Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nastal čas masopustu a zabijaček. Udělejte si domácí paštiku nebo šunku

Oslavy masopustu vrcholí a na mnohých místech v Česku se stále ještě provádí domácí zabijačky prasat. Ale i když nebydlíte na vesnici a nemáte v chlívku vepříka, můžete si doma připravit poctivou játrovou paštiku nebo vlastní šunku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

A49n94d52r88e72j 36B13o66n83d16y22s80z 6918930639906

Jelikož 10.2. je Popeleční středa a začátek půstu, tak s tím článkem jdete opravdu brzo...

0/0
7.2.2016 19:12

R18a49d12i23m 81P46o49l63á16š98e12k 9306393689949

Zabijačka o masopustu byla jen v bohatrých vesnicích nebo rodinách, kde si mohli dovolit vychovat víc prasat.

V chudších vesnicích a rodinách začínaly zabijačky už na podzim od cca října, jak prasetem zfutrovali nevhodné části sklizně. Posekané a poničené nebo nahnilé brambory, přebytečná spadaná jablka a hrušky, malá nebo všelijak nestandartní krmná řepa a další podzimní přebytky, které by se jinak nejspíš zkazily. Prostě jak prase spotřebovalo určenou část sklizně a jak nastaly chladna, která byla v době, kdy neexistovaly chladničky , nutná pro uchování zabijačkových produktů, byla zabijačka.

Čím byla rodina bohatší, tím více krmiva měla pro pašíka a tím později ta zabijačka mohla být. A pašík byl větší.

Na vesnici pak v minulosti fungoval systém, který zajistil, že po většinu zimy všichni měli k diispozici čerstvé zabijačkové produkty a který zároveň utužoval přátelské vztahy mezi rodinami - kromě masa a sádla na uzené a na špek se všechny ostatní zabijačkové produkty rozdaly okolním rodinám tak, aby zůstalo jídla jen na cca týden až dva týdny. Za týden, dva týdny byla zabijačka v jiné rodině a zase se rozdávaly jitrničky, jelítka, prdelanka, tlačenka, podhrdlí.... A tak to šlo, dokud bylo na vesnici co zabíjet.

V chudších vesnicích, jako tady v podhůří Beskyd a na Valašsku končily zabijačky často už do Nového roku, v bohatých oblastech jako třeba odhaduji na Hané dorazili poslední pašíky třeba o toho masopustu.

0/0
6.2.2016 17:04

K13a88r81e53l 95P65e33t75ř69í65k 3355169418147

A nenastal spíš čas odmítnou maso a stát se vegetariánem/veganem?

https://www.youtube.com/watch?v=k7vpRU3RPSg

+3/−7
6.2.2016 12:13

V34i58k50t65o29r 83W73o42l57f 8332678573126

Rozhodně. Ubližovat pro svoje chutě někomu, kdo cítí bolest, utrpení a strádání stejně jako my a ještě okolo toho mít silácký řeči je nechutný a srovnatelný třeba s otroctvím a začíná si to uvědomovat čím dál tím víc lidí. Stačí se mrknout třeba na strmej nárůst vyhledávání "vegan" na Googlu: https://www.google.cz/trends/explore#q=vegan

Neexistuje už moc argumentů, kterýma by se dalo zneužívání zvířat omluvit, stejně jako se nedá omluvit třeba to otroctví.

+2/−6
6.2.2016 14:53

J35a65n36a 11N45o53v47á27k77o13v21á 7197930529268

Až budete příště sedět nad talířem baby karotek, zamyslete se, kolik mladých mrkviček kvůli vašemu hladu ukončilo svůj mladý život doslova v rozpuku. A argumenty, že rostliny netrpí a necítí bolest, ty si nechte, jsou dávno vyvráceny.

CHCETE BÝT OPRAVDU SOUCITNÝ? TAK JEZTE KAMENÍ. :-P

+6/−1
6.2.2016 16:39

K35a53r26e21l 42P31e12t74ř52í79k 3735489218387

Ha ha, to je tak vtipná a neotřelá hláška kterou jsem ještě nikdy neslyšel...

Pokud pominu že srovnáváš jatka a zahradnictví, pokud pominu že rostliny nemají nervový systém, tak nemůžu pominout skutečnost že masojedi zlikvidují více rostlin než vegetariáni/vegani. Takže jsi-tak soucitná s kytičkama - nejez maso (anebo ho alespoň omez).

+3/−2
6.2.2016 16:56

K55a34r30e38l 18P31e50t13ř38í33k 3705869668177

Jo, a ještě jsem pominul jak "výroba" masa zatěžuje planetu...

0/0
6.2.2016 18:15

P79e46t53r 19H88a31n26á31k 8791514456687

je vidět, že nedostatek masa způsobuje degeneraci mozku ...

+1/0
8.2.2016 17:27

K13a62r61e58l 64P79e97t15ř49í56k 3865889658447

Dobrá, přiznávám že nejsem nejchytřejší. Jestli to bude nekonzumací masa - o tom bych celkem pochyboval. Nicméně ty asi maso jíš a dle tvého konstruktu jsi tedy chytřejší. Můžeš mě tedy poučit kde mám ve svých dvou předchozích příspěvcích nějakou nelogičnost?

0/0
8.2.2016 22:38
Foto

P93e84t49r 86J86a71n44á45s67e71k 7422307382317

Zajímalo by mne, zda autor haa psal článek nebo "prováděl psaní" článku...je zajímavé jak se tento gramatický nešvar (germanismus, rusismus) z komuinisticko-esenbácké kuchyně, kvůli různým mluvčím policie a hasičů, čím dál víc rozšiřuje i do normální mluvy. Všichni všecko "provádějí" .. hrůza kam český jazyk spěje!

+2/−2
6.2.2016 7:32

M17i39c12h49a85l 71K61r46e49j76č74a 5168176676113

S kritikou uzivani ceskeho jazyka s Vami naprosto souhlasim. Pritom je Vas priklad je jen mensim zlem oproti tomu, co jsme casto nuceni od placenych (a tudiz profesionalu) redaktoru na ruznych serverech cist.

Co je ale naprosto silene jsou Vase argumenty. Kdyz pominu pokus o ten inteligentnejsi (s Nemci jsme zili spolecne mnoho staleti a germanismy jsou klasickou soucasti nasi mluvy, dokonce se mohou lisit dle regionu), ale "komunisticko-esnbackou kuchyni" jste se zaradil na uroven lidi: roste malo hub - mohou za to komunisti, nejede tramvaj - mohou za to komunisti, mam hloupe dite - mohou za to komunisti, ... (schvalne pouzivam nespravny vyraz namisto komuniste, protoze tak se tyto argumenty proste puzivaji, byt dovedene ad absurdum)

+1/0
6.2.2016 12:03

J40i89n65d30ř33i86š31k45a 39B63u58r96g67e27r92o85v32á 3585694838425

Bod varu je 100 stupňů. Ono to vaří i na 85?

+2/−6
6.2.2016 7:11
Foto

J27i83ř48í 78R72o41h48a98n 5194228657375

Ano, pokud to vaříte v nadmořské výšce kolem 5500 metrů.

+11/0
6.2.2016 8:09

J65i41ř52í 64Š18a97f29á18ř 5661205329238

Zahoďte vařečku. Podle textu je váš nástroj smeták! Ale i na něj bacha!!!

+4/0
6.2.2016 10:40

R64a77d32i82m 88P82o57l97á26š97e71k 9806803539249

Tyhlety výrobky se tepelně upravují při teplotě 85 - 90 st C. Kdyby se vařily při teplotě 100 st C, tak by se zničily - rozvařily.

Autor článku to nepřesně formuloval.

+1/0
6.2.2016 16:47

M88a96r39t53i45n 41S40v49o37b53o78d93a 4608853228194

copak copak?

0/0
6.2.2016 6:01

M27a38r56t58i76n 69S76v36o33b81o78d78a 4488423798824

Čas masopustu a zabíjaček se vylučuje. To máte milé idnes špatné info. Zabíjačky se odehrávaly v prosinci (od toho název měsíce prosinec- prasinec) , a lidé to prase do masopustu museli sníst. Pak měli 40 dní půst, do velikonoc. Kdyby zabili prase o masopustu, 40 dní by na ně jen koukali. A mrazáky nebyly, to by se jim zkazilo. Tak asi tak. Hezký den.

+20/0
6.2.2016 6:00

J36a53r15o28m68í79r 78K76r33á46l 4810559444139

A navíc ty domácí zabijačky asi EU zatrhne. :-/

+2/−3
6.2.2016 9:46

J46a40n85a 62N63o52v96á64k22o37v62á 7277220599618

Se vším souhlas, až na ten prosinec/prasinec. Výkladů vzniku názvu měsíce prosince je totiž mnohem víc a s tím prasetem to není tak jisté. Nabízí se i jiná vysvětlení :-)

"Prosinec si lidé spojují nejčastěji se slovesem prosit – snad ve spojitosti s Vánocemi - nebo bývá jeho původ vysvětlován i spojením se slovem prase, ostatně ve staročeštině je doložena i forma prasinec. Tyto výklady jsou však lidové, nepravděpodobné.

Původ slova odvozujeme od praslovanského kořene *-sin-, který v současné češtině žije ve slově siný s významem modravý, šedivý předpokládáme také praslovanské sloveso * prosinoti s významem prosvítat, probleskovat. Prosinec je tedy měsíc, v němž Slunce jen někdy prosvítá mezi mraky, je pojmenován podle charakteristické barvy zimní oblohy. "

+2/−1
6.2.2016 16:44







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.