Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Děkuji za odpověď. Dcerce se nedostavil naštěstí ani zmiňovaný průjem. Stihla jsem včas zareagovat, aby nedošlo k případnému snězení většího množství. Ovšem, pro mě poučení a zkušenost, je třeba být kolikrát opatrnější :) Přeji příjemný den.
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tak to je dobře, že vše dopadlo bez komplikací, Lenko. Pamatuji se, že když jsem byl malý, měl jsem tendenci svíčky ochutnávat. Nějak mě přitahovala konzistence vosku. Od té doby, co se začaly aromatizovat,ztratilly pro mě úplně kouzlo a už si nezapálím ani ty obyčejné, voňavé. Pozor na následné výzkumné pokusy se sirkami...
Parafarmacie
Moc Vám děkuji za naprosto vyčerpávají a odbornou odpověď. Smekám před Vaší ochotou věnovat se otázkám,které trápí nás,laiky a pomáhat se zorientovat.
Mějte se moc pěkně.
Zdena
Zdena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Snad vás to moc nevyčerpalo, Zdeno. Určitě to lze napsat lépe a pochopitelněji. O  snížení příjmu cholesterolu stravou jsem se úmyslně nezmínil. Není to zpravidla  první krok, kterým bychom měli začít. Doporučení snížit příjem cholesterolu může následovat až po dostatečné znalosti zdravotního stavu i jídelníčku pacienta. Úprava jídelníčku ale musí být vždy celková a musí se zásadněji změnit podíl a struktura hlavních živin na celkové energetické hodnotě jídelníčku.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore,především Vám děkuji za Vaši výbornou poradnu,už několikrát mi rady pomohly. Mám dotaz ohledně zvýšeného cholesterolu.
Doporučuje se omezit tuky,zvýšit pohybovou aktivitu,pokusit se snížit váhu.
.Kamarádka,přes 60,celý život
intenzivně celoročně sportuje,kolo,závodně vytrvalostní běh,plavání,zahrádka.Na těle nemá gram zbytečného tuku,stravuje se velmi zdravě,žádné uzeniny,málo mouky,peče např.z ovesných vloček,přesto má vyšší cholesterol a tlak. Léky nebere. Je nějak ohrožená?
Děkuji
Zdena

Zdena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Zdeno. Ano. Může být ohrožena. Vedle samotné hodnoty celkového cholesterolu ( nelze brát vážně jen jednu hodnotu) , záleží i na dalších hodnotách souvisejících s látkovou výměnou tuků a  na celé řadě dalších faktorů, které podporují vznik kardiovaskulárních onemocnění. Správné stravování je jedním s faktorů, které se na zdravotním stavu podílejí a pokud kamarádka hodně sportuje, nemůže se řídit  jen obecnými doporučeními.   I strava bohatá na sacharidy a chudá na tuky může vést k vysoké hladině cholesterolu a je třeba  někdy najít správnou míru a zamyslet se jak nad složením přijímaných tuků, tak sacharidů. Příjem tuku bych ale nikdy nezvyšoval nad 30% z celkové energetické hodnoty jídelníčku.  Při významné sportovní zátěži dochází ke zvýšené potřebě celé řady živin a pokud nejsou aktuálně k dispozici, může to mít z dlouhodobého pohledu i vážné zdravotní důsledky, včetně kardiovaskulárních komplikací. Nakonec řada vrcholových a aktivních sportovců umírá dříve než bychom očekávali a také tělesné aktivity jsou o správné míře. Vysoká konzumace zeleniny, ovoce, cereálních výrobků se může zdát zdravým počinem, ale část výživných látek pak může chybět v době, kdy jsou potřeba ve zvýšené míře. Zejména ve svalové tkání může snadno docházet k nedostatku některých nenahraditelných látek a to pak může mít v budoucnu celkové zdravotní dopady.  To, že má vaše kamarádka vyšší tlak signalizuje, že cevní systém je postižen určitými nežádoucími změnami, pokud byly hodnoty naměřeny opakovaně v  delším časovém období. Jedna hodnota naměřená u lékaře nemá žádnou výpovědní hodnotu. Může být ale výzvou k pravidelnému sledování hodnoty krevního tlaku a následnému vyhodnocení výsledků i  k případnému posouzení zdravotnho  rizika. Jinak to, že se doporučuje  omezit tuky, zvýšit pohybovou aktivitu a pokusit se snížit váhu a tak dosáhnout normální váhy je doporučení správné, ale málo přesné a u lidí, který trpí civilizačními chorobami musí být  přístup při formulaci výživového doporučení  striktně individuální, aby vedl k pozitivnímu efektu. Bez pravidelné kontroly dodržování těchto doporučení se ale nikam nepohneme také a na zdravotnictví budeme vydávat mnoho peněz zcela nesmyslně, jak je tomu například v případě diabetiků II.typu, kteří nejsou správně poučeni jak se mají stravovat, nebo doporučení lékařů  jednoduše ignorují.
Parafarmacie
Dobrý den.
K Vašim otázkám: EBV infekce vyšetřována nebyla, ale asi není pravděpodobná, když mám CRP 0,3. Denzitometrie kostí je v pořádku. Nižší hodnota myoglobinu byla naměřena i v minulém roce, co se týký vápníku, byla dvakrát naměřena hladina 2,55 mmol/l a ani po vysazení vápníku ze stravy zatím hladina neklesá. Pokud přijmu stravou vápník, dělá se mi dost zle od žaludku a nepřiměřeně močím.

Prosím o Váš názor, ptáte se již potřetí. Děkuji Vám za spolupráci.
Radomír
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Radomíre, CRP není  ani  trochu spolehlivý ukazatel, co se týká infekčních onemocnění. Orientačně může odlišit bakteriální zánět od virového a to zdaleka ne jednoznačně. Pokud chcete vědět o svém zdraví více, nezbývá  nic jiného, než udělat další doplňková vyšetření. Doporučuji taková, která se týkají přímo i nepřímo kostního metabolismu a hormonální regulace látkové výměny vápníku. Jako první krok bych ale provedl , pro jistotu, vyloučení aktivace EBV infekce, která může paralelně existovat vedle jinému problému, který s látkovu výměnou s vápníku souvisí.  To,  co jste uvedl mě zde v poradně, je podle mého názoru dostatečně závažné, aby praktický lékař další vyšetření zajistil. Více momentálně poradit nemohu, pokud nebudu mít k dispozici dostatek dat z dalších doplňujících vyšetření, která jsou nutná a pro skutečnou znalost vašeho zdraví  asi velmi důležitá.
