Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti. (V době od 4. - 9. 3. 2018 je lékař na dovolené, odpovídat bude až následující týden).

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobrý den,jsem 10 tt a na uchu se mi objevila bradavice. Doma mám od kožní lékařky přípravek verrumal a aknemycin plus. Na příbalovém letáku je napsáno nepoužívat v těhotenství, na netu jsem našla, že při krátkém používání by přípravek na plod neměl mít vliv. Prosím co si o tom myslíte vy? Předem děkuji
Vendy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji držet se doporučení na příbalovém letáčku. Případně se o řešení poraďte se specialistou - dermatologem
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, jsem 4+1tt, za tyden jsem chtela jit na kontrolu (5+1tt), ponevadz pote jedeme na dovolenou a ja se pred tim chtela ujistit, ze je vse v poradku. Muze byt v 5+1 jiz videt srdecni akce nebo je to prilis brzy? myslim si, ze jsem otehotnela ne pozdeji nez 3.7. jelikoz 13.7. byl jiz na testu videt slaby duch z odpoledni moci. Dekuji
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na počátku 6. týdne (5+1) nebývá ještě srdeční akce patrná
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, mohu se zeptat, zda by v 6+4tydnu tehotenstvi melo byt na utz videt srdicko? Nevim, na ktery den se objednat, aby to jiz bylo videt. Druha moznost je v 7+1. Dekuji
Krista
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na kvalitním UZ přístroji by v 7. týdnu (6+4) měla být srdeční akce patrná
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, mam testem potvrzene tehotenstvi. Jeste pred meskanou MS. MS by mela dorazit ve ctvrtek. Dnes jsem byla s kamaradkou na kafi a abych nevzbudila pozornost, dala jsem si i jeden a pul sklenicky bileho vina. Behem posezeni me zacalo bolet v podbrisku na prave strane. Ne nijak moc, ale citim to. Jakoby pred ms. Myslite si, ze to znaci problem nebo je to normalni? Poboliva to i ted, v klidu. Takova tupa bolest, drzi se na jednom miste. Dekuji
Terka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejspíše nejde o problém, ale pokud by se stav neupravil, raději navštivte lékaře.
MUDr. Jan Šulc
P.S. Trocha vína ani káva s tím jistě nesouvisí
těhotenství
Dobrý deň, dnes som bola na poradni v 30týždni podľa vyšetrenia aj sona všetko v poriadku (len bábo zodpovedá 31t3d) ale večer sa mi klasický biely tehotenský výtok mierne zafarbil do hneda. Mám sa obávať a vyhľadať doktora znova alebo počkať či prejde sám?

Ako som spomínala výtok mávam ale klasický biely bez zápachu svrbenia alebo iných komplikácií. teraz je taký istý len sfarbený do hneda. Pohyby cítim a inak okrem tej farby nepociťujem žiadne zmeny.

ďakujem za radu
Luc
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Raději lékaře znovu navštivte. Všem budoucím matkám doporučuji raději přijít třeba 3x zbytečně, než nějaký problém včas neodhalit
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
co vše se zjišťuje na ultrazvuku ve 30.- 32 týdnu těhotenství? Děkuji
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Stanovuje se poloha plodu, jeho velikost, uložení placenty, množství plodové vody a obvykle i průtoky minimálně cévami v pupečníku.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
jaké jsou indikace pro císařský řez? Děkuji za odpověď
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Indikací je řada -ze strany matky i ze strany plodu. Všechny je vypsat přesahuje možnosti odpovědny. Uvedu alespoň ty nejčastější
Akutní nebo chronická hypoxie (=nedostatek kyslíku) plodu, závažné základní onemocnění matky (např. některé srdeční vady), preeklampsie, těhotenská hepatopatie, nesprávná poloha plodu,  předčasné odlučování placenty, placenta praevia (= vcestné lůžko), neúspěšná indukce porodu u předčasně odteklé plodové vody, nepostupující porod, zúžená pánev matky, aj., aj.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, dnes jsem 28+5 a ráno jsem měla mírně narůžovělý výtok. Stejný problém jsem měla před třemi týdny, u lékaře nezjištěna příčina, ani lékařka nikde neviděla volnou krev, vše čisté, moč negativní i na kultivaci. Teď v pondělí jdu na poradnu, ale počítám, že opět nic neuvidí. Chci se zeptat, jestli je důvod k obavám, protože třeba odlučování placenty by bylo vidět na ultrazvuku, předpokládám. Setkáváte se někdy s mírným špinění takto ve 3. trimestru? Předtím jsem akorát dvakrát mírně zašpinila v prvním trimestru, ale těhotenství jinak bez problémů, pohyby cítím, křeče nemám. Může to být třeba jen někde prasklá žilka? Nebo nemůže se trošku uvolnit sliznice jako při menstruaci? Ráno tam byl maličký sražený kousíček. Děkuji, ráda bych znala názor i od jiného lékaře, než je můj gynekolog, nerada bych něco zanedbala.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
UZ vyšetření umožní odhalit odlučování placenty.
Může jít o drobné poranění, prasklou malou cévku, ale příčin může být řada. Nepotvrdí-li se odlučování, nejde nejspíše o nic nebezpečného.
MUDr. Jan Šulc
P.S. Uvolnění části sliznice je také možnou příčinou, byť princip je trochu jiný než při menses.
těhotenství
Dobrý den pane doktore,
1) doporučujete pití maliníkového čaje na konci těhotenství? Pokud ano, od kterého týdne a jaké množství.
2) dělají se v těhotenství krevní rozbory ve třetím trimestru? Jsem ve 33tt a na odběrech jsem byla naposledy v prvním trimestru těhotenství, kdy mi byla zjištěna nižší hladina železa. Denně užívám Superželezo a po odběrech, které mi udělal diabetolog, mi byla zištěna hladina železa 7. Co s tím? Děkuji a přeji hezký den.
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pití maliníkového a podobných čajů svým pacientkám nedoporučuji.
Ke konci 2. trimestru se běžně  provádí opakovaný odběr krve při glukozo-tolerančním testu. Na přelomu 2. a 3. trimestru se pak standardně odebírá krev minimálně na stanovení krevního obrazu.
Neznám-li normální hodnoty dané laboratoře, nemohu se k hodnotě 7  vyjádřit. Větší význam než hladina železa má  ale výsledek krevního obrazu - tedy počet červených krvinek a množství krevního barviva. Léčbou bývá podání přípravků s železem - někdy je třeba jich vyzkoušet více.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
kdy je možné začít cvičit po císařském řezu a od kdy je možné mít sex. Děkuji
Yveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Cvičit je možné začít hned po operaci - ovšem je třeba zátěž zvyšovat pozvolna. Pohlavní styk je možný po šestinedělí.
MUDr. Jan šulc
těhotenství
Dobrý den, jsem v 35+1 tt, dle ultrazvuku malá váží 2925 g a obvod hlavičky má už 37 cm, placenta je na zadní straně a cípem zasahuje do branky. Ve 13tt jsem byla hospitalizována s krvácením. Dle lékaře to nebrání přirozenému porodu, jelikož hlavička to prý tzv. zatampónuje. Po předchozím porodu mám velké obavy z krvácení. Když jsem před dvěma lety porodila syna, tak jsme to oba málem nezvládli. Malý se zaseknul, narodil se se zlomenou klíční kostí, po porodu hned nereagoval a já málem vykrvácela. Dostala jsem 4 transfůze. Jaký je prosím Váš názor? Děkuji.
Jarmila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Aniž přesně vidím, jak moc placenta zasahuje přes vnitřní branku, je těžké se vyjadřovat. Nález se navíc ještě může změnit  - placenta se většinou vytahuje vzhůru. 
Obecně je u tzv. marginálního (=hraničního) úponu placenty možný porod přirozenou cestou.
Doporučuji důvěřovat lékařům v porodnici, že pro Vás zvolí ten nevhodnější postup. Určitě přihlédnou i k průběhu porodu minulého
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
je mi 35 a právě jsem otěhotněla, nicméně mám problém, že na spaní beru už rok tritico 1/3 prášku síly 75 mg (tedy asi 25 mg - je to nejmenší možná dávka). Lékařka na psychiatrii mě ujistila, že se jedná o antidepresivum vhodné pro těhotné, nicméně mám dál strach o miminko a jeho zdraví. Vysadit se bojím pak spím špatně nebo vůbec a to přece v těhotenství nejde. Prosím poradte, jistě máte v týmu genetika, který ví které léky jsou v těhotenství možné.Mě na genetiku objednali až za měsíc a do té doby umřu strachem
Nina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji věřit vaší lékařce na psychiatrii. Odpověď genetika Vám bohužel zprostředkovat nemůžu
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den,pri druhej sekcii mi povedali,ze jazva po prvej sekcii je velmi tenka,ze ta jazva drzi len fasciou. Rozmyslam nad tretim tehotenstvom,myslite,ze v pripade tretieho tehotenstva je velke riziko ruptury maternice pri jej zvacsovani?
Milus
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Aniž jsem nález přímo viděl, je těžké se k tomu vyjadřovat. Stav jizvy lze do jisté míry posoudit UZ vyšetřením. Riziko komplikací v dalším těhotenství určitě není zanedbatelné.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den.Zjistila jsem ze cekam dvouvajecna dvojcata.Pocata prirozene.Jedno odpovida presnemu stari jak ma 6+5 a je krasne videt srdecni cinnost.Druhe je zhruba o tyden opozdene a cinnost srdce je videt jen opravdu malo.Ja dvojcata ale nechci.Mam k tomu duvod.Chci se zeptat jestli by se mohlo jednat o syndrom mizejiciho dvojcete?A kdyby se udrzeli obe jak velka rizika jsou kdybych podstoupila redukci ze dvou na jedno?Myslim hlavne jestli jde predevsim o riziko ztraty i druheho ditete nebo by to druhe mohlo byt treba nejak postizene nebo nemocne a tak?
A pred pul rokem jsem prodelala zamlkly potrat.
Dekuji za vasi odpoved
Nela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Může opravdu jít o mizející dvojče.
Rizikem redukce je především ztráta druhého plodu. Nějaké jeho postižení je málo pravděpodobné, ne ale na 100% vyloučené. Může se například v důsledku komplikací redukce narodit po několika měsících těžce nezralé
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
dochází ke zvětšování pánve i v případě, že je proveden císařský řez či ke zvětšování dochází pouze v případě klasického porodu? Děkuji
Linda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ke rozvolnění vazů pánve a tedy i k určitému zvětšení pánve dochází postupně v měsících před porodem. Způsob porodu na tom již nic moc nezmění
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
kdy se miminko v děloze obrací hlavičkou dolů, tak aby byl porod tak já má být. Děkuji
Nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hlavičkou dolů se plod může obrátit kdykoli v posledních měsících těhotenství. Definitivní polohu zaujme obvykle několik týdnů před termínem. Existují ale i výjimky, kdy se poloha změní třeba i den či dva před porodem
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den vážený pane Doktore. Jsem 1 rok po prvním porodu císařským řezem a brzy bychom se chtěli pokoušet o druhé miminko. Hojení jizvy po sekci probíhalo v pořádku a bez komplikací. Kontrola jizvy ultrazvukem proběhla jen jednou v porodnici 3 dny po porodu (v pořádku), jinak mi ji můj gynekolog nekontroloval. Chtěla bych se Vás zeptat, zda je vhodné, aby mi ji před případným těhotenstvím gynekolog zkontroloval ultrazvukem nebo zda to není nutné? Někde jsem četla, že se provádí kontrola jizvy až v pokročilém stádiu těhotenství a že kontrola jizvy netěhotné dělohy je zbytečná a nepřesná. Mám obavy, aby už v začátku těhotenství nebyla jizva moc tenká a časem nepraskla. Je tedy lepší nechat jizvu zkontrolovat ještě před otěhotněním nebo je to zbytečné? Děkuji Vám za odpověď! Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Posouzení jizvy po císařském řezu na netěhotné děloze je opravdu hodně málo vypovídající. Po 1 císařském řezu je ale riziko nějakých komplikací velmi velmi nízké. Takže myslím, že se tím nemusíte zneklidňovat. Riziko prasknutí jizvy je zvýšené až po opakovaných řezech.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
jsem sledována s graviditou po Ket.Hcg po dvou dnech stoupá v patek 1118 v neděli 1850 v úterý dnes 3120 je mi jasné ze je to míň než by mělo.Na UZ byla vidět prázdná malá dutinka.Je stále riziko že je to mimoděložní těhotenství velké?Je zvláštní,že to stoupá a stále nejde plod vidět.Mám za sebou jak mimoděložní těhotenství tak i váček bez plodu.Nemůže to být tento případ že by tam plod nebyl ve váčku?Jak se to dá zjistit aniž bych musela podstupovst laparoskopii.Zjisti z revize děložní dutiny kde ten plod pokud je jinde je?Jaký bývá postup nejdřív udělají revizi pak laoaroskopii nebo obráceně?Děkuji moc
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
U hladin HCG je důležitý  trend, ne až tak dosažená hodnota. Zatím je stále možné, je se jedná o nitroděložní těhotenství. K jeho prosperitě se nemohu vyjádřit, protože neuvádíte časový odstup od KETu. Klíčový význam má UZ vyšetření. 
Mimoděložní těhotenství lze někdy přímo zobrazit na UZ. Pokud ale hladina HCG stoupá a nález v děloze se nemění, jde s vysokou pravděpodobností o mimoděložní těhotenství a laparoskopie je vhodná, aby se zabránilo komplikacím, které rostoucí mimoděložní těhotenství může způsobit
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, prosim chtela bych se zeptat ohlednet OGTT nyni jsem 27+4 na ogtt mne objednali az 13.7. to budu 29+1 dela se i tahle pozde? (drive nemaji volno) s prvnim tehu vse v poradku, je OGTT nutny? Mam RH- ,manzel RH+ , prvni dite po otci RH+ po porodu mi byla dana injekce Anti D Globulin, ted mi Dr nabiral krev pouze ve 12 tt klasicky obraz, nemoce + protilatky vse v poradku, od te doby mi protilatky nenabiral, kdy se jeste nabiraji? Dle Dr se preventivne dava anti D globulin jeste v tehu (28 tt?) coz uz jsem nyni...,ma to nejaky prinos i kdyz nemam protilatky? Muzu tim nejak ohrozit sebe nebo dite? Neni lepsi nabrat protilatky a dle toho rozhodnout zda injekce je potreba ci ne?KO u Dr mam 10. 7 to budu 28+5 (29 tt) rikal ze bychom kdyztak injekci ,,objednali,, ? Dle ceho, kdyz nemam nabranou krev? To se dava nejak plosne? Pri prvnim porodu jsem nemohla mocit-museli me hned po porodu cevkovovat- nyni mam podobny pocit potreby mocit,ale ne vzdy to jde,bojim se opakovani,dekuji
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Obvykle se OGTT provádí o něco dříve, provedení v 30. týdnu je ale možné.
Opakování OGTT je nutné - riziko těhotenské cukrovky s věkem stoupá
Aplikace anti D globulinu má význam i při negativních protilátkách. Podává se každé Rh negativní těhotné. Sebe ani plod tím neohrozíte.
Pokud jde o močení, zkuste chodit močit v pravidelných intervalech, po 2-3 hodinách,  i když třeba ještě necítíte potřebu
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den pane doktore,jsem v 8TT a dnes mi na bok bricha a nohu spadla drevena tabule,pote jsem drepla a citila jakoby krupnuti a tah v brise,myslite,ze to nemohlo ublizit miminku? pote jsem doma lezela,nespinim,nekrvacim nic. Myslite,ze mam navstivit lekare? Dekuji za odpoved.
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že se plodu nic nestalo. Pro Vaše uklidnění by možná stálo za to provést kontrolní UZ vyšetření.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, slyšela jsem, že žena má po porodu širší pánev, než měla před otěhotněním. Je to pravda? Dá se nějak vrátit zpátky původní velikost pánve? Děkuji
Natálie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, je to pravda. Příčinou je rozvolnění vazů. U některé žena jde o prakticky neviditelnou změnu, u jiné i o změnu výraznější. Kompletní návrat do doby před těhotenstvím není možný.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
co je nejlepší pro shození kg, které byly nabrány v těhotenství, tak, aby nemusel být měněný celý šatník. Jak dlouho to může trvat?
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Některé ženy se po porodu vrátí ke své původní hmotnosti po několika týdnech, jiným to trvá měsíce a některé maminky se na původní váhu nedostanou nikdy.
Nejlepší  radou, jak redukci hmotnosti urychlit, je upravit životosprávu tak, aby byl kalorický výdej vyšší než příjem.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
je věk 41 let indikovaný k císařskému řezu či je nutné mít ještě nějaké další obtíže? Děkuji
Yvona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Věk 41 let není sám o sobě důvodem k císařskému řezu
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, a jeste jeden dotaz. Muzu se v tehotenstvi (prvni trimestr) koupat v rybniku? Nikdy jsem nemela zadny gynekologicky problem, zanet apod.. Dekuji
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den ještě jednou.
Probíhá-li těhotenství bez komplikací, koupání v rybníku, je-li v něm výrazně znečištěná voda, není rizikem.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den pane doktore, prosim o vas nazor. Je mi 37 let a rok nam trvalo nez jsem otehotnela. Behem te doby jeden SP v patem tydnu, tehotenstvi se spinenim od zacatku. Nyni jsem v 7 tydnu, bez spineni. V 11 tydnu bychom radi leteli letadlem po Evrope, 2h let. Delka dovolene 5 dni. Letenky uz mame. Citim se dobre, vse zatim bez komplikaci. Myslite ze muzu letet, nebo bych to mela radeji zrusit? Pripadne vyhledani lekarske pece v zahranici se nebojim, spis aby let nevyvolal potrat. Dekuji
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Probíhá-li těhotenství bez komplikací, let těhotenství s vysokou pravděpodobností neohrozí.   Riziko potratu v 37 letech je ale cca 15%, což není až tak málo. Jde o Váš pocit, pokud byste začala krvácet v letadle nebo vůbec v průběhu dovolené. Může Vás pak trápit otázka, zda by se to stalo i v případě, že byste zůstala doma. Nejspíše by k tomu také došlo, ale kdo ví....
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý deň,

som v 23tt tehotenstva.Chcem sa opýtať mohla som bábätku uškodiť ak som si párkrát dala deci ríbezľového červeného vína a 1x trošku šampanského na svadbe?
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Plodu jste nijak neublížila
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
děkuji za vaši odpoved mam jeste jednu otazku nemam zadne priznaki k tehu jen nekdy kdys treba objedvam mam pocit na bliti poboliva mne pod prisku a mam i take neprijemne pichani ne vzdy do zad prsa bolava a jde videt hodne nafoukla zila k vzornici dnes uz 3 den mz a nevim zda muzu delat po skonceni mz test z moce pred mz my ukazali dva kar ob den test pozitiv slabunka carka ktera jde ne sice moc ale jde videt
samanta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Test z moče si můžete udělat i při menses. Stačí si zavést tampon.
S ohledem na to, co píšete, doporučuji návštěvu lékaře co nejdříve
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, prosím o Vaše vyjádření: pozitivní tt, dle PM by mělo jít o 5+4, ale nevím kdy skutečně ovuluji atd. na UZ dle lékaře není nic vidět, vyjadřoval se dost neurčitě, dle zprávy: endometr. max. 5mm, GV 5 mm v.s. ,ovaria bpn, CD 0, závěr incip. grav.? HCG nenabráno, kontrola za týden, ale údajně to moc nevypadá. Prosím co znamenají uvedené zkratky a co dále čekat? těhotenství je mladé? neprosperující? nebo je třeba pomýšlet i na mimoděložní?
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zkratky:
endometr  =    endometrium    = děložní sliznice
GV   =   gestační váček  - to je nejčasnější UZ nález těhotenství  -podle mne je GV 5mm trochu v rozporu s výškou endometria 5 mm ??
v.s.  =   pravděpodobně
CD   = cavum Douglasi   = nejníže uložené místo peritoneální dutiny, kde se hromadí krve při krvácení do břišní dutiny
Všechny 3 Vámi uváděné možnosti přichází do úvahy. Uvidí se dle dalšího UZ. A osobně bych HCG nabrat doporučil
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobry den pane dochtore chtela jsem se zeptat zda muzu byt tehu kdys jsem si delala asi v patek test z moce 22.6 a visel dva kar po sobje pozitiv slabounka carecka ktera jde videt a pak najednou jsem dostala mz 23.6 tedy ma otaska zni muzu i tak doufat ze tehu jsem kdys jsem to dostala ??
anonim M
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
I tak je možné, že jste stále těhotná. Zkuste test za několik dní zopakovat a bude-li stále pozitivní, navštivte lékaře.  Bude třeba posoudit, zda se těhotenství i nadále správně vyvíjí a také bude v tom případě nutné myslet  na možnost mimoděložního těhotenství. Bude-li test za několik dní negativní, šlo o tzv. časnou těhotenskou ztrátu
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
Poslední menzes 13.5. pozitivní těhotenské testy.. Ještě před týdnem mě bolel podbřišek podobně jako před měsíčky. Posledních pár dní je bolest (tlak), ale velice konkrétní v pravém podbřišku na straně u kosti boků. Ráno necítím nic po námaze se objeví ( při práci na ni zapomenu není nijak prudká)... Trošku mě to plaší, moje lékařka jsi mě na kontrolu pozvala až druhý týden v červenci... Nešpinila jsem, jinak se cítím jen unavená... Je důvod se znepokojovat? Děkuji
Zita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejspíše nejde o nic závažného. Myslím ale, že by gynekologické vyšetření včetně UZ bylo vhodné co nejdříve. Jen vyšetřením lze potvrdit, že se opravdu nejedná o nějaký problém
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, poslední menzes 10.5., opakovaně pozitivní těhu-test + některé nejisté známky těhotenství (místo mensez špinění, někdy bolest podbřišku, zvětšená pobolívající prsa, nechutenství) včera návštěva u gynekologa - na UZ není nyní nic patrné, pokud tak ranné tt 5+4, dle lékaře: del v AVfl, norm. vel. ale endometr. max. 5mm a GV 5mm vs. s., ovaria bpn, CD 0. Léčím se s IBD, jsem po strumectomii + cysta ledviny. KO plánována za týden. Prosím o Váš názor na věc a jaké jsou pravděpodobné vyhlídky a další postup? Děkuji
alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Jako poměrně nepříznivý údaj vidím velmi nízkou děložní sliznici. Může jít o časnou těhotenskou ztrátu, ale myslet je třeba i na mimoděložní těhotenství. I přes nízkou sliznici nelze ale ani  zcela vyloučit další bezproblémový vývoj těhotenství.
Velmi záleží na vývoji UZ nálezu.  A osobně bych doplnil sledování hladiny HCG v krvi.
Bude-li potvrzeno prosperující gravidita, poraďte se s endokrinologem o další medikaci stran štítné žlázy. Pokud na IBD užíváte léky, také se poraďte s lékařem, který Vás sleduje
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobry den chtěla jsem se zeptat mam slabunku carku na testu spise ducha ale asi tak 10 min po limitu muzu byt tehu??
tina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Těhotenství nelze vyloučit. Doporučuji test zopakovat za 2 dny
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
jak vysoká je pravděpodobnost záchrany miminka v případě, že dojde k předčasnému porodu ve 30 tt.
Děkuji
sIMONA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V 30. týdnu již neonatologové dokáží zachránit vysoké procento novorozenců. Přesná aktuální čísla neznám, ale jistě jsou vysoko nad 90%.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den , pane doktore chci se zeptat podle pozitivniho testu jsem těhotná, mestrulace ale přišla ale jina taková že slabě špinim je to normalni ? nebo je něco špatně ? děkuji za odpověd
terka.p
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Není to normální. Jakékoli krvácení po pozitivitě gravitestu signalizuje problém. Může jít o časnou těhotenskou  ztrátu nebo třeba i o mimoděložní těhotenství. Je stále reálné, že těhotenství dále pokračuje, ale krvácení znamená, že je ohroženo potratem. Zopakujte test a, bude-li stále pozitivní, navštivte lékaře
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
a jakto že ste predtim psal že krvacení v teotenství být muže ?
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Mohu je opakovat. Krvácení v těhotenství v absolutní většině případů signalizuje nějaký problém. Existují výjimky, ale nejsou příliš časté. Určitě je třeba posoudit, o co jde.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den , pane doktore to jesem jeste ja jak jsem vám psala ohledne toho spineni a pozitivních testu , tak spinim asi 9 dni ale jen slabé spineni takove hnede , a vzdy kdyz mame s pritelem pohlavní styk tak po tom asi hodunu zacnu krvacet ale ne moc jne malo a trva to asi pul dne a a pak zase spinim muže to byt tím stykem ? ted uz nekrvacim
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud se v těhotenství objevuje krvácení, není pohlavní styk vhodný. Především je opravdu třeba, posoudit, o co se jedná. 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
aha děkuji za odpověd na internetu jsem ale četla že některé měli mestrulaci třeba i 3 mesice tehotenatví nemužu to mit stejné ? děkuji za odpověd
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den ještě jednou
Krvácení v těhotenství v absolutní většině případů signalizuje nějaký problém. Existují výjimky, ale nejsou příliš časté. Určitě je třeba posoudit, o co jde.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den ,Pane doktore potřebuji poradit dělala jsem si asi 4 tehotenske testy kazdý jiný den všechny pozitivní , ale mestrulace prišla na začatku silnějši pak jen špinění a dneska zase silnější a špinim už asi 10 dni ale nic mě neboli jen prsa a přinaky zatím nemám je to v pořádku ? a myslíte že jsem těhotná i když spinim tak dlouho ? a i občas krvacim ale ne moc , děkuji
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V pořádku to není. Těhotná jste jistě byla, ale jste-li těhotná i dále a plod se správně vyvíjí, jisté není. Může jít o hrozící potrat, časný potrat nebo třeba i o mimoděložní těhotenství.
Doporučuji návštěvu lékaře
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den pane doktore,jsem tehotna ,zacinam 6 tyden a byla jsem na kontrole stitne zlazy,pred rokem zjisteno zvysene protilatky TGAB 21,5 a ATPO 30,3 Vcera odber TSH 1,223 a FT4 15,1. uzivam euthyrox 25 mg 2 krat tydne. k lekari jdu pristi tyden. jsou vysledky stitne zlazy v norme? Mohu uzivat Femibion 1 s jodem? Dekuji za odpoved
Natalie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud jde o výsledky, záleží na konkrétních normách laboratoře, kde testy proběhly. Hodnocení by měl provádět endokrinolog, nikoli gynekolog.  Totéž platí o vyjádření k užívání multivitaminů s jódem
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, mozna jsem tehotna, ale na tehotensky test je jeste brzy. Ve st bych mela dostat MS, tak uvidim. Vcera jsem mela sklenicku vina. Na vikend jedu pryc a rada bych si (v patek i sobotu) dala po jedne sklenicce. Muze to nejak ohrozit pripadne tehotenstvi? A muze se v tehotenstvi pit pito neomezene nebo radsi moc ne? Dekuji za odpoved.
Silva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
1 sklenička vína v těhotenství nevadí. Nealkoholické pivo můžete pít dle chuti
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, byla jsem na ultrazvukovém vyšetření v 29 týdnu. (28+3). Dle měření vše odpovídá 29tt, jen BPD (76,93) 30+6. Lékař tvrdí, že je to polohou plodu. Obracím se na Vás s dotazem, zda je důvod k nějakému znepokojování se a je nutné problém nějak řešit. Mockrát děkuji a přeji hezký den.
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Není žádný důvod se tímto nálezem zneklidňovat
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den , pane doktore to jsem jesše já jak jsem vám psala ohledně tech tehotenských testu a mestrulaci tak menstrulaci jsem nakonec mela 5 dni a testy byli pozitivní myslíte že jsem těhotná ?
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den , pane doktore potřebuji poradit 4 .6 a 5 .6 a 6.6 , tento měsic před mestrulaci která měla byt 7.6 jsem si dělala test tehotenský a vyšli my všechny 3 testyy pozitivni, ale 7.6 přišla mestrulace která ale trvala jen dva dny, 8. 6 skočila a dělala jsm si dneska test pro jistotu ještě jeden a vyšel zase pozitivní , všechny 4 testy byli 2 silné čarky , myslíte že jsem těhotná ? i přes to že byla dva dny slabši ms ? přiznaky zatím nemám žadné jne menši bolest prsou děkuji za odpověd
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Těhotná i přes krvácení na 99,9% jste. Doporučuji návštěvu lékaře, aby se případně sledovala hladina HCG v krvi a UZ nález
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, prosím o zhodnocení hodnot OGTT testu v těhotenství - 4,53....10,40...7,23... Děkuji
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Bylo-li užito 75 g cukru, je výsledek mírně nad normou  a svědčí pro těhotenský diabetes
MUDr Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
jsem ve 25 tt tzn. v 7 měsíci. Přibrala jsem 7 Kg. Miminko dle kontroly váží 850 g a měří 23 cm. Jaké jsou doporučené váhové přírůstky v době gravidity, aby po porodu všechna nabraná kg šla snadno dolů?
Děkuji za odpověď
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Rozmezí, kolik má plod v průběhu nitroděložního vývoje přibrat a kolik má vyrůst jsou velmi široká.  Na internetu jistě najdete řadu grafů a tabulek. Doporučuji se jimi příliš nestresovat. Nikdy není jisté, že nabrané kilogramů půjdou snadno po porodu dolů.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, snazime se s manzelem o miminko. Posledni MS jsem mela 23.5. Ve stredu 6.6.) a dnes (9.6.) jsem mela jednu sklenicku vina. Mohlo by to ohrozit pripadne tehotenstvi? Ovulaci mam nekdy ne-ut, dle sveho pozorovani. Dekuji
P.S. trochu me boli podbrisek a svedi prsa (cca od uterka)
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Sklenička vína otěhotnění určitě neohrozí
MUDr, Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
ve kterém tt se začne nejčastěji vyskytovat gestační diabetes. Děkuji za odpověď
klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Gestační diabetes se začíná vyskytovat v druhé polovině těhotenství
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jaká jsou rizika pro plod v případě, že má matka gestační diabetes, který není odhalen. Jakým způsobem se gestační diabetes léčí? Má těhotná žena nějaké příznaky? Děkuji
Sandra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při gestačním diabetu nabízí matka plodu přestupem z její krve přes placenu vysoké dávky glukózy. Plod rychle přibývá  a může dosáhnout i extrémní porodní váhy. Po porodu se pak novorozenec často špatně adaptuje - chybí mu snadno dostupný cukr z krve matky.
Žena obvykle nemá žádné příznaky.
V léčbě někdy postačí dieta, jindy je třeba nasadit inzulin
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
jaké je vysoké riziko gestačního diabetu v případě, že v moči opakovaně nejsou nalezeny zvýšené hladiny cukru a při odběru krevního obrazu byla hladina cukru v normě. Je potřeba i přesto udělat glukozo.toleranční test? Děkuji
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Gestační diabetes se objeví u cca 10% těhotných. Nález v moč je u těchto žen prakticky vždy negativní a normální bývá i hladina cukru v krvi nalačno. Tento problém odhalí pouze glukózo-toleranční test
MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda jsou kondylomata důvodem k porodu císařským řezem.
Kondylomaty trpím dlouhodobě (cca 5 let), léčba Aldarou, Isoprinosinem ani chirurgicky nepomohla. Vždy se mi vrátila, ale vyskytují se vždy na stejných místech, nerozšiřují se. Kondylomata mám pouze vnější v okolí hráze. Při dotazu, zda jsou problémem při porodu, mi má paní doktorka řekla, že ano, porodní zranění se hůř hojí a je riziko nákazy miminka, takže není jiná možnost, než rodit císařem. Při prohlídce v jíné nemocnici, mi však dva další lékaři nezávisle na sobě řekli, že pokud jsou kondylomata vnější a nejsou překážkou přímo v porodních cestách, není důvod přistupovat k takovému zákroku a je lepší vést porod přirozeně, riziko nákazy miminka je totiž minimální.
Jsem tedy na rozpacích, ráda bych rodila přirozenou cestou, ale nechci riskovat, že miminko nakazím a bude mít komplikace. Jaké je tedy riziko a jaké mám možnosti? Děkuji za odpověď
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Kondylomata jsou způsobena lidskými papiloma viry (HPV). Jejich přítomnost není jednoznačnou indikací k ukončení těhotenství císařským řezem. Riziko přenosu na novorozence je, na rozdíl například od viru genitálního oparu, nízké (uvádí se kolem 1%). Je ovšem pravda, že při rozsáhlém postižení se často komplikuje hojení případných poranění. Rozhodnut o vedení porodu záleží na názoru porodníka - obvykle je možný porod cestou přirozenou
MUDr. Jan Šulc