Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Nižší hladina cholesterolu vadí víc než ta vyšší, tvrdí Petr Fořt

Renomovaný výživový poradce Petr Fořt, autor více než dvaceti knih na téma zdravého životního stylu a boje s obezitou, tvrdí, že žádný obecně platný návod na zdravou stravu neexistuje. „Každý to máme jinak,“ říká. Počítání příjmu a výdeje kalorií považuje za zbytečné a doporučované konzumování malých porcí pětkrát denně za mylné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V54l87a54d14i17m30í26r 57Š53n52e88k 9604598876341

Tak s něčím se dá souhlasit, až na to, že člověk se nikdy nevyvinul. Člověka stvořil Bůh a původně, dokonce, měl jíst jen ovoce a zeleninu z rostlin a stromů, které Bůh stvořil. Až po potopě Bůh dovolil jíst lidem maso. Do dvanácti hodin by člověk měl jíst ovoce a potom oběd a večeři správně kombinovat. Škroby (uhlovodany) plus zeleninu, nebo maso a zeleninu. Nikdy ne maso a uhlovodany. Pak se hubne dobře. A samozřejmě by se neměl přejídat, jak je na to rovněž upozorněno i v článku.

0/0
24.4.2016 10:15

S77t88a89n89i51s42l54a78v 64S85t26u27p78k80a 6711265325150

To je ten pan Fořt, co nám tvořil diety dle krevních skupin? To by odpovídalo tomu, jak si chybně interpretuje studie dle kulturního vzoru a boje proti systému na podpoření vlastního byznysu.

Vědní medicína dávno ověřuje a zkoumá všechny terapie a poznatky o cholesterolu, dále jen výživy dle fyziologie a predispozice každého jednotlivce zvlášť v daném přijímaném množství a horizontu, kdy se zohledňují všechny faktory životního stylu, příjem výdej energie, věk, výška, váha, predispozice, aktuální fyziologie atd. apod.. Neustále se vše pak přehodnocuje a upravuje. Skupiny a typy pana Fořta mohou být zavádějící.

Mluvit o špatném cholesterolu, bylo a je do nějaké míry stále jen obecné zjednodušování a vůbec neplynulo a neplyne z poznatků vědní medicíny a už vůbec ne farmalobby či lékařské praxe.

Pokud o tom nějaký lékař takto mluví, buď zjednodušoval jen vyjadřování či svou práci, dál se nevzdělával a pokud tomu věřil, nebyl dobrý, ale to máte v každém oboru. Taktéž vyšetření na spektrum cholesterolu, HDL, LDL, atd. bylo dříve drahé. Navíc se neustále vše zpřesňuje a poznatky přehodnocují.

Pan Fořt taktéž nebude vyházet z ničeho jiného než z poznatků ze studií. Nicméně každý, kdo tak činí by se měl vyvarovat chybné interpretace a brát na vědomí, že vše se musí dále ověřovat, poznatky se mění a jen 5 procent studií se ukáže jako průkazných ať již směřujících k registraci či ne. Důležitý je konsenzus, metaanalýzy a nejlépe z velmi velkého počtu lidí či nakonec sběr dat z nemocnic, studií atd., což začíná být alfou omegou díky moderní době a propojenému světu a stále se zlepšuje.

0/0
19.4.2016 11:41

S17t70a55n65i25s35l72a28v 48S47t57u11p87k64a 6581285725630

Nicméně po celém světě probíhají nejrůznější studie vhodnosti dle fyziologie a predispozic. IKEM taktéž provádí studie na výživu pacientů s diabetes a dalších.

či Nutriční požadavky a věk Farmaceutická fakulta UK v Hradci

Doc.RNDr.Ing. Stanislav Ďoubal, CSc.

Královéhttp://apps.faf.cuni.cz/gerontology/nutrition/agedependence/Agedependence.asp

Žádná západní medicína si nic nevysvětluje a opět tu máme farmalobby. To, že si myslíte, že vědní medicína či farmakologie apod. tvrdí o cholesterolu, neznamená, že tomu tak je.

Vědní poznatky o cholestorolu se neustále přehodnocují a zkoumají a to, co tvrdíte pane Fořt, se dávno v poznatcích vyskytuje a dále přehodnocuje a současně každá terapie a medikace. Takže pokud se snažíte neobratně definovat vědní medicínu, tak Vám to moc nejde.

