Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

Parafarmacie
Dobrý den, poslední dobou mám velké problémy s koncentrací a pamětí. Dělá mi to problémy i v práci, kdy např. po přečtení dokumentu nevím o čem jsem vlastně četla, natož si to zapamatovat. Není mi ještě ani 30 let a přijdu si na takové problémy mladá. Dřív jsem s tím problémy neměla, naopak mi stačilo učit se den před zkouškou a naučila se to co se jiní učili třeba týden. Doporučil by jste mi nějaké doplňky stravy, které by mi mohly pomoct?
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nedoporučil, Lenko. Přičinu bych viděl v nedostatku odpočinku a nevyváženém životním stylu, kde duševní činnost není vyvážena činností fyzickou. Výrazně může přispět nadměrná konzumace kávy, pravého čaje a energetických nápojů, kouření (nikotin stimuluje a dráždí některé části nervové soustavy) i nepřiměřená zátěž očí, díky využívání elektronických přístrojů.   Užíváte nějaké léky? Máte nějaké zdravotní obtíže?
Parafarmacie
Dobrý den, ráda bych se zeptala, který výrobek, kde je Ostropestřec, byste na regeneraci jater nejlépe doporučil? Jsou k tomu přidávány různé bylinky, prý na zlepšení účinku, ale nevyznám se v tom. Díky!
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Těžko říci, Jano. Určitě jsou výrobky, které mají standardizovaný obsah silymarinu, hlavní účinné látky. Osobně věřím firmě Arkopfarma(Arkokapsle), která má dlouhou tradici a šetrnou technologii výroby. Kdysi jsme analyzovali s velmi dobrým výsledkem Ostropestřec od firmy Natrodale. Je třeba si ale uvědomit, že zcela zásadní je váš jídelníček, který by měl být skromný , dostatečně pestrý a neměl by vézt k nadváze či dokonce obezitě.  Játra zatěžuje také alkohol, protože je enzymový induktor a celá řada léčiv . Pokud se jaterní funce nezlepší dietou, potom má smysl kombinace silymarinu  s fosfolipidy (Essentiale Forte).
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore,mám uzkost.poruchu s agorafobií,užívám Seropram,Ansilan a v kriz.situacích Diazepam,vše se souhlasem psychyatra,chtěla jsem již vysazovat Diazepam,a Ansilan,bohužel jsem šla na rakov.operaci,to mě zbouralo,a když jsem si myslela,že už je to dobré,onemocněla maminka a umírala,,,,,,,,,,,,,,no a tak mám dotaz jak vysazovat Diazepam vím,ale Ansilan,,,,,,,,,,,,,pan dr.mi řekl at mi ho v lékárně napůlí,ale bylo mi řečeno,že ne,tak nevím,vynechat celý,rozsypat půlku,beru poměrně dlouho,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,bohužel,děkuji za odpověd
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Hanko, medikace mi příliš jasná není.  Nedává mi příliš smysl kombinovat Ansilan s Diazepamem. Pokud je oba užíváte každý den, nevídim důvod proč Ansilan nevysadit a třeba přechodně nezvýšit  denní dávku Diazepamu, pokud by to bylo nutné. Samozřejmě  s vědomím lékaře. Přesné rozdělení dávek Ansilanu v želatinových tobolkách na dvě dávky po 5mg  je  technicky hodně obtížné a  v podmínkách evropské lékárny nemožné. Lékárna správně toto dělení odmítla. Přeji vám, aby jste co nejdelší dobu prožívala období radostné  a žadné další trápení vás dlouho nepotkalo.
Parafarmacie
Dobrý den. Potřebovala bych opět poradit, nevadí že jsme zde tak učinila již několikrát?
Mám dlouhé roky hučení v uších a celé hlavě a k tomu závratě. Nemám v pořádku krční páteř. Jak na ORL, tak na neurologii mi napsali Betahistin. Ten jsem několik měsíců brala, ale začala jsem mít potíže s bušením srdce, tak jsem ho vysadila. Bušení se zmírnilo, ale hučení a závratě se vrátily v plné síle.Kdysi jsem zkoušela přípravek s gingo bilobou, ale nedělal mi dobře ( doslova mi hořely uši). Je něco co by mi mohlo aspoň trochu zmírnit potíže? Nějak špatně snáším skoro všechny léky a vždy na mne účinkují " divně" a jinak než na ostatní. Je možné že potíže souvisí s tetanií, nebo s postpolio syndromem?
Děkuji Slávka. - otázka upravena poradcem
Slávka.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Slávko, asi bych nehledal pomoc v lécích, ale spíše se staral, aby krční páteř byla v co nejlepší kondici. Pokud máte závažnější poruchu funkce krční páteře, předepisování zmíněných léků je nesmyslné a nemůže stav  pozitivně ovlivnit. Třeba dlouhodobější práce u počítače určitě krční páteři neprospívá a může její funkci zhoršovat. Je třeba každodenně cvičit. Poraďte se prosím s někým kdo je na tuto oblast specializován. Požádejte lékaře, aby vám doporučil vhodnou rehabilitaci. Možnost zlepšení stavu, z informací, které jste uvedla, tedy vidím v každodenním  cvičení a posilování krční páteře. Se správnými cviky však musí pomoci odborník.
Parafarmacie
Dobrý den, reaguji na Vaši odpověď. Mám refluxní chorobu jícnu a podstoupila jsem všechna možná vyšetření (gastroskopie, ph metrie jícnu atp.). Ta jen potvrdila, že tam ten chronický zánět zkrátka je. Teď zrovna podstupuji léčbu léky a do budoucna budu muset podstoupit operaci. Jablečný ocet jsem naštěstí užívat nezačala, takže Vám děkuji za varování. Ani se do něj tedy nepustím. Výživovou hodnotu denní dávky zeleného ječmene přesně nevím, ale určitě to nepřeháním (1-2 lžičky denně rozpuštěné ve vodě). Snažím se nějakým způsobem posilnit oslabenou imunitu a to trávení. Pila jsem před tím gel z aloe vera zředěný ve vodě, ale nepřišlo mi, že by mi nějak pomáhal, tak jsem s tím přestala a začala užívat ten zelený ječmen. To tedy také není příliš dobrý nápad? Z trávicích obtíží mám problém zejména s nadýmáním a hodně pomalou peristaltikou střev (na kolonoskopii jsem byla a nic mi dle vyšetření není).. Jinak beru ještě dlouhodobě laktobacily a Orenzym po jídle. Děkuji.
Denka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Denko, existují dokonce lékařská zpravy které popisují poškození jícnu po konzumaci jablečného octa. Vše se zkrátka musí dělat s rozumem.  Proč si prosím myslíte, že by zelený ječmen měl posilovat imunitu? Zdá se mi, že hodně experimentujete a že i to může u vás vézt k některým zažívacím problémům navíc. Můžete mi prosím trochu popsat jak se stravujete? Třeba by bylo možné se zažívacích problémů a nadýmání částečně vyvarovat. Užíváte stále stejné probiotikum?  Při jakém složení pokrmu používáte Orenzym?  Užíváte ještě jiné trávicí enzymy?
Parafarmacie
Dobrý den, vždy na jaře mi ve zvýšené míře vypadávají tak 1,5 - 2 měsíce vlasy. Poradil byste mi nějaký šikovný preparát příp. i roztok k potírání vlasové pokožky, který by alespoň trochu vypadávání zmírnil? Na co je lepší Methionin a k čemu Biosil? Mohou se kombinovat a příp. doplnit o Rosen Kolagen Forte? V každé lékárně mi doporučili něco jiného, tak nevím co si koupit. Děkuji!
Lucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lucko, zkusil bych začít Paralékárna Methionin Plus.  Je možné kombinovat z Biosilem a tak zvýšit pravděpodobnost úspěchu. K ošetření vlasů zkuste starý a osvědčený Capillan (balsám, šampon). Kolagen pomáhá zlepšit kvalitu vlasů. Pokud se lámají, může také pomoci.
Volně prodejné léky
Dobrý den,když jsem byla těhotná a spinila jsem tak mi gynekolozka predepsala ascorutin.já se pak v pribalovem letaku dočetla,že se nesmí užívat v těhotenství.nyní už teda nejsem,mohlo to mít negativní vliv na výsledek?děkuji vám
pavla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Pavlo, pokud jste používala Ascorutin v běžném dávkování, nemohl mít na miminko negativní vliv.
Volně prodejné léky
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jestli je nějaký prostředek, který by mi pomohl zmírnit nervozitu před vystoupením - projevem před větší skupinou lidí? Co třeba Valeriánské kapky nebo je ještě něco vhodnějšího? Předem moc děkuji! - otázka upravena poradcem
Pavla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Pavlo, zkusil bych tabletky Hova nebo Guajacuran. Nic si z problému nedělejte. Chce to praxi a dobrou přípravu na dané téma. To je nejlepší prevence nepřiměřené trémy. Věřím, že se postupně trémy zbavíte a že vás nebude obtěžovat. Třeba budete jednou veřejná vystoupení vyhledávat a předsedající vás bude kárat za nedodržování vyhrazeného času pro přednášku.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, chci jen moc poděkovat za tuto poradnu a za odpověď ohledně alternativy Detralexu. Už jsem si u vás objednala Flavonoidy :-) Krásný den. H.
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za zprávu Heleno. Určitě budete s výrobkem spojena. Máme s ním dobré zkušenosti i v prevenci infekcí horních cest dýchacích. Vitamin C a flavonoidy působí mimo jiné i antioxidačně a mají určitou ochrannou funkci.
Léky na předpis
Dobrý den,chtěl bych se zeptat zda je spravná kombinace léku tarka,indap,moxonidin se sioforem.Děkuji
Michal
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Michale, neznám váš zdravotní stav ale kombinace je možná, pokud trpíte  m.j. vysokým krevním tlakem a zvýšenou hladinou krevního cukru. V každém případě z bludného kruhu ven se dostanete jen správným jídelníčkem a dosažením normální váhy. Je pravděpodobné, že některých léků, ne-li všech, byste se mohl vlastním přičiněním zbavit . To platí minimálně o milionů čechů, kteří mají obdobné problémy a zbytečně čerpají zdravotní péči.. Určitě se o to pokuste.
Speciální potraviny
Dobrý den,
jsem sportovec a poslední dva měsíce se věnuji posilování. Snažím se pravidelně a zdravě stravovat (maso, vejce, zelenina, ovoce), momentálně přemýšlím nad doplňkem stravy "Tribulus Terrestris
", který má zvyšovat tvorbu testosteronu, je mi 16 let a proto mě zajímá zda je to dobrý nápad. Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Milan
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Není Milane. Je to doplněk stravy zcela zbytečný a anabolický účinek je zanedbatelný. Raději investujte do rozvětvených aminokyselin ( BCAA- branched chain aminoacids). Pozor jen, aby tablety obsahovaly jen tyto AMK (valin, leucin, isoleucin) a ne jen bílkovinný hydrolyzát, jak se často děje.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, doporučil byste mi nějakou volně prodejnou alternativu Detralexu? pravidelně ho užívám, ale jsem teď na nějakou dobu v zahraničí a ke svému lékaři se dostanu nejdříve za 3 měsíce. Byl by vhodný třeba Venoruton? Děkuji Vám. Helena
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Heleno, Venoruton Forte není špatnou alternativou. Není to ale totéž a Detralex se nám osvědčil více. My používáme Paralékárna Flavonoidy se kterými máme dlouhodobé zkušenosti a sami jsme si směs sestavili. Při větších problémech použijte dávkování 2x2 tablety za den. Udržovací dávka jsou 2 tablety za den. Jsem si jistý, že se vám osvědčí.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co dělat, popřípadě jíst, když mám neustále na něco chuť, ale mám dietu? Mohl byste mi poradit nějaké potraviny, které můžu jíst třeba i když zrovna nedělám žádnou fyzickou zátěž, sedím ve škole, a nepřiberu po nich? Moc děkuji
lucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lucko, nutkavé myšlenky na jídlo je třeba překonat.  Zbytečně se na jídlo nekoncetrujte a stanovte si, kdy budete svačit. Aniž bych znal  výživovou hodnotu vašeho dietního režimu, mohu doporučit ke konzumaci například  zelenou papriku, okurku či saláty z listové zeleniny ( ledový salát, rukola, polníček...) ochucené kořením a octem. Mezi jídly můžete používat tablety Guareta EasySlim , které se rozpouštejí v ústech a dobře zahánějí hlad.
Léky na předpis
Dobrý den chci se zeptat omylem jsem si vzala dvakrát lék Intapamid 1,5mg děkuji.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, může dojít k výraznějším poklesu krevního tlaku a k výraznějšímu močopudnému účinku. Zůstaňte dnes doma v klidu a odfpočívejte.
Léky na předpis
Moc děkuji za odpověď, od počátku jsem si myslela něco podobného jako Vy, že to nebude tak horké, ale lékaři člověka občas znejistí. Zkrátka chtějí každého hned léčit a dostat do správných hodnot. Nicméně léčbu mi nasadili, Euthyrox 50 1 tableta denně. Jaké to může mít nyní důsledky? Beru už více než týden, žádnou změnu nepociťuji, dodržuji pořád stejný jídelníček, hlad nemám, spíše naopak, kg mám zatím nahoře 8 (29 týden), přičemž výchozí váha 62 kg při 173 cm. Prakticky se cítím pořád stejně dobře, i mírně sportuji. Zřejmě mi nechají i po porodu, tato dávka prý ani zdravým neuškodí - což není asi úplně ideální přístup. Mám se s lékařem domluvit, zda by nestačila půl tableta? Moc děkuji
Romana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Lidé, kteří mají zvýšený tonus sympatiku, snášejí začátek substituční léčby mnohem hůře. Projevuje se to třeba podrážděností, bolestmi hlavy, nespavostí, zvýšeným tepem, palpitacemi ..Doufejme tedy, že léčbu budete dobře snášet a že mezi ně nepatříte. V tom případě bych dávku 50 mikrogramů ponechal.
Volně prodejné léky
Dobrý den, jsem bechtěrevička, 33 let a po 5 dnech užívání Wobenzymu jsem musela ukončit léčbu, protože mě strašně bolel a svíral se žaludek a déle jsem to už nemohla vydržet. Uživala jsem 5-5-5 a tablety jsem dostatečně zapíjela.
Děkuji - otázka upravena poradcem
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Může se to stát , Věro. Určitě užíváte antirevmatika, která obecně neprospívají žaludeční sliznici. Problém se často stupňuje v jarním a podzimním období a  zrovna jste asi netrefila do ideální doby pro jeho užívání. Můžete mi prosím napsat jaké léky berete?
Parafarmacie
Dobrý den, mám sníženou hladinu hořčíku (onemocnění střev, dietní opatření), beru Magnesii Lactici 0,5 tbl. Mohu brát tyto tablety dlouhodobě? Nebo mám udělat v braní nějakou přestávku a pokračovat opět po nějaké době?
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Můžete Katko, a je to vhodné, pokud vám byla hypomagnezie zjištěna. Plazmatická hladina hořčíku nevypovídá nic o saturaci horčíkem v jednotlivých tkáních a pravidelné užívání je vhodné, pokud se snížená plazmatická hladina objevuje. V některých tkáních se hořčík doplňuje velmi pozvolna.  Hořčík může působit projímavě a zhoršovat průjmy při určité kombinaci se stravou. Ostatní minerální látky jsou v pořádku?
Parafarmacie
Dobrý den, mám dotaz ohledně souběžného užívání zeleného ječmene a jablečného octa. Obojí by se mělo pít nejlépe ráno nalačno. Ráno beru ale také léky Letrox a Apo-panto nalačno (mám GERD). Je potřeba mít mezi těmito léky/přípravky nějaký odstup? A je vůbec v pořádku je užívat zároveň? Zelený ječmen piji již nějakou dobu a užívám ho nejdřív půl hodiny po užití Letroxu a Apo-panto a půl hodiny před jídlem. Teď bych do toho chtěla přidat i ten ocet. Jde mi hlavně o posílení imunity a zlepšení trávení a gynekologických zánětů. Případně také uvažuji o hlívě ústřičné. Budu ráda za jakoukoliv radu. Děkuji.
Denka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Denko, za jakým  účelem chcete užívat jablečný ocet? Je nesmyslné používat pantoprazol ke snížení kyselosti žaludku a polykat zároveň jablečný ocet, který může dráždit žaludeční sliznici a tak může zvyšovat pH v žaludku, následným zvýšeným vylučováním kyseliny solné a pepsinu. Znáte výživovou hodnotu zeleného ječmene v denní dávce? Proč ho prosím užíváte? Jaké problémy s trávením máte? Byla jste na gastroskopickém vyšetření? S jakým závěrem?
Parafarmacie
Dobrý den, můžete mi prosím napsat Váš názor na krém Cicatridina? Byl mi doporučen v lékárně, když jsem se ptala, zda-li existuje nějaký krém na zvlhčení poševní sliznice. Krém jsem si na odporučení zakoupila, jak jsem se ovšem doma dívala na příbal. leták, nezdá se mi, že by zrovna pro ten účel byl úplně vhodný. Myslím, že je spíše na kůži.Také se mi zdá, že je tam hodně přídavných látek. Je mi 58 let a že můj problém zřejmě souvisí s poklesem hormonální činnosti.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Marie, s tímto přípravkem nemáme žádné zkušenosti, ale myslím si, že stoji za to jej vyzkoušet. Mohl by pomoci. Budu rád, když se za nějaký čas ozvete, zda vám pomohl či nikoliv.
Parafarmacie
Pěkný den, cca před týdnem jsem Vám psala ohledně zjištěné hypofunkci ŠŽ v těhotenství. Na endokrinologii mají v těchto případech specifický přístup - pro těhotné platí nižší horní limit pro TSH, tedy se snaží těhotné i pokud mají TSH jen mírně zvýšené vždy medikovat. Nevím zda je takový přístup oprávněný, v každém případě jsem dostala letáky se spoustou informací o tom, že i mírně snížená činnost SŽ v těhotenství může ovlivnit plod. Třeba jen poruchami pozornosti, hyperaktivitou, mírně nižším IQ apod. Totéž jsem se ostatně dočetla i na internetu (rovněž v odborných článcích). Je zvláštní, že o tom většina těhotných vůbec neví a že je na to nikdo neupozorňuje. Hodnota prý může také rychle stoupat a dojít k řadě komplikací jako předčasný porod, odloučení placenty apod. V každém případě Vám děkuji za ochotu poradit, bohužel u svého gynekologa ani praktické lékařky jsem se takového přístupu nedočkala. Na endokrinologii mě spíše vystresovali...Nevím zda nakonec není lepší nic nevědět.
Romana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Romano, dílčí vědědecké poznatky nejde často interpretovat s jednoznačným závěrem. Určitá rizika, která jste uvedla, sice možná existují, nelze  je ale považovat za automatická u každé  poruchy funkce štítné žlázy, zejéman ne jako je vaše, která se zdá být navíc na samém počátku vzniku (podle hodnot, které jste uvedla, SŽ produkuje dostatečné množství hormonů a plod není ohrožen).  Podíváme-li si na problém z komerčního hlediska, samozřejmě je velký zájem provádět pouze takové vědecké studie, jejíchž výsledky by následně  opravňovaly k časnějšímu použití substituční léčby a ne naopak.  Myslím si, že pokud by lékař momentálně nasadil substituční léčbu, rizika pro plod a matku by byla mnohem, mnohem větší. Také si myslím, že ve vašem případě by se mohlo mluvit o  skutečném riziku, pokud by se sešlo několik nepříznivých faktorů najednou. Od toho by tady právě měli být praktičtí lékaři, kteří by  pacienta a jeho rodinu důkladně znali a na základě těchto poznatků, s posouzením všech "pro i proti", kvalifikovaně rozhodovali. Momentálně můžete pro miminko udělat nejvíce, pokud se na něj budete těšit, bude se cítit spokojená a budete dbát na přiměřenou výživu, bez zbytečného nárůstu kilogramů navíc ( za přiměřený nárůst váhy se  zpravidla považuje 10-12kg).  Ostatní bych pustil  co nejvíce z hlavy.Věřím, že těhotenství probíhá naprosto normálně a že lékaři nic nezanedbali.
Léky na předpis
Dobrý den,guajacuran chci začít brát misto trittica jelikož mi pomáhali více než trittico na uzkostné stavy.Trittico na mě učinkovalo jen na spánek na uzkostné stavy nikoliv.Mám ho předepsané od své obv.lékařky beru ho 4měsíce 1tabl.celou tu už jsem ale snížila na jednu třetinku a chtěla bych je právě nahradit guajacuranem nebo novo pasitem,který na mě učinkoval mnohem lépe.Tak se prosím ptám zda k tý jedný třetince mohu užít guajacuran nebo novo passit a nebrat již trittico děkuji mnohokrát s pozdravem Petra.
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobře, Petro, zkuste to tedy. Pokud by se ale úzkostné stavy stupňovaly, vyhledejte prosím psychiatra. Věřím ale, že to nebude potřeba.
Volně prodejné léky
po prosila bivas a bi stemiporadili nejaki lek hleni abi mi prestali protože to dost trapi čekam na poradu
baumrukova
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kupte si prosím Ambrosan tablety, Stojí asi 65 Kč. Je velmi dobře účinný, pokud je příjem vody v rámci celého dne dostatečný.
Léky na předpis
Dobrý den,mohu užívat léky Trittico a guajacuran děkuji Petra.
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Z jakého důvodu chcete tyto léky kombinovat, Petro?  Jak dlouho již Tritico užíváte? Předepisuje vám lék psychiatr?
Podváha
Dobrý den chtěla jsem se zeptat je mi 12 let měřim 140 a mám 23kg jsem strašně hubená a jsem nejmenší ze třídy jim jak mužu ale nepřibírám mohl by ste mi prosím pomoci děkuji
vanesa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Napište mi prosím, Vaneso co papáte, abych si udělal představu.Jídelníček nemusí být dostatečně vydatný. Napište mi například co jste jedna dnes a včera.
Parafarmacie
Vážený pane Dr. Staňku, pozorně jsem pročetla vše o namožených tříslech, snad je příčinou rytí na zahradě před týdnem, ale nikdy se mi to dosud při pdobných pracech nestralo. Krom ledování a léků na bolest svalů
jsem se však nedozvěděla, co s tím. Má to Jágr, Sáblíková, ale čím to léčí - neřeknou. Preventivní cvičení a uvedené cviky je určitě výborné a jak to odezní, budu pravidelně cvičit, neboť to týdenní šourání se s přemáháním bolesti při každém kroku, je velice náročné a v klidu zůstat - ano, ale týden je pryč a zlepšení jen minimální. Mažu to vším možným, od Koňské masti, přes chladivou Sněhurku, ale vpodstatě bez velkého zlepšení. Návštěvu lékaře budu volit až jako poslední možnost, neb vím, že dostanu prášky. Lze nějaké obklady, vitamíny, nebo i přes bolest začít s posilovacími cviky? Předem Vám velmi děkuji za radu. Jitka - otázka upravena poradcem
Jitka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jitko, stejnou intenzitou je nyní potřeba odpočívat a třísla nezatěžovat. Cvičení může mít smysl, pokud cvičíte se zkušeným odborníkem. Problém může přetrvávat i týdny. Doporučují koupit jedno balení Wobenzymu 200 tablet a užívat jej 14 dní v dávkování  10-5-0 tablet za den nalačno.
Parafarmacie
dobry den pane doktore mam problem ve stiku kdyz se miluju ze svoji druzkou tak se moc nevidrzim a brzo se udelam chtel bich se zeptat jestli je nato lek spis nejake prasky dekuji
honza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kloudný lék není, Honzo. Vždy to má vliv na erekci a  sexuální prožitek. Může pomoci Mesocain gel, který je na lékařský předpis. Nebude to ale "ono".  Jedinou cestou je  spolupráce s partnerkou a problém je třeba řešit společně.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda sladidla obsažená v Supradynu rozpustné tablety acesulfam K a aspartam nemají negativní vliv na organismus. Přece jen se zrovna nejedná o zdravé látky. Děkuji za odpověď.
Marcel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemají, Marceli. V běžné dávce jsou neškodná a je to dostatečně prokázáno toxikologickými studiemi.
Léky na předpis
Dobrý den,pomáhají léky trittico i na tetanii?Děkuji Petra.
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Není to moc  pravděpodobné, Petro a lék z tohoto důvodu není  běžně předepisován.
Léky na předpis
Dobrý den, prosím o radu a Váš názor. Švagrová pocházející z Arménie prodělala před 3-4 lety uzavřenou TBC lymf. uzlin, neinfekční, během léčby jezdila domů na víkendy, na kontroly nechodí, ve styku jsme s ní nebyli, pouze s rodiči, kteří se starali o děti. Rodiče ani bratr nebyli nějak sledováni apod.. Tuto skutečnost jsem uvedla do dotazníku v porodnici. S kalmetizačního střediska mi volali, že mimi očkovat nebudou, že pro ně není indikace, nicméně dětská dr. mě k tomu "tlačí", že určitě v tom kalmetiz. středisku ten dotazník neviděli a že tam mám ještě volat a domluvit se. A já si teď nevím rady, zda nechat očkovat či ne. Když pominu možné komplikace s hojením "vřídku" po očkování, mám starost s tím, že se po tomto očkování musí čekat min. 12 týdnů s dalším očkováním, mám za to, že např. riziko černého kašle je horší, než že mimi bude mít TBC. Nevíte prosím, jestli se musí proti TBC očkovat do 6 týdne věku nebo se dá toto očkování odložit na později? případně na kdy? pokračování... - otázka upravena poradcem
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jsem na straně dětské lékařky, Jano. Poproste ji o informaci, kterou z vakcín chce použít. Já vám k ni  pak případně pošlu mailem potřebné informace, pokud je nenajdete na webu.
Parafarmacie
Dobrý den, byl mi zjištěn duodenogastrický reflux, dříve jsem brala Degan, který mi hodně pomáhal, pak mi pan doktor napsal Itoprid, ale po něm je mi kupodivu hůře od žaludku, vůbec nepomáhá. Degan se už nesmí užívat dlouhodobě, je to teď prý nějak nově zakázáno?! Existuje něco jiného? Co by mi mohlo od potíží pomoci? Díky tomu, že se mi vrací žluč do žaludku je mi často těžko na žaludek, tlačí mě, někdy pálí a také občas pocity na zvracení. Když už je mi hodně zle, tak mě začne bolet i to míst kde býval žlučník (už ho nemám). Děkuji Radana
Radana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Radano, doporučuji udělat dietní opatření. Volte skromné porce jídla. Jídla by měla být zároveň lehce stravitelná. Vyvarujte se těch, které vám zhoršují obtíže. Udržujte si normální váhu, protože zvýšené množství břišního tuku tlačí na tělesné orgány.  Ten zhoršuje  jejich funkci i  díky mechanickému tlaku na některé tělesné orgány včetně jater a slinivky. Doporučuji užívat opravdu pravidelně  během jídla nějaký vlákninový přípravek. Ideálním je Guareta SlimLinea, která dokáže vázat žlučové kyseliny lépe, než jiné vlákniny. Stav by se potom měl výrazněji zlepšit. Bude-li něco nejasného, určitě se ozvěte.
Léky na předpis
Dobrý den
Pravděpodobně dostanu předepsány léky na snížení cholesterolu. Chtěla jsem se vás zeptat, jestli je pravda že mají hodně vedlejších účinků a který tedy vybrat . A taky by mne zajímalo, jestli užívání těchto léků rozpustí už vzniklé usazeniny. Děkuji. Slávka. - otázka upravena poradcem
Slávka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Slávko, léky na snížení cholesterolu by měly být poslední volbou. Vždy by měla přechdázet dietní opatření, která by vedla nejen k dosažení normální hmotnosti, ale také vytvoření vhodnější jídelníčku, který nebude obsahovat nadbytečné množství tuků. Právě vysoká konzumace tuků, má za následek zvýšenou hladinu krevního cholersterolu, pokud se nejedná o vrozenou metabolickou poruchu. Léky na snížení cholesterolu patří většinou mezi tzv.statiny. Jejich užívání má významné metabolické dopady a to nejen pozitivní. Poškozují  u významného množství léčených svalové buňky s následnými dalšími komplikace jako je například poškození ledvin., Pravděpodobně zvyšují i insulinovou resistenci ( zhoršují citlivost tkání  na insulin a tím i využití krevního cukru-glukózy). Interagují také s jinými léky. Lékář tedy vždy musí posoudit, zda prospěch pro pacienta je vyšší než jsou potenciální rizika. Měl by proto znát dlouhodobě a důkladně jeho zdravotní stav a jeho rodinnou anamnézu. Statiny nemohou významněji ovlivnit negativní změny na cévách, které byly již způsobeny nesprávným jídelníčkem,   špatnou životosprávou či vrozenou metabolickou poruchou. Přes veškéré možné vedlejší účinky jsou u celé řady lidí dobře snášeny a nevedou k poškození zdraví.
Léky na předpis
Dobrý den, jsem půl roku po slabém infarktu a za tu dobu jsem zhubla pět kg. což se mi nikdy za život přes veškerou snahu nepodařilo. Vím, že je to po infarktu dobré, zvlášť, když jsem mírně obézní, ale znepokojuje mě to. Užívám: Godasal, Trombex, Apo-Atorvastatin, Betaloc,Loseprazol a Prestarium Neo. Přitom nemám vysoký tlak ani cukrovku. Srdce není poškozeno, infarkt zapřičinila pouze svráštělá malá céva. Léky dost těžce snáším a pomalu přicházím o vlasy. Dá se nahradit Loseprazol, Apo-Atorvastatin a Betaloc něčím jiným? V minulosti jsem také prodělala operaci agenomu tlustého střeva a tak mám strach, abych jej také nepoškodila. Budu Vám vděčná, když mi odpovíte. Srdečně děkuji. Ludmila
Ludmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Ludmilo, pro váš zdravotní stav je zásadní, aby jste dosáhla normální váhy a volila vyvážený jídelníček s vhodným obsahem bílkovin, sacharidů a tuků. Postupně by jste se tak mohla zbavit většiny léčiv. Myslím si, že zdraví máte "ve svých rukou". Ztráta vlasů nemusí mít stresového původu a může souviset s obezitou, protože tuková tkáň vykazuje hormonální aktivitu a produkuje v pokročilejších stádiích obezity i významné množství mužských pohlavních hormonů, které má metabolické dopady. Z bludného kruhu se  tedy můžete dostat jen výrazným snížením váhy.

Léky na předpis
Dobrý den,mohu užívat antidepresiva trittico a zároven sirup novo passit děkuji Veronika.
Veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Osobně tuto kombinaci nedoporučuji, Veroniko. O případném užívání by měla vědět vaše lékařka, i když je to lék volně prodejný. Podle mého názoru vzájemná kombinace může jedině zhoršit účinek Trittica a volil bych ji pouze jednorázově v nezbytně nutných případech. Zkuste prosím o tom s ošetřující lékařkou promluvit.
Parafarmacie
Dobrý den,
potřebovala bych poradit, Je mi 26 let a za poslední rok jsem zhubla 5 kilogramů.Nyní při své výšce 172cm vážím 55kg.hubnutí jsem přičítala tomu, že jsem přestala brát antikoncepci a také stresu.Ráda bych se dostala na svoji původní váhu, ale nejde mi to.Jím pravidelně,ale občas trpím tím, že se do jídla musím nutit. Začínám mít i strach, jestli to nebude nějakým zdravotním problémem.děkuji za radu - otázka upravena poradcem
Aneta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Aneto, větší a nejasný úbytek na váze si zaslouží interní vyšetření a navštívil bych ohledně tohoto problému praktického lékaře.Pokud chcete přibrat, je třeba  výrazně  zvýšit energetický příjem a to zejména zvýšenou konzumací potravin s obsahem škrobu. Adekvátně je vhodné zvýšit i příjem bílkovin a tuků. Takový jídelníček musí být plánován a každodenně dlouhodobě dodržován.Musí být také dobře stravitelný a pokrmy je proto nutné podle toho upravovat.
Parafarmacie
Dobrý den pane Staňku,
děkuji za všechny čtenáře, že věnujete svůj volný čas našim dotazům! Momentálně mě netrápí nic, jen mám dotaz ohledně budoucího dítěte. Zajímá mě, co si myslíte o povinném očkování u nás v ČR. Je známo, že v některých zemích Evropy je dost vakcín nepovinných zatímco u nás ano.
Děkuji za názor. - otázka upravena poradcem
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lenko, já jsem zastáncem očkování a překopání našeho systému zdravotnictví s velkým důrazem na prevenci a na povinné kontroly zdravotního stavu se sankcemi. Jinak se nic nezmění a prostředky se budou vydávat větší měrou neúčelně. Za většinu zdravotních problémů si můžeme sami.. Povinné očkování má  smysl a nenechal bych o něm rozhodovat rodiče dětí. Co bude povinné nesmí ale být v režii komerčních subjektů. Velký smysl má také dostupnost veškerých infomací o zdravotním stavu pacienta, pokud mu máme pomoci s nejlepším vědomím a svědomím. Zneužití důvěrných informací pak musí být "odměněno" vysokými tresty.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore, před pár dny jsem Vám psala ohledně podezření na hypofunkci štítné žlázy. Mám nyní výsledky, jedny ještě z doby krátce před otěhotněním (cca 1 měsíc před), kdy sTSH bylo 4,11 (stejně tak jako ostatní hodoty v normě). Nyní mám sTSH 5,7, tedy zvýšené, ostatní v normě: T3 1,73; T4 129,6 a fT4 14,06. Zřejmě budu muset brát tablety. Mám jenom obavu, jaký vliv mohla mít dlouhodobě hodnota TSH na plod...Pokud bych vůbec nešla na imunologii, vůbec nic bych se nedověděla, jelikož lidem bez obtíží se štítná žláza nevyšetřuje a těhotným obecně také ne. Rozhodně by to asi bylo lepší než stres..Když už jsem tam tedy šla, proč se mi neozvali hned že je nějaký problém, že jsem těhotná věděli...moje obvodní lékařka se po přečtení výásledků tvářila, že nejde o nic zásadního..je mi z toho nějak smutno...nevím vlastně komu a čemu věřit..co si myslíte Vy? Děkuji moc!!!
Romana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Romano, hodnota TSH je ukazatelem, že se štítnou žlázou není něco v pořádku. Zjednodušeně bych to vyjádřil, že mozek se u vás musí více snažit aby SŽ pracovala tak, jak má. Pro vás jsou ale momentálně klíčové hodnoty T3 a T4. Miminko by mělo být tedy v naprostém pořádku. Osobně bych substituční léčbu nasadil až po určité době po narození miminka. Není to podle mého nic dramatického.  Na substituční léčbu se tělo musí adaptovat a ne vždy je to snadné. Je třeba také dbát na jídelníček, aby nedošlo k  výraznému nárůstu váhy (tzv "vlčí hlad" na počátku léčby je dosti častý). Respektujte prosím doporučení lékařky.
Léky na předpis
Dobrý den,
díky za odpověď a co očkovací látky, jsou u nás bezpečné proti té žloutence A+B a břišnímu tyfu? Ćasto se člověk dočtě kdeco o očkovacích látkách není třeba obav z nežád. účinků před očkováním? A jak si dát pozor před těmi průjmy v této tropické lokalitě? - otázka upravena poradcem
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud budete dodržovat běžná hygienciká opatření, průjmy zde nejsou nijak časté. Doporučuji konzumovat hlavně tepelně upravená jídla. Různé chutné polévky  s plněnými knedličky z pojízdných varen lze koupit "za pár korun" na ulicích a jsou výtečné. Určitě si vemte s sebou Smectu. Ne každý se bez problémů adaptuje na mistní mikroflóru. Přehnané obavy ale nejsou na místě. Kvalita očkovacích látek u nás je obecně vysoká. Vedlepší účinky se občas po očkování dostavují. Nejsou ale nijak závažné ( zvýšená teplota, zvýšená únava) a přetrvávají jen 1-2 dny.
Léky na předpis
Vážený pane Staňku, už jste mi mockrát skvěle poradil obracím se na Vás znovu. Mám možnost vycestovat do Indonésie (na Bali) v září a poněvadž jsem celkem opatrný člověk, tak se chci zeptat na tuto destinaci hlavně ohledně očkování a taky co dělat, aby vše proběhlo dobře. Obecné rady jsem přečetla, prý je dobré očkovat se na žloutenku A+B +tyfus, ohledně antimalarik do této oblasti se dočítám dost nesourdé informace (často jsou pouze doporučena, někde se píše, že na Bali Malárie není) tak nevím a vůbec nevím jak s horečkou Dengue. Taky mě zajímá Váš názor na vycestování běžného středoevropana do této oblasti - z pohledu hlavně toho zda je pro tělo dobré v jednom roce podstoupit tolikero očkování+možná chemická profylaxe na malárii+možná nutnost repelentů proti Dengue- zda to není pro tělo obří zátěž, která by mu mohla nakonec spíše uškodit. Jinak doplňuji je mi 29 a beru z léků Tritico 100 večer, kvůli potížím se spánkem. Dovolená by to měla být napůl poznávací a napůl odpočinková
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Alice, Bali je velmi bezpečná destinace, co se týká infekčních onemocnění, pokud se držíte běžných turistických tras. Kdysi jsem tento ostrov navštívil. Užívat antimalarika považuji za zcela zbytečnou investici s nejasným profylaktickým účinkem. Podle mých zkušeností data WHO ne zcela odpovídají aktuálnímu stavu v některých částech světa. Nejsem však žádný odborník na oblast cestovní medicíny. Určitě bych se obrátil na Centrum cestovní medicíny, Havelská 14, Praha 1. Jejich rad bych se pak držel.
Volně prodejné léky
Dobrý den, můžu užívat přípravek Novopassit dlouhodobě, myslím ne vyloženě každodenně, ale dle potřeby, dlouhodobě, když mě potká úzkost ? Děkuji.
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Hanko, je to možné. Pokud užíváte nějaké léky každodenně, napište mi prosím jaké, aby jste se případně vyvarovala nějaké nežádoucí interakce s jiným lékem. Úzkostné stavy se naučte zvládat bez léčiv. Vím, že to není snadné. Je důležité si dobře uvědomit z čeho obavy a úzkost vycházejí. Potom se dá nacvičit určitý způsob obrany. Lépe by vám ale poradil dobrý psychoterapeut.
Léky na předpis
Zdravím, zajímá mě, z čeho všeho se omdlévá. Již 2x jsem omdlela a pak se pozvracela. Je třeba vyšetření u neurologa a zažádat si o cété vyšetření hlavy? Poprvé se mi to stalo když jsem měla ischias. Odpoledne mi neurolog udělal obstřik a k tomu jsem brala Guajacuran. Je možné že by to bylo následkem obstřiku a prášků? Děkuji za odpověď.
Šárka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Informujte prosím o tom co nejdříve neurologa, Šárko. Je to velmi podívné. Popište mu také obě situace. Je třeba minimálně vyloučit malý epileptický záchvat. Příčinu je  také nutné najít.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, jsem těhotná 27 týden. Byla jsem před časem na imunologických odběrech krve a nyní po několika měsících mi paní doktorka telefonovala, že podle výsledků má podezření na špatnou funkci štítné žlázy, mám si nechat vyšetřit hormony co nejdříve. Mám strach, že v případě potvrzení mohlo dojít k ovlivnění duševního vývoje plodu. Nikdy jsem neměla zásadnější zdravotní problémy, stravuji se zdravě, jsem štíhlá. Nemám žádné příznaky, které se k problémům se SŽ váží, problém se SŽ nemá nikdo v rodině ani příbuzenstvu. Nejsem tedy riziková a před otěhotněním mi nikdo vyšetření SŽ nedoporučil. Otěhotněla jsem bez problémů, i s předchozím dítětem, neprodělala jsem potrat ani jiné komplikace v těhotenství. Pokud začnu užívat hormony, bude to již v samotném závěru těhotenství a tedy se obávám, že pro plod se již mnoho nezlepší a jeho duševní vývoj bude ovlivněn. Jsou mé obavy oprávněné? Předem moc děkuji za Váš čas
Romana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Romano,  ihned  prosím jděte na odběry krve. Je třeba vše dovyšetřit. Doufám, že paní doktorka nic nezanedbala. Hormony štítné žlázy jsou samozřejmě pro vývoj plodu zcela zásadní. Pokud jste již ve 27.týdnů těhotenství, je velmi pravděpodobné, že si miminko již vytváří hormony samo. Příroda má většinou "žolíka v rukávě" a s lidským selháním si většinou dokáže nějak poradit. Věřím, že vše dobře dopadne a že miminko bude zdravé a veselé. Budu rád, když se po obržení laboratorních výsledků ozvěte.Určitě si vyžádejte kopii výsledků laboratorního vyšetření.
Parafarmacie
Dobrý den, moc děkuji za odpověď (vytažený zub a zánět dásně). Na místo jsem kvůli bolestivosti ihned aplikovala Tea Tree a nečekala jsem na Vaši odpověď, došlo mi, že je víkend :-) Na místo, které bolí, jsem se baterkou pořádně podívala. Je tam cosi jako hnisavé místo, připomíná to aft (Nevím, zda může být i na dásni?), vůbec to nevypadá dobře, při tom pohledu jsem se vyděsila. Od tohoto ložiska se táhne směrem dolů pod jazyk červená "stuha", vypadá to jako výrazně prokrvená dáseň či jako by tam něco mírně krvácelo v malých tečkách. To celé velmi bolí. Je to stranou od rány po zubu, ta vypadá dobře. Nasadila jsem vysoké dávky B komplex forte (+ několikrát denně potírám Tea Tree) a dnes to bolí o něco méně, ale vypadá to stejně. Může být aft na dásni? - vždy jsem je viděla pouze na vnitřní straně tváří či na jazyku... patrně to i podobně bolí, vůbec nemám chuť k jídlu, vše mne v puse dráždí. Moc děkuji! - otázka upravena poradcem
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nelze vyloučit ani infikování během zákroku, Anno. Může se o aft jednat. Lidé přicházejí od stomatologa velmi často s afty a opary. Výtečný je v tomto případě Oralmedic. Jinak bych raději použil Parodontax než TTO. TTO může tkán dráždit a podporovat zánět. Použival bych i Florsalmin a střídal bych jej s Parodontaxem po 1-2 hodinách . Nechám to ale na vás.
Léky na předpis
Dobry den,mam na jednom oku zanet spojivek,dle ocni dr ho pry budu mit i na druhem oku,dostala sem kapky Maxitrol,mohu pro sebe jeste neco udelat?Kojim 14denni miminko.Dekuji
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Maxitrol je skvělý, Jano. Měl by stav zlepšit velmi rychle. Dbejte na správnou aplikaci a dostatečné dávkování.
Parafarmacie
Dobrý den, je mi 40 let a potřebovala bych zlepšit pamět kvůli učení. V lékárně mi poradili lék PIrabene, je toto vhodné, nebo co by jste mi doporučil? Děkuji.
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Martino, jsem skeptický k těmto druhům léků. Není však mnoho možnosti. Nootropika nemají příliš vedlejších účinků,a proto jsou i volně prodejná. Je možné je vyzkoušet. U zdravého člověka však podle mého efekt nemají. Zlepšit pamět a koncentraci lze hlavně cvičením. Určitě stojí za to navštívit nějaký kurz. Máme na to skvělé odborníky, kteří získali světové ocenění..
Parafarmacie
Dobrý den. Předem děkuji za poradnu, mám ve Vás velkou důvěru - je vidět, že se vyznáte a vidíte věci "v souvislostech".
Před 5 dny mi byl extrahován zub. Původně korunka s čepem, pod kořenem dle rentgenu "cosi" - asi váček, silné bolesti. Přeléčeno Entizolem, oblast se uklidnila, v neděli tedy proběhlo vytržení. Rána samotná moc nebolí, ale dost mě bolí dáseň ze strany cca v místech, kde je rána. Je to z vnitřní strany (kde je jazyk). Povrch dásně je zhrublý a místo je extrémně citlivé na jakýkoliv dotyk, nedejbože kus jídla nebo zubní kartáček. Protože podezřívám zánět dásně (měla jsem cosi podobného, velmi pomohla kombinace Tea Tree oleje a vyplachování Florsalminem), chci se tedy zeptat, jestli tyto dva přípravky nevadí s ohledem na to, že je tam rána po vytržení zubu. Proti otoku mi byl doporučen Aescin, jinak nic neberu (+sem tam Ibalgin).
Předem děkuji! - otázka upravena poradcem
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Anno, o zánětu dásně po extrakci zubu nelze vůbec pochybovat. Zánět je tam vždy a je to jen o rozsahu zánětu. Florsalmin může trochu pomoci. Je třeba však použit i něco s antiseptickým účinkem. Doporučuji Parodontax 0,2%. Ibalgin je možné užívat. Doporčuji přidat Wobenzym v dávce cca 15tbl za den po dobu 3 dní. Stačí balení se 40 tabletami. Aescin je v pořádku. Doufám, že je vám už lépe. Omlouvám se, že odpovídám až nyní.
Léky na předpis
Děkuji za odpověď ohledně očkování proti klíšťové encefalitidě. Zjistila jsem, že se očkuje na 3 dávky, první dvě lze aplikovat ve zkráceném schematu v rozmezí 14 dnů, třetí po několika měcících. Normálně by splikují všechny tři dávky v rozmězí až 9 - 12 měsíců. To předpokládám zž budu těhotná. Nemůže mít tedy toto očkování negativní vliv na dítě pokud bych otěhotněla? Mám opravdu velký strach. Děkuji Vám velmi za odpověď.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Můžete se na to dívat i opačně, Jano. Co když budete těhotná a onemocníte klíšťovou encefalitidou díky tomu, že jste se pohybovala v rizikovém prostředí?  Pokud chodíte často do přírody nebo bydlíte v oblastech kde je riziko nákazy vyšší, nerozmýšlel bych se . Pokud by jste otěhotněla po druhé aplikaci. Třetí bych již nepodával. Ochrana před infekcí bude s velkou pravděpodobností dostatečná.
Volně prodejné léky
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaké oční kapky byste mi doporučil, když mám zváště po ránu začervenalé oči a ještě přes hodinu mi lehce slzí. Jsou nějaké kapky proti začervenání, na zklidnění a také, že by lehce omezily slzení?
Kosmetiku, ani další vnější vlivy jsme neměnila.
Děkuji! - otázka upravena poradcem
Lucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pátral bych určitě po příčině, Lucko. Nelze se s tím jen tak smířit ( práce s počítačem, pobyt v zakouřeném prostředí, pilová alergie...). Zkuste, zda vám budou vyhovovat Evercil kapky. Jsou volně prodejné.
Léky na předpis
Jsem 57. letá diabet. léčená PO . TK 120-140/60-70
při poslední kontrole změněn lék LORISTA 50mg 1x denně na tolura 80mg 1x denně sodůvodněním nového doplatku na loristu/ doplatek mi nevadí/ je ta změna smysluplná nebo jen lékař změnil dodavatele.
Děkuji - otázka upravena poradcem
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Marie, změna může mít smysl. Neměla by ale by vycházet z jedné naměřené hodnoty. Učitě si krevní tlak denně měřte a hodnoty při pravidelných kontrolách lékaři předávejte, aby byla medikace co nejoptimálnější.
Léky na předpis
Dobrý den, potřebuji opětovně poradit. Léčím se s psor. artritidou, po cca 3 měsících léčby prednisonem/ 5 mg denně/ a trexanem /1O mg 1x týdně /se stav zlepšil, revmatolog mi snížil dávky prednisonu nejprve na 1/2 prednisonu denně. Nyní na posl.kontrole před 10 dny mi bylo řečeno, že mám prednison brát dle stavu 1/2 tbl. /tzn. 2,5mg/ nebo 1/4 tbl.denně, je možné prý také když nebudu mít bolesti jej nevzít vůbec. Začala jsem tedy brát 1/4 tbl., bylo to dobré, tak jsem ho zkusila 4 dny nevzít a opět mám celkem velké otoky a bolesti prstů rukou. Dnes ráno jsem vzala 1/2 tbl.,mám obavu, aby to takto nebylo stále dokola. Je vůbec šance na jeho vysazení, když se mi bolesti a otoky opět zhoršily?Poraďte mi prosím dávkování. Děkuji Marie
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě se může stav zlepšit, Marie. Hodně může pomoci i vhodný jídelníček, který by neměl přispívat ke zvýšené tvorbě prozánětlivých látek. Co se týká dávkování, nemohu se k němu vyjádřit. Nemám o vás žádné informace. Respektoval bych ale doporučení lékaře.
Léky na předpis
Dobrý den,prosím o radu. Dostala jsem trittico na potize se spankem.Je nastup okamzity nebo zacina pusobit az po urcitem case? dekuji za odpoved.
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě po určitém čase, Ivano. Chce to trochu trpělivosti. Věřím, že lékař rozhodl správně.





mobilní verze