Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Jablečné hody: šťavnaté špízy, sušenky bez cukru a voňavé koláče

Chuť a vůně jablek k podzimu prostě patří. Zpříjemněte si i vy sychravé dny pikantním čatní, šťavnatými špízky nebo celou plejádou voňavých zákusků. Myslíme i na celiaky a diabetiky, které potěší recepty na koláče bez lepku a bez cukru.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

L10e95n77k20a 48H26a76l95á65m64k67o25v36á 4600312476568

Kolac z normalni mouky a jablek nema nic spolecneho s dietou pro diabetiky 8-o

+1/0
8.10.2016 13:01

M67i16c72h37a41l 84S74e85m53r96á92d 3662666957879

Cokoli jablečného není bez cukru...

Jablka obsahují málo bílkovin, tuků (jádra cca 2,4 %) a jejich kalorická hodnota je nízká.

Největší hodnotu mají cukry, které jsou svou jednoduchou vazbou lidským organismem rychle vstřebatelné. Uhlohydráty podléhají v plodech neustálým změnám. Během dozrávání plodů v nich téměř úplně mizí škrob a rychle se zvyšuje obsah cukrů, hlavně sacharózy, jež vlivem enzymů přechází ve fruktózu, takže plody sládnou. Přezráváním se obsah cukrů opět snižuje. Odrůdy, které dozrávají později, mají zpravidla vyšší obsah cukrů než odrůdy dozrávající časněji. Velký vliv na obsah cukrů má i stanoviště. Z cukrů je obsažena v jablkách sacharóza (třtinový a řepný cukr), fruktóza (ovocný cukr) a glukóza (hroznový cukr). Podle SABUROVA a ANTONOVA (1952) je v čerstvé hmotě 10,4 – 15,2 % veškerých cukrů, a to: 5,4 – 8,1 % fruktózy, 1,9 – 4,0 % glukózy a 3,1 % sacharózy. Oproti hruškám jsou tyto hodnoty vyšší. Podle CEREVITINOVA (1952) obsahují jablka 6,46 – 11,84 % fruktózy, 2,50 – 5,65 % glukózy a 1,52 až 5,31 % sacharózy.

NIcméně platí, že jablka dokážou stabilizovat hladinu cukru v těle a tudíž jsou pro diabetiky vhodná... Jen nepište, že jsou bez cukru... děláte se sebe hlupáky...

0/−1
8.10.2016 12:29