Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Od 23.7. do 2.8. je lékař na dovolené, takže nebude odpovídat na vaše dotazy. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

klimakterický syndrom
Dobrý den.Je mi 50 let a mám silnou menstruaci. Někdy trvá týden, někdy 20 dní. Loni jsem podstoupila kiretáž, potom půl roku bez potíží. Lékař mi předepsal Novofem, ale nemám návaly ani osteoporózu, pro což je lék indikován. Často trpím migrénami, beru léky na vysoký tlak, mívám křeče v dol. končetinách a užívám euthyrox 125. Je lék Novafem pro mne vhodný?Děkuji.
Ilona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Tento lék je jednou z možností. Léčba by se měla odvíjet od histologického nálezu v kyretáži. Zvážil bych podání pouze gestagenů v druhé polovině cyklu (například Orgametril 16.-25.den 2x1 tbl) MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, jsem 49 letá žena, která delší dobu má problémy s bolestmi zad.Není to blokace. Přes veškerá vyšetření se neobjevila příčina. Bolest je palčivá a svaly kolem páteře jsou stále stažené kolem páteře, což mi občas navozuje prkenný stav.Cítím jak mi páteř tuhne a v občas mi praská v krční páteři.Obvodní lékař nakonec usoudil, že by to mohlo být z nedostatku estrogenů. Myslíte že by mi pomohla hormonální léčba a za jak dlouho bych mohla pocítit zlepšení? Samozřejmě další příznaky klimateria mám rovněž. Je opravdu možné, že by tyto problémy mohly způsobovat nedostatek estrogenů ? Děkuji za odpověď.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nemyslím, že by tyto potíže souvisely s nedostatkem estrogenů. Osteoporóza, jako následek nedostatku estrogenů, by sice podobné potíže mohla způsobit, ale podobný závažný stav se vyvine až v případě, že estrogeny chybí mnoho let. Neuvádíte údaje o Vaší menstruaci. V době pravidelné menstruace je estrogenů určitě dostatek. Nasazení estrogenů může pomoci na typické klimakterické obtíže. Efekt lze očekávat během několika dní, maximálně 2-3 týdnů. Léčbu by měl vést gynekolog. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den ,prosím o radu.Je mi 52 let Již 2 měsíce nemám menstruaci ,občas se potím a jsem trošku přecitlivělá. Před tím menstruace každý měsíc. V březnu pravidelná prohlídka vše v pořádku. CHci se zeptat zda to můze byt již přechod,. jestli mužu při nechráněném styku otěhotnět a jestli mám navštívit svého gynekologa jelikož žádné jiné problémy nemám.Děkuji za odpověd.
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Ano, jde o přechod. Lékaře navštivte, pokud Vás obtíže hodně trápí. Jinak to nenutní . Otěhotnění je již extrémně nepravděpodobné- asi jako vyhrát 1.cenu ve Sportce. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, prosím Vás užívám Novofem můžete mi říci, kolik obsahuje hormonů, dříve jsem brala Mercilon a s tím jsem byla spokojenější tak jestli je možné přejít zpátky na Mercilon? děkuji Vacovská
Radka Vacovská
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Novofem obsahuje přírodní, tělu vlastní, ženský pohlavní hormon, estradiol, a syntetický gestagen Norethisteron. Mercilon obsahuje syntetický estrogen ethinylestradiol a syntetický gestagen desogestrel. Dávka estrogenu v Novofemu je výrazně nižší a jde o přírodní estrogen. O změně musí rozhodnout Váš lékař. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore. Je možné aby v době kdy mám stále menstruaci /50 let /se neprojevovaly změny klimateria formou pocení a návalů, ale o to více psychickými problémy. Nevolnost žaludku, nespavost, svalové pnutí, bolesti kloubu a páteře, zimnicí a vnitřním chvěním.Noční pocení jsem prožila asi před 1/2 rokem . Tělo působí jako kdyby odmitalo spolupracovat.,tzv.apatie.Prostě žádná radost ze života.Je možná úprava těchto problémů hormonálními přípravky? Gynegolog mi nabídl Klimonorm. Existují ještě jiné, šetrnější hormonální přípravky ? Děkuji za odpověď.
Elen
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Ano, je to možné. Hormonální léčba by měla pomoci. Klimonorm je podle mne jedním z vhodných přípravků, s obsahem tělu blízkého estrogenu v rozumné dávce. Existuje ale řada podobných přípravků. Při neúspěchu Klimonormu je rozumné vyzkoušet jiný. Nerozumím ale, co přesně máte na mysli pod pojmem "šetrnější". MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, je mi 53 et, poslední menzes jsem měla před 5 měsíci, mám návaly horka, po pravidelné kontrole minulý měsíc jsem v pořádku. Existuje ještě riziko možného těhotenství? Děkuji
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. S pravděpodobností 99,999% již není otěhotnění možné MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
dobrý den,je mi 46,již 7.měsíc jsem neměla menzes a měla jsem všechny příznaky menopauzy.V naší rodině měl každý menopauzu již do 45.roku.Nyní jsem opět menzes dostala,dnes druhý den.Může se toto stát nebo jde o něco jiného.Děkuji za odpověď
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Stát se to může, ale není to až tak časté. Pokud žena již nekrvácí 6 měsíců a objeví se opět krvácení, je vhodné gynekologické vyšetření MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 53 let, mám klasické potíže přechodu, ale vzhledem k Leidenské mutaci (1691 G větší než A)/heterozygot a MTHFR (677 C větší než T)/homozygot - což jsem opsala z průkazky, vůbec se v tom nevyznám.. :-) nesmím prý užívat žádnou hormonální léčbu. Přesto mi čaj Klinomyn, který mi gynekoložka doporučila, nepomáhá. Kromě toho beru každý večer lék Valdoxan 25 mg (Agomelatinum) na deprese a nespavost. Máte nějaké zkušenosti s dalšími nehormonálními léky, které by zmírnily a ideálně odstranily tyto potíže? A jen řečnická otázka - jak dlouho obvykle trvá toto obdoví? Děkuji za obě odpověďi, E.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nehormonálních přípravků je celá řada - na bázi včelí mateří kašičky, na bázi sóji, aj. Je třeba zkoušet. Poradí Vám v lékárně. Odhadnout, jak dlouho budou potíže trvat, je těžké. Často jde o řadu let MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den.Je mi 62 let.Poslední menstruaci jsem měla v57 letech.Delší dobu mě trápí pálení (štípání,zvýšená citlivost) vnějších pohlavních orgánů.Z těchto důvodů se vyhýbám sexu. Dříve jsem hodně sportovala. Ještě před rokem jsem chodila plavat a jezdila jsem na kole.Nikdy jsem netrpěla na močové cesty. Teď jsem měla během půl roku 3x zánět moč. měchýře.Plavat nechodím. Na kole nejezdím.Dost mi to chybí.Před 8 měsíci jsem byla u gynekologa. Předepsal mi jenamazol, což mi vůbec nepomáhá. Nemám žádný výtok a nic podobného.Mám zkusit požádat svého gynekologa o Ovestin, nebo mám vyzkoušet nějaký rostlinný preparát (Sarapis,Menomax).Děkuji za odpověď Marie.
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Velmi pravděpodobně jde o následek nedostatku estrogenů. Za nejvhodnější považuji místní aplikaci estrogenů, nejspíš estriolu. Ovestin je jedním z možných přípravků. Sarapis a podobné celkově podávané stravové doplňky spíše nepomohou MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 48 let, antikoncepci neberu, porvé jsem nedostala menzes, už mám zdržení asi o 3 týdny. Dosud byla menzes pravidelná, když opomenu asi 2 pozdržení za poslední rok. Začala jsem pít čaj z kotvičníku zemního, který údajně zvyšuje produkci estrogenu, ale piju ho téměř 3 týdny a nic. Jiné potíže dalo by se říct nemám, mírné přibrání na váze za poslední 2 roky - nemám změny nálad - jen se občas budím horkem v noci, ale to mám už asi 15 let....Nemůže mi kotvičník nějak uškodit ? Co když mám málo jiného ženského hormnu a zvýšená produkce estrogenu stav spíš zhorší ? Děkuji za reakci...
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Vynechání menses může být způsobeno nejen nedostatkem estrogenů. Může chybět - a je to i pravděpodobnější - progesteron a estrogenů můžete mít třeba i nadbytek. Je-li tomu tak, mohou hrozit nebezpečné změny děložní sliznice a nepravidelné krvácení i vážnější komplikace. Spíše než léčbu bylinkami s nejsitým účinkem doporučuji návštěvu u gynekologa. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, Je mi 37 let a poslední dobou mě trápí slabá menstruace, návaly, bušení srdce, závratě, přibývání na váze, ztráta libida a sucho v pochvě. Může se jednat o předčasný přechod a lze tyto projevy odstranit užíváním substituční léčby? Děkuji
petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Předčasný přechod nelze vyloučit. Lze to potvrdit hormonálním vyšetřením. Pak by hormonální substituční léčba nejspíše byla řešením. Příčina ale může býti jinde. měla byste být vyšetřena gynekologem i praktickým lékařem
klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, je mi 60 let, jsem po klimakteriu a prodělala jsem hysteroskopii. Je možné po šestinedělí ještě otěhotnět? Děkuji za zprávu
Vlasáková Mirka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. V 60 letech je otěhotnění vyloučené MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den,je mi 39let a jsem po odnětí dělohy i s vaječníky a začala jsem užívat přípravek acctivelle.rodinná anamnéza obsahuje velký výskyt rakovin tlustého střeva i prsou.Jak často jsou nutná vyšetření na onemocnění rakovinou a je tento přípravek vhodný při této rodinné anamnéze?Děkuji a přeji pěkný den
z.henrietka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Activelle snižuje riziko výskytu rakoviny tlustého střeva a při dlouhodobém užívání zvyšuje riziko rakoviny prsy. Doporučuji prevenci v běžném rozsahu - tedy mamografii a test na okultní krvácení. Chcete-li být maximálně opatrná, lze mamografii provést 1x za rok a test na okultní krvácení zaměnit za kolonoskopii MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 48let, v loňském roce jsem občas špinila mimo cyklus, letos v menstruace po 61 dnech, silná 10 dní, zastaveno injekcí od lékaře. Vše je jinak v pořádku. Zřejmě začínám mít problémy k přechodu. Přemýšlím o nějakém řešení. Jaká antikoncepce by byla vhodná nebo jiná možnost? děkuji Jindra
Jindra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Antikoncepci nepovažuji za vhodné řešení. Spíše se se svým gynekologem poraďte o vhodné hormonální substituční léčbě. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
dobry den.před 17lety jsem podstoupila hysterektomii a 12 let uživala klimonorm a 1rok měla implantat.Je tomu asi jeden rok co mam zase navaly poceni i nočni.rada bych věděla zda je to možne.Jsem warfarizovana/fibrilace/.uživam propanorm,loristu50,eutyrox.Děkuji za odpověd.
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Není to typické, ale tzv. výpadové jevy se mohou objevit i po několikaleté pauze. Podobné potíže může způsobovat i porucha funkce štítné žlázy - i tato oblast by měla být prověřena MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Je mi 62 let,na suchou poševní sliznici, lékař předepsal Ovestin mast.2x týdně.Beru léky na úpravu srdečního tlaku a rytmu Tenolog a Indap,mám pocit od té doby co požívám mast ovestin,že mám ráno chvilkové stavy dušnosti.Nedochází k ovlivńování účinku léků na tlak s betablokátory a touto mastí?, Děkuji za odpověď
Zdeňka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Ovestin obsahuje hormon estriol. Absolutní většina jeho účinku je v oblasti močopohlavní, mimo ni se estriol výrazněji neprojevuje. Takže příčinu dušnosti bych hledal spíše jinde. Každopádně byste ale měla navštívit svého praktika či internistu, který Vám léky "na tlak" a "na srdce" předepisuje. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Pane doktore prosím o radu...před rokem jsem přestala menstruovat/jemi 55 let/,měla jsem asi 4 měsíce návaly horka,noční pocení atd.Po půl roce se objevilo krvácení které s malými přestávkami trvalo téměř dva měsíce.Následovala kyretáž a po 4 měsících jsem začala opět krvácet.Teď krvácení přestalo ale mám stále nepříjemný žlutý výtok který je nepříjemně cítit. Nikdy jsem nic takového neměla až teď.Neužívám žádné hormony občas si jen uvařím čaj na klimakterium. Z potíží se ale objevilo dost nepříjemné akne,dost velké maštění vlasů a pleti obličeje.Můžete mi poradit jak se toho zbavit???Je to opravdu dost nepříjemné.To jsem nezažila ani v pubertě.A je moje krvácení po tolika měsících v pořádku???Děkuji za odpověď .Jiřka
Jiřka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Akné i nepravidelné krvácení souvisí s hormonálními změnami a nejspíše by proto byla vhodná adekvátní hormonální léčba. Žlutý výtok má spíše jinou příčinu. Obé byste měla řešit návštěvou svého gynekologa. Krvácení, pokud se objeví do 6 měsíců od minulého a netrvá déle než týden, je ještě možno považovat za hraničně normální jev. I tak je ale léčba vhodná. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
dobry den,potřebuji poradit ,je mi 53let menopauzu mám od 40let celou dobu jsem brala ladybon ,teda 13 let,v mladí jsem brala antikon,problem je v tom ,že mi vypadavají vlasy a udělala se mi lysina,všechna vyšetřeni v pořadku,tak mně nenapadlo nic jiného,než přastat brat hormony a skusit to nahradit přirodním produkty,problemy mi začínaji,návaly a k tomu ješte ty vlasy,prosím poradte mi ,nevím co mám dělat ,děkuji moc.
ELa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Po stránce návalů bych zvážil návrat k substituční léčbě - třeba jiným přípravkem než Ladybon. Dále bych doporučil užívat multivitamin se stopovými prvky, především s obsahem zinku a obrátit se na kosmetiku. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
dobrý den,prosím jsem měsíc po roční ko na gyn.včetně ultrzv a v pořáku je mi53 tel a mam ted třetí týden mezns slabší přes den vymizející a opět krev světlá,co to může být?jen párkrát mi cyklus vynechal,bolí mě v kříži mám zablokovanou děkuji za váš čas
jarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nejspíše jde o následek kolísání hormonálních hladin. To není v 53 letech nic neobvyklého. Teoreticky by mohlo jít ale i o něco vážnějšího - proto doporučuji opakovanou návštěvu gynekologa. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den.V r. 2006 mně odstranili dělohu a tedˇasi dva roky se mi 2* za rok objeví slabé špinění.Naposledy červen 2012 a tedˇtento týden. Co to může být?K dotorům chodím,různá vyšetření jsem podstoupila a objevilo se to znovu.Děkuji za odpovědˇ.
L.Romová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Příčinou může být například křehkost poševní sliznice. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
dobrý den jsem 14 dní po operaci laparosk.-vyndání dělohy a vaječníků zatí nic moc, prosím co mě ted čeká na co se mám připravit, budu muset brát léky děkuji milenka
milenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Během několika dalších týdnů byste se měla cítit zcela normálně. Pokud byste trpěly intanzivními výpadovými jevy (návaly, pocení, apod.), lze zkusit buď nehormonální volně prodejné přípravky nebo hormonální subtstituční léčbu. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, prosím o radu. Již deset let užívám Ladybon a teď mi ho paní doktorka odmítla napsat, že prý se stahuje z prodeje. Prosím o sdělení proč se stahuje, mně velmi vyhovoval. Nabídla mi Climen nebo Activelle, ale ty mi nevyhovují, mam po nich různé potíže. Prosím o radu, co by Ladybon nahradilo co nejvěrněji, nebo jestli o něho mohu opakovaně žádat. Livial se prý také stahuje z prodeje. Děkuji
devonka1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Já jsem byl nějakou dobu mimo ordinaci a informaci o stahování léků s tibolonem (Ladybon, Livial) jsem zatím neobdržel, takže se nemohu vyjádřit. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
dobry den prosim vas jsem v prechodu je možne žesemi z toho zvetšuje břicho a pribiram dekuji
jarmila dubnicka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Ano, je to možné MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
dobrý den pane doktore,mám dotaz, musím se obávat těhotenství když již 14 měsíců nemenstruuji, jsem bez potíží, za 5 měsíců mi bude 50 let
Mirka B.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nemusíte se obávat. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den. Před 18 měsíci mi vynechala menstruace, přidaly se i návaly. Měla jsem i vysoké FSH. Pak se vše opět srovnalo-po injekci na gynekologii. Od té doby menstruuji téměř pravidelně, až na jedno vynechání loni v létě. Myslíte si, že by se mohlo jednat o předčasný přechod (nebo počátek přechodu), nebo jen o hormonální poruchu ? Je mi 45 let. Děkuji za odpověď.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pokud nyní pravidelně menstruujete, o předčasný přechod se nejedná. Šlo pouze o přechodnou poruchu. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den,p.doktore.Teď mi bylo 5O let.Menstruaci poslední rok mívám nepravidelnou,vynechává.Často špiním a ta poslední byla opravdu hodně silná.Od svého gynekologa jsem dostala Norethisteron 3x1tbl., potom mám začít brát Novofem a to bez vyšetření krve.Bolí mě hodně nohy.Nadváhu nemám.Hormony brát nechci,po přečtení letáčku v lécích -embolie,rakovina prsu ....,byla by tu i jiná možnost(nehormonální) na úpravu menstruace?Děkuji za odpověď.
