Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti. (V době od 14.1. do 21.1.2018 je lékař na dovolené, odpovídat bude až následující týden).

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Neplodnost
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat. S manželem se snažíme už asi rok o miminko. ze začátku jsem měla nepravidelnou menstruaci. Lékař mi nasadil Proveru, kterou mám brát od 18 - do 24. dne cyklu. A poté mi řekl , ať si zkusím udělat ovulační testy. Ty jsem si dělala od 10 do 17. dne a byly negativní. Má známá mi říkala ,že vzhledem ke své váze můžu mít polycystická ovaria. Jsem silná. Chtěla jsem se zeptat zdali jsem svým gynekologem léčená dobře. Jediné co se mnou řeží je má váha. Vůbec mi neodebral žádnou krev na vyšetření.
Děkuji Nováková.
Nováková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Provera není podle mne při snaze otěhotnět příliš vhodným lékem. A pokud neovulujete už vůbec ne. Je třeba nasadit léky vyvolávající ovulaci- například Clostilbegyt.
Redukce váhy nicméně určitě pomůže
Pokud se neúspěšně snažíte o početí déle než rok, je určitě vhodná péče specializovaného pracoviště s řadou testů (hormonální hladiny, přesné sledování ovulace, spermiogram, aj.) a cílená léčba
MUDr. Jan Šulc
P.S. Jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám budeme věnovat. Objednejte se v tom případě i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu. Objednání je snadné - telefonicky na naší recepci - 257212517
Neplodnost
Dobrý den pane doktore,je mi 30 let a mám dle gynekologa problémy s ovulací.Doporučil mi kupovat si Inofolic a čekat.Je možné,že od doby užívání tohoto přípravku jsem dost přibrala?Denní režim mám stále stejný,stravuji se normálné jako dřív a nepěkně jsem "nakynula".A zpětně to pozoruji opravdu od června 2017,kdy jsem toto začala užívat.Děkuji za radu. - otázka upravena poradcem
Kami
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neuvádíte, na základě čeho lékař předpokládá problém s ovulací. Můžete stav i efekt Inofolicu sama prověřit pomocí ovulačních testů. Osobně v případě těchto problémů, chcete-li otěhotnět, doporučuji spíše jiné léky než Inofolic - Clostilbegyt nebo gonadotropní hormony.

Infolic příliš nedoporučuji, takže ohledně přibývání na váze nemám moc zkušeností. Asi to může být příčina. Ale je také možné, že příčina je v poruše hormonálních regulací, kde jedním efektem je anovulace a dalším změna hmotnosti. Tak může působit například porucha funkce štítné žlázy

MUDr. Jan Šulc


Neplodnost
Dobry den pane doktore, od 8/17 se snazime o dite ( prvni ditko vyslo hned po vynechani antikoncepce a naskoceni ovulace ( 3 cyklus) , tj na prvni ovulaci) ovulaci mam pravidelne kazdy mesic -citim ji a vzdy si overuji ovulacnimi testy, pravidelne se mi strida P a L vajecnik, jeden cyklus ovulovaly oba ( dle dr. normalni) je lepsi mit sex pred ovulaci ( treba 24 hod pred ovulaci) pri ovulaci ( kdyz citim, ze se neco deje) nebo po treba za 12 hodin, kdy je nejvetsi pravdepodobnost otehotneni? Zatim se nam nedari, sex behem ovulace kazdy den, beru Letrox 50 1 x denne ( hypo stit. zl.mam od puberty) dekuji
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pohlavní styk má největší šanci na početí několik hodin před ovulací, tedy další den po maximální pozitivitě ovulačního testu. Rozdíl v úspěšnosti před ovulací a v samotný den ovulace je ale minimální. Roli může hrát i psychika. Možná by bylo lepší, kdybyste se tolik nesledovala a sex jste měli hlavně podle chuti. Ovšem neuvádíte Váš věk - výše uvedené platí, je-li Vám méně než 35 let. Je-li Vám více, je opravdu vhodné ovulaci sledovat a v případě neúspěchu se na jaře obrátit i s partnerem na specializované pracoviště

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,
je možné, že kvasinková infekce v pochvě brání otěhotnění?
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pomnožení kvasinek početí většinou samo o sobě nebrání.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,
delší dobu (asi 3 měsíce) kontroluji ovulaci dle ovulačních testů, dle nich neovuluji, dle mého lékaře ovulaci mám (vždy při kontrole na ultrazvuku vychvaloval jak krásně to vypadá) Ovulační testy dost pomlouvá a nedoporučuje. Menstruuji v pořádku a pravidelně Co by jste mi radil? Je mi 34, v některém předchozím příspěvku jste zmínil váhu, dle mého okolí jsem hubená, dle BMI ok. - otázka upravena poradcem
ALice
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neuvádíte, kolik UZ vyšetření lékař provádí. Z 1 vyšetření není dost dobře možné ovulaci spolehlivě prokázat. Také nepíšete, které dny ovulační testy provádíte a kdy je proveden UZ. Takže je těžké se nějak přesněji vyjádřit. Osobně ale mám s ovulačními testy poměrně dobré zkušenosti.

Samotná váha není úplně rozhodující. Klíčovým údajem je množství tělesného tuku. BMI tento údaj nemusí přesně odrážet

Neplodnost
Dobrý den pane doktore,
2 roky se snažíme s přítelem o miminko. Mě je 23, příteli je 28. HA neberu už 2 roky. Hormonální profil v pořádku, spermiogram taky, byla jsem i na lapar. operaci -průchodnost vejcovodů v pořádku a pár malých srůstů, které se odstranily. Menses mám mírně nepravidelnou (velké výkyvy byly před a po operaci, což se mi nezdá tak strašné) jinak cyklus cca 30-35dní.
Doktor mi předepsal Clostilbegyt 4.-8. dc a utrogestan 19.-25.dc. Utrogestan jsem už brala a i přesně tyto dny a stejně jsem neotěhotněla. Četla jsem, že by se měl užívat až po ovulaci. Jenže mě doktor nepozval na ultrazvuk, zda k ovulaci vůbec dochází. Jen v době ovulace, jestli není cysta.
Mám utrogestan brát? - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, zda ovulujete i bez léčby. Pokud ano, Clostilbegyt bych spíše nedoporučoval.

Pokud sama neovulujete, je Clostilbegyt + Utrogestan správnou léčbou. Utrogestan by se ale opravdu měl nasadit až po ovulaci. Tu můžete sledovat i sama pomocí testů z moče, které se dají koupit v lékárně.

Pokud se o početí snažíte neúspěšně již 2 roky, doporučil bych péči specializovaného pracoviště a zvážil například intrauterinní inseminaci

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu


Neplodnost
Dobrý den,
s přítelem se snažíme o miminko cca 8 měsíců, ale mám velmi nepravidelný men. cyklus a to v rozmezí 40-50 dnů. Myslela jsem, že to nevadí, že je můj cyklus prostě jen delší, ale můj gynekolog se mi doslova vysmál a řekl, že toto není žádný cyklus a nasadil mi agolutin. Po 4 aplikacích opět men. cyklus jako předtím bez injekcí. Gynekolog mi nyní předepsal clostilbegyt, se kterým se neztotožňuji, neboť mi to přijde brzy a je to velmi silný lék, se spoustou nežádoucích účinků. Doporučil by jste mi něco jiného a nebo se mám řídit svým lékařem. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Především je třeba sledovat, zda ovulujete -buď opakovaným UZ vyšetřením nebo ovulačními testy z moče nebo třeba měřením bazální teploty. Pokud ovulujete, Clostilbegyt je zbytečný. V případě, že neovulujete, je Clostilbegyt vhodným lékem.

Nepodaří-li se Vám otěhotnět během dalších 3-4 měsíců, doporučuji péči specializovaného pracoviště

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu


Neplodnost
Dobry den prosím o poradu už mám pul roku mladšího partnera a ne použivám žádne prašky ani kondom a stale nemužu otehotnet je mi 37 let a jemu 21 let prosím o poradu už mám 5 děti vždy jsem otěhotněla ale tet to nejde .
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji péči specializovaného pracoviště. Je třeba vyšetřit, zda ovulujete, jak vypadají hladiny Vašich hormonů a i partnerův spermiogram. Jeho věk nezaručuje jeho plodnost

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu


Neplodnost
Dobry den pane doktore,mame jit s manzelem za 14 dni na kontrolni spermiogram,predchozi nebyly dobré. Ale ted je manzel nachlazeny,pokaslava,ale teploty nema ani v krku ho neboli,jen vykaslava. Muze mit nachlazeni negativni vliv na spermiogram? Mame se radeji preobednat? Dekuji.
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemá-li manžel zvýšenou teplotu, nemělo by nachlazení mít na výsledek zásadní vliv. A důležitější je období cca 6-7 týdnů před vyšetřením

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, je mi 28 a snažíme se o miminko už asi rok a půl, byli jsme na vyšetření a spermiogram vyšel velmi dobře, hormony u mne také, ale nedochází k ovulaci. Podstoupila jsem také hysteroskopii, která také vyšla dobře. Bohužel, ale folikul nikdy nedozraje, ani po užívání clotilbegytu, ten jsem užívala 2x po 2 tabletách, 3-7. den a potom 3x1 tabletu 3.-7.den. Jak byste pokračoval dále? Děkuji
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Máte-li normální hmotnost, doporučil bych stimulaci vaječníků pomocí gonadotropních hormonů nejspíše v kombinaci s intrauterinní inseminací (IUI). Při opakovaném neúspěchu by bylo na místě zvažovat IVF program. Tyto léčebné postupy mohou provádět pouze specializovaná pracoviště.

Je-li Vaše váha výrazně odlišná od průměru, radil bych ji alespoň částečně posunout k normálu. Obzvláště velmi nízká hmotnost často vede k problémům s ovulací. Podobně i výrazná obezita.

IUI i IVF lze samozřejmě také provést

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu



Neplodnost
Dobrý den, jaké mužské hormony by museli byt vyšší a zhruba o kolik abych neměla ovulaci?
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to velmi individuální. Roli hraje především volný testosteron a také DHEA.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, zhruba před 5ti lety mi našli nádor na levé nadledvině, který mi operativně odstranily ( byl nezhoubny ). Produkoval více mužských hormonů. Při braní antikoncepce se mi mužské hormony dali do normy, po vysazení se mi zase lehce zvýšili. Beru znovu antikoncepci a zase je to v normě. Chci se zeptat, kdyz vysadim antikoncepci a budu se s přítelem snažit o miminko, může mit zvýšený mužský hormon příčinu že neotěhotním nebo budu normalne plodna? Dekuji
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odhadnout situaci po vysazení antikoncepce je obtížné. Záleží na tom, o které mužské hormony se jedná a jak výrazné bude po vysazení antikoncepce jejich zvýšení. Klíčovou otázkou pak je, zda budete či nebudete ovulovat. Šance, že nebude s početím žádný problém, je ale zcela reálná. Ovšem ani určitě obtíže nelze vyloučit. I kdyby se ale objevily, měly by být léčitelné

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den pane doktore, cce od srpna se snažíme o miminko bez úspěchu. Je mi ovšem 41 let. Chtěla jsem se zeptat, zda je ještě nějaká šance na početí přirozenou cestou či nikoliv. Na umělé oplodnění jít nechci, takže bych zůstala bezdětná. Děkuji za odpověď Sandra
Sandra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobnost otěhotnění je v 41 letech již hodně snížená, rozhodně ale není nulová

Myslím, že by byla vhodná péče specializovaného pracoviště. Nemusí při ní nutně jít o umělé oplodnění. Je třeba sledovat ovulaci a případně ji povzbudit. Dále pak je vhodné vyšetřit hormonální hladiny a opět případně korigovat odchylky od normy. Vyšetřit je vhodné i partnera

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu


Neplodnost
Dobrý den,

ráda bych znala názor jiného lékaře. Je mi 26 let, od 18 let jsem brala antikoncepci, menzes byl před nasazením HA pravidelný. Od ledna 2017 HA neberu, ms pravidelná. V sprnu při prevenci objevena cysta 30 mm na pravém vaječníku, další ms se dostavila až po injekci Agolutinu. Další ms poté se 3týdenním zpoždění. Nyní cystu nemám, na kontrole jsem byla přesně v půlce cyklu, lékař mi nasadil Duphastom na 4 měsíce (2x denně,15. - 25. den cyklu) , až doberu, mám si dojít pro další balení. Ovulaci lékař neviděl, ani prý nevypadalo, že by proběhnout měla. S manželem se snažíme o miminko, ale četla jsem, že Duphaston potlačuje ovulaci. Na kontrolu mám jít až za 8 měsíců - při další prevenci. Je podle Vás tento postup správný? Nedoporučil byste mi např. i nějaký přírodní přípravek? Jsem z toho trochu rozčarovaná.

Děkuji za odpověď,
přeji hezký den. - otázka upravena poradcem
Valentýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Duphaston je podle mne docela hodně "přírodní přípravek". Obsahuje látku velmi podobnou  ženskému hormonu progesteronu. Rozhodně je tělu bližší než různé bylinkové extrakty.

Duphaston neblokuje ovulaci. Ale také ji nevyvolá. Může ale bránit otěhotnění, je li nasazen před ovulací. Předčasně totiž změní děložní sliznici a embryo se v ní již pak obtížně uchytí.

Osobně doporučuji sledovat ovulaci ovulačními testy a Duphaston nasadit až za 2-3 dny po pozitivitě testu a užívat 12 dní nebo do menses. Pokud krvácení nepřijde do 12 dní, je třeba provést gravitest- při negativitě Duphaston vysadit, při pozitivitě užívat dále. Jsou-li ovulační testy negativní, Duphaston nasaďte 20. den a užívejte po 10 dní bez gravitestu. V případě opakovaných cyklů bez ovulace je třeba nasadit léky vyvolávající ovulaci - například Clostilbegyt.

MUDR. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den je mozne nejako liecit neplodnost partnera po prekonani mums ak mu lekar podla vysledkov spermiogramu povedal ze nema ziadne pohyblive spermie.
alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Především bych doporučil vyšetření za cca 6 týdnů zopakovat. Z jednoho nálezu není dobré dělat závěry. Určitě může pomoci užívání některého multivitaminu se stopovými prvky. Důležité je také odstranit nebo alespoň omezit vliv potenciálních škodlivin - kouření, stres, užívání doplňků strany za účelem zvýšení svalové hmoty, některé léky například na vysoký tlak, některé sporty - vzpírání, cyklistika, dlouhý pobyt v sauně či v horké vaně, aj

Na léčbu poruch plodnosti se specializuje androlog. Určitě doporučuji jeho péči.

A konečně i nepohyblivě spermie mohou postačovat při léčbě v rámci IVF/ICSI.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, dnes mi přišly výsledky AMH a ve 30 letech mám hodnotu 1,13. Doktorka mi poradila okamžitě se začít pokoušet o miminko a rovnou vyhledat CAR vzhledem k této hodnotě a mému věku. Nechci nic podcenit, miminko moc chceme. Znamená to, že s největší pravděpodobností nemá cenu ztrácet čas a rovnou řešit případně umělé oplodnění? děkuji....
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží hodně  na tom, zda se již o potomka nějaký čas snažíte nebo zda o tom teprve uvažujete. Nemyslím ale, že je hned nutné hovořit o umělém oplodnění. Určitě je ale vhodné doplnit další testy - podrobné hormonální vyšetření, spermiogram, sledování ovulace. Péče specializovaného pracoviště je ale nejspíše vhodná.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu


Neplodnost
Dobry den, chtela bych se zeptat jak dlouho byste doporucil prirozenou snahu o poceti v mem pripade, pripadne kdy jit na IVF. V kvetnu AMH 2,4, vek 36,5., menstruace pravidelna, folikuly dozravaji, OVU testy take pozitivni. Po 4 mesicich prvni tehotenstvi, skoncilo jako biochemicke v 6 tydnu. Dalsi pokus neuspesny. Kolik mesicu tomu muzu dat vzhledem k memu veku nez se vydam na IVF? Spermiogram na jednicku. Dekuju moc!
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud by se Vám nepodařilo otěhotnět do půl roku po biochemické graviditě, považuji za vhodné obrátit se na specializované pracoviště. Není ale třeba hned hovořit o IVF. Nejprve je vhodné doplnit testy, které třeba ještě nebyly provedeny - podrobná analýza spermatu (obvykle se provádí jen základní spermiogram) , hormonální vyšetření (prolaktin, štítná žláza, aj)., sledování ovulace pomocí UZ folikulometrie (ovulační testy nutně neznamenají, že opravdu ovulujete), možná vyšetření průchodnosti vejcovodů. Při nálezu nějaké odchylky následuje úprava. Dalším krokem pak může být intrauterinní inseminace IVF je pak řešením, pokud všechny jednodušší postupy selžou, v časovém odstupu cca 4- měsíců

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám, pokud se záhy "nezedaří"  budeme věnovat. Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu


Neplodnost
Dobrý den, pane doktore, děkuji Vám za rychlou odpověď k ovulaci jen z levého vaječníku a k úvaze o užití Tamoxifenu. Mám ještě doplňující dotazy. Pokud na folikulometrii lékař uvidí deformovaný folikl, znamená to, že praskl a obsahoval vajíčko, nebo může prasknout i prázdný folikl? Pozná lékař na utz přítomnost žlutého tělíska a pokud ano, je to známkou, že folikl obsahoval vajíčko? Snažím se vysledovat, zda skutečně ovuluji a že folikly nejsou prázdné (ovu testy mám pozitivní, AMH 3,16, věk 42, roční zdravé dítě, HP a genetika v pořádku). Pokud bych se nespolehla na přirozené početí a rozhodla se pro minimální stimulaci, navrhoval byste tedy spíše než užití Tamoxifenu např. Gonal nebo jiný preparát? Jde mi také o co nejnižší finanční zátěž, pojišťovna v mém věku již nepřispěje, zároveň chci využít možnosti, že pojišťovna mi uhradí PGS, a to i u jediného embrya (tato možnost pro mne reálně existuje). Děkuji.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ani kolabovaný folikl ani přítomnost žlutého tělíska na 100% nezaručuje, že se uvolnilo vajíčka a především vůbec nezaručuje jeho kvalitu. Ve 42 letech je již bohužel většina vajíček nekvalitních. Zda ve folikulu bylo či nebylo vajíčko, stejně jako jeho kvalitu, dokážeme posoudit jedině v rámci programu IVF po jeho odběru

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Vážený pane doktore, je mi 42 let, mám roční zdravé dítě, hormonální profil v pořádku (odpovídá spíše mladší ženě), AMH 3,16, avšak nepociťuji asi 5 měsíců ovulační bolesti, byť jsou ovulační testy v půlce cyklu silně pozitivní. Folikul se tvoří jen z levého vaječníku už asi 5 měsíců. I v minulosti byl levý vaječník aktivnější. Je v mém věku riskantní užití Tamoxifenu k vyvolání ovulace? Vzhledem k navození přechodu pomocí Tamoxifenu, nemůže se stát i s ohledem na neaktivitu pravého vaječníku, že už zpět "nenaskočím" a zůstanu v přechodu? Přejeme si ještě jedno dítě. Volil byste jiný preparát? Clostilbegyt nechci z důvodu snižování sliznice a častějších potratů. Tamoxifen prý zase dělá cysty. Reaguji citlivě i na nízké dávky léků, podle lékařů mám pomalejší metabolismus a odbourávání léků. Fungují mi spolehlivě homeopatika a přírodní léčba. - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud ovulujete, nepovažuji užití Tamoxifenu za vhodné. Efekt má podobný jako Clostilbegyt. Přechod ale nehrozí při užití žádného z těchto léků. Cysty vznikají často u obou těchto přípravků. Není to ale nic vážného, jde vlastně jen o "nepovedenou" ovulaci.

Pokud by bylo třeba ovulaci vyvolat, je nejlepší užít gonadotropní hormony. Ale opakuji - pokud ovulujete, nepovažuji žádné léky sloužící k vyvolání ovulace při snaze o početí přirozenou cestou za vhodné

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Vážený pane doktore, je mi 42 let, mám roční zdravé dítě, hormonální profil dle lékařů jako 30-tiletá, AMH 3,16. V genetice žádný nález, imunologický nález mám (embryotoxické vysoké TNF Alfa a Interleukin 2), ale jsem t.č. kompenzovaná imunoglobulínem a hlídaná na reprodukční imunologii, jako v předchozím těhotenství.Nyní však už 5 měsíců po sobě ovuluji jen z levého vaječníku. Už v minulosti se levý projevoval jako plodnější. Od nějaké doby po porodu však nepociťuji žádné ovulační bolesti, byť mám ovu test zhruba v polovině cyklu silně pozitivní. Od 25-ti let do těhotenství ve 40 letech jsem měla výrazně silné ovulační bolesti, věděla jsem přesně kdy k ovulaci dochází, bolest mě nutila si lehnout a přečkat ji, trvala cca dvě hodiny, rovněž ovulační test byl pozitivní. Nyní tedy i přes pozitivitu testu naprosto bez bolesti a ovu jen z levého vaječníku. Je možné, že jsou folikuly nyní prázdné, když to nebolí? Nekape tedy na tkáně tekutina z folikulu a proto není přítomná bolest?
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ovulace jen z jednoho vaječníku není nic neobvyklého. Ovulační bolest souvisí s prasknutím folikulu. V průběhu let se vnímání ovulace může měnit, bolesti se mohou zmírnit. S přítomností či nepřítomností vajíčka ani s jeho kvalitou bolest nesouvisí.

Ovulační testy neprokazují prasknutí folikulu. Detekují pouze vyplavení hormonu LH. Zda folikl opravdu praskne a přemění se ve žluté tělísko lze posoudit jen opakovaným UZ vyšetřením- UZ folikulometrií.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, je možné otěhotnění s luteální fází 7 - 8 dní? Jsem 2 roky po prvním porodu, chtěli bychom druhé dítě. Menstruace cca rok, ovulace je (ovu testy + měřím BT). Luteální fáze ale vychází kolem 7-8 dní. Je možné otěhotnění? Děkuji.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vaše luteální fáze je sice kratší, otěhotnění ale možné je. Pokud  by se několik měsíců početí nezdařilo, doporučil bych užívat na podporu luteální fáze gestagen - například Utrogestan 2x2 tbl denně. Začít je třeba po ovulaci.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,
s přítelem se snažíme rok a půl o dite. Hormonální profil v pořádku, spermiogram taky. I jsem byla na laparo. operaci (či tam nejsou srusty, průchodnost vejcovodu) také v pořádku. Akorát mírně nepravidelný cyklus(32-obcas37dc) Utrogestan od 19dc do 25dc.
Me je 22, příteli 27. HA neberu 2 roky. Vůbec si nevíme rady. Co s tim?
Děkuji moc za radu.
- otázka upravena poradcem
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neuvádíte, zda pravidelně ovulujete. I to je třeba sledovat.

Doporučuji obrátit se na některé specializované pracoviště. Do úvahy přichází intrauterinní inseminace nebo případně i IVF program

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu


Neplodnost
Dobrý den,
plánuji těhotenství a občas mě bolí dost hlava a vezmu si cca 1x za měsíc Aulin, v příbalovém letáku stojí, že snižuje plodnost, chci vědět, zda je to pravda a jakým mechanismem a zda vadí 1 tableta měsíčně. Který lék na bolest hlavy je nejvíce šetrný děkuji. - otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neznám mechanismus, který by Aulin mohl ovlivňovat plodnost. 1 tbl měsíčně ale podle mne nemůže ublížit. Alternativou je např. Paralen

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,
po vysazení antikoncepce (prosinec 2016) jsem nemenstruovala (asi 7 měsíců). Když jsem toto konzultovala s gynekologem, řekl mi, že to není nic neobvyklého a dokud nebudu chtít otěhotnět, nemusíme to nijak řešit. Když jsem se ohradila, že nevím jestli jsem plodná, či neplodná, opět odvětil, že to v tuto dobu není potřeba řešit, že pokud nemám dostatek vajíček, jedinou možností je stejně implantace dárcovského embrya a je tedy jedno, jestli se to dozvím teď nebo za 5 let. Chtěla bych znát váš názor.... Nevím jak ostatní pacientky, ale já bych ráda věděla, co mě čeká, až se rozhodnu otěhotnět, jestli nějaká "lehká" hormonální léčba, či implantace dárcovského embrya...
Předem děkuji za odpověď
N. - otázka upravena poradcem
N.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neuvádíte, kolik je Vám let. To je docela důležité. Každopádně si ale myslím, že užití darovaného embrya je hodně hodně daleko a je to až ta poslední možnost.

Z Vašeho dotazu není jasné, jestli už menstruujete. Pokud ano a nechcete nyní otěhotnět, léčba není nutná.

Jaká je Vaše "zásoba" vajíček můžete zjistit odběrem krve na stanovení hormonu AMH. Teno test ale není  obvykle hrazen pojišťovnou a stojí 700-1000 Kč

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, lze tento test provést v našem centru

Neplodnost
Dobrý den, ráda bych se zeptala na test ovariální rezervy AMH. Zohledňuje pouze zdravá a životaschopná vajíčka nebo zahrnuje i tzv. afetální vejce? Děkuji.
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Afetální =bez fetu =bez plodu. Jako afetální vejce nazýváme těhotenství, kde se nevyvíjí plod. Název vejce zde není úplně vhodný, ale je zažitý.  Takovéto těhotenství se skládá z mnoha desítek tisíc buněk

Vajíčko  je 1jedna jediná buňka. Nelze ho proto nazývat afetálním.

Hladina AMH koresponduje především s celkovým počtem folikulů s nebo bez vajíček. Kvalitu vajíček lze ale do jisté míry na základě hladiny AMH také odhadovat

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,
radíte při problému s ovulací ji vyvolat např Clostylbegytem, zajímá mě, zda je to ten lék, který způsobuje tzv, hyperstimulační syndrom přibírání a pod.A pak třeba do budoucna rakovinu. Jak to přesně funguje - otázka upravena poradcem
Alice
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Při správném dávkování (začít by se mělo 1 tbl po 5 dní) by tento lék neměl způsobit ani hyperstimulační syndrom ani byste neměla přibrat na váze

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Ještě jednou děkuji, no já měla po vysazení HAK dlouho problém s nastartováním cyklu vůbec, takže proto jsem se k tomu dostala později. Myslíte, že chybění ovulace může být i vysokým věkem? :-( s tím asi nic udělám, proto mě zajímá co se tedy dá dělat?
Adélka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Problém s ovulací může souviset s věkem. Nebudete-li opakovaně v několika cyklech po sobě ovulovat, obraťte se na svého gynekologa

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Děkuji za radu ohledně ovulace, takže myslíte, že když trošku uberu sportu, budu se kvalitněji stravovat a lehce přiberu, vrátí se ovulace do normálu? Ještě mě zajímá, zda je hlen jasným důkazem ovulace, zda když je hlen slabší, může přesto ovulace proběhnout. A poslední dotaz, jaká frekvence pohlavního styku je pro těhotenství nejlepší?
Adélka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zvýšení hmotnosti určitě prospěje. Zda se ale ovulace dostaví, neslíbím. Roli může hrát i věk

Změny hlenu jsou nejméně spolehlivou známkou ovulace. I při menším množství hlenu může ovulace proběhnout a naopak.

Pohlavní styk mějte hlavně podle chuti. Při kvalitních spermiích jistě stačí v době ovulace ob 1 až ob 2 dny. Klidně ale i vícekráte za den

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, mohu se spolehnout na ovulační testy z moči,abych se ujistila,že ovuluji? nebo je potřeba vyšetření pro dokázání ovulace ženy? děkuji za info
Nina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ovulační testy jsou relativně spolehlivé.  O něco spolehlivější je opakované UZ vyšetření - tzv. folikulometrie. To je ovšem výrazně časově náročnější a při opakování i dražší (pojišťovna hradí jen 4 UZ vyšetření za kvartál a 7 za rok)

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,
chci se zeptat uvažujeme s manželem o miminku, nicméně je mi 33 a za poslední rok se mi vlivem náročné práce a dálkového cestování podařilo zhubnout cca 2 kg, což není moc ale měla jsem řekla bych nepravidelnou stravu a myslím si, že se mi tím maličko naboural cyklus a já teď nemám asi ovulaci, nedělám si testy, ale poznala jsem to podle hustoty hlenu, který teď není tak hustý v půlce cyklu. Mám trochu strach, zda jsem si nějak neublížila ohledně plodnosti. Mám 51 kg na 160 cm. Jinak měsíčky mám pravidelné. Myslíte, že mám něco dělat, přibrat trochu? Znám však i velmi hubené ženy(oproti mě), které otěhotněly. - otázka upravena poradcem
Adélka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Důležitý je obsah tělesného tuku. O tom hmotnost přesně nevypovídá. Máte-li pocit, že jste přestala ovulovat, může to být signálem, že jste se přiblížila k tzv. podkritické hmotnosti. Určitě dále nehubněte a malý váhový přírůstek určitě neublíží.

MUD. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné přirozeně otěhotnět, když má manžel následující spermiogram: Objem 2 ml, celkový počet 53 mil/ml, motilní 17 mil./ml, nemotilní 36 mil/ml, motilita a +b 31%, patologie 90%, ph 7,8. U mě je vše v pořádku. Děkuji
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tento nález otěhotnění přirozenou cestou nevylučuje

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,
dostala jsem předepsán lék Clostibelgyt,který budu brát poprvé. Dle testů a vyšetření ovuluji (byly folokuly). Mám prý jen kratší druhou část cyklu,v které by se mělo případně uhnizďovat vajíčko. Pomůže mi tento lék? není zbytečné ho brát? Užívat mám 2. denně od 2.MS. Moc děkuji za odpověď (já 34, partner 37 -testy krev a spermie v pořádku) - otázka upravena poradcem
Nina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud ovulujete, nepovažuji Clostilbegyt za vhodný lék. Ovšem  samotná přítomnost folikulů ovulaci neprokazuje. Je třeba sledovat vývoj folikulu až po jeho zmizení, resp. přeměnu ve žluté tělísko. K prodloužení druhé fáze cyklu při prokázané ovulaci bych doporučil jinou léčbu - například Utrogestan

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,
skoro rok se nám nedaří otěhotnět ( já 34,partner 37). Byli jsme na testech (já krev na hormony a šítnou, partner spermie) a vše v pořádku. Dostala jsem lék na podporu ovulace Clostibelgyt. Mám ho po prvé a všude se píše,že se má užívat 1 tabletka denně od 5.dne cyklu. Já mám dle doktorky brát 1-0-1 od 2.dne MS. Je to takto v pořádku? Není to velký nápor? Děkuji za odpověď.
Nina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych doporučil užívat jen jednu tabletku denně a sledovat efekt - tedy ovulaci. Užívání od 2. do 6. dne je běžné. Upozorňuji, že tento lék má význam pouze v případě, že nedochází k ovulaci. Pokud žena i bez léčby ovuluje, Clostilbegyt může šanci na početí i snižovat.

Pokud záhy neotěhotníte, doporučuji péči specializovaného pracoviště

MUDr. Jan Šulc


P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu


Neplodnost
Dobrý večer. Rada by som sa opýtala na Váš názor, či je možný prechod spermii k vajíčku a následné oplodnenie, pokiaľ pri styku krvácam. S priateľom sa snažíme o bábätko, doktor žiadnu adekvátnu príčinu krvácania nezistil a lieky nezabrali. Ďakujem za odpoveď.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krvácení při styku přímo nebrání spermiím, aby se dostaly k vajíčku a ani neblokuje oplození. Otázkou ale, je, co je příčinou krvácení a zda tato příčina jako taková nemůže oplození bránit. Jednou z příčin krvácení může být například zánět. Je-li jím postižena děložní sliznice, může jít o příčinu neplodnosti.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Neplodnost?
Dobré odpoledne, velmi děkuji za Vaše odpovědi zaslané dopoledne - ráda bych ještě doplnila.
Odběry byly provedeny 3. den cyklu, tedy jak píšete. Clostilbegyt byl nasazen 4.-8. den cyklu. Ovulaci sleduji celých 6 měsíců pomocí ovulačních testů. V době předpokládané ovulace jsem testovala i po 12 hodinách. Na testu bylo vždy zřejmé, jak testovací čárka postupně sílí a potom zase slábne, nikdy však nedosáhla intenzity té kontrolní (vždy tak 70-80%). Můj gynekolog toto nijak neokomentoval, ale asi bych ho považovala za negativní. Úplně stejné výsledky jsem ukazoval test i po Clostilbegytu. Příští cyklus bych již měla absolvovat kontrolu ultrazvukem (při dávce Clost. 2 denně ve stejnou dobu). Cyklus mám pravidelný 28-30 dní.
O odběr stanovující výši hormonu AMH mohu požádat svou endokrinoložku, či gynekologa, nebo už je to záležitost odborného pracoviště spolu s ostatními vyšetřeními? Jaký máte názor na výsledky ovulačních testů v tomto případě?

Velice děkuji a pěji pěkný den
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den ještě jednou

K pospaným výsledkům ovulačních testů je těžké se vyjádřit. Myslím, že je třeba v tomto případě ovulaci sledovat pomocí opakovaných UZ vyšetření, tedy tzv. folikulometrie.

Na stanovení AMH se musíte zeptat. Bohužel často tento test nehradí pojišťovna

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Neplodnost?
Přikládám výsledky související s předchozím dotazem.
Den menstruačního cyklu 3 | | | | -
DHEA-sulfát 9.23 | |*| | 1.80-9.70 umol/l [A]
Prolaktin 9.78 | |*| | 4.79-23.30 ng/ml
LH 8.1 | |*| | 2.4-12.6 IU/l [A]
FSH 11.2 | |*| | 3.5-12.5 IU/l [A]
Kortizol-S odběr ráno 401 | |*| | 263-724 nmol/l [A]
Testosteron 2.61 | |*| | 0.61-2.67 nmol/l
FAI (Testosteron/SHBG) 4.56 | | |+ | 2.20-3.00 %
Estradiol 0.136 | |*| | 0.045-0.854 nmol/l
17-hydroxyprogesteron 2.66 | |*| | 0.97-4.45 nmol/l [A]
DHEA nekonjugovaný 22.06 | |*| | 4.30-33.60 nmol/l
Androstendion 13.15 | | |+ | 2.47-9.40 nmol/l
SHBG 57.2 | |*| | 43.0-95.0 nmol/l

Děkuji mockrát a pěkný den.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
Neplodnost
Neplodnost?
Dobrý den, pane doktore,
je mi 34 let, s přítelem se půl roku snažíme o početí. Od gynekologa beru půl roku Utrogestan a nyní jsem brala první cyklus Clostilbegyt 1x denně. Žádná vyšetření jsem na gynek. zatím neabsolvovala.
Na endokrinologii jsem na základě nabídky paní doktorky minulý měsíc absolvovala odběry (docházím na endo jednou za rok na kontrolu - v pubertě PCOS a lehce zvětšená štítná žláza, nyní beru již mnoho let 5x denně Kelp, jinak nic).
Byl byste tak hodný a mohl mi výsledky okomentovat. Jaký by byl váš další postup? Dle gynekologa, pokud tento cyklus neotěhotním, mám brát příští měsíc Closty 2x jednou denně a pak mě objednají na ultrazvuk vaječníků. Dál zatím nevím nic. Endokrinoložka se s uvedeným postupem ztotožňuje.
Jelikož nejsem rozhodně nejmladší, velmi nerada bych něco zanedbala a pak si to vyčítala. Zároveň nechci tahat přítele po doktorech, pokud to ještě není nutné.
Výsledky přidávám do další zprávy.
Velmi děkuji za odpověď i za Vaši práci.

Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

U vyšetření hladin některých hormonů je důležité, aby byl odběr proveden mezi 2. a 5. dnem cyklu (FSH, LH). Jinak jejich hodnocení nemá smysl. Pokud byl odběr takto časován, je hladina FSH hraničně vyšší, než bych očekával. Jiný problém ve výsledcích nevidím. Osobně bych doplnil stanovení hormonu AMH. Jeho hladina nejlépe vypovídá o tom, jaká je zásoba vajíček ve Vašich vaječnících a jak je či není třeba s léčbou spěchat. Lze nabrat kdykoli v průběhu cyklu

Clostilbegyt má význam pouze v případě, že neovulujete. Neuvádíte, zda bylo sledováno. Pokud ovulujete, přidání tohoto léku může naopak šanci na početí snižovat. Po nasazení je třeba efekt Clostlbegytu sledovat - ovulačními testy nebo opakovaným UZ vyšetřením. Ve většině případů stačí 1 tbl denně po 5 dní. Zvýšení bych doporučil pouze v případě , že nebude efekt, tedy ovulace. Určitě ne jen "naslepo", tedy, pokud neotěhotníte.

Myslím, že vyšetření partnera má smysl. Pokud by nebyl výsledek v pořádku, je zbytečné, abyste užívala stimulační léčbu, tedy Clostilbegyt.

V případě, že neotěhotníte během dalších 3-4 měsíců, doporučil bych péči specializovaného pracoviště. I dříve by tato péče byla na místě při nepříznivém výsledku AMH nebo při problému u partnera

MUDr. Jan Šulc


P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu


Neplodnost
Dobrý den pane doktore,

s partnerem se snažíme o dítě, ale zjistili mi nizký AMH hormon 0,69 ve 30 letech. Imunologie dopadla v pořádku. Všechny ženy u nás otěhotněly bez problému a já se pořád ptám, kde jsem k tomu přišla. Vůbec to nechápu, proč zrovna já mám ve svých 30 letech sníženou zásobu vajíček. Na internetu nemohu nic najít, kde by mi vysvětlili, proč to tak je. Jsem se tak narodila? Nebo mám nějaké onemocnění o kterém nikdo neví?
Děkuji za odpověď, s pozdravem Michala
Michala
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hladina 0,69 není až tak katastrofická. Otěhotnění je s vysokou pravděpodobností stále možné. Doporučuji ale dlouho neodkládat asistovanou reprodukci

Na čem všem přesně závisí zásoba vajíček ve vaječnících není přesně jasné. Vliv má pravděpodobně genetická dispozice, roli hrají prodělaná onemocnění i životní prostředí. A vše možná ještě ani nevíme

MUDr. Jan Šulc

P.S. Neuvádíte, v kolika letech ženy "u vás" otěhotněly.

Neplodnost
Dobrý den, třetí den cyklu mám hodnoty hormonů: FSH=5,20 IU/l, LH=3,4 IU/l, Prolaktin= 18,60 ug/l, Estradiol= 23,60 ng/l. Je mi 41 let, je to v pořádku na podstoupení ivf s vlastními vajíčky?Děkuji
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o normální hodnoty. K přesnému odhadu šance na početí s vlastními vajíčky bych ale doporučil doplnit stanovení hladiny hormonu  AMH. Jde o mnohem citlivější ukazatel.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,
od července se snažíme s přítelem o miminko bez úspěchu. měla jsem pohlavní styk s přítelem 3 dny před ovulací. Za měsíc mi bude 41 let. Jaká je pravděpodobnost, že bych mohla být těhotná po tomto styku. Děkuji za odpověď
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Procentuální pravděpodobnost je těžké nějak přesněji odhadovat. Časování styku 3 dny před ovulací je při dobrém spermiogramu v pořádku. V 41 letech ale bohužel není šance na početí příliš vysoká. Tipoval bych někde kolem 5-7%.

Chcete-li pro otěhotnění udělat maximum, doporučil bych co nejdříve vyhledat pomoc specializovaného pracoviště

MUDr. Jan Šulc


P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu




Neplodnost
Dobrý den. Mám nyní přítele kterému je 48. Z počátku vztahů měl hodně velké problémy s erekcí.. postupem času se nám zadařilo na tom zapracovat... Ráda bych a ním měla dítě. Někdy když má ejakulaci tak to spíše ,,vyteče,, než aby to stříkalo, ne vzdy... (Což jsem vypozoroval když ho uspokojit rukou). Když se takto uspokojí při milování, je možné otěhotnět? Nechranime se a určitě jsme se minulý měsíc trefili do plošných dnů. Těhotná však nejsem. Mohu dále doufat? Dekuji
Berenika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Sperma se musí dostat hluboko do pochvy. Toho lze někdy docílit i prsty. Ovšem hodně záleží na kvalitě spermatu.

Kvalitu erekce zlepšuje řada léků typu Viagra apod.

Myslím, že by bylo vhodné sperma vyšetřit a případě zvážit například intrauterinní inseminaci

MUDr. Jan Šulc


P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu


Neplodnost
Dobrý chci se zeptat v unoru jsem měla potrat už je to osm měsicu skoro a pořad nemužu otěhotnet mužete mi prosím poradit: dekuji
Těhotensky test
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bez vyšetření (hormonální profil, spermoigram, průchodnsot vejcovodů, aj.) nelze poradit. Neotěhotníte-li do konce roku, obraťte se i s partnerem na některé pracoviště, které se zabývá léčbou neplodnosti.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se telefonicky (257212517) objednat na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu


Neplodnost
Dobrý den. S manželem se snažíme o miminko asi 8 měsíců. Mě je 28, muži 42. Prošla jsem u své gynekoložky různá vyšetření, vše se zdálo být v pořádku, krom nalezené infekce Mycoplazma hominis a Ureaplasma plus zvýšený počet leukocytů na čípku. Lékařka nabízí léčbu doxycyklinem na 10 dní (případně 20) a doplnění Fluconazolem jako prevenci mykozy. Vzhledem k citlivější střevní flóře se této léčby spíše obávám. Může být tato infekce opravdu příčinou neplodnosti a je ji třeba přeléčit? Říkala jsem si, zda by stav čípku nemohla zlepšit například Cicatridina a lokálně protizánětlivé čípky. Muž zatím s veškerým testováním otálí, říká, že přeci se nesnažíme ještě dlouho.. Budu moc ráda za Váš názor. Děkuji.
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Uvedenou léčbu doporučuji. Aktuálně pomnožení ureaplasmat a mykoplasmat sice asi není příčinou neplodnosti, ale mohlo by se jí stát a mohlo by také případě i ohrozit těhotenství.

Nepodaří-li se Vám otěhotnět do 1 roku, považuji za vhodné obrátit se i s partnerem na specializované pracoviště. Nyní další testy nepovažuji za nutné

MUDr. Jan Šulc

P.S. Budete-li v budoucnosti potřebovat specializovanou péči a jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se pak telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu



Neplodnost
Dobrý den, snažíme se rok a půl s manželem o těhotenství. Manžel má ze spermiogramu plodnost jen lehce sníženou. Já mám hormonální profil dělaný 2. den v cyklu v pořádku. Jiné vyšetření odhalilo nízký progesteron. Menstruační cykly mám nepravidelné (39. 26. 35, 37, 58, 35, 37, 28, 53). Lékařka mi doporučila užívat Utrogestan 17.- 25. DC. Domnívám se, že mám ovulaci spíše později. Je nasazení Utrogestanu v mém případě vhodné? Nezablokuje ovlulaci? S nasazením váhám. Děkuji
Lenka Kaseová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji sledovat ovulaci pomocí testů z moče. Utrogestan je vhodné nasadit až za 2 dny po pozitivitě testu. Časnější nasazení komplikuje početí-  ovulaci obvykle sice nezablokuje, ale může vést k narušení přípravy děložní sliznice k přijetí embrya.

Pokud se neúspěšně snažíte o početí déle než rok a rychle neotěhotníte, považuji za vhodné obrátit se na specializované pracoviště. Je určitě vhodné spermiogram opakovat a doplnit další testy - např. vyšetření průchodnosti vejcovodů.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu


Neplodnost
Dobrý den , chtěla bych se poradit, s manželem se již 5 let snažíme o miminko, před 4 lety jsme byly odesláni do CAR, kde mi byl diagnostikován sy.polycystických ovarii ,porucha funkc štítné žlázy a manžel měl velmi špatný spermiogram pouze 1%morfologicky dobrých spermii 90%abnormalních a nízký počet 7mil.na mil.po 3 neuspěšných transferech mi byla zjištěna protrombinová mutace,nyní jsem byla na 4 embryotransferu kde s oplodněných 8 vajček zustaly pouze 2 embrya pouze jedno ve stadiu blastocysty a opět bez úspěchu .Proto bych se tedy chtěla poradit nebylo by potřeba k vzhledem k opakovaným neúspěchům a špatné kvalitě spermii vhodné také genetické vyšetření,případně co víc udělat pro úspěch ,platíme si vždy veškeré metody ISCI+MACC+AH+PR.KULTIVACE +ISMET+ZAJIŠTĚNÍ PREDNISON +FRAXIPARIN. v roce 2015 jsem těhotněla po 3 letech spontánně skončilo to abort v 6 t.Děkuji za odpověd
BÁRA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neuvádíte klíčový údaj - Váš věk. Takže je velmi obtížné se vyjadřovat k relativně nízkému počtu kvalitních embryí a není ani snadné doporučit nějaká "vylepšení".

Příčinou neúspěchů může být jistě i nedobrý spermiogram. Zvážil bych  vyšetření DNA fragmentace spermií.

Genetické vyšetření Vás i partnera bych každopádně doporučil.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den rád bych se vás zeptal : S přítelkýni už jedno dítě máme 6 letou holku a snažíme se už o druhý dítě necelý rok zatim marna snaha.Přítelkýni ted bylo 40 let mně je 39 a přítelkýne ma nefunkční štitnou žlazu muže bejt v tým problem nebo to nevadí když má žena nefunkční štitnou žlazu muže otehotnet muj mail je p13peter@seznam.cz zatim děkuji za odpověd s pozdravem Petr
Pavel
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nefunkční štítná žláza brání otěhotnění. Ovšem absolutní většina žen s touto diagnózou je sledována a léčena -  žena užívají hormonální léčbu. Pak není s otěhotněním problém.

Určitá potíž je ve věku Vaší přítelkyně. Ve 40 letech se již otěhotnění dosahuje obtížně. Snažíte-li se bez efektu o početí již skoro rok, určitě doporučuji péči specializovaného pracoviště

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu


Neplodnost
Dobrý den,

je mi 33 let a s manželem 39 let se snažíme přes rok o miminko.Gynekolog mi předepsal gynprodyl (2tbl.10dní)na upravení cyklu, přitom jsem menstruaci měla pravidelnou 30-33 dní.S gynprodylem mám cyklus 26-28dní (trvalo 5 měsíců než se upravilo), ale nemám vůbec ovulaci a ani nevím,zda jsem ji před gynprodylem měla. Má vůbec smysl gynprodyl dále užívat? Mohu vůbec otěhotnět s gynprodylem nebo bez něj? Spermiogram hodnoty v normě až na pohyblivost spermií 44%, progresivní 8%,nonprogresivní 32%.Děkuji za odpověď Aneta
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Gynprodyl upraví cyklus, ale nedokáže vyvolat ovulaci. Pokud neovulujete, je třeba užít léky, které ovulaci vyvolávají - např. Clostilbegyt.

Při neúspěšné snaze o početí delší než 1 rok doporučuji obrátit se na specializované pracoviště

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu



Neplodnost
Dobrý den,
je mi 40 let a s přítelem se 2 měsíce snažíme o miminko. Kolik dní před ovulací a kolik dní po ovulaci je možné ještě v tomto vysokém věku otěhotnět? Děkuji za odpověd
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hodně záleží na kvalitě spermií. Je-li nález u muže normální, je početí možné 3-4 dny před ovulací a den po ní.

Ve 40 letech je ale již šance na otěhotnění obecně dosti snížená. Nepodaří-li se Vám otěhotnět během dalších 2 -3 měsíců, doporučil bych péči specializovaného pracoviště

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro Vás dostupní a budete-li mít zájem, rádi se Vám pak případně  budeme věnovat. Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu


Neplodnost
Dobrý den, mám PCOS. Od ledna do května jsem brala gynprodyl pro pravidelnost MS. Po vysazení, jsme se začali snažit o miminko a MS i bez gynprodylu byla stále pravidelná (cyklus 26-32 dní). Poslední měsíčky 6.7. byly však jiné, trvaly pouze 3 dny, z toho krvácení pouze první den. 17.7. jsem měla pocit, že ovuluji (12 DC) - nafouklé břicho, bolest v podbřišku, únava. Tt negativní. Je šance, že bych i přesto mohla být těhotná, mohlo se jednat o ovulaci? Kvůli PCOS je možné, že mám anovulační cykly. Děkuj
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S ohledem na negativní těhotenský test se s vysokou pravděpodobností nejedná o těhotenství z minulého cyklu. Zda šlo o ovulaci, je těžké říci. Doporučuji ovulaci sledovat pomocí ovulačních testů nebo měřením bazální teploty. Budete-li opakovaně bez ovulace, bude vhodné ji vyvolat například podáním Clostilbegytu

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den,
prosim Vas mohl byste mi vysvetlit co znamena hodnota AMH 9,8? Jake muze mit dopady na me prvni otehotneni? Budu potrebovat asistenci ci by mohlo k nemu dojit prirozenou cestou? Je mi 28 let. Dekuji za odpoved.
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hodnota 9,8 je trochu nadnormální. Může jít o příznak polycystických vaječníků. Početí tím nemusí být ovlivněno. Ovšem hodně zálež na tom, zda máte cykly s ovulací nebo bez ní. Můžete to snadno zjistit pomocí ovulačních testů nebo měřením bazální teploty.

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze