Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

Léky na předpis
dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda mohu užívat Spektrum 50+,když užívám léky Warfarin,Euthyrox,Cordarone,Amlodipin,Accupro,Citalec.Děkuji.
alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Je to možné. Doufám, že neomezujete konzumaci zeleniny kvůli Warfarinu, jak je někdy nesmyslně doporučováno. Pokud máte nadváhu, doporučuji snížit váhu na normální úroveň, aby se snížila zdravotní rizika a neužívala jste zbytečně některé léky. Zeleninu případně konzumujte podle obecných výživových doporučení a snažte se ji  konzumovat  každý den přibližně stejné množství v co nejpestřejším složení.
Léky na předpis
zdravim jak lze obdržet winstrol
tomas
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Winstrol není v ČR registrován Tomáši a jakékoliv obchodvání s tímto lékem, který obsahuje stanazol, je nelegální. Mimořádný dovoz je teoreticky možný. U Winstrolu je zvýšené riziko padělku. Pustil bych jej ve vlastním zájmu z hlavy.
Léky na předpis
Dobrý den, prosím Vás o radu. Již dlouhou dobu mě trápí opakovaná svědivá vyrážka na lýtku, vždy na tom stejném místě. Jedná se o malý kousek kůže, objevuje se jakoby malý puchýřek, a jakoby suchá kůže, velmi to svědí. Byla jsem u kožní lékařky, mám kožní roztok Eryfluid s erytromycinem a mast Pimafucort, s obsahem hydrokortizonu, neomycinu a natamycinu. Mast vždy zabere, ale vyrážka se stejně vrací. Jde o to, že plánuji otěhotnět. Mohu tyto léky používat i jako těhotná? Velmi Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den
D.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, nedává mi příliš smysl kombinovat všechny přípravky najednou. Podle toho co uvádíte účinnost není dostatečná a zdá se, že jste možná opakovaně vystavena  nějakému zdroji bakteriální infekce (obuv?). Jak dlouho přípravky používáte? Používáte je opravdu dohromady? Je vyrážka pouze na jednom lýtku? Nenosíte nějakou speciální pracovní obuv? V jakém prostředí pracujete?
Podváha
Dobrý den p.doktore, je mi 24 a vážím 45kg na 160cm a nedaří se mi přibrat. nikdy jsem vlastně nepřibrala ,proste mi to nejde, sním kupu sladkého ale žadné kilo navíc. Je ale pravda ,že nemám ani bůhví jakou chut k jídlu možná bych si troufla říct že skoro žadnou, ale co se tyka sladkého je to právě naopak. Hlavně ani kolikrát nepocituji hlad, jsem z toho neštastna, protože bych chtěla hrozně moc přibrat. Mám 2 děti a pri kazdym těhu jsem nabrala 10kg ale jak jsem odrodila vse bylo hned pryc. S mým jídelničkem je to zlé denně mi nejde se dokopat abych pravidelně a dost jedla, ale je to tím jak už jsem zminila žadnou chuti k jidlu a nepocitování hladu. děkuji za každou radu.
Lena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Leno, bez důsledného dodržování předem stanoveného jídelníčku nelze dosáhnout úspěchu. Ten se musí dodržovat každodenně a dlouhodobě. Denní energetický příjem se musí zvýšit o cca  4200 - 6.300kJ. Strava musí být dobře stravitelná a musí  obsahovat vhodný poměr bílkovin, sacharidů a tuků. Pokud mi napišete jídelníček za poslední 3 dny, mohu vám jej okomentovat. Doporučím vám také, co je třeba rámcově změnit. Má někdo z rodičů či prarodičů stejné problémy? Sportujete? Pracujete fyzicky? Trpíte nějakými zažívacími problémy? Užíváte nějaké léky?
Potraviny a zdravá výživa
Dobry den,muze se najednou stat,ze mi v tehotenstvi zacla vadit smetana?3 dny po sobe se me stalo,ze sem mela do pul hodiny po jidle silnejsi strevni krece,ktere s prestavkami trvalz max.hodinu,bez prujmu,stolice byla az druhy den normalni,jednalo se o spenat a kure na smetane,smetana je jedina spojitost,co me napada.Stolici mivam nekdy kazdy den,max. jednou za 3 dny,ale vzdy malo.Mohlo bz to mit prip. spojitost s pichanim v prave polovine bricha,ktere uz trva pres mesic?Pry se jedna o rozpinani delohy,pred 14 dny pohmatem a poslechem se pry nejedna o slepe strevo.Dekuji 20tt
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Je to možné. Smetana obsahuje hodně tuku a je možné, že z nějakého důvodu tuk nyní hůře trávíte. Ne u každého se to musí projevit průjmem. Bolesti břicha či křeče jsou pak  další "přirozenou" variantou.  Během těhotenství se mění jak chuťové preference, tak potřeba výživných látek. Stravujte se pestře, skromně, ale  častěji. Dietní chyby mohou vést k poruchám trávení. Snažte se dodržovat doporučovaný nárůst váhy. Zvýšený nárůst váhy není žádoucí a může vést k porodním komplikacím.
Speciální potraviny
Dobrý den, potřeboval bych poradit. Léčím se již 2 roky s psychosomatickým onemocněním, beru denně 1 tbl Aurorixu 300 mg + před spaním 50 mg Sulpirolu. Nyní začínám chodit cvičit, abych nabral svalovou hmotu a byl mi doporučen produkt BCAA Xpress 700 g - Aminokyseliny. Měl bych je užívat v den cvičení v množství 2x7 g denně max. Je možné je užívat s léky, které beru ? Děkuji za odpověď. :-)
Martin
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Martine, tělu je třeba zabezpečit dostatečný příjem všech aminokyselin. Je tedy důležité zvýšit celkový příjem  bílkovin a navýšit příjem rozvětvených aminokyselin formou doplňku stravy. Z informací na webech není jasné, zda výrobek obsahuje skutečně jen rozvětvené aminokyseliny či nějaký bílkovinný hydrolyzát. Podle ceny a doporučeného dávkování se domnívám, že se jedná o druhou variantu. Nezanedbávejte tedy  výživovou hodnotu celodenního jídelníčku, kterou bohužel nemám možnost posoudit. Kombinace s léky je možná a je výborné, že jste se dal na cvičení.
Léky na předpis
Dobrý den.
Nedávno jsem dostala inhalační prostředek Miflonid 200. chtěla bych se zeptat zda má tento prostředek nějaký vliv na účinnost antikoncepe (Sunya). Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Denisa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Účinnost se nesníží Deniso. Oba léky ale ovlivňují i látkovou výměnu a  jejich užívání má tedy i určité metabolické dopady.
Léky na předpis
Dobrý den,
byla jsem u své lékařky a nechala jsem si odebrat krev, abych zjistila, jestli mi něco nechybí (poslední dobou jsem dost unavená). S odběrů se zjistilo, že mám nedostatek železa. Jenže já beru také prášky na štítnou žlázu. Mohu tedy kombinovat tablety železa s prášky Letrox 50? Letrox 50 beru 1 tabletu denně ráno. Předem děkuji za Vaši odpověď. - otázka upravena poradcem
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě můžete Lucie. Tablety se železem užijte ale v odpoledních hodinách nebo večer. Doporučuji si koupit Sorbifer nebo Ferocento.
Hubnutí a redukční diety
Dobrý den chci se zeptat co mam dělat se svoji vahou ?? vážím přes 90 a meřím 170 prosím poradte mi
Verča
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Verčo, lečvbu nadváhy a obezity se zabýváme. Jste-li z Prahy nebo může snadno do Prahy dojíždět, můžete navštěvovat Centrum pro poruchy metabolismu a výživy, K.Světlé 8, Praha 1. Na telefonu 2 24 23 81 02 vám sestřička sdělí vše potřebné. Je možné také použít některý z Dietních plánu Guareta viz. www.drstanek.cz. Na tomto webu máme také specializovanou poradnu, kde jsem k dispozici každý den. Těším se, že využijete našich služeb a že budete spokojena.
Doplňky stravy
Dobrý den. Jsem studentka a na radu přátel jsem si zakoupila Mg+B6 /Zdrovit/. Tobolky jsou ale pro mne na polykání příliš velké. Mohu je "rozebrat" a prášek, co je uvnitř si nasypat do čaje ?
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano Alice. Je to možné. Spíše bych ale rozpustil prášek ve vodě. Určitě to ale nebude nijak chutné. Látky obsažené v čaji mohou hořčík vázat a tím snížit jeho využitelnost.
Doplňky stravy
Dobrý den, hrozně se mi zhoršila kvalita vlasů, nyní beru asacol, trittico, paroxetin. Je možné že to mohou ovlivňovat tyto léky? Děkuji za odpověď
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nedá se to vyloučit Lucie. Protože užíváte Asacol, předpokládám, že trpíte nespecifickým střevním zánětem. Zánětlivá onomocnění střeva jsou doprovázena poruchami vstřebávání výživných a biologicky aktivních látek. To může mít vliv na kvalitu vlasů. Zejména v období, kdy se onemocnění zhorší. Doporučuji vyzkoušet kombinaci  Paralékárna Methionin Plus a Biosil po dobu 2 měsíců. Držte se doporučeného dávkování. Snažte se také o co nejpestřejší jídelníček.
Parafarmacie
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda se u nás dá koupit extrakt z houby Reischi?Slyšela jsem, že je má dobré účinky na krevní oběh, pomáhá snižovat krevní tlak a zlepšuje imunitní systém.
Dá se koupit nějaký podobný produkt, který má podobné účinky. - otázka upravena poradcem
Lýdie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lýdie, v lékárenské síti je k dispozici přípravek, který obsahuje extrakt z Reichi a  můžeme vám ho objednat, pokud jste z Prahy. 80kapslí stojí okolo 800Kč. Detailní složení této houby neznám. Určitě obsahuje nějaké polysacharidy (např.glukany) a triterpeny.  Tyto látky neobsahuje ve velkém množství, jako všechny houby. Sušená houba jich samozřejmě obsahuje více. Různé studie in vitro ukázaly, že některé z obsahových látek mohou příznivě ovlinit určité pochody v lidském těle. Extrakt z Reichi je doplňkem stravy a pokud je kvalitní, může možná pomoci předcházet některým zdravotním problémům, pokud je užíván dlouhodobě. Jednoznačné důkazy však zatím nejsou pravděpodobně k dispozici a pro Reichi neexistuje v EU platné zdravotní tvrzení.
Léky na předpis
Dobrý večer,
prosím Vás je možné kombinovat léky Valdoxan a Fevarin? Popřípadě můžou při užívání těchto léků vzniknout nějaké zdravotní komplikace?
Předem děkuji za odpověď,

- otázka upravena poradcem
Renáta S.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Teoreticky ano, Renáto. O takovéto kombinaci by měl rozhodnout pouze psychiatr na základě dobré znalosti vašeho fyzického a psychického stavu. Je důležité respektovat dávkování, které lékař určí a dostavovat se na pravidelné kontroly. Zcela nevhodné je náhlé vysazení obou léčiv najednou.
Léky na předpis
Dobrý den, již 4 měsíce užívám léčivý lak na nehty Polinail, kvůli plisni na původně 1 nehtu na noze, před nedávnem se plíseň objevila i na druhé noze na 1 nehtu. První postižený nehet se zdá úspešně léčí. Plánuji otěhotnět. Ptala jsem se své kožní lékařky, zda tento lék mohu používat i nadále, říkala že mohu. Její odpověď ale nebyla zcela přesvědčivá. Mohu tedy tento lak nadále používat? Nebo hrozí při těhotenství riziko pro plod? Případně existuje jiný přípravek, kterým by byla plíseň na nehtech kvalitně ošetřena a léčena a kterou mohou užívat i těhotné? Děkuji za odpověď.
D.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, určitě můžete, budete-li respektovat informace uvedené v příbalové informaci. Lék působí pouze místně a nepřechází do krve.
Léky na předpis
Dobrý den, zajímalo by mě zda je možné užívat antidepresiva ( esoprex,miabene ) spolu s doplňky na cvičení -BCAA (aminokyseliny)?Děkuji za odpověď
Tereza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, určitě, Terezo. Rozvětvené aminokyseliny užívejte.  V rozumném dávkování jsou pro tělo velmi prospěšné. Doporučuji ale rozlišovat zda přípravek obsahuje skutečně jednotlivé volné rozvětvené aminokyseliny ( valin, leucin, isoleucin), nebo jen bílkovinný(proteinový) hydrolyzát. Klamavě označených výrobků je ve sportovní  výživě velké množství a velmi často je prodávají laici, bez jakéhokoliv hlubšího vzdělání v oboru.
Léky na předpis
Dobrý den, chci se zeptat, jestli můžu užívat guaracujan a zároveň chodit darovat krev a nebo musím dát pauzu mezi užitím léku a darováním? Před odběrem jsem dost nervozní a mám vysoký TK. Je to tak poslední půlrok. Má vliv na účinek antikoncepce CHloe? Děkuji za odpověď.
Pájinka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, máte skutečně zvýšený tlak jen před odběrem? Zvýšením TK ale trpí hodně lidí při návštěvě lékařské ordinace. Není na tom nic mimořádného. Říká se tomu syndrom bílého pláště. TK je proto dobré měřit i v domácích prostředí a  naměřené hodnoty poskytnout lékaři. Guajacuran můžete užívat. Antikoncepce by za běžných okolností neměla zvyšovat TK ani nervozitu, jestliže jste zdravá. To bych u dárce krve předpokládal.
Léky na předpis
Dobrý den,
můžu užívat léky xyzal a valdoxan souběžně děkuji - otázka upravena poradcem
Silvie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Silvie. Žádná významná interakce mezi těmito léky nebyla publikována a ani nevyplývá z jejich biotransformace v lidském organismu.
Léky na předpis
Dobrý den, může mi praktická lékařka předepsat lék Alvesco ve spreji? Děkuji
Ivana Straková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Každý lékař může předepsat jakýkoliv lék, Ivano. Nemusí však být pak hrazen (částečně , nebo úplně) z veřejného zdravotního pojištění, pokud existuje u léku preskripční omezení. U Alvesca ale není.
Parafarmacie
Dobry den,jak je to prosim s vit. C v tehotenstvi?Cetla sem,ze by se melo dat pozor na nadmer. konzumaci,duvod ale nevim. Ve femibionu uzivam 110 mg,dale sním denne 1-2 jablka,5 mandarinek-ted na nich ujizdim,k tomu nekdy kiwi,banan.Pres zimu jsem zvykla jist treba 4 grepy tydne.Kolik toho prosim mohu snist bez obav denne?Pres zimu si nic jineho nez jablka a citrusí nedokazu predstavit,vse ostatni mi prijde pres zimu bez chuti.Dekuju
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, 110mg je přiměřená dávka. Nevidím ale problém v konzumaci ovoce, které jste uvedla, pokud je vaše váha vzhledem k době těhotenství přiměřená. Pokud ne, je třeba volit skromnější porce ovoce a některé ovoce i z jídelníčku vyřadit (banány). Konzumujeme-li vitaminu C více, efektivita vstřebávání se snížuje a tělo si dokáže častečně nadměrný příjem regulovat. Doplňování vitaminu C dávkami okolo 500mg( jak jsou běžné u  doplňků stravy, které samostatně vit.C obsahují) mohou vézt u miminka i k jeho nedostatku po narození. Tento stav pak může přetrvávat poměrně dlouhou dobu. Souvisí to s různými adaptačními mechanismy na vyšší příjem vitaminu C a jeho následné využití v organismu. Multivitamin-multimineral  v těhotenství bych užíval jen následující den po dni, kdy vaše strava nebyla pestrá a neodpovídala obecným výživovým doporučením pro období těhotenství a laktace.
Parafarmacie
Dobrý den prosím o radu již léta beru Sylimarin AL50 ,ale teď není k dostání .Mohl by jsi mi poradit zda je nějaký jiný lék.Měla jsem před 35 lety infekční žloutenku .Děkuji Benešová
Jaroslava
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Sylimarin se čím dál více objevuje spíše v doplňcích stravy. V současné době je možné již docílit výtečnou kvalitu přírodních surovin i pro potravinářství, pokud o to ale výrobci stojí. V naší lékárně doporučujeme hlavně Sylimarin od Naturproduktu, který obsahuje 250mg sylimarinu v jedné tobolce. Ten vám můžeme i zaslat. Stojí do 190-200Kč (40x250mg). Dostupné je také léčivo  Flavobion 60x 70mg. Stojí také okolo 200Kč. Zásadní je ale pro správnou funkci jater udržování normální váhy, skromným, ale pestrým jídelníčkem, bez nadbytečné konzumace alkoholu. Nadváha a obezita vede ke steatóze jater a tím i ke zhoršení její funkce. Flavonoidy jako sylimarin mají pouze podpúrný význam a má je smysl užívat  hlavně tehdy, pokud dodržujeme správný dietní režim.
Léky na předpis
Dobrý den. Včera jsem se nechala naočkovat proti chřipce a dneska ráno jsem zvracela. Může to být nežádoucí účinek tohoto očkování ? Děkuji za odpověď. Julie.
Julie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nedá se to vyloučit Julie, ale spíše se přikláním k jiné příčině. Třeba viróze. Máte zvýšenou teplotu? Měla jste průjem? Je možné vyloučit těhotenství?
Léky na předpis
Dobrý večer,můj syn bere Euthyrox a já mám dotaz,jestli mi ho pro něj také může předepsat jeho obvodní lékařka.Bere ho dlouhodobě a nyní se mi vrátil z nemocnice,kde byl pomalu 2 měsíce.Děkuji moc za Vaši odpověď.
Mária Primáková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano může. Doufám, že do budoucna budou moci dlouhodobou medikaci předepisovat i lékárníci. Osvědčuje se to ve Velké Britanii. Osobně ale považuji za nutné, aby měl lékárník přístup ke všem základním informacím ohledně zdravotního stavu pacienta. Systém IZIP by byl v tomto skvělý. Škoda, že osobní zájmy silně převládaly nad zájmy společnými.
Léky na předpis
Dobrý den, mám sníženou funkci štítné žlázy, užívám denně 1/2 tablety Letroxu50. Jsem dárce krve, při minulém odběru jsem měla nižší hladinu železa, začala jsem brát Sorbifer. Nyní jsem v příbalovém letáku zjistila, že Sorbifer by se neměl kombinovat s hormony štítné žlázy. Mohu místo něj užívat něco jiného? Velmi děkuji.
Kamila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, nejsem si vědomý, že by byla interakce mezi Sorbiferem a Letroxem závažná i když je teoreticky možná ( tvorba komplexních sloučenín). Sorbifer považuji za nejlepší přípravek s obsahem železa a doporučuji oba léky užívat. Letrox užívejte ráno. Sorbifer pak mezi jídly tak, jak vám to bude vyhovovat. Např. mezi obědem a odpolední svačinou a hodinu před večeří. Dobře jej zapijte, aby se rychle dostal ze žaludku do dalších částí trávicího ústrojí. 
Parafarmacie
Dobrý den. Ortoped mi předepsal Condrosulf 800 granule, tablety se mi těžko polykají a způsobují bolest v žaludku, myslím si že granule jsou šetrnější, ale nevím zda mají strejný účinek jako tbl. ? Někde jsem četla, že je třeba ke Condrosulfu ještě polykat nějaké kolagenové tbl nebo tekuté.... nevím co přesně, poraďte mi prosím. Hezký den.
Libuše
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, granulát je určitě v pořádku a může mít i vyšší biologickou dostupnost. Condrosulf je možné kombinovat s kolagenními hydrolyzáty a je to racionální postup. Důležité je však dostatečně dávkování, které se musí pohybovat od 2g - 6g za den.
Léky na předpis
Dobrý den,doktor mi zjistil na sonu ze mám hlubokou žilní trombozu v levé noze-v lytku..aplikovala jsem si 3 dny injekce a ted beru warfarin a neustále mi hapruje ta inr hodnota a slyšela jsem ze mi pomůže omega 3-rybí olej od znacky Walmark..je to pravda?mohu po používat společně s warfarinem?dekuji
marketa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, omega-3 mastné kyseliny je možné s Warfarinem užívat. Akutní stav však nezlepší. Doporučuji užívat  dlouhodobě Paralékárna Rybí olej, kde je pravděpodobně nejvíce omega-3 v jedné tobolce. Trombóza se vám objevila poprvé? Nezměnila jste antikoncepci?
Podváha
Dobrý den,
celý život bojuji s váhou,od 15 let mám stále stejnou.Potřebuji tak o 5kg víc a nedaří se mi.Je mi 50 let vážím 61-63kg,měřím 175cm.Bylo mi řečeno že mám rychlé spalování. Chodím jednou týdně plavat a cvičit jogu.Dá se s tím něco dělat?
Děkuji za každou vaši radu..
Jana - otázka upravena poradcem
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Cvičení jógy 1xtýdně a plavání 1x týdně nemusí nijak významně zvyšovat energetický výdej. Zvýšení váhy lze dosáhnout pouze velmi důsledně dodržovaným jídelníčkem, který bude obsahovat dobře stravitelné pokrmy a který bude každý den minimálně o 4200 kJ vydatnější než nyní. Musí obsahovat také správný poměr bílkovin, sacharidů a tuků. Klidový energetický výdej vám můžeme přesně změřit v naší ordinaci indirektní kalorimetrií. Hodnota může být určitým vodítkem jak jídelníček sestavit Můžete mi prosím napsat jak vypadal váš jídelníček tuto sobotu a neděli?
Léky na předpis
Mohu použít čaj Pulmoran současně s antibiotiky?
vLASTA kŘÍŽOVÁ
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, určitě.
Léky na předpis
Dobry den,ĺze pri akut. zachvatu dny aplikovat vakcinu proti chripce?Dekuji
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, teoreticky ano. Může dojít krátkodobě ke zhoršení obtíží. Nevidím ale důvod, proč očkování o 14 dní neodložit. Nyní bych se soustředil na správný dietní režim a v případě nadváhy, bych se snažil i snížit váhu na normální úroveň.
Léky na předpis
Dobrý den, před časem jsem se Vás ptala, zda musím užívat Euthyrox 25 ráno nalačno i přes těhotenské ranní nevolnosti - dodatečně děkuji za odpověd. Nyní se ukázalo, že čekám dvojčata, chci se poradit, zda mám kontaktovat endokrinologii kvůli zvýšení dávky, když jsou miminka dvě, a také zda bych měla brát dvojnásobnou dávku kyseliny listové (ze stejného důvodu). Omlouvám se za asi naivní pohled na věc, ale obojí mi vrtá hlavou. Moc děkuji za odpověď.
marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, o substituční léčbě musí rozhodnout endokrinolog a mírné zvýšení dávky ve správný čas o cca 50% je  podle mého na místě. Podle znalosti vašeho jídelníčku bych rozhodl o případném doplnění jódu, který je pro správný vývoj plodu nezbytný. Zvýšil bych také dávku kyseliny listové. Uvažujete logicky a je dobře, že se o léčbu zajímáte. Pro zdraví vašich miminek  to je mimořádně důležité.
Léky na předpis
Dobrý den, působí Degan na Hormonální antikoncepci? Děkuji.
Michaela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, mezi Deganem a hormonální  antikoncepcí  není žádná významná interakce. Z jakého důvodu Degan užíváte?
Léky na předpis
Dobrý den, gynekoložka mi předepsala antikoncepci Jangee. V příbalovém letáku jsem se dozvěděla, že tablety obsahují laktózu. Mléko v tekutém stavu vůbec nepijuí, protože mi je po něm často špatně. Mléčné výrobky konzumuji jen občas. Má smysl Jangee vůbec začít brát? Díky moc
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, antikoncepci můžete užívat, netrpíte-li intolencí laktózy. I  lidé, kteří intolerancí laktózy častečně trpí , nemají s tak malým množstvím laktózy kterou dražé obsahuje problém, protože enzym který štěpí laktózu se v určitém množství v  jejich trávicím ústrojí vyskytuje. Intoleranci laktózy je třeba odlišovat od nesnášenlivosti některých mléčných bílkovin.
Doplňky stravy
Dobrý den,
chci se zeptat, co by jste doporučil za doplněk, nebo doplnky s obsahem vitamínu A+D. Vyráběla ho na předpis firma Slovakofarm, ale ten už není k dostání. Mám brát 2-3 krát týdně přes zimu, na zlepšení imunity sliznic (jsem mírná alergička a trpěla jsem na gynekol. záněty.Nedokážu si vybrat vhodný přípravek jako náhradu.Děkuji moc - otázka upravena poradcem
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Alice, kupte si prosím třeba tento přípravek od Natures Bounty. Budu rád, když se za čas ozvete, zda jste zaznamenala nějaké zlepšení  zdravotního stavu.
Léky na předpis
Dobrý den zhruba před třemi týdny jsem byl propuštěn z plicního JIP, kde jsem byl na NIV větší hodnoty kysličníku uhličitého a k tomu ještgě zápal plic.(mám CHOPN III)Po čtrnácti dnech doma mě začalo bolet v krku na pravo druhý den to přešlo do pálení další den to bylo už malinko ale přidala se silná vodnatá rýma a posléze drářdivý kašel, při ko na plicním jsme se dohodli že s antibiotyky počkáme kd\yby se to zhoršilo)vykašlavání zel. hnědého nebo žlutého sekretu který doposud byl sklovytý jak z nosu tak ve sputu bakterka ještě není.Zkošel jsem erdomet po tom sem se mohl kašlem strhat, dále jsem zkoušel inhalovat čistou vincentku hůře se mě dýchalo a m+ěl jsem bolest na prsou ve prostřed. Užívám Simbicort 2x2 vdechy atrovent N 4x4 vdechyrůzné čaje echinaceu, vincentku ve spreji do nosu společně střídavě mořskou vodu ve spreji.Je to trochu lepší ale teď mě to chrčí trochu na prsou a mám záchvaty dráždivého kašle třeba 1/2 hodiny s přestávkami několikrát za den nejvíce ráno a večer pomáha kečného vychrchlání hlenu který je čistý a dále pití teplého čaje.Můžete mě prosím poradit co na ten dráždivý záchvatový kašel ještě mohu použít. děkuji za radu F.U.
- otázka upravena poradcem
Ferda Uher
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den,  na vykašlávání bych u vás volil lék s prodlouženým účinkem např. Mucosolvan Retard. Obecně  léky tohoto typu nejsou vhodné k užívání ve večerních hodinách. Držte se proto příbalové informace ohledně dávkování a užívání. Mohou sami nutit ke kašli v nočních hodinách. Pijte jen vlažné nápoje. Dostatečně doma větrejte a příliš netopte. Udržujte přiměřenou vlhkost vzduchu, která vám vyhovuje. Připravky, které omezují dráždivý kašel nejsou příliš účinné a ve vašem případě bych je nedoporučil. Kodeinových léků, které jsou na předpis, bych se také pokud možno vyvaroval. Zhorší zároveň dýchací funkce a riziko je pro vás větší než přínos. V současné době jsou běžné virové respirační infekce. Antibiotika tedy nejsou účinná. Ve vašem případě je však dost pravděpodobné, že se přidá i infekce bakteriální a podání antibiotika může superinfekci zabránit. Věřím, že lékař pro vás zvolí optimální léčbu. Dostatečně odpočívejte.
Parafarmacie
Dobrý den,můžete mně doporučit doplněk stravy,který obsahuje výtažky z ryb?
Andrea
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doplňků stravy , které obsahují rybí olej je nyní na trhu velké množství. Rybího tuku je totiž velký nadbytek a hledá se proto jeho využítí kde se dá. Rybí tuk se musí  různým způsobem technologicky upravit podle účelu použití a standardizuje se co do obsahu mastných kyselin. Chcete-li zvýšit příjem omega-3 mastných kyselin, které mají celou řadu příznivých účinků na lidské organismus, používejte vždy přípravek, který obsahuje standardizované množství EPA a DHA. Nejvíce EPA a DHA v jedné tobolce má pravděpodobně Paralékárna Rybí olej. Některé výtažky z ryb ale mohou mít zcela jiné složení a zcela jiný účel použití.
Léky na předpis
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,dostala jsem antibiotika Xorimax 500 mg.Co na ty tabletky mohu jíst za ovoce a zeleninu?Děkuji za odpověd.
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Cefuroxium axetil, který přípravek obsahuje, se vstřebává lépe s jídlem. Volte stravu takovou, aby odpovídala obecným doporučením. Trpíte-li nadváhou, měla by jste omezit příjem sacharidů a tuků. V tomto případě je třeba omezit i příjem ovoce a  je nutné volit přiměřenou velikost porcí.. Některým druhům ovoce je pak lepší se vyhnout např. banány, dokud váhu nesnížíte na normální úroveň. Příjem vitaminu C je možné potom zvýšit doplňky stravy např. Paralékárna Šípek, který obsahuje 100% přírodního vitaminu C nebo Paralékárna Flavonoidy, který obsahuje přírodní vitamin C s dalšími  ochrannými látkami. Oba výrobky přispívají ke správné funkci imunitního systému.
Léky na předpis
Dobrý den,
urolog mi předepsal Triprim (2x denně 200 mg) na léčbu zánětu. Před třemi týdny jsem byl hospitalizován z důvodu selhání ledvin. V současné době nevím, jak se bude můj zdravotní stav dále vyvíjet a po přečtení příbalového letáku Triprimu mám obavy, zda mi při tomto dávkování nemůže ublížit?
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Jára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Járo, myslím si, že urolog ví co dělá a doporučuji lék užívat. Je to lék, který se dobře snáší a vedlejší účinky se projevují spíše ojediněle. Ve vašem případě bych se hlavně soustředil  na správný jídelníček s přiměřeným příjmem kvalitních bílkovin, Těch nesmí být příliš, aby to nezhoršilo funkci ledvin (cca 0,5g/ kg a den).  Nesmí jich být ale ani málo, protože nízký příjem ohrožuje prakticky všechny metabolické pochody a imunitní systém. Zde je riziko o dva řády větší než potenciální riziko  nežádoucího či vedlejšího účinku při užívání Triprimu.
Parafarmacie
Pane doktore,špatně spím asi 1 rok, kávu si dám (2x za den), chodím spát celkem pravidelně v 21hod (déle nevydržím) a vstávám v 6:30hod. Pracuji doma, takže pracovní doba podle sebe (účetnictví). Léky mi předepsala moje pneumoložka (plicní ambul.). Dýchám těžce s pískáním (ale ne stále), nejhorší je to v noci. Mám cca 5 let antialergické matrace a měním povlečení často. Mám alergii asi na roztoče, máme doma psa. Také se starám o starého taťku a snažím se pomáhat dceři s miminkem-stihám toho celkem hodně.Možná to bude tím??Ale jsem unavená "stále"-večer úplně "na smrt".Děkuji za odpověď.
Iva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Možná by byl unavený úplně každý Ivo, při tom, co všechno děláte a co stačíte. Špatné dýchání a málo pobytu na čerstvém vzduchu  vede ale určitě k horšímu okysličení organismu a únavě to napomáhá. Práce u počítače, námaha očí a  nepřiměřené dráždění centrálního nervového systému je je také zdrojem větší únavy. Kofein přijatý  pitím kávy dráždí centrální nervový systém také a pokud pijeme kávu i  v odpoledních hodinách , může  u citlivých osob zásadně narušovat spánek a prohlubovat tak únavu. Únava je  velmi často spojená s virovými Infekcemi, (např. herpetickými), které probíhají mnohdy skrytě a nijak , než zvýšenou únavnosti, se neprojeví. Doporučují udělat imunologické vyšetření a tuto možnost vyloučit .  Práce účetního je velmi náročná i na psychiku a neodkladné termíny často znemožňují odpočinek i plánování delší dovolené. Nemáte to snadné a je třeba něco změnit. Já osobně bych si udělal kancelář mimo domov a oddělil jasně povinnosti rodinné a pracovní. Věřím, že budete pracovat efektivněji a že se najde nějaký čas na odpočinek a na pobyt v přírodě a na tělesné aktivity. Léky bych ale vaši situaci neřešil a hledal bych nějakou rozumnost cestu z bludného kruhu ven.
Parafarmacie
Dobrý den,beru na vyšší spodní tlak (130/80) denně půl tablety Micardisu a také beru proti alergii Xyzal a na průdušky Montelukast Mylan. Jsem hodně unavená a navíc špatně spím. Může to být touto kombinací léků?Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Iva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, špatný spánek vede k únavě a je třeba řešit příčinu. Je velmi nepravděpodobné, aby byl způsoben léky. Jako první krok bych tedy řešil problémy se spánkem.  Jak dlouho přetrvávají? Pijete kofeinové nápoje? Kouříte? Máte nepravidelnou pracovní dobu? Chodíte spát pravidelně? Kdy chodíte spát a kdy vstáváte?  Kdo vám Xyzal a Montelukast předepsal? Jaké obtíže s dýcháním přesně máte? Kdy máte obtíže větší a kdy naopak se vám dýchá lépe?
Parafarmacie
Stres a napětí mám občas, hlavně před důležitým jednáním anebo před projevem před více lidmi. Ale také, když se nahromadí hodně práce a sotva to stíhám. Děkuji
Kája
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Asi bych to neřešil léky Kájo. Není to nic neobvyklého. Pomůže lepší příprava a lepší organizace pracovních aktivit. Musíte získat větší jistotu. Nic víc. Navštívil jsem ve světě hodně kanceláři , ale nestíhají z více důvodů jenom češi... V prvním případě bych  si z počátku pomohl Guajacuranem, nebo Novo-Passitem. V druhém případě je možné použít Hova tabletky. Oba léky jsou volně prodejné.
Parafarmacie
Dobrý den. Už asi 3 měsíce užívám potravinový doplněk z chmele, na chron. zánět žaludku. Příjemně mě překvapilo, že se mi urovnal menstruační cyklus a zmírnily se příznaky PMS, ustalo špiň. před MS a také se po něm dobře spí. Z toho usuzuji, že nějak působí na hormonální soustavu. Nemůže bránit otěhotnění?
jarka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Extrakty z chmele mají celou řadu účinků. Obsahují  dost antioxidantů různé chemické struktury patříci do skupiny polyfenolů. Bránění otěhotnění je velmi, velmi nepravděpodobné. Chmelový extrakt má příznivé účinky na naše zdraví.
Parafarmacie
Dobrý den, ráda bych se zeptala na Vaše doporučení na nějaké volně dostupné léky nebo rostlinné přípravky proti stresu, úzkosti, na uklidnění, ale ne, abych pak byla unavená a ospalá. Děkuji!
Kája
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaké problémy přesně máte Kájo? Můžete mi je lépe popsat?  Trpíte jimi občas nebo stále? Co si myslíte, že je příčinou?
Léky na předpis
Dobrý den, chci se zeptat, zda antidepresivum Elicea může snížit účinek antikoncepce, v mém případě Chloe. Děkuji předem za odpověď.
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přípravek Elicea je možné kombinovat s Chloe, Aleno.
Parafarmacie
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli jsou nějaké přípravky na obtíže v klimakteriu - velmi silné návaly pocení, horka, nespavost, ... které ale neobsahují ani hormonální estrogeny ani fytoestrogeny, protože lékař mi tyto látky nedoporučil. Lze tedy takovéto velmi nepříjemné stavy potlačit pomocí preparátů, které tyto látky neobsahují a jsou vůbec nějaké? Moc děkuji!
Lucy
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lucy, na klimakterium se svádí ledaccos. Skutečné příčiny zdravotních problémů, které jste uvedla ,jsou však často někde jinde. Nejlepší prevencí je udržování normální váhy, lehký jídelníček a dostatek tělesných aktivit. Dobrá psychická a fyzická kondice je hlavní podmínkou, aby se ženy s klimakteriem přirozeným způsobem vypořádaly. Mírně zvýšit hladinu estrogenů pomoci doplňku stravy s fytoestrogeny může mít někdy na určitou dobu smysl. Sám osobně ale ženám fytoestrogeny nijak nedoporučuji a snažím se hledat racionálnější řešení. Protože neznám váš zdravotní stav, nemohu nijak valně poradit. Naslepo si dovoluji jen doporučit volně prodejný lék Hova, který má mírně sedativní účinky a který se nám osvědčuje. Stojí okolo 60Kč. Zkuste jej používat v dávce 2 tablety za den. První tabletku si vezměte kolem čtvrté hodiny odpoledne a další přibližně hodinu před spaním. Budu rád když se ozvete, zda cítíte nějaké zlepšení. Dbejte také na dostatečný příjem vody. Dehydratace je častou příčinou obtíží, které uvádíte. Pokud třeba pracujete ve špatně klimatizovaných a větraných místnostech (což je skoro pravidlo), můžete ztrácet mnohem více vody než si myslíte a špatné složení vzduchu může problém ještě prohloubit. Své může natropit i nepřiměřené pití kávy a vysoký příjem kofeinu. Zejména, přidáme-li i nikotin pomocí cigarety. Farmalologický účinek této kombinace je velmi významný a má své dopady na zdraví. Budu rád, když mi napíšete , zda užíváte nějaké léky. I některé léky mohou napomoci k problémům které jste uvedla.
Potraviny a zdravá výživa
Prosím o radu pŕi sestavení jídelníčku při onemocnění jater. Jaterní cirhoza. Čím je podpoŕit třeba vitminy. Byliny piji dávám pozor na sacharidy tuky. Nedělaji mi dobře mléčné výrobky.Děkuji moc.
Anna. P.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Anno, jídelníček si musíte naučit sestavovat s přihlédnutím na obecná výživová doporučení (viz.společnost pro výživu) a na vaši individuální snášenlivost jednotlivých potravin, potravinářských výrobků a doma tepelně připravených pokrmů. Jednotlivé porce musí být skromné, ale dostatečně výživné. Celodenní jídelníček musí obsahovat co nejoptimálnější množství bílkovin, sacharidů a tuků. Měla by jste si udržovat normální váhu. Jídelníček je často nutné doplnit trávicími enzymy a vitamíny. Připravíte-li si pečlivě jídelníček na 7-10 dní s pěti pokrmy za den, pokusím se vám ho upravit tak, aby měl pro vás optimální složení a nezpůsoboval vám zažívací problémy. Měl bych ale znát co nejlépe váš celkový zdravotní stav a výsledky posledního biochemického vyšetření krve a moči. Informace je možné zaslat na : guareta@drstanek.cz.
Léky na předpis
Mohu brát Luivac, když beru Doxybene, Prednison, Miflonid,Erdomed,Eutyrox a Apo-Atovarstatin a nebo mám Luivac začít užívat po vybrání Doxybene, Prednisonu,Miflonidu??? Děkuji.
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Heleno, předpokládám, že trpíte minimálně astmatickými obtížemi, sníženou funcí štítné žlázy a vysokou hladinou cholesterolu. Přitom Prednison, Euthyrox a Atorvastatin zásadně ovlivňují látkovou výměnu ve vašem těle. Zlepšit váš zdravotní stav nebude snadné, protože vedlejší účinky některých léků mohou častečně antagonizovat účinky jiných. Zejména při nevhodném stravování. Pokud máte výraznější nadváhu, normalizace váhy a vhodná úprava jídelníčku může být cestou jak z bludného kruhu ven. Dalším krokem pak musí být optimalizace farmakoterapie a dávkování jednotlivých léků. Luivac bych však již do vašeho spektra léků momentálně nepřidával. Pokud nyní trpíte akutní respirační infekcí(Doxybene?), ke zkrácení doby léčby ani k omezení astmatických obtíží určitě nepřispěje. Jestliže jsem váš aktuální zdravotní stav podle medikace neodhadl, prosím o upřesnění.
Parafarmacie
Dobrý den, má smysl kombinace kolagenu od Rosen Pharma a přípravku s Q 10 ? S prvním výrobkem jsem spokojená, kamarádka tvrdí, že účinnost lze "potuplovat" právě také doplňkem Q10. Můžete mi poradit prosím ?
Naďa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Naďo, nevím za jakým účelem chcete přípravky používat. Jejich kombinace je možná. Myslím si ale, že neexistuje žádná vědecká studie která by potvrzovala lepší využití kolagenu (či aminokyselin, které obsahuje), díky současnému používání koenzymu Q10. Na druhé straně koenzym Q 10 je nezbytný pro každou buňku. Je to důležitý antioxidant a přenašeč elektronů uvnitř buněčných struktur , kterým říkáme mitochondrie. Podílí se tedy na zcela nezbytných procesech látkové výměny. Pravidelné dlouhodobé užívání může mít za určitých okolnosti smysl ( například při nevhodné a málo pestré výživě) a může se podílet na zlepšení fyziologických funkcí chrupavky či kůže společně s kolagenem, pokud jsou obě látky užívány v dostatečném množství a po dostatečně dlouhou dobu.
Léky na předpis
Děkuji za podanou informaci a přeji hezký den.
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přeji hodně zdraví, Hano.
Léky na předpis
Dobrý den, jsem v 6tt těhotenství a začaly mi silné nevolnosti. Protože mám mírnou hypofunkci štítné žlázy, mám předepsaný euthyrox 25 (resp 50 půl tablety denně) nalačno ráno půl hodinu před jídlem. Vydržet nalačno po ránu je ale velmi nepříjemné, dělá se mi zle, myslíte, že bych mohla lék brát v jinou dobu? nechci snížit jeho účinnost, abych neohrozila těhotenství. Děkuji.
marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Marie, endokrinní systém nevylučuje během dne stále stejné množství hormonů, odpovědných za regulaci rozličných metabolických pochodů v lidském těle. Podléhají tzv.cirkadiánnímu rytmu. Koncentrace hormonů štítné žlázy je vyšší právě v ranních hodinách. Hormony štítné žlázy, mimo jiné, významně ovlivňují i účinnost a funkci vegetativního nervového systému a i malé rozdíly v jejich dostupností mají obrovské metabolické dopady. Proto má dávkování léku ráno nalačno svůj smysl a považuji je za výrazně vhodnější, než podání během dne, i když třeba existují dávkovací režimy, kdy se dávkuje lék jen třeba 2-3x týdně. Osobně doporučuji obtíže překonat. Doufejme, že se vaše tělo rychle s těhotenstvím vypořádá a že počáteční obtíže ustoupí.
Podváha
Děkuji moc za radu,za 14 dní se ozvu jak natom jsem.
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Budu se těšit Lucie. Chce to dlouhodobou důslednost v dodržováním správně sestaveného jídelníčku. Jiná možnost není.
Parafarmacie
JÁ VÁS PANE DOKTORE MEDECÍNY.MARTINE STANKU. ŽÁDÁM Z CELÉHO SRDCE A VAŠI LIDSKOST.O PÁR MINUT VAŠEHO ČASU. JDE O ŽIVOT MLADÉHO CHLAPCE..I KDYŽ KAŽDÝ JE VZÁCNÝ.MAMINKA MĚLA OBSTRUKCI PLIC 4. STUPNĚ A UMŘELA..ALE TED MĚ UMÍRÁ BRATR MÁ 28 LET A 3 DĚTI..A PŘESTAL JSEM DŮVĚŘOVAT LÉKAŘŮM..NÉ VŠEM, S VLASTNÍCH DUVODŮ... OBRACÍ SE NA VÁS VÁŽENÝ PANE SPOUSTU LIDÍ.. VĚŘÍM VAŠIM ODPOVĚDÍM. ASI JE VŠE O DODRŽOVÁNÍ LEČEBNÉHO POSTUPU,....PROSÍM VÁS O PÁR MINUT VAŠEHO ČASU NEMÁM NA VÁS KONTAKT A MŮŽU VÁM TO VYSVĚTLIT JEN ÚSTNĚ PO TELEFONU..JINAK TO ANI NEJDE.,JE MÁLO ČASUTAK VÁS PROSÍM ZATELEFONUJTE NÁM JEDEN HOVOR.VÁŠ ČAS NĚCO STOJÍ...NEJMÉNĚ TEN HOVOR..DÁM CO ŘEKNETE.,ALETÍM VÁS NECHCI URAZIT..ŽE BY JSTE SE NA TOM OBOHACOVAL...PÍŠI TO UŽ ZE ZOUFALSTVÍ..A JEN ZA KAŽDOU MALIČKOU RADU VÁM BUDEM VŠICHNI RODINA KRAUSOVA VELICE VDĚČNA. NA NIKOHO JINÉ JSEM SE NEOBRACEL TAK VÁM NAPÍŠI DVĚ TEL.ČÍSLA PROSÍM PĚKNĚ 728123888,H. KRAUS,606481914 ERIKA KRAUSOVÁ.NEUVĚDOMIL JSEM NIKOHO VĚŘÍM VÁM KRASNÉ RÁNO.
HENRICH KRAUS
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, je třeba si najít takového lékaře, kterému věříte. Komu jinému důvěřovat v otázkách zdraví než lékařům, případně lékárníkům? Je možné mi zavolat zítra do poradny v 7.30 na telefon 602 24 20 87. Věřím, že něco vymyslíme.





mobilní verze