Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Na nedělní stůl naservírujte výtečnou českou klasiku jako od babičky

Máte rádi spojení klasické české kuchyně jako od babičky s novými nápady? Pak vás nadchnou tradiční recepty šéfkuchaře Radka Kašpárka, které můžete ozvláštnit méně běžnou přílohou jako petrželové špecle nebo třeba brusinkovým sorbetem. Vaše rodina nebo hosté budou mít co dělat, aby dodrželi pravidla slušného stolování a nevylízali talíře.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B76l84a64n74k53a 11F64a91j45k19u88s78o16v57á 8885491269864

Recept na nakladane papriky je uzasny ;-D, nevim, kdo to z redaktrou psal, nebo jak bych tohle mela udelat. Cituji:

"Na pánvi pozvolna restujeme s cukrem a octem cca 10 minut. Ochutíme solí, pepřem a vložíme větvičku tymiánu. Necháme v lednici odležet cca 5 hodin. Před podáváním lehce ohřejeme a tvarujeme noky."

- to jako tvaruji noky z tech opecenych papirk? ;-D

0/0
20.4.2015 19:53

B14l65a18n62k90a 28F20a43j48k26u64s98o38v38á 8975651389674

... stejne tak racept na slepici na paprice, opet cituji:

"Na oleji orestujeme dozlatova najemno krájenou cibulku. Přidáme slepici a opečeme pozvolna dozlatova. Slepici vyjmeme, přidáme protlak, mletou papriku, krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Slepičí roládu uchováme v teple. Vložíme koření a dusíme pod poklicí pozvolna doměkka."

- takze povrchove opecenou slepici roladu vyjmeme, uchovame v teple, do zbyleho zakladu vlozime koreni a dusime do polomekka? To koreni? A tu slepici uz ne? Tu jen nekde uchovavame v teple, ac neni vubec udelana, ale je pouze opecena?

To bude dobrotka !!!! ;-D

Boze, to je teda neuveritelny vytvor - cely clanek, vsechny recepty o fotografiich ani nemluve... 8-o.

Bud je pan sefkuchar mimoradny matla, nebo je pani redaktorka Havlikova ducha mdleho a neumi ani opsat recepty.

Ale videla bych to na kombinaci obeho ;-D

+2/0
20.4.2015 20:00

R79e40n32a69t74a 37H40a35v97l97í64č52k74o55v32á 3429716393695

Když pominu vzhled jídel na fotkách(téměř vše vypadá, jako by tou ž jednou bylo v žaludku a ten to následně opustilo...), v neděli se u babičky vařilo více slavnostně. Kulajda byla všední, sytá polívka, slepice na paprice se dala taky udělat ze slípky vyvařené v polívce, maso obrat a doplnit omajdou... A kečup do té omáčky nepatří ani omylem!

+5/0
20.4.2015 12:07

M23a92r46t63i20n62a 48K36o46l79o60m80a50z29n30i69k84o63v43a 2897792327656

Proc se dava do kulajdy ten ocet svareny?

0/0
20.4.2015 8:56

I29v22a 78K95r50i19s75t94o65f67o94v24á 7735423752222

Nemělo by se pak srazit mléko.

+2/0
20.4.2015 12:12

M17a36r11t92i54n47a 27K23o32l53o84m46a77z37n49i89k90o36v26a 2517412657966

Doufala jsem v tuto odpoved! Porad resim, cim to srazeni. Diky! :-)

+1/0
20.4.2015 14:35

I26v69a 84K94r23i54s15t55o36f19o51v36á 7625773382212

Já tedy ten ocet nesvářím. Dávám ho tam až když přestanu kulajdu vařit. Přiliji ho tam a stále mírně míchám. Stále, stále... cca 3-4 minuty. Zatím se mi to nikdy nesrazilo.

0/0
21.4.2015 6:09

B81l93a64n72k96a 33F39a27j37k28u14s32o46v26á 8345791509394

Do kulajdy vubec ocet nepatri, je to nesmysl. Dava se kysana smetana, ve ktere se rozsleha mouka, vlije se to do hrnce s bramborami, houbami a korenim, a povari. Hotovo a jednoduse, ne jak pan sefkuchar, jehoz recepty jsou tedy dost priserny.

To same slepice na paprice s kecupem... 8-o.

0/0
20.4.2015 19:48

M84a33r69t52i13n68a 27K96o58l37o35m11a85z22n61i25k44o57v76a 2917102917406

Jo jo, kulajda se mi nesrazi, koprovka ano. :-)

0/0
20.4.2015 19:50

P66a66v94l50a 81N18o20v83á 3715848339910

Ráda v kuchyni experimentuji, zkouším různé kombinace, málokdy vařím jedno jídlo dvakrát stejně. Ale těmhle pěnám jsem vážně na chuť nepřišla... Vždycky když to někde vidím, tak se mi lehce houpe žaludek...

0/0
20.4.2015 8:56

I15v51a39n 89R95ů55ž98i73č11k90a 3360412910702

Jo, tyhle ušpiněný talíře za pětikilo miluju... ;-(

+4/0
20.4.2015 2:50
Foto

D31a80v76i13d 57K38o91m91á12r85e18k 3283450870488

Ta hnědá pěna je slepice na paprice? A s kečupem? Nějak takhle vždycky vpadá "šavle" naší kočky ;-D

+18/0
19.4.2015 20:44
Foto

M52a63r25i61e 29M55e73t15l66i80c46k10á 9271384751392

Kdyby babička viděla jak do slepice na paprice cpu kečup, tak mne pošle do háje a celého šéfkuchaře taky. A navíc, vždy mne učili, že jídlo má vypadat hezky a to se o té slepici na fotce fakt říct nedá, to vypadá spíš jako servírování ve stylu tučňáka - natrávit a vrhnout.........

+14/0
19.4.2015 18:34
Foto

M62a58r20i86e 38R17a67u37s93k10u 9228489526809

Ta slepice na paprice na té force mi připomíná spíš amarouny ;-D to nevybrali moc dobře.

+9/0
19.4.2015 14:38

R76a20d20e35k 58Č36e21r79v71e24n56k75a 5194321214382

vzpomínka na školní kuchyni z dob socialismu - jeden den koprovka, druhý den kulajda

+3/0
19.4.2015 13:49

J73a63n 35Ř56e55z69n34í11č20e44k 3951861663290

Jojo....taky jsme remcali. Ale u nás chutnalo obojí skvěle. Dnes bych vyměnil manželku za svou školní jídelnu. Tenkrát jsem věděl houby, co je dobrý ;-)

0/0
19.4.2015 19:57

M43i34c61h84a13l 36M89i91l79l49e27r 9826852959392

az zas prijedu do Ceska na navstevu, vim v ktere restauraci se nezastavim dokud budou servirovat jidla s penou - viz Kulajda a Slepice na paprice.

Pena na taliri silne propomina co kocka necha na podlaze po tom, kdy prijde dovnitr ze zahrady, kde sezrala par stebel travy.

+6/0
19.4.2015 12:46

P61e97t45r26a 65N35o58v23á95k35o17v85á 7198256234408

Sranda je, že tohle by nám babička nikdy neuvařila. Kulajda se u nás nedělá, akorát klasická koprovka. Slepice na paprice bylo vždycky jídlo ze školní/závodní kuchyně, takže to nee. Špecle jsem asi do 25 nevěděla, že to existuje a co to je :) No a hruškový leda buchty nebo čtverhraný vázaný koláče, ale uvnitř spíš všechno jiné, protože hrušek je málo a na povidla nezbyde.

0/0
19.4.2015 12:19

K33a22t51e80ř32i23n34a 29V83a47š81á83k85o38v72á 5821372709575

Ty specle vypadaji dobre, urcite zkusim :-)

Jinak slepice na paprice myslim vypada uuuuuplne jinak ;-D

+3/0
19.4.2015 11:29

R46a60d70e11k 92R83a21i64d58a 5947492809

Zřejmě ideální dietní strava, protože po odchodu z reastauračního zařízení odejde člověk minimálně o pět kilo lehčí.

0/0
19.4.2015 11:23

J76o65s19e92f 69K43o24m17e48n72d25a 3419289534747

My už jsme zvyklí v neděli na sluku opečenou nad stradivárkama se salátem z alpské protěže.

+17/0
19.4.2015 9:52

J36a67n62a 34K57u48b66o76v79á 6629212588960

Doufám, že dáváte lanýže a aspoň dvacet deka šafránu! Jinak bych to nejedla:-)

+4/0
19.4.2015 10:31

I20v57a 75K34r44i66s14t27o76f44o12v48á 7235623192732

A hlavně musí být vše domácí '

+4/0
19.4.2015 19:42
Foto

L44u39b81o49š 19H83a96n95u69s 4917427191882

;-D;-D;-DR^R^...já se picnu...;-D;-D

+1/0
19.4.2015 11:18

J39a40n58a 84K27u96b89o96v90á 6969602488560

Chuťově to může být božské, ale kdybych naservírovala tu slepici, no nevím nevím.

I mně se při prvním pohledu na fotku zhoupl žaludek;-D

+12/0
19.4.2015 8:22







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.