Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

Parafarmacie
Nepiji ovocné štávy, spíš vyjímečně, ani džusy, ovocné čaje s umělým sladidlem, 2 kávy děnně, 2 šálky kara, mléko, 2 dcbílého vína, občas cider, o ořechy para tak 6-9 kusů za den(miluju je), z ovoce jím jen jablka 2 za den
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Alice, paraořechy kromě všeobecně známého rizika kontaminace aflatoxiny mohou obsahovat i jiné problématické látky. Protože se velmi těžko hledá původ vašich obtíží, doporučil bych paraořechy na nějaký čas z jídelníčku vyřadit. Obecně bych nepovažoval za vhodné je konzumovat každý den, bez dokonalé znalosti jejích složení. Tím myslím i složení tukové složky ( složení mastných kyselin). Citíte jinak svědění i v močové trubici? Trpíte nutkavým pocitem na močení v nočních hodinách? Používáte nahradní sladidla v běžném množství?
Parafarmacie
Dobry vecer mam 5 deti ja snema mam v krvi okxid uhelnaty a uhlicity sama sem si zaplatila byjochemii tak ze astrub a spatna latkova vimena v krvi nikdo je nechce donemocnice a me tak tes zhubla sem s 62kg na 32 ma 17dcera taky me dvojcatka maji bolesti temene paleni oci briska jato samy sem zoufala bolava jatra ledviny deloha temeno oci prosiim cosi pocit:'(
Marketa kovacova
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Oxid uhličitý má v těle každý, Markéto. Je to přirozený produkt látkové výměny v našem těle. Větší část vydechujeme plícemi. Jak jste prosím zjistila, že vaše tělo a tělo dětí obsahuje i oxid uhelnatý?  Mohla by jste mi prosím napsat jak se stravujete?. Třeba něco vymyslíme,abyste přibrala a cítila se lépe.
Parafarmacie
Doplnuji, krev moč ok, kultivace nakonec vyšla také v pořádku, mám tedy svedění, jsou to prý malé papilky viděné jen kolposkopem, způsobené bud dřívějšími záněty nebo některým papilomavirem. Co se týče jídla miluji mléčné výrobky a atak je hodně jím, cottage sýry, tvarohy jogurty, dále pak ořechy (hlavně para), mussli (2 lžíce denně), tvrdé sýry, pečivo jím málo 1ks za den. Možná užívám víc umělých sladidel, mám ráda sladkou chu´t, ale vím, že to není zdravé, tak si nápoje sladím umělě. Aspartam acetsulfam k stevie střídám, taky sladím medem 2-3 lžičky denně
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění, Alice. V tom případě je  Gyno-Pevaryl zbytečný. Pijete hodně ovocné šťávy?  Kolik ořechů (gramů) denně jíte?Zkusil bych jinak pečlivě ošetřit místa každý den lubrikačním gelem Doer, který vytvoří ochrannou vrstvu. Určitě bych nepoužíval kortikoidní masti, které zhoršuji funkci poševní sliznice a kůže. Doer by měl svědění zmírnit či zcela odstranit. Užival bych také dlohodobě Wobenzym, pokud je to možné. Nebude opravdu snadné se problému zbavit.
Léky na předpis
dobrý den,
již jsem Vám před časem psala ohledně stálých výtoků. Ted trpím již od ledna. Lékař mi psal nejprve polygynax, pak jenemazol, pak byl měsíc klid, pak se objevilo velmi nepříjemné svědění, dostala pimafucin čípky a pimfurcort mast, po té 14 dní lepší a pak hojný výtok s menším svěděním, to jsem už naštvanaá lékaře uprosila, aby mi udělal kultivaci (do té doby nebyla dělaná, vyšetření jen v ordinaci kolposkopem a ph - vždy prý kvasinky) na výsledky kultivace čekám, ted jsem do toho měla menses a už během ní mě to ob¨čas svědilo, tak jsem si 6. den dala boraxoou globuli a ted už to velmi nepříjemně svědí, výtok nepatrný, jsem zoufalaá poradíte? Mám si zkusit tu mast pimafucort?Podotýkám, že nechodím do bazénu, nenosím těsné oblečení, neberu antikoncepci, nepoužívám kondom (bohužel jsem díky potížím neměla už alespon 2 měsíce styk) Napadá mě zda mě nemohly alergizovat ty borax globule, byla jsem v minulosti kvůkli těmto potížím léčena na alergologii (negatiní - otázka upravena poradcem
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Odpovězeno níže.
Léky na předpis
Tak mi poradil užívat borax globule klidně pořád (dostala jsem tehdy 10 balení at je využívám, tehdy to fakt pomohlo a já to užívala dle potřeby docela často) Ted jsem si ji dala a svědění je tu stále. Jsem už na dně, jinak neměla jsem ústně antibiotika aspon 5 let, nebývám nemocná. Leč kvůli nespavosti beru od ledna Tritico 150 (2/3 tablety). když mi naposled gynekolog psal ten pimafucort, tak jsem měla takový zarudlý poševní vchod. Pane Staňku, prosím poradte mi
Alice pokrač.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Alice, boraxové globule mohou pomoci, ale ne pokaždé. Musí být aplikovány ve správný čas. Máte provedeno biochemické vyšetření krve a moči?  Pijete či jíte jednostranně určitý nápoj či potravinu?  Jaké je pH moči? Nyní bych volil Gyno-Pevaryl 150 Combipack po dobu 3 dní. Uvidíme jak dopadne kultivace. 
Parafarmacie
dobry den existuje rozbor z krve na potraviny ktere nesvedci memu telu a tudiz se pak lepe citim a ma se i hubnout po jejich vyrazeni???
kacka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Šarlatánské metody určitě nějaké existují a dá se na nich vydělat, Kačko.  Prospěch ale přináší jen propagátorům. Je možné  ale zjistit intoleranci(nesnášenlivost) určité složky. Často konkrétní bílkoviny jakou je například lepek. Jaký zdravotní problém máte?. 
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore,

užívám pravidelně GS Betakaroten Forte a Altermed Panthenol (+Selen, Vitamin C). Chtěla bych se zeptat, jak by se správně měly doplňky stravy (celkově) užívat. Jestli nevadí, že jsou brány třeba nalačno nebo by se měly užívat spíše po jídle.

Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
KláraM
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nalačno jeo to o něco vhodnější Kláro, protože to jsou  látky dobře rozpustné ve vodě a nepotřebují ke svému vstřebávání tukové (lipofilní) prostředí. Zapijte je ale dobře vodou. U skromného jídelníčku je to však prakticky jedno. Strava s vysokým obsahem tuku může negativně ovlivnit využití jednotlivých složek.
Léky na předpis
může prosim dlouhodbé užívání velkých dávek solumedrolu i.v.,deganu i.v., nolpazy i.v. zhoršit paraly
tický ileus?muže nastratovat činnost střev simtostigmin?nebo jiný pomocný lék?
má nemoc je velice vzácná-zánět omentálního tuku nejasné etiologie. děkuji jan - otázka upravena poradcem
jan
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Jane, Nolpaza a Degan mají určitě vliv na trávení a motilitu střev. ve vašem případě je nezbytné volit velmi pečlivě jídelníček a  vypozorovat na jaké podněty váš trávicí systém reaguje. Nolpaza může zhoršovat trávení škrobu. To může způsobovat nadýmání, ale i zácpu, protože škrob nemusí být dostatečně natráven, vzhledem k vaší nemoci,  ani v dolních částech trávicího ústrojí. To může mít negativní vliv na střevní peristalitiku. Ve vašem případě bych volil asi velmi dobře stravitelný bezezbytkový jídelníček. Nemám však o vás dostatečné infromace abych to mohl jednoznačně doporučit.PS : kouříte? Kolik cigaret za den?
Parafarmacie
Dobrý den zhubnul jsem 11kilo a chtěl bych přibrat co mám dělat?
- otázka upravena poradcem
Václav Bobek
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaký je důvod Václave? Můžete mi to upřesnit?
Léky na předpis
Dobrý den děkuju za radu. Tu informaci o lanzulu vs citalopharm jsem našla na http://www.najdi-lekarnu.cz/lek/Lanzul-30-mg-por-cps-dur-56x30mg-56-bli
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky, Petro. Bohužel tato recyklovaná tabulka nemá odkazy na literaturu a těžko říci, kdo ji zpracovával. Nenašel jsem v dostupné literatuře nic, co by potvrzovalo, že interakce je významná, na jaké úrovni byla zaznamenána a do jaké míry ovlivňuje farmokologický účinek obou látek. Na druhé straně se domnívám, že lanzoprazol pro vás vhodný není z důvodu, který jsem uvedl dříve. Určitě bych jej vyměnil za ranitidin 150-300mg na noc. Tím by nebylo narušeno trávení a vstřebávání živin.
Léky na předpis
Dobrý den měla bych dotaz ohledně kombinace citalopharmu a lanzulu, kinita a leku na cukrovku siofor. Před časem sem vysadila citalopharm ale problemy se vratili ale docetla jsem se interakce ze lanzulu a citalopharmu je vyznamena ale uz ne jaka rizika hrozi? A druhy dotaz jaka je vhodna pauza mezi uzivani třezalky a nasazeni citalopharmu? Děkuju
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Petro, nejsem si vědomý, že by existovala nějaká významná interakce mezi citalopramem a lanzoprazolem(Lanzul). Kde jste o interakci četla? Oba léky je možné kombinovat. Pokud užíváme více léků, třezalce bych se obloukem vyhnul. Ovlivňuje osud mnoha léků v lidském organismu a má vliv na jejich konečný účinek. Citalopram bych nasadil 24 hodin po požití poslední dávky třezalky a už bych se k ní pokud možno nevracel. Je to velmi problematická bylina a o vhodnosti jejího užívání by měl rozhodnout výhradně lékař či lékárník.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore,moc děkuji za vaši odpověď a kontakt na email. Odpovím po neděli. Přeji hezký víkend. P.
Pacientka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobře. Hezký víkend.
Parafarmacie
Dobrý den,chtěla bych vědět,jestli je dobré každé ráno na lačno pít vlažnou vodu s citonem.Je mi 60let.Nemá to vliv na ostoropozu nebo na žaludek? A je to vůbec k něčemu dobré?Někde jsem to četla.Děkuji
Danina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Vlažná voda je určitě nejlepším nápojem a je dobré ráno doplnit tělesnou vodu ztracenou během noci ( ztráta dýcháním, pocení) co nejvíce. V pozdějším věku to platí dvojnásob, protože pocit žízně se vytrácí.. Pokud vám citrónová šťáva nevadí je možné ji nakapat. Může zvýšit vylučování kyseliny solné. Ta pak může zlepšit trávení bílkovin a škrobu. Také to může pomoci lepšímu vstřebávání železa či vápníku. Pokud má ale někdo problémy s překyselením žaludku či má poškozenou žaludeční sliznici, tomu asi citrónová šťáva vyhovovat nebude a může mu způsobit  určité zažívací problémy. 
Léky na předpis
Dobrz den ja by som sa chcela poradit ci mozem priberat od tabletkoch montelukast teva , a predtim som brala spiromon tabletky ci sa od nich pribera .Dakujem
Janka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Janko, u montelukastu bych to podle mechanismu účinku nepředpokládal a nesetkal jsem se  s tím. Jestli přibíráte, není nic jednoduššího, než včas upravit jídelníček a snižit příjem sacharidů a tuků.
Léky na předpis
Přeji příjemný den vážený pane doktore a děkuji za vaši bleskovou odpověď.Nadváhou netrpím, 169cm 64kg.Loseprazol mám na reflux,trpím též laktozovou intolerancí, pankreatis divisum+stav po pankreatitidě před lety,antrumgastritida.Cholesterol a tuky mám vyšší od mládí,nyní i kyselinu močovou a to i přes snahu jíst velmi šetrně.Stravuji se bezlaktozově,bez tuků a smaženého,ostrého.Trpím astmatem,psoriasou,artritidou,VAS páteře,osteopenie,mívám někdy těžce tlumitelné bolesti.Velmi ráda bych snížila lékovou zátež a upravila stravování,můžete mi prosím poradit,kam se obrátit o radu.Nutriční terapeut v nemocnici si na mne vyčlenil 5minut,dal mi leták s tím, co smím a co ne, ale potřebovala bych spíš radu kolik čeho a kdy a v jaké skladbě.A ještě moc prosím o váš názor na tu kombinaci Trexan+Salazopyrin,není toho příliš najednou? Trittico začnu vysazovat,jen nevím jak.Moc děkuji za vaši odpověď a omlouvám se,že vás opět obtěžuji svým dotazem,ale velmi mne to trápí.Hezký den. P.
