplota? Dekuju
Zuza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych takto horkou vodu nedoporučoval.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, vracím se k otázce ohledně Psyllia, nemůže dítěte ublížit?
Jindřiška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mohu je opakovat- nemám dostatek informací. U doplňků stravy je tomu tak často

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den! Jsem 38tt+2 a brzy mě tedy čeká druhý porod. Při tom prvním mi i přes můj nesouhlas provedli nástřih hráze. Chci se zeptat, jestli je nutné, aby se nástřih opět dělal, nebo bude záležet na situaci?
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vždy záleží na konkrétní situaci

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den.ja by som sa chcela opytat. Som tehotna 3 krat a po kazdom porode mi bola poda na Anti-D na protilatky. Teraz som tehot. V 17 tyzdni a doktorka mi povedala ze mi musi byt podana polovicna davka v 7 mesiaci. Ale problemi s protilatkami zatial nemam. Mozete ma ujistit ci je to treba!!! Ja som 0 neget. Manzel 0 pozitiv. Vraj je to nieco nove v lekarstve. Prosim o odpoved. Dakujem krasne. Marcela 38.
Marcela38
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V současnosti se opravdu doporučuje tento postup u všech Rh negativních těhotných.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,jsem ve 22. týdnu těhotenství a trpím zácpou. Mohu na tento problém užívat Psyllium? Děkuji za odpověď.
Jindřiška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně těhotným při zácpě doporučuji především Glycerin čípky

K Psylliu nemám k dispozici dostatek informací.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, mohu v 28t těhotenství užívat Aescin-teva na bolest a mravenceni rukou (trpím na karpaly), děkuji.
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V druhé polovině těhotenství lze tento přípravek užívat pouze tehdy, je-li to nezbytně nutné a na doporučení lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Zdravím, 8. proběhl chráněný styk s prezervativem (zdál se neporušený), ale již ten den jsem pocítila bolesti břicha a den na to zvracení. 10. mi vyšel pozitivní test. Je něco takového možné ? děkuji
Anet
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Je to velmi atypické. Těhotenské příznaky se objevují obvykle nejdříve po týdnu od početí a test může být pozitivní dle citlivosti po 10-14 dnech. Nejpravděpodobnější vysvětlení je, že jste otěhotněla někdy dříve.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý den Vážený pane doktore,

obracím se na Vás s dotazem. S manželem jsme si moc přáli miminko, ale hned po prvním otěhotnění jsem si prošla zamlklým těhotenstvím - velmi mě to zasáhlo. Po druhé se zadařilo, avšak místo radosti z těhotenství jsem se celých 9 měsíců strachovala (každý den), zda dopbře dopadne, byla jsem z toho ve velkém stresu a strachu a neustále jsem vše kolem těhotenství zkoumala a pozorovala se - měla jsem opravdu každý den stres a strach. Po porodu na mě ještě dolehla poporodní deprese, nyní užívám antidepresiva. A také na mě dolehly myšlenky, jak moc jsem mohla miminku ublížit tím velkým každodenním stresem. Navíc, vždy všechna vyšetření byla v pořádku, miminko se narodilo naprosto zdravé. Ale mě nyní pronásledují myšlenky, zda jsem mu nemohla nějak stresem zavinit např. mentální onemocnění nebo autismus či něco podobného. Myslíte, že samotný stres bez dalších onemocnění by to mohl zapříčinit? Během těhotenství bylo vše v pořádku. Děkuji Vám za uklidnění. - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O vlivu stresu na vývoj plodu, obzvláště na jeho mozek, víme zatím jen málo. Nicméně si nemyslím, že byste plodu nějak ublížila. Děti se rodily a rodí ženám, které prodělaly a prodělávají  v těhotenství daleko horší stres- za války, při přírodních katastrofách, atd. Třeba to může být i naopak a vliv stresu  je příznivý. Stres při porodu například napomáhá správné adaptaci plodu na život mimo dělohu. Takže, kdo ví. A hlavně s tím již nic zpětně neuděláte. Tak jen zbytečně trápíte sebe. Určitě Vám doporučuji podporu psychologa, případně psychiatra

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor som 31/2 a mam na lekárske správe napísane femury pod 5 pctl vraj sa nemam znepokojovať . Vsetko ostatne je v poriadku dakujem
Ida
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Aniž přímo vidím nebo znám přesně celý nález, je těžké se nějak vyjadřovat. Doporučuji důvěřovat lékařům, kteří Vás mají v péči

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, jsem v 6tt. je mi 41 let. Utrogestan jsem brala tyden 2-0-2 ale nedela mi dobre. Presla jsem na Duphaston. Je dostatecne 1-0-1? dekuji predem
Marie G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Je to odpovídající dávka

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den! Jsem 19tt+5. Doma mám velice aktivního 18 měsíčního kluka (11 kg), kterého se snažím zvedat a nosit jen minimálně. Mám v posledních dnech problémy s tvrdnutím břicha - zejména večer, po celém dni. Bývám hodně vyčerpaná. Někdy mívám i mírné křeče - jako poslíčky. Naštěstí se neotvírám.
Můj gynekolog mi předepsal magnosolv, často po něm ale mívám průjem. Je ještě něco, co by mi mohlo pomoct? Nebo na co si dát pozor? Doporučil byste častější kontroly? Děkuji, Andrea - otázka upravena poradcem
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Lze užívat i hořčík v jiné podobě - např. Magne B6 tbl. A omezte fyzickou aktivitu jak jen to je možné, včetně zvedání syna. Častější kontroly jsou určitě vhodné - doporučil bych interval cca 10 dní. A pokud by se potíže zhoršily, je třeba kontrola ihned

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jiz jsem 7x potratila vzdy 7-9 tyden.
Nyni jsem tehotna, 6ty tyden, dle doporuceni beru utrogestan 2-0-2. Jiz pri minulych tehotenstvich jsem mela paleni a svedeni. Nikdy se neprislo na duvod. Je mozne utrogestan necim nahradit? Je mozne ho alespon na noc polykat? dekuji predem - otázka upravena poradcem
Marie G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Utrogestan lze teoreticky i polykat, ale zavádění do pochvy je vhodnější, účinnější. Pokud byste užívala ústy, doporučil bych dávku 3x2 tbl. Užití ústy se v graviditě ale spíše nedoporučuje.  

Utrogestan lze nahradit například gelem Crinone (také se zavádí do pochvy) nebo např. injekcemi Agolutinu. Podobný efekt mají tabletky Duphaston, které se užívají ústy. O změně medikace ale musí rozhodnout Váš lékař

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore! Právě končím 32. týden těhotenství a našla jsem si na předloktí přisáté klíště. Ještě nebylo vůbec nasáté, ihned jsem ho odstranila a místo vydezinfikovala, ale klíště jsem spláchla, takže ho nemohu nechat testovat. Hrozí něco miminku a za jak dlouho se dají případně udělat krevní testy? Ukázaly by případnou nákazu? Mám teď o mimčo opravdu strach. Předem děkuji za odpověď! Klára
Klára Marková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko pro Vás i pro plod nepovažuji za velké. U encefalitidy je inkubační doba  1 až 2 týdny, u boreliózy je tento interval 2 dny až měsíc. Takže testy mají význam až za měsíc. Riziko je ale vzhledem rychlému odstranění klíštěte podle mne malé - pro Vás i pro plod

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den jsem v 18 tt..a vcera jsem si na oslave dala 1 opravdu malou pulku griotky.muze to miminku uskodit
nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Malé množství alkoholu plodu určitě neublíží

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den jsem v 19 tydnu teh.a mam takovou tu caru linea negra..ale zvlastni je ze ji mam pres pipinu a konci tak 4 cm pod pupkem a pak pokracuje od pupku nahoru tak 3 cm..je to normalni,jak je mozne ze cast ji chybi?
niki
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o nic výjimečného. Záleží na množství pigmentu v kůže -nemusíte ho mít všude stejně

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Zdravím pane doktore,mám otázku,jestli je na začátku těhotenství normální,že mám bílý výtok,nesvědí,bez zápachu,nemám ho moc,dnes jsem měla ale jakoby do žluta,taky nesvědí a nezapáchá,děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hojnější výtok je v těhotenství běžný

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den .Pan doktor som v 26 tyzdni tehotenstva doteraz bolo vsetko v poriadku ,no od vcera pocitujem neprijmnu bolest v podbrusku aj tlak na konecnik ,vytok nemam.Zijem v Irsku mozte mi poradit ci sa to stava v tehotnosti alebo mam vyhladat lekara .Dakujem za odpoved.
monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemusí jít nutně o nic vážného, ale normální to není. Bez vyšetření nejde posoudit, zda se nejedná o příznak hrozícího předčasného porodu či o jiný závažný problém. Lékaře určitě navštivte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,jsem v začátku těhotenství,podle MS 7 týden,je v pořádku,že nemám vůbec žádné příznaky a necítím se nijak jinak?
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to poměrně časté a nic to neznamená

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, pane doktore,

ve 20 tydnu tehotenstvi mi bylo zjisteno vcestne luzko. Dr mi zakazal pohlavni styk a jakoukoliv fyzickou namahu. Vic se k tomu nevyjadril.
Zajimalo by me , zdali je zakazany u vcestneho luzka i orgasmus , aby zbytecne nedochazelo ke kontrakcim delohy.

Dekuji - otázka upravena poradcem
Arinka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, jak přesně nález vypadá. V 20. týdnu nejde o až tak dramatickou situaci, jako kdybyste byla pár týdnů před porodem. Pokud ale Váš  lékař viděl jako nutné doporučit výše popsaná omezení, není ani orgasmus vhodný.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,nevím,jestli mi budete moct poradit,ale doufám,že ano. Jsem ted tesne pred porodem,mám již dceru 5 let a všude v jejím okolí jsou neštovice,samozřejmě těžko říct,zda je chytí nebo ne,ale pokud bych ted porodila,dostane novorozenec protilátky ze mě - mám prodělané neštovice v dětství a pásový opar v dospělosti,takže bych je mít měla a bude tak případně chráněný před nakažením od starší dcery nebo se takovéhle protilátky nepřenášejí? Předem moc děkuji za odpověď
Stella
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Před porodem se plod nemůže nakazit, chráníte ho Vy Vašimi protilátkami. Jak dlouho po porodu tato ochrana trvá, bohužel nevím. Protilátky se od matky na dítě  přenáší i po porodu - kojením. Více by asi řekl dětský lékař.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý den

dnes som bola v poradni som v 7 mesiaci v náleze je moč BCH negat.

v predchadzajúcom vyšetrený z výteru epitelie ++ kvasinky ++ gram +koky + lactibacukkzs soecues ++ gram -paličky ++

nález staphytolococcus epidermidis nález candida albicans

brala som 10 dni čipky nystatin galvex
dúfam ze som to uz prekonala bolo to nebezepčné pre babatko?

manzel sa pravde podobne nakazil je to mozne prekonat z mastičkou gyno peveryl? alebo lepšie je pouzit canesten krem dakujem - otázka upravena poradcem
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plodu by nemělo nic hrozit. Má-li partner potíže, může užít kterýkoli z uvedených přípravků. Je ale třeba dodržet doporučenou dobu dávkování

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobré odpoledne,chtěla bych se zeptat,poslední MS jsem měla 16-21.3. na UZ je ranné těhotenství,ale nějak jsem opomněla se doktora zeptat v kolikátém jsem vlastně týdnu? Od početí asi zhruba měsíc..jinak mě jen bolí trochu prsa,ale spíš už i to ustává a jiné příznaky nemám,ani nafouklé břicho,jen lehké bolesti občas v podbřišku,je to v pořádku? Děkuji a hezký den
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při počítání dle menses jste v 7. týdnu. Přesné stáří těhotenství je možné určit jen na základě UZ vyšetření. Popisované potíže jsou v rámci normálu

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze