Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Bohyně české kuchyně: nejslavnější řízek je vídeňský

I když je smažený řízek specialitou kuchyně našich jižních sousedů,od dob rakousko-uherského mocnářství zdomácněl i v naší kuchyni. Naučte se ho vařit stejně dobře, jako to uměly naše babičky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Kikuyu

Vareny nebo smazeny rizek?

Rizek se smazi, mila redakce. Desna fotka smazeneho syru, takovy roztekly a prepaleny blivajz. Tip na dobry smazeny syr: po obaleni ho dejte na nejakou dobu ( aspon hodinu) do mrazaku. Potom se pri smazeni neroztece, zustane krasne pevny, nutne ihned snist!!!

0/0
28.10.2009 1:51

Zuzana.

?

Naučte se vařit řízek? Hašišmarja... Tak to si, milá bohyně, obal maso v trojobalu a pak ho hoď do vroucí vody. A potom napiš vtipný fejeton o tom, jak jsi vařila řízek.

0/0
22.10.2009 22:19

wandering star

Řízek se nevaří, řízek se smaží (nebo připravuje)

Co kdyby se bohyně české kuchyně naučila česky?

0/0
16.10.2009 17:34

Host

Re: Řízek se nevaří, řízek se smaží (nebo připravuje)

Slovo vaření v sobě zahrnuje množinu jiných postupů (dusit, smažit, blanšírovat, atd. .... a včetně i sebe samého).

0/0
18.10.2009 9:11

captain cook

Re: Řízek se nevaří, řízek se smaží (nebo připravuje)

varit rizky zni hodne amatersky.....ve vyznamu jak je v tomto textu by melo byt "pripravovat"

0/0
19.10.2009 10:22

Host

přiměřeně

nic člověka tak nepotěší, jako vydařený blábol takhle při pátku! Takže kolik té mouky??? A nevařil to Mistr Babica??? :-))

0/0
16.10.2009 15:27

Host

pozor na davkovani

...hi hi na 800gr masa 8000gr mouky, to je docela dost :-P

0/0
16.10.2009 14:41

Zuzana.

Re: pozor na davkovani

hm, to abych si počkala, až bude " v akci"... ;-D

0/0
22.10.2009 22:13

Host

Vídeňský řízek

8 kg hladké mouky?

0/0
16.10.2009 14:30

Host

8kilo mouky

ty voe to bude rizek ;-D;-D;-DR^

0/0
16.10.2009 14:29

Host

Ty blázne

Vídeňský řízek asi dělat nebudu. Na takový množství masa 8 kilo hladké mouky ...

0/0
16.10.2009 14:15

anžto

hm

takže řízky a smažák a tak dlouhej článek ;-D

0/0
16.10.2009 13:54

drobcule

Re: hm

Hlavně, jak málo stačí abys byla bohyně ;-) příští článek, jak utáhnout chlapa na vařené nudli :-)

0/0
16.10.2009 14:08

anžto

Re: hm

domácí?:-)

0/0
16.10.2009 14:10

drobcule

Re: hm

No domácí zvládnu, ale jich škoda? ;-D ;-D

0/0
16.10.2009 14:17

anžto

Re: hm

domácí jsem ještě nezkoušela dělat:-)

0/0
16.10.2009 14:23

drobcule

Re: hm

Jééé, tak to musíš/te vyzkoušet, dělám je podle mojí mamči, to mám pak vždycky plný talíř nudlí, polívky už se doněj moc nevejde, navic je vždycky od nudlí studená ;-D ale je to bašta ;-)

0/0
16.10.2009 14:29

Slepice na paprice

Re: hm

co chceš kalamita ohrožuje celou republiku a ty bys chtěla kdoví co;-D;-) 

0/0
16.10.2009 14:12

drobcule

Re: hm

Třeba něco tématického, jak vyrobit sněhové pusinky a tak ;-)

0/0
16.10.2009 14:18

Host

8000g

to je trochu moc mouky ne?

0/0
16.10.2009 13:16

Host

Re: 8000g

R^;-D

0/0
16.10.2009 14:28

Host

Nevim

No nevim, ale zařadit do článku "Bohyně české kuchyně" obyčejnej smažák (i když ho paní autorka vznešeně nazve smažené trojhránky) a ještě k tomu dát obrázek ulepenýho vytékajícího hnusu.... to je trochu moc, milý idnese, ne??

0/0
16.10.2009 12:51

Host

Schweinfresser aus Deutschland und Tschechien

jen pište o řízkách a smaženym jídle, at´ toho náš vypasený národ sní co nejvíc. Mě řízky ani vepřový nechatná, nejim to, radši třeba spaghetti nebo couscous. Jinak dobrej článek ö tradiční (tučné)jkuchini je  ted´ na die Welt - a ty komentáře pod tim, to je jak u nás

0/0
16.10.2009 12:35

Host

Re: Schweinfresser aus Deutschland und Tschechien

No, jo... ale ty "spaghetti nebo couscous" jsou příloha, ne? Takže je nemůžete provonávat s řízkem, ale spíš s brambory... Nebo to jíte fakt samotné?

0/0
16.10.2009 13:02

Host

Re: Schweinfresser aus Deutschland und Tschechien

tak spaghetti aglio et olio nebo couscous marocain, jako celý jídlo

0/0
16.10.2009 13:21

Host

Re: Schweinfresser aus Deutschland und Tschechien

to není vůbec žádný jídlo, kde to má nějaký bílkoviny?? Navíc špagety a kuskus je to samý těsto, jenom jinej tvar...

0/0
18.10.2009 19:13

Host

Re: Schweinfresser aus Deutschland und Tschechien

tak napsat "kuchin" to už chce odvahu Rv

0/0
16.10.2009 13:08

Host

Re: Schweinfresser aus Deutschland und Tschechien

já bojuju s českou klávesnicí, nějak mi nefungujou český znaky, takže musim před každym písmenem s háčkem ¨zmačknout shift a ´´ a psát ho na anglický, takže o pravo-pissu nepřemýšlim, to bych psal jednu reakci půl hodiny

0/0
16.10.2009 13:20

Host

Re: Schweinfresser aus Deutschland und Tschechien

Pokud musíš přemýšlet nad natolik automatickou věcí, jakou je pravopis, tak radši nepiš vůbec. Očividně to nezvládás, ty jeden "piss".

0/0
16.10.2009 14:07

hipokorektni diskuterka

Re: Schweinfresser aus Deutschland und Tschechien

a ti ode dneška radči nechod na zachod. Očividně nezvladate malou ze stoje* Tak asi*

Jeho přispěvek bil k věci, tvuj k hounu* Anebo si di na cestini idnes* To bude určitě koutek pro taki jako siti*

0/0
17.10.2009 9:13

Host

Re: Schweinfresser aus Deutschland und Tschechien

Ktery clanek to je na "Die Welt"?

0/0
16.10.2009 13:29

Host

Re: Schweinfresser aus Deutschland und Tschechien

http://www.welt.de/vermischtes/article4855592/Die-deutsche-Kueche-wird-zu-Unrecht-niedergemacht.html   je jeden článek, a v úvodu jsou odkazy na podobný - třeba, jak Němci nakupují...Lidl a Aldi tam jasně vedou...

0/0
16.10.2009 13:48

Host

Re: Schweinfresser aus Deutschland und Tschechien

No tak ja teda nachapu na co si v tom clanku stezuji... Ty jidla se vari na kazdem rohu v kazdy Kneipe... o vylozene dobrou italskou,  francouzskou restauraci ktera ma k tomu trochu atmosferu tady clovek nezakopne...  Nasla jsem ve Wiesbadenu jednu ceskou " U Svejka" s obrazkem Josefa Lady.. Majitel Nemec bez ceskych korenu.. Napojovy listek jenom nemecky pivo az na cerne Krusovice a do tradicni ceske kuchyne to melo taky daleko...ach jo.. :-(

0/0
16.10.2009 14:04

Host

Re: Schweinfresser aus Deutschland und Tschechien

já chodim v Německu nejradši k Turkům, na Donner, na Lahmacun, Pide, ...a na severu na rybí speciality - naopak třeba v Drážd´anech mě místní saský jídla moc neosloví, protože je to hlavně vařený zelí, knedlíky a vepřový...ale mají dobrý Mohnkuchen...

0/0
16.10.2009 14:09

Host

Re: Schweinfresser aus Deutschland und Tschechien

No jo... ale to je taky vsechno Schellimbiss.. kdyz neni co, tak tam jdu taky.. ale kulinarni zazitek to teda neni.. Jedla jsem v Istanbulu jak tradicni Doener i Lahmacun, tak ryby a jen to me presvedcilo ze i turecka kuchyne dokaze byt uzasna... Pozitek!! I kdyz tradicni tureckou restauraci jsem v Nemecku jeste nenasla... Tady je to akorat na stojaka... Na sever se moc nedostanu.... Jo to s tim Lidlem a Aldim je fakt katastrofa!!! Ale ten clanek sedi...

0/0
16.10.2009 14:17

Host

Re: Schweinfresser aus Deutschland und Tschechien

a proč nenapíšeš česky špagety a kuskus? Koho tím chceš ohromit?Rv

0/0
16.10.2009 13:38

Host

Re: Schweinfresser aus Deutschland und Tschechien

nikoho, ale nesnášim český přepisy - nedávno jsem viděl slovo tačped (touchpad), a kdyby to nebyl článek o notebooku, tak ani nepochopim, o co jde , jako cunami - taky se nepíše noudbuk, apdejt, ájsíkjů, krosouvr...

0/0
16.10.2009 13:42

Host

Re: Schweinfresser aus Deutschland und Tschechien

ale tak zrovna špagety, to jedocela zažitý...

0/0
16.10.2009 13:46

Z-S

Re: Schweinfresser aus Deutschland und Tschechien

spageti a kuskus nejsou prepisy ale normalni ceska slova.

0/0
16.10.2009 13:48

Host

Re: Schweinfresser aus Deutschland und Tschechien

apdejtovat, dounloudovat, šérovat fajly se taky normálně používá

0/0
16.10.2009 14:10

Host

Re: Schweinfresser aus Deutschland und Tschechien

tak vidíš, že máme pravdu ;-D

0/0
16.10.2009 19:37

Zuzana.

Re: Schweinfresser aus Deutschland und Tschechien

No tak zrovna cunami je přepis stejně jako tsunami :-) Obojí je přepis japonského znakového písma, každé jen podle jiných transkripčních pravidel. A v češtině je tradičně preferována transkripce, podle níž se píše správně cunami. Akorát novináři to nějak nechtějí vzít na vědomí.

0/0
22.10.2009 22:18

Host

ta mouka

doma tolik mouky ani nemám

0/0
16.10.2009 11:58

Host

řízek z krkovičky

božský je řízek z vepřové krkovičky anebo zkusil někdo obalit plátek uzenýho? R^

0/0
16.10.2009 9:40

Host

Re: řízek z krkovičky

já mám nejraději řízek z kotlety nebo tzv. "ořechu", ty jsou krásně měkoučké. Krkovička je prorostlá, ta se mi zdá  lepší na pečení. Uzené jsem obalit nezkoušela, věřím, že je to dobré, ale můj žlučník by to asi nepřežil :-)

0/0
16.10.2009 12:50

Host

Re: řízek z krkovičky

Právě proto bys to měla zkusit.....:-P:-P:-P

0/0
16.10.2009 12:51

Host

8 Kg Mouky

Pokud se nepletu, tak 8000g je 8 Kg - to by me zajimalo k cemu je tolik mouky potreba na obaleni rizku.

0/0
16.10.2009 9:32

Host

Re: 8 Kg Mouky

je pak potreba obalit i panev;-D

0/0
16.10.2009 12:21

Host

Re: 8 Kg Mouky

v tom bys obalil i pekáč...;-D

0/0
16.10.2009 12:46

drobcule

Re: 8 Kg Mouky

V podstatě celou kuchyňskou linku ;-D by se sletěli mouční moli z celého okolí ;-D

0/0
16.10.2009 13:26







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.