Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti. (V době od 28.7. - 19.8. 2018 je lékař na dovolené, odpovídat bude až následující týden).

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
jsem ve 24. tt, od začátku těhotenství bez sebemenších problémů. Ve čtvrtek jsem absolvovala let do VB a v neděli zpět. Vzhledem k počasí která v Evropě bylo, letadlo před oběma přistáními "házelo" více než je běžné a i přistání bylo poněkud "tvrdší", ovšem nic co by se vymykalo standardům při přepravě. Oba lety jsem snášela naprosto v pořádku a i nadále se cítím stále stejně dobře jako celé těhotenství.
Moje matka mě pořád straší, že s dítětem může něco být, že jsem letem zbytečně riskovala a že mám kvůli tomu navštívit svého gynekologa, aby mě prohlédl. Existuje nějaká možnost, že je dítě nějak ohroženo? Nejsem člověk který pro nic za nic chodí k doktorům, proto jsem se chtěla nejdříve zeptat Vás, zda je opodstatněné abych skrz to mého doktora vůbec kontaktovala.

Děkuji a pěkný den. - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemáte-li potíže a cítíte alespoň občas v průběhu dne pohyby, není návštěva lékaře nutná
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Donrý den , chci se zeptat vadí v těhotenství napriklad teplejší polevka nemuže ubližit miminku ?
aneta.7
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nevidím důvod, proč by polévka, kterou dokážete spolknout, měla vadit
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den , pane doktore jsem ve 20 týdnu těhotenství a asi před měsícem jsem brala čipky na kvasinky ale stale mám slabší vytok k doktorce jdu až ve středu teto týden , pokud by to byli zase kvasinky nemužou ukližit miminku mám o miminko strach děkuji za odpověd
terezkaaa . p
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Kvasinky plodu prakticky jistě neublíží
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den , pane doktore chc ise zeptat jsem ve 20 týdnu těhotenství a často cítím jako by něco na prvé strane někdy niže někdy više k pupíku, cítím to tak káždý den větinou ráno po jidle a večer myslíte že jsou to už pohyby miminka cítím to tak už týden děkuji za odpověd
terka.p
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V 20. týdnu je možné, že cítíte pohyby.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den , pane doktore chic se zeptat jsem těhotná ve 20 týdnu a beru i vitaminy chytré miminko vitaminy mi ale včera došli a k doktorce jdu až teto týden ve středu nevadi že 3 dny vitaminy nebudu mít ? a od středy zase vitaminy brát budu ?
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vůbec to nevadí
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den , pane doktore chci se zeptat jsem v 19 týdnu a na právo často citím jako by pohyby miminka , myslíte že jde o pohybz miminka ? a jak často pohyby maji byt ? citím je jen občas je to v pořídku ? je pravda že později ucitím pohyby čatěji ? a jak často v tomto týdnu plod spí ? děkuji za odpověd
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Žena, která bude rodit poprvé, začíná vnímat pohyby mezi 20. a 22. týdnem, žena, která již rodila, obvykle o 1-2 týdny dříve. Odchylka od výše uvedeného o 1-2 týdne ale není nic výjimečného. 
První měsíc budoucí matka cítí pohyby jen občas, dále pak by měla pohyby cítit každý den.
Plod  střídá fáze aktivity a klidu obvykle  intervalu několika minut až desítek minut.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den , chci se zeptat jsem v 19 týdnu těhotenství ,chci se zeptat mohu jíst v těhotenství vše ? i kupované pomazanky třeba vajičková , syrová ? nebo jsou i potraviny které by mohli miminku ubižit ? nebo se bát nemusím a mohu jíst v pohodě vše na co mám chut ? děkuji za odpověd
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jezte vše s výjimkou tepelně neupraveného masa a sýrů vyrobených z nepasterizovaného mléka
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, pane doktore, je mi 25 let, nacházím se v 6. měsíci těhotenství a už druhý den pociťuji změnu na pravém prsníku. Vytvořil se mi na něm takový malý otvor, nevím jestli je to prasklá pokožka, vypadá to jako pupínek, vytéká mi přes něj žlutá tekutina.. pořád když si na to tlačím. Nepraskla mi třeba žláza v prsou? dost to bolí. Je tesně pod bradavkou v tmavém místě. Dosud jsem tohle neměla. Ďěkuju
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Může jít o přípravu na sekreci mléka. Nebo třeba jen o drobný kožní defekt. Na dálku nelze posoudit, o co se jedná. Prs zbytečně nedrážděte a upozorněte na tento problém při kontrole v poradně. 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
chtěla bych se rozhodnout správně, zda je bezpečné pro dítě v těhotenství pokračovat či je nutná interrupce. Prodělala jsem černý kašel; brala Zinat, poté 2x Klacid 500mg a byla jsem i na RTG. Teprve včera na gynekologii mi potvrdili čeho jsem se v tuto chvíli obávala, dle měření plodu jsem v sedmém týdnu, začátek byl stanoven na 8.-12.9. Tak to odpovídá i dle poslední menstruace. Černý kašel jsem mohla dostat kolem 18.7. kdy jsem začala pokuckavat, 30.7. jsem dostala antibiotika Zinat, to ještě nikdo netušil že se jedná o černý kašel. Když antibiotika nezabrala byla jsem poslána na plicní kvůli vyloučeni této nemoci; zde jsem dne 8.9. byla na RTG a dostala jsem první Klacid 500mg. Byly udělany první krevní testy, které se měli posoudit s druhou návštěvou dne 12.9. Zde mi potvrdili, že se skutečně jedna o černý kašel a dostala jsem druhý Klacid 500mg, který doberu dnes. Jsem zoufalá a nevím co mám dělat. Na gynekologii mě poslali ke genetikovi, tam jsem objednaná až v úterý 25.9. Zde bych se zřejmě měla dozvědět nakolik je v těhotenství bezpečné pokračovat . Při četbě článků jsem se dočetla, že by měl být plod s matkou spojen až od konce 3 týdne, znamená to, že by do té doby se mohl vyvíjet bezpečně odděleně? A tím pádem jej neovlivňují léky, či nemoci matky? A mohlo by tou nemocí být poškozeno již samotné vajíčko před oplodněním?
Prosím pomozte, pokud není jistota že dítě bude v pořádku, raději podstoupím interrupci. Děkuji, budu vděčná za rady.
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Léky ani RTG nepoškodí vajíčko. Poškození plodu je ovšem teoreticky možné hned po jeho vzniku, tedy ihned po oplození. Na počátku ale funguje obvykle princip vše nebo nic - tedy je buď poškození tak závažné, že se vývoj plodu zastaví, nebo vývoj pokračuje s jen malým rizikem nějaké vady. Přesně ale opravdu může posoudit situaci jen genetik.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý večer chcela by som sa opýtať momentálne som asi v 8.tt a minulý týždeň som si zbadala keď som bola na WC trocha krvi. Bola som u genekologa povedal ze je to v poriadku a nasadil mi 2x denne duphaston potom som poobede ešte krvacala možno aj z toho vyšetrenia ale aj teraz mam stále taky hnedý výtok. Nie je toho zas tak veľa ale je a občas ma pobolieva v podbrusi. Na poradňu mam ísť až 2.10. myslíte si že je to normálne? Je možné že som mohla aj potraty a nevedieť o tom? Ďakujem za odpoveď.
Nika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Krvácení, byť slabé, není v těhotenství normální. Je to vždy signál ohrožení těhotenství. Nemusí jít o významné ohrožení, ale není to jisté.  
Pokud byste potratila, všimla byste si toho. Krvácení by bylo silné stejně jako bolesti. Nicméně nelze stále vyloučit, že dojde k tzv. zamlklému potratu, tedy zástavě vývoje plodu. Když lékař potvrdil, že bylo vše v pořádku, je to nepravděpodobné, ale není to ani zcela vyloučené. Více řekne další UZ vyšetření. 
Pokračuje-li krvácení, je určitě na místě, abyste omezila fyzickou i sexuální aktivitu a dále užívala Duphaston.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, 37+1 odhad vahy 3700g dnes 38+5 a odhad 4000g,poloha plodu ok PPhl I, CS 3 ,placenta PS nezasahuje, hrdlo polotuhe 2cm, pro prstprostupne, ja 158cm, mym gynekologem poslani zitra do nemocnice na prijem a domluvit vyvolani porodu -jaky je dle vas co nejsetrnejsi a nejlepsi postup s co nejmene riziky ? 1 dite ( 3 roky zpet) 7 dni pred TP vyvolavany , por. vaha 3740g hypotonie,velka krevni ztrata, 2 x ery, 2 RCV-I chtela bych udelat maximum, aby se situace neopakovala,dekuju
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Osobně bych  nejspíše ještě nějaký den vyčkal. Indukci bych plánoval asi až v termínu. Rozhodnout musí ale lékaři v porodnici na základě aktuálního nálezu. Věřte, že pro Vás i pro dítě zvolí ten nejlepší postup
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, děkuji za odpověď ohledně prvotrimestrálu a následného utz. Včera jsem si k tomu něco hledala na internetu a jediné, co mi tak přišlo pravděpodobné, je to, že by to mohlo signalizovat rozštěp patra nebo rtu. Co myslíte? Nedalo mi to a volala jsem si dnes sestřičce a ta říkala, že je pan doktor pečlivý, pokud je něco trošku mimo normu, tak to chce radši vidět znovu, ale že se určitě nejedná o nic vážného. Ptala jsem se přímo i na ten rozštěp a to mi vyvrátila, že nemusím mít obavy. Tak snad bude vše v pořádku :-)
Dina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Bohužel nemám, co bych ke své předchozí odpovědi dodal. Nevidím-li přímo nález ...
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý deň,
s manželom plánujeme tehotenstvo, mám 40 rokov. Chcem sa spýtať, či vzhľadom na môj vek, by som mala prejisť pred otehotnením nejakými vyšetreniami, resp. sa nejak pripraviť (napr. vitamíny). Tiež ma zaujíma - bývame na dedine a máme 2 mačky, či je možné ešte pred tehotenstvom urobiť nejaké vyšetrenie, či nemám toxoplazmózu. Ďakujem.
Da
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jste-li zdráva, žádná speciální vyšetření nejsou třeba. Některý multivitamin s kyselinou listovou je určitě vhodné užívat.  Testy na toxoplasmosu Vám může provést Váš praktický lékař nebo gynekolog. Nelze vyloučit, že je budete muset uhradit.
Ve 40 letech je možné, že již otěhotnění nebude snadné. Pokud se Vám záhy "nezadaří", doporučil bych péči některého pracoviště specializovaného na problémy s plodností
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den , pane doktore jsem těhotná v 19 týdnu a včera jsem šla ze schodu a podjeli mi nohy ale naštestí jsem nespadla stačila jsem se chytnout horního zaabradli sjela jen o jeden schod dolu ale držela jsem takže jsem zustala na nohou nemohlo to nějak ubližit miminku ?třeba to menši škubnutí jak jsem se držela a sjela o jeden schod ?
terka.p
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podle mého názoru nebyl plod nijak ohrožen
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, dnes jsem byla na prvotrimestralnim screeningu. Vse v poradku, riziko postizeni minimalni. Jsem ve 13tt+0 dle utz. Jedine, co me trochu zarazilo bylo to, ze si me pan doktor pozval na kontrolu v 16.tydnu, kvuli zkontrolovani profilu, celisti. V navalu informaci jsem se nezeptala, co by to mohlo znamenat. Poradite mi? Osobne si myslim, ze je pan doktor hodne peclivy, ale samozrejme chapu, ze jiste riziko existuje. Jen momentalne nevim, ceho presne. Dekuji
Dina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Bohužel na dálku neporadím. Aniž nález vidím, je těžké odhadnout, co přesně chce Váš lékař zkontrolovat
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, nyní bych měla být ve 4-5tt a v sobotu mě gynekolog vystrašil s tím, že na UTZ vidí zvětšený žloutkový váček. Říkal, že to nemusí nic znamenat, ale že se může plod také přestat vyvíjet, že je ještě moc brzy to určit. Ale spíš pořád mluvil o tom, jako by mě připravoval na tu horší variantu. Docela mě tím vyděsil. Nemám zatím žádné známky krvácení, špinění nebo bolesti v podbřišku. Vše je zatím stejné jako do teď. Na další kontrolu jdu v pátek a tam se prý uvidí. Nevíte, jak moc se mám bát nebo jaké je riziko, že by to mohlo být např. zamlklé těhotenství? Děkuji moc. Pavla
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Atypický vzhled žloutkového váčku opravdu může signalizovat nesprávný vývoj těhotenství.  Často se ale podezření nepotvrdí. Záleží na tom, jak je váček velký, jaký má obrys, atd. Aniž nález vidím, není dost dobře možné rizika posoudit.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý deň, som v 9tt a HCG mi kleslo za 4dni o 2000. mala som 9360 a potom kleslo na 7000 za 4dni.
Mam sa pripravit na to najhorsie?
Ďakujem
denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Sledování hladiny HCG má dle mých zkušeností spíše jen omezený význam. Klíčovým je UZ nález. Nevidím-li jej, je těžké odhadnout závažnost situace
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den , pane doktore chci se se zeptat jsem v 18 týdnu těhotenství a včera jak jsem ležela mě na právě straně jako by neco šimralo tak jsem tam dala ruku a citila jsem jako by takový kopanec myslíte že by to mohl být první pohyb miminka ?
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, mohlo jít o první pohyb, který jste cítila
MUD. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,
minulý týden mi vyšel pozitivní těhotenský test. Celý tento týden mě teď trápí průjem a chci se zeptat, zda-li to může souviset s těhotenstvím či nikoliv? Může to nějak ohrozit vývoj? Taktéž v minulém týdnu jsem cítila bolest v podbřišku. V tomto týdnu však mám křeče pouze v žaludku a slabě cítím bradavky. Je takový to stav pořádku?
Lea Nová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Není to běžný průběh počátku těhotenství. Plodu nejspíše nic nehrozí, ale jisté to není.Záleží na příčině průjmu. Některé infekce by mohly i představovat určité riziko. Určitě doporučuji návštěvu gynekologa a i praktického lékaře
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den , pane doktore chci se zeptat jsem v 18 týdnu a zatím necitím pohyby, jsem poprve těhotná chci se zeptat kdy ucitím pohyby? a jak do te doby zjistim že je miminko v pořádku ? a kdyby nebylo jak to poznám ? citím se moc dobře akorad mám vždy strach až jk jdu k doktorce a vá´ím že je vše v pořádku tak jsem v pohodě
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Žena, která je těhotná poprvé, začíná obvykle pohyby cítit mezi 20. a 22. týdnem. Bez UZ vyšetření nelze spolehlivě prokázat, že je vše v pořádku. A naopak nelze ani odhalit nějaký problém. Jednou z možností je koupit si nebo půjčit přístroj k domácímu sledování ozev plodu - např. přístroj Angelsounds.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
je mi 41 let a čekám své první dítě. nyní jsem ve 39 tt+3. Lékař mi nedoporučil přenášet. termín porodu mám za 4 dny. Jaké jsou metody vyvolání porodu či je hned nutný císařský řez? Jsem z toho docela hodně nervozní. Děkuji
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Císařský řez určitě není hned nutný. Nejprve se zkouší indukce porodu. Je řada postupů. Obvykle se začíná tzv. Hamiltonovým manévrem, při kterém prstem odloučíme dolní pól vaku blan. Dále se užívají léky podporující "zrání" děložního čípku a nástup děložní činnosti - prostaglandiny, oxytocin. Porodnice mívají vypracovaný standardní postupy - určitě Vám vysvětlí konkrétní plán.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den , pane doktore chci se zeptat jsem v 18 tydnu tehotenství asi dva tydny zpatky jsem měla kvasinky ,které jsem lečila ale zase mám slaběí vytok, k doktorce jdu až 26.9 takže by prášky brala až pak, pokud by to byli kvasinky nemuzou ublizit miminku ? když by lečba začla až 26.9? nemužou kvasinky ohrozit mimnko ?
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pomnožení kvasinek v pochvě nepředstavuje pro plod žádné velké riziko
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chci se zeptat, test mi vyšel pozitivní, byla jsem u lekaře a ten něco našel na ultrazvuku, má to 4 Mm a říkal, že mám dojít za 14 dní ...Muže se to ztratit ?
Kateřina Nováková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejspíše lékař viděl v děloze tzv. gestační váček. Nález se určitě bude měnit - buď se váček zvětší a bude v něm případně vidět i plod nebo se  může i vstřebat = časná těhotenská ztráta.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
jsem v 8 týdnu těhotenství a teď při úklidu domu jsem zjistila, že nám sem zřejmě vběhla myš. Našla jsem myší bobky u odpadového koše. Mám hrozný strach o dítě, můžete mi prosím napsat při jaké příležitosti je možné přenést nemoci z myši na dítě? Mám případně podstoupit nějaké testy? Děkuji
Hana S.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Vaše obavy jsou zbytečné. Plodu nic nehrozí
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, rada bych se zeptala, jak jde jeste zjistit pohlavi miminka, krom utz a odberem plodove vody. Existuji testy z krve a kolik stoji a v jakem pripade se delaji? Vim, ze utz nalez neni moc spolehlivy a nerada bych se v porodnici dockala prekvapeni :D dekuji
Lada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Lze provést test z krve k vyloučení nejčastějších vad spojených se špatným počtem chromozomů jako je např. Downův syndrom - Prenascan, Trisomy, Panorama, apod. Při těchto testech lze po 12. týdnu těhotenství určit i pohlaví. Cena se pohybuje kolem 10 tis Kč
MUDr. Jan Šulc
P.S. Osobně si myslím, že překvapení k porodu tak nějak patří. 
těhotenství
Dobrý den pane doktore,
Jsem ve 38 + 5tt a při souloži jsme našli na prostěradle mokrou louži. nevím, zda-li se jednalo o plodovou vodu, neboť mi to přišlo strašně málo. Žádné bolesti jsem neměla či kontrakce. Další den jsem byla objednána na kontrolu do porodnice, kde mi bylo řečeno že množství plodové vody je v normě. Nevím, jak se pozná, že se jedná o odtok plodové vody či se mohlo stát, že došlo k úniku moči. Děkuji
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud odtéká voda plodová, děje se tak prakticky vždy kontinuálně. Vezme-li si žena vložku, je za chvíli prosáklá. Takže u Vás na 99% o odtok plodové vody nešlo. Malý únik moči je možný
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, pane doktore, prosím o vyjádření, za jak rizikový faktor považujete von Willebrandovu chorobu v těhotenství a ve vyšším věku rodičky (39-40). Vím, že rozhodující slovo by měl mít asi hematolog podle konkrétní situace (s tím jsem to zatím nekonzultovala), ale zajímá mě i názor gynekologa. Rodila jsem 2x, v obou případech se silným krvácením, ale nemoc se podařilo diagnostikovat až nějakou dobu poté. Zvažuji třetí těhotenství, ale teď, když o nemoci vím, mám c
větší obavy. I třeba z případného potratu a následného krvácení. Má těhotná s poruchou krevní srážlivosti nějaký odlišný režim, preventivní protiopatření nebo něco podobného? Jinými slovy, dá se zajistit, aby vše proběhlo v pořádku, nebo je riziko velké? Předem děkuji za vyjádření. - otázka upravena poradcem
magda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Opravdu hraje klíčovou roli vyjádření hematologa. Od něj také vychází doporučení pro péči v těhotenství, krevní testy, opatření k porodu, atd. Riziko určitě není zanedbatelné, ale při správné péči si myslím, že je akceptovatelné.
Pokud jde o věk 39-40 let, je určitě vyšší riziko potratu než u mladší ženy. Von Willebradova choroba v tom nehraje zásadnější roli. Opět je třeba ale mít připravený postup z hlediska hematologa
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den.mám dotaz ohledně mimoděložního těhotenství.22.8. jsem si dělala test který mi ukázal ducha a digitální test 1-2 týdny. dnes bych podle ms měla být 6+5.můj lékař podle ultrazvuku nenašel v děloze ani mimo ni nic, test mi ukázal silnou čárku a digi 3+.je možné že se jedná o mimoděložní těhotenství i když hcg zřejmě stoupá jak by mělo?
iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Mimoděložní těhotenství určitě nelze vyloučit. Může ale také jít o těhotenství mladší než odpovídá dataci dle poslední menstruace. Více řekne až další UZ vyšetření
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, pane doktore jsem lehce v rozpacicih,dle poslednich 2 merenich, nechapu nektere pojmy, 28.8. 35+5tt odh. vaha plodu 2780g -BPD 87,48 HC 312 AC322 FL69,76 dle Dr. o 1-2 tydne mensi a CS 3, vcera 7.9. registrace do porodnice a dle mereni sok ja 37+1 dle utz 39+4 plod vetsi o 2,5 tydne odhad 3600g BPD 93,7, AC 357,9 FL 71,2 HC 340,6 polotuhe hrdlo delky 2cm, pro prstprostupne, hlava BALOTUJE NAD VP VE VB ( nechapu) jak je mozne ze pred 2 tydny bylo o 2 tydny mensi a ted najendou o 2,5 t. vetsi....chapu nejakou drobnou vahovou odchylku ohledne mereni ( u 1. ditete odhad 2600 a rodila jsem 3740g :( pri porodu velke komplikace, krev, ztrata, transfuze....) TP mam az 27.9. nerada bych aby se komplikace opakovaly a abych treba rodila 5 kg dite....dekuju
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Rozdíl v naměřených hodnotách je opravdu zarážející. Vysvětlení je obtížné, nejspíše šlo chybu měření nebo interpretace výsledků. Aniž nález přímo vidím, je obtížné se  blíže vyjádřit nebo poradit. 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, pane doktore, trápí mě jedna věc, v únoru jsem otehotnela. Poslední menstruace 10.2.2018, menstruace po vysazeni antikoncepce nepravidelna ...většinou po více jak 30 dnech. Dle menstruace bych mela mít termín porodu 17.2., dle ultrazvuku 20.2. V době otěhotnění jsem ale měla pohlavní styk se dvěma muži. S jedním partnerem byl chráněny styk 22.2. a 23.2. (k poškození kondomu nemelo dojít, alespoň podle partnera, co mi řekl ),s druhým jsem měla nechráněný styk 25.2. a 28.2. s ejakulaci do pochvy. Prosím, je možné, ze by došlo k otehotneni při chráněném styku? Vím, ze si za vše mohu sama, ale moc mě tato myšlenka trápí a nemohu kvůli tomu několik měsíců spat. Na malou princeznu se moc tesim, ale stále se bojím toho, ze by malá nemusela být partnera, se kterým jsem se o miminko pokoušela půl roku a žijí s nim, ale druhého muze, se kterým jsem měla chráněny styk, čehož teď strasne lituji.
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění při užití kondomu je hodně nepravděpodobné. Na 100% vyloučené ale není. 
MUDr. Jan Šulc
P.S. Uváděná data nesedí. Pokud byla poslední menstruace 10.2., nemůže být termín porodu také v únoru
těhotenství
Dobrý den , pane doktore chci se zeptat jsem těhotná a včera se mi chtělo kychnout, tak jsem si lépe sedla až lepe kychnu ale nakonec jsem nekychla akorad mě poskočilo bricho jako by chychla v briše tak briho mi jako by poskočilo nebo mi tak škublo .nemohlo to ubližit miminku ?
terka.p
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Plod nebyl nijak ohrožen
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den pane doktore. Prosim jsem ve 30tt a na prvnim screeningu mi vyslo riziko rustove retardace po 30tt na 1:85. Bylo mi doporuceno osetrujicim lekarem castejsi kontrala placenty u sveho gynekologa a zduraznil mi, aby se na to pripominala. Ptala jsem se na to sve gynekolozky na posledni navsteve, ktera byla pred 14 dny a jeji odpoved byla, ze me bude objednavat po 3 tydnech. Ted jdu na kontrolu za dalsich 14 dni a to uz budu ve 32tt a a me tedy objedna jeste jednou nez me preda porodnici. Myslite, ze to takto staci nebo si mam s pani doktorkou jeste promluvit a zadat o castejsi kontroly. Dekuji mnohokrat za Vasi radu
Saruska
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jde o vzhled placenty ale především o kontrolu průtoků pupečníkem a i některými cévami. Je-li nález normální, myslím, že interval 3 týdny je dostačující. Při jakékoli odchylce by měly být kontroly častější
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den , chci se zeptat nedavmo jsem ve vlasech oběvila vši, hlídám často děti tak asi od nich ,chci se zeptat jsem v 16 týdnu těhotenství nemužnou vši ubližit miminku ? a když budu likvidivat vši mohu použit např paranit sprej ? nemuže to ubližit miminku ten sprej ?
Eiška , k
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vši plod přímo neohrožují. Pokod jde o léčbu, doporučuji pečlivě prostudovat příbalový letáček. Potenciální škodlivost v těhotenství by tam měla být uvedena. Poradí jistě v lékárně
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den , pane doktore , chci se ještě zeptat do kolika kg téžkých věci mohu v těhotenství nosit ? tak aby se nic miminku nestalo děkuji
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Probíhá-li těhotenství bez komplikací  nemělo by vadit  občasné zvednutí a přenesení předmětu do cca 10 kg. Řada maminek, které jsou těhotné podruhé, musí pečovat o dítě, které nezřídka váží 8 i více kg.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, jsem v 11.tydnu tehotenstvi a beru vitaminy chytre miminko. Jsou rozdelene podle trimestru a na prvni trimestr mi jiz zacinaji dochazet. Myslite, ze je nejaky extra rozdil v prvnim a druhem trimestru, co se tyce techto vitaminu? Popripade doporucil byste nejake jine, ktere se nemeni? Dekuji
Lena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že rozdíl není výrazný a lze je i zaměnit
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
jaká je udávána pravděpodobnost otěhotnění u ženy ve věku 48 let. Na internetu jsem četla, že pokud žena má menstruaci je stále plodná a může kdykoliv během otěhotnět. Samozřejmě je nutné počítat s nižší kvalitou vajíček a mírou potratovosti. Děkuji
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ve 48 letech je pravděpodobnost početí v jednom cyklu výrazně  pod 1%, blíží se nule. Absolutní většina žen, byť pravidelně menstruují, již neovuluje
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den , pane doktore chci ze zeptat jsem v 17 tydnu těhotenství , a dneska jsem musela odnest do prviho patra par schodu klec s kralikem klec měla i s kralikem asi 5 kg ,nevadi to nemuže mi to nějak ubližit nemuže se stat něco s miminkem ? bylo to vyjmečně jnak těžké věci nenosím , mám strach děkuji
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Přenášení 5 kg břemene nepředstavuje pro těhotenství žádné riziko
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
na netu čtu články, kdy maminky po porodu chtějí svou placentu a odůvodňují to tím, že všichni savci placentu po porodu sežerou. Jaký máte Vy názor na pojídání placenty po porodu u člověka? Děkuji
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Považuji to za nesmysl až nechutnost
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
slyšela jsem, že u porodu je možné podání epidurální anestezie. Neumím si však představit jak po této anestezii je žena schopna spolupracovat při porodu tlačit v době kontrakcí. Jaký typ epidurálu je vlastně podáván? Děkuji
Yvetta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Podává se standardní epidurální analgézie. Schopnost tlačit není při ní omezena
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Som v 10tt a trapi ma nejaka viroza.hor.dychac.ciest.
Trocha citim hrdlo,slaby suchy kasel,a nadcha.
Mam navstivit lekara?
Elena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemáte-li teplotu a nebude-li se stav zhoršovat, návštěva praktického lékaře není bezpodmínečně nutná
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat dne 12.12.2017 jsem měla poslední menstruaci. V současné době jsem těhotná a termín porodu byl stanoven na den 19.9.2018. Kdy pravděpodobně došlo k oplodnění a kdy s největší pravděpodobností byla ovulace? Děkuji
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
K oplodnění dochází v den ovulace nebo nejpozději de po ní. Datum ovulace získáte, pokud od termínu porodu určeného dle UZ odečtete 38 týdnů. 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, je mi 41 let a jsem ve 37 tt. těhotenství je zatím bez obtíží. Gynekolog mi vzhledem k věku nedoporučil přenášení dítěte, takže když se do termínu nenarodí budě dělat Heimlichův manévr, což hodně bolí. Existují nějaké metody, které jsou schopny vyvolat porod např. pohlavní styk apod. Děkuji
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Heimlichův manévr je, pokud vím, technika první pomoci, která slouží k uvolnění dýchacích cest ucpaných cizím předmětem. Nemáte na mysli Hamiltonův hmat, tedy odloučení dolního pólu vaku blan prstem? Ten slouží k urychlení nástupu porodní činnosti. Nejde o nějak dramaticky bolestivý zákrok, většina žen ho dle mých zkušeností hodnotí jen jako více či méně nepříjemný.

Pohlavní styk může pomoci, stejně jako vyšší fyzická aktivita.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Jsem právě v 6t těhotenství a již druhý týden se střídavě dostavují neuvěřitelné křeče v podbříšku a prakticky celé pánvi, které mi vystřelují až do stehen. Ještě před týdnem nebyly tak časté, nyní se objevují prakticky pořád. U doktora jsem byla před 4 dny a prý je vše vpořádku. Předepsal mi dokonce nějaké čípky na bolest, u kterých jsem ale vyčetla že jsou nebezpečné pro těhotné a kojící ženy. Chci se proto zeptat zda je tato bolest normální a zda doktorem předepsané prášky nemůžou být problém. Děkuji.
Káťa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podobné bolesti nejsou normální. Vzhledem k tomu, ze jsou obtíže intenzívnější, doporučuji opakovanou návštěvu gynekologa
Nevím, co přesně Vám  lékař předepsal. Takže se k tomu nemohu vyjádřit
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den. Je mi 33 let, a uvažuji o těhotenství. Chci se však rozhodnout odpovědně, protože mám několik chronických onemocnění (hypertenzi I. st, komorové extrasystoly v bigeminické vazbě, tachykardii, léčím se metoprololem. Dále sem před 5 lety měla generalizovány epiparoxyzmus, nyní jsem již bez farmakoterapie, mávam migrény s aurou. Trpím syndromem zvýšené nervosvalové dráždivosti, refluxní chorobou, osteopenií, mám -5.5 dioptrii na obě oči (oční tlak i pozadí v pořádku), mám lehkou hepatální dysfunkci, alergickou rýmu. Mé otázky jsou, jestli je v mém případe těhotenství bezpečné, a zda by byla v mém případě indikace na sekci. (Já bych to jednoznačně preferovala, zároveň vím, že si tuto možnost nemůže žena dobrovolně vybrat). Děkuji.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
K plánovanému těhotenství  (rizika, úprava medikace, apod.) se musí vyjádřit specialisté, kteří Vás s tím kterým problémem sledují, léčí. A také oni mohou doporučit způsob vedení porodu.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Děkuji za odpověď ohledně Belakne, mohu jen vědět proč je lepší čekat s těhotenstvím? Copak se to vstřebá krém z obličeje někam dál? V příbalovém letáčku se píše po zjištění těhotenství přestat brát. To je to i v místním užití tak nebezpečné?
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na příbalovém letáčku je uvedeno, že není vhodné užívání v těhotenství. Na počátku těhotenství o početí nevíte a Belakne byste užívala. Je možné léčbu ukončit po průkazu těhotenstvím, lepší je ale opravdu početí odložit
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala na možnosti otěhotnění po prodělané mononuleoze. Resp. zda nehrozí nějaké riziko plodu, když krevní hodnoty vykazují stále aktivitu EBNA viru (VCA IgM je hraniční,VCA IgG (40,18) pozitivní), EBNA IgG (17,67)..či je lepší těhotenství odložit?
Děkuji za Vaši odpověď K.
mononukleoza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji, je-li to možné, snahu o početí odložit do doby, než budou negativní protilátky IgM
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
byl mi na kožním předepsán krém belakne na akné. Zajímá mě jak je to s případným těhotenstvím, zda mohu otěhotnět a vysadit, nebo těhotenství plánovat až na dobu po doprání léku? Krém Belakne se maže večer, u mě jde pouze o čelo. Účinná látka je adapalen.

Děkuji
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je lepší těhotenství plánovat až po ukončení léčby.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Zdravím,
je mi 35 let a začala jsem se manželem snažit o dítě, co mohu ve svém věku očekávat za kompilkace?Všichni mě straší všichni se hrozí, jak jsem na dítě stará, prosím o reálnou info, je se čeho obávat?
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jste-li zdráva, těhotenství se nemusíte obávat. Nad 35 let je sice již zvýšené riziko potratů, ale nejde o nic dramatického. O něco více je i vrozených vad - ty však dokáže současná medicína včas odhalit.
Hlavní riziko vidím v tom, že již může být trochu problém vůbec otěhotnět. Pokud by se Vám to nezdařilo do 6-9 měsíců, je vhodné to začít řešit
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, pane doktore, můžete mi prosím objasnit jakým způsobem je počítáno stáří plodu dle uz?
PM, která je spíše nepravidelná 3.7.2018, ke dni 20.8. jsem byla dle ms 6+6. Dle uz ke dni 20.8. taktéž 6+6 crl 9,34 mm. Jaké je tedy skutečné stáří plodu? Dá se to nějakým způsobem určit?
Děkuji moc
MIA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Výpočet stáří těhotenství dle menses odpovídá hodnotě CRL naměřené na UZ. Otěhotněla jste tedy 13. nebo 14. den cyklu a končíte nyní 7. týden těhotenství. Reálné stáří plodu je o 2 týdny menší, tedy 4 týdny a 6 dní. Ovšem toto reálné stáří se neužívá. Vše se  odvíjí od termínu vypočteného z 1. dne poslední menstruace, upraveného dle UZ - rodí se ve 40. týdnu dle této kalkulace, interupce je možná do 12. týdne dle této kalkulace, atd.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem ve 36. týdnu těhotenství. Lékař mi bral stěry z dělohy, aby zjistil výskyt Streptokoka a v případě pozitivního nálezu by nasadil ATB. Chtěla jsem se zeptat jaká onemocnění může Streptokokus způsobit a zda se ATB podávají lokálně či celkově. Děkuji
Jiřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Streptokok skupiny B může při porodu nakazit plod a i ho vážně ohrozit. Samotný nález ve stěru z pochvy ale nevyžaduje vždy podání antibiotik. Spíše se to řeší až při porodu, kdy se antibiotika podávají celkově
MUDr. Jan Šulc