Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Léky na předpis
Děkuji za rychlou odpověď ohledně (ne)možné náhrady za lék Betaserc. Jen pro upřesnění - Betaserc mi nebyl naordinován na vysoký krevní tlak, ale na závratě pocházející od vnitřního ucha (Méniérova ch.).... Za případné doplnění děkuji.
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Promiňte, nějak  jsem si v rychlosti zaměnil Betaserc za Betaloc. Betahistidin je ale také jedinečnou látkou a není možné najít adekvátní  rovnocennou náhradu, která je volně prodejná . Jestli se skutečně jedná o Meniérův syndrom, doporučuji Betaserc užívat. Je to lék bezpečný a může od obtíží částečně pomoci.
Parafarmacie
Moc děkuju i za druhou odpověd! Jen bych se chtěla zeptat,zda kombinace léků-euthyrox75,trombex a fytofem je vhodná a jak dlouho po hysterektomii užívat fytofem,nebo zda ho můžu už vysadit.Operace byla v půlce ledna.Děkuju za ochotu a odborné rady! Přeju Vám všechno dobré,hlavně to zdravíčko,protože je vzácné! Jiřina.
Jiřuna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud je .srážlivost krve kontrolována a je vše v pořádku, Fytofem je možné užívat dlouhodobě. Můžete ho zkusit i vysadit a jestliže  se obtíže znovu objeví, tak ho zase nasadit. Pokud fytoestrogeny kombinujeme, může dojít k potenciaci účinku a nelze vyloučit, že mohou mít větší vliv na srážlivost krve. Z tohoto důvodu je dobré Nadrain nepřidávat, pominu-li, že je u výrobku slibováno něco, co je velmi nepravděpodobné a co není doloženo.
Parafarmacie
Děkuju za rychlou dnešní odpověd! Mám potíže po celkové hysterkomii,teda po odnětí dělohy a vaječníků. Před operací jsem menstruovala,ale po operaci jsem měla návaly,bušení srdce a pocení.Fytofem mi ulevil,tak nevím co dál?? Děkuju.
Jiřina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V tom připadě bych se držel Fytofemu, Jiřino a Nadrain bych neužíval.
Léky na předpis
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda existuje nějaký přírodní prostředek či v lékárně volně dostupný lék, který by alespoň částečně mohl nahradit účinky léku Betaserc. Děkuji za odpověď.
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě obecně ne, Jiří. Tak specifický mechanismus účinku nemá žádná přírodní látka. Volně prodejné léčivo také ne. Pokud ho užíváte na vysoký krevní tlak, lék je často možné vysadit, jestliže snížíte váhu(máte-li nadváhu) o několik kilogramů. TK se  pak většinou normalizuje.
Parafarmacie
Pane doktore, moc Vam dekuji za laskavou nabidku, ktera me moc potesila. Nemohu ji vyuzit, ale objednala jsem se jeste ke sve dermatolozce a tak snad za mesic budu vedet neco vic. mejte se hezky a at se Vam dari. Skvela poradnak :-) H.
Helena - k depilaci
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tak doufejme, že se nějaké řešení najde. Kdyby dlouho ne, ozvěte se.
Parafarmacie
Potřebovala bych radu ohledně psyllia.Jsem zvyklá si ráno dát psyllium ale zítra jedu na odběry krve a to se nesmí jíst do té doby než vám odeberou krev a tak se ptám jesli nebude nějak vadit když si ráno dám psyllium.Za odpověď předem děkuji.
Eliška
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Eliško, přestože osemení psyllia  prakticky neobsahuje jednoduché  sacharidy, může jeho užití před vyšetřením ovlivnit hladinu glykemie. Nikoliv glykovaný hemoglobin, který vypovídá o tom, do jaké míry si tělo dokáže kontrolovat normální hladinu  glukózy.v krvi. . Doporučuji proto psyllium užít až po odběru krve, aby nedošlo k nesprávným lékařským rozhodnutím.
Léky na předpis
Dobrý den!
Užívám léky-euthyrox 75,trombex,fytofem .jsem po hysterektomii,je mi 50.let. Můžu k těmto lékům užívat nadrain forte? dDěkuju za odpověď.
Jiřina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud výrobku věříte, můžete. Jiřino. Vyřadil bych ale pak Fytofem a raději nezvyšoval dávku fytoestrogenů. Antikoagulační aktivita by mohla zvyšovat účinek Trombexu. Nelze to zcela vyloučit.. Osobně bych ale neinvestoval ani do Fytofemu ani Nadrainu.Máte obtíže související s menopauzou?
Parafarmacie
Pane doktore, děkuji. Ohledně té depilace - dříve klasicky dámské žiletky (ale začalo to svědit), tak nyní na doporučení kosmetičky odborně provedená depilace voskem. Bohužel stejný efekt. Klidně způsob odstraňování chloupků změním, pokud nějaký jiný způsob méně dráždí pokožku??? Děkuji moc. H.
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jestli jste z Prahy, Heleno, namíchám vám něco na zkoušku, aniž byste musela cokoliv platit. Když se to osvědčí, řeknu vám k tomu více. Bohužel takto na dálku poradit víc neumím.
Léky na předpis
Dobrý den,
bylinný čaj na sníženou štítnou žlázu obsahuje mátu,meduňku,truskavec,rozrazil,chaluha bublinatá.
Je možné štítnou žlázu vyléčit bylinkami,nebo se musí LETROX brát do konce života.
Děkuji za odpověď,
Milena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jestliže trpíte autoimunním onemocněním štítné žlázy, substituční léčba hormony štítné žlázy je nutná, protože SŽ jich produkuje málo. Zvýšit příjem jódu ( při částečně zachované funkci SŽ) při substituční léčbě většinou smysl nemá (chaluha bublinatá), pokud strava obsahuje jódu dostatek.  Nyní je důležité, aby byl lék správně dávkován a přeji vám, abyste léčbu co nejlépe snášela. Pozor na nárůst  váhy!
Parafarmacie
Dobry den pane doktore, dekuji za vsechny dosavadni rady a znovu se vracim k jednomu svemu problemu. Jedna se o svedeni kuze na lytkach po depilaci. Jiz jste mi poradil (Excipial Lipo). S tim, ze se mohu ozvat, pokud by to nepomohlo. Tak jsem tomu dala cca 2 mesice. Kuze svedi stale :-( Depiluji se roky, nicmene tento problem se objevil loni na podzim a pretrvava. Zacne to svedit cca tyden po depilaci. Pres den je vse OK, svedit to zacne vecer, nebo kdyz jsem dele v klidu. I v noci, budi me to ze spani. Chvili jsem celkem uspesne pouzivala detsky krem na opruzeniny, ale ani ten nefunguje vzdy. Kuzi nyni promastuji bio kokosovy olejem, ale svedeni se objevuje stale. Nemuze to byt nejaka alergie (vyrazku nemam), spis jsou to jakoby zarustajici chloupky??? Nevim a uz jsem zoufala, je to velmi neprijemne. Jidelnicek jsem nezmenila, jinak me kuze jinde nesvedi ... je uvedu, ze mam varixy. Vaha normal. Dekuji Vam predem za jakykoliv dalsi tip. Helena
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jak prosím depilaci provádíte, Heleno?  Nezměnila jste způsob? Není celý problém v tom, že chloupky zkrátka po týdnu dorůstají a okolí ostrým vrcholkem mechanicky dráždí? Obuv, ponožky, punčochy chloupek ohýbají mnohemn častěji a silněji, než na jiných částích nohy.
Léky na předpis
Dobrý den, na testu mi vyšla druha čárka slabe. Od patku do neděle jsem snědla čtvrtku oběda a jenom pila. Nedokážu jist hodně, protoze se mi chce po chvilce dost zvracet. Začalo me bolet v podbrisku, jako bych tam byla něco tvrdého. Břicho mam nafoukle, nikdy takhle nevypadalo. Dřív jsem ho nafoukle mela, ale takhle, je to neobvykle. Zacala mi takova divna chut v puse. Příští neděli by mi mela začít menstruace, co když jsem doopravdy tehotna? Mám stále brát antikoncepci a vyčkat na menstruaci nebo ji vysadit? Děkuji za odpověď.
Zuzana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím si, že je rozumné požádat gynekologa o prohlídku v co nejkratším množném termínu, Zuzano.
Parafarmacie
Dobrý den,

jsem na začátku 5. měsíce těhotenství s chtěla bych se zeptat, zda se nemůžu předávkovat hořčíkem nebo nějak ublížit miminku. Každý den beru vitamín Magne B6 forte a GS mamavit. Magne B6 forte jsem byla zvyklá brát už asi půl roku před otěhotněním, jelikož jsem měla pro lémy s tikáním očního víčka (magnesium bohužel ale nepomáhalo),s trnutím nohou a občasnými nočními křečemi lítek. Po otěhotnění mi oční víčko tikat přestalo (tikalo od té doby jen párkrát), ale nohy mi stále trnou a křeče mě také někdy budí (výjimečně). Dále beru 5x týdně euthyrox 150 a 2x týdně euthyrox 225. Těhotenství probíhá bez probĺemů, až na každodenní zvracení cca do 15. týdne.

Děkuji velmi, za odpověď.
Magda
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Můžete, Magdo. Tělo si dokáže příjem hořčíku částečně regulovat a zdravotní riziko  pro vás ani pro miminko žádné nevidím, budete-li  pokračovat v doporučeném dávkování.
Parafarmacie
Dobrý den.chci se zeptat ,užívám Letrox 50 na štítnou žlázu 1/2...mohu k tomu ještě pít bylinný čaj na sníženou funkci štítné žlázy???
Děkuji za odpověď.
Milena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Neznám, jeho složení, Mileno a mám velké pochybnosti o jeho prospěchu v souvislosti s léčbou tohoto onemocnění. Můžete mi napsat co obsahuje?
Léky na předpis
Dobrý den,mám dotaz zda sulpirol a lexaurin lze vyřadit ,užívám je totiž už 16 let, na socialní fobii já si myslím že už je ale nepotřebuji a chci se zeptat jestli můžou mít nějaký vliv na arytmii kterou mi teď našli,děkuji Studený Josef
Studený Josef
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
O tom by měl rozhodnout, psychiatr, Josefe. Léky je třeba vysazovat pozvolna. Nemyslím si, že užívání těchto léků vedlo ke zjištěné arytmii. Na druhé straně neznám váš zdravotní stav, a proto nemohu vše dostatečně odpovědně posoudit a můj názor berte s určitou rezervou.
Parafarmacie
Dobrý den , chtěla jsem se zeptat , zda Non-salt nemůže ublížit . Často chodím na WC . Hodně piju, abych doplňovala tekutiny. Po 3 dnech ztrácím břicho . Je to možné za tak krátkou dobu ? Děkuji za odpověď.
Alena Nováková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Non-Salt určitě ublížit nemůže, bude-li se držet doporučeného dávkování, Aleno. Non-Salt může pomoci k vyloučení přebytečné vody a jeho účinek je tělu přirozený.
Léky na předpis
Dobrý den proveru beru na zvětšení děložní sliznice už jsem byla třikrát na zákroku,naposledy před třemi týdny a zase roste,jsem v přechodu děkuji Alča
Alča
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nezbývá nic jiného Alčo, že kdyby se náhodou zhoršil váš zdravotní stav po psychické stránce, pak Proveru vysadit. Nelze to však očekávat automaticky a Elicea i v tomto může hrát pozitivní roli..Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Dobrý den, již třetí den mám bolesti břicha. V utery jsem začala Mít problémy i s jídlem. Nedokázala jsem snist skoro nic, protoze se mi pokaždé začalo natahovat. Ve středu jsem mela křeče okolo pupíku, spíše takove bodave. Dneska(ve čtvrtek) jsem se už snažila jist, jenže po prvním knedlíků se mi zase udělalo zle (rihani, nechuť, pocit na zvraceni). Pocit na zvracení mam už od pondělí. Minuly týden jsem zapomněla vzít antikoncepci a tohle utery také. Beru ji večer, a sex v utery jsem mela odpoledne. Dnes jsem musela antikoncepci pokousat, snažila jsem se ji asi 10minut spolknout, ale nešlo to, porad se mi dělalo zle. Nevíte co by to mohlo byt? Jde o nejake střevní problémy, nebo mužů byt tehotna? Děkuji za odpověď.
Zuzana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě bych jako první krok provedl, těhotenský test Zuzano. Vede jej každá lékárna. Nelze ale vyloučit ani střevní infekci či trávicí obtíže související s konzumací zdravotně závadné potraviny. Pokud bude test negativní, ozvěte se.
Léky na předpis
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat užívám eliceu na deprese a včera mi gynekolog předepsal poveru ,nevím jestli mi to neuškodí když píšou ,že se mohou dostavit deprese mohu to užívat,mov děkuji Alča
Alča
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Proč vám gynekolog předepsal Proveru, Alčo? Jaké obtíže máte? Někdy není příliš na výběr a je třeba zvažovat, že případná rizika jsou menší než prospěch pro pacienta.
Léky na předpis
Zdravím, začal jsem dlouhodobě užívat Tamsulosin HCl Mylan a Purinol. Je kombinace s užíváním alkoholu absolutně vyloučena, nebo se mohu příležitostně napít? Děkuji za odpověď
Hynek
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud nemáte zhoršenou funkci jater a neužíváte další léky, 500ml piva či 100ml vína za den, může být pravidelnou součástí denního jídelníčku. Užívání Purinolu nemusí být možná nutné, budete-li dodržovat určitá dietní opatření. Často je předepisován zbytečně na základě  zjištění  jediné zvýšené hodnoty kyseliny močové  a bez jakéhokoliv  předchozího dietního opatření.
Léky na předpis
Jak dlouhodobě je možné užívání léku TROMBEX.

Děkuji za názor.
Václav Kopecký
Václav Kopecký
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Trombex může být užíván i řadu let. Léčba však musí být v pravidelných intervalech kontrolována.
Léky na předpis
Dobrý den, ve kterou denní dobu (ráno nebo večer) je nejlépe užívat ATORIS 10? Cholesterol mám nyní v normě.
Je nutné přerušit užívání léku např. při teplotě či angíně a na jakou dobu lze maximálně přerušit užívání? Dle příbalových informací je nutné se během užívání léku vyhnout konzumování příliš velkého množství alkoholu; je možné toto blíže specifikovat? Děkuji za odpověď.
Milada
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Atorvastatin zasahuje do látkové výměny tuků blokádou důležitého enzymu, Milado. Představuje proto pro játra určitou zátěž. Alkohol je enzymovým induktorem a nutí játra zbytečně  ke zvýšení své aktivity. Riziko poškození jater se tak zvyšuje. To se může také zvyšovat během některých infekčních onemocnění, jako je například infekční mononukleóza. Momentálně bych spíše doporučoval, pokud máte hladinu cholesterolu po opakovaném měření v rozmezí šesti měsíců v normě, lék po dohodě s lékařem vysadit. Pokusil bych se udržovat normální hladinu cholesterolu jen úpravou jídelníčku. Často je to poměrně snadné. Neznám však váš zdravotní stav, ani rodinnou anamnézu a může mít někdy smysl v léčbě pokračovat. Léky ze skupiny statinů jsou podle mého názoru výrazně nadužívány a pro řadu pacientů zdravotní riziko převažuje nad očekávaným prospěchem z léčby. Bude-li něco nejasného, ozvěte se.
Volně prodejné léky
Dobrý den, jsem ve 23 týdnu těhotenství a celé těhotenství trpím silnou zácpou a občas jsem sáhla po pilulkách fenolaxu.Nyní už zácpou netrpím,ale vyčítám si předchozí měsíce. Mohlo to nějak poškodit děťátko? Mnohokrát Vám děkuji za odpověď.
nikola
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, Nikolo. Nemusíte mít obavy. Fenolax působí jen místně a látky se nedostávají do krevního oběhu a neprocházejí placentární barierou.
Léky na předpis
Dobrý den,mohu užívat tablety sorbifer durules předepsané na anemii současně s tabletami omeprazol na pálení žáhy?
Děkuji za odpověď
Vacková Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Omeprazol(blokátory protonové pumpy) snížují využitelnost železa z potravy, protože brání jeho přeměně. Do jaké míry je to významné nikdo bohužel nezkoumá a podle mého názoru se s touto skupinou léků plýtvá a nevhodně se často indikují. Třeba je zrovna omeprazol přičinou anemie. Na obyčejné pálení žáhy omeprazol určitě nepatří, pokud problém nemá závážnější příčinu, než dietní chybu. Můžete mi prosím popsat, jaký trávicí problém máte?
Parafarmacie
Děkuji moc za Vaše rady (rýma).Vyzkouším! Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doufám, že se vám trochu uleví, Evo.
Léky na předpis
Dobrý den, může prosím předepsat euthyrox lékař neurolog? Děkuji Marie
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Euthyrox může předepsat každý lékař.
Parafarmacie
Dobrý den, máte pane doktore nějaké poznatky o doplnku stravy Forfemina ? Má snad pomáhat od oteklých nohou. Chtěla bych si ho koupit hlavně na léto, je bez předpisu a Detralex ne, tedy vždy bych musela k lékaři pro předpis. Nevím, kolik je tam účinné látky. Díky za odpověd.
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemám s ním praktické zkušenosti, Hanko. Léta ale používáme Paralékárna Flavonoidy, které udělají stejnou službu, pokud se správně dávkují. 
Parafarmacie
Dobrý den, je vhodné jako doplněk léčby osteoporozy k vápníku a vitaminu D brát vitamin K2? Jaký případně zvolit? V lékárně ho zatím nemají, jde objednat jen přes internet, většinou z GB nebo US. Nemůže škodit? Je to prý ok i na cévy. Děkuji Lada
Lada
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. myslím, si, že to smysl má. V lékárnách je dostupný Femoralex Forte. Můžete ho také koupit na www.paralekarna.cz.
Parafarmacie
Dobrý den, chci se zeptat. Vždy když mám rýmu, tak mám aspoň 3 dny tak "nateklý" nos, že vůbec nemůžu dýchat a hleny nejdou vysmrkat. Kapky do nosu např. Olynth pomůžou, ale nechci je moc používat, max. na noc, abych se trochu vyspala. Existují třeba nějaké kapky na přírodní bázi, aby mě "splaskla" nosní sliznice.Děkuji za tipy. Eva - otázka upravena poradcem
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zkuste třeba Pinosol, Evo, a nebo si nakapejte na kapesník eukalyptový olej a snažte se jej nosem inhalovat. Inhalační tyčinky, např.Cetix, mohou mít také smysl.
Hubnutí a redukční diety
Dobry den kolik celoz.peciva muzu za den snist abych zhubla.ted jim pet kusu denne.2kusy rano .pak mam obed pak 1ks svacina a casto jsi dam i vecer mezi osmou devatou jsi dam taky 2ks.potrebuji tak 5kg dolu.vetsinou jsi davam se sunkou a zeleninou.nevim cim to vecer nahradit.chodim spat tak v 23hodin tak jim takhle vecer.myslite ze mohu salaty treba se zeleninou s tunakem atd.a mam rada chia seminka davam si je do vody rozpustit jen jednou denne odpoledne pry jsou na redukci vahy dobre tak nevim zda je to tak.pohyb mam jen chuzi ale chci zacit s aerobnim cvicenim.prosim poradte mi kolik ks peciva mohu a kolik by melo vazit.moc vam dekuji za vsechny rady co mi napisete.lenka
lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lenko, pokud chcete zhubnout,  pečivu je dobré se vyhnout, protože obsahuje příliš mnoho sacharidů a tělo nemá žádný důvod sáhnout do tukových zásob. Máte-li jej  ráda, musíte tomu přizpůsobit celodenní složení jídelníčku. Vhodná porce je 40g  za den viz celozrnný žitný chléb Dietline. Pro začátek dietního režimu můžete třeba zkusit Dietiní plán Guareta na 10 nebo 14 dní, které tento chléb obsahují. Chia semínka smysl také nedávají, obsahují 50% tuku, a je třeba volit opravdu jen skromnou porci např.kávovou lžičku a  do dietního režimu raději obsah tuku započítat, i když je otázkou, do jaké míry jsou chia semínka stravitelná a, do jaké míry stravitelnosti brání antinutriční látky, které přirozeně obsahují. Osobně bych se jim na počátku diety raději vyhnul. Bude-li něco nejasného, ozvěte se prosím.
Léky na předpis
Dobrý den, jsem pacientka s RS a používám 4 x denně cévky Coloplast. Jako krytí jsem dlouhodobě / 2 roky/ užívala 1 x denně -na noc- tabletu Nitrofurantoinu.
Dlouhodobě mám žaludeční obtíže, které nyní zřejmě přešly v gastritidu. Navíc mám informaci, že se nitrofurantoin už nevyrábí. Nyní mám tedy na
výběr mezi Biseptolem nebo Macmirorem. Můžete mi prosím poradit, který je pro mě vhodnější?? Děkuji Alexandra Dobešová
Alexandra Dobešová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Těžko říci, co je menší zlo, Alexandro. Nitrofurantoin je podle mého názoru jednoznačně nejvhodnější. Asi bych dal přednost Biseptolu. Otázkou je, zda nezkusit  raději nějaký extrakt z brusinek. Třeba by to byla dostatečná ochrana, pokud budete úzkostlivě dbát na hygienu rukou při jejich zavádění. Dávkování však musí být dostatečné.
Hubnutí a redukční diety
Dobry den.chci se zeptat zda mi pitny rezim pomuze zhubnout kdyz ho zvysim.nevypiji ani litr vody.a myslim ze tim padem nemohu zhubnout.spis se mi zda ze pribiram.diky za odpoved
martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zásadní je výživové složení jídelníčku, Martino. Dostatečný příjem vody je ale také důležitý, aby se nepotřebné látky mohly co nejdříve z těla vyloučit. Dostatečný příjem vody má vliv na celkově dosažený váhový úbytek . Protože nyní nemůžete zhubnout znamená, že jídelníček je špatně sestaven či jej nedodržujete. Na www.drstanek.cz se můžete dozvědět, jak je možné postupovat. Přeji pevnou vůli a určitě to nevzdávejte.
Parafarmacie
Dobrý večer pane doktore,¨

chtěla jsem se zeptat zda mohu brát beta karoten, b-komplex, omega 3 mastné kyseliny a zinek? Není to už moc vitamínů najednou? Mám problém s pletí a četla jsem, že tahle kombinace léků zabírá.

Předem děkuji za odpověd.
Michaela
Michaela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V doporučeném dávkování můžete, Michaelo a může to mít smysl.
Léky na předpis
Dobrý den, měla bych dotaz. Při přvním screeningu ve 12tt mi doktro do zprávy napsal toto- Vyšší riziko pro preeklampsii a IUGR indikuje Aspirin 100 mg denně do 36 týdne, není-li kontraindikace. Můj gynekolog mi tedy dal recept ale ty léky se nejmenují Aspirin 100mg ale Anopyrin 100mg. Moje otázka zní, jde o léky se stejnými účinky? Nevzpomínám si, ale tuším že když mi můj dr dal recept tak se zmínil o tom že Aspirin je ten Anopyrin, tak se chci zeptat i Vás. A taky v inf. letáku Anopyrinu se píše že se nemá brát ve třetím trimestru a já ho mám brát až do 36 týdne. Nemůže to ohrozit plod? Děkuji.
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Záměna je skutečně možná, Martino. Při předepisování lékař musí  vždy individuálně zvážit na pomyslné misce vah jak velká jsou rizika  a  jak velký prospěch pro konkrétního pacienta. Prospěch by měl samozřejmě výrazně převažovat. Obecně v této medikaci žádný zásadní problém nevidím, ale pokud máte nadváhu, zaměřil bych se tímto směrem a vyvaroval se užívání Anopyrinu. Může být naprosto zbytečný.
Léky na předpis
Dobrý den, jsem ve 29tt a zhruba někdy na záčatku těhotenství kdy mi byla zjistěna vyšší štítná žláza beru denně Euthyrox 75 a Jodid 100 po jedné tabletě denně. Chtěla bych ze zeptat jestli se většinou oba léky berou až do konce těhotenství a pak se štítná žláza zase upraví a nebo je možné že budu tyto léky brát i dále v období už po porodu? Děkuji
Elena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Potřeba jodu v těhotenství stoupá, Eleno. Zda je dávka volena úplně správně posoudit nemohu. Nevidím v ní žádné ohrožení  pro vás ani pro miminko.Pokud bylo nasazení substituční léčby hormony štítné žlázy oprávněné(Euthyrox), je dosti pravděpodobné, že léčba bude nutná celoživotně. Na druhé straně velké množství žen užívá  každodenně antikoncepční pilulku a nijak zvlášť jim to život nekomplikuje. Pozor na nepřiměřený nárůst váhy během těhotenství!!! Euthyrox může chuť k jídlu výrazně podpořit a tělu trvá dosti dlouhou dobu, než se adaptuje. Přeji hodně zdraví a klidný průběh těhotenství.
Léky na předpis
dobrý den mohu užívat tablety mycomax 100 spolecně s těmito léky omeprazol, cipralex,brufen,jak jsem si prečetla tak se necmi uživat s mnoha leky v lekarně mi bylo řečeno že ani s brufenem nebo paralenem děkuji
petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Proč užíváte Brufen a Omeprazol, Petro?
Podváha
Dobrý den, chtěl bych přibrat svaly i trochu tuku. Výška 171 cm, váha 59 kg, věk 19 let. Chtěl bych se dostat na 65 kg. Dvakrát týdně doma posiluju, ale skoro rok nemůžu přibrat. Nemám moc chuť k jídlu, tak toho moc nesním, ale jím 5x až 6x denně. Mohl byste mi prosím poradit?
Dominik
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Změnit jídelníček a více zohlednit výdej energie během cvičení. Jiná možnost není, Dominiku. Na www.potravina.cz si můžete nastavit požadovanou výživovou hodnotu jídelníčku a podle ní si pak snadno jídelníček vytvářet. Někdy je nutné zvyšovat příjem základních látek pozvolna, právě kvůli tomu, aby se tělo na změnu jídelníčku mohlo  adaptovat , aniž by nastaly zdravotní komplikace.
Parafarmacie
Dobry den.zadrzuji vodu i mimo cyklus.rano jsem strasne opuchla a kdyz mam menstruaci tak je to jeste vic.co mi pomuze?myslim si ze i pribiram tim jak zadrzuji vodu.poradte prosim co pomuze.dekuji elen.
elen
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nepřiměřený jídelníček  vede k zadržování vody, Elen. Máte-li nadváhu, prvním krokem musí být snížení váhy na normální hodnotu. Také snížení příjmu soli má velký význam. Nepijte proto ani minerální vody s vyšším obsahem sodíku. To jsou základní opatření pro každého člověka, který má obdobný problém a je jinak zdravý.
Léky na předpis
Dobrý den, jsem ve 28tt a chtěla bych se zeptat. Můj doktor mi předepsat Magnosolv 6,1g na bolestivé noční kreče v lýtkách. Já bych se chtěla zeptat jak správně užívat magnosolv? Mám brát jeden sáček ráno denně rozpuštěn ve vodě, a mě by zajímalo jeslti když beru ráno v 8 Euthyrox 75 a pak ve 12 Jodid 100 a pak v 16 Anopyrin jestli mohu hned při snídani vypít celou tu sklenici magnosolvu jestli třeba mezi užítím Euthyroxu (kromě té cca.půl hodky lačnění co dodržuju automaticky) není třeba mít tak 2hod. odstupu při užítí toho Magnesolvu? Jde mi především o to jestli ten Magnosolv nemůže ovlivnit učínek těch dalších léku které beru. Děkuji, přeji hezký den.
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lenko, doporučuji užívat Magnosolv zvlášť, nejlépe dopoledne mezi jídly. Euthyrox zapíjejte nalačno vodou. Pokud snídáte později, hodinová přestávka mezi užitím Euthyroxu a Magnosolvu je dostačující.
Parafarmacie
Dobrý den.Dostala jsme dárkem pažní tlakoměr Microlife BP 3AG1.Byl kupován v naší nemocnici v zdravotních potřebách, prodávají samé certifikované tlakoměry.Poprvním vyzkoušení jsou mé pocity rozporuplné.Po manžetě mi na paži zůstala modřina jak se manžeta příliž nafoukla.U lékařky mám včera ráno měřený tlak 140/80 a dnes večer doma darovaným tlakoměrem 176/ 62 je to normální? Používáme dle návodu.Děkuji za odpověď.Věra
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Věro,  naměřené hodnoty elektronickými tlakoměry nejsou tak přesné jako ty, které můžeme získat klasickým měřením v ordinaci. Pro domácí měření tlaku ale pažní tlakoměry stačí ( nikoliv zápěsťové) a naměřené každodenní hodnoty velmi pomohou  lékaři při rozhodování, jaké léky  a jaké dávkování zvolit. Jinak ten  naměřený tlak doma mohl být skutečně jiný. Měřte se prosím pravidelně ráno a večer a uvidíme co naměříte v dalších dnech. Věřím, že bude tlakoměr v pořádku. Otázkou je, zda máte správnou manžetu.
Parafarmacie
Dobry den co si myslite o jablec.octu i v tabletach.myslite ze to pomuze na redukci vahy tuku i dodrzovanim stravy.jestli to ma cenu uzivat.a jeste jedna otazka co by mi pomohlo na odvodneni zda se mi ze zadrzuji vodu v tele.je mi 32let a vazim 69 pri vysce 163cm.dekuji
elen
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To určitě, ne Elen. Jabléčný ocet může jedině podpořit chuť. k jídlu. Osvědčil se nám docela u  seniorů, kteří trpí nechutenstvím i díky tomu, že mají často sníženu produkci kyseliny solné v žaludku.Souvisí u vás zadržování vody s mentsruačním cyklem?
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore. Mám pro dceru kapky vigantol a stalo se mi, že jsem je zapomněla po aplikaci uklidit a stály mi asi 2h na stole, kde na lahvičku svítilo slunce (což by se dle příbalového letáku nemělo). Můj dotaz je, zda to nevadí, nebo si mám obstarat nové kapky? Děkuji.
Markéta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
2 hodiny jsou příliš krátká doba k tomu, aby došlo k zásadním chemickým změnám uvnitř výrobku. pokud se nejednalo o přímé slunce a nebydlíte v Emirátech, Markéto. Lahvička je také z tmavého skla a chrání olej proti působení UV paprsků. Kápněte si ale pro jistotu kapku na jazyk. Budete-li vnímat chuť žluklého oleje, léčivo vyřaďte. Doporučený způsob uchování  již dodržujte a stejnou chybu neopakujte.
Léky na předpis
Dobrý den.Upadla jsem a narazila jsem si záda.Lékařka po vyšetření mi napsala Dorsiflex a Dislofenas Al retadrd.Po 2 dnech braní těchto tablet jsem zpozorovala otok celého těla.Lékařka mi vysadila Dislofenas,prý otok mohou způsobovat tyhle léky a nahradila Ibalginem.Za jak dlouho by otok měl zmizet? Po 2 dnech nepozoruji zlepšení.Mimo to beru ještě na tlak Lozap 50,Lozap H a Amloratio 10mg.Nemůže zapříčinit otok i některý z léků na tlak? Jak podpořit zmizení otoků?Nebo otok způsobují samotná naražená záda a po vyléčení otok zmizí?Děkuji.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Věro, provedla lékařka důkladnější vyšetření? Provedla odběr krve? Funkce ledvin je v pořádku?  Je třeba vyloučit funkční  poškození ledvin. K  pohmoždění ledvin mohlo zřejmě dojít, podle toho, jak problém popisujete! Přeji hodně zdraví. PS: Z jakého důvodu jste upadla?
Léky na předpis
dobrý den,prosim můžete mi odpovědět nikdy jsem neměla potíže se štítnou žlázou ale pan doktor mi řekl .že mám trochu zvednuté odběry a nasadil mi letrox beru půlku z 50sátky po kontrole mi řekl ,že je to dobré ale prý ho mám užívat nadále abych nepřibývala na váze ,podotýkám nejsem obézní,ale já jsem se začala nadměrně potit a jsem unavená ,tlak mám dobrý beru bisoprolor rathiopram a to jen čtvrt tabletky z 5.jsem z toho nešťastná i při menším pohybu jsem velmi unavená a moc se potím ,myslíte že bych měla letrox vysadit -velmi děkuji za odpovědˇElena.
elena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemohu to posoudit, Eleno. Neznám vaše biochemické  výsledky. Jak dlouho lék užíváte? Bylo provedeno kontrolní měření po 6 měsících? Jaké hodnoty byly zvýšeny? Bylo vám natočeno EKG?  Substituční léčba hormony štítné žlázy je bohužel na počátku většinou doprovázena nepříjemnými vedlejšími účinky. Může se zhoršit i kvalita spánku, ze které pak pramení zvýšená únava a zvýšená konzumace jídla. Někdy má smysl užívat lék jako je bisoprolol, který dokáže vliv hormonů na vegetativní nervový systém utlumit. Ne vždy ale užívání nějaký prospěch přinese.  Může být třeba doprovázeno zhoršením nálady či nárůstem váhy, protože se sníží klidový energetické výdej. Ke každému pacientovi je tedy třeba přistupovat s citem a s velmi dobrou znalostí jeho zdravotního stavu.
Léky na předpis
Dobrý den, beru letrox 50, 1tbl.denně a dnes mě byl předepsán atoris 10, 1 tbl.denně.Nadváhu nemám, mohou se tyto dva léky užívat ? Děkuji.
Stehlíková Jarka, mail-Jarustehlikova@seznam.cz
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, je-li to nutné. S léky na snížení cholesterolu se ale nezachází často tak, jak by se mělo a předepisují se neuváženě. Prvním krokem by měla být úprava jídelníčku, pokud obsahuje vyšší podíl tuku na celkové energetické hodnotě celodenního jídelníčku. Pokud byla vyšší hladina cholesterolu zjištěna opakovaně, pak je někdy nutné tyto léky užívat. Mají však svá rizika a je třeba zvažovat, zda tato rizika nepřeváží u konkrétního pacienta prospěch z léčby. 
Parafarmacie
Dobrý den, mám dotaz zřejmě opačného charakteru než je ve Vaší poradně zvykem, ale snad mě poradíte. Sedím v kanceláři s kolegyní, je jí 42 let, ona je výrazně hubená, nohy má nejširší u kolen a víceméně z ní trčí kosti. Na své štíhlosti si zakládá. Já mám o ní trochu strach, protože její stravování mě nepřipadá normální. Ráno vypije kávu, pak čaj, kolem 8:00 hod. sní buď 2 křehké plátky nebo pár tyčinek (jemné sýrové), v 11:00 hod. 2 rajčata/ rajče +kousek papriky, někdy s kouskem sýra, nebo 1 - 1 bílého jogurtu (400 gramového) s nižším obsahem tuku, ve 13:00 kávu, ve 14:00 hod. 1 mandarinku nebo jablko. Pije čistou vodu nebo vodu s citronem. Pak jdeme domů, takže nevím, jestli doma ještě něco jí. Rozhodně v týdnu nevaří, dcera už doma nebydlí a manžel jezdí z práce večer a jídlo si vozí z práce. Takhle se stravuje již několik let. Teplé jídlo jsem ji v práci nikdy jíst neviděla. O vánocích jde raději do práce, protože doma by prý přibrala. Ale když jdeme někam do restaurace (ale to je tak 1xročně) sní celou porci a ještě si dá hranolky navíc. Jen dodávám, že je zimomřivá, neurotická, protivná, náladová. Nicméně se ptám, je tohle anorexie? Děkuji Sylva - otázka upravena poradcem
Sylva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Těžko říci, Sylvo. Jak ale chování vaší kolegyně popisujete, myslím si, že se jedná skutečně  o  relativně méně závažnou psychickou poruchu příjmu potravy a určitě by bylo na místě vyhledat pomoc psychoterapeuta. Je možné, že stejný model  stravovacího chování si odnesla i dcera a bude mít po celý život stejné psychické problémy. Jejich mužské protějšky pak velmi lituji, pokud nechodí na jídlo s dárkem navíc k sousedce.
Léky na předpis
Ano, děkuji za odpověď, rozumíte tomu dobře, krvácení přišlo o 5 dní dříve i přes dobírání antikoncepce. Dnes už krvácím, pravda, méně než včera, ale není to špinění, je to krvácení. Dnes jsem se také dozvěděla výsledky vaginální kultivace, bez bakterií, negativní, vše v nejlepším pořádku. Nechala jsem si i vzít krev na chlamýdie, i když nečekám, že tam budou. Výsledky budou za 10 dní. Stěr na chlamýdie prý gynekoložka s ohledem na krvácení nemůže udělat. Lékařka se domnívá, že to krvácení je způsobené braním biseptolu přes velikonoce, tj. během tohoto platíčka antikoncepce. A že to není nic neobvyklého. Na urologii také vše v pořádku. No já stále na celý problém pohlížím komplexně, protože jsem vždy byla zcela zdravá. Bojím se, že až přestanu krvácet, vrátí se ten pocit nedočůrání. Bojím se i posadit či kýchnout:), už tak paranoidní začínám být. Peru na 60, utírám se zpředu dozadu, stálý partner, kterého nepodezírám. Může to být opravdu následek Augmentinu po tom zubu v lednu? Děkuji
Laura
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nezdá se mi to pravděpodobné, Lauro. Může to ale souviset s infekčním onemocněním a dalšími nepříznivými okolnostmi (např. fyzická či psychická zátěž). Nemohu to opravdu posoudit, protože neznám váš zdravotní stav. Pokud Jangee užíváte již 2 roky, nemělo by to přímo souviset se změnou, či dávkou gestagenu.
Parafarmacie
Dobrý den ,mohl by jste mi poradit jaký by měl být muj jídelníček,když mám většinou noční směny.Je v tom rozdíl? asi ano.Protože v poslední době se cítím unavená bolí mě všechny svaly a přiznám se že špatně jím a chtěla bych to napravit.Jsem ročník 1966.,kouřím a piji hodně kávy na probrání.předem děkuji.J Polákova
Jarmila Poláková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kouření a pití kávy jednozačně přispívá k únavě, Jarmilo. Nikotin je gagliomimetikum a  dráždí také korová centra v mozku. Kofein rovněž. Kvalita spánku je pak horší a únava se postupně prohlubuje. Někdo je na tyto účinky nikotinu a  kofeinu (purinových alkaloidů obsažených v kávě a čaji obecně) citlivější, někdo méně. Co se týká složení jídeníčku, musí respektovat, mimo jiné, skutečnost, zda máte normální váhu či nikoliv. Zásadní je pak výživová hodnota celodenního jídelníčku. Jak si pokrmy v rámci dne sestavíte je věc druhořadá, na druhé straně počet jídel by měl být volen podle toho co vám nejlépe vyhovuje. Doporučuji minimálně 3 pestrá jídla za den. Samozřejmě nevhodné složení stravy a nadváha či podváha se podílejí na únavě také.
Léky na předpis
Vážený pane doktore, před 2ma měsíci jsem po vytržení zubu dostala ATB Augmentin. Poté přišel pocit nedočůrání. Přesně před měsícem jsem začala u gynekoložky, dle ní prý kvasinky po ATB a dala mi 1 tabletu Mycomax. Pokračovalo to stále, navštívila jsem praktickou lékařku, která našla v moči enterobakterii, nasadila biseptol. Pokračovalo to, další kultivace negativní, na ultrazvuku moč. cest všechno v pořádku. Piji 2 litry, myji se vodou, nosím bavlněné prádlo, neprochladla jsem, do bazénu nechodím. Styk před 2 týdny, s kondomem. O víkendu ten pocit najednou odezněl, začala jsem ale špinit (beru HA Yangee 0,3, poslední aktivní tabletu doberu dnes, krvácení má přijít v neděli). Yangee mám 2 roky, předtím jsem 2 roky měla Belaru a předtím 2 roky Vreyu (důvodem ke změně vždy bylo, že se mi rapidně začala horšit pleť). V pondělí jsem s tím špiněním šla na gynekologii, odebrán stěr na kvasinky. Od úterka regulerně krvácím. Nic mě nesvědí, nebolí, pocit nedočůrání je také pryč.. Kde je chyba?
Laura
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Rozumím tomu dobře, že krvácení přišlo o pět dní dříve, Lauro? 
Léky na předpis
Dobrý den užívám Doxybene, protože jsem alergický na penicilin a myslím, že mám nežádoucí účinky. To znamená mírné bolení v krku a pokašlávám a sucho v krku. Jsou nějaké léky na potlačení těchto nežádoucích účinků. Děkuji
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, z jakého důvodu používáte Doxybene, Pavle?
Parafarmacie
Díky za odpověď, vy tedy nedoporučujete žádné čípky či masti na hemeroidy? Proč? Nemají účinek, V lékárně mi jich doporučovaly docela dost. Jaký je prosím způsob působení detralexu? A proč je na předpis?
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to také možné. Nemyslím si ale, že jsou na ošetření vnějších hemoridů více účinné a že mají nějaké výrazné výhody. Je možné je samozřejmě vyzkoušet. Největší tradici má Faktu mast. Užívání Detralexu má i preventivní význam. Detralex ovlivňuje mikrocirkualci krve nejeni v této oblasti. Hemoroidální pleteň musí být také vyživována a má svoji látkovou výměnu. Zlepšením látkové výměny dochází ke zpevnnění cévní stěny a k omezení zánětlivé reakce. Glide-4-You brání mechanickému dráždění a přispívá k omezení zánětlivé odpovědi na tyto podněty. PS: Detralex je na lékařský předpis z komerčních důvodů.Aby bylo léčivo volně prodejné, výrobce o to musí požádat. Ne vždy to je ale obchodně výhodné, pokud je výrobek úplně, či částečně hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Pokud by byl volně prodejný, částečná úhrada by nebyla možná. 





mobilní verze