Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Od 3.3. do 9.3 je lékař na dovolené, takže nebude odpovídat na vaše dotazy. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore. Je mi 41 let .
Mám zavedenou antikoncepci Mirena. Mám už jí v kuse podruhé, tedy letos 10 rok. Moje gynekoložka mi řekla že mám v říjnu přijít, že mně jí ještě jednou na 5 let zavede.
Mně Mirena vyhovuje, nemám žádné problémy. Jen už pozoruji občasné příznaky přechodu , noční pocení, návaly horka, změny nálad.....nevím zda si Mirenu ještě nechat zavést, jestli to nějak neovlivňuje ty moje příznaky. Vím, že to trvá několik let, maminka měla přechod také brzo cca v 45 letech . Tak jen nevím, zda tomu Mirena nějak nevadí, zda to nějak neovlivňuje hormony ? Chtěla bych znát jiný názor, moje paní doktorka mi říká, že jsem ještě mladá :-) děkuji za váš názor.

- otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mirena příznaky přechodu neovlivňuje. Obměnu bych ještě minimálně jednou doporučil.

Pokud by byly potíže výrazné, lze i při zavedené Mireně zkusit hormonální léčbu zaměřenou na odstranění uváděných příznaků klimakterického syndromu, tedy návalů, pocení, atd. Zkusit bez obav při Mireně můžete  i v lékárnách volně prodejné přípravky

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 46 let. Z důvodu nepravidelného menstruačního cyklu tzn. opakujícího se po deseti nebo šesti dnech od konce menstruace mi lékař nasadil hormonální lék NORETHISTERON, který velmi špatně snáším, nespavost, bolesti hlavy, ekzém a při menstruaci bolesti břicha. Podotýkám, než jsem začala brát tento lék, byla jsem bez těchto příznaků. Lze nepravidlenou menstruaci řešit jiným způsobem? Děkuji Vám za odpověď.
- otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při nepravidelné krvácení je třeba vyloučit příčinu v děloze -polyp, myom, aj. Není-li žádná nalezena, je obvykle vhodná hormonální léčba. Přípravků je celá řada - například. Orgametril, Provera (gestageny). Zvážit lze i kompletní substituční léčbu, tedy estrogeny s gestageny.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
DOBRÝ DEN PANE DOKTORE , UŽ SKORO DVA ROKY NEMÁM MENSTR. JE JE MI 54 LET , MYSLÍTE ŽE BYCH PŘES TO MOHLA OTĚHOTNĚT ?JINAK JSEM V POŘÁDKU . DĚKUJI
ZA ODPOVĚĎ . NATAŠA - otázka upravena poradcem
Naty Bartonova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobnost otěhotnění je blízká nule

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 43 let od ledna, před menzes pár dní špinění, při kontrolu mi lékař sdělil, že se jedná o ovulaci, nikdy jsem nebrala žádnou HA, mám zvětšenou dělohu a myom, v březnu před menzes přes týden špinění a menzes se nedostavila pouze pokračuje špinění, vždy pravidelně a silné krvácení. Pocení, vykyvy nálad již několik let, žádné léky neberu.
děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
JanaP.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zřejmě se jedná o první příznaky klimakterického syndromu. Myslím, že by bylo vhodné zvážit nasazení hormonální léčby. Nejprve bych zkusil gestageny v druhé polovině cyklu

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore mám dotaz, má matka má 53 let a již zhruba rok a půl je v přechodu,,, má obavy že by mohla otěhotnět, myslíte, že je to v tomto věku a vůbec v přechodu možné???? Děkuji za odpověď
J2004
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění v 53 letech považuji za extrémně nepravděpodobné, prakticky za vyloučené

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
DOBRY DEN ,MĚLA BYCH DOTAZ, PŘED DVĚMA ROKY JSEM PODSTOUPILA HYSTEROKTOMII I S ODSTRANĚNIM OBOU VAJEČNIKU,JAKA JE PRAVDĚPODOBNOST,ŽE MENOPAUZA NENASTANE ? DOTED TOTIŽ NEMAM ŽADNE PROBLEMY A NEUŽIVAM ANI HORMONY. DEKUJI
PATRICIE
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Menopauza po odstranění vaječníků nastává okamžitě. Zdaleka ale ne každá žena má obtíže.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den,za pul roku mi bude 50let,menstruaci jsem mela naposledy v rijnu.Mam obcasne navaly horka a nyni jiz skoro mesic me boli hodne prsa a pocit zvetseni a i obcasna nevolnost.Delala jsem si jiz trikrat tehotensky test a vzdy negativni take test na menopauzu a negativni. Mohla bych byt presto tehotna?Nebo i tyto priznaky mohou patrit k pocatku prechodu?moc dekuji za odpoved
Eva M.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství je extrémně nepravděpodobné. Potíže patří spíše k nástupu přechodu. Doporučil bych návštěvu u gynekologa a dle UZ nálezu (při vyšší sliznici v děloze) možná aplikaci injekce na vyvolání menses

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Je mi 53 let, mam vyndanou 6 týdnů mirenu,pri ktere jsem celych 5 let neměla menzes. Ani nyní se nedostavil. Mohu otěhotnět? Jak poznám, že jsem ev. těhotná. To si pokaždé musím dělat test? Děkuji
Julie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 53 letech považuji  otěhotnění za prakticky vyloučené. Vynechání menses může souviste s odstraněnou Mirenou nebo s přechodem

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý deň, mám 51 rokov, 3 roky nepravidelný menzes, posledných 5 mesiacov bez menzesu, hladina FSH 69, pri druhom vyšetrení 48, sliznica maternice 4 mm, estradiol 73. Je možné za týchto okolností ešte otehotnieť? Resp. je nutná antikoncepcia? Ďakujem za odpoveď
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění je extrémně nepravděpodobné. Antikoncepci považuji za zbytečnou

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Mám 51 let a velmi častou menstruaci.4 dny po provedení kyretáže opět velmi silné krvácení,na kontrole zjištěn myom a cysta 45mm,histol.nález negat.Nasazen Orgametril a doporučeno odstranění dělohy.Žádné bolesti nemám.Můžete mi prosím poradit a nebo doporučit i jinou léčbu?
blanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejprve bych zkusil krvácení zastavit podáním Norethisteronu v dávce 3x1 tbl po dobu 10 dní. Následně je, pokud to bude fungovat, Orgametril dobrou volbou.

Podstatné je, jak velký je myom - to neuvádíte. Cysta není až tak zásadní problém, tedy, pokud zmizí, což je pravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,
v prosinci mě začala obtěžovat výrazná nespavost, šla jsem 6. den cyklu na odběr krve a horm. profil byl: Prol.201,5, Prog. 1,28, Est 102, FSH 20,3, LH 3,9, lékař říkal, že je vše ok, ale jí vím že FSH teda ok není a estrogeny měla ona laboratoř v normě až od hodnoty 149. Víc mi k tomu neřekl, ale já mám strach může nespavost s těmito hladinami souviset (třeba předčasné ovariální selhání? Předtím jsem měla menses úplně přesné až v tom prosinci to začalo nespavostí, náslledným stresem a od té doby nemám menses. Vaječníky se zdály gynekologovi v normě. Prý to může být stresem, ale já mám obavy. Je mi 30 let. Jaký postup by jste doporučil. Díky - otázka upravena poradcem
Alice
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bazální profil by měl být nabrán nejpozději 5.den cyklu. Takže výsledky ze 6. dne již je obtížné hodnotit. FSH je lehce vyšší, estradiol lehce nižší - vše ale může záviset na dni odběru.

Nicméně si nemyslím si, že by výsledky nějak objasňovaly Vaše potíže.

Chcete-li upřesnit, jak na tom jsou Vaše vaječníky, doporučuji vyšetřit hormon AMH (event. více viz.: http://www.gest.cz/cz/aktual.php?st=5#ak_87)

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,z Vaší odpovědi mi není jasné čemu by jste dal přednost,ale zdá se mi,že by jste se přiklonil v rámci prevence k hysterektomii. Chtěla bych vědět,jak dalece ovlivní odnětí vaječníku sexuální život.Pokud bych se rozhodla pro operaci,nemělo by smysl v mém věku si vaječníky ponechat. Děkuji za odpověd
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den ještě jednou.

Ovlivnění sexuálního života je obtížné odhadnout. Obvykle ale není výrazné. Odnětí vaječníků není až tak podstatné, větší roli v tomto směru může hrát vyjmutí dělohy. Ponechání vaječníků rozhodně nedoporučuji. Právě jejich odstranění má zásadní preventivní význam. Rakovina vaječníků je totiž velmi nebezpečná, obtížně včas zjistitelná. Vhodná hormonální substituční léčba může sexuální prožitek někdy i zlepšit

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,je mi 52 let a před dvěma lety jsem začala mít docela silnou menstruaci a pak se dostvavilo i špinení před i po menstruaci.Histologický nález po kyretáži byl negativní,pouze mi chybí nějaký hormon.Hodnoty KO mam zatím v normě.Pan doktor doporučil hysterektomii i s vyjmutím vaječníku.Mám obavy,že když jsou vajěčníky jěště produktivní,tak budu muset mít hormonální injekce.Je pak větší pravděpodobnost trombofílie atd.Jaký máte názor na Mirenu,bylo by to řešení? K čemu by jste se přiklonil Vy,chtěla bych slyšet Váš názor. Děkuji za odpověd
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně Vám chyběl progesteron. Ten bych určitě nejprve zkusil doplnit - vždy v druhé polovině cyklu - například Orgametril. Zavést Mirenu je teoreticky také možné. Další možnou léčbou je destrukce děložní sliznice. Odstranění dělohy a vaječníků má jednu výhodu - zmizí riziko zhoubných nádorů dělohy a vaječníků, což není zanedbatelné. Hormonální substituce (injekce se již prakticky neužívají) vůbec nemusí být nutná. Pokud ano, její rizika jsou minimální

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, prosím o radu,je mi 48 let, gynekolog mi zjistil několik menších myomů v děloze, mám již rok velmi silnou menstruaci s bolestmi břicha. obvodní lékařka mi zjistila malé množství červených krvinek (prý je to ztrátové) a vysokou sedimentaci, což je prý následek silného krvácení. lékařem mi byla vyměněna antikoncepce z Marvelonu na Mirelle, po níž bych prý menstruaci mít neměla. Ale 3 dny po nasazení nové antikoncepce jsem začala silně krvácet s bolestmi v podbřišku a trvá ti již 6 dní a stále to nezeslabuje. Dle lékaře operace zatím není nutná. Děkuji za odpověď
Jiřina V.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zvážil bych hysteroskopii a na jejím základě pravděpodobně  hormonální léčbu. Spíše jinou než hormonální antikoncepci

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den.Je mi 47 let.Před třemi lety jsem podstoupila hysterektomii pro myom.Současně mi odstranili jeden vaječník pro endometriozu.Na druhém vaječníku se mi občas udělá cysta,která se sama vstřebá.Půl roku po op.-cysta na prsu.Každý rok chodím na SONO prsou a každé 2 roky na mammograf.Nyní mám již dva měsíce návaly horka,jsem unavená,nevyspím se.Měsíc užívám přírodní preparát na menopauzu- bez efektu.Poraďte mi prosím,jaký hormonální lék by byl pro mě,dle Vašeho názoru, vhodný.Děkuji
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemáte-li dělohu, zvolil bych přípravek pouze s estrogenem. Například Estrofem 1 mg tbl

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
dobrý den, dnes mi lékařka sdělila, že mám hyperplazii endometria 6mm,jposílá mne na zákrok, jsem 13 let po přechodu, znamená to zhoubný nádor?
alena Nečasová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hyperplazie endometria neznamená nádor. Může to být ale předstupeň zhoubného bujení. Proto je zákrok s ověřením, o co přesně jde, vhodný.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Je mi 56 let, již přes rok nemenstruuji, mám 4 cm myom .Ale roste mi endometrium, teď bylo 16 mm, v prosinci jsem podstoupila HSK. Mám již přes3 měsíce obrovské psychicky problémy, nemuzu spát, tlak na prsou, shodila jsem 8 kg, nesoustřeďim se, návaly, ale tak 3x denně. V práci problémy, asi deprese, pomohly by mi hormonální subst . Léčba? CO BYSTE NAVRHL? Beru Mabelle, vitamíny, mám i neurol , ale když ho vezmu s mabelle , je mi ještě hůř, mám obavy o práci, když se nevyspim , nemuzu fungovat v práci. Menstruaci jsem měla nepravidelné před rokem a půl, poslední rok jen vysoké endometrium. Děkuji.
Mary
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na histologickém nálezu. Vzhledem k intenzitě Vašich obtíží bych nejspíše zkusil klasickou hormonální substituční léčbu.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Mám 53 rokov a predpísaný krém Ovestin s aplikáciou
1x týždenne. Chcela by som sa spýtať, či i aplikácia
krému v takomto množstve môže spôsobovať silnú bolesť
hlavy. Ďakujem za odpoveď.
Anna M. - otázka upravena poradcem
Anna M.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Považuji to za velmi nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 43 let a dosud jsem měla menstruaci až nepříjemně často, většinou co tři týdny. Nyní mě už asi měsíc obtěžují náhlé pocity horka a menstruace nepřišla - a nerada se smiřuji s tím, že u mě nastupuje přechod. Jinak se cítím v pořádku - zřejmě tedy půjde o příznaky klimakteria. Lze to potvrdit nějakým testem bez návštěvy lékaře a odběru krve?
- otázka upravena poradcem
martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nástup přechodu lze prokázat zvýšenou hladinou FSH mezi 2. a  5. dnem cyklu. Zda je vyšetření možné bez doporučení gynekologa, nevím

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,bude mi 49,poslední přirozenou menstruaci jsem měla v červnu.Návaly a nálady začaly asi před rokem.Od konce srpna užívám hormon.subst.léčbu NOVOFEM-menstruace se opět vrátila,ale bohužel je nepravidelná.Můj problém je,že si potřebuji naplánovat dovolenou v březnu v termálních lázních.Ale nedokáži odhadnout,kdy menstruace přijde. NOVOFEM jsem začala užívat 19.8.-první dvě balení bez menstruace.Až při třetím balení,hned na začátku 15.10.přišla.Při dalším balení přišla až na konci 5.12.,tedy po 7 týdnech.Nyní po 5 týdnech čekám na další menst. ,již několik dní mám příznaky-bolest v podbřišku,jednorázové špinění dva dny,další den čisto,dnes zase nic.První menstruace při substituční léčbě probíhala tak,že jsem nejprve měla týden bolesti v podbřišku a po té špinění asi dva dny a nakonec krvácení docela silné 8 dní.Dříve jsem krvácela slabě 2-3 dny.Prosím pěkně poradíte mi?
Romana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krvácení by se mělo objevovat jen na začátku nového balení. Nemusí ale k němu nutně dojít vždy nebo může být jen velmi slabé. Pokud to neplatí, poraďte se nejspíše o změně přípravku.

Při plánování se zařiďte tak, aby dovolená vyšla na druhou polovin balení. Chcete-li cyklus urychlit, můžete vynechat 1-2 bílé a 1-2 červené tabletky. Chcete-li cyklus prodloužit, můžete "rozebrat" jedno balení a přidat 1-2 tbl červené a 2-4 tbl bílé

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 43 a již 3 roky nemenstruuji. Menstruace skončila naráz a žádné fyzické příznaky nemám - žádné návaly, výkyvy nálad. v době kdy skončila menstruace jsem měla velké psychické zátěže, brala jsem antidepresiva a hodně jsme zhubla.nyní jsem začala přibírat na váze. také se léčím s eštítnou žlázou. Chtěla jsme se zeptat, zda může jít o předčasný přechod
Magda Nová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Ano, je to možné. Jasně to prokáží hormonální testy.

Měla byste zvážit hormonální substituční léčbu

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
dobrý den, je mi 56 let a 7 let beru actiwelle.Zkoušela jsem vysadit,ale návaly se znova objevily. Četla jsem, že můžu dostat rakovinu prsu, nebo dělohy při dlouhodobém užívání. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko rakoviny dělohy je při užívání Aktivelle naopak sníženo. U prsů je to složitější-  při dlouhodobém užívání - nad 5 let -  je riziko výskytu rakoviny prsu mírně zvýšené. Znám ale desítky žen, které užívají i o hodně déle a rakovinou neonemocní. A naopak.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den nikdy jsem nemela pri styku problemy nikdy jsem nemela zadne zanety ani problemy bude mi v lete 53 let od lonskeho prosince uz menstruaci nemam / vzdy pri menstruaci jsem mela velike bolesti a nevolnosti tento rok jsem zvladla nad ocekavani dobre az na obcasne navaly muj problem je ze jsem ztratila chut na sex a navic mam pri styku bolesti a je mi neprijemny.Dekuji Hanka
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o jeden z poměrně častých příznaků klimakterického syndromu. Poševní sliznice trpí nedostatkem estrogenů. Lze to řešit lokální aplikací estrogenů ve formě masti nebo čípků. Poradí Vám Váš gynekolog

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den bude mi v červenci 50 let a již 1/2 roku nemenstruuji, měla jsem měsíčky po 2 měsících a nyní už vůbec . Pan dr. mi předepsal Klimonorm po měsíci jsem ho odložila a opět nemestuuji jelikož se bojím vedlejších účinků.Různých nemocí mám důvod se bát nebo dál užívat Klimomorm?
Velmi děkuji
Klára - otázka upravena poradcem
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Cítíte-li se dobře, Klimonorm neužívejte. Máte-li potíže, které bývají často spojené s přechodem (návaly, apod.), Klimonorm bez obav užívejte.

MUDr. Jan Šulc.

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 55 let a 6 let nemám menstruaci. Kvůli osteoporoze a návalům jsem brala 5 let 1/2 Livialu. Po dvou letech braní se občas objevilo krvácení, byla jsem na kyretáži - v pořádku. Dále kvůli atrofii a pálení jsem brala horm. čípky do pochvy. Letos jsem začala po opětovné kyretáži (opět kvůli špinění - v pořádku) - krvácet častěji - téměř každý měsíc. Lékařka řekla, že mám zvýšenou sliznici , moc estrogenů, zakázala Livial a beru Proveru. Bojím se, abych se nedostala zase do opačného extrému - atrofie s pálením. Dá se zjistit hormonálními testy, do kdy Proveru brát?. Mám na krevní testy nárok? A co dál, aby hormony byly v rovnováze a já nekrvácela ani neměla atrofii sliznice?
Děkuji za odpověď a hezké svátky. - otázka upravena poradcem
Jarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejlepším testem je, jestli po Proveře krvácíte. Pokud ano, máte nadbytek estrogenů.

Jak postupovat dále, záleží na mnoha okolnostech. Pokud ale krvácíte po Proveře, atrofie nehrozí

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Vážený pane doktore, je mi 67 let, v začátku přechodu jsem měla problém se svěděním genitálií, gynekolog už tehdy naznal změny sliznice - kraurozu, brala jsem 10 let hormony, při této léčbě celkově výborná kondice, kraurozu lékař sledoval - vše bylo v pořádku. Po vysazení hormonů se celkově můj stav velmi zhoršil - hypertenze, změna jícnové sliznice - nyní diagnostikován Barettův jícen, s každým rokem zhoršování svědění genitálií včetně konečníku. Lékař mi už znovunasazení HRT nedoporučoval, ač jsem naléhala. Nyní mi lékař navrhuje, že stav kraurozy je
takový, že bych měla podstoupit chirurgický zákrok. Něco jsem si o této operaci přečetla a pochopila jsem, že má značná rizika. Např. inkontinence moči, stolice, případně další. O nemožnosti sexuálního života ani nemluvě, ale ten z uvedených problémů stejně nevedu, takže to by mi nevadilo. A tak se ptám na Váš názor, zda by třeba nestálo za to zkusit ještě užívání hormonů, nebo kraurozní změny jsou trvalé? Samozřejmě že používám kortikoidní mast, ale stav se moc nelepší. Mám obavy z operace, že sice budu mít svědění vyřešeno, ale budu mít jiné, a třebas ještě větší, jiné problémy. Je u nás v ČR nějaký specialista na tento problém? Poradíte mí, prosím? S díky a pozdravem Zdena. - otázka upravena poradcem
Zdena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není-li hormonální substituční léčba vysloveně kontraindikována (například při rakovině prsu), zkusil bych ji znovu nasadit. Mám řadu pacientek, které ji bez jakýchkoli problémů užívají již 15 i více let

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 50 let a již čtvrtým rokem beru antikoncepci kvůli silnému krvácení, byla jsem na výškrabu, vaječníky jsou aktivní. Mám však velmi silné křeče v levém lýtku, v noci škubání, beru Magne B, vápník a Diohes. Je možná (či vhodnější) i jiná léčba místo antikoncepce? Děkuji N
Naďa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych doporučil buď hormonální substituční léčbu nebo jen samotné gestageny

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,je mi 56 let již 8 let užívám Activelle a chci se zeptat, jak dalece dlouhodobé užívání škodí, Zkoušela jsem vysadit, ale návaly se zase vrátily, Děkuji za odpověď.
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rizika jsou velmi malá. Řada mých pacientek bez problémů užívá podobné léky i déle než 15 let

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, pokud jsem začala brát hormony oestrogel ve formě gelu mohu přejít na hormony ve formě náplastí? Bude v tom nějaký problém? Nevím, zda aplikuji správné množství gelu. Výhodu náplastí vidím v aplikaci 1x týdně.
Děkuji - otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neměl by vzniknout žádný problém.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
bry den, mam 46 rokov, a treti cyklus uzivam Lutenyl. Je tomu uz skoro dva tyzdne od vysadenia, a stale nemam menstruaciu. Prvy mesiac uzivania som dostala menstruaciu do troch dni, druhy mesiac do tyzdna. Bola som u gynekologa, nic mi na to nepovedal, sonom zistil, ze mam zvacsenu maternicu, ked som sa pytala preco, tiez mi neodpovedal na otazku, ibaze mam cakat, a predpisal mi dalsie balenia Lutenylu. Dakujem velmi pekne za odpoved..
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nekladete žádnou otázku.

Postup Vašeho lékaře je standardní. Pokud menses po vysazení nepřišly, užívá se obvykle stejná dávka ve stejné dny v měsíci.

Proč (čím?) máte zvětšenou dělohu, na dálku neposoudím.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Téměř 10 let beru Livial .M ám v této lečbě dál pokračoat nebo ji ukončit?Děkuji za radu.
marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na mnoha okolnostech - kolik je Vám let, proč jste začala užívat, jaký je mamografický nález, jak vypadá nález v densitometrii, jak lipidogram,  jak se cítíte,....

Osobně mám pacientky, které užívají již 15 i více let. Vše ale musíte podrobně probrat s Vaším gynekologem

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, bude mi 47 let, jsem 7 týdnů po lap.hysterektomii (odstranění dělohy,vejcovodů a vaječníků), začínají se projevovat návaly. Můžete mi prosím poradit nějaké hormony, které nezatěžují tolik organismus (nebezpečí vzniku nádorů v prsou) - upřednostňovala bych přírodní hormony. Mám hormony užívat nebo mám nechat organismus ať se zkusí s touto změnou vypořádat sám?Léčím se zároveň s hyperaktivitou moč. měchýře.
Děkuji - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejpřirozenější jsou přirozené ženské pohlavní hormony, tedy například estradiol. Ty právě v těle po odstranění vaječníků chybí. Ve 47 letech bych jejich užívání doporučil i jako prevenci osteoporózy a jiných vážných onemocnění. Riziko rakoviny prsu při nich lehce stoupá, ale až po užívání po řadu let. Jako vhodný přípravek vidím například Estrofem 1mg tbl.

Lze zkusit i některé volně prodejné stravové doplňky. Jejich efekt na prevenci osteoporózy je ale sporný

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Je mi 43 let pritele mam.a zadne leky neberu a ochranu nepouzivame .a 28.9.jsem mela MZ po skonceni jsem byla u ginekologa a delal visetreni a vitery .a vecer ten den jsem zacla znovu krvacet az do 10.10 .a dalsi ciklus MZ mel bit 22.10.ale neprisla zpozdeni jsem nikdy nemela tak jsem az dostal MZ 5.11. ale bili kratsi nez normalne a uz 18 dni mne boli prsa obje stejne po stranah a bradavky a okolo nich a mam je I zvetsena trochu tak chci se zeptat co to muze bit a jestli jsem v poradku dekuji vam za odpoved - otázka upravena poradcem
paula
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Již zodpovězeno

Pouze doplňuji - jde zatím o +- normální stav, záleží ovšem na tom, jak bude dále Váš cyklus vypadat. Při výrazných nepravidelnostech se o řešení poraďte se svým gynekologem.

klimakterický syndrom
Prosim chci ze zeptat netrpim problemy z mz ale ted jsem ji mela zpozdeni bylo 14 dni a trvala mene nez obvikle a uz 18 den mne boli prsa ze strany a bradavky a okolo nich prsa mi trochu se zvetsili chci se zeptat na vas nazor co to muze byt .je mi 43 a pritele mam a peasky zadne neberu dekuji - otázka upravena poradcem
paula nagyova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejspíše jde o problémy spojené s počínajícím přechodem. Nicméně pro jistotu doporučuji těhotenský test.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
dobry den, mam 52 r. a menzes mavam nepravidelny, uz som nemala 7 tyzdnov, chcem sa opytat ci este mozem otehotniet /co samozrejme uz nechcem/, nakolko sa to hanbim opytat mojho lekara, prosim o odpoved dakujem prajem pekny den maria - otázka upravena poradcem
maria
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění je na 99,99% vyloučené.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 40 let a lékař mi podle ultrazvuku řekl, že mám předčasný přechod. Od července nemenstruuji a mám dvouletá dvojčata z IVF, již před cca 4 lety mi nefungovaly vaječníky ( netvořily se folikuly) ani po injekcích. Je potřeba brát nějaké hormoby nebo je ještě na toto č
as??? Děkuji - otázka upravena poradcem
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučoval bych určitě hormonální substituční léčbu

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 48 let a menstruaci nemám 5 měsíců. Teď mám nově přítele. Je potřeba se nějak chránit před nechtěným otěhotněním?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko otěhotnění považuji za extrémně nízké. Antiko tedy podle mne nejspíše nepotřebujete.

Jednoznačně by bylo možno se vyjádřit jen na základě hormonálních testů

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,
kvůli dlouhodobé hormonální nerovnováze, kterou mám prakticky celý plodný život, i když jsem porodila dvě děti /nedostatek gestagenů, narůstání děložní sliznice, velké krvácení hlavně třetí den menstruace a s ním spojená anemie/ mi lékaž po kontrolní hystereskopii předepsal Utrogestan, který beru od 14. dne cyklu deset dní. První menstruaci bohužel vůbec neovlivnil, krvácení bylo ještě silnější než obvykle. Měl by se nějak změnit způsob nebo délka podávání, např. již od desátého dne, aby sliznice tolik nenarostla? Má v tomto případě i antikoncepční účinek? Pokud se bere až po ovulaci, je možné, že bych mohla i přes svůj věk /46/ naopak otěhotnět, pokud neužívám žádnou antikoncepci? Je nějaký rozdíl mezi podáváním Utrogestanu nebo gestagenů III. generace? Má toto podávání i nějaké kontraindikace, pokud je dlouhodobé? - otázka upravena poradcem
Štěpánka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Spíše bych doporučil zvýšit dávku Utrogestanu nebo bych zvolil jiný gestagen .

Jako na antikoncepci nelze na Utrogestan spoléhat, byť, je-li nasazen před ovulací, pravděpodobnost početí snižuje

Pravděpodobnost otěhotnění je ve 46 letech nízká.

Utrogestan obsahuje přirozený ženský  hormon progesteron. Gestageny tzv. III. generace jsou syntetické přípravky

Kontraindikace jsou uvedeny na příbalovém letáčku. Jsou ale relativně omezené

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Mam 45 rokov, asi 5 mesiacov nepravidelnu menstruaciu, lekar mi predpisal klinonorm, mozem ostat tehotna?je potrebna doteraz som uzivala antikoncepciu. dakujem
- otázka upravena poradcem
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Klimonorm není antikoncepce. V 45 letech je ale otěhotnění hodně nepravděpodobné. Více je možné říci jen na základě hormonálního vyšetření.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Je mi 67 let.Za celý život jsem neměla žádný problém,až teď,dávno po přechodu mám na vnitřní straně velkého pysku místo,které nemožně svědí.Nemám žádný výtok ani jiné problémy.Používám Femigel,je ale dost drahý.Není možné něco jiného,volně prodejného?Děkuji za odpověď.M.
marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Volně prodejné léky nejspíše nepomohou. Poraďte se se svým gynekologem. Lze určitě předepsat podobný přípravek po finanční stránce přijatelnější

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 39 let. Víc než rok mám větší problémy s cyklem (nepravidelné, prošpiňuji nebo zcela na 1 cyklus vynechá a naskočí normálně jakoby další měsíc). Od jara mě trápí prudké bezdůvodné zpocení, noční buzení a příšerné střídání nálad. Vyšetření pohmatem Ok. Moje lékařka mi nechala vyšetřit krev v době mestruace, byla nadlimitně zvýšená hladina nějakého hormonu (nebyl to prý ale kojící hormon) a prý je to bohužel známka nastupujícího přechodu. Hodně brzo, ale zcela možné. Půjdu na vyšetření UTZ - vaječníky. Nyní beru Orgametril 15.-25.den 2tbl denně. Po menses budu brát lék Divina po dobu 3 měsíců. Uvažuje event. o kyretáži. Pro úplnost dodávám: mám 2 děti 13+9 a u druhého trvalo 1,5 roku než jsem otěhotněla. Dokonce se kdysi zjistilo, že mi zřejmě jeden z vaječníků buď nefunguje nebo pouze sporadicky. Prosím Vás pane doktore o Váš názor na léčbu. Je možné mít v 39,5 letech nástup klimakteria? Nechci už děti, ale mám strach, že jako žena "vyhasnu". Děkuji.
Romana Kratochvílová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 39,5 by šlo o tzv. předčasné selhání vaječníků. To ale není až tak vzácná diagnóza. Plánovaný léčebný postup považuji za správný. Substituční léčba (Divina nebo i jiné přípravky) by měly  nahradit produkci pohlavních hormonů vaječníky a "vyhasnutí ženství" zabránit.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,je mi 50 let a vysadila jsem antikoncepci i přez to že mi můj lekař řekl že nevidí důvod.Je to již tři měsíce a žadná menstruace a já mam obavy z možného těhotenství.Mívam návaly horka a špatně spím.Prosím o informaci zda se vše samo upraví nebo budu muset k lekaři.Moc děkuji za odpověď.
- otázka upravena poradcem
Taťána
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství je v 50 letech extrémně nepravděpodobné. Spíše jde o příznaky klimakterického syndromu.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 50 let, rok a čtvrt již nemám menstruaci. Žádné hormonální přípravky neberu. Hrozí ještě nějaká možnost otěhotnění? Děkuji za Vaši odpověď.
Slávka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění je extrémně nepravděpodobné, prakticky vyloučené

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Je mi 56 let.Mám revmatoidní artritidu.Od 40 let beru antikoncepci.Nejprve cilest a potom asi 15 let Harmonet.Pořád menstruuji.Paní doktorka mi ho nechce vysadit kvůli osteoporoze,která souvisí s artritidou.Navrhla mi,abych brala 3 platíčka harmonetu po sobě a týden pauza,že mi menstruace pomalu skončí.Můžete mi poradit?Děkuji
Langová Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 56 letech bych hormonální antikoncepci již nepodával. Zvážil bych přechod na hormonální substituční léčbu

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, od 47 let jsem zaznamenala jsem v menopauze. Nyní je mi 52 a rapidně se mi zhoršil stav pleti. Žádnou antikoncepci jsem nikdy nebrala. Užívám 4 roky Depo Proveru, která neobsahuje hormony. Je možné, že při tomto stádiu by hormony pleti pomohly? Pokud ano, doporučtě mi prosím vhodný preparát. Děkuji za Vaši odpověď.
Vlaďka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nevím, proč užíváte DepoProveru. Tento lék sám o sobě kvalitu pleti zhoršuje. Takže by možná stačilo ho vysadit. Hormonální substituční léčbě kvalitu pleti zlepšuje. Ovšem současné užívání s DepoProverou by bylo komplikované. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 50 let a před půl rokem jsem přestala užívat HAK Logest.První menstruace se objevila po 4 měsících, další za 6 týdnů a nyní po 2 týdnech. Všechny menstruace byly dost silné. Týden po druhé menstruaci lékař ultrazvukem zjistil, že mám děložní sliznici vysokou jako bývá před menstruací a do týdne se skutečně objevila další. Po celédvoutýdenní období mezi menstruacemi se objevovalo zpočátku špinění, později vycházely krevní sraženiny. Lékař mi doporučil vrátit se k antikoncepci s tím, že tyto problémy upraví. Brala jsem HAK 20 let a nevím, zda se k ní v tomto věku znovu vracet. Nejsem sice vyznavač bylinek, ale o kontryhelu nebo kokošce je známo, že léčí menstruační potíže a zmírňují nadměrné krvácení - nemohly by v tomto případě pomoci? Neexistuje ještě nějaká jiná cesta, která by mě s mými obtížemi pomohla? Děkuji za Váš názor.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Jde pravděpodobně o hormonální problém, takže nejlepší léčba je hormonální. Kontryhel ani kokošku nedoporučuji. Nemyslím si ale ani, že by v 50 letech bylo vhodné opět nasadit antikoncepci. Doporučil bych cyklické podání gestagenů, například Orgametrilu nebo Provery. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den,pane doktore,je mi 50 let,menstruaci nemám 9 měsíců,je nutno se ještě chránit,múže probíhat ovulace bez menstruace?Jinak jsem zcela zdráva,děkuji za odpověď D.
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Ovulace teoreticky může proběhnout i bez menstruace. V 50 letech je ovulace ale extrémně nepravděpodobná. Antikoncepce podle mne není nutná. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Nepravidelnost v krvácení:Je mi 49 let. V květnu se nedostavila mestruace, sliznice 7mm, vyvolání Ag., po odkrvácení za 21 dní třídenní špinění, endom. 10, opět Ag., po odkrvácení za 12dní špinění endom. 7, doktorka mi řekla, že je to normální a menses dostanu asi tak za týden.Opět třídenní špinění, návštěva jiného gynekologa, provedl vyšetření na TU markery, UZ -děloha v RVFI sliznice 13mm pravidelně ohraničená,myometrium homogenní na levém ovariu dvojkomorová hladkostěnná cysta bez endofytů,ovarium vel.41+33mm v CD srpeček tekutiny,ovarium vpravo norm. velikosti a tvaru.Nasadil NES, po odkrvácení kontrola UZ a zhodnocení TU markerů. Při setrvávání vysokého endom., nepravidelném krvácení zvážit HSK op. a LSK . Dále hovořil o hormonální léčbě. Kontrola UZ-zastupoval jiný doktor, kontrola za dva měsíce a znovu zhodnocení TU markerů.Chci se zeptat zda stačí přijít na kontrolu za dva měsíce nebo by bylo vhodné nasadit horm. léčbu z důvodu možného opětovného špinění a vysoké sliznice
ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nepíšete, jak vypadal nález u zastupujícího lékaře. Osobně bych spíše doporučil podání NES nebo jiného gestagenu každý měsíc, ale ani vyčkáte-li 2 měsíce, nic dramatického se nejspíše nestane. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Vážený pane doktore, chtěla jsem se zeptat na HST, konkrétně Livial, který užívám již 10 let. Nevadí, myslím tu celkovou dobu užívání jednoho přípravku? Moc děkuji.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Užívání jednoho přípravku vůbec nevadí. Otázkou je celková doba užívání - rizika a přínosy musí posoudit Váš gynekolog. MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Je mi 50 let do minulého měsíce jsem mentruovala ted mám zpoždění asi týden .Posledních 5 let nepravidený sex ,ted 2x týdně a nechráněn .Parner je stejně starý je možnost těhotenství.
jita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pravděpodobnost otěhotnění považuji za extrémně nízkou. MUDr. Jan Šulc



mobilní verze