Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Kontroverzní transmastné kyseliny: čím se řídit při výběru potravin

Tuky jsou pro naše tělo nezbytné. Pokud ale vybíráme ty špatné, mohou škodit zdraví. Pozor bychom si měli dát na potraviny s transmastnými kyselinami. Jaké množství je ještě vhodné a kdy sáhnout po jiném výrobku? Výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček v projektu "Vím, co jím" opět radí, jak se zdravě stravovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J67a92r60o71m74i56r 23C96h39a97l25o48u92p67k41a 4439907245237

Najdeme je tak především v trvanlivém pečivu, levných cukrovinkách, náhražkách čokolády nebo některých polevách," upozorňuje výživový specialista Petr Havlíček.

Juhůůů konečně jednou něco, co mě nemusí trápit. ;-D

0/0
12.2.2014 22:26
Foto

P74e97t98r 37P69r45o14c85h80á31z52k22a 3342986582604

Při výběru potravin se řídím chutí.Je mi šumafuk kolik transmasných kyselin to obsahuje.

+2/0
12.2.2014 5:55
Foto

A56n62n12a 27V78e87s60e67l86á 2430338506

Když já mám ty polomáčené sušenky tak ráda... :)

+1/0
11.2.2014 14:58

A53n43n92a 58N40ě39m78č30í31k88o74v89á 4522134114710

Ve videu říkají, že  slunečnicový olej není vhodný na tepelnou úpravu a přitom na obalu je napsáno, že je vhodný jak na tepelnou, tak na studenou úpravu potravin.:-/

+1/0
11.2.2014 13:04
Foto

M39a48r64t91i40n64a 24B64u13m63b55o87v63á 1740865255129

a v reklamě na Kinder čokoládu říkaj, že je plná mléka;-) jak by řekla babka z Kulového blesku, to je směroplatný;-)

0/0
12.2.2014 7:58

P21e36t49r 91F73r91ý12d20e83k 7699131589113

Idealni tuky na smazeni? Sadlo, prepustene maslo a kokosovy olej. Divim se, ze dneska jeste nekdo veri tem nesmyslum o skodlovosti nasycenych mastnych kyselin. A neustala kampan za konzumaci sacharidu je take trapna, pritom sacharidy (sladkosti, pecivo...) jsou hlavni pricinou cevnich onemocneni a konzumace saturovanych tuku a cholesterolu jim naopak muze zabranit (za urcitych podminek - napr. prave snizeni prijmu sacharidu...)

+4/−1
11.2.2014 12:14
Foto

M54a48r48t94i74n56a 78B18u85m50b79o47v70á 1760635905149

souhlas, jen to smažení jsem doma vypustila úplně a nikomu to nechybí.

0/0
11.2.2014 12:34
Foto

P29e76t47r 50P60r39o19c68h28á64z94k88a 3802636682254

Jejda a máte vůbec ještě výběr,co jíst?Skoro vše jste odsoudila,co vám zůstane.

0/0
12.2.2014 6:00
Foto

M63a67r79t41i84n65a 11B74u31m72b65o71v38á 1810865825429

zbývá mi jídlo, opravdový jídlo;-)

0/0
12.2.2014 7:44

E45v29a 52H29a91s84n29í83k10o85v74á 1244491696854

Hlavně se neřídit časopisy (včetně internetových deníků), kde je každý týden nový potravinový bubák.

Zdravý rozum říká, že pokud je něco chutné, levné a má to hustý seznam složení, tak to moc zdravé nebude.

Na druhou stranu pořád lepší než jíst kořínky a dožívat se třicet let. ;-)

+3/0
11.2.2014 11:35
Foto

K21a67r38e91l 96T89o38m96á14š80e77k 7314569317859

Podle mých znalostí se na výrobu margarinů používají stále tuky, vyrobené hydrogenací. Rozdíl je ale v tom, že se hydrogenace vede až do úplného nasycení (trans mastné kyseliny jsou jenom nenasycené). Tento nasycený tuk se potom smísí s olejem v takovém poměru, aby vznikla hmota o konzistenci másla. Potom se přidávají různé příchutě, vůně, barviva a vitaminy, aby výsledny tuk co nejvíce připomínal máslo (protože je to náhražka másla). V tom videu jsem si všiml, že autoři zavrhují také sůl. Já osobně jsem astmatik a mám chronický zánět průdušek. Protože málo solím, trpím nedostatkem soli, což způsobuje odvodňování mého těla a špatně se mi odkašlává. Proto si musím doplňovat sůl pitím slané vody, stejně tak, jako se to dělá v lázních Luhačovce, kde je hlavním léčivým prostředkem slaná voda (Vincentka). V rostlinách není žádná sůl (je tam jen chlorid draselný) a proto se musí dávat přežvýkavcům k lízání sůl.

+4/0
11.2.2014 10:38

M84i28l74a46n 61K70l82o94u79č67e92k 3660695268407

No dobře, ale margaríny mají třeba jenom 10% nasycených tuků ...

Jinak jste si všiml špatně, sůl nezavrhují.

0/0
11.2.2014 10:57

J87a20n15a 37P79o41l91á57š84k38o64v51á 5307712698974

toto nemám ráda, pořád dokola...zítra bude jezte jen sádlo, pak zase mléko.

Jezte na co máte chuť, ať nevypadáte nezdravě jak  pan Havlíček

+4/0
11.2.2014 10:23

A44n64n35a 49N23ě53m65č74í16k53o73v70á 4322794594500

Pan Havlíček rozhodně nevypadá nezdravě.

+3/−1
11.2.2014 13:00

M86a97r52e97k 89T64o72m11á55š 9634335266887

Osobně dělám vše na sádle které si sám vyškvařím a nemusím číst co je dobré nebo špatné na obale :-) asi jsem po dědovi ten jel na sádle celý život ,umřel v 94 !

+11/−1
11.2.2014 9:00

F11i84l60i24p 41K53r53o25l60u65p81p65e41r 7656564604428

No vidis, kdyby smazil na rope, tak je jeste nazivu!

+1/0
11.2.2014 9:16

M17a96r40e21k 53T39o17m96á96š 9874105116327

Hmm za pokus to stojí ;-)

0/0
11.2.2014 9:28
Foto

P33e52t80r 23P90r21o29c27h16á29z93k67a 3312666852504

Jednoznačný souhlas.Pocházím s podobné generace a dělám to stejně.

0/0
12.2.2014 5:57

M39i31l64a14n 25N51o79v86á81k 1131869726241

Nenechte se napálit. Jde jen o jednu z dalších marketingových akcí, zabalených do líbivého obalu o zdravých potravinách. Myslím, že tentokrát to je v režii Aholdu.

+2/−1
11.2.2014 7:33

L40a31d29i72s78l51a89v 53B22a48l50o40u48n 7481744731345

Ještě nedávno řepkové oleje byly špatné, a i po jejich úpravě (erukaci) byly slunečnicové lepší. A najednou je to obráceně?

Tavené sýry jsou prý škodlivé. Mám tchýni 99 let a denně zbaští 1-2 trojúhelníčky tavených sýrů.

Mám zkušenost, že každou chvíli je něco škodlivé a za pár let velice zdravé a pak zase škodlivé a pak zase zdravé a .....

Že jsem tenhle článek četl :-(

+2/−1
11.2.2014 10:03
Foto

M12a98r84t41i91n71a 57B31u45m51b48o92v50á 1760805975969

taveňáky jsou česká specialita, o škodlivosti tavících solí, které způsobují  odvápnění organismu, není problém si přečíst a následně to pochopit, jen chtít.

+3/0
11.2.2014 12:45
Foto

P42e49t51r 77P76r53o47c10h97á82z25k38a 3512276762864

Můžu o tom číst,můžu to chápat ,ale stejně si s klidem dám lepeňák na tlusto namazaný .;-D

0/0
12.2.2014 5:59

F95i71l94i10p 65T18ř84e77b34a 6853110238726

Řepkový olej je špatný na chuť, na palivové čerpadlo a na těsnění a hadičky.

O palmovém nikdo neřekne nic hezkého.

+1/0
11.2.2014 13:15

M23a50r17t90i95n 70R97a29c85e12k 8101110250624

Na jednu stranu si máme dát pozor na sojové mléko, protože "Na jejich přípravu bývá použit ztužený rostlinný tuk a tím pádem je tu i velké riziko vzniku trans nenasycených mastných kyselin,"

Na druhou stranu se nemusíme bát margarínů, protože "Dnes už je situace jiná, používají se moderní způsoby (pro výrobu ztužených rostlinných tuků), při kterých vznikají pouze stopy transmastných kyselin."

Nejsou to náhodou naprosto protichůdná tvrzení? Co na to autor článku?

+2/0
11.2.2014 1:12
Foto

M30a40r53t58i54n75a 97B49u21m71b22o28v18á 1630505645149

ona ta sója vůbec není tak zdravá, jak nám dříve tvrdili, a není to zdaleka jen kvůli transmastným kyselinám. na druhou stranu, proč bych měla kupovat průmyslově vyráběné margaríny když existuje spousta přírodních alternativ? už dost pamatuju, třeba šílenství kvůli údajné nezdravosti vajec kvůli cholesterolu, pak období propagace právě těch margarínů nebo sóji, vždycky proběhne vlna něčeho, aby se následně přišlo na to, že platí opak;-D. stačí si zachovat prostý selský rozum, vybírat si to, co vyrobila příroda a ne inženýři a jíst přiměřeně životnímu stylu, necpat do sebe syntetické potravinové doplňky a vitamíny a tělo nám bude vděčné.

+5/−1
11.2.2014 7:16

M40a96r91t17i86n 54R40a31c40e74k 8851930550414

S tím naprosto souhlasím. Velké části škodlivin se člověk vyhne, když bude konzumovat přírodní produkty a vyhne se potravinám, jejichž složení spíš připomíná produkty chemiček.

Já se ale jen pozastavil nad logikou, která zní, jakoby ty zlé transmastné kyseliny byly pouze v těch ztužených tucích, které se přidávají do sojového mléka.

+3/0
11.2.2014 12:22

S79a34n64d36r32a 57F87e60r11i10a10n31č98í36k55o16v92á 7883888191923

Prečo by sója nemala byť zdravá?

0/0
11.2.2014 23:04
Foto

M24a70r32t97i98n78a 71B60u30m65b69o85v17á 1850955595759

je toho víc než dost, od zhoršeného trávení proteinů, přes zvýšenou krevní srážlivost, narušení správného fungování štítné žlázy, až po vyšší riziko rakoviny prsu a mužskou neplodnost. ve 100g sojové bílkoviny je mj. stejně estrogenu jako v 1 pilulce antikoncepce, ale to je na dlouhé povídání. a není soja jako soja, ta fermentovaná je pro tělo přijatelná, třeba ve formě tofu nebo sojové omáčky. ale sojové maso nebo mléko, to je dost špatná volba, Číňan by to nežral, věřte;-)

0/0
12.2.2014 7:57

S88a62n13d39r74a 92F80e41r47i46a42n51č64í92k78o84v19á 7803358841633

Neviem o tom, že by človek mal problém tráviť proteíny, neviem o látke ktorú by obsahovala sója a spôsobovala by zrážanlivosť krvy, štítnu žľazu ovplyvniť rozhodne nemôže, koncentrácia fytoestrogénov na to nie je dostatočná a toto tvrdenie bolo vedeckou obcou už dávno vyvrátené. Tofu fermentované nie je, mýlite si to s tempeh. Príliš ste to argumentačne nepodkula. Skôr mám dojem, že ste si prečítala len zopár bulvárnych poplašných článkov.

0/0
12.2.2014 21:42

D71a37v31i90d 25P92e24t35r48ž60e65l52a 2896594243250

Obávám se, že jakékoli průmyslově vyráběné potraviny mají do přirozeného jídla velmi daleko :-/

+9/0
11.2.2014 0:37

L21u82k32á84š 65Š57m24a77h80e44l 2557884602314

No, není nad máslo... pokud ho tedy dokážete odlišit od různých napodobenin v podobě směsných tuků, třičtvrtětučných másel apod.

0/0
11.2.2014 9:18

M31i33l31a53n 97K46l19o24u49č54e30k 3740945568827

Obávám se, že máslo je také vyráběno průmyslově, tedy ve fabrikách a stroji, určitě ho nestlouká někde babička v máselnici.

+2/0
11.2.2014 9:25

M37a48r80t95i61n 34N24o76v70o84t90n91ý 7743125640705

Máslo se stlouká. I když jde o strojové stloukání, tak levnější a jednodušší metoda výroby másla neexistuje.

0/0
11.2.2014 9:32

M91i12l27a16n 66K15l79o44u73č70e90k 3170375378827

Ano, jedná se tedy o průmyslovou výrobu - mlékárenský průmysl, né domácí a paní průmyslová výroba hrozně vadí.

+1/0
11.2.2014 9:48

P30e74t95r 84F82r31ý73d82e60k 7469411389783

Maslo se samozrejme da stloukat i v domacich podminkach a ze skutecneho mleka (od krav, ktere ziji na pastve)...

+2/0
11.2.2014 12:00

V95á81c47l32a46v 37K24a18d88l75e47c 3624761896877

Milý pane Frýdku. Máslo stloukáním mléka opravdu nevyrobíte. Věřte mi. ;-D

+1/0
11.2.2014 13:54
Foto

M33a95r40t56i94n87a 15B19u53m37b80o20v55á 1690875365699

chtěl jste napsat pánovi;-). ale asi jste to úplně nepochopil nebo rád chytáte lidi za slovo, měl na mysli jistě nikoliv velkovýrobu másla coby přírodního produktu ale například chemické reakce ala Křidýlko nebo stehýnko, při kterých by asi chudák Pánbůh zaplakal, o lidském organismu nemluvě:-/

0/−1
11.2.2014 12:41







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.