Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

těhotenství
dobry den delala sem si 2 testy byli pozitivny a byla jsem u dochtora a rekl ze tam nic nevidi ale ja to nedostala celej mesic dekuji
valentinka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jste s vysokou pravděpodobností hraničící s jistou těhotná. Jak staré je těhotenství a zda se správně vyvíjí ukáží až další vyšetření

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den dnes sem byla na UZ chodím na rizikovú ambulanci dnes ma znepokojil kusom moj nález ale priamo mi DR na UZ nič nepovedala nález je PlacentaZS,hluboko do DS grade1,mírny oligohydramnion vetší depo PV v pravémdel.rohu, FLOW PI 1,27 v normě BPD-62-25+1 AC201-24+5 FL-47-25+5 momentálne sem ve 26+4 podle PM a 27+3 podle UZ ve 13 tt o jedno miminko sme už prišli tak mám obyv zde je vše v porádku na kontrolu mám jít za 3 tydne.Ďekuji za odpoved
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na uvedeném nálezu podle mne není nic, co by Vás mělo zneklidňovat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane Doktore chci se zeptat mám zpoždění MS už 9 dní před 4 dny jsem si dělala TT a byl pozitivní ale kontrolní čárka byla slabá. o dva dny později jsem si TT dělala znovu a byl pozitivní a čárka byla o trochu silnější ale ne uplně silná tak jsem šla k doktorce vzala mi krev a na výsledky si mam zavolat v utery 31.3 dělala mi ultrazvuk a našla mi cystu na levém vaječníku. a viděla i gestační vaček ale říkala že ještě není tak moc zavrtaný nebo co. tak mi napsala léky které udrží a nebo podpoří těhotenství MS zatím nikde nebolí mě břicho jen mě pálí žáha a bolí mě prsa. tak se chci zeptat jestli jsem těhotná a nebo ty pozitivní výsledky na TT dělá cysta děkuji za odpověd
Elis
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rozhodně jste těhotná. Další vývoj ukáže čas. Šance, že vše bude v pořádku, je zcela reálná. Cysta nebývá problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, poslední půlrok trpím na časté opakované angíny, které jsou léčeny antibiotiky. Mohlo by to mít nějaký negativní vliv na případné těhotenství? Pokud ano, jaký? Plánuji co nejdříve otěhotnět, ale kvůli těm angínám to neustále odkládám. Děkuji.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na druhu antibiotik. Lékaře vždy upozorněte, že plánujete těhotenství. Pak zvolí, je-li to možné, takové léky, které nevadí. Pokud by bylo třeba užít antibiotika s možným negativním dopadem na plod, měl by to s Vámi probrat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství

Dobrý den, mám dotaz ohledně užívání vitamínu A a plánovanému těhotenství. Více jak 7 let jsem užívala vitamín A ( retinol palmitát ve formě emulze) denně 25000 UI tedy od 19 do 26 let. Je mi 26 let a v blízké době plánujeme těhotenství je to bezpečné pokud jsem již vitamín vysadila , případně jak dlouho mam raději počkat aby miminko bylo v pořádku. Děkuji moc za odpověď. - otázka upravena poradcem
Kája
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jste vysadila, otěhotnět podle mého názoru bez obav můžete po cca 2 týdnech

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, chcela by som sa poradit, od 10tt mam zeleny vytok, pred vysledkom kultivacie mi bol nasadeny gynazol, podla vysledkov, kde vysiel len zlaty stafylokok a G+ pozitivne koky mi bol nasadeny polygynax, nezabral, taktiez klion a fluomizin. Nato som zacala uzivat Penbene, dnes vecer beriem poslednu taletku a predchvilou sa mi opat objavil ten vytok zeleny. Vyzeralo to, ze tieto atb zabrali, od 3dna zeleny vytok zmizol, bol uz len biely a dnes opat zeleny. Som v 19tt a uz som z toho zufala, z kultivacie stale len stafylokok vychadza a gynekolog uz mi nechce davat lieky. Mam obavy, aby to neohrozilo babatko. Co viac sa este da robit? Co by ste mi poradili? Dakujem
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Léčbu bych doporučil dle nového výsledku kultivace i s ohledem na citlivost konkrétních mikroorganismů na antibiotika. A máte-li pohlavní styk, zvážil bych i přeléčení partnera

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, chci se zeptat na hodnotu AFI 6.2 ve 38+0. Na utz vse v poradku krome teto hodnoty. Bylo mi receno ze miminko je mensi, ale porad jeste v norme. Mam se znepokojovat?
Klara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že se znepokojovat nemusíte. Zvážil bych doplnit kardiotokografický záznam

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore,

je barveni vlasu v tehotenstvi bezpecne? Jsem ve 4. mesici.

Dekuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na konkrétní metodě. Většinou barvení nepřináší riziko.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jsem v 17tt v zahranici a mela jsem podezreni, ze mam zanet. Sla jsem ke gynekolozce, udelala mi stery a cytologii a trochu bolelo, kdyz zavadela zrcadla. Pote se jeste divala na uz, jestli vysetreni neublizilo miminku, to me prekvapilo. Existuje nejaky risk, ze tato vysetreni poskodi plod nebo zpusobi potrat? Predem dekuji za odpoved.
Blanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Běžné gynekologické vyšetření plodu nijak neškodí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den jsem 6 tydnu tehotenstvi srdicko uz tluce jenze jsem mela bolesti a krev tak jsem jela na pohotovost tak rekli ze to vede k potratu tak lezet pak jsem sla ke svemu lekari a ren me rekl ze hrdlo se zacina otvirat je to pry na prirode je tam sance ze bude vse ok dekuji
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Myslím, že šance, že vše dopadne dobře, stále existuje. Na dálku, aniž nález vidím, jsou ale odhady obtížné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, jsem ve 22 tt, pri minulem utz ve 20 tt, mi doktor rekl, ze mam nizko ulozenou placentu. Na zacatku tehotenstvi v 9tt jsem mela slabe krvaceni/ spineni. Pristi tyden bych mela podstoupit cestu letadlem, je nizko ulozena placenta problemem pro tuto cestu?
A.H.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V 22. týdnu je nízko uložená placenta častý nález. Pokud jste již od 9.týdne nekrvácela, je riziko nízké
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, dnes jsem 16+6tt, ve 12 tt jsem absolvovala placeny screening -negat. riziko 1:10500. Minuly tyden jsem byla na krvi ohled triplle testu, dnes volal muj gynekolog, ze celkove screening vysel negativni, ale ze jedna hodnota je vyssi nez ma byt ( muze znazornovat nejakou srdecni vadu ), rikal mi at se nebojim, ze s nejvetsi pravdepodobnosti je vse ok, ale jsem docela vylekana, jsem objednana do Genetu( Praha) na podrobny UTZ ve 20tt ( nekdy v pulce dubna) v rodine nekolik srdecnich vad mame ( prarodice, sestrenice, teta) Jake je riziko? Mam se znepokojovat? Dekuji za Vas nazor.
Market
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tzv. triple test má vysoké procento tzv. falešně pozitivních výsledků. Myslím, že pravděpodobnost nějakého postižení je poměrně nízká

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jsem v 16.týdnu těhotenství a dnes ráno jsem se zapomněla a zvedla jsem v práci dost těžký předmět.Nic mě nebolí,ale leží mi to v hlavě.Poznala bych kdyby se něco stalo ?Kontrolu u gynekologa mám ve čtvrtek,tak doufám,že bude vše v pořádku.
Děkui za odpověď - otázka upravena poradcem
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemusíte se ničeho obávat. Kdyby se něco stalo, měla byste bolesti nebo byste začala krvácet

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den p. Doktore,
Před nedávnem jsem porodila svého prvorozeneho syna. Porod byl dlouhý a celkem komplikovaný. Po samovolnem odtoku plodove vody jsem za 17 hodin porodila. Ke konci porodu mi chlapeček dál nesestupoval porodnima cestama, oddalovaly se mi kontrakce a slably misto toho aby silily a ja mohla rodit.tak mi nakonec porod museli vyvolat oxytocinem - otázka upravena poradcem
iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den p. Doktore,
Před nedávnem jsem porodila sve první dítě.
Porod byl dlouhý a celkem komplikovaný. Po odtoku plod. Vody jsem děťátko na svět přivedla za 17 hodin.
Ke konci porodu mi syn dál nesestupoval a kontrakce slably a oddalovaly se. Proto mi porod vyvolaly oxytocinem. Syn vážil 4010g a 51 cm. Po porodu měl dost sisatou hlavičku jako mimozemstan.vysvětluju si to tím že byl asi na mě dost velký a byl také dlouho v porodnich cestách. Já měla ihned po porodu komplikací a to paravaginalni hematom. Chci se zeptat jestli dítě v důsledku té hlavičky nebude mít nějaké obtíže.dnes je již vše v pořádku a zda se revize parav.hematomu řeší v lokální anestezii. A zda komplikací nešlo předejít třeba cisarskym řezem.
Děkuji mnohokrát
- otázka upravena poradcem
iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Nemyslím, že by syn měl mít nějaké následky. Na další otázky nedokážu odpovědět, protože nevím, jak přesně v konkrétním čase vypadal nález. K císařskému řezu je třeba přistupovat jen z opravdu závažných důvodů. Má totiž násobně více závažných komplikací než porod cestou přirozenou

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, som v 6tt a pred dvoma dňami som mala bolesti v podbrusku ale teraz už dva dní žiadne bolesti nemám. Nekrvacam len mám slabý výtok bolesti v krížoch a v prsiach nevolno mi býva ale bez zvracania. Som prvý krát tehotná a preto sa bojím čí je všetko v poriadku ďakujem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý deň, som v 6tt asi 2 dní dozadu som cítila mierne bolesti v podbrusku a teraz už 2 dni bolesti nemám ale stále ma bolia kríže a prsia. Som prvý krát tehotná a mám obavy čí je všetko v poriadku. Ani som nekrvacala len mám slabé vytoky. Ďakujem
maťa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bolest prsů je v těhotenství běžná. Bolesti v zádech a podbřišku ale ne. Neustanou-li bolesti zad, navštivte gynekologa -nemusí jít o nic nebezpečného, ale je třeba stav prověřit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,je mi 32 mám dvě děti(2007,2010).Se štítnou žlázou jsem se léčila a v těhotenství byla kontrolovaná na endokrinologii.Letos mi ve 20tt odtekla plodová voda,žádné bolesti jsem neměla.Na ultrazvuku mimčo ještě žilo,ale druhý den už ne.Porod musel být vyvolávaný.Na pitvě se nic nenašlo.Vyšetření ve 12tt bylo v pořádku.Jaká je pravděpodobnost ,že se v příštím těhotenství bude vše opakovat?Děkuji za odpověď
Jarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opakování podobného problému považuji za vysoce nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den
Prosim radu jsem na začatku 8 tydne a na kontrolu jdu příšti tyden ..Zjistila jsem že mam rh- a manžel rh ´+ četla jsem ,že muže byt problem??…Již před 3lety jsem mela potrat ,kde byl prazdny váček a me zajíma zda mi tedy tenkrat měli pichnout nejakou tu injekci a nebo ne….Co me muže čekat???dekuji
- otázka upravena poradcem
maja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud se minule nevyvíjel plod, injekční podání anti D IgG nebylo třeba.

Předpokládám, že se nebude dít vůbec nic mimořádného

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Zvysene HCG
Dobry den. Zistili mi ze mam vysoke hcg z krvi.
122761 IU/l korigovany MoM 3,12. Riziko trisomie 21 mam 1:485, riziko spojene s vekom 1:1133. Riziko trisomie 18 mam napisane ze Vypocitane riziko pre trisomiu 18 je < 1:10000, co znamena nizke riziko. Na dalsi tyzden idem na 3D vysetrenia, na odber plodovej vody a budu zistovat ci ma dietatko niejaku vadu. Ale chcem sa opytat ci je to zle .. mam sa obavat niecoho? Dakujem - otázka upravena poradcem
Natalia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

již zodpovězeno

těhotenství
Dobry den. Zistili mi ze mam vysoke hcg z krvi.
122761 IU/l korigovany MoM 3,12. Riziko trisomie 21 mam 1:485, riziko spojene s vekom 1:1133. Riziko trisomie 18 mam napisane ze Vypocitane riziko pre trisomiu 18 je < 1:10000, co znamena nizke riziko. Na dalsi tyzden idem na 3D vysetrenia, na odber plodovej vody a budu zistovat ci ma dietatko niejaku vadu. Ale chcem sa opytat ci je to zle .. mam sa obavat niecoho? Dakujem - otázka upravena poradcem
Natalia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hladiny HCG mají v těhotenství velký rozptyl. Takže riziko nějakého postižení plodu nepovažuji za příliš pravděpodobné- Určitě je ale další pečlivé vyšetření vhodné.

Dovoluji si upozornit na možnost vyšetření z krve matky - test Prenascan. Na rozdíl od odběru plodové vody nemá riziko. Problém je ale v tom, že je drahý a nehradí ho v ČR pojišťovna

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

prosím o radu - jsem ve 2.měsíci těhotenství a zároveň kojím svou 9měsíční dceru. Můj lékař (s celoživotní praxí) mi předepsal na vag.zánět lék Entizol, vag tablety. V příbalové informaci jsem se ale dočetla, že se nesmí v těhotenství ani při kojení užívat. Můj lékař mě přesto ujistil, že při zavádění působí jen lokálně a tudíž je bezpečný. Já z toho mám ale obavy, jaký je Váš názor? Je pro mě Entizol skutečně bezpečný? Moc děkuji. - otázka upravena poradcem
Dita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V prvním trimestru je nejlepší neužívat žádné léky. Vždy je nezbytné zvažovat závažnost problémů a jejich možný negativní vliv na plod oproti rizikům léčby. Osobně bych v prvním trimestru Entizol k léčbě nezvolil. Podle mých znalostí se i z pochvy může částečně vstřebávat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, partner má nyní příušnice, zajímalo by mne, za jak dlouho se mohu pokusit s nim otěhotnět, abychom neriskovali, že nemoc bude mít vliv na zdravý vývin dítěte v případě, že by se nám zadařilo. Může mít tato nemoc vliv na kvalitu spermatu?
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Toto onemocnění může narušit- výjimečně i trvale-  tvorbu spermií.

Doporučuji vyčkat cca 2 měsíce

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
před rokem a půl mi byla odstraněna veliká endometr. cysta. Půl roku na to jsem byla na neúspěšném IVF (nereagovala jsem na léky). Nyní mi z krevních testů potvrdili těhotenství, jsem v 6tt (5+6), otěhotněla jsem spontánně. Chtěla bych se zeptat, zda mi hrozí nějaké větší riziko, ať už potrat nebo jiné zdravotní problémy. Mám totiž stále asi 4cm cystu.
Moc děkuji za Vaši odpověď - otázka upravena poradcem
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, zda cysta neporoste a na tom, zda jde opravdu  o endometriózu.  Ve srovnání s "běžným" těhotenství, je tedy riziko vyšší, byť nikterak dramaticky

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, vím, že je při braní Visanne možnost otěhotnění minimální - ale stále tam je. Kdyby náhodou došlo k otěhotnění, mělo by braní Visanne ještě například několik měsíců než bych zjistila, že jsem těhotná, vliv na plod? Děkuji.
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na tuto otázku musí odpovědět genetik

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den prosím o radu ako sa počita tehotenstvo niesom si ista v ktorom mesiaci som. 26.1.2015 ciklus 40dnovy trvalo 5 dny potom 20.2 som robila test bol negativny v 28.2 som slabo špinila niesom si ista či sa uhniezdovalo 7.3 som dostala menstruaciu no bola dost kratka trvala dva dny 14.3 som robila test bol pozitivny ktory vlastne datum pocitat poradte prosím. Ďakujem
Janka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Datum početí lze odhadnout až na základě UZ vyšetření

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,


Prosím o radu při stanovení data početí dítěte. Moje PM byla cca 4/10/14 - termín porodu je 11/7/15 dle PM a dle UZ 13/7/14. Na prvním screeningu jsem byla 6/1/15 kdy délka těhotenství byla dle UZ CRL stanovena na13+1, CRL 68,4. Další UZ byl 19/2 kdy bylo stáři stanoveno na 19+5. Dne 10/3 jsem byla dle PM 22+3. Můj dotaz je:
1) Kdy došlo pravděpodobně k otěhotně +/- kolik dní, jaká je odchylka? Mě vyšlo někdy kolem 19/10/14, není tedy pravděpodobné otěhotnění před 6/10/14?
2) Jaká je spolehlivost UZ vyšetření a stanovení stáři dle CRL - pokud beru v potaz přístroj (Ge Voluson E8 expert, vizualizace dobrá a dále šikovnost lékaře.


