Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobry den,pane doktore,
jaky je Vas nazor na lokalni zubni anestetikum v 29tt?Mam vypadly kus plomby a je treba opravit,dle zubare ale bude vrtat hluboko a doporucuje injekci.Myslite ze je lepsi nechat opravit zuby ted nebo az po porodu byt pri kojeni?Zub mi problem nedela,ale bojim se,aby se to treba nejak nezhorsilo.A muze se vymenovat v tehotenstvi amalgan?Slysela jsem,ze jeho uvolneni do tela pri odvrtani je toxicke pro plod.Jde mi samozrejme o male,aby mu anestetikum nevadilo..Dekuji
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji postupovat dle doporučení odborníka, tedy stomatologa. Ví nejlépe, co je možné a co by mohlo případně plodu škodit.  Na těhotenství ho samozřejmě upozorněte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
PoslednI menstruace SEM MELA 11.8 A na ultrazvuku neni nic vydet ale hcg je jen 144 procen je to dobrý děkuji
petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jste těhotná. Ovšem není zjevně jisté, kde je těhotenství uloženo a zda se správně vyvíjí. Více řeknou další testy a další UZ vyšetření

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
miminko na poslední kontrole bylo o pár dní mladší (od termínu ms o 4 dny), doteďka naopak byl vždy spíš ještě o týden dále než dle termínu ms (po ivf-čili víme přesný datum početí). Pan doktor se však nad tím nijak nepozastavoval a řekl, že je to v pořádku. Váhově se taky vejde a všechny parametry v proporci. Co mě však vyděsilo více je, že jsem skoro na konci 28týdne (když vemu v potaz prvotní termín porodu dle sona) a miminko prý je už dost dole otočený hlavičkou. Čípek je však zavřený a má 38mm. Opět pan doktor nijak extra nestrašil a režim mám zatím normální. Je možno nějak podpořit miminko,aby příště více odpovídalo váhově a posunout ho výše? Tlaky ani žádné problémy nemám. Tvrdnutí břicha max 1x za den sem tam za pár dní. Beru magnesium. Děkuji.
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevím, podle čeho soudíte, že je plod uložen nízko. Poloha hlavičkou je správně. Pokud je čípek uzavřený, dostatečně dlouhý a  břicho Vám prakticky netvrdne, nejsou žádná opatření podle mne nutná. Velikost plodu v 28. týdnu již do jisté míry odráží fakt, že některý novorozenec váží 3 a 1/4kg, jiný 4 kg. Takže ani v tom bych neviděl problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň,
7.9(6+1tt) som bola u lekára krvácala som slabo tmavohnedú krv kvôli hematomu, hematom mal veľkosť(5mm) a tvrdil že vidí aj akciu srdca.14.9(7+1tt) som bola znova na kontrole u inej lekárky a tá videla gestačný vak veľkosť zodpovedajúca 7+4tt bez akcie srdca a plod sa jej zdal malý na velkosť 5+6tt zavolala si primára a ten nechcel veľmi zoomovať ale hodnotil že môžno tiež vidí akciu srdca ale nejednoznačnú a možno som mala ovuláciu neskôr čo si nemyslím nakoľko 24.8 som už mala jasne pozitívny tehotenský test pohlavný styk som mala 9.8 12.8 a 20.8 a ak by k oplodneniu prišlo až okolo 20.8 nie je možné aby som už 24.8 mala pozitívny test posledná menštruácia bola 26.7cyklus(28-31dní).objednali ma zas o týždeň na kontrolu to bude 8+1tt kde už sa má rozhodnúť.Je možné že akcia ešte bude vidieť? tehotenské príznaky mám ale užívam duphaston môže na to mať vplyv a udržiavať ma akoby tehotnú pričom už plod nerastie? mohol mať na zastavenie vývoja vplyv dicynone?

Ďakujem za názor
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je vždy problematické, pokud UZ nálezy hodnotí různí lékaři. Na dálku je těžké rozhodovat, ale spíše se mi to bohužel jeví, i dle údajů, které Vy sama uvádíte, jako těhotenství, které se správně nevyvíjí.

Těhotenství může po určitou dobu pokračovat aniž plod roste. Duphaston na to nemá příliš vliv

Dicynone není příčinou zástavy vývoje, pokud k němu opravdu došlo

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

včera jsem byla na preventivní kontrole u své Mudr. na gynekologii. Ráno jsem si dělala test na kterém mi vyšlo že jsem ve 2tt, vím že je to teprve začátek a na ultrazvuku ještě není nic vidět, ale podle testu moči jsem těhotná. Na kontrole mi však doktorka řekla, že mám cysty v děloze a jedna že je 6.6 cm a ze se ji to nelíbí, že může jít o mimoděložní těhotenství ať s tím počítám, že můžu přijít o vaječník a že kdybych měla bolesti mám jet hned do nemocnice. Jsou prosím cysty vážně tak vážné? Celkem mě vyděsila a jelikož jsem byla v lednu na revizi mám vážně strach, že to zase nevyjde. Neexistuje něco jak cystu zmenšit? Třeba čaje nebo něco takového. Jsem vážně zoufalá a vyděšená co se děje. Mudr mi k tomu nedokázala nic říct.

Děkuji za odpověď
Holanová Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Své lékařce jste asi neporozuměla.

Cysty nejsou v děloze, ale na vaječníku.

Cysta 6,6 cm téměř jistě není mimoděložním těhotenstvím. A i kdyby šlo o mimoděložní těhotenství, neodstraňuje se vaječník, maximálně vejcovod.

Je stále možné, že vše dobře dopadne. Více řekne další kontrola

Cysta může být v těhotenství přítomna. Je třeba ji sledovat, často sama mizí. Žádnou spolehlivou cestu, kromě chirurgické intervence, ke zmenšení cysty neznám. Gynekologické čaje v těhotenství nedoporučuji.

V případě bolestí opravdu jeďte hned do nemocnice - cysta může například prasknout nebo se zkroutit, což je třeba řešit. Nemusí to ale ohrozit těhotenství

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
nedávno jsem absolvovala umělé přerušení těhotenství z genetické indikace - VVV s ne přesně určitelnou příčinou (často se původ tohoto onemocnění plodu vykládá jako působení několika menších faktorů). Jelikož jsem pracovala (do 5. tt, kdy jsem zjistila těhotenství) na rizikovém pracovišti (chemická laboratoř), je možné, že vady byly způsobeny právě něčím, s čím jsem se potkala v práci. Prokazatelné to ale není. Přesto bych ráda udělala vše pro to, aby se tato velmi nepříjemná zkušenost v případném dalším těhotenství neopakovala. Jinými slovy, ráda bych i v době, kdy ještě nemůžu doložit, že jsem těhotná, nebyla vystavována známému riziku (tyto VVV prý často vznikají třeba kolem 20. dne gravidity..) Slyšela jsem od kolegyně, že jí její gynekoložka říkala, že podle nějakého nového předpisu si můžu požádat o přeřazení na jiné pracoviště již ve chvíli, kdy se pokouším otěhotnět. Nevíte o tom, prosím, něco bližšího? Přijde mi to na jednu stranu absurdní (co když třeba několik měsíců neotěhotním???), na druhou stranu to vidím jako způsob, jak se ochránít, než se mi podaří změnit zaměstnání a bez toho, že bych musela setrvávat v pracovní neschopnosti. Děkuji!
Ver
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Požádat o přeřazení na jinou práci podle mých znalostí žena může až v případě prokázaného těhotenství - tedy cca po 2 týdnech od početí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,pane doktore,
mam dotaz,zda muze kasel v 27.tt byt nejak nebezpecny,pokud je to semtam zakaslani,a vyvolat kontrakce nebo nejak ovlivnit delozni cinnost,mit vliv na delohu a jeji posun dolu,nebo primo na plod apod.Trosku s tim ted bojuji a mam obavy.Na posledni kontrole jsem mela mereny cipek,byl dlouhy a pri pokynu lekare k zakaslani se nezmenil.Muzu pripadnym problemum (problemy s cipkem apod v dusledku kasle) treba zabranit stalym lezenim na luzku?Dekuji.
Vera
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kašel, nejde-li o extrém, dělohu ani čípek neovlivní

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jiz jsem psala ohledne mozneho nakazeni listerii. Chci se zeptat, kdybych nevedela, ze jsem nakazena, jak by se to projevovalo u plodu? Zacala bych rodit hned pri projevech onemocneni? Docetla jsem se o moznem postizeni CNS plodu. To by se nejak mohlo projevit na ultrazvuku nebo opravdu az po porodu bez predchozich signalu?
Predem dekuji
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nákaza listeriemi se nejčastěji projeví závažnou  infekcí dítěte až při porodu. Méně často může dojít k předčasnému porodu nebo nitroděložnímu odumření plodu.

UZ vyšetření většinou nic neodhalí. Spolehlivý je test z krve

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den! Jsem 37tt+3, těhotenství probíhá bez problémů. Předevčírem jsem byla v poradně: čípek dlouhý, hrdlo uzavřené, zatím je stále dost vysoko. Pohyby cítím normálně - čilejší bývá večer. Jde mi ale o to, že mi začíná být poslední dva dny k večeru nevolno, pálí mě žáha a častěji chodím na wc, mám i hojnější výtok. Je to ke konci těhotenství běžné? Může to znamenat, že porod začne brzy? Předem děkuji za odpověď.
Lidka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ani jedna z obtíží nesignalizuje nějaké vážné nebezpečí a ani nenaznačují bezprostředně  se blížící  nástup porodu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
již druhý den bojuji zřejmě s virozou-rýma, bolest v krku, tak jako každý podzim. Dnes ovšem teplota 37,2 k večeru. Dala jsem si vlažnou sprchu a obklad na čelo. Nebo si mám vzít paralen? Je tato teplota už nebezpečená pro plod? Při jaké teplotě mám vyhledat lékaře? A mám případně zajít na gyn, nebo k praktickému? Děkuji.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Neuvádíte, v kterém jste týdnu. Obecně ale takovéto lehké nachlazení má pro plod minimální riziko. Paralen užijte při teplotě nad 37,5. Pokud by se stav zhoršil a bude třeba návštěva lékaře, volte praktika.

MUD. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, rano jsem psala ohledne obav z listeriozy. Zimnice byla jen vcera vecer a v noci, dnes se uz citim dobre, jen me boli svaly. Vcera jsem trochu zmokla, rak to mohlo byt mozna i z toho. Jsem ted na dovolene ana ke sve doktorce se dostanu az pristi tyden.
Mam se obavat a radeji zajet treba na pohotovost?
Dnes je to 45.den od poziti salatu. Kdy je, prosim, nejzazsi termin k nasazeni antibiotik, aby nebylo ohrozeno dite?
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antibiotika by měla být nasazena co nejdříve po průkazu listeriózy. Ostrá hranice, kdy je a kdy ještě není riziko pro plod významné, neexistuje.

Myslím, že jde nejspíše o běžné "nastydnutí". Takže, je-li Vám lépe, návštěvu pohotovosti nepovažuji za nezbytnou

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, na konci cervence jsem snedla salat, kde byly i morske plody tepelne neupravene.
Nyni mam zimnici, teplotu a chce se mi zvracet. Doufam, ze to nesouvisi, ale cetla jsem, ze inkubacni doba listerie je az 70 dni. Mate ze sve praxe s listeriozou zkusenost?
Jsem na konci 33.tt a pohyby citim normalni.
Predem dekuji
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Listerióza je naštěstí poměrně vzácné onemocnění. Inkubační doba bývá v absolutní většině případů kratší než maximálně uváděných 70 dní. Průkaz je možný z testů z krve. Krev Vám může odebrat Váš gynekolog nebo praktický lékař

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den! Jsem 38tt+2 a budu rodit poprvé. Chci se zeptat, jak a jestli poznám, že mi odtéká plodová voda. Mám v posledním týdnu pocit, že jsem nějaká "vlhčí". Poznal by to lékař na kontrole? Děkuji předem za odpověď! - otázka upravena poradcem
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při odtoku plodové vody jde obvykle opravdu o větší množství tekutiny, které nepřipouští nejistotu. Někdy ale voda odtéká pomalu. Pak to poznáte tak, že si vezmete vložku a ta je během 10 minut prosáklá.

Lékař by to měl při kontrole také poznat.

Při nejistotě lze provést speciální testy.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, potrebujem poradiť, či v prípade, keď som prekonala cytomegalovírusovú infekciu je bezpečné počať dieťa. S manželom by sme mali radi dieť, avšak dnes som sa dozvedela, že som prekonala danú infekciu v hodnote G, protilátky ostali, MK hodnoty sú negatívne, v súčasnosti infekcia u mňa nebeží. Chcem sa spýtať, čo by to v prípade tehotenstva pre mňa a plod znamenalo. Za odpoveď Vám ďakujem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neprobíhá-li akutní CMV infekce, těhotenství není ohroženo

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jsem ve 40. týdnu těhotenství. Včera jsem byla na kontrole, byly mi měřeny ozvy ( v pořádku), odeslána do porodnice, tam mám kontrolu v úterý. Dnes se mi na toaletním papíru objevuje zelený hlen, mám vyčkat do úterý nebo se jet nechat zkontrolovat.Může to být něco vážného? Děkuji
Jindřiška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o odchod tzv. hlenové zátky. Je to příznak brzkého začátku porod. Akutní kontrola podle mne není potřeba

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,chci se zeptat co si myslíte o umyvani oken v těhotenství,6 měsíc..četla jsem,že by se to nemělo? Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud pominu riziko vypadnutí z okna, nevidím při normálně probíhajícím těhotenství v mytí oken problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň,
mám otázku som presne v 6tt tehotenstva, 31.8 som začala špiniť akoby hnedkastý nie tmavý výtok trošku len po použití WC, išla som na pohotovosť,nasadili duphaston a povedala že može to byť začínajúci potrat a poslala domov, že mám navštíviť gynekológa od 31.8 do 4.9 som stále mala troška výtok slabo hnedý do siva nie veľa len po použití WC. 4.9 (5 + 5 tt), som išla ku gynekologovi, doktor spravil sono našiel hematom pod plodom teda zdroj špinenia, povedal že dieťa nevyzerá byť v ohrození keďže je nad hematomom a malo by hematom vstrebať, nasadil další duphaston a objednal ma na poradňu 2.10. nariadil klud bez hospitalizácie.

Včera ráno som mala už nie výtok ale akoby končiacu menštruáciu tmavočerveno hnedú krv, ktorá sa zomňa akoby vyliala keď som bola na WC počas dňa už nič. Ale dnes ráno na WC znova dosť tmavočervenej krvy a stále mám divný tlak v podbrušku a krížoch. moja otázka znie mám ísť na pohotovosť? alebo je to normálne a hematóm sa vyplavuje?Ďakujem za odpoveď
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hematom vzniká při narušení komunikace mezi plodovým vejcem a mateřskou tkání. Vždy jde do jisté míry o ohrožení těhotenství

Aktuálně se opravdu může jen vyprazdňovat hematom. Příčina ale může být i jiná. Určitě navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore.
Jsem těhotná , zač. 26. týdne a dnes jsem zjistila, že mám velmi lehký počáteční zánět na očním víčku - zřejmě ječné zrno, neboť včera s tím domů přišel přítel a donesl to z práce, kde to měl kolega na obou očích a dost. I přes veškerou hygienu to dneska začlo i u mě. Chci se zeptat, zda je to nebezpečné pro dítě? K očnímu jsem se chtěla hned objednat, ale má plno jak jeden, tak druhý doktor a odkázali mě max na nemocnici. Zatím léčím volně prodejnými léky z lékárny. Děkuji
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko pro plod považuji za minimální

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Děkuji. A kdybych je chtěla přece jen věďet, kdy si můžu zavolat?
Odběr byl dělán 30.8. Objednaná jsem na 25.9. Jde mi o to, že kdyby byl konečný výsledek špatný. Bude na přerušení v narkóze pozdě. Jestly při výsledcích nad normu, nebylo lepší ultrazvuk udělat dřív. A jak moc hraje důležitost váha. Při odběru jsem vážila 98.5.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud byste výsledky chtěla znát dříve, musíte se zkusit dohodnout s naší recepcí. Považuji to ale za nevhodný postup. Samotné tyto hodnoty opravdu nemají význam. Dokonce ani pozitivní screening ještě není indikací k přerušení těhotenství. Je pouze důvodem k dalšímu vyšetřování. Váha nehraje nikterak zásadní roli.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Na vaší klinice jsem objednaná na NT skreening. Chtěla bych se zeptat, kdyby vyšla špatně krev, bylo by mi voláno?Nebo to necháváte až na den, kdy přijdu na UZ.?A ještě jak se u mě mohlo změnit riziko Downova syndromu, když před rokem vyšel negativní a to mi bylo 31 teď je mi 32. Děkuji
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Samotné výsledky krve nemají až takový význam. Takže ani při výsledcích mimo normu bychom Vás předem nekontaktovali. Klíčové je až komplexní zhodnocení se započtením UZ nálezu i věku. Rozdíl mezi 31 a 32 lety je velmi malý

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jsem ve 24tt, od začátku těhotenství pozoruji větší zahlenění dýchacích cest, smrkám, kašlu. Kašel je vlhký, není dráždivý, nicméně pokašlávám celý den. Mám pořád potřebu si "odkašlat". Všichni se mě ptají, jestli nejsem nemocná. Nemyslím si, necítím se tak. Přičítám to těhotenství. Mohu znát Váš názor? - otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o typický těhotenský problém. Doporučuji poradit se s praktickým lékařem

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den jsem 35tt a mam dotaz nevim jak presne to popsat..pres den nekolikrat citim v pochve takove skubani..jakoby v mocove trubici jsem mela nitku za kterou nekdo taha..co to muze byt?
nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevím, o co může jít. Nejde o běžnou obtíž.  Určitě o tom při kontrole, případně, při zintenzívnění obtíží i dříve, informujte lékaře v poradně

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den. Ráda bych se zeptala na indikaci k císaři. První porod byl ukončen vexem, skončila jsem s rupturou 4.stupně. Nyní jsem v 37tt a příští týden jdu k panu primáři dohodnout způsob porodu. Ráda bych rodila sekcí,syn je autista, já po té ruptuře. Stačí ruptura 4.stupně jako indikace k sekci? Nerada bych se s primářem dohadovala o přirozeném porodu,bojím se znovu ruptury. Děkuji za odpověď.
Michaela K.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ruptura 4. stupně u Vás ani autismus u syna nejsou jednoznačnou indikací k císařskému řezu. Určitě ale tyto okolnosti lze zvážit a myslím, že je to především záležitost dohody

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den.jsem na konci tehotenstvi.je to moje druhe tehotenstvi.prvni tehotenstvi bylo cisar.rezem kvuli akutni hypoxii.proto se ptam zda je lepsi opet cisar kdyz uz jeden byl.nebo rodit klasicky.v nemocnici rikali zdm je lepsi klasicky porod.ale mimi je porad vysoko v sobotu mam termin a porad se nic nedeje.tak se bojim aby se porod rozjel tak jak ma.taky mam cystu na prave ledvine 7krat 5cm.tak se bojim aby tim tlacenim treba neprasla.taky mi zjistlily GBS vmoci.tak nevim kdy ject do porodnice az to prijde aby mi stihly dat antibiotika.jestli staci ject treba kdyz budou kontrakce po 15min.nebo driv.dekuji za odpoved

martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Porod přirozenou cestou je nejspíše možný. K vedení porodu s ohledem na cystu ledviny by se měl vyjádřit urolog nebo nefrolog.

Při kontrakcích nemusíte do porodnice až tak spěchat, stačí, když budou po 5-7 minutách. Rychleji je třeba jet v případě, že odteče plodová voda

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Děkuji paní Janě za vzkaz, jsem z menšího města, kde mít dítě po třicítce, je málem zločin, co já si toho vyslechla, že jsem stará apod. od kolegyň cca 50 tiletých ale i od mladších žen. Takže děkuji :-)
Anita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Nejde o otázku
těhotenství
Dobrý den pane doktore, před několika lety mi bylo u mého bývalého gynekologa zjištěno, že mi chybí určitý enzym, který rozkládá kyselinu listovou a že ve chvíli, kdy budu plánovat těhotenství by mi doporučoval začít užívat již přímo látku, kterou si mé tělo není schopno z kyseliny listové vytvořit a je důležitá pro vývoj plodu (bohužel již nevím, jak se tato látka přesně jmenuje, jde však o relativně běžný problém). Nyní, když uvažuji o těhotenství a svěřila jsem se s tímto problémem mému stávajícímu gynekologovi, tak mi sdělil, že to nemám řešit, že to není důležité a že kyseliny listové mám jistě dostatek (nedělal mi však žádné vyšetření), ráda bych znala Váš názor. Děkuji moc. Nikola
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neuvádíte, co přesně Vám bylo zjištěno. Předpokládám ale, že šlo o mutaci v genu pro MTHFR. To je velmi častý nález a opravdu nebývá nutné ho nějak speciálně řešit. Ženám, které plánují početí, bez ohledu na případný výskyt této mutace, ale doporučuji užívat některý multivitamin s kyselinou listovou

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Směju se vzkazu od paní Anity, jestli ve 33 letech není pozdě na dítě :) Kdy bychom jako ty děti měly mít? Střední, vysoká, první práce, druhá práce a jsme na třicítce. Do toho absence normálních slušnejch chlapů a 35 na krku jen to fikne. A kdybych se ještě měla bát strašení, že je pozdě už ve 33, tak to bych si mohla jít rovnou hodit mašli ;) Děkuji za zdravý přístup pana doktora a slečnu Anitu zdravím. Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Nejde o otázku.

těhotenství
Dobrý den,
je mi 34 a chci se zeptat, zda máte nějaké zkušenosti se ženami, které prodělaly nějakou poruchu příjmu potravy, zvláště to jaký to má vliv na oplodnění,těhotenství porod, jak jsou na tom oproti zdravým ženám. Chci znát rizika. Děkuji mockrát
Alicka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud se porucha příjmu potravy vyřešila a žena dosáhne běžné váhy, nebývá dle mých zkušeností  s početím ani s těhotenstvím problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chci se zeptat mám 33 let plánuji dítě. Všichni mě straší, jak je to pozdě, a že jsem hubená. Chci znát váš názor mám 160 cm 50 kg. Opravdu je 33 let moc na dítě. Lze predikovat, to jak bude probíhat těhotenství?Mám pravidelný cyklus, 28 dní je to dostatečné?
Anita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství v 33 letech ještě nevidím jako nějaký zásadní problém. Je reálné, že vše proběhne bez komplikací. Nedoporučuji ale početí příliš dlouho odkládat. Po 35. roce totiž poměrně výrazně stoupá riziko vrozených vad a i otěhotnění se často nezdaří. 35 let ale není ostrou hranicí.  Tato rizika hrozí i v 33 letech, ovšem s výrazně nižší pravděpodobností výskytu.

Pokud jde o Vaší hmotnost, je to "na hraně". Klíčový význam nemá pravidelný cyklus, ale přítomnost ovulace. Rozhodně nedoporučuji snížení Vaší hmotnosti. Cyklus by se mohl zablokovat. Naopak mírný váhový přírůstek otěhotnění jen prospěje.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer, děkuji za odpověď. Jestliže projde zreaktivovany CMV placentou, jaký hrozy následky miminku? Na internetu jsem se dočetla, že zreaktivovany CMV v těhotenství prochází placentou jen minimálně.je tomu tak ? Dělám se starosti, nyní jsem v 35 týdnu těhotenství.
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 35. týdnu je riziko pro plod  při akutním infektu CMV nízké. Určité nebezpečí může hrozit v prvním trimestru, kdy snad může být příčinou potratu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore.
prosím Vás, minulý rok v září mi vyšlo pozitivní CMV IGG pres 500.Je možné, aby se právě tento virus v průběhu těhotenství znova zreaktivoval a způsobil mi ulcerózní kolitidu? Může tento zreaktivovany virus projít i placentou?
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.
Pozitivita protilátek (IgG) proti cytomegaloviru (CMV) znamená, že jste se s touto infekcí už setkala, aktuálně ale akutní infekt nebyl přítomen - to by byly pozitivní protilátky IgM. Opakovaná infekce je možná. Virus může projít placentou. není mi ale známa souvislost s ulcerózní kolitidou

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Ja som Vám písala ohladom mojho problému - zápcha počas tehotenstva. Skúšala som už rôzne prehánadlá, aj glycerínové čípky, ale ani to nepomáha. Nejaká iná alternatíva existuje?
denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Lze zvýšit dávku projímadla. Poslední možností pak je šetrné klyzma

MUDr. Jan Šulc

těhotenství

Dobrý deň prajem. Som v 33. týždni tehotenstva a trpím zápchou (niekedy nejdem na záchod 4 - 5 dní a aj keď sa mi podarí po 4 - 5 dňoch, tak stolica je veľmi tvrdá a je toho vždy len málo, možno to prirovnať ako veľkosť 2-3 orechov). Problémy so zápchou som mala aj pred tehotenstvom, ale vtedy som si dala každých 3 - 4 dni Guttalax. Teraz každé ráno začínam pohárom teplej vody, ďalej do jogurtu activia si primiešam lyžicu ľanového oleja (niekedy do jogurtu si dám aj musli) a hneď na to si dám sušené slivky. Vyskúšala som už všeličo - kyslú kapustu, psyllium, jem veľa ovocia a zeleniny a predsa mi to nempoháma. Mohli by ste prosím Vás niečo poradiť.
Za Vašu odpoveď Vám vopred ďakujem.


denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Požádejte v lékárně o projímadlo vhodné pro těhotné. A můžete k němu přidat glycerinové čípky¨

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
chci se Vás optat, jsem na začátku 23. týdne těhotenství a asi tři dny pocituji bud tahavý napínavý tlak vlevo poblíž třísla - většinou delší dobu, pak třeba celou dobu nic, a zase v pravo, dnes i mírný, opravdu neznatelný tupý tlak v podbřišku a kříži, většinou ale jen v leže. Ale jinak normálně funguji. Je nutná návštěva lékaře hned, nebo mohu ještě zatím počkat? Děkuji Tereza
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejspíše nejde o nic závažného. Spolehlivě to lze ale posoudit jen vyšetřením. Proto lékaře raději navštivte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, potřebuji se zeptat, zda jsem mohl být otcem. Moje bývalá "přítelkyně" mi dne 13.02.2017 sdělila, že je v 5+4, což vycházelo na 05.01.2017. Poté šla na potrat dne 20.02 a 22.02. 2017, kdy využila metodu prášků (do 49 dnů). Potřebuji vědět, z jakého dne byla těhotná, alespoň nejpravděpodobněji (16.01. - 20.01.)??? A jestli mohla být těhotná z dnů 02.-05.01.2017??? Předem mockrát děkuji za odpověď. P. - otázka upravena poradcem
Pavel
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud bylo stáří těhotenství 13.2. 5+4, došlo k početí přibližně 25 dní před tím, tedy někdy krátce po polovině ledna. Při početí na začátku ledna by bylo těhotenství straší a nejspíše by již nešlo užít přerušení pomocí tabletek.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Zdravím, chci se zeptat mám za sebou anorexii s bulimií, dnes jsem relativně ok, jen bych řekla, že méně jím. Plánuji s partnerem miminko, nicméně vzhledem k anorexii a bulimii mi dělá vrásky přibírání, moje otázka zní, zda se racionálním jídelníčkem dá předejít velkému nabírání kil? Mám kamarádky, které běžně přibírají i více než 20 kilo, těch co přiberou třeba 10 je málo a všechny tvrdí, že to je málem ze vzduchu, zdá se mi to neuveřitelné a proto se na to ptám, velkého nárustu kil se bojím z důvodu relapsu poruch příjmu potravy. Moc Vám děkuji.
Alienka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Regulovat váhový přírůstek v těhotenství není úplně snadné. Jeho část jde na vrub zadržování tekutin. To se po porodu rychle upraví.  Budete-li se stravovat racionálně a budete mít dostatek pohybu, myslím, že nemusíte mít obavy

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pán doktor. Mohli by ste prosím Vás vysvetliť, ako sa počítajú týždne tehotenstva, lebo som z toho už uplne zmatená. poslednu menstruaciu som mala 24. 11. 2016, na základe toho mi vychádza, že som v 37 tt. dnes som bola na poradni, sestrička mi zapísala 35/1, predtým bola poradna 18. 7. - vtedy mi písala 32/4, len neviem, ako sestrička vypočítala týzdne medzi týmito dátumami, teda od 18. 7. - do dnes (10. 8. 2017) Podľa Vás nepomýlila sa sestrička? Alebo napr.10. 5. písala 23/6 a 6. 6. - 27/3 - ani tu mi to dajak nevychádza. Mohli by ste mi to prosím Vám vysvetliť? Za Vašu pomoc Vám vopred ďakujem
denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Termín porodu i délka těhotenství se počítá od prvního dne poslední menstruace. To platí pokud k otěhotnění došlo 13. nebo 14. den cyklu. Někdy k početí dojde o několik dní dříve nebo i o třeba týden i více později. Přesné stáří těhotenství lze pak určit měřením plodu kolem 12. týdne těhotenství. Ze zjištěného se pak termín porodu upravuje. Později v průběhu těhotenství by se už tento termín neměl měnit.

Byl-li 1. den poslední menstruace 24.11., vychází dle kalkulačky na http://www.happymum.cz/tehotenstvi/tehotenska-kalkulacka/ termín porodu na 31.8. 10.8. byste tedy měl být na přelomu 37. a 38. týdne (37+0). Zřejmě jste otěhotněla v cyklu později, než uvedený 13.-14.den -gravidita je tedy o něco mladší. Spolehlivě to lze říci jen dle UZ - viz výše.

Údaje zapsané sestrou si mírně odporují - nejspíše jde u  jednoho údaje o chybu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
musím se opravit ohledně věku je mi 33 a chci se ještě optat, od kdy je to riziko větší, myslím riziko vad plodu? Někde jsem četla, že čím je žena starší tím má v sobě více toxinů, které škodí plodu, tedy nic konkrétního nedoporučujete ani ze životního stylu? A jaký přípravek případně užívat?
Adéla podruhé
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není žádná ostrá hranice, do kdy je početí snadné a bezpečné a od kdy již ne. Jde o křivku, která začíná strmě stoupat po 35. roce života.

Riziko nepředstavují toxiny, ale stárnutí genetického materiálu ve vajíčkách, které má každá žena v sobě od narození.

Samozřejmě je vhodné vyloučit či alespoň omezit potenciální škodliviny - kouření, alkohol, léky, drogy, apod. Pokud se s něčím léčíte, poraďte se o postupu s lékařem

S volbou přípravku Vám poradí v lékárně

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, je mi 32 a začala jsem uvažovat s partnerem o miminku nicméně jsem opatrná, bojím se zda není pozdě všichni straší, že jsem stará a porodím nějaké postižené dítě, případně potratím atd. Mám za sebou anorexii a bulimii, dnes normálně menstruuji. zajímá mě jaká vyšetření by bylo dobré podstoupit a případně jak minimalizovat riziko narození nemocného dítěte. Co pro to mohu udělat, aby to klaplo?
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 32 letech je riziko potratu nebo narození postiženého dítěte poměrně nízké. Žádná vyšetření předem nedoporučuji. Vhodné je určitě užívat některý z multivitaminu s obsahem kyseliny listové

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
jsem 22plus2- dle sona, podle ms o týden dříve, a už asi pět ní občas sleduji, že se mi na bříšku udělá boule, bud vpravo či vlevo, je to snad jen při poloze v leže s nataženými nohami, boule je cítit jen jako lehký tlak, a za chvíli zmizí. Nebolí to, problémy žádné nemám. Akorát nevím, zda je to miminko a může se takto brzy boulit, pohyby cítím už 14 dní (prvorodička) nebo je to tvrdnutí a mám se něčeho bát? Poslední kontrola při screeningu před 10ti dny. Děkuji.
Zdenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Velmi pravděpodobně jde jen pohyby plodu.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň prajem. Mám trošku obavy ohľadom môjho babatka, preto sa na Vás obraciam, že Vy čo hovoríte na takéto výsledky. Menzes som mala naposledy 24. 11. 2016, teraz som v 32 - 33. týzdni tehotenstva, presne ani neviem, neviem, či sa pani doktorka náhodou nepomýlila v počtoch. 18. 7. 2017 mi robila ultrazvuk a vyšli nasledovné čísla:
BPDxFOCD- 81,1
TADxAPD - 262,1
FL - 63
Hmotnosť plodu je 1779g. Pani doktorka mi povedala, že bruško bábatka je malé. Vy čo hovoríte prosím Vás na tieto čísla? A aká by mala byť váha dieťatka v tomto týždni, v ktorom som.
Okrem toho mi tu uviedla aj iné čísla, mohli by ste prosím Vás vysvetliť, čo znamenajú tieto čísla. PI 0,79, RI - 0,45, ID - 1,83, FHR - 132. Za Vašu pomoc Vám vopred ďakujem.

S pozdravom

Denisa
denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podle menses byste měla být v 34. týdnu. Vše ale záleží na tom, kdy jste otěhotněla - zda uprostřed cyklu nebo třeba o něco později. Často pak bývá těhotenství mladší než odpovídá termínu dle menses

V 32. týdnu je průměrná hmotnost plodu kolem 1700 g, v 33. týdnu 1900g

Uvedené rozměry Vám přesně nezhodnotím - je třeba to vždy činit při měření.

Další čísla se týkají měření průtoků. FHR je srdeční frekvence.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Zdravím Vás,taky píšu ohledně těch bolestí jako by menstruačních,jsem v 18 tt,a bolelo mě v podbříšku a dnes jakoby utne a nic necítím,je to v pořádku? a kdy jsou cítit první pohyby u prvorodičky? Děkuji
Edita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud bolesti ustaly, je to v pořádku. Prvorodička začíná obvykle cítit pohyby někdy mezi 20. a 22. týdnem

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,jsem v 17 tt a občas mě píchne v podbřišku a občas cítím i takovou bolest jakoby menstruační,ale teď už to není tak často,je to jen chvilkové,je to v pořádku? K lékaři jdu až za týden,ale kolegyně má úplně to samé a té doktorka řekla,že je to tím,že se všechno v břichu roztahuje ta menstruační bolest,děkuju za odpoveď
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemusí opravdu jít o nic nebezpečného. Bez vyšetření to ale nelze spolehlivě posoudit. Pokud by potíže zesilovaly, lékaře navštivte ihned.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
screening pozitivní kombinovane riziko T21 první trimestr1 1:190 T13+18 prvni trimestr 1:240 jsem obednana na genetiku co mohu očekavat je mi 33 mam myomy o velikosti 9,8,5 cm krvaceni ve 12 tydnu dekuji
svatava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně Vám budou navrhovat další vyšetření. Do úvahy přichází odběr plodové vody (hodně záleží na uložení myomů) nebo neinvazívní test z Vaší krve. U něj je ale problémem úhrada ze strany pojišťovny - většinou toto vyšetření zatím nehradí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, dnes jsem byla na kontrole u lékaře. Měřil a vážil mi miminko. Jeho závěr je ten, že míry odpovídají 33. týdnu těhotenství, ale váha je malá. Je jen 1600g. Za týden jdu na kontrolu. Je to opravdu tak malá váha? Ještě před měsícem lékař tvrdil, že miminko pěkné roste. Připustil však možnost, že minule špatně měřil, to mělo dítě 1535g. Mám se něčeho obávat?
Jindřiška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Vždy jde jen o odhad hmotnosti, nikoli o vážení plodu. 1600 g je v 33. týdnu opravdu trochu málo. K podobné chybě, jde-li opravdu o chybu, by nemělo docházet. Záleží totiž hodně na tom, zda plod roste či neroste. Klíčový význam pak mají parametry průtoku krve placentou a plodem. Ty je především třeba změřit. Na těchto výsledcích záleží prognóza dalšího vývoje. Zatím se ale  nejspíše neděje nic dramaticky nebezpečného.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den jsem ve 29 tt muzu jit na koupaliste a byt ve vode ktera ma 24 stupnu..
nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Probíhá-li těhotenství bez komplikací, nevidím v tom problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
chybějící pupečníková arterie
Dobrý den. Při 2. screeningu na velkém UTZ ve 20.tt mi zjistili v pupečníku chybějící levou arterii, jinak všechno OK, žádné vady.Při 1.screeningu bylo vše také OK, celkově dopad negativně,riziko 1:2200, pouze v krvi mi byla naměřena nižší hodnota PAPP-A: 0,48 MoM, proto mě poslali na tripple test v 16. tt, vyšel pozitivně,(zvýšená hodnota AFP, riziko NTD 1:80) ve výsledných hodnotách se nevyznám a můj gynekolog mi řekl, že hrozí riziko roštěpových vad(Downův syndrom vyloučen). Roštěpové vady byly ve 20.tt vyloučeny. Žádné další vyšetření k vůli chybějící arterii mi doporučeno nebylo.
Nyní jsem ve 24. týdnu, pohyby téměř necítím, od začátku těhotenství jsem nepřibrala ani kilo, věk 25let. Je to normální? Po výsledku z 2.scr. můj gynekolog oznámil, že nehrozí žádné vad,y pouze dřívější porod, jelikož by se miminko mohlo přestat v posledních týdnech těhotenství vyvíjet. Jsem z toho dost neklidná. Jaký je Váš názor a rady?
Děkuji. Lucie
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Chybění jedné cévy v pupečníku nemusí být opravdu spojeno s jinou vadou. Takže se domnívám, že nemusíte mít obavy. Žádné další speciální vyšetření bych neplánoval, pouze pravidelné  UZ kontroly - růst plodu , průtoky.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore,
obracím se na Vás s dotazem týkajícím se volné tekutiny za dělohou. Jsem v 7+6 tt těhotenství a při posledním ultrazvuku před dvěma dny mě moje ošetřující lékařka kromě konstatování skutečnosti, že plod je v pořádku, srdeční činnost je přítomna, upozornila na přítomnost zmíněné volné tekutiny v prostoru za dělohou. Neuvedla nic bližšího, nicméně byla mírně zaražená, na nález se prý podívá až při příštím ultrazvuku za 4 týdny. Jsem však poněkud znepokojena, co tento nález může znamenat. V tuto chvíli nemám žádné bolesti ani jiné problémy či např. projevy zánětu.
Předem velmi děkuji za Váš čas strávený odpovědí na můj dotaz.
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Malé množství volné tekutiny za dělohou je poměrně častým nálezem - v těhotenství i mimo něj. Často zdroj tekutiny neodhalíme. Potenciální problém, například krvácení, signalizuje až přibývající množství této tekutiny

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den byla mi zjištěna teh cukrovka,ptz ráno na lačno sem měla hodnotu 5,96 po týdnu mi vzali znovu krev a měla jsem 5,6 ..dali mi glukometr a jak mi sestřička ukazovala jak se používá byla jsem cca dvě hodiny po snídani( chleba s máslem a sýrem plus káva s 2 cukry a namerily SME 4,3 což si myslím ,že je úplně v pořádku..myslím si že ani cukrovku nemám jen že ráno to vždy naměří .dr mi řekla ať si koupím diaphan a dvakrát týdně kontrolují moc ketony- zajímá mě mají být přítomny v mlčí nebo ne ..a mám ten test dělat jen ráno nebo i po jidlech? Rano hned jak jsem vztala udělala jsem si test s glukometrem hodnota byla 5,1 .rikam si jestli ty hodnoty krve nezkresluje to že přes den opcas kouří.
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ketony v moči být nemají.

Další své otázky musíte směřovat na specialistu v poradně pro těhotné s poruchou tolerance glukózy

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jsem ve 31. týdnu těhotenství občas mívám bílý výtok. Je bez zápachu i jiných příznaků. Mám se něčeho obávat nebo je to normální nález. K lékaři jdu za týden.
Děkuji za odpověď
Jindřiška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hojnější výtok je v těhotenství běžným jevem.

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze