Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Rajče a jahoda bez chuti? Jak se nenapálit při nákupu zeleniny a ovoce

V reklamách všechno vypadá šťavnatě a neuvěřitelně svěže. Ale jaká je realita v supermarketu, ve stáncích nebo u farmářů na trhu? Často trochu jiná. Naučíme vás, jak a kde správně vybírat ovoce a zeleninu, abyste pořád jedli to nejlepší. A rozhodně to nemusí znamenat bio.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P13a75t48r86i89k 78H69r87a83d10i72l 9979822374880

To chce zeleninovyho kouce.

+1/0
29.7.2015 22:17

H89e27l74e54n88a 93P45a69r62d15u25b55s39k35á 1959442881681

Zeleninovýho sexkouče? ;-D

0/0
30.7.2015 14:35

J33i56t54k11a 62D89u40f92k89o91v41á 2933969324317

Nejednou jsem v Berouně na náměstí viděla na úterních farmářských trzích prodávat i banány. Zajímalo by mě, který český "farmář" je vypěstoval :-)

+2/0
29.7.2015 20:46

L31a61d70i10s72l76a18v 39P78r34o83t62i23v58a 7586146374194

Největší hnus těchto výpěstků pochází z Holanska. Nekupovat !!!!!!!!!

0/0
29.7.2015 17:50

L23a14d42i44s25l21a64v 58P11r55o76t30i21v28a 7326186664734

Článek sice nestojí za nic, ale všimněte si jaký hnus je zelenina z Holanska. Jako když jíte nějaké amarouny bez chuti ( o nějakých vitamínech ani nemluvím).  Jenom hnusná hmota plná vody. Těm by se to mělo zakázat pěstovat. Nejlépe nekupovat a takové magory ignorovat !

0/0
29.7.2015 17:49

K82a28r68e60l 79U45r71b83a64n 8554392758431

Článek o ničem

0/0
29.7.2015 15:42

K82a89m69i23l 17D63o88l27e54z88e17l 6282176824122

farmar nepouziva hnojiva ? aha. Clanek je naprosto neverohodnou smesi dohadu a polopravd.

+2/0
29.7.2015 15:37

P13e72t44r 89D49o91s39p54í89š54i53l 2622978531379

Je vidět že je "okurková" sezona další článek o ničem - vlastně o okurkách:-). Škoda, že autorka nezmiňuje fakt, že zboží v našich supermarketech je často druhé kategorie e srovnání s řetězci v Německu nebo Rakousku.

0/0
29.7.2015 14:11

P98e12t70r 78S42e47d30l57á19č11e12k 6832651737783

Zeleninu a ovoce, když ještě nemám svou, občas koupím v akci v supermarketu. Rajčata, i když jsou červená chutnají tak za 4-, ale farmářům nevěřím, chtějí také jen vydělat. Zato se těším na rajčata na svém, ty budou mít chuť od Slunce!

0/0
29.7.2015 14:00

M52a61r38t87i80n 61J82i93r84o93u89s60e25k 7326625205368

Včera jsem koupil rajčata, koktejlovky, která se prodávají po celých vijanech. Jsou středně velká, kolem 50g a jsou tak neskutečně chutná, že jsem nelenil a zjistil si, co je to za odrůdu pro vlastní pěstování příští rok. Je to odrůda Tastier F1. Takže k již pěstovaným Start přidám i tuhle lahůdku.

0/0
30.7.2015 11:15

M28a11r61t18i25n45a 14T68r64o52j85a80n47o88v54á 5883268745

Mohu-li být tak smělá, tak bych požádala Markétu Simerskou, která tu zatím pilně zkouší, zda jí funguje znaménko mínus, aby zkusila přihodit též nějaký, ať už odborný či laický, názor. Zejména by měl zajímalo, s čím konkrétně nesouhlasila ohledně rozboru spotřeby dusíku u zelí a používání pesticidů. Ale jestli se na to necítíte, tak samozřejmě klidně dál mínusujte.:-)

0/−1
29.7.2015 13:29

B10e10d69r64i55c46h 28Z76i93t48k56o 1696420858485

Tzv. Farmarske trhy jsou predevsim obrovsky byznys pro poradatele, vetsinou jsou dotovane a poradaji je firmy napojene na vedeni kraje.Konkretne u nas v Teplicich vychazi pro nejmenovanou prazskou poradatelskou firmu temer 100000 kc dotace na jeden den, jeden trh.To je panecku tunel!Prodejce plati 500 kc na den za misto.A ty musi vydelat.A poradatel ho potrebuje pro ten kolorit behu trhu,takze se privrou obe oci a puvod zbozi se neresi.Vietnamci maji svoji vlastni distribucni sit ovoce zeleniny a je to dovoz z Nemecka,ciste a pouze seda ekonomika.I DPH je v Nemecku mensi.Jezdi to sem doslova po kamionech.Snad jste si uz vsimli, ze nikde uz nema rodily cech obchod ovoce-zeleninu (dominantni sortiment) jako drive,dnes maji obchod O-Z pod kontrolou Vietnamci.Do republiky je dovazena ovoce-zelenina bez jakekoliv kontroly a zdaneni, Jahody jsou vzdy nemecke, jsou to ty v miskach 500 gr,polske jsou drazsi a jsou balene ve drevenem spanku 2Kg. Ikdyz si pujdete ceskou jahodu natrhat samosberem tak zaplatite 50 -60 Kc, opravdu si myslite, ze jahoda za 40 kc/kg u Vietnamce je ceska? :-P

0/0
29.7.2015 13:03

P91e57t46r 71N27o43v45o92t83n22ý 1950396171142

To je skvělý nápad to BIO. Zkusil bych to cvičně na dva roky zavést plošně po celém světě - půlka lidí zemře na hladomor a bude po problému s populační explozí. :-)

+1/−1
29.7.2015 12:50

H55a11n15a 35D16o86s19t35á57l45o15v70á 1969684200304

"A supermarkety to vědí. Jejich mrkev by tak mohla posloužit jako patnácticentimetrové pravítko, hrušky snad prodavačky přeleštily okenou a papriky vypadají jako ze sádrového odlitku."

Kdy byl autor naposledy v supermarketu? ;-D

+12/0
29.7.2015 12:32

S18t81a52n93i98s96l96a51v 53Z56a65h64á76l80k42a 3508870688888

Koupil jsem na tržnici bio česnek, paličku za 50 Kč. Na pohled velmi pěkný. Do týdne jsem česnek musel vyhodit, protože v každé paličce byl nejméně jeden stroužek plesnivý.

No a teď babo raď.

V současné době téměř nerozeznatelné, která potravina je kvalitní, zdravá, vypěstovaná v ČR (a bohužel se nemohu spolehnout na to, že to co je české je kvalitní a zdravé), nebo někde jinde (a že vše co je cizí, je už z principu nekvalitní). Vše je o lidech a jejich poctivosti a bohužel i o naší ostražitosti.

Jen málokdo má sílu na to, neustále něco hlídat a kontrolovat a proto rizkuje, že sní i něco nezdravého.

A pochybuji o tom, že ta paní v tom článku, pro své dítě dělá jen to nejlepší.

+3/0
29.7.2015 12:17

M63a17r79t60i81n31a 88T36r21o71j48a33n73o91v87á 5573638195

Úplně v klidu kupujte ovoce a zeleninu v supermarketech, ideálně zboží evropského původu. Všechno to prochází kontrolama, i když dokonalé to nikdy nebude, ale na úrovni dnešních poznatků je to celkem dobré. Doma to důkladně umyjte. (Neumyté hroznové víno ovšem doporučuji jako vynikající přírodní prostředek proti zácpě:-)). Ostražitost doporučuju u banánů, oloupat a rukama od šlupek se nedotýkat vnitřku, pokud se bez nich obejdete, tak si je nekupujte vůbec, jste-li háklivější na přítomnost chemie. Banány jsou bezkonkurenčně nejprolitější a nejzanesenější všemi možnými pesticidy, aby se to vůbec ve velkém vypěstovalo a rozeslalo bez úhony po světě.

0/0
29.7.2015 12:33

B24e74d62r27i45c92h 26Z52i17t50k61o 1406140798455

Neverte na farmarske trhy, to neni zadny vydobytek doby.V kazdem meste byvala trznice,to bylo misto obchodu a bylo bezne ,ze se potkal pestitel a zakaznik.Pak nastoupily markety a dokonce i zakazy trhu a nyni, po letech je opet objevujeme.Kazdopadne cesnek si kupte bez privlastku bio, anebo pozadujte certifikaci odrudy v pripade nakupu sadboveho,tu vam nejspis nikdo neda, nebot sadbovy nabizi neopravnene.Rane cesneky jsou vetsinou francouzske a polske odrudy pestovane u nas, to je ten prvni,mokry , na jare.Dale prichazeji na radu nektere druhy ceskeho cesneku a vy klidne chtejte znat odrudu cesneku.,nemuze Vas uspokojit vyraz palicak,techto je mnoho druhu a nekteri prodejci ani nevi, co presne to znamena.Z poskych odrud doporucuji Harnas, pestuje se i v CR a je dobry.

+1/0
29.7.2015 13:12

V55l32a27d31i38m60í18r 71Š48n51e39k 9344528636351

To je zase starostí. Měli bysme být rádi, že máme co jíst. Co by za to lidi za války dali. Jíst zeleninu a ovoce s "chemií" je pořád lepší, než žádné ovoce a zeleninu.

+3/−5
29.7.2015 11:54

J38a28n 93D18l89o42u31h44ý 8936590523370

Autorka kuchařek proto hrdě vaří svému malému potomkovi pouze z biozeleniny.- ať žijí dusičnany a doplňková půjčka ;-D;-D Ono je to v našich podmínkách v zásadě jedno, nebo snad na BIO zeleninu prší také jiný déšť a spad? ;-)

+7/−2
29.7.2015 11:23

M56a32r67i76e 94H49r91č20k71o22v96á 7262840233534

Jo, a proto hrdá matka pracuje pro Albert, který dováží rajský z Holandska a permanentně tam čarují s cenovkami tak, že by se za to nemusel stydět ani profesionální zloděj. A pak tady mele o tom, jak vaří potomkovi z biozeleniny.... U nás se dá sehnat v sezoně čerstvá a dobrá zelenina na trhu. Vybrala jsem si tam jednoho staršího pana zelináře, který občas prodává s paní, občas vypomáhá syn. Poctivýho zemědělce poznáte podle rukou... Jeho rajčata jsou vynikající.

0/0
29.7.2015 14:15

J55a95n 51S85o28u63k85u36p 1114854856375

K tomu panelu po straně snad jen to, že marže NENÍ zisk. Marže může být klidně osmdesát procent a zisk přitom nulový.

+7/0
29.7.2015 11:20

P60a22v11l82a 36C78t17i79b24o26r82o62v38á 2130713247

Jednoduchá rada zní .. přivoňte si. Když nevoní, nekupujte...

+5/0
29.7.2015 11:10

P66a15v95e90l 14N29o76v87á96k 7172669186929

Tak zrovna jahody podle cuchu proste nepoznate.... a ze bych chodil po obchodech a ochutnaval to fakt nehrozi :-D

+2/0
29.7.2015 11:05

M45a41r74t19i63n64a 59T59r21o24j89a16n15o73v41á 5793688335

Já tyhlety neprofesionální bio bláboly opravdu zbožňuju... :-P

Hlavně žádná chemie a už vůbec ne chemická hnojiva: hnůj není chemie - to vymyslela nějaká obzvlášť skopová hlava - rostliny si samozřejmě berou z hnoje živiny a to jsou co? ano, chemické prvky, zejména N, K, P. Ale protože v hnoji je živin málo, je samozřejmě nutné tyto živiny (ze kterých se ty rostliny skládají!) do půdy dodávat i ve formě hnojiv minerálních, jinak totálně za pár let půdu vyčerpáte ze zásob dostupných živin, protože tu zeleninu sklidíte a odnesete z pole (jen tak pro představu - třeba zelí má na ha spotřebu cca 180 kg čistýho dusíku, z hnoje v dávce 60t/ha ho tam dodáte sotva třetinu, ten zbytek se prostě dohnojí minerálnímu hnojivy, protože jinak bude to pole za pár let k ničemu a vzpamatovávat se bude tisíce let...! A takhle je to se všemi živinami a se všemi plodinami (jen ty nároky na spotřebu se liší podle rodů a druhů).

Druhá věc je používání pesticidů - tedy všech postřiků, ať už proti škůdcům nebo chorobám. Tady je samozřejmě namístě to nepostřikovat bezhlavě, ale to popravdě dělá málokdo, ono to taky stojí docela hodně peněz a zemědělec je taky jen podnikatel, který náklady minimalizuje. Navíc mají všechny postřiky ochrannou lhůtu. A myslet si, že nepostříkaná zelenina a ovoce jsou zdravější může být celkem solidní omyl - on na tom sice není postřik třeba proti plísním, ale jsou v tom pak rovnou ty plísně, které taky nemusí být vidět a to, co produkuje třeba takový rod Apergillus, teda opravdu ke konzumaci nedoporučuju...:-)

+19/−1
29.7.2015 9:44

V88l60a23d21a 44M80u88s45i56l 9920346938393

Hnuj neni chemie...

   Jiz asi pred 20 a   vice lety bylo prokazano, že  zelenina hnojena kravskym hnojem ma mnohem   vice  dusicnanu, nez hnojena  umelymi hnojivby. Ty   dusicnany mohou byt karcinogeny...!!!!

+2/0
29.7.2015 11:13

M70a50r70t30i79n50a 87T29r48o17j64a16n92o80v10á 5973238135

Ne, nebudu se s váma pouštět do debaty, evidentně nevíte, co mluvíte.:-)

+1/−5
29.7.2015 11:14

K56a27r48e43l 29N42a31s30t39o38u73p28i12l 3660861300601

odkaz?

0/0
29.7.2015 13:48

M44i64l12e20n98a 27K44l69o21u16č55k37o86v17á 1444583791300

Takže Vietnamci se do velkoskladu nahrnou jako první a shrabnou ty nejstavnatejsi kousky - prosim trochu upřesnit. Pokud vím,tak v Makru nakupují na bedny a že by tam bylo neco nejstavnatejsiho? Zase článek o ničem.

+11/0
29.7.2015 8:27
Foto

V47l21a32s17t51i87s58l29a57v 90B73o88č62e49k 1168602491623

Výborná je informace, jak vybírat okurku podle toho, jaká je na řezu. Od teď do obchodu pouze s nožíkem a krájet, krájet a krájet;-D

+29/0
29.7.2015 8:19

M58i10l45e27n31a 97K58l30o25u73č11k50o65v82á 1534863651820

Jo a nezapomenout ochutnavat, tu jahodu, tu redkvicku, a co hrušku? A už mě prodejce pozene svinskym krokem.

+13/0
29.7.2015 8:28

B48o22h56u60m32i50l96a 85M77a46j27e92r87o79v56á 4947941304

a lámat chřest a trhat lístky z ananasu;-D

+10/−1
29.7.2015 9:09

M30a11r92t11i19n91a 66T42r55o56j49a17n15o18v62á 5493778115

Jo, vstoupit mi Dita P. do zelinářství (kdybych teda nějaký měla), už ve dveřích po ní hodím tu zaručeně bio nejshnilejší broskev...

+7/−1
29.7.2015 10:35

M50i11r49e22k 76Š33t22e80f83a96n 9809239699198

lidé jsou pohodlní, radsi zajdou do marketu kde je vsechno - viz Praha Zličín o víkendu praská ve švech! a pri tom staci na netu zadat ekofarma nebo prodejní zahrada a možná nektere prekvapi, že to neni az tak daleko a uvidi zeleninu hned na poli, pripadne zda je pole bez plevelu nebo od plecky seškrábnuté..!

+2/−1
29.7.2015 7:48

M87a57r65i45e 80D54a20n47č67á65k17o51v39á 5375388213836

já doma pěstuju všechno bio eko, protože se nevyznám ve škůdcích ani v postřicích, jelikož jsem totální začátečník, výsledkem je, že jsem zatím nesklidila nic, ani ta jablka se nedají jíst, neboť jsou červivá.. Takže od příštího roku začínám jinak, přes zimu naštuduju problematiku škůdců a jejich likvidace a na jaře se už na nějaké bio eko z vysoka vykašlu.

+20/−1
29.7.2015 7:29

L34i40b77o92r 54N29e80d88b26a76l 9967210822458

A to je přesně problém, který kdo někdy něco pěstoval, tak ví, že BIO je jeden velký podvod na zákazníka. Bez postřiku a trochy hnojiva nevypěstujete vůbec nic.

+12/−1
29.7.2015 8:40

J73o43s78e97f 27K60a96r14f95í55k 7392635806550

Náhodou, babička má na zahradě supr bio brambory:-P

Mno ikdyž slimáky a mšice taky asi něčím hubí;-D

0/0
29.7.2015 11:37

K69a81r81e52l 54N85a95s87t39o41u93p13i46l 3630911380431

on je obecně totiž problém, že většina lidí si myslí, že když chtějí "bio" zeleninu, tak že si vyhradí nějaký místo, tam zasadí nějakou zeleninu, nebo vysadí nějaký strom a že to nebudou stříkat a ono to nějak přežije... jenže to je samozřejmě blbost. Princip bio pěstování je v symbióze okolí, je mít vše společně s rostlinama, které odpuzují škůdce, vytvářet prostor pro živočichy, kteří se škůdci živí, pro žížaly, které kypří půdu, kompostovat, zapravovat rostlinné přebytky zpátky do půdy, atd, atd... Bio jen na oko, s tím že nebudu hnojit a stříkat je blbost...

+1/0
29.7.2015 13:46

T50o56m82á71š 76C95h57r40u92d32i37m35s80k46ý 5244646987426

Sepp Holzer

0/0
29.7.2015 9:29

J56a94n24a 67B37o59u77l54o49v65á 7330576601491

Ale jo, některá zelenina bez postřiků jde pěstovat, ale bez hnojení opravdu ne. Taky záleží jak který rok - když je hodně vlhko, bez postřiku proti plísni prostě rajčata dřív odumřou, než z nich něco je, to samé třeba okurky. Nebo brukvovité rostliny - na ty zas s oblibou lezou dřepčíci, takové malé černé mrchy, a to se musí stříkat, jinak z toho lautr nic není. A ovoce bez postřiku? Ani náhodou, ty přešlechtěné odrůdy prostě nepřežijou.

+6/−1
29.7.2015 10:57

M14a27r95t23i33n71a 96T14r85o93j23a91n72o60v14á 5593568875

No, s tím "přešlechtěním" je to přesně naopak. Odrůdy se šlechtí především na odolnost (proti mrazům, škůdcům, chorobám etc..). Dejte si na zahradu nějakou starou odrůdu jablek mezi ty nové, a uvidíte, co vám ponese. Nebo třeba meruňková klasika - Velkopavlovická - skvělá meruňka, ale dost neodolná.

+1/−1
29.7.2015 11:10

R80a64d58i81m 47K35u88n55z 3225982503180

Třeba křen, ten můžete vypěstovat bez postřiků. ;-D

0/0
29.7.2015 11:11

M73a69r74i76e 84D76a29n28č50á74k69o58v89á 5375728233666

tak ten teda nepěstujeme, ale např. květák nám cosi ožralo, rajčata mají plíseň, papriky taky, mrkev je o.k., cibule taky, ale jablka jsou prolezlé červy a navíc jadřince černají, dokonce i lísky jsou napadeny červíky...jen rybíz jsme měli sklizeň jedna báseň, ale angrešt je taky čímsi napaden...

0/−1
29.7.2015 11:15

J14a93n44a 16B75o69u78l84o55v45á 7570866441261

Mám podobné zkušenosti. Rybíz snad jediný funguje bez postřiků. Jako dítě si pamatuju lískové ořechy a všechny byly vždycky červivé - kdysi mi někdo řekl, že nejlepší obrana proti tomu jsou slepice na zahradě.

0/0
29.7.2015 11:29

M84a15r44i85e 49D32a97n82č28á81k37o69v39á 5885878323576

ehm..tak já že bych si tam jako stoupla, na tu zahradu ;-D

+2/0
29.7.2015 11:40

J96a25n 41D54l93o56u72h66ý 8926140963980

ten jím jako přílohu 3x denně. ;-D

0/0
29.7.2015 11:27

J31a82n69a 62N40o53v72o84t91n86á 4735442169203

Jablka se nedají jíst, když jsou červivá? Hmmm... zajímavý poznatek. Ten červík ovlivní chuť jablka? Nebo snad je to jablko zdravotně rizikové? Napadlo vás někdy vykrojit jádřinec i s červíkem? To je jako když nebudete jíst brambory, na kterých ulpělo trochu zeminy Rv

+1/−4
29.7.2015 11:05

M26a33r47i10e 48D95a66n22č10á88k29o83v40á 5215878223816

nene, ale ty naše jsou tak prolezlá červy, že se fakt nedají vykrát, nic z nich nezbyde :-) kdyby tam byla jede červík v každém jablíčku, tak to mi samozřejmě nevadí ;-)

+1/−1
29.7.2015 11:09

J38a92n85a 28N60o54v98o76t57n44á 4595712159373

Tak to potom jo :-) Už jsem se lekla, že kvůli červíkovi zlikvidujete celou úrodu. Na druhou stranu máte jasno v tom, že vaše jablíčka jsou výborná a chutnají moooc. Jen na vás nezbyde ;-(

0/0
29.7.2015 11:39

M67a20r87i46e 56D42a54n14č58á13k63o69v69á 5725208683426

:-)

uvidíme příští rok, letos, i když ještě nejsou ani zralá, už jsou samá díra a po rozkrátí vyžraná. takže příští rok valíme postřik a hyn sa ukáže, kdo vyhraje :-)

0/−1
29.7.2015 11:51

M73a14r74t90i15n22a 34T96r72o92j10a71n47o32v62á 5373838905

Červi samozřejmě chuť ovlivňují a ne málo. Ovoce se tím jejich slintáním při požírání kazí a navíc do toho kaděj... Mně třeba hovínka (ani červí) moc nechutnají...

+4/−1
29.7.2015 11:13







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.