Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Děkuji za odpověď. Dcerce se nedostavil naštěstí ani zmiňovaný průjem. Stihla jsem včas zareagovat, aby nedošlo k případnému snězení většího množství. Ovšem, pro mě poučení a zkušenost, je třeba být kolikrát opatrnější :) Přeji příjemný den.
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tak to je dobře, že vše dopadlo bez komplikací, Lenko. Pamatuji se, že když jsem byl malý, měl jsem tendenci svíčky ochutnávat. Nějak mě přitahovala konzistence vosku. Od té doby, co se začaly aromatizovat,ztratilly pro mě úplně kouzlo a už si nezapálím ani ty obyčejné, voňavé. Pozor na následné výzkumné pokusy se sirkami...
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, reaguji na předešlou otázku, podlitiny ani ne, spíše od pádu je velká bolest ,jak se narazila.Spadla přímo na záda, držela se paravanu, který popojel a vlastně ji shodil...a takto to dopadlo.Na bolest má zaldiar a má alergie na ibalgin a aulin.Proto nevím, čím mazat.Používáme chladné suché obklady.Stalo se to v pondělí tento týden.Děkuji za radu.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zaldiar je asi momentálně v pořádku. Další protizánětlivé  a analgetické léky nepřidávejte. Bolestivá místa bych natíral Voltarenem Emulgelem. Obklady nedoporučuji.  Nic dobrého nepřinesou a spíše stav zkomplikují. Chladné  obklady mohly mít smysl krátce po úraze. Doufám, že se stav bude rychle zlepšovat.
Parafarmacie
Dobrý den, tinitus jsem začala vnímat cca ve svých dvaceti lety, pak to bylo občas lepší a občas horší, spíš se to zhoršuje, když jsem unavená nebo cítím úzkost atd. S Asentrou to myslím vůbec nesouvisí, tujsem začala brát až později. Nadváhu nemám Mám 170 cm a 60 kg, nikdy jsem ani nebyla myslím silnější. Dušnost nemám, neměla jsem, ani dýchavičnost jsem nikdy nepozorovala. Když jdu do schodů a při tom mluvím třeba, tak se zadýchám ale to je asi normální? Nijak ale potom po dechu nelapu ani "nefuním", za chvíli je můj dech v normálu. Pokud jsem nachlazená, což není často, je pravda, že se mi usazují hleny na průduškách, mívám chrapot, ale po vykašlání a vyléčení virózy je vše zase ok. Ale ani si nepamatuji, kdy jsem takto marodila, to je snad tři, čtyři roky, normální chřipka. Vlaďka - otázka upravena poradcem
Vlaďka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V tom případě doporučuji navštívit interního lékaře, Vlaďko. Možná se znepokojujete naprosto zbytečně. Nic rozumnějšího vám bohužel poradit nemohu, pokud nemám o vašem zdravotním stavu dostatečné informace.  Na tinitus bych zkusil užívat Tanakan. Je volně prodejný. Může také pomoci v případech, kdy nedojde ke zlepšení po užívání betahistidinu (Betaserc).
Parafarmacie
Dobrý den, mám problém : padání vlasů v menopauze, vitamíny, šampony- vše co jsem někde vyčetla postupně zkouším , ale bez výsledku. Máte nějakou radu nebo prostě musím počat než to přejde samo. Děkuji moc za odpověď
Magda
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Magdo. Je důležité správné doplňky stravy používat dostatečně dlouhou dobu a ve správném dávkování. Nám se nejvíce osvědčil Paralékárna Methionin Plus v kombinaci s Biosilem bez kyseliny hyaluronové. Šampony bych volil třeba od Eucerinu. Ty považuji za kvalitní.
Parafarmacie
Dobrý den, je mi 42 let, z léků beru AD Asentra a jinak nic. Na vyšetření jsem šla preventivně před možností chodit do hyperbarické komory z důvodu tinitu (vyšetřen a krom léků na prokrvení ucha se nijak dál už neléčilo, baro částečně pomohla). Děkuji V
Vlaďka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Mohla byste mi Vlaďko napsat kdy obtíže s tinitem začaly? Mohlo to být  až po začátku užívání Asentry?  Máte obtíže s dýcháním ? Jste vyloženě dýchavičná? Máte větší nadváhu?
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore prosím Vás, poraďte mi, jakou zakoupit mast na obražená záda.Maminka spadla na zem přímo na záda a má nalomenou lopatku levé horní končetiny , pohmoždila si bedra, kostrč.Je dobré prosím chladit bolavá místa?Děkuji moc za radu
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kdy se to stalo, Jano? Má podlitiny?
Parafarmacie
Dobrý den, na rtg snímku v rámci vyšetření bylo v popisu napsáno "emfysem". Lékař to nijak nekomentoval a nevyzval mne k dalšímu vyšetření. Přišla jsem na to až doma. Na internetu jsem našla, že se jedná o rozedmu plic. To mne dost vyděsilo, jsem nekuřačka, s plícemi jsem nijak nestonala krom např. zánětu průdušek v minulosti. Mám tedy jít někam na plicní, aby mi to dovyšetřili? Je to léčitelné? Bude se mi postupně snižovat kapacita plic? Dle informací jde o nahromaděný vzduch, který plíce nejsou schopné vydechnout a ten vzduch se tam hromadí a tím se postupně snižuje kapacita plic? Mám obavy, že jsem něco zanedbala a mám nějaký závažný problém. Děkuji za názor. Vlaďka - otázka upravena poradcem
Vlaďka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
A s jakými obtížemi jste přišla původně k lékaři, Vlaďko? Kolik je vám let? Užíváte nějaké léky?
Parafarmacie
Dobry den, dekuji za radu. Smi se tento pripravek uzivat v tehotenstvi? Jsem v 17.tydnu. Dekuji
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano.
Parafarmacie
Dekuji, zkusim se nekam objednat, i kdyz to bude trvat. Bohuzel z prahy nejsem, ale dekuji za nabidku. Pekny den
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zkuste tedy nyní naslepo Clotrimazol krém, zda se prst nezlepší. Je to levný a a často dostatečně účinný krém. Nepředpokládám, že by se stav po aplikaci zhoršoval.
