Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Éčka nejsou vždy problém

Není třeba, abyste se zhrozili, kdykoliv se podíváte na obal oblíbeného jídla a zjistíte, že obsahuje "éčka". Některá jsou nejen bezpečná, ale i prospěšná. Antioxidanty chrání potraviny před zkažením, konzervanty brání mikroorganismům v tom, aby se rozmnožily na neúnosnou míru.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

dedko

Potraviny a zubní pasta.

Problém je v tom, že z potravin se  cestou žaludkem, tenkým a tlustým střevem vstřebává podstatná část chemikálií. Ze zubní pasty, kterou nejíme, jen to, co se stačí resorbovat v ústech. Chemikálie v zažívacím traktu nepůsobí jen tím, že se vstřebávají  ale i pouhým kontaktem.Znám jednoho lékaře, který si 35 let nečistí zuby. Má je skvělé, netrpí obnažováním krčků a čistí si je některými druhy ovoce.I to je

dobrý nápad, nečistit si zuby..

0/0
25.8.2008 8:52

Sallmi

Re: Potraviny a zubní pasta.

Většina dětí zubní pastu jí. Zároveň po vypláchnutí dutiny stále zůstávají v ústech chemikálie (tak krásně svěží dech), které následně polykáme se slinami. Zrovna u té zubní pasty jde především jen a pouze o chemii, takže i tak člověk dostane, během dvou čištění zubů denně, do těla více chemie, než z potravy za několik dní.

0/0
25.8.2008 11:24

dedko

Chemie v potravinách.

Během průměrného života člověk sní zhruba 60 tun nejrůznějších potravin. Z toho je 5metráků chemických látek

včetně éček.Je nepochybné,že průnik

chemie do potravního řetězce má vliv na zdravotní stav. Je to ale problematika na větší výkladnež umožňuje tato diskuze.

0/0
19.8.2008 15:35

Sallmi

Re: Chemie v potravinách.

To není ani jedno procento, takže co se týká potravy, tak je to v pohodě. Podstatně víc sjarajtů se dostane do těla ze zubní pasty při čištění zubů. Takže, pokud chcete být zdraví, tak si nečistěte zuby ;-D

0/0
24.8.2008 11:12

malej pipík

Vše, co je uměle vyrobeno, je problém

Nechápu, proč bych se měl cpát konzervami, paštikami, "šunkou", instantní potravou, výrobky balenými v ochranné atmosféře, párky a podobně? Je to všechno umělé žrádlo narvané syntetickými vitaminy, éčky, konzervanty až k prasknutí.:-© A že musí dlouho vydržet ležet na pultě? To není můj problém. Je to problém konzumu. Raději se budu snažit jíst co nejvíc čerstvých potravin a snížím tak příjem jedů na minimum...:-©Rv BTW: Zajímavé je, že nikde se neuvádí, že ledviny a játra mají co dělat, aby se těchle sraček zbavily... Tohle je sice pro kočky, ale obecně to platí i pro člověka: http://www.baron.cz/kocka/prirodni-lekarna/clanky/ecka-krmivech-pro-kocky/i-0

0/0
18.8.2008 15:09

Bohumil Sladek

Databaze ecek na mobilu

Paklize patrite mezi lidi co se zajimaji o to, ktera ecka konzumuji, mam pro Vas zajimavy tip na dstabazi ecek pro mobilni telefony. Jedna se o JAVA aplikaci ktera je zcela zdarma. Vyhoda oproti ruznym databazim na internetu je zrejma - mobil mate vetsinou stale pri ruce, takze si muzete najit informace o eckach treba primo pri nakupovani potravin a ne az doma. Aplikace Vam "rekne" zda muze pridatna latka vyvolat alergicke reakce, muze byt z GMO zdroju nebo zda se jedna o zivocisny produkt (dulezite hlavne pro vegany). Aplikaci najdete na webu ecka.dotek.cz

Je zde k doispozici jak ceska tak anglicka jaz. verze.

0/0
16.8.2008 5:10

noname

éčka nežrat

nechápu proč bych měl jíst jakékoliv výrobky chemického průmyslu. Lidstvo existuje nějaké 4 miliony let a předtím pár miliard let jeho předci, a za celou tu dobu žádné výrobky chemického průmyslu do sebe neládovali. To přišlo až v posledních 50 letech. Nechápu proč bych měl jíst

a) chemikálie, aby jídlo lépe vypadalo - chci aby vypadalo tak jak má vypadat potravina

b) chemikálie, aby jídlo déle vydrželo - chci aby potravina byla čerstvá

c) chemikálie, aby jídlo lépe chutnalo - chci aby potravina chutnala tak jak má

ano - jsem ochoten si za takovou potravinu připlatit a ano, jsem ochoten takovou potravinu rychleji spotřebovat, častěji nakupovat. Ale musíte mi umožnit ji sehnat! Za poslední 2.5 roku (od narození dítěte) kdy sleduji složení potravin se mi výběr v obchodě smrsknul tak na maximálně 5 % výrobků. A prostě jogurt (mléko zpracované bakteriemi rodu Lactobacilus) může mít v sobě několik éček, jak je vidět u minimálně 50 % výrobků.

0/0
14.8.2008 12:47

Sallmi

Re: éčka nežrat

nezapomeň, že i léky nebo alkohol jsou produkty chemického průmyslu...jinak lidstvo se od nepaměti snažilo zajistit, aby potraviny vydržely co nejdéle v použitelném stavu...takže se sušilo, nasolovalo či udilo...ono i takové zavařování potravin nebo třeba příprava nedělního obědu je chemický proces

0/0
14.8.2008 13:04

serz I.

Re: Re: éčka nežrat

a co teprve koření a bylinky a kysaný zelí;-D

0/0
14.8.2008 13:17

Sallmi

Re: Re: Re: éčka nežrat

jj...kysaný zelí, stejně jako jogurt obshuje E270 a uvedený by to tam mělo být, ať už se to tam dostalo jakýmkoliv způsobem ;-)

0/0
14.8.2008 13:46

cassul

Re: Re: Re: Re: éčka nežrat

... ona kyselina mléčná by nikoho nezajímala...

0/0
14.8.2008 14:34

serz I.

Re: Re: Re: Re: Re: éčka nežrat

a kvůli fosforečný v kole se můžou podělat ;-D

ale že jim v žaludku šplouchá solná to nepřiznaj, pokrytci;-D

0/0
14.8.2008 14:46

Sallmi

Re: Re: Re: Re: Re: éčka nežrat

to je možný, ale spousta zdejších chytráků by si ten výrobek nekoupila jen kvůli tomu, že to tam je napsaný (i když se to tam dostalo přirozenou cestou) ;-)

0/0
14.8.2008 14:52

zmrzley

Re: éčka nežrat

A jestlipak ty chytrej víš, že třeba vitamín C má svůj E kód? Takže nekupuješ žádný ovoce, kde je vitamín C? ;-D

0/0
14.8.2008 13:24

noname

Re: Re: éčka nežrat

nekupuji žádné ovoce, ve kterém je přidaný chemicky vyráběný vitamín C. Ten přírodní nemá E kód

0/0
14.8.2008 21:56

cassul

Re: Re: Re: éčka nežrat

To je jako hučet do zdi. Zaprvé to není pravda - i "přirozené" součásti "přírodních" produktů obsahují chemické látky (všechno hmotné ve známém vesmíru obsahuje chemické látky, kupodivu, co?), které se značí těmi "éčky". Takže i na pomeranči vyrostlém někde v džungli (bez hnojení, insekticidů pesticidů a všeho jiného možného nepřirozeného) by měla být nálepka E300, zkrátka protože tam E300 je. Zadruhé i ten "přirozený vitamín C" vznikl chemickou reakcí, nebo nyslíš, že tam přiletěla víla a vysypala ho na ten pomeranč z kouzelného pytlíku? Ne, vznikl v něm nějakou chemickou reakcí, do které vstupovaly nějaké látky a enzymy, nějak se to něčím katalyzovalo a něco z ní zase vypadlo. Pravděpodobně ta samá reakce probíhá i v té příšerné "chemické továrně", jenom ne někde v mitochondriích, ale v nerezovém tanku.

0/0
15.8.2008 7:17

kristus

Re: Re: Re: éčka nežrat

vitamin C je E300 VŽDY. Bez rozdílu původu.

0/0
17.8.2008 11:34

cassul

Re: éčka nežrat

Co není chemický průmysl? Myslíš, že ta kráva nepřidává do žaludku enzymy, že v ní neprobíhají složité chemické děje, když mění trávu na mlíko? Mimochodem, ty Lactobacilus, které znáš nejspíš z reklamy na jogurt, se v každé biochemické učebnici udávají jako typický příklad enzymaticky katalyzované biochemické reakce. Neexistuje nic jako příroda a proti tomu chemický průmysl - existuje chemie a její reakce, které někde probíhají, v krávě nebo v kádince.

0/0
14.8.2008 14:24

noname

Re: Re: éčka nežrat

čemu nerozumíš na slově "průmysl". Chceš to vysvětlit, nebo se koukneš do slovníku?

0/0
14.8.2008 21:57

serz I.

Re: Re: Re: éčka nežrat

Možná by se ti hodilo toto http://www.tvorivaskola.cz/index.php?obsah=zprava.php&zaznam=216 ;-D

0/0
15.8.2008 1:19

MiroTR

Re: éčka nežrat

Aha, tak Vám vlastně vadí, že do potravin jsou přidány přírodní látky - což je většina těch "éček", ale už Vám nevadí, když se jogurt hemží bakteriemi, sýr plísněmi. ;-D;-D

0/0
14.8.2008 14:34

cassul

Re: Re: éčka nežrat

bakterie, to je takový ten zelený červ s ručičkama, velký jako žížala, co žije v záchodové míse, strašně křičí a kouše dětičky do zadku?

0/0
14.8.2008 14:36

MiroTR

Re: Re: Re: éčka nežrat

... a platí na ně jen ten jedině správný prostředek. ;-D;-D;-D

No, připadá mi, že si to někteří mysli. Stejně jako o těch éčkách. ;-D;-D

0/0
14.8.2008 14:49

Jiří

Re: Re: Re: Re: éčka nežrat

Je tu ještě jeden problém: trvá poměrně dost generací, než se přizpůsobí genetická výbava člověka, aby byla schopna akceptovat novou věc, jako např. éčka nebo záření mobilů do hlavy. V případě geneticky dané schopnosti dospělého trávit mléčné výrobky se udává doba 5000 let. Za pár tisíc let budou možná éčka zcela bez problémů (a organizmus se naučí na ta nevhodná reagovat tak jako na bolest, chlad apod.) Do té doby bychom měli být s éčky opatrní.

0/0
14.8.2008 15:16

Sallmi

Re: Re: Re: Re: Re: éčka nežrat

Ještě tu napiš, že když umístíš vejce mezi dva mobily, tak se uvaří ;-D

0/0
14.8.2008 15:32

serz I.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: éčka nežrat

a nebo jak  mobilem upražit pukancovou kukuřici:-)

0/0
14.8.2008 16:08

Sallmi

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: éčka nežrat

jo to je taky dobrý ;-D;-DR^

0/0
14.8.2008 17:29

noname

Re: Re: éčka nežrat

žádné éčko není přírodní látka. Éčka jsou chemicky vyráběné obdoby přírodních látek. A já nechápu proč bych je měl jíst. Jogurt bez éček je (imho) lepší než jogurt s miliony úček. Šunka s éčky vydrží déle a je červenější, ale já chci raději čerstvou přírodní šunku s přírodní barvou. Je na tom něco k nepochopení?

0/0
14.8.2008 22:00

serz I.

Re: Re: Re: éčka nežrat

No, hned první věta je blábol a druhá taky.  Čtvrtá je sice líbivá nadsázka, ale taky blábol.

BTW Když už tak brojíš proti přídatným látkám, ta karcinogenní rezidua nedokonalého spalování v tý "čerstvý" šunce ti nevadí?

0/0
14.8.2008 23:36

serz I.

Re: Re: Re: Re: éčka nežrat

Ještě jsem zapomněl, jak vlastně tu šunku před uzením nakládáš? Sůl?

asi ne( to je jed , samej sodík), praganda (k u r v a dusičnan, to by byla

moje smrt)? - no fůj - tak asi jen tak na přírodno, že - to teda ta

kejta musí po měsíci vypadat a ten selský odeur,  to musí být pošušňáníčko;-D dobrou chuť

0/0
15.8.2008 1:13

kristus

Re: Re: Re: éčka nežrat

Ečka jsou povětšinu přírodní látky. Plácáte blbosti

0/0
17.8.2008 11:35

serz I.

vitamín c přírodní sysntetický

0/0
14.8.2008 11:04

serz I.

Re: vitamín c přírodní sysntetický

nereagovat, to byl minel

0/0
14.8.2008 11:05

ja

Re: vitamín c přírodní sysntetický

Nepochopil jsem smysl napisu, ale podival se na google, abych zjistil, ze rozdily - diky bioflavonoidum, ktere prirodni vitamin C doprovazeji a ktere nejsou obvykle pritomny pri uzivani syntetickeho - jsou. Bioavailability ("kolik z daneho mnozstvi latky organismus vstreba a pouzije") je u prirodniho vitaminu C o 50% vyssi nez u syntetickeho.

Krome toho se prirodni vit. C vstrebava postupne (dele), takze ze stejne davky bude v plasme napr. jeste po 4 hodinach vice vit. C (pri prirodnim zdroji) skoro tolik jako po 2 hodinach ze syntetickeho.

Viz stary clanek Comparative Bioavailability of Synthetic and Natural Vitamin C in Guinea Pigs by

J.A. Vinson and P. Bose. Nutrition Reports International, 27, no.4, 1983.

0/0
14.8.2008 12:25

serz I.

Re: Re: vitamín c přírodní sysntetický

vždyť píšu - nereagovat minel;-)

o těch flavonoidech jsem psal níže

0/0
14.8.2008 12:38

ja

Re: Re: Re: vitamín c přírodní sysntetický

tak sorry...

