Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

klimakterický syndrom
Dobrý den,
je mi 44 let, štíhlá
Loni mi začala vynechávat menstruace (duben, červenec, srpen) a občas jsem se v noci potila.
Moje gynekoložka mi na podzim aplikovala injekci Agolutinu, po které jsem do týdne menzes dostala.
Poté opět výpadek, po cca 4 měsících jsem lékařku požádala o krevní testy, zda již nejsem v přechodu,
což odmítla s tím, že pro ni jsou důležité klinické příznaky a že pokud chci, můžu si zakoupit test v lékarně,
ale na přechod že jsem ještě mladá.
Chtěla mi aplikovat další Agolutin, což jsem odmítla s tím, že upřednostňuji bylinnou léčbu, čemuž se jen zasmála.
Koupila jsem si přípravek DRMEK FORTE s vitamínem E, který nyní užívám asi 1 měsíc, ale zatím se menstruace nedostavila (v letošním roce menzes tedy pouze v březnu),naopak příznaky přechodu jsou intenzivnější, v noci se potím skoro pravidelně, návaly horka i přes den, mám stále nafouklé břicho a mírně jsem přibrala na váze.
Prosím o radu.
Mám raději vyzkoušet nějaký přípravek z červeného jetele ?

Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na počátku přechodu již pravděpodobně jste.  Tato fáze přechodu se projevuje vynecháváním ovulace, což vede k problémům s otěhotněním a k nedostatku progesteronu v druhé polovině cyklu. Někdy se přidávají i výrazné výkyvy hladin estrogenů.
Prokázat to ale hormonálními testy je obtížné. - krev by se musela nabírat opakovaně v několika cyklech - a ani pak nemusí být výsledek jednoznačný - co je pro jednu ženu ještě normální, pro jinou již ne.
Osobně podobné bylinné preparáty svým pacientkám nedoporučuji. Nejpřirozenější, "nejpřírodnější"  léčbou je doplnění chybějícího ženského hormonu - progesteronu. To je právě Agolutin.
MUDr. Jan Šulc
těhotenský test
Dobry vecer pan doktor, na 29 den cyklu som mala pohlavny styk, na 37 mi dosla menstruacia normalnej intenzity - silna, ale mam pocit, ze mam svrbenie bradaviek. Mam si urobit tehotensky test? aj v takomto prípade až 14 dní po styku. V prípade, že by išlo o tehotenstvo, neublíži menštruácia dieťaťu? Dakujem ya váš čas a ochotu.
Tatiana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Test má opravdu smysl až po 2 týdnech. Krvácení je vždy signálem ohrožení těhotenství ve smyslu potratu. Nehrozí ale vznik vrozené vady
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
byl mi nalezen intramulární myom o velikosti asi 5mm, zároveň mám po dlouholetém užívání HA problémy po jejím vysazení s menstruací - je dlouhá, nejdéle jsem krvácela tři týdny v kuse. Léčeno Noretisteronem, ale pomohl na jeden cyklus, poté se můj problém vrátil.
Dvakrát mi byla dlouhá ms zastavována injekcí Pamby, lékař mi říkal, že menstruace bude ustávat postupně, že přestanu krvácet do týdne, nicméně ve všech případech po injekci se menstruace ukončila již druhý den po injekci. Prý to není běžné a moje potíže může způsobovat i zvýšená krvácivost. Proto se obracím na Vás jako odborníka, dle vašeho názoru, jaká je nejpravděpodobnější příčina mých potíží? Myom 5mm, intramurální, vysazení Ha či zvýšená krvácivost? Je mi 28, brala jsem HA osm let a bezdětná. Už jsem zoufalá, děkuji za radu.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud při užívání hormonální antikoncepce byla menstruace v pořádku, viděl bych příčinu nejspíše v oblasti řízení cyklu. Pokud neplánujete otěhotnění, přijde mi logické antikoncepci opět nasadit. Další možností je dlouhodobé podávání gestagenů v druhé polovině cyklu
Intramurální myomek velký  5 mm roli asi nehraje. Je ale třeba vyloučit nějaký další problém v děloze - například endometrální polyp
Případnou zvýšenou krvácivost lze odhalit/vyloučit laboratorními testy
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den pane doktore,
chtěla bych požádat o radu ohledně myomu. Je mi 30let a mám intramurální myom nyní o průměru 5cm, který za poslední rok svůj objem zdvojnásobil. Aktuálně mi nepůsobí žádné potíže a nezasahuje do děložní dutiny. Mám ale obavu, že pokud dále poroste, mohla bych mít do budoucna problém s otěhotněním nebo v průběhu těhotenství. Můj lékař mi ale nedoporučil chirurgické odstranění myomu. Je nějaké méně invazivní řešení,jak se myomu zbavit nebo alespoň docílit jeho zmenšení? Děkuji za odpověď
Elena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Lze zkusit léčbu přípravkem Esmya
MUDr. Jan Šulc
pohlavní styk
Dobrý den. Mám nejspíše hloupý dotaz, ale nedá mi to spát. Ještě rozhodně nemám věk na dítě. Proto s mou drahou polovičkou ještě nespím, ale určité věci děláme. A 13.10. se tak trochu udělal do trenek. Ale šáhl si pouze na rifle, které byly trochu vlhké a pak šáhl tou rukou mezi mé nohy, prstil mě. Je velká pravděpodobnost, že jsem těhotná a nebo si to jen úzkostlivě myslím a bojím se zbytečně? A nemám odvahu čekat do menstruace.
Sofie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění považuji za vysoce nepravděpodobné. Na 100% ale vyloučit nelze
MUDr. Jan Šulc
kojení
Dobry den, predne dekuji za vasi poradnu, ktera ma jiz nekolikrat pomohla, jsem 4 tydny po druhem porodu ( nyni 4000g prvni dite pred 3 lety 3800g-oba porody temer bez zraneni-kazdy 1 kosmeticky steh, 1. porod velmi rychly -prekotny 2 hod-2 zatlaceni a bylo venku, druhy jsem byla na boxu jen 3min, na 1 zatleceni bylo dite venku ) jiz 2 tydny po porodu si pripadam ze tam dole je nejaky problem, citim pocitu plnosti v posevnich vchode,neprijemnosti pri moceni,podrazdeny postevacek drobne paleni... pri zkoumani zrcatkem je vchod plny, od vrchu jakoby boule? Hledala jsem na internetu a dle fotek to vypada na cykloklelu, jake mam moznosti lecby-na internetu nejsou poradne informace, k Dr. jdu po 6 nedeli, je mozne se ze to vytahne-spravi samo? Mma gynekologa navstivit drive? dekuji
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Bez vyšetření není možné posoudit, o co se jedná. Mohlo by jít o nějaký problém po  šití, byť bylo malé. Sestup přední stěny, tedy cystokela, je také možností. Na dálku ale opravdu těžko říct. Stav se pravděpodobně bude v průběhu šestinedělí zlepšovat, ale raději navštivte lékaře již nyní 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den , pane doktore jsem těhotná ve 23 týdnu a citím pohyby každý den , chci se zeptat často citím pohyby miminka na právé straně ale občas i na levé i všude možně i někdy niž dole, je možné že mohu citít miminko ruzně jak nahoře tak i dole na levo i na pravo ?
terka.p
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Plod mění svoji polohu. Takže pohyby můžete cítit v různých místech
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den, kupila som si jednorázovu tabletku na mykozu canesten (500 mg clotrimazol). V príbalovom letáku píše, že počas liečby sa neodporuča styk. Ak sa ale tabletka použije len jeden den, kedy je potom možné mat styk? dakujem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pohlavní styk je možný po 5 dnech.
Je výhodné, aby se současně léčil i partner Canesten krémem.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore. Chtěla jsem se zeptat v podstatě na 2 dotazy. Beru HA cca 12 let (nyní mi je 30 let) - byla mi nasazena v 18, kdy jsem ani po hormonálních injekcích nemenstruovala. S HA se pseudo-menstruace dostavila a dále se nic neřešilo. Každopádně, první dotaz zní - s přítelem plánujeme se asi do půl roku začít snažit o početí, kdy je nejlepší vysadit prášky? Hned, aby se tělo srovnalo? Nebo téměř před plánovaným početím? a Druhá otázka - přijde mi, že v posledním roce jsem děsně náladová, hysterická, plačtivá, moje libido je na bodě mrazu, často mě bolí hlava a jsem unavená. Myslíte, že i tohle je důvod proč vysadit HA?... A ještě - ráda bych si nechala udělat hormonální profil z krve (i na vlastní náklady), za jak dlouho po vysazení prášků jsou hodnoty reálné? Děkuji
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Tabletky doporučuji vysadit hned. Je třeba počítat s možností, že se po vysazení vrátíte do stavu, který byl ve Vašich 18 letech a cyklus nebude fungovat.
Pokud jde o změny nálad atd., je obtížné odhadnout, kde je příčina. Je možné, že se stav po vysazení antikoncepce zlepší, ale není to jisté.
Hormonální profil by se měl nabírat mezi 2. a 5. dnem krvácení- ovšem ne toho, které nastane po vysazení tabletek, ale toho, které přijde spontánně nebo po vyvolávací injekci. Neobnoví-li se cyklus, lze krev také nabrat - po cca 6 týdnech
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den , pane doktore jsem těhotná mohu pít v těhotenství i džus mango s černým rybízem ?
aneta.7
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, můžete
MUDr. Jan Šulc
těhotenský test
dobry den,chci se zeptat v patek 12.10 v pulce ovulace doktor mi vyndal nitrodelozni telisko nehormonalni DANU,nechraneny styk od te doby 4x do 17.10 a posledni dny me boli v podbrisku spis pálí.. mam citlive bradavky,dole se citim "tezsi" mam 25denni cyklus kazdy mesic.. posledni mesicky 30.9 ... citim se unavenejsi..je mozne ze jsem tehotna????nehrozi vyvojove vady ,kdyz vyndana Dana mimo menstrulaci a snaha o mimi??? Nekdy pocit na zvraceni...mam pocklat jeste s testem?nechci se predcasne radovat....dekuji a krasny den .Sisi - otázka upravena poradcem
Sisi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Těhotenství je možnou příčinou Vašich neobvyklých pocitů. Na test  z moče je ale ještě brzy - význam má až po cca 12 dnech od početí.
Vznik vývojové vady z důvodu odstranění tělíska nehrozí.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
začala jsem brát antikoncepci feminegi. Vzala jsem si ale první prášek o dva dny dříve než jsem dostala ms. Ted uz beru 13 dní prasky a stále mám menstruaci nekdy jen spinim. Potrebovala bych za tyden byt cista , co s tim?? Myslite .ze se to zastavi?
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Dlouhé krvácení je důsledkem chybně nasazené antikoncepce. Mohlo by pomoci přidat k posledním 7 tabletkám Norethisteron ráno a večer 1 tbl. Během užívání by mělo krvácení ustat. Není to ale 100% jisté. Antikoncepci i Norethisteron byste dobrala ve stejný den a pak by opět přišlo krvácení
Tento lék Vám musí předepsat gynekolog. 
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore, užívám perorální antikoncepci Stodette, poslední 2 tabletky mi z plastická vypadly a nemám ještě nové. Můžu začít 7-mi denní pauzu o 2 prášky dříve a vynechat je? Nemá to špatný vliv na ochranu? Děkuji.
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
2 poslední tabletky můžete vynechat. Pokud začnete po standardní pauze opět užívat, ochrana bude fungovat po celou dobu
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý deň,
Mám pred menštruáciou ale boli ma iba jeden prsník,pričom vždy ma bolievaju obidva. Lekárka na usg mi ešte dávnejšie spomínala že pravý prsník mám viac zlaznaty ako ľavý. Mám 28 rokov.moze to byť spôsobené tým? A ešte jeden dotaz,môže byť dôvod na meškanie menštruácie hoci aj kratky, dvojhodinový let lietadlom?
Dakujem
Mm1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Mají-li prsy odlišnou strukturu, což není nic až taký výjimečného, může opravdu někdy bolest jen jeden z nich.
Dvouhodinový let by cyklus neměl ovlivnit
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, na děloze (zdvojené) uprostřed 7 cm myom, průměr obou děloh 116 mm, je mi 43 let a nechci ještě přijít o dělohu. Jak situaci řešit. Děkuji za odpověď
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Lze zkusit přípravek Esmya. 
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, moje vaginální vůně je takova kyselejsi, ale pripomina mi to moč... na gynekologicke prohlidce jsem byla, a pani doktorka nic zavazneho nenasla, tedy ze je pochva v poradku. Mam to brat ze je to moje vaginalni vune?
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Těžko říct. Prostředí v pochvě má být kyselé. 
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý deň p. doktor 1.augusta som dobrala Visanne po 3 mesiacoch. Menzes sa ale nedostavil. Bola som u lekára, lebo stále som mala taký belavý výtok a pobolievanie akoby na menzes. Povedal, že je to OK, môžem vyskúšať gynoflor čo mi zostal. Ten ale zasa nie je vhodný kvôli endometrióze (obsahuje estriol), ale vraj je to nepatrné množstvo. Mala som prísť na injekciu, ak do týždňa nedostanem menzes. Nešla som lebo "menzes" konenčne po dvoch mesiacoch prišiel veľmi slabučký akoby len ružový akoby nepatrné špinenie. Teraz zasa mám ten riedky belavý výtok (nezapaácha ani nič). Chcem sa spýtať, či je taký slabunký menzes ok a mám čakať zasa na ďalší cyklus, či bude normálny. Ďakujem. - otázka upravena poradcem
Maja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Po léčbě přípravkem Visanne je slabá menstruace častým jevem. Vyčkejte, jak bude vypadat další krvácení. Mělo by zesílit.
MUDr. Jan Šulc
těhotenský test
Dobrý den,

jak moc je dulezita intenzita testovaci carky na tehot.testu? Vysly mi cca 4 testy slabe pozitivni a digitalni clear blue mi vysel pozitivni a 1-2 tydny. Jsem tehotne i presto ze jsou ty carky velmi slabe :-( Mam za sebou uz jednu revizi v 8TT a tyti jsem po 2. MS po revizi. Děkuji
Nina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Intenzita zbarvení testovací čárky má spíše jen orientační význam. Závisí například na koncentraci moče. Těhotná nejspíše opravdu jste. Více případně  řekne test z krve a především UZ vyšetření
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, mám prosím vás otazku, má přítelkyně začala brát antikoncepci asi druhý nebo treti den začátkem menstruace, a hned co si vzala první prášek jsme měli spolu pohlavní styk, a každý den asi 10 dnů jsme spolu měli styk, a pokaždý jsem to do ní pustil, má strašně citlivá prsa, je poslední dobou hrozně unavená, bolí ji podbřišku, a menstruuje uz asi 13 den ale strašně málo, tak se chci zeptat jestli je možné že je tehotn.
Předem děkuji za odpoved.
Standa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud je antikoncepce nasazena později než 1. den krvácení, ochrana začíná fungovat nejdříve po týdnu - viz příbalový letáček. Takže těhotenství nelze vyloučit
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, beru antikoncepci Nyssiela a s kamarádkami chceme jít na vodnici. Vím, že kuřačky by neměly brát antikoncepci, ale nevím, jak je to s vodnicí. Můžete mi to prosím říct? Bude vadit, když si jednou zajdu na vodnici?
Leona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko užívání antikoncepce je mírně zvýšené u kuřaček. To znamená u žen, které pravidelně kouří. 
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
měli jsme s manželem nehodu (prasklý kondom v období ovulace 14 den po menstruaci ) Nevím, jestli v tomto věku mám ještě řešit případné otěhotnění pilulkou Postinor nebo je otěhotnění spíše nepravděpodobné?
Děkuji
lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neuvádíte svůj věk, takže neporadím.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Hezký večer pane doktore , chci se zeptat. Jsem v 5 tydnu těhotenství a objevily se mi roupy . Vermox se v prvním trimestru nesmi , mohu konzumovat více česneku? A nestane se něco plodu ? Mám z toho obavy, děkuji moc za Vaši odpověď a přeji hezký večer . L.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Česnek by neměl, nepůjde-li o extrémní množství, plodu ublížit
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý deň,
písala som ohladom krvácania ktoré nastalo len 9 dní po poslednom dni predchádajúcej menštruácie. Napísali ste, že to môže byť ovulácia a ak to neprestane do dvoch dní tak, to môže byť hormonálna porucha. Krvácanie neprestalo. Mám podla Vás ísť k lekárovi? Ide o to, že doktor, ku ktorému som chcela ísť má volný termín až o mesiac, alebo môžem ísť k druhému tento týždeň.Som z toho v strese lebo neviem čo mám robiť
Ďakujem velmi pekne
Bea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud krvácení neustalo, navštivte lékaře pokud možno tento týden.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den , pane doktore jsem těhotná asi před 3 dny mě mladší bracha bouchl do bricha , tak jsem se bala že něco udělala miminku . pohyby miminka citím takže to znamená že se miminku nic nestalo ?
terka.p
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud cítíte pohyby, nemáte bolesti a nekrvácíte, mělo by být vše v pořádku.
MUDr. Jan Šulc
výtok
Pán doktor, vdaka za odpovede, mám ešte jednu otázku. Z čoho najčastejšie vzniká mykoza? Môže to byt aj z prechladnutia?
ema
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Kvasinky jsou v pochvě běžně přítomné. Za řady okolností se mohou pomnožit a vznikne mykóza.
Celkové oslabení organismu spojené s prochladnutím je jednou z možných příčin.
Častou příčinou je pak třeba narušení poševního prostředí při užívání antibiotik
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den, vdaka za odpoved, písala som otázku o mykoze. Ešte sa chcem spýtat ako dlho je treba užívat krém canesten? A dakujem za radu, že sa može používat aj do pošvy, to som nevedela, myslela som, že len na vonkajšie rodidlá. Ešte raz vdaka.
ema
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučená doba užívání je vždy uvedena na krabičce nebo na příbalovém letáčku. Bývá to minimálně -2 týdny
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
dnes jsem zjistila, že jsem těhotna (dle ovulace cca 14 14DPO). Měla bych pár otázek, otěhotněla jsem po 2.porevizní menstruaci, je pravděpodbnost, že těhotenství proběhne tentokrát v pořádku a myslíte, že stačí, že jsem se objednala na kontrolu až začátkem 8TT? Dále se chci zeptat, jestli může těhotenství nějak ohrozit návštěva zubaře, kdy jsem objednana na korunku, tj.že jeden den mi budou brousit zub a dělat otisky a za 14 dní mi nandají korunku. Je to v takhle raném těhotenství nebezpečné? Moc děkuji
Jasmina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Proběhly-li 2 normální menstruace, neočekával bych problém.
Nebudete-li mít potíže, kontrola začátkem 8. týdne stačí.
Zubaře o těhotenství informujte. Osobně bych se spíše přimlouval za odklad. Ale stomatolog nejlépe ví, co je a co není v prvním trimestru možné bezpečně dělat a co je lepší odložit.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, je mi 26 let a a asi 3 roky užívám antikoncepční kroužky Nuvaring. Posledních půl roku je mi před začátkem krvácení při menstruaci hodně nevolno, hodně mě bolí v podbřišku, cítím se slabě jako by mi bylo na omdlení, někdy ráno zvracím. Už se mi stalo, že jsem neodešla z domu do práce, protože jsem se bála, že cestu MHD nezvládnu. Při menstruaci mě také bolí záda v kříži až do kostrče, podle fyzioterapeuta mám stažené svaly bolestí. Toto trvá i několik dní po skončení menstruace. Chtěla jsem se zeptat, zda by pomohlo vyzkoušet ant. kroužky od jiného výrobce než je Nuvaring (pokud existují). Vzhledem k tomu, že mi před 4 lety bylo sděleno podezření na Crohnovu chorobu, byly mi doporučeny právě kroužky Nuvarign a přestala jsem užívat klasické pilulky. Antikoncepční náplasti jsem také zkoušela, nevyhovovaly mi, během cyklu jsem špinila. Kroužky mi vyhovují ale nepřijde mi normální, že mě menstruace pokaždé vyřadí z běžného života a je mi až takto zle. Prosím o Váš názor. Děkuji
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Není mi známo, že by byly v ČR k dispozici antikoncepční kroužky s jiným složením.
Napadají mne 3 možná řešení:
1) Neužívat dále Nuvaring a zavést  nitroděložní tělísko
2) Zkusit po odstranění jednoho kroužku hned zavést další. Nelze ale vyloučit nepravidelné krvácení. Antiko ochrana by měla plně fungovat a menstruace by byla 1x po 7 týdnech
3) 2-3 dny před nástupem menses užívat Acylpyrin nebo Ibalgin 2-3xdenně 1 tbl. To by ale asi nebylo ideální z hlediska Crohnovy choroby .. ??
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Zdravím,
pane doktore je mi 35 let a chtěla bych s partnerem miminko, nicméně mám velký strach co můj věk. Dle gynekologa je vše u mě ukázkové. Nicméně já prodělala poruchu příjmu potravy a bojím se, že mě všechny tyto okolnosti doběhnou v podobě poškozeného miminka. Dnes mám váhu 50 kg na 160 cm jím docela normálně. Prosím o radu. Máte třeba zkušenosti se ženami po prodělaných poruchách příjmu potravy, jak šlo těhotenství co miminko apod.
Děkuji Vám moc
Zuzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemusíte mít obavy. Pokud se Vám obnovil cyklus, včetně ovulace, není dřívější porucha příjmu stravy pro těhotenství rizikem. Obnova cyklu je známkou toho, že již máte dostatečnou zásobu tělesného tuku, která postačí pro růst plodu i v případě hladovění. Znám několik žen s anorexií v anamnéze a všechny porodily normální zdravé děti
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
jsem ve 21. tt a začínám cítit první pohyby - jsou ale úplně dole, pod břichem. Četla jsem ale, že v tomto týdnu děloha dosahuje až k pupíku. Je tedy v pořádku cítit pohyby tak nízko? Děkuji moc!! :)
Eremita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na tom, jak je plod v děloze právě uložen. Kolem poloviny těhotenství může polohu snadno měnit. Není nic neobvyklého, že budete pohyby cítit třeba jen dole v podbřišku
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobry den,jsem v pulce ovulace... muzu lze otehotnet ihned bez chraneneho pohlavniho styku kdyz mi 3 dny vyndali dr nitordelozni telisko Dana nehormonalni... vcera jsme meli nechraneny styk.. ja 29
anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Po odstranění nitroděložního tělíska je možné otěhotnět prakticky ihned.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dpbry den,je mozne otehotnet po vyndani antikoncepce Dana ,kdyz jsem v pulce ovulace ... vyndal me ho v patek a v nedeli do me vystrikl,dekuji
Sylvík
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Po odstranění nitroděložního tělíska je možné otěhotnět prakticky ihned.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den chci se zeptat jsem těhotná chci se zeptat nemuže miminku ubližit když se po ránu v leže v posteli protahnu ? nebo když občas zatahnu briho když se protahuji ?
aneta.7
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ani jedno plodu neškodí
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den , pane doktore jsem těhotná chci se zeptat když cítím pohyby miminka každý den tak to znamená že je miminko v pořádku že ?
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Poku cítíte pohyby každý den, je plod velmi pravděpodobně v pořádku. 100% jisté to ale není. Ke sledování stavu plodu je třeba pravidelná lékařská péče.
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den, asi 2 dni mám prejavy mykozy, svrbenie a pálenie. Používam masť canesten. Dnes som dostala menzes, môžem používať masť aj pri menzes? A môžem používať tampony? vdaka
ema
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Canesten krém můžete určitě užívat na zevní rodidla a není-li krvácení příliš silné, i do pochvy. Tampony užívat můžete.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, za dva měsíce mi bude 14 a svojí poslední menstruaci jsem měla poslední týden v srpnu. Skoro od půlky září jsem měla silnou angínu a antibiotika a v září bylo i dost stresové období. Doteď jsem to nedostala. Menstruaci nemám pravidelnou a těhotná být taky nemohu protože jsem to s nikým neměla. Menstruaci mám už od devíti let. Prosím poradíte proč se mi to ještě nedostavilo a jak bych to mohla vyvolat?
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ve 14 letech není vynechání menstruace až tak neobvyklým jevem. Onemocnění i stres mohou hrát roli. K vyvolání menstruace je nejlepší podat injekci Agolutinu. Nepřijdou-li menses během 1-2 týdnů, svěřte se matce a navštivte lékaře
MUDr. Jan Šulc
polyp
Dobrý den, 4.10. jsem byla na odstranění polypu , po týdnu postupně ustoupilo krvácení, ale nyní se objevilo vytékání žluté tekutiny. Je to normální jev?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neuvádíte, o jaký polyp šlo ani jak byl velký. Nejspíše ale vytékání žluté tekutiny není normálním jevem.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, je mi 39 let. skrátila se mi doba menstruace z 5ti na 2 dny? Doktor mi řek že je to v pořadku? testy nejsou potřeba. Nemám se tedy ničeho obávat děkuji
Renáta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud vyloučíte těhotenství (některé ženy menstruují i v graviditě), není se opravdu čeho obávat.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore,chtěla bych poradit, Poslední menstruaci jsem měa 10.9. a ovulaci 26.9.s manželem jsme měli nechráněný styk,ale snažíme se o miminko. a nyní mám 3 dny spoždění.Bolí mě kříže,mám nafouklé břicho a občas bolení břicha,jako by před menstruací a někdy při bolesti břicha mě bolí i ledviny.Mohu být těhotná??A kdy je nejlepší doba si udělat těhotenský test?Velice vám děkuji za odpověd
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Těhotenství je jednou z možných příčin. Test si můžete udělat již nyní
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať, posledný deň predchádzajúcej menštruácie som mala 2.10. a včera a dnes 11.10. sa mi objavilo krvácanie. Najprv len slabo hnedý výtok potom tmavší, teraz krv. Mám 21 rokov... Neviem čo sa deje
Bea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Může jít o ovulační krvácení. To by mělo během 2 dní ustat a jde o běžný jev. Netřeba to řešit.
Neustane-li krvácení, je pravděpodobně na vině hormonální porucha. Příčina ale v tom případě může být více.. 
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, pane doktore. Podstoupila jsem 27. září hysteroskopii - odstranění velkého myomu. Nemám po zákroku žádné problémy, krvácela jsem asi jen dva dny. Nyní mám minimální, lehce zabarvený výtok. Měla bych dostat menses, myslíte, že to dostanu v termínu, nebo to budu mít "rozhozené" a nedá se odhadnout, kdy menses přijde? - otázka upravena poradcem
Bára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Očekával bych, že krvácení přijde +- v termínu. Jisté to ale zcela není.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Hezké odpoledne pane doktore .
Chtěla bych se zeptat. V sobotu jsem podstoupila Kryoembryo transfer , (6denni HB), od večera mám tlaky v podbřišku a občas pobolívají vaječníky. Zaráží mě ty tlaky , není to hrozné, ale cítím to , vcera jsem mela 3x prujem , dnes se cítím dobře, tlaky cítím stále. Na test ještě nemám odvahu . Co to může znamenat?beru pouze utrogestan 1-0-1 a pred ovulaci ovitrelle 6500 jednotek. Myslíte, že je šance, že se KET povedl ? Děkuji Mia
Mia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na test je ještě opravdu brzy.
Co je příčinou obtíží je na dálku těžké odhadnout. Teoreticky by mohlo jít o zánětlivou komplikaci nebo o cystu. Potíže ale nemusí nutně souviset s transferem.
Bez vyšetření nelze poradit. Obraťte se na svého lékaře
Šance, že KET "vyjde" je stále reálná
MUDr. Jan Šulc
bolesti
Dobry den,

pri preniknuti penisu hlbsie mam bolesti niekde na pravej strane. Nemozem sa uvolnit. Je to tak odjakziva. Vzdy som myslela, ze pricinou su nejake zapaly, infekcie, pretoze som ich mavala casto. Dokonca som absolvovala aj konizaciu. Od konizacie som zdrava, imunitu mam silnejsiu a nastastie infekcie su zriedkave. Napriek tomu, tato bolest nevymizla. Lubrikujem sa dostatocne a partnerov ud nema nezvycajne rozmery. Lekar na prehliadke nenasiel nic volnym okom, pohmatom ani na USG. Nepredpoklada endomet., pretoze nemam bolestivy menzes. Lokalizoval to niekde k pravemu vazu/uponu a laparoskopiou by to pozrel a ak tam nic nenajde, tak prerusil nerv.zasobovanie v tej oblasti. Ale negarantuje, ze problem to odstrani.

Chcem tomu dat sancu, i ked viem, ze to mozno nepomoze. Stretli ste sa uz s niecim takym? Napada vam aj ina moznost, ktoru by som mohla predostriet, kym ten zakrok absolvujem?

Dakujem velmi pekne a rada doplnim, co treba (nerodila som este a neberiem antikoc.;31r)
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Máte-li nebolestivé menses, je endometrióza nepravděpodobná, ale ne zcela vyloučená. Laparoskopii určitě doporučuji.
S přerušením nervového zásobení nemám zkušenosti.
Příčina také může být mimo gynekologii - například od páteře nebo i v oblasti psychiky. Možná by bylo vhodné pátrat i tímto směrem
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den , pane doktore jsem těhotná ve 22 týdnu a doktorka mi doporučila gynocaps protože jsme předtím měla kvasinky ,chci se zeptat je tam 14 tablet a píšou že mohu brát jednu nebo dvě tablety deně po dobu jednoho týdne , mohu teda brát 1 tabletu večer po dobu jednoho týdne ? že doberu 7 tablet pak si dám pauzu a doberu dalších 7 ? je to možné ?
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, je to možné
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, mám na Vás otázku. V 37 l. mi byla provedena hysterektomie, z důvodu myomu. Letos je to11 let a před rokem a půl mi byla potvrzena menopauza. Měla jsem šílené návaly, pocity úzkosti atd. Gynekoložka mi nabídla léčbu Estrofermem 1Mg, kterou užívám 1,5 roku. Před 5 měsíci se mi objevila cysta na pravém vaječníku o velikosti 68mm/1,5. Po doporučení pití šťávy z citronu na lačno se po 3.měsících zmenšila na 57/1,5mm. Stále piji citronovou vodu, ale dnes při kontrole je cysta 72/2mm. Do toho 7. let jsem hlídaná s ložiskem na pravém prsu - benigního charakteru, který se za dva roky zvetšil z 21/16 na 28/21. Při sonu prsu mi dr. řekla, žeby to mohlo souviset s hormonální léčbou. Myslíte si, že když oboje takto začlo růst, žeby se měla hormonální léčba radši vysadit? Léčím se i se štítnou žlázou, kde stav je stále neměnný již 20 let. Beru Letrox 50. Ale letošního roku máme v rodině samé katastrofy, čili nervy, tak jestli růst taky nemůže být tímto. Děkuji za odpověď.
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Aniž nález na vaječníku vidím, je obtížné se vyjadřovat. Ale hormonální substituční léčba není podle mne skoro jistě příčinou nálezu na vaječníku. Pokud jde o prs, je asi vhodné respektovat nález lékaře, který Vás sleduje.
Osobně si myslí, že substituční léčbu s ohledem na potíže bez ní vysazovat nemusíte, ale hlavní slovo musí mít specialista přes prsy. Měl by jasně říci, zda substituci užívat můžete či ne.
MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den . chci se zeptat jsem těhotná a občas se musím ze stoje ohnout pro pejska maleho a vzít ho do schodu nemužu nějak tim ohnutím pro psa ubližit miminku ?
aneta.7
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Plodu jistě nic nehrozí.
MUDr. Jan Šulc
pohlavní styk
Dobry den P.Doktore...Mam nechraneni sex s dvouma partnerkama,a to tak ze spim s jednou Prvni tyden,a stou druhou 2 tyden...Je neake Riziko?I kdyz zadna s Divek neni nemocna?Ani ja?Dekuji moc za odpoved
JosefNovak
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nevím přesně, jaké riziko máte na mysli. Jde-li o sexuálně přenosné choroby, záleží na tom, s kolika dalšími muži spí Vaše partnerky. Vyšší promiskuita = vyšší riziko.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den , chci se zeptat jsem těhotná a mám vytok předtím jsem brala čípky protože jsem měla kvasinky , kdyby ten vytok byli zase kvasinky nemužou ubližit miminku ?
aneta.7
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Kvasinky plodu prakticky nikdy přímo neublíží.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den , pane doktore jsem těhotná ve 22 týdnu chci se zeptat mohu jist v těhotenství vše na co mám chut ? a mohu i v těhotenství vše pít napr dobrá voda neperlivá nebo perlivá mirinda a čaj ? nebo je něco co v těhoteství nemužu ?
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejezte tepelně neopracované maso a sýry z nepasterizovaného mléka. Nepijte alkohol a raději také ne bylinkové čaje. Vše ostatní můžete
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den , pane doktore chci se zeptat jsem ve 22 týdnu těhotenství jak často mám citít pohyby miminka ? a je normalní že pohyby miminka necitím zatím pravidelně , že je někdy citím skoro celý den a někdy jen večer a někdy když se pořádně soustředím ?
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Již jsem Vám opakovaně odpovídal. Nepravidelné vnímání pohybů je zcela běžné, normální.
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, asi před rokem a půl jsem měla týden zpožděnou menstruaci a křeče v podbřišku (TT negativní). Když už jsem chtěla jít k lékaři, menstruace se spustila (byla hodně tmavá). Do té doby jsem měla pravidelný cyklus 28 dnů. Od té doby se mi cyklus spíše zkrátil na 26 dnů, někdy i těch 28, občas se mi objevuje více dnů před menstruací špinění a návaly horka. S Duphastonem jsem měla cyklus 31 dnů. Také trpím suchou pochvou a častou únavou. Necelý rok se pokouším otěhotnět a zatím se nedaří. Může to nějak souviset? Ovulace probíhá 12.-14. den cyklu. Může mi chybět nějaký hormon? Vitamíny a minerály doplňuji. Napadl mě také předčasný přechod, ale vzhledem k ovulaci a dobré zásobě vajíček (AMH 3) je to asi nesmysl. 40 mi bude až za pár let. Děkuji.
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.

Potíže před menses mohou souviset s nižší hladinou progesteron.

O předčasný přechod se s ohledem na výsledek AMH opravdu nejedná.

Otázkou je, jak sledujete ovulaci. Asi by stálo za to ji sledovat pomocí opakovaného UZ vyšetření (UZ folikulometrie), což je  postup přesnější než subjektivní pocity či ovulační testy.

Snažíte-li se o početí neúspěšně již téměř rok, byla by podle mne vhodná péče specializovaného pracoviště, které může uvedené sledování provést a doplní i další testy

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám budeme věnovat. Objednejte se v tom případě i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu. Objednání je snadné - telefonicky na naší recepci - 257212517