Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

OnaDnes.cz

  • Čtvrtek 2. října 2014. Státní svátek.

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST Do 12.10. 2014 poradna pozastavena z důvodu dovolené. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné, aby se těhotenství neprojevovalo bez těhotenského testu tak dlouho, že by na to žena přišla až v době, kdy není možné provést interupci. Děkuji
Ema
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, je mi 26 let, antikoncepci ( mercilon, pote josefine) beru asi 10 let, nyni bych ji chtela vysadit, chceme s pritelem miminko. Je lepsi po vysazeni nejakou dobu pockat, ci se o nej pokouset hned po vysezeni? Mam kr.skupinu B - RH negativni, přinásí to komplikace? Musim pred planovanym tehotentsvim ke sve gynekolozce? Chodim k ni jinak pouze 1 x za rok na prevenci-vše v poradku. Take jsem do 20 let chodila na endokrynologii kvuli hypo stitne zlazy. Jsem ale 6 let bez medikace, musim ke svemu endokrynologovi pred tehotenstvim? Dekuji predem za odpoved
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádná pauza není třeba.

Při Rh negativní skupině záleží hodně na Rh faktoru partnera. V prvním těhotenství ale prakticky nikdy nehrozí vážnější komplikace. Každý gynekolog ví, jak má postupovat

Návštěvu endokrinologa doporučuji

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Děkuji za odpověď. Chtěla bych se zeptat, zda mám tu hyporfii chápat, že miminko je prostě drobnější? Nebo že se narodí s větší hlavičkou? Nemůže být postižené?Mockrát děkuji .
Martina N.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Děkuji za odpověď. Chtěla bych se zeptat, zda mám tu hyporfii chápat, že miminko je prostě drobnější? Nebo že se narodí s větší hlavičkou? Nemůže být postižené?Mockrát děkuji .
Martina N.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hypotrofie je charakterizována zpomalením růstu - symetrickým (celé tělo) nebo asymetrickým (obvykle je menší obvod bříška). Odlišení od pouze "drobnějšího" plodu je někdy obtížné - opakovaný UZ, měření průtoku.

Vrozenou vadu nelze nikdy vyloučit, ale v absolutní většině případů je příčina hypotrofie plodu  jiná

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,jsem ve 30t. a byla mě zjištěna incipietní hyporfie plodu..co to přesně a jednoduše znamená?BPD-31w, AC.30+3, FL-28+1 a váha miminka 1460g. Dr, říkalala, že hlavička je větší než tělíčko a mám strach, že je něco v nepořádku..děkuji.
Martina N.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hypotrofie znamená zpomalený růst plodu. Myslím ale, že uvedený nález je ještě v normě. Důležité je ale UZ zopakovat a růst sledovat, případně doplnit vyšetření průtoku

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem ve 29. týdnu těhotenství a začala mě bolet levá kyčel. Mohu si kyčel masírovat alpou nebo raději ne? Co jiného by mi mohlo na bolest v kříži a v kyčlích pomoci? Předem děkuji za odpověď!
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Alpa nejspíše neublíží. Nejlepším řešením je návštěva na ortopedii nebo na rehabilitaci

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
skončil mi 7 týždeň tehotenstva. Gynekológ mi nespomenul žiadne doplnkové vitamíny. Môžem niečo pokaziť ak začnem teraz brať Femibion 800. Prípadne má to ešte vôbec význam?
ZJ.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nic nepokazíte a význam to stále ještě má

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,minuly rok som potratila bola som 20tt.,ale plod mi zomrel okolo 15tt. Momentalne som v zahranici,tak som absolvovala chcemicky potrat(tabletkou).Zistili mi ze mam Hugov syndrom+zrazeninu v hlavnej zile,momentalne sa liecimwarfarinom.Lekari mi zakazali pocas liecby otehotniet.Zrovna dnes som zistila,ze som tehotna cca 2tyzdne,davali sme pozor,ale stalo sa.
Chcem sa spytat,budm musiet ist na potrat,aby nebol plod poskodeny,alebo sa da vsetko este zachranit a ja budem mat zdrave dieta. Velmi sabojim zeak si to necham,tak,ze neskor nastanu nejake komplikacie co sa tyka nejakych vrodenych vad.Za skoru odpoved Vam dakujem.


- otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud se týká Warfarinu, záleží na přesném stáří těhotenství.  Více řekne genetik

Každopádně je třeba přejit na heparin.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, zajímá mne zda je bezpečné si barvit řasy na začátku těhotenství.Dále zda jsou látky v kosmetických přípravcích,kterým se raději vyhnout.Děkuji.Pěkný den.
alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že není žádné riziko. Ovšem chcete-li jistotu, ptejte se výrobca

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry vecer, chtela bych se zeptat, mam krevni skupinu A rh faktor minus, partner ma rh faktor plus. Co by nastalo kdybych cekala dvojcata? Muze byt nejaky problem v tehotenstvi? Pripadne po porode? Dekuji
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V těhotenství, ať již jednočetném nebo dvojčetném, budete pečlivě sledována po stránce tvorby protilátek proti Rh. Riziko hrozí pouze plodům, Vám ne. Při současných opatřeních je ale riziko zcela minimální

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, byli jsme s manželem v restauraci a snědla jsem nějaké špatné jídlo. Jsem v prvním trimestru těhotenství. Dali jsme si pizzu a kuřecí křidélka, které se mi zdály nedopečené, čehož jsem si hned nevšimla. Moc jsem toho nesnědla jen malou porci, a také jsem vypila 2 různé ovocné čerstvé džusy. Na večeři jsem si přinesla těstoviny s rajčatovou omáčkou které jsem potom jen ochutnala a vyhodila. Poté přišla nehorázná bolest a bodání v žaludku a v oblasti žlučníku. Na druhy den bolest žlučníku se zmírnila, bolesti žaludku jen slabé. Na druhý den jsem jedla dietní jídlo a další den už jen slabá bolest žaludku tak už sem pila i pomerančovou stavu a jedlá už trochu lépe , ale večer se objevil průjem bez příliš velké bolesti břicha . Bohužel jem v zahraničí a nejdříve mohu svého gynekologa a obvodního lékaře navštívit až za dva týdny. Moje otázka je zda-li je třeba co nejrychleji navštívit jakéhokoliv lékaře? Bojím se, jestli to není například salmonella nebo něco vážného. Prosím poraďte pane doktore, bojím se zda to není něco vážného. Předem děkuji za Vaši odpověď a přeju příjemný zbytek dne.
Nela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Váš dotaz není právě z mého oboru. Nejde přímo o těhotenský problém.

Osobně bych doporučil užít živočišné uhlí 3x denně 3 tbl a vyčkal bych, zda se stav upraví. Pokud ne, navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den. Jsem počtvrté těhotná, v předchozích těhotenstvích žádný problém, a teď zažíváme krušné chvilky. Před cca 3mi týdny jsem byla poprvé u lékaře pro potvrzení těhotenství. Ten mi na základě ultrazvuku stanovil, že plod je starý cca 5 týdnů. Po necelých 3 týdnech se mi začal objevovat růžový výtok, poté špinění a tak jsem raději jela do nemocnice (byl totiž víkend). Tam opět proběhl ultrazvuk, podle kterého byl plod velký asi 6 týdnů, bez srdeční akce. Brali mi krev kvůli hcg, druhý den znovu, zaznamenán pokles z 81 tis. na 72 tis. Na ultrazvuku pan doktor ale zaznamenal náznaky srdeční akce, takže teď čekáme do příštího týdne, jak se to bude dál vyvíjet. Od té doby už nešpiním, cítím se dobře. Prosím vás o váš názor, co mám očekávat, jestli je to jistý konec, nebo je ještě nějaká naděje, že miminko donosím? Moc děkuji za odpověď.
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hladina HCG má spíše  jen orientační význam. Klíčovým je UZ. Takže naději ještě neztrácejte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den. Jsem v 8TT a za 14 dní se chystáme na dovolenou v Itálii. Máme tam navštívit i sirné prameny. Mohu se v nich také vykoupat? Děkuji.
H.H.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nedokážu jednoznačně odpovědět. Nemám v tomto směru dostatek informací. Spíše bych se přikláněl k tomu, tuto část dovolené vynechat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem po druhé těhotná 10tt mám Rh- můj manžel Rh+ a můj první syn Rh- po mě, potrat žádný. Chci se zeptat, zda hrozí nějaké riziko plodu, kdyby zdědil Rh+ po manželovi, když je to druhé těhotenství?
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Emma
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určité riziko v případě těhotenství s plodem Rh pozit. u Rh negat. matky vždy hrozí.  Bylo by vyšší, pokud by první dítě bylo Rh pozit. Ale i tak nelze nic podcenit. Současná doporučení péče o těhotné (odběry protilátek, aplikace anti D) však rizika snižují na absolutní minimu. Takže nemusíte mít obavy.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, 29.06. som mala nechránený pohlavný styk (bez vyvrcholenia do pošvy), ale mala som obavy zo zostatkov spermií z predošlého styku, tak som po 24 hodinách užila tabletku escapelle, menštruáciu som dostala 14.07. (bola v rovnakej intenzite ako vždy, až na to, že meškala 4 dni, čo spôsobila asi tabletka "po"). Robila som si aj 5 tehotenských testov (13,15,24,33 a 39 dní po styku), všetky vyšli negatívne. Je ešte možné tehotenstvo v tomto prípade? Ďakujem za odpoveď - otázka upravena poradcem
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při opakovaných negativních testech je těhotenství extrémně nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore, dobrý den. S přítelem se snažíe o dítě a mám dotaz ohledně cvičení. Ráda bych cvičila a posilovala břicho, jelikož bych si ráda udržela postavu, možná malinko zhubla - samozřejmě žádné drastické diety, jen rochu upravit jídelníček + cvičení. Ráda bych se zeptala hlavně na to posilování břicha. Pokud bych otěhotněla, nevadí alespoň např. v prvních měsících posilování břišních svalů? Děkuji a přeji hezký den.
I.L.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě to nevadí. Přeji úspěch

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jsem v 11 týdnu těhotenství a byla jsem na návštěvě u švagrové, která má pásový opar. Může to mně nebo mému miminku nějak uškodit, v případě že to může uškodit, jaká je asi pravděpodobnost? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Renáta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud byste tak onemocněla, riziko pro plod existuje. Nákaza a rozvoj onemocnění jsou ale vysoce nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ..., můžu užívat Nosifol a zároveň pít kontryhelový čaj ..., snažíme se o miminko a dočetla jsem se o kontryhelu, že může taky pomoct k početí :-) Děkuji za odpověd
Sofie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně kontryhelový čaj svým pacientkám nedoporučuji

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, byla jsem na prvním ultraz. screeningu ve 12+2 tt. Má otázka se týká pohlaví dítěte. Může si být v tomto týdnu doktor jistý určením pohlaví plodu? Říkal, že to poznáme i na fotce z utz, kterou nám dal, že se jedná o pohlaví mužské. Četla jsem, že v tomto týdnu se pohlaví posuzuje podle úhlu mezi osou genitálního hrbolku a povrchem těla plodu. Až v pozdějším stádiu jdou teprve vidět tvar genitálie. Je možné, že se mohl splést?
Pavliki
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den, byla jsem na prvním ultraz. screeningu ve 12+2 tt. Má otázka se týká pohlaví dítěte. Může si být v tomto týdnu doktor jistý určením pohlaví plodu? Říkal, že to poznáme i na fotce z utz, kterou nám dal, že se jedná o pohlaví mužské. Četla jsem, že v tomto týdnu se pohlaví posuzuje podle úhlu mezi osou genitálního hrbolku a povrchem těla plodu. Až v pozdějším stádiu jdou teprve vidět tvar genitálie. Je možné, že se mohl splést?
Pavliki
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

U zkušeného lékaře bych omyl nepředpokládal

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, je rizikovejsi porod koncem panevnim nebo cisarsky rez? Co byste mi doporucil? Jedna se o druhy porod, predpokladana hmotnost ditete cca 3kg. Prvni dite 2,2kg porod hlavickou bez problemu.
petra 34let
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na mnoha okolnostech. Každý způsob porodu má svá rizika. Nejde jednoznačně stanovit, při které volbě jsou vyšší. U druhého porodu a při odhadu hmotnosti plodu kolem 3 kg bych zvažoval porod cestou přirozenou. Rozhodnout ale musí aktuálně lékař v porodnici

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň. Som v 9 tt a krčok mi od včera zmekol a zostupil nadol(berem utrogestan, tak som si ho nahmatala).Mám aj výtok, ktorý mierne páchne. Včera som bola na veľkej potrebe a išlo zo mňa niečo žlté, skôr hlienovité. Mám sa obávať niečoho vzhľadom na uvedené skutočnosti? ďakujem.
tehotenstvo
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Posuzování nálezu na čípku je obtížné a žena sama to většinou nedokáže vyhodnotit.

Hojnější hlenovitý výtok není v těhotenství nic neobvyklého

Při každé změně stavu ale vždy raději doporučuji návštěvu lékaře - jen vyšetřením lze odhalit potenciální problémy

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore chtela bychh se zeptat jestli se stane neco memu tehotenstvi kdyz jsem 15 dni brala norethisteron a zjistila sem ze sem tehotna tak sem ho nemusela brat ale brala sem ho.. stane se neco memu diteti?? Děkuju za odpověd
Alenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně se nic nestane. Jednoznačně to ale může potvrdit jen genetik na základě přesných informací o tom, v které fázi těhotenství jste Norethisteron užívala

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den jsem v 5tt a porad mam jako kdyby neprijemne tiky a cukani v břiše a chtela bych se zeptat jestli nevite co to je? děkuju
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevím. Při jakýchkoli potížích v těhotenství je vždy nejlepší navštívit lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 6. týdnu těhotenství. Bohužel jsem se dozvěděla, že můj manžel ten den, kdy k oplodnění došlo užil Terbinafin Actavis . Trpí na plísňové onemocnění nehtů už delší dobou. Nevěděla jsem, že to užívá, měl prášky v práci. Dozvěděla jsem se to teď během dovolené. Může mít ten přípravek vliv na plod? Děkuji moc.
Užití Terbinafinu Actavisu 250mg při oplodnění manželem
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užití v den oplozující soulož určitě vliv na plod nemá. V případě dlouhodobého užívání se musí vyjádřit genetik

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, můžu se zeptat jaký je váš názor na reflexní terapii? Jsem ve 23 týdnu těhotenství a dnes jsem byla na pedikůře,kde mi pedikérka pak masírovala nohy a to i oblast kde je bod dělohy. Bojím se aby mi to nepodráždilo dělohu. Co si o tom myslíte? Předem děkuji.
veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že nemusíte mít obavy

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
myslím si, že jsem těhotná (2xpozitivní test). Poslední mentruace byla 13.6. Včera a dnes jsem zaznamenala slabý nahnědlý výtok na papíře při návštěvě toalety. Na potvrzení těhotenství jsem objednána až na 1.8. Mám navštívit lékaře dříve?Děkuji - otázka upravena poradcem
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při 2 pozitivních testech je těhotenství prakticky jisté. Pokud se objevilo slabé krvácení (=nahnědlý výtok),  navštivte lékaře co nejdříve

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Zdravím, mám dotaz. Jsem trošku nervózní a snažím se u klidnit. Jsem půl roku po zamklém těhotenství a teď mi dr. potvrdil těhotenství. MS poslední byla 6.8. myslela jsem, že už budu (21.7.) v 7tt? Tedy podle internetu, podle svého neodborného vyýpočtu jsem v 6tt + 3 dny? No ale dr.říkal, že srdeční činnost nevidí a jsem nervozni z toho, že to dopadne jako minule - bez vývinu. Říkal že plod je velikost 3-4 mm. Mohu být klidná? Moc děkuji všem!
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Asi jste spletla datum poslední menstruace.

6+3 je 7.týden.

Obvykle již v 7. týdnu srdeční akci vidíme. Roli hraje ale každý den a kvalita UZ přístroje. Vše rozhodne až opakované UZ vyšetření. Šance, že vše bude v pořádku stále existuje

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, rada bych se zeptala na dotaz, který bude vypadat asi dost hloupe, ale presto me to zajima. Jsem ve 20 tt a trpim zacpou, takze nekdy ty tlaky na bricho jsou dost silne, nemůže to ohrozit plod? Dále bych se rada zeptala, občas me poboliva děloha, je to roztahovani dělohy anebo tvrdnuti dělohy? Nedovedu si predstavit, jak se tvrdnuti delohy projevuje. Dekuji Vam mockrat!
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plod je uložen v plodové vodě a kapalina je nestlačitelná. Takže přímé ohrožení plodu nehrozí. Nicméně zácpu doporučuji řešit. Teoreticky nelze vyloučit, že tuhá stolice může dráždit dělohu ke stahům.

Zda jde o kontrakce či jinou příčinu obtíží, je těžké odlišit. Pokud se podobné potíže zvýrazní, vždy doporučuji návštěvu gynekologa a posouzení nálezu.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 8. týdnu těhotenství. Donedávna mě trápila vleklá mykóza, teď se zdá, že se ji konečně podařilo vyléčit (pomocí boraxových globulí). Nicméně pár dní po doléčení pozoruji bolesti v oblasti děložního čípku (nyní již třetí den, doprovázeno hustým bílým hlenovým výtokem). Cítím to zhruba 10 - 15 krát za den. Dá se to vydržet, ale je to trochu nepříjemné. Gynekoložka je zrovna na dovolené a nechci zbytečně "plašit", možná je to normální, jak se zvětšuje děloha. Nebo bych pro jistotu měla zajít někam na pohotovost? - otázka upravena poradcem
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při bolestech v těhotenství vždy doporučuji raději navštívit lékaře. Vaše gynekoložka by měla mít zástup.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer. Prosím poradiť . Som v 7 týždni tehotenstva, a nahmatala som si krčok maternice ze ho mam na ukazovak otvorený mám na nom hrbolčeky a hlien mám hrudkovitý. Co to môže znamenať? zajtra idem ku svojej gynekologičke
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hrudkovitý výtok může být způsoben pomnožením kvasinek.

Jinak si nemyslím, že jde o problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

jsem v 17 týdnu těhotenství, na doporučení lékaře užívám vitamíny Chytré miminko tbl.30+cps.30 (kyselina listová + DHA). Co si o těchto vitamínech myslíte? Mohou nějak uškodit či naopak. Shledávám se s různými názory. Někdo dokonoce tvrdí, že kvůli vitamínům mohou rodit větší miminka, je to pravda?

Mnohokrát děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V prvním a druhém trimestru multivitamin pro těhotné doporučuji, v posledním spíše již ne. O větší hmotnosti plodů matek užívajících multivitaminy se spekuluje , ale není zcela spolehlivě prokázána

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, přibližně půl roku jsem užívala verrumal na 5 bradavic na ploskách nohou. Před necelými 2 týdny jsem zjistila, že jsem těhotná. Verrumal již neberu. Přestala jsem ho brát asi 2-5 dní před otěhotněním. Nevím, kdy se to událo... Vím, že může mít dopad na plod. Proto se ptám, zda se to může stát, i když už jej neberu? Děkuji
Verrumal před otěhotněním
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jste přestala užívat před otěhotněním neměl by být žádný problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, mám dotaz. Na kontrole ve 28tt mi pan doktor řekl že hlavička naléhá na pánevní dno. Do teď byly všechny kontroly v pořádku. Měla jsem i poprvé nízký tlak. poloha plodu je PPH, a CS 3. mám nařízený klidový režim.kontrola za 14dní. Bojím se aby se miminko nenarodilo dříve, občas cítím i tvrdnutí břicha. mám obavy aby mě pan doktor neposlal do nemocnice. mám poléhávat a být v klidu. Mohu chodit na procházky a tak? děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Občasné kontrakce nejsou nic neobvyklého, nemělo by jich ale být více než 10 za den. Pokud ano, navštivte lékaře dříve

Pokud Vám lékař nařídil klidový režim, měla byste polehávat a nikam nechodit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den chci se zeptat kdyz mi tehotensky test vysel jako pozitivne a po tydnu sem to dostala ale je jina jen takova ruzova jedna se otehotenstvi nebo potrat dekuji
vera
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obojí je možné. A je třeba také myslet na možnost mimoděložního těhotenství. Rozhodne UZ vyšetření. Navštivte proto lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň,som v 3mesiaci tehotenstva.O týždeň ideme na dovolenku na termálne kúpalisko do Vrbova. Chem sa opýtať, či sa môžem ísť kúpať do niektorých bazénov, samozrejme tých chladnejších, alebo to nie je vhodné.Počula som aj o vazelínových tampónoch pre tehotné, sú vhodné? Ďakujem za odpoveď.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Probíhá-li těhotenství bez komplikací, koupat se v termálních bazénech můžete. Tampony nedoporučuji

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den chci
se zeptat jestli sem opravdu tehotna nebo
sem potratila 9.6. sem mela menstruaci
dalsi mela prijit 7.7. jindy chodi pravidelne
tak sem si 17.7. delala test vysel pozitivne
a pak sem 20.7. dostala menstruaci ale
neni klasicka jeto spis takova ruzova krev
neni ruda jako obvykle prosim poradte na
muj e-mail : vera.rykrova@seznam.cz
dekuji "
- otázka upravena poradcem
věra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nález musí posoudit lékař pomocí UZ. Obraťte se na svého gynekologa.

Odpovídat na osobní mail nelze

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den mam otazku jsem ve 39 tydnu tehotenstvi a uz druhy den pozoruji ze ze me neco vyteka muze se jesdnat o plodovou vodu,take se mi zda ze to bricho mam mensi dekuji za odpoved
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, může jít o plodovou vodu. Může také ale jít jen o vodnatý výtok. Určitě navštivte co nejdříve lékaře

MUDr.Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala, zda mohou mít na vyvíjející se plod v prvním trimestru vliv injekce, které používají zubaři pro znecitlivění úst při zákroku na zubu. Bohužel nevím, co je to za látku. Je lepší nechat ošetřování zubů až po porodu? Děkuji za odpověď.
Zuzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zubaře informujte a tom, že jste těhotná. Zvolí nejlepší postup.

MUDr.Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
na dovolené jsem byla vyzkoušet lázně Hammam, krátce po návratu jsem zjistila, že jsem těhotná. Myslíte, že to nějak může uškodit plodu? - otázka upravena poradcem
Nicol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemám v tomto směru žádné informace

MUDr.Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat jsem v 21tt a mám zvětšenou placentu a plodové vody středně. Mám se bát o miminko nebo co si z toho mám vzít? Děkuji
Mirka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je-li zvětšená placenta jediným nálezem, plodu pravděpodobně nic nehrozí. Aniž ale nález vidím a nevím ani, jak je placenta velká, je těžké se zodpovědně vyjadřovat

MUDr.Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,
Pomalém krvácení mi řekl doktor že mám nízko položenou placentu.Jsem 13+5 což jak jsem vyčetla je zcela normální a postupem gravidity vystoupa výš.Má otázka ale je - za týden odjíždíme autem do Bulharska mám se něčeho obávat,můžu vůbec jet ? Děkuji za odpověď.Pat - otázka upravena poradcem
Pat
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Samotná níže položená placenta by rizikem nebyla. Opravdu "stoupá" v dalším průběhu těhotenství výše.  Pokud jste ale již krvácela, dlouhá cesta autem je určitým rizikem.

MUDr.Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den.Dneska jsem byla na vyšetření a doktor řekl, že jsem v 6tt podle velikosti plodu a bez odezvy.Na další vyšetření mám dorazit za 14 dnů.Co to znamená.Je miminko v pořádku nebo ne.Mám celkem strach.Moc jsme to Mimi chtěli.Děkuji Vám za odpověď
Dáša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Asi jste lékaři špatně rozuměla. Neříkal bez srdeční akce? Vyjádření "bez odezvy" mi nedává žádný smysl

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore,

prosim o radu. Jsem ve 38tt, miminko ma dle UTZ vahu 3019g. Jsem drobne postavy, vyska 156cm, rozmery panve namerene ve 37tt jsou: 23 - 26 - 30,5 - 23. Od sve gynekolozky mam napsano, ze prominuji spiny, v porodnici mi napsali, ze spiny neprominuji.

Domnivate se, ze u me pujde prirozeny porod nebo rozmery panve a velikost ditete indikuji spise cisarsky rez?

Dekuji za odpoved. - otázka upravena poradcem
PETRA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Samy o sobě uvedené údaje podle mne císařský řez neindikují. Záleží na posouzení pánve bezprostředně před porodem zkušeným porodníkem

MUD. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den chtela bych se zeptat jestli ma norethisteron nejaky vliv na zacatek tehotenstvi ? jestli se diteti nic nestane kdyz sem ho brala 15 dni a byla sem tehotna.. Děkuji
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den pane doktore,

jsem v 6T a těhotenský test mi stále ukazuje slabší druhou čárku, která zesílí až po ca 5 min. Mám za sebou jedno zamlklé těhotenství. Může být tato slabá čárka důvodem k obavám z dalšího ZT?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Linda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nelze to vyloučit. Příčin ale může být více. Doporučuji návštěvu lékaře a UZ, případně test z krve

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den zajimalo by me jestli nevadi ze beru norethisteron v tehotenstvi 15 dni ? uskodilo to diteti ?
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně neublížilo. Jednoznačně se ale může vyjádřit jen genetik

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
těhotenství je chtěne ale měla jsem bolesti v podbrisku jeden den tak jsem mela strach ze to budu mit na dovolenou a tim bych si ji zkazila jinak..co by se stalo kdybych od 13.7 do 28.7 brala ten norethisteron? stalo by se neco kdyz jsem tehotna? protoze mam strach ze to dostanu protože už jednou se mi tohle stalo tak mam strach mohl by jste mi nejak poradit prosim.. Děkuji
andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jste-li těhotná, ani po vysazení Norethisteronu menses nepřijdou. Jeho užívání může mít na plod teoreticky negativní dopad.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,

jsem podruhé těhotná (6 týden) po přechozím zamlklém těhotenství. ,,Vlastním" i myom o vel. cca 3 cm rostlý směrem do dělohy. Je mi 36 let. Při prvním těhotenství (ZT) jsem nepociťovala žádné těh. nevolnosti. I teď žádné nepociťuji. Může to znamenat to, že se bude ZT opakovat? Je velká pravděpodobnost opakování ZT? - otázka upravena poradcem
Sofie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nakolik je vysoké riziko těhotenské ztráty, je bez znalosti přesného nálezu těžké odhadnout.

Chybění nevolností vůbec nic neznamená

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, dovoluji se Vás zeptat na informace ohledně současného užívání Zoloftu (a v jaké dávce) před plánovanou IUI a v době těhotenství ? Existuje v rámci experimentálních studií nějaká maximální hranice užívání, kdy se dá předpokládat, že neublíží miminku ? A ještě prosím o radu, zda je po porodu možné kojení při souběžném užívání antidepresiv (a kterých ?), pokud je jejich užívání nevyhnutelné, aby nepřecházelo do mateřského mléka ?

Předem Vám velmi děkuji za Vaši odpověď. - otázka upravena poradcem
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na tento dotaz Vám musí odpovědět specialistr - psychiatr nebo případně genetik

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze