Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Pane doktore, čisté vody piji dost, určitě přes dva litry. Tím to být nemůže. Jiná souvislost mě také nenapadá.
Zdeňka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění. Měřila jste si v poslední době krevní tlak?
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, před 4mi týdny mě štípnul sršeň nad levý loket. Bylo to oteklé, svědilo přes týden, ještě teď jsem schopna to místo lokalizovat prstem. Brala jsem dithiaden, antibiotika jsem odmítla. Před dvěma týdny mi začalo jakoby silně bušit srdce. Někdy to bylo celý den, někdy jsem si toho všimla jen párkrát. Začala jsem brát magnézium a řekla bych, že se to zlepšilo. Dnes je to prakticky v normálu, ale občas si toho ještě všimnu. Ptala jsem se lékaře, zda to nemůže mít souvislost s HA (Belara), řekl, že ne. Může to mít, myslíte, souvislost s tím štípnutím? Po takové době?
Zdeňka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím si, že určitě ne Zdenko. Protože je nyní velmi teplo, nabízí se spíše vysvětlení, že můžete mít nedostatečný příjem vody. Můžete to  prosím vyloučit?
Léky na předpis
Dobrý den, je mi 61 let , beru léky na tlak a nyní mi byl na vysoký cholesterol 6 ,mi byl předepsán Rosucard 20 MG.Vzhledem k informacím od známých i z netu o vedlejších účincích,bolesti kloubů,svědivé červené fleky apod. bych raději brala nejdřív něco přírodního,např.kůru od Mgr.Podhorné. Nejím tučné,používám rostlinné tuky,pohybu mám docela dost.Je to rodové, z otcovy strany,
Jak se na to díváte Vy? Zkontrolovat jídelníček a vyzkoušet kůru a nechat potom zkontrolovat cholesterol? Nebo začít léky brát hned s rizikem vedlejších účinků?
Děkuji
Zuzka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Zuzko, statiny jsou poměrně rizikové léky a jejich předepisování je třeba zvažovat, zda prospěch u konkrétního pacienta převáží   zdravotní rizika. Jedním z rizik je i zvýšená insulinoresistence a zvýšené riziko diabetu II.typu. Zjištění  jedné hodnoty kolem 6mmol/l  samo o sobě by nemělo vézt k předepsání léku a není to nic alarmujícího. Mělo by to být zjištění opakované a prvním krokem by měla být, podle mého názoru, úprava jídelníčku alespoň po dobu 6 měsíců, než dojde k dalšímu odběru. Podle mých zkušeností však lze většině lidí upravít hodnotu cholesterolu na doporučovanou hladinu dietním režimem během tří měsíců ( záleži na  přesnosti nastavení výživové hodnoty jídelníčku) a jen  relativně nízké procento lidí skutečně statiny potřebuje, díky závažnější a vrozené metabolické poruše. I rostlinné tuky je třeba užívat přiměřeně. Příjem tuku doporučuji  nyní udržovat na 25% celkové energetické hodnoty celodenního jídlelníčku. Máte-li nadváhu, je třeba snížit váhu. Pravděpodobně pak dojde i ke snížení TK. Pokud kouříte, je třeba  přestat. Před odběrem nalačno (10-12 hodin bez jídla) vypijte 250ml vody. I to má vliv na biochemické parametry a jejcih špatnou interpretaci. Nesmyslně se léky předepisují stále častěji, protože odborná kontrola prakticky chybí. Je to však všude na světě a zdravotnictví je řízeno jen na základě statistik a ekonomických ukazatelů ( v lepším případě).
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji za odpověď ohledně pocení a Bellasponu. V lékárně mi doporučují šalvěj v tabletkách, myslíte, že to má smysl nebo jsou to jen vyhozené peníze? A co třeba Magnensium v kombinaci s draslíkem? To mi doporučovali v Itálii. Ten Novo-Passit obsahuje třezalku a kozlík a slyšela jsem, že není dobré to brát delší dobu. Čím to může být, že jsme tak "potivé" typy? Synové jsou vždy i po mírné tělesné aktivitě úplně splavení a venku stačí být nad 20st a to samé...na rozdíl od dalších dětí. A já to stejné. Nesouvísí to ale s nervozitou či stresem. Co byste nám tedy ještě poradil? - otázka upravena poradcem
Pavla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Takto je zkrátka člověk nastaven, Pavlo a je to pro něj přirozené. Nedporučuji se pokoušet o nějaké každodenní řešení. Je ale důležité, mít  přiměřený příjem vody. Ten by měl krýt její ztráty a aktuálně zvýšenou potřebu(termoregulace), ale neměl by být nadměrný. Doplňky stravy, které jste uvedla, nemohou situaci změnit.
Parafarmacie
Dobrý den, je mi 31 let, měřím 168 cm a vážím 46 kilo, od května mám velké stresy a úzkosti, od té doby jsem se pořádně nenajedla, byla jsem na odběrech krve, vše v pořádku, takže si myslím, že je to psychický problém. Nyní beru 14 dní Citalec, dnes mi přidali Mirtazapin. Nemám ani pocit hladu ani chuť. Jsem unavená, za jeden den sním jednu malou porci něčeho (včera jeden nakládaný hermelín) a vypiju Nutridrink. Nejde mi do toho žaludku nic pořádného dostat. Nesportuji, nemám na to sílu. Potřebuji nějak získat zpět chuť k jídlu, můžete mi nějak poradit? Jsem už z toho zoufalá. Děkuji
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jak dlouho ubývání na váze trvá, Martino? Stalo se to již opakovaně? Měla jste v minulosti nadváhu? Jinak očekávám že léky postupně váš psychický stav zlepší a že se chuť k jídlu vrátí. Upíjejte každý den plnotučné mléko tak, abyste jeden litr vypila. Zkuste také červené acidofilní mléko z Lidlu. Je výtečné chuti. Ráno si udělejte teplou cereální kaši, jestli ji zvládnete a v poledne alespoň banán, jestli nebudete mít chuť na jakékoliv běžné jídlo..  Večer si udělejte hotový pokrm Dietline. Má výtečnou chuť a výživovou hodnotu. Necelou hodinku před spaním si dejte Nutridrink nebo Fresubin. Každý den užívejte multivitamin-multiminerál (Dietline VitAmin, Additiva). Važte se pravidelně 1x týdně za stále stejných podmínek a jídelníček si vyhodnoťte na www.potravina.cz. Výživové hodnoty jídelníčku vám mohu nastavit, budu-li o vás vědět více.
Parafarmacie
Dobrý den, mám takový neobvyklý dotaz. Je možné se potit jen na jedné části těla? Totiž v těchto vedrech se potím pouze na trupu, ale hlavně v obličeji a na hlavě. Stékají po mně čůrky potu a nevím, jak to zastavit. Vlasy mám neustále mokré..V přechodu nejsem, mohl by to být problém s tlakem?Vyhýbám se ostrým potravinám, kávě, pálivým jídlům. Nevíte, zda můžu koupit něco v lékárně? Snad nejde o nějaký skrytý zdravotní problém. Moc děkuji za nějakou radu.
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Hano, rozložení potních žláz není u všech lidí stejné. Pocení je častečně regulováno vegetativním nervovým systémem a rozložení jeho receptorů není u lidí také stejné. Citliví lidé mají  často zvýšený tonus jak sympatiku tak parasympatiku.. To se pak  projevuje například pocením, sliněním, bušením srdce, ale i třeba průjmem, či bolestí žaludku. U nízkého tlaku se může nevolnost následně projevit i zvýšeným pocením, či bušením srdce. Zvýšené pocení může samozřejmě souviset i s nadměrným příjmem vody. Jestli se necítíte zdráva určitě bude dobré provézt základní interní vyšetření. Jinak bych se ale nijak zvlášť neznepojoval.