Parafarmacie
Ano, nehet je naprosto v poradku.
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je možné, že se jedná o plísńovou infekci v tomto místě, Hano. Doporučuji navštívit dermatologa. Pokud jste  z Prahy, můžete mě v pátek navštívit v naší Paralékárně, K.Světlé 11, Praha 1. Budu tam od 15.00-18.00. Mohu vám pak nějaký vhodný přípravek doporučit.
Parafarmacie
Dobry den, mam nasledujici problem. Na prostrednicku na ruce se mi loupe kuze - z polstarku jakoby. Mam to zcela popraskane, ze by napr.nesel ode rat otisk prtu. Jinak nevim, jak to popsat. Jsou lepsi a horsi dny, nekdy je to mene, nekdy skoro do krve. Boli to. Mazu pravidelne kremem, ale nepomaha to. Na jinych prstech nic nemam. Prichazim do kontaktu jen s obycejnymi cisticimi prostredky - jar, cif, apod.nic zvlastniho. Jidelnicek jsem take nemenila. Trva to uz hodne dlouho, tak od ledna/unora. Nevite, cim by to mohlo byt a co s tim? Dekuji
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nehet je úplně v pořádku, Hano?
Léky na předpis
Dobrý den, měla bych dotaz .V neděli jsem dobrala biseptol a od středy mě začalo pálit v ústech / něco jako
chuť nedozrálých ořechů/, je možné, že je to důsledek léčby? Děkuji
Dagmar
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím si, že není Dagmar, jestliže se jinak dobře cítíte a nemáte vážnější zdravotní obtíže.
Parafarmacie
Teplotu nema a unaveny se neciti, je stejne aktivni jako kdykoliv jindy. Prave, ze krom kasle a rymy mu nic neni, proto ho nechci nechavat doma. U pediatra jsme nebyli, nezdalo se mi to dulezite.
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Podle toho co uvádíte Dano, váš syn  asi nebude rizikem pro dětský kolektiv, ale spíše naopak. Jeho organismus bude zranitelnější a po návratu do školky  se může brzy stát, že onemocní, protože množství mikroorganismů, které způsobují respiračních infekcí v prostředí  vytopené a zpravidla nedostatečně větrané školky, exponenciálně poroste se změnou počasí.a začátkem topné sezóny. Takto jsem to alespoň zažíval se svými dětmi, které jsem ale v tomto případě do školky dával. To by mohli být v zimním období doma prakticky pořád. Personál školky musí na zvýšené riziko respiračních onemocnění adekvátně reagovat ( větrání v nepřítomnosti dětí, častější vycházky při vhodném počasí, zvýšená hygiena rukou a prostředí).
Volně prodejné léky
Dobry den, chtela bych se zeptat, jak dlouho je infekcni kasel. Syn (2,5) zacal kaslat trochu v nedeli vecer, z Po na ut ho v noci budil suchy, drazdivy kasel. Koupili jsme robitussin, ve st nam ve skolce rekli, at ho nechame ct a pa doma. Kasel se zmenil na vlhky, vylaslava, ma ho spise narazove, ale vydatne. Nyni dostava ambrobene. V pondeli ho musim dat do skolky a obavam se, ze budou uvotelky proti. Bude v pondeli jeste infekcni? Dekuji
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Dano. To že dítě kašle automaticky neznamená že je nositelem infekce. Měl syn zvýšenou teplotu? Navštívila jste s ním pediatra? Cítí se unavený? Problém může být opačný. Protože je nachlazený a průdušky jsou zánětlivé, může se snáze v dětském koletivu nakazit respirační infekcí.
Léky na předpis
Dobrý večer.Chtěla bych poprosit o radu. Byla mi diagnostikována osteopenie a praktický lékař mi napsal Calcichev D3, jednu tbl. denně. V příbalovém letáku je doporučená dávka dvě tablety . Musím brát ještě denně hořčík.Jak tedy užívat? Jsou i jiné vhodné léky? Děkuji za radu. Slávka.
Slávka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobvrý den, Slávko. Věřím, že se lékař rozhodl  nyní správně. První volbou by měl být přípravek s obsahem vápníku a vitaminu D, jestliže nález po denzitometrickém vyšetření není vyloženě alarmující. Zvolená dávka by měla respektovat i běžné složení vašeho jídelníčku. Pokud běžné konzumujete mléčné výrobky, jedna tableta denně je většinou zcela dostačující. Vysoký příjem vápníku může vést snadno k zácpě a není vždy zárukou  jeho lepšího využití. Tento postup je žádoucí za cca 6 měsíců až jeden rok vyhodnotit, zda je dostatečně efektivní. Předpokladem úspěchu je i vhodné složení vašeho jídelníčku.
Léky na předpis
Dobrý den, myslím, že se jedná o lék Forsteo. Děkuji
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Martino, závažnost vaše zdravotního stavu nemohu posoudit. Lék musí být indikován na základě velmi dobré znalosti zdravotního stavu pacienta v případech, kdy je riziko zlomenin vysoké. Není určen k běžné léčbě osteoporózy. V naší ordinaci jsme zatím neměli pacienta, který by absolvoval léčbu přípravkem Forsteo.
Léky na předpis
Dobrý den, děkuji za odpověť ohledně Wobenzymu. Měla jsem na mysli spíše právě problém případného krvácení, jakože ten Wobenzym teoreticky by mol "ředit krev" na internetu jsem našla, že v případě té antikolaugační léčby to není vhodné právě z důvodu tohoto rizika. Na druhou stranu mi to samotné přijde divné, když se W nebo P doporučují po operacích, úrazech, kdy je to vhodné na podporu hojení a snížení otoku. V té době je ale řada lidí přece v sádře nebo v ortéze nebo leží a berou tedy léky na ředění krve od Warfarinu až po ty moderjnější např. "můj" Eliquis. Děkuji za potvrzení, zda tedy riziko krvácení není nijak zvýšené při této komb. Riziko trombozy mi přijde, že Wobenzym naopak snižuje, myslím si to dobře? Děkuji Dana
- otázka upravena poradcem
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dano, v případě pochybností je lepší Wobenzym vysadit. Já si ale myslím, že to není nutné. Příčina vzniku krevní sraženiny není zpravidla jedna. Bývá to souběh více nepříznivých okolností. Sem patří i zánětlivé reakce na vnitřní straně cévní stěny. V tomto smyslu může Wobenzym působit antikoagulačně. Neznamená to ale automaticky, že jeho používáním zvýšíme antikoagulační účinek  Eliquisu. To smysl nedává. Ten působí přímo na proces vzniku krevní sraženiny. Ke vzniku fibrinu tedy  vůbec nedochází  a pokud vím, proteolytické enzymy  (i dle názvu) mohou ovlivnit až rozklad  bílkoviny - fibrinu. Pokud je Eliquis správně dávkován, nejedná se,  podle mého, o stav se zvýšenou krvácivostí a  Wobenzym může být v kombinaci použit.
Léky na předpis
Dobrý den, z důvodu těžší osteoporozy mi byl navržen k užívání anabolický lék na kosti obsahující hormon Parathormon (nebo jeho derivát, nevím).. Prý je to velmi účinná léčba, ale bojím se nežádoucích účinků a vůbec bezpečnosti. Máte s tím prosím nějaké zkušenosti v praxi? Je to určitě šance na zlepšení, osteoporóza u mě vznikla kvůli NU jiných léků a jiných zdrav problémů, tak bych to ráda podstoupila ale mám i obavy. Je mi 42 let. Děkuji Martina - otázka upravena poradcem
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Martino. Jedná se skutečně o parathormon- lék NATPAR ? Ten se obvykle používá v případech, kdy nejsou funkční příštítná tělíska. Bez znalosti názvu léku či bližší informace o vašem zdravotním stavu vám nemohu odpovědět. 
Parafarmacie
Děkuji vám velice a prosím, kde by jsem ty tablety Gelantina aktive koupila? Běžně v lékárně? Dekuji
Kamila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Gelantina Active běžně v lékárně není,Kamilo. Máme ji  hlavně pro naše pacienty a klienty. Je možné ji koupit na www.drstanek.cz. 
Volně prodejné léky
Dobrý den, z důvodu prevence musím nějakou dobru užívat Eliquis. Dosud jsem s dobrým výsledkem brala za záněty Wobenzym, dříve Phlogenzym. Je nutné enzymy vysadit, pokud užívám Eliquis? Případně, který z nich je bezpečnější z hlediska případného krvácení? Děkuji Dana
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Dano. Já osobně  v tom problém žádný nevidím. Domnívám se, že během enzymoterapie je mírně ovlivněn pouze proces trombolýzy. Nic víc. Není tedy zvýšené riziko vzniku trombů. Během třiceti let jsem byl k v kontaktu s mnoha pacienty, kteří používali enzymoterapii a žadný problém jsem v podobných případech nezaznamenal. Podle mého názoru Wobenzym či Phlogenzym nezvyšují účinnost Eliquisu a není zvýšené riziko krvácivého stavu. O jejich volbě by ale měl vědět lékař, který zná váš zdravotní stav.
Léky na předpis
Moc děkuji za rychlou odpověď ohledně Furolinu a zároveň Vám děkuji za Vaši poradnu,která je super a také za Váš čas,který tomu věnujete.
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kdykoliv se ozvěte, Aleno.
Parafarmacie
Doplnění. Pleť není ani tak suchá, ale povadla, bledá. Vyrážky nemám žádné. Trochu pigmentových skvrn. Vím, že starnuti nezastavim, ale něco na " oživení" by jsem potřebovala. Děkuji vám. - otázka upravena poradcem
Kamila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zkusil bych tedy Gelantina Active tablety, jeslliže zvládnete polykat ještě další tablety. Jinak bych přidal do stravy nějaký přípravek s kolagenem, který je možné používat jako nápoj. Třeba od firmy Orling. Používal bych také multivitamin. Můžetete třeba tyčinku Stimulsin Multi, či DietLine VitAmin. Stav pokožky zřejmě souvisí s farmakoterapií a průběhem nemoci.Určitě by pomohly masáže obličeje i ev. celého těla.  Nejen kvůli lepšímu prokrvení, ale také  lepší inervaci. Nervová čidla v pokožce musí  správně reagovat na změny okolního prostředí. To se při tomto svízelném onemocnění dít nemusí.
Parafarmacie
Prosím o radu. 10 let mám roztroušenou skl. Mám biolog. léčbu, k tomu kortikoidy a AD. Moje pleť je stále horší - myslím, že mi jako víc stárne. Poradil by jste mi nějaké vitamíny, nebo nějakou kosmetiku? Je mi 46 let. Velice vám děkuji.
Kamila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Kamilo. Touto formou se mi těžko radí. Je nyní pleť suchá? Je pokožka suchá po celém těle? Můžete mi lépe popsat o co jde?
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore,na zánět močového měchýře mi byl předepsán Furolin 3x denně.
Po přečtení reakcí jiných pacientů na tento lék jsem byla, mírně řečeno,překvapená z nežádoucích účinků.
Dnes jsem vzala třetí tabletu a za chvíli se mi točila hlava,postupně to trochu přešlo,ale dost se děsím,co bude dál.
Jaký máte názor na tento lék,mám požádat dr.o změnu?
Moc děkuji za odpověď.
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Aleno. S účinnou látkou nitrofurantoin mám jen dobré zkušenosti. Nežadoucí účinky se objevují zřídka a lék je tedy velmi dobře snášen. Dříve byl k dispozici Furantoin Léčiva(Zentiva) a Nitrofurantoin Ratiopharm. U těchto léků platí to co jsem uvedl. Zpětnou vazbu od pacientů co se týče Furolinu nemám, ale neočekával bych velký rozdíl. Nevolnost se může ale občas léků dostavit. Vždy je dobré tablety dobře zapít, aby se urychlil rozpad v trávicím ústrojí. Nevolnost může být způsobena jen mechanicky přilnutím tablety na sliznici žaludku. Závratě, či točení hlavy mají zpravidla jinou příčinu a nespojoval bych je automaticky s touto léčivou látkou.
Parafarmacie
Zdravím,
pane doktore potřebuji poradit nějaký přípravek z lékárny na plíseň nehtu. Zjistila jsem po létě, kdy jsem měla nehty na nohou nalakované, že mám cca půl centimetru nehtu na palci zabarven do žluta. Poraďte prosím něco co mi zabere.
Anita
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To by mohl zvládnout, Lamisil spray či mast, Anito. Zkuste to. Chce to ale  důslednost v aplikaci.
Léky na předpis

Dlouhodobě užívám pravidelně Eliquis,který nelze vysadit.
Mohu nyní zároveň krátkodobě užívat Amoksiklav ?
děkuji za odpověď
Marie
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore je tělo schopné si vyrábět kolagen do pozdního stáří ? Totiž koupila jsem si kolagen od vás z lékárny, ale kamarádka říká, že ona si "vyrobí" pro tělo kolagen sportem a spánkem. Je pravda, že jezdí hodně na kole, je zpevněná, oběma nám je 60, nikdo nám věk nehádá, ale já mám problém s kyčlí, ona ne. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Jano. Kolagen jako doplněk stravy může tvorbu kolagenu usnadnit tím, že je pak lepší dostupnost některých aminokyselin. Zdá se také,  že zvýšená koncentrace těchto aminokyselin ( prolin, hydroxyprolin, sirné aminokyseliny) ve střevních buňkách podporuje syntézu kolagenu celkově. Mechanismus, jak k tomu dochází, není úplně jasný. No nevím zda sport a spánek podporují syntézu kolagenu. Spíše bych vsadil na vhodnou stravu. Nepřiměřené sprortování ale vede osteoartróze a  zhoršuje funkci chrupavky. V 60 letech spíše doporučuji jízdu na kole po rovném terénu.
Léčebná kosmetika
Dobrý den.Mám intolerantní pleť proto si kupuji kosmetiku v lékárně.Nyní jsem narazila na výraz Kosmeceutika. Tato kosmetika má obsahovat aktivní látky, které přímo ovlivňují fyziologické procesy v lidské pokožce. Právě jejich vysoká koncentrace může vyvolat terapeutický efekt vyplývající z účinkování mechanismů, které nastartovala určitá látka-opsáno z netu. Je to pravda nebo se jedná o marketinkový tah? Pokud je kosmeceutika doopravdy tak účinná jakou značku mohu koupit v lékárnách?
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Věro. Kosmoucetika je nový termín u nás, jinak je používán poměrně dlouho. Cosmoceuticals se snaží vzbudit dojem, že mají blízko k farmacii a k léčivým přípravkům. Narozdíl například od doplňků stravy se u kosmetických přípravků  stále toleruje celá řada tvrzení, která nejsou dostatečně ověřena, či se jedná o tvrzení klamavá. Většina kosmetiky je již po technologické stránce velmi dobře vyrobena a v tomto ohledu se vyrovnají farmacetickým přípravkům. Do jaké míry ale mají příznivý vliv na pokožku je věc druhá. Ani s používáním  kosmetiky by se to nemělo přehánět, jinak udělá na pokožce více škody než užitku a  zhorší její funkci. Kosmetika nesmí mít "terapetické" efekty, není léčivem a nic takového by nemělo být slibováno. Text který jste uvedla považuji za klamavý a neprofesionálně formulovaný. Je jasné, že ten kdo text takto zformuloval o daném výrobku nic do hloubky neví a kosmetice nerozumí.  Vysoká koncentrace biologicky aktivních látek v kosmetickém přípravku není vůbec zárukou přiznivého působení ať se jedná a cokoliv.
Parafarmacie
Dobrý večer, ráda bych se zeptala. Dcerka 2r. má momentálně silnější nachlazení v podobě rýmy a dráždívého suchého kašle hlavně v noci teploty naštěstí nemá. Po domluvě s dr nasazen Tussin 3x denně a do nosu kapičky. Chtěla bych se zeptat občas tussin polkne bez problému když má na lžičce kápnutého trochu svého čaje. Ale posledních pár dávek doslova vyplivne skoro všechno jde hned ven...a mě by zajímalo když to vyplivla sotva jsem ji to dala do pusy, tudíž zřejmě bezvýznamné podání, mám pak podat hned stejný počet kapek znovu? Děkuji
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lenko, správné dávkování léčiv je základní princip farmakoterapie. Doporučené dávkování by mělo být dodrženo.Snažil bych se tedy Tussin dát takovým způsobem aby se toto nestávalo. Například bych ho nakapal do slabého oslazeného čaje v takovém objemu, který je schopna vypít.. Na druhé straně tak malé děti bych léky netrápil. Je to nešvar dnešní doby. Není to nutné. Raději bych přiložil na  hrudník teplý ručník, aby se průdušky zklidnily a to třeba častěji opakoval. Dcerce se bude tato péče určitě zamlouvat. Je dobé pít také vlažné nápoje během dne.  Dbal bych na dostatečné větrání, dostatečnou vlhkost a přiměřenou teplotu v obytných místnostech. Dětský organismus  je dostatečně vitální aby si přirozeně poradil. když bude v klidu satv se může velmi rychle zlepšit.  Při respiračních obrtížích je také důležité, aby děti nechodili do dětského kolektivu, protože je  zde vysoké riziko infekce mikroorganismy, které způsobují záněty dýchacích cest. Vím, že je to ale pro maminky někdy složité a že už mívají  i v tomto věku dítěte pracovní povinnosti.
Léky na předpis
Dobry den mozem sa opytat ak pri brani 14 dni liekov adipex sa mi moze nieco stat.ak to bude len dva tyzdne.mam 38 rokov.dakujem pan doktor
zuzana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Zuzano. Adipex je lék na lékařský předpis a není dobré s ním experimentovat. Relativně častý nežádoucí účinek je zvýšení krevního tlaku  a setkáváme se s ním. Ovlivnění centrálního nervové  systému má ale i další rizika a lék je třeba předepisovat se znalostí zdravotního stavu pacienta.
Potraviny a zdravá výživa
Děkuji, zkusím Vaše rady. V
Verča
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Budu rád, když se ozvete, zda se ještě obtíže dostavují.
Potraviny a zdravá výživa
Děkuji, žádné léky na zmírnění kyselosti neužívám. Přiznám se, že brát hned po ránu léky na trávení se mi moc nechce, nemůže si na to pak tělo nějak zvyknout a po vysazení mít pak ještě větší problém? Vloček jsem zkusila spousta, pravdou je, že u třeba pohankových nebo ječných je to lepší, nejsou ale zas tak dobré (nejsou tak krémové) a také je nemají všude. Pak jsem zkusila kaše Nominal, ty trávím naprosto v pohodě, ale zase jsou taky už instantní...vlastně všechno to "instantní" nebo nějak extrudované trávím lépe, asi je to vlastně už trochu předtrávené tou instantní úpravou?. S pečivem problém nemám, pokud není čerstvé, dobře trávím i nasucho opečený chleba...(na topinkovači) díky Verča - otázka upravena poradcem
Verča
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Vidím Verčo, že vám nechybí zdravý rozum. Tyto léky se často předepisují na banální trávicí obtíže a často udělají více škody než užitku. Mohou být ale velmi prospěšné v případech, kdy je jejich použití oprávněné. Co se týká vloček, myslím, že ovesné vločky jsou také nejchutnější a v podstatě nemá velký smysl konzumovat jiné. Tvoří také asi 90% trhu. Tak, jak svůj problém dále popisujete, vidím problém v trávení škrobu. Možná by pomohlo nechat vločky namočené v mléce delší čas. Možná by se vám lépe trávily ovesné vločky, jemné, před lisováním příčně nakrájené ( fine oats). Voda by se snáze dostala do zásobních granulí  (mléko je v podstatě emulze tuku ve vodě) a škrob by se z nich stačil částečně či úplně uvolnit. Zdá se, že takto se dostává do tenkého střeva v takové podobě, že  se  s ním pankreatická amyláza neporadí, či naopak dochází k překotnému štěpení, protože nabídka je velká, protože nedošlo k potřebným změnám ve struktuře škrobu v ůstech a žaludku.  Obě varianty mohou být doprovázené nadýmáním a bolestmi břicha. U první varianty bych ale očekával větší tendenci k zácpě, pokud by byly každodenní porce o něco větší.  Škrob ve chlebu prošel celou řadou chemických změn a to již při kynutí těsta. K chemickým změnám škrobu ale dochází nepřetržitě. Trávicí proces je tedy snažší a tělo tento škrob snáze vyžije jako zdroj energie. Pouze pečením dochází díky vysoké teplotě k částečné degradaci škrobu a jednoduchých cukrů, do takové míry, že jsou přeměněny na jiné chemické sloučeniny. Tyto látky pak nejsou energeticky využitelné. Z výživového hlediska je toto množství zanedbatelné. Chléb je vydatným zdrojem energie.
Potraviny a zdravá výživa
Děkuji za rychlou odpověď, vloček si dávám na porci cca 40 g, což mi opravdu nepřijde přehnané a s nadváhou problém nemám. Rozinky přidávám spíše výjimečně, nadváhou netrpím. Asi holt mám nějak zlenivělé trávení, zvyklé na zpracované potraviny, ovšem stravuji se celkem myslím zdravě - zeleina, ovoce, obiloviny, zdravé tuky, libové maso, sladké si dám, ale sladím málo, nápoje vůbec, umělá sladidla nepoužívám. Do vloček přidávám většinou to mléko nebo trochu bílého jogurtu (s jogurtem se mi to asi tráví lépe). Nebo je vařím samotné, pak posypu skořicí a přidám kousek másla (chutná mi to :-), čerstvé ovoce nepřidávám nikdy, možná mám nedostatek nějakých enzymů?
Verča
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Děkuji za upřesnění, Verčo. Ano, takovou porci považuji za přiměřenou. Je to v naprostém pořádku. Pro štěpení škrobu je velmi důležité nízké pH v žaludku i dostatečná aktivita amyláz (sliny, slinivka břišní). Zkuste užívat zároveň Orenzym zda se stav nezlepší. Neužíváte nějaké léky ovlivňující kyselost žaludeční štávy (ranitidin, omeprazol...)? Zkusila jste jinou značku vloček? Určité rozdíly v obsahu a struktuře škrobu existují i u stejných druhů obilí.
Volně prodejné léky
Môže sa užívať acc long a nurofen stop grip zároveň?
Zoltán Jakab
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den, již nějakou dobu konzumuji k snídaní ovesné vločky ve formě kaše. Jednak mi vločky chutnají a jednak se domnívám, že jsou zdravé a na snídani vhodné. Vločky večer namáčím, ráno vařím ve vodě nebo v mléce, doplňuji např. ořechy, skořicí, rozinkami, nebo je konzumuji jen tak (pokud je vařím v mléce). Často mívám ale po jejich konzumaci problémy ve smyslu nadýmání, pocitu plnosti, jakési "zalepenosti". Stále nevím, zda je to mlékem nebo těmi vločkami, nebo jejich kombinací? Paradoxně, pokud si dám k snídani kupovanou ovesnou kaši(se sušeným mlékem a cukrem), která je obecně považována za nezdravou, tyto problémy nemám a tráví se mi lehce, stejně tak třeba u lupínků typu cornflakes nebo u granoly, které taky vlastně nejsou moc zdravé, se říká. Nemám prokázané žádné alergie na mléko ani lepek. Čím to může být případně jak zlepšit stravitelnost těch vloček? Nebo se jich mám vzdát a jíst radši třeba pečivo? Děkuji Verča - otázka upravena poradcem
Verča
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Verčo. Myslím, že hlavní problém je v přiměřenosti porce. Vločky jsou poměrně vydatným zdrojem sacharidů (hlavně škrobu) a pokud do nich přidáme  ještě hrozinky (obojí mám velmi rád), může se již jednat o "sacharidovou bombu". Složení takové snídaně pak může přispívat k nadváze. Obyčejné ovesné vločky bych obecně upřednostňoval před výrobky, které jste uvedla. Mají poměrně nízký glykemický index což znamená, že je škrob tráven postupně. Pokud vás vločky nadýmají, je vidět, že má tělo problém škrob trávit. Může to vézt i k zácpě. Problém spíše řešte zmenšením velikostí porce. Technologicky více upravené výrobky typu cerálních kaší dost často vedou k nadváze. Je to i kvůli tomu, že obsahují jednoduché sacharidy a škrob je lépe dostupný pro trávicí enzymy. Lidé také většinou nedodrží doporučené množství na jednu porci, které je na obale výrobku uvedeno, protože jsou chutné jako pamlsky....  Nedávno jsem o vločkách napsal do časopisu Moje lékárna, který se distribuje v této lékárenské síti. Třeba bude pro vás článek zajímavý. Myslím, že je už časopis v lékárnách k dispozici, nebo bude v říjnu. Ovesné vločky mohou být pro někoho "zdravou" snídaní, pokud je konzumované množství přiměřené a ostatní pokrmy v rámci celého dne odpovídají skutečným potřebám organismu.

Parafarmacie
Dobrý den, prosím o radu - 4-letý syn vytrvale odmítá veškeré mléčné výrobky - sýry, lučiny, jogurty, dokonce ani pribináčky. Občas vypije trochu mléka, ale jinak se mi nedaří mu do jídelníčku mléčné výrobky propašovat/ukrýt. Nemá špatnou snášenlivost, jen mu to nechutná. Má už 2.zubní kaz, navzdory tomu, že zuby čistíme a sladkosti dostává omezeně. Může být souvislost? Nemůže mu celkově ve vývoji chybět vápník? Jak ho mohu jinak doplnit, poradíte, prosím? Děkuji, J.
Jiřina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jiřino. Mléčné výrobky ve stravě jsou určitě pro dítě mimořádně důležité. Že synovi nechutná Lučina a běžné jogurty úplně chápu. Také bych to ve čtyřech letech nejedl. Využijte toho, že mléko mu docela vyhovuje. Třeba mu dělejte častěji kakao s plnotučným mlékem. Zkuste třeba dát jen mléko do šejkru a protřepejte ho. V této podobě mu může chutnat více. Jogurt bych volil bílý. Nejlépe asi z Lidlu, který není kyselý. Přidal bych mu do něj domací džem a připravil bych to s ním a dal mu vybrat, jaky džem chce. Může mu možná chutnat i med v jogurtu.  Svého syna, špatného jedlíka v dětství,  jsem naučil jíst mléčné výrobky tím, že jsem mu dělal škraloup ze svařeného mléka s cukrem a zpočátku jsem ho přelstil hrou "na chlapy".  Hledejte zkrátka to, co mu chutná a zapojte ho do přípravy jídel a ochutnávání. Možná mu mohou vyhovovat výrobky polabských mlékáren Milko, které nemají tolik tuku. To, že mu nechutná Pribináček je ale nezvyklé. Může být na něj příliš tučný pokud doma úzkostlivěji dbáte na příjem tuku. První zuby se kazí často. Nemusí to být jen díky stravě,ale stále více i díky nadměrnému používání antbiotik, které často výrazně poškozují strukturu zubu. Negativně ovlivňují i tvorbu druhých zubů. Vysoký příjem vápníku není vždy podmínkou, aby byly zuby zdravé. To se ukázalo na studiích z Afriky, kde měli děti nízký příjem vápníku a přesto byly jejich zuby v naprostém pořádku bez jakýchkoliv kazů.  Nadměrné čistění zubů může zubům také škodit, pokud čistíte zuby příliš brzy po jídle kdy ještě sklovina není na takový zásah připravena. Sklovinu narušují i kyselé potraviny či nápoje, jako jsou například ovocné štávy. Mohou zvyšovat citlivost zubů na tepelné a elektrochemické podněty. Zkrátka jakýkoliv extrém ve stravování nemůže přinést nic dobrého.
Parafarmacie
Dobrý večer, mohu se zeptat jaká je cca.doba v řádě minut či hodin kdy by se projevila otrava z hub? Jak dlouho od možného požití je možno poznat otravu? Nejde o mě ale zjišťuji informace pro kamarádku která si není jistá zda se nepřiotrávila špatně opracovanými houbami...kolem 12 hodiny polední ji bylo mírně zle od žaludku...pak už dále nic, tak to nijak neřeší...je to víc jak 11 hodin od požití a to by dle mého názoru už měla daleko více příznaků kdyby šlo vážně o otravu z hub...Děkuji :)
Adéla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Adélo. Některé houby jsou poměrně těžce stravitelné a i to může dělat problémy, které vypadají jako otrava po konzumaci některých hub. Co se týká skutečné otravy, nástup účinku  může být různý. Záleží na tom, o jaký druh hub se jedná, jaké množství bylo zkonzumováno a jak byl složen pokrm ve kterém byly obsaženy.
Parafarmacie
Dobrý den. Mám na bederní páteři osteofyty a kyfoskoliozu.Dřív jsem chodila ke specialistovi,dnes jsem v péči obvodní lékařky.Na rehabilitaci mi lékař doporučil derivační masti a držet se v teple. Můžete mi některou derivační mast doporučit? Lékům od bolesti se vyhýbám, jsem prostě citlivka jak na léky tak i na kosmetiku.pomáhá mi i cvičení.
Děkuji Věra 65 let
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zkuste třeba Viprosal B, Věro. Kdyby vám nevyhovoval, či vám dráždil pokožku, ozvěte se. Pokud vám může záda někdo šetrně masírovat, volil bych hřejivou emulzi Emspoma.
Parafarmacie
Dobrý den,
bylo mi doporuceno na caste vaginal.zanety uzivat 2krat denne po 8tbl.wobenzymu.Muj dotaz je,zda je mozne wobenzym brat rano na lacno i s euthyroxem 50 ktery take beru na lacno.A zda rozestup techto dvou dennich davek musi byt kazdy den stejny ci je jedno zda kdyz si chci prispat vezmu jednu davku treba v poledne a druhou pred spanim kolem 23hodiny.Dekuji
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Petro. Osobně se domnívám, že ranní dávku můžete užívat společně. Nesetkal jsem se zatím s nějakým problémem při tomto způsobu užívání. Naše zkušenosti s používáním Wobenzymu jsou více než dvacetileté. Časové rozestupy nemusí být úplně přesně stejné. Užívání nalačno je ale velmi důležité a ovlivňuje množství enzymů, které je vstřebáno z trávicího traktu.
Parafarmacie
Prosím o radu p.doktore. Poslední týden mne trápí průjem nemám bolesti břicha, jenom časté nucení.Stolice je řídká, budí mne to i v noci. Vlékárně mně doporučili Endiaron 3krát denně po dvou dnech užívání zabral a průjmy přešly, tak jsem ho vysadiladva dny jsem stolici vůbec neměla a od včerejška je to zpět i s nočním buzením. Šetřící dietu držím. Je mi 65let výška 174cm váha 80kg. Děkuji J.
Jarka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jarko. omlouvám se za pozdní reakci. Byl jsem delší dobu v zahraničí. Obtíže přetrvávají?
Parafarmacie
Dobrý den, mohl byste mi prosím poradit? Byla jsem hospitalizována v nemocnici - zánět slepého střeva. K operaci nakonec nedošlo, bolesti ustoupily, jsem již propuštěná. Doporučili mě nenadýmavou a nedráždivou stravu. Co si mám pod tím představit? Je jasné, že nebudu jíst smažená tučná jídla - to nejím ani běžně. Ale zda můžu jíst ovoce, zeleninu, jogurty, kakao...Vařit běžná jídla... zkrátka čemu hlavně se mám vyhýbat? Děkuji za rady
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Evo. Zánět se muže prakticky objevit po čemkoliv. Zbytečně si nekomplikujte touto radou  život. Je  k ničemu. Doporučuji jen dodržovat základní výživová doporučení viz. Společnost pro výživu.  Máte-li nadváhu, snižte trochu váhu.
Speciální potraviny
Dobrý den, rozhodla jsem se na přibrání svalové hmoty začít cvičit a ráda bych doplnila energii nějakým gainerem z řady nápojů, co je dostupný na trhu. Kvalitově a složením se mi líbí gainer instant mass heavy od firmy reflex nutrition. Obsahuje postupně se uvolńující sacharidy a kvalitní bílkoviny. Jen se mi moc nelíbí, že obsahuje kreatin. Tedy nevím, zda nemůže ženě uškodit. V dávce, kterou plánuji užívat což je 50-100g by ho bylo 0,5-1g. Více bych denně nebrala. Co myslíte, je to bezpečné? Je mi 35 let. Jinak stravu mám v pořádku a pestrou - řešeno s odborníkem na výživu, toto bych brala spíš na doplnění energie bez zbytečného zatížení trávení. Děkuji Katka
Kateřina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Kateřino. Omlouvám se za pozdní reakci. Kolik prosím vážíte? Jakou tělesnou zátěž budete mít? Nemohu posoudit, zda je  gainer vhodný a nutný.
Léky na předpis
Dobrý den, mohl byste prosím napsat, jaké vedlejší účinky by mohl mít lék na vysoký tlak Tolura 40 ? Mamince ho předepsali asi před rokem, měla zrovna 60. Bere ho ráno, ale během dopoledne se asponˇdvakrát až třikrát silně zpotí, jako po velké námaze.Požádala kolegu na pracovišti, aby jí tlak právě v této době změřil, na obou rukách byl kolem 140 / 65-75. Neví, čím to může být. Děkujeme za názor.
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Ivano. Podnětů, které způsobí takovou reakci vegetativního nervového systému může být celá řada.Může to být i reakce na hypotenzi, t.j. na náhlé snížení tlaku. Výsledkem pak může být zvýšení systolického tlaku. Doporučuji tlak měřit každodenně ráno i večer, aby se dalo zjistit, zda je dávkování léku správně nastaveno.  Velmi často mohou takovou reakci vyvolat  i poruchy funkce páteře, oční vady, či  třeba dehydratace organismu.   
Léky na předpis
Moc děkuji za Váš čas a doporučení Zkusim se na parazitologii obrátit,zjistila jsem, že mají na stránkách kontakt přímo na dotazy.
A také díky za Vaši poradnu. Pěkný den.
Anna
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud najdete řešení, dejte  do poradny vědět, Anno. Sám jsem se se nesetkal s tím, že by nebyl Vermox účinný.
Léky na předpis
Ještě doplňuji,že sháníme informace kde se dá. Třeba podle článku v časopise VOX pediatrie z října 2017,od RNDr.Libora Mikoše,Ph.D.je opravdu Vermox málo účinný a měl by se obnovit dovoz pyrvinia do ČR.V době dětství mých dětí bylo k dostání běžně bez předpisu.
Ale ani u Pyrconu není zaručena eliminace.
Moc děkuji za odpoveď.
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za doplňující informace. Pátrejte prosím ještě o možnosti reinfekce. 
Léky na předpis
Děkuji za rychlou reakci.Ano,je to roup dětský,vnučka chodí do školy,je jí 7 let.Táhne se to od MŠ.O problémech v okolí nevíme,čas tráví ve škole,v družině,doma,v kroužcích,stýkají se s známými.V domácnosti je ještě starší sestra,problém nemá.Dávkování dle příbalového letáku.
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Poraďte se prosím  ještě někde na parazitologii, Anno.  Tam mají dostatek praktických zkušeností. Já bych to řešil opatrně vyšší denní dávkou. Jinou možnost  nevidím.  Možná by bylo na místě i koloskopické vyšetření. Vermox v minulosti fungoval velmi dobře. 
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore,Vaše poradna mi už několikrát pomohla,děkuji a mám dotaz. Vnučce se opakuje nákaza roupem dětským. Pravidelně cca po 3-4 měsících, dochází k reinfekci. ,Už jsme dovezli i Pyrcon,
Všechna předepsaná hygienická opatření dodržujeme. Nikdo jiný v rodině tím netrpí.Dle lékařky můžou být ,laicky řečeno, někde ve střevu roupi zapouzdřené.měla nějaký takový případ.a proto se to vrací.
Je nějaká pomoc?
Anna

Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Anno. Jedná se skutečně o roup dětský? Pohybuje se vnučka kžadodenně v dětském kolektivu? Má nějaké dítě z jejího okolí obdobné problémy?  Kde tráví nejvíce času? Jakou volíte dávku?
Hubnutí a redukční diety
Dobrý den pane doktore, je mi 50 let, celý život jsem byla štíhlá, až posledních několik let jsem nabrala 20 kg, takže v současnosti vážím 85 kg při 165 výšky. Nevím, zda klást vinu dvojím antidepresivům, snížené funkci štítné žlázy a 12 hodinovému sedavému zaměstnání nebo i zvýšenému příjmu potravy. Kolik kg byste mi doporučoval shodit, abych ve svém věku byla ve zdravotních mezích? V pase mám 108 cm. Moc děkuji případně i za radu jak začít.
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Dobrý den Kláro, některá antidepresiva mohou přispívat k nárůstu hmotnosti. Také na počátku substituční léčby hormony štítné žlázy někdy dochází k nárůstu váhy, díky těžko překonatelnému pocitu hladu. Je-li ale léčba dobře nastavena, nebrání nijak snížení váhy. Zcela zásadní je ale to, co jíme. Jíme příliš a pijeme také příliš alkoholu, který má hodně energie. S postupujícím věkem musíme být opatrní a příjem energie adekvátně snížit. Přílohy, běžné pečivo, pamlsky bychom si měli dopřávat jen občas. O alkoholu nemluvě. Musíme být ale také opatrní s konzumací  ovoce a pokrmů, které obsahují větší množství tuku, abychom si váhu po zhubnutí udrželi. Chcete-li snížit váhu, většinou je nejsnažší snížit váhu pomocí speciálních výrobků, které jsou určeny ke snížení váhy a které jsou dostatečně výživné. Úplná náhrada stravy po dobu 10-14 dnů  nás odpoutá od původního stravování, které vedlo k nadváze  a  snáze dosáhneme úspěchu. Mohu vám třeba doporučit Dietní plán Guareta na 12 dní, který je úplnou náhradou stravy a který se snadno zvládá. Tím se eliminuje riziko nevědomých dietních chyb a váha půjde dobře dolů. Na něj se zpravidla navazuje Dietním plánem Guareta na 10 dní, který již obsahuje jeden běžný pokrm. Jídelníčkem obdobné výživové hodnoty jako DP10 se pak pokračuje až do dosažení cílové váhy minus 2kg. Zpravidla je nutné 2 pokrmy Guareta/DietLine v jídelníčku ponechat, aby se hubnutí nezastavilo. K plánu je dobré používat vlákninové přípravky Guareta (viz., vlákninový set a blog o vlákninách).  Doporučuji užívat l Guareta SlimLinea prášek 3x2 kávové lžičky 30 minut před  jídlem.  Prášek se zamíchá do 200ml vody a rychle vypije.  Je možné také používat Guareta SuperSlim tobolky 3x2 tobolky za den. Mezi jídly v cca 10.00 a v 15.00 nechte rozplynout v ústech 2 tablety Guarety EasySlim za den.  Doporučuji vám snížit váhu na 65 kg. Tato váha by vám pak neměla způsobovat zdravotní komplikace. Na našem webu www.drstanek.cz máme Poradnu, ve které se za léta nakumulovalo spoustu  zajímavých informací. Budete-li mít čas,  pročtěte si ji a bude-li něco nejasného, určitě se zase ozvěte.

 

Léky na předpis
Siofor 500 a Torvazin jdou užívat společně a euthyrox50
Dagmar
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano.  Ne vždycky je ale tato kombince léčivých látek nezbytná.
Hubnutí a redukční diety
Dobrý den, zhubla jsem 23 kg, ale v pase mám ještě 106 cm, takže zhoršené zdravotní riziko, i pokud dotáhnu váhu na optimálních 72 kg určitě pas nebude do 80-88cm. Je to opravdu tak určující pro zdravotní rizika? Měřím 170 cm, váha 78 kg.věk 61 let
prosím nezveřejnit mailovou adresu
Zdenina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, paní Zdenino. Tuk se vám zřejmě ukládá více v pase. Doporučuji ještě váhu snížit o 5-8 kg a držet si ji na této úrovni.  Určitě se dostanete pod 100cm v pase a to bude dostačující. Do budoucna se snažte  držet příjem tuku mezi 25-30% z celkového příjmu energie. Máte nějaké vážnější zdravotní obtíže? Užíváte nějaké léky? 
Hubnutí a redukční diety
Dobrý den, kolegyně se rozhodla, že bude hubnout a vyřadí ze stravy úplně cukry. Poslední dobou jsem si všimla, že chodí asi třikrát za hodinu na záchod, sama řekne, že potřebuje na malou...Ptala jsem se jí, zda není nachlazená, protože mně přijde, že chodí často, popíjíme průběžně nachystané pití, minerálky, čaje, vodu. Jsme kamarádky a nerada bych, aby díky hubnutí měla nějaký problém, ale ráda bych se Vás zeptala na názor. Vždy píšete o pestré stravě, děkuji.
Milena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Mileno. Důvodem může být jen zvýšený příjem vody a třeba pravého čaje, který působí na někoho více močopudně. Močopudný je také oxid uhličitý, který obsahují minerálky ve větším množství. Navýšíte-li denní příjem vody, kofeinu z čaje a oxidu uhličitého,  může pak  dojít snadno k tomu, co jste uvedla. I u přísných redukčních režimů by neměl klesnout příjem sacharidů pod 50g za den. Toto pravidlo se osvědčilo v klinické praxi. Dlouhodobý dietní režim, ale nesmí postrádat žádné živiny. Nevhodný postup během redukčníí diety se  spíše projeví až v za delší dobu, jestliže je člověk relativně zdravý. Nízký příjem sacharidů při cukrovce může skončit tragicky. Nízkému příjmu sacharidů se musí přizpůsobit fyzická zátěž a jinak v tom  zase až tak velký problém není.  Nejhorší je, když člověk podstupuje dietní režim s obavami, které ještě podporují kamarádky. Kolegyni v úslí prosím podpořte a pomozte ji najít správnou cestu k vytoužené váze.Tím to ale nekončí. Není možné se po zhubnutí vrátit k jídelníčku, který vedl k nadváze či dokonce k obezitě.