Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Zhubněte díky mrkvi, zdravější je vařená

Sladká a křupavá jarní mrkev je jednou z mála dobrých stránek dietních jídel. Na mrkev se na rozdíl od některých jiných zelenin dá i těšit a má ještě jednu zvláštnost: je zdravější vařená než syrová.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

aju reptans

..

vařím Burgunďana. V něm není nikdy mrkve dost .Princip je -jednoduchý a neopakovatelný zážitek za loupání a krájení mrkve stojí . Navíc se mi vždy podaří ulít dvě decky červeného vína ;-)

0/0
12.4.2011 12:28

roedor

Re: ..

ách, hovězí po BurgundskuV, jedna z mála poživatelných podob dušené mrkve...Jakmile venkovní teplota klesá pod 8 stupňů, mám na tohle jídlo strašnou chuť:-)

0/0
12.4.2011 16:55

kabalenka

podivné recepty

ty recepty mě vůbec nenadchly, akorát mrkev s kedlubnou.

0/0
9.4.2011 19:57

makroni

Proč je mrkev zdravější vařená?

Asi záleží na tom o jakého "dietika" (to je české slovo?) se jedná, ale myslím že vařená mrkev není vhodná pro redukční dietu (a tento druh "dietika" měl autor evidentně na mysli), protože má vysoký glykemický index. Pokud má autor informaci (nebo pocit) že je vařená mrkev zdravější než syrová tak proč to v článku neosvětlí? Proč (jako obvykle) nadpis nekoresponduje s obsahem článku? Kdo si takové články cucá z prstu?

0/0
9.4.2011 13:38

aaida

Re: Proč je mrkev zdravější vařená?

z varenej mrkvy vieme lepsie zuzitkovat betakaroten,inac to nema vyznam varit,a samozrejme ze aj varenie zvysuje glykemicky index

0/0
9.4.2011 16:07

Lanolin

Re: Proč je mrkev zdravější vařená?

Vcelku stačí krátká tepelná úprava. Rozvařená na kaši je skoro až nechutná. A co se týče vitamínů, tak stačí tu mrkev nastrouhat či nakrájet dostatečně na jemno a přidat trochu oleje - mrkev obsahuje vitamíny rozpustné v tucích.

Ale i tak občas čórnu psovi mrkev a chroupu ji jen tak v celku ;-D (pes ji totiž dostává často, je doporučená na ryšavé vybarvení kožíšku - na manželce to nezkoušejte, nezabírá to)

0/0
15.4.2011 8:24

Brundi

Nemohli byste otocit tu prvni fotku?

Tedy ne ze by od vas nekdo cekal nejake skvele vysledky, ale takhle davat najevo ctenarum, ze na kvalitu fakt se.ete, je uz dost drze...

0/0
8.4.2011 23:09

femmefatalegia

Re: Nemohli byste otocit tu prvni fotku?

fotku si otevřete ve větším formátu ... vypadá pak normálně ;-D

0/0
9.4.2011 8:35

Brundi

Re: Nemohli byste otocit tu prvni fotku?

Akorat je tam ten talir cely, ale porad otocene o 90°. :-)

0/0
9.4.2011 9:25

wrah

Mrkvová příloha

Oloupanou mrkev rozškrábejte škrabkou na dlouhé plátky. (jako byste loupali dál) Na pánvi přiměřeně ohřejte malé množství oleje (jde i na sucho, ale a) to není takové b) pár kapek oleje chrání vitamíny) a mrkev na něm lehce osmahněte, tak 2-3 minuty. Můžete osolit, zakapat sojovou omáčkou, zasypat vegetou či jiným kořením.. Takto připravená mrkev a) obsahuje dost vitamínů, plus veškerá vláknina také zůstane zachována, b) jde použít jako oblohu, přílohu, či jako zdravé zobání k televizi. (Mistička mrkve, talířek nakrájené okurky, nakrájené jablko atd atd.. Rozhodně lepší jak křupky..)

0/0
8.4.2011 18:49

aaida

mrkva

vobec nie je dietnaa aj hrasok a  kukurica obsahuju velmi velmi vela cukru

co ta raz napisat normalny clanok?

0/0
8.4.2011 17:41

roedor

blééé, dušená mrkev, noční můra mého dětství

EUTo já radši syrovou:-)

0/0
8.4.2011 16:15

_m-

Re: blééé, dušená mrkev, noční můra mého dětství

Taktéž noční můra mého dětství. Dneska už vím, že i dušená mrkev se dá upravit chutně a někdy si ji dělám, nesmí být ani moc rozblemcaná, ani moc okyselená, prostě tak akorát  - ovšem co si budem povídat, vepřová to není. ;-)

0/0
8.4.2011 16:22

roedor

Re: blééé, dušená mrkev, noční můra mého dětství

taky už jsem objevila poživatelnou variantu, hezky na nudličky a zakomponovat do jídla:-)

0/0
8.4.2011 17:09

aju reptans

Re: blééé, dušená mrkev, noční můra mého dětství

R^

0/0
12.4.2011 12:30

Mahas

Jak jste na to prisli?

Jen takovy dotaz, proc je varena mrkev - podle vas - zdravejsi nez syrova... a nejlepsi by byl odkaz na nejakou studii :-)

0/0
8.4.2011 14:59

Rudý přízrak fights for freedom

Re: Jak jste na to prisli?

R^ taky by me velmi zajimal zdroj informaci, trochu doufam, ze sem nepastnou link na konkurencni Blesk nebo Super. ;-DRv

0/0
8.4.2011 15:35

_m-

Re: Jak jste na to prisli?

možná chtěli napsat stravitelnější.....

0/0
8.4.2011 16:22

Saaam

Re: Jak jste na to prisli?

Pokud vím, tak vařením se vitamíny ztrácejí... Možná ta stravitelnost je vyšší...

0/0
8.4.2011 18:07

wrah

Re: Jak jste na to prisli?

Nikoliv vařená, ale spařená či lehce restovaná. Je stravitelnější, a za b) krátkodobou tepelnou úpravou se smrsknou buněčné membrány a povolí tak právě vitamíny a minerály. A za c) malé (opravdu malé) mnoství tuku pomáhá obalit vitamíny, projdou tak prostředím žaludku nepoškozené. To je čistá chemie, nic víc.

0/0
8.4.2011 18:54

Stobka

karoten je rozpustný v tuku

když se mrkev krátce smaží na tuku, tak se ho více dostane ven z vlákniny

0/0
8.4.2011 20:25

Mahas

Re: karoten je rozpustný v tuku

ale to je naivni predstava. Tim tukem organismu skodite vice. Pokud chcete vstrebavat vice vitaminu A, tak proste snite vice mrkve, navic , pokud je mi znamo , mame ve strave vyrazne mene vlakniny nez bychom meli mit. Ano, vitaminy A,D,E,K jsou rozpustne v tucich, ale tim se preci nerika, ze kdyz si date mrkev syrovou, tak se zadny vitamin A nevstreba, ne ? Jen se vstreba mene... Ano, teorticky jen nelepsi upravou mrkve vareni v pare a malym mn. olivoveho oleje. Ale tim se nerika, ze syrova mrkev je "mene zdrava nez varena " :-)))

0/0
8.4.2011 21:27







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.