Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


On-line rozhovor

On-line rozhovor s MUDr. Haraldem Čadílkem

MUDr. Harald Čadílek
velikost textu:
vydáno 26.1.2011 11:50
Na vše o rakovině děložního čípku se můžete ptát gynekologa Haralda Čadílka.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 26. ledna 2011 do 12:30

OTÁZKA: DObrý den, z informací, které jsem získala, jsem pochopila, že rakovina děložního čípku je pohlavní nemoc. Riziko nákazy roste s množstvím sexuálních partnerů a s upřednostňováním tzv. zkušených partnerů. Prevencí je tedy pohlavní zdrženlivost a partnerská věrnost. Ráda bych se zeptala, proč tato skutečnost není v rámci prevence jednoznačně a srozumitelně sdělována veřejnosti. Prevence rakoviny děložního čípku se téměř bezvýhradně zaměřuje na propagaci očkování, většinou ještě apelem na matky ("vždy jsem ji chránila"). Osobně to považuji za nevhodnou selekci informací. Změna životního stylu by měla vždy předcházet, nebo přinejmenším doprovázet medicínský zásah. Jaký je Váš postoj? Klára
MUDr. Harald Čadílek ODPOVĚĎ: Dobrý den, samozřejmě prevence u všeho je základ. Bohužel není v moci jen lékařů tyto informace předávat dále, a obvzlátě gynekologové se setkávají s dívkami často již na hranici zahájení sex. života. Určitě by bylo optimální tyto informace sdělovat, sám mohu říci, že třeba v rámci přednášek, které provádím se svojí manželkou ( rovněž gynekoložka) na školách tuto skutečnost dětem říkáme a na toto velmi apelujem. někdy ale narážíme paradoxně na odpor rodičů , kteří si sdělování těchoto informací dětem nepřejí. Takže učitě osvěta by byl základ . 26.1.2011 12:01
OTÁZKA: Dobrý den, lékařka mi zhruba před rokem oznámila výrazně horší výsledky cytologie. (Je mi 40 let, jsem po dvou porodech.) Sice nedochází k progresivnímu zhoršení, přes to musím na kontrolní vyšetření každé 3 měsíce. Ptala jsem se p.doktorky, zda by případnému výraznému zhoršení nezabránilo očkování a zda by nebylo vhodné abych se nechala oočkovat. Tvrdila mi že u mne to už nemá smysl. 1. Jaký je váš názor ? 2. Musím žádat o očkování svoji gynekoložku nebo se mohu nechat oočkovat jinde ? 3. Jsou různé vakcíny pro různé typy HPV nebo všechny vakcíny účinkují na stejné typy HPV? Děkuji za odpovědi. Soňa
MUDr. Harald Čadílek ODPOVĚĎ: Váš dotaz je velmi obsáhlý, pokusím se dle čas. možnosti. takže vakcíny nejsou léčba, čili stávající lézi na čípku vám neodstraní. Kontroly vaší lékařky jsou zcela opodstatnělé. další otázkou je samozřejmě otázka monogamního života, tedy zda je možné ve vašem případě získat novou infekci . Pokud toto riziko existuje, tak lze uvažovat i o vakcinaci ve vašem věku. Data již máme i pro ženy do 44 let. Samozřejmě benefit je nižší než u panny, ale přesto lze profitovat i ve vašem věku. Vakcíny jsou na světě i u nás na trhu dvě. Kromě základní původní specifikace na určité typy HPV ukazují studie již dostatek dat i pro tzv zkříženou protekci na další typy. Důležité je poradit se se svým lékařem, zda více preferuje žena doplněnou ochranu prosti genit. bradavičkám, nebo zkříženou ochranu především proti typu proti nebezpečnější formě adenokarcinomu hrdla děložního. Očkovat i konzultovat můžete i u jiného lékaře, zajisté to není problém. 26.1.2011 12:07
OTÁZKA: Dobrý den, otázka, je mi 25 (nejrizikovější skupina). I když se nebudu očkovat, ale chodím pravidelně (cca 1x roka víc stát nehradí) na prohlídku kompletní, je vše v pořádku? nemůže jít čas proti mě, když se začne v těle něco dít a do další prohlídky bude třeba 11 dalších měsíců? Nebo jak dále dělat prevenci, aniž bych se musela nechat očkovat (očkování 10 tisíc) je docela vysoká částka, i když samořejmě zdraví je k nezaplacení.Děkuji Soňa
MUDr. Harald Čadílek ODPOVĚĎ: Dobrý den, prevence ze zdrav. pojištěí je u nás po roce, v řadě zemí ,kde dobře funguje cytologický screening je dokonce po třech letech. většina nálezů se samozřejmě takto zachytí zavčas, ale co je zavčas ? Pokud sice neproběhne u ženy postup do stadia již rakoviny a vyřeší se to konizací, tak je žena dále riziková z porodnického hlediska a může porodit předčasně své miminko za několik let. takto ta riziko jen přesuneme do jiné oblasti. Ano částka je to vysoká, ale vždy je to relativní, mnohdy za stejné peníze kupujeme nový mobil ,terý brzy zastará, ale ochrana zdraví je věc zásadní a pro kvalitu života rozhodující. Navíc je právě nebezpečný druh adenokarcinomu, který je navíc na vzeszupu, který může uniknout i stěrům z čípku při prevenci. Takže opravdu, jeli to možné, vyplatí se myslet preventivně , než hasit již nastalý problém. 26.1.2011 12:12
OTÁZKA: Dobrý den, Chtěla jsem se informovat, zda je vhodné očkování i pro mě, když jsem od 17 let sexuálně aktivní, teď je mi 25 let a do budoucna už neplánuji změnu partnera. Předem děkuji za odpověď. Zdraví Jana Jana
MUDr. Harald Čadílek ODPOVĚĎ: Dobrý den, závidím Vám tu jistotu, že již nikdy žádný jiný partner nebude. Rozvodovost nám říká, že toto si bohužel myslelo mnoho párů a dopadlo nakonec jinak. nechci ale být škarohlídem a strašit. Přesto, jistotu by jste měla pouze za situace, že by jste oba byli vyšetřeni na HPV ( nákladné vyšetření, které není součástí prevence),bylo negativní a pak byla 100 % jistota monogamního života navždy. Jinak to má význam i pro Vás, a jak sem již uvedl, v 17 letech by ste před zahájením sex. života profitovala více, ale i nyní ten benefit je doložitelný. 26.1.2011 12:16
OTÁZKA: Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda i pro mě má ještě očkování ještě význam a jaká by byla jeho účinnost. Je mi 28 let a jsem bezdětná. Děkuji. Lada
MUDr. Harald Čadílek ODPOVĚĎ: Ano má význam. Tak jako se třeba můžete ve vašem věku setkat se žloutenkou a tedy očkování má význam rovněž, tak se můžete setkat s vysoce rizikovými typy HPV a může Vám vzniknout léze na čípku ze které bude časem rakovina. pokud je Váš nález na čípku negativní a jste dokonce HPV negativní, tak ten benefit bude velmi vysoký. Pokud tyto informace nebudeme mít, dá se zjednodušeně říci že budete profitovat oproti pannám přibližně z 1/3. 26.1.2011 12:19
OTÁZKA: Vážený pane doktore, je mi 23 let, mám stálého pířítele a ani v minulosti jsem nebyla nijak více promiskuitní. je očkování aktuální i v mém případě? Na vyšetření chodím pravidelně, zatím mám všechny výsledky v pořádku. Ester
MUDr. Harald Čadílek ODPOVĚĎ: Dobrý den, pojem nijak více promiskuitní je vždy otázkou úhlu pohledu. :-) Tak jak jsem již uvedl v předchozích, nikdy v životě nelze s jistotou říci, s HPV virem se nemůžu setkat. Pokud je člověk zdráv a žije sex. životem, tak toto riziko bude existovat. Proto pokud chcete třeba snížit riziko výkonu na čípku a tedy předčasného porodu ,tak se vyplatí o tom uvažovat dříve než budete plánovat rodinu. Zdravé a donošené dítě je poklad, a každá maminka,která porodila předčasně by dnes pokud by se mohla vyhnout konizaci a porodit donošené dítě rozhodla jistě tomuto předejít. 26.1.2011 12:23
OTÁZKA: Dobrý den. Mám dceru, které bude v srpnu 13 let. Vím, že v současné době jsou na trhu dvě očkovací látky Silgard nebo Cervarix. Ráda bych znala váš názor, která z nich je častěji aplikována a kterou vy osobně doporučujete. Vím, že doporučovaná doba pro očkování je 13 -15 let. Protože je očkování na "trhu" poměrně krátkou dobu, tak nevím zda jsou známy nějaké pozitivní výsledky a zda není možné, že by v průběhu roku, dvou nebude na trh uvedena nová "vylepšenější" vakcina. Děkuji za odpověď Věra
MUDr. Harald Čadílek ODPOVĚĎ: Dobrý den, ano, vaše dcera je především z imunologického hlediska v tom ideálním věku. Která vakcině je častější nemohu zodpovědět, jelikož z mého pohledu by to bylo subjektivní a prodejní data firem v jednotlivých státech nejsou k dispozici veřejně. Studie u prvních žen jsou přes 8 let, takže dat už je nadmíru a výsledky jsou jednoznačné. Na mnoha svět. konferencích jsou prezentovány jasná pozitiva. u jiných očkování, pokud se jedná třeba o vakcinu na rotaviry či jiné, se také nikdo neptá kolik let je již na trhu a nečeká s očkováním svého dítěte až léta ukáží více. žádná další ,,vylepšenější ,, vakcina není plánována, ale současné v průběhu let ukazují další předem neplánovaná positiva, třeba v podobě tzv zkřížené ochrany prosti dalším typům HPV, takže se rozšiřuje jejich účinek, kde se na počátku hned neočekával. 26.1.2011 12:27
OTÁZKA: Pane doktore, je mi 31 let, v létě mi byl na cytologii nalezen ascus, nyní vše v pořádku. Jsem nyní bez partnera, uvažuji o očkování. Není vhodné ještě před očkováním otestovat, zda je v mém těle přítomna HPV infekce (cytologií, jinými testy)? Má očkování smysl, když je tu možnost, že jsem se již s HPV 16, 18 setkala? Nemůže vakcína "zaktivnit" viry, které již třeba v těle mám? Děkuji za Váš názor, jaký postup byste doporučoval. Milena Milena
MUDr. Harald Čadílek ODPOVĚĎ: Dobrý den, vezmu to odzadu, zaktivnit nemůže, jelikož vakcina HPV Vám neaplikuje viry do těla ,takže toto absolutně nehrozí. ženy se s HPV setkají až v 80 %, ale tzv je z těla vyčistí, většina. toto ale nezanechá ochranu před novou reinfekcí. Takže proto se běžně nikde na světě nedoporučuje testování na HPV infekci před vakcinou, jelikož vy ten typ můžete vyčistit a vakcina Vás bude pak v budoucnu již chránit před novou infekcí. Ano tedy má smysl i ve vaše věku. Pokud by jste ho zrovně měla v tělě, tak sice vakcina nezhorší ten stav , ale samořejmě není to léčba ,takže ho ani neodstraní. 26.1.2011 12:32
OTÁZKA: Dobrý den pane doktore, Chtěla bych se Vás zeptat na dvě věci. Četla jsem, že jeden zahraniční výzkum odhalil papillomaviry u malých holčiček, které ještě očividně neměly pohlavní styk. Odhaduje se, že se nakazily z ručníku od matky. Znamená to tedy, že se prádlo má desinfikovat, nebo zničí viry vyprání na 90°C? Dá se nějakým vyšetřením zjistit, zda je muž přenašečem viru? Velmi Vám děkuji Barbora Barbora
MUDr. Harald Čadílek ODPOVĚĎ: Při dodržování běžných hygienických pravidel se nemusí ženy obávat přenosu na své dcery. samozřejmě diskutuje se otázka přenosu v rámci třeba pettingu u adolescentů , ale právě vakcinace ještě před tímto obdobím by tomu předešla. 26.1.2011 12:34
OTÁZKA: Dobrý den, je mi 30 let, před 5 lety jsem byla na konizaci čípku a od té doby byla cytologie vždy v pořádku. Přemýšlím o očkování, ale nevím, jakou vakcínu si vybrat. Můj gynekolog doporučuje Cervarix a doktorka v očkovacím centru naopak Silgard. Která z vakcín se Vám zdá lepší a kterou byste doporučoval? Děkuji Markéta
MUDr. Harald Čadílek ODPOVĚĎ: Dobrý den, anou je rozumné uvažovat o tom, protože i přes vaši konizaci a nyní negativní cytologii může k reinfekci v životě dijít.Rozhodnutí bude na Vás, je třeba zvažovat zda preferujete navíc ochranu před bradavičkama,které dovedou být velmi nepříjemné, ale neohrozí Vás na životě, nebo kvalitní ochranu včetně zkřížené ochrany proti nebezpečnému adenokarcinomu čípku děložního. Pokud Vám sdělí objektivní poslední data od obou vakcín, tak bude rozhodnutí pouze otázkou preference. 26.1.2011 12:37
OTÁZKA: Dobry den, prodelala jsem konizaci del. cipku a po nasledne kontrole po 3 mesicich, jsem aplikovala prvni davku Cervavixu. Chtela bych vedet, zda si myslite ze danym procesem se zmensi moznost opakovaneho negativniho nalezu a nebo jiz ockovani nema takovy vyznam. Dekuji eva
MUDr. Harald Čadílek ODPOVĚĎ: Dobrý den, zřejmě máte na mysli možnost opak. positivního nálezu. Ano ,pokud po konizaci je nález negativní a probíhá nebo již proběhl tzv čas čištění od viru, tak Vám vakcina zvýší pravděpodobnost, že se již nová infekce nebude opakovat- resp. nález léze na čípku. Pokud ale virus bude dále persistovat tak to vakcina neovlivní. Drtivá většina žen je ale schopna vlastní imunitou virum z těla odstranit a vakcína tedy bude již chránit proti nové infekci. udělala jste rozumný krok. 26.1.2011 12:40
OTÁZKA: Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se nechat očkovat proti rakovině děložního čípku, ale nevím, podle čeho se mám ve výběru vakcíny rozhodnout? Je možné, aby některá z nich byla v prevenci proti rakovině účinnější? Děkuji za odpověď. Eva
MUDr. Harald Čadílek ODPOVĚĎ: Dobrý den, myslím že na Vaši otázku jsem již odpověděl, jméno vakcíny Vám nesdělím, jelikož to záleží na vyjasnění si všeho v rozhovoru s vaším gynekologem a vaších preferencích. Co komu doporučuji já nemohu číci, jelikož bych zde dělal reklamu :-) 26.1.2011 12:43
OTÁZKA: Dobrý den, je mi 26, mam 6 měsícu starou dceru, Bohužel jsem se okolo 20 let nechovala tak jak bych teď ráda, a chalpů bylo víc než dost :( Jaké je ryziko vzniku rakoviny a po jak dlouhé době? Je to nějak limitováno do kdy by se nemoc projevila? Anna
MUDr. Harald Čadílek ODPOVĚĎ: Dobrý den, z obecného hlediska se rakovina vyvíjí léta, jsou samozřejmě vyjímky velmi agresivních typů. vy by jste měla chodit na prevence a je- li cytologie negativní, tak můžete vše ještě napravit svým dalším postupem- omezit již počet partnerů a nechat se očkovat. :-) Nikdy není pozdě na nápravu !:-) 26.1.2011 12:44
OTÁZKA: Dobrý den, změnila jsem gynekologa a jeden chtěl při mých 18ti odstranit vrozený čípek a druhý chce počkat po porodu ( což ještě nějakou dobu nebude). Která varianta se Vám zdá lepší? Děkuji za odpověd Z.
MUDr. Harald Čadílek ODPOVĚĎ: Dobrý den, vaší otázce bohužel nerozumím, odstranit čípek ? Zřejmě je třeba jinak formulovat a vyjasnit si to, z této informace nelze rozhodnout. 26.1.2011 12:46
OTÁZKA: Dobry den, existuje test pro muze na HPV? Jestli ano, a vysledek je pozitivni, jake jsuo moznosti reseni? Jana
MUDr. Harald Čadílek ODPOVĚĎ: testovat lze i muže i ženy, pokud je positivní tak nelze než čekat zda ho z těla vyčistí, event. zkusit některé podpůrné prostředky, kterých se prodává celá řada, ale léčba přímo žádná není. Opakovaný test jedině a při negativním již monogamní způsob, jinak nelze vyloučit reinfekci. 26.1.2011 12:48

Upozornění






mobilní verze