Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Od 8.5. do 18.5. je lékař na dovolené, takže nebude odpovídat na vaše dotazy. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore. Je mi 50 let, dosud jsem menstruovala pravidelně, antikoncepci neberu. Zhruba před měsícem mi ale asi začalo klimakterium (i když můj gynekolog dle sona to na přechod ještě prý nevidí) - projevuje se po probuzení návalem horka, jakoby tělo nezvládalo přechod z nižší teploty ve spánku na běžný "provoz". Vždycky se trochu zpotím, hlava mě nebolí. Trvá to pár minut. Tyto návaly horka mám i několikrát během dne. Navíc už mám asi 10 dní zpožděnou menstruaci. Asi tři týdny užívám tablety Klimalady, ale mám dojem, že moc nepomáhají. Mám čekat, nebo změnit produkt? Můžete mi poradit jaký a jak dál postupovat? Další problém, který mám asi tři týdny, je pálení poševního vchodu, ale nesvědí, nemám žádný výtok. Je to velmi nepříjemné při sexu. Je možné, že to souvisí s případným přechodem? Děkuji za Vaše rady. - otázka upravena poradcem
Sierra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore. Je mi 50 let, dosud jsem menstruovala pravidelně, antiko neberu. Zhruba před měsícem mi ale asi začalo klimakterium (i když můj gynekolog dle sona to na přechod ještě prý nevidí) - projevuje se po probuzení návalem horka, jakoby tělo nezvládalo přechod z nižší teploty ve spánku na běžný "provoz". Vždycky se trochu zpotím, hlava mě nebolí. Trvá to pár minut. Tyto návaly horka mám i několikrát během dne. Navíc už mám asi 10 dní zpožděnou menstruaci. Asi tři týdny užívám tablety Klimalady, ale mám dojem, že moc nepomáhají. Mám čekat, nebo změnit produkt? Můžete mi poradit jaký a jak dál postupovat? Děkuji. - otázka upravena poradcem
Sierra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud po měsíci užívání nedojde k úlevě, změňte produkt.

U stravových doplňků je třeba zkoušet, žádný konkrétní neporadím.

Pokud by ani jiný přípravek nepomohl, poraďte se se svým gynekologem o možnostech hormonální substituční léčby

MUDr.Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, dovoluji se zeptat na svůj problém. Před rokem jsem podstoupila hysterektomii pro myom s odstraněním 1 vaječníku. Příznaky menopauzy se dostavily po 3/4 roce ve věku 45 let. Přípravek Ladybon mi pomohl od návalů, ale pořád se necítím v pořádku po stránce psychické. Jinak jsem zdravá, sportovní, váha v normě. Co byste mi doporučil. Děkuji za Vaši odpověď.
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji ještě nějaký čas vyčkat. Plný efekt substituční léčby se někdy uplatní až po delší době. Další možností je změna léku - nemáte-li dělohu, lze užívat samotný estrogen -např. Estrofem tbl. Případně zvažte návštěvu psychologa.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, týká se to moji matky.. je jí 53 let, pře dvěmi měsíci, přestala brát antikoncepci(tedy, když si pro ní šla, tak dr. měl dovolenou a pak už jí tedy přestala brát), první měsíc menstruaci nedostala...a bylo to ok.. Teď jí měla dostat podruhé, ale opět nic.. Je jí tenhle týden pokaždé špatně, horko, potí se, motá se jí hlava, prý skoro nemohla dojít, bylo jí na umřění... Myslíte, že by se mohlo jednat o přechod..???A jak dlouho popřípadě trvá..?? Dají se jeho příznaky nějak utlumit, nebo si to každá žena musí protrpět..? Děkuji moc za odpoved a hezký večer.
Eleonora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o příznaky spojené s přechodem.

V léčbě lze zkusit volně prodejné přípravky - něco doporučí určitě v lékárně. Účinnější je hormonální substituční léčba. Tu musí předepsat gynekolog. Na rozdíl od antikoncepce se k substituční léčbě obvykle užívají přirozené estrogeny a i jejich dávka je nižší.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 61 let.Jsem 15 let po operaci dělohy, vaječníky mi zůstaly.Již delší dobu mam problémy s pálením pochvy.Doktor mně předepsal lék Ovestin,ale beru lék Ramipril / na tlak / Tlak mám kolísavý. Je tato mast pro mne vhodná ? Děkuji.
Emilie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, je to jeden z léků, který by mohl pomoci

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore,
jsem 12 let po operaci, při které mi odstranili dělohu a oba vaječníky, bylo mi tehdy 38 let. Celou tu dobu užívám horm.subs.léčbu, posledních cca 6 let Gynodian, který mi vyhovoval. Místo něj mi lékař nyní předepsal Oestrogel. Nevím zatím, jaké jsou jeho účinky na příznaky klimakteria / u mě jsou dost těžké-návaly,deprese, pocity jako na infarkt, slabost celého těla, podrážděnost/. Doposud jsem se prostě bez léčby neobešla. Můj dotaz k Vám spíš směřuje k tomu, zda je u mě v padesáti ještě ze zdravotních důvodů vhodné dále užívat hormony, mám strach z vedlejších účinků po tolika letech. Jsem průměrný kuřák, této neřesti jsem se bohužel doposud nezbavila. Tělo se zatím s umělým klimakteriem nesrovnalo a bez léků je pro mě obtížné fungovat, takřka nemožné. Po jak dlouhé době se tělo může srovnat natolik, abych již mohla zůstat bez léků?
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Milena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak dlouho budou trvat problémy, je velmi obtížné odhadnout.

Máte-li intenzívní potíže, s pokračováním substituční léčby bych neváhal. Přínosy určitě převažují nad riziky. Kouření na tom nic nemění.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Vážený pane doktore, na denzitometii mi byla zjištěna osteoporoza na krčku kyčle (T-score 2,4). Od počátku roku nemám menstruaci, neberu žádné léky a na kontrolu ke svému gynekolovi mám jít až na začátku příštího roku. Myslíte, že stačí opatření ve stravě (více potravin obsahujících vápník) a více pohybu nebo mám již nyní zajít k lékaři, aby mi předepsal i hormonální léčbu? Nerada bych něco zanedbala. Děkuji za odpověď
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zda nasadit hormonální substituční léčbu musí posoudit Váš gynekolog na základě řady údajů - věk, obtíže, gynekologický nález, Váš zdravotní stav, onemocnění v rodině, aj. Doporučuji navštívit ho již nyní. Léčit osteoporózu je možné i jinak než pomocí hormonální léčby - více event. praktický lékař

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, jsem po hysterektomii a adnexektomii ( cysta na vaječníku+myom na děloze), je mi 49 let. Je nutné nasazení hormonální substituce? Lékař mi doporučil nejprve vyzkoušet přírodní přípravky, mám však obavy z předčasného odvápňování kostí. Děkuji.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V podobných případech je třeba rozhodovat na základě souhrnu informací. Důležité je, jak se cítíte. Další informaci může přinést vyšetření kostní denzity, mamografie, lipidogram.

Příliš nevěřím, že by volně prodejné nehormonální přípravky zásadněji pozitivně ovlivnily kostní metabolismus. Spíše pomohou při návalech apod.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom


Následky po operácii

Dobrý deň.Chcela by som sa spýtať aké budú následky po operácii-mám už len kŕčok a jeden vaječník a je potrebné dať vonku aj to.Chcela by som vedieť názor aj ďalšieho odborníka,keďže každý vraví niečo iné.Chcela by som vedieť čo to spraví s organizmom a nejaké možné vedľajšie účinky.Podľa možností aj ako bude fungovať či nefungovať môj sexuálny život.Mám 39 r. kôli endometrióze mi vybrali maternicu a jeden vaječník.Akosi to nepomohlo,naďalej špiním aj mimo mesačného cyklu a okrem toho mám neustále výtoky,svrbenie,občasné pálenie a to sú vždy všetky výsledky negatívne.Navyše stále krvácam po styku.Vraj mám v nepeknom stave krčok a je dosť veľký.Už skúšali aj zmrazovanie či ako sa to volá,no nepomohlo to.Tými následkami som skôr myslela ako to presne napísať,čo s hormónmi,čo navaly,vraj budú problémy, ako aj kosti či rýchlejšie starnutie kože a podobné veci.Tak mám sa obávať,či ísť na tu operáciu, sama neviem a len ju stále odkladám,utešujem sa tým,že to ešte nejak vydržím,no mať stále intímku nie je žiadna sláva a k tomu tie problémy už vôbec nie. Veľmi pekne ďakujem
- otázka upravena poradcem
tina1336
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že operace by mohla pomoci. Po stránce hormonů bude možné vše řešit hormonální substituční léčbou. Čili žádné příznaky jako stárnutí kůže, návaly, atd. by neměly hrozit.

Odhad kvality sexuálního života je obtížný. Podle toho, co uvádíte, bych ale i v této oblasti spíše čekal zlepšení

 MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,
užívám HRT, protože mi diagnostikovali předčasný přechod. 6. a 7. den jsem již byla téměř bez návalů, 8. den opět návaly po půlhodině po celý den. Je to normální, zlepší se to, nebo už ne? Mám počkat na verdikt efektu Estrofemu, jak radíte ty 2-3 týdny? :-) děkuji - otázka upravena poradcem
lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě ještě doporučuji vyčkat

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,
mohu při předčasném ovariálním vyhoření užívat HRT, když mám Leydenskou mutaci? Velmi mě totiž obtěžují návaly horka...a jsem ještě mladá na to být úplně bez hormonů..díky - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Velmi záleží na tom, zda máte Leidenskou mutaci v hetero nebo homozygotní formě. V případě homozygotní formy je riziko trombotických komplikací výrazně zvýšeno.

Návaly horka lze řešit užitím volně prodejných nehormonálních přípravků

Při nasazení HRT je třeba komplexně zhodnotit přínosy versus rizika.  Důležitý je Váš věk, stav lipidového a kostního metabolismu, aj.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Kvoli silnému menštruačnému krvácaniu mi gynekolog predpísal užívať Duphaston. V priebehu tretej dávky som začala krvácať na deviaty deň užívania lieku, ktorý som mala brať ešte 5 dní. Môj lekár rozhodol o vysadení lieku a odkrvácaní. Na siedmy deň krvácania sa intenzita veľmi zvýšila, na čo som následne dostala formou injekcií dve dávky liekov po dva dni na zastavenie krvácania, ktoré trvalo nakoniec 11 dní. Po odkrvácaní som bola na kontrole, kde mi doktor predpísal injekčne agolutín a vyčkať na dostavenie sa menštruácie . Teraz som prekvapená, že dostávam agolutin na vyvolanie menzesu a pritom ešte tri dni dozadu som dostávala injekcie na zastavenie krvácania. Doktor ma chce objednať na histologickú kyretáž, nakoľko problémy so silným menzesom mám už jeden a pol roka a prakticky mi nejak neustáva ani po podaní hormonálnych prípravkov. Môže to podanie agolutinu súvisieť s tou histologizácoiu? Je mi 49 rokov. Ďakujem.
Danka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Postup lékaře považuji za správný. Na zastavení krvácení se obvykle podávají injekce s estrogenem. Na dokončení cyklu je pak třeba podat gestagen, tedy Agolutin.

Nevím, co přesně máte na mysli pod pojmem histologizácia. Při hysteroskopii se vyloučí patologie v děloze, jako například polyp. A histologické vyšetření děložní sliznice případně potvrdí hormonální problém, kterým v 49 letech je velmi často převaha estrogenů.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,
mám předepsaný Estrofem 2 mg na ovariální vyhoření v 35 letech. Kdy se mi návaly zmírní? 3., 6., 10. den, nebo snad ještě později? Není dávka nízká? FSH mám 126 IU a hladinu estrogenů mi nesdělili, prý klimakterická....děkuji. - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obtíže obvykle ustanou během 2-3 týdnů. Dávka je dostatečná

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý deň,
užívam DIVINU a ešte pred vybratím poslednej bielej tabletky som dostala menštruáciu, ktorá trvala 8 dní, po návšteve svojho gynekológa mi bolo doporučené neprestávať v užívaní DIVINY, po jednom dni skončenia menštruácie a ešte stálom užívaní DIVINY ( ešte zostávajú 2 modré tabletky ) som opäť začala krvácať, čo mi poradíte, že mám urobiť? - otázka upravena poradcem
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ukončete užívání, udělejte týden pauzu a začněte znovu s bílými tabletkami. Neupraví-li se ani pak krvácení, navštivte opět svého gynekologa - bude asi třeba léčbu změnit

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore. Mohl byste mně poradit náhradní lék za gynodian depot, který už od března není k dostání? Jsem po hysterektomii i odstranění vaječníků pro myom a endometriozu. Asi 5 let jsem brala Gynodian, který mně velmi vyhovoval. Teď mi gynekoložka doporučila Folivirin, ale je to hodně starý lék, tak nevím, jestli už není překonán. Dostala jsem injekci Folivirinu před 4 dny, zatím nic moc necítím. Mám potíže se suchostí pochvy a vnějších rodidel a návaly.Můžete mi poradit plnohodnou náhradu HST nejen estrotenovou, např. Divigel mi moc nepomohl. Je mi 53 let. Děkuji
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Efekt Folivirinu lze očekávat až za delší dobu (týdny).

Zkusil bych na návaly tabletky Ladybon a na suchost pochvy místní aplikaci estriolu - např. Ovestin creme nebo globule

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
dobry den p doktor mam dlhodobe už 10rok menopauzu hodne trpim hlavne že mi je moc horuco som astmatička preto prechladnutia ma moc trapia uživala som tabletky no boli slabe teraz mi pan doktor dal injekcie folivirin chcela by som sa spytať kedy začnu mať učinok pred tyždnom sa mi podali zatial zmenu necitim dakujem za poradenie
anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Očekával bych efekt do 10 - 14 dnů

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý deň pán doktor. Mám 59 rokov. Po operácií som užívala 15 rokov Gynodian Depot. Od marca 2014 nie je k dostaniu, pan doktor mi naordinoval Folivirin. V pribalovom letáku som sa dočítala o nežiadúcich účinkoch až som sa zľakla. Chcem vedieť Váš názor na užívaniu Folivirinu namiesto Gynodianu, resp. čo by ste mi doporučili.
Mária
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je otázkou, zda tzv. hormonální substituční léčba (HST)  je dále pro Vás vůbec nutná (vhodná). Posouzení může usnadnit například posouzení stavu Vašich kostí - densitometrie.
Pokud je substituce vhodná, volil bych jiný přípravek. Jsou jich k dispozici desítky

