Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti. (V době od 28.7. - 19.8. 2018 je lékař na dovolené, odpovídat bude až následující týden).

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Neplodnost
Dobrý den, nemáte náhodou informaci o dostupnosti clostilbegytu zpátky na trhu v ČR? Příp. čím se dá nahradit při minim. stimulaci. děkuji Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jak to bude s dostupností Clostilegytu, nevím. Nahradit se dá např. Tamoxifenem nebo nejlépe  gonadotropními hormony
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, s partnerem se několik měsíců pokoušíme o miminko. Před lety už jsem rodila a v poslední době nejsem při styku tak vlhká, jak bych měla být Což by ale snad na otěhotnění vliv mít nemělo. Pořídila jsem navíc Conceive Plus gel, který by měl spermie navíc vyživovat. Co mě ale zaráží, že po styku ze mě nevytéká sperma. Kdysi se stejným partnerem ze mě vytékalo velké množství a otěhotněla jsem hned. Partner byl na spermiogramu a je na tom průměrně. Nekouří, nepije, nemá nadváhu. Chápu, že objem ejakulátu bude po několika letech již nižší (není již nejmladší), ale dle testů je v pořádku, pokud praktikujeme jinou metodu, přijde mi ho relativně dost, ale po styku jsem jen malinko mokrá. Čím to může být? Těžko se do mě vstřebá.. Lze nějak jeho objem zvýšit? Objednala jsem nyní na zkoušku Folandrol. Děkuji za odpověď.
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Buď je množství ejakulátu reálně nižší nebo jeho větší část zůstává v pochvě - po porodu je může být pochva méně elastická a ejakulát může zůstat například v zadní poševní klenbě. Důležité ale je, že množství ejekulátu není při snaze o početí podstatné. Je-li spermiogram normální, není třeba u muže žádná léčba.
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den,
existuje nějaké metoda, např. 3D ultrazvuk, kterou by šlo zjistit, kde se po styku nacházejí spermie a zda jsou živé? Dočetla, že někomu lékařka po styku zjistila, že všechny spermie dotyčná "zabila", resp. její imunitní systém.A u kamarádky zase gynekoložka poznala, že měla pohlavní styk, ačkoliv se poté umyla. Tedy jsou nějak spermie po styku viditelné či zjistitelné? Je to poměrně důležité, protože pak by se dalo v období ovulace odhalit, zda se správně spermie dostaly do vejcovodu. Pokud by tam nebyly, byl by zřejmě problém buď se zvýšenou imunitou ženy nebo s kvalitou spermii. Pokud ano, a k těhotentsví by nedošlo, pak by byl problém s vajíčkem či uhnízděním embrya. Spermiogram se zdá v normě, ale kvalitu vajíčka lze zjistit jen při vývoji embrya laboratorně, předpokládám, že jiné ověření není. Tedy byl by to dobrý ukazatel. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Přítomnost a stav spermií se dá snadno zjistit v pochvě a ještě v hlenu děložního čípku. Dále již průnik ani životaschopnost spermií nelze neinvazivně sledovat.  Šlo by prokázat přítomnost spermií ve vejcovodu ale pouze při laparoskopii.
Jsou-li četné dobře pohyblivé spermie v děložním hlenu a jsou-li vejcovody průchodné, je vysoce pravděpodobné, že kvalitní spermie jsou i ve vejcovodu.
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den,
necelý rok se snažíme o miminko. Partner na hranici normy, já hormonální profil ok, AMH také (přes 2 mg/ml). Již jedno starší dítko máme. Ovulace probíhá (jednostranně). Měla jsem Clostyl, pak Duphaston, 1x IUI. Poté jsem dostala Utrogestan, ale hrozně jsem se (po něm?) zavodnila. Nyní už ho dva měsíce neberu, ale situace je stejná. mám zavodněné, nafouklé břicho celých 28 dnů až do MS. Neustále čůrám (cca 10x - 12 za den kolem 250-300 ml. Vypiju cca 1 - 1,5 l jako obvykle. Bez bolestí, světlá moč. Před MS a při MS ze mě teče i voda. TT byl minulý i předminulý měsíc negativní. Léky - jen Euthyrox 50 mg 1x denně na mírně sníženou fci štítné žlázy a vitamíny, minerály - Nosifol sáčky. Nevíte, co s tím ?
Děkuji.
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.

Nafouklé břicho může mít řadu příčin - v oblasti gynekologické (např. cysta, což je poměrně častá komplikace užití Clostilbygtu) i mimo ni. Souvislost s užitím Utrogestanu je po více než Bez vyšetření na dálku nejde posoudit, o co se jedná. měsících nepravděpodobná. 
Řadu příčin může mít i časté močení - např. infekce močových cest. Není ale dlouhodobě dost dobře možné, abyste vymočila cca 3 litry (10-12x250-300ml) a vypila jen 1,5 litru. Myslím, že je ale i tak vhodné vyšetření u praktického lékaře, případně na endokrinologii.
Nepodaří-li se Vám otěhotnět během několika nejbližších  měsíců, je podle mne vhodná péče pracoviště, které se na problematiku neplodnosti specializuje
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, je mi 26 chodíme s manželem do Pronatalu manžel spermiogram na výbornou mě zjištěno 2 DC FSH :15 AMH 1,14 a ještě ten cyklus mi udělali iui je vůbec nějaká šance po 2 letém nechráněném styku zrovna iui? Děkuji moc
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
IUI má jistě určitou šanci na úspěch. Hodně záleží na Vašem věku
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý deň,
s manželom sa snažíme o druhé bábätko, ale na klinike mi zistili pozitívny výsledok na imunológiu. Čítala som si o tom na internete, a obávam sa toho, že by som mohla mať alergiu na manželove spermie.
Mohla som počas 10 rokov získať takúto alergiu?
Ďakujem
Bibiana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Alergie na spermie je nevhodný termín. I pokud jsou prokázány protilátky proti spermiím, nejde o typickou alergickou reakci. Tyto protilátky samozřejmě mohou v průběhu let vzniknout. Jejich význam se ale dost přeceňuje.
Aniž znám přesné výsledky imnologického vyšetření, nemohu se blíže vyjádřit.
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý večer, chcela by som sa opýtať mám 23 rokov a manžel 24 viem, že to nie je ešte veľa, ale mám problém s otehotnením. Bola som u gynekológa, ale povedal mi, že je všetko v poriadku robil mi aj folikulometriu, ale aj tak nič. Manžel má o niečo horší spermiogram asi o 5 milionov, ale povedali mu, že by to nemal byť problém. Obaja berieme aj výživové doplnky Inofolic a folandrol napriek tomu sa snažíme už skoro 2 roky a nič...Ja nemávam pravidelný cyklus ale u gynekológa sa mi potvrdilo, že plodné dni mávam. Neviem už čo mám robiť každý mi povie nech na to nemylsím, ale je to ťažké lebo už sme toho vyskúšali veľa a začínam mať pocit, že sa to ani nepodarí. Neviete mi odporúčiť ešte niečo, čo by mohlo pomôcť. Ďakujem pekne za radu.
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Snažíte-li se neúspěšně o početí rok a více, je i v 23 letech vhodné obrátit se na pracoviště, které se specializuje na léčbu neplodnosti
MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu

Neplodnost
Dobrý den,
je mi 30let a s manželem se již přes rok snažíme o miminko. Z hormonálního profilu mi vyšlo, že mám nižší hodnotu estradiolu, vše ostatní v pořádku. Můj gynekolog mi předepsal Climen na srovnání hormonu. Po 5ti dnech užívání mi po těle vyskákaly svědivé pupínky. Potřebovala bych se poradit, zda Climen přestat užívat nebo vyčkat, jestli vyrážka nezmizí. Můj gynekolog je bohužel na dovolené. Mohl byste mi prosím poradit? Předem děkuji za Vaši odpověď. Marie
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Stanovení hladiny estradiolu má při vyšetřování neplodnosti jen omezený význam. Hladiny totiž výrazně kolísají v průběhu cyklu i v průběhu jednoho dne. Jedna zjištěná hodnota mimo normu nemá proto velký význam a není třeba ji, pokud menstruujete, řešit. 
Nasazení Climenu nepovažuji při léčbě neplodnosti za vhodné.  V druhé polovině cyklu obsahují tabletky cyproteron acetát, který je, v případě, že byste otěhotněla, pro plod potenciálně nebezpečný.
Aktuálně, nebudou-li se potíže zhoršovat, zkuste platíčko Climenu dobrat, aby se "nerozhodil" cyklus. Budou-li se obtíže zhoršovat, vysaďte
Snažíte-li se neúspěšně o početí rok a déle, považuji za vhodná, abyste se i s partnerem obrátili na specializované pracoviště.
MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu


Neplodnost
Dobrý den,
je mi 40 let a 4 měsíce zkouším přirozeně otěhotnět. Ovulace je potvrzena testy i ultrazvukem, po ovulaci beru Utrogestan/Duphaston. Dále beru Inofolic, manžel Folandrol. Je ještě šance na přirozené početí nebo pouze přes CAR?
Jak více ještě mohu početí podpořit?
Mám 2 malé děti (4 a 2 roky), početí bez problémů.
Děkuji.
magda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Více sama vylepšit situaci nejspíše nemůžete. Šance na početí je bohužel ve 40 letech u většiny žen již poměrně výrazně snížená.  Nepodaří-li se Vám otěhotnět během 1-2 příštích měsíců, považuji za rozumné obrátit se na CAR. Určitě minimálně k provedení testů (AMH a další), které posoudí, jak na tom jste se zásobou vajíček. Nemusí být hned na pořadu dne IVF
Předpokládám, že pokud partner užívá Folandrol, nemá asi zcela v pořádku spermiogram. Bude vhodné ho zkontrolovat, případně doplnit o další testy - swim up, fragementace DNA.
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, už cca rok se snažíme s partnerem o miminko. Měla jsem Clostyl a Duphaston a nic. Testy partner v normě (ač je mu přes 50), počet spermií vysoký, jen pomalejší + slabší morfo...Já již po po porodu cca před 10 lety - otěhotnění bez problémů, partner stejný. Mé testy nyní FSH 4, 5 , AMH 2,5, MS i OVU ok, jen ovuluji stále z jednoho vaječníku. V centru lékařka tipuje jako problém jedině můj věk (hodně přes 30), ale s takovými výsledky, také oba žádné nemoci, nekuřáci, nealkoholici, žádná obezita, mi to přijde zvláštní. Nyní jsem po IUI,mám Utrogestan - za 10 dnů jsem přibrala 5 kg (původně 55 kg), 22.7. 11 dnů po DPO špinění, dnes slabé krvácení.jen krev a voda, břicho mám zavodněné jako ve 4.měsíci těhotenství. Napadlo mě, zda partnerovy spermie zcela nezlikviduji (po porodu změny čípku - léky typu Gardasil- od té doby ok), tedy zda není problém s autoimunitní reakcí - proto IUI. Kde by dle vás mohl být problém? Průchodnost vaječníků nevím, ale folikuly se tvoří. Děkuji moc.
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Problém by opravdu mohl být v průchodnosti - nikoli vaječníků, ale vejcovodů!! Neprůchodnost může být způsobena zánětem, který nemusel být provázen žádnými výraznějšími obtížemi. Lze poměrně snadno vyšetřit -např. metodou HyCoSy (UZ vyšetření po naplnění dělohy speciální tekutinou). 
Předpokládám, že byl vyšetřen prolaktin a funkce štítné žlázy a že obé je v normě.
Pokud jde o spermiogram, počet spermií nehraje až tak zásadní roli. Bylo by nejspíše vhodné doplnit některé další testy - swim up, případně test DNA fragmentace
A opravdu, bez ohledu na výsledky AMH, FSH, může být problém v kvalitě vajíček.  Jsou ve Vašem těle od narození, žádná nová nevznikají. Tvorba folikulů nezaručuje, že v nich dozrává vajíčko schopné oplození a dalšího vývoje. Více nám o kvalitě vajíček případně řekne až IVF program, kdy máme možnost v laboratoři sledovat jejich oplozován a vývoj embryí.
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den pane doktore, mám na Vás také dotaz. Je mi 45 let. S partnerem by jsme si přáli ještě miminko. Přítel je v pořádku, ale já jsem již 13 let bez vejcovodů. Již mám za sebou 2 pokusy. Poprvé mi oocyt praskl a podruhé když byl odsát tak byl prázdný. Dělala jsem si test plodnosti a vyšel mi negativní a prý je to dobré pro těhotenství. Myslíte si, že mám nějakou šanci na otěhotnění. Děkuji
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nevím, jaký test plodnosti máte na mysli.
Obecně je  šance na početí s užitím vlastních vajíček ve 45 letech velmi velmi nízká i v rámci programu IVF. Reálnou šanci přináší pouze užití vajíček darovaných
MUDr. Jan Šulc
P.S. Nepraskl Vám oocyt, ale folikl. Oocyt = vajíčko je buňka lidským okem neviditelná
Neplodnost
Dobrý den pane doktore, je mi 37 let a rok se s přítelem snažíme o dítě. Přítel má spermie v naprostém pořádku a já jsem zdravá (jedno dítě mám). Můžete mi prosím doporučit něco co by urychlilo otěhotnění, ale zatím bez IVF? Například kyselina listová nebo zda je větší šance vyzkoušet IUI? Nebo cokoliv jiného prosím? Mockrát děkuji za odpověď.
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Užívání kyseliny listové nebo lépe - některého multivitaminu s kyselinou listovou- je určitě vhodné, ale zásadně nepomůže.

V 37 letech již je šance na početí snížená. Bylo by proto podle mne vhodné obrátit se na některé specializované pracoviště. Bude třeba vyšetřit hormonální profil a sledovat, zda ovulujete. Případné odchylky od normy jde samozřejmě napravit. Dalším krokem by mělo být vyšetření průchodnosti vejcovodů - k jejich poškození a zneprůchodnění může dojít, aniž má žena nějaké větší potíže. Bude-li alespoň jeden vejcovod průchodný, hormonální profil bude v pořádku a budete ovulovat, je jistě možné doporučit IUI.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám budeme věnovat. Objednejte se v tom případě i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu. Objednání je snadné - telefonicky na naší recepci - 257212517

Neplodnost
Dobrý den, pane doktore,

mám dotaz ohledně medikace - Duphaston, která mi byla předepsána mým ošetřujícím gynekologem dle jeho slov na podporu uhnízdění oplodněného vajíčka. Snažím se otěhotnět cca 6 měsíců. Při této zmínce mi pan Dr. automaticky předepsal tento preparát. Dle vyšetření ovuluji, menstruaci mám pravidelnou. V září jsem prodělala zánět vaječníků, nyní v červnu zánět vejcovodu. Je podle Vás tato léčba nutná? Není třeba hormonální stimulace až po roce snažení? Nerada bych si "rozhodila" hormonální systém. K panu doktorovi mám důvěru, ale zdá se mi, že pan doktor hormonální léčbu předepisuje automaticky všem, kdo se snaží otěhotnět. Nevím, zda je to běžný postup "lege artis".

Děkuji. - otázka upravena poradcem
Dee
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podání Duphastonu v druhé polovině cyklu může podpořit šanci na početí. Nejde při tom o stimulační léčbu. Důležité ale je, aby se Duphaston nasazoval až po ovulaci.

Pokud jste prodělala zánět vejcovodů, nelze vyloučit jejich poškození. Pokud se Vám přes léto nepodaří otěhotnět, doporučoval bych péči specializovaného pracoviště a vyšetření průchodnosti vejcovodů

MUDr. Jan Šulc

P.S. Budete-li potřebovat specializovanou péči a jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám budeme věnovat. Objednejte se v tom případě i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu. Objednání je snadné - telefonicky na naší recepci - 257212517

Neplodnost
Dobrý den, me je 33, chtela bych poridit druhe dite, pritel zatim nechce a trval na tom, ze mame cas.. je sice pravda, ale na druhou stranu mam obavu kvuli veku.. pak se muze stat, ze snizuje plodnost.. pozna doktor do kdy muzu otehotnet dle stavu vajicka?? Dekuji.
Vendula
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vajíčko lze posoudit jedině po jeho odběru v laboratoři, pod mikroskopem. Z kvality jednoho vajíčka ale nelze ni vyvodit.
Odhad plodnosti ženy je možný stanovením hormonu AMH z krve.
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Jeste dodatek: jedno dite jiz mam, povedlo se tehdy napoprve, ani jsem se tolik “nesledovala”. Nedavno jsem byla u doktora na prevenci a rikal, ze vidi, ze probehla ovulace, takze nejsem uplne bez ni. Ale pote nechapu, ze nevyslo tehotenstvi. Dekuji
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
Neplodnost
Dobry den. Chtela bych se zeptat na vas nazor. Snazime se s manzelem o miminko. Sex probehl 10.-14. den denne, pote 17. den. Pak uz si to presne nepamatuji, ale uz to nebylo tak intenzivni, spise ob den - ob dva dny. Ovulaci jsem si dle sveho pozorovani (hlen, bolest podbrisku...) vypocitala na cca 13.-15. den cyklu, resp. 13.-17. abych to rozsirila. Avsak tehotenstvi se nezdarilo. Chtela bych se zeptat, co muze byt pricinou? Myslite si, ze ovulace neprobehla? Pripadne vadi ta mezera dvou dnu, kdy k nicemu nedoslo? Nebo ovulace probehla pozdeji, i kdyz priznaky byly prvni dny? Cyklus mam 27-29 dni (tento cyklus 29). Mela bych si ovulaci sledovat pomoci testu nebo staci v pristim cyklu styk obden? Bojim se, ze k ovulaci vubec nedoslo, co muzu delat pro to, aby v dalsi, cyklu probehla? Dekuji moc za odpovedi
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
I když proběhne ovulace, zdaleka ne vždy dojde k otěhotnění. Uvolněné vajíčko musí být kvalitní, musí se k němu dostat spermie, musí se spojit. A i když dojde k oplození vajíčka, 50% embryí není schopné dalšího vývoje. 
Doporučuji trpělivost. Styk stačí ob den. samozřejmě ale může být i častěji
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Děkuji za odpověd,právě toho jsem se bála že ovulace přijde třeba až 20.den a to už budu myt nasazený gynprodyl a tim to ovulaci zabraní,zablokuje.Dnes je 16.den a ovulace se nedostavila.Zítra mám gynprodyl nasadit.Tak nevím ted,měla bych to říci svému lékaři že tedy gynprodyl zatím brát nebudu?Děkuji
Tereza M.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejlepší je ovulaci sledovat testy. Ukáže-li se pozitivita, Gynprodyl je vhodné nasadit za 3 dny po pozitivitě. Neobjeví-li se na testech pozitivita do 20. dne, Gynprodyl doporučuji nasadit a užívat po 10 dní. Tento mnou navržený postup samozřejmě můžete konzultovat se svým gynekologem
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den pane doktore, je mi 36 let a 8 měsíců, přítelovi je 34 let a cca rok a půl se snažíme otěhotnět. Spermiogram v normě, já mám ale zvýšenou hladinu FSH 10,5, další hodnoty mám v normě (například AMH 3,1). Od ledna jsme v CARu, absolvovali jsme už 3. IUI, ale neúspěšně. Podali jsme si tedy žádost o IVF. Ráda bych se Vás zeptala, zda moje zvýšené hodnoty FSH nebudou problémem, resp. jaká je hranice hodnot FSH pro početí? Moc Vám předem děkuji za odpověď. Patricie
Melanie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
FSH 10,5 je hraniční nález a šance na otěhotnění pomocí IVF je podle mne reálná
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Este doplním údaj FSH, ten som v otázke zabudla uviesť: Dobrý deň, prosím Vás o Vás názor na šancu na prirodzené otehotnenie pri nasledovných hodnotách hormonálneho profilu: TSH 0,154 mU/l, fT4 - 17,21 pmol/l, AHM 0,74 ug/l, FSH 11,4. Odbery boli na 8.den menštruačného cyklu
Mám takmer 35 rokov, tehotná som bola 3 krát, vždy pomerne rýchlo sa to podarilo, avšak 1.krat spontánny potrat, 2.krat mimomaternicové tehotenstvo, 3.krat pôrod zdravé dieťa. Všetky tehotenstva boli s krátkymi časovými rozostupmi pred cca 3 rokmi. Aké sú prosím podľa Vás šance na prirodzené počatie teraz? Ďakujem veľmi pekne. S pozdravom Hana, Slovensko.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den ještě jednou.
Stanovení FSH 8. den cyklu nemá žádný význam - tzv. bazální profil se musí vyšetřovat mezi 2. a 5. dnem cyklu.
Takže platí vše uvedené v první části mé odpovědi
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý deň, prosím Vás o Vás názor na šancu na prirodzené otehotnenie pri nasledovných hodnotách hormonálneho profilu: TSH 0,154 mU/l, fT4 - 17,21 pmol/l, AHM 0,74 ug/l. Mám takmer 35 rokov, tehotná som bola 3 krát, vždy pomerne rýchlo sa to podarilo, avšak 1.krat spontánny potrat, 2.krat mimomaternicové tehotenstvo, 3.krat pôrod zdravé dieťa. Všetky tehotenstva boli s krátkymi časovými rozostupmi pred cca 3 rokmi. Aké sú prosím podľa Vás šance na prirodzené počatie teraz? Ďakujem veľmi pekne. S pozdravom Hana, Slovensko.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hladina AMH je již podnormální, což svědčí pro poněkud sníženou zásobu vajíček ve vaječnících. Šance na početí cestou přirozenou stále existuje, ale je nižší, než byla před 3 lety. Přesný odhad pravděpodobnosti pro konkrétní ženu a jeden cyklus není dost dobře možný 
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobry den,
je mi 17 let a pred 3 mesici jsem pouzila prasek po sexu - Escapelle. Nyni jsem mela 2x po dvou mesicich zanet mocovych cest. Bojim se, abych mela v budoucnu miminko. Je nejaka pravdepodobnost, ze nebudu moci v budoucnu otehotnet z techto duvodu? A jak velka popripade?
Moc dekuji za odpoved, Eliska.
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko poruchy plodnosti po výše uvedeném považuji za velmi velmi nízké
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den,
mám dotaz na můj hormonální profil a jeho výkyv.Je mi 42 a 13.3. jsem byla na UPT v 16tt(VVV).Toto těhotenství bylo s mými vajíčky.IVF proběhlo v prosinci a před ním jsem měla HP:FSH=5,20 LH=3,4 Estradiol=23,60 Prolaktin=18,60.Teď 25.5. jsem si při druhé menzes po UPT nechala dělat nový HP kvůli novému IVF, ktré by mělo být už v příštím cyklu. HP je:FSH=8,57, LH=8,0, Estradiol=59,10, Prolaktin=7,65.Jakto, že se hodnoty tak změnily, nemám ještě rozhozené hormony tím těhotenstvím, také jsem po UPT brala Medocriptine proti laktaci.Doporučujete s tímto profilem jít v dalším cyklu do IVF?A není hodnota FSH 8.57 už moc vysoká?Také spolu s tím stouplo i LH na 8.Estradiol se zvýšil a Prolaktin velmi snížil.Nevím co si o tom mám myslet?Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Všechny hodnoty prvního i druhého profilu jsou v rámci normy. Podobné rozptyly naměřených hodnot jsou běžné. FSH 8,57 iu/l je stále v pořádku. 
Větší prognostický význam by ale mělo stanovení AMH.
Podle mne není důvod IVF odkládat. V 42 letech už hraje každý měsíc roli.
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den pane doktore já bych měla kvam měla prozbu už několikrát jsem skousela umělé oplodnění veškeré varianty cose tice umělého oplodnění i inseminace darované embrya i ivef také a bylo to několikrát co jsem skousela u ivef mám špatné embrya jsou nevyvinuté už nevím co stim jestli je tam naka šance už nevím co stim byla jsem i na operaci a když my dělají vyšetření tak jsou paradku i na imunologie jsem byla a mám to všecko pořádku léčím se i že. štítnou žlázou a je taky pořádku děkuji
Johana 123
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Bez přesné znalosti všech výsledků a gynekologického nálezu bohužel nedokážu poradit
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý deň pán doktor. S manželom sa snažíme už dlhšie o bábätko. Mám však problém s krvácaním pri styku. Bola som už aj na zákroku, ktorý mi čiastočne pomohol, no problém neodstránil úplne. Môže krvácanie pri styku brániť spermiam pri ceste k vajíčku? Ďakujem za odpoveď.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Samotné krvácení nejspíše početí nebrání. Otázkou ale je, zda otěhotnění nemůže bránit příčina krvácení. Může jít například o chronický zánět nebo jinou patologii v oblasti čípku. Pak negativní dopad na průnik spermií do dělohy vyloučit nelze. Možná by mohla pomoci intrauterinní inseminace
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, už půl roku se snažíme s přítelem o miminko. Moje mensturace je po vysazení antikoncepce velmi rozházená stále ještě teď. Mívám zpoždění třeba i 20 dní! Je možné, že by mohlo jít z mé strany o neplodnost nebo je na takové závěry ještě brzy a mé tělo jen potřebuje delší čas na vzpamatování se po 4 leté dávce hormonů?
Silva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Po vysazení antikoncepce jde  o to, že Vaše řídící mechanismy po dobu užívání "zlenivěly".  Zatím jistě nelze mluvit o neplodnosti. Pravidelnost cyklu není až tak zásadní. Především je důležité, zda ovulujete - lze sledovat ovulačními testy nebo měřením bazální teploty.
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Pane doktore,

psala jsem dotaz ohledně plodnosti partnera, který prodělal chemoterapii (léčba ukončena před 6 lety), tehdy mu onkol. řekli, že je prakticky nereálné přirozené oplodnění.. psal jste mi, že změnu nelze vyloučit... jak je to, pokud absolvoval i radioterapii? Děkuji velmi
N.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Plodnost partnera lze opravdu posoudit jen vyšetřením spermiogramu. Velmi pravděpodobně je výrazně snížená, možná až téměř nulová. Není to ale zcela jisté. Někdy dokáží hojivé procesy zázraky
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, partner v minulosti prodělal akutní leukemii - byla mu darována kostní dřeň. Po léčbě mu ze spermiogramu vypočítali, že je prakticky nereálné přirozené oplodnění partnerky.. z předchozího vztahu má dceru (4 roky) - z umělého oplodnění, několikátý pokus, cca 2 roky po léčbě. Chci se zeptat, zda se situace stran oplodnění mohla změnit? Nechráníme se. Děkuji
N.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobr den.
Změnu nelze vyloučit. Může dojít ke zlepšení plodnosti ale také k jejímu dalšímu zhoršení. Posoudit aktuální situaci lze jen spermiogramem
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den.Chtěla bych se zeptat,zda nízké AMH 0,2 a vysoké FSH 24,zvýšené protilatky proti anexinnu V můžou být příčinnou endometriozy.Místo folikulů s vajíčkem se mi udělá 1 max 2 folikuly jen s krví a musí se odsát.Také mívám bolesti v oblasti pánve.Čeká mě proto laparoskopické vyšetření na potvrzení,tak mě zajímá,zda toto onemocnění může mít za následek takovéto hodnoty a zda je šance mít dítě s vlastních vajíček.V CAR mi doporučili pouze darovaná.Děkuji.Je mi 31let a o dítě se snažím 3 roky.Manžel je v pořádku.
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Uvedené výsledky nejsou příčinou endometriózy. Opačně - endometrióza může být příčinou těchto v 31 letech hodně abnormálních hodnot. Rozsáhlé endometroidní cysty mohou utlačovat zbývající tkáň vaječníků a tím snižují množství kvalitních vajíček.
Početí z vlastních vajíček nevidím jako zcela vyloučené, ale jako hodně nepravděpodobné. Darovaná vajíčka mají mnohonásobně vyšší šanci na úspěch
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobry den chci se zeptat mam sanci ste mi to hormonalni otehotnet je mi 36 let jednou ivf sem zkusila TSH 2.5 LH12 FSH23
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jde-li o tzv. bazální hormonální profil, tedy odběr krve mezi 2. a 5. dnem cyklu, je zejména hodnota FSH nepříznivá. Šance na otěhotnění z vlastních vajíček je pak hodně nízká.
Byl-li odběr proveden v jiné dny, nelze z něj činit žádné závěry
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, je mi 34 a mám AMH 1,0. Jaké máme šance na IVF z vlastních vajíček? Dvakrát jsem otěhotněla hned napoprvé a pokaždé potrat v 1.trimestru.

Děkuji.
Karla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Věk ani hodnotu AMH nevidím jako překážku otěhotnění a donošení při užití Vašich vlastních vajíček. Ovšem k celkovému posouzení mám málo informací - neznám spermiogram, výsledky dalších hormonálních testů, gynekologický nález, atd. Fakt, že jste 2x otěhotněla, byť došlo k potratu, vnímám jako pozitivní informaci. Šance, že to "napotřetí" vyjde, je podle mne reálná
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobry den,
snažíme se o dite a 2.mesic si merim bazalni teplotu. V lutealni fázi, po ovulaci, 6dpo mi klesne teplota (prvně o 0,2 teď o 0,3) na teplotu před ovulaci.
Znamená to něco?
Dekuji za odpověď
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Může jít o tzv. nedostatečnost luteální fáze. Doporučuji nasadit gestagenní podporu -např. Utrogestan 2xdenně 2 tbl do pochvy. Začít užívat je třeba po ovulaci. Tu lze sledovat měřením teploty, lepší by ale asi byly ovulační testy z moče. Měření tepot dále v luteální fázi nemá po nasazení této léčby již význam
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý deň pán doktor. Mám problémy so špinenim v druhej polovici cyklu. Lekár mi už druhý krát nasadil Duphaston, no špinenie sa objavuje stále. Hormonalny profil mi robený nebol, no myslím že mi chýba progesterón a aj preto sa mi nedarí otehotnieť. Myslíte že by pomohli silnejšie lieky ako je napr Utrogestan? Žiadne iné problémy mi zistené neboli. Ďakujem za odpoveď. Eva
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Duphaston a Utrogestan jsou léky s prakticky identickým účinkem. Takže jde spíše o časování léčby a o dávku. Pokud hormonální léčba nefunguje, je také třeba myslet na nějaký problém v děloze -polyp? zánět?
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Vážený pane doktore, ano používám i měření bazální teploty. Takže luteální fázi počítám ode dne prvního vzestupu teploty (po ovulaci) do dne posledního dne před menstruací včetně. Takto to je 9 dní. Myslíte tedy, že je toto nedostačující? Jaká je minimální délka luteální fáze pro otěhotnění? Měla jsem 7 dní, nyní užívám 3 měsíce bylinky, LF se takto protáhla na 9 dní. Více ale ne. Děkuji.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Luteální fáze začíná ovulací. Tedy někdy i 2 dny před elevací teplot. 11 dní by mělo stačit. Bylinkám příliš nevěřím. Hlavně při snaze o početí bych je v luteální fázi nedoporučoval. Jejich vliv na případně vzniklý plod není známý. Chcete-li udělat maximum, je to nasazení přirozeného hormonu, progesteronu, jak jsem již psal
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Vážený pane doktore, mnohokrát Vám děkuji za odpověď ohledně otěhotnění při luteální fázi 9 dní. Délku stanovuji od prvního dne po ovulaci do posledního dne před menstruací. Používám symptotermální metodu. Je to takto správně? Děkuji.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Poměrně spolehlivým ukazatelem je měření bazální teploty. Ta stoupá za +-48 hodin po ovulaci. Posuzování konzistence čípku a kvality hlenu považuji osobně za dost nespolehlivé. Možná zkuste ovulační testy z moče a porovnejte, zda je Váš odhad termínu ovulace správný (ovulace nastává průměrně za 36 hodin po nejvýraznější pozitivitě testu).
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den pane doktore, je možné přirozené otěhotnění s luteální fází 9 dní? Děkuji a přeji krásný den.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hodně záleží na tom, jak délku luteální fáze stanovujete. 
Otěhotnění je i tak možné, byť méně pravděpodobné. 
Řešením může být nasazení gestagenní podpory -např. Utrogestan 2xdenně 2 tbl. Nasadit Utrogestan je třeba až po ovulaci, tedy ne dříve než za 2-3 dny po pozitivitě ovulačního testu. V případě otěhotnění doporučuji užívat do cca 8. týdne
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den,
je mi 32 let, s přítelem máme za sebou 2 cykly IVF (stimulace – poprvé jedna blastocysta, podruhé 5 blastocyst), z těchto byly 2 ET a 2 KET neúspěšné.
Mimo dalších vyšetření plánuji operativní zákrok/kontrolu (laparoskopie, zjištění průchodnosti vejcovodů a hysteroskopie – podezření z utz na polyp endometria 3,4 mm). Tento je naplánován na počátek května. V den operace bych však měla být, pokud bude mít současný cyklus běžný průběh, cca ve 13-tém dni cyklu, tudíž zhruba v období ovulace. Je tento termín vhodný? Nehrozí zde, kvůli zmíněnému „načasování“ k době ovulace nějaká rizika? Není tím operace ztížena (ovulací, výškou děložní sliznice, atd.)? Lze vůbec tuto operaci v době ovulace provádět? Kdy by měl být tento typ zákroku ideálně prováděn?
Předem děkuji za odpověď.

S pozdravem

Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hysteroskopie pro odstranění polypu se obvykle časuje na první polovinu cyklu. Provedení v den ovulace je ještě možné.
Přesně mi není jasné, proč se bude provádět i laparoskopie.
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
dobry den byla jsem na gynde a pani doktorka mne rekla ze mam vysokou delohu sliznoici a mnela myon mohla bych otehotnet i kdyz jsem mnela myon mam pritele snazime se o tehotnet delsi dobu deti mam je mii 44 let muzete mi poradit
iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.

Otěhotnění ve 44 letech je možné, ale často se nepodaří.

Pokud jde o myom, záleží na jeho velikosti a uložení - šanci na otěhotnění může snižovat.

Vysoká sliznice může být známkou problému s ovulací -pak je otěhotnění ještě méně pravděpodobné

Pokud o těhotenství opravdu stojíte, bylo by vhodné abyste se i s přítelem obrátili na některé specializované pracoviště

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám budeme věnovat. Objednejte se v tom případě i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu. Objednání je snadné - telefonicky na naší recepci - 257212517

Neplodnost
Dobrý den, je mi 19 let a před rokem jsem se přihlásila jako dárkyně vajíček. Bohužel mi paní gynekoložka oznámila, že mám nízkou ovariální rezervu (AMH je 0,8). Myslím že na můj věk je to příliš nízké. Je vůbec možnost v pozdějším věku otěhotnět ? Děkuji za odpověď.
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jde opravdu o překvapivě  nízkou hodnotu. Zvažoval bych možnost laboratorní chyby, takže bych test doporučil zopakovat. Vyšel-li by výsledek podobně, může opravdu jít do budoucnosti o problém a pak by bylo vhodné podrobné hormonální vyšetření
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý deň pán doktor, mám 30 rokov a želám si otehotnieť v najbližšom čase. S partnerom (37 rokov) sme ešte nechránený styk nemali, dala som si najprv urobiť hormonálny profil. P. doktorka mi povedala, že hodnota môjho AMH je 1,0, čo je na môj vek dosť nízke, preto otehotnieť bude komplikovanejšie a vraj nemám čakať, lebo mám vaječníky ako 38-ročná žena. Priateľ by mal ísť na spermiogram. Ako sa vlastne znížená ovariálna rezerva prejavuje? Ja mám pravidelnú menštruáciu každých 28 dní (je slabšia - trvá tri dni) a mávam v strede cyklu všetky príznaky ovulácie. V akom časovom horizonte AMH môže klesnúť z 1,0 na 0? Ak bude mať priateľ zlý spermiogram máme ísť hneď na umelé oplodnenie alebo to skúšať prirodzene?
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Snížená ovariální rezerva se projevuje tak, že ne v každém cyklu žena odovuluje  kvalitní vajíčko.
Jak rychle se bude stav zhoršovat je těžké odhadnout. Určitě ale nejde o měsíce, spíše o roky. Více řekne vyšetření AMH v odstupu cca 1 roku
Určitě minimálně několik měsíců zkoušejte otěhotnět přirozenou cestou. Pokud by byl spermiogram nedobrý, je vhodné ho zopakovat za 2-3 měsíce a pak teprve případně uvažovat o IVF programu
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý večer pane doktore,

v dubnu 2016 mému příteli lékaři přišli na zhoubný nádor v levém třísle,v květnu 2016 mu byl tento nádor úspěšně vyndán,v tu dobu já otěhotněla a v prosinci 2016 jsem porodila zdravou holčičku. Na doporučení mé gynekolozky jsi můj přítel byl nechat zmrazit spermie,protože po operaci byl poslán na ozařování. V srpnu 2017 byl na přezkoumání spermii,zda jsou po ozařování v pořádku,bohužel mu bylo sděleno,ze spermie jsou nepohyblivé,ale ze by se to mohlo do budoucna změnit. Chtela jsem se zeptat jak bychom měli postupovat když bychom chtěli další miminko? Jaká by byla případně vhodná metoda umělého oplodnění? A jaká je možnost,ze by se mohla funkčnost spermii obnovit? Ještě bych mohla dodat,ze příteli je 29 let a mně 28.

Moc dekuji za odpověď,
Kateřina
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji vyčkat a po několika měsících zopakovat vyšetření spermiogramu.
Pokud by se nezlepšil, může Váš přítel navštívit androloga, který by mohl doporučit léčbu.
Je ale podle mne reálné, že se stav i bez léčby zlepší
Pokud by se užívaly zamrazené spermie, je třeba počítat s IVF programem. Na to je ale ještě dost času
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den,
je mi 27 a před 15 měsíci jsem přestala po 8 letech brát HA. Před jejím nasazením jsem měla cyklus pravidelný. Po vysazení HA byl cyklus cca půl roku pravidelný v rozmezí 28-34 dní. Poté mi lékař objevil cystu (nepřišla MS), která se po nějaké době vstřebala, ale obtíže s pravidelností MS zůstavají. Navštěvuji gynekologické centrum, kde se střídají lékaři. Byl mi nasazen Duphaston (původně na 4 měsíce), další lékař ho zrušil, brala jsem ho pouze měsíc, dále nasazen vaginálně Utrogestan na měsíc(poprvé přišla MS bez předcházejícího špinění), ovulace spíše neprobíhají. Tento cyklus mi žádné léky nasazeny nebyly, mám opět týden zpoždění, týden špiním. Pleť se mi ani po 15ti měsích nezlepšila, před nasazením HA jsem problémy neměla. Každý měsíc během ovulace chodím na UTZ, ale každý měsíc se od lékařů dozvím něco jiného a je mi nasazena jiná nebo žádná léčba. Osm měsíců se snažíme neúspěšně o miminko.
Mohu se zeptat, jak byste v případě takové pacientky postupoval Vy?
Děkuji.
Alice
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Utrogestan a Duphaston jsou léky s velmi podobným účinkem. Upraví cyklus, ale chybí-li ovulace, k otěhotnění nepomohou.

Horší kvalita pleti je po vysazení antikoncepce častým jevem. Stoupne často hladina mužských pohlavních hormonů, kterou antikoncepce snižovala.

Pokud se týká otěhotnění, je především třeba sledovat ovulaci - nejlépe opakovaným UZ vyšetřením -tzv. UZ folikulometrií. Nebo alespoň ovulačními testy z moče. Chybí-li ovulace, je třeba užít léky, které ji umí vyvolat. Nejčastěji se užívá Clostilbegyt po 5 dní na počátku cyklu v dávce nejprve 1, posléze případně 2 i 3 tbl denně. Tuto léčbu je třeba doplnit Utrogestanem nebo Duphastonem s nasazením až po proběhlé ovulaci.

Pokud se Vám záhy nepodaří otěhotnět, doporučuji péči specializovaného pracoviště

MUDr. Jan Šulc

P.S. Budete-li specializovanou péči potřebovat a jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám budeme věnovat. Objednejte se v tom případě i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu. Objednání je snadné - telefonicky na naší recepci - 257212517

Neplodnost
Dobry den pane doktore,
snažíme se již 2roky o dítě, od 5.dc do 9.dc jsem brala clostilbegyt. Měřím Bazální teplotu a ovulace byla nejspíš 16.dc(teplota 36,8 a potom pořad 37). Od 19.dc(což je dnes) mám brát utrogestan 1-0-1 do 25dc.
Nebude to pro tělo šok, když to hned tak vysadim? Nemám to raději brát do příchodu menstruace nebo aspoň poslední den bráni si vzít jen jednu tabletku?
Nechci potratit.
Dekuji moc za odpověď
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Osobně doporučuji užívat Utrogestan do nástupu menses. Nepřijde-li  krvácení do 2 týdnů, je vhodný gravitest a v případě jeho pozitivity radím Utrogestan užívat i dále
Měření bazální teploty nemá po dobu užívání Utrogestanu smysl
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, děkuji za odpoved, jeste doplnuji, ze partner ma asthenozoospermii (ja amh 0,01). S timto novym vysledkem asi jiz moc sanci na spontanni poceni nemame, ze...
<br>Vypovida parametr AMH o tom, ze je jiz vycerpana zasoba vajicek ve vajecnicich, nebo je to jen orientacni ukazatel? Dekuji Hanca
hanca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hladina AMH odpovídá zásobě vajíček ve vaječnících. Uvedená nízká hodnota neznamená, že ve vaječnících již nejsou vajíčka, signalizuje ale že jich tam je velmi málo. Šance na početí cestou přirozenou je proto, i s ohledem na spermiogram, velmi velmi nízká
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, mám šanci na spontánní otěhotnění při amh 0,01? FSH je 7, LH 4. odebrano 4. den. je mi uz 41. dekuji Hanča
hanca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Šance na spontánní početí existuje, ale je velmi velmi malá
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobry den chci se touto cestou zepptat jsem po druhy konizaci delozniho cipku a po jedny operaci nezhubneho nadoru na vajecniku a nedari se mi otehotnit s manzelem se o to snazime uz pomalu rok,Maji tyhle zakroky na to nejakej vlil ?Malinkej dotaz mam uz tri deti s predosleho manzelstvi a zadne problemi jsem s otehotnenim nemela za odpoved vopred dekuji
Monika Waschka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Opakovaná konizace může negativně ovlivnit průnik spermií čípkem. Může a nemusí. Odstranění vaječníku by mít vliv nemělo - hodně ale záleží na Vašem věku a na tom, o jaký přesně nezhoubný nádor se jednalo

Každopádně doporučuji, abyste se i s partnerem obrátili na některé pracoviště specializující se na léčbu neplodnosti. Určitě je vhodné provést hormonální testy, spermiogram, případně vyšetřit průchodnost vejcovodů

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám budeme věnovat. Objednejte se v tom případě i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu. Objednání je snadné - telefonicky na naší recepci - 257212517

Neplodnost
Dobry den, je mi skoro 37 let, AMH 2,6, vsechny vysledky ostatnich testu v CAR take ok, spermiogram v poradku, pred pul rokem biochemicke tehotenstvi. Jake jsou moje moznosti napomoci otehotneni v pripade ze odmitam umele oplodneni (tedy i IUI). Celkove se snazime rok. Dostala jsem Ovitrelle pri prirozene ovulaci a na pristi cyklus nizke davky Clostylbegytu. Vim ze ho ovulujicim zenam nedoporucujete, ovulaci mam podle testu, utz, hlenu, bolesti, nicmene bych zkusila jestli vystimuluje vice vajicek. Nic jineho me napada nez to a nebo cekat.
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Clostilbegyt je možné zkusit, ovšem je otázkou, zda pomůže. Tento lék může totiž mít negativní vliv na kvalitu děložní sliznice. Určitě je při této léčbě vhodné od ovulace užívat gestageny na podporu luteální fáze cyklu - například Utrogestan 1-2 tbl 2xdenně - do menses nebo do gravitestu. Bude-li test pozitivní, Utrogestan nevysazujte
Tuto podporu druhé poloviny cyklu bych radil zkusit i bez Clostilbegytu
Nepíšete, zda máte vyšetřenou průchodnost vejcovodů. Pokud by byly neprůchodné, je jedinou šancí na početí IVF program
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, už tři roky se snažíme s manželem o početí. Můj doktor to nějak neřeší a říká, že jsem ještě mladá. Je mi 25 let. Zašla jsem si tedy sama k jinému lékaři udělat si AMH test a vyšla mi 6,85 hodnota. Ta je tedy v pořádku. Co mám dělat dál. už jsme zoufali. Předem děkuji za odpověď
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hodnota AMH 6,85 může svědčit pro polycystické vaječníky a problém s ovulací. Může a nemusí. Doporučuji obrátit se na některé pracoviště specializující se na řešení neplodnosti. Určitě bude vhodné vyšetřit spermiogram partnera, sledovat Vaši ovulaci a případně připojit i další testy. Další postup se pak bude odvíjet od zjištěného.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám budeme věnovat. Objednejte se v tom případě i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu. Objednání je snadné - telefonicky na naší recepci - 257212517. Ke konzultaci nepotřebujete žádné doporučení

Neplodnost
Dobrý den,je mi 43 let,před 9 lety jsem podstoupila miniinterupci,je možná neplodnost po tomto zákroku?Máme 13-leté dítě stále se snažíme o druhé-neúspěšně.podstoupili jsme jeden neúspěšný cyklus IVF.Jelikož již manžel nechce další podstupovat je ještě prosím nějaká jiná možnost otěhotnění v mém věku?Děkuji za odpovědˇ.
Ludmila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neplodnost jako následek jedné nekomplikované interupce není příliš častá. Hlavní problém je pravděpodobně Váš věk. Šance na otěhotnění stále existuje, ale je poměrně malá
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den,
mám dotaz ke zkušenostem s branim Duphastonu.
Mám ho druhý měsíc od 17. dne cyklu.
Ovulace by měla být mezi 12. a 14. dnem cyklu, nasvědčoval tomu i UTZ, ale testy mi ji vůbec neukazuji (resp.slabě). Tak jen doufám, že byla.
Protože dle všeho ji Duphaston blokuje.
Minulý měsíc i nyní mě pár hodin po tom, co jsem si vzala první tabletku Duphastonu, rozbolelo břicho (17.DC). Je to kolem vaječníků, možná střeva, vystřeluje bolest až ke konečníku.
Minule to přešlo cca do týdne(23DC). Mám to na 10 dnů. 4. den po dobrani Duphastonu (30. DC) jsem dostala MS.
Stává se mít takové křeče břicha?
Duphaston beru kvůli otěhotneni.
Ale nevím, zda by nebyl vhodnější jiný prostředek na srovnani MS a případné udržení plodu. Větry zatim nemám (minule se objevily). Ale ty bolesti jsou dost silné.
Děkuji.
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nezdá se mi pravděpodobné, že by Duphaston mohl způsobit podobné bolesti. Takové potíže nejsou rčitě typické.
Opravdu klíčové je, zda ovulujete. Duphaston nemusí ovulaci blokovat, ale předčasné nasazení může bránit uhnízdění zárodku, uzavře se tzv. implantační okno.
Takže doporučuji ovulaci bedlivě hlídat. Nejsou-li jednoznačné ovulační testy, je vhodné opakované UZ vyšetření, tzv. UZ folikulometrie.
Nebude-li ovulace, je vhodné přidat Clostilbegyt 1 tbl např. 5.-9.den cyklu.
Místo Duphastonu lze zkusit Utrogestan. I tento lék doporučuji nasadit až po ovulaci a užívat do  menses nebo do pozitivního gravitestu - v tom případě nevysazovat
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, je mi 40 let. Laboratorni nalezy: AMH 0,01; S_prolaktin 134; S_FSH 7,75; S_LH 4,04, S_estradiol 201,5 - nevypovidajici hladina, nelze hodnotit ov. zasobu. Odebirano 4 DC. Jake jsou "normalni" hodnoty techto hormonu? Mam sanci otehotnet prirozenym zpusobem? Dekuji. - otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Výsledky s výjimkou AMH jsou v rámci normy. 
AMH je hluboce pod normou. Obvykle se uvádí norma nad 1,0 ng/ml. Šance na početí je proto poměrně hodně snížená
Přesné rozmezí normálních hodnot Vám musí sdělit laboratoř, která testy provádí. 
MUDr. Jan Šulc