Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Od 23.7. do 2.8. je lékař na dovolené, takže nebude odpovídat na vaše dotazy. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, uklouzla jsem na mokré podlaze a dopadla jsem na kolena a na ruce. Jsem v 6 měsíci. Pohyby miminka cítím, břicha se pád snad nijak nedotkl. Může otřes bířška vyvolaný pádem uškodit miminku?
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plod je poměrně bezpečně uložen v plodové vodě. Takže nebyl ohrožen

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

slyšela jsem, že je dobré pouštět miminku v bříšku během těhotenství např. klasickou hudbu nebo vůbec jakoukoli uklidňující a hezkou hudbu. Vím, že je to asi hloupý dotaz, ale nevíte, zda může miminko v bříšku hudbu slyšet i v případě, kdy ji poslouchám přes sluchátka?

Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O příznivém působení hudby na plod se hodně píše, zda to ale skutečně nějaký vliv má, se spolehlivě neví. Pokud užíváte sluchátka, je pravděpodobnost toho, že by plod něco vnímal,  podle mého soudu minimální.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den. Jsem těhotná a chtěli by jsme jed s přáteli (měsíc a půl před porodem) do termálů. Cesta je dlouhá cca 300km. Nebude tak dlouhá cesta vadit?? A co koupání v teplé vodě?? Popřípadě kolik stupňů °C by měla voda maximálně mít?? děkuji.
Romana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud vše probíhá bez komplikací, neměla by vadit ani cesta ani koupel v teplé vodě

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den chci se zeptat ,, jsem na zacatku 3 mesice tehotenstvi .. ac koliv jsem moc nepochopila sestricku tak se chci zeptat tady,, mam jit na ultrazvuk vyvojovych vad, jenze jsem nepochopila jestli nez tam pudu tak mam zajit ke svemu gynekologovi aby mi dal nejakou zadanku ? dekuji
Dana Hedbavna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně byste žádanku mít měla.  Ale jak přesně  to má Váš gynekolog dohodnuté, se musíte zeptat v jeho ordinaci

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,muj dvouletý syn se nyní osypal,má nemoc ruka noha usta myslím a já jsem v 5 týdnu tt je možné že bych se nakazila a je nějaké riziko pro miminko?Děkuji
lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, o jakou nemoc jde a na tom, zda jste proti ní očkována či jste jí prodělala. Pokud Vy neonemocníte, plodu nic nehrozí.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, prosím o radu.Je mi 30 let, 1x prodělané mimoděložní těhotenství s odstraněním vejcovodu. Menstruace byla 11.12. a od 9.1. jsem začala špinit a následně mírně krvácet, což trvá doposud (čili je to již přes týden). Nyní o víkendu 16.1. a 17.1. jsem si dělala těhu testy – 2x pozitivní. Pohl. styky byly 22.12. – 3.1. Na gynekologii jsem byla vyšetřena v pondělí 18.1. ultrazvukem, doktor zatím nic neviděl, mám zvětšenou sliznici. HCG mám 192. Dle doktora je to „mírně zvýšené“, mám proto přijít znovu na krev v pátek 22.1. Jelikož jsem ale již jedno mimoděložní prodělala, jsem z toho na nervy a do pátku asi nevydržím. Co, prosím, znamená dle doktora „mírně zvýšené“ (sestřička dodala „mírné zvýšené, ale nic dramatického“). Od jakého data to doktor počítá, proč myslí, že je to „mírně zvýšené“? Dle tabulek na internetu se mi tato hodnota zdá v pořádku. Je to hodně špatné? Ještě jsem se chtěla zeptat zda se i při mimoděložním těhotenství zvětšuje sliznice? Děkuji, Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hladina HCG je zcela v normě. Na opakovaný odběr nejste zvána z důvodu, že by hodnota byla zvýšená, ale proto, že je třeba sledovat vývoj hodnot.

I při mimoděložním těhotenství je sliznice v děloze vyšší.

Zatím se nic neděje. Je klidně možné, že jste těhotná v děloze a vše bude v pořádku. Nicméně mimoděložní těhotenství nelze zatím zcela vyloučit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
dnes mi vyšel pozitivní těhotenský test, těhotenství bylo neplánované a opravdu velkým překvapením. Jelikož jsem to nevěděla, požila jsem na oslavě celkem velké množství alkoholu (piva i tvrdší alkohol). Teď se obávám, že bude plod nějak poškozený a dítě se např. narodí s nějakou vadou nebo postižením. Jak moc je to pravděpodobné? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Narození  poškozeného plodu ve spojitosti s uvedenou konzumací alkoholu považuji za vysoce nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, podle poslední menstruace jsem v 6.tt, těhotenství bude ale asi mladší, než tomu odpovídá (ovulace mívám později během cyklu; nasvědčuje tomu i to, že slabě pozitivní těh. test jsem měla až asi 37.DC, předtím negativní). Chci se zeptat na možný vliv RTG vyšetření zubu, které proběhlo před 14 dny, kdy jsem ještě o těhotenství nevěděla. A druhá otázka - jak moc (ne)vhodná je v období takto časného těhotenství návštěva bazénu? Předem děkuji.
KKK
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Návštěva bazénu určitě nevadí.

Pokud jde o RTG, je podle mne riziko malé, přesně se ale může vyjádřit jen genetik

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den chtěla jsem se zeptat je pravda že bych se v těhotenství neměla stříhat ?
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nikdy jsem o podobném omezení neslyšel

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den ,chcela by som sa spytat ,chodim na rehabilitacie elektoliecbu na krize bola som asi takych 5krat po 10minut ani som nevedela som ze som tehotna ,kym mi nemeskala menstruacia a som asi v 4tyzdni ,velmi sa teraz bojim ci to nemoze mat zly vplyv pred plod ,akurat som s tym skoncila ,ked som si urobila test tehotensky a teraz mam strach ,co vy myslite??? dakujem
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko považuji za velmi nízké

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Ještě bych dodala, že mi již trochu pokleslo břicho. Dá se z toho všeho usuzovat termín porodu? Děkuji
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Pokles břicha je také normální. Usuzovat se z toho na nic nedá
těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
<br>Jsem 35+6 (podle UZ) a poslední dny mám častější bolesti břicha a celkově těla jako před MS. Bolí mě podbřišek, nohy, záda apod. Také mě více "tahá" v břiše při rychlejší chůzi nebo podobném pohybu. U doktorky jsem byla v úterý, řekla mi, že to je normální příprava těla na porod. Na další kontrolu jdu za 14 dní. Chtěla jsem se zeptat, zda mohu být opravdu v klidu nebo zda bych se v nějakém případě měla radši vydat do porodnice. Resp. jak poznám, že ta bolest již není v normálu a může být ohrožující pro miminko? Prozatím je to spíše jen nepříjemné a unavující, ale rozhodně ne nesnesitelné. Děkuji - otázka upravena poradcem
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V posledním měsíci těhotenství jsou podobné potíže běžné.

Na porodnici se obraťte, kdyby byly bolesti v pravidelných intervalech po cca 5-7 minutách, při odtoku plodové vody nebo při krvácení. Jinak v případě, že by bolesti dále zesílily. Vždy je lepší nález zkontrolovat, třeba i zbytečně.

MUDr. Jan Šulc


těhotenství
Dobrý den pane doktore jsem v 7 měsící těhotenství a zajímá mě kdy při kopání uvidím třeba nožičky mého miminka ? Viděla jsem videa a strašně se na to těším ... :)
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vyklenutí břišní stěny způsobené ručkou nebo nožkou plodu se může objevit kdykoli. Nemusí se ale také objevit nikdy. Záleží na uložení plodu a jeho aktivitě.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,

mohu v těhotenství (konkrétně na konci 2. trimestru) dělat domácí práce, jakými jsou luxování a vytírání podlahy? Při luxování jsem začala cítit jakoby tlak v podbřišku a že se při tom mimčo začalo dost hýbat. Ale o žádnou bolest ani píchání v podbřišku se nejednalo, jen jsem ho najednou začala cítit a předním to bylo na rozdíl od toho jen jakoby takové klidné, podbřišek jsem takto necítila.

Děkuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství není nemoc. Takže probíhá-li vše bez komplikací, může těhotná vykonávat všechny běžné domácí práce. Pokud se ale při některé činnosti necítíte dobře, vynechte ji

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor na cestování v těhotenství. Jsem ve 12 týdnu (je mi 30let, 1 těhotenství) Těhotenství se vyvíjí v naprostém pořádku, nemám žádné potíže ba naopak je mi skvěle. Začátkem 14 týdne bych měla letět na měsíc do Thajska, budeme v bezpečném prostředí, budeme se vyhýbat rizikovým oblastem, navíc jezdíme do Thajska v zimě každý rok. Moje paní gynekoložka mi cestu nedoporučuje, tudíž mám obavy! Mohla bych znát Váš názor? Děkuji Kateřina
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odpovědět je obtížné. Je to trochu o alibismu. Pokud byste třeba v Thajsku potratila, budete si to vyčítat. Možná byste potratila i doma, ale nebude to jisté.

Myslím ale, že rizika jsou poměrně malá

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Je možné, aby si tělo těhotenské přiíznaky vymyslelo? Dekuju za odpoved
Karolina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Je možné, aby si tělo těhotenské přiíznaky vymyslelo? Dekuju za odpoved
Karolina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Je možné, aby si tělo těhotenské přiíznaky vymyslelo? Dekuju za odpoved
Karolina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Je možné, aby si tělo těhotenské přiíznaky vymyslelo? Dekuju za odpoved
Karolina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Je možné, aby si tělo těhotenské přiíznaky vymyslelo? Dekuju za odpoved
Karolina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Je možné, aby si tělo těhotenské přiíznaky vymyslelo? Dekuju za odpoved
Karolina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, je to možné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, po jake době od početí na sobe muzu pozorovat první příznaky tehotenstvi jako treba bolesti prsou nebo v podbrisku? Dekuju za odpověď
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

již zodpovězeno

těhotenství
Dobrý den, po jake době od početí na sobe muzu pozorovat první příznaky tehotenstvi jako treba bolesti prsou nebo v podbrisku? Dekuju za odpověď
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obvykle po 10 - 12 dnech. Bolest v podbřišku ale není běžným příznakem

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den při screeningu ve 12 TT nalezen zvětšený močový měchýř plodu. Odběr klků- výsledky ok. Čekáme na výsledky karyotypu. Je možné dítě donosit? A aby bylo bez vady?Děkuji
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plod je určitě možné donosit. To lze ale i většiny vrozených vad. Hodně tedy bude záležet na výsledky karyotypu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,
jaka je prijatelna davka Medrolu pro tehotetenstvi? doporucuje se napriklad po 1.trimestru vysadit?
Jaka jsou nebezpeci?
Dekuji - otázka upravena poradcem
Medrol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Universální odpověď neexistuje. Záleží na důvodu užívání. Musí se vyjádřit lékař, který tuto léčbu doporučil

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem těhotná po ivf (poslední ms 7.11., opu 18.11., et 23.11.). Dnes jsem byla na kontrole u svého gyn. Dle utz plod odpovídá 9+5tt. Pan doktor se děsil, že je plod příliš velký, že to neodpovídá. Na předchozích kontrolách v caru se ale nad velikostí nepozastavovali. Nevím, zda mám mít obavy. Děkuji za odpověď!
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nechápu, čeho se Váš lékař zděsil. Plod je přesně tak velký, jak má být

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
DOBRY DEN,JSEM V 21 TT ,RADA BYCH SE ZEPTALA NA POHYBY MIMINKA.Z DUVODU STEHOVANI JSEM ZAMESKALA KONTROLU,LEKARE JSEM SI JESTE NENASLA.TAKE JSEM ANI JEDNOU NEBYLA NA GENETICE PLODU.POHYBY MIMINKA VUBEC NEVNIMAM,PRVORODICKA NEJSEM,JE MI DIVNE PROC MIMINKO SE JESTE NEHYBE,OBCAS MIVAM POCIT DUSNOSTI A NEKDY I BODAVOU BOLEST MEZI KONECNIKEM A POCHVOU,TRVA TO CHVILI,ALE JETO PRAVIDELNE ,NEKDY KDYZ POKASLAVAM JELIKOZ JSEM NYNI NACHLAZENA CITIM VELKE TLACENI V OBLASTI MEZI KONECNIKEM,OBCAS BOBOLIVA BRICHO.MUZETE PORADIT JESTLI JE LEPSI NAVSTIVIT NEMOCNICI ,DEKUJI
Janka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pohyby nutně ještě cítit nemusíte.

Genetika se běžně neprovádí, mělo by být ale provedeno UZ vyšetření plodu.

S ohledem na potíže doporučuji návštěvu lékaře co nejdříve. Nejste-li nikde registrována (měla byste najít gynekologa co nejdříve!!), raději se obraťte na nemocnici

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, chcem sa poradit, mam bakterialny vaginalny zapal a som v 7. tt tehotenstva. Moj lekar mi predpisal krem Dalacin, no letak aj niektori odbornici ho neodporucaju pouzivat v prvom trimestri. Velmi sa bojim ho pouzit, ale tiez sa bojim aj nasledkov neliecenej infekcie dakujem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobry den, chcela by som sa poradit, som v 7.tt tehotenstva a mam bakterialny posvovy zapal, priznak len palenie. Lekar mi predpisal krem Dalacin, ale v letak aj niektori odbornici ho neodporucaju v 1. trimestri uzivat. Velmi sa bojim ho pouzit, ale tiez sa bojim nasledkov neliecenej infekcie. dakujem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemáte-li velké potíže, s léčbou bych spíše vyčkal po skončení 1. trimestru.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem v 7.týdnu a dneska jsem jela k dr. protože mě píchalo v podbříšku. Na pravé straně mám cystu a když dneska dr. hledala plod tak měla problém ho nějak normálně vidět nemohla ho změřit. Nemám představu co se děje napsala mi utrogestan a železo. - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž nález vidím, je těžké se vyjádřit.

Cysta nemusí být problém, plod by ale měl být v 7. týdnu vidět. Možná jste ale těhotná kratší dobu - pak plod být vidět ještě nutně nemusí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, chtela bych se zeptat na vas nazor na noseni stahovaciho pasu po porodu. Rada bych se dostala co nejdrive do formy (nabrala jsem dost kilo), samozrejme pocitam se cvicenim, az to bude mozne, ale rada bych si jeste pomohla pasem. Je vhodne ho nosit nebo ne? Dekuji
Magda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že pas příliš nepomůže. Cvičení je klíčové

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa informovať.
Môj gynekológ ma poslal na screening na konci I.trimestru. Všade na internete som sa však dočítala, že odber krvy sa robí najneskôr do konca 11.týždňa. Ja som však už 12+2. Má to vôbec zmysel, dá sa ešte niečo určiť z krvy v tomto období? A budúci týždeň by som mala ísť na ultrazvuk.

Za odpoveď predom ďakujem,
Zdenka - otázka upravena poradcem
Zdenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Smysl to určitě má.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Posledny menzes som mala 2.12.2015. Nechraneny sex som mala 11. a 13.12.2015 s byvalym priatelom. Zial s terajsim som mala nechraneny styk 27.,28. a 31.12.2015. Moj cyklus je nepravidelny 24-29 dni. 31.12.2015 som si robila tehotensky test s negativnym vysledkom. 2.1.2016 mi vysiel pozitivny tehotensky test. K lekarovi som sa dostala az 7.1.216.
Potvrdil graviditu: intrauterina gravidita 5,21 mm. 5+1 tt.
Je mozne ze by som to mala s novym priatelom?
Prosim nesudte ma. - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud lékař stáří těhotenství odhadl na 5+1, došlo k početí přibližně 22 dní před tímto vyšetřením

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jsem ve 36tt (podle velikosti plodu z UTZ ve 13.tt). Chtela jsem se zeptat, zda je mozne, ze v zrdcadle sama vidim svuj delozni cipek. Nejsem si jista, kde presne je umisten. Dekuji
Lena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Děložní čípek se nachází hluboko v pochvě, až na jejím konci. Takže nemyslím, že byste ho mohla vidět

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak je to s tzv. ,, velkým ultrazvukem " ve 20-22 tt. Mnoho maminek je odesíláno z ordinací na specializovaná pracoviště. Zajímalo by mě, jestli tento podrobný ultrazvuk může provádět jakýkoliv gynekolog, nebo musí mít na to nějaký certifikát. V I. trimestru jsem byla odeslána na screening ke specialistovi, a nyní tento ultrazvuk bude provádět má gynekoložka. Je to v pořádku? - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Běžný screening v 20.-22. týdnu může provádět gynekolog, s odpovídajícím vzděláním a vybavením. Na specializované vyšetření pak posílá ty ženy, kde se mu  "něco nezdá". Název "velký ultrazvuk" je poněkud zavádějící.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,

mohou ještě od 24. tt dále vznikat vývojové vady plodu, případně jaké?

Děkuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vrozené vady mohou vzniknout kdykoli v průběhu těhotenství. Je pravda, že většina jich vzniká v prvním trimestru. Ale i později může vzniknout například hydrocefalus, hydronefróza, a další. Vyjmenovat je nelze

MUDr. Jan Šulc 

těhotenství
Dobrý den pane doktore,

chtěla bych se zeptat na možný negativní vliv rostliny jako je Zamioculcas (patří mezi jedovaté áronovité rostliny). Může se při ořezávání této rostliny dostat "šťáva" vytékající z odřezaných částí skrz pokožku nějak do krve a tím tak k plodu, kterému by mohla nějak ublížit? Nyní jsem ve 24. tt + 4 dny.

Děkuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nedokážu odpovědět - nemám dost informací. Obecně platí, že těhotná by měla pokud možno omezit kontakt s potenciálně toxickými látkami

MUDr. Jan Šulc 

těhotenství
Dobrý den mám jednu otázku jsem po IVF a jsem u 11+3 a vše je v pořádku a chci se zeptat jestli nevadí že vyšívám obrazy prý by se to nemělo tak prosím o radu .Děkuji za odpověď :))Janka :)
Janka :)
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nikdy jsem neslyšel, že by se neměly v těhotenství vyšívat obrazy. Nevidím pro takové omezení důvod

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pane doktore mám otázku ... jsem v 7 měsíci těhotenství a už asi 2 týdny mě svědí moje přirození ... může to být proto že se mi blíží porod ? A je to normální když mám pysky jako by venku ? Nemůže to nějak ublížit miminku ? Popřípadě co mi na to může pomoct ?
Tamara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Svědění rodidel nejčastěji způsobuje pomnožení kvasinek. Plodu přímo nic nehrozí, ale určitě se s tímto problémem obraťte na svého gynekologa. Změny zevního genitálu jsou v těhotenství běžné, přesně je ale možné posoudit, je-li vše v pořádku, jen při vyšetření

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, mam otazecku 17.10 jsem mela sex 1 muzem menstruaci jsem mela na konci rijna den nevim a 12.11 sex s druhym. Otehotnela jsem. Pise Mi doktorka 10tt a velikost mimi 2,59cm. Je mimi druheho muze?dekuji za odpoved
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud velikost plodu  odpovídá 10. týdnu, došlo k početí 8 týdnů před UZ měřením

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,jsem ve 20 tydnu tehotenstvi,dle ultrazvuku 19+5,chtela bych se zeptat na pohyby miminka,ktere nepocituji,mam jiz 4 deti,a pohyby jsem vnimala nornalne,spise citim mensi citlivost na spodek,mela jsem jit 28.12 na kontrolu ale kvuli nemoci jsem nesla,chystam se tam v pondeli,jen chci vedet priblizne jestli miminku neco hrozi,dekuji
Janulacek
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vícerodička již obvykle ve 20. týdnu pohyby cítí. Je to ale velmi individuální, určitě to nemusí signalizovat nějaký problém. Kontrolu bych ale každopádně doporučil co nejdříve

MUDr. Jan Sulc

těhotenství
Dobry den, ptala jsem se vas na masaz hraze. Nyni ji jiz treti den provadim (ackoliv mi nejde primo masirovat, spise jen na hraz tlacim, asi :)). Koukam se pri tom do zrcadla a videla jsem v pochve jakysi kulaty objekt (velikosti tak vetsiho hrasku). Kolem nej byl hlen - proto me napada, ze to je delozni cipek. Je mozne, ze to je ono? Je takhle snadno viditelny? Jsem ve 35.tydnu a ted se obavam, abych svou neodbornou masazi spis miminku neublizila. Dekuji
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plodu masáží neublížíte.

Při popisované velikosti určitě nejde o čípek děložní, ten je mnohem větší. O co jde musí posoudit gynekolog při kontrole

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore chtěla bych se zeptat, jaký je důvod, že mám málo plodové vody a jestli je to pro plod nebezpečné nebo jestli jsou pro plod nějaké následky? Jsem ve 36tt a dosud probíhá těhotenství bez problému i ozvy jsou ok. Ještě by mě zajímalo, jestli je to, že mám málo plodové vody je důvod k vyvolání porodu? Paní doktorka mi řekla, že je mimi stále KP a že už to nevypadá na otočení, že bude nutný CS, v kterém týdnu se tak provádí? Mám strach, aby se s malým něco nestalo. Děkuji za Vaši odpověď
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Snížené množství plodové vody se občas objeví, aniž je plod ohrožen a příčinu nezjistíme. Výrazný úbytek může znamenat i problém - například zhoršenou funkci placenty. Určitě je třeba stav plodu pečlivě sledovat - měření průtoků krve, kardiotokografem. Rozhodnutí o termínu císařského řezu se bude odvíjet právě od stavu plodu. Bude-li vše v pořádku, obvykle se plánuje na dobu krátce před termínem