Parafarmacie
Dobrý den, ráda bych se zeptala, co byste doporučil jako náhradu za Bellaspon proti pocení? Já, ale i oba moji synové (18+23) jsme prostě velmi potivé osoby, ač jinak zdrávi, tak při jakékoli pohybové aktivitě jsme okamžitě promočeni potem, ale stejně tak při mírně vyšší teplotě, jakémkoli jídle anebo často při příchodu třeba do obchodu z venku - změna klimatu, atd. Synové na to trpí od malička - od školky a mě i je to velmi i společensky obtěžuje. Poradil byste mi, prosím nějaký vhodný přípravek?
Pavla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Já jsem na tom podobně, Pavlo a Bellaspon opravdu trochu pomáhal při pocení způsobené nervozitou. Pocením nedochází jen k uvolňování vody, ale i látek, které tělo nepotřebuje. Nějaké pravidelné tlumení by k ničemu dobrému nevedlo. Při  společenských událostech či zkouškách bych zkusil Novo-Passit. Pro místní použití (podpaží, boty..) bych použival Odaban, Ten se mi zdá, že je poctivě udělaný, i když žádnou novou látku neobsahuje. 
Parafarmacie
pěkný den, děkuji Vám za odpověď co se týká vší. Všimla jsem si že přípravky proti nim jsou na stejné bázi. Bohužel si ale myslím že nejsou dostatečně účinné. Dceři jsem po aplikaci přesně podle návodu našla při vyčesávání několik vší, které byly zcela živé, což mě velmi udivilo. Při naší pětičlenné rodině nás tyto přípravky (300 - 500 Kč/balení) vyjdou velmi draho, aplikace se navíc musí několikrát opakovat. Mě tedy osobně už asi připadá, že nejúčinnější je vybírat vši a hnidy vlas po vlasu. Což je ovšem zase velice časově náročné. Navíc vši lze kdykoliv snadno znovu chytit. Dokonce už nereagují ani na tea tree olej, který jsem dceři vtírala preventivně do vlasů. Už chytla vši poněkolikáté, a nyní o prázdninách, kdy ani není škola. Nevím zda někteří lidé k tomuto problému nepřistupují poněkud laxně, já už toho mám popravdě plné zuby a sto chutí se na to také vykašlat. Pokud byste měl nějaký tip nebo radu, byla bych moc vděčná, děkuji za Vaši výbornou poradnu!
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Máte pravdu, Dano. K radosti vši v celé EU je to tak. Nevím kdo za vši loboval v evropském parlamentu, aby účinné látky z trhu definitivně zmizely. Polysilikony  relativně učinné jsou. Připravky však nesmí být šizené. Polysilikony jsou poměrně drahou složkou i když se nyní již vozí většinou z Číny.... Hedrinu zatím důvěřuji. Snad recepturu nezměnil. Vytvoření rezistence není možná. Zkuste se prosím ještě podívat na jeho stránky. Nerad bych vám radil touto cestou šarlatánské postupy....
Podváha
Dobrý den, potřebuji poradit.. Je mi 23 let a vážím 42 Kg...jsem z toho už nešťastná...normálně jím a váha pořád né a né nahoru...Poradíte mi jak přibrat nebo aspon nějaký doplněk po kterým by mi to šlo snadněji? :( jsem z toho zoufalá...Předem děkuji za odpověď.
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Co znamená pro vás normální jídelníček, Moniko? Můžete mi ho popsat? Napište mi například co jste jedla o víkendu. Sportujete? Máte fyzicky náročné zaměstnání?  užíváte nějaké léky? Od kdy máte s váhou problém? kdy jste byla naposledy na lékařské prohlídce u praktického lékaře? 
Parafarmacie
Dobrý den, beru seropram a chtěla bych se zeptat, zda muzu pít bezkofeinovou kávu. Dekuji za odpověď
lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Lucie, pokud vám nezpůsobuje trávicí obtíže, nebo nepůsobí příliš močopudně.
Léky na předpis
Dobrý den, nedávno jsem vysadila antikoncepci kvůli přibrání 10 kg. Chtěla bych se zavodnění co nejdříve zbavit a chtěla bych se zeptat, jestli mě léky z lékárny na odvodnění účinně dlouhodobě odvodní.
D.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den. K užití diuretik není žádný důvod, pokud jste zdravá. Má to také svá rizika jako  například ztrátu draslíku s následným srdečným kolapsem, či snížení tlaku, které klidně může vézt k neštěstí, nebo vážnějšímu zranění. V teplém počasí nyní může snadno dojít k dehydrataci a poškození ledvin. Nedoporučuji experimentovat. Snížte příjem soli a volte jídelníček se sníženým příjmem energie. Toto je přirozený způsob jak se  snadno zbavit nejen nadbytečné vody, ale i nadbytečného tuku.
Parafarmacie
Začaly se mi vytvářet slzy s větším obsahem bílkovin, po stresovém období. Když vytečou na víčka, jdou smýt špatně vodou, přilepí se.
Jak bych mohla očistit víčka?
A jak to změnit zase na normální slzy?
Stravováním, pohybem?
Děkuji.

irena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To, co uvádíte, Ireno, je hodně podívné. Není důvod aby slzy za normální okolností obsahovaly bílkoviny. Jsou relativně bohaté na minerální látky a zkrátka na to, co je dobře rozpustné ve vodě. Něco jiného je infekční onemocnění slzných žláz či oka. Bílkoviny tvoří koloidní roztoky a slza by musela být zakalená. Kápněte si slzu na sklíčko a napište, zda je čirá. Pokud si víčka malujete, problém je třeba vidět spíše v rekci minerální látky s ličidlem např sodíku, které obsahuje látky tukové povahy.
Parafarmacie
dobrý den pane doktore, napsal byste mi prosím Vás jaký přípravek je podle Vás nejúčinnější na vši? Na děti jsem v minulosti použila Liquido duo forte ale s problémem jsme se i tak potýkali cca půl roku (hnidy jsem ručně odstraňovala). Nyní jsem objevila vši u sebe a přemýšlím co zakoupit. děkuji za Váš čas!
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Dano. Všechny výrobky jsou bohužel na stejné bázi a účinnou složkou jsou polysilikony, které znemžňují více, či méně vším i hnidám přístup kyslíku. Sám mám zkušenosti z Hedrinem a Difusilem H, který měl kdysi jiné složení a dobře fungoval. Hedrin si lidé opakovaně kupují. Po prázdnínách je vždy zájem výrazně vyšší.
Léky na předpis
pěkný den pane doktore, mohu se zeptat jak se díváte na očkování kojenců/dětí? Mají podle Vás smysl nepovinná očkování (pneumokoky, žloutenka, meningitida,...-typy proti kterým očkovat lze). Nyní zvažuji klíšťovou encefalitidu, u starších dětí 7,5 a 6 let, a také u nás s manželem. Nejmladší má 2 roky a bohužel nyní 7 dní poté co jsem mu objevila klíště má teploty a příznaky virózy. Sleduji ho abych co nejdříve odhalila případné příznaky onemocnění. Moje děti bohužel mají nepříznivé reakce na očkování v podobě nekolikadenních teplot, hlavně ten nejmladší měl vždy 38,5 - 39 a to téměř týden po každém očkování. Lékařka mi doporučila očkování jen pro nás s manželem, že děti nemívají po nemoci následky. Do lesa občas chodíme, ale nebydlíme v kritické oblasti a na dovolenou jezdíme na hory. Prozatím se stále přikláním k tomu, že běžná ochrana a repelent postačí, ale váhám vzhledem k aktuální situaci..moc děkuju!
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Kláro. Jsem jednoznačně zastáncem očkování. Co se týká klíšťové encefalitidy musíte  zdravotní rizika  zvážit tak, jak jste udělala.  Pokud se ale přírodě vyloženě nevyhýbáte a nechodíte jen na procházky do obchodních domů, které jsoiu zdrojem hlavně respiračních infekcí, očkování má smysl. Každé očkování podporuje  i nespecificky imunitní systém a aktivuje obranné mechanismy. I v tom vidím pozivní přínos očkování u zdravých lidí.
Volně prodejné léky
Dobrý den.Psala jsem Vám dotaz na Pityol.Dnes jsem se dozvěděla,že jeho výroba je ukončena.Radil jste mi místo nej Ung.Ichtamoli ale v lékárně tu mast neznají.Je to zprávný název?Pátrala jsem na netu a prodávála jej jen lekarna.cz a nyní je tam dovětek,že je dlouhodobě nedostupný.Škoda,Pityol byla jediná mast co pomáhala.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jako lékárníkovi je mi to moc líto, že Ung.Ichtamoli neznají, Věro. Běžně se připravovala i během studia farmaceutické fakulty,  či střední školy pro farmaceutické laboranty.  Jestli jste z Prahy můžete se za mnou zastavit a já vám jeden  Pityol daruji. Zároveň bych se  podíval, zda se skutečně jedná o ekzém a ne o mykotickou infekci kůže. Podle toho vám pak něco doporučím. Dnes budu k dispozici v naší Paralékárně od 16.00-18.00 v ulici K.Světlé 11, Praha 1 ( bílízko Národního divadla). Pokud z Prahy nejste, zeptejte se  prosím ještě ve vaší  lékárně zda nemají Ichtoxyl a  na  menší část postižené kůže Ichtoxyl aplikujte, zda bude fungovat také. Nezačal bych obličejem. Je možné také vyzkoušet mast Vitella Ichtamo. Možností je spousta.
Léky na předpis
Pan doktor brala som 10 dni Adipex a dozvedela som sa ze budem matkou bude to mat nejako vplyv na dieťatko ?dakujem
Iva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nebude Ivo. Buďte klidná a gratuluji!
Parafarmacie
Dobrý den, mé dceři 4 týdny bylo z důvodu malého přibírání na vázre od dokrotky předepsáno Nutricia Infatrini. Dle doktorky mám podávat 2-3 lžičky během kojení. Můj dotaz se týká správného skladování. Dle doktorky malé mohu výživu skladovat takto. Od rána do večera při pokojové teplotě a večer schovat do lednice a ráno před použitím ohřát ve vodní lázni. To se týká jen otevřené lahvičky.Neotevřené lahvičky (máme balení po 24 lahviček) mohou zůstat do prvního otevření v pokojové teplotě. Na internetu jsem ale četla že by po otevření měla být lahvička v lednici, a spotřebována do 12 hod. To bych ale musela výživu před každým kojením a podáním dceři ohřívat což si myslím je nesmysl. Nám dle dr má 1 lahvička vyjít na 2 dny. Mohu tedy uschovávat dle rad doktorky tak jak píšu výše? Děkuji.
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Martino, pokud lahvičku otevřeme, výživa se stává ideální živnou půdou pro růst bakterií. Pokojová teplota růst ještě podporuje. V horkém počasí, jako je nyní, je třeba ještě více dbát na to, aby nebyl výživný roztok kontaminován. Kontaminovat jej může např olíznutá lžička, namočený prst atd.  Protože se bakterie množí exponenciálně, množství zárodků je zpočátku malé a nemůže, za normálních okolností, způsobit dítěti obtíže, Lahvičku můžete proto po otevření  uchovávat 3-4 hodiny  do 25 stupňů. Jinak je naprosto nezbytné dát výživu do lednice. Průjem způsobený přemnožením mikroorganismů může veškeré úsilí spojené s podáváním tohoto přípravku zmařit a zdravotní stav ještě zkomplikovat.
Parafarmacie
Vážený pane doktore,
mám dlouhodobě potíže se sníženou aciditou žaludku a tento problém mě velmi trápí. Endoskopie mně prokázala chronickou atrofickou gastritis s úbytkem parietálních buněk na sliznici. Imunologické testy ale vůbec neprokázaly přítomnost protilátek proti parietálním buňkám, takže autoimunitní proces by neměl probíhat. Mám potíže s dlouhodobými těžkostmi v žaludku, ale konstantní po celý den, nepozoruji, že by se to po některých jídlech více horšilo. Vyprazdńování je normální, zácpa ani průjmy nejsou, nadýmání a plynatost také ne. Celiakie a alergie na lepek jsou negativní. Jím dietně bez těžkých jídel.


Moc Vás prosím, co byste poradil na zvýšení acidity žaludku, aby se potrava dobře trávila? Neubližuje mi černý čaj a citronová šťáva? Je možné podávat krátkodobě při nejhorších potížích HCl z lékárny? Káva mi nedělá dobře. hodně odvodňuje. Opravdu mě to moc trápí.


Napsal byste mi prosím Váš e-mail, asi to bude chtít podrobnější konsultaci. Děkuji pěkně za Vaši ochotu a čas.
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Není jednoduché poradit, pane Jiří. Kdysi existoval Acipepsol, který docela dobře fungoval. Citrónová štáva může dráždit žaludeční sliznici. Jestli máte ale vypozorováno, že vám nevadí, používejte ji tak, že ji nakapete do vody a pijte několikrát za den i během jídla. Silný pravý čaj bych nedoporučil. Může zhoršit prokrvení žaludeční sliznice. Je třeba si uvědomit, že nízké pH žaludku je zásadní pro trávení bílkovin a škrobu. Když nedojde k natrávení v žaludku, obtíže se objeví v dolních partích trávicího ústrojí ( nadýmání, průjmy, pocit plnosti...).: Představuje to také zvýšenou zátěž pro slinivku břišní. Zpětné to může vyvolávat pocity, které popisujete. Nízké pH je nutné pro využití železa z potravy i pro vstřebávání vitaminu B12. Je dobré i toto sledovat(anemie). Doporučoval bych užívat enzymový preparát ( Panzytrate, Pangrol plus Orenzym, obsahuje-li pokrm hodně škrobu) a mezi jídly i běheme nich užívat naředěný jablečný ocet po lžičkách. Dávku je ale třeba si vypozorovat a začít s určitou opatrností. Jablečný ocet stejně jako HCL z lékárny nebo citrónová štáva mohou poškodit jícen a zhoršit jeho funkci. guareta@drstanek.cz.
Parafarmacie
Dobrý den.Čím mohu nahradit mast pityol? Nyní není u nás v lékárnách k dostání.Prý výpadek ve výrobě.Mám na těle i obličeji exzém,chodila jsem ke kožní lékařce.Po odeznění nejhoršího pak doporučila mazat pityolem.Pomáhalo to.Ale čím jej nyní nahradit když v lékárnách u nás mají výpadek? Lékarnice poradit nedokázala.Nebo nechtěla... za mnou byla fronta!Děkuji.Veronika
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Já bych zkusil Ung.Ichtamoli, Věro na menší oblast těla a podle výsledku pak hledal dál, nebo pokračoval. Dejte mi vědět pokud výrobek vyzkoušíte.
Parafarmacie
Dobrý den, po několika návštěvách u lékařů s obtížemi tuhnutí v lýtkách, tlačení nohou a jiné mi konečně na jednom rozumném pracovišti provedli sono a bohužel (bohudík včas?) našli trombózu v lýtku. Léky mám: Eliquis (prý nějaký hodně nový) a Cyclo tři fort. Léky snáším dobře, poctivě nosím punčochy, které mi opravdu znatelně ulevují od zmíněných potíží, antikoncepci jsem samozřejmě vysadila. Prosím mohu při této léčbě nadále uživat Omega 3 mastné kyseliny a Lecitin, které mi pomohly snížit cholesterol? Paní doktorka si nebyla zcela jistá a říkala opatrně, nyní tedy užívám od každého jednu tabletu (1200 mg lecitin a 1000 mg omega 3, obojí Nefdesante - věřím této firmě). Dříve jsem užívala od obého dvě tablety denně. Co dále mohu pro sebe udělat? Jsem poměrně mladá (37) a nerada bych měla do budoucna další zdravotní potíže a jako žena nestojím ani o velké nevzhledné varixy. Léky beru, dost piju, punčochy nosím, zlehka se hýbu, zam mám bohužel sedavé...díky moc. Z
Zuzka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Omega-3 v této dávce určitě můžete, Zuzko. Není v tom problém. Nevhodné punčochy a ponožky  zhoršují  prokrvení dolních končetin a bohužel je nutné pečlivě v obchodech vybírat, nebo spíše hledat a hledat než najdeme něco použitelného co nevede ke zdravotním problémům. Ty pak vedou  k zadržování krve a k postupné tvorbě varixů a k zánětlivým procesům v žilách. Nevhodná obuv a nadváha (s tím spojená nesprávná výživa) se na problému podílí  zásadně také.  V této oblasti je největší prostor pro prevenci dalších zdravotních komplikací.
Parafarmacie
Dobrý den,
jsem po baypassu. Nevíte prosím nějakém léky či bylinky, které jsou prokazatelně antisklerotické a rozpouštějí aterosklerotické pláty v cévách? Děkuji za odpověď
Ivo
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Takové určitě nejsou, Ivo. To je přání z kategorie science fiction. Změny na cévách jsou prakticky nevratné. Jediným racionálním řešením je prravidelná každodenní tělesná zátěž, která trvá dostatečně dlouhou dobu a je přizpůsobena vašemu zdravotnímu problému. Samozřejmostí musí být správný jídelníček. Doporučuji příjem tuku omezit na 20-25% z celkové energetické hodnoty  celodenního jídelníčku ( aby nedocházelo k prohlubování cévního poškození) a dbát na dostatečný příjem tuku nenasyceného..Důležité je se zbavit také nadváhy, pokud jí trpíte. Bez těchto opatření je užívání doplňků stravy zbytečné a jejich pozitivní dopad je absolutně zanedbatelný. V případě dodržování tvýše uvedených  doporučení má smysl přidat omega-3 mastné kyseliny ( např.Paralékárna Rybí olej v dávce 2-4 tobolky za den) či lecitin v dávce asi 1.5g za den (např. Natures Bounty Megalecitin).
Léky na předpis
Dobrý den,
navazuji na předešlý dotaz. V současné době mi neurolog nedává žádné léky. Kromě imunosupresiv vyzkoušel Copaxone, který ovšem na mě neměl vůbec žádné účinky. Plánují mi dát PEG. Doufám, že se brzy objeví tyto léky , jinak zůstanu úplným ležákem.
Nikol
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Věřím, že ano, Nikol. V  klinickém zkoušení je celá řada  velmi nadějných látek a do dvou let se určitě některá z nich na trhu EU objeví. Kortikosteroidy na vás také neměly žádný pozitivní účinek? Užívejte denně kvalitní multivitamin-multiminerál (např.Dietline VitAmin), Cvičte, rehabilitujte. nevzdávejte se. Mám stále před očima jednu naší milou a usměvavou pacientku, která měla  v blízkosti malý obchůdek (než se musela vystěhovat) s oblečením (myslím, že i šila atd.) a díky spoustě činnnosti a trochu štěstí jsem na ni RES vůbec  nepozoroval, přestože zde v ulici pracovala asi 15 let.
Léky na předpis
Dobrý den,
je mi 37 let a mám roztroušenou sklerózu.I přes veškerou snahu lékařů je mi čím dál hůře. Mám problémy s polykáním a začínám být plně závislá na péči svých rodičů. Neexistuje nějaký potravinový doplněk či lék, který by mi výrazně pomohl. Děkuji
Nikol
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Nikol, na roztroušenou sklérózu se objevilo několik nových léků, které vám mohou pomoci. Jsou ve stádiu klinického zkoušení. Co prosím nyní užíváte? Jste v péči nerologa?
Léky na předpis
Dobrý den, jak správně snídat euthyrox, Itoprid, Helicid a stadamet? Co beru tyto léky je mně od rána špatně. Někde dělám chybu a nevím kde.
Předem děkuji za odpověď Vlková M.
Marcela Vlková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To se vám nedivím paní Vlková. Proč prosím užíváte Helicid? Jaké všchny zažívací problémy máte, že vám byl ještě předepsán i Itoprid? Nejrozumnější by bylo počet léků zredukovat na nezbytné minimum (Euthyrox). Správným jídelníčkem se můžete většinou zbavit i perorálních antidiabetik (Stadamet). .
Parafarmacie
Dobrý den,
dočetla jsem se, že kyselina listová údajně zvyšuje pravděpodobnost otěhotnění. Je toto pravda? Jaké přípravky doporučujete v případě, že chce žena otěhotnět ve vyšším věku - nad 40 let. Děkuji za informace
Kristýna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Při jejím nedostatku v potravě se to nedá vyloučit, Kristýno. Jednoznačně se to ale takto formulovat nedá a nikdy to nebylo prokázáno. Já bych doporučoval zejména udržování normální váhy, skromný a pestrý jídelníček a také hodně fyzických aktivit i odpočinku. Větší nadváha a obezita, která souvisí s nezdravým jídelníčkem, má vliv i na složení vajíčka. ( mění se jak množství tuku v něm, tak složení mastných kyselin). Snižuje pravděpodobnost jeho oplodnění. Máme zkušenost, že řada žen, které měly problém otěhotnět, otěhotněly pomocí Dietních plánů Guareta, kdy byla strava po dobu 12 dní úplně nahrazena výživově kompletními pokrmy a kdy bylo potom dbáno na takový jídelníček, který eliminoval riziko aktuálního nedostatku některé výživné látky, či vtamínu, minerální látky, nebo stopového prvku. Změna životní stylu i změna prostředí může velmi pomoci. Takových případů jsme zaznamenali desítky. Podobně by se měl zachovat i partner.
Parafarmacie
Dobrý den,
je mi 43 let a jsem poprvé těhotná. Existují nějaké volné prodejné léky, které by omezily potrat?
Děkuji
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, Evo. nejsou. Gratuluji k těhotentsví a přeji vám, aby vše dobře dopadlo!!! Doporučuji užívat multivitamin-multiminerál pro těhotné maminky.. Poraďte se také s lékařem o optimálním příjmu kyseliny listové, která snižuje riziko poškození neurální trubice u novorozenců a je důležitá pro správný vývoj dítěte během těhotenství. Dbejte, aby nárůst váhy byl přiměřený. Nadváha je rizikovým faktorem i z toho důvodu, že břišní tuk tlačí na okolní orgány.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se informovat o použití dětského emulgelu při nadýmání Pupík. Od kdy se může mazat bříško (dcera 4 týdny), jak často denně mohu mazat? a jak vůbec tento emulgel má při masáži bříška pomoci? slyšela jsem že působí hřejivě. Zkusila jsem emulgel prvně na sobě a že bych nějak zaznamenala že hřeje to říct nemohu. mažu teprve pár dní co má dcera problémy s bolením bříška a vyprazdňováním. Zatím nejsem schopna říct jestli zabírá, víc nám pomáhá Espumisan. Ten je prý navíc šetrný a nevzniká na něm možná závislost. Kapu 5 kapek přek každým kojením (což je co tři hodiny), v noci nekapu. Děkuji
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Martino, mám také pochybnosti a řešil bych to přiložením teplého ručníku na bříško. U tohoto problému nevidím důvod k inovacím. Nejsem také přiznivcem Espumisanu. Je to lék teoreticky bezpečný a může pomoci. Polysilikony jsou ale látky, které dělají, mimo jiné, fyzikální barieru na střevní sliznici. Mohou podle mého názoru snížit využití výživných látek. U miminka to možná může být významné, u dospělých mnohem méně. Nejsem si vědom, že by se tímto problémem někdo zabýval a moji pochybnost (která může být zbytečná)  dostatečně vyvrátil studií, která bude sledovat využití některé důležité výživné látky z podávané potravy při současném používání dimetikonu či simetikonu.
Parafarmacie
Děkuji za rychlou odpoveď. Oko budu zatím vytírat jak píšete a uvidím. Ještě bych se chtěla zeptat jak to vlastně je při léčbě tohoto problému u novorozence? upraví se ten kanálek sám nebo v případě nezlepšení je třeba nějakého zákroku? já jen že malou už to trápí od narození což jsou ty 3 týdny a zlepšení zatím žádné, tak aby z toho nakonec chudák neměla něco horšího. Opakované záněty spojivek či jinmé...Děkuji
Dara
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Oční lékař bych si měl vědět rady, pokud je průchodnost kanálků výrazně snížena. Mě se zdá tento problém poměrně častý a  doufám, že si příroda pomůže sama. Oční ordinace jsou většinou plné a obednání trvá delší dobu. Zkuste se poradit i v oční optice. Často tam dochází v určité dny i lékař...
Parafarmacie
Dobrý den mé dceři jsou 3 týdny a hned po narození ji v nemocnici kapali ocuflash z důvodu toho že má ucpaný slzný kanálek v jednom oku. Kapali jsme pak asi týden ale bez zlepšení. Tak nám doktorka předepsala kapky Tobrex. Ty jsme kapali asi 6 dní(na doporučení dr. jsme neměli kapat déle) po ukončení veškerého kapání se oko na pár dní uplně uzdravilo přestalo hnisat i slzet. No ale je tomu druhý den co má malá oko zase zaslzené a trochu i zahnisané. K doktorce se dostaneme nejdřív v pondělí. A proto bych se chtěla zeptat není něco čím bych mohla malé pomoci sama doma? Četla jsem zkušenosti o kápnutí mateřského mléka přímo do oka. Jaký je Váš názor? mohu to zkusit, nebo bych MM mohla malé ještě přitížit? Děkuji, přeji hezký den.
Dara
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Mateřské mléko je skvělou živnou půdou pro bakterie Daro a mě se tento postup opravdu nezdá. Bakterie obsažené v mléce jsou skvělé pro trávicí trakt dítěte. V oku ale mohou samy vyvolat oční infekci, nebo počínající infekci  podpořit. Já bych spíše oko vytíral  vlažnou převařenou vodou a vyčkával, zda si příroda nepomůže sama. Použitý tampón by neměl uvolňovat vlákna. Podrážděné oko může dráždit dále chlor, který je ve vodě  Než dcerku položíte do vaničky, počkejte několik minut než chlór vyprchá. Podávání kapek s antibiotiky (Tobrex) bych se vyvaroval, pokud k tomu nebude jasný důvod. Myslím, že podání kapek s širokospektrým antibiotikem bylo předčasné.
Léky na předpis
Děkuji za odpověď, pane doktore.
Cysta nebyla už nikdy kontrována a také nebyla mi podána žádná informace, jak by mohla souviset s mými zdravotními obtížemi. Také nevím, kde je lokalizována. Budu muset se obrátit na svého lékaře a tyto otázky mu položit. Detralex si nechám předepsat a hořčík si zakoupím. Jsem optimista a věřím, že Vámi doporučené léky mi zaberou a budu líp chodit a také se lépe cítit.
Moc Vám děkuji za rady, čas a porozumění. Otmar
Otmar
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Mohu se samořejmě mýlit. Nic o vás nevím a o neurologii vím také málo. Jak ale vše popisujete, na klasickou parkinsonovu chorobu to úplně nevypadá. Cysta může tlačit na bazální gaglia, která jsou odpovědná za motoriku.Ten pád mohl také s cystou souviset a stav bezvědomí se může opakovat.zejména v tom případě, pokud se cysta pozvolna zvětšuje. V cystě se také mohou kumulovat léčiva, který mají afinitu k tukové tkáni včetně antiparkinsonik. To pak může mít vliv na chování léku v organismu .Lidé mohou žít s cystou v mozkové tkáni řadu let bez jakýchkoliv obtíží...
Léky na předpis
Vážený pane doktore, moc děkuji za rychlou odpověď.
Mozkovou příhodu jsem neměl, ale třikrát trombózu v pravé noze, po každé týden v nemocnici. Warfarin už doživotně. Asi před pěti lety jsem upadl na chodníku, pár lidí mi pomáhalo a já jsem zvládl je navigovat domů. Sanitka do nemocnice, CT mozku, zjištěna cysta, neurolog z Ostravy operaci nedoporučil. Už se to neopakovalo. Ještě v nemocnici mi začali dávat nakom mite. Noční podání byl můj nápad a paní dr. to schválila. Nový pan dr. už ne. Noční podání je plus minus když se vzbudím. Pokud jde o Ropinrole ten mi dělá dobře i když těžké nohy eliminovat nedokáže. Třes rukou nemám, chvění v pravém stehně ano. Ropinrole to dokáže úplně zastavit. Mám 78 roků. Noční močení přičítám láhvi piva před
spaním. Otmar
Otmar
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Problém může se zjištěnou cystou úzce souviset. Závisí na její lokalizaci. Je cysta kontrolována? Byla souvislost vyloučena? Doporučuji užívat po dobu 3 měsíců Detralex, mohl by problém s nohou zmírnit. Vždy je to jak o inervaci končetiny  tak i o prokrvení tkání a jejich zásobení výživnými látkami, včetně již zmiňovaného hořčíku.
Léky na předpis
Děkuji, pane doktore. Noční dávku můžu dále brát, protože vstávám okolo 2.00 hod . Nespím nepřetržitě. Dospávám někdy celé dopoledne. Možná proto se ptám, abych upravil svůj spánek. Budím se ale stejně na močení. Není to první medikace. Neužívám hypnotika. Beru jen ještě Varfarin. Jiné léky neužívám. Obtíže začaly v roce 2012. Stav se mi zhoršil nyní od nového roku. Zhoršená chůze (mobilita), těžké nohy zejména pravá strana, zhoršené písmo.Před tím jsem bral jen lék s pozvolným uvolňováním a Nacom 100 mg ve všech dávkách.. Ráno beru oba léky. Ano, Ropin. 8 mg mám jen ráno 1x denně.Mám za to, že mi nejvíce pomáhá. Třes zmizí po podání ranní dávky obou léků za hodinu. Chtěl bych být trochu čilejší a nedospávat. Kuřák nejsem. Mám dodržovat 6 hod. interval nebo mám vzít lék tenkrát když se objeví třes? Jak upravit dávkování ,tak abych spal alespoň 5 hod. vkuse.? Co byste mi doporučil k posílení svalů / kromě tělocviku). Mám jako doplněk stravy brát magnézium? Otmar
Otmar
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Spánek by měl být co nejméně přerušovaný, aby se jeho kvalita zlepšila. Jak jste nastaven od přírody? Vyhovovalo by vám spát spíše ráno, nebo jste  "ranní ptáče", Co vidíte jako hlavní příčinu nucení na močení ( přirozeně zvětšená prostata věkem, pití kávy a pravého čaje, ...)? Hořčík bych určitě užíval -300mg za den. V pozdějším věku je prostupnost do svalové tkáně velmi pomalá a může trvat týdny i měsíce, než  je tkáň nasycená tak, aby dostatečně kryla aktuální potřebu. Nekvalitní spánek, nedostatečný příjem vápníku a hořčíku se mohou na obtížích částečně podílet i když nejsou jejich hlavní příčinou, je-li diagnóza správná. S léčbou Parkinsonovi choroby bohužel nemám velké zkušenosti a chybí mi zpětná vazba od pacientů z poslední doby. Nakom, podle mého, moc třes neovlivňuje a je to spíše vyjímka. Zlepšuje právě spíše tu mobilitu. Kvůli němu bych nevstával a raději lépe dávkování léků vypiloval Můžete ale právě být tou vyjímkou. Nevím. Musel bych o vás vědět mnohem více.. PS: Co byl důvod k předepisování Warfarinu? Neměl jste mozkovou příhodu?
Léky na předpis
Pane doktore, prosím Vás o radu. Neurolog mi stanovil diagnózu "parkinson". Beru lék s prodlouženým uvolňováním jen rán -. Ropinirole STADA 8 mg a k tomu beru NAKOM mite v v intervalu 6 hod. Ráno 250 mg, odpoledne l00 pak 250, večer 100 a v noci 100 (okolo druhé hod.)
Můžu vynechat noční dávku? Pokud ji nevezmu mám ráno v noze třes. Nejlépe působí lék s prodlouženým uvolňováním, chci se zeptat, jak dlouho lék působí v těle. Díky! Otmar - otázka upravena poradcem
Otmar
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den ,Proč jí prosím chcete vynechat? Spíte celou noc nepřetržitě? Kdy ráno stáváte? Je to vaše první medikace na tento zdravotní  problém? Užíváte ještě další léky včetně hypnotik? Kdy se dostavily první obtíže? Ráno užíváte Ropinirol i Nakom? Rozumím dobře, že Ropirinol 8mg užíváte 1x denně? Po ranní dávce třes zcela zmizí? Za jak dlouho? Jste kuřák?
Léky na předpis
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak správně podávat Vigantol novorozenci? Dceři jsou necelé tři týdny a již v nemocnici ji Vigantol kapali 2 kapky večer. Mám pokračovat dále ale v jedné lékarně mi řekli kapat přímo do pusinky před kojením ( takto to dělám ) a jinde zas nekapat přímo do pusinky ale podat na lžičče. Tak jak tedy správně aplikovat? A taky bych se chtěla zeptat, již jsem psala že používám způsob kapání přímo do pusinky a pak hned nakojím. Jednou se mi stalo že jsem třepla lahvičkou při kapání o něco víc a kapek jsem dceři kápla 3 místo 2. Může to být problém? Děkuji.
Dara
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím si, že nakapání do pusinky může být přesnější, Daro, protože na lžičce trochu látky zůstane. Zásadní rozdíl v tom ale nevidím. Podání lžičkou se mi zdá podle vlastních zkušeností snadnější. Nepřesnost, kterou jste uvedla, miminku uškodit nemůže. Tělo si dokáže příjem vitamínu D částečně regulovat a některý den může být  naopak aktuální potřeba vitaminu D vyšší. Nijak bych se tím tedy netrápil.Příroda si poradí.
Léky na předpis
Fentanyl II. Děkuji Vám. A prosím Vás, dokážete přiblížit, po jak dlouhé době vzniká závislost, pokud by se začínalo na nejnižší možné dávce? Jsou to měsíce nebo roky? Když budu na světě (dá-li Bůh) ještě 30-40 let, a budu mít lék stále (i při zvyšování dávky), bude mi dávka za 20 let ještě stačit? Co se jinak dělá léčebně dále? Mám pocit, že nic silnějšího už není.. Jak se pak řeší závislost, pokud by bylo potřeba lék dlouhodobě vysadit? A jak dlouho návrat do normálu trvá? Jsem zcela neznalá. Moc děkuji! Vážím si informací v této podobě. Informovaný pacient, lepší pacient. Alena
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
K lékové závislosti jsou rozdílné předpoklady. U někoho může vzniknout velmi rychle. Postupně dochází i k navyšování dávek. Při léčbě závislosti se používají léky, které se váží na stejné receptory ale mají antagonistický účinek. Vysazování léku by mělo probíhat postupně.  Veškeré léčebné postupy musí individuálně reagovat na aktuální zdravotní stav pacienta. Je vždy třeba zvážit možnost kombinace analgetik anodyn s jinými látkami s analgetickým a protizánětlivým účinkem. Hledal bych i možnost lokálně působících mastí s analgetickým, protizánětlivým či derivačním účinkem ke zmírnění chronické bolesti. Váš problém vyžaduje zkušeného odborníka neurologa či fyziatra, který projeví dostatek zájmu vážné zdravotní problémy řešit.
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore, již jsme si jednou psali ohledně Fentanylu v náplasti na utržený nerv v ruce. Chtěla bych se ještě doptat. Psal jste mi, že lék způsobuje útlum dechového centra (nebo tak nějak). Můžete mi vysvětlit podrobněji, co si pod tím mám představit? Potřebuji se dobře rozhodnout.. Že se může zcela zastavit dýchání - což mne může ohrozit na životě? Nebo mi bude jen špatně a klesne saturace O2 a budu muset na kyslík do nemocnice? Nesmím řídit auto/kolo, nebo jak si to mohu představit? Je to tak, že pokud se dobře postupem doby odhadne dávka, už nic takového hrozit nebude? Vůbec nyní neřeším, co jste mi spal, že jsem mladá a mám vzít v úvahu těhotenství. Mladá už tak nejsem..A to bez léku na bolest stejně nepřichází v úvahu, to je až nadstandard. S takovou bolestí těhotenství vůbec nedávám. Jsem po další atace a už mám chycenou zase širší oblast. Už začínám "bolest nezvládat". Tak hledám další možnosti. Moc děkuji za přiblížení účinků tohoto léku. S pozdravy a poděkováním. - otázka upravena poradcem
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Aleno, zhorší se zkrátka dýchací funkce se všemi možnými dopady. Významné je to ale zejména  u kriticky nemocných, či starých lidí kde to může být i jednou z hlavních příčin úmrtí. Významně to také působí na plod. Ve vašem případě bych se toho neobával, jste-li jinak zdravá. Vážně  je třeba brát u vás hlavně riziko závislosti. Momentálně se mi zdá, že to může být správné řešení. Paralelně je třeba hledat alternativu, kterou vidím  částečně ve fyzikální léčbě a v balneologii, bude-li postupováno správně. Přeji vám, aby jste se citila lépe a bolest zázračně ustoupila. Malý zázrak asi bude  potřeba. PS: Jestli můžete poslat někoho do naší Paralékárny, K.Světlé 11, Praha 1, dám vám mast, kterou připravují jen pro své rodiče, . Třeba to trochu od bolesti uleví. Na některé typy bolesti je výtečná.
Parafarmacie
Děkuji za bleskovou odpověď. Takže závěr - u nás s ořechy spíš opatrně - lze se u nesolených a neochucených ořechů řídit chutí a vůní (kvalita)? Občas chutná "divně" i posypané pečivo. V různých směsích musli a jiných výrobků, kde jsou ořechy, to ani kontrolovat tedy nejde...Solené, ochucené ořechy nekonzumuji. Asi si tedy do jídla raději kápnu kvalitní olej nebo přidám..Ořechy jinak nijak masivně nepoužívám. Nadváhou ale netrpím. - otázka upravena poradcem
Silvie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě je chuť dostatečným kriteriem u většiny ořechů. Také snadno rozeznáme známky žluknutí. Problematické může být rozpoznání napadení plísněmi např.u paraořechů, které obsahují jeden z nejnebezpečnějších  přírodních toxinů-Aflatoxin. Nejsem jsem si jistý, že  dovoz paraořechů je možné ukontrolovat státními orgány a pochybuji o tom. Rostlinné oleje bych přidával třeba do salátů. Nezapomeňte prosím, že výtečný olej pro lidskou výživu svým složením je  bezereukový olej řepkový, který je  snadno dostupný ve výborné kvalitě. Těžko pochopit, pokud to není pro peníze, že někoho může napadnou lít takový olej do aut ve jménu lidského zdraví a dokonce i ekologie.
Parafarmacie
Dobrý den, je vhodné konzumovat denně ořechy nebo jiná semínka jako vhodný zdroj zdravých tuků a dalších látek? Jsou nyní hodně propagovaná - oříšky všeho druhu, chia, dýně, slunečnice, různé oříškové nátěrky. Jaký je Váš názor? V diskuzi jsem zaznamenala, že je moc nedoporučujete - resp. možné negativní vlastnosti (stravitelnost, využitelnost atd) převyšují plusy. Sama nejraději jím kešu, slunečnice a mandle či vlašské ořechy (v sezóně). Ale tak cca 30g denně např na kaši do musli. A kde nejlépe koupit kvalitní ořechy a semena? Několikrát jsem se setkala se žluklými nebo jinak nekvalitními i při označení "bio" a záruční lhůtě v pořádku. Děkuji. - otázka upravena poradcem
Silvie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Silvie, pokud je konzumujeme s mírou, mohou nám přinést prospěch. Nesmíme však zapomenout, že obsahují asi 50% tuku a že je třeba tento tuk započítat do celkového denního příjmu i když v nich většinou převažují nenasycené tuky.  Konzumovat tuky bychom měli v množství, které odpovídá 30% celkové energetické hodnoty celodenního jídelníčku a je dobré když tuk pochází z pestré stravy. Trpíme-li nadváhou,  platí to dvojnásob.  Semínka mají  špatnou využitelnost výživných látek a obsahují také antinutriční látky. Mohou být nebezpečná pro lidi, kteří trpí nespecifickými střevními záněty, či divertikulózou. Při extrémním stravování mohou i významněji snižovat příjem některých minerálních látek či zhoršovat trávení základních látek(bílkoviny, škrob, tuky). Podle mého názoru mají pro lidskou výživu okrajových význam a superpotravinami je opravdu nazývat nelze a nenazval bych tak raději žádnou potravinu. Něco jiného jsou skořápkové plody, pokud nejsou zasaženy plísněmi, či jejich tuk nepodlehl částečné oxidaci. Například zdravotní prospěch vlašských ořechů v množství 30g za den je jednoznačně zdokumentován a EU na ně zpracovala dokonce i zdravotní tvrzení. Co se týká kvality oříšků, považuji ji u nás za velmi špatnou. Často je výrobci solí, aby zakryli jejich nevalnou chuť a tak zvyšují příjem soli, který je u nás vysoký Takové výrobky nepřinášejí zdravotní prospěch, ale zdraví škodí. Nejhorší kvalita je  asi  v prodejnách zdravé výživy a v bioprodejnách. Je to i z toho důvodu, že tyto prodejny provozují nadšenci-laici bez  vzdělání v potravinářství. Ořišky jsou často i nevhodně baleny i ukládány. Rozplňování je někdy prováděno  amatérsky"na koleně" . Za katastrofální považuji i kvalitu luštěnin v těchto prodejnách a nechápu, že je někdo vůbec schopen je kupovat. PS: kvalitní oříšek je dobrý sám o sobě a je velká škoda jej jakýmkoliv způsobem upravovat.
Parafarmacie
Zloženie Sylkiderm gélu - polysiloxan, oxid kremičitý. Čo by ste teda doporučili vy?
Janka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Silkyderm bych použil, ale jinak. Je velmi nepravděpodobné, že by pronikal hlouběji do pokožky jak je na internatu popisováno.  Pouhá aplikace na postižené místo nedává, podle mého názoru, skoro žádný smysl, pominu-li jeji určitou  ochrannou funkci ( vytvoří fyzikální barieru).. Místo bych ve správný čas začal několikrát denně jemně masírovat. Silkyderm by tedy sloužil jako lubrikant. Nic jiného dokázat nemůže, ale k tomuto účelu bude skvělý.
Parafarmacie
Dobrý deň, začiatkom roka mi bol odstránený výrastok na tvári laserom. Bohužiaľ sa to trošku skomplikovalo, ostala akoby keloidná jazva s fibrómom dokopy. Silkyderm gel pomohol iba minimálne. Polroka od zákroku laserom realizovala kožná lekárka elektrokauterizáciu fibrómu. Je tomu 16 dní a miesto sa javí znovu ako po zákroku laserom – je vystupujúce. Myslíte si, že je možné aplikovať po takomto čase zase Sylkiderm, alebo radšej ešte počkať. Ďakujem za odpoveď.
Janka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Musel, bych postižené místo vidět, Janko. Podle názvu je pravděpodobné, že výrobek obsahuje polysilikony. Mohla byste mi prosím opsat z obalu jaké další látky výrobek obsahuje? Nahlédnutím do internetu jsem jasné složení nenašel a polysilikony sami o sobě těžko proniknou do hlubších vrstev pokožky. Spíše plní jen lubrikační funkci a jen samotná aplikace podle mého názoru nezmůže  vůbec nic.
Léky na předpis
Zdravím Vás, již druhým měsícem beru antikoncepci Cleonita, před ni jsem brala 4roky Regulon, ale musela jsem to změnit kvůli vedlejším účinkům. Jenže antikoncepci Cleonita nejsem schopna spolknout. Polknu ji pouze 2x týdne, někdy pouze jednou. Jindy ji musím trochu rozkousat na menší kousky a az pak spolknu. Mohu byt tehotna (když máme s přítelem sex někdy i 2x denne) nebo jsem chráněna i přes to rozkousani? Děkuji za odpověď.
Jitka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Rozkousání by nemělo vadit, pokud se celý obsah tablety dostane každodenně do trávicího ústrojí, Jitko. Pokud jste s Regulonem tento problém neměla, požádejte lékaře o předepsání jiné antikoncepce, která se vám bude lépe polykat. Můžete mi prosím prozradit, jaké vedlepší účinky jste zaznamenala u Regulonu?
Parafarmacie
Užívala jsem před časem jen Diclofenac, hormonální antikoncepci neužívám, bude mi za rok 60. Zlobí mně, že se hemangiomy objevují právě v horní polovině těla. Je ale pravda, že maminka i prarodiče měli křečové žíly, všichni zemřeli na infarkt.
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jsou to skutečně hemangiomy, Heleno? Bylo to takto diagnostikováno kožním lékařem? Nic učinného , co by zabránilo jejích tvorbě neznám. Nedoporučil bych ani jejich chirurgické odstranění ve větším rozsahu. O hemangiomech se bohužel zatím ví hodně málo a to nejen o příčině vzniku, ale i  o tom, jak jim předcházet, nebo jak je účinně a bez rizik eliminovat. Sami o sobě, pokud vím,  nepředstavují zdravotní riziko.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, na těle - od pasu nahoru se mně během pár měsíců utvořilo množství malých hemangiomů. Docela jsem se vyděsila, když jsem se po koupeli pořádně prohlédla, dekolt, paže. Kdysi jsem si pár nechala odstranit laserem...Nevíte, co by mohlo zabránit jejich tvoření, co bych mohla zakoupit v lékárně? Nikdy jsem neměla problém s pokožkou, mám pěknou plet, nemám mnoho znamének, ale domnívám se, že to bude nějaký cévní problém. Jen nevím, proč je nemám třeba na nohách ? Děkuji za Vaši poradnu i za odpověd.
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Může to  být v souvislosti s užíváním nějakých léků, Heleno? Nezměnila jste antikoncepci? Nezměnila jste zaměstnání či životní styl? Nezměnila jste radikálně jídelníček? Má někdo z rodičů či prarodičů obdobný problém? 
Parafarmacie
pěkný den pane doktore, prosím o radu. Měla bych jako těhotná (úplný začátek) zredukovat pití kávy - piji nyní 2 větší šálky denně (po 1 kávové lžičce rozpustné kávy nescafé gold) s větším množstvím mléka. Předtím jsem pila 1 - 2 šálky denně ale cca po 1,5 - 2 lžičkách kávy do šálku, tedy jsem již množství omezila. Jsem štíhlá, netrpím žádnými nemocemi, stravuji se zdravě a užívám přiměřeně i těhotenské vitamíny - nikoliv každý den. Je mi 36 let a mám 3 děti. Vím že na kávu brzy přestanu mít chuť (měla jsem to tak i předchozích těhotenstvích), zatím mi to ale takto vyhovuje. Vím že kofein může negativně ovlivňovat třeba vstřebávání některých látek v těle nebo mít i další negativní účinky, ale množství, ve kterém jej konzumuji mě osobně nepřipadá až tak významné. Děkuji za názor!
jarka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doporučuji se mu určitě vyhnout od 3.měsíce těhotenství, Jarko a nyní omezit tak, jak to děláte. Káva se ale liší obsahem purinů(kofein, thebromin, theofyllin). Všechny tyto látky prokazují významné farmakologické účinky a ovlivňují centrální nervový systém, respirační systém i činnost srdce. Kofein dráždí korová centra mozku a má vliv na nervovou soustavu plodu. Káva obsahuje různé poměry purinů, a proto se celkový vliv na organismus může značně lišit ( snadno lze např.vypozorovat, že některé druhy kávy působí více močopudně). Samotný obsah kofeinu není tedy jediným měřítkem, do jaké míry  může káva působit excitačně či dráždivě na CNS a kardiovaskulární systém. Schopnost adaptace je u lidí rozdílná. U miminka, podle mého názoru, může ovlivnit jeho chování po narození (nespavost, později hyperaktivita, únavnost), pokud je maminka velkým konzumentem kávy či pravého čaje. Káva je bohužel příliš výdělečná komodita, aby se výzkumy zaměřily i jiným směrem než komerčním. Od pití kávy bychom měli očekávat především požitek pro svoji nezaměnitelnou vůni a chuť.
Parafarmacie
Dobrý den, v létě užívám Detralex, protože mně často natékají nohy a občas nemohu sundat prstýnky.Zádné jiné léky ve svém věku /59/ neužívám. Kamarádka přišla s návrhem na nákup doplnku stravy Forfemina, který prý brání také otokům. Domníváte se, že je dobré ho zkusit, případně vystřídat s Detralexem? Ten je na předpis a někdy zrovna není lékař "po ruce". Jenže je to jen doplněk...Děkuji za odpověd.

- otázka upravena poradcem
Iva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Detralex je skvělý, Ivo. Je to i lék zdravý. Pouze s ekonomických důvodů (ztratil by částečnou úhradu pojišťovny) není volně prodejný. Podle mého názoru by měl být doplňkem stravy, bude-li se na doplňky stravy nahlížet  trochu jinak než jak to EU činí. Můžete ho dobře nahradit Paralékárna Flavonoidy v dávce 2x2 tablety za den. Jako udržovací dávku pak 2x1 tableta. S Forteminou praktické zkušenosti nemám.
Parafarmacie
Dobry den, slyšela jsem, ze znama chia semínka, která jsou momentalne velmi propagovana, obsahuji thujon - neurotoxin pusobici na nervovou soustavu. Udajne při pravidelnem podavanim u deti dochazi v pozdejsim veku k demenci. Mate nejake podobne informace? docela me tato info prekvapila, protože chia mam rada a jsou naopak urcena i detem například při anemii. dekuji za odpověď,
Mirka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
O tom nevím Mirko. V každém případě si myslím, že využitelnost výživných látek z chia semínek je dosti omezená. V žádném případě nejsou dobrým zdrojem železa. Antinutriční látky, které semínka přirozeně obsahují po případném natrávení naváží minerální látky a znemožní jejich využití. Enzymové inhibitory na povrchu semínek pak brání jejich vlastnímu natrávení. Lžička chia semínek za den však nikomu uškodit nemůže. 
Volně prodejné léky
dobry den mam dotas muze my ovodni lekar predepsat lek pangrol mam problem s traveni a v lekarne mi rekli ze by mohl lekaR PREDEM DEKUJI CONKOVA NATASA
natasa conkova
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, lék je volně prodejný a předepsání není nutné. 
Volně prodejné léky
Dobrý den, chci se zeptat, zda je možné při užívání TARDYFERONU si dát ke snídani - za 1/2 hodiny po užití tablety - ovesné vločky ?
Lubomír
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. S velkou pravděpodobností tento postup využití železa negativně neovlivní.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore,
myslíte, že funguje podávání vitamínů skupiny B jako prevence proti klíšťatům? Jaký preparát by byl vhodný pro děti kolem 7 let?
Děkuji za odpověď.
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Repelentní účinek vitamínů skupiny B prokázán nikdy nebyl, Evo. Podle mého názoru nelze vyloučit, že repelentní účinek má jen thiamin. Mám s ním i sám určité zkušenosti. Volil bych dávku  2-3mg za den. U dětí spíše k dolní hranici, u dospělých spíše k horní hranici. Chce si   to ale vypozorovat dávku, při které je thiamin (vitamin B1) z potu cítit. Thiamin je velmi bezpečná látky a riziko předávkování nehrozí.
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji za odpověď. Ptala jsem se víceméně kvůli mamince, která s "nápadem" na užívání Alavisu přišla od známé tak jsem o tom sháněla informace. Chtěli to s tátou zkusit oba - věk přes šedesát a takové ty "běžné" problémy tohoto věku, pobolívání kloubů, šlach, zad, mamka je navíc už delší dobu po úrazu kolene a operaci. Jsou na tom tak, že mohou chodit i na výlety, pracovat na zahradě, ale často si stěžují na pobolívání atd. Různých přípravků zkoušeli řadu...včetně rehabilitací atd. Ovlivnění jsou samozřejmě doporučením známých nebo reklamou. Hlavně se mi nelíbilo, že chtějí zkoušet nějaký veterinární přípravek, protože "si to chválila Hanka". Mohu jim tedy doporučit Vámi zmíněné přípravky? Děkuji. Linda - otázka upravena poradcem
Linda
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Teoreticky ano, Lindo. Nevím ale, do jaké míry je postižení pohybového aparátu závažné. Aby pomohla Gelantina a Condrosulf, částečná funkce chrupavky musí být alespoń zachována. První krokem musí být vždy dodržování přiměřené zátěže, dobrá obuv (např.Dr.Luigi), která tlumí náraz a samozřejmě i normální váha a střídmý jídelníček. To pomůže z 95%. 5% zbývá na vhodné doplňky stravy ev.léčiva.





mobilní verze