0/0
14.8.2008 12:56

Hucul

Nojono...

Mne vzdycky pobavi tihle stezovaci, co nesnesou predstavu, ze maji v jidle nejakou tu kyselinu askorbovou, ale neodradi je to od dalsiho nakupu burtu z obchodaku. Tak si kupujte jen cerstve ryby a zeleninu, pripadne brambory. Do takovychto produktu preci nikdo nic nepridava. A je to. :o)

0/0
14.8.2008 9:46

serz I.

Re: Nojono...

Pominu-li težké kovy, tak u "blio" produkce je násobně větší pravděpodobnost kontaminace mykotoxiny a aflatoxiny, což jsou látky daleko horší než drtivá většina Éček - karcinogenita a teratogenita zaručena. A nedělám si iluze o našich biozemědělcích, taky chtějí vydělat;-D

0/0
14.8.2008 9:55

ja

Re: Re: Nojono...

Vzdy zalezi na mire a kontrole:

- chemikalii plna zelenina ci ovoce se musi kontrolovat, protoze se casto objevuji zdravi ohrozujici davky pesticidu a jinych veci

- bio se zas musi kontrolovat na nepritomnost zminenych mykotoxinu atp.

- a mnozstvi Ecek je treba taky kontrolovat, protoze davku kyseliny sirove (taky ma sve Ecko) v jidle taky nikdo nechce ;-)

0/0
14.8.2008 10:33

ja

Re: Re: Re: Nojono...

nepritomnost = nepritomnost velkych mnozstvi

0/0
14.8.2008 10:36

cassul

Re: Nojono...

.. a jestlipak víte, že staré české normy na obsah pesticidů herbicidů a syntetických hnojiv jsou u nás stále ještě přísnější, než normy na biopotraviny v západní evropě? Jinými slovy, naše běžné potraviny obsahují těhle látek méně, než biopotraviny třeba z Nizozemí?

0/0
14.8.2008 14:27

Sallmi

Re: Re: Nojono...

jenže naše běžné potraviny, jako je třeba ovoce a zelenina, dnes již nejsou k sehnání ;-(

0/0
14.8.2008 14:54

serz I.

...

To máte marný, s postupně upadající úrovní vzdělání, zejména v technických oborech,  je některým prakticky nemožné vysvětlit, že např. E330 je kyselina citronová, kterou si skoro každej ráno mačká do čaje nebo ji babička dává do tý úžasný zcela přírodní jahodový marmelády. Že i když ten jogurt je přibarvenej E162, což je extrakt z červené řepy, tak to asi jedovatý nebude. (možná nerozumí tomu slovu extrakt:-))  Pořád ty humanitně polovzdělaný plevy budou opakovat svoji mantru a šířit imbecilní hoaxy. Rv viz. kolega Jiří podemnou :-©

0/0
14.8.2008 8:53

a

Re: ...

kolega Jiri asi jedl ta skodliva Ecka ;-D;-D;-D

0/0
14.8.2008 9:02

a

Re: Re: ...

resp. si mysli, ze vyroba potravin a napoju vypada tak, ze stoji chlap s kyblikem a dostane prikaz "nasyp tam 30 kg E300", tak to tam nasype ;-D

A ve skutecnosti se rozmackaji citrony a pomerance do 100% dzusu a ty samozrejme obsahuji E300 a E330 uz ze stromu. A vyrobce samozrejme musi uvest, ze dzus obsahuje vitamin C, tak napise E300, protoze je to kratsi...

0/0
14.8.2008 9:26

Konstrukter

Re: Re: Re: ...

No, tak tím bych si tak jistý nebyl. U džusů možná, ale u drtivé většiny potravin se přidává E300 i E330 průmyslově vyrobený.

0/0
14.8.2008 9:29

serz I.

Re: Re: Re: Re: ...

Do džusů se přidává hlavně mrkev;-D

0/0
14.8.2008 9:35

Konstrukter

Re: Re: Re: Re: Re: ...

Vždyť říkám, že u džusů možná, ale u ostatních potravin je to průmyslově vyrobené, protože to je mnohem levnější.

0/0
14.8.2008 9:38

Konstrukter

Re: ...

Je pravda, že většina éček není v připměřeném množství nijak škodlivá, ale moc nechápu proč bych měl v jahodovém jogurtu jíst extrakt z červené řepy a v zeleném čaji s citrónovou trávou pít uměle vyrobenou kyselinu citronovou...

0/0
14.8.2008 9:09

a

Re: Re: ...

protoze ta mala troska jahod by to tolik nezabarvila a tak se tam da extrakt z cervene repy a razem ma clovek pocit, ze je tam jahod 10 kg ;-D Nema to jine duvody nez aby to lepe vypadalo, protoze se to pak lepe prodava...

0/0
14.8.2008 9:29







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.