Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Léky na předpis
Dobrý den, dnes jsem dostal lék Nolpaza 40mg jako náhradu za něco, co jsem bral ale nenapsali mi za co ta náhrada je, mohl byste mi pomoci najít za co mi to vyměnili. Děkuji mnohokrát! rpilar@centrum.cz
Roman
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Romane, pravděpodobně za nějaký lék s obsahem pantoprazolu nebo omeprazolu.
Parafarmacie
Dobrý den, je lepší užívat vápník ráno nebo večer? a proč? Děkuji
Aneta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Aneto, vápník je prvek, který se navstřebává snadno a ne vždy se ho tělu daří zabudovat do kostní hmoty v dostatečné míře(osteoporóza). Vstřebávání vápníku a jeho využití závisí na mnoha faktorech. Lépe se vstřebává většinou vápník vázaný organicky ( mléko). Skvělé jsou ale třeba i přípravky z vaječných skořápek ( Biomin), které jsou vlastně uhličitanem vápenatým se stopovým množstvím různých biologicky aktivních látek. Vstřebávání příznivě ovlivňuje dostatečná kyselost žaludečního obsahu ( s tím mají často problém přestárlí lidé).  Také záleží na dostatečné dávce ai na tom co s vápníkem jíme. Využitelnost vápníku snížuje třeba rostlinná strava, která běžné obsahuje například kyselinu fytovou či šťavelovou. Ty pak s vápníkem tvoří pevné vazby. Vápník jako doplněk stravy bych užíval ráno nalačno a případně v odpoledních hodinách mezi jídly a zapil bych ho vodou s trochou citrónové šťávy ( využití ovlivňují i fyzické aktivity a hormony jako kalcitonin či vitamíny-vitamin D.).
Parafarmacie
Dobrý den. Mám problémy s imunitou, pamětí a soustředěním. Užívám kořen z Třapatky formou čaje, dá se říci celoročně. V dobách viróz a chřipek intenzivněji. Užívám léky Piracetam a v letních měsících Flonidan. Mám kruhy pod očima. Jím vyváženě. Je mi 29 let. Alkohol konzumuji občasně, pokud nepočítám dávky na podporu trávení(0,3l piva k obědu). Pohybu mám dost. Dále jsem se rozhodl pečovat o játra, ledviny a střeva. Nalačno beru ráno a večer 50mg extraktu Yuccy a doporučené dávkování Chlorelly. Ráno po jídle pak 50mg extraktu z ostropestřce Mariánského, jednu tabletu DMAE od firmy Vito Trade a 40mg extraktu Ginkgo biloby. Vyjma Echynacey je vše formou tablet. Na povzbuzení si dávám každé ránoguaranu. Zinek doplňuji ořechy a občas spolknu B-komplex.
Je možné zachovat takovéto užívání tolika doplňků stravy nebo bych měl užívání redukovat či nějak upravit? Ovlivňují se tyto doplňky nějak? Jaký je rozdíl mezi užíváním čajů, tinktur a tablet? Dá se na tablety spolehnou?
Honza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Honzo, je to nesmyslné a tělo zatěžující chování,  Jestli se stravujete  opravdu pestře, přestaňte užívat vše co jste uvedl. DMAE, Yucca, Chlorela pro vás nemají žádný význam a ušetřené peníze bych raději investoval do kvalitních potravin. B-komplex je možné zařadit 2-3x do týdně a může to mít smysl. Samotný Piracetam a guarana(kofein) vám může způsobovat poruchy soustředění. Pijete ještě navíc  kávu a energetické nápoje? Máte nějaké zdravotní problémy, které jste neuvedl? Čaj, tinktura či tableta obsahující rozemletou drogu ev.její extrakt se mohou významně lišit v obsahu farmakologicky účinných látek. Složení obsahových látek v konkrétní rostliny závisí také na šlechtění (např. běžná chlorela  může obsahovat antivitamin B12, který bráni využití vitaminu B12 z potravy), místě pěstování i způsobu jejího dalšího technologického zpracování .
Léky na předpis
Dobrý den,
ráda bych Vás požádala, zda-li byte mi mohl doporučit nějaké volně prodejné léky na depresi? Nemám s nimi žádné zkušenosti a nevím, co je vhodné. Nedávno jsem navštívila psychologa, který mi řekl, že trpím depresí a potřebuji léky. Bohužel, jej již nemohu navštívit znovu. Je mi 24 let, jsem studentkou, neužívám žádné jiné léky, kromě zodacu a antikoncepčních pilulek.

Děkuji za radu.
léky na depresi
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, samoléčba  by byla to nejhorší, co byste mohla  pro sebe udělat. Trpíte-li depresí, léčba antidepresivy je nezbytná. Určitě prosím navštivte psychiatra. Snažte se však najít lékaře svědomítého a odpovědného, aby byla léčba co nejlépe nastavena.
Parafarmacie
Pane doktore díky za předešlou odpověď,můžete mi prosím ještě sdělit v čem je lepší přípravek Gelantina na klouby nežli Colafit?Gelantinu jde zřejmě objednat jen přes net běžně ji v lékárnách nemají.
Děkuji za odpověď.
Zdena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Colafit kostičky obsahuje pouze nepatrné množství kolagenu a příjem kolagenu cestou Colafitu  je zcela zanedbatelný.  Jestli značka Colafit  zahrnuje výrobek, který má více než 2g hydrolyzovaného kolagenu v denní dávce, je možné ho použít také. Zkuste si prosím porovnat složení. Rozhodnutí nechám na vás. Gelantinu je možné koupit přes www.drstanek.cz a je určena zejména pro naše klienty.
Léky na předpis
Prosím o radu.Beru léky Lokren,Euthyrox,Trombex a Trittico a včera mi pani doktorka místo inzulínu předepsala Enyglid.Může se to kombinovat? Děkuji za odpověď.
Veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Veroniko. Kombinace je možná. Máte-li nadváhu je ale pravděpodobně  ve vašich silách dosáhnout omezení medikace.(Lokren?, Trittico? Enyglid?).