Děkuji Marcela - otázka upravena poradcem
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Spolehlivost stanovení termínu početí je při uvedeném vysoké, odchylka by neměla být více než +-3dny.

Početí bych také odhadoval na +-19.10.  Před 6.10 považuji  otěhotnění za prakticky vyloučené

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,jsem ve 36tt a uz tak tyden me boli leve prso aji prave kdyz si ho prohmatám tak nic necitim o co muže jít? Dekuji za odpoved
bolest prsu
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Může jít o reakci na tvorbu mléka. Určitě ale na to upozorněte při další kontrole v poradně

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, děkuji za odpověď ohledně alkoholu. Chtěla jsem se ještě zeptat, znamená to tedy, že již první týden od oplozující soulože je považován za těhotenství? Co když žena neví, že je těhotná a dozví se to až s vynechanou menstruací? Vím, že žena nemá proč se nějak výrazně opíjet, zvlášť když alespoň tuší, že by mohl být těhotná, ale přeci jen nastane situace, kdy to žena netuší a alkoholu vypije větší než malé množství. Jenom mě děsí představa, že již takto brzo je dítě ohroženo.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

První týden po oplození je již počítán jako 3. týden těhotenství.

Žena samozřejmě v té době neví, že je těhotná. Pokud to ale předpokládá, měla by svou životosprávu upravit.

V prvních týdnech  všechny škodliviny fungují systémem "vše nebo nic" - buď dojde k časnému potratu nebo je vše v pořádku. Pro vznik vrozených vad jsou proto daleko "rizikovější" další týdny, kdy se vyvíjí jednotlivé orgány a hrozí jejich poškození

Vliv alkohlu na těhotenství se dost přeceňuje. Riziko poškození není až tak dramaticky velké jako například u některých léků velké. Muselo by jít o opravdu velký exces.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den chcela by som sa spitat ake caje sa mozu pit na zaciatku tehotenstva dakujem
zoja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji nepít žádné speciální čaje, pouze klasický čaj - a to jen v rozumném množství - raději méně než více

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, v blízké době se budeme s přítelem pokoušet o miminko. Při té příležitosti omezím alkohol, ale chtěla jsem se i tak pro jistotu zeptat, jestli je pravda, že prvních pár týdnů od početí alkohol nevadí (v malém množství samozřejmě), že plod není spojen s matkou. A jak dlouho toto "bezpečné" období trvá - je to do vynechání menstruace? Nerada bych se stresovala proto, že si jednou za čas dopřeju skleničku vína. Děkuji - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plod je od počátku spojen s matkou. Právě první týdny těhotenství jsou z hlediska možného poškození plodu nejrizikovější. Malé množství alkoholu ale není nijak dramaticky nebezpečné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,chtěla bych se zeptat od jakého týdne je rozpoznatelné těhotenství vaginálním ultrazvukem.
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vaginální UZ rozpozná těhotenství cca 3 týdny po početí, tedy na konci 5. týdne

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
chtěla bych Vás požádat o zodpovězení dvou otázek, na které se mi dosud nedostalo odpovědi.
Měla jsem indukovaný porod pro polyhydramnion. Mezi prasknutí plodové vody a porodem uplynulo necelých 6 hodin. Miminko bohužel po porodu nedýchalo 3 min. a muselo být kříšeno a 2 dny trpělo hypoglikemií. Domníváte se, že může souviset indukovaný porod s porodní hypoxií a hypoglykemií?
Můj druhý dotaz se týká porodu placenty. Placenta nechtěla odcházet, když odešla doslova se z ní vylouply dvě krevní sraženiny velikosti švestky. Co to bylo, nemohlo to být nebezpečné?
Předem děkuji za Vaši odpověď. - otázka upravena poradcem
PETRA V.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Teoreticky je souvislost možná, ale příčina může být i zcela jiná

Šlo pravděpodobně opravdu o sraženiny, což je běžné a nejde o nic nebzpečného

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den.Jsem ve 13tt cely den me poboliva v podbrisku,stridave na prave i na leve strane, nekdy i jakoby to jde do boku.Do poradny jdu az za 4 tydny,nevite co to muze znamenat ? Dekuji za odpoved, preji pekny den.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být řada. Nejspíše nejde o nic vážného, ale doporučuji navštívit lékaře  co nejdříve. Jen při vyšetření lze posoudit, o co jde

