Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobrý den pane doktore, chci se zeptat právě s partnerem pracuji na miminku a občas užívám na spaní lékTrirtico1/3 prášku (tritico 75), zajímá mě zda to může ohrozit moji plodnost či ovulaci, v minulosti jsem prodělala úzkost s následnou spánkovou poruchou a Tritico jsem brala asi 2 roky. teď občas když to nejde tento lék užiji, paní doktorka mi říkala, že ve stresových situacích mohu těmito spánkovými problémy trpět znovu a že je možné tento lék krátkodobě užívat do doby zklidnění. Své doktorce celkem věřím je rozumná, ale zajímá mě váš názor. děkuji
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že  při snaze o početí tento lék můžete užívat. Po pozitivním gravitestu bych ale raději užívání omezil

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Děkuji za odpověď. Jen bych se chtěla Teda ještě zeptat, když ve výsledku prvotrimestrálního skreeningu mám napsano: páteř zdá se normální mozek lebka zdá se normální, žaludek zobrazen, močový měchýř plný atd, tak jak doktor mohl posoudit, když tak v mladým těhotenství, nejsou orgány úplně vyvinuté. Děkuji
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Lékař posuzuje, zda vývoj orgánů v daném období odpovídá normálu. Vývoj ale dále pokračuje, vzhled orgánů se mění. proto je ve 20. týdnu možné vidět daleko více

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, při druhém porodu se mi neodloučila placenta a byla mi v narkoze provedena manuální lyze, kvůli krevní ztrátě jsem měla dvě transfuze a po dvou dnech ještě jedno dočištění kyretou. Nyní bych chtěla podstoupit KET (první dítě máme přirozeně, druhé po IVF), máme ještě několik embryí, ale můj gynekolog říká, že se mám připravit na to, že těhotenství po lyzi může být hodně rizikové, že už je v děloze navždy jizva a placenta se tam znovu může přichytit. Bude mi 42 let. Druhý gynekolog mi ale řekl, že je jen mírně zvýšené riziko opakování stejného problému a že těhotenství bude pravděpodobně úplně bezproblémové. Tak teď nevím, co si o tom myslet. Třetí dítě si s manželem oba přejeme, ale ne za cenu ohrožení mého života. Co byste nám poradil? Moc děkuji za odpověď.
- otázka upravena poradcem
Katka Dvořáková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jizva v děloze po manuálním odloučení placenty ani po dočištění kyretou nevzniká. Maximálně se mohou vytvořit v děložní dutině nějaké srůsty. Ty by měly být v případě většího nálezu viditelné při UZ vyšetření.

Osobně proto považuji riziko nějaké komplikace v průběhu těhotenství související s problémem s odlučující se placentou za  nízké. Opakování této komplikace při porodu ale nelze vyloučit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem 21+2tt a v pátek mě čeká velký ultrazvuk v 2 trimestru. Chtěla jsem se zeptat, když 1 skreening dopadl co se týče syndromů dobře a anatomie plodu se zdála vpořádku, jak velká pravděpodobnost, že i druhý ultrazvuk dopadne v pořádku. Je to mé druhé těhotenství po 1 nevydařeném a mám trochu strach aby bylo vše ok. V 19 týdnu, jsem si na vlastní žádost nechala dělat ultrazvuk, paní doktorka přeměřovala pouze velikost plodu. Myslíte, že by si všimla některých vad? Kontrolu orgánů nedělala. Jinak miminko odpovídalo stáří. Děkuji za odpověď
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

UZ screening je zaměřen na jiné potenciální problémy než screening provotrimestrální. Při něm ještě řada orgánů není plně vyvinuta a je těžké u nich posoudit, zda je vše v pořádku. Riziko nějaké vážnější vady je ale nízké. Co by lékařka při UZ na Vaši žádost odhalila či neodhalila nemohu dost dobře posoudit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
co je to mimo dělozní otehotnení jaki to ma vivoj a je to nebespecne muze normalne odrodit mimco nebo ne je 17 tak mne to docela zajima je nutne miminko dat pric prosim odpovezte my dekuji
sara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mimoděložní těhotenství vzniká uhnízděním zárodku mimo děložní dutinu. Těhotenství nelze donosit a matka může být i ohrožena na životě. Nejčastějším řešením je operace

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
pane doktore,tudíž pokud pohlavní styk proběhl ještě o něco dříve(21.5.) UZ vyšetření odpovída spíše tomu.Rozumim-li tomu dobře
tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

21.5. zase je příliš brzy Naměřená hodnota odpovídá početí někdy koncem května. Takto časně má určení stáří těhotenství určitě odchylku  minimálně +- 3 až 5 dní.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,chtěla jsem se zeptat(bez ohledu na to kdy začala poslední menstruace-nepamatuji se)zdali je už na uz vidět srdce pokud byl pohlavní styk 3.června a 29.června jsem byla u své doktorky a ta vydala prukazku se zápisem 6,8 mm a s tím že srdíčko je vidět.Vím že její uz není úplně nový...ptám abych teoteticky vyloučila jednoho z mužů ,který by mohl být otcem dítěte.Nechci se ptát své dr.pro známost v rodině.Děkuji za odpověď.
tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to velmi "na hraně". 26 dní po početí, tedy koncem 6. týdne, srdeční akce nebývá vždy jasně viditelná. Záleží ale na každém dni. Někdy na kvalitním UZ již akci vidět můžeme.

CRL 6,8 mm odpovídá ale konci 7. týdne, kdy již akci vidíme spolehlivě.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem na začátku těhotenství 6tt, každý den kýchám několikrát denně (alergie) a občas se nestihnu předklonit a vystřelí mi taková ostrá bolest z podbřišku a někdy z vaječníku. Děje se to poslední tři dny, ale jen při kýchnutí. Mohu kvůli tomu i potratit či je to nepravděpodobné? Děkuji za odpověď
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kýchání samo o sobě nemůže být příčinou potratu. Pokud by ale již byl přítomen nějaký problém, může silné kýchnutí krvácení a následný potrat spustit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Děkuji za bleskovou odpověď, pane doktore. Ústy se srsti nedotýkám, jen chovám, hladím. Děkuji proto za uklidnění. Ta těhotná paní se králíka jistě taky nedotýká, možná u užitkového plemene na pekáči ;) Děkuji, pěkný den, Iveta
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Pane doktore dobrý den, zarazila mě teď odpověď pro těhotnou paní se zakrslými králíky. Napsal jste, že pokud se nebude s králíky přímo mazlit, plodu nic nehrozí. Jak to myslíte? Když má doma někdo kočku, tak kromě toho, že neolizuje její exkrementy, se s ní snad mazlí, ne? Hladí ji, chová ji a ano, než se jde třeba najíst, umyje si ruce. Chcete naznačit, že i tohle může plodu vadit??? Děkuji za reakci Iveta
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Za potenciálně nebezpečný považuji kontakt úst se srstí. A doporučuji mytí rukou častěji než před jídlem

MUD. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane dotore chtěla jsem se ještě zeptat jsem na začátku těhotenství ,vadí že chováme zakrslé ktaliky domu v bytě ? nemuže mi to nějak ubližit myslím miminku děkuji
terka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud budete dodržovat zásady hygieny a nebudete se s králíky přímo mazlit, plodu by nemělo nic hrozit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň,
som tehotná a kvôli trombofílii si pichám jedenkrát denne Clexane 0,2. Mám dosť nízky prah bolesti a proste som si vždy vravela, že rodiť budem jedine s EPI. Môžu mi pri pôrode epidurálku podať aj napriek týmto injekciám? Hematologička sa vyjadrila, že ešte stále u mňa prevláda skôr normálny stav, objavili sa tam dve mutácie, ale pre istotu mi tie injekcie dá, nakoľko som jeden zamlčaný potrat už mala. U koho sa mám informovať, či ten epidurál môžem? Rozhodujúce slovo ma hematologička alebo pôrodník? Ďakujem.... - otázka upravena poradcem
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Informace Vám musí podat v porodnici, kde budete rodit.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den , pane doktore jsem na začtku těhotenství chci ze zeptat, jestli vadí že jim někdy hodně a někdy mít a někdy se stane že jím hodně ale třeba to jídlo jím dlouho děkuji za opověd a ještě se chci zeptat jesli vadí že jsem si trochu v leže natahla přicho jak jsem se rychle posadila a bricho trochu poskočilo jestli to nemohlo ubližit miminku děkuji moc za odpověd
terka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nic z toho, co uvádíte, nevadí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobý den pane dotore, chtela bych se zeptat sem tehotna 7+3 a mam cystu, mohla bych se zeptat kdy sem asi ootehotnela kdyz sem mela mesicky asi tak nejak 28,9,2017 ale spis je nemela nez mela , dekuji za odpoved
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

