Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Voskování i koupel v chloru. Co se děje s jídlem, než ho koupíte

Někdy je těžké odhalit, co všechno se vlastně skrývá v obyčejném chlebu nebo v zářivě se lesknoucím jablku, které tak láká k zakousnutí. Cesta jídla na náš stůl je někdy velmi zdlouhavá a často komplikovanější, než si myslíte.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J56a63k23u36b 65R42o67u13s 3163770814482

Umývat ovoce a zeleninu v mýdlem... Jste padlý na hlavu??? 8-o8-o8-o

0/0
23.8.2014 2:02
Foto

Z17d34e95n55k76a 82S55c40h23o40e80n51b62a41e22c12h45l64e81r 35K68r40u73z74o81v37a 6738332877819

Ja osobne se snazim,abych nemela doma moc chemie.kdyz jsem udelala treba sunku s normalni soli(byls vyborna) ale mi chlapi mi to nechteli jist,ze to vypada podezrele ((( a tak je to se vsim co nevypada jako v obchode

+2/0
20.8.2014 20:27

G36e65o51r74g 82K41o59m62b16e62r38e38c 9554261816711

v EU jsou chlorovany kurata preci zakazany? todle se dela v USA ze prochazeji chlorovou lazni + dalsi chemie. Pokud se zavede TTIP tak pak budou chlorovany kurata americani moc dovazet na evropskej trh. A nejen to. Mame sa naco tesit.

+2/0
20.8.2014 10:18
Foto

M73a33r30i65e 66M51e94d55u79n75o60v30á 7723491195

ty nejděsivější přídavné látky najdete ve vaší lékárničce. Schválně si prolustrujte složení sirupu proti kašli nebo ibalginu (barvivo do tiskáren E127, plnidla, škroby...)

+4/0
20.8.2014 7:11

P32e51t41r13a 25N98o86v58á80k51o81v57á 7298966394848

Tak nekupujte hnusně růžový ibalgin a kupte si bílý ibuprofen.

+1/0
20.8.2014 9:16
Foto

M56a92r20i62e 49M12e31d24u84n69o94v94á 7163791395

já jsem si říkala, proč jsou všechna jablka v tescu mastná. nechutné.

přítel bezpečně rozezná zda jsem jablka koupila v supermarketu nebo je utrhla na zahradě, a za tuto alergii je dokonce vděčný.

0/0
20.8.2014 6:53

P53e15t85r23a 23N66o71v85á74k49o23v84á 7928756584498

Na to stačí oči, nepotřebujeme to vyzdvihovat jako novou supervlastnost.

+1/0
20.8.2014 9:17

J90a14r37o61m85í68r 30V30í27t 2273557131900

Podvody, podvůdky, marketing, kšeft a soukromé zisky. Vy nám dáte do jídla to, co tam nemá co dělat, a my si máme dávat pozor na to, co kupujeme a jíme. Poctivost, pravda a láska opět vítězí.

+7/−1
19.8.2014 11:43

K51a10r22e92l 90N75o91v53á70k 7431364478760

Češi si rádi hrají a soutěží. Tak to je taková hra kdo z koho, kdo koho očůrá nebo bude očůrán.;-D

+1/0
19.8.2014 15:57

M73i62l18a39n 91K93o46i54š 4247752121360

Cože? Zákazník něco vyžaduje? Co je to za blábol!

Zákazník chce pouze kvalitní, čerstvé a pokud možno i levné potraviny.

Všechno ostatní je jen marketinkový tah obchodníků, kteří doufají, že když rajče bude ještě červenější než je, že se ho víc prodá. Kdyby to pomohlo zvednout prodej, klidně by natřeli i trávu k okolí obchodu na hezčí zelenou.

+12/−1
19.8.2014 11:16

M79a83r84e65k 95Z94a21h67r93a32d48i10l 6914119985661

Ano, ale kvalitní/čerstvé a levné se vzájemně vylučuje...

+5/−1
19.8.2014 11:49

M95a30r69e10k 24Z19a94h66r21a86d35i60l 6664469375341

Tedy pokud chcete nakupovat v marketu...

0/0
19.8.2014 11:50

M20i65l21a91n 16K86o73i48š 4257782811500

Já chodím nakupovat do jednoho soukromého obchodu, kde se prodávají zdejší potraviny, tedy vypěstované zde, zpracované zde a jsou mnohem lepší a kvalitnější, než ty ze super/hypermarketu.

A přitom nejsou vůbec drahé, někdy i levnější, než v marketech...

+2/0
19.8.2014 12:02

A23l17e47x89a94n79d58r 93K15o11s22t69k87a 5279536189686

Situace ještě předloni v zimě: V marketu brobory 14kč/kg, kvalita podle mě vhodná pro prase. Na chalupě u benzínky 7 kč/kg perfektní. A to tam měla ženská ještě cibuli a jablka..

+2/0
19.8.2014 12:23

M59i11l57a94n 24K89o35i88š 4177592181550

Já před cca měsícem - Kauf***d, brambory 14 Kč/kg a mizerné až hrůza, polovina byla uvnitř černá. Naproti má stánek místní Zemědělská společnost, tam byly brambory za 10 Kč/kg a nesrovnatelně lepší a chutné.

+3/0
19.8.2014 12:41

K31a84r44e37l 53N52o14v49á44k 7651864868420

Jsou taky nějaké nesoukromé potravinářské obchody? Kde, jak se jmenují, odkud berou zboží?:-)A ceny?

+1/0
19.8.2014 15:55

P28a18v52e51l 13M88o43r64a78v64e77c 3332559982268

"Zákazník chce pouze kvalitní, čerstvé a pokud možno i levné potraviny." - v Česku se obávám že platí spíše věta "Zákazník chce hlavně levné potraviny, kvalita a čerstvost výhodou"

+5/−1
19.8.2014 12:02
Foto

R21a11d86e29k 49D48o83m25i77n41i44k 73Š48e68f33r93á24n70e61k 7958804822469

Bohuzel, mate pravdu...

0/0
25.8.2014 11:11

P13a70v74l89a 52T30o65m14á97š53o86v37á 9435775664468

Blbost..dejte vedle sebe růžovoučkou šunku, která je orosená napíchanou vodou s chemií, a mrtvolně šedou jen z masa, a uvidíte, že lidi budou kupovat tu barevnější.. teda taky pokud bude levnější :-P

+1/0
20.8.2014 8:27

P93e44t92r73a 20N68o24v93á95k54o70v63á 7628926124458

No budou, protože podle nich vypadá lépe. Ale dejte k té šunce informace, z čeho a co v ní je, a po té našedlé se jen zapráší. Bohužel když se k těm dalším informacím běžně nedostanete, tak nakupujete očima.

+1/0
20.8.2014 9:19

P38a63v83e58l 74S58t40u94d21e37n46y 3306608400884

No dejte k ni informace. To muzete, jen je nikdo moc cist nebude, Rozhoduje cena. Jestli  ma sunka 96 procent masa nebo jen 70 je detail. Sice nechci vedet co je tech 30 procent co chybi do sta, ale je to levny tak proc to nekoupit. Tak dobrou chut.

0/−1
20.8.2014 19:27

A25l57e33n67a 60P87e18t36r43u 4552795920961

U nás se zabitá kuřata chladí vzduchem, je to z hlediska bezpečnosti (food safety) lepší, vodní chlazení se používá například v Polsku, zase bezhlavě přeložený článek bez znalosti místních reálií.

+16/0
19.8.2014 9:35

L59e12n50k14a 50N51o98v79á 9935178715451

Taky mi připadá, že obšlehli článek z amerických novin, hodili do googlu překladače a mají hotovo. Zákony, normy a navíc i zvyklosti pro uchování potravin jsou v USA a Evropě (ČR) podle mě ale určitě rozdílné.

+7/0
19.8.2014 9:41

P13e96t62r81a 32Š93i42m64o64n54o15v39á 6350500563303

To je pravda, ale ta hnusná navoskovaná jablka a rajčata bez chuti a vůně jsou tu na trhu taky :-P

+2/−1
19.8.2014 13:07

K36a49r12e93l 64N43o45v19á85k 7411784188400

Ta chuť a vůně je pod tím voskem.;-)

0/0
19.8.2014 15:58

L19e31n49k60a 32N57o89v55á 9545218615461

Nevíte, kde bych sehnala semínka lososa? Taky bych si ho ráda "pěstovala na farmě":-P.

+21/−2
19.8.2014 9:32

D37a41n15i95e21l 78S98y94r78o53v53ý 4144775799695

nebuďte cimprlich;-)

+1/0
19.8.2014 9:35

L61e53n95k89a 25N34o34v55á 9325658775121

Jsem trochu hnidopich ;-). Ale kuwa když se někdo živí novinařinou, měl by psát přesně a správně.

+15/0
19.8.2014 9:37

J92a66r74o80m38í50r 56N36o11v40o22t73n62ý 6781233614

Více než "pěstování" zvířat mě u novinářů se*e tvrdošíjné "udílení" pokut a trestů. Měli by povinně fasovat tahák s "udělit cenu, vyznamenání X uložit pokutu, trest".

+8/−1
19.8.2014 9:49

K64a77r44e81l 51N87o37v11á58k 7301464228130

Mnozí z nich dodnes nepochopili, že za dopravní přestupky se body fasujou, nikoliv odebírají.:-)

0/0
19.8.2014 16:00

P85e81t40r43a 75N16o37v14á71k25o63v30á 7538676314418

Však ono to správně je. Zvířata už se dnes nemusí jen chovat, zvířata se mohou i pěstovat. Je to možná smutné/divné, ale je to tak.

+1/0
20.8.2014 9:20
Foto

A31l37e45n20a 71V89l54c30k94o60v15a 7388721320174

Jen je nesmíte zasadit moc hluboko.

+4/0
19.8.2014 10:18

P13a43v32e24l 57M80o40r85a71v85e57c 3922619802618

Semínka lososa? Zkeste odchytit nějakého v době páření, semen bude mít dost:-P;-D

+1/0
19.8.2014 12:03

R96a29d15i69m 36D91r10b12o41h94l37a20v 5471256103977

"Přestože chuť masa je stejná, zákazníci si zvykli na výraznou růžovou barvu, vyžadují ji" - Proboha co je tohle zase za lež? Stejné jako u šunky, zákazníci "vyžadují", aby se orůžověla rakovinotvorným dusitanem. Když nemám na výběr??? Tak jak došli k tomu, že to zákazník vyžaduje? Proč není vedle sebe na pultě barvený a nebarvený losos a barvená a nebarvená šunka? Ať se zákazník rozhodne sám, ale až v obchodě. Ne že to za něj rozhodne někdo jiný a pak to vydává jako "zákazník to chce".

+44/−2
19.8.2014 9:21

A40l48e18x59a85n31d52r 73K59o90s50t73k34a 5249966919486

Zato potkat uzeninu, která je řádně růžová poctivým vyuzením v krámě snad ani nejde. Jó, umělý čmoud namísto udírny.

+2/0
19.8.2014 9:28

P43e62t85r33a 12Š95i24m13o41n89o28v30á 6690910703713

A ještě kouřové aroma. Příšerné.

+3/0
19.8.2014 13:08

J86a26n 53S53o30u74k75u75p 1414204456515

No pozor. Dvou řezníků nezávisle jsem se na toto ptal. Odpověď je taková, že pokud udělají dva naprosto stejné produkty, jeden s rychlosolí a druhý bez a dají je vedle sebe, tak ten růžový se prodává x-násobně lépe. Dělají potom to, že vyrábějí oba, ale ten ´růžový´ ve větším množství, protože je po něm jednoduše daleko vyšší poptávka.

+3/0
19.8.2014 9:52

R76a26d97i44m 70D13r62b24o74h38l52a92v 5561546403337

No lidi jsou hloupí, co na to říct.

Škoda, že takoví řezníci nejsou u nás. :-(

+1/0
19.8.2014 9:56

J53a88n 97S79o11u47k97u53p 1484284686855

To jsou docela dobří řezníci. Jako, neřekl bych, že nějací echt, ale docela dobří na ty poměry, aspoň nemusím kupovat maso a takové věci v obchoďácích, ani nevím, kdy sem si tam naposledy něco z masa koupil, možná nějaké špekáčky v Lidlu, kde jsou docela jakože z masa. Na tu otázku rychlosoli oba z fleku vypálili tuhle odpověď, že se jim to samotným nelíbí, ale lidi to prostě opravdu chtějí a jdou po tom. Je to smutné, že si kupa lidí myslí, že krůtí nářez má být růžový a že když je šedý, že je asi zkažený.

+2/0
19.8.2014 10:02

R19a91d91i60m 72D76r64b72o30h84l98a87v 5171566223867

Možná slabá propagace? Mají tam u toho velkou ceduli "bez chemie" nebo tak něco? To tupé stádo je někdy potřeba trochu vést.

+7/0
19.8.2014 10:06

J10a60n 73S30o44u51k87u30p 1464704346395

Je fascinující, jak spotřebitel během dvou desítek let podlehl agendě řetězců a jak těžké je přesvědčit lidi zpět, aby nekupovali srágory. Tihle řezníci mají plné krámy (přitom ten jeden otevírá jen na tři-čtyři dny v týdnu) a ještě jedna místní masna, tam je maso rozebrané během pár hodin po otevíračce (jsou to chovy z vedlejší vesnice).

Věřím, že ta kvalita si cestu nakonec sama najde, lidi si to mezi sebou řeknou, předají si informace. Už tak mám blažený pocit, protože vidím, že se jim daří a nestrádají.

0/0
19.8.2014 10:18

A28n54n95a 52N44ě75m15č82í45k91o29v79á 4882664134680

Tak škoda, že takoví řezníci nejsou v mém okolí, podle toho, jak hovořím se známými, příbuznými, sousedy, tak by šlo jejich zboží "na dračku", protože je už hodně lidí, kteří upřednostňují zdravé a chutné potraviny bez chemie. Doufám, že takových řezníků a nejen těch, bude přibývat, protože už dost lidem začíná vadit ten humus, co se prodává v superhypermarketech.:-/

+3/0
19.8.2014 11:33

J89a19r71o54m35í20r 52V86í53t 2483517671130

Jenže, jak to udělat, když živnostníky likvidují velké nájmy nebytovek? Pak člověk má na sídlišti jedině ten supermarket, nic víc. Obec raději nechá prostory prázdné, než by je pronajala za rozumnou cenu. U nás takhle skončil živnostník po osmnácti letech právě proto, že obec chtěla nehorázně vysoký nájem. Teď je to tu už 9 měsíců prázdné a další prostory jsou prázdné již léta. Privatizací bych to neřešil, ale přiměřeným nájmem.

+1/0
19.8.2014 11:53

S71a23n11d51r34a 54F74e87r55i53a41n51č38í50k18o40v93á 7403778471283

Ak by ľudia dávali prednosť zdravému jedlu pred pekným, tak by ho obchodníci ponúkali už dávno. Záujem nemajú a jeden zákazník raz za čas nevytvorí dostatočný dopyt aby bolo rentabilné predávať nefarbené jedlo.

+2/−1
19.8.2014 10:09

M39i36l97a78n 14K18l12o18u98č94e34k 3470785738777

Šunka je odjakživa prostě produkt s dusitanem, pokud nechcete jíst dusitan, nejezte šunku a uzeniny vůbec, dusitan nejen dává růžovou barvu,a le především uzeniny konzervuje a tak je můžete sníst i později než v den výroby bez rizika vzniku bakterií, které produkují botulotoxin a ten vám uškodí daleko více než trocha dusitanu.

+2/−1
19.8.2014 10:17

L28e37n64a 22P38á79t43k65o40v13á 8951683444569

No nevím jaké máte znalosti Vy, ale šunka má být vařená a pokud je i uzená má být takto označena. Dělám si domácí šunku a rozhodně v ní žádné dusitany nemám. Takže to jde

0/0
19.8.2014 10:41

M58i18l72a29n 84K41l86o13u71č29e45k 3720785568577

No ale já neřekl, že se nemá vařit nebo udit. Já sem řekl, že dusitan se tam přidáva zejména pro konzervaci, ty bakterie tam vznikají právě až po uvaření. Doma si to tak klidně dělejte.

+3/0
19.8.2014 11:20

P17e14t59r 76U39r22b65a74n64e19c 6488943700676

Kdyby zákazník skutečně křehčené maso chtěl, tak ho bude iniciativně vyhledávat v regálech s nápisem "křehčené maso" a výrobce se nebude snažit tuto informaci co nejvíce maskovat, naopak by tuto "výhodu" prezentoval, jak může, protože jeho zákazník to CHCE a sám VYHLEDÁVÁ.

+19/0
19.8.2014 9:21

L75á18ď49a 67V60r49a86n60ý 7278938428897

U nás je "koupání" kuřat zakázáno. Musí se sušit horkým vzduchem a to myslím vše do 20 minut nebo hrozí salmonela.

Bohužel v Polsku je "koupání" povoleno a pak tedy buď chlor nebo zárodky salmonely.

+8/0
19.8.2014 9:04

P24e64t44r76a 64Š10i86m17o33n98o46v90á 6140440923423

Aha a proto mi české kuřecí maso chutná narozdíl od toho PL.

0/0
19.8.2014 13:10







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.