Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobrý den, prosím Vás, jsem v 10tt a cca 2 týdny zpět se mi prsa zvětšila, cítila jsem pnutí. Dnes se mi však zdá, že se snad zmenšila a citlivost ustoupila. Nemusí to znamenat něco špatného? Děkuji Vám.
Katerina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné změny jsou poměrně časté a nemusí nutně signalizovat nějaký problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,ked je zena len na spic prsta otvorena a dostane vyvolavacku,bude to dlhy porod ,ked je len tak malo otvorena,treti porod
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nelze to odahdnout

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den ,pan dokotor,pred rokom v 36tyzdni som porodila mrtve dieta,na pricinu sa nezistilo ,teraz som v 37tyzdni a v 38+ mi chce doktor vyvolat porod ,akurat som na spic prsta otvorena a 2cm krcok,velmi si to ziadam ,lebo je to tazke na psychyku pre mna,myslite ze uz vtedy sa moze vyvolat porod ,akurat ma babatko okolo 3kila,bude to treti porod
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vyvolání porodu je určitě možné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, chtela bych se zeptat. Dnes jsem tehotna 9+2, nevite kdy budu v desatem tydnu? A ted je to embryo,kdy to bude plod? Katka
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jste v 10. týdnu. Již nyní lze hovořit o plodu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Jen doplňuji k dotazu tvrdnutí bříška 26+0tt.Není to časté tak jednou dvakrát denně maximálně.Pomáhá kehnutí a klid.Děkuji
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den,
jsem v 26+0tt.Mám pocit,když delší dobu neležím,že mi nějak tuhne bříško jako by těžkne.Má pí.doktirka je v ordinaci až ve středu.Počká to do té doby nebo mám zajet do nemocnice?A pokud to počká je něco čím bych tomu mohla pomoci? Děkuji hezký den ... - otázka upravena poradcem
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Stává-li se Vám o jen 2x za den, nemyslím, že je třeba akutní návštěva v nemocnici. Pokud by se ale tyto pocity objevily častěji, nemocnici navštivte

Můžete si v lékárně koupit a užívat některý přípravek obsahující hořčík

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den chci se zeptat jsem 32 tt a mam silny vytok a nekdy me to stipe ve vnitr pochvy doktor rikal ze je to normalní ale ja si to npamatuji toto je uz 3 dite ale pri tech 2 jsem to nemela
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Extrémně silný obtěžující výtok není normální. Doporučil bych kultivační vyšetření

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den. Jsem 31 tt a chtěla jsem se zeptat co znamená rychlé, několika vteřinové třepotání miminka. Kopání nebo škytavka to není.Dost mě to vystrašilo. Děkuji za odpověd..:-)
Barbora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S podobným popisem chování plodu jsem se nesetkal. Pravděpodobně nejde o nic závažného, ale raději doporučuji návštěvu gynekologa a kontrolu stavu plodu - UZ s měřením průtoku? kardiotokograf?

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den! Jsem v 10tt - a čekám dvojčata. Jedno embryo je prý o 5 dní mladší. Chci se zeptat, jestli je to problém, nebo je to normální? A ještě: kvalifikují se všechna vícečetná těhotenství jako riziková? A když se budu subjektivně cítit dobře, mohu se víc hýbat (cvičit jógu), nebo je větší opatrnost na místě? Předem děkuji za odpověď.
Karolina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobný rozdíl ve stáří embryí je hodně netypický. Nutně to ale nemusí působit problém. Je to ale obtížné odhadnout.

Všechna vícečetná těhotenství jsou riziková.

