Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Prosíme o strpení, do 9. 3. 2015 je pan doktor na dovolené. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 41 let a začátkem léta mi vynechala menstruace. Lékař mi píchl agolutin a mentruace se dostavila, další měsíc menstruace přišla normálně, ale pak už ne, chodím na injekce každý měsíc, lékař říkal do konce roku, pak injekce vysadíme a necháme menstruaci, ať se rozběhne sama. Chtěla jsem se zeptat, zda je postup lékáře správný. Ptala jsem ho, zda je to přechod a řekl mi, že o přechodu nechce slyšet, že mám na přechod ještě dost času. Taky bych byla ráda, kdyby to nebyl přechod, myslím, že mám ještě čas..i kvůli osteoporóze atd.. Jak dlouho se může agolutin na vyvolání menstruace píchat? A jaký je postup, když se menstruace sama nedostaví, bez agolutinu? Je nutné v přechodu nějak chybějící hormony doplňovat? Nikdy jsem žádné hormony nebrala...a moc se mi do toho nechce. Děkuji Vám za odpověď. Šárka
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Podávání Agolutinu je správná cesta. Může se podávat dlouhodobě, i roky, pokud na něj budete odpovídat menstruací. Jde o doplnění hormonů druhé poloviny cyklu, tedy progesteronu. Menses po Agolutinu přijdou pouze tehdy, máte-li ještě dostatek hlavních ženských pohlavních hormonů - estrogenů. Místo Agolutinu lze užívat i gestageny ve formě tabletek. V případě, že by po gestagenech menses nepřišly, šlo by opravdu o konec činnosti vaječníků. Pak by bylo vhodné podávat nejen gestageny ale i estrogeny. Ve Vašem věku jsou rizika této léčba daleko menší než rizika předčasného ukončení činnosti vaječníků MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Užívám delší období Livial.Jsem již14 let po hysterektomii.Je třeba užívat Livial jen do určité doby, či bez omezení. Snáším ho velice dobře, návaly nemám. Děkuji za odpověď
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Záleží na tom, v kolika letech byly odstraněny vaječníky. Žádná přesně stanovená hranice, do kdy lze Livial užívvat, neexistuje. Vysazení je třeba zvažovat v kontextu obtíží, nálezu na prsou, densitometrie, lipidogramu, aj. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 49 let od března po vyšetření krve užívám Novofem. Poslední 3 měsíce má cyklus pravidelně po 30 dnech, ale krvácení je silnější než na začátku. V létě chci absolvovat delší cestu, kde nebudou úplně vyhovující hyg.podmínky a menstruace mi vychází zhruba uprostřed cesty, chci se zeptat, zda exisuje možnost zkrácení cyklu tím, že bych od teď vynechala vždy poslední 2 tablety a tím by menstruace začala dříve. Potom by mi menst. nezasahovala do cesty. Vím , že existují léky na oddálení, ale bojím se, aby mi z nich nebylo špatně. ¨Děkuji za odpověď
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Zkrácení cyklu je možné. Lze to provést, jak navrhujete. Možné také je vynechávat 2 tbl uprostřed balení - 1 červenou a 1 bílou. Další možností (možná lepší) je prodloužení cyklu. Použijte k němu 1 balení Novofemu a každý měsíc přidejte 1 červenou za červené tbl a 1-2 bílé tbl na konec balení. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 62 let a před 2 rokyy mně byly odstraněny vaječníky i děloha (pro nezhoubný nádor). Otázky: 1. proč mám chodit i nadále na preventivní prohlídky (když "není vlastně co vyšetřovat"); 2. trpím častými a silnými "návaly" (především v noci), ale na momagrafii mně vždy vážně varují před jakoukoli hormonální substitucí (vyšetření bylo přitom vždy bez patol. nálezu). Prý mají své bohaté zkušenosti s negat. působením umělých hormonů. Přírodní /např. Menomax a jiné/ mi vůbec nepomáhají. Co Livial? Stačilo by obden? Nebo půl denně? I tato minidávka by mohla mít negativní důsledky pro stav prsní tkáně? Š.
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Prevence může odhalit nádor pochvy nebo zevních rodidel. Hormonální substituce při dlouhodobém užívání (5 a více let) opravdu mírně zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu. Lékaři, sledující prsy, mívají trochu jednostranný pohled. Mám ve své péči řadu žen, které užívají tuto léčbu 10 a více let a rakovinu prsu nemají a naopak. Znám ženy, které substituci nikdy nebraly a rakovinu prsu mají. Také je třeba říci, že substituce naopak do jisté míry chrání před rakovinou tlustého střeva, před řídnutím kostí, před Alzheimerovou demencí. Máte-li normální nález na mamografii a nemáte-li výraznou zátěž v rodině, vůbec bych s léčbou neváhal. Livial je jedním z léků, který má minimální, pokud vůbec nějaký, negativní dopad na tkáň prsu. Užíval bych 1 tbl denně. MUDr. Jan Šulc P.S. Dovolím si ještě upřesnění - celá řada léků pro hormonální substituci jsou přirozené ženské hormony. Čili nic "přírodnějšího" neexistuje.
klimakterický syndrom
dobry den je mi 53 let minuly mesic jsembyla na kyretazipro nepravidelnou mensruaci a zvetsenou sliznici histologie je v poradku a dnes mi pan doktor predepsal orgametril ze mam sliznici 6mm ja se ale hormonu bojim tak nevim co mam delat treba prirodni lecba a nevim s kym se poradit predem dekuji
dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Rozhodně doporučuji Orgametril užívat. Je to rozumná léčba, která může zabránit opakování problémů. Chrání i před vznikem zhoubného bujení. Žádný přírodní přípravek nemůže tuto léčbu nahradit. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 48 let bezdětná. Již nějakou dobu mm nepravidelný menstruační cyklus, nejdříve se spíše zkracoval až na cca 22-23 dnů. V létě jednou po cca 6 týdnech s následnou normální menstruací. Nyní opět asi po 6 týdnech, tentokrát mám již menstruaci 12. den. Je to poprvé, co se něco podobného stalo. Dosud jsem jinak potíže neměla. Myslím si, že jde o klasický přechod, ale takto dlouhá menstruace je nepříjemná. V jaké době to může ustat? Je mi jasné, že budu muset k lékaři.
OR
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Jde o poměrně běžný problém v době, kdy vaječníky přestávají správně fungovat (=přechod). Lékaře navštivte co nejdříve, bez ohledu na krvácení. Nelze vyloučit, že bude třeba kyretáž nebo hormonální léčba, možná obé. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den. Je mi 43 let, mám dvě děti. Poslední tři měsíce mám nepravidelnou menstruaci, vždy po třech týdnech, tedy dost často a mezitím ještě někdy špiním. Před menstruací mi bývá hrozně špatne, musím si lehnout. A taky mi abnormálně padají vlasy. Beru Eutyrox 75, Sertralin, Rivotril. Chtěla bych se zeptat, jestli můžu mít začínající přechod, nějakou nerovnováhu hormonů nebo je to jen předmenstruační syndrom. Moc děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Velmi pravděpodobně jde u Vás o první fázi přechodu. Pomoci by nejspíše mohla hormonální léčba MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 51 let. Nikdy jsem neměla žádné potíže, užívala jsem léta antikoncepci s estrogeny. Kolem 48 roku jsem přešla pouze na gestageny, vzhledem k věku již lékařka nedoporučovala antikoncepci s estrogeny. Užívám Cerazete. Údajně tento preparát nevadí ani v přechodu. Vyhovuje mi, vždy jsem měla silnou mentruaci a díky Cerazete mentruaci nemám. Jediné co mi vadí, že mi stoupla váha. Nevím, zda je to Cerazete. Doporučujete v tomto věku tento preparát užívat, má vliv na váhu?Děkuji
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Cerazette obecně vliv na váhu nemá. To platí v průměru - někdo ale přibere, někdo zhubne. Ve Vašem případě ale spíše nárůst hmotnosti souvisí s přechodem jako takovým. Hodně žen ve Vašem věku má s váhou problém, ať již něco užívají nebo ne. Osdobně v 48 letech považuji antikoncepciza zbytečnou, to ale neznamená, že bych užívání Cerazette, pokud Vám vyhovuje, nedoporučoval. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, prosím o radu: je mi 44 let, vynechaly mi na měsíc menzes, zakoupila jsem si bylinné kapky s kontryhelem na úpravu cyklu, ale dostala jsem menzes - spíše špinění nejprve 14 dnů, pak 3 dny pauza a po zvýšené námaze opět špinění, po nasazení silnější koncentrace kontryhelu na radu paní ze Zelené lékárny, se mi spustila velmi silná menstruace, navštívila jsem gynekoložku, tak se zhrozila, že to silné krvácení je způsobeno kontryhelem a že jsem klidně mohla vykrvácet, na zastavení mi předepsala Norethisteron 1-3 tablety denně, takže jsem první tři dny brala po jedné tabletě, pomalu se krvácení zmírňovalo, ale nepřestávalo, 4. den jsem si vzala 2 tablety a dnes, 5. den 3 tablety, nicméně stále mám slabé krvácení. Jak byste mi radil, že mám postupovat dále - 3 tablety denně a max. 10 dnů celkem, jak je psáno v příbalovém letáku, pak vysadit? Moje gynekoložka je bohužel na dovolené, nemůžu se s ní spojit. Děkuji velmi za odpověď.
mika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. S kontryhelem nemám dobré zkušenosti. Norethisteron doporučuji užívat po 10 dní v dávce 3x1 tbl a pak vysadit. Pokud krvácení v průběhu užívání neustane, je třeba vyhledat lékaře. Dále by se pak mělo postupovat dle UZ nálezu. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, při UZ vyšetření mi zjistili výšku děložní sliznice 6 mm a doporušili hysteroskopii nebo kyretáž. Je mi 70 let a raději bych výkon nepodstupovala, když jsem to lékaři řekla, reagoval tak, že si myslel že jsem mladší a říkal, že s ohledem na věk, není nález tak špatný. Prosím, jaká je v mém věku norma pro výšku děložní sliznice? Jaké riziko zvýšená sliznice přináší, proč by bylo nutné ji snižovat? Subjektivně nemám potíže, ani nějaké krvácení či špinění. Děkuji.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. V 70 letech by již neměla být v děloze přítomna sliznice vyšší než 1 - 2 mm. Vyšší sliznice může být nezávažným nálezem, ale může jít i o některou z variant zhoubného bujení. To je sice méně pravděpodobné, ale vyloučit to nelze. Proto je vhodné děložní dutinu vyprázdnit a získanou sliznici poslat na histologický rozbor. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, od prosince 2011 nemám menstruaci. Je mi 54 let a lékařka mne posílá na kyretáž - důvodem je zvýšená sliznice na 7 milimetrů, jinak žádné jiné potíže nemám. Chtěla jsem se zeptat, jestli je tento zákrok nutný, popřípadě jestli je nějaké jiné řešení mého problému. Předem děkuji za odpověd.
Bohumila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pokud již 10 měsíců nekrvácíte a sliznice děložní je vysoká 7 mm, považuji určitě za vhodné provést kyretáž nebo lépe hysteroskopii + případnou kyretáž MUDr. jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore. V 15 letech jsem začala menstruovat, vždy se silnými bolestmi a krvácela jsem téměř 9 dní, v 19 letech mi byl vyoperován 1 vaječník, následně jsem měla velké problémy otěhotnět, přesto mám dva syny. Teď je mi 44 let a podle mého gynekologa jsem již v období přechodu s ohledem na pouze 1 vaječník. Stavy - pocení, náladovost, zvýšení váhy a opožďování či vynechání menstruace jsou celkem běžné. Můj lékař mi nepředepsal žádné hormony s odkazem, abych si je koupila sama. Také jezdím na kontroly pouze jednou za rok. Před časem jsem začala užívat GS Marilin a většina potíží se úplně zklidnila, pouze menstruace, která se dostavila po 3 měsících byla velmi silná a zároveň velmi bolestivá. A teď k otázkám - Doporučil byste mi nějaké hormony, popřípadě jaké, mám si o ně říct svému lékaři? Vždy jsme s manželem používali prezervativ - jaká je teď možnost otěhotnět při nechráněném styku. Otěhotnět už kvůli zdravotním rizikům nemohu. Děkuji.
Julie Filipová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. GS Marilin určitě můžete užívat nadále. Při podobné nepravidelnosti cyklu - vynechání a pak silné krvácení - bych doporučil nasazení gestagenů vždy v druhé polovině cyklu. Pravděpodobnost otěhotnění je nízká, na 100% ale riziko otěhotnění vyloučit nelze - to by se musely doplnit speciální hormonální testy. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, prosím o radu. Od mládí jsem měla problémy s pletí - brala jsem Dianu, okolo 40 let jsem přešla na Verospiron - ten užívám stále, chodím na kontroly na kožní, vše je v pořádku. Úderem 50 roku jsem začala mít klimakterické problémy, pan doktor mi předepsal LADYBON, začala jsem s užíváním. Chci se zeptat jestli má ještě smysl pravidelné užívání Verospironu? Když jsem v minulosti přestala Verospiron užívat - problémy (vyrážky) se mi vrátily. Děkuji za odpověď.
Zuzana, 50
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Ladybon je zcela jiný lék než Diane 35. Jejich účinek nelze srovnávat. Se snižující se funkcí vaječníků bude nejspíše klesat i hladina androgenů (=možské pohlavní hormony), které často ovlivňují kvalitu pleti. Jak bude ale situace konkrétně vypadat, je těžké odhadnout. Myslím, že by šlo Verospiron vysadit a dále postupovat dle aktuálního stavu. Doporučuji i konzultovat dermatologa. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den,pane doktore je mi 44let a má poslední menstruace byla 17.6.2012. Moje lékařka mi řekla,že jsem v přechodu a nasadila mě NOVOFEM. Užívám ho teprve druhý týden a zatím necítím žádné známky zlepšení mých návalů a bolestí kloubů,únava atd. Po přečtení letáku NOVOFEMU jsem nenašla žádná pozitiva - jen samá rakovina,infarkt,mozková mrtvice a další. Navíc jsem se dočetla,že tyto léky se nasazují až po nejméně 6 měsíční menopauze což u mě rozhodně není a navíc se po těchto tabletkách tloustne,což rozhodně nepotřebuji - mám nadváhu 20kg a to od rizikového těhotenství, ktré bylo od začátku diagnostikováno jako SUSPEKNTNÍ HYPOTROFIE PLODU....... byly mi dávány různé hormony a má váha stoupala a stoupala až jsem přibrala 45kg během těhotenství,ale kila mi už nikdo nepomohl dát dolů,měse podařilo jen těch 25kq,je to i přesto moc málo. (dcera se narodila naštěstí zdravá se vším všudy a měla 5kq ).Je možné užívat nějaké léky na hubnutí ? Mohu v přechodu otěhotnět? Děkuji moc za Vaši radu
iveta.stiv@centrum.cz
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Především je třeba vědět, zda jde skutečně o přechod. Na základě čeho tak Vaše lékařka usoudila? Pokud ale máte návaly a další obtíže, je nasazení hormonální substituční léčby jednou z možností. Novofem ale opravdu není tím nejvhodnějším přípravkem -spíše bych doporučil některý s cyklickým podáváním. Efekt léčby by se měl projevit do měsíce. Hormonální substituční léčba nemá jen samá negativa. Chrání například před osteoporózou, před rakovinou tlustého střeva, před Alzheimerovou demencí, aj S hmotností to také není jednoznačné. Je pravda, že některé ženy přibývají (děje se tak v přechodu u většiny žen, ať substituci berou či neberou), některé ženy ale i zhubnou. Léky na hubnutí je možné užívat, nejúčinnější je ale omezit kalorický příjem a zvýšit kalorický výdej. Pokud je výdej vyšší než příjem, není váhový přírůstek možný. Jde-li opravdu o přechod, otěhotnění není možné, i když se při cyklické léčbě pravděpodobně bude objevovat pravidelné krvácení. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den,byl mi předepsán Novofem na zmírnění klim.potíží.Jedno balení mám vybrané,jsem skoro v půlce balení druhého a začala mne bolet hlava a začal se mi zvyšovat krevní tlak.Mám přestat s užíváním a nebo jsou to průvodní jevy při braní tohoto léku,co časem přejdou?Děkuji za odpovědˇ.
Jiřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Záleží na intenzitě obtíží i na tom, jak vysoký máte tlak, zda byl již vyšší před nasazením, zda berete či ne nějaké jiné léky, atd. Doporučuji další postup konzultovat s praktickým lékařem. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 58 let. Dne 1.8. mi byla svým ošetřujícím gynekologem píchnuta injekce Folivirin proti návalům. Jsem v menopauze a mám dosud dělohu i vaječníky. Od této doby mám velké bolesti v podřišku a močovém měchýři s častým nucením močit. Byla jsem vyšetřena svým gynekologem i urologem s tím, že neobjevili žádný nález. Dostala jsem léky na dráždivý močový měchýř Spasmed a kapky Noax proti bolesti. Zabírají jen dočasně a navíc je mi po nich špatně (únava, nevolnost, malátnost) a žádná jiná analgetika mi nezabírají. Můj gynekolog tvrdí, že musí účinek léku vymizet sám cca po 6 týdnech. Co mi , prosím, poradíte Vy? Existuje nějaký protilék proti této injekci? Navíc už jsem z toho dost psychicky labilní. Děkuji Vám za brzkou odpověď.
Jarmila Knížová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Žádný blokační lék proti účinku Folivirinu neznám. Nejsem si ale jist, že na vině Vašich potíží je právě tato injekce. Může jít o souhru náhod. Vaše potíže nejvíce odpovídají infekci močových cest. Byla opravdu vyloučena (kultivační všetření moče)? MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 50 let. Letos jsem po rakovině prsu (bez chem. i jiné léčby). Na doporučení mi však odebrali vaječníky. Mým problémem jsou návaly horka - pocení, nejvíce v noci a nespavost. Už jsem vyzkoušela přírodní leky (Sarapis, Menomax) stále nic nezabírá. Můžete mi prosím poradit co užívat? Nebo existuje i jiné léčba? Děkuji Ivana
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Lze zkusit i jiné tzv. nehormonální přípravky - existuje jich celá řada. Poměrně spolehlivě pomůže hormonální substituční léčba. Po rakovině prsu je ale tato léčba obvykle kontraindikována. Jednoznačně se musí vyjádřit onkolog. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobry den, jaka je pravdepodobnost otehotneni zeny v prechodu? Doporucujete uzivat antikoncepci ci je to uz zbytecne? Dekuji
Pavel
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Záleží na tom, co přesně máte pod pojmem přechod na mysli. Eventuelně upřesněte MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore, poraďte mi prosím. Je mi 40 let, vloni na podzim mi byla provedena LVH kvůli myomu na děloze. Od té doby celkem nekontrolovatelně přibývám, aniž bych nějak výrazně začala jíst. Tak stále nevím, zda to ovlivňují nějak hormony kvůli podstoupené operaci, nebo to prostě jen bude věkem, kdy je potřeba zřejmě větší pohyb na to, aby se váha držela v optimální míře. Děkuji za odpověď
Dagmar N.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pokud Vám byla odstraněna jen děloha bez vaječníků, nemůže jít o hormonální dopad operace. Vyšší fyzickou aktivitu jednoznačně doporučuji. Po 40. roce je růst hmotnosti velmi častým jevem MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Je mi 55 let a rok a půl nemám menstruaci a už léta jsem nebrala jsem hormonální antikoncepci. Mohu se spolehnout, že neotěhotním při nechráněním pohlavním styku?
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Jak je uvedeno v úvodních informacích o této poradně, jsem do 14.8. na dovolené. Časově velmi omezený přístup k internetu mi nedovoluje na jednotlivé otázky reagovat. Bude-li Váš dotaz ještě aktuální po 14. srpnu, položte ho prosím znovu a v co nejkratší možné době Vám odpovím. Děkuji za pochopení. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Je mi 52 let a již rok užívám Norethisteron 17. den cyklu po dobu 8 dnů, kvůli předčasné menses. Čím by bylo možné tento lék nahradit? Děkuji
Eliška V.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Doporučuji jiný gestagen, například Orgametril MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobry den, Chtela jsem se zeptat na maminku. Je ji 56 let a od te doby, co ji uz nedoporucuji antikoncepci, ma silne a caste krvaceni (odjakziva s im mela problemy), ktere pry nejde nicim regulovat. Udajne jeji hormonalni hladiny nenapovidaji, ze by mela brzy prijit do prechodu. Vyzkousela nekolik lekaru, vsichni jen krci rameny. Prece ji musi jit nejak pomoc, neni prece normalni mit kazdych cca 14 dni tak silnou menstruaci, ze nemuze pres den nikam jit a v noci spi na zachode??! Dekuji za odpoved.
Stribro
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Tak častá a silná menstruace zcela jistě není normální a musí se vyřešit. Na dálku je ale dost obtížné radit. Je třeba vyloučit patologii v děloze. Někdy stačí kvalitní UZ vyšetření vaginální sondou, ale spíš by se měla provést hysterskopie nebo alespoň kyretáž, k posouzení stavu děložní dutiny a děložní sliznice. Na základě histologie z odebraného bych pak navrhl hormonální léčbu, nejspíše gestageny v druhé polovině cyklu. Další léčebnou možností je destrukce děložní sliznice, v krajnosti, při neúspěchu všeho, odstranění dělohy. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 49 let, již cca 2 roky nemám pravidelnou menstruaci, pouze slabou a tak 1x za 3 měs. Poslední 2 měsíce se mi objevuje slabé krvácení několikrát do měsíce, všimla jsem si, že hlavně po fyzické námaze. Při nedávné kontrole mi dr. napsal Norethisteron ale moc nechápu, jak ho brát, když můj cyklus je pokaždý jinak. A mám ho vůbec brát? Ještě bych se zmínila, že mám na vaječníku myom 4cm. Předem moc děkuji za radu.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Myom určitě nemáte na vaječníku, nýbrž na děloze. Norethisteron se ibvykle užívá po 10 dní v dávce 2 nebo i 3 tbl denně. Schémat je ale více - musí Vám poradit Váš gynekolog MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore. Užívám 8 měsíců Utrogestan 9 dní v měsíci na doplnění ženských hormonů kvůli předčasnému přechodu. Po zahájení léčby se mi obnovil menstruační cyklus. Tento měsíc jsem menstruaci nedostala a mám opět návaly. Kromě těchto návalů se cítím dobře. Utrogestan mám dále užívat ve stejné dávce 9 dní v měsíci 2 tbl denně. Chtěla jsem se zeptat, zda je tato léčba vyhovující a jak dlouho byste ji vy doporučoval? Pokud je šetrnější než klasická substituce, ráda bych u tohoto přípravku zůstala. Je mi 44 let, jiné léky neužívám. Děkuji Vám za odpověď.