Parafarmacie
Dobrý den, doléčuji zlomeninu a ráda bych pomohla tělu nějakým doplňkem s vápníkem. Ve Vaší online poradně často doporučujete přípravky od firmy Biomin. Který z nich zvolit? Přípravek ovovital - vápník obsahuje také fosfor a hořčík a někde jsem četla, že by se tyto neměly brát zároveň a fosfor že naopak zhoršuje využití vápníku. Jak to je? Brát vápník s jídlem s tukem nebo mezi jídly? Dobrala jsem nyní femoralex a koukala jsem, že i biomin vyrábí vitamin K2 - je také dobrý? Jsou všechny vápníky od Biiominu z těch skořápek nebo jen lék biomin H? děkuji za rady, nevím, který zvolit. Jinak jím dostatek mléčných výrobků a také pravidelně zařazuji mák - ráno do kaše nebo makový koláč atd. - je vápník z máku dobře využitelný? děkuji Lucie
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Lucie. Denní příjem vápníku u dospělých osob by měl být 800mg a fosforu 700mg. Tedy přibližně stejný a samozřejmě se o těchto číslech  vedou nekonečné debaty. Kostní hmota je složene zejména z krystalků hydroxyapatitu, který obsahuje oba prvky. Hořčík je pro stavbu kostní hmoty méně důležitý , ale je zde také obsažen, stejně tak jako hlavní ionty, kterými je sodík a draslík. Pokud budeme užívat dávku fosofru asi 3x větší než je doporučováno, dojde ke snížení koncentrace vápníku v krevním séru. Regulaci využití vápníku má na starosti zejména parathormon a  zásadní roli hraje i vitamin D. Zejména při jeho vstřebávání z potravy. Vitamin D se podílí nejen na regulaci vápníku, ale i fosfátu v lidském těle. Zvýšime-li hodně příjem fosforečnanů, zvýší se také sérová hladina parathormonu, který následně na tento nepříznivý stav reaguje a vše dává  "do pořádku". Rizika vysokého příjmu fosforečnanů ve formě přidatných látek v potravinách se pravděpodobně přeceňují, mám-li na mysli zdravé osoby a hospodaření s vápníkem v lidském těle. Při onemocněních kde je látková výměna narušena je třeba zvýšené opatrnosti a někdy je vhodné udělat více dietních opatření,a by došlo ke zlepšení stavu.  Biomin z vaječných skořápek obsahuje uhličitan vápenatý a některé biologicky aktivní látky, které se přirozeně ve skořápce vyskytují a zřejmě se podílejí na lepším využití vápníku z této hmoty. Surovina, kterou Biomin vyrábí je velmi dobře odborně zdokumentovánaa považuji ji za nejlepší pro lidskou výživu ve formě doplňku stravy. Co se týká vitaminu K2, pro vás je možná zbytečným luxusem, pokud netrpíte osteoporózou. Jeho použití má pozitivní vliv na využití vápníku.  Vápníkové soli jsou rozpustné ve vodě. Vápník je často součástí složitých bílkovinných molekul, ze kterých je dobře využitelný ( mléko, mléčné výrobky), protože se z nich snadno uvolňuje. Rostlinná strava díky fytátům, oxalátům, šťavelanům pak může snadno vápník vázat a trochu snižovat jkeho využitelnost. I v tomto ohledu mají výživová doporučení Společnosti pro výživu velký smysl a také zeleninu či různá semínka bychom měli jíst v přiměřeném množství. Více malých porcí mléčných výrobků za den, zlepší  celkovou využitelnost vápníku z potravy za celý den.  Semínka  včetně máku obsahují minerální látky. Ty jsou primárně určeny  k tomu, aby z nich vznikla nová rostlina a k pokračování života. Proto obsahují látky a enzymy, které brání jejich natrávení. Obsahují také jako zdroj energie fytáty ( fosforečné vazby jsou hlavním zdrojem energie). Ty pevně váží kationty minerálních látek. Semínka proto nejsou dobrým zdrojem minerálních látek. Narušíme-li semínko mletím, dostupnost se může trochu zvýšit, ale ne zásadně. Jinak miluji mák a makové buchty, a proto je pro mě těžko pochopitelné, proč vozíme z Peru chia seminka, když máme takový poklad doma. Proč neudělat pořádný marketing českému máku, když   jsme asi největším pěstitelem potravinářského máku na světě ! Chutnou buchtu s mákem přitom v prodejně s pečivem nekoupíte.
Parafarmacie
Děkuji za odpověď. Dcerce se nedostavil naštěstí ani zmiňovaný průjem. Stihla jsem včas zareagovat, aby nedošlo k případnému snězení většího množství. Ovšem, pro mě poučení a zkušenost, je třeba být kolikrát opatrnější :) Přeji příjemný den.
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tak to je dobře, že vše dopadlo bez komplikací, Lenko. Pamatuji se, že když jsem byl malý, měl jsem tendenci svíčky ochutnávat. Nějak mě přitahovala konzistence vosku. Od té doby, co se začaly aromatizovat,ztratilly pro mě úplně kouzlo a už si nezapálím ani ty obyčejné, voňavé. Pozor na následné výzkumné pokusy se sirkami...
Parafarmacie
Dobrý den. Doplňuji Vám informace: v dětství po porodu jsem prodělal závažný septický šok (byl jsem vážně ohrožen na životě), později opět v dětství spálu a infekční mononukleosu. Naposledy v roce 2001 zápal plic, od té doby jsem žádnou vážnější infekci neměl, imunitu mám velmi dobrou. Stravuji se normálně, akorát nemůžu kvůli alergii jíst nic mléčného. Mám alergii na laktosu i mléčnou bílkovinu. Jinak jím vše, spíše racionálněji, nejím smažené a nadměrně tučné. Masa konzumuji dostatek, zeleninu i ovoce. Z doplňků stravy užívám pouze Vigantol dle doporučení lékaře, ale již dva měsíce jej neberu vůbec. Sportuji pravidelně 3x týdně, ale přiměřeně, často chodím, zaměstnání mám sedavé. Jinak všechny biochemické testy z krve a moči jsou v normě, krevní obraz též (pouze zvýšená kalcémie a snížený myoglobin). Hodnota vitamínu D v krvi je v normě. Nemůže být náhodou myoglobin snížený z deficitu některých aminokyselin (když jde o bílkovinu)? Nebo máte prosím podezření na něco zcela jiného?
Radomír
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Omlouvám se, Radomíre, ale zatím se musím jen dále ptát. Denzitometrické vyšetření kostní tkáně je také v pořádku ?  Byly vám  stanoveny protilátky proti infekci EBV ?  Z toho co uvádíte, bych vaše problémy s únavou spojoval spíše s reaktivací EBV infekce. EB virus je přítomen v organismu celoživotně. Nic jiného mě zatím nenapadá. Hodnota myoglobinu není nijak alarmující a pro mě je spíše v normě, respektuji-li to, co jste zatím uvedl. Nižšší hodnota u myoglobinu s deficitem některých aminokyselin určitě nesouvisí. Byla naměřena opakovaně? Například i před dvěma lety? Jaká koncentrace vápníku v séru byla naměřena? Byla naměřena opakovaně?
Léky na předpis
Dobry den. Lecim zanet mocovych cest, nejdriv jsem brala Furolin, nezafungoval. Ted mam predepsany lek Cotrimoxazol Al forte. V lekarne mi rekli, ze nesmim jist kysela jidla, radsi i maso a mlecne vyrobli jelikoz okysluji moc a zapijet lek alkaickou mineralkou kvuli mozne kristalurie. Kdyz mi urolog predepisoval Furolin, tak naopak rikal, ze funguje v kysele moci a mam omezit alkaicke potraviny, protoze se v ni bakterii mnozi mnohem vic. Dnes rano jsem otestovala moc a mam ph 7,5. Poprosila bych o radu, jak mam postupovat, jestli opravdu mam drzet alkaickou dietu kvuli moznym krystalum a jestli je mozne, ze to naopak shorsi prubeh nemoci a lek nebude fungovat? Dnes beru lek druhy den a zatim zadne zlepseni. Jsem z toho hodne zmatena a urolog ma dovolenou. Predem dekuji za odpoved.
Lily
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Lily. Ať už užíváte jakékoliv léky, které se týkají léčby infekcí močových cest, dodržujte skromný ale pestrý jídelníček. Denní příjem hlavních živin bych nyní držel asi na těchto hodnotách T:50g, S:250g, V:15-30g, B:70-80g, pokud jste zdravá a nemáte fyzicky náročnou práci. V opačném případě mi upřesněte váš zdravotní stav. Dbejte na dostatečný příjem vody.  Při zhoršené funkci ledvin, kde je zvýšené riziko vysrážení některých léčivých látek v močových cestách, je třeba sledovat pečlivě příjem bílkovin i vody.   Pokud máte pH moči v alkalické oblasti, je velmi pravděpodobné, že léčba zatím NENÍ ÚSPĚŠNÁ a bakteriální enzymy vytvářejí více čpavku, který pak zvyšuje pH. Příčinou ale někdy mohou být  i jiné okolnosti. Vedle volby vhodného lečíva je třeba voilit i správnou dávku a to bývá často problém. Co se týká alkalické diety a jejího doporučování, je to spíše nepochopení jakými mechanismy tělo udržuje acidobazickou rovnováhu a zavání to trochu šarlatánstvím. Nic dobrého taková dieta nemůže z dlouhodobého hlediska přinést.  Při běžném jídelníčku, který nevede k nadváze si tělo dokáže poradit snadno samo, nehledě na jídelníček. Při nadváze či obezitě,  cukrovce II.typu, poruchách funkce ledvin je třeba  soustředit pozornost na příjem hlavních živin a upravit parametry, které jsem vám uvedl. To je pro látkovou výměnu a udržování acidobazické rovnováhy naprosto zásadní. Podle toho  pak přirozeně volíme i porce konkrétních potravin a pokrmů. Doporučovat určité potraviny a jiné zakazovat nadělá více škody než užitku, když pominu  pochybnou racionálnost takových doporučení, protože jakákoliv jednostrannost  ve stravování musí vézt k deficitu určitých výživných látek. Výživovou hodnotu svého jídelníčku si můžete kontrolovat na www.potravina.cz. PS: Je jedno, zda lék zapijete alkalickou minerálkou či vodou. Běžné množství slabě mineralizované alkalické minerálky nemůže mít žádný vliv na snížení rizika krystalurie, i když to může znít logicky. Toto množství není schopné ovlivnit pH moči. Dbejte na přiměřený příjem vody t.j. zpravidla okolo 1,5l za den.  Při teplém počasí či velké fyzické zátěži je třeba krýt její zvýšené ztráty.  Přeji vám, aby Cotrimoxazol zaúčínkoval.Po třech dnech uživání musíte pozorovat změnu k lepšímu.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Dcerka(2) kousla do svíčky, složením vím podle obalu že jde o svíčku ve skle typu Parafín/rostlinný vosk. Nestihla toho sníst hodně, spíš ji seškrábávala a ušpinila se ale v puse taky měla, co jsem mohla, jsem hned vytáhla, ale i tak zřejmě něco spolkla...je to potřeba řešit? nebo jsou svíčky při náhodném požití nejedovaté? Děkuji a přeji pěkný den.
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Lenko. U parfemovaných svíček je to o trochu horší a je lepší je vůbec nepoužívat. Je to hrozný nešvar. Jinak by to neměl být problém u zdravého dítěte. Může se dostavit pouze průjem. Je dost pravděpodobný při požití několika gramů.
Parafarmacie
Dobrý den, doplňuji Vám informace: 36 let, hladina myoglobinu činí 21 ug/l (ref. meze: 28-72 ug/l), poslední dobou často močím, mám mírně zvýšenou kalcémii (2,55 mmol/l, objevují se srdeční arytmie, jsem unavený a vnímám únavu od srdce a svalů. Léky žádné neužívám. Moč mám chemicky v pořádku, ledviny prý pracují normálně (kreatinin v normě) anémii nemám. Jsem alergický na vše mléčné, jinak jsem zdráv, cukrovka není, cholesterol v pořádku, váha normální. Napište mi prosím, na co máte podezření a jak by šlo hladinu myoglobinu normalizovat.
Radomír
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Prodělal jste v posledníední době a v minulosti nějaké závažnější onemocnění, Radomíre? Stravujete se běžným způsobem? užíváte nějaké doplňky stravy?  Sportujete ? Pracujete hodně fyzicky? Zkuste prosím o svém zdravotním stavu napsat ještě více informací. Jestli máte k dispozici biochemické vyšetření krve a moči, je možné mi ho poslat na guareta@drstaněk.cz.
Parafarmacie
Dobrý den,pane doktore, po osmi týdnech mi byla sundána sádra po únavové zlomenině vnitřního kotníku. Mámnyní ortézu a a pomalinku mám nohu rozcvičovat, chladit, míčkovat. Vše tak dělám, ale trápí mne otok kotníku a také tmavé zbarvení nohy ve svislé poloze. K podpoře hojení a zmenšení otoku jsem si pořídila Phlogenzym - je to vhodné? upřednostnila jsem ho přes komplexnějším Wobenzymem zejména pro menší potřebu tablet (polykání - nevolnost). V minulosti jsem též prodělala trombózu (po dobu zranění užívám preventivně léky na ředění) a trápily mne záněty kotníků. Plus dotaz - jenormální, že i po sundání sádry je v místě zlomeniny stále patrné narušení kosti, ikdyž se kolem už vytvořil svalek (či nová tkáň - nevím přesně tu definici) Jinak ještě piju denně geladrink. Co nějaké mazání? Kostival? moc děkuji za rady a doporučení. Lída
Lída
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Lído. Enzymoterapie může mít určitý smysl. Doporučuji použít Paralékárna Flavonoidy 2x2 tablety. Omezení otoku a zlepšení mikrocirkulace by se mělo dostavit velmi rychle. Geladrink může pomoci zlepšit hybnost kloubů postižené končetiny a zlepšit funkci pokožky, která utrpěla fixováním nohy do sádry. Stav se bude rychle zlepšovat a očekával bych bych, že místo zlomeniny nebude brzy patrné. Nyní je zásadní správné rozvičování končetiny. Respektujte rady lékaře, či fyzioterapeuta. Je dobré neimprovizovat a skutečně si nechat poradit jak kotník co nejvhodněji procvičovat. Riziko trombózy můžete snížit i dostatečným příjmem vody. Tato zásadní banalita se často zanedbává, i když se jedná o nemocniční péči, kdy se pořád pacienti odbývají sladkým čajem a kontrola příjmu tekutin se důsledně nedělá. Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Vážený pane doktore,
chci se s Vámi prosím poradit ohledně nepříjemného problému. Bylo mně testem z krve zjištěno, že mám sníženou hladinu myoglobinu (z nějakého záhadného důvodu). Cítím, že mám už nějaký čas o něco slabší srdce, jakoby se hůře kontrahovalo a mívám i slabost ve svalech. Lékař nad tím bohužel mávl rukou, ale já se opravdu necítím dobře. Na internetu jsem našel pouze informace o zvýšeném myoglobinu, ale o sníženém jsem nic nedohledal.

Může být snížený myoglobin z deficitu některých aminokyselin (příp. jakých)? Z důvodu alergie na laktosu i mléčnou bílkovinu nemohu jíst nic mléčného, říkám si, jestli to s tím nesouvisí. Jinak žádnou myopatii nebo autoimunitu proti svalům nemám. Máte prosím představu, jak bych mohl hladinu myoglobinu opět normalizovat? Děkuji Vám.
Radomír
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Radomíre. Jako hodnota byla naměřena? Kolik je vám let ? Jak zdravotní obtíže máte? Jaké léky užíváte ?  Protože je myoglobin bílkovinou, nižší hladina může být způsobena např. zhoršenou funkcí ledvin ( zvýšené ztráty močí), nebo poruchami látkové výměny železa. To jsou asi nejběžnější příčiny. Uvidíme , až o vás budu vědět více.
Léky na předpis
Moc děkuji za radu i tipy na léčiva. Jen mě vyděsilo, že je gabapentin i neurontin na epilepsii !? Žádné léky kromě tablety ráno na vysoký tlak neberu.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Takto se nelze na léky dívat, Jano. Vždy je třeba si uvědomit, jakým mechanismem lék účinkuje a jaké dopady to na tělo může to mít. A to nejen z hlediska možného léčebného použití. Můžeme pak také předvídat většinu vedlejších účinků. Gabapentin v řadě případů výborně pomáhá při neuropatické bolesti. Proto jsem ho zmínil. Lékař však musí posoudit, zda je pro vás vhodný nebo ne. 