Určitá fyzická aktivita je, pokud vše probíhá bez komplikací, možná. Opatrnost ej ale jistě na místě

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,

chci se zeptat, zda je normální že ve 13 tt už necítím tolik nevolností, ani píchání v podbřišku, a taky už nechodím tolik často na močit? Dříve jsem cítila, jak se děloha roztahuje, ale teď už velice nic necítím. Nevolno mi je jen pokud mám hlad. Chci se zeptat, zda je to normální. Jsem z toho zmatená, protože jednou už jsem byla na revizi v 9tt - plod neměl srdíčko - a i tehdy mi zmizely příznaky. Taky bych se chtěla zeptat, kdyby si náhodou něco dělo, jak to můžu poznat nebo jestli to poznám. Děkuji - otázka upravena poradcem
Magdaléna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 13. týdnu je ústup potíží zcela běžný

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, byla jsem na UTZ ve 20 tt a pan doktor našel v hlavičce drobnou cystu 4mm. Za měsíc jdu na kontrolu zda se sama vstřebala, pokud ne, jaké riziko hrozí - postižení, nebo něco jiného? dělají se poté další vyšetření? Screening v 13tt negativní. děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejsem specialistou na prenatální diagnostiku, takže se nemůžu zodpovědně vyjádřit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore. Mám dotaz. Poslední ms jsem měla 7.7.2016, ovulace byla 21.7. a zjistila jsem, ze jsem těhotná. Těhotenství mám už potvrzené od svého gynekologa.. Podle ultrazvuku jsem ted 4.týdny. Což by vycházelo i podle ovulace. Zajímalo by mě proč se musí přičítat vždy 2 týdny od prvního dne poslední ms, když v tě době žena ještě nemohla být těhotná a ovulace probíhá přibližně podle délky cyklu cca 14 dní od prvního dne ms. Všude jen ctu, ze se přičítají 2 týdny , ale potom tedy když si někde chci přečíst jak se vyvíjí embryo,podle týdnu, ve kterém opravdu podle ovulace jsem a přičtu si k tomu 2 týdny od prvního dne poslední ms, tak to pak neodpovídá. Mohl byste mi vysvětlit proč se to tedy ty 2tydny musí přičítat. Děkuji za odpověď.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o historicky zakotvený postup. Termín menstruace žena obvykle znala, ovulaci bylo obtížné datovat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem ve 23tt a z kultivace mi byla zjištěna bakterie gardnerella a lacktobacily. Byla jsem léčena Entizolem, ale bakterie je ve stěru stále. Zastupující lékař mi předepsat Polygynax, ale v příbalovém letáčku je napsané, že se nesmí užívat v těhotenství a lékarnice mi to také nedoporučila užívat. Taky jsem užívala na doporučení lékaře globule Tetraborico 0,6 SCS, ty mi pomáhaly po dobu zavádění, po vysazení se opět objevil nažloutlý výtok. Jiné příznaky nemám. Mám Polygynax zavádět, nebo vyčkat další kontroly u svého lékaře, kterou mám příští týden? Jaké je riziko předčasného porodu nebo potratu při této bakterii? Děkuji moc
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko komplikací je při pomnožení Gardnerelly malé. Polygynax bych spíše nedoporučil

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den,som v 37 tyzdni tehotenstva stale uzivam magnezium 4 tablety denne ,myslite ze uz by som ich mala obmedzit ,kvoli porodu ,alebo to nema vplyv potom na tazky porod ... dakujem
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hořčík bych již radil vysadil

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, ještě jsem se chtěla zeptat, zda je nějaká ideální doba mezi dvěma těhotenstvími, jaká a proč. Děkuji.
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádný ideální odstup podle mne nelze doporučit. Záleží především na tom, jak se žena cítí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, zjistila jsem že jsem těhotná 14 týden a dítě v žádném případě nechci. Co mám dělat.Děkuji
lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přerušení těhotenství je ve 14. týdnu možné jen ze závažných zdravotních důvodů

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem ve 40. týdnu těhotenství a pár posledních dnů jsem vypozorovala, že zejména v noci nemám takovou potřebu chodit na toaletu jako dřív, kdy jsem byla za noc močit 4 - 6 x, nyní jdu maximálně 3 x. Pitný režim mám stále stejný, ani se více v noci nepotím, spíš naopak, protože jsou noci chladnější. Přijde mi to divné, protože by tomu mělo být spíš naopak. Miminko je stále ve stejné pozici. I jeho pohyby jsou už méně časté, což si vysvětluji tím, že má v děloze méně místa. Jen nerozumím té menší potřebě močit, i tlak na pánevní dno, který jsem dříve občas pociťovala, není tak silný.

Děkuji za odpověď a přeji hezký den. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o nic až tak neobvyklého a nemyslím, že by šlo o nějaký varovný příznak. Můžete například více vody zadržovat v těle.

Pokud ale  těhotná pciťuje jakoukoli nejistotu, je vždy lepší navštívit lékaře a natočit například kardiotokografický záznam

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pane doktore, chtěla bych doplnit můj předchozí dotaz ohledně rizika v 18.tt. Mám zvýšenou hodnotu AFP, nevím hodnoty, ale kvůli tomu mám jít na podrobný ultrazvuk kde mi prý pravděpodobně doporučí odběr plodové vody. Toho se velmi bojím. Myslíte si, že je možné hodnotu ovlivnit i jinými faktory než je zrovna špatný vývoj plodu? Třeba i to, že mi bude 31 let? Děkuji, Radka
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Váš věk přímo hodnotu AFP neovlivňuje. Příčin vyšší hladiny ale může být více, nejen vada plodu. Podrobné UZ  vyšetření je ale určitě vhodné. A i pokud by byl třeba odběr plodové vody, nemusíte se tohoto výkonu obávat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem 20.den po ET 4 denních blastocyst. 18.den po transferu jsem měla HCG v krvi 14962 jednotek , dnes , 20.den po ET hodnotu 23448 jednotek. Prosím , je tento nález v pořádku ? Hodnoty předtím rostly 2-3násobně za 2 dny . 19.den po ET jsem byla na kontrolním UTZ / 5 + 2 tt / , je zatím vidět 1 gestační + 1 žloutkový váček , na kontrolu objednána za týden. Mohu doufat , že je zatím vše v pořádku ? Děkuji mnohokrát. - otázka upravena poradcem
Míša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hladiny HCG mají spíše jen orientační význam. Klíčovým je UZ nález. Šance, že vše je v pořádku, je podle mne reálná

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, jsem v 18.týdnu těhotenství a dnes mi volala moje paní doktorka, že je na výsledcích screeningu 2.trimestru nějaká odchylka (nevím v čem) a poslala mě na doplnění screeningu ve 2. trimestru. Samozřejmě mě to vyděsilo, jak moc se mám podle Vás znepokojovat? Děkuji za odpověď
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že riziko nějakého závažného problému je malé. Druhotrimestrální screening má vysoké procento tzv falešně pozitivních výsledků.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

jsem na konci 11tt a byla jsem dnes na kontrole. Doktor mi dělal i kompletní vnitřní prohlídku (preventivní), dělal i výtěry, kontroloval čípek,... Po příchodu domů jsem zjistila, že trochu špiním. Není to moc, není to ani rudá krev. Jinak normálně nekrvácím, ani nešpiním. Chci se zeptat, zda je to normální, že po kontrole můžu lehce zašpinit, případně jak dlouho by to MAXIMÁLNĚ mělo trvat. Děkuji - otázka upravena poradcem
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po gynekologickém vyšetření se slabé krvácení může objevit. Ustat by mělo během max 2 dní

MUD. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
má vůbec smysl se snažit o miminko ve 40 letech, jestliže jsou již šance velmi malé a je vysoká pravděpodobnost potratu. - otázka upravena poradcem
Ivo
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Chcete-li dítě, smysl to určitě má

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jaká je pravděpodobnost, že žena po 40. roce věku donosí zdravé dítě v případě, že ještě otěhotní? Děkuji za odpověď
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud se 40 leté ženě podaří otěhotnět a je celkově zdráva, je pravděpodobnost donošení zdravého dítěte kolem 80%.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jsem 28 dni po transferu. Tehotenstvi se potvrdilo i z krve. Predminuly tyden jsem byla na ultrazvuku a rekli mi jen, ze srdicko tam je, ale bez odezvy. Na dalsi ultrazvuk mam jit tento ctvrtek. Prijde mi, ze mi splasklo bricho. Trochu citim spodni cast bricha, ale neboli me to. Kdyz si lehnu na levy bok, picha me to na leve strane v podbrisku, tak si musim lehnout na pravy bok. Jinak nemam zadne priznaky.Tento tyden bych mela byt v osmem tydnu. Uz mam za sebou jedno zamlkle tehotenstvi a strasne strasne se bojim. Jsem cim dal vic nervozni. Mam se bat, nebo muze srdicko se rozbehnout? Mam sanci, ze vsechno dobre dopadne? Dekuji za vasi odpoved pane doktore. Katka
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Již jsem Vám odpověděl.

Jen doplním, že ústup potíží nic nemusí znamenat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vazeny pane doktore, jsem po umelem oplodneni a kratce tehotna. Je to jiz druhy pokus, prcni se nezdaril, zamlkle tehotenstvi. Pred 14 dni jsem byla na ultrazvuku a dali mi obrazek, nic tam neni videt, jen dve tecky...nic mi nerekli, jen ze srdicko je bez odezvy. ale pise se tam Fra 6.0 Mhz, Gn 34, E/A 1/3, MAP A/O, D 7.0 cm, DR 72, FR 24 Hz, AO 100%. Co to prosim znamena? Mam se bat, nebo je to na dobre ceste? Tento tyden mam jit na ultrazvuk, muze se srdicko rozbehnout? Dekuji moc Katka
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Uvedené údaje jsou popisem nastavení UZ přístroje. O prognóze těhotenství nic neříkají. Aniž mám k dispozici přesné údaje a termínu možného početí a aniž nález vidím, není možné vývoj těhotenství odhadnout. Musíte vyčkat UZ kontroly.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den chtěla bych se zeptat jak zjistím vahu miminka kdyz mi ji nereknou na kontrole jsem ve 24 tt a rada bych aspon odhadem věděla kolik vahu děkuji za odpověd Krysková
Daniela Krysková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hmotnost plodu lze odhadnout na základě UZ vyšetření. Musíte o tuto informaci lékaře požádat. V 24. týdnu plod váží cca 600g

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den prajem, chcem sa informoct ci je mozne aby som bola tehotna.
S manzelom sme sa len nedavno rozhodli ze sa chceme pokust o babo.
Tak skusame asi 3 mesiac. Do teraz stale prisla MS tak ako mala.
Poslednu MS som mala 8.7.2016 a 18.7.+20.7.+22.7.2016 sme isly zasa na to.
Dnes mam uz druhy den zaludok ako na vode a bolia ma prsniky - prava strana o nieco viac ako lava.
Dalsi MS mam dost az 5.8. takze na priznaky MS sa my to zda byt skoro.
Ale aj na tehotenske priznaky sa my to zda byt skoro, ci je to mozne?
Dakujem vam vopred velmi pekne za radu a odpoved.
- otázka upravena poradcem
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

I na těhotenské příznaky mi to přijde brzy. tyto pocity jsou ale hodně individuální. Více řekne až test po 2 týdnech

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, po několika dnech jsem našla na sobě přisáté klíště. Vyndala jsem ho, ránu vydezinfikovala. Mám červenou svědivou bouli v místě kousnutí. Jsem ve 12.týdnu těhotenství, očkovaná na klíšt. encefalitidu. Bojím se ale, zda by případná borelioza mohla ovlivnit plod a budoucí průběh těhotenství. Je možné udělat něco preventivně? Např nasadit antibiotika, když z krve se dá zjistit borelioza až po měsíci? To by už bylo pozdě... Děkuji za info.
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě navštivte praktického lékaře, který může dle výsledku testů rozhodnout o případném nasazení antibiotik

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den. Právě jsem zjistila, že jsem těhotná. A přesně za měsíc jsem objednaná na tetování. Někdo píše, že to nedoporučuje, ale i že to nevadí. Raději to nebudu riskovat, ale chtěla bych znát Váš názor. Děkuji.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemám k  tomu dost informací. Obecně budoucím matkám doporučuji vyvarovat se všeho, co není nezbytně nutné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, chtela bych se zeptat, co muzu udelat pro to, jestli vubec jde neco udelat, aby embryu bilo srdicko? Jsem 18 dni po transferu, test mam pozitivni,zitra jdu na krev. Jednu kyretaz, zamlkle tehotenstvi uz mam za sebou a to z geneticke vady. Je vubec nejaka sance na otehotneni a co clovek muze udelat pro to, aby embryo vubec zilo a uz se to nestalo po druhe? Kata
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Šance, že vše dopadne dobře, je zcela reálná. Vy sama tomu ale nemůžete nijak napomoci.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jaem 23tt a chtěla jsem se zeptat zda mohu na koupaliště.Nebo se raději koupalištím vyhnout.Četla jsem o nějakých těhotenských tamponech ty by mohly pomoci k prevenci případných potíží?Děkuji hezký den ... - otázka upravena poradcem
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Koupaliště, není-li v něm voda extrémně znečištěná, navštívit můžete. Žádné tampony bych neužíval

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
na imunologii mi zjistili snížený vitamin D.Nasadili tedy vigantol 3kaoky denně.Jsem v 22tt.Chtěla bych se zeotat zda je uživání bezpečné pro miminko.Mimo jiné si píchám clexane 0,4 kvůli antifosfolioidovém syndromu,beru anopirin,letrox 75 a femibion pro druhý trimestr a dál.Děkuji a hezký den ... - otázka upravena poradcem
Vladimira
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Lékař by Vám nepředepsal lék, který by plodu mohl škodit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor brala som 10 dni Adipex a som tehotná ma to prosím nejaký zlý vplyv na babetko? Dakujem
Ica
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Posoudit riziko může jen genetik

MUDr. Jan Šulc


těhotenství
Dobrý den pane doktore,
mám poněkud intimní otázku, právě ukončuji 4. měsíc těhotenství. Jelikož se jedná o těhotenství po IVF, je považováno za rizikové, a proto s manželem v sexu raději abstinujeme. Čím dál častěji mě ale trápí noční orgasmy. Již se objevují obden. Jde tomu nějak vědomě předcházet? Je to pro plod nebezpečné? Předem moc děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Katka K.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zda existuje nějaká prevence, nevím. Spíše by poradil sexuolog. Nemyslím si ale, že by s tím bylo spojené nějaké zásadní riziko pro plod

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
v roce 2007 mám 2x dělanou konizaci děložního čípku s odstupem jednoho měsíce s diagnozou CIN III, v roce 2009 sponntánní potrat ve 14tt a vloni otěhotnění po IUI, ale porod mrtvého miminka ve 29 tt způsobený zaškrcením pupeční šňůry. Nyní jsem v 16 tt po IVF s jednovaječnými dvojčaty. Mám tedy velmi rizikové těhotenství a můj dotaz vyzní nejspíše dosti hloupě, ale potřebuji potvrzení svých obav pro přítele. Jelikož máme pohlavní styk zapovězený a v minulosti jsme provozovali i anální styk, chce jej po mne nyní jako "náhradu". Prosím o Váš názor, zda je to v současné době též naprosto vyloučeno tak, jak si myslím a cítím já. Velmi děkuji za odpověď a pochopení. Irena - otázka upravena poradcem
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Anální styk s sebou nese prakticky stejná rizika jako klasický pohlavní styk. Nepovažuji ho tedy při vysoce rizikovém těhotenství za vhodný

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
v druhém těhotenství jsem měla sníženou hladinu železa. Užívala jsem Aktiferrin. Upraví se toto po porodu? Je běžná nějaká kontrola? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Stav se obvykle sám upraví. nešlo-li o dramatický nález, kontrola se běžně neprovádí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pan doktor, chcela by som sa vasopytat ci jeto caste, merali mi krcok ,pretoze som po knizacii v 10tt tehotenstva a bol namerany na 23mm a tteraz za 11 dni v 11tt po tom ako som sa setrila a cele dni len lezala a jedla som magneziove tabletky 3x denne mi doktor, an to istom pristroji,teda sone ale bol to uz iny doktor,lebo vtedy ho zastupovala klegyna, tak teraz mi uz moj gynekolok ku kt chodim nameral 4,6 cm..som z toho natesena ale aj tak budem dalej dodrziavat,teda viacej lezat ako nieco robit,pre priad, ze by sa ten krcok zasa zmensil,stalo sa vam to uz nekedy v praxi? dakujem za odpoved
Zuzana K
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tak velký rozdíl v měření je hodně atypický.  Trochu bych i podezříval chybu v jednom z měření. Je proto obtížné odhadnout další vývoj. Každopádně je novější nález příznivý. Určitě šetřící režim doporučuji i nadále a uvidí se

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dekuji zaodpoved pane doktore. Na ultrazvuk pujdu az za tri tydny. Co mam delat, aby vse bylo v poradku? Mam ty tri tydny odpocivat? A jist muzu normalne? A asi vic pit ze? Katka
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nebude-li mít potíže, vyčkejte.

Důležité je, abyste se nestresovala. Psychická pohoda je důležitá. A užívejte některý z multivitaminů pro budoucí maminky - poradí Vám v lékárně

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, chtela bych se zeptat. Jsem po druhem umelem oplodneni. U prvniho jsem otehotnela, ale embryo se nevyvijelo. Pry z geneticke vady. Bylo to zamlkle tehotenstvi. Nyni jsem si delala test, mam si ho delat sice az ve ctvrtek, presto jsem to zkusila a mam tam silne dve carky. Strasne se bojim, ze situace se bude opakovat jako u prvniho umeleho oplodneni. Je mozne, ze tomu bude jinak a povede se to, nebo se to opravdu muze opakovat? Prosim o vas nazor. Dekuji Katka
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobý den.

Opakování zamlklého těhotenství nelze zcela vyloučit. Mnohonásobně vyšší je ale pravděpodobnost, že bude vše v pořádku

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
je mi 44 let . Přirozenou cestou jsem otěhotněla. Bojím se, že může dojít k potratu. Prosím o sdělení, jaké jsou současné možnosti zabránění potratu a do kterého měsíce je toto nejrizikovější. Čím je potrat ve vyšším věku způsoben? Děkuji za odpovědi
Bohuslava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádná universální rada, jak zabránit potratu neexistuje. Hlavní je, zda je plod správně založen po genetické stránce. Důležitým bodem je průkaz srdeční akci. To je možné v 6.-7.týdnu. Riziko pak je sice menší, ale zdaleka ne nulové. Bude pak třeba především pátrat po možných vrozených vadách. Šance, že vše dobře dopadne, je ale reálná

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, mam muraci Mthfr. Mám za sebou tri spontánní potraty v 1.trimestru- 2011,2012, únor 2016. Mezitim jedno uspesne těhotenství r.2013. Po poslednim potratu jsem byla na konzultaci v CAR. Doporučili při dalším těhotenství hned nasadit Utrogestan 1-1-1 a Fraxiparine 0.3 1x denne. Na kontrolu do Car jsem jiz chodit neměla. Nyni jsem znovu tehotna ve 14.tt. Moje gynekolozka mně jiz chce Utrogestan i Fraxiparine vysadit.Je to v pořádku? Nemohu si vysazenim způsobit potrat? Děkuji za odpověď.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Utrogestan vysadit určitě můžete.

Pokud jde o Fraxiparin, většinou se užívá do konce těhotenství. Obvykle se ale nasazuje na základě nálezu hematologa, který o trvání léčby dopředu rozhodne. Pokud ho nasadili lékaři v CAR, měli by sdělit, do kdy užívat. Na našem pracovišti Fraxiparin bez doporučení hematologa neužíváme, takže nemohu konkrétně odpovědět

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore , rada bych se zeptala je mozné dělat ve 32. tydnu těhotensví jestě vyšetření tím že vám střčí ruku dovnitř, nebo už se to nesmí? je možné tím vyvolat předčastny porod ? s vetšinou rodiček s kterými jsem mluvila řekli že to už se nesmí ale ráda bych znala názor odborníka ....
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vyšetření přes pochvu je v průběhu celého těhotenství běžné. Porod se tím nevyvolá . Názor rodiček, s kterými jste mluvila, je nesmyslný

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, pane doktore chci se zeptat zda je možné že ve 32. tydnu těhotensví vyšetření ,, vložením - střčením, ruky dovniř,. mezi nohy .. není možné že se tím pravě vyvolá porod? se všemi maminkami co jsem zatím mluvila mi řekli že se to dělat tak pozdě už nesmí, rada bych věděla i nazor odborníka .... děkuji
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vyšetření přes pochvu je v průběhu celého těhotenství běžné. Porod se tím nevyvolá . Názor rodiček, s kterými jste mluvila, je nesmyslný

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den vazene P. Doktore, ptala jsem se vas nekolik dnu spatki ohledne kommentare na vysledky z ultrazvuku a taky poznamku ze placenta preahuje o 39 mm pilku moc. mech. Chtela bych vas zeptat: co muzu udelat aby placenta urcite vytahlas a ten problem zmizel? Muze to souvisit s tim ze prvni dite bylo narozeno S.C ( 34+3 preeklapsie)?
Olga
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vy nemůžete nález nikterak ovlivnit.

Souvislost s minulým císařským řezem velmi pravděpodobně žádná není

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den.byla mi doporucena redukce plodo ze dvou na jedno.zajimalo by me jakym zpusobem se zakrok provadi a je nebezpecny a bolestivy nebo se da provest pod narkozou.dekuji
Jarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obvykle se redukce provádí podáním přípravku, který způsobí odumření jednoho z plodů. Přípravek se pod kontrolou ultrazvuku aplikuje tenkou jehlou do  plodového vejce. Většinou se užívá je místní znecitlivění. V rukou zkušeného lékaře jsou rizika malá. Následný potrat ale nelze zcela vyloučit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat: 6.2. jsem měla nechráněný pohlavní sex. coz je ted asi tak 5 měsíců. Včera jsem byla u své doktorky a dělala mi vyšetření na cytologii a prováděla mi vaginální ultrazvuk. Dělala jsem si těhotenské testy a vysly negativne. Břicho se mi zdá malinko větší a těžší, ale na váze jsem nepřibrala.Je možné, že bych mohla být těhotná? Ale přece z vaginálního ultrazvuku by to doktorka poznala ne?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství počaté 6.2. by muselo být na UZ vidět

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den ,pan doktor,chcela by som sa spytat ,aky ma byt krcek maternice najviac dlhy v 31tyzdni tehotenstva .dakujem
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádná horní hranice neexistuje. Normální nález kanálu čípku je v 31. týdnu 35-45 mm.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,jsem v 15 týdnu těhotenství,mám malé výtoky a svědění.byl mi doporučen přípravek Clogín.nemůžou výplachy ohrozit nějak miminko?Děkuji
- otázka upravena poradcem
lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych volil lék dle výsledku kultivačního stěru. O Cloginu v těhotenství nemám dostatek informací

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den P. Doktore.
Jsem techotna, 24 + 2, Ve 20 tydnu byl me udelan ultrazvuk. Vsechny hodnoty jsou v poradku. Mam napsanou jenon poznamku ohledne placenty: placenta predni stena prava hrana preahuje o 39 mm pilku moc. mech. Dnes muj gynekolog taky podtverdil me to stejne. Je to v poradku? Muzu jet na dovolenou k mori ( letecky cc 2.5 h). dekuji predem za odpoved. - otázka upravena poradcem
Olga
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde v 25. týdnu o nález na hraně normy. Obvykle se placenta ještě "vytáhne".

Svým pacientkám mezi 24. a 32. týdnem těhotenství pobyt v zahraničí nedoporučuji. Pokud totiž by došlo k předčasnému porodu, což nelze nikdy na 100% vyloučit, péče o nezralého novorozence není kryta běžným zdravotním pojištěním matky a je velmi obtížné sjednat v tomto směru připojištění. A jde o velmi nákladnou záležitost. Jeden den péče může přijít i na desítky tisíc korun

Ve Vašem případě je s ohledem na placentu riziko ještě o malinko vyšší, než kdyby byl nález zcela normální

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, mam dlouhodobe zvysene EBV, reaktivace mononukleozy. Je mozne s timto otehotnet a donosit? na to nejaky vliv?
dekuji predem - otázka upravena poradcem
Maire G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnět a donosit je možné. Stoupá ale do jisté míry v závažnosti na závažnosti nálezu riziko potratu

MUDr. Jan Šulc




mobilní verze