Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

OnaDnes.cz

  • Čtvrtek 31. července 2014. Ignác

Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační fotografie

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Rakovina
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na rakovinu obou plicních laloků jaký nepostup a jestli je nějaká šance? Kamarádce dala doktorka první jako léčbu injekce a teď se prý její stav o něco málo zhoršil, tak nějaké tablety, nebyla ji nabídnuta léčba chemoterapií. Před 2 lety byla na operaci, měla nádor na ledvině, kterou ji odebrali. Děkuji za odpověď
Sára
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se rakoviny plic nedá celá vyoperovat, což je při jejím rozšíření na obě plíce nemožné, nemůže se nemocný vyléčit. Nepíšete o jaký druh rakoviny plic jde, ale v každém případě se určitě na prvním místě bude podávat chemoterapie (to byly asi ty injekce) a dále dle stavu. Onkologická léčba může život takto nemocnému prodloužit, spíše o dlouhé měsíce než roky. Může ale také jít o metastázy nádoru ledviny, tam by se chemoterapie nepodávala a byla by na místě biologická léčba (to mohou být ty tablety) ale bohužel s podobnou prognozou délky života.
Rakovina
Dobrý den vážený pane profesore, v roce 2005 radikální operace carciom ovárií pT3bNO(O/4)MoG312/O4 pak následoval 6x CBDCA - Taxol. V srpnu 2009 operace nádoru střevní kličky, dle histologie meta ca ovaria, prý se nádor vyoperoval celý,markery po operaci v normě, nasazena chemoterapie dle studií fáze 3 Caelyx -CBDCA 6 cyklů.. dle PET CT, rtg plic a UZ jater bez vzdálených metastáz. ----jaký je prosím rozdíl mezi původní a nynější chemoterapií a je naděje na vyléčení?Je mně 47 let a jsem jinak zatím v dobrém stavu. Děkuji Vám moc za odpověd
janka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Naděje na vyléčení je malá, na dlouhé prodloužení života ano, tedy o roky. Chemoterapie relapsu je samozřejmě poněkud jiná než původní a je ta nejlepší možná.
Rakovina
vazeny pane profesore,osetrujici lekar zdelil me mamince diagnozu,cituji,ca cervicis uteri T3-4 NlMl/plice,nadklicek 1 sin/FIGO IV B,histol z biopsie ca spinocelularni G2,vysoka profil aktivita.rtg plic bilater ojedinele stiny 1cm,vs meta.CT plic a mediastina-mnohocetne meta plic do 20mm,mediastinalni LU do 11mm.Supraklavikularne vlevo LU do 20mm,vs meta.Lecbu ma zahajit tydenim ozarovanim a potom chemoterapii.Prosim Vas mohl by jste mi napsat jakou ma maminka nadeji,vim,ze na uzdraveni to nebude,ale na jak dlouho se u takove nemoci muze pocitat s prodlouzenim zivotamamince je 66let.Dekuji
alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je hodně zlé, maminka se bohužel nemůže uzdravit a plánovaná onkologická léčby by jí mohla život o něco prodloužit, snad o dlouhé měsíce. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Dobrý deň. Prosím Vás veľmi pekne o radu... Člen našej rodiny má rakovinu hrtana, vyoperované hlasivky, otvor v krku na dýchanie, kde má zavedenú kanilu a hadičku cez nos na tekutú stravu. Prvá otázka: Zpod kanily mu vyteká niečo ako sliny a zbytky stravy. Čo sa s tým dá robiť? Dá sa to nejako zastaviť? Druhá otázka: Počas krátkej doby mu dosť opuchla spodná časť tváre a jedno oko. Ide o nahromadenie vody, alebo o metastázy? Ďakujem
MarKia.MM
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jak na tyto otázky mohu odpovědět, když pacienta nevídím a neznám jeho zdravotnickou dokukentaci? To bohužel prostě nejde. Proberte to všechno s jeho ošetřujícím lékařem. Omlouvám se, že vás moje odpověď nemohla uspokojit.
Rakovina
Dobry vecer.Prosim Vas moje maminka ma rakovinu delozniho cipku a metastazy v male panvi,na plicich mnohocetne mety 20mm,mela jit na ozarovani,ktere melo trvat mesic a pul a pak chemoterapie,ale dnes ji lekar zmenil lecbu na pet silnych ozareni a pak hned chemoterapie,muzete mi prosim zdelit jake ma silne ozareni vedlejsi ucinky,a ma prosim Vas silnejsi ozareni rychlejsi ucinky na pozastaveni metastaz. Predem dekuji za odpoved
alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vedlejší účinky pravděpodobně budou malé, možná malá nevolnost. Je v podstatě dobře, že léčba bude trvat kratší dobu, je to i pro nemocnou pohodlnější. Asi víte, že se maminka nemůže uzdravit a že onkologická léčba jí má život o něco prodloužit.
Rakovina
Dobrý den,je mě 52 a mám rakovinu vaječníku jsem po nádod je neoperabilní jsem rok po chemoterapii a teď nador recidivuje mám Mts v játrecch a v levém klíčku.Chtěla bych vědět jestli mám ještě nějakou naději.
Alena Ratuská
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Není naděje na vyléčení, je naděje na prodloužení života. Držím vám palce, aby to bylo na co nejdéle.
Rakovina
Dobry den pane profesore, moja sestra / 49 rokov /ma rakovinu delozneho cipku,3.stupen, nedalo sa operovat, vybrala ozare, chemo neznasala, asi po roku znovu ozare, teraz nam povedali, ze ma metastazy, dalsiu liecbu odmietli, zohnali sme jej len naplasti. Velmi Vas prosim, nie je mozne, aby dostala nejake lieky na zastavenie bujenia a hlavne na predlzenie zivota? Taktiez na odstranenie bolesti? Velmi pekne Vam dakujem za odpoved. Lidka
Lidka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Léky na zastavení nádorového bujení mimo chemoterapii u ní možné nejsou. Vaše sestra se nemůže uzdravit a délka jejího života se odhaduje jen těžko, nepíšete ani, kde jsou metastázy. Nejdůležitější je léčba obtíží, v první řadě bolesti, na to je dnes dostatek léků od tabletek s prodlouženou délkou účinku až po náplastě. Léčbu bolesti by měl řidit zkušený lékař, který má s touto léčbou zkušenosti.
Rakovina
Dobrý den pane doktore,prosím vás o informaci ohledně zhoubného nádoru dělohy u maminky.V roce 7 / 2005 ji byl diagnostikován ca dělohy v raném stadiu,ohraničený,bez metastáz,bylo provedeno chir odstranění nádoru na onkologii na Homolce,byla ji odebrána děloha,vaječníky,vejcovody i uzliny.Nebyla nutná žádná radio a ani chemo terapie,chodí na gynek prohlídky co půl roku a na preventivní odběry onkomarkerů co půl roku a zatím je vše v naprostém pořádku.Jsem její dcera a pracuji jako zdravotní sestra a tak mám přece jen strach.Po jaké době lze považovat rakovinu za vyléčenou a jaká je prognoza v tomto případě?Jinak maminka se cití skvěle,nemá žádné omezení,žádné bolesti,špinění ,nic. Bojím se aby se to neobjevilo znovu.Prosím aspon o nějaké informace.Mockrát děkuji za váš čas a ochotu a hodně pracovních úspěchů.
petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rakovina se obvykle považuje za vyléčenou po 5 letech bez známek nemoci. Prognoza u vaší maminky je dobrá, tak jí držím palce, aby byla v pořádku.
Rakovina
Dobrý den,pane doktore,chtěla bych se zeptat na něco co se týkalo léčby mojí maminky.Měla nádor v ledvině,kterou jí odoperovali i se slezinou,ke které měla přirostlý další nádor.Léčena byla interferonem v injekcích,které si sama doma píchala.Nedělalo jí to dobře a tak místo toho dostala tablety Nexavar a pak Sutent.Když brala tento lék,tak jí bylo relativně dobře.V březnu tohoto roku byla na kontrole a lékaři jí ho už nedali s tím,že to nezabírá jak by mělo.Rozšířily se jí metastázy do jater a plic.Mamka začala užívat hormony Provera,začaly se jí stupňovat bolesti a nakonec měla píchané morfium 3x až 4x denně.Do dvou měsíců nám umřela a já se ptám na to,proč jí nemohly nechat ten Sutent dýl,když s ním žila dobře.Vím,že mamce už nepomůžu,ale stále na to myslím,byla mladá,měla 55 let.Děkuji moc za odpověď,Dana
Dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Od začátku bylo bohužel jasné, že se maminka nemůže uzdravit. Dostávala nejmodernější velmi drahou onkologickou léčbu, která jí ale život mohla prodloužit jen o měsíce. V léčbě jednali lékaři správně, Sutent i Nexavar se vysazují při známkách zhoršení nemoci, protože pak už nemají účinnost.
Rakovina
Dobrý den,obracím se na vás z dotazem a prosbou.V podstatě bych alespoň trošku chtěla znát svou další prognózu.Vím a chápu,že dobré to není a budu vděčná i za velmi upřímnou odpověď.Před třemi roky jsem podstoupila operaci s diagnozou C539.Prodělala jsem potom ozařování a chemoterapie.Myslela jsem si,že jsem vyléčená a proto bylo pro mne velké zděšení když po 2 a půl letech-během dvouch měsíců(na pravidelné kontroly jsem chodila každé tři měsíce,,onkomarkery se neustále zvyšovaly,ale mi bylo řečeno,že to mám asi tak nastavené a vždy mne posílaly na vyšetřní-magneticka rezonance a PET Homolka)my najednou byla zjištěna rakovina nejdříve jen v pravé kosti stehenní,dnes již generalizace skeletu.Nastoupila jsem chemoterapie,špatně se mi dýchalo,tak jsem se protlačila na RTG a posléze už to šlo rychle.Vyšetření na Ct a závěr pro mne opět otřesný.Všude kde jsem četla o rakovině plic.tak píší"nikdy se neuzdraví a chemoterapie jen prodlouží živo
Miluška 44 let
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel se nemůžete uzdravit, nemoc je pokročilá, onkologická léčba vám může život o něco prodloužit. Omlouvám se za špatnou zprávu a držím palce, aby to prodloužení bylo co nejdelší.
Rakovina
Dobrý den, manžel ( 49 let, štíhlý, vždy nekuřák) je cca 3 týdny po operaci- odstranění varlete,klasický seminom, I. stadium-pT3, kompletní CT vyšetření po operaci bez dalších nálezů, krev nevyšetřována, objednán za cca 2 měsíce na radioterapii. Manžel měl v 28 letech náběh na vředovou chorobu žaludku ( otec i perforace vředů-silný kuřák ), od té doby občasné problémy ( podzim, jaro) i přes poměrně zdravé stravov. zvyklosti, v 35 letech nezhoubný nádor v oblasti ucha. Chtěla bych znát Váš názor na další léčbu,zda by nebyly vhodnější léky na bázi platiny . Děkuji za Váš čas.
Jaroslava K.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Domnívám se, že navrhovaná léčba je správná. Manžel má velkou šanci se uzdravit.
Rakovina
Vážený pane profesore, chtěla bych se zeptat na prognozu rakoviny močového měchýře s diagnozou T2BN1M0. Máma chodí v na chemoterapie kde je jí podávaná látka CBDA a Gemzar. Z výsledku rozboru krve vím akorát ,že někdy má špatný krevní obraz a proto ji odloží chemoterpii. Teď měla Kreatinin 103. Má několika násobnou recidivu nádoru. Při poslední cystoskopii zjistily, že nádor vykazuje jen neurčité stíny v močovém měchýři, jak jsem tomu vyrozuměla. Ještě má máma provedenou nefrostomii a je jí necelých73 let.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pacientka se nemůže vyléčit, ale prováděná léčba jí může život prodloužit, je velmi těžké odhadnout na jak dlouho. Tak jí držím palce, aby to bylo co nejdéle.
Rakovina
Dobry den pane docente mam takovi dotaz chtela bych vedet co to znamena UZmale panve :ca.cervicis uteri st.IIB,s nodularni infiltraci pravych postranich vazu do 1/3a obouch zadnich vazu teměř ,k rektun ,v.s.angiomyolipom pr.ledviny 23mm.Rtg S-Pnegat.SCCA 0,6.diagnosticky zaver Ca cervicis uteri T2b N0 M0.dekuji vazim si vasim prace
tanja
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu čipku děložního, která není rozšířená do okolních uzlin ani nedělá metastázy. Je nutná komplexní onkologická léčba co nejdříve, je velká naděje na uzdravení.
Rakovina
Dobrý den, pane profesore, manžel má dg. ca kořene jazyka, valekul a epiglotis, T4N3MO, stp. RT technikou, 6týdenní concomitant boost s Erbituxem do 12/07. Pomalu se dostává po léčbě do formy, obtížně však dýchá a polyká. Stacionární edém krku a tváře, dutina a hrdlo klidné, bez mykózy, krční uzliny palp. nehmatné, trvá kompletní remise. Tomu moc nerozumím, prosím Vás o vysvětlení a o prognózu. Víme, že se vyléčit nemůže, ale při tak vysokém TNM jistě existují případy, kdy může prožít život hodně dalších let? V roce 2007 nám dávali naději 5-7% na přežití. Mohla by nemoc metastázovat? Děkuji za odpověď.
Jolana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Manžel je po nejmodernější léčbě, nádor byl velký s metastázami do okolních uzlin. Při velkém štěstí je možné i vyléčení, nyní je v kompletní remisi, to znamená, že u něho nejsou žádné známky nádoru. Na přežití další roky má poměrně velkou šanci. Nemoc se ale může vrátit i metastázovat. Nežádoucí účinky léčba, jak je popisujete, tedy otok krku a tváře pravděpodobně přetrvají. Tak manželovi držím palce, aby byl v pořádku co nejdéle.
Rakovina
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat. Babičce je 76 let a zjistili jí nádorová ložiska na zadní straně dutině břišní a tyto ložiska jsou prorostlá v 11 obratli a také má něco na játrech.Už je cca 3 týdny na umělé výživě a první zákrok co měla, že jí vzali vzorek tak jí moc nepracují ledviny. Když jí dali na dialízu tak jí skákal tlak nahoru a dolu tak jí museli odpojit. Dostává injekce proti bolesti a doktoři mi řekli že by další zákroky pod plnou narkózou nevydržela a že by se nemusela probrat. Příklad že by jí do močové trubice museli zavést nějakou hadičku jestli by to pomohlo těm ledvinám. Jedna ledvina je zvráštělá a ta druhá asi nepracuje.Doktoři řekli že NEDOPORUČUJÍ dělat další operace a začali jí píchat silně léky proti bolesti a jen spí. Jo a také je oteklá a má docela tvrdé břicho. Co na to říkáte ? Děkuji
Radek ( radek.83@seznam.cz )
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Rakovina
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat. Babičce je 76 let a zjistili jí nádorová ložiska na zadní straně dutině břišní a tyto ložiska jsou prorostlá v 11 obratli a také má něco na játrech.Už je cca 3 týdny na umělé výživě a první zákrok co měla, že jí vzali vzorek tak jí moc nepracují ledviny. Když jí dali na dialízu tak jí skákal tlak nahoru a dolu tak jí museli odpojit. Dostává injekce proti bolesti a doktoři mi řekli že by další zákroky pod plnou narkózou nevydržela a že by se nemusela probrat. Příklad že by jí do močové trubice museli zavést nějakou hadičku jestli by to pomohlo těm ledvinám. Jedna ledvina je zvráštělá a ta druhá asi nepracuje.Doktoři řekli že NEDOPORUČUJÍ dělat další operace a začali jí píchat silně léky proti bolesti a jen spí. Jo a také je oteklá a má docela tvrdé břicho. Co na to říkáte ? Děěkuji
Radek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že žádná operace babičce bohužel nepomůže, jde zřejmě o pokročilou rakovinu někdy v dutině břišní s metastázzami do obratlů a navíc se selháváním ledvin. Babička má před sebou bohužel jen krátký život a nejdůležitější je, aby netrpěla, tedy aby měla dobrou léčbu bolesti a dalších obtíží. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Dobrý den,manžel má zhoubný nador na šž už vyoperovaný ale jen pravou stranu levou tam nechali a má nastoupit na radiojodovou lečbu stím že by levou spalili a pak po několika měsících.nádor byl zaobalený ale více nevím jakou ma naději na další život vysledky byli do poslední kontroly v září v pořadku.Děkuji Jana P
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nádor štítné žlázy, který vychatává radiojod, je nadějný na vyléčení. Nepíšete podrobnosti, například stadium TNM, tak se blíže nemohu vyjádřit.
Rakovina
Rakovina plic, hrtanu.Dobý den, pane profesore. Můj tatínek se rok léčil se štítnou žlázou resp. mu ji před rokem vyoperovali. Neustále měl špatnou sedlivost, přesto ho lékaři po roce od operace pustili do práce. Za dva měsíce se u něj objevila rakovina plic, což je možné ale aby byla už v metastázi i v hrtanu a kostech? Není přece možné, aby se během dvou měsíců takto rozšířila? Špatně mluví, hrtan na 60% a plíce na 90%, kosti má zasáhlé až k bed. kosti. Jak se bude nemoc rozšiřovat, co můžeme čekat ? Už teď má bolesti, nemůže spolknout např. tvrdý salám, pečené brambory atd. Děkuji za odpověď.
Ilona
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z toho co píšete nevím přesně o co jde - o rakovinu štítné žlázy s metastázami do plic? V každém případě, pokud jde o rakovinu s mnohočetnými metastázami, je prognoza bohužel špatná. Tatínek se nemůže vyléčit a délku jeho života nedokáži odhanout, půjde ale spíše o měsíce než o roky. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Dobrý den pane profesore, prosím o Váš názor na stav ( prognózu ) mého otce 55let s diagnózou : Nádor jazyka vpravo; resekce a Iymfadenektomie. Dlaždicový, rohovějící karcinom dobře diferencovaný, průměru 21 mm, s postižením 1/16 uzlin. pT2 pN1 pMX. Po operaci probíhá ozařování ( 33 dávek ) , současně s chemoterapií ( 6 dávek ), se zavedení PEG. Má 1/3 onk. léčby myslím „zdárně“ za sebou. Samozřejmě spojené s postupnou ztrátou chuti, otoky uvnitř krku. Zatím potravu přijímá přirozenou cestou. Děkuji za informaci a přeji mnoho úspěchů ve Vaší těžké práci.
Veronika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je šance na uzdravení nabo alespoň na podstatné prodloužení života. Tak držím palce, aby to vyšlo.
Rakovina
Dobrý den pane profesore,chtěl bych znát váš názor nádor varlat klasický seminom pT1pN1M0S1 bez pruniku do tunica albuginea a retetestis.Chemo 4x adjuv EP Léčba ukončena po 12 dnech od ukončení chemo bylo vyšetření PET a to bylo negativní.Chtěl bych vědět jestli se tato nemoc často vrací,nebo už bych mohl být zdraví.Děkuji za odpověď je mi teprve 25 let
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je velká naděje na uzdravení, jistota samozřejmě není. Držím palce, aby to vyšlo.
Rakovina
Dobrý den pane profesore.Manžel 59 let je po operaci vývod z levé ledviny .Dg.Ca. moč. měchýře rec.t.č.T4NOMO,GX(2),susp.infiltrace sem. váčků a prostaty.K radik.CHT-RT Zahajuje 2 cykly carboPt v monoterapii á 3 týdny poté radik. CHT-RT-RT na oblast malé pánve 25krát 1.8Gy,boost moč. měchýř10krát2,0Gy(ev.5krát2,OGy lokalizovaně na oblast prorůstání do prostaty a sem. váčků.Včera prodělal první chemo nebylo mu špatně jen více unavený ale má bolesti v podbříšku.Paní doktorka na onkologii to neřešila .Mám o něho strach i když jí má jen 53 kg.Pane docente chci se zeptat jestli po této léčbě se zabrání růstu nádoru .A je pravda ,že tato dg.se neléčí biologickou léčbou?Mám strach, že při jeho váze tu léčbu nezvládne.Myslíte ,že má šanci na vyléčení?Taky vám chci poděkovat ,za pěkný přístup k lidem, kteří se na vás obrací ,v těžké životní situaci .Vážím si Vás a přeji pěkný den.
Eliška
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, rakovina močového měchýře se biologickou léčbu neléčí. Cílem podávané onkologické léčby u vašeho manžela je růst nádoru zastavit, případně nádor zmenšit, tak se to snad podaří. Šanci na úplné vyléčení moc nemá, na prodloužení života ano. A děkuji za vaše hezká slova.
Rakovina
Dobrý deň, otcovi pred 2 rokmi našli nádor v krku, lokalizovaný v ľavej hlasivke, veľkosť 35-40mm. Diagnóza-rakovina v 4tom štádiu. Lekár nám odhadoval, že sa otec nedožije viac ako pár mesiacov. Po absolvovaní chemo a radioterpie, sa zdravotný stav výrazne zlepšil Cíti sa veľmi dobre. Na pravidelných kontrolách nemá žiadnu známku aktivity nádoru. Chcem sa spýtať ako dlho može tento stav vydržať? A či je prípadne šanca, že po obnovení nádoru, by liečba mohla opeť zabrať? Takisto by som chcel vedieť, čomu všetkému sa má vyhýbať, aby nádor ostal čo najdlhšie v remisii? Otec samozrejme nefajčí a nezdržiava sa v zafajčenom prostredí. Inak žije úplne normálnym životom bez nejakých obmedzení. Je možné aby ličba nádoru v 4tom štádiu, bola natoľko úspešná, aby nádor zastavila na viac rokov? Za vašu odpoveď vopred ďakujem.
Peter
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Abych mohl situaci vašeho otce blíže posoudit, musel bych znát stadium jeho nemoci dle TNM klasifikace. Z toho co píšete bližší posouzení není možné. Jinak se otec mimo kouření nemusí v z hlediska této nemoci v ničem omezovat.
Rakovina
Dobrý den, mám CaT01 s metastázami do mízních uzlin na krku. Jinde byly vyloučeny. Je mi 41 let, nikdy jsem nekouřila..Mohl to způsobit i HPV. Chodím na záření a chemo. Myslíte, že se uzdravím? Nejvíc se bojím metastáz.. Ještě nechci umřít. Děkuji
Alice
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Uzdravení není jisté, zásadní prodloužení života je pravděpodobné. Tak vám držím palce, abyste byla v pořádku co nejdéle.
Rakovina
Dobrý den vážený pane profesore, manželovi byl zjištěn zhoubný nádor na ledvině. Nyní po operaci a odstranění nádoru vč celé a jedné a poloviny druhé ledviny. Nyní probíhá chemoterapie. Prosím o prognozu do budoucna jestli má šanci na žití je mu teprve 40 let děkuji Jana
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Chemoterapie se většinou na rakovinu ledviny nedává, nejde o biologickou léčbu? Vypadá to, že se manžel nemůže zcela vyléčit, onkologická léčba by mu měla život prodloužit.
Rakovina
Dobrý den pane profesore!Babičce( 59 let) byl zjištěn spinocelulární karcinom děložního čípku s metastázami v játrech a zasaženy jsou již i uzliny v malé pánvi.Lékař ji odesílá na onkologii,kde ji čeká vyšetření a rozhodne se o způsobu léčby.Mohl byste mi prosím napsat,jak se v těchto případech postupuje,zda ji čeká radioterapie nebo chemoterapie.Také jsem slyšela o možnosti biologické léčby,byla v tomto případě také vhodná?Předpokládám,že vyléčení v tomto případě není možné.Děkuji za odpověď.
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Babička se bohužel nemůže vyléčit a onkologická léčba, zřejmě chemo a radioterapie, jí může život o něco prodloužit. Biologická léčba se v těchto pořípadech nepoužívá.
Rakovina
Lečba:Dobrý den pane profesore, manželovi byl diagnostikován nádor v krční oblasti. . CT krku: vlevo submandibulárně je tumorozní útvar ve. 33x35mm s denzitou nativně kolem 30HU.Postkontrastně dochází k nepravidelnému zvyšování denzity od 44 do 57HU.Útvar je ostře ohraničený,naléhá na cévní svazek,který stlačuje,ale neprorustá do něj.V okolí tohoto útvaru další zvětšené LU do 20mm. Histologie: předmět vyšetření- levá patrová tonsila. Nález- středně až nízce diferencovaný rohovějící dlaždicobuněčný karciom tonsily bez známek infiltrace lůžka ,bez (lymf)angioinvaze. Velikost nádor v největším rozměru méně než 2cm (pT1). Následně domluvena hospitalizace na ORL k blokové disekci krčních uzlin. Manželovi je 48 let. Má naději na úplné vyléčení? A jaká je následná léčba? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
Zdenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Rakovina
Dobrý den pane profesore, manželovi byl diagnostikován nádor v krční oblasti. . CT krku: vlevo submandibulárně je tumorozní útvar ve. 33x35mm s denzitou nativně kolem 30HU.Postkontrastně dochází k nepravidelnému zvyšování denzity od 44 do 57HU.Útvar je ostře ohraničený,naléhá na cévní svazek,který stlačuje,ale neprorustá do něj.V okolí tohoto útvaru další zvětšené LU do 20mm. Histologie: předmět vyšetření- levá patrová tonsila. Nález- středně až nízce diferencovaný rohovějící dlaždicobuněčný karciom tonsily bez známek infiltrace lůžka ,bez (lymf)angioinvaze. Velikost nádor v největším rozměru méně než 2cm (pT1). Následně domluvena hospitalizace na ORL k blokové disekci krčních uzlin. Manželovi je 48 let. Má naději na úplné vyléčení? A jaká je následná léčba? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
Zdenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Má naději na vyléčení,jistota samnozřejmě není. Léčba musí být ve spolupráci s lékaři ORL a onkology. Půjde o operaci a ozařování, možná i chemoterapii, záleží i na TNM klasifiklaci, kterou neuvádíte. Tak mu držím palce, aby to dobře dopadlo.
Rakovina
Dobry den mam k vam dotaz memu tatinkovi zjistili nador v mocovem mechyri ctela jsem zeptat jesli dese vioperovat nador.a jesli berou vzorek na histologiji .ptam se protoze muj otec zyje na ukrajine nasli mu tento tyden malinky nadorek v mocaku a vubec nevijou jaka jeto rakovina jesli vubec jeto rakovina a uz naplanovali na pondeli aperacy chcou mu vzit mocovy mechir jsme vsychni stoho zoufale co nejde vzit najdrif vzorek a pak rezat .prisli na to ze ma nadorek zacala mu samovolne unikat moc dekuji za odpoved moje adresa je stella.homolova@seznam.cz
HOMOLOVA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Rakovina
Dobry den mam k vam dotaz memu tatinkovi zjistili nador v mocovem mechyri ctela jsem zeptat jesli dese vioperovat nador.a jesli berou vzorek na histologiji .ptam se protoze muj otec zyje na ukrajine nasli mu tento tyden malinky nadorek v mocaku a vubec nevijou jaka jeto rakovina jesli vubec jeto rakovina a uz naplanovali na pondeli aperacy chcou mu vzit mocovy mechir jsme vsychni stoho zoufale co nejde vzit najdrif vzorek a pak rezat .prisli na to ze ma nadorek zacala mu samovolne unikat moc dekuji za odpoved moje adresa je stella.homolova@seznam.cz
HOMOLOVA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musí se vzít vzorek na vyšetření a také zjistit rozsah nádoru a podle toho pak bude další postup. Není moc pravděpodobné, že by lékaři chtěli vyoperovat celý močový měchýř bez předchozích vyšetření včetně histologie.
Rakovina
Dobrý den, prosím o váš názor na léčbu manžela, 46 let. Dg. spinocelulární karcinom sliznice tvrdého patra vlevo (středně diferencovaný invazivní ca dle biopsie) Je indikována chirurgická léčba palatoalveolarní resekce maxily vpravo a krční dissekce s pravděpodobnou následnou léčbou RT. Po zhojení zhotovení obturátoru. Jakou má naději na vyléčení? Je opravdu nutná tato dost radikální operace? Velmi vám děkuji za váš názor.
Soňa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Manžel má naději na vyléčení, ale samozřejmě nemá jistotu. Operace je hodně radikální a manžel se může rozhodnout i pro méně radikální výkon s poněkud měnší nadějí na vyléčení. Je zapotřebí všechny možnosti podrobně probrat s onkologem i operaterem a zvolit tu, která bude manželovi připadat nejpřijatelnější. Je to opravdu těžké rozhodování a názor nemocného je velmi důležitý.
Rakovina
Vážený pane doktore, babičce byla před rokem odoperována děloha s nádorem. Několik metastáz měla i v lymfatických uzlinách, podstoupila ozařování, po necelém roce začala docházet na chemoterapii. Snáší ji relativně dobře, ale nohy, které jí v průběhu roku začaly poměrně hodně otékat, jsou poslední dobrou ve strašném stavu. (Jako laikovi mi připomínají "sloní nemoc") Nevejdou se do bot, jsou asi 3x větší než normálně, "teče z nich voda". Dalo by se s nimi něco alespoň trochu dělat? Je možné, že se po ukončení chemoterapie jejich stav aspoň trochu zlepší? Moc Vám děkuji za radu!
Julie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na příčině těch otoků, může jich být celá řada. Bylo by špatné, kdyby byly způsobeny nádorem v břiše nebo v pánvi, což je ale možné. Je divné, že píšete že chemoterapii začala babička dostávat až po necelém roce, asi to znamená, že se objevily metastázy nádoru a lékaři se snaží chemoterapii je zmenšit. Bylo by dobré, abyste její stav probrala s ošetřujícím lékařem, abyste měla jasno, o co vlastně jde.
Rakovina
Vážený pane doktore, babička má stanovenu diagnozu malobuněčný karcinom mozku. Je jí 80let a stav se pomalu zhoršuje,nechodí a stále zvrací. Děda jí ale nedává pravidelně léky a myslím, že ona velice trpí...do nemocnice jí také odmítá dát..u lékaře s ní nebyl již rok a jen si chodí na obvod "pro nějaké léky"...Co mám jako vnučka dělat??Jaké léky a lékařský dohled má babička mít??Co s dědou, který místo lásky babičce ubližuje a ńedá si říct?? Děkuji. Ivana Votavová
Ivana Votavová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Babička by měla mít léky zaměřené na to, aby trpěla co nejméně. Zejména by měla mít dobře léčenou bolest a obtíže s dýcháním. Pokud má dobrého praktického (obvodního) lékaře, asi nebude problém, abyste ho za babičkou zavezla, aby se na ní podíval a upravil léčbu podle jejího stavu. O moc víc se udělat nedá, snad kdyby praktický lékař nefungoval dobře, tak konzultovat jiného lékaře.
Rakovina
Dobrý den, můj tatínek (48 let) má velký nádor na jedné ledvině, metastáze do plic a skeletu. Měsíc leží v nemocnici a váhový úbytek za dva měsíce činí cca 15 kg. Nyní dostává jen tišící léky na bolest. operace ledviny byla vzhledem ke špatnému zdrav. stavu vyloučena a zřejmě k ní ani už nedojde. Den ode dne je to horší. Máte představu, jaká bude další prognóza? Dále se chci zeptat, zda je onemocnění dědičné? Moje babička (matka tatínka) zemřela taktéž v 48 letech na těžké onemocnění cukrovky. Je mi 27 let a obávám se, zda onemocnění nebudou dědičná. Děkuji Vám za odpověď, Andrea
Andrea
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tatínek bohužel musí zemřít, vyléčení není možné. Jeho život bude trvat pravděpodobně jen týdny, maximálně nějaký měsíc. Nádor dědičný není. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Dobrý den,prosím vás o zodpovězení mého dotazu.Mamince byla před 3 roky (53 let)diagnostikována rakovina ovarií s metastázou na slepém střevě.Prodělala operaci (odstranění pohlavních orgánů a sl.střeva)a podstoupila 6 chemoterapií.Výsledky byly cca 1,5roku v pořádku,ale loni v létě se začaly zvyšovat onkomarkery(50,100,150).Lékař doporučil 2.řadu chemoterapií a onkomarkery opět klesly,ale shruba půl roku po nich se opět ukázaly onkomarkery vyšší (54).Můžete mi,prosím,napsat,zda se chemoterapií napodařilo vše "špatné" v těle zahubit,nebo co by to mohlo znamenat?Bojíme se nejhoršího.Moc děkuji za odpověď.Klára.J.
Jeníčková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vypadá to, že se nepodařilo úplné vyléčení a že nemoc bude dále pokračovat. Onkologická léčba může i nadále nemoc o něco pozdržet ale uzdravení maminky už bohužel není možné. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Đobry vecer,prosim vas ,moji tchyni pred dvema dny,v nemocnici p.doktor zdelil,ze ma rakovinu delozniho cipku,a neni to k operaci ale na chemoterapii.Đelal pouze bezne vysetreni a citologie nebyla,neco ma na panvi a na plicich,a kdzz jsem se ptala co,nikdo nedokazal odpovedet.Prosim Vas muze ji chemoterapie pomoc k operaci?dekuji
lida
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Píšete málo podrobně, takže je těžké se v tom vyznat. Ale pokud má tchyně metastázy na plicích, k operaci to nebude ani po chemoterapii a prognoza není dobrá.
Rakovina
Dobry den, moje pribuzna ma tuto diagnozu. Pacientka s mnohocetnymi meta do plic bilat. pri neznamem prim. zdroji, dle CT obraz ''snehove boure" pri susp. tumoru hormonalne aktivnim, dle skiagramu hrudniku progrese velikosti lozisek za posledni mesic' Dosavadni onkoscreening nagativni (gynekol. vys., mammografie, koloskopie, gastroskopie, CT bricha, onkomarkery). U nas proveden UZ stitne zlazy, kde mnohocetne cysticke utvary bez lympfadenopatie v okoli, bez infiltrace do okoli, hormony stitne zlazy v norme. Bronchoskopicky normalni nalez, cytologie bez na|ezu malignich bunek. Scintigrafie skelefu bez loziskovych zmen ve smyslu meta, jen degenerativni zmeny ramennich a kycelnich kloubu. Spirometrie s lehkou OVP. Gynekologicke vysetreni s hranicnim nalezem na levem ovariu, muze se jednat o funkcni zmeny v ramci cyklu. Nemocna byla indikovana k videothorakoskopii s plicni biopsii k histologicke verifikaci lozisek. Muzete mi prosim sdelit, jaka je prognoza?
TomasH
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud jde o mnohočetné plicní metastázy, je prognoza špatná, nemocná se bohužel nemůže vyléčit a její život je omezený spíše měsíci mež roky. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Dobrý den pane doktore,jsem po rakovině varlat histol:klasický seminom bez infiltrace a metastáz.podstoupil sem 4 cykly chemo poté ct a PET a vše negativní tak mě ukončili léčbu a doufám že mám vyhráno.Jen se chci zeptat jestli se mi krev s těla dostala přímo až k nádoru ve varleti.Jen jestli to mohla roznest po těle.NÁdor nepronikal ani do retetestis a ani do tunica anbuginea.Nezlobte se že se takto ptám je mi 25 a chtěl bych být zdraví děkuji.
brad
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vaše krev se určitě dostala i do nádoru, jinak by nemohl existovat. Pravě ta chemoterapie měla za úkol případné buňky nádoru v těle nebo v krvi zahubit. Při vaší diagnoze máte obrovskou naději, že budete v pořádku. Tak vám držím palce, aby se to povedlo.
Rakovina
dobrý den pane doktore,u rakoviny varlat stačí 4 cykly chemoterapie,nebo se musí dávat ještě zajištovací chemoterapie?když po 4 cyklu se zdá být vše v pořádku děkuji
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Léčba záleží na stadiu nemoci dle TNM klasifikace, jinak se odpovědět nedá.
Rakovina
Dobrý den. Před cca 1,5 rokem zjistili mému otci nádor na pravé hlasivce ve 4-tém stadiu. Primář onkol. oddělení nám zdělil, že nádor je v posledním stadiu a otci zbývá pár měsícu života! Otec podstoupil 6 bloků chemoetrapie a 35x ozařování. Po překonání komplikací z ozařování došlo k recesi nádoru. V současné době se otec cítí relativně dobře. Chutná mu jíst, je aktívní, nádor mu nepřekáží v polykání, akorát musí jídlo zapíjet. Metastázy mu zjištěny nebyli a nádor je lokalizován jen na hlasivce s částečným prorostením do stěny hrtanu. Nedá se ovšem operovat. Otec dlouhodobě trpí potížemi se srdcem(nedomykavá chlopeň, děravá mezistěna). Po absolvování léčby nádoru má omnoho menší potíže se srdcem. Dosavadní kontroly neprokázali aktivitu nádoru. Chtěl bych se proto zeptat jaká je možná další prognóza a jestli je šance, že nádor zůstane stabilizován a nebude se dále šírit? Moc Vám děkuji za Váš názor
Mirek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prognoza je nejistá, nádor může vydržet i dlouho v remisi, ale nakonec se s vysokou pavděpodobností zase ukáže jeho aktivita. Časovou předpověď si netroufám odhadnout, mohou to bý dlouhé měsíce, ale i nějaký rok.
Rakovina
Dobry den, pytam sa moju mamu. v aprili je po ct, mr a vsetkych moznych vysetreniach boli diagnostikovane, nasledne odobrate metastazy na stavcoch. vysledok- adenokarcinom. nasledne bolo hladane lozisko, po poslednom moznom vysetreni bolo z vysetrenia PET zaver tento- patologicka hypermetabolicka masa v urovni osteolytickej mts lezie v L5.,bez jednoznacnej mts lymfadenopatie, zjavnych hypermet. TU expanzii v zmysle prim.origa.obraz rozsiahlej osteolytickej destrukcie tela L5 s jednoznacnou patol.met.aktivitou SUVmax8,5 s prerastenim do spin.kanalu.lozisko prejasnenia aj v L1 vlavo avsak bez pat.met.aktivity. nasledne bola urobena mamografia, vsetko negativne, pan doktor prosim vas mozete mi to nejako prelozit? MAMA je objednana k onkologovi 8.10 a vlastne nikto jej nic nepovedal. chcem len vediet ci sa to loyisko vlastne naslo alebo... dakujem vam moc za odpoved Maria
maria
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o metastázu rakoviny v obratli, nepodařilo se zjistit, kde je primární ložisko nádoru. Onkologická léčba nemůže vaší maminku bohužel vyléčit, jen jí život o něco podloužit. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Dobrý den pane profesore,manžel 59let během dvou měsícu prodělal dvě operace .reTur ves urin,PNS 1,sin.Po druhé operaci má dočastně vývod z ledviny.Histologie B9661 s největší pravděpodomností jde o invazní urotelialní karcinom,avšak jednozbačný závěr vzhledem k arteficialnímu jednak mechanickýmu ,jednak termickému poškození materiálu není možné.Je objednán na CT.Mám z toho špatný pocit ,jak se to mohlo stát a jak budou manžela léčit.Prosím o radu,jestli nemá změnit nemocnici a jak by jeho léčba měla pokračovat.Má šanci na vyléčení?Moc děkuji za odpověďˇ.
Eliška
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Především je nutné stanovit stadium TNM, aby bylo jasné, jaká má být další léčba a jako bude prognoza. To že materiál na histologii byl poškozený není asi zásadně na závadu, jde jistě o rakovinu a v této oblasti je nejčastější uroteliální karcinom. Myslím, že není zcela nutné měnit nemocnici. Vyhlídku na vyléčení záleží na tom, zda se podařilo celý nádor vyoperovat a jaké bude stanoveno stadium TNM.
Rakovina
Dobry den pane doktore včera jste mi odepisoval odpověd na manžela dnes jsme byly na CT bylo nam tam jen řečeno že na plycich ta voda že jsou vypotky a že jsou čiste na pohrudnici je něco co je podobny metastazi a metastaze že to nenia že zaleži na onkologiji jak to budou lečit ledvina v každym připadě musi pryč proto se ptam jakou ma šanci moc vam děkuji za odpověd
věra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nemůže se bohužel vyléčit ale onkologická léčba mu může život o něco prodloužit.
Rakovina
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na léčbu karcinomu ORL blíže kořen jazyka,část hrtanu a nosohltan DG 099,nádor je podle lékařů velmi masivní označení T4N3MX.Radiolog rozhodl 33krát ozářky plus cytostatikum platinum 1krát za 3 nedělě.Za sebou má již 22krát ozářku a 2krát chemo.Pro problém s příjmem potravy byl pacient hospitalizován.Můžete mi prosím napsat jakou má pacient prognozu a zda se úplně vyléčí?Nádor podle lékařů je v krku Rok a půl až dva roky.děkuji za odpověď
Michal
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prognoza je nejistá stejně jako vyléčení. Jsou postižené i uzliny, navíc píšete stadium Mx, takže nic nevím o případných vzdálechých metastázách, ale předpokládám že nejsou. Stav je to vážný, ale ne beznadějný. Léčba je obvyklá. Tak držím palce, aby se léčba podařila.
Rakovina
DOBRY DENPANE DOKTORE CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT MANŽEL JE MU 43LET 4 MĚSICE HO BOLELI ZADA CHODIL NA REHABILITACE PŘET TYDNEM SE MU ZAČLO ŠPATNĚ DYCHAT OBVODNI LEKAŘ NAPOSLECH ZJISTIL ŽE NESLIŠI PLICE PRAVOU ODVEZLA JSEM HO NA INTERU TAM ZJISTILI ŽE MA VODU V PLICI A PO ULTRAZVUKU ŽE MA NADOR NA LEVE LEDVINĚ V PATEK JDE NA CT DOKTORKA ŘEKLA ŽE LEDVINA BUDE MUSET PRYČ ALE CO TA VODA NA PLICICH KAŽDY DRUHY DE MU ODPUSTI 1 LITR JSEM STOHO UPLNĚ NA DNĚ I DĚTI PŘEDEM DĚKUJI ZA ODPOVĚT
věra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vypadá to na rakovinu ledviny s metastázami na plicích. Uvidíte, jak to všechno bude po dovyšetřování, ledvina zřejmě bude muset být vyoperovaná. Po operaci se uvidí, jaká bude prognoza a případná další léčba.
Rakovina
Dobrý den pane doktore,chtěl bych znát váš názor záleží mi na tom:jsem po odebrání varlete histol:klasický seminom bez přítomnosti heterolobních struktur nádorová infiltrace do oblasti retetestis a do tunica albiginea neproniká.První ct:vícečetné drobné uzliny mezenteria a retroperitonea do 8 mm.a susp.uzlina 9mm za v.iliaca ext.dx druhé ct po 3 cyklu chemoterapie:drobné uzliny v mezenteriu s mírnou regresí velikostia uzlina v pravé jámě kyčelní dnes do 8mm. Res:Tu testis 1x dx. st.p.OEinguin cestou klasifikace-pT1 pN1 pMO,S-1,st.2a st.p.adjuv.chemo-4x-EP zahájení-1.6.2009-ukončení-28.8.2009 dle CT-regresei lymfatiky,bez lok.nálezu dle PET-bez známé malignity Prosím chci se zeptat jestli je vše v pořádkua jestli ta uzlina je v pořádku.nezlobte se že se takto ptám jen bych chtěl být zase zdráv je mi teprve 25 let.Moc si vás pane doktore vážím děkuji za odpověd a nezlob te se.
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, zdá se, že je vše v pořádku. Samozřejmě musíte chodit na kontroly. Držím vám palce, abyste byl v pořádku trvale.
Rakovina
Dobrý večer, pane doktore. Už v minulosti jste mi pomohl (maminka C20)a tak se na vás opět obracím. Můj manžel má C62.Nález je už asi 2,5roku starý, prodělal chemoterapie i léčbu jako takovou. Chodí na pravidelné kontroly. A tak bych chtěla poprosit o radu, jak to vlastně vypadá. Tumor testis 1.dx.,histologicky smíšený germinativní tumor varlete(yolk sack,seminom,teratom,embryoCa),pT2N3M1a S1-IIIA stadium,dg.10/06.stp.radikální OE 1.dx,stp.4sériích kurativní CHT-BEP,efekt po 4.s.-stabilizace v RP,v plicích trvá CR,extrakce reziduálních hmot-technicky nemožná v 3/2007(rozhodnutí urologickouonkol.komise),stp 4.sériích salvage VeIP,do 6/07, efekt SD,negat.TM,resekci resid.mas pac.odmítl,dále dispenzarizace, při progresi ke zvážení paliat.CHT nebo paliat.RT(v případě lokoreg.progrese).MR vyš.v 7/08-stacionární cystoidní expanze v RP,RTG plic a TM negat.,PET vyš. v 4/08 negat.MR vyš. v 2/09 SD, sledování, oper.řešení odmítl.Vřed. choroba gastroduodenální,tč PPI in cursu.Děkuji za odpověď.
Jiřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o komplikovaný nádor varlete. Na rozdíl od čistého seminomu, který se prakticky vždy vyléčí, je tento smíšený nádor je daleko obtížněji léčitelný. Zatím se zdá, že stav je dobrý a stabilitovaný, nicméně vyléčení není moc pravděpodobné a je možné, že nádor začně znovu růst a jeho další léčba bude ještě obtížnější. Podle mého názoru se nemocný nemůže zcela uzdravit a jde o to, aby byl ve stabilizovaném stavu co nejdéle. Tak mu držím palce.
Rakovina
Dobrý den pane profesore, chtěla bych se zeptat v červnu jsem byla na operaci, kde mě byla odstraněna ledvina s nádorem o velikosti 5,5 cm. Histologické výsledky T1bN0M0. Výsledky scintigrafie a rentgen plic jsou dobré. Výsledky krve také. Může se zeptat jaká je šance na výléčení.
Helena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejde o histologické vyšetření ale o stadium nádoru. Ale vypadá to moc dobře a máte naději na vyléčení bez nutnosti další onkologické léčby. Tak držím palce, aby to vyšlo.
Rakovina
Dobrý den, mamince byla ostraněna ledvina s nádorem. Při vyšetřeních na CT ve vysledku napsáno, že má na páteři TH12 a L1 oscyolit. ložisko o velikosti 1 mm. Poslána na scintigrafii, kde jsou výsledky dobré. Žádný nález. Ještě poslána na rentgen páteře a zjištěna pouze lehká artroza. Má podstoupit ještě dolši vyšetření, aby se prokázalo co to vlastně je. Děkuji
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, musí se zjistit zda to je nebo není metastáza. Pokud to metastáza je, maminka se bohužel nemůže vyléčit a další onkologická léčba by jí život měla o něco prodloužit. Pokud metastázy mít nebude, je naděje na uzdravení a nebyla by zapotření jiná léčba něž již provedená operace.
Rakovina
dobry den ja bych se chtel zeptat na rakovinu kuze, jak je to vazne a jake to ma pryčiny.??dekuju
jirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rakovina kůže je vlastně trojího druhu a je to na dlouhé povídání. Podívejte se na www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina kůže, najdete tam všechny informace.
Rakovina
Dobrý den pane doktore, chtěla byc se zeptat na váš názor. Manžel-46 let, má nádor na ledvině, zítra jde na nefrektomii a diagnoza zní: Tumor renis I.sin, meta ad nodi limph. retroper., zvýšená kostní přestavba v L1. Má nějakou naději na uzdravení? Děkuji moc za odpověď.
EVA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud by byl nádor jen v ledvině a celý se odstranil, má manžel šanci na uzdravení. Pokud bude nádor už i v uzlinách, jak píšete a případně i v kosti, uzdravení není pravděpodobné a další onkologická léčba může manželovi život prodloužit. Tak uvidíte po operaci.





mobilní verze