Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore, je mi 47 let,dnes mi po preventivní kontrole můj gynekolog řekl, že mám přestat brát HA (Lindynette), že riziko je pro mne větší než přínos.Mám léčený vysoký krevní tlak,a sníženou funkci štítné žlázy, nekouřím, kromě mírného nabírání vody mi antiko nečiní žádné potíže, zbavila jsem se díky ní urputných bolestí hlavy a sama si reguluji, kdy vynechám a budu krvácet, přičemž krvácení je vždy slabé, na rozdíl od normální menstruace, kterou jsem mívala. Bojím se potíží přechodu, které mohou nastat, a taky případného otěhotnění, jehož možnost pan doktor zcela vyloučil a když jsem požádala o změření hormonální hladiny, řekl, že to není potřeba...Nerada bych ve svém věku podstupovala přerušení těhotenství, má matka i babička měly přechod až dlouho po 50 roce věku, poradíte mi, co dělat?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Možnost otěhotnění lze vyšetřit stanovením hladiny hormonu FSH - odběr musí být 6. či 7. den pauzy v užívání antikoncepce. Další možností je stanovení AMH - lze kdykoli v průběhu cyklu - jde ale o ne všude dostupný a poměrně drahý test

Přechodu se bát nemusíte - pokud by se objevily obtíže, lze užít hormonální substituční léčbu.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Pekny den pan doktor, mam po 42 a z dovodu hyperplazie a kvoly vyssej sliznici mi chcu vybrat maternicu a mozno aj vaj. Trpim na vysoky tlak , hodnoty 170/100 s liekmi. Bojim sa , ze ak nebudem mat vajecniky a maternicu tak hormony ma nebudu chranit , nasadia liecbu a bude to este horsie. Takmer vsetky zeny v rodine dostali infarkt prichadzajucou menopauzou. Mam Leiden mutacie. Uzivam denne anopyrin. Rada by som si precitala vas nazor, ci mam radsej poziadat lekara , aby este nejaku dobu vydrzal s hysterkt. a nasadil mi gastageny, alebo ci to vybrat. Hyperpl. je zatial bez atypii. Endometrium mavam od 12 mm - 18mm. Dakujem za odpoved.
Kiara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevím, o jaký stupeň hyperplasie se jedná. Nejde-li o atypickou hyperplasii, gestageny bych určitě doporučil zkusit.

V případě operace v 42 letech bych určitě také zvažoval, zda je vhodné odstranit s dělohou i vaječníky.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore, do kolika let je obecně možné užívat hormonální substituci v menopauze? Je stanovena nějaká věková hranice? Děkuji velice za odpověď.
Vlasta Zirklová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádná věková hranice neexistuje. Osobně mám několik pacientek, které užívají i po sedmdesátce

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore prosím vás o radu je mi 48 let lapar. mi byly odstraněny vaječníky i děloha v přechodu jsem ještě nebyla, odstranění bylo kvůli endiometr. cystě na vaječníku a nezh. myomu, gynekolog pro jistotu doporučil odebrat vše.. Chtěla jsem se zeptat vás jaké by jste mi doporučil hormony, bojím se však rizika rakoviny, kterou v rodině máme, moc krát vám děkuji
Veronika-Aurelia Oláhová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučil bych nízké dávky estrogenů - např. Estrofem 1mg 1xdenně

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
O týždeň sa chystám už na tretiu kyretáž. Chodím pravidelne na kontroly a mám 60 rokov. Už šiestykrát som zakrvácala. Pri kontrolách a kyretáži mi nič nezistili. Na žiadne iné vyšetrenia ma neposlali. Chodím aj urológovi, po dvoch zošívaniach po pôrode, mi dvakrát operovali aj močový mechúr. Môže byť krvácanie aj urologickým problémom, keďže ma niekedy pri kýchnutí silne zabolí. Začínam mať z daných krvácaní už aj problémy na psychike, stále na to myslím, že mám rakovinu. Ďakujem za pomoc!
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krvácení pravděpodobně urologický problém není. . Rakovina je, je-li histologie v pořádku, extrémně nepravděpodobná. Léčba by se právě měla odvíjet od histologického nálezu

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den p.doktor,
velmi sa mi paci tato poradna. Mam pocit, ze naozaj mate zaujem odpovedat a zaujimate sa o problem.
Mam po 40tke a vyskytla sa u mna cysticka hyperpl.endometria. 2 x som absolvovala kyretaz a teraz mi opat meska menzes. Min. mesiac mi podali injekciu na vyvolanie a tento mesiac opat meska. Hoci v posl. dobe sa mi skracoval cyklus. Mne osobne z toho vsetkeho vychadza, ze mam nizku hladinu progesteronu. Navyse v poslednej dobe som pribrala a zrejme mam estrog.dominanciu. Moja otazka znie, preco ak mam vysoku sliznicu to moze byt aj z nedostatku progesteronu, ked progesteron vlastne beru tehotne , aby mali vyssiu sliznicu?? Mohla by som brat prirodny progesteron krem? ak ano v ktorej faze cyklu. Velmi pekne dakujem. S pozdravom - otázka upravena poradcem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Převaha estrogenů a nedostatek progesteronu jsou vysoce pravděpodobnou příčinou.

Přirozený progesteron je např. v přípravku Utrogestan. Někdy je ale vhodnější užít přípravek progesteronu jen podobný, tzv. gestagen. Nasazení této léčby v druhé polovině cyklu je podle mne vhodné

Progesteron nezvyšuje sliznici, ani u těhotných. To je omyl. Sliznice děložní roste pod vlivem estrogenů. Progesteron ji přeměňuje.

MUDr. Jan Šulc


klimakterický syndrom
Dobry den .Mam 50 rokov a treti mesiac mi meska menzes bola mi zistena cysta 26 mm. pred 11 dnami mipichli vyvolavacku no menzes zatial neprisiel.Mam este pockat alebo navstivit lekara.Dakujem za odpoved.
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji ještě 3-4 dny vyčkat

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore. Je mi 54 let, menstruovat jsem přestala cca ve 48 letech. ze začátku jsem nepociťovala vůbec žádné potíže, myslela jsem si, že u mne přechod proběhl bez problémů. Nicméně po dvou letech všechno začalo: příšerné návaly, ve dne v noci, velmi nepřjemné pocity v žaludku (kvůli tomu jsem dokonce byla na endoskopii), točení hlavy, malátnost, nespavost. Přírodní preparáty nepomohly. Po poradě s gynekoložkou jsem začala užívat Activelle, začala jsem pátý rok. Bojím se rizik, především rakoviny, zemřela na ni maminka, nebo mrtvice (tatínek), tak jsem asi před půl rokem začala brát Activelle místo denně pouze obden, s tím, že ji pozvolna vysadím. Půl roku bylo všechno v pořádku, ale teď se zase s plnou silou dostavily úplně stejné problémy jako na začátku, z čehož jsem usoudila, že ta poloviční dávka nestačí. Activelle bych tak či tak neměla brát déle než 5 let. Jsem v situaci, kdy si nevím rady, potíže jsou skoro nesnesitelné. Jak v této situaci dál? Děkuji za odpověď.
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji užívat Activelle dále v plná dávce. Rizika považuji za velmi malá. Mám řadu pacientek, které užívají 10 i více let

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 49 let, doktorka mi doporučila vysadit antikoncepci,prý již mohu mít přechod a při jejím braní se nepozná. Měla jsem po jejím vysazení velmi silné krvácení, skončila na kyretáži. Po ní menstruace po dvou měsících, opět silná a dlouhá. Paní doktorka mi předepsala norethisteron, který beru 16 den od začátku menstruace jeden ráno. Po něm je menstruace pravidelná a slabší. Jak dlouho jej mohu užívat a poznám při jeho užívání, že se dostaví klimakterium? Moc ráda bych se menstruace zbavila, obtěžuje mě. Děkuji.
Blanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Norethisteron bych doporučil maximálně na  několik měsíců. Protože bude asi třeba dlouhodobá léčba, zvážil bych jiný gestagen - například Orgametril nebo Proveru.

Tyto léky samy o sobě menstruaci nedokáží vyvolat - záleží na tvorbě estrogenů ve Vašich vaječnících.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
DOBRY DEN CHTELA JSEM SE ZEPTAT BERU NOVOFEN UZ PUL ROKU SNASIM HO BEZ PROBLEMU JEN JSEM PRIBRALA NA VAZE JE MOZNE ZMENIT LEKY DEKUJI ZA RADU
tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Změna je určitě možná. Proberte to se svým gynekologem

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, po 1,5 roce po menopauze špinění. Nález děloha v AVF, 68x50mm,ostře ohraničená sliznice 3,7 mm v přední stěně intramurální myomek 17,1 mm, ve fundu děl.12,1mm, ovaria bilat bez cyst změn, douglas bez tekutiny. Byla mi doporučena hysteroskopie a CP.
Je možná léčba bez operace ? Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že při tomto UZ nálezu není hysteroskopie bezpodmínečně nutná.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den. Je mi 68 let a trpím návaly horka do hlavy a pocením. Gynekolog mi tvrdí, že už návaly spojené s přechodem nemohu mít. Štítnou žlázu mám v pořádku. Krevní tlak mám také v pořádku. Prosím o radu, co by to asi mohlo způsobovat.
Děkuji. - otázka upravena poradcem
Eva Kalousková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že návaly spojené s přechodem můžete mít i v 68 letech. Velmi snadno se to prokáže či vyloučí nasazením hormonální substituční léčby. Nepomůže-li, je příčina jinde.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, mám již delší dobu se substitucí endometrium výše maximálně 3,5 mm. Je to dohasínající, ale JEŠTĚ NE úplně zastavenou fcí vaječníků nebo již čistě zásluhou Estrofemu 2 mg denně, že vůbec nějaká sliznice naroste? (Mívala jsem totiž se substitucí endometrium výše 7 mm, takže si myslím, že substituce byla tehdy ještě zbytečná a vaječníky pracovaly). (Jisté odchylky v cyklu jistě mohou být, ale snažím se vystopovat zákonitost a definitivně se tak smířit s předčasným přechodem.)
Děkuji. - otázka upravena poradcem
Estrofem
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Výsledkem užívání Estrofemu 2 mg může být sliznice vysoké 3,5mm. Zda fungují či nefungují vaječníky se z toho nedá poznat. Lze to zjistit například stanovením hladiny FSH či AMH

Určitě byste ale neměla užívat Estrofem samotný - vždy je třeba doplnit gestagen

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, mám 45 let a od prosince 2014 jsem přirozenou cestou nedostala menzes,pouze po injekci Agolutin.Byla jsem na preventivní prohlídce, ultrazvuku, vše OK. Bylo mi řečeno, že sliznice dělohy mi narůstá, ale vajíčko se neuvolní, nedojde k ovulaci,proto menzes nepřijde.Je nutné podle Vás si při každém měsíčním zpoždění menstruace nechávat píchnou Agolutin? Jinak za půl roku této terapie se mi ohlásily cévní a žilní problémy na nohách. Děkuji Vám za Váš názor.
Olga
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podání gestagenů je určitě vhodné. Jinak hrozí nepravidelné krvácení a i potenciálně nebezpečné změny na děložní sliznici. Nemusí jít ale nutně o Agolutin, přípravků je celá řada, i ve formě tabletek

Nejsem si jist, že žilní problémy souvisí s touto léčbou. Mohou mít příčinu i jinde.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 52 let, menstruace začíná vynechávat,
prosím mám na Vás dotaz,nechala jsem si udělat test
AMH a vyšel na 0,08, musím se chránit ještě před otěhotněním.Děkuji Marie - otázka upravena poradcem
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ochrana před otěhotněním je zbytečná

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore,je mi 46l a jsem po 2.kyretážích,důvody u 1.kyretáže polyp,dlouhe silné krvácení,2.kyrétáž dlouhé silné s kusy krvácení,výsledek nevytváří se mi hormon žluté tělísko,můj lékař mi chce začít píchat agolutín,je ještě nejaká jiná léčka,děkuji Iva
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Váš lékař doporučuje podávání gestagenů. To je správná volba. Nutně to ale nemusí být injekce, lze užívat se stejným efektem i tabletky - např. Orgametril, Provera, Duphaston, aj

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, mám 54 let a jsem 4,5 roku po hysterektomii- odstraněny i vaječníky. Poslední půlrok mám velmi časté a obtěžující návaly horka a pocení. Je možné, když jsem 4 roky byla bez subst. hormonů naprosto v pohodě, že teprve teď tělo zareagovalo nebo se může jednat o nějaké jiné onemocnění?
Děkuji za odpověď.
- otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné opoždění nástupu klimakterických obtíží není typické, ale je možné. O nic jiného pravděpodobně nejde. Potvrdí to dobrý efekt hormonální substituční léčby.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore, setkal jste se někdy s tím, že by hormonální substituce nebo asi i hormonální antikoncepce všeobecně vyvolávalo roztřesené vidění, které přetrvává téměř celý den? Nevím, zda je to substitucí, ale začalo to asi 4 den braní, nyní 7 den a pořád to vidění mám takové roztřepané. mám léky raději vysadit? je možné se hormony působí třeba na cévy v hlavě a ty to vyvolávají? Jedná se o Climen. Děkuji :)
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně jsem se s tím nesetkal. Vliv na cévy u HRTale nelze zcela vyloučit. Proto bych vysazení zvažoval.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Ve ctyriceti odstraneny vajecniky, 15 let jsem uzivala klimonorm, asi 4 roky uzivam activelle 1ml a nemenstruuji. Na mamografii me zjistily zmeny na prsu.Kontrola zapul roku. Vysadila jsem activelle, a vubec se necitim dobre. Zacinam mit navaly horka, unava, celkovy utlum. Chtela jsem se zeptat jestli bych activele mohla uzivat dal. Dekuji za odpoved
leona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na Váš dotaz Vám musí odpovědět lékař, který přesně zná závažnost nálezu na prsou.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,
je mi 48 let a dosud jsem měla pravidelnou menstruaci. V polovině května jsem ji dostala cca o 5 dní dříve, než jsem čekala, průběh byl normální, ale nyní jsem dostala další menstruaci - 13 dnů po začátku té předchozí. Průběh opět obvyklý - jednodenní premenstruační syndrom, potom 2 dny silnější krvácení, nyní už zase slábne a vypadá to, že skončí. Myslíte si, že to může být známka blížícího se přechodu? Je nutné se hned nechat vyšetřit nebo mám počkat, jak proběhne další cyklus? Děkuji. - otázka upravena poradcem
Zdenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde opravdu o příznak přechodu.

Gynekologa nyní podle mne navštívit nemusíte. Až v případě opakované nepravidelnosti

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore, je mi 49 let, na kontroly chodím pravidelně. V prosinci po prohlídce a ultrazvuku lékař naznal, že již antikoncepci nepotřebuji. Lze to z vyšetření poznat? V lednu jsem ještě menstruaci neměla a od února ji mám pravidelně po 27-28 dnech a velmi silnou i s občasnými velkými kusy sražené krve. je to v pořádku? Jaká je šance na otěhotnění ? Žádné příznaky přechodu nepozoruji a cítím se normálně až na to silné krvácení. Děkuji za odpověď
Dagmar
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na základě UZ vyšetření nelze rozhodnout, zda je ještě antiko nutná či není. To je možné stanovením hormonálních hladin -vždy jen ke konci pauzy v užívání. V 49 letech je ale otěhotnění extrémně nepravděpodobné, čili antikoncepce je podle mne jako taková zbytečná. Silné krvácení je asi vhodné řešit hormonální léčbou, nemusí to ale nutně být antikoncepce

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Pane doktore, děkuji za odpověď ohledně Climenu a aury/před týdnem/. Jen jste mi neodpověděl na to nejdůležitější :) zda můžu Climen brát dál, ikdyž se mi občas migréna s aurou objeví? Hormony mi zřejmě vždy vyvolají migrénu s aurou. Ale Climen mi pomáhá, cítím se po něm dobře. Co myslíte? Děkuji a přeji hezký den
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o intenzitu Vašich obtíží. Migrena ani aura nejsou jednoznačným důvodem, proč Climen neužívat

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,
před 8 lety jsem začala špinit týden před menstruací a poté bolestivě menstruovat. Lékař mě poslal na odstranění děložní sliznice. Potíže se nezměnily. Brala jsem dále antikoncepci. Je mi 51 a právě jsem rok užívala novofem a nyní jsem začala brát activelle. Po celou dobu jsem více méně stále špinila uprostřed cyklu a měla bolestivou menstruaci. Chodím pravidelně na preventivní prohlídky. Mám i návaly a pocení, ale v malé míře. Podle lékaře bych již měla přestat menstruovat, ale je to pořád stejné. Navíc bolestivé a vyčerpávající. Bylo by řešením nebrat nic nebo vybrat jiný preparát? Děkuji za odpověď. Alice - otázka upravena poradcem
Alice
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je třeba vyzkoušet, co pomůže. Vysazení je možné, obávám se ale, že se zhorší návaly a pocení. Určitě zkuste změnu přípravku. Možná by bylo lepší užívat některý z cyklicky podávaných léků, kde je v užívání pauza na pravidelnou menstruaci - např. Klimonorm (Aktivelle i Novofem se užívají bez pauzy)

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,
lékař mi předepsal Climen. Jako mladá jsem trpěla na migrény s aurou a až později jsem zjistila, že mi ji vyvolává antikoncepce. Tu už asi 10 let neberu. Climen užívám 20 den a nyní se mi aura po letech zase objevila. Je to nebezpečné? Climen bych chtěla užívat dál. Proč moje tělo na hormony takto reaguje? Je nějaké řešení, třeba náplasti nebo krémy? Děkuji, hezký den - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vznik migrén není dosud přesně objasněn

Musíte zkoušet - je možné, že náplasti budou lepší.

Krém je problém- obsahuje jen estrogen a mohou ho tedy užívat jen ženy bez dělohy

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 48 let, měla jsem návaly, paní doktorka mi předepsala Klimonorm, po kterém se mi ulevilo. Moje otázka je: Kdy a jak se pozná, že Klimonorm může být vysazen? Nechci ho brát "zbytečně" dlouho. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neznám žádný test, který by to dokázal rozhodnout. Je třeba to po nějaké době vyzkoušet

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,
je mě 44 let.Po narození dítěte před 6 lety jsem neznala spát,atd a trpěla sem povinnostmi hroznou menstruací.Když sme zjistili,že jde o týrání partnerem,hodně sem zhubla,zvracela,horečky,atd tak aby nebyl odchod jednoduchý,tak nám ještě něco provedl.Já půl roku jen začla špinit,a to velice slabě.Jakmile sme odešli,začli sme zjištovat i artrozu,a udělala sem si tedy důchod-spíše sem byla tlačena na něj.Nevěnovala sem ničemu pozornost,byla ráda snad že žiji.Menstruaci nemám ani špinění 2 roky.Je možné přechod nebo ten stres atd? k lékaři nechodím,není to pro mě nutné,nemám žádné potíže,kromě antidepresiv-které nesnesu,trpím nežádoucími účiny,ale lékař to ví že mám odpor kdejakým lékům,že žiji život bylinkama,a zdravou výživou.Vím že se vnitřně vzdoruju i brát antibitoika:-) Mám jen dotaz může to být vyčerpaností oraganismu? vím že jsem hodně vyčerpaná,jsem přes rok pryč,chodím jen na procházky,brečím,přemýšlím sama o sobě,nyní si mě vzala psycholog na starost-a partnera samozřejmě,aby se řešilo vše jak má.Nemám návaly atd jak sem čtla ohledně přechodu kdyby byl,mám noční můry,bojím se spíše usnout,takže stále vím že jsem v tés traně v pořádku,jen že to tak začlo po těžkém velmi těžkém už boji,a málem sem se dostala i do nemocncie jak mě bylo zle psychicky,uhoněná,a furt jen na nohou,tím sem hubla právě dost-mám žebra venku,atd...Děkuji - otázka upravena poradcem
marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vynechání menstruace může být způsobeno stresem, ale také třeba zhubnutím. Ve 44 letech byste to měla řešit. Pokud máte ale problém s návštěvami lékaře a s případnou léčbou, je poradit dost těžké

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,je mi 55 let a už 2. rok mám menopauzu a mám neustále návaly.V noci nespím neustále si převlékám mokré noční košile a vyměňuji mokré deky. Ve dne při práci mi neustále kapou z čela kapky potu mám mokré vlasy a vypadám nechutně neupraveně jsem propocená a také pořád nemocná,protože jak se nemůžu okamžité celá převléknout,tak se hned nachladím jak na mě ten pot usychá a do toho třeba někdo otevře okno nebo dveře,,ale prostě někdy se běžet převléknout nemůžu.Nesmím hormonální přípravky,protože mám problém se srážlivostí krve a ty přírodní mi vůbec nepomáhají.Jinak jsem podle gynekologa v pořádku.Mám nemocnou štítnou žlázu,ale užívám léky a doktorka mi řekla,že tam je to také v pořádku.Už jsem unavená,protože nespím a mám pořád rýmu a kašel z nachlazení jak se potím a pak mi je najednou zima a někdy si říkám co to je za život,že už se to nedá vydžet.Nepiju alkohol,kávu někdy jednu za den jím celkem zdravě,denně ovoce nebo zeleninu.Pracuji s lidmi a kdo se má koukat na upocenou ženskou s mokrýma vlasama,které pořád kape z čela.Sama si připadám odpoirná.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že, i přes určité riziko komplikací ve spojitosti s poruchou srážlivosti krve, by hormonální substituce stála za zvážení. Riziko komplikací, které podle mne nemusí být vysoké, je vždy třeba vážit oproti kvalitě života

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý deň p. doktor, mám 58 rokov a môj gynekológ mi 7 rokov predpisuje na menopauzové problémy Mirelle - antikoncepciu a cítim sa dobre, problémy spojené s klimaktériom sú minimálne. Teraz mi zmenil antik. za HSL liek s návzvom LIVIAL, ktorý zatiaľ ešte neužívam. Prosím poraďte mi či je to správne riešenie. Mám stále menštruáciu, niekedy veľmi slabú inokedy normál, neviem či to je v mojom veku normálne keď menštruujem, ale nemám žiadne poroblémy al. minimálne. Som pravidelne kontrolovaná na prsníkovej ambulancii. Je LIVIAL nebezpečnejší pre vzník onkologického ochorenia ako Mirelle čo je podľa Vás pre mňa lepšie. Ďakujem Vám za Vašu odpoveď.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Livial je po stránce rizika rakoviny prsy méně rizikový než Mirelle. V 58 letech jde určitě o změnu správným směrem, antikoncepce je  již nevhodná.

Menstruaci vyvolává Mirelle, při Livialu by již být neměla

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane Doktore,
je mi 50 let, po odstranění nitroděložního tělíska (Mirena) již půl roku užívám Kliogest . Ne ze strachu z otěhotnění, ale protože mi začaly velmi padat vlasy a lékař mi nabídl toto řešení. Existuje nějaká jiná možnost?(hlavně s ohledem na to padání vlasů). Po Kliogestu mi není moc dobře, mám nafouklé, bolestivé břicho, přibrala jsem několik kilogramů a též krvácím i mezi jednotlivými menstruacemi. Děkuji předem za odpověď - otázka upravena poradcem
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při Kliogestu byste neměla vůbec menstruovat!! Doporučuji proto co nejdříve navštívit lékaře. Lék bude pravděpodobně třeba změnit. Existují přípravky, které by měly mít na vypadávání vlasů ještě příznivější efekt než Kliogest. Obecně ale tato tzv. hormonální substituční léčba výpad vlasů, který se v období přechodu často stupňuje, mírní.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, mám malý dotaz. Všude čtu o přechodu, o návalech horka, o různých obítížích. V únoru 2014 jsem přestala menstruovat, je mi 53 let. Žádné potíže nemám, je mi vlastně fajn. Ale - je to v pořádku? Nehrozí mi osteoporéze a podobné "lahůdky". Mám něco dělat, nebo mám být ráda, že je mi dobře? Díky moc za odpověď. - otázka upravena poradcem
Jarmila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Třetina žen má intenzivní obtíže, třetina občas mírné, třetina je v tomto období života zcela bez problémů. 

Osteoporóza Vám ale hrozí stejně jako ženám, které mají potíže- ale až za řadu let.. Proto bych v určitém časovém odstupu - za cca 5 let- bych zvážil vyšetření stavu kostí -densitometrii

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 54 let jsem 14 let po hysterektomii a adnexomii, tak 1 rok neužívám Oestrogel. Přestala jsem ho brát po poradě s gynekoložkou, domnívala jsem se že mám po něm pocit velkého zápachu z pochvy, ten pocit přetrvává. Nemám bolesti ani žádný výtok. Jen ze sebe cítím nepříjemný vlastní zápach. Nepomáhají ani čípky ani mytí Lactacydem. Ptala jsem se 2 gynekologů a nenašli problém, urodynamické vyšetření v pořádku. Pokud se po styku ihned neumyji , zápach je ještě horší, v mládí jsem právě trpěla na časté záněty a svědění. Léčila jsem se na neplodnost, pak dvě děti a pak operace kvůli endometrioze. Ten zápach me trápí, mám nepříjemné pocity z pohledů kolegyň v práci. Už si nejsem jistá, jestli je to problém jen fyziologický nebo i psychický. Asi 3x jsem už léčila dost zdlouhavě i menší bercové vředy a mám tedy důvod k těmto nejistotám. Nejsem žádná špindíra. Manžel nic necítí /teda prý by mě to řekl/. Děkuji za radu.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučil bych se vrátit k hormonální substituční léčbě a doporučil bych podání estrogenů i lokálně - do pochvy - například přípravek Ovestin. Tím by se oživila poševní sliznice. Pak bych se pokusil kolonizovat pochvu laktobacily - například přípravkem Fermalac vaginalis

Někdy pomohou některá poměrně jednoduchá opatření:



MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den p.doktore,asi 5 měsíců užívám Novofem,byl mi předepsán kvůli nočnímu pocení,je mi 46 let.Pocení se zlepšilo ale nyní se opět vrátilo.Nevím co si o tom mám myslet.P.doktormi řekl, že mám ještě vydržet a přijít za 3 měsíce. Představa, že 3 měsíce se budu každou noc několikrát opět převlékat a nevyspím se, je pro mě děsivá.3titnou žlázu mám v pořádku. Děkuji moc za odpověd
vlasta Kmentová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Účinek podobných léků často nastoupí až po několika týdnech. Takže je třeba určitá trpělivost. Můžete případně zkusit přidat některý z volně prodejných stravových doplňků -poradí v lékárně

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore,
prosím o Váš názor na tuto situaci: je mi 44 let a mám nepravidelné krvácení, 5 měsíců jsem nedostala menstruaci a poslední 3 měsíce špiním skoro celý měsíc. Gynekoložka mě poslala na kyretáž - výsledek- prostá hyperplazie endometria místy komplexní bez atypií. V mém věku mi doporučuje hysterektomii nebo léčbu Proverou (to mi zase nedoporučuje můj senolog pro fibrózní mastopatii). Byla jsem ještě u jednoho gynekologa a ten mi doporučuje HA Mirenu nebo gestagenní terapii. Prosím o Váš názor, já osobně se užívání hormonů bojím. Děkuji za odpověď


- otázka upravena poradcem
Renata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aby se předešlo vzniku potenciálně závažných změn děložní sliznice, je gestagenní terapie  vhodná. Léků je k dispozici více než jen Provera.

Osobně bych nejspíše doporučil Mirenu - hladina hormonů v krvi je jen minimální a efekt v děloze obvykle vynikající.

Další možností je odstranění dělohy -to bych ale bral až jako poslední možnost

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den pane doktore,je mi 57let. V noci nespim,mam návaly a jsem z toho už hrozne unavena.
Dostala jsem od p.doktora ACTIVELLE ,ale bojim se po přečteni přibal.letaku ho brát.Mám vys.tlak,astma a cukrovku.V přibuzenstvu mame rakovinu prsu.Poradte mi prosim.Dekuji - otázka upravena poradcem
Věra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji léčbu zahájit. Rizika považuji za malá

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, je mně 43 let a mám už dva roky slabou menzes, cca 3 dny, mohlo by se jednat o začátek přechodu? Žádné potíže nemám (akorát nabírání na váze). Mohla bych otěhotnět? Používáme kondom, ale jak se říká, nehoda není náhoda. Děkuji Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, může jít o příznak počínajícího přechodu. Otěhotnění ale není ještě vyloučené

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, je mi 51 let a již podruhé mám zavedené hormonální tělísko Mirena ( spokojenost naprostá). Nyní by se mělo tělísko vyndat a můj gynekolog mi nabízí ho zavést ještě znovu na pět let - je to vhodné a zmírní nějak případné projevy přechodu? Zatím jsem nemenstruovala celou dobu a žádné projevy přechodu jsem nezaznamenala.Děkuji.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tělísko je určitě možné zavést. Jako antikoncepce to je již zbytečné, ale zabrání to možným nepravidelnostem v krvácení, které jsou kolem padesátky a po ní relativně časté. Tzv. výpadové jevy (návaly, pocení, změny nálad, aj.) to ale neovlivní

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 41 let, s blížící se ovulací a menstruací zadržuji vodu v těle, tím nabírám na hmotnosti až 2 kg, ale po skončení ovulace a menstruace už mi váha neklesá na původní hodnotu. Mám dotaz, zda je toto normální ? Toto pozoruji od svých asi 36 let a poslední 2 roky se to stupňuje. Hromadím vodu nejvíce na břiše a hmotnost stále stoupá. Žádné léky neberu. Byla jsem vyšetřena na endokrinologii s výsledkem - endokrinní příčina neprokázána. Vyšetření hormonů na gynekologii - taktéž vše v pořádku. S váhou jsem nikdy problémy neměla (pouze když jsem brala HA). Jím střídmě celý život a pohybu mám taky poměrně dost. Menstruaci mám pravidelnou. Děkuji.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je otázkou, jde-li pouze o zadržování vody. Je častým jevem, že ženy po 40.roce života, tedy na počátku přechodu, začínají přibývat na váze.

Můžete zkusit některou antikoncepci zaměřenou proti zadržování tekutin (např. Yaz, Yadine, aj), ale není jisté (viz 1. věta), že to pomůže

Určitě musí pomoci další zvýšení kalorického výdeje a snížení kalorického přijmu.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 50 let, v posledním roce jsem menstruovala jen 4 x, naposledy v listopadu 2014. Nyní mi byl zjištěn malý myom 1 cm, který by teoreticky neměl působit žádné obtíže. Pociťuji však v podbříšku napětí, nepohodu - pocit jakoby měla každým dnem přijít menstruace (bolest pociťuji zejména vleže), mám časté nucení na močení. Děložní sliznici mám nízkou. Prosím o názor, co může být přičinou mých obtíží a jak je řešit? Jinak žádné problémy typické pro přechod nemám, jen špatně spím, v noci se stále budím. Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myom nejspíše není příčinou. A ani bych nepředpokládal přímou souvislost s nepravidelností cyklu. Mohlo by jít např. o zánět močových cest. Doporučuji návštěvu lékaře

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 47, menstruaci mám mírně nepravidelnou,myomy. Žádné návaly, užívám fytoestrogeny. Ale zhoršuje se mi velmi paměť na vybavení slov. Mám častější migrény, ale dnes jsem si řekla o Ovestin vag.tablety.. Po přečtení letáku velmi váhám. Ve vašich příspěvcích stále zdůrazňujete ty léky, kde jsou přirozené ženské hormony? Je estriol? Ovestin apod? A působí vaginální tablety systémově ?

Moc děkuji za odpověď .. Jana K. - otázka upravena poradcem
Jana K.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Estriol je přirozený ženský pohlavní hormon. Obecně, na rozdíl od estradiolu, má jen omezené celkové působení, při vaginálním podání ještě menší než při užití celkovém.

Nejsem si ale jist, že estrogeny - přirozené ženské i fytoestrogeny-  jsou vhodnou léčbou zhoršování paměti. Pokud menstruujete, máte estrogenů zcela jistě dostatek

MUDr. Jan Šulc


klimakterický syndrom
JE MI 50 LET ,CELÝ ŽIVOT JSEM MĚLA PRAVIDELNOU MENSTRUACI ,TEĎ UŽ 3 MĚSÍC MENSTRUUJI KAŽDÝCH 14 DNŮ.CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT CO S TÍM JAK TO UPRAVIT DO OBVYKLÉHO STAVU.
LUDMILA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o nepravidelnost nesjpíše v souvislosti s přechodem. Navštivte svého gynekologa a pravděpodobně bude vhodná hormonální léčba

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý deň!
Mám 63 rokov, v 44 prevedená hyst. aj s vybratím vaječníkov. Užívala som horm. liečbu až do 58 rokov.
Na odporúčanie gynekológa som s HSL prestala pred 5 timi rokmi. Už asi 3 roky mám problémy so suchosťou a citlivosťou pošvy a následnými boľavými trhlinkami. Sex takmer nemožný. Po rôznych liečbach masťami a vag. tabletkami mi teraz gynekológ navrhol Ovestin masť a lalunu.
Liečim sa na vysoký tlak, mávam arytmiu srdca, štítnu žľazu a menšie psych. problémy. Mám znovu začať s touto liečbou aj po 5tich rokoch ? A ako často stačí brať tento Ovestin. Problémy s prsníkmi
nemám, chodím na kontroly. Dosť často sa potím na hlave a v kuse sa cítim unavená. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď ! Mária - otázka upravena poradcem
Mária
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ovestin považuji za vhodnou léčbu. Rizika jsou zcela minimální.  Dávkování proberte se svým gynekologem - záleží na lékové formě. Krém osobně obvykle doporučuji 1x denně a po několika dávkách ob den a pak 2x týdně

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den. Je mi 51 roku a posledni pulrok se mi zkracuji menstruacni cykly,menstruace je ale silnejsi. Ted mam problem ze slabe krvacim uz asi tri tydny,posledni dva dny dost silne,jakoby s kusy srazeniny nebo tkane. Gynekolog chce udelat kyretaz pro zastaveni krvaceni a mikroskopicky rozbor. Rika,ze deloha vypada v poradku,je velka jeji sliznice. Rika,ze se to v tomto obdobi casto stava,ze je to pry temer normalni. Zajimal by me prosim vas nazor. Setkavate se s necim podobnym? Jak se tyto stavy resi z dlouhodobeho hlediska obvykle? Jake jsou moznosti? Moc dekuji.
TR
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde opravdu o poměrně častý problém. Kyretáž nebo kyretáž s hysteroskopií je nejčastějším řešením. Dále pak záleží na výsledku histologie. Často je následně vhodná hormonální léčba - doplňování gestagenů v druhé polovině cyklu

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jestli je nějaký rozdíl v hyperproliferačním endometriem a hyperplastickým endometriem, případně jaký? Děkuji.
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to ještě výrazněji narostlá děložní sliznice pod vlivem estrogenů

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Navazuji ještě na dotaz ohledně rozdílnosti hyperproliferačního a hyperplastického endometria - četla jsem o tom něco na internetu a připadne mi to nejednotné. Ptám se, protože je mi 53 roků a měla jsem měsíc špinění, které vyústilo v silné krvácení. Jela jsem raději večer na pohotovost, kde mě gynekolog prohlédl a zjistil pomocí sono hladkostěnnou dělohu normálního vzhledu s endometriem 19 mm. Řekl, že to není nic neobvyklého a hospitalizoval mě a na druhý den udělal kyretáž. Následovalo asi tři dny slabší krvácení a potom nic. Žádné bolesti ani před kyretáží ani po kyretáži. Tak teď nevím, jestli 19 mm velké endometrium je hyperplazie nebo hyperproliferace?
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

UZ vyšetření nedokáže odlišit hyperproliferační a hyperplastické endometrium. Rozlišení je možné jen histologickým rozborem

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore, jemi 62 let a ve svém 36. roce jsem podstoupila oboustrannou totální hysteroktomii. Od té doby (25 let) trvale beru hormonální substituční terapii - poslední roky estrogel, estrofem. Moje paní doktorka se letos rozhodla toto ukončit, ale od té doby (2 měsíce) mám návaly horka, potím se v noci, přes den. Paní doktorka mi řekla, že se tudíž k těm hormonům můžeme vrátit. Jak to vidíte zejména s tou délkou jejich užívání. Moc děkuji za odpověď.
Ľudmila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že návrat je možný. Osobně znám ženy, které užívají i  delší dobu

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den (věk 53 let),

před necelým rokem jsem i po dohodě se svou gynekoložkou vysadila Mirelle, které jsem velmi dobře snášela a užívala 9 let. Od doby vysazení jsem již menstruaci nedostala. Celkem to snáším velmi dobře – žádné přechodové potíže kromě snad jednoho. Od doby, co jsem vysadila Mirelle, mě velmi bolí klouby – kolena, kyčle, ramena, lokty (nikoli v klidu, pouze při pohybu). Přemýšlím, zda je důvodem opravdu přechod (žádný jiný důvod subjektivně nevidím). Pokud by tomu tak mohlo být, prosím o názor, jak to mám vyřešit. Hormonální substituci už mi asi nikdo nenapíše, protože náhodou se letos zjistilo, že mám Leidenskou mutaci. Pokud by byla tato skutečnost známá v minulosti, pravděpodobně bych ani nikdy neužívala Mirelle.

Děkuji Eva
- otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o o až tak typické obtíže spojené s přechodem. Více by mohl říci specialista - revmatolog. Lze také zkusit, zda by hormonální léčba pomohla. Myslím, že pokud jste roky bez problémů užívala Mirelle, můžete i při Leidenské mutaci užívat nízkodávkovanou substituci

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane dr, děkuji za Vaší odpověď ohledně užívání hormonu po operaci. Nerozumím jen větě_dopoučujete nejpřírodnější , tedy normální ženské hormony, nikoliv náhražku. To znamená ,že přípravky ve formě tablet s přírodním hormonem nedoporučujete, ale co má obava z rak,prsu,kterou měla babička. Prosím o Váš názor. Děkuji moc.
Romana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Za nejbližší přírodě považuji hormony, které tělo ženy přímo vyrábí. Riziko rakoviny prsu se při užití do 5 let zvyšuje jen zanedbatelně.

U doplňků stravy toto riziko nikdo nesleduje, není to povinné. Nelze vyloučit, že ho mají vyšší

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore,
mám velmi nízké AMH, je mi 35 let, čili předčasné klimakterium, jak pravil Natalart. Neschopná ovulovat, sliznice v posledním cyklu už ani nenarostla. Jsem bez subjektivních potíží typu návaly apod. Mohu ještě nějakou dobu vydržet bez návalů? Doporucujete HRT kvůli riziku progrese osteoporozy a aterosklerozy i při heterozygotní Leidenské mutaci, kt při svém štěstí také mám? Trombózu jsem nemela, ač jsem Diane užívala 8 let) a kdy ji nasadit, hned, nebo az prijdou potíže? Zatím fytoestrogeny? Odpovězte prosím opravdu, jako bych byla Vaše dcera, nikdo to se mnou nemyslí dobře a neporadí mi, maximálně mi všechno odkývá... potřebuji opravdu kvalitní kriticky rozpracovaný názor špičkového odborníka a to Vy jste. Velice děkuji. Budu se Vám za odpověď revanšovat. - otázka upravena poradcem
lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hladina AMH vypovídá o tzv. ovariální rezervě, tedy o pravděpodobnosti početí. Vaječníky mají ještě ale další funkci, na hladině AMH méně závislou -produkci estrogenů.

Projevem dostatku estrogenů je menstruace, třeba jen slabá. Pokud se objevuje, léčba není nutná.Nemenstruujete-li, vyšetřil bych hladinu estradiolu.

Návaly mít vůbec nemusíte. řada žen ani kolem padesátky, šedesátky neví, co to je.

Pokud by byla HRT třeba, Leidenské mutace bych se neobával - neměla jste  komplikaci při Diane, je velmi nepravděpodobné, že by se objevily při HRT

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,pane dr. jsem skoro 14.dní po operaci dělohy,vaječniků, vejcovodů. Zajímal by mě Váš názor na přírodní hormony. Nechci klasické z důvodu obav rak. ,kterou měla babička. Dočetla jsem se např. o Menoxu45 , že by mohl být dobrý. Můžete mi doporučit nějaký preparát? Mám ho začít brát hned a nebo až budu poci´tovat klimat.problémy? Můj gynekolog dává přednost poze klasickým hormonům, proto bych se chtěla s Vámi poradit. Děkuji .S pozdravem Romana
ROMANA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Substituční léčbu doporučuji. A určitě doporučuji to nejpřírodnější, tedy normální ženské pohlavní hormony, nikoli nějakou náhražku s nejistými vedlejšími účinky

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 48 let, před šesti lety hysterektomie, vaječníky ponechány. Poslední měsíce mě začaly slabé bolesti hlavy , ale jiné, než jsem měla doposud -spíše tupá bolest s bodáním ve spáncích, pocit otupělé hlavy, léky na bolest nemusím užít, je to spíše nepříjemné. také pocituji mírné motání hlavy, hlavně při změmě pohybu, někdy pocit slabosti rukou a nohou. Návaly nemám. Mohou to být známky přechodu a dají se tyto potíže nějak ovlivnit? Předem moc děkuji za odpověď.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde právě o typické potíže spojené s přechodem.  Z gynekologického hlediska je možné zvážit hormonální substituční léčbu. Měly by se ale vyloučit především neurologické příčiny potíží

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze