Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Omáčky do české kuchyně patří: šest receptů na ty nejoblíbenější

Češi jsou národ omáčkový, proto nemohl být třetí díl kuchařky nejoblíbenějších jídel věnovaný ničemu jinému. Svíčková, rajská nebo koprovka patří téměř ke klenotům české kuchyně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

tari

koprová "omáčka"...

... na obrázku vypadá spíš jak polívka, teda bez urážky, ale todle bych příborem nesnědla a už vůbec to nenazývala omáčnou :-)

0/0
24.7.2011 22:54

Jolika

Koprovka klenot? Fakticky?

.......nebo koprovka patří téměř ke klenotům české kuchyně...... :-( To snad ne, proboha!!!!

0/0
23.7.2011 14:39

Jean-Luc Picard

Re: Koprovka klenot? Fakticky?

Inu to že vám nechutná ještě neznamená, že ji nikdo nemá rád.

+1/0
23.7.2011 16:47

Inkvizitor Johny

Re: Koprovka klenot? Fakticky?

U mne záleží jaká. Klasickou bez vývaru moc taky nemusím. Přestože jí mám ze školní jídelny zafixovanou jako tu pravou.

0/0
23.7.2011 21:55

Jolika

Re: Koprovka klenot? Fakticky?

Ano, v tomhle ohledu sohlas.

Ale.....

ja treba miluju skubanky a znam moc lidi, kteri je nemohou ani citit. Proto bych si nedovolila je zaradit mezi klenoty ceske kuchyne ac je sama mam rada. Podle meho soudu bych jako klenot oznacila pouze ta jidla, ktera jsou vseobecne uznavana.

0/0
26.7.2011 10:12

mattonka

Boloňská omáčka a česká kuchyně?

8-o

0/0
23.7.2011 7:24

blondynka111

Teda videla jsem uz svickovou s provensalskym korenim

na blogu u Kroupy, ale cervene vino do svickove???

A kdyz uz se resi ceska kuchyne, tak bolonska, segedak, mno... koprova taky neni originalni ceska..

Svickova vypada dost odpudive na tech fotkach, ridka, hm, ze by Vitana vari za vas?

0/0
23.7.2011 5:24

opportunity

Čekala jsem 6 českých omáček,

a co tam dělá boloňská a segeďák (není to omáčka)? A dělat svíčkovou z pravé svíčkové - to vás v té redakci teda dost přeplácejí...

0/0
22.7.2011 20:12

ODSCSSD 5

recepty neresim.... co dum to jina svickova

ale ty fotky jsou opravdu tragicke..... ta rajskach, segedin a hlavne ta svicka to je hruza..

0/0
22.7.2011 15:07

orinka3

náplň do paprik

V receptu je houska, ale tady je spíš zvyk dávat tam spařenou syrovou rýži, ono to pak pěkně drží pohromadě. Rýže se v omáčce hezky v paprikách provaří.

0/0
22.7.2011 13:39

ODSCSSD 5

Re: náplň do paprik

taky davam ryzi..... houska by me nikdy nenapadla do paprik

0/0
22.7.2011 15:04

Děda Lebeda

Boloňská omáčka se to jmenuje, protože

jde o tradiční českou omáčku...

+5/0
22.7.2011 12:37

randomofamber

Re: Boloňská omáčka se to jmenuje, protože

Souhlas, místo Boloňské měli dát třeba Houbovou či Žampiónovou ...

0/0
22.7.2011 13:08

captain cook

Re: Boloňská omáčka se to jmenuje, protože

souhlas...houbovou nebo take citronovou omacku.

Ze je bolonska ted v cesku velmi popularni jeste neznamena, ze patri mezi typicke, tradicni ceske omacky.

0/0
22.7.2011 15:08

Ravenek

Re: Boloňská omáčka se to jmenuje, protože

Ceska je mozna ta variace s jatry a veprovym (asi aby to bylo levnejsi), bolonska se dela pouze s hovezim.

+1/0
22.7.2011 17:34

chudacek.blbecek

Svařený ocet

Já to nechápu, proč se ocet s cukrem sváří jen ve svíčkové? Mělo by to být v každé omáčce, kde ocet hraje nějakou roli.

0/0
22.7.2011 11:33

kalisz

Pan autor neco naplacal na talir a ani se nikde neinformoval

napr. o tom, ze svickova a gulas rozhodne nejsou omacky. A jestli jen paskvil na spagetach nas gurmanskej poklad, tak to jsme devalvovali k Anglicanum a fish and chips. Fuj tajbl.

0/0
22.7.2011 11:33

LUCKA.KOBRA

Re: Pan autor neco naplacal na talir a ani se nikde neinformoval

svíčková omáčka není omáčka8-o a co to je??

0/0
22.7.2011 11:43

ivoš

Re: Pan autor neco naplacal na talir a ani se nikde neinformoval

Ono by se to správně mělo jmenovat "hovězí svíčková na smetaně".

0/0
22.7.2011 12:50

Krabat77

Re: Pan autor neco naplacal na talir a ani se nikde neinformoval

Správně by se to mělo jmenovat "hovězí se smetanovou omáčkou" respektive "svíčková".  Ten Váš terminus technikus je pěknej paskvil.

0/0
22.7.2011 14:25

Muci-Pucinek-v3.0

Re: Pan autor neco naplacal na talir a ani se nikde neinformoval

Tak do třetice... je to "hovězí pečeně na smetaně" dle receptur teplých pokrmů.

0/0
22.7.2011 15:45

hermína

Re: Pan autor neco naplacal na talir a ani se nikde neinformoval

ake kdepak: hovězí pečeně na zelenině se smetanovou omáčkou (smetana se přidává až v závěrečné fázi, lze také vmíchat červené víno nebo jen rozmixovat a naředit). a navíc se to jmenuje pečeně, ale v tom kastrólu v troubě se to spíš pomalu dusí ;-D

0/0
22.7.2011 19:23

captain cook

Re: Pan autor neco naplacal na talir a ani se nikde neinformoval

smetanova omacka na svickovou

0/0
22.7.2011 15:09

Inkvizitor Johny

Fotky

Ty fotky jsou fakt příšerný. Hlavně ta svíčková je teda humel.

+1/0
22.7.2011 11:10

milenkamikes

kdo

ty recepty psal? takhle se paprikový lusky nedělají,základem pro omáčku je totiž i kořenová zelenina, na to jaksi autor zapomněl.V

0/0
22.7.2011 11:01

Inkvizitor Johny

Re: kdo

Však v pohodě, ne?;-D Do svíčkové omáčky nalejeme červené víno je taky dobréR^

0/0
22.7.2011 11:10

kalisz

Re: kdo

svickova hlavne neni omacka ale je to hovezi na smetane... Omacka znamena maso zvlast a omacka zvlast. Takze napr. rajska, ktera vlastne maso vidi az na konci na taliri. To je pak omacka. O tom gulasi uz vubec nechci nic psat a ta bolonska nebo jaka mismas to nestoji uz vubec za popis.

0/0
22.7.2011 11:36

ivoš

Re: kdo

Zkus, prosím tě, tolerovat, že téměř každá rodina má ten svůj, jedině správný recept. Platí to i o "kuchařích" z novin. Já omáčku k plněným paprikám taky dělám jinak, a co má být? Taky jsem jaksi na něco zapomněl?

0/0
22.7.2011 12:53

Muci-Pucinek-v3.0

Re: kdo

Něco jiného je vaření v restauraci kde se kuchař má držet receptur co nejvíc (podle názvu jídla, když to pojmenuje jinak, p osvém,  ať si dělá co chce) a něco jiného je vaření doma a tyhle "kuchařky", pochopíte to?

0/0
22.7.2011 15:52

Richard Kába

Omáčky do české kuchyně určitě patří,

jenom ta boloňská do české kuchyně určitě nepatří. :) Jakkoli je recept popsán správně.

+1/0
22.7.2011 10:27

Inkvizitor Johny

Re: Omáčky do české kuchyně určitě patří,

Boloňa se dělá všude trochu jinak, myslím. Ale že do toho někdo dává játra a vepřové, vidím prvně. :-P

0/0
22.7.2011 11:12

Heisenberg

Re: Omáčky do české kuchyně určitě patří,

Mě fascinují receptu na letní jídla, kde je jedna z ingrediencí plechovka čehokoliv. To už bez plechovek neumíme vařit ani v létě, kdy máme všude čerstvou zeleninu?

+1/0
22.7.2011 13:21

Inkvizitor Johny

Re: Omáčky do české kuchyně určitě patří,

Zrovna ty rajčata jsou docela pracná, když člověk nemá pasírku. Já se s tím taky nematlám. Ani v létě.

0/0
22.7.2011 13:38

opportunity

Re: Omáčky do české kuchyně určitě patří,

Dělám rajskou jen z rajčat, a pasíruju přes obyč síto. Stojí to za to, zas se s tím nepatlám každý týden, samozřejmě.

0/0
22.7.2011 20:18

Dadly

Re: Omáčky do české kuchyně určitě patří,

správně ?viděl jsem už dost receptů na boloňskou omáčku, ale nikdy ne tento.

Základem je nastrouhaná kořenová zelenina, hovězí maso (viděl jsem i se zvěřinou), dušené nejlépe od 2 hodin.

Vždy bylo základním kořením bazalka a muškátový oříšek. Místo pepře často kayenský pepř... Víno vždy (ale někdy bílé...)

Toto je tak akorát babicova boloňská omáčka...

0/0
23.7.2011 9:01







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.