Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nižší hladina cholesterolu vadí víc než ta vyšší, tvrdí Petr Fořt

Renomovaný výživový poradce Petr Fořt, autor více než dvaceti knih na téma zdravého životního stylu a boje s obezitou, tvrdí, že žádný obecně platný návod na zdravou stravu neexistuje. „Každý to máme jinak,“ říká. Počítání příjmu a výdeje kalorií považuje za zbytečné a doporučované konzumování malých porcí pětkrát denně za mylné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V74l74a18d22i30m67í69r 91Š88n74e49k 9384748776901

Tak s něčím se dá souhlasit, až na to, že člověk se nikdy nevyvinul. Člověka stvořil Bůh a původně, dokonce, měl jíst jen ovoce a zeleninu z rostlin a stromů, které Bůh stvořil. Až po potopě Bůh dovolil jíst lidem maso. Do dvanácti hodin by člověk měl jíst ovoce a potom oběd a večeři správně kombinovat. Škroby (uhlovodany) plus zeleninu, nebo maso a zeleninu. Nikdy ne maso a uhlovodany. Pak se hubne dobře. A samozřejmě by se neměl přejídat, jak je na to rovněž upozorněno i v článku.

0/0
24.4.2016 10:15

S69t17a94n36i81s46l83a89v 81S36t67u61p41k44a 6961305645160

To je ten pan Fořt, co nám tvořil diety dle krevních skupin? To by odpovídalo tomu, jak si chybně interpretuje studie dle kulturního vzoru a boje proti systému na podpoření vlastního byznysu.

Vědní medicína dávno ověřuje a zkoumá všechny terapie a poznatky o cholesterolu, dále jen výživy dle fyziologie a predispozice každého jednotlivce zvlášť v daném přijímaném množství a horizontu, kdy se zohledňují všechny faktory životního stylu, příjem výdej energie, věk, výška, váha, predispozice, aktuální fyziologie atd. apod.. Neustále se vše pak přehodnocuje a upravuje. Skupiny a typy pana Fořta mohou být zavádějící.

Mluvit o špatném cholesterolu, bylo a je do nějaké míry stále jen obecné zjednodušování a vůbec neplynulo a neplyne z poznatků vědní medicíny a už vůbec ne farmalobby či lékařské praxe.

Pokud o tom nějaký lékař takto mluví, buď zjednodušoval jen vyjadřování či svou práci, dál se nevzdělával a pokud tomu věřil, nebyl dobrý, ale to máte v každém oboru. Taktéž vyšetření na spektrum cholesterolu, HDL, LDL, atd. bylo dříve drahé. Navíc se neustále vše zpřesňuje a poznatky přehodnocují.

Pan Fořt taktéž nebude vyházet z ničeho jiného než z poznatků ze studií. Nicméně každý, kdo tak činí by se měl vyvarovat chybné interpretace a brát na vědomí, že vše se musí dále ověřovat, poznatky se mění a jen 5 procent studií se ukáže jako průkazných ať již směřujících k registraci či ne. Důležitý je konsenzus, metaanalýzy a nejlépe z velmi velkého počtu lidí či nakonec sběr dat z nemocnic, studií atd., což začíná být alfou omegou díky moderní době a propojenému světu a stále se zlepšuje.

0/0
19.4.2016 11:41

S76t61a56n97i46s65l42a35v 71S62t17u21p67k65a 6181405595690

Nicméně po celém světě probíhají nejrůznější studie vhodnosti dle fyziologie a predispozic. IKEM taktéž provádí studie na výživu pacientů s diabetes a dalších.

či Nutriční požadavky a věk Farmaceutická fakulta UK v Hradci

Doc.RNDr.Ing. Stanislav Ďoubal, CSc.

Královéhttp://apps.faf.cuni.cz/gerontology/nutrition/agedependence/Agedependence.asp

Žádná západní medicína si nic nevysvětluje a opět tu máme farmalobby. To, že si myslíte, že vědní medicína či farmakologie apod. tvrdí o cholesterolu, neznamená, že tomu tak je.

Vědní poznatky o cholestorolu se neustále přehodnocují a zkoumají a to, co tvrdíte pane Fořt, se dávno v poznatcích vyskytuje a dále přehodnocuje a současně každá terapie a medikace. Takže pokud se snažíte neobratně definovat vědní medicínu, tak Vám to moc nejde.

Tzn., že existují nějaké poznatky a dále se zkoumají staré i nové, stejně tak registrované terapie, jež lékaři mohou používat vzhledem k těmto poznatkům.

Pan Fořt objevil mýdlo. Potřeba dělit něco na západní, východní, alternativní a podpořit si to konspirací, je potřeba jen kulturních vzorů a dost často vlastního byznysu, kdy nabízím něco úžasně neotřelého.

Vědní medicína dávno všechny výživy atd. zkoumá a nové, s kterými někdo přijde. I s těmi poznatky o cholesterolu v jakých poměrech a za jakých podmínek k dané fyziologii a predispozicím jednotlivce. Proto třeba i IKEM, kdokoliv v klinických či již randomizovaných atd. zkoumají vhodnost dle těchto a dalších podmínek

0/−1
19.4.2016 11:42

M28a89g30d40a38l90e27n40a 92H98r18o59n54o76v29s73k68á 3100392224199

A ten guláš jste vaři sám?

0/0
19.4.2016 14:00

S57t69a49n21i21s36l73a25v 98S94t33u14p46k60a 6451265565300

Jestli chcete něco rozporovat, máte prostor. Kauzistiky cholesterolu jsou známy a stále se zkoumají a poznatky přehodnocují. To, že média píšou nesmysly a každý trouba zevšeobecňuje na vlastní dojmologii, co škodí a co ne, neznamená, že tyto poznatky panují ve farmacii, vědní medicíně, kde neustále dochází k přehodnocování, analýzám a konsenzu.

0/0
19.4.2016 15:41

M28a16g28d34a48l35e63n12a 62H43r48o91n48o39v29s56k19á 3410592904279

To jsem ráda, že se zkoumá. Taky jsem ráda, že dosavadní "vědeckéů bludy o cholesterolu padly a již spousta lidí ušetří desetisíce za zbytečné léky doporučované informovanými odborníky.;-)

0/0
22.4.2016 23:23

S79t89a66n77i98s22l36a50v 39S67t38u52p53k19a 6931125385440

"Před lety držel pan Fořt přednášku o "Smart drugs" v rámci Biologických čtvrtků ve Viničné a říkal tam takové kraviny, že málokdo vydržel do konce."

0/0
19.4.2016 15:48
Foto

B10á84r56a 34T20u80č59k12o83v73á 2274135356832

Ja nevim, nepochopila jsem. Chtel jste rici 'Fořt je vůl' nebo neco jineho?

0/0
20.4.2016 8:52

I95s38a11b36e37l67l70a 36Z50á74z22v13o79r63k95o85v20á 3620161120246

Jo já jsem ten případ co se na něj doktoři kouknou a hned diktují diagnózy: vysoký tlak, žlučové kameny, křečové žíly, vysoký cholesterol. Pak udělají vyšetření a jsou děsivě šokovaní, že nic z toho nemám. Problémy s cholesterolem jsem měla na vysoké právě opačné. Měla jsem ho nízký a to dlouhodobě. Doktor vždy jen prohlásil, že se s tak nízkými hladinami nikdy nesetkal, ale nikdy to neřešil. Já jsem si ale už tehdy přečetla, že je to horší než opak. Cholesterol se mi srovnal do normálu až když jsem nabrala kila.

+4/−1
18.4.2016 20:26
Foto

B90r41o33n65i55s95l48a20v 52G76a22b64r12y67š 2562799921

Já o sobě říkám, že jsem jako auto. Prostě si natankuju, až když mi dochází benzín a jedu na rezervu. Nejím, když nemám hlad. A konečně mi někdo dává za pravdu. :-)

A chce se to taky hýbat. Jako se o penězích říká, že neutratím víc, než vydělám, tak u jídla je to stejné - nenacpu do sebe víc jídla, než kolik ho spotřebuju. A já mám při svém zaměstnání docela malou spotřebu.

+2/0
18.4.2016 18:17

J75a10n76a 38B58o15u58l97o76v79á 7480866861161

Léta jsem nesnídala a to bylo pořád keců, že musím snídat. Tak jsem se nechala přemluvit, protože jsem začala trochu nabírat kila - holt věk se projevuje - a jediný efekt byl ten, že jsem kila nabrala ještě rychleji. Takže na to opět kašlu a jím, když mám hlad, kromě jiných úprav jídelníčku. Klidně si dám ráno jen kafe a najím se, až když mám hlad.

+7/0
18.4.2016 18:31
Foto

B49r29o80n81i46s68l13a71v 21G74a86b40r32y44š 2902259611

Tak to já se nasnídám. Jím mezi 8:00 a 8:30. A pak jsem měl ve 12:00 oběd. Jenže se mi nechtělo, protože jsem neměl hlad. Zkoušel jsem si tedy upravit porce. Snídal jsem méně, abych byl do oběda tak akorát hladový. Ale přestávalo mě to bavit. Takže snídám jako dřív a na oběd jdu mezi 13. a 14. hodinou.

Navíc mi šéf pořád říká, ať si dám i polívku. Nevím, proč bych se měl zbytečně přežírat. Když sním polívku, nedojím hlavní chod. Nejsem studna.

Takže je fajn, když máte svoji hlavu a své stravovací návyky. :-)

+4/0
18.4.2016 18:51

J37a39n39a 69B40o12u47l62o82v27á 7170576281681

Přesně, polívku a hlavní jídlo bych do sebe nenasoukala. Kolikrát mi stačí jen polívka, hlavně večer. Takže mažu do kuchyně a jdu na zelňačku, co jsem uvařila do foroty. ;-)

+3/0
18.4.2016 19:43

B71l64a88n16k24a 81B86a74u43e33r72o38v64a 4631700739367

Ja jsem take zjistila, ze kdyz snidam "jako kral", jak se doporucuje, tak priberu. Jenom je to zatez pro nase zazivaci ustroji, ktere musi hned zacit pracovat naplno. S kavou oslazenou medem vydrzim skvele az do obeda. Mezitim piji jenom ruzne tekutiny.

+2/0
18.4.2016 21:52

M62a85g63d85a59l57e75n79a 87H78r43o83n85o84v64s63k55á 3270682664559

Otázka ovšem je, jestli se o oběd podělíte s přítelem a večeři dáte nepříteli. Jinak je vaše spojování bohaté snídaně s přibíráním bezpředmětné. A propos - co je to snídat "jako král?" Dejme tomu, že vážíte 60 kg a uvažujeme o středně velkém denním kalorickém výdeji. Pak vám bohatě stačí nějakých 7500 kJ, k snídani tedy max. nějakých 2500 kJ - dva rohlíky (a 60 g) s máslem (15 g) a džemem 40 g + jablko. Nebo 100 g celozrnného chleba + 60 g tvrdého 45% sýra + jablko. K tomu smetana nebo med do kávy. ;-)

0/0
19.4.2016 14:11

B84l10a78n50k63a 95B46a67u72e81r98o21v53a 4801930429147

Rika se snidat jako kral, obedvat jako princ a veceret jako chudak. Ja se podle toho neridim.

0/0
19.4.2016 20:45

M84a15g41d39a44l93e17n40a 58H47r87o73n10o17v53s15k68á 3170112634179

Je to variace téhož...Ovšem když říkáte A, pak musíte říct i B. To snad chápete. Jinak to, že přibíráte a to že snídáte jako král, spolu nemá příčinnou souvislost.

0/0
22.4.2016 23:21

J18a92n79a 42M30r15á61z83k73o40v82á 8696230233820

Někdy v patnácti letech (sedmdesátá léta minulého století) jsem se naučila jíst jako liška.To jest tehdy, když jsem měla hlad. Sportovala jsem, holka jak lusk. Jenže mi to časem nabouraly teorie o pěti jídlech denně, to jsem neuměla. Ke stáru šly do háje mé ženské orgány, sex. Přidala se bipolární porucha, antidepresiva, nárůst váhy a teď je ze mne čuník zralý na porážku.

0/0
18.4.2016 17:15

Z61u24z54a64n84a 42H33a46j97s78k97á 6808906678

Knihy od Petra Fořta čtu moc ráda a musím říci, že se podle nich řídím i stravuji mnoho let (jsem zdravá, relativně štíhlá a ne nejmladší), dá se říci, že mi jeho rady a názory dost pomohly k lepšímu životu.

Tento článek mě velice oslovuje, zejména těmi delšími přestávkami mezi jídly. Intuitivně to také tak cítím a snažím se dodržovat větší pauzy, než se znovu najím.

Děkuji panu Fořtovi, kterého se velice vážím, za jeho práci a přeji mu mnoho štěstí.:-)R^V

+4/0
18.4.2016 15:39

P47e21t85r 40F49r77ý95d47e58k 7129721119783

Antidepresiva ve vetsine slouzi k potlacovani symptomu problemu, ktery se nikomu nechce resit. Ale protoze je to pohodlne a je to zlaty dul, tak se predepisuje jak o zivot, stejne tak PPI, antihistaminika, statiny atd...

+1/−1
18.4.2016 15:04

J73a72n 56F89r40o93l39í31k 6166920555984

Rozdělení jídla do pěti dílů je nutné zejména u lidí, kteří mají problém s kolísáním cukru v krvi. Je nesmysl tvrdit, že je to jen dobrá záminka se nacpat. 20 g knackebrotu s domácí lučinou a dvě deci vody nikoho k obezitě nepřivede. Každé tělo je sice jiné, ale hlídání energie příjmu a výdajů je základem udržení své váhy. Pokud sním třeba 2000 kcal a podle tabulek tělo spotřebuje 1500 vím, že zbytek musím zlikvidovat pohybem. Problém obézních je především daleko vyšší příjem neboli přežírání popř. pojídání sladkostí.

+1/−1
18.4.2016 14:46

J32a74r69o42s44l50a17v 79J92a16n92s70a 9827813723158

Naopak starší lidé s hladinou cholesterolu o něco vyšší, kteří nemají moc vysoký poměr tukové látky v krvi, žijí déle.

Zdroj: http://ona.idnes.cz/petr-fort-nizsi-hladina-cholesterolu-vadi-vic-nez-ta-vyssi-par-/zdravi.aspx?c=A160406_155344_zdravi_jup

Nikde jsem nenašel co to je "o něco vyšší". 5 nebo 15 mmol?

Dr. Hnízdil - při poctivém čtení to zjistíte - ztrácí odvahu tak na 6.

0/0
18.4.2016 14:24
Foto

B64á75r94a 62T21u41č54k71o34v32á 2184505966372

Kdyz jsem byla mala, dostali jsme ve skole jeden zvlastni ukol: napsat jednu barvu, ktera je pestra. Ukol jsem nesplnila, nedokazala jsem pani ucitelce vysvetlit, ze jedna barva nemuze byt pestra, ze pestra muze byt pouze kombinace barev.

Myslim, ze se stravou je to zrovna tak. Nakonec i se zivotem. Byti zaujat jednim tyem stravy, jednim zpusobem zivota, cloveka ochuzuje o to, co je v zivote nejhezci - o pestrost.

+5/0
18.4.2016 13:36

M26a15g91d84a50l54e31n77a 26H66r31o93n97o80v66s63k28á 3560212664259

A co tím chccete naznačit?

Ale obecně mi apel "pestrost" přijde jako konzumní výmysl, abyste co nejvíce spotřebovávala, a to všechno - jídlo, věci od a do z, zážitky, zábavu, partnery... Zhoubná cesta...

0/−3
18.4.2016 14:56

I51v26a 59K46r20i43s25t69o19f28o97v39á 7945773752652

Takže navrhujete nepestrost? Třeba pořád bůček, bůček, bůček?

+1/0
19.4.2016 6:34

M90a96g32d60a43l97e78n94a 89H46r55o90n67o68v88s92k84á 3700112624749

Pokud nepestrost definujete jako jezení jedné potraviny, pak nepestrost nenavrhuji. Zkuste to jinak...

0/0
19.4.2016 13:21

A34l14e44n86a 61V55e57s13e94l68á 3853881865628

Ale to přece nebyla definice, ale naopak otázka, jak definujete tu nepestrost vy. Mě by to ostatně taky zajímalo.

0/0
19.4.2016 14:53

J65a24n 44D64l18o28u79h50ý 8306960683780

Co to je vyšší hladina cholesterolu. 10mmol nebo až 25.;-D

0/0
18.4.2016 12:41

J51a58r19o45m19í17r 74Š12r25á71m28e26k 3557456337472

Vtip je v tom, že teoreticky může být vyšší obojí. Jde o to, kolik je na vrub LDL a kolik jde na vrub HDL. Celkový cholesterol je ukazatel, který nemá velký smysl.

+4/0
18.4.2016 12:46

M85a50r86t15i77n 80H36o36d69í36k 2465545568537

Má smysl a velký. Naznačené hladiny jsou hodně vysoké pro kohokoliv. Jestliže nemáte žádné jiné rizikové faktory (kardiovaskulání onemocnění, diabetes mellitus) platí maximum 5 mmol/l na celkový cholesterol a 3 mmol/ pro LDL cholesterol. U vysokých hladin cholesterolu pak platí, že s každým 1 mmol LDL cholesterolu dolů se vám sníží riziko kardiovaskulárního onemocnění o 2%.

0/0
18.4.2016 13:34
Foto

B62á23r89a 92T75u15č53k84o32v75á 2804225596502

Opravte ty mmol/l a procenta ;-) Mate tam chybu, dosti zasadni ;-D

0/0
18.4.2016 13:38

M52a26r48t61i81n 56H13o43d55í81k 2735725778827

Prosím?

0/0
18.4.2016 13:39
Foto

B19á49r80a 38T57u67č28k64o12v64á 2524575416422

Opravte ty mmol/l a procenta ;-) Mate tam chybu, dosti zasadni

0/0
18.4.2016 13:40

M64a63r38t96i67n 75H85o27d19í97k 2915735968597

Můžete svou hlubokou myšlenku trochu rozvést. Ta čísla jsou samozřejmě správně.

0/0
18.4.2016 13:42
Foto

B79á44r20a 11T41u74č12k23o36v10á 2834125816332

Cisla jsou mozna spravne, jednotky spravne nejsou. Nejedna se o snizeni LDL o 1 mmol, nybrz 1 % (a tomu odpovida snizeni rizika o kolik? Ruzne zdroje neuvadeji stejna cisla, ale rekneme mezi 1-2%).

0/0
18.4.2016 13:46

M60a45r96t39i97n 70H11o89d28í45k 2755195168327

Aha, někde na internetu jste si něco přečetla a budete poučovat. Tak např. "Z intervenčních studií vyplývá, žesnížení LDL-ch o 1 % snižuje riziko ICHS asi o 2 %" zdroj: Stačí dosahovat cílového LDL-cholesterolu, nebo je nutná komplexní intervence reziduálního rizika? Soška,V. Interní medicína, 10, 2009.

0/0
18.4.2016 13:50
Foto

B31á70r40a 64T93u30č15k31o30v41á 2564105666622

Budu muset, dokud si budete plest milimoly s procenty ;-) Prectete si jeste jednou svuj uvodni prispevek a pak muzete diskutovat.

0/0
18.4.2016 13:53

M50a12r95t83i73n 14H93o58d61í94k 2445975878787

Ještě jsem to blbec nedopsal a odkliknu. Máte sice pravdu, proto jsem dal i odkaz, ale zase taková dramaticky chybná informace to není. Idea je jasná.

0/0
18.4.2016 13:53

M53a91r65t65i65n 94H89o14d38í53k 2465875128547

Jinak ještě dodám, že jsem původně myslel, že narážíte na ty normy a chcete po mě mg%, jako ještě někdy používají v USA. proto jsem tak reagoval.

0/0
18.4.2016 13:58
Foto

B23á75r96a 51T70u43č37k76o42v78á 2344425286372

Je to dramaticky chybna informace :-) Jdete do obchodu a udelate nakup za 500 CZK. Platite rekneme tremi dvoustovkami. Co budete vyzadovat? Aby Vam vratili jednu stokorunu nebo jedno procento, tj. 6 korun? Idea je jasna, ale rozdil cini 94 CZK. Totez se tyka snizeni LDL: snizeni treba ze 6 mmol/l o 1 mmol/l je snizeni na 5,00 mmol/l, zatimco snizeni o 1 procento je snizeni na 5,94 mmol/l. ;-)

+5/0
18.4.2016 14:06

M22a77r69t58i32n 26H52o75d48í89k 2435105668597

Ne není, tohle není žádný kšeft. Jde o pointu, zejména vzhledem k publiku. Kdybych to přednášel, znovu si to po sobě přečtu. krom toho ale jde o teoretický statistický odhad ze studií. Nelze to brát jako vy, kupeckými počty. Při tak nízkých jednotlivých jednotkách mmol LDL je 1 % snížení hladiny na úrovní laboratorní chyby nebo dokonce nad ní.

0/0
18.4.2016 14:18
Foto

B97á67r40a 36T25u90č13k47o28v46á 2564275446262

No a prave vzhledem k publiku je rozdil mezi 1% a 1 mmol/l dulezity ;-) Nemate zde pred sebou oblackove uvazujici humanisty (mineno ve smyslu absolventu humanitarnich oboru, kterym by bylo jasne, o co jde), ale i cast technokraticky smyslejicich ctenaru, kteri budou povazovat rozdil mezi 1% a rekneme 17% (z modeloveho prikladu) za podstatny. Moc se mi mimochodem libi, jak obhajujete theorii, kterou soucasne vyvracite ;-) Theoreticky odhad ze studii, ktery je v mezich laboratorni chyby, je tedy prakticky nepouzitelny. Pak se nesmite divit, ze technokrate jako ja zmatene tapou, kdyz na jedne strane argumentujete minirozdily v ramci statisticke ci laboratorni chyby, na strane druhe rozdil matematicky dramaticky oznacujete za nepodstatny. ;-)

+1/0
18.4.2016 14:50

J24a33n 86D40l62o71u76h26ý 8746760393790

bylo myšleno samozřejmě LDL. ;-)

0/0
18.4.2016 15:12

D37a69v98i57d 60C36e42c69h 6273447210934

"Když budete jíst pravidelně i jen třikrát během dne, tak vám garantuji, že za půl roku přiberete, přestože se hýbete - blud par excellance, nic ine. uplne kludne sa p. doktorom stavim o milion, ze sa dnes postavim na vahu, budem jest tri krat denne a o pol roka budem mat hmotnost nizsiu.

Dalsia perla je "chemicka anorganicka hmojiva" , chel by som vidiet hnojivo, ktore by nebolo chemicke a bolo by anorganicke.

Top 1. je "zbavit sa chemie v potravinách" : to dokazal jedine nejaky Ind, menom Prahlad Jani, ktory sa udajne zivi nejakou kozmickou energiu, alebo niecim podobnym.

+3/0
18.4.2016 12:26

P15e12t45r 18T40l50o21u74k98a18l 7594335662565

Nějak sem nepochopil tu poznámku o stravě ve školkách, že tím zdravá výživa končí. Naopak ve školách a školách dodržují přesné normy a skladbu jídelníčku a děti z toho polovinu jídel ani neznají protože se doma cpou pizzama a hranolkama.

+3/−2
18.4.2016 12:24

P69e14t86r 30H50o64r59y85n20a 6745769282886

Soudíte-li podle sebe, nezobecňujte. Naše vnučka i kvůli stravě musela do lesní školky, protože doma se stravuje maximálně zdravě a na koprovku s hovězím podle norem do školky ji opravdu nepošleme...

+3/−4
18.4.2016 12:34

J95a90n 11D55l95o87u74h46ý 8576690403170

proč?

+5/0
18.4.2016 12:42

I43v36a 27K15r38i61s49t33o92f78o72v65á 7405233692382

Koprovka s hovězím je vadná???? Voda+mléko+kopr+možná trochu mouky, brambora a hovězí??? Co vaše dítě jí? Borůvky a mech?8-o8-o Ono se to nesmí přehánět ani na jednu či na druhou stranu. ;-)

+11/−3
18.4.2016 12:42

P54e25t35r 43T63l31o32u77k18a17l 7134365782805

Promiňte, ale v těch zařízeních někdo nastavil normy aby byla strava v jídelníčku pestrá a plnila nějaké normy. Jasně, že kdo se stravuje nějak alternativně tak si tam neužije, ale co je třeba na hovězím a koprovce špatného?

+6/−1
18.4.2016 12:53

I33v55a 27K89r43i31s32t68o15f46o24v78á 7645133212372

Pan Horyna nezobecnuje, ale tak nějak mi vyvstává na mysl film Válka Roseových, kde dětem "přidělovali" sladkosti, aby z nich pak byly tlusté koule. ;-D

0/0
18.4.2016 14:24







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.