Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Hubnutí a redukční diety
Dobrý den, jsem onkologická pacienta, 2 roky po chemo, teď mám antihormonální léčbu a chemickou kastraci-Zoladex.Mám sníženou funkci štítné žlány.Snažím se zhubnout, ale marně. Nabrala jsem léčbou (je mýtus, že se po chemo hubne) Cvičím 2 hod.intenzivně denně. Z velké části je můj jídelníček obsažen ze syrové zeleniny, ale samozřejmě se snažím, aby moje tělo mělo dostatek bílkov.atd.Jím hlavně nízkokalorická jídla zdravá jídla (abych opticky měla větší porce), nicméně, když jsem snížila denní příjem na cca 2.000 kalorií, tak se mi skutečně dělalo špatně hlady, abych necítila hlad, tak se pohybuji tak 2.400 kalorií denně, ale nezhubla jsem ani gram ani po 3 měsících. Byla jsem u obeziologa, a ten mi jenom sdělil, že je to antihormonální léčbou, umělým přechodem a mám být ráda, že jsem teď v remisi. Nicméně bohužel mi antihormonální léčba zvyšuje i cholestorel, mám vyšší krevní tlak (před léčbou jsem byla v pořádku), nějak se s tím odmítnám smířit, vážím 92 kilogramů na výšku 164 cm.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, při takovém energetickém příjmu zhubnout nelze, nebudete-li pracovat  každodenně 8 hodin manuálně v hlubinném dole, nebo  ručně v kamenolomu a váha musí pozvolna či rychle postupovat pouze nahoru. Jídelníček není jen o kaloriích. Musí obsahovat i  správný poměr bílkovin,sacharidů a tuků.  Váš jídelníček nelze považovat za zdravý i z toho důvodu, že vede k nadváze. Vaše váha navíc představuje, podle mého názoru, i zvýšené onkologické riziko.I ve vašem případě lze váhu snížit a hormonální léčba není překážkou. Je však důležité, aby se vás ujal lékař s dostatečnými praktickými zkušenostmi v léčbě obezity. Je možné využít naší ordinaci-viz. Centrum pro poruchy metabolismu a výživy (www.drstanek.cz). Budete-li se držet našich doporučení, jsem  si jist, že dosáhnete úspěchu. Citím, že jste cílovědomá a že to dokážete. Jen potřebujete správné rady a  pečlivou kontrolu zdravotního stavu.PS: s respektem je třeba sledovat i zvýšení hladiny cholesterolu, která s velkou pravděpodobností s použitím Zoladexu souvisí ( samozřejmě ev. i jiného analoga gonádotropního hormonu)  a kardiovaskulární riziko se může poměrně rychle zvyšovat, uplatní-li se třeba i určité genetické dispozice, které dříve nebylo nutné brát  tolik v úvahu.
Parafarmacie
Dobrý den, mohl byste mi, prosím, poradit ohledně křečových žil. Při druhém těhotenství se mi udělaly dvě velké křečové žíly, na každé noze jedna, vždy přes koleno, jedna zezadu, jedna zepředu. Vypadá to opravdu dost ošklivě. Přibrala jsem cca 20 kg. Zatím mě to nebolí, občas svědí. Nohy mi nenatékají, nebolí. Nechce se mi zatím k lékaři, existuje něco (mast, gel) co by to mohlo zmírnit? Děkuji za odpověď.
Magda
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Magdo, bylo by dobré pokud by to lékař viděl. Doporučuji dlouhodobě užívat Dertralex. Je to lék na lékařský předpis a poraďte se proto o jeho užívání s lékařem. Z doplňků stravy mohu doporučit Paralékárna Flavonoidy 2 x 1 tableta za den, nebo jednorázově 2 tablety za den. Naprosto zásadní je ale snížení váhy. To je základní předpoklad, aby se tento zdravotní problém neprohluboval.  Na našich stránkách wwww.drstanek.cz se můžete dozvědět o hubnutí vše co potřebujete, abyste váhu snížila na takovou hodnotu, která pro vás nebude představovat zdravotní riziko. Ke snížení váhy můžete využít i naši ordinaci. Na telefonu 2 24 23 81 02 vám sestřička sdělí vše potřebné - viz. Centrum pro poruchy metabolismu a výživy. Je dobře, že se snažíte problém řešit včas.
Parafarmacie
Dobry den, nejedna se o me ale o mou pritelkyni ktera je zoufala ze hubne a nema chut k jidlu. A tak se vas chci zeptat jak chut k jidlu podporit, zda li je nejaky pripravek po kterem chut k jidlu naroste. Prosim poradte moc dekuji))
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Pavle, můžete prosím vyloučit, že přítelkyně netrpí mentální anorexií? Byla v poslední době na preventivním lékařském vyšetření? Jak se stravuje? Má ještě jiné zdravotní obtíže?
Léky na předpis
Zdravím, chci se poradit, již týden mám kašel(suchý a dráždivý) a o víkendu se přidala rýma, poté bolest v krku a šílená únava. Zůstala jsem ležet doma a doufala ¨že to přejde, teplota přes den dobrý večer 37,1, ráno poté bolest hlavy a ztuhlá šíje. Poněvadž jsem měla pocit, že se to moc nehýbe, sice rýma je lepší dýchám nosem, kašel už vykašlávám, ale večer jsem unavena a zvýšená teplota. Skočila jsem pro jistotu k lékařce, která mě naprosto šokovaka tím, že mi bez skuprlí napsala antibiotika Amoksiklav na 7 dní. Dech prý je čistý prý spíše zasaženy horní cesty dýchací (mluvím nosem). V krku me už vůbec nebolí. Přes den se mi včera dost ulevilo. Večer jsem neměla poprvé teplotu, dnes ráno cítím hlavně ůnavu. Můj dotaz myslíte, že je racionální ta antibiotika brát? Lekářka neudělala ani CRP sedimentaci nic.Vzala jsem jednu tabletu, ale váhám zda pokračovat.Antibiotika jsem nebrala 15 let a většinu nemocí u mě vždy vyřešila horečka, kterou jsem neměla
Alicee
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud jste si již jednu tabletu antibiotika vzala, Alice, doporučují balení využívat. Může se takto předejít následné bakteriální infekci, která  může u déle trvajích virových infekcí horních cest dýchacích propuknout. Dostatečně odpočívejte a dbejte  také na dostatečný příjem vody.
Parafarmacie
Zdravím,už dlouho mě zajímá, proč 9 žen z 10 nepřežije mrtvici a když ano tak pouze na lůžku nesoběstačná. Kdežto muži mají i 3-4 mrtvice a fungují dál,pouze trochu hůře mluví ale jinak kdo o tom neví,tak to na nich nepozná.Viz.můj soused,měl už 2 mrtvice a je v dobrém stavu,pracuje na zahradě.Moje kolegyně po 3 měsících na mrtvici v nemocnici zemřela.Takže,proč to ženy mají horší? Děkuji za odpověď.
Natálie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To čtu poprvé, Natálie. Kde jste prosím k těmto datům příšla? Nejsou mi známa a nezdají se mi pravdivá. Budu zvědavý na odkaz který mi pošlete.
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji za rychlou odpověď k hemoroidům. Dědičnost bude určitě, tatínek křečové žíly má rozsáhlé. Mě se objevily v těhotenství. Obezita určitě ne (175 cm a 58 kg). Jsem na mateřské, takže sedavé zaměstnání nehrozí :-) Při prvním porodu (před 3 roky) jsem utrpěla rupturu až ke konečníku, takže mám v této oblasti jizvu, která se velice dlouho hojila, druhý porod byl už v pořádku, ale celkem brzy po prvním (1,5 roku), takže je možné, že mám tuto oblast citlivou. Doporučujete ještě nějaký doplněk stravy? Děkuji Eva a děkuji take za tuto poradnu!
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doporučuji tedy ošetření lubrikčním gelem Doer či Glide4You a Paralékárna Flavonoidy v dávce 2x 2 tablety za den. Udržovací dávka je pak 2x1 tableta za den. Tablety je možné užívat v jednorázové dávce. Jídelníček si prosím upravte tak, abyste netrpěla častěji průjmem ani zácpou. Věřím, že k určitému zlepšení stavu dojde a že vás problém nebude tolik obtěžovat.
Léky na předpis
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda užívání Letroxu 50 na štítnou žlázu nějak ovlivňuje účinnost antikoncepce Bonadea. Děkuji
katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, Katko. Mezi léky není významná interakce.
Parafarmacie
Dobrý den,mám asi hemoroidy, zatím jen svědění konečníku,nyni to začíná bolet.Co doporučíte za mastičku? Má smysl podávat léky na křečové žíly? Moje gynekoložka mi řekla, že mám varixy v děloze a chtěla mi předepsat léky na křečové žíly.Já odmítla, ale teď otom přemýšlím, když mám teď I hemoroidy. Netušíte, čím by to mohlo být, že se objevily tyto problemy? Asi odpovíte, že změnou jídelníčku, ale co by mohly být další důvody? (jídelníček jsem nezměnila, nestravuji se dle mého nezdravě...) děkuji Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Evo, svědění zkuste odstranit lubrikačním gelem Doer. Osvědčuje se nám za tímto účelem více, než masti pro léčbu  hemoroidů. Pozor na uživání kvalitního toaletního papíru, který nezanechává v konečníku vlákna zhoršující zánět! Často právě vlákna z toaletního papíru jsou hlavní příčinou svědění.  Určitě doporučuji užívat léky s flavonoidy např. Detralex v dávce 2x2 tbl za den, později udržovací 2x1 tabletu. Návrh lékařky byl správný. Flavonoidy jsou velmi zdravé látky a nemohou vám v tomto dávkování škodit. Důvody  vzniku mohou být různé. Hrají zde často hlavní roli faktory genetické, nebo jsou i častou poporodní komplikací, která přetrvává i po zbytek života. Zácpa,  časté průjmy, nepřiměřená nárazová fyzická zátěž, obezita mohou být také jednou z přičin. Na vzniku hemoroidů se většinou podílí více přičin najednou.
Parafarmacie
Dobrý den,
mohu užívat OMEGA tři a zároveň mám předepsané antidepresiva.Četla jsem, že je to dobré na nervovou soustavu.
Lída
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Lído. Volte dávku asi 1g EPA/DHA za den. Můžete použít například Paralékárna Rybí olej, který obsahuje v jedné tobolce asi největší dávku.
Parafarmacie
Dobrý den, mohu užívat cucací pastilky tantum verde (max. 3x denně) spolu s pastilkama neo-angin (max. 6x denně) ? Bolí mě v krku a ztratil jsem hlas. Děkuji
Vlastimil
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Můžete to tak udělat, Vlastimile. Další pastilku si vemte ale jen tehdy, když citíte, že se bolest v krku vrací. Pastilku nezapíjejte tekutinou, aby mohla dostatečně působit a antiseptikum se zbytečně nedostávalo do trávicího ústrojí. Pijte před užitím pastilky a asi 30 minut po jejím rozplynutí v ústech.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli když beru vitamín A musím k tomu konzumovat něco tučného, aby se rozpustil v těle, když je tento vitamín rozpustný v tucích?
Naty
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Naty, vitamin A konzumujte s pokrmem, který obsahuje tuky. Je možné jej také konzumovat mezi dvěma jídly obsahují tuky. Neznamená to ale, že zvýšíte za tímto účelem konzumaci tuků.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore, chci se zeptat, zda musím užívat Godasal a Atoris 20 mg, když hodnoty cholesterolu mám v normálu.HDL chol. 1,61, LDL 2,26.cel.chol.4,21. Před 10 lety mě byla provedena angioplastika věnčité srdeční tepny.Ještě užívám Valsakomi 40 mg na snížení tlaku. Děkuji za odpověď.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Marie, Při dodržování správného dietního režimu nemusí být opravdu Atoris nutný a je na zvážený lékaře, zda rozhodne o jeho vysazení. Musí však zvážit všechny okolnosti.Sledujte si příjem tuku, který by neměl překročit 30% z celkové energetické hodnoty jídelníčku. Vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem tuku. Příjem tuku by  měl být významně kryt  řepkovým, slunečnicovým a olivovým olejem při vhodném kuchyňském zpracování.
Léky na předpis
Dobry den, mam lehci trombozu v lytku. Uzivam xarelto. Nyni uz nizsi davky, resp. druhe 20mg. 1x denne. Musim dobrat vsechny? Omezuje me to. Chtel bych aspon lehce sportovat co je mozne delat? A jake leky muzu uzivat s xarelem? Na chripku nebo na bolest v krku? Brzo budu potrebovat xytal na jarni alergii je ho mozne uzivat? Moc diky a pekny den
Petr
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Petře, Xarelto určitě doporučuji  vysadit až po dohodě s lékařem. Sportování doporučuji zahájit až po kontrole lékařem.a s  jeho svolením.  Xyzal je možné s tímto léčivem užívat. Na bolest v krku je možné používat běžná antiseptika. Nepoužívejte  nyní Strepfen. Analgetikům -antipyretikům ( paralen, aspirin) bych se snažil zatím vyhnout, pokud lékař nerozhodne jinak.
Léčebná kosmetika
Dobrý den, chtěla bych si koupit na obličej Neostrata Lotion plus, který obsahuje 15% kyseliny glykolové. Nelíbí se mi jak má pleť vypadá, někde je vysušená, někde ne, s akné, ale ne nějakým uplně težkým. Chci se zeptat, jestli těch 15% není moc, nebo si ten krém mohu v pohodě koupit? Je mi 19.
ANNA
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Anno, nemohu to posoudit. Vaši pleť jsem neviděl. Značka Neostrata je ale skvělá. V případě jako je váš  nemohu elektronickou cestou tento přípravek paušálně doporučit  jako první volbu. Myslím si, že specializované centrum které má s Neostratou praktické zkušenosti zvolí jiný postup.
Parafarmacie
Dcére sa objavil na nohe exém – koliesko so suchou kožou o priemere 2 cm. Svrbí to. Nikdy predtým ho nemala a stravuje sa, dá sa povedať, stále rovnako. Čo by ste odporúčali na takýto nemokvajúci exém z voľnopredajných mastičiek.
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zkuste Hanko, jako první krok slunečnicový olej, který máte doma. Kdyby to nebylo dostačující, ozvěte se.
Léky na předpis
Dobrý večer pane doktore, tak ještě odpovídám na Vaše otázky - ohledně divertiklů - mám jich bohužel spoustu, i kolonoskopie byla proto obtížná. Absorbční uhlí - s tím nemám žádné zkušenosti. Na takový běžný průjem mám od lékařky rozepsaný lék - kapsle s calciem, Helicid už nyní beru jenom nárazově, když mě bolí žaludek - začala jsem ho brát před 10ti lety, kdy jsem užívala vysoké dávky Medrolu - prý se to musí kvůli žaludečním vředům. Se žaludkem jsem byla opakovaně na gastroskopii, mám údajně hodně silný reflux, možná tím, že nemám žlučník.
Duspatalin beru také nárazově, když mám hodně silné křeče v břiše a v žaludku, což občas mám . Dnes jsem si vyzvedla v lékárně ten Condrosulf 800 a přiznám se zatím to užívání odkládám. Někdy si říkám, že to není s tím zažíváním jednoduché, trápí mě to v podstatě od mládí, jsem vnimavá na různé střevní a žaludeční infekce, ale musím se přes to přenést, i když někdy je to fakt těžké.
Krásný večer.
Věra Polanecká
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Věro, adsorpční úhlí jsem nemyslel kvůlii průjmu, ale spíše kvůli tlumení nadýmání a dalších problémů. Má velkou vazebnou kapacitu a může pomoci. Máte-li divertikulózu není snadné si jídelníček "vychytat"a určitě někdy bude docházet k větším zažívacím problémům. Co se týká léků, asi bych volil trochu odlišnou  léčbu, která lépe respektuje fyziologické procesy v trávicím ústrojí. Pokud byste měla zájem a pečlivě si psala  jídelníček po dobu nejméně 10-14 dní ( co a jaké množství) mohu vám poradit, čeho se vyvarovat a co do jídelníčku naopak přidat. Je možné se pak za mnou zastavit a a já vám  doporučím i změnu medikace. Více v mých silách není. Můj mail je guareta@drstanek.cz. Příjemný den.
Parafarmacie
Dobrý den,
uzivam Vigantol od lékaře 5 kapek denně, na očním při problému se suchými oči po léčbě solumedrolem mi bylo doporučeno Omega 3. Nyní tedy uživám GS Omega3 (složení v 1 tabletě: rybí olej 1000 mg, z toho EPA min.180mg, DHA min.120mg). Vigantol uzivam dlouho době (kvůli RS) a k tomu tedy asi měsíc Omega 3 jednu tabletu. Není to už moc z hlediska vitamínu D? Pociťuji totiž pálení kuze. Muže to mít souvislost? Kromě ruznych léků uzivam ještě další potravinové doplnky: brusinky, lactobacily, vitamín C, občas vapnik-horcik-zinek, GS Dormian a lichořeřišnici (tu už ale brát nebudu). Děkuji.
Kristýna Š.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Kristýno, kde prosím pociťujete  pálení kůže? Trpíte roztroušenou sklerózou? Za jakým účelem jednotlivé doplňky stravy užíváte? Můžete mi napsat něco bližšího? Jaké zdravotní problémy momentálně máte?
Léky na předpis

Dobrý den pane doktore, děkuji, že se mnou takto zabýváte, odpovídám na Vaše otázky- pálení žáhy téměř neznám, spíše říhání a hlavně obrovskou plynatost s občasnými průjmy. Vždy to vypadá jako náhlá viróza. Mám také divertikly, takže vím, že bych měla jíst hodně vlákniny, ale s tou je právě velký problém, protože ji netoleruji. Jinak mléčné výrobky mám ráda, ale nedělá mi dobře mléko, tavené sýry a dost nevyzpytatelně jogurty, někdy nevadí, někdy ano. Na denzitometrii půjdu po 2 letech koncem dubna. Předtím to bylo vždy o něco horší . No a odběry jsem měla v době klidu před vánoci vše bylo docela v normě až na bilirubin - mám Gilbertúv syndrom, takže vždy vyšší, kolem 20,cholesterol mám také vyšší, ale bez léčby - kolem 7, AMS-P mám trvale vyšší tak 1,10 a zarazil mě beta karoten, který byl 9 a norma je do 1,58. Lékařka se k tomu nevyjádřila. V době kdy je mi špatně je bilirubin třeba kolem 50 a enzymy slinivky se také trochu zvýší. Tak to je o mě zatím vše.
Moc děkuji a zdravím.
Věra Polanecká
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobré ráno, jedná se tedy o dráždivý tračník či divertikální nemoc? Máte divertiklů více? Paušálně  zvýšenou konzumaci vlákniny při těchto obtížích doporučovat nelze a je to dosti zásadní chyba. Vláknina potravy má velmi rozdílné chemické vlastnosti a například fruktooligosacharidy či pektiny mohou způsobovat extrémní nadýmání, je-li dávka nepřiměřená. Zejména inulin či oligofruktóza jsou často součástí technologicky upravených mléčných výrobků včetně jogurtů "s vlákninou". Ty pak mohou obtíže dělat. Mléčné výrobky jsou často zahušťovány i škrobem. I ten má rozdílnou chemickou strukturu a není tedy škrob jako škrob a stravitelnost je rozdílná.  I ten může být pak přičinou nadýmání a jiných trávicích obtíží, protože je pro trávicí enzymy hůře dostupný a pak je vše v "rukou" střevní mikroflóry a její schopnosti fermentovat určitý polysacharid. Nerozpustnou vlákninu-celulózu nelze určitě doporučovat ve stádiu, kdy je divertikl postižen zánětem ( divertikulitidou). Košťálová zelenina je zdrojem nejen vlákniny, která může nadýmat, ale i dalších látek, které nadýmání způsobují. Je proto dobré nekonzumovat zeleninu jednostranně a do jídelníčku každodenně zařazovat více druhů zeleniny. Máte zkušenosti s užíváním střevních odsorbencií (absorpční uhlí či kaolin)? Proč lékař předepisuje Duspatalin? Máte pocit, že vám pomáhá? Při jakých obtížích používáte Helicid? Nějak se nemohu zorientovat...
Parafarmacie
Dobrý den, narazila jsem na několik článků o hormonální józe, která může pomoci ženám po menopauze. Nějak to nechápu, pokud nějaký orgán hormon přestane tvořit, pak toto se dá cvičením obnovit? A také doplňky jako Sarapis ? Ptám se i proto, že to v článcích nebylo vysvětleno. Pohyb a cvičení beru, ale toto? Děkuji za odpověď.
Jarka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jarko, články v časopisech či na internetu je třeba brát s velkou rezervou a doporučuji se jim co nejvíce vyhýbat a neztracet s nimi čas. O jaký článek se prosím jedná, případně můžete mi citovat nejdůležitější tvrzení?
Léky na předpis
Pane doktore, píši ještě jednou, vše se nevešlo - užívala jsem také téměř 2 roky Coaxil - l tbl. denně - po smrti manžela, pak jsem požádala o ukončení léčby, teď už ho půl roku neužívám, dále beru l tbl Calcichew a loni v květnu jsem po velkých zdravotních problémech ukončila injekční léčbu Forsteo na osteoporózu. Píchala jsem si 7 měsíců, a začaly mi hrozné bolesti kyčlí. Ošetřující p. profesor tuto souvislost popřel, ale na ortopedii Motolské nemocnici mi oznámili, že právě to Forsteo může být příčinou vzplanutí artrozy. Jenomže jak se v tom má pacient vyznat, i když jsem bývalá zaměstnankyně VFN v Praze, ale pouze sekretářka. Chápu, že lékaři chtějí pro pacienty alespoň doufám, že to nejlepší, ale někdy je možná méně více. Mám za sebou nekonečné množství rentgenů a CT kvůli té sarkoidoze a přiznám se, že opravdu začínám mít o sebe obavu, určitě v tom také hraje roli i psychika, že jsem na to sama. No ale poprat se s tím musím také sama. Moc děkuji.
Věra Polanecká
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Odpovězeno níže.
Léky na předpis
Pane doktore,moc děkuji za Vaši bleskovou odpověď. Nejhorší na té mé léčbě je to, že každý lékař-specialista vidí jen ty problémy, které se týkají jeho a nepřipustí, že třeba ta léčba mi vadí na něco jiného. Nikdy jsem nekouřila, nepiji alkohol - ani trochu, můj jídelníček je od nového roku - kdy jsem měla ty problémy velké trošku chudý. Snažím se jíst hlavně drůbeží maso, zatímď ve formě vařeného se spoustou zeleniny, kterou ale samotnou moc nesnáším. Mám ráda filé ze 100% masa, také mám ráda lososa, je dobrý vařený se zeleninou, nebo dušený, jako přílohy brambory, rýži, těstoviny. Z ovoce mohu v podstatě jenom banány, po citrusech mám křeče v žaludku a třeba po jablkách i nastrouhaných mám průjem. Tak se snažím alespoň jíst dětské výživy. Jinak v době, kdy je mi dobře jím klasickou českou kuchyni, hlavně rajskou, svíčkovou, koprovku, miluji sladkosti a čokoládu., jogurty a hodně sýrů, hlavně tvrdších. Ten Kreon a Helicid užívám jen nárazově nepravidelně.
Moc děkuji a zdravím.
Věra Polanecká
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Věro, jídelníček musí mít dostatečnou výživovou hodnotu. Jít hodně zeleniny je chvályhodné  třeba pro tlouštíky, kteří se chtějí napravit.. Pro lidi, kteří mají problém přibrat a mají problém s trávením, osteoporózou atd může nepřiměřené množství zeleniny snižovat výživovou hodnotu i třeba snižovat využití vápníku. I v tomto případě platí všeho s mírou. Stravu musíte připravovat tak, aby byla dobře stravitelná.Vařené maso je správným řešením, využijete-li pro vaše  tělo i masové vývary. Používejte také maso mleté. Konzumujte také obilninové a luštěninové kaše na jemně mleté. jezte je teplé. Jsou lépe stravitelné protože škrob je lépe dostupný pro trávicí enzymy.  Enzymové preparáty volte podle toho co jíte. Na trávení bílkovin potřebujete jiné enzymy než na trávení škrobu. Máte větší problémy na jaře a na podzim?  Máte často pálení žáhy?  Některá jablka obsahují v sobě alergen-glykoprotein a ten způsobuje bolesti břicha a průjmy. Je třeba si vybrat taková, která jej neobsahují. Někteří slechtitelé o problému vědí a snaží se vyšlechtit odrúdy bez alergenu. Je jich už poměrně hodně. Čokoládá vám nezpůsobuje pálení žáhy? Nemáte problém s trávením mléčných výrobků s vyšším obsahem tuku? Popište mi prosím co nejdetailněji trávicí obtíže kterými trpíte a jak často. Máte k dispozici aktuální výsledky biochemického vyšetření krve a moči? Máte aktuální výsledek z  denzitometrického vyšetření? Zhoršuje se stav kostní denzity?
