Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

H52e56l44e56n59a 75Č33í10ž13k97o42v43á 9421591872568

Jakkoli pokrmy připravené podle všech uvedených receptů budou patrně chutné, dovolím si (jakožto osoba, v jejiž kuchyni je perkelt/guláš nejčastěji připravovaným pokrmem -- a to proto, že je časově velmi málo náročný a jednoduchý jak facka) uvést pár svých "mouder".

Předně -- guláš (i perkelt) v podstatě není nic jiného než "poddruh" ragú či toho, čemu angličtina říká (mj.) "stew". Tedy v podstatě "všechno na kousíčky" -- maso, zelenina, koření... plus dušení, a to spíše pomalé. Jinak řečeno: můžete "do toho" naházet leccos, jen se to nesmí překombinovat.

Základem obou pokrmů (perkelt i guláš) je maso (hovězí, vepřové, drůbeží, rybí, skopové -- možné jsou i kombinace; s dovolením vypustím vegetariánské, např. fazolové modifikace) plus cibule (příp. i česnek), paprika, rajče.

Rozdíl mezi perkeltem a gulášem spočívá především v tom, že perkelt, co se hustoty šťávy týče, spoléhá právě na to, co se přirozeně vydusí ze všech uvedených ingrediencí; pokud možno se vůbec nepodlévá vodou (což se ale velmi odvíjí od kvality masa), takže šťávy není mnoho. Guláš je původně spíše hustá polévka, správně by se měl podávat v hlubokém talíři a ideální přílohou je pečivo; podlévá se a na rozdíl od perkeltu se zahušťuje -- chlebem či bramborou, NIKDY však moukou.

Další kapitolou je tokáň, kde paprika (teď myslím tu čerstvou, ne práškové koření) zůstává, ale místo rajčat se dává majoránka (hodně majoránky, na ní je ten pokrm založen).

Napsala bych ještě více podrobností (včetně konkrétních jednoduchých receptů), ale byla by z toho už tuplem litanie. Asi by se ovšem slušelo dodat, že mé "perkeltové/gulášové" prozření nastalo, když mi maminka "do výbavy" věnovala pár (za hlubokého socialismu vycházejících) "sešitů vaření"; jeden z nich byl zaměřený na maďarskou kuchyni -- a byl pro mě celkově nejužitečnější. Ona sama se těmi recepty (ten sešit je někdy z 60. let) nikdy moc neřídila... já to zkusila, a nelituji.

+4/0
doporučit
17.10.2017 14:55

K95a55t56e59ř19i82n13a 98F74e13n57c66l67o61v30á 8163867698203

Mám od táty (a to jen pan kuchař) malou vychytávku a tou je zázvor (koření, ne čerstvý). Stačí špetka na závěr, guláš má díky tomu ostřejší šmak, ale nepřebije ostatní chuť.

+2/0
doporučit
18.10.2017 9:11

V47l34a26d87i86m68í96r 11M49a11c83a60n 4568813561144

Vcelku zajímavé recepty, nicméně osobně bych do toho hovězího guláše nakonec dal majoránku.

+2/0
doporučit
17.10.2017 0:45







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.