Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

klimakterický syndrom
Dobry vecer prajem ja som Vam uz pisala ale som nedala kolko mam rokou mam 52 a mam navaly potim sa to snat neni ani mozne a v noci tosa neda ani spat teplo zima ja uz ozaj neviem kadiake lieky a caje a nic prosim Vas odpiste my vopred Vam dakujem pekny vecer Vam prajem.
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Řešením by měly být hormonální substituční léčba. Obraťte se na svého gynekologa

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Prosim,chtela bych se zeptat bude mi 53 let uz pul roku sem bez menstruace,nic mi nebylo ale ted se mi zda ze asi mam ty navaly horka,je to mozne az ted po pul roce?Casteji me ted boli i hlava,muze to byt jeste k prechodu?Nebo kdy je prechod vlastne ukonceny?Myslela sem ze skoncenim menstruace..dekuji
- otázka upravena poradcem
Kamila Lendacka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Může jít o potíže spojené s přechodem.

Přechod začíná řadu let před poslední menstruací a končí  až po letech od posledního krvácení

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,prosím o Váš názor ohledně následujícího nálezu z hysteroskopie+ kyretáže:útržky prolif.korporál.endometria,okrajově se znaky zvýšené proliferace až komplexní úpravy,s ciliární metaplazií,tvorbou skvamozních morul/1nekrotická/a zcela ojedinělými jadernými atypiemi.Nález nesplnuje kritéria pro atypickou hyperlazii,přesto doporučujeme s odstupem času zvážit rebiopsii.Je to nález hodně špatný a jaké jsou možnosti léčby,aby se nevyvinul ještě k horšímu?Je mi 45 let,výkon se prováděl z důvodu endom.polypu.V případě,že z další histologie vyjde atypická hyperlazie je jedinou léčbou hysterektomie? Děkuji
monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Nejde o nijak dramatický nález. Doporučil bych užívání gestagenů vždy v druhé polovině cyklu -například Provera 2x1bl 16.-25.den.

Pokud by byla příště  zastižena jasná atypická hyperplasie, odstranění dělohy bych považoval za rozumné řešení

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, menstruaci jsem měla pravidelně, naposledy však vloni v únoru vynechala, pak jsem měla poslední v dubnu a od té doby nic. Je pravda, že pár posledních roků moc nesnáším tělesnou aktivitu při vyšších teplotách v místnosti či venku a bolívají mě silně nohy, resp. chodidla a spodní části prstů na nohou. Chci se zeptat, jestli to nějak souvisí s přechodem, jestli ještě mohu menstruaci očekávat a jestli při pohlavním styku je nutné používat antikoncepci. Děkuji za odpověď.
Axalia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Záleží na Vašem věku. Přechod může vypadat podobně. Krvácení by pak již nemělo přijít a nebyla by ani nutná antikoncepce

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Pane doktore, může se Climen užívat i bez přestávky? Trpím na migrény s aurou a někde ve vašich odpovědích jste uváděl, že by se nepřetržitému braní mohlo zabránit. Psal jste ovšem o antikoncepce. Děkuji za odpověď, pěkný den.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Climen není vhodný pro užívání bez pauzy. Jde o přípravek, kde mají tabletky pro 1. polovinu a pro 2. polovinu cyklu odlišné složení

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore,
antikoncepce mi vyvolává migrénu s aurou. Už jsem vyzkoušela více druhů... Tak už neřeším, ale jak je to pak v přechodu? Znamená to, že nebudu moc brát ani horm. subst. léčbu? Co vlastně auru vyvolává, estrogen? Jak to pak v praxi u těchto žen řešíte, jak dodat jinak hormony? Nemáte zkušenost s hormonální jógou, zda funguje? Moc Vám děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Romana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hormonální substituce má nižší dávky estrogenů a jde o estrogeny přirozené. Migrena nebývá častá. Prakticky vždy se dá najít nějaký vhodný přípravek.

Hormonální jógy hormony nedodá, může ale pomoci od řady obtíží

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den , pane doktrore,
prosím o odpověď.
je mi 46 let, hodnota FSH 17, 5 jednotek. Menstruace nepravidelná. Je nutno při této hodnotě užívat antikoncepci nebo je přirozené otěhotnění již nepravděpodobné.
Děkuji za Váš čas a ochotu. - otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění je vysoce nepravděpodobné, ale ne zcela vyloučené. Antikoncepce není podle mne třeba až při FSH nad 25 jednotek. Záleží také na tom, v které fázi cyklu je odběr na stanovení FSH proveden

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, prosím o radu a Váš názor pane dr. Za několik dní jdu na operaci dělohy, mám si promyslet, zda vzít i vaječníky, prý v mém věku by to doporučovali, bude mi 50.let. Problém je v tom, že se pak nasazují hormonya já je nechci, protože babička měla zh.nádor na prsu a já chodím pravidelně také na mamograf. Tak nevím, jak se rozhodnout, prý bych měla velké problémy . Postačily by např. hormony přírodní ? Mám si vaječníky ponechat? Jsem bezradná a nevím jak rozhodnout. Děkuji Romana
ROMANA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odstranění vaječníků v 50 letech doporučuji.

Žádné obtíže mít nemusíte. Pokud by se ale objevily, přichází do úvahy nehormonální léčba nebo léčba hormonální. K ní se užívají přirozené ženské pohlavní hormony - nic "přírodnějšíh" neexistuje. Rizika jsou proto poměrně malá.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
je mi 49let, mám nepravidelnou menses tj. v létě nebyla vůbec, na podzim pravidelně, pak zase po dvou měsících. A byla jsem nakažena HPV a mám nález na čípku. nyní menstruuji od vánoc 2014 stále. Dle mé lékařky si příliš beru vše psychicky/ ty nálezy/ a proto mám tak dlouho menses. Už krvácím třetí týden a nevím co dělat, dle lékařky je to vše k přechodu a přejde to samo.
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Porucha cyklu ve smyslu minus (tedy méně časté, slabší, kratší krvácení) není v 49 letech nic neobvyklého a nic nebezpečného. Nemusí se to řešit. Porucha do plus, tedy silnější, častější, delší (Váš případ) krvácení je potenciálně závažný problém a měl by se řešit. Do úvahy přichází buď hormonální léčba nebo hysteroskopie + kyretáž

S HPV infektem tato nepravidelnost  nesouvisí.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, jsem po hysterektomii s odebráním obou vaječníků. Lékař mi předepsal Estrofem 1 mg.Po třech týdnech užívání se objevily úzkosti a nespavost. Chtěla bych se zeptat, zda - li tělu nechybí také progesteron anebo může tyto stavy způsobovat samotný lék Estrofem? děkuji Lenka ( 50 let)
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Progesteron tělu nechybí. Naopak -  jeho přidání by mohlo stav zhoršit.

Nejde o typický příznak užívání Estrofemu. Je možné, že jeho dávka je nízká. Každá žena ale reaguje individuálně - je třeba zkoušet

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
DOBRÝ DEN, MÁM DIAGNOZU C56 JSEM PO 21 HEMOTERAPIICH,POSLEDNÍ V SRPNU.GYNEKOLOG MI PŘEDEPSAL NA MÉ POTÍŽE,TJ.NÁVALY,VÝKYVY NÁLAD ATD..OESTROGEL.MÁM STRACH JE TO HOROROVÉ ČTENÍ.POMOHLY BY PROSÍM BYLINY? DĚKUJI
HANKA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Můžete zkusit některý z volně prodejných nehormonálních přípravků. Jistě poradí v lékárně. Zda by pomohly samotné byliny, nevím

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Je mi 46 let a prodělala jsem Hysterektomii, jsem kuřačka . Užívám lék Angelig , jsou nějaké rizika ? Kdy pocítím zlepšení mého pocení ?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rizika kombinace této hormonální substituce a kouření jsou malá, ale existují - především v oblasti cévních onemocnění. Ale kouření samo o sobě je vyšším rizikem než užívání léku Angeliq. Určitě je proto vhodné kouření alespoň omezit.

Efekt by se měl dostavit do 2-3 týdnů. Bohužel ale na 100% nelze ústup obtíží zaručit

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,

mám 49 let.před 4 roky mi začaly problémy při menses-křeče v podbřšku, silné krvácení, přitom cyklus pravidelný.Na UZ nález zvětšené dělohy,vysloveno podezření na adenomyozu,ev.endometriosu.Nasazen Visanne 2mg,1denně.Stav se mi upravil,bolesti v podbřišku a krvácení ustoupily, menses nemám.vedlejší příznaky -přírůstek na váze, akne, řidší vlasy,občas deprese.Po gynekologické stránce jsem bez potíží. Nyní mi gynekoložka řekla, že Visanne se může brát max.1 rok, já beru 3 roky,z toho důvodu mi doporučuje hysterectomii, ev.i adnexotomii.Chtěla jsem se poradit, zda mám podstoupit operaci, když beru Visanne 3 roky s dobrým efektem. Po přechodu by měly potíže s endometriosou vymizet, já už jsem před přechodem- moje matka v 51 letech.prosím o Váš názor ohledně hysterektomiea adnexotomie.
Děkuji za odpověď Jitka - otázka upravena poradcem
JItka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Především bych zkusil Visanne vysadit. Dále bych situaci řešil dle aktuálních potíží. Operace je z mého pohledu až posledním možným řešením. Možná ale nemám všechny potřebné informace

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Je mi 63 let. Měsíc užívam krém Ovestin kvůli suchosti pochvy. Lze tento krém užívat dlouhodobě?
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, lze ho užívat po několik měsíců. Pak by měla následovat minimálně 3 měsíce pauza

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry vecer.Mam 49 rokov a pred dvoma mesiacmi som bola na kyretazi pre silnu menzes vysledky boli polyp menzes po kyretazi prisla po dvoch mesiacoch a opet je dost silna tak mi moj gynekolog nasadil esmyu nakolko mam aj viac myomov.Chcem sa spytat ci je este nejaka moznost upravit dlhe krvacanie ak ani esmya nezabrie.
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevím, jak velké a jak uložené jsou myomy. Teoreticky ale mohou být příčinou silnějšího krvácení. Pak by Esmya mohla pomoci.

Nejprve bych ale určitě zkusil podávání gestagenů v druhé polovině cyklu, například Provera 2x1 tbl 16.-25.den. Silné krvácení může totiž souviset s delším intervalem mezi menstruacemi, což by tato léčba mohla upravit.

Další možností pak je destrukce děložní sliznice

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Lekařka me předepsala mast OVESTIN - estriolum/estriol. Chtěla bych se dozvědět co nejvice informaci k teto masti. Přečetla jsem si pribalový letaček a mám docela strach to začít brát. Je tam moc negativ. Mohu poprosit o vysvetleni zda me to nemuze nijak ubližit? Děkuji z pozdravem Jarka
Jaroslava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tento lék se užívá většinou při potížích v oblasti zevního genitálu způsobené nedostatkem hlavních ženských pohlavních hormonů  - estrogenů. Rizika podávání považuji osobně za velmi malá a nesetkal jsem se s vážnější komplikací

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, jsem dva měsíce po hysterektomii s odebráním obou vaječníků ( 50 let), lékař mi předepsal Estrofem 1 mg. Začala jsem ho brát týden po operaci. Vše bylo v pořádku, ale po třech týdnech užívání začaly obrovské úzkostné stavy. Můžete mi poradit, zda -li pokračovat v užívání nebo je -li hladina estrogenu stále příliš nízká. Děkuji
vlachová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokračujte v užívání a případně navštivte psychologa či psychiatra. S gynekologem konzultujte zvýšená dávky na 1 tbl 2 mg denně

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore. Je mi 50, menstruovat jsem přestala již před několika lety. Nyní cca 1 rok užívám ladybon( účinná látka tibolon) a netrápí mě žádné projevy klimakteria. Nyní jsem dostala menstruaci ( zcela normální průběh,délka 5 dní).Před 3 týdny na kontrole u gynekologa mi byla naměřena výška endometria 2 mm, dnes při kontrole 1,3 mm, rovněž ostatní nález zcela v normálu. Moje lékařka hovořila o tom, že pokud by se menstruace ( byť by byla pravidelná ) opakovala, a to i v případě nadále zcela normálního nálezu, poslala by mě na kyretáž. Mě se tento zákrok zdá příliš invazivní a spojený s riziky a nadbytečný.Navíc ,když nález je zcela normální a výška endometria nízká.Znovuobjevení menstruace si vysvětluje ryze psychikou.Jaký je váš odborný názor ? Děkuji za něj.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Souhlasím s Vaší lékařkou. UZ nemůže některé patologie spolehlivě vyloučit. Při opakování krvácení považuji také kyretáž, nebo lépe hysteroskopii s biopsií endometria, za vhodný postup. Jen tak lze vyloučit například vznik některých závažných stavů (i zhoubných), třeba jen nevelkého rozměru

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,prosím o Váš názor ohledně následujícího nálezu z kyretáže:útržky prolif.korporál.endometria,okrajově se znaky zvýšené proliferace až komplexní úpravy,s ciliární metaplazií,tvorbou skvamozních morul/1nekrotická/a zcela ojedinělými jadernými atypiemi.Nález nesplnuje kritéria pro atypickou hyperlazii,přesto doporučujeme s odstupem času zvážit rebiopsii.Je to nález hodně špatný a jaké jsou možnosti léčby,aby se nevyvinul ještě k horšímu?Po telefonu bylo mi bylo řečeno,že mi chybí nějaký hormon,což z nálezu nevidím nebo nerozumím.Děkuji



- otázka upravena poradcem
monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

již zodpovězeno

klimakterický syndrom
Dobrý den,prosím o Váš názor ohledně následujícího nálezu z kyretáže:útržky prolif.korporál.endometria,okrajově se znaky zvýšené proliferace až komplexní úpravy,s ciliární metaplazií,tvorbou skvamozních morul/1nekrotická/a zcela ojedinělými jadernými atypiemi.Nález nesplnuje kritéria pro atypickou hyperlazii,přesto doporučujeme s odstupem času zvážit rebiopsii.Je to nález hodně špatný a jaké jsou možnosti léčby,aby se nevyvinul ještě k horšímu?Po telefonu bylo mi bylo řečeno,že mi chybí nějaký hormon,což z nálezu nevidím nebo nerozumím.Děkuji



- otázka upravena poradcem
monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o dramaticky závažný nález.

Opravdu Vám pravděpodobně chybí hormon progesteron. Normálně vaječníky tvoří hlavní ženské pohlavní hormony estrogeny a v druhé polovině cyklu i progesteron. Toto u Vás zřejmě nefunguje. Nepíšete, kolik je Vám let, ale u žen nad 40 to je časté. Výsledkem pak je nesprávný růst děložní sliznice - tomu odpovídá popsaný nález. Progesteron  je vhodné  pravidelně, vždy v druhé polovině cyklu podávat.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,pane doktore,je mi 52 let a v posledních měsících mě trápí nepravidelnost menstruace- srpen-velmi slabá menstruace, spíše špinění, září-menstruace žádná, říjen- obvyklá silnější menstruace a nyní po 23 dnech cyklu začínám slabě krvácet- jeden den ano,druhý den ne. U gynekologa jsem byla před dvěma měsíci-/hned po srpnovém špinění místo menstruace/provedl UTZ, nic závažného neshledal, /léta mám několik drobných myomů/ sdělil, že mám přijít pokud bych krvácela silně. I když to tak není, tak mě tyto nepravidelnost znepokojují, proto jsem se chtěla zeptat, zda mám problém řešit nebo jde o problémy související s klimakteriem. V červenci mi lékař zastavoval norhetisteronem již počínající menstruaci-tak jestli tyto probémy nemohou být i od toho.Moc děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nepravidelnosti Vašeho cyklu opravdu pravděpodobně souvisí s přechodem. S užitím Norethsiteronu bych přímou souvislost nehledal.

Jinak souhlasím s vaším lékařem- léčba je vhodná při poruše cyklu ve smyslu plus (silnější nebo častější nebo delší krvácení, či kombinace výše uvedených)

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den.
Je mi 52 let a 2 roky jsem bez menzes,je možné ještě otěhotnět. Děkuji. - otázka upravena poradcem
Janča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Považuji to za prakticky vyloučené

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, je mi 53 let a už 7 let užívám Divinu, menstruaci mám stále pravidelně a tak se chci zeptat, zda mohu ještě otěhotnět a jestli dlouhé užívání Diviny není nebezpečné. Děkuji.
Leona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnět nemůžete. Určitá rizika, zejména rakovina prsu, při dlouhodobém užívání existují. Proti nim ale jdou i výrazné klady, např. snížení rizika osteoporózy či rakoviny tlustého střeva. Musíte situaci probrat se svým lékařem, zvážit pro a proti

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,
je mi 49 let a můj gynekolog mi předepsal naposledy HA s tím, že ohledem na věk (žádné zdravotní problémy nemám) mi již její užívání nadále nedoporučuje. Otěhotnění v tomto věku je podle něj vyloučené. Mohu se na jeho tvrzení opravdu spoehnout? - otázka upravena poradcem
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně s tímto tvrzením souhlasím

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Je mi 68 let. Stále i v tomto věku trpím velkými návaly. Moje lékařka mi již celou řadu let aplikuje inijekce folivirinu, na které chodím za 6-7 neděl. Po injekci návaly ustanou, po uplynutí uvedené doby zase přijdou. Je tato léčba v pořádku? Na mamograf i citologii chodím pravidelně podle pokynů lékařky.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to jeden z možných léčebných postupů. Lze zkusit i jinou hormonální substituční léčbu

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý večer. Je mii bezmála 69 let, jsem praktická lékařka a v roce 2007 jsem prodělala quadrantektomii prsu pro karcinom. Poté aktinoterapii a pak 5 let Tamoxifen. Nyní trpím výrazným štípáním v oblasti zevního genitálu, hlavně vsedě na měkkém podkladu. Někdy si myslím, že to už nevydržím. Gynekologicky jsem naprosto v pořádku. Paní kolegyně mi radí Ovestin krém, jenže po ca prsu jsou estrogeny kontraindkované. Ona mi ale tvrdí, že účinná látka estriol je jen metabolit, který se nevstřebává a nemá estrogenní účinky. Co si o tom myslíte, pane kolego?
Jana Provazníková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V příbalovém letáčku je opravdu  karcinom prsu uveden jako kontraindikace. Dle mých zkušeností ale místně podaný estriol nezvyšuje výrazněji riziko recidivy karcinomu prsu.

Vždy jde i o kvalitu života

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Pane doktore, za jak dlouho lze sledovat účinky hormonální subtituce - Climen? Je to hned nebo až třeba po několika týdnech? Děkuji Vám.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Někdy se efekt objeví po několika dnech. Obvykle je ale plný účinek patrný po 2-3 týdnech

MUDr. Jan Šulc 

klimakterický syndrom
Dobrý den,
je mi 44 let, vždy jsem měla pravidelnou menstruaci. Od června se cyklus zkracoval, někdy i o 9 dní. Nyní očekávaná menstruace neproběhla vůbec, ani po 40ti dnech. Premenstruační pocity mám stejné, jako by to mělo přijít každou minutu. Dělala jsem si test, těhotná nejsem. Co by to mohlo být za problém?
Děkuji za radu a odpověď. - otázka upravena poradcem
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o nejspíše o hormonální poruchu v souvislosti s nastupujícím přechodem

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den pred troma dnami som podstupila kyretaz pre dlhotrvajuci menzes mam 50 rokov nalez pred zakrokom bol uterus v af.nie celkom pravid.tvaru nerovneho povrchu velkosti ako grav.hebd.5,adnex,parametria bilat.a douglas bpn. portio hladke vysledky z histologie budu az o mesiac moze ist o nieco vazne mam strach z vysledkov.Dakujem za odpoved.
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejčastěji podobné potíže způsobuje hormonální nerovnováha. Pak nejde při správné léčbě o nic nebezpečného. Více ale řekne až histologie

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, před 5 týdny jsem podstoupila hysterektomii (odebrání dělohy a vaječníků). Po třech týdnech od zákroku mi lékař předepsal Estrofem 1 mg, přestože jsem neměla žádné obtíže. Po těchto hormonech se cítím velmi neklidná, často mě bolí hlava a jsem celkově unavená. Je opravdu nutné užívat po takovémto zákroku hormonální léčbu, přestože bez ní se cítím velmi dobře? Dodávám, že je mi 53 let a jsem jinak zdravá. Děkuji za odpověď.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užívání hormonální substituční léčby nepovažuji za nutné. Zvážil bych ale vyšetření stavu kostí (densitometrie)

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 42 let, loni jsem prodělala konizaci děložního čípku. Menstruaci mám celkem pravidelnou, ale má zvláštní průběh. První 3 dny je velmi slabá s občasnými bolestmi, poté výrazně silnější. Jindy je slabší po celou dobu. Někdy také krvácím 3 dny, poté přestanu na 1 den a znovu krvácím či špiním. Jiné problémy nemá /návaly, pocení, bušení srdce/. Jde snad o předčasný přechod? Jaký lék by jste mi prosím doporučil? Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít o první příznaky přechodu. Nemyslím ale, že jde o problém, který je třeba řešit.

Pokud byste to chtěla řešit, zkusil bych nasazení gestagenů v druhé polovině cyklu - např. Orgametril 2x1 tbl 16-25.den

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore. Je mi 54 let, před 5 lety hysterektomie, vaječníky mi zůstaly. Na klimakterický syndrom, který se ohlásil do 6 měsíců po operaci, jsem užívala dlouhodobě přírodní preparáty- sójové isoflavony. Z důvodu polyvalentní alergie a nesnášenlivosti řady syntetických i přírodních (např. včelí produkty) léků jsem odmítala HSL. V loňském roce zjištěna osteopenie (páteř -1,1SD, L kyčel -1,7SD) a gynekolog rozhodl po mamografii, sono prsů a genetickém vyšetření užívat tibolon - Livial. Již po druhé tabletě se projevila nesnášenlivost - velké bolesti v oblasti žaludku a břicha s následnou nevolností atd. Potíže trvaly několik dní. Léčbu jsem ukončila. (Zůstala mně 3 balení, na které jsem doplácela 520 Kč-mohu nabídnout zájemkyni, která je užívá.Je mi líto nevyužité léky odevzdat do lékárny, kde je zlikvidují.) Chtěla bych se zeptat, zda je pro mne vhodná jiná forma podání(např. náplastě), nebo se mám vrátit k přírodním produktům? Děkuji Vám za odpověď. Marie
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Náplasti určitě zkuste. Předání léků je hodně obtížné

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den.Mam 49 rokov asi pol roka nepravidelny cyklus vecsinou dva tri tyzdne menzes meskaval.V septembri bola menstuacia silna na osmy den som zacala uzivat noretisteron na zastavenie krvacania po douzivani za 3 dni prisiel menzes opet silny uzivam dicynone siedmy den este slabo spinim .Da sa cyklus nejako upravit mam aj male myomy viac rokov doteraz problemy nerobili.Dakujem za odpoved.
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně bude vhodné užívat gestageny v druhé polovině cyklu (například Orgametril 2x1 tbl 16.-25.den) dlouhodobě

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
ještě jsem zapomněla dodat,jsem alergická na laktozu,která je v tabletách apod.Exsistují na náv.horka tabl.bez laktozy?Děkuji.
Sandra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
klimakterický syndrom
Dobrý den.Užívala jsem na návaly horka,nespavost,nervozitu Angelig,na potíže brzy zabral,ale kvuli vyšší ceně tab.ted užívám Activelle.Beru tabl.2měs.ale obíže nepřestaly.Dělohu mám.Mám ještě počkat,jsou pro mě tabl.vhodné?Mámi artrozu.Nebo pomohou rostliné tabl.?Děkuji.
Sandra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ještě bych měsíc vyčkal. Nedojde-li k zlepšení, doporučil bych HST s vyšší dávkou estrogenu - např. Kliogest.

Nedokážu doporučit žádný přípravek, který by neobsahoval laktózu. Její množství je ale velmi malé.

Zkusit volně prodejné přípravky určitě můžete, často ale nemají výrazný efekt

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý večer, pane doktore,
jsem v předčasném přechodu (33 let), takže jsem se smířila s užíváním HRT. Jenže nedávno mi bohužel našli Leidenskou mutaci (heterozygotní). Jenže já estrogeny užívat chci, chci zůstat ženou! Mohu? Antikoncepci jsem bez jediné tromboembolické komplikace užívala 8 let. Má matka užívala antikoncepci cca 20 let, teď užívá několikátým rokem Ladybon. Též bez tromboembolické komplikace a má též heteroz. Leidena. Lékařka jí Ladybon i s touto novou informací dovolila. Bylinné preparáty jsoou k ničemu, nezlobte se na mě, využívala jsem jich absolutně bez efektu několik krabic, když se mi po Clostilbegytu nastartovaly návaly. Děkuji. - otázka upravena poradcem
lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko trombembolické komplikace považuji ve Vašem případě za velmi velmi nízké. Takže HRT podle mne užívat můžete. Naopak dlouhodobý nedostatek estrogenů by mohl  s sebou nést i závažná rizika.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Pane doktore,ptala jsem se vás před několika dny na problém bolestivého pohlavního styku. (58let, 4 roky po menopauze). Poradil jste mně, že problémy při styku může odstranit lokální podání estriolu - například Ovestin creme. Chtěla bych se ještě zeptat, Ovestin creme je třeba brát denně, nebo stačí ho aplikovat cíleně jen před stykem?Máme totiž v rodině karciniom prsu a nedávno jsem prodělala kyretáž - myom v děloze, takže s hormony budu muset asi opatrně. Děkuji za odpověď. A děkuji za tuto poradnu, v ordinaci, zvláště v přítomnosti sestry, se stydím zeptat.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ovestin je třeba brát dlouhodobě. Riziko karcinomu považuji za velmi malé. Ovestin obsahuje estriol, tedy hormon jen s minimálním vlivem na prs.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 48let. Za dva měsíce to budou 3 roky, co jsem vysadila 3.letou hormonální léčbu proti silnému krvácení. Od té doby nemenstruuji, problémy žádné nemám, jen občas v týdnu kratičký nával.
Mohu ještě otěhotnět nebo už nemusím mít obavy?
Děkuju - otázka upravena poradcem
Renáta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnení považuji za extrémně nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 49let, posledních 8 měsíců jsem neměla menstruaci, před tím jsem rok a půl měla menstruaci nepravidelnou, 1 měsíc ano, jeden ne, 2 měsíce ano, 3 měsíce ne ... Nyní jsem byla u gynekoložky, endometrium 14,4 mm ale začínala jsem špinit, pocity jako před menstruací. Ta mi doopravdy ten den začala, nyní mám 3. den. Lékařka mě ale hned při návštěvě objednala na kyretáž, na kterou mám jít za dva dny. Nemohla být vysoká sliznice opravdu jen k menstruaci? Nebylo by vhodnější počkat a změřit endometrium po cyklu? Mám ještě smysl konzultovat s lékařkou? Chtěla bych znát Váš názor. Nechci zbytečně na zákrok a postupovat narkózu. Předem děkuji za odpověď.
Věra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych vyčkal na průběh krvácení a dále postupoval podle UZ nálezu po krvácení.

Upozorňuji, že krvácení může být i silné

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Je mně 58 let. Po menopouze asi 4 roky. Nemám problémy s návaly, ale bývám nervózní, velmi špatně spím. Poslední rok je pro mě sex hodně bolestivý. Prosím pana doktora o radu, jaký přípravek by mi mohl pomoci. Děkuji. (neberu a nikdy jsem nebrala hormonální substituční léčbu)
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Problémy při styku může odstranit lokální podání estriolu - například Ovestin creme. S problémy se spánkem a nervozitou to je složitější. Můžete zkusit některý volně prodejný přípravek na klimakterické obtíže - měli by poradit v lékárně.

Vždy je možno i nasadit substituční léčbu

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Existuje adekvátní náhrada za injekce Gynodian?
díky za odpověď - otázka upravena poradcem
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V injekční podobně, pokud vím, ne

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den. Před rokem a čtvrt mi byla odebrána děloha i oba vaječníky (myom a cysta), je mi 50let. Půl roku po operaci jsem byla vcelku bez problémů, od té doby mám návaly, motání hlavy, jsem podrážděná, mám špatnou náladu, jsem víc citlivá na vůně i zvuky a ač jsem byla hodně sex. aktivní, moje libido se velmi výrazně snížilo, zvlhčení u styku je téměr nulové. Kvůli trombofilii (MTHFR homoz - po dvou trombozách.) mně doktor odmítl dávt jakoukoliv hormon. léčbu. Přiznám se, že v 5O-ti letech se můj život změnil v noční můru. Poraďte, prosím, jak můj "bezhormonální stav" upravit tak, aby se s tím dal žít plnohodnotnější život. Děkuji moc za jakoukoliv radu. - otázka upravena poradcem
Leny
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Řešením by byla hormonální substituční léčba (=HRT=HST). Nález homozygotní varianty mutace MTHFR bych neviděl jako až takový problém. Horší je to s prodělanými trombózami. HRT zvyšuje riziko opakování trombóz a případně i embolie. Je otázkou, zda je takové riziko přijatelné.

Možná by šlo zvážit alespoň místní podání estriolu - např. Ovestin creme nebo čípky. Měl by se zlepšit alespoň sexuální život a riziko trombózy není tak velké. Celkově bych pak zkusil některý z volně prodejných přípravků proti výpadovým jevům - poradí v lékárně

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Je mi 58let jsem přechod mi začal již ve 42letech, přibližně šest let již užívám Gynodian, který nyní není k sehnání.
Mám stále velké návaly horka a noční pocení.
Vždy po aplikaci Gynodianu mi bylo fajn, nyní není v lékárnách dostupný.
Lékař mi nabízí jako náhradu prášky, ale doposud nejsem zvyklá žádné prášky užívat a bojím se, že budu zapomínat.
Je jiná náhrada která by se aplikovala injekcí?
Děkuji za odpověď
- otázka upravena poradcem
Zlatra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
klimakterický syndrom
Je mi 58let jsem přechod mi začal již ve 42letech, přibližně šest let již užívám Gynodian, který nyní není k sehnání.
Mám stále velké návaly horka a noční pocení.
Vždy po aplikaci Gynodianu mi bylo fajn, nyní není v lékárnách dostupný.
Lékař mi nabízí jako náhradu prášky, ale doposud nejsem zvyklá žádné prášky užívat a bojím se, že budu zapomínat.
Je jiná náhrada která by se aplikovala injekcí?
Děkuji za odpověď
- otázka upravena poradcem
Zlatra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plnohodnotnou injekční náhradu neznámí. Doporučuji také tabletky. Určitě se dá na užívání zvyknout. A občasné zapomenutí není až takový problém.

Lze také zvážit náplasti

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 50 let, po vysazení hormonální antikoncepce jsem 8 měsíců nemenstruovala, přičemž potíže obvyklé při přechodu jsem neměla, pouze zpočátku (asi 2 měsíce po vysazení HA). Nyní jsem dostala středně silnou menstruaci. Tak nevím, asi tedy nejsem ještě v přechodu a přestávku způsobilo "srovnání" se těla novou situací? Chci se ubezpečit, že se nejedná o nic neobvyklého. Děkuji - otázka upravena poradcem
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud menstruace ustala na více než 6 měsíců, není již další krvácení zcela normální. Doporučuji proto návštěvu gynekologa

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
dobrý den,
mohu s heterozygotní Leidenskou mutací, mutací genu C677T i mutace A 1298C v genu pro MTHFR v heterozygozním stavu, detekcí polymorfismu v genu pro PAi varianta 4G/5G užívat HRT ? Protrombinový čas v pořádku. Doposud bez tromboembolické poruchy. Objevily se u mě návaly, je mi 35 let, (užíván před tím Clostilbegyt a Utrogestan při snaze otěhotnět), mozaika Turnera i syndrom fragilního X chromozomu vyvráceny. S návaly po půlhodině nemůžu žít, co mám dělat? - otázka upravena poradcem
lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Lze zkusit některé volně prodejné léky proti návalům - poradí v lékárně. Nepomohou-li, HRT bych určitě zvažoval. Riziko trombembolické komplikace je dle mých zkušeností malé

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,je mi 52 let a celý "život" jsem měla velmi silnou menstruaci s bolestmi břicha a hlavy..Asi před dvěma lety jsem navštívila svojí p.doktorku s tím,že se u mě začali projevovat kromě bolestí při menstruaci i návaly horka,špatná nálada,poruchy spánku.Paní doktorka mi tedy předepsala Climen s tím,že mě bude postupně připravovat na přechod..Ze začátku užívání Climenu jsem se cítila velmi dobře.I mensrtuace byla slaboučká,pravidelná a bez bolestí.Chodím na pravidelná vyšetření- mamograf,na levém vaječníku mám miom ,ale velice maličky -není zatím potřeba žádného zákroku ..Léčím se se štítnou žlázou a mám vysoký krev.tlak,ale vše je pod kontrolou lekařů.
Asi před 3 měsící se však začala menstuace dostavovat nepravidelně i v době užívání Climenu.Je velice silná a bolesti břicha a hlavy se začínají zase vracet,Jsem podrážděná a stále unavená a bez nálady.Nevím,zda mám jít k lékaři dříve a nebo mohu počkat až na svou pravidelnou prohlídku ( v prosinci).
Děkuji za radu a pěkný den. - otázka upravena poradcem
Christina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě jděte k lékaři dříve. Příčina může být například v děloze - polyp -je třeba vyšetření

MUDr. Jan Šulc

P.S. Myom na vaječníku být nemůže

klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore,
je mi 50 let, v únoru mi můj gynekolog nedoporučil brát antikoncepci, začala jsem se velmi potit a návaly horka jsou nepříjemné, ale to vše je nic proti tomu že mi začaly hodně padat vlasy, po třech měsících jsem šla na prohlídku a lékař mi napsal KLIMONORM po přečtení jsem se docela zděsila mám vadu srdce, již několik let s léčím s tlakem a mám problémy s otoky nohou, tak sem si raději koupila přírodní léky a pocení je podstatně lepší a návaly ani necítím, ale vlasy mi padají dále může se jednat prosím o úbytek hormonů? Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rizika užívání Klimonormu jsou poměrně malá, určitě mnohonásobně nižší než užívání hormonální antikoncepce

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,
mám dotaz ohledně vynechané menstruace. Je mi 50 let, před týdnem jsem dostala 2.injekci Agolutinu a zatím nic. Bolí mě břicho a mám ze všeho solidní depku. Sliznici mám 16mm. Do té doby žádné problémy - jen přesně před rokem dysfunk. krvácení. Poslední 3 roky dost slušný stres v práci, teď i s prodejem bytu. Za týden letím na druhý konec světa, nevím, co mám čekat..
- otázka upravena poradcem
Aysha
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Stále je šance, že se menstruace dostaví Někdy to po Agolutinu trvá i 10 dní. Je-li sliznice vysoká 16mm, lze očekávat silné, možná i delší,  krvácení

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore. Je mi 50 let, dosud jsem menstruovala pravidelně, antikoncepci neberu. Zhruba před měsícem mi ale asi začalo klimakterium (i když můj gynekolog dle sona to na přechod ještě prý nevidí) - projevuje se po probuzení návalem horka, jakoby tělo nezvládalo přechod z nižší teploty ve spánku na běžný "provoz". Vždycky se trochu zpotím, hlava mě nebolí. Trvá to pár minut. Tyto návaly horka mám i několikrát během dne. Navíc už mám asi 10 dní zpožděnou menstruaci. Asi tři týdny užívám tablety Klimalady, ale mám dojem, že moc nepomáhají. Mám čekat, nebo změnit produkt? Můžete mi poradit jaký a jak dál postupovat? Další problém, který mám asi tři týdny, je pálení poševního vchodu, ale nesvědí, nemám žádný výtok. Je to velmi nepříjemné při sexu. Je možné, že to souvisí s případným přechodem? Děkuji za Vaše rady. - otázka upravena poradcem
Sierra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno





mobilní verze