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, gynekolog mi předepsal Ovestin a doporučil zavádění Feminelly hyalosoft na zvlhčení sliznice po přechodu (55 let). Někde jsem četla, že pokud se dlouhodobě užívají čípky na zavádění (používám i Fermalac), měl by se čas od času udělat poševní výplach, který odstraní zbytky čípků. Jaký je prosím Váš názor ? Ikdyž dodržuji doporučení lékaře, přeci jen je poševní sliznice často zarudlá a podrážděná. Můžete doporučit nějaký zklidňující krém ? Na intim. hygienu už jsem přestala používat mycí přípravky, používám jen čistou vodu, bavlněné prádlo ... a jsem už nervózní z toho, že cca po půl roční léčbě a 4 návštěvách lékaře vidím jen velmi mírné zlepšení. Také mi není jasné, proč veškeré čípky i Ovestin se zavádí vnitřně, když já mám potíže na venkovní poševní sliznici. Děkuji za odpověď.
Majka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Výplachy nedoporučuji.

Ovestin čípky se zavádí do pochvy, protože tam se dobře vstřebá v nich obsažený hormon estriol. Ten příznivě ovlivňuje celou oblast genitálu. Zevně lze užít Ovestin v krému

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý deň, mám 51 rokov, 3 predchádzajúce roky nepravidelný menzes, hladina FSH 69, pri druhom vyšetrení 48 . Posledný menzes som mala 7.10. minulého roka a teraz som dostala opäť. UZ vyšetrenie i cytologické som mala robené v novembri minulého roka - v poriadku. To, že som teraz ešte dostala menzes je v poriadku, alebo mám hneď navštíviť lekára? Je za týchto okolností znova nutná ochrana pred tehotenstvom? Ďakujem za odpoveď.
JANA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud se krvácení objevilo po více než 6 měsících, považuji návštěvu gynekologa za vhodnou. Ochrana proti otěhotnění není nutná

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,
je mi 52 let,poslední menstruaci jsem měla před necelými 2 lety.
Před 3 dny jsem najednou začala znovu krvácet,
zatím se to jeví jako běžná mesntruace/ první 2 dny slabší,nyní silnější/.
Konzultovala jsem telefonicky se svojí lékařkou.
Jsme domluveni na ultrazvuku,ale až za 14 dní,kdy mám již déle dohodnutou kontrolu.
Chci se jen zeptat,zda jste se někdy s takto dlouhou
prodlevou setkal,nebo se mám rovnou balit do nemocnice na zákrok.
Poslední info od své lékařky jsem totiž měla v tom smyslu,že je-li od poslední menstruace prodleva
delší než 1 rok,pak se již menstruace nedostaví a pokud ano, pak je něco špatně.
No a já jsem právě hrozný "bojko" a bojím se toho
"nečeho".
Děkuji.
Pavlína


- otázka upravena poradcem
Pavlína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud se objeví krvácení po takto dlouhé pauze, opravdu to již není normální.

Nejčastěji jde o náhodný hormonální výkyv. nelze ale ani vyloučit nějakou patologii v děloze. Osobně ne každý podobný případ řeším odesláním do nemocnice (hysteroskopie nebo kyretáž). Hodně záleží na UZ nálezu

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,pane doktore ráda bych se optala, zda je možné, že po zavedení 1.tbl. vagifemu mám pochvu zarudlou a trochu bolestivou (hlavně při sezení a pohybu). Může to být reakce na lék? gynekoložka mi jej doporučila cca 2x týdně, mezi tím i Gynoflor. Děkuji za odpověď
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Teoreticky může jít o alergickou reakci. Může jít ale i o souhru náhod - aplikace Vagifemu a třeba mykóza. Doporučuji návštěvu gynekoložky a postup dle nálezu

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 45, objevily se první příznaky klimakteria - napravidelná menstruace, občas pocení. Lékař mi předepsal klimonorm na 3 měsíce. před rokem jsem vysadila Nuova ring, jelikož jsem byla bez partnera. Protože kouřím a antikoncepci jsem vysadila, lékař mi HA odmítl napsat. Je nějaká jiná varianta antikoncepce, kromě nitroděložního tělíska a kondomu? Obsah estrogenu v Klimonormu narozdíl od antikoncepce nevadí?
Děkuji předem za odpověď. - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dávka estrogenů je v Klimonormu výrazně nižší než v HA a navíc jde o přirozené estrogeny blízké tělu ženy.

Jako antikoncepce přichází do úvahy ještě gestagenní minipilulky, injekční aplikace gestagenu (poměrně častým negativním jevem je nepravidelné krvácení), spermicidní látky. Jako nejlepší řešení v 45 letech vidím  nitroděložní tělísko nebo hormonálně aktivní nitroděložní tělísko - obé lze kombinovat s Klimonormem.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,pane doktore, prodělala jsem opakovaný zánět moč.cest (ureoplasma + enterokok..),léčeno opakovaně ATB. Nyní jsem asi 2 týdny od ukončení terapie, ale mám bolesti uvnitř pochvy i v okolí ústí moč.trubice (i trochu okolo řitního otvoru). Kvasinkový zánět nemám. Užívám již týden Gynokaps, ale nelepší se to. Může to být ještě reakce na ATB a narušené vag.prostředí? je mi 50 a jsem 7 let po hysterektomii dělohy, užívám Oestrogel. děkuji
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opravdu může jít o následek proběhlé léčby. O co přesně se jedná, je ale možné stanovit jen na základě vyšetření. Navštivte proto svého gynekologa

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den, mam 46 rokov, menstruaciu v cykle 28-30 dni, v trvani cca 3-4 dni. Teraz som po 27 dnoch dostala velmi slabe krvacanie, skor spinenie. Moze sa jednat o klimakterium? Okrem toho mam na maternici mensi polyp. Dakujem.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, zeslabení až i vynechání krvácení může být příznakem klimakterického syndromu

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je možné, že po vysazení Utrogestanu, který snižuje tlak?, ten tlak po vysazení naopak vyskočí? Mám něco na způsob návalů každou půlhodinu ještě 14 dní po vysazení, ale hladina estrogenů vyšla v pořádku, čili bych asi návaly mít neměla (?)....Mohla by to být porucha řízení vegetativního nervového systému po lécích (Utrogestan a Clostilbegyt) ? Upraví se? Kdy? velice děkuji!
- otázka upravena poradcem
Anička
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vliv Utrogestanu na tlak není výrazný. 
Návaly nesouvisí obvykle přímo s hladinou estrogenů, ale  spíše s jejím kolísáním (mohou se obevit i při relativně vysoké hladině).
Souvislost potíží s uvedenu léčbou nelze zcela vyloučit, ale nepovažuji ji za příliš pravděpodobnou
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Mam po prechodu (59) velmi suchou a svědici sliznici vnejsich pohlavnich organu. Co pomaha nejlepe? Mast na plisen "Canesten" nepomaha a östrogenova mast take
situaci nezlepsuje. - otázka upravena poradcem
mila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Estrogenová terapie, aby měla efekt, musí být podávána po řadu týdnů. Dále je třeba léčit případné narušení poševního prostředí. To nemusí vždy způsobovat kvasinky . Doporučuji pátrat i po dalších mikroorganismech. Jde-li o kvasinky, musí být také léčba dostatečné dlouhá a účinná.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den.V menstruaci hodne krvacim.Antikoncepci jsem prestala brat z duvodu vyssiho tlaku.Mam mensi myom a cystu.Pani gynekolozka doporucila operaci.Je mi 42 let a chtela bych se zeptat zda neni jine reseni nez vyjmuti delohy!Dekuji za odpoved.
Jaroslava Hanakova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na mnoha okolnostech - uložení myomu, nález v děloze, nejlépe posouzený hysterskopicky, aj.
Řešením může hormonální léčba (gestageny v druhé polovině cyklu?) nebo  třeba destrukce děložní sliznice. Někdy přinese dobrý efekt zavedení hormonálně aktivního nitroděložního tělíska Mirena. Operace je obvykle až tou poslední cestou.

Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,
děkuji za odpověď ohledně braní Diviny na návaly. Vysadila jsem ji tedy a beru Sarapis. Kdy by se tak mohly návaly zlepšit? Do týdne? Zatím se nelepší, Utrogestan jsem vysadila již v sobotu, mám návaly přesně po půlhodině. Není to nebezpečné ohledně infarktu apod.(že je to nepříjemné, to už ani nezdůrazňuji....)? Velice děkuji. - otázka upravena poradcem
eva1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Efekt bych očekával do 2-3 týdnů. Pokud ne, zkuste jiný přípravek. Nebezpečné návaly obvykle nejsou. Doporučil bych ale kontrolu tlaku. Někdy podobné obtíže může způsobit prudké zvýšení tlaku. To pak nebezpečné být může

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 48 let, asi před dvěma roky mi přestala přicházet menstruace. Pan doktor mi předepsal Duphaston, po něm bez problémů. Je opravdu nutné tento lék užívat? Nemělo by se to nechat na přírodě a být již bez menses? Jak dlouho ho budu muset užívat a jsem ještě plodná???
Tina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tato léčba je vhodná. Brání tomu, aby došlo k nepravidelnému silnému krvácení

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, po neúspěšné léčbě Clostilbegytem a Utrogestanem mám návaly cca každých 20 min po celý den. Nedá se to vydržet. Mohu užívat tbl s estrogenem z Diviny, kt mi zbyly z předchozí léčby, aby se mi ulevilo od těch úporných návalů, než se dostanu k jinému lékaři, protože ke svému gynekologovi už nemám žádnou důvěru? Děkuji
Eva1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nasadit hormonální přípravek, jakým je Divina, naslepo nedoporučuji. Zkuste nějaký volně prodejný stravový doplněk - poradí v lékárně

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 50 let, stále menstruuji, po vysazení antikoncepce před 2 lety, spíše dříve i po 23 dnech a velmi silně. Moje gynekoložka mi doporučila Mirene na 5 let na úpravu cyklu a na zmenšení krvácení. Na ultrazvuku jsou 2 cystičky. Nevím jak se rozhodnout přece jenom je to dlouhá doba, spíše uvažuji antikoncep.tabletách, které mohu kdykoliv přestat brát. Ivana
Ivana K.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

v 50 letech nepovažuji hormonální antikoncepci za ideální řešení.

Zavedení Mirény mi přijde jako lepší cesta. Další možností je jiná hormonální léčba než přímo hormonální antikoncepce. Pravděpodobně by stačilo užívat gestageny v druhé polovině cyklu

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore, děkuji za odpověď. Ještě mám jeden dotaz. K čemu je užívání norethisteronu dobré? Menstruace přichází každé dva měsíce přesně v termínu. Když ho nebudu brát, tak to nebude tedy vadit. Je možné, abych ještě v 51 letech otěhotněla?
Tatiana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užívání Norethisteronu by mělo zajistit pravidelný cyklus a zabránit nepravidelnému krvácení.

Otěhotnění v 51 letech je extrémně nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, bude mi v květnu 51 let. Rok jsem brala antikoncepci Lindynette 20 a měla jsem pravidelně menzes. V prosinci jsem antikoncepci vysadila a od té doby mám měsícky každé 2 měsíce. Lékař mi předepsal Norethisteron Zentiva, abych brala od 11. dne ráno a večer 1 tabletku po dobu 5-ti dnů. Nemám žádné problémy, ale bojím se začít Norethisteron užívat kvůli nežádoucím účinkům. Zřejmě jsem v přechodu a myslím si, že postupně menstruace sama odezní i bez užívání Norethisteronu. Prosím o radu, zda tento preparát užívat. Mohu ještě otěhotnět? Děkuji za odpověď.
Tatiana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užívání Norethisteronu od 11. dne  cyklu1 tbl denně po 5 dní mi nepřijde ideální. Tedy předpokládám, že je cyklus počítán od 1. dne krvácení.Vedlejších účinků se není třeba obávat. Spíše bych ale začínal o několik dní v cyklu později a i bych se přikláněl k o něco delšímu užívání (minim. 7  dní)

 Je ale také podle mne možné, tuto léčbu neužívat vůbec

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 48 let a již asi rok užívám Duphaston, protože již nedocházelo k menstruaci. Užívám 2x denně od 17. dne -10 dní. Menstruace se po tomto léku dostavuje. Jak dlouho ho budu muset užívat? Jsem již v přechodu? A můžu ještě otěhotnět?
Tina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jste přibližně uprostřed období, jež se nazývá přechodu. Užívat Duphaston doporučuji tak dlouho, pokud na něj bude tělo reagovat menstruací. Sám o sobě Duphaston krvácení nevyvolá. Funguje pouze v případech, kdy vaječníky ještě vyrobí dostatek estrogenů

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 50 let, v lednu mi můj gynekolog vysadil antikoncepci Yasminelle, protože už mi nepřicházelo krvácení z vysazení. Od toho ledna se mi nedostavila ani menstruace. Občas mám slabé návaly horka, v noci velmi špatně spím. Zřejmě tedy přechod. Na kontrolu mám přijít až za rok. Není třeba užívat nějaké podpůrné preparáty? Trpím bolestmi kloubů, mám silně pozitivní ANA protilátky. Děkuji.
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Můžete zkusit některý z volně prodejných nehormonálních přípravků - poradí v lékárně. Potíže může odstranit. Lze  i zvážit hormonální substituční léčbu. Ohledně bolestí kloubů musí poradit revmatolog

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, Je mi 50 a jsem 7 let po hysterektomii dělohy. Již přes 3 roky užívám Oestrogel. trpím opakovanými vleklými záněty pochvy (i moč.cest.).Neustálé opakování užívání atb.mi nepomáhá. Mívám chronické a štípání a pálení v pochvě a na vnitřních stydkých pyscích. Výrazně se mi zhoršily průvodní jevy klimakteria (Návaly,pocení -v noci i přes den). Pomohla by změna HST? Děkuji za odpověď.
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Změna by mohla pomoci. Určitě doporučuji to zkusit. Zvážil bych i místní (do rodidel) aplikaci estriolu - například Ovestin creme

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore. Je mi 44 let. Jsem 14 dnů po hysterektomii, Kromě dělohy mi odebrali i oba vejcovody plus jeden vaječník. Hormony nemohu brát, protože mám onemocnění jater. Zajímalo by mne, jestli se u mne mohou dostavit návaly, pocení apod., když mi jeden vaječník zůstal? a jaká rizika mne čekají po tomto zákroku. Děkuji za odpověď.
petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Návaly a podobné potíže nejsou pravděpodobné. Vyloučit jejich nástup ale nelze - mívají je i ženy s oběma vaječníky.

Neznám důvod operace, takže k rizikům se nemohu vyjádřit. Samotná operace by neměla pro budoucnost  nějaká rizika přinést

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore. Je mi 41 let .
Mám zavedenou antikoncepci Mirena. Mám už jí v kuse podruhé, tedy letos 10 rok. Moje gynekoložka mi řekla že mám v říjnu přijít, že mně jí ještě jednou na 5 let zavede.
Mně Mirena vyhovuje, nemám žádné problémy. Jen už pozoruji občasné příznaky přechodu , noční pocení, návaly horka, změny nálad.....nevím zda si Mirenu ještě nechat zavést, jestli to nějak neovlivňuje ty moje příznaky. Vím, že to trvá několik let, maminka měla přechod také brzo cca v 45 letech . Tak jen nevím, zda tomu Mirena nějak nevadí, zda to nějak neovlivňuje hormony ? Chtěla bych znát jiný názor, moje paní doktorka mi říká, že jsem ještě mladá :-) děkuji za váš názor.

- otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mirena příznaky přechodu neovlivňuje. Obměnu bych ještě minimálně jednou doporučil.

Pokud by byly potíže výrazné, lze i při zavedené Mireně zkusit hormonální léčbu zaměřenou na odstranění uváděných příznaků klimakterického syndromu, tedy návalů, pocení, atd. Zkusit bez obav při Mireně můžete  i v lékárnách volně prodejné přípravky

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 46 let. Z důvodu nepravidelného menstruačního cyklu tzn. opakujícího se po deseti nebo šesti dnech od konce menstruace mi lékař nasadil hormonální lék NORETHISTERON, který velmi špatně snáším, nespavost, bolesti hlavy, ekzém a při menstruaci bolesti břicha. Podotýkám, než jsem začala brát tento lék, byla jsem bez těchto příznaků. Lze nepravidlenou menstruaci řešit jiným způsobem? Děkuji Vám za odpověď.
- otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při nepravidelné krvácení je třeba vyloučit příčinu v děloze -polyp, myom, aj. Není-li žádná nalezena, je obvykle vhodná hormonální léčba. Přípravků je celá řada - například. Orgametril, Provera (gestageny). Zvážit lze i kompletní substituční léčbu, tedy estrogeny s gestageny.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
DOBRÝ DEN PANE DOKTORE , UŽ SKORO DVA ROKY NEMÁM MENSTR. JE JE MI 54 LET , MYSLÍTE ŽE BYCH PŘES TO MOHLA OTĚHOTNĚT ?JINAK JSEM V POŘÁDKU . DĚKUJI
ZA ODPOVĚĎ . NATAŠA - otázka upravena poradcem
Naty Bartonova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobnost otěhotnění je blízká nule

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 43 let od ledna, před menzes pár dní špinění, při kontrolu mi lékař sdělil, že se jedná o ovulaci, nikdy jsem nebrala žádnou HA, mám zvětšenou dělohu a myom, v březnu před menzes přes týden špinění a menzes se nedostavila pouze pokračuje špinění, vždy pravidelně a silné krvácení. Pocení, vykyvy nálad již několik let, žádné léky neberu.
děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
JanaP.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zřejmě se jedná o první příznaky klimakterického syndromu. Myslím, že by bylo vhodné zvážit nasazení hormonální léčby. Nejprve bych zkusil gestageny v druhé polovině cyklu

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore mám dotaz, má matka má 53 let a již zhruba rok a půl je v přechodu,,, má obavy že by mohla otěhotnět, myslíte, že je to v tomto věku a vůbec v přechodu možné???? Děkuji za odpověď
J2004
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění v 53 letech považuji za extrémně nepravděpodobné, prakticky za vyloučené

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
DOBRY DEN ,MĚLA BYCH DOTAZ, PŘED DVĚMA ROKY JSEM PODSTOUPILA HYSTEROKTOMII I S ODSTRANĚNIM OBOU VAJEČNIKU,JAKA JE PRAVDĚPODOBNOST,ŽE MENOPAUZA NENASTANE ? DOTED TOTIŽ NEMAM ŽADNE PROBLEMY A NEUŽIVAM ANI HORMONY. DEKUJI
PATRICIE
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Menopauza po odstranění vaječníků nastává okamžitě. Zdaleka ale ne každá žena má obtíže.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den,za pul roku mi bude 50let,menstruaci jsem mela naposledy v rijnu.Mam obcasne navaly horka a nyni jiz skoro mesic me boli hodne prsa a pocit zvetseni a i obcasna nevolnost.Delala jsem si jiz trikrat tehotensky test a vzdy negativni take test na menopauzu a negativni. Mohla bych byt presto tehotna?Nebo i tyto priznaky mohou patrit k pocatku prechodu?moc dekuji za odpoved
Eva M.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství je extrémně nepravděpodobné. Potíže patří spíše k nástupu přechodu. Doporučil bych návštěvu u gynekologa a dle UZ nálezu (při vyšší sliznici v děloze) možná aplikaci injekce na vyvolání menses

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Je mi 53 let, mam vyndanou 6 týdnů mirenu,pri ktere jsem celych 5 let neměla menzes. Ani nyní se nedostavil. Mohu otěhotnět? Jak poznám, že jsem ev. těhotná. To si pokaždé musím dělat test? Děkuji
Julie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 53 letech považuji  otěhotnění za prakticky vyloučené. Vynechání menses může souviste s odstraněnou Mirenou nebo s přechodem

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý deň, mám 51 rokov, 3 roky nepravidelný menzes, posledných 5 mesiacov bez menzesu, hladina FSH 69, pri druhom vyšetrení 48, sliznica maternice 4 mm, estradiol 73. Je možné za týchto okolností ešte otehotnieť? Resp. je nutná antikoncepcia? Ďakujem za odpoveď
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění je extrémně nepravděpodobné. Antikoncepci považuji za zbytečnou

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Mám 51 let a velmi častou menstruaci.4 dny po provedení kyretáže opět velmi silné krvácení,na kontrole zjištěn myom a cysta 45mm,histol.nález negat.Nasazen Orgametril a doporučeno odstranění dělohy.Žádné bolesti nemám.Můžete mi prosím poradit a nebo doporučit i jinou léčbu?
blanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejprve bych zkusil krvácení zastavit podáním Norethisteronu v dávce 3x1 tbl po dobu 10 dní. Následně je, pokud to bude fungovat, Orgametril dobrou volbou.

Podstatné je, jak velký je myom - to neuvádíte. Cysta není až tak zásadní problém, tedy, pokud zmizí, což je pravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,
v prosinci mě začala obtěžovat výrazná nespavost, šla jsem 6. den cyklu na odběr krve a horm. profil byl: Prol.201,5, Prog. 1,28, Est 102, FSH 20,3, LH 3,9, lékař říkal, že je vše ok, ale jí vím že FSH teda ok není a estrogeny měla ona laboratoř v normě až od hodnoty 149. Víc mi k tomu neřekl, ale já mám strach může nespavost s těmito hladinami souviset (třeba předčasné ovariální selhání? Předtím jsem měla menses úplně přesné až v tom prosinci to začalo nespavostí, náslledným stresem a od té doby nemám menses. Vaječníky se zdály gynekologovi v normě. Prý to může být stresem, ale já mám obavy. Je mi 30 let. Jaký postup by jste doporučil. Díky - otázka upravena poradcem
Alice
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bazální profil by měl být nabrán nejpozději 5.den cyklu. Takže výsledky ze 6. dne již je obtížné hodnotit. FSH je lehce vyšší, estradiol lehce nižší - vše ale může záviset na dni odběru.

Nicméně si nemyslím si, že by výsledky nějak objasňovaly Vaše potíže.

Chcete-li upřesnit, jak na tom jsou Vaše vaječníky, doporučuji vyšetřit hormon AMH (event. více viz.: http://www.gest.cz/cz/aktual.php?st=5#ak_87)

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,z Vaší odpovědi mi není jasné čemu by jste dal přednost,ale zdá se mi,že by jste se přiklonil v rámci prevence k hysterektomii. Chtěla bych vědět,jak dalece ovlivní odnětí vaječníku sexuální život.Pokud bych se rozhodla pro operaci,nemělo by smysl v mém věku si vaječníky ponechat. Děkuji za odpověd
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den ještě jednou.

Ovlivnění sexuálního života je obtížné odhadnout. Obvykle ale není výrazné. Odnětí vaječníků není až tak podstatné, větší roli v tomto směru může hrát vyjmutí dělohy. Ponechání vaječníků rozhodně nedoporučuji. Právě jejich odstranění má zásadní preventivní význam. Rakovina vaječníků je totiž velmi nebezpečná, obtížně včas zjistitelná. Vhodná hormonální substituční léčba může sexuální prožitek někdy i zlepšit

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,je mi 52 let a před dvěma lety jsem začala mít docela silnou menstruaci a pak se dostvavilo i špinení před i po menstruaci.Histologický nález po kyretáži byl negativní,pouze mi chybí nějaký hormon.Hodnoty KO mam zatím v normě.Pan doktor doporučil hysterektomii i s vyjmutím vaječníku.Mám obavy,že když jsou vajěčníky jěště produktivní,tak budu muset mít hormonální injekce.Je pak větší pravděpodobnost trombofílie atd.Jaký máte názor na Mirenu,bylo by to řešení? K čemu by jste se přiklonil Vy,chtěla bych slyšet Váš názor. Děkuji za odpověd
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně Vám chyběl progesteron. Ten bych určitě nejprve zkusil doplnit - vždy v druhé polovině cyklu - například Orgametril. Zavést Mirenu je teoreticky také možné. Další možnou léčbou je destrukce děložní sliznice. Odstranění dělohy a vaječníků má jednu výhodu - zmizí riziko zhoubných nádorů dělohy a vaječníků, což není zanedbatelné. Hormonální substituce (injekce se již prakticky neužívají) vůbec nemusí být nutná. Pokud ano, její rizika jsou minimální

MUDr. Jan Šulc




mobilní verze