Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

klimakterický syndrom
Dobrý den,Již 2 roky užívám Activelle-kvůli klimakterickým potížím.A tedy již tuto dobu nemám menstruaci.Musím mít chráněný pohlavní styk?Nebo se nemusím těhotenství obávat.Je mi 47let.
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Otěhotnění je v 47 letech, jste-li bez menses, velmi velmi nepravděpodobné. Activelle ale není antikoncepcí. Pro zcela přesné posouzení rizika by bylo třeba provést hormonální testy - například stanovení FSH či AMH. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 48 let a po rozboru krve, mi paní doktorka napsala lék Novofem. Do té doby jsem brala antikoncepci Mirele. Menstruaci nemám již cca 15 let, téměř ihned po nasazení antikoncepce. Napřed Trinovum, po čtyřicítce Mirele. Protože se po vysazení Mirele menstruace nedostavila, dostala jsem injekci, abych znovu menstruovala. V mládí jsem měla menstruaci velmi silnou a při velkých bolestech. Byla bych nerada, aby se mi to znovu opakovalo. Je možné lékem Novofem tomu zabránit, nebo existuje ještě jiný lék? Návaly a pocení se u mne dostavují zatím jen sporadicky. Děkuji za odpověď.
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Novofem považuji za vhodný lék, v 48 letech určitě vhodnější než Mirelle. Obsahuje totiž přirozenýestrogen estradiol, zatímco Mirelle estrogen syntetický, běžně se v těle nevyskytující. Riziko krvácení je velmi malé. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 57 let a začala jsem navštěvovat kurz hormonální jógy. Při dýchání bhastrika (prudký nádech s vydmutím břicha, výdech stažení břicha) cítím velmi nepříjemně pokles rodidel a svalů pánevního dna. Je možné, že špatně cvičím nebo hormonální jóga není pro mě vhodná? Nikde v kontraindikacích na cvičení hormon. jógy se takovýto problém nezmiňuje (viz: http://www.hormonalni-joga.cz/ ). Děkuji velice za odpověď.
Jarmila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Bohužel Vám neodpovím - hormonální jóga je pro mne neznámou oblastí. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobry den, maminka ma 60 rokov, je asi 15 rokov po menopuze, objavil sa jej teraz slaby ruzovy vytok z posvy, co by mohlo byt jeho pricinou? Dakujem velmi pekne za odpoved.
timea5
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Příčin může být celá řada - banálních ale i potenciálně nebezpečných. Určitě doporučuji návštěvu gynekologa. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den. Vážený pane doktore, je mi 48 let. Poslední menstruaci jsem měla před půl rokem, hodnota při vyšetření krve na hormony je 48,6 a poslední rok mívám návaly horka, jsem unavená, nesoustředěná, podrážděná a naprostá nechuť na sex . Při pravidelné kontrole mi ošetřující lékař doporučil Ladybon s tím, že mi pomůže na klimakterické problémy. Můžu Vás, prosím, požádat o radu? Děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Neuvádíte, jaký hormon byl vyšetřován. Nejspíše ale šlo o stanovení FSH. Obecně Ladybon může na uvedené obtíže velmi dobře fungovat. Obvykle se ale nasazuje až 12 měsících bez menses. Začne-li se dříve, může se objevit nepravidelné krvácení. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 55 let, 25 let jsem užívala Minesse, loni v září jsem na doporučení gynekologa přestala, půl roku beru Sarapis, začalo mě bolet celé tělo, hlavně klouby, prohloubila se nespavost, jsem nervozni, trpím na bušení srdce, tepe mi v hlavě, začala jsem mít problémy se suchostí kůže. Lékařka navrhuje Activelle, já mám ale strach - matka zemřela na rakovinu, otec ve 40 l. na mozkovou mrtvici, já jsem astmatik. Myslíte si, že Activelle je dobrá volba? Klimakterické problémy mě dost obtěžují, navíc jsem ještě bez příčiny začala přibírat na váze. Děkuji za odpověď.
Věra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Myslím, že jde o dobrou volbu. Efekt substituční léčby bývá velmi dobrý a rizika malá. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore, od října 2011 užívám Utrogestan jako bržděnou substituci (měla jsem podezření na předčasný přechod ve 43 letech-dle testů FSH). Cyklus se mi srovnal a cítím se výborně. Ale nyní v březnu se mi dostavila menstruace přesně v polovině cyklu. S užíváním Utrogestanu budu dle rady lékaře zatím pokračovat. Chtěla jsem se jen zeptat, jaká ,může být příčina ? Že by tělo mělo už těch hormonů přiliš, nebo jen nějaká běžná porucha? Děkuji za odpověď. Jana
Jana B.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Užívání Utrogestanu není bržděná substituce. Při brzděné substituci se užívají estrogeny a gestageny. Utrogestan je gestagen. Jde tedy přesněji o doplňování gestagenů v druhé polovině cyklu. Nepravidelnost souvisí nejspíše s postupným vyhasínáním činnosti vaječníků. Při něm často hladiny hormonů kolísají, někdy i prudce, což právě vede k nepravidelnosti v krvácení. O tom, zda v tomto cyklu Utrogestan užívat či ne by měl rozhodnout Váš lékař. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobry den prosim vás o pomoc môj problem začal presne pred rokom kedy som bola na vyšetreni záver znel histologia -glandul.cystická hyperplázie endometria-hyperplázie prostá bez atypii.Na základe toho mi bola nasadená tzv.substitučná hormonál.liečba a tým to všetko začalo. odvtedy mám neustále problemy s krvou bolesti nôh atd. Každý večer si musim pichať injekcie do brucha fraxiparine nechcite vidieť moje brucho ako už vyzerá. Pán primár z hematologie mi radi hormonálnu liečbu vylučiť a moj gynekolog nesuhlasi s tým že to určite nie je z hormonál.liečby a že mi hrozi potom operácia nerozumiem tomu prečo.Neviem čo robiť nemožem si donekonečna pichať injekcie na zražanlivosť krvi. a čo ta hormonál. liečba mohla mi to spustiť dať to von nechcem skončiť na operačnom stole ako mi vravi moj gynekolog že budem krvácať.Mám ináč 52 rokov injekcie fraxiparin si picham už piaty mesiac.dakujem za odpoved
anna kurtyova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Aniž znám výsledky hematologických testů ,je těžké se vyjádřit. Také nepíšete, jakou hormonální léčbu užíváte. Při uvedené histologii by měly stačit samotné gestageny. Ty by při volbě správného preparátu neměly srážlivost krve dramaticky ovlivňovat. Řešením také může být odstranění dělohy. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Nepravidelnot krvácení: Dobrý den, je mi 47 let, před rokem se mi začal zkracovat menstruační cyklus z 28 na 23 dní. Zhruba půl roku užívám utrogestan 3 x denně od 14.dne do 26.dne a 2x týdně Ovestin krém. Většinou stejně menstruace přišla 23. den, výjimečně 26 den. Moje gynkoložka se zmiňovala o vyšetření dělohy s odebráním vzorku a navrhovala hormonální léčbu, či případné odebrání celé dělohy. Chci se zeptat, zda v mém věku není toto zkracování fyziologické, a jestli mám toto vyšetření a léčbu podstupovat nebo je i jiné řešení. Děkuji. Marcela
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pokud Váš cyklus trvá 23-26 dní, jde v 47 letech o variantu normálního stavu. Záleží dále na tom, zda nekrvácíte déle než 7 dní a není-li krvácení hodně silné. Není-li tomu tak, nevidím problém. Důvodem k vyšetření dělohy by také mohl být nález při UZ vyšetření. Ani v jednom případě ale není dle mého názoru jednoznačný důvod pro odstranění dělohy. Lze též zkusit jiný gestagen - například Orgametril má někdy lepší efekt. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 45 let,a poslední dobou mám problémy se silným a nepravidelným krvácením,které jak vím měla i má matka,(asi je to dědičné) Gynekolog mi doporučil hormonální tablety podle věku Minesse,užívám je asi půl roku,ale jak jsem se dočetla ,hormonální tablety s vyšší pravděpodobností způsobují častěji rakovinu prsu a mohou způsobit jiné zdrav.problémy.Chtěla jsem sama užívat nehormonální tablety na úpravu a pravidelnost menstruace,(např.Sarapis mensis..)nevím zda mi to pomůže,můžete mi prosím poradit,jak to mám řešit,abych nemusela brát hormonální tablety. Děkuji Vám za odpověď
Ina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pokud hormonální tabletky dobře fungují, vyplývá z toho, že je problém v oblasti hormonálního řízení. Nehormonální léky budou proto nejspíše neúčinné. Rizika užívání jsou minimální. Riziko rakoviny prsu způsobují hormonální léky především při užívání po skončení vlastní produkce ženských pohlavních hormonů. To ale není Váš případ. Sarapis apod. navíc nejsou léky, ale tzv. stravové doplňky. Jejich vedlejší účinky proto nejsou zdaleka tak pečlivě evidovány. Fungují poměrně dobře na návaly a podobné obtíže, na nepravidelné krvácení je ale nedoporučuji MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Je mi 46 let,cca 25 let užívám p.o.antiko.(vyjma 2 těhotenství)nyní chci antik.ukončit,ale mám obavy ,jak na tuto skutečnost zareaguje moje tělo.Mám obavy z možnosti přílošného krvácení apod.Můžete mi prosím sdlit,jaké další problémy mohou nastat a zda-li před plánovaným ukončením jsou k dispozici nějaké přírodní preparáty,které by mi ukončení antikonc.ulehčily?
Lada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Rdaím zkusit vysadit. Přáípadně byych ještě vyšetřil hladinu FSH nebo AMH - k vyloučení teoretickémožnosti nechtěného otěhotnění. Po vysazení nejspíše nebudete mít žádné problémy. Pokud by se objevilo silné krvácení, řešoil bych to podáním gestagenů v druhé polovině cyklu, případně nasazením hormonální substituční léčby (=HST). Volně prodejné stravové doplňky by mohly pomoci, pokud by se objevily návaly, pocení a podobné potíže, tedy tzv. výpadové jevy. I na ně dobře účinkuje HST. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Pane doktore, po 20 letech jsem vysadila antikoncepci-je mi 54 let a myslím si, že mám příznaky klimakteria. V noci pocení,jsem hodně citlivá...Před 10 dny jsem ukončila menzes, již jsem si nevzala antik.ale stále špiním a mám stupňující se bolesti hlavy téměř až do migrény takže jsem denně na valetolu kteý zabírá jen částečně.Poradťe mi jestli jsem udělala dobře s vysazením HA a jakou HST bych si měla zakoupit v lékárně abych odstranila bolesti hlavy. Děkuji za odpověď. Jiřka
Jiřka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Vysazení HAK v 54 je jistě na místě. HST nelze volně zakoupit, je pouze na předpis. Volně prodejné jsou jen stravové doplňky, jejich účinek je často dobrý. Vzhledem k tomu, že i po skončení stále krvácíte, byť slabě, rozhodně doporučuji návštěvu gynekologa. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Je mi 60let, pět let jsem neměla pohlavní styk, teď se objevil můž, všechno je bezvadné, ale já nejsem schopná ho ke mě pustit, jsem úplně uzavřená, je proti tomu nějaké lék. Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. V 60 letech může být sliznice Vašeho genitálu atrofická, velmi křehká, citlivá. Zkuste lubrikační gel (volně prodejné v lékárně), případně konzultujte svého gynekologa - lze zkusit i místě aplikovatelné léky s obsahem estrogenů. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den. Nepříjemné příznaky přechodu má gynekoložka řešila HST. Dva roky jsem brala Divinu, další dva roky Indivinu. Cítila jsem se dobře, žádné vedlejší účinky jsem neměla. Lékařka navrhla ukončení HST a nahradit jí rostlinnými preparáty. Rok jsem to zkoušela, ale nepomáhaly. Poté mi předepsala Activelle, to beru 8 měsíců a jsem spokojená. Nicméně lékařka chce, abych jakoukoli HST ukončila z důvodu, že mi letos bude již 60 let a HST užívám dlouho (celkem asi 5 let). Na vyšetření prsů chodím pravidelně 1x ročně. Obavám se návratu klimakterických příznaků a prosím o radu. Děkuji
Danka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Dle rozsáhlých statistických studií dlouhodobé užívání HST mírně zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu. Tato léčba má ale i pozitivní zdravotní dopady -třeba ochranu před osteoporózou, snížení rizika výskytu rakoviny tlustého střeva, aj. Bohužel riziko rakoviny prsu potenciální prospěch převažuje. Vždy je třeba rizika individuálně hodnotit. Důležité jsou také subjektivní obtíže. Osobně mám řadu pacientek, které HST berou i déle než 10 let. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den. Je mi 45 let. pro hyperplazii dělohy mi byla provedena kyretáž. Po té nasazena antiko Foxinette. Nikdy jsem antiko neužívala je pravda, že už tak nekrvácím, ale hormony se mnou cvičí! Nebyla by vhodnější nějaká velminízkodávková např Mirelle? Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nejprve dovolte upřesnění. Nešlo o hyperplasii dělohy ale děložní sliznice. Antikoncepci s s nižším obsahem estrogenů je možné zkusit. Osobně bych zvažoval užívání samotných gestagenů. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den .Muj lékař mi delal hormonální křivku a řekl že nemam dostatek hormonů navrhol mi odstranení delohy a predepsal mi prašky Klimonor je mi po nich špatne ale prý je mám užívat za každú cenu.Nevím jak dal mám zmenit lékaře nebo jeho léčba je správná.Děkuji za odpověd je mi 45 let
alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Z toho, co uvádíte, mi není jasné, proč by se měla děloha odstraňovat. Máte-li v 45 letech nedostaek ženských pohlavních hormonů (estrogenů), je tzv. hormonální substituční léčba vhodná. Jinak hrozí například riziko řídnutí kostí. Existuje celá řada vhodných přípravků- je třeba vyzkoušet. U tabletek může pomoci důsledné užívání po jídle! MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Mám nepravidelný cyklus.V listopadu a nyní v lednu jsem krvácela i v polovině cyklu.Je to nyní již 7 den, stále slabě krvácím.Krvácení se mi objevilo po 14dnu od poslední menstruace.Mám obavy, aby to nebylo něco závažného.Je mi 44let.Děkuji
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nejspíše jde o hormonálně podmíněnou nepravidelnost. V 44 letech již nastupuje přechod a nejdená se tedy o nic neobvyklého a s vysokou pravděpodobností ani nic akutně Vás ohrožujícího. Určitě ale navštivte gynekologa. Nejspíše bude třeba nějaký zádah, aby se stav nezhoršil. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
DOBRÝ VEČER,MÁM JEDNU OTÁZKU,JSEM PO CELKOVÉ HYSTEREKTOMII,VAJEČNÍKY ODEBRÁNY.JE MI 36 LET.JE NUTNÉ BRÁT NĚJAKOU HORMONÁLNÍ LÉČBU?OPERACE BYLA 15,SRPNA 2011.ŽÁDNÉ POTÍŽE NEMÁM,MOC DĚKUJI ZA ODPOVĚD.HANKA
HANKA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Hormonální substituční léčbu doporučuji. Jde hlavně o prevenci osteoporózy. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 63 let a do nedávna jsem užívala Indivinu. Cítila jsem se velmi dobře a neměla jsem žádné potíže. Před dvěma měsíci mi paní doktorka oznámila, že již tento přípravek beru dlouhou dobu a vysadila mi ho. Dnes mám návaly, strašně se v noci potím a bolí mě kolena. Chci se zeptat jestli i v mém věku je možné brát tento přípravek abych se opět cítila jako dříve. Děkuji
Milena Kratochvílová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Užívat tzv. hormonální substituční léčbu je teoreticky možné neomezeně dlouho. Je ale třeba vzít na vědomí, že při delším užíváním s každým dalším rokem lehce stoupá riziko rakoviny prsu. Dlouhodobé užívání má ale i zdravotní přínosy - chrání před osteoporózou, před rakovinou tlustého střeva, aj. Riziko postižení prsů ale tyto benefity převažuje. Osobně mám nicméně pacientky, které tuto léčbu užívají již 20 let. Doporučuji nyní zkusit některý z v lékárně volně prodejných přípravků, a pokud se stav nezlepší, požádat o opětovné nasazení substituční léčby. Vaše lékařka by Vám měla vysvětlit, proč další léčbu nedoporučuje, jaká vidí rizika. To může pouze gynekolog, který o Vás má všechny informace. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, vážený pane doktore, ráda bych znala Váš názor na užívání hormonů. Zda je skutečně nutné užívat hormony vzhledem k jejich vedlejším účinkům nebo se dají potíže řešit jinou - přírodní cestou. Je mi 47 let, jsem po melanomu v raném stádiu (bez další léčby), pouze s kontrolami. V uplynulých dvou měsících mi byla menstruace vyvolány pomocí injekce, ale dle krevních výsledků přestávají činnost vaječníky. Lékař mi doporučuje užívání hormonů a zachovat menstruaci ještě několik let. Mám však z užívání a vedlejších účinků velký strach. Podotýkám, že žádné jiné klimakterické problémy nemám, pouze se nedostavuje menstruace. Prosím, jaký je Váš názor na řešení mého problému? Děkuji Vám za laskavou odpověď.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pokud ustane činnost vaječníků ve 47 letech, je to brzy. Doplnění chybějících hormonů, tedy tzv. hormonální substituční léčbu, považuji za vhodnou. Předejde se tak především riziku osteoporózy. Vedlejší účinky nejsou časté a benefity v tomto případě jasně převažují. Nic "přírodnějšího", než právě chybějící ženské pohlavní hormony, neznám. Je to podobné, jako když třeba člověk s cukrovkou užívá inzulin, tedy hormon, který mu chybí. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, je mi 54 let.V 50 letech jsem postoupila operaci dělohy a vaječníků.Od té doby si lepím náplast Climaru.Jednou za 2 roky chodím na vyšetření mamografem. Moje maminka a sestra měly rakovinu prsu, obě byly operovány a následně postoupily chemoterapii. Je vhodné, abych stále používala náplast Climaru? Děkuji za odpověď.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Climara je přípravek k hormonální substituční léčbě. Jeho dlouhodobé užívání poněkud zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu. Na druhou stranu dlouhodobá substituce má i pozitivní dopady -například snížené riziko výskytu rakoviny tlustégho střeva nebo osteoporózy. Vše by měl posoudit Váš gynekolog. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobry den. Pan doktor prosim Vas o radu. Som uz 4 roky v prechode a moj lekar mi predpisal vitaminy FLAVIA, uzivam ich citim sa dobre, ale som sa docitala ze obsahuju 52% modifikovanu soju a to ze sposobuje rakovinu, tak mam obavu. Co mi odporucate? Dakujem velmi pekne.
maria .s.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. S tímto přípravkem nemá zkušenosti. Jde nejspíše o tzv. stravový doplněk. Údajů o potenciálních negativních vedlejších účincích je u těchto přípracvků ve srovnání s léky poměrně málo. Obvykle je riziko vzniku rakoviny při užívání podobných přípravků nízké. Zda užívat či ne záleží na tom zda vůbec a jaké máte potíže MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
OPERACE S DIAGNÓZOU N850. Dobrý den pane doktore, mám jít na operaci a diagnóza zní N850. Co z toho pro mne vyplývá. Jaká je to vlastně operace a jak je asi dlouhá neschopnost, samozřejmě odhadem. Děkuji za odpověď. Ivana
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den Diagnóza N850 znamená dysfunkční hyperplastické endometrium. Jde s vysokou pravděpodobností o hormonálně podmíněné změny. Tato situace se standardně řeší hysteroskopií s kyretáží. Jde o malý výkon, běžně prováděný v celkové anestézii. Hospitalizace někdy není nutná, jindy se doporučuje cca 1 den v nemocnici. Následuje jen zcela krátká (dny) pracovní neschopnost. Další postup záleží na histologickém nálezu. Většinou bývá vhodná dlouhodobá hormonální léčba, aby se zabránilo opakování tohoto problému. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore, prosím o zodpovězení dotazu, jak dlouho mohu užívat Novofem jako bržděnou substituční léčbu a jakou léčbou mám po skončení užívání Novofemu pokračovat ? Zda je lepší nízkodávková antikoncepce a nebo už substituce (té bych se ráda ještě vyhla). Je mi 44 let a hormony užívám na podporu obnovení cyklu z důvodu na podezření na hormonální poruchu nebo předčasné klimakterium (vysoké FSH a vynechání menstruace). Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
Libuše
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Určitě nedoporučuji antikoncepci. Hormonální substituční léčba je daleko vhodnější, chcete-li šetrnější. Jednak jsou v ní obvykle užity přirozené nikoli o umělé estrogeny a dále je hormonální dávka, když není třeba antiko efekt, výrazně nižší. Tzv. bržděnou substituci lze užívat i řadu let, na druhou stranu je ale klidně možné přejít přímo na plnou substituci. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den,přestala jsem užívat antikoncepci zhruba leden letošního roku.A od té doby jsem nedostala menstruaci,těhotná nejsem,v létě jsem měla velké návaly hlavně v noci.Trpím na cysty,ale při poslední kontrole v srpnu tam nic nebylo.Je mi 41 let.Je to normální,že mi takhle dlouhodobě vynechaly měsíčky?Děkuju Sochůrková
renata.sochurkova@email.cz
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Může jít o běžné vynechání mestruace po vysazení antiko, ale vzhledem k popisovaným obtížím též o předčasný konec činnosti vaječníků. Doporučuji hormonální vyšetření - předevšmí stanovení FSH. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore, je normální mít ve 43 letch klimakterium? Nedostavil se mi menzes, po prohlídce vnitřním UZV se k menstruaci ani neschyluje. Mám návaly horka, časté migrény, změny nálad. HAK neužívám a nenám ji ani doporučenou ze zdravotních důvodů. Z léků dlouhodobě užívám Ganaton 1-0-0 na trávení již 9. měsíc. Mohu podpořit aktivitu vaječníků nějakými přírodními preparáty-jakými?? Nebo všemu nechat voplný průběh a smířit se s tím, že již tělo stárně takto předčasně ? Můžete mi, prosím napsat, co byste mi doporučoval ?
Alena P.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Výpadek ovariální funkce ve 43 letech je možný. Doporučuji potvrdit hormonálními testy (především vyšetřením FSH). Přírodní produkty, jde-li opravdu o tzv. ovariální selhání, situaci nevyřeší. Mohou pouze ulehčit návaly, apod. Nezabrání ale dalším negativním dopadům spojeným s výpadkem činnosti vaječníků (osteoporóza, aj.). Jako léčba do úvahy po posouzení potenciálních rizik připadá vhodná varianta hormonáloní substituční léčby. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Bude mi 53 let. Užívám k velké spokojenosti HA Cilest 21tablet již asi 15 let. Menstruace pravidelná, slabá. Krevní a jaterní testy jsou v pořádku. Žádná nadváha, sportuji. Dle lékařky: "mladé ženy by mohly výsledky závidět", žádný cholesterol, žádné příznaky klimakteria, návaly horka, nic. Nyní začala gynekoložka hovořit o změně antikoncepce, popř. její postupné vysazení. Upozornila mě, že může být vysazení HA doprovázeno postupným povadnutí pleti a ztrátou "lesku" a postupným přechodem ke klimakterickým potížím, které lze zmírnit podáváním tablet. Dle ultrazvuku již vaječníky přestávají uvolňovat vajíčka. Vysazení HA jsem zatím odmítla. Cítím se skvěle a mladě. Jaký je Váš názor. Do jakého věku lze Cilest brát a jakou jinou HA s nižším obsahem hormonů byste případně doporučil. Chci klimakterium ještě oddálit.
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Cilest stejně jako jiná hormonální antikoncepce není podle mého názoru ve věku nad 50 let vhodnou volbou. Všechny tyto přípravky obsahují syntetický estrogen. Je vhodné přejít na hormonální substituční léčbu s nižším obsahem přirozených estrogenů. Fakt, že nemáte žádné klimakterické potíže není překvapující -pokud žena užívá estrogeny, tyto potíže se neobjevují. Dobré výsledky jsou příznivým faktorem, nicméně syntetický estrogen zvyšuje především riziko kardiovaskulárních problémů v budoucnosti. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den,pane doktore,máme strach o dceru,bude jí 49 a najednou se chová úplně jinak.Z milé ženy je protivná,nikoho nechce ve své blízkosti,odmítá manžela,dosp.děti,matku,otce.Stále by někde běhala,přestala se starat o dom.,má pocit,že ji nikdo neměl a nemá rád a že musí dohnat to,co nestihla.Jsme z toho nešťastní,neboť byla vždy velmi milá,empatická a najednou má tyto stavy.Hraje si na ml.ženu oblékáním,chováním,atp.Zřejmě je to ovlivněno "splašenými hormony".Dá se to,prosím,nějak ovlivnit?Její duš.rozpoložení a stav nám všem dělají velké starosti.Moc děkujeme za pomoc a radu
Věra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Myslím, že může jít o tzv. syndrom zavírajících se dveří. Některé ženy podobně reagují na konec činnosti vaječníků. V popisovaném případě jde ale o extrémní reakci. Určitě by Vám lépe poradil psycholog či psychiatr než gynekolog. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den. Je mi 56 let a již skoro 2 roky nemám menstruaci. Trápí mě ale velmi silné návaly horka zejména v noci. Hormony brát nechci a na doporučení gynekologa jsem si zakoupila přírodní prostředek proti těmto potížím. Bylo to v době asi před dvěma lety. Moc mi ale nezabraly. Gy\nekolog mi teď opět doporučil nějaký přípravek. Vždy, když jsem začala užívat přípravek zakoupený v lékárně objevila se mi menstruace. Mám strach, že když začnu přípravky užívat, menstruace se mi opět objeví. ´Myslíte si, že tomu tak bude i teď, když nemenstuuji? Nechci už menstuovat. Mají tyto přírodní přípravky vliv na menstruaci? Dřívější zkušenost s tímto problémem mám. Děkuji za odpověď. Alena
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Většina tzv. "přírodních" přípravků by neměla na menstruaci mít vliv. Jejich vedlejší účinky jsou však málo sledované, neboť nejde o léky, ale o stravové doplňky. Osobně bych se přikláněl k užití hormonální substituční léčby. Rizika jsou malá, přesně identifikovaná, sledovatelná (jde o léky, ne o stravové doplňky) a efekt bývá výborný. Hormony opravdu nejsou jed. Ani po této léčbě se nemusí objedvovat krvácení. Záleží ale na řadě okolností. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 40let,mívala jsem občas silnější menstruaci - ke konci menstruace jsem se cítila být slabá a unavená. Asi dva dny před začátkem menstruace jsem se více potila,hlavně v noci. Gynekolog mi předepsal Novofem.Užívám jej čtyři měsíce. Intenzita a doba menstruačního krvácení se upravila ale přibrala jsem na váze tři kilogramy (moje současná hmotnost-59kg). Mám i nepříjemné napětí v prsou a zvětšení prsou. Mám požádat lékaře o předepsání jiného hormonálního přípravku, případně hormonální antikoncepce? Nebo mám Novofem přestat užívat a vyzkoušet nějaký nehormonální přípravek? Děkuji za odpověď
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Novofem je přípravek, který spíše užívají ženy, které již nemenstruují. Pokud Vám ale jeho užívání odstranilo obtíže, radil bych ještě vydržet. Přírůstek hmotnosti obtíže ze strany prsů často po 3-4 měsících vymizí. Pokud ne, poraďte se o změně léčby. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, je mi 50 let, menzes mívám někdy po 24 někdy po 32 dnech, tak 3 dny, HA neužívám. Mám nového partnera, do této doby jsem HA nepotřebovala, jaká je možnost nechtěného otěhotnění
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pravděpodobnost otěhotnění je v 50 letech extrémně nízká. Event. může stav upřesnit hormonální vyšetření, například stanovení FSH. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Novofem... Dobrý den. Načínám třetí rok braní Novofemu. Chci se zeptat,jestli je to v pořádku a zda nemohu mít nějaké problémy či komplixace? Prášky mi totiž došly(lékaře mám 20km i lékárnu) a protože jsem byla dočasně bez auta..i 10 dní bez léků. Po tu dobu mě trápí různé divné bolístky až bolesti. Např. břicho a prsa. A mohu po této pauze znovu začít brát? A jak vlastně dlouho ještě? Nebo mi poradíte něco jiného? Nechci být ještě v přechodu,ale zdraví si ničit už vůbec ne.. Děkuji za prokousání se mým(i)dotazem,odpověď na otázky a čas tomu věnovaný. Přeji krásný den pane doktore. HankaK
HankaK
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Užívat Novofem je možné dlouhodobě, řadu let. Rizika jsou minimální. Zdraví si tím rozhodně neničíte. Nemá se ale přestávat. Pokud k tomu došlo, je třeba opětovné nasazení konzultovat s Vaším lékařem, který by Vás měl i vyšetřit. Existuje totiž možnost krvácení. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
dobrý den, užívám proveru 2x1 v druhé polovině zdá se mi že se mi hůře dýchá tlak jde nahoru a buší srdce,ale sliznice se mi zdá velmi dobrá mám vydržet nebo to sdělit lékaři? je pravda že tento lék vyvolává rakovinu? tento lék beru aby se mi nevytvářela vysoká vrstva a nemusela chodit na kyretáže. Je možná i jiná léčba? Je mi 49 let. Děkuji
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. S potížemi se určitě svěřte lékaři. Provera nevyvolává rakovinu, naopak jejímu vzniku v děloze brání. Je možné užít řadu léků s podobným účinkem. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
dobrý den , můj dotaz, Před rokem dva měsíce špinění zjištěná vysoká sliznice přeléčená norethiteronem půl roku bez menstruace opět zvýšená sliznice zase dva měsíce špinění opět norethisteron podostavení měsíčků překotné krvácení zastavení až na pohotovosti,prý mám přechod tak to nevadí že nemám měsíčky bojím se že se to bude opakovat mám 49 let na pohotovosti jsem dostala že se dávno neléčím můj ošetřující lékař je názoru že je to normální nepovažoval nutnost léčby přesto mi teď napsal progesteron pak se uvidí změnit gynekologa nemohu zatín mne takle nikdo neveme Mohu ho požádat ať mi veme krev?
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Vyšetření krve nemá praktický význam. Progesteron (nebo jemu podobný přípravek)považuji za vhodné brát cyklicky, tedy každý měsíc, vždy cca 10-14 dní v druhé polovině cyklu, čímž "dáte děloze šanci", aby se dostavilo krvácení a sliznice nenarostla do zbytečné výšky. Při nepravidelném krvácení doporučuji UZ vyšetření, případně hysteroskopii. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den. Je mi 53 let.V r. 1999 operace endometriozy, odstraněn levý vaječník. Pak jsem asi rok -rok a půl užívala různé hormon.přípravky jako následnou léčbu tohoto stavu. Po ukončení horm.léčby se menstruace dostavovala cca po 25 dnech,3-4 dny běžné krvácení,dalších 6-7 dní špinění. Před šesti lety jsem změnila gynekologa a ten mi na tento stav předepsal antikoncepci Mirelle. Beru ji asi 5 a půl roku. Zpočátku jsem byla max spokojena, v pátek poslední aktivní tableta, v neděli krvácení,prostě pohoda. Ale v poslední době se mi už párkrát stalo, že jeden měsíc se krvácení nedostavilo, napěti v prsech jsem měla celý další měsíc,pak před dobráním akt. tablet slabé špinění, po dobrání akt. tablet slabé krvácení, napětí v prsech odeznělo. Mám 2 dotazy: 1. Nemůže tento stav signalizovat nějaké chorobné projevy na zbylém vaječníku? Na kontrolu jdu v únoru,stačí to? 2.Přestat brát Mirelle a vyčkat "co to se mnou udělá" nebo zvolit nějakou horm. substituci? Díky za odpověď.
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Popsané nepravidelnosti s vysokou pravděpodobností nesignalizují žádný "vaječníkový problém". Spíše by mohlo jít o patologii sliznice děložní. Ale i to je málo pravděpodobné. Kontrolu bych ale doporučil pro jistotu raději hned po svátcích. Hormonální subtśtituční léčbu považuji v 52 letech za vhodnější než antikoncepční přípravek Mirelle. Mirelle je též substitucí, jde ale o syntetické hormony a v relativně vyšší dávce než je většinou nezbytné. Jistě Vám poradí Váš gynekolog. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Prosím Provera má upravit cyklus? Užívala jsem od 21. do 26. dne cyklu 2x za den proveru. Bylo mi řečeno,že ms přijde přesně za 28 dní.Bohužel se tak nestalo.Zpoždění k dnešnímu dni - 5 dnů. Je mi 48 let. Děkuji Pavlína
Pavlína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Provera se opravdu užívá k úpravě cyklu. Většinou funguje, jak bylo popsáno. Záleží ale i na hladinách Vašich vlastních hormonů. Pokud například již Vaše tělo nevytvoří dostatek hlavních ženských pohlavních hormonů, estrogenů, efekt Provery se nedostaví. To se ve 48 letech může stát. Obvykle se doporučuje vyčkat. Pokud menses přijdou, užívejte opět 21.- 26.den. Pokud menses nepřijou, nebudete moci 21. den určit, proto doporučujeme obvykle užívat ve stejné dny v měsíci. Jako ideální ale vidím konzultovat další postup s Vaším gynekologem. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 46 a v srpnu jsem si nechala vyndat MIrenu. S Mirenou mi menstruace úplně vymizela. Po vyndání jsem v září a říjnu měla pravidelně menstruaci, ale nyní mám zpoždění dva týdny¨. Je to normální? Určitě nejsem těhotná. Děkuji za odpověď
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. V 46 letech je nepravidelný cyklus častý. Osobně bych doporučil ještě 1x Mirenu na 5 let zavést nebo kontrolovat krvácení pravidelným užíváním gestagenů. Vynechání menses samo o sobě není problém, vždy ale hrozí následné delší a někdy i velmi silné krvácení. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, mohl byste mně poradit ? Už několik let / asi 6 / nemám menstruaci. Přechod zvládám docela v pohodě, nijak jsem nepřibrala, nemyslím na příznaky a proto se asi neobjevují !! Co mě ale hodně zneklidňuje je kvalita vlasů, jsou jakoby tenčí, extrémně sice ne, ale i tak vidím, že padají víc. Byla jsem zvyklá na husté krásné vlasy...Domnívala jsem se, že by mi mohl lékař předepsat nějaké nižší dávky hormonů a vidělo by se, zda by to mělo nějaký vliv, třeba jen 3 měsíční užívání, ale můj pan doktor nechce ani slyšet !! Nechci to shánět nějak pokoutně, prosím o názor a odpověď. Díky, Hanka
Hanka,53
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Hormonální substituční léčba (=HST) má svá rizika a i své klady. Mezi klady patří i například lepší kvalita pokožky i vlasů. Je otázkou, zda rizika, byť při užívání do 5 let jsou velmi malá, za potenciální zlepšení kvality vlasů stojí. 3 měsíční léčba ale nemá smysl. Za rozumné považuji nasazení alepsoň na rok. K doplnění úvahy by stálo za to provést densitometrické vyšetření kostí. V případě podnormálního nálezu by byl pro nasazení HST byl další důvod. Zvážit se musí i mammografický nález. Jednozančné odmítání ze strany Vašeho gynekologa mě trochu překvapuje. Vždy by se měla s pacientkou probrat rizika a přínosy. Nemám ale k dispozici všechny informace, které má Váš lékař. Je možné, že je mezi nimi nějaká zásadní, která nasazení HST kontraindikuje. Zlepšit kvalitu vlasů může i užívání multivitaminu se stopovými prvky a poradit může i dermatolog. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, dostala jsem léky na menopauzu, protože jsem se necítila dobře. Je to Novofem, ale za půl roku mě často bolela hlava a měla jsem pocit, jestli to není z toho léku proto mě pan doktor dpředepsal lékyActivelle. Chtěla jsem vědět jaký je v nich rozdíl. Děkuji a přeji hezký den Daniela
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Oba léky si jsou velmi podobné. Oba obsahují stejné účinné létky - estradiol a norethisteron. Estradiolu mají oba přípravky stejně, norethisteronu je v Novofemu dvojnásobek oproti Aktivelle. Čili Vám byla doporučena nižší hormonální dávka, což by mohlo bolesti hlavy odstranit. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den! Děkuji za bleskurychlou odpověď - abraze. Důvod - "aby NÁM tam něco vevniř nerostlo", řekl pan doktor. Čili abraze má proběhnout z důvodu zvětšené dělohy, neuvažoval se žádný den cyklu k objednání k výkonu. Vím, že se mám primárně ptát svého lékaře, bohužel to je lékař v nemocnici, kterému dovolat se je nadlidský výkon. Děkuji.
HanaH
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Zvětšená děloha není důvod k abrazi. Váš lékař měl spíše na mysli, aby "něco nerostlo" uvnitř dělohy. To může být například polyp nebo jiné slizniční změny. Obvykle se ale spíše provádí hysteroskopie a curetage, nikoli jen abraze. Takže je opravdu pro mne obtížné zodpovědně odpovědět. Domnívám se, že by výkon měl být spíše proveden mimo menstruaci. Pokud ale krvácíte nepravidelné, lze abrazi provést i při krvácení. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore! Je mi 53 let a stále menstruuji. Jsem objednaná na abrazi dělohy, ale zapomněla jsem se zeptat, jak by to bylo v případě, že bych právě menstrovala? Mám obavy, že mě to zrovna v termínu výkonu očekává. Předem děkuji za odpověď a přeji mnoho zdaru ve Vaší záslužné činnosti.
HanaH
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Máte-li na mysli abrazi děložní sliznice, provádí se obvykle v určitý den v cyklu. Neuvádíte ale důvod, proč je tento výkon plánován. Takže Vám nemohu zodpovědně odpovědět. Rozhodně doporučuji časování probrat s Vaším gynekologem MUDr.Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den.Již 2-3 roky mi vynechává menstruace,můj gynekolog i podle dalších projevů(návaly,noční pocení...)usoudil ačkoliv mi bylo teprve 41 let ,že jde o blížící se přechod.Jako léčbu zvolil REGULA(O)N.Rok jsem léky pravidelně užívala ,menstruace se upravila vedlejši příznaky však ne spíše se stupňovaly.Před rokem jsem léky vlastní chybou vysadila a menstruace se 9 měsícu nedostavila.Zprvu mě to zaskočilo ,ale začala jsem se po dlouhé době cítit lépe, než kdy před tím vedlější přiznaky téměř vymizely a dokonce i léta obtěžující migréna .Po 9 měsících se na jeden cyklus opět objevila menstruace a nyní již 2 měsíce zase nic.V nějbližší době se chýstám ke svému gynekologovi na pravidelnou prohlídku a chtěla bych znát Váš názor co dál.Léčit či nechat to přírodě? Jen poznámka menstruaci mám již od necelých 11 let.Děkuji za odpověď.
magda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Konec menstruace signalizuje nedostatek hlavních ženských pohlavních hormonů - estrogenů. V 41 letech je na výpadek estrogenů brzy. Hrozí především osteoporóza. Takže bych se přimlouval za hormonální léčbu. Samozřejmě je třeba najít lék, který Vám bude maximálně vyhovovat. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, bude mi 45 let (3 porody) a v současné době mi končí druhé pětileté období s tělískem Mirena, které jsem velmi dobře snášela. Myslíte, že je to dobrá volba i pro další období (do 50 let), kdy pravděpodobně projdu přechodem? Jde mi zejména o špatnou pověst hormonální substituce při přechodu, která může souviset s rakovinou prsu a podobně. Děkuji a zdravím, T.
Tina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. IUD Mirenu považuji za rozumné ještě 1x zavést. Pozor ale - nezaměňujte Mirenu a hormonální substituční léčbu (HST). To jsou dvě zcela odlišné věci. Mirena uvolňuje pouze gestagen a do těla se tento hormon dostává jen v mizivém množství. Substituční léčba je založena na celkovém podávání hlavních ženských pohlavních hormonů - estrogenů, většinou v kombinaci s gestagenem. HST se podává obvykle až v době, kdy vaječníky již žádné estrogeny neprodukují. Mirena se zavádí v době, kdy vaječníky ještě estrogeny vyrábí. Mirena většinou neodstraní příznaky klimakterického syndromu (návaly, noční pocením, změny nálad, apod.), nechrání před osteoporózou ani před rakovinou tlustého střeva, nezlepšuje depresivní stavy, není prevencí Alzheimerovské demence, atd. Naopak HST tyto pozitivní vlivy má, ale při dlouhodobém užívání zvyšuje poněkud riziko rakoviny prsu. Tento negativní efekt Mirena nemá. Mirena i HST v kombinované variantě snižují riziko rakoviny děložní sliznice MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
DOBRÝ DEN PANE DOKTORE.Ráda bych se Vás zeptala na čípky Ortho-Gynest D.Po vypotřebování šestí čípků mě začaly být citlivé bradavky a prsa pobolévají jako dříve před menstruací.Taky se mě udělaly čtyři červené fleky velikosti desetníku na noze.Ty teď pomalu blednou.Aplikuji si skoro měsíc čípky z důvodů pálení po styku.Je mě 58 let a jsem10 let po operaci dělohy.Děkuji za Vaši odpověď i radu.
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Ortho-Gynest D obsahuje estrogen estriol. Určitá reakce prsů je při jeho vyšší hladině teoreticky možná. K flíčkům na noze se vyjádřit nemohu, spojitost s Ortho-Gynestem bych spíše neviděl. Neuvádíte, jak často si čípky zavádíte. Užíváte-li častěji než 1x týdně, snižte na 1x týdně. Jinak se poraďte se svým gynekologem. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Vážený pane doktore, je mi 50 let a lékařka mi předepsala kvůli mykóze Stodette s tím, že nebudu krvácet a ještě mi to pomůže na klimakterické problémy. Nyní jdu na hysterektomii, v zásobě mám Stodette ještě na 4 měsíce. Mohu je dobrat po hysterektomii na klimakterické obtíže nebo je už nelze brát a musím požádat lékařku o HST?
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Stodette je hormonální antikoncepce s obsahem syntetického estrogenu etinylestradiolu. Obecně platí, že u žen kolem 50.roku života a výše je vhodnější hormonální substituce s obsahem přírodního ženského pohlavního hormonu, estradiolu. Stodette dále obsahuje gestagen, který po hysterektomii již není nutné užívat. Bude třeba vyčkat operačního nálezu. Je také možné, že se endometriosa najde i v malé pánvi. Pak by mohla obecně být hormonální léčba problematická. Pokud bude jen nález v děloze, myslím, že můžete přes výše uvedené Stodette využívat a pak přejít na HST. Alternativou vždy jsou volně prodejné nehormonální přípravky MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore, je mi 54 let, ve 46 letech jsem podstoupila hysterektomii, odebrali mi při ní i vaječníky. Cítím se dobře, nepřibírám na váze. Chci se však v té souvislosti zeptat, jak dlouho mi může být aplikován Riselle, obávám se, zda mi jeho dlouhodobá aplikace nemůže uškodit. Jaké jsou vůbec "bezpečné" alternativy? Mammograf v pořádku - jednou za tři roky, jinak sono prsou. Předem děkuji za odpověď.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Současné studie ukazují, že riziko hormonální substituce (=HRT =HST ) je do 5ti let užívání minimální, pak mírně stoupá, především jde o riziko rakoviny prsu. Nejde ale o nějak dramtický nárůst. Vždy se musí zvažovat pro a proti. Osobně mám řadu pacientek, které HRT, kam patří i Riselle, užívají déle než 15 let a nemají žádný problém. Bezpečná alternativa, která by zajistila například prevenci osteoporózy či Alzheimerovy demence na stejné úrovni jako HRT, neexistuje. Vše musíte podrobně probrat se svým gynekologem. P.S. mammografii je vhodné provádět 1x za 2 roky, UZ sono je jen doplňujícím vyšetřením. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
dobrý den mám prosbu 8.červne 2010 mi odstraněna děloha i vaječníky pro nádor dělohy.nyní jsem bez chemo i ozař.vpřed 15 lety jsem prodělala žilní trombozu a nemohu žádné hormony .nyní jsem bez léku.zaráží mě,že mi moje gynekolož.nedala žádné přírodní hormony.že to není zapotřebý.nebudu bez nich mít větší ochlupení,nebo co suchost pochvy,řídnutí kostí.co podrážděnost ,chut na sex.je mi 35 let.manžel chce sex,ale mě to zatím nic neříká.děkuji Jarmila
jarmila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Užívání volně prodejných nehormonálních přípravků záleží jen na Vás. Lékař je nepředpisuje, může je pouze doproučit. Jejich efekt je však sporný. Jedinými zcela přírodními hormony jsou ženské pohlavní hormony. Ty právě kvůli trombóze nejsou vhodné. Po stránce řídnutí kostí je možné zvážit léky na jiné bázi, v ostatních oblastech je při kontraindikaci hormonální substituce pomoc svízelná. Někdy stojí za to zvážit, zda je riziko opakování trombózy opravdu velké - musí posoudit hematolog. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den. je mi 40 let mám po pěti porodech poslední před dvěmi lety. V poslední době se necítím dobře,jsem neustále unavená jdou na mě návaly,začala jsem se potit a střídá se pocení a hned je mi zima.Můžou to být příznaky přechodu? Děkuji
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Ano, mohou. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den,je mi 62let a jsem již od 50ti let v klimakteriu.Zajímá mě, kdy mi skončí ty šílené návaly a pocení s nespavostí.5 let jsem brala hormony tak to bylo bez problémů ale co je neberu 7let je to běs a děs.Na suchost si občas zavedu Vagifem a piji různé bylinné čaje na klimakterium.Jsem už z toho zoufalá,určitě takto trpí 8žen z 10ti.Hormony se už bojím užívat.Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Božena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Výpadové jevy - tak se nazývají Vaše potíže - trápí cca 2/3 žen. Jen ale u malokteré trvají tak dlouho a jsou podobně intenzívní. Odhadnout, kdy nastane úleva, není možné. Znám ženy, které trpí výpadovými jevy až do vysokého věku. Není jich naštěstí mnoho. Pomoci mohou volně prodejné nehormonální přípravky. Nejde jen o čaje, v lékárně jich je dostupná celá řada. Je třeba je vyzkoušet. Při neúspěchu je určitě možné znovu nasadit hormonální subtituční léčbu. Její rizika nejsou velká. Mám řadu pacientek, které HST užívají již déle než 15 let, jsou zcela zdravé a nechtějí se komfortu, který jim tato medikace poskytuje, vzdát. Osobně bych doporučil tibolon (přípravek Livial nebo Ladybon), který má rizika opravdu minimální. Jistě Vám s výběrem poradí Váš gynekolog. MUDr. Jan Šulc MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o radu. Již od roku 2004 užívám v rámci HST Livial. Přibližně rok mám problémy se slinivkou. Může to být jako vedlejší účinek Livialu a zda v mém věku, kdy je mi již 50 let (jsem po hysterektomii 1994 a ovarektomii 1996) musím i nadále užívat HST? Moc děkuji za radu.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. HST primárně nemusíte užívat, ale můžete. Po časném odstranění vaječníků bych byl spíše pro. Váš lékař musí posoudit, zda potíže se slinivkou mohou souviset s užíváním Livialu. Lze zvolit i jinou formu HST, např. čistě estrogenní náplasti. vždy jde o nesporné přínosy HST a na druhé straně o její potenciální rizika. Vše musíte probrat se svými lékaři - gynekologem, gastroenterologem. MUDr. Jan Šulc





mobilní verze