Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

Parafarmacie
Dobrý den, kamarádka mně doporučila na jaře detox organismu pomocí Kinoki - detox foot pads.Jsem docela skeptická, ale když jsem skutečně viděla druhý den, že náplasti kamarádce zčernaly, zajímalo by mne, zda se tedy organismus přes noc "čistil " nebo zčernaly jen teplem apod.Ctěla bych znát Váš názor, děkuji.Ráda bych rovněž věděla, kdy budete přítomen v době prázdnin v lékárně, protože jsem Vám asi před rokem slíbila poděkovat za odpovědi na dotazy moje i mé švagrové valašským " S vitamínem " tekutým. I přes to, že jsem v Praze několikrát byla, nedostala jsem se do lékárny, mrzelo mne to, protože sliby dodržuji a plním. - otázka upravena poradcem
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Hanko, že by se organismus "čistil", o tom pochybuji. Teoreticky by bylo možné urychlit eliminaci takových  látek z těla, které se vylučují  částečně či úplně potem. Mechanismus si však představit neumím. Z legislativního hlediska, pokud by něco takového bylo možné, by musel být výrobek schválen jako léčivo, protože by ovlivňoval prostup látek přes kožní barieru. Jinak celý červenec mám pracovní.  V srpnu mám dovolenou od 4-15.8. Přeji příjemné léto.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, ráda bych se poradila ohledně nějakého, nejlépe přírodního přípravku na dětský exém. Syn (8 a půl měsíce) má podle kožní lékařky exém, který podle ní souvisí se stravou ať mou, nebo malého. Podotýkám, že jím od porodu pořád to samé (exém se u malého objevil po 5 měsících), nevypozorovala jsem ani reakci na jeho dětská jídla - problémy měl i když byl plně kojený. Je možné, že exém může souviset s mojí lupénkou?Doktorka nám předepsala Imacort a Fenistil kapky, krém bohužel nezabral vůbec. AKtuálně se malému projevy zhoršily na suché, červené fleky pod bradou a na zádech, podle doktorky máme pořád mazat Imacortem. Nechci ale zbytečně tímto krémem malému dítěti natírat poměrně velké plochy, zvláště, když nepozorujeme žádné zlepšení. Suchá místa zatím mažeme měsíčkovou mastí. Nemáte tip na nějaký přípravek, který by mu pomohl, ať už volně dostupný, nebo nějaký, který si můžeme nechat předepsat? Děkuji a přeji pěkný den
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Výrobků je velké množství, Evo. Předepsání Imacortu nemůže být absolutně první volbou a doporučuji jej nepoužívat. Můžete například zkusit Excipial Lipolotio, řadu Eucerin Atopic či řadu Physiogel. Suchá místa můžete natírat i obyčeným rostlinným olejem ze supermarketu( řepkový, slunečnicový) neobsahuje-li přídatné látky. Byla vyloučena lupenka? Jsou červené fleky pod bradou a zádech ostře ohraničené? V ohybech nohou, tříslech a ručiček se zatím nic neobjevilo?
Parafarmacie
dobrý den mám prosbu,narodila jsem se s Herterovou nemocí ( dnešní - celiakie),já osobně nedržím dietu přijala jsem své uzdravéní zázrakem,ale vím že potřebuji doplňovat látky : zinek,vápník a magnésium-jen nevím jaká je ideální doba mezi nimi k užití.děkuji
Danka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jak jste na to Hanko přišla? Jak se stravujete? Tyto minerální látky je možné používat společně.  Snížit jejich využitelnost může  třeba některá zelenina nebo oříšky.
Parafarmacie
Dobrý den, jsem v devátém měsíci těhotenství. Mudr. mi na povrchový zánět žil doporučila užívat DIOHES Micro v dávkování tři dny 3-0-3, další tři dny 2-0-2, poté udržovací dávku 2-0-0. Je opravdu tohle dávkování v těhotenství bezpečné, na krabičce Diohesu je davkování podstatně nižší.
Děkuji za odpověď. Marie - otázka upravena poradcem
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to určitě bezpečnější, Marie, než nechat povrchový zánět žil bez této medikace. Osobně bych volil dávkování podobně, pokud jste jinak zdravá.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore. Beru hořčík už více než tři roky, kvůli tetanii. Bez něj mám trnutí v obličeji, záchvaty bušení srdce,závratě a pocity slabosti, mravenčení končetin.( tetanii mám potvrzenou neuroložkou a vyšetřením EMG ) Jelikož mám také začínající makulární degeneraci, byl mi oční lékařkou doporučen Avilut.Ten ale obsahuje vit. D3 v několikanásobné DDD. Proto když jsem zakoupila samotný D3 vitamín ( zmasírovaná reklamou, že dnes téměř každému D vitamín chybí... )a dočetla se tam o kombinaci s hořčíkem,napsala jsem firmě ať mi odpoví.. Nerada bych kombinovala něco co mi ještě zhorší moje žití, už tak se s mi s tetanií žije ne moc dobře. Děkuji za vaši ochotu a odpovědi. Přeji hezký slunečný den.
Slávka - otázka upravena poradcem
Slávka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Avilut pokud vím, obsahuje 5 mikrogramů vitaminu D v denní dávce, Slávko. Žádný problém v tom opravdu nevidím. To co firma uvedla opravdu nehrozí při běžném dávkování hořčíku t.j.  cca 300mg za den. Není třeba podléhat panice.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, neznáte nějaký přípravek nebo nemáte nějakou radu na to, jak podpořit nastartování porodu, respektive zabránit výraznému přenášení? Obávám se indukce. Předchozí děti jsou narozené 2 týdny před termínem, nevím, kde může být nyní problém. Miminko už má delší dobu normální porodní váhu. Nevím co mohu sama dělat. Moc Vám děkuji za odpověď.
Radana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Žádný rozumný postup neznám, kromě standartního postupu na gynekologicko-porodnických pracovištích. Nevidím také žádný důvod tento postup na kvalifikovaném pracovišti nepoužít. Doufám, že jste v péči odpovědného gynekologa a věřím, že vše dopadne bez jakýkoliv problémů a komplikací.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore. Chtěla bych se Vás zeptat, zda můžu pít ráno na lačno zelený ječmen a pak si vzít dopoledne vitamíny B5 a B10? Děkuji Mirka
Mirka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud vám to vyhovuje, Mirko, pak můžete. Zdraví to nemůže uškodit, budete-li se držet doporučeného dávkování.
Parafarmacie
Domnívám se, že mám nedostatek mědi , kvůli špatné kvalitě vlasů a nehtů, problémům s pojivovou tkání únavou, občasným nedostatkům železa a v krvi, ztrátou pružnosti pokožky, rychlému šedivění vlasů, pocitu nedostatečného nadýchnutí a též kvůli chuťové posedlosti meruňkama, které prý z ovoce měď jako jedny z mála obsahují. Maso jím jen omezeně a mušle vůbec. Takže zbýají jen luštěniny, ořechy apod. a to se nedá jíst každý den:(. Díky za reakci.Pavla
Pavla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nedostatek mědi při běžném stravování nepřichází v úvahu. Zvyšite-li její příjem, má to velký vliv na metabolismus zinku, což může mít i vážné zdravotní dopady ( zinek je součástí obrovského množství enzymových komplexů, které zprostředkovávají stovky biochemických reakcí v našem těle). Hledal bych jinou příčinu a vyvaroval se jakékoliv jednostrannosti ve stravování, včetně časté konzumace meruněk mimo sezónu. Informace o obsahu mědi bych nesledoval, protože jsou zavádějící a nelze na ně spolehnout. Obsah mědi v potravinách závisí i na na jejich púvodu.  V místě kde je půda na měď bohatší, tam rostliny a zvířata(/pastva) obsahují mědi více. Fazole z Číny z oblasti, kde se těží nerosty s obsahem mědi mohou tedy obsahovat  několikanásobně mědi více  než  fazole české.
Parafarmacie
Dobrý den, na otázku jestli toleruju ovoce mohu jednoznačně říct ANO. Problémem je ono spomínané mléko. Výsledek z kostní denzitometrie si moc nepamatuju, byla jsem tam asi 2 měsíce dozadu. Pan doktor mi dal pak ten kalciový prášek a seznam jídel obsahující vápník. říkal něco o sekundární osteoporóze. Nevím teď přesně ale tehdy mě kosti strašně boleli a nemohla jsem pořádně chodit. Pak se to zlepšilo, já brala ten prášek a své léky. Ptala jsem se po internetu na pilulky chlorella, taky alloe vera gél, prý to moc pomáhá. jak ste psal, skusím rýžové kaše a obilninové, taky chci dodat že jím domácí výživu a pouze domácí marmelády. Samozřejmě když u jsme u toho, ovoce obsahující drobná zrníčka bych neměla, ale vím že jsou v nich vitamíny a přece beru léky tak si občas dopřeju ze zahrádky. Dřívě mi paní doktorka předepsala tabletky na železo protože jsme taky moc bledá a chudokrevná. Než jsem začla mít potíže s onemocněním o kterým jsem ještě tehdy nevěděla, brala jsem ferro folgama pilulky
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Vybírejte si takové ovoce, které zrníčka tolik nemá. Není také zrníčko jako zrníčko. Mohou vám vadit spíše zrníčka drobná a pokud jsou ve velkém množství. Nekonzumoval bych tedy třeba rybíz či angrešt. Určitě si dopřejte banány. Momentálně by bylo dobré sníst každý den alespoň jeden banán. Je to vydatný zdroj energie a zánětlivé střevo může pomoci zklidnit, díky obsahu rozpustných polysacharidů.. Pijte také čerstvé  ovocné štávy v množství cca 200ml za den. Ideální by bylo s nimi zapíjet vápnikový přípravek. Zlepšíte tak jeho využitelnost. Zvýšit příjem železa můžete Ferrocentem. Momentálně jej považuji za nejlepší přípravek, přestože to není léčivo, ale doplněk stravy. Do chlorely bych neinvestoval. Výživová hodnota je pro vás v běžném množství naprosto zanedbatelná. Pokud se pro ni ale rozhodnete volte japonský zdroj. Chlorela z jiných zdrojů může snížovat vstřebávání vitaminu B12 a může způsobovat anemii, budou-li denní dávky vyšší. Ne každý producent chlorely se antinutričními látkami zabývá, protože to obchodnící nepožadují. Cena je pro ně často jediným kriteriem. Také aloe může být pro vás nebezpečná. Některé látky silně dráždí trávicí ústroji (aloin). Je tedy třeba znát zdroj a složení. I výrobky z aloe patří do rukou kvalifikovaných lidí, kteří ví co nakupují a kteří jsou  dostatečně odpovědní.
Parafarmacie
Dobrý večer, moc vám děkuju za odpověď. Píšu vám tedy obratem když sme rozebírali moji ulcerózní kolitidu jako největší problém. Dieta je bílkovinová - bezezvyšková. Moje denní strava obsahuje ryby, zelí, vše domácí strava (žádnej fast food), také jím vše bez slupky a jader. problém mi dělá mléko, i když ho mám moc ráda tak si ho dám ale pak musím do hodiny na záchod, s jogurtama nebo sýrama nemám ale problém. Medikamentózní léčba: ráno 2 mg salofalk 500 + 50mg imunoprin a večer to samé. Já ani nevím kde začít, teď mi je dobře vnitřne. Nemávám bolesti ani potíže. jen vlasy mi moc padají, mám problematickou pleť. Hlavne se snažím jíst zdravě a pravidelně. Jsem dost smutná rovněž z toho že se mi zastavil menštruační cyklus. Taky jsem byla na měření hustoty kostí a polikám prášek rozpustný ve vodě - calcium. Moje doktorka mi dala IBD práškovou výživu.
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lucie, zdravě se nestravujete, trpíte-li podváhou. Zdravý jídelníček pro jednoho, nemusí být zdravým jídelníčkem pro druhého. Je třeba zvýšit energetický příjem  zvýšením příjmu složených/jednoduchých sacharidů. Zařazoval bych třeba do jídelníčku rýžové kaše nebo obilninové kaše, pokud je snášíte. Jak snášíte ovoce? Například banány, mango, jablka? Nemyslím si také, že je vhodné volit stravu  pouze bezezbytkovou. Fyzikální bariera a dostatek střevní mikroflóry chrání zánětlivé střevo před působením dráždivých a agresivních látek včetně alergenů, které  polykáme potravou či při dýchání.Některé polykáme i používáním ústních vod či zubních past. Je však rozdíl zda budeme volit potraviny jejichž balastními látkámi je převážně celulóza a lignin nebo látky pektinové povahy. Znáte výsledek kostní denzitometrie? 
Léky na předpis
Dobrý den, upřesním svůj dotaz. Je mi 53let, měřím 172cm, vážím 77 kg- díky tabletám Prednisonu jsem přibral. Úraz jsem žádný neměl, začaly mě před rokem bolet ramena tím způsobem, že to byla ostrá bodavá bolest, která mně budila i v noci. Nedokázal jsem zvednout v leže ruce, abych se mohl obrátit, nebo posunout deku. Při raním vstávání jsem zvedl ruce s obtížemi do pasu. Po několika dnech se přidala i bolest kyčlí. Byl jsem léčen na chřipku, po 14 dnech jsem byl léčen na boriliozu - to přestali bolet kyčle, ale ruce ramena ne. Pak nevěděla co, tak mi nasadila prednison 20, který jsem bral jednu tabletu ráno a druhou v poledne. Dohromady tedy 40mg denně. zabralo to úžasně, ale jak rychle mizela bolest ramen, tak jsem cítil, jak se to stěhuje z ramen dolu k loktům, ale to byla jen taková tupá bolest. Po 14 dnech mně tablety Prednisonu byly sníženy postupně na 20mg rozdělených do dvou dávek a byl jsem přesměrován k doktorce na revmatologii.
ZDENĚK
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Odpověď níže.
Léky na předpis
Dnes beru Prednison v dávce 5mg pouze ráno. Bodavá bolest polevila, ale vzbudí mně, vzápětí usnu. Je zvláštní, že hlavní problém mám teď v zápěstí a prstů obou rukou. Bolest je taková, že mám ráno problém si zavázat boty, na tuto bolest mi pomůže Melovis 15mg jednu tabletu večer. Stačí Melovis vzít dva dny a jsem zhruba na 15 procentech bolestivosti zápěstí. Pokud mi v ramenou začne víc bodat, zníží se bolest zápěstí a prstů nebo téměř vymizí, ale to trvá jen pár dní v měsíci. Po požití tablet Melovis jsem celkem v pohodě maximálně týden, pak je musím opět vzít. Revmatoložka neví co by to mohlo být, nechala mi před měsícem udělat rengen obou zápěstí a prstů. Výsledek zatím neznám. Všechny výsledky krve jsou v pořádku, byl jsem i u ortopeda, taktéž v pořádku.
Děkuji za možnou radu
Zdeněk - otázka upravena poradcem
zdeněk-pokračování
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jak to vypadá s léčbou bereliózy, Zdeňku? Jste po této stránce kontrolován?  Jaké je vaše povolání? Může problém souviset s jednostrannou zátěží? Prednisonu (kortikoidům) je třeba se vyhnout jak jen  to je možné. Dopad na látkovou výměnu je obrovský a měl by se skutečně použítvat jen v případech kdy je to nezbytné.
Parafarmacie
Dobrý den, již několik měsíců mám ten problém, že když se ráno probudím, mám v celých ústech takový nepříjemný povlak. Když si ho setřu z jazyka kapesníkem, po uschnutí je kapesník takový jakoby nažloutlý a naškrobený. Podotýkám, že nemám vůbec žádné trávící problémy, jím všechno, netrpím na nadýmání a zuby mám také v pořádku. Zmiňovala jsem se obvodnímu lékaři, ale ten to tak nějak přešel. Dříve jsem to pozorovala občas, nyní to mám každý den. Zkoušela jsem před spaním jíst různé potraviny a v různou dobu před spaním, ale vůbec jsem nepozorovala, že by se to zlepšilo či zhoršilo. Beru na tlak Lozap a Letrox na štítnou žlázu, obojí ráno,. Měla jsem pocit, že nejhorší to bylo v době, kdy jsem měla psychické vypětí, to jsem se v noci budila s tím, že jsem měla úplně sucho v ústech a musela se napít, protože se mi jazyk úplně lepil na patro.Cukrovku nemám. Napadá Vás něco, čím je můj problém způsoben ? Děkuji moc.
Lída
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lido, na jazyku pravděpodobně přerostly určité bakteríe či kvasinky. Požádejte prosím lékaře o mikrobiologické vyšetření pokud problém nezmizi či se nezlepší po užívání Parodontaxu extra 0,2% po dobu 10dní ( ráno a večer)a  pastilek Tantum Verde 3-4x za den. Budu rád, když se za 10 dní ozvete, zda došlo ke zlepšení.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, poprosila bych vás o radu. Je mi 21 let, měřím 173 cm, váha 53 kg a mám nízké BMI podle mího gastroenterologa. Abych uvedla vše na prvou míru, trpím autoimunitním onemocněním - ulcerózní kolitida asi 9 měsícu. Zhoršil se menstruační cyklus a navíc medikamentózní léčba mi nedělá dobře na vlasy - padají, taky mám pupínky a všeho možného. Mám speciální dietu...I když se snažím jíst zdravě a chuť do jídla mám celkem slušnou, pořád tělu chybí vitamíny... jak múžu ovlyvnit své zdraví aby bylo lepší, čeho mi tedy chybí nejvíc?
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lucie, ulcerózní kolitidu doprovázejí časté průjmy a ty jsou příčinou, že je zhoršené využití většiny výživných látek. Také zánětlivé části sliznice tlustého střva střev neplní  dostatečně svoji funkci a dochází tak ke ztrátě minerálních látek i  k ovlivnění střevní imunity, Můžete mi prosím napsat jakou speciální dietu máte? Jaké potraviny vám momentálně vyvolávají větší obtíže? Jaké léky užíváte?
Parafarmacie
Dobrý den, je mi 19, měřím 173cm vážím 52kg. Chtěla bych přibrat, zdravotně jsem v pořádku. Za dva roky jsem přibrala 5kg a dál ani ťuk. Často nemám chuť k jídlu. Můj běžný jídelníček tak vypadá: Nesnídám, ovoce na svačinu, na oběd polévka, hlavní chod např. zapečené těstoviny se zeleninou/pečené kuře s rýží, na večeři pečivo třeba 2 rohlíky se sýrem. A pak mám dny, kdy bych snědla na co přijdu, jsem schopná sníst: ráno rohlík se šunkou, na svačinu přesnídávku, piškoty, ovoce, na oběd velké porce, na svačinu nějaké pečivo se sýrem a na večeři pořádný kus pizzy. Jenomže tohle se neustále střídá a většinou hlad nemám. Nemáte nějaký tip, jak chuť k jídlu zvýšit? A taky mám pocit, že je můj jídelníček hrozně jednotvárný, že pořád jím to samé dokola a to mě ubíjí, že to neumím změnit. Mamka se v tom příliš neangažuje. Chci si vařit sama ale nemám nápady. Děkuji za odpověď.. Rodina je spíš zavalitější.
Kamila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Kamilo, přestože je kolem nás spoustu skvělých potravinářských surovin, stovky  kuchařek v regálech a desítky pořadů o  vaření, lidé se stejně nestravují nijak zvlášť pestře. Když jsem před lety poprvé slyšel, že v amerických supermarketech ( plné kvalitnějších a rozmanitějších výrobků než u nás) existují "poradci" kteří lidem radí co si mají koupit, ťukal jsem si na čelo. Do té doby, než jsem osobně tyto markety navštívil  a viděl, jak lidé mají v koši naprosto nesmyslně naházené potraviny,  které jim zajišťovaly velmi jednostranné stravování a velmi omezené kulinářské možnosti. Obávám se, že tato neschopnost se orientovat dojde i k nám, pokud se opět nezačně s výukou vaření na základních školách, která by mohla být nejlevnější prevencí zdravotních komplikací způsobených  špatnými stravovacími návyky.  Doporučuji si tedy jídelníček plánovat a dopředu si jej sestavit alespoň na 10-14 dní. Je dobré si jej sestavit tak, aby obsahoval všechny důležité potravinářské výrobky či suroviny a tak zajistit jeho maxilnální pestrost. Doporučuji vám také,  abyste si pokrmy připravovala co nejvíce sama . Nejchutnější jsou pokrmy jednoduché, pokud jsou připravený z kvalitních surovin. Ve vašem případě by měly být i dobře stravitelné. V jídelníčku by nemělo chybět libové maso, přiměřené porce zeleniny, dostatek ovoce, přílohy všeho druhu, obilné a rýžové kaše, luštěninové kaše,  plnotučné mléčné výrobky všetně plnotučného mléka, sušené ovoce, oříšky. Jestli jste z Prahy, můžete se za mnou stavit v lékárně a chvili si o vašem jídelníčku popovídáme.
Doplňky stravy
Dobrý den pane doktore. Před časem jsem se ptala na kombinaci hořčíku a vit. D.3. Zaslala jsem dotaz výrobci a tohle je jejich odpověď.:

" Vitamín D a jeho metabolity (kalcidiol a kalcitriol) zvyšujú absorpciu horečnatých iónov, čo po dlhodobom užívaní liekov obsahujúcich horčík (napr. antacidá) môže spôsobiť tzv. hypermagneziémiu. "

Jen teď nevím, jestli tedy užívat Avilut když beru dlouhodobě hořčík.
Děkuji a přeji hezký den. Slávka. - otázka upravena poradcem
Slávka.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Vše je ale otázka dávky, Slávko. To ovlivnění je za normálních okolností nevýznamné. Řada látek v naší stravě působí zase opačně. Zopakujte mi prosím ještě  celý váš problém. Napište mi také přesně co užíváte a čeho chcete užíváním všech doplňků stravy docílit.
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore,
děkuji za vaši odpověď. K vaší otázce: jsem štíhlá, ten typ hubené nohy, ruce, když přiberu vše do břicha,
Celoživotně nízký tlak. Jidelníček: myslím že v dospělosti jsem nikdy nejedla vysloveně špatně, (ale to vám v poradně tvrdí všichni). Malé porce, málo mastím, smažené málo. Minimum alkoholu. Minus" mám ráda kávu s mlékem a máslo, čokoládu Lindt a v zimě dobře pomalu upečený bůček. Přečetla jsem si vaše dosavadní rady k cholesterolu: tedy nezrušit tuk úplně, ale jsem připravena jej výrazně omezit. Co ten chleba?
Líbí se mi vaše doporučení, že léky by neměly být první volbou. Pustím se do toho.
Jinak dík za vaši záslužnou práci - vím, že kdybych u lékaře zafňukala, odnesu si léků celou tašku.
P. - otázka upravena poradcem
Páje
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Cholesterol do 7 není žádná tragedie, je třeba však uvažovat o souvislostech a znát i další důležité hodnoty jako je třeba hodnota LDL. Důležité je i posoudit rizika  vzhledem k rodinné anamnéze. Snažte se být fyzicky aktivní co nejvíce.  Můžete se hodinu denně prohánět na rotopedu nebo dělat domácí práce ( mytí oken, zahrádka, ....). To je mimořádně důležité pro prevenci kardiovaskulárních příhod.  Co se týká příjmu sacharidů,snažte se omezit příjem jednoduchých cukrů. Zejména fruktóza je problematickým sacharidem  v souvislosti  s metabolismem tuků. I ovoce je tedy dobré jíst v přměřených porcích a tedy i zdravé potraviny nemusí vždy tělu prospívat. Vše je o rozumné míře a zdravém rozumu. Nesnažte se tedy ani extrémně snižovat příjem cholesterolu potravou ,například tím, že nebudete konzumovat vejce. Tělo pak bude reagovat jeho zvýšenou syntézou v játrech. "Eso v rukávě" má zkrátka vždycky příroda a vyšší moc.  Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Vážený pane doktore, ráda bych Vám poděkovala za radu ohledně vyrážky na obličeji. Užívala jsem lokálně roztok Eryfliud + dříve mast s kortikoidy. Radil jste promazávat a používat Canesten. Po skončení aplikace Eryfluidu se vyrážka opět pohoršila, nicméně po několika dnech aplikace Canestenu opět ustoupila a nyní již není skoro vidět. Doufám, že už se nevrátí! Takže mnohokrát děkuji a přeji vše dobré!
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tak to jsem rád , Hanko.  Je ale možné  že se po čase vrátí. Uvidíme. Doporučuji  zatím 1x týdně nějakou dobu Canesten preventivně použít.  Třeba o víkendu, kdy máte více času. Aplikujte jen velmi jenou vrstvu, ale alespoň 3-4x za den.  Obličej si omyjte mezi tím běžnou vodou. Pokud vám úplně nevyhovuje ( chlór, minerální látky), Převařte si ji.
Parafarmacie
Dobrý den.
Doma mi říkaji že má váha není zcela v pořádku a pořád mi říkají ať jím víc, jenže mě přijde že se občas spíše přejídám. Je mi 17let, za dva měsíce 18, měřím 173 cm a vážím momentálně 51 kg-nejvíce mívám 55.Měla jsem problémy s manstruací ale antikoncepce mi je srovnala. Mám průjem. Dost kouřím. Jsem epileptička a poslední dobou bývám trošku ve stresu ohledně závěrečných zkoušek. Předem Vám děkuji za informace, rady či názory. - otázka upravena poradcem
Kristýna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Kristýno, každá rada marná,  nepřestanete-li  kouřit. Vyvarujte se nikotinové závislosti, dokud je čas.  Škodlivost kouření je dostatečně známa. Společensky je kouření čím dál méně přijatelné a osobně považuji kuřáky za lidi méně spolehlivé a za troublemakery. Nevidím ale na tom nic špatného, když si někdo  s velkým gustem vykouří po dobrém jídle cigaretu či si v době odpočinku dá jeden doutník. Nikotin je jinak látka s význaným farmakologickým účinkem nejen na centrální nervový systém, ale také na vegetativní nervový systém, protože stimuluje vegetativní ganglia ( gangliomimetikum). To má mimo jiné za následek, že nikotin zvyšuje energetický výdej. Ve vašem případě se tedy podílí na nepřiměřeně nízké tělesné hmotnosti, která bude mít vážnější zdravotní dopady, pokud problém nezačnete účinně řešit.  Průjmy mohou s nadměrným kouřením a příjmem vysoké dávky nikotinu vztažené k tělesné hmotnosti souviset, ale nemusí. Jsou-li časté a každodenní, doporučuji provézt kolonoskopické vyšetření a vyloučit zánětlivé onemocnění střev. Zároveň je třeba vyloučit či potvrdit  potravinovou intoleranci a alergii na určitou složku potravy.ˇPřeji vám, aby zkoušky dobře dopadly a měla jste dostatek sil ke změně životního stylu.
Volně prodejné léky
Dobrý den, prosím Vás o doproučení volně prodejného léku na bolest v dutině ústní. Zuby jsou v pořádku, mírný zánět dásní, ale silná pulsní bolest od ucha a podél horní čelisti. Nevím, jestli by to nemohl způsobovat trojklanný nerv. Používám Curasept gel a Corsodyl roztok k dezinfekci dásní, ale bezúspěšně. Děkuji za odpověď
Jarka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jarko, navštivil bych lékaře. Je možné, že se opravdu jedná o zánět trojklanného nervu a s tím není dobré si zahrávat Vemte si Ibalgin 400mg 2-3 tabletky za den, aby se zánět tlumil. Obličej si chraňte před průvanem. Přikládejte si teplý obklad v  čase, kdy je to možné .Corsodyl používejte dál. Není nutné nic dalšího přidávat..
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore,
prosím o radu: je mi 60 let, 55 kg, 160 cm. Mám zvýšený cholesterol, témě 7. Co s tím? Léky moc nechci. Spíš bych zapojila vůli. Jinak o dalších nemocech nevím. V genech mám artrózu kyčlí, už teď mě občas pravá pobolívá. Nedávno jsem prodělala "zmrzlé rameno", se kterým stále rehabilituji.
Předem děkuji za váš čas. - otázka upravena poradcem
Pája
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jak to vypadá s vaším jídelníčkem, Pájo? Máte nadváhu? Jediná rozumná cesta je provézt dietní opatření a celoživotně je dodržovat.  Občasné dietní prohřešky nemusí být na škodu. Někdy je nutné i užívat i léčiva, kterým se říká statiny. Neměly by ale být první volbou.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, mám na vás dvě otázky.

První se týká kokosového tuku, nebo chcete-li nápoje z dužiny kokosových ořechů, zkrátka to, co je v pokojové teplotě z kokosu tuhé. Jedni píšou, že je kokosový olej a tuk zdravý, jiní, že ne. Jak to je? Chutná mi samotný a sním ho v objemu jako je třeba malý jogurt. Je to moc?

A druhá otázka se týká UV filtrů, mám solární alrergii, mazat se musím jinak mi naskáčou puchýře na nezakrytých částech těla. Snažím se se dost zahalovat, ale vše mít zahalené nelze. Co doporučujete jako nejmenší zlo na funkční ochranu před sluncem? Nějaké přírodní oleje? Krém s minerálními filrty? Nano částicemi titania nebo nebo ty filtry, které UV záření neodráží, ale zase jsou prý škodlivé pro buňky? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Miša
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Mišo, kokosový olej obsahuje hodně nasycených mastných kyselin a bohužel i extrémně hodně kyseliny myristové ( okolo 90%): Ta je aterogenní a podílí se na rozvoji kadiovaskulárních onemocnění. Častou konzumaci kokosového oleje doporučit určitě nemohu. To, že si tento nápoj občas dopřejete, nemusí být na škodu, pokud příjem ostatního tuku bude přiměřený a bude kryt i příjmem tuků obsahujích hodně nenasycených mastných kyselin .Denní příjem tuků by neměl  přesáhnout 30% celkové energetické hodnoty celodenního jídelníčku. Co se týká problému se solární alergii, rozumné je to, co děláte. Nevystavujete se zbytečně sluničku. Volte potom osvědčené kosmetické přípravky. Doporučuji Daylong či řadu Eucerin. Osobně bych se vyvaroval používání jakýchkoliv připravků s nanočásticemi. Jsem přesvědčený, že dojde v budoucnu k velké regulaci výroby výrobků obsahujích nanočástice. Nanočástice pronikají bez problémů do buněk i do bunečných jader, kde je uložená genetická informace. Živé organismy nemají regulační mechanismy, které by průníku byly schopny zabránit. Jaké to má dopady na přírodu se dozvíme za pár let či desetiletí.
Parafarmacie
Dobrý den, můj manžel odešel do důchodu- 63 let- a přestal jíst a pořád hubne, a tvrdí že nemá hlad. Každý se ptá zda není nemocen. Mám pocit že má poruchu příjmu potravy. K lékaři jít nechce. Vážil 60kg a nyní má 51 možná již méně. Můžete poradit? Děkuji Nitschová
Liuše Nitschová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jediné rozumné řešení je navštívit lékaře a provést důkladné vyšetření a hledat přičinu. Určitě má i psychickou složku. Odchodem do důchodu začíná poslední etapa života a chytit se nových aktivit, které budou člověka uspokojovat a přinášet mu radost, není vždy snadné. Případná obava z vážného onemocnění je také pochopitelná. Je třeba obavy překonat a lékařské vyšetření provést. Myslím si, že třetí osoba ho může pomoci přesvědčit  a tak návštěvu lékaře urychlit. O toho nejbližšího se se přijímají rady hůře a "vstřebávají" pomaleji. Jaké případné změny v jídelníčku udělat, vám pak mohu poradit.
Léky na předpis
Je mi 55 let, už nějakou dobu se léčím s hypertenzí (agen 10, micardis 40 a loradur mite 1/2 vše 1xdenně) a užívám oční kapky lumigan (kompenzace nitroočního tlaku 1x denně). Lékařka mi zjistila zvýšený cholesterol, nevím kolik, a předepsala mi atorvastatin 10 1x denně. Když jsem si přečetla příbalový leták, tak mám trochu hrůzu ten lék začít brát. Je vůbec tato kombinace léků vhodná? Nesmím užívat beta-blokátory (ztížené dýchání až astma).
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Hanko, čím méně budete léků užívat, tím lépe. Atorvastatin může mír smysl užívat, pokud selžou dietní opatření či je pacient nedisciplinovaný. Vždy by mělo být samozřejmosti upravit tělesnou hmotnost na takovou úroveň, aby nepředstavovala ani mírné zdravotní riziko. Ve většině připadů dojde nejen ke snížení hladiny krevního chlosterolu, ale také k úplné či částečné normallizaci TK. Statiny by neměly být lékem první volby a mají svá rizika ( první volbou je změna jídelníčku). Jakmile se objeví nová skupina stejně účinných léků na snížení cholesterolu, zmízí z trhu během 1-2 let. V současné době jsou u některých nemocných nepostradatelné k tomu, aby se dožili delšího věku v přijatelné zdravotní kondici.
Doplňky stravy
Dobrý den.Mám na Vás dotaz ohledně vlasů.Vlasy nefénuji,nežehlím,ale bohužel barvím.Z kosmetiky používám kvalitní šampon a olejíčky Saloos ze kterých si dělám zábaly před mytím.Z vlasy nemám žádné problémy,jsou krátké a vlnité.Ale už jsem překročila 60 a vím,že se vlasům ve vyšším věku zhoršujě jejich kvalita.Jaký přípravek,potr doplněk,vitamíny (zdravá strava je u mne samozřejmost) by jste mi doporučil aby si vlasy i ve vyšším věku uchovaly kvalitu? Děkuji.Věra
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě  u vás na prvním místě kolagen, Věro. Můžete třeba zkusit Dietline Kolagen Forte tablety..
Doplňky stravy
Dobrý den.Jak nejvhodněji užívat potravinové doplňky? Já beru B-komplex Forte ( i Vy jej pro starší lidi doporučujete) Beru jej ráno,zároveň z léky od lékařky ( Vigantol,Moduretik).Mohu takhle nebo by bylo vhodnější brát B-komplex později,mimo léky? Na obalu je doporučeno brát 1 tabletu B komplexu denně.Stačí to? Nebo mohu brát i míň a bude to mít stejný účinek jako při denním braní? Děkuji.Věra
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Věro, závisí na tom, jak je váš jídelníček pestrý a jaké zdravotní problémy máte. V řadě případu stačí, pokud se vezme jedna tabletka či dražé 2x - 3x za týden, aby byla kryta i aktuální zvýšená potřeba určitého vitamínu.
Léky na předpis
Dobrý den, užívám lék xarellto neboť jsem prodělala hlubokou trombózu a nikdo mi není schopen poradit zda k tomuto léku mohu jíst grepy nebo alespoň pít kvalitní grepový džus. Moc děkuji za odpověď.
Iva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Ivo, z výživové hlediska nevidím důvod jíst více než jeden grep za den či pít 100-200ml grepové šťávy.  Také doporučuji konzumaci ovoce střídat a snažit se mít pestrý jídelníček i co konzumace ovoce. Každá jednostrannost , pokud se praktikuje dlouhodobě, musí mít zdravotní dopady. Případnou interakci léku Xarelto s grepefruitovou šťávou je třeba posuzovat i v souvislosti i s dalšími léky a jídelníčkem.. Jaké léky ještě užíváte? Máte nadváhu? 
Doplňky stravy
Prosím o radu, jaký potravinový doplněk si pořídit při nedostatku mědi. Zajímá mne něco s vyšší vstřebatelností, ideálně výrobek s vazbou na bílkoviny a jejich části či na laktát.

Děkuji a přeji pěkný den. - otázka upravena poradcem
Pavla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
S mědí bych moc neexperimentoval, Pavlo. Jak jste  prosím přišla na to, že máte nedostatek mědi?
Léky na předpis
Vážený pane doktore, děkuji Vám za rychou odpověď. Po aplikaci Eryfluidu a masti je vidět mírné zlepšení, vyrážka není tak zarudlá, nicméně stále mám na obličeji fleky, které jsou velmi dobře viditelné. Mám obavu, že se vyrážka opět zhorší, jelikož po poslední aplikaci masti s kortikoidy se také vrátila po velice krátké době a navíc ve větším rozsahu. Pradvěpodobně proto, že kortikoiy snižují obranyschopnost kůže, Eryfluid také nemohu používat věčne, aby nevznikla rezistence. Budu se držet Vaší rady, promašťovat + Canesten. Ráda bych trvalé řešení, a ne abych každý týden řešila, že se vyrážka opět vrátila. Velmi Vám děkuji za čas a přeji krásný zbytek dne.
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To nelze vyloučit, Hano. Není problém se ale včas vrátit k původní, i když ne příliš racionální léčbě. Současná kožní medicína je bohužel více o metodě pokusu a omylu než o pátrání o příčinných souvislostech které mají navázanost i na jiné lékařské obory, včetně interního lékařství.
Doplňky stravy
Dobrý den, jak dlouho užívat doplňky stravy a vitámíny? nedoporučuje se pauza, abych proti nim nebyla imuní??
Evča
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaké konkrétně myslíte, Evčo?
Parafarmacie
Vážený pane doktore, opět děkuji za odpověď ohleedně vyrážky na obličeji. Mám tedy ukončit aplikaci Eryfluidu, i masti s kortikoidy? A místo nich vyzkoušet Clotrimazol+promašťovat dle Vaší rady. Mám doma krém Canesten, kde je léčivou látkou také Clotrimazolum. Mohu použít ten? Je to bezpečené i během snahy o otěhotnění? Velmi Vám děkuji!
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, ukončil bych to. Nemá to smysl, když není viditelné zlepšení během několika dní. Canesten je možné použit. Navrhl jsem vám jen levnější variantu. Nový postup bude mnohem šetrnější a uvidíme zda se osvědčí.
Léky na předpis
Dobry den,pred casem jsem Vam psala skrz uziti Motillia na rozkojeni.Muzete mi prosio objasnit co znamena,ze to ovliunuje centr.nervovy system ditete?Laktacni mi tvrdi,ze to neni pravda,ze se to pouziva uz 30let v Kanade na rozkojeni a i pro nedonoseny mimi v inkubatorech.Nehrotila bych to,kdyby dcera neodmitala UM a lahvicku,me mleko ji nestaci,malo mleka jsem mela hned od zacatku.Chytam se kazdeho stebla.Diky moc.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, miminko nemá zcela vyvinutou hematoencephalickou bariéru a pokud použijeme Motilium dochází k antagonizujícímu učinku vůči dopaminu, což je důležitý neuromediátor. To má vedle přímých dopadů na CNS i dopad na gastrointestinální systém dítěte. Rizika nikdo asi dohlédnout neumí a pravděpodobně neexistuje studie, která by sledovala, jaký to na něj mělo dopad v dospělosti. Použití Motilia v indikaci, která vás zajímá, má i právní rovinu. Tato indikace   není u nás schválena a ten, kdo lék předepiše pro tyto účely, má veškerou právní odpovědnost za své jednání. To platí i v Kanadě. Pokud si lék koupí sama matka i ona je  právně odpovědná za jeho užití v době laktace. Osobně bych s Motiliem neexperimentoval. Klidně může dojít k úplné zástavě laktace a použití považuji  jen za experiment na člověku a ne za dostatečně ověřený a bezpečný postup .
Parafarmacie
Vážený pane doktore, děkuji za odpověď na otázku ohledně vyrážky na obličeji. Bohužel, nejsem z Prahy, proto se nemohu za Vámi stavit. Nevím, jeslti to může souviset, ale vysadila jsem antikoncepci před 7 měsíci. Tuto vyrážku mám však asi měsíc, možná měsíc a půl. Zubní pastu používám pořád stejnou, kosmetiku téměř nepoužívám, jen velmi zřídka a to mám stále stejnou, je pravdou, že mám nový krém na obličej, ale ten od vzniku vyrážky používám minimálně. Mohla bych případně vyzkoušet gel Citéal, který mám doma od lékařky na vyrážku na nohách a mám jej používat jako mycí gel. Mohu místa s vyrážkou promašťovat např. vazelínou? Po aplikaci eryfluidu se zdá být kůže suchá. Nebo mám všeho nechat a počkat, zda se vyrážka sama neztratí? Děkuji a přeji krásnou neděli!
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zkuste  prosím místa ošetřovat něčím mastnějším tak, jak jste uvedla. Z levným výrobků bych volil Valinku. Z dražších, ale výtečných Physiogel A.I.Creme. 2 x denně bych místa potřel i Clotrimazolem Al krémem. Aplikujte tedy vše ve velmi jemné vrstvě 5x denně ( ráno, poledne večer- Valinku nebo Physiogel) Mezi tím jemně  Clotrimazol. Za týden či kdykoliv se ozvěte, zda se stav zlepšil.
Léky na předpis
Dobrý den, užívám warfarin a mám šíleně nateklé mandle a nemůžu mluvit a moc polykat. Chci se zeptat jestli můžu použít orofar nebo septisan na zmírnění bolesti. Děkuji moc
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Můžete. Účinnější mohou být kloktadla . Jox či třeba Tantum Verde.
Parafarmacie
Nemaluji se, používám jen čistící pleťovou vodu s obsahem alkoholu. Mohu používat normální krém? Mám ještě doma přípravek Cytéal, od lékařky, který užívám jako mycí gel na vyrážky na nohách. Mohu případně i tento aplikovat na obličej? Z minulé doby mám dále ještě mast Pimafucort. Prosím o radu, jak postupovat, co používat z přípravků, které mám doma, případně co dělat abych neohrozila miminko, kdyby se mi podařilo otěhotnět. Vyrážka vypadá hrozně, velmi mne to trápí, proto prosím o rychlou radu. Velmi Vám děkuji!!!
Hana, 2.část
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Hano, těžko se na dálku radí bez toho, abych mohl posoudit, zda se jedná o infekci kůže či jinou příčinu. Právě u infekcí kůže může být použití mastí s kortikoidy kontraproduktivní. Kortikoidy sice tlumí zánět, který doprovází infekční poškození , ale na druhé straně snížují obranyschopnost pokožky a mají tedy imunosupresivní účinek. Tím má pokožka problém se s infekcí sama vyrovnat. Eryfluid může u infekcí kůže pomoci. Na druhé straně likviduje přirozenou mikroflóru pokožky, která plní také ochrannou funkci a brání aby přerostly na kůži takové mikroorganismy, které tam nepatří a které mohou narušit její ochrannou funkci.. Proto není dobré, aby byl přípravek používán často a na větší plochy. Často je předepisován na těžší formy akné. Je to sice dost nesmyslné, na druhé straně dívky chtějí co nejlépe vypadat a tak se nějaký kompromis najít musí. Na periorální dermatitidu může krátkodobě "zabrat" kde co. Příčina ale klidně může souviset s používáním nevhodného kosmetického přípravku včetně rtěnky, zubní pasty, misích gelů či některé potraviny. Zamyslete se proto pečlivě nad možnou příčinou a zkuste si vzpomenout jako změnu jste udělala těsně před tím, než se problém poprvé objevil. Jestli jste Hanko z Prahy, zítra jsem celý den v lékárně (8..00-18.00). Zastavte se a určitě nějaké vhodné řešení najdeme.
Parafarmacie
Vážený pane doktore, prosím o rychlou radu. Trápí mne vyrážka na obličeji, byla jsem s ní u kožního lékaře. Na internetu jsem se dočela, že by se mohlo jednat o periorální dermatitidu. Kožní lékařka mi v podstatě nic moc neřekla. Dostala jsem mast dělanou v lékárně, nevím tedy, co přesně obsahuje - víme jen, že je tam něco proti zánětu + kortikoidy + možná ještě něco proti plísním. Mazala jsem pár dní a vyrážka se zlepšila. Nyní se objevila znovu a více. Měla jsem doma ještě zbytek přípravku Eryfliud, který jsem začala také aplikovat. Nevím teď, co s tím. Mám používat Eryfluid, nebo mast s kortikoidy? Vím, že se nesmí užívat dlouhodobě, navíc se snažíme o dítě, a mám tedy logicky strach nějaké léky používat. Můžete mi prosím poradit, jak dále postupovat? Nebudou tyto masti, vodičky aplikované místně vadit dítěti, kdybych případně otěhotněla?
Hana, 1.část
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Odpovězeno níže.
Parafarmacie
Dobrý den.
Pane doktore, beru hořčík a koupila jsem si Avilut plus kde je i vit. D3. Dočetla jsem se, v příbalovém letáku jiného výrobku -( Vit. D3 400 I.U. - Generica )že hořčík a vit. D by se neměl užívat společně.Jak to prosím je?
Děkuji. Slávka - otázka upravena poradcem
Slávka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Slávko, nevím o tom, že by docházelo k významné interakci  mezi vitaminem  D a horčíkem .Nedovedu si ji představit po chemické stránce představit. Podívám se ještě do literatury, zda nebylo něco publikováno na toto téma.
Léky na předpis
Dobrý den,chtěla bych se vás zeptat,jaký je váš názor na lék trittico na panickou poruchu?S pozdravem Petra.
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tritico je výtečný lék, Petro. Patří ale do rukou  specialisty -psychiatra.
Parafarmacie
Vysvětlete mi prosím proč vadí konzumace sladidel? Co to dělá v těle a s tělem, mám pocit, že množství které jsem uvedla je uvedeno jako max dávka, tak proč extrém, myslím, že kdo pije minerálky a jí sladkosti, sušenky, bonbony tak toho špatného dostane do těla mnohem mnohem víc.
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Těžko říci Alice, jaké mohou být dopady s dlohouhodobé konzumace takových dávek.  Je třeba rozlišovat jednorázové podání vysoké dávky a každodenní konzumaci. Každý člověk je originál a individuální vnímavost a schopnost náhradní sladidla eliminovat z lidského těla  závisí na mnoha faktorech. Obecně je neodsuzuji a mají na trhu své místo a mohou lidem pomoci. To, že jsou povoleny v nápojích a cukrovinkách považuji  za chybu. Také považuji za chybu, že jsou povoleny nápoje Light a že sladké nápoje obsahující jednoduché sacharidy nejsou více regulovány legislativou, když tolik lidí trpí nadváhou a obezitou. Protože si s vámi lékaři nevědí rady, doporučuji se konzumace ořechů všeho druhu a náhradních sladidel na dobu  alespon 3 měsíců vzdát a sledovat zda se váš stav nezlepší. S podobným případem jsem se již setkal. Zda mě poslechnete či ne, je na vás. Nic lepšího  vám ale poradit nedokáži a momentálně věřím, že by to mohla být  hlavní příčina vašich obtíží.
Léky na předpis
Dobrý den, prosim Vás o radu. Beru skoro rok Prednison na bolest zmírnění bolesti ramen, teď momentálně 5mg ráno po dobu 2měsíců. K tomu poslední měsíc a půl musím vzít tablety Melovis 15mg - 1tabletu večer po dobu 2 dní, pak mám bolesti tak 15% , ale vydrží to tak týden bez použití Melovisu a po týdnu ho musím použít znova. Bolest rukou, zápěstí a ramen mi k tomu donutí. Lékařka mi zdělila, že krev je v normě a tento lék je celkem neškodný. Můžete mi prosím k tomu něco říct? Děkuji za odpověď.
Kokrda - otázka upravena poradcem
Zdeněk
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaká je příčina vašich obtíží, Zdeňku? Měl jste v minulosti nějaký úraz? Pracujete fyzicky? Znamená to tedy, že užíváte každý den Prednison a Melovis? Do jaké míry vás bolesti omezují? Spíte dobře? Máte ještě nějaké jiné  zdravotní obtíže? Užíváte pravidelně ještě nějaké léky? Jaké léky užíváte pouze občas? Kolik je vám let? Kolik vážíte a měříte?
Parafarmacie
Doplnuji, sladidel konzumuji možná malinko víc cca 12 tablet diachromu s aspartamem za den a pak cca 10 tablet s cyklamátem a sacharinem (z drogerie DM). S močením nemám problémy žádně. Které ořechy by jste mi doporučil ke konzumaci?Myslím značkua kde je koupit, mám je mocráda
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To považuji za extrémní konzumaci Adélo a může se to podílet na vašich zdravotních problémech.  Dokonce nelze vyloučit, že extrémní každodenní konnzumace náhradních sladidel je hlavní příčinou vašich problémů a že dochází ke zvýšení jejich koncentrace( a produktů jejich látkové výměny) v určitých tkáních a že to má negativní dopad na jejich funkci. Za přijatelnou konzumaci považuji 2-4 tabletky náhradního sladidla za den u lidí, kde je k tomu důvod( nadváha,  obezita, cukrovka).  Jinak je doporučuji používat v uvedeném množství jen občas. Kvalita ořechů je u nás velmi nízká. Minimálně senzorická. Sám je mám rád také a vzdal jsem už jejich nákup. Nejvíce bych doporučil asi ořechy vlašské místního původu . Výtečné je kešu  ze střední Ameriky, pokud je vakuově balené či hodně čerstvé. Za normální denní množství považuji 10-20g. Je třeba si uvědomit, že ořechy obsahují 50% tuku. Ne vždy dobré kvality ( velká tendence ke žluknutí, díky obsahu nenasycených mastných kyselin, plísně) a ne nijak optimálního složení pro lidskou výživu. Vzhledem k obsahu některých mastných kyselin a fosfolipidů jsou však velmi vhodným doplňkem. Nikoliv tedy hlavní zdrojem tuků v naší výživě. I extrémní konzumace paraořechů může navyšovat podíl určité mastné kyseliny( linolenová?) do takové míry, že to má zdravotní dopady ( pokud se na tom nepodílí i mikrobiální znečištění).  Upustil bych určitě od těchto každodenních stravovacích zvyklostí.
Parafarmacie
moc prosím o radu, je mi 35 let, vážím 43 kg, ze stravy jsem zcela vynechala pečivo, prostě na něj nemám chuť. Dopoledne jím jablka, sýry, oběd klasika v závodní jídelně a odpoledne sýry, tvarohy, ryby, zeleninu, ovoce, ...Cítím se velmi dobře. Může vzniknout z takovéto stravy nějaký zdravotní problém? Děkuji za odpověď
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Vše  je o zdravé míře, Petro.  Kolik centrimetrů měříte? I potraviny, které jsou považovány za zdravé mohou vyvolat vážnější zdravotní problémy, konzumujeme-li  je nepřiměřeně. Chcete- li přibrat, musíte si jídelníček správně sestavit a dlouhodoběji jej plánovat. Energetický příjem je třeba zvýšit velmi výrazně. Minimálně o 1000kcal za den. Zvýšit energetický příjem musíte zejména konzumací sacharidů (  hlavně potravin obsahujících škrob nikoliv jednoduchých sacharidů). Adekvátně je třeba dodat i bílkoviny a tuky. Jídelníčku je nutné přizpůsobit tělesné aktivity. Neměly by zpočátku zvyšovat nároky organismu na příjem energie.
Léky na předpis
Dobrý den,
pojedu na podzim na dovolenou Mauritius a Reunion a chci se zeptat, jaké je do této destinace třeba očkování, na očkovací centra se obracet nechci, poněvadž mi poradí kdeco, jen aby vytáhli z kapsy peníze. Chci jen to nejnutnější ,,aby byla ochrana, ale zbytečně se nezatěžovalo télo očkováním. Děkuji - otázka upravena poradcem
Adéla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Reunion a Mauritius jsou bezpečné země, Adélo a není třeba se ničeho obávat, pokud se pohybujeme na běžných turistických místech. Aktuální požadavky na očkování nemám k dispozici. Zkuste se prosím podívat na stránky Centra cestovní medicíny na Havelském trhu, Praha 1.. Na ty bych se i s důvěrou obrátil co se týká aplikace očkovacích látek.  Aktuální znalosti bude mít určitě i lékárna, která ve stejném domě sídlí. Čerstvé informace budou pravděpodobně i na stránkách WHO. Při místním rozhovoru s lékaři a lékárníky jsem se ale často dověděl něco jiného. Zejména co se týká prevence malárie.
Parafarmacie
Chtěla bych se zeptat jestli existují nějaké léky na přibrání váhy a jaké to jsou?. Pokud jsou tedy volně prodejné, tak v jakém cenovém rozmezí se cca pohybují?
Veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Veroniko, volně prodejné léky a doplňky stravy určitě neexistují.  Někdy může mít smysl předepsání psychofarmak. Klíčový je však jídelníček ( se zařazením některých speciálních potravin) a úprava životního stylu.
Parafarmacie
Nepiji ovocné štávy, spíš vyjímečně, ani džusy, ovocné čaje s umělým sladidlem, 2 kávy děnně, 2 šálky kara, mléko, 2 dcbílého vína, občas cider, o ořechy para tak 6-9 kusů za den(miluju je), z ovoce jím jen jablka 2 za den
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Alice, paraořechy kromě všeobecně známého rizika kontaminace aflatoxiny mohou obsahovat i jiné problématické látky. Protože se velmi těžko hledá původ vašich obtíží, doporučil bych paraořechy na nějaký čas z jídelníčku vyřadit. Obecně bych nepovažoval za vhodné je konzumovat každý den, bez dokonalé znalosti jejích složení. Tím myslím i složení tukové složky ( složení mastných kyselin). Citíte jinak svědění i v močové trubici? Trpíte nutkavým pocitem na močení v nočních hodinách? Používáte nahradní sladidla v běžném množství?
Parafarmacie
Dobry vecer mam 5 deti ja snema mam v krvi okxid uhelnaty a uhlicity sama sem si zaplatila byjochemii tak ze astrub a spatna latkova vimena v krvi nikdo je nechce donemocnice a me tak tes zhubla sem s 62kg na 32 ma 17dcera taky me dvojcatka maji bolesti temene paleni oci briska jato samy sem zoufala bolava jatra ledviny deloha temeno oci prosiim cosi pocit:'(
Marketa kovacova
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Oxid uhličitý má v těle každý, Markéto. Je to přirozený produkt látkové výměny v našem těle. Větší část vydechujeme plícemi. Jak jste prosím zjistila, že vaše tělo a tělo dětí obsahuje i oxid uhelnatý?  Mohla by jste mi prosím napsat jak se stravujete?. Třeba něco vymyslíme,abyste přibrala a cítila se lépe.
Parafarmacie
Doplnuji, krev moč ok, kultivace nakonec vyšla také v pořádku, mám tedy svedění, jsou to prý malé papilky viděné jen kolposkopem, způsobené bud dřívějšími záněty nebo některým papilomavirem. Co se týče jídla miluji mléčné výrobky a atak je hodně jím, cottage sýry, tvarohy jogurty, dále pak ořechy (hlavně para), mussli (2 lžíce denně), tvrdé sýry, pečivo jím málo 1ks za den. Možná užívám víc umělých sladidel, mám ráda sladkou chu´t, ale vím, že to není zdravé, tak si nápoje sladím umělě. Aspartam acetsulfam k stevie střídám, taky sladím medem 2-3 lžičky denně
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění, Alice. V tom případě je  Gyno-Pevaryl zbytečný. Pijete hodně ovocné šťávy?  Kolik ořechů (gramů) denně jíte?Zkusil bych jinak pečlivě ošetřit místa každý den lubrikačním gelem Doer, který vytvoří ochrannou vrstvu. Určitě bych nepoužíval kortikoidní masti, které zhoršuji funkci poševní sliznice a kůže. Doer by měl svědění zmírnit či zcela odstranit. Užival bych také dlohodobě Wobenzym, pokud je to možné. Nebude opravdu snadné se problému zbavit.
Léky na předpis
dobrý den,
již jsem Vám před časem psala ohledně stálých výtoků. Ted trpím již od ledna. Lékař mi psal nejprve polygynax, pak jenemazol, pak byl měsíc klid, pak se objevilo velmi nepříjemné svědění, dostala pimafucin čípky a pimfurcort mast, po té 14 dní lepší a pak hojný výtok s menším svěděním, to jsem už naštvanaá lékaře uprosila, aby mi udělal kultivaci (do té doby nebyla dělaná, vyšetření jen v ordinaci kolposkopem a ph - vždy prý kvasinky) na výsledky kultivace čekám, ted jsem do toho měla menses a už během ní mě to ob¨čas svědilo, tak jsem si 6. den dala boraxoou globuli a ted už to velmi nepříjemně svědí, výtok nepatrný, jsem zoufalaá poradíte? Mám si zkusit tu mast pimafucort?Podotýkám, že nechodím do bazénu, nenosím těsné oblečení, neberu antikoncepci, nepoužívám kondom (bohužel jsem díky potížím neměla už alespon 2 měsíce styk) Napadá mě zda mě nemohly alergizovat ty borax globule, byla jsem v minulosti kvůkli těmto potížím léčena na alergologii (negatiní - otázka upravena poradcem
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Odpovězeno níže.
Léky na předpis
Tak mi poradil užívat borax globule klidně pořád (dostala jsem tehdy 10 balení at je využívám, tehdy to fakt pomohlo a já to užívala dle potřeby docela často) Ted jsem si ji dala a svědění je tu stále. Jsem už na dně, jinak neměla jsem ústně antibiotika aspon 5 let, nebývám nemocná. Leč kvůli nespavosti beru od ledna Tritico 150 (2/3 tablety). když mi naposled gynekolog psal ten pimafucort, tak jsem měla takový zarudlý poševní vchod. Pane Staňku, prosím poradte mi
Alice pokrač.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Alice, boraxové globule mohou pomoci, ale ne pokaždé. Musí být aplikovány ve správný čas. Máte provedeno biochemické vyšetření krve a moči?  Pijete či jíte jednostranně určitý nápoj či potravinu?  Jaké je pH moči? Nyní bych volil Gyno-Pevaryl 150 Combipack po dobu 3 dní. Uvidíme jak dopadne kultivace. 
Parafarmacie
dobry den existuje rozbor z krve na potraviny ktere nesvedci memu telu a tudiz se pak lepe citim a ma se i hubnout po jejich vyrazeni???
kacka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Šarlatánské metody určitě nějaké existují a dá se na nich vydělat, Kačko.  Prospěch ale přináší jen propagátorům. Je možné  ale zjistit intoleranci(nesnášenlivost) určité složky. Často konkrétní bílkoviny jakou je například lepek. Jaký zdravotní problém máte?. 



mobilní verze