Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Pochutnejte si na šťavnatém bifteku, jehněčích řízcích nebo králíkovi

Upečte si šťavnatý biftek s čerstvým pepřem, jehněčí řízky s ratatouille nebo králíka na rozmarýnu. Podle receptů ze Zdravé kuchařky MF DNES si pochutnáte a nebudete muset mít výčitky kvůli štíhlé linii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L94u50k24á31š 88O74m74á82č22k43a 5601504501196

Jde doma připravit steak tak luxusní jako v nejvíce vyhlášených restauracích? Steaky miluju, ale rád bych se je naučil dělat doma... Pokud to bez vybavení vůbec jde.

0/0
1.2.2014 21:20

M23o21n85i50k91a 56R25o73l60l79o19v63á 5763292716525

Potřebujete jen pánev a eventuelně troubu.

0/0
1.2.2014 21:30

B65o33h47u16s89l53a72v 72L70u14d55v32í17k 5852231668530

Uplne bez problemu :-). Zakladem je kvalitni svickova, doporucuji z irskeho plemene  Black Angus (svickova je krasne mramorovana tukem), pripadne doporucuji vyzkouset japonske Wagyu (ale je problem Wagyu obcas koupit), v kazdem pripade ale "starene" maso. No a pak dle Vasi chuti cerstve bylinky, cely pepr a hrubozrna sul. A z vybaveni staci litinova panev, klasicka trouba a hmozdir (na pepr a pripadne sul). Pak uz jen opravdu rozpalit poradne panev a pustit se do toho. A z vypeku udelat behem "dojiti" steaku nejakou dobrou omacku (konakovou, z cerveneho vina ....), k tomu zeleninu, pecene brambory s nejakym dipem .... Mam to vyzkousene na indukcni desce, sklokermaicke desce, klasickych "babickovskych" kamnech na drevo ale i na grilu na drevene uhli, elektrickem grilu a dokonce i na kameni z raclette grilu se daji udelat opravdu exkluzivni steaky (pouze musi byt nizsi - misto 5cm delam tak cca 3 cm tlusty), ale vysledek je srovnatelny se steaky z luxusnich restauraci. Nijak dlouho maso nenakladam, na 1-3 hodiny jen do pepre a bylinek (tymian, rozmaryn), pripadne nekdy kapnu na kazdy steak kapku olivoveho oleje nebo worchestrove omacky. Nutna je i rozpalena panev (proto doporucuji litinu) a pak na dojiti davam steak do trouby. Verte, ze steak patri k tem jednodussim a hlavne velmi rychlym jidlum bez vetsi pripravy.

+1/0
1.2.2014 22:02

M45a83r16t29i74n 77K66o88v30á88ř 2442210353972

Kdepak, když maso na steak, tak nejlépe z Ameriky. A když z Ameriky, tak severní. Čím jižněji, tím má maso nakyslejší příchuť. To ale samozřejmě neznamená, že jižní Amerika je špatná. Souvisí to s podnebím a potravou.

0/0
2.2.2014 0:34

P54a21v68e77l 36N12o44v28á68k 4483228795861

No tohle je kolosalni blbost 8-o

0/0
2.2.2014 19:58

M11a92r66t73i65n 52K19o41v45á64ř 2332900543802

Jistěže není. Stačí si to srovnat. Je ale potřeba disponovat chutí.

0/0
2.2.2014 20:26

P26a69v64e38l 60N45o16v10á20k 4483188855641

Hele poslete fotku te mramorovane svickove, budete prvni ;-)

0/0
2.2.2014 20:02

B18o27h24u67s16l94a89v 65L94u63d24v77í68k 5252661198550

Kouknete na google a zadejte slova Angus svickova mramorovani a budete tam mit desitky fotek :-)

0/0
11.2.2014 10:20

M85a80r30t27i57n 14N19o61v44á80k 6103817289641

mě zaujala ta sklokeramická deska. Pokud na ní máte stupně ("ohnivosti") od 0.5 do 3.0, na jakém stupni byste na ní nechal pánev rozpálit a jak dlouho na ní nechal cca 4 cm steak dělat z každé strany? A dodělání do trouby - v horkovzdušné? Na jaké teplotě? díky

0/0
4.2.2014 23:31

B79o87h10u23s31l96a27v 95L64u25d31v16í49k 5602901298490

Ja mam na sklokeramicke desce stupne 1-9 a nechavam panev "nasucho" rozpalit na 9, pak steak cca 2,5-3 min. z kazde strany (on se sam "utrhne" od panve) opecu. V troube vetsinou pecu nejakou prilohu, tak ji mam v dobe delani steaku cca na 100 stupnu a nechavam tam steak "dojit" 5-10 minut (dle teploty, je to spis odhad a delam to pocitove a pak podle toho, kdo jak chce mit steak "propeceny"). Pokud to nechate dele nebo na vyssi teplotu, steak vysusite, na to pozor (opravdu neni nic horsiho, nez prepecena svickova, jist se to da, ale to pak degradujete to maso). A hlavne nejlepsi stekay jsou na chalupe v kalsickych kachlovych kamnech s troubou, kde ani nevim, kolik je stupnu v troube a teplotu platu (pro panev) reguluji mnozstvim duboveho dreva v kamnech :-), ale po tech letech uz to clovek ma nejak v oku a udela to pocitove a vsichni vzdy byli ze steaku nadseni.

+1/0
11.2.2014 10:19

M90a64r13e31k 15T43ů90m68a 4202578536592

I já Vám doporučím jak to správně udělat. ;-)

1. Kupte si kvalitní jihoamerickou svíčkovou.

2. Nakrájejte jí na 5 cm tlusté plátky. Po té ji nesolte ani nekořeňte a nechte ten plátek tak na 15 minut odležet. Následně ji osušte od krve a šťávy z masa.

3. Pomažte plátek masa malým množstvím (stačí jen pár kapek) olivového oleje. Pánev také pomažte olivovým olejem a následně ji osušte, čímž odstraníte případné nečistoty.

4. Vložte plátek do klasické železné pánve (teflon nedoporučuji). Snažte se plátek přitisknout k pánvi tak, aby se maso přichytilo. Pečte to (na sporáku si nastavte tak 6, nebo 7 /mám elektrický sporák - 9 je u mě max/...) tak dlouho, dokud se maso samo "nepustí", následně ho otočte a pečte to asi minutu.

5. Jakmile to splníte, tak vypňete sporák a maso dejte do předehřáté trouby nechat dojít. 6. Po pár minutách zkontrolujte vnitřní teplotu masa: a) Rare by měl mít ve středu asi 52-55°C; b) medium-rare asi 56-58 °C; c) Medium 59-62°; d) Medium-Well 63-67°C; e) Well done (nedoporučuji- je to hnusný a tvrdý) nad 68°C. Pokud nemáte teploměr, tak ho tam nechte asi 5 minut (pro úpravu medium) 7. Po vyndání z trouby ji nechte na deset minut odpočinout. Následně ji servírujte. Snad Vám to pomůže..;-)

0/0
1.2.2014 23:38

P19a64v23e45l 59N97o80v24á52k 4873588265891

Olivovy olej nema rad vysoke teploty, na smazeni masa jsou lepsi jine oleje, pripadne sadlo. Ale jinak souhlas.

0/0
2.2.2014 20:04

M26a14r95t51i63n 58V69o24j41á19č27e24k 9423737531196

ale kdeže oliváč je úplně v pohodě

0/0
5.2.2014 15:10

M54a20r48t72i45n 55Š59a17v70e89l 6629202154968

Po zkušenosti návštěvy Brasileira, musím říct, že svíčková je naprosto fádní maso(ale to už jsem zjistil, před nějakou dobou), jakou tam uměli udělat hovězí kýtu(vrchní šál) to bylo na hranici geniálnosti, maso šťavnaté a úžasně měkké a takový hovězí pupek... to byla lahoda. Svíčková je sice nejdražší maso, ale rozhodně ne nejlepší.

+1/0
1.2.2014 20:12

M12a16r85t41i87n39a 93T27r55o98j83a45n76o55v94á 5303268335

Ja, ja. Pokud steak, tak z vysokého roštěnce, pěkně mramorovaného tukem. Ta chuť hovězího loje! Mňam...

+3/0
1.2.2014 21:10

L37u14c97i76e 19H52á54n70o53v87á 4790737944597

Biftecek, jehneci, králík ... to vše určitě od zaručeně prověřených farmářů, malochovatelu v bio kvalitě. Proč mám jenom poslední dobou pocit, ze přiznat se nahlas na veřejnosti, ze jsem v sobotu měla utopence z Lidu znamena vystavit se stejně vlně opovrhovani jako napr. přiznat se pár let po revoluci, ze dědeček byl komunista. Biomanzelky všech zemi, polibte.... (ten citát z Pelíšky známe vsichni).

+3/−1
1.2.2014 19:48

O18l44d16ř21i37c11h 84H23o24r36á64k 2484889981775

Výborně, vegetariáni a vegani nezklamali (ad Jiří Dvořák).

Takže máme na výběr, udělat ze sebe "Řbitov zviřátek" nebo kompostér?

A co třeba myslet hlavou a ne, safra, čím vlastně výživoví fanatici myslí? Vždyť i (zdánlivě) býložravá opice či lidoop nepohrdne živočišnou bílkovinou a vyhledává ji jako potravní bonus ve všech podobách.

Vývoj lidského mozku už byl prokazatelně svázán s příjmem živočišných bílkovil. Rychlost reakcí, pohybu a myšlení je svázán u šelem s příjmen živočišných aminokyselin.

Ale můžeme být v klidu a vegetariáni (pokud si politicky neprosaní nějaký gender zákon) nás mohou nechat v klidu, příroda měla již mnoho slepých a postupně vymírajících vývojových větví. Ono ostatně důkazem cítění úpadku bývá často agresivita - kde dojde argument, začne se prosazovat silou, nařízeními, cenami, daněmi, zákony (viz nápad Zelených v Německu o bezmasých dnech).

Zdroje neuvádím, jsou dohledatelné pro každého kdo má zájem na netu.

0/0
1.2.2014 18:36

J14i22ř49í 72D39v82o10ř97á35k 3951421855277

nacpat se mrtvolami neni zdrava kuchyne, at tomu rikaji jak chteji.

+3/−13
1.2.2014 16:53
Foto

E84r16i46k 80S14l34a36v42a49t83a 4923246473232

Vy asi budete přes mrkvičky, že? Tak dobrou chuť, já jdu hodit na pánev mrtvolku ;-D

+3/−1
1.2.2014 17:25

M88i70l21a70n 63K55l92o49u75č40e10k 3650755178457

Tak jíst to zaživa je docela blbý, ale u některých tvorů to jde, uznám.

+5/0
1.2.2014 17:29

O80l24d93ř25i67c38h 18H89o83r44á64k 2714449631375

Pište laskavě k věci a pokud vám to vadí, tak to ani nečtěte.

Člověk je všežravec, ať se vám to líbí nebo ne. I ty opice v pralese přišly na to, že když narazí na živočišný protein, bylo by hloupé jej ignorovat, tak proč ne vy (pochybuji, že by vegetarián byl nižším stupněm člověka, je to spíše natolik zpovykaný člověk, že už začíná vymýšlet kvíčoviny)?

+4/0
1.2.2014 19:05

L56a58d90i69s21l37a23v 34P78a39s34t44o39r16e79k 1473577298965

Není. Člověk je uzpůsoben k jezení plodů. Určitě né masa.

0/−6
1.2.2014 20:02

O68l68d97ř98i79c83h 80H80o37r36á98k 2824579851485

Pane Pastorku, to je váš názor, na který máte právo i kdyby byl nesmyslem.

Ale vysvětlete mi, proč opice a lidoopové s chutí vyhledávají a pojídají cokoliv živočišné podstaty? A netvařte se, že jste zrovna vy vyšší vývojou větví -fruktariánem, to byste v naší zeměpisné šířce, jako druh, dávno zdechnul (na vy, ale druh, co prosazuje vaše náboženství, neboť víra bez důkazů je náboženství).

+2/0
1.2.2014 20:22

K82a51r73e16l 95P17á66t89e25k 9844422926772

ChudákuR^

0/0
1.2.2014 22:02

M82a13r95t16i52n 46V94o67j57á59č20e84k 9403557851976

u toho prvního receptu bych vynechal to obalování v pepři ,pokud je maso fakt dobrý tak tím akorát přerazíte chuť té krávy8-o

+4/0
1.2.2014 13:57

M79i56r75e58k 90K32o38v73a50c32i88k 5111781821237

Přesně, stačí sůl a pepř jen tak na ovonění... Dobrá je nějaká omáčka, ale nepřelít celý stejk, spíš někde bokem, člověk si může namočit jednou málo, jednou víc a nebo třeba vůbec... :-P

0/0
1.2.2014 23:39

K46a89r12e96l 33C40h91r40a21s89t79i35n91a 4623314650605

Nejlepší je tuňák na víně.

0/0
1.2.2014 12:15

K80a90r44e38l 66P44á86t60e74k 9324652296572

Nejlepší, dušenej tuňák??;-D;-D;-D;-D;-D

0/0
1.2.2014 22:05

D93a88n73a 45T73a93n37k58e61r 2673869259645

nejlepší je takové to maso z velkochovů prodávané co nejlevněji v Lidlu

šmákněte si na polosyrovém řízku R^

+1/−8
1.2.2014 9:48

M68i21l96a45n 20K29l66o37u29č87e47k 3840795558247

I steakové maso za 1000/kg je z velkochovu, nebo myslíte že se dobytek chová po 10kusech?

+6/0
1.2.2014 17:30

L46u58c18i36e 20H62á95n90o60v55á 4880377374127

Jaky má Lidl vliv na to, ze si někdo nedopece řízek? Tyhle silacke řeči zbožňuju. Ziji mezi námi lidé, kteří skutečne dvakrát v týdnu od časných ranních hodin běhají s košíkem po farmářských trzích, hyckaji si kontakty na zaručeně prověřené chovatele a pěstitelé, když není zbýti, zahresi nákupem v countrylifu a hřebem každého dne je výměna receptů na cizrnovou pomazanku v klubu podobných bionadsencu? Ukažte mi někoho, kdo má na to čas.

+1/0
1.2.2014 19:39

D29a32n57a 22T12a74n74k62e38r 2213469629295

klidně si nakupte kde potřebujete, ale pak to jíst polosyrové... no ... musíte být optimista :-)

0/−1
1.2.2014 22:10

L73u10c35i60e 93H47á22n21o13v59á 4590157114727

Dobře, na rovinu přiznám, ze netuším přesně, jaký výrobek máte na mysli. Řízek si přece přinesou ze samosky syrovej úplně celej a pak si doma poradně propecu.

+1/0
1.2.2014 22:21

M30i45c89h30a90l 38T34r10i64s89k71a 2760797482827

z jakeho duvodu se biftek soli az po tepelne uprave?

0/0
1.2.2014 8:14

A29l95e89x56a43n31d89r 34K94o94s88t24k90a 5269716969176

Aby nepouštěl vodu.

+1/0
1.2.2014 8:24

T10o12m54á27š 48K90u54p34č93í73k 2441452884265

Pověra. ;-)

http://www.cuketka.cz/?p=780

+1/−1
1.2.2014 16:02

M66a73r37t82i63n 69V57o67j51á40č20e94k 9343127231436

to je nesmysl sůl zadržuje vodu ,takže jde spíš aby to maso neztvrdlo

0/0
5.2.2014 15:12

J83a92n 91J63a75r76o93s 1659807140458

..a ve volnem case prestante rikat steaku biftek a delat ho ze svickove ;)

+1/0
1.2.2014 6:42

A32l48e56x54a88n16d78r 31K50o63s42t18k37a 5599426609246

Svíčková je výborné maso, ale pořádný steak raději z roštěnky, či pěkné kýty. (zuby slouží, jde mi o chuť, ne o měkkost)

+3/0
1.2.2014 7:42

M16a53r65t51i20n 60K89o51v52á34ř 2492880783702

Steak klidně i ze svíčkové. Důležité je spíše to, aby bylo maso dostatečně staré.

0/0
1.2.2014 7:53

J11o58s34e34f 29N93o84v31á88k 3552799724784

Stačí 5 dní při +2 st. C ?

0/0
1.2.2014 8:59

M50a84r64t14i43n 26K78o59v37á48ř 2922220863652

Nestačí, chce to aspoň měsíc, raději ještě více.

0/0
1.2.2014 13:06

K12a45r80e39l 41P70á91t41e58k 9124342236662

Tak,  šest tejdnů je tak akorátR^

0/0
1.2.2014 22:07







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.