Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Alergologická poradna dr. Nouzy

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Nouza

Trpíte alergiemi? Máte problémy s imunitou? Na vaše dotazy odpovídá renomovaný imunolog MUDr. Martin Nouza. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Oslabená imunita
Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně zdravotního stavu mého 17 letého syna. V 15 letech mu byla stanovena diagnóza Crohnova nemoc tenkého střeva. Od té doby užívá denně Pentasu, Imuran, Helicid. Poslední dva měsíce se cítil velmi unaven, začal mít zvýšenou teplotu. Před 14 dny se teploty velmi zvýšily - až na 40 stupňů, začaly bolesti v krku.Nasazená antibiotika Xorymax nezabrala, byl hospitalizován v nemocnici. Zde na základě krevního vyšetření, zvýšení jaterních testů, snížení hodnoty bílých krvinek nám bylo řečeno, že syn má infekční mononukleózu.Je mu podáván 3x denně penicilin injekční formou. Na intern. stránkách jsem se dočetla, že lék Thymunex je velmi dobrý pro posílení imunity organismu. Ctěla bych se zeptat, zda je užívání tohoto léku vhodné také pro mého syna, případně Vaše doporučení při rekonvalescenci po této nemoci. Děkuji za odpověď
Martina
MUDr. Nouza
Milá Martino, užívání Thymunexu je obvykle bezpečné, ale nedoporučoval bych ho v současné chvíli. Možná, až bude akutní stav vašeho syna zklidněn. I pak se však poradte s jeho ošetrujícím gastroenterologem. Jako podpůrnou léčbu bych doporučoval probiotické bakterie. Přeji vám i synovi hodně štěstí, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Alergie na potraviny
Moje dvouletá holčička má již rok na tvářičkách ekzem,někdy je to hodně znát,někdy méně. Měla několik mastí od kožního lékaře,při poslední návštěvě lékař řekl,ať to necháme být,že to přejde.Jaký je Váš názor,léčit nebo neléčit? Děkuji za odpověď.H.
Hedvika F.
MUDr. Nouza
Milá Hedviko, ano, obvyle to přejde, mezitím můžete hledat příčinu - zkoušet vysadit některé složky potravy - mléko a mléčné výrobky, některé ovoce, apod. Hodně štěstí a pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Alergie - různé
Dobry den, mám alergické projevy jako pálení v krku a ustech, chronicky zánět hltanu i nosohltanu, denní zvýšené teploty, dýchací potíže, unava, travicí potíže. Po důkladném vyšetřeni na krčnim i na gastroentenologickém pracovišti nebylo nic zvaštniho zjištěno. Byla mi zjištěna alergie na stříbro. Zjistil jsem že stříbro je součástí amalgamu. Může toto sřibro v plonbě způsobovat tyto potíže? a jestli je nutné převrtat na jiny druch plonby. Za odpověd vám moc děkuji.
Pavel
MUDr. Nouza
Milý Pavle, testy přecitlivělosti na kovy ve stomatologii provádějí ve Výzkumném ústavu stomatologickém, v Praze na Vinohradské třídě. Hodně štěstí, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Alergie na potraviny
Dobrý den,pane doktore. Chtěla bych se zeptat,jak se projevuje alergie na čokoládu? Asi před čtyřmi měsíci se mi začalo špatně dýchat a cítila jsem zvýšený tlukot srdce právě po konzumaci čokolády.Je možné zjistit alergii na čokoládu po návštěvě u lékaře?Děkuji za odpověď.
Petra
MUDr. Nouza
Milá Petro, alergie na čokoládu se obvykle netestuje, možná tak z krve. Její mechanismus je totiž nespecifický - v ní obsažené látky, jako je teobromin reagují jako histamin, což spouští alergickou reakci. Potřebujete dobré alergologické vyšetření a adekvátní léčbu. Hodně zdraví a štěstí, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Alergie na roztoče
Dobrý den.Obracím se na vás, protože již nevím, co bych měla vyzkoušet. Asi v 6. měsíci těhotenství 2006 se mi objevila otravna ryma, resp. otok sliznic, nepruchodnost nosu, ktera trva prakticky do dnesnich dnu.Jest v tehotnestvi jsem zasla na ORL, kde mi nezjistili zadny zanet a po asi 3 navstevach mi doporucili jen si strikat vincentku do nosu.To mi nepomahalo.Jakmile jsem prestala kojit, zasla jsem na imunologii, kde mi udelali zakladni alergologicke testy a byla mi zjistena velmi mirna reakce na pelynek a roztoce. Vyzkouseli jsme pak antihistaminika - zadny velky efekt, spolu s sprejem do nosu (postupne vyzkousen Nasonex, Avamys,Flixonase), kdyz jsem si strikala kortikoiidy do nosu kazdy den, alespon jsem nepsikala a neteklo mi z nosu, ale dychat nosem jsem stejne moc nemohla. Jenomze radi bychom dalsi miminko a v tehotenstvi zadne kortikoidni byt nosni spreje brat nechci, abych neohrozila miminko.Ted v listopadu se mi ryma zhorsila.Mame protialergenni povlaky,bez efektu.
Ivana
MUDr. Nouza
Milá Ivano, řešení vidím jenom ve vzájemné spolupráci alergologa a ORL, možná, že mezitím se nález změnil. Pokud jste z Prahy a okolí, obraťte se na špičkového specialistu ORL - p. prim. J. Veselého, ORL, Poliklinika Spálená ul. Praha 1. Hodně štěstí, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Různé
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se jen zeptat, co pro mne znamenají takové výsledky testů. Z nemocnice mi je poslali jen poštou a já tomu vůbec nerozumím. Mám se něčeho obávat nebo nemusím? A ty položky, kde je /+/ znamená, že jsem alergická na ta antibiotika? Vyšetření protilátek chlamydií metodou ELISA - IGA 0.000 negativní IgG 0.000 negativní Vyšetření protilátek komplement fixační reakcí (KFR)(SOP 318-SOP321) Mycoplasam pneumoniae negativní chlamydiím (ornitóza) negativní Stěr z krku: A Streptococcus - hemolytický skup. non A non B Citlivost /A/ clindamycin /+/, cefalotin /+/, chloramfenikol /+/, cotrimoxazo (septrin) /+/, doxycyklin /+/, erythormycin /+/, penicilin /+/, vynkomycin /+/ Biochemie: Krev - bílkoviny: IGE 73,8 IU/ml, c-reaktivní protein (CRP) 0,9mg/I Děkuji moc za odpověď.
