Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Od 8.5. do 18.5. je lékař na dovolené, takže nebude odpovídat na vaše dotazy. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
dobry den,pan doktor.Som v tretom trimestri a velmi ma boli zub ,myslite ze sa moze trhat zub ? Dakujem ...
- otázka upravena poradcem
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O způsobu ošetření rozhodne zubař. Pokud je třeba zub vytrhnout, je to i v těhotenství možné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,
co znamena Coombsov test. Po prepusteni z porodnice som mala v prepustacej sprave Coombsov test pozitivny.
dakujem - otázka upravena poradcem
Karina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o test na zjištění protilátek

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, končím 36tt. Objevila se mi po těle nepříjemná vyrážka svědivá. Šla jsem s tím na kožní a tam mi řekli že jde o kopřivku a předepsali mi Dithiaden 3x denně 1tbl. ráno, odpoledne, večer. Prý pokud se to do pondělí nezlepší, mám přijít. Chtěla bych se zeptat četla jsem že by se Dithiaden neměl užívat v těhu. Když ho mám ale předepsaný mohu jej tedy brát beze strachu na vliv těhotenství když jde ještě ke všemu o 3tbl. denně? Ptala jsem se v lékárně, a normálně by mi prý měla stačit i jedna, také vzhledem k těhotenství. Jinak je to druhý den co jsem byla na kožním a kromě trichu zlepšení svědivosti žádný rozdíl necítím. ty červené pupínky( skvrny) mám docela dost rozsáhlé nejvíc na rukou. Nemohla bych si pomoci sama i jinak než jenom s předepsaným Dithiadenem? Nějaké mazání, cokoliv? Děkuji.
- otázka upravena poradcem
Elena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych se řídil se doporučením dermatologa

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Zdravim,
muze byt pri urceni delky tehotenstvi dle CRL rozdil o 4 tydny? To znamena, kdyz UZV ukazal ze jsem dle CRL v 12+4tt, je mozne ze jsme v skutencnosti uz 3 tydny tehotna, jen je plod malinky? - otázka upravena poradcem
Stefanie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

To není možné. Stáří plodu velmi přesně odpovídá CRL.

MUDr. Jan Šulc


těhotenství
Dobrý den, je vhodné v těhotenství jít na sono prsů? Jsem po umělém oplodnění, za 2 roky léčby jsem prošla několik cyklů umělého oplodnění a ráda bych věděla že je vše v pořádku,když jsem užívala spousty léků. děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Sono prsů v těhotenství podle mne nemá  význam

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor v posledných dňoch som mala problémy zdravotne aj psychické poprosím ešte to neviem na 100 percent ci som tehotná velmi potom s manželom rútime ale problem je ten ze som si niečo vypila aj fajčila ak by sa jednalo o tehotenstvo bude to mat nejako vplyv na babetko uz v Tom nepokracujem dakujem
Pietra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Alkohol, nešlo-li opravdu o extrém, plodu neuškodil. Ani kouření by nemělo mít negativní dopad, pokud jste již přestala

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pan doktor beriem dufaston prvý mesiac koli spinenie na úpravu taktiež sa pokúšame s manželom o druhé babetko lenže menzes mal prísť 9.6.2016 a zatiaľ nič mala som ho stále pravidelne len som medzi cyklom špinila mam bolesti pŕs a v podbrušku može sa oneskorit ze beriem lieky? Mali sme styk aj počas ovulácie . Taktiež sa chcem poradiť ci možem navštevovať fitnes totiž teraz som začala koli nadváhe ,može sa cvičiť aj začiatkom tehotenstva? Alebo je to riziko potratu.dakujem pekne
Jusepa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přiměřená fyzická aktivita je možná i na počátku těhotenství.

Duphaston by neměl vést k opoždění menses - tedy, pokud jste ho vysadila

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den mam otazku mam30 rokou v 19tych som mala 2 sekcie rok a pol po sebe pri druhej sekcii mi sa mi na maternici urobila trhlina no pri operacii mi pan doktor poprešival najprv mi odporučal sterilizaciu neskor len antikoncepciu na ktorej som ostala doteraz no z odstupom 10 rokou rozmyšlam o dietati chcela by som vediet vaš nazor na moj stav ci je možne mat ešte jedno dieta či nieje maternica dost slaba alebo sa obnovila ci potrebujem nejake vyšetrenia dakujem vam za odpoved
zuzik
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Stav dělohy lze do jisté míry posoudit UZ vyšetřením.

Rizik dalšího těhotenství ale určitě nelze podceňovat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Ahojte pred pár dňami som zistila ze som tehotná (6tt) ??neplánovali sme, cca pred mesiacom som sa liečila atb lebo mi v Ba gyn. zistili ureu a mykoplazmu len neviem ci sa to uz vyliecilo.?? K svojmu gyn. idem az v utorok. Aký je postup ak bude ster pozitívny pri tehotenstve ? Ďakujem ?? - otázka upravena poradcem
Kristína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jednoznačně stanovený postup není. Osobně bych nejspíše doporučil přeléčení ale až po skončení prvního trimestru.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore,
prosim o radu. Dnes jsem zjistila, ze jsem tehotna, cca v 7. tydnu. Pred 5 dny jsem byla s dcerou na RTG hlavy, pri rtg dcera lezela, ja ji drzela za hrudnik a mela ochrannou vestu. Snimky byly provedeny 2. Hrozi roziko pro plod a jak velke? Pri mych poruchach cyklu jsem necekala, ze jsem tehotna, je to prekvapeni. Dekuji za odpoved. - otázka upravena poradcem
DITA D.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nedokážu riziko posoudit. Může tak učinit jen genetik a bylo by vhodné vědět, jaké dávky záření byly užity. Také záleží na tom, jak přesně bylo Vaše tělo vykryto.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem těhotná 36tt. Doteď jsem byla na nemocenské s omezenými vycházkami. Momentálně už jsem na mateřské dovolené. Tím pádem mi vycházky zkončili a teď již nejsem vázana omezeným pohybem? chápu to dobře je to tak u MD? Děkuji
Dara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na MD již nejste žádným omezením vázána

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Mohla jsem otehotnet 30.06., kdyz sem porodila 19.4?
dekuji
Kiara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství trvá v případě donošeného plodu od početí 38 týdnů +- 2 týdny. Výpočet nechám na Vás

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, vyšel mi pozitivní triple test riziko trisomie 21 1:147. Ve výsledcích je napsáno, že nález může být způsoben i nižším než zadaným týdnem těhotenství. Na odběr jsem šla v 15+3. Stáří bylo určeno doktorem podle UZ, ale neodpovídá datum menstruace, rozdíl je o 6 dní, budu-li počítat nejdřívější datum početí tak o 3 dny. Mohl by být výsledek jiný, kdyby byl plod mladší cca o 3-6 dní? Hodnoty AFP 0,71, uEE3 0,61, hCG 1,60. Můj lékař mi kontrolní UZ neudělal a poslal mě na genetiku. Děkuju za odpověď.
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tento test již řadu let neužíváme pro jeho velmi častou falešnou pozitivitu. Takže spolehlivě odpovědět nedokážu. Domnívám se ale, že několik uváděných několik dní nehraje až tak zásadní roli.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, prosím o radu - měsíc jsem brala 3x denně Aescin Teva a nyní jsem zjistila, že jsem těhotná. Nemůže být plod poškozen? Mám jít na přerušení?
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že riziko pro plod není až tak  dramatické. Spolehlivě se může ale vyjádřit jen genetik

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem v 10 týdnu těhotenství, chtěla bych se zeptat jestli si mohu nechat nabarvit a zesvětlit vlasy - peroxid atd. může to nějak ublížit plodu? Děkuji za odpověd. - otázka upravena poradcem
Julie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přímo peroxid nedoporučuji. U jiných barev na vlasy  je třeba prostudovat návod,  případně se prát výrobce. Obvykle je jejich užití možné, lépe ale až po skončeném 12. týdnu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
trápí mě bolesti v podbříšku. Jsem podruhé těhotná, poprvé to však nedopadlo - v prosinci 2015 mi bylo zjištěno zamlklé těhotenství. Letos na konci března se nám podařilo znovu otěhotnět, nyní jsem 9+2 a od počátku těhotenství mě sem tam - někdy více, někdy méně - trápí bolesti břicha. Gynekologovi jsem se svěřila, napsal preventivně (již od zjištění těhotenství) Duphaston 1-0-1, nasadil mi Magnosolv a ještě beru Femibion 1. Občas i přes to přese všechno mě ale bolí podbřišek - nejdřív jako při menstruaci, potom ale i silné dloubání nebo píchání na jedné či druhé straně podbřišku. Pokaždé mě to hrozně vyleká, poněvadž i při tom nevydařeném těhotenství jsem bolesti podbřišku měla. Ultrazvuk mám od zjištění těhotenství každých 14 dní, ale i tak jsou to muka, protože bolest se stále vrací. Může to znamenat, že něco není v pořádku, že nám opět hrozí zamlklé těhotenství nebo dokonce potrat? Za odpověď moc děkuji! - otázka upravena poradcem
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Často se v prvním trimestru bolestivý tlak v podbřišku jako před menses. Souvisí to s růstem dělohy a nejde o nic nebezpečného. Zda jde o něco vážnějšího na dálku nemohu posoudit. Nepřijde mi to ale, jsou-li opakované UZ v pořádku, příliš pravděpodobné.

Svou roli může hrát i  Vaše psychika. Zkuste se uvolnit, nemyslet na to, zde se těhotenství správně vyvíjí, méně se sledujte.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem těhotná 30 tt a dnes se mi stalo, že se mi náhle udělalo neskutečně nevolno, ihned jsem se posadila, ale pocit na omdlení a zároveň nevolnost se prudce stupňovaly. Naštěstí mi příbuzní pomohli dojít k lehátku a donesli vodu, takže jsem nezkolabovala. Tato příhoda v podobném vydání asi již po čtvrté, dnes to bylo nejhorší. Je to v těhotenství normální, nebo to mám nějak řešit? Krevní tlak mívám v normě, občas trochu nižší, ale ne moc, glykemie byla také v pořádku.
děkuji. - otázka upravena poradcem
Majka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o náhlou změnu krevního tlaku. K tomu jsou některé těhotné náchylné. Prevencí může být pravidelný dostatečný přísun tekutin a včas zaujmout sníženou polohu - tedy sednout si nebo i si lehnout.

Určitě na to při návštěvě v poradně upozorněte svého lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor,moze sa v 25tyzdni tehotenstva trhat zub ?
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zub se v těhotenství vytrhnout může. Zubaře upozorněte, že jste těhotná

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,chcela by som sa opytat,ci vobec mozem uvazovat o dovolenke pri mori,ak by som bola 29 a 30tt, cesta autom do Chorvatska asi 11hod.s prestavkam, tehotenstvo je zatial bezproblemove..dakujem za odpoved
katika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde až tak o  cestu samotnou, ale o riziko předčasného porodu kdykoli po dobu dovolené. Péče o případně nezralého novorozence není hrazeno z běžného pojištění a cena může dosáhnout mnoha set tisíc korun. Pravděpodobnost předčasného porodu sice není vysoká, jde max. o několik procent, ale následky jsou pak hrozivé. Takže pokud dovolená v zahraničí, doporučuji  až od 33. týdne dále

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
různé

Dobrý deň,
môže trvať tehotenstvo 294 dní od oplodnenia po pôrod, bez toho, že k oplodeniu nedošlo počas menštruácie. Podľa lekára som rodila v 39 týždni.

ďakujem
- otázka upravena poradcem - otázka upravena poradcem
jozefina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství  trvá od početí průměrně 266 dní. 294 dní považuji proto za  nepravděpodobně dlouhou dobu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, zdá se mi, že je něco se mnou špatně. stav: běžná menstruace 5.-8.5. (průměrná doba cyklu 26 dní), v době možné ovulace nechráněný styk (chtěný), 24.,25.5. (tj. 19.,20. den cyklu) špinění, 26.5.proveden těhotenský test - pozitivní, od 27.5. (22. den cyklu) krvácení (silnější, s kusy sliznice, bez bolesti břicha), dnes tj. 30.5. (25. den cyklu) proveden další těhotenský test - pozitivní (čárka silnější než předchozí test). Krvácení slábne. Prosím o informaci, jak se dále zachovat? Co by to mohlo být? Je možné krvácení/menstruace v těhotenství? Děkuji za odpověď.
- otázka upravena poradcem
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krvácení v těhotenství signalizuje, že něco neprobíhá tak, jak má. Příčin může být více - hrozící potrat, mimoděložní těhotenství, aj. Určitě navštivte co nejdříve gynekologa

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, momentalne som v 30 tt. V kultivacii mi druhykrat po sebe vysla bakteria e coli, lekar mi preto predpisal antibiotika Zinnat a cipky Betadine. V pribalovom letaku je ale pisane, ze sa nemaju uzivat od druheho trimestra. Nemozem tym teda nejak ohrozit babatko? Mam po nom doobedu silnejsie vytoky a dnes v noci aj tmavo oranzovy. Zrejme rozpusteny cipok. Je to v poriadku? Vopred dakujem za odpoved.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobý den.

Betadine je možné v těhotenství užívat, ovšem jen v závažných případech. O tom, zda je tato léčba nezbytná, musí rozhodnout Váš gynekolog

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, chtela by jsem se zeptat zda muze deloha postavena ve stredni poloze az RVF zpusobovat problem s otehotnenim? A mela bych jeste jeden dotaz zda antidepresiva Cipralex se mohou uzivat i v tehotenstvi 1-0-0? Moc dekuji za odpoved
Nela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobý den.

Uložení dělohy nehraje při otěhotnění zásadnější roli

Pokud jde o deprese, poraďte se s Vaším psychiatrem, co můžete od těhotenství očekávat a jaké léky užívat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, gynekolog mi predpisal Fluomizin. Som v 39 tt, otvorena na 3 prsty. V pribalovom letaku je napisane, ze sa nema pouzivat 12 hod pred porodom, aby novorodenec nebol vystaveny latke dequalinium chloride. Ja vsak mozem porodit uz kedykolvek... Mam ho aj napriek tomu uzivat? Preco je tato latka nebezpecna pre novorodenca?
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neznám důvod, proč Vám lékař předepsal právě tento lék. 

Porod v 39. týdnu není sice vyloučený, ale není ani příliš pravděpodobný.

V čem přesně je tato látka potenciálně pro novorozence nebezpečná, nevím

Doporučuji zeptat se lékaře, zda není jiná možnost léčby. Pokud není, lék užijte - přínos pak jistě převáží možná rizika.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem 25 tt a synovi dnes potvrdili infekční mononukleózu. Chtěla jsem se zeptat, co mám dělat? Může to nějak ohrozit miminko, kdybych ji dostala také?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Lída
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Synovci se raději vyhýbejte. Riziko pro plod je ale podle mne velmi malé

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat. Jsem ve 33tt a můj gynekolog mi zjistil nedostatek železa a nasadil mi Tardyferon Fol 1-0-0. Zapomněla jsem se nějak zeptat nato, jak ho užívat. Bere se nalačno? Také se zmínil o tom že bych ho neměla brát ve stejnou dobu jako Magnosolv který piji ráno během jídla. A proto by mě zajímalo jaká je nejlepší doba mezi uživáním těchto léků. Je možnost magnosolv popíjet během dne nebo třeba vypít sklenici před spaním abych ráno mohla užít ten Tardyferon Fol? Mimo jiné užívám na lačno ráno také půl hoďky před jídlem Euthyrox 75. Děkuji.
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přesné informace, jak tyto přípravky užívat, najdete na příbalových letáčcích

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem v 13+4tt.Mám za sebou dvě zamlklé těhotenství a jedno mimoděložní.Zjištěny antifosfolipidový syndrom pícham si clexane 0,4.S jedním vejcovodem jsem mohla otěhotnět přirozeně ale pul roku jsem ovulovala na straně kde vejcovod nemám a proto jsme se rozhodli jit do umělého oplodnění.Na mimko čekame třetím rokem.Povedlo se po KET.Chtěla bych de zeptat zda s touto diagnozou něco brání pohlavnímu styku.Mnohokrát děkuji hezký den ...
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Probíhá-li vše bez komplikací, pohlavní styk nevidím jako problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jestli je místo OGGT provést jiné vyšetření, např. glykemický profil? Jsem 26 tt a jsem těhotná potřetí, v obou předchozích těhotenství jsem toto vyšetření snášela velice špatně (zvracení a kolaps - 10 minut před koncem, takže výsledky se počítaly).
Gynekoložka mi řekla, že glykemický profil nemá vůbec smysl, buď OGGT, nebo nic. Výsledky glykemie prý byly v 11 tt v pořádku, tak prý toto vyšetření podstoupit nemusím. DM ale máme v rodině a pro jistotu bych se nějak vyšetřit nechala, jen si nevím rady(je mi 31 let).
Děkuji za odpověď.
Erika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

OGTT nelze úplně něčím jiným nahradit. Pokud by nebylo možné tento test podstoupit, doporučil bych glykemický profil.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den moze sa pouzivat tee three mast na kozu v tehotenstve? DAKUJEM
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O vedlejších účincích této masti nemám dost informací

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
ráda bych se Vás zeptala zda je možné, aby po potratu padaly vlasy v souvislosti s proběhlou hormonální změnou. Zároveň se chci optat zda se mohou v těhotenství brát pivovarské kvasnice ve formě tablet?
Děkuji za odpovědi - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zvýšené vypadávání vlasů může souviset s hormonálními změnami po potratu. Příčin ale může být více.

Kvasnice podle mne lze užívat i v těhotenství

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
na první těhotenské prohlídce v 6tt (6+3) mi dělali orientační vyšetření moči s výsledkem: cukr ++++, bílkoviny ++, nitrity ++, krev neg.
Test na diabetes vyšel negativní. (V prvím těhotenství jsem měla gestační diabetes). O co by se mohlo jednat? Chodím častěji na toaletu což je prý na začáktu těhotenství normální. Paní doktorka mi řekla, že pokud nemám žádné potíže, test mi zopakují při další návštěvě a pokud se výsledek bude opakovat pošlou moč na rozbor. Děkuji za odpověď.
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčinou pozitivitu cukru může být například sladká večeře. Nález bílkoviny pak může souviset s nesprávným sběrem moče - vždy mělo jít o střední proud moče po omytí rodidel

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, beru Formilid a Entizol na eradikaci H. Pylori. Momentálně ale nemohu vyloučit rané těhotenství. Těhotenský test mohu ale provést až 29.5. (za 7 dnů) kdy je termín dalších menses. Léky bych měla dobrat za 4 dny. Může to být pro potencionální těhotenství nebezpečné?
Děkuji za odpověď.
Monika - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko pro plod považuji za velmi malé.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore mám dotaz je mi 21 let s přítelem sme spolu 6 let uz asi půl roku se snažíme o miminko ale pořád nic takže se chci zeptat kdy je nejvhodnější mít pohlavní styk a něco co pomáhá otěhotnět nějaké vitamíny nebo něco takového děkuji za odpověď.
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pohlavní styk je nejvhodnější před a při ovulaci. Ovulaci zjistíte pomocí ovulačních testů nebo měřením bazální teploty

Doporučuji užívat některý multivitamin pro ženy, které plánují otěhotnění -poradí v lékaárně

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den. Mam otazecku 17.10 byl 1pohlavni styk a Od 12-17-11 dalsi pohlavni styk 2.12 jsem se dozvedela Ze jsem tehotna na ultrazvuku jen cerny flek Bez embrya a 9.12 se objevuje na ultrazvuku krouzek v deloze. Otazka je z ktereho styku jsem otehotnela. Jsou to dva muzi.dekuji
Sandra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud se těhotenství dále nevyvíjí, je odhad početí velmi obtížný

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dibry den, na dotaz "Dobry den, mam trimesicniho syna, ktereho plne kojim. Beru antikoncepci azalia, MS jsem jeste nemela. Jen jsem asi 2-3 dny trochu spinila (zhruba pred mesicem) od te doby nic. V utery jsem mela nechraneny pohlavni atyk a ve ctvrtek pote jsem si zapomnela vzit prasek. Predtim jsem brala bez chyb (resp.minimalne 12 prasku predtim jsem si vzala spravne). Myslite si, ze je moznost otehotneni? Dekuji" jste napsal, ze tehotenstvi neni zcela vyloucene. Chtela bych se zeptat, zda by tehotensky test 14dni od styku spolehlive prokazal, ci vyvratil pripadne tehotenstvi? Dekuji :) - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

14 dní po styku by pozitivní těhotenský test měl spolehlivě těhotenství potvrdit, negativní výsledek vyvrátit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jde na základě těhotenského testu zjistit klesající Hcg (slabší proužek oproti dřívějšímu testování)? Jsem po IVF, potvrzena již srdeční akce v 6tt, nyní však ze dne na den opadly veškeré těhotenské příznaky, tak se obávám ZT. Již jednou jsem toto zažila. Na kontrolu jdu až za týden. díky za názor
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Z intenzity zbarvení čárky gravitestu z moče je obtížné cokoli usuzovat - záleží na mnoha faktorech, jako např. na koncentraci moče, atd. Nejlepším řešením je požádat o UZ vyšetření

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
po vyšetření mám ve zprávě napsané:
palp. hrdlo 1,5 cm dlouhé, měkké, uzavřené
Uzv ag- 35 mm, VB ve tvaru T, funell- 0, Vals. neg.
Mohl byste mi prosím vysvětlit, co to znamená.
Není délka děložního hrdla (15 mm) ve 27. týdnu těhotenství příliš krátká? Děkuji mnohokrát za odpověď. - otázka upravena poradcem
Jane Poe
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Délka kanálu hrdla je 35 mm, délka čípku zasahujícího do pochvy 1,5 cm.

Jde o zcela normální nález uzavřeného (vnitřní branka ve tvaru T, bez funnelingu, tedy bez pootevření) děložního čípku.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,
jsem v 12+6tt.Od neděle mám ucpaný nos-rýmu v pondělí mi teplota vyskočila na 37,5.Dnes se drži na 37,2 bez léků.Jen beru na tu rýnu Sterimar.Chtěla jsem se zeptat jestli se mám bát o miminko.V krku mě nebolí nekašlu...děkuji hezký den - otázka upravena poradcem
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obavy o plod nejsou podle mne na místě

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem ve 35tt a před pár dny jsem si prudce sedla na zem a strašně mě zabolelo v podbřišku a od té doby mě to bolí při chůzi a při jakém koliv pohybu kdy namáhám břicho.. je to jako kdybych měla natažený sval nebo tak něco. Může to být něco vážného?
L.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Asi o nic vážného nejde. Na dálku to ale nelze spolehlivě posoudit. Raději proto navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den chtela jsem se zeptat pred tremi dny jsem mela pohlavni styk ale mam jen jeden vejcovod protoze na druhem jsem mela cystu a ten mi pred dvouma rokama odebrali a mam znicenou protrhlou delohu muzu bez obav otehotnet nebo je male riziko otehotneni dekuji
monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odstraněný vejcovod nevidím jako překážku otěhotnění. Bez přesné znalosti nálezu na děloze ale  nemůžu riziko spolehlivě posoudit.  

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem v 10+6 po KET.Na antifisfolipidové protilátky beru anopirin a píchám si Clexane 0,4 prednison 1,2(5) Crinone,Femibion.V Caru mi doporučili brát prednison do 11+0 na imunologii mi pí.doktorka řekla,že ho můžu brát až do 14tt.Tak se chci zeptat zda to tedy mám brát déle nebo podle Vás stačí do toho 11tt? Děkuji mám už nějaké potraty za sebou je mi 30 tohle je mé první ditě tak už se o všem ujišťuji.Hezký den - otázka upravena poradcem
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že užívat do 11+0 stačí. Ale nic se nestane, budete-li užívat déle

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,ráda bych se zeptala na věci které mě v tuto chvíli velmi tíží .zhruba před měsícem a půl jsem měla poslední pohlavní styk. Po dvou týdnech jsem dostala slabší menstruaci která trvala jen 3 dny .po dvou dnech pauzy jsem měla bolesti jak na počátku menst.a následně celomesicni špinění .udělala jsem si těhotenský test 4x a byl pozitivní .dnes je to asi dva týdny a udělala jsem si znovu těhot.test a byl jen velmi až skoro vůbec positivní co to může být .velice dekuji
marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S vysokou pravděpodobností jste těhotná, ale nejedná se nejspíše o těhotenství správně se vyvíjející. Může jít o zamlklý potrat nebo i o těhotenství mimoděložní. Určitě navštivte co nejdříve gynekologa

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Za jak dlouho od styku poznám první příznaky těhotenství . Například když jsem před týdnem měla sex a přítel vyvrcholil mimo a dnes mě bolí ledviny a bolest v podbřišku.
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žena si může všimnout některých příznaků těhotenství po cca týdnu od početí, obvykle je to spíše později. Řada žen ale nepociťuje vůbec nic.

Ani jedna z  Vámi uvedených obtíží není typickým těhotenským příznakem - takže jejich příčina je spíše jinde.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem ve 34tt a někdy mám celý den tlak jakoby v čípku. Je to nepříjemné asi jako kdybych měla špatně zavedený tampon. Na další kontrolu jdu za týden. Je to normální nebo mám jít na kontrolu dřív?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Normální to není. Nemusí jít o nic závažného, ale také se můžejednat o příznak hrozícího předčasného porodu. Doporučuji proto kontrolu co raději dříve

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem 26tt a už asi 2 týdny mě zabolí v oblasti pod pupkem při pohybu jako je otáčení v posteli, vstávání nebo zohýbání. Oblast bolesti není velká, je to asi jako by mi někdo zatlačil prstem do břicha. Je to jakoby namožné svaly, ale v podstatě jen v malé čási břicha. Je to normální?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít opravdu jen o namožení. Možností je ale více -například počínající kýla. Určitě na potíže upozorněte svého gynekologa. Při zhoršení ho navštivte ihned

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
do kolika let věku ženy je možné přirozené otěhotnění, jestliže je žena zdráva a nikdy neužívala antikoncepci.
Děkuji
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to velmi individuální. Po 35. roce plodnost jistě začíná klesat, po 40. roce je početí spíše výjimkou. Osobně neznám případ přirozeného otěhotnění u ženy nad 46 let

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem v 10tt po umělém oplodnění.Píchám si clexane 0,4ml kvůli antifosfolipidovým protilátkám, anopirin 100 1/2prednisonu (5) a femibion,crinone.Nejsem si jistá, ale možná mě začíná poškrábávat v krku.Možná je jen patro podrážděné.Kazdopádně se chci zeptat jestli mohu užít septofor.Popřípadě co mohu na krk vzít.Mnohokrát děkuji - otázka upravena poradcem
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Septofort užít můžete

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem 38. tt a mám potvrzeného streptokoka. MUDr. mi sdělila, že kdyby se začalo cokoli dít (začínal by porod) musím okamžitě co nejdříve do porodnice. Je to opravdu nutné tak spěchat? A taky jestli je nutné nechat si podat ATB, když na západě už se to nepraktikuje a spíše se pak více sleduje miminko. Přece pořád se mluví o tom, jak není vhodné dávat ATB preventivně, navíc když procento nákazy je nízké. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji dodržet doporučení Vaší lékařky, především, když Vám odteče plodová voda. Pozitivita streptokoka neznamená nutně podání antibiotik. Pouze se nasazují dříve. Myslím, že standardní postu v ČR je ten nejlepší. Riziko infekce novorozence sice není vysoké, ale pokud k ní dojde, může to být opravdu závažný stav s komplikovanou léčbou

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den Pane doktore, začínám 23tt těhotenství a už třetí den mě bolí pod levým žebrem po celem boku, při hlubokm nádechu to vždy zabolí a v noci mi to nedalo spát. Je to tím, jak vše roste a roztahuje se? Mohu si od toho nějak pomoci? Děkuji za odpověď, přeji hezký den
Elen
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bez možnosti vyšetření je obtížné posoudit, o co jde. Může jít o banalitu - třeba zvýšenou plynatost. Může ale jít i o něco závažnějšího. Navštivte proto lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň pán doktor,
prosím Vás, keď je žena absolvuje operáciu pri konečníku (takých výrastkov), ale jazva smeruje pozdĺžne smerom ku vagíne, cca 2-3cm dlhé stehy, ako to je potom pri pôrode? Moja obvodná doktorka mi povedala, že ma pri pôrode môže celú potrhať až po konečník, lebo predsa to už nebude moja koža tam. Moja otázka je teda, či má nejaký vplyv na "roztrhanie" pri pôrode jazva v týchto miestach, alebo to prebieha rovnako ako by tam jazva nebola?
Ešte by ma zaujímalo Vaše odporúčanie, po akej dobe je "vhodné" otehotnieť po tomto zákroku?
Ďakujem vopred za odpoveď. Pekný deň prajem. - otázka upravena poradcem
Peťka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na rozsahu jizvy a průběhu hojení. Jizva již nikdy nebude stejně pružná jako původní kožní kryt, nemusí to ale nic zásadního na rozsahu porodního poranění změnit. Je to obtížné odhadnout.

I kdyby ale došlo k většímu poranění při porodu (někdy k němu dojde, aniž byl před tím v této oblasti proveden jakýkoli zákrok), ošetření nebývá komplikované a hojení je obvykle velmi rychlé a bezproblémové.

Otěhotnět můžete podle mého názoru již nyní

MUDr. Jan Šulc




mobilní verze