Diskuze

Zdravé cukroví: upečte letos bez hory hladké mouky a bílého cukru

Vyzkoušejte letos cukroví, jehož základem nejsou náhražky, polotovary a jiná chemie a vašemu tělu namísto prázdných kalorií dodá prospěšné látky. Výživová poradkyně Jana Vašáková už léta při pečení nepoužívá hladkou mouku a bílý cukr byste v její kuchyni marně hledali. A tady je jejích pět osvědčených receptů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
X

xuxu

13. 12. 2011 12:45
u nás to malo úspech

Vyskúšali sme perníčky, zázvorové sušienky a guľky. Perníčky ešte "dochádzajú" v krabici s jabĺčkom, ale chuťovo sú veľmi fajn - len som do cesta pridala trochu strúhaných mandlí a ubrala másla. Sušienky aj guličky sú super.

Nepredpokladám, že je to veľký krok pre naše rodinné zdravie, ale celozrnná múka a med neuškodí a ak je to naviac aj chutné, tak prečo nie.

Krásne sviatky všetkým - s cukrovinkami či bez :-)

0 0
možnosti
MJ

chudacek.blbecek

12. 12. 2011 9:46
Je to tradiční, ale není to zdravé

Ale tyhle recepty jsou tradiční. Na perníčky určitě. Nevím, kdy vymizela žitná mouka, ale ještě v padesátých letech se z ní perník normálně pekl, je totiž vláčnější. Pohanka a špalda je u nás taky naprosto běžná. O moc zdravější než recepty z bílé mouky mi to ale nepřijde. Pořád je to cukroví. Nevadí mi, když si doma někdo peče hory cukroví nebo nepeče žádné nebo ho peče z mrkve. To je jejich věc. Štve mě ale takhle veřejná prezentace. Cukroví nikdy zdravé nebude, protože je to cukroví. A tak ani nemá smysl snažit se o to, aby bylo zdravější. Žitná mouka, špalda nebo med mají své opodstatnění, ne jen zdravotní aspekt. O kypřícím prášku bez fosfátů nebo chemicky neošetřené citronové kůře ani nemluvím, tam je to jasné.

1 0
možnosti
KM

kulitschka

11. 12. 2011 15:23
To myslíte vážně,

že cukroví je o tolik zdravější,když vyměníte jenom mouku?? Viz. recepty na rohlíčky..obaluje se v cukru, tak o čem to vlastně píšete? Klasický recepty, ke kterým napíšete "chemicky neošetřené", "bio", "bez fosfátů" a vydáváte to za echt super zdravou věc..liskněte si. Radši klasiku.

1 0
možnosti
MM

captain cook

11. 12. 2011 6:22
vseho s mirou - i te miry!

Uzit si jednou za rok poradneho, tradicniho cukrovi neni zadny zlocin proti zdrave vyzive.

Vsechno se ma brat s mirou a stridme - i te miry a stridmosti.;-D

1 0
možnosti
MM

captain cook

11. 12. 2011 6:19
zlocinny bily cukr

;-D

 nesmysl! Neexistuje zdravy a nezdravy cukr - bily, hnedy, trtinovy, med, sirupy atd atd - vsechno je cukr a kalorie. I nizkokaloricka umela sladidla jsou nezdrava, protoze to jsou chemikalie. Jediny zdravy cukr je ten, ktery nesladi vubec = zadny cukr.

Pokud se v receptu nahradi bily cukr jinym cukrem, musi se chut upravit na stejny stupen sladkosti. Za komousu se nekdy tezko shanel bily repny cukr, protoze sel na export a musel se tedy nahrazovat dovazenym trtinovym cukrem z Kuby, ktery bylo ceskoslovensko nuceno odebirat vymenou za technologii. Kubansky cukr byl zlutavy v dusledku nizsiho stupne rafinace a obsahoval vetsi mnozstvi necistot. Byl take mene koncentrovany nez cesky repny a mene sladil. Pamatuji jak si mam s babickou stezovaly, ze toho "kubanskeho sajrajtu" musi dat o 25-33% vic, aby to melo chut jakou ma mit.

0 0
možnosti
MN

_m-

11. 12. 2011 9:04
Re: zlocinny bily cukr

Milý kapitáne, šedesátka už mi kouká přes rameno, ale že by někdy nebyl k dostání cukr, to nepamatuju. Jedině snad krátkodobý výpadek některého drunhu cukru - kostkového nebo moučky, krystal byl vždycky. Není problém, ho umlít (na strojku na kávu) ale kupodivu jeho chuť je jiná, než odborně upravené moučky.

0 0
možnosti
MV

mysh.82

10. 12. 2011 17:57
Hlavně pro ten pocit

Tak já si třeba cukroví vykrájím formičkami v podobě rybičky a mrkvičky, a hned mám pocit, že žiju zdravě;-D Kdo se přes Vánoce nepřežírá nějak chorobně (a věřím, že i takoví jsou), tak si snad nemusí dělat velkou hlavu, ne?

1 0
možnosti
MJ

chudacek.blbecek

12. 12. 2011 9:49
Re: Hlavně pro ten pocit

Vánoční mrkvička mě dostala R^:-)

0 0
možnosti
S

sn63

9. 12. 2011 23:35
zkoušet to nebudu

sladké nemusim . Udělám si slané tyčinky .Jen nechapu co to je ve vodě upražené vločky.

1 0
možnosti
AK

studuji VŠ cenzorskou

9. 12. 2011 20:32
já teda nevím

ale na vánoce si peču pěkně tradiční cukroví! Je to jednou ročně a nejsou toho dvě krabice a těch pár kousků údajně nezdravého pečiva mě asi neublíží. Přeci nebudu na svátky žvejkat nějaký cereální nesmysl. A po celý rok zase žiju tak nějak zdravě :-P

3 0
možnosti
MN

babička_Boženy_Němcové

9. 12. 2011 21:19
Re: já teda nevím

nápodobně - ovesný vločky si dávám občas k snídani v podobě kaše, ale spát je do cukroví?!? To je jako nealkoholický víno...

0 0
možnosti
S

skoda-lasky

9. 12. 2011 16:56
peču

z celozrnné mouky už kolik let a nemám s tím žádný problém, jen to upečené cukroví je malinko tmavší než normální.

0 0
možnosti

mamina2

10. 12. 2011 19:37
Re: peču

Já taky používám docela ráda celozrnnou mouku. Ale divím se, že jí používáte i vy, když si myslíte, že lepek je nezdravý. Ten je samozřejmě i celozrnné mouce.

0 0
možnosti
MH

Mat_Hawk

9. 12. 2011 13:14
Mat_Hawk

já nevím, mně se to vzhledově nelíbí a tak nějak mě to neláká... Pokud je někdo "bezlepkový", tak holt asi má smůlu a mouka mu nesmí přes práh, budiž. Ale když už teda jednou za rok cukroví, tak proč si nevychutnat bez pocitu viny pár kousků z kvalitních surovin, byť neodpovídají požadavkům redukční diety, a nízkoenergetické zdravosti si dát třeba k večeři.Jedním přejedením se neztloustne.

1 0
možnosti
DN

danax

9. 12. 2011 15:21
u lineckých hvězdiček už má mouku pšeničnou

osobně mi nevadí jakékoli zrní, když bude nutné, přidám do hladké pšeničné mouky trochu něčeho jiného, a na rafinovaný řepný cukr nedám dopustit, když sacharozu, tak sacharozu... a když bude nejhůř, přidám trochu něčeho jiného.... a ušetřím kalorie na uzeném bůčku..... dám si kýtu

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

20. dubna 2024

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

25. dubna 2024

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sexy, průhledné i s rozparkem. Šaty pomsty zvedají slavným ženám sebevědomí

24. dubna 2024

Co udělá žena, když se jí nedaří nebo ji zradí muž? Změní účes nebo si pořídí nové šaty. Róby,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

25. dubna 2024  8:18

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mladá maminka se proměnila k nepoznání, vsadila na jiný životní styl

24. dubna 2024

Devětadvacetiletá Indya Agosová z Texasu vážila sto sedmnáct kilo, když se rozhodla pro životní...

OBRAZEM: Osobnosti, které trpí bipolární poruchou

27. dubna 2024

Už dávno není tabu veřejně hovořit o psychických problémech. Své o tom ví i známé osobnosti, které...

Zbavte se starých jizev. Může pomoci masáž i laser

27. dubna 2024

Máte na těle nějaké jizvy, třeba ještě z dětství? Pokud vám vadí, můžete si je nechat odstranit....

Mladí se dnes příliš zaměřují na vnitřní prožitky, je to nezdravé, míní socioložka

26. dubna 2024

Premium „Žijeme v době, kdy se extrémně zaměřujeme na své emoce a prožitky. Historicky je to velmi...

OBRAZEM: Slavní, kteří mají indiánské předky

26. dubna 2024  13:08

Podívejte se do galerie na slavné osobnosti, kteří se hrdě hlásí k indiánským předkům. U některých...

Prodej bytu 2+kk s balkónem/terasou z projektu Bydlení Brandýs
Prodej bytu 2+kk s balkónem/terasou z projektu Bydlení Brandýs

Augustina Lukeše, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav - Brandýs nad Labem, okres Praha-východ
4 993 920 Kč