K početí pravděpodobně došlo před 5 týdny a 3 dny

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, v prvnim tehotenstvi se mi udelal hemeroid,uzivam Detralex tbl 2x denne,v lednu se chytame na ivf,muzu uzivat Detralex dale? Vadil by popripadne v gravidite? Dekuji za odpoved.
Natalie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V prvním trimestru bych raději Detralex  neužíval. Jak přesně postupovatdále Vám poradí nejlépe specialista přes nemoci konečníku, tedy proktolog

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,prosím o Váš názor,zda lze ještě ve 48 letech otěhotnět přirozenou cestou?S manželem praktikujeme přerušovanou soulož,myslíte, že je to dostatečná ochrana?hormony brát nechci...děkuji za Váš názor.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Otěhotnění ve 48 letech považuji za vysoce nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat na případné další těhotenství. Mám krevní skupinu Rh- a 2 děti, které po otci podědili Rh+. Během druhého těhotenství mi byli zjištěny protilátky, byla jsem hlídána, strašili mě i tím, že by dítě mohlo zemřít, ale porodila jsem v termínu přirozeně a po porodu mi byla podána injekce na protilátky. Je možné další těhotenství? Nebo je tu pro mně nebo případné miminko nějaké riziko? Zdravotní sestřička mi těhotenství vůbec nedoporučuje, ale nevím proč?
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na aktuální hodnotě  protilátek a také na jejich typu. Riziko pro plod tkví v tom, že tyto protilátky obvykle prochází placentou a mohou napadat krvinky plodu, které se pak rozpadají a plod má vážné problémy. Posoudit riziko nepřísluší zdravotní sestře. Měl by se vyjádřit specialista v některé poradně pro rizikové těhotenství

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý den , pane doktore chtěla jsem se zeptat vyšli mi 4 pozitivní testy takže jsem těhotná ,mestrulaci jsem měla mít 22.10 chci se zeptat kdy zajit k doktorce děkuji za odpověd ,a ještě se chci zeptat přiznaky nemám zatím žadné akorád vynechaní menstrulace a bolí mě prsa občas hodně občas mit není to nějaký problém že boli někdy min ? děkuji za odpověd
terka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na intenzitě příznaků nezáleží.

K lékařce doporučuji jít za cca týden

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, když žena netuší, jestli je těhotná (od neplánovaného otěhotnění do termínu očekávané menstruace) a v té době pila alkohol (např. 2 panáky tvrdého alkoholu), jedla potraviny, které se v těhotenství nedoporučují atd.?
Tvrdí se, že požívání alkoholu není vhodné a abstinence je důležitá především v prvním trimestru těhotenství. Ale když to žena neví, zda je těhotná a příležitostně popije, může to ohrozit plod? Děkuji za odpověď.
Martina

- otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při plánování těhotenství je vhodné upravit životosprávu, ale podobné množství alkoholu ani nevhodné potraviny nepředstavují pro plod nějaké zásadní riziko.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,jsem 31tt,uz tyden me boli pod pravym prsem tak jakoby k hrudniku,boli to jen pri nekterych pohybech a kdyz se uplne narovnam,muze to byt tim,ze mi tam tlaci mimi?jine problemy nremam,dekuji za odpoved Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tlak zvětšené dělohy s plodem je jednou z možností. Bez vyšetření ale  nelze posoudit, o co se jedná. Upozorněte na to svého gynekologa při návštěvě v poradně.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, chci se poradit. 18.9. jsem měla poslední menstruaci, ta trvala 11 dnů. Má lékařka mi poté na prohlídce řekla, že mi zřejmě praskla cysta, jelikož jsem měla v těle tekutinu. Ve středu 1.11. jsem si udělala těhotenský test a byl pozitivní, ve čtvrtek jsem šla na krev a dnes mi volali, že se jedná o těhotenství - hcg = 570. Chci se Vás zeptat, není to nějak málo? Četla jsem, že se těhotenství počítá od prvního dne poslední menstruace, což by mělo být toho 18.9. i když těžko říct, když tam byla asi i nějaká cysta, a hodnoty uváděné u 7tt jsou mnohem vyšší. Bojím se, aby těhotenství bylo v pořádku. Ke své paní doktorce jsem objednána až na úterý dalšího týdne. Předem Vám děkuji za Vás čas a vysvětlení, případné rady.
Claire
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství se sice počítá od poslední menstruace, ale velmi často se stane, že k ovulaci a tedy k početí dojde o dost později než v polovině cyklu. Pak se jedná o mladší graviditu než odpovídá dle menses. Přesně se skutečné stáří těhotenství určí až UZ vyšetřeném. Takže uvedená hodnota HCG nemusí vůbec signalizovat nějaký problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den , pane doktore dělal jsem si testy mamatest a vyšli mi pozitivní takže jsem asi těhotná, ale nemám zatím žadné přiznaky nemuže být něco špatně děkuji za odpověd
terka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Absence těhotenských příznaků vůbec nic neznamená. Buďte v klidu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
s přítelem se snažíme o miminko. Poslední menzes přišel 1.11.2017, ale od druhého dnemi kožní lékařka nasadila antibio krém Belogent s kortikoidy kvůli zánětu kůže na prstech obou rukou. Můžeme pokračovat ve snažení i tento měsíc nebo je třeba vyčkat, až se kortikoidy z těla "odplaví"? Krém má užívat týden - denně a pak postupně vysazovat a natírat ob den a nakonec ob dva dny. Jak dlouho kortikoidy v těle zůstávají a mohou ohrozit těhotenství? Děkuji - otázka upravena poradcem
Mariana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po dobu aplikace tohoto krému se o početí nesnažte. Nejde ani tak o kortikoidy jako o antibiotikum gentamycin. Po vysazení je možno se o otěhotnění snažit po cca 2 dnech

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,
jsem v 8tt, na prvni kontrole pani doktorka videla plod odpovidajici velikosti s bijicim srdickem, v jehoz tesne blizkosti se vyskytovalo neco, o cem rikala,ze by to mohl byt hematom,ale neni si jista. Objednala me za 2 tydny, bez medikace. Nespinim a nemam zadne jine problemy. Mohu se zeptat na vas nazor, radu co bych mohla delat,abych o plod neprisla? - otázka upravena poradcem
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji omezit fyzickou a raději také sexuální aktivitu. Hematom se obvykle vstřebá. Pak opět budete moci fungovat bez větších omezení

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, ráda bych vás poprosila o názor. Moje kamarádka je těhotná, již má za sebou první trimestr a zatím vše v pořádku. Je jí 34 let. Dlouho se jí nedařilo otěhotnět, mimo jiné kvůli endometrióze. Byla i na jednom IVF, ale bez úspěchu. Nakonec otěhotněla přirozeně. Spousta lidí se nyní diví, že není na kontrolce, ale normálně pracuje. Jaký je váš názor? Měla by spíše být doma, aby nenastaly komplikace? Děkuji, Lea
Lea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pracovní neschopnost, pokud těhotenství probíhá bez komplikací, není podle mne nutná. Ale záleží na druhu práce a dalších okolnostech.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den , pane doktore na testu jsem našla dvě čarky takže jsem asi těhotná, vadí že jsme tahala těžkou věc nemže se mi něco stát děkuji za odpověd
t.p
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemyslím, že by to těhotenství ublížilo

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat , zda podání první injekce agolutinu i.m. může zabránit potratu. Nebo když se jedna aplikace vynechá může to ovlivnit nějak negativně těhotenství?děkuji - otázka upravena poradcem
valerie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

1 injekce Agolutinu potratu nezabrání. Více nedokážu odpovědět - musíte blíže popsat Váš případ

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore chěla jsem se ještě zptat testy jsem si dělal dva jeden včera jeden dnes a oba vyšli tak že mám dvě silné čarky ,chci se zeptat kdy zajt k doktorovi děkuji
terezka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Nemáte-li obtíže, gynekologa navštivte za cca 3 týdny po vynechání menses

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den , pane doktore ráno jsem si dělala test a byli tam dvě čárky ale přiznaky zatím žádné nemám mohu být i přesto těhotná ? děkuji za odověd
terezka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotná můžete být i když nemáte žádné příznaky.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den ,pane doktore dneska ráno jsem si dělala test a ukazal mi dvě čarky, myslíte že bude vše v pořátku a těhotná jsem, a kdy si mám zajit k doktorovi děkuji
terka.p
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotná s vysoko pravděpodobností jste. Zda bude vše v pořádku, nelze zaručit, šance je ale zcela reálná. Nemáte-li potíže, návštěvu lékaře doporučuji po cca 3 týdnech od vynechání menses

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den pane dochtore prosim ještě jednou a ptam se dělaa jsem si ten test v mnesici asi 4 a porad tam je duch na tom sestu dalsi mnz mam dostat podle menstruacniho kaedare kolem 15.11 tak jsem stoho nesva co jste mi napsal na moji otazku jak bych to mněa poznat ze jsem po priade mimo delozne tehotna moc vas prosim o odpoved
sabina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý  den.

Mimoděložní těhotenství s výjimkou akutního stavu sama nepoznáte. Doporučuji návštěvu lékaře

MUDr Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
chtěla bych Vás poprosit o radu. Jsem po dvou neúspěšných IVF, kdy jsem vždy začala krvácet týden po embryotransferu. Nyní se nám s manželem podařilo spontánně otěhotnět. V úterý 24.10. na klinice potvrdili 2.TT a hladina HCG 333IU. Druhý den jsem začala slabě krvácet, byla jsem na pohotovosti, kde mi lékařka řekla, že na UTZ není nic vidět že jde zřejmě o potrat v ranném stádiu.Ve čtvrtek 26.10. jsem byla na kontrole HCG 407IU jen mírně zvýšené. Opět mi lékařka řekla, že podle UTZ nic nevidí a jedná se spíše o potrat. Dnes v sobotu krvácím silně jakoby při menstruaci. Nevím jestli má smysl ještě něco dělat nebo je to definitivní potrat. Moc Vám děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krvácení jako při menses není dobrou zprávou. Asi opravdu jde o tzv. časnou těhotenskou ztrátu a moc se nedá dělat. Osobně bych po víkendu doporučil ještě jednu návštěvu lékaře k definitivnímu potvrzení, o co šlo.

Do budoucna je ale dobrou zprávou, že jste dokázala otěhotnět. Pravděpodobnost, že se to podaří znovu a s dobrým koncem, je vysoká

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den rada bych se zeptala a zaroven prosim o radu 15.10 jsemdostala mnz a po druhem dnu jsem si zrobila tehotensky test mamatest 10 tak my to vislo pozitivne ale problem mam stím a zaroven se bojim ze test mi ukazuje slabunkou carku uz jsem jich viskousela así 4 a pořad stejní je pomali konec mněsice a začali mne bolet prsa dalsi mnz mam dostat aš kolem 14.11 tak my prosim poradtě předem dekuji za odpoved
sabina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S vysokou pravděpodobností jste těhotná. Otázkou ale je, zda se těhotenství správně vyvíjí. Myslet je třeba také na možnost mimoděložního těhotenství

Navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore. Dnes jsem začala 7 tt a ráno jsem bohužel začala špinit. Navštívila jsem okamžitě svého lékaře, který stanovil velikost 0,85 (zatím bez srdeční akce). Před čtyřmi dny bylo embryo o velikosti 0,6. Doktor mi předepsal Gynprodyl 1+1+2. Během dne jsem však začala intenzivně krvácet s krevními sraženinami a mírnými bolestmi v podbřišku jako při MS.
Existuje ještě šance na úspěšné těhotenství? A existuje možnost zjistit ZT dříve než při další prohlídce za 12 dní? Velice Vám děkuji za odpověď a prosím o upřímnost, nejistota je to nejhorší, raději se srovnám se špatnou zprávou hned, než podléhat nereálné naději.
Ještě jednou děkuji a přeji pěkný večer. S pozdravem Michala - otázka upravena poradcem
Michala
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Šance ještě existuje, ale silné krvácení je nepříznivou informací.  Doporučil bych kontrolu hned po víkendu a myslím, že  by nález měl být jasný

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, v 27 týdnu mi doktorka předepsala utrogestan kvůli zkrácené čípku 35mm,aby byla děloha v klidu(1porod předčasný 26+5-zánět placenty),ve 30 týdnu byl čípek pořád stejný a utrogestan mi nechala, čekala jsem, že mi ho vysadí,ale říkala že do 34týdne ho mám brát,beru 1ráno,1večer.Myslíte, že je to nutné?V letáku doporučují brát jen v 1.trimestru? Žádné jiné problémy nemám.Děkuji za odpověd
Libuše
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užívání Utrogestanu pravděpodobně nutné není, ale k zodpovědnému posouzení nemám dost informací. Utrogestan ale určitě neublíží

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, od 4 tt si mě každý týden doktor pozývá na kontrolu srdíčka. Jedno dítě už máme a tam bylo vidět 8+6tt. Při posledni kontrole jsem byla 6+6, rikal ze hcg se zvetsuje spravně ale že činnost stále nevidi. Není to brzo mě tak znepokojovat? Nejsem schopná být díky tomu v klidu a pohodě. Rada doktora v 7 tt to rozlousknem, kdyžtak to vyčistíme, zatím si nechte pro sebe, že jste těhotná
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

6+6 je konec 7. týdne -  přesně proto plánu Vašeho lékaře nerozumím

Srdeční akce by již měla být v 7. týdnu vidět. Jde ale o to, zda je 6+6 skutečně reálné stáří těhotenství. Ne vždy musí výpočet od posledního dne menstruace odpovídat skutečnému stáří. Stačí, aby k početí došlo později než 13.-14.den cyklu a těhotenství je "mladší".

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, ráda bych se poradila - k dnešnímu dni jsem těhotná 12 a 4 dny...v sobotu jsem si vytáhla přisáté klíště z nohy po cca 8 hodinách. Můj gynekolog radí preventivně nasadit ATB. Zatím nemám žádné příznaky nemoci. Jak by jste postupoval Vy? čekat anebo preventivně užívat ATB? Děkuji
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych se přikláněl také spíše k vyčkávání

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore ¨
mám otázku dá se zpětně spočíst přibližnou dobu početí,synova přítelkyně rodila 1.5. termín porodu měla urččený 26:4? Děkuji
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, v kolikátém týdnu přesně žena rodila. Odhad data početí získáme tak, že od data porodu, pokud šlo přesně o konec 40. týdne, odečteme 38 týdnů, tedy 266 dní

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
ve kterém týdnu těhotenství, bývá nejčastější zvracení a nauzea. Děkuji
Ilona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevolnost a zvracení nejčastěji provází první 2-3 měsíce těhotenství.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,

dle několika pozitivních těhotenských testů jsem zjistila, že jsem těhotná. V době zjištění dle poslední menstruace 5tt (nyní 7tt). Po zjištění jsem se objednala ke svému gynekologovi. Ten mne ale objednal až na 10tt. Ráda bych se zeptala, zda je takový postup běžný? Čekala jsem například potvrzení těhotenství z krve nebo dřívější ultrazvuk. A dále bych se Vás chtěla zeptat, zda v 10tt bude probíhat ultrazvuk přes břicho nebo vaginálně. Manžel by chtěl jít se mnou, ale u vaginálního ultrazvuku by mi jeho přítomnost asi nebyla příjemná. Předem Vám děkuji za odpovědi a přeji krásný den. - otázka upravena poradcem
Ester
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně doporučuji časnější kontrolu, ale nemáte-li potíže, je první návštěva v 10. týdnu postačující. Pokud jde o UZ, záleží hodně na tom, jak je děloha uložená, jakou máte či nemáte vrstvu břišního tuku i na kvalitě UZ přístroje. Obvykle již stačí UZ přes břišní stěnu, ale nelze to slíbit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, je tu jistá pravděpodobnost, že jsem těhotná. Malá, ale ne nulová. Bohužel mi to došlo až nyní, 14 dní od styku. MS mi ještě nemešká, tudíž chci s testem ještě počkat. Nicméně, můj hlavní dotaz se týká toho, že jsem za posledních 14 dní vypila značné množství alkoholu (nemyslím 2 piva denně, ale mnohem víc, pivo, víno, tvrdý..), sešlo se mi několik oslav najednou. Myslíte si, že by to případné těhotenství nějak ohrozilo nebo jsou týdny do meškání MS pro plod bezpečné? Děkuji, Lenka
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Myslím, že riziko pro plod není nijak dramatické

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, uz druhý den mám po ránu v posteli než vstanu, strašné návaly horka. Můžu být těhotná? Dekuji
Nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o typický těhotenský příznak. Více řekne test z moče.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jaká je šance, že jsem těhotná, když jsem dostala menstruaci? - otázka upravena poradcem
Vendula
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jste dostala normální menses, je šance, že jste těhotná, malá

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chci se zeptat, od kterého týdne je vidět plod na ultrazvuku?
děkuji za odpoveď - otázka upravena poradcem
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Základ plodu je na kvalitním UZ vidět za 3-4 týdny od početí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, v raném stádiu těhotenství (cca 4.-5. týden) jsem byla naočkována proti tetanu. V této době jsem o těhotenství ještě nevěděla. Může mít očkování vliv na plod?

Děkuji a přeji hezký den. - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

U očkování vždy záleží na konkrétním typu vakciny. Myslím, že plodu nic nehrozí, ale přesnou informaci Vám může podat jen lékař, který Vás očkoval.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,pane doktore,

chci se zeptat,zda si myslite,ze.ma jeste smysl nasadit progesteron vaginalne v 31tt pri zkraceni cipku.cca 2mm..jsem na udrzovani a progesteron nedostavam,pouze magnesium,gynapril a uz.vysazeno a.pouze magnesium v prasku.Dostala jsem.jeste.kortikoidy.na.dozrani plic miminka.Pani se.mnou na pokoji ma stejny problem s mirne lepsim nalezem a progesteron ji napsala.jeji MUDr. a v porodnici.ji.ho.nechali dal uzivat.Dekuji - otázka upravena poradcem
Sarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně na efekt přidání progesteronu u takto pokročilého těhotenství již příliš nevěřím. Doporučuji důvěřovat lékařům v nemocnici - mají s tím daleko nejvíce zkušeností

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, můj dotaz - jaké jsou hranice pro normální výsledek při odběru krve hodnoty PAPP-A při prvním screeningu? Děkuji
Vendy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Normální hodnoty vždy udává konkrétní laboratoř

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den, som v 35tyzdni tehotenstva a dnes rano som podla lakmusoveho papierika po zobudeni mala pozitivnu krv v moci rano. nasledne uologicke vysetrenie v rovnaky den vsak hematuriu nepotvrdilo. je mozne ze pocas noci doslo maternicou k utlaku obliciek co mohlo sposobit pritomnost krvi v rannom moci a neskor sa dostatocnym prijmom tekutin mocovy nalez normalizoval? je hematuria v poslednych tyzdnoch tehotenstva casta?
hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hematurie není v těhotenství příliš častá. Mohlo jít o chybu papírkového testu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem v 6tt a po předchozím ZT jsem si koupila přípravek proti padání vlasů L-methionin 500mg. Užívala jsem 1 tabletu denně, tedy i nyní v době těhotenství. Až teď jsem se dočetla, že může dojít k poškození plodu. Prosím o informace, zda je to opravdu tak dramatické, nebo pokud samozřejmě doplněk stravy vysadím, tak nic nehrozí a není nutné se znepokojovat. Děkuji. - otázka upravena poradcem
Ina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě vysaďte. Myslím, že riziko pro plod je malé. Je k tomu, podobně jako u jiných doplňků stravy, k dispozici málo informací. Přesnější informace by mohl poskytnout výrobce. Případné riziko může  posoudit také genetik

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

jsem v pátém měsíci těhotenství. Mám takový neobvyklý dotaz. Dneska jsem vařila omáčku a rozbila jsem při vaření sklo, které se roztříštilo po kuchyni. Myslím si, že do hrnce s omáčkou nic nespadlo. Snědla jsem omáčky jen trochu a neměla jsem pocit, že bych snědla nějaký kousek skla, i tak mi to trošku šrotuje v hlavě. Zajímalo by mě tedy, pokud bych náhodou kousek skla snědla (třeba i nevědomky), mohl by nějak ohrozit miminko? Mohl by se k miminku nějak dostat nebo by jen prošel mým trávícím traktem a byl vyloučen stolicí a miminko by to nijak neohrozilo? Hledala jsem články, jak vlastně miminko potravu přijímá, je mi jasné, že si od maminky bere živiny, ale nějak už nevím, jakou formou, jestli se k nemu mužou dostat i nějaké kousky potravy nebo je to jen opravdu nějaký výtažek živin, takže pokud by matka snědla kost či kousek skla, nemusela by se bát, miminko by to neohrozilo. Vůbec nevím. Budu ráda za radu. Děkuji - otázka upravena poradcem
Erika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Střep se k plodu dostat nemůže.  Výměna živin mezi krví matky a plodu probíhá v placentě. Vše probíhá na mikroskopické úrovni.

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze