Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobrý večer pane doktore,
ještě bych se chtěla zeptat ohledně poslechu srdíčka Angelsoundem. Jak přibližně srdíčko zní? Slyším vždy rychlý "klapot" (přibližně jako když jede vlak). Může to být srdíčko? Po stranách v tříslech slyším spíše takové vlnění (jako když fouká vítr) nevím, k čemu to přirovnat. Myslím, že by mnoho maminek uvítalo, když byste poradil, jaký zvuk mají přibližně hledat. Slyšela jsem, že lze slyšet také pupečník. Jsem z toho zmatená. Děkuji. - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Agelsounds není naslouchátko. Jde o UZ přístroj, který pracuje na základě Doplerova jevu. Zjednodušeně se dá říci, že převádí detekci pohybu na zvukový vjem. Neslyšíte tedy přímo zvuk, který vydává srdíčko. Činnost srdce byste měla vnímat jako víceméně pravidelné tepání s frekvencí cca 110-150/minutu. Pupečník je "slyšet" podobně. V tříslech pravděpodobně "nasloucháte" pohybu krve ve Vašich tepnách.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň! S mojím priateľom sa trochu hadame ide o to že môj priatel priateľ pracuje na Cypre v januári som ho bola navštíviť aby som bola presná od 12-16teho.V tych dňoch sme mali nechraneny pohlav.vstyk brala som antikoncepciu ale tu som pri mojej smole niekde stratila a tak pocas tej mojej tzv.dovolenky nebrala nic.Hned 17.Januára som dostala menstruaciu a ako pri kazdej som pockala 8dni a zacala som znovu brať antiku ..lenže vo februári 5-teho som dostala znovu menstruaciu,a tak som sa zlakla a išla k mojej gynekologicke ktorej som to odpovedala a pozerala ma len rucne a povedala ze nevypada aby som bola tehotna ..ale uz potom som menstruaciu nedostala .V marci ked mi bolo cudne som isla k Dobrý deň! S mojím priateľom sa trochu hadame ide o to že môj priatel priateľ pracuje na Cypre v januári som ho bola navštíviť aby som bola presná od 12-16teho.V tych dňoch sme mali nechraneny pohlav.vstyk brala som antikoncepciu ale tu som pri mojej smole niekde stratila a tak pocas tej mojej tzv.dovolenky nebrala nic.Hned 17.Januára som dostala menstruaciu a ako pri kazdej som pockala 8dni a zacala som znovu brať antiku ..lenže vo februári 5-teho som dostala znovu menstruaciu,a tak som sa zlakla a išla k mojej gynekologicke ktorej som to povedala a pozerala ma len rucne a povedala ze nevypada aby som bola tehotna.V marci som znovu isla za mojím priateľom ale už mi začalo byt čudné a manstruacia mi neprišla a tak sme zašli k doktorovi ktory mi robil vnútorné sono a povedal že som 7tt tehotna ..A tu začali nepokoje a podozrievať mojho nepriateľa ci je vlastne jeho pretože ako sa snažím to vysvetlit jenoducho výpočet nam nevychadza a nedokazem mu vysvetliť ako je to mozne .A preto by som chcela vediet váš nazor teraz som v 37tt.Mohla som otehotniet v januári?
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Řekl lékař, že jste v 7. týdnu nebo, že jste 7 týdnů těhotná? V tom je rozdíl 2 týdnů.Pokud lékař stanovil stáří těhotenství na 7. týden, k početí došlo 5 týdnů před tím. Pokud stanovil, že jste 7 týdnů těhotná, k početí došlo 7 týdnů před tím.Také jde o to, kdy v březnu byl UZ proveden

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem 25.tt a právě mi byla zjištěna zhoršená funkce štítné žlázy - TSH 4,3 + FT4 10. Bohužel v prvních týdnech těhotenství, kdy je to nejdůležitější, mi nikdo nic nezjišťoval.. hrozím se toho, co to mělo za následek pro plod... četla jsem o kreténismu a špatném vývoji mozku... mám za sebou screening v 1. i 2. trimestru vše OK.. šlo by na nich něco poznat? vývoj plodu od začátku těhotenství sedí přesně na týdny... mám strach, vím, že se již nic dělat nedá... jak velký dopad by snížená funkce štítné žlázy v prvních měsících mohl mít na malé? Děkuji.
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že se nejedná o nijak dramatickou poruchu funkce štítné žlázy a riziko postižení plodu je podle mne nízké.

UZ by pravděpodobně ale špatný vývoj mozku neodhalil

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den četla jsem zde dotazy týkající se Angesloundu a poslouchání srdíčka. Chtěla bych se zeptat, zda je normální ve 2 trimestru, když občas poslouchám, že někdy najdu srdíčko kousek vpravo dole a někdy kousek vlevo dole. Miminko se v děloze otáčí? Děkuji Vám pane doktore.
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to nic neobvyklého, plod opravdu může měnit svou polohu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor som na začiatku tehotenstva o týžden idem ná sono dnes som sa dozvedela z vytetov synčeka ze ma salmonelózu priebeh nieje az taký závažný dostal len probiotiká chcem sa opýtať ja ako tehotná je pre mna a babetko riziko? Alebo mam ísť čím skor ku gynekológovi a povedať mu to ja som zatiaľ v poriadku dakujem pekne myslim k lekárke ohľadom nejakých vyšetrení alebo setrov ci nám nič nehrozí
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko pro Vás a pro plod není vysoké. Určitě ale udělejte maximum pro to, abyste se nenakazila. K lékaři akutně, nemáte-li potíže, nemusíte. Určitě ho ale o tom při další návštěvě informujte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Děkuji pane doktore za odpověď na angelsounds. Můžu se zeptat, čím by ohrozilo miminko delší poslouchání? Neříkám, že bych poslouchala 10 minut, ale cca 2 minuty asi určitě. Přístroj vysílá tak silné utz. vlny? Myslela jsem, že je bezpečný. Nicméně raději poslouchání na jistou dobu nechám. Děkuji Vám za odpověď
- otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přístroj vysílá UZ vlny sice s nízkou energií, ale čím déle posloucháte, tím je vyzářené energie více. Asi ani delší poslouchání plod nepoškodí, ale považuji to za zbytečné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, začínám 33tt, zatím jsem přibrala jen 4 kg, bříško mám celkem velké a mám dost vystouplý pupík. Na dotyk je hodně citlivý a při pohybu cítím jak se mi napíná kůže. Může se stát, že by pupík nevydržel tlak a popraskal? Uprostřed je zbarven do červena, předpokládám, že je to prokrvením. Na kontrole jsem byla minulý týden, ale zapomněla jsem se o tom zmínit. Jedná se o druhé těhotenství. Děkuji za odpověď. Hezký den
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pupík prasknout nemůže. Teoreticky se může vytvořit pupeční kýla, ale i to je poměrně vzácné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
může se Angelsounds používat 1 krát denně (např. vždy ráno), již týden takto poslouchám. A hrozí něco, pokud se používá i 2 krát denně? děkuji - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud přístroj užíváte po krátkou dobu - 10-15 vteřin - plodu nic nehrozí, i když posloucháte 2xdenně

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, mám za sebou 3x císařský řez ( 2010, 2013, 2015), poslední císařský řez byl proveden měsíc před termínem kvůli bolestem podbřišku a velmi tenkému dolnímu segmentu. Chtěla bych se zeptat, zda je možné ještě otěhotnět, či nikoliv. Můj lékař mi řekl, že pokud otěhotním, tak umřu, právě kvůli třem císařským řezům a možnému prasknutí dělohy. Antikoncepční pilulky nedoporučil - kvůli obezitě, já osobně nechci tělísko. Doporučil mi sterilizaci, kterou by mi měla údajně hradit pojišťovna. Je mi 31let, 3děti. Opravdu je další těhotenství takové velké riziko? Také by jste mi doporučil sterilizaci? Děkuji za informaci.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Další otěhotnění také považuji za extrémní riziko. Ohrožovala byste nejen sebe, ale i plod -děloha může prasknout kdykoli a novorozenec může být nezralostí těžce poškozený

Sterilizace je rozumným řešením. Osobně bych ale možná neviděl hormonální antikoncepci jako až takový problém. Nemám ale o Vašem celkovém zdravotním stavu dost informací. A hlavně sterilizace je  spolehlivější antikoncepcí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
děkuji za odpověď týkající se zvýšeného tepu. Před těhotenstvím jsem měla tep kolem 70, nyní kolem 95, často se mi tep zvýší ve stresových situacích (v práci, při námaze atd), poté se začnu obávat, abych tím nějak neublížila miminku a tep se ze strachu ještě zvýší. Může vysoký tep ohrozit miminko? Když se zvýší tep, má jej vysoký i plod? a Může to způsobit ZT či potrat? Děkuji Vám - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Již jsem Vám odpovídal a doporučil postup.

Pokud jde o tepovou frekvenci plodu, ta s mateřskou přímo nesouvisí.

ZT nebo potrat vyšší tepová frekvence sama o sobě nezpůsobí. Spíše jde o možné problémy v druhém a třetím trimestru, případně při porodu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
chtěla bych se zeptat, zda se může v těhotenství jíst kari koření? Případně co by mohla konzumace většího množství způsobit? Děkuji - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemyslím, že byste se v této oblasti musela nějak výrazně omezovat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,ráda bych se zeptala,zda se můžeme pokoušet o miminko,když trpím obezitou. Meŕím 174cm a vážím 120 kg a nedaří se mi dlouhodobe zhubnout...dekuji - otázka upravena poradcem
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokoušet se můžete, ale pravděpodobnost, že se Vám podaří otěhotnět, je dosti snížená. Doporučuji obrátit se na některou poradnu pro léčbu obezity

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
můžu se zeptat co způsobuje v těhotenství zvýšení srdečního tepu? Během těhotenství se mi stává často, že si i v klidu naměřím tep 95. V práci a mírné námaze jej mám i vyšší - není to nebezpečné pro plod? Jinak žádné obtíže nemám, jen se rychle zadýchám a cítím bušení srdce. Děkuji Vám
- otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O něco rychlejší srdeční akcie je v těhotenství běžná. Způsobuje ji zmnožení krve. Té je v těhotenství výrazně více než mimo graviditu. Srdce pak  musí více pracovat.

Výrazné zvýšení srdeční frekvence ale může být známkou chudokrevnosti nebo i jiného problému. Neuvádíte, jak rychlou jste akci měla před těhotenstvím. Jde-li o zvýšení o více než 20%, upozorněte na to svého gynekologa, případně se obraťte na praktického lékaře.
MUDr Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor ak žena začiatkom tehotenstva špiní nie stále semtam berie určite lieky nato duphaston ascorutin písala som Vám a vy ste odpísal ze vetsinou spinenie spôsobuje narušenie medzi plodom a placentu ? To znamená deloha? Co to znamená pan doktor ? Možem prísť o dieta? Dakujem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Psal jsem "narušení kontaktu mezi dělohou a plodem". Placenta se v časném těhotenství teprve vytváří. Přesný popis by byl "narušení kontaktu mezi trofoblastem, což je část zárodku zodpovídající za výživu plodu, a dělohou".

Pravděpodobně vše dopadne dobře. Ale stále jde o rizikový stav a potrat není vyloučen

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, mám na Vás otázku ohledně těhotenství. Je možné aby plod, který podle paní doktorky je mrtvý, dál rostl? Čeká mě revize a podle kontrol plod stále roste, ale pomalu. Kontroly mám po týdnu, první týden naměřila paní doktorka 7,5 mm o týden pozdějí 1,2 cm, a o další týden 1,6 cm, je to normální aby plod pořád rostl? Nechci ukončit těhotenství když si nejsem jistá na 100%. Děkuji za odpověď
Lucie V.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odumřelý plod obvykle dále neroste. Teoreticky je možné mírné zvětšení plodu jeho prosáknutím, to ale není růst. Živý plod roste velmi rychle. Pozor - nezaměňovat růst plodu a růst plodového váčku - ten je i při odumřelém plodu poměrně častým jevem.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor poprosím o radu som na začiatku tehotenstva plod je uložený správne ale aj napriek tomu som začala sem tam špiniť znamená to len ak sa utriem raz dva krát denne nie stále , hematóm pani doktorka vylúčila dostala som ascorutin a duphaston 3krat denne tabletky vraj spinenie je časté u žien.o dva týždne idem na sono zatiaľ mam užívať tabletky.odkial žena krváca. je to vsetko spôsobene hormónmi mam strach.vravela ze sa mam šetriť a ze to bude v poriadku.mam doma malé dieta ktoré malo virózu može mne ako matke nejako ublížiť alebo dieťatku ? Dakujem vracanie a hnačky
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zdrojem krvácení je obvykle narušení kontakt mezi dělohou a plodem. Hematom při tom nemusí být patrný.

Tělesné šetření i doporučenou léčbu považuji za správné.

Většina viróz matku ani její plod neohrožuje. Neplatí to ale na 100%

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
prosím Vás, jsem těhotná a poslední dobou se mi často stává, že si ve spánku přímo zalehnu ruku a poté ji ještě nějakou chvíli necítím, nemůže to nějak ohrozit těhotenství, třeba narušit krevní oběh? Omlouvám se za možná zbytečně hloupou otázku, ale člověk je ze všeho vystrašený a nechce nic pokazit. Děkuji - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o běžnou situaci v těhotenství i mimo něj. Plodu nic nehrozí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,chtěla bych se zeptat jestli vadí užívání mastičky (ručně dělaná v lékárně) s obsahem dexamethazonu v případě, že bych otěhotněla. Kožní lékařka tvrdí, že ne, že ji užívám jen na malou plochu - mezi dvěma prsty na ruce. Děkuji.
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemyslím, že by to nějak vadilo

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den, je mi 39 let, v 23. tydnu tehotenstvi jsem podstoupila indukovany porod z duvodu prokazani cysticke fibrozy u plodu. bylo to me prvni tehotenstvi. rada bych se zeptala, kdy mohu znovu otehotnet,. V IVF centru, (kde uvazujeme podstoupit preimplementacni geneticke vysetreni, protoze pravdepodobnost stejneho postizeni je stale 25%) , nam doporucili zacit se stimulaci az v unoru (porod byl 24.10) a prenosem embria v breznu. rada bych veci uspisila, jak vzhledem k psychice tak vzhledem k veku. porod byl bez kyretaze. povazujete za rozumne podstoupit stimulaci ci zkusit prirozenou cestou jiz v lednu nebo dokonce v prosinci? je mozne nejak zjistit pripravenost jak delohy ci delozniho hrdla napr. gyn. vysetrenim (vyrozumela jsem, ze toto je limitni faktor pro uspesne tehotentvi)? tehotenstvi bylo absolutne bez problemu, otehotnela jsem po druhy mesic spontanne pri podavani injekce na vyvolani ovulace. velmi dekuji za odpoved.
Jana Strakova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po indukovaném potratu (porodu?) v 23. týdnu doporučuji před dalším početím pauzu 2-3 měsíce. Do úvahy tedy podle mne připadá leden - a to i pro případnou stimulaci.

Žádné vyšetření spolehlivě stav děložního čípku neposoudí.

Zda se budete snažit cestou přirozenou nebo raději zvolíte IVF program s PGD (osobně bych se k tomu přikláněl), záleží jen na Vás

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor dnes som navštívila lekára koli spineniu dala mi duphaston 3krat denne aj ascorutin ,robila mi ultrazvuk a vraj žiaden hematóm tam nevidí .preco špinim pan doktor .10 dni mi mešká menzes mam potvrdené tehotenstvo .mam sa niečoho obávať alebo spinenie prestane braním liekov. Dakujem
Eda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž nález vidím, je těžké činit závěry. Léky by měly pomoci, ale pouze za předpokladu, že je těhotenství správně založeno

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den , jsem tehotna bohuzel nevim v jakem tydnu. Posledni menstruace byla 15.8.2016 a cyklus mam dlouhy cca 34 dní. Moje první kontrola byla 29.9.2016 kde pan doktor nameril gestacni vacek 4-5 mm a oznamil mi ze nejspíš moje těhotenství nebude prosperovat. další kontrola mela byt za dva tydny a to 12.10.2016 zde doktor naměřil gestační váček 9,7 mm a oznamil ze na 90 procent me čeka revize ale ze se uvidi v pondělí 17.102016, na me poslední kontrole naměřil gestační váček 1,4 cm a řekl že je to jasne zamlkle tehotenství ale ja ho poprosila že chci jeste pockat.. na kontrolu jdu az 24.10.2016.. srdíčko vidět nebylo ale zarazilo mě že plod pořad roste i když pomalu. Je nějaka naděje že to dopadne dobře? dekuju za odpoved
JKlara95
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž nález přímo vidím, je těžké se vyjadřovat. Pokud ale  29.9. již byl v děloze patrný gestační váček, musel by po 3 týdnech být jasně viditelný plod se srdeční akcí. Takže se obávám, že opravdu jde o zamlklé těhotenství

 MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor v ktorom týždni sa robí prvá poradňa v tehotenstve? Bola som dnes u gynekológa a potvrdil mi tehotenstvo videl gas.vacok a vravel ze som prišla este skoro ze mam dôjsť o dva týždne do poradne a priniesť aj moc . Nerozumiem tomu posledný menzes som mala 6.9.2016 tak v ktorom približne týždni som .predpokladNy dátum pôrodu mi vravela6.6.2017 dakujem pekne
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na každém lékaři, jak na počátku těhotenství plánuje kontroly v poradně.

Pokud Vaše poslední menstruace začala 6.9., jste nyní přibližně na konci 6. týdne. Další kontrola za 2 týdny mi přijde racionální

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jsem dnes v 29+1 týdnu těhotenstvi a ráno jsem začala lehce špinit. O víkendu jsem byla plavat. Mám jet na kontrolu raději hned? Puvodně jsem objednaná až na pátek. Děkuji za odpoveď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji kontrolu co nejdříve

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na těhotenství v pozdějším věku. Je mi 43 let a mám již dně děti (15 a 18). Uvažuji o třetím dítěti fyzicky se na to cítím, ale bojím se rizik spojených s věkem. Děkuji za odpověď.
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jste-li zdráva, jsou rizika podle mne akceptovatelná. Reálně hrozí zvýšený výskyt vrozených vad. Ty se ale dají včas odhalit a případné postižené těhotenství včas přerušit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor menzes mi mešká 2 týždne v ktorom týždni som može uz gynekológ niečo vidieť ? Este mam otázku stolicu mam každý druhý den je normálna ale krvácam z konečníka co mam robit ? Pri prvom dieťati som to nemala je to vážny problem ? Dakujem
Ida
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o krvácení z hemeroidu. To nemusí být vážný problém, ale určitě o tom informujte o tom svého lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor menzes mi mešká 2 týždne v ktorom týždni som može uz gynekológ niečo vidieť ? Este mam otázku stolicu mam každý druhý den je normálna ale krvácam z konečníka co mam robit ? Pri prvom dieťati som to nemala je to vážny problem ? Dakujem
Ida
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, kdy přesně jste otěhotněla. Obvykle k početí dochází kolem 13.-14. dne cyklu. Pak nyní začínáte 7. týden. Těhotenství by při UZ vyšetření již mělo být v děloze jasně viditelné a patrná by již mohla být i srdeční akce

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor menzes mi mešká 10 dni a test pozitívny .dnes som mala zvláštny výtok akokeby mliečny s červeným taký ružový trocha ma pobolievaju vaječníky k lekárke som este neisla az budúci týžden je výkend a ja neviem co mam robit .niesu velmi intenzívne len ked idem na malú a utriem sa.je to niečo zle alebo to može byt prekrvovanim maternice .
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pobolívání v podbřišku a slabé krvácení nemusí v těhotenství nutně signalizovat něco závažného, ale může. Bez vyšetření, na dálku, nelze rozhodnout, o co jde a nakolik to je či není závažné. Navštivte lékaře co nejdříve, v případě zesílení obtíží ihned - na pohotovosti.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem v 35tt.Mám antifosfolioidový syndrom pichám si clexane 0,4.Anopirin 100 za týden ho mám vysadit.Jinak beru letrox 75.Shrnuto.Teď k dotazům: Anopirin mi bude po šestinedělí pravděpodobně zpět nasazen užívání při kojení není překážkou? A druhý dotaz měla bych se před porodem ještě naočkovat proti chřipce a černému kašli? Nebo spíš až po porodu? Někde doporučují ještě v graviditě. Po porodu bych chtěla doočkovat i klíšťovou encefalitidu. Děkuji hezký den ... - otázka upravena poradcem
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O přesném postupu by měl rozhodnout imunolog.Očkování raději doporučuji až po porodu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor je normálne ak ma žena pálenie posvy a biele výtoky som na začiatku tehotenstva stery boli negatív .su takéto výtoky nebezpečne pre dieta dakujem
Ota
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Výtok je v těhotenství častý, pálení pochvy ale normální není. Tyto potíže ve většině případů pro plod nejsou nebezpečné.

Negativita stěrů, šlo-li o kultivační vyšetření, je poněkud překvapivá.  

Pokud potíže neustanou, doporučuji stěry opakovat a nejspíše i rozšířit spektrum mikroorganismů, po kterých se pátrá

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, prosím Vás existuje těhotenská rýma (ucpané nosní dutiny bez rýmy)? Trápí mě to zejména v noci, hůře se dýchá, mám vyschlá ústa.Existuje nejvhodnější přípravek nebo se s tím moc dělat nedá? A neohrozí to ztížené dýchání miminko? Přes den je to v pořádku celkem, ale přes noc horší. Děkuji.
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nosní sliznice může být v těhotenství překrvená. Vámi popisované potíže ale  nejsou běžné. Plodu nic nehrozí, ale ohledně léčby doporučuji  obrátit se na specialistu v oboru nemocí ušních, nosních a krčních (ORL)

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
můžu se zeptat, zda hrozí nějaké v těhotenství riziko přehřátí plodu? V noci během spánku se někdy pod peřinou vzbudím hodně zpocená a je mi horko. Reguluje tělo teplotu samo? Nebo se v děloze udržuje teplota stabilní? Děkuji mnohokrát. - otázka upravena poradcem
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné "přehřátí" tělo i děloha bez problémů zvládnou a plodu nic nehrozí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor 6.9 som mala posledný menzes v piatok 14.10 som objednaná k lekárke test bol pozitívny chcem sa opýtať ci uz bude niečo vidieť na ultrazvuku dakujem mam 28 dňový cyklus .viem len to ze 17. 9 som mala pozitívny ovulacny test
Ida
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Pan doktor 6.9 som mala posledný menzes v piatok 14.10 som objednaná k lekárke test bol pozitívny chcem sa opýtať ci uz bude niečo vidieť na ultrazvuku dakujem
Ida
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na přesném datu početí. Plodové vejce je v děloze vidět po 3 týdnech.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,manžel mi koupil Bi oil kvuli striím,ale docela me zarazilo,ze se ma pouzivat od pocatku druheho trimestru. Nikde jsem se nedocetla proc,myslite,ze je to jen proto,ze se pocita se zvetsovanim briska az od druheho trimestru? Když si vezmu složení: Purcellin Oil, Vitamín A, Vitamín E, Měsíčkový olej, Levandulový olej, Rozmarýnový olej, Heřmánkový olej, tak mi nepřijde,že by tam bylo něco závadného,co myslíte?
zuzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejsem odborníkem na účinky různých typů olejů. V prvním trimestru ale doporučuji maximální opatrnost vůči všem potenciálním škodlivinám. Takže radím užívat dle návodu výrobce.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
mám možná hloupou otázku. Ale chtěla jsem se zeptat, zda je plod uvnitř dělohy nějak chráněný např. proti velmi chladnému počasí. Včera jsem byla delší dobu venku a byla mi zima, neměla jsem u sebe zimní bundu, spíš podzimní plášť. Nyní jsem nachlazená, ale horečku nemám. Jsem ve 14tt. Děkuji Vám i za trpělivost s dotazy tady v poradně. - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plod je v děloze před zimou dobře chráněn prokrvenou děložní stěnou a plodovou vodou

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně vycházek v těhotenství. Prý je pouze 6 hodin na den, ale to si neumím představit. Myslíte, že bych mohla zažádat o neomezené vycházky, když trpím psychickými potížemi? Léčím se s depresemi.
Předem děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně vycházek v těhotenství. Prý je pouze 6 hodin na den, ale to si neumím představit. Myslíte, že bych mohla zažádat o neomezené vycházky, když trpím psychickými potížemi? Léčím se s depresemi.
Předem děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Předpis stanoví opravdu 6 hodin na den. Zda může povolit výjimku posudkový lékař, nevím. Nejlepší by bylo zeptat se na Správě sociálního zabezpečení

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý de,ráda bych se zeptala na počítání tt, 7+0 je ukončený sedmý týden nebo už je to začátek osmého týdne?dekuju
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně to chápu jako počátek 8. týdne..Nemá to ale žádný význam

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může nějak ublížit nachlazení z počasí v těhotenství? Například, když se méně obléknu a je mi chladněji, zda je to nějak nebezpečné nebo si tělo poradí díky termoregulaci. Případně jakými léky (vitaminy) si při nachlazení pomáhat. Četla jsem, že např. zázvorový čaj není moc vhodný. Děkuji Vám za rady.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Běžné nastydnutí plod neohrozí. K léčbě doporučuji při teplotě Paralen

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, mám problém. Dne 6.9 jsem měla měsíčky a 18.9 jsem spala s manželem a dal to do mě. Poté jsem 22.9 jsem ulitla s jiným mužem a teď jsem těhotná. Nedal to do mě ale na břicho a utíkala jsem do sprchy. Digitální test mi ukazuje 1-2 týden tehu a obyč test slabou čárku. Zavarila jsem si a nevím kdo je táta. Můžete mi nějak poradit co mám dělat. Děkuji
Anita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rozestup 4 dní je velmi malý. Spolehlivá datace početí nebude nejspíše možná. Pomocí testů jistě ne, pomocí UZ vyšetření kolem 10. týdny bude odhad možný, ale nikoli zcela spolehlivý.

Při ejakulaci na břicho je ale početí daleko méně pravděpodobné než při ejakulaci do pochvy

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je nějak nebezpečné nebo ohrožující plod občasné nošení těsného oblečení v těhotenství? Nebo jestli je to spíš jen otázka nepohodlí pro maminku? děkuji. S pozdravem Renata.
Renata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Spíše jde jen o nepohodlí pro matku

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,můžete mi napsat kolikátému týdnu a dnu odpovídá crl 0,85cm? Děkuju
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

CRL 8,5mm odpovídá přelomu 7. a 8. týdne

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
chtěla jsem se zeptat, zda může v 16tt odtékat plodová voda? Dnes jsem objevila vodnatý výtok po cvičení. nevím, zda navštívit co nejdřív lékaře či to není nutné. Nechci zbytečně stresovat. Děkuji Vám - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plodová voda může v 16. týdnu odtékat. Není to příliš pravděpodobné, ale určitě lékaře co nejdříve navštivte.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den jsem po1ivf dvou embryí, neúspěšně.mela jsem cystu na právem vaječníků, doktorka říkala že to nevadi.následně mi byl předepsán utrogestan,předníson a aspirin protect100. Menstruace jsem dostala normálne jak mely byt. Zájma mne jestli to bylo vše spravne,mužů mit cystu a zároveň ET.pak bych moc ráda věděla jestli mužů na druhý pokus s embrijka ktere mají tři buňky a jsou zamrazena jakou mám sansi na otěhotnění. Děkuji za odpověď
Hanna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S cystou je určitě možné provést transfer.

Odhadovat úspěšnost u embryí zmrazených ve stadiu 3 buněk si netroufám. Záleží na mnoha okolnostech, především na zkušenosti pracoviště 

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor po akom čase treba navštíviť gynekológa v prípade tehotenstva a meškaní menzes aby bolo niečo vidieť.vdaka
Ida
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Uložení těhotenství v děloze a počet plodů je při UZ vyšetření vidět za +-3 týdny po početí, srdeční akce pak o 1-2 týdny později

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň pán doktor včera mu vyšiel teh. Test pozitív chcem sa opýtať začala som užívať vitamíny ladevita sú vhodne alebo potrebuje si dokúpiť este nejakú kyselinu listovú je tam napísane 0,4mg dakujem
Ida
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Uvedená dávka kyseliny listové stačí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli mohu v těhotenství (5. měsíc) stepovat. Dočetla jsem se, že skákání není vhodné, ale běhat se může. Nikde jsem se však nedočetla, jestli je vhodný step a tak se chci zeptat, jestli mohu stepovat, když mi to nedělá nepříjemně a pokud ne, tak proč ne. Co se může stát?
Díky moc za odpověď
- otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Probíhá-li těhotenství bez komplikací, nevidím ve stepování problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor včera som si robila tej. Test a vyšiel pozitívny menzes ma prísť az zajtra ale mam bolesti ako keby pred menzes vaječníkov a ružový výtok co to znamená ?moze to byt zvestovanie maternice ? Alebo to je skoro kedy navštíviť lekára aby uz niečo vyde l ? Dakujem
Ida
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Máte-li bolesti, doporučuji návštěvu lékaře. Může opravdu jít jen o reakci dělohy a vše bude v pořádku. Nelze ale ani vyloučit časný potrat a je třeba myslet i na možnost mimoděložního těhotenství.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
mám otázku. Od začátku těhotenství mě často bolel podbřišek (podobně jako při menstruaci). Nyní jsem ve 14tt a již tak týden nepociťuji žádnou bolest. Také častější močení, které mě provázelo, ustoupilo. Může to být známka něčeho špatného - zastavení vývoje? Nebo je to běžný jev pro zač. 2 trimestru? Jiné problémy nemám. Děkuji Vám za vstřícnost. - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ústup potíží je na začátku 2. trimestru poměrně častým jevem a v absolutní většině případů nesignalizuje nějaký problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore. Chtěla jsem se zeptat, zda se musím obávat. Jsem v 15tt a na moje požádání mi byla odebrána krev na štítnou žlázu, je to pro můj klid, protože mě trápí často studené ruce. Vím, že to nemusí hned značit problém se štítnou žlázou. Zajímalo by mě, kdyby výsledky ukázaly na nějaký problém, tak zda by to doposud nějak ohrozilo miminko nebo kdyby byl problém se ŠŽ, tak pokud jsem ve 2 trimestru, tak by se to již dávno projevilo? Mám pouze obavy, že by třeba již bylo pozdě...Děkuji Vám. Psychika je někdy velký problém.
Katerina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že závažný problém se štítnou žlázou, by se již projevil. Nejčastěji dojde k potratu

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze