Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Dobrý den,chtěla bych se poradit.Mám delší dobu podváhu.Měřím 160cm a má 40kg.Mám oslabenou slinivku více let.Užívám Kreon,kys.listovou a vitamíny B.v tabletách a omega3 mastné kyseliny.Dále bezlepkovou dietu.
Samozřejmě mi nedělá dobře cukr.Nejím sladké.Pokud si dělám bábovku použiji lžíci cukru a med.Jinak více tuku,také nesnesu- hlavně ten zahřívaný.Vše dusím ,vařím .Jím přibližně tři kusy ovoce,denně a zeleninu.V posledních letech jsem nejedla mnoho masa.1x za měsíc a někdy ani to ne. V info. o oslabené slinivce maso moc nedoporučují ,spíše obrací na rostlinou stravu,která obsahuje hodnotné náhrady bílkoviny.Mléčné vyrobky jen bílý jogutr občas i ten slazený.Nějaké potravinové doplňky typu nutridrink nemohu- měla jsem po takových uměle vyrobených produktech průjem.Snažím se pít ,čaje bylinkové a vodu.Asi dělám nějakou chybu ,ale mívala jsem před více lety o 5- 8kg více.O tyto kg jsem přišla hlavně v pracovním zařazaní.Nyní nechodím do práce.Nesportuji,jen zahradničím.Co tedy dělat.? děkuji
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kuchyňská úprava dušením či vařením je správná, Dano. Zvyšuje stravitelnost a výživovou hodnotu, pokud vývar použijete na přípravu polévky. Bílkoviny rostlinné mají nížší biologickou hodnotu a jsou pro tělo ve formě běžné rostlinné stravy hůře dostupné. Něco zcela jiného je ale třeba tofu, kde je sójová bílkovina izolována. Biologická dostupnost se tak zvyšuje. Maso ale do jídelníčku občas zařazujte tak, jak činíte. Zkuste volit maso mleté ( karbanátky, sekaná), aby se zlepšila stravitelnost, i když se jedná o jiný druh tepelné úpravy. Energetický příjem se snažte zvýšit přípravou cereálních, rýžových a luštěninových kaší. Tím budou lépe stravitelné, i díky tepelné úpravě. Pokud nesnášíte lepek, cereální kaše vyřaďte.Lepek je ale velmi hodnotná bílkovina a není dobré se jí vyhývat, pokud to opravdu nemá racionální opodstatnění. Luštěniny mixujte. Volte také čerstvé mléčné výrobky. Pijte čerstvé neodstředěné mléko. Třeba i jen 100ml za den. Používejte čerstvé plnotučné tvarohy, pokud je snášíte. Kreon doplňte Orenzymem u těch pokrmů, které obsahují hodně škrobu ( právě ty kaše). Kaše omastěte máslem. To je výtečně stravitelné ( mastné kyseliny s krátkým řetězcem).Vypozorujte si, jaká množství tolerujete a jaká již vedou k trávicím problémům. Jezte sušené ovoce a oříšky(pozor na kvalitu!).  Obvykle je dobré rozdělit jídlo do více menších porcí za den. Zdravotní obtíže, ketré uvádíte, nemusí souviset jen s horším trávením, díky snížené funkci slinivky. Zdá se, že sliznice trávcího ústojí je citlivější a že reaguje nepřiměřeně i na změnu osmotického prostředí ( Nutridrink. pokrmy s jednoduchými cukry?) Byla jste prosím na kolonoskopickém vyšeření? Byl vyloučen idiopatický střevní zánět? PS: Pokud potřebujete příbrat, je možné, že zeleninu bude třeba častečně nahradit jinou stravou s vyšší energetickou denzitou, aby bylo možné celodenní jídelníček dostatečně efektivně upravit.
Parafarmacie
Dobrý den, moje téměř čtyřletá dcerka si často stěžuje na bolest rukou a nohou. Konzultovala jsem to s lékařkou - prý to může být růstem - a domluvily jsme se pro začátek zkusit nasadit nějaké preparáty z lékárny - prý kalcium, vit.B, C, D. Máme zatím kapky vitamín D (Jamieson). Mohl byste mi prosím doporučit něco vhodného, sama se vůbec neorientuji a také bych ráda, aby složení nebylo více "chemické", než je nutné. Děkuji Vám! - otázka upravena poradcem
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Vápník by se snažil doplňovat přirozenou cestou, Martino. Pamatujte, že návyky z dětství se odrazí v jejím počínání v dospělosti a také své děti pak povede podobně. Pokud dcera pije mléko a snáší ho, určitě ji 200ml každý den dejte. Je to nejlepší zdroj vápníku.  Každý den zařaďte do jídelníčku i další mléčné výrobky. Doporučuji hlavně mléko a mléčné výrobky čerstvé, netrvanlivé, které obsahuje živou přirozenou mikroflóru. Ta pomáhá vápník využít a zlepšuje toleranci mléka a mléčných výrobků. Vitamin D kapky, je možné přidat. Pokud se ale vyloženě nevyhýbala sluníčku v létě, má v těle dostatečnou zásobu vitaminu D a doplňování nemá smysl. Nepodceňoval bych ale banality. Například studenou podložku na stole, kde si hraje či chození naboso. Pokud má dostatek tělesných aktivit, dbejte na to, aby byly přiměřené věku ( balet, tanec, plavání, míčové hry...), Je dobré, že jí berete vážně a  že se snažíte  její problém řešit.
Parafarmacie
Dobrý den, k hyper.močovému měchýři - od vzniku potíží nepiji kávu ani čaj vůbec, jen čistou vodu, půl roku. Jídelníček jsem neměnila. Lze odstranit stálé urgence ? Jak?
Děkuji
Jiráková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Je třeba ale tušit příčinu. Mohou pomoci spasmolytika jako je například Ditropan (RP). Zánět je možné tlumit protizánětlivými léky. Ihned bych zkusil nasadit Ibalgin 200mg 3x denně. Budu rád, když se mi ozvete, zda se stav zlepšil. Může mít také smysl použít dostatečně účinný přípravek k alkalizaci moči.  Pro naše potřeby máme přípravek Clini-base, který sami vyrábíme. Jestli jste z Prahy, mohu vám věnovat jedno balení na vyzkoušení.Jsou i jiné možnosti, musel bych však o vás vědět mnohem více.
Léky na předpis
Dobrý den .Pán doktor potrebovala by som poradit. Beriem liek Egilog -na pulz ráno pol tablety aj večer pol .Kupila som si wobenzym na imunitu a proti bolestiam svalov a klbov možem ho brat aj keď beriem egilog?Ďakujem,pekný den.
Andrea
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, můžete. Nezapomeňte ale brát Wobenzym nalačno. Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Přeji hezký den, kvůli chronicke ryme jsem prodelala ořezáni nosni sliznice, operace nepomohla problemy staále trvaji bez rymy ale doprovazi me porad huhnani a chrapot,, co by jste mi doporucoval k dlohodobemu uzivani,, nechala jsem si idelat jeste nejaka vystreni a zjistilo se ze problem je bohuzel uz chronicky v celnich dutinach,, dekuji vám za kazdou radu a zdravim Jana z Aše
Borovcova Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Od kdy problémem trpíte, Jano? Po gastroenetrologické stránce jste v pořádku? Užíváte nějaké léky?  Pracujete v klimatizovaném prostředí?  Užívala jste někdy Sinupret tablety nebo sirup?
Parafarmacie
Dobrý den, je mi 39 let a velmi ráda bych ještě měla své vlastní děti. Existují volně prodejné přípravky, které mohou příznivě ovlivnit početí i v tomto vysokém věku? Děkuji a přeji vše nejlepší v roce 2016
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Vědecky ověřené určitě ne, Evo. Myslím si, že nejlepším řešením je změna životního stylu a častá změna prostředí ve kterém trávíme čas. Doporučuji tedy cestovat ( nejlépe i do zemí s rozdílným klimatem) a mít dostatek fyzických aktivit. Udržování normální váhy a respoktování základních výživových doporučení zpracovaných Společností pro výživu musí být samozřejmostí.Nadváha a nesprávná výživa ovlivňuje kvalitu vajíčka a negativně ovlivňuje pravděpodobnost početí. Ať vám rok 2016 splní vaše přání!
Parafarmacie
dobrý den, po hysterektomii jsem byla 5 týdnu v pořádku bez komplikací, po kontrole kdy dle názoru lékařky mi byla zavedena infekce do pochvy jsem asi dva dny zacala cítit pálení pochvy.po dvou atb ktera mi byla podána bez kultivace (nitrofurantoin a xorimax)ta pomohla vždy na pár dní mi z následné kultivace vyšla e.coli citlivá pouze na vzácná atb typu meropenem.moje lékařka po porade s mikrobiologem doporučila atb podávat za hospitalizace. v nemocnici to ale odmítli s tím že na pálení pochvy mi nebudou podávat taková atb.na ostatní je ale uvedena rezistence a já mám velké potíže sice lokální ale s takovým pálením nemužu vubec bežne fungovat. co s tím kde je pravda. nyní jsem ve fázi je s lékařkou sháníme nemocnici kde by je podali. mikrobiolog doporučil že pokud jsou potíže tak podat.nakonec to vypadá že mi atb podají v nemocnici v jiném kraji cca tři hodiny od místa bydlište.me se tento postu opravdu nezdá normální.podal by ste je? když ostatní lokální léčba a dvoje atb selhali?
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Lenko, normální to pravděpodobně není a kdybych byl lékařem, určitě bych takto nepostupoval. Pálení pochvy navíc nemusí být vůbec způsobeno e.coli, která se přirozeně může dostat do pochvy z anální oblasti a není to zase až tak něco mimořádného. E.coli je bakterie, která se běžně vyskytuje v tlustém střevě. Nemohu to ale posoudit bez podrobnější znalosti mikrobiologického vyšetření a gynekologické zprávy. Nemůže mít pálení přirozenější vysvětlení ( nesnášenlivost kondomu, nedostatečná lubrikace, změna partnera, pravidelné koupání ve veřejném bazénu )? Zkuste se prosím i nad tímto zamyslet. Pokud třeba dochází k opakovanému infikování pochvy, jedinou rozumnou cestou je zabránit reinfekci a tělo si pravděpodobně poradí samo. ATB pak pomoci nemohou, i kdyby byla správně volena.
Volně prodejné léky
Dobrý den, lze prosím něco preventivně užívat proti oparům na rtu? A může mít nějaké nežádoucí účinky mazání Herpesinem, pokud se o opar nejedná (nejsem si jistá, zda to je nebo není).Děkuji
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě ne, Jano. Je pravděpodobné, že problémy budou přetrvávat v určité formě celý život. Herpetické infekce se mohou projevovat i jen zvýšenou únavou v období, kdy bude imunitní systém oslaben jinou infekcí. Herpesin je možné nyní používat. Nemůže vám to ublížit. Včasná aplikace je velmi důležitá, aby se projevy na kůži v oblasti úst ev. tváře zmírnily. Virové infekce bohužel zatím léčt neumíme a mám  dojem, že farmaceutické společnosti na tento výzkum trochu rezignovaly a hledají jistější  segmenty pro výzkum novým léčiv u kterých je  větší pravděpodobnost dosažení úspěchu..
Parafarmacie
Dobrý den, upřesnila bych dotaz k hyperaktivnímu močovému měchýři a střevům. Jde o stálé, velmi silné nucení na močení, i při malém obsahu moč.měchýře. Nemám zánět. Lze toto nucení odstranit ? A čím ?
Potíže vznikly náhle, v červnu t.r., netrpím žádnou nemocí.
Děkuji
Jiráková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nezměnila jste prosím jídelníček?  Nepijete větší množství nápojů obsahujících ovocné či zeleninové šťávy?  Nepijte více kávy či pravého čaje?  Měřila jste si pH ranní moči?
Parafarmacie
Trpím artrózou, najprv to boli iba bedrové kĺby no s vekom sa presunula aj na ďalšie. Trpím rannou stuhnutosťou a bolesťami, ktoré migrujú s kĺbu na kĺb, zatiaľ bez opuchov a začervenania. Rozmýšľala som nad tým , či by som tieto kĺby nemala občas preliečiť protizápalovými liekmi. Poradíte mi prosím niečo vhodné bez väčších vedľajších účinkov. Ďakujem
Marta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To je cesta do pekel, Marto. Klouby pak budete nepřiměřeně zatěžovat, protože bolest trochu ustoupí a problém se bude prohlubovat. Protizánětlivé léky je někdy nutné užívat na noc, aby se  příliš nezhoršila kvalita spánku.Většina protizánětlivých léků má významné vedlejší účinky a je třeba k nim přistupovat s respektem.  Z bezpečných léků mohu jmenovat Wobenzym či Piascledine. Velmi důležitý je jídelníček, který by neměl podporovat zánětlivé procesy. Měl by být pestrý ale skromný a  měly by převládat pokrmy rostlinného původu. Udržování normální váhy by mělo být samozřejmostí. Tělesné aktivity musí být přizpůsobeny závažnosti zdravotního stavu. Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Dobrý den a příjemné prožití svátků přeju! Chtěla bych Vás požádat o radu.Mám potíže s páteří celkově,ale nejvíc mě trápí krční páteř,zůžená míšní kanálek na 10mm a osteofyty s hernií disku asi kolem 4mm. Když je mícha průchodná,zda je možné že mám časté bolesti hlavy,mrtvení rukou,už i stvy bezvědomí. Je to způsobeno i tím,že jsem v r.2011 měla slabou mozk.příhodu? Bylo mi řečeno,že bude zřejmě nějaké nedostatečné prokrvování do mozku a o cév. Jde s tím něco dělat? Pravidelně cvičím a docházím k fyzioterapeutovi. Z léků beru trombex a euthyrox . Děkuju moc. Lidka.
Lidka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lidko, pravidelné cvičení s odborníkem je jednou z nejlepších cest, jak některé obtíže zmírnit, či se jich na delší čas zbavit. Nevhodné cvičení ale může stav zhoršit a  cvičení tedy nemusí být  automaticky přínosem.  Vypozorujte si prosím, co vám vyhovuje během spánku. Doporučil bych spát spíše na rovném, nebo si podložit záda a hlavu velkým, ne příliš vysokým polštářem. Nemusí to ale vyhovovat každému. Pozor na práci s počítačem! Ta krční páteři velmi škodí a různé "anatomické" sedačky to určitě nespasí. Doporučují rozmanité fyzické aktivity přiměřené věku. Ideální jsou různé domácí práce či práce na zahradě, při kterých dochází k zatěžování velkého množství svalových partií. Jednostranná zátěž ničemu neprospěje. Doufám, že jste byla dostatečně interně vyšetřena a že byl vyloučen diabetes II.typu, který může být u někoho doprovázen neurologickými obtížemi již v brzkém stádiu. Kdy jste zaznamenala stav bezvědomí? Můžete mi o tom napsat více? Z léku doporučuji užívat Tanakan tablety. Je volně prodejný. Někdy může snížit i výskyt bolestí hlavy. Záleží na jejich příčině. Je pravděpodobné, že bolesti hlavy  alespoň někdy  s poruchami hybnosti a inervace  krční páteře souvisejí. 
Parafarmacie
Dobrý den, tentokrát bez dotazu, jen Vám chci popřát vše dobré v novém roce a nám všem čtenářům Idnes ať tato Vaše poradna funguje i nadále. Jste skvělý a Vaše odpovědi jsou jasné a smysluplné, díky.
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud moje odpovědi přinesou nějaký užitek, je to pro mě  největší odměna, Hanko. Přeji příjemné vánoční svátky s  vánoční atmosférou a pohádkami.
Léky na předpis
dobrý den, užívám tritico a stilnox.dále jsem mela injekce zoladexu od října vysazeny, k tomu IA -alozex.i přes zdravý životní styl, pohyb a vyváženou stravu jsem přibrala 8 kg.nektere moje kamarádky s touto léčbou i 30 kg.který z techto léku alozex či zoladex zpusobuje nárůst váhy( celý život jsem byla spíš hubená) a nebo je nárůst váhy způsoben sekundárne chemickou menopauzou? jinak by me ješte zajímalo zda se tyto léky nejak navzájem neovlivnují.jeěte beru chalcichew mám po IA osteoporozu.IA nelze vysadit z důvodu metastat.ca .dekuji
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lenko, strava být vyvážená nemohla, pokud jste přibrala 8kg. Hlavní chybou možná bylo, že jste nezměnila včas způsob stravování, pokud jste se nedopouštěla vědomých dietních chyb. Určitě jste měla jiné starosti než denně kontrolovat váhu a v tak nelehkém období jste jistě velmi dobře překonala řadu těžkostí, které s léčbou souvisí. Zoladex i Alozex způsobují obrovské  metabolické změny v lidském organismu. Ty nepřímo ovlivňují i energetický metabolismus. Váha se proto musí kontrolovat pečlivěji a musí se snížit energetické příjem na úkor sacharidů, případně i tuků. Protože nemám detailní informace o vašem zdravotní stavu a jídelníčku, nemohu nic konkrétního poradit. Přeji vám ale, abyste vše zdárně překonala a rok 2016 byl pro vás rokem šťastným. 
Léky na předpis
Dobrý den, ráda bych se zeptala na kombinaci a dávkování léků, které užívá moje babička, zda jejich kombinace a dávkování nemůže mít negativní vliv na její zdravotní stav. Občas je jí na omdlení a necítí se dobře. Ráno bere Agen 10 1 tbl., Irbesartan actavis 300 1 tbl., Betaloc 200 1/2 tbl., Amicloton 1/2 tbl. (pouze když si naměří vysoký tlak), Detralex 2 tbl., Letrox 100 1 tbl., Betahistin (Betaserc)1 tbl. V poledne Anopyrin 100 1 tbl., Betahistin (Betaserc) 1 tbl.. Večer Lipanthyl 1 tbl., Betahistin (Betaserc). K tomu přes léto bere Betakaroten, Selzink, při nachlazení Celaskon a momentálně Ginkobilobu. Předem děkuji za odpověď. Dvořáková
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Měří si vaše babička každodenně krevní tlak, Lucie? Proč užívá betahistidin? Trpí nadváhou? Bylo by  dobré někde ubrat. Léků je příliš. Musel bych znát velmi dobře její zdravotní stav včetně historie, abych mohl poradit. Určitě lze medikaci  trochu upravit a přihlédnout více k věku.
Parafarmacie
Dobrý den.Manžel (60 let) má artrozu kolen.Nyní dokončil hyalganové injekce.Na další může přijít dle lékaře za půl roku a do té doby má brát při bolestech tablety např Ibalgin.V lékárně je hodně doplnků,myslíte že by mu také pomohly? Ráda bych mu koupila nějaký jako dárek k Vánocům. V lékárně mi nabízeli Wobenzym,ale ten je pro nás moc drahý.Poradíte? Děkuji Věra
Lída
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud lékář zvolil k léčbě Hyalgan, mělo by mýt smysl používat dlouhodobě kolagenní hydrolyzát, Lído. Doporučuji Gelantinu Intensive. Denní dávka je 10g kolagenu. Nápoj je chutný a  přípravek se nám velmi osvědčil.
Volně prodejné léky
Dobrý den. 26.11. jsem byla na trhání 2 moudráků.Bylo to komplikované.Brala jsem 3x denně 7 tablet Wobenzymu.Začala mi zapáchat stolice a zčernala.Asi 7.12. jsem snížila dávky na 3x3 tablety. Zápach zmizel.12.12. jsem vysadila Wobenzym úplně, ale černá stolice zůstává do dneška 16.12. Je možné, že je to stále z Wobenzymu?Pokud ano, kdy asi by toto mělo vymizet? Děkuji předem za odpověď.
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nezdá se mi to pravděpodobné, Evo. Užíváte nějaké další léky nebo doplňky stravy? 
Parafarmacie
Dobrý den,mohu se zepat,zda lze kombinovat Ursosan s Mydocalmem? Pred rokem jsem mela akutni zanet a ted me kloub pobolivava vice nez obvykle,ale mam oredepsany prave ursosan...Dekuji mnohokrat zaodpoved..
Andrea
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Moc tomu nerozumím, Andreo. Jaké obtíže přesně máte?  Z toho co jste uvedla mi medikace nepasuje.
Parafarmacie
Dobrý den, poraďte prosím prostředek na hyperaktivní močový měchýř a střeva.
Děkuji
Jiráková
Hana Jiráková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Máte prosím nějakou lékařskou zprávu? Můžete popsat podrobně své obtíže? Pod těmito pojmy se může skrývat ledaccos.
Léky na předpis
Dobrý den.Děkuji za odpověď ohledně vysokého tlaku.Bohužel tlakoměr doma nemám takže měřit se nemohu.Ale pokud bych si jej pořídila k téhle mé otázce se vrátím.Věra
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V tom případě jsem si skoro jist, že medikace v pořádku nebude, Věro. Není možné vycházet z jedné hodnoty naměřené v ordinaci. Stále častěji se navíc stává pole mých informací od pacientů stává, že lékaři používají tlakoměry nekalibrované či dokonce elektronické. Kontrola ze strany úřadů či zdravotních pojišťoven je v tomto směru nulová.  Chyba měření je pak i z tohoto důvodu značná. Pro vaše měření ale elektronický tlakoměr stačí a naměřené hodnoty mají pro lékaře značnou výpovědní hodnotu, pokud se jedná o měření pravidelné. Je to vhodný dárek pod stromeček.
Léky na předpis
Dobrý den.Je mi 60 let.Vždy jsem měla tlak v pořádku .Pak jsem delší dobu žila ve velkém stresu,byla jsem bez práce a manžel taky,odrazilo se to především na finanční stránce. Při prevent. prohlídce mi lékařka naměřila dle jejich slov mírně zvýšený tlak (kolik přesně si už nepamatuji) a nasadila mi Lozap.Nyní ale stresové období skončilo a já mnohokrát prosila lékařku ať mi Lozap vysadí,že bych to ráda zkusila bez něj.Lékařka ale tohle odmítá.Je nějaká šance,že bych mohla Lozap vysadit? Jak o tom přesvědčit lékařku? S Lozapem mám tlak 120/80.Anebo bych s Lozapem musela mít tlak nízký, aby lékařka byla přesvědčena o jeho vysazení? Jiné léky neberu.Věra
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Věro, lékař by měl mít vždycky zájem, aby se stav zlepšil a medikace nebyla nutná. Motivaci však má minimální a zdravotní pojišťovny bohužel zajímají jen čísla, nikoliv lidé, protože systém je tak nastaven a všude se mluví jen o penězích. Je opravdu možné, že lék užíváte zbytečně. Z jedné hodnoty naměřené u lékaře nelze dělat žádné závěry, natož odpovědně předepisovat léky. Snažte si týden měřit tlak ráno a večer a napište mi prosím výsledky ( ty jsou velmi důležité i pro vašeho lékaře).  Potom vám sdělím svůj názor, jak by se mělo postupovat. Máte-li nadváhu, snažte se o pár kg váhu snížit. Nechal bych to ale až po svátcích a nekomplikoval bych si je dietou. PS: v Německu je  léčba vysokého tlaku nesprávně léčena asi u 40% pacientů. Nemyslím si, že je u nás situace lepší.
Léky na předpis
Dobrý den, lékař mi předepsal lék valdoxal. Beru ho na noc. Je možné ho brát ráno nebo přes den. Spíše potřebuj něco na ranní nervozitu. Díky.
Vojtěchová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, držel bych se nyní medikace stanované lékařem a pravidelně bych lék užíval. Ranní nervozita či úzkost může poměrně brzy ustoupit. Buďte prosím ale trpělivá, lék nemůže dostatečně působit ze dne na den. Budu rád, když se asi za 3 týdny ozvete, zda se stav zlepšil.
Parafarmacie
Ráda bych se prosím zeptala, čím mohu odstranit překyselení organismu. PH z ranní moče mám pravidelně kolem 6. Jsem dva roky po odstranění štítnice, užívám euthyrox 125. Může to souviset? Před operací jsem měla PH v normě. Mám migrény a neustále přibírám. Pravidelně cvičím, stravuji se dost zdravě, maso jím cca jednou týdně, denně ovoce a zelenina, pitný režim 2-3l vody s citrónem, vyzkoušela jsem i různé čaje a sodu na snížení PH, ale vše bez efektu, bojuji s tím dva roky a nevím, kam se mám obrátit, byla jsem i u výž. poradce, vše ok, lékařka mi řekla že překyselení nemám řešit, ale trápí mě, že nemůžu zhubnout a již mám dost nadváhu. Děkuji za Váš čas
Halina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Halino, udržování acidobazické rovnováhy mají za úkol zejména ledviny. Naměřená hodnota ranní koncentrované moči, kterou jste uvedla, není nic alarmujícího. Na pH ranní moči má také vliv stav hydratace organismu a jedna naměřená hodnota  sama o sobě  o ničem nevypovídá. V každém případě je třeba nárůst váhy zastavit a váhu snížit. Udržování normální váhy je pro tělo zásadní, pokud chceme mít zdraví.Nadváha či obezita jsou pro tělesné orgány největší zátěží, protože souvisí s nepřiměřeným jídelníčkem.  Pokud přibíráte, nelze u vás mluvit o zdravém stravování a jídelníček má špatné složení základních látek a obsahuje také příliš mnoho energie. Na našem webu www.drstanek.cz se můžete dovědět, jak váhu snížit. Na tomto webu je i rozsáhlá poradna na toto téma. Je možné také navštěvovat naši ordinaci-viz. Centrum pro poruchy metabolismu a výživy, které se na dietní léčbu  nadváhy  a obezity specializuje již 20 let.  Budete-li se držet našich rad a dokážete být disciplinovaná, určitě budete brzy zdravější. Migrenózní bolesti hlavy í však bohužel mají zcela jinou příčinu a tam zlepšení stavu očekávat příliš nelze. Možná vám ale můžeme optimalizovat medikaci, abyste měla problémů co nejméně. Těším se, že využijete našich služeb.
Léky na předpis
Kromě migren žádné vážné obtíže nemám, myslela jsem, že užívání léku souvisí nějak s přechodem, ve kterém už jsem. Děkuji za odpověď.
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud jste zdravá a není u vás diagnostikováno kardiovaskulární onemocnění, či vysoká hladina krevních tuků, lék můžete  užívat. Přeji vám, abyste si migrény užila co nejméně a Sumigra nebyla nutná.
Léky na předpis
Dobrý den, je mi 41 let a už 15 let beru lék Sumigra na migreny. Na příbalovém letáku je napsáno, že ženy po 40. roku a v přechodu mají při užívání být velmi opatrné. Chtěla bych vědět z jakého důvodu a jestli je nutné lék přestat užívat.Děkuji .
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Katko, je to trochu jinak formulováno, než jste uvedla. Pozor na to. Týká se to jen žen v menopauze s kardiovaskulárním rizikem. Máte prosím nějaké zdravotní obtíže kromě migrény?   
Léky na předpis
píchám si CLEXANE FORTE 10x1ml 2xdenně a k tomu užívám WARFARIN ORION 5mg 1 ráno.Dále léky na vysoký tlak LOZAP-H 1xdenně, RIBOKOR 1xdenně,DETRALEX 2 2xdenně, CINT 1xdenně. A mám již 25 let pouze 1 ledvinu, není to moc?
Ali
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Medikace má podle mého názoru logiku, pokud se budu držet jen toho co jste uvedla, Ali. Omezení medikace může pouze vycházet z aktuálního hodnocení zdravotního stavu. Máte-li nadváhu, je dobré váhu snížit. Pokud se vám to podaří, může tam být prostor na omezení medikace na vysoký tlak. Sníží se také přirozeně zátěž na játra a ledviny. To je velmi žádoucí. Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Ještě pro doplnění k nepevným nehtům - v poslední době mi také začaly padat vlasy. Moc Vám děkuji za radu.
M.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Odpovězeno níže.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně potravinových doplňků na nehty. Je mi 33 let, a od porodu druhého dítka, tj. nyní rok a půl, mám měkké nehty. Nejsou ani tak lámavé, spíše jsou slabé a jakoby byly ze želatiny. Nestravuji s moc pestře a už půl roku nekojím. Kromě toho mě ještě zlobí klouby. Můžete mi prosím doporučit nějaký vhodný přípravek? Děkuji, Marie
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zkuste kombinaci Gelantiny prášku ( k rozmíchání použijte šejkr) a Biosilu Plus, Marie. Věřím, že se stav zlepší. Může to být užitečný dárek pod stromeček. Tato kombinace se nám osvědčuje. Někdy také kombinujeme S Paralékárna Methionin Plus, pokud je padání vlasů většího rozsahu a není lokalizováno jen na ostrůvky ve kštici. Pozor na kosmetické přípravky kterými vlasy ošetřujete a pozor na přípravky používané kadeřníkem!!! Používejte multivitamin-multiminerál např. Supradyn.
Parafarmacie
Dobrý den,mám prý androgenetickou alopecii-Ludwig II. stadia,určené jen z pohledu lékaře-žádné odběry.Může mi k růstu nových vlasů ještě něco pomoci?Bylo mi doporučené vtírat do pokožky Minoxidil+Lichořeřišnici.Prosím o Vaší radu a předem děkuji za odpověď. Alena
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Minoxidil může krátkodobě pomoci, ale je to boj s větrnými mlýny, Aleno. Nemám o vás bohužel informace, na základě kterých bych mohl poradit. Pokud je diagnóza skutečně správná, naděje na záchranů vlasů je mizivá. Pokud ale skutečně neproběhlo laboratorní potvrzení lékařovi domněnky, nemusí být diagnóza správná a doporučuji navštivit jiného lékaře- endokrinologa.
Léky na předpis
Beru jodit analergin hydrochlororhiazit a helicid mám teď vypít fontrans jdu na vyšetření střev neotecu v obličeje nebo jestli nebudu mít svědění a pod.
Anna Hlaváčková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Fortrans vám určitě neublíží, paní Hlaváčková. Držte se přesně návodu. Přeji vám, aby vyšetření dobře dopadlo.
Parafarmacie
Dobry den, poprosila by som Vas o nazor na Holtov krem. Dcera ma 15 mesiacov a atopicky ekzem po krem pod kolenom, od koznej sme mali tanin puder, nezabralo vobec, potom mi poradili v jednej poradni zinkovu mast, ta zabrala super, mali sme isty cas pokoj, ale opat sa jej vytvoril pod kolenom, ale tento raz zinkova mast nepomaha, jedna znama mi odporucila Holtov krem, ale v internetovej poradni, ktora sa zaobera ekzemami mi ho neodporucaju, vraj "kyselina boritá = toxické boritany
ichtamol = dehet = při dlouhodobějším užívání karcinogen
další složky jsou mentol (na to reaguje dost dětí), borax...." co na to hovorite Vy? Ja som nozku dcerke natierala Holt. kremom 3 dni a pekne jej pomohla, ale potom som prestala, a mame to spat, co mysliste? dakujem pekne za radu - otázka upravena poradcem
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Holtova mast může být pro někoho vhodným přípravkem ( receptury se mohou i významně lišit). U vaší malé dcerky bych však volil  jiný postup. Určitě bych si všímal jídelníčku a snažil se vyloučit to, co by se možná mohlo na problému podílet. Postižené místo bych natíral slunečnicovým olejem bez známek žluknutí, či  čerstvým vepřovým sádlem bez stabilizátorů. Nevolil bych tedy nic složitého. Spodní oblečení bych volil výhradně bavlněné.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké volně prodejné léky na bolest hlavy a páteře mohu brát, když jsem po léčbě krvácejícího žaludečního vředu? Také trpím chronickou zácpou a už mi nic nepomáhá kromě projímadel, tak bych chtěla vědět, zda je nějaká jiná účinná cesta? Děkuji.
Hana Zelenayová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, jak dlouho jste po léčbě krvácejícího žaludečního vředu? Jaké léky nyní užívate k prevenci recidivy? Jak často bolestí hlavy trpíte? Co si myslíte, že je příčinou ( užívání léků na bolesti hlavy, infekce H.Pylori...) ?  Jak se prosím stravujete? Jak dlouho trpíte zácpou? Co si myslíte, že je její příčinou? Napište mi prosím o sobě více.
Léky na předpis
Dobrý den, snažím se získat radu pro mojí maminku, která bere dostl léků a delší dobu se jí často motá hlava a dělá se jí špatně od žaludku. Mimo to, když si ke svým pravidelným lékům přidala léky na kašel a vypila bylinky na kašel, tak jí bylo najednou zle, že jsem jí málem volala sanitku. Už mi to dělá starosti.

Prosím o kontrolu těchto pravidelných léků:
Pradaxa 110 na ředění krve 2x.
Concor 2,5 srdce 1x.
Glepark 0,18 neklidné nohy 1x.
Euthyrox 100 štítná žláza 1x.
Imuran 50 plíce 3x
Coenzyme Q10 doplněk stravy.

Momentálně lék na kašel:
Talvosilen forte 1- 2x

Asi toto jí udělalo špatně, vzala to jen jednou:
Jovesto 5mg na noc 1x a k tomu bylinkový čaj na kašel

Předem Vám hrozně moc děkuji.
Blanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Bez znalosti jejího zdravotního stavu, nemohu rozumně poradit, Blanko.Uurčitě bych ale příjem léků a doplňků stravy dokázal omezit, aniž by to mělo nějaké negativní důsledky na její zdraví a je třeba to udělat společně s dalšími opatřeními. Měří si maminka každodenně krevní tlak?
Volně prodejné léky
Pane doktore,prosím,poraďte. Má 31letá vnučka trpí od mala atopickým ekzémem. Otěhotněla,je ve 4měsíci.
Ekzém se stále zhoršuje-v obličeji,na krku,na rukou,stehnech i po těle.Nejvíc ji trápí v noci,kdy svědí.Antihistaminika ani kortikoidy nechce používat.Pomůže nějaký přírodní prostředek zevně nebo i vnitřně? Děkuji za radu.
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Antihistaminik a kortikosterodů bych se vyvaroval, Evo. Nemůže to k ničemu dobrému vézt. Doporučuji přípravu  jednoduchých pokrmů z co nejméně technologicky upravených potravin a potravinářských surovin. Strava musí být dostatečně pestrá a nesmí vézt k nepřiměřenému nárůstu váhy. Na tělo bych používal Excipial Lipolotio. Je možné jej také použít na obličej.Jak dlouho tyto problémy má? Jaké přípravky již zkoušela?  
Léky na předpis
Dobrý den,beru mimo jiné léky i Nolpazu na žaludek a Euthyrox na šť.žlázu.Obojí se má brát půl hodiny před snídaní,můžu tedy tyto dva léky brát současně,nebo mezi nimi musí být nějaký odstup?Děkuji moc za odpověď.
Růžena Slaničková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, ano. Oba přípravky můžete používat společně asi hodinu před snídaní. Dobře je zapijte vodou, aby se Nolpaza dostala brzy do dvanácterníku, kde dojde k rozpadu tablety a obě lečivé látky se dostali do krevního oběhu co nejrychleji a v optimálním množství.
Parafarmacie
Děkuji za rychlou odpověď ohledně krému na oční víčka.Tak tohle by mne nenapadlo :). Doma mám zrovna Bio slunečnicový olej se Saloosu.Mohu použít i tento? A vitamín E do něj přidat ikdyž má v popisku napsáno,že Vit E obsahuje?
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Určitě ho zkuste. Nyní není nutné  vit.E přidávat. Vyšší koncentrace  ale může přiznivě působit na pokožku a chránit ji před vnějšími vlivy a pokud se olej osvědčí, ještě bych do něj těch 100mg vitaminu E přidal. Bude chránit před oxidací i tento olej. Udržujte jej v temnu.
Parafarmacie
Dobrý den.Nejsem si jistá jestli má otázka je pro Vás nebo kosmetičku.Ale jelikož kvůli citlivé pleti kupuji kosmetiku v lékárně tak to zkusím.Mám problém s očními víčky,mám je velice suchá a potřebovala bych doporučit krém (mast) kterým bych si mohla namazat přímo oční víčka.Oční krém se má dávat jen do okolí očí,ale já potřebuji něco na víčka.Poradíte? Děkuji.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jako první krok bych volil slunečnicový olej zakoupený v supermarketu, který neobsahuje přidané stabilizátory a antioxidanty a který přirozeně voní. Dal bych si ho asi 50g do malého kelímku a  přidal 100mg vitaminu E Zentiva. Tobolku bych propíchnul jehlou a vymáčknul do oleje. Olej je třeba zamíchat. Jemnou vrstvu bych si pak nanesl na víčka v době, kdy nebudete namalovaná a kdy se nebudete potřebovat po dobu jedné hodiny malovat. Olej je možné jemně z víček za nějakou dobu setřít, bude-li to nutné. Např. kvůli malování. Pokud by byl výsledek velmi dobrý, zůstal bych u této kombinace, pokud ne, ozvěte se jak pokožka reaguje a zda vás  olej na víčkách nějak omezuje.  Kosmetičky určitě najdou mnohem dražší řešení a problém se za  nějaký čas objeví znovu.
Podváha
Dobrý den. Mám též problém jako všichni tady.. Je mi 29 let, vážím 62 kilo. Rodiče jsou normální postavy. Pravidelně obědvám, večeřím, svačím... snídám jen občas (po ránu nemám vůbec chuť k jídlu) pracuji jako kuchař, takže jsem věčně na nohou... nejezdím autem takže všude chodím po svých.. A i když jsem se snažil nedávno přibrat a pravidelně jsem snídal, měl několik svačin denně, oběd i večeři tak se mi nepodařilo nic přibrat. Jsem z toho už zoufalý, demotivuje mě to a nevím si rady. Děkuji Vám za Váš čas a Vaše rady
Martin
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pošlete mi prosím, Martine na mail guareta@drstanek.cz váš jídelníček za poslední 3 dny abych si mohl udělat nějakou základní představu. Napište mi také co většinou pijete. Popište mi také trochu denní tělesnou zátěž a případné zdravotní problémy které máte ( průjmy, nadýmání po určité stravě, časté pálení žáhy, zvracení po jídle....) . Pokusím se pak co nejlépe poradit, jak postupovat.
Parafarmacie
Dobrý den chtěl bych poradit ohledne rustu vousu nasel sem mnoho pripravku na podporu rustu vlasu tak bych chtěl vědet ktery by bylo mozne zkusit i na podporu rustu vousu vím že rust vousu je ovlivněn genetikou atd.ale přece jenom bych rád nějaky připravek zkusil děkuji za odpověd
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Pavle, omlouvám se, ale nesetkal jsem se s žádným smyslupným výrobkem, který by řešil tento problém a nemohu nic doporučit.
Léky na předpis
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli lze podávat Milgammu a Ketonal dohromady v jedné stříkačce i.m. ? Děkuji
Léky na předpis
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, stabilitní studie určitě neexistuje. Pokud ale roztok včas potřeby zůstane po smíchání čirý a nezmění zabarvení,  či nevznikne sediment, je možné roztok i.m. aplikovat dohromady. Osobně se domnívám, že k nějaké  chemické interakci dojde a že se sediment vytvoří.
Parafarmacie
Dobrý den,trpím parodontózou,co s tím,kývou se mi už asi 3 zuby,používám zubní pastu parodontax.Poraďte prosím.děkuji.Dáša
Dáša
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zubní pasta nemůže pomoci, Dášo. Masáž, která zlepší prokrvení dásní , však ano. Velmi jemný kartáček může takto posloužit. Lepší jsou však různá irigační zařízení. Asi nejjednodušší z nich je pak český výrobek Irigostoma, která není nijak oslnivé kvality, ale je zase levná a výborně může splnit svůj účel. Vyklavost zubů může snížit i užívaní 30mg koenzymu Q10 za den a stojí za to jej několik měsíců užívat, zda se stav nezlepší.
Parafarmacie
Dobrý den, psala jsem Vám mírná nedomykavost jícnu
Inefektivní jícnová motilita.slabá peristaltika s malými zlomy 50%.Mám od gastroenterologa Apo -Ome 1-0-1 a na kontrolu jdu příští týden. Polykáí špatného se nezbavím už nikdy a co bude dál?Je mi 38.let a tohle jsem nečekala
Marcela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Bude třeba asi volit metodu pokusu a omylu, Marcelo. Někdy malé změny v medikaci a jídelníčku  mohou obtíže výrazně zmírnit a problém vás nemusí nijak zvlášť obtěžovat a omezovat. Věřím, že váš gastroenterolog si bude vědět rady a že zdravotní stav správně vyhodnotí.
Léky na předpis
Dobrý den,
jaké léky by jste mi doporučil na bolest bederní páteře od plotýnek. Beru Dicloreum Retard 100, před tím Diclofenac Duo 75 mg, ale nezabírají. Je možno ještě kombinovat i s jiným lékem? V lednu mám jed do lázní a do té doby asi nevydržím.
Děkuji
Anežka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Na noc může může mít smysl použít lék, který uvolní kosterní svalstvo např. Mydocalm, Anežko. Je na lékařský předpis. Uvolnit svalstvo však můžeme i fyzikálně. Například působením suchého tepla po dostatečně dlouhou dobu. Mohou pomoci také náplasti ThermaCare či Capsicolle. Je dobré udělat ale i další jednoduchá opatření. Volit vhodné posezení u počítače a raději se vyvarovat sedění na jakékoliv kancelářské židli na kolečkách, Svůj smysl má i vhodná obuv,která eliminuje co nejvíce otřesy. Výtečná je obuv Dr.Luigi.
Parafarmacie
Dobrý den,mám normální váhu měřím 176cm a 66,kg.Léčbu jsem ještě nenasadila.Mohu se Vás zeptat co znamená Inefektivní jícnová motilita.slabá peristaltika s malými zlomy 50%
Marcela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tím je charakterizována schopnost svaloviny jícnu se pohybovat a míra tohoto pohybu. Polykací obtíže tedy musí u vás přirozeně nastat, protože funkční porucha je závažnějšího rázu.  Častou příčinou bývá právě gastroesofageální reflux či funkční porucha chlopně, která umožní, aby se žaludeční obsah dostával do jícnu. Zejména pak v nočních hodinách. Měla by vám vyhovovat strava kašovitá, tekutější, bez větších kousků a také taková, která   nebude dlouho zůstávat v žaludku. To platí pro skromněší porce, které nebudou mít vysoký obsah bílkovin, škrobu ( ne jednoduchých sacharidů-cukrů)  ani tuku. Asi bude pro vás vhodnější častější stravování. Vše je třeba si ale vypozorovat a nelze radit paušálně.
Léky na předpis
Trápí mě nadýmání a slabší průjem.
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V tom případě bych 10 dní s probiotiky pokračoval, Hanko. Volte probiotickou směs. Například Biopron.
Parafarmacie
Dobrý den.
Moc Vám děkuji za radu ohledně :Dobrý den, byla mi zjištěno na gastroskopii mírná nedomykavost jícnu. Byla jsem na vyšetření ph impedenci,kde bylo za 24.hodin 19 refluxůů z toho 18x vzpřímená poloha. Celkový čas s pH4 je 4.minuty,nejdelší epizoda trvala 1.minutu. Žádná refluxní epizoda nezasahovala do proximálního jícnu. Závěr: bez patologického průkazu refluxu. Dále vyšetření manometrie.V tubárním jícnu přítomny peristaltické kontrakce ve 100% ,ale snížený aplitudami 42mmHg a četnými malými zlomy 50% .Doktorka doporučuje nazasení PROKINETIK. Závěr. Inefektivní jícnová motilita-slabá peristaltika s malými zlomy. Mám i nadále pálení,ale spíše v nose a někdy bolesti břicha. Nemůže se jednat o EEReflux.
Jak jste se ptal ano mám problémy s polykáním
Marcela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nasadila jste již Gaviscon a Ranisan, Marcelo?  Napište mi prosím co momentálně užíváte. Máte normální váhu?
Parafarmacie
Dobrý den, užívala jsem 10 dní penicilin a souběžně probiotika. Stále nemám v pořádku
zažívání. Mám probiotika užívat dále?
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaké obtíže momentálně máte?
Léky na předpis
Dobry den, ja by som sa chcela opytat na subezne uzivanie lieku l-thyroxin s kolostrom. Moze sa uzivat prosim v rovnakom case rano-spolu?dakujem
lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doporučuji udělat minimálně 30 minut přestávku mezi podání kolostra a L-thyroxinu, Lenko., L- thyroxin užijte ráno jako první. Nelze vyloučit vazbu některé látky z  kolostra na tento hormon a tím snížení vstřebávání.
Parafarmacie
Dobrý den,
je zelená káva účinná na hubnutí? Je zdravá(není škodlivá)? Je nějak omezená? (dlouhodobě,věkově,množstvím)?
Děkuji mockrát
TinaIi
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, zelená káva určitě hubnutí nijak nepomáhá a nebylo to nikdy prokázáno vědeckými stuidiemi ani studiemi marketingovými. Je ale velká snaha prokázat účinek na  udržování váhy, ochranný účinek na DNA  apod.  Neúspěšně se standardizuje obsah ochranných látek za účelem dosažení požadovaného efektu ( chlorogenové kyseliny, trigonellin...).  Protože kávu lidé dobře znají a povědomí je vysoké, je ideální surovinou pro klamavou reklamu a černý trh s doplňky stravy. Výroba zelené kávy je také mnohem levnější než kávy běžné, kterou máme každodenně k dispozici.. Nadprodukce kávy je čím dal vyšší, protože je její pěstování i uměle podporováno ( např. aktivity Fair Trade) a hledají se další možnosti prodeje. Na druhé straně  velmi rychle roste ekonomická produkce kávy ve Vietnamu a Brazílii, které lze jen velmi těžko konkurovat. Produkce kávy pomalu roste také v Číně, kde se zdříve nepěstovala.... Zelená káva obsahuje  ochranné látky které mohou být  tělu prospěšné podobně jako další stovky přírodních látek pokud se užívají v přiměřeném množství. Za lepší řešení však považují rozumně zvýšit konzumaci potravin s ochrannými látkami, které se přirozeně vyskytují v naší tradiční  běžné stravě ( ovoce, zelenina, celozrnné obilniny,. luštěniny). Řada dílčích vědeckých prací naznačuje, že výraznější konzumací  látek s antioxidačním účinkem nevede ke zlepšení zdraví a je také pro tělo určitou zátěží.
Parafarmacie
Dobrý den, byla mi zjištěno na gastroskopii mírná nedomykavost jícnu. Byla jsem na vyšetření ph impedenci,kde bylo za 24.hodin 19 refluxůů z toho 18x vzpřímená poloha. Celkový čas s pH4 je 4.minuty,nejdelší epizoda trvala 1.minutu. Žádná refluxní epizoda nezasahovala do proximálního jícnu. Závěr: bez patologického průkazu refluxu. Dále vyšetření manometrie.V tubárním jícnu přítomny peristaltické kontrakce ve 100% ,ale snížený aplitudami 42mmHg a četnými malými zlomy 50% .Doktorka doporučuje nazasení PROKINETIK. Závěr. Inefektivní jícnová motilita-slabá peristaltika s malými zlomy. Mám i nadále pálení,ale spíše v nose a někdy bolesti břicha. Nemůže se jednat o EEReflux.
Marcela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Marcelo zkuste si prosím koupit v lékárně Ranisan 75mg a užívejte 2 tablety na noc po dobu 10 dní. Přes den doporučuji tekutý Gaviscon (1-2 polévkové lžíce mezi jídly za den) . Je také volně prodejný. Napište mi pak prosím , zda se stav nezlepšil. Prokinetika s velkou pravděpodobností nebudou v této části trávicího ústrojí účinná. Jestli máte nadváhu, je třeba váhu snížit. Břišní tuk by pak zhoršoval funkční poruchu která byla diagnostikována, protože tlačí na okolní orgány a   byla by tím  ovlivněna i funkce žaludku a ve vašem případě i jícnu. V noci ve vodorovné poloze se pak problémy přirozeně  ještě zhorší ( Ranisan na noc vám nezhorší trávení živin během dne a sníží ve správnou chvili aciditu žaludku, kdy je vyprázdněn). Máte i problém s polykáním?
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, děkuji za odpověď ohledně užívání kyseliny listové a magnesia B6. Mám ještě jeden dotaz, zubařka mi doporučila ohledně dásní užívat koenzym Q10 od Farmaxu. můžu tedy tyto léky současně užívat všechny, když se snažíme o dítě?
Děkuji za odpověď
Andrea
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Nemusíte mít obavy. Koenzym Q bych ale ve stomatologických indikacích doporučil  jen na vyklavost zubů a tedy spíše u starších lidí. Z jakého důvodu jej lékařka doporučila?





mobilní verze