Parafarmacie
Dobry den mam dotaz jsem v 28t a byla me snizena hodnota stitne zlazi dostala jsem prasky walmark vytazek z kelpu a jeste beru chytre miminko DHA chci se zeptat jestli se to da uzivat spolecne jestli ti nemuze nejak ublizit dekuji moc za odpoved
miroslava
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, navýšení příjmu jódu o cca 30% má v těhotenství smysl. Postižení SŽ ale nemohu posoudit. Zvýšený příjem DHA/EPA může mít smysl, pokud je přiměřený. Zaměřte se ale hlavně na pestrý jídelníček bez zbytečného příjmu sachsridů a tuků navíc, aby byl nárůst váhy v těhotenství přiměřený. Konzumujte potraviny čerstvé a vařte z čerstvých a kvalitních surovin.
Hubnutí a redukční diety
Dobrý den, prosím o radu. Jsem po operaci štítné žlázy pro papilární mikrokarcinom, totální odstranění šž před 5 lety. .Beru Euthyrox , dříve v dávce 175 , během 4 let jsem přibrala 8 kg ale problém nastal když jsem si váhu začala snižovat. Najednou mi vyskočila hodnota Ft4 na 38, bylo mě straěně zle, pulz 120, bušení srdce, nespavost,úbytek na váze, nechuť k jídlu, průjmy a nervy na pokraji zhroucení. Když se přišlo na příčinu těchto problémů byla mi dávka snížena postupně až na nynějších 120 denně. Ale i nyní mě stále buší srdce, pulz mam 70 -87 střídavě, tlak v pohodě ale hormony Ft4 mě pořád lítají nahoru a dolů. Když je uberou tak to klesne a opačně. Prosím dá se s tím něco dělat aby se hladina ustálila na jedné hodnotě???Když klesne dolů tak se zase začnu spravovat, 5 kg nahoře za chvilku a potom zase je hladina nízká. Co s tím???, Prosím poradíte mi???? Moc děkuji předem, krásný den Libuše
LIBUŠE
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Libuše, snížení váhy musí být doprovázeno včasnou úpravou dávkování hormonu štítné žlázy. Na příslušnou dávku hormonu se musí tělo také adaptovat a to někdy trvá i měsíce. Někdy je dobré vedlejší účinky, které popisujete zmírnit léčivem ze skupiny betablokátorů.  Pokud jste z Prahy, doporučuji navštěvovat naše Centrum pro poruchy metabolismu a výživy. Pravidelné návštěvy v naší ordinaci mohou lépe řešit vaše aktuální obtíže a pomohou také optimalizovat váš jídelníček do další kontroly.
Parafarmacie
Dobrý deň,
písala som Vám, že sa dcére objavil na nohe ekzém - koliesko so suchou kožou o priemere 2 cm. Svrbí to. Nikdy predtým ho nemala. Odporučili ste mi ako prvé slnečnicový olej. Nepomohlo to však. Koža okolo je mastná, no ekzém je suchý a šupinatý. Myslíte si, že tento ekzém mohla vyvolať kombinácia vitamínu A a D. Tieto doplnky pred objavením ekzému užívala. Inak sa stravuje stále rovnako. Hormonálne mastičky by užívať nechcela. Obávam sa, aby sa jej to teraz v lete slnkom nezhoršilo. Ďakujem.
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Hanko, nemyslím si, že zvýšený příjem vitaminu A a D ekzém vyvolal. Zkuste promazávat postižené místo Excipialem Lipolotio. Ekzémům často prospěje pobyt u moře: Mohou pomoci i sirné koupele . Mohou zmizet i na několik měsíců, nebo se ložisko alespoň zmenší.
Parafarmacie
Dobrý den,
chtěla bych se s vámi poradit ohledně přípravků na imunitu a celkové posílení organismu .Loni jsem byla od podzimu stále nemocná. Letos jsem byla jakž takž dobrá, ale před měsícem jsem začala řešit zánět v zubu a opět jsem tam, kde na podzim. Aktuálně potíže v uchu. Jsem alergik na pyl a myslím si, že to s tím souvisí. Průběh nemocí je horší a delší...Navíc se mi alergie zhoršila, trápí mě potíže už od začátku jara. Dříve jen tak 2 měsíce- květen, červen...Nevím, co by pomohlo nejvíce ev... Naposledy jsem si kupovala 5PREVEMAX , nějaké zlepšení nevnímám...Chystám se k lékařce, aby mi udělala krevní testy, tak uvidím, co mi pak řekne.... Vyhýbám se antibiotikům, mám po nich střevní obtíže. Děkuji za Váš čas...
Dáša
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Dášo, neznám váš zdravotní stav a odpovědně poradit nemohu. Často může pomoci udělat jen určitá preventivní opatření ( eliminovat riziko infekčních onemocnění)  a většinou je třeba i něco změnit na životním stylu. Užívání antibiotik je třeba omezit na  nezbytné minimum a mělo by být spíše krizovým řešením, než první či druhou volbou. Na druhé straně je třeba správně užívat léky i proti nachlazení ( například nesnižovat příliš teplotu při infekci) Doplňky stravy přiliš účinné nejsou a jsou opravdu jen doplňkem. Infekční onemocnění zubů nesprávně léčené( jedná se opravdu jen o zánět?) je pro imunitní systém velkou zátěží a může se zásadní měrou podílet na opakování infekčních onemocnění. I co se týká alergie, je možné údělat včas účinnou prevenci (ketotifen).
Parafarmacie
Dobrý den, již mnohokrát jsem slyšela názor, že mléko a mléčné výrobky nejsou pro zdravého dospělého člověka vhodné. Nedávno mně bylo doporučeno, pokud se chci zbavit ekzému, abych vyřadila mléko a mléčné výrobky z jídelníčku. Je tento názor pravdivý? Pokud ano, je vhodné vyřadit mléko u 4letého dítěte? A ještě bych se chtěla zeptat na bylinkový doplněk stravy Sevac Lakt-R, zda je použitelný v těhotenství a při kojení. Mnohokrát děkuji za odpověď.
Zuzana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Zuzano, mléko ( kravské, kozí, ovčí) jednoznačně patří do našeho jídelníčku a do jídelníčku dětí.. Je nezastupitelným zdrojem vápníku, obsahuje bílkoviny  výtečné kvality a celou řadu dalších výživných a biologicky aktivních látek. Může však existovat nesnášenlivost určté bílkoviny kravského či kozího nebo ovčího mléka jako to platí i u jiných potravin  které obsahují třeba zase pro změnu bílkoviny rostlinné. Například sója je výtečným zdrojem bílkovin. Nesnášenlivost sójových bílkovin je ale  také častá. Chcete-li se zbavit ekzému, v prvé  řadě volte střídmý, ale pestrý jídelníček a udržujte si normální váhu. Dbjete na přiměřený příjem sodíku (kuchyňské soli).. Pokud tato opatření nebudou stačit, můžete  zkusit vyřadit i některé mléčné výrobky, zda se stav nezlepší. Volil bych ty, které jsou více technologicky upravené. Čerstvé mléčné výrobky ponechte. Sevac-Lakt-R je možné používat v těhotenství a při kojení v doporučeném dávkování. Rakytníkové extrakty mohou způsobovat alergii.
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktrore, měla jsem na mysli Gelantinu plus.
Prosím o doporučení vhodného přípravku- kolagenu na klouby co se může v těhotenství a v době kojení.

Předem díky a přeji krásný den.
Zdena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě volte Gelantinu, Zdeno. Rozlišujte prosím Gelantinu a Gelatinu Plus. Jedná se o výrobky od rozdílných výrobců.
Parafarmacie
Dobrý den, plánujeme s přítelem miminko a vybíráme vhodné vitamíny, já jsem nasadila GS mamavit,ale nevím co koupit příteli, v lékárně mi nebyli schopni poradit . Co by jste poradil? Ještě se zeptám, četla jsem, že pánům pomáhá Maca. Máte s ní zkušenosti, nebo je to zbytečné? Moc Vám děkuji za odpověď
Taťána
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Taťáno, vyžeňte přítele sportovat do přírody, nebo za fyzickou prací a mějte se rádi. Nechte vše na přírodě. Nevyhazujte peníze zbytečně a schovejte si je na něco rozumného.
Parafarmacie

Dobrý deň, ďakujem za odpoveď, pre doplnenie, dcérka má 7 mesiacov, magnézium pôvodne predpísala detská neurologička mne, mne nerobil dobre. Tlak meriam denne a je 100/60 (100/50) a po magnéziu to bolo ešte horšie. Ja som brala Mg počas tehotenstva a dr. vyhodnotila, že dcére Mg chýba, pretože je veľmi nervózna, má mierny hypertonus, preto jej dala Mg v amplulách, dávka 1ml 2x denne. Zatial som jej ho dala asi 3 dni, ale vôbec som nevidela v jej správaní nejaký rozdiel (čo je zrejme ešte skoro, ale aj tak by ma zaujímalo, koľko dní treba Mg užívať, aby som videla, či užívanie Mg má vôbec zmysel??, nerada by som ju zbytočne dopovala liekmi). A teda ma zaujíma, aj čo s tými zvyšnými 8 ml z ampule, môžem ich uskladniť aspoň deň v chladničke? alebo sa musí spotrebovať ihneď po otvorení?? Čo si myslíte o užívaní Mg?? má zmysel jej ho vôbec dávať? ďakujem pekne za odpoveď
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to nějaké podivné. Jestli je dcera kojena a správně přikrmována, další doplnění stravy horčíkem by nemělo být nutné. Neznám ale jeji zdravotní stav. Má nějaké zdravotní obtíže? Jaké zdravotní obtíže máte vy, kromě těch běžných souvisejích s nízkým tlakem? Trpěla jste nízkým tlakem i před těhotenstvím? Stravujete se dostatečně pestře?Obsah ampulek doporučují vylít. Není nijak nebezpečný ani pro lidi, ani pro přírodu. Ampulky pak dejte do třiděného odpadu.
Parafarmacie
Dobrý den, prosím poraďte mně, co zakoupit v lékárně, totiž svědí mne víčka těsně nad řasami a vnější koutky očí. Myslela jsem, že je to alergie na nějakou řasenku nebo stíny a látky v nich obsažené, týden jsem se nelíčila, ale situace se moc nemění. Pracuji na takovém postu, že trochu nalíčená být musím. / pokud nejsem, dostávám i dotazy, zda nejsem nemocná nebo zda mi něco není /.Použila jsem Avenne-ku, minerální vodu ve spreji, píší, že je na uklidnění pokožky. Řasenku jsem si koupila z lékárny, bez parabenů...Děkuji za tip.
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Hanko, bez osobní návštěvy vám moc poradit nemohu. Víčka bych musel vidět. Možná by pomohl Ophthalmo-Hydrocortison oční mast, který je ale na lékařský předpis. Jemnou vrstvu si dle potřeby naneste na víčka.
Parafarmacie
Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať, či musí byť otvorená ampula Magne B6 spotrebovaná do jedného dňa, dr. predpísala dcérke, 1ml 2x denne a kedže ampula ma 10ml zvyšných 8 ml zostane, ja magnézium užívať nemôžem (kvôli nízkemu tlaku). Ďakujem za odpoveď.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, proč dcerka lék takto užívá? Proč si myslíte že byste neměla hořčík používat kvůli nízkému tlaku? Jaký TK máte? Měříte si ho denně?
Parafarmacie
Dobrý den, na osteoporozu jsem začala užívat
Caltrate. Může se užívat měsíc, po jak dlouhé době můžu začít s další dávkou? DĚKUJI VÁM a přeji krásný den.
Evina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, zvýšit příjem vápníku  při osteoporóze může mít smysl pouze tehdy, pokud je dlouhodobé a výsledek léčby je pravidelnými kontrolami ověřován. Ne vždy zvýšený příjem vápníku vede ke zlepšení stavu. Jeho zvýšený příjem totiž automaticky neznamená, že je vápník do kostní hmoty zabudován. Léčba osteoporózy by měla jednoznačně probíhat pod kontrolou lékaře, protože zdravotní komplikace z tohoto onemocnění mohou být v budoucnu vážné.
Parafarmacie
Dobrý den, je mi 21 let a mám problémy s akné. Ne tak závažné, ale mám. Koupila jsem si v lékárně B-komplex od Zentivy a zinek (Walmark). Je tato kombinace vyhovující a aspoň trochu účinná na akné? Děkuji
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Může někdy pomoci, Kláro. Většinou však ke zlepšení nedochází. Záleží i na tom, jak se stravujete a co je hlavní příčinou akné.
Parafarmacie
Dobrý den, po sprchování používám na kůži třezalkový olej (Saloos). Jak dlouho, jestli vůbec, je možné po jeho použití jít na slunce? Olej aplikuji večer před spaním tak 4-5x týdně, je možné druhý den bez problémů jít ven na slunce, popř. dokonce se mírně opalovat? Tento olej mi dost pomáhá, nerada bych se ho v létě vzdávala. Děkuji.
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Anno, tento olej zkrátka způsobuje na sluničku fotoalergické reakce. Zda toto riziko podstoupíte je na vás. Osobně doporučuji nechat 24 hodin přestávku po aplikaci oleje a sluněním.
Parafarmacie
Dobrý den,na artrozu kyčle /2/ beru asi 3roky Piascledine 300,Občas stejně bolí,je možno k tomuto přidat Enzycol? Nebo co byste doporučil ? Děkuji.
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, zásadní je udržování normální váhy a dodržování takového jídelníčku, který nepovede k nadbytečné konzumaci sacharidů a tuků. To pak má za následek, že v těle vzniká více látek, které podporují zánětlivé reakce. Důležité je i nošení vhodné obuvi a dodržování přiměřené tělesné zátěže na kyčelní klouby. Farmakoterapie by se měla používat jen ve zcela nezbytném rozsahu. Piascledine je vyjímkou a je vhodným lékem k dlouhodobějšímu užívání. Je možné ho kombinovat s enzymoterapií. Někdy má smysl užívat kolagenní přípravky jako je například Gelantina, pokud se jedná o počáteční projevy osteoartrózy.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktrore, mohu užívat Gelantinu plus v těhotenství? Jestli ano, tak jak mám dávkovat, jestli ne co jiného mohu užívat. Mám to zejména na klouby. Předem díky krásný den.
Zdena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Zdeno. Myslíte Gelantinu, nebo Dietline Kolagen Plus?
Léky na předpis
Dobrý den, lze rozpůlit lék Controloc 40 mg na dvě dávky po 20 mg? Mám veliké balení 40 mg, ale teď mám užívat 2 krát denně 20 mg. Nebo si musím nechat předepsat nové balení po 20 mg?
Děkuji
Iva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Půlení možné není, Ivo. Tablety mají ochranný obal, aby nemohlo dojít, díky kyselému prostředí v žaludku, ke změně  chemické struktury účinné látky  a tím i k výraznému snížení účinku.
Parafarmacie
Dobrý den,
jsem v poslední době hodně nervozní, hned se rozčílím, křičím, když není všechno podle mně, je zle. můžete mi prosím poradit nějaký lék na uklidnění, brala jsem tritico ale bolela mně hlava. děkuji
Renata
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Užíváte ještě jiné léky, Renato? Pijete často kávu? Spíte dostatečně? Sportujete?
Parafarmacie
Dobrý den, každé ráno při probuzení mám v ústech, hlavně na jazyku takový nepříjemný povlak. Při výtěru z krku bylo zjištěno, že mám streptokoka alfa na 4 křížky, streptokok gama na tři křížky a hemofilus. Obvodní lékař se kloní k názoru, že když nemám jiné potíže, není nutné nasazovat antibiotika a ani po nich netoužím. Myslíte, že by byly účinné jiné prostředky - kloktání,výplachy - a čím ? Děkuji za Váš názor.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Úplně s tímto názorem souhlasit nemohu, Marie. Tyto mikroorganismy způsobují infekce horních cest dýchacích a zatěžují imunitní systém, nebo zhoršují průběh respirační infekce
 primárně způsobenou viry. To se může projevovat zvýšenou únavou i častějšími respiračními infekcemi. Určitě bych ale volil jako první krok kloktadla. Doporučuji Jox a Stopangin. Kombinujte je tak, že každý z nich použijete 3x za den po dobu 10 dní. Dále dávku snižte po dobu 1 týdne o 1/3 ( 2xJ, 2xS). Následně požádejte lékaře o výtěr z krku. Bude-li pozitivní, měla by být, podle mého názoru, antibiotika předepsána. 
Léky na předpis
Ano, mám mírnou nadváhu, v posledních 2 letech jsem pribrala 12 kg důsledku menopauzy (asi), již několik let mám vysoký cholesterol a tuky, tachykardií s apnoe. Čaje střídám, dodržuji pitný režim, hlavně vodu. vitamíny a stopové prvky používám nepravidelně - špatné hojení ran
Lišková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Snažte se prosím váhu snížit, paní Lišková. To je jediná rozumná cesta jak z bludného kruhu ven. Mělo by dojít k omezení medikace, pokud bude jídelníček správně sestaven. Může také zcela vymizet apnoe. Je možné využít dietní plány Guareta viz. www.drstanek.cz, nebo služby naší ordinace ( tel. pro detailnější informaci 24 23 81 02).
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore.Chtěla bych se zeptat na Váš názor na mumio. Píše se o něm jako o zázraku skoro na všechno. Napadlo mě, protože máme alergického pejska, jestli by to mohl i pes. Děkuji . Slávka.
Slávka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Slávko, těžko říci. Sám jsem za ta léta praxe nic pozoruhodného  s mumiem nezažil a dokonce jsem byl pro něj jednou až v Uzbekistánu, kde jsem se setkal s vědeckými pracovníky-farmaceuty, kteří se výzkumu mumia věnovali. Je také otázka, jaká surovina je vůbec nyní k dispozici a jak daleko ke skutečnému mumiu má.  Pejskovi dát tabletku či tabletky můžete. Neměly by mu způsobit zdravotní problémy, pokud bude dávka přiměřená  jeho váze. Volil bych mumio pocházející z Kyrgystánu nebo Uzbekistánu.
Podváha
Dobrý den, chci se poradit. Je mi 22 let a trpím ulcerózní kolitídou. Onemocnění je v klidu a beru imunoprim a salofalk. Mám 54 kilo, výška 174 cm a prý trpím podváhou. Moje otázka zní: chci nabrat kila, to je jasný. Mohla bych ale využít nějaké doplňky pro sportovce? Na rust svalu a váhy? Chci přibrat ale né v tuku. Děkuju
Markéta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Markéto, je třeba zvýšit energetický příjem pomocí zvýšení příjmu všech základních látek. tedy bílkovin, sacharidů a tuků. Celodenní jídelníček pak musí obsahovat vhodný poměr těchto látek. Některé výrobky sportovní výživy vám mohou pomoci tento poměr optimalizovat a mohou vám také pomoci dosáhnout  optimální energetické hodnoty. Jídelníček je třeba většinou zvýšit o 4200-6300kJ za den a to dlouhodobě. Může to být i postupnými kroky a je možné k tomu použít i výrobky klinické výživy ( Nutridrink, Fresubin, Ensure..). Doporučuji si zpracovat jídelníček na 14 dní dopředu i s výživovými hodnotami. Pokud si jej vypracujete, mohu vám ho zkontrolovat, abyste se nedopustila zbytečné chyby hned na počátku dietního režimu.
Volně prodejné léky
Dobry den, rada bych se zeptala zda mohu synovi (20m) zkombinovat panadol sirup na horecku s ambrobene na kasel a olynth na rymu. Dekuji za odpoved.
Stepankova
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, můžete, pokud je to opravdu nutné. Vyvarujte se zbytečné medikaci a tlumte pouze vysokou déletrvající horečku. Horečka je přirozený obranný mechanismu a pomáhá tělu se vypořádat s infekcí. Ambrobene je určeno k vykašlávání a podává se jen přes den. Dbejte na to, aby syn nebyl dehydratovaný. Doporučuji  mu přípravit  slabý čaj Pulmoran s medem a citronem a sledovat, aby vypil dostatečné množství tekutin průběžně během celého dne.
Parafarmacie
Dobrý den,
dnes u mne byla zjištěna cysta na vaječníku. Paní doktorka mi doporučila 3 měsíce počkat a zatím užívat Kblok - doplněk stravy. Může mít tento přípravek příznivý vliv na vstřebání cysty ?
Děkuji za odpověď
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, jedná-li se skutečně o cystu, považují to osobně za vyloučené. Neexistuje také studie, která by něco takového potvrzovala. Empirické zkušenosti mohou teoreticky existovat. Není  ale pravděpodobně  žádný důkaz, že právě ve vaječnících se  projeví antioxidační vlastnosti této látky významnější měrou a že látka do nich proniká ve větší koncentraci. Myslím že také neexistuje žádná teorie jak by mohla zvýšená koncentrace antioxidačních látek ve vaječníku pomoci cystu vstřebat. Oficiální výživové tvrzení cestou EFSA (European Food Safety Authority), nebylo k obsahové látce(indol-3-karbinolu) publikováno. Obsah inulinu je v denní dávce zcela zanedbatelný. Přípravek vám však nemůže v doporučeném dávkování uškodit.
Volně prodejné léky
Dobrý den, koupila jsem si guajacuran na blokován pí krční pater. Mohu kombinovat s ibalginem?
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Guajacuran doporučuji užívat pouze na noc.  Tento způsob dávkování se lépe osvědčuje.
Léky na předpis
Děkuji za odpovědMyslíte, že je lepší tedy ještě s tou prací počkat třeba do pondělí? A myslíte že je možné jít na kratší procházku pro nadýchání vzduchu. Jaký multivitamin doporučujete:
Alice pokr
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jestli se citíte unavená a máte pocit schvácenosti, určitě je lepší odpočívat doma a tělo nepřetěžovat. Můžete použít např. Additiva. Zvyšte navíc příjem vitaminu C.
Léky na předpis
Ještě mám jeden dotaz kdybych měla náhodou některou z těch viroz EBV atd. jak se to léčí? Na to přece nejsou léky nebo ano. Děkuji
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To máte pravdu. Může se však vhodným režimem úplně či částečně předejít jejich dopadům. Mohou mít negativní dopad na kardiovaskuární systém, nebo  třeba na funkci jater.
Volně prodejné léky
Dobry den, prosim, mohu uzivat soucasne Wobenzym a acylpyrinem? Dekuji za odpoved.
DASA
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Je to možné. Respektujte prosím  informace o doporučeném dávkování.
Léky na předpis
Lecila jsem se ze zavislosti na Hypnogenu. Pi lecbe jsme vyzkouseli radu nenavykovych leku (trittico,chlorprotixen,quentiapin,melatoninove leky,mirtazapin,zalastu). Vse pusobilo tak 2 mesice. Nenapadl by Vas nejaky silnejsi nenavykovy lek ? Jsem uz opravdu na dne. Dekuji za odpoved
martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Martino, v tomto vám poradit nemohu a nemohu ani doporučit žádný lék. Léčba musí mít jasný systém s pravidelnými kontrolami. Zlepšení nemusí být možné bez dlouhodobější hospitalizace. Zkuste se prosím obrátit na spánkovou laboratoř a také na psychoterapeutické pracoviště.
Léky na předpis
Zdravím a doplnuji Momentálně se cítím lépe, lehce pokašlávám, trošku ještě smrkám. Včera jsem zkusila jít do práce, ale byla jsem šíleně unavená, mám návaly horka a pak zimy Amoksiklav dobírám ve čtvrtek, už nevím, nikdy jsem takto zvláštně nemocná nebyla (tím myslím tak jen zvýšená teplota a šílená únava) Můžou ta Atb tak zatěžovat tělo?Jsem z toho rozhozená hlavně psychicky, navíc mě se bojím, abych nepřibrala protože udržuji váhu a nevím jak se stravovat když se nehýbu
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím si Alice, že se jedná vyloženě  o virové onemocnění horních cest dýchacích. Je třeba dostatečně odpočívat a tělo nepřetěžovat. Tělo si s infekci postupně poradí. Únava ale můžee přetrvávat delší čas. Užívejte multivitamin-multiminerál a zvyšte příjem vitaminu C na 500mg za den.  Vhodným ovocem jsou citrusové plody, které mají málo sacharidů. Jídelníček si sestavte z libového masa, mléčných výrobků s nižším obsahem tuku ( 3g v porci) a zeleniny. Z ovoce volte citrusové plody v množství 100-150g za den. Antibiotikum není pro tělo takovou zátěží, která by vedla k únavě kterou popisujete. Požádejte lékaře aby vyloučil infekční mnonukleózu, EB-virózu či jiné vážnější virové onemocnění.
Léky na předpis
Beru ISOPTI240 1/2-0-0LETROX125 1/-0-0LEXAURI3Mg0-0-1CITALEX20mg 0--0GODASAL0-1-0LORISTA1/-0-1XIZAL1-0-0EZETROL 10mg0-1-0LESKOLXL0-0-1
CEBAK Tomáš
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doporučuji hledat možnost,jak medikaci snížit. Užívání Ezetrolu, Lescolu a antihypertenziv může být zcela zbytečné, nedodržujete-li správnou živosprávu. Snižte váhu  a dodržujte jídelníček, který bude obsahovat přiměřené množství sacharidů a tuků. Pijte po zhubnutí pouze malé množství alkoholických nápojů. Například 1 pivo 500ml za den.
Léky na předpis
Dobry den, dekuji za odpoved. Merim 165 cm a vazim 87 kg (zhubla jsem 10 kg)... bohuzel se nyni proces hubnuti zastavil. Jim predevsim dusenou zeleninu, brambory, zrniny, obcas jogurt, tvrdy syr... pecivo cca 2x do mesice... maso sem tam vubec na nej memam chut.. a gumove medvidky... zazivaci problemy nemam, jen pred menses1-2 dny trochu zacpy... pitny rezim se snazim dodrzovat na 1,5 az 2 litry denne, vetsinou caje s obcas medem a obilna kava nebo 1-2 denne i bezkofeinova kava s plnotucnym mlekem...

prednison uzivam cca 3 mesice, nezadouci ucinky myslim zadne...

zdravotni obtize - krome snahy otehotnet a nize uvedenych - asi nejsou... ta vaha mi dela starosti... jeste obcas jsem dost unavena (hodne prace) - pres tyden funguji, ale o vikendu spim pres den...

ps: co si myslite o ucinku kotvicniku na zenske telo? trochu se obavam, ze u muzu zveda testosteron, a pokud ho muzu brat, mohu (mam) cely cyklus nebo pouze do ovulace?

jrste jednou dekuji jinka

jinka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Chcete-li snížit množství tělesného tuku a  přebytečné vody musíte dodržovat takový jídelníček, který donutí tělo čerpat  více energie z tukových zásob. Toho můžete dosáhnout pouze tehdy,  nebude-li jídelníček obsahovat příliš sacharidů a tuků. Vyvarujte se nyní konzumace veškerých příloh, pečiva,cereálních výrobků a také ovoce. Nepijte alkohol.  Později je samozřejmě možné volit přiměřené porce ovoce a skutečně 100% celozrnných cereálních výrobků ( např. celozrnný žitný chléb Dietline 50g). Běžné přílohy na pečivo lidé se sklonem k nadváze nepotřebují a jsou pro ně zbytečnou zátěží.Rozlišujte jednotlivé druhy ovoce podle obsahu sacharidů.  I vařená zelenina může být poměrně významným zdrojem sacharidů(vařená mrkev). Doporučuji volit  Dietní plán Guareta na 12 dní, který je úplnou náhradou stravy. Dietní plány Guareta zvyšují podle našich zkušenosti pravděpodobnost otěhotnění u lidí s nadváhou či obezitou. Další postup je možné se mnou konzultovat cestou těchto stránek nabo cestou poradny na www.drstanek.cz.
Léky na předpis
omlouvam se, jeste jeden dotaz - o jakych rizicich nize uvedene kombinace leku hovorite? muzete prosim priblizit? dekuji
jinka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Rizika je možné  odvodit z nežádoucích účinků léků uvedených v příbalovém letáku. Míru  skutečného rizika je třeba ale posuzovat i podle aktuálního zdravotního stavu a rodinné anamnézy. Protože neznám váš zdravotní stav, nemohu upozornit na konkrétní zdravotní riziko. Proto jsem se úmyslně v odpovědi dotazoval na aktuální zdravotní obtíže na délku léčby Prednisonem.
Léky na předpis
Dobry den, rada bych se poradila o mozne interakci nasledujicich leku: hypothyreoza - euthyrox 75 1x denne rano, uzkostna porucha - seropram 25 1,5 x denne rano a pulku odpoledne, imuno reakce na oocyty (snaha o koncepci ivf) - prednison 5 mg 1x denne odpol, kvuli prednisonu jsem si vyhledala a zakoupila caltrate 600mg vapnik + vit D3 1denne odpol, vigantol 1x tydne 20 kapek (nedostatek vit D) a konecne koenzym q10 (30) s vit E (hemabion) + kyselina listova super.
Vitaminy beru kvuli snaze o koncepci, mam nizke amh (0,4) a snazim se trochu podporit rust oocytu...

prosim o zhodnoceni, zda neco neberu zbytecne / nezadouci interakce... pripadne mi prosim doporucte, cim podporit zdarny vyvoj oocytu... zvazuji tinkturu kotvicniku...

moc dekuji jinka
jinka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, kombinace je možná. Má však svá rizika. Kontrolujte si prosím pozorně váhu a zabraňte jejímu případnému nárůstu ev.ji snižte na normání úroveň. To je pro zvýšení pravděpodobnosti otěhotnění také velmi důležité.Trpíte nějakými zažívacími problémy?  Jak dlouho Prednison užíváte? Máte nyní nějaké zdravotní obtíže?
Léky na předpis
Dobrý den, užívám léky na depresi zoloft 75 mg a tritico AC 150 mg denně. Dále Prestarum NEO, Anopyrin 100mg a Rosucard 20mg. Vše jednou denně. Zajímá mě, jestli kombinace těchto léků je v pořádku.
Bohumila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Bohumilo, kombinace léčiv je pro tělo určitou zátěží a má výzmané metabolické dopady,Věřím ale, že zdravotní prospěch výrazně převažuje nad riziky, které z léčby vyplývají..Rosucard nemusí být možná nutný, trpíte-li nadváhou a jídelníček obsahuje nepřiměřené množství sacharidů a tuků.Rosucard by měl být nasazen tehdy, kdy dietní opatření dodržovaná  po dostatečně dlouhou dobu nevedou k snížení hladiny cholesterolu do bezpečného rozmezí.
Léky na předpis
Dobrý den,
prosím o kontrolu kombinace léků denně beru Betaloc ZOK 50, 100 Zoloft, 2x Detralex, kyselinu listovou, B12, 1x Lipanthyl 267. Vitamíny E, zinek, hořčík, provitamin A.
Užívám bylinkoé čaje - heřmánek, echynaceu, různé ovocné čaje, Čeho se mám vyvarovat, abych předešla komplikacím?
Děkuji.
Lišková
Lišková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, pijte prosím slabé byliiné čaje a střídejte je. Doplňky stravy je možné užívat v přiměřeném dávkování. Mohou být ale zbytečné ( zinek?, betakaroten?, vitamin E?). Nemusí  být však pro vás automaticky prospěšné a mohou i zvyšovat zdravotní riziko. Máte problém s vysokou hladinou krevních tuků? Máte nadváhu?
Léky na předpis
Dobrý den.
Rád bych se zeptal na mou kombinaci léků:
1) BETALOC 200 1 - 0 - 0
2) APO-ENALAPRIL 10 1 - 0 - 1
3) UNIPRES 10 1 - 0 - 1
4) SIMGAL 20 0 - 0 - 1
5) ANOPYRIN 100 1 - 0 - 0
6) LAGOSA 1 - 0 - 0
7) SIOFOR 1000 1 - 0 - 1
8) VERTIMED 24mg 1 - 0 - 1

Děkuji za info.
Josef
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Josefe.neznám váš zdravotní stav a proto nemohu  posoudit, zda vám medikace skutečně přináší více prospěchu než zdravotních rizik. Chcete-li se ale dostat z bludného kruhu ven, je třeba v v prvé řadě dodržovat správnou životosprávu ( správný jídelníček, udržování normální váhy, přiměřené množství fyzických aktivit, dodržování výživových doporučení ohledně konzumace alkoholu) . Nebude-li dodržována, každá další rada je pak zbytečná a zkrátíte si život.
Léky na předpis
Dobrý den,
mám předepsány léky na bolest Sirdalud 1-1-1 (2mg) a Diclofenac Duo 75 mg 1-0-1. Je to vhodná kombinace a jak dlouho lze užívat?
Děkuji
Jarka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Užívejte je Jarko nejkratší možnou dobu a nespoléhejte jen na léky. Vhodná rehabilitace, úprava lůžka na spaní, nošení vhodné obuvi a přiměřeného oblečení, udržování normální váhy mohou pomoci více a mohou předejít podobnému problému v budoucnosti, Předpokládám, že trpíte bolestmi zad.... .
Parafarmacie
Dobrý den, používám asi půl roku přípravek Swiss Mega Brusinky kvůli zánětům močového měchýře. Nemůže mi dlouhodobá konzumace nějak ublížit? Během braní jsem žádný zánět neměla.
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, dlouhodobé užívání v doporučeném dávkování by nemělo ničemu vadit a může být i dostatečně racionální, pokud se problémy během roku častěji vracely. Extrakty z brusinek, jejichž původ je z Kanady, se v těchto případech  docela osvědčují.
Léky na předpis
Dobrý den,
chci se zeptat, myslíte, že mohu jít dop ráce, když beru antibiotika 5. den. Pracuji v kanceláři, kterou mám pro sebe, ale nevím zda je to vhodné. Neměla jsem během celé nemoci teplotu vic než 37,1, ale protože mi dloho neklesala, tajk jsem dostala ATB amoksiklav 1g. Ještě mě trápí otázka, proč jsem nedostala horečky, jako v minulosti. Probíhají někdy nemoci bez vysokých teplot, nebo je to znánka narušení imunity. I ted mám občas teplotu 36,8, což je u mě dle mých zkušeností výš než normálně.
Alicee
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemám o vás žádné údaje, Alice. Z toho co jste uvedla mi nepřidalo, že by  vám lékař věnoval dostatečnou pozornost, která by mohla vézt k racionálnímu předepsání antibiotika. Citíte se unavená, máte kašel, rýmu?   Zkuste prosím popsat jak se nyní citíte.
Hubnutí a redukční diety
Dobrý den, jsem onkologická pacienta, 2 roky po chemo, teď mám antihormonální léčbu a chemickou kastraci-Zoladex.Mám sníženou funkci štítné žlány.Snažím se zhubnout, ale marně. Nabrala jsem léčbou (je mýtus, že se po chemo hubne) Cvičím 2 hod.intenzivně denně. Z velké části je můj jídelníček obsažen ze syrové zeleniny, ale samozřejmě se snažím, aby moje tělo mělo dostatek bílkov.atd.Jím hlavně nízkokalorická jídla zdravá jídla (abych opticky měla větší porce), nicméně, když jsem snížila denní příjem na cca 2.000 kalorií, tak se mi skutečně dělalo špatně hlady, abych necítila hlad, tak se pohybuji tak 2.400 kalorií denně, ale nezhubla jsem ani gram ani po 3 měsících. Byla jsem u obeziologa, a ten mi jenom sdělil, že je to antihormonální léčbou, umělým přechodem a mám být ráda, že jsem teď v remisi. Nicméně bohužel mi antihormonální léčba zvyšuje i cholestorel, mám vyšší krevní tlak (před léčbou jsem byla v pořádku), nějak se s tím odmítnám smířit, vážím 92 kilogramů na výšku 164 cm.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, při takovém energetickém příjmu zhubnout nelze, nebudete-li pracovat  každodenně 8 hodin manuálně v hlubinném dole, nebo  ručně v kamenolomu a váha musí pozvolna či rychle postupovat pouze nahoru. Jídelníček není jen o kaloriích. Musí obsahovat i  správný poměr bílkovin,sacharidů a tuků.  Váš jídelníček nelze považovat za zdravý i z toho důvodu, že vede k nadváze. Vaše váha navíc představuje, podle mého názoru, i zvýšené onkologické riziko.I ve vašem případě lze váhu snížit a hormonální léčba není překážkou. Je však důležité, aby se vás ujal lékař s dostatečnými praktickými zkušenostmi v léčbě obezity. Je možné využít naší ordinaci-viz. Centrum pro poruchy metabolismu a výživy (www.drstanek.cz). Budete-li se držet našich doporučení, jsem  si jist, že dosáhnete úspěchu. Citím, že jste cílovědomá a že to dokážete. Jen potřebujete správné rady a  pečlivou kontrolu zdravotního stavu.PS: s respektem je třeba sledovat i zvýšení hladiny cholesterolu, která s velkou pravděpodobností s použitím Zoladexu souvisí ( samozřejmě ev. i jiného analoga gonádotropního hormonu)  a kardiovaskulární riziko se může poměrně rychle zvyšovat, uplatní-li se třeba i určité genetické dispozice, které dříve nebylo nutné brát  tolik v úvahu.
Parafarmacie
Dobrý den, mohl byste mi, prosím, poradit ohledně křečových žil. Při druhém těhotenství se mi udělaly dvě velké křečové žíly, na každé noze jedna, vždy přes koleno, jedna zezadu, jedna zepředu. Vypadá to opravdu dost ošklivě. Přibrala jsem cca 20 kg. Zatím mě to nebolí, občas svědí. Nohy mi nenatékají, nebolí. Nechce se mi zatím k lékaři, existuje něco (mast, gel) co by to mohlo zmírnit? Děkuji za odpověď.
Magda
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Magdo, bylo by dobré pokud by to lékař viděl. Doporučuji dlouhodobě užívat Dertralex. Je to lék na lékařský předpis a poraďte se proto o jeho užívání s lékařem. Z doplňků stravy mohu doporučit Paralékárna Flavonoidy 2 x 1 tableta za den, nebo jednorázově 2 tablety za den. Naprosto zásadní je ale snížení váhy. To je základní předpoklad, aby se tento zdravotní problém neprohluboval.  Na našich stránkách wwww.drstanek.cz se můžete dozvědět o hubnutí vše co potřebujete, abyste váhu snížila na takovou hodnotu, která pro vás nebude představovat zdravotní riziko. Ke snížení váhy můžete využít i naši ordinaci. Na telefonu 2 24 23 81 02 vám sestřička sdělí vše potřebné - viz. Centrum pro poruchy metabolismu a výživy. Je dobře, že se snažíte problém řešit včas.
Parafarmacie
Dobry den, nejedna se o me ale o mou pritelkyni ktera je zoufala ze hubne a nema chut k jidlu. A tak se vas chci zeptat jak chut k jidlu podporit, zda li je nejaky pripravek po kterem chut k jidlu naroste. Prosim poradte moc dekuji))
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Pavle, můžete prosím vyloučit, že přítelkyně netrpí mentální anorexií? Byla v poslední době na preventivním lékařském vyšetření? Jak se stravuje? Má ještě jiné zdravotní obtíže?
Léky na předpis
Zdravím, chci se poradit, již týden mám kašel(suchý a dráždivý) a o víkendu se přidala rýma, poté bolest v krku a šílená únava. Zůstala jsem ležet doma a doufala ¨že to přejde, teplota přes den dobrý večer 37,1, ráno poté bolest hlavy a ztuhlá šíje. Poněvadž jsem měla pocit, že se to moc nehýbe, sice rýma je lepší dýchám nosem, kašel už vykašlávám, ale večer jsem unavena a zvýšená teplota. Skočila jsem pro jistotu k lékařce, která mě naprosto šokovaka tím, že mi bez skuprlí napsala antibiotika Amoksiklav na 7 dní. Dech prý je čistý prý spíše zasaženy horní cesty dýchací (mluvím nosem). V krku me už vůbec nebolí. Přes den se mi včera dost ulevilo. Večer jsem neměla poprvé teplotu, dnes ráno cítím hlavně ůnavu. Můj dotaz myslíte, že je racionální ta antibiotika brát? Lekářka neudělala ani CRP sedimentaci nic.Vzala jsem jednu tabletu, ale váhám zda pokračovat.Antibiotika jsem nebrala 15 let a většinu nemocí u mě vždy vyřešila horečka, kterou jsem neměla
Alicee
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud jste si již jednu tabletu antibiotika vzala, Alice, doporučují balení využívat. Může se takto předejít následné bakteriální infekci, která  může u déle trvajích virových infekcí horních cest dýchacích propuknout. Dostatečně odpočívejte a dbejte  také na dostatečný příjem vody.
Parafarmacie
Zdravím,už dlouho mě zajímá, proč 9 žen z 10 nepřežije mrtvici a když ano tak pouze na lůžku nesoběstačná. Kdežto muži mají i 3-4 mrtvice a fungují dál,pouze trochu hůře mluví ale jinak kdo o tom neví,tak to na nich nepozná.Viz.můj soused,měl už 2 mrtvice a je v dobrém stavu,pracuje na zahradě.Moje kolegyně po 3 měsících na mrtvici v nemocnici zemřela.Takže,proč to ženy mají horší? Děkuji za odpověď.
Natálie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To čtu poprvé, Natálie. Kde jste prosím k těmto datům příšla? Nejsou mi známa a nezdají se mi pravdivá. Budu zvědavý na odkaz který mi pošlete.



mobilní verze