Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Pět potravinových přísad, které vám zkazí náladu

Jste z ničeho nic mrzutí a rozladění, aniž byste věděli proč? Možná jste před chvílí dojedli pizzu nebo vypili sladkou limonádu. Výběr jídla totiž může ovlivnit nejen velikost pasu, ale také myšlení a pocity.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V84á58c53l55a56v 83H92o52s78c41h 8526678812831

jim co mi naserviruji, destilka neni uplne to prave oriskove.

0/0
14.12.2014 23:09

A66l73e30š 44L33i64s61o38v29s42k92ý 9852134443528

Je to srandovní, jak se nás snaží masírovat, že skutky a smýšlení člověka záleží na tom, co jí. Bylo to v jakémsi testu jakési hospody, co totálně propadla, a v závěru stálo: "Jak po takovémto obědě můžete mít ěnjaké kreativní myšlenky?" No prostě prča.

0/0
14.12.2014 11:50

A43n64t25o72n72í36n 79S77e10b34e91r20a 7713848500489

Já když se pořádně najím, slušná porce a chutnalo mi, tak mám vždy dobrou náladu. Ať sním jídlo s jakýmkoli obsahem. ;-D

0/0
13.12.2014 18:39

M49i49c43h90a54l 13D22v55o94ř82á65k 5265598693520

Jakým způsobem jste dospěla k názoru , že Mexická jídla obsahují glutaman ???!!! , kvůli rajčatům , nebo z jakých zdrojů jste čerpala ??? tento článek je MAXIMÁLNÍ MARAST

+1/0
12.12.2014 12:48

J48i49ř18í 24M26a78c94e54k 3145885734941

Mexická jídla ho nejspíš neobsahují. Ale u parodií na mexická jídla z českých "mexických" restaurací je výskyt pravděpodovný.

0/0
12.12.2014 12:56

F51r23a91n75t87i79š91e53k 51E21l89i48á31š 6187293895166

Já nemám čas a nechci přemýšlet nad tím, co jím. Vždy se rozhoduju podle chuti. V restauracích výhradně podle vstřícnosti personálu.

0/0
12.12.2014 7:49

P20e29t17r56a 85B52r12a56b68c70o53v94á 4458546272586

Lidé chtějí jíst co jím chutná a to jsou přesně ty potraviny, které by se jíst neměly. A je to proto, že nám tyto potraviny nacpou v reklamách (obzvlášť dětěm) a většina z těchto potravin založených na sladké chuti a (nebo) obsahu jednoduchých cukrů je návykových. 

No a výrobci se pak snaží nám nacpat pseudozdravé potraviny, ve kterých jsou buď přidané vitamíny, nebo pár šlupiček ze zrna a tak se mohou označovat jako "zdravé" :-)

Kdo přemýšlí a jí racionálně, tak nejen ušetří své zdraví, ale i peníze. Doporučuji si přečíst tento zajímavý článek: http://www.leky-poradna.cz/blog/hubnuti.htm

+3/−1
4.12.2014 23:11

K61a97m62i29l 93S85c34h16w27a40g57e10r 3853156965876

No konečně článek, se kterým se dá v podstatě bez výhrad souhlasit.

S Éčkama je to jednoduché - stačí je přestat kupovat. Když to tak udělají všichni, prostě zmizí. Samozřejmě jsou i obyčejné přírodní přísady označený kódem, ale pak není důvod to skrývat běžně se pak uvádí název za tím kód. V momentě kdy je jenom kód okamžitě vytahuju mobil a hledám, ale to je jenom výjimečné - pokud má zboží super žlutou nebo nějakou utra zelenou barvu je jasné o co jde a není důvod na to ani sahat ;-) Po pár týdnech stejně člověk zjistí, kteří výrobci za něco stojí a kteří se nám snaží prodat jedovatý odpad.

0/−6
4.12.2014 14:08

M87a44r83e80k 27Š19i98m21o44n 2174267358968

Ty ečka byly vymyšlený právě proto, aby se nemusely psát dlouhé názvy a mohly se psát kody a hned se vědělo, jestli je ta látka schválená. A pak ještě dotaz - když je tam napsáno barvivo kurkumín nebo karamel, je to Ečko nebo ne?

+1/0
7.12.2014 4:48

Š18t96ě93p40á86n 32F54r10a94n30c85l 8234889254370

Karamel je E150 (případně s doplněným písmenkem E150a-E150d), kurkumin je E100. Vyhýbat byste se měl E150c a E150d, jinak je to v pohodě...

0/0
10.12.2014 16:57

M51a25r51e71k 81Š65i59m60o72n 2104497618868

Dobře a když si výrobce založí reklamu "bez Éček" a složení je plné názvů, které v Éčkových seznamech samozřejmě jsou.

+2/0
11.12.2014 22:02

Š27t21ě77p59á36n 97F29r46a26n22c63l 8594969924660

"bez éček" znamená bez barviv, konzervantů a aromat. Tedy "bez škodlivých látek". Máte pravdu, že třeba sůl je "taky éčko", takže je ten nápis zavádějící. Pokud vám to vadí, podejte stížnost na obchodní inspekci.

0/0
15.12.2014 12:07

V58e70r91o11n81i56k95a 92V45e43s69e46l56á 7345937904343

Ten chlap na ilustracni fotce vypada, jako by tu pizzu ukradl;-D

+2/0
4.12.2014 12:35

J44a37n 87N27o70v58á24k 7685774208387

to je ale blbost. Klidně sním všechny naráz a blbou náladu mít nebudu.

+5/0
4.12.2014 12:33

M61i90c74h88a97e11l 89M80e97n67s14i90k 8341746430882

Když se pořádně nažeru těstovin - jistěže, se stejnou porcí masa -,

dám si velký hrnek sladkého čaje nebo silné a slaďoučké espresso,

zobnu pár řádků hořké čokolády,

nikdy mi to náladu nezkazí ;-D

(Jinak řečeno: celý článek je snůška blábolů.)

+15/−1
3.12.2014 23:53

M89a50r94e52k 35Š86i28m32o18n 2754957988558

Dost lží paní Svobodová! Další kupa nespolehlivých neověřených faktů! Jděte se zeptat koleg§ na technetu, jak se píší odborné články.

Co se týče aspartamu - je skutečně nejvíce prozkoumanou látkou, ale všechny tyto výzkumy vedly k závěru, že je v normálním dávkování zcela bezpečný. Jen ty testy, které dávkovaly 125 násobné dávky (bezpečné dávkování stanovené Americkým potravinářským úřadem je 8mg/kg hmotnosti), prokázaly nějaký vliv na mozek, ale v dávkování 1g/kg hmotnosti bude mít vliv na nervovou soustavu naprosto cokoliv, co budete denně jíst.

+14/0
3.12.2014 23:46

D32a33l70i28b43o11r 70R53o71z44s66y53p94a33l 7300533136229

Klidně se aspartamem cpěte, když jste přesvědčený o své pravdě. Kdo nechce, nebo nesmí cukr a nedůvěřuje "bezpečnému" aspartamu, může zkusit přírodní sladidlo stévie.

0/−6
3.12.2014 23:56

M82a80r67e73k 73Š35i84m50o42n 2684657238128

Aspartam není to podstatné. Podstatné je, že paní Svobodová píše články tak, že vezme, co kde vyčmuchala na konspiračních webech, nic neověřuje a slepí z toho článek.

Co se týče stévie - nedůvěřujete 1000x prozkoumanému aspartamu, ale důvěřujete stévii, která dosud prozkoumaná nebyla, jen proto, že je "přírodní". Podražec je taky přírodní a používá (tedy spíše používal) v čínské medicíně, ale přitom je silně karcinogenní.

Mimochodem, takhle má vypadat článek (v textu pět odkazů na vědecké články): http://technet.idnes.cz/tradicni-cinsky-lek-je-karcinogeni-d5s-/veda.aspx?c=A130820_162057_veda_mla

+12/0
4.12.2014 0:11

D11a44l57i74b95o85r 56R32o14z89s27y54p83a50l 7560113666739

Stévie samozřejmě "prozkoumána" je. Je vidět, že o ni vůbec nic nevíte. Ale jak jsem psal, cpěte se čím chcete.

0/−3
4.12.2014 0:37

M29a94r91e24k 41Š81i57m96o85n 2764107428158

Chtěl jsem napsat, že nebyla prozkoumaná tak dobře jako aspartam. Ale kontroverze kolem stévie jsou naprosto srovnatelné s kontroverzema kolem aspartamu. Od roku 1991 do roku 1994 byla v USA i EU zakázaná kvůli podezření pro genotoxicitu. Nové studie toxicitu neprokázaly.

Ale nejde o stévii, jde o princip. Pokud by se podobné podezření ukázalo u nějakého syntetického sladidla, tak jsou toho plné konspirační weby a i kdyby se toto podezření vyvrátilo, tak to konspirátoři budou stále opakovat do zblbnutí. Ale jak je to přírodní, tak projde všechno, naopak se ještě říká, že to podezření vymyslela průmyslová lobby.

Pochopte, že toxicita nezávisí na tom, zda je to látka přírodní nebo syntetická, ale záleží jen a jen na konkrétní látce a na výsledcích regulérního testování.

+9/0
4.12.2014 2:19

D40a69l43i31b94o30r 36R43o95z79s18y92p62a23l 7880323786829

Podezření z manipulace průmyslové loby ve prospěch aspartamu tady skutečně je. Já jsem chtěl upozornit, že nejsou jen 2 varianty cukr nebo aspartam. Je tu i další sladidlo a ať si každý zváží čemu dá přednost. Informací je na netu dost, stačí věnovat tomu trochu času a popřemýšlet.

0/−2
4.12.2014 9:45

M83a68r49e69k 30Š86i69m62o98n 2764207198558

Neříkám, že stévie je nutně špatná. Právě se intenzivně zkoumá a zjišťuje se, že možná dokáže brzdit cukrovku 2. typu (zatímco u aspartamu bylo prokázáno, že intoleranci glukózy spíše přivolává). Pokud se zároveň prokáže, že je netoxický a nezvyšuje riziko rakoviny, bylo by to sladidlo budoucnosti.

0/0
7.12.2014 20:48

F89r98a58n57t21i61s55e35k 73M33i77k48e86s 8983617270912

Takovy dobry hamburger je to nejlepsi!!

+1/0
3.12.2014 23:29

J35a27n 12H92e41p92n44a19r 9821724680948

1/ aspartam

2/ acesulfam

3/ cyklamat sodny

4/ sacharin

5/ glutamat sodny

0/0
3.12.2014 23:05

M53i26l33u49š89e 19W43e15l11n36o76v53á 5194590896109

;-DNejíst,nepít,nekouřit!;-D

+6/0
3.12.2014 23:01

D82a31l34i51b69o73r 58R18o26z23s96y64p49a74l 7480923596819

a ještě nedýchat.:-/

+6/0
3.12.2014 23:48
Foto

M57i98r38e58k 77J65a56r26o64š 6572738928

Podařilo se prokázat, že nejdéle budete žít, když se uložíte do hibernace, životní procesy se podchlazením výrazně zpomalují. Ale - je to život?

+6/0
4.12.2014 8:00

G42e51o91r60g87e 57B30u97r30i93a18n 3178351923539

Po precteni diskuze dekuji vsem lidem, co se cpou rafinovanym cukrem, bilou moukou a podobnymi nezdravymi potravinami, ze se programove nedoziji duchodu. V duchodovem systemu na mne takto preci jenom zbyde vic penez. :-)

0/−7
3.12.2014 22:51

V93l39a62d43i27m71í61r 60P61a51v15l65í77č35e15k 5266833255836

...aby ses neblamoval džordži...

+9/0
4.12.2014 0:43

V71l14a13d61i27m27í93r 38P86a49v90l12í64č33e71k 5266623305406

...aby ses neblamoval, džordži...

0/0
4.12.2014 0:44

V12l41a80d88i50m55í31r 78P93a92v14l19í91č33e62k 5886503415216

...trochu jsem to přehnal a nejde to smazat - promiň džordži...

0/0
4.12.2014 0:46

A45d49a87m 83K21l68u58k85a 4807936600720

No abych pravdu řekl ještě jsem neviděl smutnýho člověka s pořádnou pizzou...

+24/−1
3.12.2014 22:26

J83a84n 81S83t12a81r63ý 8567390472325

....studie na zvířatech ukázaly.....defekty plodů u těhotných žen.

Mohla by autorka alespoň trochu přiblížit jak se výše uvedená studie provádí? ;-D8-o

+9/0
3.12.2014 22:11

M10i33c77h56a67e48l 75M81e39n14s27i80k 8521276290212

Napadá mne jen jediný výklad uvedené věty: pes, kůň nebo osel, co žral umělá sladidla, a zbouchnutá zoofilka ;-D

A pak že mezidruhové křížení není možné!

+5/0
3.12.2014 23:47

D40a63n 74S37v27o31b18o29d37a 9180300805346

" Aspartan MUZE" hmmm takze informace o nicem , to ze neco MUZE uskodit

+8/0
3.12.2014 21:57

M93a12r73e22k 48Š63i16m64o11n 2204207988638

Hlavně je to informace z neověřených zdrojů.

+1/0
3.12.2014 23:47

V55i55k13t42o63r 64Z89á51b10r81a11n29s11k90ý 3140498474463

Škodlivým látkám a analogům (náhražkám) se dnes v potravinách již vyhnout nelze. Upínání se k omezení jedné složky potravy nestačí. Někdy je to i škodlivé (žádné tuky, žádné cukry...).

Základní pravidlo je, stravovat se pestře, pokud možno z domácích zdrojů. To chce nenakupovat komplexní potraviny (jídla), ale pokud možno jednotlivé složky (maso, mléko, máslo, kvalitní pečivo,...) a mít pod kontrolou jejich složení a zdroje.

Zastávám názor, že je lepší k obědu kváskový pšenično-žitný chléb s máslem, šunkou a skutečným sýrem a zeleninou, než oběd (meníčko) v průměrné hospodě. Vyjde to i levněji, je to rychlejší, zdravější, efektivnější. Pestrost však musí být zachována.

Heslo Vím, co jím, není jen slogan ministra Jurečky. Je to základ správné výživy. A pak nastupují otázky, kolik jíst, kdy a jak. Ale to je již jiná káva. :-)

+1/−1
3.12.2014 21:32

Z67d50e87n36ě40k 14W41e87r21n63h20a29r52t 6747725702758

Některá éčka jsou přímo smrtící a přesto se běžně používají. Namátkou mě napadá třeba E408, E901, E260, E150 nebo dokonce E160. Všechny produkty, které v sobě mají éčka, by se měly zakázat!

+6/−8
3.12.2014 20:09

P15a86v72e53l 39K38a34r21e10s 8530213576593

tak to držíte hladovku,ne?

+6/0
3.12.2014 20:42

V65i27k63t51o68r 20Z37á25b50r71a53n52s10k79ý 3310568164373

Není třeba úplně zpanikařit.

Éčkem jsou také označovány např. kuchyňská sůl, kyselina ascorbová (= vitamín C) apod. :-)

+8/−1
3.12.2014 21:03

Z58b34y85n27ě76k 92Š17a38f26a75r35č86í92k 5837388545464

Divím se, že nezmínil jako první E513, kyselinu sírovou. ;-D

0/0
3.12.2014 21:09

J56a76n 83S64e45d55l35á42k 9422307536594

takže žádné víno a sýry

+3/0
3.12.2014 21:37

V16i76k15t72o94r 85Z70á42b88r33a56n23s51k44ý 3110388564873

Proč? Naopak, sýr je bratrem vína, jak říká p. Magni. :-)

0/0
3.12.2014 22:07

J25a96n 63S33e53d72l51á91k 9122987536844

;-DR^

+1/0
3.12.2014 21:40

M55a49r56e31k 48Š70i62m91o16n 2224947658228

Pozor, neskákat na špek, je to vtip:

E408: pekařské droždí

E901: včelí vosk

E260: ocet

E150: karamel

E160: karoten - mrkvové barvivo

+1/0
3.12.2014 23:53

J10a63n 41M29e44r27t77a 3542260331888

Sakra, napálil jsem se! :)

+3/0
4.12.2014 0:31

I36g61o14r 62H80r91u86s27o57v42s82k98y 2909129723470

to znaci, ze by ste nekonzumoval potravinu s obsahom: E 460, 461, 462, 464, 466, 467, 300, 306,163, 160, 321, 1510, 300, 440, 421, 941, 948, 290. v tom pripade by ste odmietol zjest cucoriedku prave odtrhnutu z kriku. /pomozte mi, cucoriedka je tusim ceska boruvka?/

0/0
10.12.2014 11:30

Š45t50ě74p30á41n 50F32r89a40n31c56l 8834319974670

No, tak třeba na E150c a E150d jsou někteří lidé alergičtí.

0/0
10.12.2014 17:01

H32a60n30a 68F44i17n81k98o29v94á 1476325394106

Mně spíš zkazí náladu, když si nemůžu dát to, na co mám právě chuť. Myslím, že tělo si řekne, co potřebuje... Naopak spíš škodí ten stres z toho, že má člověk na něco chuť a nemůže si to ze "zdravotních důvodů" dopřát.

+16/0
3.12.2014 19:09

V71i39k55t95o80r 37Z78á95b90r47a13n71s73k41ý 3330188654283

Rozšířená teorie. Také jako např. pro jednou neuškodí. Jak to však dopadá, pohleďte na ulici.

Vaše tělo si možná řekne, ale netuší, že dostane po chemické stránce škodlivý koktejl.

Pokud si člověk dovede vysvětlit, že mu něco škodí, pak nemá stres z toho, že si to odepře. Naopak si může lebedit, že se zase jednou vyhnul nějakému blívajzu.

Je to otázka postoje. :-)

+2/−11
3.12.2014 21:08







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.