Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Alergologická poradna dr. Nouzy

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Nouza

Trpíte alergiemi? Máte problémy s imunitou? Na vaše dotazy odpovídá renomovaný imunolog MUDr. Martin Nouza. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Oslabená imunita
mam syna 3,8let stareho ktery trpi obstrukcni broncitidou jiz od 3mes.bere aerius,ecobec.ted jsme dostali broncho vaxom.zatim vse bez efektu na alerg.delane testy /krev v 7 mes./jen jednou vse negat.chci se zeptat co jak bych mu mohla pomoct.neustale je nemocny letos uz 2abt,ma sourozence 1rok ktery to vse chytne od nej.nemeli byse udelat nove tasty nebo co by ste delal vy?
monika
MUDr. Nouza
MIlá Moniko, já bych doporučoval pokračovat v zavedené léčbě, testy nejsou nyní potřeba. A hledal bych různé způsoby, jak zvýšit synovu odolnost - saunování, opakovaný pobyt na horách, v ozdravovně, v lázních, pobyt u moře, otužování... Přeji Vám oběma pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Oslabená imunita
Dobrý den, můj syn 4,5 letý trpí hodně na angíny , během 2 let, měl minimálně 10angín, a užíval ospen a zevzil, pak nasadili zinat a dalacin atd. v řijnu se mu vyndala nosní mandle, měsíc na to jsme opět měli anginu, teď od ledna máme neustále hrozivý, suchý kašel, prý laringitida, u toho máme 39 horečky třeba až 6 dní, co se týká imunity tak prý vše v normě. Už jsem vyhledala pomoc a bylo my doporučeno rybomunil každý týden 4 tablety až do doby kdy bude dítě min. 2 měsíce zdravé tak pak snížit dávku, k tomu ještě má užívat wobenzym a to 1 ráno a 2x večer. Mám strach abych dítě nějak nepředávkovala. Může uživat každý týden 4 tablety rybomunilu třeba až 4 měsíce a pak snížit dávku a k tomu ještě wobenzym? Nebo prosím poraďte co mám dělat. Moc děkuji
Lucka
MUDr. Nouza
Milá Lucko, obvyklé schéma podává Ribomunyl 4 tbl. 3 týdny za sebou, a dále 4 tbl. v měsíci. Pokud vám lékař naordinoval jiný způsob, optejte se raději jeho, jestli to tak opravdu myslel. Obecně se domnívám, že nehrozí předávkování, stejné je to v případě Wobenzymu. Přeji Vám oběma pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie - různé
Dobrý den pane doktore,jsem v 10tt a občas si vezmu Dithiaden kvůli velkým otokům a ekzému v obličeji. Nemohu tím poškodit plod? Děkuji za odpověď.
PETRA
MUDr. Nouza
Milá Petro, Dithiaden se nepovažuje za toxický vzhledem k plodu, ale já zástávám názor, pokud možno nebrat žádné léky. Přeji Vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie - různé
Dobrý den pane doktore.Mám alergii na jakékoliv cizí těleso v těle,což bývá docela problém,když vám chtějí dát kanilu nebo něco zašít.Ráda bych se vás zeptala jestli je nějaká možnost jak předejít zánětům způsobeným touto alergií kdykoliv mi dělají nějaký zákrok.Většinou mi všude řeknou,že to musím hold vydržet.Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Nouza
Milá Jano, jestli vám to tak lékaři říkají, tak asi to tak bude. Předejít se tomu patrně nijak nedá. Přeji Vám pevné zdraví, abyste nic podobného nepotřebovala, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Autoimunita
dobrý den . Můj dvouletý syn má podezření na kavasakiho syndrom doktoři mi to vysvětlujou ale já jim moc nevěřím a proto se vás chci zeptat může mít vážně následky děkuji
michal baca
MUDr. Nouza
Vážený pane, Kawasakiho syndrom je vážné onemocnění dětské věku, které je však dobře léčitelné. Nevím, v čem lékařům nevěříte, ale musíte si najít takové lékaře a komunikovat s nimi takovým způsobem, abyste měli vzájemně důvěru. Chápu vás, jde přeci o vašeho syna. Přeji Vám i jemu pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Chronické infekce
Před rokem jsem byla léčena na boreliozu. Kontrolní tesy po půl roce prokázaly znovu akutní onemocnění. Byl mi vyšetřen likvor -bez nálezu, a můj stav byl zhodnocen jako "předběžně v pořádku" Trpím bolestmi hlavy,nadměrnou únavou a raní ztuhlostí kloubů dolních končetin. Mohu něco se svým stavem udělat a boreliozy se zbavit? děkuji Petra Holatová
Holatová Petra
MUDr. Nouza
Milá Petro, pokud bylo onemocnění znovu aktivní, doporučil bych si vyžádat znovu léčení boreliozy. Vaše obtíže mohou svědčit pro aktivaci staré infekce nebo novou infekci. To, že byl likvor negativní, je dobře, byla však tak vyloučena pouze neuroborelioza, čili infekce centrální nervové soustavy. Přeji Vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Autoimunita
Dobrý deň pán doktor,obraciam sa na Vás s prosbou o Váš názor.Môj 12-ný syn je sledovaný v imunol.ambulancii pre Dg.alerg.rinitída stabiliz.-celoročná ľahká,sezónny kašeľ-stabiliz.Je dlhodobo na Xyzale a Tilade mint p.p.Boli mu robené krvné testy s nasled.výsledkami:latex-negat.,ANA-pozit.,anti dsDNA -205-vysoké,ostatné autoprotilátky-negat.,špecif.IgE inhal.test-pozit.najvýraz.lieska,ambrózia,ostatné minim.Záver-vzhľadom na výsledky bez stimul.liečby.Minulý týždeň sme boli na kontrole,kde mi p.doktorka oznámila,že syn má pozitívne autoimunitné protilátky,ale že to teraz nebudeme riešiť a opýtala sa,či nebol pri odbere chorý(chorý nebol,iba ak nachladnutý).Kontrolu máme až 10/09 s tým, že bude v ANA v sledovaní. Som vet.lekárka a niečo som si naštudovala,ale keďže sa jedná o vysoko odbornú špecializovanú problematiku rada by som poznala Váš názor.Na záver by som ešte doplnila,že syn nebýva často chorý (okrem bežných nachladnutí) a nemá žiadne zdravotné problémy.Ďakujem za odpoveď.
Jana
MUDr. Nouza
Milá Jana, z výsledků vyplývá pozitivita anti dsDNA, což by mělo vést k došetření autoprotilátek. Pokud byly vyšetřeny nejen ANA, ale i ENA a jsou negativní, a nejsou žádné obtíže charakteru autoim. onemocnění, je možné syna pouze sledovat. Často se jedná pouze o tzv. autoim. laboratorní syndrom. Já bych však každopádně požádal ošetřujícího lékaře o schůzku a probral bych veškeré nejasnosti. Přeji Vám i Vašemu synkovi pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Chronické infekce
Prosím o radu, mám opakovaně problémy v intimní oblasti. Začínají vždy svěděním a pálením v konečníku, v dalších dnech se šíří dopředu i dozadu (kolem genitálií a do míst, kde hýždě k sobě přiléhají). Kůže je zarudlá, silně pálí a svědí. Zabral advantan krém, ale zdá se mi, že teď, v posledním případě (asi čtvrtém během roku) zabírá méně - pomaleji. Navíc asi odstraňuje jen příznaky, ne podstatu potíží, které se vracejí ve zkracujících se intervalech. Při vyšetření na gastroenterologii byly sice zjištěny hemoroidy, ale zatím nevýznamné, nevyžadující léčbu. Test na kontaktní alergeny na dermatologii byl negativní. Mohl by být problém v potravinové alergii? Jak se testuje? Máte pro mne nějakou radu? Děkuji! Jana
Jana
MUDr. Nouza
Milá Jano, máte pravdu v tom, že Advantan léčí příznaky - projevy zánětu, neodstraňuje příčinu. Tou spíše než alergie může být dráždění způsobené kvasinkami, proto zkuste ještě např. Canesten, Batrafen krém. Moc Vás zdravím a díky za dotaz, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Chronické infekce
Dobrý den, před týdnem jsem dostala poměrně běžnou rýmu, bohužel ta přešla v neustálé smrkání téměř ničeho a včera v noci jsem začala pociťovat tlak směřijíci od dutiny nosní do tváře a do pravé poloviny zubů horní čelisti. Já osobně bych tipla že je to zanešená vedlejší dutina nosní (konkrétně pravá) mám pocit jako by mi dal někdo pěstí. Dnes jsem zavedla proplach vincentkou, jen bych se vás chtěla zeptat jaké naděje proplachům dáváte, protože nepociťuji extrémní bolesti hlavy jako to bývá u zánětů dutiny. Je proplach účinný i pro tuto vedlejší dutinu nosní? Moc děkuju
Jana
MUDr. Nouza
Milá Jano, asi jste tipla správně, proplach Vincentkou nebo Physiomer může hodně pomoci. Doporučuji svým pacientům také napařování předloktí a bérců v hodně teplé vodě s inhalací. Pokud to nestačí, pak nezbývá než vyrazit k lékaři. K praktikovi nebo přímo na ORL. Moc Vás zdravím a díky za dotaz, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Oslabená imunita
Dobrý den, chtěla jsem poprosit o radu. je mi 25 let a před rokem mi zjistili zvýšené ASLO 724, všechny ostatní imunologické vyš. mám negativní. Na podzim se mi ASLO zvýšilo na 1274. Po léčbě antibiotiky a následném pendeponu mám ASLO 787. Před týdnem jsem byla na revmatologii pro výsledky a mám a-mycoplasma pneumoniae IgM negativní, IgG 10,9 hraničí , a-chlamydia trachomatis IgM negativní, IgG 28 hraničí. Zatím mě pořád jenom berou krev a neléčí. Co mě čeká dál? Děkuji za odpověď
Monča
MUDr. Nouza
Milá Mončo, nevím, nedokážu říci, co vás čeká. Záleží na tom, jaké máte obtíže. Test ASLO je jenom test, někdy bývá vysoký i bez dopadů do zdraví. Věřím, že vám to pomohou na revmatologii vyřešit. Moc Vás zdravím a díky za dotaz, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie - různé
Dobrý den, prosím o radu, v poslední době mi často připuchne obličej (hlavně tváře), začnou mě pálit a trochu štípat. Po větší fyzické námaze mi zarudne kůže pod očima a svědí mě kuže i po těle. Žádnou vyrážku ale nemám. Mám často sucho v puse a v krku. Připuchlé uzliny. Krev jako by se mi navalila do hlavy a tluče mi silně srdce. Na pár dní to ustane a zase se to objeví. Nevím od čeho to můžu mít. Už je to takhle skoro půl roku. Četl jsem něco o candidě, ale nevím? Děkuji za odpověď.
Marek
MUDr. Nouza
Milý Marku, asi se bude jednat o alergii. Na co, to takto nedokážu říci. Nechte se vyšetřit odborným lékařem - alergologem. Moc Vás zdravím, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Oslabená imunita
Vážený pane doktore, nevím si rady s vnukem 10 let. Prodělal několik angin, zjištěn streptokok pyogenes, léčen Penicilinem, při injekci penicilinu Hoidigé syndrom proto nemohl být nasazen Pendepon, od kterého bych si hodně slibovala. Nyní má předepsán Riboimunyl domnívám se,že není před anginou chráněn, zabere asi až po delší době. Mandle vypadají hezky a anginy mají lehký průběh, už má anginu letos po čtvrté.Bojím se odstranění mandlí, proto aby se problém nepřesunul jinam. Dceru napadlo, zda by mu nepomohl pobyt ve vysokohorském prostředí. Zvláštní je, že před vypuknutím anginy se mu udělá drobná vyrážka /podobná rozškrabaných pupínkům na noze, která při angině zmizí. Velmi nás to deprimuje byl byste pro odstranění mandlí, nebo by bylo i jiné řešení. Po odeznění anginy Streptokok pyogenes na mandlích není. Také pořád nevíme, zda toho streptokoka má v sobě, nebo je tak málo odolný a setkává se s ním . Jistě jste měl podobný případ prosím o radu. Helena Procházková Brno
Helena Procházková
MUDr. Nouza
Vážená paní Procházková, situace není jednoduchá, a tak není snadná ani rada. Mandle bych neodstraňoval, pokusil bych se posilovat vlastní obranyschopnost. Vedle Ribomunylu bych asi podal sérii gamaglobulinu, možná také Wobenzym, a přírodní podporu Biobran, Colostrum High Ig, apod. Moc Vás zdravím, a držím vašemu vnukovi palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Oslabená imunita
Dobrý den. Moje 16 letá dcera je asi 2 roky opakovaně nemocná - zvětšené uzliny, bolesti hlavy ucha, po rtg. léčená na zánět čelních dutin, za měsíc opakované porblémy. nikdy neměla teplotu, na ORL nezjištěno nic, výtěr z nosu Staph.aureus, na alergologii zjistili, že je alergiscká na tohoto staphylokoka, jinak ne a že má hodnoty pro imunitu na poloviční úrovni jak je minimální hranice, nasazen Ribunomil, ale pořád je to stejné, teď má i zvýšenou teplotu. Nevím jestli Wobenzym může pomoci a jestli to je dobré dávat i bez doporučení lékaře, nebo počkat ještě čtvrt roku na dobrání kůry Ribomunylu? Může být zvýšená teploty znakem, že si tělo "zlepšilo" imunitu?
Alena
MUDr. Nouza
Milá Aleno, asi bych počkal na dokončení kúry Ribomunylu, je dobře účinný, snad pomůže. Současně by bylo dobré potlačovat alergii, např. dlouhodobějším užíváním léků jako je Xyzal nebo Aerius. Wobenzym jistě bude také dobrá možnost. Moc Vás zdravím, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na potraviny
Dobrý den, chci se zeptat: Pokaždé, když sním čokoládu, pozvracím se, je to normální? Nebo mám na něco alergii?
Katka O.
MUDr. Nouza
Dobrý den Katko. Není to normální, něco je špatně. Možná alergie, možná nesnášenlivost. Doporučuji čokoládu nejíst nebo podstoupit odborné alergologické vyšetření. Moc Vás zdravím, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na zvířata
Dobrý den mám prokázanou alergii na psa. Doma mám york .ter., kterého mám již 10 let. Před tím také tu samou rasu a to 15 let. Patrně jsem si alergii , dle lékařky vypěstovala. Momentálně užívám AERIUS. A snažím se izolovat od svého miláčka - alespoň zákazem do ložnice. Chci se zeptat, na kapky STAROLAL . Jaký je Váš názor na tyto kapky? Miluše V.
Miluše Valvodová
MUDr. Nouza
Vážená paní, ano desenzibilizační léčba by mohla pomoci vás zbavit alergie na pejska... Moc Vás zdravím a přeji hodně štěstí, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na zvířata
Dobrý den, prosím Vás o radu která se týká mojí dcerky. Od mala jsem velmi alergická na kočky a papoušky. Vždy jsem se snažila těmto zvířátkům vyhýbat. Manželova maminka má bohužel doma kočku i papouška, takže nejezdím k ní na návštěvu. Mám ale roční holčičku a bojím se že bude alergická po mě. Tchýně samozřejmě chce vnučku k sobě na návštěvy, ale já se bojím že touto návštěvou a kontaktem se zvířaty se u dcerky alergie aktivuje. Jsou moje obavy opodstatněné, nebo se nemusím bát? Moc děkuji za Vaši odpověď. Přeji Vám pěkný den.
Hanka
MUDr. Nouza
Milá Hanko, vaše obavy jsou na místě, jistě by bylo dobré, kdyby i vaše dcerka nepřícházela do dlouhodobého kontaktu s možnými alergeny, neboť riziko, že se i u ní vyvine alergie, je poměrně vysoké. Moc Vás zdravím a přeji vše dobré, prim. MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie - různé
Dobrý den pane doktore, už čtyři dny mám nateklé a svědivé oči nevíte čím to může být??.Děkuji přeji hezký den
Adéla
MUDr. Nouza
Milá Adélo, může to být alergie, a nemusí. Doporučuji tento postup: oční, a pokud se přikloní k alergii, tak odborné alergologické vyšetření. Moc Vás zdravím, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na roztoče
Dobrý den, mám alergii na roztoče (ne těžkou) a chtěl bych znát váš názor na matrace. Pochopil jsem, že čím vzdušnější, tím lepší. Ale nevím jak moc záleží na materiálu. Konkrétně jsem si vyhlédl futon s bavlnou a vlnou (80% bavlna, 20% vlna). Děkuji za odpověď.
Jakub
MUDr. Nouza
Milý Jakube, futon bude určitě fajn možnost. Důležité je, aby vždy po ránu měl možnost vyschnout. Následně vyklepat, vyprášit, nechat dýchat... Moc Vás zdravím, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie - různé
Dobrý den, zajímaly by mne, jaké má účinky na organismus lék Xyzal. Beru jednu tabletu denně po celý rok a zaslechl jsem, že následkem jeho užívání odumírají v mozku buňky a dochází k celkovému otupování organizmu. Je na tom něco pravdivého? A je nějaký rozdíl ve zdraví člověka, který bere např. patnáct let Xyzal a totožného člověka, který ho nebere? Děkuji za odpověď
Jan
MUDr. Nouza
Milý Jene, nic podobného jsem neslyšel ani si nedovedu představit, že by to mohla být pravda. Proto si myslím, že je to fáma. Moc Vás zdravím, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Oslabená imunita
Dobrý den, mám dotaz. Přítel má svědívé bílé flíčky na zádech, rukou a hrudi. Svědí zejména při spocení a při opálení, se flíčky nezakryjí. Lékaři mu to nikterak nediagnistikovali, prosím Vás o radu o co by se mohlo jednat, popřípadě jak to léčit. Prosím Vás o odpověď na můj email : vbenesova@email.cz Mockrát Vám děkuji
Veronika
MUDr. Nouza
Milá Veroniko, pravděpodobně se jedná o pityriasis versicolor, což je druh houbového onemocnění. Je potřeba vyvařit spodní prádlo, aby se infekce nešířila a pokud jsou flíčky ještě aktivní, pak léčit antimykotickými léky. Rád bych zmínil, že by výskyt tohoto onemocnění mohl svědčit pro snížení imunity. Moc Vás zdravím, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Chlamydie
U manžela byla zjištěna chlamydie, pozitivní IgM, IgG, IgA. Já jsem šla na kontrolní vyšetření a serologie - IgM negat., IgG pozitivní a IgA také pozitivní. To je prý dobré, nic mi prý není, nemusí se nic léčit a u manžela že se počká asi měsíc a pak se uvidí. ten má problémy s očima...
Dana
MUDr. Nouza
Milá Dano, domnívám se, že by bylo dobré vás oba přeléčit, nejlépe 2 týdny doxycyklinem. Ale rozhodnutí přísluší samozřejmě vašim lékařům. Moc Vás zdravím, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie - různé
Dobrý den, mám syna 7 let, je astmatik a silný alergik, jak na zvířata, trávy a pyly, tak na potraviny. Bereme Symbicort, xyzal, beroduál a začínáme s léčbou lékem Staloral a já pevně doufám ve vysvobození z neustálých problémů. Četla jsem zde dotaz jedné maminky...my také začínáme zlatou lahvičkou a končíme udržovací léčbou v červené lahvičce, ovšem o dobrání zbytku obsahu červené lahvičky tím způsobem, že by měl denně brát dvacet kapek mi nic naše sestřička neříkala. My máme normálně 4 týden kapat ovšem s tím, že počet kapek se postupně zvyšuje na dvojnásobek a poté přejít na udržovací léčbu 2krát týdně po 20ti kapkách. Utekla mi nějaká informace nebo jde o individuální postup u každého pacienta? Nerada bych něco promeškala. A dále bych se chtěla zeptat, zda i takto nemocné dítě má naději na to, že se jeho stav s postupem času zlepší. Děkuji a zdravím. Zdenka
Zdenka Stiborová
MUDr. Nouza
Milá Zdenko, buďte si jista, že se stav vašeho synka také zlepší. Za prvé se dostaví efekt zmiňované léčby a dále - imunita v dětství zraje, často až do 12, 14 let. Jinak se nebojte, že jste něco zanedbala, důležitá je fáze udržovací léčby a dostatečná délka užívání (3-5 let). Požádejte také svou lékařku o zvážení léčby silnější vakcínou - Staloral 300. Moc Vás zdravím, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na roztoče
dobry den, jiz zhruba 10 let trpim alergii na prach a roztoce, moje alergie se vsak projevuje predevsim koprivkou, ktera neprijemne svedi. jsem ve veku kdy bych rada otehotnela. myslite, ze by mi pomohli nejaka homeopatika? nebo mate jiny typ? Dekuji za odpoved
Barbora
MUDr. Nouza
Milá Barboro, homeopatika jsou dobrý tip, můžete také zkusit detoxikaci - např. chlorela, Cytosan, apod. Samozřejmostí, i do budoucna, by měl být protiroztočový režim doma. Moc Vás zdravím, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na potraviny
Dobrý den pane doktore,měla bych dotaz.Mám 5 měsíčního syna a na podnět kardiologa se udělali testy na ABKM a tato alergie se taky potvrdila.Paní dr.mi jen řekla,že mám přijít za týden a ona si promyslí co dál.Já jsem na nic nečekala a nasadila jsem okamžitě Nutrilon Allergy Care.(za týden mi to schválila).Tuto alergii už v rodině máme a byla k ní ještě přidružena alergie Celiakie.Chodili ke specialistovi na gastroenterologii.Já sama mám Cronovu nemoc a alergii na ovoce.Ale paní dr. pořád vyčkává,chce zjístit jestli se infekty u syna zlepší po nasazení tohoto mléka.Já mám na to jiný názor.Chtěla bych ke specialistovi.A možná by nebylo na škodu zajít k imunologovi.Syn je od narození nemocný,záněty horních,dolních dýchacích cest a uší.Pořádně byl zdravý pouze 3 týdny.Také v jeho 5 měsících se opožděně objevila reakce na 1 očkování z porodnice do ramínka,tudíš nás nemohla paní dr.dále očkovat.Chci tedy slyšet i váš názor na věc.Měla bych jít ke specialistovi?Děkuji za odpověď Zuzka
Zuzka
MUDr. Nouza
Milá Zuzko, jestliže nesdílíte názor vaší lékařky, tak je dobré získat ještě další názor, proč ne alergologa. Imunitní stav syna je jistě ovlivněn alergii na kravské mléko, a věřím, že se zlepší pri jeho vyloučení ze stravy. Moc Vás zdravím, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Oslabená imunita
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, je mi 25 a už od svých 12 let mám plnou pusu aftu. Před rokem jsem šla s tímto problémem na alergologii, kde mi našli v krvi zvýšené ASLO (574). Ke konci loňského roku bylo ASLO (1274), po přeléčení antibiotiky a pendeponem mě kleslo na (787). Afty mám pořád, často jsem unavená a bolí mě klouby. Má to na sebe nějaký vliv? Děkuji za odpověď
Monika
MUDr. Nouza
Milá Moniko, o původu aft si nejsme zcela jisti, ani léčba není jednoduchá. Zvýšené ASLO svědčí pro kontakt se streptokoky a možná také i o poruše imunity. Obraťte se určitě na imunologii nebo revmatologii. Moc Vás zdravím, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Chronické infekce
Dobrý den, na rtu se mi opakovaně vytváří herpes. Poprvé se tak stalo v létě 2008, když jsem byla v Itálii za přítelem. Pak v prosinci, opět když jsem byla s přítelem. Ale léčení bylo rychlejší než v létě, používala jsem italský výrobek cykloviran + v Čechách mi na to dali Zovirax. A teď je to tu zase. Sice nejsem s přítelem, ale mám angínu. Používám herpesin prvním dnem. Chtěla bych se zeptat, jestli proti tomu existuje nějaké očkování nebo něco podobně účinného. vitaminy se už snažím brát pravidělně. Mám z toho strach. Problém je ten, že léto budu opět trávit v Itálii s přítelem, proto bych chtěla této virové infekci předejít. Je to možné vypuknutí této ifekce zabránit? Děkuji předem za odpověď, přeji krásný den Terez
Terez
MUDr. Nouza
Milá Terezo, opakované opary mohou souviset se sníženou imunitou, proto bych já vyšetřil imunitu, pokusil se ji léčebné posílit a jako poslední možnost je i vakcína. Poslední proto, že to není jedna injekce, ale řada injekcí a trvá léčba i několik let. Pokud byste měla zájem, objednejte se k nám a vše pořešíme. Moc Vás zdravím, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie - různé
Dobrý den! Mám dotaz ohledně mé 2,5 leté dcery. Už 14 dní má na dlaních a ploskách nohou červenou vyrážku která svědí. Většinou se nejvíc zhorší přes noc. Napřed na to dostala ant. mast. Pak jsme byli u kožního lékaře tam další 2 masti ale žádné zlepšení. Tak jsem zašla na kožní znovu má zase jinou mast ale ruce i nohy se nelepší. Dokonce se začaly loupat.Všimla jsem si že po kontaktu s plastovou hračkou jí ruce úplně zčervenají. Je možná alergie na plast? děkuji za odpověď Lenka
Lenka
MUDr. Nouza
Ano, Lenko, může to být alergie nebo toxická reakce na něco špatného z plastu. Doporučil bych tyto hračky schovat a nahradit bezpečnými, ověřenými hračkami. Moc Vás zdravím, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Oslabená imunita
Dobrý den, prosím o radu 1.pří vyšetření na imunologii mi byla zjištěna pozitivita cytoplasmatické fluorescence 1:80, 2. při vyšetření krve u lékaře mám thrombocyty 879,leukocyty také lehce zvýšené 15,2 chtěla bych se zeptat co to znamená, jaká je příčina.
Andrea
MUDr. Nouza
Milá Andreo, proberte vše se svým lékařem, s tím je třeba mluvit, na vše zeptat. Hodnota trombocytů je hodně, ne lehce, zvýšená. Na místě by bylo též vyšetření hematologem. Moc Vás zdravím, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Oslabená imunita
Dobrý den, mám dceru 4,5 roku, vrozená ABKM, nyní atopický ekzém. Opakované virozy, léčba Ribomunyl a Xyzal. Imunologické a alergologické vyšetření bez závažných problémů, nyní opakovaně posit. pneumokok při častých sinusitidách, přeléčen. Doporučujete očkování Prevenar ačkoliv např. po očkování přesto měla černý kašel? A očkování proti klíšťovce či žloutence? Obávám se dalšího rozhození imunity. Děkuji Ilona
ilona
MUDr. Nouza
MIlá Ilono, imunita je velmi křehký systém a je třeba vždy zvážit pro a proti. Proto dost dobře nemohu zde zodpovědně poradit, když neznám průběh nemocí a stav vaší dcerky. Obecně lze říci, že očkování by mohlo přinést ochranu, ale je třeba vakcínu podat v době, kdy bude zdráva a v dobré kondici. Moc Vás zdravím, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na roztoče
Dobrý den. Dceři je 14 roků a tak od 5 let je alergická na roztoče. K tomu se postupně přidala alergie na pyly trav a stromů. Pobírá zodak a nosní spreje, trápí jí hlavně ranní rýmy a ucpaný nos a ekzémy. Teď nám alergolog nabídl léčku desenzibilizací. Chci se zeptat, zda je pro dceru vhodná a ona by chtela příští rok studovat zahradnickou školu, tak zda by se alergie pomocí této terapie zmírnila? Děkuji za odpověď.
Jtka
MUDr. Nouza
Ano, Jitko, myslím, že by mohla tato léčba hodně pomoci. Sami s ní máme velmi dobré zkušenosti. O rizicích a dalších souvislostech se musíte domluvit s vaším alergologem. Moc Vás zdravím, prim. MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie - různé
pane.doktore.mam.problém.smou.dcerkou.je.jí.14.let.a.má.neustále.alergickou.rymu.je.to.proní.už dost unavující měla vytrženy.nosní mandle pred.dvema roky a zadny vîsledek dékuji za radu
eua
MUDr. Nouza
Vážená paní, tady je nezbytná součinnost alergologa a ORL specialisty. Výsledky léčby jsou pak velmi dobré. Pokud nejsou polypy a tudíž není nutná operace, pak obvykle stačí důsledná léčba topickými steroidy, např. Nasonex, Avamys, Flixonase, Alergonase nebo Rhinocort. Moc Vás zdravím, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie - různé
Dobrý den P.doktore,píšivám ohledně mého syna věk 23let,od útlého věkualergie na pyl,na prah,med atd,pak i v pozdějším věku na koření, 16letech prodělal anafilaktický šok.Ale můj dotaz je,že za poslední rok nabral skoro 15kg a pořád moc jí a chtěla bych mu nasadit lék proti hubnutí Meridia,co nato jako alergolog říkáte?Mám obavy aby se mi nezhroutil. Děkuji
Brigita Teplice
MUDr. Nouza
Vážená paní, léčba Meridií je obvykle velmi bezpečná, pomůže, ale nejde to bez silné vůle k hubnutí. Třeba by stačilo, aby syn opravdu chtěl zhubnout a ohlídal si stravování... Moc Vás zdravím, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie - různé
Dobry den, jiz nekolik roku mam ekzemy pod ocima, navstivil jsem nekolik alergologu i dermatologu ale nikdo nic nezjistil, snad jen "to muze byt cokoliv". Nepouzivam zadnou kosmetiku, jidelnicek je kvalitni, sportuji. Atopicky ekzem vyloucily vsichni, tyto vubec nesvedi, kuze je v jejich lokaci velmi sucha a casto se odlupuje - pote, co se supinky sloupnou(nebo se tomu pomuze) - kuze je naopak velmi jemna a ruzova, je pod tim jakasi novokuze - a dalsi den nanovo. Rad bych lecil pricinu a ne dusledek, jak je to u nas zvykem. Receptu na kortikoidni masti jsem dostal mnoho - vsechny putovaly jeste v cekarne do kose. Mel byste prosim nejakou radu nebo se mam smirit s leprou? Dekuji
Robert
MUDr. Nouza
Milý Roberte, na dálku těžko radit, kožní nemoc se skutečně musí vidět. Na ekzémy nejlépe pomáhají kortikoidní masti, podávají se krátkodobě, obvykle ne déle než týden, takže se jich nemusíte bát. Z přírodních prostředků bych doporučil pupalkový nebo brutnákový olej - vnitřně i zevně. Moc Vás zdravím, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na potraviny
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Před dvěma dny mě najednou z ničeho nic přepadl pocit chlupů v krku, ale jen na pravé straně a zároveň mám pocit chlupů i podél celého spodního i horního patra zubů, ale také jen na pravé straně.. Nechala jsem si dělat výtěry z krku - v pořádku, krev - v pořádku. Ale moc mě to trápí, bojím se, abych neotekla nebo něco.. Mám zjištěnou alergii na jarní stromy - bříza a na trávy. Dále pak na jablka a ořechy. Ale nic z toho nejím. Ani jsem v poslední době nejedla nic neobvyklého. Trvá to pořád, celý den už od rána až do noci a pořád. Prosím poraďte mi. Děkuji
Klára
MUDr. Nouza
Milá Kláro, podobná reakce bývá obvykle při infekci nebo alergickém zánětu. Je možné, že jste se setkala s některým alergenem (ořechy? ovoce?) skrytě v jiných potrav. výrobcích. Moc Vás zdravím, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Autoimunita
Dobrý den pane doktore, mé dceři zjistili protilátky proti bílým krvinkám ve 30 letech. Od 4 let, kdy měla zánět mozkových blan, je velmi často nemocná. Je nějaká šetrná léčba, která by neměla takové vedlejší účinky, jako kortikoidy? Má ještě šanci porodit zdravé dítě? Má 1 porod a 2 samovolné potraty. Moc o další dítě stojí. má nárok na imunoglobuliny? Děkuji moc a přeji krásný den. J. Mat.
Jaroslava Matoušková
MUDr. Nouza
Vážená paní, léčebných postupů je více, ale kortikoidy se považují za nejúčinnější a přitom šetrné, není se třeba bát, nepředstavují významná rizika. Útlumem špatné imunitní reakce může podpořit i udržení eventuálního těhotenství. Dcera jistě vše probere se specialisty z oboru hematologie. Držím vám moc palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na zvířata
Dobrý den, mám kocourka v bytě rok a půl. Objevila se mi alergie (je to trojka podle testu a spinometr neukázal nic hrozného). Jsem s kocourkem v kontaktu většinu týdne, zbytek týdne trávím mimo. Číču pryč nedám, to bych ztratila půlku smyslu života. Prosím o radu, jak léčit nebo popřípadě aspoň udržet alergické reakce tak, aby se to nezhoršovalo. Vím, že jsou dvě možnosti: a)buď si nechat 3 roky aplikovat injekce Phostal, b) asi za 2000/rok si kupovat speciální kapičky. Má doktorka nebyla moc sdílná, řekla mi, že mám přijít až se kočky zbavím, že jinak žádná léčba nemá cenu a že jsou to vyhozenné peníze. Neříkejte mi, že všichni, kdo jsou alergičtí dají zvíře pryč. Zajímalo by mě jak se to řeší u lidí, kteří se rozhodnou zvíře si ponechat a zda je u nich možnost léčby, popřípadě, zda pomáhá nějaký přípravek, kterým by se zamezilo šíření alergenů po bytě (když tam číča je neustále-nemohu jí daát např. na týden pryč. (jsem alergická ještě na trávy, pelyněk, dřeviny). Děkuji
Katka, Praha
MUDr. Nouza
Katko, je to všechno tak, jak již víte. Ano je to těžké. U alergiků radíme důrazně se kočky zbavit, nechat ji třeba u rodičů a tam ji občas navštěvovat. Nebo ji držet venku a nepouštět do bytu. Pokud nic z toho nechcete udělat, řešení alergie by mohla přinést desenzibilizace, ať již injekční nebo kapičkami, jak vám vaše lékařka vysvětlila. Moc Vás zdravím, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie - různé
Dobrý den, pane doktore. Ráda bych se zeptala, jak dlouho obvykle trvá vyrážka (alergická reakce) na DUOMOX. Děkuji.
Jana
MUDr. Nouza
Jano, vyrážka by neměla trvat déle než týden, 10dní. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Přírodní léčba
Dobrý den, vážený pane doktore. Moc Vás prosím o radu. Jsem ve 13. týdnu těhotenství. Od 5. týdne těhotenství se mi začaly dělat v podpaží bolestivé furunkly a byl mi zjištěn zlatý stafylokok. Dostala jsem antibitika, ale nyní se mi furunkly začaly dělat znovu, takže musím obden na chirirgii. Můj lékař mě poslal na imunologii a alergologii, kde mi byla zjištěna silná alergie na roztoče, také na plísně a kočky. Dosud jsem neměla nikdy žádné viditelné problémy - žádné rýmy, červené oči, kýchání apod. Alergolog mi řekl, že stále se zhoršující furunkulóza může mít vliv na vznik alergie. Zatím mi nedal žádné léky, protože prý v těhotenství to není moc vhodné. Čekají mě ještě odběry krve a pak prý se uvidí. Zajímal by mě Váš názor a to, jak velké je riziko, že se moje miminko narodí s alergií. Odstranili jsem z bytu koberce a klasické peřiny. Má smysl pořizovat povlaky na matrace, deky a polštáře proti roztočům? Pomohlo by to snížit riziko vzniku alergie? Velice Vám děkuji za odpověď. Šárka.
Šárka
MUDr. Nouza
Milá Šárko, je dobré, že vám lékař nepředepsal léky, věřím, že by se vše dalo zvládnout přírodní cestou. Na prvním místě prevence - správně odstranit koberce, závěsy, vše, kde se může držet prach. Povlaky na matrace nejsou nezbytné, stačí často větrat, vyklepávat a luxovat. Pak by bylo dobré zahájit očistu organismu, detoxikaci. Sám využívám chlorellu a probiotika, event. huminové kyseliny. Moc Vás zdravím, prim. MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie - různé
Dobrý den pane doktore, mám na Vás prosbu. Jsem v 7 týdnu těhotenství a půl roku před otěhotněním jsem vysadila zodac, nyní jsem měla zánět průdušek a minimálně měsíc před onemocněním kašel, momentálně mi byl nasazen ketotifen AL v dávce 1-0-1 a berodual SOS. Je možné, že by léky mohly poškodit plod či má to nějaké vedlejší účinky na vývoj plodu či těhotenství?Děkuji.
Lucie
MUDr. Nouza
Milá Lucie, sám se snažím v průběhu těhotenství nepředepisovat žádné léky, i když ty, které uvádíte nejsou ani v nejmenším podezřelé z rizika poškození plodu. Moc Vás zdravím a přeji klidné těhotenství, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie - různé
V prosinci mi byla diagnostikována chron.rinitida. Dle různých článků, které jsem si přečetla na internetu mi připadá, zda se u mě nejedná o alergii na chlad. Venku mi vždy teče rýma, trvá to 2 dny, pak pár dnů klid a zase nanovo. I se mi letos objevila nějaká vyrážka na ruce, jako popálení od kopřivy, což dle internetu může být součást chladové alergie. prosím o radu co s tím, je to velice nepříjemné,zužující. Děkuji předem. Helena email: frank.v.h@seznam.cz
Helena
MUDr. Nouza
Milá Heleno, ano, může se jednat o chladovou alergii. Ale těch příčin chronické rýmy a kopřivky může být víc. Jednoznačně je na místě odborné, alergologické vyšetření. Moc Vás zdravím, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na potraviny
ABKM, OPAK. ZÁNĚTY DC Dobrý den, pane doktore, mám 2,5 letou dceru, která od narození trpěla krvavými průjmy (byla kojená, z krve byla zjištěna ABKM), v 8.m však průjmy ustaly...Jezdily jsme na spec. pracoviště, kde dieta nebyla nařízena žádná, což mě zaráží....Průjmy ustaly, ale nastaly chronické potíže s dých. cestami-opak. bronchitidy, 2x pneumonie, angíny. Nyní dcera marodí již 3. měsíc, neustále se však choroby vrací a stav se horší (během této doby má již 5tá ATB), jsme objednány na alergologii. Mně její stav dosti znepokojuje, vidím, že dcera špatně prospívá (váží 10Kg), myslím si, že alergie je příčinou opak. zánětů dých. cest, co si o tom myslíte Vy? Zatím mi nikdo z lékařů nedokázal odpovědět, jaká by měla dcera dodržovat dietní opatření-jestli mléko úplně vyloučit ze stravy a nahradit jiným nebo pouze některé výrobky...Předem Vám mnohokrát děkuji za odpově´d a věřím, že mi tím hodně pomůžete.
Jana
MUDr. Nouza
Milá Jano, rozhodnutí o dietě není jednoduché, ale opravdu bych doporučil zvážit vyloučení mléka a mléčných produktů. Moc Vás zdravím a přeji dcerce brzké zlepšení stavu, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na pyly
Dobrý den,prosím o radu.Jaký je Váš názor na léčbu Staloralem? Syn 5 let má užívat Staloral 300,alergie směr 5 trav.Nevím však, jestli tuto léčbu podstoupit, zda mu nemůžu nějak narušit imunitní systém apod. Je nutné kapat na sliznici pod jazyk a 2 minuty nechat v puse a půl hodiny nejíst? Co když tato pravidla nebude z jakéhokoliv důvodu moci dodržovat? Nabourá to nějak průběh léčby? Nemám třebas ještě rok či dva počkat než takovou léčbu zahájím? Léčba na 3-5 let se mi zdá být velmi dlouhá, zejména při striktním dodržování pravidel.Já sama jsem alergička. Děkuji.
Karolína
MUDr. Nouza
Milá Karolíno, s léčbou Staloral 300 mám hodně zkušeností a jsou v naprosté většině pozitivní. Při této léčbě (jedná se o desenzibilizační léčbu, nebo také alergenovou imunoterapii) se již po 3 letech s velkou pravděpodobností podaří vyrušit alergii a zbavit děcko alergických obtíží. Při rozhodování o zahájení léčby doporučuji vždy s odborným lékařem probrat intenzitu obtíží a porovnat s náklady a délkou léčby. A pak se rozhodnout. Moc Vás zdravím, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Různé
Dobrý den pane doktore. Je mi 23 let, od malička trpím v menší míře atopickým exémem a všemožnými alergiemi. V 16 letech se mi postupně zhoršil exém natolik, že mě museli dvakrát hospitalizovat, na druhou stranu ale ustoupily alergie. Od té doby mě exém trápí v jednom kuse (i po hormonální přeměně v pubertě), zkoušel jsem i homeopatii, různé ,,šarlatány'', ale nic nepomohlo. Nyní jsem s tím psychicky srovnaný, až na to, že nemohu sportovat - což mě velmi naplňuje. Stačí, že se zapotím rychlou chůzí a svědí mě tělo tak, že bych si kůži nejraději ostrouhal. Je možné nějak snížit agresivitu svého potu? Neposílejte mě prosím ke kožařům, ti mi s tím po 23 let dlouhodobě nepomohli. S úctou děkuji za odpověď.
Michal
MUDr. Nouza
Milý Michale, nevím si rady. Uvažoval bych možná v extrému o lécích, které snižují tvorbu potu nebo nějakou formu protistresové léčby - tedy psycholog, psychiatr? Chápu, že je to těžké, příliš dlouhý problém bez zlepšování... držím vám palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Alergie na roztoče
Dobry den, po 15letech pojidani antibiotik a dalsich "pokusu" mych setrujicich lekaru jsem dnes z vlastni iniciativy podstoupil vysetreni imunologa a ejhle - pricina vseho objevena - roztoci. Mam nasledujici dotazy: 1. v euforii ze se zbavim problemu jsem zacal hltat stranky k tematu a nsel jsem ZASADNI doporuceni - povlaky na matrace a lozni pradlo. Cena x tisic. Jedna se opravdu o klicovou zalezitost pro lecbu, nebo jen uspesny marketingovy tah? 2. dostal jsem lek xzyzal - vyleci mne, nebo zmirni potize?(ty jsem nikdy neprisuzoval alergii - cetne nachlazeni atd.) 3. byla zminena lecba injekcemi - udajne trva leta a spociva v aplikaci davek roztocu atd. Jak je uspesna?Jak je cenove narocna?Prispiva pojistovna? Predem dekuji za odpoved a vsem spolutrpitelum preji energii do boje proti tem malym skudcum!
Honza
MUDr. Nouza
Milý Honzo, k vašim otázkám: 1. povlaky nejsou nezbytné, jsou pouze jednou z možností tzv. protiroztočového režimu (zde již opakovaně diskutováno). 2. Xyzal je účinný lék, bude však pouze tlumit alergii a zánět. K tomu abyste se pokusil o vyléčení je potřeba: 3. Léčba vakcínami - SIT. Náklady představují +/- 1500,- Kč na rok, což je doplatek, převážná část ceny je hrazena ZP. Úspěšnost bývá vysoká, kolem 75 %. Moc pozdravů, držím vám palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Oslabená imunita
Přeji dobrý den,mám dotaz..Před rokem jsem měla pozit.celiakii,hodnota může být do 20,já měla 30,6 IgA.Od té doby opět negativní.Mám celiákii,když byla pozit.jen jednou?Dietu nedržím,pečivo jím málo.Děkuji.
Nora
MUDr. Nouza
Milá Noro, krevní test slouží pouze k vyslovení podezření. Pokud by se měla stanovit diagnóza celiakie, je nutné vyšetření gastroenterologické přístrojem s odběrem histologického vzorku, a to dříve, než se začne držet dieta! Takže pokud nemáte žádné potíže a hodnota je negativní, buďte v klidu. Váš, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Astma bronchiale
Dobrý den pane doktore. Mám skoro ročního syna a už měl 2 ataky obstrukční bronchitidy,užívá Budiaer a zyrtec a řeším teď jednu otázku: Jestli s ním mám stále chodit plavat,začali jsme nyní druhý kurz a tak nevím zda ho ukončit nebo ne, nerada bych ho nějak izolovala,ale na druhou stranu ho nechci vystavovat riziku nachlazení, protože zatím každé naše nachlazení skončilo obstr. bronch.Naše alergoložka nám to vyloženě nezakázala, sama jsem astmatik. děkuji a přeji hezký den...
Jaroslava
MUDr. Nouza
Milá Jaroslavo, myslím, že plavání bude pro vašeho syna dobré, jistě není důvod, aby prochládal, naopak spíše se bude otužovat. Přeji vám oběma hodně zdraví a držím vám palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Alergie - různé
Dobrý den,pane doktore, v současné době u mne probíhá vakcinace Phostalem (Dg:pollinosa).V průběhu dvou dnů po poslední dávce v průběhu u mne vypukla viriosa s komplikací bronchitis- léčeno antibiotiky.Průběh onemocnění je podstatně bouřlivější než jindy.Může být příčinou souběh s vakcinací ?Děkuji za odpoveď.
Milena
MUDr. Nouza
Milá Mileno, léčba Phostalem, stejně tak jako dalšími vakcinami, vyžaduje zvláštní pravidla a nese jistá rizika. Je možné i to, že běžná infekce má odlišný průběh. Vše musíte i v tomto případě konzultovat s vaším alergologem. Váš, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Oslabená imunita
Chtěla jsem se zeptat, jak se podává Imodin, zda se smi s krátkou jehlou píchat v úhlu 90 stupňú a zda se smí míchat s mesocainem, děkuji Jana.
Jana
MUDr. Nouza
Milá Jano, to je dotaz spíše na výrobce, t.j. Sevapharmu, či nyní spíše Immuna. S mezocainem se často míchá, aby injekce tolik nebolela. Je možné jej podávat do svalu i podkozně. Moc pozdravů, držím vám palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Různé
Dobrý den, je mi 47 let a letos cca v březnu se mi objevily následující potíže. Několikrát denně mám pocit poměrně intenzivního zápachu, který mi připomíná něco jako aviváž, silně aromatický šampón, někdy až ředidlo. Více se to objevuje při pobytu v bytě, ale občas se to přihlásí i v autě, nebo venku při chůzi. Trvá to tak 15min a zase to zmizí, v bytě to trvá déle. Nedokážu identifikovat konkrétní věc, která by to mohla způsobovat. Někdy mám pocit, že se tímto pachem i potím, ale objeví se to často i při pobytu v kuchyni, kde se vaří-pak mi takto "voní" třeba i pečivo atd. Občas se mi z toho dělá až nevolno. Nejdříve jsem si myslel, že je to způsobeno od potících se nohou-občas trpím plísněmi, ale objevuje se to i po očistě nohou. Léčím se na sníženou funkci štítné žlázy-asi 3měs, ale ty návaly pachu jsou staršího data. Nemohl by jste mi prosím poradit jak tuto věc řešit, na koho se obrátit? Může jít o alergii na něco? Může tento pocit souviset s psychikou, depresemi?
Martin
MUDr. Nouza
Dobrý den, takto na dálku je těžko posoudit vaše velmi neobvyklé obtíže. Být v situaci vašeho praktického lékaře, tak bych asi navrhl následující postup: Nejprve ORL, k vyšetření nosu a čichu, bude-li vše v normě, pak bych doporučil neurologické vyšetření, následně pak bych opravdu zvažoval psychiku, může působit leccos. Moc pozdravů, držím vám palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Chronické infekce
Dobrý den, manžel se od listopadu 2007 léčí na chronickou sinusitidu - FES, opakovaně atb (celkem 16 týdnů za loňský rok, trvale fortikosteroidy - spray do nosu. V listopadu 2008 byl odeslán na imunolog. vyšetření, kde byly zjištěny hodnoty %CD3+56%, abs.p.CD3+0,95*10^9/l %CD4+31%, abs.p.CD4+0,52*10^9/l , %CD8+32%, abs.p.CD8+0,54*10^9/l, CD4/CD8 0,9688, %CD45 85%, %CD3-CD56+(NKb)1,2%, abs.p.NK buněk 0,0203*10^9/l, %CD3+CD56+33,8%, Fag.neu.screen 80%, Absol.fag.n.sc.2,3*10^9/l, Stim.index-fag60. Biochemie,krevní obraz, RIA v normě, kromě AST 0,62, GMT 1,28, Cholesterol 7,02. Následovala léčba IMUDONEM - 2xtýdně po dobu 6 týdnů. Nyní po dobrání IMUDONU byl na kontrole, kde p.doktorka neudělala kontrolní odběry s tím, že je to předčasné a předepsala IMMUDIN 2inj. za týden zatím na 6 týdnů. Zajímal by mě váš názor na výsledky imuno vyšetření, jejich závažnost, případně lze-li, tak na možnou příčinu. Hlavně pak, kdy je vhodné udělat kontrolní odběry krve, p.doktorka není sdílná. Děkuji.
Jitka
MUDr. Nouza
Milá Jitko, výsledky svědčí pro snížení imunity. Není jasné, zda předcházelo onemocnění sinusitidou nebo je to důsledek chronického zánětu. Léčba podle vaší lékařky je indikována správně, je třeba velké trpělivosti, protože tyto chronické záněty se často řeší hodně dlouho. Moc pozdravů, držím vám palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.