Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Léky na předpis
Zdravím Vás, již druhým měsícem beru antikoncepci Cleonita, před ni jsem brala 4roky Regulon, ale musela jsem to změnit kvůli vedlejším účinkům. Jenže antikoncepci Cleonita nejsem schopna spolknout. Polknu ji pouze 2x týdne, někdy pouze jednou. Jindy ji musím trochu rozkousat na menší kousky a az pak spolknu. Mohu byt tehotna (když máme s přítelem sex někdy i 2x denne) nebo jsem chráněna i přes to rozkousani? Děkuji za odpověď.
Jitka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Rozkousání by nemělo vadit, pokud se celý obsah tablety dostane každodenně do trávicího ústrojí, Jitko. Pokud jste s Regulonem tento problém neměla, požádejte lékaře o předepsání jiné antikoncepce, která se vám bude lépe polykat. Můžete mi prosím prozradit, jaké vedlepší účinky jste zaznamenala u Regulonu?
Parafarmacie
Užívala jsem před časem jen Diclofenac, hormonální antikoncepci neužívám, bude mi za rok 60. Zlobí mně, že se hemangiomy objevují právě v horní polovině těla. Je ale pravda, že maminka i prarodiče měli křečové žíly, všichni zemřeli na infarkt.
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jsou to skutečně hemangiomy, Heleno? Bylo to takto diagnostikováno kožním lékařem? Nic učinného , co by zabránilo jejích tvorbě neznám. Nedoporučil bych ani jejich chirurgické odstranění ve větším rozsahu. O hemangiomech se bohužel zatím ví hodně málo a to nejen o příčině vzniku, ale i  o tom, jak jim předcházet, nebo jak je účinně a bez rizik eliminovat. Sami o sobě, pokud vím,  nepředstavují zdravotní riziko.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, na těle - od pasu nahoru se mně během pár měsíců utvořilo množství malých hemangiomů. Docela jsem se vyděsila, když jsem se po koupeli pořádně prohlédla, dekolt, paže. Kdysi jsem si pár nechala odstranit laserem...Nevíte, co by mohlo zabránit jejich tvoření, co bych mohla zakoupit v lékárně? Nikdy jsem neměla problém s pokožkou, mám pěknou plet, nemám mnoho znamének, ale domnívám se, že to bude nějaký cévní problém. Jen nevím, proč je nemám třeba na nohách ? Děkuji za Vaši poradnu i za odpověd.
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Může to  být v souvislosti s užíváním nějakých léků, Heleno? Nezměnila jste antikoncepci? Nezměnila jste zaměstnání či životní styl? Nezměnila jste radikálně jídelníček? Má někdo z rodičů či prarodičů obdobný problém? 
Parafarmacie
pěkný den pane doktore, prosím o radu. Měla bych jako těhotná (úplný začátek) zredukovat pití kávy - piji nyní 2 větší šálky denně (po 1 kávové lžičce rozpustné kávy nescafé gold) s větším množstvím mléka. Předtím jsem pila 1 - 2 šálky denně ale cca po 1,5 - 2 lžičkách kávy do šálku, tedy jsem již množství omezila. Jsem štíhlá, netrpím žádnými nemocemi, stravuji se zdravě a užívám přiměřeně i těhotenské vitamíny - nikoliv každý den. Je mi 36 let a mám 3 děti. Vím že na kávu brzy přestanu mít chuť (měla jsem to tak i předchozích těhotenstvích), zatím mi to ale takto vyhovuje. Vím že kofein může negativně ovlivňovat třeba vstřebávání některých látek v těle nebo mít i další negativní účinky, ale množství, ve kterém jej konzumuji mě osobně nepřipadá až tak významné. Děkuji za názor!
jarka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doporučuji se mu určitě vyhnout od 3.měsíce těhotenství, Jarko a nyní omezit tak, jak to děláte. Káva se ale liší obsahem purinů(kofein, thebromin, theofyllin). Všechny tyto látky prokazují významné farmakologické účinky a ovlivňují centrální nervový systém, respirační systém i činnost srdce. Kofein dráždí korová centra mozku a má vliv na nervovou soustavu plodu. Káva obsahuje různé poměry purinů, a proto se celkový vliv na organismus může značně lišit ( snadno lze např.vypozorovat, že některé druhy kávy působí více močopudně). Samotný obsah kofeinu není tedy jediným měřítkem, do jaké míry  může káva působit excitačně či dráždivě na CNS a kardiovaskulární systém. Schopnost adaptace je u lidí rozdílná. U miminka, podle mého názoru, může ovlivnit jeho chování po narození (nespavost, později hyperaktivita, únavnost), pokud je maminka velkým konzumentem kávy či pravého čaje. Káva je bohužel příliš výdělečná komodita, aby se výzkumy zaměřily i jiným směrem než komerčním. Od pití kávy bychom měli očekávat především požitek pro svoji nezaměnitelnou vůni a chuť.
Parafarmacie
Dobrý den, v létě užívám Detralex, protože mně často natékají nohy a občas nemohu sundat prstýnky.Zádné jiné léky ve svém věku /59/ neužívám. Kamarádka přišla s návrhem na nákup doplnku stravy Forfemina, který prý brání také otokům. Domníváte se, že je dobré ho zkusit, případně vystřídat s Detralexem? Ten je na předpis a někdy zrovna není lékař "po ruce". Jenže je to jen doplněk...Děkuji za odpověd.

- otázka upravena poradcem
Iva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Detralex je skvělý, Ivo. Je to i lék zdravý. Pouze s ekonomických důvodů (ztratil by částečnou úhradu pojišťovny) není volně prodejný. Podle mého názoru by měl být doplňkem stravy, bude-li se na doplňky stravy nahlížet  trochu jinak než jak to EU činí. Můžete ho dobře nahradit Paralékárna Flavonoidy v dávce 2x2 tablety za den. Jako udržovací dávku pak 2x1 tableta. S Forteminou praktické zkušenosti nemám.
Parafarmacie
Dobry den, slyšela jsem, ze znama chia semínka, která jsou momentalne velmi propagovana, obsahuji thujon - neurotoxin pusobici na nervovou soustavu. Udajne při pravidelnem podavanim u deti dochazi v pozdejsim veku k demenci. Mate nejake podobne informace? docela me tato info prekvapila, protože chia mam rada a jsou naopak urcena i detem například při anemii. dekuji za odpověď,
Mirka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
O tom nevím Mirko. V každém případě si myslím, že využitelnost výživných látek z chia semínek je dosti omezená. V žádném případě nejsou dobrým zdrojem železa. Antinutriční látky, které semínka přirozeně obsahují po případném natrávení naváží minerální látky a znemožní jejich využití. Enzymové inhibitory na povrchu semínek pak brání jejich vlastnímu natrávení. Lžička chia semínek za den však nikomu uškodit nemůže. 
Volně prodejné léky
dobry den mam dotas muze my ovodni lekar predepsat lek pangrol mam problem s traveni a v lekarne mi rekli ze by mohl lekaR PREDEM DEKUJI CONKOVA NATASA
natasa conkova
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, lék je volně prodejný a předepsání není nutné. 
Volně prodejné léky
Dobrý den, chci se zeptat, zda je možné při užívání TARDYFERONU si dát ke snídani - za 1/2 hodiny po užití tablety - ovesné vločky ?
Lubomír
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. S velkou pravděpodobností tento postup využití železa negativně neovlivní.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore,
myslíte, že funguje podávání vitamínů skupiny B jako prevence proti klíšťatům? Jaký preparát by byl vhodný pro děti kolem 7 let?
Děkuji za odpověď.
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Repelentní účinek vitamínů skupiny B prokázán nikdy nebyl, Evo. Podle mého názoru nelze vyloučit, že repelentní účinek má jen thiamin. Mám s ním i sám určité zkušenosti. Volil bych dávku  2-3mg za den. U dětí spíše k dolní hranici, u dospělých spíše k horní hranici. Chce si   to ale vypozorovat dávku, při které je thiamin (vitamin B1) z potu cítit. Thiamin je velmi bezpečná látky a riziko předávkování nehrozí.
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji za odpověď. Ptala jsem se víceméně kvůli mamince, která s "nápadem" na užívání Alavisu přišla od známé tak jsem o tom sháněla informace. Chtěli to s tátou zkusit oba - věk přes šedesát a takové ty "běžné" problémy tohoto věku, pobolívání kloubů, šlach, zad, mamka je navíc už delší dobu po úrazu kolene a operaci. Jsou na tom tak, že mohou chodit i na výlety, pracovat na zahradě, ale často si stěžují na pobolívání atd. Různých přípravků zkoušeli řadu...včetně rehabilitací atd. Ovlivnění jsou samozřejmě doporučením známých nebo reklamou. Hlavně se mi nelíbilo, že chtějí zkoušet nějaký veterinární přípravek, protože "si to chválila Hanka". Mohu jim tedy doporučit Vámi zmíněné přípravky? Děkuji. Linda - otázka upravena poradcem
Linda
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Teoreticky ano, Lindo. Nevím ale, do jaké míry je postižení pohybového aparátu závažné. Aby pomohla Gelantina a Condrosulf, částečná funkce chrupavky musí být alespoń zachována. První krokem musí být vždy dodržování přiměřené zátěže, dobrá obuv (např.Dr.Luigi), která tlumí náraz a samozřejmě i normální váha a střídmý jídelníček. To pomůže z 95%. 5% zbývá na vhodné doplňky stravy ev.léčiva.
Parafarmacie
Dobrý den, co si myslíte prosím o doplňku stravy Celadrin? Našla jsem jej v souvisloti, když mi doporučovala známá lék na klouby pro koně Alavis, že je prý účinný. Užívat však veterinární přípravek se mi nechce. Našla jsem pak Celadrin pro lidi, který obsahuje stejnou látku. Jak tato látka funguje, je vhodná i jako podpůrná léčba kloubů a šlach nebo jen odstraňuje bolest? Pokud byste přípravek doporučil, jaký na trhu? Děkuji Linda.
Linda
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, s Celadrinem zkušenosti nemám. Mechanismus jakým působí mastné kyseliny v tomto přípravku obsažené neznám a podle mého názoru  není dostatečně znám. Dílčí výzkumy ukazují, že některé mastné kyseliny v určitém podaném množství mají  protizánětlivý a některé prozánětlivý účinek. Nic víc. Výživové tvrzení je vztaženo k vitaminu C. To je možné poiužít k jakékoliv potravině obsahující vitamin C, kde je obsah větší než 15% referenční hodnoty jeho denního příjmu. Aby spotřebitel nebyl klamán, EU vymyslela pro některé látky(hlavně vitamíny a minerální látky) jedno nebo více výživových tvrzení. U těch kde není výživové tvrzení uvedeno se nesmí použít nic. Toho se nyní  s úspěchem zneužívá  a k určité atraktivně vypadající látce se zkrátka přidá některá látka, která toto  tvrzení má schváleno ( zasílené na určitý problém). Tak dochází k naplnění rčení o vlkovi a koze a vše zůstává  většinou při starém.  Pro naše pacienty většinou používáme Gelantinu Intensive samotnou nebo v kombinaci s Condrosulfem (400mg je volně prodejným lékem). V některých případech doporučujeme Wobenzym (poúrazové problémy s pohybovým aparátem). Wobenzym je také volně prodejným lékem s obrovským množstvím studií..Jaké obtíže máte, Lindo?
Léky na předpis
Doplnění dotazu. Lanzul jsem dostala předepsaný po odebrání dotazu, pro zánět v žaludku a nefunkční záklopku, velkou kýlu. Před dvěmi měsíci nic nenalezeno. Problémys kyselostí v ústech a říháním mám prakticky po jakékoliv stravě , i vodě. Bolesti nemám, jen lehké nadýmání. Večeřím okolo půl sedmé, poté si dávám např. syrovou papriku rajče, broskev nebo mrkev. Spát chodím okolo jedné v noci, pokud vůbec usnu. Pro úplnost , léčím se s maniodepresí, užívám Detrex. Děkuji za radu.
Marcela Pechová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Co prosím znamená nic nenalezeno, paní Pechová? Velká hiátová hernie sama od sebe zmizet nemůže. Možná jsem to ale špatně pochopil. Bez ohledu na doplnění informace bych zkusil užívat pravidelně po dobu jednoho týdne Gaviscon roztok. Užíval bych 3x1 nebo 3x2 polévkové lžíce za den mezi jídly, asi hodinu před konzumací jídla.. Začal bych nižší dávkou. Po týdnu užívání mi dejte vědět, zda jsou obtíže menší.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, mám dva dotazy - měla jsem chřipku, pět prac.dnů jsem poctivě ležela, užívala léky. Tento týden jsem začala chodit do práce a začala mně vystřelovat bolest od páteře přes zadek do lýtka,jakoby zánět nervu, ale záda mně nebolí, jen už odpoledne jsem vyřízená, když chodím.Co s tím ? Na chřipku jsem měla i léky s protizánětlivými účinky.Druhý dotaz - máte zkušenosti s přípravkem Remescar? Jak může přes kůži ovlivnit mast tvorbu žilek nebo jejich viditelnost? Mám dojem, že si někdo dělá legraci...Moc děkuji za Váš čas na odpovědi.
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Hanko, tyto obtíže mohou přetrvávat týdny, nebo i měsíce. Vhodná rehabilitace pod vedením odborníka je ideálním řešením.. Jestli máte sedavé zaměstnaní, je třeba hledat vhodný posez i židli, aby obtíže  netrvaly dlouho, nebo se dokonce nezhoršovaly. Na celou zmiňovanou plochu  bych si přikládal suché, hodně teplé obklady. Např. ručník zahřátý v troubě na teplotu, kterou ještě na kůži snesete. Obklady bych často měnil  po dobu alespoň jedné hodiny. Úleva by se měla dostavit. Takto bych to opakoval každý den, budete-li citit úlevu a ne naopak. Protizánětlivé léky nic neřeší a mohou problém prohloubit. Jestliže je to nutné, používal bych je jen na noc, pokud vám bolest narušuje spánek. Jinak s Remescarem zkušenost nemám. V kosmetologii se bohužel objevují mnohem častěji klamavé a pavědecké informace, než v potravinářství, ale nějak to po desetiletí všude  na světě prochází. Tzv. studie, na které je často odkazováno studiemi nejsou a  dílčí experimenty bývají  také nesprávně interpretovány. Často i z neznalosti, protože lidé, kteří se kolem kosmetiky  převážně točí,  jsou většinou úplně odlišného vzdělání než by měli být . Je to bohužel velmi špatný trend napříč obory  a různé kurzy a certifikáty situaci ještě zhoršují. Proto je také stále více podnikavců a ne skutečných podnikatelů. Přípravkům co slibují to, co Remescar nevěřím a nikdy jsem na nikom u žádného z nich nezaznamenal žádný  okem viditelný efekt.
Léky na předpis
Dobrý den. Před dvěma měsíci jsem byla na gastrosk. vyšetření. Sonda ukázala, že mám jen velice mírný zánět jícnu, laboratoř, že se tam nacházejí bakterie, které jsou normální a neškodné. Dostala jsem Kinito, který beru k Lanzulu - ten užívám již deset let od odebrání žlučníku. Krátce potom mě začalo trápit silné překyselení v ústech, prakticky po čemkoliv. Řešila jsem to Anacidem, ale ten to vyřeší jen chvilkově, po dalším jídle nebo napití je to zpět. Mám z toho podrážděný krk. Byla jsem znovu v gastroporadně, kde mi lékař řekl, že nic v trávicím systému nenaznačuje tomu, že bych měla ty problémy z toho. Že to bude spíše psychické. Ať zkusím přírodní léčbu. Nevím, co mám dělat, případně co použít z přírodní léčby. Nekouřím, nepiju, tak jednou týdně si dám na vycházce jedno pivo, čaj ani kávu nepiju, pod hlavou mám při spaní zvýšeno, až mě bolí krční páteř. Čokoládu a jiné sladké už skoro nejím. Můžete mi poradit? Děkuji
Marcela Pechová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaké jste měla problémy po odebrání žkučníku, paní Pechová? Proč vám byl následně předepisován Lanzul? Jaké obtíže jste měla?  Po jaké stravě máte větší trávicí obtíže?  Kdy naposledy večeříte? Trpíte větší nadváhou?  Máte problémy s nadýmáním, zácpou, či průjmy? 
Léky na předpis
Dobrý den, končím 36tt a při poslední kontrole mi můj gynekolog předepsal na infekci Macmiror Complex 500 vag. tobolky. Chci se zeptat jestli je normální že po prvním zavedení jsem ráno měla až silně žlutě zabarveno prádlo? A během dopoledne to dál ,,vytéká,, samozřejmě pořád žlutě. Doktor ani v lékárně se o tom nezmínili, tak by mě zajímalo jestli je to barvení při užívání tobolek zcela v pořádku. Děkuji.
Elena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Těžko se mi to posuzuje, Eleno, ale může to být v pořádku. Během víkendu však musí dojít ke zlpešení současného stavu.  Pokud ne, obraťte se prosím znovu na lékaře.
Léky na předpis
Dobrý den, patří Cefzil mezi taková antibiotika (vliv na mléčné zoubky)? Synek jej užíval (zánět nosohltanu a středního ucha), jinak nic... Děkuji.
Viola
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nejde to zcela vyloučit. U cefalosporinonových antibiotik jsem se s tím setkal častěji než u penicilinových.  Toto podezření jsem však nemohl nijak ověřit. Cefalosporiny pronikají lépe do tkání i do kostí než jiné příbuzné látky. Z Cefzilem osobně takovou zkušenost nemám. Záleží ale hodně i na zvolené dávce. Účinnost mnoha antiobitik se bohužel snižuje,a proto je často nutné volit vyšší dávkování než v minulosti. To pak může mít  větší negativní zdravotní dopady, protože navyšujeme jejich koncentraci i tam, kdo to nepotřebujeme..  Podle mého se riziko poškození dentice antibiotiky u dětí přehlíží a nijak nesleduje.
Parafarmacie
Dobry den, reaguji na dotaz tehotne Eleny ohledne koprivky. Podle me by mela co nejdrive navstivit sveho gynekologa, koprivka take muze signalizovat problemy s jatry. Nechci zbytecne strasit, ale jaterni testy tuto moznost jednoduse vylouci. (Mela jsem podobny pripad v rodine).
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud by problém přetrvával, určitě je dobré znovu  informovat lékaře. Předpokládám, že Elena chodí na pravidelné prohlídky a že lékař zná její zdravotní stav . Byl jí na kožní projevy předepsán Dithiaden a tedy vážnější těhotenské komplikace nepředpokládám.
Léky na předpis
Dobrý den, jsem ve 36tt. Objevila se mi po těle nepříjemná vyrážka svědivá. Šla jsem s tím na kožní a tam mi řekli že jde o kopřivku a předepsali mi Dithiaden 3x denně 1tbl. ráno, odpoledne, večer. Chtěla bych se zeptat četla jsem že by se Dithiaden neměl užívat v těhu. Když ho mám ale předepsaný mohu jej tedy brát beze strachu na vliv těhotenství? Užívá se ten Dithiaden na lačno? Děkuji.
Elena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doporučuji Dithiaden neužívat, Eleno. Vyrážku natřete tekutým pudrem, nebo Excipialem Hydrolotio. Vyrážka může souviset  například s větší konzumací ovoce, či některé zeleniny. Vypozorujte si, co ji způsobuje a udělejte případně změny ve vašem jídelníčku. Často  je to jen otázka volby přiměřené porce.
Léky na předpis
Mám diabetes mellitus 2.typu a reumatoidní artritidu,Užívám Januvii,Tritace,agen,glukophage a inzulin Lantus glargin.Na reum,artritidu jsem dostala Trexan a při bolesti Biofenac-ten už beru občas.
Nejsou nějaké lékové interakce při užívání těchto léků?
Jana Pavelová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, kombinace těchto léků je možná,. Zdravotní prospěch z této kombinace je  pravděpodobně větší než případná rizika, pokud máte správně nastavený dietní režim a nemáte nadváhu. Pokud ne, je třeba začít úplně z druhé strany. Dosáhnout normální váhy, dodržovat správný jídelníček, který nepovede k opětovnému nárůstu váhy a postupně omezit medikaci na nezbytné minimum.
Léky na předpis
Může nakom předepsat psychiatr
Radka Bajtková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Každý lékař může předepsat jakýkoliv lék. Úhrada  určitého léčiva zdravotní pojišťovnou však může být vázana na určitou  lékařskou odbornosta je to tak správné. Může se proto stát, že zdravotní pojišťovna předepsání léku lékaři ( či zdravotnickému zařízení) neuzná a strhne si adekvátní částku ve výši úhrady v rámci  měsíčního, či čvrtletního vyúčtování. Lékárna v každém případě lék vydá a vyúčtuje pojišťovně. Neoprávněnost předepsání se prokáže až při kontrole receptů revizním lékařem, či farmaceutem. Pokud lékař recept označí jako neodkladnou péči a předepíše jedno a zároveň nejmenší balení, pojišťovna by měla předepsání jednoznačně uznat. Ne vždy však vítězí zdravý rozum a  o opravdový zájem  o zdraví pacienta - klienta zdravotní pojišťovny. Myslím si ale, že situace se lepší. PS: Berte to prosím jako mojí interpretaci zákona, přislušné vyhlášky i interních předpisů zdravotních pojištoven.
Parafarmacie
Vážený pane doktore, chtěla bych se poradit ohledně chrupu mého 3leté synka... Zoubky čistíme každý den dvakrát 3 minuty (jemný kvalitní kartáček, zubní pasta elmex první zoubek), řádně, ještě si je čistí sám ve školce po každém obědě, sladkosti mu neodpíráme úplně, ale omezujeme (např. 2 kostičky čokolády, nebo 5 gumových medvídků za den), pije většinou ovocný sirup s vodou (nižší koncentrace)... a nyní jsem si všimla, že jedna horní jednička mu "zešedla", jakoby celý povrch zoubku, je to dost kontrastní v sousedství ostatních bílých :-). K zubaři nás objednali až za 6 týdnů (když prý zoubek nebolí), a mně vrtá hlavou, zda nemůže jít o nedostatek nějakého prvku (vápník?, nebo se dříve na zoubky předepisovalo - pokud si dobře pamatuji - "natrium"). Dokážete nám takto na dálku něco poradit? Děkuji - otázka upravena poradcem
Viola
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Po každém obědě si čistit zuby nepovažuji za rozumné, Violo. Minimálně je třeba udělat přestávku  alespoň 1/2 hodiny, dokud se sklovina opět nezpevní. U dětí bych se také  raději vyhnul vyhnul zubní pastě. Čistění zubů ihned po jídle narušuje  ve sklovině přirozené pochody, které v ní probíhají a které také souvisejí s chemickou povahou jídla. Přidávat Natrium fluoratum  (fluorid sodný) nemusí být také vždy prospěšné a může se poškodit kvalita druhé dentice, jak se ukázalo třeba v Kanadě, kdy to  s  doplňováním fluoru u dětí nevzali za správný konec.  Je třeba postupovat individuálně po poradě se zubním lékařem. Hygienu zubů bych  nepřeháněl. Pečlivé čistění 1x za 24 hodin má ale smysl a je určitou prevencí zvýšené kazivosti zubů.  Tak jak barvu zubu popisujete, může se například jednat o poškození zubu (většinou je to ale více zubů najednou) po antibiotické léčbě. Některá antibiotika, která dobře pronikají do kostí, pronikají dobře i do zubů a mohou změnit jejich stavbu. Zub se pak snáze kazí, či dokonce ulomí. Neprojeví se to ihned po léčbě, ale zpravidla s dlouhým odstupem. Sladkosti, šťávy, kolové nápoje tento proces urychlují a poškození zubu je pak často znatelné a zub postupně ztrácí svoji funkci, pokud nestačí dříve přirozeně vypadnout.
Parafarmacie
Dobry den.co si myslite o cajich na spalovani tuku.myslite ze to pomaha pri redukci vahy.popripade jaky by byi vhodny?dekuji
vladka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
O spalování tuku nemůže být ani řeči, Vlaďko a pokud to někdo tvrdí, je to klamavé tvrzení. Čaje pro redukci váhy by měly hlavně pomoci dosáhnout dostatečného příjmu vody během redukční diety. Mírně močopudný účinek by pak měl podpořit látkovou výměnu tím, že dojde k rychlejšímu vyloučení některých látek, které tělo  aktuálně nepotřebuje, nebo které vznikly přeměnou jiných, aby mohly být z těla vyloučeny.
Volně prodejné léky
Prosím jaký se dá koupit volně prodejný lék na psychastenii,kterou mám od malička?Děkuji
Dagmar
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Volně prodejné léky nejsou  většinou správná volba, Dagmar. V některých situacích, ze kterých máte obavy, vám ale mohou pomoci těžko zvladatelnou chvilku překonat. Můžete mi prosím popsat situace, ze kterých máte obavy, nebo vás naplňují úzkostí? Využila jste někdy pomoc psychoterapeuta?  Užívala jste někdy psychofarmaka, předepsaná lékařem? Kolik je vám let?
Volně prodejné léky
Dobrý den, upadla jsem na betonovou hranu a mám ošklivou modřinu/hematom přes celý bok až na záda. Prosím, doporučíte nějakou mast na rychlejší vstřebání? Děkuji, I.
Iveta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doporučuji osvědčený Heparoid, Iveto. Přeji vám, aby se tělo s úrazem rychle vyrovnalo a pohmoždění moc nebolelo. Zejména v noci. Možná by nebyla špatná kombinace s chladivou emulzí Emspoma na noc.
Parafarmacie
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Chtěla bych zmenšit poprsí. Na operaci ovšem jít nechci. Existují nějaké léky či potravinové doplňky, které dokážou zmenšit prsa? Děkuji za odpověď
Nikol
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To určitě ne, Nikol. Neutrácejte zbytečně peníze za výrobek, který by to případně sliboval.  Chirurgický zákrok je nutný, budete-li na menším poprsí trvat.
Léky na předpis
Dobrý den, 2 roky po prodělaném silném zápalu plic mě začaly ostré bolesti v prstech na rukou a v kyčlích.Obvodní lékař mi předepisovat diclofenak.Po půl roce bolesti odezněly,jen prsty občas po námaze otékají a bolí ale je to spíše už taková zatuhlá bolest.Revmatolog mi napsal Metypred 4 mg 1 tabletu ráno a Arava 20, 1/2 tablety ráno.Prosím o radu, zda tyto léky je nutné,abych užívala, ty vedlejší účinky mě dost polekaly.Děkuji a přeji hezký den.
Marcela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Na základě jaké diagnózy vám byla Arava a Metypred předepsány, Marcelo? Kolik je vám let? Máte ještě jiné vážnější obtíže? Užíváte i jiné léky? Bylo vám provedeno interní vyšetření?  Namáháte hodně prsty ( šití, práce na počítači...)?
Parafarmacie
Moc děkuji. Příště si ale dám pozor, všeho moc škodí a dnes může člověk koupit ledacos a bez kontroly to "zobat". Jinak zde opravdu skvělá poradna, jako jedna z mála online opravdu funguje a když čtu historii dotazů a odpovědí, opravdu se jednotlivými případy zabýváte a pokud můžete, odborně poradíte. Dnes opravdu výjimečné. - otázka upravena poradcem
Śtěpánka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Štěpánko. Je to tak. Všeho moc škodí a používání zdravého ruzumu nenahradí vědecké studie, které mají většinou do dokonalosti také daleko. Denní referenční hodnota příjmu zinku u dospělých osob byla stanovena na 10mg.  Kolik zinku ale z běžné stravy a  doplňků skutečně využijeme netušíme. Naštěstí si tělo většinou nějak poradí tím, že zvýší, nebo sníží efektivitu vstřebávání konkrétní látky, podle aktuální potřeby. Horší je, když nám opravdu ve stravě chybí a my ji cíleně nedoplňujeme. Někdy má smysl, z terapeutických důvodů, zvýšit příjem zínku  na mnohem vyšší hodnoty. To se osvědčilo v dermatologii.
Parafarmacie
Dobrý den, nějaký čas (pár měsíců?) jsem užívala dva výživové doplňky a to Revalid na doporučení kožní lékařky na zlepšení stavu nehtů 3x denně jednu tabletu (opravdu pomohl), dále jsem však užívala také přípravek Avilut Plus střídavě s Ocutein Brilliant. Ocutein má v jedné tabletě 17 mg zinku a Avilut dokonce 20 mg, Revalid obsahuje v jedné tabletě 2 mg Zinku. Nyní jsem přípravky radši vysadila, protože jsem se na internetu dočetla, že příliš zinku škodí a člověk ho tolik nepotřebuje. Studovat složení těch přípravků mne bohužel nějak nenapadlo, když byly každý na něco jiného. Jiné doplňky neberu. Přestože mám pocit, že zejména Ocutein Brilliant mi pomáhal od pocitu unavených očí, mám obavy , že bych mohla být nyní předávkovaná zinkem. Musím si jít nechat změřit hladinu zinku nebo stačí, když přípravky vysadím? K tomu jsem určitě přijímala zinek i normálně v jídle. Jít s tím k lékaři mi ale přijde hloupé. Co doporučíte? děkuji. Štěpánka
Štěpánka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Neobávat se, Štěpánko. Tělo si umí příjem zínku částečně regulovat a jeho využití z trávicího ústrojí není ani zdaleka 100%. Předávkování je ve vašem případě vyloučené a není pravděpodobné, že by vám užívání zmíněných doplňků stravy nějak ublížilo.
Léky na předpis
Děkuji velmi za reakce, pane doktore. Ve Vysokém jsem byla. Budu hledat další možnosti, vezmu v potaz radu od Vás a zkusím užívat života :-) Však je to jen ruka (si stále říkám). Mějte se dobře. S pozdravy..
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ať vás ruka tento víkend vůbec nebolí.
Parafarmacie
Dobrý den, prosím o radu, čím by bylo vhodné dezinfikovat erotické pomůcky vyrobené z lékařského silikonu? Mohu použít např. ajatin? Na dezinfekci z erot. obchodu mám patrně alergii, když jsem si stříkla na zkoušku na ruku, měla jsem tam červený flek, i když jsem si to hned umyla. Mám to tak u všech přípravků s alkoholem...
Iveta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě bych volil 60% etanol(alkohol), Iveto. S tím by neměl být žádný problém. Koupíte ho v každé lékárně. V erotických obchodech bych raději desinfekci nekupoval.   Podle mého názoru by tam ani neměla být prodávána za učelem desinfekce prostředku, který je určen k použití do tělesných dutin. Osobně se domnívám, že je to nelegální prodej. Etanol nechte před použitím pomůcky oschnout. Pak je dráždění sliznice či pokožky prakticky vyloučené.
Léky na předpis
4.část (kvůli omezenému počtu znaků) ještě dlužím odpověď na otázku, kdo mne léčí a navrhl léčbu: Jsem v péči velké krajské nemocnice, jednotka anestezio.-resuscitační, centrum léčby bolesti, přímo u vedoucího lékaře. Byla jsem i v jiné krajské nemocnici na stejném oddělení. Byl mi navržen obstřik v pravidelných intervalech (hvězd.uzliny), což jsem zavrhla kvůli časové a finanční náročnosti (dojíždění 100km každý týden a zase zpět) a případným komplikacím (pokud se látka dostane do karotidy). Nic jiného mi nabídnuto nebylo, tak jsem zkusila další nemocnici. Též mne napadlo zahraničí, ale v době 21.stol. si říkám, že dostupná péče bude podobná.. Zatím děkuji za Váš čas, vážím si toho, že přemýšlíte..nad jakoukoli pomocí. S pozdravy Alena
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Odpovězeno níže.
Léky na předpis
3.část. Děkuji Vám za zájem i reakci..nevím, jestli je pro Vás přijatelná komunikace takto vzkazy. Můžeme případně zvolit i jiný postup. Odpovím takto: Jednalo se o transpozici n.ulnaris (byl utržený atd.). Špatně srostl, někde škobrtá o kost, reoperace dle 2 odborníků na více pracovištích není dobrá varianta, mohla bych ochrnout, nyní je funkce zcela zachována. Mám nyní 3 roky porušené čití a bolí mne okrsek od lopatky, celá paže až po prsty. Při atakách bolesti (trvají 10 dní z měsíce) nejsem schopna ničeho. Ale vůbec ničeho. Bolest mi zachvátí i mozek, nejraději bych si 5 den uřízla ruku a desátý už skáču z okna. Jedná se o bolesti tak silné, jak by mne někdo řezal, bodal, pálil a ruka by uběhla 10 maratónských běhů, jak je těžká. Vlastně není pocitově moje. Poslední dobou se ale stává, že bolesti mám 20 dní z měsíce, ne jen 10, jako dříve. A bolest postupuje výše po nervu. Nemohu ani nosit batoh atd. Běhám, plavu (to je ok), z kola jsem vyčerpaná (ruka), a řídím 30tis.km/rok auto.
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To je mi moc líto, Aleno. A chápu vaše zoufalství i touhu po ztlumení té hrozné bolesti. Nechtěl bych to zažít. Hledejte ale prosím i nefarmakologické řešení ke zmírnění bolestí, které budou pravděpodobně celoživotní. Přenos nervového vzruchu má  fyzikálně-chemickou podstatu a poškozený nerv reaguje přecitlivěle na obrovské množství podnětů.Na druhé straně má za úkol nejen vlastní čití, ale je na něm do jisté míry závislá i  látková výměna v končetině. Ruka nesmí proto být nepřiměřeně namáhána a jízda na kole tak, jak jste uvedla nepřipadá  podle mého v úvahu. Podporuje chronickou bolest. Plavání doporčuji jen v dostatečně vyhřátem bazénu a ruka by měla být chráněna před výkyvy teplot. Bude vždy také reagovat na  větší změny atmosférického tlaku, kterých je požehnaně. Může také reagovat na pohyb měsíce a na přibližující se úplněk.  Nenoste ani žádné kovové předměty na této ruce. Hodinky také nepřipadají v úvahu. Snažil bych se poradit i se zkušeným fyziatrem jaké fyzikální metody léčby jsou vhodné a ty bych pravidelně podstupoval. Dovolená v subtropickém pásmu kde je nízká relativní vlhkost může působit blahodárně také.  Možná by poradilo i specializované pracoviště na chirurgii ruky ve Vysokém nad Jizerou. Třeba by si troufli i na reoparaci, nevím. Nespokojte se prosím s farmakologickým řešením pomocí analgetik-anodyn. Je to cesta do pekel a máte před sebou spoustu let života. Přeji vám,,aby byl co nejméně bolestivý a aby se našla vhodná léčba..
Léky na předpis
Děkuji za reakci k lékům na předpis. Zkusím odpovědět, nač se ptáte. Můj zdravotní stav je dobrý, sportuji, studuji atd.. Užívám max. paralen na bolest hlavy při menstruaci. Alergie neguji. Jsem 3 roky po úrazu s utrženým nervem. Po zákroku mám nesnesitelné bolesti. Zkoušíme léčbu již 3 roky (capsaicin náplasti, Tramal, antidepresiva, Indometacin atd.). Nic nezabírá. Lékař si myslí, že opiáty bude má poslední štace, že k nim stejně sklouzneme. Ano, o návyku vím. Ale raději život bez bolesti a kratší dožití (ale důstojný a smysluplný), než bolestivé ataky, které jsou nesnesitelné. Předpokládáme já i lékař, že pokud mi náplasti s fentanylem budou vyhovovat, že už je nebudu chtět sundat. Proto asi bude problém s těhotenstvím..takže spíše neplánovat. proto tu antikoncepci. Budu ráda, pokud se tedy vyjádříte ještě k mému doplnění informací, pokud je k čemu. Děkuji, s pozdravy..
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Při užívání Fentanylu nepřichází těhotenství v úvahu, Aleno. Fentanyl také tlumí dechové centrum a samozřejmě i dechové centrum plodu. V kombinaci problém nevidím. Jste mladá a nejsem si jistý, zda tento postup je správný. O jaký chirurgický zákrok se jednalo? Který nerv je postižen? Reoparace není možná?  Můžete mi popsat bolesti které máte? Jsou permanetní? Jak sportujete? Kdo vás momentálně léčí a kdo tento postup navrhl?
Léky na předpis
Děkuji za rychlou odpověď.
Jitka Svobodová
Jitka Svobodová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Já také. Snad vám je již lépe. Příjemný víkend.
Parafarmacie
Pane doktore, ptáte se mě jestli mám nějaké zdravotní potíže proč užívám tyto vit. přípravky. Ano mám. Mám neuropatii po chemo, tak na to ten revita nerv strong, na imunitu omega3 marine a na zvýšený cholestelor lecithin.Nechci totiž užívat chemické léky, které mají spoustu nežádoucích účinků. Pouze užívám léky na tlak pravidelně ráno a večer, jinak nic. Těch nežádoucích účinků jsem si užila až nad hlavu při léčbě rakoviny prsu. Proto se ptám jestli můžu užívat tyto přírodní vitaminy. Děkuji za odpověď.
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, můžete. Všechny 3 doplňky stravy obsahují látky tělu prospěšné. Trpíte-li neuropatií, zvážil bych užívání Milgammy N. Přeji hodně zdraví. Buďte trpělivá, chce to čas, než se tělo se vším vyrovná.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore. Děkuji za odpověď na můj dotaz ohledně vhodnosti kombinace vitamínů B1 a C. Toto upozornění jsem našel na stránce http://galenus.cz/clanky/vyziva/vitaminy-vitamin-B1
Jiří
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Já to chápu tak, že se jedná o technologickou záležitost a o stabilitu vitaminu C a B1 v tabletě multivitaminu. I zde mám pochybnosti, že to úplně platí. Problematika stability multivitaminových směsí je  velké know-how a záleží také na čistotě samotných vitaminovových substancí. Chcete-li užívat multivitamín-multiminerál u kterého k něčemu podobnému nedochází významnou měrou, užívejte Dietline VitAmin. I zde ale platí, že biologická dostupnost jednotlivých složek není 100% a nikdo netuší, jaká může být. My také nevíme, jaká je optimální potřeba konkrétního vitamínu určitý den, minutu či hodinu a možná to ani nikdy nedokážeme rychle změřit, či vypočítat. Referenční hodnoty  denního příjmu potřeby vitamínů a minerálních látek jsou užitečné, ale nelze je považovat za dogma: Realtita může být značně jiná.
Léky na předpis
Vážený pane doktore, prosím o informaci k užívání kombinaci léků. Chtěla bych si od lékaře nechat napsat dlouhodobě antikoncepci (jednofázovou-tablety) především na pleť (ale i ochranu početí). Nevím, co mi lékař doporučí. A od září mám na centru léčby bolesti domluvené užívání fentanylu (zatím nejnižší dávku) v náplastech (řeším těžké bolesti po úrazu). Lze tyto léky kombinovat, aniž by se ovlivnil účinek? A jaký dopad to bude mít na má játra? Máte k tomu nějakou připomínku, že by to nebylo případně vhodné a proč? Nevím, kde se poradit. Budu hovořit s oběma lékaři později a vzájemně informovat o obou lécích. Každý se asi vyjádří za sebe. Předem děkuji za jakékoli informace.
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Aleno. Neznám buhužel váš zdravotní stav. Od něho se mohou odvíjet i  zdravotní rizika. Je také třeba si uvědomit, že Fentanyl je návyková látka a že  patří mezi opioidy. Oba léky představují pro játra menší zdravotní riziko, než nepřiměřený jídelníček. Vzájemně spolu neinteragují. .Užívala jste již před tím Tramal či Tramadol? Jaké léky tlumící bolest jste již užívala? Jaké zdravotní problémy momentálně máte?
Hubnutí a redukční diety
Dobry den.jaky bilkovinovy produkt byste mi doporucil mezi jidly jako svacinu nebo nahradit veceri.potrebuji zhubnout.jim zeleninu a jidla klasicka ale zda se mi ze mam malo bilkovin v jidle tak si myslim ze nemohu zhubnout potrebuju tak 5kilo a nevim jak.diky za odpoved.
sasa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Chcete-li zhubnout Sašo, musíte pečlivě kontrolovat příjem sacharidů a tuků. Příjem bílkovin je méně důležitý. Doporučuji příjímat v době redukční diety asi 50-70g bílkovin. Příjem bílkovin můžete zvýšit libovým masem, vhodné jsou také tvarohy např. Ovofit Milko, které dobře zasytí. Výtečným zdrojem bílkovin jsou Olomoucké tvarůžky či tvarůžky Breitunger či výrobky Šmakoun. Můžete také zvolit některý z dietních plánů Guareta. Tím se naučíte i lépe orientovat ve výživovém složení svého jídelníčku. Např. na www.potravina.cz si můžete vybrat jídelníček se sníženým obsahem energie a sama si redukční režim naplánovat.
Parafarmacie
Super - díky. Add Déčko - beru dle lékaře Vigantol + Caltrical tablety a pak Magnosolf (zvlášť), v zimě 3 kapkdy V denně, v létě jednu. Ven chodím, je ale fakt, že obličej si mažu krémem či make upem s UV, tělo pak při větším opalování nebo pobytu na slunci. Jak je to s blokací toho vitaminu, když mám na sobě krém či make up (UV 15-25)? Dělají se mi dost pigmentové skvrny, tak se snažím chránit, ale prý to brání vstřebání. Dermatolog radí mazat stále vysokým faktorem, na osteu zas radši nemazat..:-(. P.S. faktory používám tak 15 -20, na obličej, na tělo dle míry slunění 6-20OF. Vysoké faktory 30-50 nepoužívám. díky ještě za info o Dčku.
Soňa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Soňo, tak nízké faktory a běžné kosmetické přípravky s faktorem nezabrání syntéze vitaminu D  v pokožce. Na to jsou velmi málo účinné. Budete-li ale Vigantol užívat tak, jak uvádíte, nemusíte mít obavy ze zdravotních následků a je to v pořádku.Tělo si dokáže příjem potravou i míru endogenní syntézy regulovat.
Parafarmacie
Dobrý den, zkoušela jsem najít odpověď na mou otázku níže, ale nenašla jsem. Dlouhodobě užívám Letrox 50 1/2 denně, Seropram 30mg denně. Od pondělí užívám na anginu Duracef 500mg po 12 hod. Ještě před začátkem užívání ATB se mi vysela úporně svědící vyrážka na krku, v podpaží a přechodem přes žebra do třísel. Kožní lékařka v pondělí neodhalila příčinu. Dnes jsem byla na odběrech kv. vyloučení mononukleózy (výsledky za týden) a praktická lékařka mi dala injekci kortikoidu - ten velmi výrazně zabral. Předepsala mi Xyzal 5mg 1-2 denně. Přestože všude hlásím, že užívám Seropram, ráda bych se ujistila, že mezí léky Seropram a Xyzal není kontraindikace, navíc teď umocněná Duracefem a injekcí kortikoidu. Pro "vylepšení" máme za 10 dní odjet k moři...
Velmi děkuji za odpověď předem
Jitka Svobodová - otázka upravena poradcem
Jitka Svobodová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, kombinace je možná. Vyrážka by měla postupně ustoupit. Pokud ne, je třeba pátrat po příčině důkladněji.. 
Parafarmacie
Dobry den.muzu zkusit forfemina na odvodneni kdyz se mi zda ze zadrzuji vodu porad mam natekly nohy ruce a je to kazdy den.snazim se pit ale moc mi to nejde vypiji max.1litr vody.jinak zadne zdr.problemy nemam.dekuji za odpoved.
martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Můžete. Snažte se ale 1,5 l vody denně vypít. Omezte příjem soli, pokud solíte.
Parafarmacie
Děkuji za rozsáhlou odpověď týkající se G/F sirupu a mléka. Po upřesnění, chápu to tedy tak, že když nebudu denně pít litry limonády slazené G/Fsirupem a ovoce konzumovat přiměřeně (cca 1-2 ks např. jablek denně) a občas si dopřeji napr. jogurt nebo tyčinku obsahující krom cukru i GF - v rámci pestrého jídelníčku (maso, zelenina, přílohy...), je to ok? Mléko - problémy mi nedělá, je ale asi lepší jíst zakysané výrobky? Zajímá mne hlavně obsah vápníku a vit D a jejich využití v mléku vs. zakysaných výrobcích. Mám osteopenii. Konzumuji obojí, ve prospěch bílých jogurtů, snídám ale často různé kaše, v těch mi chutná mléko (nedělá problém). Ml výrobky jím denně, tak 2 porce (ráno kaše, přes den jogurt/tvaroh/puding/sýr. Díky S
Soňa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Samozřejmě. Je to jen o rozumné míře. Co se týká mléka, preferujte zakysané výrobky, pokud vám vyhovují. Obilné kaše mohou snížit využití vápníku a je to také o míře. Stravu bych přizpůsobil tomu, zda máte nadváhu či nikoliv. Pokud problémy s váhou nemáte, určitě bych si dal 2x za den sklenici (200ml) čerstvého mléka či kefíru. Pro zlepšení využití vápníku je zásadní dostatek fyzických aktivit. Bez nich se nic zlepšit nedá. Budete-li trávit dostatek času v přírodě, nedostatek vitamínu D nepřichází v úvahu a  jeho tvorba v pokožce je dostačující i k tomu, aby se vytvořily zásoby pro zimní období. Dříve byly postiženy nedostatkem vitaminu D pouze staří lidé, nyní, díky počítačům, se okruh postižených trochu rozrůstá.  Vitamin D je nyní moderním vitamínem a bohužel vše co se kolem děje má i komerční rozměr. Obohacování potravin vitaminem D ale může mít svůj smysl. Ne všechny země mají sluníčka dostatek a skandinávské země  s ním mají asi největší zkušenosti. 
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore,
dočetl jsem se, že pokud sníme vitamín B1 současně se silnější dávkou vitamínu C (kolem 150ug), dochází v žaludku k likvidaci vitamínu B1. Chci se proto zeptat, jestli je vhodné užívat multivitaminy, kde jsou obsaženy oba tyto vitamíny současně a jestli není lepší užívat každý z těchto vitamínů zvlášť. A také bych se chtěl zeptat, jestli má smysl užívat multivitaminy s minerálními prvky (např. vápníkem, hořčíkem atd.), když tyto minerály jsou zde obsaženy jako anorganické sloučeniny, které naše tělo špatně vstřebává. Není lepší tyto minerální prvky užívat ve formě organických sloučenin, např. jako laktáty, citráty atd. Děkuji Vám za odpověď.
Jiří
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To se mi moc nezdá, Jiří.pH žaludku je tak nízké, že vitamin C na tom nemůže už nic změnit i když je užíván v gramovém množství. Považuji to za hloupost. Nabízí se spíše tvorba  nevstřebatelného komplexu za určitých podmínek, ale to je běžné  při normální stravě a nelze nikdy předpokládat, že výživné látky vstřebáme stoprocentně. Ovlivňuje je celá řada faktorů. U multivitamínu-multiminerálů bych čekal využitelnost max. do 30% a není na tom nic špatného.  Některé organické sloučeniny, tak jak uvádíte, mají využitelnost větší, ale neplatí to obecně a záleží to na druhu chemické vazby. Aktuální pH v trávicím ústrojí v místě vstřebávání konkrétní látky je pak jeden z nejdůležitějších faktorů, které ovlivňují biologickou dostupnost. Na druhé straně právě díky pH může dojít k vytěsnění určité minerální látky z vazby na laktát. Ta pak může být navázána nějakou pevnější vazbou a vyloučena stolicí (např. třeba fytáty z oříšků nebo šťavelany ze zeleniny. Záleží proto také na tom, s čím jsou doplňky stravy konzumovány. Obecně platí, že pestrá strava s přiměřenými porcemi jednotlivých pokrmů , bez černobílého rozlišování potravin na zdravé a nezdravé, může optimalizovat využití výživných látek. Složení pestré stravy musíme přizpůsobit  tomu, zda máme zvýšenou potřebu příjmu některých výživných látek.  V případě vápníku a hořčíku bych je pak užíval zvlášť formou doplňku stravy. Vápník bych ale volil zrovna ten, který je z vaječných skořápek(Biomin-H). Ve skořápkách je vázán ve formě uhličitanu(anorganické soli)... Jeho využitelnost je dobře zdokumentována odbornými pracemi.
Léky na předpis
Můžu užívat lék Atoris i když je 7 měsíců po době platnosti?
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, Hano. Doporučuji lék vrátit do lékárny. Ta je povinna zajistit ekologickou likvidaci.
Parafarmacie
Dobrý den , mám dotaz jestli můžu užívat vit. Omega Marine forte+ vit. D3, dále mega lecithin forte , vitanerv strong i když jsem po léčbě rakoviny prsu/operace, chemoterapie, ozařování/ 3 roky. Děkuji za odpověď.
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Z jakého důvodu je užíváte, Aleno?   Máte nyní nějaké větší zdravotní obtíže?  Užíváte nějaké léky? Jak se stravujete?
Léky na předpis
Dobrý den, měla bych dotaz. Jsem ve 34tt. Beru tyto léky ráno v 8:00 nalačno Euthyrox 75, poté asi tak za hoďku behem snídaně piji sklenici magnosolvu. Ve 12:00 beru Jodid 100 a v 16:00 Anopyrin 100. Vše po 1tbl. K tomu všemu mám brát železo Tardyferon. Moje otázka zní kam mezi ty zmíněné léky mohu ten Tardyferon zařadit tak aby bylo jeho užívání správné. Slyšela jsem že jeho užití je lepší nalačno ale neměla bych ho dle dr užívat spolu s magnosolvem. Mohla bych ho tedy užít ráno cca.hodinu po užití Euthyroxu nebo přímo s Euthyroxem a ten magnosolv pít třeba až v odpoledních hodinách nebo večer? Děkuji.
Elena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tardyferon ani Magnosolv není nutné užívat ráno nalačno, Eleno. Užíval bych je mezi jídly. Např. Magnosolv ráno v 9.00, snídáte-li v 8.hodin a Tardyferon v 16.00, svačíte-li v 15.00 hodin. Nedoporučuji užívat Euthyrox společně s Magnosolvem ani Tardyferonem.
Parafarmacie
Dobrý den, prosím o názor na obsah glukozofrtuktozoveho/fruktozo-glukozovehosirupu/ fruktozy potravinách. Řada i poměrně zdravých výrobků - např. jogurty, pomazánky, tvarohy, cereální sušenky, flapjacky, proteinové tyčinky, které mi chuťově vyhovují ( tuto ingredienci obsahují a přitom nejsou přeslazené a celkový obsah cukru není vysoký. Je důležitější sledovat, zda výrobek je bez toho "škodlivého" sirupu /fruktózy a nebo spíš se dívat na celkový obsah jednoduchých cukrů? Druhý dotaz se týká mléka - je trvanlivé mléko (tetrapak) oproti čerstvému nějak ochuzené, má např. méně vápníku a vitaminů? Vyhovuje mi ho mít doma po ruce, chuťově mi taky nevadí, přeci jen je ale více zpracované (asi zahřáté?) děkuji. Soňa - otázka upravena poradcem
Soňa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Soňo, to je na vědeckou debatu. V každém případě je dobré, že takto uvažujete a že se snažíte orientovat v obrovském množství potravinářských surovin. Na sirupu, který obsahuje glukózu a fruktózu nevidím nic problematického, je-li celkový denní příjem sacharidů přiměřený i vzhledem k fyzické zátěži a zdravotnímu stavu. Přestože má ale fruktóza nízký glykemický index, není dobré ji obecně preferovat oproti jiným jednoduchým cukrům, jak se někdy děje. Nepřiměřený příjem nemá příznivý vliv na látkovou výměnu tuků.  I v přírodě se běžně setkáváme se směsí fruktózy a glukózy. Např. i jablka se takto od sebe docela značně liší a někdy obsahují více glukózy a někdy naopak. Také rozdíl v celkovém obsahu jednoduchých sacharidů-cukrů může být značný. Mléko je ideální zdroj vápníku pro lidskou výživu a v tomto ohledu není žádný rozdíl v mléce trvanlivém a čerstvém. U čerstvého mléka je zachována přirozená mikroflóra, jejíž doplňování je žádoucí. Po převaření jsou však živé zárodky usmrceny. Technologicky zpracované výrobky mohou mít rozdílný vliv na snášenlivost mléčných bílkovin. Biologická hodnota bílkovin však zůstává nezměněna. Mléčný tuk sice nemá ideální složení, podle současných poznatků, je však lahodný a mastné kyseliny jsou velmi dobře stravitelné.Nepředstavují tedy pro tělo významnou zátěž, je-li opět příjem tuku přiměřený. Mléčný tuk obsahuje také konjugovanou kyselinu linolovou, která má příznový vliv na látkovou výměnu tuků  Vždy je tedy dobré se dívat nejen na složení konkrétní potrarviny , ale také na výživové složení jídelníčku v rámci dne, či týdne. PS: co se týká vitamínů, mléko není potravinou  bohatou na vitamíny a minerální látky. U některých vitamínů dochází ke snížení jejich koncentrace během tepelného zpracování. Pro naše stravování to ale není významné, stravujeme-li se pestře a dle obecných výživových doporučení zpracovaných Společností pro výživu. Bude-li vás zajímat něco dalšího ozvěte se prosím.
Léky na předpis
Dobrý den,chtel bych se zeptat jestli můžu užívat kreatinové doplnky stravy, když užívám godasal a pentomer retard. Děkuji za vaši odpověd s pozdravem Zdeněk.
Zdeněk
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Pokud ale máte sníženou funkci ledvin, tak raději ne. Nepřekračujte doporučenou denní dávku.
Léky na předpis
Pane doktore, zvýšenou teplotu nemám vůbec. Antikoncepci jsem brala každý den, někdy třeba o 30minut později a vzala. Jednou při těch nevolnostech kolem 12-16 jsem jednu tabletku musela pokousat, protože jsem spolknutí nebyla schopná, ale to by se snad nemělo nic stát. Užívám ještě euthyrox 50(půlku tabletky 4x týdně). Dřív jsem podobné problémy neměla. Děkuji
Tereza-Pokračování
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Terezo, omlouvám se, ale nemohu vám takto nijak rozumně poradit a návštěva gynekologa bude nutná. Přeji vám hodně zdraví.
Parafarmacie
Dobrý večer, jsem 33tt a chci se zeptat. Mohu brát ráno Euthyrox 75 spolu s Tardyferonem ve stejnou hodinu a nalačno? Nebo je vhodné mezi němi mít nějaký hodinový ostup při užívání? Děkuji, hezký večer.
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, doporučuji udělat raději  časový odstup a Tardyferon použít během dne mezi jídly.





mobilní verze