Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Léky na předpis
Dobry den..jiz dlouhodobe beru doplnek stravy Maxi cor na doporuceni lekare..zaroven beru Sortis na snizeni cholesterolu..je to v poradku?Nedavno jsem cetla,ze i Maxi cor ma vliv na snizeni cholesterolu..dekuji
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Hano. Je to v naprostém pořádku. Dbejte na to, abyste neměla v jídlelníčku příliš mnoho tuku. Držel bych jej pod 30% z celkové energetické hodnoty jídelníčku. Zároveň je důležité si udržovat normální váhu  Bude-li hodnota cholesterolu v normě, tlačte lékaře ke snížení dávky Sortisu a k postupnému vysazení.  Zejména pokud jsou ostatní hodnoty související s látkovou výměnou tuků v normě.
Parafarmacie
Nedostatek železa mi zjistili z krve, když jsem byla na revmatologii na kontrole. Na koloskopii ani gastroskopii se nic nezjistilo, gastroenterolog zjistil nějaké protilátky na lepek. Proto dieta. Prý je to důvod nedostatku železa, že se ve střevě nevstřebává. Kvůli lupusu jsem byla poslána mimo jiné na kardiologii.. Tam jsem dostala léky na tlak, beru je už cca tři roky. Důvod hypertenze je neznámý. Při odběrech na gastroenterol. se jim zase nezdály hodnoty štítné žlázy, tak mě poslali ke specialistovi a beru Euthyrox. Mám pocit, že kamkoli jdu, něco dalšího mi objeví a dostanu nové prášky. Jsem z toho celkem nešťastná, nechtěla bych brát tolik léků. Ale netroufnu si je prostě nebrat a nechat to být. To už jsem měla napsané preventivně prášky na cholesterol, ale ty odmítám jíst.. Zub se teď jeví ok, uzlinu zvětšenou nemám.. Na krev zajdu co nejdříve.. Moc Vám děkuji, jste super!!
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jestli to je opravdu tak, Báro, lepek bych se snažil eliminovat.  Jinak je to bílkovina vysoké biologické hodnoty a zcela jedinečných vlastností výborně využitelných v potravinářské technologii.Také potravinová intolerance může být přičinou únavy, pokud neuděláme dietní opatření. Nemyslím si ale, že je příčinou nízké hladiny železa, když na kolonoskopii nebyl žádný nález.  To je velmi nepravděpodobné. Lupus je  svízelné onemocnění. Byl vám diagnostikován Lupus erythematodes?  Celá řada obtíží s ním pak může úzce souviset a je třeba kontrolovat zdravotní stav po interní stránce velmi pozorně. Důležité také je, omezit medikaci na  nezbytné minimum a nezatěžovat organismus jiným způsobem a ještě více. Prospěch z léčby musí zkrátka  výrazně převážit rizika. Jsem zvědavý na výsledky biochemického vyšetření. Jestli se vám bude chtít, napište mi ještě hodnoty krevního tlaku ráno a večer. Měřte TK v klidu na levé i pravé paži. Potom i ve stoje. Každé měření opakujte 3x, nejlépe po pěti minutách. Zaznamenejte i puls. Předčasné či  dokonce zbytečné nasazení Euthyroxu může mít také dalekosáhlé dopady  a může  zvyšovat  TK a výrazně snižovat kvalitu spánku. V každém případě nyní respektujte doporučenou medikaci lékařů, kteří o vás mají kompletní informace.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, již od puberty (cca 20 let) mě trápí pityriasis versicolor. Na kožním jsem jako doma. Veškeré masti, mýdla, co lze předepsat, mám odzkoušeny s krátkodobým efektem. V létě je situace lepší, pomáhá pobyt na slunci, mořska voda. Plísně se zbavím, zůstanou bílé fleky. Je klid max. měsíc dva, stačí se však lehce zpotit a vše je zpátky. Naposledy jsem tři měsíce absolvovala fototerapii 2x týdně. Lehce se zlepšovalo. Ovšem opět silný návrat. Kůži mám hodně masnou po celém těle, mastí se mi i dost vlasy, mívám studené ruce i nohy, více se potím. Největší výskyt je na zádech, bocích, dekoltu, krku, břichu. Snažím se jíst zdravě, nepiju alkohol (příležitostně na oslavach narozenin 2-4 dcl vína), kávu, jsem nekuřák. Sladké velmi omezeně, než čokolády, zákusky, raději si dám domácí buchtu. Jsem už z toho vyčerpaná. Někde jsem četla, že plíseň je ve střevech a takto se zevně projevuje. Ráda bych řešila příčinu, ne její důsledek. Budu Vám vděčná za jakoukoli radu. Děkuji.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Jano. Pityriáza je docela úporná a je třeba s ní důsledně bojovat. Bude se vracet. Plísně ve střevech pusťte z hlavy.  V tomto počasí může být výsev pityriázy hojnější. Zejména, když jste potivější. Podle toho, co jste uvedla bych volil jako první krok: 
1. Kupte si jedno balení Solfatanu (4 sáčky) za cca 150Kč.
2. Napusťte si plnou vanu o teploťě lidského těla t.j. 37-38 stupňů, nebo při teplotě, která vám bude vyhovovat.
3. Prášek z jednoho sáčku rozmělněte v cca litru vody a pak ho  nalijte do vany a rukou vodu dobře promíchejte.
4. Vydržte ve vaně v lázni asi 30 minut a pak se zabalte do prostěradla či osušky.
5. Hodinu nechte vše působit a potom se velmi lehce osprchujte.
6. Toto opakujte obden a pak mi dejte vědět jako to vypadá po prvním spotřebovaném balení (4 sáčky)
7. Je možné se také držet návodu. To co uvádím obvykle stačí.

Věřím, že se stav zlepší.



Parafarmacie
Aktuální vyšetření krve nemám, ale mám žádanku na krev. Zapomněla jsem napsat, že kvůli špatnému vstřebávání železa držím bezlepkovou dietu. Takže půjdu na kontrolu a mám jít na odběry. Předminulý týden mě před Alpami rozbolel hrozně zub, rentgen ukázal zánět pod zubem, brala jsem antibiotika a čistili mi to. Bolest přestala, ale dle kontrol. rentgenu je tam ten nález pořád, bude se zatím sledovat. Také mám hodně silnou a dlouhou menstruaci (asi kvůli myomu), takže třeba i dva týdny v kuse krvácím. Ale to nejsou kromě zubu novinky, to už jsem měla i před tím a cítila jsem se asi normálně. I když - já už nevím, jaké to je cítit se normálně. Když nemám železo, je mi mizerně, pak ho beru, tak pookřeju, chvíli jsem ok.. Teď železo neberu, nebylo to potřeba. Je možné, že mi dělá potíže zánět v těle? Ten zub, mám i trochu pocit zánětu močáku.. Fakt už ani nevím.. :-)
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kdo vám prosím poradil držet bezlepkovou dietu kvůli špatnému vstřebávání železa, Báro? Nedává mi to smysl, pokud se nestravujete nějak extrémně a třeba neužíváte vysoké dávky výrobků s obsahem bílkovin. Mohlo by mít  určitý smysl omezit příjem  všech bílkovin, pokud je dotyčný konzumuje ve velkém množství. Pak nelze interakci některých  bílkovin se železem vyloučit. Jak dospěl k tomu, že  se železo špatně vstřebává? Tělo zpravidla dokáže efektivitu vstřebávání železa zvýšit, či snížit podle toho, kolik ho v potravě máme.. Záleží také na mocenství železa. Nejčastější příčinou nedostatku železa  jsou jeho zvýšené ztráty(menstruace, krvácení do trávicího traktu) Máte nějaké větší trávicí problémy? Objevila se krev ve stolici?  Infekce kterou může být postižen zub ( antibiotika asi zabrala) může mít i celkové dopady a může prohlubovat únavu. Očekával bych ale, že bude zvětšena uzlina na straně, kde máte tento postižený zub, jestliže antibiotika zabrala jen částečně.
. Až budete mít biochemické výsledky, můžete mi je poslat na guareta@drstanek.cz.  Požádejte lékaře o stanovení protilátek proti infekcím které ¨jsem uvedl. Třeba by byl ochoten žádanku rozšířit. PS: Jak dlouho užíváte Kapidin a Carzap? Jste v péči kardiologa?
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore.. Poraďte mi, prosím, něco na povzbuzení.. Na přelomu prosince/října jsme vyklízeli byt (rekonstrukce). Byla jsem hrozně unavená. Pak byl 5 měs. klid, dala jsem se dokupy. Ještě na konci dubna jsem normálně běžela půlmaraton (sportuji). Potom jsem gruntovala hotový byt a stěhovala zpět.. Do toho přišly neplánované události (rozchod + onemocněl táta). Jsem opět hrozně unavená a v dezolátním stavu. Nemohu uvěřit tomu, že během necelých dvou měsíců mi tak spadla kondice, že nemohu uběhnout ani 6 km.. Nejde to.. V Alpách při túrách mi málem vyskočilo srdce a nemohla jsem to udýchat.. Nic nezvládnu. Léčím se s lupusem + srdce + štítná žláza. (Plaquenil, Trexan, Kapidin, Carzap, Euthyrox). Neexistují nějaké vitamíny nebo přípravek, který by mi pomohl se dostat zase do kondice? Nějak mě to všechno psychicky deptá.. :-) Děkuji!!
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Báro, možná by bylo dobré absolvovat ještě nějaká dovyšetření, aby bylo jasnější, co je asi hlavní příčinou. Je dobré vyloučit i virové infekce, které často probíhají skrytě (infekční mononukleóza,  infekce způsobené herpetickými viry...)  a také například lymeskou boreliózu. Lékaři na to ale většinou pamatují. Dbejte na dostatečnou výživu. Právě u podobnému způsobu pravidelné fyzické zátěže může docházet k dlouhodobému deficitu některých výživných látek. Je nutné také dostatečně odpočívat. Jste-li unavená určitě se vyhněte pití kávy, pravého čaje a energetických nápojů, který budou problém jen prohlubovat. Prolenošte tento víkend. Máte k dispozici aktuální biochemické vyšetření krve a moči?
Parafarmacie
Zdravím Vás pane doktore, celkem mě zaujala Vaše rada Sáře, že pití 2 dcl. vína je moc. musím říct popravdě že sama piji to stejné množství letoucí léta a ni mě napadlo, že by to mohlo škodit, celý život jsem zdravá. Zdá se mi to trochu moc prudké, je-li to jediná neřest, každý nějakou máme a v dnešní době nevidím nic špatného si rituálně každý den ufouknout po práci se sklenkou vína a bude nás asi hodně a hodně, ale přirovnat Sářina 2 deci že je to stejné jakou kouření cigaret fakt drsné
Zora
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Zoro. Bylo to myšleno vzhledem k její hmotnosti, protože má problém se spánkem. Jinak proti 2 dcl obecně nic nemám, kromě toho co jsem uvedl.  Z farmakologického hlediska je alkohol návyková látka a enzymový induktor. Pravidelné každodenní pití vede zkrátka k závislostia ke změnám chování. Pokud rodiče či prarodiče měli problém se závislostí na alkoholu, je lepší se mu vyhnout. Kouření  navíc přímo ohrožuje i osoby v blízkém okolí. Kdo si ale umí pochutnat na občasném cigárku , nemyslím si, že by musel  svůj zvyk opouštět, neni-li třeba zrovna astmatik či kadiak a není-li na návštěvě u zatvrzelých nekuřáků. Každý je svého štěstí/neštěstí strůjcem. Negativní dopady s rizikového chování se vždy dostaví. Je to jen o míře.  Někdy to může trvat i desítky let.
Parafarmacie
Dobry den, nevim, zda budete znat odpoved, ale zkusim to. Syn ma nemoc tzv.ruka-noha-usta. Maji se u me stavit dve kamaradky, shodou okolnosti obe tehotne. Jedna prvni, druha treti trimestr. Muze byt pro ne navsteva nebezpecna? Mohl by syn nakazit jejich miminka? Dekuji
Lucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Lucko. Může být  velmi riziková. Minimálně jakýkoliv fyzický kontakt s vašem synem nedoporučuji. Setkání s kamarádkami je lepší absolvovat mimo domov bez syna.
Parafarmacie
Pane doktore moc děkuji za radu, kávu zkusím omezit na jednu denně a pak zrušit zcela, teď mě jen napadá, můžou ty problémy se spánkem souviset i s pitím vína? Teď v těhotenství nepiji vůbec ale předtím tak 2 deci bílého denně (nikdy ale víc) a většinou okolo 5-6 hodiny odpoledne (spát chodím ve 22:00), že by to byl nějaký syndrom z vysazení.? Nikdy jsem to neřešila, piji jen takto málo nicméně ta zmínka o nízké hmotnosti :-(
Sára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Sáro. Alkohol také zhoršuje kvalitu spánku. 2dcl bílého  je  pro vás moc. V kombinaci s kofeinem a spol to platí dvojnásob. I malé dávky alkoholu, které jsou uživány pravidelně mohou vézt k rychlé závislosti, pokud má k závislosti dotyčný člověk předpoklady. Každodenní pití alkoholických nápojů doporučit nemohu a považuji to za rizikové chování, stejně jako kouření. Má to velké negativní společenské dopady a lidé, kteří se takto chovají, jsou většinou méně spolehliví a více komplikují život svému okolí. Sám ale alkohol také piji a dokáži si na něm pochutnat. Pravidelnému pití se vyhýbám. Nikdy s ním neřeším psychické problémy a piji jen pro pochutnání.
Parafarmacie
Ano pane doktore máte pravdu, že informace o působení kosmetiky na celý organismus atd. jsou trošku zvláštní, zvláště při určitých znalostech lidského těla, nicméně, našla jsem také spoustu pozitivních ohlasů, že na tom asi něco bude. Nicméně mohu se zeptat jakou kosmetiku doporučujete vy, na základě Vašich zkušeností a ohlasu klientů?
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Spíše doporučuji jednotlivé výrobky podle problému který dotyčný má. Nedoporučuji žádnou značku jako celek. V minulosti jsem nám docela osvědčila značka Neostrata.  
Parafarmacie
Za názor moc děkuji pane doktore, nicméně mám na čele typickou spíše mimickou vrásku, která vznikla prostě mimikou. Tak jsem uvažovala nad jejím vyhlazením. Na to asi kosmetika nezabere. Nicméně vaše psaní je velmi moudrá a já za něj moc děkuji.
ALice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud  je vráska  neměnná, kosmetika těžko pomůže. Silně hydratační krém může ale pomoci tehdy, kdy nám na vzhledu velmi záleží a použijeme jej jen při určité příležitosti. 
Parafarmacie
A ještě mám jeden dotaz, dermatoložka se na okraj zmínila o kosmetice Gernetic, prý je výborná pro pleť a ač není lékárenská prý je skvělá. Moc děkuji za názor
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Těžko říci, Alice. Lidé reagují na kosmetické přípravky velmi rozdílně i tam, kde by to člověk podle složení neočekával. S touto kosmetikou bohužel žádné praktické zkušenosti nemám.  Ve Francii jsou ale výborné zdroje kvalitních surovin a extraktů pro výrobu kosmetiky a špatnou kosmetiku  tam snad vyrobit ani nelze. Klamavé informace jsou bohužel v této branži stále tolerovány. Např. slib zeštíhlujících účinků  na webu prodejce je klasickým příkladem . Také  třeba tvrzení, že dochází k průniku látek k jádru buněk je trochu podivné bez hlubšího vysvětlení.  Doufám, že jsou tím myšleny buňky pokožky. Řada látek má i přirozenou schopnost proniknout přes buněčnou membránu. Otázkou pak je, jaké dopady to má a zda to skutečně vyvolává účinek, který je slibován. Kosmetika má sympatické složení. Cena je nastavena podle způsobu prodeje. 
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore chci se zeptat jak se díváte z hlediska zdravotního na použití botoxu na vrásky, teď mám konkrétně na mysli vrásky na čele. Kdejaká kamarádka si to vychvaluje, mě však zajímá to hledisko zdravotní. Myslíte, že je to bezpečné? Ochromit na nějaký čas svaly? Jaké jsou nežádoucí účinky, kontraindikace.Budu ráda za info, vaše rady mají hlavu a patu :-)
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Alice. Určitě je rozumné se těmto zákrokům zdaleka vyhnout. Někomu to však může pomoci při řešení důležitého psychického problému. V tomto případě je možné přimhouřit oči a může to mít pro někoho i velký smysl. Žebříček hodnot máme každý trochu jiný.  Stárnutí ale nezastavíme a mnohem rozumnější je svoji mysl přizpůsobit trochu aktuálnímu věku a moc to neřešit. Příčinou předčasných vrásek ale bývá i nadměrná péče o pleť, poškození kůže opalováním a dlouhodobě nedostatečně hydratovaná kůže. Jakékoliv nanesení kosmetického přípravku na kůži je obrovským zásahem do fyziologické funkce kůže.  Při lokální aplikaci botulotoxinu jsou celková zdravotní rizika prakticky nulová, pokud zákrok dělá dostatečně kvalifikovaná osoba. Jinak estetické výsledky  těchto zákroků vidíme kolem nás a je jasné, že je lidé podstupují velmi neuváženě. V pozdějším věku je estetický pohled na postiženou osobu spíše děsivý. Je také třeba myslet na to, že estetické vylepšení pletí bude jen krátkodobé a mimika obličeje někdy dostane zabrat. Může tak vzniknout problém nový...
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore moc děkuji za radu ohledně Tritica v těhotenství. Nakonec beru těch 50 mg (dvě třetiny prášku), nicméně mě také všichni ujistili ať jsem v klidu, potvrdilo mi to i více lékařů, takže moc děkuji za vaše slova. Jinak co se týče nespavosti, mám hlavně problém usnout. Kávu piji 2x denně ale slabou a nejpozději ve 14:00. Co se týče výživy v poslední době jsem zhubla asi 1-2 kila (mám cca 49-50 kilo při ranním vážení na výšku 160 cm). Měla jsem nějaký stres (v lednu potrat). Nespavost u mě není nic nového, ale ráda bych s ní nějak zatočila aby se mi nevracela.
Sára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Sáro. Jestliže trpíte nespavostí, kávu je třeba nepoužívat. Káva nejen u citlivých osob zhoršuje  kvalitu spánku. Navíc si uvědomte,, že vzhledem k vaší váze může být také příjem kofeinu a dalších purinových alkaloidů na 1kg hmotnnosti docela vysoký. Rozpustná káva má větší a rychlejší biologickou dostupnost purinových alkaloidů. Dbejte také prosím zvýšenou pozornost  správnému stravování.
Hubnutí a redukční diety
Dobrý den, chtěla bych se zeptat - zda máte nějakou zpětnou vazbu od někoho kdo bral XL to S medical - jako podporu k hubnutí.?
D.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, pozitivní nemám žádnou a myslím si, že výrobek může mít určitý smysl jen tehdy, pokud je zároveň kombinován s vhodnou redukční dietou. Mohl by pak mít  pozitivní vliv na celkově dosažený váhový úbytek.
Léky na předpis
pan doktor obcssny poharik vina pri brani adipex je mozny? dakujem
eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Evo.  Pokud chcete snížit váhu s použitím Adipexu, pití vína nedává žádný smysl. Obsahuje příliš sacharidů a alkoholu a  jeho výživová hodnota je  při redukční dietě nulová. Alkohol může  navíc zvýšit  riziko vzniku vážnějším vedlejších účinků Adipexu. Dbejte na správné složení jídelníčku i při použití Adipexu. Dostatečná disciplinovanost je nutná, aby se váha pohnula směrem dolů.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore,
před deseti lety mi zemřel manžel , tehdy jsem to zvladla bez léků.Nyní zemřela moje nejlepší kamarádka.Mám pocit, že moje psychika je narušená a prožívám stavy úzkosti.Můžete mi prosím poradit přírodní lék? Děkuji.
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Dano. Obávám se, že ve vašem případě doplňky stravy s obsahem bylin nebudou dostatečně účinné.  Zkuste ale třeba Mučenku od Arkokapslí. U citlivých osob se docela osvědčuje. Je to velmi těžké se s takovými věcmi vyrovnat: Já s tím mám problém také.  Asi je nutné  svoji mysl směrovat k nějakému jasnému cíli v životě, který si stanovíme a který nás život bude naplňovat. Jinak se člověk psychického trápení  jako je váš případ asi nezbaví.
Léky na předpis
Po miluritu 300 mě hodně padají vlasy. Jsou ještě jiné léky na snížení kyseliny močové_?
jiřina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý není. Toto je optimální farmakologický přístup paní Jiřino, pokud se nedá hladina kyseliny močové snížit jen úpravou stravování. Ve většině případů, je to možné. Jedná-li se o vrozenou metabolickou poruchu, léčba alopurinolem je bohužel nutná.
Parafarmacie
Dobrý den, jsem ve 24. týdnu těhotenství. Jsem hodně oteklá. Doktorka mi na otoky doporučila Protifar, s tím, že neví, jaké má být dávkování, ať si to najdu sama na internetu. Prosím mohl byste mi poradit? Děkuji Vám.
Anežka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Anežko, netuším proč byl doporučen Protifar. Je určen k doplnění bílkovin. Máte nějaký problém se stravováním? Máte podváhu? Vyhýbáte se konzumaci některých potravin?
Parafarmacie
k Entizol / Fungicin: Pane doktore, děkuji. Zkusila bych se stavit v Paralékárně. Jak tam budete časově? Díky moc. P.
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Měl bych tam být od 8.00-18.00. Těším se, že se zastavíte.
Léky na předpis
Dobrý den,
chci se zeptat jestli lze kombinovat tyto dva typy léků:

Betaserc 24 a Guajacuran

Nebo jestli se raději poradit se svým praktickým doktorem?
Tomáš
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tyto dva léky by se neměly ovlivňovat, Tomáši.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, děkuji Vám ohledně rady na problémy s pletí po vysazení Entizolu. Používala jsem nyní Fungicidin mast na oblast výsevu cca týden. Bohužel zlepšení nepozoruji, puchýřky spíše mokvají a mají bílé čepičky. Když mast nepoužiji, exém zůstává, ale je jen červený. Pokud by Vás napadlo, co dalšího bych mohla zkusit, ráda vyzkouším. Děkuji Vám a mějte se fajn. P.
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Petro. Díky za zprávu.  S Fungicinem bohužel nemá cenu pokračovat. Je mi to líto. Pokud jste z Prahy, budu tento pátek celý den v naší Paralékárně, Karoliny Světlé 11, Praha 1.  Mohl bych možná lépe poradit, pokud bych si mohl postižená místa prohlédnout.
Parafarmacie
viz můj kotník níže, ano děkuji, asi máte pravdu, spíš tedy pomalu rozcvičovat klasicky než zasahovat těmi různými přístrojovými procedurami. Zvážím ještě i tu barokomoru, efektem si nejsem zcela jistá. Co se týká fyzioterapie, věřím, že jsem našla tu správnou lékařku a terapeutku, nohu mi nikam násilně netahá a spíš radí drobné a jemné pohyby a vlastní cvičení plus ty měkké techniky. Děkuji za názory a rady. R
Renáta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím, že je to správná cesta, Renáto.  Možná bude trvat rehabilitace končetiny déle. Může to ale vyvolávat mnohem menší obtíže v budoucnosti. Každá zlomenina pobolívá již celý život.
Léky na předpis
Dobrý den,
je mi 35 a právě jsem otěhotněla, nicméně mám problém, že na spaní beru už rok tritico 1/3 prášku síly 75 mg (tedy asi 25 mg - je to nejmenší možná dávka). Lékařka na psychiatrii mě ujistila, že se jedná o antidepresivum vhodné pro těhotné, nicméně mám dál strach o miminko a jeho zdraví. Vysadit se bojím pak spím špatně nebo vůbec a to přece v těhotenství nejde. Prosím poradte, jistě máte o lécích spoustu informací.Mě na genetiku objednali až za měsíc a do té doby umřu strachem
Sára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Sáro. Momentálně nemusíte mít žádné obavy. Nevím co je hlavní příčinou nespavosti a zda je možné se Tritica vzdát. Je třeba postupovat podle vašeho aktuálního zdravotního stavu a důvěřovat lékařce. Tritico je možné v těhotenství použit. Jestli můžete a chcete, napište mi o vašich problémech s nespavostí více. Třeba existuje ještě jiné řešení jak se vyrovnat s nespavostí. Pijete kávu? Pijete energetické nápoje? Pracujete na směny? Užíváte ještě jiné léky?  
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji za odpověď, trpělivá budu i se budu vše snažit dělat dle doporučení a i sama se přičinit. Mám bohužel právě i osteoporózu na níž se léčím na osteologii a s nimi spolupracuji. Úraz tomu samozřejmě nepřispěl, kost asi dále prořídla, na nártu to je vidět, ale kotník se prý zahojil dobře. I se sádrou jsem nohou hodně pohybovala, cvičila prosty a celkově procvičovala zbytek těla, ruce, nohy, paže, břicho, jen třeba na podložce doma v leže, ale ta noha kolem kotníku a nártu je slabá. Nyní cvičím hodně s míčkem, různé cviky na malé svaly nártu a chodidla, protahuji šlachy - opatrně jen do tahu. Ty lymfomasáže, laser, elektroléčba to by nepomohlo? Výřivka? nebo je to spíš moc dráždivé? Noha mne různě pálí, celkově cítím takový "diskomfort" děkuji moc R - otázka upravena poradcem
Renáta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nevím Renáto. Fyzikální metody uleví spíše krátkodobě. Někdy se značnými problémy po jejich absolvování. Moc jim nefandím a chce to cit, kdy je použít a u koho. Stačí si uvědomit princip na kterém pracují a jaké to musí mít dopady na jednotlivé tkáně. Je třeba využít služeb zkušeného fyziatra.  Vířivka by mohla zlepšit povrchové prokrvení končetiny. Je třeba volit správnou teplotu vody. Ve vašem případě si myslím, že by měla smysl. Doplnění minerálních látek odpovědných za přenos nervového vzruchu může trvat i týdny, když byla noha utlačována sádrou a je třeba zajistit dostatečné prokrvení celé končetiny. Ostatní metody které jste zmínila mohou vše jen zkomplikovat.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore. Občas si koupím multivitaminy nebo B komplex, ale vadí mi, že v některých je dosti vysoký obsah kyseliny listové. Doporučená denní dávka je 200 ug, ale mnoho uvedených vyráběných přípravků jí obsahuje 400 - 1000 ug. Přitom tato kyseliny prý podporuje růst buněk, i rakovinných. Chci se zeptat, jestli mohu takové přípravky užívat každý den. Je mi 76 let. Děkuji za odpověď!
Jiří
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jiří. Domnívám se, že je to spíše naopak. Nedostatek kyseliny listové vede k poškození přirozené funkce DNA a následné možnosti vzniku nádorového onemocnění.  Zdá se také, že vyšší příjem snižuje třeba riziko rakoviny plic, či nádorů tlustého střeva. Nelze také očekávat, že  z přípravku se vstřebá veškerá kyselina listová. Osobně se domnívám, že využitelnost se bude pohybovat mezi 30-50%.  Myslím, že si počínáte správně a osobně doporučuji lidem v pozdějším věku užívat pravidelně multivitaminové-multiminerálové přípravky. Vždy je ale dobré posuzovat výživové složení jídelníčku jako celek a vzít na vědomí i aktuální zdravotní stav. Sám užívám multivitamin  2-3 do týdne ve formě tyčinky. Máme jinak sami k těmto účelům ještě přípravek, který se jmenuje DietLine VitAmin, protože jsem přestal věřit známým značkám díky tomu, že byly prodány jiným výrobcům bez hlubšího vztahu k nim.  
Léky na předpis
Ještě pardon doplňuji k Detralexu - vzhledem k tomu, že mám v anamnéze v minulosti trombózu, tak musím brát celou dobu xarelto na ředění krve, nevím, zda by nebyl detralex kontraindikován? ještě doplňuji, že mám také problém s tím, že mi noha při elevaci a sezení fialoví. Při chůzi je to lepší a pokud ležím, tak úplně dobré. Při sprchách ale i různě mění barvy, ve fialové se dělají oranžové flíčky nebo světlejší skvrnky pak zase zbělá, no je taková prostě "divná"...:-( - otázka upravena poradcem
Renáta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Z mého pohledu není žádný dúvod Detralex neužívat, Renáto. Nemůže podle mého názoru nijak ovlivnit farmakologický účinek Xarelta. Efekt může být jen pozitivní. Detralex je ale lék na předpis a je samozřejmě rozhodující, jak vše posoudí lékař.
Léky na předpis
pan doktor potrebujem poradit 12 dni som brala adipex d es som prestala o tyzden mam po roku kontrolu stitna zlaza idem na odber.moze mi v krvi ukazat zostatok liekov po adipexe.skresli mi to vydledky alebo nie.dakujem pekne
eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, Evo. Nemusíte mít obavy.
Parafarmacie
Dobrý den, po zlomenině kotníku se u mne rozvinul Sudeckův syndrom. Zlomenina je přehojená dle rtg, ale stále cítím bolest a je přítomen otok. Zatím stále chodím s holemi, nohu stahuji obinadlem, ale často ji omývám, mažu, procvičuju, aby se lépe prokrvila. Beru Phlogenzym a vitamin C, nebyl byl lepší Wobenzym? Čekají mne rehabilitace a mám za sebou 10 návštěv hyperbarické komory, pomohlo jen trochu, ještě mám jít zase na 10, cca za měsíc. Nárt nohy je také oteklý a na rtg je vidět skvrnitá osteoporóza. Od zjištění zlomeniny, fixace a další léčby jsou to již 4 měsíce. Mám velké obavy, že se to nezlepší a že snad nebudu chodit. Dříve jsem chodila, cvičila, cestovala. Je šance na zlepšení nebo i úplné vyléčení? Co by mi mohlo pomoci krom zmíněného? Laser? Lymfodrenáže? Jsem ochotna udělat vše i když to bude zdlouhavé, odmítám si připustit že se to nezlepší...je mi 39 let. Moc děkuji za jakoukoliv radu. Renáta
Renáta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Renáto. Buďte trpělivá. Chce to čas. Zásadní je rehabilitační cvičení. Phlogenzym je v pořádku.  Nemohu bohužel ale posoudit, zda má ještě smysl  jej užívat a kde je nyní hlavní problém. Doporučuji přidat Detralex 2x2 tablety za den. Vyšetření kostní denzity je v pořádku?
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, moc dekuji za radu (k problemu s pleti a lecbe Entizolem). Diky za Vas cas a pomoc. Urcite to vyzkousim. Preji pekne leto a hodne zdravi :-) P.
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ozvěte se Petro, jak pokožka reaguje. Kosmetické přípravky pro ošetření problematických míst musí být voleny s velkou opatrností a musí být jasné, čeho chcete  daným přípravkem dosáhnout.
Parafarmacie
Dobrý den, jen bych chtěla poradit jaké vyživové hodnoty se držet. měřím 171cm a vážím 106kg, váha roste nahoru, nevím co dělat, nepřijde mi, že jím tučné jídlo, maso dělám na vodě, jím zeleninu a ovoce. Chodím se psem na procházky rychlou chůzí a jinak pořád něco dělám během dne. Občas mám strašné chutě a doslova se přežeru:(. Také by mě zajímaly nějak vitamíny nebo něco co by mi pomohlo snižovat váhu. Děkuju moc.
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tudy cesta nepovede, Moniko. Ná vaší vysokou váhu mají asi vliv právě ty dietní prohřešky, které často děláte. Nejste v tom zdaleka sama. Vždyť již máme skoro milion diabetiků 2. typu, díky nadváze a obezitě.  Větší dietní chyby určitě nelze kompenzovat fyzickými aktivitami. To je nereálné. Redukční dieta, při které budete  dostatečně disciplinovaná je jediný způsob jak je možné váhu snížit. Jídelníček doporčuji sestavovat z nizkotučných či polotučných mléčných výrobků, libového masa zeleniny. Ovoce je nutné zpočátku vynechat. je možné také začít s pomoci speciálních výrobků pro redukční dietu. Např. Guareta, Cambridge Diet, Dieta Alegre, Modifast.... Přibližná výživová hodnota: T:20g, S:70g, V: 15g, B:70g. Výživovou hodnotu si kontrolujte na www.potravina.cz.Vzhledem k vysoké váze doporučuji nejdříve navštívit lékaře a zjistit aktuální zdravotní stav. Určitě se do redukční diety pusťte. Je nejvyšší čas.
Léky na předpis
dobry vecer pan doktor pisala som vam ohlsdom adipexu a ukonceni dojcenia.syncek ms 14 mesiacov preto som ukoncila dojcenie.a adipex som brala kratkodobo a podarilo sa mi schudnut.msla som nadvahu len som sa chcela i formovat ci v dobe ukoncovania laktacie a branie adipexu zaroven mozem mat nejaky vazny pfoblem kedze este v prsnikoch mlieko mam .dskujem krasne za odpoved.
ida
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím, že bude vše v pořádku, Ido. Nemusíte mít obavy.
Volně prodejné léky
Dobry den pane doktore, pred casem jsem se tu radila ohledne lecby koznich problemu pomoci leku Entizol. Lecbu Entizolem jsem ukoncila po 3 mesicich. Problemy ani behem lecby uplne neustoupily (dermatitida a rosecea v obliceji), nicmene vyrazne se vylepsily. Nyni (2 tydny po vysazeni leku) se zacalo vse opet vracet, ekzem se projevil i na jinych mistech nez puvodne, avsak stale jen v obliceji. Moje lekarka je nyni mesic na dovolene. Nevite, co bych mohla jeste udelat pro vylepseni? mam velmi nizkou hladinu bilych krvinek (nyni 2,9) a leky bych nyni brat nechtela. Mam doplnit B vitamin? Co byste mi poradil? Kosmetiku pouzivam pouze sterilni z lekarny (Avene, Bioderma, s faktorem 50). Děkuji Vam predem za rady. Hezky den. P.
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nevím jak se stravujete , Petro. B-komplex Forte 2-3x do týdne ale zkuste užívat. Zkusil bych na malou plochu, kde je nový výsev, aplikovat Fungicidin mast. Na toto místo neaplikujte žádný kosmetický přípravek, bude-li to možné. Pozorujte, jak se kůže v tomto místě chová. Doporučuji  mast aplikovat na suchou pokožku 2-3x denně. Jinak se držte informací v příbalovém letáku. Mast se používá na jiné druhy kožních problémů. Podle informací, které  jste uvedla ,ale doporučuji přípravek zkusit. Mnoho jiných možností není.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na opar. Mám ho tak 2x ročně a vždy jsme měla jeden puchýřek cca 6mm velký. Nyní mám asi 10 malilinkatých pupínků u sebe na rtu a jeho blízkém okolí. Je to také opar? Je to svědivé, ciltivé... stejné příznaky jako opar. Mám mastičku Herpesin. Stačí tato léčba? Doporučujete ještě něco jiného - třeba vitamíny nějaké? Děkuji moc Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, Evo. Výsev po aktivaci virové infekci se bude občas opakovat. Například během menstruace, či díky nějaké větší psychické zátěži, nebo oslabením imunitního systému jinými mikroorganismy.  S virem herpes zooster si zatím poradit neumíme a velké množství lidí je jím celoživotně infikováno. Může se podílet na zvýšené únavě i na komplikovanějším průběhu některých jiných infekčních onemocněních, včetně běžných respiračních.
Léky na předpis
pan doktor ukoncila som pred 10 dnami laktaciu a uzivala som 2 tyzdne adipex .chcem sa opytac ci tie lieky v kombinacii z mliekom mi mozu sposobit nekake zavazne problemi kedze sa este mlieko v rsmikoch nachadza.dakujem pekne
ida
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to velmi nepravděpodobné, Ido. Máte nějaké obtíže, které vedly k tomuto dotazu? Proč jste ukončila kojení?
Léky na předpis
Dobrý den, užívám léky, ráno cipralex 25mg, pregabalin 150mg - večer tritico prolong 300mg, a pregabalin 300mg. místo pregabalinu jsem před dvěma mesíci užívala kventiax300mg na večer ( nově mám pregabalin ráno i večer), když jsem začla užívat ten pregabalin pomalu mi slábla menstruace, tento měsíc již 3menstuace a je čím dál slabší a bez bolestí. Je to možné aby mi toto nové sestavení psychiatrických léků takto zmírnilo menstruaci (krvácení, mens.bolesti)?. Napadlo mě i těhotenství ale test ukázal, že těhotná nejsem. Jsem s toho nervózní...:(, k lékařům se dostanu až za měsíc nejdřív. Děkuji za odpověď
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to možné, Moniko. Mohlo by to souviset se zvýšenou denní dávkou pregabalinu. Určitě lékařku informujte. Je možné, že to bude přechodná záležitost a že se problém s menstruací upraví během 1-2 měsíců.
Parafarmacie
Dobrý den, můžete mi prosím ještě napsat jakou výživovou hodnotu bych měla mít u toho jídelníčku? Děkuji
Laďka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Budete-li na běžné stravě a chcete-li snížit váhu, pak se držte této výživové hodnoty: T:20g, S:70g, V: 15g, B:70g. Výživovou hodnotu si kontrolujte na www.potravina.cz.
Parafarmacie
JAKÝ JE ROZDÍL MAZI TUSILENEM A LÉKEM TUSIN. DĚKUJI.J.J.
Jaroslav
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jaroslave, Tussilen kapky obsahoval směs rosltinných extraktů a Efedrin. Usnadňoval vykašlávání a krátkodobě trochu zlepšoval i dýchací funkce, díky efedrinu. Tussin obsahuje jedinou látku-butamirát a hodí se ke krátkodobé léčbě suchého kašle. Působí jiným mechanismem než kodein a jeho účinek není tak výrazný.

Parafarmacie
Je prosím Vás někde k sehnání lék VITAAPINOL ???? Děkuji J.J.
Jarda
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den. Myslím si, že se již nevyrábí. Měl jste na mysli dražé, nebo mast?
Parafarmacie
Dobrý den, doplnění údajů k otázce Parafarmacie. Věk 48, váha 77 a výška 168. Potřebuji tuto hmotnost i snížit. Prosím ještě o doplnění odpovědi ohledně hormonů. Děkuji moc za odpověď a přeji hezký dne.
Laďka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Vlaďko. Váhu můžete třeba snížit Dietními plány Guareta. Doporčuji Dietní plán  Guareta na 12 dní, který můžete použít jako úplnou náhradu stravy a potom postupně přecházet na jídelníček s jiným výživovým složením. Na www.drstanek.cz máme speciální poradnu k tomuto problému. Jestliže budete na základě rozhodnutí lékaře bez hormonální substituční léčby, je možné zkusit jako první krok připravek Menoflavon. Ženy reagují na fytoestrogeny různého původu různě. Musí se použít metoda pokusu a omylu. Menoflavon se nám docela osvědčuje.
Parafarmacie
Dobrý den, je mi 48 let a jsem po odstranění dělohy a vaječníků. Můžete mi prosím poradit nějaký přípravek na doplnění hormonů? A je pravda že po odstranění vaječníků se mi bude zvyšovat váha? Co dělat aby k tomu nedošlo? Děkuji
Laďka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Laďko. Kolik budete vážit záleží jen na vás. Važte se 1x týdně za stále stejných podmínek a v případě, že váha povyskočí o více než 2kg, okamžitě udělejte dietní opatření v následujícím týdnu a vraťte váhu zpět. Nyní se snažte vynechávat běžné přílohy, omezte na minimum pečivo a sladkosti. Jezte malé množství cereálních výrobků cca 50-100g za den. Preferujte méně tučné mléčné výrobky. Jezte asi 50-100 g ovoce a 200 g zeleniny za den. Jezte libové maso. Výživovou hodnotu jídelníčku je možné si kontrolovat na www.potravina.cz. Když mi napíšete o sobě základní údaje (věk, váha, výška), doporučím vám, jakou výživovou hodnotu by měl jídelníček mít, abyste nepřibírala.
Volně prodejné léky
Dobrý den, jak je to s lékem endiaron? Nikde ho v lékárnách nemohu dostat a nevím ani, jakou za to koupit náhradu. Je nějaká vůbec? Černé uhlí nebo smecta je na bakteriální průjem slabá, encefuryl je na předpis a my se chystáme do Indonésie, tak nevím, co teď. Prosím poraďte
pavla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Pavlo. Endiaron by měl být snad již k dispozici pod novým  kódem SÚKL 0229191. Zkuste se prosím zeptat ve vaší lékárně.
Léky na předpis
Dobrý den
Užívám Siofor tři denně,jak dlouho před vyšetřením na
CT bych měl vysadit
Jirka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kdo vám  prosím řekl, že ho máte vysadit, Jirko ?
