Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Jak malým dětem doplnit energii? Na celozrnné pečivo zapomeňte

To, co malé děti jedí, ovlivňuje nejen jejich zdraví v dětství, ale i v dospělosti. Právě proto je u nich důležité dohlížet na zdravý, pestrý, ale také energeticky vyvážený jídelníček. Víte, co by mělo být jejich hlavním zdrojem energie?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M79a40r72e10k 33Š30i25m74o29n 2404257308768

Tak já nevím. Teď jsem zase četl, že význam polysacharidů ve výživě se přeceňuje a že způsobují obezitu, je lepší je omezit a jíst jenom maso a zeleninu.

0/0
3.12.2014 0:57

A67l37e58n38a 94V55e16s85e37l40á 3273331475768

Omezit není totéž jako vyřadit...

0/0
3.12.2014 1:03

J61i20ř79í 54O21l76t 9301708182671

horkej čaj a k němu rohlík s máslem, chleba s máslem a medem, s marmeládou, sýrem, salámem... kombinací bylo hodně a vždycky jsme si jako děti pochutnaly R^

Nikdo neřešil kolik to má sacharidů a jiných ...idů. a energie na blbnutí jsme měli spousty. :-)

+6/0
2.12.2014 15:30

M54o41n90i53k59a 65H52o66r75v24á86t42h81o42v70á 9677593359494

Tak hlavně jsme se dozvěděli, co všechno děláme špatně, ale například ukázku správné snídaně by autor článku a čtenář jistě kvalitní studie neměl?

+4/0
2.12.2014 14:39

P23a48v62l56a 67H14r93a73d29i48l98o15v59a 3687131951134

Presne to jsme chtela poznamenat.

+1/0
2.12.2014 15:59

A11l56e30n84a 73N51o18s60k43o79v76á 7197853615509

vetsinou resim problem, jak deti vybit :D ty me maji energie az az :D

+4/0
2.12.2014 11:53
Foto

K79a57r69e15l 97T73o85m59á84š46e13k 7664699647279

Cukr je složený sacharid stejně jako škrob; zatímco cukr (sacharóza) se rozkládá v těle na fruktózu a glukózu, škrob se už v ústech rozkládá na maltózu (zkuste chvíli rozkousávat zrnko rýže a začne sládnout). a ta se v tenkém střevě přemění na dvě molekuly glukózy. Glukóza přechází rovnou do krve, ale fruktóza musí přejít játry, aby se přeměnila na glukózu. Ostatně v medu je směs stejných cukrů jako v sacharóze.

Pokud se týká soli, nevím, proř se proti ní tak bojuje. Je sice pravda, že nadbytek sodíku musí regulovat ledviny omezením vody v moči a tím se zvyšuje objem krve, ale jak bylo ukázáno, srdci to navadí, protože krev je méně viskózní a má nižší srážlivost. Je to lepší než používat acylpyri a jiné antikoagulanty..

+2/−1
2.12.2014 11:12

S38a84n39d68r21a 39F49e75r71i39a11n22č86í37k84o87v67á 7963288571883

Mylite sa, cukor je aj skrob, aj glukoza, maltoza a aj sacharoza. Vy sa mylne domnievate ze cukor=sacharoza, t.j. to co vacsina ludi pozna pod bielym rafinovanym cukrom. Ako som povedala vo svojom predoslom prispevku, cukor a sacharid su synonyma.

0/−1
2.12.2014 15:04

M63a15r32e26k 51Š70i83m81o16n 2804537438148

Nevím, jak je to ve slovenčině, ale v češtině se podle potravinářských norem slovem cukr rozumí právě jen sacharoza. To co jste vyjmenovala vy, jsou správně jedině sacharidy.

0/0
3.12.2014 0:53

S94a47n50d73r31a 11F14e85r39i14a84n85č58í73k95o78v16á 7483228741633

Cukor je ľudovo povedaní sacharid. http://sk.wikipedia.org/wiki/Sacharid

Potravinárske normy nie sú v tomto smerodatné. My sa tu nebavíme o tom, čo máte dať do koláča ale o chemickom zložení potravín.

0/0
3.12.2014 9:21

M33a62r22e26k 49Š55i67m69o89n 2854677178918

Jasně. Nebavíme se, co dát do koláča, ale lidové označení sacharidů je nesporný důkaz o správném názvu. Jestli je tu někdo, kdo v tom nevidí jasný protimluv, prosím minus pro mě.

0/0
4.12.2014 2:40

S88a44n24d45r95a 24F71e59r59i29a46n67č76í74k15o74v67á 7673778781803

Pre autora článku- sacharidy sú cukry. Sú to synonymá. Sacharidy nie sú zdravšie len preto, lebo to je cudzie slovíčko. Chcelo by to trochu terminologickú presnosť a nie narábať s pojmami hala-bala. Navyše vám to pekne vysvetlili vo videu, tak aký je problém to využiť v článku?

Sacharidy sa navyše rozhodne nerovnajú len glukóze. A zrovna glukóza je monosacharid, ktorého by deti mali jesť najmenej a nachádza sa v sladkostiach, ovocí a malinovkách. Autor článku má v problematike guláš. 

A keď sa odkazujete na nejakú štúdiu, tak by ste mali dať minimálne nejaký odkaz či povedať, kto tú štúdiu robil, lebo inak je to "jedna pani povedala".

+4/0
2.12.2014 10:19
Foto

Z42d35e33n33k75a 42J44a94v53ů45r76k93o68v39á 6810427205349

ve sladkostech je hlavně sacharoza,která se skládá z molekul glukozy a fruktozy...další sacharid je třeba celuloza - z té druhé strayn spektra sacharidů...článek je dost špatně napsaný,nepřehledný,na jednu stranu tam píší,že rohlík je špatně,na druhou ,že potřebují sacharidy,což rohlík je,protože většinu jeho obsahu tvoří škrob,či-li taky sacharid

0/0
2.12.2014 23:09

M50a25r14e13k 26Š54i48m74o50n 2924127328188

Guláš máte vy, možná je to rozdíl mezi češtinou a slovenštinou, ale v češtině se podle potravinářských norem slovem cukr rozumí právě jen sacharoza. To co jste vyjmenovala vy, jsou sacharidy. Pokud napíšete na výrobek cukr a on tam bude škrob nebo fruktozo glukozový sirup, tak se dopouštíte klamání spotřebitele.

0/−1
3.12.2014 0:55

S87a36n59d63r20a 89F68e62r79i75a16n23č51í51k97o47v91á 7713648431263

No nie, guláš máte vy. Potravinárske normy sú formou zákona. Ten nemusí byť vedecky a terminologicky presný, veci sú v ňom nazývané účelne, aby aj podpriemerne inteligentný spotrebiteľ vedel čo si má kúpiť. 

V článku o zložení potraviny sa nemá čo kto riadiť tým, čo si niekto vymyslel do nejakého zákona a úplne to odporuje odbornej vedeckej terminológii.

0/0
3.12.2014 9:26

M61a74r76e26k 80Š83i58m35o49n 2414717458578

Trvám na tom, že sacharidy nejsou cukry, a označení sacharidů jako cukry je nepřesné. Můžete mi uvést literaturu, ve které se sacharidy označují jako cukry? (Ovšem něco z 21. století, terminologie se mění.)

0/0
4.12.2014 2:36







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.