Pacientka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kombinace Trexanu a Salazopyrinu je samozřejmě pro tělo zátěží a má své zdravotní a metabolické dopady. Do jaké míry je u vás nutná a do jaké míry vám přináší úlevu ale posoudit nemohu. Pokud mi dopodrobna napíšetete jídelníček za jeden týden ( co i jaké množství) mohu vám poradit co změnit. Můj mail je guareta@drstanek.cz.
Léky na předpis
Dobrý den. Vejce i luštěniny jím, pravda, málo. Zhruba tak jednou za týden - 14 dní. Takže luštěnin přidám. A maso není taky každý den, jen jsem vyjmenovala složení. Stav CRP byl 16, CK nevím, léky byly nasazeny zhruba před 14 dny, kontrolní odběry budou za 3 měsíce. Tak snad lékař ví, co dělá. Ještě jednou děkuji za Váš čas a odpovědi.
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobře, Lucie. Přeji hodně zdraví. Na CK dohlédněte.
Léky na předpis
Dobrý den. Děkuji a doplňuji informace. Stravovat se snažím pravidelně (někdy se nedaří), jím vše - maso (králík, kuře, zvěřina, mořské i sladkovodní ryby, libové vepřové, hovězí občas) brambory, rýži, těstoviny, bulgur, hodně zeleniny, pečivo málo, do salátů olivový olej, tvrdé sýry. Kávu ani čaj nesladím. Ze sladkostí vysokoprocentní hořkou čokoládu, zákusek občas. Pohyb běžný - práce na zahradě, chůze, vycházky se psy. Pracuji v kanceláři, občas používám na sezení balanční podložku. Mam Bechtěreva, hladina CRP stabilně nad 16. Momentálně léky pouze v případě bolestí. Snažím se cvičit, jak počasí dovolí, nastoupí plavání. Co se týká jídelníčku, byl mi doporučen nízkocholesterolový. K Apo-Atorvastatinu mi bylo řečeno, že poslouží i k vyčištění cév. Tlak při měření většinou 130 - 140/85 - 95.
Děkuji za Váš čas. - otázka upravena poradcem
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jídelníček určitě nevypadá špatně a hodí se k vaší nemoci, Lucie.  Nemohu ho bohužel posoudit po kvantitativní stránce.Příjem tuku ale nesnižujte pod 20% z celkové energetické hodnoty. Do jídelníčku zařaďte určitě vejce - 2 x týdně jedno vajíčko. Nízký příjem cholesterolu potravou vede k jeho zvýšené syntéze v játrech a takové dietní opatření je pak kontraproduktivní. Také příliš nízký příjem tuku a nepřiměřená fyzická zátěž může zvyšovat hladinu cholesterolu. Vše je třeba dělat s mírou a  každý extrém se musí  na zdravotním stavu projevit. Vzhledem k vaší nemoci bych zvýšil příjem bílkovin s rostlinné stravy( tepelně upravené luštěniny) a trochu ubral na konzumaci masa.  Zeleniny jezte přiměřeně. 2-3 porce za den po 200g  v syrovém stavu. Jezte i zeleninu tepelně upravenou. Znáte hodnotu CRP před nasazením statinu?  Jak vypadala hodnota kreatinkinázy(CK) před a po nasazení statinu? Doporučuji ji pravidelně sledovat.
Léky na předpis
Dobrý den,na PsA mi byla nyní nově předepsána kombinace léků Trexan 2,5 1xtýdně 4tbl+Salazopyrin En 500mg 2tbl denně. V užívání již Trittico 150mg 1xdenně, Lozeprazol,Kreon,Asmanex 400,Formano,Calcichew, Vigantol.V průběhu posledního roku opakovaná infuzní léčbě+léčba kortikoidy(diprophos)+vysoké dávky atb.V anamnéze pankreatitida,vysoký cholesterol,tuky,steatoza jater.Ráda bych znala váš názor na kombinaci léků Trexanu spolu se Salazopyrinem s ohledem na již užívané a též na předchozí léčbu.Nepůjde o velkou zátěž organismu?Je bežné kombinovat Trexan zároveň se Salazopyrinem? Nedává se obvykle buď jeden nebo jen druhý tento lék? Velmi pěkně děkuji za vaši odpověď. Přeji krásný den. Pacientka.
Pacientka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, kombinace léků se musí posuzovat i  z pohledu přínosu a rizika pro vás. Bohužel neznám detailně váš zdravotní stav. Určitě by ale bylo dobré hledat cesty ke snížení medikace. Ne vždy je dobré také řešit všechny problémy najednou. Trpíte-li steatózou jater a máte nadváhu, zde by mohl být počátek cesty, jak se dostat z bludného kruhu ven. Léků používate asi zbytečně mnoho a mohou se navzájem  negativně ovlivňovat. Například Loseprazol snižuje využití vápníku ( který doplňujete Calcichew) a může zhoršovat trávení bílkovin a  škrobu. Zároveň máte Kreon, který tyto problémy řeší. Někdy méně znamená více... To platí i o konzumaci stravy a přiměřenosti porcí. Stravu potřebujete skromnou, výživnou a dobře stravitelnou, trpíte-li zánětem slinivky břišní..
Parafarmacie
Dobrý den.Mám velký problém s náporem na psychiku.Poradíte mi? Z fyzickou únavou si rady dát umím.Dám si sprchu nebo si na chvíli lehnu,namažu bolavé svaly a jsem za chvíli jako rybička. Ale se stresem si nevím rady.Třeba se z někým nepohodnu,na účet příjde míň peněz než jsem očekávala a podobné věci,které se běžně v životě dějí.Mně to ale vyvede s míry.Zeslábnu,potím se,jsem celá špatná.Trvá to pár dní než se dám do pohody.Dá se s tím něco dělat? Radili mi meduňkoý čaj. Z toho výborně spím :) ale na stresové situace nezabírá.Děkuji za radu.
Lidka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lidko, jste určitě velmi citlivý a odpovědný  člověk a nepovažuji to proto za nic nenormálního. Určitě bych se vyvaroval nadměrného pití kávy či jiných nápojů obsahujících kofein a hledal dostatečný aktivní odpočinek. Myslím si, že tyto problémy vám může pomoci řešit psychoterapeut.  Doporučit vám ale žádného nedokáži. Jsme v tomto oboru a  v jeho uplatnění v systému zdravotní péče rozvojovou zemí.
Léky na předpis
Dobrý den. Prosím o radu. Byl mi zjištěn nedostatek vitaminu D - hodnota 26 jednotek - nasazen Vigantol , dávkování 3x10 kapek. Dále zvýšený cholesterol, odběry se dělají co půl roku, stoupající tendence - 6,2 - 7 , BMI 26, věk 50 let. Nasazen Apo-Atorvastatin 10 mg, dávkování jedna tableta večer. V rodině bylo úmrtí na následky mrtvice. Je to tak v pořádku?
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, statiny by neměly být první volbou a měly by být předeepsány až pokud dietní opatření nejsou dostatečně účinná. Někdy nízký příjem tuku a cholesterolu starvou může podporovat jeho zvýšenou syntézu v játrech. Zejména, pokud zároveň větší fyzická zátěž není kompenzována správným jídelníčkem. Nízký příjem tuku může také snižovat příjem vitaminu D i když kličová je jeho tvorba v kůži.  Nemám o vás žádné informace a nemohu vše komplexně posoudit. Můžete mi prosím napsat jak se stravujete, jakou fyzickou zátěž máte a jaký jídelníček vám byl doporučen?
Parafarmacie
Vážený pane doktore, prosím o radu. S přítelem se nám již 7 měsíců nedaří otěhonět. Dočetla jsem se o drmku na podporu ovulace, dále o kontryhelovém čaji. Myslíte, že mají opravdu nějaký pozitivní vliv? Dají se popíjet současně? Zatím užívám femibion 800 pro plánování těhotenství, který střídám se samotnou kyselinou listovou (femibion je fin.náročný). Začínám být zoufalá, miminko si moc přejeme a stále nepříchází. Děkuji, hezký den.
I.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud jste oba zdraví, jedťe  letos na delší dovolenou tam, kde je zcela odlišné prostředí.  To funguje lépe než  pití čajů na základě zcela  nepodložených informací. Určitě to dopadne. PS: máte-li nadváhu, sundejte oba pár kilogramů nizkoenergetickým ale výživným jídelníčkem. I to se osvědčuje a máme s tím  v naší ordinaci bohaté zkušenosti.
Podváha
Dobrý den, je mi 14 let , meřím 173cm a vážím 42kg, muj problém je že vůbec nemam chut k jidlu a občas se mi z jídla délá špatně tak jsem se chtěla zeptat pokud nejsou nejaké potraviny které by mi udělali dobře, zasytili a zároven mi nedelali spatne nebo jestli je ještě nejaké řešení. Předem děkuji za odpověd..
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Napište mi Lenko, jak se stravujete. Nemohu si udělat o vás žádný obrázek. Trpíte průjmy? Máte častěji bolesti břicha? Nesnášíte určité potraviny? Jsou vaši rodiče štíhlí? Trpí nějakým vážnějším onemocněním?
Parafarmacie
Dekuji za odpoved tykajici se Motilia a UM. Je prosim nejaky vhodny opalovaci krem pro mimi 4mesice a starsi?Samozrejme nebudu mimi slunci vystavovat,ale nejakemu letmemu osluneni se asi neda vyhnout.Dekuji
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nepovažuji to za nutné ani rozumné, Jano. Kočárek a miminko chraňte tak, aby miminko nebylo vystaveno přímým slunečním papskům. Jinak bych volil Daylong 25.
Parafarmacie
Moc děkuji za odpověď.
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kdykoliv se ozvěte, Dano,  budete-li mít pocit, že by moje rada mohla mít smysl.
Parafarmacie
Ještě upřesňuji - malíčky mně pálí jen v uzavřených botech, žádná bolest vedlejšího prstu ani mykotické onemocnění, zatím jsem nezkoušela žádný krém a podobně. Myslíte, že je vhodné se obrátit na nějakého podiatra nebo ortopeda, případně potírat je nějakým "znecitlivujícím" krémem, pokud musím být v uzavřených botech třeba 2-3 hodiny bez možnosti vyzout se ? Díky moc za odpověď. - otázka upravena poradcem
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Za jediné normální řešení považuji najít příčinu a podle toho postupovat dále, Jano. Ortoped by mohl poradit lépe než já. Jestli jste z Prahy můžete se stavit a já se na malíček podívám. Podle toho vás nesměruji buď na ortopeda nebo dermatologa, kdyby jsme to nevyřešili na místě.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore, opět bych se s Vámi ráda poradila (léčiva v těhotenství, kašel). Cítím se již lépe, nicméně kašel přetrvává. Ráno chrchlavý, přes den sušší, vždy ale hodně dráždivý. Lékař mi nakonec ATB nedal, z výtěru v nose hemofilus a stafylokok (z krku hemofilus a branhamella). Na kašel mi doporučil sinupret. Dýchám již bez problémů nosem ale ty hleny nejspíš někde vzadu stále jsou a nepříjemně dráždí v krku. Ráno jsem z intenzivního kašle dokonce dvakrát zvracela. Ráda bych se toho co nejdříve vzhledem k blížícímu se porodu zbavila, ale nevím jak. Všechna doporučená opatření dodržuji, vlhkost v bytě máme kolem 55 %..Pokud bych chtěla, ATB by mi lékař napsal, ale jak studuji informace, většinou nepomohou (jde o dost rezistentní bakterie, které mohou být běžně přítomné)...Prosím Vás, můžete mi poradit, zdali bych neměla dát udělat výtěr dětem? Jsou nyní už zdravé, jen syn (3,5 roku) po ránu odkašlává, přes den jen občas...do školky oba chodí..Velice děkuji!
Magda
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jestliže se děti cití zdravé, výtěr z krku bych nedělal a zbytečně děti antibiotiky nezatěžoval. Ne vždy musí tyto patogeny vážnější infekci vyvolat. Imunitní systém s nimi umí bojovat a záleží na množství patogeních zárodků a době expozice než se nějaké příznaky onemocnění objeví a tělo musí vyvinutou větší usilí aby se s infekcí vypořádalo ( zvýšená teplota). Co se týká použití antibiotik u vás, lékař musí posoudit přínos a rizika pro vás. Osobně bych volil cefuroximaxetil, jsou-li na něj citlivé. Přes den bych volil inhalace Vincentkou. Vím ale, že jste se zmiňovala, že paní doktorka doporučila vysadit mukolytikum Ambrobene. Sám bych ale inhalaci v dopoledních hodinách volil.
Parafarmacie
Vážený pane doktore, uvažuji o koupi domácí čističky vzduchu. Myslíte, že má kladný přínos? Dále bych se ráda zeptala, zdy by tato čistička mohla mít pozitvní dopad pro mého partnera. Pracuje jako automechanik a v dílně, kde pracuje je spousta prachu, pracuje s laky, barvami, ředidly plus další látky, které prostě k této profesi potřebuje. Už se mu to podepisuje na zdraví, hodně doma kašle, dusí se, říká, že s prominutím "smrká bordel". Mám vážnou obavu o jeho zdraví. Myslím, že používá dýchací filtry, pokud např lakuje, ale sám říká, že v tom nelze pracovat pořád, takže si myslím, že ho spíše nepoužívá. Myslíte, že by tato čistička mohla pomoci i v jeho pracovním prostředí? Když má volno, rád jde do lesa, na kolo. Bohužel, volno má velmi, velmi málo. Skoro vůbec. Pracuje doslova od rána do večera. Je mu třicet let. Mám strach, že onemocní. Můžete mi poradit, jak mu co nejvíce pomoci jeho zdraví ochránit? Snažím se mu dávat ovoce, zeleninu. Bohužel mám strach, že je to málo. Děkuji!!! - otázka upravena poradcem
Janka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Mílá Jano, chápu vaše obavy a považuji je za oprávněné. Domocí čistička vzduchu může mít smysl. Klíčové však asi bude respektování bezpečnostních opatření při práci. Zajímejte se o co nejlepší ochranné pomůcky, aby se používání filtru nevyhýbal. Investoval bych raději do nich, nebude-li zaměstnavatel  ochoten lepší koupit. Určitě jsou v nich kvalitativní rozdíly.   Je dobré že partner rizikové prostředí kompenzuje pobytem v přírodě. Určitě to ale není dostatečná prevence budoucích zdravotních komplikací. Chodí na preventivní prohlídky? Kdy měl naposledy provedeno biochemické vyšetření krve a moči?
Speciální potraviny
Dobrý den je mi 15 let chodím 3x týdně do posilovny.Můžu užívat protein a bcaa?
Nemůže to třeba způsobit impotenci?
Vážím 70kg.Dodržuji i stravu ale furt nemám dostatečný příjem bílkovin. - otázka upravena poradcem
Petr
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kolik bílkovin za den Petře přijímáte? Můžete mi popsat zdroje bílkovin ve vašem jídelníčku? Kolik měříte?
Léky na předpis
Pane doktore,mému synovi je 7 let a stále se v noci pomočuje,žádné léky nepomáhají.Je to pohodové dítě,tak si myslím,že psychický problém to není.V noci na buzení se vymočí,ale do rána je mokrý.Netrestáme ho.Již jsme zoufalí.Prosím poraďte. Děkuji
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Heleno, pokud je syn zdravý a byl lékařem vyšetřen, zeptejte se lékaře  na možnost podání Minirinu, který považuji za neškodný a nejlépe účinný lék na enuresis nocturna, pokud je správně užíván. Za určitých okolností může mít smysl vyšetření u dětského nefrologa či psychiatra, kteří rozhodnou další postup. I u dětských nefrologů je Minirin zpravidla lékem první volby, je-li ditě zdravé a nemá žádný nález.
Parafarmacie
Dobry den,z duvodu slabe laktace budu nejspis nucena dokrmovat UM,mohl by jste mi prosim nejakou pocatecni umelou vyzivu doporucit,ktera je z vyzivoveho hlediska nejlepsi?Nebo jsou vsechny srovnatelne?Na co se pripadne zamerit? A jak se pripadne divate na nasazeni leku Motilium na zvyseni laktace?Dekuji

- otázka upravena poradcem
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, Motilium není určeno k zvýšení laktace a lze jej považovat za lék rizikový, pokud budete kojit. Lék se dostává mlékem do krve dítěte a působí na jeho centrální nervový systém a ovlivňuje  i činnost jeho trávicího ústrojí. Lékář nemůže legálně lék k tomuto účelu předepsat nechce-li  riskovat právní dopady svého experimentu. Přestože je balení po deseti tabletách volně prodejné, nedoporučuji je za tímto účelem kupovat. Výživa pro kojence má doufám srovnatelnou kvalitu. Legislativa je jasná a výživové požadavky jsou dostatečně specifikovány  vyhláškou. Sám  osobně bych sáhnul pro Sunar, i když už bohužel není vyráběn  u nás.
Parafarmacie
Dobrý den, omlouvám se za otázku - píši již poněkolikáté :-) - ale četla jsem Vaši odpověď Janě na bolest malíčků. Před cca 4 lety jsem, přestože bylo léto a nosím (běžně, nejen v létě) velmi volnou obuv, měla patrně zánět na malíčku, na jeho spodní straně vedle dalšího prstu. Během 4 dní místo natékalo, bolelo, pálilo, otok a zčervenání se posouvalo (rozšiřovalo) směrem k chodidlu, nepomáhalo žádné ledování ani masti typu Framykoin. Lékař předepsal antibiotika (nevím jaká, bylo to v zahraničí a ani si nepamatuji název) na 10 dní, ihned zapůsobila. Dodnes mám toto místo zvláštní, jakoby stále trochu vyvýšené a malíček je z té strany mohutnější, než ten na druhé noze. Tamější doktor mi k tomu nic neřekl. Tak mne jen napadlo, jestli se nejednalo o stejnou věc, na kterou se ptáte u paní Jany, a pokud ano, co to mohlo být. Děkuji!
Annie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přičinou jsou často mykotické infekce kůže  a nehtů, Annie. Je skutečně možné, že se jedná o podobný případ. Díky za příspěvek.
Potraviny a zdravá výživa
pěkný den, mohu mít dotaz k výsledkům krve prováděným praktickým lékařem? Zaujalo mne (nebylo cílem odběrů), že mám cholesterol 5,2; HDL cholesterol 1,7; a LDL cholesterol 2,5. Zároveň triacylglyceroly jsou 3 (vše mmol/l). Je mi 34 let. Jsem vyšší, štíhlá, tlak mám spíše nižší, žádné zdravotní problémy, sportuji, nekouřím, nepiji, živočišné tuky nějak přehnaně nekonzumuji, možná snad ořechy v přiměřeném množství, nejím tučné, sladké přiměřeně, celkově jím zdravě - celozrnné pečivo, zelenina apod.. V rodině žádný problém z hlediska srdce, cévních příhod apod...Měla bych ještě nějak upravit životosprávu nebo případně zahájit nějakou léčbu pro snížení krevních tuků? Kdysi mi bylo na gastroenterologickém vyšetření řečeno, že mám komplikovaný žlučník ale nic patologického. Může to nějak souviset? Žádné problémy s trávením již cca 10 let nemám, dříve jsem měla občas křeče po určitých potravinách (např. syrový celer, hodně tučná jídla apod.)..Žádné léky neberu. Děkuji Vám za názor!
jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, z jednoho biochemického měření bych nedělal žádné závěry. Za 6 měsíců bych  vyšetření zopakoval. Je důležité provézt odběr nalačno (12 hodin před odběrem nejezte). Výsledek ovlivňuje částečné o dostatečná hydratace orgasnismu. I tkzv. zdravé stravování může vézt ke zvýšení hladiny cholesterolu či LDL, pokud se nezná rozumná míra. Vysoký příjem ovoce (  a zároveň ovoce s vyšším podílem fruktózy) či snížení příjmu cholestrolu potravou může vézt k významného zvyšení hladiny krevních tuků a cholestrolu u některých osob.  Kdyby se stejné či horší hodnoty opakovaly, ozvěte se. Potřeboval bych ale znát podrobně váš způsob stravování. Třeba bychom na nějakou dietní chybu přišli. Nyní bych se nijak neznepojoval.
Doplňky stravy
Dobrý den pane doktore,užívám Proenzi 3+, Colafit,Zinek,B Komplex a
Preventan Clasik.Mohu toto vše užívat najednou a dlouhodobě? Je mi 60let. Co bych ještě měla užívat pro dobré zdraví? Problém mám pouze s klouby a nehty.
Moc děkuji - otázka upravena poradcem
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Dano, pokud vám to vyhovuje můžete. Za racionální považuji užívání B-komplexu. Zpravidla stačí uživání  jedné tablety 2-3x týdně, Použivání kolagenu a chondroitin sulfátu má smysl při správném dávkování. Užívání ziku formou doplňku stravy je sporné a nepožuji za správné jej používat dlouhodobě  bez jasného důvodu. Příjem zinku z potravy je zpravidla  dostatečný a jeho dlouhodobé užívání může snižovat využití jiných důležitých stopových prvků jako je třeba měď. To pak má své nepříznivé metabolické dopady.
Parafarmacie
Pane doktore, kardiolog mi napsal Magnosolv a doporučil rozpustit ho ve větším množství vody a popíjet během dne. Protože mám tetanii, nevím jestli je tohle vhodné. Děkuji a přeji hezký den.
Slávka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Cca 300mg hořčíku za den je možné zkusit, Slávko. Může to občas pomoci. Záleží na tom jak se stravujete a kolik hořčíku přijímáte běžnou stravou.
Parafarmacie
Dobrý den, poradil byste mi, jaký osvěžující nebo "ulevující" krém nebo spray použít na chodidla ? Pokud musím být 2-3 hodiny v jedněch botech, například ve městě, začnou mě nesnesitelně pálit malíčky, mám chuť boty zout a chodit bosa. Na pedikúru chodím pravidelně, pedikérka mi prsty ošetří, ale za nějaký čas je problém stejný.Nevím, zda obuv tlačí na nějaká nervová zakončení, boty nosím jen kožené.Nevím jestli zajít k ortopedovi, mohly by tento problém řeší třeba rázové vlny?Děkuji za odpověď, hodně mi to znepříjemňuje život. - otázka upravena poradcem
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pálí vás opravdu jen malíčky, Jano? Jsou zarudlé?  Nepálí vás prostor mezi malíčkem a dalším prstem? Zkoušela jste nějaké krémy? Jaké? Stává se vám to jen u uzavřených bot?
Volně prodejné léky
ještě bych doplnila, na radu plicní lékařky jsem ambrobene vysadila, kašel se spíše zintenzivňoval, prý mě může ještě více dráždit. Dráždění je prý způsobeno zejména stékajícím hlenem z dutin, myslíte si, že by šel vyzkoušet ještě ACC long nebo má stejný efekt jako ambrobene? Děkuji mnohokrát!
magda
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
ACC Long má obdobný mechanismus účinku. Lékařka může mít pravdu a je třeba rozhodovat na základě aktuální znalostí zdravotního stavu.
Léky na předpis
Moc děkuji za reakci, byla jsem dnes znovu u lékaře, chtěl mi napsat penicilin, ale z výtěru z krku zjistil, že byly nalezeny 2 bakterie (branhamella a haemophilus), které jsou vůči němu rezistentní. Odeslal mě na plicní, kde mi předepsali 2 spreje na zlepšení dýchání. ATB prý podle výtěru z nosu, na plicním mi chtěli nějaké předepsat hned, kvůli pokročilému stádiu těhotenství. Výsledky krve jsou na 15 řádků, můžete mi poradit na co se zaměřit? Nelze z poněkud nižších hodnot Hb, E a Ht usuzovat, že plod je patně zásoben kyslíkem? Spirometrie byla hraniční, ventolin negat. Moc děkuji za Váš čas..
magda
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nesmíte podceňovat přírodu a její nekonečné možnosti adaptace, Magdo. Miminko si určitě s tímto problémem poradí. Haemophilus a branhamella jsou běžnými původci infekcí horních cest dýchacích. Zpravidla jsou dostačně účinná antibiotika cefalosporinové řady II.generace. Určitě si lékaři poradí. Doufám, že se vám bude dařit brzy lépe.
Parafarmacie
moc Vám děkuji, spreje už jsem vysadila, k uvolnění mi pomohl humer sinusitis. bohužel stále kašlu, dráždivý nepříjemný kašel. Nasadila jsem si ambrobene, trochu to pomohlo. Jen nevím zda zvolit něco na vykašlávání nebo na suchý kašel, protože je to tak půl napůl. Po ránu je to většinou vlhčí kašel, přes den pak spíše sušší. Ale chrčí to ve mě. Výsledky krve jsou CRP 37, Hb 110, E 3,58, Ht 0,33, Leu 10, 9 a T 150, moč negativní. Případné další výsledky se dozvím zítra, výtěr z krku negativní. Tlak mám v pořádku, váhu také, imunologické vyšetření mi bylo děláno cca v 18 týdnu těhotenství, včetně spirometrie, nic nezjištěno. Beru pouze euthyrox 50 (poslední měsíc). Alergii vyloučill lékař podle množství "eozinofilů" v krvi. V tomto těhotenství jsem dosud takovéto obtíže neměla, vždy stačil jen vitamín C. bohužel manžel na prevenci tolik nedbá a skončil se 40 st. horečkami a ATB. Tuším že to přenesl v rámci rodiny. Navíc máme školkové děti. Už alespoň nechodím do práce..já teplotu neměla - otázka upravena poradcem
Magda
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ambrobene je v pořádku, Magdo. Poslední tabletu užívejte v 5 hodin odpoledne. Užívání na noc  vhodné není a může vézt ke zhoršenému dýchání.  Dostatečně pijte, aby byl účinek léku co největší. Jinak školka je prostředí vysoce rizikové ( z hlediska nakažení respiračními infekcemi)  a expozice mikroorganismy je extrémní, pokud není zajištěno dostatečné větrání a děti netráví většinu času venku. Běžné bakteriální patogeny, které infekce způsobují, mohou být i značně rezistentní k běžným dávkám celé řády antibiotik, díky jejich velkému nadužívání.  Doporučuji i doma zajistit dostatečné větrání a dostatečnou vlhkost vzduchu ve všem místnostech ( 60%) .
Léky na předpis
dobrý den, už jsem Vám před časem psala. Jsem těhotná 34 týden, navštívila jsem lékaře (kašel, ucpaný nos). Jediné co mi zjistil je CRP 3'7, jinak (ani po vyšetření na ORL nic zásadního), celková ATB nepředepsána. Bohužel já už ale nevím co na příznaky použít - nikdo mi nic neporadí, kromě přírodních přípravků, které absolutně neúčinkují. Pokračuji v občasném stříkání NASIVINU, abych se alespoň občas vyspala nebo najedla. Stříkla jsem si už i inhalační sprej BERODUAL N, neboť jsem se kvůli kašli dusila, a vzala na noc půl dithiadenu. Mám strach, copak takový kašel a vyčerpanost matky s nedostatkem vzduchu a spánku může miminku prospět více než nějaké léčivo? Dýchám už 3. týden pouze pusou, teď k tomu ten záchvatovitý kašel. Spím v sedě vždy jen pár hodin..Připadám si už psychicky na dně. Na slova zkuste mořskou vodu jsem už opravdu alergická, Stříkám bioparox, ale ten mi dutiny neuvolní..Děkuji Vám za jakoukoliv případnou radu!
Magda
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Magdo, z vašeho dalšího příspěvku je jasné, že se opravdu necítíte dobře. Nemáte zprávu od lékaře abych si mohl udělat obrázek?  Bylo vyloučeno astma?  Bylo vyloučeno, že obtíže mají imunologickou příčinu? Je možné mi poslat výsledky biochemického vyšetření  krve a moči mailem? Pokusíl bych se navrhnout medikaci s přihlednutím k těhotenství. Probrala by jste to potom s vaším lékařem.
Parafarmacie
Dobrý den.Mám 60 let.Dodržuji zdravou stravu,cvičím,chodím hodně na procházky a nikdy jsem netrpěla na chřipky ani jiná nachlazení.Nikdy...až jsem odešla do důchodu.Ikdyž i nyní dodržuji zásady zdravého životního stylu,tím že jsem vypadla z pracovního procesu a zřejmě nějak přirozeně zpohodlněla mám neustále pocit nachazení.Lehká rýma,bolesti svalů,pocit chladu,jen takové mírné.Acylpirím nezabírá a drží mě to někdy i měsíc,chvíli klid a znovu.Byla jsem na preventivce vše v pořádku.Co s tím? Co dělat aby se mi nachlazení vyhýbalo jako dřív? Děkuji.
Veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
A nezměnilo se něco dalšího ve vaší domácnosti(  přestěhování, způsob vytápění,vnoučata)? Byly vyloučeny virové infekce ( herpes virus, cytomegalovirus, E-B virus), které často probíhají skrytě a mohou mít obdobné příznaky? Přičina by se měla najít, Veroniko.


Parafarmacie
Dobrý den pane doktore. Můžete mi prosím doporučit nějaký přípravek , nejlépe kapsle s rybím tukem ?
Děkuji. - otázka upravena poradcem
Slávka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doporučuji určitě Paralékárna Rybí olej, který pravděpodobně obsahuje nejvíce omega-3 mastných kyselin v jedné tobolce. Za jakým účelem jej chcete užívat?
Léky na předpis
Dobrý den, mohl by jste mi prosím napsat jaký je doplatek na Kreon 25000, když je na předpis na recept. Velice Děkuji. Petr
Petr
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, úhrada je nyní 391,80Kč. U nás by jste momentálně doplácel s regulačním poplatkem 115,-Kč.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den, dneska mě napadla asi taková hrozná hloupost, ale říkala jsem si, že se zeptám odborníka. Proto se tedy ptám, jak to, že když bych snědla třeba například 1 kg brambor tak proč pak člověk to 1 kg nepřibere? Opravdu je to asi jasná odpověď, ale přeci mi to nedá a proto se Vás ptám, děkuji za odpověď.
Saša Střídmá
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Sašo, Má to celou řadu důvodů. Uvedu ten hlavní. 1kg brambor obsahuje asi 800g vody, která neslouží pro živé organismy jako zdroj energie.
Léky na předpis
děkuji,rodinná anamnéza-bohužel všichni z matčiny strany.-piji dostatečně,-hlad.krev.draslíku nevím,ale nechám si zjistit,děkuji.
LENNA
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemohu pro vás moc udělat Lenno. Užívání statinu však považuji za nutné, chcete-li se dožít požehnaného věku. Napíšete-li mi velmi podrobný jídelníček, pokusím se vám poradit, aby jste nedělala nevědomé dietní chyby. Sledujte příjem tuku,ale moc neřešte příjem cholesterolu potravou. Pokud snížíte extrémně jeho příjem, tělo zvýší syntézu choleterolu v játrech více než je potřeba. Takové opatření je kontraproduktivní a vede spíše ke zhoršení stavu..
Léky na předpis
DĚKUJI,LÉKŮ JSEM MĚLA PLNO,ZKOUŠELA RŮZNÉ,ALE BUD MI BYLO PO NICH BLBĚ A HLAVNĚ NEZABÍRALY.PŘED PÁR LETY JSEM MĚLA ZHORŠENÝ ZÁNĚT ŽALUDKU,TED NESNESU ŽÁDNÉ LÉKY,HLAVNĚ NA LAČNO.BERU POUZE NA ŽALUDEK, NOLPAZA.DIETA-NÉ TUČNÉ,UZENINY.MLÉČNÉ VÝROBKY JAKO JSOU JOG.MLÉKO,TVAROHY TY VADÍ NEJVÍC.NEJMÉNĚ MI VADÍ MÁSLO,KTERÉ SEM TAM MOHU.ARYTMIE-JAKOBY MI VYNECHÁVALO SRDCE A KDYŽ JAKOBY NASKOČÍ TAK TO ZABOLÍ A LÍTÁ MI TLAK NAHORU A DOLU.PŘED PÁR LETY MI JI ZJISTILI,ALE SRDCE MÁM V POŘÁDKU,CHODÍM NA KONTROLU.NEVÍM ZDA BY TOHLE MOHLA ZAPŘÍČINIT PRÁVĚ TA SNÍŽENÁ FUNKCE ŠTÍT.ŽLÁZY?MOC VÁM DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÝ DEN
LENNA
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lenno, přestože nejsem milovník "prášků", domnívám se, že užívání léků na snížení hladiny cholesterolu je nutné. Zdravotní riziko je příliš vysoké. Zejména pokud máte v rodinné anamnéze předčasná úmrtí na kardiovaskulární onemocnění. Porucha srdečního rytmu kterou uvádíte je běžná ( vycházím-li z toho, že vám nebylo zjištěno nic závažnějšího při interním vyšetření) a  hormony štítné žlázy či stresové situace mohou mít na ní vliv. Může jí ale způsobovat i obyčejná dehydratace. Pijete dostatečně?  Hladinu krevního draslíku máte v pořádku? Nolpaza vám může zhoršovat trávení sacharidů a bílkovin a veškerou medikaci je nutné promýšlet a případně reagovat na zdravotní obtíže, které s ní mohou souviset.
Léky na předpis
dobrý den,děkuji,-žádné léky neužívám,cholest.mám od mala,diety se držím,mám spíše podváhu,cholest.i po dobu užívání léku stále stejný cca 9,alerg.na mléčné výrobky po porodu,vápník a další vitamíny užívám formou doplnku.děkuji
LENNA
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Cholesterol je hodně vysoký, Lenno. Co jste užívala za lék na snížení jeho hladiny?  Jakou dietu na jeho snížení máte? Můžete mi ji trochu popsat? Opravdu nesnášíte všechny mléčné výrobky? Jak je popisována lékařem srdeční arytmie?
Léky na předpis
dobry den mam zanet stredniho ucha jsem kojici maminka a mam alergii na penicilin dnes mi byl predepsan duracef500 mohu ho brat?
martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, zkřížená alergie i na cefalosporinové antibiotikum se nedá vyloučit. Není ale častá a osobně jsem se s ní nesetkal.
Léky na předpis
děkuji,byl mi předepsán Letrox,ale zatím ho neberu,mám vysoký cholesterol,srdeční arytmii,osteopenii....chci se zeptat zda by nebyl popř.vhodnější nějaký jiný preparát,děkuji
LENNA
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemyslím si to. Hormony štítné žlázy ale ovlivňují výrazně sympatický nervový systém a z toho vyplývají vedlejší účinky.  Kombinace léků je tedy třeba trochu více promýšlet. Užíváte nějaký lék na snížení cholesterol, a nebo  to zvládáte úpravou jídelníčku se sníženým obsahem tuku a energie (pokud máte nadváhu)? Užíváte antiarytmika?
Parafarmacie
Dobrý den.Děkuji Vám za předcházející odpověď ohledně bederní páteře.Vaše doporučení sedí dokonale :) ! Do lázní jsem jezdila každoročně,dokonce do Třeboně a pomohly úplně perfektně.Bohužel teď jsem ve špatné finanční situaci,která potrvá ještě rok a pak bych do lázní začala jezdit znovu.Jenže do té doby mohl by jste mi poradit co si přidávat do teplých koupelí doma aby to mělo účinek na páteř? V lázních dávali bylinky,bohužel nevím jaké.Na zdravotní cvičení 1x týdně docházím. Děkuji.Věra
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Věro, osobně v této indikaci bylinkám ani solím nevěřím. Nemohou ( a nesmí) se dostat přes kožní barieru. Věřím pouze v účinek tepla a to i suchého. Máte-li doma někoho, kdo je ochoten vám přikládat na záda horké ručníky ( opravdu horké, co vydržíte)  ohřáté v troubě po dobu alespoň jedné hodiny, zkuste to. Určitě to pomůže. Po aplikaci ale zůstaňte v teple. Náhlá změna teploty může opět zvýšit tonus svalstva bederní páteře.
Léky na předpis
dobrý den,je mi 36let a mám sníženou funkci štít.žlázy a hodně zdravotních problémů,mohu se zeptat na vedlejší účinky letroxu,euthyroxu a eltroxinu?který je z těchto nejlepší?děkuji
LENNA
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lenno, vedlejší účinky jsou rovnocenné a jsou uvedeny v příbalové informaci. Podle našich zkušeností je jedno, zda budete užívat Letrox či Euthyrox ev. Eltroxin. Důležité je, aby byl správně dávkován.  Užíváte už některý z těchto léků?





mobilní verze