Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Štrúdl sedmkrát jinak. Kolikrát ho umíte, tolikrát jste kuchařkou

I když štrúdl pochází z Rakouska, oblíbili jsme si ho tak, že ho považujeme za národní dezert. Nejznámější je ten s jablky, rozinkami a skořicí. Přitom tažené těsto svádí k mnoha experimentům. A tak by mohlo platit: Kolik štrúdlů znáš, natolik jsi zdatnou kuchařkou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Host

štrůdl

s čárkou nebo kroužkem?

0/0
3.1.2010 21:58

Lanolin

Re: štrůdl

Hlavně s náplní ;-D

0/0
19.2.2010 10:06

Host

Když peče chlap

Nasypal jsem podle návodu na těsto všechny ingredience do mísy a začal zpracovávat těsto. Po chvíli mi došlo, že někde bude asi chyba. Pod rukama mi vzniklo něco jako posypka. Vytáhl jsem tedy 70 let starou knihu receptů po babičce a bylo jasno. Té hladké mouky asi nemá být 800 g, ale 300 g. Tak jsem tam dal vejce, olej a vodu poměrně víc (ocet ne, protože babička psala o několika kapkách) a vzniklo perfektní, skvěle se táhnoucí těsto. Byly z toho 3 podkovové štrůdly na tři plechy.

0/0
3.1.2010 12:21

Host

Re: Když peče chlap

Děkuji Vám za Vaši radu, bez které by asi téměř kilo mouky a ostatních přísad skončilo v koši. Dopadala jsem při zpracováni těsta podobně, jako Vy. Jsem pěkně naštvaná. Když přepisuji recept kamarádce, několikrát ho zkontroluji. Minimálně totéž by měl udělat redaktor, který svůj příspěvek poskytuje mnoha čtenářům. "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na českém internetu" mou důvěru dnes zklamal.

0/0
9.1.2010 13:27

Host

štrůdl

štrůdl asi milují všichni - ale zkoušeli jste někdy naplnit ho jen tvarohem? patří do něj samozřejmě rozinky - to miluje naše rodina.

Není s tím moc práce a je fakt luxusní - doporučuji ;-)

0/0
3.1.2010 9:20

wandering star

Štrůdl se s císařem Maxmiliánem dostal až do Mexika

stejně jako dechovka a pivo.

0/0
27.12.2009 2:10

azojaši

štrůdl

nejlepší těsto na štrůdl (a taky nejsnadnější) je toto:

250g másla nebo rostlinného tuku (Hera třeba)

250g tvarohu

300g hladké mouky

...uhňácat těsto - vydá na 3 štrůdly

0/0
26.12.2009 23:11

Oleg Masopust

Sýrový štrúdl s cibulí a žampiony

Tak ten by mi k tomu vínku, co tu popíjím, celkem sedl!

Mňam;-)!

0/0
26.12.2009 7:21

terez.ka

Re: Sýrový štrúdl s cibulí a žampiony

...taky si to rikam R^;-)

0/0
26.12.2009 21:07

Oleg Masopust

Re: Sýrový štrúdl s cibulí a žampiony

R^;-)

0/0
31.12.2009 6:38

Dřepěl Ukotle

skládám

poklonu ONAové za nepodlehnutí dukátové totalitě.R^

0/0
25.12.2009 23:54

Host

takovej tazenej strudul delavala moje babicka

dodnes sina to vzpominam, jak mela testo na utercea ta chut....to se proste neda srovnat s listovym testem, z jakeho delaji testo moje holky doma. Chapu, ze je to rychlejsi a mene pracny,ale proste tazenej strudl je tazenej strudl, hlap z tomo musi citi ty kvasnice, aby mu to optavdu chutnalo. Diky za navvod, tohle zkusim at vidi, jak ma vypadat poradnej strudl:-P sice riskuji, ze kdyz jednou ukazu, ze ho umim, tak uz ho budu muset delat porad, ale ja mam na to takovou horznou chut, ze uz je mi vsechno jedno;-D

0/0
25.12.2009 21:52

Host

Re: takovej tazenej strudul delavala moje babicka

sorry za preklepy, uplne se mi z te predstavy zacaly klepat ruce, asi mam strudlovej abstak:-)

0/0
25.12.2009 21:53

Host

Re: takovej tazenej strudul delavala moje babicka

absťáku rozumím - a do taženého se opravdu dávají kvasnice? Já myslela, že právě ne...

 Ale k tomu lístkovému - nejhorší je, když se jen drapne koupené těsto, rozprostře se a do něj se lupne náplň, to nestojí za moc...když se ale těsto pořádně rozválí, a několikrát znovu přehne, je pro mě na chuť od taženého k nerozeznání. Tak zkuste "holkám doma" poradit tento trik.

0/0
26.12.2009 12:20

Host

Re: takovej tazenej strudul delavala moje babicka

Taky si myslím, že tažený štrůdl není s kvasnicemi (a v době babiček se dělával hlavně proto, že nedal tolik práce jako lístkový :-)

0/0
27.12.2009 15:03

Host

Štrůdl se k nám dostal přes Rakousko z Orientu

Jeho babička je baklava.

0/0
25.12.2009 20:42

Host

Nejlepší štrůdl na světě...

umí moje manželka! Dokonce je to tak, že jsem si ji vzal kvůlivá tomu, mimo mnohé jiné kvality, samozřejmě V :-)

0/0
25.12.2009 20:04

Host

Na štúdl

jedině do Maďarska.Tam dostanete všechny možné druhy. Původně pochází z Turecka a Maďaři jej odtud převzali. Jinak ty recepty v článku jsou moc dobré.

0/0
25.12.2009 17:22

visnery

poradne jidlo

Strudly jsou super, ale na Vanoce je toho sladkeho uz moc.

Takze my dnes mame pomalu pecenou husu, s cervenym zelim a bramborovym knedlikem. Recept je odsud: http://blog.zarohem.cz/clanek.asp?cislo=1383

Vsem hezke svatky bez obzerstvi :)

0/0
25.12.2009 11:08

je čas na Bezbolestnou

konečně

pořádný théma!!!!!!R^

0/0
25.12.2009 10:49

bludickan

Všechny vypadají lákavě...

Já dělám se zelím. Kysaným. A  s nějakou uzeninou. Taky mňamka.;-)

0/0
25.12.2009 9:22

Host

povidla a mandličky..

zkuste rozválené těsto potřít povidly a posypat mandlový,mi lupínky,smotat a upéct, vršek štrůdlu potřete pouze studenou vodou,těsně před vložením do trouby...chutná to skvěle ;-)

0/0
25.12.2009 5:15

Host

Re: povidla a mandličky..

tak povidla X ani vidět,je mi po nich zle

0/0
25.12.2009 19:11

Host

Re: povidla a mandličky..

domácí povidla mňam....

0/0
29.12.2009 11:34

Host

štrúdl mi nechutná

vůbec...kdo to má rád, tak hurá do toho;-)

0/0
25.12.2009 4:08







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.