Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Zdravé cukroví: upečte letos bez hory hladké mouky a bílého cukru

Vyzkoušejte letos cukroví, jehož základem nejsou náhražky, polotovary a jiná chemie a vašemu tělu namísto prázdných kalorií dodá prospěšné látky. Výživová poradkyně Jana Vašáková už léta při pečení nepoužívá hladkou mouku a bílý cukr byste v její kuchyni marně hledali. A tady je jejích pět osvědčených receptů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

xuxu

u nás to malo úspech

Vyskúšali sme perníčky, zázvorové sušienky a guľky. Perníčky ešte "dochádzajú" v krabici s jabĺčkom, ale chuťovo sú veľmi fajn - len som do cesta pridala trochu strúhaných mandlí a ubrala másla. Sušienky aj guličky sú super.

Nepredpokladám, že je to veľký krok pre naše rodinné zdravie, ale celozrnná múka a med neuškodí a ak je to naviac aj chutné, tak prečo nie.

Krásne sviatky všetkým - s cukrovinkami či bez :-)

0/0
13.12.2011 12:45

chudacek.blbecek

Je to tradiční, ale není to zdravé

Ale tyhle recepty jsou tradiční. Na perníčky určitě. Nevím, kdy vymizela žitná mouka, ale ještě v padesátých letech se z ní perník normálně pekl, je totiž vláčnější. Pohanka a špalda je u nás taky naprosto běžná. O moc zdravější než recepty z bílé mouky mi to ale nepřijde. Pořád je to cukroví. Nevadí mi, když si doma někdo peče hory cukroví nebo nepeče žádné nebo ho peče z mrkve. To je jejich věc. Štve mě ale takhle veřejná prezentace. Cukroví nikdy zdravé nebude, protože je to cukroví. A tak ani nemá smysl snažit se o to, aby bylo zdravější. Žitná mouka, špalda nebo med mají své opodstatnění, ne jen zdravotní aspekt. O kypřícím prášku bez fosfátů nebo chemicky neošetřené citronové kůře ani nemluvím, tam je to jasné.

+1/0
12.12.2011 9:46

kulitschka

To myslíte vážně,

že cukroví je o tolik zdravější,když vyměníte jenom mouku?? Viz. recepty na rohlíčky..obaluje se v cukru, tak o čem to vlastně píšete? Klasický recepty, ke kterým napíšete "chemicky neošetřené", "bio", "bez fosfátů" a vydáváte to za echt super zdravou věc..liskněte si. Radši klasiku.

+1/0
11.12.2011 15:23

captain cook

vseho s mirou - i te miry!

Uzit si jednou za rok poradneho, tradicniho cukrovi neni zadny zlocin proti zdrave vyzive.

Vsechno se ma brat s mirou a stridme - i te miry a stridmosti.;-D

+1/0
11.12.2011 6:22

captain cook

zlocinny bily cukr

;-D

 nesmysl! Neexistuje zdravy a nezdravy cukr - bily, hnedy, trtinovy, med, sirupy atd atd - vsechno je cukr a kalorie. I nizkokaloricka umela sladidla jsou nezdrava, protoze to jsou chemikalie. Jediny zdravy cukr je ten, ktery nesladi vubec = zadny cukr.

Pokud se v receptu nahradi bily cukr jinym cukrem, musi se chut upravit na stejny stupen sladkosti. Za komousu se nekdy tezko shanel bily repny cukr, protoze sel na export a musel se tedy nahrazovat dovazenym trtinovym cukrem z Kuby, ktery bylo ceskoslovensko nuceno odebirat vymenou za technologii. Kubansky cukr byl zlutavy v dusledku nizsiho stupne rafinace a obsahoval vetsi mnozstvi necistot. Byl take mene koncentrovany nez cesky repny a mene sladil. Pamatuji jak si mam s babickou stezovaly, ze toho "kubanskeho sajrajtu" musi dat o 25-33% vic, aby to melo chut jakou ma mit.

0/0
11.12.2011 6:19

_m-

Re: zlocinny bily cukr

Milý kapitáne, šedesátka už mi kouká přes rameno, ale že by někdy nebyl k dostání cukr, to nepamatuju. Jedině snad krátkodobý výpadek některého drunhu cukru - kostkového nebo moučky, krystal byl vždycky. Není problém, ho umlít (na strojku na kávu) ale kupodivu jeho chuť je jiná, než odborně upravené moučky.

0/0
11.12.2011 9:04

captain cook

Re: zlocinny bily cukr

Babicka cukr nemlela a ze byla nucena pouzivat kubansky trtinovy v dobe nejakych "vypadku", to si zretelne pamatuji. Kdyz jsem se potom usadil v Australii a zminil se, ze tu je jedine trtinovy cukr, protoze trtina je tu totez co  v Evrope repa, mama mi posilala babicciny recepty upravene na pouziti trtinoveho cukru (+25%bei vocko).

Pak se ale ukazalo, ze na rozdil od toho kubanskeho smejdu, australsky trtinovy cukr byl vysoce rafinovany a koncentrovany, takze se i tady mohly klidne pouzivat original ceske recepty nebo nejvys tak 5% cukru navic.

0/0
11.12.2011 11:52

chudacek.blbecek

Re: zlocinny bily cukr

Já si myslím, že si pleteš slova "zdravý" a "dietní".

0/0
12.12.2011 9:48

captain cook

Re: zlocinny bily cukr

zdravy ve stejnem smyslu jako titulek clanku.

0/0
13.12.2011 4:37

mysh.82

Hlavně pro ten pocit

Tak já si třeba cukroví vykrájím formičkami v podobě rybičky a mrkvičky, a hned mám pocit, že žiju zdravě;-D Kdo se přes Vánoce nepřežírá nějak chorobně (a věřím, že i takoví jsou), tak si snad nemusí dělat velkou hlavu, ne?

+1/0
10.12.2011 17:57

chudacek.blbecek

Re: Hlavně pro ten pocit

Vánoční mrkvička mě dostala R^:-)

0/0
12.12.2011 9:49

sn63

zkoušet to nebudu

sladké nemusim . Udělám si slané tyčinky .Jen nechapu co to je ve vodě upražené vločky.

+1/0
9.12.2011 23:35

studuji VŠ cenzorskou

já teda nevím

ale na vánoce si peču pěkně tradiční cukroví! Je to jednou ročně a nejsou toho dvě krabice a těch pár kousků údajně nezdravého pečiva mě asi neublíží. Přeci nebudu na svátky žvejkat nějaký cereální nesmysl. A po celý rok zase žiju tak nějak zdravě :-P

+3/0
9.12.2011 20:32

babička_Boženy_Němcové

Re: já teda nevím

nápodobně - ovesný vločky si dávám občas k snídani v podobě kaše, ale spát je do cukroví?!? To je jako nealkoholický víno...

0/0
9.12.2011 21:19

_m-

Re: já teda nevím

Zak já toho pekávala dvě krebice (babičky,tetička,do práce...... taky vydrželo nejmíň do tří králů) a taky jsme přeřžiili. Letos jsem oznámila, že nemám čas ani chuť a že bude jen pár kousků - a žádné protesty se nekonaly. Takže u toho zůstanu

0/0
11.12.2011 9:07

IfčaX

Re: já teda nevím

Jaká je jednotka jedna krabice? :-) Že abych měla měřítko...

0/0
11.12.2011 16:01

_m-

Re: já teda nevím

;-D ;-D   dvě krabice od banánů - přibližně, pochopitelně to bylo rozloženo do menších krabiček a když jsem rozdala po rodině tak zbyla tak jedna. ;-)

0/0
12.12.2011 10:39

skoda-lasky

Re: já teda nevím

Dvě krabice je jako hodně? To já jich měla loni sedm.:-)

0/0
11.12.2011 16:10

skoda-lasky

peču

z celozrnné mouky už kolik let a nemám s tím žádný problém, jen to upečené cukroví je malinko tmavší než normální.

0/0
9.12.2011 16:56

mamina2

Re: peču

Já taky používám docela ráda celozrnnou mouku. Ale divím se, že jí používáte i vy, když si myslíte, že lepek je nezdravý. Ten je samozřejmě i celozrnné mouce.

0/0
10.12.2011 19:37

skoda-lasky

Re: peču

Tak jsou jídla, do nichž mouku dát musíte. V žitné mouce je lepku méně než v pšeničné, proto se snažím používat hlavně žitnou. Ale lepku se pochopitelně nevyhnu, přestože jej opravdu nepovažuji za zdravý.

0/0
10.12.2011 20:24

Lena N.

Re: peču

Můžu se zeptat, chtěla bych zkusit z žitné mouky upéct třeba závin nebo šátečky - jde to vůbec??? Bude těsto držet pohromadě a nebude se trhat? Dáváte tam tuk a kolik? Mám na mysli žitnou celozrnnou mouku.

Děkuji :-)

0/0
11.12.2011 12:32

skoda-lasky

Re: peču

To jsem z žitné zatím nepekla, ale jinak ji dávám jak do cukroví, tak i do různých třených těst. Možná kynuté by bylo horší, ale klasický tažený závin bych určitě zkusila.

0/0
11.12.2011 16:13

chudacek.blbecek

Re: peču

Jde to, ale budeš potřebovat víc tekutiny a těsto se bude víc lepit. Šátečky bych s tím nepekla, mají být lehké a křehké, což s žitnou moukou nedáš. Na závin navrhuji směs žitné a bílé 1:2, třeba do pivního těsta to půjde pěkně.

0/0
12.12.2011 9:52

kotatkoxxl

Re: peču

já jsem letos poprvé dělala experiment a linecké těsto jsem namíchala z běžné mouky a části celozrnné žitné (kterou jsem nedávno koupila jako nouzovku místo hladké). Těsto je super a po upečení výborně chutná ... podotýkám, že si nehraju na "zdravou" výživu

0/0
10.12.2011 22:11

Mat_Hawk

Mat_Hawk

já nevím, mně se to vzhledově nelíbí a tak nějak mě to neláká... Pokud je někdo "bezlepkový", tak holt asi má smůlu a mouka mu nesmí přes práh, budiž. Ale když už teda jednou za rok cukroví, tak proč si nevychutnat bez pocitu viny pár kousků z kvalitních surovin, byť neodpovídají požadavkům redukční diety, a nízkoenergetické zdravosti si dát třeba k večeři.Jedním přejedením se neztloustne.

+1/0
9.12.2011 13:14

danax

u lineckých hvězdiček už má mouku pšeničnou

osobně mi nevadí jakékoli zrní, když bude nutné, přidám do hladké pšeničné mouky trochu něčeho jiného, a na rafinovaný řepný cukr nedám dopustit, když sacharozu, tak sacharozu... a když bude nejhůř, přidám trochu něčeho jiného.... a ušetřím kalorie na uzeném bůčku..... dám si kýtu

0/0
9.12.2011 15:21

skoda-lasky

Re: Mat_Hawk

Tedy ty perníčky vypadají ošklivě, ale podle mě hlavně proto, že je někdo neuměl nazdobit.

+4/0
9.12.2011 16:55

ivoš

Hezké.

A teď mi ještě nějak zaručte, že uvedené suroviny jsou pravé a bez chemie. P.S. Já vám stejně nebudu moc věřit.

+1/0
9.12.2011 12:46

babička_Boženy_Němcové

kdo chce žít zdravě

ať cukroví nejí vůbec, ne?

+4/0
9.12.2011 12:25

danax

ne, jí ho přiměřeně...

a ostatních rádoby zdravých potravin také, neboť čeho je moc, toho je příliš... mísa rohlíčků by mohla být tak akorát

0/0
9.12.2011 15:23

babička_Boženy_Němcové

Re: ne, jí ho přiměřeně...

asi tak

0/0
9.12.2011 19:50

Scarlett from Scottland

pro mě to nevypadá lákavě

a ani nevím, že bych do normálního cukroví dávala nějaké náhražky, jako jaké?? 8-o tohle jsou recepty s náhražkami :-)

+1/0
9.12.2011 11:57

roedor

Re: pro mě to nevypadá lákavě

třeba místo másla nějaký podřadný tuk (hera apod.), sice se to nedá žrát, ale člověk ušetří pětikorunu...

0/0
9.12.2011 12:16

ivoš

Re: pro mě to nevypadá lákavě

Mno...Heru beru, líp se zpracovává a chuťově to rozdíl není, tedy pro mě, kdo se cítí gourmetem býti...;-D A co je v másle, to si občas nejsem jist.

0/0
9.12.2011 12:48

roedor

Re: pro mě to nevypadá lákavě

já teda chuťový rozdíl poznám a to žádný gourmet nejsem;-). Máslo se zpracovává úplně v pohodě, jen se musí nechat zahřát na pokojovou teplotu (včera jsem upatlala 4 těsta a bylo to hned:-)). A máslo je prostě mléčný tuk (min. 82%) a zbytek je voda (nebo syrovátka?). Nic jiného v něm být nemůže.

0/0
9.12.2011 13:18

danax

18 % voda...zatímco Hera je syrovátka....

a  rostlinný olej, voda, lecitiny, glyceridy mastných kyselin, sůl, kyselina citronová, bixin, norbixin, annato, kurkumin, vitamín E

+2/0
9.12.2011 15:27

skoda-lasky

Re: 18 % voda...zatímco Hera je syrovátka....

Samé zdravé věci.:-) Tuhle otevřeli lednici v naší cukrárně a ejhle, tak dvacet Her na mě vykouklo.

0/0
9.12.2011 16:54

chudacek.blbecek

Re: pro mě to nevypadá lákavě

Heru pochopím jen u lidí, kteří jsou alergičtí na laktózu. Chuťový rozdíl je obrovský.

0/0
12.12.2011 9:55

_m-

Re: pro mě to nevypadá lákavě

8-o8-o8-o

u některých druhů cukroví je  - ne obrovský, ale je. Ale u většiny, kam přídáváš kakao, ořechy, rum  - tam prakticky není žádný.  Mysím samozřejmě cukroví pečené - u nepečeného je máslo samozřejmostí.

0/0
12.12.2011 10:01

chudacek.blbecek

Re: pro mě to nevypadá lákavě

Fakticky to asi jiné, výrazné přísady přerazí, ale tohle mi je ideologicky odporný. Pokud nemůžu použít máslo, vyhýbám se jídlům, která obsahují ho víc než 30%. Je blbost použít místo jedné z hlavních surovin náhražku a doufat, že se to neodrazí na chuti nebo textuře. Většina cukroví tomuhle poměru dost odpovídá. Ale je mi jasné, že je to výhradně moje filosofie, protože jako každý rok touhle dobou Hera mizí z regálů rychlostí děcka po prvním kari.

0/0
12.12.2011 10:14

mamina2

Jaké náhražky?

Od kdy je bílý cukr a hladká moukav cukroví náhražka? Co má jako nahrazovat?

+5/0
9.12.2011 11:13

hha

Vyzkouším

8-o

0/0
9.12.2011 8:46

orinka3

Re: Vyzkouším

a pak napiš, jak jsi pochodil. Podle mě se to všecko rozjede při pečení. Nemá to co držet.

0/0
9.12.2011 11:26

orinka3

možná je to zdravé

ale toto cukroví na fotkách je podle mě nepodařené, tvarově. Možná ty kuličky...nedá se nic dělat, když chceme krásné tradiční na stůl, musíme obětovat trochu toho jedovatého bílého cukru a dobré hladké mouky s lepkem. Jednou za rok to snad přežijeme, pak už si dáme bacha.;-)

+2/0
9.12.2011 7:52

roedor

Re: možná je to zdravé

stejně mají v tom lineckém pšeničnou mouku:-) Já jsem jednou v záchvatu experimentátorství a novátorství zkoušela jáhlové kuličky. Vznikla z toho naprosto odporná hmota, vzhledově a hlavně chuťově, nedalo se to pozřít. Jsem se to bála dát i zvířatům, aby z toho nějaká sýkorka nepošla. Takže od té doby jedině "klasické" cukroví:-).

0/0
9.12.2011 8:16

baru_d

Re: možná je to zdravé

souhlas, taky mě zarazila ta hladká pšeničná mouka8-o. Na Vánoce patří cukroví (teda pokud ho máte rádai) a rozhodně lepší domácí cukroví z mouky, másla a cukru, než "kupovaný" s náhražkama. Experimentovat můžu jindy (kupříkladu u nás v pekárně dostanu žitnou mouku 1kg/9.- Kč, takže se to i hodí občas přihodit do buchet-koláčů atd.)

0/0
9.12.2011 8:20

ivoš

Re: možná je to zdravé

Kilo žitné mouky za 9,- Kč?? A proč se tedy "žitný" chleba přibarvuje cikorkou??8-o

0/0
9.12.2011 12:50

mamina2

Re: možná je to zdravé

Aby lidem připadal víc celozrnný.

0/0
9.12.2011 12:59

skoda-lasky

Re: možná je to zdravé

On se kolikrát nepřibarvuje jen ten žitný...

0/0
9.12.2011 16:58







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.