Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

Léky na předpis
Dobrý den, prosím co je lepší Godasal 100 mg nebo Anopyrin 100 mg.
Alex.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Oba léky jsou velmi dobře snášeny. Sám jsem za ta léta žádný rozdíl u našich pacientů nezanamenal.
Doplňky stravy
Děkuji za velmi rychlé zodpovězení dotazu.
Kolik bych měla tedy pangamin aktiv brát - mám se držet etikety nebo si mohu přidat? Jodamin jsem chtěla brát kvůli plánování rodičovství.
Ještě jeden dotaz na kyselinu listovou , zda mám zakoupit femibion , či stačí klasická kys litová.

Předem děkuji.
S pozdravem Zdena - otázka upravena poradcem
Zdena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemám bohužel k dispozici infromace ohledně dávkování. Můžete mi je napsat? Jodamin bych zatím neužíval. Nemá to velký smysl. Během těhotenství se ale potřeba jódu zvedá asi o 30%. Později bych jej zařadil po konzultaci s gynekologem. 2-3x týdně bych nyní užíval multimitamin-multimineral. Je možné použít i Femibion. Kyselinu listovou bych nyní extra neužíval. Snažil bych si držet normální váhu. Může to napomoci otěhotnění a je to určitá prevence nadměrného nárůstu váhy během těhotenství, protože si zvyknete na přiměřenější jídelníček a lépe si poradíte s tvorbou jídelníčku během těhotenství.
Léky na předpis
Dobrý den.Od r.1999 užívám v neděli 3 tbl.methotrexatu,vloni mi paní doktorka napsala Trexan,k němu dobírám kys.listovou.Mám psor.artritidu,na kontroly chodím každé 4 měsíce,ale nyní jsem měla zvýšenou kys.močovou/391/,je možné,že by za to mohl trexan?Ještě užívám Atoris na cholesterol.Někdy bych Trexan nejraději přestala kvůli než.účinkům brát,ale paní dr. mi sdělila,že pokud by byly výsledky krve nebo jiné špatné,lék by vysydila.Děkuji.
Zdeňka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím si, Zdeňko, že je to spíše nevhodným jídelníčkem, protože užíváte i Atoris. Trpíte nadváhou? Jak se prosím stravujete?  Můžete mi třeba napsat váš včerejší jídelníček?
Léky na předpis
dobry den, prosim vas, chci se zeptat, beru tady ty leky prenessa, presid,furon verospiron,detralex, siofor 850, picham si 2x denne inzulin insuman comb 25, 43 jednotek, fluvastatin teva 80 mg a warfarin, padajimi vlasy, je mozne ze je to z tech leku, warfarin beru 4 roky a testy jsou porad spatne, je mozne vysadit warfarin a aby nebyla ohrozena na zivote dekuji
matilda kakurova
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemohu to posoudit , Matyldo. Nezdá se mi ale pravděpodobné, že by jste mohla warfarin vysadit. Nacházíte se určitě v začarovaném kruhu a jedinou cestou ven je normalizace váhy, pokud trpíte nadváhou a velmi vyvážený jídelníček.  Na to bych se plně koncentroval. Momentálně jste ohrožena na životě každodenně a medikace může život jen prodloužit. Ne však  výrazně jeho kvalitu, pokud zároveň nebudete dodržovat základní dietní doporučení.
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore, na hypertenzi se léčím 12 let, ale mám ji už od dětství (zděděnou z obou rodinných větví). V současné době užívám telmisartan 80 mg, betaloc zok 25 mg, amlodipin 2.5 mg. EKG mi dělali mnohokrát, poslední před 3 týdny, rovněž echo, tlakový holter mám zrovna dnes na sobě, celkově už po čtvrté, srdeční holter jsem už taky měla, koronarografii taktéž, vyšetření renálních tepen minulý týden. Zátěžový test na stacionárním kole nebylo možné dokončit, protože jsem téměř zkolabovala. Kromě docela značné hypertenze, místy až 190/115 (při užívání léků) a srdečních arytmií jsou všechna vyšetření negativní. Telmisartan celkem snáším, ale betaloc mi jako sportovkyni docela vadí už dříve popsanými účinky, navíc mi způsobuje nespavost. Z amlodipinu mi brní a otékají nohy. Jsem drobná, štíhlá sportovkyně, nekuřačka a téměř abstinentka a tak mne docela zlobí, že mám hypertenzi, navíc takovou, kterou nelze zvládnout. Jo a piju asi tak 1,5 až 2l denně.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To je  vyloženě výzva pro klinického farmaceuta změnit medikaci takovým způsobem, aby jste se dobře citila. Škoda, že náš zdravotní systém vás nechává napospas lékařům a nelegalizuje ambulance klinických lékárníků. Reakce na zátěžový test je pro mě zarážející, protože jste asi v dobré fyzické kondici. Nemohu vám ale pomoci. Mohu vám jedině doporučit dobrého kardiologa, pokud jste z Prahy či severních Čech, aby jste to k němu neměla příliš daleko. Se současným stavem se nelze spokojit a medikaci je třeba postupně optimalizovat..
Doplňky stravy
Dobrý den,
byl mi gynekologem na nepravidelnou menstruaci doporučen NosiFol, chci se zeptat, zda je to rozumný doplněk a jeho užívání racionální či zda je to tahání peněz z kapes zákazníků. Děkuji - otázka upravena poradcem
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Těžko říci, Aleno. Nemám žádnou přestavu, jak by mohl přípravek, s přihlédnutím ke složení, působit a nepravidelnou menstruaci ovlivnit. Stravujeme se různě a ne každý má deficit výživných látek, které doplněk stravy obsahuje. Může v tom být ale nějaká empirie. Občas se s tím setkávám. Nelze ale vyloučit placebo efekt. Nepravidelná menstruace může mít rozmanité příčiny a univerzální doplněk stravy, který by od ní odpomohl, vymyslet určitě nelze. Z obchodního hlediska přípravek chápu. Je jasně zacílen na konkrétní skupinu a na konkrétní problém.
