Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

OnaDnes.cz

  • Čtvrtek 24. července 2014. Kristýna

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

Parafarmacie
Dobry den, jsou prasky na bezduvodne skvrkani v brise? Dekuji
Lucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lucko, tento problém máte dlouhodobě? Objevuje se po konzumaci určitých potravin? Trpíte často nadýmáním? Popište prosím váš problém podrobněji.
Léky na předpis
Dobrý den, mám spoustu nemocí, EBV, CMV, Chlamydie, candida, borelie, listerie, deprese, aspergilus, anxiety, vysoký tlak 160/85, parazity, nějaké koky, Bakerova cysta, Gilbertův syndrom, cysta na štítné žláze, polyneuropatie prstů DK, právě mi dr. předepsal Letrox. Mám jej brát? Dr. mi řekl, že tlak 160/85 je ještě v normě. To se mi nezdá? Beru Zoloft a Atarax.
Jirka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Těžko se mi Jirko posuzuje váš zdravotní stav. Určitě se dá ale vylepšit. Zpravidla je k tomu nutné více vlastní přičinění než léky. Máte-li sníženou funkci štítné žlázy, Letrox má určitě opodstatnění, přestože se zpočátku nemusíte dobře citit a může vám zhoršovat některé obtíže. Měříte si denně TK?
Léky na předpis
Dobrý den,mám revmatoidní artritidu,beru nedlouho tre-xan a mám vedlejší účinky a to afty v ústní dutině.Trvá to již měsíc a léčím si to podle dr.ústní vodou corsodyl již 14 dnů.Trexan 2,5 jsem 2x vysadila.Tak nevím,zda mám trexan dále brát,i když se to zlepšilo,ale není to pořád ono.
Marta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Marto, nemohu věc posoudit. Neznám váš celkový zdravotní stav. Léčba ale má smysl, pokud respektujete dávkování, které určil lékař a dávky nevynecháváte. To je zásadní chyba. Dávkování se také dá za určitých okolností upravit. Je třeba probrat váš problém s lékařem, který vám metotrexát předepsal.
Parafarmacie
Mám zvyšený krevní tlak 170/80 ja často mužu pít čaj z Medunky lékřké.
Miroslav Bartheldy
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Z jakého důvodů ho pijete či chcete pít? Slabé bylinné čaje je možné pít každodenně a jsou vedle vody nejvhodnějšími nápoji k doplnění vody do našeho organismu. U meduňky to platí také.
Parafarmacie
Dobrý den, prosím o Váš názor. Diagnostikovali mně 2.st.artrózy v pravé kyčli s tím,že se stav bude zhoršovat.Bolest je spíše z vniřní strany,přes slabiny,už mi začala vadit i jízda na kole...Dostala jsem protizánětlivé léky, pokusím se shodit alespoň 5kg,ale co mně zarazilo bylo na můj dotaz,zda léčbu doplnit i potravinovými preparáty,lékař řekl, že je k nim skeptický a žádný mi nedoporučil.Co si o tom myslíte Vy? A Vy sám byste nějaký upřednostnil ?Děkuji za odpověď.
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Hanko, při artróze 2.stupně není možné jezdit běžně na kole. Doporučuji jízdu pouze po rovném terénu. Mechanická zátěž kloubu musí být přizpůsobena zdravotnímu stavu! Jiná možnost není. Ideální váha por vás je výška v centimetrech minus 110. To je zásadní. Doplňky stravy ovlivňují funkci chrupavky a u artrózy 2.stupně budou mít velmi malý či žádný účinek. Investoval bych spíše do správné a pevné obuvi a do kvalitní redukční diety(Guareta). Určitý význam může mít Phlogenzym, který tlumí zánětlivý proces. Zásadní pro vás je však udržování normální váhy a omezení nepřiměřené zátěže na kloub na minimum. Takto se můžete vyhnout náhradě kyčelního kloubu či operaci můžete alespoň oddálit. PS: protizánětlivé léky berte jen na noc, aby jste se dostatečně vyspala. Přes den je neberte. Tím, že budete výrezně tlumit zánět a tím i částečně bolest, budete zároveň kloub více přes den namáhat, protože nebudete přírozenou bolest přiměřeně vnímat. Dostanete se tak do bludného kruhu a problém se bude jen prohlubovat.
Parafarmacie
Dobry den pane Stanku, dekuji za zajimavou poradnu. Prosim, jestli byste mohl odpovedet i me. Jsem 2,5 mesicu po porodu, plne kojim a je to par dnu, co me boli klouby. Zacalo to koleny, pak se pridaly lokty a obcas i leve zapesti. Predtim jsme se stehovali, takze myslim, ze to muze byt i vetsi zatezi. Ale nejak se to nezlepsuje, nechci to zanedbat. Nekde jsem cetla, ze to muze souviset s kojenim. Poradil byste mi neco? Velmi nerada jim "chemii", davam odjakziva prednost prirodnim prostredkum. Vapnik se snazim doplnovat dologramem, jim banany, zeleninu, obiloviny, ale taky bohuzel kazdy den cukr, mozna i moc masa. Dekuji moc.
Lucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lucko, i přírodní látky mají chemickou strukturu a každá z nich může v určitém množství a za nějakou dobu poškodit naše zdraví. Nelze se na svět divat černobíle jako třeba autorky Doby jedové. Co vám mohu doporučit je, aby jste si udržovala normální váhu. To pak přirozeně vede k tomu, že v těle nevzniká tolik látek, které podporují zánětlivé reakce. Normální váha pak také nepředstavuje zvýšenou zátěž na klouby. Stěhování určitě k problémům minimálně přispělo, pokud je nezpůsobilo. Problém může přetrvávat i třeba týdny. Chování miminka ve stoje může také zatěžovat klouby a vést k problém s klouby na dolních končetinách. Zejména pokud nemáte doma pevnou obuv a nosíte pantofle. Dbejte proto i na běžné drobnosti. Kojení představuje pro ženské tělo zvýšenou zátěž a klade zvýšené nároky na příjem některých výživných látek. Stravujte se co nejpestřeji a hledejte možnosti jak si jídelníček snadno obohatit. Jako prevenci osteoartrózy doporučuji případně použít Gelantinu ( 5 tobolek za den). Pokud trpíte otoky dolních končetin( v teplém počasí se mohou vyskytovat častěji), určitě si kupte Paralékárna Flavonoidy. První týden je užívejte v množství 2 x 2 tablety. Potom již jen 2x1 tablety za den. Problémy s otoky určitě ustoupí. Je to doplněk stravy velmi zdravý a hodí se i ke každodennímu obohacení jídelníčku pro kohokoliv v množství 1-2 tablety za den. Dbejte na dostatečný příjem mléčných výrobků a pijte čerstvé mléko, které není tepelně ošetřené a obsahuje přirozenou mikroflóru.
Parafarmacie
Prosím o radu, existují nějaké bylinky na posílení imunity proti HPV viru? Mám za sebou snesení kondylomat a z internetu jsem zjistila, že nejúčinější obrana je asi posilování imunity. Děkuji Hanka
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Hanko, herpesviry často přetrvávají v lidském těle po celou dobu jeho existence. Jsou často původci či spolupůvodci únavy a různých zdravotních problémů. Posílení imunitního systému není jednoduché a v prvém řadě by se mělo začít od toho nejjednoduššího. Je třeba se vyhýbat zbytečnému užívání antibiotik a infekcí horních cest dýchacích. Je důležité mít dostatek pohybu a fyzických aktivit. Je důležité se správně stravovat, netrpět nadváhou a jídelníček by měl být přiměřeně pestrý, aby mohl imunitní systém dobře fungovat. Možnosti posílení imunitního systému doplňky stravy či léčivy jsou velmi omezené. Doporučuji absolvovat 3 léčebné kúry Wobenzymem 200tbl za rok. Jedna kúra trvá cca 14 dní. Užívejte při ní 15 tablet (5-5-5 nebo 10-5-0) za den nalačno. Jednotlivé kúry rozložte rovnoměrně po dobu 12 měsíců a Wobenzym užívejte v období, kdy se dobře cítíte. Nikoliv naopak. S touto léčbou máme nejlepší zkušenosti. Během roku je v některých případech vhodné používat i probiotika či kolostrum. PS: potvrdilo imunologické vyšetření krve HPV infekci?
Léky na předpis
Zdravím, ještě k léku Elicea,piji 2,5 l vody denně, jiné léky neužívám a Lanzul beru na zažívací problémy,nepříjemný až bolestivý tlak na žaludku, v minulosti jsem měla vředy na dvanáctníku. Zmínila jsem lékaři, když mám problémy žaludeční,nejsou neustále, tak cítím rozladěnost až nervozitu a neustále mě to nutí jíst a to se mi uleví. Z toho důvodu mi předepsal Eliceu.
Božena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Problémy z žaludkem se budou vždy stupňovat na jaře a na podzim a je třeba s tím počítat a ev. tomu léčbu přízpůsobit. Předpokládám, že byla vyloučena přítomnost helicobacteru. Rozladěnost a nervozita má své příčiny a ty je třeba co nejlépe rozpoznat a snažit se je odstranit, či se je naučit lépe zvládat. Psychofarmakum je vždy krajním řešením.
Léky na předpis
Dobrý den,prosím poraďte.Po přestání braní léku Elicea 5mg mi začalo šíleně ale opravdu šíleně hučet v hlavě.Nedalo se to vydržet, začala jsem ho znovu brát a hukot přestal. To ho budu muset brát celý život kvůli hučení v hlavě??? Depresemi v žádném případě netrpím, Dr.mi ho napsal k léku Lanzul na zažívání, což nechápu. Děkuji za odpověď,hezký den.
Božena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Boženo, nemohu celou věc posoudit. Tak, jak to ale popisujete se zdá, že kombinace je velmi neobvyklá a předepsání Elicei nemusí být z odborného hlediska opravněné. Tuto kombinaci vám předepsal praktický lékař? Jaké všechny zdravotní problémy máte? Jaké léky ještě užíváte? Máte vysoký či nízký krevní tlak? Dodržujete pitný režim?
Volně prodejné léky
Manželka s nepracujícím neoperovaným žlučníkem (76 let) drží dietu a přesto musí pravidelně používat Pankreolan. Existuje nějaká levnější náhrada? Není jeho stálé používání nějak škodlivé? Proč tento lék není hrazen pojišťovnou? Děkuji za odpověď.
Jiří Ulrich
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Jiří, škodlivé to určitě není. Kombinace s Cholagolem nefunguje lépe? Nebyl by pro ni lepší samotný Cholagol či Rowachol? Jakou dietu vaše žena drží? Můžete mi ji popsat? Setkávám se s tím, že lékaři doporučují diety velmi obecně a neuvědomují si, že vše je také o konzumovaném množství. Zvyšíme-li nadměrně konzumaci "dietní" potraviny, může nám to vyvolat stejné obtíže jako konzumace nepřiměřené množství jakékoliv běžné potraviny či pokrmu. Jaké léky žena užívá? Má zhoršenou funkci jater? Má žlučníkové kameny? Tento lék není hrazen pojišťovnou, protože je určen pro léčbu relativně banálních obtíží. Na druhé straně si myslím, že po dvacetitřech porevolučních letech by měl být systém schopný pomoci vaší ženě, aby lék neplatila, pokud dodržuje zdravotní doporučení. To by ale zdravotní pojišťovny museli umět pracovat s klienty a ne jen vybírat pojištění a platit faktury. Vyžadovalo by to určitě více zdravotních pojišťoven a poctivé a pracovité zaměstnance v nich, kterým nejsou problémy jejich klientů ukradené. Kde je ale vzít?
Léky na předpis
Dobrý den, beru Metypred 3xdenne 1 tabletu a Trexan 2 tablety ráno a 2 večer ve středu, 2 tablety ve čtvrtek, jak je to s pitím, píše se, že se nesmí při léčbě požívat alkohol,znamená to, že si člověk nemůže dát ani skleničku a případně kdy? Děkuji za odpověď. Petra
Petra Navrátilová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Petro, to je ta naše nešťastná česká povaha! Můžeme neustále novelizovat zákony a vyhlášky a bude nám to stejně houby platné, protože je nemíníme sami dodržovat a jsme pohoršení když je nedodržují jiní. Včetně těch, kteří zákony tvoří. Ve vašem případě bych určitě respektoval doporučení z příbalové informace. Oba léky představují pro játra zvýšenou zátěž a kombinace s alkoholem může nenávratně zhoršit jaterní funkce.
Léky na předpis
Dobrý den, na infekci mi bylo předepsáno macmiror complex 500, ale nikde v příbalovém letáku jsem si nevšimla zda-li je možné v průběhu léčby možné pít alkohol. Děkuji za odpověď.
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Martino, většina léčiv musí být přeměněna játry, aby se z těla vyloučila ( to platí o většině přírodních látek také). Platí to také o alkoholu, který je zároveň silný enzymový induktor a představuje pro játra zvýšenou zátěž. Proto kombinace léčiva a alkoholu může za určitých okolností a za určitého zdravotního stavu nenávratně zhoršit funkci jater. Pokud jste jinak zdravá, malé množství alkoholu ( jedna sklenička piva 2dcl nebo 2 dcl vína za den) nemůže vašemu tělu v kombinaci s tímto lékem uškodit.
Léky na předpis
Dobrý den užívám Nakom 6 tablet denně + HBS Madopar 125 2 tobolky na noc.Nakom 250 užívam 4-1/2,7-1,10-1/2,13-1,16-1/2,19-1/2,22-1/2, k tomu ještě ke každé dávce 1 Comtam.Časové rozmezí 3 hodin bych potřeboval upravit na 2 hodiny,to by ale znamenalo celé Nakomy rozpůlit.Zjištuji že celý prášek má účinek zrovna tak dlouhý jako 1/2. Předem děkuji za poradu.
Josef
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Josefe, moc se omlouvám, ale není mi jasné, proč by jste chtěl dávkování upravit na dvouhodinové. Bylo by to s vědomím lékaře? Můžete mi prosím vysvětlit jaké by to mělo pro vás výhody?
Podváha
Dobrý den Ano maminka měla v mých letech stejný problém .. a stravuju se dost nezdravě, ale nic z tohoo a na žádném vyšetření js nebyla ale doktorka o mém problému ví poradila mi pivovarské kvasnice něco málo jsem ztloustla,ale není to dle mých představ no
Melissa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jídlo není možné odbývat, Melisso. Je nutné si dopředu vypracovat detailní jídleníček, který je pak potřeba dlouhodobě dodržovat. Disciplinovanost při jeho dodržování je nezbytná. Pokud mi zpracujete denní přehled, co jste tento týden konzumovala, pokusím se vám co nejlépe poradit co změnit a co do jídelníčku přidat. Bude nutné užívat některé volně prodejné léky obsahující trávicí enzymy. Jídelníček je možné poslat na kontaktní mail na webu www.drstanek.cz.
Léky na předpis
Dobrý den jdu na operaci a doktor mi předepsal Xarelto 10 mg nemohu však najít kolik za tento lék budu doplácet. Jsem v důchodu a tak počítá s každou korunou. Děkuji za odpověď
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Xarelto 10x10mg a 30x10mg by mělo být bez doplatku a momentálně by neměl být problém jej sehnat. Přeji hodně zdraví. Ať operace dobře dopadne! Určitě nezanedbávejte rehabilitaci a nepodceňujte pooperační komplikace. Snažte se také zajistit tělu dostatečný příjem vody. V nemocnicích se na tuto banální věc někdy dostatečně nedbá...
Hubnutí a redukční diety
Dobrý den Už od dětství trpím obezitou je mi 18 let a vážím 138 kg.. Nemám pevnou vůli prosím poraďte mi nějaký účinný doplněk stravy,který je volně prodejný bez receptu prosím jsem zoufalý děkujiii !
Stáňa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Stáňo, zázračné výrobky bohužel neexistují a pokud uvidíte reklamu na nějaký zázračný přípravek vyvinutý americkými vědci ověnčenými Nobelovou cenou, určitě do něj neinvestujte. Bez vlastního přičinění a sebedisciplinovanosti to bohužel nejde. Úprava jídelníčku je bohužel nutná. Protože vám již bylo 18let, můžete docházet do našeho Centra pro poruchy metabolismu a výživy v Praze 1. Na telefonu 2 24 23 81 02 vám sestřička sdělí vše potřebné. Budete-li respektovat naše pokyny, dosáhnete normální váhy. Je dobré volat od 6.00-14.00. S váhou se nesmířte a bojujte!
Podváha
Dobrý den :)) Potřebuji nutně poradit,mám problém z váhou ale opačný je mi 20 let a jsem hubená až moc,chtěla bych stloustnout chci mít plné křivky .. mám dětskou postavu prosím poraďte mi nějaký doplněk stravy nebo něco takového děkuji moccc
Melissa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Melisso, doplňky stravy nic nezmohou, pokud nezvýšíte energetický příjem a nebudete dlouhodobě konzumovat výživné látky ve správném poměru. Jak se nyní stravujete? Měl někdo z rodičů či prarodičů stejné problémy? Byla jste vyšetřena interním lékařem?
Podváha
Dobrý den, mám dotaz ohledně syna.Přesně dnes na den je synovi 14 let,měří 156 cm a váží 35 kg.Je strašně hubený a hlavně moc nejí.Doktorka mě zatím uklidňuje,že váhu časem dožene.( Druhý syn byl také tak hubený, ale kolem 13 roku začal nabírat na váze.Dnes mu 21 let, měří 195 cm a váží 76 kg.) Syn nemá vůbec chuť k jídlu,často ho do jídla nutíme.Snídá musli s mlékem-dříve nesnídal vůbec,k svačině má občas sušenku nebo ovoce-ale nemám jistotu zda to ve škole opravdu snědl,k obědu sní dětskou porci čehokoli,svačí málo kdy a k večeři mu stačí zeleninový salát nebo 1 rohlík s vysočinou.Občas s ní 100g čokolády na posezení.Neustále se o jídle dohadujeme.Není vybíravý,sní asi vše kromě tlustého masa,ale ve strašně malém množství.Jak říká sám,nemám chuť a tak to do mě neleze.JInak velmi živý a neustále v pohybu a plný energie.Nevím kde ji bere. :-) Čím podpořit chuť k jídlu?Zkoušeli jsme B komplex, ale moc to nezabralo. Mám si dělat větší starosti?Děkuji za radu a přeji hezký den.
Radka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Radko, dal bych na lékařku vašeho syna, která jej zná a má informace o vaší rodině. Skromný jídelníček nemusí bt nijak na škodu. Měl by však obsahovat alespoň minimální množství důležitých výživných látek a pokud syn jí tak málo, je třeba více dbát na složení jídelníčku. Sladkosti nahraďte raději ovocem. třeba jablka a citrusové plody by mohly zvyšovat chuť k jídlu. Sušenky tělu nic dobrého nepřinesou a jsou výživově chudé. V jídelníčku by nemělo chybět mléko a mléčné výrobky. Maso volte bílé, které je snadno stravitelné. Vařte synovi co nejvíce polévky z masa a zeleniny. Preferujte tepelně upravené hlavní pokrmy. Kašovitá strava je vhodnější, má vyšší energetickou denzitu. Je lepší volit například rozmixované luštěniny či bramborovou kaši, než vařené brambory či luštěniny. Karbanátky či sekaná ( mleté maso obecně) mohou být také lépe stravitelné a využitelné než maso pečené či vařené, pokud se při jejich přípravě nepoužije příliš tuku.
Doplňky stravy
Dobrý den, začalo mě trápit "zdvojení, roztřepení" nehtů na rukou, a to i u relativně krátkých...co by jste mi prosím doporučil? Jedinou změnu, kterou si uvědomuji je, že jsem si začala často lakovat nehty. Děkuji
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, lak může poškodit chemickou stavbu nehtu. Zkusila jste lak změnit? Na tyto problémy zpravidla jako první krok doporučujeme Gelantinu či Paralékárna Kolagen Plus v kombinaci s Biosilem.
Léky na předpis
Dobrý den, jaká je kontraindikace léku Valdoxan 25 mg - užívaného 1 tbl večer - a volně prodejných léků na potlačení příznaků přechodu? Konkretně čaj Klimakterin. Moc nepomáhá, tak pokud víte, doporučte mi jiný přípravek s lepším účinkem... prosím. Děkuji, E.
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Evo, u Valdoxanu je třeba sledovat jaterní fuknce a neměl by se užívat u poškození jater. Nesmí se také kombinovat s léky, který se metabolizují stejnou cestou. Např. s antimikrobiálními látkami z řady chinolonů. Klimakterin není jinak léčivo, ale pouze bylinný čaj. Neznám bohužel váš zdravotní stav, a proto nemohu takto odpovědně poradit. Na klimakterium se snadno svede kdeco. Často však mají obtíže zcela jinou příčinu, která se dá i snadno odstranit.
Léky na předpis
Dobrý den, lékařka mi předpepsala Clarinase s tím, že smim použit pouzee dvě tanlety Dobrý den, lékařka mi opředepsala Clarinesa s tím, že smím použít pouze dvě tablety. Zajímalo by mě proč, jsou-li balená po sedmi. děkuji ssala
Iva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To je v pořádku Ivo. Dodržujte prosím doporučení lékaře.
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore, užívám léky Lozap H 1x denně 1 tbl. (ráno) a také Ecobec 1x denně 2 vstřiky (také ráno), mohou tyto léky nějak ovlivňovat přibírní na váze? Děkuji za odpověď. R.
RAdka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to velmi nepravděpodobné Radko. Upravte prosím jídelníček. Vyhýbejte se přílohám, pečivu, alkoholickým nápojům a nápojům slazeným cukrem. Volte pouze malé porce ovoce. Preferujte nízkotučné či polotučné mléčné výrobky, libové maso a zeleninu. Volte také malé porce luštěnin. K dalšímu nárůstu váhy by pak nemělo dojít a váha může i o několik kilogramů klesnout.
Parafarmacie
Přeji krásný den! Dovolte,abych se na vás obrátil touto cesto o radu a zároven pomoc!!!! V roce 2006 jsem byl všetřen na tlusté střevo,kolonoskopií!!! Byla mi zjištěna DIVERTIKULOSA a lékař mi doporučil užívat LEPICOL!!! Lepicol užívám od té doby poctivě!!! Bohužel ted v poslední době začínám mít potíže!!! Na levé straně v podbříšku mám bolesti nebo pálení a je to dosti nepříjemné!!!! Můžete mi poradit a doporučit,co bych měl užívat atd. Předem děkuji.Se srdečným pozdravem Jaromír Žák
Jaromír Žák
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Jaromíre, rozpustné vlákniny nemusí být při divertikulóze nejlepším řešením, protože často zpomalují pasáž, zejména pokud se dávky pohybují okolo 6-12g za den. Nelze je doporučovat paušálně.Vnímavost je velmi individuální a také mikroflóra každého jedince s nimi dokáže v trávicím ústrojí zácházet dosti rozdílně. Pokud jste byl na kolonoskopii naposledy v roce 2006 je dobré ji zopakovat a vyloučit m.j. zánětlivé změny v trávicím ústrojí. Od toho bych začal. Pokud mi potom výsledek napíšete a zároveň mi poskytnete informace jak se stravujete, poradím vám jaké dietní změny udělat, aby jste se citil lépe a měl menší či žádné obtíže. Trpíte mometálně zácpou? Nadýmáním? Vyjmenujete potraviny, které vám způsobují trávicí problémy?
Léky na předpis
Dobrý den, dnes jsem u lékaře řešila mé nadměrné pocení po celém těle, nejvíce však v obličeji, kdy mě od potu pálí celý obličej a jsem rudá jak rak. Doporučil mi Bellaspon.Podívala jsem se na internet a jsem dost rozčarovaná z toho, že jsou to sedativa-barbituráty!To mě má pomoci od pocení, i když jsme spolu na téma mých nervů nebo nervozity vůbec nemluvili?(léčím se se štítnou žlázou, beru Letrox 75 a Jodid 100).Děkuji za odpověď.
Diana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Diano, Bellaspon již není na trhu více než 10 let. Byl to ale lék velmi dobrý a měl pro pacienta více přínosů než rizik. Nadměrné pocení ale může souviset s medikací a s poruchou funkce štítné žlázy. Jak dlouho tímto problémem trpíte? Navštěvujete endokrinologa? Máte nadváhu? Kdy jste byla na poslední kontrole?
Léky na předpis
na psychiatrii mi před 5lety předepsaly xanax sr 2mg a beru ho až do ted ale ještě k tomu mi přidali s kardia kvůli bolestem neznámého původu na srdci mabron retard 200mg už ho beru více než 2roky a ted mám jiného psichiatra a ten mi nechce mabron už psát ale jsem na něm velmi závilý mám velké albstinenční příznaky které řeším dvojitou dávkou xanaxu sr 2mg a někdy i kanadským ibuprofenem (5-7pilulek) a nebo parelenem plus a i mi pomáhá neurol 1.0 ale jak píšu jsem na tom závislej více jak na cigaterát nevydržím bez toho ani den,poradte kdo mi ho předepíše praktik to přehazuje na psichiatra a obráceně a já trpím v začarovaném kruhu,prosím pomoc!! mail:tayloraxel@gmail.com gsm=+420605006638
honza tábor
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Honzo, řešit bolest na hrudi Mabronem, tak jak jste problém popsal, není dobrý nápad i když mohou být jen psychického původu a bylo pravděpodobně chybou, že vám byl tenkrát předepsán. Je jasné, že si to lékaři uvědomují a že se předepsání vyhýbají. Pro vás je důležitá správná psychiatrická léčba, jejíž výsledky nemusí být vidět hned. Je zároveň důležité navštěvovat takového lékaře, ke kterému máte důvěru a jehož rady budete ochoten respektovat. Snažte sebrat síly a vyhněte se nesmyslnému užívání léků a nikotinové závislosti. Bez lékařské pomoci to ale podle mého nepůjde a je nutné s lékařem spolupracovat.
Parafarmacie
Vaše odpověď. Milá Alice, přičinu je třeba najít a pravděpodobně by bylo dobré prodělat běžné lékařské vyšetření. Letošní počasí ale dělá s lidmi divy a mnozí si stěžují na obdobné problémy. Dostatečně odpočívejte, jezte střídmě ale pestře. Omezte pití kávy, pokud ji pijete. Ta prohlubuje únavu a může podpořit psychické stavy, které popisujete. Fyzicky pracujte či sportujte. Léky a bylinné čaje s obsahem farmakologicky účinných látek nejsou pomocníky v prvním pořadí. Parafarmacie: Lékařské vyšetření jsem již prodělala.. byla mi odebrána krev a veškeré výsledky byly v normě. Kávu nepiji. Nerada bych brala jakékoliv antidepresiva a proto stále čekám, že mě tyto stavy přejdou samy.. ale zatím se nic neděje.. jsem stále ve špatné náladě, netěším se na další dny, jelikož vím, že se budu učit a že mě nic pěkného nečeká.. nebaví mě záliby, které mě byvily dříve.. co si myslíte o přípravku Modin? Byl by zde vhodný? Děkuji za odpověd.
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Alice, odpovídal jsem na tuto otázku dnes Karol. Podívejte se prosím na odpověď. Osobně nevidím velký rozdíl z hlediska zdravotních rizik zda použijete extrakt z třezalky či běžná antidepresiva. Na druhé straně i extrakty z třezalky někdy velmi pomáhají a jednotlivé výrobky-doplňky stravy se od sebe obsahem účinných látek liší. Liší se proto i účinností. Existuje také léčivo, které obsahuje farmakologicky učinné složky z třezalky a jmenuje se Jarsin. Je na lékařský předpis...
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co si myslíte o přípravku Modin? Mám poslední dobou takové mírně depresivní až úzkostlivé stavy. Nevím, zda to nějak přetrpět a časem to přejde samo, nebo něco vyzkoušet. Do klasických antidepresiv se mi moc nechce, docela se jich bojím. Ale nepříjde mi, že by se můj stav nějak lepšil.. už to trvá před 3 měsíce.. způsobuje mi to i různé zdravotní komplikace. Děkuji za radu.
Karol
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Karol, letošní dlouhá zima ovlivnila zdraví a náladu mnoha lidí. Modin obsahuje extrakt z třezalky, který někdy může trochu pomoci ( není to ale léčivo, ale DOPLNĚK STRAVY). Je důležité vědět, že extrakty z třezalky zasahují do biotransformace celé řady léčiv včetně perorální antikoncepce. Ne vždy je tedy úplně vhodné tyto výrobky užívat. Přemýšlejte o přičině vašich obtíží a snažte se najít řešení. Navštivte případně i lékaře kvůli podrobnějšímu internímu vyšetření. Je možné se také poradit s psychiatrem, pokud budou obtíže přetrvávat déle než šest měsíců. Do té doby bych se snažil problém řešit sám či s pomocí praktického lékaře.
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji moc za informace k probiotikům. Pomohl jste mi. Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tak to jsem rád a těším se, že zase někdy poradnu využijete.
Parafarmacie
Dobrý den, vždy jste mi dobře poradil, obracím se na Vás znovu. Užívám pravidelně probiotika, konkrétně ProbioFix. Užívala jsem je v minulém těhotenství i kojení. Nyní jsem opět těhotná. Koupila jsem si Lactobene forte a až doma jsem si všimla, že na krabičce je uvedená nevhodnost pro těhotné a kojící. Proč? Myslela jsem, že probiotika se užívat mohou? Děkuji moc za osvětlení.
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Evo, osobně k tomu nevidím žádný důvod a nemám pro to rozumné odborné vysvětlení. Lactobene je doplňkem stravy a firma se může rozhodnout pro toto tvrzení. Je možné, že některé státy jej dokonce vyžadují,a proto to firma uvádí i na českém obale. Potravinářská legislativa jednotlivých zemí EU je dost nejednotná a každý člen EU si vyzobne jen to, co se mu aktuálně hodí, nebo si jen směrnice vyloží z neznalosti věci po svém. Probiotika střídejte(jak správně děláte). Pokud by jste měla podezření, že některé probiotikum vám vyvolává průjmy, přestaňte je užívat. Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Dobrý den, už asi 4 měsíce mám mírné úzkostlivé projevy. Vše začalo po zkouškovém obdodí.. místo abych se radovala, tak jsem začala být nervozní, začalo mi hučet v uších, mám rozmazané vidění, špatnou náladu, nedokážu se na nic soustředit. Existuje nějaký (nejlépe přírodní lék) na tyto stavy? Už 10 dní piju třezalkový čaj, ale ten mi zatím nepomáhá. Myslíte si, že tyto stavy mohou samy od sebe ustoupit? Děkuji za radu.
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Alice, přičinu je třeba najít a pravděpodobně by bylo dobré prodělat běžné lékařské vyšetření. Letošní počasí ale dělá s lidmi divy a mnozí si stěžují na obdobné problémy. Dostatečně odpočívejte, jezte střídmě ale pestře. Omezte pití kávy, pokud ji pijete. Ta prohlubuje únavu a může podpořit psychické stavy, které popisujete. Fyzicky pracujte či sportujte. Léky a bylinné čaje s obsahem farmakologicky účinných látek nejsou pomocníky v prvním pořadí.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěl bych se s vámi poradit, jaký lék by mi mohl pomoci, když mám častou trému pře lidmi, ve škole při zkoušení u tabule, komunikovat s více lidmi osobně najednou, být středem pozornosti, dycky se cítím hodně nervózní, nevím jestli je to na mě poznat, ale já osobně cítím strašné návaly horka, existují nějaké léky, které by mě uklidnili při těchto situacích? Vyzkoušel jsem nějaké bez předpisu, guajacuran, anti-stress, novo passit, a nepřipadá mi zlepšení nějaké, vím, že žádný lék, za mě příčiny trémy nevyřeší,ale aspoň bych chtěl poradit o nějakém, který by zabral a dodal mi sílu trému lépe zvládat, (může být i na předpis) předem děkuji.
Kuba
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Kubo, velmi dobře tomu rozumím. Mám s tím problém v podstatě také a v dětství to bylo mnohem horší. Myslím, že se to týká čím dál většího počtu lidí. Na druhé straně je pak opačný extrém a bohužel dost často bez ostychu a bez červenání mluví ti, kteří nemají co věcného či zajímavého říci. Domnívám se, že nejlepším řešením je psychoterapie. Je důležité přijít na to, proč tomu tak je. Problém nevznikl sám od sebe. Často je částečnost přičinou nějaká špatná zkušenost a neúspěch z minulosti. Pokud jí dokážete odhalit, posílí vás to problém řešit. Zkuste se také na zkoušení co nejlépe připravit, aby jste měl pocit, že jste pro to udělal maximum. Nechte se pak vyzkoušet. Uvidíte, že problém nebude najednou tak velký. Pokud uspějete, po druhé to bude zase o něco snadnější. Bojujte a snažte se jít těmto příležitostem vědomě naproti. Jste zřejmě velmi vnimavý a citlivý člověk. Určitě si dokážete objektivně uvědomit své přednosti a nedostatky oproti ostatním ve svém blízkém okolí a pracovat na sobě.
Parafarmacie
I tak Vám děkuji za odpověď a Váš čas, pane doktore. Přeji vše dobré. R.
RAdka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Vám také Radko a věřím, že si příroda třeba pomůže sama a že změny na nehtech jednoho dne zmizí samy od sebe.
Parafarmacie
Dobrý den, reaguji na Vaši odpověď ohledně mých nekvalitních nehtů. Problém se objevil cca v mých 42 letech (dnes je mi 46). Se saponáty to myslím nesouvisí, sice rukavice nepoužívám, ale nepoužívám ani jiné neobvyklé či agresivní prostředky a ani ne často. Stravuji se normálně, celkem pestře, s kůží na rukou ani jinde potíže nemám, vlasy také v pořádku. Napadá mě jedině, že jsem si jednou po použití elektrické manikůry na kůžičky zajela moc hluboko a pravděpodobně poškodila nehtová lůžka, ale je možné, že je tento problém trvalý? Je to totiž již těch minimálně 4-5 let. Ale je pravda, že od té doby se mi nehty nezlepšily..
RAdka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Těžko říci Radko. Myslím si ale, že pokud nedošlo ke zlepšení po užívání dříve zmíněných přípravků, že důvodem může být nějaký vliv z vnějšího prostředí. Může to být vliv nejen chemický ale i fyzikální, například mechanický. Třeba to může být klidně tím, že píšete častěji na počítači nebo děláte jinou manuální práci, do které jsou prsty ruky více zapojeny. Mohu se samozřejmě mýlit.
Podváha
Dobrý den, mám problém s přibíráním, je mi 17 let měřím 167cm a mám podváhu , doktorka mi navážila 45 kilo z 56 které bych tak měla mít. Pořád jím ale nemůžu přibrat i večer třeba i před spaním ale nemůžu přibrat. Mám navštívit nějakého doktora nebo mám užívat nějaké prášky či doplňky stravy? máte nějaké doporučení? Děkuji předem za odpověď
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Musíte hlavně změnit jídelníček Anno, aby byl dostatečně výživný a energeticky vydatný. Máte delší dobu stejnou váhu nebo váha nyní klesá rychleji? Můžete mi prosím napsat co jste včera jedla a pila? Snažte se na nic nezapomenout. Užíváte nějaké léky? Má někdo z rodičů podobné problémy? Provedla paní doktorka odběr krve a moči? Máte k dispozici výsledky? Trpíte průjmy? Máte nějaké jiné zdravotní obtíže? Sportujete?
Potraviny a zdravá výživa
ahoj ja mi 13 let vazim 56 a merim 163 chci zhubnout ale sportovat mi nejde driv jsem jezdila na koni a byla jsem hubena ale mama me ted na kone nechce pusti. pomozte
martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jízda na koni je krásný sport. Vyžaduje to ale hodně času a úsilí, aby to k něčemu vedlo. Je to také sport finančně velmi náročný. Pokud je maminka proti, volte třeba běhání. Kila půjdou dobře dolů, vyhnete-li se konzumaci sladkostí a sladkých nápojů s obsahem cukru( kromě 100-200ml čerstvých ovocných či zeleninových šťáv), zbytečné konzumaci bílého pečiva a běžných příloh(kromě přiměřených porcí luštěnin).
Léky na předpis
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda by Piracetam AL 1200 nějaký vliv na hormonální antikoncepci (Bonadea). Děkuji.
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nevím Lucie o žádných interakcích a je to velmi nepravděpodobné.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore,mám problém s nehty na rukou, již jste mi radil syrovátkové sérum a želatinu, je to již téměř rok, co toto praktikuji (cca 5 tbl. denně) a vůbec se to nelepší. Nehty jsou podélně vroubkované, slabé a na konci roztřepené. Dříve jsem brala biosil (cca 2 roky) a také bez úspěchu. Můžete mi ještě něco poradit, co s tím mám dělat?Nehty nelakuji už více než rok. Děkuji.
RAdka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Radko, opravdu nyní nevím. Doporučoval jsem vám osvědčené věci. Nesouvisí to s tím, že jsou nehty vystaveny nějakému agresivnímu prostředí? Nepracujete např. třeba často se saponáty bez rukavic? Máte problémy i s pokožkou na rukou? Stravujete se jednostranně nebo pestře? Kdy se tento problém přibližně objevil?
Podváha
Dobrý den,je mi 22 let, měřím 180cm, a važím 58kg.Vždy jsem byl hubenější typ, ale poslední 3-4 roky to jde do extrému.Před měsícem jsem začal jíst pravidelně 5x denně vetší množství jídla a k tomu přisypávám i 3x denně 50g Gaineru s mlékem.Moje denní strava vždy obsahuje 100-200g masa s rýží,těstovinami nebo knedlíky, vajíčka, ovesné vločky nebo musli,chléb, sálámy a sýry, jogurty a neaké ty tatranky, bramburky apod.Po měsíci jsem se dopracoval k rozdílu váhy o 0,1 kg.Na Žádnou nemoc se neléčím a nijak nesportuji, ale plánuji běhat a posilovat kvůli kondici a hezkému tělu (i proto ten gainer).Chtěl jsem požádat o odborné rady či tipy co zlepšit popř. jestli mi to nekazí nejaká nemoc, popř. i nechat si sestavit jídelníček tak abych přibíral především na svalové hmotě.Velmi mi pomůžete, děkuji Pavel Lipták
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Pavle, pokud chcete být dlouhodobě úspěšný, musíte si jídelníček pečlivě připravovat. Energetickou hodnotu je třeba dlouhodobě zvýšit o 4200-6300 kJ. K tomu se můžete propracovat postupně. Energetickou hodnotu zvyšujte zejména příjmem složených sacharidů t.j. škrobu. Adekvátně je třeba přidat bílkoviny ( zejména vaječná, mléčná, či sójová). Gainer je dobrým rozhodnutím. Můžete také použít výrobky enterální výživy ( Fresubin, Nutridrink, Resource...), které jsou výživově kompletní a velmi se hodí k snadnému navyšování energetické přijmu. Můžete ještě navíc přidat samotný maltodextrin - Dietline Megapower. Také je možné přidat různé energetické tyčinky, které mohou doplňovat i další výživné látky ( Dietline Sport Megapower). Tatrankám a brambůrkům se vyhýbejte co nejvíce. Obsahují příliš tuku a měly by se konzumovat spíše vyjímečně. Pokud začnete více cvičit, je pravděpodobné, že nabraná deka ihned ztratíte. Energetickou zátěž je třeba zvedat velmi pozvolna na základě výsledků pravidelného týdenního vážení, které by mělo sloužit k optimalizaci jídelníčku. Pokud někdo z rodičů netrpí obdobným problémem doporučuji určitě provést interní vyšetření, aby se vyloučila například hyperfunkce štítné žlázy. Trpíte-li často průjmy, špatným trávením atd. je třeba to řešit. Budete-li mít nějaké nejasnosti, ozvěte se.
Volně prodejné léky
Dobrý večer, vždy když mne čeká nějaký projev či prezentace jsem dost nervozní, jelikož mi vždy naskáčou červené fleky kolem tvaří a také na krku. Myslíte si, že by mi pomohl vždy jednorázově Lexaurin ??? Děkuji za odpověď
Mili
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Já bych zkusil Guajacuran, Mili. Je volně prodejný a při těchto obtížích se docela osvědčuje. Nekombinujte s alkoholem.
Léky na předpis
Dobrý den, děkuji za odpověď - Sumetrolim. S tím zapíjením to bude horší, jak je dcera nemocná, nemůžeme do ní žádné léky vpravit - na lžičce, stříkačkou... Takže ji musíme obelstít a nacpat jí stříkačku do pusy mezi sáním mléka. Obecně tekutiny také do ní dostáváme těžko :-(
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To je mi jasné Evo. Udělejte ale proto prosím maximum. Dehydratace může být pro dcerku větším nebezpečím, než samotná infekce.
Léky na předpis
Dobrý den, roční dcera dostala Sumetrolim. Lékárnice mi řekla, že se nesmí jíst ovoce a zelenina. V příbalovém letáku nic není, ani lékařka se nezmínila. Jak to tedy je? Na internetu jsem se dočetla, že by se nemělo ani mléko. Sumetrolim dáváme ráno a večer a zapíjíme právě mlékem - kojeneckým. Jak to je? Nechci dceři způsobit problém. Děkuji Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, lék nechte zapít dcerce slabým bylinným či pravým čajem. Čaj je možné osladit. Mléko by mohlo trochu snížit využití jedné z látek, které lék obsahuje a není vhodným nápojem k zapití. Nevhodné je během léčby používat ovocné a zeleninové štávy, které by mohly významněji ovlivnit pH moči ( hlavně ovocné). To může nastat zejména v případě, pokud by dcerka přijímala málo vody a byla částečně dehydratována ( (dehydratace u dětí vzhledem k velkému povrchu těla je velmi snadná a velmi se rodiči podceňuje). Za těchto okolnosti a některých dalších nepříznivých okolností by mohlo v některých případech dojít k poškození ledvin ( například pokud by dcerka měla nějaké vrozené anatomické či funkční změny). Dbejte proto na dostatečným příjem vody.
Podváha
Dobrý den, chtěla jsem poradit nějakou ordinaci (poradnu), zabývající se problémy podváhy, aniž bych k tomu muselo být doporučení praktického lékaře, neboť mám zkušenosti, že praktiční lékaři nepřikládají těmto problémům větší význam a většina těchto ordinací (poraden)požadují právě jejich doporučení. Děkuji, hezký den, Iveta Černá
Iveta Černá
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Iveto, specializované pracoviště určitě nikde neexistuje. S problémem by si měli poradit vystudování nutriční terapeuté(dříve dietní sestry), pokud budou znát dobře váš zdravotní stav na základně důkladného interního vyšetření. Sestavování jídelníčku vyžaduje dlouhodobě velkou důslednost a disciplinovanost. Jedině takto lze dosáhnout nějakého slušného výsledku. Jestliže jste toho schopna a znáte svůj zdravotní stav, mohu vám rámncově poradit, jak postupovat. Informace je možné poslat na guareta@drstanek.cz.
Podváha
dobry den chtele bych se poradit , potrebovala bych pribrat na vaze ale nak mi to nejde ,nemam vubec chut na jidlo a nevim jak to udelat dekuji za odpoved
sandra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Sandro, napište mi prosím o sobě něco bližšího. Kolik vážíte, měříte, kolik je vám let. Zda máte nějaké zdravotní obtíže, zda užíváte nějaké léky a jak vypadá váš jídelníček.
Parafarmacie
Dobrý den, jak lze řešit velkou zácpu způsobenou vedlejším účinkem léku od bolesti? Je mi 30. Laktulosa nějak nepomáhá, vláknina spíš naopak. Jsou některá laxativa vhodná brát pravidelně dloudobě? Někde jsem četla, že Bisakodyl je na tento typ problému vhodný, je to pravda? Vyprazdňování mám tak jednou týdně a to hlavně díky gutalaxu, ale není dobrý asi dlouhodobě. prosím o radu..děkuji
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Dano, jestliže lék proti bolesti obsahuje kodein, snažte si najít jiné analgetikum, které jej neobsahuje. Analgetika užívejte jen pokud je to nezbytně nutné. Příčinou zácpy může být ale i nevhodný jídelníček a kodein může problém jen znásobit. Můžete mi prosím napsat jak se stravujetea co pijete? Třeba nějaké dietní chyby najdeme. Z jakého důvodu analgetika užíváte?
Doplňky stravy
Dobrý den, pane doktore chci se zeptat na doplněk stravy NosiFol, můj gynekolog ho vychvaluje jak napomůže otěhotnění zvláště u žen s polycystickými vaječníky, které mám taky diagnostikovány. Dle složení se jedná o hořčík, vitamíny skupiny B , tak mě to dostpřekvapuje, že by to mělo tak skvělý účinek, co si myslíte vy? Je to reklamní tahák nebo ne? co by jste případně doporučil vy?Díky Alice
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Alice, je to možné zkusit. Není mi ale jasné, proč by NosiFola měl zrovna pomoci ženám s polycystickými vaječníky. Cena je přiměřená ( 410Kč). Myslím si, že musíte postupovat metodou pokusu a omylu. Máte-li ale nadváhu, prvním krokem by mělo být snížení tělesné hmotnosti na normální váhu. Přeji vám, aby do roka a do dne bylo miminko na světě.
Doplňky stravy
Dobrý den, jak dlouho můžu užívat magnesium a B komplex. Užívám ho z důvodu svalových křečí. Děkuji
Táňa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Vše záleží na dávce. V přiměřeném dávkování lze vitamíny skupiny B i horčík užívat nepřetržitě.
Volně prodejné léky
Dobrý den, prosím vás může se kombinovat Mucosolvan s Augmentinem? Mám asi týden kašel a už mě to neba... Mockrát děkuji, Lucie
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Může. Mucosolvan užívejte během dne. Nikoliv na noc. Je určen k vykašlávání a pro dobrý účinek nezapomeňte tělu zajistit dostatečný příjem vody.
Podváha
Dobry den, obracím se na Vás s otazkou zda budu ještě rust, kdyz jsem prodělala pul roku anorexii a trpěla jsem podvahou? Nyní jsem již pribrala a chci se zeptat jestli mi bude pokracovat rust výšky, kdyz se dostanu na normální BMI? Předem dekuji
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Moniko, nemám o vás bohužel žádné informace. V každém případě platí, že výživové složení jídelníčku musí odpovídat příslušnému věku a potřebám organismu. Jezte střídmě ale pestře. V jídelníčku by neměly chybět mléčné výrobky, které jsou důležitým zdrojem vápníku i v období tělesného růstu. Budete-li potřebovat poradit s jídelníčkem, ozvěte se. Je však třeba o sobě napsat více, či se za mnou zastavit.
Léky na předpis
Dobrý den. Mockrát děkuji za zodpovězení mého předchozího dotazu. Měla bych ještě dotaz ohledně léků proti překyselení žaludku. Delší dobu jsem měla zažívací problémy a bolesti břicha a gastroenterolog mi zjistil chronický zánět žaludku a výrazně pozitivní Helicobacter, který byl přeléčen antibiotiky. Bohužel se vždy zhruba 3 měsíce po přeléčení potíže vrátí a i pozitivní test na Helicobaktera, léčila jsem se už čtyřikrát, asi se toho nezbavím. Pomáhají mi léky proti překyselení žaludku, nejvíce Zantac (Ranitidine)150 šumivé tablety. Na příbalovém letáčku ale píšou, že se nemá užívat dlouhodobě (a tuším, že v ČR je nejspíš na předpis). Také Eno ovocná sůl pomáhá, ale i tam píšou, že se nemá užívat déle než 14 dnů. Chtěla bych se zeptat, zda jsou nějaká antacida, která se dají užívat dlouhodobě? Je nějak nebezpečné, pokud bych dlouhodobě užívala Zantac? Děkuji.
Jarča
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zantac je mimořádně bezpečný lék Jarčo a i z tohoto důvodu jsou léky s obsahem rantidinu 75mg v jedné dávce volně prodejné. Dlouhodobé použití je vhodné a často nutné. Problémy vašeho typu se zpravidla zhoršují na jaře a na podzim a je dobré jej začít užívat včas "před sezónou" ( je možné použít třeba český Ranisan ( 150-300mg na noc). Kolik prosím vážíte a měříte a kolik je vám let? I to je třeba vzít na vědomí, aby se volila dostatečně účinná dávka. Zažívací problémy mohou částečně souviset s nadváhou a špatným složením jídelníčku. I zde lze většinou něco vylepšit, aby obtíže nebyly tak velké. V každém případě je nutné nasadit správnou kombinovanou léčbu antibiotiky, aby se helicobacter co nejvíce eliminoval, protože ten zhoršuje funkci žaludeční sliznice nejvíce a poškozuje ji. Také je dobré přemýšlet, zda neexistuje možnost reinfekce stravou ( cestování do afrických zemí kde je velká promořenost), určitými aktivitami jako třeba potápění, kdy si lidé mezi sebou často vyměňují dýchací zařízení apod. Při používání klasických antacid je nutné si uvědomit, že snížením kyselosti žaludku ovlivňujeme negativně trávení bílkovin a sacharidů a dobu vyprazdňování žaludku. I to může zpětně vyvolat trávicí obtíže. Může se také následně zvyšovat vylučování kyseliny solné, která pak ještě více poškozuje místa postížená helicobakterovou infekcí. Krátkodobá úleva po požití antacid je často na škodu a i díky ní se můžem dostat do bludného kruhu, kdy se stav nelepší a jen se zakonzervuje. I ve vašem případě je nutný individulné přístup k léčbě a nelze postupovat paušálně jen podle určitých vědeckých studií a poznatků.
Parafarmacie
Dobrý den, doplňuji dotaz ohledně racemického methioninu. Na krabičce je napsáno, že jedna tableta obsahuje 0,5 g methioninu racemického a doporučené dávkování 1-3 tablety denně. Jaké je podle Vás vhodné dávkování, aby to mělo na vlasy účinek? Děkuji za odpověď.
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doporučuji Aleno 3 tablety za den po dobu 6-8 týdnů. Pokud se zlepšení nedostaví, volte jinou alternativu. Osvědčuje se nám kombinace s Biosilem, který je levný a stálo by za to jej přidat.





mobilní verze