Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Ochutnejte Itálii: Tiramisu, Minestrone a těstoviny arrabiata

I když jste letos o dovolené dali přednost českým luhům a hájům, nevadí. Itálii si přivoláte chutí a vůní i do vlastní kuchyně. Zkuste neznámější pokrmy této jižní země.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R50e66n67a96t13a 15H24a70v12l84í35č64k66o62v72á 3479886583215

Hlavně vadil ve všem nakydaný olivový olej. Ryby nejíme, mozzarella taky neoslovuje. Těstoviny, které tam byly podávané(plněné i příloha) nic moc...jak říkám: prostě nám italská kuchyně nechutnala a druhý pokus nebudeme riskovat.

0/0
19.7.2014 1:01

R47e19n69a80t87a 27H67a48v84l83í16č74k44o77v44á 3579256153635

Asi jste špatně četl: my jsme italskou kuchyni ochutnali v Itálii, ale není to naše gusto. Ale znovu říkám: ať si každý baští, co mu chutná! V Itálii jsme na dovolené přežili díky švédským stolům-pečivo, sýry, ovoce, zelenina, občas sušená šunka.

0/−2
15.7.2014 10:47

S18t85e80f64a54n76o 80S10i87n59i27g71a19g19l48i96a 3918807843791

To je mi Vas Renato uprimne lito. Jedna z nejoblibenejsich kuchyni ve svete, ale ceska rodina, na zaklade jedne zkusenosti prohlasi, ze ji nechutna. Nu coz, jeste ze nejsme vsichni stejni. :-)

0/−1
15.7.2014 12:38

S79t44e65f39a85n94o 20S90i86n32i15g56a42g34l50i34a 3658547253131

A stejne by me zajimalo, copak jste meli, ze vam to nechutnalo, a jak to bylo pripraveno.

Protoze neverim, ze by vam vsem nechutnali testoviny s ragu, parmiggiana, spenatove noky se smetanou a spekem, (neplest s tim ceskym) sugo all'amatriciana, zapekane bigoli s tunakem, rajcaty, caperi, oreganem a mozzarellou....atd. ale pokud vam varili jako pro turisty co italskou kuchyni neznaji, s tim, ze vas pobyt pro 4 i se stravou stal 10.000Kc, tak pochopim, ze vam mohlo i nechutnat.

+1/−1
15.7.2014 12:45

R17e26n79a87t66a 22H96a64v94l80í52č75k39o34v83á 3729306513775

Jak pro koho...

0/−1
19.7.2014 1:01

S58t66e88f23a65n54o 69S39i83n67i24g40a47g64l80i72a 3628647763721

"Nejhorsi srazka, je srazka s blbcem."

 Jan Werich

0/0
19.7.2014 17:34

M73i96c54h95a16l 79M38i27l17l50e77r 9146242759652

kdybys dole nenapsala "že není za účelem "světovosti" nutné se holedbat kozumací cizích pokrmů." a neobvinovala tim lidi, ze se chlubi laskou k cizim jidlum jen aby dokazali sve svetactvi, pak bych se klidne podepsal pod "ať si každý baští, co mu chutná!"

 Jinak ale souhlas se Stefanem, ze muset prezivat celou dovolenou v Italii na syrech, pecivu, ovoci a zelenine ze svedskych stolu je tezko pochopitelne, kdyz italska kuchyne je tak rozmanita a nestoji jen na testovinach s omackou z rajcat.

+1/−1
15.7.2014 17:22

M46a27r13t24i43n 96N82o23v96á80k 6493147209581

jen to upřesněte, tím obratem "u nás doma se vaří", myslíte aspon tak z 80 % to, že VY TAK VARITE! - protože děti pochopitelně nevaří a nevím, zdali máte/nemáte či jak aktivní je váš druh v kuchyni..  a pak je také nezpochybnitelné, že děti se naučí či zvyknou nejenom na výchovu, ale také stravování, jaké jim jejich rodiče doma předkládají. Stručně řečeno: VY NEMATE RADA olivový olej (plus další věci, jako italskou kuchyni).. VY vaříte doma cokoliv jiného - a proto se nelze divit, že tak rádoby zevšeobecňujete "u nás doma se vaří".. aby taky ne, když vaříte hlavně jenom vy a hlavně nejčastěji podle sebe, že? Rv

+2/−1
14.7.2014 2:28

R61e31n18a52t78a 14H60a21v92l17í84č25k52o31v42á 3899196263705

Omyl! Manžel na české kuchyni vyrostl, děti ji mají rády proto, že ji vaří obě babičky, prostě i širší rodina.

0/0
14.7.2014 9:11

J98i43ř55í 59N49o42v75á90k 6834572249651

Kdybyste jim vařila i jinou kuchyni tak by ji milovali také. Me babičky také nevadilo jinou nez českou, ale všechny ostatní kuchyně mam rad. Vaše deti by milovali jakékoliv dobre jídlo, jen ho vařit. Takže jak píse kolega, proste vy to nemáte rada, ne vaše deti.

+1/−1
14.7.2014 15:53

S74t27e67f55a29n68o 61S45i71n14i34g33a94g38l28i53a 3608797163701

Nejlepsi piskoty na tiramisu jsou Pavesini: http://www.caseificiovaldostano.com/images/thumbs/0003794.jpg

Netusim ale, jestli jsou k dostani v CR. Druha moznost jako typ piskot jsou savoiardi, ty by snad v CR byt meli:  http://www.cucinaredolci.it/wp-content/uploads/2013/01/Savoiardi.jpg

Jen maly podotek:

1. pise se arrabbiata, ne arrabiata (v prekladu "rozzlobena" )

2. vanilkovy cukr se v Italii pouziva minimalne, do tiramisu jsem ho jeste nikoho davat nevidel

3. v receptu mi chybi dulezita informace: nestaci napsat "piskoty namocene", je treba rict jak namocene. Je mozno je ponorit do kafe na minutu (assolutamente no! ) nebo na vterinu i mene, zalezi od savosti piskot. Pavesini pul vteriny, savoiardi vterinu. Jinak budete mit na talirku rozmocenou, a nevabne vyhlizejici kejdu plovouci v kave. Kakaem poprasit jen velmi lehce.

+7/−1
13.7.2014 19:23

S33t42e21f24a15n70o 67S19i13n22i76g63a77g50l20i96a 3838757233311

-1 ?

Koukam, ze pani Havlickova nejen ze nema rada italskou kuchyni. Ona nesnasi vse italske. A rada se msti...  ;-D ...alespon minusami.

0/0
19.7.2014 17:31

M57a80r98i93e 18H31a63l21a24m31o40v13á 8512528425410

nejvíce mi vadí české napodobeniny Tiramisu vydávané za originál v našich restauracích či cukrárnách. Mám ráda italskou kuchyni a při návštěvě této krásné země si ji hojně dopřávám, vyjma mořských plodů :-)

0/0
23.7.2014 20:56

R16e53n49a57t10a 51H41a58v36l70í54č54k28o30v68á 3839666833235

Nevím jak komu, ale naší rodině chutná česká kuchyně, tiramisu, cheesecke a podobně se neujaly. Naše děti mají rády ovocné kynuté knedlíky, táče, piškot s ovocem, z hlavních jídel koprovku, křenovou a rajskou omáčku, vepřo knedlo...

0/−2
13.7.2014 10:05

M51i43c26h15a83l 17M56i93l80l81e73r 9226342189772

kdyz rodina neplanuje v budoucnu cestovat na dovolenou do zahranici nebo bude cestovat jen tam, kde bude mama varit porad po cesku, s detmi navyklymi jen na ceskou kuchyni nebudou potize.

V opacnem pripade to muze zpusobit komplikace, rodinne valky u stolu a otravu dovolene. Mama by si tak bezdeky mohla na sebe uplest bic.

Pri svych cestach jsem se mnohokrat setkal v ruznych podnicich s detmi, ktere neproziravi rodice nenaucili jist rozmanita jidla a pohled na ty zvlast rozmazlene, ktere chtely jen urcite jidlo, jinak delaly virval, byl osklivy.

+6/−1
13.7.2014 10:46

R90e40n35a65t30a 15H48a50v66l47í75č19k92o92v62á 3559466663395

V Itálii jsme byli, ale ani opravdu po jejich udělané těstoviny nám nechutnaly.  Naštěstí stravování bylo formou švédských stolů, tak jsme hlady neumřeli. Nechci si zvykat na jídlo, které mně a mojí rodině nechutná. Máme rádi třeba maďarskou kuchyni, rakouskou, bavorskou - tam všude jsme byli maximálně spokojeni. Ale na jihu nám nešmakuje....asi jsme moc konzervativní...

0/−8
13.7.2014 10:52

K90a97t88k47a 65H50r53o57u60d76n62á 8589290463497

Italské těstoviny jsou výborné. Náš problém je, že po jednom nezdaru zanevřeme na celou zahraniční kuchyni. V ČR se vám též může stát, že řízek v restauraci nebude dobrý, ale přesto ho budete dál jíst.

+8/−1
13.7.2014 11:42

M39i37c58h10a63l 18M13i91l59l67e17r 9966622119282

ceske testoviny se delaji mekci (a v nekterych rodinach rovnou prevarene) italske jsou al dente. V italske kuchyni je ale TOLIK druhu jidel s testovinami, ze je tezko uveritelne, ze po jedne zkusenosti v nejakem rezortu (soude podle svedskych stolu) by jeden zanevrel pausalne na CELOU italskou kuchyni.

Skoro to na me dela dojem tvrdosijneho predsevzeti pred cestou "mne se ta cizi kuchyne nebude libit protoze je jina a tecka.";-)

No co, "lide jsou ruzne a vsem nevyhovis" jak rika ceske prislovi.

+9/−1
13.7.2014 11:58

R35e37n54a94t27a 79H12a91v69l25í75č57k87o72v14á 3879556723535

Jiní hosté se cpali až se jim dělaly boule za ušima, ale jak říkám: každému nechutná všechno, my prostě máme rádi spíše středoevropskou, než jižní kuchyni.

0/0
13.7.2014 18:52

M63i34c96h45a12l 31M87i15l39l79e58r 9526892559422

v tom pripade dost dobre nechapu proc cist clanky o italske kuchyni, natoz pod nimi diskutovat vyjmenovanim jidel z ceske kuchyne8-o

+2/−1
14.7.2014 3:43

R50e34n13a34t28a 68H37a45v88l84í86č59k24o29v54á 3789606343195

Třeba proto, aby si lidi uvědomili, že i naše kuchyně je dobrá, že není za účelem "světovosti" nutné se holedbat kozumací cizích pokrmů.

0/−2
14.7.2014 9:08

M47i93c38h90a52l 73M39i74l72l22e21r 9716842119552

tak promin, ale v tomhle vidim velkou omezenost a "zapecovost".

Na idnes je clanku o ceske kuchyni SPOUSTA a vetsina ctenaru na ni vyrostla, takze vedi o co v ni jde a maji prilezitost se tam dosyta vyradit nazory na ceskou kuchyni, vymenou receptu, zkusenosti atd atd.

Nechapal jsem duvod proc jsi umyslne ZAHAJILA diskuzi pod clankem o ITALSKE kuchyni vyjmenovanim rady ceskych jidel a chlubenim se jak moc vsichni u vas miluji ceskou kuchyni, kdyz to nema souvislost s clankem.

Ted uz ale chapu. Prozradila ses:  nesnasis cizi kuchyni a to, ze se lidem spolu s cestovanim otevrely nejen dusevni obzory, ale take chute. Domnivas se  "že není za účelem "světovosti" nutné se holedbat kozumací cizích pokrmů." Promin, ale to zni hodne cechackovsky. Normalni clovek tim, ze mu chutna nejaka cizi kuchyne, nedokazuje "svetovost", ale to ze jeho chutove bunky maji schopnost ocenit sirokou skalu chuti, nez jen ty, se kterymi vyrostly.

Ja napr. byl od malicka zvykly vedle ceske take na jidla z italske, balkanske a trochu francouzske kuchyne, trebaze jsem v te dobe jel nanejvys do Stranova. S temito jidly nas seznamili deda a jeho svagr, kteri kdysi s luzkovymi a jidelnimi vozy sjezdili celou Evropu. Nesnaz se mi vykladat, ze kdyz desetilety kluk v ce-ese-ser mel rad sugo al pomodoro, pasta fagioli nebo djuvec, ze to u nej byl pokus o svetovost.;-D;-D;-D

+2/−1
14.7.2014 10:13

M31i78c84h31a53l 83M35i88l18l59e24r 9706722859832

Rakouska kuchyne je ceska v bledemodrem a bavorska, madarska jen s regionalknimi obmenami.

Jinak "Nechci si zvykat na jídlo, které mně a mojí rodině nechutná."

je ten nejjistejsi zpusob jak vypestovat predsudky vuci cizi kuchyni v sobe i detech.

+8/−1
13.7.2014 11:52

I10g96n28á79c 17N47o22v42o60t60n88ý 3935632327779

celý tenhle příspěvek je jeden velký předsudek už od první věty. Čekal bych, že se tu bude diskutovat o tom,jak co kdo dělá u Tiramisu třeba jinak. Ale paní napíše "nevím jak komu,ale mně a mojí rodině italská kuchyně nechutná" ... až si říkám, proč nám to vlastně říká? ;-D

No, ale ať jen nekritizuju, já sem tam něco italského zkusím, těstoviny miluju,tak proč ne. V poslední době sem si ale vypěstoval doslova závislost na Tagliatele s pestem sypané parmazánem. Když koupíte hotové pesto,tak je příprava otázkou několika minut. Je to mňamózní, doporučuju ;-)

+8/−1
13.7.2014 13:18

M22i12c58h68a96l 74M93i39l79l35e21r 9156302419372

moje maminka delavala prima moucnik na nedeli - piskoty macene v silne cerne kave, zalite smetanovym pudinkem a pro extra prilezitosti posypane opecenymi strouhanymi orisky a na to slehacku.Nevedel jsem tenkrat ze to byla ceska verze tiramisu;-)

+4/0
13.7.2014 13:29

I12g65n87á87c 22N23o53v15o92t17n19ý 3455342697639

Díky za tip, Tiramisu chci zkusit, tak určitě přidám ty strouhané oříšky, to je supr nápad ;)

0/0
13.7.2014 14:12

S89t71e65f40a46n22o 22S13i88n19i16g66a47g54l95i42a 3908117323571

Fajn, ale nerikejte tomu pak tiramisu, prosim... :-)

0/0
13.7.2014 23:38

R33e15n75a20t63a 68H96a64v61l86í38č68k68o26v45á 3499486893935

To není o předsudcích. Ochutnali jsme v Itálii leccos, ale prostě nám jejich kuchyně nechutná. Jednotlivé potraviny klidně, ale jejich receptury nejsou pro nás chutné. Vadí hlavně ty spousty olivového oleje. My vaříme doma na sádle nebo másle, olej ani nekupuju-není proč. Každému chutná něco jiného, pokud miněco nechutná, nemám důvod to konzumovat opakovaně. Jsou lidi, kteří nenávidí koprovku, no a u nás je to hit! Teď v létě ji děcka přímo vyžadují aspoň 1x týdně.

+1/−3
13.7.2014 18:48

J24i89ř62í 98N78o15v56á16k 6594962739281

Hm tak to gratuluji.

+1/0
13.7.2014 22:42

Š44á11r22k40a 83M94a55t75y77á25š57o51v11á 1791465972319

proti gustu žádný dišputát... ;-)

0/0
14.7.2014 7:08







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.