Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Dobrý den, musím reagovat na příspěvek p. Elen. Je mi 40 let. Velmi jsem děti chtěla. Žádný muž se mnou děti nechtěl. Bohužel po čase se mnou také nechtěl být. Zůstala jsem sama. Těžko jsem se vyrovnávala se samotou a bezdětností. V ČR nelze jít bez partnera na umělé oplodnění. Takže jsem již všechno vzdala. Doporučuji si děti pořídit, hlavně když máte s kým a partner s Vámi chce zůstat. Neváhejte ani minutu
Kristýna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je dobré, že jste napsala, Kristýno.  Doufám, že Elen přesvědčíme. Ve vašem případě bych to ale úplně nevzdával, pokud nyní děti můžete mít. Mám dojem, že česká legislativa se  v tomto změní, či změnila. Není to oblast, kterou nyní sledují, ale v minulosti jsem pracoval u malé firmy, která velmi podporovala vznik IVF center a díky které se určitě narodilo pár stovek zdravých miminek navíc. Jsou také země, kde to problém není. Bohužel je to finančně dost náročné.
Léky na předpis
Dobrý den,
prosím o radu, v červenci mě začala svědit pochva a konečník, zastupující gynekoložka mi řekla, že je to smíšená infekce a napsala dafnegin globule+krém, 1 tbl Forcan a 1 tableta Unidrox, po týdnu jsem šla na kontrolu ke svému gynekologovi a ten mi napsal Macmiror globule 8 dní, neboť prý v té pochvě ještě něco bylo. Po léčbě přišla menstruace a po ní jsem cítila diskomfort občas zasvědění, gynekolog chtěl psát další globule bez kultivace, tak jsem šla na kožní a ve stěrech mám E.Coli a entrococus fecalis na dva křížky. gynekolog radí fermalac a vitagyn a kožařka antibiotika tablety ústně. Chci znát váš názor na situaci a léčbu. Samotné mi přijde, že ATB by mohla pochvě spíš uškodit. Fermalac jsem zkusila, jen mám pocit, že způsobuje velkou kyselost pH a pak diskomfort při pohlavním styku. Vitagyn neznám je dobrý? Je to celkem drahé. Jen podotýkám, že se nekoupu v žádných bazénech jedině v moři a to mě teprve čeká. dříve jsem poševními záněty trpěla dost,
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Neznám celou historii Alice, ale snažil bych se volit lokální léčbu, pokud to jen trochu jde. Při pohlavním styku bych použil Glide For You. Samotný Fermalac či Vitagyn ale nemá proti zmíněným mikrorganismům žádnou šanci a jejich kombinace smysl nedává. Pokud selhala lokální antimykotika, celková léčba je  nutná.
Parafarmacie
Zdravím, četla jsem Váš zkaz Aleně, zaujal mě. Já mám jiný problém, do dětí se mi nechce, je mi lehce přes třicet. A mám spoustu strachů, zda bude malé zdravé, dnešní blbá doba (války uprchlíci, školní systém, ztráta hodnot, nefunkčnost společnosti, sobectví dravost) Partnera mám skvělého, ale váháme tak nějak oba. Měla jsem určité zdravotní problémy, které mě lehce brzdí, už vím jak je to bezmocné, když člověku chybí to hlavní zdraví. Také jsem měla velmi problematického bratra, který doslova mořil mé rodiče. myslíte, že jediný smysl života jsou děti? Budu ráda za váš názor
Elen
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě ne, Elen. Každý si ho musí najít, pokud chce odejít z tohoto světa smířený a s klidem na duši. V přírodě je  to ale zařízeno tak, že se usiluje o přežití a předání svého života v podobě části genetické informace dále. Ne každému se to povede a tak je to asi správně. Myslím, že žijeme v době největších jistot a největšího klidu. Bohužel nám to media i internet  více dramatizují než je třeba. Představte si, jak by musely vypadat zprávy třeba ve středověku. Jestli máte skvělého partnera, tak není o čem. Mějte děti a mějte se všichni rádi. Pokud mít děti nechcete, nemějte je. Uškodilo by jim to. To, co jste uvedla ale žádný pádný důvod není. Ideální doba není nikdy a to nejen na plození dětí.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Dceři je 9 týdnů. Nekojím, dcera tripí velmi mírně kolikou, kapala jsem Espumizan ale ten zřejmě vůbec nezabírá,napsala mi sab simplex že jej mám zkusit. Mám kapat 15 kapiček ale nezmínila se jak je to nejvhodnější tak aby to mělo nejlepší účinek při užití. Tak bych se chtěla zeptat mám ji kapat 15 kapiček po každém jídle přímo do pusy a nebo mohu 15 kapek nakapat přímo do lahvičky při každém krmení? Děkuji.
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Kláro, netroufám si cokoliv poradit, aniž bych věděl jak dcerku krmíte a jaké obtíže skutečně má.  Nezlobte se.Je nutné se obrátit na pediatra.  Nevidím důvod, aby malé zdravé děti užívali přípravky jako Espumisan, nebo Sab Simplex pokud je náhradní výživa kvalitní a je  vhodně podávána. K ničemu dobrému to vézt nemůže. Tyto přípravky, podle mého názoru, který nemám podložený žádnými studiemi ani odbornými  daty, mohou snížit využitelnost živin a narušit jejich přirozené trávení, díky tomu, že částečně znepřístupní stravu pro trávicí enzymy. Mohou být narušeny í i jiné přirozené pochody, za které je odpovědný střevní mikrobiom, který se nyní vytváří a který je nepostradatelný pro střevní imunitní systém.  
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore,
děkuji Vám za velmi krásnou odpověď pro p. Alenu a za poradnu. Naprosto s Vámi souhlasím. Jste skutečně vynikající odborník a člověk. Takových lidí je v současné době velmi málo. Přeji Vám hodně zdraví a pohody.
Renáta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kéž by Aleně vše vyšlo podle jejich představ, Renáto. Ztráta bolesti po tak dlouhém čase musí být jak znovuzrození. Určitě bude mít  mnohem více odvahy a energie uskutečnit své plány ve které dříve nedoufala..
Parafarmacie
Děkuji Vám, je milé, že jste na mne myslel, i když v bolestivé situaci. No, to je ale opravdový život, který žijeme. A mimo jiné skrze bolest, věřím, jsme silnější (a někteří i lidštější). Tak ať i Vám je lépe! A co se Vaší poznámky o miminku týče. Víte, být milující matkou a zároveň báječnou manželkou..k tomu musí být také muž, který za to stojí. A to se mi zatím nepodařilo. Vzhledem k mému vzdělání i profesi - narážím - velmi často pozoruji u lidí psychopatologie. Muži jsou tak často nevyzrálí a slabí. Žádná svatba..To není dobrý start do vztahu. Takže přebírám. Nejsem nejmladší a i když nejsem náročná (věk, vzdělání, vzhled), už nějak nedoufám, že bych stihla včas najít obyčejného muže, který by ženu posouval ve své ženskosti a on sám chtěl svůj rozvoj v muže. Nehledě, že svatbou a dětmi život nekončí - naopak, ale dnes se ve vztahu lidé velmi omezují a nárokují se. K tomu všemu má víra v Boha. Chci jen napsat, že mít miminko je jedna věc, být zodpovědnou/šťastnou ženou věc druhá..
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud nebudete mít děti Aleno, stát se odpovědnou a šťastnou ženou je o dost komplikovanější. Nezapomeňte také, že žena formuje muže. Nevyzrálí a slabí muži jsou určitě i dílem svých partnerek, nikoliv jen rodičů a školského systému. Chvil, kdy si stačíme  uvědomit, že jsme  šťastní není většinou tolik, neužíváme-li  návykové látky.  Spíše si to uvědomujeme zpětně. jako v případě vzpomínek na dětství. Štěstí se musí jít naproti. Stojíme-li na místě, potkat ho do konce života nemusíme. Vsadil bych na  co nejodpovědnější naplnění svého života na zemi a o nebeský usiloval jen svými činy a vírou sám v sebe.  Přeji hodně štěstí a zdraví.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore,
prosím, mám dotaz, jsem ve 35.týdnu těhotenství a lékař mi předepsal Klacid. Mám strach,aby užívání neškodilo, tak dlouho, očekávanému miminku. Děkuji moc za odpověď.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Z jakého důvodu byl Klacid předepsán, Marie?
Parafarmacie
Vážený pane doktore, zdravím Vás. Jen se s Vámi dělím a sdílím překvapení. I též radost. Informovala jsem se u Vás ohledně léčby na můj utržený nerv ulnaris a po operaci přetrvávající bolesti, které byly kruté. Lékaři zvažovali Fentanyl atd. Je to asi 2 měsíce zpět. Očekávala jsem po léčbě alespoň snížení - částečné - bolesti. Je to ale tak, že mne již měsíc vůbec nic není. Mohu jezdit na kole, nosit batoh atd. Motorika, čití..ani známka po 3 letém, "dech beroucím" problému. A kdybych se měla vyjádřit o léčbě.. tu jsem si ani nevyzvedla z lékárny. Nevím, kde se stala "chyba", ale v jednu sobotu ráno se vše opravilo. Měla jsem i krásný skoro živý sen. I večer před tím jsem udělala životní rozhodnutí, které jsem dlouho převalovala v hlavě. Tak nevím, zda-li by psychosomatika mohla být takto silná. Už to nezjistím a nyní budu jen doufat, že se potíže nevrátí. Je jen těžké zvyknout si na život bez bolesti-uvnitř mám strach z návratu,ale užívám si každý den. Zdravím Vás a děkuji za sdílení. - otázka upravena poradcem
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Aleno. Udělalo mi to také velkou radost !!! Občas jsem si na vás vzpomněl, protože jsem měl podobné obtíže  asi 3 měsíce s nohou. Někdy se mi bolest vrátí, ale ne takovou měrou.  Myslím si, že v pozdějším věku se nějaké bolesti v ruce objeví, ale že už to nikdy nebude tak obtěžující. Buďte na ruku stále opatrná a chraňte ji před úrazem,  nepřiměřenou fyzickou zátěží,od průvanu, nebo útlaku během spánku. S velkou pravděpodobností došlo k novému propojení poškozených nervových drah. To může trvat měsíce i roky. Je to  něco jako s dálnicí z Prahy do Ústí. Nyní byste si mohla pořídit  miminko. Co vy na to?  
Parafarmacie
Dobrý den,
zubním lékařem mi byla diagnostikována paradentóza. Začínají se mi viklat některé zuby. Byl jsem na dentální hygieně. Paní říkala, že kost mi již nedoroste, a že paradentoza se zatím nedá vyléčit. Nevíte co byste mi doporučil, aby se zuby zpevnily a paradentóza se zastavila. Děkuji za odpověď
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doporučuji užívat zubní sprchy, Pavle. Velmi nedokonalým, ale levným výrobkem a ne úplně nepoužitelným, je Irigostoma, která má bohužel " předsametovou" kvalitu a nikdo výrobek neinovoval. Výtečné sprchy, ale řádově dražší, vede Profimed. Užívejte také měkké želatinové tobolky s obsahem Koenzymu Q10 v množství 30mg za den. Zajistěte tělu dostatečný příjem vápníku cestou mléčných výrobků. Kontroly u zubního lékaře provádějte minimálně 2x ročně. Trpíte-li zubním kamenem, kámen je třeba častěji odstraňovat. Volte vhodnou stravu, která mechanicky nepomáhá k vylomení či vytažení zubu. Tímto způsobem byste mohl padání zubů významně oddálit.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem po porodu, plně kojím. Jsem často na zahradě a když mám chvilku ráda si poležím na sluníčku. Zajímalo by mě jestli se mohu bez omezení opalovat samozřejmě s mírou i když plně kojím, nebo se přímému slunci raději vyhýbat? Děkuji.
Šárka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Mílá Šárko, přímému slunci bych se vystavoval obecně s opatrností a mimo největší sluneční aktivitu. Vyvaroval bych se spálení, které zvyšuje riziko rakoviny kůže. Nepříznivý vliv na složení mateřského  mléka opalování nemá. Nemůže s ním případně souviset ani předčasné ukončení kojení.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore,
mám diabetes 2.typu a medikaci mám: Januvia 100 a Glyclada 60 a to užívám 5 měsíců a nyní mám silné bolesti břicha, jako zánět slinivky, čím to je způsobeno a co pro to mám udělat ?Pro zmírnění bolesti si beru Acylpirin. Děkuji Šíp
Josef
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, pane Josefe. Zánět slinivky je reálný. Zvýšit riziko tohoto nežádoucího účinku (Januvia) může i nevhodný jídelníček  bohatý na tuk, alkohol, či bílkoviny. Předpokládám, že příjem sacharidů, včetně škrobu, si hlídáte. Doporučuji ihned vyhledat ošetřujcího lékaře. Může se jednat o velmi vážný stav a můžete být ohrožen na životě. V užívání Januvie bych nepokračoval, dokud nebudete vyšetřen. PS: Acylpyrin zatím vysaďte. Může podpořit krvácení do dutiny břišní. Veškerá medikace musí být na základě lékařského rozhodnutí po důkladném interním ev.  také chirurgickém vyšetření.
Parafarmacie
Dobré ráno, pane doktore. Minulý týden byli v práci všichni nemocní, někteří měli i antibiotika na angínu, někdo byl v práci celou dobu, někdo jen pár dní. Já byla zdravá, denně beru tabletu multivitamínu s minerály. Dnes jsem se probudila a je mi trochu divně, byla jsem lehce zpocená. Bojím se tedy, že budu také nemocná. Vypila jsem vymačkaný citron s vlažnou vodou, celý (z půlky citronu piji ráno pravidelně) a vzala si tabletu vitaminu a večer si chci vzít druhou. Mohu to ještě něčím vylepšit? Vzít si třeba paralen? Nerada bych, aby teď onemocněla, v neděli odjíždím do Řecka:( Děkuji moc za rychlou, třeba i babskou:), radu. Petra T.
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud máte svalové bolesti a obtěžuje vás to nad únosnou míru, Petro je možné vzít i Paralen. Paralen či jiné analgetikum-antipyretikum zpočátku spíše uškodí. Tlumi totiž teplotu, která je nezbytná pro boj s infekcí. Je to přirozený fyziologický proces, který se vyvíjel miliony let. Často pak následuje zcela zbytečné užívání antibiotik..Smysl má se vyvarovat opakovaného kontaktu s infekčním prostředí. V práci větrejte aby byla koncentrace patogenních mikroorganismů co nejmenší. Také klimatizace může být  vydatným zdrojem infekce, protože se o výměnu filtrů většinou nikdo nestará, protože je to drahé. Jinak bych udělal přesně totéž co vy a přidal trochu slivovice(10ml)  navíc. Ta má antiseptické účinky a působí proti pocitu chladu a únavy (minimálně u mě)..Multicentrické, dvojitě slepé klinické studie, které by to vědecky potvrdily, ale na to neexistují.
Parafarmacie
Moc děkuji za rychlou odpověď, opět jsem se začala nahřívat a měla jsem i štěstí, protože od zítřka mám rehabilitaci - cvičení, nemusím čekat až na září !! Snad nějaké cílené cviky zaberou, budu je vzorně cvičit i doma. Doporučené léky zakoupím a budu brát jak jste napsal. Do Prahy jezdím a určitě Vás navštívím s "valašským lékem" jako poděkování. Jako mazání na plotýnky asi nefunguje, že ??

- otázka upravena poradcem
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to skoro všelék, Anno a používám jej s chutí  v malém množství vnitřně i zevně na lýtka. Některé  používám nekompromisně  jen do ostřikovače v autě. Z Valašska jsem ale ještě nikdy nic špatného nedostal a Valašsko je chlouba naší země.
Parafarmacie
Dobrý den, před časem jsem psala, že mám ischias a cvičení, které mělo následovat po elektroléčbě bude možné absolvovat až v září, co tedy dělat v tomto mezidobí, aby se mně ulevilo. Léky od bolesti nezabíraly. Doporučil jste suché teplo, nahřívat se. To částečně pomohlo, ale včera jsem udělala zřejmě nepředloženou věc. Musela jsem do Ol, několik hodin chodila a před cestou domů, kdy se kříže začaly ozývat, jsem zakoupila v lékárně kapsaicinovou hřejivou náplast. Asi po 2 hodinách se potíže tak zhoršily, že jsem ji sundala, v noci vůbec nespala a chodím v předklonu. Nevím, kam se obrátit, zda na pohotovost, k obvodnímu nebo požádat na ortop.o nějakou injekci, protože můj lékař je ještě týden na dovolené..Zkouším to opačně, tedy kříže chladit, léky od bolesti stále nezabírají. Tedy mohou tyto náplasti zhoršit stav až takovým způsobem ? Moc děkuji za odpověď.
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to velmi  nepravděpodobné, Anno. Očekával bych jen možné podráždění pokožky. Působení chladu považuji za zásadní chybu a doporučuji s tím přestat. Opět bych aplikoval horké  suché obklady. Vezměte si Brufen  400mg 3x1  tabletu. Dále doporučuji 1-2 tablety Guajacuranu na noc. Je volně prodejný. To jen v případě, že nebudete moci navštívit lékaře. Pozor na správnou obuv. Upravte si pohodlně lůžko. 
Parafarmacie
Děkuji za odpověď. Taky jsem měla pochybnosti,
zda je to - ten kontryhelový čaj, tak účinný. Jestli opravdu jedna složka, může dělat takové "zázraky".
I proto jsem se chtěla poradit. Děkuji. To, co píšete, má logiku.
A dnes mě to už ani tolik netrápí, protože to vypadá, že to nejhorší krvácení mám za sebou a ustáluje se to. - otázka upravena poradcem
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě se to srovná, Katko, když jste dříve žádné problémy neměla. Chce to jen trochu času.Přeji hodně zdraví. 
Parafarmacie
Pane doktore, zdravím.

Už jsem tu psala dotazy ohl.Wobenzymu, Tardyferonu, mám po laparoskopii pro mimoděložní těhotenství a po revizi dutiny děložní - to se jen připomínám, o co šlo. Tentokrát nejde o Wobenzym ani Tardyferon, ale dnes po 5..týdnu od op. jsem začala menstruovat. MS je mnohem intenzivnější i bolestivější. Ženy, které mají po tak.zákrocích, říkají, že je běžná, silná MS, pak by se to mělo postupně upravit. Zajímá mě Váš názor na kontryhelový čaj. Někomu byl např. doporučen právě po revizi na hojení sliznice a právě na to krvácení - zmírnění, i bolestivosti. Někdo to zase používá na úpravu cyklu apod. Někdo zase říká, že mu to cyklus spíše rozhodilo... tak jsem na vážkách. Do doby této události mimoděl.těhotenství jsem měla MS pravidelnou, po 28 dnech, jako hodinky. I proto bych si nerada chtěla rozodit cyklus, Nebo je lépe to zkr.zkusit a uvidí se? Děkuji. Nevím, jestli u tohoto dotazu hraje roli i věk, ale uvedu. Je mi 36 let.

S pozdravem Katka
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Momentálně není na trhu kontryhelový čaj, Katko, o kterém bychom jasně věděli kolik učinných látek obsahuje ( tanniny, flavonoidy). Vzájemný poměr hraje svoji roli. Nevíme proto také, jak jej správně užívat a zda může mít jeho užívání smysl ( obsah může rozhodovat o  racionálním léčebném použití). Většina bylinných čajů u nás má podřadnou kvalitu ( mizerná chuť, nezvládnutý proces rozdrobnění a sušení, neznalost skutečného obsahu účinných látek) i díky tomu, že se, dostala se do kategorie potravin a obsahové látky už nikoho nezajímají. Farmakologické účinky jsou podceňovány a ignorovány. Léčebné účinky nelze legálně deklarovat a zdravotní tvrzení musí být schváleno evropskou autoritou pro bezpečnost potravin (EFSA).  Ve vašem případě bych se mu raději vyhnul. PS: je třeba rozlišovat učínek místní k obladům a celkový. Často je to  na různých webech směšováno.
Parafarmacie
Dobrý den. Je mi 38 let, váha byla 62 kg. Za poslední měsíc 2x střevní chřipka, úbytek hmotnosti 5 kg, po té druhé křeče v žaludku-pohotovost, Omeprazol,Algifen kapky. Křeče nejsou,ale velké nechutenství, ráno stažený žaludek i krk. Už jsem 14 dní na neschopence-únava, těžké nohy. Nikdy jsem nemarodila. Práce-zdravotní sestra,cvičím s lidmi po mrtvici, celkem se natahám. Týden beru Itakem 10 mg půlku. Doktor mi řekl, že jsem přetažená, že je to stresem.Necítím se tak, ale beru to.Za 3 dny jdu na gastroskopii.Vždy jsem měla problém udržet si váhu, přibrala jsem po každém jídle. Teď bych chtěla aspoň 2 kila abych byla klidnější a měla víc síly a nejde to.
Jídelníček- jím 5x denně, tlačím to na sílu. Ráno musli tyčinka, svačina nějaké ovoce-banán, jablko,nektarinka, oběd-vývar s nudlemi a vařeným masem,svačina- většinou rohlík s máslem nebo šunkou, večeře-jogurt nebo loupáček nebo vařená zelenina, tekutin vypiju 1,5-2 litry- voda nebo čaj a 1 Nutridrink.Aktivita-chůze,domácí práce.DĚKUJI
Naďa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Mezi banánem a mandarinkou je dost velký rozdíl, Naďo a musíte lépe zvažovat, co si dáte. Banán obsahuje minimálně dvojnásobek sacharidů, než mandarinka a preferujte jej.. Protože vám dělá problém konzumovat větší množství jídla, musíte konzumovat potravu s vysokou energetickou denzitou a dobrou stravitelností. Nevyhýbejte se ani sušenému ovoci. Volte cereální a rýžové kaše.  Pijte plnotučné mléko, pokud je snášíte. Jezte polévky- masové vývary. Zrovna nyní by to trávicímu traktu prospělo. Jezte raději potraviny a pokrmy co nejméně technologicky upravené. Užívejte každodenně multivitamin-multiminerál. Bude-li něco nejasného, ozvěte se. 
Parafarmacie
Dobrý den,chtěl bych užívat doplněk stravy obsahující aminokyseliny valin, leucin, isoleucin,arginin,glutamin,AAKG,mohu je brát dohromady s léky godasal 100, pentomer retard 400, rosucard 10? předem děkuji za odpověd.
Zdeněk
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, můžete, Zdeňku. Má to ale smyl jen tehdy, jestli jídelníček zásadně a dlouhodobě nezměníte, nebo jste již nezměnil.
Parafarmacie
Děkuji za rychlou odpověď:-)Máte pravdu,brýle bych taky potřebovala.Jinak kávu pijí dost a s mlékem-máte též shodu s vědci,že to je škodlivé?Na kapsle Váš názor znám,tři vykřičníky mluví jasně:-)Myslím,že vyzkouším Menoflavon,omezím pití kávy a zvýším příjem vody.MOC děkuji za Váš názor a radu:-)
Radka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Metylxantiny mají celou řadu farmakologických účinků. To je jasné, Radko. Kofein je centrální stimulans od 50mg. To je uvedeno v každé slušnější učebnici farmakologie. Kofein má účinky centrální i periferní. Theofyllin také. Theofylin stimuluje více srdeční činnost než kofein. Má také výrazně větší močopudný účinek. Účinky theobrominu bych viděl jako průměr obou výše uvedených. U celé řady citlivějších osob zvýšená konzumace kávy vhodná není: Káva a silný pravý čaj prohlubují únavu, protože, podle mého názoru, zhoršují kvalitu spánku, Dráždí mozkovou kůru a korová centra ( např dechové či vagové). S opatrností by ji měli pít kardiaci a hypertonici. V současné době to platí dvojnásob, protože podrobné složení mnohdy  dosti sofistikovaně zpracovaných výrobků je nejasné a určitě významně odlišné. Osobně bych ji nedoporučoval ani lidem, kteří trpí vážnějšími psychickými poruchami ( deprese, schizofrenie....). Není vhodná pro lidi trpící vředovou chorobu žaludku a dvanáctníku, protože zvyšuje žaludeční sekreci  a částečky mechanicky dráždí žaludeční sliznici. Zejména nalačno. Vůbec se nemusí jen jednat o pití "turků".
Parafarmacie
Dobrý den,poslední měsíc trpím návaly jak v noci tak přes den.Hůř spím,pocení a buzení se -jak jsem mokrá..Je mi 48let a tak předpokládám,že i vzhledem k nepravidelné menstruaci to je přechod.Co byste mi k zmíněným problémům pora dil?Pracuji s lidmi a je mi to hodně nepříjemné,když mám nával-úplně vnímám jak jsem rudá skoro ''hořím''-v ten moment nejsem schopná se na nic jiného soustředit..Děkuji za jakoukoliv radu:-).
Radka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Na přechod se svádí kdeco, Radko. Asi bych se spíše zaměřil na přiměřené oblékání a to i na noc. Volil bych také vhodnou přikrývku. Dbal bych na přiměřený příjem vody. Nevolnost může způsobovat nedostatečný příjem vody. Zvýšené pocení pak nadbytečný příjem. Nevolnost a únavu mohou způsobovat přirozené oční změny  a nadměrné zatížení očí nablízko. I sem bych zaměřil svoji pozornost a snažil se třeba mít co nepřesnější brýle. K doplňkům stravy s obsahem fytoestrogenů příliš důvěru nemám. Na druhé straně jsem se setkal s hodně ženami, které si chválily určitý doplněk. Volil bych buď fytoestrogeny z jetele ( Menoflavon) nebo mateří kašičku (Arkokapsle).  S těmi mám nejvíce pozitivních zkušeností..Nepijte moc kávy nebo pravého čaje. I to může zhoršovat spánek.  Vyšší příjem kofeinu se v pozdějším věku může snášet huře. Jednotlivé kávové výrobky se mohou dost lišit zastoupením ostatních purinových alkaloidů. Přes stejný obsah kofeinu tedy mohou mít velmi rozdílný obsah theobrominu a theofyllinu. Tyto alkaloidy jsou více odpovědné za močopudný účinek, který třeba může být také přičinou buzení v noci. Také více ovlivňují srdeční a plicní funkce i když z farmakologického hlediska neníu v těchto dávkách účinek dostatečně významný. Nejsme ale všichni stejní a na určitém  zdravotním problému se vždy podílí více faktorů a  problém se projeví  jen za určitých nepříznivých okolností. S postupujím věkem je jejich osud v organismu při používání stejné dávky jiný a účinek trvá déle. Pozor na kávu v  kapslích!!!  Kromě chuti porovnávat jen obsah kofeinu je podle mého málo.
Parafarmacie
Dobrý den Mám pískání v uších ,lékaři nemohou přijít z čeho to mám.Slyšela jsem že bych mohla brát zinek nebo jestli existuje doplněk ,který by mi pomohl
Děkuji
Alena Čtvrtllíková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, kdy se prosím tento problém poprvé objevil? Mohl by souviset s užíváním antibiotik?  Pískání je nepřetržité? Pracujete v hlučném prostředí? Používáte sluchátka k poslechu hudby? Absolvovala jste ORL a neurologické vyšetření?  Je nějaký nález na audiogramu? Užíváte pravidelně nějaké léky? Kolik je vám let?
Podváha
Dobrý den,
Všichni m mluví, že musím přibrat. Mám 16 let, měřím 175 cm a vážím 50 kg. Denně sportuji a necítím se až tak hubená, nebo spíš ráda slyším ,jak mi všichni mluví, jak jsem hubená. Již déle než rok nemenstruuji, chodím na pravidelné prohlídky k lékařce, jinak se cítím úplně skvěle. Bojím se přibrat. Pomůžete mi prosím? Co dělat, když mám na to různé názory? Nemůžu si pomoct. Děkuji, J.
Julia
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je třeba přibrat Julie. To je jasné. To, že nefuguje menstruační cyklus je kromě nízké váhy jasný důkaz, že váš organismus nefunguje tak, jak by měl. Další zdravotní problémy se musí časem dostavit a je třeba včas jednat. Jídelníček je nutné plánovat a sledovat jeho výživové složení. Musí se také přihlednout k míře tělesné zátěže. Pokud mi týdenní tělesné aktivity pečlivě popíšete, navrhnu vám výchozí hodnoty, abyste si mohla jídleníček sama správně vytvářet.  Doporučuji do poloviny  roku 2017 dosáhnout váhy 60kg. Užívejte ihned multivitamin-multiminerál ( Dietline VitAmin, Additiva).
Parafarmacie
Nejčastěji počasí, spíše změna tlaku, přesně nevím, potom mám migreny i od páteře kvůli skoliose a pak emoční. Za tu dobu co tím trpím dokonale rozpoznám migrenu od bolesti hlavy. Jsem úplně bez energie, hodně mě to vyčerpává. Omezuje mě to celkově v životě, nejenom v práci. Prošla jsem už mnoho vyšetření i alternativní, vyzkoušela jsem kde co. Nevím si rady, jtočím se pořád v kruhu. Kateřina
Kateřina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Migrény od páteře nejsou migrény, Kateřino. Triptany je třeba užívat skutečně jen na migrénu. I na většinu jiných typů bolesíi hlavy nejsou účinné kromě tkzv. cluster headake. Buďte prosím na to opatrná a zbytečně s nimi neplýtvejte. Účinnost se pak snižuje. To ale jste již určitě poznala. Pokud reagujete takto na změny atmosferického tlaku, je to velká smůla, protože tam opravdu řešení není, pominu-li pobyt v barokomoře.  S postupujícím věkem často problémy ustoupí. Někteří lidé  reagovali výborně na Ergofein, pokud se vzal včas před záchvatem. Nyní už není k dispozici. Máte s ním zkušenosti? Máte zkušenosti s kombinací metoklopramidu se salicyláty, nebo třeba s Algifenem nebo Novalginem (metamizol)? Jak reagujete na Aulin (nimesulid)?  Používáte také čípky s analgetiky?
Parafarmacie
Je mi 42 let, triptany beru už přes 15 let, snažím se žít zdravě, dokonce jsem asi 6 let brala antidepresiva, nic nepomáhá. Zaměstnavateli můj stav zatajit nemohu, protože záchvaty migreny jsou velice časté. Kateřina
Kateřina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Abych mohl trochu poradit, Kateřino, musel bych znát opravdu dobře váš zdravotní stav a celou historii léčby. Jen ještě položím poslední otázku. Co vám nejčastěji migrény spouští?
Parafarmacie
Dobrý den, jsme parta přátel, setkáváme se, jezdíme na kolech, a i když jsme ve věku kolem 60, někteří na ně nevypadají, nicméně věk neoblafneme a bolí nás klouby, kyčle, hlavně při změně počasí...Teď prý měli doporučeno užívat Alavis /jedna paní povídala/ a přípravky Chondro jsou prý sice dobré, ale drahé, tak prý přejdou na Alavis. Já jsem na rozpacích a obracím se na Vás s velkou prosbou o odpověd a názor na tento přípravek.
Slávka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Chondroprotektiva mohou mít smysl, Slávko. Je vidět, že na tom vaše klouby nejsou tak špatně. Na druhé straně je důležité klouby nepřetěžovat a umožnit jim  dostatečně dlouhý odpočinek. To je zásadní. Proto bych se  raději vyhýbal horským terénům. Osobně bych raději volil Condrosulf o jehož kvalitě není pochyb. O Alavisu vím, že je užíván pro humánní účely a zásadní problém v tom nevidím. Nevím jen, zda to je šetření na pravém místě. To bych si dal raději o pivo méně. Alternativou jsou např. kolagenní výrobky jako je například Gelantina tobolky a Gelantina Intensive pro zahájení podpůrné kúry.
Parafarmacie
Dobrý den, mám moc zvýšenou citlivost na změny počasí, mám silné migreny, spojené s občasným zvracením, křečemi v břiše atd. Tento stav mě omezuje v takové míře, že nejsem schopna chodit denně do práce. Lékaři mi bylo řečeno, že si mám na tento stav zvyknout, že nejde léčit, ovšem už mi neporadili, co mám dělat, když mě na ÚP nutí hledat si práci, ale s tímto omezením mě nikdo zaměstnat nechce. Tato situace je pro mě velmi psychicky vyčerpávající, proto se ptám Vás, jestli na tyto stavy existuje aspoň nějaká prevence , už nevím kam se obrátit. Předem Vám moc děkuji Kateřina
Kateřina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě se těmito problémy potenciálnímu zaměstnavate-li nechlubte, Kateřino. To není taktické. Jinak vás  velmi chápu. Je jsem citlivý také. Naštěstí bolesti hlavy jsou k vydržení a na motání hlavy jsem si zvykl. Dobrá fyzická kondice a zdravý životní styl vám pomohou tyto těžkosti překonávat a je to ta nejlepší prevence. Jiná možnost není.  Já se snažím fyzicky pracovat jak jen to je možné.Léčbu migrény svěřte neurologovi a léky správně užívejte. Budou-li vám předepsány triptany, užívejte je s rozvahou. Rozlišujte, kdy se opravdu jedná o migrénu a kdy o bolest hlavy jiného původu. Triptany mohou snížit četnost záchvatů a mají tedy i preventivní účinek.
Parafarmacie
Dobrý den,
chtěla bych poradit. V listopadu mi bude 40 let. Velmi jsem toužila po dítěti, bohužel žádný muž se mnou nikdy dítě mít nechtěl. Existuje něco, co by pomohlo k otěhotnění v tak vysokém věku a co zpomalí stárnutí vajíček nebo je již vše ztraceno? Děkuji za odpověď
Kristýna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Kristýno, Musíte to nechat částečně na přírodě a na centru asistované reprodukce. Jiná možnost není. Neztrácejte prosím čas ani peníze užíváním zázračných přípravků.K otěhotnění určitě pomůže normální váhaa zdravá životospráva, protože nadváha či obezita ovlivňuje složení vajíčka. Může snižovat pravděpodobnost otěhotnění a samozřejmě zvyšovat riziko poporodních komplikací.Přejii vám, abyste příští rok měla miminko, pokud po něm nepřestanete  toužit.
Parafarmacie
Bohužel se ve výsledcích rozboru krve nevyznám,ale na interně tvrdí,že je vše v normě. Pouze vysoký cholesterol.
Měří 163 cm, váží 75 kg.Vzhledem k velké velikosti prsou (80 I) chodí občas na rehabilitace pro bolest krční páteře.
snídaně -palačinka s ovocem,kafe
svačina-rajče,salátová okurka,paprika
oběd-polévka z mungo fazolí,karbanátek z červené řepy,brambor. kaše
svačina-jogurt
večeře-kuskus se žampiony a hráškem
Pije hodně,většinou jen vodu,1 kávu denně,občas zelený čaj. Nesladí
Maso striktně odmítá - nebude prý jíst mrtvoly zvířat.
Lida
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lido, nejsem schopen nic poradit touto cestou. Určitě bude dobré když dcera sníží váhu. Jídelníček je třeba výrazně změnit, pokud takto vypadají všechny dny co do výživového složení. Velká nadváha a zvýšený cholesterol to ale potvrzují. Jestli jste z Prahy, mohla by docházet do naší ordinace viz. Centrum pro poruchy metabolismu a výživy v Praze 1. Vegetariánský způsob stravování není překážkou.  Zároveň by se sledoval její zdravotní stav. Na tel 2 24 23 81 02 by vám sestřička sdělila vše potřebné. Ordinace bude fungovat naplno od 22.8. Pracujeme již od 6.00.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, doporučil byste mi nějaký doplněk, které lépe pomůže zvládnout menopauzu? Existuje něco, co byste doporučil na zvýšení testosteronu (i ženě) a snížení estrogenu? Děkuji. Helena
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jediným rozumným řešením je dostatek fyzických aktivit, Heleno. Doplňky stravy  zpravidla nejsou dostatečně účinné i když obsahují rostlinný extrakt, nebo namletý prášek ze suché rostlinny s určitou androgenní, či estrogenní aktivitou. Vyjímkou je používání fytoestrogenů ze sóji u asijské populace. U té mikroflóra trávicího ústrojí dokáže sójový fytoestrogen přeměnit na  účinnější metabolit s výrazně vyšší estrogenní aktivitou...
Parafarmacie
Ještě k záchvatům slabosti -všechna vyšetření krve i očí v pořádku,nesportuje,občas jezdí na kole,pije dost i víc než 3 litry denně.Při pocitech na omdlení prý slyší vše jakoby z dálky. Na neurologii poradili ,že by to mohlo být antikoncepcí (Maitalon),ale gynekoložka řekla,že to tím být nemůže. Jiné léky nebere. Stravu jsme hlídali a zapisovali,bez výsledku. Stravuje se celkem zdravě ,nemůže mít vliv,že nejí maso (je vegetariánka) ?
Lida
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, může. Např. nedostatek železa tyto problémy může způsobit. Krev pak nemůže být dostatečně okysličována a následně tkáně také, včetně mozku. Biochemická vyšetření by ale měla problém snadno odhalit. Tlak je nyní  v pořádku? Měříte TK nyní každý den? Váha je normální?  U srážlivosti krve nebyla nalezena žádná anomalie (riziko trombózy při užívání antikoncepce)? Můžete mi prosím popsat jídelníček ze včerejšího dne? Pokud nejí dcera maso, v jejím věku nelze považovat její jídlelníček za zdravý.  V pozdějším věku může mít vegeteriánství více výhod než zdravotních rizik.
Léky na předpis
Pane doktore, tak trochu mimo téma této poradny chci vyjádřit dík za Váš dnes tak výjimečný názor na instituci manželství. Kéž by takových mužů bylo více..
Jitka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Snad není až tak vyjímečný, Jitko. Ženy se musí také přičinit, aby muži nebyli takové bačkory, nebáli se větší odpovědnosti a dokázali ji i naplnit svým jednáním. V politice a ekonomice jim to očividně nejde, tak by se mohli  více soustředit na rodinné povinnosti. Na světě by určitě bylo více klidu.
Parafarmacie
Dobrý den,dcera (18 let) trpí již 3 roky záchvaty slabosti,točení hlavy ,třesu. Někdy se přidá i silný průjem. Všechna vyšetření negativní,už si nevíme rady,na co se ještě zaměřit. Byla na CT, rengenu hlavy,vyšetření,zda nemá zablok.páteř,na očním,EEG, neurologii,vyšetření štítné žlázy,opakované odběry krve,měla holter. Je jí zle vždy tak hodinu,dvě,pak několik dní klid.Poradíte kam ještě zajít ?
Lida
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Sportuje, Lido? Pije dostatek vody?  Nejsou to jen obyčejné příznaky částečné dehydratace organismu? Vyšetření očí je bez nálezu, brýle nenosí? Krevní obraz je také v pořádku (anemie?).  Mívá z něčeho přehnané obavy ( zkoušky)? Nesouvisí to s konzumací nějaké potraviny? Mívá zvýšenou teplotu? Bolestmi hlavy netrpí?
Léky na předpis
Pane doktore,
byl jsem u lékaře, který mne posílá na CT mozku. Jde o arachnoideální cystu v zadní jámě. CT i MR byla dělaná v roce 2009 a 2010. Kontrola má být 8.9. t.r. Neurolog mi přidal ráno Ropinidol a stanovil dávku na 10 mg. Jinak Nakom užívám ve stejných dávkách. Snažím se být více aktivní přes den (nespat) , abych mohl mít kvalitnější a delší spánek. .Ozvu se po vyšetření.
Také půjdu na sonografii dolních končetin a po vyšetření budu brát pravděpodobně Detralex. Můžu tyto léky brát, aniž by se navzájem "bily"? Děkuji. - otázka upravena poradcem
Otmar
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jsem zvědavý jak vyšetření dopadne, pane Otmare. Myslím si, že cysta s vašimi problémy souvisí, jak jsem již dříve uvedl a je možné, že došlo k jejímu zvětšení.  Uvidíme. Detralex určitě užívejte a nemějte obavy. Je to jeden ze skutečně zdravých léků. Kombinace s Nakomem a Ropinidolem je možná. Ve vašem případě, ale obtíže mohou souviset i s vaším onemocněním, které je centrálního původu a které ovlivňuje nervové dráhy, kde je mediátorem acetylcholin. Průchodnost cevního systému dolních končetin s tím dosti souvisí. Ná základě výsledků vyšetření by možná bylo dobré se zamyslet nad medikací hlouběji,
Parafarmacie
Dobrý den, prosím o váš názor na Multi-Gyn active gel https://www.lekarna.cz/multi-gyn-actigel-50ml/ nebo Multi-Gyn flora plus: https://www.lekarna.cz/multi-gyn-floraplus-5x5ml/
A to jako prevenci před mykózami v intimní oblasti. Fermalak mi nevyhovuje, nefunguje, stejně tak Vaginela Femmi C. Děkuji předem. ML
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Složení mě o účinnosti nijak nepřesvědčuje, Marie. Nemám ale s přípravkem zkušenost ia nikdy jsem ho nikomu zatím nedoporučil.  Někdy je  ale nutné zkusit metodu pokusu a omylu. Zvolil bych ji ale jen tehdy, pokud jsem si jistý, že dodržuji všechna základní preventivní opatření.
Parafarmacie
Dobrý den, prosím o radu, jestli je normální, že mě už pár měsíců po porodu bolí klouby, prsty u nohou a rukou a taky kolena? Začalo to asi 14 dní po porodu a stále to trvá, už je to přes tři měsíce. ráno se musím doslova rozchodit, prsty na rukách rozcvičit. Existuje nějaký doplněk stravy, ktery by mi mohl pomoci? Nikdy předtim jsem na klouby netrpěla. Nebo může to souviset se štítnou žlázou? Děkuji za Váš názor.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jano, jestli obtíže trvají několik měsíců, bez důkladnějšího lékařského vyšetření to nepůjde. Je třeba mimo jiné vyloučit infekční,  nebo revmatické onemocnění. Poproste prosím praktického lékaře o to.
Parafarmacie
Díky, pane doktore, myslím, že to bude tím prochladnutím / bosá na dlažbě / a opravdu jsem se asi půl hodiny nahřívala a nechci to zakřiknout, ale určitou úlevu cítím. Prosím ještě, co si myslíte o kryoterapii na tyto potíže ? Moc díky za Vaši ochotu pomoci.
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím si, Anno, že není zdaleka vhodná pro všechny pacienty. Co se týká akutních obtíží které nyní máte to platí dvojnásob a podle mého to není vhodná metoda pro řešení  vašeho zdravotnho problému.. Současnou kvalitu v poskytování kryoterapie nejsem schopen posoudit. Nemám také informace, podle jakých kriterií jsou indikovaní pacienti pro tento druh léčby vybíráni.
Léky na předpis
Dobrý den, užívám lék Olwexya a asi víc jak měsíc Geratam a Akutil na podporu soustředění, poslední dobou se ale cítím velmi unavená a naopak neschopná se soustředit. Je možné, že by to bylo způsobeno kombinací těchto preparátů?
Děkuji.
Alena
Alena Malá
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Aleno, Akutil je zdravý doplněk stravy a v něm problém nevidím. Geratam však problém dělat může a poruchy soustředění jsou relativně běžným vedlejším učinkem. Může být narušen i spánek. Z něho pak může částečně pramenit zvýšená únava. Osobně bych nedoporučoval kombinovat Geratam s lékem Olwexya, pokud to  neschválí psychiatr, .