Tzn., že existují nějaké poznatky a dále se zkoumají staré i nové, stejně tak registrované terapie, jež lékaři mohou používat vzhledem k těmto poznatkům.

Pan Fořt objevil mýdlo. Potřeba dělit něco na západní, východní, alternativní a podpořit si to konspirací, je potřeba jen kulturních vzorů a dost často vlastního byznysu, kdy nabízím něco úžasně neotřelého.

Vědní medicína dávno všechny výživy atd. zkoumá a nové, s kterými někdo přijde. I s těmi poznatky o cholesterolu v jakých poměrech a za jakých podmínek k dané fyziologii a predispozicím jednotlivce. Proto třeba i IKEM, kdokoliv v klinických či již randomizovaných atd. zkoumají vhodnost dle těchto a dalších podmínek

0/−1
19.4.2016 11:42

M56a14g23d70a64l45e21n58a 38H65r39o41n36o72v17s87k43á 3650292694289

A ten guláš jste vaři sám?

0/0
19.4.2016 14:00

S44t34a36n17i81s60l25a47v 68S26t90u26p22k96a 6581505595660

Jestli chcete něco rozporovat, máte prostor. Kauzistiky cholesterolu jsou známy a stále se zkoumají a poznatky přehodnocují. To, že média píšou nesmysly a každý trouba zevšeobecňuje na vlastní dojmologii, co škodí a co ne, neznamená, že tyto poznatky panují ve farmacii, vědní medicíně, kde neustále dochází k přehodnocování, analýzám a konsenzu.

0/0
19.4.2016 15:41

M42a93g59d89a60l69e20n81a 27H68r61o90n50o39v39s96k37á 3430942354409

To jsem ráda, že se zkoumá. Taky jsem ráda, že dosavadní "vědeckéů bludy o cholesterolu padly a již spousta lidí ušetří desetisíce za zbytečné léky doporučované informovanými odborníky.;-)

0/0
22.4.2016 23:23

S18t14a75n76i49s91l72a19v 81S90t74u45p17k77a 6191605125390

"Před lety držel pan Fořt přednášku o "Smart drugs" v rámci Biologických čtvrtků ve Viničné a říkal tam takové kraviny, že málokdo vydržel do konce."

0/0
19.4.2016 15:48
Foto

B75á26r30a 90T15u65č51k56o38v34á 2714665296522

Ja nevim, nepochopila jsem. Chtel jste rici 'Fořt je vůl' nebo neco jineho?

0/0
20.4.2016 8:52

I32s32a46b68e29l80l56a 92Z42á42z35v95o51r19k59o64v92á 3890591340436

Jo já jsem ten případ co se na něj doktoři kouknou a hned diktují diagnózy: vysoký tlak, žlučové kameny, křečové žíly, vysoký cholesterol. Pak udělají vyšetření a jsou děsivě šokovaní, že nic z toho nemám. Problémy s cholesterolem jsem měla na vysoké právě opačné. Měla jsem ho nízký a to dlouhodobě. Doktor vždy jen prohlásil, že se s tak nízkými hladinami nikdy nesetkal, ale nikdy to neřešil. Já jsem si ale už tehdy přečetla, že je to horší než opak. Cholesterol se mi srovnal do normálu až když jsem nabrala kila.

+4/−1
18.4.2016 20:26
Foto

B33r10o41n86i55s85l44a36v 31G62a52b66r13y77š 2872359861

Já o sobě říkám, že jsem jako auto. Prostě si natankuju, až když mi dochází benzín a jedu na rezervu. Nejím, když nemám hlad. A konečně mi někdo dává za pravdu. :-)

A chce se to taky hýbat. Jako se o penězích říká, že neutratím víc, než vydělám, tak u jídla je to stejné - nenacpu do sebe víc jídla, než kolik ho spotřebuju. A já mám při svém zaměstnání docela malou spotřebu.

+2/0
18.4.2016 18:17

J38a64n70a 56B45o73u97l72o32v25á 7590866241221

Léta jsem nesnídala a to bylo pořád keců, že musím snídat. Tak jsem se nechala přemluvit, protože jsem začala trochu nabírat kila - holt věk se projevuje - a jediný efekt byl ten, že jsem kila nabrala ještě rychleji. Takže na to opět kašlu a jím, když mám hlad, kromě jiných úprav jídelníčku. Klidně si dám ráno jen kafe a najím se, až když mám hlad.

+7/0
18.4.2016 18:31
Foto

B12r35o61n71i97s13l44a29v 48G68a46b56r97y97š 2742889661

Tak to já se nasnídám. Jím mezi 8:00 a 8:30. A pak jsem měl ve 12:00 oběd. Jenže se mi nechtělo, protože jsem neměl hlad. Zkoušel jsem si tedy upravit porce. Snídal jsem méně, abych byl do oběda tak akorát hladový. Ale přestávalo mě to bavit. Takže snídám jako dřív a na oběd jdu mezi 13. a 14. hodinou.

Navíc mi šéf pořád říká, ať si dám i polívku. Nevím, proč bych se měl zbytečně přežírat. Když sním polívku, nedojím hlavní chod. Nejsem studna.

Takže je fajn, když máte svoji hlavu a své stravovací návyky. :-)

+4/0
18.4.2016 18:51

J91a60n24a 12B33o46u14l68o39v84á 7510816871711

Přesně, polívku a hlavní jídlo bych do sebe nenasoukala. Kolikrát mi stačí jen polívka, hlavně večer. Takže mažu do kuchyně a jdu na zelňačku, co jsem uvařila do foroty. ;-)

+3/0
18.4.2016 19:43

B13l15a12n65k51a 90B75a61u72e24r40o60v35a 4361950149607

Ja jsem take zjistila, ze kdyz snidam "jako kral", jak se doporucuje, tak priberu. Jenom je to zatez pro nase zazivaci ustroji, ktere musi hned zacit pracovat naplno. S kavou oslazenou medem vydrzim skvele az do obeda. Mezitim piji jenom ruzne tekutiny.

+2/0
18.4.2016 21:52

M26a34g26d84a97l57e29n50a 20H59r48o60n97o75v88s63k26á 3640672354949

Otázka ovšem je, jestli se o oběd podělíte s přítelem a večeři dáte nepříteli. Jinak je vaše spojování bohaté snídaně s přibíráním bezpředmětné. A propos - co je to snídat "jako král?" Dejme tomu, že vážíte 60 kg a uvažujeme o středně velkém denním kalorickém výdeji. Pak vám bohatě stačí nějakých 7500 kJ, k snídani tedy max. nějakých 2500 kJ - dva rohlíky (a 60 g) s máslem (15 g) a džemem 40 g + jablko. Nebo 100 g celozrnného chleba + 60 g tvrdého 45% sýra + jablko. K tomu smetana nebo med do kávy. ;-)

0/0
19.4.2016 14:11

B69l85a10n50k69a 48B49a60u32e73r17o13v57a 4551760379557

Rika se snidat jako kral, obedvat jako princ a veceret jako chudak. Ja se podle toho neridim.

0/0
19.4.2016 20:45

M77a87g27d67a92l70e34n50a 22H75r78o61n59o46v41s87k94á 3570972314259

Je to variace téhož...Ovšem když říkáte A, pak musíte říct i B. To snad chápete. Jinak to, že přibíráte a to že snídáte jako král, spolu nemá příčinnou souvislost.

0/0
22.4.2016 23:21

J21a57n78a 80M71r19á86z38k34o68v85á 8156700873400

Někdy v patnácti letech (sedmdesátá léta minulého století) jsem se naučila jíst jako liška.To jest tehdy, když jsem měla hlad. Sportovala jsem, holka jak lusk. Jenže mi to časem nabouraly teorie o pěti jídlech denně, to jsem neuměla. Ke stáru šly do háje mé ženské orgány, sex. Přidala se bipolární porucha, antidepresiva, nárůst váhy a teď je ze mne čuník zralý na porážku.

0/0
18.4.2016 17:15

Z79u27z80a68n42a 56H97a23j97s47k55á 6948546538

Knihy od Petra Fořta čtu moc ráda a musím říci, že se podle nich řídím i stravuji mnoho let (jsem zdravá, relativně štíhlá a ne nejmladší), dá se říci, že mi jeho rady a názory dost pomohly k lepšímu životu.

Tento článek mě velice oslovuje, zejména těmi delšími přestávkami mezi jídly. Intuitivně to také tak cítím a snažím se dodržovat větší pauzy, než se znovu najím.

Děkuji panu Fořtovi, kterého se velice vážím, za jeho práci a přeji mu mnoho štěstí.:-)R^V

+4/0
18.4.2016 15:39

P20e23t88r 41F96r78ý66d11e55k 7459911539783

Antidepresiva ve vetsine slouzi k potlacovani symptomu problemu, ktery se nikomu nechce resit. Ale protoze je to pohodlne a je to zlaty dul, tak se predepisuje jak o zivot, stejne tak PPI, antihistaminika, statiny atd...

+1/−1
18.4.2016 15:04

J13a88n 49F37r90o60l36í26k 6176270275134

Rozdělení jídla do pěti dílů je nutné zejména u lidí, kteří mají problém s kolísáním cukru v krvi. Je nesmysl tvrdit, že je to jen dobrá záminka se nacpat. 20 g knackebrotu s domácí lučinou a dvě deci vody nikoho k obezitě nepřivede. Každé tělo je sice jiné, ale hlídání energie příjmu a výdajů je základem udržení své váhy. Pokud sním třeba 2000 kcal a podle tabulek tělo spotřebuje 1500 vím, že zbytek musím zlikvidovat pohybem. Problém obézních je především daleko vyšší příjem neboli přežírání popř. pojídání sladkostí.

+1/−1
18.4.2016 14:46

J43a52r25o31s81l57a20v 48J82a38n23s42a 9937563973978

Naopak starší lidé s hladinou cholesterolu o něco vyšší, kteří nemají moc vysoký poměr tukové látky v krvi, žijí déle.

Zdroj: http://ona.idnes.cz/petr-fort-nizsi-hladina-cholesterolu-vadi-vic-nez-ta-vyssi-par-/zdravi.aspx?c=A160406_155344_zdravi_jup

Nikde jsem nenašel co to je "o něco vyšší". 5 nebo 15 mmol?

Dr. Hnízdil - při poctivém čtení to zjistíte - ztrácí odvahu tak na 6.

0/0
18.4.2016 14:24
Foto

B82á47r24a 66T85u20č15k69o29v44á 2664545266622

Kdyz jsem byla mala, dostali jsme ve skole jeden zvlastni ukol: napsat jednu barvu, ktera je pestra. Ukol jsem nesplnila, nedokazala jsem pani ucitelce vysvetlit, ze jedna barva nemuze byt pestra, ze pestra muze byt pouze kombinace barev.

Myslim, ze se stravou je to zrovna tak. Nakonec i se zivotem. Byti zaujat jednim tyem stravy, jednim zpusobem zivota, cloveka ochuzuje o to, co je v zivote nejhezci - o pestrost.

+5/0
18.4.2016 13:36

M59a85g71d34a79l60e62n66a 13H30r69o70n30o91v49s66k97á 3760272424699

A co tím chccete naznačit?

Ale obecně mi apel "pestrost" přijde jako konzumní výmysl, abyste co nejvíce spotřebovávala, a to všechno - jídlo, věci od a do z, zážitky, zábavu, partnery... Zhoubná cesta...

0/−3
18.4.2016 14:56

I18v28a 44K64r29i85s38t20o75f87o89v14á 7255833962792

Takže navrhujete nepestrost? Třeba pořád bůček, bůček, bůček?

+1/0
19.4.2016 6:34

M44a69g36d72a12l86e61n98a 82H89r45o97n98o51v26s86k27á 3840412534129

Pokud nepestrost definujete jako jezení jedné potraviny, pak nepestrost nenavrhuji. Zkuste to jinak...

0/0
19.4.2016 13:21

A26l61e26n96a 47V27e90s59e94l42á 3113451515248

Ale to přece nebyla definice, ale naopak otázka, jak definujete tu nepestrost vy. Mě by to ostatně taky zajímalo.

0/0
19.4.2016 14:53

J78a47n 97D98l80o54u41h77ý 8666850553300

Co to je vyšší hladina cholesterolu. 10mmol nebo až 25.;-D

0/0
18.4.2016 12:41

J40a88r90o61m97í96r 78Š93r12á25m34e56k 3507706647602

Vtip je v tom, že teoreticky může být vyšší obojí. Jde o to, kolik je na vrub LDL a kolik jde na vrub HDL. Celkový cholesterol je ukazatel, který nemá velký smysl.

+4/0
18.4.2016 12:46

M65a97r85t13i65n 50H80o45d13í16k 2925555128457

Má smysl a velký. Naznačené hladiny jsou hodně vysoké pro kohokoliv. Jestliže nemáte žádné jiné rizikové faktory (kardiovaskulání onemocnění, diabetes mellitus) platí maximum 5 mmol/l na celkový cholesterol a 3 mmol/ pro LDL cholesterol. U vysokých hladin cholesterolu pak platí, že s každým 1 mmol LDL cholesterolu dolů se vám sníží riziko kardiovaskulárního onemocnění o 2%.

0/0
18.4.2016 13:34
Foto

B16á83r28a 80T40u44č38k63o52v19á 2824525266102

Opravte ty mmol/l a procenta ;-) Mate tam chybu, dosti zasadni ;-D

0/0
18.4.2016 13:38

M53a94r83t56i97n 90H17o12d34í89k 2315545848347

Prosím?

0/0
18.4.2016 13:39
Foto

B21á27r61a 75T87u18č68k32o20v43á 2864455796342

Opravte ty mmol/l a procenta ;-) Mate tam chybu, dosti zasadni

0/0
18.4.2016 13:40

M63a56r49t23i40n 97H91o85d15í49k 2605275888187

Můžete svou hlubokou myšlenku trochu rozvést. Ta čísla jsou samozřejmě správně.

0/0
18.4.2016 13:42
Foto

B91á21r78a 16T54u17č18k66o83v71á 2354645346642

Cisla jsou mozna spravne, jednotky spravne nejsou. Nejedna se o snizeni LDL o 1 mmol, nybrz 1 % (a tomu odpovida snizeni rizika o kolik? Ruzne zdroje neuvadeji stejna cisla, ale rekneme mezi 1-2%).

0/0
18.4.2016 13:46

M85a24r33t86i56n 30H65o53d65í67k 2975455218807

Aha, někde na internetu jste si něco přečetla a budete poučovat. Tak např. "Z intervenčních studií vyplývá, žesnížení LDL-ch o 1 % snižuje riziko ICHS asi o 2 %" zdroj: Stačí dosahovat cílového LDL-cholesterolu, nebo je nutná komplexní intervence reziduálního rizika? Soška,V. Interní medicína, 10, 2009.

0/0
18.4.2016 13:50
Foto

B28á68r88a 81T67u18č14k31o35v93á 2344115276182

Budu muset, dokud si budete plest milimoly s procenty ;-) Prectete si jeste jednou svuj uvodni prispevek a pak muzete diskutovat.

0/0
18.4.2016 13:53

M49a40r55t55i36n 66H30o80d83í73k 2135645308457

Ještě jsem to blbec nedopsal a odkliknu. Máte sice pravdu, proto jsem dal i odkaz, ale zase taková dramaticky chybná informace to není. Idea je jasná.

0/0
18.4.2016 13:53

M89a22r61t87i48n 20H31o72d89í16k 2955445828277

Jinak ještě dodám, že jsem původně myslel, že narážíte na ty normy a chcete po mě mg%, jako ještě někdy používají v USA. proto jsem tak reagoval.

0/0
18.4.2016 13:58
Foto

B16á29r64a 30T36u40č52k47o58v57á 2154655356912

Je to dramaticky chybna informace :-) Jdete do obchodu a udelate nakup za 500 CZK. Platite rekneme tremi dvoustovkami. Co budete vyzadovat? Aby Vam vratili jednu stokorunu nebo jedno procento, tj. 6 korun? Idea je jasna, ale rozdil cini 94 CZK. Totez se tyka snizeni LDL: snizeni treba ze 6 mmol/l o 1 mmol/l je snizeni na 5,00 mmol/l, zatimco snizeni o 1 procento je snizeni na 5,94 mmol/l. ;-)

+5/0
18.4.2016 14:06

M11a67r11t83i44n 11H66o15d57í43k 2885645308107

Ne není, tohle není žádný kšeft. Jde o pointu, zejména vzhledem k publiku. Kdybych to přednášel, znovu si to po sobě přečtu. krom toho ale jde o teoretický statistický odhad ze studií. Nelze to brát jako vy, kupeckými počty. Při tak nízkých jednotlivých jednotkách mmol LDL je 1 % snížení hladiny na úrovní laboratorní chyby nebo dokonce nad ní.

0/0
18.4.2016 14:18
Foto

B29á33r82a 45T60u34č46k11o55v96á 2454645256632

No a prave vzhledem k publiku je rozdil mezi 1% a 1 mmol/l dulezity ;-) Nemate zde pred sebou oblackove uvazujici humanisty (mineno ve smyslu absolventu humanitarnich oboru, kterym by bylo jasne, o co jde), ale i cast technokraticky smyslejicich ctenaru, kteri budou povazovat rozdil mezi 1% a rekneme 17% (z modeloveho prikladu) za podstatny. Moc se mi mimochodem libi, jak obhajujete theorii, kterou soucasne vyvracite ;-) Theoreticky odhad ze studii, ktery je v mezich laboratorni chyby, je tedy prakticky nepouzitelny. Pak se nesmite divit, ze technokrate jako ja zmatene tapou, kdyz na jedne strane argumentujete minirozdily v ramci statisticke ci laboratorni chyby, na strane druhe rozdil matematicky dramaticky oznacujete za nepodstatny. ;-)

+1/0
18.4.2016 14:50

J80a19n 49D88l61o26u16h64ý 8236930753800

bylo myšleno samozřejmě LDL. ;-)

0/0
18.4.2016 15:12

D43a70v27i96d 24C77e95c63h 6823387570844

"Když budete jíst pravidelně i jen třikrát během dne, tak vám garantuji, že za půl roku přiberete, přestože se hýbete - blud par excellance, nic ine. uplne kludne sa p. doktorom stavim o milion, ze sa dnes postavim na vahu, budem jest tri krat denne a o pol roka budem mat hmotnost nizsiu.

Dalsia perla je "chemicka anorganicka hmojiva" , chel by som vidiet hnojivo, ktore by nebolo chemicke a bolo by anorganicke.

Top 1. je "zbavit sa chemie v potravinách" : to dokazal jedine nejaky Ind, menom Prahlad Jani, ktory sa udajne zivi nejakou kozmickou energiu, alebo niecim podobnym.

+3/0
18.4.2016 12:26

P42e52t56r 50T43l63o81u87k14a31l 7494425792175

Nějak sem nepochopil tu poznámku o stravě ve školkách, že tím zdravá výživa končí. Naopak ve školách a školách dodržují přesné normy a skladbu jídelníčku a děti z toho polovinu jídel ani neznají protože se doma cpou pizzama a hranolkama.

+3/−2
18.4.2016 12:24

P54e79t20r 66H17o75r80y46n39a 6695299212356

Soudíte-li podle sebe, nezobecňujte. Naše vnučka i kvůli stravě musela do lesní školky, protože doma se stravuje maximálně zdravě a na koprovku s hovězím podle norem do školky ji opravdu nepošleme...

+3/−4
18.4.2016 12:34

J27a66n 10D84l83o55u66h60ý 8146400733210

proč?

+5/0
18.4.2016 12:42

I66v53a 41K27r61i82s23t75o74f45o26v55á 7375573462282

Koprovka s hovězím je vadná???? Voda+mléko+kopr+možná trochu mouky, brambora a hovězí??? Co vaše dítě jí? Borůvky a mech?8-o8-o Ono se to nesmí přehánět ani na jednu či na druhou stranu. ;-)

+11/−3
18.4.2016 12:42

P34e75t74r 13T14l93o61u76k78a13l 7814415932325

Promiňte, ale v těch zařízeních někdo nastavil normy aby byla strava v jídelníčku pestrá a plnila nějaké normy. Jasně, že kdo se stravuje nějak alternativně tak si tam neužije, ale co je třeba na hovězím a koprovce špatného?

+6/−1
18.4.2016 12:53

I98v22a 59K61r76i12s68t79o85f38o12v58á 7515143902352

Pan Horyna nezobecnuje, ale tak nějak mi vyvstává na mysl film Válka Roseových, kde dětem "přidělovali" sladkosti, aby z nich pak byly tlusté koule. ;-D

0/0
18.4.2016 14:24







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.