Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

Parafarmacie
Dobrý den začal jsem posilovat a jezdit na rotopedu mam 175cm a 73kg a chtěl bych mít tak 75 až 80kg ale nevím kolik bych měl denně přijmout bílkovin všude píšou něco jiného a dokonce jsem četl že moc bílkovin muže ublížit tělu ja jsem si spočítal moje jídlo na jeden den a vyšlo mi tak 130 bílkovin tak by mě zajímalo jestli je to akorát nebo moc. Muj plán je nabrat tak těch 7kg svalu a zlepšit si celkovou fyzičku.A ještě mám jednu otázku jezdím na rotopedu každý den kromě neděle tak 30-40min a třikrát týdně posiluju po posilováni beru gainer a bcaa a zajímalo by mě jestli bych to měl brát i po zbytek týdne po jizdě na rotopedu jelikož jsem student tak kdyby stačilo třikrát týdně po posilováni výrazně bych ušetřil ale nechám si poradit děkuji za odpovědí
Jirka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Těžko se mi to posuzuje, Jirko. Neznám celkový váš jídelníček. Pokud by to, co uvádíte, byla jediná tělesná zátěž během dne, nedává mi přiliš  velký smysl použití gaineru i rozvětvených aminokyselin. Doufám, že zátěž v posilovně je ale větší. V každém případě použití sportovní výživy má pro bodybuilding svůj smysl. Můžete lépe optimalizovat jídelníček a zvýšit příjem bílkovin bez zbytečného přijmu tuků a ev.sacharidů  navíc .Samotná bílkovina má i větší biologickou dostupnost, jestliže nemáme problém s jejím trávením. Má většinou i větší biologickou hodnotu. Některé potravinářské výrobky však jsou také velmi dobrým a relativně levným zdrojem kvalitní bílkoviny. Doporučuji třeba nízkotučné tvarohy Milko(Ovofit, Svačinka) či Olomoucké tvarůžky či tvarůžky Breitunger. Samozřejmě také veškerá libová masa. Zkuste si ve fitku najít trenéra, který má i dostatečné znalosti z výživy. Nejlépe vysokoškoláka s biologickým vzděláním, který má dostatečné znalosti z biochemie a který zároveň má i dostatečné praktické zkušenosti s tvorbou jídelníčku u sportujících. Já momentálně poradit nemohu, protože o vás nic nevím.
Léky na předpis
Dobrý den,
prosím Vás co si myslíte o antidepresivech Tritico, nabídla mi je praktická doktorka na úzkost a problémy se spánkem. O dávkování prý se ještě informuje, takže nemá asi s lékem moc zkušenost. Nemám deprese ale úzkostnější v celku jsem. Pryý se po techto práškách vůbec nepřibírá jako po postatních antidepresivech, je to prosím mpravda? Léčbu bych chtěla samozřejmě podpořit psychoterapií. - otázka upravena poradcem
Karolína
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Karolíno, u léku Trittico není takové riziko nárůstu váhy, jako u celé řady jiných antidepresiv. Může za určitých okolností dojít i ke snížení váhy u těch, kteří se stravují skromněji a jídelníček proto neobsahuje tolik nadbytečných sacharidů a tuků. V každém případě doporučuji váhu 1x týdně kontrolovat a pokud se nějaká významnější změna váhy objeví, je třeba včas upravit jídelníček. Psychoterapie je určitě důležitým doplňkem k farmakologické léčbě a je to velmi správné rozhodnutí.
Léky na předpis
A pane doktore, proč myslítě, že doporučená kombinace léků není ideální? Já se v jiných ohledech krom spánku úzkostná necítím, ale máte pravdu, že na to celé dny myslím. A co myslíte, že může odhalit psychiatrické vyšetření? depresi? Lékařka ještě uvažovala nad antidpresivem Tritico, kterýse prý užívá i na spaní a je to prý antidepresivum nové generace, po kterém se netloustne a nemá tu spoustu vedlejších účinků. Co myslíte. Děkuji
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Alice, na základě naší korespondence si myslím, že by si s vámi měl popovídat odborník z oblasti psychologie či psychiatrie. Nikoliv  neurolog. Věřím, že by jste se společně  snáze dobrali  k příčině nespavosti i těch úzkostných stavů. Je těžké odhadnout co je příčina a co následek a oba problémy mohou či nemusí spolu těsně souviset.
Parafarmacie
Dobrý den. Jsem po ablaci prsu a po chemoterapii. Jaký je Váš názor na užívání OVOSANU? Děkuji Marie
Marie Urbanová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemohu ho s klidným svědomým  jednoznačně doporučit, Marie. Odborná data která o něm existují podle mého  názoru neopravňují lékaře, aby jej  v onkologických indikacích doporučovali. Na druhé straně vím, že je na lékaře  od pacientů a jejich rodin vyvíjen tlak, aby nějaký podpůrný přípravek(doplněk stravy) k zakoupení navrhli. Z doplňků stravy, která jsou na trhu se pak zdá Ovosan jako jedna  z nejvhodnějších možností. Jaký prospěch pro nemocného  Ovosan bude mít je ale těžké předpovídat i hodnotit.
Léky na předpis
Dobrý den,
tak píši ohledně nespavosti, celá krev vyšla v pořádku, EKG na jedničku, puls 60, jediné co jsem vypozorovala, že po nějaké době když nemohu usnout tak můj tep leze na těch 80 a pak mám pocit, že mi buší srdce. Vyzkoušela jsem 1/2 Stilnoxu a efekt ten, že mě uspal, ale probudila jsem se za 3 hodiny a už nezabrala, obvodní lékařka mi řekla, že jsem úzkostná, což je pravda mám z toho spánku už strach a stres a napsala mi neurol 0,25 a stilnox, mám brát týden neurol večer + pokud nepůjde spát tak 1/2 stilnoxu nebo celý stilnox k tomu. Prý mi to naskočí, odpočinu si a budelíp.Co si o tom myslíte? Nebo co doporučujete?Mám z léků stres. Osobně se mi je taky nechce brát a bojím se závislosti. A když už tedy léky, tak se mi jeví lepšíbrát týden stilnx, pak ho vysadit brát na uklidnění ten Neurol, protože jak budu vědět, že není prášek, tak určitě naskočí ta úzkost. Poradte p. P.s. Po neurolu jsem nespala dobře podobně jak když si nevezmu nic, jen jsem z toho nebyla tak vydedeptaná - otázka upravena poradcem
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tak to je dobrá zpráva, Alice. Co se týká te kombnace léků, za pokus to stojí. Potřebujete se vyspat.Sám bych ale volil jiné dávkování N-N-1/2 Stilnoxu na noc.Poraďte se o tom s lékařkou, pokud by se její doporučení neosvědčilo. Podle toho, co uvádíte, bych se ale obrátil na psychiatra, protože jste po interní stránce v pořádku. Potřebujete dlouhodobější  sledování a možná i zcela jinou medikaci. Jinak všechna hypnotika na trhu pomáhají především usnout a působí krátkodobě cca 3-4 hodiny.
Parafarmacie
v posledni dobe mi padaji vlasy a mam problem s pilcemi a ledvinami. Dekuji za odpoved. Informace sama hledam na internetu a zajima me Vas nazor.
Cogi
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaký problém s plícemi a ledvinami máte? Máte k dispozici nějaké výsledky od praktického či interního lékaře?
Volně prodejné léky
K tomu novopassitu, zvolil jsem běžné dávkování 5ml 3x denně
NNN
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zkuste jej užívat nyní pravidelně a za několik dní efekt vyhodnoťte. Nemyslím si ale, že Guajacuran by se ve vašem případě osvědčil více, pokud nebudete spokojený s Novo-Passitem.
Léky na předpis
Dobrý den mam dvě otázky
První:je mi 30 beru apo-parox a mam problém v intimní oblasti nikdy předtím jsem tento problém nemel takže je to způsobeno léky četl jsem ze tento typ léku toto způsobuje běžně a po ukončeni léčby se vše vrátí do normálu ale mě by zajímalo jestli neexistuje nějaký krém nebo doplněk na zvýšeni citlivosti a rychlejší ejakulaci a celkové povzbuzeni libida bez vedlejších účinku a samozřejmě který nenarušuje mou léčbu .A za druhé by mě zajímalo jestli existuje nějaký volně prodejny doplněk na zvýšeni a stabilizaci tlaku slyšel jsem o kapslích superčesnek které prý zvyšuji a stabilizuji krevní tlak trpím na nižší tlak ale všechna vyšetřeni mam v pořádku snažím se sportovat více solit ale chtěl bych to ještě podpořit nějakým doplňkem nebo čajem děkuji moc za odpovědi.
- otázka upravena poradcem
Pepa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Pepo, zvýšit příjem soli je nesmyslné a může vézt z dlouhodobého hlediska ke zdravotním problémům všeho druhu. Nížší krevní tlak je nepříjemný a  je třeba se  s ním naučit žít. Přirozenou prevencí jsou přiměřené fyzické aktivity, které mohou příznivě ovlivnit i libido. Žádné léčivo se v této indikaci jinak neosvědčilo a nemohu nic paušálně doporučit.Co se týká uživaného psychofarmaka, problém může být někdy přechodný. Pokud by přetrvával, požádal bych lékaře o předepsaní Viagry nebo Cialisu, které jsou zpravidla dobře snášeny. Jinak si myslím, že momentálně není na trhu žádný krém , který by byl legálně distribuován a měl požadované účinky. Že je to u některých výrobků slibováno, je věc jiná.
Volně prodejné léky
Dobrý den,
pane doktore Novopassit začíníá působit hned nebo je třeba nějakou dobu počkat??Nebo je lepší Guajacuran. Jsem večer neklidný a myslím na sto věcí a nemohu kvůli tomu skoro spát. - otázka upravena poradcem
NNN
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaké jste zvolil dávkování a jak často?
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore,když užívám lék GODASAL na ředění krve,můžu bezpečně letět letadlem
Naďa Myšičková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Naďo, pokud zajistíte tělu během letu dostatek vody. Klimatizace velmi dehydratuje a letecký personál tento problém často podceňuje a nevěnuje se cestujícím  v této oblasti  většinou dostatečně. Bez této podmínky má Godasal velmi omezené protektivní účinky. Neužívejte vyšší dávku než 200mg za den.
Parafarmacie
Dobrý den vážený pane magistře,
chtěla bych se zeptat, zda může být způsobené zažloutlé bělmo užíváním některých potravinových doplňků, které jsem v poslední době brala: methionin, vitamíny pro těhotné, mám dvouměsíční holčičku. Byla jsem s tím i na očním a tam jsem se odpovědi nedočkala. Žloutenku samozřejmě nemám. Dále pak jde s tím něco dělat? Děkuji
Lucka

- otázka upravena poradcem
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Těžko říci Lucie, v každém případě bych vysadil všechny doplňky, které jste uvedla v předchozím dotazu. Pro miminko mohou znamenat  zbytečnou zátěž. Použití veškerých doplňků  stravy  či léčiv konzultujte v této poradně či s pediatrem.
Parafarmacie
Dobrý den pane magistře,
chtěla bych se zeptat na užívání léků při kojení, jedním je Methionin 500, dále pak Tepperweinova směs a nakonec doplněk glucosamin, rybí tuk a vitamin D v přípravku XCEL Max.
Předem moc děkuji Lucka - otázka upravena poradcem
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lucko, užití těchto doplňků nepovažuji momentálně za rozumné. V době těhotenství a kojení nedoporučují výrazně zvyšovat příjem žádné aminokyseliny (methionin) a také glukosaminu. Tepperweinovu směs považuji za naprosto zbytečnou a může snížit využití vápníku jak u vás tak u miminka (během kojení dochází k velkým ztrátám vápníku ze skeletu matky). Příjem vitamínu D je třeba konzultovat s pediatrem.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den, je mi 15 let, měřím 180 cm a vážím 60 kg...chtěl bych přibrat alespoň 10 kg abych měl nějaký trochu viditelný tuk nebo abych aspoň neměl vyhublé svalnaté tělo které mám dlouhou dobu a nemůžu ani přibrat ale ani zhubnout. Potřeboval bych poradit jak na to. Za celý den sním : Na snídani nějaké lupínky nebo jogurt. Na oběd mám většinou maso s rýží nebo rybu nebo těstoviny buď s omáčkou nebo na sladko. Mezi obědem a večeří mám většinou sladké jídla (oplatky, koláče). A na večeři namazaný rohlík se salámem nebo tak něco.
Myslím si že mám vcelku dobrý jídelníček ale pořád nepřibírám a to ani přesto že pravidelně necvičím, nemám stres a v mojí rodině jsem jediný co má tenhle problém. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
patrik
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Patriku, vaše váha není nijak alarmující a je v podstatě v pořádku, pokud vám nezpůsobuje zdravotní obtíže. Určitě bych se nesnažil zvýšit zásobu tělesného tuku. Zaměřit by jste se měl na svalovou tkáň a zvýšit její hmotnost. Pravidelné denní tělesné zátěži pak musí být přizpůsoben jídelníček s dostatkem bílkovin a přiměřeným množstvím sacharidů a tuků. Koupil bych si a prostudoval nějakou knížku o výživě, kterou napsal akademicky vzdělaný člověk. Libí se mi třeba knížka profesora Hrubého Výživa v kostce. Je důležité si uvědomit, že není důležité  jen co jíme , ale také v jakém množství. Výpovědní hodnota informací, které jste uvedl o vašem jídelníčku, je tedy velmi malá a nemohu jídelníček nijak posoudit. Připravíte-li si ale jídelníček na 10 dní v Excelu ve kterém budou i kvantitativní ukazatele (objem, váha v gramech), rád vám ho posoudím a opravím. Měl bych obsahovat 5-6 pokrmů za den a měl by respektovat obecná výživová doporučení viz. Společnost pro výživu. Přeji hodně úspěchů v novém roce.
Parafarmacie
Dobrý den, je mi 19 a poslední dobou se mi zda že mi více bučí srdce než normálně když jsem si ho měřil tak jsem měl okolo 72 někdy až 86 vážim 130kg cca začel jsem ale hubnout už od leta kdy jsem měl okolo 142kg a váha de pomalu ale jistě dolu a k tomu jsem přez zimu začal brát 1x denně Biosil plus jestli to neni třeba tim nebo jak jsem změnil jídelníček snažim jíst například jogurty, ovesné vločky, zeleninu ovoce jen nevím jestli si to například sám nevsugerovávám děkuju za názor
Aleš
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Aleši, nevím. V každém případě váha je alarmující a je třeba se dostat na příjatelné hodnoty. Biosil váhu ovlivnit nemohl. Není ale možné, aby jste jedl  ve větší míře vločky a  ovoce, když trpíte obezitou. Jestli jste z Prahy , doporučuji navštěvovat naši ordinaci viz.Centrum pro poruchy metabolismu a výživy, Praha 1, aby jste váhu co nejdříve dostal na takovou hodnotu, která nepředstavuje zdravotní riziko.
Léky na předpis
Dobrý den
Vypadá to, že budu muset brát antidepresiva na úzkost a počínající depresi. Myslíte, že je správné je nasadit hned nebo je možné to zkusit jinakk. Mám strach všichni prý po antidepresivech tloustnou, čím to je? Je opravdu pravidlem, že člověk přiber? - otázka upravena poradcem
Ella
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Není Ello. Pokud je ale v příbalové infromaci je uvedeno, že jedním z nežádoucích účinků je nárůst tělesné hmotnosti, je třeba váhu pravidelně 1x týdně kontrolovat a na základě zjištěných hodnot případně upravit jídelníček v následujícím týdnu. Nejednodušší způsob je ten, že 2 hlavní pokrmy za den, po dobu celého týdne, nahradíte pokrmy Guareta.  Dále třeba je  omezit příjem sacharidů a tuků.  Například tak, že se vyhnete přílohám a pečivu a volíte konzumaci pouze libového masa. Jinak nedoporučují hledat alternativní řešení. Respektujte doporučení psychiatra a problém nepodceňujte. Přeji hodně zdraví.
Podváha
Dobrý den, je mi 20 let, měřím 160 cm a vážím 40 kg...chtěla bych přibrat, ale nejde to. Nejvíce sem vážila asi 43 kg. Mám nechuť k jídlu, nemůžu do sebe nic dostat, protože při větší porci se mi zvedá žaludek nebo mi je prostě špatně. Za celý den sním třeba jen polévku, rohlík s něčím, nějaké ovoce...i přesto, že mám hlad, nemůžu jídlo do sebe dostat. Koupila sem si nějaké notriční drinky a začala brát pangamin, protože prý podporuje chuť k jídlu...myslím, že je to vše hlavně ze stresu...vždy sem bývala hubená, ale teď mi jídlo ani nechutná...Prosím o radu, jak vůbec začít s pravidelnou stravou a zvyšováním porcí, když na jídlo ani není chuť a do sebe ho dostávám jen přes moc.
Vanessa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Vanesso, není snadné v několika řádcích poradit. Uvažujete však správně, že je třeba zvyšovat velikost porci a jíst pravidelně. Jídelníček musí obsahovat dostatečné množství všech výživných látek. Strava pak musí být velmi dobře stravitelná a pokrmy by měly mít co největší energetickou denzitu. Absolvovala jste důkladné interní vyšetření? Trpí někdo z rodičů či prarodičů stejným problémem?  Jaké další zdravotní obtíže máte?  Napište mi prosím jídelníček jaký jste dnes měla a co všechno máte k jídlu ráda.
Parafarmacie
Pane Staňku,
kávu piji cca 3 šálky, ale jen do 15:00 (a to bud káva 2v1 nebo jen jedna lžička rozpustné), nekouřím. Víte já asi potřebuji uklidnit, čtu o té nespavosti na netu a získávám dojem, že je to nelečitelné, že už se nikdy nevyspím a to mě asi ochromuje, já se strašne moc chci vyspat, zřejmě chodím do postele nervozní, že zas nebudu spát, dnes jsem třeba byla do dvou vzhúru a pak mám pocit jakobych vzhúru byla, ale pamatuji si dokonce nějaké sny, takže do těch 5:00 jsem asi trošku mělce spala, což nevím, zda stačí tělu. Unavená se extra strašně necítím, parkrát přes den na mě něc přijde, ale není to tak strašné, myslíte, že třeba mohu být člověk, který nepotřebuje mnoho spánku. Cítím spíš psychcickou nepohodu, která se asi může somatizovat do té nespavosti?Omlouvám se za stálé otravování - otázka upravena poradcem
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Z útržkovitých informací se mi dělá těžko nějaký ucelený obrázek, Alice. Pití kávy ale považuji za velkou chybu, pokud máte takové problémy se spánkem. Káva dráždí mozkovou kůru a ovlivňuje i sympatický nervový systém. Ten je právě odpovědný za obtíže které máte, pokud je jeho tonus vyšší (palpitace, rychlejší tep). Je třeba si opět uvědomit, že  při vaší váze nemusíte tolerovat dávky, které někomu třeba obtíže nedělají. Psychická únava, podrážděnost, nespavost, pocit bušení srdce, zrychlený tep jsou běžné příznaky nepřiměřeného pití kávy. Káva  vás může  také odvodňovat natolik, že jste dehydratována. Dehydratace může být doprovázena také palpitacemi a bušením srdce. Častější pití kávy nelze podceňovat a má svá zdravotní rizika, přestože jsme stále přesvědčování o opaku. Zkuste se na několik dní kávy zcela zříci.

Parafarmacie
Děkuji Vám pane doktore za všechny odpovědi ale nedá mi to se ještě neporadit. (isotrexin v těhotenství). Přemýšlela jsem detailně o příjmu vitamínu A a opravdu jsem překračovala DDD. Brala jsem v prvním trimestru těhotenský vitamín s obsahem 3 mg beta karotenu, dětský želatinový vitamín - nepravidelně, častokrát ráno a večer, tedy max. dvakrát denně (po 400 mikrogr. vitamínu A). To by mělo být v součtu 500 (beta karoten po přepočtu) plus 800 tedy 1300 mikrogr. denně. Při započítání vitamínu A a betakarotenu z běžné stravy to asi dělá opravdu více než by mělo (jím občas máslo, pila jsem občas i mrkvovou a špenátovou šťávu, občas i vajíčko, tuňáka). DDD pro těhotné vitamínu A by měla být max. 1,2 mg, myslí se tím tedy i příjem beta karotenu? Údaj WHO je max. 3 mg. Proč gynekologové informují o nasazení kyseliny listové a neinformují o nutnosti vysadit syntetický vitamín A, pokud je to pro miminko tak nebezpečné? Měla bych vše konzultovat s genetikem? utz neodhalí všechny vady. DĚKUJI
Světlana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Světlano, neznepokojujte se , ale neopodstatněnému umělému příjmu vitaminu A a používání isotretinoinu se už vyvarujte. Využitelnost vitaminu A a betakarotenu není ani zdaleka 100%, a proto se dá skutečný příjem odhadovat jen těžko. Aktivita karotenoidů je velmi odlišná  Asi pouze 20% betakarotenu se ve střevní sliznici skutečně přemění na vitamin A. U jiných karotenoidů je to ještě mnohem méně. Také záleží na tom, odkud betakaroten pochází a jak byl zpracovaný.Pokud užíváme vyšší dávky vitaminu A, automaticky se sníží resorpce betakarotenu.  Využitelnost vitaminu A z želatinových vitamínových bonbónů je podle mého názoru velmi omezená a část vitaminu A je určitě degradována už během vlastní výroby (pokud jej výrobek vůbec obsahoval). Budťe klidná. Příroda si poradí. Gynekologa ale určitě dostatečně  informujte.  Jinak vitamin A je v těhotenství velmi důležitý. Zejména pak ve 2. a 3. trimestru, protože je nezbytný pro vývoj plic.
Podváha
Dobrý den,můj 7-letý syn měří 132 cm a váží 22kg,je velmi hubený,nevím si rady,snažim se aby pravidelně jedl a pil,ale musíme ho spíše nutit. Maso nejí vůbec,nechutná mu,nenutim ho ,aby ho jedl....má rád sladké,snažim se mu dávat hodně ovoce a zeleninu...pokaždé když něco sní nebo vypije tvrdí,že ho bolí bříško. Opravdu si nevim rady,prosím o radu. Moc děkuji Jana.
Jana V.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, určitě je nutné se poradit s jeho pediatrem. Netrpí syn průjmy? Snáší konzumaci běžných potravin? Uměl bych vyjmenovat potraviny či pokrmy po kterých ho bolí bříško? Chodí rád do školy? Nemá z něčeho obavy? Sportuje?
Parafarmacie
Dobrý den,
zase ta nespavost pane doktore moc se omlouvám, zastavit se za Vámi nemohu jsem z Moravy, jakmile budu mít ty výsledky prostě Vám je pošlu tady formou poradny. Stále dumám nad příčinou, ale je fakt že se večer převaluji a hledám polohu, ve které nebudu slyšet tepání svého srdce, já ho prostě slyším a je to hrozný, to jsem nemívala, vůbec mám pocit, že když jsem v klidu tak svůj tep často vnímám jako nepříjemné bouchání. Mám ten tep během dne (občas) a večer v posteli vyšší. Může to být příčina? A dá se to nějak léčit, jsou na to léky? - otázka upravena poradcem
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Palpitací se musíte zbavit, Alice. Aby to bylo možné, je třeba provést důkladné interní vyšetření.Přičina se musí nalézt. Předpokládám dále, že nejste kuřačka a že nepijete kávu či kolové nápoje. Palpitace se léčit určitě dají. Jen je třeba zjistit jejich původ.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den,
pane doktore mám doatz ohledně jídelníčku, zajímá mě, co je ideální jíst k odpolední svačině a večeři, nevím si s tím rady. Jsem štíhlá a mým cílem je udržet váhu, ale dodat organismu důležité živiny. Jím na sváču jogurt s musli (dvé lžíce) a večer jablko, asi 3 ořechy a sem tam zeleninu a nevím jestli to je ok.Asi je to na odpolední hodiny málo že? - otázka upravena poradcem
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Záleží, jak vypadají ostatní pokrmy během dne, Alice. Stravujete-li se skromně, pokrmy musí mít vyšší výživovou hodnotu a měly by být  připraveny ve stravitelnější formě. Podil základních látek na celkové energetické hodnotě celodenního jídelníčku byl měl být asi takový : bílkoviny 15%, sacharidy 55%, tuky a malé množství alkoholu 30%. Živočišné bílkoviny mají vyšší biologickou hodnotu, sacharidy bychom měly konzumovat hlavně ve formě škrobu a  zdrojem jednoduchých cukrů by mělo být především ovoce ev.mléko. 2/3 celkového příjmu tuků by měly tvořit tuky nenasycené. Na svačinu bych volil jogurt přírodní bez džemu či přidaného cukru. 2 lžíce musli jsou možné. Hledal bych ale také výrobek, kde je co nejméně sirupu, pokud jej  výrobek obsahuje. Večer bych si dal třeba zeleninový salát s tuňákem.  Minimálně  jeden hlavní pokrm ale doporučuji připravit  tepelnou úpravou. Je pak lépe stravitelný, biologická hodnota je vyšší a  pokrm lépe zasytí. Pokud nerada vaříte, můžete zkusit  hotové pokrmy Dietline.
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore viz dotaz na nespavost, tak výsledky krve nejsou úplné, byl dělán jen krevní obraz a štítná žláza, obojí je v normě. Nebyly mi dělány jaterní testy, prvky (Fe Mg...) ani cholesterol a cukr. Myslíte, že třeba cukr či jaterní testy jsou v tomto případě důležité? Játra a cukr asi za nespavost nemůžou a minerály asi taky ne nebo ano?2. K problému s nespavostí ještě přídám problém s bušením srdce, když si lehnu, to mi nikdy nedělalo, četla jsem, že to mohou být extrasystoly nebo arytmie, ty mohou způsobit nespavost? Samozřejmě se chystám k lékaři, ale chci mít nějaké info..3. Mohu k Hově užít Novopasit nebo se kombinace nehodí? - otázka upravena poradcem
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě je třeba udělat kompletní biochemické vyšetření, včetně základních minerálních látek. Pijete prosím dostatečně? I malý příjem vody se může podílet na obtížích které uvádíte. Jestli jste z Prahy, můžete se za mnou na chvíli zastavit. Potřeboval bych ale znát výsledky biochemie. Myslím si, že vám nejsem takto schopen poradit. K Hově bych Novo-passit nepřidával bez doporučení lékaře či lékárníka, kteří vás osobně znají a znají váš zdravotní stav.
Parafarmacie
no, určitě.Děkuji za odpověď na otázku ohledně uživani proteinu a gaineru společně s léky apo-parox a mam ještě jednu otázku mohu také k lékum užívat aminokyseliny BCAA a kreatin děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, určitě. U kreatinu však nepřekračujte dávku 5g za den. Při běžném posilování bych ho ale určitě nedoplňoval.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, dovolte mi ještě jednu otázku (použití isotrexin gelu v těhotenství). Je pravdou, že pokud beru vitamíny pro těhotné s obsahem pouze beta karotenu, nemohlo užívání tohoto vitamínu ovlivnit celkový denní příjem vitamínu A do těla (tělo si vitamín vytvoří pouze v případě potřeby) a nemohlo tedy dojít k užití nadměrné dávky vitamínu A? Jaké množství podle Vašeho názoru cca člověk přijme denně v běžné potravě (nejím játra apod)? Občas jsem si vzala dětský želatinový vitamín s obsahem 400 mikrogramů vitamínu A, o jiných zdrojích nevím..Moc děkuji
Světlana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Betakaroten , díky své rozpustnosti ve vodě, se v organismu chová jinak než vitamin A, neboli retinol(axeroftol), který je rozpustný v tukové fázi. Uvažujete ale správně co se týká celkového příjmu retinolu a beta-karoten se musí do celkové  denní dávky  retinolu započítat. Existuje na to přepočet. Určitě si tím ale  Světlano nezatěžujte a respektujte obecná výživová doporučení pro těhotné.
Parafarmacie
Ještě jednu doplňující otázku - je nadbytek zinku v těhotenství nebezpečný? Kromě těhotenského multivitamínu jsem občas užila zinek forte 25 mg, pomáhá mi na imunitu, když jsem ho vysadila, onemocněla jsem virózou. Děkuji
Světlana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Souvislost s vysazením zinku a onemocněním virózou určitě není. Zinek je sice pro průběh imunologických dějů nezbytný, ale dávka přijímaná potravou je zpravidla dostatečná, aby mohl imutní systém fungovat. Občasný příjem zinku, tak, jak jste uvedla, miminku určitě neublížil a nemusíte si dělat starost.
Léky na předpis
Dobrý den,
tak jsem dnes byla na vyšetření u PL, byla mi vzata krev, změřen tlak, mám nízký 90/60, doktor si myslí, že to není štítná žláza, ale uvidí dle krve. Vyslovil názor, že jsem dost bledá a tudíž asi anemická. Může být anemie či ten nízký tlak příčinou nespavosti?Dále už uvažuji o spánkové laboratoři máte s tím zkušenost, že to pomůže a kterou by jste mi doporučil? 3. Moje jedna domněnka je ta, že se tím spánkem moc zabývám, bojím se jít do ppostele a to samo již způsobuje že mám pak problém.4. Může to souviset s tím, že jsem předtím pila alkohol a ted nepiji a mám abstinenční příznaky? - otázka upravena poradcem
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Uvidíme Alice, co ukáží laboratorní výsledky. Těžko říci. Abstinenční příznaky, by mohly být jednou z teoretických příčin.  Nízký tlak nikoliv. Bohužel vím o vás velmi málo... Mám radost, že jste navštívila PL. Dejte mi vědět, jak dopadlo vyšetření krve a moči. Přeji příjemného Silvestra a doufám, že se nespavosti brzy zbavíte. PS: se spánkovou laboratoří bych prozatím počkal.
Léky na předpis
Dobrý den,
mám dotaz psychiatr mi chce na úzkosti nasadit antidepresiva, můj dotaz je zda existují takové, po kterých se nepřibírá na váze? - otázka upravena poradcem
Katy
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Katy. Dokonce jsou i taková, která vedou k mírnému poklesu váhy. V každém případě se pravidelně 1x týdně važte a podle potřeby upravte včas jídelníček. Je možné také zařadit do jídelníčku výrobky redukční diety(Guareta) a tak snadno navrátit váhu zpět, pokud během jednoho týdne váha povyskočí více než  o 1kg.
Léky na předpis
Děkuji moc za odpověď ohledně isotrexinu. Jen bych chtěla doplnit, že příbalové letáky samozřejmě čtu, lokální užití isotrexinu i v těhotenství mi "doporučila" (resp. nezakázala) přímo moje dermatoložka, a ve svých internetových poradnách ho rovněž nevylučují někteří gynekologové (např. MUDr. Koucký). Jen mi bohužel nedošlo, že bych ho neměla aplikovat na poraněnou kůži. Došlo k tomu ale jen několikrát, a jak se píše v příbalovém letáčku léku, i podle informací dostupných na internetu, se poškození plodu u člověka vyskytla pouze při celkovém a systematickém podání. Tak doufám, že to snad bude v pořádku.
Svštlana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kdyby jste udělala stěry ve vašem bytě a použila velmi přesnou metodu na stanovení isotretinoinu, byla by jste překvapena, kde je všude možné isotretinoin ve vašem bytě nalézt. Samozřejmě i když aplikujeme tuto látku na kůži, nepatrné množství se dostane i do trávicího ústrojí. Látek s mutagenním či teratogenní účinkem je celá řada a v některých místech je jích v životním prostředí, díky neodpovědnému chování lidí, mnohem více. Také některé potraviny mohou obsahovat velmi nebezpečné látky(aflatoxiny, ftaláty, polychlorované bifenyly, strumigeny....) a mohou to být i látky přírodní. Je proto dobré se rizikového chování a rizikových míst  či potravin vyvarovat. Jinak se ale neznepokojujte a netrapte se. Nebezpečné látky existovaly v životním prostředí vždycky. Tělo si dokáže  většinou poradit a příroda na celou řadu rizik pamatuje (placentární, hematoencefalická bariéra) a dokáže plod dostatečně ochránit.
Parafarmacie
Dobrý večer,
paneStaňku tak hlásím stálý problém se spaním, jsem už asi v psych rozkladu, unavená a nevyspalá. Prostě dnes jsem usnula až tak ve dvě v noci po 4 hodkách snažení. Nemohu usnout, co s tím, může pomoci ten novopassit, nebo Hova benosan. Zabírají hned nebo je třeba to brát dýl?,Můžu to mít od krční pátěře? Bolí mě furt hlava, ale ty prášky já nechci - otázka upravena poradcem
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Alice, užívejte nyní Hovu pravidelně . Příští týden doporučuji navštívit lékaře, aby provedl nezbytná vyšetření. Jestli váš lékař tento týden ordinuje, neváhejte a zastavte se za ním.
Léky na předpis
Dobrý večer,velmi by mě zajímalo,proč běhen užívání Condrosulfu 800 se bolesti kloubů zhorší???Můžete mi dát nějaké vysvětlení?Děkuji.Lenka
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím, že to není ani  zdaleka pravidlo, Lenko. Zvýšený příjem chondroitinsulfátu mění fyzikální vlastnosti synoviální tekutiny, kterou jsou vyplněny mezibuněčné prostory chrupavek. Na počátku tedy dochází i k přesunu celé řady látek, včetně těch, které podporují zánětlivé reakce. Tělo obézních lidí či   lidí s nadváhou produkuje  zpravidla mnohem více prozánětlivých látek  než tělo lidí, kteří se stravují střídmě. Právě u těch bych spíše čekal přechodné zhoršení obtíží. Samozřejmě nadváha či obezita,  je pro pohybový aparát největším problém a tu je třeba řešit v prvé řadě.
Volně prodejné léky
Dobrý den, učím se na zkouškové. Doporučil byste mi nějaké prášky na lepší myslení a aby mi to rychle lezlo do hlavy?
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Volil bych především skromný, ale pestrý jídelníček, aby jste netrpěla zbytečně únavou, Jano. Našel bych si také čas na odpočinek a relaxaci. Léčiva ze skupiny nootropik jsou podle mého názoru naprosto neúčinná, i když si je studenti relativně často kupují. Nedoporučuji experimentovat s léčivy. K ničemu to nevede. I studenti farmacie však někdy s léčivy experimentují a zapomínají, že tisíce jiných  použili zbytečně stejnou metodu pokusu a omylu také.
Léky na předpis
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat když přítel snědl větší množství sorbifer durules a k tomu cerucal tablety co by se stalo kdyz by to nevyzvracel a co když to vyzvracel děkuji za odpoved
- otázka upravena poradcem
Vendula
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V prvním případě bych očekával průjem, Vendulo. Neznám však dávku Cerucalu. V druhém případě se nestane nic a zvýšil bych ten den příjem vody ve formě slabého bylinného čaje. Například heřmánkového.
Léky na předpis
Ještě poprosím o odpověď na doplňující otázku - mohu v těhotenství užívat na akné pastu rumělka (hnědá tuhá pasta k vysušení). Moc děkuji!
Světlana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pasta rumělka mi nic neříká a neznám složení, Světlano. Doufám, že neobsahuje sloučeninu rtuti, jak název napovídá a že nepochází z nekvalifikovaných míst.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore, mám asi netypický dotaz. Jsem v 15 t. těhotenství a doposud jsem lokálně používala isotrexin gel - na bradu. V prvním trimestru jsem ho užívala málo, spíše ojediněle. Poslední 2 týdny na bradu již každý den a bohužel někdy i na oblast (nijak rozsáhlou) s poraněnou pokožkou (střžená vrchní část pokožky) - vím, že isotrexin (resp. léčivá látka) je při podání do krevního oběhu spojen s teratogenními účinky na plod. Toto jsem samozřejmě zjistila až nyní, jinak bych ho nebrala vůbec. Vím, že teď už nic nezachráním, vysadím ho a budu informovat gynekologa, ale alespoň prosím o Váš názor - je riziko pro plod opravdu velké? Děkuji moc!
Světlana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Světlano, určité riziko opravdu existuje a při shodě několika nepříznivých okolností může dojít k poškození plodu. Přibalové infomace u léčiv má smysl číst, respektovat je a   tak přírodu  zbytečně nepokoušet. Gynekologa určitě informujte. Věřím ale, že vaše miminko bude zdravé a že vám bude přinášet jen radost.
Léky na předpis
Dobrý den mam dotaz beru antidepresiva apo parox a chodím cvičit a koupil jsem si protejnoví napoj muskulvit mega a gainer muskulvit mass a podle me by to nemelo s leky ktere beru nic delat ale pro jistotu se zeptam protoze to obsahuje aminokiseliny
isoleucin* - 3,04g
leucin* - 5,75g
lyzin* - 4,41g
methionin* - 3,22g
phenylalanin* - 4,77
threanin* - 3,32g
valin* - 4,33g
arginin - 4,01g
histidin - 2,85g
tyrosin - 3,33g
alanin - 4,17g
kyselina asparagová - 7,42g
kyselina glutamová - 9,41g
glycin - 2,58g
prolin - 2,33g
serin - 6,43
tak by me zajimalo jestli to muzu bez obav pouzivat děkuji za odpověd - otázka upravena poradcem
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Pavle. Běžnou sportovní výživu, která zvyšuje  zejména příjem bílkovin a sacharidů, je určitě možné konzumovat během léčby psychofarmaky.
Léky na předpis
Moc děkuji pane Staňku, máte asi pravdu, piji tyto dávky alkoholu poměrně často, přestanu tedy úplně pít, jsem malá a drobná a je to moc. Myslíte, že mě mohou čekat nějaké abstinenční příznaky v podobě právě nespavosti??A co s tím?Taky mám problémy, že slýším hukot v uších je na to něco? Moc díky za Vaše rady často Vaši poradnu pročítám.
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Asi by stálo za to udělat pečlivé interní vyšetření, Alice. Nelze vyloučit onemocnění štítné žlázy. To co uvádíte je často příznakem hyperthyreózy.  Alhohol může problém prohloubit.Doporučuji navštívit praktického lékaře. Po provedení základního vyšetření ( včetně biochemického vyšetření krve a moči),   by měl lékař doporučit nějaký vhodný postup, jak se obtíží částečně nebo úplně zbavit.
Léky na předpis
Ještě jednou k těm hypnotikům,
a jak mám dlouho zkoušet tu přírodní cestu, zatím jsem nespala 4 dny z minulého týdne, tento týden dva, ale v ty dny kdy jsem spala asi 6 hodin mám pocit, že to není ono a dlouho usínám, nejde mi zabrat, i když zkouším myslet třeba na pěkné věci) Nevím zda to není psychicky myslím na to celý den, na to jak půjdu spát, dnes už mě rano chytl záchvat pláče (doslova) a dopoledne jsem probrečela, ta nespavost mi dává zabrat. Včera jsem měla večer asi 4 dc svářáku (mám 160 cm a 48 kg), tak dnes zkusím nepít nic, i když je to o Vánocích divné. Jsem zvyklá pít víno často nemůžu mít třeba abstinenční příznaky? - otázka upravena poradcem
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Alice, je  třeba identifikovat příčinu a podle toho dále postupovat. Někdy je dobré vyhledat odborníka např. psychoterapeuta, neurologa či psychiatra. Vážíte pouze 48kg, a proto vliv alkoholu je u vás větší  něž u člověka, který váží třeba 100kg. Nelze vyloučit závislost na alkoholu, pokud jste zvyklá pít denně či několikrát týdně. Riziko závislosti je velmi individální. při vaši váze je i vyšší riziko poškození jater a větší riziko lékových interakcí. Je nutné se  určitě zamyslet na svoji životosprávou(možná včetně jídelníčku) a pravděpodobně se to neobejde bez zásadnější změny.
Léky na předpis
Dobrý den, prosím o radu.

Vstřikovací dávka 200 mikrogramů. Láhev 2 mg / injekční lahvička. Injekce na lahvičce: 10 x 200 mikrogramů dávek.
Aplikujte dávku : Pokud jste použili 2 ml vody do směsi 200 mikrogramů = 0,20 ml ( 20 jednotek na inzulínu stříkačkou ) .

Pokud to chápu dobře, tak do 2000 mikrogramů směsi musím dát 20 ml vody?

Díky :) - otázka upravena poradcem
Hugo
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Hugo, pokud se má dát 200mcg do 0,2ml , pak 2000mcg se musí dát do 2ml vody. Je to zkrátka o nulu víc a o posunutí desetinné čárky o jedno místo doleva. Snad jsem dotazu správně porozumněl.
Parafarmacie
Dobrý den, můžete mi prosím popsat jakou medikaci jste užívala v letošním roce? Trpíte infekcemi močových cest? Provedli lékaři mikrobiologické vyšetření? Mohlo by to souviset s pohlavním stykem? Používáte kondomy? Používáte hormonální antikoncepci? Používáte nějaké přípravky určené na intimní hygienu?¨
/
Minulé vánoce jsem měla herpes genitalis, poté nekolik mykóz, poté zlatého stafilokoka v pochvě... je mi pouhých 16 let a muj první sex byl v 15 letech 2 roky jsme s přítelem .. a taky s žádnou jinou nespal ..
kondomy nepoužíváme jelikož mi nesedí, má hormonální antikoncepce je yaz, na intimní hygienu už nic nepoužívám ale používala jsem canesten intime gel na mykozy jsem brala macmiror complex 500 a clorimazol, canesten, tampony brobiotické beru laktobacily nejím sladné prádlo nosím dobře vzdušne se oblíkám .. tak už nevím v čem je problém .. jsem exematik ale s tím by to nejak souviset nemelo . prosím vám o radu už jsem uplne bezmocná ! Mám jít na alergo? zmenit antikoncepci ? prosím poradte mi nejaký přípravek !:( - otázka upravena poradcem
Anonym 13 podruhé
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění. Moc vám toho neporadím. Je třeba správně volit léčbu a důsledně ji pak dodržet. Bude pravděpodobně  třeba také léčit partnera a vyvarovat se "rizikového" chování. Například bych se zcela vyvaroval plavání v bazénu či pobytu v sauně či používání společných hygienických zařízení. To platí i pro partnera. Zkuste při sexu použít lubrikační gel Glide4You. Ten vytváří určitou fyzikální barieru a může problém zmírnit. Je třeba  někdy volit  metodu pokusu a omylu. V každém případě je nutné řešit problém především s gynekologem a  také s vaším partnerem. Z probiotik bych volil Fermalac. Používal bych ho preventivně ve vhodných intervalech. Ty by měly být posouzeny v závislosti na tom, jak se problémy často opakují.
Léky na předpis
Dobrý den,
moc prosím poradte mi nějaké dobré hypnotikum pro občasný problém se spaním, mívám je často okolo menses, tak si myslím, že to souvisí s hormony a chci vědět jaké hypnotikum je dnes nejlepší. Děkuji - otázka upravena poradcem
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Alice, hypnotika jsou krajním řešením a občasnou nespavost bych  se snažil zvládnout přirozenou cestou. Odpočiňte si třeba chvilku během dne. Současná hypnotika pomáhají usnout, ale působí dosti krátkodobě. Nejznámějšími značkami je Stilnox nebo Hypnogen. Nemohou být však vydávána bez lékařského předpisu.
Parafarmacie
prosím vás je mi 16 let a mám ustavične gynekologické problémy, mohla bych jít na zákrok stydkých pysků? resp. "zmenšení" prosím odepište co nejdříve.
Nikola133
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Nikolo, nemám bohužel o vás žádné informace a učitě bude nejlepší, když se poradíte s gynekologem. Myslím, že ve vašem případě  není e-poradna  nejlepší řešení.
Léky na předpis
Dobrý den,
ještě jednou děkuji za rychlou odpověď. Ty léky, které jsem uvedla, jsou opravdu všechny, které nyní beru. Zácpa začala minulý týden, kdy jsem s terapií z revmatologie začala, tak jsem myslela, že by jí mohl způsobovat některý z léků na revma. Je fakt, že jsem asi před rokem a půl také určitou dobu trpěla tímto problémem, ale po konzultaci s vámi šlo opravdu o dietní chybu, která se během 14 dnů vyřešila. Zatím zkusím brát tu slimlineu, možná hraje určitou roli psychika.... Přeji Vám také hezké vánoční svátky. Marie - otázka upravena poradcem
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Medikace kterou užíváte, Marie ovlivňuje stovky biochemických reakcí ve vašem těle a určitá souvislost se nedá úplně vyloučit. Kdyby problémy se zácpou nestupovaly, ozvěte se mi prosím. Potřeboval bych ale znát podrobný jídelníček, abych mohl problém dostatečně odpovědně posoudit. Hezké vánoce.
Léky na předpis
Poslední týden trpín na špatné spaní, nikdy jsem to neměla, nemám stre, mám ted dokonce dovolenou. Dnes jsem dostala menstruaci, mohou potíže se spaním souviset s menses? a co by jste mi radil děkuji
Adéla ještě podruhé
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Mohou. Mohou souviset i s vánočním děním.Citliví lidé více o věcech kolem sebe přemýšlejí a i vánoční svátky se jich více dotýkají. Vánoční svátky přípomínají jak narození, tak smrt. Možná hlavně kvůli tomu druhému se  najednou k sobě chováme lépe a ohleduplněji, protože si svoji konečnost a konečnost svých blízkých více připomeneme ve své mysli.
Léky na předpis
A ještě mám dotaz vzala jsem si dne sna noc mydovalm a měla jsem pocit, že je mi po něm líp, je možné, že může na spaní taky pomoct a je nějak návykový?
Adéla ještě podruhé
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Adélo. Mydocalm tlumí centrální nervový systém a uvolňuje svalstvo. Nedoporučuji jej ale použivat společně s hypnotiky. Má svá rizika.
Léky na předpis
Dobrý den,
púrožila jsem rok plný stresu - zemřela mi maminka, pak finanční problémy a je z toho vysoký tlak. Mám předepsaný micardis, ještě se žiivím česnekem a nic. Léky beru teprve dní - 80mg. Kdy konečně klesne Díky moc. Přeji krásné Vánoce a vše nej, nej.... - otázka upravena poradcem
lča
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, tlak se určitě postupně dostane do přijatelných hodnot. Micardis je skvělý lék. Meřte si prosím tlak pravidelně sama, jak ráno, tak večer. Doporučuji měřit TK na obou pažích. Naměřené hodnoty předávejte včas lékaři. Česnek užívejte s mírou, pokud vám vyhovuje. Užívání za účelem snížení vysokého krevního tlaku však považuji za nevhodné a nelze  pomocí česneku dosáhnout přijatelného výsledku bez dalších dietních a režimových opatření. Přeji hodně zdraví a klidné a spokojené svátky.
Léky na předpis
Už dlouho mě trápí problém který nemá ,,řešení" na gynekologii mi už neví jak poradit, pochvu mám vždy z ničeho nic nateklou rudou až bolavou uvnitř to nekdy svedí (málokdy) výtok mám jen nekdy ale mykoza to není odjevuje se to dky chce beru laktobacily každé ráno piju aktimel prosím vás poradte mi nejaký učinný lék na tento gynekologycky problém dekuju!
anonym13
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, můžete mi  prosím popsat jakou medikaci jste užívala v letošním roce? Trpíte infekcemi močových cest? Provedli lékaři mikrobiologické vyšetření? Mohlo by to souviset s pohlavním stykem? Používáte kondomy? Používáte hormonální antikoncepci? Používáte nějaké přípravky určené na intimní hygienu?
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore mám problémy s usínáním a také se spaním. mockrát se probouzím, nemám pocit, že bych se stresovala, měla jsem ted víc práce (u počítače v práci), ale ted mám volno a mám už hrůzu z večera co zase s tím usínáním bude. Piji celkem pravidelně tak 2-3 dc bílého vína Navečer), kávu piji poslední radši tak ve 3-4 hodiny opdoledne., zkoušela jsem ted nepravidelně sem tam vzít prášek Hova, ale nevím, poradíte:.:?? - otázka upravena poradcem
Adéla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Adélo, jak etanol (alkohol) tak kofein(káva, čaj, guarana, yerba maté...) působí na centrální nervový systém a narušují spánek. U citlivých osob pak poměrně významně a únava se pozvolna prohlubuje. Snažil bych se z tohoto důvodu pití kávy a alkoholu omezit. Snažil bych se také snížit námahu očí a omezil  bych zbytečné sledování informací na počítači a v televizi. Svátečné dny mohou být nyní dobrou příležitostí k odpočinku a ke změně každodenního stereotypu. Snažil bych se toho využít a nehledal bych  momentálně pomoc od léčiv a doplňků stravy. Zdá se, že problém s usínáním není nijak závažný a že režimové opatření vše napraví.
Léky na předpis
Zatím moc děkuji, ještě se ozvu. Marie
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobře, Marie. Přeji příjemné svátky.
Léky na předpis
Dobrý den, obracím se na Vás po delší době, kdy jste mi radil ohledně léků na vys. tlak a stravování. Lék /Amprilan H/ jsem začala asi před 3 měsíci postupně vysazovat /po dohodě s lékařem/,nyní ho již 2 měsíce neberu a tlak je celou dobu normální. Bohužel jsem onemocněla /mám lupénku, sice minimální ložiska na loktech, ale dalo se mi to do kloubů/, takže pravděpod. psoriatická artritida. Na revmatologii jsem pro velké otoky a bolesti prstů obou rukou a ramene dostala nejprve aulin, nyní týden beru Trexan 10 mg 1xtýd.,acidum folicum 1xtýd.,přechodně Prednison 5 mg 1xdenně, lanzul.Zatím necítím zlepšení, jen jsem vás chtěla požádat o radu se stravou. Špatně mi po lécích není, občas pocit plnosti a bolesti žaludku, ale mám zácpu.Jím velmi střídmě, BMI mám 22, takže nadváhu zatím nemám...ale nevím, jak dlouho budu muset brát ten přednison. Mám od vás ještě guaretu slimlinea, mohu ji občas použít na tu zácpu? Děkuji Marie
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Marie, vyjmenovala jste mi všechny léky, které užíváte?  Pokud jste dříve zácpou netrpěla, je třeba příčinu najít. Může být velmi prostá a může být způsobena jen dietními chybami. Nemáte jinak do léčby zařazeno i diuretikum?  Zkuste mi prosím napsat co nejčastěji konzumujete. Guaretu Slimlineu můžete určitě do jídelníčku zařadit. Použijte dávkování 3x1  kávová lžička za den. Dostatečný příjem vody je nezbytný. Léčba by měla přinést úlevu. Přidal bych Ranisan 75mg (2 tablety na noc) pro ochranu žaludeční sliznice. Přeji vám, aby zdravotní problémy co nejvíce zmizely a neztrpčovaly vám život. Věřím, že jste v dobrých rukou a že vám bude brzy výrazně lépe.
Léky na předpis
Dobrý den,
ráda bych zkusila sirup Novo-passit. Vzhledem k tomu, že snižuje působení HA bych se chtěla zeptat, za jak dlouho po dobrání bude znovu plně působit. Děkuji :) - otázka upravena poradcem
Barbora
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jakou hormonální antikoncepci používáte, Barboro?





mobilní verze