Parafarmacie
Dobrý den, můžete mi prosím poradit ? Už měsíc mě trápí ischias, bolest vystřeluje do levé nohy, hlavně když chodím je to hrůza. Pokud sedím na tvrdé židli nebo jedu na kole o bolesti "nevím". Lékař mi předepsal Diclofenac duo a elektroléčbu, ta nezabrala, na cvičení jsem objednaná až za měsíc ! Není volné místo...Nevím, jestli je možné to zatím doma léčit teplými nebo studenými obklady, a to je můj dotaz. V blízké nemocnici otevřeli kryoterapii. Myslíte, že by bylo dobré to lékaři navrhnout, aby mě tam poslal ? S ploténkou jsem se léčila zhruba před 15 roky, byla jsem i na kapačkách, ted se to vrátilo. Nespadla jsem, možná jsem ale prochladla nebo snad že jsem měla těžkou chřipku a jen 14 dnů ležela a usínala zkroucená na gauči u televize ? Jsem učitelka a chci se dát do konce prázdnin do pořádku, nedovedu si představit, že v takovém stavu budu učit. Moc děkuji za odpověd. - otázka upravena poradcem
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Chce to čas, Anno. Diclofenac nic neřeší,ale od bolesti, kvůli tlumení zánětu, může ulevit. Přes den je lépe se mu vyhnout, protože díky snížení bolestivosti, můžete  nevhodné pohyby snáze opakovat  a problém v podstatě prohlubovat. Užival bych jej jen na noc, pokud vás bolest trápí během spánku. Horké suché teplo většinou pomůže, jestliže se aplikuje dostatečně dlouhodou dobu. Zkusil bych aplikovat obklady na nohu za sebou  asi hodiny. Kdybyste citílila úlovu, další dny bych postupovat obdobně. Dbejte na vhodnou obuv. Věnujte hodně pozornosti způsobu jakým sedíte i ležíte. Nechoďte bosá po studené podlaze. Celou oblast bych natíral hřejivou ALPOU krémem nebo Emspomou.
Léky na předpis
Pane doktore, zdravím Vás, prosím o Vaše sdělení k užívání hormonální antikoncepce. Jsem v situaci, že bych ji potřebovala užívat dlouhodobě. Po přečtení diskuzí se toho i začínám bát. Nemám ale jinou možnost.. Jak moc to ovlivňuje ženu, mozek, fyzično. Je to skutečně tak nežádoucí věc? Nebo je to stejně škodlivé jako cokoli jiného (prach, smog..) a pokud je to potřeba užívat, tak nemám koukat na negativní věci kolem. Děkuji za Váš pohled na věc, i případně zkušenosti, které se k Vám dostanou.
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Aleno, antikoncepce má svá  zdravotní rizika. Na druhé straně nechtěné otěhotnění může přinést řadu problémů a natrvalo úplně změnit váš život, který pak nenaplní vaše představy.  To platí i o interupci a psychických následcích, které  mohou přetrvávat po zbytek života.  V prvé řadě musí lékař posoudit, zda váš zdravotní stav umožňuje předepsání antikoncepce. Dávky hormonů jsou nyní velmi malé v porovnání s dobou, kdy se s těmito přípravky začínalo. Zdravotní rizika jsou menší. Doporučuji si přečíst příbalovou informaci některého z přípravků. Dlohodobé používání antikoncepce považuiji za méně rizikové, než přerušované a k dnešní době patří. Na druhé straně si myslím, že ženy by měly usilovat o otěhotnění nejpozději  do 30. roku života a uzavírat včas manželství. K sexu by měly být rezervované více než nyní jsou a partnery si pečlivěji vybírat.. Dlouhohodobé žití na hromádce neschvaluji a považuji to za slabost a neodpovědnost ze strany muže. Uzavřít sňatek, slíbit věrnost své ženě  a prožít s ní celý zbytek života je asi největší hodnota o kterou je možné na světě usilovat. Rozvod pak je největší životní prohra muže a měl by udělat všechno proto, aby. k němu nedošlo. Ne vždy se to může podařit.
Parafarmacie
Dobrý den,včera jsem s Vámi řešila kravské mléko u mé dcerky.Z této strany je dále všechno skvělé. Dcerka mléko velmi dobře přijala a bolení bříška a zácpa je pryč.Ale chtěla bych se ještě zeptat.Dcerka když byla na tom Nutrilonu tak měla tak 2,5-3 hodinové intervaly mezi dalším krmením.Teď co pije kravské mléko si říká častěji a to klidně i za necelé 2 hodiny se hlásí o další.Asi ji nezasytí tolik jak ten Nutrilon, ke kterému se nehodlám ovšem vracet. Takže opět rada tchýně.Ať se zeptám na Milupu.Je to prý na dosycení s příchutěmi.Ona sama to všem dětem do kravského mléka přidávala aby něměli tak často potřebu dalšího mléka a byli víc zasyceni. Jenže je to doba, děti má všechny již dospělé a mě by zajímalo.Víte o co jde?Prodává se ještě Milupa? A jak se užívá, pokud je ještě k prodeji?Myslím,že přejít na další UM které dcerku asi sice víc nasytí ale bude jí dělat zle podobně jako Nutrilon je zbytečné když je s kravským mlékem tak spokojenaTo ji radši častěji dám kravské mléko. Děkuji.
Aneta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Aneto. Přesné výživové složení přípravků Milupa bohužel nemám k dispozici a nemohu se spolehnout na to,  co je k vyhledání na internetu. Je také třeba posuzovat, jak dcera prospívá. Určitě si ji sama važte. Momentálně bych se držel kravského mléka a volil třeba častější, ale pravidelné intervaly. Zvykne si rychle na ně. Dcerka by měla přibývat na váze přiměřeně. Podle toho volte porce.  Pokud tomu tak bude, k přidávání přípravků Milupa není žádný důvod.
Léky na předpis
Dobrý den, beru na zánět močových cest antibiotika Duracef a jednou za měsíc Bonvivu můžu tyto dva prášky kombinovat. Děkuji za odpověd
marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano.
Parafarmacie
Děkuji moc za rychlou odpověď a upřímně potěšující. Jsem docela ráda že mohu dceři dávat kravské mléko než ten Nutrilon a jiné. Protože jsme ho již dceři dali a nejenom že ho pije s chutí ale taky se po pár hodinách krásně a ve velkém množství konečně vyprázdnila. A rozhodně se ji ulevilo jde to poznat. Takže myslím že ji kravské mléko vyhovuje o dost víc než Nutrilon. Uvidíme jestli teď bude mít stolici pokaždé a pravidelnou a ze zácpou bude konec. Doufám, že ano. Děkuji a přeji Vám hezký den.
Aneta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
S velkou pravděpodobností je se zácpou konec, Aneto, nemá-li dcera nějakou funkční poruchu, která je po tom, co jste uvedla, nepravděpodobná.. Bude dobré když využijete skvělou možnost kterou máte. Čerstvé mléko z přirozeného chovu (tepelně ošetřené) je  k nezaplacení a dcerka bude bez problémů prospívat. Vápník z kravského mléka je výborně pro miminko využitelný,a proto nemůže zácpu způsobit. Domnívám se, že u Nutrilonu tomu tak možná není a že to je ta příčina problémů, které jsou  zde již vícekrát zmiňovány.. Aktuální složení Nutrilonu bohužel nemám k dispozici....
Léky na předpis
Dobrý den,beru Lanzul a Rosucard. Ťeď mám anginu a dr. mi předepsala Klacid. Mohu užívat v pohodě,nebo je kombinace s Klacidem nevhodná? Děkuji předem za odpověď
Jiřina
Jiřina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, kombinace je možná.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o Váš názor na moji situaci,popřípadě radu. Mé dceři je měsíc a dva týdny. Kojila jsrm ji jen velmi krátce proto jsme přešli velmi brzo na UM. První byla na Nutricia Infatrini ten ale moc nevyhovoval a tak nám doktorka doporučila Nutrilon Pronutra. Tak jsme s ním začali jenže dcera má po něm hrozné bolení a již kolem 14 dní se nemůže sama vyprázdnit jen s pomocí trubičky což není určitě správné používat často, takže se snažím nechat ji aby se snažila mít stolici sama, jenže zatím bezúspěšně. No a byla jsem včera u tchýně. ta bydlí na vesnici, takže plno dobytka včetně krav. No a malá u ní chytla zrovna bolení a kroutila se tam, nechtěla mi vůbec ten Nutrilon z flašky pít a tchýně hned začla že se mám vykašlat na nějaké umělé mlíka a kupovat a zkoušet další značky že stejně to jsou prý samé svinstva(promintě ten výraz) tak ji mám dávat kravské převařené mléko. Dlouhý text pokračování v dalším příspěvku...
Aneta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Odpověď níže.
Parafarmacie
Pokračování k mému dotazu. No všechny její 4 děti byli odkojeni na kravském mléku, manžel dokonce od 3 týdně věku, a nikdy nebyli moc nemocni a jsou všichni zdraví, tak prý pokud naše malá nedostane alergii a bude jí to prozpívat a vykaká se po něm třeba konečně tak v tom nevidí žádný problém. No manžel samozřejmě souhlasí a hned že to zkusíme. Malá pije tak 60ml tak prý je dobré dát 30ml převařené kojenecké vody a 30ml převařeného kravského mléka. Prý to po vyzkoušení horší nebude, buď se jí uleví a naopak jí to pomůže a nebo na tom bude stejně s tou zácpou a bolením a bude třeba přejít na jiné UM. Já bych ji to zkusila dát pít jen abych zjistila jestli ji to třeba opravdu nebude dělat dobře, ale nejsem si tím tak jista jak manžel a tchýně. Co si tom myslíte vy? Mohu malé nějak ublížit už jenom tím že jí to mlíko pár dní dávat pít budu? Děkuji.
Aneta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Vaše milá tchýně má v podstatě pravdu, Aneto. Mateřské mléko je sice hodnotnější pro miminko než kravské, ale kravské je může velmi dobře nahradit. Složení mléčného tuku je trochu odlišné ( mateřské obsahuje více nenasycených mastných kyselin). Z imunologického hlediska může sice zdravotní problém nastat, ale nebude asi větší než při používání Nutrilonů. Mléko po převaření tedy můžete použít.  Nic tomu obecně s lékařského pohledu nebrání. Volil bych stejnou dávku. První dávku bych ale asi zředil s vodou 1:1, pokud má dcerka takové obtíže. Snad mléko přijme.
Parafarmacie
Dobrý den p.doktore,na snížení cholesterolu beru atoris ale padají mi hodně vlasy, doporučil byste jiný lék? Děkuji Vám za odpověď.
Sonja
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Snažil  bych se hlavně léku zbavit správnou životosprávou, Sonjo. Ne vždy je to ale možné a občas je léčba statiny skutečně nutná. Jak vysokou hladinu cholesterolu máte? Jak vysoká byla před  zahájením léčby? Snažila jste se snížit cholesterol úpravou jídelníčku? Máte i jiné zdravotní problémy? Užíváte ještě jiné léky? Trpíte nadváhou nebo obezitou?
Parafarmacie
Pane doktore, pouze candida albicans ve vagíně. Někdy ji tam najdou, někdy ji tam nenajdou.
Radmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V tom příadě je jen nutné zvolit správný léčebný postup. Není možné, aby se obtíže takto vracely.
Parafarmacie
Pane doktore,

ještě bych se ráda zeptala ohledně Wobenzymu.
Dávkování jsme už probrali, že je v pořádku,
ale ráda bych věděla, jak dlouho mám Wobenzym používat, ale splnilo svou efektivitu. Mám 2 týdny po operaci - laparoskopii-odstranění lev.vaječníku a vejcovodu pro mimoděložní těh. a po kyretáži pro krvácení. V dutině břišní a v děloze nebyl jinak žádný jiný znepokojivý nález kromě drobné cystičky a myomku, který byl při op.odstraněn. Wobenzym užívám terpve pár dní a jako prevenci pooper.srůstů. Děkuji za odp.
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
14ti denní užívání  je podle mého názoru dostačující, Katko.
Parafarmacie
Dekuji, pane doktore, za Vas nazor na Wobenzym. Gyneko.mykozy mam kazdy mesic, jednou pred menstruaci, jednou po ni, jednou mezi, nevysledovala jsem pricinu. Proste se probudim a vim, ze to je. Jinak jsem zdrava, vzdy jsem byla, zadne leky neberu, na nic ee nelecim, pracuji v kancelari, prace me bavi, nestresuji se. Opravdu tomu nerozumim. Davkovani, jako popisujete, nemohu absolvovat, kdyz jsem mesic co mesic na gynekologii. Uz z toho silim. Nechapu, proc se toho posledni rok nemohu zbavit. Prevenci, jak jsem psala, nepodcenuji. Presto si vazim vaseho nazoru a odpovefi a jeste jednou za to dekuji. Radmila
Radmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za odpověď, Radmilo. Znáte prosím výsledky mikrobiologického vyšetření?
Parafarmacie
Pane doktore, čtu tu o Wobenzymu. Věříte mu? Máte s ním pozitivní zkušenost? Mně přijde trestuhodná ta cena a nejisté výsledky, v mém případě nulové. Gynekolog mi ho doporučil brát (1600 tablet, 5 tablet 3x denně) jako prevenci gyneko.mykóz. U mě to mělo bohužel nulový efekt, ač jsem ostatní doporučení (hygiena, prádlo z 100% bavlny, žádný bazén, žádné sladkosti, přeléčený partner, nulový styk). Děkuji za váš názor. Radmila
Radmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Věřím mu, Radmilo a mám s ním výborné zkušenosti zejména v případech, kdy se má projevit jako protizánětlivý účinek.  Výtečný je také před operačním výkonem. Doba hojení se pak zkracuje. Co se týká prevence gynekologických mykóz, nedoporučuji podávat lék v akutním stadiu onemocnění, ale v období, kdy jste bez obtíží. Takto bych postupoval i u jiných infekčních onemocnění které se opakují, včetně virových. Cenu považuji za adekvátní. Je to jedinečný přípravek mimořádně dobře zdokumentovaný klinickými studiemi, které jsou velmi drahé. Nedokáže ho zatím nikdo vyrobit ve stejné kvalitě a účinnosti.  Doufám, že kvalita zůstane, přestože byla firma před časem prodána.Ve vašem případě bych ho doporučoval užívat ve třech kúrách po dobu 14 dní v dávkování 3x5 tablet za den. Je možné také např 10-0-5. Jednotlivé kúry rozložte během roku co nejrovnoměrněji a  jednoznačně  jen v období, kdy jste bez obtíží. To znamená, že na 3 kúry vám stačí 600 tablet (3 balení po 200ks).. Takto dosáhnete lepšího výsledku za méně peněz. Kolikrát ročně tento problém máte? Užíváte často antibiotika? Máte velkou nadváhu nebo jste obézní? Sportujete? Užíváte pravidelně nějaké léky? Máte nějaké vážnější onemocnění ( např.cukrovka)  Pracujete v nějakém extrémním prostředí?





mobilní verze