Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Bobří ocas, vemínka, žáby i veverky aneb gastronomie za Karla IV.

Období 14. století bylo z gastronomického hlediska docela zajímavé. A i zde zanechal Karel IV. svou nesmazatelnou stopu - třeba nápadem na pěstování vinné révy v českých zemích. Jeho jídelníček vás ale možná překvapí, pochutnával si totiž i na vlaštovkách nebo veverkách.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

D17a38v10i55d 29D91o21b33e14š 3725602807

"Rybí maso, podobně jako šnečí, se totiž za maso nepovažovalo."... Ano, vím, je to postní tradice.... Ale stejně mi to připomíná ten vtip: Žid přijde do restaurace a ukazuje do jídelního lístku, že by si dal ke snídani tady tu rybu s vajíčkem. "Ale to je šunka" povídá vrchní. "Ptám se jich snad, jak se ta ryba jmenuje?" Odpovídá žid.

0/0
16.5.2016 9:34

M86i45l72a64n 12V64i59k 1367895923323

Hrách a kroupy, polité rozškvařenou slaninou...manželka to dlouho nechtěla jíst, po chutnání se to už u nás vaří často.

0/0
15.5.2016 13:48

F57r17a60n38t51i70š60e83k 82H21a65v64l97í23č27e11k 2290449761702

Řecké víno byl starý název pro rozinky.

+1/0
14.5.2016 13:47

P92e44t95r 40P49a17v92l58a89t17a 7306490247161

Ochutnal bych od všeho.:-)

+1/0
14.5.2016 13:36

F52r48a67n63k 68N62o53v87a76k 5685315791749

Mlete vemeno obalene ve strouhance a osmazene jsem mel v Holandsku pred peti lety. Chutnalo OK s kecupem, ale kdyz jsme pak jeli kolem kravy a ja she dozvedel co jsem jedl, udelalo se mi dodatecne mdlo :P

+1/−1
14.5.2016 12:47
Foto

J50a83n 62Č40e90r23m32á39k 4229208305877

a proč?... nechápu... však živá vemínka jistě také rád chutnáš!... ;-D

+2/0
14.5.2016 13:16

F44r76a11n93k 75N89o25v50a91k 5705785431659

To nepochybne, ziva a nejlepe homo sapiens made in czechia :D ale nevim proc jsem dostal minus za zivotni zkusenost :P

0/0
14.5.2016 13:38

Z75u23z27a14n66a 37T19i68c42h52á 4748366750383

Asi to je mínus za to, že jste nevěděl, co je to vemeno, než jste jel kolem krávy:-P Jinak mdlo z toho, že byste snědl telecí a poté viděl, jak roztomilé je telátko a jak ho má máma kráva ráda, by se Vám nedělalo?

+1/0
15.5.2016 20:19

F35r91a76n39k 37N47o74v34a84k 5525935111779

No ja vedel co je to vemeno cesky ale ne anglicky. Tak jsem jen kejvl a jedl. Az pak posunkovou reci jsem zjistil ze me to vemeno, par hodin pozdeji ;)

0/0
15.5.2016 20:23

M15i39l82a78n 14V29i73k 1257985153343

Řízek z vemínka je opravdu dobrý!

+1/0
15.5.2016 13:45

J55a82n 20K28a12n34t 9351668988613

Takze se potvrzuje, ze prvnimi a hlavnimi evropskymi z a b o z r o u t y byli Cesi ! Francouzi zacali pojidat tuto pochoutku az o 2 stoleti pozdeji, a to predevsim jen v Burgundsku...

+2/0
14.5.2016 12:21

P88e58t25r41a 50H94e89l51i38k74a20r65o58v13a 9398584727694

Někde jsem teď četla, že naopak sladké kaše byly za Karla IV. luxusní jídlo jen pro bohaté, protože cukr ještě vůbec nebyl, sladilo se medem a toho prý tolik nebylo. Tak nevím...

+2/0
14.5.2016 12:17
Foto

B17r11o23n36i85s51l83a54v 36G55a31b59r26y37š 2112269251

Zajímalo by mě, jak se přišlo na to, že Karel IV. jedl zrovna tohle...

+2/0
14.5.2016 10:23

P80e67t47r 63J33a83n73d70a 9393247884331

Taky by měto zajímalo. Zvláště když písmo bylo vynalezeno až mnohem později.

+1/−9
14.5.2016 12:06

M17a88r52e60k 65Š58p96e47t62a 4710720561952

aha a Zlatou bulu si predstavujete jak? ;-D

+7/0
14.5.2016 12:19

D68a43v29i77d 58V81á64n42s86k57ý 3901354169823

jako vtip průměrný, jestli myšleno vážně, tak8-o

+3/0
14.5.2016 12:20

T27e49r64e56z37a 94H30o29l66á 4784973593777

je to ironie, že jo? :D

+4/0
14.5.2016 12:39

J13a77n62a 19B93o89u66l64o49v53á 7910806411341

Není pravda, že v té době bylo základem obilí. Ty názvy jídel jsou matoucí, protože například knedlíky a šišky v té době nebyly vůbec z obilí, ale obvykle z masa nebo vajec či různých jiných směsí. Obilí se stalo základem jídelníčku až později, se zhoršením klimatu. Rovněž kaše v té době neznamenalo moučné jídlo, ale jídlo určité kašovité konzistence, vyrobené klidně z masa, ořechů nebo i ovoce, samozejmě se hojně používala mimo postní dny i smetana. Hodně se používaly mandle a ořechy, dělala se už tehdy různá "ořechová" mléka, tedy to, co se dnes prodává jako rostlinná mléka - jako náhražka mléka postního jídelníčku. Přitom ty suroviny patří dnes k těm dražším - mandle, ořechy, konopná semínka. Jen příprava bylo o hodně pracnější, zpracovávalo se to v hmoždíři.

Prostě tehdejší jídelníček byl i pro obyčejné lidi mnohe pestřejší, než v pozdějších, pro nás bližsích historických dobách. Výživa se zhoršila až někdy v 17. století - v souvislosti s malou dobou ledovou a související třicetiletou válkou s následným poklesem obyvatelstva způsobeného válkou, neúrodami a epidemiemi.

+8/0
14.5.2016 2:51

H90a29n41a 60D35o59s75t79á97l96o25v44á 1619754490764

Jáhly, pohanka podobně - často to prostě do obilí (nesprávně) zahrnou. Máte pravdu.

+1/0
14.5.2016 10:08







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.