Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Léky na předpis
Dobrý den, dostala jsem na 15 dní antibiotika Doxybene. Vím, že se nesmí konzumovat minimálně 2 hodiny před a po užití mléčné výrobky, ale nejsem si jistá, zda mohu jíst potraviny, kde bylo mléko použito při zpracování. Např. pečivo, kde bylo mléko použito do těsta. Chtěla jsem si koupit již hotové ovesné kaše, ale zjistila jsem, že je v nich zase sušené mléko. Takže ty také nemohu? Stejně jako protein, na který jsem zvyklá po cvičení? Děkuji moc za odpověď.
Romana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doxycyklin může vytvářet chemické komplexy s vápníkem, Romano a tím se může snížit jeho využití. Je dobré se proto vyhnout takovým potravinám, které obsahují hodně vápníku  To může platit o o proteinovém nápoji, pokud je připravován s mlékem nebo čistota mléčné bílkoviny není dostatečná. Podívejte se prosím na etiketu výrobku.  Proteinové nápoje mohou obsahovat i další bílkoviny ( např.sójovou, vaječný albumin, či kolagenní hydrolyzát) Užíváte-li Doxybene  jen ráno, jak je obvyklé, mléčné výrobky zkrátka zařaďte v průběhu dne. Přestávka 2 hodiny je zpravidla dostatečná.
Léky na předpis
Dobrý den,
před dvěma týdny jsem dostal Helicid 20 mg 2x denně. 4. den den jsem omylem vzal druhou dávku už po čtyřech hodinách po první. Pátý den jsem Helicid ukončil, neboť bolesti žaludku zmizely (spíše díky dietě) a pocítil jsem příznaky nedostatku kyseliny v žaludku (říhání). Mám steatozu jater a nyní mám bolesti v pravém podbřišku. Mohl Helicid takto způsobit zánět jater nebo něco podobného?
Marek
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, Marku. Trávicí potíže však ano, protože snížením acidity žaludku se může zhoršit trávení škrobu a bílkovin. Zvýší se tím zátěž pro slinivku břišní, která musí uvolnit více trávicích enzymů.. Pokud ale netrpíte sníženou funkci slinivky břišní, tělo si s tím nějak poradí. Trávicí obtíže se mohou projevit pálením žáhy, nadýmáním, či říháním. Pokud je steatóza jater způsobena nadváhou, jak je běžné, snižte váhu a udržujte si jídelníček, který nepovede k jejímu nárůstu. Trávicí obtíže se zpravidla vytratí. Helicid se předepisuje většině lidí zcela  zbytečně a měly by se s ním řešit závažná onemocnění trávicího ústrojí, nikoliv banality, vyvolané jen nevhodným stravováním. 
Léky na předpis
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je pravda, že když beru dlouho antikoncepci, a pak ji vysadím, abych se s přítelem snažila o miminko, že to nepůjde hned. Antikoncepci beru 5 let, mám štitnou žlázu(jsem hubená) a ráda bych se s přítelem snažila o miminko. Je možné, že budu mít kvůli toho nějaké problémy? Děkuji
Tereza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Terezo, myslím si, že hyperfunkce štítné žlázy může být problém a je třeba ji řešit, pokud se skutečně o hyperfunkci jedná. Může mít na průběh těhotenství i samotné otěhotnění velký vliv. Představuje zdravotní riziko.. Současná antikoncepce obsahuje opravdu"prahové dávky" hormonů a není žádný důvod, pokud se normálně dostaví po vysazení menstruace, brzy neotěhotnět. Myslím si, že hormonální poruchy po vysazení antikoncepce jsou nyní méně obvyklé než v minulosti. Na druhé straně tento dotaz by měl patřit  spíše gynekologovi, který provozuje aktivně praxi. Data z této oblasti nesleduji, nejedná-li se o nežádoucí účinky antikoncepce.
Léky na předpis
Dobrý den, reaguji na předešlý dotaz a na Vaše otázky. Obsah v doporučené denní dávce je L-METHIONIN 500 mg , MLÉČNAN ŽINEČNATÝ DIHYDRÁT 15 mg (150%DDD)* . Jde o jeden výrobek, kde jsou tyto dva prvky společně. V upozornění je však uvedeno, že se nemá při autoimunitním onemocnění užívat, ale není uvedeno proč. Hned při prvním nálezu vyšší TSH jsem začala brát Letrox 50 1x denně, po té kontrola krve po 3 měsících, sníženo na 0,5 tabletky denně. Děkuji za odpověď.
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím si, že v této dávce  zinku nemůže být žádný problém. Využitelnost není také ani zdaleka 100% i když se jedná  o lépe využitelný mléčnan . Methionin je běžná sirná aminokyselina. Je součástí prakticky všech bílkovin. V rostlinných bývá v malém množství. V tomto množství nemůže mít žádné významnější metabolické dopady(lidé konzumují běžně 70-100g bílkovin denně) , spíše řeší aktuální deficit, protože je esenciální aminokyselinou. Není mi také známa žádná významná souvislost mezi vyšším příjmem methioninu a zvýšeným výskytem strumy, či zhoršení stavu při autoimunním onemocněním štítné žlázy. Neužíval bych ale najednou tento doplněk stravy s Euthyroxem. Nelze vyloučit, že by došlo ke sníženému využití hormonu, který obsahuje, díky tvorbě komplexu.  Vazba v trávicím může ale vzniknout i mezi zinkem a  methioninem a tak se navzájem využitelnost sníží. Podávání obou látek v jednom přípravku považuji z odborného hlediska, budeme-li se zabývat jen využitelností obou látek, za diskutabilní.
Léky na předpis
Dobrý den, objednala jsem si vitaminové tablety methionin + zinek. Teď jsem však četla, že se nemá používat při autoimunitním onemocnění. Mám pravděpodobně sníženou činnost štítné žlázy, neboť jsem měla vyšší hodnoty TSH. Už asi třičtvrtě roku beru Letrox. Nevím však původ, zda za to mohou protilátky a tedy jde o autoimunitní onemocnění. Nevím zda můžu tyto tabletky či nikoliv. Může to zhoršit případný autoimunitní zánět? Děkuji za odpověd
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to velmi nepravděpodobné, Moniko. Pochybuji o tom. Kolik  mg zinku obsahuje denní dávka? Byla vyšší hodnota TSH naměřena opakovaně v průběhu jednoho roku?
Léky na předpis
Dobrý den, děkuji, ano s očním jsem mluvila a on říkal, že to může mít vliv a že tyto NŽ léků nejsou detailněji zkoumány, že se zkoumá a prověřuje hlavně vliv na srdce, játra, ledviny, tlak...a že každá chemie tělu škodí stejně jako třeba v umělých slzách s konzervanty.Doplňky stravy pro oči s luteinem a vitaminy prý nemá smysl. Jak mohu tedy očím ulevit a prospět když lék brát musím? Prý na prokrvení oka doporučuje ginkgo - kolik ho brát? Beru omega 3 mastné kyseliny to prý je dobré, kolik mg denně je vhodné? Děkuji Saša
Saša
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Očím  nejlépe pomůžete, když je nebudete nepřiměřeně namáhat a budou mít možnost střídat vzdálenosti ( pobyt v přírodě). Televize, počítač, mobil, určitě zraku neprospívají  a přispívají k únavě nejen očí, ale celého organismu. Ginkgo osobně nijak doporučit k k prokrvení sítnice nemohu. Za běžných okolností nemá na ni vliv. EPA/  DHA doporučuji užívat mezi 1-3g za den.   Jaký lék konkrétně užíváte?  Kolik je vám let? Podívám se, jaké nežádoucí účinky byly hlášeny. Poruchy vidění při používání léků jsou ale podle mého názoru jasně rozeznatelné od běžné oční vady. Při klinickém zkoušení léků se samozřejmě sleduje i tato oblast. Některý nežádoucí účinek se ale může objevit jen ojediněle i v případech kdy je lék masově užíván.Většinou se pak na něm podílí více příčin.
Léky na předpis
Dobrý den, mohou mít antidepresiva typu ssri a jim podobná vliv na zrak? Zaznamenala jsem rozmazané vidění na dálku, říkala jsem to očnímu, předepsal brýle a řekl, že je to možné. Může tak vzninout nenávratné poškození očí? Problémy se zákalem, nitroočním tlakem a jiné? Mám se tím zabývat nebo prostě mít na televizi brýle? Pracuji denně x hodin na počítači, což také oči vyčerpává, bojím se jak do budoucna, nevím jak dlouho budu léky brát - beru je už dlouho z důvodu vracejících se problémů. Děkuji
Saša
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Oční lékař by měl být schopen rozpoznat běžnou oční vadu od vedlejšího účinku léku, Sašo. Mluvila jste s ním o svých pochybnostech?  Nevratné poškození zraku tak, jste uvedla, je velmi nepravděpodobné.
Léky na předpis
Dobré ráno pane doktore.Lék Sirdalud beru na silné bolesti zad.Při PBC držím dietu,hlavně málo tuku atd.Ted i málo zeleniny a ovoce,jelikož jdu na kolonoskopii.Jsem deset let po rakovině tlustého střeva.Moc děkuji za Vaši ochotu.
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění, Moniko. Nemohu posoudit všechny souvislosti, domnívám se však, že Sirdalud není v tomto případě až tak jedinečný a ne vždy pro tuto indikaci prospěšný. Pokud nemáte problémy s vyprazdňováním, zeleninu a ovoce bych  vysadil až 3 dny před výkonem. Spíše bych si dal pozor na různá jadérka, díky kterým se dá ledacos přehlédnout ,či zbytečně vyšetření prodlužovat. Ta mohou přetrvávat  na sliznici  trávicího traktu delší dobu. Klasickým příkladem jsou nyní populární semínka chia.  Na ta je i Fortrans krátký.
Léky na předpis
Dobrý den, ráda bych znala váš názor na kombinaci léků . Ráno beru Pantoprazol 40mg /reflux jícnu/ večer caltrate 600mg a vigantol /osteopenie/ a Monopost 50 na glaukom.Očním lékařem mi byl doporučen Ocuvite lutein a zubařem koenzym q 10 na dásně..Je mi 60+ a mívám křeče rukou - předepsán dimexol. Mám nadváhu a tím i cholesterol 6,6.,,steatozu jater a cystu v pánvi. Dlouhodobě mám zažívací potíže - nadýmání,Piji bylinkové čaje s mátou ,meduńkou, řepíkem..Byl mi doporučen geriavit na posílení organismu. Tak nevím, brát vše? Děkuji za radu.
Vera
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Věro, začal bych zespoda. Snížíte-li váhu na normální úroveň a budete-li se stravovat tak, aby to  vašemu tělu vyhovovalo, steatóza jater ustoupí a zlepší se jaterní funkce. Břišní tuk také nebude utiskovat okolní orgány, tím se upraví reflux a nebudete muset užívat pantoprazol, který může zhoršovat trávení bílkovin a škrobu a může přispívat k zažívacím obtížím, jejich příčinou bývá přirozeně i nadýmání. Pravděpodobně dojde ke snížení hladiny cholesterolu, nepřesáhne-li denní příjem tuku 30% z celkové energetické hodnoty jídelníčku.  Dimexol mi při křečích v rukou moc smysl nedává a je třeba najít příčinu obtíží. Myslím si, že pomůže jen v ojedinělých případech.. Pracujete manuálně? Jsou ruce zatíženy více než je běžné? Caltrate a Vigantol mohou být důležité přípravky. Záleží ale na složení jídelníčku. Vyšší dávky vápníku mohou zase přispívat ke snížení vyvužítí vápníku z potravy a přispívat k zácpě. U CoQ 10 30-60mg za den, jsem se opravdu setkal s tím, že se snížila vyklavost zubu i když pro to vysvětlení nemám. Jiné příznivé učinky jsem nikdy nezaznamenal. Je to doplněk stravy s velmi omezeným účelem použití.  Shrnuli- to, jako u většiny lidí v této zemi vede cesta ke zlepšení zdraví přes změnu jídelníčku a rozumný životní styl.
Léky na předpis
Dobrý den.Pane doktore,potřebovala bych vědět,jestli mohu při PBC onemocnění jater,užít lék SIRDALUD.Předepsal mi ho lékař,ale nejsem si jistá.Velmi děkuji za odpověd.
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to možné Moniko. Zásadní je pro vás dobře stravitelný jídelníček, který odpovídá potřebám organismu. JInak je třeba sledovat jaterní funkce a lékař musí posoudit, zda případný prospěchz léčby pro pacienta převáží zdravotní riziko. Z jakého důvodu byl lék předepsán?
Léky na předpis
Pan doktor po pôrode som užívala 2 týždne adipex retard možem mat nejaké dôsledky ?
Ada
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
S velkou pravděpodobností ne. Nejčastější nežádoucí účinek je podle našich dlouholetých zkušeností zvýšení krevního tlaku.
Léky na předpis
Dobrý večer, můžou se clarinase repetabs kombinovat s antibiotiky biseptol. Děkuji za odpověď Jana
jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore,poradil byste mi,jestli bych při jaterní nemoci PBC a užívání léku URSOSAN použít krém ibalgin ?Velmi děkuji.
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Moniko. Nevidím v tom žádné zdravotní riziko.
Léky na předpis
Dobrý den, chci se zeptat na návrh mého praktického lékaře, který se týká změny léku na vysoký tlak. Je mi 54 let, s vyšším tlakem se léčím 5 let. Užívám lozap 50 2x denně, opakovaně mi byly naměřeny vyšší hodnoty (170/95) Byl mi navržen lék Prestance 5/5, prý je účinější. V různých inernetových diskuzích jsem se dočetl, že má vedlejší účinky npř. erekce, závratě, nevolnost. Chci se zeptat na názor nezávislého odborníka . Pomůžete mi? Předem děkuji Jirka
Jirka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jirko. Pokud jsou hodnoty naměřeny opakovaně, je jasné, že medikace není dostatečná a Prestance je vhodným lékem.  Že by Prestance přímo způsoboval poruchy erekce, to nevím a  je to nepravděpodobné. Faktorů, které se na problému podílejí musí být více. Měřte si pravidelně denně TK a hodnoty předávejte lékaři během kontrol. Máte-li nadváhu, zhubněte a udržujte si normální váhu. Za to považuji takovou hodnotu v kg, když od svoji výšky v cm odečtete 100.  Velmi často je to dostačující k tomu, aby se tlak zcela vyrovnal.
Léky na předpis
Dobrý den, na doporučení lékaře jsem začala užívat lék Valdoxan (AD)1 tabl , vyhovuje mi a nedělá problémy, lépe spím. Podle návodu chodím na odběry krve - játra. před začátkem jsem měla hodnoty ALT 0,39 AST 0,57 ALP1,01 GMT neměřeno..... po měsíci užívání ::ALT 0,41 AST0,64 ALP1,35 , GMT 0,76 . Jsou hodnoty zvýšené tak, že bych lék užívat neměla? Lékařka říká, že jsou hodnoty normální a odchylky nevýznamné. Z léků beru ještě Asentru 150 mg denně a pak na kosti Bonvivu. Nevím, jak moc tím zatěžuji játra a zda mohu udělat něco, čím bych játrům prospěla. Alkohol nepiji vůbec právě kvůli braní léků. Děkuji. Linda
Linda
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lindo, každý postup měření je zatížen chybou a rozdílně naměřené hodnoty se prakticky vejdou do běžného rozmezí a souhlasil bych s lékařkou. Pravidelné sledování funkce jater je ale nutné. Největší zátěží pro játra je konzumace nepřiměřeného množství stravy. Větší nadváha či obezita vede ke steatóze jater (hromadění tuku v jaterní tkáni) a ke snížení jejich funkce.  Přispívá to pak ke zvýšení rizika poškození jater během užívání některých léků. Máte-li nadváhu, zaměřil bych nyní úsilí tímto směrem a nadváhy se zbavil a následně změnil stravování tak, abyste si váhu udržovala. 
Léky na předpis
Vážený pán lekárnik, na základe Vášho dotazu, upresňujem: 1.)nález "L2-3 osteofyty na intervertebrálnych zhyboch a L5-S1 jemná mediálna protrúzia medzistavcovej platničky do spinálneho kanála"... 2.)krívanie a bolesti v hornej časti stehna sa objavili cca pred tromi mesiacmi... 3.)momentálne súčasne s liekomGabagamma 300 na tieto zdr.problémy užívam Metamizol kvapky, okrem toho uživam pravidelne lieky na alergiu tb Rupafin a sprej do nosa Avamys. (Znenie mojej pôvodnej otázky:"Dobrý deň, mám na krívanie a bolesť ľavej nohy pri chôdzi predpísaný liek Gabagamma 300 s užívaním: 1 a 2. deň 1tb, 3. a 4. deň 2 tb, od 5.dňa 3tb denne. Ako som začala užívať 3tb denne objavili sa niektoré príznaky uvedené na príbalovom letáku (občasné závrate a pocit na zvracanie, v noci zhoršený spánok a zhoršená nálada). Môžem si dávku znížiť na 2tb denne, ktoré som znášala, alebo musím opätovne navštíviť lekára?") Ešte raz ďakujem za odpoveď.
- otázka upravena poradcem
Zuzana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Zuzano, léků užíváte docela dost a je možné, že některé nejsou nutné. Myslím si to i  Gabagammě. Zavolejte prosím lékaři a zmiňte se o problémech které máte. Zároveň ho požádejte o informaci, zda je možné lék vysadit, či dávkování snížit. Nemyslím si, že je s profesionálního hlediska možné, abych mu přímo zasahoval do  jeho léčebného postupu. V případě Metamizolu se domnívám, že by bylo lepší  volit  raději lék  s  výraznějším protizánětlivým účinkem, pokud je převažující bolestí bolest v horní části stehna. Nahradil bych ho  nyní krátkodobě stejně rizikovým nimesulidem v prášku.  I v tomto případě požádejte lékaře o jeho názor a o případné předepsání. Jeho postup může mít své důvody.
Léky na předpis
Dobrý den, lék se jmenuje opravdu Tolura 40 mg, užívám jeden ráno před osmou, než vyrazím do školy. To "cinkání " jakoby od náušnic pouze v levém uchu jsem měla i před braním léků, myslela jsem, že je to díky tlaku a odstraní se to právě užíváním Tolury, tlak se snížil. Pokud to tinnitus není, co by to mohlo být ? Jiné léky neberu, k lékaři jdu na kontrolu za 3 měsíce. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Vidíte, Tolura mě nenapadla i když má k Torule blíže. Mohlo by to signalizovat určité degenerativní změny ve vestibulokochleárním aparátu, či poruchy prokrvení v něm. Je to oblast, které nerozumím a určitě bude dobré navštívit ORL lékaře. Podrobnější vyšetření je nutné. Zkuste si vypozorovat, kdy se problém objevuje. Např. při určitém pohybu, námaze, či změně atmosférického tlaku. Může to být pro lékaře důležitá informace. Jinak si myslím, že je to pro ORL lékaře asi známý problém a že nebudete sama. Věřím, že se najde cesta jak se cinkání zbavit.
Léky na předpis
Dobrý den, v mých 60 beru lék Torula na snížení tlaku. Asi po půl roce se tlak upravil na 140 / 90, ale několikrát týdně se v levém uchu ozývá zvuk, který bych přirovnala k cinkání jakoby dlouhých řetízkových naušnic, které o sebe zavadily...může to být tinnitus? Když beru léky, nemělo by to pominout nebo je nutné je změnit ? I když to trvá jen pár sekund, docela mě to znepokojuje. Učím na střední škole a ráda bych ještě dva roky do důchodu přečkala bez zdravotních obtíží. Děkuji.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, jedná se o lék Torella? Podle mého názoru se nejedná o tinnitus. Upozorněte prosím na to lékaře. Měříte si TK během dne?  Před užíváním léků jste podobný problém nepociťovala?  Užíváte ještě jiné léky?
Léky na předpis
Dobrý den, bolest svalů a ramene. Levá i pravá strana. Trvání asi 4 roky revmatoidní artritida asi. Dostávám Injekce Diprophos a Trexan Jaký je Váš názor na Trexan .
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Metotrexátu je dobré se vyhnout, Jano, jak jen to je možné.  Není však  vždy jednoduché se s obtížemi vypořádat a dosáhnout úlevy a zlepšení stavu. Revmatoidní atritida je svízelné onemocnění,  a proto  někdy nezbývá nic jiného, než tento lék nasadit. Nemělo by však zůstat jen o farmakoterapie. Léčebná rehabilitace a  individuální dietní opatření by měly být součástí léčby.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore,
ji mi 44 let a před 3 měsíci jsem dostal výhřez ploténky, bral jsem postupně tyto léky: nimesil, medracet, voltaren inj., neurotop, neurontin a v současné době pregabalin teva. Během těchto 3 měsíců jsem zhubl z 68 kg na 65 kg. Chci se Vás zeptat, jestli je to normální, jestli tyto léky mají vliv na celkový metabolismus. Nebo mám navštívit mého praktického lékaře?
Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Pavle, je to možné. Kdyby ale váhový pokles pokračoval ,aniž byste změnil jídelníček, upozorněte na něj lékaře. Doufám, že se cítíte již lépe. Správně rehabilitujte a léků se snažte zbavit co nejdříve. Mají pouze dočasný smysl a mohou ve vašem případě poskytovat jen dočasnou úlevu. Nikoliv nápravu stavu. Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Dobrý deň, mám na krívanie a bolesť ľavej nohy pri chôdzi predpísaný liek Gabagamma 300 s užívaním: 1 a 2. deň 1tb, 3. a 4. deň 2 tb, od 5.dňa 3tb denne. Ako som začala užívať 3tb denne objavili sa niektoré príznaky uvedené na príbalovom letáku (občasné závrate a pocit na zvracanie, v noci zhoršený spánok a zhoršená nálada). Môžem si dávku znížiť na 2tb denne, ktoré som znášala, alebo musím opätovne navštíviť lekára? Ďakujem. Zuzana
Zuzana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaká je příčina obtíží, Zuzano? Máte obtíže dlouho? Užíváte ještě jiné léky?
Léky na předpis
Zdravím,
chci se zeptat jakým způsobem, principem, působí v těle vámi doporučovaný Detralex, jaké má dálší zdraví prospěšné účinky krom působení na cévy? Je dobrý také na imunitu?Další otázka, co doporučujete pro podporu imunity v tomto období?
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Alice, flavonoidní látky obsažené v Detralexu při běžném dávkování působí antioxidačně na mnoha úrovních. Působí  inhibičně na některé mediatory zánětu. Klinicky se pozitivní účinek prokázal zejména na úrovní mikrocirkulace. Zlepšujíí funkci nejmenších kapilár a zpevňují jejich stěny. To má pak přiznivý dopad na okysličování tkání a na transport důležitých látek. Ovlivňují příznivě také  průchod krve žilním systémem. Mohou mít  příznivý vliv na lymfatický systém, protože pravděpodobně zlepšují lymfatický průtok. Nemají přímý vliv na imunitní systém. Na podporu imunity je již skoro pozdě.  Nejpřirozeněnjším řešením je zdravý životní styl. Doplňky stravy mají velmi malý účinek a u většiny z nich je imunostimulační či imunomodulační účinek velmi sporný.. Budu-li to kvatifikovat, zdravý životný styl včetně správné výživy je 95% úspěchu. Doplňky  stravy či některé léčiva pak zbylých 5%, budu-li jim příznivě nakloněn. Jsem zastáncem očkování, včetně očkování proti chřipce u více ohrožených osob.  Očkování do těch 5% nepatří.   
Léky na předpis
Právě že užívám již léky na vys. tlak Piramil, Letrox 75 na štítnou žlázu a Sortis na cholesterol. Při výšce 175cm vážím 82kg ,takže nadváha. Pohybu mám dost, turistika, jízda na kole. Bohužel v rodinné anamnéze se tohle všechno vyskytuje. Bojím se, že už těch léků bude moc Děkuji za odpověď
Jarka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Chce to 10kg dolů, Jarko. To je jasné.  Je také nutné dlouhodobě nepřesahovat denní příjem tuku nad 30% z celkové energetické hodnoty jídelníčku. Dlouhodobě nepřiměřený příjem tuku
 společně s léky na snížení cholesterolu tzv.statiny (včetně atorvastatinu) vede k cukrovce II. typu, která je způsobena sníženou citlivostí tkání k insulinu. Tím dochází k horšímu využití krevního cukru-glukózy.  Snížení váhy a dodržování správného jídelníčku je  jediná cesta  z bludného kruhu ven. Jinak se váš  zdravotní stav bude  jen pozvolna zhoršovat. Pokud jste z Prahy, nebo můžete do Prahy dojíždět, je možné navštěvovat naši interní ordinaci viz. Centrum pro poruchy metabolismu a výživy.  Je možné také využít naši elektronickou poradnu na www.drstanek.cz a snižovat následně váhu, dle Pokynů,  pomocí Dietních plánů Guareta.
Léky na předpis
Dobrý den je mi 63let a asi pět let chodím do DIA poradny pro poruchu glukozové tolerance. Výsledky vždy hraniční cukr kolem 5,5. Na poslední kontrole byl zvýšený na 6,4alékařka mi nasadila lékSiofor 850 půl tablety. Prosím o radu zda je nutné užívat. Je mi po něm špatně od žaludku a mám rozhozené zažívání Děkuji Jarka
Jarka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Někdy ano, Jarko, pokud pacient není schopen dodržovat dietní režim. Většinou jsou dietní opatření dostačující, jsou-li dodržovány. Jakou výživovou hodnotu jídelníčku máte nastavenu? Máte nadváhu? Máte ještě jiné zdravotní problémy? Užíváte ještě jiné léky?
Léky na předpis
Trexan odpověď :
V příbalovém letáku jsem ale četla, že by neměla být překročena celková týdenní dávka 20 mg. A já beru každý den 10 mg, týdně tedy 70 mg. Je to tedy určitě v pořádku?
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Promiňte, Martino. Nějak mi to vůbec nesepnulo, že se jedná o dávku denní, i když jste to uváděla. Na krabičce z lékárny máte napsáno dávkování 1x denně?  Kontaktujte prosím ihned lékaře. Za běžnou dávku považuji 10mg 1x týdně.
Léky na předpis
Trexan odpověď :
Užívám ho na revmatoidní artritidu, ale asi to nemá žádný účinek, jen je mi hůř, jsem strašně ospalá, mám pusu plnou aftů, špatně se mi začaly hojit i drobné rány atd. a bolest kloubů přetrvává nadále.
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Martino, léčba Trexanem v tomto případě může mít smysl. Vzhledem k volené dávce si myslím, že lékař postupuje velmi odpovědně. Problémy, které jste uvedla, nemusí souviset s užíváním Trexanu a myslím si, že nesouvisí. Zdravotnímu problému je třeba přizpůsobit i stravu,aby se netvořilo tolik látek, podporující zánětlivé reakce.  Užívejte kvalitní multivitamin-multimineral, nebo alespoň  B-Komplex. Potřeba některých důležitých látek  může být výrazně zvýšena. Doporučuji Dietline VitaAmin, protože zde mohu kvalitu garantovat.
Léky na předpis
Dorý den, každý den užívám trexan v dávce 10 mg. Chci se zeptat, zda-li to může mít nějaký celkový vliv na můj zdravotní stav ( hlavně bych nechtěla zůstat bez vlasů, je mi 30 let ). Osobně se po tom poslední dobou cítím fyzicky nějak hůř. Děkuji za Vaši případnou odpověď
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Z jakého důvodu lék užíváte, Martino?  Míra rizika výskytu nežádoucích účinků souvisí   i s celkovým zdravotním stavem a samozřejmě i  se zvoleným dávkováním.. 
Léky na předpis
Dobrý den,je mi 48 let,mám onkologické onemocnění,jsem dva měsíce po ozařování v oblasti krku.Už tři měsíce beru na bolesti v krku Zaldiar,beru ho 1x denně dvě tablety,jedna má 37,5 mg tramadolu..tedy 75 mg denně.Lék celkem pomáhá na bolest a všimla jsem si,že jsem po něm i taková klidnější,jakoby trošku otupělá,což mi vyhovuje..nemám po něm žádné problémy ani zažívací potíže.Chci se ale zeptat,jak dlouho je bezpečné Zaldiar užívat,jestli může mít nějaké vedlejší účinky a jestli nemůže na něj vzniknout závislost,přece jen je to opiát,i když slabší.Moc děkuji za odpověď.
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dávka tramadolu je nízká a šetrná, Petro. Je třeba sledovat váš aktuální zdravotní stav a podle toho ev. jednat. Momentálně v tom žádný problém nevidím a pokud se určité zdravotni komplikace vyskytnou, budou více souviset s místním ozařováním. Tramadol bych se na nich neměl v této dávce ve vašem případě podílet, je-li zdravotní stav jinak dobrý.  Přeji hodně zdraví a co nejúspěšnější léčbu, která vás bude co nejméně omezovat. 
Léky na předpis
Dobrý den, je mi 33 let, asi 2 měsíce užívám trexan 4 x týdně 35 mg. Může to mít nějaký vliv na laboratorní hodnoty moče ? Čeká mě kontrola na urologii a všimla jsem si, že chodím méně močit, mám to vůbec doktorovi říkat? Děkuji za odpověď.
Markéta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Markéto, určitě se lékaři zmiňte. Je třeba vyloučit sníženou funkci ledvin, která je patrná i z laboratorního vyšetření moči.
Léky na předpis
Dobrý večer. Je mi 30 let a řeším dlouhodobou bolest trapézových svalů. Obvodní lékař mi napsal Dimexol (1-1-2), Aulin (1-0-0) a Aescin-Teva (2-2-2). Pro přečtení příbalových letáků si však nejsem jistá, jestli tyto léky brát. Zejména Aescin, kde o bolesti svalů není jediná zmínka. Lék by měl být na žilní problémy a otoky, ty ale já nemám. Aulin se mi zdá jako hodně silný lék. Bude v pořádku brát pouze Dimexol a popřípadě si časem říct o rehabilitace? Můžu zbylé dva léky vrátit do lékárny? Přeci jen 200,- doplatek je dost za něco, co nebudu brát. Děkuji.
Kateřina30
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Prvním krokem bych měl být fyzikální postup a rehabiltace, Kateřino. To dá zdravý rozum. Bohužel náš zdravotní systém je založen na spotřebě, která je nadřazena efektivitě. Samozřejmě vše ve jménu hospodářského růstu a kvalitního zdravotnictví, jednoho z nejlepších na světě. To si stále namlouváme i po skončení totality jako kubánci.  Aescin je velmi starý, bezpečný a dobrý lék. Na každou novou indikaci musíte mít studie, která stojí hodně peněz. Starší lékaři však mají zkušenosti s tímto lékem i v jiných indikacích než je oficiálně uváděno.  Ten by mi zrovna jako jediný navadil. Může působit protizánětlivě a zlepšit prokrvení těchto partií. Můžete mi prosím napsat co si myslíte, že je příčinou obtíží? Trpíte tímto problémem opakovaně? Sportujete?  Máte  momentálně ještě jiné zdravotní problémy?
Léky na předpis
Dobrý den, odpovídám na Vaše otázky - žádné léky neberu, ze stravy jsem vyloučila smetanové jogurty, bílé pečivo, přemíru sladkých jídel, doplnila o více porcí bílkovin, zmenšila porce a přinutila se více pít. Vodu mám ráda, slazené pití nemusím. Nadváhu mám aktuálně 7 kilogramů, bude mi za rok 60. Je pravda, že nijak nesportuji, ale všude chodím. Jedná se mi o to, aby z léků to nebyl "nejtěžší " kalibr a na kterých lécích je možné začít. Děkuji za odpověd. - otázka upravena poradcem
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění. Jaká hodnota cholesterolu vám byla naměřena? Byla naměřena opakovaně v průběhu minimálně jednoho roku?  Mají (měli) vaši rodiče vyšší hladinu cholesterolu? Jsou léčení na kardiovaskulární onemocnění?  Mají cukrovku II.typu. Od kolika let? Všechny léky na snížení cholesterolu, které se běžně předepisují( tzv.statiny) mají celou řadu nežádoucích účínků a je třeba zvažovat, zda je vůbec nasadit a jakou dávku volit. Zvyšují také insulinoresistenci a mohou se podílet na vzniku diabetu druhého typu. Proto je třeba vždy zvážit, zda má  opravdu  racionální smysl cholesterol u daného pacienta snížit a zda nepřeváží rizika nad prospěchem léčby, Proto bych vás poprosil o další informace.
Léky na předpis
Dobrý den, užívám každý den Trexan 1 tbl. může mi to nějak uškodit ? Četla jsem příbalový leták,ale nevím jestli tomu věřit. Za odpověď děkuji.
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Trexan, stejně tak jako léčivá látka metotrexát obecně, je léčivo s celou řadou  závažnějších nežádoucích účinků a  lékař musí pečlivě posoudit, zda případný prospěch z léčby převáží zdravotní rizika. To musí posoudit na základě dobré znalosti vašeho zdravotního stavu a rodinné anamnézy. Samozřejmě i zvolená dávka má vliv na výskyt nežadoucích účinků a ve vašem případě je riziko mnohem menší, než u vyšších dávek.
Léky na předpis
Dobrý den, děkuji za odpověď. Léčím se na úzkosti a lékařka mi předepsala k Asentře, kterou beru léta nyní Valdoxan. Kávu nepiji a pravý čaj pouze v dopoledních hodinách. Proto jsem se ptala, zda je kombinace těchto dvou léků podle Vás vhodná (možná) a zda nemáte s lékem Valdoxan nějaké zkušenosti. Diskuze na inetrnetu nikde nečtu, to jsem psala, proto jsem se obrátila na Vás. nějak moc nerozumím Vaší odpovědi. Děkji Katka
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Katko. Kombinace je určitě možná. Zda je nutná, či vám prospěje posoudit nemohu, protože neznám váš zdravotní stav.
Léky na předpis
Dobrý den, lékařka mi předepsala ke stávajícímu léku Asentra (anidepresivum s látkou Sertralin) po dohodě ještě tabletku Valdoxanu, protože se poslední dobou necítím moc dobře a špatně spím. Prý nemá tento lék moc NÚ, jediné, co může negativně ovlivňovat jsou jaterní funkce. Na krev jsem si zašla, pak odběry zopakujeme, přesto mám trochu obavu. Je to prý relativně nový lék, názory z diskuzí na internetu se řídit nechci, proto se ptám na Váš názor - je užívání léku rizikové, máte o něm či jeho kombinování nějaké informace? V minulosti jsem zkoušela jiné léky na vylepšení spánku dost mne ale tlumily i přes den. Jinak se snažím dodržovat spánkovou hygienu atd. Hlavně mne trápí noční buzení a brzké ranní probuzení. a následný pocit vyčerpanosti. Děkuji Katka
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Katko, s psychofarmaky mám celkem bohaté zkušenosti, protože jsme měli v těsné blízkosti lékárny psychiatrickou ordinaci kde pracovala velmi odpovědná a zkušené lékařka. Ta vždy pečlivě zvažovala rizika i případný prospěch z léčby. Při posuzování případných rizik je třeba vzít v úvahu aktuální celkový zdravotní stav, historii zdravotního stavu i rodinnou anamnézu. V žádném případě není dobré pročítat diskuse na internetu v případě léků na lékařský předpis. Problémy se spánkem nemusí za každou cenu souviset s psychickými obtížemi mohou mít přirozenou souvislost s postupujícím věkem či nepřiměřeným pitím kávy, pravého čaje, nebo dokonce energetických nápojů. Pokud špatné spíte, je třeba se těmto nápojům vyhnout.
Léky na předpis
Krásný den. Dostala jsem recept na zoloft. Čeká mě ale operace, tak se bojím interakce zoloftu s anestezii. Zoloft jsem ještě nezačala užívat, trpím menšíma depresema kvůli partnerské krizi. Mám počkat s užíváním až po operaci? Zatím to snad bez antidepresiv zvládnu, předepsala mi je obvoďačka, nikoliv psychiatr. Děkuji.
Valerie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doporučuji určitě počkat, Valerie. Diagnostika a léčba depresivních stavů patří, podle mého názoru, do rukou psychiatra. Je to velmi složitý  zdravotní problém. Doporučuji psychiatra vyhledata poradit se s ním. Přeji hodně zdraví a co nejvíce pohody.
Léky na předpis
Dobrý den zhoršilo se to mam natekly krk,s
Veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemohu posoudit závažnost, ale jediná rozumná možnost je navštívit lékaře, ke kterému máte důvěru, Moniko.
Léky na předpis
Dobrý den prothazin jsem brala někdy na večer když jsem nemohla usnout.... Když jsem vyzvedavala v lékárně prášky byly modrý a tentokrát jsem vyzvedla a byly zelený .Nenapadlo mě že se mi tak přitizi


Veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Odpovězeno níže.
Léky na předpis
Ještě jsem zapomněla říct že když tohle řeknu doktorce tak mi řekne že je to od psychiky to jsem někdy mela a pak bylo vše v pohodě. Musí to bejt z prasku nevím kam se obrátit je to složité jsem z toho zmatená myslela jsem že prášek odezní a ono naopak.Dekuju za radu
Veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Veroniko, problém by neměl být způsobený Prothazinem. Hledal bych jiný důvod, pokud se stále necítíte dobře. Je vám dnes již lépe? Omlouvám se za trochu opožděnější odpověď.
Léky na předpis
Dobrý den chci se zeptat co mám dělat minulý týden jsem měla prothazin vůbec mi nesedl je mi z něj špatně nevolnost hlavy otok špatně dýchání zhoršení nemůžu fungovat mam psa díky za radu.Mela jsem křeče do nemocnice jsem nejela přechodila jsem stav který byl hrozný a teď funguju celkove špatně pálení očí otrava organismu.Paleni v krku nevím co dělat mam malatnost
Veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Veroniko, jestli se jednalo o běžné dávkování Prothazinu a je to již od posledního užití týden,  pak příčinu vidím někde jinde. Kdyby problém přetrvával i během víkendu navštivte prosím příští týden raději praktického lékaře. PS: Z jakého důvodu jste Prothazin použila? Užíváte ještě jiné léky?
Léky na předpis
Pane doktore, hypertenze se začala objevovat tak tři-čtyři roky zpátky. Zamlada jsem měla spíše nízký tlak. Ledviny mi nikdo nevyšetřoval, tak nevím. Železo jsem užívala dva měsíce, poté se hodnoty srovnaly a bylo mi doporučeno ho už nebrat (obvodní Dr.). Oči mi v souvislosti s příhodou nekontrolovali, takže o změnách na sítnici také nevím. Antiko neužívám. Bezlep.dietu mám kvůli hraničním testům na celiakii, tak prý abychom viděli, zda se mi zlepší krev, když ji budu dodržovat. Držím ji třetí měsíc. Dříve jsem jedla normálně. Hmotnost 52-55 kg mám stále. Jak jím: snídaně - jogurt+cornflakes (bezl. müsli), svačina- okurka, ovoce, oběd- 3-4 plátky bezl. knekebrotu+Cottage (nebo tak něco)+paprika+rajčata, svačina- něco bezl. sladkého (tyčinka) před sportem, ovoce, večeře- něco vařeného, abych měla teplé jídlo. Ve zprávě z nem. se nevyznám, ale všechny hladiny cholesterolu jsou prý v normě. Dříve mě na cholesterol netestovali. Otec též hypertenze, máma měla rakovinu tl. střeva (zemřela).
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění, Baro. Nejsem z toho přliš moudrý.  Pokud ale máte cholesterol v normě, k uživání Rosuvastatinu není žádný  důvod. Může být pro vás významnou zátěží. Doporučuji užívat pravidelně multivitamin-multiminerál( Additiva, Dietline Vitamin). Může to být jen 3x do týdne. Jídelníček se nezdá úplně optimální a aktuální nedostatek některého vitamínu, minerální látky, či stopového prvku je pravděpodobný. Jinak si počínáte racionálně. Měřte si prosím každodenně krevní tlak, aby lékařka mohla optimalizovat dávkování léčiv.  Více bohužel poradit nemohu. přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Dobrý den! Je mi 46 let, 165 cm/52 kg. Snažím se jíst zdravě a sportuji. Přesto řeším neustále zdrav. problémy. Léčím se s lupusem (Plaquenil 1x denně, Trexan 2x týdně), mám hypertenzi (Kapidin 1/2 denně, Carzap 1x denně). Byla mi zjištěna silná anémie nevysvětlitelného původu (podstoupila jsem koloskopii, gastroskopii, gyndu - vše ok). Brala jsem železo a zlepšilo se to, po vysazení mi zase mizí. Nyní paní Dr. zkouší bezlepkovou dietu. Před měsícem jsem měla záhadnou "příhodu", kdy mi při kousnutí do sucharu ruplo v oku (či za okem) a přestala jsem vidět. Postupně jsem viděla vše víckrát a vše se míhalo. Když to nepřestávalo, jela jsem na pohotovost a hospitalizovali mě na neurologii. Na MR ale žádné krvácení v hlavě ani embolie prokázány nebyly, nezjistilo se vůbec nic. Měla jsem jen extrémně vysoký tlak. Do tří dnů všechny potíže odezněly a cítím se normálně. Přesto jsem si z nemocnice přivezla další léky (ani jsem nevěděla na co). Je to Godasal a Rosucard. (Pokračuji ..) - otázka upravena poradcem
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Báro, váš zdravotní stav je dost komplikovaný a vyžaduje velmi dobrou znalost historie zdravotních obtíží, rodinné anamnézy i velmi pečlivé posouzení všech souvislostí, než se zvolí nějaký léčebný postup.  Kdy se prosím objevila hypertenze?  Byla vyloučena zhoršená funkce ledvin? Jaká hladina cholesterolu vám byla naměřena? Byla naměřena opakovaně?  Přípravek s obsahem železa momentálně neužíváte? Proč tomu tak je?   Byly vám zjištěny změny na sítnici v souvislosti s vysokým tlakem a s uvedenou příhodou?  Antikoncepci neužíváte? Proč se lékařka rozhodla vám naordinovat bezlepkovou dietu? Mohl extrémně vysoký tlak souviset s nějakou velkou psychickou zátěží? Co si představujete pod pojmem zdravé stravování? Hmotnost cca 52 kg máte po celou dobu dospělosti?
Léky na předpis
.... Obvodní Dr. mi vysvětlila, že jsou to léky na ředění krve a na cholesterol. Prý mi to napsali preventivně. Na cholesterol jsem vyšetřena nebyla a myslím si, že při mé životosprávě bych ho zvýšený mít neměla. Po lécích na ředění krve jsem měla zažívací problémy. Takže jsem oboje vysadila (Rosucard i Godasal). Jsem i tak nešťastná, kolik léků beru a nechce se mi "zbytečně" zatěžovat organismus dalšími dryáky. Myslíte, že dělám dobře? Na žádnou kontrolu na neurologii jsem pozvána nebyla, tak ani nevím, jak by to s léky bylo dál.. Až bych dobrala těch několik krabiček, které mi v nemocnici předepsali.. Co mi tuto "příhodu" způsobilo, se nezjistilo, nikdo mě nechce na kontrolu vidět, tak bych nejradši za vším udělala tlustou čáru a pustila to z hlavy. :-) - otázka upravena poradcem
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Odpovězeno níže.
Léky na předpis
Děkuji za odpověď.
Určitě zkusim kávu vyřadit a nahradím ji něčím bez kofeinu.
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přeji hodně zdraví, Heleno. Bojujte a jen na léky nespoléhejte.
Léky na předpis
Dobrý den.
Kávu piju,2 šálky denně.
Ráno beru Pregabalin a Oxycodon.
Večer Pregabalin,Valdoxan a Oxycodon.
Na psychiatrii mi byla diagnostikována generalizovana úzkostná porucha, panická ataka a posttraumatická porucha. Proto ta antidepresiva.
Děkuji za rychlou odpověď na mou otázku.
Helena
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Heleno, nemohu moc poradit, protože o vás vím velmi málo. V každém případě pití kávy je určitě problematické. Na jedné straně hledáte něco přírodního co by zlepšilo spánek a na druhé straně pijete kávu, která obsahuje purinové alkaloidy ( kofein, theofyllin, theobromin), které stimulují mozek a srdce. Mohou snižovat kvalitu spánku. Mají účinky jak na centrální nervový systém, tak prakticky na všechny hlavní orgány. Určitě nijak pozitivně nepřispívají k léčebnému účinku antidepresiv a mohou ovlivňovat jejich chování v organismu. Doporučuji se kávy zříci a používat případně náhražky. Pregabalin je sice výborným lékem při léčbě generalizované úzkostné poruchy ( snad je správně diagnostikována), ale v kombinaci s Oxykodonem může působit velmi tlumivě a způsobovat extrémní pocit únavy I další vážné těžkosti jako je těžko zvladatelná zácpa, závratě, či poruchy motoriky. Určitě by vám prospěla lázeňská péče se změnou životosprávy a správnou rehabilitací. Zde bych hledal cestu z bludného kruhu a investoval finanční prostředky pro zlepšení svého zdraví.
Léky na předpis
Ještě jsem zapomněla dodat,že jsem po dvou operacích páteře,výhřezy plotének. Jedná operace bederní,jedna hrudní. Poškozený periferní nerv a podle nové rezonance dalších 6 výhřezů po celém úseku páteře.
Je mi 50 let. Helena
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Odpovězeno níže.
Léky na předpis
Zdravím, pane doktore, vysazuji lék Tritico, který beru 2,5 roku na problémy se spánkem. Brala jsem 100 mg na noc, poslední 3 měsíce jsem brala 50 a začínám s 25. jaké mohu očekávat potíže při snižování dávky. Paní doktorka mávla rukou, ale mě to přeci jen zajímá. Děkuji
Alenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Při takto postupném vysazování dávky, které je naprosto správné, neočekávám žádné komplikace. Doufám, že vám lék pomohl a že spíte lépe. Přeji hodně zdraví, Alenko.
Léky na předpis
Pane doktore, prosím poradíte ? Několikrát za sebou mně byl naměřen tlak 150 - 160 /100 a protože hodnota cholesterolu se drží pořád kolem 6,9, rozhodl můj lékař o tom, že začnu užívat léky Tolura 40 mg. Za rok mně bude 60, nezadýchávám se, ale mám pár kilo nadváhu, asi 6, což je tak rovnoměrně rozloženo, že to moc není "vidět". Vaši poradnu čtu pravidelně a vím, že často doporučujete střídmou stravu atd. Tedy myslíte, že pokud budu dodržovat tyto zásady, dám kila dolů, že se zbavím těch léků ? Jak dlouho bych je měla užívat ? Problém je v tom, že rodiče i prarodiče zemřeli na infarkty, maminka právě v 60, ale je fakt, že kouřila, tatínek v 76, ale též vysoký cholesterol, navenek ale štíhlý menší muž. Děkuji za Váš čas. - otázka upravena poradcem
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Marie, je možné, že léky budou bohužel nutné. Přesto je zásadní, abyste dodržovala vhodný jídelníček (příjem tuku  okolo 25% z celkové energetické hodnoty jídelníčku) a dosáhla normální váhy.  Ve vašem případě doporučuji váhu minimálně: výška v centimetrech mínus 100.Na webu www.drstanek.cz najdete způsob jak váhu snížit a pak jak si ji udržovat. Výživovou hodnotu jídelníčku si můžete kontrolovat na www.potravina.cz. Riziko prosím nepodceňujte i když je pravděpodobné, že maminka si  zkrátila život právě kouřením. Nebyl to určitě ale jediný rizikový faktor který vedl k předčasné smrti. Na webu www.drstanek.cz máme poradnu. Kdykoliv se ozvěte, budete-li potřebovat. Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Antikoncepce - dobrý den, chtěla bych Vás ještě poprosit o názor na antikoncepci - chtěla bych nasadit hormonální antikoncepci, můj lékař mi pravděpodobně doporučí nitroděložní tělísko, ale já bych to ještě ráda konzultovala s Vámi - z pohledu vstřebávání hormonů do organismu a z hlediska jistého rizika kardiovaskulárních onemocnění - je šetrnější tělísko nebo existují dnes již šetrnější tablety? Antikoncepci jsem brala naposledy asi před osmi lety. Je mi 35 let, s ničím se neléčím. Děkuji, J.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Estrogeny snížují riziko kardiovaskulárních komplikací, Jano. Gestageny nikoliv. Nitroděložní těliska obsahují gestageny. Všiml jsem si, že generace žen, která měla v minulosti tělisko, mají  často cysty na vaječnících a problémy s poševní sliznicí, které narušují jejich sexuální život. Jasnou zdravotní výhodu pro zdravou ženu nevidím. Velmi malé množství gestagenu se dostává i do oběhu a je velmi těžké hodnotit do jaké míry to narušuje látkovou výměnu a hormonální rovnováhu. Zásadní vliv na krevní srážlivost by to mít nemělo a nesetkal jsem se  s tromboebolickými komplikacemi narozdíl od pilulek.  Sám doporučuji ženám  užívat pilulky od originálního výrobce.
Léky na předpis
Je možné při užívání léku Asentra 50 užívat občas Talvosilen nebo jiné analgetikum na bolesti zad? Současně ještě užívám Trombex 75 mg a Anopyrin 100 mg po infarktu.
Bohuna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, je to možné. Nemyslím si ale, že je to vhodné řešení  při bolestech zad. Přičinu bolestí je dobré znát a vyvarovat se chování, které bolesti podporuje, či dokonce vyvolává. Případná medikace by měla reagovat na na zjištěnou příčinu. Většinou je lepší používat lék s dostatečně výrazným protizánětlivým účinkem, což Talvosilen nesplňuje, nebo v kombinaci s lékem, který uvolňuje kosterní svalstvo. U léku se silnějším analgetickým účinkem, kterým Talvosilen je,  díky tlumení bolesti, se nemusíme vyvarovat chování, které vede k eskalaci, nebo udržování obtíží. Vždy je lepší za běžných okolností  vhodné cvičení, než použití léčiv.
Léky na předpis
Dobrý den, nevím zda mi budeme moci odpovědět ale zkusím. Chtěla bych že zeptat. Již pátým dnem mě trápí škaredá angína. Hned z kraje jsem dostala antibiotika a druhým dnem mi je již o dost lépe. Jsem mi ale hlavně o tohle. Mám 3,5 měsíční dcerku. Celou dobu co mám angínu se bojím že to dcerka ode mě chytne. není totiž kojena a tak je její imunita určitě slabší. Celou dobu ji samozřejmě neobjimam, nepusinkuji atd.a i když ji krmim a při každé jiné manipulací s ní mám přes ústa roušku. Dcerku pozoruji denně a zatím je naprosto v pořádku. Žádné teploty ani náznak toho že bych ji angínu nějak předala nemá. Dnes je to pátý den co ji mám a dcerka je naštěstí zdravá. Myslíte že po pěti dnech a když už jsem na tom o dost lépe bez teplot a celkově že je tady ještě možnost že to malá chytne? Ne tam přece nějaká inkubační doba ne? Děkuji.
Rebeka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zachovala jste se naprosto správně, Rebeko. Je dost pravděpodobné, že se vaše miminko s mikroorganismy již vypořádá. Je důležitá nejen doba, po kterou je dítě konkrétní infekci (infekčnímu agens) vystaveno, ale také maximální množství patogenních mikroorganismů, které se aktuálně do těla dostanou. To právě můžete svým vhodným chováním velmi ovlivnit. Přeji oběma hodně zdraví.  





mobilní verze