Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Od 8.5. do 18.5. je lékař na dovolené, takže nebude odpovídat na vaše dotazy. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
po vyšetření mám ve zprávě napsané:
palp. hrdlo 1,5 cm dlouhé, měkké, uzavřené
Uzv ag- 35 mm, VB ve tvaru T, funell- 0, Vals. neg.
Mohl byste mi prosím vysvětlit, co to znamená.
Není délka děložního hrdla (15 mm) ve 27. týdnu těhotenství příliš krátká? Děkuji mnohokrát za odpověď. - otázka upravena poradcem
Jane Poe
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Délka kanálu hrdla je 35 mm, délka čípku zasahujícího do pochvy 1,5 cm.

Jde o zcela normální nález uzavřeného (vnitřní branka ve tvaru T, bez funnelingu, tedy bez pootevření) děložního čípku.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,
jsem v 12+6tt.Od neděle mám ucpaný nos-rýmu v pondělí mi teplota vyskočila na 37,5.Dnes se drži na 37,2 bez léků.Jen beru na tu rýnu Sterimar.Chtěla jsem se zeptat jestli se mám bát o miminko.V krku mě nebolí nekašlu...děkuji hezký den - otázka upravena poradcem
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obavy o plod nejsou podle mne na místě

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem ve 35tt a před pár dny jsem si prudce sedla na zem a strašně mě zabolelo v podbřišku a od té doby mě to bolí při chůzi a při jakém koliv pohybu kdy namáhám břicho.. je to jako kdybych měla natažený sval nebo tak něco. Může to být něco vážného?
L.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Asi o nic vážného nejde. Na dálku to ale nelze spolehlivě posoudit. Raději proto navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den chtela jsem se zeptat pred tremi dny jsem mela pohlavni styk ale mam jen jeden vejcovod protoze na druhem jsem mela cystu a ten mi pred dvouma rokama odebrali a mam znicenou protrhlou delohu muzu bez obav otehotnet nebo je male riziko otehotneni dekuji
monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odstraněný vejcovod nevidím jako překážku otěhotnění. Bez přesné znalosti nálezu na děloze ale  nemůžu riziko spolehlivě posoudit.  

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem v 10+6 po KET.Na antifisfolipidové protilátky beru anopirin a píchám si Clexane 0,4 prednison 1,2(5) Crinone,Femibion.V Caru mi doporučili brát prednison do 11+0 na imunologii mi pí.doktorka řekla,že ho můžu brát až do 14tt.Tak se chci zeptat zda to tedy mám brát déle nebo podle Vás stačí do toho 11tt? Děkuji mám už nějaké potraty za sebou je mi 30 tohle je mé první ditě tak už se o všem ujišťuji.Hezký den - otázka upravena poradcem
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že užívat do 11+0 stačí. Ale nic se nestane, budete-li užívat déle

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,ráda bych se zeptala na věci které mě v tuto chvíli velmi tíží .zhruba před měsícem a půl jsem měla poslední pohlavní styk. Po dvou týdnech jsem dostala slabší menstruaci která trvala jen 3 dny .po dvou dnech pauzy jsem měla bolesti jak na počátku menst.a následně celomesicni špinění .udělala jsem si těhotenský test 4x a byl pozitivní .dnes je to asi dva týdny a udělala jsem si znovu těhot.test a byl jen velmi až skoro vůbec positivní co to může být .velice dekuji
marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S vysokou pravděpodobností jste těhotná, ale nejedná se nejspíše o těhotenství správně se vyvíjející. Může jít o zamlklý potrat nebo i o těhotenství mimoděložní. Určitě navštivte co nejdříve gynekologa

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Za jak dlouho od styku poznám první příznaky těhotenství . Například když jsem před týdnem měla sex a přítel vyvrcholil mimo a dnes mě bolí ledviny a bolest v podbřišku.
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žena si může všimnout některých příznaků těhotenství po cca týdnu od početí, obvykle je to spíše později. Řada žen ale nepociťuje vůbec nic.

Ani jedna z  Vámi uvedených obtíží není typickým těhotenským příznakem - takže jejich příčina je spíše jinde.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem ve 34tt a někdy mám celý den tlak jakoby v čípku. Je to nepříjemné asi jako kdybych měla špatně zavedený tampon. Na další kontrolu jdu za týden. Je to normální nebo mám jít na kontrolu dřív?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Normální to není. Nemusí jít o nic závažného, ale také se můžejednat o příznak hrozícího předčasného porodu. Doporučuji proto kontrolu co raději dříve

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem 26tt a už asi 2 týdny mě zabolí v oblasti pod pupkem při pohybu jako je otáčení v posteli, vstávání nebo zohýbání. Oblast bolesti není velká, je to asi jako by mi někdo zatlačil prstem do břicha. Je to jakoby namožné svaly, ale v podstatě jen v malé čási břicha. Je to normální?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít opravdu jen o namožení. Možností je ale více -například počínající kýla. Určitě na potíže upozorněte svého gynekologa. Při zhoršení ho navštivte ihned

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
do kolika let věku ženy je možné přirozené otěhotnění, jestliže je žena zdráva a nikdy neužívala antikoncepci.
Děkuji
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to velmi individuální. Po 35. roce plodnost jistě začíná klesat, po 40. roce je početí spíše výjimkou. Osobně neznám případ přirozeného otěhotnění u ženy nad 46 let

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem v 10tt po umělém oplodnění.Píchám si clexane 0,4ml kvůli antifosfolipidovým protilátkám, anopirin 100 1/2prednisonu (5) a femibion,crinone.Nejsem si jistá, ale možná mě začíná poškrábávat v krku.Možná je jen patro podrážděné.Kazdopádně se chci zeptat jestli mohu užít septofor.Popřípadě co mohu na krk vzít.Mnohokrát děkuji - otázka upravena poradcem
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Septofort užít můžete

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem 38. tt a mám potvrzeného streptokoka. MUDr. mi sdělila, že kdyby se začalo cokoli dít (začínal by porod) musím okamžitě co nejdříve do porodnice. Je to opravdu nutné tak spěchat? A taky jestli je nutné nechat si podat ATB, když na západě už se to nepraktikuje a spíše se pak více sleduje miminko. Přece pořád se mluví o tom, jak není vhodné dávat ATB preventivně, navíc když procento nákazy je nízké. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji dodržet doporučení Vaší lékařky, především, když Vám odteče plodová voda. Pozitivita streptokoka neznamená nutně podání antibiotik. Pouze se nasazují dříve. Myslím, že standardní postu v ČR je ten nejlepší. Riziko infekce novorozence sice není vysoké, ale pokud k ní dojde, může to být opravdu závažný stav s komplikovanou léčbou

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den Pane doktore, začínám 23tt těhotenství a už třetí den mě bolí pod levým žebrem po celem boku, při hlubokm nádechu to vždy zabolí a v noci mi to nedalo spát. Je to tím, jak vše roste a roztahuje se? Mohu si od toho nějak pomoci? Děkuji za odpověď, přeji hezký den
Elen
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bez možnosti vyšetření je obtížné posoudit, o co jde. Může jít o banalitu - třeba zvýšenou plynatost. Může ale jít i o něco závažnějšího. Navštivte proto lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň pán doktor,
prosím Vás, keď je žena absolvuje operáciu pri konečníku (takých výrastkov), ale jazva smeruje pozdĺžne smerom ku vagíne, cca 2-3cm dlhé stehy, ako to je potom pri pôrode? Moja obvodná doktorka mi povedala, že ma pri pôrode môže celú potrhať až po konečník, lebo predsa to už nebude moja koža tam. Moja otázka je teda, či má nejaký vplyv na "roztrhanie" pri pôrode jazva v týchto miestach, alebo to prebieha rovnako ako by tam jazva nebola?
Ešte by ma zaujímalo Vaše odporúčanie, po akej dobe je "vhodné" otehotnieť po tomto zákroku?
Ďakujem vopred za odpoveď. Pekný deň prajem. - otázka upravena poradcem
Peťka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na rozsahu jizvy a průběhu hojení. Jizva již nikdy nebude stejně pružná jako původní kožní kryt, nemusí to ale nic zásadního na rozsahu porodního poranění změnit. Je to obtížné odhadnout.

I kdyby ale došlo k většímu poranění při porodu (někdy k němu dojde, aniž byl před tím v této oblasti proveden jakýkoli zákrok), ošetření nebývá komplikované a hojení je obvykle velmi rychlé a bezproblémové.

Otěhotnět můžete podle mého názoru již nyní

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
Ráda bych se chtěla zeptat na otázku.
Může se na začátku těhotenství pít káva a kolik?
Dřív jsem pila za den 2 kávy. - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

2 kávy denně na počátku těhotenství nevadí. O moc více nedoporučuji. A je také lepší, je-li káva spíše slabší než silná.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň ešte raz, čo to znamená v malom množstve (spiritus) asi každý deň nie však?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Mám na mysli ošetření malého kousku kůže (několik cm čtverečních) maximálně 1x denně

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den mozem v tehotenstve pouzivat spiritus dilutus na dezinfekciu koze? Dakujem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V malém množství ano

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, mám dotaz, dnes je to 12 dní co jsem podstoupila amniocentézu, jsem ve 20tt. Zajímalo by mě, jestli už mohu provozovat pohlavní styk, případně jiné metody, na odběru nám řekli že žádný styk ale už neřekli jak dlouho to máme dodržet. Předem děkuji za odpověď.
Dagmar
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Měla byste být zkontrolována lékařem včetně UZ a další omezení by se měla odvíjet od nálezu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore,

dnes jsem byla na gynekologické prohlídce a jsem ve 39 týdnu těhotenství. Bohužel jsem si nevšimla, že na vyšetřovacím lůžku zůstaly mokré fleky po předchozí pacientce, takže mi došlo, že lékař neposunul papír, který je na lůžku a já si na to přímo lehla. Nevím nyní co mám dělat, jsem naprosto vystresovaná a bojím se, abych se díky tomu něčím nenakazila a hlavně o malé. Jenže nyní již je asi na jakékoliv vyšetření pozdě, když za týden mám rodit a než se něco projeví, tak by to také trvalo delší dobu, je to tak? Co mi prosím radíte? Mám si někde nechat odebrat krev nebo co dělat? Děkuji Vám. J. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Buďte v klidu. Je to sice nepříjemné a nemělo by se to stát, ale nebezpečí jakékoli nákazy  je zcela minimální

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň.
Budem písať laicky, nie som odborník.
Som tehotná. Už jedno trojročné dieťa mám.
Niekedy okolo 15-16 tt sa mi podľa lekárov stala rarita, začal mi vypadávať krčok. Predpokladám, že je to prolaps. Predtým som žiadne problémy nemala, stalo sa to náhle, po tom ako som bola na veľkej potrebe.
Upokojilo sa to oddychom, ležaním, nohami vyloženými, magnéziom, ale keďže mám aj inkompetenciu krčka maternice, nevyhla som sa v cca 24 tt serklaži.
Momentálne som v 39 tt, steh je už odstránený a mňa zaujíma.
Aká je pravdepodobnosť, že si pri pôrode vytlačím maternicu? Resp. po pôrode, resp. aspoň časť? Čo s tým? Hrozí mi niečo počas spontánneho pôrodu? Či mám ísť radšej rodiť sekciou? Aká operácia ma po pôrode čaká? Máte s tým nejakú skúsenosť? Stretli ste sa s prolapsom u tehotnej? Aká je možnosť mať ešte jedno dieťa?
Ďakujem pekne za odpoveď. - otázka upravena poradcem
mirka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S prolapsem u těhotné jsem se nesetkal.

Doporučuji důvěřovat lékařům v porodnici, že zvolí pro Vás nejlepší řešení.

Je možné, že po porodu se stav upraví. Pokud ne, existuje řada operací, které stav vyřeší - bude záležet na aktuálním nálezu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den paní doktorko,
chtěla bych se zeptat jak moc je pravděpodobné splést si příznaky těhotenství s nějakou gynekologickou nemocí, je to vůbec možné? Podle údajů, které zde na stránkách uvádíte, jsem nejspíš těhotná (test to zatím neprokázal, jsem týden před očekávanou menstruací), ale mám obavy aby to nebylo něco jiného.
Můžete mi prosím odpovědět. Děkuji. - otázka upravena poradcem
nikoletta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Většina potíží spojených s těhotenstvím může mít i jinou příčinu - například nevolnost v onemocnění zažívacího traktu, bolesti prsů mohou být spojeny s premenstruačním syndromem, častější močení s infekcí močových cest, aj. Neuvádíte, jaké máte příznaky. Takže odpověď je obtížná.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, chcela by som sa opytat aka je sanca ze moje tehotenstvo bude ok. Mala by som byt v 8 tyzdni. 8.3.2016 som bola ma sone kde mi potvrdili folikul a ovulacia sa mala dostavit o 2-3 dni, tj 11.3. a ja si myslim ze som ju citila. Presne pred tyzdnom som bola na sono kde bolo vidno akciu sediecka a velkost plodu bola 6tt+6. Dnes som bola opat na sono a plod vobec nenarastol, lekar sa vyjadril ze vyzera to ze srdiecko bije ale ze velkost sa vobec nezmenila. Kedze zo sona viem aj pribliznu ovulaciu vylucujem ze by som otehotnela o dva tyzdne neskor. Dnes by som teda mala byt 8+3 ale plod vyzera na 6+4 a od minuleho tyzdna nenarastol. Aka je sanca ze sa vyvinie? Dakujem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rozpor mezi tím, že je viditelná srdeční akce a plod neroste je zarážející. Pokud vyloučím chybu při posledním UZ vyšetření, prognózu nevidím příznivě. Ale aniž nález přímo vidím, je těžké se vyjadřovat.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, chtěla bych vědět, jestli je vše v pořádku. Jsem ve 13.tt a v noci jsem se probudila a musela opět na wc (to je normální), ale cítila jsem v břiše zběsilý tlukot a byla jsem lehce zmatená a slabá, myslím, že jsem se lehce klepala a až po několika minutách se tlukot i třes zklidnil, když jsem si lehla. Stalo se to již 2x, bylo to takový divný panický stav. Děkuji za odpověď.
Mia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na dálku příliš neporadím. Nejde o typické potíže. Doporučuji návštěvu u gynekologa, případně u praktického lékaře, možná u psychologa či psychiatra

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň,

a mohlo by ste mi vysvetliť ten princíp vše nebo nic to znamená, že ak by došlo k poškodeniu, tak pri najbližšej mestruáciu by v podstate tehotenstvo ukončilo, alebo ako prebehne to nič . - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vše by proběhlo jako běžná, v některých případech možná o něco silnější, menstruace

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jestli mohu předejít tomu, aby se mi narodilo velké miminko. Těhotná jsem potřetí a při každém těhotenství jsem trpěla do 3. měsíce hyperemesis gravidarum (+ i nějaké další komplikace). Obě děti se narodily v termínu. První lehce přes 3 kg, druhé 3 800g a všichni se velmi divili, že bylo miminko tak veliké. Nyní jsem 22tt, odhad váhy ve 20 tt bylo 345g (první 301, druhé 332). Pohyby cítím silně již dlouho a již teď jen kousek pod žebry. Mám obavy, aby dítko nebylo moc veliké, ale nevím, jestli tomu mohu předejít? snažím se jíst normálně vyváženě, pohybu mám kolem dvou malých dětí a domku dost.
Děkuji za odpověď,
Zuzana - otázka upravena poradcem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Velikost narozeného dítěte nemůžete podle mých znalostí a zkušeností nijak zásadněji ovlivnit. Snad jen nejezte v druhé polovině těhotenství žádné vitaminové doplňky stravy.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den este raz, uviedli ste ze plod je krvi matky vyzivovani az po zahniezdeni, to znamena ze v podstate dovtedy ak zena vypije alkohol samozrejme.nie vela ale v zmysle ze nevie o tehotenstve alebo berie nejake lieky tak nedojde k poskodeniu, v podstate sa to teda k plodu nedostane, resp. Bud sa nezahniezdni a ak sa zahniezdni je poriadku spravne tomu rozumiem?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Máte pravdu i nemáte. Škodlivina může proniknout k plodu i jinak než krví matky - například ozáření. Obecně je to ale tak, že v prvních dnes po početí platí "všechno nebo nic" Tedy buď je zásah škodlivinou tak výrazný, že se plod vůbec dále nevyvíjí, nebo je vše v pořádku

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, je mi 39 let, jsem bezdětná. Prosím o informaci, jaké jsou šance na těhotenství a jaká rizika jsou v tomto věku s těhotenstvím spojena.. Menstruace je pravidelná, antikoncepci neberu. Děkuji za odpověď
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Šance na otěhotnění je stále reálná, byť určitě nižší než například v 35 letech. Jste-li celkově zdráva, jsou rizika pro Vás minimální. Pro plod se každým rokem nad 35 let  zvyšuje riziko chromozomálně podmíněných vrozených  vad. Ty ale dokážeme prakticky vždy včas odhalit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chcem sa opýtať od kedy je plod vyživovaný krvou matky? Je to hned po oplodnení alebo až po zahniezdení. Jedlivé literatúry uvadzajú odlišne fakty. Ďakujem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krví matky je plod vyživován až po nidaci (=zahnízdění).

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně užívání Anopyrinu 100 mg v těhotenství. Při první Screeningu ve 12tt mi bylo napsáno do výsledku zprávy toto- vyšší riziko preeklampsie a IUGR indikuje medikaci Asporin 100mg denně do 36. týdne, není-li kontraindikace. Zhruba od toho 12tt ten Anopyrin tedy beru denně 1tbl. Ale včera jsem četla příbalový leták a píše se tam že nesmí být podáván ve třetím trimestru. Jsem ve 29tt a stále ho beru. Věřím že můj doktor ví proč ho beru stále i dál, ale zajímal by mě Váš názor. Nevím jestli to nezkonzultovat se svým doktorem znovu abych měla jistotu že užívání i dále v takovém týdnu těhotenství nebude mít nějaká negativní vliv na plod a mám se držet zpávy z prvního screeningu a brát Anopyrin až do toho 36 tt. Děkuji.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych doporučil užívat až do 36. týdne

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň,

aké je riziko pre plod ak som na konci druhého/začiatku 3.týždna po menštruácii užívala 5 dní antibiotika. O 2 týždne nato som zistila, že som tehotná. Môžu poškodiť plod antibiotiká v takom skoro štádiu? Ďakujem - otázka upravena poradcem
Timea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V takto časném stadiu funguje mechanismus "vše nebo nic". Buď je  škodlivina tak silná, že se těhotenství vůbec nevyvíjí, nebo je vše v pořádku

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
ZDRAVIM MAM DOTAZ UZ DRUHY DEN MAM TUPOU BOLEST V PODBRISKU JAKO PRI MS JSEM V 37tt A NEVIM JESTLY JET DO PORODNICE NEBO JE TO NORMALNI DEKUJU
LORITA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít jen o projev vstupování hlavičky do pánve. Příčina ale může být i jiná, třeba i závažnější. Bez vyšetření to nelze posoudit. Každopádně doporučuji navštívit lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň. Rada by som sa opýtať. Minulý rok sme prišli o bábo v 20 tt bol umelo vyvolaný pôrod. a ešte pred týmto tehotenstvom som mávala pravidelne pms a do vtedy nič. vôbec necítim, že príde ms, no a teraz som si robila test je to len 4 den meškania ale testy sú pozitívne ale ja vôbec necítim, žiadne krče, nemám ani tlaky a nebolia ma ani prsia tak ako to bolo pri prvom tehu. môže to mať spojenie s tým, že už nemám pms, alebo tehotenstvo neprebieha dobre?? lebo vtedy som cítila aj uhniezdenie aj ako sa maternica roztahuje a teraz nič. dakujem za odpoveď
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Každé těhotenství je jiné. Fakt, že nemáte obtíže, vůbec nic neznamená. Šance, že vše je v pořádku, je zcela reálná.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se zeptat na Váš názor ohledně používání přístroje angelsounds v těhotenství - jsem ve 14 tt, o miminko jsme se snažili téměř 3 roky a nyní, když jsem těhotná, přepadne mě občas strach, zda je vše v pořádku (od začátku jsem netrpěla žádnými klasickými příznaky,takže jediné,co mi miminko připomíná je chybějící ms a kontroly v poradně..).Pořídila jsem si proto tento přístroj a od 12 tt srdíčko miminka vždy najdu, ale bojím se, abych mu neublížila vlněním, které přístroj vysílá - nikde jsem nenašla názor odborníka na toto téma.
A dále bych se chtěla zeptat - nyní ve 14 tt jsem chytla virozu, již třetí den ležím, dbám na přísun tekutin a vitamínů,teplotu mám jen zvýšenou (do 37,5), léky žádné neberu - může má nemoc nějak ublížit miminku?
Předem moc děkuji za odpověď a přeji hezký den, Marie - otázka upravena poradcem
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud přístroj používáte jen po omezený čas, tedy jen cca 10-20 sec za den,  plodu podle mne nic nehrozí

Pokud jde o virózu, záleží na jejím typu. Ve většině případů plod není ohrožen

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
prosím, jaký máte názor na dojíždění do práce v těhotenství - děnně dojíždím cca 60 km autobusem po dálnici. Jsem v 12 tt těhotenství. Může to "natřásání" způsobit nějáké potíže? Mně či plodu?
Děkuji. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Probíhá-li těhotenství bez komplikací, nemyslím, že by dojíždění vadilo

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, má nejaký vplyv na dieta lokálna anestéza Supr. Lidoc pri ošetrení zubov v 1.trimestri? Ďakujem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý deň, ešte sa chcem poradiť, či sa môže používať v tehotenstve pri ošetrení zubov lokálna anestézia konkrétne Supr. Lidoc (tak to mám na bločku neviem čo presne ta skratka znamená) ďakujem a môže sa v prípade potreby použiť aj viackrát ak je potrebné ošetriť viac zubov. Ďakujem za odpoveď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jste stomatologa informovala o tom, že jste těhotná, doporučuji věřit jeho volbě lokálního anestetika.

Ani opakované ošetření chrupu nevadí. Naopak - dlouhodobý problém by mohl těhotenství ohrožovat. Proto jsou návštěvy zubaře v těhotenství doporučeny

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
DObrý den pane doktore, chtěla jsem se vas zeptat. jsem v 8 týdnu tehotenstvi a vzhledem k tomu,ze jezdim na gastro kontroly, tak mi brali krev.(jen kontroly, podezreni na crohna, ale byl vyloučen), z výsledku krve mi vyšel horší draslík, myslím,že hladina 3,7 a už dobrý je 3,8. Dneska si tam jedu pro recept a budu uzivat draslík v tabletách. CHci se zeptat, zda nedostatek drasliku v tehle fazi těhotenstvi nemuze ohrozit plod..??moc dekuji
andy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde  opravdu jen o minimální snížení a plodu podle ne nic nehrozí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,pane doktore.Je možné určit termínové rozmezí, kdy došlo k oplodnění?Poslední menses 17.5.,trvala 4 dny,spíš slabé krvácení. Jinak menstruace pravidelna po 28 dnech.19.6. dle utz asi 4 týdny těhotná, 3.7. Utz 7+1 a 12.8. dle screeningu 13+4,tTP 13.2.,v tento den jsem porodila.Děkuji.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vycházel bych z měření plodu při prvotrimestrálním screeningu. Pravděpodobné datum početí vypočtete tak, že od data screeningového UZ, tedy od 12.8., odečtete 11 týdnů a 4 dny.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, chcem sa opýtať mala som zápal močového mechúra (brala som antibiotika - Ciprofloxacin) v tomto čase sme mali s manželom nechranený pohlavný styk (asi deň dva pred koncom antibiotík, antibiotika som brala 5 dni ). Momentálne som v 5 tt je možné že antibiotika alebo zápalnejako ublíži bábetku, a rovnako nakolko som nevedela ze som tehotná som cca pred týždnom bola na RTG zuba. Aké su mozne riziká. Ďakujem za odpoveď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zánět sám o sobě problémem není. Léčba a RTG potenciálně ano. Riziko pro plod ale podle mne není nijak dramatické, leč přesně ho může určit jen genetik.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem v 9tt.Minulý týden na kontrole mi pan doktor změnil léky z utrogestanu na crinone 8% z důvodů,že utrogestan je na nějakou dobu pozastaven.Trochu mě změna léků vyvedla z míry jelikož mám za sebou potrat v 7tt bez plodu,12tt a mezi tím mimoděložní těhu.Pravděpodobně z důvodu zjištěných antifosfolipidových protilátek.Nicméně lékařům věřím a věřím tím,že náhrada je vyhovující a nic se nepřihodí kvůli této změně.Beru i prednison 1\2tablety (5).Chci se zeptat jestli prednison a hlavně crinone mohu vysadit v 11+0 jak mám doporučeno.Jen mám potřebu znát i Váš názor.Mám již ze všeho po zkušenostech obavy.Mám obavy kvůli prvnímu potratu který proběhl 11+3 jestli je doba vysazení 11+0 dostatečná.Děkuju mnohokrát za cenné rady. Hezký den - otázka upravena poradcem
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Crinone je plnohodnotnou náhradou Utrogestanu.

V 11+0 můžete podle mého názoru léčbu ukončit. Máte-li ale obavy, určitě se nic nestane, budete-li užívat do 12+0

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, nyní jsem 20+6 tt, na prvotrimestrálním screeningu NT 2,5 /dle lékaře spíš méně/, ale aby uměle nezkresloval výsledek, napsal 2,5mm. Celkový výsledek screeningu negativní. Přesto jsem podstoupila Harmony test, který potvrdil negativní výsledek. Nyní po kontrole ve 21. týdnu, dle lékaře vše v pořádku, ale pozastavil se nad velikostní nostní kůstky /cca 4 mm/. Teď mi to leží v hlavě, jsem hodně vystrašená. Mohla bych znát Váš názor.?Děkuji za odpověď
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nespecializuji se na UZ diagnostiku, takže se nemohu zodpovědně vyjádřit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, je- li možné přibližně určit, v jakém rozmezí (kdy) asi došlo k oplození, za situace, že jsem první den posledních měsíčků měla 12.2.2016, jsem tedy v 10. tt, (9+3). Za odpověď děkuji - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při počítání od menses jste opravdu v 10. týdnu (9+3). K oplození obvykle dochází 13.-14.den cyklu, tedy cca 25.2. Stanovit přesněji datum početí lze na základě UZ vyšetření na konci 1. trimestru.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, prosím o radu. Končím 17. týden těhotenství, ale šíleně mě trápí alergie na kvetoucí stromy a trávy. Je nějaký prášek, který si mohu vzít? Doma máme Zyrtec a Analergin, ale nejsem si jistá, jestli je mohu brát. Velice děkuji, Veronika
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Poraďte se s alergologem. Určitě doporučí vhodnou, co nejméně potenciálně škodlivou, léčbu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla se zeptat jaké jsou první z příznaků těhotenství a kdy se většinou dostaví??(kromě zpozdění menstruace)....předem děkuji za vaši odpověď.
lll
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mezi časné příznaky těhotenství patří: zvětšení prsů, jejich větší citlivost, citlivost bradavek, častější močení, změna chutí, jiné vnímání vůní a pachů, aj. Mohou se objevit cca týden po početí. Objevit se ale vůbec nemusí. A naopak - mohou mít i jinou příčinu než těhotenství

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat a poprosit o radu, jak léčit v těhotenství alfty na rtu? jsem ve 27tt a nevím co je v těhotentví doporučeno a co se smí použít k léčbě aft. Jinak mi mimo těhu docela pomáhalo použít Alpu, docela rychle jsem se aftu poté zbavila. Mohu mimo jiných přípravku Alpu na tzv. vypálení používat i v těhotenství? A ještě by mě zajímalo, mohou být Afty nějaký špatný vliv na správný průběh celého těhotenství a celkově vliv na miminko? Děkuji, přeji hezký den.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Alpu užít podle mne v malých dávkách místně můžete. Plodu by nemělo nic hrozit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer pane doktore, chci Vás poprosit o radu. Jsem ve 33 týdnu těhotenství. Celé těhotenství probíhalo v celku v pořádku, ale asi cca od 6 měsíce mám problémy s tuhnutím břicha. Paní doktorka mi předepsala hořčík, ten už ale nepomáhá. Beru 3 tabletky denně, břicho mi v podstatě tuhne celý den, v noci mě bolesti břicha také budí.. Za poslední týden se mi dvakrát stalo, že jsem šla v obchodě a udělalo se mi zle, chytly mě ledviny, nohy, ztuhlo mi celé břicho, bylo mi na omdlení a musela jsem se přidržet, abych se udržela na nohou. Tyhle stavy trvaly pár minut a pak přestaly. Dnes jsem zjistila, že mě bolí nad pupíkem, když přejedu prstem, jak kdybych tam měla modřinu, kterou tam ale nemám. Chci se zeptat, zda je to ke konci těhotenství normální nebo mám navštívit svojí doktorku? Čekám první dítě a mám strach, zda je vše v pořádku. Ještě bych chtěla dodat, že moje mamka měla oba dva porody rizikové, proto mám taky větší strach a radši si vše hlídám a nebo se spíš snažím. Děkuji Vám za odpověď a radu.
Ali
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vaše obtíže jsou nejsou úplně typické. Více kontrakcí se v posledních týdnech těhotenství sice objevuje, ale další popisované potíže již ne. Možná jen vše více "prožíváte", možná ale opravdu není něco v pořádku Proto určitě doporučuji návštěvu gynekologa.

Pokud jde o užívání hořčíku, možná je dávka 3 tbl nízká - záleží na tom, jaký konkrétně přípravek užíváte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, rada by som sa opytala ci je podla vas bezpecne uzivat v siedmom tyzdni tehotenstva Gynazol krem?

dakujem
Evger
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Pokud je to jen trochu možné, v prvním trimestru nedoporučuji aplikaci žádného léku. Máte-li obtíže a jsou spolehlivě jako jejich příčina prokázány kvasinky, Gynazol lze užít a riziko není vysoké

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, začínám 27tt a slyšela jsem že je dobré nějakou dobu před porodem jíst lněné semínko je to pravda? Pokud ano, v jakém množství a od kterého týdne těhotenství ho začít jíst? Mám doma již nadrcené lněné semínko, které je prý možné přidávat do pomazánek, jogurtů.... ale nevím jestli není ještě brzo ho jíst a tak by mě zajímalo jestli je na tom co pravdy. Děkuji.
Elena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Toto doporučení jsem nikdy neslyšel

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,
jsem v 6+3tt.Mam nasazeny utrogestan 2-2-2.Je možné,že jsem vzala o davku víc 2-2-2-2.Nebyla jsem si jista jestli jsem si v poledne brala.Může to uškodit? Děkuju hezký den - otázka upravena poradcem
andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zcela jistě to nevadí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
ještě doplňující otázka Femibion a cerutin(ascorutin)dohromady nevadí? Děkuji - otázka upravena poradcem
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno



mobilní verze