Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Děkuji Vám za rychlou odpověď a přeji hezký den a ještě hezčí nadcházející teplý víkend :-)
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky, Lenko. Já vám také.
Parafarmacie
Dobrý den pane Staňku, děkuji za všechny čtenáře/čtenářky za Váš čas a vyčerpávající odpovědi.
Také bych se ráda poradila - jsem ve 20tt a začínám mít denní "pálení žáhy". Kolegyně mi doporučila Bílinskou kyselku, že prý ji opravdu moc pomáhala při jejm těhotenství. Kyselku jsem si koupila a piju cca 1,5 dcl denně při potížích. Mohu říct, že opravdu pomáhá. Co mě však trápí je složení, konkrétně obsažené konzervanty sorban draselný a benzoát sodný. Snažím se jíst zdravě a vyhýbat se produktům s konzervanty a nechápu, proč tato minerální voda musí obsahovat tuto chemii. Vincentka nic takového neobsahuje. Může mi denní popíjení kyselky škodit? Děkuji za názor. - otázka upravena poradcem
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lenko, Bílinská kyselka je unikátní minerální vodou, která je vhodná pro některé poruchy trávení. Nemá, podle mého, na trhu minerálek přímého konkurenta.  Co se týká použitých konzervantů domnívám se, že jsou tam proto ( sám o tom ale nevím, že je skutečně obsahuje), že má trochu vyšší pH a tím je náchylnější ke kontaminaci některými mikroorganismy (plísně?). Jinak kyselina benzoová a sorbová včetně jejich solí jsou látky, které se v lidském těle velmi snadno odbourávají a nejsou tedy pro tělo zátěží, pokud je tělo toleruje. V doporučeném dávkování, které se pohybuje od 100-300ml za den není příjem těchto látek cestou pití minerálky nijak velký. Přesto každá antimikrobilání látka nějakým způsobem ovlivńuje střevní mikrofloru trávicího ústrojí. To platí i o alkoholu, celé řadě koření a stovkách a stovkách přírodních látek, které nás nijak neznérvozňují. Za běžných okolností se střevní mikroflóra   dokáže s příjmem látek s antimikrobiláním účinkem  vypořádat. Něco jiného může být uživání antibiotik, každodenní konzumace tvrdého alkoholu či každodenní užívání ústních vod s obsahem antiseptik.  Adaptační schopnosti střevní mikroflóry jsou ale obrovské a zejména s pravidelným příjmem určité stravy s obsahem antimikrobilních látek jakéhokoliv původu si dokáže hravě poradit, jeli v "dobré kondici".  Osobně  nevidím v použití antimikrobiálních látek v kyselce jako problém, netrpíte-li nesnášenlivosti těchto látek. Ve výživě je to zkrátka vždy jen o zdravé míře a hanlivě míněné slovo chemie mi do ní moc nepasuje, budou-li se lidé chovat odpovědně ke svému zdraví a zdraví ostatních. Že tomu tak vždy není víme všichni a nadával bych těm, co za to mohou. Vždyť vše co konzumujeme má nějakou chemickou strukturu a naše tělo je složeno jen z chemických sloučenin. 
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se zdptat, poslední dobou se cítím pořád plná, nemám vůbec pocit hladu a i po jednom jogurtu si připadám, jakokdybych snědla celé plato. Nevíte, co by to mohlo být, nebo čím způsobené? Taky mě začalo bolet břicho i podbříšek, tak přemýšlím, jestli je to ve spojitosti se střevy nebo možné i gyn. problémy. Předem moc děkuji
Barbara
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jak dlouho se takto cítíte? Trpíte větší nadváhou?  Užíváte nějaké léky? Těhotenství je možné vyloučit? Trpíte průjmy nebo nadýmáním?
Léky na předpis
lekar mi predpisuje androfin uz 2roky je to vporiadku dakujem
vlado
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nic o vás nevím, Vlado. takže opravdu netuším.
Léky na předpis
Dobrý den, je mi 19 let a před týdnem jsem prodělala trombozu tepen , nasadili mi domácí léčbu píchání clexanu do břicha dvakrát denně 0,04 ,snížují mi to na jednou denně,ale lékařka mi napsala dopředu clexan 0,02 jednou denně plus Godasal,každopádně chtěla abych si ho brala i při denní dávce 0,04 ,není to moc? A může se na Godasal pít alkohol v menší míře(rodinné oslavy atd.,)?Děkuju ,krásný den
Sára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Užívala jste antikoncepci, Sáro? Můžete mi případně napsat jakou? Medikaci nemohu posoudit. Nemám žádné hematologické výsledky. V každém případně je nutné, abyste byla pečlivě sledována. Alkoholu bych se momentálně raději vyhnul, než se stav stabilizuje. Zdravotní riziko je příliš velké a nerozvážnost se nemusí vyplatit. Může vážně ovlivnit  celý váš další život . Alkohol  je enzymový induktor a zasahuje do farmakokinetiky mnoha léků.  
Parafarmacie
Zdravím,
prosím Vás můžete mi vysvětlit proč jsem vždy v druhé části cyklu nafouklá, nateklá a mám velké břicho, celkově se cítím jako velryba? Existují potraviny, které tento stav podporují? Jde to nějak ovlivnit? Nadváhu nemám. Díky
Ája
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V předposlední fázi menstruačního cyklůe dochází k většímu zadržování vody, Ájo. Děložní sliznice  také tvoří glykogen, který je schopen vázat poměrně velké množství vody. Je také stále více prokrvena. Právě z toho by mohl pramenit pocit velkého břicha. Stravou je možné tyto obtíže určitě zmírnit. Střídmý jídelníček s přiměřeným množstvím soli by měl být  pro vás dostatečným opatřením, jste-li zdravá. Můžete také zkusit  osvědčenou "protiotokovou" kombinaci: Paralékárna Flavonoidy 2x1 tabletu a Paralékárna Kalium Plus 2x2 tablety se zahájením užívání v polovině cyklu. Je možné je koupit u nás v Paralékárně, Karolíny Světlé 11, Praha 1.
Parafarmacie
Dorý den,můj otec (85 let) na doporučení lékaře po operaci užíval tablety Phlogenzym. Otec se během užívání cítil velmi dobře, je možné, že mají účinek i na paměť a působí proti únavě? Je možné přípravek užívat delší dobu?Děkuji za odpvěď.
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nepřímo to možné je, Hano. Phlogenzym tlumí zánětlivé procesy v těle  a snížuje hladinu látek, které podporují zánětlivé reakce.  Mohou ustoupít bolesti všeho druhu, zlepší se pohyblivost, sníží se svalová únava. Zvýšený pohyb, i když se může zdát mladému člověku nevýznamný,  má pak vliv na dýchaní, na kardiovaskulární systém a zlepší se také prokrvení a okysličení mozku. Tento lék je možné užívat dlouhodobě.
Parafarmacie
Dobrý den. Dcerce byla dg. sideropenie, hyp. anemie. Naše milá Dr. nám předepsala 3x1 tbl. Sorbiferu. Dcerka má ale potíže s trávením, má zácpu. Proto jsem se zaměřila na její jídelníček a zvýšila příjem masa, ovoce (zeleninu mimo okurky odmítá).Ráno nalačno pije zelený ječmen (naturalis), užívá tbl. chlorely a spiruliny. Dále bere železo od firmy favea (superželezo forte s kys. listovou). Poté ještě večer pije 200 ml hlinky- Schindelleho minerálů...Sama bere biosil. Ještě k tomu železu jí dávám hesperutin. Takže denně užívá několik potravinových doplňků.....Je to asi příliš mnoho , mohla bych jí tím ublížit? Krevní testy ukázaly optimální hodnoty..z původího HB 110 se zvýšil na 131 a Mch z 26 na 29,3....Jenže se zvýšila i urea 3,9 na 5,3 a kreatinin z 69 na 87. Nezatěžuji ledviny dcery???Nebo na zvýšení kreatininu může mít vliv i změna jídelníčku? Více masa, vajec??? co obecně si prosím myslíte o zeleném ječmenu a Schindelleho minerálech? Děkuji velice za váš čas.
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, kolik je prosím dceři let? Jak vypadá její jídelníček? Železo z potravy není snadno využitelné  a je to špatně vstřebatelný prvek. Nejhůře se vstřebává to, co je obsaženo v rostlinné stravě. Neznamená to tedy, že pokud chemickou analýzou zjistíme, že určitý rostlinný materiál obsahuje hodně železa, že bude 100% vstřebáno. Příkladem může být železem proslavený špenát. Nejlépe se vstřebává tzv.hemové železo, které je obsaženo v mase. Maso by tedy nemělo v jídelníčku v rozumné míře chybět. Sorbifer považuji za nejlepší lék s obsahem železa. Na druhé straně je to lék starý, neinovovaný a svět za tu dobu co byl vyvinut značně pokročil. Legislativa pak také a přípravky s obsahem železa se běžně jako léčiva již neregistrují a uvádějí se do oběhu jako doplňky stravy či potraviny určené pro zvláštní výživu. Proto celá řada doplňků stravy má pravděpodobně mnohem lepší dostupnost železa jako např. Ferrocento , než  Sorbifer. Zelený ječmen, chlorella, spirulina může snižovat využití železa, pokud by byl příjem vysoký a vyhnul bych se jim. Jsou to doplňky stravy s poměrně malou výživovou hodnotu v běžném dávkování a je důležité vědět odkud pocházejí a co skutečně obsahují. Železo tedy mohou pevně vázat a snižovat jeho biologickou dostupnost. Většina informací na internetu je klamavých. Co se týká Schindelleho minerálů, těžko říci. Je to docela oblíbený doplněk stravy v Rakousku a Německu po desetiletí. Zda jsou však  minerální látky obsažené v přípravku dostatečně využitelné a zda má jejich užívání pro doplnění minerálních látek a stopových prvků nějaký smysl nevím. Nikdy jsem žádný rozumný důkaz neviděl. Stejné pochybnosti mám třeba o u nás oblíbeném Dologranu či Dolomitu. Prodej často zprostředkovávají  prodejci, bez jakéhokoliv  hlubšího biologického vzdělání (ti důkazy nevyžadují a milují povídky o zázračných uzdraveních) a mě samotnému se nepodařilo najít přesvědčivá odborná data. Momentálně bych se Schindelleho minerálům  raději vyhnul také. Mohly by rovněž zapříčinit tvorbu nevstřebatelných komplexů železa s organickými látkami obsaženými ve stravě a stopovými prvky. Nyní bych tedy podřídil vše aktuálnímu problému s nedostatkem železa a soustředil bych se na vyvážený jídelníček bez užívání doplňků stravy s nejasným  vlivem na vstřebávání důležitých výživných látek v trávicím  ústrojí a na trávicí procesy v něm. 
Léky na předpis
Nolpazu 40 mg užívám krátkou dobu. Vždy ráno před snídani. Dlouhá léta mám bolesti břicha, někdy dovršena kolikou. Mám za sebou akutní zánět slinivky břišní, operaci žlučníku. Protože poslední kolika břicha byla teď v červenci a procházela jsem předoperačním vyšetřením před (gynekol. oper.), podstoupila jsem endoskopické vyšetření žaludku. Byla mi zjištěna žaludeční kýla a chronická gastritida. Proto beru tento nový lék na zmenšení tvorby kyseliny. Na kontrolu mám jít za tři roky. Děkuji za odpověď!
Adéla Senecká
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobře. Díky za upřesnění. Doporučuji Nolpazu zaměnit za ranitidin 300mg např.. Ranisan 150mg, 2 tabletky na noc. Je to pro vás šetrnější lék a nebude vám zhoršovat přirozené trávení  základních látek (narušené již operací žlučníku), díky nadměrnému snížení acidity během dne, kdy přirozeně přijímáte potravu. Poraďte se prosím o této změně s lékařem. Nyní je pravý čas. Blíží se podzim a  právě na podzim bývají obtíže intenzivnějšího rázu.
Parafarmacie
na bolesti kolena beru tyden colafit mohu k nemu brat jeste doplnek stravy florex jinak jsem rok po operaci prsa kvuli nadoru
helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano.
Parafarmacie
Dobrý den, přes rok mě trápí ekzém. Celou dobu byl jen na posledním článku ukazováčku levé ruky, ale poslední měsíc se začíná rozšiřovat. Fáze klidu netrvá déle než týden, poté se začínají tvořit puchýřky a loupající se kůže. Co konkrétně kůži dráždí se mi nedaří vysledovat a předepsané kortikoidy z kožního nepomáhají, proto bych se chtěla zeptat, zda by nebyly vhodnější homeopatika a jaké vybrat. Děkuji za odpověď
Markéta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jste levák, Markéto? Zatěžujete levou ruku více nějakou manuální prací?  Objevil se ekzém v minulosti na jiném místě? Jste si jista, že se jedná o ekzém? Potvrdila to lékařka?
Parafarmacie
Není to na 1 místě, ale vždy na bradě nebo v okolí, ty boláky nejsou také vždy stejné, ale společné mají to, že se tvoří hlouběji pod kůží, ne jako pupínky na povrchu, jsou rozsáhlejší, i do plochy, nejen do výšky a jsou tvrdé (bolí při dotyku). i když se mi tvoří 1 až 2 do měsíce, než se zahojí dělá se už další. Místa která jsou zahojená, jsou rovná, max. nepatrný červený flek. Bradu ošetřuji každé ráno a večer Akneroxidem, jinak používám noční a denní krém balea (DM) s ochranným faktorem a kvalitní make up přes den - zkoušela jsem se i nelíčit vůbec ale vliv to nemělo. Odličuji se micelární vodou dermacol, jinak nepoužívám nic. Jím úplně všechno v doporučovaném množství. Maso méně, větš. krůtu, někdy roštěnou, telecí..Ryby 1-2 x týdně . Z luštěnin (cca 2x týdně) čočku, hrách, fazole, i soju..Dělám z nich i placky. Spíše zeleninu než ovoce, rýži, těstoviny, i jáhly, pohanku. Jogurt 1 denně, acidofilní mléko 200 - 500 ml denně, někdy ovocný tvaroh, sýry cca 3x týdně. jím co vařím dětem
alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím si, Aleno, že se jedná o hlubokou dlouhodobě přetrvávající infekci kůže v tomto místě s tím, že mikroorganismy mohou v místě  postižené tkáně migrovat a postihovat více nebo méně jen určitou její část .Její projevy se výrazněji objevují tehdy, kdy je imunita snížena a kdy tělo tvoří i více prozánětlivých látek. V tomto smyslu vidím propojení s menstruačním cyklem a aktuálními hladinami estrogenů a gestagenů. Mikrobiologické vyšetření by mohlo moji domněnku potvrdit. Pokud by tomu tak bylo, je možné problém léčit užíváním vhodného antibioitika v dostatečné dávce. Naslepo bych doporučil použít cefuroximaxetil. Za vhodnější a účinnější však považují léčbu lokální s použitím vhodné krémového základu, který dostatečně proniká kůži plus použitím vhodného lokálního antibiotika. Pokud by lékař volil léčbu naslepo, myslím, že nejvhodnějším  antibiotikem by byl nystatin. Lokální léčba by měla trvat 10 dní. Hromadně vyráběné léčivé přípravky ve formě mastí či krémů nebudou dostatečně účinné.  PS: informace, které jste dále uvedla v dalších příspěvcích jsem  z poradny smazal. Jedná-li se skutečně o infekci kůže nelze vyloučit, že bude přenesena na děti a považuji to vzhledem k lokalizaci za velmi pravděpodobné.
Parafarmacie
pěkný den, ráda bych se s Vámi poradila ohledně akné. Mám ho od 12 let, s první menstruací. Vždy v polovině cyklu (ovulace) se mi na bradě vytvoří zánětlivé ložisko (nelze nazvat pupínek), které se hojí dlouho a samo o sobě se nemá tendenci měnit. Je mi 34 let, stravuji se celý život zdravě, snad s výjimkou puberty, ale projevy jsou stále identické. S výjimkou období, kdy jsem zhubla-na VŠ (55 kg na 174 cm), MS nebyla, hladina ženských hormonů velice nízká a neproměnlivá. Nyní 60 kg, mám 3 děti. Od kožní mám krémy s benzoylperoxidem a isotretinoinem. Používám pouze Eclaran nebo Akneroxid, nic jiného, vše ale bez efektu. Kožní říká, že úplně zabránit tomu nelze, nemůžu smířit. Než se jeden bolák úplně zahojí, tvoří se další, takže i když to jsou 2 za měsíc, je to hodně vidět. Nevím co s nimi, když už se vytvoří - nechám být-zůstanou ve stejném stavu, vymačkávám-nejde, sloupne se kůže, strup, hojí se dlouho a opětovně se plní. jizvy nemám, jen červené fleky, které po čase zmizí.děkuji
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Odpovězeno níže.
Parafarmacie
ještě jsem ke své předchozí otázce zapomněla dodat že antikoncepci samozřejmě neberu, v minulosti jsem ji několik let brala, projevy výrazně lepší, stejně jako v těhotenstvích - byla by asi řešením, ale raději bych se bez ní obešla...žiji a stravuji se opravdu zdravě, sportuji, spím dost...chodím na kosmetiku, která mi trochu pomáhá....moc Vám děkuji za Váš čas
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Aleno, jestli jsem pochopil správně, projevy jsou stále na stejném místě na bradě. Je místo v době klidu zcela rovné? Jak jej během této doby ošetřujete? Můžete mi prosím napsat co tvoří převážnou čast vašeho jídelníčku?
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je nějaká kloubní výživa, která se může užívat i v průběhu těhotenství. Jsem hypermobilní, už v prvním těhotenství mě bolely ramena, lokty, záda, kyčle, kolena a často i celé tělo, ale to začalo až tak kolem 25tt. Teď jsem v 15tt a už několik týdnů mě všechno a pak zas chvilku nic. Mám také lehkou dysplazii kyčelních kloubů a už teď přibírám víc než poprvé. Děkuji
Terka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Terko. Doporučuji  užívat Gelantinu Intensive prášek. Prášek se romíchá v šejkru s vodou a jedná dávka představuje 10g kolagenu. Tuto dávku  užívejte každodenně. Dbejte ale také na správný jídelníček, který by nevedl k zvýšené produkci prozánětlivých látek. I v těhotenství je možné jíst skromně, aniž by jídelníček postrádal všechny důležité látky jak pro maminku, tak pro miminko. Nárůst váhy během těhotenství by měl být přiměřený a neměl byl podle mého názoru překročit 12kg. Větší nárůst váhy představuje zvýšené zdravotní riziko pro oba.
Parafarmacie
Odpovídám na Vaši odpověď.
Je mi 21 let, Antikoncepci jsem užívala, ale před rokem a půl jsem ji vysadila. Děti žádné nemám, toto bylo mé první těhotenství. Jinak žádnými nemocemi ani obtížemi netrpím. Nadváhu nemám a žádné léky neberu. I v minulosti bylo vše v pořádku bez jakýchkoliv problémů. V nemocnici při revizi říkali že potrat byl ovlivněn přírodou
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, pokud se trápíte tím, co se stalo, snažte se to pustit co nejvíce z hlavy. Jezte pestře a střídmě. Mějte dostatek pohybu na zdravém vzduchu. Cestujte.  Věřím, že napodruhé vše dopadne zcela jinak a vy se budete těšit ze zdravého miminka. Žádné zvláštní dietní opatření bych nedělal, jestliže jsou všechny běžné biochemické hodnoty z  laboratorního vyšetření krve a moči v pořádku.
Parafarmacie
Dobrý den, potřebovala bych radu. Před dvěma týdny jsem samovolně potratila, před týdnem jsem byla na revizi dělohy... Až to bude možné a doktor nám to povolí tak se budeme znovu snažit o miminko. Kolegyně v práci mi říkali ať začnu brát nějaké vitamíny a hlavně kyselinu listovou. Prý je to lepší pro početí a udržení plodu. Co přesně by jste mi poradil Vy? Děkuji za odpověď
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Samovolný potrat má své příčiny, Jano. Ty by bylo dobré znát. Ne vždy se to ale podaří zjistit. Máte nějaké jiné zdravotní obtíže? Kolik je vám let? Užíváte nějaké léky? Trpíte nadváhou? Máte děti? Užívala jste antikoncepci? Měla jste v minulosti vážnější zdravotní obtíže?
Léky na předpis
Dobrý den, chtel jsem se zeptat jestli jsou nake leky na astma volne prodejne , mam obrovzke problemi a pani doktorka mi odmitla predepisovat ventolin,i kdyz mam presto velke potize a vedoma si toho je, jednou sem uz byl hospitalizovan v nemocnici diky tomu, dekuju predem za odpoved
Martin
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jestli máte skutečně astma, Martine, je nutné užívat léky. Žádný volně prodejný lék, či doplněk stravy váše zdravotní obtíže nevyřeší a jsou to vyhozené peníze. Pokud máte pocit, že lékařka nepostupuje správně a jste si jist, že problém není na vaší straně, obraťte se na svoji zdravotní pojišťovnu, aby vám doporučila jiného lékaře, na kterého byste se mohl obrátit.
Léky na předpis
Dobrý den,beru letrox 100 a koupila jsem si na uvolneni svalu při vyhřezle plotynce tinkturu bělotrnu a třezalky,nemužou ty bylinky snižovat učinky letroxu .Děkuji za odpověd.
LADKA
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Domnívám se, že ne, Vlaďko.  Myslím si, že případná interakce by nebyla významná, Zdokumentována ale není.
Léky na předpis
Chtěla bych se zeptat na kombinaci léků : Euthyrox 75,
Xados, Rivotril 5 a Nolpaza 40 mg.! Čím je možno nahradit Nolpazu, která má velké množství možných vedlejších účinků. Děkuji!
Adéla Senecká
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Z jakého důvodu Nolpazu užíváte? Můžete mi prosím popsat vaše problémy s travicím ústrojím?
Léky na předpis
Děkuji za zájem.
Všechny hodnoty neznám, vím 6.18 a patrně to bude tak nějak pořád stejné. Je mi 58. Léčím se i na vysoký tlak. Ted mam Prenessu a Atoris. Nadváhu snad nemám (169/63) a žádné další interní potíže také ne . Jím, myslím zdravě, pohybu mám dost. Možná trochu stresu.
S cholesterolem a vysokým tlakem pracujeme už několik let (no nevím - možná tak nějak od těch 50ti. Léky se střídaly kvůli potížím se suchou ústní sliznicí, které teď již nejsou. Jenom mě ten lék na cholesterol znepokojuje, raději bych játra ochránila a proto hledám nějaký preparát co nejvíce šetrný, který bych mohla vyžadovat příště.
Stepanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Musel bych vědět o vás mnohem více Štěpánko, abych mohl posoudit oprávněnost medikace ev. doporčit nějakou šetrnější změnu. Také bych musel znát dost podrobně váš způsob stravování. Statiny a kyselina nikotinová jsou jediná léčiva, která významně zasahují do metabolismu cholesterolu. To má samozřejmě i další metabolické dopady, Ne vždy žádoucí. Lékař by měl hledat možnost jak mediikaci snížit. Na druhé straně i vysoký tlak může naznačovat, že kardiovaskulární systém není úplně v pořádku, a  proto základní pochybení v nastavené medikaci nevidím.  Lékař se tak mohl rozhodnout i vzhledem k rodinné anamnéze a na základě dlouhodobější historie výsledků lékařských vyšetření.. Jestli  provedená interní vyšetření nesignalizují poškození jater, neobával bych se použití statinů takovou měrou. Kapacita jater je obrovská a mnohem větší zátěží je nepřiměřený jídelníček. Nepochybně je ale lepší se statinům vyhnout, jestliže to jde Pokud by se podařilo udržet hodnotu kolem 6.0 jen úpravou jídelníčku, viděl bych to pro vás jako lepší a bezpečnější řešení. Nemusí to být ale reálné.
Léky na předpis
Dobrý den, uměl byste doporučit lék na snížení cholesterolu, který je k játrům šetrnější ?
Léky beru, přestože jsem (i když před 40ti lety) měla žloutenku a nemám z toho dobrý pocit. Bezlékové pokusy hladinu cholesterolu neupravily. Poslední výsledek byl přesně na hranici, která už znamenala zvýšenou hladinu.
Stepanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaká hodnota  byla naměřena Štěpánko? Bylo to poprvé, kdy byla na hranici? Kolik je vám let?  Máte k dispozici výsledky více měření za delší čas? Užíváte tedy statiny? Jaká  jiná léčiva užíváte?  Máte nadváhu? Jaké zdravotní obtíže momentálně máte?
Parafarmacie
Dobrý den, jsem v 7 týdnu těhotenství a již 4 měsíce užívám kyselinu listovou. Nevím však, zda je nyní nutné užívat i jiné vitamíny pro těhotné. Chtěla jsem se proto zeptat, zda je možné kombinovat GS Mamavit s hořčíkem s obyčejným GS Omega 3? (GY Mamavit DHA je na mě příliš drahý). Je možné GS Mamavit a GS Omega 3 střídat např. obden? Děkuji za odpověď.
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Obojí je možné, Hanko. Zároveň si nemyslím, že by toto počínání mohlo nějakým způsobem ublížit vám a miminku, pokud výrobky obsahují to, co mají. Užívání obou doplňků stravy může mít svůj smysl. Záleží i na tom, jak se stravujete a zda jste zdravá.
Hubnutí
Dobrý den,jsem 3 roky po gyn. operaci,kdy mi bylo úplně všechno odebráno.Měsíčky od té doby nemám a ani neberu žádné léky.Přibrala jsem 15kg,ale určitě to není tím,že bych hodně jedla.Na víc jsem začala otékat.Je mi 51let.Můžete mi poradit,nějaké léky?Zavodňuji se a nevím si s tím rady.Děkuji za odpověď.
Hana Nývltová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Hano, je mi jasné, že není lehké překonat tolik zdravotních komplikací. Určitě při tom nezbývají psychické síly na změnu jídleníčku, která je nutná. V žádném případě nelze jídleníček zachovat, jak jste udělala. Prvním krokem musí být nyní výraznější snížení váhy. Automaticky dojde ke snížení otoků a zadržování vody. Mohou tomu pomoci v druhém pořadí i některé doplňky stravy jako je například  přípravek Paralékárna Flavonoidy. Pokud jste z Prahy, nebo okolí, či nemáte do Prahy problém dojíždět, doporučuji navštěvovat naše Centrum pro poruchy metabolismu a výživy v Praze 1. Budete-li se držet našich pokynů, podaří se vám snížit váhu. Zároveň budeme sledovat váš zdravotní stav a upravíme vám medikaci, abyste se citila lépe. Na www.drstanek.cz se dozvíte více. Telefon do ordinace je 2 24 23 81 02. Pracujeme  každý den již od 6.00, což oceňují "přespolní" a  velmi zaměstnaní lidé.
Volně prodejné léky
Děkuji moc za odpověď ohledně páteře.Vyzkouším tedy Ibalgin.Radíte mi lázně,byla jsem a vždy mi pomohly.Jenže teď jsem v péči jen obvodní lékařky.O lázně jsem jí poprosila asi před 14 dny.Odpověděla mi,že lázně bych mohla dostat jen pokud jsem v péči neurologa,ortopeda.Což nejsem.Chodila jsem k neuroložce,jenže ta nestíhala a tak pacienty,kteří nebyli akutní vyřadila.Takže teď jsem jen v péči obvodní a ta mi lázně nenapíše.Je takový postup správný? Děkuji.Věra
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Napsat návrh na lázeňskou péči se často lékařům nechce a je třeba k tomu trochu klidu a soustředění. Nevím o tom, že by návrh nemohl předepsat obvodní lékař. Bylo by to špatně. Právě u obvodního lékaře by se měly kumulovat všechny důležité informace o zdravotním stavu  a právě on by měl být schopen je komplexně posoudit. S dotazem bych se obrátil na vaši zdravotní pojišťovnu. Ta vám snadno poskytne aktuální informace k možnosti proplácení lázeňské péče. Udělejte si prosím na to určitě čas.   Češi se bohužel zatím nenaučili komunikovat se zdravotnimi pojišťovnami jako klienti a jejich cestou vymáhat občas to, na co mají právo ( myslím to nyní obecně. Právo na lázeňskou péči nevyplývá automaticky ze zákona). Pojišťovny zase nějakou cilevědomou práci se samotnými  klienty vůbec neznají a pojištěnec je pro ně jen zdroj příjmu ev. výdaje, o který nestojí. Kdyby se jen tyto postoje obou stran  změnily, fungovalo by zdravotnictví  mnohem lépe a peníze by se využily mnohem rozumněji. Hospodaření s prostředky na zdravotní péči však funguje špatně ve všech zemích. Někde je to ale o něco lepší než u nás a všechny zůčastněné strany se k sobě chovají s větším porozumněním.
Volně prodejné léky
Dobrý den.Už jste mi ohledně páteře jednou radil.Prosím o radu podruhé.Už delší dobu mám výrustky-osteofyty na bederní páteři.Pokud byly bolesti daly se utlumit cvičením,pokud né vzala jsem si 1 tabletu a byl na dlouho klid.Nyní jsem dostala velké bolesti páteře a minulý týden mi na rengenu zjistili výstyt nových výrustku na hrudní páři.Lékařka mě poslala na rehabilitaci.Prý cvičení a prášky od bolesti je jediné co pomůže.Cvičení v pohodě,ale ty prášky...Nicméně jsem si zakoupila Ibuprofen 400mg.A beru jednu dopoledne a pak před spaním.Zdá se že jsou ale na mně moc silné,jsem z nich jako omámená :),ale bolesti přejdou :) mám je na doporučení lékařky,ale nemohl by jste mi od bolesti poradit nějaké slabší,šetrnější tablety?Ještě dodám,že je mi 62 a nadváhu nemám.Děkuji.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ibuprofen je vhodným lékem, Věro. Zkuste to s nížší dávkou 200mg (např. Ibalgin 200). Ibalgin je i dobře snášen a s vedlejšími účinky při dodržování pokynů  uvedených v přibalové informaci jsem se prakticky nesetkal. Správné cvičení a rehabilitace je ale základem. Určitě doporučuji absolvovat lázeňskou léčbu pohybového aparátu. Výborné jsou třeba lázně v Třeboni.
Podváha
Dobrý den, chci se poradit, je mi 21 let a měřím 167 cm a má váha je necelých 46 kg. Trpím podváhou a nemůžu přibrat, k tomu mám ještě dost nechutenství k jídlu a trávící potíže. Ráda bych nabrala ale nevím jak. Pomohli by mi v nabírání třeba nutrigrinky nebo něco podobného? Prosím poraďte jsem z toho už zoufalá.
Kristýna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nutridrink může určitě pomoci, Kristýno. Záleží ale na celkovém složení celodenního jídelníčku. Jídelníček je třeba správně sestavit a dlouhodobě jej dodržovat. Můžete mi prosím napsat jak se nyní stravujete?
Parafarmacie
Velmi vám děkuji za erudovanou odpověď, navíc v tak rychlém čase! Díky, Jitka
Jitka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přeji hodně zdraví!
Léky na předpis
Dobrý den! Jelikož je "můj" p. doktor poněkud nerudný, chtěl bych poprosit o radu Vás. Beru siofor na cukrovku a nevím, zda k tomu mohu brát aspyrin protekt a sporadicky Brufen na záda??
Děkuji předem za odpověď.

Milan. - otázka upravena poradcem
Milan
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jestli k tomu je důvod, kombinace je určitě možná. SioIforu se obézní diabetici či diabetici s nadváhou mohou velmi často snadno zbavit snížením váhy. Například dietním plánem Guareta pro diabetiky.  Postup je možné se mnou pravidelně  zdarma konzultovat.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore. Potřebuji poradit jaký je nejpřesnější tlakoměr pažní uvažuji o koupi. Děkuji Věra
věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Netrroufám si moc radit, Věro. Mám s nimi špatné zkušenosti, protože kvalita jde rapidně dolů. Volil bych asi Tensoval. 
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore. Při stavech nevolnosti používám nějak rutinně Maalox, protože neznám nic jiného. Dříve mi vyhovoval Gastrogel. Mívám i problémy s trávením, prý je ve volném prodeji Pankreolan. Ráda bych se vás zeptala na dvě věci - zda se nemůže člověk Maaloxem předávkovat, a co byste doporučoval pro lepší průběh trávení. Velice vám děkuji za odpověď, Jitka
Jitka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jitko, nevím jaké trávicí problémy máte, ale nadužívání Maaloxu či antacid obecně zhoršuje trávení bílkovin a škrobu. Podílí se také na nižším využití vápníku či železa,. vitaminu B12, zhoršuje se biologická dostupnost důležitých výživných látek z potravy. Následně se to dá jen částečně napravit Pancreolanem. Zhoršení trávení bílkovin a škrobu  běžně vede k pálení žáhy,nadýmání a únavě. Doporučuji se tedy zamyslet nad způsobem stravování. Máte-li větší nadváhu, je třeba se jí zbavit. Zažívacím problémům je třeba přizpůsobit jídelníček, který by měl být skromný, ale co nejpestřejší, výživný a dobře stravitelný.Užívání léků určitě není správnou cestou ke zdraví. Mohou být pomocnou rukou, pokud se s nimi umí zacházet.
Léky na předpis
Dobry den, matka bere kazdy den 1 tabletu Euthyrox 88 mg po operaci stitne zlazy. Je u me na dovolene a zapomela si prasky doma. Jake mohou byt nasledky vynechani 4 az 5 dnu? Mam doma Euthyrox 50 mg. Je mozne docasne nahradit Euthyrox 88 Eutyroxem 50. Je lepsi uzivat nizsi davku, nez uplne vynechat? Dekuji Jana
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je lepší užívat nižší dávku, Jano. Osobně bych to vyřešil tak, jak jste uvedla. Tento postup je určitě v takovýchto případech možný. Jakmile se maminka vrátí domů, ať ale pokračuje v předepsaném dávkování.
Léky na předpis
Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat, zda-li je možné kombinovat Dithiaden proti alergii a Algifen na křečovitou bolest břicha.
Děkuji za odpověď.
David Kondělka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Algifen by měl být ale používán  vždy s vědomím lékaře a není dobré o jeho použítí rozhodovat sám. Křečovitá bolest břicha má své přičiny a pokud se opakuje, je třeba ji správně léčit. Algifen může způsobit krátkodobou úlevu, která ale může být v některých případech osudná a může vézt k velkým zdravotním komplikacím.
Parafarmacie
Dobrý den,byla mi diagnostokována voda v koleni a Bakerova pseudocysta.Objednací termíny u ortopéda jsou dlouhé,je nějaký přípravek,mast,který by napomáhal vstřebávání výpotku,mám dojem,že mi otok sám pomalu opadává. Moc děkuji.
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Použil bych octanový gel či octanový zábal, Heleno. Mělo by dojít k určitému zlepšení.
Léky na předpis
uzivam concor dapril 10 a5 zodac budiar milurit hydrochlorothiazid stacyl je kombinace neohrozujici zdravi

marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Vždy je dobré omezit medikaci na nezbytné minimum, Marie. Milurit bývá často zbytečný a upravení hladiny kyseliny močové lze velmi často zvládnout úpravou jídelníčku. Normální tělesná hmotnost a přiměřené tělesné aktivity pomáhájí udržovat  normální krevní tlak. Snížením váhy  na normální úroveň je tedy velmi často možné docílit vysazení léků na snížení vysokého krevního tlaku ( záleží také na příčině vysokého TK).  Tímto způsobem bych se snažil snížit své obavy z možná částečně zbytečné medikace. Ne vždy je to ale možné a někdy již bývá také pozdě, protože některé patologické změny v organismu jsou již nevratné.
Léky na předpis
dobrý den, prosím co mám užívat jako první
Euthyrox nebo Prenessa / na tlak/.děkuji
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě nalačno Euthyrox . Mezi užitím léku bych udělal 30minut přestávku. Domnívám se ale, že obal léky je možné užívat také nalačno zároveň a že nedojde k  vzájemné interakci.  Pravidelnou  každodenní kontrolou krevního tlaku si můžete častečně tuto skutečnost ověřit.
Parafarmacie
Dobrý den, jedeme za tyden na 10 dni na dovolenou do zahranici. Mam problem s vyprazdnovanim a moje telo je vetsinou 7-8 dni jako zaseknute, vypadam jak tehotna a navic se mi pak horsi i plet. Mohl byste mi doporucit, co si poridit, abych nemela po pouziti krece v brise? Zkousela jsem kdysi nejake kapky, ale nejak nesedely. Dekuji.
prazdniny
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, použil bych glauberovu sůl. Zpravidla stačí jedna polévková lžíce za den. Máme ji u nás k dispozici. Je  velmi dobře snášena.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore, manžel užívá Warfarín/umělá srdeční chlopeň/ dále pak Metformin Mylan, Nebilet. V současné době má naordinovaný lék Doxybene z důvodů podezření na onemocnění lymskou boreliózou/zvětšující se červená skvrna, chřipkové příznaky/ Můj dotaz zní, zda je možné užívat Doxybene současně s Warfarínem. Děkuji za odpověď. Zdraví Z.
Zdenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to možné, Zdenko a je dobře, že mu byl Doxybene preventivně předepsán. Doufejme, že bude infekce včas potlačena.
Parafarmacie
Zdravím a chtěla bych se zeptat, zda lek Litalir jde kombinovat s železem Ferrosanolduodenal.Děkuji a preji hezky den Kudrova
Kudrova iva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Je to možné. Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Děkuji za tipy (povlak na jazyku), chystám se na preventivní prohlídku, tak to proberu I s lékařem. Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobře Evo. Dejte vědět jak vše dopadlo.
Parafarmacie
Dobrý den mám 180 a za poslední půl rok jsem ve svých 16 letech po zažívacích problémech zhubl 15 kg a ted jakoby to na mě začlo vše dopadat a mám pořád hlad i když se najím a jsem pořád unavený a celkově zesláblý...mám ted 50 kilo...myslíte že když přiberu tak se to zlepší? děkuju
Petr
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
A jakéé zažívací problémy jste měl, Petře? Sleduje vás pravidelně gastroenterolog?  Užíváte nějaké léky?
Léky na předpis
Dobrý den,
děkuji za odpověď ohledně užívání detralexu v těhotenství a uklidnění, že lék není pro plod nebezpečný. Ano, hluboká žilní tromboza u mě byla pravděpobně způsobena dlouhodobým užíváním antikoncepce Yadine, přibližně 8 let. Trombofilní mutace nebyly prokázány.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za informaci. Doufám, že jste po hematologické stránce pravidelně kontrolována a že Clexane má stále v medikaci pro vás své opodstatnění. Přeji hodně zdraví a co nepříjemnější přípravu na miminko.
Léky na předpis
Dobrý den,
před rokem jsem prodělala hlubokou žilní trombozu a oboustrannou plicní embolii. Kvůli občasným bolestem nohy užívám dlouhodobě detralex 1-0-1. Nyní jsem v 9. týdnu těhotenství a preventivně si píchám clexane. Je další užívání detralexu bezpečné?
Děkuji.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Domnívám se Jano, že v tomto dávkování 100% ano a doporučuji v tom pokračovat. Zajímalo by mě, zda příčinou problému bylo užívání antikoncepce a případně jaké ( více mě zajímají obsahové látky než značka léku).
Parafarmacie
Dobrý den, poraďte prosím pane doktore. Mám takový problém, který je možná úsměvný, ale mě docela obtěžuje. Totiž pokud sním pár kousků ovoce, speciálně meruňky, broskve či nektarinky, za okamžik se neuvěřitelně zpotím, vlasy, obličej, jakoby mě pokropili konví s vodou. Nevím si s tím rady, tohoto ovoce se vzdát nechci, měl by to být nějaký problém s krevním cukrem nebo tlakem ?Děkuji za odpověď.
Milada, 57
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Já mám stejný problém s majónézou a tatarkou, Milado a opravdu ze mě leje. Protože nemám moc vlasů je to dosti viditelné a v restauraci či na návštěvě se necítím příliš dobře. S kamarády na pivu si ale smažený sýr s tatarkou neodpustím. Je to moje slabost od dětství. Nemyslím si, že pocení souvisí s extrémně zvýšenou hladinou krevního cukru. Spíše vegetativní nervový systém reaguje na látky kyselé povahy obsažené v ovoci. Jednou ročně ale choďte  na preventivní prohlídku k praktickému lékaři. Má to velký smysl a některým onemocněním a zbytečné medikaci je pak možné zabránit včas. PS: Zajímalo by mě zda takto zareagujete na kyselinu citrónovou. Zkuste si ji  prosím koupit a jednu kávovou lžičku pak rozmíchat ve 200ml vody. Nápoj naráz vypijte. Kyselina citrónová je látka velmi bezpečná a nemusíte mít po vypití žádné obavy.
Parafarmacie
Dobrý den, ano, povlak je do bile barvy, mám jej dlouho, někdy vice, někdy méně. Zápach z úst nemám. děkuji
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Povlak může souviset se způsobem stravování a zřejmě se nejedná o nic alarmajícího.Jen ten ostrůvek bez povlaku je trochu podivný. Jestli máte obavy, je nutné, aby vás prohlédl lékař. Obavy musí zmizet.. Zkuste si prosím koupit v lékárně Florsalmin a kloktejte jej po dobu 10-14dnů vícekrát za den mezi jídly. Budu rád, když mi pak napíšete zda došlo ke změně či nikoliv. Probiotikum užívejte po dobu 2 měsíců také.
Parafarmacie
Dobrý den, otázka povlaku na jazyku:
Antibiotika jsem měla naposledy někdy v zimě, zuby nebolí, v červnu jsem byla u zubařky na kontrole, ústní vodu nyní nepoužívám, v potravinách se neomezuji, jím zdravě - jsem s dětmi na MD a jím co ony, hodně zeleninová jídla a bile maso... S trávením problem nemám. Zdravotní obtíže nemám, jedině mě napadá gynekologické záněty - kvasinkové infekce - řeším léčbu s gynekoložkou. Koupila jsem si probiotika, zda by mohly pomoci? Děkujimoc Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Má povlak bílou barvu? Způsobuje zápach z úst? Jak dlouho jej na jazyku máte?
Parafarmacie
Dobry den,
kozna dr. predpisala dcerke na atopicky ekzem taninovy puder (namiesali ho v lekarni), zaujimalo by ma, ci ma tento krem "expiracnu dobu", nakolko mi nic ku kremu nepovedali, pouzivame ho asi 2 mesiace, a zda sa mi, ze je jeho konzistencia stale tuhsia, tazsie sa nanasa. Dakujem pekne za odpoved. - otázka upravena poradcem
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Jano. Léčivo  připravené magistraliter by mělo mít expirační dobu vyznačenu. Pudr postupně vysychá. Zejména pokud kelímek dostatečně netěsní. Pudry podléhají snadno mikrobiální kontaminaci. Přípravek v kelímku je náchylnější než v tubě a je vhodné ho uchovávat  také v chladu.
Parafarmacie
Dobrý den,
vyšetřením mi byl zjištěn nedostatek vápníku. Jakým vhodným doplňkem jej mám dodat - je mi 61 let. A ještě prosím doporučit kvalitní rybí tuk k užívání. Žádné léky neužívám.
Moc děkuji, pane lékárníku.
Krásné léto. P.
Pavla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Pavlo, osobně považuji za nejlepší léčivo s obsahem vápníku Biomin-H. Domnívám se, že je pro tělo nejlépe využitelný i když jeho užívání není až tak příjemné. Nezapomeňte prosím, že ale nejlepším zdrojem biuologicky dobře využitelného vápníku je  mléko.  Jestliže chcete užívat rybí olej s obsahem omega-3 mastných kyselin, užívejte Paralékárna Rybí olej
Parafarmacie
Dobrý den,
jež asi dva měsíce mě bolí v krku - stále na stejné jedné straně, někdy méně, někdy více. Nezjistila jsem, jestli má na výši bolesti vliv jídlo, denní doba,...
Na ORL negativní výsledek výtěru, zuby v pořádku. Myslela jsem, že to může být alergií. Na týden jsem nasadila Xados, bez změny. Také jsem zkusila homeopatii - Belladonu, také nic.
Napadá Vás, co s tím?
Předem děkuji
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pracujete v  klimatizovaném prostředí, Moniko?  Pijete studené nápoje?  Cítíte se unavená? Byla vyloučena virová infekce? Máte ještě jiné zdravotní obtíže?
Parafarmacie
Dobrý den, co může způsobovat povlak na jazyku? Někdy mám na něm I "ostrůvek", kde povlak není. Mám I kartáček na jazyk, ale příliš to nepomáhá. Děkuji Eva - otázka upravena poradcem
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Příčin může být více, Evo. Může to souviset  s poruchami trávení i s infekcí horních cest dýchacích či stavem chrupu. Kartáčkům na jazyk bych se raději vyhnul a snažil se problému zbavit přirozenou cestou. Jaké zdravotní obtíže máte? Užíváte často ústní vody?  Stravujete se  s omezením některých  potravin? Užíváte často antibiotika?



mobilní verze