Doplňky stravy


Dobrý den pane doktore, jaký je Váš názor na doplňky stravy Pangamin konkrétně Aktiv na klouby a Jodamin - mají smysl? Nechci do sebe dodávat nic umělého..

Předem díky za odpověď a přeji krásný den.

Zdena - otázka upravena poradcem
Zdena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Za jakým účelem chcete zvyšovat příjem jódu, Zdenko? Pangamin Aktiv obsahuje aktivní látky, které mohou ovlivnit funkci pohybového aparátu v poměrně malém množství v jedné tabletě. Je proto důležité volit správné dávkování. Na Pangamin mám slabost a rád jej doporučuji jako velmi zdravý doplněk stravy, který je možné v doporučeném dávkování použivat každodenně. 
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den pane doktore, chtěl bych se zeptat zda byste mi doporučil nějaký ideální doplněk stravy, který by pomohl mému tělu získat všechny potřebné látky. Často sportuji, jsem studentem a také chodím do práce. Mám teda celkem vysoké zatížení jak psychické tak i fyzické. Děkuji.
Lukáš
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Lukáši, nemám žádné informace o vašem jídelníčku. To je nezbytné, abych mohl poradit co  přidat a co naopak ubrat, aby bylo složení jídelníčku co nejlepší. Pokud máme v úmyslu užívat doplňky stravy za účelem zvýšení výživové hodnoty celodenního jídelníčku, musíme vycházet z dobré znalosti jídelníčku stávajícího.
Léky na předpis
Dobrý den, můžu při užívání Entizolu brát Panadol?
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud je to nutné, tak ano, Hanko. Kombinace více léku vždy  představuje pro tělo určitou zátěž. Míru rizika musí posoudit předepisující lékař, který má o vás dostatečné informace.
Léky na předpis
Dobrý den, prosím o sdělení, zda lze betablokátory(konkrétně betaloc zok) nahradit nějakým přípravkem či lékem, který nezpůsobuje bolesti svalů, únavu a zadýchávání už i při malé námaze. Děkuji za odpověď.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Můžete mi prosím Marie napsat, jaké  všechny léky  užíváte? Máte vysoký krevní tlak? Měříte si jej denně? Kolik vody asi za den vypijete?  Kdy vám naposledy lékař provedl EKG vyšetření?
Speciální potraviny
Dobrý den děkuji za odpověď ohledně apo-paroxu a gaineru mass gain 14 obsahuje koncentrát syrovátkových bílkovin 12% ve 100 gramech takže ho mužu vklidu zkusit děkuji za odpověd
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě, Pavle. Jesttli ale máte nadváhu a potřebujte shodit, gainer je zbytečný a je třeba zvýšit jen příjem bílkovin.
Speciální potraviny
Dobrý den mám otázku užívám apo parox a chodím do posilovny a koupil jsem si gainer MASS GAIN 14 který obsahuje i soubor aminokyselin a jednou znich je L-Tryptophan 52mg v jednom napoji a z doslechu jsem slyšel nevím jestli je to pravda že by to mohlo mít mezi sebou nějaké interakce nebo zpusobit serotoninoví syndrom tak by mě zajímalo jestli se nemám bát a v klidu si ten gainer dát děkuji za odpověd
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Množství tryptofanu není nijak velké, Pavle a významnější ovlivnění centrálního nervového systému je nepravděpodobné. Jen menší část se využije na syntézu serotoninu ev. tryptaminu. Tryptofan je esenciální aminokyselinou. Jaké bílkoviny Mass Gain 14 obsahuje?
Léky na předpis
Vážený pane doktore, byl mi předepsán přípravek Eryfluid na kožní vyrážku na noze. S přítelem se snažíme o dítě. Mohu tento přípravek bez obav používat, neublíží miminku? Lékařky jsem se zapomněla zeptat...Dočetla jsem se, že byse měl přípravek užívat i po vymizení příznaků, cca 1 - 3 měsíce. Kdybych otěhotněla, mohu tento přípravek používat i když otěhotním? Děkuji, přeji hezkou neděli.
I.D.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, určitě. Nemusíte se obávat.Nevidím však žádný důvod k dlouhodobé aplikaci.
Parafarmacie
Dobrý den, když budu pravidelně cvičit, a užívat Aminostar Fat Zero HCA 500 mg 100 tablet, neuškodí mi to nijak? Je v tom velká chemie, tak aby se to na mne za par let neodrazilo. :/
Karolína
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Karolíno, jestli chcete snížit váhu  je třeba adekvárně upravit jídelníček. Kyselina hydroxycitronová nemůže váhu a množství tělesného tuku nijak významně ovlivnit a je to zcela zbytečná investice. Na druhé straně je to látka netoxická a  je ještě bezpečnější než vitamin C.
Léčebná kosmetika
Dobrý de, pane doktore.
Chtéla bych se zeptat zda máte nějaké zkušenosti s výrobky firmy Nu skin a jestli ano, jaký je váš názor.
Předem děkuji za odpověd.
- otázka upravena poradcem
Zlata
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Zlato, s těmito výrobky bohužel zkušenosti nemám. Nejsem schopen se k nim objektivně vyjádřit.
Léky na předpis
Dobrý den. Lékař mi předepsal léky na žaludek itoprid. Můžou snížit účinek antikoncepce lindynette 20?Děkuji za odpověd.
Markéta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to velmi nepravděpodobné, Markéto, že by mohlo dojít k významné interakci.  Kombinace je možná. Jakými problémy trpíte?
Léky na předpis
Pěkně zdravím. Užívám Lanzul na odkyselení žaludku, moje otázka je, zda tento přípravek působi také na odkyselení celého organismu, nebo jenom v tom žaludku.Dekuji za odpověď. Božena
Božena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nepůsobí, Boženo. Za normálních okolnosti si tělo udržuje acidobazickou rovnováhu.  Nedoporučuji tedy žádné šarlatánské metody k "odkyselení". Chcete-li být zdravá, udržujte si normální váhu. Jezte skromně ale pestře. V případě snížené funkce ledvin, které se na udržování acidobazické rovnováhy významně podílejí, je třeba volit jídelníček trochu odlišný.
Doplňky stravy
Mohou mi doplňky stravy třeba nějak za pár let uškodit? Zdravé to nejspíš není, že? ...
Sandra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud je budete užívat v doporučeném dávkování a budou od věrohodných firem, uškodit vám nemohou, Sandro. Doplňků stravy je obrovské množství a mají  rozmanité účely použití.
Parafarmacie
Dobrý večer,
som v 12 týždni tehotenstva a už 3 týždne ma trápi kašeľ, vôbec nie je silný, zakašlem asi 2-3x za hodinu, kašeľ je suchý. Iné ťažkosti nemám. Volala som svojej obvodnej lekárke, ale odporučila mi len sirup od kašľa, zašla som do lekárne, kde som si kúpila skorocelový mukoplant, povolený aj v tehotenstve. Po dobratí sirupu som bola v poriadku asi 4 dni a opäť sa kašeľ vrátil. Už som vyskúšala aj rôzne domáce recepty ako cibuľový sirup, naparovanie, čaj s medom a citrónom... už neviem, čo si na ten kašeľ mám dať, čo by ste mi odporučili? Vopred ďakujem za odpoveď. - otázka upravena poradcem
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nechal bych zkrátka kašel odeznít, pokud vás to nijak zdravotně neomezuje, Jano. Vyhýbejte se rychlým změnám teploty vzduchu. Dodržujte správnou vlhkost vzduchu v místnosti a větrejte. Přiměřeně se oblékejte. Sliznici zvlhčujte upíjením lékopisných plicních čajů s obsahem rostlin, které obsahuji slizy (Pulmoran, Species Pectorales).
Léky na předpis
Beru ADIPEX RETARD,mam po nem zacpu.Muzu si vzit nejake projimadlo?
Renata
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Můžete, Jano. Spíše si ale myslím, že je to dietní chybou při redukční dietě. Běžná chyba například je, že lidé konzumují nepřiměřené množství košťálové zeleniny (brokolice, květák..). Můžete mi prosím napsat váš jídelníček? Třeba dietní chybu najdeme.
Parafarmacie
Dobrý den užívám lék apo-parox na úzkost a občas trpím nespavostí ale není to nic vážného ale bavili jsme se o tom i v rodině a a na vánoce jsem dostal balíček s ruznimy vitaminy a byl mezi nimi i hypnox duomax a tak by mě zajímalo jestli to mužu brát na lék který užívám obsahuje kozlík lékařsky 166mg Extrakt z šištic chmele otáčivého 120mg Extrakt z nati mučenky pletní 120mg,Extrakt z listů meduňky lékařské 30mg,alfa s1 - dekapeptid 20mg děkuji za odpověď.
Tomáš
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Těžko říci, Tomáši. Občas je to možné. Pravidelné užívání totoho či podobného doplňku stravy se sedativním účinkem v kombinaci s paroxetinem osobně nedoporučuji a domnívám se, že to má negativní vliv na jeho učinek.
Parafarmacie
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaké přípravky byste doporučil k léčbě steatózy jater? Je toto stav neměnný, nebo lze játra zregenerovat a vrátit k normálu?
Děkuji! - otázka upravena poradcem
Kamila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud máte nadváhu či jste obézní, je třeba váhu snížit a dosáhnout normální váhy, Kamilo. Obsah tuku v játrech se zmenší a zlepší se jejich funkce. Jste-li štíhlá, steatóza se již nezlepší a je třeba dbát na velmi skromný a co nejpestřejší jídelníček. Jídelníček musí obsahovat nezbytné množství bílkovin, dostatek esenciálních aminokyselin a mastných kyselin, přiměřené množství sacharidů a  běžných tuků, Větší část by měly tvořit tuky nenasycené a tuky dobře stravitelné (mléčný tuk). V tomto případě nelze mírné zlepšení stavu vyloučit. S přípravků zlepšujících funkci jater byl volil Essentiale Forte, případně i Legalon.


Léky na předpis
Dobrý den.Můžete mně,prosím,poradit,zda lze užívat Simvastatin zároveň s Quamatalem?Děkuji.
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Je to možné.
Volně prodejné léky
Dobrý den, užíval jsem ibalgin 400 3x denně po dobu 3 dnů. Po třech dnech se u mě dostavili mírné, bolesti žaludku(jako podrážděného) a černá stolice jako uhel, už je to třetí den bolest téměř vymizela, ale stolice je pořád černá? Je to považováno za vedlejší učinek ibalginu, mám s tím jít k doktorovi? nebo počkat až se t ouklidní samo? - See more at: http://www.odpovedi.eu/cerna-stolice-po-uzivani-ibalginu-400-6639#sthash.Uae9Z27H.dpuf
Loret
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě! Je třeba navštívit lékaře a vedlejší účinek léku by měl lékař ohlásit. Jedná se o krvácení do trávicího ústrojí. Zřejmě z poškozené  sliznice žaludku či dvanáctníku.  Mohla by být poškozena i místním působením, pokud lék nebyl dostatečně zapit  Může být poškozena i díky častému používání antiflogistik či díky dlouhodobé lékové interakci s jinými léky.  Návštěvu lékaře  prosím neodkládejte.
Léky na předpis
Léčím se u 6 odborných lékařů: užívám na parkinsona 5x isicom, na TK presid,betaloc,lozap, na žaludeční kyselost loseprasol, na deprese cipralex,po provedeném zavedení stenu trombex,sortis dlouhodobě ,ANP. Na
polyneuropatii DK Lyriku a Milgammu, . V červenci jsem podstoupil léčení na cybercniffu v Ostravě, urolog je po následné kontrole spokojený, bez nálezu. Mám pocit plnosti žaludku, únavy a nezájemu, byl jsen na kontrolním vyšetření žaludku, bez nálezu. Není možné, že si některé léky pouze nesedí? I když je mi 70 současný stav mi silně vadí.Připadá mi, že každý lékař hodnotí pouze svou odbornost. Je možné posouzení komlexního zdravotního stavu a přehodnocení užívání léků? - otázka upravena poradcem
PEPA
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Pepo. určitě máte pravdu. Je to systémem našeho zdravotnictví. Praktický lékař musí hrát klíčovou roli, vyhodnocovat všechna data a  pak léčit ve spolupráci s ostatními specialisty. Musí mít ale na vás čas a musí být dostatečně vzdělaný . Pokud bude placen hlavně od toho kolik pacientů registruje a ne v jakém zdravotním stavu se jeho ovečky nacházejí, nemůže dojít ke změně jeho chování. Zdravotní pojišťovny se totiž o zdraví svých klientů aktivně nezajímají, protože je k tomu nic nenutí. Vybírají pouze peníze a proplacejí poskytnutou zdravotní péči. Nic víc. Na druhé straně lidé musí aktivně o své zdraví pečovat. Pokud máte vysoký krevní tlak a hladinu krevních tuků a užíváte Loseprasol je jasné, že se špatně stravujete. Chcete-li něco změnit  musíte začít od sebe a změnit trochu sám sebe. To myslím platí obecně.  Máte-li nadváhu, je třeba dosáhnout normální váhy. Buďte fyzicky aktivní. Kouříte-li, je třeba okamžitě přestat. Pokud se aktivně přičiníte, budete brát léku minimum a nebudete každodenně ohrožen na životě.
Parafarmacie
Dobrý den mám dotaz ohledně užíváni doplňku L-carnitinu začal jsem cvičit a chtěl bych trochu podpořit redukci tuku ale ne na úkor svalové hmoty a poradili mi tento doplněk tak by mě zajímalo jestli nemá nějaké nežádoucí učinky a jestli nemá nějaké lékové interakce a ještě která forma je podle vás nejlepší tekutá,tobolky nebo prášek děkuji.
Jaroslav
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaroslave, karnitin je sice nezbytný pro oxidaci tuků a pro jejich využití v lidském těle, neznamená to ale, že pokud ho budeme přidávat formou doplňku stravy, že zvýšíme jejich odbourávání. Tato teorie byla mnoha studiemi již před mnoha lety vyvrácena. Bohužel. Příroda funguje trochu jinak a není to jen o matematice. Ve sportovní výživě nemá používání karnitinu žádný smysl a je to naprosto zbytečná investice. Sliby o zvýšeném spalování tukú jsou učebnicovým příkladem klamání spotřebitele. Příjem karnitinu je většinou vyšší než naše tělo potřebuje. Játra si ho navíc dokáži sami vytvořit a není tedy esenciální látkou.
Podváha
dobry den mam problém pribrat vazim 45kg a 164cm snim cokoliv a v jakym koliv mnzstvi ale nepribiram co by mi pomohlo za volne prodejne leky? uz 2 roky beru pangamin dekuji za odpoved
petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nic Petro. Jedinou možnosti je zvýšit energetický příjem, volit správný poměr bílkovin, sacharidů a tuků a zlepšit stravitelnost toho co jíte kulinářskou úpravou. Pokud takto jídelníček upravíte , má smysl užívat některé trávicí enzymy. Prodělala jste důkladné interní vyšetření?Jjak vypadal například váš jídelníček včera?
Parafarmacie
Dobry den od 15 let se mi delaj opary na obliceji celo brada tvare nikdy sem nebyla u lekare a strasne me to trapi udelaj se mi do mesice treba trikrat za sebou a bud jeden nebo i vic stydim se za to konecne sem se dokopala k lekari ten se na me jen podival rek ze se jedna opravdu o opar a nedal mi na to vubec nic a byl na me jeste neprijemnej uz fakt nevim co mam delat a jak proti tomu bojovat prosim vas o radu moc
petra 19
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
S herpetickými infekcemi se bujuje velmi špatně, Petro a u někoho přetrvávají, často ve skryté formě, celý život. Dostatečně účinná antivirotika zatím nemáme.  Trpíte často infekcemi horních cest dýchacích či močových cest? Užíváte často antibiotika? Napište mi prosím o svém zdravotním stavu něco bližšího.
Parafarmacie
Dobrý den,
Je mi 11 let, vážím 32 kg a měřím 153cm. Všichni mi říkají že jsem hubená :( . Jak mám přibrat ? - otázka upravena poradcem
Eliška
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
A jak se stravujete , Eliško? Jsou rodiče štíhlí? Popište mi prosím podrobně váš jídelníček od tohoto pondělka do neděle a pošlete na guareta@drstanek.cz.
Parafarmacie
Dobrý deň,
ďakujem za Vašu odpoveď. So zápchou som nikdy predtým nemala problémy, tie začali až v 2. mesiaci tehotenstva. Snažím sa jesť pomerne zdravo, menšie porcie a častejšie, keďže okrem spomínaného problému trpím aj nechutenstvom na jedlo. Raňajky - jogurt (občas do neho pridám otruby) alebo celozrnné pečivo s maslom/šunkou/syrom (podľa chuti) + zelenina, desiata - ovocie, obed si zvyknem rozdeliť, keďže polievku a hlavné jedlo naraz neviem zvládnuť, olovrant-ovocie alebo oriešky, večera - pečivo alebo jogurt, acidko. Čo sa týka tekutín cez deň vypijem asi 2-2,5 l vody alebo nesladeného čaju. Čokolády a sladkosti nejem vôbec odkedy som otehotnela, keďže na ne nemám chuť. Ešte raz ďakujem za odpoveď. - otázka upravena poradcem
Ivet
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě bych vyřadil z jídelníčku otruby, Ivet. Mohl by být problém i s celoznným pečivem, pokud jej jíte ve větším množství. Tráví se postupně a proto škrobová zrna nasávají vodu během celé cesty trávicím ústrojí. Tím se zahušťuje významně střevní obsah. Škrob se vetšinou nestráví v plném rozsahu, pokud se skutečně o celozrnné pečivo jedná. Riziková je i košťálová zelenina, pokud ji do jídelníčku zařazujete.Určitě hledejte dietní chybu ve změněném jídelníčku, který asi vznikl v dobré víře udělat pro miminko to nejlepší.
Parafarmacie
Dobrý den,
měla bych takový dotaz ohledně doplňků stravy. K narozeninám jsem dostala hodně doplňků stravy (Omega-3, Vitamin C long effect, Chlorella Japan, Vápník-Hořčík-Zinek+Vitamin D, Revalid). Zajímalo by mě, že když je budu brát všechny najednou, jestli budou mít stejný účinek, jestli si to tělo vezme, nebo to jen sním a účinek žádný. A také moc nejím, takže když je mám brát při jídle nebo po jídle, tak jestli stačí, když sním třeba banán s jogurtem... Předem děkuji. :-) - otázka upravena poradcem
Sandra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Můžete to polykat najednou, Sandro, pokud to   zvládnete a budete respektovat doporučené dávkování. Omega-3 používejte s jídlem, ve kterém jsou obsaženy tuky. U ostatních bych volil konzumaci mezi jídly. Zapijte alespoň 200ml vody.
Parafarmacie
Dobrý deň,
som v prvom trimestri tehotenstva a trpím zápchou. Už som vyskúšala všeličo (sušené slivky, pohár studenej vody s citrónom na lačno, orechy, otruby...) a nič z toho mi nepomáha. Kamarátka mi odporúčala psyllium, je bezpečné ho užívať v tehotenstve, resp. čo iné by ste mi odporučili. Ďakujem za odpoveď a prajem krásny deň. - otázka upravena poradcem
Ivet
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Trpěla jste zácpou před otěhotněním, Ivet?  V prvé řadě bych hledal dietní chyby, které vám zácpu způsobují! Dokáží to i otruby, pokud se jí ve větším množství. Psyllium je jinak bezpečné, pokud se používá osemení nikoliv semínka, která, mimo jiné, mohou snížit vstřebávání vápníku ,díky obsahu fytátů. Můžete mi prosím napsat jak se momentálně stravujete a kolik vody za den asi přijímáte?
Léky na předpis
Dobrý den,
děkuji za odpověď, lék na žíly si určitě nechám předepsat. Mám k vám ještě dotaz ohledně Prednisonu, který beru na artritidu. Brala jsem měsíc 1 tbl. denně 5 mg, nyní mi revmatolog snížil dávku na 1/2 tbl. denně s tím, že ho postupně vysadí. Ráda bych už se ho zbavila, výsledky krve prý neukazují na zánět /S-CRP 1/. Jak dlouho podle vás ho budu muset ještě brát. Děkuji Marie - otázka upravena poradcem
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemohu se k tomu moc vyjádřit , Marie. Revmatolog 100% ví co dělá a zbytečně by léčbu neudržoval. Určitě si plně uvědomuje jedinečnost účinku kortikosteroidů i jejich rizika. Je třeba mu důvěřovat. Zlepšení stavu může být jen dočasné a po náhlém vysazení může dojít opět k výraznému zhoršení. Postup považuji za správný. Buďte prosím trpělivá.
Parafarmacie
Dobrý deň,
môže sa používať lubrikačný gél v tehotenstve? Pýtala som sa svojho gynekológa a ten mi odporučil, aby som sa pozrela, čo uvádza výrobca na etikete (pozerala som na l.g. značky durex), ale žiadne info ohľadom využívania v tehotenstve som tam nenašla. Existujú nejaké lubrikanty, ktoré sú vyslovene zakázané, alebo môžem používať akýkoľvek? Vopred ďakujem za odpoveď. - otázka upravena poradcem
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, lubrikační gel by neměl vadit. U nás ale již lze koupit ledacos... Osobně bych doporučil gel, který není na vodní bázi. Ideální je Doer nebo Glide4You.
Parafarmacie
Děkuji za odpověď parafarmacie ale ještě by mě zajímalo davkovaní vaječného albuminu vážím 72kg a posilováni mam tak zhruba středně těžké jde mi o nárůst svalové hmoty a dále by mě zajímalo teď se snažím jist 6x denně ale občas nestíhám tak bych se chtěl zeptat kolik jídel denně se dá nahradit tekutou stravou aniž by to mělo mělo na tělo nějaký negativní vliv mě osobně by se to hodilo k dopoledni svačině a někdy k odpolední čili dvě jídla ze šesti a poslední otázka jestli byste mi nemohl doporučit čim nejvhodněji jídlo nahradit za dobrou cenu napadá mě vaječné albuminum + nějaké sacharidy ale rád si nechám poradit děkuji
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Neznám složení vašeho jídelníčku, Pavle. To, že jíte 5x či 6x za den neznamená, že máte správný příjem základních látek. Kolik bílkovin, sacharidů a tuků tedy příbližně váš jídelníček obsahuje? Počítáte si to? Je to důležité, aby jste mohl nějakého úspěchu dosáhnout.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den chtěla bych zredukovat podkožní tuk ale nechutnají my ti zdravé tvrdé chleby takže by mě zajímalo jestli existuji i nějaké měkké varianty které mají podobnou trvanlivost a obsahuji dlouhé cukry a jsou vhodné do diety a dají se snadno hodit do tašky a podle potřeby použit kdekoli a nebo čím nejlépe tento chléb nahradit děkuji.
veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě, Veroniko. Dietline celozrnný žitný chléb 40g je ideální cereální výrobek. Velikost porce je také přiměřená, pokud chcete jít s váhou dolů na úkor tělesného tuku. Trvanlivost je 6 měsíců. Výrobek neobsahuje konzervanty. Nezanedbávejte příjem bílkovin, aby tělo nemělo důvod sáhnout do svalových rezerv kvůli nedostatku esenciálních aminokyselin.
Volně prodejné léky
Pěkný den,mám probléy se žlučníkem kámen1,5 cm ,lékaři doporučují operaci.V lékárně mě doporučili ROWAchol užívám 2x až 3X denně podle návodu.Myslím,že se mi žlučník zklidnil.Držím k tomu i dietu.Chci se zeptat jak dlouho se tento přípravek užívá.Zda potom nějak preventivně.Manžel má po operaci žlučníku může si ho vzit také na posílení jater,které jsou nyní více namáhány?Děkuji za Vaši odpověď.Jarmila
Jarmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jarmilo, Rowachol bych používal zejména při obtížích a asi 7-10 dní po nich. Samozřejmě je zásadní se vyvarovat pokrmů, které vám mohou obtíže způsobit. Přimlouval bych se ale za odstranění žlučníku, pokud nemáte v rodinné anamnéze kolorektální karcinom. Akutní záněť žlučníku může vyprovokovat zánět slinivky a to pak jde opravdu o  velmi vážný zdravotní stav, který může skončit i smrtí. U vašeho manžela bych to neřešil. Žluč samovolně odtéká do žlučovodu a postupně si tělo vytvoří provizorní rezervoár.  Játra není třeba posilovat.  Pro játra je mnohem důležitější dodržovat přiměřený jídelníček, který nepovede k nadváze a obezitě. Má po operaci nějaké obtíže?
Parafarmacie
Dobrý den zajímo by mě co si myslíte o sojovém mase jestli je vhodné do zařazeni do jídelničku snažím se nabrat svalovou hmotu a poměr cena je u něj velice dobrý nebo jestli my můžete doporučit jinou levnou formu bílkovin děkuji za odpověd
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Preferoval bych vaječný albumin, Pavle, který se dá koupit v přijatelné kvalitě a poměrně levně ( internet, prodejny se "Zdravou výživou" ). Chutný v práškové formě není.  Sójové maso by mohlo mít slušnou biologickou dostupnost, i když jsem o něm žádná data na toto téma neviděl. Podíl rozvětvených bílkovin je nižší než v laktoalbuminu či ovoalbuminu. Nevidím v tom ale zásadní problém. Za určitou dobou bych stejně k dietě přidal rozvětvené aminokyseliny zvlášť (BCAA). Výtečným zdrojem bílkovin jsou i Olomoucké tvarůžky, které jsou prakticky bez tuku, či mléčné výrobky MILKO (Polabské mlékárny - Ovofit, Svačinka). Je dobré tedy  zároveň zvyšovat i podíl bílkovin v běžném jídelníčku, aniž by vás to stálo něco navíc.
Parafarmacie
Dobrý den,
ozývám se cca po měsíci, potíže se zácpou se asi po 10 dnech upravily. Co se týče onemocnění psor.artritidou, po lécích /Trexan 10 mg, Prednisol 5 mg/nastalo zlepšení stavu, nemám již skoro bolesti kloubů, otoky jsou menší, pouze prosím o informaci. V ústech se mi částečně trochu rozpraskala dáseň, i při opatrném čištění zubů dost krvácí. Dnes jsem byla po měsíci na kontrole a odběru krve na revmatol. a mám si prý na to koupit vit.E, způsobuje to prý ten Trexan. Mám ho prý rozkousat, ne polykat. V letáku je psáno, že při současném užívání kortikoidů zvyšuje vznik žilní tromb./mám křeč.žíly na nohou/. Děkuji. - otázka upravena poradcem
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jsem rád, Marie, že se citíte lépe a doufám, že se stav stabilizuje do takové míry, že vás onemocnění nebude významně omezovat. Kvůli křečových žilám bych něco užíval nepřetržitě. Vitamin E sice moc nepomůže, ale má smysl jej užívat i z jiného důvodu (antioxidant, emulgátor). Volil bych Detralex (je na lékařský předpis) či Paralékárna Flavonoidy. Tyto přírodní přípravky tlumí  zánětlivé procesy také a zároveň plní různé ochranné funkce. Jsou velmi vhodné  k současné léčbě.
Podváha
Dobrý den , pane doktore prosím tímto o radu.
Mám tříletého syna a hrozně špatně jí. Existuje nějaký přírodní doplněk na podporu chuti k jídlu?Stále vyžaduje Sunar. Rád jí zeleninu a jablka, ale klasická jídla jako knedlíky omáčky, kaše ,těstoviny,rýže, chleba a rohlíky mu nic moc neříkají....Naopak když mu dám třeba Hami konzervu tak tu sní celou.Už nevím co bych mu uvařila .

Předem děkuji za Vaši odpověď. - otázka upravena poradcem
Zdena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě, bych to řešil přirozenou cestou, Zdeno. Chuť k jídlu by mohly zlepšit strouhaná jablka, čerstvé ovocné nebo zeleninové šťávy(pomerančová, či mrkvová) v množství asi 100ml, které je možné trochu přisladit Do jídla bych ho nijak nenutil a snažil se mu tvořit co nejpestřejší jídelníček. Houskové knedlíky, běžný chleba,  běžný rohlík- mají malou výživovou hodnotu, pokud s nimi nepotřebujeme zvýšit příjem sacharidů a dítě má normální váhu. Má rád synek mléčné výrobky? Ty mi ve výčtu chybějí a neměly by v jídelníčku chybět. Neměly by v něm také chybět polévky-masové či zeleninové vývary.  Pokud je synek hubený vsadil by na  teplé sladké kaše (rýžová, krupicová), sladké těstoviny (nudle s mákem, šišky s mákem, škubánky s mákem) nebo třeba livance se skořicí, omelety s ovocnými džemy, žemlovku apod.
Parafarmacie
Pane doktore, dekuji za odpoved (nadymani). Jim celozrnne lisovane chleby, cizrnu, cocku, uzene tofu prodavane v supermarketu, hummus, ovesne vlocky. Nejim extra vlakninu (vyjimecne max psyllium). Z masa drubez, ryby, morske plody, vyjimecne hovezi. Ovoce: pouze jablka, zelenina: mrkev, papriky, rajcata, spenat, zeleny hrasek. Mlecne vyrobky: nizkotucny tvaroh, bily jogurt, kozi syr prirodni, cottage. Objednala bych se do poradny, ale vzhledem k casu to bude chtit, abych si na to vyhradila volny den :-) Rada si objednam pripravky u Vas :-) Dekuji a hezky den. H.
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To nevypadá nijak hrozivě. Bude to spíše o přiměřenosti porcí. Doporučuji  určitě zkusit aktivní uhlí. Kdyby se neosvědčilo, ozvěte se.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, moc děkuji za odpověď ohledně detralexu. Mám ještě jednu otázku, co byste mi doporučil na nadýmání. Jím hodně vlákniny a luštěnin, tofu atd. Vím, že to může být příčina. Ale ráda bych si tyto potraviny v jídelníčku ponechala. Občas ale moje tělo protestuje :-) Prosím, existuje něco účinného a zároveň ne extra škodlivého? Děkuji moc. H.
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jakou vlákninu Heleno jíte? I ta může být  hlavní příčinou nadýmání. Nadýmá hlavně inulin a oligofruktóza. V  naší lékárně doporučujeme zejména Paralékárna Aktivní uhlí, které je mnohem účinnější než léčiva a doplňky stravy, které obsahují simeticon. Zároveň radíme jak jídelníček upravit. Není  tofu jako tofu, a některé může být hůře stravitelné. I to může zhoršovat problémy s nadýmáním. Nejkvalitnější je možné koupit v některých vietnamských tržnícicích od vietnamských výrobců(nevím jestli legálních). Naprosto jedinečné je v tržnici v Chebu a nelze ho vůbec srovnávat s českými výrobky.  Většina problémů s nadýmáním je zapříčiněna dietními chybami, které je teoretické snadné odstranit. Většina lidí ale poučitelná není.
Léky na předpis
Dobrý den mam dotaz moje máma užívá lék jménem apo-parox ona se strašně bojí léku ale dohlížím na to aby je brala ale teď se dozvěděla od nějaké známe že na ty léky nemůže konzumovat látku jménem tryptofan že by mohla mít serotoninový syndrom od té doby pořad chce abych ji zjistil v kterých potravinách se nachází.Já osobně jsem si o tom četl něco na internetu a podle mě to není pravda protože tryptofan obsahuje hodně potravin které denně jíme tak vás chci poprosit jestli byste mi nemohl napsat všechny leky,doplnky stravy,potraviny ktere znáte a maji s tímto lékem interakce a mohli by spusobyt třeba ten serotoninovy syndrom nebo něco jineho zkrátka na co by si měla davat pozor jestli teda nějake jsou děkuji za odpověd
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Jiří, tryptofan je esenciální aminokyselina, která je součástí každé bílkoviny a která je pro naše zdraví nezbytná.  Bude-li se maminka držet výživových doporučení ohledně příjmu bílkovin a nebude podléhat  radám šarlatánů nemá se čeho obávat. Tryptofan se neobjevuje ve významnějším množství v běžných doplňcích stravy. Nemá smysl se tedy znepokojovat. Důležité je respektovat lékaře a nečíst příliš informace na internetu, které nejsou napsány odborníky-specialisty na příslušnou problematiku.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den,mám dotaz, občas (tak 1x týdně) si koupím tunáka Rio mare, abych jedla nějaké ryby, je to kvalitní produkt, nebo ho spíše nedoporučujete? Mají ho různě míchaný s kuskusem, těstovinami, fazolemi -vždy jsem si říkala je to dražší tudíž kvalitní, chuťově je super, ale ta kvalita?? Poradíte?
Eva Rio mare
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě je to velmi dobrý výrobek pro zpestření jídelníčku a zvýšení obsahu bílkovin v něm, Evo. Tono naturale můžete navíc výborně použít při přípravě zeleninových či zelenino-těstovinových salátů, aniž by jste zbytečně zvyšovala příjem tuku ev. i sacharidů. Máte-li ráda tuňáka, doporučuji také zakoupit hotový pokrm Dietline Tuňák se zeleninou ( e- shop).  Připravuje se velmi snadno v mikrovlnce je možné ho uchovávat při normální teplotě. Trvanlivost je jeden rok a pokrm si tedy nezadá s trvanlivosti konzerv. Je to bezkonkurenční hotový pokrm s obsahem tuňáka na českém trhu.
Léky na předpis
Dobrý den,
chci se jen zeptat, zda je ted v ČR dostupný Cirkadin nebo ne? - otázka upravena poradcem
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím si, že stále není, Kláro. Firma Lundbeck s podporou prodeje nepokračuje a pravděpodobně se hledá jiný  vhodný zájemce, který by  se o distribuci  a  podporu prodeje v ČR staral. Jsme malý trh, který je navíc cenově nepředvídatelný. Zájemci se určitě nehrnou. Prodělat je snadné a vydělat na takovém léku navíc  vyžaduje velké zkušenosti a specializaci jen na úzké segmenty farmaceutického trhu.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, poradil byste mi, zda je lepší brát detralex nebo mohu s podobným výsledkem brát třeba Mobiven či podobný doplněk? Mám lehké křečové žíly, Detralex mi občas předepíše můj lékař. Z hlediska nějakých vedlejších účinků a celkové účinnosti a vhodnosti - co byste mi doporučil? Moc děkuji a přeji pěkný den. H.
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Detralex je určitě skvělý lék, Heleno. My naším pacientům doporučujeme Paralékárna Flavonoidy. Počáteční dávka 2 x 2 tablety po dobu 7-10 dnů. Pak udržovací 2 x 1. S rostlinnými polyfenoly máme letité zkušenosti a mohou zdraví jedině prospět, pokud se používají tak, jak je lékárníky či lékaři doporučováno.
Léky na předpis
Dobrý den,
pane doktore moc prosím o odpověď na otázku ohledně mechanismu působení toho léku Tritico, zajímá mě jak to v těle působí a co to dělá. - otázka upravena poradcem
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Látka, která je v léku obsažena, inhibuje zpětné vychytávání serotoninu, Alice. Tím dochází k jeho vyšší koncentraci na nervových spojích(synapsích). Zároveň tato látka antagonizuje serotoninonové receptory HT2 . To má pak celou řadu farmakologických dopadů včetně antidepresivního účinku.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den potřeboval bych poradit beru léky apo-parox a mám doma sušené plody goji kustovnice čínské a chtěl bych si tím obohatit jídelniček ale jelikož sem o tom něco četl na internetu kde to nazívají spíš doplněk stravy než ovoce a doručuji tak 10 až 15g denně tak bych se chtěl ujistit že to nemá nějaké interakce s léky které beru a mužů ji v klidu konzumovat děkuji
Martin
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Martine, sušené plody goji obsahují hlavně vitamin C. Některé biologicky aktivní látky sušením oxidují a jejich obsah se může lišit podle způsobu sušení. Tím, že je plod zbaven vody obsah biologicky aktivních látek je tedy i z tohoto důvodu velmi rozdílný od čerstvé šťávy, porovnáme-li stejná váhová množství. Doufám, že máte sušené plody z dobrého zdroje a že neobsahují plísně. Nenapadá mě žádná interakce s Apo-parox a goji a můžete je používat. Nevídím však u goji žádné výhody v porovnání s naším tradičním ovocem. Spíše riziko, protože jsem některé potravinářské provozy v Číně navštívil. Ochrana spotřebitele je zde na mnohem nižší úrovní a export je sice částečně regulován, ale kvalitativní kriteria zatím zcela ustupují do pozadí. Do Evropy  pak dovážejí asijské potraviny zpravidla laici, kteří si  potenciální rizika a rozdíly v kvalitě dostatečně neuvědomují. Na druhé straně můžete v Číně vidět jedinečné technologie a vzdělané lidi v oboru na místech, kam patří ( o Evropě to platí stále méně). 
Léky na předpis
Dobrý den,
pane doktore tak chci jen říct k mé nepsavosti, že jsem byla psychiatrii, deprese prý nemám, ale dostala jsem ten lék Tritico 150, který mi nabízela i praktická doktorka a můj dotaz je jak tento lék vlastně působí a jaký je dle Vašich zkušeností. Něco mi řekla lékařka, ale já chci znát Váš pohled lékárníka. Jinak brát mám 3 dny třetinu, pak tři dny dvě třetiny a pak už celou tabletu. Mé problémy jsou prý prostě asi ze stresu mám doporučenu psycholožku.Moc Vám děkuji za rady a odpově'd - otázka upravena poradcem
Alice nespavost
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Paní doktorka postupuje šetrně a správně, Alice. Určitě využijte pomoc psycholožky a absolvujte s ní dostatečný počet návštěv. Má to velký smysl. Věřím, že dosáhnete brzy pokroku a že problém postupně odstraníte.
Léky na předpis
Dobrý den začala jsem užívat Sertivan 50mg na panickou poruchu. Jen se bojim že neotěhotním s přítelem se snažíme už rok. A jednou už jsem samovolně potratila.
natalie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Držte se určitě rady lékaře, Natalie. Účinky léku se ale neprojeví v plném rozsahu ihned. Buďte tedy trpělivá.





mobilní verze