Léky na předpis
Dobrý den pne doktore a opět velmi děkuji za Vaši radu a pomoc.Jestli mohu ještě jednou otázku.Jakou postel na noc máme zvolit při potížích a bolestech páteře.Maminky má výhřez plot.L4L5S1, útlak kořenový nervů, teď pan doktor psal ten zánět v L3 a asi L2.Výhřez má také v úseku C6.Injekci ji byla aplik.na levou stranu, tam má všechny bolesti, které začínají od hlavy, levé oko, přes krkavici pod klíční kost do paže a vnější část ruky, přes stehno až do lýtka a malíku, noha se stáčí dovnitř.Bolest kterou měla teď před inj. jsem popisovala před tím, od kolene bolest do třísla přes vnitřní část.Bolest povolila, ale stav se zatím moc nespravil.Včera tlak 180/105, po prášku prenessa myslím, mírný pokles, pak velká bolest hlavy a opět 170 tlak, průjem a úplně bez síly.Má alerg.na kys.salyc.,myslíte, že to mohl ten aulin způsobit? Dodržuje bíl.dietu,6x denně jí, 70kg, 69 let.Které potr.prosím vynechat při zánětu a jaké lůžko zvolit.Obuv má ortoped.,chceme koupit křeslo-které vybrat?Moc děkuji
Jitka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jitko, vemte prosím mou radu jako radu neodborníka v této oblasti, kterému příliš nepřísluší se do toho míchat, když o zdravotním stavu vaší maminky nic neví. Doporučuji postel, která je vysoká asi 60cm i s matrací, aby se maximálně usnadnilo vstávání a nedocházelo ke zbytečné zátěži míst na páteři, které vedou ke chronickým obtížím. Vyhnul bych se jakýmkoliv lamelám. Matrace by měla být umístěna na pevném roštu, který by neumožňoval její deformaci. Volil bych matraci spíše tvrdší, ale bylo by dobré, kdyby si ji maminka předem vleže vyzkoušela, zda je jí zvolená tvrdost příjemná. Není to snadné rozhodování. Lamely s měkkou matrací je ale cesta do pekel. Nevím jakou ortopedickou obuv maminka má. Jestli ale není udělána za zakázku ve speciální dílně na základě doporučení ortopeda, nelze slovo ortopedický brát příliš vážně a spíše bych k ní přistupoval jako k normální obuvi. Obuv by  měla hlavně dobře tlumit otřesy při došlapu. Skvělé jsou pantofle Dr.Luigi, které na noze velmi dobře drží a nohy si v nich odpočinou. Křeslo poradit nedokáži. O žádném dobrém nevím, přestože, jsem to před časem také řešil v rámci rodiny. Mám rád stará křesla, které nechávám opravovat. Určitě neutrácejte za křesla polohovatelná, elektricky ovládáná a bez velmi důkladného vyzkoušení. Většina asi udělá více škody než užitku a doma pak jen překáží. Asi by nejlépe poradila ortopedická oddělení  nemocnic a zařízení lázeňské péče. Aulin je výtečný, co se týká tlumení zánětu. Nejsem si jistý, zda dělá méně žaludečních obtíží, než jiné protizánětlivé léky. Má navíc  jedno velké riziko.Může docházet  k vážnému poškození jater. Zvýšenou zátěží na játra může dojít k ovlivnění osudu jiných léků, které  jsou užívány.  Je doporučováno užívat tento lék maximálně 14 dní. Lékaři by ho tedy měli doporučovat s rozvahou a mít k němu minimálně stejný respekt, jako k jiným protizánětlivým lékům. V některých zemích je léčivá látka obsažena v Aulinu zakázána. Osobně to vidím jako extrém a dobrý lékař může riziko možnosti poškození jater částečně předvídat i když jen intuitivně, bude-li automaticky respektovat  jeho kontraindikace.
Parafarmacie
Děkuji za rychlou odpověď. Dcerka je momentálně zcela bez jakkékoliv změny co se týče chování. Bez teplot, hraje si, krásně jí, věřím, že v průběhu dalších dní se již nic nedostaví. Přeji krásný den.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tak to je dobře, Jano. Příjemný víkend.
Parafarmacie
Zdravím,prosím mám dotaz. Zda se může mast Bepanthen používat i gynekologicky? Zavádět jí do hrdla vaginy . Pomáhá prý při pálení a suchosti.Děkuji za odpověď. Hezký den.
Blanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Minimálně krátkodobě v tom není problém, Blanko. Mast k tomu určena ale není. Já bych spíše doporučil lubrikační gel Doer. Věřím, že je to mnohem lepší řešení.
Parafarmacie
Dobrý den, byli jsme s drerou (2) na bazéně. Při skotačení si v jednom momentě lokla vody. Hned začala dost kašlat a při pomoci poklepávání mezi lopatky v předklonu se jí podařilo vše vykašlat. Chvíli si pokuckala a chvíli nato se zase smála a radovala se z vody. V noci toho dne byla ovšem dost neklidná, často se budila, hodně pila, ale nekašlala, je pravda že jsem musela víc větrat během noci bylo nepříjemné dusno vzhledem k výkývům počasí. Je možné aby měla ještě nějakou zbytkovou nevykašlanou vodu např.v dýchacích cestách apod? To by dle manžela, který mě samozřejmě uklidňuje že už bychom poznali kdyby bylo něco špatně :) musela kašlat pořád a dusit se se snahou dostat vodu pryč. Je třeba dceru víc pozorovat, může se projevit něco i později po pár dnech? Děkuji
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. Kašel nemusí souviset s vdechnutím vody v bazénu. Nelze ale vyloučit, že dýchací cesty jsou podrážděny chlorem, který je dosti agresivní a v bazénu nemusela být jeho optimální koncentrace. K podráždění dýchacích cest mohlo docházet i během samotného pobytu v bazénu, protože se chlór uvolňuje na hladinu a vdechnutí vše jen trochu více zkomplikovalo. Dávkování desinfekčních prostředků nemusí být vždy optimální a záleží i na pečlivosti osoby, která má údržbu dávkovacího zařízení na starosti. Věřím ale, že je dcera v pořádku a že se nejedná o nic závažného.
Parafarmacie
Dobrý den, moc Vám děkuji za odpověď, ptal jste se jaké léky maminka užívá.Je parkinsonik, 4x isicom+ HBS madopar na noc.Na ortopedii včera dle rentgenu pan doktor zjistil, že velké bolesti kolena na spodní straně s bolestí do stehna také z vnitřní strany až do třísla a do kyčle, že je to od zad.Píchl ji injekci almiral a k tomu při bolesti vzít ještě aulin rozpustný.Bolesti má silné už 4 měsíce.Chtěla jsem se zeptat, jak by jste mi vysvětlil situaci, reakce na tyto léky byla špatná, večer velká únava na spaní a v noci pálení kolem celého těla a brnění celých nohou, blouznění, nemožnost vstát z postele bez pomoci, pocení, sucho v ústech, 3x průjem ten den, na zvracení, zimnice a úplně bez síly a celý den by prospala.Velice špatně snáší změnu léků.Brala teď 2x palgotal a ten nezabíral.V ten den ho měla ráno a po 6 hod.byla ta injekce almiral a odpoledne aulin a na noc aulin.Je to možné předávkování nebo nějaký šok nebo alergická reakce? A jak máme pomoci v tomto stavu.Velice Vám děkuji.
Jitka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Aulin není lék pro každého, Jitko. Je určen pro krátkodobé použití při dobré znalosti zdravotního stavu pacienta. Almiral byl aplikován do hýždě na stejné straně, kde má mamimka největší obtíže? Riziko předávkování samozřejmě existuje a záleží i na tom, jaké všechny léky užívá a užívala. Zdravotní stav se u maminky jen tak nezlepší a je třeba dbát i na základní banální opatření jako je použití vhodného lůžka, křesla či obuvi. Je nutná  velká opatrnost při pohybu. Natírejte záda i nohy hřejivou nebo chladivou  Emspomou, nebo třeba francovkovou mastí ALPA. Volte velmi střídmý jídelníček, aby nebyly zánětlivé reakce podporovány nevhodným složením stravy.
Parafarmacie
Vážený pane doktore, děkuji Vám za krásnou odpověď. Ještě se Vás chci prosím zeptat, zda může být regulace vápníku v krvi narušená v důsledku chronické atrofické gastritis? Mám v žaludku endoskopicky prokázanou výraznější atrofii sliznice, s úbytkem parietálních buněk. Prosím, vyjádřete se mi ještě, zda tyto problémy mohou souviset, či nikoli. Moc Vám děkuji za ochotu a věnovaný čas.
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Chronická atrofická gastritida může negativně ovlivnit využití vápníku  a dalších živin jako jsou hlavně bílkoviny a škrob z potravy díky tomu, že je narušena produkce kyseliny solné. Dochází ale k malé produkci i látek enzymové povahy nebo látek, které plní ochrannou funkci či zpomalují trávení ( mucin). Toto onemocnění by ale nemělo příspívat ke zvýšení hladiny vápníku v krvi, ale naopak.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den,
mám dotaz ohledně Euthyroxu (užívám 75 mg na eufunkční nodózní strumu), zda může způsobovat zácpu, resp. nepravidelnou stolici? Zkoušela jsem měsíc Euthyrox nebrat a pravidelnost se zlepšila. Může to nějak souviset? Děkuji za odpověď Alena
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Aleno. Hormony štítné žlázy podporují činnost sympatického nervového systému. Ten ale příliš neovlivňuje pohyby (peristaltiku) tenkého a tlustého střeva i když trochu snižuje citlivost na určité podněty, které vedou ke zvýšené dráždivosti. Není to tedy, podle mého, nějaký častý vedlejší účinek léčby při standartním dávkování. Častěji se objevuje průjem. Neudělala jste prosím nějakou větší změnu ve stravování? Zácpu může klidně způsobovat i nepřiměřená konzumace zeleniny a cereálních výrobků!
Parafarmacie
Dobrý den,
odpovídám na Vaši reakci:
Dobrý den, Jano. Máte k dispozici biochemické vyšetření krve a moči z nedávné doby? Kolik je vám let? Jaké další zdravotní problémy máte? Užíváte nějaké léky? Jak se prosím stravujete? Popište mi pro mou orientační informaci co tvoří základ vašeho jídelníčku, včetně velikosti denních porcí. Máte nadváhu?

Výsledky krve ani moči nemám. Je mi 25 let. Váhu mám snad normální - 75 kg na 173 cm. Zhruba před rokem a půl jsem zhubla 20kg.Co se týče stravy, vyhýbám se pšeničným výrobkům - pečivo jím žitné, maximálně 1x denně, zhruba 150g. Dále se vyhýbám smaženým pokrmům. Jím hodně ovesné vločky (snídaně 50g), luštěniny, jako přílohy brambory (200g), kukřičné těstoviny(80g), rýži(60g), maso většinou kuřecí, hovězí, ryby (100-150g), ke snídani a svačině jím vždy ovoce, k obědu a večeři zeleninu. Jím spíše lehčí jídla, ne omáčky ani knedlíky. Samozřejmě občas si dám nějakou českou klasiku, ale spíše vyjímečně.
Jinak nemám žádné obtíže. Žádné léky neužívám.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění. Je možné, že je nadýmání způsobeno právě jídelníčkem, který obsahuje příliš škrobu a takové vlákniny, která vám podporuje nadýmání. Doporučuji změnit způsob stravování. Minimálně na zkoušku po dobu 14 dní. Vyřaďte přílohy a jídelníček sestavte z nízkotučných či polotučných mléčných výrobků, libového masa a zeleniny. Ovoci se na 10-14 dní vyhněte. Zeleninu jezte v množství 150-200g za syrova za den. Vyhněte se nyní koštálové zelenině.  Vyhněte se náhražkám kávy všeho druhu. Lušteniny je možné zařadit v množství 50g za den. Doporučuji původem z Itálie, ideálně z USA.. Ty neobsahují tolik látek které způsobují nadýmání. Budu rád, když se po týdnu ozvete zda se stav zlepšil. Zároveň doporučují absolvovat biochemcké vyšetření krve a moči, aby se minimálně vyloučila horší funkce jater i sliniivky břišní. Věřím ale, že jste zcela zdráva a že se jedná jen o málo závažné dietní chyby s  trochu nepříjemnou komplikací. Ještě mi prosím upřesněte co pijete.
Parafarmacie
Dobrý den,

mám takový problém. Trpím velkou plynatostí a často se mi stává, že mám nafouklé břicho. Není to problém poslední doby, vždycky jsem trpěla poměrně velkou plynatostí, ale nafouklé břicho se k tomu přidalo až poslední zhruba rok.
Plyny často odcházejí samovolně a nafouklé břicho mám vždy alespoň 1x týdně - vydrží nafouklé i několik hodin.
Jako první jsem se pokoušela zjistit, jaká potravina mě nejvíce nadýmá. Ale nepřišla jsem na to. Není to po luštěninách, ani po žádné zelenině. Pokaždé když mám nafouklé břicho nebo mám obzvláště velkou plynatost si přehrávám co jsem předtím jedla a nevidím v tom nic, co by se opakovalo. Zkoušela jsem také vyřadit z jídelníčku mléčné produkty, vydržela jsem to zhruba tři měsíce, ale výsledek žádný ... Také jsem si dělala test lékárny na lepek - negativní.
Také jsem zkoušela jíst espumisan - jak při nafouklém břichu, tak potom také preventivně - jedla jsem 14 dní každý den. A také žádný úspěch.

Moc prosím o radu. Děkuji. Jana
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. Máte k dispozici biochemické vyšetření krve a moči z nedávné doby? Kolik je vám let? Jaké další zdravotní problémy máte?  Užíváte nějaké léky? Jak se prosím stravujete? Popište mi pro mou orientační informaci co tvoří  základ vašeho jídelníčku, včetně velikosti denních porcí. Máte nadváhu?