Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Alergologická poradna dr. Nouzy

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Nouza

Trpíte alergiemi? Máte problémy s imunitou? Na vaše dotazy odpovídá renomovaný imunolog MUDr. Martin Nouza. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Alergie - různé
Dobrý den, můj otec se již dva roky neúspěšně léčí na kožním oddělení v nemocnici. Ráda bych mu pomohla, nevíme si rady. Má na dlaních obou rukou ekzém,velmi ho svědí a loupe se mu, ruce má oteklé. na rukou červené pupínky. Dostal zyrtek, chvíli bral kortikoidy v tabletách,nějaké masti vyrobeny v lékárně, ale bohužel nic nezabírá. Doufám, že existuje ještě nějaká naděje na vyléčení, tohle přece není možné, aby člověk takto trpěl. Jsem ochotna investovat léčbu, když bude mít nějaké dobré výsledky. Prosím tedy o radu, zda je možné se obrátit na zkušené specialisty. Děkuji
Irena
MUDr. Nouza
Milá Ireno, některé nemoci vyžadují velkou trpělivost - lékařů i pacientů a jejich blízkých. Myslím si, že je to i případ Vašeho tatínka. Pokud mu nepomohou u vás v nemocnici, zkuste se poptat jinde - ostatně i v medicíně platí, že víc hlav víc ví... Přeji vám oběma pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Přírodní léčba
Dobrý den chci se zeptat dělaji semi červene fličky kolem nosa a na bradě.byl jsem u kožniho lekaře a dostal jsem mastičku jmenem elocom.ptal jsem se proč semi ty fličky dělaji a pry to jsou nake maziva.vždicky mi to tak asi na tyden zmizi a pak je zase mam.jakto mažu tak seto pak loupe.mužete mi poradit jestli je naka jina učina mast děkuji
Patrik
MUDr. Nouza
Milý Patriku, toto spadá rozhodně kožnímu lékaři a takto na dálku nelze vaše problémy blíže posoudit. Zkuste přírodní léčbu na pročištění - yuccu, chlorellu, probiotika. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
dělá se mi vyrážka něco jako kopřivka ale v hlavě jsou to tvrdé boule je možné mít alergii na dlouho užívaný tenormin.50 nebo je to něco jiného.moje máma má lupenku můžete mi poradit moc děkuji je mi 33 let
datel@seznam.cz
MUDr. Nouza
Dobry den, na lekovou alergii to moc nevypadá, na Tenormin bývá jen vzácně. Ale pokud se nenajde jiná příčina, domluvte si změnu léku, třeba se vše vyřeší. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Chlamydie
Dobrý den,již dva roky mám problémy s bolestí kloubů v celém těle.Revmatolog mi je léčí léky coxtral a arthrodar.Nicméně bez výrazného účinku.Udajně se u mně jedná o reaktivní artritidu.Zjistil mi pozitivní chlam.pneum. ale rok mi je nikdo neléčil.Po roce této léčby se mi přidaly pozitivní chlam. tracheo. a vyustilo to až v epidimitidu.Mám je silně poz. v IgG a poz.IgM a vysoký protizánětlivý faktor Na to jsem byl několikrát přeléčen ATB cotrimoxazol a azitrox.vždy po dobrání serie 21 dnů problémy trochu polevily a po dvou až třech týdnech se navrací zpět.Kontrolní odběry pokaždé ukazují stejné nebo ještě vyšší poz.hodnoty.Můj lékař mi řekl že je u mně nějaký imunitní problém a odeslal mně na imunologické oddělení s perzistující chlamydií.Udajně další ATB by mi zničily akorát imunitu. Je zřejmé že antirevmatika u mně nic neřeší a stadartní dávky ATB taky nepůsobí jak by měly.Chci se zeptat jaké vyšetření mi udělají na imunologii a jaká léčba by mi mohla pomoci? a kde se léčit?Děkuji.
Jarda
MUDr. Nouza
Milý Jardo, pokud neuspějete na imunologickém pracovišti, kam jste byl doporučen, prostudujte odborné informace na www.chlamydie.info, a pokud budete mít zájem, objednejte se k nám. Přeji vám brzké uzdravení, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Chlamydie
Dobrý den pane doktore, je mi 29 let a mám již 4.rokem gynekologické potíže a už skoro dva roky se neúspěšně léčím na chlamydie trachomatis. Myslíte, že by mi pomohla léčba podle Weldona? To víte, partnera nemám, děti bych také chtěla jednou mít...už nevím kudy kam. Děkuji mnohokrát za odpověď. Alena(Děčín)
Alena
MUDr. Nouza
Milá Aleno, léčebný protokol podle dr. Wheldona představuje jednu z možností. Je třeba také vše dobře posoudit v souvislostech. Zda jsou chlamydie stále aktivní, zda je přítomna imunitní porucha, jaká byla dosavadní léčba, ad. Domluvte si konzultaci u nás v Centru a vše probereme. Těsím se na setkání, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Dobrý den,chci se zeptat. Ráda bych si nechala zavést tělísko goldlily, které se vyrábí ze zlata a mědi. Mám však alergickou reakci na kovové hodinky a kovové knoflíky u klahot. Na vyšetření jsem s tím nikdy nebyla, takže nevím o jaké kovy se jedná. Mohl bysta mi poradit?? Děkuji Novotná.
Novotná
MUDr. Nouza
Dobrý den, testy na kovy provádějí na kožním, náplasťovými, tzv. epikutánními testy. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Oslabená imunita
Prajem Vám príjemný den pán doktor.Moja 9ročná dcéra je v poslednej dobe stále chorá.Aj každý 2 týžden má nádchu a často virozu.Má to vlastne celý rok.Na oslabenú imunitu som jej preventívne dávala užívatIMUNOGLUKAN.Aspon 3týždne až 1mesiac bola zdravá,ale už jej ani ten nezaberá.Sme z toho neštastní a aj školu často vymeškáva.Prosím,môžete mi poradit aké vitamíny, alebo volnopredajné lieky by som jej mala kúpit?
OLGA
MUDr. Nouza
I vám dobrý den, paní Olgo. Z volně dostupných přípravků na podporu imunity není jednoduché vybírat, spektrum je širší než máme k dispozici vůbec léků na recept. Zkuste Wobenzym, Colostrum Immune, Vironal, Imunosan, ale nechte také dcerce zjistit, zda příčinou všeho není alergie. Tam by pak cílenou léčbou imunitní poruchy bylo útlum alergického zánětu. Přeji vám i dcerce pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Dobrý den,trpěl jsem dlouho ucpaným nosem a prav.záchv. kýchání,dokonce se dostavila i ztráta čichu.V lednu jsem byl na ORL,lékař došel k závěru,že se jedná o polypy.Nasadil Alergonase.Pravidelně jsem aplikoval a asi po třech dnech začal normálně dýchat a dokonce pomalu i cítit.Na další kontrole byl i sám lékař překvapený,jak se daly polypy na ústup.Předepsal mi další Alergonase a snížil dávkování na 1x denně 2 vstřiky.No a jak už to tak bývá,pacientovi se ulevilo,takže mě nic nenutilo k tomu,abych sprej užíval pravidelně,zkrátka dost jsem to flákal..:-)Dnes 13.8.08 jsem byl na kontrole,bez výrazných potíží,dokonce se vrátil i čich.Překvapilo mne,že lékař změnil sprej na Nasonex.Řekněte mi,proč nasadil jiný typ ?? Odpověď se mi z něho nějak nepodařilo dostat,nebo spíše patřím mezi ty,kteří slepě důvěřují lékaři a až potom o tom přemýšlejí. A jinak stále mluví o operaci,do které se mi samozřejmně nechce.Tvrdí,že se začaly zase polypy zvětšovat a mohl by tak případný zákrok složitější.
Libor
MUDr. Nouza
Milý Libore, oba zmiňované spreje stejný princip, oba jsou perfektní a oba jistě dobře zabírají - Nasonex je možná účinnější. Doporučuji ještě podstoupit alergologické vyšetření, příčinou totiž může být alergie, kterou je možno řešit i jinak, než jen nosním sprejem. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Dobry den pane doktore. Dostala jsem velice silnou alergii zrejme na dusledek spaleni od slunce. Mam cervene flicky v podobe pupinku ktere se zacinaji slevat do 1 fleku cervenou.Na omaj je to ´´hrbolkate´´. Doktor me vsak jen letmo prohledla a predepsal toto (bohuzel jsem mimo CR): Aqueous cream na promazavani dle potraby 500mg, a proti svedeni (ano obcas to svedi) Chlorphenamine tablets 4mg. Myslite si prosim, ze je tato lecba spravna? Dekuji predem za odpoved. Uvitala bych, pokud byste mohl odpovedet na e-mail, ponevadz se velmi bojim, ze Vase odpoved mezi tolika se ztrati. Pokud z casovych duvodu nemuzete coz plne chapu, budu doufat, ze Vasi odpoved naleznu.Moc dekuji jnricota@googlemail.com
Barbora
MUDr. Nouza
Milá Barboro, myslím, že tato léčba je správná, a že válm pomohla. Příště pozor na sluníčko. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Přírodní léčba
Poraďte prosím.Mám 12 let problémy,nejdříve mi otékaly oči,teď i celý obličej.Svědí to a pálí zároveň, obličej mám červený.Kůže je hrozně suchá ať jí mažu čím chci,třeba i sádlem.Po celém těle se mi poslední dobou nadělaly stovky drobných pupínků,které jsou na omak drsné a svědí.Na alergologii mi nic podstatného nezjistili, imunitu mám prý v pořádku, na kožním mi dali spoustu léků, hlavně kortikoidů které stejně nezabírají.Prý se s tím jak vypadám mám smířit, že bude ještě hůř až budu mít po přechodu.Je mi 52 let, menstrukaci mám dosud pravidelnou. problémy nemám pořád,jsou dny kdy se probudím a jsem zcela v pořádku. Léčím se na vysoký tlak a sníženou funkci štítné žlázy. Jsem už opravdu zoufalá. Děkuji za radu-
Dagmara Novotná
MUDr. Nouza
Vážená paní Dagmaro, v těchto stavech mám nejlepší zkušenosti s léčbou zaměřenou na očistu vnitřního prostředí. Léčbu přírodní, bylinkami, chlorellou, laktobacily, spojenou s akupunkturou. V případě zájmu se na nás obraťte. Váš, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Dobrý den mám alergii ale pořád mě bolí hlava nevím co stím mám dělat nejvíce by se mi ulevilo kdyby mi nějaký doktor napsalnějaké kapky já mám zyrtec ale nepomáhá mi ted mám chodit na vakciny a chtěla by jsem se zeptat jestli s tímto případem není nutná hospitalizace poradte mi prosím co mám dělat s tou hlavou protoze mam zkazeny prazdniny pomoc dekuji pája
Pavlína
MUDr. Nouza
Milá Pájo, bolesti hlavy je třeba vyšetřit u odborného lékaře. Jistě mohou souviset s alergií, ale i jiné příčiny jsou možné. Praktický lékař vás vyšetří a vše vyřeší. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie na zvířata
Dobry den chtela bych se zeptet jak se projevuje alergie na křečka
Jana
MUDr. Nouza
Jano, alergie se obvykle projeví jako každá jiná: svědění očí a nosu, kýchání, rýma, dechové obtíže nebo kožní projevy. Přeji vám pevné zdraví a co nejméně starostí s křečkem, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Dobry den.Prosim o vysvetleni hodnot z krve Ige 445.90 a CRp 15.1mg/l.Jsou tyto hodnoty dobre nebo vysoke a o cem to svedci.Dekuji za odpoved
Sarka 40 let
MUDr. Nouza
Milá Šárko, vámi uváděné hodnoty jsou zvýšené. Bývájí u alergiků a při bakteriálním zánětu. Doporučuji je probrat s lékařem, který vyšetření krve indikoval. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie na pyly
Dobry den, narazil jsem na internetu na Vasi poradnu, chtel bych se tedy poradit - lecim se uz asi 5 let (je mi 22) na alergii, prokazana koznimi testy reakce na pyly trav, roztoce, pelynek (+++) a peri. Trvale beru Xyzal, Nasobec, Allergocrom. Od minuleho roku po vysetreni na plicni klinice u me zjistili stredne tezky, perzistujici stupen astmatu a byl mi nasazen Symbicort 200/6 v davce 1-0-1. Tento tyden zazivam asi nejhorsi projevy alergie co si pamatuji, neustale me pali oci, kycham, nos mam porad ucpany, pridaly se i problemy s dychanim - pri pobytu venku se nemohu poradne nadechnout, kazdy nadech me boli, symbicort uz beru v maximalni doktorem doporucene davce 6 vdechu za den, ale efekt neni nijak vyborny. Chtel bych se zeptat jestli si mohu jeste nejak jinak pomoct, je mozne zvysit prechodne davkovani Xyzalu na 1xrano + 1xvecer? Nebo si vzit pres den klasicky ditiaden? Ma to smysl? Na kontrolu jdu v zari, staci to nebo radeji zajit k lekari driv? Dekuji.
Michal
MUDr. Nouza
Milý Michale, alergie a astma jsou vážné nemoci, které se často zhoršují sezonně. Proto je potřeba být v kontaktu se svými lékaři a spolu s nimi obtíže řešit. Jinak: poraďte se o možnosti tzv. desenzibilizační léčby. Mohla by vám hodně pomoci s alergií i astmatem. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Různé
dobrý den, chtěla bych vědet zda se mi podaří zvladnout finanční a zdravotni problemy zda to zvladnu sama vyřešit či padnu až na samottný dno děkuji za odpověd libuše zemanova 19.11.1971 v pardubicích ve 14.45 hod
libuše
MUDr. Nouza
Vážená paní Zemanová, nenapsala jste konkrétně co Vás trápí, ale věřím,že vše zvládnete, nejen s pomocí lékařů, ale hlavně svých blízkých. Přeji vám hodně zdraví a sil, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Chlamydie
Dobrý den pane doktore, před 6 měsící mě byly diagnostikovány chlamýdie, kdy jsem měl hodnoty IgA a IgG silně pozitivní, IgM negativní. Trpěl jsem spoustou zdravotních potíží, zejména bolestmi svalů a kloubů, spojených is urologickými problémy. Na léčbu mě byl předepsán Klacid 250g (2x denně) po dobu 3 týdnů. Problémy se výrazně zlepšili, ale některé dál přetrvávaly. Asi po 1 měsící došlo opět k výraznému zhoršení. Následoval kontrolní odběr krve, a hodnoty byli ještě vyšší, napsán tedy opět Klacid, tentokrát na 2 týdny. Momentálně po 1. týdnu nepociťuji, ale téměř žádné zlepšení. Myslíte, že je tato léčba dostatečná, popřípadě co doporučujete. Děkuji za odpověď Pavel
Pavel
MUDr. Nouza
Milý Pavle, podle všeho se zdá, že se u vás jedná o chronickou infekci chlamydia pneumoniae, což je podle mnohých zahraničních názorů příčina četných zdravotních problémů, ať již s velkou únavou, pohybovým aparátem, neurologických, ad. Hodně informací, včetně odkazů na originální práce, lze nalézt na portálu www.chlamydie.info. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Astma bronchiale
Dobrý den, moc prosím o radu. Můj roční syn má již dva měsíce kašel, zejména ráno po probuzení, přes den zakašle občas. Dlouhodobě má také lehkou rýmu a někdy mi přijdou podrážděné oči (žilky v bělmu, spojivky). Jinak se zdá zdravý, prospívá dobře. Klasické kapky na kašel nepomohly, jsme objednáni na alergologii. Syn mé sestry byl často nemocný, nakonec mu zjistili astma. Je i u mého syna tato dg. nevyhnutelná nebo může mít kašel i jinou příčinu ? Můžete mi prosím poradit nějaký preparát na posílení imunity u takto malého dítěte ? Nyní dávám pouze probiotikum Probian mimi a od dětské Dr. máme napsaný Fenistil 10 kapek večer. Moc děkuji za to, co pro nás děláte.
Jana
MUDr. Nouza
Milá Jano, díky za vlídná slova. Astmatu bych se bál, i v tomto věku. Většinou bývá na alergickém podkladu. Imunitu bych moc neposiloval, zvláště ne v létě, pokud, tak možná o něco později Wobenzym, ev. Colostrum Immune, informace najdete např. na www.prirodnilekarna.cz. To by mohly pro vašeho synka prospěšné přípravky. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Oslabená imunita
Popíchavání v kloubech svalech-neurčité pokaždé na jiném místě,únava, ráno po vyspání vyčerpanost, časté teplotry kolem 37,5 , které za 2 dny přejdou ale během nich zvýšané bolesti všeho...byl sjem na různých vyšetřenéch, nic se nezjistilo. co dál?
Martin
MUDr. Nouza
Martine, revmatologické a imunologické vyšetření. Pokud se nic nenajde, zvážil bych i chlamydie - podrobnosti jsou na www.chlamydie.info. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Oslabená imunita
Dobrý den,je mi 27 let a mám pylovou alergii asi od 11 let. Asi před půl rokem mi jsem byla na nově na testech a zjistila se další alergie na psi a kočky.(nikdy jsem neměla vakcínu) V minulosti jsem měla opakovaně spálový bacil a často brala antibiotika. Aslo jsem měla vyšší a zvětšené mandle. Mám stále hraniční nebo zvýšenou sedimentaci.Doktorka mi řekla, že už se mnou neví co dělat, že mám tak tělo nastavené. S tím se nechci smířit. Před dvěma lety jsem prodělala silnou angínu. Už přes půl roku mám stále zvýšenou teplotu (37 -37.3) .Dokončovala jsem školu a byla jsem hodně ve stresu a teplota se mi ještě ve stresu zvýšila. Kvůli škole jsem problém odkládala.Nyní se stále cítím už od rána moc unavená a bez energie s pocitem knedlíku v krku (dostala jsem Klacid, ale nezlepšilo se to). Pobolívá mě hlava a záda. Brala jsem zodac, xyzal a ted beru zyrtec, ale přijde mi, že mi to moc nepomáhá. Chtěla bych mít zase energii. Předem moc děkuji za odpověd.
Veronika
MUDr. Nouza
Milá Veroniko, Váš stav vyžaduje velmi komplexní péči. Příčina může být v EBV infekci, chlamydiích, imunitní poruše - to jen ty nejpravděpodobnější možnosti. Pokud vám nebude lépe, zkuste přírodní léčbu, bylinky, akupunkturu, homeopatii. Jistě něco pomůže. Pokud ne, obraťte se na naše pracoviště. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie na zvířata
dobrý den, chci se zeptat: Přáli bychom si křečíka. Bratr má atopický ekzém a někdy má alergické reakce na pyly. Alergie na jakékoliv zvíře jsme nepozorovali. Můžeme si, přesto křečíka pořídit?
anna
MUDr. Nouza
Milá Aničko, z alergologického hlediska nedoporučujeme domácí zvířata, ani křečíka, zvláště ne v alergické rodině. Takže promiň, ale moc jsem tě nepotěšil. MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Chronická únava
Dobrý den, můj problém je únava, nesnesitelně studené ruce a nohy,zapomnětlivost , bolesti kloubů a svalů jako po velké zátěži- z toho všeho úzkost a občasné deprese. V r. 2003 jsem se osypala zvláštními fleky vysoká horečka snížená až kapačkou. Nikdo nedokázal říci co mi bylo. Doktor si myslel že je to spála, ale tu pak vyloučili.Alergologie nic nezjistila.Po roce se potíže objevili znova, ale ustoupili po podání léků na alergii. Ale ta únava mě přivádí k šílenství a hlava neslouží jak by měla, jsem na MD mám dva syny je mi 28 let . Prev. prohlídka v pořádku jen mírně zvýšené hod. štítné žlázy. Prosím o radu. Děkuji a přeji hezký den
Šárka
MUDr. Nouza
Šárko, v poslední době se zdá, že podobné stavy by mohly souviset s chronickou infekcí chlamydiemi. Podívejte se na www.chlamydie.info a pokud budete mít zájem, domluvte si termín konzultace u nás. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Dobrý den, vážený pane doktore prosím o radu. Moje potíže představuje stále suchý nos. těžko se mi dýchá a zabýrá pouze Olynth v jakékoliv podobě. Tento lék však nelze užívat do nekonečna, bez něho však nemohu v noci spát. Zkoušel jsem Xyzal, Zyrtex, Claritine ale bez zvláštního účinku. Byl jsem i vyšetřen RTG, byl jsem na alergickcýh testech - pouze s reakcí na obilí, nic více. Napadlo by Vás nějaké řešení jak mi pomoci. Děkuji za Váš čas. Karel Kašák
Kasak.karel@seznam.cz
MUDr. Nouza
Vážený pane, je to u vás začarovaný kruh. Užívání léků jako je Olynth totiž vede k tomu, že si sliznice nosu na ně zvykne a potřebuje čím dál častější kapání. Řešení je: nahradit Olynth lékem na bazi protizánětlivých látek - např. Flixonase, ad. a podstoupit ORL vyšetření, ke zjištění původní příčiny vašich obtíží. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Jemožné se předávkovat zinkem. Podala jsem 6tiletému synovi 2 tablety (celkem 60mg) zinku společně s vitamínem A při jídle a následující den se hodně "osypal" . Jen dodávám je silný potravinový i pylový alergik a ekzematik. Mohli to způsobit tyto vitamíny?
Jitka V.
MUDr. Nouza
Milá Jitko, jistě nedošlo k předávkování, spíše k alergické reakci na některou složku přípravku. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Dobrý den, užívám lék xyzal a začala jsem přibývat na hmotnosti. Ač jsem začala dělat opatření, vyloučila cukr a omezila množství, stále přibývám... Co s tím? Děkuji.
Eva
MUDr. Nouza
Milá Evo, přibývání na váze nepatří k efektům Xyzalu. Vysvětluji si je tím, že jste utlumila alergický zánět a tím snížila nároky na energii... Nezbývá než si hlídat přísun a zvýšit výdej. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Dobrý den pane doktore. Jsem silná alergička a brala jsem pravidelně každý den Zodac a kapky do nosu Nasofan. Před měsícem a půl jsem otěhotněla, ale dál jsem brala Zodac, kvůli potížím, které se nedaly bez tablet vydržet. Pak jsem se dověděla, že se tyto léky v těhotenství nedoporučují. Zajímalo by mne, jestli ten měsíc a půl(nepravidelného)užívání tablet Zodac mohlo nějak poškodit plod a jestli mám proto podstoupit nějaké vyšetření, jako je třeba odběr plodové vody. Děkuji za opověď. Hanka
Hanka H.
MUDr. Nouza
Hanko, Zodac se nepovažuje za příliš rizikový lék, přesto jeho užívání nedoporučuji. O dalším postupu je vhodné se poradit s gynekologem. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Oslabená imunita
Dobrý den pane doktore, více než rok se mi stále vrací bakteriální infekce-nejčastěji streptokok agalacticae.Za poslední rok jsem užívala 10x různá ATB na zánět močových cest, gynekologické záněty a chronické čepy na mandlích. Nyní mám i na sliznici v nose samé stroupky a stav se nelepší.Pomohla by autovakcína? Oslabenou imunitu si vysvětluji dlouhotrvajícím stresem (rakovina u manžela).Děkuji
Pavla
MUDr. Nouza
Dobrý den, Pavlo. Dlouhodobý stres opravdu oslabuje imunitu a toto oslabení se může podílet na vašich obtížích. Autovakcína, nebo některý z léků na podporu imunity by vám opravdu mohl pomoci. Pokud neuspějete jinde, obraťte se na naše pracoviště, pokusíme se vám pomoci. MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Různé
dobry den,chtela jsem se zeptat.Otékají mi dlaně a prsty na rukou a na tele se mi tvoří bílé fleky s červenými okraji,které nesvědí a to jen na určitých částech těla.děkuji za radu.
edita toncerova
MUDr. Nouza
Milá Edito, povahu vašich obtíží není snadné posoudit. Alergie je jistě jednou z možností. Nechte se vyšetřit praktickým lékařem, on rozhodne o dalším vyšetřovacím postupu. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Astma bronchiale
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Nevím jestli jsem či nejsem alergička, ale občas se mi špatně dýchá, jsou to nárazovky..dva dny fajn, pak se pár dní dusím. Mám pocit hlenu v krku a pocit odkášlat. Mám ale docela psychické problémy. Mohla by to být alergie ? Nebo to spíše vypadá, že to dušení vyvolává psychika ? Děkuji moc za odpověď. Iveta
Iveta N.
MUDr. Nouza
Milá Iveto, psychické problémy se mohou projevovat obtížemi s dechem, stejně tak mohou vyvolávat i astma. K rozhodnutí o povaze vašich obtíží je třeba vyšetření na alergologii či plicním oddělení. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie na hmyzí jed
Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat na vosí píchnutí. Moji přítelkini bodla asi pravděpodobně vosa( nevíme to jistě) před 3 dny do steheního svalu těsně nad koleno. Hodně moc ji to nateklo a teď nemůže skoro ani chodit, přitom na alergologii ji nikdy o alergii na včely a vosy nevarovali, pořád doufáme že aspoň ten otok spadne a bolest zmizí, ale moc to na to nevypadá, prosím můžete nám nějak poradit... Děkuji a s pozdravem Alexandr.
Alexandr
MUDr. Nouza
Dobrý den, na alergologii se běžně netestuje reakce na vosí či včelí jed. POuze tehdy, je-li nějaký problém po žihadle. Proto se obraťte na svého alergologa, jistě provede vše potřebné. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Oslabená imunita
Dobrý den, v posledních 3 měsících jsem se postupně léčila na ORl a posléze i na plicním. Nyní mám za sebou celkem 3.antibiotika. Poslední jsem dobrala tuto neděli. Diagnóza zněla J20. Minulý týden mi dělali krevní testy,kde mám zvýšené CRP, IgE (nevím, co to je?) a trombocyty? Objektivně se cítím lépe,nicméně hlenovitý kašel přetrvává (pouze dopoledne). Můžete mi, prosím, napsat, co jsou to zvýšené hodnoty IgE a trombocytů, resp. co mohou signalizovat? Zároveň mám již měsíc pocit zalehlého ucha, dle ORL je problém v krční páteři. Masáže nepomáhají. Stav je velmi obtěžující. Můžete mi poradit? Děkuji. P.N.
Petra Nová
MUDr. Nouza
Milá Petro, CRP je zkratka pro C-reaktivní protein, test, který svědčí pro bakteriální zánět. IgE jsou imunoglobuliny, které bývají zvýšené u alergií a dalších stavů. Trombocyty jsou krevní destičky. O výsledcích a nálezech se poraďte se svým praktickým lékařem. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Kde se mohu podrobit testu při alergii na kovy.Mám se podrobit operaci kyčelního kloubu s tím, že jsem již 20let alergická na kovy při styku s nimi. Chtěla byc nebo asi měla se podrobit testům zda snesu nerezovou náhradu či musím mít jinou. Děkuji za odpověď.
Bémová Věra
MUDr. Nouza
Vážená paní, je možné na kožním podstoupit tzv. epikutánní testy. Testy na těžké kovy (které jsou součástí nerezu) provádějí ve Výzkumném ústavu stomatologickém. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Dobrý den,od loňského léta mě trápí rýma, časté slzení očí, kýchání.Na alergologii jsem byla nic se nezjistilo, paní doktorka mi řekla, že mám chladovou rýmu, předepsala claritin.Nic se tím nezlepšilo, občas mi to přejde v klasickou rýmu, naopak je to ještě horší, bez kapesníku už neudělám ani krok, a v zaměstnání,kde neustále jednám s klienty je mi to hodně nepříjemné.Letošní pobyt u moře mi taky nepomohl. Mám často ucpaný nos, stačí jen když v noci vylezu z peřin a jdu přes chodbu a do rána jen kýchám a smrkám. Prosím o radu. Přece musí existovat nějaká léčba. Děkuji Jana
Jana
MUDr. Nouza
Milá Jano, správná léčba určitě existuje. Zkuste proplachy nosu a dutin přípravkem s obsahem Vincentky nebo mořské vody. Výborně čistí dutiny a posilují odolnost. Další léčbu představuje aplikace protizánětlivých nosních sprejů, ty jsou však na recept. Pokud neuspějete, obraťte se na naše pracoviště, a něco jistě vymyslíme. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Chronické infekce
Dobrý den.Můj taťka trpí stafylokokem v nose a antibiotika nepomáhají a ani nic od doktorů, tak jsem hledala na internetu, co by mohlo pomoci. Nyní používá kapky Flixonase a tinkturu z Lichořešišnice, která prý pomáhá. Přesto se Vás chci zeptat, jako odborníka, co by mohlo pomoci. Moc Děkuji za odpověď. Mail: Pajinec@seznam.cz
Pavla
MUDr. Nouza
Milá Pavlo, se stafylokoky je potíž. V současné době je možné používat do nosu ATB kapky nebo celkovou vakcínu Polystaphana, ev. tzv. autovakcínu. Ta by byla nyní asi nejvhodnější. Přeji vám i tatínkovi pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Dobrý den, pane doktore, je mi 27 let a poslední týden se mi vždy ráno objeví na nohách, rukách, krku a ramenech červené pupínky (jako štípnutí od komára), které svědí, ale v průběhu dopoledne zmizí. Jeden večer mi dokonce natekl spodní ret, od dva dny později ráno horní ret, a dnes mi trochu ráno nateklo levé oko. Kromě toho mi na stehnech vyskočila zarudlá vyrážka. Ty červené pupínky se objeví poté, co vstanu z postele. Dá se podle mého popisu určit, o co se jedná? Může jít o alergii třeba na roztoče? Děkuji.
Zuzka
MUDr. Nouza
Milá Zuzko, může to být, jak uvádíte alergie na roztoče. Podobně tělo reaguje i na potravinové alergeny. Je třeba podrobné alergologické vyšetření. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Hezký den,v 15letech jsem prodělala první alerg. reakci-celerový salát s jablky a prodělala anafylaktický šok,odvezla mě rychlá.Od tohoto záchvatu se mi objevily pylové alergie,astma a nesčetné množství potravinových alergií(neprokázané na IgE testech).Na stejnou potravinu reaguji jednou záchvatem(vždy celkovým anafyl.šokem)podruhé bez problému.Tento rok jsem ve 3týdnech března prodělala 5záchvatů + každou noc a po fyz.výkonu nateklý nos zevnitř.Další 3měsíce jen běžné potíže alergika + po sportovním výkonu astma či nateklý obličej.Teď jsem zas téměř 2 měsíce bez jakéhokoliv náznaku alergie.Prick testy vycházejí pozitivně,IgE negativně,záchvaty vypadají jako anafylaktický šok,také jsem prodělala vyšetření u psychiatra(psychosomatický původ byl také vyloučen).Jsem léčena klasicky.Anafylaxe se projevovala vždy po fyz.výkonu,ale poslední se obejvila bez fyz.zátěže-s velmi silným astm.záchvatem.Na antihist.nereaguji.Může se jednat o jinou reakci než alerg.?Potíže se zažíváním? Děkuji:-)
Kristýna
MUDr. Nouza
Milá Kristýno, zdá se, že mechanismus vašich záchvatů bude opravdu komplikovanější. Možná se jedná o kombinaci okolností, které k němu vedou. Fyzická zátěž bývá častá, častý je i stres či infekce, možností je i imunitní porucha. Doporučoval bych komplexní vyšetření na některém univerzitním imuno-alergol. pracovišti, podle místa bydliště. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Dobry den! Pred deseti dny jsem mela v krku knedlik a tak jsem si koupila 1000mg vit.C, echinaceu a zinek. Po trech dnech bolest v krku zmizela, ale ja jsem dale pouzivala tyto pripravky jako prevenci. Ale pred trema dny se mi na lytkach objevily cervene skvrny. Myslim, ze jde o alergickou reakci. Vitaminy jsem prestala brat, ale vyrazka neustupuje a stale me svedi cele telo. Vyrazka je vetsiho rozsahu. Mohla jsem se predavkovat? Vim, ze neni mozne se predavkovat vit.C, ale v tom pripade nevim z ceho ta vyrazka... Dekuji za informaci. S Pozdravem.
Sarka
MUDr. Nouza
Milá Šárko, tak jak vše popisujete, také bych uvažoval o alergické kožní reakci. Možná na vitamin C, možná na echinaceu, nebo na jinou složku (třeba konzervant, barvivo, apod.) daného přípravku. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Astma bronchiale
Dobrý den, prosím Vás o odpověď, jak se dá 100% určit alerg.průduškové astma. Má 6leté dcera,jí má,ale žádné velké problémy s dýcháním nemá,jen občas při nachlazení mívá večer dráždivý kašel. Děkuji
Beata
MUDr. Nouza
Milá Beato, astma je zrádné onemocnění. Víme, že až 60 % nemocných, kteří mají astma, nemá žádné obtíže. Přesto se jejich průdušky mohou astmatem zhoršovat. K diagnoze přispívá vědomí o alergii, provedné vyšetření spirometrické a ev. krevní vyšetření se stanovením testu ECP. Nově se též stanovuje koncentrace NO ve vydechovaném vzduchu. K dispozici jsou též další, podrobnější vyšetření, obvykle prováděná na plicním odd. Přeji vám i vaší dcerce pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Dobry den,chtěla bych se zeptat,pokažde když se změni počasí nebo se ochladi tak mě začne svědět celé tělo , naskoči mi po těle drobné pupinky které svědí,na kuži mam horkost,jsem stoho nervozni,prosím vás o radu předem vám děkuji
Jana
MUDr. Nouza
Milá Jano, svědění kůže, pokud trvá déle, je vhodné vyšetřit na interně, ev. kožním, pokud souvisí s kožními změnami. Příčinou může být i alergie, ať již na chlad, či na jinou fyzikální změnu nebo na běžné alergeny. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
dobry den chtěla bych se zeptat mam alergii na na kočky od mala ale nějak postupem času už mi ta alergie zmizela a ted mam doma jenom králíka už 2 roky a nic mi neni ale dneska ráno na obličeji mam červenej velkej flek tak bych se chtěla zeptat co to je prosim odpověd mi pošlete na email hrdlickova31@seznam.cz děkuji
blanka
MUDr. Nouza
Blanko, takový nález může být alergií, infekcí či něčím dalším. Pokud trvá déle nebo se zhoršuje, je třeba navštívit lékaře. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Chronické infekce
Dobrý den, je mi 16 let a zhruba před rokem jsem začal vykašlávat hustý, z rána žlutý, někdy i hnědý ( jako by s příměsí krve ), hlen a v průběhu dne bílý. Také mám občas pocit "knedlíku" v krku a špatně se mi dýchá a polyká. Často sportuji a omezuje mě to. Možná s tím může souviset to, že mám jednu stranu ohryzku o něco větší než druhou. Můžete mi prosím poradit, čím by to mohlo být? Mám návštívit lékaře? Předem děkuji.
Karel
MUDr. Nouza
Karle, každý takový stav, pokud trvá delší dobu, je potřeba konzultovat s praktickým lékařem. Ten rozhodne o dalším postupu. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Dobrý den, ráda byc se Vás zeptala jaká je optimální hodnota Specifického IgE z krve. Moje vyskedky AlaTOP screen jsou 0.49 U/ml. Je to vpořádku? Děkuji za odpověď.
Charlota
MUDr. Nouza
Charloto, záleží na hodnotě norm. rozpětí dané laboratoře. Každopádně to není vysoká hodnota. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Chronické infekce
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych Vás požádat o radu. Během letošní zimy jsem prodělala několik infekcí dýchacích cest, ve výtěru jsem měla Streptokoky a Hemofily a celkem jsem za asi 8 měsíců vybrala 5x antibiotika. Byla jsem i na vyšetření ORL a paní doktorka mi sdělila, že mám chronický zánět mandlí a doporučila mi je vytrhnout. Docela mě to vyděsilo. Dostala jsem Luivac, který jsem vybrala 28 dní, pauza a 28 dní pokračovala. Koupila jsem si i WOBENZYM a můžu říct, že se mi ulevilo, ale stále se nemůžu zbavit čepů v krku (mám jich tam 2-3). Nemám žádné příznaky infekce, nic mě nebolí ani krk a výtěry mám čisté. Myslíte si, že je vhodné opravdu si mandle nechat vytrhnout a můžu se těch čepů nějak zbavit. Mockrát děkuji za Váš čas a za Vaši odpověď.
Marcela
MUDr. Nouza
Milá Marcelo, rozhodnutí o odstranění krčních mandlí není vůbec jednoduché. V dnešní době je spíše odklon, ale stále zůstavají stavy, kdy je vhodné mandle odstranit. Bývá to i při chronickém zánětu mandlí, který způsobuje nemocnému nejen čepy, ale i bolesti v krku, zduření krčních uzlin, únavu, ad. Konzultujte svůj stav s ORL odborníky (vyžádejte si třeba i dva názory) a rozhodněte se podle jejich doporučení a svého přesvědčení. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Oslabená imunita
Dobrý den,před třemi lety mi na imunologii dělali krevní testy a výtěry sliznice kvůli opakovaným a bolestivým výsevům aftů v ústech.Měla jsem oslabenou buněčnou imunitu,nasadili mi autovakcinu + rybomunil a vit.B 6 a 12.Zlepšení bylo nepatrné,to vše jsem brala rok.Pak jsem otěhotněla a celých 9m neměla jediný aft a brala pouze vit. pro těhotné.Nyní jsem rok po porodu a opět mě afty velmi trápí.Mohl by jste mi prosím vysvětlit co přesně znamená oslabená buněčná imunita a čím může být ovlivněn vznik aftů a jak je možné že behem tehotenství jsem s afty neměla sebemenší problém.Mám afty téměř neustále a nejsem schopna vysledovat příčinu.Čím mohou vznikat a měla bych opět navštívit imunologii nebo raději alergologii.Afty mě dost obtěžují,nemohu jíst a zhoršuje to i mou náladu.Děkuji mockrát za Váše odpovědi na mé otázky.
Nika
MUDr. Nouza
Niko, afty mohou souviset s imunitou, alergiemi, virovou infekcí, či s dalšími souvislostmi. Někdy se ani příčinu nepodaří odhalit. Doporučuji však vše nevzdávat a ve spolupráci s imunologem - alergologem (oba obory propojujeme) pátrat po příčině a najít účinnou léčbu. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie na pyly
pane dr.prosim o radu,od minuleho roku od ledna mam opakujici se problemy.zacaly svedenim oci-nasazen alergodil,tento rok znovu zacatek uz v lednu,jeste se pridala ryma-ucpany nos-na orl predepsano flixonase,po vysazeni uplna ztrata hlasu a navrat rymy,takze znovu nasazeno.v kvetnu uleva,vysazeni,nyni opet tyden neustale ucpany nos,uporne svedeni spojivek,znovu jsem si nasadila flixonase a spersalerg,myslite ze by se mohlo jednat o nejakou alergii?zatim me nikdo na vysetreni k alergologovi neposlal.dekuji za odpoved LENKA
lenka kanovska
MUDr. Nouza
Milá Lenko, velmi pravděpodobně se jedná o alergii. Takto se většinou projevuje pylová alergie. Léčebné možnosti jsou různé, k rozhodnutí o způsobu léčby je však potřebné alergologické vyšetření. Přeji vám hodně zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Dobrý den, mám syna je mu 1,5 roku a asi před 2 týdny se mu začala loupat kůže na nohou. Nikdy tím netrpěl. Začalo to na prstíkách a nyní už se mu loupou celé nožičky. Neužíváme žádne léky a ani nebyl více než 3 měcíce nemocný. Boty nosí pořád stejné a nové tedy po nikom jiném. Můžete mi prosím poradit oč by se mohlo jednat a jestli je třeba navštívit lékaře? Děkuju moc za odpověď.
Romana
MUDr. Nouza
Dobrý den, loupání kůže na ploskách může mít různé příčiny, sama jste asi zvažovala plísňové onemocnění, jinou možností je projev alergie. Věřím, že se vše zdárně vyřešilo a váš syn je již zdráv. Přeji vám všem pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Různé
Dobrý den.Jsem celkem udraví mám jen problémy se štítnou žlázou, chodím na brigádu náhodou jsem se dotkl balíčku a do prstu mi vjela jehla s takovou trubicí bylo na ní napsáno EpiPen, může mi to ublížit? Nejsem alergický.
Jiří
MUDr. Nouza
Milý Jiří, Epipen je prostředek první pomoci, kterým jsou vybavováni nemocní s rizikem anafylatické reakce. Věřím, že vám jehla nijak neuškodila. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Oslabená imunita
Dobrý den, je mi 28 a už 2 roky jsem pozorována na revmatologii - mám tyto potíže - v zimě mi probělávají konce prstů obou horních končetin, prsty brní. To zmizí až při vstupu do teplého prostředí.Venku v mínusu být nemůžu, vadí mi to. To samé např na koupališti,chladná voda.Veškeré krevní testy skoro na vše jsou negativní,ultrazvuk,karp.tunel,chladový test také.Můžete mi poradit,co by to mohlo být? Nechci něco zanedbat.Děkuji.
Andrea
MUDr. Nouza
Milá Andreo, patrně se jedná o tzv. Raynaudův syndrom, který může mít různé příčiny, proto jste sledována na revmatologii, kde by měli vše ohlídat. Hodně štěstí, váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Alergie na pyly
Dobrý den pane doktore,chtěla bych se zeptat,od května mám alergii na trávu a mám záchvaty dušnosti.Rýmu už ani tolik nemám a oči mi taky už nesvědí beru xyzal akorát nemůžu pořad dýchat.Nejdřív jsem brala Ecobec a teď seretine 50/250.Pořád mám záchvaty dušnosti ikdyž jsem v klidu a ikdyž jsem doma a venku třeba prší a pyl se tolik nevýří tak přesto nemůžu dýchat,cítím jak se mi svírá krk.Na velký záchvaty užívám Berotec.Na plicnin a na spirometrii to mám v pořádku.za jak dlouho by se to mohlo zlepšit.Popřípadě jaký lék bych mohla ještě na to brát.Předem děkuji za Vaší odpoveď.
Helena
MUDr. Nouza
Milá Heleno, počítejte s tím, že stále trvá sezona trav. Proto můžete mít stále obtíže. Zlepšení čekejte tak za 2 týdny, to už bychom měli být z nejhoršího venku. Tedy pokud nemáte alergii na pelyněk. Proberte pak se svým alergologem možnost desenzibilizační léčby vakcínami. Hodně štěstí, váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Problémy s těhotenstvím
dobrý den pane doktore,chtěla bych se vás zeptat jsem po 2 neůspěšných IVF,už delší dobu se mi tvoří čepy na jedné mandli,vždy je mechanicky odsrtaním,ale za nedlouho jsou tam zas!Může mít tato věc nějaký vliv na vznik těhotenství?Už nevím kudy kam všechna vyšetření v rámci IVF mám OK!Předem děkuji Klára
Klára
MUDr. Nouza
Milá Kláro, jasnou souvislost nevidím, ale chtělo by to ORL vyšetření a pokusit se problém vyřešit. Jestli tam je chronický zánět, může škodit i otěhotnění... Hodně štěstí, váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Oslabená imunita
Dobrý den,nevím zda se jedná o alergii,ale skoro celý rok mám potíže s nosem.Ač bez rýmy,nos mě bolí,někdy vysychá a dělají se mi v nose stroupky.Pracuji jako kadeřnice.Děkuji za odpověd.
Šárka
MUDr. Nouza
Milá Šárko, spíše než alergie bych u vás předpokládat dráždění prostředky, s kterými pracujete. Může se jednat i o infekci nosní sliznice, např. Stafylokokem. Doporučuji výtěr z nosu a vyšetření na ORL. Hodně štěstí, váš MUDr. Martin Nouza, CSc.