Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

Podváha
Dobrý den jsem zoufalý a potřebují pomoct. Je mi 16 let a vážím 45 a merim 180 jim docela hodně ale beru lék strateru a po ní nnemám hlad. Nevím co mám dělat chci co nejvíce probrat kde mi pomuzou. Budu rád zajakoukoliv odpověď.
mirek
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Mirku, vše záleží hlavně na vaši disciplinovanosti a úsilí. Je třeba sestavit vhodný jídleníček, který bude mít dostatečnou výživovou hodnotu a ten dlouhodobě dodržovat. Jiná možnost není. Je třeba kontrolovat i tělesné aktivity. Máte-li zájem, mohu vám s tím pomoci. Udělejte si tabulku v excelu s jídelníčkem na 10 dní s 5 pokrmy za den a pošlete mi ji na mail guareta@drstanek.cz. Já vám jídelníček upravím a přidám nějaké rady navíc.
Parafarmacie
oporčuji je pro jiPěkný den, také bych ráda ještě jednou poděkovala za předchozí odpovědi na můj dotaz ohledně opakujících se zánětů hltanu. Už jsem se objednala na imunologii ale bohužel čekací doba je několik měsíců, takže nevím co mohu do té doby udělat pro své zdraví sama. Jinak podle toho, co jsem si přečetla o skrytých virových infekcích, je zřejmě lepší, mít tyto viry v sobě než například právě v těhotenství riskovat prvonákazu. Takto bych snad v sobě měla mít nějaké protilátky, pokud se virus jen reaktivuje z latentního stavu. Je pravdou, že s oběma staršími dětmi jsem měla v těhotenství i potom opar na rtu v jednom kuse. Teď zase opary pro změnu nemám a trpím na záněty hltanu, zřejmě v souvislosti s tím, co nosí děti ze školky. Mám za to, že tyto v dětských kolektivech šířící se viry jsou pro dospělé značně agresivní. Jinak opravdu není s kým tyto věci probrat, lékařka vždy jen všechny mé námitky shrne větou "tím se ale nic nezjistí, to k ničemu není, apod". Takže opravdu děkuji!!!! - otázka upravena poradcem
Květa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Toto vyšetření může zprostředkovat i praktický lékař či gynekolog, Květo. Během jednoho týdne budete mít výsledek. Jestli jste z Prahy můžeme vám v naší ordinaci odběr krve  také udělat.
Parafarmacie
mohu podat 5letemu diteti probiotika soucasne s g repovymi kapkami? ma ponicenou strevni floru po ATB.Dekuji .
dadulka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Proč chcete prosím dítěti dávat grepové kapky? V jakém množství? Doporučuji je pro jistotu nedávat společně s probiotikem, nebo je zřeďte dostatečně s vodou. Ne každé probiotikum je dostatečně acidorezistetní.
Parafarmacie
Dobry den,chci Vam podekovat,ze se venujete teto poradne,bohuzel s nekterymi lekari je spatna komunikace,tak je fajn mit kde zkonzultovat svoje problemy.Libi se mi Vas zdravy a komplexni pohled na vec,i kdyz cĺovek nerad slysi,ze ma treba zhubnout a zmenit zivotospravu,jednodusi je spolknout prasek:-)Diky.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Mě těší Jano, že je poradna navštěvována a doufám, že mé rady  občas i někomu pomohou.
Parafarmacie
velice děkuji za odpověď - opakované záněty hltanu. Pro provedení testů se budu muset objednat na imunologii, tedy výsledky se nedozvím dříve než za několik měsíců. Pokud jde o herpes vir, budou protilátky určitě pozitivní, neboť trpím hodně na opary na rtu. Myslíte že se může tento virus projevovat (resp. přispívat k nim) i záněty v krku? Mohly by pozitivní protilátky představovat podle Vašeho názoru rizika pro plod? (vím že nejste lékař ale této problematice zjevně rozumíte, s mojí praktickou lékařkou si na toto téma bohužel moc nepopovídám). Jaký by byl postup v případě pozitivních protilátek? Jinak jsem se dočetla, že šalvěj v těhotenství není vhodná, protože může způsobovat stahy dělohy.Moc děkuji
Květa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Šalvěj budete používat pouze ke kloktání a nálev nebudete polykat. Je to určitě jeden z nejšetrnějších postupů, jak se bolesti v krku zbavit. Skryté virové infekce představují určité riziko a je docela pravděpodobné že se infekce na miminko dříve či později přenese. Platí to i o ostatních členech rodiny. Jsou v populaci dosti běžné a oslabují imunitní systém. Většinou se projevují pouze únavou a sníženými fyzickými schopnostmi. Mohou se podílet na onemocních horních cest dýchacích. Nechte to jinak na přírodě a nijak se neznepokojujte. Dětské tělo se dokáže s  virovou infekcí výtečně vypořádat, pokud to nepřekazíme nevhodným podáváním léků na snížení teploty jak je již běžné. V případě zjištění infekce by bylo dobré  u vás udělat kontrolní interní vyšetření a také nějaké režimová opatření jako je zajištění dostatečného odpočinku a úprava jídelníčku.Nadměrné přibírání na váze je pro tělo zbytečnou zátěží a má také nepřímý vliv na funkci imunitního systému.
Parafarmacie
Pěkný den, mám problém s neustále se opakujícím zánětem hltanu. Ne nijak dramatický průběh, jen únava a bolest při polykání. Výtěry mám vždy v pořádku. Tyto problémy mám od doby co děti navštěvují školku. I když imunitu posiluji jak se dá a mimo toto jsem snad žádné jiné nemoci v dospělosti neprodělala, hodně mě to obtěžuje. U dětí nemoc nepropukne, mají třeba jen trochu rýmu, hygienu zásadně dodržuji. Nyní jsem v 10. týdnu těhotenství a opět mám tyto problémy. Popíjím vincentku, cucám septisan a také jsem nasadila bioparox. Mohl byste mi poradit, co by mi ještě mohlo pomoci- k léčbě i prevenci? Nemohou tyto vracející se záněty (a jejich léčba) nějak ohrozit vyvíjející se plod? Moc děkuji!
Květa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Květo, požádejte lékaře, zda by bylo možné stanovit protilátky proti virovým infekcím (herpes virus, cytomegalovirus, E-B virus), aby byly vyloučeny. Podle výsledku bych teprve postupoval dále. Vincetku používejte s opatrností, protože obsahuje významné množství jódu. Příjem jódu v těhotenství je třeba postupně navýšit, ale ne  nijak dramaticky. Měl by být na konci těhotenství vyšší asi o 30% než před otěhotněním t.j. cca 200 mikrogramů za den. Pokud výtěr z krku neprokázal infekci horních cest dýchacích, Bioparox může sloužit pouze jako určitá prevence této infekce nic víc. To platí i o antisepticích. Tlumil bych proto pouze zánět v krku např. kloktáním Florsalminu, který obsahuje šalvějový extrakt. Je možné si také sama připravit odvar ke kloktání ze šalvěje a heřmánku a střídat je .
Léky na předpis
Dobrý den trpím úzkostmi beru apo-parox 40mg denně,lexaurin 3mg 1x denně nebo podle potřeby.Z doplňku které beru jen tak preventivně jsou multivitamin centrum,ginko biloba s hlohem a vit.E,omega 3-6-9. hořčík 375mg .Cordyceps cs4(housenice čínská) zkouším jako adaptogen. Dále yucca na pročištění. Helidon od značky herba medica zkouším na stabilizaci tlaku mam nižší tlak,a kajensky pepř chci zkusit na podporu krevního oběhu.Cvičím a dostal jsem typ na Tribulus Terrestris od značky vemoherb tak mě zajíma jestli tyto léky a doplňky nemají nějaké vedlejší učinky a mužů je v klidu brát děkuji za radu
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pavle, investoval bych do nějaké věrohodného přípravku s Omega -3 a případně hořčíku, pokud máte větší tělesnou zátěž. Optimalizoval bych příjem bílkovin a třeba i nějaké dodal pomocí proteinového koktejlu. Přidal bych případně i rozvětvené aminokyseliny, které jsou označovány jako BCAA. Ostatní doplňky považuji za zcela zbytečné a problematické.
Léky na předpis
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli má lék Clarinase vliv na účinnost antikoncepce?
Aneta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemá, Aneto. Oba léky je možné užívat zároveň podle doporučení výrobce.
Volně prodejné léky
Dobrý den,
před rokem a půl spadl můj 18letý syn při tréninku a poranil si sval - muskulotendinózní přechod, je výrazně sycena fibrloproliferativní tkáň (lékařs. zpráva z mag. rezonance).Přes mnohé rehabilitace je celá oblast v okolí kyčle stále bolestivá (v klidu i při zátěži). Nyní má doporučenu rázovou vlnu, další rehabilitace a máme zvážit použití Wobenzynu.K tomu směřuje můj dotaz - myslíte si, že má smysl pro uzdravení poranění tento přípravek používat? Pokud ano, tak v jakém dávkování (rehabil. lékařka navrhla 3x5 tbl 2 týdny a dále 3x3 tb)l a jak dlouho?
Děkuji za odpověď.
Radka - otázka upravena poradcem
RADKA
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Radko, Wobenzym bych také doporučil ve stejném dávkování. Může výrazně rehabilitaci napomoci. Nekombinoval bych ho ale s  fyzikální léčbou a nasadil bych ho  až tehdy, kdy bude fyzikální terapie ukončena a syn  bude rehabilitovat pouze cvičením.
Léky na předpis
dobrý den uživám apo-parox a lexaurin a z doplňku uživám multivitamin centrum,horčik375mg,ginko biloba s hlohem a vit.e,omega3-6-9,cordycesps cs 4(housenice čínská),yucca,helidon od značky herba medica a ještě bych chtěl začít užívat kajenský pepř od firmy solgar tak by mě zajímalo jestli je tato kombinace v pořádku děkuji za odpověd
pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Užívání je možné Pavle. Závažnější interakci bych nepředpokládal. Jen bych pochyboval  o tom, zda má tato kombinace smysl.  Váš zdravotní stav ale neznám a tak nemohu věc posoudit natolik, abych vám konzumaci této směsi minimálně částečně rozmluvil. Bez znalosti vašeho zdravotního stavu a dávkování jednotlivých výrobků nemohu také upozornit na případná  zdravotní rizika.
Parafarmacie
Dobry den,v tehot.poradne mam vzdy vys.tlak i 160/110,vydy sem u dnktoru mivala,zakoupila sem tensoval duo control a merim si doma,nad 130/90 sem se nedostala ani jednou,mivam v prumeru 115-125/70-85. Mam ale vyssi tep,pokud vim jsem mela vzdycky,az 96,nekdy v pravem uchu slysim tep. Snazim se merit podle zasad v prirucce,nekdy mam ale pocit,ze manzetu utahnu vic nebo min.Jaky to ma prosim vliv na namerenou hodnotu,nejak na to logicky nemuzu prijit,napr. kdyz utahnu vic,nez bych mela,tak je vysledna hodnota automat. napr. vyssi,nez by byla,kdybych utahla spravne? obavam se zkresleni hodnot.Dekuji
jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, je poměrně časté, že naměřená hodnota v ordinaci je o dost vyšší než doma. Říká se tomu syndrom bílého pláště. TK bych si ale pravidelně ráno a večer měřil a hodnoty zaznamenával. Měřil bych si je pro srovnání na obou pažích. Kvalita manžety, její umístění a velikost mají samozřejmě na naměřenou hodnotu vliv a je třeba postupovat tak, jak doporučuje výrobce.
Parafarmacie
Dobry den,manzel 35 let,astmatik,ma nejakou virozu,bez teplot.Jeden den bolest v krku,tera pak presla do rymy a kasle.Citi se dobre,smrka celkem dost,hleny vykaslava,bere 3 dny Mucosolvan kapky,pije Vincentku,pri kasĺi ho pry na hrudi neboli,docela dost ale chrapti,pomuze ten Mucosolvan i na ten chrapot,az ze sebe dostane vsechny hleny nebo co byste prosim doporucil@ Dekuji
jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemá cenu užívat Mucosolvan a Vincentku dohromady, Jano. Mechanismus účinku je podobný a účinek se nezvýší. K Mucosolvanu ( v dostatečné dávce při dodržování dostatečného příjmu vody), který je účinnější, při bezpečném dávkování Vincentky,   bych přidal na chrapot Strepfen. Jinak věřím, že si příroda pomůže a že  se váš manžel  brzy uzdraví. Doufám, že není kuřák...
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore,
doporučujete v těhotenství užívat Mykoseptin - mám krvavé koutky v ústech.Ohrožují nějak koutky plod?Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Neohrožují, Veroniko. Příčina je ale většinou infekčního původu. Mykoseptin bych ale nevolil. Zkuste několikrát za den jemnou vrstvu klotrimazolu krému.Není drahý. Koutky by měly do týdne zmizet.
Léky na předpis
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda se může užívat Letrox s erdomedem dohromady. Děkuji za odpověď
Adéla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, určitě můžete. Zatím nebyla popsána žádná významná interakce mezi Erdomedem a jinými léčivy.
Doplňky stravy
Dobry den,
co si myslite o multivitaminu solgar vm75? Mam zvysenou fyzickou aktivitu, rad bych uzival multivitamin, ktery vsechny potrebne latky pokryje v dostatecnem mnozstvi, dekuji za pripadne alternativy. - otázka upravena poradcem
amor
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Solgar 75 je možné použít. Má vhodné výživové složení. Kvalitu musí posoudit analytická laboratoř. Analýza multivitamínů-multiminerálů je velmi složitá i drahá. Proto se provádí velmi zřídka. Lékárny proto nemají o kvalitě  těchto výrobků žádné aktuální informace. Proto se raději doporučují výrobky, se kterými je dlouholetá zkušenost. Jedničkou v Evropě a možná i na světě je firma Hoffman La Roche, kterou nyní vlastní firma Bayer. Osobně proto doporučuji Supradyn nebo ty výrobky, které obsahují koncentráty od této firmy.

Léky na předpis
Bakterie v moči dle kultivace enterokoky. Léčím se už třetí týden ATB Ofloxin a teď DUOMOX 750. Pořád žádné zlepšení .Pálení od včerejška bolest v třísle. Dodávám tekutiny urologický čaj ,pojídám sušené brusinky.Prosím o radu.
Jarka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jarko, nevím jak dopadly výsledky testu citlivosti na jednotlivá ATB, která jsou vhodná pro léčbu močových infekcí. Osobně se domnívám, že lékem první volby by měl být Nitrofurantoin, pokud netrpíte vážnějším onemocněním jater. Léčba infekcí močových cest je  často svízelná a opravdu není snadná. Pokud ale není během 10ti denní léčby vidět jasné zlepšení, nemá cenu s léčbou konkrétním antibiotikem pokračovat. Je důležité volit nejen správné antibiotikum či chemoterapeutikum, ale i správnou dávku. V případě rizika enterokokové infekce může být racionální, z profylaktických důvodů, podávat nížší dávky nitrofurontoinu dlouhodobě, aby nedocházelo k reinfekci. Misto brusinek bych jinak volil raději brusinkový extrakt. Doplňků stravy  s obsahem tohoto extraktu je hodně a jsou již většinou kvalitní.. Pokud jíte sušených brusinek hodně, mohou dráždit sliznici močových cest a mohou problém zbytečně zhoršovat. To platí třeba o citrusových plodech, vyšších dávkách vitaminu C apod.
Léky na předpis
Dobrý den, lékařka mi předepsala trexan 2.5 mg na léčbu psoriatické dermatitidy, vzhledem k tomu, že se jedná o cytostatikum, mám z užívání obavy, zejména, když jsem si přečetla příbalový leták s nežádoucími účinky - deprese, dvojité vidění, vřídky, vypadávání vlasů....atd.. Lékařka mi řekla, že léčba je dlouhodobá, na roky(???!!!). Je možné brát tento lék po hodně dlouhou dobu? Také je zakázáno pití alkoholu. Je to striktní zákaz (tak 2-3x v týdnu jsem si dala sklenkučerveného vína). Čemu dalšímu je třeba se vyvarovat, pokud beru tento lék, popř. jaké potrviny či léky mohou účinnost léku trexan ovlivnit? Jak je snášen pacienty? Moc děkuji za odpověď. Alena
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Aleno, Trexan je dobře tolerován.Nežádoucí učinky jsou však relativně časté a častečně souvisejí s celkovým zdravotním stavem. Ten je nutné před předepsáním léku odpovědně posoudit. Výhody podání léku musí převyšovat rizika.Stravujte se střídmě a pestře. Nevyhýbejte se pravidelným kontrolám zdravotního stavu. Potom i občasná (nikoliv každodenní) sklenička vína neuškodí vašemu zdraví a niíjak významně neovlivní biotransformaci léku, bude-li váš celkový zdravotní stav velmi dobrý. Jak Trexan, tak alkohol ve větším dávkách jsou pro tělo zátěží a je třeba to brát na vědomí. Pravidelné lékařské kontroly  celkového zdravotního stavu jsou nutné.
Léčebná kosmetika
Dobrý den, pane doktore, v poslední době se setkávám s informacemi, že kosmetika působí nejen na pokožku, ale na celkové zdraví organizmu. Například: Kosmetika GERnétic je ojedinělá svým složením. Její součástí jsou Aminokyseliny a Rekonstituované buňky, nosiče konkrétních aktivních látek, které proniknou všemi vrstvami kůže až k cílovým orgánům, přinášejí jim kvalitnější výživu a tím zlepšují jejich funkci. Regeneruje tedy nejen pokožku, ale celý organismus. Nebo: Kosmetika Dr.Nona uzdravuje a omlazuje nejen pokožku, ale působí v celém našem organizmu, neboť do 10 min. proniká do krve a dostává se do celého těla. Prokazuje výrazné regenerační a léčebné účinky na pokožku! Dobíjí energii a harmonizuje celé tělo.
Je to vůbec technicky možné nebo se spíše jedná o reklamní tah? Ráda bych znala Váš názor. Děkuji. - otázka upravena poradcem
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Marie, kosmetický přípravek nesmí působit celkově. Pokud by to bylo zjištěno, musí být stažen z oběhu protože může poškodit zdraví.. Tyto vlastnosti může mít pouze léčivý přípravek. Aby byl schválen, je třeba provést řadu studií včetně toxikologických. Kolem prodeje  kosmetiky se bohužel točí lidé s nedostatečným vzděláním a podpora prodeje podle toho vypadá. I renomované firmy velmi často uvádějí nesprávné informace  a podpora prodeje je docela často velmi problematická a je spíše klamáním spotřebitele. Kvalifikovaných lidí se při výrobě kosmetiky a její propagaci pohybuje čím dál méně. Nekvalifikování lidé jsou lepšími a přesvědčivějšími prodejci a propagátory. Nelze je ale nazývat odbornými poradci jak je běžné.
Doplňky stravy
Dobrý den,

jsem aktivní sportovec a již několik měsíců mě trápí bolest v oblasti třísla při gymnastice. Bolest se neustále vrací nehledě na to, jak dlouho nechám tříslo odpočívat. Jídelníček mám velmi vyvážený a zdravý. Na doporučení kamaráda si hodlám objednat kolagen (výrobek colafit), myslíte že mi může pomoci?

Předem děkuji.

S pozdravem,
Henri. - otázka upravena poradcem
Henri
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, kolagenní hydrolyzáty mají určitě smysl, používají-li se v dostatečné dávce. Doporučuji dávku alespoň 2g za den. Myslím si, že je to ve vašem případě dobrá volba a může pomoci. Jestli vám nevadí polykat více tobolek za den volil bych raději přípravek Gelantina. Alternativou mohou být tekuté formy kolagenu (Gelandrink). Dbejte opravdu na dostatečné dávkování a při vašem sportu bych jej užíval dlouhodobě.
Parafarmacie
zdravim,
a)chci se zeptat na uzivani Zn 25mg/tab.4x tydne mam tezky trenink v posilovne, v takove intenzite se doporucuje 3-4 tablety denne k velkym jidlum. Myslite, ze dlouhodobe je takoveto uzivani bezproblemove?
b) v ramci teto intenzity uzivam Vit. C 1000mg, b-complex a multivitamin / multimineral, ktere pokryvaji 100%DDD. Jak se stavite k tabletam vs kapsle? Jsou pridane aditiva v tabletach casem trochu na skodu a vyplati se preferovat kapsle?
Dekuji za odpoved.
- otázka upravena poradcem
antal
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, 100mg zinku za den považuji za dávku neopodstatněnou a nemohu ji nijak doporučit. Má svá zdravotní rizika. Ostatní považuji za možné. Dávka vitaminu C může být také zbytečně vysoká a ne každý ji dobře snáší.  To co je často doporučováno v souvislosti s vyšším příjem antioxidantů je velmi sporné a víme toho zatím o této oblasti hodně málo, aby bylo možné jednoznačně doporučit určité osobě určitý příjem antioxidačních látek. Určitá směs antioxidačních látek se navíc nechová stejně v každé tkáni. Dosahuje také různých koncentrací.  Co se týká běžných tablet , jejich hlavní výhoda je  v nížší ceně oproti tobolkám. Při profesionální výrobě můžeme cíleně dosáhnout jiné biologické dostupnosti než u tobolek a naopak. Hodně firem se nijak nezabývá jejich rozpadavostí v trávicím ústrojí a adekvátním použitím lisovacího tlaku a pomocných látek. Často ani problém netuší, protože kvalifikovaných osob v potravinářských provozech je čím dál méně a nutně je nahrazujeme  problematickou byrokracií, která nijak bezpečnost potravin zpravidla nezvýší.  Plnění účinných látek  do tobolek může být  v řadě případů šetrnější. Některé látky se také špatně tabletují, či tableta má pak špatnou stabilitu nebo velkou abrazivitu. V řadě případů je možné použít enterosolventní tobolky, které chrání účinné látky před poškozením v horních částech trávicího ústrojí. Jo to tedy problém složitější a je třeba vše posuzovat případ od případu. Běžná aditiva v tabletách nijak lidské zdraví neohrožují a jejich množství je z hlediska lidské výživy a možných rizik zcela zanedbatelné.
Parafarmacie
Mohl byste mi, prosím, doporučit něco z lékárny na posílení řas a obočí, případně na jejich růst ? Ricinový olej jsem zkoušela, ale bez efektu.Údajně existují kapky jako léčivo na oči a ty pomáhají růstu a zpevnění řas...Děkuji i za Vaši poradnu, hodně ji pročítám a nacházím tu spoustu rad a tipů!
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano Hanko, je to tak. Některé vázané léky  na recept k snížení nitroočního tlaku, které obsahují prostaglandiny, skutečně mohou stimulovat růst řas a způsobovat jejich tmavnutí. Sám jsem toho příkladem, protože jsem absolvoval 2x operaci sítnice a musel jsem tyto léky krátkodobě užívat. Určitě bych ale neexperimentoval.  Jiný osvědčený tip nemám a omlouvám se za to.
Parafarmacie
VZKAZ pro paní s ekzémem v těhotenství - zkuste koupit bio kokosový olej ve skleničce a mazat. Cenově i kvalitou je na tom nejlépe fa Health Link (po vyzkoušení několika značek). Mě se osvědčil na lupénku, jako krém na obličej, ke snídani (vločková kaše), prostě na všechno :-) a pak můžete mazat i miminko a bude vám krásně vonět :-)
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky, Lenko.
Parafarmacie
Dobrý den, mám malý problém. Syn 10 měs má rýmu koupila jsem mu zvlhčovač, do něj od JUSTU eukalypt, zapla na noc a šli jsme spát. V noci jsem se jediná vzbudila a nemohla vůbec dýchat, nešlo se nadechnout, dýchání jen povrchové. Musela jsem najít Ventolin, vyvětrat. Myslela jsem, že to byl jen astma záchvat, po dvou dnech jsem udělala to samé a opět. V noci zase vzhůru a nelze dýchat. Partnerovi ani synovi to nevadí. Zvlhčovače a eukalypt mají pomáhat a ne člověka udusit. Plánuji navštívit lékaře, nemohu dýchat potom celý den. Dýchání mě neskutečně bolí. Dříve nic, ani Ventolin, ten používám cca 2x za rok a teď během 3 dnu celý den. Děkuji
Jana Krejčová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, vše je třeba dělat s mírou a rozumem. Zvlhčení vzduchu nemusí vyhovovat všem. Zejména tomu, kdo trpí astmatem. Jakou relativní vlhkost vzduchu jste v mistnosti měli? Je opravdu nutné místnost zvlhčovat? Máte snadnou možnost větrání? Dávkovala jste eukalyptový olej dle doporučení výrobce či dodavatele?
Léčebná kosmetika
Dobrý den, mohl byste mi prosím poradit nějaké vhodné léčivo (předp. mast) k mírnění ekzému v těhotenství? Mám ložisko ekzému na křečové žíle na levém lýtku - prý jde o vcelku běžný jev. Před otěhotněním jsem užívala mast s kortikoidy Triamcinolon - nikoli pravidelně, ale pouze příležitostně, a vždycky to stačilo k udržování ekzému v únosné míře. Nyní tuto mast pochopitelně užívat nemohu a s příchodem zimních dní a nutností nošení dlouhých nohavic se problém horší (tření o oblečení). Stačilo by mi něco k mírnění a udržování ekzému v únosné míře, nyní svědí jako čert... Moc děkuji za radu.
ekzém v těhotenství
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zkuste třeba Physiogel krém. Ten by mohl pomoci. Kdyby nefungoval dostatečně, ozvěte se prosím.
Léky na předpis
Děkuji za odpověď, ale zůstává tedy pravdou, že potíže ohledně bolestí kloubů, svalů, hlavy atd. jsou totožné jak při chřipce tak při viróze? Měla jsem obojí, a při obojím jsem měla stejné bolestivé potíže. Akurát při chřipce jsem měla navíc hotečku,jinak to bylo totožné s virózou. Hezký den.
Blanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Příznaky jsou obdobné.
Léky na předpis
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,beru trexan 7,5 jednou týdně a omylem jsem si vzala B complex generica ráno,asi tak 10 hod před tím,než jsem si vzala trexan.Nevadí to kvůli kys.listové?
Marta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nevadí. Kombinace je možná, pokud vám to výslovně lékař nezakázal.

Léky na předpis
Dobrý den, můžete mi prosím poradit, jestli se na antibiotika Cefzil mohou citrusové plody? děkuji za odpověď
Svetla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Konzumujte je s mírou v množství 2-3 menší porce(150-200g) za den.
Léky na předpis
Zdravím, prosím,jaký je rozdíl mezi virózou a chřipkou?Obojí jsem měla a lišilo se to pouze tím, že při viróze jsem neměla teploty.Jinak vše úplně stejné,bolesti všech kostí a kloubů,hlavy a krku,slabá jak moucha,nechutenství. Tak proč se to rozlišuje? Děkuji za odpověď,hezký den.
Blanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Blanko, chřipku způsobuje virus chřipky a chřipkové období  začíná přibližně  v polovině ledna a může trvat až do konce února. Proti chřipkovému viru je k dispozici očkování. Virová onemocnění horních cest dýchacích se označují často jako viróza a způsobují je jiné druhy virů. To se děje zejména v tomto období. Cílené očkování proti těmto  virům není k dispozici. Při běžné navštěvě ordinace nelze odlišit zda virové onemocnění horních cest dýchacích způsobil vir chřipky či nikoliv.
Léky na předpis
Dobrý den,děkuji za odpověď ohledně užívání Spektrum 50+.Ještě bych se chtěla zeptat,jaký prostředek používat na vlasy,když mi na temeni hlavy hodně prořídly.Mám tam suchou kůži,která se odlupuje.Může to být důsledkem užívání léků a bylo by lepší nejdříve navštívit kožního lékaře.Děkuji,přeji hezký den.
alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemohu to Aleno posoudit. Nic o vás nevím a nemám žádná data o vašem zdravotním stavu. Vedlejší učinek kombinace léků se může na tomto problému podílet. Trpíte-li například obezitou, platí to dvojnásob, protože se může projevovat navenek i hormonální aktivita tukové tkáně. Přičina padání vlasů může mít i psychickou složku. Z bludného kruhu je možné se dostat pouze aktivní péčí o své zdraví. To musí zahrnouvat přiměřenou výživu, které povede k normální hmotnosti a přiměřenou každodenní tělesnou zátěž.
Doplňky stravy
Dobrý den, je vhodné denně užívat nápoj z mladého ječmene a zároveň tabley vitamínu C, hořčíku, B-komplexu a zinku?
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nížší využití  některých složek nelze vyloučit, Martino. Hořčík a zinek bych užíval  odděleně a tedy v jinou dobu.
Léky na předpis
dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda mohu užívat Spektrum 50+,když užívám léky Warfarin,Euthyrox,Cordarone,Amlodipin,Accupro,Citalec.Děkuji.
alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Je to možné. Doufám, že neomezujete konzumaci zeleniny kvůli Warfarinu, jak je někdy nesmyslně doporučováno. Pokud máte nadváhu, doporučuji snížit váhu na normální úroveň, aby se snížila zdravotní rizika a neužívala jste zbytečně některé léky. Zeleninu případně konzumujte podle obecných výživových doporučení a snažte se ji  konzumovat  každý den přibližně stejné množství v co nejpestřejším složení.
Léky na předpis
zdravim jak lze obdržet winstrol
tomas
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Winstrol není v ČR registrován Tomáši a jakékoliv obchodvání s tímto lékem, který obsahuje stanazol, je nelegální. Mimořádný dovoz je teoreticky možný. U Winstrolu je zvýšené riziko padělku. Pustil bych jej ve vlastním zájmu z hlavy.
Léky na předpis
Dobrý den, prosím Vás o radu. Již dlouhou dobu mě trápí opakovaná svědivá vyrážka na lýtku, vždy na tom stejném místě. Jedná se o malý kousek kůže, objevuje se jakoby malý puchýřek, a jakoby suchá kůže, velmi to svědí. Byla jsem u kožní lékařky, mám kožní roztok Eryfluid s erytromycinem a mast Pimafucort, s obsahem hydrokortizonu, neomycinu a natamycinu. Mast vždy zabere, ale vyrážka se stejně vrací. Jde o to, že plánuji otěhotnět. Mohu tyto léky používat i jako těhotná? Velmi Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den
D.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, nedává mi příliš smysl kombinovat všechny přípravky najednou. Podle toho co uvádíte účinnost není dostatečná a zdá se, že jste možná opakovaně vystavena  nějakému zdroji bakteriální infekce (obuv?). Jak dlouho přípravky používáte? Používáte je opravdu dohromady? Je vyrážka pouze na jednom lýtku? Nenosíte nějakou speciální pracovní obuv? V jakém prostředí pracujete?
Podváha
Dobrý den p.doktore, je mi 24 a vážím 45kg na 160cm a nedaří se mi přibrat. nikdy jsem vlastně nepřibrala ,proste mi to nejde, sním kupu sladkého ale žadné kilo navíc. Je ale pravda ,že nemám ani bůhví jakou chut k jídlu možná bych si troufla říct že skoro žadnou, ale co se tyka sladkého je to právě naopak. Hlavně ani kolikrát nepocituji hlad, jsem z toho neštastna, protože bych chtěla hrozně moc přibrat. Mám 2 děti a pri kazdym těhu jsem nabrala 10kg ale jak jsem odrodila vse bylo hned pryc. S mým jídelničkem je to zlé denně mi nejde se dokopat abych pravidelně a dost jedla, ale je to tím jak už jsem zminila žadnou chuti k jidlu a nepocitování hladu. děkuji za každou radu.
Lena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Leno, bez důsledného dodržování předem stanoveného jídelníčku nelze dosáhnout úspěchu. Ten se musí dodržovat každodenně a dlouhodobě. Denní energetický příjem se musí zvýšit o cca  4200 - 6.300kJ. Strava musí být dobře stravitelná a musí  obsahovat vhodný poměr bílkovin, sacharidů a tuků. Pokud mi napišete jídelníček za poslední 3 dny, mohu vám jej okomentovat. Doporučím vám také, co je třeba rámcově změnit. Má někdo z rodičů či prarodičů stejné problémy? Sportujete? Pracujete fyzicky? Trpíte nějakými zažívacími problémy? Užíváte nějaké léky?
Potraviny a zdravá výživa
Dobry den,muze se najednou stat,ze mi v tehotenstvi zacla vadit smetana?3 dny po sobe se me stalo,ze sem mela do pul hodiny po jidle silnejsi strevni krece,ktere s prestavkami trvalz max.hodinu,bez prujmu,stolice byla az druhy den normalni,jednalo se o spenat a kure na smetane,smetana je jedina spojitost,co me napada.Stolici mivam nekdy kazdy den,max. jednou za 3 dny,ale vzdy malo.Mohlo bz to mit prip. spojitost s pichanim v prave polovine bricha,ktere uz trva pres mesic?Pry se jedna o rozpinani delohy,pred 14 dny pohmatem a poslechem se pry nejedna o slepe strevo.Dekuji 20tt
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Je to možné. Smetana obsahuje hodně tuku a je možné, že z nějakého důvodu tuk nyní hůře trávíte. Ne u každého se to musí projevit průjmem. Bolesti břicha či křeče jsou pak  další "přirozenou" variantou.  Během těhotenství se mění jak chuťové preference, tak potřeba výživných látek. Stravujte se pestře, skromně, ale  častěji. Dietní chyby mohou vést k poruchám trávení. Snažte se dodržovat doporučovaný nárůst váhy. Zvýšený nárůst váhy není žádoucí a může vést k porodním komplikacím.
Speciální potraviny
Dobrý den, potřeboval bych poradit. Léčím se již 2 roky s psychosomatickým onemocněním, beru denně 1 tbl Aurorixu 300 mg + před spaním 50 mg Sulpirolu. Nyní začínám chodit cvičit, abych nabral svalovou hmotu a byl mi doporučen produkt BCAA Xpress 700 g - Aminokyseliny. Měl bych je užívat v den cvičení v množství 2x7 g denně max. Je možné je užívat s léky, které beru ? Děkuji za odpověď. :-)
Martin
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Martine, tělu je třeba zabezpečit dostatečný příjem všech aminokyselin. Je tedy důležité zvýšit celkový příjem  bílkovin a navýšit příjem rozvětvených aminokyselin formou doplňku stravy. Z informací na webech není jasné, zda výrobek obsahuje skutečně jen rozvětvené aminokyseliny či nějaký bílkovinný hydrolyzát. Podle ceny a doporučeného dávkování se domnívám, že se jedná o druhou variantu. Nezanedbávejte tedy  výživovou hodnotu celodenního jídelníčku, kterou bohužel nemám možnost posoudit. Kombinace s léky je možná a je výborné, že jste se dal na cvičení.
Léky na předpis
Dobrý den.
Nedávno jsem dostala inhalační prostředek Miflonid 200. chtěla bych se zeptat zda má tento prostředek nějaký vliv na účinnost antikoncepe (Sunya). Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Denisa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Účinnost se nesníží Deniso. Oba léky ale ovlivňují i látkovou výměnu a  jejich užívání má tedy i určité metabolické dopady.
Léky na předpis
Dobrý den,
byla jsem u své lékařky a nechala jsem si odebrat krev, abych zjistila, jestli mi něco nechybí (poslední dobou jsem dost unavená). S odběrů se zjistilo, že mám nedostatek železa. Jenže já beru také prášky na štítnou žlázu. Mohu tedy kombinovat tablety železa s prášky Letrox 50? Letrox 50 beru 1 tabletu denně ráno. Předem děkuji za Vaši odpověď. - otázka upravena poradcem
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě můžete Lucie. Tablety se železem užijte ale v odpoledních hodinách nebo večer. Doporučuji si koupit Sorbifer nebo Ferocento.
Hubnutí a redukční diety
Dobrý den chci se zeptat co mam dělat se svoji vahou ?? vážím přes 90 a meřím 170 prosím poradte mi
Verča
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Verčo, lečvbu nadváhy a obezity se zabýváme. Jste-li z Prahy nebo může snadno do Prahy dojíždět, můžete navštěvovat Centrum pro poruchy metabolismu a výživy, K.Světlé 8, Praha 1. Na telefonu 2 24 23 81 02 vám sestřička sdělí vše potřebné. Je možné také použít některý z Dietních plánu Guareta viz. www.drstanek.cz. Na tomto webu máme také specializovanou poradnu, kde jsem k dispozici každý den. Těším se, že využijete našich služeb a že budete spokojena.
Doplňky stravy
Dobrý den. Jsem studentka a na radu přátel jsem si zakoupila Mg+B6 /Zdrovit/. Tobolky jsou ale pro mne na polykání příliš velké. Mohu je "rozebrat" a prášek, co je uvnitř si nasypat do čaje ?
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano Alice. Je to možné. Spíše bych ale rozpustil prášek ve vodě. Určitě to ale nebude nijak chutné. Látky obsažené v čaji mohou hořčík vázat a tím snížit jeho využitelnost.
Doplňky stravy
Dobrý den, hrozně se mi zhoršila kvalita vlasů, nyní beru asacol, trittico, paroxetin. Je možné že to mohou ovlivňovat tyto léky? Děkuji za odpověď
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nedá se to vyloučit Lucie. Protože užíváte Asacol, předpokládám, že trpíte nespecifickým střevním zánětem. Zánětlivá onomocnění střeva jsou doprovázena poruchami vstřebávání výživných a biologicky aktivních látek. To může mít vliv na kvalitu vlasů. Zejména v období, kdy se onemocnění zhorší. Doporučuji vyzkoušet kombinaci  Paralékárna Methionin Plus a Biosil po dobu 2 měsíců. Držte se doporučeného dávkování. Snažte se také o co nejpestřejší jídelníček.
Parafarmacie
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda se u nás dá koupit extrakt z houby Reischi?Slyšela jsem, že je má dobré účinky na krevní oběh, pomáhá snižovat krevní tlak a zlepšuje imunitní systém.
Dá se koupit nějaký podobný produkt, který má podobné účinky. - otázka upravena poradcem
Lýdie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lýdie, v lékárenské síti je k dispozici přípravek, který obsahuje extrakt z Reichi a  můžeme vám ho objednat, pokud jste z Prahy. 80kapslí stojí okolo 800Kč. Detailní složení této houby neznám. Určitě obsahuje nějaké polysacharidy (např.glukany) a triterpeny.  Tyto látky neobsahuje ve velkém množství, jako všechny houby. Sušená houba jich samozřejmě obsahuje více. Různé studie in vitro ukázaly, že některé z obsahových látek mohou příznivě ovlinit určité pochody v lidském těle. Extrakt z Reichi je doplňkem stravy a pokud je kvalitní, může možná pomoci předcházet některým zdravotním problémům, pokud je užíván dlouhodobě. Jednoznačné důkazy však zatím nejsou pravděpodobně k dispozici a pro Reichi neexistuje v EU platné zdravotní tvrzení.
Léky na předpis
Dobrý večer,
prosím Vás je možné kombinovat léky Valdoxan a Fevarin? Popřípadě můžou při užívání těchto léků vzniknout nějaké zdravotní komplikace?
Předem děkuji za odpověď,

- otázka upravena poradcem
Renáta S.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Teoreticky ano, Renáto. O takovéto kombinaci by měl rozhodnout pouze psychiatr na základě dobré znalosti vašeho fyzického a psychického stavu. Je důležité respektovat dávkování, které lékař určí a dostavovat se na pravidelné kontroly. Zcela nevhodné je náhlé vysazení obou léčiv najednou.
Léky na předpis
Dobrý den, již 4 měsíce užívám léčivý lak na nehty Polinail, kvůli plisni na původně 1 nehtu na noze, před nedávnem se plíseň objevila i na druhé noze na 1 nehtu. První postižený nehet se zdá úspešně léčí. Plánuji otěhotnět. Ptala jsem se své kožní lékařky, zda tento lék mohu používat i nadále, říkala že mohu. Její odpověď ale nebyla zcela přesvědčivá. Mohu tedy tento lak nadále používat? Nebo hrozí při těhotenství riziko pro plod? Případně existuje jiný přípravek, kterým by byla plíseň na nehtech kvalitně ošetřena a léčena a kterou mohou užívat i těhotné? Děkuji za odpověď.
D.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, určitě můžete, budete-li respektovat informace uvedené v příbalové informaci. Lék působí pouze místně a nepřechází do krve.
Léky na předpis
Dobrý den, zajímalo by mě zda je možné užívat antidepresiva ( esoprex,miabene ) spolu s doplňky na cvičení -BCAA (aminokyseliny)?Děkuji za odpověď
Tereza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, určitě, Terezo. Rozvětvené aminokyseliny užívejte.  V rozumném dávkování jsou pro tělo velmi prospěšné. Doporučuji ale rozlišovat zda přípravek obsahuje skutečně jednotlivé volné rozvětvené aminokyseliny ( valin, leucin, isoleucin), nebo jen bílkovinný(proteinový) hydrolyzát. Klamavě označených výrobků je ve sportovní  výživě velké množství a velmi často je prodávají laici, bez jakéhokoliv hlubšího vzdělání v oboru.
Léky na předpis
Dobrý den, chci se zeptat, jestli můžu užívat guaracujan a zároveň chodit darovat krev a nebo musím dát pauzu mezi užitím léku a darováním? Před odběrem jsem dost nervozní a mám vysoký TK. Je to tak poslední půlrok. Má vliv na účinek antikoncepce CHloe? Děkuji za odpověď.
Pájinka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, máte skutečně zvýšený tlak jen před odběrem? Zvýšením TK ale trpí hodně lidí při návštěvě lékařské ordinace. Není na tom nic mimořádného. Říká se tomu syndrom bílého pláště. TK je proto dobré měřit i v domácích prostředí a  naměřené hodnoty poskytnout lékaři. Guajacuran můžete užívat. Antikoncepce by za běžných okolností neměla zvyšovat TK ani nervozitu, jestliže jste zdravá. To bych u dárce krve předpokládal.
Léky na předpis
Dobrý den,
můžu užívat léky xyzal a valdoxan souběžně děkuji - otázka upravena poradcem
Silvie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Silvie. Žádná významná interakce mezi těmito léky nebyla publikována a ani nevyplývá z jejich biotransformace v lidském organismu.
Léky na předpis
Dobrý den, může mi praktická lékařka předepsat lék Alvesco ve spreji? Děkuji
Ivana Straková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Každý lékař může předepsat jakýkoliv lék, Ivano. Nemusí však být pak hrazen (částečně , nebo úplně) z veřejného zdravotního pojištění, pokud existuje u léku preskripční omezení. U Alvesca ale není.
Parafarmacie
Dobry den,jak je to prosim s vit. C v tehotenstvi?Cetla sem,ze by se melo dat pozor na nadmer. konzumaci,duvod ale nevim. Ve femibionu uzivam 110 mg,dale sním denne 1-2 jablka,5 mandarinek-ted na nich ujizdim,k tomu nekdy kiwi,banan.Pres zimu jsem zvykla jist treba 4 grepy tydne.Kolik toho prosim mohu snist bez obav denne?Pres zimu si nic jineho nez jablka a citrusí nedokazu predstavit,vse ostatni mi prijde pres zimu bez chuti.Dekuju
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, 110mg je přiměřená dávka. Nevidím ale problém v konzumaci ovoce, které jste uvedla, pokud je vaše váha vzhledem k době těhotenství přiměřená. Pokud ne, je třeba volit skromnější porce ovoce a některé ovoce i z jídelníčku vyřadit (banány). Konzumujeme-li vitaminu C více, efektivita vstřebávání se snížuje a tělo si dokáže častečně nadměrný příjem regulovat. Doplňování vitaminu C dávkami okolo 500mg( jak jsou běžné u  doplňků stravy, které samostatně vit.C obsahují) mohou vézt u miminka i k jeho nedostatku po narození. Tento stav pak může přetrvávat poměrně dlouhou dobu. Souvisí to s různými adaptačními mechanismy na vyšší příjem vitaminu C a jeho následné využití v organismu. Multivitamin-multimineral  v těhotenství bych užíval jen následující den po dni, kdy vaše strava nebyla pestrá a neodpovídala obecným výživovým doporučením pro období těhotenství a laktace.
Parafarmacie
Dobrý den prosím o radu již léta beru Sylimarin AL50 ,ale teď není k dostání .Mohl by jsi mi poradit zda je nějaký jiný lék.Měla jsem před 35 lety infekční žloutenku .Děkuji Benešová
Jaroslava
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Sylimarin se čím dál více objevuje spíše v doplňcích stravy. V současné době je možné již docílit výtečnou kvalitu přírodních surovin i pro potravinářství, pokud o to ale výrobci stojí. V naší lékárně doporučujeme hlavně Sylimarin od Naturproduktu, který obsahuje 250mg sylimarinu v jedné tobolce. Ten vám můžeme i zaslat. Stojí do 190-200Kč (40x250mg). Dostupné je také léčivo  Flavobion 60x 70mg. Stojí také okolo 200Kč. Zásadní je ale pro správnou funkci jater udržování normální váhy, skromným, ale pestrým jídelníčkem, bez nadbytečné konzumace alkoholu. Nadváha a obezita vede ke steatóze jater a tím i ke zhoršení její funkce. Flavonoidy jako sylimarin mají pouze podpúrný význam a má je smysl užívat  hlavně tehdy, pokud dodržujeme správný dietní režim.





mobilní verze