Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Profíci radí: hovězí maso nesmí být čerstvé, vepřové raději s tukem

Roman Vaněk gastronomií žije, Hynek Vávra vaří ve vlastní restauraci a Ondřej Vlašaný se stará o obchod s kvalitním masem. Jsou to muži, kteří vědí, jak poznat dobré maso a kde ho koupit. A neostýchají se poradit i vám.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

C84a16r50m14e81n 53K13e83l74l44i80e 8201761211508

Samozrejme, ze nejdulezitejsi je nenechat si vnutit vsechno, co reznik nabidne.

Pri nedavne navsteve v Praze jsem chtela v jedne Zemanove prodejne koupit asi pulku z kusu veprove panenky na pulte, ktery odhadem vazil neco pres kilo.

Pani okamzite upopzornila, ze mi proda jen ten zadni uzky kousek, protoze jinak by ten zbytek neprodala.

Aha, tak ja mela byt ten hlupak, co vezme za vdek uzkym koncem, zatimco reznice si necha ten pekny pro nekoho jineho?

Odesla jsem bez koupe.

0/0
4.3.2015 3:34

L68u53c50i71e 34B36a40r98t36o68ň64o28v95á 5390758317455

Tak já mám za rohem řeznictví pana Turka v Jindřišské ul. Praha 1, které není sice tak trendy jako u pana Kšány st. i jun.(také znám), ale nemohu si ho vynachválit. Kupuji tam, co mi doporučí, mají skvělý lahůdkový pult, polední polévky, paštiky,  personál mi vždy poradí co a jak.

0/0
5.2.2015 18:13

J42a16n 11F21r87o64l79í81k 6506430185404

Tzv. ochranná atmosféra u balíčkovaného masa je tvořena kyslíkem. Maso díky němu zůstává krásně růžovoučké. O ochraně nemůže být ovšem řeč.;-)

0/0
5.2.2015 16:09

V78í33t10ě63z56s91l39a77v 95Č68a85c54k16ý 4242450264348

Omyl:

Při balení v atmosféře ochranného plynu se pro červené maso využívá zvýšená koncentrace kyslíku (60-80 %), aby se dosáhlo červené barvy masa, zvýšená koncentrace oxidu uhličitého 20 – 30 %, k inhibici aerobních bakterií a až 20 % dusíku.

+1/0
5.2.2015 20:26

A53n48d73y 30K55o14p72e29c63k56á 6446882181271

A na kterém poli v Přešticích se ta prasátka pěstují, paní Červená? OMG!:-/

0/0
5.2.2015 13:59

V42í55t39ě53z27s21l51a17v 16Č84a92c32k47ý 4662100604698

Vždyť tam není o polích v Přešticích ani slovo.:-/

0/0
5.2.2015 14:33

M66i16l62a68n 95T13r49i62b33u17č67e16k 5434487134230

Ona to toitž   autorka již opravila. V původním článku bylo o tom, že se "pěstují v Přešticích" což je samozřejmě blbost. Protože na to jsem  upozorňoval již dole. Pěstují se rostliny, zvířata se chovají.

Takže to někdo opravil a vznikl takovýto slovosled: "sáhněte po maso z přeštických prasátek. "

Ono to vypadá, že někdo opravil jen část, nepřečetl to po sobě a poslal opět na web Rv

+1/0
5.2.2015 14:43

V50í24t89ě35z20s31l35a93v 45Č42a87c37k33ý 4662150294128

Tak to jóó :-)

0/0
5.2.2015 14:47

J85a76n82a 54S57t46e51h88l89í92k14o82v11á 2719460880196

;-D taky jsem kdysi znala pani, která pěstovala králíky...

+1/0
5.2.2015 16:46

M95a52t19o35u58š 45B80á68r33t62a 4256220396668

Chtěl bych vidět tukem prorostlou panenku, redaktorko.

+4/0
5.2.2015 13:27

A11n48d13y 56K71o29p67e92c76k47á 6466292381301

Zas budou lidé v diskuzi opravovat ty nebetyčné bejkárny, kterých jsou schopní se redaktoři dopustit. Ach jo...

0/0
5.2.2015 14:03

A21n43d70y 51K47o24p69e62c19k76á 6366412121851

Resp. budou muset. Kéž by se někdy v redakci iDnesu objevil někdo, kdo rozumí tomu, o čem píše...

+1/0
5.2.2015 14:04

P33e82t36r 75H60a35n12á44k 8961244746687

zkuste Kasika na Technetu ;-)

+1/0
6.2.2015 14:01

M50a13r74t71i88n38a 16T59r56o88j91a73n74o25v96á 5483388365

No, já nevím. Umět dobře vařit znamená taky se mj. vyznat v mase. Takže pokud víte, že chcete udělat třeba dobrý guláš, tak byste taky měli tušit, co za maso k tomu potřebujete. Nevěřím, že člověk, který netuší, že guláš je nejlepší z kližky, ho pak dokáže dobře připravit, i kdyby se řezník přetrh s nejlepším kouskem, co tam má.

A k těm supermarketům - hodně právě záleží na tom, jaké maso chcete. Pěknou krkovičku na řízek koupíte v podstatě kdekoliv, kdo se v mase vyzná, to pozná od pohledu, a leckdy je v těch supermarketech lepší, než v nějakém obyč řeznictví. Pár dobrých řezníků je, ale popravdě ještě člověk potkává spíš ty, kteří když vidí, že tomu prdlajs rozumíte, tak vám nabalí něco, co by mu jiný hodil na hlavu, výběr nulový. A jezdit třikrát týdně někam do horoucích pekel taky není úplně praktické.

Tak bych byla spíš pro osvětu, aby se v mase vyznal i běžný kuchař a donutil tak svého řezníka na rohu prodávat lepší zboží.

+20/−1
5.2.2015 9:11
Foto

P30a39t27r81i69k 93C21h69r68z 4128289762469

Souhlasím. Nejdůležitější je vzdělaný spotřebitel. U toho je pak jedno, jestli bude nakupovat v hyper-super nebo u řezníka. Ví co chce, ví jak to poznat (tenhle problém mám třeba i u exotického ovoce, kdy někdy nejsem schopen 100 % určit, jestli je zralé nebo už shnilé) a třeba i ví, kolik by to asi tak mělo stát (aby se nenechal natáhnout - tenhle problém vidím třeba ve specializovaných prodejnách sýrů, kde je cena identických sýrů oproti hyper-super nebo Makru dvojnásobná i vyšší).

Radit jen to, že je lepší kupovat u řezníka, než v hyper-super je na nic. Ten řezník může neznalému vnutit ještě větší zmetek, než koupí v tom hyper-super.

+3/0
5.2.2015 12:24

P55a75v77e72l 66N86o47v87á96k 4343528385441

Patriku, superexpete na vsechno, garantuju ti, ze o exotickem ovoci vis kulovy.

0/−2
5.2.2015 21:48

V89í62t11ě44z37s63l15a70v 93Č44a51c67k42ý 4792590284698

Zkoušela jste udělat guláš z loupané plece? Už nikdy kližku nekoupíte :-)

+1/0
5.2.2015 12:37

M14a41r79t52i46n96a 95T51r40o61j90a48n32o15v74á 5533358145

Asi koupím.:-) Loupané plece je na guláš škoda.

+3/0
5.2.2015 13:02

V58í67t33ě73z63s70l75a61v 41Č35a15c33k16ý 4872680374308

Proč škoda? Je to mnohem kvalitnější maso a hlavně je levnější. Z kližky mě Kšána vyléčil okamžitě :-) Od té doby už jedině loupanou plec a když chci ještě lepší, tak karabáček.

0/0
5.2.2015 13:54
Foto

L20u57b90o53š 65H14a92n96u12s 4237317701392

Neexistuje nic lepšího na guláš, než kližka. To je jasný.;-D

0/0
23.2.2015 14:15
Foto

P75e24t17r75a 10H59a45j39s76k19á 6756835643696

Kližka je fajn. Mám ji moc ráda. Ale zkusila jste někdy gulášek z hovězích líček? Panečku, to bylo něco!!!

+2/0
5.2.2015 14:56

V17í54t13ě78z94s83l63a94v 43Č60a92c63k40ý 4762610564538

No jéje, to je žranice :-) Jen škoda té ceny, ale stojí to za to :-)

0/0
5.2.2015 16:01
Foto

L90u12b59o89š 25H40a86n18u90s 4907437481252

Líčka "bohužel" zpopularizoval Pohlreich do té míry, že šla cenově hodně skokově nahoru.

0/0
23.2.2015 14:17

V68í10t43ě56z88s56l20a52v 75Č54a21c29k73ý 4252170954158

Maso si kupuji u "starého" Kšány na Patočkové a pro stařené si jezdím k "mladému" Kšánovi do Dlouhé. Oba jsou řezníci par excellence R^

+6/−1
5.2.2015 8:17

R61o24b61e32r92t 62P20a55c90i24n26a 7704139925291

Akorát "starej" by na hubu potřeboval zbrojní pas ;-DR^. Ale člověk se ve frontě zase pobaví.  Jednoznačně stojí za to si k němu zajet a mačkat se v malym krámku.

+2/0
5.2.2015 9:23

V55í27t90ě92z29s82l86a14v 46Č11a24c56k47ý 4702500254798

Starej tu hubu nezastaví :-) Ale pobaví a i velmi dobře poradí. 

Nejvíc mě baví, když tam přijde ženská koupit manželovi maso a sama ho nejí. Paní, čuchněte jak to maso krásně voní. Paní zezelená a je ráda že se drží na nohou :-D

+2/0
5.2.2015 9:28

R22o84b38e28r86t 92P75a46c32i11n96a 7424939815711

Tam člověk vleze, že chce půl kila na polévku. Nechá tam 350, odchází spokojený  a má plnou tašku dobrot. :-)

+5/0
5.2.2015 9:30

E61v91a 72D55r33o23z75d31o73v20á 7249307775165

Takové obchody mám moc ráda. To samé se stává u Sváčka. Chci kousek dobré šunky na večeři a najednou mám plnou tašku dobrot, peněženku prázdnou a velmi dobrý pocit, který trvá až do té doby než to všechno sním. :-)

+6/0
5.2.2015 9:56

V72e83r50o98n45i58k27a 63H11r68o34z25n55á 9958812883700

Baštit to jo! ;-D Když je co baštit,tak na tý peněžence tolik nebazírujte.;-D

0/0
5.2.2015 17:59

J52a29n52a 93S55t97e93h90l65í45k63o63v18á 2719710960406

;-D

0/0
5.2.2015 16:49

S59a26m 56S43e57l33d53r96i90c13k 8301187662795

Vítku, tak to bylo super! R^ ;-D

0/0
1.3.2015 10:26

R49o84b48e71r11t 35P21a26c84i55n17a 7794229635981

Sorry to mělo být +

0/0
5.2.2015 9:23

N91a95t62á28l25i46a 65S41y37r93ů95č98k96o64v94á 8728811972645

Stary Ksana je king!!! Pod dva litry nam nikdy nedovoli odejit :-) A pri 5 lidech v krame o 25 m2 je to fronta na hodinu :-) Minule rekl, ze se nechce chlubit, ale kdyby vyudil nasady od kostat, tak je pravdepodobne proda ??

+1/0
5.2.2015 10:18

P24e78t69r 10C70e71r28v42e40n11y 1353770205

haha to sem tam taky byl (nebo to rika casto :)

+1/0
5.2.2015 11:33

M88a97r97e17k 67V89o51k42á82l 1526204775149

vůbec nechci dělat Romanovi reklamu, protože to nepotřebuje ... ale jeho reportáže dostupné na Streamu.cz (Jídlo s.r.o.) jsou tak kvallitní, že by si snad zasloužily i odvysílání na nějaké celoplošné TV ... i když jde o relativně krátké reportáže

+17/0
5.2.2015 7:48

P36a24v61l89a 81N34o80v56á 3495298319950

Souhlasím. Jenom bych uvítala v jeho pořadech trochu víc objektivity. Přijde mi, že když se jemu konkrétně něco líbí, tak to dává opravdu hodně najevo. Kolikrát ty velkovýrobny nedělají věci špatně, ale z těch malých je nadšený mnohem více. Třeba u dílu s pivem, jsem to moc nechápala, když se Matuška, ač mi chutná, dělá z granulátu.

+1/0
5.2.2015 8:39

J91a55n 96J13a34n40e11č25e85k 9190983650866

Pro celoplošnou televizi by ovšem měl ubrat "ty kráso", "šmakulády" a "kamarádi drazí" ;-)

+3/−1
5.2.2015 10:18

M15a91r56e32k 40V36o58k32á65l 1456144805509

jj, to je pravda ... ale to by určitě zvládnul ... :-)

+1/0
5.2.2015 11:58

M29a10r96t62i49n 77P76r20o75k43o53p 7392582218198

Pokud jde o supermarkety, souhlasím s volbou Makro - Globus - MaS a ještě bych na některé druhy masa přidal Lidl. Mimochodem, jejich mleté jako jediné uspělo v aktuálním dTestu... 

Ale nejlepší volba je dobrý řezník. A v Praze ten výběr celkem je. Např. Görgel, Hudera, Kšána, TRMS, amaso, ...

Máte tipy na další dobré pražské řezníky?

+4/0
5.2.2015 7:48

M61a28r26i25e 95H12r75č42k33o34v19á 7922710723354

U nás nakupujeme maso většinou v Globusu. Nicméně jsme měli možnost vyzkoušet nedávno TRMS a spokojeni jsme byli velmi. Člověk fakt nemusí mít maso na talíři denně. Za kvalitu si připlatíte, ale výsledek je vidět na první pohled už v obchodě a potom samozřejmě na talíři...

+2/0
5.2.2015 8:14

J20i91r32i 82F20i10n28k 6337689307888

Tak to že vepřové nemusí zrát je nesmysl, doporučuje se týden - ne několik týdnů jak u hovězího - ale zrát by mělo. Prostě vepřové jíst buď hned po porážce - klasická zabíjačka - nebo po zrání.

A to že čestr je nějaké výjimečné plemeno na fajnové maso je jen marketingový nesmysl pražských rádoby hogo fogo restaurací, které se snaží navodit dojem že je to tradiční krajová specialita za kterou je potřeba si připlatit. NENÍ! Je to naprosto průměrné plemeno s kombinovanou užitkovostí (to znamená i na mléko) vycházející ze Simentalu - stejně jako celá řada evropských kombinovaných plemen. Čistému masnému plemeni konkuruje těžko. Tím neříkám že je špatné - to vůbec ne.

+2/0
5.2.2015 7:24
Foto

P76a38t58r12i91k 80C24h49r69z 4468289882839

Já bych někdy chtěl potkat toho vychvalovaného řezníka. Po cestě z práce mám možnost se stavit v hyper-super, nebo u řezníka. Někdy udělám to, někdy ono. Zatímco s tím hypermarketem nemám nikdy potíže, vždy tam koupím co potřebuji, k řezníkovi chodím minimálně - vyšší ceny, menší výběr a nádavkem přidá ještě "blbý kecy" typu "to chcete jen jeden plátek, to se moc nenajíte,..."

+2/−5
5.2.2015 7:04

R47o52b67e73r37t 39P84a14c46i49n32a 7614179745101

Tak u Kšány rozdíly v ceně nejsou nijak vysoké. Pracoval jsem kousek od jeho krámku a chodil jsem tam často. Nikdy žádná nespokojenost. Akorát si člověk musí hlídat, co všechno mu prodá. Ukecal by i mrtvolu. ;-)  Ale vždy na samé dobré věci.

Jinak Globus a někdy Makro. Ale třeba obyč hovězí z Globusu bývá o dost lepší než z Makra.

+2/0
5.2.2015 9:29

V18í43t94ě56z93s16l35a47v 82Č30a42c37k77ý 4322130874918

Proč blbý kecy? Je to jeho práce, je tam od toho aby prodával. Vy když budete mít krám, tak budete lidem říkat: "paní neberte si toho tolik, budete tlustá jak prase. Jděte radši do fitka." Co?

0/0
5.2.2015 16:04
Foto

P13a47t45r67i42k 54C94h38r45z 4848399882359

A to je právě na tom obchodníkovi, aby poznal, jestli na to ten zákazník má náladu. Asi to má každý jinak, ale já, když jdu večer unavený z práce, tak fakt nemám náladu na to, aby mi někdo krizitoval můj nákup. A to je jeden z těch důvodů, proč raději nakupuji v super-hyper. balíček s kýženým zbožím si v klidu vyberu, prohlédnu a nikdo mi do toho nekafrá - a když náhodou nemají balíček s odpovídajícím množstvím, zajdu si tak k pultu, kde dostanu, co chci. Opět bez nějakých opruzujících keců.

Až budu v důchodu, možná budu rád, že si popovídám alepoň v řeznictví, ale teď to mám zkrátka tak, že jsem rád, když dostanu co chci a jdu domů.

+2/0
5.2.2015 16:47

V50í84t15ě24z41s36l51a70v 93Č77a22c15k83ý 4522930124178

Myslím že nejen Kšána je rád že chodíte do hyper super :-)

+1/0
5.2.2015 20:37

S81a43m 61S40e57l68d39r42i75c88k 8981277582315

Vítku, dovolím si tvrdit, že DOBRÝ obchodník chce nejen prodat a tedy prosperovat, ale současně udržet si a zvyšovat počty zákazníků.. čehož dosáhne jednoduše - neagresivním způsobem vyzdvihnout své zboží ALE současně dívat se taky na zákazníka /nezabere to víc jak okamžik 2-3 vteřin/ aby tomuto dal možnost volby.. přehnaně ukecaný prodejce může sice kdekoho pobavit, ale taky dost lidí odradit od další návštěvy obchodu - a tento podstatný detail si dobrý obchodník uvědomuje, aniž by musel mít diplom z VŠ psychologie  ;-)

0/0
1.3.2015 10:40

V95í57t57ě78z56s32l63a89v 75Č46a30c19k69ý 4322620574118

Kdo Kšánu zná, tak ho tak bere. Ano, možná to pár lidí odradí, ale tím lépe pro ostatní, aspoň budou menší fronty. Jinak s tebou souhlasím.R^

0/0
1.3.2015 10:42

M10i36l38a12n 94T36r94i92b25u74č80e65k 5474517524450

Pro autorku. Pěstují se rostliny. Zvířata se chovají.

+11/0
5.2.2015 6:32

M55a25r56t36i73n 47S78k53á90l67a 8244207488988

"Co my poradíte"? Bacha na hrubky, Michaelo...

+14/0
5.2.2015 0:57







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.