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem ve 25tt a mám rozestouplé břišní svaly cca na dva prsty. Ráda bych se zeptala, zda se bude rozestup ještě zvětšovat jak poroste břicho a zda je naděje, že se po porodu sám stáhne, stáhne alespoň částečně, nebo zůstane takto velký.
Děkuji za odpověď! - otázka upravena poradcem
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně se rozestup v průběhu těhotenství ještě zvýrazní. Není to ale jisté. Jak se bude situace vyvíjet po porodu, je obtížné odhadnout

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den somnv 25tt a na bruchu sa mi objavili drobne cervene vyrazky a svrby to...moze to byť spôsobené tehotenstvom? dakujem
monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Teoreticky může vyrážka s těhotenstvím souviset. Příčin ale může být celá řada. Doporučuji návštěvu lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, v porodnici mi byla doporučena masáž hráze, abych se vyhnula nástřihu. Je mi jasné, že to nezaručí 100%, ale chtěla jsem se zeptat na vás názor. Myslíte si, že to je zcela zbytečné nebo to opravdu může pomoci třeba alespoň tomu, že nástřih nebude tak velký? Nemůže to naopak uškodit? Děkuji, Anna
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě to nemůže ublížit a v řadě případů je masáž hráze i prospěšná

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jsem 35+2 tt a sem tam me poboliva podbrisek jako pred MS. Nemam jeste vypozorovano,jak casto se to opakuje, ale proste sem tam me boli podbrisek a bedra. Jsou to poslicci a da se podle toho rici, jak rychle se blizi porod? Miminko je vetsi, takze spise ocekavam (doufam) ve drivejsi porod, ale ve 35. tydnu je preci jen jeste brzo. Od kdy se da rici, ze je porod "v klidu"? Az v tom 38t? Dekuji - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plod je definitivně zralý v 38. týdnu. Vy jste v 36. týdnu. Pravděpodobně jde opravdu o tzv. stahy předzvěstné, neboli poslíčky. Bez vyšetření ale nelze posoudit, o co se jedná. Riziko nezralosti je již nízké, přesto ale doporučuji návštěvu lékaře. 

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, začínám 21 tt, a trápí mě nezapáchající průhledný, někdy slabě bělavý výtok. Občas mě bolí podbřišek. Když jsem na kontrole a zmíním se o tom, Dr. mi vždy bez jakéhokoli laboratorního vyšetření předepíše Clotrimazol tablety a řekne že je to v těhotenství normální. Mám pocit, že nepomáhají, a spíše mě po nich více bolí břicho a ihned po zavedení štípou. Pokud výtok nemůže ohrozit miminko, nevidím důvod proč zbytečně tyto tablety užívat a něco do sebe cpát. Ráda bych znala Váš názor, jestli je tento postup v pořádku. Děkuji
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych doporučil kultivační vyšetření a léčbu dle jeho výlsedku

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, půl roku máme zaplacenou dovolenou za 100 tisic na Filipíny. V listopadu jsem otěhotněla... Nyní jsem 8 tt, v době letu tam budu 11tt a zpet bychom měli letět v 13 tt. Je mi 33, na těhotenství jsme čekali skoro 2 roky, povedlo se az po IUI. Let je asi 23 hodin, celkem 5 přestupu a jeste přelet mezi ostrovy - celkem 11x letadlem, nejdelší let 14h. Nemam vubec zádné problemy, je to prvni těhotenství, zádný potrat, nespinim... Dočetla jsem se různých názorů - někdo opakovaně létal, jiní to vůbec nedoporučuje.... Velice děkuji a zdravím.,.,
Bára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den, půl roku máme zaplacenou dovolenou za 100 tisic na Filipíny. V listopadu jsem otěhotněla... Nyní jsem 8 tt, v době letu tam budu 11tt a zpet bychom měli letět v 13 tt. Je mi 33, na těhotenství jsme čekali skoro 2 roky, povedlo se az po IUI. Let je asi 23 hodin, celkem 5 přestupu a jeste přelet mezi ostrovy - celkem 11x letadlem, nejdelší let 14h. Nemam vubec zádné problemy, je to prvni těhotenství, zádný potrat, nespinim... Dočetla jsem se různých názorů - někdo opakovaně létal, jiní to vůbec nedoporučuje.... Velice děkuji a zdravím.,.,
Bára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych na Vašem místě dovolenou nejspíše zrušil. Na dovolenou poletíte ještě mnohokráte. Kolikrát ale ještě budete těhotná, nikdo spolehlivě neodhadne. Proto bych nyní udělal pro zdárný průběh gravidity maximum.

Pokud Vám bude vystavena neschopenka, dá se i zájezd stornovat

MUDr. Jan Šulc




mobilní verze