Léky na předpis
Vážený pane doktore, jsem trošku "případ" - seniorka 62 let, velice drobná, při výšce 168 cm necelých 46 kg.
Užívám Euthyrox 50, Betaloc 50, Medrol 2 mg, dále dle potřeby Kreon, Duspatalin, Helicid. Mám chronický zánět štítné žlázy, 10 let zápasím se sarkoidozou plic, trošku mám arytmii srdíčka a silnou osteoporozu. Mimo jiné mě trápí od mládí zažívání - dráždivý tračník, občas slinivka a žaludek. V posledním roce zjištěna artróza II. stupně u kyčlí a drobných kloubů rukou. Měla bych užívat Condrosulf 800, ale měla jsem ho už kdysi a objevily se zažívací problémy. Paní doktorka na gastru z toho není moc nadšená a váhá jestli ho mám užívat. Ale asi nic šetrnějšího nebude. Třetí měsíc beru alespoň Colafit, ale nestačí to. Poradíte mi prosím? Moc děkuji a zdravím. Věra - otázka upravena poradcem
Věra Polanecká
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Věro, bohužel o vás nemám potřebné údaje. Dráždivý tračník je diagnóza, pod kterou se schová ledaccos a  podle toho vypadá i často dosti nesmyslná léčba. Například užíváte Helicid, který zhoršuje trávení bílkovin a škrobu ( natrávení v žaludku je mimořádně důležité, aby probíhal správně trávicí proces i v duodenu a mohly se trávicí enzymy dostatečně uplatnit)  a potom následně problém napravujete užíváním trávicích enzymů (Kreon). I Duspatalin může při proruchách trávení přinést méně prospěchu než problémů, není-li použit k účelu, který odpovídá jeho mechanismu účinku. Helicid se také může podílet na zhoršeném vápníku z potravy, protože snižuje aciditu žaludku. Tím může docházet k zhoršování osteoporózy. Při poruchách trávení a snížené funkci slinivky břišní je třeba postupovat velmi šetrně  a zcela zásadní je vytvoření skromného a pestrého jídelníčku, který budete dobře tolerovat. Z toho co jste uvedla  bych uvedl známý příměr s hodinářem a kladivem. Užíváte léky s vysokou farmakologickou účinností, které mají i své nežádoucí a vedlejší účinky... Zhoršené trávení živin a  špatně sestavený jídelníček pak může ovlivňovat i zánětlivé procesy ve vašem těle a zvyšovat tvorbu látek, které zánět podporují. Jak z bludného kruhu ven vám elektronicky neporadím. Určitě je to na pravidelné docházení do specializované Poradny a na případné zracionalizování a omezení farmakoterapie. Přesto bych rád vás požádal o informaci, zda byste mi mohla napsat jak se stravujete a jaké potraviny a pokrmy vám dělají trávicí problémy.  Kouříte? Pijete  ( pila jste) více alkoholu?
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, jestli mohu užívat doplňky stravy jako je vápník+hořčík+zinek, železo,biotin plus, vitamin c a b-komplex vše najednou. Mám totiž problémy s vypadáváním vlasů,ráda bych je měla zdravé a krásně dlouhé, ale právě nevím, jestli těch vitamínů nemám najednou mnoho. Díky za odpověď
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Báro, někdy méně znamená více. Je třeba přemýšlet o přičině vypadávání vlasů a podle toho se zachovat. Volba doplňku stravy by měla vycházet i ze znalosti výživové hodnoty vašeho jídelníčku. Doplňky stravy, které jste uvedla, lze užívat najednou. Může však dojít k snížení jejich využitelnosti. Například železo rádo tvoří nerozpustné a nevstřebatelné cheláty s vitaminem C. Využitelnost ale ovlivňuje i přitomnost stravy v trávicím ústrojí a to jak v žaludku tak v tenkém střevě. Oddělil bych raději vitamíny od minerálních látek. Vitamíny bych užíval ráno nalačno a minerální látky mezi jídly.
Parafarmacie
Dobrý den, prosím, jsem ve 20.tt a mám kašel, vyšetřen obvodním lékařem - na poslech hrudi prý lehce zastřené, vykašlávám nažloutlý hlen. Byl mi doporučen Mucosolvan sirup (nemůže ohrozit plod - mám obavy)? Případně mohu použít Müllerův sirup s jitrocelem a vitaminem C?
Složení: 8% lihového extraktu listu jitrocele kopinatého (Plantago lanceolata) (poměr droga : extrakt = 1 : ), vitamin C (kyselina askorbová, askorban sodný), invertní cukr, rozpouštědlo (čištěná voda), konzervant (sorban draselný).
Dopor. dávkování 3-5x denně. Při dávce 5x denně obsahuje 97,5 mg (122% DDD) vitaminu C.
Prosím, mohu užívat tento sirup i v těhotenství? Nevadí obsah lihu? A obsah vitaminu C, když užívám ještě Femibion 2, kde je vit. C 110 mg / 138% DDD? Děkuji Vám za radu.
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, nemám o vás žádné údaje, abych mohl posoudit všechna rizika. Volil bych 200ml Vincentky ve dvou dávkách (100ml ráno , 100ml odpoledne) za den. Jód působí podobně jako ambroxol obsažený v Mucosolvanu. Přiměřené navýšení dávky jódu v těhotenství  od 3 měsíce má i svůj smysl a potřeba se pozvolna zvyšuje. Pijte nejméně 1,5l  vody za den, aby přijatý jód mohl dobře působit.
Parafarmacie
Dobrý den. Prosím o informaci zda je vhodné nahradit mléko kravské, mlékem ( nápojem ) sojovým.?Koupila jsem zn. Zajíc, ale složení nevím jestli není spíš škodlivé. Děkuji.
Slávka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, to je opravdu zcela něco jiného z výživového hlediska. Náhrada tedy v tomto smyslu možná není. Biologická hodnota sojóvého nápoje je v porovnání s mlékem  nižší a jeho racionální využití pro lidskou výživu je omezené. V každém případě je ale zásadní posuzovat výživovou hodnotu celodenního jídelníčku. Nikoliv jen jednoho výrobku či pokrmu. Nápoj určitě škodlivý není.
Parafarmacie
Uzivam 1x chrom forte, 6x pangamin a 5 vlašských ořechů denne. Je to zdravotne nezavadna kombinace? Mám nadváhu a potíže s cholesterolem, který se mi podařilo snizit upravou stravy. V současnosti resim s imunologii moje alergicke reakce na zatim neznamou látku. Prosim poraďte na bakos.jaromir@seznam.cz
Jaromír
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, snažte se prosím snížit příjem tuku. Oloupané ořechy  jinak obsahují 50% tuku z celkové váhy. 5 ořechů je ale přiměřená dávka a budete-li si kontrolovat celkový denní příjem tuku, nevidím v jejich konzumaci problém. Navíc neobsahují mastné kyseliny, které mají aterogenní vlastnosti. Celkový denní příjem  tuku by neměl přesáhnout 30% z celkové energetické hodnoty celodenního jídelníčku. Dosažení normální váhy povede s velkou pravděpodobností k upravení hladiny krevního cholesterolu na  hodnotu, která nebude zvyšovat  riziko kardiovaskulárních komplikací. Chrom doporučuji vysadit. Jakýkoliv deficit je nepravděpodobný a zvyšování příjmu nemá žádný racionální smysl. I pangamin ( sprejované pivocarské kvasnice) je zdrojem chromu.  Snížit váhu doporučuji pomocí dietním plánů Guareta, které vedou k zaručenému úspěchu při dostatečné disciplinovanosti a dostatku motivace.
Léky na předpis
Dobry den, mam dotaz lečim se na cukr,vysoky tlak Mužu používat detoxikační naplasti KINOKI DĚKUJI
jirina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, je to možné, Jiřino.
Parafarmacie
Dobrý den. Nyní mám předepsán IMACORT krém (na den) a míchanou mast IMAZOL krémpasta (na noc).
Julie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobře Julie, držte se nyní této léčby. Přidání zmíněných doplňků stravy považují ve vašem případě za luxus, stravujete-li se dostatečně pestře.
Parafarmacie
Dobrý den. Je mi 20 let. Na tváři se mi dělají nepěkné červené mapy. Paní doktorka řekla, že jde o plíseň. Předepisuje mi různé masti, které prozatím nezabírají. Jako součást léčby mi doporučuje přípravky společnosti Finclub, mimo jiné přípravek Selentabs nebo bi-iomare-caps http://www.finclub.cz/fin-biomare-caps/. Jedná se o velmi drahé přípravky, které si jako studenka nemohu dovolit. Chtěla bych se proto zeptat, zda je nějaká levnější alternativa se stejným nebo podobným složením. Děkuji.
Julie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Julie, jedná-li se o mykotickou infekci, jsem si jist, že vám výrobky FINClub nijak nepomohou a je třeba správně léčit tuto infekci. Účel použití těchto doplňků stravy je  jiný a jejich použití může mít za určitých okolností smysl až po vyléčení či dostatečném potlačení této infekce. Co vám prosím nyní paní doktorka předepisuje?
Léky na předpis
Dobrý den.
Dnes mě předepsala moje paní doktorka místo dlouhodobě užívaného léku pravděpodobně náhrady:
Místo FURONU lék FUROSERE .
Místo SORTISU lék TORVACARD 10.
Nemůže to býti omyl. Dík za Vaši zprávu s pozdravem
a přáním krásného dne Eliška.
Bárková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Eliško, změna dává smysl. Na druhé straně by vám měl lékař vysvětlit, proč tuto záměnu udělal.
Léky na předpis
Dobrý den, užívám antikoncepci Bonadea a zároveň jsem začala užívat Lactobacily a Uroval Manosa akut, jelikož hodně trpím na žáněty moč. cest. Ráda bych věděla, zda tyto doplňky stravy, především Uroval manosu, mohu užívat dlouhodobě a zda mají nějaký vliv na účinek antikoncepce, nebo mohu být bez obav. Děkuji a přeji pěkný den T.
Týna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, můžete je užívat dlohodobě, Týno a může to mít i smysl. Na druhé straně se vyvarujte chování, které záněty močových cest může způsobovat ( například koupání v běžných bazénech, cvičení v přeplněných fitness centrech, nevhodné oblékání...). Co se týká užívání antikoncepce, je nepravděpodobné, že by k nějaké  významné interakci mohlo dojít. Studie na toto téma však k dispozici nejsou.
Volně prodejné léky
Můzu brát ještě nějaké léky když beru acc long?
Jana Mašková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zpravidla ano. Jaké máte prosím na mysli?
Podváha
snídaně, svačina, oběd (jídelna), svačina, večeře, druhá večeře - v případě nutnosti.
Nesportuji, pouze rekreačně, přes den sedím v lavici, po příchodu domů spím (únava). Tlak 120/60, tep 63 za min. S mestruací jsem měla problém, ted už je to rovnáno (léky). Poslední prohlídka před měsícem. Rodiči štíhlí jsou, zejména otec.
Jídelníček:
středa- buchta a čaj, rohlík a tatranka, kuřecí prso s broskví a hranolky, kobliha, smažená vejce a chléb, 1/2 čokolády (Studentská pečeť)

čtvrtek- rohlík,máslo a salám, rohlík s paštikou a jablkem, kuře s rýží, medovník a horké jablko se šlehačkou, klobásy s chlebem, sušené hovězí.
Hezký den
Julie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jídelníček je dost katastrofální, Lucie a z dlouhodobého hlediska musí vézt ke zdravotním problémům. Pamlsků a potravin malé výživové hodnoty je v něm příliš. Doporučuji si na stránkách společnosti pro výživu prostudovat Obecná výživová doporučení. Potom se kdyžtak ozvěte. Vy navíc budete muset zvýšit energetický příjem  pomocí složeným sacharidů a adekvátně budete muset přidat i bílkoviny a nenasycené a esenciální tuky.  Tomu je třeba přizpůsobit i kuchyňskou úpravu jednotlivých pokrmů. Jídelníček bude třeba plánovat a dlouhodobě dodržovat.
Podváha
Dobrý den,
je mi 18 let a měřím 167cm a vážím 45kg. Hmotnost se stále snižuje, přitom problémy s příjmem potravy nemám, jídelníček zahrnuje vše, co by měl, stravování pravidelné a porce velké. Netrpím žádnými jinými nemocemi, neberu žádné léky. Musím přibrat, ale opravdu nevím jak.
Děkuji za radu
Julie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jak se prosím stravujte, Julie. Popište mi jídelníček za poslední 2 dny. Sportujete? Popište mi případně míru tělesné zátěže. Máte pravidelnou menstruaci?  Jaký máte krevní tlak a puls? Kdy jste byla naposledy na preventivní lékařské prohlídce? Jsou vaši rodiče také štíhlí?
Léky na předpis
Dobrý den,muže lek Mydocalm 150 mg předepsat obvodní lékař,nebo specialista.Děkuji za odpověd
Vladimír
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Může jej předepsat jakýkoliv lékař.
Parafarmacie
Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli při zvýšené fyzické zátěži je třeba brát pravidelně doplňky stravy.
Ve.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Někdy to může mít smysl. Záleží na složení  vašeho jídelníčku a odhadu předpokládaných ztrát. Nezanedbatelné bývají i ztráty minerálních látek potem a i to je třeba vzít v konkrétním případě  také v úvahu.
Parafarmacie
Dobrý večer! Chtěla bych se zeptat,zda si nepřitěžuju na páteř,když pracuju jako uklizečka a potíže se zhoršují,a zda by nebylo vhodné operovat.MRI: užší rozměry pát.kanálku C4-10mm,ploténky nižší intenzity,char.degenerace. C4-5 osterofyty asi 3mm s prostruzí disku,C5-6hernie diskudors.osterofyty 3,7mm s hernií disku,na skeletu deg.ostechond.změny, A L4/L5/S1 lumbalizace těla S1 4mm. mám stavy bezvědomí,trnutí rukou,trnutí nohou,motolice.prosím o radu.Děkuju.
Veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě, Veroniko. Máte jednostrannou zátěž a pomoci vám může jen dostatečně zkušený a svědomitý fyzioterapeut nebo sportovní lékař. Cvičení musí být pravidelné, každodenní a musí být zaměřeno na posílení správných partií těla. Lékům se vyhýbejte, jak jen to je možné.  Udržujte si také normální váhu. Bez té je každá rada drahá.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, nedávno jste zde odpovídal na dotaz Hanky ohledně vitamínu D. Také já mám kamarádky, které, když se sejdeme, řeší, o čem četly, co teď "letí" a podobně. Prý je velkým hitem užívat zelený zázrak - tekutý chlorofyl, který čistí organismus od škodlivých látek a je člověku hned lépe. Co si o tom myslíte ? Mám ráda Vaši poradnu i to, že upřednostňujete střídmou a pestrou stravu. S díky Jana - otázka upravena poradcem
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, lidé, kteří slibují "čištění organismu" zázračnými přírodními látkami, by měly vždy popsat jak tento děj probíhá a popis tohoto děje byl měl být biochemický, nikolik šarlatánský. Chlorofyl jako rostlinný pigment je běžnou součástí naší stravy. Má složitou strukturu a určitou vazebnou kapacitu, která závisí na pH i na přítomnosti dalších látek v trávicím ústroji. Řada z nich má vazebnou kapacitu větší a může vytvořit i fyzikální bariéru pro nežádoucí látky(například některé rozpustné vlákniny). Přiroda si sama umí poradit s látkami které produkuje. Problémem je člověk, který produkuje stále více cizorodých látek s obrovskými dopady na životní prostředí. Některé z nich dokáže tělo eliminovat jen těžko nebo vůbec a zatím je neumíme rozumně odstrarit z těla ani jiným způsobem.  Ukládají se většinou v tukové tkáni, kostech nebo v bunečných membránách.. Některé z nich mohou způsobit za určitou dobu nádorové bujení. Já osobně bych investoval do chutného ovoce a chutné zeleniny, aby strava obsahovalo dostatek balastních látek včetně chlorofylu a zázraky bych nechal na boží vůli.
Léky na předpis
Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat jsou v lékárně dostupné léky na odvodnění těla? Popř jaké jsou nejlepší ? Děkuji
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Lenko. Jsou však na lékařský předpis a nedoporučuji žádné experimenty. K ničemu dobrému to vézt nemůže.
Léky na předpis
dobrý den pane doktore,
pravidelně užívám, eutyrox 75, omeprazol / refluxe/
remood , calcichew D3/ ostoropenie/, v případě migren
asi 1 x týdně Sumatriptan Mylan 50 mg / jen půl pilulky/.
Chtěla bych zahájit detoxikační 10-setidenní kůru javorovým sirupem a nejsem si jistá, zda v mém případě je vhodná. Byť třeba jen v délce 5-ti dnů. Děkuji Vám za odpoveď.
ELIŠKA
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Eliško, a v čem detoxikační kůra spočívá?  Budete konzumovat pouze sacharidy(sacharózu) ve formě javorového sirupu? V jakém množství, dávce? Co od této kúry očekáváte? Máte nadváhu?
Parafarmacie
Dobry den pane doktore.mel byc dotaz na problem ktery nastal v mem pripade.Je mi 35 let.Dulezitym faktem je ze pravidelne cvicim(3x tydne) a snazim se adekvatne udrzovat zdravy zivotny styl a stravu.Uzivam si doplnky stravy kvuli ciceni(protein,sacharid,creatin)Dale,pravidelne si uzivam lek Letrox 50,(kvuli namderne ciste,ktera byla punkci odstranena z stitne zlazy).,rozhodl jsem si vyzkouset dalsi doplnek(tribulus terrestris) ktory by mel myt vplyv na rust testosteronu v tele.zaroven po uzivani(nevim,zda se s tim to souvisi) ale vyskytli se kozne problemy.Diagnostia znela lupenka(psoriaza) z niceho nic,coz me velice prekvapilo.Je mozne ze to souvisi s uzivanim letroxu a zaroven ruznych doplnku stravy.? Dakujem za odpoved.
Norbert
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Norberte, lupénka se často projeví pod vlivem stresu a velké fyzické zátěže. Kdysi se často  poprvé projevovala u mladých mužů během základní vojenské služby.  Nezpůsobily ji určitě  běžné doplňky stravy či klasická sportovní výživa, pokud obsahuje to, co má. Určitě bych neutrácel peníze na tribulus terestris. Jeho účinek je nevýznamný. Také kreatin považuji za zbytečný při běžném sportování jako je třeba  cvičení ve fitku 3x týdně. Chcete-li dosáhnout vyjímečného sportovního výkonu, může mít v některých případech jeho užívání smysl (hlavně u  silových sportů či silově vytrvalostních a vrcholového sportu obecně). Prokázáno to ale nikdy jasně nebylo. Také Letrox může projevy lupénky indukovat ( hormony štítné žlázy zvyšují citlivost sympatického nervového systému s celou řadou metabolických dopadů včetně zvýšení hladiny kortizolu). Zejména pokud přidáte nepřiměřenou tělesnou zátěž a třeba ještě nějaký pracovní stres.  K lupénce ale musíte mít vrozené dispozice.
Parafarmacie
Ještě bych chtěla dodat. Momentálně používám Bioaquanol U, H a šampon Revalid.
Denisa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Počkal bych tedy ještě cca 2 týdny, zda nedojde ke zlepšení, jestliže jste jejich používání nyní zahájila. Nemusí to být špatná volba.
Parafarmacie
Vlasy se mi třepí, lámou a poslední dobou dost padají. Chtěla bych je něčím vyživit, jak zevnitř, tak zvenku. Je mi 21let.
Denisa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Volil bych k zevnímu ošetření řadu Capillan, Deniso. Jako doplněk stravy pak Biosil v kombinaci s přípravkem Paralékárna Methionin Plus. Pozor na časté mytí a fénování. To je pro vlasy většinou největší rána.
Parafarmacie
Prosím o radu jsem ve 37tt a šileně mě pálí žáha až od rána do večera zvracím, už jsem zkusila vše co je volně prodejně ale nic nepomáhá ani pití mleká a pojídání mandlí.Jaký vliv má uživání ranisanu v těhotenství nic jineho mě opravdu nezabírá.Občas sem na tom tak že si ho vezmu.Je to k nevydržení.děkuji za radu
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Aleno, něco není v pořádku s vaším jídelníčkem. Pokud nepřiměřeně přibýváte na váze je třeba snižit příjem sachridů a tuků a váhu lépe kontrolovat . Je-li váhav pořádku, udělejte menší dietní opatření. Popíšete-li mi váš jídelníček, napiši vám, co je třeba změnit.  Doporučuji užívat Gaviscon roztok a po dobu jednoho týdne Ranisan 75mg-2 tablety na noc. 
Léky na předpis
dobrý den,dlouhodobě beru daylette bez problémů.minulý týden sem měla zánět v noze a týden jsem užívala novalgin a veral.Jenže jsem po 11 dnech dostala znova menstruaci.Myslíte ,že to může být těmi prášky na zánět? Děkuji za odpověď.Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To je nepravděpodobné, Evo. Hledal bych jiný důvod. Doporučuji vyšetření u gynekologa a provézt analýzu krve a moči. Přičinu je třeba odhalit.
Parafarmacie
Dobrý den,
Můžete mi prosím poradit jaké doplňky stravy pro vlasy a pleť jsou nejlepší dle složení? A taky po jaké vlasové kosmetice s lékárny sáhnout. (Kůra, šampon, maska,...)
Děkuji
Denisa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaké problémy máte, Deniso? Kolik je vám let?
Parafarmacie
moc děkuji za odpověď , Jana se zlomenou nohou...:)
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přeji brzké uzdravení, Jano.
Parafarmacie
Dobrý den, jaký máte názor na to, že mně kamarádka poradila koupit si spíše vitamín D a užívat ho v této době bez sluníčka, kdy na mě všechno padá, jsem spavá, odkládám práci v domácnosti atd.než vitamín C. Jím dost ovoce i zeleniny. Nachlazená nejsem, spíš potřebuji nakopnout a taky jako prevenci. Poradil byste mně konkrétní doplněk z lékárny? Děkuji.
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Hanko, zásoby vitamin D jsou v těle na několik měsíců  a tělo počítá s tím, že syntéza v pokožce je na sluničku závislá a že není stejná po celé roční období. Doplňování vitaminu D má hlavně smysl v našich zeměpisných podmínkách u přestárlých lidí, lidí upoutaných na lůžko, lidí  s osteoporózou a bohužel se z některých studií zdá, že i těch, kteří jsou "přikování" k počítači a přírodu nepotřebují. Doporučuji omezit pití kávy a nápojů obsahujících kofein a velmi střídmý ale pestrý jídelníček. Doporučuji také dostatek fyzických aktivit, které by samy o sobě neměly být příčinou zvýšené únavy.. Je možné několikrát do týdne použít multivitam-multiminerál a zvýšit i přijem vitaminu C. Chybu tím neuděláte.
Léky na předpis
Dostala jsem na nosní dutiny kombinaci léků Flomilid a Clarinase repetabs. Lze tyto dva léky užívat současně? Děkuji za odpověď.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Jano. Je-li k tomu důvod. Věřím, že  lékař předepsal tyto léky s rozvahou.
Parafarmacie
Dobrý den, mám zlomenou nohu a doporučili mi doplňovat - zinek, vit E, B komplex, C long, hořčík a calcium šumivé . MAXI KALC - jak a v kterou denní dobu, po jídle, před jídlem mám doplňky užívat a taky, které kombinace se vylučují brát společně...děkuji za odpověď.......již jsem si vše zakoupila....
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, méně znamená více. Stravujete-li se pestře a jíte dostatek mlečných výrobků není třeba cokoliv doplňovat. Pokud vaše strava není dostatečné pestrá, dbejte nyní hlavně na doplnění vápníku. 500-1000mg za den užívejte mezi jídly.



mobilní verze