Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

různé
Dobry den pan doktor, mam dva roky zavedenu mirenu. Po zavedeni som pol roka krvacala, potom rok nic a teraz asi mesiac striedavo krvacam , vzdy tak hodinku denne, max 2 vlozky, potom zasa dva dni pauza a opat. Bola som na sone a vsetko v poriadku. Vysla mi len zla cyto 3 . Mam sa niecoho obavat?
jarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak je uvedeno v záhlaví poradny, jsem do 13.8. na dovolené. Jelikož mám jen omezený přístup na internet, nemůžu nyní bohužel na Váš dotaz odpovědět. Bude-li Váš problém ještě aktuální po 13.8., položte svou otázku znovu

Děkuji za pochopení.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore, mám dotaz, zda při transferu 2 embryí byste doporučoval vkládat je do dělohy na jedno místo, a nebo na 2 různá místa, aby se zvýšila pravděpodobnost úspěšné nidace. Dále mám dotaz, jak počítat, pokud můj cyklus je 24 dní, a bylo vloženo embryo 4 a 5 ti denní, kdy by mělo být do dělohy vloženo aby to nebylo pozdě? Transfer jsem podstoupila 15.den po zahájení MS. Děkuji za odpověď.
hdiana@post.cz
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Embrya běžně zavádíme na jedno místo.

Transfer embryí po odběru vajíček se počítá od odběru vajíček.

Kryoembyrotransfer se obvykle časuje podle ovulace. U kratšího cyklu může klidně ovulace nastat 10. den a transfer 15. den je pak časován správně.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den,
chci podstoupit ket- 3,5,7,9,11 DC jsem si aplikovala eigenorm. 12 DC ultrazvuk sliznice nizka proto nasazen estrofem 1-0-1 a 21 DC mam prijit znova na ultrazvuk,kdyz bude sliznice dostatečná probehne Ket.mam zamrazene embryo ve stadiu blastocysty.chci se zeptat jestli uz nebude na KET pozde?
Předem dekuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Výška sliznice je při přípravě ke KETu podstatná. Ale důležité také je, aby neproběhla předčasně ovulace. Estrofem 1-0-1 tbl nemusí nutně ovulaci blokovat. Pokud ovulace neproběhne, 21. den pozdě není

MUDr. Jan Šulc

cysta
Dobrý den,
je mi 54 let, 1,5 roku nemenstruuji, bolesti žádné. Mám cystu 4Ox43 mm na vaječníku (jednokomorový, anechogenní, cystický útvar), za 2 roky sledování mírně roste. Nyní nově i cysta na druhém vaječníku 11 mm. Návrh lékaře: LAVH s bilat. adnexectomií. Jinak děloha v AVF norm. vel. volná, okolí bpn, čípek cylindrický, hrdlo uzavřeno. Je nutné odstranění i dělohy nebo stačí odstranit vaječníky? Nerada bych podstupovala něco zbytečně. Pan doktor říkal, že při odstranění obou vaječníků se bere už i děloha (prý ji stejně již nepotřebuji). Jaký je Váš názor? Jinak markery i cytologie v pořádku. Děkuji za odpověď. JV. - otázka upravena poradcem
Jiřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nutné odstranění dělohy podle mne není. Ale jednoznačně odpovědět nedokážu. Děloha má určitý význam pro architektoniku  malé pánve. Její odstranění může mít i vliv na kvalitu sexuálního života. Může a nemusí  Na druhou stranu nejsou úplně vzácná s dělohou spojená závažná onemocnění, jejichž riziko odstraněním dělohy zmizí.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,
dostala jsem předepsán lék Clostibelgyt,který budu brát poprvé. Dle testů a vyšetření ovuluji (byly folokuly). Mám prý jen kratší druhou část cyklu,v které by se mělo případně uhnizďovat vajíčko. Pomůže mi tento lék? není zbytečné ho brát? Užívat mám 2. denně od 2.MS. Moc děkuji za odpověď (já 34, partner 37 -testy krev a spermie v pořádku) - otázka upravena poradcem
Nina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud ovulujete, nepovažuji Clostilbegyt za vhodný lék. Ovšem  samotná přítomnost folikulů ovulaci neprokazuje. Je třeba sledovat vývoj folikulu až po jeho zmizení, resp. přeměnu ve žluté tělísko. K prodloužení druhé fáze cyklu při prokázané ovulaci bych doporučil jinou léčbu - například Utrogestan

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Od pondelka som uzivala HAK s neurolom. Ak teraz uz nebudem tak bude to ok? Dufam ze HAK bude aj tak ucinna.
Anita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že narušení antiko účinku při krátkodobém užívání Neurolu nehrozí

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý deň, mám 30 rokov, som druhý rok vydatá, deti zataľ nemáme.Na gyn.prehliadky chodím každý rok, od malička mávam častejšie zápaly a mysozy, som náchylnejsia, mam zrejme znizenu imunitu, lebo mám viac zdrav.problémov.
Bola som na gyn.prehliadke a lekarka mi povedala ze sa jej nepaci cipok teda asi ten krcok, ze je cerveny a su tam nejake zmeny, je tam aj výtok. Co to može znamenať dosť ma vystrasila. Som akurat po liecbe antibiotikami, mala som nadchu a zapal hltana..brala som sice aj probiotika ale može to s tým suvisiet?
zobrala mi stery ale mám prist o týzden aj na LBC cytologiu a vytery na HPV. Tuto cytologiu mi robili asi pred troma rokmi a vysledky boli dobre.
Mna ale od toho steru boli dost pod bruchom aj krize ma viac bolia..pri konci mocenia citim vacsiu bolest pod bruchom asi aj v krizoch..no musim cakat tyzden..
Moč mi vysetrila, bol čistý

z vysetrenia:

Per vag.: perigenitalne bpn,pošva voľná, v nej belavý vodnatý výtok,
specula:cervix začervenalý-zápalovo zmenený, uterus v AVF strednej veľkosti,
adnexa,parametria bilat.voľné, cvum Douglasi bez voľnej tekutiny.
Odobratá CYTO č.12
SONO TVS: uterus v AVF 70x35 mm, endometrium 4/2, na pravom ováriu folikulárna cysta cca 20 mm v priemere, ľavé ov.bpn., cavum Douglasi bez voľnej tekutiny.

Viete mi k tomu viac povedať..dosť sa bojím

Dakujem - otázka upravena poradcem
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že obavy jsou zbytečné. Pravděpodobně jde o narušené poševní prostředí, a zánětlivé změny čípku. Může jít o mykózu, ale příčinou mohou být i jiné mikroorganismy. Kromě cytologie bych zvažoval stěr na kultivační vyšetření a léčbu dle výsledku. Někdy je ale možné původce zánětu odhalit i při hodnocení cytologie.

Jinak je nález zcela normální

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, dostala som "menzes", no je nejaký zvláštny, už 4. den mám iba slabučké špinenie, robila som si pre istotu aj teh.test, je negatívny..neviem, či čakat, že sa to ešte rozbehne. alebo to považovat za menštruáciu? mám 37 r., menzes pravidelný, na preventívke všetko ok. Čo može byt príčinou ked je namiesto krvácania len špinenie? vdaka - otázka upravena poradcem
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je-li test negativní, jde nejspíše o nevýznamnou hormonální poruchu. Pro jistotu vždy doporučuji test po 2-3 dnech zopakovat. Pokud se krvácení nezesílí a v termínu ustane, můžete to považovat za menstruaci.

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý den. četla jsem že nějaké nové výzkumy s děvčaty bez sexuálních zkušeností zjistily že se virus HPV přenáší i toaletními potřebami, mýdlo a tak. Je to tak, že je možné mít rakovinu děložního čípku bez pohlavního styku?
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přenos HPV mimo pohlavní styk je extrémně vzácný.

Rakovinou čípku lze onemocnět i bez nákazy HPV. Není to příliš časté, ale ani vyloučené

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry. Prosim vas, mozem uzivat HAK s neurolom? Dakujem
Anita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při užívání hormonální antikoncepce se současné užívání Neurolu nedoporučuje.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den. Mam 20 rokov a uzivam HAK Cilest. Kedy som chranena? 8.den? A mozem uzivat Neurol s Cilestem? Dakujem.
Erika..
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží  na tom, kdy jste začala Cilest užívat. Pokud první den krvácení, ochrana nastupuje hned po konci menses. Pokud jste začala užívat jindy, nemusí antiko ochrana spolehlivě fungovat třeba i 10-14 dní. Více viz příbalový leták.

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den mám dotaz,
před 5 týdny jsem měla chráněný pohlavní styk s přítelem. Následující týden mi přišla menstruace s normálními PMS příznaky, normální sílou i tradiční délkou 6 dní. Teď jsem dostala další menstruaci o 3 dny dříve, než jsem očekávala. Menstruace trvá 4. den, odhaduju délku na 6 dní. Síla je normální. tentokrát však mám PMS příznaky jaké jsem nikdy ještě neměla - zvětšení prsou, nadýmání, nafouknutý tvrdý podbřišek, noční pocení, podrážděný žaludek ( což ale není nic neobvyklého, trpím na dráždivý tračník ). Je možné že bych i přes 2 normální silné menstruce, které trvají 6 dní byla těhotná ? Může se jednat pouze o hormonální nerovnováhu ? Může to být psychické ? Dítě ještě dlouho neplánuji.
- otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství považuji za vysoce nepravděpodobné. Hormonální nerovnováha je daleko daleko pravděpodobnější příčinou. Vliv psychiky je možný. Jistotu Vám může přinést těhotenský test z moče

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den.
Je možné že je priateľka tehotná? Mali sme sex bez ochrany, neurobil som sa ale ked som ho vytiahol mal som na penise bielu tekutinu.. Nevyzeralo to ako spermia, s ničím takým som sa ešte nestretol - otázka upravena poradcem
honza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění nelze vyloučit

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den,

je možné, že by několik těhotenských testů ukázalo falešnou pozitivitu? Na pěti různých testech mi vychází druhá čárka, prvně byla slabá, nyní je stejně silná jako kontrolní. Znamená to tedy na 100 % těhotenství? - otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Testy jsou poměrně hodně spolehlivé. Jste těhotná

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, pane doktore,
je mi 39,5 a mám 2 malé děti. Nyní jsem prodělala ZT - afet.plod, 5-6tt. revize v 10tt, HCG po výkonu klesá pomaleji. Jaká je šance na další početí a pravděp., že se afet.plod bude opakovat? Posl.rok mám delší cykly a problém se zjištěním ovulace. Mám ještě naději na bezprobl.početí nebo rovnou do CAR? Za jak dlouho po dosažení nulové HCG byste doporučil zkoušet otěhotnět?Děkuji.
- otázka upravena poradcem
janka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě je třeba vyčkat nulové hladiny HCG. Dojde-li k tomu do 6 týdnů od revize, není třeba to nějak řešit. Další snahu o početí bych doporučil ne dříve než po 2-3 měsících od revize

V 39,5 letech je šance na početí snížená. A naopak stoupá riziko potratu, včetně vzniku afetálního vejce. Procentuální odhad rizika je obtížný. Nicméně je početí i donošení stále reálné.

Pokud neovulujete, je vhodné ovulaci vyvolat. Léky může předepsat Váš gynekolog. Péči specializovaného pracoviště bych doporučil po cca 3 měsíční neúspěšné snaze

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, ráda bych se poradila - k dnešnímu dni jsem těhotná 12 a 4 dny...v sobotu jsem si vytáhla přisáté klíště z nohy po cca 8 hodinách. Můj gynekolog radí preventivně nasadit ATB. Zatím nemám žádné příznaky nemoci. Jak by jste postupoval Vy? čekat anebo preventivně užívat ATB? Děkuji
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych se přikláněl také spíše k vyčkávání

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý deň pán doktor, mám myom 6 cm, 53 rokov, menštruáciu už nemám dva mesiace,po konzultácii s doktorkou mi navrhuje vybrať maternicu spolu s mymom., Som na vážkách, či mám podstúpiť navrhnutú operáciu, nakoľko zatiaľ nemám žiadne problémy, keď som prejavila nesúhlas s výberom maternice, tak vraj na čo mi bude a aj tak ma budú rezať,lebo myom sa nachádza vzadu.Prosím o Váš názor.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neuvádíte, jak se nález mění či nemění. Pokud se myom zvětšuje, byl bych pro operaci. V případě, že neroste, bych byl spíše jen pro sledování.

Aniž ale nález přímo vidím, je těžké radit.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den,chtěla by se zeptat,je možné ze mam tělísko T už víc krát a vždy vše bylo v normálu ale těd mam už tělísko třetím rokem a ono se posunulo dolu že nemám ho v děloze ale v "krčku"??? Jak jeto možně? - otázka upravena poradcem
Natálie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Možné to je. Příčin může být více - například změna anatomických poměrů v děloze.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore ¨
mám otázku dá se zpětně spočíst přibližnou dobu početí,synova přítelkyně rodila 1.5. termín porodu měla urččený 26:4? Děkuji
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, v kolikátém týdnu přesně žena rodila. Odhad data početí získáme tak, že od data porodu, pokud šlo přesně o konec 40. týdne, odečteme 38 týdnů, tedy 266 dní

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,
skoro rok se nám nedaří otěhotnět ( já 34,partner 37). Byli jsme na testech (já krev na hormony a šítnou, partner spermie) a vše v pořádku. Dostala jsem lék na podporu ovulace Clostibelgyt. Mám ho po prvé a všude se píše,že se má užívat 1 tabletka denně od 5.dne cyklu. Já mám dle doktorky brát 1-0-1 od 2.dne MS. Je to takto v pořádku? Není to velký nápor? Děkuji za odpověď.
Nina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych doporučil užívat jen jednu tabletku denně a sledovat efekt - tedy ovulaci. Užívání od 2. do 6. dne je běžné. Upozorňuji, že tento lék má význam pouze v případě, že nedochází k ovulaci. Pokud žena i bez léčby ovuluje, Clostilbegyt může šanci na početí i snižovat.

Pokud záhy neotěhotníte, doporučuji péči specializovaného pracoviště

MUDr. Jan Šulc


P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu


těhotenství
Dobrý den,
ve kterém týdnu těhotenství, bývá nejčastější zvracení a nauzea. Děkuji
Ilona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevolnost a zvracení nejčastěji provází první 2-3 měsíce těhotenství.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,

dle několika pozitivních těhotenských testů jsem zjistila, že jsem těhotná. V době zjištění dle poslední menstruace 5tt (nyní 7tt). Po zjištění jsem se objednala ke svému gynekologovi. Ten mne ale objednal až na 10tt. Ráda bych se zeptala, zda je takový postup běžný? Čekala jsem například potvrzení těhotenství z krve nebo dřívější ultrazvuk. A dále bych se Vás chtěla zeptat, zda v 10tt bude probíhat ultrazvuk přes břicho nebo vaginálně. Manžel by chtěl jít se mnou, ale u vaginálního ultrazvuku by mi jeho přítomnost asi nebyla příjemná. Předem Vám děkuji za odpovědi a přeji krásný den. - otázka upravena poradcem
Ester
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně doporučuji časnější kontrolu, ale nemáte-li potíže, je první návštěva v 10. týdnu postačující. Pokud jde o UZ, záleží hodně na tom, jak je děloha uložená, jakou máte či nemáte vrstvu břišního tuku i na kvalitě UZ přístroje. Obvykle již stačí UZ přes břišní stěnu, ale nelze to slíbit

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den, když to teda podle Vás není těhotenství, tak co by to mohlo být? A znám spoustu případů kdy ženy měli negativni test a byly těhotné.
Nikdy jsem takové problémy neměla. Děkuji
(Dotaz ohledně přerušovaneho sexu) - otázka upravena poradcem
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít o hormonální "rozhození", například v souvislosti s cystou. Příčin ale může být více

Testy jsou hodně spolehlivé. Falešná negativita je u správně provedeného testu extrémně vzácná

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den chtěla jsem se zeptat,byla jsem třikrát na kyretáži kvuli zvětšene děložní sliznici,opět ji mám zvětšenou dostala jsem injekce at to dostanu a podle výsledku mám jít opět na kyretáž je mi 53 let a měsíčky nemám dva roky,děkuji za odpověd Alča
alča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hodně záleží na histologickém nálezu z odebraného materiálu. Často pomůže užívat v druhé polovině cyklu hormonální léčbu - gestageny (například přípravek Provera). Tím se pravděpodobně obnoví cyklus, ale zabrání se nadměrnému růstu sliznice

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den, je to zhruba 4 týdny od nechráněného přerušovaného sexu. Místo menstruace jsem asi týden pouze špinila a začala brát HA. Poslední týden mám někdy ráno pocit že budu každou chvíli zvracet, zvětšily se mi prsa a stále mě poboliva podbřišek jako my měla přijít MS. Ráno než vstanu z postele je mi hrozné horko jako bych mela horečku. Test jsem si delala asi 14 dní po tom nechranenem přerušovanem sexu a byl negativni. Myslíte si že bych i tak mohla být těhotná? Dekuji
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

S ohledem na negativní test spíše těhotná nejste. Vždy ale doporučuji pro jistotu test zopakovat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, je tu jistá pravděpodobnost, že jsem těhotná. Malá, ale ne nulová. Bohužel mi to došlo až nyní, 14 dní od styku. MS mi ještě nemešká, tudíž chci s testem ještě počkat. Nicméně, můj hlavní dotaz se týká toho, že jsem za posledních 14 dní vypila značné množství alkoholu (nemyslím 2 piva denně, ale mnohem víc, pivo, víno, tvrdý..), sešlo se mi několik oslav najednou. Myslíte si, že by to případné těhotenství nějak ohrozilo nebo jsou týdny do meškání MS pro plod bezpečné? Děkuji, Lenka
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Myslím, že riziko pro plod není nijak dramatické

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den, nedávno jste odpovídal na můj dotaz ohledně otěhotnění den po MS. Chtěla bych se zeptat, zda si těhotenský test mohu provést za 10 - 14 dní od styku nebo musím počkat na případnou MS? Děkuji, Anna
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Test si můžete provést za 14 dní od styku

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, užívám antikoncepci pravidelně každý den vždy kolem 22hod občas se stane, že užiji až ve 23hod případně 0:00 hod. Nevadí tyto krátké odchylky? Jsem chráněná správně?
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Odchylka o několik hodin nevadí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, uz druhý den mám po ránu v posteli než vstanu, strašné návaly horka. Můžu být těhotná? Dekuji
Nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o typický těhotenský příznak. Více řekne test z moče.

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den, přítel se do mě udělal 1.den po menstruaci,
bylo to v sobotu asi ve 2 hodiny, ted mi trochu teče krev,
nevím jestli nejsem nějak trochu nastydlá.Kdy si můžu udělat těhotenký test ? Za vaši odpověd předem děkuji..

- otázka upravena poradcem
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Test si udělejte po 2 týdnech.

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý večer chcela by som sa spýtať či si môžem vtierať Alpicort F proti vypadávaniu vlasov s obsahom hormónov a kortikoidov ak mám cysty v prsníku najvačšia cca 2cm a mávam aj silnejšiu menštruáciu.Mám 45 rokov.Ďakujem za vašu odpoveď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že tento lék s kortikoidy užít můžete

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den. 44 let, 3,5 roku tělísko Mirana. Menstruace prakticky není, občas, pouze v době předpokládané menstruace, trocha krve na toaletní papíře. 3 měsíc bolesti v prsou, které se stupňují. Tento měsíc silné bolesti prsou a bradavek. V neděli jsem začala krvácet, sražené kusy krve, schoduje se s termínem menstruace.
Je to v pořádku? Hořčík a vitamín E na bolesti prsou nepomáhá. Lze užít něco dalšího? Mamograf v lednu v pořádku. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zřejmě jde o vystupňovanou reakci prsů na silnou produkci hormonů ve vaječnících. Pokud by se potíže opakovaly, lze užít například přípravek Mastodynon. A nebo by bylo možné zvážit ovlivnění produkce hormonů ve vaječnících

MUDr. Jan Šulc

různé
Chci se zeptat, zda to může mít vazbu na váhu, mám 51 na 160 cm, někdy se snažím 1-2 kg shodit, po nějaké době se mi často zdá, že ovulace není. Děkuji
Alena doplnění
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
různé
Dobrý den,
chci se zeptat na ovulaci, je mi 33 a začínáme pracovat na miminku a myslím si, že nemám ovulaci v každém cyklu. Můžete mi říci, s čím to může souviset? Měsíčky mám celkem pravidelné. Mám trochu obavu, zda to může souviset s nějakou sníženou funkcí vaječníků a jak se to dá poznat? Dá se nějak poznat, že vaječníky nejsou ok třeba z ultrazvuku. Jak mohu činnost vaječníků povzbudit?děkuji - otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Především by bylo dobře ovulaci opravdu pečlivě sledovat - buď ovulačními testy nebo alespoň měřením bazální teploty.

Přesněji lze ovulaci sledovat sérií UZ vyšetření. Na vaječníku vidíme dutinku, která se jmenuje folikul, rosta, dosáhne průměru něco kolem 2 cm a pak zmizí. Tak vypadá ovulace.

Pokud budou alespoň některé cykly s ovulací, nemyslím, že musíte něco podnikat. Zdaleka ne každá žena totiž ovuluje každý měsíc.

Jak na tom Vaše vaječníky jsou s "výhledem do budoucnosti" lze zjistit stanovením hormonu AMH.

Pokud jde o váhu, určitě dramaticky nehubněte. Dosažení tzv. podkritické hmotnosti ovulaci blokuje

MUDr. Jan Šukc

těhotenství
Dobrý den,
jaká je šance, že jsem těhotná, když jsem dostala menstruaci? - otázka upravena poradcem
Vendula
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jste dostala normální menses, je šance, že jste těhotná, malá

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chci se zeptat, od kterého týdne je vidět plod na ultrazvuku?
děkuji za odpoveď - otázka upravena poradcem
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Základ plodu je na kvalitním UZ vidět za 3-4 týdny od početí

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý večer, vždy pár dní pred menzes, cca 5, pociťujem neskutočnú únavu, je to zrejme jeden z príznakov PMS, keďže sa to opakuje stále pred menzes. Dalo by sa niečo s tým robiť, sú na to nejaké vitamíny, minerály alebo niečo?? vďaka
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Zkuste užívat   hořčík nebo vitamin E, případně obojí

MUDr, Jan Šulc

prevence
Dobrý den pane doktore
Chtěla jsem se zeptat byla jsem na gyndu a pan doktor my dělal cytologii a následně jsem začla hodně krvácet.
Koukal do dělohy jestli to není z dělohy . Zjistil že asi tím zrcadlem! Chci se zeptat je to běžné? Nebo se mám nechat vyšetřit znova? Teď už nekrvacim jen trochu.
Děkuji Ivana. - otázka upravena poradcem
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to časté, ale někdy se krvácení objeví. Pokud už krvácení ustalo, nemusíte nic podnikat.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, v raném stádiu těhotenství (cca 4.-5. týden) jsem byla naočkována proti tetanu. V této době jsem o těhotenství ještě nevěděla. Může mít očkování vliv na plod?

Děkuji a přeji hezký den. - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

U očkování vždy záleží na konkrétním typu vakciny. Myslím, že plodu nic nehrozí, ale přesnou informaci Vám může podat jen lékař, který Vás očkoval.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, od doby co jsem mela dostat MS me boli podbrisek jako před MS. MS mela prijit 3.9. prisla 1.9. ale pouze spineni. Nevite čím by to mohlo byt? Dekuji
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o nevýznamnou hormonální poruchu. Příčin ale může být více. Neustanou-li potíže, navštivte lékaře

MUDr, Jan Šulc

kojení
Dobrý den! Dnes jsem 13. den po porodu (porod druhý, spontánní, bez komplikací, bez medikace, jen drobné poranění - pár stehů). Už několik dní jsem nekrvácela, jen slabě špinila a měla pouze žlutavý výtok a během dnešního odpoledne jsem zase najednou začala docela silně krvácet (zatím jedna vložka, krev je tmavá, jako menstruační). Plně kojím. Teplotu nemám, nic mě nebolí, akorát je mi trochu nevolno. Ale předpokládám, že to bude ze stresu a nevyspání. U malého se ve čtvrtek projevila žloutenka, tak ho budím, dokrmuji, odsávám. Doma mám ještě dvouletého kluka... Chci se zeptat, je návrat krvácení během šestinedělí normální? Nebo mám jít raději na kontrolu ke svému gynekologovi dříve?
Apolena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemusí jít o nic vážného, ale návštěvu lékaře bych raději doporučil. Jde o to, aby se očistky nezadržovaly v děloze

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda jsou těhotenské testy z moči spolehlivé? Můžu výsledku, který jsem dělala po 5 týdnech od styku věřit 100%? Dělala jsem testy mamatest a cemio gravitest...Jsou spolehlivé?

Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

5 týdnů od styku jsou těhotenské testy vysoce spolehlivé

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,lékařka mi před více než měsícem řekla,že se u mě jedná o Anebryolu (těhotenství bez plodu) v tu dobu jsem byla již v 8.týdnu těhotenství.Řekla že buď půjdu na kyretáž nebo si počkám na samovolný potrat,dočkala jsem se po dalších 2 měsících krvácení,silné bolesti,třes,bolesti hlavy,únava.Je možné že je něco v nepořádku?
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Takový průběh není  v pořádku. Určitě doporučuji přečištění děložní dutiny

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, je mi 49 let, jsem zdravá, beru dlouhodobě antikoncepci Minesse, díky níž mám i slabší menstruaci. Zajímalo by mne, jakým způsobem zjistím, že jsem v přechodu. Antikoncepce zřejmě dodává hormony uměle. Děkuji, M.
Monik
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přechod se dá zjistit stanovením hladiny hormonu FSH. Odběr  musí být proveden v pauze užívání antikoncepce. Hodnoty v řádu několika desítek svědčí pro již ukončenou činnost vaječníků

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den,prosim o radu.Beru HA Lunafem. V pátek 13.10. Jsem měla s přítelem pohl.styk a večer jsem si vzala pilulku jako obvykle. Ale v sobotu jsem už zapomela a ani uz nemám možnost si ji vzít. Nevím co mám teď dělat. Jestli v braní pokračovat nebo si udělat pauzu. Dítě zatím neplanujem. Děkuju za odpověď.
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, o kolikátou tabletku v platíčku šlo. Jak postupovat zjistíte na příbalovém letáčku. Každopádně můžete pro jistotu užít navíc antikoncepci postkoitální

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore, od neděle 2DC stimulují gonal 225, v patek utz, dle lékaře moc folikulu neni, ale nějaké ano. V patek už rovněž aplikace Cetrotide, ve stejnou dobu jako gonal ve 22 hod. Cetrotide mam na tri dny do nedele.V pondělí bude další utz.
Myslíte že aplikace Cetrotide není předčasná a tím třeba neruší další růst folikulu. Také zda nevadí, když se podávají tyto látky těsně za sebou. Dekuji - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Krátký odstup mezi aplikací Cetrotidu a Gonalu vůbec nevadí.

MUDr, Jan Šulc



různé
Dobrý den. Partnerka neměla orgasmus do 30 let a to už porodila dceru a díky chybějícímu orgasmu ji manžel začal mlátit ze žárlivosti, neb byl přesvědčený,že když to nemá doma, určitě to hledá jinde. Tak se nakonec rozvedla. V práci pak poznala staršího muže a ten po prvním milování věděl, o co jde. A měla ve 30 poprvé orgasmus. Po 15 letech poznala mě a já jsem při první intimitě veděl taky. Její jinak nádherná vulva má tu chybu, že má klitoris daleko vpředu, až skoro u spojení velkých pysků, cca 3 -4 cm od poševního vstupu, takže bez hlazení rukou (já nebo sama) orgasmus nemá. Prožili jsme krásných 25 let s tisíci orgasmů a mně je divné, že žádný z gynekologů/žek ji na tuto okamžitě viditelnou věc neupozornil/a. Mohli by jí pomocí pár slov zbavit traumatu. Zajímá mě, zda třeba Vy byste si všimnul, když i já, sice se sbírkou titulů a 2 vysokými školami, ale ne lékař jsem hned viděl. Nezlobte se za divný dotaz.
ZdenekDěda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno 9.10.
pohlavní styk
Dobry den, v nedeli jsem dostala MS, vcera (tzn.6.den cyklu) jsem mela nechraneny pohlavni styk. Ovulaci mivam, podle sveho pozorovani, 10. DC a pozdeji. Cyklus mam cca 27-29 dni. Jak velka pravdepodobnost ci moznost je, ze jsem mohla otehotnet? Vim, ze moznost je vzdy, ale spis se ptam vzhledem ke "svym cislum". Dekuji - otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na kvalitě spermatu partnera. Běžně spermie ve vnitřním genitálu přežívají 1-3 dny, kvalitní ale i déle. Záleží pak také na tom, zda ovulace bude 10. den (pak je pravděpodobnost početí vyšší) nebo později (pravděpodobnost nižší)

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,pane doktore,

chci se zeptat,zda si myslite,ze.ma jeste smysl nasadit progesteron vaginalne v 31tt pri zkraceni cipku.cca 2mm..jsem na udrzovani a progesteron nedostavam,pouze magnesium,gynapril a uz.vysazeno a.pouze magnesium v prasku.Dostala jsem.jeste.kortikoidy.na.dozrani plic miminka.Pani se.mnou na pokoji ma stejny problem s mirne lepsim nalezem a progesteron ji napsala.jeji MUDr. a v porodnici.ji.ho.nechali dal uzivat.Dekuji - otázka upravena poradcem
Sarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně na efekt přidání progesteronu u takto pokročilého těhotenství již příliš nevěřím. Doporučuji důvěřovat lékařům v nemocnici - mají s tím daleko nejvíce zkušeností

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, můj dotaz - jaké jsou hranice pro normální výsledek při odběru krve hodnoty PAPP-A při prvním screeningu? Děkuji
Vendy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Normální hodnoty vždy udává konkrétní laboratoř

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den, som v 35tyzdni tehotenstva a dnes rano som podla lakmusoveho papierika po zobudeni mala pozitivnu krv v moci rano. nasledne uologicke vysetrenie v rovnaky den vsak hematuriu nepotvrdilo. je mozne ze pocas noci doslo maternicou k utlaku obliciek co mohlo sposobit pritomnost krvi v rannom moci a neskor sa dostatocnym prijmom tekutin mocovy nalez normalizoval? je hematuria v poslednych tyzdnoch tehotenstva casta?
hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hematurie není v těhotenství příliš častá. Mohlo jít o chybu papírkového testu

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze