Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobrý den,

je možné užívání GLOBULUS CUM NATRIO TETRABORICO v 9tt? Neuškodí miminku?
Mockrát děkuji
Tamara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V prvním trimestru pokud možno doporučuji neužívat žádné léky.  Takže GLOBULUS CUM NATRIO TETRABORICO, není-li pro to závažný důvod, také užívat spíše nedoporučuji. 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den , jsem těhotná a chci se zeptat zda miminku neubliží obyčejný šapon nivea na vlasy děkuji
aneta.7
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Tento šampon plodu jistě neublíží
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
jetě něco k připravku ohledně těch vši LOTION proti vším a hnidám přípravek na bázi silikonů. Silikony, především dimethicony, jsou látky obecně široce využívané v kosmetických přípravcích. Po místní aplikaci nebyly pozorovány žádné dráždivé účinky na kůži. Charakter a mechanismus účinku LOTIONU je čistě fyzikální, nepůsobí farmakologickým účinkem. Vzhledem k tomu, že přípravek neobsahuje insekticidy, nevzniká na přípravek rezistence a mohou jej používat i těhotné a kojící ženy a děti od 3 let. LOTION je zdravotnický prostředek k lokální aplikaci na pokožku hlavy a vlasy pro odstranění vši dětské (Pediculus capitis) a zabránění rozvoje hnid.

LOTION je směs olejů – syntetických a přírodních, obsahuje silikonový olej, mandlový olej a vitamin E. Složení: Dimethicone, Tocopheryl Acetate, Prunus Amygdalus Dulcis Oil. takže se bát nemusím když to i píšou v navodu
Eiška , k
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den ,chci se zeptat měla jsem vši a v lekárně jsem koupila připravek na vši lotion v lekarně mi řekla že to mužou těhotné a je to i na připravku na krabičce že to mužou těhotné i kojici ženy a to stejne je i v přibalovem letaku , takže se bát nemusím a miminku to neubliží ? a jak dlouho takový připravek pusobí jen ten den co si ho dám nebo i dele ? děkuji za opověd
Eiška , k
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud Vám lék doporučili v lékárně, je pro plod bezpečný. 
Při léčbě postupujte dle návodu. V něm najdete i dobu působení
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chápu a děkuji, že jste alespoň zareagoval. Vaši poradnu sleduji už dlouho a obdivuji, s jakou trpělivostí odpovídáte na nejrůznější dotazy. Mějte se pěkně
Lena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dík za dík. A přeji Vám, aby vše dobře dopadlo.
těhotenství
Dobry den, chapu, ze na mou druhou otazku mi asi nereknete nic moc noveho, ale rada bych se jeste zeptala na termin hranicni, jak jste se vyjadril. Je muj nalez (rozmezi velikosti plod 19.-21.tyden) spise na horni hranici, tedy skoro normalni nebo na te spodni? Nebo se to neda takto rict? Omlouvam se, vim, ze jsou to veci, ktere nemuzete zhodnotit, kdyz je nevidite. Na utz jdu zitra, do te doby je to dost narocne. Dekuji
Lena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Omlouvám se, ale opravdu bych nerad spekuloval. Je to hodně mimo moji specializaci
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dibry den, dekuji za odpoved ohledne spatnych vysledku druheho screeningu. Mohla bych se zeptat, jaka je pravdepodobnost, ze by mohlo byt vse v poradku? A muzete naznacit, jake postizeni by mohlo nastat? Nedovedu si nic predstavit, neni to down, to chapu, ale jako co to napriklad muze byt? Hrozne se tim uziram a rada bych si aspon nejakou moznost predstavila. Muze byt treba autista nebo se jedna spise o fyzicke postizeni? Chapu, ze to nelze rict, proste jen potrebuji slyset jednu z mnoha variant. Hodne se bojim. Dekuji
Lena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Omlouvám se, ale opravdu bych nerad spekuloval. Je to hodně mimo moji specializaci
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den , chci se zeptat jsem těhotná a mám vši použila jsem připravek lation a v návodu je že Vzhledem k tomu, že přípravek neobsahuje insekticidy, nevzniká na přípravek rezistence a mohou jej používat i těhotné a kojící ženy a děti od 3 let , takže se bát nemusím a miminku to neubliží ? děkuji za odpověd
aneta.7
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemám jiné informace než jsou uvedené. Myslím, že plodu nic nehrozí
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, dnes jsem byla na 2.screeningu. Vyslo mi nasledujici - biometrie disproporcionalni, mensi FL, HL i cerebellum. Neurokranium bpn., mensi cerebelum, orofac.oblast bez rozstepu, NB+, profil zda se s mensi a transversalne plossi dolni celisti. Pater bez znamek rozstepu. ... atd. Zaverem pak Plod disproporcionalni, mensi cerebellum, mensi dolni celist, EF v LK, SH a SF... vim, ze mi nereknete, co to muze znamenat, to se pan doktor vyjadril. Proste neco odpovida 21.tydnu (ve kterem jsem), neco 20. neco 19...jsem poslana na dalsi UTZ pripadne odber plodove vody. Chtela jsem se vas spis zeptat na nazor, na kolik % to treba nic nebude pripadne bude naprosto minimalni postizeni (a jake)? Je proste mozne, ze je plod pouze mensi a jeste doroste? Reknete mi alespon jednu vec, ktera by to mohla byt? Pan doktor porad jen opakoval, ze to muze znacit nejaky syndrom, ale nevi, jaky, netroufne si odhadovat atd...dekuji
Lena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Dle mých zkušeností se ale i při podobných "hraničních" nálezech může  narodit normální dítě. Přesně Vám ale nedokážu odpovědět. To může pouze specialista na UZ vyšetření, případně genetik.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore , jsem v 6+5 A byla jsem dnes ve vietnamskem studio odstranit nehty , chodila jsem k nim 2 roky , paní mi 2 nehty strihla do krve a potom odstranovala gel bruskou, vadí že se ten prášek z geloveho nehtu dostal do té krve? Četla jsem, že vietnamské nehty jsou škodlivé, mám teď obavy , děkuji Petra
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že žádné riziko nehrozí. Přiznávám ale, že z této oblasti nemám dostatek informací
MUDr Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore , chtěla bych se zeptat na pár věcí. Jsem v 8 tt a zjistila jsem, že se v tehu nesmí majonéza, tatarka, atd .. před tehu jsem chodila k nám do labužníka a vždy si něco dala, nikdy nebyl problém. Od začátku tehotenstvi jsem měla asi 4-5x pochoutkovy salát a 1 smaženku, včera jsem snědla 30dkg salátu, mám se obávat listeriozy nebo salmonelózy? Jsou nějaké příznaky těchto nemocí? Bojím se teď o miminko, nevěděla jsem , že se tolik věcí v tehu nesmí:( děkuji moc
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jde-li o výrobky, u kterých jsou dodržené výrobní postupy, nevidím důvod, proč by majonézu či tatarskou omáčku těhotná nesměla jíst. Riziko listeriózy je extrémně nízké. Osobně doporučuji vyhnout se pouze tepelně neopracovanému masu a případně sýrům z nepasterizovaného mléka.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý večer, dovolte mi otázku Jsem asi v 6 tt těhotenství. Dnes při jízdě autem, už byla tma, jsme přejeli přes retardér, asi tou 50 km rychlostí. Dost to drnclo, dost jsem se lekla. Mohlo se něco stát miminku? Bříško mne trochu zabolelo, asi jak jsem se lekla a stáhla se, ale teď nebolí, ani nešpiním, vše se zdá v pořádku. Děkuji.
Míša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Plod by neměl být nijak ohrožen
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,

v nedávné době jsem silně krvácela 7 dcl světlé, husté, koagulované krve (používám kalíšek, takže vím poměrně přesné množství). Bolesti jsem nezaznamenala větší než při běžné menstruaci. Krvácení mi zastavili až na pohotovosti podáním léku Cyklokapron (obsahuje kyselinu tranexymovou). Protože těhotenský test byl pozitivní (nevěděla jsem o tom, že jsem těhotná, mám dlouhé, občas nepravidelné cykly a byl zhruba čas menstruovat), diagnostikovali mi potrat vzhledem ke krvácení, aniž by mě někdo vyšetřil. Za měsíc se ukázalo, že jsem těhotná v 10. tt. Co mohlo krvácení způsobit? Před pár lety jsem měla cystu. Jeprasknutí cysty provázeno bolestí?Mohl to být myom? Mohlo krvácení ohrozit plod, a případně jak? Vím, že se pouštíme do spekulací, ale přesto mě to zajímá. Lékařka se při vyšetření měsíc po krvácení dívala jen na případné těhotenství, prý nikde nic žádný nález kromě těhotenství nebyl. Vím, že v těhotenství je normální mírně krvácet, ale takové množství a charakter krve?
L
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na počátku těhotenství se může objevit i silné krvácení. Příčinou je narušení kontaktu mezi dělohou a vznikající placentou. Důvodem skoro jistě nebyla  cysta ani myom. Pokud je nyní UZ nález normální, plod by neměl být tímto krvácením nijak ohrožen
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den ,pane doktore je dobré pít v těhotenství i kojeneckou vodu rajec ? nebo čaj pro těhotné nebo čaj tekané ovocný ?
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Kojeneckou vodu pít můžete. Můj názor na čaj viz archiv odpovědí.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem na začátku těhotenství, cca 5 tt. Ráda bych nějak zvýšila imunitu v tomto čase, pracuji v obchodě a dostanu se tak do kontaktu s hodně lidmi. Nechci onemocnět a ohrozit tak dítě. Je možno užívat vitamin C - v jaké dávce? A homeopatikum oscillococcinum? Případně co byste na zlepšení imunity na začátku těhotenství doporučil? Již užívám multivitamin s kys. listovou pro těhotné do 12 tt. Děkuji za odpověď.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučil bych dostatečný přísun vitaminu C čerstvým ovocem.  V kombinaci s multivitaminem pro těhotné bych to považoval za postačující. S homeopatiky nemám zkušenosti, nevěřím v jejich účinek
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
a muže třeba test na těhotenskou cukrovku ovlivnit i to že jsem měla den před tím hodně sladkého ??
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Test na cukrovku,  tzv. glukózotoleranční test,  se provádí nalačno. Sladké jídlo den před tím výsledek neovlivňuje
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den , chci se zeptat zda mohu v těhotenství pít i čaj přimo pro těhotné ? děkuji
aneta.7
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Osobně podobné čaje s ne na 100% jasným složením spíše nedoporučuji
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den , jsem těhotná a byla jsem na kotrolu ohledně těhotenské ckrovky doktorka mi řekla že to mám zvyšené a obědnala mě na uterý myslíte že budu mít cukrovku nebo jí mít nemusím ?
Eiška , k
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neznám-li přesně výsledky, nemohu odpovědět. Doporučuji důvěřovat Vašemu lékaři
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den , pane doktore a jaké riziko by cukrovka měla pro miminko ? a když budu mít teda tu cukrovku a budu dodržovat správnou dietu a budu to lečit tak se ničeho bát nemusím ? ?? a chci se ještě zeptat zda mohu i čas přimo pro těhotné a co mohu pít za pití v těhotenství které je soro bez cukru děkuji
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při těhotenské cukrovce plod obvykle nadměrně přibývá na váze a po porodu mívá problémy s adaptací. Při správné léčbě se nemusíte ničeho obávat. Léčba spočívá v dietě a někdy i v nasazení inzulinu. O všem rozhoduje specialista. Ten Vám také upřesní, co máte a nemáte jíst a pít.
Osobně různé speciální čaje příliš nedoporučuji.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den . chci se zeptat jsem těhotná a oběvili se mi vši ,v lekarně jsme byla a lekarka mi doporučila připravek lotion kde i na internetu píšou Přípravek mohou používat dospělí, těhotné a kojící ženy a děti od 3 let. takže se nemám bát a miminku to neubliží ?
aneta.7
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji věřit informacím, které jste dostala v lékárně. Pokud tento přípravek doporučili, jistě plodu nic nehrozí
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den , pane doktore chci se zeptat jsme těhotná ve 26 týdnu a včera jsem byla na kotrolu k vuli těhotenské cukrovky a doktorka mi řekla že to mám zvyšené tak mě obědnala na příští týden , chci se zeptat kdyby měla těhotenskou cukrovku neubliži to miminku ? a nemohl vysledek ovlivnit i to že doktorka měla špatnou váhu 55 kg jsem važila před těhotenstvím a ted vážím už o 7 kg více a doktorka tam měla 55 kg děkuji za odpověd
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vaše váha výsledek testu neovlivňuje.
Pokud by se těhotenská cukrovka nesledovala, případně neléčila, plod by mohl být ohrožen. Proto se test na cukrovku provádí.
Při správné péči, kterou jistě máte, je riziko pro plod minimální.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den , pane doktore jsem těhotná ve 26 týdnu a na miminko i mluvím slýší mě miminko už v tomto týdnu ?? a ještě se chci zeptat když citím pohyby raáno a večer je to v pořádku ? nebo musíím miminko citit celý den ?? děkuji za odpověd
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Plod vnímá zvuky po 30. týdnu. V týdnech před tím to není jisté. 
MUDr. Jan Šulc
P.S. Již se mne prosím neptejte na pohyby -odpovídal jsem Vám již mnohokrát.

těhotenství
Dobrý večer pane doktore, jsem na začátku těhotenství, asi 5 tt. Na první kontrolu jdu za týden. Dnes se mi objevil nažloutlý výtok, před tím byl bílý. Nijak nezapáchá, ani nesvědí. Mám raději vyhledat lékaře dříve, nebo bude dohodnutá kontrola dostačující? Co dělat v případě, že výtok začne svědit apod.? Děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud Vás výtok nějak dramaticky neobtěžuje, stačí kontrola v dohodnutém termín. V případě, že by se přidalo svědění či pálení, navštivte lékaře případně i dříve. Sama raději žádné léky neužívejte
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den , pane doktore jsem těhotná a oběvili se mi vši v lékarně mi doporučili připravek na vši Elimax Šampon proti vším usmrcuje-odpuzuje 100ml nemuže ten připravek nějak ohrozit miminko ? nebo jak by mohl obyčejný připravek ohrozit mě a mimikno ?
aneta.7
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemám o tomto výrobku žádné informace. Na bezpečnost užití v těhotenství se musíte zeptat v lékárně nebo případně oslovit výrobce. 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den , pane doktore jsem těhotná mohu obyčejný ovocný čaj piknik ? děkuji za odpověd
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Spíše doporučuji klasický čaj. Ale s vysokou pravděpodobnost plodu ani tento ovocný čaj neublíží
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,Je možné, abych v 65letech při nechráněném styku a úplném výronu semene do pochvy otěhotněla?
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na 99,99% otěhotnět nemůžete
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, dnes jsem byla u doktora a ten mi říkal, že až přijdu na další poradnu , tak mi vezme krev a udělá screening, na krev budu 11+6 , není to pozdě ? Čekám první dítě , nekde jsem četla , že krev by měla být do 10 týdne. Děkuji moc
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na tom, o jaké přesně testy jde a která laboratoř je bude zpracovávat. Některé laboratoře mají stanovený horní limit pro vyšetření v rámci prvotrimestrálního screeningu, jiné nikoli. Obecně ale konec 12. týdne není pozdě.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
A ještě prosím doplnění k předešlé otázce. Měřím BT, takže vím, že od začátku toho, kdy mi naskočila ms po porodu, mám krátkou luteální fázi. Začínala jsem na 7 dnech, potom několikrát 9, 10, dvakrát 13, poslední cyklus před otěhotněním byla lf 11 dní. Teď 14 dní po ovulaci a po pozitivním tt, jsem šla za svým gynekologem a požádala jsem jej o utrogestan na podporu těhotenství, z toho důvodu, že jsem v předchozích cyklech měla krátkou luteální fázi. No, lékař mi jej odmítl napsat. Nemám obtíže, měla jsem jednodenní špinění asi 11 dní po ovulace, nyní jsem 17 dní po ovulaci. Mám pro jistotu jít za jiným lékařem, nebo myslíte, že si tělo zdárně poradí i bez něj? Děkuji
Johanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je pravděpodobné, že si Vaše tělo poradí. Na druhou stranu ale přidání Utrogestanu  nemůže ublížit
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den , pane doktore jsem těhotná 26 týden , chci se zeptat mohu jíst a pít v těhotenství vše ? nebo je něco co by jíst a pít v těhotenstvi něměla ?
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nepijte alkohol a bylinkové čaje. Nejezte tepelně neopracované maso
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore , jsem v 7.týdnu těhotenství a mám silné nevolnosti , cola , zazvorova lizatka prostě nic nepomáhá. Trápí mě celodenní pachut v ústech,(natahuju z toho) jediné co mi pomůže jsou zelené orbitky, zvykam i 10 denně, tak týden. Může to nějak ublížit miminu ? Může mít vývojovou vadu ? Děkuji lenka
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zvracení, ani velmi výrazné, nebývá příznakem vrozené vady. Tu ale nelze bez podrobných testů vyloučit.
K posouzení  vlivu extrémního užívání zelených Orbitek nemám dost informací. Asi neškodí, jistý se tím ale nejsem.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore. Jsem na a začátku těhotenství, před týdnem jsem našla pozitivní tt. Dovolte mi pár otázek. Mám ještě staršího syna, občas stále jezdí v kočárku, i v něm usne, syn má cca 16 kg. Bydlíme na kopci, docela velkém a chvílemi i strmém, takže se stane, že někdy musím syna v kočárku vytlačit domů. Může to tlačení do kopce dítě v bříšku ohrozit? A druhá, pracuji na pár dní v týdnu jako pokladní v supermarketu. Takže sedím u pásu a přetahuji věci z pásu přes čtečku do prostoru, kde si zákazník nákup bere. Mohu takto přenášet třeba 3 kg pytel brambor atd? Pokud je to možné a jedná se těžké věci, např balíky balených vod, 5 kg prací prášek atd. požádám zákazníka ať si danou věc, vezme sám, ale to nemohu s každou věcí. Hrozí při této manipulaci něco dítěti? Děkuji za odpověď.
Johanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Probíhá-li těhotenství bez komplikací, nevadí ani tlačení kočárku do kopce ani popisovaná práce. Pokud by se ale vyskytly jakékoli problémy, bude třeba fyzickou aktivitu omezit.
MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den , chci se zeptat . Jsem těhotná, povedlo se první IVF (KET), jsem 6+4 . Embryo bylo vyšetřeno metodou pgs (vložena byla Hatchujici blastocysta). Nemám problém, nespinim , jen trpím silnými nevolnostmi. Na utz bylo v 5+2 vše v pořádku. Hrozí riziko potratu ? A když bylo embryo vyšetřeno, může mít např.dawnuv syndrom ? Geneticky bylo úplně v pořádku. Děkuji za vaši odpověď M.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nevolnosti nejsou známkou hrozícího potratu.
"Přesnost" PGS záleží na tom, kolik buněk embrya bylo vyšetřeno. Riziko Downova syndromu je při negativní nálezu v PGS velmi nízké, ale nikdy není zcela nulové
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den , jsem těhotná a oběvili se mi ve vlasech vši nemužou vši ubližit miminku ? a myslíte že v lekárně bude nějaký připravek který se muže i v těhotenství ?
Eiška , k
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vši by plodu neměly uškodit a v lékárně Vám jistě poradí. Nezapomeňte ale říct, že jste těhotná
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, jaká je šance na donošení po otěhotnění 2,5 měsíce po porodu císařským řezem. CS jsem měla indikován kvůli dvojčetnému těhotenství, kdy jedeno z dětí bylo ve špatné poloze - koncem pánevním. Gynekoložka mě upozornila na možnost ruptury dělohy a doporučila mi těhotenství přerušit. Jak velké je toto riziko?
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko nelze dost dobře odhadnout. Záleží na mnoha okolnostech - pooperační hojení, UZ nález na děloze, Váš věk, Vaše celková konstituce aj.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore , jsem 6+2 tt, chtěla bych se zeptat ohledně čínské restaurace. Od doby co jsem otehotnela jsem měla celkem 4x čínské jídlo . Četla jsem, že to obsahuje spoustu glutamatu a že hrozí dítěti autismus a nevím co ještě. Je to pro mě nebo pro miminko škodlivé? Samozřejmě jíst to raději nebudu . Děkuji Zuzka
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neznám žádné práce, které by podobná rizika potvrzovaly
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, pane doktore jsem těhotná ve 25 týdnu chci se zeptat jak čato cítít pohyby miminka ? pohyby cítím každy den, chci se jen zeptat zda je v pořádku že je citím někdy třeba jen ráno a večer děkuji za odpověd
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, je to v pořádku.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den. Vadí prosím v těhotenství aplikace umělých, gelových nehtů a jejich ozařování při aplikaci v UV lampě? Může to nějak poškodit, ohrozit miminko? V raném stadiu těhotenství, případně jejich pravidelná aplikace v průběhu celého těhotenství, cca 1x za měsíc? Děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že plod tím není nijak ohrožen. Ale musím přiznat, že k Vaší otázce nemám dostatek informací.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den , chci se zeptat jsem těhotná nemužu holením celého těla ohrozit miminko ?
Eiška , k
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Holení plod neohrožuje
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den , pane doktore chci se zeptat jsem těhotná ve 6 měsíci je možní mít s přitelem pohlavní styk ? neohrozím tím nějak miminko ? děkuji za odpověd
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Probíhá-li těhotenství bez komplikací, je styk možný a plod neohrožuje
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
jsem 6 týdnů po vaginálním porodu, který byl vyvolán progestinem. Došlo k ruptuře vaginy, takže bylo nutné šití. Při močení mě někdy jizva štípe a je citlivá. Kdy přestane být citlivá jizva a přestanu mít bolesti. Samozřejmě, že je to výrazně lepší, než tomu bylo první dny po porodu. Děkuji
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud kojíte, je vypnut Váš cyklus a máte relativní nedostatek estrogenů. Tyto hormony mají výrazný vliv na oblast genitálu. 
Stav by se měl postupně zlepšovat, ale může to trvat i měsíce. Výrazný efekt by měla mít obnova cyklu.
MUDr. Jan Šulc
P.S. Porod nebyl nejspíše vyvolán progestinem, ale prostinem. Progestin je jiný název pro gestagen. Tím se porod vyvolat nedá. Prostin je  prostaglandin, tedy látka vyvolávající kromě jiného zrání děložního hrdla i nástup stahů dělohy.
těhotenství
Dobrý den,
jsem ve 13. tt, kombinovaný screening vyšel výborně, je mi 37. V Gennetu mě pozvali ještě v 17.tt na triple test, je to nutné? Četla jsem, že výsledky z něj jsou dost nepřesné, že věk to zkresluje. Je třeba tam chodit, když už mi testy z krve dělali a na ultrazvuku bylo také všechno v pořádku? Nechci se zbytečně stresovat, ale zároveň ani nic podcenit. Děkuji za odpověď.
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Osobně triple test svým pacientkám spíše nedoporučuji. Ovšem neznám přesně důvod, proč Vás pozvali.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, na screeningu ve 13tt jsem měla placentu nahoře na zadní stěně a o tři týdny později mi můj gynekolog řekl, že je dole a okrajem přesahuje vnitřní branku. Je možné aby placenta sestoupila a je to v pořádku? Děkuji za odpověď.
Ladislava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Placenta dost dobře sestoupit nemůže. Asi jde o ne zcela jasnou interpretaci nálezu  při prvotrimestrálním sceeningu.  Lokalizace placenty není při tomto vyšetření podstatnou informací a ne vždy se zcela přesně popisuje.
V 13. týdnu není nález placenty přesahující vnitřní branku nic alarmujícího - ve většině případů se "vytáhne" výše. Problém by byl, až kdyby placenta přesahovala přes vnitřní branku v druhé polovině těhotenství a zejména před porodem
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den hsem těhotná ve 25 týdnu jak často mám citit pohyby miminka a když jeden den necim nic je to v pořádku ?
aneta.7
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je to trochu na hraně. Do 24. týdne není bezpodmínečně nutné, aby budoucí matka denně pohyby cítila.  V 25. týdnu by ale již měla pohyby cítit každý den. Alespoň po krátkou dobu, ale každý den. 
Hodně záleží na  "vnímavosti" k pohybům a také na poloze plodu. V případě, že opakovaně nebudete po celý den cítit pohyby, raději navštivte lékaře. Nejspíše to nebude nic vážného signalizovat, ale kontrola Vás uklidní
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,

jsem znovu těhotná po zamlklém potratu a jsem objednaná na kontrolu až cca v 8tt, jelikož dřív neměla doktorka čas. Chtěla jsem se zeptat, jestli se nemám vnutit dříve a být více kontrolovaná a případně si nechat napsat Utrogestan? Nebo v případě, že nemám žádné problémy to v tom 8tt stačí a nějaké braní prášků by stejně případnému potratu nezabránilo?

Děkuji za odpověď
Janka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud šlo jen o jeden zamlklý potrat, nejsou podle mne žádná opatření bezpodmínečně nutná. Návštěva, nebudete-li mít žádné obtíže, v 8. týdnu stačí. Doporučuji užívat některý z multivitaminů pro těhotné s obsahem kyseliny listové
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den jsem těhotná v 6 měsíci a včera jsem byla v mc donalad a dala jsem si hambuger nemuže to ubližit miminku ?
Eiška , k
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Plodu nic nehrozí
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den , pane doktore chci se zeptat jsem těhotná a beru vytaminy chytré miminko je pravda že po vytaminech muže byt miminko větší ?
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Není to prokázáno úplně jistě, ale možné to je.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, jsem v 35tt a zacaly me svedit uporne paze, ne denne, ale tak 3x tydne. Muze to byt znak cholestazy? Jaterni testy jsem nepodstoupila zatim.
Dekuji za nazor.
Lenka e.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčin může být řada, ale počátek těhotenské hepatózy nelze vyloučit. Jaterní testy určitě doporučuji.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý, bola som na 3D ultrazvuku kde mi lekár povedal že dieťa ma intrakardiálni echogénni fokus, krátky femur a humerus a kratšiu nosovu kosť. (NBL - 5,2mm - aká má byť vlastne normálna veľkosť? FL - 27,5mm a humerus - 27,4mm) Nastrašil ma že môže ísť o downa. Triplle testy v 12 a 18 tyzdny boli ok, Riziko 1:50000 a 1:5600 no z 3D je riziko 1:49. Sú naozaj tieto rozmery tak závažné že by mohlo ísť o downa? neznamená to jednoducho len to že plod je menší (aj prvá dcérka bola menšia 46cm pôrodná dĺžka)....
Ďakujem za odpoveď
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Mojí specializací není UZ vyšetření plodu. Erudovaně Vám může odpovědět jen specialista ultrazvukař. Podle mého názoru má ale 3D UZ spíše jen podpůrný význam při diagnostice Downova syndromu. A také souhlasím s možností, že by mohlo jít jen o drobnější plod. Ale jednak nález nevidím a hlavně nejde o moji specializaci - viz výše.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
aha muj gynekolog psal že kvasibky v těhotenství jsou běžné a že plod neohrozuji
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Kvasinky plod opravdu neohrožují¨
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
to jsem ještě já a ještě se chcu zeptat jaké riziko by to pro plod mělo být ? děkuji
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hlavním potenciálním rizikem je infekt plodových obalů a předčasný odtok plodové vody.
MUDr. Jan Šulc