Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,

rádi bychom s manželem druhé miminko, bohužel beru antidepresiva, moje psychiatrička mi chce na dobu těhotenství předepsat lék Zoloft, který je prý v těhotenství a při kojení bezpečný. Jaký je váš názor na užívání antidepresiv v těhotenství? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Alena V.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obvykle dám na názor psychiatra

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore, děkuji Vám za odpověď ohledně OGTT. Ráda bych se ještě zeptala, zda mé hodnoty byly v pořádku? Na internetu jsem našla že od dubna 2014 byly přijaty nové hodnoty a to tyto: na lačno do 5,1, v 60. minutě 10 a více, ve 120. minutě do 8,5. Podle těcho kritérií se do "tabulek vlezu". Nemám tedy diagnostikovanou těhotensskou cukrovku? Mé hodnoty: na lačno 5,0, v 60.minutě 8,7, ve 120. minutě 7,5. Vělmi Vám děuji za zhodnocení. Přeji krásný den. - otázka upravena poradcem
Johanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží  na množství  podané glukózy a na tom, zda se vyšetřuje kapilární krev či krev ze žíly.

Pokud bylo užito 75 g glukózy a venózní krev, je hodnota 7,5 mmol/l hraniční. Vše musí posoudit Váš gynekolog i s ohledem na normální hodnoty dané laboratoře

Hodnota po hodině nemá větší význam.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, zemrelo mi miminko necekane ve 31 tydnu. Dnes jsem si volala na vysledky z patologie a byla zjistena vrozena srdecni vada. To se neda zjistit na screeningu?? Byla jsem na vsech trech a vse bylo podle doktora v poradku. Tak tomu nechapu, ze se to zjisti az se neco stane. A co takova vada znamena? Jako, jestli jit na nejake vysetreni s manzelem nebo s tim nic nemuzem udelat? Nebo jestli se tomu da predejit?? Nebo jestli to tak proste vznikne a neda se delat nic. Dekuji mockrat
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, o jakou vadu přesně šlo. Většina se jich dá odhalit při pečlivém UZ vyšetření ve 20.-22. týdnu. Řešit se ale prakticky všechny srdeční vady dají až po porodu. A ty nejvážnější se řešit nedají vůbec.

Obvykle ani neexistuje prevence opakování této tragédie. Více ale musí sdělit genetik s přesnou znalostí postižení

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Doplnění dotazu....myslíte, že jsem svým chováním mohla ublížit miminku? Mám hrozný strach....děkuji Vám za odpověď
johanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Určitě jste plodu neublížila

těhotenství
Vážený pane doktore, mám dotaz. Dne 26.8 mi byl ve 24+1 tt proveden OGTT s výsledky: na lačno 5,0, po jedné hodině 8,7, po dvou hodinách 7,5. Na kontrole ve 26+1 tt mi lékař jen tak mezi dveřmi řekl, ať to nepřeháním se sladkým. Brala jsem na vědomí, sladkým se nepřejídala, ale ani si ho nezakazovala. Jedla jsem normálně vše dle chuti. Na kontrole ve 29+3 tt se lékař díval na mé výsledky OGTT trochu podrobněji, ne jen tak letmo, říkal, že to mám na hranici, že mě ale nikam posílat nebude, že mám jíst pravidelně, nepřehánět to se sladkým. O pravidelnost se snažím, mám hlad pořád, někdy mám pocit, že jím neustále, sladkým se nepřejídám, ale neodolám, dám si, každý den kousek - dříve zmrzlinu, občas oplatek, kousek čokolády, v normální míře, rozhodně ne tabulku na posezení apod.. Dnes v noci mne vzbudil strach, jestli bych přeci jen neměla navštívit dia poradnu a dodržovat striktní dietu, potraviny totiž v žádném případě neodvažuji a sladké si dám. Prosím o názor. Velmi děkuji!
Johanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji postupovat dle doporučení Vašeho gynekologa. Omezíte-li se ale ve sladkém více, určitě nic nepokazíte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, po dlouhém čekání na miminko jsem konečne tehotná.
V 7tt. jsem ale absolvovala bezne kosmetické osetrení pleti ultrazvukem (skin scruber) a ozonizerem.
Ted jsem se ale docetla, ze to muze v tomto stadiu tehoten.(7tt) negativne pusobit na vyvoj plodu.
Je to pravda ????
I kdyz se to uz neda "vzit spatky", streduju a vycitam si, jak jsem nezodpovedna, ze jsem si to nenastudovala predem. - otázka upravena poradcem
Zuzana Kosa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemyslím, že by riziko bylo nějak dramatické. Jasnou odpověď Vám může dát jen genetik

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobré ráno pane doktore, jsem těhotná 32 tt, vše v pořádku, jen na žačátku těhotenství špinění, brala jsem utrogestan. Nyní všechny kontroly v pořádku. Ráda bych se zeptala na sex v těhotenství. S přítelem máme styk velmi málo, asi 3x za celé tehotenství, oba jsme se báli, abychom miminku neublížili. Nyní se však zdá, že se u mne zvyšuje sexuální apetit. Ráda bych se zeptala, zda nemůžeme miminku nějak uškodit? Případně jaké polohy jsou nyní nevhodné? Velmi Vám děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Máte-li na sex chuť, nemusíte se omezovat. Polohu volte tak, aby nebyl vyvíjen přílišný tlak na břišní stěnu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, muze se v zacatku tehotenstvi zyrtec? kdyz si ho nevezmu strasne kejcham, mam rymu.
staci mi vetsinou tak pulka ob den.dekuji - otázka upravena poradcem
Marie G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Viz příbalový letáček - Zyrtec by se pokud možno neměl v těhotenství užívat. Poraďte se o léčbě s alergologem.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore. Jsem 31 tt, na kontrole minulý týden mi bylo řečeno, že miminko je stále otočené zadečkěm dolů. Vím, že má ještě trochu času se otočit do správné polohy, ale je třeba něco, co můžu udělat sama, abych otočení napomohla? Např. spaní na boku atd.? Mám strach, že se neotočí a budu muset na sekci, připadně rodit koncem pánevním, což bych měla strach, že se miminku něco stane. Děkuji za odpověď. Přeji Vám příjemný den.
I.D.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plod má ještě řadu týdnů na to, aby se otočil. Nedoporučuji, abyste se Vy sama snažila nějak změně polohy napomoci

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Donry den pane doktore, jsem v 34tt. Poslednich 14 dni me poboliva v podbrisku. Zrovna vcera me to bolelo v noci a rano asi hodinu - je to takova tlimena bolest, prirovnala bych to k predmenstruacnim bolestem. Jsem tehotna poprve a tak nevim jestli to je v poradku nebo ne. Těhotenství dosud probiha bez komplikací a pohyby citim. Mam strach hlavne o miminko aby se mu neco nestalo. Treba je to jen priprava na porod? Dekuji
Veru
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Může jít jen opravdu o "přípravu na porod". Na dálku to ale nelze posoudit. Proto raději navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore,
jsem po 7 tehotna (deti nemam, je mi 39). vzdy jsem predtim potratila v 6-7 tydnu. jedno tehotenstvi bylo po ET s DV. ted jsem spontane tehotna zacinam teprve 5-ty tyden, potvrzeno z krve a TT, Beru utrogestan 2-0-2, picham clexane, 1x femibion, 1x tydne igamplia (imunoglobiny). Muzu udelat jeste neco jineho? pracuji v kancelari, citim se dobre. U vetsiny predchozich pripadu me vzdy zacalo palit pri moceni, nikdy se neprokazala zadna bakterie, infekce a potom zacal spontani potrat, bojim se stejneho scenare....prosim o radu, nazor. dekuji - otázka upravena poradcem
Marie G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že nejdůležitější je věřit, že to tentokráte dobře dopadne. Žádnou další léčbu bych nepřidával.

Souvislost s urologickými potížemi je hodně netypická - asi bych to proto neřešil

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, prosím, o Váš názor. Mám za sebou 2 porody císařským řezem a během druhého (zhruba před rokem) mi praskla jizva po předchozím císaři (nevím kdy, zjistilo se to až během operace) a miminko mi prostrčilo ručičku do břicha. Chtěla bych ještě jedno miminko a zajímalo by mě, jestli se to prasknutí může opakovat a jestli budu vůbec moct ještě jedno těhotenství absolvovat, aby to nebylo moc nebezpečné. V porodnici mi pouze řekli, ať počítám s tím, že další dítě by šlo opět císařem. Děkuji moc za odpověď
Zuzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vyjádřit se musí lékař, který má k dispozici veškerou dokumentaci. Stav děložní jizvy lze také posoudit UZ vyšetřením.

Riziko komplikací v dalším těhotenství je ale podle mne dost velké

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
nyní jsem ve 23.tt. Mám nízko uloženou placentu - 36 mm nad brankou. Mohu absolvovat 4hodinový let letadlem?
Velice děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Linda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jste v průběhu těhotenství nikdy nekrvácela, riziko letu je akceptovatelné, ale ne nulové. Svým pacientkám nedoporučuji zahraniční dovolenou po konci 24. týdne. Riziko potenciální péče o nezralého novorozence je extrémní. Ještě nenarozené dítě je totiž velmi obtížné zdravotně pojistit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň prajem.Presne pred týždnom som mala s priatelom nechraneny pohlavny styk .Došlo aj k výronu semena do pošvy.Dnes som sa zobudila a bolo mi zle od žalúdka . Celý den ma neskutočne bolí hlava a objavil sa mi aj hnedý výtok z pošvy, nemám pred menštruáciu ani po menštrúcii , som asi v strede cyklu. POčULA SOM , že to môže mať aj príznaky tehotenstva , no zdá sa mi to celkom priskoro , kedže sa to udialo iba pred týždňom
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na těhotenské příznaky je opravdu trochu brzy

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň prajem, som tehotna v 10tt a čkam dvojičky som velmi štastna,ale mám obavy že či su obe detičky v poriadku či sa vyvijaju tak ako maju a preto sa chem opytať že či možem uživať Femibioon 2krat dene lekar mi odporučla 1x dene,ale predsa mam dvojičky je postačujuce 1x denne? a ešte by som sa chcela opytat ako by sa to riešilo kedby nedaj Bože jednemu dieťatku nebilo srdiečko?
Dakujem za odpoved - otázka upravena poradcem
Jarka.p
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užívejte jen 1x denně. Pokud by u jednoho plodu nebyla srdeční akce, pravděpodobně by se nepodnikalo vůbec nic. Druhý plod žena ve většině případů bez problémů donosí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
jsem ve 24. týdnu těhotenství a zatím jsem se bála dovolit partnerovi sex, abych miminku neublížila. Často ale masturbuji, a poté cítím děložní stahy a tvrdé břicho, je to normální? Mám se obávat? Je nutné se sexu vyhýbat? - otázka upravena poradcem
Jaja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je-li gynekologický nález normální, nemusíte se sexu vyhýbat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chci se Vás zeptat na pohyby miminka ve 23. týdnu. Na ultrazvuku bylo vidět, jak miminko zaklání výrazně hlavu dozadu, znamená to něco nebezpečného? - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dle mých znalostí to neznamená vůbec nic nebezepečného

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
Ibalgin se nemůže užívat po celé těhotenství nebo jen v některých fázích?
- otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ibalgin není vhodným lékem po celé těhotenství

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, nedavno jsem Vam psala o umrti plodu v 31tt. Jeste me napada, ze pri prvnim screeningu mi nasli stitnou zlazu, ale hodnoty byly v norme, takze jsem se nelecila. Delali mi i ultrazvuk a vse tez v norme. Vzdycky sestricka rekla, ze nejsem ani ta stitna zlaza ani ta druha. Myslite, ze kdyby se neco zanedbalo, tak to ma velky vliv na plod?? A jak je to s dalsim otehotneni? Je to velky problem? dekuji moc za odpoved
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Upřesnění poněkud nerozumím. Štítnou žláz má každý člověk. Máte na mysli, že Vám našli nějaké špatné výsledky funkce štítné žlázy...?  Nemyslím ale, že by  šlo o příčinu odumření plodu v 31. týdnu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den chci se zeptat ... jsem ve 4 měsící těhotenství a vždy když máme s přítelem pohlavní styk tak mě to bolí jako by to bylo poprvé a ani mě to tak moc nevzrušuje ... je to normální ?
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to normální. Poraďte se o to s gynekologem při kontrole v poradně

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,mám dotaz..
Jsem v 9. týdnu těhotenství a měli jsme s partnerem sex s kondomem,který nám při sexu praskl.. při dalším sexu (bez kondomu),ze mě partner "vytáhl" kousky prasknutého kondomu. Pravděpodobně ve mně už další kousek nezůstal.. ale můj dotaz směřuje k tomu,kdyby ve mně ještě kousek byl,zda se může dostat třeba dál a poškodit nějak plod.

Předem děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

K plodu se nic z pochvy dostat nemůže.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, neplanovane som otehotnela a asi v 2.tyzdni tehotenstva mi doktorka predpisala gyno-pevaryl 150, ked som este o tehotenstve nevedela. Chcem sa opytat, ci tieto lieky nemozu poskodit dieta.. Dakujem
livia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko pro plod je zanedbatelné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jsem ve 20. tt (19+6). Vcera jsem byla na genetice a vse v poradku. Dnes se mi zda, ze na me leze nejake nachlazeni - trosku me skrabe v krku. Chtela jsem se zeptat, zda by neco takoveho (ryma, kasel, mirna teplota...)bylo skodlive pro miminko nebo zda to nevadi. Dekuji
Sarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko pro plod je minimální

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den. Po šestonedelí som na 3 den dostala bežnú manstruaciu. Pri kontrole u gyna sme zistili, ze som ovulovala. Nasledne sme pouzivali ochranu. Babadko ma 3 mesiace a je plne kojené a este stale neprisla druhá menstruace.
Tehotenské testy mi v5 a6tyzdni od zaciatku menstruace vysli negativne. Je mozne, ze som tehotna? Mám navštiviť svojho gynekologa? Dakujem - otázka upravena poradcem
Renáta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství není pravděpodobné. Vynechání krvácení je při kojení časté. Pro jistotu ale test ještě v odstupu zopakujte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,
jsem v 22 tydnu tehotenstvi a od pondeli mam slabou virozu,ktera byla bez teploty. Dnes vece mam 37,7°C. Doktorka mi po telefonu dnes rano naordinovala Bioparox a paralen. Ale bojim se o miminko. Muze se mu neco stat? Kdy jet na pohotovost? Dekuji - otázka upravena poradcem
Paja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko pro plod je minimální. Lékaře (pohotovost) navštivte, pokud by se potíže dále zhoršovaly nebo při teplotě opakovaně přes 38 st.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na možné negativní účinky pastilek Strepsils Plus na plod dítěte. Tento týden jsem byla nachlazená a měla jsem v rozmezí tří dnů asi 8 těchto pastilek a dnes po vynechání MS jsem zjistila, že jsem těhotná.
Děkuji. - otázka upravena poradcem
Mirka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko vzniku nějaké vrozené vady považuji za velmi nízké. Přesně se ale může vyjádřit jen genetik

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
Jsem v 11+0 tt,v 10.týdnu jsem byla u svého gynekologa,kde mi bylo sděleno,že je vše v pořádku.Na ultrazvuku byl krásně vidět plod-je 10cm velký.Je tato velikost plodu v 10.tt týdnu normální?Že jsem těhotná jsem zjistila až v 7.tt,do té doby jsem intenzivně provozovala kardio a silový trénink a užívala jsem anabolizer (NAPALM EXTREME).Může mít tato skutečnost vliv na velikost plodu?A na jeho zdravý vývoj?Děkuji Vám za odpověď. - otázka upravena poradcem
Pavlína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O vlivu anabolizeru na plod nemám dost informací. Trénink kardio ani silový by vadit neměl. Ani jedno ale nemůže ovlivnit velikost plodu ve smyslu plus.

Pokud byla velikost plodu uváděna jako CRL, tedy délka kostč-temeno - což je obvyklé, 10 cm odpovídá +-16.týdnu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, nyní jsem po třetí těhotná 6+4 a byl mi předepsán Utrogestan perorálně 1-0-1. Na UZ bylo dle lékaře vše v pořádku. Předchozí dvě těhotenství byla naprosto v pořádku: rychlé otěhotnění, bezproblémový průběh i porod. Když jsem si přečetla příbalový leták, moc se mi do tohoto léku nechce. K lékaři jdu za 3 týdny. Myslíte, že důvodem jeho předepsání je můj věk (nyní 35 let), protože jinak pro jeho užívání nenacházím žádný důvod. Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je-li vše v pořádku, pro podání tohoto léku nevidím jasný důvod. Na druhou stranu ale nemůže užívání nikterak ublížit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem na konci 22tt (21+6) a 5 dní jsem teď užívala antiniotika Augmentin 375 mg z důvodu nepřestávajicího kašle. Po pár dnech se mi objevila vyrážka na hrudníku, krku a zádech, dnes jsem si to dala do souvislosti s antibiotiky a přestala je užívat. Nemohla tato alergická reakce ublížit miminku? Dnes se mi navíc objevily příznaky kvasinek (u mě běžně po léčbě ATB), zatím jen svědění. Mohu použít volně dostupné léky na kvasinky, např. Canesten krém/Canesten kombi? Děkuji a přeji pěkný den
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Alergická reakce by plodu neměla nijak ublížit. Canesten užít můžete

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, mam otazku nad kterou stale premyslim. Jsem v 33tt (32+4) - jsem tedy uz v 9 mesici nebo je prijatelnejsi 8mesicu a kousek (tedy osm a tyden). Kdyz se lidi ptaji, rikam, ze zacinam 9mesiic pak vsak musim vysvetlovat jak je to mozne, kdyz mam termin az v listopadu... Dekuji
Janca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jste v 9. měsíci. Délka těhotenství se běžně počítá v týdnech od 1. dne poslední menstruace. Těhotenství takto počítané trvá 40 týdnů, čili 10 lunárních měsíců. Lidé ale někdy počítají od početí a v kalendářních měsících. To je ale často nepřesné - datum početí nebývá známé a různé měsíce mají různý počet dní

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, tedkom jsem byla 15 dni v nemocnici, byla jsem 29+1 a otvirala jsem se. Dali mi 4-5 kapacek gynipralu a pak jsem chvili brala i prasky, pak uz jen magnesko. Vse bylo OK. Posledni tyden, kdy me delali ultrazvuk a byla i u sveho gynek. na screeningu ve 3O+6 by tez vse ok a to jsem necitila pohyby, dalsi den take ne a srdicko bylo porad v poradku a treti den sok a uz se srdicko nenaslo!! Jeste mi davali nejakou tabletu do spodku vic jak tyden,ze tam asi ze steru neco nasli. Ale nic vazneho. Kdyz se divali zatim jen doktori na mimi i placentu, nic neshledali. Pitva bude az za tyden. Velka krev u me tez, jinak ok. Plodova voda byla ale nejaka spatna i bych rekla, ze se mi zmensovaly prsa. Doktorska zatim jen spekulace je nejake virove onemocneni, ale zda se mi to blbost. Je mi 33 a mam strach, co kdyz se to stane zas!! Co by to mohlo jeste byt za pricinu?? A muzu znovu zkouset otehotneni po 1 mesickach po sestinedeli?? Dekuji moc za odpoved nebo na co mam dat priste pozor??
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Infekce může být příčinou. Často se ale na důvod, proč k odumření plodu došlo, nepřijde. Riziko opakování je ale naštěstí velmi velmi nízké. Pauzu před dalším otěhotněním doporučuji raději šestinedělí plus 1 měsíc, budete-li zcela v pořádku

Vy sama pro zdárný průběh příštího těhotenství příliš udělat nemůžete, jde hlavně o pečlivé sledování průběhu další gravidity, včetně vyšetřování poševního prostředí (pokud šlo o infekci). Důležitá je psychická pohoda. Věřte, že příště vše dopadne dobře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer chtěla jsem se zeptat je pravda že by žena v těhotenství neměla hladit psy ? ..
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neznám pro podobné omezení důvod

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, za jak dlouho můžu poznat příznaky těhotenství od pohlavního styku ?
ema
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to velmi individuální. Ale jen výjimečně si žena něčeho všimne dříve než po týdnu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, rada bych se zeptala zda-li jsou tyto hodnoty ve 20+3 tydnu tehotenstvi v normalu ci zda- li je neco mimo hranice normalu.

FL - 32mm
HC - 185mm
AC- 156 mm
CRB - 21.8

Mnohokrat dekuji za odpoved - otázka upravena poradcem
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Každý UZ přístroj používá konkrétní tabulky k určování toho, co přesně odpovídá stáří plodu. Mohou se na různých přístrojích trochu lišit. Čili přesné posouzení nálezu může provést jen lékař, který přímo plod na konkrétním UZ měří. Obvykle bývá na nálezu uvedeno, čemu daný rozměr odpovídá a jaké jsou hranice normálu.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,chtěla jsem se zeptat jsem cca 5 týdnů těhotná těhotenství potvrzeno byl však vidět jen těhotenský váček z ultrazvuku 8.9. nyní mě druhý den bolí v podbřišku a když jsem byla na malé také jsem měla světlounce červené na toaletním papíře málo a slabounké může se jednat o potrat? děkuji za odpověď.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neprosperující těhotenství ani první známky potratu nelze bohužel vyloučit. Vše stále ale může být v pořádku. Doporučuji návštěvu lékaře. Jen na základě vyšetření je možné posoudit, o co se jedná a přijmout potřebná opatření.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Je paralen 500 bezpečni v tehotenstve ak ano v akej dennej davke? a ake ine lieky od bolesti su bezpečne pre tehotne ?
dakujem - otázka upravena poradcem
Jarka.p
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Paralen lze v těhotenství užít - maximálně 2-3 tbl/den. Další možností je Acylpyrin.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
Jsem 18+3 a dnes nám paní doktorka na UTZ řekla, že to bude nejspíše chlapeček. Před dvěma týdny však jiná doktorka dost přesvědčeně tvrdila, že to bude holčička. Příští týden jdu na tzv. velký UTZ ve 20. týdnu. Chtěla jsem se zeptat, jestli si myslíte, že má cenu žádat o 3D ultrazvuk, jestli tam pohlaví bude lépe vidět. Děkuji - otázka upravena poradcem
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že stačí kvalitní 2D UZ.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,pokud dobře chápu tak když sem tam naskočí během natáčení CTG hodnoty nad 170 a není to celé natáčení tak to nevadí?děkuji moc za odpověď
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Několikavteřinové zrychlení není tachykardie, mluvíme o akceleraci. To je příznivý znak

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,v 36+4 tt jsem byla odeslana na pozorování do porodnice s tachykardii plodu( hodnoty ctg 180)při pozorování jsem jednou měla výsledky dobré někdy zase horší. Dnes jsem měla hodnoty od 150-170 a vyhodnotili jako v pořádku.Chtěla jsem se zeptat jaké hodnoty jsou v normě.A jestli můžou výsledky CTG ovlivnit pohyby dítěte.dopoledne když jsem cítila silně pohyby jsem měla hodnoty vyšší a večer když bylo mimčo v klidu to bylo ok.děkuji za odpověď
- otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den, jsem 37+4 tt a Muj gynekolog mě odeslal do porodnice na pozorování s tachykardii plodu(hodnoty ke. 180).Další dny byli výsledky rozlišné někdy dobré někdy horší.Dnes jsem měla hodnoty od 150 do 170 a vyhodnotili jako v pořádku. Jen jsem se chtěla zeptat jaké míry jsou v normě a jestli záleží na aktivitě miminka.Většinou večer jsem měla hodnoty dobré a dopoledne když jsem hodně cítila pohyby tak CTG záznamy byly rychlejší.děkuji za odpověď
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Frekvence srdeční akce plodu je jen jedním z parametrů, které hodnotíme. Tachykardie je dosažení frekvence vyšší než 170 úderů za minutu

Souvislost s aktivitou plodu být může. Frekvence by ale neměla dosahovat tachykardie

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, psala jsem Vám ohledně svého porodu mrtvého miminka ve 29 tt. s obavami v souvislosti se sníženou imunitou. Chci se ještě zeptat...nyní mi probíhá šestinedělí, po kterém jdu na kontrolu ke svému gynekologovi, který by mi pak měl sdělit výsledky z nemocnice, pitvy atd. Neměla jsem ještě před jeho návštěvou oznámit svou situaci i v Sanusu, kde mi byla prováděna IUI? Jde mi hlavně o vyšetření na některé infekce, které zde uvádíte. Nebude pak pozdě na jakékoliv zjištění možných příčin? Nebo mám vyčkat až na návštěvu gynekologa, který mne na tato vyšetření doporučí? A myslíte, že se budeme moci snažit o další těhotenství např. už za 3 měsíce nebo je to po takovém porodu brzy? Vzhledem ke špatnému spermiogramu přítele se nám to zřejmě přirozenou cestou opět nepodaří a budeme muset vyčkat na vyjádření lékařů, ale bojím se to prožít znovu, kdyby se to povedlo a bylo by to opravdu moc brzy... Předem děkuji za odpověď.
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podle mne nesouvisí tento smutný konec těhotenství s IUI. Proto dle mého názoru Sanus nyní navštěvovat nemusíte.

Odstup 3 měsíce považuji za dostatečný

MUDr. Jan Šulc

P.S. Infekce, které v jiných odpovědích zmiňuji, mohou být příčinou potratu v prvním trimestru. Příčinu odumření plodu a předčasného porodu pravděpodobně nepůjde přesně odhalit

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
před měsícem jsem porodila mrtvé miminko ve 29 tt. Předešlý den mi podle výsledků postupně odtékala plodová voda, což jsem v té chvíli naivně přičítala úniku moči. Také jsem večer necítila pohyby, ale na domácím ultrazvuku Angelsounds jsem srdíčko slyšela. Následující den začaly teploty, Paralen nezabíral, srdíčko bylo stále slyšet a já jela na pohotovost. V moči mi našli bakterii a na ultrazvuku již nebyla srdeční akce. Byl mi vyvolán porod a týdenní léčba antibiotiky kvůli infekci. Na výsledky ještě čekám. Otěhotněla jsem po druhé IUI, jelikož má přítel špatný spermiogram. Také mi byl zjištěn herpes simplex in loco a začala jsem užívat Herpasin na půl roku. Narodila jsem se s polovinou obranyschopných látek, což se projevilo častým zánětem středního ucha v dětství a byly mi podávány injekce gamaglobulínu. Je možné, že mám opět sníženou imunitu a ta byla příčinou? Jaké další testy byste doporučil? A máme jít opět do IUI nebo IVF metodou PICSI? Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ohledně imunity - testů, případně léčby- by se měl vyjádřit imunolog.

Jinak bych žádné další testy neprováděl. V těhotenství bych pak kontroloval poševní prostředí opakovaným kultivačním stěrem

Myslím, že IUI je, vzhledem k tomu, že jste po ní otěhotněla,  rozumnou cestou. S těhotenskými komplikacemi metoda početí nesouvisí, IVF, PICSI riziko odumření plodu nesníží

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jsem v 31tt (30+5), mé těhotenství probíhá naprosto v pořádku bez komplikací. Poslední týden se mi stává, že pociťuji v podbříšku zvláštní tlak - je to nepravidelné - objeví se a zase zmizí párkrát za den (na pohmat mi břicho ztvrdne jen trošičku) jedná se o děložní stahy (poslíčky)? Děkuji - otázka upravena poradcem
Veru
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O děložní stahy se pravděpodobně jedná. Nikoli ale o typické poslíčky - na ty je ještě brzy. Pokud stah vnímáte častěji než 7-10x za den, hrozí předčasný porod. V tom případě navštivte lékaře co nejdříve. Stahy do 7-10/den jsou ale běžné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Jsem v pátém týdnu těhotenství a před týdnem jsem si všimla, že mám hodně citlivé pravé prso. Pořád se citlivost zvyšujeje. Prso mi příjde tvrdé a ze spodní části jsem nahmatala ,,něco". Levé prso je v pořádku, jen mírně citlivá bradavka.. Zajímalo by mě, jestli je to normální už v takbrzkém stádiu těhotenství a zda se může jednat o hormonállní změny ve spojení s mléčnými žlázami. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde opravdu o vystupňovanou reakci na hormonální změny. Určitě ale na problém upozorněte lékaře při návštěvě v poradně

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý den prajem som v 6tt a mám nadchu, zajuimalo by či može teke ochorenie ohroziť či poškodiť plod a či možem uživat lieky ako su CORYZALIA a HOMEOGENE 9
dakujem - otázka upravena poradcem
Jarka.p
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Běžné nachlazení pod neohrožuje.

O užívání homeopatik v těhotenství nemám k dispozici dost informací. Proto osobně tyto léky spíše nedoporučuji

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,p.doktore..mam prosbu od rána od 5h.me bolí podbříšek jako křeče,občas je to silnější a občas to trošku polevý..jsem v 15týdnu a po umělém oplodnění..já si myslím ,že třeba jsou to zaražený větry,ale nejsem si jistá..neporadil by jste mi.děkuji.J.P.
Jana P.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bez vyšetření nelze poradit. Navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den.
Otěhotněla jsem přes nehormonální tělísko, nechali jsme ho zavedené. Teď v 16.tt bylo na ultrazvuku zjištěno, že tělisko sestoupilo přímo "do čípku" a že hrozí předčasný porod. Lékař mi doporučil i přes riziko potratu tělisko vytáhnout. Nedaří se mi nikde sehnat bližší informace, jak velká obě rizika jsou. Je to již moje třetí těhotenství, dvě předchozí končila předčasným porodem, ale nesouviselo to nijak s problémy s čípkem. Obávám se, že moje šance udržet těhotenství co nejdéle tato situace moc nezvyšuje. Zároveň se bojím potratu při narušení čípku vytažením těliska. Proto se chci zeptat na váš názor. Jak byste doporučil postupovat? Děkuji. - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž nález vidím, je těžké se vyjadřovat. osobně bych se asi spíš přikláněl k tomu, tělísko ponechat.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
když jsem těhotná a na úřadě práce, může se na rodičovskou nastoupit už před porodem?

Děkuji za odpověd
Beata - otázka upravena poradcem
Beata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zeptejte se na Úřadu práce. Já aktuální situaci v sociální oblasti neznám

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak stres ovlivňuje vývoj plodu? Jsem ve 20 tt a včerejší den jsem kvůli partnerské hádce prožila v nadměrném stresu a nyní se bojím o zdraví miminka. Jinak mě nic nebolelo a pohyby cítím stále. Mohla jsem tím stresem mu nějak ublížit? Děkuji
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Před  stresem matky je plod většinou dobře chráněn a nějaké komplikace jsou hodně vzácné.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, plánujeme s manželem miminko, ale teď nás moje tchýně poprosila, zda by u nás směla 10 dní bydlet s kocourem. Otěhotnění plánujeme cca 4 až 5 měsíců po tomto jejím pobytu. Kočka je žijící jen v bytě už 14 let, ale mám strach, protože jsem s kočkami skoro nikdy nepřišla do kontaktu a nikdy jsem s nimi nebydlela. Manželova bývalá přítelkyně kvůli toxoplasmoze dvakrát potratila a máme se teď opravdu na pozoru a neradi bychom cokoliv podcenili. Máme pobyt s tchýní a kočkou raději odvolat? Děkuji moc za odpověď..
Vera
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že pobyt s kočkou má jen zcela zanedbatelná rizika

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze