Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

Volně prodejné léky
Dobrý den, mohu dceři podávat Mucosolvan, či Stoptussin zároveň při neštovicích??? Děkuji Petra
Petra Motyčková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Můžete Petro. Léky se však od sebe účinkem trochu liší. Mucosolvan je účinější na odkášlávání při zahlenění průdušek.
Léky na předpis
Dobré poledne pane doktore, poraďte mi, prosím ohledně dlouhodobého užívání antidepresiva OLWEXYA. Moje přítelkyně již dlouhodobě užívá tuto medikaci (při dávce 150mg), cca. 10 let. Hrozí jakékoliv nebezpečí, či existuje reálná hrozba zdravotního dopadu na její organizmus? Existuje možnost, způsob, jak se lze po tak dlouhé době odpoutat od takovéto řízeně stimulované chemizace mozku? Pokud ano, jak mohu pomoci já svým přístupem k ní. Chci jí být oporou. Umím si představit, jak náročné může být vysazovat takovýto lék po tak dlouhé době. Ale nevím, zda-li je v mých silách zvládnout vše svou přítomností a plnou podporou. Nebo je lépe vše koordinovat s následnou psychoterapií? Předem Vám děkuji za odpověď. Mějte klidný zbytek neděle. Jsem s pozdravem, Jakub.
Jakub
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Jakube léčba těžších forem deprese není jednoduchá a je často celoživotní. Jedině psychiatr u kterého je pacient v dlouhodobé péči je schopen rozpoznat, kdy je správný čas na snížení dávkování či změnu psychofarmaka. Zdánlivě bezproblémový zdravotní stav se může změnit po nesprávném vysazení antidepresiva v katastrofu. Psychoterapie může pomoci řešit dílčí problémy ( např. v partnerském vztahu, které nemoc doprovázejí), není však schopna vyléčít či zlepšit depresivní poruchu jako takovou. Důležité je, aby přítelkyně měla k svému lékaři důvěru a věnoval ji dostatečnou péči. Dbejte prosím na případné kombinace antidepresiva s jinými léčivy včetně dalších psychofarmak, které by mohly léčbu komplikovat. Je možné využívat tuto poradnu. Myslím si, že přítelkyni můžete pomoci zejména tolerancí v období, kdy se necítí dobře. Snažte se žít společně co nejaktivněji a vlastní onemocnění pusťte, když jste spolu, co nejvíce z hlavy.
Léky na předpis
Dobrý den, mohu současně užívat železo (sorbifer durules) a hormonální antikoncepci (Logest)? Moc děkuji za odpověď.
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano Lenko, je to možné.
Léky na předpis
Dobrý den, mohu užít siofor, oltar a geriavit současně při snídani? Děkuji
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to možné Marie. Osobně bych ale upravil jídelníček takovým způsobem, abych se minimálně jednoho antidiabetika zbavil ( snížení váhy, snížení konzumace tuků, lepší kontrola příjmu sacharidů, omezení příjmu jednoduchých sacharidů, konzumace rozpustné vlákniny, více fyzických aktivit). Většina diabetiků 2.typu čerpá lékařskou péči naprosto zbytečně. Potom se nedostává na ty, kteří zdravotní péči opravdu potřebují. V současné době máme již milion diabetiků z nichž většina jsou diabetici druhého typu...
Léky na předpis
Dobrý den. Na radu mé lékařky jsem si koupila Celaskon long efekt. V příbalovém letáku jsem se dočetla,že urychluje vstřebávání látky ethinylestradiolum - tuto látku obsahují některé antikoncepční pilulky. Tak jsem se dívala na svoji antikoncepci a ta tuto látku obsahuje. Znamená to tedy,že snižuje účinnost antikoncepce? Nebo jak si to mám vysvětlit,když urychluje její vstřebávání? Dále bych ráda věděla,kdy je vhodné tabletku brát? V letáku to není uvedeno. Já jí beru ráno cca 15 min po snídani. Mohu to tak nechat nebo to mám změnit? Díky zuzana
Zuzka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Zuzko, pokud chcete snížit riziko selhání antikoncepce, užívejte nižší dávku vitaminu C např.200mg za den, jestliže je k jeho konzumaci nějaký důvod. Pilulky použivejte také ve stále stejnou dobu. Více bych se tím jinak netrápil. Osobně ani z literatury neznám žádný případ nechtěného otěhotnění po každodenní konzumací vítaminu C v dávce vyšší než 500mg. Vitamin C ale mění trochu farmakokinetiku ethinylestradiolu jako celá řada dalším látek. Učebnicovým případem je pak grapefruitová šťáva, která ovlivňuje osud desítek či stovek léčiv v lidském organismu včetně ethinylestradiolu.
Parafarmacie
Dobrý den, můžu podstoupit kryolipolýzu v případě, že beru lék na předpis rivotril 1mg ?Jednu tabletu ráno, druhou večer na panickou poruchu? Antiepileptika se nedoporučují, ale já epilepsii nikdy netrpěla a ani ji prozatím nemám. Prosím o odpověď, děkuji.
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Z mého pohledu Martino můžete. Je třeba to ale spíše konzultovat s člověkem, který tento zákrok provádí. Kryolipolýza opravdu není věc které bych fandil.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, nemám dotaz jen reaguji na Vaši odpověď dívce s anorexií ohledně Nutridrinků.jaké uměliny měla na mysli se dozvíte když si přečtete složení - rozhodně to není přirozená strava.Mámbpodváhu řadu let a můj nutriční lékař mi je sice předepisoval,ale nepomohly ještě mi po nich bylo těžko.Před rokem jsem se s ním radila při svém přechodu na makrobiotickou stravu, v čemž mě podpořil a ještě se divil jak jsem to mohla pít...Moje rada potvrzená u zmíněného lékaře - nejlepší je bílkovina vaječného bílku,kvalitní rýžový protein(objednávám na internetu - obsahuje všechny esenciální aminokyseliny,luštěniny spolu s obilovinou,kdo může mléko tak i sušená syrovátka a kvalitní kozí sýry.Taky avokádo,oříšky,pečené kaštany,kvalitní tuky jako ghí máslo,kokosový olej,chia semínka apod.
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Petro, Nutridrink obsahuje také izolované bílkoviny a je výživově kompletní. U lidí s podváhou nelze dbát pouze na příjem bílkovin. Je třeba dostatečně navýšit příjem sacharidů a adekvátně i tuků. Vaječná bílkovina má skutečně vysokou biologickou hodnotu. Konzumovatelný nápoj z ní bohužel udělat nelze. Lidé s podváhou musí konzumovat stravu s vysokou energetickou denzitou aby dosáhli nějakého zlepšení. Nutridrinky jsou tedy velmi praktickými výrobky a pomáhají dosáhnout dostatečné výživové hodnoty celodenního jídelníčku. Nevím zda jsem radil dívce s anorexií, nebo jen s podváhou. Anorexie samozřejmě potřebuje specializovanou psychiatrickou péči a problém je mnohem komplikovanější.Jinak proti potravinářským surovinám či produktům které jste uvedla nic nemám. Jen s kokosovým olejem bych byl opatrnější. Je olejem, který je nejvíce aterogenní a jedinou výhodou je jeho nízká cena. Mohu jej doporučujit spíše pro kosmetické účely. Doufám jinak, že to co jste uvedla je jen menší součástí vašeho jídelníčku. Jídelníček by pak byl poměrně bohatý na tuky a obsahoval by velmi málo složených sacharidů, které jsou pro lidi s podváhou velmi důležité. Jídelníček s vysokým obsahem tuku zpravidla vede k vážným zdravotním komplikacím v pozdějším věku ( cukrovka 2.typu, ateroskléroza a rizika s ní spojená). Často vede k výraznému zkrácení života u osob, které mají dedičné poruchy látkové výměny tuků.
Parafarmacie
Dobrý den, jakou mast doporučujete na atopický ekzém v době těhotenství? Aby neobsahovala kortikoidy a jiné škodlivé látky. Děkuji za odpověď.
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Třeba obyčejný slunečnicový či řepkový olej, který můžete koupit v supermarketu. Můžete také třeba zkusit Excipial Lipolotio.
Léky na předpis
Dobrý den. Mohl byste mi, prosím, poradit, jaký je nejlepší resp. nejúčinnější volně prodejný lék na ulcerózní kolitidu, kterou trpím již 7 let a v současné době se ataky této nemoci projevují dost často. Užívám Asacol v tabletách a čípcích (předepsané od lékaře) a dále Lepicol-zdravá střeva (v prášku). Dále užívám bylinný čaj na chronický zánět střev. Děkuji za odpověď.
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Asacol je výborný lék Martino. Je jen třeba ho správně dávkovat. Zpravidla 3x2 tablety za den. Nedoporučuji zároveň používat pravidelně Lepicol, který může bránit kontaktu tohoto protizánětlivého léku se střevní sliznicí a snižovat tak účinek Asacolu. Bylinný čaj na chronický zánět střev bych raději pil velmi zředěný. zejména pokud obsahuje rostliny , které obsahují látky s adstringentním účinkem. Ty mohou zhoršit prokrvení střevní sliznice a podpořit tak zánětlivé procesy. Při jejich používání může dojít na oko ke krátkodobému zlepšení stavu. Doporučuji se řídit pouze radami gastroenterologa.
Léky na předpis
Dobrý den, užívám lék Magrilana a dnes mi byl předepsán Aescin, mohou se tyto léky vzájemně užívat. Moc děkuji za odpověď.
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano! Mohou. Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Dobrý den, je mi 19 let, mám 42kg na 153cm. Jsem dost hubená a už mě nebaví poslouchat, že jsem kost a kůže, problém je v tom, že jsem od mala zvyklá jíst malé porce vícekrát denně, stačí mi to a hlad nemám, taky hodně ráda cvičím,. V rodině jsme všichni drobné postavy. Chtěla bych se zeptat, zda je to normální, nebo bych s tím měla začít něco dělat, cítím se dobře, občas mi sice připadá, že jsem moc hubená, jindy se cítím zase hodně zavodněná a nafouklá. Je to tedy problém, nebo je to v normě ? Děkuji za odpověď
Tess
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Z lékařského hledska je vaše váha v pořádku. Určitě vám to ale bude více slušet, zvýšíte-li váhu o 2-3kg . Jestli se dobře cítíte, snažte se alespoň stravovat pestře a respektujte obecná výživová doporučení, která publikovala Společnost pro výživu. Jsou uvedena na jejich stránkách.
Parafarmacie
Dobrý den, kožní lékařka mi zjistila alergickou reakci na Supradyn. Mohl byste mi, prosím, doporučit jiný, podobný doplněk stravy?? Supradyn užívám kvůli gynekologickým problémům a zdá se,že pomáhá. Velmi Vám děkuji.
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Evo, abych mohl něco doporučit musít vědět na jakou složku jste u Supradynu alergická. Můžete mi napsat něco bližšího?
Léky na předpis
Dobrý den, psala jsem Vám nedávno ohledně Vašeho názoru na Luivac, doktorka mi ho tedy předepsala s tím, že mám brát 2 měsíce v kuse, pak měsíc pauza a pak že kdyžtak napíše třetí balení. Je to tak možné, vzhledem k tomu, že v příbalovém letáku je schéma 28 dní, pak 28 dní pauza a zase brát 28 dní? Děkuji.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nevím o tom Jano, že by toto dávkování mělo nějaké výhody. Je ale možné, že se objevila nějaká nová studie, která tento způsob dávkování považuje za účinější. Je také možné, že se časem objeví změna v dávkování v příbalové informaci. Musí to být ale předmětem registračního řízení, které často trvá měsíce. Právní odpovědnost za medikaci a změnu dávkování je nyní zcela na straně lékaře a já bych rozhodnutí lékaře, pokud k němu máte důvěru, respektoval. Pokud ne a lékař lék předepsal na základě vašeho naléhání bez větší znalosti přípravku, volil bych dávkování uvedené v příbalové informaci.
Léky na předpis
dcera 15 let užívá xorimax už týden nzní ji začaly silné bolesti v levém podžebří muže to souvyset
eliska
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nezdá se mi to moc pravděpodobné paní Eliško. Proč jí byl Xorimax předepsán? Má nyní teploty? Je místo na pohmat citlivé?
Hubnutí a redukční diety
Dobry den, zacala jsem drzet redukcni dietu a take pravidelne cvicim, ale dela mi problem snidat nejsem na to zvykla a po snidani je mi vzdy nevolno. Slysela jsem ze existuje doplnek stravy ktery obsahuju vlakninu a zaludek prizpusobi a privykne na snidani. Muzete mi prosim poradit. Dekuji petra
petra l
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Petro, to nevím zda by s tímto vláknina zrovna pomohla. Obecně bych doporučil pravidelnost v jídle. Tu bych přizpůsobil dennímu rytmu. Není třeba si nastavovat kvůli snídani budík... Méně podstatné je také kolik pokrmů za den budete mít. Zásadní je výživová hodnota celodenního jídelníčku. Doporučuji ale alespoň 3 pokrmy za den. Jestli vám vyhovuje se stravovat častěji, o to skromnější ( ale pestřejší) porce je třeba volit. Z vlákninových přípravků mohu doporučit Guaretu. Existují různé druhy podle účelu použití. Pro vás bych doporučil zejména Guaretu SlimLineu prášek nebo Guaretu SuperSlim tobolky.
Parafarmacie
Dobrý den, jaký máte názor na ůzné grepové kapky a sirupy působící (údajně) na plísně v těle? Není lepší si dát grep? Děkuji :)
Mišan
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tyto výrobky osobně nijak našim pacientům nedoporučuji. Výrobci nijak obsah nedeklarují a těžko říci, jaké přírodní látky a v jaké koncentraci skutečně různé kapky a sirupy obsahují. Upozorňuji jinak, že běžná grepfruitová štáva dokáže ovlivnit farmakokinetiku celé řady léků a určitě bychom ji neměli konzumovat ve velkém množství, pokud léky užíváme. Jestliže ji konzumovat stejně chceme, je třeba se poradit s lékárníkem. Jinak by mě zajímalo, jaké plísně v těle máte na mysli a kde by se měly nacházet. Deklaruje-li to některý z výrobců či prodejců, doporučuji se zeptat jakou představu o tomto podivném tvrzení má...
Parafarmacie
Dobrý den, měla bych dva dotazy. Jeden se týká dětského sirupu Panadol baby. Máme ho doma "pro jistotu" kvůli horečce našeho dítěte. Použili jsme ho pouze 1x a nyní je tedy asi půl roku otevřený. Sestra tvrdí, že sirup může být otevřený pouze nějakou dobu a pak se nemá užívat, je to pravda? Na příbalové informaci jsem nic nenašla. Druhá otázka - je možné, abych měla sníženou imunitu, když kojím? Co 14 dní se potýkám s různými nemocemi. Před otěhotněním to tak nebylo... Děkuji za názor. Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Evo, pokud je Panadol delší dobu otevřený může teoreticky dojít k jeho mikrobiologické kontaminaci. Nalejeme-li sirup do odměrky a nijak se obsahu nedotkneme, pravděpodobnost kontaminace není nijak velká. Výrobce by asi doporučil spotřebovat do měsíce po otevření. Osobně zdravotní riziko pro miminko nevidím, pokud je s lékem šetrně zacházeno. Samozřejmě bych ale respektoval dobu použitelnosti. "Snížená imunita" je moderní termín. Neuvědujeme si ale, že čím dál více lidí žije v prostředí, ve kterém je větší riziko nakažení běžnými respiračními infekcemi než třeba před sto lety. Koncentrace lidí kolem nás je velká. Zejména pokud žijeme ve městech. Ve vytápěných a klimatizovaných objektech si viry a bakterie, které způsobují infekce horních cest dýchacích, určitě libují. Čím dál více lidí nemá problém kýchat kolem sebe a nedbá na běžnou prevenci. Jsme choulostivější. Příčina tedy může být velmi prostá. Posílit imunitu léčivy je skoro nemožné a není mnoho možností. Snažil bych se tedy vyvarovat co nejvíce riziku nakažení a dbal na vhodné oblékání. Snažil bych se také doma více větrat. I to je vhodná prevence.
Parafarmacie
Dobrý večer, děkuji za odpověď. Bolest je v celém prsu a určitě souvisí s úrazem. Pamatuji si, že předtím jsem měla prs nebolestivý. I když jsem se tenkrát svěřila mamince, tak to neřešila a k lékaři se mnou nešla, u nás v rodině se o těchto věcech nemluvilo.Žádné období nebylo takové, abych bolest na pohmat necítila. Na mamografu jsem nebyla, pan doktor mi řekl, že když chci, tak si tam mohu dojít, ale nutné to není. Nyní mi praktický lékař řekl, že by se mohlo jednat o zánět periferních nervů po úraze a mám si koupit Ibalgin Duo Efekt. Pane doktore,prosím o váš názor, zda by to mohlo mé bolesti vyléčit, přemýšlím o jaké vyšetření bych měla požádat. Děkuji . Karolína
Karolína
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ibalgin Duo Efekt vás určitě bolesti nezbaví. Vyšetření na mamografu bych neprodleně podstoupil i v rámci běžné prevence... Chronická bolest se léčí velmi špatně a možná by mohly pomoci některé fyzikální metody. Určitě by mohl poradit fyziatr. Ozvěte se prosím po mamografickém vyšetření. Doporučím vám nějaké léky, ale zatím je to předčasné a minulo by se to třeba efektem. Ještě mi potom prosím napište, zda užíváte antikoncepci, nebo případně zda jste vypozorovala, že zvýšená bolestivost se objevuje během určité fáze menstruačního cyklu.
Parafarmacie
Dobrý den. Doktorka mi doporučila koupit si vitamín C s postupným uvolňováním (kvůli imunitě). Můžete mi prosím poradit,které výrobky jsou ty nejlepší? Děkuji
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lucie, buď použijete vitamic C v mikropeletách, které jsou naplněny do tobolek - originálním přípravkem je CETEBE, nebo přírodní přípravek, kde je vitamin C přirozeně organicky vázán a postupně po požití uvolňován. K tomuto účelu se používají většinou šípkové extrakty. Asi jediný výrobek, který obsahuje pouze šípkový extrakt bez přidaného vitaminu C(kyseliny askorbové) je Paralékárna Šípek.
Parafarmacie
Dobrý den. Mám sníženou imunitu a jsem stále nemocná. Můžete mi něco doporučit? Díky Jana
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, ne vždy musí časté infekce znamenat, že váš imunitní systém nepracuje tak, jak má. Je třeba nezanedbávat prevenci. Samozřejmostí musí být přiměřené oblékání, sportování, omezení pobytu v prostředí kde je hodně lidí a kde se kouří, v klimatizovaných místnostech ... Na podporu imunitního systému doporučuji Wobenzym . Nejvíce se nám osvědčilo použití ve 3 kúrách 3x5 tablet za den během roku. Léčbu směřujte do období, kdy se dobře cítíte. Kúry rozložte rovnoměrně během roku. Na tuto léčbu stačí 3 balení Wobenzymu á 200 tablet. Jedna kúra trvá cca 14 dní. Na www.lekarnaurotundy.cz je možné Wobenzym koupit za přijatelnou cenu.
Parafarmacie
spíš mi vypadávají vlasy vpředu, mám pocit, že vlevo se mi dělá tzv. kout, nemám nové léky, zaměstnání jsem nezměnila, pokrývku hlavy používám minimálně.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jsem pro návštěvu kožního lékaře Jano, aby vyloučil endokrinní příčinu.Jinak doporučuji zkusit kombinaci Biosil Plus (1x1) + Paralékárna Methionin Plus (2x1).
Parafarmacie
Dobrý den, je mi padesát let a padají dost vlasy. Dříve to byla sezonní záležitost, ale teď je to celoroční problém. Můžete mi poradit nějaký účinný doplněk stravy popř. jiný prostředek, který by padání vlasů zabránil ? Děkuji.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Vypadávání pozorujete jako rovnoměrné? Objevují se místa, kde jsou vlasy řidší? Užíváte nově nějaké léky? Změnila jset zaměstnání? Používáte pokrývku hlavy?
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na Váš názor na gel Aloe Vera od firmy LR. Uvádí, že obsahuje 98,2% ryzí Aloe Vera. A také by mě zajímalo, co si myslíte o jejich výrobku Colostrum? Já jsem k těmto výrobkům dost skeptická, a proto bych se chtěla zeptat na názor odborníka. Děkuji za odpověď.
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Těžko říci Anno. Colostrum je vzácná a náročná surovina a pokud nevíme odkud pochází a neznáme její kvalitu, nelze nic jiného než v ní doufat. Důležité jsou i zkušenosti těch, kteří výrobek již užívali. Já zatím nikoho neznám. S Aloe vera od této firmy nemám také žádné praktické zkušenosti. Extrakty se mohou od sebe dosti lišit... Nezbývá než vyzkoušet. K jakému účelu je doporučován?
Parafarmacie
Dobrý den, mám problém s nadměrně padajícími vlasy. Na doporučení jsem si zakoupila Plv. Methionini 0,5g Ky. Přímo v lékárně mi bylo řečeno, že dávkování je 3x2 tab. denně. Vzhledem k tomu, že známá má stejný problém a toto jí doporučila přímo kožní lékařka s dávkováním 3 tab. denně, zdá se mi tedy 6 tablet denně mnoho. Mohla bych se tedy zeptat jaké je opravdu nejpřijatelnější dávkování? Předem děkuji za odpověď. Pavlína
Pavlína
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Pavlíno, použití methioninu je empirické a není nijak klinicky zdokumentováno. Často se osvědčuje a dochází ke zlepšení. Pro živočišnou řiší jsou využitelné pouze aminokyseliny v levotočivé formě. Je proto třeba vybírat přípravek, který není racemátem, ale obsahuje L-methionin. Doporučuji dávku podle tělesné hmotnosti v množství 500-1000mg L-methioninu za den. Doporučuji Paralékárna Methionin Plus.
Léky na předpis
Dobry den..uz asi paty rok trpim problemy se spanim, ktere zacaly po umrti meho otce a rozchodem s patrnerem v pomerne stejnou dobu. Prestala jsem spavat. Opakovane jsem byla na antidepresivech behem tech 5 let..asi 3x. Spani se zlepsi, ale ne uplne. Po jakemkoliv problemu, psychickeho razu, nespim. V prumeru 1 den v tydnu, nekdy i vic, z toho spim i dva tydny docela dobre, ovsem jen v pripade usinani i televize. Obcas beru prasky na spani, jakykoliv den, kdy nemuzu spat je pro me desici. Stresuju se kvuli tomu. Nechci uz brat leky. Poradite mi jestli je jina cesta k uklidneni? Homeopatika mozna? Dekuji moc za odpoved.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Podle toho co uvádíte Jano, není. Je však důležité, aby jste užívala správné léky. Úzkostné stavy se musí léčit. Ty jsou zřejmě hlavní příčinou nespavosti. Je třeba také počítat s tím, že změna k lepšímu nenastane hned druhý den po nastavení medikace. Určitě léčbu neodkládejte a najděte si psychiatra, který je dobrým odborníkem a který nebude léčbu odbývat. Snažte si udělat také pravidelný denní režim a vyhýbejte se zbytečným informacím, které vás stresují. Např. televizní zprávy. Čtěte raději knížky a vybírejte si takové, které mají pozitivní obsah. Pokud nemáte nyní dostatečné zázemí, snažte se to napravit a nevzdávejte se.
Léky na předpis
Dobrý den, zajímal by mne Váš názor na Luivac...dr. mi ho chce nasadit, trpím často na angíny. Děkuji
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
U často se opakujích infekcí horních cest dýchacích je to určitě dobrý a velmi bezpečný lék, který může pomoci.
Podváha
Dobrý den, také mám problém přibrat, měřim 165 a hmotnost se mi už několik let stabilně drží přesně na 50 Kg a nehne se ani o půl kila a už nevim co mám dělat. Žebra mi lezou ven a furt to musim poslouchat ž ejsem hubenej že bych s tim měl něco dělat, ale nikdo neporadí co. Mam obecně problém s příjmem jídla, a tuky uplně nesnášim, zvedá se mi žaludek z hodně mastnejch jídel. Někdy třeba celej den nemam chuť k jídlu a až třeba v noci se nacpu když konečně dostanu hlad. Je to příznak nějakých vážnějších problémů, nebo prostě mam už zničenej žaludek tim že od malička moc nemam co jíst? Vim že na tom nejsem tak zle jako jiní tady, ale přecejenom potřeboval bych minimálně tak 5 ale spíš 10 kg víc. Poslední dobou se snažím cvičit a jíst co nejvíc to jenom jde, ale furt nic. Cvičením se mi začínaj trochu rýsovat svaly, ale hmotnost naprosto stejná, žádná změna. Už z toho trochu šílim. :-)
Ondřej
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Ondřeji, abych mohl poradit, potřeboval bych znát podrobně váš jídelníček,pitný režim i fyzické aktivity. Chcete-li přibrat musíte být ve stravování velmi důsledný a to každodenně a dlouhodobě. Protože se na nás obrací se stejným problémem velké množství lidí a není v mých časových možnostech posuzovat a "překopávat" jídelníčky,rozhodl jsem se připravit "univerzální" dietní plán na dobu 14 dní, podle kterého by bylo dobré důsledně režim zahájit. Další postup se již dá řešit za pochodu v elektronické poradně. Tento Plán včetně obecných Pokynů by se měl objevit na webu www.lekarnaUrotundy.cz nejpozději od Nového roku. Věřím, že by vám mohl alespoň trochu pomoci.
Parafarmacie
Dobrý večer pane doktore, ve 12 letech jsem měla úraz na jízdním kole, náraz do levého prsu. Od té doby mám prs zatuhlý a na pohmat bolestivý, po porodu jsem z něj nemohla ani kojit. Nyní po letech mě prs zača bolet, bolest je intenzivní a chvílemi skoro nesnesitelná. Navštívila jsem prsní poradnu, pan doktor mě vyšetřil pohmatem, nic nezjistil a poslal mě na ultrazvukové vyšetření, které ukázalo vše v pořádku, žádný nález.. Můj praktický lékař, kterému jsem se s tím také svěřila mi řekl, že kdyby tam něco bylo, že by to ultrazvuk ukázal a žádná léčba prý není potřeba. Připadá mi, že mi nikdo nevěří, někdy si myslím, že bolest nevydržím. Pane doktore, prosím o radu jak se bolesti zbavit. Děkuji Vám za odpověď. Karolína
Karolína
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Těžko se mi to takto na dálku hodnotí Karolíno. Pokud je prs na pohmat zatuhlý a dokonce bolestivý, je třeba se tím zabývat. Bolestivost se objevuje v jednom místě? Vystřeluje bolest někam dál? Jste si jista, že problém souvisí s tímto úrazem? Bylo období, kdy problém zcela vymizel? Byla jste také na mamografickém vyšetření?
Parafarmacie
Dobrý den. Do budoucna plánujeme mimčo. Zatím tedy beru HA. Na jaře a na podzim užívám aloe vera 99,7%. Mohu aloe vera užívat i v době snažení, pak v těhotenství a i při kojení?Ještě bych se ráda zeptala jestli mám kyselinu listovou užívat až v těhotenství nebo kdy a jak dlouho a zda-li je to nutné? Díky Diana
Diana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kyselinu listovu bych užíval Diano až v tom případě, pokud vám to doporučí gynekolog. Jestli se stravuje pestře a vaše strava nepostrádá dostatek zeleniny, není k užívání tabletek s kyselinou listovou velký důvod. Výrobky s aloe vera se mohou značně lišit svým obsahem. Osobně bych se jejího užívání vyvaroval. Proč jste se rozhodla aloe užívat?
Léky na předpis
Dobrý den, beru Salofalk, Detralex, Corsim, Olwexii. Měřím 170 cm, vážím 90 kg - tuk se mi usazuje převážně v břiše. Chodím pravidelně - cca 1x za dva měsíce na gastroenterologii. Dále ještě mám artrózu drobných ručních kloubů, začínající osteoporózu, jaterní steatózu. Prodělala jsem také trombózu LDK s embolií do plicnice. V současné době krevní testy (včetně lipidů, cukrů a cholesterolů) v normě. Dlouhodobě zvýšené pouze jaterní testy. Děkuji za předchozí rady.
Mana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Mano, užíváte velké množství léků, které mají celou řadu vedlejších účinků. Pokud je cholesterol v normě, nechápu, proč užíváte statin (Corsim). Je to zbytečná zátěž nejen pro játra, ale můžete mít, díky němu, i třeba svalové obtíže. To platí i pro venlafaxin (Olwexya). 20kg nadváhy způsobuje, že se ve vašem těle tvoří více látek, které podporují zánětlivé reakce. Jsou určitě hlavní příčinou toho, že trpíte steatózou jater. Játra potom nejen hůře fungují, ale protože jsou díky uloženému tuku zvěšená, tlačí na okolní orgány a tkáně... Jestli se chcete dostat ze začarovaného kruhu, doporučuji sebrat všechny síly a snížit váhu alespoň o 10kg. Na www.drstanek.cz se můžete dozvědět o hubnutí více. PO zhubnutí je velmi pravděpodobné, že většina obtíží vymízi, či bude mírnější. Může dojít také ke zmírnění obtíží psychického rázu.
Léky na předpis
DObrý den, mám dotaz ohledně léků montelukast teva 10 mg a Combair jesi mohou nějak ovlivnit antikoncepci lindynette20 děkují za odpověď.
lucinka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lucko, tyto léky je možné kombinovat s Lindynette.
Léky na předpis
Dobrý den, děkuji za odpověď. Bolesti břicha jsou "stěhovavé" - pravá strana pod žebry, pak se přesunou do podbřišku a na levou stranu, chvíli v zádech...I intenzita je střídavá - 3 dni hůř, dva dny líp apod. 2x jsem prodělala gynekologickou operaci - vzali mi cystu i s vaječníkem a pak pro endometriózu mi vzali dělohu a druhý vaječník. Objevili u mě ulcerózní kolitidu, nyní ve stádiu regrese. Zkoušela jsem i Algifen, No-spa, Spasmoveralgin se střídavým účinkem. Viděli mě zejména různí internisté, gastroenterolog, gynekolog, urolog ba i psychiatr.
Mana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Mano, příčina vašich obtíží nemusí být jediná. Může být způsobena srůsty ale i třeba stravou, která dráždí zánětlivou střevní sliznici. Jestli máte více kilogramů navíc, je dobré se jich zbavit, aby ubylo břišního tuku. To by mohlo obtíže zmírnit, protože ten utlačuje vnitřní orgány. Střídmý jídelníček může pomoci regeneraci střevní sliznice. Užíváte nějaké protizánětlivé léky kvůli ulcerózní kolitidě (Asacol,Salofalk)? Co všecno užíváte? Máte nadváhu? Kdy jste byla naposledy na interním vyšetření?
Léky na předpis
Dobrý den,již 4 den beru Prednison a Quamatel,dostala jsem ted menses,mám první dva 2 dny vždy bolesti břicha,mohu současně s těmito léky užívat Brufen na tu bolestivou menstruaci?Děkuji
Jana T.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to možné Jano, riziko zažívacích obtíží a poškození žaludeční sliznice se ale zvyšuje. Proč berete Prednison?
Podváha
Dobrý den, je mi 16 let, vážím 49 kg a měřím 173cm. Podváhu máme v rodině ,každý je z nás hubený ale ráda bych přibrala...tak bych se chtěla zeptat jak často a co, byhc měla jíst. Děkuji ,přeji krásný den.Sandra :-)
Sandra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Sandro, pokud chcete přibrat musíte být velmi důsledná v dodržování předepsaného jídelníčku odborníkem. Aby vám mohl kvalifikovaně poradit, musí znát váš zdravotní stav, váš životní styl i váš současný jídelníček. Protože dostávám velké množství mailů na toto téma, rozhodl jsem se připravit Dietní Plán, který bude kompletně nahrazovat běžný jídelníček po dobu 14 dní. Následně bude třeba pokračovat v jídelníčku předepsané výživové hodnoty. Plán bude s velkou pravděpodobností k dispozici od 1.1.2013 na www.lekarnaUrotundy.cz, pokud se nám podaří najít vhodné výrobky. Každé týden budou potom zpočátku nutné písemné nebo osobní konzultace cestou www.drstanek.cz, aby se mohl nějaký dlouhodobější úspěch dostavit.
Léky na předpis
Dobrý den, již asi 5 let mám bolesti břicha nevysvětleného původu. Vyšetření jsem absolvovala mnoho a často (sona, gastroskopie, kolonoskopie, gynekologická vyšetření, dokonce i PET) - bez nálezu. Nevysledovala jsem ani žádnou souvislost s ničím. Dostávám tedy jen různá analgetika. Zabírá ale jen Mabron Retard (Tramal). Mám po něm ale i stavy ne sice euforie, ale štěstí - že vše běží tak jak má a nic mi nechybí. Vím, že je tento lék návykový a bojím se, abych mu nepropadla. Je nějaká účinná (na bolest) náhrada?
mana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V jaké části bolesti břicha máte Mano? Je to bolest krátkodobá nebo trvá delší dobu? Prodělala jste nějakou břišní operaci? Prohlížel vás i chirurg? Teoreticky bych považoval za vhodnější analgetika se spasmolytickou složkou. Máte vyzkoušený třeba Algifen?
Parafarmacie
Vlákninu používám, protože velmi ráda jím a musím si hlídat váhu. Přidávám si jí do jogurtů a tvarohů, nabyde mi tak trochu objem a připadám si navíc nasycenější. Nebo s ní zahušťuji polévky a omáčky. Někdy ji střídám s Psylliem, ale to má trochu divnou pachuť. Nejvíc se osvědčila právě Slimlinea, ale hledám ještě něco "jemnějšího" strukturou.
Stáňa (pokračování vláknina)
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Na pocit sytosti a vyprazdňování žaludku nemají, podle mého názoru, dobře rozpustné vlákniny žádný vliv a doporučuji preferovat ty vlákniny, které vytvářejí s vodou viskóznější gely. Jejich význam jako balastních látek je sporný a kromě dobré rozpustnosti nemají žádné další výhody oproti gelotvorným vlákninám. Ideální gelotvornou vlákninou tohoto typu je Guareta Metabolic. To se nejprve zcela rozpustí a zakrátko v žaludku z vodného roztoku vypadne velmi viskózní gel. Vysoká viskozita pak dlouhodobě přetrvává. Guareta Metabolic se však nehodí k účelu, který uvádíte. Kvalitní psylium z osemení (nikoliv ze semínka) s obsahem vlákniny okolo 90% by nemělo mít prakticky pachuť. Přijatelnější texturu by pro vás mohla mít kombinace galaktomananu nebo arabinoxylanu (psyllium) s inulinem. Ten má nevýhodu, že často nadýmá, a proto je dobré si vypozorovat, jaké množství tento účinek ještě nevyvolává.
Volně prodejné léky
Může to souviset s těma sacharid.nápoji(ředím je s vodou) Píšete že to může být také nadměrnou fyzickou záteží. Já cvičím(posiluju s velkými váhami) co druhý den. Na kolonoskopii se pomalu chystám...chtěl bych si koupit pancreolan forte prý zlepšuje trávení. Co si o tom myslíte?
Lukáš-pokrac.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pankreolan může mít určitý smysl, protože konzumujete více bílkovin a přípravek obsahuje enzymy pro jejich štěpení. Trávení maltodextrinu ze sacharidových nápojů můžete podpořit Orenzymem. I tento krok může mít pozitivní vliv na výskyt průjmu.
Parafarmacie
Jím docela hodně, můj jídelníček obsahuje hlavně kuř.maso, rýže, vepřové maso,bambory(vařené, americké),bíle rohlíky,sýr eidam...to vše mám tak 4xtýdně...těstoviny 1xtydně,tvaroh polotuč. 1xtýdně, tunák ve vl.štávě 3x týdně ,dále sem tam sýr.zeleninu, hovězí maso 1x2týdny, ovesné vločky 2xtýdně, každý den sacharidák a proteinak,piji pouze vodu s malým množs.štávy, občas si dám coca colu, minerálku
Lukas-pokrac.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Děkuji Lukáši. Nesouvisí třeba průjem s pitím sacharidových nápojů? Ty mohou měnit výrazně osmolaritu v trávicím ústrojí, což je u citlivých osob doprovázeno průjmem. Tu významně mění i slazené nápoje jako je třeba coca-cola. I nadměrná fyzická zátěž může průjem provokovat. Průjem mohou způsobovat i minerální vody s vyšším obsahem hořčíku. Pokud se průjem opakuje takto ojediněle po několik dní za sebou, není náhodou souhrou několika nepříznivých okolností, které jsem uvedl?
Parafarmacie
Dobrý den,byla jsem před 2 týdny hospitalizovaná s mozkovým infarktem (embolie mozkových tepen), zpočátku jsem měla jednostranné poruchy hybnosti horní a dolní končetiny, poruchy řeči a silné bolesti hlavy. Vše jsem překonala a nyní bez problémů. Preventivně mi byl předepsán Anopyrin. Občas cítím bolesti hlavy, kterým předchází zvlášní zrakové vjemy - výpadky zrak.pole, záblesky, apod. Do poradny jsem objednána až za tři týdny. Doporučil byste do té doby brát jako doplněk přípravek ENADEN FORTE?
Iva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Ivo, tyto nepříjemné příznaky mohou poměrně dlouho přetrvávat. Kdyby se stav zhoršoval je třeba nečekat a kontaktovat lékaře. Enaden zkusit můžete. Neměl by zhoršit zdravotní stav. Množství NADH je ale podle mého zanedbatelné. Jeho využitelnost z trávicího ústrojí může být navíc velmi omezená. Může si na něm také "pochutnat" střevní mikroflóra a tak zcela zabránit jeho využití. Může být i enzymaticky štěpen či jinak chemicky degradován.NADH se určitě chová jinak v kyselém prostředí žaludku než v duodenu kde je zásadité prostředí. Nevím, zda jsou nějaká přesvědčivá data o jeho využitelnosti k dispozici. Je jinak příčinou mozkové embolie antikoncepce?
Parafarmacie
Dobrý den. Narazila jsem na výrobek "Vláknina rozpustná" od firmy ASP. Je také z rostliny guar. Guareta Slimlinea je výborná, používám ji často, ale tato od firmy ASP má ještě jemnější, práškovější strukturu. Mohl byste se, prosím, vyjádřit zda je srovnatelná, co do kvality a účinku? Děkuji
Stáňa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, hydrolyzovaný galaktomanan se chová jinak ve vodě a má jiné fyzikálně-chemické vlstnosti. Snáze se štěpí v trávicím ústrojí ( může způsobovat ve větších dávkách nadýmání). Nechová se tedy příliš jako balastní polysacharid. Může zase na druhé straně o trochu více podporovat růst střevní mikroflóry. Jedná se tedy o dosti rozdílné výrobky, které je možné kombinovat. Za jakým účelem vlákninu používáte?
Parafarmacie
Vážený pane doktore, chtěla bych se prosím Vás zeptat, zda je dobré brát vitamíny na vlasy, pleť a nehty? Slyšela jsem o tom mnoho "mýtů", sama jsem je užívala nějakou dobu, zpozorovala jsem jisté zlepšení, avšak po přestání užívání jsem zpozorovala zhoršení stavu jmenovaných partií. Měla bych je užívat trvale? Je mi 20 let a mám nekvalitní vlasy, nehty a pleť. Prosím Vás o radu. Předem Vám moc děkuji za pomoc.
Lily
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Lily, Pokud jste vypozorovala, že vám něco kvalitu vlasů zlepšuje, užívejte to. Nám se osvěddčuje kombinace Biosilu s Paralékárna Methioninem Plus. Je možné tuto kombinaci střídat s Paralélárna Kolagenem Plus nebo Gelantinou. Vždy po 2 měsících. O vitamínech se toho píše hodně. Nepřesností v poznatcích a v různých textech je mnoho. Stále toho více nevíme než víme. Vlasy si také chraňte a buďte opatrná při jejich ošetřování.
Parafarmacie
Mleko moc nepiju a soju vubec.Mam to spise po kazdem jidle ale jen 4 dny v mesici.Jestli chcete muzu vam napsat muj jidelnicek, jinak je i 25let.chci se taky zeptat jestli muzu brat laktobacily(probiotika)
Lukas-pokracovani
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Probiotika vyzkoušejte Lukáši. Napište mi prosím jídelníček. Přičina se musí najít. Byl bych ale pro kolonoskopii.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěl bych rodičům na Vánoce pořídit přípravek Pharmaton Geriavit, o kterém jsem se dočetl a doslechl asi to nejlepší z dostupných minerálů a vitamínů. Obsahují ovšem beta-karoten a rodičové jsou kuřáci. Slyšel jsem, že beta-karoten nepříznivě působí na organismus, pokud je člověk kuřák a může tak zvýšit riziko rakoviny plic. Doporučujete tento přípravek pro silnější kuřáky, je to pro ně bezpečné a případně příznivě působící, či nikoli? Děkuji za odpověď. Hezký den,
Martin
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano Martine. Geriavit lze použít i u kuřáků. Přípravek obsahuje takové množství betakarotenu, které nemůže zvýšit riziko rakoviny plic.
Parafarmacie
Dobrý den, které z volně dostupných multivitamínu a minérálů byste doporučil pro silnější kuřáky jako prevenci rakoviny plic, ochranu organismu a celkovou rekonvalescenci? Na ceně nezáleží, jde mi opravdu o nejkvalitnější výrobek na trhu. Děkuji mnohokrát za odpověď.
Olina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Olino, je třeba si uvědomit že jedinou ověřenou prevencí je zanechání či výrazné omezení kouření. Jinak doporučuji zvýšit příjem antioxidantů ( Paralékárna Flavonoidy 2x2 tablety). Flavonoidy pomahájí zlepšit také prokrvení dolních končetín, které nikotin v mnoha případech výrazně zhoršuje. Výrobek obsahuje i vitamin C. Kuřáci kteří neumírají zrovna na rakovinu plic umírají právě na tromboembolické komplikace.
Parafarmacie
Dobrý den,nejsem v klimatizovaném prostředí,výtěr krku bez nálezu,sport-pouze rotoped,oblékám se podle počasí, cigarety 2 ks.denně ke kávě, netrpím horních cest dýchacích. Právě proto je mi to záhadou, proč jsem neustále zahleněná! Dle recenzí v PC, tím trpí šíleně lidí. Děkuji za odpověď, hezký den.
Radka-zahlenění
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Cigarety je určitě dobré zcela vynechat chcete-li problém vyřešit. Pokud se nemůžete za mnou zastavit, doporučuji kloktat Jox 4x denně ( netrpíte-li přecitlivělostí na jód). Přes den uživejte 2 tabletky Ambrobene. Dostatečně pijte ( voda, slabé bylinné čaje). Nepoužívejte slazené nápoje včetně nápojů Light. Ozvěte se prosím po 14 denní léčbě, zda se stav zlepšil.
Parafarmacie
Dobry den pane Stanku, prosim o radu. Jsem tehotna v 17 tt a mam problem s mocovym mechyrem, citim paleni a caste nutkani na moceni. Neboli to, nereze, rada bych zkusila nejdrive lecbu prirodnimi prostredky, koupila jsem kanadske brusinky a probiotika. Doporucil byste mi jeste neco? Jak dlouho byste doporucil zkouset prirodni lecbu pred pristoupenim k antibiotikum? U antibiotik mam obavu, ze sice pomuzou od akutnich problemu, ale mohou narusit imunitu jinak a neresi pricinu. Take samozrejme nechci ohrozit miminko. Dekuji za odpoved
Lucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lucko, antibiotika řeší příčinu, pokud je příčinou pálení bakteriální infekce. Příčinou nutkání na močení může být ale i dietní chyba ( vysoká konzumace ovoce, pití většího množství pravého čaje či některých bylinných čajů s močopudným účinkem). Pokud by problém přetrvával déle než jeden týden,poradil bych se s vaším gynekologem.
Parafarmacie
Dobrý den, mám neustále zahleněný krk,přes den dobrý, ale v noci mě to neustále budí i když jsem si dala 3 polštáře pod hlavu abych ji měla výše.Zkoupila jsem v lékárně proti zahlenění už kdeco ale jakmile doberu, tak za pár dní jsem opět na tom stejně. Na krčním mi Dr.řekla, že to má hodně lidí a že krk mám v pořádku. Jsem už z toho zhnusená, dělají se transpantace orgánů, ale zahlenění je tedy zřejmě nevyléčitelné.Čtu na toto téma spoustu recenzí, spousta lidí jsou z toho nešťastné, jelikož není kvalitní spánek. Tak co Vy na to pane magistře, je to opravdu beznadějné??? Děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne.
Radka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jak dopadl výtěr z krku Radko? Znáte výsledek? Co jste všechno užívala? Pracujete v klimatizovaném prostředí? Sportujete? Oblékáte se přiměřeně? Kouříte? Trpíte často infekcemi horních cest dýchacích? Napište mi prosím o vás více.
Parafarmacie
Dobrý den, často trpím průjmy. 4 dny po sobě každý měsíc. Taky mám někdy silné křeče v oblasti beder.Prosím o pomoc.
Lukas
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Lukáši, pokud se tento problém opakuje a je dlouhodobý, je třeba provést kolonoskopii. Může se jednat o nespecifický střevní zánět, který se musí léčit. Také se může třeba jednat o intoleranci(nesnášenlivost) určité látky, která se ve stravě objevuje. Poměrně častá je intolerance některých běžných bílkovin, které obsahuje mléko, sója nebo vejce. Všiml jste si, že průjmy souvisí s konzumací některých potravin?
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji za rychlou odpověď. Nadváhu nemám (nyní 61Kg, 175 cm), naopak jsem měla problém s úbytkem váhy, což bylo způsobené především průjmy po antibiotikách. Protože tento stav trval delší dobu, byl mi nakonec nasazen normix, ten mi zabral a ještě zhruba měsíc jsem užívala lactobacily. Po vysazení lactobacilů se mi průjmy vracejí, ale už ne zdaleka v takové míře. Moc děkuji.
Nela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Nelo, zkuste tedy Biopron Premium 9. Dbejte na výživný a pestrý jídelníček. Moc se mi to ale nelíbí. Trpívala jste průjmy před těhotenstvím? Nesouvisí průjmy s konzumací některých potravin?
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na kombinaci léků (výživových doplňků). Momentálně jsem na konci 6. měsíce těhotenství. Na doporučení lékařky užívám femibion 400, magne B6 (na tvrdnutí břicha) a diohes micro (na varixy). Protože jsem měla během těhotenství opakovaný zánět močových cest užívám preventivně 2xdenně uroval manosa. Na záněty jsem užívala antbiotika a ta mi rozhodila zažívání, proto jsem asi měsíc užívala lactobacily (swiss). Ty jsem před dvěma týdny vysadila, ale zažívání se opět zhoršilo, proto bych ráda začala brát opět nějaká probiotika. Jaká byste mi doporučil? Nevadí kombinace všech výše zmíněných výživových doplňků? Moc děkuji za odpověď!
Nela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Nelo, určitě je pro vás nejdůležitější si udržovat přiměřený nárůst váhy. Nadváha vede k zhoršení či k zvýšení rizika zdravotních problémů ( trávení, varixy, uroinfekce). Jaké zažívací problémy nyní máte? Máte nadváhu?









mobilní verze