Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační fotografie

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Archiv
Dobrý den,už asi 1 měsíc se v noci potím,někdy méně,jindy zase více.Může to být příznak nějaké nemoci-nějakého vážného onemocnění?Děkuji,hezký den
Martin
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může a nemusí, pokud to buide trvat i nadále, ukažte se u lékaře.
Archiv
Dobrý den, provádí se u nás léčba rakoviny prostaty bez metastází v počátečním stadiu kryochirurgicky? Jaký je Váš názor?? Moc děkuji!!!
Jindra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Není to obvyklé, standardní je operace nebo radioterapie.
Archiv
Dobrý den pane doktore, vím, že tu máte spoustu vážných dotazů a času asi na zbyt také nemáte moc. Ale chtěla bych se optat, přítel si našel tři kuličky po těle, jednu na žebrech z boku, další na loketech. Nechce jít k doktorovi, myslíte, že to může být vážné? Samozřejmě ho k doktorovi dokopu, ale potřebovala bych názor někoho dalšího. Sama se toho moc bojím. Děkuji moc. Petra
Peťka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je vhodné, aby se u lékaře ukázal.
Archiv
Dobrý den pane profesore,chci se Vás zeptat ,jestli něco víte o účincích ovčího sýra.Prý blahodárně působí na lid. organismus a může pomoctlidem se vyléčit z rakoviny.Je prý také dobrý jako prevence rakoviny.Vědci ho ale prý jěště testují.Je na tom něco pravdy?Děkuji za Vaší případnou odpověď a přeji mnoho úspěchů a hezký den.
David
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím o tom nic, ale ovčí sýr mám moc rád.
Archiv
Dobrý večer pane profesore, ve 20 diagnóza seminom testis, operace, náhrada, chemo, radioterap...atd. Od té doby bez potíží. Je dnes možná transplantace varlat? Děkuji za odpověď. PS. nenechte se znechutit hulvátem a přeji hezkou dovolenou
víra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vážení, omlouvámse, ale došlo k technickému nedorozumnění a moje odpovědi od září jste zřejmě nedostaly. Začnu tedy stručně odpovídat znovu a během 14 dnů se dostanu do současnosti. Transplantace funkčních varlat není možná.
Archiv
Dobrý den pane profesore, tímto bych Vás chtěla poprosit o radu. Otec54let nález:tumor distální třetiny jícnu,s MTS postižením uzlin mediastina, vícečetné jaterní MTS,pomůže pouze chemoterapie?A jak léčit jatra? Děkuji za odpověď
Veronika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zcela zásadní je, o jaký nádor se jedná. Pokud by to byl lymfom, je určitě prvním lékem volby chemoterapie. pokud karcinom (rakovina) byl by to velký problém, vyléčení by nebylo asi možné.
Archiv
Dobrý den pane profesore. Nejdříve bych vám chtěla poděkovat za veškeré vaše úsilí a držím pěsti, aby se situace ohledně vyhlášky Ratha vyřešila ku prospěchu pacientů. Situace se mě také týka. Již jednou jsem Vám psala a měla bych ještě nějaké otázky. Před 2 měsíci jsem psala o příteli, který je po tranplantaci a měl LDH 4,2. žádné nové informace nemáme, ještě nebyl na dalším vyšetření. ale cítí se dobře. Ráda bych věděla, zda se dá usoudit z jeho stavu, kdy nemá po dobu těchto 2 měsíců, žádné výrazné potíže, že by se LDH i přesto mohlo zvýšit. Pokud ano, kdy se tedy potíže mohou projevit?Potom mě ještě zaujala jedna věta z Vaší odpovědi na příspěvek, ze postup při léčbě rakoviny je zcela jiný než třeba u lymfomu. Vždyť lymfom je také rakovina, nebo ne? Děkuji za odpověď a přeji hodně úspěchů.
anonym
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Terminologicky lymfom není rakovina, i když v angličtině je to stejný název. Ale o to nejde. Mírně vyšší LD je jen mírné podezření, že by mohl být problém. Určitě vám více řekne lékař, který pacienta dobře zná.
Archiv
Pane profesore, je možné aby se hodnota PSA zvýšila cca o 5 po vyšetření konečníkem. Děkuji
Ivoš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, jednorázově a krátkodobě, je to zapotřebí zopakovat.
Archiv
Pane profesore, o biopsii prostaty určitě požádám svého urologa. Vzhledem k FPSA mi ovšem řekl, že to není nic vážné. Děkuji za vaši ochotu
anonym
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Také děkuji.
Archiv
Vážený pane profesore, obdržel jsem tento výsledek ze sona, mohl byste mi napsat váš názor. Lumen prostat uretry v délce 4,5cm téměř kompletně uzavíno zvětšenými prost. laloky, v oblasti m.m pal trabekul stěny. Za spodiny výplach detritu jinak bez zjevné patol., kdy po divulzi DRE a TRUS, kdy kromě drobné prostatolirhiasy ve zvětšené prostatě bez zjevné ložiskové patol, jinak prostata ohraničená. K tomuto náleží PSA 23,4 FPSA 5,1. Jinak prý krev O.K. Plíce O.K. Ještě jednou děkuji.
anonym
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že by byla vhodná biopsie prostaty, aby se přesně zjistilo o co jde.
Archiv
Vážený pane profesore, obracím se na Vás s tímto dotazem: Hodnoty CEA při vyšetření krve (jsem dva roky po operaci prsu s nálezem rakovinového nádoru)mám zatím v ref. mezi, ale pomalu a jistě se mi při další kontrolu přibližují k ref. mezi. Nyní jsou již 3.80 ng/1. Nenechává mě to klidnou - může to být vážné? Děkuji za odpověď.
Helena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nemělo by to být vážné, není to ani zcela specifický marker, neznepokujujte se, váš onkolog jistě ví, co má kontrolovat. Tak se netrapte zbytečně.
Archiv
Vážený pane profesore, mému otci byla diagnostikována rakovina prostaty. CT ukázalo metastázy v oblasti malé pánve a v uzlinách. Jaké jsou podle Vás možnosti léčby a prognóza. Děkuji
Katka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde především o hormonoterapii, která potlačí mužské hormony a většinou růst nádoru na delší dobu zastaví. Někdy se používá i oboustranná kastrace. Jde o délku a kvalitu života nemocného, řada nemocných žije i dlouhá léta.
Archiv
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jestli může být dědičné onemocnění rakovinou např. kůže, když moje matka onemocněla již před 30.rokem věku? děkuji za odpověď
Kamila
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Přímá dědičnost není obvyklá, ale jsou skutečně rodiny, kde je rakoviny více. Příčiny jsou mnohostranné, nelze to přesně určit. Nepíšete o jakou rakovinu kůže šlo, ale spíše bych se dědičnosti neobával.
Archiv
Dobrý den, mohla bych se zeptat jak poznám melanom (zhoubný nádor)? A může vzniknout i z pihy? Děkuji
Kristýna
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Podívejte se na www.linkos.cz, stránku pro pacienta - kožní nádory.
Archiv
Dobrý den,pane doktore, 14 dní jsem měla neustále každý den zvýšenou teplotu,zhubla jsem.Nyní je teplota normální.Mám strach,aby se nejednalo o nějaký skrytý rakovinový nádor,mám navštívit lékaře,nerada bych vypadala jako hypochondr...Děkuji.
Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
14 dní je velmi krátká doba pro podezření na nádor, spíše to byla nějaká infekce. Uvidíte jak se to bude vyvíjet, pokud to bude pokračovat dalších 10 dní vyhledejte lékaře.
Archiv
Pane profesore, jsem již 4 dny po biopsii prostaty. Byla mi dána svodná anestezie. Mám teď strašné bolesti zad. Jsou následkem anestezie, odezní do několika dnů?
Ivoš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To není obvyklé, pokud to bude přetrvávat, vyhledejte lékaře.
Archiv
Vážený pane profesore, je možné při rakovině jater užívat koenzym Q 10 60 mg? Cítím se velmi unavená a kamarádka tvrdí, že mi tento koenzym pomůže od únavy. Děkuji za odpověď a přeji Vám mnoho úspěchů a zdraví.
Svobodová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Užívat se může, nevím zda vám to k něčemu bude, nejsou na to tvrdá data. Ale držím vám palce.
Archiv
Pane docente, Ratha se nebojte, pravda je na vaší straně!Média a onko.pacienti Vám pomůžou.Hodně síly přeji na boj s byrokracií.
kamil
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Moc děkuji.
Archiv
Dobrý den,v třísle jsem si nahmatal asi uzlinu,ve velikosti a tvaru fazole (neni ta uzlina kulatá).Je to norm. velikost?Na druhe straně nic nemam.jsou uzliny i takovéhoto tvaru?Děkuji Radek P.
Radek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může to být normální, uzliny v třísle takové mohou být. Pokud by se nadále zvětšovala, nechte se vyšetřit lékařem.
Archiv
Dobrý den pane profesore. Můj dotaz je má konkrétní podtext. Je mi 35 let a v současné době je mi selektována MALIGNITA . Již 4 rokem trpím subfebriliemi a mám vždy zvýšenou sedimentaci a zánětlivé parametry vykazují zvýšené hodnoty. Byla mi provedena trepanobiopsie kde výsledek patologa zněl " V kostní dřeni fokální paratrabekulární a nodulární intertrabekulární lymfoidní infiltrát z malých buněk, které by mohly být nádorového původu . Pane profesore mám dotaz zda to může naznačovat konkrétní krevní chorobu a zda je možné Vám zaslat výsledky vyšetření či provést osobní konzultaci . Jsem již na konci sil a nejsem léčen i přes mé symptomy . Děkuji
František Švejda
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může jít o lymfom. Měla byste být vyšetřena na některém hematoonkologickém pracovišti, které máte nejblíže. Samozřejmě se můžete obrátit i na naší kliniku. Zavolejte mě co nejdříve ma mobil 602 109 451, od pátku mám dovolenou a předal bych vás mému týmu k došetření a případné léčbě.
Archiv
Vážený pane profesore, obdržel jsem tento výsledek ze sona, mohl byste mi napsat váš názor. Lumen prostat uretry v délce 4,5cm téměř kompletně uzavíno zvětšenými prost. laloky, v oblasti m.m pal trabekul stěny. Za spodiny výplach detritu jinak bez zjevné patol., kdy po divulzi DRE a TRUS, kdy kromě drobné prostatolirhiasy ve zvětšené prostatě bez zjevné ložiskové patol, jinak prostata ohraničená. Mockrát děkuji
Jan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o onemocnění prostaty, pokud nemám další nálezy, nemohu se blíže vyjádřit. Možná že je to pouze zvětšení - hyperplasie, ale je nutné dovyšetření, respektive neznám vaše další výsledky. Promluvte si o tom s urologem.
Archiv
Dobrý den Vážený pane profesore.Před 2 roky jsem byla operována ablace levého prsu s exenterací axily pro lobulární karcinom mléčné žlázy.Poté následovala radio a chemo terapie.Od listopadu 2004 jsem užívala Tamoxifen asi 5 měsíců poté Femaru přibližně stejnou dobu a od června 2005 užívám Arimidex. Mám dost nepříjemné vedlejší účinky,návaly a to tak 3x za hodinu a velké bosti kloubů.Bolí všechny jak velké tak malé klouby na prstech.Po chvilce mi zatuhnuu a nejsem schopna cokoli uchopit.ZMůj pohyb celkově je bolestivý a analgetika nezabírají.Prosím poraďte a napište jak dlouho je nutné brát Arimidex. V květnu 2006 Metabolický PET/CT trupu - Závěr:Ložiska hypermetabolizmu glukozy ani strukturální léze svědčící pro viabilní neoplazii nenacházíme. Děkuji a přeji hezký den.Alena
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obecně hodně dlouho, ale pokud jste snášela lépe například Tamoxifen, do určitě míry by to byla alternativa. Proberte to se svým onkologem.
Archiv
Vážený pane profesore, obracím se na vás s prosbou o radu. Můj manžel byl v r. 2002 operován s nádorem tlustého střeva. Diagnostický souhrn: Adenoca rekta T3N1M0 GI, stp RaT 5/2 ChT6-12/02 FU/FA. Po dvou letech recidiva v malé pánvi. Diagnoza: V malé pánvi dominuje objemná tu expanze o velikosti 65x82x68mm, postkontrastně se opacifikuje nehomogenně, je uložena za moč. měchýřem, v.s.je infiltrace zadní stěny m.m a těsný vstah je i k ves. semináles bilat. Expanze je mírně hrbolatá, zasahuje hluboko do presakrální tuk. tkáně. Lékaři v naší namocnici nám říkají, že tento nádor nelze operovat-léčba Xeloda. V důsledku tohoto nádoru má manžel vývod i z ledviny.Prosím vás o váš laskavý názor a případnou radu, co lze ještě podniknout. Předem mnohokrát děkuji.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Lékaři mají pravdu. Bohužel v této situaci se již nemocný nemůže uzdravit, jde o délku a kvalitu života a tím směrem směřuje i léčba.
Archiv
Vážený pane profesore, přijměte od nás plnou podporu při jednání s DR.RaTHEM.pODLE MÉHO NÁZORU JE TO zcela nehorázné.! Od Ratha je to postoj se kterým se nesetkáte ve slušné společnosti. Držte se!! Vaši Pospíšilovi z Valtic
Dr.Jiří POspíšil s chotí
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Moc děkuji a srdečně vás zdravím.
Archiv
Obracím se na vás s prosbou o radu či stanovení aspoň obecného postupu ,jak mám postupovat v případě onemocnění mého otce. Otce má nyní 60 let. Jsem laik a proto hledám pomoc u odborníků. Můj otec prodělal před 6 měsíci operaci při které mu byla odstraněna levá celá ledvina a slezina. Měl oba orgány laicky řečeno prorostlé zhoubným rakovinovým nádorem. Po operaci se zdálo , že je vše v pořádku. Cítil se dobře, jeho stav se zlepšil. Provedená následná vyšetření byly v pořádku např. CT apod. Poslední měsíc zpětně si stěžoval na problémy s dýcháním , nechutenstvím, bolesti zad a břicha. Když tyto příznaky neustupovaly , otec navštívil lékaře , kteří na základě provedeného vyšetření stanovili tyto závěry: Játra jsou výrazně zvětšená,struktůra zcela nehomogenní, nepravidelná ložiska smíšené echogenity ve struktuře obou laloků.stp.Che. žlučovody bez dilatace. Slinivka nehodnotitelná. Stp. splenektomii a nefrektomii levé ledviny. Pravá ledvina obvyklé velikosti, tvaru a uložení. Dutý systém bez dilatace.Konkrementy ani ložiskové změny nezjištěny. Mm málo naplněn. Závěr: rozsáhlý meta proces jaterního parenchymu. Hrudník: srdce bez dilatace. hily nápadnější. Ve středním plícním poli vpravo ložiskový stín průměru 20 mmm. Závěr : meta proces plícního paranchymu Res.: Stp. nefrectomii 1. sin. pro papil. Ca v 2/06 + splenectomie, t.č. generalizace TU procesu. CRI lehkého stupně při solit. ledvině. Anémie sec při zákl. onemocnění. Vzhledem k potížím pacienta nově nasazuji : Tramadol AL kapky 3 x 20 kapek - Helicid 20, Hypnogen Z tohoto důvodu se na vás obracím s prosbou , jak mohu co nejlépe otci v této situaci pomoci, jaké léky či způsob moderní léčby by jste doporučil,nebo zda je možná i osobní konzultace s vaší osobou či vámi doporučeným specialistou. Vím,že se nedá jen na základě tohoto e-mailu stanovit léčba ale aspoň udat směr kudy se má léčba ubírat.Zda je nutná v tomto případě chemoterapie. ydlíme u Ostravy.Peníze na léčbu ani vzdálenost nehrají roli.
Petr Holub
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je mě to moc líto, ale mám pro vás špatnou zprávu. Tatínek má mnohočetné metastázy nádoru ledviny a nemůže se v žádném případě vyléčit. Nyní jde o kvalitu jeho zbytku života, je nutné vlastně především tlumit jeho obtíže. Délka života bude spíše v měsících než letech.Nejlépe když léčbu povede onkolog nebo internista, jde předevím o léčbu bolesti a zažívacích obtíží.
Archiv
Pane profesore, četl jsem studii, že když je PSA nad 20, jsou tam již metastázy. Je to pravda?
Ivan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, nemusí to být poravda, metastázy je třeba vyloučit nebo potvrdit komplexním přešetřením.
Archiv
Omlouvám se, že píši znovu, ale nyní jsem byl znovu u lékaře - urologa on mi řekl, že hodnota PSA 25,74 fPSA 5,8 vypadá nedějně. Není to od něj pouze uklidnění. Moc děkuji za vaší ochotu.
Honza
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nadějně ano, jistota jen po biopsii.
Archiv
Před dvěma lety mi byla odoperována pravá ledvina pro renální konvenční karcinom. Stále cítím neuvěřitelnou únavu, bolesti břicha a zad. Nemám žádné prášky,pravidelně chodím na kontroly, jen možná zvýšenou FW 31/44, jinak nic. Chtěla bych se zeptat, zda mé problémy lety zmizí nebo se mám smířit s tím, že mi už lépe nebude.
Iva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To nevím a ani nevím, zda vaše obtíže nutně musí souvist s prodělaným onkologickým onemocněním. Možná, že by bylo dobré se nechat komplexně přešeiřit internistou.
Archiv
Dobrý den pane profesore, prosím vás manželovi byl vyoperován pleomorfní malifní fibrozní histiocytom/nediferencovaný high grade pleomorfní sarkom dle WHO MĚKKÝCH TKÁNÍ,v oblasti lopatky, ct plic ložisko bilat do 2 cm, nyní prodělává chemiterapii, má naději na vyléčení nebo alespoń na slušný několikaletý život, děkuji, přeji hezký den Irena
Irena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Mám od vás málo informací, pokud má metastázy na plicích je vyléčení problematické, naději na slušný život několik let ano.
Archiv
Můj manžel se léčí u Mudr.Jurkoviče.Má nádor hlavy pankreatu.Onkologickou léčbu jsme odmítli. Jsem přesvědčená ,že jsme udělali to nejlepší,co jme udělat mohli.Shlédla jsem pořad.Obchodník s nádějou.Od vás nechutné odpovědi.Nejste doktor,jste pouze onkolog.
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Respektuji váš názor, ponechávám si můj. Budu vám vděčný za zprávy, jak se léčba daří. Demokracie mimo jiné znamená, že můžeme mít různé názory a budeme respektovat názory jiných.
Archiv
Dobrý den, je mi 45let a mám PSA 25,74 a fPSA 5,8. Je možné z tohoto výsleku něco rozpoznat. Stádium zda jsou pravděpodobné metastázy atd. Na biopsii jdu za 4 týdny. Děkuji
Honza
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na metastázy z toho nelze uisuzovat, je zapotřebí udělat všechny potřebná vyšetření a uvidí se.
Archiv
Pane profesore, před třemi týdny mi bylo zjištěno PSA 21, lékař mě poslal znovu na vyšetření krve a po třech týdnech mám PSA 30. Znamená to něco? Nyní mě posílá na biosii, kterou budu absovat za tři týdny. Děkuji
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může se jednat o rakovinu prostaty. Biopsie vše objasní, doba čekání tří týdnů není na závadu.
Archiv
Pane docente velmi si vážím Vašeho včerejšího vystoupení v mediích na podporu onkologických pacientů.Rakovina se v dnešní době týká každého jedince.Velké díky Vám i za tuto poradnu. Mnoho pracovních úspěchů a zdravíčka Vám z celého srdce přeji.
Blanka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Moc děkuji, mám radost.
Archiv
Dobrý den, pane profesore, děkuji za odpověď ze dne 16.8.Hlavně děkuji za vše co pro nemocné děláte. Přeji Vám hodně zdaru ve Vaší těžké, ale tak důležité práci. Děkuji!
Milada
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Také moc děkuji.
Archiv
Pane profesore, velmi si vážím toho, jak se spolu s ostatními kolegy zasazujete o nás - onkologické pacienty.Věřím, že nás nenecháte umřít jen proto, aby zdravotnictví "ušetřilo". Moc vám děkuji za vaše úsilí!!!!!!!!!
Jan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Také moc děkuji.
Archiv
Pane profesore,nezlobte se že jsem Vám poslala včera dlouhý e-mail,mohla jsem to napsat stručněji,ale byla jsem rozrušená poněvadž jsem se dověděla výsledky s CT a vrátila jsem se z Prahy.Až budete mít čas tak odepište.Na to co jsem se Vás také ptala Vám napíšu odborněji-měla by to být cílená léčba jaterní tepnou přímo do nádoru.Jestli by to šlo když mi primární nádor v prsu nikdy operativně nevyndali.Ostatní je ve včerejším e-mailu.Přeji hezký den Kročáková
Martina Kročáková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Takže se ozvěte a domluvíme se telefonem.
Archiv
Moc se omlouvám,že obtěžuji,ale byl mi nabízen lék detox,který má být jako prevence a ve větších dávkách i jako lék proti rakovně.Jestli budete tak laskav ařeknete mi svůj názor,budu si jej velice vážit.Mám k Vám velkou důvěru a obdiv pro vaši úmornou práci.Vždyť idobré slovo a pochopení pomáhá léčit.Tisíceré díky Vám.
Martin
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejsou žádná tvrdá data, že by to fungovalo.
Archiv
Vážený pane profesore, mému otci 82let byla zjištěna rakovina prostaty v pokročilém stavu. Lékaři vzhledem k jeho věku léčbu nedoporučují. Je prosím možné odhadnout, jak dlouho s touto rakovinou žije? Jenom přibližně. Mockrát děkuji.
anonym
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Základní hormonální léčba by podle mého nátoru byla možná a mohla by mu zmírnit obtíže. Nevím co myslíte termínem rakovina v pokročilém stavu, zda má metastázy, nebo velký původní nádor, takže prognozu mohu jen těžko posoudit.
Archiv
Vážený pane profesore. Mému otci zjistili na plicích neurčité zastření velikosti 12centimetrů čtverečních.On je přesvědčený,že se jedná o nádorové onemocnění.Slyšel jsem názor,že to může být také cysta,kterou tam může mít již déle.Otec odmítá další vyšetření s tím,že je mu 70 a má nemocné srdce,takže by operaci stejně nepřežil.Jiná léčba prý není stejně dostatečně účinná.Rád bych znal Váš názor,na slovo vzatého odborníka,jednak na možnostiléčby jiné,než chirurgické,její účinnosti,a zda je skutečně možná jiná diagnosa,než zhoubný nádor.Vřelé díky za odpověď.
Martin
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může to být nádor i něco jiného. Vyšetřit by se měl. Pokud by to byla rakovina plic, jiná léčbě než chirurgická by ho nemohla vyléčit, ale nádor jen případně dočasně zastavit. Samozřemě to může být i něco jiného něž nádor.
Archiv
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na váš názor na přípravek Ovosan jako podpůrnou léčbu při rakovině tlustého střeva. Děkuji
Kamka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejsou žádná tvrdá data, že by potravinový přípravek Ovosan měl zásadní účinky při léčbě rakoviny.
Archiv
Vážený pane doktore, ráda bych se zeptala, zda nevíte o někom, kdo v naší republice skutečně sleduje výsledky užívání preparátu Ovosan. Vím, že neprošel klinickými testy, také vím, že lékař spíše nedoporučí jen poměrně drahý doplněk stravy (což by mohlo vést k podezírání podpory prodeje za provize...). Dosud dva oslovení lékaři mi sdělili, že by raději za tu částku pořídili něco užitečného. Na internetu se to však hemží odkazy s vyjádřením o "unikátním preparátu", popis podstaty přípravku také působí přesvědčivě a z pohledu laika chytajícího se stébel, je poměrně těžké se zorientovat a správně volit. Proto se snažíme před případným nákupem shromáždit maximum informací ze všech stran. Nehledáme všelék, dobře víme, že neexistuje. Chemoterapie má také velmi omezené procento úspěšnosti navíc doprovázené negativními vedlejšími účinky, přesto je aplikována u velkého množství pacientů. Naše matka měla nádor na tlustém střevě - zdá se, že celkem agresivní, protože po necelém roce od vyoperování se objevila první meta do jater. A my pro ni ke všem těm prověřeným metodám hledáme jen další "procento podpory".. můžeme jej hledat i u Ovosanu? děkuje Jana
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ovosan je komerční potravinový přídavek, naději v Ovosanu bych osobně nehledal, nesjou na to tvrdá data.
Archiv
PORAD ME BOLI NA LEVE STRANE MAM RIDKOU CERNOU STOLICI BRALI ME KREV A MOC AMAM ZVYSENOU GLUKOZU A CRP COTO ZNAMENA
ROMANA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musíte si nechat vyšetřit tlusté střevo koloskopií a případně další vyšetření, domluvte se s interniostou nebo gastroenetrologem.
Archiv
Dobrý den pane profesore.V černu tohoto roku jsem Vám psala,dne 26.6.mi od Vás přišla odpověď,kdy jsem Vám měla zavolat a poté za Vámi přijed na konzultaci.Já jsem za Váma přijela se svým manželem a vy jste mne odkázal na Vašeho kolegu s kterým jsem můj prblém konzultovala.Jednalo se a pořád se jedná o mém zhoubném nádoru v pravém prsu který má metastáze do jater.Když jsem se na Vás obracela s prosbou tak se mi jak nádor v prsu tak meta vjátrech začali zvětšovat,zvětšilo se to do té doby asi o polovinu na 4 cm v játrech,ostatní ložiska zůstali nezměněny v těch játrech.Váš pan kolega napsal zprávu pro mojí paní doktorku co by on podniknul,ale moje doktorce se to moc nelíbilo,že jsem za Vámi byla a nadále mne léčila stejným způsobem,Xelodou a navelbine které přestali fungovat na můj prblém a užívala jsem to skoro dva roky.Předtím jsem měla chem.v infusích.Nyní po mé velké žádosti udělala znovu CT a tam se ukázalo že ložiska se hodně zvětšili,mám 2 ložiska v játrech která měří okolo 7 cm,jedo 5 cm a další do dvou cm,to je podle mého názoru za 2 měsíce velká progrese.Dnes teprve mi udělala histologii a podle tý začne léčit.Tenkrát jsem Vás pane profesore žádala zda bych mohla přejít k Vám ,vy jste mi odpověděl že když se s doktorkou nedomluvím tak že ano.Váš kolega mi řekl abych se zkusila s doktorkou domluvit že je lepší se léčit na jednom pracovišti,ale doktoraka to více jak 2 měs.nechala být.Ještě jednou k Vám mám velikou prosbu-jestli by se stím mým velkým problémem dalo něco ještě dělat,jestli by šlo eventuélně aplikovat chem v játrech přímo do nádoru.A zdali bych se mohla léčit u Vás jak jsem Vás žádala,buťo ve fakultní nemocnici a nebo na žlutým kopci.Léčím se skorem 3 roky,je mi 41 let a mám desetiletého syna,hlavně kvůli němu nechci nic vzdávat neboť je na mne moc fixovaný.Prosím Vás o brzskou odpověď jestli to půjde.Zatím nejsem nijak zničená,měla bych snad ještě něco vydržet.Chci bojovat dál.Tenkrát jsem se Vás ptala i na tu klinickou studii. Zatím moc díky.
Kročáková Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Děkuji za důvěru v naše pracoviště, zavolejte mě na mobil a domluvíme se.
Archiv
Prosím o radu.chodím na ULZ na prohlídky jednou za rok.Našli mi trochu krve v moči.sem tam mě bolí pravá bederní část zad a bolest nějak prochází až k pravému varleti. byl jsem u svého obvoďáka (pil jsem hodně mierálek a předpokládal jsem třeba ledvinový kámen) a odbyl mě že testy krve a moči mi vyšly dobře. stále mě to ale trápí.bolesti se objevují když jsem v klidu nebo po delší cestě když sedím v autě. při pohybu nic necítím.
Zdenek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak toto jistě nevyřešíme po internetu. Najděte si lékaře, který se vám bude věnovat a vyšetří vás, internistu nebo urologa.
Archiv
Trpěl sem cca ž měsíců nucením na suchý kašel.Měsíc vykašlávámhodně hlenů.Byl mi na rentgenu zjištěn nádor velikosti 3x4 cm při horním polu pravého hilu,vlevo dohilu se protíná oválný stín o průměru 1 cm.Závěr: velice suspektní proces v oblasti pravého hilu.Můj lékař je na dovolené.Moc prosím,vážený pane profesore,zda by ste mi mohl nastínit předpokládaný způsob léčby.Moc děkuj
Mirek z Prahy..
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je nutné ověřit, co je to za nádor. Může to být rakovina plic, ale i například metastázy jiného nádoru. Léčba se bude řídit výsledkem komplexního vyšetření. Držím vám palce, aby se léčba dařila.
Archiv
Dobrý den pane doktore, můj roční syn trpí po léčbě ATB, na něž měl alergickou reakci, už téměř 2 měsíce opakovanými průjmy, s občasnými teplotami, max.FW 80/100 nyní 48/74, na UZV zjištěno velké množství cca 1cm ulin, z výtěru nic neprokázáno. Je nám doporučována pouze dieta, ale syn sice nepatně ubývá na váze. Můžete mi prosím poradit, zda mohu stravu obohatit o nějaký přípravek, který by mu zabezpečil v jeho věku potřebný přísun vitamínů a minerálů a jak dlouho budou se budou průjmy ještě opakovat? Předem moc děkuji za odpověď.
anonym
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je mě to moc líto, ale nejsem pediatr a děti nemohu a neumím konsultovat.
Archiv
dobrý den,pane profesore jaký je váš názor na užívání léku WOBENZIM po úspěšném ukončení Hodgkinovi nemoci vycházím z toho,že by mohl pomoci tzv.nastartovat tělo.Děkuji za odpověď a přeji pevné zdraví Jana
Jana S.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to zcela zbytečné vyhazování peněz, nejsou na to žádná tvrdá data o pozitivním účinku ve smyslu, který uvádíte.
Archiv
Pane doktore, tento týden podstupuji biopsii prostaty pod narkozou - prý odebrání 25 vzorků. Je toto vyšetření nějak náročné, jde mi o to, zda do pěti dnů nastoupím zpět do zaměstnání, pracuji fyzicky. Mockrát děkuji
Karel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
S vysokou pravděpodobností budete do 5 dnů zcela práce schopen.
Archiv
Pane profesore, je vždy při léčení lokálního karcinomu prostaty hormonální léčba, která způsobuje absolutní ztrátu sexuálního života?
Jan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, u lokální formy se může použít jen chirurgická léčba nebo radioterapie, obojí s podobným léčebným výsledkem.
Archiv
Pane doktore,gynekologem mi byl zjištěn myom o velikosti cca 3cm.Mám 43 let.Chtěla bych se zeptat na možnost léčby, případně prevence zvětšování myomů(přírodní preparáty aj).Zdá se mi bezbrané jenom čekat,jestli poroste a budu se muset podrobit omeraci
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prevence neexistuje, nejde o nic nebezpečného, myom není nikdy zhoubný. Jak správně uvádíte, kdyby se zvětšoval nebo dělal obtíže, musela by být operace, ale nemusí k tomu také dojít.





mobilní verze