Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Tiramisu: italská pochoutka na pět způsobů

Italové se mohou chlubit nejenom špagetami a pršutem, sušenou šunkou. Světu dali také výborný piškotový dezert plněný smetanovým sýrem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Perucini

už se těším na ty příspěvky typu dávám tam pomazánkové máslo

už se těším na ty příspěvky typu dávám tam pomazánkové máslo a je to lepší než originál. fuj

0/0
11.9.2010 21:29

Karel Prokopic

Re: už se těším na ty příspěvky typu dávám tam pomazánkové máslo

Tak jako bych tady nejedl syrové sobí maso jako Inuité, tak nemám zájem si tady dělat PRAVÉ ITALSKÉ tiramisu.

Na rozdíl od vás jsem si v Římě na několika místech to jejich tiramisu dal. A bylo mi z toho s prominutím blivno.

Slavné mascarpone má až 48 procent tuku. K tomu patří SYROVÉ žloutky. Neznám větší kalorickou bombu. To je první problém. Potom všude píšete, že se má smíchat likér s kávou. To tady pijou akorát somráci. To je další problém.

Takže jsem si na internetu našel asi 60 receptů a postupným zkoušením si dělám jídlo ve stylu  tiramisu, a to v alkoholické a nebo v nealkoholické formě (pro děti). Ale protože jste takoví talošo-filové, tak se cpěte.  Pouze prvním třem, co si napíšou o recept, vyhovím.  Prokopic.Karel@seznam.cz

 

0/0
6.10.2010 21:38

opportunity

Koukám na recepty

a už chybí jenom: nemáte-li mascarpone, dejte tam zakysanku...;-D

0/0
11.9.2010 20:48

Didier Sachs

Re: Koukám na recepty

nemáte-li zakysanku dejte tam mlíko, nemáte-li mlíko, nedávejte tam nic.. ;-D

0/0
11.9.2010 21:18

vovák

Re: Koukám na recepty

já bych tam dal rum. tím se nic neskazí!

0/0
11.9.2010 21:26

Haluzorium

Re: Koukám na recepty

Ja minule male zkazil rumem grog.. dal jsem ho tam proklate malo ;)

0/0
11.9.2010 23:02

Glock Mark VIII.

pršut???

8-o8-o;-D

Snad "Prosciutto crudo", ne? A co Mozarella, Mortadella, ....?

0/0
11.9.2010 19:18

Didier Sachs

Re: pršut???

hmm, ona nám toho italská kuchyně dala mnohem víc než jen "špagety a pršut".. taky sem se hned nad tou první větou pozastavil Rv

0/0
11.9.2010 21:16

BrainWashingtonZweistein

Nikdy sem nepochopil, proč to má japonskej název.

Jednou sem to koupil jako zmrzlunu a nic hnusnějšího sem nejed! Po první lžičce ta podicná hmota šedavěnažloutlepopelavé barvy bez chuti a zápachu puvala do záchoda! Ještě teď se mi ježí všechny chlupy když vidím někde nápis "tiramisu", a vy tu nechutnost tady propagujete! :-(

0/0
11.9.2010 19:18

Jandik73

Re: Nikdy sem nepochopil, proč to má japonskej název.

To nesmíš kupovat Tiramisu, kde je nápis Tesco Value.

0/0
11.9.2010 19:37

Milan_Seliga

Re: Nikdy sem nepochopil, proč to má japonskej název.

Takže jste nikdy neměl tiramisu, jen zmrzlinu která se to příchutí snažila napodobit. To je jako byste říkal že jahody jsou hnusné jen na základě ochutnání jahodového nanukáče za 10 korun. A japonský název máte odkud? Slabika "ti" se v japonštině nevyskytuje.

0/0
12.9.2010 12:16

BrainWashingtonZweistein

Re: Nikdy sem nepochopil, proč to má japonskej název.

Jahody, to bych pochopil, ale ta japonština?? třeba je to kandži? Oni tomu třeba taky nerozuměj, jen to opakují. :-/

0/0
12.9.2010 13:01

purplepickle

Bez syrovych vajec!!!!

Zloutky, cukr a Marsala vino se uslehaji do tuhe peny v horke lazni,

Pak se to sleha az do vychladnuti.

Pak vyslehat slehacku, zaslehat Mascarpone a nakonec pridat tu studenou zloutkovou penu.

Na maceni piskot-studene espressso, pridat Kahlua, rum a brandy a cukr.

Tento recept delam uz 15 let v restauraci. Muj recept dela zhruba 50 porci ale jestli to nekdo chce, tak to prepocitam a dam vedet.

0/0
11.9.2010 8:47

opportunity

Re: Bez syrovych vajec!!!!

ano ano, mňam...

0/0
11.9.2010 20:49

chudacek.blbecek

Re: Bez syrovych vajec!!!!

Akorát že žloutky nesmí přesáhnout teplotu 70 stupňů a schválně si najdi, jakou teplotu vydrží bakterie salmonely. Takže ten nadpis "bez syrových vajec" není úplně přesný.

0/0
14.9.2010 15:24

pavel.61

jojojo

To u nas byla velka spotreba masla,kdyz nasi nebyli doma,tak jsem si delal maslo s kakaem a jedl jsem to asi samotne,uz nepamatuju;-D.

0/0
10.9.2010 17:30

neumisa

co je to ....

... to PRŠUTO? 8-o;-D

0/0
10.9.2010 15:54

pralinka_rumova

Re: co je to ....

Myslíte prošut?;-D

0/0
10.9.2010 16:18

sarah123

Re: co je to ....

a co je, proboha, prošut??? buď pršut (poslovanštěné), nebo prosciutto (výslovnost /prošúto/. nechápu, že lidi nejsou ani schopni si zjistit, jak se ta která potravina jmenuje.

0/0
10.9.2010 17:53

Lotus I.

Re: co je to ....

R^

0/0
11.9.2010 18:06

starej pardal

co tiramisy

ja vezmu zmrzlinu, poleju ji spiritusem z dilny a posypu grankem - to je pochoutka!

akorat se u toho nesmi kourit.

tak co damy, co vy na to?

0/0
10.9.2010 12:16

chudacek.blbecek

Re: co tiramisy

Špiritus s dílny je technický líh?

0/0
10.9.2010 12:48

skoog

Re: co tiramisy

myslíš špiritus sdílný? :-P

0/0
10.9.2010 16:07

chudacek.blbecek

Re: co tiramisy

ježiš, fakt ;-D díky za opravu

0/0
14.9.2010 15:25

starej pardal

Re: co tiramisy

technicak ale cistenej, nema metanol

0/0
11.9.2010 14:14

vovák

Re: co tiramisy

francovka Alpa?

0/0
11.9.2010 21:26

Amanita phalloides erectus

***

Naučím vás vařit tiramusu v čechách.Bílou veku nakrájejte na tenké plátky pokapte studeným turkem s tuzemákem.Udělejte hustý pudink (vanilkový) a dejte na veku. Posypte Grankem a tiramisu máte hotové. Mňam. :-P

0/0
10.9.2010 11:01

_m-

Re: ***

No, když to tak čtu tak mi to připomíná mňamku mého dětství - piškoty pokapané rumem a kafem ve vanilkovém pudinku. :-P

0/0
10.9.2010 11:04

Amanita phalloides erectus

Re: ***

krátce řečeno - tiramisu ;-D

0/0
10.9.2010 11:05

garumna

Re: ***

Chacha! Tak tohle je gool!!!! :)

0/0
10.9.2010 11:05

chudacek.blbecek

Re: ***

Já si zase v dětství dělala myší koryto. Je to jen hodně kakaa (instantího) rozmíchanýho v trošce vody. Proč myší koryto, to netuším.

0/0
10.9.2010 11:10

_m-

Re: ***

;-) Moji potomci milovali syrovou drobenku tak, že si ji dokonce dělali sami (možná dělají dodnes, akorát  už po sobě umejou tu misku, takže to nepoznám) i s moukou!! (já používám moučkový cukr a hrubou mouku). Nkdy jsem to nepochopila, zvlášť když si do toho začali přidávat granko.

Proti gustu.......

0/0
10.9.2010 11:14

chudacek.blbecek

Re: ***

Taky používám moučkovou cukr a hrubou mouku a stejně jako tvoje děcka jsem syrovou drobenku v dětství milovala. A pořád k ní mám vztah, mám třeba ráda různý krambly, což je často jen zapečený ovoce a hodně drobenky.

0/0
10.9.2010 11:19

_m-

Re: ***

8-o Ale - tož vitej v klubu děvčico:-)

0/0
10.9.2010 11:23

Amanita phalloides erectus

Re: ***

já tam dával ještě máslo.

0/0
10.9.2010 11:45

_m-

Re: ***

My holky píšeme jenom to důležité, to samozřejmé ne:-P

0/0
10.9.2010 11:48

Amanita phalloides erectus

Re: ***

no já jen, aby tam někdo nedával margarín. To by v klubu neměl co dělat. ;-D

0/0
10.9.2010 12:06

chudacek.blbecek

Re: ***

Jo takhle. Já jsem si říkala, jak chceš udělat drobenku jen z mouky a cukru ;-D Jsem taky bojovník proti Heře.  Chápu to jen u člověka, co je alergickej na laktózu.

0/0
10.9.2010 12:08

.zq.

original od kamaradky z Italie z Toskanska

preposilam bez zasahu... jak mi to poslala

Für 8 Personen: 400 g Löffelbiskuits (Savoiardi), 400 g Mascarpone, 300 ml Kaffee, 120g Zucker, 4 Eier, Kakaopulver, Rum (wenig!)

Das Eigelb mit dem Zucker schaumig schlagen. Anschließend Mascarpone einrühren bis eine gleichmäßige Creme entsteht. Eiweiß schaumig schlagen und unter die Creme heben. Den Kaffee mit dem Rum in eine flache Schale geben und die Löffelbiskuits nacheinander kurz einweichen. Der Boden einer Form wird nun mit einer Schicht der eingeweichten Löffelbiskuits ausgelegt. Hierauf verteilen gleichmäßig eine Hälfte der Creme. Dieser Vorgang wird nochmals wiederholt. Zum Erkalten muss die Form in den Kühlschrank. Vor dem Servieren mit Kakaopulver bestreuen.

0/0
10.9.2010 10:37

Amanita phalloides erectus

Re: original od kamaradky z Italie z Toskanska

ale to je nemecky ! ;-(

0/0
10.9.2010 10:57

Rizo2

Re: original od kamaradky z Italie z Toskanska

na italsky recepty je fajn porad s italem v kuchyni, staci jen nic nicim jinym nenahrazovat a je to ok, to je vlastne princip italske kuchyne, par surovin, zadne nahrazky, jednoduchost

0/0
10.9.2010 10:59

chudacek.blbecek

Re: original od kamaradky z Italie z Toskanska

Dovolím si překlad:

400g cukrářských piškotů (savoiradi), 400g mascarpone, 300ml kávy, 120g cukru, 4 vejce, kakao holandského typu, rum (trošku!;-)). Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Přidáme mascaprone a vymícháme do krému. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně vmícháme do krému. Kávu a rum nalijeme do ploché misky a piškoty v ní krátce namáčíme. Dno formy poklademe jednou vrstvou namočených piškotů. Vrstvu potřeme polovinou krému. Celý postup ještě jednou opakujeme. Necháme vychladit v lednici. Před podáváním posypeme kakaem.  

0/0
10.9.2010 11:09

Amanita phalloides erectus

Re: original od kamaradky z Italie z Toskanska

dankešén :-)

0/0
10.9.2010 11:18

chudacek.blbecek

Re: original od kamaradky z Italie z Toskanska

Bitešén, ale za recept neručím, trochu se divím, že trvá na správných piškotech a pak použije rum. Ale jak říkám dole, žádnej pravojedinej recept na tiramisu není.

0/0
10.9.2010 11:20

_m-

Re: original od kamaradky z Italie z Toskanska

Miluju frázi z jedné kuchařky (myslím ,že Sandtnerky, ale nejsem si jistá) - ŠPLOUCH RUMU!

0/0
10.9.2010 11:26

chudacek.blbecek

Re: original od kamaradky z Italie z Toskanska

Není to Anuše Kejřová? Myslím, že to označuje malýho panáka.

0/0
10.9.2010 11:37

_m-

Re: original od kamaradky z Italie z Toskanska

fakt nevím - když si vzpomenu, tak se kouknu.

Já jak stárnu tak tu ruku zvedám pomaleji.........mám ty šplouchy delší;-)

0/0
10.9.2010 11:39

chudacek.blbecek

Re: original od kamaradky z Italie z Toskanska

Rum v cukroví jsem milovala odjakživa. Když jsme na Vánoce chystali rumový kuličky, babičce se jen protáčely panenky ;-D

0/0
10.9.2010 12:09

garumna

Recepty tragicke, jak je na Ona zvykerm

Zarazi me usudek redaktorek. Tiramisu fakt neznamena cokoliv ( trebas i muffin) s mascarpone.

Kdykoliv tu nejake recepty otevru, tak jenom nevericne ziram. Co se na to vykaslat a rubriku recepty zrusit? Nebo jinak, kdyz jste nas otravovali s naivni blogerkou, co si rok chystala svatbu, nechteli byste udelat serial receptu se slecnou Grosmanovou dle Sandtnerky? Abyste konecne meli v rubrice vareni recepty na chutna jidla a nikoli na nechutne matlanice????

0/0
10.9.2010 10:23

_m-

Re: Recepty tragicke, jak je na Ona zvykerm

R^

0/0
10.9.2010 10:24







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.