Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti. (V době od 4. - 9. 3. 2018 je lékař na dovolené, odpovídat bude až následující týden).

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

klimakterický syndrom
Dobrý den,
je mi 44 let, štíhlá
Loni mi začala vynechávat menstruace (duben, červenec, srpen) a občas jsem se v noci potila.
Moje gynekoložka mi na podzim aplikovala injekci Agolutinu, po které jsem do týdne menzes dostala.
Poté opět výpadek, po cca 4 měsících jsem lékařku požádala o krevní testy, zda již nejsem v přechodu,
což odmítla s tím, že pro ni jsou důležité klinické příznaky a že pokud chci, můžu si zakoupit test v lékarně,
ale na přechod že jsem ještě mladá.
Chtěla mi aplikovat další Agolutin, což jsem odmítla s tím, že upřednostňuji bylinnou léčbu, čemuž se jen zasmála.
Koupila jsem si přípravek DRMEK FORTE s vitamínem E, který nyní užívám asi 1 měsíc, ale zatím se menstruace nedostavila (v letošním roce menzes tedy pouze v březnu),naopak příznaky přechodu jsou intenzivnější, v noci se potím skoro pravidelně, návaly horka i přes den, mám stále nafouklé břicho a mírně jsem přibrala na váze.
Prosím o radu.
Mám raději vyzkoušet nějaký přípravek z červeného jetele ?

Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na počátku přechodu již pravděpodobně jste.  Tato fáze přechodu se projevuje vynecháváním ovulace, což vede k problémům s otěhotněním a k nedostatku progesteronu v druhé polovině cyklu. Někdy se přidávají i výrazné výkyvy hladin estrogenů.
Prokázat to ale hormonálními testy je obtížné. - krev by se musela nabírat opakovaně v několika cyklech - a ani pak nemusí být výsledek jednoznačný - co je pro jednu ženu ještě normální, pro jinou již ne.
Osobně podobné bylinné preparáty svým pacientkám nedoporučuji. Nejpřirozenější, "nejpřírodnější"  léčbou je doplnění chybějícího ženského hormonu - progesteronu. To je právě Agolutin.
MUDr. Jan Šulc
krvácení po styku
Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať.. S manželom sme mali styk (cca 14. deň cyklu), kedy došlo iba k stimulácii klitorisu (teda nevaginálny) a orgasmu. A potom som si všimla trochu krvi. Z čoho by to mohlo byť? Nikdy sa mi to nestalo (resp. nikdy som si to nevšimla). Ďakujem za odpoveď.
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Mohlo jít o drobné poranění nebo třeba o ovulační krvácení
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den. Je mi 35 a mám problém s hypersexualitou. Když chvilku nemám sex už nedokážu myslet na nic jiného ve dne ani v noci. Už mi to negativně ovlivňuje i rodinný život. Je možné někde koupit nějaké léky které mi sníží produkci testosteronu nebo tak něco abych to nemusel vysvětlovat ještě před plno lidmi na urologii? Děkuji
Roman
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Svůj dotaz musíte směřovat na sexuologa. 
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý, z genetického vyšetření mi zjistili homozygotní genotyp Ser680Ser FSHR genu spojený s nižší senzitivitou FSH receptoru na gonadotropiny. Před genetickým vyšetřením jsem podstoupila 2IVF s dlouhým protokolem, tedy s decapeptyl a stimulované Puregonem 300IU/den. Z prvního IVF jsem měla 6oocytů a z nich jen 2 Blasto k transferu a u druhého 8oocytů a jen 3 blasto. Ani jeden transfer se nepovedl. Je mi 32, myslíte, že tak špatná reakce na stimulaci může mít spojitost s tím, co mi zjistili na genetice, tedy nižší senzitivitu FSH receptoru na gonadotropiny? A jaký postup byste mi doporučil dále? Doposud žádná příčina neplodnosti zjištěna nebyla. Děkuji
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Souvislost s nálezem v genetice nelze vyloučit.
K tomu, abych se mohl vyjádřit k případné další stimulaci, mám málo údajů - neznám výsledky hormonálního profilu. Pravděpodobně bych se přikláněl ke krátkému protokolu a zvažoval bych užití přípravku obsahujícího nejen hormon FSH, ale i LH (tedy za předpokladu, že hladina LH není zvýšená).
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, je mi 18 let, začala jsem užívat svoji 1. antikoncepci Jeanine, vysadila jsem ji 8.den třetího platíčka pro depresivní stavy. Domluvila jsem s gynekoložkou na změně antikoncepce na Mercilon. Neměla jsem ji ale ihned k dispozici, tak nevím, kdy ji teď mám začít brát. Teď jsem 5. den po vysazení, od 2. dne po vysazení mám krvácení. Mám počkat celý měsíc na regulerní menzes a začít brát 1. den?
Děkuji mockrát za odpověď.
Kamila
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
Neplodnost
Dobrý den, už půl roku se snažíme s přítelem o miminko. Moje mensturace je po vysazení antikoncepce velmi rozházená stále ještě teď. Mívám zpoždění třeba i 20 dní! Je možné, že by mohlo jít z mé strany o neplodnost nebo je na takové závěry ještě brzy a mé tělo jen potřebuje delší čas na vzpamatování se po 4 leté dávce hormonů?
Silva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Po vysazení antikoncepce jde  o to, že Vaše řídící mechanismy po dobu užívání "zlenivěly".  Zatím jistě nelze mluvit o neplodnosti. Pravidelnost cyklu není až tak zásadní. Především je důležité, zda ovulujete - lze sledovat ovulačními testy nebo měřením bazální teploty.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, je mi 18 let, začala jsem užívat svoji 1. antikoncepci Jeanine, vysadila jsem ji 8.den třetího platíčka pro depresivní stavy. Domluvila jsem s gynekoložkou na změně antikoncepce na Mercilon. Neměla jsem ji ale ihned k dispozici, tak nevím, kdy ji teď mám začít brát. Teď jsem 5. den po vysazení, od 2. dne po vysazení mám krvácení. Mám počkat celý měsíc na regulerní menzes a začít brát 1. den?
Děkuji mockrát za odpověď.
Kamila
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Můžete začít užívat již nyní. Ovšem 7  dní nelze spoléhat na antiko ochranu
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
ráda bych vás požádala o názor na výsledky 1.trim screeningu. Jsem po IVF, 38 let, 5 blastocyst, 4 šly na PGS a 1x zdravé, 3x patologie. 1 blastocysta nevyšetřená vložená při ET a nyní jsem 12+5tt. Výsledky screeningu jsou NT 1,30 mm, nosní kustka pritomna, riziko T21 1:3700 a T13+18 1:50 000. Výsledky mi přijdou velmi dobré vzhledem k věku, akorát krev PAPP-A 4,20 miu/ml a FHCG 151,00 ng/ml jsou prý zvýšené a proto mi doporučují zaplatit si Prenascan. Odběr plodove vody a klků jsem prozatím odmítla. Test cf DNA mi odmítli udělat, že nesplňuji kriterium rizika 1:500. Děkuji moc za vaši odpověď. Jsou ty hodnoty krve, tak zásadni vzhledem k celku? Přeji hezký den.
tazatelka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Osobně bych výsledky screeningu viděl jako příznivé. Ovšem upozorňuji, že mojí specializací není UZ diagnostika vrozených vývojových vad. 
Trochu by mě ale "strašily" výsledky preimplantačnho screeningu. Neuvádíte, o jaké patologie šlo, ale bylo jich vysoké procent. Takže bych Prenascan či podobný test určitě zvažoval.  Spolehlivost těchto testů je výrazně vyšší než pouhý provotrimestrální screening, byť kvalitně provedený
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, ještě mám jeden dotaz k tomu minulému ohledně ovulace, na který jsem zapomněla.Zároveň s ovulací mi lékař sdělil, že výška sliznice je 7mm, není to v době okolo ovulace málo?Je to cyklus po první menzes po UPT v 16tt(pro VVV), takže teď čekám na druhou menstruaci, cyklus bude asi delší, protože tohle tam bylo vidět 20.den cyklu.Pak budu čekat na třetí menzes po tom UPT a už v tom cyklu s tou třetí menstruací mám začít stimulovat na IVF.Stačí takovýto odstup-UPT proběhlo 13.3., stimulace by měla začít zhruba někdy v druhé polovině června s tou třetí menzes.A není ta hodnota endometria 7 mm v době ovulace nízká?Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Výšku děložní sliznice  7 mm považuji  v den ovulace v cyklu po interupci za relativně příznivý nález.
Odstup 3 měsíce považuji za dostatečný
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, dá se na ultrazvuku vidět právě proběhlá ovulace?Byla jsem u lékaře na vyš. a říkal, že proběhla ovulace, že vidí trochu volné tekutiny za dělohou i drobné zakrvácení v děloze.Znamená to, že viděl právě proběhlou(tím myslím cca před několika hodinami, např.čtyřmi, pěti).Nebo to mohla být ovulace i starší(den, dva dny), kdy už vajíčko nebylo schopné oplození.A jak se vůbec pozná, jde-li to vůbec, na ultrazvuku právě nebo před několika hodinami proběhlá ovulace?Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Odhadnout z jednoho UZ vyšetření proběhlou ovulaci je poměrně obtížné.  Ideální je proto opakované vyšetření - tzv. UZ folikulometrie. Při ní vidíme růst folikulu, jeho zmizení, resp, přeměnu ve žluté tělísko a za dělohou se pak objevuje malé depo volné tekutiny.
Při pouze jednom vyšetření můžeme vidět právě jen volnou tekutinu a případně odhadovat počátek vzniku žlutého tělíska. 
Volná tekutina za dělohou se obvykle v řádu hodin až desítek hodin vstřebá - takže s jistou mírou spolehlivosti její přítomnost signalizuje ovulaci proběhlou před několika hodinami. Ovšem volná tekutina může mít i jinou příčinu vzniku než ovulaci.
Drobné zakrvácení v děloze, tedy tekutina v děložní dutině, může také mít více příčin
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká je pravděpodobnost otěhotnění, když antikoncepci beru pět let zcela pravidelně, ale bohužel jsem nyní zapomněla užít první tabletu z nového balení po sedmidenní pauze, měli jsme s přítelem nechráněný styk a tabletu jsem pak užila až další den, cca po 19 hodinách? Děkuji za odpověď
D.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění je poměrně málo pravděpodobné, ale není na 100%vyloučené. Přesný odhad není možný -záleží na mnoha okolnostech - např. na kvalitě spermatu
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore, za 3 dny mam jit na odber vajicek v ramci cyklu ivf. Dnes vecer jsem zjistila, ze mam ve stolici roupy. Mohu si vzit Vermophyt nebo Vermox? Transfer tento cyklus urcite neprobehne.. Predem dekuji za odpoved.
Katka K.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Přípravek na odčervení můžete užít
MUDr. Jan Šulc
bolesti
Dobry den, som tyzden pred menstruaciou a vcera som mala bolesti respektive pichanie v oblasti praveho vajecnika a hnedasty az krvavy vytok. Moze sa jednat len o prechladnutie alebo o nieco vaznejsie ? Nemam ziadne ine priznaky a antikoncepciu neberiem. Dakujem.
D.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčin může být řada - zánět, hormonální porucha, opožděné ovulační krvácení, aj.
Pokud se stav neupraví, doporučuji návštěvu lékaře
MUDr. Jan Šulc
těhotenský test
Dobrý den pane doktore,
v pondělí jsem měla nechráněný sex a v pátek jsem dostala od svého gynekologa injekci na vyvolání menstruace. Dnes je pondělí a MS jsem zatím nedostala. (Bylo mi řečeno že může přijít klidně až ža 10-12 dní.) Pokud MS dostanu, je možné že bych i přesto mohla být těhotná?
Děkuji
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud menstruace přijde, je těhotenství hodně nepravděpodobné, ale ne zcela vyloučené. Jistotu může přinést test z moče po 2 týdnech od styku.
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den pane doktore,
Zajímalo by mne do jaké velikosti myomu lze provést operaci laparoskopicky.
Předem děkuji za odpověď.
Monika
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hodně záleží na uložení myomu. Někdy lze odstranit i myom 6 cm v průměru i větší, jindy může být 4 cm myom problém.
Konkrétní nález vždy musí posoudit lékař, který má s laparoskopickým odstraněním myomů zkušenosti. 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
reaguji na dotaz p. Nikoly. Které infekce jsou rizikové po celé období těhotenství, které infekce jsou rizikové před porodem a které jsou rizikové v 1. trimestru. Děkuji
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Infekcí jsou desítky. Nelze zde vypisovat, jak která ohrožuje či neohrožuje těhotenství. Zabývají se tím mnohastránkové publikace a knihy. 
Jako příklad potenciálně nebezpečných po celé těhotenství může posloužit žloutenka typu C nebo zarděnky (byť nejtěžší poškození způsobí v 1. trimestru)
V 1. trimestru jsou potenciálně nebezpečné všechny virózy, při kterých stoupne teplota nad 38,5
Při porodu cestou přirozenou hrozí například nákaza virem genitálního oparu, je-li u ženy přítomen  akutní výsev.
MUDr. Jan ŠUlc
těhotenství
Dobrý den, rodila jsem císařem v prosinci 2017 (klesající ozvy miminka), kdy je vhodné znovu otěhotnět? Jaký je vhodný rozestup mezi porody? Doporučil byste rodit přirozenou cestou? Já bych to preferovala...ze zdrav. hlediska se cítím výborně, už krátce po porodu mi bylo fajn. Jizva mě nebolí. Menstruace se mi teď vrátila i při plném kojení..Děkuji
m.k.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji snahu o početí až v odstupu alespoň devíti, lépe dvanácti měsíců od porodu.
Přikláněl bych se k porodu cestou přirozenou
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, 7 dní jsem měla vynechat prášky a vzít si další prášek z nového platíčka den 8., ale zapomněla jsem a vzala si až 9. den jen jednu tabletku,. prosím jak mám postupovat dál?
Blanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Užívejte dále, ale počítejte s možným omezením antiko ochrany - viz příbalový letáček -chyba v užívání v prvním týdnu - mělo by tam být uvedeno, jak postupovat
MUDr. Jan Šulc
očkování proti rakovině čípku
Dobrý den,

stále přemýšlím, zda dceru nechat naočkovat proti rakovině děložního čípku vakcínou Cervarix. Mohla bych se zeptat, zda nevadí, že dcera ještě nemá menstruaci. Zda jsou nějaké studie, že dívky po tomto očkování nemají problém s plodností nebo nástupem menstruace... Dcera také trpí na záněty, co by se stalo, kdyby byla naočkovaná a zrovna měla zánět. Děkuji
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neznám žádné studie, které by prokazovaly ovlivnění plodnosti či nástupu menstruace očkováním proti rakovině děložního čípku. 
Běžně se očkují dívky, které ještě nemenstruují.
Nevím, jaký zánět máte na mysli. Každé očkování je ale vhodné provádět u zdravého jedince.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den,
plánujeme Ket.Od kdy mam počítat první den menstruačního cyklu?Začala jsem lehounce špinit kolem 14h jen co se otřelo na toaleťák.Zakrvácela jsem až kolem 2h ráno.Asi až ten den od ranního krvácení?Děkuju hezký den
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jako první den se počítá ten, ve kterém začnete krvácet nejpozději dopoledne a to normální intenzitou
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
je mi 18 let a pořídila jsem si svou první antikoncepci. V příbalovém letáku je napsané, že začít užívat mám při prvním dni menstruace. Chci se zeptat, jestli je možné začít užívat i dříve, případně jak. Děkuji.
Valerie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Antikoncepci lze začít užívat i jindy než 1. den krvácení. Ovšem minimálně 7-10 dní nebude fungovat ochrana před početím. Takže to nemá příliš význam. A navíc je vyšší pravděpodobnost, že se objeví  nepravidelné krvácení.
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den, před pár dny jsem měla nechráněný pohlavní styk. Ani ne za 24 hodin jsem začala pocitovat pálení a hojnější bělavý výtok. Návštivala jsem tedy gynekoložku, která to diagnostikovala jako běžný bakteriální zánět pochvy a nasadila atb globule na 8 dní. Vzorky na kultivaci neposílala. Mám se obávat nějaké vážnější choroby, nebo podle rychlé inkubační doby (ani ne den), kdy se objevily potíže, věřit jen zánětu? Děkuji za odpověď.
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jde pravděpodobně jen o narušené poševní prostředí. Vážnější onemocnění bych neočekával.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, do kterého tt jsou rizikové infekce s teplotami nad 38,5 a kdy může dojít k ohrožení zdraví miminka. Děkuji
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vždy záleží především na tom, o jakou infekci jde. Některé jsou rizikové po celou dobu trvání těhotenství, jiné jen v prvním trimestru, jiné před porodem.
Uvedených 38,5 stupňů má význam u viróz nejasného původu, jejichž riziko je vyšší v prvním trimestru
MUDr. Jan Šulc
bolesti
Dobrý den, s partnerem jsme spolu už 3 roky a posledních pár měsíců mám problém s tím, že mě bolí pohlavní styk -hlavně když do mě vniká. Byla jsem u paní doktorky a ta mi řekla, že jsem zdravá. Ale teď se mi stalo už potřetí, že mám po sexu velmi hustý žlutý výtok, který ale vždy trvá jen den a pak je vše v pořádku. Nemam problem ani se svedenim, ani se zápachem. Nemáte s takovým problémem zkušenost, co by to tak mohlo byt? Děkuji za odpověď.
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Může jít o narušené poševní prostředí. Zkuste užívat některý přípravek s lactobacily - např. Fermalac vaginalis 1 tbl na noc do pochvy cca 2-3x týdně. Při neúspěchu by bylo vhodné opět navštivit gynekologa a provést stěr na kultivační vyšetření
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
jsou nějaké příznaky a rizikové faktory, které nasvědčují tomu, že se může vyskytnout v průběhu těhotenství gestační diabetes? Děkuji
Yvetta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Rizikovými faktory je výskyt diabetu v rodině a například nadváha. často se ale gestační diabetes objeví i mimo rizikové skupiny
MUDr. Jan Šulc
pohlavní styk
Dobrá den
Mám problém , je mi 21 s přítelem jsem začala spát
Ovšem byl to můj první pohlavní styk
Vím , že u každé ženy to je zcela jinak , ale nejde nám to .. Při každém styku mě to nehorázně bolí a jednou vytekla nepatrně krev ( spali jsme spolu asi 3 zatím )
Ovšem pokaždé to hrozně bolí i přesto že vyteklo trochu krve .. nevím , kde problém
Nevím zda mám tak pevnou panenskou blánu či něco jiného ...
Nevím co dělat
Děkuji za odpověd
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji prodloužit tzv. předehru, abyste se dostatečně zvlhčila. Pomoci také může lubrikační gel (dá se volně koupit v lékárně).
Roli může hrát nezkušenost a možná i nedostatek trpělivosti - na obou stranách
Samozřejmě můžete požádat gynekologa o vyšetření - odhalení nějakého zásadního problému je ale extrémně vzácné.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobry den chtela bych se zeptat
Minuly mesic jsem vysadila HA po tom co jsem si vzala posledni prasek se menstruace dostavila do 3 dnu jako vzdy ale ted uz mam 4 dny spozdelni za tu dobu se pritel do me neudelal a kdyz se do me udelal naposledy tak to bylo za doby HA nevite proc se mi mohla menstruace spozdit ?
Predem dekuji za odpověd
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Někdy trvá nějaký čas, než hormonální "řízení" po vysazení antikoncepce opět naskočí. Vynechání menstruace je častým jevem, obzvláště v případech, kdy nebyl cyklus před nasazením antikoncepce pravidelný.
Pro jistotu ale vždy doporučuji gravitest
MUDr. Jan Šulc
cysta
Dobrý den, od listopadu 2017, mám silné bolesti podbřišku a v místě leveho vaječníku. Byla mi zjištěna cysta o velikosti 3,8cm, bylo mi řečeno, že k operavi to není, dostala jsem léky na bolest a antibiotika, kvůli bolestrm jsem byla na gynekologii opět v únoru, kdy byly nesnesitelné, odeslali mne do nemocnice, tak jsem byla dva dny a pustili mě domů, že cysta sama praskne. Psali mi stále leky na bolest a 3x jsem měla antibiotika. Od ledna mám silné nažloutlé výtoky a nesnesitelné bolesti. Cysta praskla, ale nevstrebala se a opět dál roste. Operovat mě odmítají. Mám dvě děti a hsem samozivitelka a už jsem opravdu vyčerpaná. Vážně se operace neprovádí, když obtíže trvají tak dlouho? Prý se jedná o hemoragickou cystu. A pokud vím, tak ta nezmizí. Je na čase navštívit jinou nemocnici nebo mi reknou to samé? Moc Vám děkuji za odpověď, už jsem opravdu vyčerpaná.
JANA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Aniž nález vidím, je těžké se vyjadřovat.
Je otázkou, zda jsou bolesti opravdu způsobené cystou. Myslím ale, že laparoskopie a odstranění cysty, je vhodné.
Určitě zkuste konzultovat jiného lékaře
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli můžu užívat esmyu zároveň se žlezem .Děkuji .
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
S jakými léky lze lék Esmya užívat a s jakými ne, najdete na příbalovém letáčku. Přípravky se železm nejsou v něm uvedeny
pokud je mi ale známo, je v současnosti předepisování tohoto přípravku pozastaveno
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
jsem ve 22 tt je mi 41 let. Byl mi lékařem nabídnut glukozo-toleranční test tzn. vypití sladkého nápoje. Toto není možné, neboť se z toho pozvracím. Existují ještě nějaké jiné testy, např. z krve či jiné , které by mohly diagnostikova gestační diabetes. Děkuji
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Bez vypití standardního množství glukózy je glukozo-toleranční test obtížně proveditelný. Toto vyšetření by šlo do jisté míry nahradit vyšetřením glykemického profilu - tedy opakovanými odběry krve v průběhu dne.
Myslím ale, že při pomalém vypití zvracení nehrozí
MUDr. Jan Šulc
rakovina prsu
Dobry den, je mi skoro 14let a na pravem prsu jsem si nahmatala takovou bulku. Vsechny priznaky na rakovinu prsu odpovidaji, mam se bat ?
anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ve 14 letech je rakovina prsu extrémně vzácná. Bulka pravděpodobně sama zmizí. Pokud ne, půjde nejspíše o cystu nebo jiný nezhoubný útvar. Navštivte v tom případě ale lékaře
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore,13 den cyklu podle ultrazvuku folikul 14mm a vyska sliznice 7mm,ale ovulacni testy stale negativni ani naznak druhe carky. Probehne ovulace? Chytame se na KET,ma cenu ho delat nebo pockat do pristiho mesice?
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ovulace může stále proběhnut - za 2, 3 nebo i za 4 dny. Folikl obvykle roste o 1-2 mm za den a ovulace někdy nasává u folikulu 18 mm v průměru, jindy třeba 22 mm v průměru
Na našem pracovišti  sledujeme vývoj folikulu pomocí UZ v odstupu 1-3 dní
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore,podstupuji prvni KET ve spontannim cyklu,13DC deloha EE 7mm,vlevo folikul velky 14mm, 15 DC pichnout Ovitrelle a od 17 DC zavadet Utrogestan 0-0-2. a 22 DC cyklu na KET 6denni hatchujici blastocysty. Pridal by jste jeste neco za zvyseni delozni sliznice? Dekuji.
Natalie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Endometrium 7 mm 13. den cyklu považuji za dostatečně vysoké
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, který den cyklu se prosím dělá Era test? A co když odběr vychází na víkend? Děkuji
Hana1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
ERA test se provádí v den, kdy by měl být plánován embryotransfer.  
Přidání gestagenů lze plánovat, takže i odběr na ERA test lze naplánovat, jak to vyhovuje pacientce i pracovišti
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den, pane doktore. Měla bych 2 dotazy:

1) už prakticky rok v kuse mám problémy při pohlavním styku - pálení. Několikrát jsem byla na gynekologii, užívala jsem i několik léčiv (Gynoflor, Gynopevaryl, Rosalgin, tampony Ellen, Gynocaps) a nic mi nepomáhá. Sprchuji se 2x denně, Rosalgin používám tak 1x za 3-4 dny, občas použiji probiotické tampony a nic. Můžete mi poradit, co bych měla používat?

2) Včera večer jsem si kvůli pálení zavedla tabletku Gynocaps a ráda bych věděla, jestli to má nějaký účinek na antikoncepci a měli bychom s přítelem tedy používat i jinou formu ochrany, nebo to HA nijak neohrozí.

Mockrát děkuji za odpovědi, hezký den.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ad 1) Doporučuji návštěvu gynekologa a léčbu dle nálezu a nejlépe dle výsledku kultivačního stěru. někdy je vhodná i léčba partnera(ů).
Ad 2) Účinek hormonální antikoncepce Gynocaps nenarušuje
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore,
Ještě jsem se chtěla zeptat: Když se menstruace opožďuje, znamená to, že děložní sliznice přestala růst?
Ještě jednou Vám moc děkuji za odpovědi.
Lada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Sliznice může i při opoždění menstruace dále růst. 
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore,
Mohlo by se v tomto případě jednat o cystu? Už 8. den mi meškají měsíčky, měla jsem bolesti, ale dneškem výrazně polevily a i psychicky je mi líp. Co si mám myslet? Zdravotní problém nebo brzký příchod menstruace? Normálně mívám měsíčky se zpožděním 3 - 4 dnů.
Děkuji za odpověď. Hezký den.
Lada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Cysta je jednou z možností. Může jít také jen o nevýznamnou hormonální poruchu bez cysty. Další vývoj nelze bez vyšetření dost dobře odhadnout
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore,6 den prodlouzene kultivace byla u hatchujici blastocysty provedeno odber na PGS,dnes prisel vysledek,ze nevysetreno pro nezdarenou amplifikaci!!! Co to znamena? Dekuji moc.2 embryo 6 den melo spatne ryhovani a bylo 3 kvality,z toho vzorky odebrany nebyly ani se nemrazilo.
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jde o chybu metodiky. Nepodařilo se embryo analyzovat.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den pane doktore pokud budu brát Noretisteron 3x1 na vyvolání menstruace před operací, pozná lékařka podle sliznice 8 braní léků, jestli menstruace dorazí, nebo kdy by to poznala. Vím, že by menstruace měla dorazit do tří dnů. Řeším to kvůli operaci. Děkuji VELICE pane doktore Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Spolehlivý signál, kdy a zda vůbec po užívání Norethisteronu, neexistuje. Pokud ale nedorazí několik dní po vysazení, velmi pravděpodobně pak nepřijde ani v nejbližších 2-3 týdnech
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Pane doktore,

psala jsem dotaz ohledně plodnosti partnera, který prodělal chemoterapii (léčba ukončena před 6 lety), tehdy mu onkol. řekli, že je prakticky nereálné přirozené oplodnění.. psal jste mi, že změnu nelze vyloučit... jak je to, pokud absolvoval i radioterapii? Děkuji velmi
N.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Plodnost partnera lze opravdu posoudit jen vyšetřením spermiogramu. Velmi pravděpodobně je výrazně snížená, možná až téměř nulová. Není to ale zcela jisté. Někdy dokáží hojivé procesy zázraky
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore. Paní doktorka mi předepsala HST. Rozhodla se mezi Livialem a Ladybonem pro Ladybon, protože má menší doplatek. Říkala, že mají oba přípravky stejné složení. Je to tak? Také by mně zajímalo, za cca jak dlouhou dobu užívání začne Ladybon na potíže zabírat? Děkuji za odpověď.
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Složení obou přípravků je zcela identické. Efekt se obvykle dostaví během cca týden, maximální až po několika týdnech
MUDr. Jan Šulc
kojení
dobry den pan dokror som matka 11 mesacneho chlapceka ktory je prikrmovany ale aj dojceny a 2 krat do tyzdna navstevujem solarium .moja otazka znie ci moze zena pocas laktacie navstevovat solarium .dakujem pekne
ima
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Domnívám se, že občasná návštěva solaria při kojení neškodí. Nemám ale v tomto směru dostatek informací
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane Doktore,mohla bych se zeptat zda mohu začít brát antikoncepci (minisiston) i když nemám momentálně menstruaci. Ale chci to co nejvíce urychlit,abych už byla chráněná. V letáku byla pouze varianta s menstruací.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Začít můžete i mimo menses, ale ochrana nebude minimálně 7-10 dní fungovat. Takže to nemá příliš smysl.A je také vyšší riziko nepravidelného krvácení
MUDr. Jan Šulc
těhotenský test
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda je možné mít 11 dní od nechráněnného styku hodnotu HCG 918,1.
Děkuji za odpověd
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenský test
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda je možné mít 11dní od nechráněnného styku HCG odnotu 918,1.
Děkuji za odpověd
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, je to poněkud vyšší hodnota, než bych očekával, ale je to možné
MUDr. Jan Šulc
pohlavní styk
Dobrý deň,

3.5 mi začala posledná menštruácia, 14.5 som mala prerušovaný styk s partnerom, cyklus mávam 28-30dní, ale všetko bolo mimo mňa, ani nebol hlboko vo mne... aká je šanca na otehotnenie, dnes mám bolesti v podbrušku, asi je to ovulácia....dakujem za odpoved .
anička
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění není příliš pravděpodobné. Není ale ani na 100% vyloučené. Přerušovaný styk ani spoléhání na plodné a neplodné dny nejsou příliš spolehlivou antikoncepcí
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den,
je mi 44 let, štíhlá
Loni mi začala vynechávat menstruace (duben, červenec, srpen) a občas jsem se v noci potila.
Moje gynekoložka mi na podzim aplikovala injekci Agolutinu, po které jsem do týdne menzes dostala.
Poté opět výpadek, po cca 4 měsících jsem lékařku požádala o krevní testy, zda již nejsem v přechodu,
což odmítla s tím, že pro ni jsou důležité klinické příznaky a že pokud chci, můžu si zakoupit test v lékarně,
ale na přechod že jsem ještě mladá.
Chtěla mi aplikovat další Agolutin, což jsem odmítla s tím, že upřednostňuji bylinnou léčbu, čemuž se jen zasmála.
Koupila jsem si přípravek DRMEK FORTE s vitamínem E, který nyní užívám asi 1 měsíc, ale zatím se menstruace nedostavila (v letošním roce menzes tedy pouze v březnu),naopak příznaky přechodu jsou intenzivnější, v noci se potím skoro pravidelně, návaly horka i přes den, mám stále nafouklé břicho a mírně jsem přibrala na váze.
Prosím o radu.
Mám raději vyzkoušet nějaký přípravek z červeného jetele ?

Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na počátku přechodu již pravděpodobně jste.  Tato fáze přechodu se projevuje vynecháváním ovulace, což vede k problémům s otěhotněním a k nedostatku progesteronu v druhé polovině cyklu. Někdy se přidávají i výrazné výkyvy hladin estrogenů.
Prokázat to ale hormonálními testy je obtížné. - krev by se musela nabírat opakovaně v několika cyklech - a ani pak nemusí být výsledek jednoznačný - co je pro jednu ženu ještě normální, pro jinou již ne.
Osobně podobné bylinné preparáty svým pacientkám nedoporučuji. Nejpřirozenější, "nejpřírodnější"  léčbou je doplnění chybějícího ženského hormonu - progesteronu. To je právě Agolutin.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobry den pane doktore je mi 32 roku menzes mam nepravidelnou nekdy ji nemam vubec nejaky mesic.
Nejspis podle testu mam PCO
Sliznici mam 15 mm a menzes zadna chci se zeptat roste sliznice protoze muzu mit rakovinu delohy? Muzu uzivat agulutin tablety cely mesic dokud neprijde menzes?injekce aguluzinu nereagovali ale mela sem jen 2 za 4 mesice myslim ze to je malo dekuji
Mili
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neuvádíte, dle jakého testu máte podezření na PCO.
Při sliznici 15 mm by po podání dostatečné dávky Agolutinu mělo ke krvácení dojít. Zdůrazňuji dostatečné dávky.
Tabletky Agolutinu neexistují
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den pane doktore,
jaká vyšetření provádí lékař, který je odborník na ultrazvuk. Jak žena pozná, že tento lékař má vzdělání v ultrazvucích, jestliže je dnes dělají téměř všichni lékaři. Děkuji
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Základní UZ by měl umět každý gynekolog. Specializovaná vyšetření, u těhotných například prvotrimestrální screening,  podrobné vyšetření srdce plodu, případně měření průtoků orgány plodu, v gynekologii pak například posuzování charakteru ovariálních rezistencí, by měl provádět jen lékař - specialista. 
Na internetových stránkách lze obvykle zjistit, kdo tímto specialistou je a kdo není. Existují také specializované UZ ambulance.

MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, začala jsem nově (poprvé) užívat antikoncepci Diecyclen. Ale jelikož jsem byla nepozorná, spletla jsem si dny. Takže jsem si vzala prášek na středu místo na úterý. Mohu si tedy dnes (ve středu) vzít prášek na úterý, nebo se sníží účinek ochrany? Děkuji za odpověď.
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Prohození tabletek nevadí
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den pane doktore, je mi 19 let a už třičtvrtě roku mám přítele a nikdy jsme při styku problémy neměly, ale zničeho nic mi zhustnul výtok a nepříjemně zapáchá. Také začalo silné svědění a pálení. Poté to pokračovalo tak že se mi udělal na okraji pochvy vřídek ve tvaru slzy. Při styku mám nyní silné bolesti. Použila jsem i mastičku co mi poradila paní v lékárně (Clotrimazol), ta mi ale jen pomohla při svědění ale vřídek tam pořád zůstal. Když jsme spolu měly naposledy pohlavní styk tak se mi začal dělat další vřídek. Doufám že se tohle obejde bez ošetření gynekologa. Předem děkuji za odpověď.
Sára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vyšetření u gynekologa považuji za nezbytné. Jen na základě nálezu, případně na základě výsledku stěrů, je možné  posoudit, o co jde, a nasadit vhodnou léčbu
MUDr. Jan Šulc





mobilní verze