Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Zdravím Vás pane Staňku, jsem 12.den po porodu, bez nástřihu ani jiného poranění. Bohužel se mi po porodu objevil nejspíš hemeroid u konečníku. Matka mi doporučila Faktu, ale jsem skeptická, zda pouze mast může vyřešit můj problém. Chci se hemeroidu zbavit. Myslíte, že se může sám ztratit nebo to musím řešit u proktologa po šestinedělí? Nikdo v rodině na hemeroidy netrpí, ani já ne. Jsem velmi překvapena jeho přítomností. Děkuji za radu.
Andrea
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jestli jste dříve problémy neměla, Andreo, hemoroid pozvolna zmizí. Je to běžná poporodní komplikace. Hemoroid doporučuji ošetřit lubrikačním gelem Doer, aby nebyl drážděn. Tento gel také vytváří ochrannou vrstvu dostatečně dlouhou dobu. Poproste jinak lékaře o předepsání Detralexu a užívejte 2x2 tabletky za den. Miminku to nemůže ubližít a obtíže vymízí snáze.
Parafarmacie
Dobrý den.Ještě se vracim ke své minulé otázce.Doporučujete denně 1600 mg Condrusulfu.Tzn 4 tablety denně?Najednou nebo rozdělit na vícekrát? V přibalovém letáku je napsáno zpočátku 2 a pak jen 1 tabletu.Nelze se předávkovat? Děkuji
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nelze Věro. Chondroitinsulfát je látka tělu vlastnía snadno se z těla vylučuje.  Na počátku léčby může ale způsobovat nevolnost. Nebývá to ale časté a nižší dávka  na počátku léčby může problému předejít. I z tohoto důvodu používejte dávkování 2x2 tobolky. Jinak na RP je Condrosulf 800 a právě terapeutická dávka 1600mg za den je považována za účinnou.
Léky na předpis
Dobrý den, dostala jsem atb. zinnat ale mám i bolesti. Můžu to kombinovat s brufenem? děkuji
Pavla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, pokud nelze bolesti překonat. Držte se prosím doporučeného dávkování.
Parafarmacie
Dobrý den. Nedávno jsem četla, že ovesné vločky odvápňují. Je to pravda? Měla jsem za to, že právě ony jsou vhodné pro svůj obsah vápníku. Děkuji. Slávka.
Slávka.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Informace o výživě v časopisech nelze brát vážně, Slávko. V každém případě jakákoliv semena obsahují fytáty, která jsou nezbytné pro energetický metabolismus a pro vznik nové rostlinky. kyselina fytová má chelatační schopnosti a váže i vápníkové ionty. Budeme-li se tedy stravovat střidmě a pestře, celozrnné cereálie jsou zdravou složkou výživy. Budeme-li se krmit převážně seminky, můžeme se při shodě více nepříznivých okolnosti dopracovat k osteoporóze a ve stáří i ke zlomenině krčku kyčelního kloubu. Vše je tedy otázkou míry. Nezapomeňte prosím, že nejlepším zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky. Vápník z rostlinné stravy není pro lidský organismus dobře dostupný.  
Léky na předpis
Dobrý den, užívám po laparoskopii žlučníku clexane a zároveň mi byl doporučen algifem proti bolesti je tato kombinace vhodná.
Děkuji za odpověď
Veronika Pavlíková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Může být Veroniko, neznám všechny souvislosti. Algifen se mi zdá po  běžném laparoskopickém výkonu zcela zbytečný a  bolest, která s výkonem souvisí, by se měla překonat bez léčiv. protože to rekonvalescenci nijak nepomůže a oblast může být nepřiměřeně namáhána kvůli utlumení bolesti. Za 2- 3dny by obtíže měly výrazně ustoupit. Použití Clexanu nemusí být také racionální.
Parafarmacie
Pane magistře, chtěl bych se zeptat, jak bych měl užívat B komplex. Ve kterou denní dobu, s jídlem nebo mimo jídlo? Je mi 75 let a tak bych se chtěl také zeptat, jestli mi stačí normální B komplex nebo mám, aspoň občas, užívat B komplex Forte. Děkuji za odpověď!
Jiří
Jiří Jirsík
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
B-komplex je zpravidla dostačující, pane Jiří. Jestli se stravujete pestře, stačí užívat 3 drážé týdně, protože si tělo dokáže tvořit určité zásoby. V opačném případě volte jedno dražé denně mezi jídly. Jestli trpíte nějakým závažnějším onemocněním trávicího ústrojí či třeba anemií, napište mi  ještě něco o tom.
Volně prodejné léky
Dobrý den.Manžel 59 let má v kolenou artrozu 3 st.Chodil na hyalganové injekce.Na další má přijít až za půl roku.Doporučil by jste mu condrosulf 400? Děkuji.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jestli mu pomáhaly injekce Hyalganu, Věro, má smysl i užívat Condrusulf 400. Doporučuji ale dávku 1600mg za den.
Parafarmacie
Mohu užívat současně Lecitin a vitamíny B6,B12 a
kyselinu listovou.
Děkuji
Marie Slabá
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano.
Volně prodejné léky
Dobrý večer, chodím pravidelně darovat plazmu a bývám někdy dost nervozní, (myslím že tzv. syndrom bílého pláště) z čehož je mi občas naměřen vysoký tlak. Můj obvodní lékař mi nicméně potvrdil, že se jedná skutečně pouze o záležitost psychickou. Myslíte, že byste mi mohl doporučit před odběrem např. Guajacuran? Děkuji
Radek
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je možné ho zkusit, Radku. Jestli ale v tomto případě reagujete zvýšeným krevním tlakem, účinnější by byly látky ovlivňující přímo či nepřímo sympatikus. Bohužel ty volně prodejné nejsou a ani je nemohu pro tento jediný účel s klidným svědomým doporučit. Zkuste jako alternativu  přípravek Hova, který je velmi dobrým sedativem a patří mezi volně prodejná léčiva.
Volně prodejné léky
Dobrý den,chci se zeptat zda můžu užívat anopyrin na ředění krve s arnikou. Jdu na výplň obličeje kys.hyaluronovou,Nerada bych byla samá modřina..
Děkuji za odpověd.
Naďa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Můžete. Nejsem si ale jistý, zda v tomto případě může viditelně pomoci Doporučit ho osobně nemohu.Přeji vám, abyste byla v dobrých rukou. K velkým modřinám není důvod.
Parafarmacie
dobrý den, pane doktore, chci vás poprosit o radu. Jsem ve 14 tt a zatím se mi nachlazení vyhýbalo, ale začínám cítit škrábání v krku a začínám mít ucpaný nos-typické příznaky nachlazení. Jaké byste doporučil kapky do nosu a jak často? obyčejná vincentka apod. mi nos neuvolní a jaké pastilky do krku? popř. můžu na noc alespoň paralen? Nemám blízko lékárnu na osobní dotaz a anonymní rady z internetu nechci riskovat... děkuji vám za rady a doporučení
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Petro, je dobré hledat přirozená řešení. Pokud si myslíte, že je nutné to řešit nějakým lékem volil bych Pinosol nosní kapky. Můžete použít i inhalační tyčinku např. Cetix. Na škrábání v krku bych použil Šalvějové pastilky. Paralen bych si vzal v případě svalových bolesti či bolestí hlavy. Dostatečně odpočívejte a přiměřeně se oblékejte.. Tělo si určitě poradí a během 2-3 dní se budete citit již mnohem lépe.
Léky na předpis
Dobrý den, byla by s vámi možná osobní konzultace prosím? Psala jsem zde seznam léků, která babička bere, ale její lékař to množství a skladbu neřeší. Předem děkuji za odpověď.
Lucie D.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Lucie. Určitě. Musím  mít ale k dispozici aktuální výsledky biochemického vyšetření krve a moči a pokud možno i co nejpodrobnější lékařskou zprávu. Potom mé doporučení může mít nějakou hodnotu.
Léky na předpis
Dobrý den chci se zeptat na kombinaci léku geratham a varfarin. Zdá se nám že babičce to nedělá dobře,motá se a vše jí splívá.. děkuji Veselá
Vesela Renata
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den.Kombinace je možná, ale předpokládám, že to nejsou jediné léky a riziko snadnějšího předávkování díky  Warfarinu vždy  existuje. Samotná tato kombinace ale k předávkování nevede, pokud je Warfarin užíván správně. Má babička problémy se spánkem? Měříte jí tlak?  Jak přesně se obtíže projevují? Uveďte prosím všechny léky, které užívá.
Parafarmacie
Dobrý den.Vždy 1-2x do roku prochladnu.Nemám kašel,rýmu ani teplotu.Jen mně bolí hlava,slzí mi oči a večer mám zimnici.Vyléčení trvá dost dlouho,i pár týdnů.Probírala jsem to už před pár léty se svou lékařkou.Beru v té době acilpiryn a lékařka mi na rychlejší vyléčení doporučila přidat ještě B komplex.Pomůže to,ale bohužel B komplex podporuje chuť k jídlu a já vždy přiberu a pak musím zhazovat.Nevím jestli je to nějak podloženo,ale na mě B komplex takhle působí.Mohl by jste mi poradit něco jiného co by mi pomohlo k rychlejšímu vyléčení nachlazení? Děkuji.
Veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nic než selskou radu poradit nemohu, Veroniko. Přiměřeně se oblékejte a vyhýbejte se co nejvíce místům, které bývají zdrojem infekčního onemocnění. Hromadná doprava, supermarkety, kina, klimatizované místnosti. Nesetkal jsem se s tím, že by B-komplex zvyšoval chuť k jídlu. Pokud tomu tak u někoho je, je třeba upravit jídelníček tak, abyste nepřibírala a vyhýbat se potravinám s vysokým obsahem sacharidů a tuků, nebo zmenšit konzumované množství. Samotný B-komplex k nadváze vézt nemůže. Vitamíny skupiny B nemají žádnou využitelnou energetickou hodnotu. Někdy mohou pomoci Wobenzymové kúry v období, kdy se dobře citíte a jste zdráva. Doporučují 15tablet za den po dobu 10 dní . Tuto kúru je dobré rovnoměrně zopakovat 3x do roka. Pomáhají také Paralékárna Flavonoidy v dávce 2x2 tablety za den během období, kdy obvykle těmito problémy trpíte. Obsahují ochranné látky.
Parafarmacie
Dobrý den, je mi 12 let měřím 170 cm a vážím 51 kg. Potřebuji přibrat nebo je to tak vpořádku? Mohu dělat nějakou fyzickou aktivitu?
Eliška
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jak se prosím stravujete Eliško? Co si myslíte, že je přičinou nízké váhy? Máte nějaké zdravotní problémy? Snášíte všechny potraviny? Kdy jste byla naposledy u lékaře? Jsou vaši rodiče a prarodiče štíhlí? Sportujete?
Parafarmacie
Pěkný den,na základě vyšetření mám reflux jícnu lékař doporučil denní užívání Lanzulu,beru ho již 7 roků.Léčím se s osteoporózou a 4 roky jsem chodila na injekce bonviva.Osteo.se nezlepšila,ale částečně zhoršila.Paní doktorka říkala,že bych Lanzul užívat neměla,protože snižuje vápník v těle.V lékárně mi řekli,že existují léky s jiným učinným složením než léky,které obsahují účinnou látku,jakou má Lanzul.Chtěla bych se zeptat,zda opravdu něco takového existuje.Děkuji Vám za Vaši odpověď.J.M.
Miklišová Jarmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Souhlasím s paní doktorkou, Jarmilo. Tzv.blokátory protonové pumpy, mezi které Lanzul patří, významně snižují tvorbu kyseliny  solné, kterou nezbytně potřebujeme  např pro trávení bílkovin, škrobu, ale také minerálních látek jako je vápník a železo. Pomáhá nám také odolat infekcím trávicího traktu. Pokud trpíte osteoporózou, byl bych opatrnější a volil jiný druh látek, které patři mezi blokátory H2 histaminových receptorů v žaludku. Sem patří zejména ranitidin (Ranisan, Zantac). Doporučuji užívat 150-300mg pouze na noc. Volně prodejný je Ranisan 75mg . Můžete zkusit 2 tabletky na noc a Lanzul vysadit. Máme-li nadváhu, často bývá dostačující, pokud dosáhneme normální váhy a reflux zmizí, protože břišní tuk přestane tlačit na okolní orgány. Reflux jicnu je proto v naší tlusté populaci čím dál častější a léčí se většinou zbytečně léky, aniž by se respektovala přirozená řešení. Potom nejsou peníze na důležitější věci.
Léky na předpis
Dobrý den, obracím se na Vás s intimním problémem, 2 dny před dobráním antibiotik (po extrakci zubu) mám oblast kolem klitorisu napjatou, sušší, na dotek to pálí. Lékařka doporučila canesten krém a mast s vitaminem E. Chtěla bych se zeptat Vás, jestli si myslíte, že by to bez jakékoliv jiné příčiny (tj. bez styku, bez změny pracího prášku, bez návštěvy bazénu...) mohla způsobit ta antibiotika Augmentin? Nikdy v životě jsem žádné takové problémy neměla, jen jednou také po antibiotikách, zánět, ale to teď nemám. Děkuji za Váš názor
Tina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nezdá se mi to moc pravděpodobné, Tino, pokud poševní prostředí není narušeno.Místo bych natřel pouze lubrikačním gelem Glide4You, který vytvoří ochrannou vrstvu.
Parafarmacie
Dobry den, dekuji za odpoved a tip na materi kasicku! K obavam z estrogenu - driv jsem se jich nebala spise z nevedomosti, ted uz jsem k hormonalnum zasahum obezretnejsi. Plet mam asi smisenou, vice se mi masti v druhe pol. ms. cyklu v T-zone a tam je take akne lokalizovano (nejvice celo, brada, celist). Jinde na tele vubec a napr. nohy (holene a lytka) mam naopak hodne suche. Jinak me zdravotne nic netrapi.
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Máte zkušenosti se zásypy se sírou např. Aknepur zásyp? Používala jste někdy masti s antibiotiky(tetracyklin)? Látek s estrogenní aktivitou,díky stále více znečištěném životnímu prostředí velmi přibývá. Podílí se na tom i látky vznikají biotransformací kontraceptiv, které odcházejí močí do životního prostředí. Přiroda není schopna se na tyto rychlé změny dostatečně adaptovat. Fytoestrogeny ve formě doplňků stravy nepředstavují pro tělo významnou zátěž. Někdy ale střevní mikroflóra dokáže ovlivnit, že metabolit fytoestrogenu má vyšší aktivitu než vlastní fytoestrogen. To platí u asijské populace, pokud konzumují fytoestrogeny ze sóji. "Evropská mikroflóra" trávicího ústrojí tuto schopnost nemá.
Parafarmacie
Dobrý den, užívám kyselinu listovou kvůli zvýšené hladině homocysteinu a chci se zeptat zda je možné při kyselině listové užívat i vitamíc C s Rakytníkem? Předem děkuji za odpověď.
Dominika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Určitě je to možné. Zvýšená hladina homycysteinu nemusí být nic alarmujícího a je třeba posuzovat všechny souvislosti. Jedno měření nemá žádnou vypovídající hodnotu. Opakované se stejným výsledkem už ano. Jeji význam se ale přeceňuje i díky komerčním zájmům. 
Parafarmacie
Dobry den, trapi me akne v dospelem veku (40 let), vim, ze je to zpusobene citlivosti me pokozky na hormonalni vykyvy zrejme vyvolanou uzivanim horm. antikoncepce mezi 20-30 let. Po vysazeni, pokud jsem nekojila a nebo nebyla tehotna - hruza (ani v puberte jsem na to tolik netrpela). Mam vypozorovanou souvistlost s menstr. cyklem. Myslite, ze by mohly pomoci fytoestrogeny? Je jejich uzivani bezpecne? Jake byste doporucil? Pripadne nejaky jiny tip? Po 4 letech (od posledniho kojeni a tudiz i pekne pleti) uz prestavam verit, ze si ma pokozka zvykne sama. To uz se asi drive dockam prechodu :)
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud jste se neobávala antikoncepce, Petro, z fytoestrogenů mít strach opravdu nemusíte. Jejich estrogenní aktivita je velmi malá v porovnání se syntetickým etinylestradiolem. Moc v tomto případě na jejich účinek nevěřím. Zkuste mateří kašičku (Arkokapsle Royal Jelly), která obsahuje také látky s estrogenní aktivitou a efekt je větší, použijeme-li srovnatelnou dávku.Pokud jste alergická na včelí jen, je ale lepší se přípravku vyhnout. Máte prosím suchou pleť? Kde všude je acne lokalizováno?
Parafarmacie
Dobrý den, co poradíte 56 leté ženě, která zřejmě úbytkem hormonům, trpí na suchou poševní sliznici. Nemám na mysli např. hormonální Ovestin, ale spíše něco volně prodejného a více přírodního. Existuje nějaká mast, koupel, čípky a pod. ? Případně je vhodný nějaký doplněk stravy, který by alespoň částečně potřebné hormony doplnil ? Moc děkuji.
Majka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pro intimní chvíle Glide4You, Majko a jinak lokálně gel s obsahem estrogenu jako je například Oestrogel. Tyto přípravky jsou na lékařských předpis. Doplňky stravy nebudou dostatečně účinné.
Parafarmacie
Dobrý den,
mohu brát dohromady Fertiprona Chytré miminko a zároveň Femibion 1 ? Děkuji
Ingrid
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Ingrid. Je to možné.
Parafarmacie
Dobrý den ,
dostala jsem antibiotika zinnat mužů brát přes den lexaurin1,5 a na noc beru trittico150.Nebude se mi točit hlava.Děkuji
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To nevím, Dano. Lexaurin byste určitě neměla brát bez vědomí lékaře. Nemusí léčbě Tritticem prospívat. Zinnat bdění nijak neovlivňuje .
Parafarmacie
Děkuji Vám za Vaši odpověď. Váš názor v podstatě sdílím, také mi na 3 i 5 leté prohlídce nebylo dostatečně vysvětleno, proč je vlastně nezbytné, aby již v tomto věku došlo k úplnému přetažení předkožky. Pokud dítě bez problémů funguje, tak nerozumím proč vlastně. Myslím ale že pediatři obecně jsou v tomto směru ti tolerantnější. Po zkušenostech z okolí a přečtených diskuzích soudím, že jsou to urologové, kteří prosazují 3 (5) letou hranici kdy by měla bít předkožka zcela volná. Syn už je úplně v pořádku a spíše ho vedu k tomu aby si hygienu a přetahování prováděl sám. Z vaší předchozí odpovědi mi vyplývá, že snad ani to nepovažujete za nutné?
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pustil bych to opravdu z hlavy, Aleno. Nevěřím, že by urologové takovou hloupost prosazovali a také netuším z jakého racionálního důvodu. Musí to být bolestivé, nepříjemné a psychicky traumatizující. Může dojit k zánětu a infekci a pravděpodobnost je vysoká. Prakticky každý chlapec nenechá svoji nejpřirozenější hračku, která mu navíc způsobuje i příjemné pocity, bez povšimnutí ( pevně, snad ne naivně, doufám, že se pod peřinou a v koupelně nevěnují jen mobilům a iPadům) a je dobré vsadit na přírodu a ne na lidskou hloupost.
Parafarmacie
Dobrý den, může každodenní konzumace jogurtů s obsahem 1,5% tuku souviset se zvýšenou hladinou cholesterolu 5,8? Děkuji za odpověď
Vladimíra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Záleží kolik jich je Vladímiro. Musíte sledovat celkový příjem tuku. Mléčný tuk není ideální co se týká možného ovlivnění hladiny cholesterolu. Není ale dobré se zabývat jednou naměřenou hodnotou, pokud nebyla hodnota naměřena opakovaně. Správným krokem je snížení váhy, pokud máte nadváhu. Hladina cholesterolu se ve většině případů srovná, nejedná-li se o vrozenou poruchu látkové výměny a člověk je zdravý.
Parafarmacie
pěkný den, ráda bych se poradila ohledně používání masti triamcinolon u syna (5) na předkožku. Nemá ji ještě zcela volnou (na jedné straně volná už je, na druhé ještě malinko "přilepená", pár mm do úplného přetažení). Mám pocit že tato mast nepomáhá a nechci ji používat dlouhodobě - nevidím větší efekt než při přetahování bez ní. Nyní má syn menší zánět předkožky - už ustupuje, jen mírné zarudnutí ale 2 dny jsme nepřetahovali. Nikdy dříve zánět neměl, myslím že to může mít po návštěvě bazénu a páry. Nevěděl byste jak nyní postupovat? Pediatrička říkala v případě potřeby na kožní ale myslím že postačí heřmánková koupel. Máme zase začít pomalu přetahovat? obávám se že předkožka zůstala více přilepená než předtím a syn samozřejmě reaguje odmítavě na pokusy o přetažení, které jsou nepříjemné. Vím, že se takové situace běžně řeší obřízkou, zvláště pokud jsou záněty časté. Problémem jsou rozporuplné názory odborníků, já bych se raději obřízce vyhnula. Můžu triamcinolon vysadit? děkuji moc! - otázka upravena poradcem
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Aleno, pokud vás nenutila ke stahování předkožky infekce, či jiný zdravotní problém, považuji veškeré úkony za nesmyslné a mohly vézt ke zbytečné traumatizaci. To platí i o obřízce, kterou je snad možné trochu pochopit z náboženských důvodů, když není druhá volba. Triamcinolon může pomoci, pokud se jedná o zánětlivé onemocnění. Jestliže se ale objevila infekce, může problém jen zhoršit, protože potlačuje přirozenou obranyschopnost kůže. V případě rizika infekce ( místo bylo postiženo zánětem) je třeba se bazénům a společnému koupání vyvarovat. To je základní hygienické opatření. Na infekci použijte Clotrimazol krém. Pokud je místo bolestivé, do žádného stahování předkožky se nepouštějte. Později vždy použijte Doer lubrikační krém, pokud vše nechcete nechat raději na přírodě. Mám  dojem, že pediatričky si s touto banalitou zásadně poradit neumí a že by ji měli raději řešit jen pediatři...Držím vašemu synkovi palce, ať ho lékaři zbytečně netrápí a ať má samé milé a hodné kamarádky.
Parafarmacie
Dobrý den, poradíte mně nějakou mast nebo kapky dostupné z lékárny bez předpisu, aby mně ulevily od svědění víček těsně u kořínků řas ? Nevím totiž zda s tímto problémem ke kožnímu nebo na oční a za pár dnů odjíždím na 14 dnů do zahraničí...Přes víkend jsem se nelíčila, použila jsem jen Ophtalmo - Azulen, ale nezabírá. Moc děkuji za brzkou odpověď. Jana
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den zkusil byl Recugel, který je běžně určen ke kapání do oka. Mohl by na víčku vytvořit ochrannou vrstvu, nebo pocity svědění výrazně zmírnit.
Parafarmacie
Dobrý den, chystám se na operacic horních víček a tak bych chtěla poradit zda mám používat např. aescin před operací anebo až po zákroku. Mám sklon k modřinám, takže mám docela obavy.Děkuji za odpověď
Radka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, nemám bohužel zkušenosti, že by byl v tomto případě Aescin prospěšný. Pokud lékaři nějaké podobné zkušenosti mají, domnívám se, z toho co vím o jeho mechanismu působení, že je lepší jej používat už minimálně několik dní před operací.
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji za odbornou odpověď ohledně přípravku Revalid. S pozdravem Alex.
Alex
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za reakci. Bude-li vás zajímat něco více, ozvěte se.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore,
děkuji Vám za odpověď. Co se týká těch bolestí nohou, tak jsou bez křečí. Nejhorší to je přes týden, když chodím do práce, protože mám fyzickou zátěž, přes víkend nebo o dovolené to není tak hrozné a obešla bych se bez léků proti bolesti.
zdenka kasalová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Velmi pečlivě volte obuv, Zdenko. To je zásadní. Musí být dostatečně odpružená, aby klouby nebyly vystaveny nadměrným otřesům.  Je třeba si dát také pozor na určitě pohyby, které vedou k zbytečné zvýšené zátěži pro klouby. Udržování normální váhy musí být také samozřejmostí. Bez ní je každá rada drahá. Doporučuji také jídelníček s vyšším příjmem rostlinných bílkovin ( na úkor živočišných), omezením příjmu živočišného tuku a dostatkem balastních látek. Medrolu je třeba se zbavit co nejdříve.
Parafarmacie
Dobrý den, trápí mě občasné drobné záněty v těle (gynekologické, karpální tunel apod.), mám perorál.dermatitidu a ekzémy, bolí mě klouby. Chtěla jsem zkusit změnu jídelníčku, ale z těch možností mi jde hlava kolem. Podle čínských rad nejíst syrovou zeleninu, pít teplé tekutiny,...podle diety pro krevní skupiny zase nejíst rajčata a maso ad., podle mé známé vynechat cukr a lepkové pečivo...jsem bezradná. Jak mám vědět, co je to pravé ořechové pro mě? Jaký máte názor na různé přístupy, čemu se přikláníte? Za radu moc děkuji.
Blanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Blanko, je třeba použít zdravý rozum a stravovat se střídmě a  pestře. Doporučení které jste uvedla zdravý rozum postrádají a nemohou vézt k ničemu dobrému. Společnost pro výživu zpracovala obecná výživová doporučení a je dobré se jich držet. Máte-li nadváhu, jídelníček musí vypadat trochu jinak a podíl základních látek (bílkovin, sacharidů a tuků ) na celkové energetické hodnotě jídelníčku je třeba změnit. Při obtížích, které uvádíte, bych  volil obrácený poměr příjmu bílkovin rostlinných ku živočišným 2:1 ( tím automaticky dojde k celé řadě změn v jídelníčku). Příjem tuku bych doporučoval 25-30% z celkové energetické hodnoty celodenního jídelníčku. Snažil bych se, aby příjem nenasycených mastných kyselin byl co největší ( aniž by se ale zvedal celkový příjem tuku). To lze dosáhnout např. přípravou zeleninových salátů s malým množstvím řepkového, olivového , slunečnicového či jiného vhodného oleje s vyšším podílem těchto kyselin. Vyhýbal bych se co nejvíce technologicky upraveným potravinám a hledal takové potraviny a potravinářské suroviny u kterých je zásah lidské "ruky" co nejmenší. Všímejte si také, co vašemu tělu vyhovuje a co ne a podle toho jídelníček upravujte.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore,
před dvěmi lety jsem onemocněla revamtoidní artritídou. Od té doby trpím bolestmi nohou, které se stupňují. Nyní mi můj revmatolog předepsal medrol a diclofenac duo. Zapoměla jsem se ho zeptat, jestli tyto léky můžu užívat současně. Můžete mi poradit?
Děkuji
zdenka kasalová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to určitě kombinace riziková Zdenko a může dojít k poškození trávicího ústrojí. Pokud je nutná, měla byste k tomu užívat lék, který chrání žaludeční sliznici např. Ranisan 150-300mg na noc. Míru rizika ale musí posoudit  lékař na základě znalosti vašeho zdravotního stavu. Jinak přeji, aby vás toto onemocnění trápilo co nejméně. Bez medikace to bohužel asi nepůjde. PS: jedná se jen o bolesti nohou či také křeče? Užíváte ještě jiné léky?
Parafarmacie
Děkuji za odpověď. Ano, jedná se o vag.infekci a navíc docela častou. Podle stěrů způsobenou enterokoky. Hygienu se snažím dodržovat, nepoužívám intim.mýdla, nekoupu se, ale sprchuji...ale stejně vše k ničemu. Točí se to pořád dokola - ATB, na ně laktobacily a zase re-infekce...Chtěla jsem zkusit něco jiného, než ATB, proto jsem pátrala a napadl mě ten Rosalgin. Moc děkuji za radu.
Ivet
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V tomto případě si myslím, že Rosalgin je vhodnou alternativou. Nezapomeňte prosím na léčbu partnera. 
Parafarmacie
Dobrý den, prosím o názor - co si myslíte o výplachu Rosalginem jako první pomoc při gyn.zánětu? Děkuji
Ivet
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jedná se o tedy o vag.infekci? Pokud  ano a nejedná  se o problém opakovaný, byl bych opatrný a spíše bych zkusil jiné řešení.  Feminella Vagi C? Fermalac? Záleží i na příčině a závažnosti onemocnění.
Parafarmacie
Vážený pane doktore, nejspíše můj dotaz bude částečně duplicitní. Nicméně, prosím o zodpovězení, Ráno beru 1/2 tabletky Verogalidu 240 mg a večer 1/2 tabletky Telmisartanu 80 mg, krevní obraz mám dobrý.Již 2 roky se snažím jíst zdravé potraviny např,(vlastní kváskový špaldo-žitný chléb, dopoledne ovoce, oběd-luštěniny,případně maso odpoledne zeleninové saláty doplněné semeny, ořechy)-ale vzhledem k tomu, že nejsem výživová poradkyně, je možné, že přeci mi nějaký vitamin, stopový prvek apod chybí Takto jsem zredukovala za 2 roky váhu dolů o 15 kg. Jako doplněk dlouhodobě užívám denně 1 tabletu Maxi cor. Rozhodla jsem se, že doplním ještě 1 tabletu multivitaminu centrum pro ženy. Není toho příliš mnoho najednou.Děkuji Vám za Váš a za odpověď
Kamila Z.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud jste sama dokázala úpravou stravy snížit váhu o 15kg za 2 roky, je to obdivuhodný výsledek, Kamilo a gratuluji!!!. Čím jsme starší, tím musíme jíst střídměji. Nejde opravdu přijmout, že nadváha  automaticky patří k přibývajícím letům. Čím je ale větší, tím přispívá ke zdravotním problémům, fyzickému a psychickému stárnutí. I při poměrně pestrém jídelníčku může také často docházet k tomu, že jídelníčkem nedokážeme krýt aktulní potřebu některých výživných látek. Přidání Maxicoru může mít smysl a nepředstavuje to pro tělo žádnou zátěž. V případě Centrumu platí totéž. Budete-li jej ale užívat každý den, snížíte tím využitelnost vitamínů z potravy. Je-li tedy jídelníček pestrý doporučuji užívat multivitamin-multimineral 2x do týdne, protože tělo si dokáže udělat určitou zásobu.
Parafarmacie
Dobrý den, je možné brát přípravek Revalid proti padání vlasů dlouhodobě? Děkuji
Alex
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Hlavní složka, aminokyselina methionin, je běžnou součástí každé bílkoviny. U navýšení příjmu této aminokyseliny nebyly nikdy pozorovány negativní účinky na lidské zdraví. V lidském těle se snadno přeměňuje na jiné aktuálně potřebné látky, pokud se jedná o L-formu. Pozitivní efekt je většinou vidět až za několik týdnů. 
Léky na předpis
Děkuji moc za odpověď (ATB po vytržení zubu). Ústní vodu i Florsalmin jsem si teď donesla z lékárny:) Ale obávám se, že ATB nebudu moct vysadit dříve, protože jsem stále ještě nesplaskla a stále mě v dásni i ve tváři bolí, jako bych tam měla žihadlo. Je to sice lepší, ale do práce stále nemůžu. V sobotu se mi navíc probarvila pod čelistí až ke krku modřina. Dovolím si Vás požádat ještě o jednu radu - poslední tabletu ATB si vezmu ve čtvrtek v 6:00. V 18:00 pak vezmu první tabletu z nového blistru HA Yangee 0,3. Ovlivní nějak braní ATB antikoncepci nebo ne, když jsem antibiotika brala vlastně přesně v té sedmidenní pauze? Zubař nevěděl, lékárník si také nebyl jistý. HA beru bez chyb 7 let. Budu moc ráda za Váš názor a předem Vám za něj, i za ten předešlý, moc děkuji!
Tina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Neojvlivní, Tino. Jen nevím, zda pro vás lékař vybral nejoptimálnější ATB. Doufám, že ano. Augmentin může být někdy v účinku problematický, protože obsahuje dvě složky a každá jinak proniká do místa infekce. Zejména průnik kyseliny klavulanové do kostní tkáně je poměrně špatný. Tím nedochází k optimálnímu působení, protože  dostatečně účinné inhibiční koncentrace obou látek nemusí být dosaženy.
Léky na předpis
Dobrý den, v úterý večer mi vytrhli osmičku vlevo dole. Do druhého dne jsem velmi otekla, dostavila jsem se k zubaři s bolestí. Předepsali mi ATB augmentin 625 s tím, že zánět zřejmě nemám, ale ATB mám brát. Dnes je sobota, nateklá jsem, ale cítím, že se to lepší, oplaskává. ATB beru 3x denně (aktuálně 9. tableta z 21). Po minulé zkušenosti s ATB (kdy se mi ve druhé polovině jejich braní rozjely vaginální záněty) bych je chtěla v pondělí vysadit. Pokud už v tu dobu budu bez otoku, můžu? Resp. co se stane, když je vysadím? Děkuji moc za Váš názor
Tina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Tino. Osobně jsem u běžných infekcí pro týdenní léčbu ATB.  V tomto případě bych ale považoval za možné užívat Aumentin pouze 5 dní pokud se stav prokazatelně zlepšuje. Tělo si už dále poradí. Používejte zároveň ústní vodu s antiseptiky např. Corsodyl 0,2%. Vhodná je kombinace s Florsalminem.
Léky na předpis
Dobrý den užívám Letrox 125 1xdenně, Olwexya 150 1x denně, Lodoz 2,5 1x denně a teď nově Combair ráno a večer dva vdechy. Mohou se léky navzájem ovlivňovat? Děkuji za odpověď.
Andrea
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, tato kombinace může být v pořádku.Letrox, Lodoz i Combair se vždy ovlivňují, protože působí na vegetativní nervový systém. V případě Letroxu je to nepřímo, ale velmi významně.  Vzájemný  účinek ale dává jasný smysl. Protože  užíváte antidepresivum, je vždycky dobré zvážit, zda je vhodné použít  v medikaci tkzv. betablokátory(bisoprolol), které působí u citlivých osob jako dysforika. Lékař musí tedy rozhodovat velmi citlivě s dobrou znalostí pacienta. Nezapomeňte prosím, že z bludného kruhu je možné se dostat jen udržováním normální váhy, střídmým jídelníčkem a dostatkem přiměřených tělesných aktivit.
Parafarmacie
Dobrý den, dnes mi začala menstruace a s ní spojené bolesti břicha a ledvin. Chystala jsem se na běhání ven do kopce a vzala jsem si l-carnitin s vitamínem C. Chvíli potom mě začlo hodně bolet břicho, tak jsem aktivitu zavrhla a vzala si aulin na bolest. Zeď ležim a je mi nějak špatně. Není tahle kombinace nějak škodlivá, i třeba abych věděla pro příště. Nemohu to nikde na internetu dohledat. Děkuji
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Aulin je skvělý, ale poměrně rizikový lék, Marie a v žádném případě by neměl být užíván bez vědomí lékaře. Může v relativně ojedinělých případech vážně poškodit játra a je třeba aby lékař předepisoval tento lék s opatrností a dobrou znalostí pacienta (nejvíce hepatálních komplikaci se objevuje po 14 dnech užívání). .Nimesulid, který Aulin obsahuje, je bohužel předepisován poměrně lehkovážně. Carnitin je neškodný. Vitamín C můře dráždit trivicí ústrojí u citlivých osob, je-li dávka vysoká. Přeji vám, abyste se brzy citíla lépe.
Volně prodejné léky
pane doktore,uzivala jsem zavadeci kremy napr.clotrimazol,jenamazol,take zavadeci tabletky volne dostupne,od lekare-gyn.jsem vzdy dostavala nejake zavadeci bobule.:.napr
Glob.vag.cum natr.tetrabor
tak na 10 dni,a dve nejake tabletky na zlikvidovani,vestsinou vse zabralo na tyden,pak se vse vratilo.Preventivni opatre at vse doberu a nic vic mi nebylo sdeleno.Dekuji Lucie
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Informací nemám mnoho, Lucie. Zkuste výplachy Rosalginem po dobu 10dní. Následně na noc zavádějte Fermalac po dobu 10dní. Vše je volně prodejné. Pokud máte partnera, je třeba, aby používal v intimní oblastí minimálně 10 dní clotrimazol krém. Musí být léčen také, aby nedokázelo k reinfekci pohlavním stykem. Vyvarujte se plavání a sprchování mimo domov.
Léky na předpis
Dobrý den.Proč se nevyrábí Torecan a čím ho nahradit.
Jarmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
S velkou pravděpodobností proto, že neustálý tlak na snižování cen donutilo výrobce výrobu pro nerentabilitu ukončit, Jarmilo. Za jakým účelem jste ho užívala?
Parafarmacie
Dobry den,pane doktore,od leta se mi porad vraci kvasinky,muj lekar mi predepise nejake bobule,kremy,jenomze je na chvili klid,pak se vrati.Muzete mi poradit?Jestli mam drzet nejakou dietu,nebo nejaky ucinejsi pripravky?Jsem uz z toho nestastna,predem dekuji.
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dieta to nespasí, Lucie. Udržování normální váhy je ale i v tomto případě důležité. Nadváha a obezita mají určitý vliv na recidivy také. Co jste prosím užívala? Jak často problémy trpíte? Jaká preventivní opatření vám byla doporučena?
Léky na předpis
Dobrý den, chtěka jsem se zeptat, od jaké mg výše braní Trittica zabírá také jako antidepresivum a za jak dlouho se tento účinek AD projeví. Beru nyní 100 mg, ale je to prý jen účinek na spaní.
Děkuji.
Irena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přiznivý účinek se objeví za několik týdnů, Ireno. U dávkování musí být zohledněna i tělesná hmotnost pacienta, jeho věk i možné interakce s jinými léčivy, pokud je užívá.
Léky na předpis
Ja ktej koznej infekci/dalacin c metypred/.Neviem o aku infekciu ide lebo lekarka mi to nepovedala len mi predpisala lieky.
slavo
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Léčba Metypredem má také velké metabolické dopady. Nemohu posodit, zda je opravdu tato kombinace nutná. Dalacin C  navíc není účinný na mykotické infekce. Nevím zda jste od lékařky dobře informován. Zdá se, že se spíše jedná o bakteriální infekci.
Léky na předpis
velmi dekuji za odpoved, ohledne antikoncepce lekar toto se mnou ani nerozebiral - rodinnou anamnezu , srazlivost krve a atd...,aspon jsem o trochu zkusenejsi.
Katerina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to velká chyba, a proto končí občas dívky zcela zbytečně na jednotkách intenzivní péče  s náhlými mozkovými příhodami nebo s tromboemboliemi dolních končetin.
Parafarmacie
Boli mne břicho v oblasti podbřišku a okolo pupíku, jde spíše o tvrdou bolest. Nevím jak to více popsat. Jde jen o nejake střevní problémy, nebo něco jiného? Děkuji moc za odpověď.
Terezia
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Může to být opravdu jen střevní virová infekce. V tomto období se objevují často. Máte prújem? Je břicho hodně citlivé na tlak ruky?
Léky na předpis
Dobry den,chtela bych se optat na antikoncepci Artiza a Veyanne jaky je v ni rozdil?Vaham mezi nimi ,ktera bude setrnejsi,dekuji,pekny den.
Katerina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Liší se složením gestagenní složky, Kateřino. Oba léky obsahují relativně nový druh gestagenu, který si podle mého názoru spíše  vynutil konkurenční boj než skutečná potřeba cokoliv měnit na složení antikoncepčních pilulek. Lékař by měl vždycky velmi odpovědně posoudit zda u pacienta není zvýšené riziko tromboembolie a nějaká skrytá porucha strážlivosti krve. Je nutné také posoudit rodinnou anamnézu a celkový zdravotní stav. Samozřejmě ideální je se antikoncepci vyhnout. Volil bych takovou antikoncepci, se kterou má lékař větší praktické zkušenosti a u které zatím nezaznamenal vážné zdravotní komplikace.
Léky na předpis
Dobrý den, ano, jedna se o stejnou antikoncepci. Minuly měsíc jsem zapomněla 3x antikoncepci, hned po sobe ne, ale celkove v tom měsíci 3x. Pak týden pauza a v ten čtvrtek vzala a nebylo mi dobře. Dnes je mi trochu lepe, ale bricho stale boli. Co by to mohlo byt? Co mi doporučujete, aby mi bylo skvěle? Děkuji za odpověď.
Terezia
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Vynechání antikoncepční pilulky má následně nemalé metabolické dopady a ovlivňuje hormonální regulaci. Závažnost na dálku posoudit nemohu.Připomíná bolest břicha předmenstruační bolesti?
Parafarmacie
Pane doktore,pracuji v klimatizovanem prostredi,samozrejme take se vyskutuje v praci prach,pracuji jako prodavacka,unavu tu pocituji snad porad.Bolesti v krku trpim jen v zimnim obdobi.Dekuji za rychlou odpoved.
Lada
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Používal bych pastilky s pantenolem a se šalvějí a střídal je během dne. Zkuste ještě ale navíc kloktat Tantum Verde nebo Jox. Věřím, že bolest ustoupí. Často se ale takto projevují i skryté virové infekce např. herpetické. Člověk se cití jen stále unavený a pobolívá ho v krku. Klimatizace jsou často permanentním zdrojem zvýšeného mikrobiálního znečištění vzduchu.. Filtry většinou od dokončení stavby nikdo nevyměňuje (pokud tam nějaké vůbec jsou), protože je to drahé a nebo se na to zkrátka včas nepamatuje ( je to podobné jako s klimatizací v autech či veřejné dopravě).. Zákaznicí jsou pak pravidelnými dodavateli různých mikroorganismů, které na filrech zůstávají a některé z nich přerůstají ty druhé a spokojeně se množí. Jsou pak příčinou infekčních onemocnění horních cest dýchacích.





mobilní verze