Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dermatologická poradna Gabriely Janouškové

Poradna ukončena

V případě smíšené pleti nepoužívejte dráždivé látky, kvůli kterých vzniká v...

Na otázky odpovídá

MUDr. Gabriela Janouškové

Kožní choroby patří k nejrozšířenějším a také k nejzdlouhavějším. Radila vám s nimi MUDr. Gabriela Janoušková, dermatoložka z Fakultní nemocnice Motol. Poradna je již ukončena.

Nejvíce se ptáte

Projevy na genitálu
Dobry den. Asi 5 let mne trapi erytem v intimni oblasti, ktery zcela znemoznuje pohlavni styk. Projevy jsou - zcervanani, suchost, erytem se v prubehu 5 let nijak vyrazne nemeni a je permanentni, bolest (paleni) pri silnejsim doteku nebo treni. Z gynekologie me prevelely na kozni, kde po 4 letech poctiveho zkouseni jedne masticky za druhou lecbu ukoncili s diagnozou - zanet sliznice neidentifikovatelneho puvodu. Doktorky se velmi snazili, nicmene priznaly, ze si s tim nevi rady. S pozitivni reakci jsem se setkala pouze u ustni pasty solcoseryl, ktera po 3 mesicich uzivani 3x denne sliznici castecne zklidnila, ale po vysazeni behem par dnu bylo vse zpet. Na vsechny masti kuze nereagovala vubec, jen pri aplikaci kremu Elocom jsem pocitovala paleni a na zaklade rady pani doktorky jsem aplikaci ukoncila, i kdyz nevim, zda to nebyla chyba.
Eva - Cast I
MUDr. Gabriela Janouškové
Efekt solcoserylu nejspíše spočíval v mírném znecitlivění sliznice. V první řadě bych doporučila provedení probatorní excize, tedy odběr vzorku kůže v místním znecitlivění a následné histologické vyšetření. Histologie by mohla pomoci při stanovení diagnózy a následně vést k doporučení vhodné léčby. Tento zákrok provádí na některých dermatovenerologických pracovištích, určitě je možné zákrok provést na gynekologii. Používání přípravků z Mrtvého moře určtě nic nezkazí.
Nadměrné pocení
Dobrý den, paní doktorko, je mi 21 let, a už několik let mě trápí nadměrné pocení v podpaží..nemůžu si dovolit jiná než černá trička, snažím se nenosit neprodyšné věci, antiperspiranty nezabírají vůbec, ani excipial deoforte vůbec nepomohl. Mohl by mi pomoci driclor, když má stejné složení jako excipial? děkuji Michaela
missulik@seznam.cz
MUDr. Gabriela Janouškové
Driclor by mohl pomoci. Zaručený, byť dočasný efekt má injekční aplikace botulotoxinu do kůže v dané oblasti. Tento zákrok provádí kožní lékař.
Akné a problémová pleť
Dobrý den, mohla byste mi prosím poradit nějaký cenově dostupný make-up na problematickou akné pleť? je něco podobného jako aknecolor na trhu?ten mi totiž ani jeden, ani druhý odstín nevyhovují..děkuji, Michaela
missulik@seznam.cz
MUDr. Gabriela Janouškové
Nevím o jiném podobném make-upu na problematickou pleť. Pacientky to obvykle řeší tak, že si zakoupí oba odstíny make-upu a následně je smíchají do požadovaného odstínu.
Akné a problémová pleť
Dobrý den,chtěla bych vědět, jaké vitamíny a přípravky pro růst vlasů a zlepšení pleti-akné, mohu používat v těhotenství?Děkuji
dagmar
MUDr. Gabriela Janouškové
V těhotenství bych nedoporučovala brát žádné podpůrné přípravky na akné a růst vlasů. Užívejte příp. jen přípravky pro těhotné.
Nadměrné pocení
Dobrý den, nadměrně se potím pouze v pravém podpaží (v létě, v zimě, bez námahy atd.) dá se to nějak odstranit? A kde se tento zákrok provádí? Velice děkuji za odpověď.
Michala
MUDr. Gabriela Janouškové
Je možné zkusit aplikaci Driclor roztoku, Excipial deo forte krému. Dobré výsledky lze dosáhnout injekční aplikací botulotoxinu do kůže v dané oblasti. Tento zákrok provádí kožní lékař.
Melanom a ostatní zhoubné kožní nádory
Dobrý den,mojí mamince byl zjištěn basaliom ve tváři,histologie to potvrdila.Byla na chirurgickém odstranění.Je basaliom zhoubný nebo nezhoubný?Další žádnou léčbu maminka nemá,jen jí doktorka řekla,že bude sledována po dobu 5 let.Teď ze začátku má kontroly každý 3 měsíce.Je tímto způsobem maminka vyléčená?Máme mít nějaký obavy?Mám stále obavy.Děkuji za odpověď
Petra Čadová
MUDr. Gabriela Janouškové
Bazaliom oproti ostatním zhoubným kožním nádorům má tu výhodu, že prakticky nemetastazuje, nebo jen velmi vzácně. Bazaliom ohrožuje pacienta pouze svým místním růstem. Jestliže je kompletně odstraněn, tak léčba je ukončena. Vzhledem k tomu, že je evidentní vazba vzniku bazaliomu a působení slunečního záření, tak je vhodné omezení pobytu na slunci a používání ochranných krémů a oděvu. Bazaliom se vyskytuje častěji u pacientů vyšších věkových skupin. Vhodná je také pravidelná kontrola kůže cca 2x ročně u kožního lékaře.
Ekzémy
Dobrý den, mohla byste mi poradit - jsem ekzematik, jediné, co mi promastí pokožku, je vazelína. Problém je ovšem s praním - vzhledem k používanému množství si s tím prášky těžko poradí, tvoří se žmolky, zanáší se pračka. Mohla byste mi poradit nějaké "odmašťovadlo", které by zároveň neulpívalo na prádle a nezpůsobovalo alergie? Děkuji.
Zuzana
MUDr. Gabriela Janouškové
Jediné co mě napadé, je nejprve prádlo namočit ve vaně a teprve potom dávat do pračky. Možné je také dát více prášku na praní a cyklus máchání nechat 2x proběhnout.
Ostatní
Hezký den,už půl roku mám téměř každý týden opar na sedací části těla, naštěstí se velmi rychle hojí. Na kožním jsem jen dostala mast/Herpesin. Mělo by cenu přeléčení tabletkami a alergologické vyšetření? Předem děkuji za odpověď.
Alice Š.
MUDr. Gabriela Janouškové
Při takto častých recidivách oparu je vhodné imunologické vyšetření. Zvážila bych i dlouhodobé podávání antivirotik (např. herpesin v tabletách) v nízké dávce po dobu 4-6 měsíců.
Ostatní
Dobrý den, paní doktorko. Již jsem vám jednou psala, ale zkouším to znovu. Psala jste, že podle mého popisu vám není jasná diagnóza. Tak to zkusím znovu podrobněji popsat. Mému synovi (5let) se asi před rokem udělala na nose vyrážka. Vypadá to jako hrubá husí kůže, na kořeni nosu malinko vystouplá. Dále se yvyrážka rozšířila i na břicho a podpaží a nyní se další ložiska utvořila i na zádech. Ložiska jsou oválná nebo kulatá, uprostřed světlejší, okraje červenější a malinko vystouplejší. Při první návštěvě kožní lékařky jsme dostali krém pimafucort s tím, že se jedná o kvasinky. Vzhledem k tomu, že se tento krém nesmí aplikovat do očního okolí, aplikovali jsme danou dobu do oblasti břicha a výsledek žádný. Při druhé návštěvě bylo řečeno, že se jedná o plíseň. Aplikovali jsme pevaryl krém a také nic. Nyní jsme dostali od pediatra Batrafen krém a malé zlepšení tam je. Aplikujeme týden. Můžeme aplikovat na nos? Vyrážka zasahuje až k očím a na víčka. Děkuji
Eva
MUDr. Gabriela Janouškové
Batrafen krém můžete aplikovat i na nos. Je poměrně málo pravděpodobné, že by plíseň trvala tak dlouho bez masivního rozšíření. Může se jednat i o formu ekzému. Doporučuji navštívit dětského kožního lékaře, příp. kožní pracoviště některé větší či fakultní nemocnice, kde v případě diagnostických nejasností mohou provést další potřebná vyšetření, např. mykologické k průkazu plísně, histologické vyšetření apod.
Akné a problémová pleť
Mám problematickou pleť,neustále se mi tvoří bolavé vředy z kterých teče buď žlutá tekutina ,nebo hnis. Je to velmi bolestivé a nepříjemné.KDYŽ JSEM NEMOCNÁ S BERU ANTIBIOTIKA tak se to zlepší .U nás mě lékařka napsala erifluid a flucydin.CO M8M DĚLAT DÁL. JE MI 38LET TAKŽE AKNÉ TO NÉNI.
Vlaďka
MUDr. Gabriela Janouškové
Akné i ve Vašem věku vyloučit nelze, zlepšení po celkové antibiotické léčbě by to i potvrzovalo. Stejně tak se může jednat o rosaceu, na kterou by rovněž antibiotika mohla příznivě působit. Nejprve je nutné stanovit diagnózu a terpve potom je možné doporučit vhodnou léčbu. Jestliže nedůvěřujete Vaší kožní lékařce, tak se obraťte na kožní pracoviště některé větší nemocnice.
Ostatní
Dobrý den paní doktorko, mám na Vás prosbu. Už 5 let se mi nad kostrčí dělá opar. Nejdříve to vypadá jako štípanec od komára, ale pak to hnisá a neuvěřitelně svědí. U kožního lékaře mi bylo sděleno, že na to není žádný lék a mám předepsanou jen mast. Je prosím možné to nějak vyléčit? Moc děkuji za Vaši odpověď.
Marcela K.
MUDr. Gabriela Janouškové
Jestliže opar recidivuje často, např. 1x měsíčně, tak je možné zvážit celkovou léčbu antivirotiky (protivirové léky). Nejprve se zahajuje léčba akutního stavu a následně se sníží dávka a pokračuje se v dlouhodobé léčbě (cca 1/2 roku). MOžné je zvážit i očkování.
Ostatní
Dobrý den, obdržela jsem pozvánku na kožní ambulaci na odběr krve. Nechápu souvislosti, kožní nenavštěvujia žádné problémy nemám. Co by to mohlo být za problém? Mám obavy. Děkuji
Jana
MUDr. Gabriela Janouškové
Pacienta obesíláme např. tehdy, jestliže byl uveden jako sexuální partner člověka, u něhož jsme zjistily pohlavní chorobu. Zkuste se telefonicky informovat na daném kožním pracovišti, proč Vás zvou na vyšetření.
Akné a problémová pleť
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na možné vedlejší či nežádoucí účinky curacné, když se požije alkohol, či jiné isotretinoinové léky (v podstatě asi předávkování isotretinoinem?))
Lukáš
MUDr. Gabriela Janouškové
Při předávkování isotretinoinem (v závislosti na dávce) může dojít k zvýraznění nežádoucích účinků (deprese, poruchy krevního obrazu, jater, ledvin atd). V případě předávkování by měla být léčba isotretinoinem ukončena a v závislosti na stavu pacienta léčena internisty.
Ostatní
Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu. Cca před měsícem mi na těle začaly vyskakovat svědivé pupínky. Dá se z nich vymačknout voda a dokud se to neudělá, tak svědí. Za pár dní většinou zmizí, ale objeví se někde jinde. Po škrábání zčervená kůže v okolí. Objevují se téměř všude po těle. Někdy naskáčou v noci, jindy přes den. Zhoršuje se to při spocení, svědění většinou ustoupí po vykoupání a namazání. Jsem alergický na některé pyly a ovoce, ale nevím zda to s tím souvisí. Proveden odběr krve a výtěr krku, ale negativní. Děkuji za radu
Jan Pech
MUDr. Gabriela Janouškové
Může se jednat o formu kopřivky, ale i ekzému apod, podle Vašeho popisu nelze se k diagnóze blíže vyjádřit. Navštivte kožního lékaře v době, kdy budete mít projevy na těle. Pak bude možné stanovit diagnózu. Zatím je možné užívat antihistaminika, tedy léky tlumící svědění a alergickou reakci.
Melanom a ostatní zhoubné kožní nádory
Dobrý den paní doktorko, asi 4 roky jsem měla na břiše stroupek, který se mi nehojil. Byla jsem s tím na kožním, ale paní doktorka mi řekla, že se jedna o stařeckou skvrnu, přestože mi je 27 let. Asi před měsícem jsem si to nechala v Motole vyříznout a výsledky byly takové, že se jednalo o bazaliom. Na internetu jsem se dočetla, že se tyto nádory dělají většinou lidem po 60 a hlavně světlým typům. mě je 27 a mám spíše tmavší pokožku, která se dobře opaluje.Proto mě to hodně překvapilo. V Motole mě objednali do poradny. Chci se jen zeptat zda se mám bazaliomu nějak zvlášť obávat, zda může nějak ohrozit na životě a zda jsou nějaká preventivní opatření, aby se neudělaly další. Děkuji moc za odpověď. Marie
Marie
MUDr. Gabriela Janouškové
Bazaliom oproti ostatním zhoubným kožním nádorům má tu výhodu, že prakticky nemetastazuje, nebo jen velmi vzácně. Bazaliokm Vás ohrožuje pouze svým místním růstem. Jestliže je kompletně odstraněn, tak léčba je ukončena. Vzhledem k tomu, že je evidentní vazba vzniku bazaliomu a působení slunečního záření, tak omezte pobyt na slunci a používejte ochranné krémy a oděv. Vhodná je také pravidelná kontrola kůže cca 2x ročně u kožního lékaře.
Ostatní
dobry den pani doktorko chtela bych se vas zeptat u lekare jsem nebyla ale asi pul roku se mi objevim nad prsy tri flicky jsou ruzove a na brisku je mam furt a svedito ale ty nad prsy nesvedi jen se mi obevi na 3 dny a pak zmizi nevim co to je ale muj dojem je ze to mam s naky latky jinak dekuji
zaneta sucha
MUDr. Gabriela Janouškové
Podle Vašeho popisu naprosto nemohu stanovit diagnózu. Navštivte tedy kožního lékaře, který podle vzhledu kožních projevů stanoví diagnózu.
Ostatní
Dobry den, v podpazi se mi udelaly cervene fleky. Asi to bude plisen. Nesvedi. muzete mi, prosim poradit, ktera mast bude nejlepsi? Dekuji a preji pekny den.
Marianna
MUDr. Gabriela Janouškové
Může se jednat o formu plísně nebo i o podráždění. V případě, že by se jednalo o plíseň, tak doporučujeme aplikaci antimykotických krémů, např. Batrafen krém,Imazol krém, Canesten krém apod, v případě, že by se jednalo o podráždění či alergickou reakci např. na antiperspiranty, tak doporučujeme kortikosteroidní krémy či pasty.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den, lékař mi doporučit vyříznout pihu, protože se mu nezdála. Dnes mi přišly výsledky z histologie - Dysplastický pigmentový névus...Je to teda nějaké špatné???Hrozí mi, že se mi tímto může spustit rakovina kůže???
SISI
MUDr. Gabriela Janouškové
Dysplastický pigmentový névus je znaménko, tak se nemusíte ničeho obávat. Rozhodně po chirurgickém odstranění znaménka nedojde k tvorbě melanomu v daném místě.
Ostatní
Dobrý den, mám rosaceu.Krémy,kt.dostávám od své kožní lékařky dost páchnou. Neexistuje něaký krém, který se vyrábí průmyslově a je nedráždivý? Děkuji za odpověď
marie
MUDr. Gabriela Janouškové
Na rosaceu je určen např. Rosalox krém či Rozex gel, které jsou bez zápachu. Dále je vhodná aplikace antimykotických krémů, které rovněž jsou bez výrazného zápachu.
Akné a problémová pleť
Dobry den. Mam takovy zvlastni problem. Tvori se mi akne, ale pouze na leve casti obliceje. Je to normalni? Pravou cast mam krasne hladkou a levou znetvorenou. Uplne se za to stydim. Cim to muze byt?
Sona
MUDr. Gabriela Janouškové
Není úplně běžné, že by akné postihovalo jen polovinu obličeje. Otázkou je, zda se skutečně jedná o akné. Navštivte kožního lékaře, který se vyjádří k diagnóze a podle toho doporučí léčebný postup.
Ostatní
Dobrý den paní doktorko, před nedávnem jsem tady položila otázku, na kterou jsem nedostala odpověď. Proto bych se ještě jednou chtěla zeptat. Při 11-leté prohlídce mojí dcery si všiml pan doktor, že má bílý flek na zádech (asi 1 cm), když jsem mu odpověděla, že ho má již řadu let v nezměněném stavu, tak mi řekl, ať to hlídám, že by se mohlo jednat o vitiligo. Doma jsem ji ještě prohlídla a všimla jsem si, že má ještě flíčky a čárky kolem kolen, loktů a na nohách, které ale jsou jen světlejší než okolní kůže ne bílé. Většina z nich je po oděrkách. Pokud by se u některých mělo jednat o vitiligo, je možné, že by nebylo bílé, ale jen světlejší? Nebo až dodatečně úplně zbělá? A co mám tedy hlídat, jestli se nezvětšují některé skvrny nebo nesvětlají nebo nepřibývají nové? Děkuji za odpověď.
Dana
MUDr. Gabriela Janouškové
Průběžně kontrolujte stav kůže, jestli nepřibývají nová bílá ložiska. Je celkem běžné, že po odřeninách mohou zůstávat světlejší ložiska, ložisko vitiliga má charakter ostře ohraničené bílé skvrny. Záda nejsou typickou lokalizací pro izolovaný projev vitiliga, i když se ložiska mohou vyskytnout prakticky kdekoli. V případě, že by se objevila další nejasná ložiska, tak navštivte kožního lékaře, který odliší vitiligo od jiných hypopigmentací a doporučí vhodnou léčbu.
Akné a problémová pleť
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli bělící krémy můžou pomoci i na jizvičky po akné.Děkuji.
Jana
MUDr. Gabriela Janouškové
Spíše bych doporučila chemický peeling koncentrovanou kyslinou glykolovou. Tento zákrok provádí kožní lékař.
Projevy na genitálu
dobrý den, už rok trpím svěděním pochvy, zprvu jsem měla i výtok, pak i svědění kolem konečníku. Výtok už nyní spíš nemám. Doktor - gynekolog mi řekl, že to není gynek. onemocnění, a že prý mám jít jinam, ale už mi neřekl kam. Už to trvá rok, nevím, jak se toho zbavit. Děkuji, s pozdrvem
silvie
MUDr. Gabriela Janouškové
Obraťte se na dermatovenerologickou ambulanci, kde dle nálezu ev. doplní kompletní venerologické odběry a příp. vyloučí kožní onemocnění s projevy na genitálu.
Ostatní
Dobrý den, prosím Vás o radu. Nevím, zda to popíšu správně. Příteli se v podpaždí udělala opětovně asi 4 cm vystouplá velmi bolavá uzlina (boule), která je plná hnisu. Tato uzlina se mu dělá na tom stejném místě asi šestým rokem. Vždy mu to na chirurgii rozříznou, odstraní hnis a to je všechno. Žádné vyšetření ani zjišťování příčiny proč se to dělá. Udělá se to tak dvakrát, třikrát do roka. Žádné přípravky nepoužívá ani léky na to nebere. Chirurg mám nepomohl. Existuje nějaký odborník, který mám pomůže zjistit příčinu? Moc děkuji za odpověď.
Lenka
MUDr. Gabriela Janouškové
U Vašeho přítele se nejspíše jedná o furunkl, který je bakteriální příčiny. Častěji se vyskytuje u pacientů s cukrovkou, poruchou imunity apod. V případech, kdy není dostačující místní léčba (Ichtoxyl mast, příp. v kombinaci s antibiotickou mastí, např. Fucidin mast), doporučujeme celkovou antibiotickou léčbu, v některých případech je nutné chirurgické řešení obtíží. Váš přítel by měl navštívit kožního lékaře, který doporučí základní krevní odběry a dle výsledků ev. i imunologické vyšetření.
Ostatní
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Na polovine čela, a za oběma ušima a na kousku krku se mi udělaly drobné pupínky a hrbolky, které nebolí ani se zatím nijak neprojevují. Nejsem na nic alergická. Můžete mi prosím poradit o co se případně může jednat. Děkuji
Pavla
MUDr. Gabriela Janouškové
Pupínek a hrbolek je příliš obecný pojem, abych na základě takového popisu mohla stanovit alespoň přibližnou diagnózu. Navštivte proto kožního lékaře v místě bydliště, který na základě klinického obrazu stanoví diagnózu.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat. Před dvěma měsící mi byla odstraněna piha, která byla vystuplá. Po vyndání stehů jsem dala na rady lékaře a mazala tuto jizvu krémem, ale i přes to mám jizvu mírně vystouplou a červenou. Poraďte mi co s tím a jestli je to vážné, myslím tím rakovina kůže???? Děkuji moc, jsem doopravdy zoufalá!!!
Jana M.
MUDr. Gabriela Janouškové
Vystouplá a červená jizva 2 měsíce po zákroku není nic neběžného. Jemně ji masírujte, ev. je bodově mačkejte např. malíčkem několik vteřin. Možná je i aplikace silikonového gelu Dermatix Sigel. Vzhled jizvy s diagnózou znaménka nemá nic společného.
Ekzémy
Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit o radu. Moje sestra trpí již od mala atopickým ekzémem, který se ji vyskytuje především na předloktí a konečcích prstů. Přemýšlela sjem, že bych ji jako vánoční dárek darovala horské sluníčko nebo i též solárium?! Poraďte mi, co by bylo v takovém případě nejvhodnější...
Lenka
MUDr. Gabriela Janouškové
Domácí fototerapie rozhodně není vhodná. Vždy je lepší léčba pod dohledem lékaře. Jestliže Vaše sestra má dobrou zkušenost s pobytem na slunci a zlepšení ekzému, tak je možné se domluvit s jejím kožním lékařem na fototerapii.
Ostatní
Dobry den, objevila se mi pod prsy svedici vyrazka a dalsi den se objevila na hrudniku, ramenou a zadech (ne celoplosne).K tomu mi jeste zrudl oblicej a udelala se mi na nem tzv. hrosi kuze a k tomu na cele a brade se objevili hodne drobounke bile vridky. Oblicej trochu pali. Jeste trochu svedi i pokozka ve vlasech.Nikdy se mi nic takoveho nestalo. Nejsem si vedoma,ze bych snedla neco jineho nez jindy a pouzivam stale stejnou kosmetiku i prasek na prani.Dekuji.
Petra
MUDr. Gabriela Janouškové
Může se jednat o formu alergické reakce, která potřebuje ošetření. Navštivte proto Vašeho kožního lékaře, který doporučí vhodnou místní a příp. celkovou léčbu.
Ekzémy
Dobrý den, vyskytuje se mi na rukách a obličeji vyrážka, že se vytvoří červená nepravidelná kolečka, která se po čase slijí a pokožka je rudá a pálivá. Mažu to emulzí Excipial U Lipolotio, po 2-3 týdnech to zmizí. Tento problém se mi objevil, když jsem nastoupil jako slévač (vysoké teploty). Pokaždé když se více zpotím, tak se mi tato vyrážka objeví. Jedná se o nějakou alergii na vlastní pot nebo o nějakou kožní chorobu? Děkuji Vám za Vaši odpověď.
Martin
MUDr. Gabriela Janouškové
Váš problém může souviset s působením vysokých teplot nebo ev. chemických látek, které v práci používáte, příp. působením výparů apod, nelze vyloučit ani "klasický" ekzém. Určitě je vhodná návštěva kožního oddělení ve větší či fakultní nemocnici, kde by v případě potřeby provedli další potřebná vyšetření k stanovení diagnózy. Zatím pokračujte v promazávání.
Projevy na genitálu
dobry den pani doktorko jsem zoufaly....uz neim co stim a navsteve lekare pro me nepripada v uvahu chci aby jste me pochopila a snazila se mi pomoct...na sourku a penisu mam spoustu bilych pupinku rozlezaji se me vsude kdyz jsou vetsi tak jdou trosku vymacknout neim o co se jedna ale potrebuju se toho zbavit napis te mi prosim nejaka priklady domaci lecby zkusim vse...abych se toho zbavil....
xxx
MUDr. Gabriela Janouškové
Nemusí se jednat o patologický stav, může jít např. o ektopické mazové žlázky, které představují naprosto neškodný stav a nevyžadují léčbu. V některých případech je možné doporučit ošetření laserem (např. z kosmetických důvodů...). Přesně diagnózu nelze bez vyšetření stanovit, proto návštěvu kožního lékaře zvažte. Obecně se nedoporučuje experimentovat v léčbě projevů na genitálu, tak to raději nezkoušejte, výsledky mohou být hrozivé.
Ekzémy
Dobrý den, poslední tři týdny mám podrážděné okolí pod očima, projevuje se velmi suchou kuží pod očima nebo zarudnutím. Zkoušela jsem se týden nelíčit, ale ani to nepomohlo. Od lékaře jsem používala Opthalmo-hydrocortison, ale pak se projevuje už zmíněné zarudnutí. Oční krém nemohu používat, hned začne štípat. Zkusila jsem změnit i kosmetiku, ale je to stejné, vždy se to zlepší max.na 2dny a pak se to vrátí. Mohla by jste mi poradit nějakou mast nebo jestli mám raději vyhledat kožního lékaře. Děkuji za odpověď
Monika
MUDr. Gabriela Janouškové
Ekzémové projevy kolem očí přetrvávají často poměrně dlouho a je vhodná co nejšetrnější léčba. Jestliže se v okolí oka vyskytuje jen jemné zarudnutí a šupení, tak kůži jen promazávejte např. borovou vazelinou či vitaminovou mastí, kterou připraví v lékárně i bez receptu, vhodné je i omývání obličeje jarischovým roztokem (rovněž z lékárny), pomoci mohou i obklady černým čajem. KOrtikosteroidní krémy se snažte používat jen minimálně a co nekratší dobu. Omezte líčení. Jestliže uvedená opatření nebudou mít během 2-3 týdnů efekt, tak navštivte kožního lékaře.
Akné a problémová pleť
dobry den mohl bych se zeptat je li možno nekde sehnat chemicky peeling abych si ho mohl delat doma už se na nem byl u kozni a nepřipadami ze bych to nezvladnul sam popripade s něci pomoci a dat 600kč za to že tam budu lezet 10min mi připada hodne muzu si ho nak objednat diky h
honza
MUDr. Gabriela Janouškové
V lékárně lze zakoupit 12% Glyco A krém, který se také používá před aplikací chemického peelingu. Koncentrovanější kyselinu glykolovou v roztoku (např. 30% a výše) si myslím, že Vám v lékárně neprodají.
Akné a problémová pleť
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda-li pupalka dvouletá v podobě tablet opravdu zabírá na pleť, předevím akné. Děkuji
Aneta
MUDr. Gabriela Janouškové
Uvádí se, že pupalka dvouletá má příznivý vliv na kůži, ale osobní zkušenost s touto bylinou nemám.
Ostatní
Dobrý den,prosím o radu,zda byste mi mohla doporučit nějaký dobře krycí make up,teď v zimě se mi venku na tváři dělají červené fleky,které jsou pod běžným makeupem vidět,používám od Clinique,zkoušela jsem L´oreal, Mary Kay, Dermacol Cover(ten mi pleť vysušoval).Krémy používám Ruboril a Bioderma Sensibio AR.Chtěla jsem se také zeptat zda nemáte nějaké zkušenosti s Dermacol DERMACORRECT CLINICAL MAKE-UP,dočetla jsem se že kryje výborně.Děkuji za radu,hezký den.
Martina
MUDr. Gabriela Janouškové
Vzhledem k tomu, že používáte Ruboril a Sensibio, tak je možné doporučit hypoalergenní make-up od La Roche POsay - Toleriane, který zakoupíte v lékárně. S kosmetikou Dermacol nemám zkušenosti.
Ostatní
Dobrý den, mám kamaráda, kterému vypadalo veškeré ochlupení i vlasy,má lupénku a velice zhubl.Byl na vyšetřeních krve, ale ty žádné onemocnění neprokázaly. Poradíte mi prosím, kam by se mohl obrátit( specializované pracoviště),případně,co by mohlo pomoci. Je mu 25 let a jeho maminka je úplně neštastná. On psychicky velice trpí, dokonce doma chodí jen v čepici a stydí se i před maminkou. Moc Vám děkuji. Martina, Znojmo
Martina
MUDr. Gabriela Janouškové
Výpad veškerého ochlupení může být způsoben vlivem autoprotilátek, infekcí (bakteriálních i virových), roli hraje i dědičnost, onemocnění štítné žlázy, cukrovka, stres atd. Je vhodné, aby se pacient obrátil na kožní pracoviště větší či fakultní nemocnice, kde provedou potřebná vyšetření ke stanovení příčiny obtíží a následně doporučí vhodnou léčbu.
Projevy na genitálu
dobrý den pani doktorko mam takovej problem na na spodní časti žaluda mam po selím obvodu takoví malí bílí tečky a janevim co to je a kam mam jít
Petr
MUDr. Gabriela Janouškové
Může se jednat např. o papilae coronae glandis, které jsou normálním nálezem, může se jednat i o jiné projevy. NAvštivte kožní ambulanci, kde stanoví diagnózu a ev. doporučí léčbu.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den,jemi 40 let a chtěla bych sina klinice Esthé nechat odstranit laserem pihy na obou HK.Je jich vcelku dost.Poznají dysplastický névus?Mám sklony ke keloid. hojení.Je to bezpečné?Díky za odp.jitka
jitka
MUDr. Gabriela Janouškové
Jestliže se nejedná o klasická znaménka, ale o pigmentace, tak je možné jejich odstranění laserem. Dysplastický névus lékaři rozhodně poznají. Hypertrofické jizvy a keloidy se mohou vyskytnout i po laserové léčbě.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den,paní doktorko,ráda bych se zeptala na Váš názor.Mám na těle velké množství /dle kožní lékařky/drobných junkčních névů,dále makulosních a ploše papulosních névů bez dysplastických projevů.S věkem samozřejmě přibývají.Je možné tyto névy odstranit laserem na nějakém odborném laserovém pracovišti?děkuji za odpověď Helena K.
Helena
MUDr. Gabriela Janouškové
Laserem je možné odstranění pouze intradermálních névů (po předchozím dermatoskopickém vyšetření). Ostatní znaménka je nutné odstranit chirurgicky.
Akné a problémová pleť
Dobrý den,mám problém s mastnou a lesklou pletí,a s malými jizvyčkami na čele,bradě a tvářích,nevím co s tim,vyzkoušela jsem už spoustu výrobků a žádný mi nepomohl.tak vás prosím o radu která mi 100 % pomůže.předem děkuji za odpověd a nashledanou
Katka
MUDr. Gabriela Janouškové
100% není žádná léčba, ale myslím si, že by Vám mohl pomoci chemický peeling koncentrovanou kyselinou glykolovou. Tento zákrok provádí kožní lékař.
Projevy na genitálu
Dobrý den, před pár dny mě začaly svědit genitálie. Teď se mi navíc na šourku a na vnitřní straně stehna, která je s ním v besprostředním kontaktu vytvořily červené svědící pupínky, které se stále rozšiřují. Nevíte o co se jedná? Děkuji
Martin
MUDr. Gabriela Janouškové
Může se jednat o projev folikulitidy, kontaktní alergie či podráždění apod. Vhodná je návštěva kožní ambulance, kde podle vzhledu projevů doporučí vhodnou léčbu.
Ostatní
Dobrý večer, paní doktorko. Trápí mě takový problém. Posledních pár měsícu se mi na tvářích začali vytvářet nové a nové rozšírené póry, které se stále roztahují a vytváří jakési dírky v mé pleti. Tak vážne nevím, zda mi chybí nějaký vitamín, nebo jestli to také nemuže být tím, že jsem užíval kolagén (resp. COLAFIT 60,2 balení,teda 120 kostiček) a teď ho má pleť sama nedokáže vytvářet. Akné mě už tolik netrápí, ale pleť je stejně stále mastná. Nebo nevíte poradit nejaké konkrétní vyšetření? Jestli to není infekce, nebo alergie? Fakt si s tím už nevím rady, každým dnem se to zhoršuje, pleť se mění jakoby v sítko(ale jen na těch tvářích). Např. na levé straně už je tich dírek tak 20, na pravé tak 5. Žádná kosmetika zatím nepomohla. Nemáte nějaké skušenosti s něčím takovým? Děkuji Vám za každou menší radu, mějte se hezky.
Michal
MUDr. Gabriela Janouškové
Vzhledem k tomu, že se nemusí jednat o projev akné a rozšířené póry, tak bych určitě doporučila návštěvu kožního lékaře, který nález posoudí a podle klinických projevů doporučí léčbu.
Akné a problémová pleť
Dobry den je mi 19 a mam problemi z akne mam prevazne na tvarich takove hrbolky komedomy ktere jsou uzavreny a nejdou vymačknout na koznim sem byl doktorka mi vzdy predepise isotrexin a lih na potiraní po ktere moc nezabíra jinak použivam kosmetiku od biodermi a stale se mi akne tvori spise na tech tvarich slysel sem o zinerytu nevim jestli by mi pomohl. ps uvažuju o necem silnejsím(antibiotika) ale kdyz ctu ty vedlejsi ucinky tak me to odrazuje diky za pripadnou radu Jenda
jenda
MUDr. Gabriela Janouškové
Léčba akné je dlouhodobá záležitost a ze strany pacienta je nutná trpělivost a pečlivost při léčbě. Jestli není účinný Isotrexin, tak je možné vyzkoušet jiný preparát s olupovacím efektem a doplnit např. Vámi zmíněným Zinerytem. Jestliže máte převážně komedonové akné, tak je možné doporučit i chemický peeling koncentrovanou kyselinou glykolovou, pomoci by mohl i laser.
Projevy na genitálu
Dobry den, nad penisem v oblasti ochlupeni se mi vytvorilo nekolik vridku (prumer cca 2mm), na povrchu jsou tvrde a nesvedi jako by nejake kozni vyrustky. Po seskrabnuti krvaci a zahoji se,ale nelze je vymacknout. Nemam tento problem poprve, je nutne navstivit odborneho lekare? Dekuji za opoved
M
MUDr. Gabriela Janouškové
Podle Vašeho popisu si nedokážu představit, jaké projevy máte. Jestliže dochází k recidivám, tak navštivte kožního lékaře, který stanoví diagnózu a doporučí léčbu.
Projevy na genitálu
Dobry den,v uplynulych 4 letech trpim pravidelnou recidivou mykoticke genitalni infekce,resistentni k lokalni lecbe a trvale uzivam fluconazol 150mg 1x mesicne 4-6 mesicu.Po vysazeni se vzdy infekce vrati.Partnera mam staleho,hygiena pravidelna se specialnim mydlem.Situace je neudrzitelna, odkladame poceti miminka pro pravidelnou medikaci, ale pokud lecbu prerusim, infekce se znovu objevi.Lecba je vzdy cilena, tj. po predchozi kultivaci a zkousce citlivosti.Jakym zpusobem se mohu infekce zbavit?
Anna
MUDr. Gabriela Janouškové
Mykotické infekce v určitém procentu trápí ženy dlouhodobě a léčba bývá velmi složitá. Doporučuje se dlouhodobá léčba celkovými antimykotiky, která probíhá i u Vás, určitě je nutné vyšetření partnera ve venerologické ambulanci, kterou byste měla navštívit i Vy, aby byly provedeny kompletní venerologické odběry k vyloučení příp. dalších venerologických infekcí. Navíc bych Vám doporučila vyšetření hladiny cukru v krvi.
Ostatní
Dobrý den, paní doktorko. Nejsem si jista, zda dotaz spadá do této poradny, možná mi poradíte. Přítel byl cca před měsícem nemocen, užíval antibiotika. A po využívání všech tablet u něj nastal problém. Najednou se mu objevili lupy, které předtím nikdy neměl a mám pocit, že má všeobecně suchou pokožku, především po koupeli. Kosmetiku nezměnil, hodně pije, bere vitamíny. Na druhou stranu se mu pokožka hlavy mastí. Myslíte si, že by spouštěcím mechanismem mohla být právě zmiňovaná antibiotika? Děkuji mnoho
Dotaz
MUDr. Gabriela Janouškové
Spíše než po antibiotické léčbě se obtíže projevily v souvislosti s prodělaným bakteriálním zánětem. Vhodné je kůži pravidelně promazávat nejlépe do 3 minut po koupeli, ev. používat olejové přísady do koupele (Balneum Hermal, Balmandoul oil apod). Šampony proti lupům se liší podle charakteru lupů - suché, mastné, ..., ve volbě vhodného přípravku Vám poradí v lékárně.
Projevy na genitálu
Vážená paní doktorko.ráda bych se Vás zeptala na Váš názor."Díky" svému partnerovi jsem získala v zimě herpes genitalis.zajímalo by mne,zda je i teď možno se nechat očkovat vakcínou proti rakovině děložního čípku.do úvahy je nutné také zavzat skutečnost,že mi je již 26 let.jaký je Váš názor v této věci?děkuji za případnou odpověď.
Petra
MUDr. Gabriela Janouškové
Váš dotaz by bylo vhodné směrovat na specialisty v oboru gynekologie, kteří se touto problematikou zabývají.
Ostatní
Dobrý večer, paní doktorko! Mám na Vás prosbu. Mému synovi se před rokem na nose objevila vyrážka, jakoby hrubá husí kůže. Poté, co byl syn operován s nosními mandlemi, se vyrážka rozšířila do oblasti břicha. Jsou to kulatá, někde oválná ložiska. Nejprve jsme v kožní ordinaci dostali krém Pimafucort, který nepomohl. Asi před měsícem jsme dostali Pevaryl krém s tím, že je to plísňové onemocnění, ale ani to nepomohlo. Můžete nám poradit, jak postupovat dále? Synovi se další ložisko objevilo už i na zádíčkách. Děkuji.
Eva
MUDr. Gabriela Janouškové
Musím říci, že podle Vašeho popisu mi diagnóza není jasná (kožní je hlavně vizuální obor). Jestliže Váš kožní lékař si neví rady s diagnózou a tedy ani léčbou, tak se obraťte na kožní pracoviště některé větší nemocnice (ev. fakultní nemocnice), kde v případě diagnostických nejasností provedou potřebná vyšetření - mykologické vyšetření k vyloučení plísně, probatorní excizi - odběr vzorku kůže v místním znecitlivění a následné histologické vyšetření apod.
Ekzémy
Dobrý den paní doktorko, moc Vás prosím o radu. Už jsem Vám jednou psala dotaz ohledně atopického ekzému (4.října), bohužel mi ještě nebylo odpovězeno. Ekzém se mi ještě víc zhoršil, jsem ve 22týdnu těhotenství a jsem nešťastná, protože ekzém je tolik bolestivý a svědivý, že už ani nemůžu spát. Dále se mi čím dál více roznáší, k oblasti očním víčkům se přidaly tváře, krk, celé ruce, dekolt a záda. Obávám se, aby se neobjevil i na břichu. Zkoušela jsem po poradě s kožním lékařem masti Locoid (jemně, použila jsem pouze 2x za 3měsíce, Lipobase, Linola fett, vazelína, ale žádné zlepšení. Ted zkouším koupele v soli z mrtvého moře a návštěvy solné jeskyně, nemůže toto prosím vás ublížit plodu? Případně, co byste mi poradila pro zlepšení? Ekzém mám už 3 měsíce bez přestání v hrozném stavů a je to opravdu čím dál horší. Mnohokrát vám děkuji za radu.
Gábina
MUDr. Gabriela Janouškové
Léčit ekzém u těhotné na dálku je téměř nemožné. Kortikosteroidní krémy v těhotenství používejte jen minimálně, hlavní důraz je na pravidelném a hojném promazávání a olejových koupelích. Velmi dobrou zkušenost mám s Exomega krémem s ovesným výtažkem Rhealba. Návštěvu solné jeskyně konzultujte s Vaším gynekologem. Myslím, že nyní můžete v léčbě ještě přidat Dithiaden tbl, který utlumí svědění a mírní projevy alergické reakce. Fototerapie by také mohla pomoci (vhodná jen v malých dávkách vzhledem k těhotenství). Jestliže ambulantní léčba bude přes veškeré snažení neúspěšná a ekzém se bude stále zhoršovat, tak je vhodné zvážit alespoň krátkodobou hospitalizaci na některém kožním pracovišti. Zkuste alespoň navštívit kožní ambulanci některé větší či fakultní nemocnice.
Melanom a ostatní zhoubné kožní nádory
Dobrý den, před nedávnem mě byl diagnostikován spinoceulární karcinom. Nacházel se asi 1cm od koutku oka, byl mě chirurgicky odstraněn, jeho rozsah byl malý. rostl nejprve v podobě bradavice až po jejím poškození se projevila nějaká změna kůže a to jsme ihned zašla ke kožní lékařce. takže asi do měsíce a půl od doby co se na kůži začalo zjevně něco dít,byl nádorek odstraněn. přesto mě čekají ultrazvuková vyšetení uzlin. Je to běžný postup? Mám se obávat? Jaká je prognóza u tohoto typu rakoviny kůže? Děkuji Kudláčková
Iveta K.
MUDr. Gabriela Janouškové
Riziko metastáz je nejmenší v terénu sluncem poškozené kůže (tedy i na obličeji), v ostatních lokalitách dochází k tvorbě metastáz ve 2-3% případů, postihují hlavně regionální lymfatické uzliny. Proto se obecně doporučuje UZ vyšetření uzlin.
Projevy na genitálu
Dobry den. Objevili se mi genitalni bradavice a slysel jsem ,ze se leči kremem Aldara. Dostanu ten krem běžně koupit,anebo jak to mam jinak lečit ,abych nemusel jit s tim k lekaři. Děkuji za odpověd.
David
MUDr. Gabriela Janouškové
Léčba kondylomat patří do rukou kožního lékaře, samoléčba se nevyplácí. Aldara krém je vázán na lékařský předpis. Dále se v léčbě uplatňuje aplikace podopfylinu, podofylotoxinu, tekutý dusík, ev. laser.





mobilní verze