Jarmila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Utrogestan je gestagen. Vyvolá krvácení pouze v případě, že vaječníky ještě produkují estrogeny. Je rozumné ho užívat tak dlouho, pokud bude výše uvedené fungovat. Na návaly má ale Utrogestan jen omezený účinek. Tyto obtíže by lépe odstranila kompletní substituční léčba - tedy kombinace estrogenů a gestagenů. V 44 letech bych ji i coby prevenci osteoporózy při kompletním výpadku ovariální činnosti jistě zvažoval. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den!Je mi 53let a menses jsem měla od 9 let.Od 17 mám jeden vaječník.Dnes jsem již v přechodu,ale pan dr.mi nyní předepsal Orgametril a já zjiš´tuji,že moje váha začíná stoupat,pomalu ale jistě.Loni jsem shodila 10kg a stále si váhu držím,chodím pravidelně do posilovny,snažím se jíst zdravě,žádné diety.Může to tedy být po tomto léku?Z příbal.letáku to moc jasné není.Děkuji
Marie Vernerová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Spíše než Orgametril jsou na vině hormonální změny v souvislosti s postupným vyhasáním činnosti vaječníku. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den je mi 54 let,v lednu jsem vysadila antikoncepci,v únoru jen špinění a od té doby již menstruace nebyla. Občas slabší návaly horka které začátkem června ustaly.Zatím jsem u gynekologa nebyla.Po jak dlouhé době, kdy nemám menses je jistota, že neotěhotním?Děkuji za odpověď
Jiřka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. V 54 letech již, bez ohledu na menses, otěhotnění nehrozí MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den. Mám dotaz. Je mi 57 let a již 3 roky nemám menstruaci. Asi před půl rokem se mi začaly dělat okolo konečníku a hlavně okolo poševního vchodu drobné trhlinky. Je to velice bolestivé a znemožňuje mi to pohlavní styk. Mažu si je různýma mastma, ale vždy se objeví znovu a znovu. Zvláště při pokusu o styk. Gynekolog mi na to nedokázal odpovědět a doporučil mi jen nějakou mast k mazání. Není to způsobeno menopauzou? Prosím o radu. Děkuji.Alena.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Tyto potíže mohou mít různé příčiny. Jednou z nich může být i nedostatek ženských pohlavních hormonů - estrogenů. Lze zvážit podání hormonální substituční léčby nebo místní podání estriolu v masti (creme Ovestin). Možná je i kombinace obého. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 50 let, tzn. zřejmě nastává období menopauzy. Chci se zeptat, zda je normální, když jeden měsíc dostanu menses po 14 dnech a druhý měsíc normálně, tzn.u mne po 24? Na pravidené prohlídky chodím, poslední byla před 2 měsíci a vše bylo údajně v pořádku. Lékař mi předeppsal Norethisteron, který však neberu, jsou to silné hormony. Poradíte mi prosím něco jiného nebo můžu klimakteriu nechat "volný průchod"? Sice jsou takové výkyvy nepříjemné, ale zvolila bych "zdravější"cestu než cestu hormonů, pokud by tím netrpělo zdraví. Děkuji.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Krvácení po 14 dnech není normální. Jde o nepříjemný a potenciálně i nebezpečný stav. žádnou lepší léčbu neporadím. Jde o hormonální problém, takže je určitě vhodná hormonální léčba - podávání gestagenů v druhé polovině cyklu. Norethisteron je jednou z možností, určitě alespoň na počátku. Postupem času lze přejít i na jiný přípravek. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 60 let, jsem deset let po odstranění dělohy i vaječníků. Brala jsem osm let implantát Riselle, nyní dva roky již ne. Bylo mi skvěle, žádné potíže. Před několika měsíci začaly návaly horka (někdy i několikrát do hodiny, jindy několik dnů nic), občas noční pocení. Jsou to možné příznaky klimakteria, nebo to už nyní nepřipadá v úvahu a mám uvažovat o jiném problému(štítná žláza apod.)? Je třeba v mém případě ještě preventivní roční prohlídka u gynekologa? Nebyla jsem dva roky.Děkuji za odpověď.
Slávka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nejspíše opravdu jde o příznaky klimakterického syndromu. Jiný problém je daleko méně pravděpodobný. Zkuste některý z v lékárně volně prodejných přípavků. Při neúspěchu požádajte opět gynekologa o substituci. U svých pacientek po podobné operaci doporučuji kontrolu po 2 letech, stejně jako mammografii. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
DOBRÝ DEN PANE DOKTORE, ráda bych znala váš názor na mou situaci. Poslední menstruaci jsem měla 19.4. , po 14 nech zpoždění těhotenský test 2x , oba negativní, po 21 dnech stále stejný stav, při návštěvě lékaře píchnuta vyvolávačka - stále nic. Při vyšetření - zvětšená děloha. Nechráněný pohlavní styk 29-30.4. Není možné těhotenství??? Je mi 47. Menstruaci jsem vždy měla pravidelnou 26-30 dní rozptyl.Děkuji za váš názor a odpověď
21PUPO***
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. V 47 letech je těhotenství extrémní vzácností. Takže téměř jistě nejde o těhotenství, nýbrž o poruchu cyklu v souvislosti s postupným koncem činnosti vaječníků. Tomu odpovídají inegativní gravitesty. Zvětená děloha s výše uvedeným nesouvisí. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, mám zpoždění menstruace 3 týdny, přitom vždy mimo vyjímky (antibiotika, úmrtí v rodině) jsem měla vždy rozmezí 27-30 dní.Po 14 dnech jsem si dělala test - negativní po dalším týdnu návštěva lékaře - mám prý zvětšenou dělohu. Vyvolávací injekce - zatím bez efektu. Věk 47. Jaký byste mi poradil další postup a prosím o Váš názor, zda by se nemohlo o těhotenství opravdu jednat. Děkuji za odpověď
Miru
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Těhotenství považuji za vysoce nepravděpodobné. další postup by se měl odvíjet o výšky sliznice v děložní dutině - to se dá zjistit pomocí UZ. Tedy doporučuji opět návštěvu gynekologa. Při nízké sliznici bych nejspíše alespoň ppo nějaký čas nepodnikal nic, při vysoké bych aplikoval vyvolávací injekci nejspíše znovu. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 45 a užívám Triquilar.Lékařka mi předepsala před 7 lety tuto H.A především proto, že jsem měla menstruaci skoro každých 14 dnů a bolesti. Při užívání antikocepce se vše srovnalo a krvácela jsem vždy třetí den v sedmidení pauze. Nyní asi rok krvácím až pátý den v pauze a krvácení je slabší. Trvá 4-5 dnů. Bolesti mě doprovází stejně jako při menstruci. Někdy slabší, jindy silnější. Je tento stav normální? V přechodu ještě nejsem, dělám si testy zakoupené v lékárně každý druhý měsíc.Jsou tyto testy spolehlivé?Jaké riziko onemocnění karcinomu je, když se užívá antikoncepce případně i po přechodu?Děkuji
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nevím, jaké testy si děláte. Nelze ale vyloučit ovlivnění výsledků užíváním antikoncepce. Posun krvácení bych neviděl jako problém. Užívání hormonální antiko, stejně jako jakákoli jiná estrogenní léčba, zvyšuje po přechodu především riziko rakoviny prsu. Po přechodu je rozhodně vhodnější hormonální substituční léčba (nižší dávky přirozených estrogenů). Ve Vašem věku spíše jde o rizika z oblasti cévní - trombóza, embolie. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, jsou různé názory lékařů na dlouhodobé užívání antikoncepce bez přestávky. Přeřetla jsem si studie vědců, ale nejsem moudřejší. Někde se píše , že dlouhodobě užívaná antikoncepce tedy estrogen zvyšuje o 50%onemocnění karcinomu prsu. Jinde jsem se dočetla, že po dlouhodobém užívání si organizmus zvykne a rizika jsou minimální.Jak je tomu po menopauze pokud se berou hormony? Jedna paní varuje před užíváním HST. Při užívání HST měěla cysty na vaječníku a později karcinom. Jaké máte zkušenosti ? Děkuji
Zdena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Především estrogeny v hormonální antikoncepci a v hormonální substituci jsou něco jiného. Nelze tedy tuto problematiku směšovat. Hormonální substituce nezvyšuje riziko tvorby cyst ve vaječnících ani riziko nádoru vaječníků. Dlouhodobé užívání (více než 5 let) mírně zvyšuje riziko výskytu rakoviny prsu. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobry den, dovolte mi posledni otazku k predchozim dotazum: v histol.nalezu mam mj....useky prokrvaceneho, iregularne secernujiciho korporalniho endometria s huste bunecnym stromatem...je to duvod ke znepokojeni a pripadnemu odneti delohy?
Alice Zakova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den ještě jednou. Jde o běžný nález - nemusíte se jím znepokojovat. Rozhodně není důvodem k operaci. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobry den, z duvodu masivniho menstr.krvaceni a anemie (Hg 80) jsem byla vysetrena vaginalnim UZ a bylo mi zjisteno nekolik myomu. V dubnu mi byly hysteroskopicky resekovany.Je mi 47 let. Po operaci doslo ke komplikaci fluid overload, takze jsem skoncila na JIP na kysliku, s vodou na plicich.Tady je ma otazka: zda se, ze nikdo z lekaru se s timto drive nesetkal, nasledna vysetreni na plicnim i kardiologickem oddeleni dopadla dobre, zajimala by me pricina tohoto stavu-bylo mi to vysvetleno jako vstrebani fyz.roztoku pouziteho pri operaci do krevniho obehu. Tomu rozumim, otazka zni proc se to stalo?
Alice Zakova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Každá operace má svá rizika. U hysterskopických výkonů je fluid overload syndrom jednou z nich. Přesnou příčinu vzniku takto na dálku nemohu posoudit. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den. Mám na Vás dotaz. Je mi 57 let a již 3 roky nemám menstruaci. Trápí mě ale velké návaly horka a občas mi při nich bývá na omdlení. Je to velice nepříjemné hlavně v zaměstnání a a v noci. Existují nějaké přípravky po kterých bych opět nezačala menstruovat? Pomůže mi něco? Děkuji za odpověď. Alena.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Můžete zkusit volně prodejné nehormonální léky - v každé lékaárně Vám nabídnou široký výběr. Pokud nebudou fungovat, požádejte svého gynekologa o hormonální substituční léčbu v kontinuálním režimu. Kontinuální režim znamená užívání bez pauzy - ke krvácení při tomto způsobu podávání sunstituční léčby nedochází. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den,Již 2 roky užívám Activelle-kvůli klimakterickým potížím.A tedy již tuto dobu nemám menstruaci.Musím mít chráněný pohlavní styk?Nebo se nemusím těhotenství obávat.Je mi 47let.
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Otěhotnění je v 47 letech, jste-li bez menses, velmi velmi nepravděpodobné. Activelle ale není antikoncepcí. Pro zcela přesné posouzení rizika by bylo třeba provést hormonální testy - například stanovení FSH či AMH. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 48 let a po rozboru krve, mi paní doktorka napsala lék Novofem. Do té doby jsem brala antikoncepci Mirele. Menstruaci nemám již cca 15 let, téměř ihned po nasazení antikoncepce. Napřed Trinovum, po čtyřicítce Mirele. Protože se po vysazení Mirele menstruace nedostavila, dostala jsem injekci, abych znovu menstruovala. V mládí jsem měla menstruaci velmi silnou a při velkých bolestech. Byla bych nerada, aby se mi to znovu opakovalo. Je možné lékem Novofem tomu zabránit, nebo existuje ještě jiný lék? Návaly a pocení se u mne dostavují zatím jen sporadicky. Děkuji za odpověď.
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Novofem považuji za vhodný lék, v 48 letech určitě vhodnější než Mirelle. Obsahuje totiž přirozenýestrogen estradiol, zatímco Mirelle estrogen syntetický, běžně se v těle nevyskytující. Riziko krvácení je velmi malé. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 57 let a začala jsem navštěvovat kurz hormonální jógy. Při dýchání bhastrika (prudký nádech s vydmutím břicha, výdech stažení břicha) cítím velmi nepříjemně pokles rodidel a svalů pánevního dna. Je možné, že špatně cvičím nebo hormonální jóga není pro mě vhodná? Nikde v kontraindikacích na cvičení hormon. jógy se takovýto problém nezmiňuje (viz: http://www.hormonalni-joga.cz/ ). Děkuji velice za odpověď.
Jarmila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Bohužel Vám neodpovím - hormonální jóga je pro mne neznámou oblastí. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobry den, maminka ma 60 rokov, je asi 15 rokov po menopuze, objavil sa jej teraz slaby ruzovy vytok z posvy, co by mohlo byt jeho pricinou? Dakujem velmi pekne za odpoved.
timea5
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Příčin může být celá řada - banálních ale i potenciálně nebezpečných. Určitě doporučuji návštěvu gynekologa. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den. Vážený pane doktore, je mi 48 let. Poslední menstruaci jsem měla před půl rokem, hodnota při vyšetření krve na hormony je 48,6 a poslední rok mívám návaly horka, jsem unavená, nesoustředěná, podrážděná a naprostá nechuť na sex . Při pravidelné kontrole mi ošetřující lékař doporučil Ladybon s tím, že mi pomůže na klimakterické problémy. Můžu Vás, prosím, požádat o radu? Děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Neuvádíte, jaký hormon byl vyšetřován. Nejspíše ale šlo o stanovení FSH. Obecně Ladybon může na uvedené obtíže velmi dobře fungovat. Obvykle se ale nasazuje až 12 měsících bez menses. Začne-li se dříve, může se objevit nepravidelné krvácení. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 55 let, 25 let jsem užívala Minesse, loni v září jsem na doporučení gynekologa přestala, půl roku beru Sarapis, začalo mě bolet celé tělo, hlavně klouby, prohloubila se nespavost, jsem nervozni, trpím na bušení srdce, tepe mi v hlavě, začala jsem mít problémy se suchostí kůže. Lékařka navrhuje Activelle, já mám ale strach - matka zemřela na rakovinu, otec ve 40 l. na mozkovou mrtvici, já jsem astmatik. Myslíte si, že Activelle je dobrá volba? Klimakterické problémy mě dost obtěžují, navíc jsem ještě bez příčiny začala přibírat na váze. Děkuji za odpověď.
Věra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Myslím, že jde o dobrou volbu. Efekt substituční léčby bývá velmi dobrý a rizika malá. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore, od října 2011 užívám Utrogestan jako bržděnou substituci (měla jsem podezření na předčasný přechod ve 43 letech-dle testů FSH). Cyklus se mi srovnal a cítím se výborně. Ale nyní v březnu se mi dostavila menstruace přesně v polovině cyklu. S užíváním Utrogestanu budu dle rady lékaře zatím pokračovat. Chtěla jsem se jen zeptat, jaká ,může být příčina ? Že by tělo mělo už těch hormonů přiliš, nebo jen nějaká běžná porucha? Děkuji za odpověď. Jana
Jana B.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Užívání Utrogestanu není bržděná substituce. Při brzděné substituci se užívají estrogeny a gestageny. Utrogestan je gestagen. Jde tedy přesněji o doplňování gestagenů v druhé polovině cyklu. Nepravidelnost souvisí nejspíše s postupným vyhasínáním činnosti vaječníků. Při něm často hladiny hormonů kolísají, někdy i prudce, což právě vede k nepravidelnosti v krvácení. O tom, zda v tomto cyklu Utrogestan užívat či ne by měl rozhodnout Váš lékař. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobry den prosim vás o pomoc môj problem začal presne pred rokom kedy som bola na vyšetreni záver znel histologia -glandul.cystická hyperplázie endometria-hyperplázie prostá bez atypii.Na základe toho mi bola nasadená tzv.substitučná hormonál.liečba a tým to všetko začalo. odvtedy mám neustále problemy s krvou bolesti nôh atd. Každý večer si musim pichať injekcie do brucha fraxiparine nechcite vidieť moje brucho ako už vyzerá. Pán primár z hematologie mi radi hormonálnu liečbu vylučiť a moj gynekolog nesuhlasi s tým že to určite nie je z hormonál.liečby a že mi hrozi potom operácia nerozumiem tomu prečo.Neviem čo robiť nemožem si donekonečna pichať injekcie na zražanlivosť krvi. a čo ta hormonál. liečba mohla mi to spustiť dať to von nechcem skončiť na operačnom stole ako mi vravi moj gynekolog že budem krvácať.Mám ináč 52 rokov injekcie fraxiparin si picham už piaty mesiac.dakujem za odpoved
anna kurtyova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Aniž znám výsledky hematologických testů ,je těžké se vyjádřit. Také nepíšete, jakou hormonální léčbu užíváte. Při uvedené histologii by měly stačit samotné gestageny. Ty by při volbě správného preparátu neměly srážlivost krve dramaticky ovlivňovat. Řešením také může být odstranění dělohy. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Nepravidelnot krvácení: Dobrý den, je mi 47 let, před rokem se mi začal zkracovat menstruační cyklus z 28 na 23 dní. Zhruba půl roku užívám utrogestan 3 x denně od 14.dne do 26.dne a 2x týdně Ovestin krém. Většinou stejně menstruace přišla 23. den, výjimečně 26 den. Moje gynkoložka se zmiňovala o vyšetření dělohy s odebráním vzorku a navrhovala hormonální léčbu, či případné odebrání celé dělohy. Chci se zeptat, zda v mém věku není toto zkracování fyziologické, a jestli mám toto vyšetření a léčbu podstupovat nebo je i jiné řešení. Děkuji. Marcela
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pokud Váš cyklus trvá 23-26 dní, jde v 47 letech o variantu normálního stavu. Záleží dále na tom, zda nekrvácíte déle než 7 dní a není-li krvácení hodně silné. Není-li tomu tak, nevidím problém. Důvodem k vyšetření dělohy by také mohl být nález při UZ vyšetření. Ani v jednom případě ale není dle mého názoru jednoznačný důvod pro odstranění dělohy. Lze též zkusit jiný gestagen - například Orgametril má někdy lepší efekt. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 45 let,a poslední dobou mám problémy se silným a nepravidelným krvácením,které jak vím měla i má matka,(asi je to dědičné) Gynekolog mi doporučil hormonální tablety podle věku Minesse,užívám je asi půl roku,ale jak jsem se dočetla ,hormonální tablety s vyšší pravděpodobností způsobují častěji rakovinu prsu a mohou způsobit jiné zdrav.problémy.Chtěla jsem sama užívat nehormonální tablety na úpravu a pravidelnost menstruace,(např.Sarapis mensis..)nevím zda mi to pomůže,můžete mi prosím poradit,jak to mám řešit,abych nemusela brát hormonální tablety. Děkuji Vám za odpověď
Ina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pokud hormonální tabletky dobře fungují, vyplývá z toho, že je problém v oblasti hormonálního řízení. Nehormonální léky budou proto nejspíše neúčinné. Rizika užívání jsou minimální. Riziko rakoviny prsu způsobují hormonální léky především při užívání po skončení vlastní produkce ženských pohlavních hormonů. To ale není Váš případ. Sarapis apod. navíc nejsou léky, ale tzv. stravové doplňky. Jejich vedlejší účinky proto nejsou zdaleka tak pečlivě evidovány. Fungují poměrně dobře na návaly a podobné obtíže, na nepravidelné krvácení je ale nedoporučuji MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Je mi 46 let,cca 25 let užívám p.o.antiko.(vyjma 2 těhotenství)nyní chci antik.ukončit,ale mám obavy ,jak na tuto skutečnost zareaguje moje tělo.Mám obavy z možnosti přílošného krvácení apod.Můžete mi prosím sdlit,jaké další problémy mohou nastat a zda-li před plánovaným ukončením jsou k dispozici nějaké přírodní preparáty,které by mi ukončení antikonc.ulehčily?
Lada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Rdaím zkusit vysadit. Přáípadně byych ještě vyšetřil hladinu FSH nebo AMH - k vyloučení teoretickémožnosti nechtěného otěhotnění. Po vysazení nejspíše nebudete mít žádné problémy. Pokud by se objevilo silné krvácení, řešoil bych to podáním gestagenů v druhé polovině cyklu, případně nasazením hormonální substituční léčby (=HST). Volně prodejné stravové doplňky by mohly pomoci, pokud by se objevily návaly, pocení a podobné potíže, tedy tzv. výpadové jevy. I na ně dobře účinkuje HST. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Pane doktore, po 20 letech jsem vysadila antikoncepci-je mi 54 let a myslím si, že mám příznaky klimakteria. V noci pocení,jsem hodně citlivá...Před 10 dny jsem ukončila menzes, již jsem si nevzala antik.ale stále špiním a mám stupňující se bolesti hlavy téměř až do migrény takže jsem denně na valetolu kteý zabírá jen částečně.Poradťe mi jestli jsem udělala dobře s vysazením HA a jakou HST bych si měla zakoupit v lékárně abych odstranila bolesti hlavy. Děkuji za odpověď. Jiřka
Jiřka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Vysazení HAK v 54 je jistě na místě. HST nelze volně zakoupit, je pouze na předpis. Volně prodejné jsou jen stravové doplňky, jejich účinek je často dobrý. Vzhledem k tomu, že i po skončení stále krvácíte, byť slabě, rozhodně doporučuji návštěvu gynekologa. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Je mi 60let, pět let jsem neměla pohlavní styk, teď se objevil můž, všechno je bezvadné, ale já nejsem schopná ho ke mě pustit, jsem úplně uzavřená, je proti tomu nějaké lék. Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. V 60 letech může být sliznice Vašeho genitálu atrofická, velmi křehká, citlivá. Zkuste lubrikační gel (volně prodejné v lékárně), případně konzultujte svého gynekologa - lze zkusit i místě aplikovatelné léky s obsahem estrogenů. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den. Nepříjemné příznaky přechodu má gynekoložka řešila HST. Dva roky jsem brala Divinu, další dva roky Indivinu. Cítila jsem se dobře, žádné vedlejší účinky jsem neměla. Lékařka navrhla ukončení HST a nahradit jí rostlinnými preparáty. Rok jsem to zkoušela, ale nepomáhaly. Poté mi předepsala Activelle, to beru 8 měsíců a jsem spokojená. Nicméně lékařka chce, abych jakoukoli HST ukončila z důvodu, že mi letos bude již 60 let a HST užívám dlouho (celkem asi 5 let). Na vyšetření prsů chodím pravidelně 1x ročně. Obavám se návratu klimakterických příznaků a prosím o radu. Děkuji
Danka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Dle rozsáhlých statistických studií dlouhodobé užívání HST mírně zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu. Tato léčba má ale i pozitivní zdravotní dopady -třeba ochranu před osteoporózou, snížení rizika výskytu rakoviny tlustého střeva, aj. Bohužel riziko rakoviny prsu potenciální prospěch převažuje. Vždy je třeba rizika individuálně hodnotit. Důležité jsou také subjektivní obtíže. Osobně mám řadu pacientek, které HST berou i déle než 10 let. MUDr. Jan Šulc





mobilní verze