Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Léky na předpis
Nohy mě bolely už před zjištěním trombozy.už asi od roku 2000. Neuroložka mi dělá dvakrát ročně okolo bederní páteře opichy a na bolesti mi naordinovala Tramundin, který ale neužívám často.Nohu po tromboze mám stále oteklou, někdy víc někdy míň.Nosím stahovací punčochy.Je mi 74 roků, měřím 165 cm a vážím 80 kg. Artroza mi zjištěna byla . Godasal beru druhý měsíc, předtím jsem užívala Warfarin a proto jsem Ibalgin a Brufen užívat nemohla. Teď jsem v péči cévního lékaře.Křečové žíly mám velmi malé ale stále mě trápí v noci křeče, zejména když mi nohy trochu vychladnou..
Mnohokrát děkuji za odpověď
Naďa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Naďo, problémy jsou způsobeny hlavně zánětem a zhoršeným prokrvením. Samotný žilní a cévní systém je také hůře prokrven a vyživován. Částečně za to pravděpodobně může  i horší inervace končetiny. Komprese nohy nemusí vždy udělat dobrou službu a noha musí být správně stažená. Může prokvení  nohy a výživu tkání zhoršit. I to může být důvod křečí. Velmi důležité také je, abyste měla dostatečný příjem vody. Doporučuji užívat dlouhodobě Detralex 2x2 tablety  za den, Otoky by se měly zmírnit.  Požádejte lékařku o předepsání. Alternativou je užívání Paralékárna Flavonoidů v dávkování 2x2 tablety. Je to doplněk stavy a můžete jej koupit volně. Klasickým protizánětlivým lékům bych se vyhýbal co nejvíce. Doporučil bych třeba Nimesulid. Při opravdu velkých bolestech je možné přidat Tramadol, který má analgetický účinek. Je také na lékařský předpis. Vhodnost pro vás však musí posoudit lékař. Brufen a Ibalgin je možné občas užívat také, pokud nebude Nimesulid k dispozici. Snížení váhy by také stav zlepšilo. Noha nebude tolik mechanicky zatěžována. S velkou pravděpodobností by pomohl i Wobenzym, pokud by byl správně dávkován a užíván. Abych mohl poradit lépe, musel bych znát  podrobně váš zdravotní stav  Je možné navštěvovat naše Centrum pro poruchy metabolismu a výživy v Praze 1, jste-li z Prahy. Pomohli bychom vám snížit váhu a nastavili  bychom  optimálně medikaci, abyste zbytečně nebyla zatěžována léky, které nejsou potřeba.
Léky na předpis
Dobrý den, užívám lék Godasal 100 na ředění krve - po tromboze.Jáké léky na utišení bolesti nohou mohu užívat? Mohu užívat Ibalgin?
Děkuji za rychlou odpověď. Naďa
Naďa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Popište mi prosím vaše problémy s bolestí nohou blíže, Naďo? Trpíte také otoky nohou? Máte velkou nadváhu? Byla vám zjištěna artróza kloubů dolních končetin? Máte křečové žíly? 
Parafarmacie
Je lék ALLEGRA na uklidnění při vyšším vypětí, stresu a zátěží? Děkuji Marie 53 let
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Výrobek je doplňkem stravy, Marie. Obávám se, že pomoci nemůže  hlavně vzhledem k svému složení. Přirozeným řešením je kompenzace pomocí přiměřených fyzických a zájmových aktivit.  Z volně prodejných léčiv můžete zkusit přípravek Hova či Guajacuran.
Parafarmacie
Dobrý den, před 3 lety jsem měla trombózu v LDK s následnou plicní embolií, 2 roky warfarin, nyní bez medikace. Před půl rokem mě pobolívala noha, ve které byla trombóza, sono negativní - a u lékaře se na mě dívali, že se zbytečně plaším a vše řeším. Nyní mě opět noha pobolívá, k lékaři hned běžet nechci. Noha není oteklá, ani zbarvená, je to jen pocit uvnitř. Existuje nějaký vhodný volně prodejný přípravek na posílení žil, případně "prevenci" trombózy, ředění krve? Chystáme se na dovolenou, včetně 3h cesty letadlem. Používám zdravotní punčochy, dodržuji pitný režim, nekouřím, je mi 37 let. Děkuji, Pavla - otázka upravena poradcem
Pavla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Byl problém způsoben užíváním antikoncepce, Pavlo? Co označili lékaři za příčinu?  Během cesty letadlem je nejdůležitější přijímat dostatek vody. Nevhodná teplota a vlhkost v letadlech vede rychleji k dehydrataci. Ta je hlavní příčinou zahuštění krve a tromboembolických příhod při cestování letadlem. K zlepšení prokrvení a výživy dolních končetin užvejte Paralékárna Flavonoidy. Když se objeví problém, který popisujete, užívejte 2x2 tablety za den, dokud obtíže nezmizí. Jako udržující dávku používejte 2x1 tabletu za den. PS. Punčochy mohou pomoci. Mohou ale i stav zhoršit, pokud komprese nohy není přiměřená a správně vedená. 
Parafarmacie
Dobrý den, prosím poraďte. Vrátila jsem se z nemocnice po dvou měsících léčení bércových vředů velkých rozměrů. Léčba z nemocnice je úspěšně nastartovaná a při propuštění jsem dostala doporučení, které odsouhlasila i moje kožní lékařka. Na léčbu Iruxol, na dezinfekci Betadine. Iruxol stojí 150,- Kč/10mg a Betadine kolem 450,-/litr. Vzhledem k velikosti defektů potřebuji při obrovské spořivosti minimálně jednu tubu masti. Na koupele Betadine cca deci denně. Když jsem to spočítala 150x3O dní je 4500,- a kolem tří litrů Betadine za cca 1300,-Kč mi vychází šílené částky jen za tyto dvě ingredience. A to nepočítám obvazový materiál apod.Jsem vdova v plném ID, s pubertálním dítětem. Měl by jste nějakou náhradu za Iruxol a Betadine? Děkuji moc za odpověď.
Jarmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, napište mi prosím o sobě něco bližšího. Jste diabetička? Kouříte? Máte nadváhu? Jaké léky užíváte? Jak máte postupovat v léčbě v domácím prostředí? Bude vás ošetřovat sestra? Léčba bercového vředu musí být komplexní. Pouze lokální postupy stav zhoršují ( jestliže jsou chybné či nesprávně načasované),nebo jen na omezeně dlouhou dobu zlepšují. Iruxol nemusí být vždy přinosem i když je to mast výtečná, je-li použita ve správnou chvili. Betadine půjde nahradit. Jen potřebuji více informací.
Parafarmacie
Dobrý den,trpím asi na sluneční alergii,na kůži je svědivá krupice,doporučíte mi co dělat?děkuji
Dáša
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Maximálně se vyvarovat přímému slunci, Dášo. Nosit vhodné oblečení a klobouk. Z ochranných prostředků doporučuji používat Daylong. Pokud budete u moře, Ihned se po kopání osprchujte neslanou vodou.
Parafarmacie
Dobrý den, potřebovala bych poradit nějaké šetrné projímadlo aspoň do začátku léčby opioidy (Oxycontin). Děkuji
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doporučuji Glauberovu sůl v dávce 1-2 poolévkové lžíce za den. Přeji hodně zdraví..
Parafarmacie
dobrý den, můžu na zklidnění psa použít novoPassit? Děkuji za odpověď katka
katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Kolik prosím pes váží? Volte přiměřenou dávku. V jakém případě chcete lék použít?
Parafarmacie
dobrý den je mi 12 přejedla sem se třešní asi do dvou minut se mi udělalo tak špatně že sem to všechno vyblila blila sem asi za celý den tak 96 a další den to nepřestává nemám co blít ale pořád co spolknu slinu cokoli tak to de ven vzalas jsem so kulíška a šlo to taky
už mě to trápí 4 den sem na táboře na samostatně hlídce na týden jinak tábor máme celé prázky
denissa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Deniso, pijte prosím minerální vodu. Pro tyto účely je vhodná Poděbradka. Kdyby problém přetrvával další den, je třeba navštívit lékaře. Třešně mohly být chemicky ošetřeny. Problém ale s nimi nemusí vůbec souviset. 
Parafarmacie
Dobrý den.Už dlouhá léta se léčím s páteři.Mám diagnozu:Vertebroalgický syndrom Th-L páteře,levostranný LI syndrom s lehkou zánikovou sympt. v sezitivní složce pro kořen LP vlevo pří chondroze disku L4/5 s artrozou intervebrální. Chodila jsem s páteří na neurologii.Teď už nemusím a léky žádné neberu.Jen když mám větší bolesti obvodní mi dá tablety na uklidnění.Teď neberu nic.Asi před 2 měsíci jsem dostala bolesti do pravého boku v linii pasu,občas to bodne,ale velmi zřídka.Obvodní usoudila,že je to od páteře.Dostala jsem na uklidnění tablety,ale název si nepamatuji,už jsem je dobrala.Nepomohly.Ale ihned mě obvodní pro jistotu poslala na sono břicha.Až na mírně zvětšenou játru vše v pořádku.Byly mi udělány testy na játru,pár ukazatelů prý bylo mírně zvětšeno.Dostala jsem Sylimarin a po dobrání znovu na testy.Játra prý nebolí.Takže mám věřit obvodní lékařce,že je to od páteře? Bederní páteř mně bolí už dlouho,ale tak v boku nikdy.Děkuji za odpověď
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Věro, nemohu věc takto posoudit. Určitě bych se ale nespokojil s posouzením zdravotního stavu pouze jedním lékařem. Zdravotní systém je velmi děravý nejen když máme na mysli peníze. Je děravý i co se týká informací o zdravotním  stavu. Těžko se pak někdy  odpovědnému lékaři rozhoduje, pokud vás nezná od dětství. Největší zátěží pro játra je obezita a nadváha (a z toho pramenící steatóza jater, která ale může mít i další příčiny). Prvním krokem by tedy vždy měla být úprava jídelníčku. Sylimarin není schopen ani vykompenzovat zbytečné  dietní prohřešky, které lidé s nadváhou či obezitou dělají. Snížení váhy může častečně řešit i problém s páteří. Redukční režim ale musí být doprovázen důslednou a vhodnou rehabibilitací, je-li neurologický nález závažnější.
Parafarmacie
Dobrý den. Mám předepsané Asacol tablety 400 (k léčbě ulc. kolitidy) a Maltofer tablety (k doplnění železa). Může se při užívání těchto léků přibírat na váze? Děkuji
Týna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne Týno.Je to vyloučeno. Pouze nepřímo. Pokud netrpíte nyní tolik průjmy, může dojít k lepšímu využití potravy a i když jste třeba jídelníček nezměnila,  může nyní tento jídelníček  vézt k nárůstu hmotnosti, protože je pro vás v současné době již nepřiměřený.
Parafarmacie
Dobrý den,užívám Kelp na štítnou žlázu,hořčík na svalové křeče a Mabelle na menopauzální problémy.Mohu tyto 3 preparáty užívat současně najednou,neovlivňuje se vzájemně vstřebatelnost/účinek?Užívám při jídle.
Zdenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Můžete. jen je třeba si uvědonomit, že užívat Kelp může mít smysl pouze v případě, že příjem jódu ve stravě je nedostatečný. Snížená funkce štítné žlázy většinou potřebuje substituční léčbu hormony štítné žlázy, které již mají jód ve své molekule zabudován. Nedoporučuji zvyšovat příjem jódu bez porady s lékářem či lékárníkem, který zná váš zdravotní stav..
Parafarmacie
Dobrý den,
zhruba tak 2-3x do měsíce mne postihne výrazná bolest hlavy, pravděpodobně je to migréna. Někdy se s touto bolestí už ráno probudím a často trvá celý den, přestože si vezmu lék od bolesti. Poslední rok mám vysledováno, že mi nepomůže jeden Ibalgin nebo Brufen 400. Pokud vezmu jeden, bolest neodezní, po cca 3-4 hodinách vezmu druhý. Často se stává, že nezabere ani ten. Včera jsem poprvé zkusila vzít ihned 2 Ibalginy 400 najednou a bolest ustoupila. Ráda bych se zeptala, zda není moc velké zdravotní riziko řešit takové stavy rovnou 2 tabletami, které zaberou, než si brát jedu, pak druhou a často i třetí v rozmezí 3-4 hodin? Žádné jiné léky dlouhodobě neberu, je mi 36 let. Děkuji za odpověď.
Radka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Radko, snažte se užit analgetikum  ve správný čas. Preferujte takové, které se co nejrychleji vstřebá. Doporučuji zkusit Ibalgin Rapid a šumivé formy Panadolu, pokud jste to již neučinila. Zvyšovat dávky nedoporučuji a je lépe se zaměřit na výběr nejvhodnějšího analgetika a  včasnou dobu podání. Jestli se jedná o migrénu, poraďte se v lékařem, zda by nebylo vhodné použít lék ze skupiny triptanů. Ty bych nasadil jen tehdy, kdy běžné analgetikum selhalo a bolest hlavy vám znemožňuje provádět běžné  každodenní činnosti. 
Parafarmacie
dobry den jiz od vanoc bylo vse v poradku jak jste mi poradil vlasovy sampon capilan a vlasovy aktivator tet znova me svedi pokozka hlavy a lupy nemam mam je po umyti vlasu druhy den mastne a takovy na nic nevim jak to nazvat splihle zadny uces se neda udelat jen do gumicky prosim muzete mi poradit co stim .dekuji
marie 36
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, zkuste prosím po dobu 14 dní použít 3x týdně šampón Mediket Ichtamo a dejte mi vědě,t jak pokožka a vlasy  na tuto změnu reagují.
Parafarmacie
Dobrý den, manžel má počínající dnu, paní doktorka mu zatím žádné leky nedala jen doporučila dietu. Mohu se zeptat jestli jsou nějaké doplˇky stravy ? Či věci kterých by se měl manžel vyvarovat? Je mu 49let 175/75

Děkuji Petra
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Z jedné vyšší  hodnoty kyseliny močové nelze dělat závěry, Petro a je dobré, že mu paní doktorka nenasadila hned léky. Po půl roce by bylo dobré provézt další vyšetření. U lidí s nadváhou či obezitou pomůže, až na vyjímky, dostatečné snížení váhy, které je automaticky doprovázeno změnou jídelníčku. U vašeho muže může pomoci omezení příjmu živočišných bílkovin. Nahraďte je rostlinnými bílkovinami v podobě luštěninových příloh či pokrmů ev. tofu. Často pomohou 2-3 bezmasé dny v týdnu. Je dobré se vyvarovat stravovacích extrémů. I třeba vysoká konzumace košťálové zeleniny může někdy napomáhat ke vzniku dny. Strava by tedy měla být velmi pestrá, střídmá a příjem živočišných a rostlinných bílkovin by měl být asi v poměru 1:1.
Parafarmacie
Dobrý den,
jsem těhotná 7 týdnů a beru v těhotenství utrogestan 1-0-1. Před tím jsem pila bylinný čaj (má být na podporu otěhotnění a proti spontánnímu potratu), v jehož složení je i třezalka. Smím ho pít dál? Nesnižuje účinnost utrogestanu? Ostatní bylinky jsou v tom čaji, myslím, v pohodě, ale třezalkou si nejsem jistá. Děkuji za odpověď, Andrea
Andrea 3610
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den. extrakt z třezalky může urychlit biotransformaci progesteronu ( Utrogestan)  cestou izoenzymu cytochromu 450, který je nejen v játrech,ale i ve střevních buňkách. Doporučuji se raději čaji vyhnout, i když obsah třezalky v něm nemusí být vysoký. Čaj určitě pro vás představuje  větší zdravotní riziko než zdravotní prospěch.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na názor. Je acylpirin nebo Ibalgin vhodným lékem na bolest hlavy na uplném začátku těhotenství po umělém oplodnění? Přece jenom tomu předchází operační zákrok a acylpirin krev ředí. Je vhodné brát kyselinu listovou 800 mq? Jiné vitamíny kromě céčka neberu. Názory se liší a já bych nechtěla něco podcenit nebo pokazit . Děkuji.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, jestli je to nutné, volil bych obyčejný Panadol či Paralen, jestli víte že bolest hlavy u vás přetrvává dlouhodou dobu a máte problém vykonávat běžné činnosti. Běžnou, krátkodobou bolest hlavy doporučuji překonat.  Je možné, že  postupem času se během těhotenství bude  bolest hlavy objevovat výrazně méně. Zvýšit příjem kyseliny listové může mít  po třetím měsíci těhotenství význam a nic se tím nezkazí. Stravujete-li se pestře a jste zdravá, zvýšil bych denní příjem o 100- 200 mikrogramů za den . Ošetřující lékař by měl ale na tyto věci dbát a rozhodnout na základě posouzení všech okolností . Přeji hodně zdraví a co nejklidnější přípravu na mateřství.
Léky na předpis
Není k dostání lék TARKA. Jak ho nahradit?
petr pail
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Možností je velké množství. Pokud vám lék vyhovuje, je dobré ponechat kombinaci verapamilu s trandolaprilem. Je možné třeba použít Isoptin a Trandolapril Mylan.
Parafarmacie
Dobrý den,
Měřím 155cm a vážím 58kg. Chtěla bych dát dolů alespoň 6-7kg. Problém mám v tom, že nedokážu se omezit v sladkých jídlech. Občas mívám i období, kdy jím hodně večer... Přejídám se a nejde mi to zastavit.Mě chutě jsou silnější, než já.
Nemáte nějakou fintu, jak nahradit sladká jídla? A nebo jak přejít těmto chutím ? Pohybu mám hodně, jsem ochotna každý den sportovat a cvičit.
Předem děkuji za Vaší odpověď.
Adéla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Mám, Adélo. Nahraďte je tyčinkou , pudinkem či krémem Guareta. Jsou dostatečně výživné, mají snížený energetický obsah  a chutnají  prakticky všem, co mají rádi sladké. Jinak si myslím, že s tím přejídáním to nebude nic strašného. Váha tomu nijak neodpovídá.  Na druhé straně větší fyzická zátěž vyžaduje trochu sacharidů v jídelníčku navíc a je možné, že jídelníček by  potřeboval pouze  jen trochu časově přeorganizovat. Někdy je dobré si něco malého dát i během sportovního výkonu, který trvá delší dobu.
Parafarmacie
Tento problém se objevil poprvé. Stravuji se tak, jako pokaždé, zelenina, ovoce, maso, brambory, tak jako vždycky. Nikdy se mi ale nic takového nestalo. Nezvracím častěji, bylo to po dost dlouhé době,což jsem se divila. Mám problémy se štitnou žlázou a beru na to eutirox, jiné léky neužívám, teda ještě antikoncepci. Na průjem jsem si vzala černé uhlí. Prosím poradte mi, bojím se co by to mohlo být.
Tereza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Terezo, můžete mi prosím ještě upřesnit co znamená, že jste zvracela po dost dlouhé době? Co bylo příčinou posledního, či předchozích zvracení? Jaké porce zeleniny a ovoce v gramech denně přibližně konzumujete?
Parafarmacie
Dobry den, Prosím o radu.
Přibližne pet nebo sest dni jsem nebyla poradne na toaletě, před 2 dny jsem zvracela a mela průjem, ted zase zácpa. Bojim se jít k lékaři, nevíte co by to mohlo byt nebo co by mohlo pomoci, aby mi bylo zase jako dřív? Děkuji za odpověď.
Tereza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Objevil se tento problém poprvé, Terezo? Jak se stravujete?  Zvracíte častěji? Jak jste se stravovala v období mezi těmito dvěma problémy? Jaký je mezi nimi časový rozestup? Jaké další zdravotní problémy máte? Užíváte nějaké léky? Užívala jste na průjem nějaké léky?
Parafarmacie
Doplnění k dotazu ohledně vdechnutí repelentu Diffusil na oděv v těhotenství. Repelent jsem aplikovala na balkoně, bohužel se mírně pootevřely dveře a repelent tedy unikl i trochu do bytu, hned jakmile jsem zacítila, že jsem repelent vdechla, jsem si zakryla obličej rukou a utekla do bytu. Poté jsem se na balkon vrátila, snažila jsem se moc nedýchat, když tak přes ruku, ale určitě i tak jsem něco málo znova vdechla. V bytě jsem pak repelent cítila, je totiž parfemovaný, ale snažila jsem se být v jiné místnosti než máme balkon. Mohla jsem miminku ublížit? Moc se teď bojím. Děkuji.
Janka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Odpovězeno níže.
Parafarmacie
Dobrý den, mám dotaz. Jsem ve 14 týdnz těhotenství a při aplikaci repelentu Diffusil plus spray na oděv jsem se nechtěně nadýchala aerosolu. Jeden, možná 2 - 3 nádechy, nedokáži přesně říci, i když jsem aplikovala na balkoně. Je možné, že jsem nějak ohrozila miminko? Děkuji a doufám v dobré zprávy.
Janka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, Janko. Nemusíte mít obavy. Přeji hodně zdraví a co nejpříjemnější čekání a přípravu na miminko.
Parafarmacie
Dobrý den,
je možné, že by mě při užívání B-komplex forte od Genericy bolelo břicho a bylo mi nevolno? Jsou možné i tyto vedlejší účinky?
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to nepravděpodobné, Dano. Zapíjíte jej dobře? Čím jej zapíjíte?
Parafarmacie
Dobry den prosím o radu existuji nejaké leky na predpis proti unave spanku mam dostatek byl jsem i na zakladnim vysetrni krev moc tlak ,a udajne vse v poradku spim cca 8 hod dene nekdy sem schopen prospat s hod pauzami cely den , a drive jsem to nemel je mi 32let a dost me to omezuje v zamestnani a i soukromem zivotě ,prosim o radu muj lekař mi prdepsal neurol a to mi spiše skodi rekl bych
Vladimir
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přičinu únavy je třeba zjistit, Vladimíre. Může se jednat o skryté virové onemocnění. Doporučuji provézt interní vyšetření jehož součástí je i EKG vyšetření. Myslím si, že by měla být vyločena infekce E-B virem, herpes virem a cytomegalovirem. Bude dobré vyloučit také lymeskou boreliózu. Používáte energetické nápoje? Pijete hodně kávy? Podnikáte?
Parafarmacie
Dobrý den,pane doktore,omlouvám se za poslední dotaz,byla jsem dost vyplašená,že jsem se ani nepodepsala.Dost jste mě uklidnil-na kontrolu mám chodit každý rok a kolonoskopii mám domluvenou na červenec.Měřím 170cm a vážím 72kg-krevní obraz je dobrý.Prý se také při tomto onemocnění špatně vstřebává B12 a kyselina listová? Na doplnění mého zdrav. stavu: v 53 letech jsem onemocněla tyreotoxikózou,po 3 letech jsem se uzdravila.Nyní užívám pro změnu Letrox 50mg.Šetřící dieta zakazuje: jahody,ostružiny,angrešt,rybíz,borůvky,hrozny,fíky,ořechy a kukuřici,ředkvičky,luštěniny ,kapustu.Děkuji Vám moc za odpovědi. Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Evo, zejména s využitím vitamínu B12 může být problém a je třeba sledovat krevní obraz. Sliznice žaludku ale může být stále dostatečně funkční k tomu, aby se vytvořilo dostatek tzv.vnitřního faktoru. Šetříci dieta je trochu podivná a nerozumím jí. Jzte spíše skromně a častěji. Vyhýbejte se koření a těžko stravitelným pokrmům. Škrob a bílkoviny vyžadují natrávení v žaludku. Z tohoto důvodu je dobré volit skromnější porce a častější stravování. Luštěniny raději mixujte. Není ale nutné se jim vyhýbat. Záleží i na kuchyňské přípravě a velikosti porce. Kukuřici bych použival dobře uvařečnou v malém množství například do salátů. Dá se ale určitě bez ní žít a nechat ji raději zvířátkům.  Snažte se  nezvyšovat váhu.Letrox může vézt ke zvýšenému pocitu hladu...
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore,dostala jsem šumive tablety Vápník Hořčík a Vitamín C chtěla bych se zeptat jestli to mám pít spíš ráno nebo večer děkuji za odpověd
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, pijte je kdy vám to vyhovuje. Využitelnost to nijak neovlivní.
Parafarmacie
Chronická atrofická gastritida mi byla zjištěna letos v květnu na základě histologického vyšetření. Potíže se žaludkem jsem měla dlouho-hlavně mě trápilo pálení žáhy. Občas jsem užívala Helicid.Lékař doporučil dietní opatření,šetřící dietu jsem našla na internetu u uvedené diagnozy. Většina zde uváděných omezení mi vyhovuje-jen zakázané druhy ovoce a zeleniny mi budou chybět.Vyděsilo mě konstatování,že se jedná o předrakovinný stav.
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaké druhy ovoce a zeleniny jsou zakázané, Evo? Spíše bych si vypozoroval, co vám vyhovuje a co nikoliv. Helicidu si raději v tomto případě vyhýbejte. Trávení živin nijak neprospívá a nejsem si jist zda  pro tomuto onemocnění může nějak prospět. Předrakovinný stavem jsou také třeba  střevní polypy, které májí lidé velmi často. Jen malá část skončí rakovinou tlustého střeva. Netrápil bych se tím příliš.  Je ale důležité, aby byl váš zdravotní stav pravidelně kontrolován..
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore,chtěla bych se zeptat comám dělat když po nezdařených pokusech a držení diet stále nehubnu.Všichni radí nejíst tolik a sportovat ale to vše držím.Pak mi jedna dietoložka žekla že to je na pohled jasný a já zadržuju 11l vody v těle.Přestala jsem solit a jím jídla bez přílohy ale moc vody neubylo.Chtěla bych se zeptat co by jste mi doporučil na odvodnění.Děkuji
Veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Veroniko,  nevidím důvod, proč by se vám nemělo podařit snížit váhu, dokážete-li být disciplinovaná a máte nadváhu. Jídelníček ale musí být správně sestaven. Kolisání váhy způsobené zadržováním vody je přirozené a váha zcela běžně u žen kolísá plus minus 2kg. Je to způsobeno  látkovou výměnou, udržováním acidobazické-rovnováhy, termoregulačními vlivy či druhou fází  hormonálního cyklu. U obézních, nebo u lidí s nadváhou je nadbytečné vody v těle více a souvisí to zejména s nepřiměřeným jídelníčkem i některými nevratnými změnami v organismu. Někdy právě z tohoto důvodu mohou pomoci doplňky stravy ovlivňující mikrocirkukaci, než látky s močopudným účinkem. Pro naše potřeby používáme Paralékárna SlimTea ( obsahuje hodně polyfenolických látek s antioxidačním a močopudným účinkem) a Paralékárna Flavonoidy (zlepšují mikrocirukulaci). Tabletka SlimTea se  přelije 1,5l  vody a čaj se popíjí během dne hořký či oslazený náhradními sladidly( je poměrně hořký).
Parafarmacie
Je mi 73 let. Byla mi zjištěna chronická atrofická gastritida.Opravdu nelze stav mého žaludku zlepšit - jen dodržovat šetřící dietu? Jinak užívám víc jak 10 let Zocor
10mg denně.Můžu užívat Wobenzym? Děkuji za odpověď.
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Vždy se dá něco vylepšit, Evo. Jak dlouho obtíže s trávením máte?  Kolil vážite? Jaké léky užíváte?  Co se skrývá pod pojmem šetříci dieta?  Rád bych se ujistil, že neděláte  kroky,  které vám zbytečně komplikují život. Budu rád, když mi o zdravotním stavu napíšete více.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli mohu kombinovat bioparox a jiné spreje do nosu třeba nasivin. Díky za odpověď.
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to možné, Katko. Mezi aplikací obou  přípravků nechte hodinovou pauzu.
Parafarmacie
Dobrý den, paní kadeřnice mně doporučila vlasy "vyživit" též vnitřně. Navrhla nějaký doplněk s rybím tukem, omega 3. Produktů je hodně a proto se na Vás obracím o radu, který z lékárny zakoupit. Ráda sleduji Vaši poradnu a určitě dám na Váš názor. Děkuji. - otázka upravena poradcem
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lenko, napište mi prosím jaké problémy s vlasy máte, abych vám mohl nějak poradit.. V naší lékárně jinak lidem doporučujeme Paralékárna Rybí olej, který má pravděpodobně nejvíce omega-3 v jedné tobolce. U něj jsme schopni garantovat kvalitu.
Léky na předpis
Dobrý den,
před 5 týdny mi diabetolog zjistil výrazně zhoršující se diabetes, byl mi předepsán Janumet 50/850 dvakrát denně, za tak krátkou dobu jsem zhubla o 5 kg, takže při 171 vážím 62 kg.Je pravdou, že jsem také výrazně zpřísnila dietu.Nevím zda váhu tak výrazně ovlivňuje Janumet, ale rozhodně dále nechci hubnout, bojím se však navyšovat stravu.K nutriční setře mají objednací lhůty až na srpen.Cítím se bezradná.Poraďte. Děkuji.
Sylva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to nepravděpodobné, Sylvo. Myslím si, že jste to dokázala změnou jídelníčku.Měříte si glykemii denně? Pozor na riziko hypoglykemie! Je možné, že již nyní budete potřebovat upravit dávku léku či změnit medikaci. Pokud mi na mail guareta@drstanek.cz pošlete podrobné informace o současném jídelníčku a aktuálních hodnotách glykemie, pokusím se vám co nejlépe poradit, jak postupovat dále. Při vaší váze bych byl opatrnější s medikací a doufám, že měření glykemie probíhá  opravdu každodenně.
Parafarmacie
Dobrý den,. chtěla jsem se zeptat, ráno snídám hlavně ovesné vločky s mlékem a ovocem, zejména tedy poslední dobou se sojovym mlékem, jak je na tom nutričně např. kokosové, mandlové, lískooříškové mléko? hodí se do redukční diety ? děkuji za odpověď
Karolina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Karolíno, "mléka", která jste uvedla nemají s výživovou hodnotu mléka nic společného a zpravidla jsou oproti mléku velmi výživově chudá. Je třeba sledovat výživové údaje na obale výrobků.  Snídat vločky a ovoce při redukční dietě moc smysl nedává. Zvyšujete tím zbytečně příjem sacharidů a  tělo nemá žádný důvod získávat energii z tukových zásob.  Strava bohatá na sacharidy většinou také vede k rychlejšímu pocitu hladu. Měla by být vždy následována fyzickými aktivitami, pokud se pro ni rozhodneme a máme sklony přibírat.. Snažte se, aby  celodenní jídelníček opravdu  obsahoval jen nezbytné množství sacharidů a tuků, chcete-li být úspěšná.
Léky na předpis
Lék Elicea je vázán na psychitrickou odbornost, nebo ho může předepsat i jiný lékař? Děkuji.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, lék nemá momentálně preskripční omezení.
Léky na předpis
Dobrý den, užívám godasal 100 a chtěla bych se zeptat jestli si můžu vzít lexaurin na uklidnění? Předem děkuji
Eliška
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. V doporučeném dávkování lékařem. Je-li to možné, snažte se zvládat i psychicky náročné situace bez léků. Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Dobrý den, beru Warfarin 500 na posttrombotický syndrom a Sorvastu. Chtěla jsem se zeptat, zda mohu použít detoxikační náplati. Děkuji za odpověď.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Můžete, jestliže věříte že fungují a že jejich použití má nějaký význam..
Léky na předpis
Dobrý den,mám silnou alergii na Amoclen, Ofloxacin, Doxybene, Biseptol, Diclofenac,Augmentin.Nyni mi předepsali na močové cesty Zinnat.Hrozí nebezpečí další (zkřížené) alergie?Užívám také Eliquis na ředění krve,Orcal a Lozap. Děkuji.
A. Hlaváček
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zinnat je cefalosporinové antibiotikum II.generace a nejblíže má k penicilinům (Amoclen).  Ve své praxi jsem se ale nesetkal se skříženou alergii mezi cefuroximem(Zinnat) a peniciliny. Myslím si, že rozhodnutí lékaře je správné, pokud léčba nereaguje na nitrofurantoin. Osobně bych volil jako první volbu nitrofurantoin, na který jsou až na vyjímky nežádoiucí mikroorganismy dostatečně citliví ( nejsem jsem si jist zda je  momentálně v mikrobiologických laboratořích součastí testů citlivosti). Jestliže by nebyl účinný,  volil bych cefuroxim v dávkování 2 x 500mg za den nalačno.
Léky na předpis
Dobrý den,
rád bych se zeptal, jestli je možné smýchat v jedné stříkačce Ketonal a Milgammu N před nitrosvalovou aplikací, nebo jestli jou nutné 2 oddělené injekce?
Děkuji
J. Štefec
J. Štefec
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Těžko říci. Pravděpodobně není k dispozici žádná stabilitní studie na toto téma. Je ale možné oba roztoky experimenjtálně smíchat a zjistit zda dojde k vysrážení či změně  barvy roztoku. Napovědět může i pH jednotlivých roztoků. Připravit stabilní roztok vitamínů skupiny B není vůbec snadné, a proto spíše očekávám vysrážení některé z látek.
Léky na předpis
Dobrý den,
dlouhodobe užívám Euthyrox 125 (po odstranění štítné žlázy). Chci se zeptat jsetli ho mohu užívat společně s prednisolem, který mám předepsaný kvůli přeléčení imunity. Děkuji Lucie
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Lucie, pokud jej předepsal lékař. Prednison snížuje imunitní odpověď.
Parafarmacie
Dobrý den pane Staňku, jsem v 7tt a začala jsem trpět silnými ranními nevolnostmi. Zatím bez zvracení, protože se to snažím vždy rozdýchat, ale stupňuje se to každým dnem. Lépe mi bývá až odpoledne. Chodím do práce a zatím to nechci oznamovat zaměstnavateli. Existuje něco přírodního na potlačení nevolnosti?
Děkuji a přeji hezký den.
Eleanor
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přirodní nemusí ani zdaleka znamenat, že je to bezpečnější pro miminko, Eleanor. Vždy je třeba znát míru. Zkuste prosím nějaké pastilky s obsahem zázvoru např. Gin Gins.
Léky na předpis
dobrý den chtěla bych se zeptat jestli se mužou kombinovat tyto leky :Neurol , Ketonal forte, Desloratadine Teva, Hypnogen děkuji moc za odpověd
Tereza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, pokud je to nezbytně nutné. Respektujte dávkování, které určil lékař.
Hubnutí a redukční diety
Dobrý den, chci zhubnout a také potřebuji ze zdravotních důvodů, nemáte prosím typ na někoho z Brna, kdo by mi s tím pomohl? Potřebuji sestavit podrobný jídelníček a chci se vyhnout zázračným koktejlům, pilulkách apod. Díky moc.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, doporučil bych Mgr.Čechovou, která má poradnu  na Kolišti blízko lékárny. Je rozumná a má dostatečné zkušenosti se snižováním váhy.  Je to už ale pár let, co jsme se osobně setkali...
Léky na předpis
Dobrý den, jsou nějaké volně prodejné léky na astma??? Používala jsem Symbicort Forte a sem tam Flonidan. Mockrát děkuji
Vilda
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, není. A je to tak správně.Určitě se obraťte na lékaře, ke kterému máte důvěru.
Parafarmacie
Jediný krém kterým se mohu namazat bez problémů je Lipobase Repair. Je dost mastný,ale já mám suchou pleť.Uvítala bych ještě jedem krém,který by mastný nebyl,ale bohužel ze všech ostatních co jsem zkoušela jsem měla nějakou reakci, např Avene pro intolerantní pleť,různé krémy z La Roche,Excipial...
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Viz.níže.
Parafarmacie
Dobrý den.Mám ještě jeden problém který mne trápí.Opakovaně co 3-4 roky dostávám na obličej růži-erysipel.Vždy to začne na levém oku bolestivým obočím a pak se mi růže postupně rozlévá po celém obličeji.S tím ale chodím ke kožní lékařce,léčí mi to antibiotiky.V mezidobí se mi často stává,že na levém oku mi také začne bolet obočí a nateče kůže pod obočím-horní víčko.Za den dva to ovšem přejde.Může to mít souvislost s růží? Nebo od čeho by to mohlo být? V posledním mém dotazu jste se ptal jaký krém z lékárny používám.Je to Lipobáze Repair.Používám i jako oční krém.Děkuji.Věra
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Věro, omlouvám se, že jsem ještě neodpověděl na předchozí dotaz. Je velmi těžké poradit touto formou. Jestli jste z Prahy, budu rád když se zastavíte abych si mohl udělat dostatečnou představu. Naslepo doporučuji zkusit Rugaard vitamínový krém za cca 180Kč. Podívejte se prosím také na kosmetiku Neostrata: Co se týká vaše  druhého dotazu, myslím si, že se skutečně může jednat o infekcí kůže, která postihuje i další části obličeje a která není dostatečně efektivně léčena.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, ráda sleduji Vaši poradnu.
Asi v posledních dvou měsících mám stále oteklý krk. Tedy lépe řečeno měla jsem čepy na mandlích, dostala jsem penicilin, stav se zlepšil, ale pořád to "nebylo ono". Mandle jsou OK, Milá marie, ale stále se horší otok "patra" a kořene jazyka, stále také pokašlávám - suchý dráždivý kašel jen jakoby v krku - na průduškách nic není.Na krčním mi dr. dala Awamys, ten jsem brala měsíc, bylo to lepší, pak jsem vysadila a otok se vrátil v takové intenzitě, že se večer bojím polknout. Dr. má podezření na alergii, tak mi ještě předepsala Ewofex a Aescin. Já se ale hlavně chci zeptat, čím to je, že stav je vždy mnohem horší večer, než ráno. Zvláštní je, že poslední týden si na otok v puse začal stěžovat i můj manžel s tím, že i jeho stav je horší večer. Také se chci zeptat obecně, proč se kašel zhoršuje v podvečerních hodinách, ještě před ulehnutím. Snad jsem se do toho moc nezamotala. Děkuji za odpověď a přeji vše dobré ve Vaší práci. - otázka upravena poradcem
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Marie, příčin které se podílejí na zhoršení obtíží ve večerních hodinách bude více. Podílí se na tom časové změny tonu sympatického a parasympatického nervového systému, změny  hladin látek hormonální povahy i  třeba naše strava, která často také zvyšuje koncentraci látek , které se podílejí na zánětlivých reakcích v našem těle.  Je pravděpodobné, že u vás je dalším důvodem  virové infekční onemocnění horních cest dýchacích, které bylo doprovázeno i infekcí bakteriální. Proto po podání antibiotika došlo krátkodobě ke zlepšení stavu. Může však dojít k opakované bakteriální infekci. Doporučuji preventivně kloktat Jox a to i v případě vašeho manžela. Citíte-li dlouhodobě zvýšenou únavu,bylo by dobré vyloučit skryté virové infekce( herpes virus, cytomegalovirus, E-B virus ev. i lymeskou boreliózu). Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na pár otázek. Vážím 85kg a měřím 178cm. Zkoušela jsem různé diety, ale žádná mi nepomohla. Snažila jsem se cvičit, ale výsledek po měsíci byl nulový. Nedaří se mi zhubnout ani jedno kg, jen přibírám. Snažím se jíst pravidelně, ale i kdybych snědla za celý den jedno jablko, tak přiberu stejně, jako kdybych se narvala samými hnusnými smaženými věcmi. Nevím si už vážně rady. Neví, zda to může zpomalovat i má štítná žláza, která má sníženou funkci. Byla bych ráda za jakoukoli radu.
Předem děkuji za Vás čas, který věnujete mé odpovědi.
S pozdravem Kateřina
Kateřina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Kateřino, chcete- li zhubnout je třeba být během dietního režimu obsolutně disciplinovaný a výsledek se musí dostavit. Užíváte-li substituční léčbu, váhový úbytek musí být stejný jako u  ženy, která sníženou funkcí štítné žlázy netrpí. Detní režim ale musí být správně sestaven a to je pravděpodobně u vás důvod, proč nedokážete váhu snížit. Režim  musí obsahovat pouze nezbytné množství sacharidů, aby mělo tělo důvod více "sáhnout" do tukových zásob a musí být také dostatečně výživný. Zrovna jablko na počátek dietního režimu vhodné není. Doporčuji užívat Dietní plán Guareta na 12 dní, který je úplnou náhradou stravy. Tím se eliminuje riziko nevědomých dietních chyb a váha půjde dobře dolů. Na něj se zpravidla navazuje Dietním plánem na 10 dní, který již obsahuje jeden běžný pokrm. Jídelníčkem obdobné výživové hodnoty jako DP10 se pak pokračuje až do dosažení cílové váhy minus 2kg. K plánu je dobré používat vlákninové přípravky Guareta (viz., vlákninový set a blog o vlákninách). 
Parafarmacie
Dobrý den.Ráda bych se dozvěděla jak jde zabránit otokům obličeje ze sluníčka.Mám velmi intolerantní,alergicjkou pleť.Snáším jen jeden jediný krém z lékárny.Nejdřív jsem chodila na kožní,bez výsledků.Pak na alergologii.Tam mi lékařka dala Desloratadin a mám se vyhýbat konzervantům ,parabenům v kosmetice.Ten můj jediný krém nic takového neobsahuje.Ale teď nastal problém s opalovacími krémy.Vyskoušela jsem loni z lékárny už dost,ale nic mi nesedí,ze všech mám podrážděnou pokožku.Není nějaký doplněk,který se používá vnitřně a zabraňuje poškození od sluníčka? Ono stačí ikdyž sluníčko nesvítí,jen je dusno,zpotím se a jsem celá rudá,flekatatá.Děkuji za odpověď.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
O jaký krém z lékárny se jedná, Věro? Možná bych mohl doporučit podle složení i nějaký krém s s ÚV filtrem. Na druhé straně je jasné, že je třeba obličej chránit klouboukem a nevystavovat jej příliš slunečnímu záření. Jiná možnost není. Žádný doplněk stravy nemůže  zabránit v dostatečné míře proniknutí ÚV záření, aby u vás nedošlo k zánětlivé odpovědi. 
Léky na předpis
Dobrý den

Chtěla jsem se zeptat,manžel dostal lék na zánět na kuži na noze.Jsout to tobolky Duracef 500mg.Po 4 tobolce dostal prujem.Má pokračovat v tomto léku?
Miluše
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, jedná-li se u bakteriální infekci kůže, může mít lék smysl a doporučuji léčbu nepřerušovat a lék užívat 7 dní. Průjem nemusí s lékem souviset. Použijte Smectu - 4 sáčky za den. Nechte 1 hodinu časový rozestup po podání antibiotika.



mobilní verze