Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační fotografie

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Ostatní
Dobrý den, já bych se ráda zeptala, když zde vidím všechny ty smutné diagnozy a dotazy lidí na prognozu a lecbu, neevokuje to ve vas otazku proc se takto dotazuji pres internet a ne sveho osetrujiciho lekare. Pravděpodobně to poukazuje i na fakt, ze komunikace lekare s pacientem v necem vázne. Děkuji za odpověď Aneta, 31 let
Aneta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, máte zcela pravdu. Většina problému v životě i u lékaře vzniká z nedostatku komunikace. Bohužel po internetu udělat prognózu individuálního onemocnění je naprosto nemožné. Existují sice všeobecné statistické údaje, ale individuální rozdíly jsou mnohdy obrovské a i taková všeobecná statistika může někoho zcela zlomit, což bych nerad. Falešnou naději dávat však rovněž nelze, proto je k prognóze a strategii léčby vhodná jen osobní konzultace a ze strany pacienta doporučuji si připravit otázky na papír a svému lékaři je přečíst. Mám zkušenosti, že pacienti v ambulanci najednou ztratí odvahu se zeptat nebo si vůbec nepamatují odpověď lékaře.
Ostatní
Dobry den, je nejaky duvod, ze vetsina metastaz vznika v jatrech, popripade plicich a kostech, a velmi malo jich je napriklad v ledvinach, zaludku ci srdci?
landau
Skalpel, lékař, ilustrační foto
ano je, je to velmi dobře prokrevná oblast, tedy výborná živná půda pro uchycení se i jedné metastázy.
Ostatní
Bratranci (67 let) loni v srpnu vyoperovali melanom,vzali hodně uzlin,byl na sále asi 4 hodiny.Nyní je týden u moře,na slunce prý vůbec nechodí,ale dostal teploty a bolí ho na průduškách. Před odjezdem absolvoval kontrolní prohlídku po uvedené operaci, cestu mu schválili.Mohou mít tyto problémy souvislost s oslabeným organismem po prodělaném léčení, myslím, že na takovou cestu bylo příliš brzy. Neměl by jít hned k lékaři? děkuji za odpověď.
Inka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
K tomu se nedá nic říci. Pokud má někdo problémy, tak musí jít k lékaři. Po internetu se medicína dělat nedá.
Ostatní
Dobrý den, na můj dotaz jsem nedostala odpověď. Asi tuším proč, ale chtěla jsem Vás moc poprosit zda mi můžete odpovědět aspoň soukromě (pokud budete chtít) na e-mail knihovna1410@seznam.cz Děkuji Vám za Vaši ochotu a moc si Vaší práce vážím.
Irena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel nevím o jaký dotaz šlo. Tento systém mi neumožňuje se dostat k historii dotazů, ale všechny dotazy zodpovídám, i když dnes jen s velmi omezenými možnostmi.
Ostatní
Vážený pane doktore, úvodem děkuji za Vaši poradnu a možnost získat nějaké informace na dotazy, kterých mají onkologičtí pacienti i jejich blízcí hodně, jak vím z vlastní zkušenosti. Prosím o Váš názor, pokud má pacient historii více onkologických problémů v relativně mladém věku (40-50let v době diagnoz) - konkrétně rakovina varlat seminom v obou varlatech (st.1) a následně rakovinný polyp ve střevu, znamená to, že je náchylnější k dalším a novým malignitám? Je možné (a běžné?), že má jeden člověk rakoviny různých orgánů - např. tří, čtyř, pěti....apod? U uvedeného pacienta bylo vše zachyceno v časném stádiu a je nyní v celkové remisi pravidelně sledován. Nezvyšují např. CT vyšetření s radiační zátěží až přílišně riziko dalších malignit? Děkuji za Vaši odpověď , s úctou.. .
Plojharová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, často vídáme výskyt tzv. nových nádorových onemocnění v jiných orgánech, mluvíme o multiplicitním výskytu nádorů. Těchto pacientů není vůbec málo a mnozí jsou zavzati do výzkumných projektů, aby se zjistilo, proč tomu tak je. Je jasné, že se jedná o nějakou genetickou poruchu, ale zatím se neví o jakou a zda je vrozená nebo získána životosprávou či po prodělané onkologické léčbě. Je to každopádně velmi zajímavá otázka a i naše klinika se podílí na zmiňovaném výzkumu.
Ostatní
Mnozí onkol. jsou skeptičtí ohledně potrav. doplňků a čehokoliv co se dá udělat mimo léčby.I pro mě byly vždy důležité ověřené důkazy.Nicméné teď se sama potýkám s rakovinou prsu a po první chemo se mi zhoršily otoky víček a akné,únava ,zvracení,přesto, že jaterní testy a ledviny jsem měla v pořádku.Po první chemo mi taky značně spadly leukocyty.Začala jsem jíst ostropestřec m.,Q10,lněný sem.,Inocell a více potraviny(rajčata,brokolice,česnek apod.), ale pozor,vždy jsem jedla zdravě.a po 5 chemo vypadám jak reklama na zdraví,pleť se zcela vyčistila, otoky víček zmizely,energie na rozdávání a leukocyty od té doby v pořádku.Nemyslím si,že samozřejmě tyto věci přímo vyléčí rakovinu, ale zase se mi nezdá, že by ústup mých potíží zapříčil placebo efekt, anebo chemo.Myslela jsem, že po dalších chemo tak nějak budu víc chátrat a ne kypět zdravím.Anebo se pletu a jenom moje tělo se nějak víc přizpůsobilo chemoterapii? Zajímá mě Váš názor,zda tím co dělám se dá vylepšit snášenlivost chemo.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tyto podůrné přípravky nejsou na škodu a celkově mohou Váš organismus povzbudit k většímu metabolismu, který tělo očišťuje. Tím pádem vnímáte celkové zlepšení, což je dobře. Takže , osobně proti nim nic nemám.
Ostatní
Dobrý den ráda bych Vás požádala o názor, zda máme mít s manželem obavy o naši devítiletou dcerku či skutečně zůstat v klidu, jak radí lékař, ke kterému chodíme na kontroly, teď již po roce. Před 5lety jí byl diagnostikován ganglioneurinom -nezhoubného charakteru- na nadledvině, provedena adrenalektomie. Vzhledem k radikalitě výkonu a histologickému nálezu bez onkologické léčby, pouze sledována. Má otázka zní, jak si vysvětlit vysší hodnoty nádorového markeru NSE - minulý rok 21, pak 16,4 a nyní před cca týdnem 18, když těsně před operací měla hodnotu 13,7. Snažila jsem se studovat z dostupných zdrojů a vím, že velmi záleží na včasnosti zpracování krevního vzorku, taktéž na hodnotě fHGB, který se však neudává, resp. naše laboratoř jej neudává. Před operací byla krev poskytována jiné laboratoři, nežli nyní při kontrolách. Lékař pozdní zpracování vylučuje. Na UTZ vyšetření byl nález negativní. Děkuji moc za odpověď, s pozdravem E.S.
S.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nezhoubný nádor nevytváří ani nádorový márker. Naměřená hodnota může souviset s intereferencí s třeba některými léky, což vede k navýšení nádorového markeru, ale přitom je to jen falešná pozitivita. Nejedná se tedy o nádorový projev. Tohle je ale jen obecné vysvětlení. Proč k tomu dochází u Vaší dcery nemohu takto posoudit.
Ostatní
Vážený pane doktore. Je mi skoro třicet let, a osm let jsem kouřila, někdy méně cigaret za den, někdy hodně. Nyní se snažím přestat. Snažím se i o celkovou úpravu životního stylu, více pohybu, ovoce, zelenina...Je možnost, že bych mohla při celkovém zlepšení životního stylu, samozřejmě s podmínkou že kouřit již nezačnu, minimalizovat riziko vzniku rakoviny? Děkuji Vám za odpověď.
Andrea
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, určitě, jisté riziko však zde , v důsledku dřívějšího kouření, stále je, ale každopádně je menší, než když byste stále kouřila. Určitě mohu jen pozitivně hodnotit Vaši snahu o zdravou životosprávu. Navíc doporučuji veškeré preventívní prohlídky, které jsou v našem státě hrazené a i nehrazené.
Ostatní
Dobrý den,prosím o názor,zda je možný vznik lymfomu ze stresových situací.Děkuji za odpověd
Jarka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejen lymfomu. Stress je na jedné straně potřeba k životu, ale dlouhodobý stress a intenzivní vede k potlačení imunity, což obecně muže vyústit nejen k onkologickým onemocněním, ale i celé řadě jiných. Doporučujeme všem lidem včlenit do svého denního režimu i relaxǎcní okamžiky. Někdo je má u fotbalu, ale někomu to naopak způsobuje stress. Je třeba si najít svoji cestu.
Ostatní
Dobrý den pane profesore. Mému otci (81)byl diagnostikován adenokarcinom.Bronchoskopie subsegmenty S6b a c jsoustenotizovány na 50% průsvitu,bez viditelné intrabronchiální patologie,autofluorescenční BSK bez ložiskové patologie. EBUS v oblasti S6b i c susp.ložisková patplogie v oblasti extramurální stenozy. Jinak bez známek tumoru. Cytologie z BSk a EBUS brush PAPII stěny S PAP iV.-V., nemalob.ca,TBBS6 málo diferencovaný solidní ca s mírnou ložiskovou hlenotvorbou, hodnoceno jako solidní adenokarcinom,vzhledem k negativitě TTF1 nelze vyloučit ani metastatický původ. Byla doporučena chemoterapie,po dotazu na možnost léčby v jiné nemocnici(místo kladna Rakovník)(jen aplikace jejich léčby v místě pod dohledem onkologa) primářka doporučuje ozařování.Mohu si druh a místo léčby zvolit,když otec ozáření odmítá Děkuji
Milan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obecně platí to, že lékař navrhuje to, co je v současné době optimální strategie léčby pro daného pacienta a pacient si rozhodne, zda léčbu bude akceptovat nebo ne a to podepsáním informovaného souhlasu. Pacient má nárok na volbu svého lékaře, tudíž může odejít do jiného zdravotnického zařízení. Má na to zcela právo.
Ostatní
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, zda nemáte nějaké informace o možnosti darovat své ostříhané vlasy na paruku pro onkologické pacienty. Hledal jsem informace o této problematice, ale v české republice jsem žádnou podobnou možnost nenašel. Existuje v ČR nějaká možnost pomoci alespoň tímto způsobem? Děkuji za Vaši odpověď.
Ondřej
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to možné, když se přímo domluvíte s pracovištěm, kjteré paruky vyrábí. Podle mých zkušeností je to však v ČR velký problém, protože výrobny paruk používají raději vlasy umělé.
Ostatní
Pane doktore můžu mít na Vás dotaz ? Věříte vůbec v Alternativní léčení? Nebo máte pocit, že na rakovinu zabírají pouze léky a chemoterapie? Je už myslím i vědecky dokázáno, že rakovinu ovlivňuje v prvé řadě psychika a hlavně jídelníček a životní styl. Ovšem z Vašich odpovědí, které tady lidem poskytujete mám pocit, že jim ani nechcete pomoct. Raději se pozitivněji nalaďte a neodpálkujte každého, který je v nouzi a prosí Vás o pomoc. Téměř v každé Vaší odpovědi čtu, že nic z alternativ nemá tvrdá fakta, která by prokazovala pozitivní efekt a nic nefunguje. Spousta věcí v naší historii neměla tvrdá fakta, a přece dopadla úspěšně. Zkuste lidem raději doporučit změnu životního stylu. Jste přeci lékař, co to s námi myslí dobře od Vás to lidé pochopí. Děkuji Vám a přeji Vám hezký den
Ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Děkuji za odezvu. Pokud se týká alternativní léčby, tak opravdu nejsou k dispozici klinické údaje o její úspěšnosti. Většinou však přidávám, že i placebo efekt je důležitý. To je právě ta psychika. Nějak jste tuto moji informaci opominula. Osobně v praxi nikomu nezakazuji alternativní přístup, jen pacientům doporučuji, aby mne o ní informovali, protože může interferovat s naší léčbou a v několika málo případech být i škodlivá. Většinou je však naprosto neúčinná a i nepoškozuje organismus. Píšete o změně životního stylu, ale zakažte silnému kuřákovi, který kouří 30 let 40 cigaret denně kouření, když je jeho život v důsledku pokročilé rakoviny plic, limitovaný na 6 měsíců.
Ostatní
Je mi 46 let, před 9 lety mi byla zjistena sarkoidoza, nyní bez léčby. Minulý týden na RTG hrudníku: nález bez progrese, v PD asi 1 mm sytý stín. Nebyla jsem na to připravená a řekla jsem paní doktorce, že je mi dobře. Není to tak. Pokud by to byl 1 mm nádor, dá se vyléčit a jak? Děkuji.
Mirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
K tomu se nedá nic poradit, protože nález nevidím, ale Sarkoidoza není rakovina a v rakovinu nepřechází.
Ostatní
Dobrý den, kolega z práce si ztěžuje na silné bolesti při močení (přerušované). Problémy s častějším chozením na WC má už skoro 12 let bez návštěvy lékaře. Během noci jde i 15x na WC. Potí se, cití se po práci velmi unaven, během měsíce zhubl tři kg, bolí ho záda a má velke chutě k jídlu... čokoláda atd. Jeho bolesti se chovají tak, že dva dny je menší bolest, ale další dva dny se bolesti čím dál víc stupňují. Jednou ho bolel i tlak v konečníku. Nyní se léčí u svého obv. lékaře. antibiotika bere přes 20 dní bez výsledku. Měl by navštívit co nejrychleji urologa?
Tomáš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, jednoznačně , musí jít ke svému urologovi nebo pokud jej nemá, tak si jej ve svém okolí najít. Uvedené potíže se musí řešit a to co nejrychleji.
Ostatní
Pane profesore, velmi Vám děkuji za rychlou odpověď. Moc mi pomáháte v této nelehké životní situaci. Díky a přeji pěkný den. Zdraví Jana V.
Jana V.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
rádo se stalo
Ostatní
Dobrý den,mám metastázy v kostech,ale nádor nebyl objeven ani na PET vyšetření,kostní dřeň nelze nabrat,rakovina prsu byla také vyloučena,přesto jsem v péči onkologů,beru Tamoxifen,píchám si Fraxiparin a beru další léky a vitamíny.Jednou za 28dní je mi podána Zometa a Zoladex už od ledna tohoto roku.Mám dotaz ohledně sexu,jestli jsem plně chráněná proti otěhotnění,nebo ne,menstruaci nemám už přes rok,nějak samovolně odešla. Za odpověď děkuji.
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud nemáte menstruaci, což je pochopitelné, protože dostáváte injekce Zoladexu, tak nemůžete otěhotnět.
Ostatní
Omlouvám se, nějak jsem nepochopila odpověď na svůj dotaz ohledně dědičnosti rakoviny slinivky. Píšete, že nemám větší pravděpodobnost, protože ji nikdo z rodiny neměl. Můj dědeček ale na rakovinu slinivky zemřel. Ještě doplním, že z mých prarodičů zemřeli 3 na nějaký druh rakoviny(rakovina slinivky, plic a leukémie). Všichni v pokročilejším věku.Předem děkuji za vysvětlení.
saša
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rakovina slinivky nepatří mezi dědičná onemocnění. Nejsou známé žádné genetické změny přímo související s rakovinou slinivky, ale vzhledem k tomu, že v rodině máte více výskytů rakovin, tak máte obecné vyšší riziko rakoviny jakéhokoli typu, i když jsou to výskyty u prarodičů. Pro Vás osobně platí vhodnost preventivních prohlídek. Můžete absolvovat i genetické testování v blízkosti Vašeho bydliště.
Ostatní
Dobrý den,mám na vás otázku.V prosinci jsem řezal do eternitové desky,venku na vzduchu řezal jsem asi tak půl minuty.Chci se vás zeptat oblečení co jsem měl na sobě se vypralo mohu ho nosit dále a nebát se toho že ještě tam jsou ty azbestové vlákna a že je mohu vdechnout?děkuji za odpověď.
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud jste azbest vdechl, tak se tak již stalo v průběhu výkonu. Nyní je riziko již prakticky nulové.
Ostatní
Stále se mi nezobrazuje můj dotaz, je technický problém??
Bohuna
Skalpel, lékař, ilustrační foto
asi ano. Mně taky ne.
Ostatní
dobrý den, v době ovulace tedy 18.3 jsme měli s partnerem pohlavní styk s prezervativem- po ejakulaci jsme zjistili že na prezervativu je malinká dírka, ale sperma tam zůstalo, je tedy možné abych byla těhotná? 2.3 jsem začala měnstruovat, ovulace 18.3, ale cyklus mám pokaždé jinak....děkuji.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jsem onkolog nikoli gynekolog, ale logicky vzato, pokud byla možnost úniku spermatu a Vy jste právě ovulovala, tak zde jistá šance je.
Ostatní
Dobrý deň, prosím Vás viete mi poradiť, kde sa v Nemecku robí haploidná transplantácia kostnej drene u detí? ďakujem
Dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel nevím. Obratte se přímo na pediatrickou onkologii v Brně nebo Praze Motol.
Ostatní
Dobrý den, přítele maminka už přes rok bojuje s rakovinou. Na začátku byla zjištěná na poševních stěnách,bylo celé odebráno. Po té malý květ na plicích. Biochemoterapií vyléčeno. Další se objevil na třísle, cca 5cm. Operací odtraněn. Podstopila chemo. Každé cca 3 týdny je sledována CT - opět nález nádorů na střevě, játrech. Léčena opět chemo. Nevím jestli to pomohlo úplně, ale zase se oběvil další, který způsobil ucpání lymfatických žláz a mamince hodně oteklo břicho a pravá noha. Nemůže pomalu ani chodit. Včera byla převezena sanitou do nemocnice kvůli špatnému dýchání. Sama si umím odpovědět,že je to špatný.. :( jak dlouho takové trápení ještě může trvat? Je nějaká šance, že by se přestaly nádory oběvovat? Mamince je 44 let.
Lucka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Neznám diagnózu, ale z toho co popisujete je jasné, že se onemocnění nezlepšuje, nýbrž naopak zhoršuje. Prognóza je vždy individuální a závisí na mnoha faktorech. Ve výjimečných případech se dá i pokročilé onemocnění vyléčit, ale to je zcela raritní.
Ostatní
Vážený pane profesore, můj gynekolog mi sdělil, že ženy, které užívaly hormonální substituci (jsem v přechodu a mám předepsaný angeliq) a někdy v budoucnu onemocněly rakovinou prsu, ve 100 procentech neměly ten typ rakoviny, který je velmi agresivní a nelze vyléčit. Moje matka zemřela na rakovinu prsu a měla právě takový agresivní typ. Zvažuji proto že budu tuto hormonální substituci užívat, ale nejsem si vůbec jistá - i vzhledem k informacím uvedeným v příbalovém letáku - uvádí se tam u výčtu nežádoucích účinků právě rakovina prsu. Prosím o váš názor a o informaci, zda skutečně můžu užíváním hormonů ovlivnit do budoucna typ rakoviny, podkud bych jí někdy onemocněla děkuji Eva
eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Typ rakoviny nezáleží na předchozí substituční léčbě hormony. V prevenci je každopádně na prvém místě mamografický screening á 2 roky od 45 let života. K hormonální substituční léčbě mohu uvést to, že v současné době je indikovaná jen v případě závažných menopazuálních příznaků, které se nedají jinou léčbou zvládnout. V jiných případech není indikovaná. Vzhledem k Vaší závažné rodinné anamnéze doporučuji pravidelné mamografické kontroly, jak jsem uvedl výše.
Ostatní
Vazeny pane profesore, nezlobte se na mne, ale jsem trochu smutna z vasi vcerejsi odpovedi. Cituji: "Individuální konzultaci požadujte ve svém Komplexním onkologickém centru - konziliární ambulance". Ja se domnivam, ze pokud jste rozhodl radit prostym lidem na internetu (cehoz si velmi vazim, protoze takovych poraden neni mnoho a chapu, ze jste vytizeny clovek),tak pak ocekavam skutecne radu nebo primou odpoved nebo v mem pripade Vase konkretni posouzeni situace. Ja Vam napsala naprosto konkretni fakta, diagnozu i vysledky histologie a ocekavala jsem zhodnoceni situace z Vaseho pohledu, zusenosti. To, ze se nekam muzu obratit, vim take, na to jsem poradnu nepotrebovala. Mam vazne nemocneho tatinka a hledam nazory vicero odborniku a proto jsem vyhledala Vasi poradnu. Domnivam se, ze o tom by takove poradny mely byt, dekuji Monika Machytkova
Monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel, si musíte uvědomit zásadní věc. Po internetu se medicína dělat nedá. To je nevýhoda takových poraden. K posouzení, zda je v konkrétním případě , to či ono vhodné, se musí jen při osobní návštěvě. Rozhoduje řada faktorů. Nikde v zahraničí se po internetu medicína nedělá. Není to možné!!!!!!!
Ostatní
dobrý den pane profesore trpím neurofibrematozou mám postižení jak kůže tak cns střev mozku atd v lednu mě brali dělohu pro fibromi a pro onemocnění čípku 3 stupně . po operaci se v břiše oběvil utvar 10CM /8CM na 9 Cm. muže být takto veliký fibrom nebo se jedná o nádor spíše. mám pořád večer zvíšenou teplotu vyší serimentaci. onko markkry by měli být fyiologické děkuji.
ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na to Vám může odpovědět jen ošetřující lékař. Já to nevidím.
Ostatní
Plne souhlasim s panem Hynkem. Vy se mu nemuzete radeji vyjadrit. Chyby cesi tezko priznavaji. Studuji jiz tretim rokem na lekare a je mi z toho,co se ve zdravotnictvi deje fakt zle. To co nas ve skole uci se vubec nepraktikuje. O lidi je ze strany zdravotniku nezajem,lekari nejsou zasvecovani do novych ucinejsich metod a postupu. Ve zdravotnictvi se bohuzel jen krade jako vsude v teto male zkolumpovane zemi. Vedet to drive,tak jsem sel studovat neco jineho. I kdyz chce byt lekar dobry,nejde to tu,musi se prizpusobit systemu a NELECIT,ALE HRABAT. Takova je realita. Vazne nemocny clovek v praxi nema sanci a to i kdyby byla teoreticka pravdepodobnost vyleceni na vysokem procentu. V CR jde vse do kytek,stejne tak i zdravotnictvi.
F.B.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nemám k tomu , co dodat, jen to, co jsem již řekl, za tím si stojím. Není to tak černé, jak to vidíte. Velké procento zdravotníků jsou slušní, obětaví lidé, kteří se snaží pomoci nemocným.
Ostatní
Dobry den pane doktore, prosim vas moc o posouzeni stavu. Tatinek 75 let je 3 tydny po operaci nadoru Vaterske papily. (Nador pry odstranili cely) Zaver z histologie: stredne diferencovany adenokarcinom Vaterske papily, nador infiltruje sverac ampuly, vrusta do steny duodena (submukozy a sliznice) do pankreatu nevrusta. V peripankreatickem tuku zastizeny 2 lymfaticke uzliny s metastazemi adenokarcinomu (2/8). Resekcni okraj choledochu a duodena bez nadorovych struktur, resekcni plocha pankreatu bez nadoru. pT2 pN1 C24.1 G2 M 82113 prosim moc popisu nerozumim, muze se vylecit? Bude mozna dalsi lecba? Jake jsou prognozy? dekuji moc Monika M.
Monika Machytková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Individuální konzultaci požadujte ve svém Komplexním onkologickém centru - konziliární ambulance. Seznam KOC najdete na www.linkos.cz.
Ostatní
Dobrý den, znova sa pýtam lebo ste mi neodpovedali ako je to s úhradou na Vašej konziliárnej ambulancii za vyšetrenie alebo konzultáciu. Sme zo Slovenska a máme európsku kartičku poistenca. Ďakujem Eva
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že jsem odpověděl a to tak, že platíte jako každý jiný cizí státní příslušník. Tuto platbu si můžete u Vás na pojišťovně nechat proplatit, pokud akceptuje takovou konzultaci v zahraničí. Na to se vaši pojišťovny předem zeptejte. Nic víc k tomu nevím. Je to záležitost pojišťovny, nikoli onkologie.
Ostatní
Dobrý den. Pane doktore po odtranění znamínka histologie zní - kůže s mazovýmižlazkam a úsekem nepravidelně akatonické epidermis, v kori pod ní depozice melaninu. V epidemis jsou v atypickém množství přítomny bb s vesikulárnímatypickým jádrem a objemnější světlou cytoplazmou. V části z nich je patrný melanin. Imunohistolicky jsou tyto elementy negativní v barvení na cytokeratiny 8+18+19 a Her-2, pozitivní v barvení Melan A/tyrozináza a převážně i S100. Za: Pagetoidní melanom in situ v kompletní excizi M 8720/2.007.1. Prosím jak je to vážné?
Věra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
K tomu se nedá vyjádřit. Jediná možná je konzultace s patologem, který tuto histologii řešil.
Ostatní
Poprosím ještě o osvětlení jedné věci, které nerozumím. Píšete, že zdravotnictví vyžaduje mnoho peněz, proč se s nima tedy tak plýtvá? Hned to vysvětlím: Můj otec absolvoval konkomitantní chemoradioterapii, která trvala 7 týdnů, každý den pro něj jezdila sanita a vozila ho do 70 km vzdáleného KOC. Nádor byl potlačen, vymizel, ale táta zemřel 3 měsíce po terapii na zástavu srdce. Upozorňoval doktory už minimálně 2-3 měsíce že se necítí dobře, měl dušnost, zrychlený tep, vše bylo podle lékařů v pořádku. Takže peníze se sypaly na onko léčbu dalo by se říci zbytečně - a určitě nebyly malé, když si doktoři nedokázali pohlídat celkový stav. Prostě jeho podněty přehlíželi. Řekněte mi, je toto normální? K čemu je nám to, že se vyléčila rakovina, když dostal infarkt? Nevím, prostě tomu systému nerozumím... Už Vás nebudu otravovat, abych nebral prostor lidem, kteří potřebují poradit v onko problematice. Jen chci, abyste to věděl, když jsem si tady s Váma dlouho psal a dozvěděl řadu informací.
Hynek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Těžko Vám k tomu mohu něco bližšího napsat, když jsem pacienta nevyšetřoval sám.
Ostatní
To není vůbec potřeba aby tam na teplých židlích sedělo tolik doktorů, když žádný se v ničem pořádně nevyzná. to tam může být klidně člověk dejme tomu s maturitou, ten taky dokáže posoudit jednotlivé výsledky vyšetření a podle tabulek udělat léčbu. Doktor by měl přihlédnout nejen na tabulky, ale i na celkový stav pacienta a jeho všechny objektivní i subjektivní stavy. Ale proč by vlastně za ty peníze dělal něco navíc. stačí se podívat do tabulek a říct k takovým výsledkům taková léčba a hotovo. To by taky musel být ochotný a dívat se na člověka jako na jedinečnou bytost a ne na prostředek, díky kterému vydělává peníze. Myslete si co chcete, oponujte jak chcete, ale je to prostě tak a dřív nebo později, ale spíš dřív se se mnou shodne velká část pacientů. Možná kdyby byl člověk trochu víc sprostý v chování a trochu naléhal, tak by se lepších výsledků dočkal, ale obyčejný skromný člověk nemá šanci. Taková asi je realita ve zdravotnictví na začátku roku 2012. Chce to víc práce, míň keců.
Hynek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Mohu Vám na tohle jen říci, že vím, že zdravotníci u nás jsou přetíženější než třeba v Německu, Francii, Anglii. Z toho plynou veškeré problémy. Jsou to taky jenom lidi.
Ostatní
Prostě hrůza. Jakmile onemocníte je zle. Doktoři v ČR jsou k ničemu. Arogantní figurky. To i na Slovensku je lepší přístup, všude je to lepší než u nás. Nic proti Vám, Vy možná jste odborník, ale já se s profesionálním doktorem během půl roku nesetkal. Je to smutné, ale je to tak. Zlepší se to někdy? Těžko říct, to by se musel změnit celý systém.
Hynek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jsem přesvědčen, že zdravotníci dělají maximum co mohou, ale množí se byrokracie kolem zdravotnických výkonů, což zdravotníky zatěžuje a roztrpčuje. Administrativu by měly provádět administrativní osoby a nikoli zdravotníci.
Ostatní
Každý tady děkuje, ale realita je v 90% jiná. Doktoři ani na KOC často nejsou vůbec zkušení, ochotní a lidští,nedokážou stanovit správnou léčbu. I proto umírá množství lidí zcela zbytečně. Buď jim byla nasazena špatná léčba, nebo o ně není komplexně postaráno. Nesnažte se mi říct, že každý má volbu změnit lékaře, 90% jsou všichni stejní ať je to kdekoliv. Těžko narazit opravdu na odborníka. Navíc člověk nemocný, když je mu zle těžko bude hledat, jaké jsou kde možnosti. Prošel jsem za půl roku s mým otcem dvě KOC a potom se doléčoval v okresní nemocnici, výsledek je takový, že včera zemřel na zástavu srdce doma v noci. Už tři měsíce se mi nelíbil, ale dle lékařů bylo vše v pořádku, kompenzovaný a podobné nesmysly, které napohled neseděly. České zdravotnictví je v troskách, souhlasíte se mnou? Je to jen byznys pro peníze. Ať již ano nebo ne, je to prostě fakt. O třicet korun jim šlo všude hned na začátku návštěvy na recepci, ale pak tam nechali člověka kterému nebylo dobře čekat i 4 hod.
Hynek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je mi to líto, že máte takové špatné zkušenosti a tím pádem i negativní názor na naše zdravotnictví. Osobně však jsem přesvědčen, že naše zdravotnictví je stále na velmi dobré úrovni, i když se nám již v moderním světě začínají vzdalovat se všemi moderními vymoženostmi. Zdravotnictví je velmi drahé a mnohé státy, nejenom náš, nebudou mít na tu nejlepší léčbu peníze. Regulační poplatek je ze zákona. Nevymysleli jej zdravotníci, ale ministr zdravotnictví.
Ostatní
Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vám moc poděkovat za vaši odpověď na můj dotaz. Velice si vážím a oceňuji vaši nelehkou práci a čas, který věnujete v této onkologické poradně. Moc děkuji a přeji Vám mnoho úspěchů ve vašem profesním i osobním životě. S pozdravem Miloslava Knoppová
Miloslava Knoppová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Děkuji, velice si toho vážím
Ostatní
Vážený pane profesore, děkuji za velmi rychlou odpověď na můj dotaz týkající se prognózy karcinomu recta ve III. stádiu. Přestože mě Vaše odpověď nenaplňuje bezmezným optimismem, tak si vážím Vašeho odborného názoru. Manžel se léčí ve FN v Praze a mám bezpochyby velmi dobrou péči, nicméně oceňuji Váš názor jako špičkového odborníka. Mojí snahou je, v této pro nás velmi složité životní situaci, obstát a poskytnout mu povzbuzující podporu pro další boj s nemocí. Ještě jednou děkuji a přeji Vám a samozřejmě i nám co nejvíc vítězství nad touto nemocí. Ludmila Stránská
Ludmila Stránská
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vaše psychická i jiná podpora je pro něj v této životní situace velmi, velmi důležitá, i když to nemusí dávat denně najevo.
Ostatní
Vážený pane profesore, nevím jestli Vás potěší slova díků a chvály za existenci této Vaší funkční poradny, ale již třikrát jsme s manželkou této možnosti využili a jsme velmi vděční za tuto možnost a odpovědi, a to navíc u tak špičkového odborníka. Ještě jednou děkujeme.
Jiří
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Děkuji za uznání. Velmi si toho cením.
Ostatní
Dobrý den, ráda bych se informovala, mám shluk, který vychází z uzliny na krku, stále čekám na všechny výsledky. zatím vím, že mám mírně zvýšený EBV virus, čekám na poslední z testů tzv. zoonosy, Nemám žádné jiné obtíže, jen jsem našla "bulku" nebolí, nemám teplotu, nehubnu. Bylo mi řečeno ať počítám s operací v nejbližším termínu. Jak dlouho mi "bulka" rostla, všimla jsem si ji při klasické osobní hygieně, jak dlouho se uzlina měnila než jsem si toho mohla všimnout? děkuji
Buchnarová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Mám nedostatek informací a nemusí se jednat o rakovinu. Nicméně, určitě musíte vyčkat výsledků testů a probrat je se svým lékařem.
Ostatní
dobry den,bola som na krv.krvny obraz a pecenove testy,tie su ok,ale mam zvysene lym,a trombocity .su tam nejake hodnoty zvysene a znizene.dg na lab.liste je k67.9.poradte mi prosim.
jarka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musíte se obrátit na infektologa. Diagnóza K67 znamená onemocnění pobřišnice při infekčních nemocech.
Ostatní
Dobrý den pane doktore, psala jsem vám včera a psal jste, že neznáte diagnozu pokusím se ještě něco přidat,ale nevím jestli to pomůže T4N2(?)M1b St.IV VS steatosa jater,nadledvina vlevo,cholecystolithiasa,vzorky jsou z plic.Bohužel tomu nerozumím, tak je to možná zmateně napsaný,ale předem děkuji Ottová
Ottová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
BOhužel při opakovaném dotazu vůbec nevím o jakou otázku šlo v předchozí žádosti. Můj prohlíčeč to neumožňuje.
Ostatní
Dobrý deň,ponúkli ste nám s otcom možnosť konzultácie u vás, preto sa chcem spýtať ako je to s poplatkami pre Slovákov vo Vašom ústave.Vopred ďakujem Eva
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jako všude jinde v případě cizinců - jste samoplátci. Konzultace tedy bude účtována jako každá jiná. Regulační poplatek je něco jiného.
Ostatní
Pekny den prajem. podla vsetkych vysetreni mam zapal hrubeho creva ale nie je charakterizovany vraj nic vazne a reflux zlce.beriem lieky helicid a novalgin. Ostatne vysetrenia mam v poriatku aj ultrazvuky,konolo,gastro.histologia je ok. uz som mesiac pn na zaciatku som mala CRP 270 bola som aj v nemocnici a teraz mam CRP 5. ale dnes mi zistili u ginekologa : MARKERY 125 MAM 361 HCG negat Mozete mi prosim poradit,povedat co so mnou je.mam 25 rokov bezdetna a antikoncepciu neuzivam. Dakujem velmi pekne za odpoved CHCEM ESTE DOPLNIT VIAC GINEKOLOGOV MA VIDELO A POVEDALI ZE SA IM TO NEZDA VRAJ VIDIA VSETKO V PORIADKU
LENUSIATKO
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vyšší marker ca 125 nemusí ještě znamenat rakovinu, ale gynekologické vyšetření je nutné. Může to souviset s tím zánětem střeva co popisujete.
Ostatní
Dobry večer,dnes jsem byla na RTG plic ke vstupni prohlidce do noveho zamestnani a nerozumim popisu snimku a jdu k lekarce az za tyden.Je mozne mi trochu lepe tento popis vysvetlit.? ”Do kontury l.zebra vpravo se sumuje sytejsi okrsek velikosti 8 mm,muze se jednat o nepriznivou sumaci nebo sklerotickou lezi ve skeletu.” Je potreba se znepokojovat a navstivit lekare drive?Jiz delsi dobu se citim unavena a obcas mám zhorsene dychani,zatim jsem svůj stav pricitala prechozene chripce a navstevu lekare odkladala. Dekuji za odpoved a preji hezky den. Petra Janouskova
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pravděpodobně se nejedná o nic závažného. To by radiolog napsal, ale vzhledem k tomu, že takové nálezy většinou na mém pracovišti probíráme společně s radiologem a tuto možnost zde nemám, tak se k tomu více vyjádřit nedá.
Ostatní
Dobrý den, prosím Vás jak je to s vlivem sladidel na rakovinu?
Adel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obezita zvyšuje riziko vzniku rakoviny obecně - ne u všech, ale u mnoha. Umělá sladidla nebyla prokázána, že mají vliv na vznik rakoviny.
Ostatní
Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor na zdrav. stav mé babičky -> NADOROVA DUPLICITA: 1) C33 Stenozující malobuněčný nádor trachey, T4NYM0, st. IIIB, dg. 8/2011 - Hist.: aspirát z trachey: I zastižen hemoragický brush s drobnými trsy elementů malobuněčného karcinomu, PAP V, II tři částky bronchiální sliznice, jedna z nich nekrotická, ve dvou nalezena infiltrace malobuněčným karcinomem, GIII. - st.p.pal.RT na oblast tu trachey, 10-11/2011 v celkové dávce 48 Gy - 24y2 Gy. 2) C50.4 Ca mammae I.dx. pT1c N1 M0, dg.4/2000 - Hist.: nízce diferencovaný diktální karcinom převážně trabekulárně uspořádaný, zastižena invaze do lymfatik, 1 z 15 uzlin s metastázou téhož karcinomu, prorůstání mimo uzlinu nezastiženo, ER+PR 70%, MiB1 10%, poslední restagin 5/2011 negat. Předem děkuji za reakci, L.V.
Lucie Vrlová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Píši to již opakovaně a stále zdůrazňuji, že po internetu se medicína dělat nedá. Mohu jen obecně poradit. Pokud chcete individuální konzultaci, tak se musíte objednat buď u svého lékaře nebo pokud máte zájem, tak taky v MOU Brno na konziliární ambulanci. Jedině pečlivým prostudováním dokumentace a vyšetřením pacienta se dá seriozně odpovědět. Internet osobní konzultaci nemůže nikdy nahradit. Existují sice počítačové programy, do kterých naskládáte potřebná data a program Vám vyhodnotí stav, ale osobní vyšetření je osobní vyšetření a žádný lékař by se neměl spoléhat jen na popis. Mimochodem, zatím všechny počítačové programy v těchto snahách selhaly.
Ostatní
Dobrý den pane, chtěl bych zjistit, kolik let se dožívají lidé s těžkou obezitou oproti štíhlým lidem.
Ladík
Skalpel, lékař, ilustrační foto
podívejte se na internet. Ale obecně, takto se otázka postavit nedá. Ve hře je celá řada faktorů nikoli jen váha.
Ostatní
dobrý den,chci se vás zeptat,máme doma na zdi plíseň,Před 3 roky jsem měl rakovinu varlete,která se vyléčila.Nemůže tato plíseň vrátit rakovinu?Nebo se sní udělat rakovina?
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nikoli, ale plíseň bych stejně nechal odstranit.
Ostatní
Dekuji za odpoved.Mohu se jeste zeptat, jak se leci ty zvetsene uzlinky.Dekuji za odpoved,Volfova lenka.
Volfova lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel nevýhodou mého prohlížeče je, že nevidím Vaši původní otázku ani svoji odpověď, takže nevím na co jste se ptala.
Ostatní
Dobrý den, manželovi odebrali bulku v podpaží-výsledek myxoidně uspořádaný nádor rozdělený buněčnějšími vazivovými septy. V myxoidní komponentě, ale i ve vazivových septech lze identifikovat ojedinělé buňky s rysy lipoblastů. Má se objednat na další vyšetření, nevědí pořádně o co se jedná, prosím, o bližší vysvětlení laikovi. Děkuji
Dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Podle tohoto popisu se nejedná o rakovinu, ale více nevím. Nejlépe, aby jeho lékař konzultoval přímo histopatologa, co si o tom myslí.
Ostatní
Dobry den,Byla jsem na MR, bylo mi zjisteno.Cystická ložiska v krčku dělohy-susp.ovula Nabothi.Mohu se zeptat co je to za diagnozu.Dekuji za odpověd.Volfova
Lenka Volfova
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Není to rakovina. Jedná se o zvětšené žlázky.
Ostatní
Dobrý den, co je prosím vás pravdy na B17? Je to prevence a zároveň léka na rakovinu jak píšou?
Jéňa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
NIKOLI. Naprosto zásadně ne!!!!!





mobilní verze