Léky na předpis
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou, co si nechat předepsat od bolesti, protože bez receptu se asi neobejdu a brát doporučovaný Brufen mně nedělá dobře na žaludek. Mám už půl roku bolest v pravé noze, po celé délce na vnější straně, což způsobují výrůstky na ploténce, které dráždí nerv.Cítím neustále tu "dráhu nervu", bolesti jsou bodavé nebo tupé, navíc v noze neustále brní, nestoupnu na špičky.Cvičení ani rehabilitace nezabírá, masáž jen krátkodobě, údajně stav na operaci není. Snažím se na bolest " nemyslet", ale večer už to je velmi zlé a ráda bych se vyspala. Nevím, jak to řešit dál. Děkuji moc za odpověď. - otázka upravena poradcem
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. Je to svízelné trápení. Jak poradit, abyste se citila trochu lépe. Takto naslepo bych vám poradil na noc Mydocalm Forte na noc + Indometacin 100mg čípek + Tramal tablety v dávce, kterou urči lépe lékař. To by mělo pomoci, abyste si odpočinula. Podrážděný nerv bude citlivý i na další podněty (sed, lůžko, chůze, chlad). Ta samé platí i o páteři, kde je poškození lokalizováno. Buďte proto opatrná při každodenních činnostech a hledejte  možnost jak upravit lůžko, aby nedocházelo při spánku ke zvýšenému dráždění nervu.Mydocalm Forte bych nyní bral každý den na noc, pokud nebude lékař proti. Nevím také, zda neužíváte další léky... Alternativou může být i použítí gabapentinu, I tuto možnost zkuste s lékařem probrat.
Léky na předpis
Dobrý den.Lékařka mi předepisuje Lozap a Moduretic kvůli tlaku.Nyní má moduretic výpadek prý ve výrobě.V lékárně pořád slibují,že už bude,ale pořád nic.Jiné léky mi způsobují otoky,zřejmě tolik neodvodnují .Nemáte přesnější info kdy by mohl moduretic být? Nebo jak podpořit odvodnování organizmu?
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Věro. Léčba se dá šetrně nastavit i trochu jinak. Nevidím v tom zásadní problém. Nemám o vás žádné informace, ale třeba bych zkusil volit Hydrochlothiazid místo Modureticu a přidal jednu tabletu Kalium chloratum za den. Záleží ale na posouzení všech okolností, které se týkají vašeho zdravotního stavu. Ne pro každého je tato změna vhodná.
Parafarmacie
Dobrý den, lékař mi doporučil na zvýšený cholesterol úpravu jídelníčku a omega 3 s tím, že pokud nepomůže toto opatření, nasadí statiny. Můžete mi nějaké kvalitní přípravky s omega 3 doporučit ? Na trhu je jich spousta, tak abych se trochu orientovala. Pokud nemůže uvést konkrétní značku, tak alespoň naznačte. Moc děkuji.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Marie. Naprosto zásadní  je úprava jídelníčku. Omega-3 nenasycené mastné kyseliny jinak samy nic nezmohou. Je možné použít Paralékárna Rybí olej, který obsahuje 700mg omega -3 v jedné tobolce.  Doporučuji snížit příjem tuku na 25% celkové energetické hodnoty celodenního jídelníčku a dosažení normální váhy.  Ve většině případů  dojde k příznivé úpravě hodnot, které s látkovou výměnou cholesterolu souvisejí a užívání statinů není potřeba. Výživovou hodnotu jídelníčku můžete kontrolovat na www.potravina.cz a jídelníček si také plánovat. Budete-li potřebovat více informací, ozvěte se prosím.
Léky na předpis
Dobrý den ,
Užívám citalopram teva 10mg. Mohu k tomuto léku užívat fytofem ?Dočetla jsem se, že obsahuje třezalku tečkovanou ,která by se neměla udajně kombinovat s těmito léky.Děkuji za odpověď
Yveta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Yveto. Třezalka je velmi komplikovaná bylina a pokud užíváme léky, je lepší se jí zdaleka vyhnout. Obsahuje celou řadu farmakologicky účinných látek, které navzájem mohou zesilovat určítý efekt.  Zasahuje nejen do přeměny léčiv včetně citalopramu, ale ovlivňuje i aktivní transport látek z trávicího ústrojí a má určitý inhibiční efekt na mozkové neuromediátory. Celkový účinek je tedy značně nepředvídatelný.  Velmi známý je také efekt, při kterém zvyšuje citlivost pokožky po vystavení UV záření. Pokud doplněk stravy obsahuje kvalitní extrakt od firmy, která ví co pěstuje, pravděpodobnost interakcí a zdravotních komplikací je větší. V případě užívání léčiv, doplňky stravy s obsahem třřezalky  doporučuji neužívat. V případě psychofarmak to pak platí dvojnásob. Nic dobrého to přinést nemůže a pro vlastní léčbu je to jen komplikace. Třezalka patří jen do rukou farmaceuta ev. zkušeného lékaře, který v konkrétním případě ví co obsahuje a který s ní umí zachazet.
Hubnutí
Dobry den, rada bych se zeptala na vas nazor. Opravdu budu vice hubnout, pokud si pomazu stehna a bricho kokosovym olejem, zavalim do folie a pote pujdu behat napr.5km? Muze to urychlit tvarovani postavy? Cetla jsem to na i tenetu. Dekuji za odpoved
Radka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, Radko. Opravdu nebudete. Zásadní pro snížení váhy je výživové složení jídelníčku. Ani intenzivnější fyzická zátěž nemůže vykompenzovat dietní chyby, které většina z nás běžně dělá. Zpevnit postavu pravidelným cvičením  a sportováním  určitě lze a je ideální čas se do toho pustit. 
Léky na předpis
Dobrý den, prosím o radu- beru leta na astma Symbicort a nyní my předepsal pan doktor na bolest ruky BIOFENC 100 mg. Mohou se tyto léky brát současně. Děkuji moc za radu a přeji pěkný den
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. Tyto léky se kombinovat mohou.
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore prosím Vás, s jakými léky proti zánětu v kolenou, může být kombinován palgotal, který je užíván 2x denně, ale nepůsobí moc na ten zánět v kolenou, kde je artroza 3. stupně.Děkuji za pomoc.
Jana Zapletalová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, paní Zapletalová. Palgotal není určen  až tak k tlumení zánětu. Je to zejména analgetikum a jeho protizánětlivý účinek není silný. Záleží i na hmotnosti člověka. Je možné ho teoreticky ještě kombinovat s protizánětlivými léky. O léčbě však musí rozhodnout lékař na základě posouzení všech souvislostí. Osobně bych kombinoval analgetickou složku ( tramadol) se silněji působícím protizánětlivým lékem a ne s paracetamolem, který Palgotal obsahuje. Jestli se jedná skutečně o artrózu 3. stupně, lék  většinou nemůže být  dostatečně účinný k tlumení bolestí. Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore, chodím na revmatologii mám psoriatickou artritidu dostala jsem Biofenac a ještě k tomu léku mi přidala další lék Trexan 2,5mg ten mám brát 1x týdně vždy ve stejný den ráno 1 tbl.a večer 2 tbl.a hned druhý den ráno si musím vzít 1 tbl.kyseliny listové Když jsem si lék Trexan vyzvedla v lékárně ,tak doma jsem si přečetla příbalový leták a úplně jsem se zděsila co vše tento lék má za nežádoucí účinky.Pani doktorka mi dělala krevní testy a řekla mi že mám zvýšené jaterní testy a i přesto mi tento lék naordinovala abych jo brala,tak teď se bojím jo užívat protože se bojím aby mi to nezničilo kromě mých bolestivých kloubů i játra a to jsem dostala před rokem žloutenku typu E.Poraďte mi pane doktore co mám dělat jak to říct paní doktorce , že tento lék neberu,protože se bojím tento lék užívat. Chtěla jsem se zeptat jestli existuje šetrnější léčba na psoriatickou artritidu. Moc děkuji
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Moniko. Lékařka musí velmi pečlivě zvažovat možná rizika  a ev. prospěch léčby pro vás.  Pokud se lékařka pro Trexan rozhodla, musí vás pečlivě kontrolovat. Kdy máte přijít na další kontrolu?  Trexan je velmi dobrý lék na tlumení projevů tohoto onemocnění. Ne vždy ale je možné jej nasadit. Nevím zda je zrovna pro vás nyní příhodná doba a co je hlavním důvodem zhoršení funkce jater. Nemusí to být jen prodělaná žloutenka, která se na zhoršených hodnotách určitě také podílí.  Jiná léčba má také svá velká rizika a je nutné vždy zvážit všechny okolnosti související se zdravotním stavem. Jinak je třeba se uvědomit, že největší zátěží pro játra je zejména nevhodný jídelníček, který neodpovídá potřebám organismu.  Některé změny ve struktuře jaterní tkáně  jsou nevratné, jiné lze napravit.  Právě dietní chyby lze většinou napravit.
Parafarmacie
Dobrý den.Mám na bederní páteři velké zobákové osteofyty,plošší lordozu s napřímením,rotace segmentů doleva.Před pár lety jsem měla naštípnutý obratel L1.Spočátku jsem chodila k specialistce,ale jelikož lékařka byla po mateřské,ordinovala pouze 2 dny v týdnu,pacientůse po odeznění nejhoršího zbavovala.Nyní chodím jen k obvodní lékařce,která mě posíla na rehabilitace,ale musím si o ně říct.Teď jdu na rehabilitace po 2 letech.Na rehabilitaci se diví,že k žádnému specialistovi s páteří nechodím.Mám tedy po obvodní lékařce vyžadovat odeslání ke specialistovi nebo jí mám věřit že to nepotřebuji?Děkuji
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Věro. Podle mého názoru specialistu potřebujete a potřebujete také lázeňskou péči se zaměřením na tyto problémy. Sama si těžko můžete poradit a  správné cvičení je nutné, abyste neměla stále větší obtíže. Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, pokud a jaký lékárensky dostupný přípravek bych mohla použít na místa se zvýšenou pigmentací a nezhoubné drobné bradavičky. Na kožním mi doporučili laser, ale když jsem jej v minulosti absolvovala, zůstala mi po něm vystouplá jizva, takže se mi do něj už nechce. Děkuji
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Petro. O ničem účinném nevím a nemohu nic doporučit.  Jako správný postup vidím chirgické odstranění, případně použití laseru. Samozřejmě když dva dělají totéž, nebývá výsledek stejný. Doporučuji navštívit pracoviště plastické chirgurgie, kde každodenně provádějí velké množství výkonů tohoto typu.
Parafarmacie
Dobrý den, doplňuji k problému s nehty.
Na nohou problémy s nehty nemám, myslím, že v domácnosti uklízím se více méně stejnými čistícími prostředky a stravuji se také stejně, ikdyž přiznávám, že asi ne moc racionálně, mám ráda sladké, ovoce a zeleninu jen občas, cca 10 let užívám Letrox 50/den.
Děkuji.
Maja
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Majo. Biosil rádi doporučujeme protože se osvědčil. Někdy jej kombinujeme s Gelantinou Intensive.  Máme ji na webu www.drstanek.cz. Běžně se nedistribuuje. Ta podpoří růst nehtů. Je možné použít i Gelantinu tobolky, pokud vám nevadí spolknout 5 tobolek za den. Je možné i najednou. Gelantina Intensive je  docela chutný nápoj a lidé s ním při užívání problém nemají. Letrox by mohl hrát svoji nepříznivou roli, ale spíše na počátku léčby. Nyní se mi to zdá nepravděpodobné, pokud se dávka nezvýšila. To ale při dávkování 50 mikrogramů  za den nepředpokládám. 
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, jaký máte názor na krémy z konopí? Koupila jsem si jeden v lékárně (český výrobek, byly na něj dobré recenze), noční krém na ekzém a až překvapivě rychle mi pomohl. Ještě jedna otázka na tento i jiné kosmetické krémy, dost často se stává, že nějaký krém apod. má skvělé výsledky a po nějakém čase přestává
Iva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, myslím si, že české masti či emulze s obsahem konopného extraktu jsou  velmi dobře technologicky zpracovány a obsahují vhodný extrakt. Snížení pozitivního účinku je typické prakticky pro všechny léčebné masti. Zejména pokud se jedná o léčbu či ošetření ekzému. Je proto dobré léčbu střídat.
Hubnutí a redukční diety
Dobrý den, ráda bych se vás zeptala na názor. Jsem těhotná, v úplném začátku, a zrovna v době kdy jsem chtěla začít upravovat jídelníček, abych trochu vylepšila postavu. Potřebovala bych shodit MAX 5 kg, což je mi jasné, že nyní nepůjde, ale chtěla jsem se zeptat, zda je i tak možné, že v začátku těhotenství, pokud upravím stravu (aniž bych ale ohrozila miminko), přece jen trochu shodím. Resp.upravím si postavu. Upravením stravy myslím jíst pravidelně, menší dávky a vynechat např.sladké, chipsy apod.vše miminku prospěšné :-) ale právě mě zajímá, jestli je možné v této fází opravdu zhubnout. Dále jsem se také chtěla zeptat, jestli byste mi doporučil běh. Běhala jsem 2x-3x týdně cca 5 km, ale teď poslední měsíc jsem byla nemocná, tak šel sport stranou. Mou nyní začít běhat, ani bych ohrozila miminko? Děkuji, Lucka
Lucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Lucko. V prvním trimestru těhotenství se nezvedají nároky organismu na  příjem výživných látek a má smysl váhu trochu  snížit, aby se tak předešlo porodním komplikacím, které mohou nastat i díky nadváze a následnému nepřiměřnému nárůstu váhy během těhotenství. Určitě má smysl v jídelníčku vynechat přílohy, kromě malých porcí luštěnin, veškeré pečivo, těstoviny a sladkosti. Na 10 dní bych vyřadil i ovoce, aby se váha pohnula směrem dolů. Pokud jste byla dlouhodobě zvyklá sportovat, sportujte s mírou i nadále. Pokud jste ale zvyklá nebyla, buďte opatrnější a zátěž zvedejte velmi pozvolna. Spíše bych pak doporučil dlouhé procházky, nebo chůzi, pokud jste dříve nesportovala a začala jste nedavno. Zvýšením tělesné zátěže váhu nesnížíte, nebude-li adekvátně upraven jídelníček. Gratuluji k těhotenství !!!
Parafarmacie
Dobrý den, je mi 57 let a nikdy jsem neměla problémy s nehty. Až loni na podzim se mi začaly velmi štěpit a lámat. Koupila jsem si Biosil a hned došlo k výraznému zlepšení. Ovšem po jeho dobrání se situace cca po 14 dnech opakovala, Koupila jsem si ho tedy znovu a nehty byly zase bez problémů. Ovšem před 10 dny jsem dobrala druhé balení a zase se problém objevil. Čím to může být ? Jak jsem již psala, dříve jsem takové problémy nikdy neměla. Děkuji.
Maja
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Majo. Problém může souviset s výživou a aktuálním deficitem některých látek, které se podílejí na tvorbě kolagenu. Může ale dojít také k chemickému a mechanickému poškození struktury nehtu. Nehty poškozují laky (asi většina), ale také třeba saponáty či  "ochranné" rukavice z učitých materiálů. Ne vždy se dokáže nehet dostatečně  rychle regenerovat, aniž bychom si toho vůbec všimli.  S postupujícím věkem se schopnost regenerace snižuje. Problém se objevil na všech prstech rukou? Nehty na nohou se nezměnily?
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore,

dostala jsem na periferní a centrální neuropatickou bolest
RABAKIR 75 mg, ale po přečtení příbalové informace, kde jsou uvedeny vedlejší možné účinky, jsem z toho na vážkách
zda s tím vůbec začínat.
Léky, které užívám je stacyl, sortis a lanzul. Můžete mi, prosím, sdělit Váš názor.
Děkuji
Lenka
LENKA
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě, Lenko. Můžete mi ale o vás napsat více a popsat všechny zdravotní obtíže na které užíváte léky? Vidím také Sortis a Lanzul. Máte velkou nadváhu?
Léky na předpis
Děkuji Vám pane doktore.
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přeji hodně zdraví, Katko.
Parafarmacie
Dobrý den, je nějaká šance stravou nebo i nějakými léky ovlivnit to, aby se na ploténkách netvořily osteofyty? Mohou též způsobit patní ostruhu ? Děkuji za radu nebo názor.
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, Aleno. Strava se může  ale na problému podílet tím, že zatížíme příslušné partie nejen nepřiměřenou  každodenní zátěží ( zaměstnání, stereotypy jak sedíme a pohybujeme se), ale také  nadměrnou hmotností. Za patní ostruhu, kromě vrozené dispozice, může podle mého názoru  jak nadváha, tak nevhodná obuv.
Parafarmacie
Hezký den. Pane doktore, dlouhodobě trpím velmi nepříjemným problémem. Mám endoskopicky diagnostikovanou chronickou gastritidu v těle žaludku a v souvislosti s tím mě často trápí (někdy opravdu velmi) snížená kyselost v žaludku a tím zhoršené trávení potravy. Mívám zejména ráno výrazné nechutenství, mám teď velké potíže ráno sníst snídani, musím se velmi nutit.

Můžete mi prosím doporučit něco na zvýšení kyselosti v žaludku? Zkoušel jsem vinný a jablečný ocet zamíchaný do nápoje, ale toto mi prakticky nepomáhá. Věděl byste prosím o něčem silnějším a lepším? Zkoušel jsem čaj z hořce, ale po měsíci už ho nejsem schopen kvůli extrémně hořké chuti pít. Prosím, napište mi. Děkuji Vám.
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jiří. Kdysi existoval lék Acipepsol, který docela fungoval. Některé léky mohou k problému přispívat. Můžete mi prosím napsat co užíváte. Jinak já bych doporučil nastrouhat jablko. Nějaké kyselejší a zkusit pár lžiček. Záleží hodně na odrůdě jablka. Octy mohou poškozovat jícen se všemi důsledky tohoto počínání. Je třeba být opatrný. Postupoval jste ale velmi správně.
Léky na předpis
Dg.Thyreoiditis v.s. Graves Basedova nemoc - ta Grav Basedová nemoc ještě není definitivně potvrzena. Thyrozol mi předepsal endokrinolog. Prvotní záchyt, že není něco v pořádku se št.žlázou, byl v listopadu a od listopadu 2017 se také léčím. Na ko chodím co 6 týdnů, zatím vypadá, že léčba zabírá, protože výsl.odběrů na št.žlázu jsou vždy u každé ko lepší, teď půjdu na ko v květnu. Ale vlasy mi začaly padat daleko dříve než jsem začala brát Thyrozol.... asi rok a půl. Ale vlasů jsem měla tolik, že to ani nebylo poznat. Až teď poznávám, kolik mi už vypadlo. Všechny ty lok.th. do vlasů od kožní jsou k ničemu, efekt malý. Výhl.si můj endokrinolog myslí, že asi bude nutná operace št.žlázy. Imunitu jsem si chtěla zvýšit, protože trpím (asi v souvislosti se št.ž) chronickou únavou.
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Odpovězeno níže.
Léky na předpis
Tedy, nevím, jestli jsem dobře napsala thyreoditis. Zánět št.žlázy nemám, také dosud norm.velikosti, nezvětšuje se, jen je prokrvená. Mám hyperfunkci št.žlázy. Dávky léků mi lékař upravuje dle akt.výsledků, a už mi i snížil. Ale ty protilátky proti št.žlázy v mém těle jsou. Zkrátka se to sleduje a uvidí se, co dál. Ale říkal, že v naprosté většině lidí operaci neujdou. Protože št.ž. vypouští toxiny do těla. Tak nevím, jestli se upraví pak i ty vlasy.
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění, Katko. Únava souvisí s používáním Thyrozolu. Je to obrovský zásah do látkové výměny i do funkce vegetativního nervového systému.  Padání vlasů také. Návštěvy dermatologa považuji za ztrátu času. Odstraněním štítné žlázy a následné používání substituční léčby by mohlo pozvolna stav zlepšit. Nyní bych volil doplněk stravy s obsahem methioninu např. Paralékárna Methionin Plus + Biosil Plus. Zdá se mi, že jste v dobrých rukou, Katko a respektoval bych rady endokrinologa. Wobenzym bych neužíval, pokud vám ho tento lékař vyloženě nedoporučí.
Léky na předpis
Pane doktore, dobrý den. Chci se zeptat, zda jsou nějaké kontraindikace k braní Wobenzymu. Myslím lékové nebo nemoci. Léčím se hyperfunkcí št.žlázy, beru Thyrozol 10mg střídavě 1-0-0 a 1/2-0-0. Přes půl roku řešíme s kožní lékařkou rovněž vypadávaní vlasů (vypadávají v trsech, mám tam holou kůži) a tak mi nechal odebrat odběry, které dopadly skoro písankově, až na easofilní segment, který byl dvojnásobně zvýšený a na ANA,který vyšel pozitivní, jinak vše v pořádku, Ale teď se děsím, četla jsem, že to ANA souvisí s autoimunitním systémem, že tělo napadá vlastní bunky. Mohou tyto hodnoty souviset i s tím, že se léčím se št.žlázou? A Wobenzym bych chtěla zkusit k posílení imunity, tak se ptám, zda je to možné. Děkuji.



Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Padání vlasů spíše souvisí s užíváním Thyrozolu, Katko. Jak dlouho lék berete?   Předepsal vám lék endokrinolog ?  Jakou diagnózu přesně stanovil ?  Můžete mi napsat poslední hodnoty TSH, T3 a T4?  Z jakého důvodu chcete posílit imunitní systém uživáním Wobenzymu ?
Parafarmacie
Děkuji za vysvětlení. Ano, skutečně lékárna, kde se vydávají léky na předpis. Je pravda, že lékárna měla v sortimentu i různá homeopatika a jiné přírodní preparáty, dalo by se tedy říci, že byla alternativně zaměřená. Ale normálně jsem si tam vyzvedávala léky na předpis od lékaře. Pro člověka je dnes opravdu těžké zorientovat se ve všech informacích, zejména pak, když je nedej bože nemocný. A to ani nemluvím o internetu a jiných médiích. S tím názorem na negativní účinky mléka jsem se nesetkala prvně (nemyslím tím ale debatu o alergii na mléko, tou netrpím, snad jen mírnou intolerancí laktozy, ale jogurty, tvarohy, mléko se sníženým obsahem laktózy mi nevadí). Také jsem četla názor, že mléko, co si koupím v obchodě v krabici, je vůbec nejhorší a když už mléko, tak domácí nepasterované. To ale nepovažuji za úplně bezpečné (co myslíte?) nehledě na to, že dobytek nechovám a nemám ani žádné spolehlivé farmářské zdroje. Zbývá mi tedy supermarket, v lepším případě Bio obchod.
Renáta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kdo chce psa být, ten si hůl vždy najde, Renáto. To už tvrdila teta Kateřina v Saturninovi. Převaření či pasterizace mléka má svůj smysl. Vyhneme se tak možnosti vážné infekce trávicího ústrojí. Spíše bych odlišil  mléko od krav, které mají možnost normální pastvy od mléka z velkochovů ( holštýnské plemeno ze špičkových chovů dokáže vyprodukovat i 100 l na jednu krávu za den). Kvalitu mléka ( tím myslím nejen chuťové vlastnosti ale  i složení živin) ovlivňuje nejen druh skotu, ale i způsob, jakým je krmeno ( ve velkochovech se často používá rostlinný tuk jako součást krmné dávky) . Mléko se  také liší složením bílkovin. Některé z nich působí velmi příznivě na střevní imunitní systém . Mléku určitě není dobré se vyhýbat. Do naší výživy jednoznačně patří a nemá smysl to neustále zpochybňovat.  Něco jiného je, jestliže někdo trpí intolerancí laktózy, nebo nesnášenlivostí některé z mléčných bílkovin. Jinak si nemyslím, že bioobchody jsou nějakou  větší zárukou kvality potravin. Konzumaci biopotravin je třeba spíše chápat jako součást životního stylu, které usiluje o záchranu veškerého žívého přírodního bohatství, které jsme  ještě nestačili  jménem ekonomického růstu zničit  včetně nás samotných.
Parafarmacie
Dobrý den, pane lékárníku, prosím o Váš názor na mléčné výrobky a mléko obecně. Mám osteopenii a krom pohybu mám upravit i stravu. Lékař mi doporučil mléčné výrobky, v lékárně mi zase řekli, že mléčné výrobky jsou špatně a naopak odvápňují, že mám jíst hlavně více luštěniny a listovou zeleninu. Já mám mléčné výrobky docela ráda, každý den jím třeba jeden bílý jogurt a čtvrt litru mléka nebo jogurt a tvaroh, někdy zase tvrdý sýr, lučinu nebo tak. Jak je to tedy s vápníkem a mlékem? děkuji Renáta.
Renáta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Renáto. Tomu skoro nemohu uvěřit, že byste mohla slyšet  takovou radu v lékárně. Doufám, že to neřekl člověk, který vystudoval farmaceutickou fakultu. Mléko je nejlepším zdrojem vápníku. Z  rostlinné stravy je vápník využitelný mnohem hůře a nadměrná konzumace zeleniny může ovlivnit významněji i využitelnost vápníku z potravy, díky tomu, že se vápník ( např obsažený v  mléčných výrobcích) naváže na látky obsažené v rostlinně stravě.  Luštěniny určitě nejsou ideálním zdrojem vápníku. Vápník je v nich pevně vázán. V našem jídelníčku by ale chybět neměly. Obsahují hodnotnou bílkovinu a můžeme z nich připravovat  chutné pokrmy, které mohou snáze obsahovat méně tuku. Naše strava je bohužel příliš bohatá na tuk, jehož příjem by neměl překračovat 30% z celkové energetické hodnoty jídelníčku. Pokud toto doporučení dlouhodobě porušujeme, projeví se to zhoršením zdravotního stavu.
Parafarmacie
Dobrý den, zajímalo by mě, za jak dlouho by se měla vstřebat boule/modřina? V únoru jsem se na horách ošklivě bouchla do holeně, měla jsem tam modřinu i bouli. Modřina zmizela a teď jsem zjistila, že mám pořád na holeni hrbol. Mám to třeba masírovat nějakou mastí? Děkuji
Zuzka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, masáž může mít určitý smysl. Nelze vyloučit, že jinak hrbolek z pohmožděné tkáně zůstane, nebo zmizí  za velmi dlouhý čas, až se buňky poškozeného pletiva zcela nahradí novými a  pohmožděná tkáň obnoví svoji původní funkci. Masáž může tento proces urychlit.
Parafarmacie
Dobrý den, beru letrox,vasocardin,kalnormin a rhefluin + sedavé zaměstnání,otékají mi nohy kolem kotníků a občas i nahoru do lýtka..někdy víc někdy míň....máte pro mě nějakou radu?děkuji moc
Dáša
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Dášo. Jestli je dávkování všech léčiv v pořádku, mohly by dobře pomoci Paralékárna Flavonoidy v dávkování 2x2 tablety za den. Udržovací dávka je pak 2x1 tableta. Pro dolní končetiny je vždy dobré, máme-li normální váhu. Při odpočinku si nohy podložte. I při práci by bylo dobré, aby byly výše. Budu rád, když se ozvete, zda se stav zlepšil. Minimálně určité zlepšení bych očekával.
Parafarmacie
Děkuji za rychlou odpověď. Dcera je naprosto v pořádku. Plná elánu jako každý den :) Průjem se taky naštěstí nedostavil. Přeji Vám hezký den.
Andrea
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tak to je nejlepší zpráva, Andreo. Mějte se hezky.
Parafarmacie
Dobrý večer, chtěla bych se poradit. Byli jsme venku a dcera 21m. stála na hřišti u keře, ke mě zády. Než jsem k ní došla co tam dělá došlo mi že jde o dlouhý keř s ptačím zobem...V rukou nic neměla, na keři bylo černých kuliček poměrně málo všude, rychle jsem se ji koukla do pusy, prázdno a nic nežvýkala, zřejmě by měla i zabarvený jazyk a zbytky na zubech kdyby nějaké pokousala...Věřím že jsem stihla zareagovat včas a tudíž nestihla spolknout ani jednu kuličku ale kdyby náhodou mám s ní jen k doktorovi? Je ptačí zob hodně nebezpečný nebo by jich k možné otravě musela sníst určité množství?... nevím jistě zda nějakou tak rychle stihla spolknout tak si nejsem jista jeslti to je třeba nějak řešit... Děkuji
Andrea
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Andreo. Zdravotní problémy by se objevily relativně rychle. Z takového množství bych očekával jen možná průjem. Nemusíte mít obavy pokud je nyní vše v pořádku.
Léky na předpis
Na lékaře se obrátil - i neurologa i ortopeda, absolvoval také další přidružená vyšetření, rdg apod. avšak bez nějakých lepších výsledků. Příčinu sice zná, avšak se s ní prý nedá nic moc dělat. V mladších letech sportoval hodně, nyní již nemůže. Problém mu dělá i samotná chůze. Fyzicky nepracuje. Bohužel má také značnou nadváhu, se kterou nic moc nedělá. Nyní musí warfarin užívat, protože absolvoval ambulantní zákrok na kardiologii, čili jako prevence případných obtíží. Nejprve si na ředění krve píchal nějaké injekce do břicha nyní už "jen" warfarin - ještě cca měsíc. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Markéta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Všechny protizánětlivé léky interagují s Warfarinem, Markéto. Určitým řešením je, pokud je to nutné, užívat stále stejnou dávku protizánětlivého léku a srážlivost krve dostatečně monitorovat.  Protizánětlivý lék, by měl předepsat či doporučit ošetřující lékař, který má určitě s Warfarinem velkou zkušenost. Je to lék osvědčený. Vyžaduje však pečlivé sledování zdravotního stavu. Já bych začal Brufenem. Vhodnou dávku opět musí určit lékař. Nedoporučuji cokoliv koupit volně a užívat bez jeho vědomí. Jestli ale tatínek není ochoten snížit váhu, každá rada je drahá. Je to  pak plýtvání časem lékařů i peněz a k ničemu dobrému to z dlouhodobého hlediska nepovede.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, femoralex forte jsem chtěla užívat jako doplněk k lékům a režimu na léčbu osteoporozy, kterou trpím, Na interenetu jsem se dočetla, že denní dávka vitaminu K2 je kolem 100mcq, tak mne obsah ve fermoralexu zarazil...nebo dle Vás je dostačující a přípravek doporučujete? děkuji L
LInda
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Skutečnou potřebu vitaminu K je velmi těžké stanovit, Lindo. EU doporučuje denní příjem 75 mikrogramů a obecně se má za to, že běžná strava doplní dostatečně tento vitamin do organismu. Chemická struktura vitaminu K2 je trochu jiná než menadionu(vitaminu K3). Jeho poslání je také trochu jiné. Femoralex je směsí více bioaktivních látek podporujících tvorbu kostní hmoty. 45 mikrogramů považuji za dávku dostatečnou, kterou není asi racionální zvyšovat, ale nevadí to. Konzumovaná strava  může ovlivnit jeho využití tablety a to zásadně. Zásadně jej může ovlivnit i technologické zpracování tablety, či obsahu běžné tvrdé  želatinové kapsle. Doporučuji užívat s jídlem, nebo po jídle obsahující tuky. 
Léky na předpis
Dobrý den,prosím o radu pro svého tatínka.Je mu 58 let a na občasné silné bolesti zad nebo kloubů užíval aulin v prášku - ne pravidelně, pouze podle potřeby - když byly bolesti silné. Nyní však musí na přechodnou dobu užívat warfarin a u něj se aulin nesmí užívat. Můžete mi prosím doporučit nějaký jiný lék, který se s užíváním warfarinu nevylučuje? Děkuji.
Markéta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Markéto. Při bolestech zad a kloubů mohou přinést léky více škody než užitku. Bolest je signálem, že není něco v pořádku. Když ji utlumíme, můžeme problém ještě více prohloubit a často se tak děje. Musí se řešit příčina obtíží a lék třeba použít jen na noc, aby došlo k dostatečnému odpočinku.  Pracuje tatínek fyzicky? Sportuje? Má nadváhu? Užívá ještě další léky? Proč mu byl předepsán Warfarin?
Léky na předpis
Zdravím, pane doktore moc Vás chci poprosit o radu. Dozvěděla jsem se šťastnou zprávu, jsem těhotná 3.týden, ale mám problém jsem ve fázi kdy vysazuji lék tritico 75. Předepsán mi byl po smrti bratra na spánek, beru právě 50 mg a chci zkusit 25 mg. Paní lékařka mě ujišťuje, že 25 mg je úplně minimální dávka a dále vysazovat nemám. Prý jsou šetrné, já však jsem zastánce co nejméně léků poradíte?
Zuzka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Zuzko, neznám váš psychický stav, ale uvažujete správně. Je učitě třeba zkusit snížit dávku na 25 mg a následně případně lék  úplně vysadit. Osobně považuji 30 dní za dostatečnou dobu k tomu, aby mohl být lék úplně vysazen, pokud to váš zdravotní stav umožní. Gratuluji a těšte se na miminko !!!
Léky na předpis
Dobrý den,
prosím o radu,
užívám Loristu 100, Loristu H, Janumet, Glymepirid, Letrox, a teď se léčím pro Torticolis spastika a užívám Nakom a Baclofen. Taky ještě jednou denně Simbicort.
A taky Lipanthyl. Nejvíc mě trápí , když si lehnu a škube mě hlava k levé straně. Nebo, když chci hlavu opřít v sedě u zubaře. Můžu znát váš názor ? Moc děkuji.
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Ivano. Léků užíváte velké množství. Nemohu posoudit, zda jsou všechny opravdu nutné. Pokud ale trpíte větší nadváhou, určitě je velký prostor se některých zbavit. Co se týká tortikolis spastika, je to svízelné onemocnění. Užívání léků bude nutné. Zlepšení by ale po nich mělo nastat. Užíváte tuto kombinaci již dlouho?
Doplňky stravy
Dobrý den, můžete doporučit nějaký spolehlivý doplněk stravy s vitamin K2? v lékárnách mívají skladem jen femoralex forte, ten ho má ale v tabletě docela málo, jiné preparáty se dají pořídit na internetu, ale nevím, zda se jim dá důvěřovat. děkuji. L
Linda
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Z jakého důvodu chcete vitamin K2 užívat, Lindo? Proč chcete užívat vyšší dávku, než je ve Femoralexu?
Parafarmacie
Dobry den, spise nez strach o to, ze bych nemohla otehotnet, se prave obavam toho, co by se stalo, kdybych otehotnela. Kdybych sla na ockovani a dva tydny pote otehotnela, nemuze to plodu ublizit? Bohuzel to mam ted takto natesno. Dekuji
Lena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To je velmi nepravděpodobné, Leno. Snad jen, jestliže by maminka měla  silnou imunitní odpověď na tuto vakcínu či alergickou reakci. Zejména v ranném stádiu těhotenství  jsou i teoretická rizika velmi malá. Očkovací látky proti tetanu lze v  těhotenství aplikovat. Nechal bych to tedy na rozhodnutí lékaře. Je třeba si uvědomit, že imunutní systém každodenně  bojuje proti nějakému infekčnímu nebezpečí, které bývá zpravidla pro tělo výrazně větší problém, než je obyčejné  standartní a léty prověřené očkování.
Léky na předpis
Dobry den, mam jiz hodne propadle ockovani proti tetanu (18let). Mela bych si tedy dojit na preockovani. Bohuzel nyni jsem nemocna a od pristiho mesice se zacneme snazit o miminko. Myslite si, ze je vhodne, abych napr. 14 dni pred ovulaci, pri ktere bych mohla otehotnet, sla na ockovani? Nemusi se pak treba tri mesice cekat, nez clovek otehotni? A jak velky problem by byl, kdybych se nechala ockovat az po porodu a ukonceni kojeni? Jsem z pardubic. Dekuji
Lena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Leno. V Pardubicích se těžko tetanem infikujete, pokud například  třeba nejezdíte na koni a neošetřujete koně, nebo nepracujete často na zahradě.  Riziková mista bývají na venkově. Clostridium tetani se vyskytuje v půdě a infekce může proniknout do těla i velmi drobnými oděrkami. Narušení ochranné vrstvy kůže je nutné. Jako první krok bych volil návštěvu lékaře, kterého bych požádal, jestli by bylo možné stanovit protilátky proti tetanu. Často se vytvářejí celoživotně v dostatečném množství a nemusí být potřeba následné očkování. V naši ordinaci se  u pacientů setkáváme s nízkou hladinou protilátek spíše vyjímečně a ještě si myslím, že je to způsobeno ne zcela správně provedeným očkováním v minulosti. Také bych příliš neřešil, zda se sníží pravděpodobnost početí, pokud nemáte vyloženě problémy otěhotnět. Za normálních okolnosti si myslím, že vliv je zanedbatelný, pokud  nedojde k nějaké mimořádné  reakci organismu na očkování. Kvalita současných vakcín je navíc velmi vysoká, oproti minulosti. Přeji vám, abyste se brzy dočkala miminka a užila si v rodinné pohodě mateřství co nejvíce.
Parafarmacie
Děkuji moc za názor. Já jsem také přesvědčená, že na 99% je to psychika. Chci se tedy poradit s psychologem, naše dětská lékařka mi ale řekla, že každý psycholog chce nejdříve potvrzení, že dítě je zdravé a nemá k zadržování stolice žádné zdravotní důvody. Takže proto ta nutná vyšetření... :-( Ještě jednou děkuji za tuto poradnu! Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Chápu, Evo. Doufejme, že se provedou opravdu jen ta nezbytná, aby syn nebyl zbytečně zatěžován a psychicky traumatizován. Doufejme, že se vše brzy srovná a že příčina bude banální. Jiná věc by byla, kdyby měl skutečný problém se vyprázdnit, nebo by to bylo pro něho  bolestivé, nebo ,nedej bože, se objevila krev ve stolici.
Parafarmacie
Dobrý den, je to ovocný čaj bez cukru. Vypil cca 1/3 hrníčku. Citlivější povahu asi má, svěřovat se nechce. Řešíme problém se zadržováním stolice (nechce kakat a nechce nám říct proč). Myslíte, že by mohla být souvislost? V nejbližší době nás čekají vyšetření, zda to zadržování nemůže mít základ v nesnášenlivostí na nějakou potravinu, psychickou stránku budem řešit s psychologem...
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, myslím si, že by to mohlo souviset a vsadil bych spíše na psychologickou pomoc, jako první krok., Nadbytečná lékařská vyšetření mohou negativně ovlivnit psychický stav také a v součtu se může problém ještě více prohloubit.  Určitě  ale respektujte postup pediatra, který vašeho syna zná. Jestli chodí syn do školky, pátral bych po příčině  jeho chování na prvním místě tam.
Parafarmacie
Dobrý den, mohla bych poprosit o názor... Mému synovi 4 roky se občas stane toto: Ráno vstane, nechce se mu, je bledý, unavený. Napije se čaje, vyzvrací ho (pouze ten čaj, žádné nestrávené jídlo) a pak už je ok, veselý, nic mu není, nic ho nebolí. Nestává se to pravidelně, cca 4x do roka. Naposledy v létě a pak až teď. V létě tomu předcházel den, kdy byl hodně na slunci (dlouho trvalo než se osmělil za ostatními do bazénu), nyní to bylo po dni, kdy jsme měli oslavu narozenin a možná plácal více různého jídla než měl... Chtěla jsem se zeptat, jestli to mám nějak řešit, nebo když je to tak občas, má pouze citlivější žaludek? Samozřejmě se zeptám i dětské lékařky, až tam výhledově půjdeme. Děkuji Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
A čaj je sladký, Evo? Kolik cukru do něj ev. dáváte? Kolik čaje najednou vypije? Jedná se o čaj pravý? Má citlivější povahu? Mívá často nějaké obavy se kterými se svěřuje? Mívá častěji průjmy nebo bolesti břicha?





mobilní verze