Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Dobrý deň, ja by som chcela poprosiť o radu. Ak užívam Escitalopram 10mg, môžem na to užívať doplnok výživy L-Karnitín?

Ďakujem za odpoveď
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Petro. Na druhé straně, pokud normálně konzumujete maso, nedostatek karnitinu je velmi nepravděpodobný. Většinou ho lidé mají v těle v nadbytku a a až na vzácné vyjímky  je zcela zbytečným doplňkem stravy.
Parafarmacie
Zdravím podruhé, virozy testovány nebyly ani borelioza. EKG v pořádku, kompletní vyšetření krve v pořádku krom mykoplazmy, co se týče svalů bolí mě hlavně krční pateř k ramenům ale bez otoků kloubů, nicméně to mě trápí už dva roky, kdy mi byly ty borelie testovány (jaro 2014), dle doktorky to bylo v pořádku jen tam byl prokázán kontakt v minulosti. Jiné svaly ani klouby mě nebolí
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění. Kdyby obtíže přetrvávaly do konce měsíce, bylo by dobré provést dovyšetření, Aleno.  Možná bude třeba i opakovat antibiotickou léčbu. Je třeba ale volit nejen správné antibiotikum, ale také dostatečnou dávku. Bolesti krční páteře ale mají spíše jinou hlavní příčinu.
Parafarmacie
Dobrý večer, pane doktore, teprve dnes se dostávám k tomu, abych Vám popsala příklad svého běžného denního jídelníčku: snídaně - krajíc chleba s máslem a se šunkou, caro s mlékem, svačina - půl sladkého zeleného jablka, oběd - těstoviny, vepřové na paprice a na smetaně, svačina - croisant, smetanový jogurt, večeře - brambor, karbanátek. Plus pár uzobnutých kešu ořechů, asi dva čtverečky čokolády (během těhotenství žádné chutě, za to nyní mě honí mlsná na sladké), hodně vody (tipuji tak 3 litry), jeden šálek teekanee čaje pro kojící matky a předepsaná tableta železa (zhoršený krevní obraz po větší porodní ztrátě krve). Děkuji za Váš laskavý zájem a věřím, že mi poradíte - synek pláče, kolika :-). PS Zajímal by mě též Váš názor na užívání Espumisanu apod. u úplně malých kojenců?
Valerie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Valerie, zkuste vysadit na týden Caro, pokud jej používáte denně. Croisant prosím považujte za pamlsek. Z výživového hlediska je bezcenný pokud nevydáváme hodně energie fyzickou prací. Espumisan sám malým dětem nedoporučuji. Abych změnil názor, musel bych vidět přesvědčivé studie, které by vyloučily  negativní vliv na vstřebávání výživných  látek , na střevní mikroflóru a následně i na imunitní systém. Polysilikony vytvářejí podle mého názoru neprostupnou barieru pro trávicí enzymy, mohou také vytvářet barieru na povrchu střevních buněk i samotných nepatogenních mikroorganismů, které tělo v trávicím traktu potřebuje. Do jaké míry tomu tak je a jak je to pro zdraví dítěte významné však netuším a myslím, že  odborná data na toto téma chybějí. 
Parafarmacie
Dobrý den, byla mi nalezena v krvi mykoplazma, konkrétně protilátky IgM 1,1(prý na hranici, IgA a IgG v pořádku), neměla jsem žádně extra příznaky, jen celý měsíc únava a teplota v rozmezí 36,5-37,1 a bolest svalů. Interní vyšetření včetně moči, CRP, krevní obraz a revma faktory vše v pořádku, dostala jsem na 14 dni ATB Klacid 500 2x denně, už je mám dobrané 5 dní a necítím extra změnu. Brala jsem k tomu i Wobenzym, snažím se odpočívat, ale jsem celekem zoufalá. Máte pro mě nějakou radu názor doporučení, lékařka mi k té mykoplazmě ,moc neřekla a na netu jsou k ní celkem depresivní informace. děkuji moc
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Aleno, to zase není až tak nic neobvyklého. Mycoplasma pneumonie je poměrně častým patogenem, který způsobuje infekce horních cest dýchacích.Samotný nález nemusí být hlavní příčinou únavy, na kterou si nyní stěžuje skoro každý. Sluníčka je  málo a náš životní styl a způsob stravování většinou také tělu nijak neprospívají. Byla prosím vyloučena virová infekce (herpes virus, cytomegalovirus, EB-virus) či lymeská borelióza? Prodělala jste  kompletní interní vyšetření? EKG je v pořádku? Doporučuji nyní přidat do jídelníčku multivitamin-multimineral např. Dietline VitAmin. Wobenzym užívejte v dávce 3x5 tablet nalačno po dobu 14 dní (kúru bych zopakoval ještě letos 2x v období, kdy se naopak budete dobře cítit). Dostatečně odpočívejte a velmi pozvolna zvyšujte tělesnou zátěž, pokud se budete lépe cítit. Stravujte se pestře. Máte-li nadváhu, snižte váhu na normální úroveň.  
Léky na předpis
Dobrý večer. Jsem ve 23tt a chtěla bych se na něco zeptat. Psala jsem Vám již (děkuji moc za odpověď) že beru tyto léky Euthyrox 50(1,5 tablety na lačno-na ŠŽ), Jodid 100 (na ŠŽ), Anopyrin 100, Magnesii lactici 0,5 a občas zobnu kyselinu listovou. Všechny tyto léky beru denně s odstupem cca. co dvě hodiny. Chtěla bych se zeptat ke všem těmto lékům mi dnes gynekolog předepsal Clotrimazol AL 100 (6 vaginálních tablet) na kvasinkovou infekci a taky Laktulosa Sandoz (1pol. lžíce denně) z důvodu slabší zácpy. Chtěla bych se tímto zeptat jestli se tímto tyto nové dva léky nijak neovlivňují s těmi všemi ostatními co beru? Dále jestli užívání toto Clotrimazolu (soudím dle informačního letáku) nemůže mýt nějaký špatný vliv na miminko a mohu jej bez starostí užívat? A poslední věc jeslti je v době užívání Clotrimazolu vhodné vynechat nebo omezit pohlavní styk. Děkuji za Váš čas.
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pohlavní styk je dobré vynechat, Kláro. Infikujete tak partnera a partner se pak stává zdrojem reinfekce pro vás.  Alternativou je, že bude také riziková místa pečlivě ošetřovat clotrimazolem. Jinak oba léky je možné užívat. Laktulóza často vede k nadýmání a u těhotných je toto riziko ještě častější. Je to ale zdravá látka, která má určitý  pozitivní vliv na střevní imunitu, či třeba na funkci jater.
Parafarmacie
Vazeny pane doktore, piseme si od nedele, kvuli diskomfortu v pochve. Vecer jsem ten pocit, ktery nedovedu bliz popsat, mela zase. Zavedla jsem si tabletu Clotrimazol, ktera v minulych dnech zabrala. V noci ne. A tak me napadlo, jestli ten problem je vubec v pochve. Je to pocit, jako kdyz zastavim moceni. Nemam pocit, ze nejsem docurana, ale ten pocit v oblasti nekde vevnitr zhruba za klitorisem, stale trva a ...ted nevim to sloveso - pali, brni, pulzuje. Nic, co by neslo vydrzet, ale porad to vnimam a je to velmi neprijemne. Ulevuje mi proud vody nebo masturbace, po ukonceni techto cinnosti to je zpatky:( Gynekolozka dnes neordinuje, prakticka lekarka ma odpoledni. Ac mam navic od vcerejska rymu a krvaceni ze spadu, chytila jsem stredni tok ranni moce. Je normalni, bez zapachu, bez zkaleni. Ma cenu s tim jit za praktickou lekarkou? Pochybuji, ze to jsou ty kvasinky, nemela jsem vytok, jen ten divny pocit, ktery se na sekundu zhorsi pri domocovani:( Dekuji za erudovany nazor. Laura
Laura
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Těžko říci, Lauro. Určitě bych ještě dbal na 100% bavlněné spodní prádlo. Aplikoval bych také 1-2x za den Glide4-You, který by vytvořil slabou fyzikální barieru na povrchu a omezil mechanické, či chemické dráždění na minimum. S pitím šťáv ještě stále počkejte, dokud problém nezmizí.
Parafarmacie
Vazeny pane doktore, reaguji na Vasi odpoved. Ptala jsem se, co muze byt pricinou diskomfortu v pochve. Vyžádal jste si odpověď, zda nechodím do veřejných bazénů, nesprchuji se mimo domov nebo zda jsem nezměnila partnera. Nic z toho se nestalo/neděje. Koženou sedačku dle Vaší rady ošetřím chlraminem, citrusy po ránu také zkusím vynechat. Od včerejška mám krvácení ze spádu a musím říct, že dnes je vše v pořádku. Je možné, že mycomax zabral a teprve po ukončení krvácení se to projeví? Už jsem tak paranoidní, že ručník peru na šedesát po každém utření! Doufám, že se to po ukončení krvácení zase nevrátí:( Celý víkend piji urologický čaj, dnes jsem přešla na zázvorový (voda+zázvor). Jsem Vám moc vděčná, pane doktore, za Vaše rady a ochotu pomáhat, velice si vážím Vaší práce, kterou nejen zde odvádíte. Ještě jednou moc děkuji, jsem ráda, že se mohu svěřit a rychle se dočkám erudované odpovědi. Velice Vás zdravím, Laura
Laura
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Mycomax s velkou pravděpodobností nějak zabere, Lauro. Otázkou ale je, co to udělá s vnitřním prostředí v  pochvě a jaké mikroorganismy budou mít  nakonec "navrch". Přeji vám, aby se vše přirozeně upravilo. Doporučuji jinak pít čaje velmi zředěné, nikoliv koncentrované. 
Parafarmacie
Dobrý den, moc mě potěšilo, že poradna stále funguje. Byla jsem nějakou dobu v zahraničí a neměla jsem přístup k internetu...Při pročítání jsem narazila kdysi na dotaz maminky nebo partnerky, které řešily synovu / partnerovu pokožku hlavy, její zarudnutí a to, že brzy po umytí jakoby zapáchá. Tento problém se objevil i u mojí sestry a mě by zajímalo, zda je možné řešit to pomocí masti clotrimazol, zřejmě tam má nějaké kvasinky nebo i plíseň a kožní lékaři jen předepisují drahé šampony, protože kromě růžové pokožky a zápachu nic jako lupy tam nevidí. Chtěla jsem jí přivést i nějaký výrobek ze zahraničí. Děkuji za Vaši erudovanou radu.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Clotrimazol jako látka, by mohla pomoci, Věro. Forma masti se mi ale nezdá vhodná, pokud se ve kštici nevyskytuje nějaký ložiskový výsev. Zkoušeli prosím nějaké šampony s obsahem ketokonazolu ( např. Nizoral šampon)?
Parafarmacie
Vazeny pane doktore, reaguji na Vasi odpoved. Ptala jsem se, co muze byt pricinou diskomfortu v pochve, ktery gynekolozka lecila tabletou mycomaxu, ktery nezabral. Ptal jste se, zda nepiji ovocne stavy nebo jsem nezmenila jidelnicek. Nic z toho se nestalo, jim pestre, vyvazene, ani jsem v posledni dobe nic vyjimecneho, noveho do jidelnicku nezaradila. Piji max 1 vymackany pomeranc ci pul citronu denne, ale to jiz 2 roky, rano s zapiji vodou. Gynekolozka ster zrejme nikam neposlala, nerekla, at si zavolam pro vysledky... Napadlo me i, zda nemuze byt pricinou nova kozena sedacka, na kterou si obcas sednu jen v nocni kosili. Jsem z toho opravdu zoufala:(
Laura
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zkuste nyní citrusové šťávy vynechat, Lauro. Obsažené silice mohou přispívat k místnímu dráždění. Nechodíte plavat do veřejných bazénů? Nesprchujete se mimo domov? Nezměnila jste partnera?  Sedačku preventivně ošetřete saponátem a roztokem chloraminu, aby se vyloučila i tato možnost.
Parafarmacie
Po zle zahojenej vyrážky sa dcére na nose urobil výrastok farby kože. Kožná lekárka odporučila chirurgické odstránenie. Výrastok bol teda odstránený laserom pred asi 3 mesiacmi. Dcére však ostala po tomto zákroku tzv. keloidná jazva. Keďže sa jedná o špičku nosa, nechceli by sme nejako experimentovať a prípadne túto situáciu zhoršiť. Viete nám poradiť niečo z dostupných liečiv? Vopred ďakujem.
Marta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Obávám se, že je příliš pozdě, Marto. S ránou se musí pracovat velmi brzy po zákroku, aby se  právě keloidní jizva nevytvořila. Nejhorší  pak je, když se hojení urychluje mastí s obsahem kortikoidů. 
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně vyváženosti stravy v období kojení. Můj čtrnáctidenní syn trpí bolestmi bříška (tzv. tříměsíční kolika) a mně se nedaří vypozorovat, že by to bylo po nějaké konkrétní potravině... všude je plno rad, čeho se vyvarovat, od mléčných výrobků po cibulové základy omáček či vajíčka, čerstvé pečivo...ovšem kojící matka přece nemůže svou stravu omezit na vodu a sušenky. A pokud tedy budu nucena vypustit ze svého jídelníčku řadu potravin, jaký doplněk stravy byste mi mohl doporučit, abych dokázala pokrýt nutriční požadavky svého dítěte? Děkuji.
Valerie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jak vypadal například váš jídelníček včera, Valerie?
Parafarmacie
Vazeny pane dokrore, telefonovala jsem sve lekarce asi pred 10 dny o neprijemnem pocitu v pochve a paleni pri docuravani. Doporucila zkusit 3 vagi.tablety Clotrimazol. Pri jejich uzivani se to zlepsilo, po dobrani pokracovalo. V pondeli jsem tedy gyn. lekarku navstivila, vysetrila me, rekla, ze to asi budou kvasinky a napsala mi 1 tabletu Mycomax, hned jsem ji vzala. Neprijemny pocit, neco jako nuceni k moceni, nezmizel. V utery jsem si opet koupila 3 vagin.tablety. Po dobrani opet totez. Dnes v nedeli prijde krvaceni, beru Yangee 0,3, bez problemu. Pred 2 mesici antibiotika Augmentin po vytrzenem zubu. Cca jiz 3 tydny se 3x denne mazu Canestenem. Prosim o radu, co to je, co s tim a o co pozadat lekarku. Co mam delat ted pri krvaceni do ctvrtka? Stale pokracovat ve vagi.tabletach? Proc ten Mycomax nezabral a ani ty vagi.tablety? Je to neco jineho nez ty kvasinky? Nikdy jsem nic takoveho nezazila a zadne priciny si nejsem vedoma. Dekuji moc za Vasi ochotu, pane doktore
Laura
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lauro. Přičinou nemusí být vždy mikrobiální discomfort v pochvě např. díky celkové nebo následně lokální antibiotické léčbě, či infekci  z vnějšího prostředí. Může se jednat  i o  problém dietní. Napijete například velké množství ovocných šťáv? Nezměnila jste jídelníček? Bude mít  lékařka zpětně výsledky mikrobiologického vyšetření? 
Léky na předpis
užívám Warfarin po operaci srdce mohu k tomu užívat Betahistin na motání hlavy a závratě od neurologa děkuji za odpovědˇ
Stanislava Bláhová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Pokud neurolog považuje léčbu za smyslupnou a předepisuje vám jej..
Parafarmacie
Dobry den, jsem tri tydny po porodu a mam obavy, ze se u me objevil hemeroid. Nikdy jsem se stolici problem nemela, ale nyni nemam tolik cas si odskocit a tim to asi vse zacalo. Kdyz jdu na zachod, tak to boli a pote mam na papire jasne cervenou krev - coz asi odpovida vnitrnimu hemeroidu. Chtela bych se toho zbavit, poradite mi prosim nejaky pripravek, ktery se muze pouzivat pri kojeni? jim hodne vlakniny, piju velke mnozstvi tekutin, jen toho pohybu nyni neni tolik. Dekuji za jakoukoliv radu.
Sarka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To je běžná poporodní komplikace, Šárko. Půjdete-li k lékaři, požádejte ho o předepsání Detralexu. Konečník ošetřujte lubrikačním gelem Doer. Pozor na jídelníček a příjem vlákniny. Ne každá potravina s obsahem vlákniny může prospět. Pozor na vysoký příjem košťálové zeleniny či celozrnných výrobků.
Léky na předpis
dobrý den mohu brát Asacol 400 a Třezalku tablety...
jirka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Mesalazin se nevstřebává a působí pouze v trávicím ústrojí. Třezalka ovlivňuje farmakokinetiku  velkého množství léčiv ovlivněním jejich  přeměny v játrech.
Léky na předpis
Po 5ti týenní léčbě artritidy Trexanem 2.5mg jsem dostala bronchitidu /pneumonii/ s rychlým nástupem, dušností, zadní rýmou a ošklivým vykašláváním po léčbě Klacidem. Jsem zaléčená astmatička a s bronchitidami mám své zkušenosti, ale v tomto případě byl průběh velmi dramatický.Přidala se nevolnost, závratě a abnormálně nafouklé břicho.Díky Euphyllinu a Ditecu jsem přečkala tuto epizodu. Vynechala jsem dávku trexanu, kterého jsem se začala obávat. Stále odkašlávám hrůzy. Moje reumatoložka je mimo a já se ptám, co dál. Děkuji Jana G
Jana Jirsová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To vám bohužel takto poradit nemohu, Jano. Potřeboval bych znát váš zdravotní stav a způsob léčby dlouhou dobu, abych mohl něco rozumného poradit. V každém případě i astmatikovi prospěje normální váha, střídmý jídelníček a nízký příjem sodíku. Vysoký příjem sodíku většinou tyto problémy zhoršuje. To, že trpíte astmatem i reumatoidní artritidou má svoji spojitost a léčba by tomu měla být přizpůsobena. Zrovna Euphyllin bych  asi neviděl jako lék první volby. Jinak bych užíval  volně prodejný Mucosolvan Retard 75mg 1-1-0 a dbal na dostatečný příjem vody.
Parafarmacie
Dobrý den, mohl byste mi prosím poradit nějaký přípravek se železem. Jsem těhotná a mám málo hemoglobinu. Po všem mám opravdu hroznou zácpu a průjem. Zatím jsem měla Sorbifer, Tardyferon a Maltofer fol. Můj lékař už neví co mi předepsat.
Děkuji
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zkuste Ferrocento, Lucie. S tím máme dobré zkušenosti a železo je pravděpodobně z přípravku velmi dobře dostupné. Nevýhýbejte se prosím masu. Právě hemové železo je nejlépe dostupné pro lidský organismus.  Naopak využitelnost železa  ze slavného špenátu je poměrně malá. Zvýší se vařením a mixováním. 
Parafarmacie
Dobrý den,
mám už půl roku problém se zánětem šlach celého předloktí, teď se to při větší zátěži rukou zhoršilo a přidal se mi k tomu zánět šlach. Zkusil jsem tři měsíce pauzu a ruce co nejmíň používat, dokonce i různé mastičky, ale nic mi nepomohlo. Myslíte, že by mi mohl wobenzym s tímto problémem pomoct?
Michal
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Já jsem na tom momentálně podobně, Michale. Připravuji si masti sám a zatím se mi nedaří dosáhnout výrazného zlepšení ani po dvou měsících. Může za to zřejmě práce na počítači. Wobenzym pomoci může. Doporučuji dávkování 3x5 tablet za den nalačno nebo třeba ráno 10 tbl a večer 5tbl..  Já sám s ním mám velmi dobré zkušenosti a doporučuji jej úspěšně již přes 20 let. Bohužel po konzumaci jednoho jídla v Asii jsem před časem prodělal prudkou alergickou reakci a momentálně nejsem schopen polknout tabletu. Naštěstí svíčková s knedlíkem mi nevadí a příbor také zatím zvednu...
Léky na předpis
mohu uzivat spolecne Diclofenac,Guajacuran,Ranisan,B komplex a Flixotide,pokud ne mohu pouzivat stejnou kombinaci misto diclofenac brat ibalgin
Renata
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Můžete, Renato. Diclofenac nebo Ibalgin užívejte pokud je to opravdu nutné.
Parafarmacie
Dobrý den, poraďte mi prosím čaj na pročistění ledvin a čaj na žaludek. Žaludek mě nebolí, ale při masáži mi masérka mačkala body na chodidle nohy a akupresurní bod, který má spojení se žaludkem, jsem při smáčknutí velice cítila.
Děkuji za informace.
Jarmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Máte prosím nějaké zdravotní obtíže, Jarmilo?  Snažím se nemít šarlatánské sklony a jsem si jistý, že je na těle docela dost míst, které  se žaludkem zacvičí, pokud se použije trochu fyzické síly. 
Parafarmacie
Minuly týden jsem mela takovou zátěž na hrudi, pálení záhy, dnes ráno jsem zvracela. Mam pocit, že tohle nejsem proste ja. Když jsem čekala dnes ráno na autobus začalo me jakoby simrat v podbřišku. Nevím co dělat, o co jde a tak. Poraďte mi Prosím. Test jsem ještě nedělala, bojim se výsledků. Na dite se hodně tesim a kdybych zjistila opak, byla bych asi hodně zklamana.
Lucka 2
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tak to vypadá nadějně, Lucko. Neváhejte a hned utíkejte do lékárny pro test, který se dá udělat kdykoliv a který má  dostatečnou citlivost ( 25IU). 
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit o radu. Užívám 25 mg Letroxu denně a Jodid 150 mg. Mám intoleranci lepku. Planujeme s manželem miminko, stačí uživat jen kyselinu listovou nebo je lepší si koupit komplexní doplněk stravy? Děkuji.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Na miminko se především těšte a zdravě žijte, Jano.  Jezte pestře a jídlo si připravujte ze základních surovin, které jsou chutné, nebo ze kterých  se  dá chutné jídlo připravit. Ten den, kdy vaše strava příliš pestrá není, si přidejte nějaký multivitamin-multiminerál. V těhotenství má často smysl zvýšit příjem kyseliny listové formou doplňku stravy, či předepsáním Acidum folicum Zentiva.
Parafarmacie
čím je možné nahradit pancreolan forte, který je delší dobu nedostupný.
Děkuji za odpověď.
Vostřáková
vostrakova@fjfi.cvut.cz
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaké prosím  zdravotní problémy přesně máte? Které pokrmy vám způsobují trávicí obtíže?
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore,děkuji moc za odpověď
KAMILA
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přeji hodně zdraví, Kamilo.
Parafarmacie
Dobrý večer pane doktore, mela bych dotaz ohledně otěhotnění. Před měsícem priblizne jsem zapomněla 3x antikoncepci, menstruace se mi dostavila na tři dny, před i po menstruaci se mi chtělo ráno, někdy i odpoledne hodně zvracet. Minuly čtvrtek jsem začala brát antikoncepci v 20:00, jenže pohlavní styk jsem mela s přítelem 2x dopoledne. Před Tim než jsem ji vzala. Boli me podbříškem, chce se mi zvracet, Boli me záda a mam pocit, že mám nějaký jiný břicho. Včera jsme meli s přítelem pohlavní styk, jenže me přitom začalo pichat v podbřišku, na chvíli jsme přestali a pote pokračovali az do vyvrcholení. Od rána mi není zase dobře, chtělo se mi i zvracet. Další problém, že jsem si zrovna včera nevzala prášek, protoze jsem si jej zapomněla doma. Mohla bych byt tehotna? Děkuji za odpověď.
Lucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Lucko. Určitě. Kupte si těhotenský test a proveďte jej okamžitě.. Změřte si ale také teplotu těla zda je v pořádku. Kdyby se píchání v podbřišku nějak výrazně stupňovalo, určitě vyhledejte lékaře co nejdříve. Jiné obtíže nemáte? Léky neužíváte?
Parafarmacie
Dobrý den, obracím e na Vás s prosbou o radu - co zakoupit z lékárny na odstranění otlaků ? Totiž každé boty včetně kožených mě hrozně otlačí,a i když je rozchodím, zůstane na místě dřívějších otlaků na prstech zrohovatělá kůže. Paní pedikérka to obrousí,natírám to bežným krémem na tělo, ale po čase se ten "otlak" tam objeví znovu. Hodně mi také praskají paty. Infekci na nohách ani nehtech viditelně nemám, ale například po několikahodinovém chození v punčochách chodidla cítím...Děkuji za odpověd. - otázka upravena poradcem
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Krémování musí být častější a krém musí dobře pronikat do kůže, Jano. Začal bych obyčejnou Valinkou, která je levná a splní často výtečně svůj účel. Střídejte ji dlouhodobě s clotrimazolem krémem. Plisňová infekce je pravděpodobná. Každá návštěva pedikury znamená vysoké riziko reinfekce i při  úzkostlivém dodržování hygienických opatření. Co nejvíce používejte bavlněné ponožky. V teplém počasí choďte na boso. Po koupeli vždy nohy pečlivě vysušte, Třeba i fénem. Pak aplikujte krém.
Léky na předpis
Dobrý den. Jakým způsobem se vysazuje Argofan ?Užívám 1 tabletu denně z důvodu lehce pozitivního testu na latentní tetanii. Po půl roce užívání bych chtěla tento lék vysadit. Lékař řekl, že můžu, ale už neřekl jak.
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doufám, že vám předepisuje Argofan psychiatr, Lenko. Jedná se o dávku 75mg za den? Psychiatr by pak měl rozhodnout, jak postupovat a zda lék vůbec vysazovat. Není-li k dispozici lék  s polovičním dávkou ( tablety není možné půlit), vysazování je komplikovanější a nezbývá nic jiného, než vytvořit dávkovací schéma, které pro tělo není  zdaleka optimální.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore. Mám problém a chtěla bych Vás poprosit o radu. Během noci, asi týden se mi dostavuje do levého kolene šílená křeč. Před rokem jsem se omylem bouchla do zdi při spaní a měla jsem ortézu a chodila o berlích. Tentokrát vím na 100%, že se nic takového nestalo. Jen mě to koleno přes den hodně bolí a v noci do něj dostávám křeče. Někdy nemohu nohu natáhnout hodinu, jindy i déle. Můžete mi říct prosím v čem by mohl být problém a jak to léčit? Mažu si koleno voltarenem-emulgelem, myslíte si, že to pomůže? Nebo mám radši navštívit lékaře? Děkuji za odpověď.
Tereza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Terezo, Snažte se nohu méně zatěžovat a zlepšete prokrvení kolena. Doporučuji Emspomu masážní emulzi hřejivou ( prodává se i malé balení asi 200ml)) s Paralékárna Flavonoidy. Nekonzujete-li dostatek mléčných výrobků, zvyšte příjem vápníku formou doplňku stravy. Je možné zároveň i používat kolagenní výrobky (Gelantina prášek), které pomáhají tlumit zátěž. PS: Je koleno oteklé? Je teplejší než druhé?
Parafarmacie
Dobrý den,už jsem Vám jednou psala.HOŘČÍK beru protože mám v noci velké křeče v lýtku,že nemohu ani pohnout nohou,KYSELINA LISTOVÁ brala jsem když jsem byla těhotná a plánujem další dítě,OMEGA 3 ryby moc nejím a ten ZINEK chtěla bych zlepšit kvalitu vlasů a pleti,Vitamín B6 navyšovat nechci,ale v těch doplňkách je skoro všude,tak jsem chtěla vědět jestli třeba větší množství neuškodí.Děkuji
KAMILA
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za odpověď, Kamilo. Budete-li tuto kombinaci používat v doporučeném dávkování, můžete ji používat celý rok. Vitaminem  B6 se nemůžete předávkovat.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, už několikrát jste mi dobře poradil (za což děkuji :-)) a prosím zase o radu. Poradil byste mi nějakou zklidňující mast nebo lotion, který je vhodný po depilaci lýtek. V poslední době mě po depilaci voskem, i po holení žiletkou cca po týdnu od odstranění chloupku, začne pokožka nesnesitelně svědit, škrábu se, budí mě to v noci atd. Dříve jsem to neměla, chloupky odstraňuji pravidelně roky a toto neznám. Je to velmi nepříjemné. Děkuji za radu.
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zkuste prosím Excipial Lipolotio, Heleno. Aplikujte jej ve velmi malé vrstvě. Kdyby vám přípravek nevyhovoval, napište mi.
Parafarmacie
Dobrý den ,dost mě bolí bederní páteř,je něco bez předpisu,a je dobre se objednat na rehabilitaci,děkuji Alena
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je důležité pátrat po příčině, Aleno a té se vyvarovat. Ne vždy je to ale úplně reálné. Správná rehabilitace, která trvá dostatečně dlouhou dobu, může určitě pomoci. Pomoci mohou různé nápasti např.Therma-Care. Většinou pomůže i přikládní horkého suchého tepla. 
Parafarmacie
Dobrý večer pane doktore!
Chtěla bych se zeptat,kdy můžu začít cvičit a co cvičit po odstranění dělohy a vaječníků. Jsem po zákroku 6.týdnů. Zajímalo by mě,kdy cvičit na posilování pánevního dna. Tudíž se léčím s páteří,kdy můžu začít cvičit cviky na zpevnění beder-teda břišní cviky a kdy můžu začít chodit s tr.holema. Také by mne zajímalo,za jakou dobu po operaci se běžně vrací do pracovního procesu a za jakou dobu můžu na zahrádku,teda zvedat i těžší břemena a vracet se do normálu. Děkuju moc za odpověď.
Liba
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nejhorší by bylo, Líbo, kdyby na tohle existovala nějaká Direktiva EU.  Každý člověk je jiný a někomu zkrátka trvá rekonvalescence déle. Každé  zdravotní doporučení by mělo vycházet ze znalosti aktuálního zdravotního stavu konkrétní osoby. Moc se omlouvám, ale nemohu vám cokoliv poradit ani sdělit, protože nemám v této oblasti žádné znalosti ani praktické zkušenosti.
Parafarmacie
Dobrý večer. Jsem ve 21tt a chtěla bych se na něco zeptat. Beru tyto léky Euthyrox 50(1,5 tablety na lačno-na ŠŽ), Jodid 100 (na ŠŽ), Anopyrin 100, Magnesii lactici 0,5 a občas zobnu kyselinu listovou. Všechny tyto léky beru denně s odstupem cca. co dvě hodiny. Chtěla bych se zeptat jestli se tyto léky nějak neovlivňují a jestli je dostatečná doba 2hod. braní mezi jednotlivými léky. A taky kolik je třeba v těhotenství brát toho Magnesia lactici (beru 3x denně 1 tbl.) Děkuji
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to teoreticky možné, Kláro. Zda je vše užíváno racionálně, posoudit bez dalších informací nedovedu. Denní příjem hořčíku bych udržoval asi na 500mg.
Parafarmacie
Dobrý den,beru na lačno ráno 1 tabletu HOŘČÍK S PIPERINEM+VITAMÍN B6,po snídani KYSELINA LISTOVÁ FORTE,po obědě OMEGA 3 RYBÍ OLEJ a k večeru ZINEK a v něm i vitamín B6(po porodě horší kvalita vlasů...)a chtěla bych se zeptat:
1)mohu užívat tyhle doplňky každý den a celý rok?
2)nemohu se předávkovat vitamínem B6 když ho dávají skoro do všech doplňků? Děkuji
KAMILA
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Za jakým účelem vše užíváte, Kamilo? Proč zrovna chcete navyšovat příjem vitaminu B6? Jaké všechny zdravotní obtíže máte?
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore,
již asi týden mi doslova "teče" z nosu. Vlastně jen bezbarvá tekutina, ráno trochu sklovitý hlen. Co to prosím znamená a co proti tomu dělat?
Moc děkuji za váš čas.
Pavla - otázka upravena poradcem
Pavla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, velmi často se jedná o vasomotorickou rýmu, kdy citlivější nosní sliznice takto reaguje na teplotní změny, či na  zvýšený výskyt různých částic v ovzduší. Může se jednat i o virovou infekci, se kterou se tělo po svém a snadno vyrovnává. Může dojít následně i k závažnější infekci horních cest dýchacích, na které se budou podílet  jak viry, tak  běžné patogenní bakterie, které infekce horních dýchacích cest u nás vyvolávají.

Léky na předpis
Dobrý den. Už rok užívám Trexan 2.5 mg a to 3-0-3 ,1x týdně.Zůstala jsem v jiném stavu a zajímá mě, může být těhotenství, nebo plod v nějakém ohrožení? - otázka upravena poradcem
Andrea
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Andreo!!! Proč vám je lék předepisován? Ví o tom gynekolog?  V kolikátém týdnu těhotenství jste? 
Léky na předpis
Dobrý den, na zlatého stafylokoka v krku jsem dostala přípravek dalacin c 300 mg, dávkování 2 x 600 mg denně. V příbalovém letáku píšou o dávkách 3 x nebo 4 x denně, je účinější brát 2 x 600 mg nebo 4 x 300 mg za den?
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To není možné rozhodnout bez znalosti citlivosti kontrolovaného vzorku k tomuto antibiotiku, Moniko. Užívala jste opakovaně antibiotika? Byl vám  minimálně v tomto případě proveden výtěr z krku?
Léky na předpis
Kamarádka mi poradila Adipex retard že při cvičení půjdou kila dolů ja s mojí postavou sem si řekla proč ne některé doporučení byly kladné jiné zas ne hlavní je si přečíst letáček . Přišla sem jedno ráno po noční strašně unavená a spletla sem si platíčko snědla sem tři a pak sem radši další den nebrala udělalo se mi tak špatně že sem celý den zvracela měla horečky celeho těla třásla sem se a večer když sem šla spát nemohla sem zavřít oči a když sem je zavřela tak sem měla halucinace teď je to třetí den a ještě sem nespala a je mi stále zle . Vím na každého to pusobí jinak ale nechápu jak takový svinstvo můžou prodávat a když vím kolik lidí to má přes známí mno tak ať si to užijí já radši budu taková jaká su a budu se snažit cvičit.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, tento lék je na lékařský předpis a není vůbec možné takto postupovat. Při užití 3 tablet bude mít obdobné obtíže každý. Považuji to za závažnou a  možná i život ohrožující chybu z vaší strany (při souběhu více nepříznivých okolností) a věřím, že ji nikdy nebudete opakovat. 
Léky na předpis
Dobrý den, už šestý den užívám dvakrát denně tabletu léku Betaserc + 1 tabletu Anopyrinu. Byla jsem osm dní na neurologii v Motole (z toho 5 dní na JIPu) kvůli silnému záchvatu vertiga. Stále mám potíže s rovnováhou, to se ale postupně lepší. Nicméně včera večer se mi náhle udělalo silně nevolno - pocity na omdlení, výrazný třes rukou, zimnice, celková slabost, což trvalo až do dnešního odpoledne. Může jít o vedlejší účinky Betasercu (Anopyrinu - či jejich kombinace)? Za posledních 20 let jsem nesnědla ani jedinou pilulku (je mi 44 let), jsem tak trochu "alternativec". Není tento náhlý příval chemie pro tělo moc velký nápor? Lékařka mi poradila, ať Betaserc na pár dnů vysadím.. To ale není řešení. Děkuji moc za Váš názor. - otázka upravena poradcem
Zdenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Zdenko. Hledal bych příčinu jinde, než v této medikaci. Příval "chemie" je zanedbatelný a bezpečný. Vedlejší účinky nejsou časté. Zejména u krátkodobé léčby to platí dvojnásob.  Předpokládám ale, že tento postup je  jen prvním bezpečným krokem a že se intenzivně hledá příčina obtíží, která klidně může být i docela banální. Přeji hodně zdraví a dobré lékaře.
Léky na předpis
Vážený pane doktore, byl mi nasazen Verospiron 100, beru tabletu denně prozatím, po čase snad i vyšší dávku. Užívám i Euthyrox na ŠŽ - půlku padesátky. Jinou medikaci neužívám. U spironolaktonu je uveden zákaz konzumace alkoholických nápojů. Mohu se zeptat, co se stane, pokud si dám víno či pivo? Vlastně co způsobuje užívání alkoholu na tento lék vůbec?
Děkuji.
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Kláro, jestli jste jinak zdravá a lék dobře snášíte, můžete si každý den dopřát 0.5l litru piva, či 200ml vína, pokud je máte ráda. Větší konzumaci alkoholických nápojů nemohu doporučit nikomu.U Verospironu je největším rizikem zvýšení hladiny draslíku, pokud jej kombinujeme s některými léky. Toto riziko není zase až tak velké a je jen třeba, aby lékař plasmatickou hladinu draslíku v pravidelných intervalech sledoval. Přímá interakce mezi Verospironem(spironilaktonem) a alkoholem není. Mohlo by však ojediněle dojít k některému z popisovaných vedlejších účinků, které se týkají ovlivnění motorických funkcí či bdělosti. 
Parafarmacie
Dobrý den, ještě mám prosím jeden dotaz ohledně roztoku s prostaglandiny na posílení řas. Chtěla jsem něco bez předpisuj a stačí to, když to takto paní magistře sdělím ? Případně mohl byste napsat, jaké má být složení nebo kolik procent jich má roztok obsahovat ? Nitrooční tlak vysoký nemám, takže oční kapky si zřejmě bez předpisu nekoupím...Ale z fotografie je vidět, že na Vaše řasy to zabralo !!
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, latanoprost gel dělají jen některé lékárny. Surovina je velmi drahá. Stojí asi 400Kč 10g. RP je nutný a může být předepsán každým lékařem. Lékař by měl jen zaškrtnout, že přípravek hradí nemocný. Podobně může postupovat i pro předepsání očních kapek s latanoprostem. Zásadní problém v tom nevidím. Nějaké úsilí ale bohužel budete muset vynaložit, než překonáte určité bariery a přípravek získáte. Podruhé to už půjde snáze. Já sám jsem nikdy tento gel nepřipravoval,. S prostaglandiny jsem však pracoval před 30lety a  jsem si jistý, že mohou existovat  přípravky s latanoprostem s různou účinností.
Léky na předpis
Dobrý den.Děkuji Vám za pomoc.Moje stravování(každý kousek jídla si zapisuji do selfomonitoringu a při návštěv.paní doktorky jej předložím ke konzultaci.Bydlím v malém okres.městě v kterém nemáme moc erud.endokrinologů.U nás to funguje systémem,že sestra pacienta do ordinace objedná dle výsledku.Pošle pacienta na odběr TSH a F4(výsledek lab.odběru -musíte zavolat do ordinace a opět informaci máte od sestry.Moje zněla výsledky máte výborné.Berte Euthyr. 100 i nadále.Výborné výsledky mám už 18 let.Děkuji Vám za pomoc .Budu se snažit Vaše rady dodržovat.
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To je bohužel běžné. Ne nadarmo máme milion diabetiků a spotřeba léčiv ve finančním vyjádření dlouhodobě stoupá. Zanedbává se zkrátka to zcela základní a zásadní, protože je to velmi pohodlné pro všechny zúčastněné strany. Většinou neukázněný diabetik nemusí vynaložit žádné osobní úsilí aby svůj zdravotní stav zlepšil, lékař má pak méně práce za stejné peníze. Pojištovnám je to prakticky jedno, protože jen přijímají platby ze zdravotního pojíštění a proplácí faktury. O zdravotní stav svých klientů se cíleně nezajímajía nikdo je k tomu nenutí. A politici? Ty si přece milion převážně dospělých voličů nerozhádají.
Parafarmacie
Dobrý den, můžu se zeptat: občas , např.když jsem nemocná si dám šumivý multivitamin s minerály. Je na něm napsáno, že děti do 3 let jej nemohou. Můžu se zeptat proč a je problém, když se syn trochu napije, jsou mu 2 roky a 4 měsíce. Děkuji Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Není v tom problém, pokud se děti občas trochu napijí. Složení je však přizpůsobeno potřebám dospělých osob. Jinak je toto obecné tvrzení u doplňků stravy povinné a je stanovené evropskou legislativou. Má většinou určitý smysl.
Léky na předpis
Mám angínu a užívám penbone. Obvodní lékařka mě upozornila, že nemám jíst nic kyselého. Na příbalovém letáku jsem takovou informaci nenašla. Mám toto doporučení přísně dodržet? Děkuji za odpověď.
Eliška
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Není třeba. Penbene je penicilinové antibiotikum a toto omezení je zbytečné. Zapíjte je slabým čajem nebo vlažnou vodou. Přeji brzké uzdravení.
Parafarmacie
Dobrý den. Doplňuji ohledně mého jídelníčku. Myslím, že se stravuju docela pestře, snažím se střídat maso, zeleninu, luštěniny, ovoce , mléčné výrobky, z toho mléka ale docela málo, není mi po něm občas dobře. Vejce omezeně.Jím menší porce 4-5 x denně. Jen ty ryby mi smrdí. Občas je sice udělám, ale jen si zobnu. Občas taky pomazánku ze sardinek. Ale nejím je ani často, ani pravidelně. Děkuji a hezký den přeji. Slávka
Slávka.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To, že nemáte v jídelníčku ryby, není zase nic až tak tragického, Slávko. Důležité esenciální mastné kyseliny je možné získat i z jiných zdrojů. Zásadní je příjem kyseliny linolové a linolenové, ze kterých vznikají v těle další důležité mastné kyseliny a biologicky aktivní látky. Ty jsou obsaženy v mléce, rostlinných olejích, včetně  oleje řepkového . Dobrým zdrojem nenasycených mastných kyselin jsou i oříšky, které obsahují asi 50% tuku a malé množství je dobré také občas do jídelníčku zařadit. Rostlinné tuky ( olivový, slunečnicový, řepkový), používejte za studena do zeleninových salátů, či jiných vhodných pokrmů kde mohou vyniknout jejich jedinečné vlastnosti.  Nenasycené tuky ale obsahuje ve větším množství i třeba kachní maso, které má docela hodně lidí  spojeno s nezdravým jídelníčkem. Kachní prsa se zelím a malou porcí knedlíků mohou být naprosto vyváženým pokrmem s přiměřeným obsahem všech základních látek a energie.
Léky na předpis
Proč PAD nefunguje jako u ost.pacientůDěkuji za odpověď.Omlouvám se za obtěžování,ale nemůžu odhali chybu proč začala glykémie stoupat po půroční léčbě (Eurocreas 50/850 mg i při dodržování stravy 3 x denně(malé dětské porce).V prosinci jsem měla spaleninu na na celém chodidle 2.stupně(v ambulat.ošetření 15 dní,po tomto úrázu začal Eucreas dělat neplechu a to vylučovat moči velké množství cukru. a začala stoupat glykémie s doprovoid.příznaky sucho v ústech,svědění v dámských part.)ukrutné noční pocení,bušení srdce ,kreče do konč.Spánek je o.k.(7 hod.)Mimo kávy a vody nepiju žádné jiné nápoje(abstinent).V naši rodině nikdo nikdy netrpěl diabetesem ani další váž.nemoci.Matka zemřela na Alzheimrovou nemoc v jako 87 letá.Omlouvám se,že Vás neustále obtěžuji,ale hledám problém anebo důvod proč se toto děje.
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Není to nic mimořádného. U celé řady  pacientů není snadné cukrovku II.typu stabilizovat. Je to ale spíše díky tomu, že nedodržují stanovený dietní režim. Neznám detailně váš zdravotní stav, abych mohl pátrat po příčině. Neznám také přesně váš jídelníček. Pokud nesledujete detailně jeho složení a nikdo vám jej nestanovil ( případně neupravil podle aktuálních výsledků), je to základní chyba. Ve vašem případě jednoznačně doporučuji: 1. Pokusít se o snížení váhy a dbát na dostatečný a přiměřený příjem všech živin včetně minerálních látek, vitamínů a stopových prvků . 2. Včas během redukčního režimu upravovat medikaci s cílem kontrolovat diabetes pouze metforminem. 3. Dlouhodobě udržovat váhu okolo 62kg. 4. Věnovat maximální pozornost, aby substituční léčba hormony štítné žlázy byla správně nastavena. 5. Provézt důkladné  celkové interní vyšetření, pokud nebylo za poslední 3 roky provedeno.  Dbejte prosím na dostatečný příjem vody. Omezte pití kávy na minimum, pokud jste na ní citlivá a působí na vás močopodně, či vám zvyšuje tepovou frekvenci.
Léky na předpis
Dobrý den, mohu brát současně večer na spaní 2/3 Trittico 150 mg a ráno Setralin 50 mg?
Děkuji
Zuzana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, pokud byly léky takto předepsány psychiatrem.
Léky na předpis
Ďoplňuji informaci:
přesnou dietu nemám doporučenou.Nejsem jedlík,strava 3 x denně detské porce,zelenina,odpoled.svač.občas jedno jablko anebo l ks mini mandarika.Večeře cca 18 hod.pak už zádné jídlo.Snídaně cca 7.OO hod.Patnáct min.před sníd.8 j.inz.Humanic,Euthyrox 100 ,snídaně ,lék na tlak Inhibace 2.5 mg.Dopoledne žádná svačina,ppouze oběd 12.00 hod.Pozn.původ.TK před předeps.léku byl 138/80)medikace doporučená prý se jedná o merab.syndr.Inzul.mám 14 dní aplikovala sem 4 j. ,které pos postupně zvyšuji.Nechápu proč při aplikaci vyš.dávky vyskočí ranní glykémie.Aplikace inz.ráno a večer,bez další DIA medikace.Nejsem rodačka z Čech,mám jižanské kořeny a někdy mám dojem,že všechno u mne funguje trochu jinak. Antikoncepce se minula účinkem a nemohla jsem užívat žádnou.Mám krev.skupinu B s Rh-(někdy mám pocit zda toto nehraje prim při lékové medikaci určenou do krev.plazmy.
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud tělo nemá dostatek glukózy z potravy, vytvoří si ji z necukerných zdrojů včetně tuků. U diabetiků II.typu je regulace těchto dějů narušena,a proto  může dojít k nenadálému nárůstu glykemie bez přímé souvislosti s konzumací stravy či farmakoterapií. Nad jídelníčkem je třeba  se zamyslet co do výživového složení i co do vhodného poměru základních látek. Zdá se, že častější příjem stravy ve velmi skromném množství může být pro vás vhodnější. Jídelníček je třeba velmi pečlivě zapisovat, včetně dietních chyb. Jedině tak se lze dobrat k nějakému vhodnému léčebnému postupu. Opět musím doporučit snížení váhy o 5kg. Krevní skupiny pusťte z hlavy .  Tudy cesta k vysvětlení vašich obtíží nevede. Trpěli vaši rodiče také diabetem či jiným vážnějším onemocněním? Máte obtíže se spánkem? Pijete kávu? Jaké nápoje pijete?
Léky na předpis
Dobrý den,děkuji Vám za odpověď i nab.diet.programu,který nemůžu využít nejsem z Prahy.
Nadváhu nemám 164/69-68 kg,věk 70 let.Od roku 1998 jsem na substutuč.léčbě Ěuthyroxe m100 (1x den)Ňejnovější SONO ŠŽ ,malá funkční žláza na spod.hranici normy.Dle PL zdravá žláza jako u zdravého člověka.V roce 2008 byla při prevent.pr.zjištěná zvýš.glykémie 7.1 mmol.Na doporučení PL jsem obdržela na 1 rok antidepr.Citalex,po roce hladina glyk.byla 6 mmol a Glyk.hemogl.4.9 mmol.,PL trvala na užívání Oltaru 2 mm po kterém začala glyk pomalu ale jistě stoupat,.Postupně jsem dostávala další lék Siofor 500 1x den,pak 1000 2 x denněš.Výěnou Sioforu za Glufage 850 RX tačala glykémie stoupat až na hodnotu 9 mmol.Dostale jsem doporučení na DIA poradnu a experiment pokračoval,který skončil na EROCreas 850/.Glykémie se vyšplha na 12 mmol.V moči nikdy sem neměla cukr po tomto medika,mentu ano,zvýšila se PH na strop labor.hodnoty,začalo svědění spod.části těla a další nepříjemnosti.Vím,že tento lék na cukrovku je novinka a měl by upravovat hladinu krev.cukru,ale v mém případě se toto nekonalo i při správné dietě .Momentálně na doporučení lék.DIA poradny si rozblázněnou glykémii upravuji Humanologem Mix malou dávkou.Vedu si deníček jídla a praktikuji selfomonitoring.Nikdy sem vážně nemocná nebyla a proto nechápu to neustále cestování glykémie po lécicíh.Někdy mám dojem,že mám asi lékovou cukrovku 2.
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Cukrovka vám byla opravdu zjištěna až v roce 2013, Evo? Kolik  gramů bílkovin, sacharidů a  tuků vám bylo doporučeno denně konzumovat? Váhu doporučuji snížit o 5 kilogramů, pokud se chcete dostat z bludného kruhu ven. Jste diabetik, nikoliv člověk bez obtíží a i mírná nadváha přispívá k neuspokojivému zdravotnímu stavu a k insulinorezistenci. Měříte si tedy glykemii denně?  Máte k dispozici hodnoty z ranních a  večerních měření za delší období?  
Parafarmacie
Pane doktore mám na Vás dotaz.Prodělal jsem před týdnem koloskopii,chci se zeptat jak obnopvím mikroflóru v žaludku.
kratochvíl jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Byla vám prosím provedena koloskopie, nebo gastroskopie? Jinak není třeba dělat žádná opatření. Tělo si pomůže bez problémů samo tam, kde třeba došlo k malé traumatizaci sliznice. Máte nyní nějaké obtíže?





mobilní verze