Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na pár otázek. Vážím 85kg a měřím 178cm. Zkoušela jsem různé diety, ale žádná mi nepomohla. Snažila jsem se cvičit, ale výsledek po měsíci byl nulový. Nedaří se mi zhubnout ani jedno kg, jen přibírám. Snažím se jíst pravidelně, ale i kdybych snědla za celý den jedno jablko, tak přiberu stejně, jako kdybych se narvala samými hnusnými smaženými věcmi. Nevím si už vážně rady. Neví, zda to může zpomalovat i má štítná žláza, která má sníženou funkci. Byla bych ráda za jakoukoli radu.
Předem děkuji za Vás čas, který věnujete mé odpovědi.
S pozdravem Kateřina
Kateřina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Kateřino, chcete- li zhubnout je třeba být během dietního režimu obsolutně disciplinovaný a výsledek se musí dostavit. Užíváte-li substituční léčbu, váhový úbytek musí být stejný jako u  ženy, která sníženou funkcí štítné žlázy netrpí. Detní režim ale musí být správně sestaven a to je pravděpodobně u vás důvod, proč nedokážete váhu snížit. Režim  musí obsahovat pouze nezbytné množství sacharidů, aby mělo tělo důvod více "sáhnout" do tukových zásob a musí být také dostatečně výživný. Zrovna jablko na počátek dietního režimu vhodné není. Doporčuji užívat Dietní plán Guareta na 12 dní, který je úplnou náhradou stravy. Tím se eliminuje riziko nevědomých dietních chyb a váha půjde dobře dolů. Na něj se zpravidla navazuje Dietním plánem na 10 dní, který již obsahuje jeden běžný pokrm. Jídelníčkem obdobné výživové hodnoty jako DP10 se pak pokračuje až do dosažení cílové váhy minus 2kg. K plánu je dobré používat vlákninové přípravky Guareta (viz., vlákninový set a blog o vlákninách). 
Parafarmacie
Dobrý den.Ráda bych se dozvěděla jak jde zabránit otokům obličeje ze sluníčka.Mám velmi intolerantní,alergicjkou pleť.Snáším jen jeden jediný krém z lékárny.Nejdřív jsem chodila na kožní,bez výsledků.Pak na alergologii.Tam mi lékařka dala Desloratadin a mám se vyhýbat konzervantům ,parabenům v kosmetice.Ten můj jediný krém nic takového neobsahuje.Ale teď nastal problém s opalovacími krémy.Vyskoušela jsem loni z lékárny už dost,ale nic mi nesedí,ze všech mám podrážděnou pokožku.Není nějaký doplněk,který se používá vnitřně a zabraňuje poškození od sluníčka? Ono stačí ikdyž sluníčko nesvítí,jen je dusno,zpotím se a jsem celá rudá,flekatatá.Děkuji za odpověď.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
O jaký krém z lékárny se jedná, Věro? Možná bych mohl doporučit podle složení i nějaký krém s s ÚV filtrem. Na druhé straně je jasné, že je třeba obličej chránit klouboukem a nevystavovat jej příliš slunečnímu záření. Jiná možnost není. Žádný doplněk stravy nemůže  zabránit v dostatečné míře proniknutí ÚV záření, aby u vás nedošlo k zánětlivé odpovědi. 
Léky na předpis
Dobrý den

Chtěla jsem se zeptat,manžel dostal lék na zánět na kuži na noze.Jsout to tobolky Duracef 500mg.Po 4 tobolce dostal prujem.Má pokračovat v tomto léku?
Miluše
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, jedná-li se u bakteriální infekci kůže, může mít lék smysl a doporučuji léčbu nepřerušovat a lék užívat 7 dní. Průjem nemusí s lékem souviset. Použijte Smectu - 4 sáčky za den. Nechte 1 hodinu časový rozestup po podání antibiotika.
Parafarmacie
Zdravím,dostala jsem chlorhexil-F gel 0.05% na dásně. Nevím jak ho používat, jestli aplikuje přímo kartáčkem a čistí zuby nebo se ředí vodou a nechá působit a pak vypláchnout? Prosím poraďte,děkuji. Hezký den přeji.
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Báro, jaké problémy máte? Přípravek jste dostala v zubní ordinaci?
Volně prodejné léky
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli mohu užívat léky na bolest(Ibalgin, Migralgin) když beru Letrox 50? Děkuji za odpověď.
Renata
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Je to určitě možné. Respektujte informace v příbalovém letáku. 
Volně prodejné léky
Dobrý den ,chtěla bych se zeptat při cukrovce 2 typu mohu užívat Bioparox na zánět dutin.Děkuji za odpověď
Milada
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano.
Parafarmacie
Žádné jiné léky neužívám, pouze na snížení nitroočního tlaku kapu každý večer kapky Xalatan (někdy Travatan). Co se týká stravování během redukční diety, k obědu mívám zeleninové saláty různých druhů, avšak každý den mám na odpolední svačinu bílý jogurt - někdy samotný, někdy s musli a je fakt, že ten mi pak už "leze krkem". Takže po dietě s jogurty vždy nadlouho končím. - otázka upravena poradcem
Ema
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V tomto případě může určitá souvislost existovat. Bllkovny mléka přirozeně reagují s polysacharidy obsaženými ve slinách a sekretu, které se tvoří na sliznici trávicího ústrojí ( po denaturaci bílkovin v kyselém prostředí  žaludku je pak tato  tendence velmi malá). Na těchto složitých komplexnich vazbách se podílejí i minerální látky. Pokud je pokrm pestrý, k těmto vazebným vztahům nedochází v takové míře. Jestliže ale jite každodenně samostatně mléčný výrobek, může vám to způsobovat problém, který uvádíte. Problém může prohloubit nachlazení, respirační onemocnění, nedostatečný příjem vody,  nebo také každodenní používání  některých ústních vod s adstringentními látkami. Dokonce i příjem jódu a substituční léčba, která zasahuje do regulace příjmu jódu by mohla hrát určitou, ale ne zásadní roli. Jód totiž štěpí některé vazby mukopolysachridů a hlen se pak stává méně viskózní a tedy tekutější. K bílému jogurtu je vhodné  přikusovat zelenou papriku či okurku, nebo si udělat zeleninový salát s jogurtovou zálivkou. To může nepříjemný pocit odstranit díky tomu, že vazebné schopnosti  mléčných bílkovin se neuplatní takovou měrou. Jinak doporučuji použít k snížení váhy dietní plány Guareta. Určitě se vám osvědčí. PS: šarlatáni hovoří o mléku, že zahleňuje. Takto je třeba chápat smysl jejich slov.  Zakazování pití mléka je však neopodstatněné, netrpíme-li nesnášenlivosti určité mléčné bílkoviny či neschopností štěpit mléčný cukr-laktózu.
Parafarmacie

Dobrý den,

ráda bych se zeptala na tzv. knedlík v krku (nebo u mě spíše v nosohltanu) pravděpodobně v souvislosti s redukční dietou. Cca před 6 měsíci jsem začala pociťovat jakoby knedlík v nosohltanu, který se někdy více či méně objevuje a zase mizí. Nejprve jsem usuzovala na vliv psychiky. Nicméně při dalším sledování jsem zjistila, že se tento problém objevuje krátce poté, co začnu držet redukční dietu (např. po vánocích pro srovnání 2 kg, jinak dietu naštěstí držet nemusím). Léčím se však navíc s hypothyreozou, takže i 2 kila shazuji třeba 1,5 -2 měsíce - prostě to jde dost pomalu. No a právě v tomto období se objeví knedlík, což je jednak nepříjemné a pak mě to straší. Když pak začnu normálně jíst, tento problém ustoupí. Můžete mi, prosím, poradit, co za tím může být? Nikdy dříve jsem to neměla.

Děkuji
Ema
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, je-li substituční správně nastavena, není žádný důvod aby nešla váha dolů stejně jako u lidí, kteří tímto problémem netrpí. Problém by neměl s redukční dietou souviset. Může ale souviset s určitým potravinářským výrobkem, který při redukčním režimu zařazujete. Pociťujete během redukční diety i jiné obtíže? Užíváte nějaké léky kromě hormonů štítné žlázy?
Léky na předpis
Dobrý den, mohu k betlocu užívat dithiden?
Lada
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, pokud vám Dithiaden předepsal lékař.
Léky na předpis
Dobrý den
Beru kapky algifen neo 3x10 kapek na žaludek.Chci se zeptat zda si mohu dát nějaké to pivo po dobu léčby?Nemyslím tim opít se pod obraz ale 3-4 pivečka.Predem děkuji za odpověď.
David
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaké problémy s žaludkem máte, Davide? Předepsal vám Algifen lékař, nebo je lék z domácích zásob? V každém případě 3-4 pivečka za den nelze doporučit minimálně z výživového hlediska a nepovažují to jako milovník piva za rozumné.
Parafarmacie
Zdravím. Lze inhalovat vincentku při snížené funkci štítné žlázy. Užívám euthyrox.
Jindřich
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Je to možné. Ve Vincentce obsažený jód snižuje viskozitu hlenu a pomáhá odkašlat. Inhalace doporučuji používat i ve vašem případě max 7-10 dní.
Parafarmacie
Děkuji za odpověď ohledně B komplexu.Jídelníček i pohyb mám stále stejný.Z léků nově beru Lozap 1tabl ráno jinak nic.Právě že jsem se dočetla,že B vitamíny zvyšují chuť k jídlu.
Lída
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Každý vitamín skupiny B má své přesné fyziologické poslání. Některé z nich jsou i součastí biochemických reakcí energetického metabolismu a tím i nepřímo zasahují do dějů souvisejících z příjmem potravy. Neexistuje však žádná věrohodná a skutečně vědecká studie, která by potrvzovala, že některý z vitamínu skupiny B či v kombinaci s ostatními vitamíny zvyšuje chuť k jídlu a následně  zvýšený příjem vede k nárůstu váhy. Lozap je v pořádku a nemůže váhu ovlivnit.  Upravte prosím nyní jídleníček. Omezte příjem sacharidů a tuků. Nekonzumujte přílohy a pečivo. Místo příloh používejte zeleninu  Volte pouze malé porce ovoce. Uvědomte si prosím  jeho rozdílný obsah sacharidů  a volte nyní takové, které jich obsahuje nejmenší množství ( např. citrusy). Stejně tak postupujte se skutečně celozrnnými výrobkya volte přiměřenou porci za den viz. např. celozrnný žitný chléb Dietline 50g.
Parafarmacie
V téhle poradně jste párkrát napsal,že B-komplex je vhodný pro starší lidi proti únavě.Proto jsem si jej zakoupila.Na obalu se doporučuje 1 denne,ale každý den si na to nevzpomenu.Beru jej asi 4 měs a za tu dobu jsem přibrala 4 kg.Nedávala jsem si to do souvislosti,ale teď jsem se dočetla,že po B vitamínech se přibírá! Je to pravda?Váhu mám tak akorát a nerada bych měla nadváhu.Děkuji za odpověď.Lída
Lída
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, pravda to za běžných okolností není a nárůst váhy musí být způsoben změnou jídelníčku, který má  nyní v průměru vyšší obsah sacharidů a tuků. Nevzpomenete si jakou změnu jste ve stravování udělala? Nepijete jiné nápoje než dříve?  Neužíváte nově léky?
Volně prodejné léky
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně dětí a průjmu. Jedeme letos s dětmi (2,5 a 5,5 roku) do Itálie a nechtěla bych nic podcenit. Co jim dát, kdyby náhodou dostaly průjem? Něco na rychlé zastavení. Četla jsem o Smectě, ale moc tomu nevěřím. Děkuji za odpověď.
Magda
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Magdo, Smecta je pro děti určitě správná volba a mělo by se s ní začít.  Většinou je dostačující. Je důležité výrobek správně dávkovat. Dětem dávejte také na  zklidnění trávicího ústrojí heřmánkový čaj. Protože je kvalita heřmánkového čaje velmi špatná je třeba vhodný najít. Doporučuji sypaný čaj od firmy Herbata, nebo sáčky z obchodu firmy Marks and Spencer. U takto malých dětí není špatné mít s sebou i rehydratační roztok, který v případě většich ztrát minerálních látek rychle dodá ty nejdůležitější. V italských lékárnách či paralékárnách je ale běžně k sehnání. U nás se rehydratační roztoky přiliš nepoužívají, protože počasí není až tak teplé a  vážná dehydratace  kvůli průjmům se u dětí  moc neobjevuje. Může mít smysl i preventivní používání probiotik v případech, kdy je úzkostlivěji dbáno na hygienu a přirozené ochranné mechanismy se nemohou uplatnit v dostatečné míře.
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore před časem jsem se na léčbu karcinomu prostaty u mého manžela a vy jste mi doporučoval nějaký lék a já si teď nemohu vzpomenout jaký to byl. Mám pocit, že něco jako xandti, ale žádný takový lék nemohu na internetu najít. Zřejmě jsem to popletla, můžete mi to prosím zopakovat.
Děkuji Jana
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Jano,  lék se jmenuje Xtandi 112x40mg. Kód 194246. Měla byste jej najít minimálně na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Určitě se poraďte s lékařem-urologem, zda by byl pro vašeho muže vhodný. Myslím, že podléhá schválení revizním lékařem. Přeji vám, aby vše dobře dopadlo a nevzdávejte se.
Parafarmacie
Dobrý den, doporučíte mi nějaká probiotika, nebo jsou všechna vice méně stejná? Potřebuji kvůli opakovaným mykozám. Jsou nějaká nejsilnější? Děkuji Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Evo, řada firem se snaží zvýšit prodeje probiotik tím, že je nasměruje na určitý zdravotní problém. Dostatečné odborné poznatky o které by se oprávněnost takovéhoto doporučování opírala však chybějí a velmi často lze tvrzení firem označovat jako klamavá. Použití probiotik určitý smysl ale může mít, pokud se udělají i další opatření. Doporučuji pribiotika střídat po 1-2 měsících. Sami preferujeme kombinaci Lactocare a  Biopronu. Vlastní počet probiotických zárodků nemusí být vždy dostatečným kriteriem jejich"síly". Probiotické bakterie musí být dostatečně odolné vůči rozdílnému pH v žaludku a dvanácterníku i vůči různým antimikrobiálním látkám a konzervantům. Účinnost probiotik může ovlivnit i způsob stravování a životnío styl.
Léky na předpis
Dobry den,beru antibiotika duracef,muze se na ne pit alkohol?a jednou denne nimesil.. predem dekuji za odpoved
zdena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Zdeno. alkohol nedoporučuji kombinovat s antibiotiky. Můžete tím snížit jejich účinek. V případě Nimesilu můžete navíc zvýšit riziko poškození jater.
Parafarmacie
Dobrý den,
jsem ve 28. týdnu těhotenství. Na prsním dvorci se mi objevil světlý flíček nepravidelného tvaru (cca 0,5 cm x 0,3 cm). Jsou na něm mírně šupinky, suchá kůže.
Nevíte, co to může být?
Předem děkuji za odpovvěď
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To nedokáži odhadnout, Moniko. Kdyby se flíček zvětšoval navštivte lékaře. Mohou se objevit další a nelze vyloučit, že má infekční příčinu. Jestli máte doma mastičku Clotrimazol (Canesten) zkuste jej na postižené místo aplikovat a uvidíme.
Léky na předpis
V poslední době mi není dobře a hodně jsem zhubla.Proto jsem se chtěla zeptat jestli léky které užívám nejsou nějak spolu příčinou mých potíži.
užívám tyto léky:Amesos 10mg/5mg1x,Salazopyrin535mg1x
Leflunophal20mg1x,Tramylpa37,5mg/325mg1x,Pantoprazol40mg1x,Glucophage1000mg2x.A ještě si píchám InsulínHumulín 4x deně v dávkach 4-3-6-6. Moc Vám děkuji za odpověď !
kozusnikmilan@centrum.cz
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Měříte si prosím denně glykémii? Trpíte nyní průjmy?  Kdy vám bylo naposledy provedeno biochemické vyšetření krve a moči?  Máte velkou nadváhu? Z jakého důvodu používáte Pantoprazol?
Léky na předpis
Dobrý den, mám obavy, že můj tchán(68 let) si léky spíše ubližuje, užívá současně Loseprazol, Isoket, Soda, Miluri, Walfarin, Enelbin, Protevasc, Propanorm, Furan, Rocaltrol, Betaloc, Monotab, Molsihexal, Tolura, Tulip, Humalog, Lantus, Lannatam, Androfin, Pulmicort, Brodual, Rutimax, Colchicum, Seebri, Anbrez, Neo-recomon, Ferlecit a Inzulin. Nenechá si vymluvit, že 27 druhů léků je opravdu příliš. Slepě tvrdí, že mu to předepsali lékaři a ti tomu musí rozumět. Díky za odpověď
Kamila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Kamilo, je to opravdu extrémní medikace.. Předpokládám, že váš tchán je obezní nedisciplinovaný pacient, který není ochoten pro své zdrarví cokoliv aktivně udělat. Pokud se mýlím, je třeba medikaci výrazně omezit. Bez alespoň 14 denní hospitalizace a vysazení většiny léků si nedovedu představit  jiný vhodný postup, který by vedl k dostatečné kontrole zdravotního stavu.. To je možná důvod proč lékaři léky pouze přidávají a zdravotní stav se zhoršuje. 
Léky na předpis
Dobrý den, děkuji Vám za cenné informace. Na endokrinologii chodím několik let, ale moje potíže lékaře moc nezajímají, asi budu hledat jiného. Dávku jsem si nakonec snížila sama na minimum. Na interně mi aspoň hlídají srdce a dělají odběry, ale příčinu hledají jinde než ve štítné žláze. Nespavost už nemám, to bylo nejhorší při té krizi. Spousta věcí se po snížení dávky zlepšila, svaly už nemám tak ochablé, cyklus mám už pravidelný, ale jsem stále dost unavená, mívám motání hlavy a zažívání mi dělá potíže, i když beru probiotika. Chtěla bych se zeptat na ten Letrox nebo Eltroxin, slyšela jsem, že jsou šetrnější. Existuje Eltroxin v dávce 50? Mockrát děkuji za odpověď.
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Medikaci je možné na Eltroxin  50 mikrogramů změnit. Vzhledem k poměrně vážným vedlejším účinkům léčby je dobré zatím udržovat dávku 50 mikrogramů T4 obecně. Nemohu se ale do léčby příliš plést. Nemám o vás žádné zdravotní údaje. Na druhé straně se současným stavem  není možné se smířit a považuji jej minimálně částečně za zbytečně komplikovaný. Zvýšená únava může souviset nejen s poruchami spánku, který nezajišťuje dostatečný odpočinek, ale také  třeba s nedostatečně výživným jídelníčkem. Přidejte do stravy B-komplex forte 3x týdně. Dbejte aby byl váš jídelníček dostatečně pestrý a nepostrádal dostatek bílkovin ( 0,6-0,8g/kg/den. Vyvarujte se pití kávy a pravého čaje. Nepijte nápoje obsahující kofein. Kofein zvyšuje riziko nežádoucích účinků této substituční léčby. U řady lidí zhoršuje kvalitu spánku.
Volně prodejné léky
Dobrý den, mám dotaz ohledně užívání léků od bolesti. Pokud dostanu informaci - užívejte při bolesti určitý počet tabletek za den, ale už se neříká jak dlouho ten lék užívat, čím se řídit? Tedy užívat např. jen 3dny nebo pokud bolest přejde po jednom dni už dál neužívat? Mám v tom trochu zmatek a budu ráda, když mi odpovíte. Snažím se ve svém věku /58/ užívat minimum léků a minimální dobu. Děkuji za odpověď.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, čím déle budete léky užívat a čím bude dávka vyšší, tím  je pravděpodobnější výskyt vážnějších nežadoucích účinků. Za jakým účelem tyto léky používáte? Jaký lék konkrétně? Jaké obtíže máte?
Parafarmacie
Dobrý den,
existuje nějaký účinný doplněk stravy na zlepšení kvality vlasů, nehtů a kůže? Bohužel mám cukrovku 1. typu a měla jsem loni stresové zaměstnání, které se odrazilo na mém zdraví. Změnila jsem zaměstnání, kompenzace cukrovky se vrací do normálu, ale pokožka, vlasy a nehty jsou dlouhodobě viditelně zesláblé a nezdravé. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Katko, chce to použít jedině metodu pokusu a omylu. Jako první krok doporučujeme kombinaci Biosilu s Paralékárna Methionin Plus. Druhým krokem pak může být použití dostatečné dávky kolagenu např. Gelantina 5 tobolek za den. Na případné zlepšení  stavu bude mít  určitě vliv i skutečnost, zda se vám podaří mít hladinu krevního cukru pod kontrolou.
Parafarmacie
Dobrý deň potrebovala by som radu s chudnutím,ale nechcem to riešiť verejne,nemohli by ste mi dať Váš mail prosím?
Tereza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Terezo, můj mail je guareta@drstanek.cz. Určitě se ozvěte.
Léky na předpis
Dobrý den, děkuji za rychlou odpověď. Lékaři dlouho něpřipouštěli, že je to od toho léku, přestože, když lék vysadím tak potíže během pár dnů zmizí. Až na jednu lékařku, ale ta říká, že teď už mi musí být dobře. Kdysi jsem měla poloviční dávku a víceméně jsem jí snášela dobře. Po navýšení nastaly tyto potíže a neustále se stupňovaly, také jsem ztrácela menstruaci a křehla mi zubní sklovina. Pak už jsem nemohla vydržet ten úporný průjem a lék vysadila. Později se zjistilo nedostatek draslíku, sodíku, železa, chloru, nižší urea, měla jsem zvýšený cukr a jaterní testy, vyšší ph moči. EKG snad v pořádku, echo v pořádku, jen někdy vysoký tlak a rychlý tep. Ještě jsem zapomněla uvést, že mám potíže s krevním oběhem v levé ruce a někdy i noze a často bolest a brnění. Mám velkou žízeň, chronicky zvýšenou teplotu do 37,5 a jsem od té doby hubená. Teď beru sníženou dávku hormonů, ale už to není bez problémů jako dřív, jen mírnější příznaky než s tou vyšší dávkou. Ještě jednou moc děkuji.
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Katko, někde je chyba a je třeba  ji najít. Všechny problémy které popisujete mohou souviset s touto medikací a asi s ní souvisí.  Hormony štítné žlázy významně ovlivňují látkovou výměnu a také mimo jiné zvyšují hladinu krevního cukru. Zvyšují i TK a energetický výdej. Může pak dojít k významným úbytkům na váze. Pokud k tomu dojde, není možné ponechat původní dávkování. Z toho co popisujete je velmi pravděpodobné, že dávkování léku není vhodně zvoleno. Byla jste vyšetřena na endokrinologii?  Trpíte  nespavostí?  Obtíže jsou poměrně závažného rázu a není možné je ignorovat. Chyby v léčebném postupu mohou být banální.
Léky na předpis
Dobrý den, brala jsem příliš vysokou dávku euthyroxu a měla jsem průjmy, hubnutí, třes, horečky, výrazné pocení, bolest na hrudníku, bušení srdce a slabost nohou. Teď beru nižší dávku, ale stále mám potíže se zažíváním, zadýchávám se, buší mi srdce a jsem vyčerpaná. Pomohlo by mi přejít na letrox a je pravda, že je o něco slabší? A ještě bych se chtěla zeptat, jaké doplňky by mi mohly pomoci, abych měla dostatek minerálů? Užívám vápník, hořčík, zinek medpharma, ale stále mi něco v krvi chybí. Mockrát děkuji za odpověď.
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To se může opravdu stát, Katko, není-li dávkování léku v pořádku.  Často ale není snadné léčbu nastavit tak, aby byl lék dobře snášen. Někdy je vhodné tlumit  vedlejší účinky jiným lékem, který snižuje účinek hormonů štítné žlázy na vegetativní nervový systém. Byla jste celkově dobře vyšetřena? EKG bylo v pořádku? Jiné laboratorní hodnoty krve a moči jsou v pořádku?.
Parafarmacie
Dobrý den, chci zeptat jaky přípravek byste mi doporučil při snaze počít dítě? Je toho mnoho a já už se v tom úplně neorientuju, prostě by mě zajímalo co opravdu stojí za vyzkoušení a nejsou to jen vyhozené peníze. Moc Vám děkuju za informaci
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jsou to vyhozené peníze, Marie.  Udržujte si normální váhu, jezte pestře,  sportujte nebo rekračně fyzicky pracujte. Vyražte na dovolenou kde je jiné klima a výsledek se dostaví, pokud nezapomenete vzít s sebou i svého partnera..
Parafarmacie
Dobrý den.Od roku 2004 jsem se léčila s osteoporozou.Časem osteoporoza začala ustupovat a včera mi bylo oznámeno,že je vyléčena,že už jí nemám.Lékařka mi vysadila léky co jsem brala-Vigantol a Moduretic.Je možné léky vysadit ze dne na den tak jak to lékařka doporučila? Jednou mi Moduretic totiž došel a než jsem si jej z lékárny donesla mě otekly nohy.Teď mám obavy aby se to zase nestalo.Co by jste mi proti otokům a zavodnění doporučil? Z léku teď beru jen Lozap 1 ráno kvůli tlaku.Děkuji.Věra
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Těžko se mi to posuzuje, Věro, ale podle mého názoru, pokud jste opravdu trpěla osteoporózou, určitá preventivní opatření je nutné udělat. Dietní opatření nemusí být dostatečná. Otoky nohou je někdy lepší řešit pravidelným uživáním látek, které patří mezi  polyfenolické sloučeniny a říkáme jim flavonoidy. Např. přípravek Paralékárna Flavonoidy zlepšuje  mikrocirkulaci v  dolních končetinách a působí proti jejich otokům.  
Parafarmacie
Dobrý den. Potřebuji přibrat. Je mi 19 let a vážím 49 kg. Existují nějaké léky na zvýšení chuti k jídlu?
Děkuji Karel
Karel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tudy  cesta nevede, Karle. Jídelníček je třeba správně sestavit a důsledně ho dodržovat Podpořit chuť k jídlu vám může  pomoci ale třeba  čerstvá ovocná šťáva, nebo jablečný ocet. Výborná je také bylinná směs v kapkách Underberg. Pokud si dáte pr8ci a budete si týden přesně jídelníček psát, poradím vám jaké změny je třeba udělat. Jídelníček je možné poslat na guareta@drstanek.cz.
Parafarmacie
Dobrý den. Synovi se na palcích u nohou udělala plíseň. V lékárně mi doporučili čajovníkový olej a na noc měsíčkovou mast. Je toto vhodná léčba ? Děkuji za odpověď. L.
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Olej s TTO může někdy pomoci,  Lenko, protože má i mírný protiplísňový účinek. Měsíčkovou mast bych ale nepoužil. Je důležité, aby si syn vždy nohy po koupeli pečlivě osušil. Klidně i fénem. Potom bych na noc použil Clotrimazol ( je levný a  velmi často dostatečně účinný), nebo Myfugar. Nebudete-li  náhodou úspěšní, volte potom Lamisil. Je však důležité udělat i preventivní opatření mezi které patří hlavně ošetření bot protiplísňovým prostředkem a již zmíněné řádné osušení noh po koupeli.
Parafarmacie
Dobrý den,

prosím Vás, do jaké doby by měli mít účinky léky pancreolan forte?

Děkuji.
Martin
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, nevím zda jsem pochopil dotaz správně. Trávicí enzymy v léku působí vždy jen na potravu, která se  nechází v tenkém střevě. Opakované dávky jsou tedy nutné. Velikost dávky závisí  na složení stravy a na závažnosti poruchy trávení.
Volně prodejné léky
Zkoušela, nic nezabírá. Problém je, že ERDOMED nepoužívám na kašel.Na ten mi zaberou běžná expectorancia. Na zánět nosních dutin pouze ERDOMED. Na netu jsem žádnou alternativu nenašla.
Soník
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud uvažujete o léku, který by měl být lépe hrazen, lepší alternativu asi možné nalézt nelze. Z volně prodejných léků bych doporučil třeba Sinupret.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na lék ERDOMED 300mg. Kdysi jsem ho dostala na zánět dutin od ORL lékaře. Od té doby, když cítím, že se bude sinusitida opakovat, dám si ho. Chtěla jsem ho napsat od lékaře, ale má preskripční omezení jen na pneumologa. Ten mi ho zase nechce napsat, protože ho píše jen při CHOPN. Přitom mi lék jako jediný pomáhá, pokud nechci skončit s ATB. Jiný lék se stejnou účinnou látkou jsem nenašla. Je poměrně drahý. Jak často se mění preskripční omezeni, kam se mám pro případnou změnu obrátit? Existuje nějaký jiný lék, který by mi mohl pomoci a neplatila bych ho celý? Děkuji
Soník
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, zkoušela jste prosím například ACC(účinná látka acetylcystein), nebo Ambrobene(ambroxol)?
Parafarmacie
Dobrý deň
ďakujem za radu :). Suchý ekzém sme natierali slnečnicovým olejom, bežne používaným v kuchyni na varenie, ako ste doporučili. Trvalo to síce dlhšie, ale ekzém sa stratil a nesvrbí.
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tak to je dobrá zpráva, Hanko. Ekzém se asi zase časem objeví a jako první krok můžete zase zkusit stejný slunečnicový olej. Je vždy dobré aby byl čerstvý a nevykazoval známky žluknutí. Ty jsou čichem snadno rozpoznatelné.
Parafarmacie
Dobrý den, měla jsem problémy s hemeroidy a koupila jsem si Hemostop. Jen to na 3 měsíce. Jím ho asi 14 dní, problémy ustoupily. Mám ho vybrat celý nebo přestat a začít zase při případných problémech? Děkuji za odpověď.
Magdalena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, jestli se jedná o tobolkys flavonoidními látkami, určitě je užívejte 3 měsíce. Jsou to látky zdravé a pomohou vám, aby se problém neopakoval, či se opakoval méně často. Alternativou jsou třeba Paralékárna Flavonoidy.
Parafarmacie
Dobrý den, před několika dny jsem se vás pane doktore ptala na mast Pityol a protože jsem nedostala odpověď, ptám se znovu. Proč se dříve mast Pityol používala pro kojence a dnes se může používat u dětí až po deseti letech věku. Používala jsem jí u syna a dnes jsem jí chtěla použít u vnučky, ale v lékárně mě jí nedoporučili, tak nevím proč a prosím vás o vysvětlení. Děkuji Jana
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, Pityol obsahuje mimo jiné 1% kyselinu boritou. Bohužel se stalo, že byl používán na rozsáhlé otevřené plochy a tak byly hlášeny otravy kyselinou boritou u dětí  Ošetření dětského zadečku rizikové není. Přesto bylo rozhodnuto, z důvodu bezpečnosti, že přípravek nebude určen dětem do 10let.

Léky na předpis
Lékař mě předepsal Crestor 5mg. Otázka.
jaký je rozdíl mezi lékem Crestor a Rosucard když mají stejnou účinnou látku.
Má tento lék menší vedlejší účinky než na příklad Sortis?
Děkuji
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, zatím jsem se nesetkal, že by Crestor či Rosucard měl více vedlejších účinků než Sortis.  Obě léčiva jsou generika(kopie), která mohou být vyráběna po uplynutí patentové ochrany. Obecně se mohoiu generika lišit rozdílným kvalitativním obsahem nečistot, pokud byla použita při výrobě léčivé látky jiná syntéza, či kvantitativním množstvím nečistot. To pak může mít vliv i na četnost vedlejších účinků. Vedlejší účinky statinů jsou podle mého názoru lékaři podceňovány a často se předepisují  zbytečně, bez předchozích dietních opatření. Pacienti se zvýšenou hladinou krevních tuků a cholesterlu většinou nemají k dispozici od lékařů ani základní infromace jak by se měli stravovat a jakým způsobem by měli případně snížit váhu, aby se hodnoty upravily. Medikace velmi často není vůbec nutná a zbytečně narušuje přirozenou látkovou výměnu v lidském těle.
Parafarmacie
Užívala jsem po zánětu střeva Biopron9 s fruktooligosach.240 mg
Dnes jsem koupila Lactobycily biopron9 s fruktoologosachoridy 50 mg jinak složení je stejné,udělala jsem chybu,nebudou froktooligos. chybět?
Dáša Braunová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, množství fruktooligosacharidů je v přípravku zcela zanedbatelné a nemůže podpořit růst střevní mikroflóry. Skutečně prebiotický účinek mají dávky až několik gramů za den. Naprostá většina doplňků stravy slibující tento účinek jej v doporučené denní dávce nemůže splnit.  Chybu jste neudělala, ale naopak. Pro dlouhodobé používání je dobré probiotika střídat. Pokud je střevo více postiženo, je vhodnější volit směs probiotických kultur, z nichž některé musí mít schopnost adheze(přilnutí) na střevní stěnu, aby ty ostatní mohly kolonizovat. Běžné formy laktobacilů právě tuto schopnost nemají a hodí se je podat až  následně.  S výrobky Biopron máme ale velmi dobré zkušenosti, díky obsahu kvalitních probiotických bakterií.
Parafarmacie
Dobrý den, už delší dobu užívám hormonální antikoncepci a v lékárně mi bylo doporučenu užívat B-komplex .Mohu ho užívat i dolouhodobě?Děkuji
Lucia
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Má to  svůj smysl. Krátkodobý i dlouhodobý nedostatek některých vitamínů ze
 skupiny B je určitě častý.
Parafarmacie
Dobry den muze se po vytrzeni vice zubu pouzit na vyplach listerin dekuji.
helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Může.Jen volte ten správný. Volil bych zelený. Alternativou je například Parodontax Extra 0,2%.
Léky na předpis
Zdravím, beru již 12 let Condrosulf 800 na artrózu, nemůže to vadit a mít vedlejší účinky? Beru ho 2x do roka 3 měsíce.Děkuji za odpověď.
Lidka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě ne, Lidko, protože je jasné, že lék bez problémů snášíte. Doporučuji pokračovat,
Léky na předpis
Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou, jak upravit jídelníček mé sestře, aby se zvýšila její váha.
V létě U NÍ objevili rakovinu žaludku, odebrali jí jícen, celý žaludek, dvanácterník. Měla 90 kg. Nyní má 60 kg. Mám pocit, že stále hubne, protože se stravuje přesně tak, jak jedla před operací. Prosím, mohl byste mi napsat, jak by měl její jídelníček vypadat a jestli může jíst např. kachnu, nebo uzeniny? Moc ráda bych jí pomohla, ale už po operaci ji řekli chirurgové at jí jídla, na která bude mít chut.
Do poradny ji nedostanu. Moc Vás prosím o radu. Děkuji J.Linhová
Jiřina Linhová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, to opravdu nemůže sama zvládnout, jestliže je stav tak závažný, jak uvádíte a bez klinické výživy podávané sondou případně nitrožilně se nemůže obejít. Musí být každodenně pod kontrolou odborníka na klinickou výživu.  Vaší sestře hrozí vážná podvýživa a pokud bude tato základní věc zanedbána, není reálné, aby se sestra s nemocí vypořádala.   Je třeba požadovat  na zdravotní pojišťovně, aby dostatečnou péči pro vaši sestru zajistila cestou nejbližšího smluvního zařízení, které je na to dostatečně vybaveno jak personálně, tak materiálně.  Předpokládám, že onkologické pracoviště kde je léčena, a nebo chirurgické pracoviště kde byla operována, žádnou iniciativu v tomto směru bohužel nevyvinulo, když jste se obrátila na tuto poradnu.kde byla operována.
Léky na předpis
Dobrý den,
zjistila jsem,že jsem v 7tt ,ale beru lék na revmatoidní artritidu - tedy Methotrexát, po zjištění těhot. jsem lék ihned vysadila, myslíte si, lék bude mít na vývoj plodu? Děkuji za odpověď. Lucka.
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lucie,  to jste udělala správně. Domnívám se že ne i když je to známý teratogen. Setkal jsem se s více takovými případy za 30 let lékárenské praxe. Pokud ano, je pravděpodobné, že plod nedonosíte. Příroda si poradí. Je třeba  nezanedbávat pravidelné kontroly u gynekologa a další nezbytná vyšetření. Věřím, že se vám narodí miminko zcela zdravé a že vám bude dělat jenom radost.  Přeji hodně zdraví.
Volně prodejné léky
Dobrý den. Včera jsem si koupila léky Piracetam AL a začala je užívat. Jsem v půli menstruace a po užití léků jsem začala krvácet silněji než obvykle.Abyste rozuměl, většinou mám opravdu slabé krvácení. Myslíte že to může souviset s tím, že jsem začala brát Piracetam a nebo jenom zbytečně plaším? Děkuji
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Úplně to vyloučit nelze, Lucie. Je to ale málo preavděpodobné. Na problému se asi podílí více příčin najednou. Nejste nachlazená? Nezvýšila jste během menstruace fyzickou zátěž? Neužíváte nově nějaké další léčivo či doplněk stravy? Nezvýšila jste příjem kávy(kofeinu)? Spíte dobře?  Proč jste se rozhodla Piracetam užívat? 
Léky na předpis
Je mi 59 let, užívám ráno Euthyrox 100, Seropram 20, Helicid 20, Sangona 50, Vasocardin 50, večer Prothazin a Siofor 500. Mám vyoperovanou štírnou žlázu již 5 let. Bez nálezu. Trpím záněty mám Hla B27. Když lékařům řeknu co užívám, tak mi sdělí, že si tělo poradí. Ale mně není dobře. Můžete mi prosím poradit. Děkuji evazelingerova@centru.cz
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Evo, určitě s tím půjde něco udělat. Více ale záleží na vás než na lékařích. Při úpravě medikace je třeba ale s nimi spolupracovat. Proč prosím užíváte Helicid?. Trpíte pálením žáhy během spánku? Měříte si glykemii? Nezdá se mi logické užívat Siofor večer. Může to vézt i k většímu nárůstu váhy.  Jak vypadá váš večerní jídelníček? Máte velkou nadváhu? Měříte si denně krevní tlak?
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore. Ráda bych se poradila ohledně užívání magnezia ( to beru už skoro 5 let kvůli tetanii) a Guajacuranu. Mám velmi často zatuhlou krční páteř a bolesti hlavy se závratěma u toho.V příbalovém letáku je ale napsáno, že magnezium zvyšuje účinky Guajacuranu. Dá se užívání obojího nějak skloubit ? Děkuji. Slávka.
Slávka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V tom nevidím problém Slávko. Guajacuran používejte ale spíše jen na noc. Zkuste zda se vám to takto osvědčí. Jestli budete dlouhodobě volit 1/2tablety, 1 tabletu či 2 tablety je třeba si vypozorovat.Uurčitě ale doporčuji se spíše zaměřit na správné cvičení a rehabilitaci. Mimořádně důležitá je i úprava lůžka na spaní či pracovní poloha, pracujete-li v sedě. PS: účinek který jste uvedla se projeví spíše tehdy, jestliže se hořčík a quajafenesin podávají parenterálně pomocí infúzí.
Parafarmacie
Dobrý den poradíte mi co na nehty, je mi 60 a od začátku menopauzy , která v menší míře stále přetrvává se mi lámou a jsou hodně křehké.
Děkuji za odpověď
mariana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, jako první volbu doporučujeme Biosil v  kombinaci s Gelantinou. Zpravidla se kvalita nehtů zlepší..
Parafarmacie
Dobrý den, je mi 40 let, 48 kg, výška 170 cm, Tuto váhu mám po dětech, kdy jsem asi 15 kg zhubla, dětem je 10 a 8 let. Problém je v tom, že přes týden v práci jím velmi málo, v podstatě ovoce, zeleninu, obědy denně chodíme na menu včetně polévky. (denně cca 4 000 kj) O víkendu ale jezdíme pravidelně za babičkou na venkov, kdy sním opravdu velké množství jídla, maso, moučníky, čokolády...a mám úplně bezbřehý žaludek. ((cca až 20 000 kj) mám pocit, že si tělo říká o energii, kterou přes týden nemá. Mohu si takovýmto způsobem stravy dlouhodobě ublížit? Cítím se dobře, žádné zdravotní problémy nemám.
Beata
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nelze to vyloučit Beáto a pravděpodobně to nějaké negativní dopady na vaše zdraví bude mít. Je pravděpodobné že stále trpíte aktuálním nedostatkem některých výživných látek. To pak má dopady na celkovou látkovou výměnu.  Nelze také jen sledovat jaké množství kilojolů konzumujete. Důležitější je, jak vypadá složení vašeho celodenního či celotýdenního jídelníčku. To znamená, jaké bílkoviny, sacharidy a tuky jíte a v jakém množství. Každodenně určitě nekryjete potřebu všech vitamínů, minerálních látek, stopových prvků, esenciálních aminokyselin či mastných kyselin.Do jaké míry to je významné, se ukáže na vašem zdraví v pozdějším věku.
Parafarmacie
Dobrý den, chci se zeptat, proč děti do 5ti let nesmí užívat Septisan na bolest v krku? ( samozřejmě ne celou tabletu, ale třeba jen 1/4 ) Měl by přece působit lokálně, tudíž se nevstřebávat do oběhu. ( mohou ho užívat těhotné ženy, neměl by ovlivnit vývoj plodu ) Děkuji
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, obsah antiseptických pastilek se dostává více či méně do trávicího ústrojí a nejen že se částečně vstřebává, ale také  ovlivňuje střevní mikroflóru.  Krční antiseptika tedy nemají jen pozitivní dopady na  naše zdraví a je třeba s tím počítat. U těhotných žen jednorázové užívání nevadí. Na druhé straně např. jodové přípravky mohou zvyšovat příjem jódu a časté používání může mít   negativní dopady na zdraví matky a dítěte.
Léky na předpis
Dobrý den, dnes jsem dostal lék Nolpaza 40mg jako náhradu za něco, co jsem bral ale nenapsali mi za co ta náhrada je, mohl byste mi pomoci najít za co mi to vyměnili. Děkuji mnohokrát! rpilar@centrum.cz
Roman
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Romane, pravděpodobně za nějaký lék s obsahem pantoprazolu nebo omeprazolu.



mobilní verze