Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Léky na předpis
Dobry den..jiz dlouhodobe beru doplnek stravy Maxi cor na doporuceni lekare..zaroven beru Sortis na snizeni cholesterolu..je to v poradku?Nedavno jsem cetla,ze i Maxi cor ma vliv na snizeni cholesterolu..dekuji
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Hano. Je to v naprostém pořádku. Dbejte na to, abyste neměla v jídlelníčku příliš mnoho tuku. Držel bych jej pod 30% z celkové energetické hodnoty jídelníčku. Zároveň je důležité si udržovat normální váhu  Bude-li hodnota cholesterolu v normě, tlačte lékaře ke snížení dávky Sortisu a k postupnému vysazení.  Zejména pokud jsou ostatní hodnoty související s látkovou výměnou tuků v normě.
Léky na předpis
Dobry den..beru leky na zvyseny krevni tlak a cholesterol..zaroven uzivam potravinovy doplnek Maxi cor...nemuze mit tento dopnek vliv na lekarem predepsane leky?dekuji
Nada
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemůže, Naďo, pokud užíváte běžně doporučované dávky a respektujete dávkování doporučené výrobcem. Vždy je ale lepší se zaměřit hlavně na složení jídelníčku. To je zcela zásandí. Doplněk stravy s obsahem nenasycených mastných kyselin to nespasí a má v podstatě formální výnam, nebude-li příjem tuků a sacharidů adekvátní tomu, co tělo potřebuje. Je také nezbytné si udržovat normální váhu. Potom ev. mohou přijít na řadu léky. Nikoliv postupovat zcela obráceně jak je v našem zdravotnickému systému běžně akceptované.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore,mam uz skoro pul roku velke bolesti v male panvi,na sonu mi byl diagnostikovan absces v douglasove prostoru.mam predepsane leky metronidazol a augmentin na zanet v moc.cestach.Cetla jsem,ze metronidazol muze vyvolat rakovinne bujeni.Existuji i jine podobne leky,ktere jsou setrnejsi? diky za odpoved,pekny den
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Jano, Metronidazol je lety vyzkoušený lék, který má také svá rizika, ale lze ho určitě považovat  za velmi bezpečný. Pokud by podporoval rakovinné bujení, nemohl by se předepisovat. Jiná věc je, zda je správně indikován či nikoliv. V případě zmíněného abcesu ho považuji za správnou a obvyklou volbu.
Léky na předpis
Dobrý den, k těm sportovním doplnkům, v žádném případě je nechci brát všechny najednou jen sem chtěl vědět, které mohu, a které ne. Ohledně stravy tak to by sem chtěl bílkoviny držet na 2,5-3g na kg mé hmotnosti a sacharidy stáhnout na 4g na kg váhy, a pitný režim okolo 3-4 litry na den,mohlo by to takhle být v pořádku? U doplnku budu dodržovat denní příjem doporučený od výrobce. Za vaši odpověd moc děkuji. Přeji příjemný zbytek večera.
Zdeněk
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dávky okolo 3g za den jsou určitě rizikové z dlouhodobého pohledu, Zdeňku. Je také pravděpodobné, že zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva. Můžete mít štěstí, ale nemusíte. Doporučuji příjem max.2g denně s tím, že podle kvality základní bílkoviny doplňte BCAA ev, další esenciální AMK, Příjem sacharidů bych držel na takové úrovní, abych dosáhl optimální hmotnosti. Sledoval bych, kolik jednoduchých cukrů za den konzumuji a preferoval bych podíl škrobu ev. některých maltodextrinů 2:1 oproti jednoduchým sacharidům.  I to může mít vliv na vaše  zdraví z dlouhodobějšího pohledu a to zejmena, pokud vám byla naměřena zvýšená hladina krevních tuků a cholesterolu.
Léky na předpis
Dbrý den,užívám asentru 50 asi týden,potom jsem 5 dní nebrala nic potom znovu setralin actavis,vytvořila se za ten týdn nějaká hadina v těle serotoninu nebo jsem to mohla vyloučit v těle během těch dnů vysazení,těd po dnech vysazení beru setralin actavis už 3 den a zdá se mi že je mi lépe,je to možné?akorát beru lék půlku večer a moc nespím,není lepší brát ráno?nebo se upraví i spaní,nálada je lepší už,PŘEDEM DĚKUJI ZA ODPOVĚD.
eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Rozumím tomu dobře, Evo, že jste Asentru 50mg nahradila Sertralinem  Actavis 50 mg a že dávkování používáte stejné? Pauzu vám doporučila lékařka? Co byl hlavní důvod předepsání? Tyto léky užíváte jen týden?
Léky na předpis
Dobrý den, užívám lék na ředění krve godasal a chtěl bych se zeptat jestli mohu současně brát tyto doplnky stravy,Whey amino 10000,mega fat burner, BCAA, super hydro 80, HMB,hydro peptides 8000 fair power, N1, amino free peptides, je jich hodně,ale posílám jich víc abych věděl co můžu a co ne,všechny doplnky jsou z obchodu ronnie cz,za vaši odpověd předem děkuji, abych nezapoměl je mi 40 měřím 170 vážím 85 posiluji 4 roky nabíral jsem a ted to chci vyrýsovat,godasal beru protože mám ve stehnech stenty, můj lékař mi řekl že je epidemie a že nemá čas se zabývat nějakými doplnˇky, musím uznat že má pravdu, a proto prosím vás o pomoc, ještě jednou moc děkuji. Přeji příjemný zbytek dne.
Zdeněk
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doufám, že máte denní příjem bílkovin a jednotlivých esenciálních aminokyselin pod kontrolou, Zdeňku. Vysoký příjem může nevratně zhoršit funkci jater a ledvin. Aminokyseliny, kromě kyselé karboxylové skupiny, obsahují  i zásaditou aminoskupinu, a proto mohou tvořit  chemickou vazbu s kyselinou acetylosalosalicylovou cestou zásaditého konce bílkovin, či aminoskupiny jednotlivých aminokyselin.Využití Godasalu se může výrazně snížit. Velmi čisté bílkovinné izoláty, či aminokyselinové směsi mohou  riziko  farmaceutické interakce ještě zvýšit. Doporučuji udělat ráno hodinovou přestávku mezi použitím Godasalu a proteinového přípravku.Mějte také na paměti, že  neadekvátní příjem vody během dne, zvyšuje riziko tromboembolické příhody. Nesnažte se  proto omezit příjem vody, aby svalstvo vypadalo lépe vyrýsováno.
Léky na předpis
Dobrý den,
Letrox užívám asi tak 3 měsíce, ostatní léky na tlak a srdce 2 měsíce. Jen znovu připomínám, že to bylo v rámci preventivní prohlídky, takže pokud bych ji neabsolvovala, tak zřejmě chodím bez léků stále. Pro úplnost dodávám, že i moje matka a sestra berou Letrox a mně byla v minulosti (cca před 2 roky a před rokem naměřena hraniční hodnota štítné žlázy a došlo k dalšímu zhoršení, proto byl Letrox nasazen.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění, Marie.  Váš zdravotní stav musí být dobře monitorován. Současný stav není pro vás asi přijatelný. Kontroly u lékaře musí být častější.  Nyní bych opravdu doporučil  každodenní měření TK ráno i večer. Zkuste to prosím a třeba za týden mi napište naměřené hodnoty do této poradny včetně naměřeného pulsu. Než zase navštívíte lékařku, měla byste mít hodnoty k dispozici. Pokud naměříte nízké hodnoty, je třeba se k lékařce objednat co nejdříve a léčba se musí  zcela přehodnotit. Bude-li  opravdu potřeba antihypertenzní léčba, asi by bylo dobré použít léky s jiným mechanismem účinku a vaše budoucí těhotenství zatím nebrat v úvahu. Osobně se domnívám, že pokud je funkce ŠŽ jen mírně snížena, ve vašem případě by  bylo možná  vhodnější se substituční léčbou počkat.  Na druhé straně v těhotenství to bude nutné stejně řešit. Rozhodování lékařky nemusí být vůbec snadné. Zejména pokud se snaží respektovat standartní léčebné postupy.
Léky na předpis
Dobrý den. Můžu užívat Trombex a zároveň Oramellox?
Děkuji
Jarmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kolik je vám prosím let, Jarmilo? Užíváte nepravidelně ještě jiné léky? Jak dlouho již Oramellox  užíváte? Jak jej dávkujete?
Léky na předpis
Dobrý den, ještě jednou reaguji ( úzkost při užívání léků na tlak a srdce). Chápu, že toto je jen internetová poradna, ale i tak moc děkuji za Vaše odpovědi. Jen doplním, že tlak si sama neměřím - pořídila jsem si sice tlakoměr, ale z obavy, kolik si naměřím, se raději nekontroluji. Jen dodám, že léky prý byly zvoleny tak, aby neohrožovaly mé případné plánované těhotenství.
¨Děkuji.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Marie. Nemyslím s,i že lékařka volila špatně  medikaci a je jasné, že váš věk vzala v úvahu (Dopegyt).  Vaše obavy s každodenního měřením tlaku však také potvrzují, že váš zdravotní stav je komplikovanější a psychická složka hraje významnou roli při obtížích které máte. Měření tlaku bych se nevyhýbal. Má pro vás zásadní význam. Jedny obavy pak nahrazujete jinými. Měření tlaku je důležité, aby léky byly správně dávkovány. Měření tlaku v lékařské ordinaci je nedostačující a  každodenní naměřené hodnoty mají pro lékařku velkou výpovědní hodnotu. Měřil bych si tlak ráno a večer. Je důležité abyste se včas dostala z bludného kruhu ven a zbytečně nepřibyly další léky. Nelze vyloučit ani klasický syndrom bílého pláště a naměřené hodnoty v ordinací vůbec nemusí odpovídat tomu, co zjistíte při domácím měření. Z toho, co jste zatím uvedla se mi  zdá, že medikace může přinášet  hodně zdravotních problémů a  a pouze zanedbatelný prospěch. Zdá se mi ale také, že nevím zdaleka všechno, co se vašeho zdravotního stavu týká. Určitě bych rád věděl, jak dlouho již užíváte Letrox.
Parafarmacie
Děkuji pane doktore za rychlou reakci. Objednaná samozřejmě jsem a trefil jste to přesně - na řadu přijdu příští pátek :) Otřesné. Zkusím ten Fermalac. A máte zkušenosti s tabletami Candivac? Nerada už bych si tam dolů něco strkala :( Děkuji
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Candivac bych volil při opakovaném problému s kandidami k prevenci další infekce, Ivano. Ne při akutním stavu. Nyní si myslím, že  určitě pomoci nemůže. Vsadil bych na Fermalac. Vaginální prostředí je nyní narušeno  po stránce mikrobiologické, díky Gyno-Pevarylu i předchozí infekci. Fermalac pomůže stabilizovat pH vaginální sliznice a tím se vytvoří vhodné prostředí pro rychlé osídlení přirozenou mikroflórou. Protože jste dříve podobnými obtížemi netrpěla, věřím, že by to mohlo pomoci.
Volně prodejné léky
Dobrý den pane doktore, týden po nechráněném styku s novým partnerem jsem začala pociťovat diskomfort a při utření na papíře narůžovělé drobné hrudky. Poradila jsem se v lékárně, dostala jsem 3 čípky Gyno-Pevaryl. Dnes v noci jsem měla poslední. Růžové hrudky jsem už neobjevila, ale mám takový pocit tam dole, že to není v pořádku. Čím bych to mohla podpořit? Takové problémy jsem nikdy neměla, leta beru HA, nezapařuji se, prádlo bavlněné, jím zeleninu, sladkému ani alkoholu neholduji, piji dostatek vody. Děkuji moc
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Ivano, asi by bylo nejrozumnější navštívit gynekologa. To, že se vám tam určitě nechce a že navíc na vás přijde po objednání řada až za několik dní, bývá většinou běžná realita. Obtíže  pak mohou  být mnohem větší než nyní. Kupte si proto Fermalac Vaginal a aplikujte po dobu 10 dní. Doufám, že se vše upraví, pokud Gyno-Pevaryl byl dostatečně účinný.   Jestliže ucítíte, že obtíže po 2- 3 dnech léčby přetrvávají, či se dokonce stupňují, určitě se ke gynekologovi objednejte.
Léky na předpis
Dobrý den, doplňuji svoji otázku ohledně užívání Vasocardinu a Dopegytu. Užívám ještě Letrox 50 - půlku denně. Vysoký tlak mi byl zjištěn při preventivní prohlídce pro zaměstnavatele před třemi měsíci. Jeden den jsem měla holter, tep někdy 100/minuta, někdy méně, tlak 150/90.. Kardio lékař napsal, "zvážit medikaci", obvodní lékařka ihned napsala výše uvedené léky. Vždy jsem měla sklon k občasné plačtivosti, jsem spíše "nervák" ,ovšem posledních 14 dnů brečím výrazně častěji bez příčiny, mám pocit tepla kolem žaludku, který jde až do krku. Sestra se léči s úzkostnou poruchou, zřejmě k tomu máme vrozené dispozice a ty prášky tomu jen nahrávají. Děkuji. - otázka upravena poradcem
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
A jak dlouho užíváte Letrox, Marie ?.Letrox podporuje činnost sympatiku. Proto zrychluje puls a může nepřímo ovlivnit i krevní tlak. Vasocardin může tento vedlejší účinek omezit a možná to byl hlavní důvod, proč ho lékařka volila.  Nevím jestli Letrox neužíváte předčasně (25mcg je velmi nízké dávkování). Významné ale k tomu, aby vám to dělalo obtíže v případě, že substituce hormonem štítné žlázy nebyla nutná. Podrážděnost, plačtivost, rychlé změny nálady pak jsou relativně běžným jevem. Není snadné pro tělo se na substituční léčbu hormonem štítné žlázy adaptovat i v případě, kdy je tento postup nezbytný. V kombinaci s oběma dalšími léky se pravděpodobnost vzniku psychických komplikací výrazně zvyšuje. Medikaci je třeba změnit, ne-li zcela vysadit a jen zdravotní stav monitorovat.Nemohu to na dálku posadit bez znalosti výsledků vyšetření. Měříte si sama denně krevní tlak?
Parafarmacie
Děkuji Vám moc za předchozí odpovědi.Mám přesně takovou židli jakou nedoporučujete.Kancelářskou,na kolečkách .hýbající se na všechny strany.Takže jsem jí okamžitě vyměnila prozatím za pevnou kuchynskou židli.Zmínil jste matrace.To je pro nás taky aktuální.Postel už máme koupenou .Máme vybraný laťkový rošt,ale nevíme jaké koupit matrace s ohledem na špatnou páteř.Dokázal by jste poradit i v tomhle? Popřípadě na koho bychom se měli obrátit? Mám pocit,že obchodník bude doporučovat jen ty své.Děkuji.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Laťkový rošt je podlé mého názoru nejlepší, pokud nejsou mezery příliš velké. Doporučuji 10 cm. Lamelové rošty jsou také možné, ale podle mého názoru většina je naprosto nevhodných a zhoršují funkci páteře, pokud to člověk nedokáže vykompenzovat vhodnou fyzickou aktivitou. U vás bych asi volil spíše tvrdší matraci, vzhledem k obtížím, které máte. Je ale lepší se na konkrétní matraci položit a rozhodnout se podle pocitu, který vám to navodí. Není to lehké rozhodování a myslím si, že na prodejce se dát absolutně nedá.  Běžná židle je určitě lepší než kancelářská. Smysl mají ale i opěradla rukou. I to může hrát  svoji roli. Nejpoužitelnější se mi zdají židle s opěradly, které bývaly běžné u starých psacích stolů. To se ale psalo rukou v blízkosti  přední hrany stolu.. Nyní máme před sebou monitor a klávesnici. Proto je ještě více důležitá výška samotného stolu i výška židle s opěradlem.  Tyto věci by se zkrátka neměly podceňovat a hrají obrovskou roli v tom, jestli budeme mít za nějaký čas vážnější problémy s páteří, či nikoliv. Výrůstky na bederní páteři jsou také důsledkem nevhodné zátěže v těchto partiích. Nevzniknou pro nic za nic. V přírodě má vše nějaký důvod a příroda se chová jen racionálně a pragmaticky.
Volně prodejné léky
Ještě jednou Vám velmi děkuji za Vaši ochotu a cenné rady! S přáním všeho dobrého, I.
Ivet
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doufám, že dcerce pomohou, Ivet. Mějte se hezky. 
Parafarmacie
Dobrý den
Mám ještě jeden dotaz ohledně páteře.Byla jsem 3x v lázních,psala mi je lékařka a moc mi pomohly.Nyní už mi je nenapíše,ale já bych do lázní ráda jela.Na 3 týdny je to pro mě finančně náročné.Jaký by mohl být nejkratší lázeňský pobyt,aby měl léčebný účinek na páteř? Děkuji.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím si, že i týdenní pobyt má smysl, Věro. Pokud budete mít k personálu důvěru a uleví se vám, respektujte jejich doporučení jak cvičit, jak správně sedět, jak by měla vypadat vhodná matrace pro vás atd. 
Parafarmacie
Dobrý den.Mám na bederní páteři vyrůstky.Nevydržím dlouho sedět,mám pocit jako by se mi páteř zbortila.Z ohledem na to jaké parametry by měla mít dobrá židle? Je vhodný na sezení doma i velký nafukovací míč např k počítači? K lékaři chodím,ale když si na bolest poztěžuji je mi řečeno ať si od bolesti vezmu prášek nebo mě pošle na rehabilitaci,ale ta má dočasný účinek.Děkuji za odpověď.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Věro. Myslím si, že je důležitý pevný posez a pevné opěradlo.Za odstrašující příklad pak mohou , podle mého názoru, sloužit kancelářské židle na kolečkách s pohyblivým opěradlem a posedem, který umožňuje vyklání židle různými směry. Velkým problém mohou zároveň způsobovat různé lamelové matrace pro "zdravé spaní".  Doporučuji žídli a křeslo takové výšky, ze které se vám bude snadno stávat a zároveň budou pro vás pohodlné. Jedním z mála vhodných výrobků jsou asi židle a křesla TON ( Bystřice pod Hostýnem).. Nafukovací míč je určitě nevhodný. Někdy může být použitelný při cvičení s odborníkem. Jinak bych se mu obloukem vyhnul, nebudu-li vědět, jak s ním správně zachazet a zda je při mém zdravotním problému vhodný. Velmi záleží na tom, kde je porucha funkce páteře lokalizována a zda se jedná o akutní stav či nikoliv. Tomu se pak musí přizpůsobit i cvičení, či fyzikální léčba. Práce u počítače by měla být kompenzována častějšími přestávkami, protáhováním či vhodným cvičením. Nadváha o obezita se podílí na zhoršení funkce páteře také. Lidé by při normální váze často obtíže s výrůstky neměli a neuvědomovali by si je.. Fyzicky pracující mají často velké problémy až po odchodu do důchodu, kdy svalové partie ochabnou a výrůstky se pak teprve přihlásí o slovo. Myslím si, že je dobré  investovat do návštěvy nějakého lázeňského zařízení, kde vám poradí (Třeboň, Bělohrad, Darkov....), stav stabilizují a navrhnou vhodné cvičení v domácím prostředí.
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore, děkuji za reakci. Dcera má srdeční vadu - biskupidální aortální chlopeň a nedomykavost, ale je z kardiologického hlediska jen sledována a zatím bez omezení. Do školky chodí a školka je rozhodně pro ni vždy zdrojem nákaz. Různé virózy jsou u ní časté, srovnám-li ji jím se svým druhým školkovým dítkem. Většinou se vše upraví cca od dubna do podzimu, to je relativně bez potíží. Při angínách zatím vždy lékař indikoval na deset dní Ospen, pak jsem nasadila Hylac Forte. Ještě jednou děkuji za radu.
Ivet
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V každém případě si myslím, Ivet, že předepisovat antibiotikum naslepo není u vaší dcery úplně dobrý nápad, když jsou anginy častější a navíc má srdeční vadu, kterou mohou infekce tohoto typu komplikovat.. Nemusí se jednat jenom o streptokovou infekci a infekce nemusí být správně léčena a doléčena. Trval bych na výtěru z krku a na zjištěni citlivosti na základní antibiotika. Je důležité volit i dostatečnou dávku. Poddávkování ATB bývá také problém. Dávejte dcerce zakysané mléčné výrobky z krátkodobou trvanlivostí, které obsahují živé kultury. Dělejte ji doma čerstvé jogurty s kulturou Lactobacillus bulgaricus. Je to snadné a posílí jí to střevní imunitní systém. Různé kultury je možné koupit ve firmě Milcom ve Dvoře Králové. Mají velmi dobrou kvalitu. Posílí to i celkovou imunitu. U dětí mám v těchto případech nejlepší zkušenosti s Broncho-Vaxomem pro Infantibus. Je to lék velmi bezpečný, bez zdravotního rizika.. Lékařský předpis je ale bohužel potřeba.  Držte se dávkování, které je uvedeno v příbalovém letáku. Léčbu bych volil okamžitě po dobu 3 měsíců a na podzim (polovína září až polovina prosince) ,  bych ji zopakoval . Věřím, že to pomůže. U Bactoralu jsem nikdy žádný poztivní výsledek nezaznamenal a jeho možnosti jsou asi velmi omezené.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, již několikrát jste mi dobře poradil a obracím se na Vás s prosbou o radu i nyní. Dcera (5let) trpí na angíny (zda jde o výhradně o streptokokový typ nevím, vždy diagnostikováno lékařem pohledem - prý jasný streptokok). Od tří let se jí objevují dvakrát do roka (podzim, jaro). Obecně trpí při nemoci na zvětšování uzlin v oblasti krku (při viróze často patrné zvětšení uzlin na kroku/pod ušima i na pohled). Chtěla jsem se zeptat, zda byste měl nějakou radu stran prevence a také jaký máte názor na užívání přípravku Bactoral? Mohla by ho? Třeba i dlouhodoběji? A celý nebo půlku/čtvrtku?Předem moc děkuji za pomoc.
Ivet
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Ivet, jak lékař postupoval při tomto zjištění? Dcera chodí do školky? Má ještě jiné obtíže, nebo je zcela zdráva?
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore, máte zkušenosti s tím, že by se u nervově labilnějších osob (žena 32 let) mohla při braní léků Dopegyt a Vasocardin projevit deprese ? Příbalové letáky u těchto léků tuto možnost nevylučují, ovšem to se píše u mnoha léků.
Děkuji za odpověď i poradnu.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Marie, léčivá látka metoprolol ve Vasocardinu patří mezi tzv. betablokátory. Ty mají celou řadu rozmanitých farmakologických účinků a mohou také púsobit jako tzv. dysforika a zhoršují tedy náladu u citlivých osob. To jsou většinou osoby, kde je tonus sympatického nervového systému zvýšen . Někdy se dá dát mezi touto vrozenou dispozicí a tzv, nervovou labilitou rovnítko a z lékařského či psychologického hlediska je dobré to brát na vědomí a vyvarovat se špatných léčebných postupů. Každý člověk je zkrátka nějak od přírody vybaven pro svoji pouť životem a možná to má mnohem větší smysl, než se zatím můžeme domnívat. Dysforický účinek betablokátorů je obecně přehlížen a bohužel  často pak dochází ke zbytečnému předepsání psychofarmak. Přidáme-li metyldopu (Dopegyt), která ovlivňuje, mimo jiné, centrální nervový systém a hladinu neuromediatorů odvozených od noradrenalinu, dysforický účinek se může o těchto osob ještě více prohloubit. Užíváte prosím ještě jiné léky např. na SŽ? Jak dlouho užíváte tuto kombinaci? Kdy vám byla zjištěna hypertenze?
Léky na předpis
Zdravím pane doktore,
moc se mi líbí vaše velmi racionální rady, mám problém takový, že toužím po miminku. je mi však 34 let a všichni mě straší, jaký to bude v mém věku problém, minulý rok jsem otěhotněla náhodou, ale z důvodů, že jsem v prvních týdnech brala lék Aulin, jsem šla na přerušení (farmakologickou cestou), teď toho však velmi lituji.Co myslíte, mám ještě šanci mít miminko, nebo už jsem vážně stará a nepůjde to?
Barborka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Barborko, otěhotněla jste, a proto je těhotenství reálné i napodruhé, jestliže gynekolog nezjistil nějaký vážný fyziologický důvod, proč by tomu tak nemělo opět být. Farmakologický postup přerušení těhotenství, nesnižuje pravděpodobnobnost početí. Vyplývá to z mechanismu působení účinné látky, kterou obsahuje. Myslím, si, že neexistuje studie, která by přesvědčivě tvrdila opak. Těhotenství  ale neodkládejte. Hormonální systém si se zákrokem brzy poradí a vše bude zase tak, jak má být.
Parafarmacie
Dobrý den, prosím , je možné kombinovat Mucosolvan a ACC Long? Zatím beru Mucosolvan a bohužel mám pocit, že příliš nezabírá. Dýchám velmi těžko, povrchově. Kašlu, často, velmi dráždivě, bolestivě a vykašlávám málo. Ale suchý kašel to není....poslechově mi v průduškách hleny "pískají". Děkuji za radu. - otázka upravena poradcem
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Petro. Tato kombinace nedává smysl, protože mechanismus účinku je u obou léků stejný. Jsou mukolytiky. To znamená, že usnadňují vykašlávání hlenu z dolních dýchacích cest, protože jej "zkapalňují". Ten tvoří  podrážděné a zánětem postižené průdušky. Pískání je pravděpodobně způsobeno spastickými stahy, podobně jako je tomu u astmatu. Proto asi i to mělké dýchání. Ve vašem případě pravděpodobně není  správná doba jeden z těchto léků použít. Chraňte si průdušky před chladem, pijte teplý čaj. Třeba oslazený medem. Zvýšená tvorba hlenu se zřejmě dostaví během jednoho až dvou dnů. Dostatečný příjem vody tento proces urychlí. Ať je vám brzy lépe.
Léky na předpis
Dobrý den, píši také za kolegu, Oba máme problémy s patní ostruhou. U mě se objevila před rokem, lékař mě poslal na magnety, zaplatila jsem si dvě rázové vlny, patu i kotník, který mně natékal, mazala Aulinenem gelem, půl roku jsem měla klid, teď začaly bolesti znovu. Kolega má tento problém již pár let, ale teď, co si koupil auto a šlape na pedál, je pata opět abnormálně bolestivá.Mohl byste nám poradit, co by z lékárny pomohlo? Rázová vlna je dosti drahá, naše VZP ji neproplácí. Chodíme v dobré obuvi, ale co zlikviduje výrůstky, co dráždí šlachy? Jen operace? Moc děkuji za oba za Váš názor.
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Aleno. Je to velmi nepříjemný zdravotní problém, se kterým se toho bohužel moc nesvede. Fyzikální léčba může mít krátkodobý efekt, ale velkou logiku nemá. Nadváha, zátěž, určitá obuv, chlad, dlouhodobější působení vysoké teploty, to vše  může bolesti eskalovat. U většiny protizánětlivých mastí není léčivá látka schopna proníknout přes pokožku v dostatečné koncentraci do zánětlivé tkáně. Pokožka na patě je navíc výrazně ztluštělá. Větší naději  na úspěch mají protizánětlivé  léčivé látky, které se dobře rozpouštějí v tukové fázi a mají malou molekulu. Doporučil bych vám v lékárně připravovanou mast s obsahem metylsalicylátu v koncentraci 10%. Ta by mohla trochu od bolesti pomoci. 
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore chci se zeptat zda je v ČR k dostání lék s melatoninem? A kdo mi jej může předepsat? Chystám se na dovolenou na Havaj a poněvadž nemám zrovna dobrý spánek chci předejít potížím. Jak se případně užívá? Děkuji
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Aleno. Jestli jedete na Havaj, myslím si, že ho snadno koupíte tam a mnohem levněji  Nejsem si jistý, jestli je momentálně Circadin v ĆR dostupný.  Circadin může předepsat každý lékař a není hrazen. Melatonin jako doplněk stravy bych raději tady nekupoval.  Nevím momentálně o žádném důvěryhodném výrobku na českém trhu s obsahem melatoninu. Příjemnou dovolenou.
Léky na předpis
Dobry den..jiz dlouhodobe beru doplnek stravy Maxi cor na doporuceni lekare..zaroven beru Sortis na snizeni cholesterolu..je to v poradku?Nedavno jsem cetla,ze i Maxi cor ma vliv na snizeni cholesterolu..dekuji
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Hano. Je to v naprostém pořádku. Dbejte na to, abyste neměla v jídlelníčku příliš mnoho tuku. Držel bych jej pod 30% z celkové energetické hodnoty jídelníčku. Zároveň je důležité si udržovat normální váhu  Bude-li hodnota cholesterolu v normě, tlačte lékaře ke snížení dávky Sortisu a k postupnému vysazení.  Zejména pokud jsou ostatní hodnoty související s látkovou výměnou tuků v normě.
Volně prodejné léky
Dobrý den, děkuji za názor, u sirupu zůstanu. Ale neměla jsem na mysli Nurofen žvýkací tablety, ale Nurofen Active tablety rychle rozpustné v ústech - jen pro přesnou informaci. Pěkný den
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Promiňte mi nepřesnost, Evo. Platí ale totéž. Jsem jednoznačně pro sirup a řádné zapití vodou. Má to smysl i v tom, že děti bývají snáze dehydratovány a není úplně jednoduché zajistit dostatečný příjem vody při horečce a nachlazení. 
Volně prodejné léky
Napsala jsem špatně v minulém dotazu váhu syna. Má 16 kg. Děkuji Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobře, Evo. Jako lékárník nemohu napsat nic jiného, než že Nurofen žvýkací tobolky je určen pro děti od 7 let, pokud mají váhu 20kg a více. Tyto tablety mohou mít rychlejší nástup účinku, pokud jsou řádně rožvýkány. Vyšší hladina učinné látky má své výhody i větší rizika. Je-li ale dítě  jinak zdravé, lék je určitě velmi bezpečný. Ve vašem případě nevidím důvod, proč nezůstat u sirupu. Respektoval bych upozornění výrobce.
Volně prodejné léky
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na užívání Nurofenu u dětí. Obvykle užíváme dle rozpisu na krabičce 5ml sirupu, což odpovídá 100mg ibuprofenu. Objevila jsem Nurofen Active, cucavé prášky, kde jeden má také 100mg ibuprofenu. Ale je psané, že jsou až od 6 let. Proč? Není tato léková forma vhodná pro mladší? Můj syn má 4,5 roku a 13kg. Samozřejmě se lékům na snižování teploty snažíme vyhýbat, ale když je už moc, tak něco dát musíme. Nebo když bolí uši, dr. nám Nurofen doporučuje. Děkuji za názor. Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, myslím si, že je to kvůli  většímu riziku vdechnutí, Evo. To pak může skončit trvalými zdravotními následky.  Nic jiného mě nyní nenapadá. Cucavé prášky obecně nepovažuji za vhodnou lékovou formu pro děti a  to i z psychologického hlediska. K užívání léků by měl být dostatečný respekt, který se  postupně vytrácí a rizika  léčby se podceňují.
Léky na předpis
Dobry vecer! Chtela bych se zeptat,zda brat epileptika,nebo ne,pri EEG nalezu tahoto zneni.Res: Abnormni zaznam pro loziskovou specifickou epileptiformni abnormitu T vpravo na jinak dobre organizovanem pozadi.Dekuju.
Ludmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Ludmilo. Nezlobte se.  K této otázce se nemohu  jasně vyjádřit. Je třeba se jednoznačně řídit pokyny lékaře. Na EEG je významný nález a užívání antiepileptik zřejmě má své opodstatnění.
Parafarmacie
Dobry den jsem v 2 mes. tehotenstvi, boli me silene v krku, co volne prodejneho ale zaroven ucinneho mohu, aby mi zabralo a zaroven neublizilo plodu? Dekuji
Marketa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Markéto. Doporučuji si dělat ne příliš silné odvary ze sypaného heřmánku a šalvěje, nikoliv ze sáčků, které nejsou zpravidla dostatečně kvalitní a účinné. Ty střídejte a kloktejte po dvou hodinách. Odvary nepolykejte. Pijte slabý pravý čaj s medem. Jezte v menším množství ctrusové plody. Dostatečně pijte a odpočívejte.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, prosím Vás mohl by jste mi poradit nějakou kúru, která se opakuje 2x do roka k detoxikaci orgánů od plísní pro nás všechny, méně nemocné i více nemocné a jinou kúru k detoxikaci jater, pro maminku, která užívá 12 léků denně, je parkinsonik a myslím si, že nějakým způsobem posilnit játra by bylo prospěšné.Nevím, jestli si to myslím správně, že se musí začít detoxikací jater, posléze ledviny, atd.Moc Vám děkuji za radu a také za Váš čas.
Jitka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jitko. Termín detoxikace bych spíše použil v souvislosti s použitím zbraní hromadného ničení a s odstraněním jejich následků. Detoxikační kúry bývají zbytečnými a šarlatánskými postupy, které většinou nepřinesou tělu nic dobrého a vyprázdní jen lidem peněženku. Největší zátěží pro lidský organismus a jeho orgány, které se podílejí na látkové výměně, je nepřiměřená strava, nadměrné pití alkoholických nápojů a zvýšená tělesná hmotnost. Sem je třeba zaměřit hlavní pozornost, svoje úsilí a vůli.  Pokud maminka užívá 12 léků, je třeba jejich počet snížit. Určitě některé z nich jsou úplně zbytečné, a nebo postradatelné. Mohou se podílet na zdravotních problémech, které maminka má a prospěch z této léčby je pravděpodobně menší než rizika, které jí to přináší. Jinak  za běžných okolností nejsou naše orgány, které se podílejí na látkové výměně postiženy plísňovými infekcemi. Kdyby tomu tak bylo, těžko bychom tyto infekce přřekonali, protože by došlo k selhání vnitřních orgánů a ke smrti.
Léky na předpis
Dobrý den. Mám zvýšený cholesterol 6.30. Užívám denně citalec,, prestarium neo, apo-metoprolol. Byl mi předepsán atoris. Mám obavy jej užívat pro jeho negativní účinky především na svaly a klouby, neboť mám problémy s kyč. klouby a páteří. Co by jste mi prosím doporučil. V lékárně mi byl též nabídnut arterin. Je mi 64 let. Děkuji. Zdena
Zdena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Zdeno. Znáte i další  aktuální hodnoty, které charakterizují stav látkové výměny tuků ve vašem těle ( HDL, LDL cholesterol, triacyglyceroly) ?  Míváte dlouhodobě  hodnotu cholesterolu zvýšenou? Většina lidí může docílit  normální hladiny cholesterolu jen udržováním normální váhy a vhodným jídelníčkem. V méně připadech je ale nutné použít léky, jako je atorvastatin, aby se snížilo riziko vážných zdravotních komplikací, včetně předčasného úmrtí.  Vysoký krevní tlak je jedním z rizikových faktorů. Můžete mi prosím o vás napsat něco bližšího?  Máte nadváhu? Jak se stravujete? Můžete mi napsat váš jídelníček za poslední 3 dny včetně uvedení přibližné velikosti porcí?
Parafarmacie
Pane doktore, asi jsem hezky naletěla a zaplatila 2490 Kč, a proto chci Vás poprosit o radu. Dala jsem si k 60 ošetření obličeje na Plat.Clin..preparátem Juliette Arnand, řada Ameson na bázi kys.hyaluronové, minerálů atd, psali v nabídce. Chtěla jsem jen vyplnit 2 kolmé rýhy na čele a 2 nosoretní. Obličej lehce natekl, slečna sestra mně vše vysvětlila, měla jsem anestetický krém, i přesto hlavně na čele to dost bolelo. Proceduru jsem absolvovala v pátek, dnes je pondělí obličej je bez otoku a ani JEDNA rýha nechybí! Všechny jsou na svých místech, měly být vyplněny, mimika měla zůstat a zůstala, vše jako před zákrokem ! Mohla jsem se vyfotit "before". Nechci věřit, že personál kliniky aplikuje bezcenný preparát !! Víte o něm nějaké informace? A perlička závěrem- měla jsem pro Vás vitamín "S" od nás z Valašska, ale jak jsem byla tak zklamaná, použila jsem. Ale dotřetice všeho dobrého - do Prahy pojedu 12.2. k zubaři. Dejte mi prosím vědět, zda jste v lékárně. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Anno. Za 2490 Kč by bylo spostu preparátu "S". Nebuďte ale smutná. To by se mohly objevit vrásky nové. Preparátů a analogických postupů  za stejným účelem, podobným tomu co jste uvedla je na světě stovky. Pozitivní efekt může být pouze krátkodobý, pokud je okolní pokožka dostatečně hydratována, což je obecně zásadní problém. Pak už musí mít člověk kliku. Příprava pleti nebyla  asi dostatečná a je možné, že tento postup nebyl pro vás ani vhodný. Nelze ho nabízet určitě plošně. V pondělí budu  asi mimo Prahu, pokud bude na silnících přívětivé počasí. Doufám, že se ale uvidíme příště. Kdbyste se  ale mohla  zastavit, schovám tam pro vás něco na vyzkoušení. Jen mi to prosím potvrďte během víkendu na 602 24 20 87, abych to stačil připravit.
Léky na předpis
prosím o radu, môže ovplyvniť liek nurofem,aspirín a diclofenac antikoncepciu...ak sa užíva v čase 7 dnovej prestávky. Ďakujem
Emma
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě ne, Emmo. Došlo k selhání antikoncepce?
Léky na předpis
Dobrý den. Mohu užívat Egilog a Pradaxu 110 ?
Jiří Nováček
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano!
Parafarmacie
Dobrý den, prosím o informaci, jak je to s konzumací ořechů. Poslední dobou jsem si je oblíbila jako součást jídelníčku, zejména do ranních obilných kaší - vždy cca 20 g směsi ořechů a semínek. Dočetla jsem se, že je lepší a výhodnější ořechy přes noc nechat namočit, že jsou pak stravitelnější a také propláchnout. Někde doporučují i lehce nasucho opražit - to jsem zkoušela a chutná mi to, ale na stravitelnost to asi moc vliv nemá. Prý se nemají ořechy konzumovat jen tak ze sáčku z obchodu, mají se vždy proplachovat. To jsem netušila. Jak to tedy je? Je dobré je proplachovat, sušit, je možné je opražit - a to po opláchnutí nebo jen tak rovnou? děkuji za info. Aneta
Aneta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Aneto, nevím zda jsou pro tato doporučení dostatečné odborné poznatky.  Je třeba si uvědomit, že ořechy obsahují asi 50% tuku, které je nutné do denního příjmu tuku a energie započítat, Obsahují sice více nenasycených mastných kyselin (  jejich složení se dosti liší podle jednollivých druhů i původu), zároveň jsou díky tomu náchylnější k oxidaci a nežádoucím chemickým změnám. Oříšky jsou živnou půdou pro plísně, a proto mohou být velmi nebezpečným zdrojem mykotoxinů ( např. aflatoxiny). Proto je nutné, aby byly správně sušeny a správně skladovány i třeba během transportu z dalekých zemí. To se často neděje a když k nim přičichneme, známky žluknutí bývají patrné.  Je to i díky ne příliš vhodnému balení, které umožňuje nižší cenu výrobku, ale i kvalitu. Pokud oříšky najemno rozemeleme, je pravděpodobné, že biologická dostupnost tuku se zvýší. Díky fosfolipidům můžeme také dosáhnout při rozmixování ve vodě i částečné emulgace. K tomu ale dochází i v ústech, pokud je dobře rozkoušeme. Co ale nezmohou fosfolipidy obsažené v ořišcích, to snadno zvládnou žlučové kyseliny v tenkém střevě.  Propláchnutím se určitě nezbavíte mykotoxinů a ani látek, kterými byly chemicky ošetřeny. Jedná se zpravidla o látky s velmi omezenou rozpustností ve vodě, které mohou snadno penetrovat dovnitř jádra. Ke každodenní konzumaci doporučuji hlavně čestvě naloupané vlašké ořechy z tuzemských zdrojů. Některé odrůdy mají výtečnou chuť a aroma.  Vlašské ořechy  přispívají k lepší pružnosti cév, pokud jsou pravidelně konzumovány v množství 30g denně. Nebudeme-li ale sledovat  celkový denní příjem tuku, který by  měl tvořit asi 30% z celkové energetického hodnoty jídelníčku při udržování normální váhy, nemusí k žádnému příznivému efektu dojit.
Parafarmacie
Dobrý den, v poslední době se mi vrací gastritida, pocitově tlak v nadbříšku, pocit kamene v jícnu a v žaludku.Je možné, že na vině je stres, možná strava, ale jistě to nevím, každopádně se potíže vrátily po dvou letech a nyní se dokola opakují. Je mi 40 let, s ničím se neléčím, nadváhu nemám, ale je pravda, že občas jídlo "plácám" jedno přes druhé. Poradil byste mi, prosím, co s tím? Jaké léky, jak dlouho, jak často, případně nějaké doplňky, byliny a případně čemu se určitě vyhnout (piju např. kávu i černý čaj,ale zhoršení po nich nezaznamenávám), případně zda je lepší jíst po malých částech, nebo zda je lepší nechat žaludek lačný (pozoruji ale zhoršení obtíží u prázdného žaludku)? Moc děkuji - otázka upravena poradcem
Zdeňka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Zdeňko. Blíží se jaro a v tomto období se problémy vždy stupňují. Platí to i o podzimním čase. Doporučuji si koupit Ranisan 75mg a užívat 2 tablety na noc. Kávě bych si vyhýbal. Mikroskopické částečky kávy mechanicky dráždí trávicí ústrojí. Nalačno více. Někdo se  dokáže na jejich působení adaptovat lépe, někdo hůře. Je to také o rozumné míře u konkrétní osoby, kolik šálků kávy za den si dovolí a jak si je přípraví.  Ve vašem případě bude asi lepší jíst častěji a skromnější porce, které by neměly být příliš bohaté ani na škrob, ani na bílkoviny. Někdy je dobré užívat i trávicí enzymy. Záleží na celkových obtížích a složení jednotlivých pokrmů.. Ochranu žaludeční sliznice může dobře plnit mléko, pokud je snášíte. Vypijte pravidelně 2x1-2 dcl během dne.  Pravý čaj nepijte příliš koncentrovaný. I ten může negativně ovlivňovat funkci sliznice trávicího ústrojí. Koncentrovaný čaj má vliv na prokrvení sliznice žaludku a střev. Polyfenolické látky čaje mají celou řadu příznivých účinků z dlouhodobého pohledu, jestliže je jejich denní příjem přiměřený a tedy ani velký, ani  příliš malý. Vysoký příjem polyfenolů ale může mít negativní dopady na naše zdraví.  K pozitivnímu antioxidačnímu působení nemusí vůbec docházet a může se třeba také projevit výraznější adstringetní účinek na střevní sliznici (zhoršení prokrvení, zhoršená látková výměna, zhoršení funkce střevního imunitního systému). Stravování je tedy hlavně o zdravé míře a o zdravém rozumu. Dopady našeho počínaní a životního stylu  mohou být vidět na našem těle a zdraví až v pozdějším věku.
Parafarmacie
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat asi to není přímo otázka do této poradny ale zkusím. Dcerka 19m. se mi dostala do špajzu k bramborám které už byli z části některé naklíčené ne moc malé krátké klíčky. No a než jsem toho všimla a dcerku vzala od brambor tak žvýkala...jeden klíček vyplivla na zem zřejmě kvůli chutí ale vím jistě že i polkla nějaký menší zřejmě...jestli nějaký ten kousek klíčku snědla může mít nějaké zdravotní problémy kvůli možnému solaninu? Musela by jich sníst o dost víc, aby něco hrozilo např. zvracení, bolesti břicha aj...mám pravdu? Děkuji
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jeden  bramborový klíček by nezabil ani tu nejmenší myšku na světě, Kláro. Solanin je sice  alkaloid s celou řadou  farmakologických účinků, ale v tomto případě se nemusíte znepokojovat.. 
Léky na předpis
Moc Vám děkuji pane doktore, pročítám Vaši poradnu a je fakt super stejně tak výrobky Vašeho e-shopu. Jen tak dál.
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kdykoliv se ozvěte Kláro, bude-li vás něco zajímat.
Léky na předpis
Dobrý den, ráda bych znala riziko náhlého přerušení léku na ředění krve, Godasalu, při podezření zánětu žaludečního či jiného vředu. Jak dlouho lze lék nevyužívat. Děkuji za odpověď
Dagmar
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Dagmar, toto riziko, je třeba posuzovat případ od případu a někdy je nutné nasadit jiný lék s antiagregačním účinkem. Vysazení v případě, který jste uvedla je správný postup. Je otázkou zda neměl být společně s Godasalem předepisován lék, který chrání žaludeční sliznici. Godasal je ale obecně dobře snášen. 
Léky na předpis
A mohu se jen zeptat, která antidepresiva jsou pro těhotné potenciálně nejvhodnější?
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To je velmi složitý problém, Kláro.  Je třeba posoudit celou řadu věcí.  Pokud je to možné, je dobré antidepresiva zcela vysadit. Samotné vysazení ale také není bez rizik  a většinou to nelze udělat naráz.  U některých  těhotných pacientek se třeba osvědčily léky s účinnou látkou trazodon. Nelze ale tyto léky doporučovat plošně pro všechny pacientky, které trpí skutečnými depresivními stavy. To je samozřejmé.
Léky na předpis
Děkuji za odpověď to jste mě velmi překvapil, myslela jsem že braní léků je častou indikací k ukončení těhotenství. Proč se tedy tak zakazují všechny léky u těhotných? Proč se těhotné ženy musí stresovat na kdejakým (možná i neškodným) práškem. Není to lékařský alibismus, díky kterému nejsou pak ženy třeba adekvátně léčeny? Taková velká neshoda panuje například u antidepresiv, moji kamarádku lékaři tak moc stresovali až šla radši na interupci, i když prokazatelně je jasné, že antidepresiva bere nemálo těhotných. V čem tkví nebezpečí antidepresiv pro plod?
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tak to jsem vás špatně pochopil, Kláro. Myslel jsem, že váš dotaz se týkal vyloženě teratogenity. Většina léků samozřejmě zasahuje do fyziologických funkcí plodu a ovlivňuje významně biochemické pochody v těle plodu, pokud prochází placentární barierou.  Sem patří i většina antidepresiv. Kontraindikace jsou oprávněné.  Teratogenita, či potenciální teratogenita je odlišný a ještě závažnější problém.
Parafarmacie
Dobrý den, mohu v těhotenství užít umělé sladidlo např. diachrom s aspartamem? Tak 2-3 tablety denně?Jsem v 6.týdnu, a užívala jsem do teď, podotýkám, že však nejím žádné sladkosti se sladidly ani limonády, a nepiji ovocné čaje, tak to snad neva?
Peta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Je to možné.  Konzumované množství je zanedbatelné, z hlediska zdravotního rizika a možného ohrožení plodu.
Volně prodejné léky
Upřesňuji, pane doktore, nejedná se ani o zánět spojivek ani mě oko neřeže, jen prostě díky jakoby těm žilkám je bělmo červené, jako když bych si umyla vlasy šamponem a "dostal se " mně do očí, nevím, jestli je to vhodný příklad. Už se mi stalo, že se kolegové ptali nebo upozorńovali, že mám červené oči a zářivky v místnosti to ještě zvýrazní... - otázka upravena poradcem
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud oči neslzí a nezaznamenala jste žádný výtok, reagují tak na vnější podnět jako je prach, chlad, nevhodná vlhkost vzduchu, či třeba  umělé osvětlení místnosti. Většinou je těch faktorů více. Jako první krok bych asi přece jenom zkusil Evercil. Pokud byste nezaznamenala žádný pozitivní  a dlohodobější efekt, zkusil bych Livostin, který obsahuje antialergenní léčivou látku.V lékárně by vám mohli poradit lépe , pokud se na vaše oči pozorně podívají.
Léky na předpis
Dobrý den,
chci se zeptat, které léky jsou důvodem k doporučeni ukončení těhotenství z důvodu vad či narušení miminka?
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Kláro. Většina léků nemá teratogenní účinky a tedy neovlivňují vývoj plodu. Léky jsou za tímto účelem pečlivě testovány a vyloučení teratogenity je podmínkou, aby mohly být uvedeny na trh.   V současné době jsou nejrizikovější  léky na léčbu rakoviny. Velkou pozornost je třeba věnovat i hormonální léčbě a možnému vlivu na plod.
Volně prodejné léky
Pane doktore dobrý den, včera tu nějaká paní psala o sinupretu jako o placebu. Opravdu to není účinný lék? Děkuji za odpověď Zora
Zorka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Zorko, nemyslím si to. Musí být ale správně indikován. Za svoji dlouholetou praxi jsem zanamenal hodně pozitivních ohlasů.
Léky na předpis
Dobrý den,
chci se Vás zeptat na potratovou pilulku, jaká má rizika, je šetrnější než klasická interrupce, proč je tak drahá (je to dražší než chirurgie s uspáním)
Ella
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Ello. Ano pilulka má svá rizika. Podle mého názoru je rizikovější než klasické přerušení těhotenství v současné době, budeme-li mít na mysli jen bezprostřední cíl, kterého chceme dosáhnout. Přerušení těhotenství má však  negativní dopad i na psychický stav ženy. Často  negativně ovlivní její sexuální život. To pak může mít vážné dopady i na její život osobní. Z tohoto pohledu se domnívám, že by mohla "piluka" dopadnout lépe.  Nemám však žádnou detailní znalost tohoto problému a je třeba požádat o radu gynekologa. Potratová pilulka má svá rizika. Může dojít i k vážným zdravotním komplikacím. Látky v ní obsažené patří do skupiny prostaglandinů, které zasahují do celé řady biochemických pochodů v lidském těle. Může být ovlivněna srdeční činnost, činnost trávicí soustavy,  kontrakce dělohy mohou být různé intenzity, může ojediněle dojít k šoku a k selhání základních funkcí. Pilulka musí být samozřejmě podána pod kontrolou lékaře. Určitě není možné ji nakupovat nelegálně přes e-shopy.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, všichni v práci jsou nemocní, tak i já (přes multivitaminový doping, ovoce, zeleninu, mytí rukou,...) mám rýmu. Ovšem takovou jinou, divnou, mám plnou hlavu, ale prázdný nos, smrkám minimálně, ale zdá se mi, že mi všechny ty hleny tečou do krku, a pak mě z toho bolí žaludek. Proč? Snažila jsem se to plivat, protože mám i hodně slin, ale nejde to vždy a všude. Nevíte, co s tím? Beru brufen, analergin a Sinupret (to je takové moje placebo, to beru vždy, protože mi jako malé píchali dutiny). Teplotu nemám, do nosu si stříkám, jsem v teple doma, piju. Díky, Ivana L.
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Za týden vám bude lépe, Ivano. Víc asi pro to udělat nemůžete. Doporučuji odpočívat a chránit si hlavu před průvanem  a výraznějšími změnami teplot. Brufen bych nahradil Acylpyrinem na noc, pokud ho snášíte. Nechte si ho rozpadnout na lžičce a po požití jej hodně zapijte teplým čajem. Na hlavu bych si dal na noc slabší čepici, která by vás nerušila ze spánku. To by mohlo pomoci, aby se dutiny uvolnily. 
Parafarmacie
Mockrát Vám děkuji, uvidím, zda je vůbec možné se nějak bránit :-)
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě je to možné. Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Děkuji za rady, tak to jste mě potešil, VITAmin od Vás používám, ale asi jen 3 x týdně, zapomínám, Wobenzym myslíte, že by teď když nastupuje chřipka pomohl jako prevence? Jinak co se týče zubaře, snažím se objednávat ráno, s tím že doufám, že ráno jsou nástroje nejčistší. Restauracím se tedy vyhnu, jediné, co nedokážu vyřadit je supermarket
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Na Wobenzym je podle mého pozdě, Alice.  Dávkování VitAminu 3x týdně je dostačující, jestliže se strarvujete běžným způsobem.. Pravidelné užívání bych doporučil zejména seniorům a osobám s vážnými zdravotnímy problémy, které souvisejí s látkovou výměnou bílkovin, sacharidů a tuků. I to, že lidé v supermarketu sahají na různé balené potraviny zvyšuje riziko nakažení chřipkou v tomto období.  Zvýšená hygiena rukou v tomto období má smysl. Výrazně vyšší je ale  riziko nakažení vzdušnou cestou v přeplněném a vytápěném objektu. Stačí jedno kýchnutí nakažené osoby, aby se nakazilo několik dalších.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, mohu se Vás zeptat, na který teploměr se spolehnout při měření tělesné teploty? Použiji-li starý rtuťový, naměřím synovi i o 1,7 stupně více, než když použiji opakovaně elektronický (zakoupený v lékárně - a používám dva, různé značky). Teploměr "na čelo, zdálky" už jsem úplně vyřadila, i když se mi nejvíc líbil - změřit třeba i v noci bez buzení dětí - ale zdál se mi úplně nespolehlivý... Jestli 37.5, nebo 39 je rozdíl, který rozhoduje o nasazení léků... Je pravda, že staré dobré rtuťové teploměry jsou spolehlivější? Podotýkám, že "pocitově" se většinou nedokážu orientovat...kloním se střídavě k nižší či vyšší naměřené hodnotě. Děkuji. - otázka upravena poradcem
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Máte pravdu, Kláro. I v této oblasti přibývá nekvalitních výrobků, které nemusí být nijak certifikovány a kalibrovány.  Jedná se podle mého názoru většinou o klamání spotřebitele, pokud není jasně uvedeno, jak naměřené hodnoty interpretovat. Jediný teploměr, který má dostatečnou výpovědní hodnotu je rtuťový, nebo nyní teploměr, který obsahuje germanium. Za jiné nemá smysl utrácet peníze a je lepší položit  jen ruku na čelo.
Parafarmacie
Dobrý den, poraďte prosím, co koupit v lékárně, abych neměla tak červené bělmo oka, zvláště v místnosti se zářivkami je to velmi znatelné. Občas si kapu Vizin, ale zajímalo by mě Vaše doporučení. Nejedná se o prasklou žilku. Děkuji za odpověď.
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Týká se to obou očí, Hanko ? Rozumím tomu dobře, že se jedná o zánět spojivek?  Způsobuje mrkání podráždění oka?  Jako první krok bych použil Ophthalmo-Evercil kapky.





mobilní verze