Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Umělé oplodnění
Dobrý den, chystáme se na umělé oplodnění, ale na preventivní prohlídce mi moje lékařka našla na levém vaječníku folikularni cystu velkou 3 cm. Je vhodné nyní s další menstruaci podstupovat stimulaci vaječníků, nebo je lepší počkat, až cysta zmizí? Děkuji za odpověď.
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Předpokládám, že pod pojmem umělé oplodnění máte na mysli IVF program.

Spíše bych doporučil vyčkat, ale není to nezbytně nutné. Záleží také na tom, jaká stimulace je plánována. Pokud by šlo o tzv. krátký cyklus, šlo by při zahájením, tedy při menses, zkontrolovat, zda je cysta stále přítomna - často totiž s menstruací zmizí. Doporučuji postup zkonzultovat s lékařem centra, které léčbu plánuje

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore, v říjnu mi bude 42 let, jsem po všech vyšetřeních zdravá a bohužel po několika neúspěšných KET z darovaných vajíček. Doktor mě připravuje na poslední KET, jsem po aplikaci depotní injekce Decapeptylu 28.8., byla i slabší menstruace od 4,9. a od 13.9 užívám 1 - 1 - 1 Estrofem a každý den tabletku kyseliny listové. Bohužel od úterý 19.9. mám rýmu a opar na rtu, nemám teplotu, jen kýchám a smrkám. V pátek jdu na kontrolu, zřejmě mi budou předepsány další léky (asi utrogestan nebo gynprodyl či jiné léky v injekční formě) a zřejmě bude naplánován transfer ( přibližně asi okolo 2.10). mohu vůbec podstoupit transfer po vyléčené viróze, mám velké obavy, už jsem zažila hodně smutného, miminko si moc přeju a máme opravdu poslední šanci.moc děkuji.
KATKA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud viróza zcela  ustoupí, transfer podstoupit můžete. Kompletní ústup ale není jistý. Není nijak složité KET odložit do doby, kdy budete zdráva. Proberte to se svým lékařem, neměl by podle mne mít námitek

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den,
mám hodnotu testosteronu 1,72 nmol/l je v normě?Mám naplánované ivf s DO?Děkuji za odpověď.
Viktorie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, jaké normální hodnoty má laboratoř, v které test byl prováděn. Pravděpodobně jde o nález v rámci normy. Při programu darovaných oocytů nemá hladina testosteronu  nějaký zásadnější význam

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Pane doktore, pokud nechci podstupovat velké IVF, ale chci jen zisk méně vajíček a co nejméně je ovlivnit stimulací, je správný postup volit k tomu účelu Tamoxifen? Poroste FSH i LH současně? Vím, že léky jako např. Cetrotide způsobují prudký pokles LH a proto je vhodné LH připichovat, např. Luveris. Jde mi tedy o co nejmenší negativní dopad na kvalitu vajíček. Jak často mohu zisk vajíček pomocí Tamoxifenu zkoušet? Volil byste stejný preparát? Děkuji.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

 Dobrý den.

S IVF cykly s Tamoxifenem nebo s Clostilbegytem nemám dobré zkušenosti. Vždy bych k minimální stimulaci doporučil spíše gonadotropní hormony - dle výsledku hormonálního profilu buď jen FSH nebo kombinaci FSH+LH. Jde podle mne o přirozenější postup a tomu obvykle odpovídá i kvalita vajíček.

Osobně se nedomnívám, že kompletní stimulace, probíhá-li bez komplikací, nějak negativně ovlivňuje kvalitu vajíček.

S kombinací Tamoxifen + Cetrotide zkušenost nemám

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, je mi 42 let, z odběrů 3 den cyklu: AMH 3,16, TSH 1,37, PRL 14,29, ATPO neg., FSH 5,5, LH 3,3, E2 114,1. Z předchozího IVF (provedeno jen kvůli věku) po PGS zdravé dítě, porod přesně před rokem ve 41 letech. Pro druhé dítě už nechci podstupovat plné IVF. Bude správné volit podporu alespoň Tamoxifenem 2x1 nebo 3x1, pro zisk 3-4 vajíček? Po Clostilbegytu je prý více potratů, negativně ovlivňuje sliznici. Poslední tři cykly vnímám změny ovulace, např. 15 den cyklu folikul jen 15,7 mm, nebo 11 den cyklu žádný dominantní a 16 den cyklu najednou dominantní 19 mm. Chceme využít možnosti PGS při odběru méně vajíček, tedy zvažuji nativní cyklus nebo minimální stimulaci. Ovulace je častěji z levého vaječníku. Není LH moc nízké, když před dvěma lety 3 den cyklu bylo 8,1? Děkuji!
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hodnoty hormonálního profilu jsou v normě. Normální je i LH.

Osobně nemám s IVF cykly s Clostilbegytem dobré zkušenosti. Ovšem nemám prakticky žádné zkušenosti s cykly s tímto lékem či s minimální stimulací pomocí gonadotropinů v kombinaci s PGS. Je  to velmi netypický postup. Málokdy totiž získáme více vajíček a jen výjimečně máme k dispozici více než jedno embryo. Na druhou stranu po odběru buněk pro PGS 5. den se embry(a) zamrazí a užije se  v případě příznivého výsledku  až v  některém dalším cyklu Tím odpadá negativní vliv Clostilbegytu na děložní sliznici.

Ovšem nevím (záleží na laboratoři), jak PGS v takovémto IVF cyklu vyjde po stránce financí

Neuvádíte, proč nechcete podstoupit kompletní IVF cyklus se stimulací -šance na úspěch by byly podle mne násobně vyšší.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den,
jsem po dvou ivf, je mi 41let.Ivf byla s mými vajíčky, poprvé bylo biochemické těh., podruhé ZT v 8tt.Embrya byla 5 denní hatch. blastocysty, embrya byla morfologicky pěkná, chyba byla prý zřejmě v genetice embryí vzhledem k mému věku a tím i kvalitě vajíček.Chystám se na další ivf, doporučil byste mi pokračovat s mými vajíčky(s jejich počtem nemám i přes svůj věk problém, poprvé 15 vaj., podruhé 11vaj. ) nebo s darovanými.Žádné dítě nemám.Děkuji
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

I přes vyšší šanci na donošení zdravého plodu s vajíčky darovanými, bych se u Vás stále ještě přimlouval za vajíčka vlastní. Zvážil bych preimplantační genetický screening vzniklých embryí.

Předpokládám, že vyšetření štítné žlázy máte v pořádku - špatná funkce může být příčinou těhotenských ztrát

¨MUDr. Jan Sulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore prosím o radu,
moje diagnóza je sterilitas secundaria, PCO,FSH 4,9 ,LH 7,9 ,AMH 9,73
další onemocnění: snížená funkce štítné žlázy, léčená a trvale udržovana v normě.
1.IVF gonal s aplikaci dipherelinu zmrazeno 3 embrya bez KET, hyperstimulační syndrom první partner, špatná kvalita spermii, nedošlo k transferu z důvodu rozchodu.

Při IVF použita media embryogen a blastgen, ET a Ket embryoglu
2.IVF současný partner normozoospermie, stimulace gonalem s aplikaci dipherelinu, horší kvalita oocytu a embryí, hyperstimulační syndrom, zisk dvou embryí.
ET:2 embryí, léky: utrogestan, prednison, bez gravidity.
3IVF stimulace gonalem s aplikaci dipherelinu, zisk 5 kvalitních embryi, hyperstimulační syndrom.
1.Ket: dvou embryí, léky: estrofem, prednison, intralipid, fraxiparin, těhotenství, následně spon. abort.
2.Ket dvou embryí léky: estrofem, utrogestan,prednison,anopyrin,bez těhotenství.
3.Ket jednoho embrya, léky: estrofen,utrogestan,fraxiparin, biochemické těhotenství.
Leiden negat, FII neg,toxo negativni,bb.imunita reaktivni zmeny,v.s. mirny imunodeficit. hematologie v normě.
pouze het.MTHFR C677T, muj věk 29, partner 47,
lékařka narhuje hysteroskopii, a nasledne minimalní stimulaci, budeme již samoplátci, jelikož jsme vyčerpali moznost ivf na pojišťovnu, nám se vidina minimální stimulace moc nezamlouvá protože máme obavu ze zisku málo oocytu a následně embryí, myslíme si, ze když už musíme platit všechno tak chceme co nejlepší zisk co myslíte? mockrát dekuji za radu
monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych se přikláněl ke kompletní stimulaci. Šance na úspěch je opravdu výrazně vyšší než u nativního cylu. Je škoda, že při 2. cyklu byla zavedena 2 embrya. Pokud by bylo zavedeno jen jedno, měli byste nárok ještě na úhradu dalšího IVF cyklu. Pokud jde o stimulaci, volil bych krátký protokol s antagonistou - riziko hyperstimulačního syndromu je při tomto typu protokolu nižší než u stimulace s Dipherelinem. Vzhledem k tomu, že jste již 2x otěhotněla, byť to "nedopadlo", vidím šanci na úspěšný konec na potřetí jako zcela reálnou.

Hysteroskopii bych rovněž zvažoval, byť při opakovaných UZ vyšetřeních, která jistě byla provedena, bych nějaký zásadní problém v děloze neočekával.

A konečně k dosažení maximální šance na početí a donošení by bylo nejlepší provést preimplantační genetický screening. Jde samozřejmě o finance, ale zde by snad ještě šance na alespoň částečnou úhradu ze strany pojišťovny být mohla - záleží vždy na tom, co má konkrétní pracoviště s pojišťovnami nasmlouvané.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, za jak dlouho po spontánním potratu v 6 týdnu mohu podstoupit IVF cyklus se stimulací vaječníků? Nebyla potřeba kyretaž, děloha se prý vyčistila sama. Mohu postoupit stimulaci třeba hned po menstruaci, nebo je lepší počkat? Děkuji že odpověď. Kristýna.
Kristýna K.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nebyla-li třeba revize děložní dutiny (kyretáž), je možné stimulaci zahájit hned s další menstruací

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
dory den pane doktor chtela bych se zeptat jestli muze zena mit pohlavni styk ze svym pritel pri inseminaci kdyz uz je 11 dnu po iui mit orgazmus neni treba ze kdyz seto to stane je mozne to nak pokazit tu inseminaci dekuji za odpovet






eva1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Po inseminaci není třeba nijak omezovat sexuální aktivitu

MUD. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den,rada bych se zeptala jake mam sance na otehotneni,minuly rok jsem otehotnela prirozene na druhe pl.dny,potrat v 6tt,revize.Bude mi za 2 mesice 39 let,fsh 15,9 amh 0.08,vim,ze amh mam hodne nizke,partner spermie dobre,resime ivf,jaky protokol a davky byste zvolil?je nejaka sance na uspech?dekuji za odpoved
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hladina AMH ani FSH není příznivá. Šance na početí a donošení plodu ale stále existuje. Není sice velká, ale existuje.

Osobně bych nejspíše volil krátký protokol s agonistou (viz. event. https://www.gest.cz/crm/ivf/stimulacni-protokoly). Za vhodnou startovací dávku bych považoval 300 iu. Zda bych užil samotný hormon FSH nebo HMG záleží na tom, jak vysokou máte hladinu LH- je-li vyšší než FSH, volil bych přípravek obsahující jen FSH

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore. Ještě jednou moc děkuji za Vaši odpověď a chtěla jsem dodat, že hyperplasticka sliznice mi byla pokaždé zjištěna histologickym rozborem po provedené histeroskopii. A od té poslední histeroskopie jsem měla jen jednodenní slabou menstruaci na což mi bylo odpovězeno, že je to kvůli estrofemu 2mg, který jsem od prvního dne cyklu začala užívat. A teď se bojím že kvalita sliznice pro uhnizdeni embrya není dobrá a pro mě to budou jen vyhozené peníze za ket. Je tedy dle Vašeho názoru vhodné za těchto podmínek ket podstoupit když má sliznice 14 mm? I s nálezem hiperplazie jsem otěhotněla, ale zase se nedaří a já jsem z toho zoufalá. Mockrát Vám děkuji.
Petra M.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak již jsem psal, transfer bych i s ohledem na Vaše obavy odložil a zkusil bych, jak bude vypadat sliznice v nativním cyklu

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, předem Vám děkuji za Vaši odpověď a ráda bych tedy doplnila dotaz ohledně 14 mm vysoké sliznice 14 den cyklu před ket, že estrofem 2 mg užívám od prvního dne cyklu prvních 5 dní 1-0-0, dále 4 dny 1-0-1 a poté již 1-1-1. Hyperplastickou sliznici mi zjistili již v listopadu v roce 2013,15 den cyklu a teď v červenci 8 den cyklu mi byla zjištěna znovu. Je mi 33 let a mám strach z dalšího neúspěchu, hlavně když neproběhla téměř žádná menstruace jelikož po první tabletě estrofemu skončila a tím pádem je sliznice vysoká a bojím se, že je nekvalitní pro uhnízdění embrya. Co se ovulace týče dříve jsem měla anovulační cykly, popravdě teď jsem to už neřešila a ani v car mi nedělali kontrolní utz zda ovulace probíhá. Mockrát Vám děkuji.
Petra M.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neuvádíte, zda bylo na hyperplasii děložní sliznice vysloveno pouze podezření na základě její výšky při UZ vyšetření nebo zda byla skutečně prokázána histologickým rozborem. Pokud šlo jen o podezření, výška 14 mm mi nepřijde až tak zneklidňující.

Ovšem, je-li Vám 33 let, čas nehraje ještě až tak zásadní roli. Takže nic nebrání tomu KET odložit a zkusit nativní cyklus

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli by jste mi doporučil podstoupit ket když 14 den cyklu mi na utz naměřili děložní sliznici 14 mm? Není to moc? Užívám estrofem a už po první tabletě mi skončila menstruace a navíc mám zjištěnou hyperplastickou sliznici. Nebylo by vhodné ket odložit a příště jej podstoupit bez podání estrogenu? Mám za sebou už 3 ivf kdy ze druhého mám zdravou holčičku. Mockrát děkuji za Vaši odpověď.
Petra M.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Nedokážu se zodpovědně vyjádřit. Neuvádíte, jako dávku Estrofemu užíváte, kolik je Vám let a není mi ani známo, zda v cyklu bez léčby ovulujete. Nepíšete ani, kdy a na základě čeho byla hyperplasie sliznice prokázána.

Doporučuji důvěřovat Vašemu lékaři, který Váš případ do detailů zná, že zvolí pro Vás ten nejlepší postup.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den,
mám před sebou příští cyklus nativní IVF v centru asistované reprodukce. Poslední dobou ale nemám při kontrole v době ovulace příliš vysokou děložní sliznici. Existuje nějaký způsob, jak ještě před ovulací růst děložní sliznice podpořit? Vím, že po ET mi bude předepsán Estrimax a Utrogestan. Děkuji, Alena, 36 let.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

K podpoře růstu děložní sliznice se běžně užívají estrogeny, například uvedený Estrimax. Při podání od počátku cyklu by ale estrogeny mohly zablokovat ovulaci. Řešení proto neznám.

Nižší sliznice je jednou z nevýhod nativního cyklu oproti cyklu se stimulací.

Ovšem význam výšky děložní sliznice se podle mne trochu přeceňuje - znám ženy, které v rámci IVF programu otěhotněly, i při výšce endometria 4-5 mm při transferu

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
různé
Dobrý den po mimoděložním těhotenství přir.cestou jsem přišla o oba vejcovody.Letos absolvovány dva nativní cykly. První bez ET - nezralé vajíčko.Před druhým 2 měsíce 2x týdně 1/2 Dostinexu a před odběrem injekce Otrivelle. Z emryátka byla embryoložka vysloveně v nadšení.Již po odběru jsem začala užívat Utrogestan 2-2-2 a dál Dostinex. 11. den po ET jsem začala menstruovat.Před 2 lety jsem byla v centru reprodukční imunologie, kde mi bylo doporučeno užívání Prednisonu 5mg, než k užívání došlo, otěhotněla jsem. Antikoncepce neužívána - měla jsem z ní migrény a obecně špatně reaguji na hormony.Jinak užívám Euthyrox 100mg, jsem celiak a mám drobnější poruchu srážlivosti krve - zjištěno při zlomenině_utvoření trombu. V těhotenství a před dlouhými lety doporučena léčba. Jinak se cítím být zdravá. Po zavádění Utrogestanu jsem měla velké nevolnosti a nespavost-3-4hod denně spojená s velkou únavou. Je nutné jej v mém případě užívat a proč? Nebyl by řešením spíše Prednison? Mohla mít drobnější alergická reakce na píchnutí včelou 3. den po ET vliv na jeho vyloučení? Děkuji za vaši odpověď. Lucie
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Utrogestan a Prednison jsou zcela odlišné přípravky. Nelze zaměnit jeden za druhý. Utrogestan je progesteron,  užívá se k podpoře druhé polovině cyklu. Je pravděpodobně možné jeho dávku snížit. Prednison je kortikokoid. Jedním z jeho možných účinků je určité ovlivnění imunity. Nasadit tento lék lze (obvykle od 1. dne cyklu), byť osobně, i s ohledem na to, že jste bez jeho užití otěhotněla, na jeho efekt moc nevěřím.

Včelí žihadlo výsledek neovlivnilo

MUDr. Jan Šulc

P.S. Moje zkušenosti s nativním cyklem nejsou příliš dobré. Určitě bych zvažoval cyklus se standardní stimulací

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore, nyní podstupuji první IVF, jelikož mám velmi nepravidelný cyklus, začala jsem stimulovat 0,1mg Dipherelinu na 3 dny a pak jsem si začala píchat 150IU menopuru, 9 den jsem na UTz měla na každém vaječníku asi 20 folikulů jelikož mím asi PCO, velkost byla 5-7mm. Pak mi bylo řečeno, že mám nízkou hladinu estrogenu, tak si mám píchat 300IU mernopuru, myslíte, že to není moc vysoká dávka, bojím se hyperstimulační reakce. Děkuji za odpověd
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

K přesnému  posouzení  postupu nemám dostatek informací. Nevím především, na  základě čeho se domníváte, že máte PCO syndrom.

V případě jednoznačně prokázaného PCO syndromu, tedy včetně vyšší hladiny LH než FSH, bych spíše než Menopur volil ke stimulaci některý přípravek obsahující pouze hormon FSH - např. Puregon nebo Gonal F.

Zvýšení dávky gonadotropinu, pokud vaječníky nereagují, je správný postup. Otázkou je, zda je vhodné dávku hned zdvojnásobit.

Poněkud netypické se, že jste Dipherelin užívala jen 3 dny - obvykle se užívá až do aplikace Pregnylu.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, je mi 38 let a s partnerem máme dceru (4 r), počatou přirozeně. Nyní se snažíme již 2,5 roku, rok docházím do CAR. Mám za sebou 3 x IUI, 2 x IVF (ICSI), vše neúspěšné. 1.IVF krátký protokol, menopur a dipherline, cyklus zkažen cystou, pouze 4 vajíčka, 3 embrya a nedošlo k ET. 2.IVF dlouhý protokol, menopur a decapeptyl, 29 vajíček, z toho 9 zralých, 9 embryí, 1 embryo po prodloužené kultivaci zavedeno, neuchytilo se, ostatní nebyla vhodná ke zmražení. Chci zkusit ještě další pokus, máme za sebou vyšetření imunologické (v pořádku), výsledky genetických testů zatím nemáme k dispozici. Znovu půjdu na krevní testy, loňské hodnoty: FSH 7,6 LH 7,5, estradiol 164 pmol/l. Užívám 1/2 tbl. Letroxu a nyní mi byl doporučen před IVF Prednison 5 mg. Spermiogram: počet spermií v normě, méně pohyblivých spermii typu A. Chci se s vámi poradit, jaký byste volil protokol a zda má další pokus vůbec význam, ev. jaké vyšetření ještě podstoupit a co sledovat, aby vše skončilo dobře? Moc děkuji!
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zvolil bych krátký protokol s antagonistou. S ohledem na relativně vyšší hladinu LH bych doporučil ke stimulaci přípravek obsahující pouze FSH, tedy např. Gonal F nebo Puregon (Menopur obsahuje FSH i LH). Konkrétně bych tedy volil kombinaci Puregon+Orgalutran nebo Gonal F+Cetrotide

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý deň,
prosím je správny postup ak mi pri nativ IFV až po odobratí vajíčka telefonovali aby som si pichla Ovitrelle? vraj kvôli sliznici? Ďakujem
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V některých případech se Ovitrelle či jiný přípravek s obsahem HCG užívá k povzbuzení růstu děložní sliznice i po odběru vajíčka

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
dobrý den pane doktore, je mi 41 let, bohužel jsem byla nucena využít dárkyni vajíček, má již nebyla dobrá.Jsem zdravá a v dobré kondici, Proběhly již 3 KET v přirozeném cyklu, jeden v srpnu 2016, další v březnu 2017, poslední v červnu 2017 za podpory Estrofemu 1-0-1, Utrogestanu vaginálně 0-0-2 a Duphaston 1-0-1, bohužel opět bez výsledku, 13. den po KET HCG 6. Máme poslední zamraženou blastocystu, geneticky v pořádku, morfologicky taky. Lékař mi už s ohledem na věk doporučil jiný způsob léčby a to za použití depotní injekce Dekapeptilu a jak jsem snad pochopila, pomocí dalších léků hormonálně řízený růst sliznice, tedy užívání hormonů ve vyšších dávkách. Mám z toho strach, protože hormonální léčbu jsem podstupovala opakovaně jako přípravu na KET, můžete mi prosím poradit, jestli je to správné doporučení a co přesně tento způsob přípravy na KET znamená, popř. jinou variantu pro další KET. Už jsem opravdu zoufalá, miminko si moc přeju. Děkuju a pěkný den. Linda
Linda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

I já bych volil vyšší dávku Estrofemu hned od počátku cyklu (3x1, možná i 3x2 tbl po 2 mg). To je pravděpodobně i současný plán Vašeho lékaře. Injekce Decapeptylu pak zajistí vypnutí produkce hormonů ve Vašich vaječnících. Obavy mít nemusíte. Nejde o nijak dramatické dávky - v součtu je to jen o něco málo více než při běžné antikoncepci. Osobně si myslím, že se tato léčba mohla zvolit i dříve.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, chtěla bych před ET(případně KET) podstoupit scratch endometria k podpoře zahnízdění embrya.Kolikátý den před plánovaným ET(KET) se provádí.Děkuji
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Endometální scratch na našem pracovišti doporučujeme pouze v případě, že plánujeme KET v cyklu vedeném pomocí HRT. Časujeme ho obvykle do období mezi koncem krvácení a 12. dnem

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, mockrát Vám děkuji za Vaši odpověď ohledně ketu a ovulace a ještě bych se Vás chtěla zeptat, pokud náhodou v cyklu před ket budu ovulovat a i přesto budu brát estrofem a utrogestan, jaký to na sebe bude mít vliv? A teď po nevydařeném ivf mi gynekolog udělal hysteroskopii kde mi objevil a odstranil polyp se zadní stěny a zajímalo by mě za jak dlouho tam může polyp vyrůst znovu? Jestli bych plánovaný ket měla podstoupit co nejdříve po jeho odstranění? Mockrát Vám děkuji za Váš čas a Vaši odpověď.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Estrofem v běžně užívané dávce 3x2mg blokuje ovulaci.

Průběh předchozího cyklu není podstatný.

Polyp může znovu vyrůst v řádu měsíců. Samozřejmě se již objevit nemusí vůbec.

KET bych doporučil v dalším cyklu

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore,je mi 27 let a mám za sebou 1 pokus IVF, v 9 tt zamlklé těhotenství. Teď nás čeká KET, nejde provéstv přirozeném cyklu. Mám začít brát s příchodem menstruace: Estrofen 2 mg 1-1-1, Prednison 5 mg 1-0-0,Aspirin 100 mg 1-0-0,kyselina listová 10 mg 1-0-0, dále beru Euthyrox 50 1 tab, ten mám napsaný od endokrinologa, kam docházím na kotroly. Dále potom budu přidávat utogestan 100 mg 2-2-2. Chci se zapta na medikaci, zda by jste také tak doporučil, nechápu například proč mám brát aspirin, brala jsem ho i u prvního pokusu a dokonce má paní doktorka byla udivená proč mi ho nasazují. U prednisonu jsem si přečetla příbalový leták a byla jsem tročku zděšená. Tak nevím jak se mám zachovat a zda například tyto dva léky třeba nevynechat. Předem moc děkuji za odpověd
Jana M.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Estrofem a Utrogestan je nezbytný. Prednison bych také doporučil, u Aspirinu bych možná volil jen poloviční dávku. U obou těchto léků se předpokládá, že mohou ovlivnit uchycení a vývoj plodu a  v některých případech  zabránit potratu. Při této dávce Prednisonu se vedlejších účinků vůbec nemusíte obávat. Objevují se při dlouhodobém užívání  dávek mnoha desítek mg.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, mám za sebou 3 ivf z druhého máme zdravou holčičku a teď se opět nedaří. Čeká mě ket, který mi v car dělali vždycky tak že jsem užívala od prvního dne cyklu estrofem. A teď se mě MUDr. zeptal zda ovuluji. To se nezjistí z hormonálního profilu který mi dělali 3. a 21.dc? Pochopila jsem to tak, že pokud ovuluji tak by byl ket bez užívání estrofemu. A teď tomu tedy vůbec nerozumím, když 2x prováděný ket byl právě v substitovanem cyklu, proč se mě až teď ptají zda ovuluji a jak můžu já vědět zda opravdu ovuluji? Omlouvám se jestli je to hloupý dotaz, ale jsem z toho teď zmatená a nevím co si o tom myslet. Mockrát Vám děkuji za Vaši odpověď.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

KET lze provést v přirozeném cyklu ženy nebo v cyklu vedeném pomocí HRT (Estrofem, Utrogestan či podobné přípravky). Každá varianta má své výhody a nevýhody, úspěšnost je stejná. Výhodou cyklu s HRT je minimální riziko, že ke KETu nedojde, obvykle méně nutných kontrol a možnost vše plánovat. V přirozeném cyklu se užívá méně léků a datace KETu se odvíjí od ovulace, nedá se posunout.

Podmínkou přirozeného cyklu je ovulace.

Řada žen o své ovulaci ví. Buď si dělá testy z moče nebo sleduje bazální teplotu nebo ovulaci vnímá (bolest, změny hlenu, aj.).

Z hormonálního odběru 3. a 21. den jde obvykle určit, zda ten daný cyklus byl ovulační

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore, jsem po KET v přirozeném cyklu, který proběhl 21.6.2017, 4.7. stav HCG 6,3, dle doporučení kliniky jsem vysadila léky ( nezadařilo se ) a to 2 tbl Utrogestanu na noc vaginálně, 1 - 0 - 1 Estrofem a 1 - 0 - 1 Duphaston + ráno injekce Clexane, dále užívám dlouhodobě kyselinu listovou, je mi 41 let, partner 39, jsme oba zdraví, ale už na doporučení kliniky jsme využili dárkyni vajíček, moje už nejsou dobrá, blastocysty prošly genetickou kontrolou a jsou v pořádku, za jak dlouho doporučujete další KET, žádné problémy s užíváním léků jsem neměla a zda léky, které jsem užívala, jsou standardní či zda doporučujete jiné, bohužel jsem už prodělala celkem 5 nepovedených transferů, moc děkuji za odpověď, pěkný den, Laura
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučil bych KET v cyklu vedeném pomocí HRT - tedy Etrofem 2 mg tbl minimálně v dávce 3x1 tbl a pak přidat Utrogestan 3x2 tbl do pochvy.

Doporučil bych mezi pokusy vynechat 1 měsíc.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Vážený pane doktore, po kolika neúspěšných transferech (blastocysty, sliznice ideální, kolem 11 mm) doporučujete uvažovat o ERA testu? A jak se "načasování" testu/transferu počítá? Od počátku cyklu, nebo od ovulace? Tu totiž mívám každý cyklus jindy, většinou 13.-19. den (potvrzeno UTZ). Jak se v takových případech postupuje? Moc děkuji. - otázka upravena poradcem
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

ERA test se běžné provádí u cyklů vedených pomocí HRT. Pomocí tohoto testu můžeme určit, zda náš odhad ideálního času pro transfer odpovídá skutečnosti. Samotný transfer se provádí až v dalším cyklu, právě podle informací získaných testem.

Bohužel jde o poměrně drahý test, takže ho doporučuji spíše výjimečně -po minimálně 3-5 neúspěšných kryotransferech

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore, koncem srpna minulého roku jste mi provedl transfer dvou embryí a teď mi tu po krmení odpočívá už skoro osm týdnů starý chlapeček. Chci touto cestou poděkovat Vám i Vašim kolegům z GESTu za radost, kterou jste nám do života přinesli! :-) Přeji krásný den a stejné štěstí dalším neplodným párům.
L.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Gratuluji a dík za dík. 

MUDr. Jan Šulc

P.S. Vadilo by Vám, kdybychom Vaše poděkování dali na náš Facebook?

Umělé oplodnění
Dobrý den. 5.6. jsem byla na IVF, gravitest je pozitivní, hladina hCG 9703 a je vidět dutinka v děloze. Cítím se dobře. Je možné jet 1.7. autem na klidvou dovolenou v Provence, abych neohrozila plod?
Děkuji. - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych spíše doporučil dovolenou oželet. Podle toho, co píšete, vše vypadá, jak má. Potrat ale nebo jinou komplikaci nelze vyloučit. A stane-li se něco v Provence, budete si to vyčítat. Samozřejmě se něco může stát, i když zůstanete doma. Ale nebudete mít pocit, že jste neudělala maximum

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, jak by se dala vyjádřit procenty úspěšnost otěhotnění(a pokud možno i úspěšného donošení dítěte) po ivf v mém případě s použitím mých vajíček v porovnání s vajíčky darovanými.Jsem po dvou ivf v 41-ti letech, jedno bylo biochemické těh., druhé ZT v 7tt.Vzhledem k věku uvažuji o darovaných vaj., i když s množstvím svých vaj. i přes můj věk problém nemám, obojí ivf byly pětidenní hatch.blasty, a ET, nebyly vyšetřené PGS.Rozhoduji se mezi třemi možnostmi:1)postup stejný jako předchozí=ET čerstvých nevyšetř.blast, 2)ivf s mými vaj., vyšetření PGS embryí, tady mám obavu z poškození embryí při odběru buňky na PGS a následném mražení, 3)ivf s vajíčky mladé dárkyně.Děkuji za odpověď
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mohu poskytnout jen přibližný odhad šancí na donošené těhotenství.

Varianta 1 - Vaše vajíčka bez PGS - cca 5-10%

Varianta 2 - Vaše vajíčka s PGS - pokud by byl transfer (velmi často k transferu vůbec nedojde, protože není nalezeno vyhovující embryo) - cca 35%.  Předpokladem je odběr více buněk z 5 denního embrya a analýza všech chromozomů

Varianta 3 - darovaná vajíčka - cca 45 %

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore, minulý týden jsme byli s manželem poprve v CAR. Naše jediná možnost je ivf. Já 2xmimoděložní těh.(říjen2016 a leden2017) , vyřešeno odebráním vejcovodů. Pan doktor v centru nám doporučil metodu icsi, i když říkal, že tak dobrý spermio dlouho neviděl. Manžel 31 let, nekuřák. Vysvětlil nám, že ta metoda icsi je lepší snad I na delší kultivaci embrií až 5dní.
Jaké výhody, nevýhody má?
Přijde mi, že je to docela finační byznys, rychle podstoupit ivf, i když co nemám vejcovody trpím dysfukčním krvácením díky anovulaci. Přece nemohu třeba ET podstoupit, když krvácím, ale to dle p. doktrora v centru to není podstatné.
Děkují Vám za Vaši reakci. Tereza 28 - otázka upravena poradcem
TEREZA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Metoda ICSI snižuje riziko, že se odebraná vajíčka neoplodní. Dysfunkční krvácení se obvykle vlivem hormonální stimulace upraví, takže transfer lze provést

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry Den, uvazuji o socialnim zmrazeni vajicek. Prave mi bylo 40 let, jsem velmi fit, cvicim, zdrava. Jeste jsem nepotkala sveho zivotniho partnera a tak uvazuji o zmrazeni vajicek. Ma otazka je ohledne jestli ta hormonalni stymulace ma nejaky negativni vliv na me budouci vyprodukovana vajicka (ne ta zmrazena)? Nechtela bych sva budouci prirodni vajicka poskodit, ale mit nejaka zmrazena do budoucna by bylo rozumne. Je hormonalni stymulace na social freezing velmi bezpecna pro me budouci prirodne vyprodukovana vajicka (ne ta co so budou zmrazovat)? Dekuji za odpoved.
Jari Polankovska
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hormonální stimulace před odběrem vajíček pro jejich zmrazení nijak neovlivní ostatní vajíčka ve vaječnících.

A doporučuji neváhat - čas hraje proti Vám.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý večer já bych se chtěla zeptat jestli můžu otěhotnět bez pohlavního styku a umělého oplodnění a jiných podobných věcí když nemám partnera????? Předem děkuji za odpověd.
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bez pohlavního styku  nemůžete přirozenou cestou otěhotnět. Bez partnera nelze v ČR provést umělé oplodnění

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore,
měla bych pár otázek. Vůbec nevím, jaké mám udávat stáří plodu - po IVF, nebo respektive, jak ho mám brát. Dr. z CAR mi třeba řekl při sonu, že jsem 6plus2 a já si myslela, že se to bere od poslední MS, což bych byla jen 6tt. Můj lékař, který ví, že jsem po IVF, při dalším sonu o pár týdnů později, nezohlednil IVF a řekl mi, že stáří dle výpočtu je jakože o dva dny mladší, ne dle sona, ale dle poslední ms. Tak nevím, jak to mám brát a jak je to počítáno v případě IVF.Nevím, jestli je to tak důležité, např. při 1.screeningu, kdy se mě ptali na stáří, a v žádance bylo uvedeno stáří dle utz a já uvedla stáří dle IVF, tudíž dle prvního lékaře. Dále jsem uvedla jen orientační váhu, neb jsem nevěděla, že ta se do propočtů bere v potaz. A nyní mě tedy zajímá, jestli to může poté udělat nepřesný výsledek 1.screeningu - uvedené stáří plodu (když to bude o dva dny), váha (třeba o tři kila rozdíl). děkuji. - otázka upravena poradcem
Dáša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rozdíl ve stáří plodu o 2-3 dny nehraje roli, stejně tak odlišná váha o 2-3 kg. Stáří těhotenství se počítá tak, že pokud by byl odběr vajíček 13.-14. den, odpovídá výpočtu dle menstruace. Pokud byl odběr dříve, je těhotenství bráno jako o odpovídající počet dní  starší a opačně- byl-li později, jako mladší

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den
po stimulaci na ivf gonalem kdy et nevyšel proběhla menstruace doktor mezi ketem doporučil ještě nechat proběhnout další dva cykly...je možné jít mezitím na iui ? a musela by být před tím stimulace clostilbegytem nebo je lepší bez hormonů ? vždy před iui byl clostilbegyt - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

K posouzení nemám dost informací. K IUI je potřebné, aby byl alespoň jeden vejcovod průchodný a aby hodnoty spermiogramu nebyly výrazně patologické. A samozřejmě je třeba ovulace. Pokud ovulujete i bez léků, Clostilbegyt bych neužíval.

MUDr Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý deň pán doktor, som po úspešnom KET v prirodzenom cykle, v 11TG. Prosím vás, môže mať negatívny vplyv ak týždeň pred plánovaným ukončením vynechám crinone gel? Mám pocit podráždenej sliznice a svrbenie, inak je všetko v poriadku. Ďakujem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Šlo-li o KET v nativním cyklu, tedy v cyklu, kdy užíváte pouze Crinne, můžete tento lék  podle mne v 11. týdnu vysadit

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den, je vhodne chodit plavat, kdyz mam mykozu? Dekuji
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Lepší je vyčkat, než příznaky ustoupí

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore
Je my 40 doma uz mam 20mesicniho chlepecka tez pres ivf,od porodu my zacali trochu zlobit menstruace pak se to opet srovnalo ale zacalo to opet k tomu se pridali velke navali horka. V cervenci bych opet mela podstoput dalsi embrio transfer zatim beru estrimax na zvetseni delozni sliznice. Rada bych se vas chtela zeptat jestli k embrio transferu je dulezite aby zena mela ciklus nebo ne predem dekuji - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud se plánuje užití zamražených embryí, svůj cyklus mít nemusíte - dokážeme ho navodit uměle. Pokud by se ale měla vytvářet embrya nová, tedy stimulovat vaječníky, odebírat z nich vajíčka a oplozovat je, může být vynechání cyklu problémem. Může totiž jít o signál, že ve vaječnících už žádná vajíčka nejsou.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, jsem po ivf, 11.den po ET, těhotenský test je pozitivní.Na náběr na hladinu hcg teprve půjdu, ale už několik dní mě bolí na levé straně-levý vaječník.Velmi se bojím mimoděložního těhotenství, je možné ho takto brzy poznat?Nebo případně kdy je to možné zjistit nejdříve lékařem?Děkuji
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Takto časně mimoděložní těhotenství obvykle nezpůsobuje žádné potíže. Spíše je příčina bolestí jiná - hyperstimulační syndrom? drobné krvácení z některého vpichu? zánět? Doporučuji  každopádně návštěvu lékaře

Rozpoznat mimoděložní těhotenství není snadné. Obvykle se vychází z pozitivity gravitestu a nepřítomnosti plodového vejce v děloze. Plodové vejce při tom bývá jasně rozpoznatelné  až za cca 3 týdny po transferu

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den, brala jsem 2 roky depoproveru.Menstruace byla zritka a kdyz tak slaba. v listopadu 2016 jsme ji vysadili a zacali se snazit o dite. Bohuzel jsem neovulovala. Gynekolg mi ovulaci vyvolaval pregnylem a vzdy prvy den menstruace jsem po dobu 5 dnu brala closterbegyt)pri kterym jsem mnela sliznici kolem 5-6mm). V srpnu 2016 mi zjistili nepruchoze vajcovody a nasledne nas poslali do ivf centra. Stimulace,nasledny odber a oplodneni probehlo super,ale neroste mi endometrium. skouseli jsme uz i stimulaci pomoci pripravy na inseminaci ,pri ty se endometrium dostalo pres 6mm(coz bylo zatim nejvic) ale embrio se neuhnizdilo. Teraz mame pauzu a za 2 mesice budem zkouset dalsi pokus. Jde prosim nejak pomoct rustu endometria. mate prosim nejake skusenosti s tymto problemem? Dekuji za odpoved
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Růst sliznice lze podpořit podáním vyšších dávek estrogenů v kombinaci s gestageny na 2-3 cykly. Osobně doporučuji Estromem 2 mg tbl 3xdenně 2 tbl, tedy celkem 12 mg denně po 3 týdny, v posledním týdnu s Norethisteronem 3x1 tbl denně, pak týden pauza.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Význam výšky děložní sliznice před transferem se obecně trochu přeceňuje. Znám řadu žen, které otehotněly při uvedených 6 mm i při ještě nižší sliznici.

Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore, dne 26.4. jsem byla na ebryotransferu, předepsali mi 1-0-1 Utrogestan, 1-0-0 vasopirin, 1-0-0 prednison. Již 3 den špiním, volala jsem na kliniku, kde mi doporučili vysadit vasopirin a vyčkat až do termínu kontroly. Myslíte, že by příčinou špinění mohl být vasopirin?
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Ano, je to možné. Příčin ale může být celá řada. Za pokus vysazení tohoto léku určitě stojí

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore, mám za sebou 10IVF (bez úspěchu) dnes jsem začala slabě krvácet (17den po transferu). Mám se bát?!
Už pomalu přestáváme doufat že se nám to někdy povede.Dekiji za odpověď - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krvácení není příznivou známkou, ale ještě nemusí znamenat neúspěch. Více řekne těhotenský test

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, dcera podstoupila dva pokusy umělého oplodnění metodou IVF, ale pokaždé byla vajíčka nezralá. Našli jsme dvě nové metody, které by byly podle našeho mínění vhodné: IVM nebo stimulaci ovulace. Můžete nám poradit, která z těchto metod je účinnější? Máme poslední pokus. A případně jestli nám můžete doporučit konkrétní kliniku, kde s touto metodou mají nejlepší výsledky nebo konkrétního pana doktora, na kterého bychom se mohli obrátit.
Moc děkuji za radu, D. Pechová, Praha - otázka upravena poradcem
Dalka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Stimulace ovulace je běžnou součástí léčby v rámci IVF programu. Předpokládám, že byla užita při uvedených pokusech. Pokud ne, samozřejmě hraje kvalitní stimulace při zisku kvalitních vajíček klíčovou roli. Typ stimulace by se měl odvíjet od hormonálního profilu a UZ nálezu. Tento servis můžeme nabídnout na našem pracovišti GEST

IVM neboli in vitro maturace je proces dozrání vajíček v laboratorním prostředí. Její úspěšnost je poměrně omezená a je vhodná jen pro některé výjimečné případy. V našem centru IVM neprovádíme - dokážeme absolutní většinu případů vyřešit právě volbou vhodné stimulace. V případě zájmu o řešení pomocí IVM, zkuste kontaktovat centrum Iscare

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, je mi 30 let a nedávno jsme podstoupili první IVF, které neskončilo transferem. Ačkoli jsme měli všechny výsledky dobré (i AMH), tak po krátkém protokolu s 250 gonalu, 3 injekce otralutranu a 2 ovitrellu mi 13. den cyklu odebrali 10 vajíček, které odumřely ještě před oplodněním. V současném CAR nám přijde, že to berou jak na běžícím páse a zvažujeme přechod do jiného zařízení. Moc Vás prosím o názor. Předem děkuji Řiháková
Adéla R
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné selhání léčby se bohužel občas vyskytne i při zcela správně vedené stimulaci. Důvod většinou neodhalíme. Důležité je, že se podobný totální neúspěch opakuje jen zcela výjimečně

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, zda, nemáte zkušenost s biologickou léčbou a umělým oplodněním. Léčím se s Crohnovou chorobou, užívám Imuran, Asacol a biologickou léčbu Humiru. Chtěli bychom s manželem podstoupit IVF (již podruhé, poprvé neúspěšné, - ovšem tehdy ještě bez léčby.). Není tato léčba kontraindikací k IVF, či není nižší šance na úspěšné oplodnění? Děkuji velice za odpověď.
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na Váš dotaz Vám musí odpovědět specialita, který Vás s Crohnovou chorobou sleduje a léčí. On také musí doporučit, jaké léky případně dále užívat a které vysadit

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den, je mi 42 let, partnerovi 43, ovulace oravidelna. AMH 0,75, FSH 7, LH 3,5, Funkci jen jeden vajecnik, druhy je po resekci. U funkcniho vajecniku sporadicky pruchodny vejcovod (operace sl. streva v 18 letech). Spermiogram stridave prumerny. Od roku 2013 snaha otehotnet prirozene i pomoci IVF. 2x MA po minimalni stimulaci, embrya se vkladala vzdy 3. den. Nyni stridame nativni IVF s minimalni stimulaci, vzdy mame 1-3 oocyty, oplodni se pomoci ICSI a do 3. dne jsou ukazkova embrya... nyni nechavame vzdy prodlouzenou kultivaci. Ctvrty den nastava zlom ve vyvoji, ktery se bud zastavi nebo ma ebryo vysoky pocet fragmenovanych bunek. Chtela bych se zeptat, zda ma smysl nadale zkouset IVF s vlastnimi vajicky, pripadne zpruchodnit vejcovod a zkouset prirozene nebo co byste prosim poradil dal? Dekuji Vam Lucie
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě nedoporučuji ztrácet čas zprůchodněním vejcovodu a snahou o spontánní početí. Smysl zkoušet IVF s vlastními vajíčky stále má, ale šance na úspěch je ve 42 letech při užití vajíček dárkyně násobně vyšší.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění

8.4. jsem byla byla na ET dvou petidennich embryi. Ale včera jsem zacala spinit a dneska trochu krvacet. Na vlozce moc krve neni. Po utreni, je krev jakoby pruzracna, nebo jak to popsat. myslite, ze je konec vseho? V nedeli 16.4. bych to podle kalendare mela dostat. Děkuji za Vasi odpoved. S pozdravem Jana - otázka upravena poradcem
Jana F
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Šance na těhotenství podle mne stále existuje. Nepřestávejte užívat doporučenou léčbu a zkuste za cca týden gravitest.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den, pane doktore. Chtela jsem se zeptat na to, kdy byla ovulace. Pondeli UZ: vpravo 2krat 15, vlevo 1krat 21 mm, E 7,2 mam. V ten samy den jsem si mela píchnout v 18h pregnyl 5000 a ve stredu IUI. Mohla jsem otěhotnět uz v to pondeli hned po pichnuti pregnylu? Nebo az tu stredu na IUI? Jaká je větší pravděpodobnost? Z UZ nepoznám ovulaci a doktor nic nevysvětlil. Dekuju za odpoved
- otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Termín ovulace se nedá přesně určit. Mohla být spuštěna vyplavením vlastního hormonu LH nebo až aplikací Pregnylu. Takže jste mohla ovulovat již v pondělí, ale třeba také až ve středu a nebo také vůbec ne. Ale také mohla proběhnout ovulace i vícekráte.

Zda došlo k početí ze styku v pondělí nebo až z inseminace také nelze určit. Obecně mají větší šanci spermie "dopravené" inseminací až do dělohy

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore. Jsem po 2.biochemických těhotenstvích (IUI,IVF). Ještě máme 2 mrazáčky. Na genetice u mě zjistili nadpočetné a chybějící hromozomy x, které u mě mohou způsobovat potraty, vzhledem k šanci zplodit dítě s Turnerovým syndromem. Mám 5% šanci z krve, ale vzhledem k mozaice s epředpokládá zastoupení i v gonádách, avšak neví se v jaké intenzitě. Nyní jsem se dozvěděla o metodě PGS. Doporučil byste ji? Bojím se jít do KET s tímto rizikem, raději bych embrya před vložením vyšetřila. V caru nám řekli, že se jim to zdá zbytečné, že se kolikrát zlikvidují i zdravá embrya. Děkuji za odpověď.
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý  den.

Při pouze 5% mozaice bych osobně nejspíše také PGS nedoporučil. Jednak opravdu může dojít k poškození embrya a také pro to, že existují mozaiky i v embryích - to znamená, že ne všechny buňky embrya mají identickou chromozomální výbavu.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore,

chtěla jsem se zeptat, zda hodnota IgA 0.1 je v pořádku? Chystám se na na KET a pan doktor říkal, že je to OK. Ale ve zprávě se píše, že z důvodu nízkého IgA může být nález falešně pozitivní a z toho důvodu je nález nutný porovnat s celkovou hodnotou IgA. Jsem z toho zmatená, proto prosím o Váši radu/názor! Děkuji - otázka upravena poradcem
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

IgA jsou protilátky. Těch je řada. Neuvádíte, o jaké protilátky se jedná. Takže nedokážu odpovědět. Důvěřoval bych Vašemu lékaři

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den, jsem po rakovine delozniho cipku, temer pred 5 lety provedena hysterektomie s ponechanim vajecniku. Uvazuji o nahradnim materstvi a rada bych se zeptala, zda je stimulace k odberu vajicek pro me vhodna? Cetla jsem, ze stimulace k odberu vajicek je po rakovine nebezpecna, ze stimuluje i existujici nadorove bunky v tele a muze se znovu rozjet nemoc. A je pripadna nemoc prenosna na dite? Dekuju, Lucie.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na přesném typu rakoviny čípku. Riziko stimulace musí posoudit onkolog, který Vás měl v péči. Většinou je ale u toho typu nádoru riziko přijatelné. Přenos na dítě nehrozí.

Jako problém osobně vidím právníí stránku věci. V podobných případech jde vlastně o nepartnerské darování -Vy "darujete" svá vajíčka pro umělé oplodnění jiné ženy. A zákon stanoví, že takové darování musí být anonymní.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore. Chtěla bych požádat o radu, jestli mám šanci o IVF s hladinou AMH 0.1. (je mi 34 let). Děkuji.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Šance na otěhotnění z vlastních vajíček je při této hodnotě AMH sice dosti výrazně snížená, ale stále existuje. Doporučuji léčbu neodkládat!

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze