Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Od 23.7. do 2.8. je lékař na dovolené, takže nebude odpovídat na vaše dotazy. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

těhotenství
Dobrý den, jsem 30+3 tt a dnes jsem byla na velkém ultrazvuku, a bylo mi řečeno že máme asi malou cystičku na ledvině, a že to máme řešit až se miminko narodí s pediatričkou. Trochu mě to vystrašilo, neměl mě doktor třeba někam poslat?a ještě mi neřekl váhu, ale na internetu jsem četla, že se dá podle AC poznat váha AC mám 247. díky za odpověď
veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Předpokládám, že cystička je u plodu. Doporučuji důvěřovat doporučení lékaře.

Podle AC (=obvod bříška) nelze váhu plodu odhadnout. K tomu je třeba více měření

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, momentálně jsem ve 28 tt (27+5) a cca 3 dny mě trápí, bolest spodku (možná jako stydké kosti; jak kdyby mě někdo nakopal - promiňte mi ten výraz, ale neumím to lépe popsat), zatím je to víceméně jen při změně polohy (ze sedu do stoje a chůze, z lehu do sedu, atd.), když to pak rozejdu tak je to už dobré. Není to nic hrozného, taková tupá občas pichlavější bolest, ale když jsem v klidu tak nic nebolí. Žádnou zvýšenou námahu jsem neměla, mohlo by to být z dlouhého sezení v práci nebo jde jen o rozestup vazů? A co proti tomu mohu dělat? Děkuji za vaši odpověď.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rozestup spony nebo zvýšené napětí vazů je možnou příčinou. Určitě je ale vhodná návštěva lékaře- jen při vyšetření je možné přesněji určit, o co jde

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore,jsem tehotna 10+3 a dnes se mi na zadni strane stehen objevila cervena vyrazka ve tvaru dlouheho ohraniceneho pruhu.Muze to ohrozit plod?A doporucil byste navstivit lekare nebo chvili vyckat,zda se to neztrati samo? Pokud navsteva lekare,gynekologa nebo kozni?Dekuji predem za vasi odpoved.
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Plodu nejspíše nic nehrozí. Návštěvu dermatologa ale doporučuji

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa spýtať,a to te som v 35týždni tehotenstva a mám bolesti akoby som mala dostať menstruaciu,či je to normálne a ci môžem ešte brať magneziove tablety.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Může jít o signál blížícího se porodu. Příčin ale může být více. Bez vyšetření se nemohu blíže vyjádřit. Užívání hořčíku neuškodí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, bude mít užívání tablet Mycosyst vliv na otěhotnění? děkuji
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Otěhotnění by tím nemělo být ovlivněno

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, jsem dnes 7+1tt a paní doktorka mi dnes při ultrazvukovém vyšetření sdělila, že to vypadá na zamlklé těhotenství. Uvedla, že se jí nelíbí nepravidelný tvar váčku a není vidět srdíčko. Sice prý vidí něco co slabě tepe, ale že se může jednat jen o nějakou žilku. Vím, že těhotenství může být mladší, ale netuším jak moc je důležitý pravidelný tvar. před týdnem byl váček krásně kulatý. Moc děkuji za odpověď a jsem s pozdravem, míša
míša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Nepravidelný obrys plodového vejce má jistý význam. Podobně je tomu i u žloutkového váčku. Klíčovým ale je, zda je či není vidět srdeční akce. Více řekne až opakované UZ vyšetření

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den prosím vás o radu jsem v 18 TT a už druhý den trpím průjmem a zvracením , nemohu do sebe dostat pomalu žádné jídlo ani pití a vše vyzvracím chtěla jsem se zeptat jestli to muže být způsobeno vysokými teplotami které mi nedělají vůbec dobře a jestli mám raději návštivit lékaře , nerada bych se trápila v nemocnici. Děkuji vám
Gabriela Š
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být více - především nějaké střevní infekce. Samotné vysoké teploty bych spíše nepodezíral. Lékaře navštivte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jsem 13+3tt tehotna (dle velikosti miminka, od posledni MS jsem 12+3tt). Od pocatku beru vitaminy Chytre miminko - na doporuceni z endokrinologie, kvuli stitne zlaze bych mela brat jod. Vsude ctu, ze by se tehotenske vitaminy mely po ukonceni prvniho trimestru vysadit. Pan doktor mi po prvotrimestralnim screeningu rikal, ze vitaminy brat nemusim a tudiz at se do luvim prave na endokrinologii. Tam mi ale asi reknou, abych tyto vitaminy stale brala. Co si myslite, neni to zbytecne? Nemela bych prejit pouze na jod? Nechci, aby miminko narostlo vice, nez by melo. Dekuji
P.S. Jak je vlastne mozne, ze miminko "prerostlo" dobu tehotenstvi podle posledni MS? Dekuji - otázka upravena poradcem
Sarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Větší plod může být způsoben časnějším otěhotněním v průběhu cyklu

