Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Grilování zvyšuje riziko rakoviny. Braňte se marinádou a čistým grilem

Letního grilování se nemusíte vzdávat jen proto, že se obáváte rakovinotvorných látek, které při přípravě masa vznikají. Stačí, když budete dodržovat následující doporučení. Hlavní zásady jsou - čistý gril a kvalitní marináda, která slouží jako ochranný štít.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

palič...

Grilování

na zahradě. Věc v žebříčku vidláckých zábav určitě v top five.

0/0
26.7.2010 11:46

ivoš

Re: Grilování

Hlavně v USA.

0/0
26.7.2010 15:31

arnie_rimmer

Re: Grilování

mnohem lepší je přečíst si Vergilia v originále ;-D

0/0
26.7.2010 23:03

tojsouveci

Téměř

Téměř všechno, co dělát je nezdravé. Chcete jíst, žít, sportovat a já nevím co zdravěji? Tak jo, kupte si náš výrobek za pár stovek tisíc....:-)

Stále stejná pohádka.

1. Strašící kampaň (klíšťata, ptačí chřipka, grilované maso, sluneční záření, špatně vyprané prádlo  atd., atd., atd.

2. Nabídnout řešení (očkování, dražší grily, opalovací krémy, krémy na péči o pokožku, nejlepší prací prášek  a mnoho a mnoho dalšího)

Jo, jo. Každá sranda něco stojí :-)

0/0
26.7.2010 11:42

ivoš

Re: Téměř

Slavný bonmot holywoodské hvězdy (kdo to jen byl...): Cokoliv na tomhle světě doopravdy za něco stojí, je nemravné, nezdravé - nebo to aspoň jde na tloušťku.

0/0
26.7.2010 15:31

Garion.

žulová deska

Já nejraději používám žulovou desku. Pod ní můžu topit třeba klacíkama a maso zůstává nespálené a šťavnaté. Donedávna jsem si myslel, že se takhle pipravenýmu masu nic nevyrovná. Tuhle jsem byl na grilování u kamaráda a ten zase používal přes rošt přehozený teflonový papír. To jsem čučel. Nic se k tomu nepřipeklo, řekl bych ještě lepší než žula. Akorát u žuly můžeš ještě opékat, i když už netopí, má akumulaci.

0/0
26.7.2010 11:38

Lvy

Re: A já jsem si vždycky myslel,

Samozřejmě mám na mysli ten druhý případ. ;-)

0/0
26.7.2010 10:59

Lvy

A já jsem si vždycky myslel,

že propan butan je taky plyn! ;-D

"Billing doporučuje opékat spíše na plynových nebo na propan-butonových grilech, aby se snížilo množství kouře."

0/0
26.7.2010 8:50

Garion.

Re: A já jsem si vždycky myslel,

Nějak jsem nepochopil, co tím vaším příspěvkem myslíte. Jestli se divíte tomu, že existují grilly, které používají jako primární zdroj propanbutan nebo jestli vidíte nesmysl mezi označením "plynový nebo propanbutanový" V druhém případě se chechtám s vámi ;-D

0/0
26.7.2010 10:07

offroadmanyak

Ouuuuu !!!

Po přečtení tohedle článku si připadám jak dokonáli barbar. Už nikdy nepůjdu do lesa neuříznu klacek neopečuju si ten špekáček s obsahem 30%masa. Už nikdy ho neupeču až do černa a křupava!! Jak jsem mohl grilovat přimo nad ohněm! A vysoký plameny hasit pivem:D .... Jak já vlasrně můžu ještě žít. Mám pocit, že asi brzo umřu!!

0/0
26.7.2010 1:38

ladaxxt

Re: Ouuuuu !!!

mno to máš tak.. V době kamenný byl člověk starý ve 30 a do 40 umřel.. Dnes můžeš klidně taky umřít ve 40..;-D.., teda když chceš..

0/0
26.7.2010 3:12

Alfie

Re: Ouuuuu !!!

Jenomže neumřel na rakovinu z pečenýho masa. Většinou ho sežralo něco, co on nestačil včas ugrilovat, ani před tím utýct :-)

0/0
26.7.2010 5:58

tojsouveci

Re: Ouuuuu !!!

No, on v tomto věku umíral i člověk v době pár desetiletí předcházející naši současnou dobu. A nevěř tomu, že to bylo z přemíry požívání grilovaného masa....

0/0
26.7.2010 11:37

FoDa

Hmm...

věci nejsou zdaleka tak černobílé, jak se nám denně servíruje. Jaký byl výskyt rakoviny před spoustou let, kdy se lidé téměř ničím jiným než masem pečeným na ohni neživili ? Zaručeně mnohonásobně nižší jako dnes.

0/0
26.7.2010 1:12

JeDicz

*

Tyhle články ty mám nejradši, 8let sem hulil, všude kolem je jídlo a pití balené v plastech..... a já teď kvůli rakovině přestanu 5x do roka grilovat.

0/0
25.7.2010 9:53

marteN...cI_I

Re: *

R^

0/0
25.7.2010 10:35

Ltd.v. Filago

Re: *

Tak tak R^R^

0/0
25.7.2010 16:06

Martini Dry s olivou

Re: *

R^ propaganda idnesu v okurkách...

0/0
25.7.2010 21:09

analytik05

Nejlépe grilovat doma

Nejlépe grilovat doma na elektrice na pánvi maso bez přepalovaných tuků z  ekologického chovu bez příměsi chemických aditiv a  konzervantů. Důležité je výkonné odvětrávání prostoru. Pro jistotu si vzít roušku. Pokrm nejlépe konzumovat  na čerstvém horském vzduchu v místě vzdáleném automobilovému ruchu a průmyslových exhalací. Doplnit ho můžete udušenou zeleninou z ekologického zemědělství beze stop dusičnanů, fosforečnanů , insekticidů a pesticidů. Pozor ! Voda k dušení by měla být nejlépe z čistého horského potoka a po chemickém rozboru.  Lahodný pokrm možno zapíjet kvalitním vínem opět splňujícím výše popsaná kritéria.  V žádném případě se na závěr  nedoporučuje završit gurmánský zážitek zapálenou cigaretou  jejíž kouř obsahující cca 335 karcinogenních látek by vám zcela překazil  veškeré moderní kulinářské snažení Přeji krásný kulinářský zážitek.... ;-)

0/0
25.7.2010 9:39

vovák

Re: Nejlépe grilovat doma

Mírněte se člověče! Sem si kvůli vám poprskal monitor! ;-D;-D;-D

0/0
25.7.2010 15:55

Ltd.v. Filago

Re: Nejlépe grilovat doma

;-DJe nezodpovědný R^;-D;-D;-D

0/0
25.7.2010 16:08

offroadmanyak

Re: Nejlépe grilovat doma

:D:D

0/0
26.7.2010 1:33

net.Xtreme počtvrté

Grilujte zeleninu

Žádné karcinogeny? To je lež jako věž, jednak hodně karcinogenní je spálené koření na níé, druhak i připálená zelenína není úplně zdravá, takové brambory (nevím, jak jsou na tom co se týče zařazení do zeleniny) jsou při nevhodné přípravě také jedovaté...

Takže spíš negrilujte denně by měla znít rada.

0/0
25.7.2010 9:29

Ltd.v. Filago

Re: Grilujte zeleninu

Brambory počkají do podzimka .. nejlépe do žhavých uhlíků . A kaštany k burčáku R^

0/0
25.7.2010 16:11

Alfie

Jak mohli naši dávní předci vůbec přežít?

Vždyť jedli cleý život maso pečené nad ohněm :-)

Plynový nebo elektrický gril je k ničemu, to si můžu udělat maso doma na sporáku, kouzlo grilovaného je právě v tom ohni, chutná to úplně jinak!

0/0
25.7.2010 8:54

Luke0102

Re: Jak mohli naši dávní předci vůbec přežít?

taky se dožili 40ti let :)

0/0
25.7.2010 9:27

Hall9009

Re: Jak mohli naši dávní předci vůbec přežít?

Otázka, co je skolilo, nejčastěji padli v boji a potyčkách, zranění, nemoce .... ale do jaké míry za to mohlo spálené maso, těžko říci......

0/0
25.7.2010 10:55

petrpetrpetrpetr

Re: Jak mohli naši dávní předci vůbec přežít?

Maso v minulosti nebylo až zas tak časté mezi běžnou populací. Navíc dnes působí na člověka mnohem více faktorů které mohou způsobit rakovinu. Kdyby dnes jediné nebezpečí bylo z grilovaného masa, tak se nad tím nikdo nepozastaví, ale v kombinaci s mnoha faktory je bohužel faktem, že si pouze zvyšujete riziko. Pravděpodobně konzumace grilovaného masa nebude hlavní příčinou proč někdo má rakovinu, ale bude to jeden z faktorů, který k ní přispěje. V dobách kdy se lidé živili lovem a jedli maso pečené na otevřeném ohni asi nebyla rakovina to čeho by se báli. Dříve také lidé umírali mladší. Byly doby, kdy věk třicet let byl něco vyjímečného.

0/0
25.7.2010 9:34

Alfie

Re: Jak mohli naši dávní předci vůbec přežít?

Rakovinu máme ze stresu a z jedovatého jídla, což ovšem není to grilované maso na dřevěném uhlí, ale všechny ty chemický náhražky, kterým říkáme "jídlo". A v nemalé míře přispívá i to, že nás v dětství většinu nezabijí banální infekce a do třiceti nějaká divoká zvěř nebo úraz na lovu.

0/0
26.7.2010 5:56

marteN...cI_I

Mám gastronomickou úchylku

Při grilování maso prostě zapékám v alobalu. Velké množství vlastní šťávy se doplní troškou másla a střízlivým množstvím koření, sýr, rajče, cibule, alngická...prostě podle chuti. :-P Gril je navíc čistý a připravený na rychlé opečení přílohového pečiva, nebo třeba nějaké chutné zeleniny, či ovoce. Doporučuji například jablko a hermelínem. ;-)

A dost, je teprve ráno...

0/0
25.7.2010 8:47

jirixxxxx

Propan buton

nevím jestli se mám smát nebo plakat, korektora vemte zpět pokud Vaši redaktoři neumí česky.;-€

0/0
25.7.2010 7:24

wrah

Re: Propan buton

Chtělo by to vyhodit cenzora a přijmout korektora. Deně minimálně pár hrubek, to by si solidní noviny neměly dovolit.

0/0
25.7.2010 10:25

ivoš

A já pořád,

Proč nám vymírají pomalu skauti. Ono to bude těmi buřty, co si nezodpovědně pečou nad ohněm!;-D

0/0
25.7.2010 6:28







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.