Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

I jedlými houbami se lze otrávit

Houbaření je sice český národní sport, přesto se u nás každoročně houbami otráví mnoho lidí. Otrávit se ale můžete i jedlými houbami.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

ruzovy.svetr

vvv

vv

0/0
5.11.2008 10:57

shadow55

hřib koloděj

kovář je jedlý ale na smaženici se moc nehodí protože je moc tvrdý a špatně se rozváří a má takovou špatnou chuť!!!!!:-)

0/0
26.10.2008 20:08

pk

vaclavky a koloděj??

no tak to se mi nezdá tyhle houby jsou neškodný...

0/0
26.10.2008 18:56

chudak

ja se priotravil pred tydnem

Výborná šmahule ze suchohřibů, 3 vrchovaté talíře a deci vína na trávení. Druhej den to šlo vrchem i spodem :-©

0/0
26.10.2008 18:02

Wes Parmalee

Re: ja se priotravil pred tydnem

;-D

0/0
27.10.2008 14:20

Lívie

I jedlými houbami se lze otrávit

Horší než jedovaté houby se ODS,ta zlikviduje co se dá a otráví všechny poctivě pracující.:-)

0/0
26.10.2008 16:44

bondy_

Muchomurka cervena mezi smrtelne jedovatymi?

Nebo blbe ctu?

0/0
26.10.2008 12:19

narkoman

..a co takhle lysohlávky?

ty teď docela rostou..... ., ale nesmí se to přehánět.8-o

0/0
25.10.2008 23:22

ia65

pozor na hnojník

Autor článku ještě zapomněl uvést, že se dá otrávit houbami i v jejich nevhodné kombinaci s jinými potravinami. Například hnojník obecný je jedlý, ale pokud ho zapijete alkoholem, dostaví se velmi nepříjemné potíže - zvracení, bolesti hlavy, závratě... Našla jsem k tomu aspoň toto: http://www.vareni.cz/trendy/pozor-na-hnojniky/ 

0/0
25.10.2008 23:17

Wes Parmalee

Re: pozor na hnojník

Tohle platí víceméně na všechny houby...

0/0
27.10.2008 14:19

Jiří

jinde to jde?

Je zajímavé, že v Německu, Rakousku a jinde jsou v restauracích běžná jídla s čerstvými hříbky a nemají s tím problémy. U nás je houbaření národní sport, ale v restauracích nic jiného než žampiony není.

0/0
25.10.2008 21:33

Simona

Re: jinde to jde?

Zaplať pámbu, jinak by otrav přibylo. Navíc v Německu jsou přece jen lidi disciplinovanější, a když už je vydáno nějaké nařízení např. i ohledně hub, tak se ho tam snaží dodržovat, zatímco u nás se ho snažíme obejít. Bezmála každý Čech je samozvaný znalec hub, a přitom pořád dochází ke smrtelným otravám houbami. 

0/0
26.10.2008 5:32

opportunity

Kdyby raději napsali

kde rostou ;-€

0/0
25.10.2008 19:38

papaveria

ale vždyť to víš a znáš

V lese, jo, v lese, na jehličí :-)

0/0
26.10.2008 7:41

děteněkam

Blábol

0/0
25.10.2008 18:35

janvanek

Hlavne pozor

na ten radioaktivni spad.:-)

0/0
25.10.2008 13:18

Ivuš

Re: Hlavne pozor

Do lesa chodit zásadně s dozimetrem. !

0/0
25.10.2008 17:02

hoky

Re: Hlavne pozor

na výsypkách bývalých uranových dolů často rostou krásné křemenáče a kozáky. Místní je nesbírají, to nechávaj na cizích, co tam chodí bez dozimetrů.

0/0
25.10.2008 23:09

Hříbeček

Kdo to ví?

Benzín obsahuje ještě pořád olovo, nebo ten článek je okopírován z dřívější doby?

Červená vochomůrka se nedá připravit na jedlý způsob?

0/0
25.10.2008 8:28

Owce

Re: Kdo to ví?

olovo by obsahovat neměl, ale asi tam nějakej bordel bude.. imho, houby rostou všude, tak proč je sbírat u silnice..

jasně, že se dá červená muchomůrka upravit tak, aby nebyla jedovatá, ona víceméně ani není tak jedovatá, jako halucinogenní. Zejména ta červená vrchní slupka. Stačí tedy stáhnout vrchní červenou slupku a muchomůrku v klidu pokrájet třeba do smaženice, dají se přidat i 2-3 plodnice, samozřejmě záleží na jejich velikosti a aby to jídlo nebylo pouze z nich. Pak se nedostaví žádné vedlejší účinky a navíc je tato houba velmi chutná.

Jedlý je po tepelné úpravě i satan, ale nesbírejte je, je jich v lesích málo.

Kdesi v knížce (tuším starý atlas hub, edice OKO) jsem našel "recept" i na úpravu hřibu žlučníka se špekem v poměru 1:1.. ale to mi přijde spíš jako úlet...

0/0
25.10.2008 10:28

Ivuš

Re: Kdo to ví?

;-D;-D  Doufám, že doma nevaříš. To bych z tebe měla strach. ;-D

0/0
25.10.2008 17:05

Owce

Re: Kdo to ví?

Vařím:-) ale neboj, vařím dobře:-) fakt:-)

0/0
25.10.2008 23:27

mor

Re: Kdo to ví?

Benzín ne, ale hlína obsahuje olovo a další sra*ky... A dlouho bude...

0/0
25.10.2008 13:34







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.