Lenka
MUDr. Nouza
Lenko, toto nepatří do mé poradny - musíte se obrátit na lékaře, který indikoval toto vyšetření. Pro tentokrát: není se čeho aktuálně obávat. Hodně štěstí, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Přírodní léčba
Dobrý den pane doktore,je mi 40let.Už delší dobu mám hodně zdravotních potíží.Bolí mě hlava,klouby,svaly,břicho,trpím průjmy po kterých mě pálí konečník,potíže s dýcháním a močením,ztráta paměti,pálení a svědění kůže,nepravidelná menstruace....Na každou z těchto potíží beru nějaké léky,které mě vůbec nepomáhají.Prodělala jsem několik vyšetření(stolice,konečníku moči)a výsledky jsou negativní.Po hledání příčiny proč mě je tak špatně jsem se na internetu dočetla,že by se mohlo jednat o kandidozu.Když jsem se o tom zmínila svému ošetřujícímu lékaři(i ostatním specialistům)nedokázali mi o tom nic říct.Prosím o Vaše vyjádření,případně o zaslání kontaktu na lékaře,který se těmito problémy ve Zlínském kraji zabývá.Děkuji za odpověď
Eva
MUDr. Nouza
Milá Evo, viděl bych to také na kandidózu. V léčbě je na prvním místě změna životního stylu, správná dieta a přírodní podpůrné prostředky. Takže vysaďte ze stravování všechny cukry i polysacharidy - škroby, pečivo, vše co překyseluje a nasaďte očistu střeva. Na Zlínsku o nikom bohužel nevím. Hodně štěstí, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Astma bronchiale
Dobrý den už asi 7měsíců mě bolí hrudník někdy více někdy méně.Doktorka mi diagnostikovala astma užívám duaspir diskus ale stále se to nelepší po větší námaze občas plivu krev.ale nedýcha se mi nijak špatně..může to být rozedma plic?kouřil sem asi 2roky a už jsem přestal..
Oskar
MUDr. Nouza
Milý Oskare, údaj o plivání krve byste měl sdělit své lékařce a ta jistě posoudí, jestli je léčba a diagnoza správná. Pokud by obtíže přetrvávaly, bylo by vhodné vyšetření na plicním. Hodně štěstí a zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Astma bronchiale
Dobrý den, mám 20-ti měsíční dceru, která prodělala v 11-měsících 1.ataku obstrukční bronchitídy, po které měla asi 3 měsíce občasné dýchací problémy (dušnost), po té byla přibližně 4 měsíce bez problémů. Byla také na alergologickém vyšetření, kde nebyla prokázána žádná alergie, ale oslabená imunita a lékařka předepsala protialergický lék Aerius. Nyní v listopadu dcera prodělala 2. ataku obstrukční bronchitidy. Dnes jsme navštívily respirační poradnu,kde nám byla předepsána dlouhodobá léčba Ecobecem a Ventolin při obtížích. Léčba kortikoidy u tak malého dítěte se mi moc nelíbí.Je tento postup správný?
Soňa
MUDr. Nouza
Milá Soňo, domnívám se, že kolegové v poradně vědí co dělají a posoudili správně indikaci. Opakované obstrukční bronchitidy svědčí pro riziko astmatu a léky jsou tedy nasazené správně. Může zkusit ještě zvážit po dohodě s pediatrem přidání Wobenzymu, vše by se mohlo vylepšit rychleji. Hodně štěstí a zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Přírodní léčba
Dobrý den,je mi 30 let,poslední rok se cítím unavená,slabá,byla mi zjištěna chron. rýma. .Během kojení jsem užívala 2x ATB nejprve na zánět nosohlt.,dále na zánět průduš..Od této doby začaly mé potíže se zažíváním.trpěla jsem nadýmáním,bolestmi břicha ,potíže se stupňovali při menses.V gastropor. nezjistili nic.Zašla jsem na gynek.Tam mi zjistili zánět dělož. hrdla způsobený bakter. infekcí.Chlamyd.infekce vyloučena.Od počátku mých problémů jsem měla podezření na candidozu,ale výsledky z kultivace ani krve to nepotvrdily.Mám přesto hustý bílý výtok. Lékař mi sdělil, že se může jednat o lactobacilozu, ,přesto zánět se neléčí, potíže přetrvávají.Dostala jsem ATB dalacin.Nyní užívám Betadine čípky dlouhodobě.Moje potíže se neustále stupňují,bělavé výtoky z očí,zahlenění,úbytek hmotnosti i přes velkou chuť k jídlu,bolesti svalů a kloubů,deprese.Dále mi byly udělány testy na celiakii-negativní,testy na borelu IgM E 2,4 pozitivní,borelia IgG E negativní a zvýšené lymfocyty 45.Děkuji
Světlana
MUDr. Nouza
Milá Světlano, vaše podezření na kandidozu může mít reálný podklad. Doporučuji přírodní léčbu - dietu s omezením sacharidů a polysacharidů, čistící kúru - chlorella, probiotika, event. yuccu. V případě dále trvajících obtíží si domluvte termín u nás: objednani@centrum.cz Hodně štěstí a zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Oslabená imunita
Dobrý den, prosím o odpověď. Při vyšetření krve mi byla zjištěna hodnota PEG 87.Co to prosím je a co to znamená? Léčím se u endokrinologa a revmatologa.
Dana
MUDr. Nouza
Milá Dano, bylo by správné se zeptat svého lékaře, že? Ale prosím: jedná se o patrně normální hodnotu cirkujících imunokoplexů (norm. rozpětí se liší). Podrobnosti najdete např. na: http://www.klinlab.cz/laboratore/imunologie/imu_1112.asp. Hodně štěstí a zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Alergie - různé
Dobrý deň pán doktor.Zhruba od januára mám takýto problém.Vysypem sa pocelom tele.Velmi to svrbí až páli.Alergologička tvrdí, že je to koprivka.Užívala TELFAST a nič.Bola som pri nej viackrát a nikdy ma neotestovala.Inak nemám žiadný iný problém(myslím bolesř brucha aj stolicu mávam pravidelne( Včera som išla zase bola tam ina lekárka a odporúča CIK,RF,aslo,mucopr.,CRP,zákl.lab.skríning,serum na HP,štítnu žlazu a autoprotilátky.sono abdomenu-žlčnik,stolica na parazity. Lenže moja obvodná lekárka mi povedala:spravíme výter z hrdla a nosa,ostatné vyšetrenia odmietam urobiť.Čo si mám o tom myslieť?může Vám to lekár vobec povedať ak si idete poprosiť výmenný lístok? 3roky som uživala Efektín,lebo som po porode mala laktačnu psychozu.Asi 10mes.namiesto Efektínu mi dala psychiatrička Alvenu.Mám pocit,že moje problémy súvisia s tymto liekom,no na tie mi nechce lekár siahnuř ak som dobre nastavená.čo mám podľa Vas robiť,nemože dlhodoba alergia poškodiť nejaký orgán v tele?Zo srdca ďakujemKatka
Katarína
MUDr. Nouza
Milá Katarína, myslím, že alergie se není třeba bát. Zastupující lékařka postupovala však správně, někdy má kopřivka i jiné souvislosti, které je dobré vyšetřit. Proto požádejte ji o provedení doporučených odběrů. Pokud se nic nenajde, prosaďte si, alespoň na zkoušku, změnu terapie. Hodně štěstí a zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Různé
Dobrý den, je mi 25 let a už asi pět let se mi nepravidelně objevuje reakce na alkohol-jde pouze o zčervenání celého obličeje a jeho pálení. Zhruba za 15 minut to zmizí. Stává se mi to po různém alkoholu (víno, tvrdý alkohol), ale jednou se to po požití objeví a jindy ne. Tak bych se chtěla zeptat, zda nevíte co by to mohlo být a jak proti tomu bojovat (tedy krom úplné abstinence). Předem děkuji za odpověď.
Janina
MUDr. Nouza
Milá Janino, je to ne tak vzácná oběhová reakce, kterou způsobuje alkohol. MOc rada a pomoc není, zkuste ředěné nápoje - vinný střik, míchané long drinky, apod. Hodně štěstí a zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Chlamydie
Vážený pane doktore snažně Vás prosím o radu. Již 3roky mám tyto problémy:brnění,škubání svalů, pocit,že ochrnuji,necitlivost,autoimunitu štítné žlázy, údajně jsem prodělala plicní chlamidiovou infekci. Prosím Vás o pomoc. Žádný lékař mi do současné doby nepomohl. Prosím informaci o tzv."protokolu". Děkuji Vám za odpověď.
Iva
MUDr. Nouza
Milá Ivo, veškeré informace jsou na internetu, např. i v češtině na www.chlamydie.info. Hodně štěstí a zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Alergie na potraviny
Dobrý den,mám dotaz ohledně svého 7 měsíčního syna,po druhé dávce hexavakcíny se mu po těle začala objevovat kopřivka,zarudlá místa s bílými pupenci.S dětskou lékařkou jsme dospěly k názoru,že jde o nějaký druh potravinové alergie,objevuje se to nepravidelně a také to samo mizí.Dostali jsme Fenistil,nicméně to neřeší příčinu obtíží.Ráda bych se zeptala na Váš názor,jak máme u takto malého kojence postupovat při diagnostice. Je převážně kojen,s příkrmy jsme začli,nicméně zatím to jde pomalu. Já jsem postupně omezila mléčné výrobky,ryby,ořechy,citrusy,nicméně kýžený výsledek to zatím nepřineslo. Zkouším ještě i vejce a soju. Je možné zjistit nějakými testy u takhle malých dětí o jakou alergii se jedná? Děkuji za Vaši odpověď.
Lenka
MUDr. Nouza
Milá Lenko, postupujete správně, vyloučit ze stravy co se dá. Testy je možné udělat, ale pouze z krve. Buď cestou dětské lékařky nebo alergologie. Hodně štěstí, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Chlamydie
Trpím zdravotními problémy,shodnými s chronickou chlamydii.Už druhá lékařka mě žene na psychiatrii.Kdyš ji řeknu chlamydie,je vzteklá.V Kladenské nemocnici mně za peníze udělají testy,ale lékařka mně nedá průvodku na odběr krve.Nevím si rady.
Hynek
MUDr. Nouza
Milý Hynku, pokud vám laboratoř vyšetření provede na vaši úhradu, tak nepotřebujete průvodku od lékařky. Alespoň tak to funguje v Praze, např. laboratoř Vidia nebo RMA. Tipy najdete na www.chlamydie.info. Hodně štěstí. MUDr. Martin Nouza, CSc.
Astma bronchiale
Vaeny pane doktore, prestehovala jsem se do Velke Britanie a nyni si hledam noveho alergologa. Jelikoz uz od malicka trpim na alergie a astma je to nutnosti. Protoze ale u nemam pribalove letaky na leky, ktere uzivam ( Duaspir diskus 50/250 a Ecosal inhaler). NEvim jak mam sve leky predstavit svemu novemu lekari, potrebovala bych znat obsah pomocnych latek techto leku.Dekuji predem za radu
Radka
MUDr. Nouza
Milá Radko, Duaspir by mohli znát, je kopie od Seretide Discus, který se vyrábí v UK - obsahuje kombinaci salmeterol / fluticasone. Ecosal obsahuje salbutamol. Hodně štěstí na Ostrovech. MUDr. Martin Nouza, CSc.
Chlamydie
Dobrý den .Mam přeléčené chlamydie pneumo,vše negativní jen IGg 2.0.Mám pořád velké problémy,bolesti svalů ,aritmie,motolice.Lékař řekl ,že tělo se musí vyrovnat samo , že to trvá dlouho.Koupila jsem vitamíny,chlamydil plus.Děkuji
Silva
MUDr. Nouza
Milá Silvo, vše je třeba vidět v souvislostech. Pokud budou obtíže přetrvávat a jediným vysvětlením vašeho stavu zůstanou chlamydie, doporučil bych zvážit léčbu kombinovaným ATB protokolem. Viz www.chlamydie.info. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Astma bronchiale
Dobrý den,je mi 23 let a jsem v 21 týdnu těhotenství.Asi před třemi týdny se u mě začali projevovat problémy s dýcháním.Byla jsem u lékaře a mám začínající astma,dostala jsem inhalátor ventolin.Chtěla jsem se zeptat o vhodnosti tohoto přípravku v těhotenství,na příbalovém letáku je napsáno že pro užívání přípravku v těhotenství musí být zvlášt závažné duvody.Předem moc děkuji za odpověd
Nikola Nepožitková
MUDr. Nouza
Milá Nikolo, astma vám zřejmě dělalo velké obtíže, proto jste dostala Ventolin. Pokud vše zvládnete bez léčby, je to v prvním trimestru těhotenství lepší. O dalším postupu se poradte se svými lékaři. MUDr. Martin Nouza, CSc.
Chlamydie
Vážený pane doktore, po neskutečné několikaleté anabázi mi byla zjištěna smíšená polyneuropatie nejasné etiologie. Dnes vyšetření imunologie prokázalo akutní infekci cituji: Chlamydie Pneum. IgA - 0,27; Chl. TRACHOM IgG - 1,88; Chl.PNEUMON IGA - 1,272; Chl. PNEUMON IgG - 133,55. Co to prosím znamená a jak je možné se léčit? Četla jsem na internetu, že se zabýváte léčbou chlamýdiových infekcí. Znepokojuje mne zejména ta poslední vysoká hodnota. Moc děkuji
Alena
MUDr. Nouza
Milá Aleno, laboratorní hodnoty nelze posuzovat bez znalosti obtíží pacienta a odborného nálezu na něm. Proto toto musí posoudit váš lékař a navrhnout i odpovídající léčbu. Pokud byste neuspěla, je možné toto i u nás; objednání termínu nejlépe cestou mailu: objednani@centrum.cz. Držím vám palce, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Různé
Dobrý den pane doktore, mám na Vás dotaz ohledně mého 15ti letého syna, kterému byl diagnostikován reflux jícnu.Užívá Helicid a Singulair. Na alergologii mu byly dělány alergol.testy,které byly negativní(kápnutí na ruku). Z krve měl celkové IgE 28,20.Test aktivace bazofilů pšenice 52%,jablko 28%,mrkev 59% atd pozitivní. Dodržuje bezlepkovou dietu, alergenní potraviny vyloučil. Takže by teoreticky měl být bez problémů. Syn si ale neustále stěžuje na bolest žaludku a má ráno a večer průjem (stolici má i 3x za sebou). Můj dotaz zní: mohou být tyto problémy způsobeny jeho alergií nebo refluxem? Když to řeknu u p.doktora,tak odpoví, že je to k refluxu, ale mě to připadá, že to není normální. Můžete mi říci Váš názor? Děkuji.
Eva,Turnov
MUDr. Nouza
Milá paní Evo, nedomnívám se, že by obtíže vašeho syna souvisely s refluxem ani s alergií. Je potřeba pátrat po jiných souvislostech, vyloučena není v tomto věku ani zvýšená psychická reaktivita s projevem v zažívacím traktu. Proberte vše s dětským lékařem, zvažte i vyšetření psychologem. Pokud byste měla zájem, psychosomatické vyšetření je možné i u nás; objednání termínu nejlépe cestou mailu: objednani@centrum.cz. Držím vám palce, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Alergie na potraviny
Dobrý den, pane doktore, osmiměsíčnímu synovi jsem začala dávat k odpolední svačině jogurt, moc mu chutná, ca do půl hodiny po jídle ale ublinkává až do večera. Náladu má jinak dobrou, nepláče, ani nemá po těle vyrážku. Může se jednat o alergii na BKM? Ráno ho kojím, k dopolední svačině má ovoce, k obědu masozeleninový příkrm, odpoledne bych ráda mléčný příkrm, večer má kaši a před spaním jej kojím. Děkuji za odpověď.
Mrázková
MUDr. Nouza
Milá paní Mrázková, nemyslím, že by se mělo jednat o alergii na mléčnou bílkovinu. O příčinách ublinkávání toho já moc nevím, poraďte se proto spíše s pediatrem. Váš, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Alergie - různé
Dobrý den, mám prokázanou alergii na pyl trav a obilovin, břízu a ambrozii. Největší potíže se u mě dostavují na podzim a v zimě.Dopolední rýma a pálení v nose.Na jaře a v létě jen nepatrně. Užívám po celý rok Aerius.Na peří, roztoče, zvířata aler. nejsem, přijde mi to zvláštní, prosím o Váš názor. děkuli M.
markéta
MUDr. Nouza
Milá Markéto, je to trochu netypické, ale v medicíně je vše možné. Možná vás dráždí něco v bytě, nebo v zaměstnání, možná reaguje na chlad. Osobně bych radil přidat protizánětlivý sprej do nosu, měl by dobře pomoci. Držím vám palce, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Oslabená imunita
Dobrý den, paní doktorka mé 3,5 leté dceři předepsala Broncho Vaxom, protože trpí na astmatický záchvat při zánětu prudušek, který už měla po druhé během 4 měsíců, chci se zeptat, zda je to šťastná volba, když mezi vedlejšími účinky je dušnost, což je náš hlavní problém? Minulý rok měla ribomunyl, který si myslím ji na necelý rok pomohl (užívala jeden cyklus tj.4měsíce cca), nyní nám doporučila právě broncho vaxom a já se bojím, jestli je to dobrá volba
Jitka
MUDr. Nouza
Milá Jitko, podle mé zkušenosti je Bronchovaxom stejně dobrý jako Ribomunyl, princip léčby je totiž postaven na stejném principu. Věřím, že vaší dcerce dobře pomůže, sám s ním mám velmi dobré zkušenosti. Váš, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Chlamydie
Dobrý den,pane doktore, v přímé úměře se sníženou imunitou se hovoří o chlamydiích. Je to prý velmi rozšířená bakterie a nikdo ji snad neumí léčit. Jak to vlastně je ?? Děkuji.
Dana
MUDr. Nouza
Milá Dano, není se čeho bát, chlamydie jsou sice časté, ale imunita je obvykle dobře zvládá, jindy dobře pomůžou správnou ATB. Hodně informací najdete např. i v češtině na www.chlamydie.info. MUDr. Martin Nouza, CSc.
Alergie - různé
Dobrý den pane doktore,syn má 12leta, před měsícem se léčil na streptokoka a hemofyla,aktivně hraje fotbal.Po měsíci šel tento týden na trénink,dnes by měl jít znovu,ale bohužel musíme k paní doktorce,protože si stěžuje na špatné dýchání,únavu a pokašlávání.Má od paní doktorky předepsaný V entolin Inhaler N.Myslíte si,že bude na něco alergický? Děkuji Vám za pomoc.
Blanka
MUDr. Nouza
Milá Blanko, alergie není jednoznačnou možností. Spíše má ještě trochu slabé průdušky po zánětu. Věřím, že se to dá brzy do pořádku. Pokud by měl obtíže delší dobu, bylo by vhodné vyšetření alergologické. Pokud byste měla zájem, je možné i u nás; objednání termínu nejlépe cestou mailu: objednani@centrum.cz. Držím vám palce, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Oslabená imunita
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na váš názor. Naše 20ti měsíční dcera je poslednícho půl roku stále nemocná. Vždycky jí bezdůvodně vyskočí teplota měřená v konečníku nad 38,5 st. po odečtení. Kromě toho, že je protivná a uplakaná, nemá žádné příznaky např. rýma, kašel atd. Normálen ějí, pije, reaguje...Vždy když přijdeme k naší dětské lékařce, tak jí udělají odběr z prstu na CRP a to je většinou zvýšené. Naposledy 41. Během 5ti posledních měsíců měla už troje antibiotika ( Ospen,Klacid a Augmentin ). Ta jí sice vždycky zaberou, ale cca do 14ti dní jsou teploty zpátky a pak se vše zase opakuje :o( Ještě bych měla podotknout, že moč je vždy negativní a 1x odebraný krevní obraz byl taky v pořádku. Jen tam prý vyskočily nějaké protilátky, které ukazují oslabení imunity. Dcera má nasazený Ribomunyl a dostává Multisanostol Uvažujeme o návštěvě imunologie. Jaký je prosím váš názor ?? Děkuji moc a přeji hezký den. Vlaďka
Vlaďka
MUDr. Nouza
Milá Vlaďko, myslím, že vyšetření na imunologii bude užitečné a přinese cestu k posílení obranyschopnosti vaší dcerky. Držím vám palce, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Alergie - různé
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat.DOstala jsem prvně pro syna Staloral.Máme čtyři lahvičky označené barvou (zlatá,zelená,modrá,červená).Z každé máme vykapávat dle rozpisu jeden týden (1-10 kapiček),dále vyhodit lahvičku.Ale u té poslední mi řekla, že jí máme celou dokapat po 20-ti kapkách denně.Nejsem si jistá, zda jsem rozuměla dobře denně,pořád mě to vrtá hlavou. Další dávku už máme objednanou a tu máme kapat 3*týdně 20 kapek. Lékařka má teĎ tři týdny dovolenou a v příbalovém letáku jsem nic takového nenašla. Můžete mě prosím poradit, zda tu lahvičku dobrat denně 20-ti kapkama? Děkuji mockrát.
Jana
MUDr. Nouza
Milá Jano, jde o léčbu desenzibilizační, kde až vlastně ta poslední lahvička obsahuje léčebnou koncentraci alergenů. Takže ji dobrat v dávkování, na které vystoupáte, čili těch 20 kapek. Dále to již bude léčba udržovací, tedy 20 kapek 3x týdně. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Alergie - různé
Vážený pane doktore před časem se ptala na epikutánní testy na kov, mám je udělané a jsem alergická na peruánský balzám to jsem si podle Vaší nápovědy našla a pak jsem alergická na titankarbid, kde bych našla čeho se v tomto případě vyvarovat. Mám v příštím roce jít na operaci náhrady kyčelního kloubu. Předem děkuji. Bémová
Bémová Věra
MUDr. Nouza
Vážená paní Bémová, s touto problematikou by vám měli nejlépe poradit na oddělení, kde vás budou operovat. Čili obratte se na ortopedy, na nich bude, jakou náhradu vám správně vybrat. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Astma bronchiale
Dobrý den, na to že trpím alergií na pyl jsem si už zvykla,ale nastal problém ten,že jsem si našla přítele,který má v baráku 6 koček a dva psy.Problémy jako je rýma mi nevadí,ale dýchací potíže mám velmi veliké,v noci se dusím a nemůžu spát..Beru zirtec každé ráno a dýchám xyzal.To bohužel nepomáhá a když jo,tak jen na chvilku..Přítele kvůli tomu měnit nechci :-) tak hledám jiné řešení jak se toho zbavit..Slyšela jsem o nějaké vakcíně,tak bych se chťela zeptat kolik stojí a jaká je účinost..Moc děkuji za odpověď,Lucka
Lucka
MUDr. Nouza
Milá Lucko, díky za dotaz, není to vůbec žádná legrace. Hrozí Vám rozvoj astmatu, proto je třeba urychleně hledat řešení - nejprve správnou léčbu inhalační, pak možná i vakcínu (doplatek se pohybuje kolem 1500,- za rok, ale ceny se dosti liší) a současně i vymyslet, co s kočkami a psy - alespoň je nepouštět do bytu, do ložnice, atd. V případě potřeby se můžete obrátit i na naše pracoviště, nejlépe cestou mailu: objednani@centrum.cz. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Astma bronchiale
Dobrý den, pane doktore. Jsem v 6 týdnz těhotenství. Od dětství astmatik a alergik. V současné době pravidelně neužívám nic, pouze při potížích mi lékařka předepsala Symbicort. V příbalovém letáku jsem ale četla, že by těhotné tento kortikoid užívat neměli. Moje doktora si ale myslí, že je to v pořádku. Mám nějakou možnost nechat si změnit léky, které by byly k miminku šetrné? Jiné léky dr. napsat nechce.Děkuji
Eva
MUDr. Nouza
Milá Evo, sám nedoporučuji v prvním týdnech těhotenství pokud možno žádné léky. V případě astmatu a výrazných obtíží lze inhalovat samotné kortikoidy, těch se není co bát (jsou tělu velmi blízké). Věřím, že se se svými lékaři domluvíte. V případě potřeby se jistě můžete obrátit i na naše pracoviště, nejlépe cestou mailu: objednani@centrum.cz. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Alergie - různé
Dobrý den. Je mi 17 let a mám takový problém,že poměrně často smrkám a to i v době,když nemám rýmu. Vysledoval jsem,že v chladném prostředí má nosní sliznice produkuje více rýmy a tento nepříjemný pocit v nose řeším častým smrkáním. Skoro se divím,že nemám přezdívku usmrkánek. Je možno takhle na dálku něco k tomuto problému říci, či poradit,jak tomu předcházet? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Najman.
Michal
MUDr. Nouza
Milý Michale, jestli ti rýma přináší problémy a smrkání je příliš časté, požádej praktického lékaře o vyšetření na ORL - nosním. Tam jistě najdou příčinu tvých obtíží a poradí ti co dál. Někdy hodně pomůže i proplachování nosu Vincentkou nebo mořskou vodou - prodávají se v lékárnách. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Alergie - různé
DObrý den pane doktore. Poslední dobou trpím svěděním kůže po celém těle. Žádné další projevy alergie nemám, jsem sice alergický na plísně, pyly, trávy, nejspíš na mě působí takhle podzim. Beru Xyzal, nic jiného mě netrápí, jen to svědění bez vyráky. Bojím se aby to byla opravdu jen ta alergie a ne něco jiného. Co si o tom myslíte? Děkuji.
Michal
MUDr. Nouza
Milý Michale, nejspíše to bude opravdu alergie, pokud však svědění neustoupí ani po Xyzalu, bylo by dobré udělat základní krvní testy u praktického lékaře. V případě potřeby se jistě můžete obrátit i na naše pracoviště, nejlépe cestou mailu: objednani@centrum.cz. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Astma bronchiale
Dobrý den, mám 2 děti 9 let a 3 roky, mladší má astma od narození s tím že poslední dobou je bez obtíží a u starší se projevilo letos o prázdninách. Chtěli bychom jet o letních prázdninách k moři, mohl by jste mi poradit které moře by bylo pro moje dcery nejvhodnější. Nebo je to jedno. Rádi jezdíme do Bulharska, myslíte že je vhodné? Děkuji Lenka K.
Lenka K.
MUDr. Nouza
Milá Lenko, Bulharsko bude jistě dobrá volba, důležitější je však délka pobytu. Ta by měla být nejlépe 3-4 týdny. Některé zdravotní pojišťovny pořádají pro děti ozdravné pobyty u moře. Třeba by se to dalo zkombinovat. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Autoimunita
Dobrý den, po kolice břicha a zánětech žaludku a střev byla provedena apendoctomie.Horečky a kruhovité vředy se zánětem na kůži ovšem přetrvávaly. Byla mi vysazena mouka a teploty,vředy ustály. Přesto mám stále kruté bolesti pod levým žebrem, byla mi zjištěna nateklá střevní klička se ztluštělou stěnou v několika místech,zarudnutí v žaludku s afty a angiodisplazií, mám hašimotovu strumu a hodně mi padají vlasy s obočím, podstoupila jsem několikrát kolonoskopii a neteroklýzu,during / alergie na lepek kožního typu / mi nebyl potvrzen ani vyvrácen, prý nemám protilátky proti transglutamináze, v roce 2000, kdy mi problémy začaly jsem na imunologii měla potvren protilátky proti gliadinu a autoimunitní - slinivku.Držím bezlepkovou dietu,jinak mám horečky,přesto mám ukrutné bolesti, PROSÍM VÁS JE NĚJAKÁ MOŽNOST VYŠETŘENÍ, STÁLE VĚŘÍM, ŽE NAJDU LÉKAŘE, KTERÝ MŮJ PŘÍPAD DOTÁHNE DO KONCE. DĚKUJI VÁM kalpasa@atlas.cz, monika 28 let
Monika
MUDr. Nouza
Milá Moniko, z vašeho příběhu je patrné, že trpíte autoimunitním onemocněním, které se může vzájemně překrývat. Je jisté, že se podařilo již hodně vyšetřit a nalézt alespoň z části řešení. Sám bych to nyní viděl na propojení harmonizace imunitního systému přírodní cestou s dietou, detoxikací, ad. V případě potřeby se jistě můžete obrátit i na naše pracoviště, nejlépe cestou mailu: objednani@centrum.cz. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Oslabená imunita
Dobrý den pane doktore, můj 7-letý syn trpí často angínami ( každý druhý měsíc). Výtěry z krku jsou negativní. Vždy se to léčí antibiotiky. Aslo měl 41 a 0. Imunologické vyšetření bylo v pořádku. V červnu mu odebrali nosní madli, přesto má již druhou angínu. O pět mu byla nasazena antibiotika. Rentgen zubů, také neprokázal zánět.Užíval Wobenzym, teď mu byl nasazen Broncho-Vaxom. Lékaři uvažují o odebrání krčních madlí. Laboratorní výsledky tomu však neodpovídají. Obávám se, že tím příčina nemusí odstranit. Mohlo by se jednat třeba o alergickou reakci? Děkuji.
Liana Špatenková
MUDr. Nouza
Milá Liano, na alergii bych asi nemyslel, pokud je imunolgické vyšetření v pořádku, tak významnější porucha imunity také nehraje roli. Příčinou zánětu také patrně není Streptokok, protože ASLO není zvýšené. Někdy pomůže série injekcí gamaglobulinů, ribomunyl. V krajním případě odstranění mandlí. Zkuste ještě něco přírodního, třeba homeopatii, fytoterapii, apod. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Alergie na potraviny
Dobrý den, u mého syna se asi od 2 měsíců objevil atopický ekzém. Kvůli kojení jsem začala dodržovat dietu. Ekzém se i někdy úplně ztratil. Nyní je synovi 9,5 měsíce. Před třemi týdny jsem mu zkusila dát jogurt (bílou sladkou Activii) a postupně se mu ekzém zhoršil a nechce vymizet. Mohla by tato reakce způsobit, že by mu začal vadit tvrdý sýr v mé stravě (kojíme ještě asi 5x denně), který mu doteď nevadil? Děkuji.
Kateřina
MUDr. Nouza
Milá Kateřino, u vašeho syna se patrně projevila přecitlivělost nebo přímo alergie na mléčnou bílkovinu. Bylo by dobré se vyhýbat všem mléčným výrobkům s tím, že čas pomůže a přecitlivělost by mohla i zmizet. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Alergie - různé
Dobrý den pane doktore,chci se zeptat na jednu věc.Je to asi tak týden co se mi objevily na dlaních fleky o velikosti dvoukoruny a šíleně svědí.Může se jednat o alergii,nebo o nějakou jinou nemoc?
Mara
MUDr. Nouza
Dobrý večer, Maro, může to být alergie, zvláště proto, že to svědí. Zkuste Fenistil, pár dní tabletu Zyrtecu, a jestli nebude efekt, nechte se odborně vyšetřit. Váš, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 - Staré Město.
Astma bronchiale
Dobrý den,, mám astma těžkého stupně kortikodependetní chtěla bych se zeptat zda by bylo možné získat kyslíkový přístroj a kde je ožné o něho požádat
Andrea
MUDr. Nouza
Milá Andreo, tuto žádost musíte směrovat buď na svého odborného lékaře nebo na svou zdravotní pojišťovnu. Váš, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 - Staré Město.
Alergie na hmyzí jed
Dobrý den,pane doktore.Mou dceru bodla vosa,dost hodně ji to oteklo,dala jsem ji Dithiaden a ránu jsme mazali masti Fenistil gel.Otok zmizel,bodnutí přestalo svědit a zdálo se,že je už vše v pořádku.Bohužel asi po dvou týdnech se ji v místě bodnutí objevil hnis,kolem kterého to zčervenalo.Může to být ještě nějaka reakce na to bodnutí?Děkuji
ANNA
MUDr. Nouza
Milá Anno, je to smůla, že žihadlo bylo infikované. Věřím, že se to již nebude opakovat. Pokud byste chtěla vědět, zda je dcera alergická na vosí jed, je potřeba vyšetřit z krve tzv. specifické IgE - na vosí jed. Váš, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 - Staré Město.
Alergie - různé
Dobrý den, Od doby, kdy jsem začal chodit do sauny, trpím nesmírným svěděním celého těla, které se stěhuje z místa na místo, a nutí mě ke škrábání. Toto mě trápí i v noci a budí ze spaní. Občas se vyskytna drobná vyrážka - jakoby kopřivka, která záhy zmizí. Myslíte, že může jít o alergii na chlad či příliš agresivní pot? Slysel jste někdy o opodobných problémech pri saunování? Sauny se vzdát nechci - je to balzám na duši. Díky
Jan
MUDr. Nouza
Dobrý večer, pokud se nejedná o nějakou infekci, může to být reakce na chlad. Kopřivka však může mít další příčiny, proto požádejte o odborné vyšetření. Váš, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 - Staré Město.
Různé
Dobrý den,byla jsem přeléčená antibiotiky Duomox,měla jsem chřipku a teď se mi na zádech objevila vyrážka ve tvaru ohraničeného kolečka v průměru dvou cm,na jazyku se mi objevil bílý nepříjemný povlak,můžete mi prosím poradit,moc děkuji
Jana Drlíková
MUDr. Nouza
Vážená paní, s tím vám já neporadím, musíte vyrážku ukázat praktickému lékaři nebo na kožním. Váš, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 - Staré Město.
Chlamydie
Dobrý den, měla jsem problémy se závratěmi. Provedena lumbální punkce kde oligonklon.pásy v likvoru - 15, v séru pět. Lékařka pouze řekla roztroušená skleróza a doporučila magnetickou rezonanci. Ale nevím, jaká jsou rozpětí hodnot? Je to na hranici, ve středu či hodně? No snad se spletla... K diagnóze nic nevysvětlila, pouze čtu na netu, no nic povzbudivého. děkuji
ikovarikova@seznam.cz
MUDr. Nouza
Vážená paní, oligoklonální pásy by pokud možno neměly být v likvoru vůbec. Nemusí to však znamenat jednoznačně roztroušenou sklerózu. ROzhodující je, podle mých znalostí, výsledek magnetické rezonance. Držím vám moc palce, aby vyšetření dopadlo dobře. Váš, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 - Staré Město. P.S. často se dnes uvažuje u RS i souvislostech s infekcí chlamydia pneumoniae - podívejte se na www.chlamydie.info - je tam plno podrobností.
Alergie na potraviny
Dobrý den pane doktore,moc vás prosím o radu.Mám roční holčičku,od narození byla uměle krmena a po všem blinkala celý den.Vystřídala jsem vše.Leč pediatr tvrdil,že je vše v pořádku,v 10ti měs.se potvrdila alergie na bílkovinu kravského mléka a soju.Poslední dobou ale blinkat přestala,dávala jsem Bebu příkrmy a po jogurtu jen málo ublinkla.Průjem nemívala,žádnou vyrážku.Prý ty výsledky byly v menším procentu výskytu.Vysadila jsem mléko i ml.výrob.Podávám Nutrilon Pepti,ovoce,zeleninu.Ale co dál?Čím nahradit chybějící vápník,co ji vlastně dávat?V noci i přes den je neklidná,pláče,může to s tím nějak souviset?Předem děkuji za radu.
Monika Kirchnerová
MUDr. Nouza
Milá Moniko, vápník a vše potřebné dcerka dostane z Nutrilonu a zeleniny s ovocem. Mléčné výrobky opravdu raději nedávejte a co se neklidu týče, zvažte, po dohode s pediatrem, co jí trápí. větry? Přeji Vám i jí pevné zdraví. MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 - Staré Město.
Různé
Dobry den,chcel by som sa opytat,ci sa pouziava,a k akym ucelom sluzi pri spirometrickych vysetreniach helium?
Jozef
MUDr. Nouza
Milý Jozef, spirometrie měří údaje - objem, rychlost při výdechu. Další specializované testy, které se provádějí na plicním odd. používají jiné postupy. S pozdravy, dr. M. Nouza
Chlamydie
Dobrý den, před půl rokem jsem měla něco jako virozu. Bolesti kloubů, chrapot, bolesti v krku zvýšená teplota. Následovala bolest hlavy, očí, problémy s očima. Následně zjištěny čtyřnásobek IGA a IGG protilátky na chlamydie spíše pnaemonae. Přeléčena azytromycynem. Po půl roce problémy znovu. Celková slabost, protilátky proti chlamydiím neklesly, znovu jakoby zamlžené vnímání. Před půl rokem jsem byla na CT - negativní, borelie - hraniční. Od dětství turnerův syndrom - hormonální terapie. Lékařka zvažuje ještě jedno přeléčení azytromycynem a případně rybomunyl. Prosím, poraďte, jak z tohoto ven. Jaké testy ještě udělat?
Radka
MUDr. Nouza
Milá Radko, často vídáme podobné obtíže po prodělané infekci chlamydia pneumoniae. Někdy je potřeba léčbu zopakovat nebo nasadit kombinaci ATB a dalších prostředků. Hodně informací najdete na internetu: www.chlamydie.info. Přeji Vám pevné zdraví. MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 - Staré Město.
Chlamydie
Dobrý den pane doktore mohl by ste mě vysvětlit co znamenají tyto hodnoty u chlamydie pneu IGA 2,100pozitivni Igg 0,500negativni Igm0,880negativni Děkuji.......
Tomáš
MUDr. Nouza
Milý Tomáši, podobný laboratorní obraz bývá po krátce prodělané infekci chlamydiemi. Ostatní je potřeba probrat s lékařem, který vyšetření naordinoval...Přeji Vám pevné zdraví. MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 - Staré Město.
Alergie na pyly
Dobrý den, moje dcera je od narození těžký atopický exematik. Po kunzultaci s lékařkou praktikujeme vlastně skoro od narození 3x denně promazávání celého těla (??mastička leniens??) , postižená místa mažeme mastičkami s kortikoidy a 2x denně 1/2 zaditenu. Nyní jí je 2,5 roku a její stav se stav se zatím nelepší, spíše je to o malinko horší. Její reakce na věci které ji dráždí jsou spíše prudší a intenzivnější. Na alergologii nám dali seznam potravin na které je alergická a kterým se vyhýbáme, ale stejně zbývá spousta věcí, které neovlivníme (pyly, trávy apod.) Zajímalo by mne zda je nějaká šance, že se bude její stav s postupem věku spíše zlepšovat, či zhoršovat a dále co by jste mi poradil za přírodní lěčiva, či cesty jak dceři pomoci a vyhnout se tak mastičkami s kortikoidy a užívání prášků? Vím že na interneru je spousta rad ale jak vybrat tu správnou netuším a navíc bych nerad vše zkoušel a případně ji tím spíše ubližoval. Za odpověď předem děkuji Oscar
oscar
MUDr. Nouza
Milý Oscare, váš opatrný přístup je zcela na místě. Přesto chápu, že byste chtěl dcerce pomoci. Sám bych nejspíše poradil přidat k užívání probiotika, v lékárnách mají ta, která jsou vhodná pro batolata. O všem dalším se raďte s alergoložkou nebo pediatričkou. Vím, že to není snadné, ale věřím, že vše půjde k lepšímu. Přeji Vám i dcerce pevné zdraví. MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 - Staré Město.
Alergie na potraviny
Dobrý večer, máme 6ti měsíčního syna, je plně kojen, v posledních dnech mu zkoušíme před spaním dát v lahvičce mléko s rýžovou moučkou, aby déle spal.Vůbec pít z lahvičky nechce a ještě má pak na bradě a kolem pusinky červené pupínky, které po chvíli zmizí.Mohlo by se jednat o alergii na kravské mléko nebo o laktační intoleranci?Děkuji za Vaši radu. Jolana Půbalová
Jolana
MUDr. Nouza
Milá Jolano, může to být alergie na kravské mléko s obrazem ekzému. Uvidíte jak bude mléko dále snášet. Hodně štěstí a zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Alergie na pyly
Dobrý den,syn(10let) má alergii na srst a některé pyly.Už 2roky bere alerid a toto léto se mu alergie v slabší formě vrátila.Slyšela jsem,že jde o zastaralý lék a že je lepší aerius.co byste mi doporučil?Děkuji
Ivana
MUDr. Nouza
Milá Ivano, nelze říci, že by alerid byl zastaralý, je to stále velmi dobře účinný lék, široce používaný (či jiné léky se stejnou účinnou látkou - cetirizine). Změnu na Aerius či Xyzal, což jsou novější antihistaminika, bych doporučil při nežádoucích efektech cetirizinu nebo při snížení účinnosti. Přeji Vám i synkovi pevné zdraví. MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 - Staré Město.