Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Prosíme o strpení, do 9. 3. 2015 je pan doktor na dovolené. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

těhotenství
Dobrý den, pokoušíme se o miminko, ale protože jsem měla mám potíže při močení, byly mi dělány rozbory na infekce (Chlamydie, ureoplazma). Může případná infekce a její léčbu na počátku těhotenství ohrozit miminko?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Teoreticky  je ohrožení  možné. Léčbu je proto dobré volit s ohledem na možné těhotenství

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, manzel pred 13ti měsíci dostal v rámci léčby jeden puls cyklofosfamidu. Dnes jsem zjistila, ze jsem těhotná. v CAR nam sdělili, ze pokud bude manzel jiz plodný, je vse v pořádku (2x inseminace pres zamrazeno spermie byla neúspěšna) ovsem nyní se změnili lékaři a bylo nam sděleno, ze z duvodu možného vlivu léčby na geneticky materiál manzela je vhodné spojit se s osetrujicim lékařem mého muze a ten ho zase odkázal zpět. Mame nyní strach, zda nebude plod mit nejaké vývojové vady. na koho se mame tedy obrátit, kdyz nam každy tvrdí neco jiného?myslite, ze zde riziko existuje, kdyz jeden lékař CAR rikal, ze ne a druhy, ze ano?dekuji za vasi reakci.
Veronika f.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobry den, manzel pred 13ti měsíci dostal v rámci léčby jeden puls cyklofosfamidu. Dnes jsem zjistila, ze jsem těhotná. v CAR nam sdělili, ze pokud bude manzel jiz plodný, je vse v pořádku (2x inseminace pres zamrazeno spermie byla neúspěšna) ovsem nyní se změnili lékaři a bylo nam sděleno, ze z duvodu možného vlivu léčby na geneticky materiál manzela je vhodné spojit se s osetrujicim lékařem mého muze a ten ho zase odkázal zpět. Mame nyní strach, zda nebude plod mit nejaké vývojové vady. na koho se mame tedy obrátit, kdyz nam každy tvrdí neco jiného?myslite, ze zde riziko existuje, kdyz jeden lékař CAR rikal, ze ne a druhy, ze ano?dekuji za vasi reakci.
Veronika f.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že riziko je malé. Spolehlivě by se měl vyjádřit genetik

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

Chtěla bych se zeptat na možnost otěhotnění. Poslední menstruaci jsem měla 24.1.2015 (cyklus u mě trvá zhruba 31 dní, ale zcela jistá si nejsem). Včera (no, spíše dnes v 1 ráno; 7.2.) jsme měli s přítelem pohlavní styk a praskl kondom. Podle výpočtů bych zrovna měla mít plodné dny, je tedy možné, že jsem těhotná?
Ačkoliv to není můj hlavní dotaz, možné to, pravděpodobně, je. Můj hlavní dotaz se týká toho, kdy bych mohla být případně schopná zjistit, zda těhotná jsem či nikoliv.
Dále bych se ráda zeptala na váš názor na alkohol v prvních dvou týdnech těhotenství. Jde mi o to, že mě za týden čeká kolaudační párty a nejsem si jistá, zda si mohu dát dvě/tři piva nebo vůbec nic. Děkuji - otázka upravena poradcem
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

již zodpovězeno

těhotenství
Dobrý den,

Chtěla bych se zeptat na možnost otěhotnění. Poslední menstruaci jsem měla 24.1.2015 (cyklus u mě trvá zhruba 31 dní, ale zcela jistá si nejsem). Včera (no, spíše dnes v 1 ráno; 7.2.) jsme měli s přítelem pohlavní styk a praskl kondom. Podle výpočtů bych zrovna měla mít plodné dny, je tedy možné, že jsem těhotná?
Ačkoliv to není můj hlavní dotaz, možné to, pravděpodobně, je. Můj hlavní dotaz se týká toho, kdy bych mohla být případně schopná zjistit, zda těhotná jsem či nikoliv.
Dále bych se ráda zeptala na váš názor na alkohol v prvních dvou týdnech těhotenství. Jde mi o to, že mě za týden čeká kolaudační párty a nejsem si jistá, zda si mohu dát dvě/tři piva nebo vůbec nic. Děkuji - otázka upravena poradcem
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství nelze vyloučit.

Test z moče odhalí otěhotnění po 2 týdnech

2 či 3 piva nevadí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, asi 2 roky užívám různá antidepresiva, poslední 3 měsíce Valdoxan,ale postupně ho začínám vysazovat. Je nutné po vysazení antidepresiv chvíli počkat s plánováním těhotenství ( a případ. jak dlouho) nebo se o početí můžeme pokoušet ihned po vysazení? děkuji Vám za odpověď
- otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Z hlediska léků žádná pauza třeba není. Jde ale o psychické nároky těhotenství a šestinedělí. Poradit Vám musí psychiatr.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,děkuju za již do teď dobré rady.Jsem ráda,že to tady funguje.Prosím Vás ještě jeden dotaz.Na UZ vidí jen dutinku bez plodu.Pokud budu muset na revizi dělohy je možné,že budu muset i na laoaroskopii zase?Je možné aby dutinka byla v děloze a plod ve vejcovodu či jinde?Najdou ten plod určitě?Děkuju moc zase
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plod se vůbec nemusí vytvořit. Takže pokud v děloze vidí tzv. gestační váček, těhotenství s velmi vysokou pravděpodobností není ve vejcovodu. Proto laparoskopii vidím jako velmi nepravděpodobnou

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
zajímalo by mě, zda jen možné těhotenství i přes dlouhodobě nízkou bazální teplotu (jako u normálního cyklu) v prvních týdnech.
Děkuji - otázka upravena poradcem
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Možné to je, ale je to nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
Je normální,ze kdyz si sahnu ja i muj partner na bricho tak citim kopani ale jinak zadny pohyb?(19tt)Nebo jsem hen z nedockavosti cela zpitomela? - otázka upravena poradcem
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 19. týdnu zdaleka ne vždy těhotná pohyby cítí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den prosim v8s Je možné na UZ přesne zjistit kdy došlo k pohlavnímu styku a tím padem kdy jsem otěhotněla? Doktor mi řekl na den kdy to bylo i v kolikatem jsem týdnu ale ja si dála po nechráněném pohlavním styku po 2-3 těhotenský test a dvakrát vyšel negativne.Vůbec mi to podle jeho výpočtu nevychází. Muže to takto na den určit?
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zkušený lékař může při vyšetření na kvalitním UZ přístroji určit ke konci prvního trimestru určit datum  početí se spolehlivostí +- 3 dny

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,je normální ze v tehotenstvi se mi zvyraznili vsechny tepny a zili a jdou moooc videt??
zuzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to normální a časté

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem po úspěšném umělém oplodnění - dnes je to 11+6, ale zároveň mi při potvrzení těhotenství nalezli při UTZ hematom 13x13mm a můj gynekolog mi doporučil klidový režim a zakázal pohlavní styk. Asi nejsem přímo na rizikovém těhotenství, ale spíš by mě zajímalo, zda i orgasmus bez přímého pohlavního styku by mohl uškodit miminku. Četla jsem spoustu diskuzí, ale byly protichůdné. Žádné tvrdnutí břicha se u mě po orgasmu nedostavilo, ale i tak se Vás ptám jako odborníka na vaše doporučení. Předem moc děkuji za odpověď.
Leny
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je-li přítomen hematom, je podle mého názoru i orgasmus rizikem

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
chtěla bych Vás požádat o radu. Jsem nyní těhotná (8.týden). Manželovi se již podruhé po sexu udělaly zvláštní červené skvrny na špičce penisu, jakoby podkožní krevní sraženinky, ale nic jej nebolí, nesvědí, při styku je vše v pořádku (nic divokého) a já jsem dle vyšetření u gyn. také zdravá. Skvrnky zhruba po 1-2 dnech samy zmizí, ale nevíte, co by to mohlo být? Nikdy dříve se mu nic takového neobjevilo.
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
X
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mohlo by jít např. o kvasinkovou infekci

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,je mi 29let mam po zamlklem potratu v 12tt a posleze po 4mesicich po mimoděložním těhotenství,které proběhlo v listopadu.Nyní mam pozitivni testy v krvi hladina nizka nerekli mi hodnoty,jen ze je to hodne brzke tehotenství.Pi.doktorka minuly tyden jeste nic nevidela.Zitra mam jit na utrazvuk.Jenzr dnes jsem zašpinila lehce do hněda a teď lehce krev.Bolesti nemám.Na gyn.mi rekli že i kdybybych prisla hned dnes stejne nic delat nemužou.Ruzně se piše,ze v rannem tehotenstvi se zašpiněni stat může,ale ... ASI JE TO ZTRACENO,VIM ZE SE BEZ VYSETRENI MOC RICT NEDA,STEJNĚ ASPOŇ TROCHU UTĚCHY JE JEŠTĚ ŠANCE?A pokud ne a potratim, muzeme se znovu hned pokoušet?Pokud to odejde menstruaci?Asi pri revizi kdyby mi delali cekaz 3mesice,kdyby ne cekat nemusime?
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ztraceno ještě nic není. Více řekne až UZ a případné opakované vyšetření HCG

Pokud byste potratila bez revize, je možné se snažit hned.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
DOBRÝ DEN,ještě k tomu dotazu ohledně špinění v ranném stádiu těhotenství.Psala jsem Vám,že minulý týden ještě malé nebylo vidět na ultrazvuku a lehce jsem teď zašpininila do hněda a lehonce i trochu krve.Zítra jdu na další ultrazvuk.Chtela jsem se ještě zeptat jestli mám zvýšit utrogestan a pokud ano kolik?Mám ho nasazený 1-0-1.Děkuji
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Ještě k tomu dotazu špinění, při brzkém těhotenství kdy minulý týden ještě malý nebyl vidět.Beru 1-0-1 utrogestan.Myslite, že mám zvýšit dávku?A pokd
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zdvojnásobit dávku je možné. Měl by ale rozhodnout Váš lékař.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den mam dotaz jsem v pocatku tehotenstvi a obcas me prepadne priserne svedeni a paleni v okoli pochvy. Nevim jake pripravky mohu pouzit abych miminku neublizila?
Ema
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mělo by se postupovat podle výsledků stěrů. Pokud by šlo o kvasinky, malé riziko má například Gynopevaryl

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat,jestli je vse v poradku,kdyz jsem ve 21tt a necim vubec zadne pohyby a ani mi neroste bricho,prsa.Nic.???
lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Každá žena vnímá těhotenství jinak a odlišně může reagovat i tělo. Je-li UZ nález normální, je vše opravdu s vysokou pravděpodobností v pořádku

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň.
Momentálne som v 6 tt. Pred pár dnami (v 5 tt) som bola na prvom usg a pán doktor zistil, ze mám nižšie uhniezdeny gestacny vačok. Konkrétne: V krčku pod úrovňou vnútornej bránky plodový vačok o priemere 4 mm. Vzdialenosť okraja GS od vonkajšej bránky je 17 mm. Je to moc zlé? Budú mi musieť graviditu ukončiť?
Ďakujem
Peta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Jde-li opravdu o gestační váček, bude nejspíše třeba opravdu těhotenství ukončit. Šance na donošení není. Naopak hrozí poškození dělohy.

Tato tzv. cervikální gravidita je extrémně vzácná. Takže je třeba bedlivě nález sledovat, zda nejde třeba jen o tzv. ovulum.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 2. týdnu těhotenství a dostala jsem chřipku. Měla jsem asi 2 dny 39°C teploty. Na kontrolu jdu za týden, ale chtěla jsem se zeptat, jestli bych nějak poznala, že jsem potratila. Je při potratu krvácení pravidlem? A když bude vše v pořádku, může to na dítěti zanechat následky?
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Chřipka může způsobit potrat a teoreticky i vadu plodu.  Není to aale naštěstí časté.

Potrat se nutně nemusí hned projevit krvácením.

Přesné riziko vady může stanovit jen genetik. V takto časné graviditě je ale vznik vady velmi nepravděpodobný

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pojem nespravne zalozene tehotensvi
Dobry den jiz jsem se ptala na krvaceni v rannem tehotenstvi a odpovedel jste mi ze to muze byt nespravne zalozenym tehotenstvim nevim co si pod pojmem nespravne zalozene tehotensvi mam predstavit. dekuji za odpoved - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obvykle závažnou chybu v genetické výbavě vzniklé gravidity, tedy nesprávný počet chromozomů

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Krvácení v těhotenství

Dobrý den, podle vysledku krve na Hcg jsem tehotna podle pani doktorky je hladina hcg slaba (33%) ale ja od posledniho kontrolniho gravi- testu krvacim zacala jsem krvacet minule pondeli a stale krvacim, jsem objednana znovu na odbery Hcg. Ma otazka z ni co delat abych prestala krvacet a nepotratila (chtela bych si miminko nechat) nemuze krvaceni zpusubovat piti vod obsahujici Fenylalanin ? predem dekui za odpoved - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Krvácení v těhotenství

Dobrý den, podle vysledku krve na Hcg jsem tehotna podle pani doktorky je hladina hcg slaba (33%) ale ja od posledniho kontrolniho gravi- testu krvacim zacala jsem krvacet minule pondeli a stale krvacim, jsem objednana znovu na odbery Hcg. Ma otazka z ni co delat abych prestala krvacet a nepotratila (chtela bych si miminko nechat) nemuze krvaceni zpusubovat piti vod obsahujici Fenylalanin ? predem dekui za odpoved - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčinou krvácení v časné graviditě bývá nejčastěji nesprávně založené těhotenství. S tím se nedá nic moc zásadního dělat. Lze zkusit sice omezení aktivity i například hormonální podporu, ale efekt často není uspokojující. Za vhodné místo HCG bych považoval UZ vyšetření - jen to dokáže přesně posoudit stav a výhled těhotenství

Uvedená voda podle mne nevadí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
DOBRÝ DEN,nám na vás dotaz týkající se kamarádky. Zjistila, že je těhotná a vzala si jednu tabletu cytotecku začala krvácet,ale na utz bylo zjisteno,ze miminko je v břichu a tlučemu srdíčko a rozhodla se,že si to necha. Mohlo to ublížit plodu. Předem děkuji za odpověď
simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko musí posoudit genetik.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, vyšli mi již 4 tehotenske pozitivní testy.Dnes je to 14 dní po ovulaci.Ale mám takový tlak a pichani v podbřišku. Chtěla jsem se zeptat kdy mám jít k lékaři a zda ty bolesti v podbřišku nejsou nebezpečné.děkuji
petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den, vyšli mi již 4 tehotenske pozitivní testy.Dnes je to 14 dní po ovulaci.Ale mám takový tlak a pichani v podbřišku. Chtěla jsem se zeptat kdy mám jít k lékaři a zda ty bolesti v podbřišku nejsou nebezpečné.děkuji
petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Máte-li bolesti, jděte k lékaři co nejdříve. Nemusí jít o nic závažného, ale pouze vyšetřením lze zjistit, o co jde

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
potřebovala bych poradit ohledně předávkování hořčíkem. Jsem ve 24 týdnu a otevřená na špičku prstu, doktor mi předepsal magnésium 2 tablety 3x denně, ležet. Koupila jsem magnésium, ale jedna tobolka obsahuje 375 mg hořčíku a já si jich vzala 6. Dostala jsem průjem, špatně mi vůbec není. Myslíte, že to může mít nějaký vliv na dítě. Brala jsem to 4 dny. 3 denně???
Děkuji předem za odpověď

Děkuji předem za odpověď
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den,
potřebovala bych poradit ohledně předávkování hořčíkem. Jsem ve 24 týdnu a otevřená na špičku prstu, doktor mi předepsal magnésium 2 tablety 3x denně, ležet. Koupila jsem magnésium, ale jedna tobolka obsahuje 375 mg hořčíku a já si jich vzala 6. Dostala jsem průjem, špatně mi vůbec není. Myslíte, že to může mít nějaký vliv na dítě. Brala jsem to 4 dny. 3 denně???
Děkuji předem za odpověď

Děkuji předem za odpověď
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádný vliv na plod bych neočekával

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, prave jsem prijela z pohotovosti, mela jsem vetsi bolesti bricha a zad v krizi-pry je to v norme,narizeny klidovy rezim a sex. abstinenci kvuli nize polozene placente, podle PM jsem 9+4 dle velikosti plodu 10+0, plod je velky 3 cm, AS+, mam vsak problem,na ktery mi na ambulanci nedokazali odpovedet, moje bezna lekarka mi nejak spatne spocitala stari plodu, tudiz me objednala na 1 skreening ( ten drivejsi placeny) na krev az na 11.2 ( to budu jiz 11+1 dle MS,dle velikosti plodu dele) neni na krev jiz pozde, nehlede na to ze me po krvi pote teprve 10 dni na to objednaji na ten podrobny ultrazvuk (to budu jiz podle MS skoro 14 tyden. Neni to pozde? Jaky postup by Jste mi doporucil? Kdy je nejvodnejsi jit na krev a ultrazvuk k tomu screeningu,aby vysledky byly co nejpresnejsi? Dekuji
Market
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Prvotrimestrální screening -jeho UZ část - je možno provádět do konce 14. týdne. U krve záleží na konkrétní laboratoři

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
Je v tehotenstvi bezpečne jit na limfatickou masáž?
- otázka upravena poradcem
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Nemám dost informací. Musí se vyjádřit ten, kdo masáž poskytuje

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
Muzu se zeptat, kdyz jsem posledni ms mela 13.9.2014. a dnes je 30.1.2015. (19.tt)tak jsem na konci 4. nebo 5. mesice? A prosim vas,kdy je vhodný čas na koupi tehot.oblečení,protože ja jsem zatim pribrala asi pul kila ale v pase mam stale stejne. Je to normální kdyz mam nadvahu 5-10 kg??? - otázka upravena poradcem
iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den,
Muzu se zeptat kdyz jsem posledni ms mela 13.9.2014 a dnes je 30.1.2015 (19tt)tak jsem na konci 5. nebo 4. mesice?? A taky kdy je vhodna doba na koupi teh.oblečení,protoze ja jsem zatim nepribrala ani pul kila a v pase mam porad stejne? Je to normální kdyz mam nadvahu asi 5-10 kg?Dekuji za odpoved. - otázka upravena poradcem
iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den,
Muzu se zeptat kdyz jsem posledni ms mela 13.9.2014 a dnes je 30.1.2015 (19tt)tak jsem na konci 5. nebo 4. mesice?? A taky kdy je vhodna doba na koupi teh.oblečení,protoze ja jsem zatim nepribrala ani pul kila a v pase mam porad stejne? Je to normální kdyz mam nadvahu asi 5-10 kg?Dekuji za odpoved. - otázka upravena poradcem
iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den,
Muzu se zeptat kdyz jsem posledni ms mela 13.9.2014 a dnes je 30.1.2015 (19tt)tak jsem na konci 5. nebo 4. mesice?? A taky kdy je vhodna doba na koupi teh.oblečení,protoze ja jsem zatim nepribrala ani pul kila a v pase mam porad stejne? Je to normální kdyz mam nadvahu asi 5-10 kg?Dekuji za odpoved. - otázka upravena poradcem
iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den,
Muzu se zeptat kdyz jsem posledni ms mela 13.9.2014 a dnes je 30.1.2015 (19tt)tak jsem na konci 5. nebo 4. mesice?? A taky kdy je vhodna doba na koupi teh.oblečení,protoze ja jsem zatim nepribrala ani pul kila a v pase mam porad stejne? Je to normální kdyz mam nadvahu asi 5-10 kg?Dekuji za odpoved. - otázka upravena poradcem
iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ohledně oblečení neporadím- u každé ženy je vývoj postavu jiný

19. týden je konec 5. měsíce

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer pán doktor. Som v 17 týždni, už 3 krát som mala poradnu, ale sestrička povedala že dávať moč ešte nemusím, že neskor. Pri pravidelnej prehliadke u zámestnávatela ktorú sme mali teraz, robím v nemocnici, mi vyšli zlé výsledky moču, zvýšené bielkoviny, ph 7 a a baktérie až 1.890. K lekárovi idem až 9.2. do poradne. Neviem ako dlho mám tak zlý moč, pretože problémy nemám, nemohlo to teda ublížiť babatku aj ked to tak bolo od začiatku tehotenstva?a čo si možem nasadiť?smie sa piť urologický čaj?
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

V ČR je vyšetření moče při každé návštěvě v poradně povinné. Myslím, že byste měla svého gynekologa s nálezem v moči kontaktovat co nejdříve. Riziko pro plod je sice malé, ale není zcela nulové

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer,
Je normalni,ze v 18tt se mi bricho rozdelilo na pravou a levou polovinu a ze ta prava je vetsi nez ta leva a ze me poboliva? A je problemem ze mam pravidelnou ms?Moje gynekolozka je nemocno a ta co je tam za ni je jeste na skole a nevi co s tim.Pomužete mi? A ta ms je extrémně bolestiva. - otázka upravena poradcem
petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitá nesymetrie břicha není v těhotenství nic neobvyklého.

Bolesti a ani krvácení normální nejsou. Rizika lze posoudit jen při vyšetření - navštivte proto, není-li Váš gynekolog dostupný, nemocnici. Na dálku přes internet Vám nedokážu pomoci

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den. Prosím o radu. 9.12. jsem měla laparoskopii, tubární gravidita. Cca 5 dní po zákroku jsem krvácela/špinila. Od té doby jsem menstruaci neměla. Druhý vejcovod má nodosní změny v ampulární části. Antikoncepci dle ošetřujícího lékaře není třeba. Zřejmě jsem ale opět zabřezla. TT pozitivní. Hcg 26.1. 130 28.1. 290. Předpokládám, že dle těchto hodnot ještě nejde určit, zda je těhotenství v děloze či mimo. Při jaké hodnotě hcg se mám objednat na ultrazvuk. Prosím, je i jiná možnost rostoucího hcg po mimoděložním těhotenství? (mola) Revize dělohy mi nebyla provedena. Děkuji za Váš čas a odpovědi, velmi si toho cením.
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

UZ bych doporučil, nemáte-li potíže, v příštím týdnu - bez ohledu na HCG. Molární gravidita je teoreticky možná, ale jde o velmi vzácnou komplikaci

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, mám dlouhý cyklus 38dní poslední menstruaci jsem měla 20.12.tudíž očekavanou menstruaci jsem měla dostat 27.1.nedostavila se a test už je výrazně pozitivní.Jelikož mám po zamlklém potratu 12tt a po mimoděložním těhotenství šla jsem na gyndu raději hned dnes.Pi.doktorka ještě malého neviděla:-(je ještě asi brzy?Naštěstí nemám bolesti podobné menstruačním jako při tom mimoděložním.Myslíte,že příští týden ve středu už by na ultrazvuku mohlo být vidět?Popřípadě kdy by mohlo?Děkuji
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Za týden by již mohlo být vidět, zda je těhotenství v děloze. Srdeční akci lze vidět za další 1-2týdny

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, pred cca 4 rokmi mi na gynekologii zistili streptokoka agalactiae. Mala som ho asi rok, liečila som sa mesiace s ATB, ale aj po nich tam stále bol. Imunologička, kam som bola poslaná mi nakoniec povedala, že raz tam je, inokedy nie. Asi o rok na bežnej gyn prehliadke bola už cytológia ok. Chcela som sa spýtať, že ak mám v tehotenstve negatívny nález na tohto streptokoka, či by som aj napriek tomu nemala mat pred porodom a pocas neho ATB, keďže v minulosti sa naňho liečila a je teda prítomný u mňa doživotne. Ďakujem veľmi pekne.
Yvett
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Zálež  vždy na aktuálním nálezu. Nebude-li před porodem streptokok přítomen, antibiotika primárně podávána nejspíše nebudou

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat v cca 5,5 týdnu těhotenství jsem byla na ultrazvuku, byl vidět plod, i srdeční akce, i když se plod trošku schovával za placentu, nyní jsem byla v 8 týdnu těhotenství na kontrole a váček se zvětšil, ale nebylo možné nic jiného zkontrolovat, protože plod byl schovaný za placentou. Je to normální?
Děkuji Vám za odpověď. - otázka upravena poradcem
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž nález vidím, je těžké se vyjadřovat. Obvykle je ale plod v 8. týdnu jasně patrný

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, před 2,5 roky mi byla diagnostikována ulcerózní kolitida. V tuto chvíli jsem bez obtíží a užívám pouze 1x denně lék Salofalk 500. Včera mi vyšel pozitivní těhotenský test. Chtěla jsem se zeptat na názor jiného odborníka než svého ošetřujícího lékaře a moje otázka zní, zda mohu nadále Salofalk užívat nebo zda je pro miminko nějak nebezpečný a bylo by lepší ho vysadit. Děkuji za Váš názor.
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na tuto otázku Vám musí odpovědět specialista, který Vás s ulcerosní kolitidou sleduje a léčbu Vám předepisuje.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem v 39tt.(zbyva 11 dni do porodu) a jiz tri dny me boli hlava, poboliva me v podbrisku a i kdyz sem unavena nemuzu spat spim vzdy max hodinu a pak se vzbudim a dnes sem zacala mit silnejsi vytok. prosim poradte co delat? - otázka upravena poradcem
Viktorie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na bolest hlavy doporučuji Paralen. Jinak asi nemusíte podnikat nic. Nespavost je v těhotenství obtížně řešitelná. Bolesti v podbřišku pravděpodobně souvisí s přípravou pánve na porod.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den jsem prvorodička 23tt takže prd vím co co znamená pokud si to někde nevyčtu. A mám teď poslední tři dny hrozný bolesti a křeče na pravé straně spíše v boku a jde to až do zad. Je to fakt hrozný nemůžu pořádně usnout lehnout ani nic prostě. Ale to vždy začne až tak odpoledne,k večeru. Přes den mám průjem (což je asi z rozpustného hořčíku který mi vadí ale dr mi ho i tak předepsal) a hlavně takový tlaky v podbříšku a často za den mi tvrdne bříško. Volala jsem panu dr a bylo mi řečeno že mám brát magnesium, které beru a že to bude asi nějaká viróza. Takže jsem se nic nedozvěděla. Nevím co mám dělat jestli jen zbytečné nestresuju. Kamarádka mi říkala že to taky měla. prý se to bříško roztahuje, protože do teď jsem byla celkem plochá. ale nevím zda by to mělo tak hrozně bolet..
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Silné bolesti mít nemáte. Mohlo by jít třeba i o problém mimo gynekologii - slepé střevo? infekce močových cest? Určitě co nejdříve navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat kolik žen ze 100 má ms 1.-2. mesic tehotenstvi a kolik na zacatku 6. mesice?
Jinak kdyz bych ozehotnela 26.9 a ms mela 13.9 tak jsem v 5.mesici tehotenstvi ze? A slo by za zdrav. duvod k potratu povazovat ze mam furt ms? - otázka upravena poradcem
jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V prvních měsících má menses cca 2-3% žen, později již minimum.

Důvodem k přerušení těhotenství to není

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
Muzu se zeptat proč se nesmi v tehotenstvi do vany s horkou vodou? - otázka upravena poradcem
milana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud probíhá vše bez komplikací, můžete se koupat i relativně horké vodě. Nic se ale nemá zbytečně přehánět

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor ake vhodne tabletky alebo vytaminy su na zaciatku tehotenstva ktore pomahaju udrzat plod. A daju sa kupit bez predpisu . Dakujem za odpoved
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vhodný je multivitamin pro těhotné s kyselinou listovou. Poradí v lékárně.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
Je možné abych nezjistila tehotenstvi do 5.mesice?
A je mozne,ze se me dite prestalo vyvijet,ale nedoslo k potratu? - otázka upravena poradcem
tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obojí je možné, ale velmi nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
Můžu se zeptat jake je riziko potratu ve 21.tt a co jej zpusobuje? - otázka upravena poradcem
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko potratu je v 21. týdnu nízké. Nejčastější příčinou bývá infekt

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
Vadí když v tehotenstvi lezim vzdy kdyz lezim na brise?A je mozne citit v tehot. na brise tep?A mohl by to byt tep ditete? - otázka upravena poradcem
Karla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno





mobilní verze