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer pán doktor. Som v 22 týždni tehotenstva, mám škaredé krčové žily a moj gynekolog mi predpísal Detralex 2x1 a Anopyrin 1 denne. Detralex som užívala celé tehotenstvo aj pri predošlom dieťati, ale Anopyrin až teraz a doma som sa na príbalovom letáku dočítala, že sa v tehotenstve brať nemá, že poškodzuje plod. Chcem sa teda opýtať či tieto dva lieky, ale hlavne Anopyrin možem brať, alebo to može ozaj babatku ublížiť?Ďakujem
Danka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Oba léky, které Vám doporučil Váš lékař, určitě užívejte 

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, je možné otěhotnět při užívání utrogestanu? užívám od 17. dne cyklu, ale menstruace po jeho vysazení už 4 dny nedorazila. Je možné, abych otěhotněla třeba 20. den cyklu a nemusela se o miminko kvůli Utrogestanu bát?
- otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění není při  Utrogestanu časté, ale možné je. Plodu by ic nehrozilo

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den sem v 6 mesici tehotna a zadny lekar me nechce osetrit co mam delat,nevim co se deje s miminkem.dekuji Marketa
marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevím, proč by Vás nikdo nechtěl ošetřit. V krajnosti se můžete obrátit na gynekologickou ambulanci některé nemocnice

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, chtěla jsem se zeptat, jsem ve 20 tydnu těhotenství a na jedné bradavce se mi objevil bílý flicek. Neboli to, nesvedi, je to velké asi 2mm a mirne vystouplé...nevite o co by mohlo jit? Dekuji za odpověď
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít o zaschlé kolostrum neboli mlezivo. Tvorba kolostra je přípravou ke kojení

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den chcem sa spytat ohladom datumu pocatia 14.11.2014 mi vysiel pozityvny tehu test isla som hned na gyndu kde doktor uzv nic nevidel pychol mi vyvolavacku a povedal ze ak nedostanem menzes mam prist o tt na kontrolu 18.11 mi brali krv na hcg bolo 2880 ked som isla na gyn 20.11 uz vydel nieco na uzv uz si nepamatam co mi povedal objednal ma na 2.12.2014 tam mi povedal ze 8mm 6+4 mam nepravidelny cyklus tak podla toho sa riadit nemozem 12.12.2014 15mm7+6 chcem sa spytat ci z tychto udajou som mohla otehotiet pohl.stykom 10.10.2014 alebo na kolko % to mozem vylucit a este 1 otazka je mozne aby vydel dr nieco na uzv uz 3 tt od pohl.styku dakujem
sasa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přibližné datum početí získáte, odečtete-li od 2.12. 4 týdny a 4 dny, tedy 32 dní nebo od 12.12. 5 týdnů a 6 dní, tedy 41 dní. Početí 10.10 je tedy vysoce nepravděpodobné

3 týdny po styku je na UZ maximálně vidět malé projasnění v děloze

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den ráda bych se zeptala zda se může v těhotenství brát Ultra prim (Olej z pupalky dvouleté) děkuji za odpověď
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně podobné doplňky stravy v těhotenství svým pacientkám nedoporučuji

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktor jsem v 17 tt těhotenství. Poslední dobou mám hojný běložlutý mlečný výtok. Chtěla jsem se zeptat, pokud by se jednalo bakteriální vaginozu, jak je to moc ohrožující pro plod. Jdu na kontrolu až za týden. Mám počkat na kontrolu? S pozdravem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hojnější výtok je v těhotenství častý. Příčin může být hodně, bakteriální vaginóza je jen jednou z nich. Riziko pro plod není ani při bakteriální vaginóze velké. Pokud se výtok nebude zhoršovat, týden nejspíše nebude hrát žádnou roli

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den. Jsem v 14+1 tydnu tehotenstvi. Mam uz dve deti a za sebou dva potraty(jeden zamlky a druhy spontanni)..ted vse probiha v poradku,vcetne vsech testu,ustoupily veskere nevolnosti a pripadam si jak netehotna. Je normalni ze v tom tydnu nemam zadne bricho? Ani kdyz si lehnu na zada,nehmatam zvetsenou delohu. Mam mezi kontrolou 5tydnu,tak jsem z toho trosku nervozni. Dekuji za odpoved a preji prijemny den.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to běžné, normální.

Při nejistotě bych ale vždy těhotné pro její uklidnění doporučil UZ vyšetření. Otázkou ale je, zda by ho uhradila pojišťovna

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,mam dotaz.2.4 mam termin porodu a muj dotaz zni zda skodi v poslednim mesici veseni zaclon.Pry se muze miminku omotat pupecni snura.Je to pravda?
dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o pověru 

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, v noci jsem mela silny prujem a neudrzela zadne tekutiny. Teplotu mam 37,2. Na zachode jsem býa 8x a na konci to byla uz jen svetle zuta voda. L pozdnimu obedu jsem mela ravioly, ktere jsem nedojeda, nechutnaly mi. Prujem se objevil asi 5 hodin pote.Jsem ve 21. tydnu.
Nyni se snazim hodne pit. Rano peujem zatim nebyl.
Bojim se, abych neublizila diteti. Listerie by to snad byt dle priznaku nemela..
Dekuji za ujisteni - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobry den, v noci jsem mela silny prujem a neudrzela zadne tekutiny. Teplotu mam 37,2. Na zachode jsem býa 8x a na konci to byla uz jen svetle zuta voda. L pozdnimu obedu jsem mela ravioly, ktere jsem nedojeda, nechutnaly mi. Prujem se objevil asi 5 hodin pote.
Nyni se snazim hodne pit. Rano peujem zatim nebyl.
Bojim se, abych neublizila diteti. Listerie by to snad byt dle priznaku nemela..
Dekuji za ujisteni - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že riziko pro plod je malé. Tipoval bych běžnou dietní chybu. Listerióza je velmi vzácná. Doporučuji užít živočišné uhlí 3x denně 3 tbl a dietu (čaj, piškoty, rýži, případně banán)

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
prosím o radu. Jsem na začátku devátého týdne a už pár dní mě bolí na pravé straně v oblasti podbřišku. Popsala bych to jako pnutí, píchání....někdy mě při špatném pohybu v podbřišku bodne docela dost. Ale povětšinou je to bolest, která se dá ještě docela vydržet. Nekrvácím ani nešpiním. Myslíte, že je to ještě v pořádku nebo to znamená nějakou horší variantu? Je to mé první těhotenství a proto nevím co je ještě normální a co ne.
Děkuji za Vaši odpověď - otázka upravena poradcem
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Pravděpodobně nejde o nic vážného. Ale každopádně bych doporučil kontrolu u lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den chcela by se informovat jsem ve 23+4 tt včera jsem začala jednorázové krvácet dnes už jenom spinim, špinění se objevuje každý týden dnes jsem byla na vyšetření tam příčinu nezjistil placenta na zs 15mm od VB hrdlo 32mm uzavřené. V minulosti jsme porodila ve 36tt mrtve dite a taky sem měla problémy se placentou dnes mi jeste nasli cukr v moci. Jake su šance ze se nebude opakovat neúspěšné donoseni dítět
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den chcela by se informovat jsem ve 23+4 tt včera jsem začala jednorázové krvácet dnes už jenom spinim, špinění se objevuje každý týden dnes jsem byla na vyšetření tam příčinu nezjistil placenta na zs 15mm od VB hrdlo 32mm uzavřené. V minulosti jsme porodila ve 36tt mrtve dite a taky sem měla problémy se placentou dnes mi jeste nasli cukr v moci. Jake su šance ze se nebude opakovat neúspěšné donoseni dítě? Pricina úmrtí se nezistila. Je muj nález z dnešního dne v pořádku? Děkuji za odpověď.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nález je v pořádku. Cukr v moči může být způsoben jen třeba sladkou večeří. Pravděpodobnost donošení zdravého dítěte je vysoká. Váš stav je ale třeba pečlivě sledovat.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, omlouvam se ještě jsem u endokrynologa nebyla jinak bych Vas tím nezatěžovala a ptala se tam.Se sníženou funkcí štítné žlázy mohu normálně donosit zdravé děti? Nebudou mít k vůli tomu nějaké problémy? Děkuji
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Radím otěhotnět, až bude štítná žláza zaléčená

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,kdy a jak poznam prvni pohyby?
liba
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pohyby těhotná žena prostě cítí. Obvykle od cca 20. týdne - někdy o něco dříve, někdy později

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze