Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti. (V době od 14.1. do 21.1.2018 je lékař na dovolené, odpovídat bude až následující týden).

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobrý den, jsem ve 14. týdnu těhotenství, výsledky z vyšetření štítné žlázy byly: TSH 0,362 mlU/l (pod normou), fT4 15,1 pmol/l (v normě), A TPO 33 IU/mI (v normě). Je to na objednání na endokrinologii a je nebezpečí pro těhotenství / plod? Po těle se mi poslední dobou začaly dělat malé fleky, ložiska vypadjí jako ekzém. Může to mít souvislost? Může to mít vliv na funkci placenty? Lékař se mi k tomu nevyjádřil. Děkuji
Procházková I.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Určitě by význam tohoto nálezu měl zhodnotit endokrinolog a případně doporučit léčbu. V těhotenství se obvykle léčí i nálezy, které by mimo graviditu léčeny třeba ani nebyly
Souvislost s kožními problémy se mi nezdá pravděpodobná, ale nejsem ani endokrinolog ani dermatolog
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jsem jiz asi přibližně v pátém měsíci těhotenství,v posledních asi dvouch tydnech pocituji obrovské tlaky v krizich,jakoby konečníku, nekdy mám tlak i v pochvě, což mi zase nesprijemnuje chůzi, musim ležet, ale i tak jeto cítit, u lékaře jsem byla na začátku února o tlačení v pochvě jsem se zminila, rikal ze miminko je v pořádku,ale moc se mito nepozdava, necítím ani žádné pohyby,a uz mam za sebou 5 porodů, nevim jak to řešit, k lékaři jdu až 22.2., může to neco špatného znamenat? Děkuji
Janka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Může jít o nějaký problém od páteře nebo ze strany zažívacího traktu. Nemáte například zácpu? Příčin ale může být více. Na dálku bez možnosti vyšetření příliš neporadím.
Každopádně - máte-li intenzívní obtíže, lékaře navštivte po telefonické dohodě případně i dříve. I kdyby nešlo o nějaký gynekologický problém, měl by poradit další postup
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
je mi 34 a právě jsem těhotná. Chtěl bych děti dvě, ale až tak rok po prvním, to mi bude 36, myslíte, že z toho pro mě a dítě plyne nějaké riziko, myslím z hlediska věku? První jsme počali po dvou měsících snažení.
Klárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Rizika těhotenství v 36 letech jsou malá. O něco málo se zvyšuje pravděpodobnost potratu či vrozené vady, ale rozdíl proti 34 letům je zanedbatelný
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
při prvosemestrálním screeningu mi v krvi vyšlo kriticky nízké PAPP A (0,370 Mom - odebíráno v 9+5tt). Jinak byly hodnoty v normách, utz ok. Výsledek ale hraniční a kvůli PAPP A jsem byla odesláná na genetiku. Existuje nějaká možnost, že tato hodnota se mění v čase a dál to bude v pořádu, nebo je to problém pro celé těhotenství? Dá se s tím něco dělat? Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Tato hodnota se v průběhu těhotenství bude měnit. Otázkou ale je, jak. Ovlivnit se to, pokud vím, nijak nedá
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den.som v 27 tt v utorok vecer som dostala crevnu chripku,zvracala spm a prehanalo ma celu noc,cca 15x. Rano som isla na pohotovost kde mi bola podana infuzia fyziol.roztoku s liekom DEGAN, CRP bolo 5,9 a sono ukazalo,ze dieta je v poriadku. Poslali ma domov kde som vecer dostala horucky 38 st. ,uzila som paralen ale teplota klesla len na 37,2. Po 4 hodinach teplota opat vystupila na 38,zrazila som ju vlaznou sprchpu. Rano opat 38 st. ,chcem sa spytat kolko paralenou a aku dlhu dobu mozem uzivat? Pripadne ako zrazit teplotu? Moze to nejak uskodit babatku? Dskujem
Katarina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Paralen můžete užít 3xdenně po dobu několika dní. Pokud se ale stav neupraví během 1-2 dní, navštivte praktického lékaře. Plodu nejspíše nic nehrozí. Není-li ale přesně jasné, o co jde, je riziko těžké odhadovat
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den ´, jsem ve 30tt, nyni užívámantibiotika duomox 1000 a k tomu se mi rozjela kvasinková infekce..jak ji lze léčit??
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Lze užít např.  Gynopevaryl vaginální globule
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,
je vhodné lyžování na běžkách pro ženu ve 12tt?
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud těhotenství probíhá bez komplikací a umíte dobře lyžovat, tedy příliš nepadáte, je "běžkování" možné a jako každá fyzická aktivita v těhotenství i prospěšné. Samozřejmě ale existují sportovní aktivity pro těhotné vhodnější.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
je možné, aby bylo zabráněno potratu v případě, že začne odtékat plodová voda. Děkuji
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V některých případech voda odtékat přestane. Pak je možné, že vše dopadne doře
MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem v 8 tt těhotenství a dostala jsem opar na ret. je nějaké riziko pro miminiko?
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko pro plod je minimální
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
od kdy je možné dítě zachránit v případě potratu?
Děkuji
Yvona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V případě potratu nelze dítě zachránit. Šance na přežití je jen u předčasného porodu - a to od cca 24. týdne
MUDr. Jan ŠUlc
těhotenství
Dobry den, jsem na zacatku tehotenstvi prvniho potomka a chtela jsm se zeptat. Od puberty mam prevracenou delohu. Na podzim jsem ji uz mela podle doktorky normalni ale dnes mi v nemocnici oznamili ze ji mam zas prevracenou a jsem v zacatcich tehotenstvi. Pokud se mi neda v prubehu tehotenstvi na sve misto da se rodit normalne nebo cisarem? Dekuji za odp.
Katerina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zakloněnou dělohu (=děloha v retroversi) je běžný nález, který má cca 15-20% žen.  V těhotenství se v 99,9 % napřímí a  dále vše probíhá jako při děloze běžně uložené
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,
chtěla bych se zeptat, zda je možné nějak podpořit rané těhotenství přírodními preparáty (místo utrogestanu, který je na předpis)? Do doby než navštívím lékaře, který těhotenství potvrdí. Mám na mysli preparáty na bázi přírodního progesteronu, jako např. Menolistica, Drmek apod? Jde mi o to, zda si tím spíš neublížím.

Moc děkuji a jsem s pozdravem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podobné přípravky nedoporučuji. Jde o doplňky stravy, u kterých není nikdy jisté, jaké přesně mají účinky. Nejpřirozenějším lékem je progesteron. Nevím ale, zda je jeho užívání nutné. Bez nějakého jasného důvodu to nepovažuji za racionální
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, mam teoretickou otazku - pokud bychom s partnerem zacali pracovat na miminku (cca vim, kdy ovuluji) a v ten samy tyden bych se jeden den hodne opila (pivo, panaky), mohlo by to ohrozit pripadne vznikle tehotenstvi? Rekneme, ze bychom v sobotu meli sex (zadarilo by se) a v po bych sla na party, vadilo by to nebo je to v teto fazi jeste "v klidu"? Dekuji - otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud se žena snaží o početí, v druhé polovině cyklu by se raději měla vyhnout většímu množství alkoholu. Rizika sice nejsou velká, ale nejsou nulová
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
v 8 tt těhotenství jsem krvácela. Jak dlouho je možné, aby žena ještě špinila. Děkuji
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Špinění=slabé krvácení. Trvání je velmi individuální - může ustat do druhého dne, může trvat i týdny
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den v 16 tt mi odtekla plodová voda dostala jsem antibiotika a dr mi řekli že jediné co můžu dělat je čekat.Miminku srdíčko bije bolesti nemám je nějaká šance že potrat nebude? děkuji
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Určitá šance existuje. Plodové obaly se mohou zacelit a voda může přestat odtékat
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
je mi 41 let a v 8 tt jsem začala krvácet. Vše se zvládlo a tentýž den jsem přestala. Jaká je kritická doba, kdy se může znova krvácení objevit. Děkuji
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Krvácení se může opět objevit kdykoli. Stejně tak se již nemusí objevit vůbec. Žádná jasně definovatelná kritická doba neexistuje. Každým dnem, kdy nekrvácíte, se ale pravděpodobnost opakování snižuje
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,
je mi 41 let a jsem v 8 tt. začala jsem krvácet. Dle lékařky se jednalo o hrozící potratat. vše nakonec dopadlo dobře. Během několika hodin jsem přestala tentýž den krvácet. Chtěla jsem se zeptat jaké jsou rizikové faktory, kterých bych se měla vyvarovat, aby se toto již neopakovalo. Děkuji
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji několik dní omezit fyzickou i sexuální aktivitu. Nebude-li se krvácení opakovat, obé můžete postupně zvolna obnovovat
MUDr Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
před otěhotněním jsem měla hodnotu S-TSH 0.751 mlU/l, teď jsem v 11+4tt a mám S-TSH 2,646.Vím, že nejste endokrinolog, ale chtěla jsem se zeptat jestli to není dle Vašich zkušeností hodně zvětšené, mám sníž.fci štítné žlázy a beru jako kompenzaci Euthyrox 75 1tbl denně už před otěhotněním.Neměla by být dávka navýšena?Děkuji
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na počátku těhotenství se opravdu dávka Euthyroxu obvykle navyšuje. Ženám, které se léčí se štítnou žlázou, vždy hned na počátku těhotenství doporučuji kontrolu na endokrinologii
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,chci se zeptat,dostala jsem na zubní problém DALACIN C atb ale zaroven planuji tehotenstvi? Myslite ze je to bezpecné?diky!
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji snahu o početí odložit do vyřešení stomatologického problému
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda je pravda, že děloha ženy v 6. týdnu je již 2x tak velká jak na počátku těhotenství? A jak to
Sára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V 6. týdnu, tedy 4 týdny od početí, je děloha obvykle větší o cca 50%. Důvodem je větší prokrvení, růst sliznice i svaloviny pod vlivem hormonů i vývoj plodového vejce samotného
Hmotnost netěhotné dělohy se pohybuje okolo 60 g, před porodem váží děloha až 1 kg. Objem dělohy vzroste v těhotenství z 2-3 ml až na 4500-5000 ml.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, při testech na boreliozu mi vyšly pozitivní výsledky krve. Vzhledem k těhotenství (28 týden) byly provedeny testy znovu s hraničním výsledkem a paní doktorka mi v podstatě dala na výběr buď čekat měsíc a udělat nový rozbor krve nebo antibiotika duomox 1000 (3 tbl denně na 14 dnů). Napsala, že nejde jednoznačně určit zda se o borelku jedná nebo ne. Mohou tyto antibiotika ublížit miminku, když je budu brát??? Děkuji Klára
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Účinná látka v Duomoxu je ampicilin. Toto antibiotikum by plodu nemělo ublížit
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, pane doktore,

několik beru na reflux jícnu lék Lanzul, nejsem si jistá zda 15 nebo 30 mg a plánuji otěhotnět. Na příbalovém letáku se píše, že se to nedoporučuje užívat v 1.trimestru.
Jinde jsem se dočetla, že lék nevadí v žádném stádiu těhotenství.

děkuji za vaši odpověď
Petra
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Poraďte se s lékařem, který Vám lék předepisuje. Měl by mít nejvíce informací.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý deň,

Mam 20 rokov a som v 11 tt. doktor mi diagnostikoval uterus septum. Od 6 tt. špinim a občas krvácam ale až tak že to ide ako z vodovodneho kohutika. Plod je zatiaľ vporiadku. Bola som hospitalizovana a tam mi povedali, že je to len na prirode. Moja gynekologička mi dala duphaston, dycinon a magnezium. Chcem sa spýtať aká je šanca na to aby som dieťatko uspešne donosila ? Čo pre to môžem spraviť. A ako dlho možem krvacať a vlastne čim to môže byť spôsobené, že to trvá tak dlho.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčinou krvácení je nejspíše ne zcela ideální uhnízdění zárodku v děloze. Příčin ale může být více. Nemám dostatek informací, ale šance na donošení je podle mne stále reálná. Krvácet můžete ještě týdny, stejně tak to ale může zítra ustat.
Pro úspěšné donošení je důležité omezení fyzické i sexuální aktivity a důvěra ve Vašeho lékaře
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
četla jsem, že užívání ultrazvuku v těhotenství může mít za následek vznik autismu u dítěte. Máte nějaké zkušenosti či informace ohledně tohoto problému? Děkuji
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při běžné frekvenci a délce UZ vyšetření nebylo toto nebezpečí podle mých znalostí prokázáno.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, prvosemestrální screening by měl provádět lékař, který je držitelem tzv. FMF certifikátu. Jak řešit situaci, kdy ošetřující lékař není na seznamu držitelů a přesto provádí screening?
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Aniž znám konkrétní schopnosti daného lékaře, je těžké se vyjadřovat. Vím ale, že někteří kolegové umí provést skutečně kvalitní prvotrimestrální  screening, i když nejsou držiteli potřebného certifikátu.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
jaká vyšetření jsou prováděna v 1. trimestru těhotenství, která jsou povinná tzn., že jsou dány vyhláškou či zákonem. Děkuji
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Není mi známo, že by nějaká vyhláška přesně upravovala rozsah testů v prvním trimestru těhotenství.  Existují jen doporučené postupy, které upravuje odborná společnost.
Obvyklé je UZ vyšetření k posouzení stáří a četnosti těhotenství. Provést je také třeba základní gynekologické vyšetření.
Obvykle se v prvním trimestru provádí i odběry krve na vyšetření krevního obrazu, krevní skupiny a protilátek v systému Rh, cukru v krvi a testy na sexuálně přenosně choroby - lues, AIDS, žloutenka B. Tyto testy se ale někdy odebírají až v 2. trimestru
MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jaká vyšetření či testy jsou plně hrazeny ze zdravotního pojištění v případě těhotenství.
Děkuji
Nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hrazena je většina potřebných testů. U jednotlivých žen se rozsah toho, co je třeba vyšetřit, může různit. 
Určitě limity jsou u UZ vyšetření -  ve většině případů normálně probíhajících těhotenství je UZ hrazen 3x. Hrazeny nejsou neinvazivní  prenatální testy k průkazu chromozomálně podmíněných vad- tedy testy jako Prenascan, Trisomy, apod
MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jak vysoká úspěšnost je u trisomy testu. Děkuji
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Uvádí se spolehlivost kolem 99%
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
jaké "vady" je možné zjistit pouze pomocí ultrazvuku v těhotenství
Děkuji - otázka upravena poradcem
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pomocí UZ lze zjistit hrubé vývojové vady jako je chybění podstatné části hlavy (anacefalie), chybění nebo defektní vývoj končetin, většinu rozštěpových vad srdeční vady, aj.
Kvalitní UZ vyšetření je také součástí prvotrimestrálního screeningu
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
co vše se zjišťuje v prvotrimestrálním screeningu.
Děkuji za odpověď
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V rámci prvotrimestrálního screeningu se stanovuje riziko postižení nejčastěji se vyskytujícími vrozenými vadami, které souvisí s nesprávným počtem chromozomů. Jde především o Downův syndrom, dále pak o syndrom Edwardsův a Patauův.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
děkuji za odpověď jedná se tedy o vady zjistitelné při všech screeningových vyšetřeních?
Adriana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Screeningová vyšetření dokáží prokázat jen určité procento chromozomálně podmíněných vad. Toto procento se stále zvyšuje, ale nedosahuje 100%
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,
Je možné už týden od styku zažívat nějaké těhotenské příznaky, jako například nafouklé břicho (nemůžu ho zatáhnout) a bolest v podbřišku?
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Některé ženy již po týdnů mohou nějaké příznaky těhotenství vnímat. Ale ani nafouknutí břicha ani bolesti nepatří mezi typické známky gravidity
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
prosím o radu. Je mi 41 let a chtěla bych podstoupit vzhledem k věku pouze screening na Downův syndrom. Jaká je pravděpodobnost Downova syndromu u 41 leté ženy. Děkuji
Natálie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko Downova syndromu se v 41 letech uvádí přibližně 2%
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
jaká je spolehlivost UZ sceeningu Downova syndromu v 11-14. týdnu těhotenství. Děkuji
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Samotné vyšetření UZ nestačí. Je třeba kombinace s odběry krve a počítačové vyhodnocení -tzv. prvotrimestrální screening. Spolehlivost se  pohybuje někde kolem 80%. 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
můj gynekolog mi doporučil trisomy test. Je mi 41let a jsem těhotná. Cena, kterou bych měla uhradit je ovšem 10.000,- Kč. Bohužel na to nemám peníze, prosím o sdělení, zda existuje nějaká levnější varianta či jiné vyšetření, které odhalí případné poškození. Děkuji
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Můžete podstoupit prvotrimestrální screening. Ten někde hradí pojišťovna, na některých pracovištích stojí kolem  1000 Kč. Spolehlivost je ale o nižší.
Plně hrazena z pojištění je genetická konzultace a následný odběr plodové vody
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, zda poranění čípku a následné sešití při porodu může komplikovat průběh následujícího těhotenství. Během porodu mi dr. musel otevírat bramku, po porodu následovalo zašívání nástřihu, které dělala asistující dr. Když již bylo zašito, všimla si, že mám poraněný čípek, naštěstí to zašila, avšak zapomněla uvést do zprávy. Když jsem se v porodnici na čípek ptala (kontrolovala mě již jiná dr.), řekla, že ve zprávě nic není, že čípek je v pořádku, že jsem nejspíš jen něco špatně zaslechla a špatně pochopila.Během kontroly po 6ti neděli mi můj dr. vyvrátil, že by se něco s čípkem dělo, že je v pořádku. Po roce a půl jsem znovu otěhotněla a nyní jsem šla k jiné dr. (můj lékař šel do důchodu).Řekla jsem ji,že občas zašpiním, konstatovala, že problém je v čípku, že je sešitý a je velice citlivý a tvářila se velice ustaraně. Bohužel v 6tt těhotenství zamlklo a přišla MS, která vše vyčistila.Může poraněný čípek způsobit problémy při dalším těhotenství?
Natálie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Poranění čípku jsou při porodu častá. Hojivost této tkáně je vynikající. Takže podle mých zkušeností v absolutní většině případů nehrozí v dalším těhotenství z této strany žádné problémy
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
prosím o sdělení, zda je nutné mít doporučení či žádanku od gynekologa na genetiku v případě těhotenství ve věku 41 let. Kolik stojí genetické vyšetření není-li hrazené ze zdravotního pojištění. Děkuji
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Žádanka je obvykle vyžadována. Zeptejte se ale na  konkrétním oddělení, zda je u nich nezbytná.
Cena vyšetření se odvíjí od toho, co je provedeno. Cenu konzultace bych odhadoval na cca 1000 Kč. Krevní testy dle rozsahu mohou stát tisíce i desetitisíce Kč.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s dotazem, ve kterém týdnu těhotenství se provádí odběry na zjištění RH faktoru? V 10tt mě čekají odběry v rámci prenatálního screeningu a o odběrech na RH faktor, krevní obraz, infekce... můj lékař ještě nehovořil? Děkuji za Vaši odpověď.
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Odběry na stanovení  krevní skupiny včetně Rh faktoru se provádí do 14. týdne těhotenství. Obvykle jde jen o jeden odběr provedený současně s odběry prvotrimestrálního screeningu
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý deň,

chcem sa spýtať či je dôvod na vykonanie cisárskeho rezu v prípade ak mám vrodený rozštep na kostrči (spinu bifidu occulta) časté bolesti bedrového kĺbu, ktoré mi vystrelujú do nohy tak že niekedy nemôžem chodiť a skoliózu chrbtice. Potrebujem odporúčanie neurologičky? a taktiež zvýšenú zrážanlivosť krvy pričom mi bude pravdepodobnom nasadení flaxiparin. Ďakujem za odpoveď
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. 
Indikaci k císařskému řezu musí zvážit a případně doporučit neurolog. Vyšší srážlivost sama o sobě důvodem není
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, jaké máte zkušenosti s trisomy testem. Děkuji za odpověď
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
S Trisomy testem mám velmi dobré zkušenosti. Nesetkal jsem se dosud s chybným nálezem
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,
<br>prosím o sdělení v čem spočívá NIPT( neinvazivní prenatální test) a zda se dělá z krve matky či plodové vody. Jaká je orientační cena tohoto testu? Děkuji za odpověď
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Test NIPT se provádí z krve matky. Supermoderní technologie umožní analyzovat zlomky DNA plodu, která se dá najít v krvi matky.
Cena se pohybuje kolem 10 000 Kč.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jaká genetická vyšetření doporučujete pacientkám ve věku 41 let? Která jsou hrazená pojišťovnou? Děkuji za odpověď
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji především genetickou konzultaci. Genetik doporučí postup. Hrazený je tzv. triple test z krve v 16. týdnu. Ten je ale hodně nespolehlivý. Hrazen je pak případně  odběr plodové vody. Na některých pracovištích je hrazený tzv. prvotrimestrální screening, co je výrazně spolehlivější test na odhalení chromozomálně podmíněných vad. Nejlepší je v tomto směru NIPT (neinvazivní prenatální test), ten ale pojišťovna pokud vím neproplácí
Plně hrazeno je pak sledování plodu pomocí UZ.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem těhotná 13 + 3, je mi 38 let. Mám jednu zdravou dceru, porod bez komplikací. Pan doktor mi prováděl NT screening, vzhledem k věku krev vyšla ne tak ideálně, ale celkově i s ultrazvukem byly výsledky dobré, čili negativní. Hodnoty trizomie 21- 1:138,upravené na 1:1184,18 -1:345,upr. 1:6904, 13- 1:1080, upr. 1:20000. Doporučil mi přesto genetické testy Panorama za 12000Kč. Jaký je váš názor na tyto testy? Mě to přijde už trochu jako byznys.. Jdu znovu na krev za dva týdny, na plodovou vodu se bojím Moc děkuji za odpověď. Zdraví Alice
Alice
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jedná se o vysoce spolehlivé a především pro matku zcela nerizikové testy. Je jich více typů (Prenascan, Trisomy, Panorama, aj.). Určitě bych tento test doporučil .Cena těchto testů stále klesá. Před cca 2 roky byla 14 000 i více Kč.  Na našem pracovišti stál v v poslední době  plně srovnatelný test Trisomy něco málo pod 10 000 Kč (informace o tom, co který test umí a neumí na webu Panorama testu nejsou úplně pravdivé)
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, jsem v 9+5 tt po IVF.Z léků mám samozřejmě Utrogestan 2-2-2 a pak injekce Fraxiparine 0,3ml.Vše mám brát do konce 12tt, pak mám postupně vysazovat dle tabulky Utrogestan, u Fraxiparinu mám uvedeno, že ho mám od 13.týdne vysadit nebo se se svým gynekologem domluvit na jeho pokračování.Můj gynekolog mi ale řekl, že ho psát nemůže a vlasně se tím nezabývá, tak nevím co mám dělat, bojím se, abych tím náhlým ukončením Fraxiparinu nakonec těhotenství nějak neublížila.Je to mé třetí IVF, děti nemám.Z Ivf kliniky mám napsáno, to o té domluvě s mým lékařem a pokud bych ukončila aplikaci Fraxiparinu, mám prý brát Aspirin 75mg denně.Jaký na to máte názor?Četla jsem, že se píchají antikoagulační injekce i celé těhotenství.Jaké mám trombofilní mutace nevím, na hematologii jsem nikdy nebyla.Děkuji
Vera
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží opravdu na tom, zda máte či nemáte pozitivní některé konkrétní trombofilní mutace. Předpokládám, že ne a že Fraxiparin byl podáván pouze na podporu správné implantace a vývoje a  embrya. To je již za Vámi.  Pokud bylo doporučeno, že lze vysadit, nejspíše bych vysadil
MUDr. Jan Šuc
těhotenství
Pane doktore, prosim moc o radu: 11., 12. a 14. prosince jsem měla nechráněné styky se 3 různými muži. Předtím ani potom už nic. Nyní jsem zjistila, že jsem těhotná. Je nějaká šance zjistit, čí je to? Pomohlo by, kdybyste věděl, že jeden z mužů (12. 12.) byl afroameričan? Děkuji moc, jsem v bezradné situaci. Marcela
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při takto malém intervalu mezi styky není určení data početí, tedy otce, dost dobře možné. Jedině až  na základě testů otcovství
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý deň s manželom plánujeme dieťatko a čítala som, že je dobré minimálne mesiac pred tým užívať kyselinu listovú, vedeli by ste mi poradiť aj konkrétny typ?
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejlepší je užívat některý z multivitaminů pro ženy plánující otěhotnění. Obsahují dostatek kyseliny listové. Nejlépe poradí v lékárně. Obvykle se doporučuje i delší interval užívání
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
ve kterém týdnu těhotenství je největší riziko potratu u 41leté ženy. Děkuji
Karin
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejvyšší riziko potratu je v prvním trimestru, především  mezi 6. a 8. týdnem
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
je vhodné jít na masáž zad v 7 týdnu těhotenství?
Děkuji
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Probíhá-li těhotenství bez komplikací, masáž by neměla vadit. Na těhotenství ale maséra upozorněte
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
již jsem Vám psala ohledně antidepresiv Tritico. jsem těhotná cca 4+4. Moje psychiatrička mě ujistila, že prášky jsou ok, nicméně já tomu moc nevěřím a nedokážu se s tím smířit, mému gynekologovi se to nelíbí už vůbec a spoustě doktorů také ne, na gemetiku by mě objednali až za měsíc, do té doby strachy umřu. Nevím si rady. Tritica beru 2/3 tritico ac 75. Poraďte prosím. Zvažuji interrupci
Anabelka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Osobně v podobných případech postupuji dle doporučení specialisty, v tomto případě psychiatra. V příbalovém letáčku lze nalézt informaci, že nebyly prokázány negativní dopady na plod - sice na omezeném počtu případů, ALE NEBYLY
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
kdy začíná růst bříško v těhotenství. Jsem v 7 týdnu těhotenství a mám již bříško. Je to normální? Děkuji za odpověď
Sabina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno





mobilní verze