Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Bobří ocas, vemínka, žáby i veverky aneb gastronomie za Karla IV.

Období 14. století bylo z gastronomického hlediska docela zajímavé. A i zde zanechal Karel IV. svou nesmazatelnou stopu - třeba nápadem na pěstování vinné révy v českých zemích. Jeho jídelníček vás ale možná překvapí, pochutnával si totiž i na vlaštovkách nebo veverkách.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

D23a67v58i86d 49D58o18b90e39š 3265432737

"Rybí maso, podobně jako šnečí, se totiž za maso nepovažovalo."... Ano, vím, je to postní tradice.... Ale stejně mi to připomíná ten vtip: Žid přijde do restaurace a ukazuje do jídelního lístku, že by si dal ke snídani tady tu rybu s vajíčkem. "Ale to je šunka" povídá vrchní. "Ptám se jich snad, jak se ta ryba jmenuje?" Odpovídá žid.

0/0
16.5.2016 9:34

M73i48l55a54n 72V76i19k 1727815523953

Hrách a kroupy, polité rozškvařenou slaninou...manželka to dlouho nechtěla jíst, po chutnání se to už u nás vaří často.

0/0
15.5.2016 13:48

F20r67a56n32t80i69š67e82k 61H49a60v23l16í24č97e47k 2430179471102

Řecké víno byl starý název pro rozinky.

+1/0
14.5.2016 13:47

P98e74t35r 22P32a61v30l80a87t24a 7736750277571

Ochutnal bych od všeho.:-)

+1/0
14.5.2016 13:36

F90r39a26n77k 47N33o56v63a93k 5235595411419

Mlete vemeno obalene ve strouhance a osmazene jsem mel v Holandsku pred peti lety. Chutnalo OK s kecupem, ale kdyz jsme pak jeli kolem kravy a ja she dozvedel co jsem jedl, udelalo se mi dodatecne mdlo :P

+1/−1
14.5.2016 12:47
Foto

J56a34n 42Č12e35r81m53á30k 4839558345707

a proč?... nechápu... však živá vemínka jistě také rád chutnáš!... ;-D

+2/0
14.5.2016 13:16

F60r88a78n68k 86N73o43v65a25k 5835815691959

To nepochybne, ziva a nejlepe homo sapiens made in czechia :D ale nevim proc jsem dostal minus za zivotni zkusenost :P

0/0
14.5.2016 13:38

Z82u89z45a14n61a 75T79i89c15h95á 4478856870913

Asi to je mínus za to, že jste nevěděl, co je to vemeno, než jste jel kolem krávy:-P Jinak mdlo z toho, že byste snědl telecí a poté viděl, jak roztomilé je telátko a jak ho má máma kráva ráda, by se Vám nedělalo?

+1/0
15.5.2016 20:19

F31r95a72n45k 14N55o27v57a54k 5875765301789

No ja vedel co je to vemeno cesky ale ne anglicky. Tak jsem jen kejvl a jedl. Az pak posunkovou reci jsem zjistil ze me to vemeno, par hodin pozdeji ;)

0/0
15.5.2016 20:23

M93i25l57a73n 63V46i29k 1457455493683

Řízek z vemínka je opravdu dobrý!

+1/0
15.5.2016 13:45

J18a74n 44K64a63n51t 9921798948513

Takze se potvrzuje, ze prvnimi a hlavnimi evropskymi z a b o z r o u t y byli Cesi ! Francouzi zacali pojidat tuto pochoutku az o 2 stoleti pozdeji, a to predevsim jen v Burgundsku...

+2/0
14.5.2016 12:21

P46e91t79r78a 36H52e47l38i12k67a82r81o80v63a 9428404417114

Někde jsem teď četla, že naopak sladké kaše byly za Karla IV. luxusní jídlo jen pro bohaté, protože cukr ještě vůbec nebyl, sladilo se medem a toho prý tolik nebylo. Tak nevím...

+2/0
14.5.2016 12:17
Foto

B66r52o55n80i36s63l69a69v 89G62a16b60r17y81š 2782419111

Zajímalo by mě, jak se přišlo na to, že Karel IV. jedl zrovna tohle...

+2/0
14.5.2016 10:23

P45e77t47r 20J98a90n42d77a 9663857364201

Taky by měto zajímalo. Zvláště když písmo bylo vynalezeno až mnohem později.

+1/−9
14.5.2016 12:06

M12a34r31e50k 36Š37p48e70t20a 4380190191452

aha a Zlatou bulu si predstavujete jak? ;-D

+7/0
14.5.2016 12:19

D89a40v76i93d 85V14á49n79s28k63ý 3911314119753

jako vtip průměrný, jestli myšleno vážně, tak8-o

+3/0
14.5.2016 12:20

T19e77r24e50z36a 59H66o65l40á 4654343793427

je to ironie, že jo? :D

+4/0
14.5.2016 12:39

J18a31n71a 35B67o11u30l67o23v48á 7910616461561

Není pravda, že v té době bylo základem obilí. Ty názvy jídel jsou matoucí, protože například knedlíky a šišky v té době nebyly vůbec z obilí, ale obvykle z masa nebo vajec či různých jiných směsí. Obilí se stalo základem jídelníčku až později, se zhoršením klimatu. Rovněž kaše v té době neznamenalo moučné jídlo, ale jídlo určité kašovité konzistence, vyrobené klidně z masa, ořechů nebo i ovoce, samozejmě se hojně používala mimo postní dny i smetana. Hodně se používaly mandle a ořechy, dělala se už tehdy různá "ořechová" mléka, tedy to, co se dnes prodává jako rostlinná mléka - jako náhražka mléka postního jídelníčku. Přitom ty suroviny patří dnes k těm dražším - mandle, ořechy, konopná semínka. Jen příprava bylo o hodně pracnější, zpracovávalo se to v hmoždíři.

Prostě tehdejší jídelníček byl i pro obyčejné lidi mnohe pestřejší, než v pozdějších, pro nás bližsích historických dobách. Výživa se zhoršila až někdy v 17. století - v souvislosti s malou dobou ledovou a související třicetiletou válkou s následným poklesem obyvatelstva způsobeného válkou, neúrodami a epidemiemi.

+8/0
14.5.2016 2:51

H90a47n41a 10D48o60s27t70á55l68o11v59á 1519794590744

Jáhly, pohanka podobně - často to prostě do obilí (nesprávně) zahrnou. Máte pravdu.

+1/0
14.5.2016 10:08







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.