Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

Parafarmacie
Dobrý den pane Staňku,
děkuji za všechny čtenáře, že věnujete svůj volný čas našim dotazům! Momentálně mě netrápí nic, jen mám dotaz ohledně budoucího dítěte. Zajímá mě, co si myslíte o povinném očkování u nás v ČR. Je známo, že v některých zemích Evropy je dost vakcín nepovinných zatímco u nás ano.
Děkuji za názor. - otázka upravena poradcem
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lenko, já jsem zastáncem očkování a překopání našeho systému zdravotnictví s velkým důrazem na prevenci a na povinné kontroly zdravotního stavu se sankcemi. Jinak se nic nezmění a prostředky se budou vydávat větší měrou neúčelně. Za většinu zdravotních problémů si můžeme sami.. Povinné očkování má  smysl a nenechal bych o něm rozhodovat rodiče dětí. Co bude povinné nesmí ale být v režii komerčních subjektů. Velký smysl má také dostupnost veškerých infomací o zdravotním stavu pacienta, pokud mu máme pomoci s nejlepším vědomím a svědomím. Zneužití důvěrných informací pak musí být "odměněno" vysokými tresty.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore, před pár dny jsem Vám psala ohledně podezření na hypofunkci štítné žlázy. Mám nyní výsledky, jedny ještě z doby krátce před otěhotněním (cca 1 měsíc před), kdy sTSH bylo 4,11 (stejně tak jako ostatní hodoty v normě). Nyní mám sTSH 5,7, tedy zvýšené, ostatní v normě: T3 1,73; T4 129,6 a fT4 14,06. Zřejmě budu muset brát tablety. Mám jenom obavu, jaký vliv mohla mít dlouhodobě hodnota TSH na plod...Pokud bych vůbec nešla na imunologii, vůbec nic bych se nedověděla, jelikož lidem bez obtíží se štítná žláza nevyšetřuje a těhotným obecně také ne. Rozhodně by to asi bylo lepší než stres..Když už jsem tam tedy šla, proč se mi neozvali hned že je nějaký problém, že jsem těhotná věděli...moje obvodní lékařka se po přečtení výásledků tvářila, že nejde o nic zásadního..je mi z toho nějak smutno...nevím vlastně komu a čemu věřit..co si myslíte Vy? Děkuji moc!!!
Romana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Romano, hodnota TSH je ukazatelem, že se štítnou žlázou není něco v pořádku. Zjednodušeně bych to vyjádřil, že mozek se u vás musí více snažit aby SŽ pracovala tak, jak má. Pro vás jsou ale momentálně klíčové hodnoty T3 a T4. Miminko by mělo být tedy v naprostém pořádku. Osobně bych substituční léčbu nasadil až po určité době po narození miminka. Není to podle mého nic dramatického.  Na substituční léčbu se tělo musí adaptovat a ne vždy je to snadné. Je třeba také dbát na jídelníček, aby nedošlo k  výraznému nárůstu váhy (tzv "vlčí hlad" na počátku léčby je dosti častý). Respektujte prosím doporučení lékařky.
Léky na předpis
Dobrý den,
díky za odpověď a co očkovací látky, jsou u nás bezpečné proti té žloutence A+B a břišnímu tyfu? Ćasto se člověk dočtě kdeco o očkovacích látkách není třeba obav z nežád. účinků před očkováním? A jak si dát pozor před těmi průjmy v této tropické lokalitě? - otázka upravena poradcem
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud budete dodržovat běžná hygienciká opatření, průjmy zde nejsou nijak časté. Doporučuji konzumovat hlavně tepelně upravená jídla. Různé chutné polévky  s plněnými knedličky z pojízdných varen lze koupit "za pár korun" na ulicích a jsou výtečné. Určitě si vemte s sebou Smectu. Ne každý se bez problémů adaptuje na mistní mikroflóru. Přehnané obavy ale nejsou na místě. Kvalita očkovacích látek u nás je obecně vysoká. Vedlepší účinky se občas po očkování dostavují. Nejsou ale nijak závažné ( zvýšená teplota, zvýšená únava) a přetrvávají jen 1-2 dny.
Léky na předpis
Vážený pane Staňku, už jste mi mockrát skvěle poradil obracím se na Vás znovu. Mám možnost vycestovat do Indonésie (na Bali) v září a poněvadž jsem celkem opatrný člověk, tak se chci zeptat na tuto destinaci hlavně ohledně očkování a taky co dělat, aby vše proběhlo dobře. Obecné rady jsem přečetla, prý je dobré očkovat se na žloutenku A+B +tyfus, ohledně antimalarik do této oblasti se dočítám dost nesourdé informace (často jsou pouze doporučena, někde se píše, že na Bali Malárie není) tak nevím a vůbec nevím jak s horečkou Dengue. Taky mě zajímá Váš názor na vycestování běžného středoevropana do této oblasti - z pohledu hlavně toho zda je pro tělo dobré v jednom roce podstoupit tolikero očkování+možná chemická profylaxe na malárii+možná nutnost repelentů proti Dengue- zda to není pro tělo obří zátěž, která by mu mohla nakonec spíše uškodit. Jinak doplňuji je mi 29 a beru z léků Tritico 100 večer, kvůli potížím se spánkem. Dovolená by to měla být napůl poznávací a napůl odpočinková
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Alice, Bali je velmi bezpečná destinace, co se týká infekčních onemocnění, pokud se držíte běžných turistických tras. Kdysi jsem tento ostrov navštívil. Užívat antimalarika považuji za zcela zbytečnou investici s nejasným profylaktickým účinkem. Podle mých zkušeností data WHO ne zcela odpovídají aktuálnímu stavu v některých částech světa. Nejsem však žádný odborník na oblast cestovní medicíny. Určitě bych se obrátil na Centrum cestovní medicíny, Havelská 14, Praha 1. Jejich rad bych se pak držel.
Volně prodejné léky
Dobrý den, můžu užívat přípravek Novopassit dlouhodobě, myslím ne vyloženě každodenně, ale dle potřeby, dlouhodobě, když mě potká úzkost ? Děkuji.
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Hanko, je to možné. Pokud užíváte nějaké léky každodenně, napište mi prosím jaké, aby jste se případně vyvarovala nějaké nežádoucí interakce s jiným lékem. Úzkostné stavy se naučte zvládat bez léčiv. Vím, že to není snadné. Je důležité si dobře uvědomit z čeho obavy a úzkost vycházejí. Potom se dá nacvičit určitý způsob obrany. Lépe by vám ale poradil dobrý psychoterapeut.
Léky na předpis
Zdravím, zajímá mě, z čeho všeho se omdlévá. Již 2x jsem omdlela a pak se pozvracela. Je třeba vyšetření u neurologa a zažádat si o cété vyšetření hlavy? Poprvé se mi to stalo když jsem měla ischias. Odpoledne mi neurolog udělal obstřik a k tomu jsem brala Guajacuran. Je možné že by to bylo následkem obstřiku a prášků? Děkuji za odpověď.
Šárka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Informujte prosím o tom co nejdříve neurologa, Šárko. Je to velmi podívné. Popište mu také obě situace. Je třeba minimálně vyloučit malý epileptický záchvat. Příčinu je  také nutné najít.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, jsem těhotná 27 týden. Byla jsem před časem na imunologických odběrech krve a nyní po několika měsících mi paní doktorka telefonovala, že podle výsledků má podezření na špatnou funkci štítné žlázy, mám si nechat vyšetřit hormony co nejdříve. Mám strach, že v případě potvrzení mohlo dojít k ovlivnění duševního vývoje plodu. Nikdy jsem neměla zásadnější zdravotní problémy, stravuji se zdravě, jsem štíhlá. Nemám žádné příznaky, které se k problémům se SŽ váží, problém se SŽ nemá nikdo v rodině ani příbuzenstvu. Nejsem tedy riziková a před otěhotněním mi nikdo vyšetření SŽ nedoporučil. Otěhotněla jsem bez problémů, i s předchozím dítětem, neprodělala jsem potrat ani jiné komplikace v těhotenství. Pokud začnu užívat hormony, bude to již v samotném závěru těhotenství a tedy se obávám, že pro plod se již mnoho nezlepší a jeho duševní vývoj bude ovlivněn. Jsou mé obavy oprávněné? Předem moc děkuji za Váš čas
Romana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Romano,  ihned  prosím jděte na odběry krve. Je třeba vše dovyšetřit. Doufám, že paní doktorka nic nezanedbala. Hormony štítné žlázy jsou samozřejmě pro vývoj plodu zcela zásadní. Pokud jste již ve 27.týdnů těhotenství, je velmi pravděpodobné, že si miminko již vytváří hormony samo. Příroda má většinou "žolíka v rukávě" a s lidským selháním si většinou dokáže nějak poradit. Věřím, že vše dobře dopadne a že miminko bude zdravé a veselé. Budu rád, když se po obržení laboratorních výsledků ozvěte.Určitě si vyžádejte kopii výsledků laboratorního vyšetření.
Parafarmacie
Dobrý den, moc děkuji za odpověď (vytažený zub a zánět dásně). Na místo jsem kvůli bolestivosti ihned aplikovala Tea Tree a nečekala jsem na Vaši odpověď, došlo mi, že je víkend :-) Na místo, které bolí, jsem se baterkou pořádně podívala. Je tam cosi jako hnisavé místo, připomíná to aft (Nevím, zda může být i na dásni?), vůbec to nevypadá dobře, při tom pohledu jsem se vyděsila. Od tohoto ložiska se táhne směrem dolů pod jazyk červená "stuha", vypadá to jako výrazně prokrvená dáseň či jako by tam něco mírně krvácelo v malých tečkách. To celé velmi bolí. Je to stranou od rány po zubu, ta vypadá dobře. Nasadila jsem vysoké dávky B komplex forte (+ několikrát denně potírám Tea Tree) a dnes to bolí o něco méně, ale vypadá to stejně. Může být aft na dásni? - vždy jsem je viděla pouze na vnitřní straně tváří či na jazyku... patrně to i podobně bolí, vůbec nemám chuť k jídlu, vše mne v puse dráždí. Moc děkuji! - otázka upravena poradcem
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nelze vyloučit ani infikování během zákroku, Anno. Může se o aft jednat. Lidé přicházejí od stomatologa velmi často s afty a opary. Výtečný je v tomto případě Oralmedic. Jinak bych raději použil Parodontax než TTO. TTO může tkán dráždit a podporovat zánět. Použival bych i Florsalmin a střídal bych jej s Parodontaxem po 1-2 hodinách . Nechám to ale na vás.
Léky na předpis
Dobry den,mam na jednom oku zanet spojivek,dle ocni dr ho pry budu mit i na druhem oku,dostala sem kapky Maxitrol,mohu pro sebe jeste neco udelat?Kojim 14denni miminko.Dekuji
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Maxitrol je skvělý, Jano. Měl by stav zlepšit velmi rychle. Dbejte na správnou aplikaci a dostatečné dávkování.
Parafarmacie
Dobrý den, je mi 40 let a potřebovala bych zlepšit pamět kvůli učení. V lékárně mi poradili lék PIrabene, je toto vhodné, nebo co by jste mi doporučil? Děkuji.
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Martino, jsem skeptický k těmto druhům léků. Není však mnoho možnosti. Nootropika nemají příliš vedlejších účinků,a proto jsou i volně prodejná. Je možné je vyzkoušet. U zdravého člověka však podle mého efekt nemají. Zlepšit pamět a koncentraci lze hlavně cvičením. Určitě stojí za to navštívit nějaký kurz. Máme na to skvělé odborníky, kteří získali světové ocenění..
Parafarmacie
Dobrý den. Předem děkuji za poradnu, mám ve Vás velkou důvěru - je vidět, že se vyznáte a vidíte věci "v souvislostech".
Před 5 dny mi byl extrahován zub. Původně korunka s čepem, pod kořenem dle rentgenu "cosi" - asi váček, silné bolesti. Přeléčeno Entizolem, oblast se uklidnila, v neděli tedy proběhlo vytržení. Rána samotná moc nebolí, ale dost mě bolí dáseň ze strany cca v místech, kde je rána. Je to z vnitřní strany (kde je jazyk). Povrch dásně je zhrublý a místo je extrémně citlivé na jakýkoliv dotyk, nedejbože kus jídla nebo zubní kartáček. Protože podezřívám zánět dásně (měla jsem cosi podobného, velmi pomohla kombinace Tea Tree oleje a vyplachování Florsalminem), chci se tedy zeptat, jestli tyto dva přípravky nevadí s ohledem na to, že je tam rána po vytržení zubu. Proti otoku mi byl doporučen Aescin, jinak nic neberu (+sem tam Ibalgin).
Předem děkuji! - otázka upravena poradcem
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Anno, o zánětu dásně po extrakci zubu nelze vůbec pochybovat. Zánět je tam vždy a je to jen o rozsahu zánětu. Florsalmin může trochu pomoci. Je třeba však použit i něco s antiseptickým účinkem. Doporučuji Parodontax 0,2%. Ibalgin je možné užívat. Doporčuji přidat Wobenzym v dávce cca 15tbl za den po dobu 3 dní. Stačí balení se 40 tabletami. Aescin je v pořádku. Doufám, že je vám už lépe. Omlouvám se, že odpovídám až nyní.
Léky na předpis
Děkuji za odpověď ohledně očkování proti klíšťové encefalitidě. Zjistila jsem, že se očkuje na 3 dávky, první dvě lze aplikovat ve zkráceném schematu v rozmezí 14 dnů, třetí po několika měcících. Normálně by splikují všechny tři dávky v rozmězí až 9 - 12 měsíců. To předpokládám zž budu těhotná. Nemůže mít tedy toto očkování negativní vliv na dítě pokud bych otěhotněla? Mám opravdu velký strach. Děkuji Vám velmi za odpověď.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Můžete se na to dívat i opačně, Jano. Co když budete těhotná a onemocníte klíšťovou encefalitidou díky tomu, že jste se pohybovala v rizikovém prostředí?  Pokud chodíte často do přírody nebo bydlíte v oblastech kde je riziko nákazy vyšší, nerozmýšlel bych se . Pokud by jste otěhotněla po druhé aplikaci. Třetí bych již nepodával. Ochrana před infekcí bude s velkou pravděpodobností dostatečná.
Volně prodejné léky
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaké oční kapky byste mi doporučil, když mám zváště po ránu začervenalé oči a ještě přes hodinu mi lehce slzí. Jsou nějaké kapky proti začervenání, na zklidnění a také, že by lehce omezily slzení?
Kosmetiku, ani další vnější vlivy jsme neměnila.
Děkuji! - otázka upravena poradcem
Lucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pátral bych určitě po příčině, Lucko. Nelze se s tím jen tak smířit ( práce s počítačem, pobyt v zakouřeném prostředí, pilová alergie...). Zkuste, zda vám budou vyhovovat Evercil kapky. Jsou volně prodejné.
Léky na předpis
Jsem 57. letá diabet. léčená PO . TK 120-140/60-70
při poslední kontrole změněn lék LORISTA 50mg 1x denně na tolura 80mg 1x denně sodůvodněním nového doplatku na loristu/ doplatek mi nevadí/ je ta změna smysluplná nebo jen lékař změnil dodavatele.
Děkuji - otázka upravena poradcem
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Marie, změna může mít smysl. Neměla by ale by vycházet z jedné naměřené hodnoty. Učitě si krevní tlak denně měřte a hodnoty při pravidelných kontrolách lékaři předávejte, aby byla medikace co nejoptimálnější.
Léky na předpis
Dobrý den, potřebuji opětovně poradit. Léčím se s psor. artritidou, po cca 3 měsících léčby prednisonem/ 5 mg denně/ a trexanem /1O mg 1x týdně /se stav zlepšil, revmatolog mi snížil dávky prednisonu nejprve na 1/2 prednisonu denně. Nyní na posl.kontrole před 10 dny mi bylo řečeno, že mám prednison brát dle stavu 1/2 tbl. /tzn. 2,5mg/ nebo 1/4 tbl.denně, je možné prý také když nebudu mít bolesti jej nevzít vůbec. Začala jsem tedy brát 1/4 tbl., bylo to dobré, tak jsem ho zkusila 4 dny nevzít a opět mám celkem velké otoky a bolesti prstů rukou. Dnes ráno jsem vzala 1/2 tbl.,mám obavu, aby to takto nebylo stále dokola. Je vůbec šance na jeho vysazení, když se mi bolesti a otoky opět zhoršily?Poraďte mi prosím dávkování. Děkuji Marie
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě se může stav zlepšit, Marie. Hodně může pomoci i vhodný jídelníček, který by neměl přispívat ke zvýšené tvorbě prozánětlivých látek. Co se týká dávkování, nemohu se k němu vyjádřit. Nemám o vás žádné informace. Respektoval bych ale doporučení lékaře.
Léky na předpis
Dobrý den,prosím o radu. Dostala jsem trittico na potize se spankem.Je nastup okamzity nebo zacina pusobit az po urcitem case? dekuji za odpoved.
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě po určitém čase, Ivano. Chce to trochu trpělivosti. Věřím, že lékař rozhodl správně.
Parafarmacie
Dobrý den.Píši ještě jednou.Dost často v poradně píšete,že dlouhé sezení u počítače může být příčinou únavy.Co jsem v důchodu trávím u PC dost času,tedy ne pracovně.Myslím si,že mám dobrou židli i osvětlení,jaká je podle Vás během dne celková doba,která se může strávit u počítače,aby to nemělo špatný vliv na organismus? Děkuji.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zrak je určitě velmi namáhán, Věro. Zrakový nerv je také drážděn více než je přirozené.  Oko nemá dostatek možnosti "procvičovat"  různé vzdálenosti. Také méně mrkáme a oční slinice tím trpí. Těžko říci co je přijatelná doba. Určitě je to velmi individuální.  Práce u počítače by měla být zcela jistě kompenzována pobytem v přírodě.
Parafarmacie
Je mi 60 a ráda bych Vás poprosila o radu co v tomhle věku brát za potrv doplňky aby se člověk cítil fit. Dbám na zdravou stravu,cvičím,chodím na procházky,více odpočívám,ale přesto cítím "vyšťavena" Děkuji - otázka upravena poradcem
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Věro, pestrá ale skromná strava je to nejdůležitější. Pokud máte nadváhu, nelze považovat váš jídelníček za zcela zdravý a je třeba jej vyvážit..  Určitě nedoporučuji přílišné pití kávy a pravého čaje. To je častý důvod zbytečné podrážděnosti a únavy. Kofein negativně ovlivňuje kvalitu spánku u citlivých osob. Máte momentálně nějaké obtíže? Musel bych o vás vědět trochu více, abych mohl něco smysluplného poradit.
Léky na předpis
Dobrý den, mám otázku ohledně očkování...nevím, zda se touto problematikou také zabýváte, ale pro jistotu to zkusím. S přítelem se snažíme o dítě a ráda bych se nechala očkovat proti klíšťové encefalitidě. Neohrozilo by toto miminko? Je tedy možné se nechat očkovat i kdyžy se o dítě snažíme? Děkuji, přeji hezký den.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Samozřejmě , Jano. Očkování mohu jedině doporučit.
Speciální potraviny
Dobrý den chtěl bych se zeptat na kreatin chodím do posilovny a nechal jsem se přemluvit a koupil jsem si kreatin každy to chváli ale přece jenom bych se chtěl zeptat jestli jsou nějaká omezeni v užíváni kreatinu a hlavně jestli nemá nějaké vedlejší učinky chtěl bych brat 5g denně děkuji za odpověd
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Pavle, 5g je bezpečná dávka. Nedoporučuji ji zvyšovat. Při silové krátkodobé a opakované zátěži má pravděpodobně užívání smysl. Mechanismus účinku  ale zřejmě nesouvisí s energetickým  mechanismem jak je často předpokládáno..
Doplňky stravy
Dobrý den,

chci se zeptat pane Staňku, užívám ráno Magne B6, vitamin C, , Vitacalcin a GS Omega3.Nůžu to tak užívat každy den vše dohromady?Chtěla bych začít pít mladý ječmen, tak jestli si mám doplňky nějak rozdělit..., mám Bechtěreva!Děkuji za vaši odpověď.Veronika - otázka upravena poradcem
Veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Veroniko, můžete.  Volil bych ale raději užívání mezi jídly. Jen nevím zda to má smysl. Soustředil bych se spíše na pestrý ale střídmý jídelníček, který by nevedl ke zvýšené tvorbě prozánětlivých látek..
Volně prodejné léky
Dobrý den už asi 3 týdny mě po probuzení při hlubokém nádechu pálí na pruduškách nebo plicích a vykašlávám trochu zeleného hlenu ale během dne se to upraví do normálu jinak žádné jiné problémy ani příznaky nemám tak bych vás chtěl poprosit o nějakou radu co třeba koupit v lékárně děkuji
Jirka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zkusil bych Bioparox, Jirko. Na vykašlávání bych případně přidal Ambrosan. Je za přijatelnou cenu. Dostatečně odpočívejte. Omezte tělesnou zátěž. Vyhýbejte se náhlým změnám teploty a přiměřeně se oblékejte. Rozdíly teplot ráno a odpoledne jsou extrémní ...
Parafarmacie
Moc vám děkuji s pozdravem Verča.
Verča
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Mějte se hezky, Verčo.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore, prosím o radu. Prořídly mi hodně vlasy po celo hlavě. Koupila jsem si vitamín B a selen-zinek. Brala jsem to postupně. Ted se to kapku zmírnilo. Ale přesto jsem si dodala odvahy a šla na kožní ambulanci. Paní doktorce jsem říkala, co beru. Napsala mi léky v kapslích Plv.Methionini 3x1. K tomu Alpicort F roztok. Víte ale co postrádám - že se nikdy žádný lékař nezeptá, jestli beru nějaké léky na léčení. Snažím se to vždy oznamenat, ale to není asi správné. Mám chronický zánět ledvin, beru léky na tlak Prestarium Neo, Concor, Milurit - který mi má prý chránit klouby po prodělané neurobolerioze se zvýšenou hladinou protilátek. Takže mě bolí všechny klouby jaké malé, tak velké. No a ještě se mi k tomu muselo přidat zvýšené padání vlasů poslední měsíce, jako kdyby nebylo té bolesti dost. Tak nevím, jestli k lékům, co mi předepsala kožní lékařka PVL.Methoonini můžu brát ještě B.komplex a Selen-zinek. Není mi zrovna dobře. Děkuji moc. Marie
- otázka upravena poradcem
Marie Němečková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kombinace je možná, Marie. Nemusíte se obávat. Možná by ale chtělo trochu hlouběji pátrat po příčině řídnutí vlasů. Nějaká souvislost s léčbou boreliózy a další medikací se přímo nabízí. kdy se problé objevil. MiIlurit je lékem, který není většinou nezbytný a možná by stálo za to, trochu tělu ulevit... To  výrazně můžete i vhodným jídelníčkem.
Léky na předpis
Dobrý den,
užíván Tritico 100 a poněvadž mě bolí stále mezi lopatkami tak chci vzít občas Mydocalm na uvolnění. Je v této kombinaci problém? Tritico beru na noc, kdy vzít mydocalm. Díky - otázka upravena poradcem
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doporučit ji nemohu, Alice. I z toho důvodu, že o medikaci nerozhodl lékař. Snažil bych se raději najít příčinu bolesti ( např. práce u počítače a jednostranné zatížení páteře) a té se vyvarovat. Mydocalm působí na centrální nerový systém a nelze zcela vyloučit, že negativně ovlivňuje účinek Tritica. Tolperison, je léčivá látka, na kterou jsou také hlášeny reakce přecitlivělosti všemožného druhu a předepsání  Mydocalmu je třeba trochu hlouběji zvažovat.
Parafarmacie
Dobrý den,
zakoupila jsem na radu lékárnice Laktulosu na zácpu a chci se zeptat na Váš názor a případná doporučení. Děkuji Jinak co se týče stravy, jím docela dost mléčných výrobků a snažím se denně alespoň 1 kus ovocce a 1 kus zeleniny. - otázka upravena poradcem
Klárka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Laktulóza je v pořádku, Klárko. Není  to však projímadlo a lidé na ní nereagují stejně. Je důležité volit správné dávkování. Laktulóza je jinak velmi zdravá. U někoho může způsobovat nadýmání. Pokud trpíme zácpou, v prvé řadě je třeba vyloučit dietní chyby. Častou chybou je nepřiměřená konzumace zeleniny a cereálních výrobků s větším podílem celozrrnné složky, nebo otrub.

Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den,
chci se zeptat jakou zeleninu doporučujete ke konzumaci? V poslední době nemám důvěru k zelenině na pultech obchodů, ale zase vím, že je to důležitá součást jídelníčku tak nevím. Ještě občas kupuji zeleninové štávy od firmy Alnatura, mslíte, že je to vhodné? - otázka upravena poradcem
karolína
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Naše strava není příliš bohatá na balastní látky, které právě zelenina má. Jedl bych jí tedy spíše vcelku, jak  v syrovém, tak vařeném či dušeném stavu. Je samozřejmě také možné jíst nakládanou, která je také výživově hodnotná či mraženou, pokud neobsahuje přidaný tuk. Pokud bych konzumoval šťávy, určitě bych si je připravoval sám. Do štáv se dá schovat ledaccos a velké firmy kvalita nijak přehnaně nezajímá a dělají jen to nezbytné, co po nich legislativa chce. Na jiného než na profit se nejede a nesjou na to táfličky. Výrobky Alnatury ale neznám. Výběr zeleniny je velmi problematický a kvalita nedpovídá možnostem, které zemědělci a zpracovatelé mají.  Sám dosti zoufale hledám kde se dá  a občas raději jedu na známé vietnamské tržiště či do Německa, když si chci pochutnat. Je třeba rozlišovat jednotlivé druhy zeleniny. Mají rozdílný obsah sacharidů i balastních látek. Košťálová zelenina často nadýmá, či může být zdrojem i jiných látek které mohou způsobovat určité problémy(purinové látky vs.dna). Košťálová zelenina může být častou příčinou zácpy.  Zelenina také obsahuje dusičnany(nyní již mnohem méně) a těžké kovy i různé nežádoucí organické látky, které poškozují zdraví a které se dostaly do přírody, díky nesmyslné lidské činnosti. Považujeme  také za normální, že zelenina a ovocně stromy jsou pěstovány kolem hlavních silníc, kde projedou tisíce aut za den a nikdo se nad tím nepozastavuje ( viz Polabí).  Vše je tedy nutné konzumovat s mírou a vybírat se zdravým rozumem.
Parafarmacie
Dobrý den, prosím o radu. Přítelovi (28 let) v posledních cca 4 letech začali dost vypadávat vlasy. Chtěla jsem se zeptat na Váš názor, zda by mu mohly pomoci přípravky Selzink či Folixil? Případně jaké jiné volně dostupné přípravky by jste doporučil. Děkuji za odpověď.
Lola
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lolo, jestli mu řídnou vlasy tak, jak je u mužů běžné, neinvestoval bych zbytečně do žádného přípravku. Určitě v něm budete mít zalíbení, i když bude mít vlasů méně. Moje babička mě vždycky chlácholila ( vlasů mám malo): "Čím víc vlasů, tím méně rozumu".  Věřím ale, že se mužský typ alopecie dá trochu zpomalit. Přehnaná hygiena a nošení pokrývky hlavy v období, kdy to není nutné, určitě vlasům neprospívají.Padání vlasů může urychlit i  některé umělé osvětlení v pracovních místnostech.
Parafarmacie
Dobrý den, v podstatě nemám momentálně caste problemy s trávením. Za prvé kojím, tak si stravu hlídám, za druhé vařím ještě pro dvouletou dceru a obědvám to stejné. vařím zdravě, vždy zeleninu, málo tuků, málo soli a koření... Ale jsou výjimečné dny, kdy máme s manželem jiné jídlo, než dcera, nebo někde v restauraci, na návštěvě... a to vím, že mám problem s moc tučnými, smaženými jídly... Takže se jim vyvýbám, I když někdy člověk prostě neodolá :-)

- otázka upravena poradcem
eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je možné že to souvisí s problematickým trávením tuků. Jen je otázka, zda za to může vaše tělo nebo  spíše kuchař někde v restauraci. Rostlinné oleje se používají při tepelné úpravě pokrmů čím dál tím více a bohužel se s nimi nezachází tak, jak by mělo. Z nenasycených mastných kyselin se pak stanou nenasycené , které jsou pak velmi těžko stravitelné.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý večer, měřím 172 cm a vážím 50kg. Je mi 16 let. Ve škole si ze mě někdy dělají srandu, že jsem anorektička, ale to nejsem! Jím normálně, ale strava není tak bohatá na to, abych přibrala. Od mala jsem taková hubená, ale za chvíli bude léto a já nechci potom v tílku vypadat jak kostra... prosím pomocte mi jak by měl by padat jídelníček. Děkuju :o)
Janča
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jak se Jančo stravuje? Pokud mi napíšete podrobný jídelníček za jeden týden, pokusím se vám co nelépe poradit, jaké změny udělat. Můj mail : guareta@drstanek.cz
Doplňky stravy
Dobrý den, děkuji za odpověď ohledně Aspenzymu od firmy Farmax.Můžu ho užívat když kojím? Případně v kterou denní dobu, s jídlem, před, po? Děkuji
eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě. Užívejte ho mezi jídly, pokud jíte častěji. Dávkování si trochu vypozorujte, aby bylo dostatečně účinné. Pokud bude obsahovat pokrm více škrobu ev.tuku, dejte si tobolku i během jídla. U skromných porcí, třeba nebude nutný vůbec. Jídelníčku je třeba věnovat dostatečnou pozornost aby byly problémy s trávením co nejmenší. Máte vypozorován, které pokrmy vám dělají největší obtíže?
Léky na předpis
Dobry den,chci se zeptat jaky mate názor na antidepresiva trittico na úzkostné stavy-motáni hlavy,třes v těle atd.Dekuji Verča.
Verča
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tritico je určitě výtečný lék, Verčo. Jeho předepisování ale patří do rukou lékaře-specialisty a tedy psychiatra.
Parafarmacie
Dobrý den a moc děkuji za předešlé odpovědi. Zajímal by mě Váš názor na lecithin, zda má smysl ho užívat při vyšším cholesterolu. Děkuji. Slávka.
Slávka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Slávko, lecitin je velmi zdravá látka a trochu může pomoci při dávkování 1-3g za den. Zcela zásadní je ale udržování normální váhy a omezení příjmu tuků. Zejména pak nasycených. Měly by tvořit maximálně 30% z celkové energetického hodnoty celodenního jídelníčku. Na správný jídelníček je tedy třeba se zaměřit  především.
Léky na předpis
Dobrý den, odpovídal jste mi, zda mohu užívat léky itoprid s antikoncepcí lindynette. Zajímalo Vás, jakými problémy trpím.Tedy převážně říháním a dnes jsem byla na gastru a mám zánět žaludku a dvanácterníku. Doufám tedy, že tyto léky jsou na to vhodné a zároven je opravdu mohu užívat spolu s lindynette. Děkuji
Markéta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je možné je určitě kombinovat, Markéto. Pokud trpíte i průjmy, zde bych viděl případně určité potenciální riziko. Účinnost antikoncepce by se mohla snížit. Předpokládám ale, že vzhledem k zánětu sliznice žaludku a dvanáctníku nějaké léčivo přibyde. Nejsem si také jist, zda Itoprid je v tomto případě smysluplný. Neznám ale detaily vašeho zdravotního stavu.
Parafarmacie
překvapilo mě, že guajacuran je volně prodejny lék
může nahradit návykový Neurol ?
nechci lítat po ordinacich a neurol je sice učinný, ale také prý navykový. guajacuran si pamatuji jako dosti předepisovaný , ale před 5O lety. mužete něco o tomto napsat? děkuji - otázka upravena poradcem
jindriska
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nejlepší je zvládnout krizové situace bez léčiv, pokud je to možné. Neurol také nelze přirovnávat mechanismem působení a indikacemi zcela ke Guajacuranu. Guajacuran je lék mimořádně bezpečný. Dobře odstraňuje obavy a úzkosti různého původu a může také zlepšovat náladu. Zlepšuje také vstřebávání látek s analgetickým účinkem a napomáhá třeba i odkašlávání. Proto je součastí jak směsí sedativních, tak  analgetických či mukolytických.
Parafarmacie
Dobrý den, mám 13-ti letou dceru, a trápí jí její váha. Váží 68 kg a měří 170 cm... Hraje volejbal 7 hodin týdně, někdy má i v sobotu turnaj od časnýho rána až do odpoledne. Po měsíci držení diety se jí trochu zformovala postava, ale váží pořád stejně. Je to v pořádku? A jakou přibližnou váhu by měla mít? Ani jedna moc nevěříme těm "BMI" kalkulačkám...
Mariana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Mariano, pokud dcera chtěla po dietním režimu snížit váhu, jídelníček nebyl dobře sestaven. Pro volejbal bude určitě lepší pokud bude vážit o cca 5kg méně. Zlepší pak pohyb a zátěž na klouby bude menší. Bude-li při této váze sportovat stále stejnou intenzitou, nelze vyloučit, že již po dvacátém roce se objeví první známky osteoartrózy. Správná obuv a přiměřená tělesná hmotnost jsou tedy mimořádně důležité.
Parafarmacie
Dobrý den, pro snížení nitroočního tlaku jsem od lékařky dostala předepsaný AZOPT - 2x denně kapku do obou očí. Asi po 14-ti dnech mi začal tik v obou očních víčkách. Začala jsem užívat hořčík, ale bohužel tik se spíše zhoršuje. Pak mne napadla souvislost s očními kapkami. Myslíte, že je možné, že mi tento tik mohou způsobovat kapky AZOPT ? Děkuji předem za odpověď.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Moc se mi to nezdá, Jano. Jste po operačním zákroku?  Užíváte ještě nějaké jiné léky?  Doporučuji Paralékárna Flavonoidy 2x2 tablety za den. Měly by zlepšit prokrvení očních víček a tlumit zánětlivé reakce. Záškuby by měly, podle našich zkušeností, zmizet během několika dní.
Speciální potraviny
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jestli je vhodné a bezpečné, konzumovat proteino-sacharidové nápoje, když začínám kulturistiku a špatně nabírám? Mám přizpůsobenou stravu a pravidelně cvičím ve fitnessu. Dodržuji i regeneraci. Dělám to teprve 2 měsíce, ale baví mě to a v posilovně mi radili, že tyto doplňky jsou určitě pro začátek vhodné a dále pak dle potřeby například proteinové doplňky. Předem děkuji za odpoveď a zasílám odkaz na výrobek, který bych koupil - http://www.fitness007.cz/e-shop/sportovni-vyziva/sacharidy-gainery/sacharidy-16-30-bilkovin/fa-mass-core-7000g-triko-sejkr-4-vzorky-tycinka?prichut=jahoda
Pražák Jan
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nevím Jane, jestli máte nadváhu či ne. Pokud máte, je nesmyslné užívat gainery. Příjem sacharidů je v tomto případě nutné pečlivě kontrolovat a jen přidat bílkovinu. Výživově nejhodnotnější je bílkovina syrovátková a vaječný albumin. Pokud chcete zvýšit tělesnou hmotnost zvýšením množství svalové hmoty, je třeba zvyšovat tělesnou zátěž velmi pozvolna a vyžaduje to výrazně větší zásah do jídelníčku.
Léky na předpis
Dobrý den, máte zkušenost s tobolkami k redukci hmotnosti, které se míchají v lekárně? Obezitolog mi dnes předepsal prášky, které mám brát po dobu redukční diety. Na receptu bylo psáno redukční tobolky č1. Jsou to klasické tobolky v lahvičce z hnědého skla. Na lahvičce je pouze štítek lékárny s expirací, žádný název ani léčivá skupina. Ptala jsem se mgr na př. leták, řekl mi, že k medikamentům míchaným v lékárně se nedává. Zeptala jsem se tedy, jestli se nejedná pouze o placebo. Dušoval se, že ne. Za 100 tobolek jsem dala 300 Kč. Napadlo mě, jestli nemá obezitolog s lékárnou nějakou tichou dohodu, sídlí v jedné budově a lékař mě poslal přímo do této. Jaký máte názor, jedná se opravdu o lék s účinnou látkou, nebo by mohlo jít o placebo? Děkuji za odpověď.
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pravděpodobně ano, Kláro. Jedná se asi o Elsinorské prášky, které se někdy předepisují nedisciplinovaným pacientům, kteří nejsou schopní dodržovat dietní doporučení. Určitě by neměly být první volbou , aniž by nejprve pacient neúspěšně prodělal dietní režim a váha ho výrazně neohrožovala na zdraví. Není to  zkrátka lék, který by se měl předepisovat "jak na běžícím pásu". Sami jej v naší ordinaci nepředepisujeme a považujeme tento způsob léčby za zastaralý. Úbytek tělesné hmotnosti může být ale značný. Bez změny stravovacího chování a osvojení nového jídelníčku  je však snížení váhy pouze  krátkodobé. Léčba má své kontraindikace a zdravotní rizika.
Parafarmacie
Pane doktore, děkuji za Vaši snahu pomoci mi s mým problémem. Vámi doporučený LG jsem si zakoupila, používám a v případě potřeby se ještě příští týden ozvu. Přeci jen Vás ještě ale poprosím o radu, jaká mýdla pro intim. hygienu v mém případě používat - např. s kyselinou mléčnou, popř. čistou vodu. Nyní mám Saforelle gel a zdá se mi jemný, příjemný. Krém této značky mi však moc dobře nedělal. Gyn. zánětem trpím cca 1x ročně, proto opravdu používám přípravky s TTO. Myslíte, že je mám vynechat, případně alespoň občas použít nějaké laktobacily - ústně či poševně ? LG používám spíše na vodní bázi, protože je na obale napsáno, že se nevstřebávají a mně, jako laikovi tedy přijde, že jsou k tělu více šetrné. Jaký je prosím Váš názor. Ještě bych chtěla upřesnit, že ten Ovestin mám používat dle lékaře 1-2 týdně, tak jsem si říkala, že bych zpočátku (cca 6 dnů) ho mohla používat obden a pak přejít na dopor. frekvenci. Omlouvám se za dotazy a škoda, že jsem ze Zlín. kr., určitě bych přišla osobně.
Soňa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Soňo, většina výrobků k intimní hygieně klade důraz na "léčebnou" složku a zanedbává kosmetologickou kvalitu, protože by byl výrobek moc drahý. Nemohu je osobně tedy nijak doporučit. LG na vodní bázi mohou být zdrojem mikrobiálního znečištění. Záleží na šetrnosti aplikace. Nemají žádné výhody oproti gelu, který jsem navrhl. Ten má navíc mnohem lepší ochranný účinek. TTO bych se při problémech které máte vyhýbal. K přípravkům s TTO je třeba přistupovat se stejným respektem jako při používání volně prodejných léčiv s antimykotickým účinkem.  K intimní hygieně bych používal čistou vodu. Nejlépe převařenou bez přítomnosti chlórua vatší koncentrace minerálních látek.  Z probiotik bych volil Fermalac k zavádění po dobu 10 dní.  Ce se týká Ovestinu, respektoval bych lékaře.
Doplňky stravy
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na přípravek Avilut plus. Mám počínající makulární degeneraci a beru ho na doporučení oční lékařky asi tři toky. Není tam ale moc vysoká dávka vit. D a E ? Vada je po celou dobu údajně beze změny. Je vhodné užívat dál to samé, nebo prostřídat ? Pokud ano, mohl by jste prosím doporučit jaký přípravek? Ještě bych se ráda znovu optala na tu mou tetanii. Je vůbec nějaký koncept na její léčbu? Lékaři doporučí vždy jen magnezium a léky na uklidnění, ty ale neberu, bojím se závislosti a ospalosti kterou si nemůžu při hlídání vnuků dovolit. Děkuji a přeji hezký den. Slávka.
Slávka.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Slávko, při doporučeném dávkování 1 kapsle denně je dávka obou vitamínů určitě v pořádku. Ke změně přípravku nevidím důvod. Avilut Plus obsahuje z výživového hlediska významné množství luteinu v doporučené denní dávce. Narozdíl ad celé řady jiných doplňků stravy se stejným účelem použití.  Co se týká té tetanie, určitě je možné ji řešit. Vyžaduje to ale ze strany lékaře velmi dobrou znalost vašeho zdravotního stavu a neléčit "od boku".
Parafarmacie
Dobrý den.Mám 60 a na pokožce je to poznat,Mám kůži velmi suchou,svráščelou,jako by potaženou jemnou pavučinkou.Musím se přiznat,že v mládí jsem se ničím nemazala.Teď jsem začala,ale pořád nemohu najít ten správný krém nebo mléko.V momentě namazání je kůže vláčná,ale za chvíli jako bych se nemazala.Chce to asi něco hodně razantního,když jsem to v mládí zanedbala,Poradíte? Jedná se mi o kůži na těle.Děkuji.
Verča
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Verčo, zrovna v tomto případě bych v tomto chybu mládí neviděl. Škoda, že  se nedožijeme věku, abychom mohli vidět současné mladé slečny , které pravidelně používají kosmetické přípravky již od dospívání. jako seniorky.... Zkuste nyní jako první volbu Excipial Lipolotio. V lékárnách je většinou k dostání, protože se osvědčuje. Tělo pak pravidelně denně (2x denně) natírejte. Do koupele si pak přidávejte olejovou přísadu Linola Fett Olbad. Dostatečné pití a dostatečná  relativní vlhkost vzduchu v domácím prostředí a případně  i na pracovišti musí být samozřejmostí. Ozvěte se za nějaký čas, zda došlo ke zlepšení. 
Parafarmacie
Dobrý den.Děkuji za odpověď.Psala jsem Vám ,že jsem se polela vařící vodou a vy se ptáte jak to bylo léčeno.Nijak.Jen jsem si popáleninu rychle a dlouho chladila studenou vodou.Zahojilo se vše hezky,kůže po popálenině je suchá a na dotek není vůbec citlivá.Jen prostě zůstaly v dekoltu tmavé fleky=kosmetická vada.Mohu se jich nějak zbavit? Mast? A pro příště-jak se správně popálenina ošetřuje? Co mít pro takový případ v lékárniččce? Děkuji.Věra
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Inervace by se měla postupně obnovit, Věro. Může to trvat měsíce.Zlepší se tak následně i výživa pokožky v těchto místech a může dojít i k tomu, že pokožka nebude tak tmavá. S popáleninami to není tak jednoduché a je třeba postupně adekvátně rozsahu a hloubce poškození. Pokud je většího rozsahu, chce to radu odborníka či pravidelné ošetřování v lékařské ordinaci.Napatlání "hojivé" masti udělá často více škody než užitku. Prvním krokem, než se obrátíte na odborníka ,může být očištění rány peroxidem vodíku a aplikace panthenolové pěny. Poškozené místo bych pak opatrně a jemně překryl sterilní gázou či obvazem.
Doplňky stravy
Dobrý den pane Staňku,
s manželem popíjíme půl tablety denně šumivého vitaminu, a to buď multivitamin nebo hořčík 375mg+B6. Začalo to před pár měsíci, jelikož měl manžel fyzicky velmi náročnou práci a měl křeče ve svalech a já jsem začala běhat. Nyní už manžel pracuje v kanceláři a běháme spolu cca 3-4x týdně 6km. Zvykli jsme si pít ráno na lačno půl tablety, střídáme tyto dvě kombinace. Můj dotaz zní, jestli z toho plynou nějaké negativa, jestli nám to může nějak uškodit? Stravujeme se pestře a zdravě, alkohol pijeme málo, a to v malém množství (sklenička vína 1x14dní nebo pivo 1xtýdně),tvrdý alkohol vůbec. Děkuji za Váš čas a přeji hezký den :-) - otázka upravena poradcem
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě ne, Lenko. Jen se může snižit efektivita vstřebávání některých vitamínů. Pokud příjem vitamínů snížite, bude potřeba několik dní na to, než se tělo na takovou změnu adaptuje. Aktuálně může dojít k malému deficitu některého z vitamínů, který se neukládá  do zásoby na další dobu ( vitamin C, některé vitamíny skupiny B). Protože se ale stravujete pestře, je to úvaha spíše teoretická.
Parafarmacie
Vážený pane doktore, děkuji za odpověď na otázku ohledně vitamínů s obsahem Se, betakaroten apod. Doplňuji ohledně zdravotního stavu přítele. Je mu lehce nad třicet let, medikamenty neužívá. Má lehce zvýšenou hladinu kyseliny močové, vyšší krevní tlak, pravděpodobně rodinná zátěž. Jako mladší velmi sportoval, nyní je bohužel času méně. Takže sport málo, v létě je to lepší, občas vycházky do přírody. Snažím se mu dávat denně čerstvou zeleninu, ovoce (vím ale, že každý den ji nesní) často dělám i zeleninu dušenou, snažím se kupovat tmavé pečivo, snažíme se zařazovat alespoň jednou za 2 týdny ryby, jinak sýry, z uzenin nejčastěji šunku, ne ale denně, spíše 3-4x do týdne. Denně pije pivo, 1-2 ks, vždy k večeři, sem tam tvrdý alkohol. Nyní se snažíme o dítě, proto jsem nakoupila ony vitamíny. Děkuji za rady.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Alkohol bych určitě omezil, Jano.  Každodenní pití alkoholu není pro zdraví ideální cesta. To je lepší si dát občas  piv více, než  pít pravidelně. To je cesta do pekel a může vézt postupně k závislosti. Bude také dobré, aby si udržoval normální váhu, pokud má nadváhu. Hladina kyseliny močové se pak pravděpodobně srovná a tlak může také. I zeleninu je třeba konzumovat s mírou. Doporučuji cca 400-500g za den  rozdělenou do 2-3 porcí. Některá obsahuje významné množství purinových látek a může přispívat k zvýšení hladiny kyseliny močové, pokud by se konzumovala každodenně v nepřiměřeném množství. Zdá se mi ale, že jste rozumná a že jídelníček je dostatečně  vyvážený a pestrý. Jinak bych to moc neřešil a mysl tímto problémem co nejméně zatěžoval. Udělejte si na sebe hlavně čas a občas změnte  radikálně na víkend a o dovolené prostředí. Uvidíte, že si příroda poradí.
Léky na předpis
Dobrý den, reaguji na Vaši rychlou odpověď. Užívám léky na vysoký tlak - Lozap a na štítnou žlázu Letrox - 25 mg denně. Nemenstruuji již 8 let - do 50 let jsem měla Mirenu. Také si myslím, že jsem to poněkud překombinovala, ale bylo to vždy na doporučení lékaře (bepanten) nebo na dotaz v lékárně. Pokud mohu posoudit, tak největší pálení a obtíže jsem zaznamenala právě po přeléčení nejprve Polygynaxem a Macmirorem.
Soňa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění, Soňo. Myslím si, že Ovestin byl předepsán správně a mohlo by dojít k určitému zlepšení. Chce to trochu trpělivosti. Učinek se neobjeví hned.  Glide4You určitě zkuste. Není to velká investice. Pokud by se neosvědčil, ozvěte se. Nějaký výsledek by měl být vidět do týdne používání.
Léky na předpis
Dobrý den, děkuji za skvělou poradnu a prosím o radu.Byla jsem přeléčena Polygynaxem a poté i Macmirorem. Bohužel poševní sliznice je stále velmi podrážděná, zarudlá. Pan doktor si myslí, že by to mohlo být i úbytkem hormonů (je mi 53 let) a předepsal mi Ovestin 2x týdně. Ten jsem aplikovala zatím jen 2x. Ve snaze zmírnit venkovní podráždění jsem již použila mnoho přípravků např. Rosalgin,Lactofeel, Bepanten, Saforelle, efekt však žádný nevidím. Možná je to tím, že jsem ve snaze co nejrychleji si ulevit, vystřídala příliš mnoho přípravků. Chci se tedy zeptat, zda-li je možné Ovestin používat i zevně a který přípravek na zklidnění venkovní sliznice (pokud možno přírodní) byste mi doporučil Vy. Moc děkuji.
Soňa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Soňo, zásah do složení mikroflóry poševní sliznice byl obrovský a přirozené prostředí nebude lehké obnovit. Přirozená mikroflóra plní důležitou ochrannou funkci a chrání sliznici nejen před infekcí , ale také před vysycháním. Další přípravky prosím aplikujte s velkou rozvahou. Ovestin může mít smysl. Nevím ale, zda je správný čas pro jeho použití. Máte stále pravidelný menstruační cyklus? Užíváte nějaké léky perorální cestou? Venkovní sliznicí bych jen ošetřil Glide4you. Ten bych také použil pro případné intimní chvíle. Určitě nepoužívejte lubrikační gely s TTO ani přípravky s TTO, přestože se jedná o přírodní složku. Další improvizaci bych se  vyhnul.  Budu rád, když ještě dotaz upřesníte. Kdykoliv se ozvěte.
Léky na předpis
Dobrý den,s ohledem na můj věk a nemoci často navštěvuji jako důchodkyně lékaře,poslední dobou se mě ovšem 2x za sebou stala nemilá věc.Lékařka mi vypsala recept na léky v hodnotě 800,.Kč ovšem hned po prvním užívání zjistila že je mi nevolno a nemohu lék snášet.Po opětovné návštěvě mě sice lékařka ochotě vypsala recept na nový lék ale vynaloženou částku za předchozí již zaplacený už nikoho nezajímá.Po dotazu lékaře mě bylo stroze sděleno že bohužel na toto není pamatováno a o zmíněnou částku jsem bohužel přišla.Pokud by se jednalo o částku v řádech korun asi bych se rovněž nad tím nepozastavovala ale tohle může být pro nízkopříjmové skupiny občanů doslova likvidační pro další náklady na živobytí.Myslím že nejsem ojedinělý případ a mělo by se to odpovídajícím způsobem řešit a zohlednit např. tak že léky /neporušené/vrátím do lékárny či nemocnice a částku obdržím zpět.
Myslím že by se na tuto okolnost mělo přihlížet a situaci řešit.
S pozdravem
Wrobel J. - otázka upravena poradcem
Josef Wrobel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, zni to logicky a souhlasil bych s tím, kdybych nebyl lékárník. Také by nesměli na světě existovat právníci a zároveň i přísné předpisy na výrobu  a distribuci léčiv. Pokud chceme, aby byly léky bezpečné, těžko můžeme obecně přijmout tento postup. Doplácet 800Kč v současné době se mi ale zdá naprosto neadekvátní. Až na vyjímky je opravdu možné zajistit ambulantní léčbu bez doplatku. Pokud bych v legislativě něco změnil na toto téma, tak to  jsou pravomoci lékárníků a rozšířil bych výrazně rozsah lékárenské péče. Kontrola farmakoterepie lekařů prakticky neexistuje, přestože lékaři nejsou odborníky na farmakoterapii. Také není možné měnit ceny léků každý týden. Ceny by se měly měnit 1x ročně, aby se systému mohli přizpůsobit jak lékaři a lékárnící tak pacienti.Úspory by se měly hledat zejména v racionální farmakoterapii.

Parafarmacie
Dobrý den.Asi před 2 měsíce jsem na sebe převrhla hrnec s vařící vodou.Vše se pěkně zahojilo,ale na těle mi zůstaly tmavé skvrny.Sice se trožku ztrácejí,ale dá se tomu nějak pomoci aby na kůži nebylo nic poznat? Nějaké masti a pod? Děkuji za radu.Věra
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Věro,.elektonicky poradit nedokáži, aniž bych stav pleti viděl. V každém případě, zásadní je ošetřování čerstvě poškozené kůže a tkáně. Následky nesprávné péče se již odstraňují velmi těžko. Můžete mi napsat jak byla ráno ošetřována? Je pokožka nyní suchá? Liší se na dotyk od okolní nebo se jedná skutečně jen o barevné změny?
Doplňky stravy
Vážený pane doktore, dobrý den. Dočetla jsem se o studii, jejíž závěr byl, že doplňky obsahující, selen, betakaroten, vitamn E jsou pro některé rizikové skupiny lidí nebezpečné v tom smyslu, že nepůsobí jako antoxidanty, ale naopak podporují vznik rakovinového bujení. Jako riziková skupina zde byli zmíněni pouze kuřáci. Znáte tyto studie? Ptám se Vás tedy, jsou ještě nějaké jiné rizikové skupiny lidí, pro které jsou tyto doplňky nebezpečné? Nebo jsou nebezpečné kompletně pro všechny? Příteli jsem koupila Selzink, s vitamínem E, betakaronenem, selenem, vit. C, zinkem pro zlepšení kvality spermií, jelikož se snažíme o dítě. Přítel je ex kuřák, skončil před cca rokem a půl. V zaměstnání se může s látkami jako jsou barvy, laky, výfukové plyny, ředidla, rozpouštědla apod. Je tedy také rizikovou skupinou? Opravdu bych nerada aby mu tyto vitamíny ublížily!! Co jiného byste mi doporučil pro zlepšení kvality spermií? Jaký je Váš názor na přípravek NosiFol? Může napomoci kvalitě spermií? Děkuji!
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, půjčím vám originály  těchto vědeckých článků, aby jste je mohla porovnat s infomacemi na internetu...Studiím nepřikládám osobně velkou odbornou váhu i když závěry nejsou úplně totožné s tím, co bylo zjednodušeně publikováno v laickém tisku. Neznám bohužel zdravotní stav vašeho přítele. Podle něho bych případně mohl navrhnout některá výživová opatření. Měly by mít ale hlavu a patu. Pokud se váš přítel každodenně setkává s látkami ze skupin výrobků, které uvádíte, je nepochybně ohrožen na zdraví. V prvé řadě musí tedy dodržovat zásady bezpečnosti práce a nezanedbávat nošení ochranných pomůcek. To je naprosto klíčové. Antioxidanty ho spasit nemohou. O NosiFolu je nečetl žádná přesvědčivá odborná data, a proto ho sám doporučit nemohu. Nezdravé pracovní prostředí doporučuji vyvážit pobytem v přírodě a sportováním.





mobilní verze