Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Jak slaví Vánoce cizinci v Česku? Líbí se jim Ježíšek a trhy, kapr ne

Pro většinu z nás znamenají Vánoce stromeček, dárky, koledy a cukroví. Jak ale prožívají Vánoce cizinci žijící v Česku? A co si myslí jejich děti o Ježíškovi?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M91a53r50t36i91n77a 59B53e61r74á95n85k69o10v46á 5927555452

Já! A mám ráda i rybí polévku!

Kapr na snídani na Hod Boží! Studený! Mňam

+2/0
27.12.2017 17:49

M55i57c43h84a72l 30M66i62l22l24e50r 9286922509952

za meho detstvi take: studeny smazeny kapr a babiccin bramborovy salat rano na Bozi hodR^

+1/0
28.12.2017 8:40

I18v85a 79D82o27l85a65n38s19k18á 2703186140420

Tohle je tomu Francouzovi co ohrnuje nos nad ceskym vanocnim cukrovim: Jedina sladka vec co se serviruje ve Franci o Vanocich je La Buche de Noel, coz je vlastne piskotova rolada ozdobena jako poleno ktere se dava o Vanocich do krbu. Krome toho, ze vypada neobvykle, chutna ta rolada jako obycejny dort. Jemne cukrovi, takove jake pecou v Cechach, jsem tam nikdy nevidela a kdyby ano, tak to asi nebylo nic vyjimecneho, protoze jsem na to docela zapomela.

+5/−3
27.12.2017 11:42

M19i47c82h62a32l 76M89i69l17l79e29r 9696382649452

francouzske cukrarstvi je svetove proslule a nejake susenky stoji proti nemu asi jako sardinka proti lososu.

+1/−4
27.12.2017 18:16

I13v42a 81D54o89l60a24n66s19k37á 2583886290340

Mohou byt prosluli jak chteji, ale jsou take nadmiru arogantni kdyz to prijde k vareni nebo k peceni susenek. Na ty jejich madeleinky a makaronky nemusi byt tak prehnane pysni. A krome toho, jeste se mi nestalo, abych v jakekoliv zemi poslala zpatky hovezi maso. kdyz jsem predem zadala aby bylo dobre upecene. Ve Francii se mi to stalo dvakrat za jediny den. Vyuzivam tehle prilezitosti, abych zdejsi lid varovala: neobjednavejte si ve Francii hovezi pokud ho nechcete jist syrove.

+3/−3
27.12.2017 19:55

T76e11r21e61z29a 13H75a66j65k70o72v15a 5487772984620

Pro me to arogantni neni. Asi jste nevidela opravdove francouzske cukrovinky a dortiky. To je spice.

https://www.gourmetcook.org/?p=386 treba tohle...

+2/−2
27.12.2017 23:20

I57v57a 11D91o15l74a88n63s24k81á 2943806720340

Pekne. A mohu vam ukazat cukrarny v Praze kde to vypada zrovna tak.

+2/0
28.12.2017 1:22

M72i87c70h45a40l 77M17i17l19l61e69r 9456762209802

moc bych si pral souhlasit, ale bohuzel to tak neni.

Ziji v zamori a kdykoliv jedu do Prahy na navstevu, davam si vzdycky praci vyhledavat cukrarny, ochutnavat a delat seznam tech nejlepsich, kam se zase rad vratim nebo tam vezmu hosty. Nemohu si pomoci, ale skutecne nachazim mnohem lepsi cukrarske vyrobky ve Francii a ve Vidni. Skvostne.V

Jsem tak trochu nostalgicky a rad bych v Praze znovu nasel ta tradicni kavova zrna a original laskonky. Nejlepsi zrna jsou ve Vodickove ulici v Liberskych lahudkach, ale jsou prilis preslazena. Ostatni vyrobny nestoji za rec.(pokud nekdo mi da doporuceni, rad se tam pri pristi navsteve podivam)

Laskonky jsou zoufale - byvaly s liskovymi orisky, dnes je vsude delaji s kokosem a zase prilis mnoho cukru. Jakoby si vyrobci neuvedomovali, ze prilis mnoho cukru prebije vsechny ostatni chute a kokos se proste nevyrovna oriskum. Parizske spicky plnene pravou parizskou naplni, ne parizskou slehackou nebo maslovym kremem, se mi jeste sehnat nepodarilo. Ve Vidni ano.

Ceske vanocni cukrovi je ceska specialita a mezi susenkami patri ke spici, ale mezi cukrarskymi vyrobky vseobecne ne.

-

Nema smysl si stezovat na hovezi ve Francii protoze francouzska kuchyne je znama tim, ze hovezi ( a nejen hovezi) serviruje nedopecene - nebo mene grillovane.

To neni zadna arogance, ale znamy fakt francouzske kuchyne. Je treba si uvedomit, ze ve Francii se vari po francouzsku, ne podle prumerneho stravnika z ceske kotliny a ze ramncouzska kuchyne ma ve svete to nejvyssi renome uz po cela staleti.

Francouzi dost dobre nechapou, jak muze nekdo pozadovat hovezi tak dukladne udelane, ze je jak podrazka od boty. Natoz aby chutnalo. Domnivaji se, ze servirovat podrazku je jak urazkou hosta, tak pod uroven sefkuchare a "patrona" podniku. Vetsina francouzskych kucharu si dava zalezet na chuti, to je jeich vizitka.

+2/−2
28.12.2017 2:22

M83i22c45h66a55l 79M11i87l36l28e11r 9226572479472

oprava: ...ze francouzska kuchyne...

0/0
28.12.2017 2:24

I18v94a 93D40o96l84a44n12s47k31á 2553496470490

>Ceske vanocni cukrovi je ceska specialita a mezi susenkami patri ke spici, ale mezi cukrarskymi vyrobky vseobecne ne.>

No a kdybysme zustali jen u toho vanocniho cukrovi, o cemz jedinem tady byla na zacatku rec, tak jsme se nemuseli zabrednout do tehle debaty. Nikdo mi nevymluvi, ze ceske vanocni cukrovi je nejlepsi a o tom to bylo nez jste se na mne sesypali jako srsni. :)

+3/0
28.12.2017 2:52

K32a68m96i78l81a 40K69a58l23e26n54s70k10á 9436277387658

Já Vám poradím, nejezděte do Francie pokud nedokážete přijmout cizí kuchyni. ;-) Zkrátka všude se vaří jinak. Možná jste měla ve Francii ochutnat raději skvělé humry, nebo krevetky atd. ;-)

+1/−1
28.12.2017 0:00

I59v68a 70D53o74l51a46n22s95k48á 2203976450100

Mila pani Kalenska,pani Hajkova, pane Millere, do Francie jezdim casto z duvodu jinych nez je turismus a prave proto uz nepadam na kolena jako vy. A pokud si objednam dobre propeceny steak, je na nich aby mi vyhoveli. Vic nic jsem po nich nechtela. A kdyz si ten samy den objednan hovezi a la Stroganoff v domeni, ze aspon to se dlouho dusi a tim padem to bude pro mne pozivatelne, tak mi to prinesli temer syrove. Mate pravdu, priste si dam krevetgy nebo humra. Na tom se da tezko neco zkazit.

+2/−1
28.12.2017 1:35

M39i62c47h14a58l 13M42i74l17l77e58r 9806762859362

;-) co takhle si sebou privezt zasobu rizku?;-)

Omlouvam se jestli jsemzareagoval prilis sarkasticky, cert mi nedal.

-

My na nasich cestach davame prednost mistni kuchyni, kde jen mozno, protoze to je soucast navstevy cizich zemi at tam jedeme jako turiste nebo na sluzebni cestu.

Steak se pripravuje v ruznych stupnich propecenosti, ale profesionalni kuchar nebude chtit servirovat stupen zvany podrazka.

+1/−1
28.12.2017 2:30

I84v11a 83D18o64l95a79n76s95k57á 2273606650850

>Steak se pripravuje v ruznych stupnich propecenosti, ale profesionalni kuchar nebude chtit servirovat stupen zvany podrazka.<

Dekuji vam. Bez vaseho poucovani bych si na svete nevedela rady.;-(

Pokud jsem v Parizi, davam prednost mistni kuchyni ve forme kuskusu.

0/0
28.12.2017 2:45

M91a59r59t76i26n24a 17S61e39d67l35i32c83k61á 5922935921742

Ne každý je před Francií poprděný už jen z toho titulu, že je to Francie.

+1/0
29.12.2017 22:02

M59i85c21h46a35l 88M79i14l58l85e51r 9566412519762

PS. Na krevetach nebo humrovi se toho da zkazit spoustu a co vic, pokazit je dost nakladne.

Prohlaseni "Na tom se da tezko neco zkazit. " dokazuje dost velkou neznalost veci.;-)

Pokud mohu doporucit restauraci na ustrice, ryby, humry a jine morske plody, je v Montparnasse, jmenuje se

Le Bar a Huitres Montparnasse,

112 boulevard du Montparnasse, na rohu s boulevard Raspail.

0/−1
28.12.2017 2:38

I88v25a 28D98o14l59a70n29s32k71á 2253826420220

Pane Millere,vy s tim poucovanim neprestanete? Krevety a humra kupuju v mistni samoobsluze a za pet minut je vecere hotova. Maslo a cerstvy cesnek je vse co k priprave potrebujete. Jen z toho nedelat vedu. Neznalost veci, indeed.

+1/0
28.12.2017 2:58

M28i82c12h64a51l 10M79i74l54l33e70r 9956222659302

"Krevety a humra kupuju v mistni samoobsluze a za pet minut je vecere hotova."

;-D Krevety a humra ze samosky, za 5 minut hotovo - to na velke kucharske umeni nevypada. Velka neznalost veci, indeed.;-)

+1/−1
28.12.2017 8:44

I19v82a 36D82o55l93a46n74s94k88á 2243886660870

Ano, jednoduche, mily snobe. Jinak to totiz ani nejde. Zeptejte se francouzskych kucharu.

+1/−1
28.12.2017 9:09

M73i19c16h47a91l 40M13i49l91l88e51r 9956242699932

;-D 1) francouzsti kuchari nechodi nakupovat ty humry a krevety do Lidlu nebo jine samosky, to by se poradne - nebo take posupne- zasmali uz pri samotne zmince

2) je zrejme, ze o priprave humra a morskych plodu toho moc nevis.

Ale to neni prekvapive u nekoho, kdo to nakupuje v samosce.

0/−1
29.12.2017 3:46

M37a17r47t15i97n22a 88S88e98d85l27i81c18k16á 5742365211232

To by jaksi chtělo, aby si restaurace dala pořádně záležet na výběru kvalitní suroviny, nicméně další postup už je podobně jednoduchý.

0/0
29.12.2017 22:29

M85a79r24t64i58n30a 35S27e69d89l46i41c58k78á 5752805661802

Francouzi jsou tradicne namysleni, maji vsechno jidlo/vino automaticky nejlepsi a jidlo/vino z ciziny by pro jistotu nikdy nestrcili do pusy.

0/−1
29.12.2017 14:43

M76i83c67h74a84l 30M16i60l73l58e93r 9426262629402

ze by pripad knedlikove posedlosti zatemnujici mysleni a ignorujici fakta?;-)

0/0
29.12.2017 18:39

M82a37r89t79i72n57a 27S78e79d52l97i51c67k37á 5482155371492

Kdepak, praxe :-)

0/0
29.12.2017 22:01

I93v59a36n 54M21i94n93á58ř 7962564767321

Naštěstí o tradičním vánočním prodeji kaprů - cizinci nerozhodují :-).

+6/0
26.12.2017 17:06

K37a73r83e11l 74V50a85c11h92u32t 9593142879323

Navzdory titulku jsem se dočetl, že kapři se cizincům líbí (v kádích). ;-)

+6/0
25.12.2017 16:39

R85a77d47i33m 34P52o66l91á31š12e13k 9386263939849

No, už to nejsou ty otlučené ryby, co se občas obrátily břichem nahoru, jako tomu bylo ke konci socíku.:-)

+5/0
25.12.2017 17:08
Foto

J24a60n 70Č12e56r24m33á67k 4669618965287

nj, nejlépe z těch lidí Vánoce pojali ti Američané, kteří jako jediní zmiňují jejich duchovní rozměr a také ho aplikují v praxi... Hezký je i zvyk podělit se o svůj blahobyt s potřebnými - s dětmi z domovů a bezdomovci...

+10/−1
25.12.2017 16:14

V36l55a70s10t32i66m87i18l 25Š20t72e31c33h65e44r 1525805969465

Párky jako slavnostní jídlo.;-DTak to mě pobavilo.

+6/0
25.12.2017 14:12

L33e90n25k78a 71P88o12k40o17r62n20a 7794713373331

At si kazdy ji na Vanoce i jindy, co chce. Vzdyt je to jedno. Blby je, ze se vetsina lidi prezira.

+3/0
26.12.2017 11:56

V40l46a60d12i80m70í37r 85J69i13r87k48a 7784906794808

Kdyby byl kapr hnusná smradlavá ryba, nezačali by ho Rožmberkové chovat na celém území jižních Čech. To nezmění ani ti dnešní zmlsaní vyměklíci, co se ve Francii cpou žábama a slimákama.

+14/−13
25.12.2017 11:35

M85i68c24h72a37l 20M76i98l20l30e36r 9806552159392

Tak ja ti reknu, ze kdyz jsem pred lety zil v Ceskoslovensku, kapra jsem mel rad. Kdyz jsem se ale usadil v zamori, kapr mi tu nikdy nechutnal, protoze tady ho lovi pro jidlo jen mala hrst nadsencu, necisti se v kadich jako u vas a chutna opravdu bahnite. Protoze se tu premnozil, zaneraduje vodu bahnem a tim z ni vyhani jine ryby, byl prohlasen za skodnou.

Mel jsem tu kapra jen dvoje vanoce na zacatku a od te doby ne. Jakmile jsem ochutnal jine ryby, obzvlast morske, uz kapra nechci.

+7/−1
25.12.2017 11:43

R10a93d98i34m 97P90o77l26á75š95e15k 9556753829499

Holt to se nedá nic dělat, kdyby kapr nebyl tak odolná a rychle se množící a rostoucí ryba, tak by ho kdysi Římané nepřinesli odněkud z malé nebo Střední Asie do Evropy a nerozmnožili ho tady.

A taky se nedá nic dělat s tím, že kapr v teplejších oblastech se chová jako invazivní ryba, má tam na dně v bahnu mnohem víc potravy než u nás, roste taky mnohem rychleji než u nás, to co u nás naroste za tři roky, tam naroste za rok a obdobně rychle dosáhne kapr dospělosti a množí se. Ovšem zřejmě čím rychleji rostě, tím má méně kvalitní maso plus navíc ho tam delším hladověním v čisté vodě nečistí od zápachu z bahna.

+5/0
25.12.2017 16:04

R32a48d36i80m 33P21o56l63á95š29e69k 9616903599449

Ono hlavně v té době to byla postní ryba a proto se nikdo neohlížel na to, že by poněkud zapáchala blátem. Všem stačilo, že se i v postní době mohli nacpat nějakým bílkovinným a poměrně vydatným jídlem.

Navíc Rožmberkům a obecně všemu panstvu velmi vyhovovalo, že i během postů, kterých bývalo dohromady nějak až dva měsíce v roce, se poddaní najedli a neztráceli tak na síle.

+2/0
25.12.2017 15:58

L56a40d63i72s86l54a78v 66J81a89r17o51š 6484769310647

Kdo jí kapra, protože mu chutná a ne proto, že je to tradice, ať se přihlásí! ;-P

+32/−3
25.12.2017 11:25

V10í25t 70V96ý86m53o73l80a 8288524394125

Tak se hlásím. :)

+20/0
25.12.2017 11:32

I14v38e39t85a 65N40e48s73t90l12e95r93o53v81á 3548901261680

:-)

+2/0
25.12.2017 13:03
Foto

H18a86n73a 64M68a45t30ě62j56ů 9120654812530

Já.

+3/0
25.12.2017 13:15

A43l25e76n61a 52V59e30s84e17l37á 3573721975288

Já.

+3/0
25.12.2017 13:48

I75v53a 15D98o82l64a58n44s52k37á 2493696920650

Dala jsem si ho i uprostred leta, tak ho mam rada.

0/0
27.12.2017 11:35

R13a83d45i17m 19P57o62l78á75š29e11k 9406943839109

Musí být dobře vyčištěný od rybničního zápachu v čisté vodě v sádkách a potom dobře připravený.

Ale asi se zápachem bahna není větší problém ani v běžných rybnících, pokud se příliš nehnojí, protože běžně se kapr dá koupit i při výlovu rybníků, tudíž nevyčištěný. A nikdo se zatím neozval, že by takový kapr páchl rybinou. I když tady asi velmi záleží na konkrétním rybníku. Například u nás na Ostravsku je hodně rybníků podél Odry v chráněné oblasti, kde rybáři mohou rybníky hnojit a v nich přikrmovat jen omezeně.

Jinak mně vadí, že má hodně měkké nepevné maso, já ryby hodně nakládám a zavařuji ve stylu konzervovanch rybiček a první zkoušky ukázaly, že při běžném postupu vhodném pro mořské ryby maso z našich sladkovodních ryb nedrží tvar.

+2/0
25.12.2017 16:14

R58a26d90m69i27l53a 19S50i13m82č26á94k97o72v48á 5225823665645

nejlepší je vždy na druhou večeři k Pelíškům ;-DR^

+2/0
25.12.2017 18:05

M81a33r91i49e 63S49r65h96o76l84c96o51v69á 9743436938208

Taky se hlásím.:-) A za celou rodinu.:-)R^

+2/0
25.12.2017 21:06

P57a98v75e21l 92V42o41j34á91č62e63k 6162376170270

0/0
27.12.2017 0:44

Z73u40z11a76n66a 76V36i30n60k56l41e64r16o40v56á 6290642777

A nejlepší je si ho ještě vlastnoručně ulovit. Nesmí být tlustej, musí to být vysportovanej kapřík s minimem tuku a pak je vynikající.

0/0
27.12.2017 18:44
Foto

J37i63ř83í 89D52v87o89ř59á25k 5715869110898

On švédský Surströmming, tedy biologická zbraň v podobě shnilého slanečka .....

Zlatej kapr.

+10/0
25.12.2017 11:23

E49l77a 78Č77u39l73í65k36o43v30á 5787247646601

smrdí to děsně, ale na chuť je to dobré :-)

0/0
25.12.2017 23:40

M76a35r92t45i43n 98K37o98l53á42ř 1825874239855

Já se nedivím že skoro nikomu nechutná kapr, je to v kontextu s ostatními hnusná smradlava ryba

+15/−13
25.12.2017 11:16

M16a61r64e42k 58K65a91l86i36n62a 3279544975508

Podle mě to není pravda. Já mám rád všechny ryby a kapr, zvláště menší, dobře obalený a dobře osmažený, není nijak špatný... Upřímně mi nepřijde, že by se chuť až tak dramaticky lišila od jiné smažené ryby...

+13/−1
25.12.2017 11:21

R93u42d15a 74S86l36a23v33í31k 5353528126621

Ryba, která se celý život válí v blátě, prostě chutná jako bláto.

+3/−14
25.12.2017 11:24







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.