Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti. (V době od 4. - 9. 3. 2018 je lékař na dovolené, odpovídat bude až následující týden).

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
minulý týden mi vyšel pozitivní domácí těhotenský test. (týden po vynechané MS). Druhá čárka slabší než kontrolní, ale přesto jednozančně viditelná a růžová. Všimla jsem si ale, že čárka na TT od té doby nesílí, byť zdá se mi i slabší. Testuji testem Mamatest. Příští úterý jdu na gynekologii na UTZ, mám ale strach, jestli není něco v nepořádku. Ptám se, mám se obávat ztráty miminka, nebo se zbytečně stresuji?
S pozdravem
Lily
Lily
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den pane doktore,
minulý týden mi vyšel pozitivní domácí těhotenský test. (týden po vynechané MS). Druhá čárka slabší než kontrolní, ale přesto jednozančně viditelná a růžová. Všimla jsem si ale, že čárka na TT od té doby nesílí, byť zdá se mi i slabší. Testuji testem Mamatest. Příští úterý jdu na gynekologii na UTZ, mám ale strach, jestli není něco v nepořádku. Ptám se, mám se obávat ztráty miminka, nebo se zbytečně stresuji?
S pozdravem
Lily
Lily
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Intenzita zbarvení čárky na těhotenském testu má jen orientační význam. Záleží na mnoha okolnostech - např. na koncentraci moče. Časnou těhotenskou ztrátu nelze vyloučit, ale může vše i být v pořádku.  Klíčový význam má UZ vyšetření, případně někdy doplněné sledováním hladin HCG v krvi
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, pane doktore, ráda bych se zeptala na pár věcí, které mi nejsou jasné.
PM jsem měla 10.4, IUI proběhlo 23.4.
10., 11. a 12.5. jsem provedla TT - všechny naprosto silně pozitivní. 15.5. mi v mém centru odebrali krev (výsledek jsem se nedozvěděla) a provedli UTZ - byl vidět gestační váček 9 mm. 25.5. u gynekologa opět krev (zase mi výsledky nikdo nesdělil) a UTZ - prý všechno vypadá jak má, ve stínu prý je lehce vidět embryo, kontrola za 14 dní.
Včera 22.5 jsem byla objednána opět na ultrazvuk do mého centra, kde sestra řekla, že už by mohlo být vidět srdce. Doktor nic neřekl, jen že srdce ne, koukal jen do UTZ, neříkal nic ani o embryu a řekl že kontrola zase za týden. Na můj dotaz, zda je všechno jak má jen odpověděl že ano. Jsem od té doby nervózní, vždy jsou dost sdílní a nyní nic, jen že se zase uvidíme za týden.
Myslíte, že z toho, co popisuji se těhotenství vyvíjí, jak má?
Můžete mi povědět, v jakém jsem nyní TT?
Proč mi nikdo nesdělil výsledky odběrů?
Velmi děkuji.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud jste otěhotněla v den IUI či krátce poté, měla byste aktuálně být v 7. týdnu a srdeční akce by měla být vidět. 
Aniž nález vidím, je těžké se vyjadřovat. Není bohužel úplně vyloučené, že jde o zamlklé těhotenství. A nebo jste otěhotněla o něco později. Pak ještě akce srdeční být vidět nemusí. Proto UZ kontrola za týden
Proč Vám nesdělili výsledky, není otázka pro mne.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
ráda bych vás požádala o názor na výsledky 1.trim screeningu. Jsem po IVF, 38 let, 5 blastocyst, 4 šly na PGS a 1x zdravé, 3x patologie. 1 blastocysta nevyšetřená vložená při ET a nyní jsem 12+5tt. Výsledky screeningu jsou NT 1,30 mm, nosní kustka pritomna, riziko T21 1:3700 a T13+18 1:50 000. Výsledky mi přijdou velmi dobré vzhledem k věku, akorát krev PAPP-A 4,20 miu/ml a FHCG 151,00 ng/ml jsou prý zvýšené a proto mi doporučují zaplatit si Prenascan. Odběr plodove vody a klků jsem prozatím odmítla. Test cf DNA mi odmítli udělat, že nesplňuji kriterium rizika 1:500. Děkuji moc za vaši odpověď. Jsou ty hodnoty krve, tak zásadni vzhledem k celku? Přeji hezký den.
tazatelka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Osobně bych výsledky screeningu viděl jako příznivé. Ovšem upozorňuji, že mojí specializací není UZ diagnostika vrozených vývojových vad. 
Trochu by mě ale "strašily" výsledky preimplantačnho screeningu. Neuvádíte, o jaké patologie šlo, ale bylo jich vysoké procent. Takže bych Prenascan či podobný test určitě zvažoval.  Spolehlivost těchto testů je výrazně vyšší než pouhý provotrimestrální screening, byť kvalitně provedený
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
reaguji na dotaz p. Nikoly. Které infekce jsou rizikové po celé období těhotenství, které infekce jsou rizikové před porodem a které jsou rizikové v 1. trimestru. Děkuji
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Infekcí jsou desítky. Nelze zde vypisovat, jak která ohrožuje či neohrožuje těhotenství. Zabývají se tím mnohastránkové publikace a knihy. 
Jako příklad potenciálně nebezpečných po celé těhotenství může posloužit žloutenka typu C nebo zarděnky (byť nejtěžší poškození způsobí v 1. trimestru)
V 1. trimestru jsou potenciálně nebezpečné všechny virózy, při kterých stoupne teplota nad 38,5
Při porodu cestou přirozenou hrozí například nákaza virem genitálního oparu, je-li u ženy přítomen  akutní výsev.
MUDr. Jan ŠUlc
těhotenství
Dobrý den, rodila jsem císařem v prosinci 2017 (klesající ozvy miminka), kdy je vhodné znovu otěhotnět? Jaký je vhodný rozestup mezi porody? Doporučil byste rodit přirozenou cestou? Já bych to preferovala...ze zdrav. hlediska se cítím výborně, už krátce po porodu mi bylo fajn. Jizva mě nebolí. Menstruace se mi teď vrátila i při plném kojení..Děkuji
m.k.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji snahu o početí až v odstupu alespoň devíti, lépe dvanácti měsíců od porodu.
Přikláněl bych se k porodu cestou přirozenou
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, do kterého tt jsou rizikové infekce s teplotami nad 38,5 a kdy může dojít k ohrožení zdraví miminka. Děkuji
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vždy záleží především na tom, o jakou infekci jde. Některé jsou rizikové po celou dobu trvání těhotenství, jiné jen v prvním trimestru, jiné před porodem.
Uvedených 38,5 stupňů má význam u viróz nejasného původu, jejichž riziko je vyšší v prvním trimestru
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
jsou nějaké příznaky a rizikové faktory, které nasvědčují tomu, že se může vyskytnout v průběhu těhotenství gestační diabetes? Děkuji
Yvetta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Rizikovými faktory je výskyt diabetu v rodině a například nadváha. často se ale gestační diabetes objeví i mimo rizikové skupiny
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
jsem ve 22 tt je mi 41 let. Byl mi lékařem nabídnut glukozo-toleranční test tzn. vypití sladkého nápoje. Toto není možné, neboť se z toho pozvracím. Existují ještě nějaké jiné testy, např. z krve či jiné , které by mohly diagnostikova gestační diabetes. Děkuji
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Bez vypití standardního množství glukózy je glukozo-toleranční test obtížně proveditelný. Toto vyšetření by šlo do jisté míry nahradit vyšetřením glykemického profilu - tedy opakovanými odběry krve v průběhu dne.
Myslím ale, že při pomalém vypití zvracení nehrozí
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem těhotná, 12. týden. Mám divný pocit. Mám slabé křeče a cítím se najednou jinak. Mohla jsem potratit? Zatím nekrvácím. Ztratila se i bolest prsou. Když si udělám těhotenský test na hormon HCG, ten by moch zjistit zda jsem ještě v tom. Jestliže mrtvý plod by neměl produkovat dále tenhle hormon. Ale ptám se jestli to tak je. Ďekuju vám.
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Změna pocitů ještě nic neznamená.  Těhotenství se nejspíše i nadále zdárně vyvíjí
Posoudit, zda je vše v pořádku, je možné jen UZ vyšetřením. Gravitest z moče nemá žádný význam, je pozitivní i při odumření plodu.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, chteka bych se zeptat, jak lekari zjisti, ze je miminko v brisku v poradku, kdyz matka 7 a vice dni prenasi. Opravdu to lze zjistit jen podle monitoru, kdyz neni provadeno jine vysetreni? Nehrozi neco miminku? Zakalena voda, omotana snura (da se tohle nejak zjistit?) a co velikost miminka, kazdym dnem prece roste, zjistuje se tohle pred pripadnym vyvolanim porodu? Dekuji
Lada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Kardiotokograf, tedy tzv. monitor, v absolutní většině případů dokáže při přenášení včas odhalit ohrožení plodu, včetně omezeného průtoku pupečníkem. 
Někdy nález upřesňujeme měřením průtoků pupečníkem, placentou, případně některými cévami plodu pomocí doplerovského  UZ.
Zakalená plodová voda je až následkem sníženého přívodu kyslíku.
Při poloze podélné hlavičkou nemá velikost plodu zásadní význam. UZ biometrie se proto obvykle neopakuje.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
zjistila jsem, že jsem těhotná, ale když jsem byla ve 4+0tt tak jsem absolvovala relaxacni masaz zad, mohlo to nejak ublizit plodu? Moc dekuji za odpoveď
Bára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemyslím, že by plodu něco hroziol
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore.

Prosím o radu, u prvního těhotenství u mě po porodu nastalo PŽOK. Přičina se nezjistila na hematologie bez nálezu. Je pro mě další těhotenství rizikové?
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Další těhotenství je určitě do jisté míry rizikové. Nakolik rizikové, je ale velmi obtížné odhadnout
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
jsem ve 21 tt a na kontrole jsem měla vysokou hladinu cukru v moči. Na kontroly do poradny chodím vždy po snídani. Je mi 41let. Je možné, že se již jedná o gestační diabetes? Jaká je podávána medikace a jsou nějaká rizika pro plod? Děkuji
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jednorázový nález cukru v moči ještě nic neznamená.
Obvykle se vyšetřuje moč získaná nalačno. Pokud tomu tak není, doporučuji před příští kontrolou jen velmi lehkou nesladkou snídani.
Diagnozu gestačního diabetu nelze stanovit jen z analýzy moče, byť by byl opakovaně nalezen cukr. Je třeba rozbor krve - jednorázový nebo tzv. glukózo-toleranční test. 
Léčba gestačního diabetu spočívá v dietě, v některých případech i v nasazení inzulínu.
Léčba pro plod není rizikem, gestační diabetes ano - hrozí jeho nadměrný růst a obtížná adaptace po porodu
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
jsem ted v 7tt, na prvni kontrolu jdu az pristi tyden ve stredu (coz bude 8tt), ale dneska rano jsem lehce spinila, spis takovy naruzovely hlen. Nic me neboli, krece v podbrisku ani pichlavou bolest nemam, jen parkrat za den trosicku pobolivani, ale to mam od zacatku tehu. Muze to byt po vcerejsim sexu? Mám jit k doktorovi drive nebo pockat do pristiho tydne kdyz to odezni? Je to me prvni tehotenstvi, tak mam strach. Mockrát děkuji za odpoved.

Sára
Sára1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Souvislost s pohlavním stykem nelze vyloučit. Příčin ale může být více - bezvýznamných i potenciálně závažných. Posoudit, o co jde, lze jen při vyšetření.  
Doporučuji navštívit lékaře pokud možno co nejdříve
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
Jsem ve 33tt a již 2 týdny mám večerní zvýšené teploty nebo teploty + zimnice. V nemocnici jsem ležela 4 dny a nikdo nic nezjistil. Mám zvýšené CRP kolem 28. Zánět tlusteho střeva, ani ledviny to nejsou. Jsem opět doma a teplota je nahoře. Beru antibiotika Augmentin a stejně se mi zdá, že nezabírají. Staci se hnout víc než musím a teplota leze. Prosím poraďte.
Děkuji
Blanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na dálku přes internet nelze poradit. Jde o neobvyklou komplikaci. Váš stav musí řešit lékaři, kteří Vás mají v péči. Upozorněte je na to, že se Váš stav i přes antibiotika nelepší
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý deň,

chcela by som sa opýtať, na oslave som vypila nealkoholické šampanské asi 2dc, ale potom som si všimla na etikete že je na ňom písané že obsahuje maximálne 0,5% alkoholu, som v 20týždni tehotenstva je možné že tým môžem uškodiť bábätku? vypila som to postupne počas celého večera popri jedle.

A ešte mám otázku ohľadne telových krémov, môžem v tehotenstve používať chladiaci telový krém na nohy, (nivea) s anticelulitídnym účinkom vhodný na unavené a opuchnuté nohy? a spevňujúce telové mlieko s Q10?

Ďakujem za odpoveď
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Plodu nic nehrozí. Nic strašného by se nestalo i pokud byste vypila 2 dc běžného sektu.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
na netu jsem četla, že když není v rámci ultrazvukového vyšetření v těhotenství zjištěna žádná srdeční vada plodu, lze s vysokou pravděpodobností předpokládat, že dítě netrpí chromozomální vadou. Je to pravda? O jak vysokou pravděpodobnost se jedná? Dají se na ultrazvuku ve 21. tt zjistit nějaké odchylky, které by mohly s vysokou pravděpodobností znamenat výskyt Downova syndromu? Děkuji
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Většina plodů s Downovým syndromem opravdu má nějakou srdeční vadu. Tu specialista obvykle odhalí. Neplatí to ale ve 100 %. O jak vysoké procento přesně jde, nevím.
Jiné odchylky nejsou podle mých znalostí pro Downův syndrom specifické.
MUDr. Jan Šulc
P.S. Nejsem specialistou "ultrazvukař". Lékař zaměřený na UZ diagnostiku by jistě odpověděl přesněji
těhotenství
Dobrý den, včera jsem byla na odběru choriových klků a chci se zeptat, jak dlouho po odběru trvá zvýšené riziko potratu? A měla bych ležet, případně jak dlouho? Děkuji.
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na mnoha okolnostech jako: stáří těhotenství, dosavadní průběh těhotenství, nález na děloze, průběh výkonu, indikace odběru, věk ženy,  aj
Bez přesné znalosti Vašeho případu nedokážu poradit ani odhadnout riziko potratu. Všechny tyto informace poskytuje lékař, který odběr provádí.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,ráda bych Vás poprosila o radu. Jsem ve 23. týdnu těhotenství. Mám pylovou alergii a běžně často kýchám. Včera jsem kýchala tak, že mě z toho zabolelo v podbřišku a nějakou dobu to bylo ještě trochu citlivé (2 hodiny určitě). Nebylo to nic hrozného, ale přesto bych se ráda zeptala:Mohlo se tak malému nějak ublížit?Dnes už je vše v pořádku, nekýchám tolik a ani mě nebolí v podbřišku. Moc děkuji za odpověď
Petra J.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Plodu jste velmi pravděpodobně nijak neublížila. Cítíte-li pohyby a bolest ustala, je vše v pořádku
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
chtěla bych prosím Vaši radu. Jsem ve 20 tt těhotenství, a je mi 41 let. V prvním trimestru jsem odmítla prvotrimestrální screning, neboť jsem měla strach z falešně pozitivních výsledků. Nyní mi to vrtá v hlavě a chtěla jsem se zeptat, zda-li je možné ještě v tomto týdnu těhotenství udělat nějaký test na Downův syndrom a jiné trisomie. Děkuji
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
I ve 20. týdnu by mělo být možné provést testy z krve jako je např. Test Panorama, Prenascan, Trisomy, apod. Tyto testy ale jsou poměrně drahé a nehradí je pojišťovna
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Chtěla jsem se zeptat jestli má vliv později mononukleoza na těhotenství prodělala jsem mononukleozu v 18 letech a je mi 23 a chtěla bych se zeptat jestli jsou nějaké známe problémy pak s těhotenstvím atp zatím nic neplánuji ale dost jsem se nad tím teď pozastavila jestli to může mít nějaký vliv ...
Mononukleoza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud proběhla mononukleóza bez komplikací, budoucí těhotenství nikterak neovlivňuje
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, už jsem se na Vás obrátila ohledně hematomu, který nebyl u miminka, ale u deložního hrdla. Minulý týden jsem byla opět na kontrole a miminko už mělo 22mm a hematom se zmenšil. Žádné spinění, krvácení nebo bolesti nemám. Ale pořád se nemužu zbavit strachu z potratu (spíše zamlkého těhotenství) Prosím jaké je riziko zamlklého těhotenství po 10.t.t? Děkuji mnohokrát. Kateřina
Katerina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko zástavy vývoje plodu, tedy vzniku zamlklého potratu, je po 10. týdnu již nižší než v prvních týdnech gravidity. Přesné procento nedokážu uvést - záleží na mnoha okolnostech - na věku ženy, gynekologickém nálezu, zdravotním stavu, atd.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,

dle několika TT mám potvrzené těhotenství a jsem na začátku 5.týdne. K doktorce jsem objednaná na 16.5. a chtěla jsem se zeptat jak se do té doby chovat, jestli jsou nějaká omezení případně doporučení, abych co nejvíce podpořila to, aby vyšetření dopadlo dobře a plod se dobře vyvíjel a já mu do té doby neublížila. Děkuji moc
Jiřina K.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemáte-li potíže, můžete se víceméně chovat normálně.  Fyzická námaha je možná, v ničem byste ale neměla "jít až na doraz". V případě, že se s něčím léčíte nebo jste pro nějaké onemocnění sledována, poraďte se s lékařem, který se Vám věnuje, o postupu v těhotenství. Omezte škodliviny - nekuřte, nepijte alkohol. Nejezte tepelně neopracované maso. Neužívejte bez porady s lékařem žádné léky. Doporučuji koupit si a užívat některý multivitamin s kyselinou listovou
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať na váš názor. som v 18tt tehotenstva mám spina bifida riešenú v puberte pre neznesitelné, bolesti vzhľadom na rýchly rast sa k spine pridala aj skolióza chrbtice.
Teraz som riešila ako to bude pri pôrode, neurologička napísala: spina bifida aperta od L4 nadol, porušenie kontinuity stavcových oblúkov kaudálne od L4. Conus meduláris je otupený končí v úrovni L1-L2. medzistavcová štrbina L5S1 je mierne zúžená, duálny vak je v rozsahu L2S1 vretenovito rozšírený..Tarlova cysta na úrovni S3.....atď
Vzhľadom na uvedený nález, doporučujem vedenie pôrodu sekciou, k spinálnej anestéze sa neviem vyjadriť nakoľko nález z MRI je z roku 2005.

bolesti sa zhoršujú vzhľadom na vyššiu záťaž v tehotenstve, niekedy až do takého stavu že sa neviem hýbať a bolesti mi vystrelujú z chrbtice do celej ľavej strany nohy a ľavého bedrového kĺbu.
Moja otázka je, ak neurologička odporučila sekciu, môže nejaký gynekológ zmeniť jej rozhodnutie a nariadiť prirodzený pôrod?
Ďakujem
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučení neurologa bude jistě každý porodník respektovat.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, pane doktore. Jakou vnímáte optimální variantu rozjetí porodu u přenášeného těhotenství? Těhotenství OK, prvorodička, 29 let. Děkuji.
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nevím, zda se ptáte na to, co může pro "rozjetí" porodní činnosti dělat žena sama nebo, zda Vás zajímají možné postupy lékařů
U ženy může pomoci jakákoli vyšší fyzická aktivita. Pomoci někdy může i pohlavní styk.
Lékaři pak mohou užít účinné léky - prostaglandiny, oxytocin, aj,, někdy pomůže odloučení dolního pólu vagu blan (Hamiltonův manévr). Postupů je více, vždy ale patří do rukou zkušeného porodníka.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,

je mi 30 a 3 dny po vynechane MS mi vysel pozitivni TT. Kdy je vhodné navštívit gynekologa? A chci se dále zeptat, zda než půjdu k lekáři na kontrolu mohu pokračovat v běžných aktivitách jako je cvičení (na které jsem zvyklá přes 3 roky) nebo by to mohlo nějak ublížit? A v kolikátém týdnu cca jsem kdyžmám cyklus 35 dní, poslední MS byla 17.3.2018 a ovulace mi byla gynekologem stanovena na datum kolem 8.4.2018. Děkuji mockrát za odpověď.
Marta30
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemáte-li potíže, navštivte gynekologa za cca 3 týdny. Aktivity nemusíte zásadněji omezovat, nic ale raději nedělejte "na doraz".
Podle ovulace byste nyní měla být na začátku 5. týdne
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Ahojda je mi 42 jsem ve 4 TT a chtěla bych věďět jestli můžu plodu ublížit, když vykonávám fyzicky náročnější práci, okopávání záhonů, tahání pytlů s hlínou, většinou ohnutá nebo ve dřepu a občas jezdím traktorem. A he to moje první těhotenství. Děkuji za info
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V 42 letech je riziko potratu poměrně vysoké. Takže bych doporučil těžkou práci vynechat. 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý deň,

chcela by som sa opýtať aké presné je určenie pohlavia v 17týždni, konkrétne mi sono robili 16tt+4 a doktor povedal chlapec, nepovedal možno ani že asi chlapec pripadal mi o tom presvečený aj mi to zapísal do knižky. Je teda 100%tne možné určiť pohlavie už v danom týždni? či to mám brať s rezervou a počkať ešte na ďalší utz v 20tt alebo 3d utz v 23tt?

Ďakujem za váš názor
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na kvalitním UZ přístroji může v některých případech zkušený lékař pohlaví opravdu určit již v 17. týdnu. 100% jisté to ale není. To ale nebude ani později. Pouze se zmenší možnost chyby - ta je v 17. týdnu podle mne cca 1-2%, později pod 1%.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý deň pán doktor,
nebola som ešte u svojej gynekologičky, ale gravitesty mi ukazujú tehotnosť. Gynekologička má voľný termíny až o týždeň. Menštruácia mi mešká cca 8 dní. Poslednú som mala 13. marca.
Od puberty trpím autoimunitnou tyreopatiou štítnej žľazy, do osemnástich rokov som brala lieky Euthyrox, potom mi endokrinologička tento liek vysadila a znova som ho brala cca pol roka, keď som mala 22 rokov. V súčasnosti mám 30, takže už osem rokov neberiem lieky, lebo hormóny ŠŽ mám v poriadku, protilátky stále vysoké.Chodím na kontroly raz za 1,5 roka. Moja otázka je, kedy mám ísť na vyšetrenie štítnej žľazy. Mám vyšetrenie urgovať u mojej endokrinologičky hneď, ešte pred potvrdením tehotnosti u gynekologičky? Alebo stačí o týždeň ísť na vyšetrenie ku gynekologičke a ona mi spraví odber na hormóny ŠŽ a potom mi povie čo ďalej? Moja bývalá endokrinologička mi viackrát zdôrazňovala, že keď zistím, že som tehotná mám hneď prísť k nej. Moja súčasná endokrinologička povedala, že nemusím hneď chodiť, tak sa obávam, či ma vôbec vezme (sú u nej trojmesačné čakacie doby). Musí ma ako tehotnú pacientku vziať urgentne? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Pekný deň
Vilma
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Osobně doporučuji kontrolu na endokrinologii spíše než odběry u gynekologa. Myslím ale, že to může týden počkat. Nicméně termín si můžete dohadovat již nyní. Pokud by nebylo těhotenství v pořádku, neměl by být problém ho zrušit. Těhotné obvykle endokrinolog objedná záhy. Není ale na to vysloveně "nárok".
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den
co všechno se zjišťuje na "velkém" ultrazvuku kolem 20. týdně těhotenství. Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Určuje se velikost plodu měřením řady parametrů, posuzuje se uložení placenty a množství plodové vody. Především se ale kontroluje správný vývoj končetin i orgánů (srdce, ledviny, žaludek, močový měchýř, mozek, aj.)
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,
prosím o Vás názor. Dnes jsem 8+3t.t a včera jsme byla na kontorle a miminko odpovídalo dle ultrazvuku 7+6tt, vse je podle Dr. v pořádku a roste tak jak má. Jenže si pak všimla hematomu, který byl 2cm na 3cm. Ukazovala mi to na ultrazvuku, že není hned u miminka, ale těsně u děložního hrdla. Beru Utrogestan 2 tobolky na noc. Paní doktorka říkala, že by to na miminko nemělo mít vliv, ale chtěla jsem se zeptat ještě Vás na Váš názor. Je tam riziko pro plod? Nějaké rady jak se toho hematomu zbavit v nejbližší době? Děkuji mnohokrát za Vaší odpověd' a a Váš čas. Katerina - otázka upravena poradcem
Katerina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Určité riziko pro plod existuje. Nepředstavuje ho ani tak hematom ale příčina jeho vzniku. Ta je nejspíše v narušení kontaktu mezi placentou a dělohou.
Hematom se může, je-li uložen u děložního hrdla, vyprázdnit, což se projeví krvácením, nebo se může vstřebat. Vy sama tomu nijak napomoci nemůžete. Aby se ale stav nezhoršoval, je určitě na místě omezit fyzickou a sexuální aktivitu
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý deň,

môžem zľahka cvičiť a mať občas sex ak som na poslednej poradni v 12tt mala nízko položenú placentu, ale nemám žiadne iné ťažkosti, bolesti, krvácanie ani špinenie a fyzicky sa cítim dobre? Krvné a kontrolné testy som mala tiež v poriadku. špinila som periodicky po 4týždoch pár dní slabo ale teraz som už 3 týždne bez akéhokoľvek špinenia. končím 16tt. Lekár mi zakázal len zdvíhať ťažké veci a vyjadril sa že si mám dávať pozor a šetriť sa.


Ďakujem za radu.
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji ještě cca 14 dní se cvičením vyčkat. Neobjeví-li se ani náznak krvácení, můžete pak začít cvičit a je pak podle mého názoru i možný pohlavní styk. Předpokladem je normální gynekologický nález včetně UZ (samotná nízko nasedající placenta nevadí).

MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
začínám 6. týden po interupci - potratová pilulka. Testy mám stále pozitivní, ale slabě. V krvi mi naměřili hodnotu hCG 73. Na ultrazvuku gynekolog prozatím nic nevidí, pouze cystu, která by se měla dostat při menstruaci ven (právě probíhá již 3. den menstruace - měla 8 dní zpoždění). Krev mi znova vzali a bude se pozorovat, zda hodnota klesá, či stoupá. Myslíte, že je možnost být znovu těhotná? Děkuji za informaci.
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Myslím, že jde pravděpodobně o pozůstatek HCG po interupci a ne o nové těhotenství. Klíčový význam bude mít vývoj hladin
MUDr. Jan Šulc
P.S. Cysta se při menstruaci "nedostane ven", ale vstřebá se
těhotenství
Dobry den,

Jsem ve 36.tt a podle ultrazvuku pani doktorka odhadla vahu miminka na 1900g. Zda se mi to hrozne malo, ale pani doktorka nic nekomentovala. Myslite si, ze je tento odhad vahy normalni? Dekuji, Lada
Lada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jde o hraniční nález. Samotný hmotnostní odhad ale nemá větší význam. Jde o to, zda plod roste a zda jsou v pořádku průtoky krve.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
včera ze mě "vypadlo" docela dost velké těleso, o velikost cca 4cm. Jsem na začátku těhotenství, na ultrazvuku ještě nebylo vidět, ale krevní testy byly pozitivní. Lékař říkal, že se mám v průběhu týdne dostavit, že by už mohlo být něco vidět. Bohužel mi také řekl, že mám cystu okolo velikosti 4cm. Je možné, že to, co ze mě "vypadlo" by mohl být gestační váček, plod nebo právě ta cysta?
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
O co přesně šlo je těžké odhadnout. Určitě to ale nebyla cysta - ta je v břišní dutině a nemůže "vypadnout". Určitě také nešlo o plod - nebylo-li těhotenství patrné na UZ, plod je velký maximálně 1-2 mm. Napadá mě krevní sraženina, ale opravdu nevím
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý deň,

chcela by som sa opýtať či by mohlo pitie alkoholu v ranných štádiách tehotenstva uškodiť bábätku. Ide o to že som nevedela, že som tehotná a zistila to až v 4tt keď mi vynechala menštruácia a predtým som pila alkohol často aj každý večer 2dc červeného vína. Môže to mať nejaký negatívny vplyv? moje krvné výsledky boli všetky v poriadku teraz som v 15tt a podla utz vyzerá, že aj bábo zajtra idem na AFP testy a som z toho dosť nervózna.

je tam velká šanca že pitie ovplyvnilo dieťa? samozrejme od vtedy čo viem že som tehotná som nepila.
Ďakujem
Mata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
2 deci vína denně nemohly v žádném případě plodu ublížit.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jsem v 16 +1tt. v 8 týdnu jsem začala krvácet a hrozil spontánní potrat. Nyní již nemám žádné obtíže a naštěstí jsem již nekrvácela. Je mi 41 let. Mám pořád strach, aby miminko v děloze neumřelo a vše dopadlo dobře. Jakým způsobem je možné se zbavit strachu, který pořád mám? Jaká je pravděpodobnost, že by miminko mohlo v děloze umřít?
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko odumření plodu v děloze je velmi nízké, menší než 1%. 
Zbavit Vás strachu asi nebude úplně snadné. Nejlépe by v tom pomohl psycholog, případně psychiatr.
Určitě je také důležité, abyste byla v těhotenství sledována lékařem, kterému plně důvěřujete
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
jsem v 16 tt . Začala mě strašně bolet bederní páteř a jakoby mi v ní "přeskakovaly" obratle. Je možné, že se v průběhu těhotenství roztahuje pánev a páteř? Jinak nemám žádné vysvětlení proč mi to tak dělá. Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčin může být řada. Změny pánve nebývají takto časně provázeny podobnými potížemi. Určitě doporučuji navštívit gynekologa, aby se vyloučil nějaký těhotenský problém. 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den pane doktore,
jsem v 7t.t. konkretne (6+6) a mam uz treti den naruzovely vytok. Ve ctvrtek jsem byla u sve gynekolozky, bylo vse v poradku a uz bilo i srdicko. Je toho opravdu malo a nemam ho porad, vsimnu si ho tak 1-2x za den. Kdybych mela byt konkretnejsi, tak na toaletnim papire vidim bily hlen a to naruzovely je tak cca 1-2 mm. Jelikoz jsem po potratu, tak se obavam. Sex jsme s manzelem v poslednim tydnu nemeli. Je to prosim normalni nebo mam kontaktovat gynekolozku? Pripadne co by to mohlo zpusobit. Dekuji
Laura S.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Krvácení, byť jen slabé, není v těhotenství normální. Určitě doporučuji opakovanou návštěvu lékaře. Nemusí jít o nic vážného - třeba pouze o slabé krvácení z drobného poranění čípku děložního. Ale nelze ani vyloučit, že by se mohlo jednat o první příznak hrozícího potratu. Rozpoznat, o co jde, je možné jen na základě vyšetření
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, dnes končím 40 týden těhotenství. Ve středu 4 mám nástup do nemocnice na vyvolávaný porod, ale nejsem si jistá že ho chci podstoupit, nejraději bych počkala ještě týden. Ten důvod by měla být preeklamsie, ale při poslední kontrole jsem měla tlak vynikající a doktor se vyjádřil ve smyslu, že od 6 do 14.4 mají uzávěrku porodních sálů, tak abych nejezdila zbytečně po Praze. Nemyslím si, že tohle by měl být důvod pro vyvolání. Proto bych se chtěla zeptat, mam vyvolávaný porod podstoupit i když tlak a ostatní parametry určující vyv. porod budou v pořádku nebo odmítnout.Kdyby se přeci jen vyvolávalo, je nutné píchnout hned vodu, vím že WHO tento postup nedoporučuje. A jak moc se liší vyvolávaný porod od spontánního. Děkuji.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na dálku bez zcela přesných informací o Vašem stavu a o stavu plodu nemůžu radit . Doporučuji řídit se doporučením lékařů v porodnici.
Pokud jsou podmínky k vyvolání příznivé, neliší se obvykle průběh vyvolávaného porodu od toho, který začne spontánně
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Pan doktor mame v rodine ovcie kiahne som tehotna ale ja som ich ux v detsve prekonala hrozi nieco babetku ? Ma to nejaky dopad na babetko ? Dakujem
Ada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud jste neštovice prodělala, riziko pro plod je minimální
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,
v cca 4-6 tt těhotenství jsem byla opakovaně na soudu, kde mají rámy pro detekci kovů. Nevěděla jsem, že jsem těhotná. Několikrát jsem jimi prošla. Mohla tato dávka nějak poškodit miminko. Děkuji
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že riziko pro plod je malé. Přesně se ale může vyjádřit jen genetik
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chci se zeptat. Zjistila jsem těhotenství, doktor potvrdil a také oznámil, že čekáme dvojčata. Byla jsem z toho v šoku, že jsem se zapomněla zeptat, jestli by vadil let na dovolenou, nyní má můj gynekolog dovolenou. V době odletu bych měla být 9+4. Momentálně jsem 8+2. Vše vypadá v pořádku a nevolnosti také žádné extra nemám.
Nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Let na dovolenou je nejspíše možný. Každá těhotná však musí počítat s tím, že má oproti netěhotné násobně vyšší potenciální riziko nutnosti vyhledat v zahraničí lékaře. Proto před cestou prověřte pojištění léčebných výloh.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, velmi pekne prosim o radu, som po laparoskopickej operacii pre mimomaternicove tehotenstvo, kornulanu gr., mozem po operacii, teraz je tomu 6tyzdnov, uzivat wobenzym ?
Da sa nim znizit riziko tvroby zrastov? Alebo pdporucate nieco ine ? Alebo je uz neskoro ? A neohrozim tym hojenie rany ? Kedy by ste odporucali
zacat s dalsim snazenim, Operacia na maternici vraj nebola velka. Velmi pekne dakujem za odpoved.
Tina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Wobenzym určitě nemůže ublížit. Nakolik pomůže je obtížné odhadnout. 
Pokud jde o snahu o další početí, je třeba rozhodnout na základě přesné znalosti o rozsahu výkonu.  Informace, že "operace nebyla velká" není dostačující. Buď je doporučení součástí propouštěcí zprávy nebo Vám poradí Váš gynekolog na základě této zprávy a nálezu v odstupu od operace
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý deň, som v 31tt a dosť ma svrbí bruško aj prsia. Viem, že to môže byť z napínania pokožky, ale lekár ma pre istotu poslal na pečeňové testy. Trošku mám strach, že čo bude, keď výsledky nebudú dobré. Sú nato lieky? A trochu ma lekár vystrašil, že budem potom musieť ísť na gastro vyšetrenie. To je naozaj potrebné ísť na tú hadičku do žalúdka? Alebo mi tam urobia len sono pečene a žlčníka? Akože neviem si predstaviť s tehotenským žalúdkom podstúpiť toto vyšetrenie :(
ema
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V případě špatných výsledků jaterních testů by mohlo jít o tzv. těhotenskou hepatózu. To je potenciálně nebezpečný stav, který se poměrně obtížně léčí a může vézt i k nutnosti předčasného ukončení těhotenství. Gastro vyšetření se obvykle neprovádí, maximálně sono jater a žlučníku
Příčina svědění ale opravdu nejčastěji bývá pouze v napínání kůže
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
co bývá příčinou nitroděložního odumření plodu během těhotenství. Dá se nějak tomu zabránit? Děkuji
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Odlišné jsou příčiny odumření plodu na počátku těhotenství a v druhé polovině trvání gravidity.
Na počátku je to nejčastěji geneticky nesprávně založené těhotenství. Negativní roli pak mohou hrát infekce, porucha funkce štítné žlázy, aj.
V druhé polovině těhotenství pak má negativní dopad především narušené zásobení plodu krví -buď na podkladě poruchy funkce placenty nebo omezením průtoku v pupečníku. I v této době mohou hrát roli infekce.
Poměrně často konkrétní příčinu ztráty neodhalíme.
Snížit riziko odumření plodu lze správnou  životosprávou a pravidelnou péčí v poradně pro těhotné 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý deň, chcela by som a spýtať, či na začiatku tehotenstva (do 6 týždňov od poslednej menštruácie) môže ublížiť pikantné jedlo a dve (občas tri) šálky kávy denne. Mohlo by to vyvolať potrat? Resp. ak sa doteraz nič nestalo a kávu aj pikantné vysadím nemusím sa báť?
F.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ani pikantní jídlo ani káva v uvedeném množství nevadí
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, beru jeden prášek Dopegytu a jeden prášek Vasocardinu denně, půl ráno, půl večer. Dále beru 25 mg Letroxu,je mi 32 let. Je případné těhotenství problém při užívání těchto prášků ?
Děkuji.
Jiřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Plán těhotenství byste měla probrat s lékaři, kterří Vám uvedené léky předpisují. V těhotenství bývá někdy třeba medikaci změnit nebo upravit dávku. Například dávka Letroxu se obvykle zvyšuje.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, rada bych se zeptala. Kamaradka je ve 34. tydnu tehotenstvi, nedavno prodelala zanet stredniho ucha (s antibiotiky), nyni ji zacal bolet zub - mysli si, ze ji proste v tele koluje nejaky zanet a vzdy se usadi na slabsim miste. Chtela bych se zeptat, co v takovem pripade delat? Musi opravdu ted tech poslednich cca 6 tydnu pretrpet? Neni to pro miminko nebezpecne? Existuje moznost, ze by se uderem 38.tydne pristoupilo k sekci, aby bylo miminko v bezpeci? A jak by to nasledne mohlo ovlivnit treba kojeni? Nebo jak to probiha? Dekuji
Leona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Situaci by měli řešit specialisté - tedy otorhinolaryngolog, stomatolog a zkušený  porodník. Společně by měli stanovit postup péče v posledních týdnech těhotenství.Císařský řez s nějakým nevyléčeným zánětlivým ložiskem v těle také nemusí být ideálním řešením.
MUDr. Jan Šulc





mobilní verze