Dana T.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nepravidelné krvácení je typickou součástí klimakterického syndromu a má většinou příčinu v "rozhození" hormonálního řízení. Jedinou racionální léčbou je proto léčba hormonální. Určitá rizika sice existují, ale jsou při správném podávání velmi velmi malá. Naopak- budete-li bez léčby, hrozí například rakovina děložní sliznice. Primárně je nezbytné vyloučit nějaký problém v děloze. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den,p,doktore,prosím mohu být těhotná,i když mi brzy bude 50 let a menstruace se mi opozdila zatím o víc jak měsíc,jinak nemívám výkyvy MS,děkuji za odpověď,je nutné navštívit lékaře nebo je to přechod....
Danusa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. V 50 letech je těhotenství vysoce nepravděpodobné. Vynechání menses mívá obvykle příčinu ve vyhasínání činnosti vaječníků - jde tedy s vysokou pravděpodobností o "přechod". Jednoznačně odpoví gravitest z krve. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
V únoru 2012 jsem začala mít problémy s bolestí na levé straně podbříšku, obrátila jsem se na gynekologa, na základě mírně zvýšeného tumormárkru mi byla doporučena revize břešní dutiny, která proběhla v červnu 2012 a při níž mi byl nakonec odebrán levý vaječník. Pak jsem dva měsíce neměla menstruaci a musím říci, že jsem se cítila velmi dobře. Pak jsem dostala menstruaci, která mi chodí nyní nepravidelně přibližně po dvou měsících, ale bolesti v na levé straně podbříšku mám opět pořád. Pan doktor říkal, že možná jde o menopauzu ( mám 48 ), nebo stav po zákroku. Vzhledem k tomu, že mám problémy už dost dlouho, tak jsem přešla k jiné lékařce. Ta mi dala doporučení na odběr hormonálních hladin v krvi ze séra. Dostala jsem výsledek z laboratoře a z toho vyplývá, protože jsou tam uvedeny referenční hladiny, že se asi o menopauzu nejedná, ale co mně dělá starost je že o proti referenčním hladinám je zvýšený estradiol a to : na 2579 pmol/l, přitom referenční hladina ovulace je 349-1589
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Bolesti nebývají příznakem menopauzy. Čili problém je někde jinde. Musíte ho řešit se svým lékařem. Hodnoty estradiolu potvrzují, že nejde o výpadek činnosti vajčeníků. Hodnoty estradiolu často velmi kolísají, mohou i výrazně "vylítnout" a není třeba z toho mít až tak obavy. Osobně bych zvážil cyklické podání gestagenů v druhé polovině cyklu - při vysokém estradiolu je pravděpodobné, že by se obnovil pravidelný cyklus a předešlo by se tím event. negativnímu vlivu vysokých hladin estradiolu na děložní sliznici MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den,již 2 měsíc nemám menstruaci.Bude mi 47 let a v minulosti jsem měla 2 gyn.operace.Jedna byla odnětí vaječníku a druhá operace byla cysta a pak ještě mimoděložní těhotenství.Občas mívám noční pocení,bušení srdce i tlak mi kolísá.Na kontrole jsem byla v prosinci a bylo vše vpořádku,prosím o radu ,děkuji
miloslava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nejspíše se jedná o následek postupného vyhasínání činnosti ponechaného vaječníku. Krvácení se ještě může objevit a také nemusí. Pokud se objeví, nemělo by být dellší než 7 dní a nemělo by být extrémně silné. Neobjeví-li se krvácení do 6 měsíců, což je také možné, již by se nemělo objevit vůbec. 47 let je pro ukončení činnosti vaječníku relativně brzy. S Vaším gynekologem bych proto, i s ohledem na popisované potíže, doporučil probrat možnosti hormonální substituční léčby. Není to ale akutní věc, která by vyžadovala okamžité řešení. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, mám 55 let, léčím se na revmatoidní artritidu již 3 roky.Medrol, Methotrexat, nemám štítnou žlázu, beru |Letrox 125 a brala jsem Klimonorm. Nyní beru asi rok Ladybon na příznaky menopauzy, ale přibírám na váze ( už 87 kg) a dle výsledků endokrinologa jsem "přehormonována". Může to způsobovat Ladybon, jaký jiný přípravek byste mi doporučil ? Sílím hlavně v oblasti žaludku a břicha. Má obvyklá váha byla 70-75 kg . Děkuji za odpověď
jana kubešová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Spíše než v užívání Ladybonu bych hledal příčinu v nižší fyzické aktivitě a ne zcela správném stravování. Alespoň u většiny mých pacientek mezi 50 a 60 lety tomu tak je. Vliv by mohla mít i ne zcela korektní substituce funkce štítné žlázy. Ani vliv Ladybonu ale nelze vyloučit, byť přibírání po něm není až tak časté. Spolehlivou odpověď přinese jen jeho přechodné vysazení. Obecně Ladybon považuji za velmi vhodný přípravek k hormonální substituci. Pokud byste chtěla zkusit změnu, napadá mě například přípravek Aktivelle. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den je mi 49 let a brala jsem 4 roky antikoncepci, nikdy jsem před tím žádný problémy neměla s menstruací, ale po vysazení se mi dostavila pouze jednou od té doby jen slabě špiním a mám to 2 dny. Je možné, že by v mém věku i přesto, že jsem to měla pravidelně přestali ze dne na den fungovat vaječníky? je možné menstruaci vyvolat? Děkuji za odpověď.
Věra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Ve 49 letech opravdu nelze vyloučit konec činnosti vaječníků. Dá se to zjistit rozborem hormonálních hladin (FSH, estradiol). Zda lze, zda je to vhodné a jakým způsobem menstruaci dále vyvolávat, záleží právě na funkčnosti vaječníků. Vše by měl posoudit Váš gynekologa. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda se musí vždy krvácet při braní novofemu. Pět měsíců beru tento lék, vždy jsem krvácela, ale tento měsíc ne. Po druhé červené tabletě jsem měla nechráněný styk. Je možné, že bych mohla otěhotnět? Je mi 58 let.Děkuji za odpověď.
Květa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Krvácení se při Novofemu nemusí objevit vždy. Těhotná na 99,99% nejste. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den,p. doktore.Je mi 53 let od 39 let vysazený Cilest a již žádná antikoncepce.Tím mi začala hodně silná menstruace.Ale nějek jsem se s tím srovnala.V 51 letech se mi začal menses dostavovat jednou za 3 měsíce a dostavily se nepřetržité návaly horka až na omdlení.Ale říkala jsem si,že vydržím.Vyděsila mně až nynější menstruace,která byla 2 dny tak silná,že jsem je strávila na zácodě.Trvala o 2 dny déle než normálně,ale po skončení jsem si oddechla.Bohužel za 8 dní začalo špinění a opětná silnější menstruace.Může se tohle stávat,nebo raději zajít k lékaři.Na kontrole jsem byla před rokem a půl,neboť jsem stále čekala na definitivní konec menstruace.Mám dost strach aby to nebyl nějaký nádor.Děkuji za Vaši odpověď.
Ema
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Návštěvu u lékaře určitě doporučuji. Nejspíše jde o hormonální nerovnováho spojenou s přechodem. Pak bude vhodná hormonální léčba. Nelze ale ani vyloučit jinou příčinu. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 41 let a začátkem léta mi vynechala menstruace. Lékař mi píchl agolutin a mentruace se dostavila, další měsíc menstruace přišla normálně, ale pak už ne, chodím na injekce každý měsíc, lékař říkal do konce roku, pak injekce vysadíme a necháme menstruaci, ať se rozběhne sama. Chtěla jsem se zeptat, zda je postup lékáře správný. Ptala jsem ho, zda je to přechod a řekl mi, že o přechodu nechce slyšet, že mám na přechod ještě dost času. Taky bych byla ráda, kdyby to nebyl přechod, myslím, že mám ještě čas..i kvůli osteoporóze atd.. Jak dlouho se může agolutin na vyvolání menstruace píchat? A jaký je postup, když se menstruace sama nedostaví, bez agolutinu? Je nutné v přechodu nějak chybějící hormony doplňovat? Nikdy jsem žádné hormony nebrala...a moc se mi do toho nechce. Děkuji Vám za odpověď. Šárka
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Podávání Agolutinu je správná cesta. Může se podávat dlouhodobě, i roky, pokud na něj budete odpovídat menstruací. Jde o doplnění hormonů druhé poloviny cyklu, tedy progesteronu. Menses po Agolutinu přijdou pouze tehdy, máte-li ještě dostatek hlavních ženských pohlavních hormonů - estrogenů. Místo Agolutinu lze užívat i gestageny ve formě tabletek. V případě, že by po gestagenech menses nepřišly, šlo by opravdu o konec činnosti vaječníků. Pak by bylo vhodné podávat nejen gestageny ale i estrogeny. Ve Vašem věku jsou rizika této léčba daleko menší než rizika předčasného ukončení činnosti vaječníků MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Užívám delší období Livial.Jsem již14 let po hysterektomii.Je třeba užívat Livial jen do určité doby, či bez omezení. Snáším ho velice dobře, návaly nemám. Děkuji za odpověď
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Záleží na tom, v kolika letech byly odstraněny vaječníky. Žádná přesně stanovená hranice, do kdy lze Livial užívvat, neexistuje. Vysazení je třeba zvažovat v kontextu obtíží, nálezu na prsou, densitometrie, lipidogramu, aj. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 49 let od března po vyšetření krve užívám Novofem. Poslední 3 měsíce má cyklus pravidelně po 30 dnech, ale krvácení je silnější než na začátku. V létě chci absolvovat delší cestu, kde nebudou úplně vyhovující hyg.podmínky a menstruace mi vychází zhruba uprostřed cesty, chci se zeptat, zda exisuje možnost zkrácení cyklu tím, že bych od teď vynechala vždy poslední 2 tablety a tím by menstruace začala dříve. Potom by mi menst. nezasahovala do cesty. Vím , že existují léky na oddálení, ale bojím se, aby mi z nich nebylo špatně. ¨Děkuji za odpověď
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Zkrácení cyklu je možné. Lze to provést, jak navrhujete. Možné také je vynechávat 2 tbl uprostřed balení - 1 červenou a 1 bílou. Další možností (možná lepší) je prodloužení cyklu. Použijte k němu 1 balení Novofemu a každý měsíc přidejte 1 červenou za červené tbl a 1-2 bílé tbl na konec balení. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 62 let a před 2 rokyy mně byly odstraněny vaječníky i děloha (pro nezhoubný nádor). Otázky: 1. proč mám chodit i nadále na preventivní prohlídky (když "není vlastně co vyšetřovat"); 2. trpím častými a silnými "návaly" (především v noci), ale na momagrafii mně vždy vážně varují před jakoukoli hormonální substitucí (vyšetření bylo přitom vždy bez patol. nálezu). Prý mají své bohaté zkušenosti s negat. působením umělých hormonů. Přírodní /např. Menomax a jiné/ mi vůbec nepomáhají. Co Livial? Stačilo by obden? Nebo půl denně? I tato minidávka by mohla mít negativní důsledky pro stav prsní tkáně? Š.
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Prevence může odhalit nádor pochvy nebo zevních rodidel. Hormonální substituce při dlouhodobém užívání (5 a více let) opravdu mírně zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu. Lékaři, sledující prsy, mívají trochu jednostranný pohled. Mám ve své péči řadu žen, které užívají tuto léčbu 10 a více let a rakovinu prsu nemají a naopak. Znám ženy, které substituci nikdy nebraly a rakovinu prsu mají. Také je třeba říci, že substituce naopak do jisté míry chrání před rakovinou tlustého střeva, před řídnutím kostí, před Alzheimerovou demencí. Máte-li normální nález na mamografii a nemáte-li výraznou zátěž v rodině, vůbec bych s léčbou neváhal. Livial je jedním z léků, který má minimální, pokud vůbec nějaký, negativní dopad na tkáň prsu. Užíval bych 1 tbl denně. MUDr. Jan Šulc P.S. Dovolím si ještě upřesnění - celá řada léků pro hormonální substituci jsou přirozené ženské hormony. Čili nic "přírodnějšího" neexistuje.
klimakterický syndrom
dobry den je mi 53 let minuly mesic jsembyla na kyretazipro nepravidelnou mensruaci a zvetsenou sliznici histologie je v poradku a dnes mi pan doktor predepsal orgametril ze mam sliznici 6mm ja se ale hormonu bojim tak nevim co mam delat treba prirodni lecba a nevim s kym se poradit predem dekuji
dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Rozhodně doporučuji Orgametril užívat. Je to rozumná léčba, která může zabránit opakování problémů. Chrání i před vznikem zhoubného bujení. Žádný přírodní přípravek nemůže tuto léčbu nahradit. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 48 let bezdětná. Již nějakou dobu mm nepravidelný menstruační cyklus, nejdříve se spíše zkracoval až na cca 22-23 dnů. V létě jednou po cca 6 týdnech s následnou normální menstruací. Nyní opět asi po 6 týdnech, tentokrát mám již menstruaci 12. den. Je to poprvé, co se něco podobného stalo. Dosud jsem jinak potíže neměla. Myslím si, že jde o klasický přechod, ale takto dlouhá menstruace je nepříjemná. V jaké době to může ustat? Je mi jasné, že budu muset k lékaři.
OR
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Jde o poměrně běžný problém v době, kdy vaječníky přestávají správně fungovat (=přechod). Lékaře navštivte co nejdříve, bez ohledu na krvácení. Nelze vyloučit, že bude třeba kyretáž nebo hormonální léčba, možná obé. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den. Je mi 43 let, mám dvě děti. Poslední tři měsíce mám nepravidelnou menstruaci, vždy po třech týdnech, tedy dost často a mezitím ještě někdy špiním. Před menstruací mi bývá hrozně špatne, musím si lehnout. A taky mi abnormálně padají vlasy. Beru Eutyrox 75, Sertralin, Rivotril. Chtěla bych se zeptat, jestli můžu mít začínající přechod, nějakou nerovnováhu hormonů nebo je to jen předmenstruační syndrom. Moc děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Velmi pravděpodobně jde u Vás o první fázi přechodu. Pomoci by nejspíše mohla hormonální léčba MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 51 let. Nikdy jsem neměla žádné potíže, užívala jsem léta antikoncepci s estrogeny. Kolem 48 roku jsem přešla pouze na gestageny, vzhledem k věku již lékařka nedoporučovala antikoncepci s estrogeny. Užívám Cerazete. Údajně tento preparát nevadí ani v přechodu. Vyhovuje mi, vždy jsem měla silnou mentruaci a díky Cerazete mentruaci nemám. Jediné co mi vadí, že mi stoupla váha. Nevím, zda je to Cerazete. Doporučujete v tomto věku tento preparát užívat, má vliv na váhu?Děkuji
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Cerazette obecně vliv na váhu nemá. To platí v průměru - někdo ale přibere, někdo zhubne. Ve Vašem případě ale spíše nárůst hmotnosti souvisí s přechodem jako takovým. Hodně žen ve Vašem věku má s váhou problém, ať již něco užívají nebo ne. Osdobně v 48 letech považuji antikoncepciza zbytečnou, to ale neznamená, že bych užívání Cerazette, pokud Vám vyhovuje, nedoporučoval. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, prosím o radu: je mi 44 let, vynechaly mi na měsíc menzes, zakoupila jsem si bylinné kapky s kontryhelem na úpravu cyklu, ale dostala jsem menzes - spíše špinění nejprve 14 dnů, pak 3 dny pauza a po zvýšené námaze opět špinění, po nasazení silnější koncentrace kontryhelu na radu paní ze Zelené lékárny, se mi spustila velmi silná menstruace, navštívila jsem gynekoložku, tak se zhrozila, že to silné krvácení je způsobeno kontryhelem a že jsem klidně mohla vykrvácet, na zastavení mi předepsala Norethisteron 1-3 tablety denně, takže jsem první tři dny brala po jedné tabletě, pomalu se krvácení zmírňovalo, ale nepřestávalo, 4. den jsem si vzala 2 tablety a dnes, 5. den 3 tablety, nicméně stále mám slabé krvácení. Jak byste mi radil, že mám postupovat dále - 3 tablety denně a max. 10 dnů celkem, jak je psáno v příbalovém letáku, pak vysadit? Moje gynekoložka je bohužel na dovolené, nemůžu se s ní spojit. Děkuji velmi za odpověď.
mika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. S kontryhelem nemám dobré zkušenosti. Norethisteron doporučuji užívat po 10 dní v dávce 3x1 tbl a pak vysadit. Pokud krvácení v průběhu užívání neustane, je třeba vyhledat lékaře. Dále by se pak mělo postupovat dle UZ nálezu. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, při UZ vyšetření mi zjistili výšku děložní sliznice 6 mm a doporušili hysteroskopii nebo kyretáž. Je mi 70 let a raději bych výkon nepodstupovala, když jsem to lékaři řekla, reagoval tak, že si myslel že jsem mladší a říkal, že s ohledem na věk, není nález tak špatný. Prosím, jaká je v mém věku norma pro výšku děložní sliznice? Jaké riziko zvýšená sliznice přináší, proč by bylo nutné ji snižovat? Subjektivně nemám potíže, ani nějaké krvácení či špinění. Děkuji.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. V 70 letech by již neměla být v děloze přítomna sliznice vyšší než 1 - 2 mm. Vyšší sliznice může být nezávažným nálezem, ale může jít i o některou z variant zhoubného bujení. To je sice méně pravděpodobné, ale vyloučit to nelze. Proto je vhodné děložní dutinu vyprázdnit a získanou sliznici poslat na histologický rozbor. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, od prosince 2011 nemám menstruaci. Je mi 54 let a lékařka mne posílá na kyretáž - důvodem je zvýšená sliznice na 7 milimetrů, jinak žádné jiné potíže nemám. Chtěla jsem se zeptat, jestli je tento zákrok nutný, popřípadě jestli je nějaké jiné řešení mého problému. Předem děkuji za odpověd.
Bohumila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pokud již 10 měsíců nekrvácíte a sliznice děložní je vysoká 7 mm, považuji určitě za vhodné provést kyretáž nebo lépe hysteroskopii + případnou kyretáž MUDr. jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore. V 15 letech jsem začala menstruovat, vždy se silnými bolestmi a krvácela jsem téměř 9 dní, v 19 letech mi byl vyoperován 1 vaječník, následně jsem měla velké problémy otěhotnět, přesto mám dva syny. Teď je mi 44 let a podle mého gynekologa jsem již v období přechodu s ohledem na pouze 1 vaječník. Stavy - pocení, náladovost, zvýšení váhy a opožďování či vynechání menstruace jsou celkem běžné. Můj lékař mi nepředepsal žádné hormony s odkazem, abych si je koupila sama. Také jezdím na kontroly pouze jednou za rok. Před časem jsem začala užívat GS Marilin a většina potíží se úplně zklidnila, pouze menstruace, která se dostavila po 3 měsících byla velmi silná a zároveň velmi bolestivá. A teď k otázkám - Doporučil byste mi nějaké hormony, popřípadě jaké, mám si o ně říct svému lékaři? Vždy jsme s manželem používali prezervativ - jaká je teď možnost otěhotnět při nechráněném styku. Otěhotnět už kvůli zdravotním rizikům nemohu. Děkuji.
Julie Filipová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. GS Marilin určitě můžete užívat nadále. Při podobné nepravidelnosti cyklu - vynechání a pak silné krvácení - bych doporučil nasazení gestagenů vždy v druhé polovině cyklu. Pravděpodobnost otěhotnění je nízká, na 100% ale riziko otěhotnění vyloučit nelze - to by se musely doplnit speciální hormonální testy. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, prosím o radu. Od mládí jsem měla problémy s pletí - brala jsem Dianu, okolo 40 let jsem přešla na Verospiron - ten užívám stále, chodím na kontroly na kožní, vše je v pořádku. Úderem 50 roku jsem začala mít klimakterické problémy, pan doktor mi předepsal LADYBON, začala jsem s užíváním. Chci se zeptat jestli má ještě smysl pravidelné užívání Verospironu? Když jsem v minulosti přestala Verospiron užívat - problémy (vyrážky) se mi vrátily. Děkuji za odpověď.
Zuzana, 50
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Ladybon je zcela jiný lék než Diane 35. Jejich účinek nelze srovnávat. Se snižující se funkcí vaječníků bude nejspíše klesat i hladina androgenů (=možské pohlavní hormony), které často ovlivňují kvalitu pleti. Jak bude ale situace konkrétně vypadat, je těžké odhadnout. Myslím, že by šlo Verospiron vysadit a dále postupovat dle aktuálního stavu. Doporučuji i konzultovat dermatologa. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den,pane doktore je mi 44let a má poslední menstruace byla 17.6.2012. Moje lékařka mi řekla,že jsem v přechodu a nasadila mě NOVOFEM. Užívám ho teprve druhý týden a zatím necítím žádné známky zlepšení mých návalů a bolestí kloubů,únava atd. Po přečtení letáku NOVOFEMU jsem nenašla žádná pozitiva - jen samá rakovina,infarkt,mozková mrtvice a další. Navíc jsem se dočetla,že tyto léky se nasazují až po nejméně 6 měsíční menopauze což u mě rozhodně není a navíc se po těchto tabletkách tloustne,což rozhodně nepotřebuji - mám nadváhu 20kg a to od rizikového těhotenství, ktré bylo od začátku diagnostikováno jako SUSPEKNTNÍ HYPOTROFIE PLODU....... byly mi dávány různé hormony a má váha stoupala a stoupala až jsem přibrala 45kg během těhotenství,ale kila mi už nikdo nepomohl dát dolů,měse podařilo jen těch 25kq,je to i přesto moc málo. (dcera se narodila naštěstí zdravá se vším všudy a měla 5kq ).Je možné užívat nějaké léky na hubnutí ? Mohu v přechodu otěhotnět? Děkuji moc za Vaši radu
iveta.stiv@centrum.cz
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Především je třeba vědět, zda jde skutečně o přechod. Na základě čeho tak Vaše lékařka usoudila? Pokud ale máte návaly a další obtíže, je nasazení hormonální substituční léčby jednou z možností. Novofem ale opravdu není tím nejvhodnějším přípravkem -spíše bych doporučil některý s cyklickým podáváním. Efekt léčby by se měl projevit do měsíce. Hormonální substituční léčba nemá jen samá negativa. Chrání například před osteoporózou, před rakovinou tlustého střeva, před Alzheimerovou demencí, aj S hmotností to také není jednoznačné. Je pravda, že některé ženy přibývají (děje se tak v přechodu u většiny žen, ať substituci berou či neberou), některé ženy ale i zhubnou. Léky na hubnutí je možné užívat, nejúčinnější je ale omezit kalorický příjem a zvýšit kalorický výdej. Pokud je výdej vyšší než příjem, není váhový přírůstek možný. Jde-li opravdu o přechod, otěhotnění není možné, i když se při cyklické léčbě pravděpodobně bude objevovat pravidelné krvácení. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den,byl mi předepsán Novofem na zmírnění klim.potíží.Jedno balení mám vybrané,jsem skoro v půlce balení druhého a začala mne bolet hlava a začal se mi zvyšovat krevní tlak.Mám přestat s užíváním a nebo jsou to průvodní jevy při braní tohoto léku,co časem přejdou?Děkuji za odpovědˇ.
Jiřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Záleží na intenzitě obtíží i na tom, jak vysoký máte tlak, zda byl již vyšší před nasazením, zda berete či ne nějaké jiné léky, atd. Doporučuji další postup konzultovat s praktickým lékařem. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 58 let. Dne 1.8. mi byla svým ošetřujícím gynekologem píchnuta injekce Folivirin proti návalům. Jsem v menopauze a mám dosud dělohu i vaječníky. Od této doby mám velké bolesti v podřišku a močovém měchýři s častým nucením močit. Byla jsem vyšetřena svým gynekologem i urologem s tím, že neobjevili žádný nález. Dostala jsem léky na dráždivý močový měchýř Spasmed a kapky Noax proti bolesti. Zabírají jen dočasně a navíc je mi po nich špatně (únava, nevolnost, malátnost) a žádná jiná analgetika mi nezabírají. Můj gynekolog tvrdí, že musí účinek léku vymizet sám cca po 6 týdnech. Co mi , prosím, poradíte Vy? Existuje nějaký protilék proti této injekci? Navíc už jsem z toho dost psychicky labilní. Děkuji Vám za brzkou odpověď.
Jarmila Knížová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Žádný blokační lék proti účinku Folivirinu neznám. Nejsem si ale jist, že na vině Vašich potíží je právě tato injekce. Může jít o souhru náhod. Vaše potíže nejvíce odpovídají infekci močových cest. Byla opravdu vyloučena (kultivační všetření moče)? MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 50 let. Letos jsem po rakovině prsu (bez chem. i jiné léčby). Na doporučení mi však odebrali vaječníky. Mým problémem jsou návaly horka - pocení, nejvíce v noci a nespavost. Už jsem vyzkoušela přírodní leky (Sarapis, Menomax) stále nic nezabírá. Můžete mi prosím poradit co užívat? Nebo existuje i jiné léčba? Děkuji Ivana
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Lze zkusit i jiné tzv. nehormonální přípravky - existuje jich celá řada. Poměrně spolehlivě pomůže hormonální substituční léčba. Po rakovině prsu je ale tato léčba obvykle kontraindikována. Jednoznačně se musí vyjádřit onkolog. MUDr. Jan Šulc



mobilní verze