Multivitamin užívejte opravdu dle doporučení endokrinologa

Obecně se ale riziko velkého plodu při jejich užívání přeceňuje

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer pane doktore...psala jsem vcera o radu...ksemm cca 6az7tydnu tehotna a ano poklesla mi hodnota HCG.Muj gynekolog se nevyjádřil zda neco vidi ci ne.Poslal mě domu,že za týden zopakujeme testy a vyšetření a ze je zvlastni ze nespinim ani nekrvacim a kdyby cokoliv,tak mam rovnou jet na pohotovost.Uz sem pred rokem samovolne potratila a ted vlastne sama ani nevim co se deje.Nadeje si uz moc nedelam...ze by tehotenstvi pokracovalo...ale nechapu to.Neni mi zle,trochu me pobolivaj vajecniky.Zvracela jsem asi dvakrat.Ale jak jste psal...treba jeste nadeje je...dekuji
karri
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nic speciálního neporadím. Musíte vyčkat další kontroly

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 6 týdnu těhotenství múže partner do mě ejakulovat? Děkuji
Anonymka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud ve probíhá bez komplikací, může

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore, velmi Vám děkuji za odpověď ohledně ohybů miminka a Angelsounds. V omezených případech se mi stalo, že jsem Angelsounds použila 2x denně (asi tak 5 x), ale zase jen pár vteřin. Předpokládám, že miminku to nijak neuškodí? Velmi Vám děkuji za Vši ochotu a čas a přeji příjemný den.
I.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevidím v tom problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, zitra zacinam 38 tt, miminko je pry sestouple otocene hlavickou dolu, jiz 14 dni piji caj z maliniku, jim lnena seminka, trenuji s aniballem, mam pravidelny sex, co jeste mohu udelat pro to,abych si vyvolala porod? Radeji bych si jej vyvolala sama prirozeneji doma, nez pak v nemocnici pomoci tablet a vyvolavacek... nenechaji me prenaset ani den kvuli ocnim komplikacim-nesmim mit dlouho tlak do hlavy, hlidaji i proto vahu miminka, pripadne mi hrozi cisarsky rez. Dekuji
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Maliník ani lněná semínka příliš nedoporučuji. Nejlepší je fyzická aktivita a případně zmíněný pohlavní styk.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry vecer pane doktore...
jsem asi v sestem tydnu tehotenstvi a poklesl mi hormon v krvi....je mozne mit i tak dite? - otázka upravena poradcem
karri
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nepíšete, jaký hormon Vám poklesl. Asi  ale máte na mysli HCG. Jeho hladiny by měly v prvních týdnech těhotenství stoupat. Pokles není příznivou známkou, ale stále je ještě možné, že donosíte zdravé dítě. Více ukáže UZ vyšetření

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore,jsem na konci desateho tydne tehotenstvi.Obcas spinim,dle osetrujiciho lekare na kontrole v 7.tydnu z duvodu praskle cevky,neschopenku jsem tehdy nedostala,jen jsem se mela setrit.Dnes jsem z duvodu dalsiho spineni navstivila lekare, ne meho,ale zastupujiciho,ktery zhledal plod v poradku,ale pry z duvodu ztracejiciho se hematomu by doporucoval neschopenku a ne vylet k mori,kam se zitra chystame.Byl dosti negativni oproti memu lekari,tak nevim,nakolik je nutne rusit dovolenou a spis lezet.Duphaston neberu jiz dva tydny.Dekuji predem za vas nazor.
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

již zodpovězeno

těhotenství
Dobry den pane doktore,jsem na konci desateho tydne tehotenstvi.Obcas spinim,dle osetrujiciho lekare na kontrole v 7.tydnu z duvodu praskle cevky,neschopenku jsem tehdy nedostala,jen jsem se mela setrit.Dnes jsem z duvodu dalsiho spineni navstivila lekare, ne meho,ale zastupujiciho,ktery zhledal plod v poradku,ale pry z duvodu ztracejiciho se hematomu by doporucoval neschopenku a ne vylet k mori,kam se zitra chystame.Byl dosti negativni oproti memu lekari,tak nevim,nakolik je nutne rusit dovolenou a spis lezet.Duphaston neberu jiz dva tydny.Dekuji predem za vas nazor.
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud opět krvácíte, byť slabě, neschopenku a zrušení dovolené bych určitě zvážil

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, potrebovala by som poradiť. Keď som mala cca 13-14 rokov bola som na sone kde mi pozerali taký veľký kus tuku pod pazuchou zistili, že je to len tuková záležitosť a je to v poriadku. Momentálne mám za chvíľu 22 rokov a som tehotná som v 29tt. Pred asi troma mesiacmi som na mieste toho tukoveho vačku alebo ako to mám nazvať objavila červenú hrčku nebolestivú na dotyk. Neriešila som to pretože som ju objavila tesne po holení myslela som si, že je to z toho. Začínam však mať strach kedže po toľkých mesiacoch nezmyzla. Dá sa nahmatať a chytiť medzi prsty nezväčšuje sa. Neviem posúdiť iné príznaky kedže sa mi už spúšťa Kolostrum a aj ako som tehotná mám bolestivé prsníky. Prsník pri tomto podpazuší som mala vždy o niečo väčší neviem či to môže mať niečo spoločne. Za skorú odpoveď vopred ďakujem.
Alica
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bez možnosti vyšetření příliš neporadím.

Nález proberte se svým  gynekologem při kontrole v poradně

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore, dobrý večer. Ráda bych se ještě zeptala ohledně pohybu miminka v bříšku. Jsem ve 22. týdnu a na otázku ohledně změny frekvence a intenzity pohybů jste mi odepsal, že variabilita intenzity i frekvence pohybů má v 22. týdnu minimální význam. Nemám se tedy znepokojovat, že miminko se přes den téměř nehýbe - poslední dva dny, vždy jen trochu ráno a pak večer. Před tím bylo aktivní i přes den. Od kdy bych tedy pohyby měla sledovat, případne od kterého týdne bych je měla cítit nějak pravidelně, např. co hodinu? Mám doma přístroj angelsounds, když se miminko dlouho nehýbe, nebo nic necítím, zkontroluji a pokud srdíčko tluče, mělo by být vše v pořádku? Ráda bych ale angelsounds používala už jen málo, přeci jen nevíme, jestli nemám na miminko nějaký dopad - poslouchám vždy opravdu jen pár vteřin, než zachytím srdíčko. Nemohu mu nějak ublížit? A od kterého týdne bych měla pohyby sledovat a cítit pravidelně, případně kdy vyhledat lékaře? Velmi Vám děkuji za Váš čas.
I.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pohyby stačí, cítíte-li je alespoň 2x za den.

Některé dny budete pohyby cítit častěji, jiné dny méně.

Angelsound 1x za den by neměl nijak škodit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,jsem těhotná v 17tt.Od cca 9 tt špiním brala jse Utrogestan a Ascorutin.Ve středu jsem začala silně krvácet na ultrazvuku bylo vše v pořádku a doktor neviděl nic co by krvácení mohlo způsobovat.Nejspíš hematom,ale na ultrazvuku nebyl vidět.Dostala jsem Pamba tbl.Dneska v patek už mám jen slabé krvacení,spíš špinění.Je to v těhotenství časté takto krvácet a jaka je šance na donošení miminka.Mam za sebou už potrat v 16tt pro odtok plodové vody.Děkuji
Janka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Normální to není, ale šance na donošení plodu je podle mne jistě reálná

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 21tt a chtěla bych se dotázat, zda má dosavadní vyšetření v rámci těhotenství jsou dostačující: první návštěva gyn. v 9tt, screening (krevní odběry, UZV) ve 12tt, na gyn. ve 13tt vyhodnocení krevních odběrů z 11tt, na gyn. v 17tt kontrola (vaginální vyšetření + uzv) a ve 22tt naplánován velký uzv. Nechybí něco mezitím? Děkuji moc za odpověď
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na rozsahu krevních testů.

Postrádám test na riziko vrozených vad spojených s nesprávným počtem chromozomů - buď ve 12.-13. týdnu tzv. prvotrimestrální screening nebo případně tzv. triple test z krve v cca 16. týdnu nebo vyšetření Prenascan..

MUDr. Jan Šulc.

těhotenství
Dobry den,jsem v 15 tt. Od cca 5tt jsem zavadela 2*2 utrogestan. Nyni jsem ho vysadila. Jak si nyni telo poradi bez hormonu? Nemuze se miminku neco stat?
Tehotenstvi probiha naprosto v poradku.
Dekuji za vas nazor - otázka upravena poradcem
Paja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Placenta již "vyrábí" mnohonásobně víc progesteronu (Utrogestan = progesteron), než je obsah 2x2 tabletek

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,jaky mate nazory a zkusenosti,ze zena v tehotenstvi mazala kremem(antibiotickym)hnisavy bolak? Konkretne Bactroban. Bolak se mi nehojil a kozni lekar ma dovolenou. Sahla sem po osvedcenem pripravku. Ale nejsem si jista,zda neublizi miminku,to bych si neodpustila. Suchy zasyp nepomohl.
Dekuji velice - otázka upravena poradcem
Pavlina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bactroban zkusit podle mne můžete. Dodržte doporučenou dobu aplikace

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem těhotná 13+0, momentálně jsem v pracovní neschopnosti, pro zablokované SI sk.Mám sedavé zaměstnání,celých 8h sedím u PC.Ráda bych se do práce vrátila, ale mám obavy,aby mě doktor nenechal už doma do konce těhotenství. Myslíte, že je to důvod zůstat v pracovní neschopnosti ? Děkuji - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na vývoji obtíží. Pokud se stav praví., myslím, že neschopnost není nutná

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den ještě jednou, včera jsem psala dotaz ohledně užívání ATB v těhotenství. Upřesnění: jednorázové užívání z důvodů zjištění streptokoku v krku. Platí nadále Vaše odpověď? Děkuji za info.
Barbora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Napište prosím znovu celý dotaz - v desítkách odpovědí ho jen obtížně dohledám

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se zeptat jestli vadí masturbace a následný orgasmus v těhotenství? Jsem v úplném začátku, žádné problémy nemám. Děkuji
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Probíhá-li vše bez komplikací, masturbace s orgasmem nevadí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane dojtore, jsem tehotna, 14+2. Vse probiha naprosto vyborne,vse v poradku,i prvotrimestralni screening. Minuly rok sem prodelala zamlky tehotenstvi v cca 6 tt.
Mohu mit pohlavni styk? Za cele tehotenstvi sem mela jen jeden styk,ale nejsem si jista,abych miminku neublizila. Nekrvacim,nespinim. Citim se dobre.
Dekuji.
- otázka upravena poradcem
Pavlina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Probíhá-li vše bez komplikací, pohlavní styk mít můžete

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, začala jsem užívat OSPEN (ATB s penicilinem), pokoušíme se o dítě, je bezpečné teď otěhotnět. Resp. je možné toto ATB v těhotenství užívat? Děkuji za odpověď.
Barbora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tato antibiotika je možné v těhotenství užívat.

Záleží ale také na tom, jaký je důvod nasazení antibiotik

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore, přeji Vám příjemný večer. Jsem ve 22 týdnu těhotenství a již delší dobu mne trápí silná zácpa. Chodím sice denně na stranu, ale stolice je velmi, velmi tuhá a musím velmi silně tlačit a vyprázdnění je vždy nedokonalé. Jím ovoce, zeleninu, pitný režim dodržuji. Co mne velmi trápí, je otázka tlačení při stolici. Nemůže toto způsobit např. potrat, předčasné otevírání čípku nebo něco obdobného, co by mohlo miminko ohrozit? V počátku těhotenství jsem špinila, utrogestan jsem užívala asi až do 11 týdne, od té doby vše v pořádku, poslední kontrola před dvěma týdny, utz ve 20 tt, dopadl dobře, vše bez potíží. Mohla bych tlačením ohrozit miminko nebo si přivodit předčasný porod, potrat či něco jiného ohrožující miminko? Děkuji Vám.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko pro plod je  malé. Nicméně doporučuji užívat glycerinové čípky nebo některé projímadlo vhodné pro těhotné (poradí v lékárně)

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem 35+3 a jiz par dni pocituji velice ostre bolesti v oblasti hlavne nad pupkemm - je to jak kdyby se vam tam neco trhalo vevnitr - objevi se prevazne pri bezne namaze - ohybani se, rychlejsi chuze, zvedani 10kg syna. Zaroven mi i pres magnosolv 2x denne tvrdne bricho, boli klouby - zejmena na rukou, kotniky a kolena. Na prohlidce pred 2 tydny vse v poradku.
Jsem podruhe tehotna, prvni dite porod sekci.
Muzou byt tyto bolesti neco vaznejsiho nez bolesti svalu kvuli velkemu brichu?
dekuji - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bez vyšetření nelze posoudit, o co jde. Určitě navštivte co nejdříve lékaře. Pravděpodobně nejde o nic vážného, ale po císařském řezu je vždy třeba myslet i na vážnou komplikaci, jakou je narušení děložní stěny  v místě jizvy po předchozí operaci

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jsem na zacatku 37 tt, ve 36 tt mi delaly klasicky stery na streptokoka,ktery vysel pozitivne, co to pro me a miminko znamena?Jinak tehotenstvi celkem v poradku, cs3-4 a miminko otoceno hlavickou dolu a pry uz klesa dolu a cipek se pripravuje, je pry zkraceny. Dekuji
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Znamená to pouze možné podání antibiotik při porodu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

dnes jsem zjistila, že když jsem před 8 lety prodělala interupci nikdo mi žádnou injekci imunoglobulinu nepíchl. A ani ve 28. týdnu těhotenství, teď jsem ve 34. týdnů. :/ Doktor "zapomněl,", že jsem prodělala interupci. Chodila jsem k jinému, ale v průkazce mám potrat uvedený. Výsledky mám prý dobré (nevím jaké mají být, abych měla s čím porovnat). Manželovu krevní skupinu nevím, počítám s RH+. Protilátky v únoru byly negativní, mohou se změnit v průběhu těhotenství? Pokud jsou negativní stačí imunoglobulin píchnout až po porodu? Je možné udělat odběr na protilátky teď znova ve 34. týdnu? Jaké mohou být následky pro miminko?

Moc děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Lanvy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po interupci, pokud se provedla časně, není vždy třeba imunoglobulin aplikovat.

Jde-li Rh negativní, měl být podle současných doporučení v 28. týdnu imunoglobulin aplikován

Protilátky se v průběhu těhotenství mohou objevit.

Riziko pro plod v případě vysokých hladin protilátek je poškození jeho krvinek, žloutenka a i potenciální další problémy. Riziko není ale ve Vašem případě naštěstí velké

Nebyl-li imunoglobulin aplikován, jejich stanovení bych v 34. týdnu doporučil

Po porodu se imunoglobulin aplikuje dle  krevní skupiny plodu a výsledků dalších testů

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,

byla jsem na kontrole u pana doktora, ten den jsem byla 6+1, ale dle ultrazvuku 4+6.
Dotaz zní tedy tak, jestli je to normální..?
Na UTZ byl vidět gestační váček se žloutkovým váčkem, embryonální pól zatím nikoliv. Mám jít na kontrolu příští týden(14 dní od poslední), myslíte, že je vše v pořádku?
Děkuji za odpověď.
Bára P. - otázka upravena poradcem
Bára P.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o tzv. mladší graviditu a vše je v tom případě v pořádku. Nelze ale ani vyloučit, že se těhotenství správně nevyvíjí. Více opravdu řekne až další UZ

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, prosím o názor. S manželem se snažíme o mimi. Menstr. cyklus pravidelný (28 dní). Používala jsem ovu testy každý den: v červnu pohl. styk od 21.6. do 28.6. - pozitivní ovu testy 26., 27., 28.6., poté již nikoli. Následně jsem dostala 8.7. měsíčky. Dne 16.7. - 9 DC jsem po celý den velmi špinila - hnědý výtok (brala jsem to jako ovulaci) a udělala ovu test - pozitivní. Od tohoto dne: 16.7. až do 26.7. jsem měla již každý den prakticky okamžitě pozitivní ovu testy, což mi přišlo zvláštní, tak jsem si udělala 27.7. test těhotenský, který vyšel pozitivně. Následně jsem si udělala ještě další 4 těhu testy (citlivost 10) a všechny vyšly pozitivní. Na gynekol. jsem byla 29.7., doktor však vnitřním ultrazvukem neviděl nic. V pondělí 3.8. jsem si zašla na odběr krve a zjištění hCG hormonu v krvi - výsledek: 27 092, řekli mi, že jsem těhotná - je to tak? Popř. kdy myslíte že jsem otěhotněla? Nemůžu se dopočítat a můj gynekol. má teď 3 týdny dovču, mám přijít pak. Děkuji. Sofie? - otázka upravena poradcem
Sofie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotná určitě jste. Stáří těhotenství ale nelze z hladiny HCG odhadnout. Půjde to až na základě UZ vyšetření

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,od 9 tt špiním.Takový hnědý výtok.Podle gyn.je na ultrazvuku vše v pořádku.Proč tedy špiním?.Dnes jsem v 16tt.
Věra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejčastější příčinou je narušení kontaktu mezi placentou a děložní stěnou

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň,
v 22. tehotenstva mi po vyšetrení gynekologička povedala, že dieťatko cez maternicu veľmi cíti. Tvar maternice sa údajne zmenil. K tomu všetkému mám pomerne časté zápaly močových ciest a pošvy a teda aj často užívam antibiotiká. Veľmi sa obávam a preto Vás prosím o vysvetlenie, čo spôsobuje tento stav a ako zabrániť prípadným komplikáciám. Ďakujem.
- otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vyjádření Vaší lékařky bohužel nerozumím, takže neporadím.

Správně volená antibiotika by neměla plod ohrozit.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore dobrý den. Jsem na začátku 22 tt, první těhotenství. Jelikož jsem v začátcích měla problémy se špiněním, a velmi jsem se obávala, že se miminku něco stane, zakoupila jsem si přístroj Angelsounds, abych mohla v případě potřeby zkontrolovat, zda je miminko v pořádku. Ráda bych se zeptala, jaká je normální frekvence srdíčka miminka v tomot období? Zjistila jsem, že miminko má rozptyl (z prozatím naměřených hodnot) 140 - 170 tepů za minutu. Je to v pořádku? Dále bych se ráda zeptala na četnosti pohybů. Ty cítím již od 18 tt, občas se ale stane, že je miminko jakoby lenivější a přes den se hýbe velmi málo, i když třeba bývá aktivnější. Jako třeba dnes. Cítila jsem jen pár slabých šťouchanců (možná tři) během celého dne, i když jindy je miminko mnohem aktivnější. Pro jistotu jsem zkontrolovala pomocí Angelsounds, srdíčko tluče. Má mne takovýto rozptyl aktivity znepokojovat? Kdy je potřeba vyhledat lékaře? Velmi Vám děkuji a přeji krásný den.
I.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Frekvence ozev je v pořádku. Variabilita intenzity i frekvence pohybů má v 22. týdnu  minimální význam.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, necelý týden po rizikovém styku mně chytl zánět močového měchýře a než jsem si došla k lékaři, prolévala jsem se mimo jiné asi 4 dny šalvějovým čajem. Následně jsem užívala antibiotika Ciplox. Asi tři týdny na to mi vyšel pozitivní TT. Je riziko poškození plodu? Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přesně se může vyjádřit jen genetik. Osobně ale riziko pro plod považuji za nízké

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, chcela by som sa opytat ako zistim v ktorom som tyzdni tehotenstva. Som v zahranici presne v UK kde taketo ranne stadium este neriesia ale ja by som to rada vedela :) je to trosku zlozite pretoze menstruaciu som nedostala uz 2 mesiace ale 21.7. som bola na SR pri svojej gynekologicke ktora mi nasla male cysty na oboch vajecnikoch ale povedala ze ak som pred tyzdnom otehonela tak ona to este neuvidi na sone. Tak mi pichla vyvolavacku s tym ze ak nedostanem menstruaciu do 10 dni mam si urobit test. Menstruaciu som nedostala tak som si urobila test ktory vysiel pozitivny o 2 dni som si urobila dalsi ktory vysiel tiez pozitivny. S tym ze pohlavny styk som mala naposledy 8.7. Pretoze som sla sama na SR k rodicom a priatel ostal v zahranici. Tak teraz neviem ako si to mam vypocitat aspon priblizne. Dakujem
Dominika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejspíše jste otěhotněla na přelomu června a července. Dřívější početí by lékařka měla na UZ 2.7. těhotenství již rozpoznat

Takže jste nyní asi v 7. týdnu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den.Jsem ve 34tt.Před více než 14 dny jsme s manželem měli vodnatý průjem, zvracení a zvýšenou teplotu.Manžel první a já na druhý den po něm,bylo to jen jednodenní.Mám obavy z LISTERIE.Už jednou jsem o miminko přišla ze začátku těhotenství.Obávám se jestli to nebude z jídla v restauraci.Navštívila jsem obvodní,vzala mi moč,krev a udělala výtěr ze stolice a nasadila dietu a čípky.Výsledky dopadly dobře,prej asi nějaká viroza řádí.Za jak dlouho se dá poznat listerie z krve?Mám si na krev jít raději víckrát?Děkuji.
- otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji důvěřoval postupu Vašeho lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,ráda bych se zeptala jestli je možné v 16tt těhotenství slyšet srdíčko miminka přes stetoskop? Ještě bych se ráda zeptala nedokážu se vzdát dvou cigaret za den v 16tt těhotenství ubližuji tím hodně miminku? Všechna vyšetření jsem měla zatím úplně v pořádku. Děkuji za odpověď
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Takto časně obvykle stetoskopem slyšet srdce plodu nelze

2 cigarety asi zásadněji nevadí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 34.týdnu těhotenství, vše probíhá v pořádku, nemám žádné problémy. Ráda bych nyní odjela na dovolenou do švýcarských alp. Mohl byste mi prosím poradit, v jaké maximální nadmořské výšce je bezpečné se pohybovat, aby to nijak neublížilo nenarozenému dítěti? Konkrétně, je 3500m n.m. ještě bezpečné, případně jaká je doporučována maximální výška? Já osobně vycházky v horách snáším dobře, bez jakýchkoliv obtíží. Děkuji.
Michala
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádné doporučení maximální výšky neznám. Pokud ale nejste na vysokohorskou turistiku zvyklá, doporučuji raději méně než 3000 m a určitě postupnou adaptaci.  Radím také sledovat reakci plodu - více pohybů např. může signalizovat, že "se to plodu nelíbí".

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, chtela bych se zeptat na vas nazor. Jsem v 10. tydnu. Mamka mi koupila zlvaseny most - udajne velmi dobry (vitaminy apod.), obsah alkoholu oficialne 0-5%, ale mamka se primo ptala a pani rikala, ze je to nealkoholicky napoj a v tehotenstvi ho muzu. Muj dotaz zni - kdyby tam prece jen byl nejaky alkohol, vadilo by, ze si dam dve nebo tri sklenicky? Druhy dotaz je podobny, v sobotu jdu na festival a chtela bych se zeptat, zda si myslite, ze si behem dne mohu dat treba 4 pita. Dekuji
Sarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že zvažované množství alkoholu v uvedených nápojích nevadí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

jsem v 16tt těhotenství. V dopoledních hodinách jím vše normálně, ale odpoledne už nejím. Je to nějaký problém pro plod? Předem děkuji - otázka upravena poradcem
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevidím v tom problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den , dnes zacinam 35 tt, mam problem s ocima- stopy po mestnani, a hluboke druzy, porod dle ocnich lekaru muze byt spontalni pokud nebude trvat dlouho a plod bude primereny, cisarsky rez doproucuji i prolongovaneho porodu- nevim co to znamena a u nadprumerne velkeho plodu ( co se bere jako nadprumer?) Take mi znama doporucuje pomucku Aniball- ze pry ji to pomohlo vyhnout se nastrihu hraze, jaky mate na to nazor? Stacilo by pouzivat az od konce 35 tt? Jsem dole dost uzka a nyni i natekla, je mi neprijemne i vysetreni cipku u lekare a sex momentalne neni mozny, protoze boli ( pres 2 mesice nelze) , nedokazu si predstavit za par tydnu vytlacit dite. Děkuji za odpoved.
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nadprůměrně velký plod není přesně definován. Osobně bych hranici viděl kolem odhadu hmotnosti 3750 g. Prolongovaný=dlouho trvající. Ani zde není přesná definice - viděl bych to nad 6 hodin

S uvedenou pomůckou nemám  zkušenosti

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den
¨
Chci se prosím zeptat 21.7. jsem si udělala těhotenský test a je pozitivní poslední menstruaci jsem měla 16,6 kdy jít prosim na ginekologii at nam nejdu moc brzo Děkuji za odpověd - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemáte-li obtíže, návštěvu doporučuji za 2- 3 týdny

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Po jaké době se pozná že jste těhotná ? a jaké jsou na vás účinky ?
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Některá žena pozná těhotenství záhy, jiná vůbec ne.

Základním příznakem je vynechání menses. Nejspolehlivějším průkazem je těhotenský test

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer, jsem na začátku 20 tt těhotenství. Pohyby cítím necelé 2 týdny. Dnes se mi stalo, že po pozdním obědě bylo miminko v břiše aktivnější než obvykle, pohybů jsem cítila tak 6, možná více za sebou, což se mi nikdy nestalo. Vždy jen tak jedno, dvě ťuknutí. Na internetu jsem se dočetla o akutní hypoxii plodu, která se může projevit nezvykou aktivitou. Mám se obávat, že k něčemu takovému došlo? Dá se tomu nějak předcházet? Pro jistotu jsem miminko zkontrolovala domácím dopplerem Angelsounds, aktivita srdíčka se zdála být jako obvykle. Mám obavu, že se třeba miminko přidusilo pupeční šňůrou a dávalo mi to větší aktivitou najevo. Myslíte, že se to mohlo stát? Na kontrolu jdu za 2 dny. Děkuji Vám.
H.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že se zcela zbytečně stresujete. Intenzita pohybů se často mění aniž by to bylo signálem problému

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem nyní ve 40. tt a záznam z monitoru mám saltatorní. Byla jsem 24 hodin hospitalizována. Krev i moč v pořádku, průtok krve pupečníkem také. Záznam je ale stále "kolísavý". Někteří lékaři říkajé, že je to docela v pořádku, někteří zase mají úplně opačný názor a doporučují další monitorování.
Může to znamenat nějaké nebezpečí pro plod? Bylo mi jen sděleno, že je miminko hodně aktivní a někdy jsou ty záznamy takové. - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž záznam vidím, je těžké se vyjádřit. Příčin saltatorních úseků může být více - nezávažných i potenciálně nebezpečných. Opakování záznamu je určitě vhodné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, dnes jsem podle těhotenského testu zjistila, že jsem těhotná. Před dvěma a třemi týdny jsem pila na oslavě narozenin alkohol (pálenku). Bylo to v době ovulace, takže jsem v té době otěhotněla. Je možné i tak brzy ublížit plodu? Alkohol nepiji často, ale tentokrát jej nebylo málo.
Předem děkuji za odpověď
- otázka upravena poradcem
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko poškození plodu je při požití alkoholu při ovulaci minimální

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore, jsem poprvé těhotná, končím 19 tt. Čeká mne kontrolní utz vyšetření ve 20 tt. Jsem trochu nervózní. Prvotrimesrální screening i triple testy dopadly dobře, ale mám nyní strach, že se na utz ukáže, že něco není v pořádku. Jaké je riziko, že i přes dosavadní negativní výsledky screenigů se objeví nějaký zádrhel? Děkuji a přeji hezký večer.
Janka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že riziko je celkově malé

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, jsem v 6 mesici tehotenstvi (21+3), vse probiha v poradku, miminko je zdrave. Dela mi starost me pribirani - mam podle me dost pohybu - kazdodeni pesi chuze, neprejidam se (myslim, ze jim stejne) dam si to na co mam chut, ale snazim se jist i hodne ovoce a zeleniny. Pri posledni kontrole jsem mela +8kg, nyni po 14dnech mam dalsi 2kg navic - takze jsem pribrala uz 10kg. Neni to moc? Muze se, podle me rapidni, pribirani pozastavit? Vzdy jsem mela sklony k tloustnuti a nikdy jsem nebyla hubenour (spis plnostihla holka, nikdy jsem se nevesla do tabulek). Pokud bych dale pribirala tolik znamenalo by to mit pred porodem tak skoro 30kg nahore. Dekuji za odpoved.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přibírání je velmi individuální Často jde je o zadržování tekutin. Zkuste si několikrát za den lehnout na bok na cca 10 min.. Plodu ani Vám ale nic v žádném případě nehrozí

MUDr. Jan Šulc




mobilní verze