Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Od 8.5. do 18.5. je lékař na dovolené, takže nebude odpovídat na vaše dotazy. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobrý deň, má nejaký vplyv na dieta lokálna anestéza Supr. Lidoc pri ošetrení zubov v 1.trimestri? Ďakujem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý deň, ešte sa chcem poradiť, či sa môže používať v tehotenstve pri ošetrení zubov lokálna anestézia konkrétne Supr. Lidoc (tak to mám na bločku neviem čo presne ta skratka znamená) ďakujem a môže sa v prípade potreby použiť aj viackrát ak je potrebné ošetriť viac zubov. Ďakujem za odpoveď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jste stomatologa informovala o tom, že jste těhotná, doporučuji věřit jeho volbě lokálního anestetika.

Ani opakované ošetření chrupu nevadí. Naopak - dlouhodobý problém by mohl těhotenství ohrožovat. Proto jsou návštěvy zubaře v těhotenství doporučeny

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
DObrý den pane doktore, chtěla jsem se vas zeptat. jsem v 8 týdnu tehotenstvi a vzhledem k tomu,ze jezdim na gastro kontroly, tak mi brali krev.(jen kontroly, podezreni na crohna, ale byl vyloučen), z výsledku krve mi vyšel horší draslík, myslím,že hladina 3,7 a už dobrý je 3,8. Dneska si tam jedu pro recept a budu uzivat draslík v tabletách. CHci se zeptat, zda nedostatek drasliku v tehle fazi těhotenstvi nemuze ohrozit plod..??moc dekuji
andy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde  opravdu jen o minimální snížení a plodu podle ne nic nehrozí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,pane doktore.Je možné určit termínové rozmezí, kdy došlo k oplodnění?Poslední menses 17.5.,trvala 4 dny,spíš slabé krvácení. Jinak menstruace pravidelna po 28 dnech.19.6. dle utz asi 4 týdny těhotná, 3.7. Utz 7+1 a 12.8. dle screeningu 13+4,tTP 13.2.,v tento den jsem porodila.Děkuji.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vycházel bych z měření plodu při prvotrimestrálním screeningu. Pravděpodobné datum početí vypočtete tak, že od data screeningového UZ, tedy od 12.8., odečtete 11 týdnů a 4 dny.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, chcem sa opýtať mala som zápal močového mechúra (brala som antibiotika - Ciprofloxacin) v tomto čase sme mali s manželom nechranený pohlavný styk (asi deň dva pred koncom antibiotík, antibiotika som brala 5 dni ). Momentálne som v 5 tt je možné že antibiotika alebo zápalnejako ublíži bábetku, a rovnako nakolko som nevedela ze som tehotná som cca pred týždnom bola na RTG zuba. Aké su mozne riziká. Ďakujem za odpoveď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zánět sám o sobě problémem není. Léčba a RTG potenciálně ano. Riziko pro plod ale podle mne není nijak dramatické, leč přesně ho může určit jen genetik.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem v 9tt.Minulý týden na kontrole mi pan doktor změnil léky z utrogestanu na crinone 8% z důvodů,že utrogestan je na nějakou dobu pozastaven.Trochu mě změna léků vyvedla z míry jelikož mám za sebou potrat v 7tt bez plodu,12tt a mezi tím mimoděložní těhu.Pravděpodobně z důvodu zjištěných antifosfolipidových protilátek.Nicméně lékařům věřím a věřím tím,že náhrada je vyhovující a nic se nepřihodí kvůli této změně.Beru i prednison 1\2tablety (5).Chci se zeptat jestli prednison a hlavně crinone mohu vysadit v 11+0 jak mám doporučeno.Jen mám potřebu znát i Váš názor.Mám již ze všeho po zkušenostech obavy.Mám obavy kvůli prvnímu potratu který proběhl 11+3 jestli je doba vysazení 11+0 dostatečná.Děkuju mnohokrát za cenné rady. Hezký den - otázka upravena poradcem
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Crinone je plnohodnotnou náhradou Utrogestanu.

V 11+0 můžete podle mého názoru léčbu ukončit. Máte-li ale obavy, určitě se nic nestane, budete-li užívat do 12+0

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, nyní jsem 20+6 tt, na prvotrimestrálním screeningu NT 2,5 /dle lékaře spíš méně/, ale aby uměle nezkresloval výsledek, napsal 2,5mm. Celkový výsledek screeningu negativní. Přesto jsem podstoupila Harmony test, který potvrdil negativní výsledek. Nyní po kontrole ve 21. týdnu, dle lékaře vše v pořádku, ale pozastavil se nad velikostní nostní kůstky /cca 4 mm/. Teď mi to leží v hlavě, jsem hodně vystrašená. Mohla bych znát Váš názor.?Děkuji za odpověď
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nespecializuji se na UZ diagnostiku, takže se nemohu zodpovědně vyjádřit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, je- li možné přibližně určit, v jakém rozmezí (kdy) asi došlo k oplození, za situace, že jsem první den posledních měsíčků měla 12.2.2016, jsem tedy v 10. tt, (9+3). Za odpověď děkuji - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při počítání od menses jste opravdu v 10. týdnu (9+3). K oplození obvykle dochází 13.-14.den cyklu, tedy cca 25.2. Stanovit přesněji datum početí lze na základě UZ vyšetření na konci 1. trimestru.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, prosím o radu. Končím 17. týden těhotenství, ale šíleně mě trápí alergie na kvetoucí stromy a trávy. Je nějaký prášek, který si mohu vzít? Doma máme Zyrtec a Analergin, ale nejsem si jistá, jestli je mohu brát. Velice děkuji, Veronika
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Poraďte se s alergologem. Určitě doporučí vhodnou, co nejméně potenciálně škodlivou, léčbu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla se zeptat jaké jsou první z příznaků těhotenství a kdy se většinou dostaví??(kromě zpozdění menstruace)....předem děkuji za vaši odpověď.
lll
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mezi časné příznaky těhotenství patří: zvětšení prsů, jejich větší citlivost, citlivost bradavek, častější močení, změna chutí, jiné vnímání vůní a pachů, aj. Mohou se objevit cca týden po početí. Objevit se ale vůbec nemusí. A naopak - mohou mít i jinou příčinu než těhotenství

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat a poprosit o radu, jak léčit v těhotenství alfty na rtu? jsem ve 27tt a nevím co je v těhotentví doporučeno a co se smí použít k léčbě aft. Jinak mi mimo těhu docela pomáhalo použít Alpu, docela rychle jsem se aftu poté zbavila. Mohu mimo jiných přípravku Alpu na tzv. vypálení používat i v těhotenství? A ještě by mě zajímalo, mohou být Afty nějaký špatný vliv na správný průběh celého těhotenství a celkově vliv na miminko? Děkuji, přeji hezký den.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Alpu užít podle mne v malých dávkách místně můžete. Plodu by nemělo nic hrozit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer pane doktore, chci Vás poprosit o radu. Jsem ve 33 týdnu těhotenství. Celé těhotenství probíhalo v celku v pořádku, ale asi cca od 6 měsíce mám problémy s tuhnutím břicha. Paní doktorka mi předepsala hořčík, ten už ale nepomáhá. Beru 3 tabletky denně, břicho mi v podstatě tuhne celý den, v noci mě bolesti břicha také budí.. Za poslední týden se mi dvakrát stalo, že jsem šla v obchodě a udělalo se mi zle, chytly mě ledviny, nohy, ztuhlo mi celé břicho, bylo mi na omdlení a musela jsem se přidržet, abych se udržela na nohou. Tyhle stavy trvaly pár minut a pak přestaly. Dnes jsem zjistila, že mě bolí nad pupíkem, když přejedu prstem, jak kdybych tam měla modřinu, kterou tam ale nemám. Chci se zeptat, zda je to ke konci těhotenství normální nebo mám navštívit svojí doktorku? Čekám první dítě a mám strach, zda je vše v pořádku. Ještě bych chtěla dodat, že moje mamka měla oba dva porody rizikové, proto mám taky větší strach a radši si vše hlídám a nebo se spíš snažím. Děkuji Vám za odpověď a radu.
Ali
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vaše obtíže jsou nejsou úplně typické. Více kontrakcí se v posledních týdnech těhotenství sice objevuje, ale další popisované potíže již ne. Možná jen vše více "prožíváte", možná ale opravdu není něco v pořádku Proto určitě doporučuji návštěvu gynekologa.

Pokud jde o užívání hořčíku, možná je dávka 3 tbl nízká - záleží na tom, jaký konkrétně přípravek užíváte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, rada by som sa opytala ci je podla vas bezpecne uzivat v siedmom tyzdni tehotenstva Gynazol krem?

dakujem
Evger
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Pokud je to jen trochu možné, v prvním trimestru nedoporučuji aplikaci žádného léku. Máte-li obtíže a jsou spolehlivě jako jejich příčina prokázány kvasinky, Gynazol lze užít a riziko není vysoké

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, začínám 27tt a slyšela jsem že je dobré nějakou dobu před porodem jíst lněné semínko je to pravda? Pokud ano, v jakém množství a od kterého týdne těhotenství ho začít jíst? Mám doma již nadrcené lněné semínko, které je prý možné přidávat do pomazánek, jogurtů.... ale nevím jestli není ještě brzo ho jíst a tak by mě zajímalo jestli je na tom co pravdy. Děkuji.
Elena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Toto doporučení jsem nikdy neslyšel

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,
jsem v 6+3tt.Mam nasazeny utrogestan 2-2-2.Je možné,že jsem vzala o davku víc 2-2-2-2.Nebyla jsem si jista jestli jsem si v poledne brala.Může to uškodit? Děkuju hezký den - otázka upravena poradcem
andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zcela jistě to nevadí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
ještě doplňující otázka Femibion a cerutin(ascorutin)dohromady nevadí? Děkuji - otázka upravena poradcem
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den,
jsem 6tt.Včera jsem zakrvácela jednou trochu.Na pohotovosti neviděli už další četstvou krev,plod 3mm se srdeční akcí.Nasadili ascorutin.Bohužel v lékarnách ho neměli dali mi Cerutin ujišťovali mě,že je to to samé.Opět je napsáno,že není určeno pro těhotné a kojicí ženy tak se chci jen ujistit zda opravdu mohu vzit v dávce 3x2 tablety a jak dlouho to mám popřípadě užívat?Užívám i femibion s kyselinou listovou,prednison 2,5 ,anopirin, clexane 0,4 (antifosfolipidový syndrom), letrox 75,utrogestan 2-2-2 navýšeno z 2-0-2.Děkuji mockrát hezký den ... - otázka upravena poradcem
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Cerutin podle mne brát můžete i v kombinaci s Femibionem.  Užívat doporučuji, pokud budete krvácet.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s pohyby v těhotenství? kdy začínají být pohyby pravidelné? Jsem 26+4, prvorodička a chtěla bych se zeptat. Pohyby (takové ty hodně mírné) jsem začala cítit prvně tak kolem 22tt. Každý den byl třeba jen malinkatý náznak pohybu ale byl tam. Teď se mi kolikrát že pár dní o malé skoro ani nevím. Asi týden zpátky jsem necítila skoro nic. Zato teď poslední asi 4 dny malou zase cítím docela dost, oproti těm předešlím dní je opravdu živější. Je to normální? Když se těch pár dní skoro neozývala začínala jsem si říkat jestli není něco špatně ale pak se rozhýbala tak věřím že když ji cítím tak je všechno v pořádku. Nebo bych ji měla v tomto týdnu cítit už denně a pravidelně? Kontrolu mám za 2 týdny a nevím jestli není třeba zajít dřív. Děkuji.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pohyby byste měla cítit každý den, alespoň trochu. Pravidelnost není nutná. I několik hodin nemusíte cítit nic a pak naopak třeba velmi hojné pohyby. Za problém bych považoval, kdybyste celý den pohyby necítila vůbec

MUDr. Jan Šulc.

těhotenství
Dobrý den,
chci se zeptat kdy začne žena v těhotenství přibírat na váze?
Děkuji
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to velmi individuální. Některá žena začne přibývat již v prvních měsících, jiná až třeba po třech měsících. Existují dokonce ženy, které v těhotenství nepřiberou, ač porodí normálně velké zdravé dítě, vůbec -to je ale velmi vzácné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Preji krásný den,před chvíli jsem se vrátila od gynekologa,jsem ve 14.tt a prosvihla jsem screening,který se dělá do 13.tt. Gynekolog mi navrhl tripple test. Ze zkušenosti známých maminek ale vim zeje sspolehlivý jen na 60-70%. Znám minimálně 4 maminky,kterým bylo sděleno falešné pozitivni výsledek a pak bylo vše v pořádku. Jsem člověk,který velmi špatně snáší stres a opravdu si nepřejí zbytečně se stresovat,zároveň na mne gynekolog velmi tlačil a nebylo mi to vůbec příjemné. Já jsem ale toho názoru,ze stejně,když to neni vůbec spolehlivé, tak je to spis na škodu a navíc mnohdy zbytečně pro maminku stresující. Chci se zeptat na Vas nazor a co byste mi doporučil? Také by mne zajímalo,jestli by si případných abnormalit ve vývoji nevšiml gynekolog i na dalších sreeninzich,které se provádějí ve 20.tt a později. Přeci abnormálně se vyvíjejíci dite musí poznat,minimálně v průměru hlavičky a jinými znaky. Oba s manželem jsme zdraví.
Verun
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Prvotrimestrální screening je zaměřen na zjištění vad způsobených špatným počtem chromozomů. Především jde o tzv. Downův syndrom. Ten je pouze na základě UZ vyšetření velmi obtížně prokazatelný.

Souhlasím, že triplle tes má řadu chybných, především  falešně pozitivních, výsledků.

Osobně bych volil test Prenascan - nehradí ho ovšem pojišťovna a je dost drahý

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, mám podezření, že jsem těhotná (již několik dní mám opožděnou menstruaci). V minulých dvou týdnech jsem několikrát měla alkohol (cca po dvou pivech a dvakrát 3 dcl vína). Do jaké míry to může být ohrožující plod (poškození plodu)? Děkuji za odpověď.
Maruška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plodu nic nehrozí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat pane doktore. Mám 6 týdnů od poslední menstruace, dělala jsem si i pár těhot. testů a vyšel každý pozitivní.Cyklus jsem měla 24 dní. Jsem objednana ke svemu gynekologovi 8.4.. S přítelem jsme měli v sobotu pohl. styk, žádná divočina, dáváme si pozor.. ale pak sem špinila, trochu jasněji a později hnědé špinění. Břicho mě nebolelo. Je to dva dny a včera už lepší, ale dnes ráno opět špiním, špinění je dohněda. Nevím, jestli nemám jít ke gynekologovi už dnes. Zda by z UZ vůbec těhotenství poznal. Trošku mě bolí bricho, ale není to nic hrozného, spíš takove pobolívání. Ráno hodně brzy vstávám do práce, už ve 3 a nevím, zda to nemá třeba nějakou souvislost, poradte prosím. dekuji
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S ohledem na krvácení (špinění=slabé krvácení) a na pobolívání v podbřišku doporučuji návštěvu lékaře co nejdříve. Je třeba především vyloučit mimoděložní těhotenství, což již UZ vyšetření umožní

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, začínám 26tt a chtěla bych se zeptat jestli je normální cítit pohyby a pak pár dní skoro nic. Jsem prvorodička a první pohyby jsem začala (sice slabé ale už ano) cítit kolem 22tt. Doteď mám pohyby nepravidelné ale poslední asi tři-čtyři dny jsem pohyby cítila velmi slabé a méně než doposud. Teď poslední dva dny malou zase cítím víc. Moje otázka zní jestli je špatně že pár dní cítím pohyby velmi slabě, dá se říct že skoro vůbec a po pár dnech je zase cítím. Ptám se, abych věděla jeslti mám jet radši na kontolu a nebo je v tomto týdnu mimi třeba jen málo aktivní a nebo má ještě dost místa na pravidelné a silné pohyby. Při poslední kontole (cca.před týdnem) bylo vše v pořádku. Děkuji, hezký den přeji.
Dara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud každý den pohyby cítíte, byť třeba i slaběji, nevidím to jako problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jsem tehu 28 tt, 40 let, 1 dite. Beru od zacatku tehotenstvi letrox 200 1-0-0, concor 1-0-0 na arytmie a nyni 2x do tydne 1 tabl. na anemii tardyferon. Nyni uz mesic po chripce se mi zhorsil stav prudusek a stale hlenim a jsem dusna byla jsem u obvodaka Crp z krve je 5 to je pry dobre, v minulosti jsem mivala problemy s dusnosti plicnih lekar me oznacil za zacinajiciho smiseneho astmatika. Spreje me drazdily v krku tak jsem bravala zyrtec. 8 let jsem mela zhruba klid bez spreju nyni po chripce je to horsi. Uz mesic pokaslavam a hlenim z prudusek. Chtela jsem se zeptat muzu prilezitostne uzit zyrtec 1 tabl.? Vzdy me perfektne odhlenil. Myslim, ze je to lepsi nez se stale lehce dusit a pokaslavat i pro to mimco jde pak vice okyslicena krev do placenty. Diky predem za odpoved.
Vendy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O této léčbě by měl rozhodnout praktik nebo internista. 1 tableta ale podle mne plodu neublíží

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobri vecer som 5 tizdni tehotenstva mavam bolesti v podbrusi a pocit ako kebi som mala dostat menstruaciu tie bolesti niesu silne a prechadza mi to do vagini dakujem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na dálku moc neporadím. Navštivte gynekologa. Příčin může být více - hrozící potrat, mimoděložní těhotenství, aj

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jsem 6 tydnu tehotna s mim pritelem, porad mame pohlavni styk normalni vaginalni, ja se ale chci poradit.. dnes sme spolu spali ale on se udelal do me ja se chci optat jestli bi to nemelo nejaky vliv na ten plod aa taky jestli je to bespecne snim spat kdys sem tak nazacatku tehotenstvi.
Donna Filipi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

již zodpovězeno

těhotenství
krasny den,rada bych se informovala ohledně vaginalnich ultrazvuku v těhotenství. Četla jsem,ze vaginální utz jsou horší (vzhledem k poctu vln),než ty pres bříško. Od ukončeného 12.tt by se právě již měly dělat utz pres bříško. Ale podle různých diskuzi i z vlastní zkušenosti vim,ze většina gynekologu ještě dělá vaginální utz i do 15.tt. Ja osobně jdu na gynekologii ve 13+0 tt. Podle poslední menstruace a chtěla bych se informovat,zdali mohu trvat na tom,ze chci pouze utz pres brisko,anebo mi gynekolog může odmítnout a nutit me k vyšetření vaginalne. Děkuji moc za odpověď a přejí krasny den,Veronika F.
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vaše obavy jsou zbytečné. Běžné vyšetření vaginální sondou nepředstavuje pro plod riziko.

Navíc - často v druhé polovině těhotenství vhodné posouzení délky děložního čípku (=UZ cervikometrie) se sondou přes břicho vůbec nedá provést.

Odmítnout můžete jakékoli doporučené vyšetření. Jde ale o ztrátu důvěry ve svého lékaře  a je pak lepší zvážit jeho změnu. Doporučuji věřit více svému lékaři než internetu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, chtela bi jse optat jsem 6 tydnu tehotna s mim pritelem, je to prvni dite ale chtela bich vedet jestli bi pro me nebilo nebespecne spat s pritelem pri tehotenstvy protoze jsme spolu spali a on se udelal do me. mohlo bi to mit nejaky vliv na ten plod?

dekuji moc krat predem za odpoved
Donna Filipi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Probíhá-li těhotenství bez komplikací, pohlavní styk není třeba zásadněji omezovat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
již několik let se snažíme o miminko. Nyní jsem otěhotněla, při tom nám lékař řekl, že v mém případě je otěhotnění málo pravděpodobné. První den posledních měsíčků jsem měla 12. února 2016 a byli velmi slabé a trvaly jen 3, což nebylo obvyklé. Jsem tedy v 6tt+6. Nevím, kdy mívám ovulaci. Moje otázka zní, je možné vyvodit, kdy asi došlo k pohlavnímu styku a následně k oplození? Děkuji - otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Termín ovulace a oplození lze určit až na základě UZ měření plodu, nejpřesněji někdy kolem 10.-12. týdne

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,
Rada bych se zeptala na nutnost vaginalniho vysetreni v prubehu tehotenstvi. Ziji totiz v Britanii a jak se zda, tak to zde neni zvykem. Mela jsem pouze standardni utz pres bricho. V minulosti mi gynekolog v Cesku zadne "anomalie" nezjistil, ale precejen nemuze byt neco spatne?
Dekuji za odpoved a preji hezky den. - otázka upravena poradcem
Karolina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V ČR je vaginální vyšetření doporučeno při většině návštěv v poradně, hlavně při těch po 24. týdnu. Cílem je především odhalit včas riziko předčasného porodu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
ptal jsem se na následující otázku:
Dobrý den,
omlouvám se, ale z vyčtených odpovědí nedokážu odvodit odpověď svou. Chtěla bych se zeptat, zda je možné určit, kolik dní trvá doba od pohlavního styku k oplození v případě, že nevím, kdy byla ovulace. Pokud ano, kolik dní tento proces trvá. Za odpověď děkuji
Vaše odpověď:
Dobrý den.
Nevíte-li, kdy byla ovulace, není možné to určit.
Pokud by byl styk v době ovulace, k oplození dojde v řádu hodin. Otěhotnět můžete ale stykem předcházejícím ovulaci - pak do oplození mohou uplynout i dny.
Moje poslední otázka tedy zní:
kolik dní si mám představit pod pojmem..... "mohou uplynout i dny"- přibližný počet.
Děkuji


- otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kvalitní spermie mohou přežít v genitálu ženy 2 dny, výjimečně se uvádí i 7 dní. Takže teoreticky je možné otěhotnění i ze styku, který předcházel až o týden ovulaci. V reálu jde o 2-3 dny

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
omlouvám se, ale z vyčtených odpovědí nedokážu odvodit odpověď svou. Chtěla bych se zeptat, zda je možné určit, kolik dní trvá doba od pohlavního styku k oplození v případě, že nevím, kdy byla ovulace. Pokud ano, kolik dní tento proces trvá. Za odpověď děkuji - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevíte-li, kdy byla ovulace, není možné to určit.

Pokud by byl styk v době ovulace, k oplození dojde v řádu hodin. Otěhotnět můžete ale stykem předcházejícím ovulaci - pak do oplození mohou uplynout i dny

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane primáři,

nejsem sice Vaše pacientka, ale obracím se na Vás prosím s dotazem. Z vyšetření krve v rámci těhotenství mi vyšel pozitivní enzymatický test, negativní nepřímý antiglob. test a následný screening protilátek proti erytrocytům také negativně. Stejné výsledky jsem měla u předchozího těhotenství, které skončilo v 16. týdnu jako zamlklé. Dnes jsem ve 13. tt. Má tyto výsledky brát jako dostačující nebo mám vyžadovat další testy.

Velmi děkuji za Váši odpověď Klepáčková - otázka upravena poradcem
Lenka Klepáčková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

U podobných nálezů obvykle další postup doporučí hematologické oddělení, které vyšetření provádí. Osobně bych považoval za vhodné vyšetření v odstupu cca 8-10 týdnů vyšetření zopakovat, aby byl zřejmý případný vývoj nálezu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, měla bych 2 otázky:
1/ kolik dní trvá doba od pohlavního styku k oplození. Mám za to, že od pohlavního styku k oplození uběhne několik dní, ale netuším kolik? nebo mám mylné informace
2/ od doby oplození se pak počítá 1. týden těhotenství?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Dorota
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na časovém souladu styku a ovulace.

K oplození dochází v řádu hodin až desítek hodin, výjimečně i za několik dní, po styku. Kvalitní spermie mohou teoreticky totiž oplodnit vajíčko i po 72 i více hodinách

Těhotenství se vždy počítá od 1. dne poslední menstruace. Reálně je ale plod obvykle o 2 týdny mladší.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den , chtěla bych se zeptat. Uz 4. den silně krvácím a je mi na zvracení a mám horečky. Mám i křeče v břiše. Chtela byych se zeptat jestli by to mohlo byt vazne. A navic jsem tehotna.. Dekuji za odpovedet.
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jste-li těhotná, může jít o vážný problém. Doporučuji co nejdříve návštěvu gynekologa

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, chcela by som sa opytat či moze mat dieta bratranec so sesternicou s prveho kolena. A aka je percentualna šanca že bude zdrave. Dakujem za odpoved.
viktorialm
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bratranec a sestřenice spolu mohou mít dítě. Riziko postižení dítěte je, nevyskytuje-li se v rodině genetické onemocnění, zcela minimální

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
omlouvám se pokud tento dotaz sem nezapadne.Ale nemohu se nikde dočíst rady pane doktore.Mohu v těhotenství rybí a tuňákové pomazánky (obsahuje pasterizivaný vaječný žloutek) jnak upravené ryby nedokážu sníst.Děkuji a hezké svátky - otázka upravena poradcem
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevidím důvod, proč byste uvedené pomazánky nemohla, jsou-li čerstvé a je-li rybí maso v nich obsažené tepelně opracované

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, som v piatom tyzdni tehotenstva a je mozne ze mam mykozu. Mavam ich casto z dovodu znizenej imunity. Citala som rozne zdroje, v niektorych sa tvrdi ze v prvom trimestri by sa s liecbou malo pockat, v inych zase ze mykoza moze sposobit potrat. Ako to teda je? Mam liecit alebo pockat? Nemam ziadne subjektivne potiaze, nikdy ma nic nesvrbi ani nepali, takze mne to nevadi pockat do 2 trimestra. Neviem vsak ci to moze poskodit plod alebo negativne ovplyvnit tehotenstvo. Dakujem pekne
Evger
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemáte-li potíže, doporučuji spíše vyčkat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den cekam dvojcatka,zatim mi lekar stale neni schopen rict v kterem jsem tydnu byla jsem na kontrole 14.3 a rekla,ze vidi u toho jednoho gestacniho vacku vevnitr i zloutkovy vacek a u druheho zatim ne,pozvala si me o tyden pozdeji 22.3 na kontrolu stim ze by uz mela byt srdicka..kdyz sem prisla na kontrolu rekla ze srdicka nevidi ale ze uz i ten druhy vacek ma v sobe zloutkovy vacek a od posledni navstevy vyrostly..tak si me pozvala za tyden na dalsi kontrolu..chci se zeptat v kterem tydnu nejpozdeji jde videt srdicko?a jak nejak urcene ze kdyz uz videte zloutkovy vacek tak ze do 7 dnu by melo byt srdicko nebo je to jen tak zprumerovane,ale je to invidualni?dekuji za odpoved
nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Akce srdeční je spolehlivě  viditelná od 7. týdne. Žloutkový váček je patrný o cca týden dříve. Stáří těhotenství se přesně určuje dle velikosti plodu.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, kdy se začíná zvětšovat bříško žen v těhotenství?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obvykle od cca konce 4. měsíce

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, moc dekuji za vasi minulou odpoved a radu, omlouvam se, ze budu otravovat casteji :-)
Muzete mi nektere ty probioticke cipky ,ktere mohu zavadet na začátku těhu, doporučit..??? Pokud se nesmi ty gyntima,co obsahuji salvej, jsou i jine probiotické..??Moc děkuji za info - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Například Fermalac vaginalis. Obecně ale platí, že není-li to nezbytně nutné, v prvním trimestru je lepší neužívat žádné léky

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den prajem som v 35tt cakam dvojvajecne dvojicky obe su otocene hlavickami hore.Nedavno som bola hospitalizovana lebo som mala zlé pecenove testy a tlak 240/90.uz som ale doma.No chcem sa opýtať ci je normalne ze nemôžem spávať mam polesti v podbrusku lonova spona ma tak boli ze mam problem sa postavit,trosku sa prejdem a som zadychana a mam bolesti bolia ma i krize a klby...zaroven mam pocit plneho nosa a občas krvacam z nosa.Je to normálne? ???Dakujem
monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Normální to není. Obraťte se se svými potížemi na porodnici. Nejspíše by bylo vhodné zvažovat ukončení těhotenství

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem 4 tt, jeste to nemam potvrzene od gynekologa, ale jen testem. Dneska mam bodani v prave strane, takove ostre,kdyz si to zmacknu, prijdu si nafoukla... Mohu pouzit neco na plynatost, nebo abych mohla jit na wc ?? Je to možné, aby hned na začátku těhu byla zácpa? dekuji
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zácpa se může objevit hned na počátku těhotenství. Můžete užít například Glycerin čípek

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chci se zeptat kdy se dostaví první nevolnosti u těhotných žen?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Někdy se nevolnost dostaví již za cca 10 dní po početí, v jiných případech se neobjeví vůbec

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pane doktore mám týden před termínem a zrovna včera jsem se necítila dobře a proto jsem si zašla ke své praktické lékařce a mám zánět průdušek můžu kvůli tomu mít císařský řez?
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na průběhu, ale obvykle nejde o důvod k císařskému řezu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore. Jsem velmi zmatená a smutná, protože jsme dnes byla na druhém ultrazvuku. Měla bych být v 7tt(6+2). Srdíčko zatím není vidět a paní doktorka říkala, že je nějaké malinké. Ptala jsem se jí na neprosperující těhotenství. Říkala, že o to by se zatím jednat nemělo protože děloha "nepadá a není vrásčitá". Je pevná, dobře uchycená. Nijak nešpiním ani nekrvácím. Chci se tedy zeptat, jestli si myslíte, že se to spíše schyluje k špatnému konci nebo zda se mám ještě držet naděje. Zajímalo by mě, do jakého maximálně období lékaři čekají na srdíčko, a pak už navrhují revizi. Moc děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Karla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Z 1 UZ vyšetření nelze dělat závěry. Je docela dobře možné, že jste otěhotněla později v cyklu a jde o tzv. mladší těhotenství než odpovídá amenorhoe. Jasnou odpověď přinese další UZ, který se obvykle plánuje za 7-10 dní

MUDr. Jan Šulc


těhotenství
Dobrý den:)Prosím o Váš názor -1-těhu -spontální porod 39+3-3850. 2těhotenství-hospitalizace ve26tt-prolabující vak blan v5mm brance,funeling U-provedena Cerkláž a při propuštěni funkční délka hrdla12mm-zavádím utrogestan 2tbl -noc -jsem teď 32tt-kontrola byla ve30tt-nález stejný.Prosím musím opravdu jen ležet -nebo můžu dodržovat klid,ale krátkou procházku,odvoz dítěte do školky?A může se čípek nadále zkrátit?co by to udělalo ze stehem?Děkuji
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji dodržovat ještě minimálně 2 týdny v maximální možné míře klidový režim. Steh může proříznout a pak již by se porod asi nepovedlo zastavit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na dotaz ohledně těhotenství. Časem bychom chtěli s přítelem dite. Přitel má crohnovu nemoc a ja problémy se štítnou zlazou. Chtěla bych se zdá to nějak ovlivní otěhotnění, porod nebo stav ditete, když se narodí. Děkuji za odpověď.
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemoc přítele by neměla těhotenství ovlivnit. Vy se určitě poraďte s endokrinologem. Dávku léků substituujících činnost štítné žlázy bývá v těhotenství často nutné navýšit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jsem v sedmem tydnu tehotenstvi po umelem oplodneni a mam jeden problem. Mam drazdivy kasel, zacina mi to jit na prudusky a porad me nuti kaslat. Co si mam v lekarne koupit, abych neohrozila plod? Mam strach, protoze jsem teprve na zacatku tehotenstvi, ale samo se to asi nevyleci. Tak co si muzu prosim pekne vzit? Dekuji za vasi radu. Katka
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejlepší by bylo navštívit praktického lékaře. Není vyloučeno, že bude třeba nasadit i antibiotika. Nebo se pouze poraďte v lékárně. V obou případech zdůrazňujte, že jste těhotná

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý den, jsem v 5 týdnu tehotenstvi, mohu pouzit probiotika se šalvějí, které jsem doposud občas pouzivala. Citim trochu zápach, bez svedeni .. Vim,ze salvej se nesmi pit v tehotenstvi, ale jak je to v tomto pripade Dekuji za info
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

K užití vaginálních přípravků se šalvějí v těhotenství  nemám k dispozici dostatek informací. Proto je  raději neužívejte

MUDr. Jan Šulc




mobilní verze