Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

I máslo může tělu prospívat, ale šetřete s ním. Které tuky používat?

Tuky jsou důležitou součástí našeho jídelníčku a jíst je musíme i při dietě. Nadměrné množství tuků sice škodí, ale pokud jich máme málo, můžeme mít zdravotní problémy. Výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček v projektu "Vím, co jím" radí, jak vybrat ty správné tuky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M82i97r59o10s22l60a24v59a 32T90r59č84k66o34v31á 7766502144279

Majonéza obsahuje omega 3...

0/0
19.2.2014 8:11

J52a98n 82F60r41o75l49í57k 6806750795764

Klid jen od Babiše.;-D

0/0
19.2.2014 14:13

I96r36e37n66a 38P34e38l50h77r65i88m96o56v30s10k35a 3511161270

By me zajimalo, jak maslo a sadlo zpusobuje onemocneni srdce a cev???Tak me prijde, ze stokrat opakovana lez se stava vseobecne osvojenou pravdou...je to nad povazenou, ale at si kazdy veri, co je pohodlne, ze jo?

Ja bych se nedotkla niceho, co je z repkoveho oleje. Tento olej je geneticky alterovany a velmi silne chemicky zpracovany.

Me prijde nejlogictejsi jist tuky, kterymi si zivi lidstvo dlouhou dobu: maslo, sadlo, tuk ze zvirat, olivovy olej, kokosovy olej........vse ostatni je novodoby hnuj a podvod!

+2/−2
19.2.2014 2:16

P31e79t39r11a 78N83o24v98á68k46o20v65á 7778556204818

Co palmový? Nebo rýžový? Nebo kukuřičný či burákový?

0/0
19.2.2014 12:07

J86o39s95e63f 48S26t74e75h74n42o 5931631830

čim více živočišných tuků (s výjimkou rybího) jíte, tim větší máte pravděpodobnost civilizačních chorob. zjistěte si o tom nejdříve něco ;-) a fráze jako "geneticky alterovaný" nebo "chemický zpraovaný" jen naznačují, že nemáte absolutně ponětí, o čem mluvíte.

+1/−2
21.2.2014 0:57

A54l49e31n39a 68V62e55s26e96l36á 3863541195398

"Zjistěte si o tom něco"... jediné "něco", které zjistíte je to, že někteří odborníci tento názor hlásají a jiní zas ne...

0/0
21.2.2014 14:53

F81r40a55n32t28i11š19e27k 48T21y20k62a81č 1630633345143

To jste zamrznul někde v osmdesátých letech minulého století. Tzv. cilvizační choroby jsou důsledkem zvýšené konzumace sacharidů, škrobovin a cukrů. Pokud tedy počítáte mezi civilizační choroby počítáte obezitu, cukrovku, onemocnění srdce a mrtvice. 

Něco si o tom zjistěte...

+1/−1
21.2.2014 23:45

R50e30n45a83t91a 69H43a48v86l57í36č69k41o68v76á 3939166453935

Používám výhradně máslo a vepřové sádlo, oleje a veškeré kuneróly mi nesmí do kuchyně. Hravě se při vaření bez těchto tzv. "nezbytností" obejdu. Důvod: margaríny a veškeré ztužené rostlinné tuky mi nechutnají a oleje mi smrdí-všechny. V hospodách se nestravuji, protože jen ten smrad oleje či tuku, co se line z kuchyně mi bohatě stačí...

+2/0
18.2.2014 22:57

J43a86n70a 44E82š44n32e82r27o57v98á 7721629438129

Vyzkoušela jsem mazat na chleba různé margaríny, ale nakonec jsem se obloukem vrátila k máslu. Stačí mi skutečně jen zatřít "dírky" v chlebu, kalorií to dá stejně nebo míň než větší vrstva margarínu a máslová chuť je pro mě nesrovnatelně lepší:-)

+6/0
18.2.2014 19:18

V82ě13r87a 92F96o48r85m87a79n24o61v90á 4774790515857

Jen je divné, že pan Havlíček přestal vypadat zdravě 8-o8-o8-o8-o

+1/0
18.2.2014 16:08

O87n56d28ř39e70j 62Š59r10u11b57a46ř 1595301385576

jezte vsechno, ale s Mirou.

+3/0
18.2.2014 15:01
Foto

K62a17r97e65l 92T89o28m51á95š93e11k 7814649687819

U nás doma se použývá máslo, sádlo a řepkový olej. Máslo a ztužené tuky jsou fuj, i když jsou levné.

Pokud se hovoří o nasycených tucích, tak by se mělo také uvádět jaký podíl nasycených kyselin mají ty nasycené tuky/ Vepřové sádlo má 38% nsycených, husí sádlo ale jenom 11%, tedy méně než olivový olej (14%); zbytek jsou mono, nebo poly nenasycené mastné kyseliny. Tak neříkejte, že sádlo je nasycený tuk.

Potěšilo mě, že jste vzali konečně na milost máslo a kritizujete slunečnicový olej.

Ovšem o škodlivosti nasycených mastných kyselin mě ještě nikdo nepřesvědčil. Lidské tělo si umí vyrábět z nasycených mastbých kyselin nenasycené, ale opak, t.j. z nenasyxených nasycené může vést k trans matným kyselinám. Já se stravuji podle svého rozumu a letos budu mít 82 let a necítím problémy s cévním systémem a nemél jsem ještě infarkt ani mrtvici. A to jsem měl sedavé zaměstnání a v životě jsem necvičil.

+4/−2
18.2.2014 14:24

E41v15a 47H16a23s84n15í25k72o21v50á 1384921956904

Než mít v kuchyni alchymistickou laboratoř, raději budu jíst podle sebe a podle hesla jez do polosyta, pij do polopita.

+10/−1
18.2.2014 10:57
Foto

M48a37r58t85i13n 37K69l80u84m91p97a38r 5756428757614

Máslo ani margarín příliš nepoužívám, když už si občas v neděli na snídani dopřeji, tak preferuji křupavý rohlík s opravdovým máslem a kávou. Bez medu, marmelád a podobných nesmyslů. Do koláčů a bábovek rozhodně máslo a nikoliv Heru a na pečení sádlo. V malém množství to není nijak škodlivé.

+3/0
18.2.2014 10:57

J76a44n 42S74a15l54a82k 1316444779119

co je na medu a marmelade nesmyslnyho?

+11/0
18.2.2014 11:28

A82n92d81r48e88a 58Č10i13e62r53n16a 5826787140440

;-D;-D To by mě taky zajímalo.

0/0
18.2.2014 13:39

R65o30m30a85n 76B48a39j45e88r 2604573629265

Asi myslí "med".

0/0
18.2.2014 15:32

R42e82n74a63t68a 58H68a97v91l20í58č49k27o42v71á 3979336373595

Třeba panu Martinovi prostě nechutná med a marmeláda..já to chápu, taky marmeládu nemusím a med nesnáším. Na chleba s máslem si dávám čerstvou pažitku nebo tenké plátky ředkviček. Každý není na sladké...

+1/0
18.2.2014 22:51

P95e11t19r27a 10N24o90v34á43k63o46v59á 7378106464868

Hlavnš proč do sebe zbytečně cpát cukr.

0/0
19.2.2014 12:08

P29e69t41r 28H19a54n75á66k 8381204376367

Držím se hesla , že tělo si samo řekne , na co má chuť a to mu dám. Samozřejmě se nepřežírám a přiměřeně se hýbu. Při představě lékárnických vah a kalorických tabulek v kuchyni na mě jdou mdloby ...

+11/0
18.2.2014 10:45

M30a96r72e89k 37Z29a13h29r41a73d56i62l 6544679435631

No, já když si představim, že bych měl jíst jen to, co by si "tělo přálo", tak mám 130 kilo, žádný zuby a v 45 umřu na infarkt...

+7/0
18.2.2014 11:24

J38a73r97o21m27í94r 84K78r62á95l 4400859564429

Hm, další článek, co vlastně nic neříká.  "tohle ano, ale ne moc, tamto ne, ale občas ano..." .  ;-D

+14/−1
18.2.2014 7:46

F59r71a13n62t96i23s65e72k 69F10a79r43a 9666872951834

;-D u tohodle si dejte pozor, aby toho nebylo moc ani malo, tamhleto radsi vubec ne, ale troska je zdravotne prospesna.

+9/0
18.2.2014 7:57

J64a64r85o42m13í98r 46K39r25á13l 4110879214739

Tak. :-)  A proto si ke svačině dám chleba se sádlem.  Protože mi to CHUTNÁ ! ;-D

+6/0
18.2.2014 8:47

S33t71a43n84i40s95l90a50v14a 45Z50a71p10l38e20t46a60l27o89v66a 6216749309698

a je to rozhodně zdravější než margarín - umělý ;-)

+5/0
18.2.2014 10:33

J10a56r71o66s33l81a20v 64L84e57b35e56d70a 3336139647860

Takže vlastně říká to nejdůležitější :-) Propaguje pestrost.

+3/0
18.2.2014 11:40

M73i24c81h95a61l 37H46e11j14r65a50l 2695304171219

Přesně tak. Jednoduché a zaručené rady typu "jez X ale nejez Y" bývají typickým projevem šarlatánství.

+2/0
18.2.2014 11:48

J96a22r24o40m49í28r 82K79r63á40l 4170249794849

;-D To snad nemusí nikdo propagovat.  Soudný člověk to ví a blbec stejně článku nerozumí.

0/0
18.2.2014 20:13
Foto

J89a89c93h86y11m 33B11r16z86e13z93i44n30a 6329769532233

No... čili vždycky jak se to hodí. Když byl díl o soli, tak se vybíraly potraviny naprosto neslaný, kdybych spočítal množství soli v té dnešní superzdravé sardinkové pomazánce s chlebem.... čili závěr je, že všeho s mírou, tyhle pořady jsou k ničemu, teda vlastně nejsou, je to super možnost výdělku, protože jsem si jistý, že Albert dobře zaplatí za reklamu... a to že 80% možná víc potravin, co mají tuto (další z tisíce) "značek vím co jím" je privátní značka právě Alberta taky moc důvěryhodnosti nepřidá.

+8/0
18.2.2014 5:42

P24e36t28r44a 73N20o87v34á47k55o40v11á 7428316294318

No zrovna u soli je problém, že ji každý sype do všeho a v ne zrovna malém množství, takže už skoro ani koření nekoupíte čisté. Proto když chodíte na obědy ven, sem tam třeba dáte i večeři nebo polotovar, tak doma nemusíte sůl používat vůbec, z toho ostatního jídla jí získáte dost.

A kapitola sama pro sebe jsou rychlosoli v uzeninách...

+2/0
18.2.2014 10:12

P30e29t74r 59F75r43ý16d87e95k 7169371369543

Chapu, ze zpivaji pisen toho, koho chleba ji, ale ze se neciti hloupe?

+2/−2
18.2.2014 5:32

S82t62a57n86i85s92l98a52v66a 55Z25a82p97l75e85t54a75l84o70v71a 6246979119578

a tím umělým margarínem tomu nasadili korunu!

0/0
18.2.2014 8:02

M77i62l47a92n 21K56l77o13u60č97e91k 3710775538557

Co to je umělý margarín, vy znáte nějaký v přírodě samovolně se vyskytující margarín?

+7/0
18.2.2014 10:26
Foto

M54a98r47t78i47n 77K92l81u96m41p25a35r 5876758337934

V čem konkrétně? Napsali zcela nic neříkající článek o tom, že dobré a prospěšné je jak máslo v přiměřeném množství, tak margaríny. Jen hlupák by v tom dokázal vidět reklamu Agrofertu. Pokud jste podle tohoto zcela neutrálního článku, jen pod záminkou slova margarín a nebo máslo ochotný tvrdit, že jde o článek tendenční, tak bůh s vámi...

0/0
18.2.2014 10:55

F58i28l54i57p 81T54ř37e72b19a 6423190138236

Tendenční nebo ne, pokud výrobce kvalitních potravin udělá reklamu, ve které propaguje kvalitní potraviny a haní konkurenční šmejdy, budu ji brát všema deseti. (Něříkám, že to je, nebo není tenhle případ).

0/0
18.2.2014 11:00







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.