Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Poradna je od 18.2. do 26.2. 2017 z důvodů dovolené pozastavena. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobrý den, psala jsem vám dnes 2x o velké bublině u embryjka v 8 týdnu. Právě jsem telefonicky mluvila se svým gyn. a řekl mi, že ta bublina je zdegenerovaný gestacni váček, který na embryjko tlačí. Pokud by embryjko povyrostlo za 3 dny aspoň na 5 cm, to je právě dnes, byla jsem na kontrole 20.1.2017, prý by se mohlo pokud by nebyla srdeční akce do konce tohoto týdne počkat zda se ještě neukáže. Pokud tech 5 cm mít dnes nebude prý už se srdeční akce neobjeví.Opravdu by bylo 4 cm na 8. týden podle UTZ málo? Děkuji ještě jednou za odpověď.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na růstu plodu podle mne až tak nezáleží. Klíčové je, zda se dá prokázat srdeční akce.

Nevím přesně, co Váš gynekolog měří. Běžně se v 1. trimestru měří CRL=vzdálenost od temene k hýždím. CRL 40 mm ale odpovídá 11.týdnu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, děkuji za odpověď. Psala jsem vám dnes o bublině, která se vytvořila u embryjka a ptal jste se co tím přesně můj gynekolog myslel tou větší bublinou. Abych vám to trochu popsala. Na ultrazvuku je vidět embryjko a přímo pod ním je asi tak 3x větší než embryjko doslova bublina, která na něj tlačí. Dokdy myslíte bychom měli počkat, zda se něco nezmění a kdy nejdéle čekat na srdíčko dnes jsem podle ovulace 7+3 , myslíte, že za 3 dny povyroste embryjko ze 3 cm na tech 5 cm, zda se mi to moc rychlé, jak říkal můj gynekolog aspoň na 5 cm, vy to prý mělo povyrůst a přitom podle tabulek si myslím, ze to odpovídá i týdnu v jakém ted jsem. Děkuji za odpovědi na mé otázky.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud byla ovulace spolehlivě prokázána a jste skutečně již v 8. týdnu, musí být srdeční akce vidět. Opakovaný UZ určitě přinese jistotu. Osobně si ale myslím, že šance na správný vývoj plodu je již minimální

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, je mi 44 let a mám už tři děti. Se současným pritelem jsme se loni pokoušeli i miminko, brala jsem 3 měsíce clostilbegyt a duphaston, pak jsem otěhotněla, ale bohužel v 9. tt. ZT, přestalo se vyvíjet a vytvořily se tam nějaké tři bubliny.Následovala revize.Po 14 dnech kontrola, vše bylo v pořádku a po první ms nám gyn. sdělil, že to můžeme zkusit znovu. Brala jsem opět clostilbegyt a duphaston a třetí měsíc otěhotněla. První i druhá v pořádku, vše bylo tak jak má i gyn.říkal, ze je to lepší než čekal, ze je tam i terčík, ze kterého by melo být za cca 14 dní srdíčko. Mělo 2,4 cm dnes po 14 dnech mi dr. řekl, že tam je bublina, která na něj tlačí a ani srdíčko nebylo a za 14 dnů to sice prý povyrostlo na 3 cm, ale že máme přijít za 3 dny a pokud by to povyrostlo aspoň na 5 cm a srdíčko se rozběhlo, byla by šance. Poslední ms byla 18.11.2016 ovulace 2.12.2016, Myslíte ze je ještě nějaká šance. A co může být ta větší bublina?zmizí? odpovídá velikost podle týdnů?Děkuji za odpověď
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud se během 2 týdnů neobjevila srdeční akce, je šance, že vše bude v pořádku, bohužel jen malá. Ale aniž nález přímo vidím, je těžké se vyjadřovat. Co má lékař na mysli pod pojmem "bublina", nevím

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň som po MA ktorý bol 31.05.2016 a nastal v 20 týždni. TEraz som opat tehotná. hematolog mi zistil mutaciu PAI-1 4G/5G a sledovanie a eliminovať rizikové faktory KVCH co znamená ta skratka ? Mam isť na PN počas tehotenstva ? A kedy ist na gyndu a hemat. ked som si dnes robila tehotensky test a mi vysiel pozitivny ? Dakujem
mária
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odhadnout význam zkratek ve slovenštině je obtížné. KVCH by mohlo znamenat kardiovaskulární choroby ??

Na gynekologii i k hematologovi doporučuji jít co nejdříve

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
chtěla jsem se Vás zeptat. Mám těhotenskou cukrovku a měřím se každý den, někdy mám prsty rozpíchané a když večer připravuji večeř a manupuluji např. se syrovým masem, může se stát, že bych chytila listerii? Nebo se kapiláry v prstech za chvíli uzavřou? Je pravda, že za pár minut po píchnutí perem mi už krev neteče. A mám na Vás ještě jednu otázku. Na internetu jsem se dočetla, že při neléčené cukrovce může dojít k úmrtí plodu, mohla bych se zeptat proč? A zda neohrožuje miminko to, když např. naměřím občas (1 krát za 10 dní) hodnotu glykémie vyšší? Rozumím tomu dobře, že nebezpečné by byly hodnoty např, kolem 10-11 a to po delší dobu? Dietu dodoržuji a raději jsem zařadila více kvalitních tuků do stravy než sacharidů, mohla bych se zeptat, kolik cca denně sacharidů potřebuje plod pro svou výživu? Děkuji Vám zam ochotu a omlouvám se za delší dotaz. - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko nákazy listerií považuji za minimální.

Pokud jde o cukrovku, doporučuji výsledky konzultovat ve speciální poradně pro těhotné s poruchou metabolismu glukózy. Riziko je především v nadměrném růstu plodu a v jeho obtížné poporodní adaptaci, když náhle přijde o pohodlný zdroj cukrů z Vaší krve.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den
Za 2 mesice mi bude 41 a otehotnela jsem neplanovane po 7,5 mesice po cisari. Cisarsky rez byl planovany a mam jen jedno dite. Myslite ze to moc brzo rizikove a mam jit na interrupci nebo tehotentvi by mohla byt v poradku? Stale kojim.
Dekuji za odpoved. - otázka upravena poradcem
tina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko, pokud jde o předchozí císařský řez, považuji za minimální .

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor bola som na druh.ultrazvuku 18,5 týžden a Lekarka mi merala babetko ze je vsetko v poriadku aj tripl test len mi povedala ze babetko ma nosovu kosť pod 5pctl v pondelok idem na trisomy test na potvrdenie dawnomu.syndrom povedala ze podľa jej výsledkov je dieťatko morfologicky v poriadku len jej nesedí ten noštek .mam strach pan doktor kolko ma mat mierku nošteka napísane mam NF:4,7mm Nb:5,04mm dakujem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc


Dobrý den.

Nejsem UZ  specialista - takže Vám nedokážu odpovědět

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat - byla jsem včera na 3D ultrazvuku (24+2) a v rámci vyšetření mi byla dělána i Doppler sonografie s následujícím výsledkem:
A. umbilicalis: PI 0,98, RI 0,65, TAMX 24,8cm/s, Vmax 37,1 cm/s, EDF positivní.
Koukala jsem na internet a neměly by být RI a PI vyšší pro tento týden těhotenství?
Mám strach, jestli je miminko přes placentu správně vyživováno. Děkuji a přeji hezký den. - otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dle mých znalostí hodnoty průtoku mají poměrně  širokou variabilitu. Mojí specializací ale není UZ diagnostika. Jsem nicméně  přesvědčen, že pokud by nebylo něco v pořádku, bylo by to na nálezu jasně vyznačeno a vyšetřující lékař by doporučil nějaký speciální postup

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
je mi 42 let a nikdy jsem neměla dítě. Jak vysoké jsou šance na otěhotnění a donošení zdravého dítěte. Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Žaneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Šance na otěhotnění je již bohužel poměrně nízká - cca 5% v každém cyklu. Jedna věc je ale věk kalendářní, jiná biologický. Jak na tom reálně jste, může napovědět vyšetření hormonu AMH. Pokud bude hodnota vyšší než odpovídá 42 letům, je šance vyšší.

Chcete-li opravdu ještě mít dítě a máte partnera a nepodaří-li se Vám počít během 1-2 měsíců, doporučuji neodkládat péči specializovaného pracoviště

V případě, že otěhotníte, je riziko potratu minimálně 25%. Překonáte-li první trimestr, je již šance na donošení zdravého plodu reálná

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme -li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se i s partnerem objednat na zcela nezávaznou konzultaci o možnostech dalšího postupu. Objednání je snadné - tel. 257212517

těhotenství
Pan doktor dnes ma začala silno bolieť hlava dala som si Ibalgin a tak ma napadlo ze sa nesmú ? Alebo jedna mi neuškodí som v 18 týždni dakujem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ibalgin je v těhotenství opravdu nevhodný. 1 tbl asi nic nezpůsobí, příště ale doporučuji Paralen

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer pán doktor.
Som cca.4 týždni tehotenstva, gynekologička mi vravela, aby som brala femibion, ale je mi z neho nejako zle. Chcela by som sa spýtať, či je nutné brať tieto umelé vitamíny, resp. Vy čo odporúčate. Nestačí, ak budem jesť viac ovocia a zeleniny? - otázka upravena poradcem
Vitamíny počas tehotenstva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Minimálně doporučuji užívat samotnou kyselinu listovou. Tabletky pouze s tímto vitaminem jsou bvykle dobře tolerovány

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor v 16 týždni mi brali odbery a dnes mi proslu výsledky výsledok screningu je negatívny . Mam 36 rokov a čakám druhé babetko nerozumiem tomuto : riziko doen.syndrom-1v650(v termíne)riziko Ntd-1v 26 000, poznámka :aj ked je očakávane riziko downoveho sindromu vypočítané podľa veku matky vyšie ako (1v220),riziko je fakticky nižšie pre hladinu Ms-afp,uE3, total Hcg , nuchal,Pap-Aa freb -Hcg anencefalia bola vylúčená a riziko Ntd je vypočítané len pre spína bifida .hodnota Ntd je 0,83 podľa grafu dakujem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Uváděné výsledky se týkají prvotrimestrálního screeningu. Testovaná rizika jsou nízká. Jde o nález, který je   příznivý.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jsem v 12 tt a v ramci IVf kdy jsem byla kontrolovana na imunologii mi bylo sdeleno ze mam slabou pozitivitu na ENA ssA a riziko poskozeni srdce plodu. Dporuceno kontrola srdce ve 20 tt a dale

Snazim se nestresovat a tehotenstvi si uzivat ale kazda takova zprava nas rozhodi.

Myslite si ze je to vazne nebo jen preventivni opatreni - otázka upravena poradcem
MIDA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odpovědět Vám přesně může jen imunolog, což já nejsem.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor dnes som bola zo synom u lekára ma laringitidu a ze v miestnosti kde sme boli sa vyskytujú kiahne on ich este nemal bola to totiž pohotovosť. Som tehotná 18 týžden a kiahne som prekonala ak by náhodou dostal kiahne moj syn je to nejaká hrozba pre moje dieťatko? Alebo nie ked som ich mala dakujem.
Ima
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jste Vy neštovice měla, nenakazíte se. Plod by byl  ohrožen jen v případě, že Vy byste onemocněla

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

jsem po IVF a již jste mi v minulosti dobře poradil a beru Vás jako velkého odborníka, proto bych se ráda poradila.
Nyní jsem ve 24.tt a již 3 týdny se mi špatně dýchá, jakoby něco leželo na hrudi a nemohla jsem dodýchnout, někdy se mi chce zakašlat.. Nejhorší to je vleže, trochu lepší v sedě a nejlepší, když se pohybuji. První 4 měsíce jsem musela ležet nejdřív kvůli hematomu a pak vcestné placentě. Nyní je již vše dobré. Jde mi ale o to dýchání, je to celodenní problém a mám strach, jestli se i špatně nedýchá miminku, o mě zas tolik nejde, dá se to zvládat. Nemůže mít miminko nějaké problémy? Četla jsem něco o hypoxii, že by mohlo mít problém, kdybych měla nějaký problém s plícemi nebo srdcem. Vím, že dýchá placentou, ale mám strach, jestli taky není hůře zásobena kyslíkem.
Jsem po operaci hrudní páteře, kde mám "kovovou výztuhu".

Děkuji moc,
hezký den. - otázka upravena poradcem
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě doporučuji kontrolu u praktického lékaře nebo možná lépe u internisty. Plodu aktuálně nic nehrozí. Je ale třeba vyšetřit, o co jde u Vás - aby se předešlo nějaké komplikaci, která by plod již ohrozit mohla

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, mohla bych Vás poprosit co znamenají zkratky a čísla.. A celkový váš názor, zda být či nebýt 3 týdny do další kontroly ve stresu? Byla jsem odbyta kvůli nevolnosti jiné pacientky ?? děkuji a hezký den

Screening 32+3tt.. Jeden plod v poloze hlavičkou postaveni první obyčejné. Cile spont. Pohyby. Akce srdeční pravidelná, cty-dutinovy obraz srdeční. Žaludeční bublina +, moc.mechyr +. Bez vyraznych VVV. Placenta ve fundu s drobnymi deg. Změnami. VP primerene. BPD odp 32+1 hebd AC odp 32 hebd FL odp 29 hebd EFW 1540g - otázka upravena poradcem
Pavlína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podle mého soudu jde o zcela normální nález.

32+3tt  ...  33.týden

VVV   ..... vrozená vývojová vada

VP  .....- voda plodová

BPD   .... biparietální diametr  .... měření hlavičky od jedné spánkové kosti ke druhé

AC  .... abdominal circumference .... obvod bříška  

FL   .... femur length  ....délka stehenní kosti

EFW   ... estimated fetal weight   .... odhadnutá váha plodu

MUDr. Jan Šulc


těhotenství
Dobry den, pane doktore, jsem na začátku 35 tt a včera mi MUDr. predepsala duphaston 2-0-2, když jsem ji řekla, ze mě bolí břicho - bolest byla asi hodinova, predtim po dobu tehotenstvi jsem žádné bolesti nemela. Cípek se nezkracuje, vše je ok. Chtěla jsem se zeptat, zda je skutečně nutné nyní brat hormony nebo by mohlo byt dostačující nasazení magnesolvu, který jsem dostala také. Dekuji a přeji hezký den, A.
Amalie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně si myslí, že Magnesolv by postačil, pokud je vůbec nějaká léčba třeba. Podrobně ale Váš případ neznám

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, pane doktore, jsem 34+1 a miminko je stále hlavou otoceno nahoru. Vím, ze se to ještě muze změnit, ale chtěla jsem se zeptat, kdyby už k otočení nedošlo, zda je na místě porod cisats. rezem nebo me lékař bude smerovat do klasického vaginalniho porodu? Jak moc je rozhodujici můj souhlas/nesouhlas, prala bych si spíše císaře, pokud by miminko setrvalo v opacne poloze. Dekuji za nazor
Klara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na mnoha okolnostech - velikost plodu, zda rodíte poprvé či jste již rodila, vývoj nálezu, aj. Především u ženy, která ještě nerodila a u větších plodů se dává přednost císařskému řezu. Ale vysloveně na přání to není možné. O vedení porodu vždy rozhoduje lékař, Vás o tom samozřejmě musí informovat a musíte to odsouhlasit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den jsem asi 5tt ke svemu lekari chci jit v8tt.ale udelal se mi na lokti atopicky exem jen v predeslem tehu semi obevil a to az po roce jinak nikdy.chtela sem se zeptat cim muzu mazat co pomuze.dekuji
Katka.Č
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji návštěvu specialisty pro kožní onemocnění. Sdělte mu, že jste těhotná

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den, Chtela by jsem se zeptat:
Co muze spusobit krvaceni v patem mesici? - otázka upravena poradcem
josefina mankova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být více. Nejčastěji jde ale o narušený kontakt mezi placentou a dělohou

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,chtěla bych se zepta,jsem ve 20tt a nejspis bude u zubare potreba rentgen,jedna se o problem pod mustkem,kam se jinak podivat neda. Vzhledem k tomu,ze me to oli se to nejak resit musi,ale bojim se toho rentgenu. Nekde ctu,ze ten maly u zubare nevadi,jinde zase,ze je nebezpecny kazdy. Jaky na to mate nazor prosim?
zuzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ve 20. týdnu nepovažuji rentgenové vyšetření u stomatologa za výrazně rizikové. Určitě lékaře ale na těhotenství upozorněte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
chtěla jsem se Vás zeptat, zda je nějak nezdravé jíst v těhotenství sójové výrobky (sójové jogurty, mléka atd.)? A také zda je vhodné arašídové máslo a arašídy obecně v těhotenství. Děkuji vám pěkně. - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ani u jedné uvedené potraviny nevidím v těhotenství nějaké dramatické riziko.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, prosím Vás, je možné z prenatálneho testu pri skríningu z krvi matky zistiť, že je plod z darovaného oocytu? Chceme si totiž túto informáciu nechať len pre seba. Ďakujem
Marek
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tuto informaci není vhodné uchovávat jen pro sebe. Pro správné vedení prenatální péče ji lékař potřebuje znát - tedy minimálně krevní skupinu dárkyně a její věk

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,potrebuji se poradit,jsem v 36tt a uz 3 mesice mam problem ze okolo bradavek mam tmave hnede fleky a obcas se loupe kuzicka a strasne to svedi.Zmena podprsenky nepomaha.Moc dekuji za odpoved.
Teteza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji navštívit  specialistu pro onemocnění kůže, tedy dermatologa

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,je možné v 19tt použít na dráždivý kašel robitussin antitusikum? Mám kašel již 5 týdnů,poslechově čisté,crp čisté,homeopatické sirupy nezabraly,atb také ne a už jsem neskutečně vyčerpaná. Děkuji
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zcela bezpečný tento přípravek v těhotenství není. O léčbě by měl rozhodnout praktický lékař.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor staví v druhom trimestri užívať kyselinu listovú od med pharma alebo nieje dostatočná v prvom trimestri som užívala ladewitu dakujem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že kyselina listová od med pharma dostačuje

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor este mam otázočku na mak v tehotenstve mam strašne rada makové záviny len neviem ci je to dobre? Čítala som ze je to alergén pre babetko . Dakujem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevidím v tom problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pán doktor môže žena v tehotenstve kapustnicu v ktorej sú huby? A kúsok šalátu? Alebo to škodí dakujem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jsou houby jedlé, nevidím v tom problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor može žena letieť lietadlom v 6 mesiaci dakujem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud těhotenství probíhá bez komplikací, nevidím v letu žádné zdravotní riziko. Doporučuji ale zeptat se raději dopravce, zda s tím nemá problém.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor od začiatku tehotenstva mam čudnú chuť v ústach takú horku neviem to opýtať pan doktor vsetko co zjem zjem lebo jesť musím ale ako náhle dojem nevychtnavam si to jedlo ostane mi to ? Alebo vymizne časom je to bežne v tehotenstve? Sú nato nejaké lieky na potlačenie tejto cudnej chuti?vdaka
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Pan doktor od začiatku tehotenstva mam čudnú chuť v ústach takú horku neviem to opýtať pan doktor vsetko co zjem zjem lebo jesť musím ale ako náhle dojem nevychtnavam si to jedlo ostane mi to ? Alebo vymizne časom je to bežne v tehotenstve? Sú nato nejaké lieky na potlačenie tejto cudnej chuti?vdaka
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Podobné obtíže těhotné mívají. Nečasto, ale občas ano.  Obvykle se stav upraví po prvním trimestru, někdy ale problém přetrvává až do porodu. Žádnou léčbu bohužel neznám

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den , mám dotaz jsem ve 13.tt těhotenství a odběry na protilátky proti hbsag jsem měla pozitivní 38,88ui. Dr.mi odebrala kompletní odběry na žloutenku typu A, B, C. Jsem zdravotní sestra a jsem proti žloutence typu B očkovaná. Můžou byt ty protilátky zvýšené očkováním nebo jsem prodělala infekci? Žádné příznaky jsem neměla děkuji za odpověď
Dagmar
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obvykle se v těhotenství spíše vyšetřuje přímo HbSAg, nikoli protilátky. V případě pozitivity protilátek záleží na tom, o jaké přesně protilátky jde a zda máte či nemáte pozitivní samotný australský antigen (HbSAg). Myslím ale, že může jít opravdu o důsledek očkování

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, nechtiac som si dnes vyliala savo proti plesni na ruku, kym som to oplachla, nieco sa mi urcite aj vsiaklo. Som v 39. t. a bojim sa, ze babatko sa moze otravit...
Mirka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že plodu nic nehrozí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor možem v tehotenstve raz začas kuraciu pečeň . PečienkY restované dakujem
Ada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevidím důvod, proč byste nemohla

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor 6.9.posledna menzes som tehotná ale neviem si vypočítať v ktorom som týždni 29.11. Som bola na ultrazvuk a tam mi povedali ze som 13 týžden a 2 den dakujem na poradňu idem az 28.12.dakujem pekne neviem ci je to 16alebo 17 týžden
Ida
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Od 29.11. uplynulo 23 dní, tedy 3 týdny a 2 dny. Dnes tedy je stáří těhotenství 16+4, což je 17. týden

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat. Jsem těhotná. Včera jsem připravovala k večeři kuřecí maso (syrové jsem je krájela) a pak jsem si uvědomila, že jsem měla z rána trochu popichané ruce, když jsem se v práci píchla několikrát špendlíkem a tekla mi trochu krev. Prosím Vás je nějaké velké riziko se nakazit salmonelou a dalšími nebezpečnými bakteriemi tímto způsobem? Promiňte snad asi za hloupý dotaz. Děkuji Vám. - otázka upravena poradcem
Jaroslava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko nákazy je zcela zanedbatelné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor som v druhom trimestri a chcem vas poprosiť o radu miesme natom finančne dobre tak sa chcem opýtať na kyselinu listovú v tehotenstve staci ak si kúpim acidum folikum stojí okolo 4 EUR alebo akú by ste mi odporučil aby bola dostatočná pre dieta ? Este jednu otázku možem mat s manželom orálny sex ? Myslim na nejaké zanesenie bacilov dakujem
Ela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Běžná kyselina listová  stačí.

Orální sex je možný

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry vecer...pane doktore nakonec jsem v nemocnici..na ultrazvuku je videt ovalny tvar ...plod se nevyviji asi jak ma .. Nechteli me stresovat ....nechali si me tu do utery na kontrolni ultrazvuk ..podali mi leky na zastavu krvaceni a krev na hcg...pane doktore budte alespon vy trosku razny a reknete mi jestli by se dalo jeste zachranit Nebo uz mu neni pomoci ....kdy se vubec ukazuje srdicko jsem dle PM ktere byli 4.11 asi v sestem tydnu...je alespon nejaka sance ze bych donosila nebo se v utery budu muset rozhodnout dle vysledku. Nevim co mam delat ..propadam stresu.dekuji vam
janca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osud těhotenství se nedá ovlivnit. Pokud není vše správně založeno, vývoj se zastaví. Ani Vy ani lékaři nemohou nijak zasáhnout. Akce srdeční by měla být jasně viditelná na přelomu 6. a 7. týdne. Záleží při tom na každém dni - k otěhotnění může dojít i později v cyklu a pak výpočet stáří těhotenství dle poslední menstruace není přesný

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den ,pane doktore chtela bych se zeptat.Udělala jsem si TT testy které vysli pozitivně,ze začátku jsem mela silne krvácení,aplikovali mi Decynone.Jelikož jsem byla v malém těhotenství více mi nezdeli ..jen o nějakém gestacnim vačku...srdecni funkce nebyli ještě vidět.teď jsem asi 6tyden u své lekarky jsem s duvodu nemocného syna nesla,mívám občas jakoby spineni někdy trvá par dni někdy jen chvíli...nic me při něm neboli...obcas najdu i takové kousky nevím jak jej popsat ...vypadaji jako bych se vysmrkala....TT testy jsou porad pozitivní...myslite si ze je něco špatně dekuji
janulka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bez UZ vyšetření se nedá odhadnout, zda se těhotenství vyvíjí správně či ne. Zamlklý potrat nelze bohužel na dálku vyloučit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor som v 15 týždni tehotenstva chcem sa opýtať pohár vínka na sviatky pri stole s rodinou si možem dať chcem im oznámiť na Vianoce moje tehotenstvo je to problem ale si ten pohár radšej nedávať inak nepijem ani nefajčiť ale na sviatky sa teším dakujem
Ida
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Sklenička vína jistě není problémem.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,muzu v 18tt na kvasinky tetraborico?
zuzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Globulus cum natrii tetraborico je možné užívat i v těhotenství

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
prosím Vás, mohu se zeptat, jak je to s mléčnými výrobky v těhotenství? Mohou se např.: tvaroh, cottage sýr atd - na obalu není napsáno, zda jsou pasterované. Ptám se kvůli listerii. Děkuji - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Sýry a mléčné výrobky, u kterých si nejste jista pasterizací, v těhotenství nedoporučuji

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
chtěla bych se zeptat, jak velký negativní dopad může mít kouření partnera na plod a následně na narozené dítě. Já nekouřím, ale partner bohužel příležitostně ano. Chtěla bych již otěhotnět a ráda bych znala Váš názor, zda má smysl čekat, až partner přestane kouřit na delší dobu, nebo občasná cigareta nemá větší význam a zbytečně se obávám možných následků.
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Občasná cigareta vykouřená partnerem nemá na těhotenství žádný vliv

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,
mám problém. Jsem těhotná, HA neberu uz pul roku. Mám stálého pritele, s kterym mame nechraneny sex. Udelala sem ale hroznou chybu a 9.9. v dobe mych plodnych dnu jsem mela nechraneny sex s jinym muzem. Byl to opilecky sex a naprosto bez ejakulace. 23.9. jsem normalne dostala svou menstruaci v obvykle delce. A byla posledni. 19.10. jsem zjistila, ze jsem tehotna. Se svym pritelem jsem mela sex bezne, i v tomto poslednim cyklu v plodne dny. Doufam tedy, ze jsem tehotna se svym pritelem. Myslite ze sem otehotnela tedy v tomto poslednim cyklu a je tedy vyloucene,ze by to mohlo byt jineho muze? - otázka upravena poradcem
Alice
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jste otěhotněla až po zářijové menstruaci, tedy někdy v prvních dnech října. Stáří těhotenství, tedy i dataci početí, Vám potvrdí UZ vyšetření - odchylka není v žádném případě v týdnech

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,poridila jsem si ten domaci poslech srdicka,dopler - angelsounds a rada bych se zeptala na frekvenci jeho pouzivani,v navodu je psano,uzivat s rozumem,ale co to je,jednou denne,jednou tydne,muze miminku ublizit?dekuji
zuzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na stáří těhotenství. V první polovině gravidity bych doporučil poslouchat srdíčko maximálně 1x denně (lépe třeba ob den)  po dobu několika vteřin. V druhé polovině je bezrizikové užití Anglesounds možné i 2x denně po dobu cca 10-20 vteřin. V posledních týdnech nevadí ani o něco častější sledování

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pan doktor.V sobotu som zistila,že som tehotna a dnes mi to potvrdil i gynekolog podla krvi.Hcg som mala 1280 a že som 2-3 tyždni tehotenstva,ale sa bojim,lebo 30.11-2.12 som brala tieto lieky bola som chora:Robicold 7 tabl.3*1,Nurofen 7 tabl.3*1,Erdomed 10 tabl.3*1a Azitromicin 3 tabl 1*1.Mam strach,že možem s tych tabletiek mat postihnuty plod.Mala som volat na Gennet v Prahe a tam mi povedali,že v tak skorom štadiu tehotenstva to nevadi a že tieto lieky sa niekedy davaju počas tehotenstva.Prosim vas čo mam robit,aby som mala male v poriadku.Dakujem
Zdenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V časném těhotenství je opravdu vznik nějaké vrozené vady nepravděpodobný. Doporučuji postupovat dle doporučení genetika - tedy v tomto případě pracoviště Gennet

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
psala jsem Vám dotaz kvůli těh. cukrovce. V 1. trimestru glykémie nalačno: 6,25. Nyní 26tt: glykémie nalačno: 5,48. další odběry po hodině vypití glukozy: 7,4 a po další hodině 6,33. Bylo mi sděleno, že mám gest. diabetes a mám dietu, mám si hlídat ranní lačnou hodnotu - tu mi prý zlepší tableta Matformin. Chtěla jsem se zeptat, zda se mám nějak obávat, zda jsou hodnoty nějak horší? A nevadí, když mi naměřili první vyšší hodnotu, že se v testu pokračovalo? Mohlo mít na výsledek testu, to že jsem měla večer před testem i sladké? Děkuji Vám. Bývají tyto hodnoty nebezpečné pro miminko? - otázka upravena poradcem
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Výsledky jsou jen hraničně mimo normu. Vše by mělo dobře dopadnout. Dieta je určitě vhodná a dále by měl postup řídit specialista v poradně pro ženy s gestačním diabetem.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Chcem poprosit o radu pred dvoma tyzdnami som mala nehodu museli mi zrengenovat nohu bola som aj uspavana a dostala som antibiotika.Menzes mi meska uz treti tyzdenmam pozitivny tehotensky test.Mohlo to ublizit dietatku keby sa tehotnost potvrdila.Dakujem za odpoved.
monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Máte-i pozitivní test, těhotná určitě jste. Riziko může posoudit jen genetik s přesnou znalostí místa RTG, užitých léků a stáří těhotenství. Doporučuji co nejdříve navštívit gynekologa, který by měl pomocí UZ datovat početí a doporučit genetickou konzultaci

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor co može spôsobiť jedna cigareta a pohár vina v tehotenstve ?koli rodinným záležitostiam som si dala a uz teraz ľutujem ze som to spravila som v 15 týždni dakujem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemusíte mít obavy. Plod jste tím nijak neohrozila

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor co znamená v tehotenských výsledkoch diagnoza z 34.0 dakujem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tento kód označuje dohled nad normálním těhotenstvím

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze