Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Ještě bych chtěla dodat. Momentálně používám Bioaquanol U, H a šampon Revalid.
Denisa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Počkal bych tedy ještě cca 2 týdny, zda nedojde ke zlepšení, jestliže jste jejich používání nyní zahájila. Nemusí to být špatná volba.
Parafarmacie
Vlasy se mi třepí, lámou a poslední dobou dost padají. Chtěla bych je něčím vyživit, jak zevnitř, tak zvenku. Je mi 21let.
Denisa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Volil bych k zevnímu ošetření řadu Capillan, Deniso. Jako doplněk stravy pak Biosil v kombinaci s přípravkem Paralékárna Methionin Plus. Pozor na časté mytí a fénování. To je pro vlasy většinou největší rána.
Parafarmacie
Prosím o radu jsem ve 37tt a šileně mě pálí žáha až od rána do večera zvracím, už jsem zkusila vše co je volně prodejně ale nic nepomáhá ani pití mleká a pojídání mandlí.Jaký vliv má uživání ranisanu v těhotenství nic jineho mě opravdu nezabírá.Občas sem na tom tak že si ho vezmu.Je to k nevydržení.děkuji za radu
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Aleno, něco není v pořádku s vaším jídelníčkem. Pokud nepřiměřeně přibýváte na váze je třeba snižit příjem sachridů a tuků a váhu lépe kontrolovat . Je-li váhav pořádku, udělejte menší dietní opatření. Popíšete-li mi váš jídelníček, napiši vám, co je třeba změnit.  Doporučuji užívat Gaviscon roztok a po dobu jednoho týdne Ranisan 75mg-2 tablety na noc. 
Léky na předpis
dobrý den,dlouhodobě beru daylette bez problémů.minulý týden sem měla zánět v noze a týden jsem užívala novalgin a veral.Jenže jsem po 11 dnech dostala znova menstruaci.Myslíte ,že to může být těmi prášky na zánět? Děkuji za odpověď.Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To je nepravděpodobné, Evo. Hledal bych jiný důvod. Doporučuji vyšetření u gynekologa a provézt analýzu krve a moči. Přičinu je třeba odhalit.
Parafarmacie
Dobrý den,
Můžete mi prosím poradit jaké doplňky stravy pro vlasy a pleť jsou nejlepší dle složení? A taky po jaké vlasové kosmetice s lékárny sáhnout. (Kůra, šampon, maska,...)
Děkuji
Denisa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaké problémy máte, Deniso? Kolik je vám let?
Parafarmacie
moc děkuji za odpověď , Jana se zlomenou nohou...:)
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přeji brzké uzdravení, Jano.
Parafarmacie
Dobrý den, jaký máte názor na to, že mně kamarádka poradila koupit si spíše vitamín D a užívat ho v této době bez sluníčka, kdy na mě všechno padá, jsem spavá, odkládám práci v domácnosti atd.než vitamín C. Jím dost ovoce i zeleniny. Nachlazená nejsem, spíš potřebuji nakopnout a taky jako prevenci. Poradil byste mně konkrétní doplněk z lékárny? Děkuji.
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Hanko, zásoby vitamin D jsou v těle na několik měsíců  a tělo počítá s tím, že syntéza v pokožce je na sluničku závislá a že není stejná po celé roční období. Doplňování vitaminu D má hlavně smysl v našich zeměpisných podmínkách u přestárlých lidí, lidí upoutaných na lůžko, lidí  s osteoporózou a bohužel se z některých studií zdá, že i těch, kteří jsou "přikování" k počítači a přírodu nepotřebují. Doporučuji omezit pití kávy a nápojů obsahujících kofein a velmi střídmý ale pestrý jídelníček. Doporučuji také dostatek fyzických aktivit, které by samy o sobě neměly být příčinou zvýšené únavy.. Je možné několikrát do týdne použít multivitam-multiminerál a zvýšit i přijem vitaminu C. Chybu tím neuděláte.
Léky na předpis
Dostala jsem na nosní dutiny kombinaci léků Flomilid a Clarinase repetabs. Lze tyto dva léky užívat současně? Děkuji za odpověď.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Jano. Je-li k tomu důvod. Věřím, že  lékař předepsal tyto léky s rozvahou.
Parafarmacie
Dobrý den, mám zlomenou nohu a doporučili mi doplňovat - zinek, vit E, B komplex, C long, hořčík a calcium šumivé . MAXI KALC - jak a v kterou denní dobu, po jídle, před jídlem mám doplňky užívat a taky, které kombinace se vylučují brát společně...děkuji za odpověď.......již jsem si vše zakoupila....
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, méně znamená více. Stravujete-li se pestře a jíte dostatek mlečných výrobků není třeba cokoliv doplňovat. Pokud vaše strava není dostatečné pestrá, dbejte nyní hlavně na doplnění vápníku. 500-1000mg za den užívejte mezi jídly.
Parafarmacie
Děkuji za odpověď. Co byste mi radil? Nepoužívat antikoncepci? Stravovaní mám myslím dobré, I když jsem po porodech kojením byla hodně zhublá, teď si myslím, že to doháním. Jím to stejné co děti - bile maso, hodně zeleniny... Který konkrétní doplněk na vlasy byste doporučil? Děkuji moc Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Neznám váš zdravotní stav a rodinnou anamnézu, Evo.  Nemyslím si ale, že nitroděložní tělisko je méně rizikové.  Běžným příkladem mohou být problémy Marie viz. příspěvek níže. Jako první volbu volíme většinou kombinaci Paralékárna Methionin PLUS+ Biosil Plus.
Parafarmacie
Dobrý den, mám obrovské kožní defekty na obou lýtkách 20x25 cm a cca 20x10cm. Na ošetření jsem dostala Flamigel, borovou vodu a dezinfekci Betadine. V příbalovém letáku Betadine je psáno, že se používá jak ředěná, tak ředěná 1:10, či 1:100. Vzhledem k tomu, že mám velké rány a Betadine obsahuje jód mám strach dezinfekci používat neředěnou. Jaký máte názor? Moc děkuji za odpověď.
Jarmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jarmilo, Určitě potřebujete profesionální způsob ošetření a pravidelnou kontrolu. Elektronickou formou vám poradit opravdu nemohu. Je třeba také řešit prokrvení dolních končetin a zlepšit mikrocirkulaci. Zásadní může být také správná komprese nohy obvazem. Nezkušený pacient samolečbou bez dostatečné edukace nadělá na svém těle více škody než užitku. Betadine bych použil jen na desinfekci okolí rány. Ránu bych spíše ošetřil před aplikací vhodných přípravků etanolovým roztokem ši sprejem. Pokud jste kuřák, je třeba okamžitě zanechat kouření a případně správně řešit interní onemocnění, které problém vyvolalo.
Parafarmacie
Dobrý den, praktická lékařka mi diagnostikovala dráždivý tračník (problémy s dlouhodobým průjmem) a doporučila mi psychoterapii, na kterou již 4. měsíc docházím. Zároveň mi předepisuje lék Duspatalin retard. Obě metody mi pomohly, ale stále ne dostatečně a průjem mě (v menším měřítku) trápí stále. Chtěla jsem se zeptat, zda s tím nemáte zkušenosti a zda neexistuje ještě nějaký lék, který by byl vhodný k vyzkoušení. Jen doplním, že jsem byla na sonu břicha a vše v pořádku. Stravuji se poměrně zdravě. Děkuji za odpověď
Rachel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Rachel, musel bych o vás vědět více a znát váš jídelníček. Také jsou pro mě důležité informace, jaké potraviny vám obtíže zhoršují. Často stačí jen udělat správný zásah do jídelníčku. Léků je lepší se vyvarovat. Byla vám provedena kolonoskopie, aby se vyloučily například polypy? Sonografie toho zase až tolik ve ve vašem případě nenapoví a neměla by být vyšetřením jediným. Jak snášíte pokrmy s větším obsahem tuku?  Máte větší obtíže po ránu? Trpíte nadýmáním? Máte nadváhu?  Jak dlouho obtíže máte? Jak dopadlo poslední biochemické vyšetření krve a moči? Můžete mi poslat více informací na guareta@drstanek.cz.
Parafarmacie
Dobrý den, mám dvě děti a po každém porodu mě vypadaly vlasy, které dorůstají. Ale nyní mě opět začaly výrazně padat - rok po druhém porodu. Může to být způsobeno nějakou hormonální nerovnováhou - zavedené tělísko, ukončení kojení, silná menstruace, řešeno s gynekoložkou a zavedení léků na posun menses... Nebo už to je jiný problem, jsou k něčemu doplňky stravy na vlasy? Děkuji
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Je to velmi pravděpodobné. To, co popisujete jsou pro organismus obrovské změny jak hormonální, tak metabolické. Tělo potřebuje čas na adaptaci. Ta může trvat měsíce. Někdy může mít terapeutický zásah i celoživotní dopady jako je to v případě použití hormonální antikoncepce. Někdy příznivější, někdy naopak. Doplňky stravy mohou pomoci zdravotní problém řešit a je posuzovat i vhodnost aktuálního způsobu stravování.
Parafarmacie
Dobrý den,

jsou na trhu vitamíny pro těhotné jako lék, ne jen doplněk stravy?

Děkuji

Andrea

Andrea
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nejsou Andreo a mezi léčiva  nepatří. Jednoznačně takové výrobky patří mezi doplňky stravy  a definici léčiva naplňovat nemohou. 
Léky na předpis
Dobrý den, před 2 lety mi bylo po kontrole sděleno, že mám refluxní chorobu jícnu, Byli mi předepsané prášky controloc, po jejich užití za cca jeden týden se bolesti břicha vytratili. Doktor mi řekl, že při potížích si je mám opět brát. Nyní je beru už přes měsíc. Když je vysadím opět mám mírné bolesti břicha.Myslíte si, že bych je měl brát již pořád? Děkuji za odpověď
Petr
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Petře, refluxní choroba jícnu často souvisí s nadváhou či obezitou, protože břišní tuk utlačuje okolní orgány. Pokud je to váš případ, snížte váhu a žádné léky nebudou potřeba. Alternativou může být volně prodejný Ranisan 75mg - 2 tablety na noc. Tím nedochází k ovlivnění trávení živin a léčba je šetrnější. Zpravidla dostatečně účinná. V některých případech se obtíže stupňují v jarním a podzimním období. To se děje tehdy, kdy je také poškozena  žaludeční sliznice.
Parafarmacie
Dobry den, mám 5-mesačnú dcérku, ktorú zatiaľ dojčím. Mojím problémom je to, že mám menej mlieka, keďže dcérka odmieta jesť, trvá to už asi týždeň, neviem, či je dôvodom nedostatok mlieka alebo sú to zúbky.... snažím sa ju prikladať tak často, ako sa dá, ale často vôbec nejaví záujem o kojenie, hlavu otočí na opačnú stranu a jesť odmieta alebo vezme prsník, párkrát potiahne a vypľuje.... skúšala som už rôzne prípravky na podporu laktácie, keďže s dojčením sa trápime takmer od začiatku, odskúšané mám senovku+benedikt, moringu, ricinus communis a všetko bez úspechu. Viackrát bola u nás aj laktačná poradkyňa, a nakoniec mi odporučila liek Costi (domperidon), jeho vedľajším účinkom je produkcia mlieka, chcela by som sa spýtať, či ste o predpise tohto lieku na podporu laktácie počuli. Pýtala som sa pediatričky, vravela, že liek mi nemôže predpísať, že možno obvodný lekár, v letáku je uvedené, že liek je nevhodný pre dojčiace matky, ale práve l. poradkyne ho často odporúčajú. Ďakujem za radu
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, domperidon v žádném případě nepatří kojící matce. Z právního hlediska je to také  nepřípustné. Pokud dcerka neprospívá,  je vhodný čas kojení ukončit a netrápit se tím. Není to žádné tragedie. 5 měsíců je dostatečná doba, abyste dcerce poskytla to nejlepší.Poraďte se ještě s pediatričkou a dbejte na správný čas s přikrmováním. Přikrmování určitě neoddalujte.
Parafarmacie
Dobrý den,
jaký máte názor na přípravek NonSalt ?
Zlatka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Výrobky tohoto typu považuji za zbytečné. Mají méně slanou chuť, a proto lidé nasypou do pokrmu větší množství a příjem sodíku je prakticky stejný. Myslím si, že lepší cestou je sledování obsahu soli ve výrobcích a výběr kvalitního  masa, které není třeba solit,
 nebo jen málo. Slané oříšky , brambůrky do jídelníčku nepatří a měli bychom si je dopřát výjímečně několikrát do roka. Je dobré také volit minerální vody s nizkým obsahem sodíku. Ušetřit bezbolestně na příjmu soli se však dá vhodným výběrem desítek různých druhů potravinářských výrobků.
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji za odpověď. Jestli jsem to dobře pochopila, tak můj problém zřejmě nemá řešení. Přesto upřesňuji, že lubr. gely používáme již cca 15 let (je možné, že už jsem na ně alergická ?), antibiotika jsem měla naposledy před mnoha lety, infekci moč. cest jsem ještě neměla a lékař mi dělal vyšetření dělož. čípku (prevent. prohlídka) a 2 stěry na přítomnost kvasinek či bakterií, výsledky zatím nemám. Myslíte, že je pro mne vhodné vyšetření na hustotu kostí ? Gynekolog mi řekl, že na osteoporózu mám ještě čas, že ta v tomto věku začíná u vysokých štíhlých blondýn (což nejsem) a praktický lékař mě jen vyslechl s tím, co na to říká gynekolog, ten zase řekne, že se mám zmínit při kontrole ŠZ a tak to jde dokola.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kostní denzitometrii bych určitě absolvoval, Marie. Má to smysl, i když se nedomnívám, že bolesti stehen s osteoporózou souvisí. Lubrikační gely nemusí být dostatečnou barierou a sliznice může hodně trpět. Gel by měl být dostatečně odolný a viskózní. Spíše bych volil gel s polysilikony ( Doer).  Pohlavní styk bych omezil na únosnou míru pro obě strany. Používal bych také dlouhodobě Fermalac Vaginal, nebude-li mít lékař jasný argument proti.
Parafarmacie
Dobrý den pane Staňku, chtěl bych se zeptat, jaký kloubní přípravek byste mi doporucil. Na trhu je jich tolik, že nevím, jaký si vybrat.Při dřepu mi dost praská-loupe v kolenou...takže bych určitě něco užívat měl, je mi 30. Moc děkuji za odpověď
jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, doporučuji Gelantinu tobolky, pokud vám nedělá problém polykat větší množství tobolek (5-10 za den). Tento kolagen je skvělý a máme ho lety prověřený. Cena na měsíc vyjde na 195 Kč.
Podváha
Dobrý den, měřím okolo 190 cm a vážím 67 kg, je mi 18 let. Přijde mi to strašně málo, přitom se mi zdá že sním toho až přespříliš. Bohužel jím nepravidelně, ráno někdy nesnídám, proože buď zapomenu, nebo se mi prostě ani snídat nechce. Zkrátka mám chuť spíš na maso, nebo na něco teplého tak čekám na oběd. Když jsem ve škole, moc toho nesním, dřív jsem si kupoval jen jeden druh svačiny v obcode k tomu minerálku a bylo to stále dokola. Teď se to snažím obměňovat, ale bohužel nevím jak. Zkrátka rád bych si nějak zvýšil svoji váhu a začal i zdravěji žít, jenže kde začít. Děkuji
Filip
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Filipe. V prvé řadě bych si přečetl výživová doporučení zpracované Společností pro výživu. Druhým krokem musíte zhodnotit svůj jídelníček. Pište si co jíte a spočítejte si výživovou hodnotu celodenního jídelníčku. Porovnejte jí s doporučením Společnosti. Jídelníček následně upravte dle obecných doporučení a důsledně jej dodržujte. Zpočátku je třeba preferovat stravu dobře stravitelnou, aby došlo k výtraznějšímu nárůstu váhy a zvýšený příjem vám nezpůsoboval trávicí problémy. Je vhodné přidat trávicí enzymy např. Pancreolan Forte..
Léky na předpis
Dobrý den, je mi 54 let a od 45 nemám menses, protože do 49 jsem měla zavedené tělísko Mirena. V posledním roce mám velké problémy s dělož. sliznicí, je stále podrážděná, zarudlá, citlivá ... Před rokem mi gynekolog předepsal Ovestin, následovalo částečné zlepšení, dále doporučil na zvlhčení např. Feminella hyalosoft čípky. Zdá se mi, že sliznice už je citlivá v podstatě na jakýkoliv přípravek, který použiji. V posledním roce mi několikrát týdně (vždy v noci)mírně bolí stehenní kosti.Léčím se ŠŽ a beru Letrox 50. Endokrin. mi předepsala vit. D, který beru mimo letních měsíců. Napřed ošlo ke zlepšení, ale nyní kosti bolí, byť mírně, stále. .Gynekolog mi sdělil, že by bylo dobré doplnit estrogeny ústně. Jsem spíše pro přírodní léčbu. Myslíte, že např. Sarapis či jiný obdobný přípravek by mi mohl pomoci ? Jaká je prosím Vaše rada ?
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím si, Marie,že Sarapis pomoci  nemůže. Problém, kterým trpíte, je bohužel u Mireny velmi častý a velmi těžko řešitelný. Řada lidí se rozhodne pro tento způsob antikoncepce, protože chce omezit celkový účinek podaných ženských pohlavních hormonů. Nyní, problémy které vám vyvolala, máte řešit způsobem, kterého jste se chtěla Mirenou vyvarovat? Místní poškození děložní sliznice je podle mého názoru nevratné a sliznice nemůže již dostatečně reagovat na hormonální léčbu. Bolesti stehenních kostí mohou klidně s problémem souviset a zánětlivý proces může postihovat i jinou okolní tkáň. Používáte nějaké lubrikační gely? Užívala jste v poslední době antibiotika? Trpíte občas infekcemi močových cest?  Provedl lékař mikrobiologické vyšetření děložní sliznice?
Parafarmacie
Dobrý den,
je nějaký rozdíl mezi methioninem a l-methioninem? Dost mi poslední dobou padají vlasy a dočetla jsem se, že toto je jedno z nejúčinnějsích řešení jak tento problém řešit.
Děkuji za odpověď.
Markéta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Markéto. V živočišné říši se do látkové výměny zapojují pouze L-formy ( levotočivé formy) aminokyselin. Racemická forma methioninu ( směs L- a D- forem) je tedy pro organismus méně využitelná. D-forma je pak pro tělo zbytečnou zátěží, i když velmi malou.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, existují přípravky na léčbu či alespoň zmírnění celulitidy, které se užívají vnitřně? Ráda bych jim podpořila svou snahu na poli úpravy jídelníčku, pohybové aktivity, masáží a krémování. Moc Vám děkuji za tuto poradnu a přeji hezký rok 2015 plný zdraví :)
Kristina J.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Obávám se, že ne Kristíno a myslím si, že ani v budoucnu nikdo nic kloudného nevymyslí. Vznik celulitidy ale určitě souvisí se způsobem stravování a  s vyšším příjmem tuků. Někdo má pak k celulitidě sklony větší, někdo menší. Přeji šťastný a bezstarostný rok.
Parafarmacie
Dobrý den.Ráda bych znala Váš názor na můj spánkový režim.Je mi 60,jsem v důchodu a celý život jsem ranní ptáče.Prostě chodím brzy spát a brzy vstávám.To brzy vztávám znamená kolem 5 hod,někdy i dřív.Komu to řeknu tak se chytá za hlavu,prý to není normální,ať s tím něco dělám.Jenže já chodim spát brzy,mezi 21 a 21.30 hod.Dýl nevydržím.Když si to spočítáte spím 7 hod,což je podle mne dostačující.Snažila jsem se chodit spát později abych dýl spala,ale nevydržím,cítím se večer unavena a nebaví mne ani koukat na telku.Mám s tím něco dělat nebo to nechat tak? Přes den nespím,ani se necítím unavena.Děkuji.
Veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Veroniko, já dělám  přesně totéž a myslím si, že je to správné pro všechny lidi, kteří jsou "ranní ptáčata" a dokáží mít radost a potěšení ze svítání, kohoutího zakokrhání a prvních slunečních paprsků.  Lidé kteří jsou zvyklí chodit spát déle, musí také déle stávat.   Nejhorší je když lidé své přirozené biologické hodiny musí každodenně měnit  kvůli povinostem. Na zdravotním stavu se to musí z dlouhodobého pohledu projevit.
Léky na předpis
Dobrý den, při užávání léku controloc 40mg při zánětu jícnu mám stále úzkou řídkou stolici, nekdy mívám pocit bioení břicha a v poslední době se každou noc zpotím. Lék užívám při problémech, nyní jej užívám asi jeden měsíc, Chtěl bych se zeptat zda výše uvedené příznaky jsou normální. Děkuji za odpověď
Tomáš
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, tyto vedlejší účinky mohou po tomto léku nastat. Protože obtíže přetrvávají již měsíc, bylo by vhodné změnit léčbu, za léky šetrnější, které méně ovlivňují trávení bílkovin a sacharidů. To má i metabolické dopady.. Zpravidla je dobré zaměnit za ranitidin 150-300mg  s dávkováním pouze na noc. Tedy 0-0-1(2) tablety o obsahu 150mg ranitidinu. Důvod obtíží ale může být i jiný. Myslím si, že není důvod čekat a je třeba navštívit lékaře.
Parafarmacie
Velmi dekuji za odpoved ohledne Rhodioly. Ja si rikala, ze to je blbost. Spermiogram vysel spatne, pry je to vrozeny problem. Nadvahou netrpi, spis nevi, jak pribrat tech poslednich pet kilo. Nemohl byste doporucit nejake vitaminy, ve strave, nemusi to byt suplementy, ktere by pomohly ovlivnit kvalitu spermii? Necha se vubec ovlivnit vrozeny problem? O miminko se snazime uz dlouho. Dekuji.
A.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Navštěvujete prosím Centrum asistované reprodukce?  Je přítel dostatečně vyšetřen po interní stránce?  Proč má problém s váhou?
Doplňky stravy
Dobrý den, doktorka mi doporučila přípravek Rhodiola extrakt 150 mg jako doplněk stravy na podporu tvorby spermií přítele. Přítel má ale problém andrologického rázu. Myslíte, že mám přípravek pořídit, nebo je to nemá význam? Přítel pravidelně cvičí, jí hodně mléčných výrobků a masa, ale má hodně pracovního stresu, se kterým mnoho dělat nejde.. Děkuji za informaci.
A.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, nikdy jsem neviděl žádnou seriózní vědeckou informaci o tom, že by extrakt z Rodiola rosea ovlivńoval tvorbu či kvalitu spermií. Z mého pohledu je to výrobek zcela zbytečný. Vyšetřoval ho prosím lékař specialista? Má přítel velkou nadváhu? Má nějaké zdravotní obtíže? Plánujete rodinu?
Volně prodejné léky
Dobry den, mela jsem mensi zachvat zlucniku, asi tyden jsem jedla jen suchary a koupila si tobolky Rowachol. Vse se uklidnilo a je mi o 90% lepe. Muzu uzivat Rowachol delsi dobu, kdyz je primo i na rozpousteni kamenu ?
Michaela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Můžete, Michaelo. Je to i vhodné.Dávejte si ale prosím pozor na dietní chyby. Nemusí se jednat jen o tučné pokrmy, ale také třeba o koření. Řada látek obsažených v koření se eliminuje z těla žlučí a dráždí žlučové cesty. Určitě také zajděte na sono žlučníku. V některých případech je dobré žlučník odstranit.
Léky na předpis
Děkuji za rychlou odpověď týkající se růže na obličeji.Ptáte se čím mi to lékařka léčí.Mám od lékařky antibiotika Amoksiklav 1 tabletu co 8 hod po dobu 1 týdne.Nic víc.Ale zabírá to. Děkuji.Věra
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění. Věřím, že léčba bude úspěšná a dostačující.
Parafarmacie
Dobrý den.Opakovaně dostávám na obličej "růži" Kožní lékařka mi jí léčí antibiotiky a doporučila mi koupit si něco v lékárně na posílení organismu-imunity.Můžete mi doporučit vhodný přípravek? Děkuji.Věra - otázka upravena poradcem
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Mážete mi prosím napsat Věro, jak lékařka tento problém léčí? Ve vašem případě bych volil určitě Wobenzym 3x5 tablet za den, po dobu cca 14 dní ( do vybrání balení 200 tablet). Kúru bych 3x ročně opakoval v pravidelných intervalech.
Parafarmacie
Dobrý den,děkuji za odpověď co se týká ulyžovaného kolene.Ještě jsem se chtěla zeptat co říkáte na końskou mast forte na tento problém. Dékuji.
Šárka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Výrobků pod tímto názvem je nyní hodně a většina z nich  neobsahuje nic v takovém množství, co by mohlo pomoci. Já sám si tyto výrobky netroufám doporučovat.
Léky na předpis
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, užívám dlouhodobě léky na psychiku, nyní jsem se dostala do potíží zvýšením léku, kdy vedlejší účinky toto léku mi způsobují problémy s očima, ráno vidím dvojmo, nemohu zaostřit a trvá asi patnáct i více minut, než se to trochu zlepší. mám závratě a další příznaky z výčtu vedlejších účinků z léku abylify. Co jiného pomáhá kromě léků, nyní budu až do příštího týdne na polovině dávkování dle doporučení neurologa, děkuji za odpověď.
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Petro, váš zdravotní stav,s velmi velkou pravděpodnobností vyžaduje užívání léků a je třeba důvěřovat vašemu lékaři a držet se jeho doporučení. Jinou radu vám dát nemohu.
Parafarmacie
Dobrý den,je mi 54let a po celodenním lyžování mám zatuhlé,mírně oteklé namožené koleno.Když si kloleno masíruji ,zlepší se to.Poradil byste mi k tomu ještě nějakou hojivou mast.Děkuji.
Šárka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, na masáž bych si koupíl obyčejný francovkový krém Alpa. Na noc bych pak aplikoval Flector gel. Snažte se  prosím kolena nepřetěžovat. Následky mohou být brzy trvalého rázu a problém se může pak  jen zhoršovat. Přeji hodně zdraví, Šárko.
Parafarmacie
Dobrý den chtěla bych se zeptat na potravinové doplňky pro dítě 23měsíců. Máme zatím kvůli alergii úplnou mléčnou a bezvaječnou dietu(kořenová zelenina mu také nedělá dobře). Objednaní jsme na alergologii až na duben,tak bych ráda do té doby aby dostal chybějící látky o tělíčka.Byl nám doporučen kalciovy sirup.Existuje něco šetrného a komplexnějšího? Děkuji
JanaP
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, v prvé řadě bych se snažil o co nejpestřejší jídelníček. Zařadil bych do něj každodenně m.j. čerstvé ovocné a zeleninové štávy v množství 100-200ml a polévky- masové či zeleninové vývary.  Při přípravě pokrmů bych používal co nejvíce maso mleté, aby je dovedlo tělo co nejlépe využít. Polévky bych  zahustil bramborovým škrobem či třeba celoznnným žitným chlebem Dietline, který nebsahuje nic, co by synovi vadilo. Vápník je vhodné přidat. Množství bych volil podle toho, jak vypadá v průměru celodenní jídelníček. Občas bych mu přidal Multi-Sanostol. sirup. Určitě by se dalo poradit lépe. Bohužel neznám synův přesný jídelníček ani zdravotní stav.
Léky na předpis
Dobrý den,
začala jsem brát léky na revmat. artritidu a mezi nimi i Trexan. Někde jsem četla, že se u tohoto léku nesmí jíst mléčné výrobky. Je to prosím pravda? Děkuji za odpověď.
Iva K.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nevidím žádný důvod k tomuto omezení, Ivo.  Lék se navíc užívá většinou 1x týdně a bylo by nesmyslné se mléku celou dobu výhýbat, pokud je snášíte.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda-li existují nějaké léky na podporu paměti pro těhotné. V červnu mě čekají státnice na vysoké škole. velice děkuji za odpověď.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Neexistují, Jano. Je třeba spoléhat sám na sebe a tak je to dobře. Určitě to zvládnete. Jen si vše dopře rozplánujte a učte se pravidelně.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore. Zajímalo by mne, zda je pravda, že dvě lžíce chia semínek stačí k doplnění denní dávky minerálů. Využije ale tělo semínka která jsou vcelku? Neprojdou zažívacím traktem nevyužitá? Děkuji.
Slávka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě není, Slávko. Nelze vycházet jen z chemických analýz, která ale ani teoreticky nic takového nepotvrzují. Seminka obsahují i fytovou kyselinu(zásobárna energie). Ta naopak může snížit vstřebávání dvojmocných iontů. Zpravidla vápníku. Na povrchu semínek jsou i inhibitory trávícíchch enzymů. Je to přirozená obrana přírody, proti natrávení semínka. Cílem je, aby z něj vyrostla nová rostlina, nikoli aby ji zbaštil pták či člověk. Ne každý tedy naruší ve svém trávicím traktu semínka tak, aby byl jejich obsah z větší části využit. 100% je neztráví nikdo. Ptáci pak většinou roznášejí v letu nestrávená semínka po světě a tak zajišťují rozšiřování rostliny. Doporučuji tedy zařadit tyto semínka vhodnou formou do jídelníčku občas a mohou přinést tělu prospěch. Všeho moc škodí.
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore, tak jsem dnes byla s těmi trapézy u velmi šikovné fyzioterapeutky a ta mi řekla, že k tomu mám nějaký lehčí zánět v rameni. Doporučila mi náplasti diklofenak, tak se chci zeptat na váš názor. Na ortopedii se mi moc nechce, neboť stejně na vše píší tablety Diclofenac a ty jsou dle mého názoru dost silné. Jinak s tím ramenem, mám tam takovou spíše diskomfortní bolest, která se však zhoršuje např při uklízení, nebo když si na toto rameno lehnu, když nesu tašku s nákupem. Myslím že to mám z té špatné polohy u počítače plus toho nedostatečného oblékání v noci. Fyzioterapetka ještě radila phlogenzym. Prosím o názor radu.
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Musíte být opatrná, Alice. Tašku s nákupem nosit momentálně není vhodné a úklidové práce musíte také dělat s  rozvahou. Náplasti s diclofenakem bych použil na noc (např.Flector). Přes den, díky ústupu bolesti, můžete zase rameno více namáhat a spíše si uškodíte. Bolest nám naznačuje, že něco není v pořádku a je obranou organismu proti nepřiměřené zátěži. Tlumit ji musíme tehdy, kdy to tělu může prospět. Tlumit zánět během spánku má smysl. Phlogenzym či také Wobenzym považuji za dobrý lék a může vám určitě pomoci.
Parafarmacie
Dobrý deň!
Chcem sa vás opýtať, či je pravda, že počas tehotenstva má žena dopriať žalúdku všetko, čo si zažiada. Je pravda, že sa nesmiem obmedzovať? Ublíži to dieťatku? Už v čase pred tehotenstvom som pribrala a nebol to príjemný pocit, chcela som s tým niečo robiť, len som sa k tomu nedostala. Teraz, keď som tehotná, chcem robiť všetko tak, aby to bolo dobré pre dieťa, ale nechcem šialene pribrať a zmeniť sa na sud. Určite sa dá aj v tehotenstve žiť striedmo a neublížiť tým dieťaťu. Mám pravdu? Poraďte mi, prosím, čo nesmiem a čo, naopak, musím jesť. Ďakujem.
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Martino, samozřejmě že není. Váhu je třeba si kontrolovat. Velká nadváha zvyšuje riziko poporodních a porodních komplikací a je riziková samozřejmě i pro miminko. Nárůst váhy během těhotenství by neměl překročit 12kg.  Vyhýbejte se všemu co má malou výživovou hodnotu a vysoký energetický obsah. Např. bílé pečivo, běžné přílohy kromě luštěnin, sladkosti. Jezte přiměřené porce ovoce a rozlišujte kolik sacharidů jednotlivé druhy obsahují.  Nejezte tučné maso a sledujte příjem tuku, Ten by neměl překročit 25% z celkové energetického hodnoty celodenního jídelníčku, Pijte přiměřené množství mléka. Čerstvé ovocné nebo zeleninové šťávy pak v množství 100ml za den. Nepijte slazené nápoje.
Parafarmacie
Dobrý den,
je to asi 9 měsíců co jsem se rozhodl zhubnout. Tehdější moje váha byl 82Kg/179Cm, dnes po několika měsících hubnutí jsem na váze 65Kg/181Cm. Chtěl bych se vrátit do normálního jídelníčku, ale trpím obavou (předsudkem) že opě přibere, a díky tomu stále hubnu, již nechci hubnout. A nyní mi připadá že jsem bez energie a již nemám takový sportovní výkon jak tehdy. Vím, že je toz nedostatku stravy, ale boužel nedokážu si pomoct, jím pouze 5000-6000 Kj stravy denně. Dokážete mi nějak poradit? děkuji - Jan, 16 let
Jan
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tyto obavy jsou velmi časté a normální, Jane. Vy jste velmi mladý a obavy mohou být závažnějšího rázu. Doporučuji po dobu 14 dnů omezit fyzickou zátěž a pozvolna zvyšujte energetický příjem. To je poměrně snadné. Já sám vám doporučuji levný postup. Vypijte denně 0,5-1l čerstvého mléka  a přidejte k němu 2 banány ( do mléka je možné ještě přidat  Dietline Megapower prášek a tím příjem sacharidů přesně regulovat). Pokles váhy by se měl  bez problémů zastavit. Podle výsledku pak navyšujte pozvolna příjem sacharidů a adekvátně i bílkoviny a tuky.   Doporučuji aby sacharidy nyní tvořily asi 60% celkové energetického hodnoty jídelníčku. Bílkoviny 15%. Zbytek zbývá na tuky. Energetická hodnota 1g bílkovin a sacharidů je 4kcal. Tuku pak 9 kcal. Dále pak je třeba se rozhodovat na základě pravidelných týdenních vážení a respektovat i to, čeho chcete dosáhnout sportovními aktivitami. 
Volně prodejné léky
Myslim si, ze by se o mykozu mohlo jednat. Vytoky mam neustale, drive jsem zadne leky neuzivala. Take jsem hledala na internetu, a docetla jsem se o bilem jogurtu a nebo o canesten kremu, ktery se da na tampon a zavede se do pochvy. Lze tyto rady zkusit? Jake jsou volne prodejne leky na mykozu? Dekuji A.
A.A.A.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doporčuji navštívit gynekologa. Pokud chccete problém řešit sama, volte Canesten GYN Combi Pack a uvidíme.
Léky na předpis
Zdravím, je pravda že lékárny Dr.Max přispívají na recepty na které si důchodce a děti musí doplácet? Běží na to reklama v televizi. Jestli ano, zajímá mě, kolik lékárna doplatí na drahé prášky na recept Condrosulf 800. Vždy musím doplatit 580,-Kč Děkuji za odpověď.
Radka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Radko, podobné reklamy v televizi nejsou v řadě zemí EU myslitelné. Mohou si je u nás dovolit  jen řetězce s dobrými právníky a s dobrými kontakty na zákonodárce. Tím dochází k likvidaci nezávislých  lékáren a nezávislého odborného rozhodování. Je také takto narušena možnost svobodné volby lékárny. Léky hrazené částečně či úplně z veřejného zdravotního pojištění by měly mít stejný doplatek ve všech lékárnách a neměla by existovat jakákoliv  možnost finanční motivace pacientů k návštěvě konkrétní lékárny či řetězce. Je to důležité jak pro ochranu zájmů nemocných, tak pro širokou dostupnost lékárenské péče.   My máme jinak momentálně doplatek 220Kč na balení 30x800mg.
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore, posílám doplňující informace. Omlouvám se, špatně jsem se v předchozí zprávě vyjádřila. Klacid mi byl předepsán po 14 dnů trvající rýmě na zánět dutin. To je předpokládám v pořádku. I po dobrání ATB jsem měla lehce ucpaný nos, na to jsem dostala Avamys. A pomohl... Předpokládám, že na další kontrole mi lékařka na ORL řekne, že už není potřeba. Co, prosím, znamená, že může ztráta čichu trvat poměrně dlouho? Konvičku na výplach jsem konzultovala s lékařkou, řekla, že je to dobrý zvyk a pokud mi to pomáhá, mám pokračovat. Voda se na výplach používat nedá, protože není isotonická a sliznice pak hrozně pálí. Proto ten fyziologický roztok (doma připravený)...
Jana Černá
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, dobře. Konvičku nechám na vás. Doporučuji ji ale používat co nejkratší dobu. Je to výrazný zásah do přirozené funkce nosní sliznice a její používání by mělo být, podle mého názoru, součástí cíleného léčebného postupu. Pokud si  doma připravujete fyziologický roztok, používejte převařenou vodu. Riziko infekce bych nepodceňoval. Pokud pociťujete rozdíl mezi aplikací sterilní vody a fyziologického roztoku, zánětlivé onemocnění sliznice musí být závažnější.  Sám se ale domnívám, že isotonické vlastnosti fyziologického roztoku se v ucpaném zahleněném nose s výrazně  zánětlivou sliznicí ( vycházím z toho, že byl předepsán Avamys) uplatnit nemohou. Co se týká problémů s čichem, setkal jsem s obdobnými případy několikrát. Problém může trvat vyjímečně krátce, ale také několik měsíců. I z tohoto důvodu doporučuji šetrný, rozvážný léčebný postup, aby nebyly následky trvalé.
Parafarmacie
Dobry den, chtela by jsem se optat, jaky je nejlepsi lek na vaginalni mykozu, dekuji A.
A.A.A.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to opakující se problém?  Jste si jistá, že je to mykóza? užívala jste již nějaké léky na tento problém v minulosti?
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mohu Mucosolvan (Ambrobene) užívat delší dobu, nebo jestli pro jistotu zajít k lékaři. Již měsíc jsem nachlazená, první dva dny jakoby viróza a nateklý nosohltan, pocit zahlenění, pak 10 dní ACC plus (nepomohlo), pak přišel kašel. Asi 5 dní jsem brala Stoptussin, nepomohl. Od té doby (14 dní) jsem na Mucosolvanu (pomáhá) kašel ustupuje, ale velice, velice pomalu, stále potřebuji rozpouštět hleny, jinak je kašel suchý a nepříjemný. Pocit zahlenění a nateklý nosohltan se vrátil po svátcích, kdy jsem se potkala s pár nemocnými lidmi, občas mě večer bolí hlava a je mi špatně jakoby od virózy, ale přes noc to samo přejde. Jinak jsem ale v pořádku. Co myslíte, můžu pokračovat v léčbě Ambrobene? Samozřejmě hodně piji a víceméně se šetřím (nepracuji). Nechci být u lékařky za hypochondra, co potřebuje antibiotika na kašlíček (i když moje lékařka je naštěstí v tomto ohledu rozumná). Děkuji.
Anika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Aniko, Ambrobene používat dále můžete. Přiměřeně se ale oblékejte a omezte pobyt venku ( pokud není vhodné počasí) či v klimatizovaném prostředí. Dbejte  doma na dostatečné větrání  a udržujte stálou vlhkost a  teplotu. Ústup kašle se musí za běžných okolností  dostavit.
Léky na předpis
Dobrý den, prosím o radu. Po 14 dnů trvající rýmě mi byl nasazen na týden Klacid, Clarinase a framykoinové kapky. Po ATB mi nebylo úplně nejlíp od žaludku, točila se mi hlava a měla jsem hořko v ústech. Nicméně na rýmu zabraly. Od dobrání (5 dnů) se mi úplně ztratil čich a s ním i chuť. Při kontrole na ORL (v den dobírání ATB, takže jsem o ztrátě čichu a chuti kvůli hořké chuti nevěděla) mi byl dále předepsán Avamys sprej, protože nos mívám občas během dne trochu ucpaný. Chci se zeptat, jestli mé potíže mohou být způsobeny ATB a jestli je to jen přechodné, případně jak "tomu" pomoct. Doporučujete proplachování nosu konvičkou fyziologickým roztokem? Děkuji mnohokrát! - otázka upravena poradcem
Jana Černá
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano,  neshledal jsem důvod k užívání Klacidu ani Avamysu, tak jak problém popisujete. Na trochu ucpaný nos je Avamys těžký kalibr a k léčbě rýmy Klacid také.  Věřím, že lékaři měli jiné důvody k předepsání.Ztráta čichu může být způsobena antibiotikem a může trvat  poměrně dlouhou dobu. Jestli vás občas ucpaný nos obtěžuje, použijte jakékoliv běžné nosní kapky jako je např. Muconasal, Olynth, Sanorin. V lékárně vům určitě poradí. Já sám bych asi pro vás naslepo doporučil olejové kapky Pinosol. Používání nosních konvíček může být nebezpečné, pokud je roztok závadný po mikrobiologické stránce.Doporučuji tedy používat pouze sterilní či převařenou vodu. Fyziologický roztok není nutný a nemá žádné výhody oproti sterilní  či mikrobiálně nezávadné vodě.  Kdyby jste chtěla používat konvičku dlouhodobě, doporučuji to konzultovat opět s lékařem specialistou t.j. ORL lékařem.
Parafarmacie
Nemám to asi z léků, potím se před menses. Beru tritico 100
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Platí tedy to, co jsem doporučil, Alice. Pokud se v noci hodně potíte, je třeba adekvátně doplnit ztrátu vody. Nezapomeňte na to. Lidé si často stěžují na nevolnost jen kvůli tomu, že jsou dehydratování a někdy se nesprávně domnívají, že to souvisí s medikací. Voda je mimo jiné nutná  i k transportu minerálních látek, které jsou nezbytné pro správnou funci svalů, k jejich regeneraci a obnově.
Parafarmacie
Pane doktore ještě jeden dotaz, budím se ted ráno zpocena, jsem sice oblečená ale mám obavu aby to neškodilo jenže pocení neovlivním, co s tím? Myslíte, že to mám nechat být?
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaké léky momentálně užíváte, Alice? Oblečení a přikrývku přizpůsobte teplotě v místnosti. Postižená místa ale nenechávejte obnažená.

Parafarmacie
Dobrý deň, neviem, či moja otázka patrí do tejto poradne, ale možno budete mať pre nás nejakú radu. Môj manžel veľmi chrápe, kým sme nemali malé dieťa, tak mi to nevadilo, ale teraz je to dosť ťažké, keďže dcérka vstáva niekoľkokrát v noci. Večer je to OK, ja idem spať skôr ako manžel, ale v noci je uspatie dcérky problém a taktiež ani ja neviem kvôli manželovmu chrápaniu zaspať. Chrápe v každej polohe, či spí na chrbte, boku, či bruchu. Skúšal spať aj bez vankúša, s vankúšom, máme tiež ortopedický vankúš, no nič z toho nepomohlo. Čítali sme aj o operácii, ale pacienti uvazdajú, že ani po nej neprestali chrápať. Nemáte pre nás nejakú radu, odporučenie alebo sa máme zmieriť s tým, že je náš problém neriešiteľný? Manžela by som zo spálne nerada vyhadzovala. Vopred ďakujem za Váš názor, či radu a prajem všetko dobré v Novom roku.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, váš problém řeší bez "hmatatelného" úspěchu mnoho rodin. Někdy může pomoci operace měkkého patra. Je třeba se poradit na ORL. Smysl má i návštěva spánkové laboratoře, zda manžel netrpí spánkovou apnoe. Jak vám od problému pomoci ale nevím a doporučuji neutrácet peníze za výrobky , které mají chrápání odstranit, vyjma chráničů sluchu.
Parafarmacie
dobry vecer pane doktore takze pouzivam sampo medical ictom a capilan vlasovy aktivator muzu rict ze opravdu me uz hlava nesvedi lupy uz take nemam min padaj myslite ze ty vlasy prestanou uplne vypadavat anebo musej padat . chtela bych vas poprosit o radu jaky sampon mam pouzivat potom a jake vitaminy aby aspon na nekolik mesicu prestaly padat ty vlasy. . ja myslim ze to mam zty psychiky mam uzkostivy deprese ale neni to tak hrozny beru frontin 0,25 podle potreby pred pul rokem to bylo horsi... myslite ze to muze byt i timto . jinak vam moc a moc dekuji za rady . a preju vam stastny novy rok
marie 36
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za dobrou zprávu, Marie. Pokračoval bych následně s Capillanem šamponem a  dále bych  používal i aktivátor.  3 x týdně užívejte B-komplex Forte. Další opatření bych zatím nedělal. Úzkostné stavy se mohou také na problému podílet. Interní vyšetření může napovědět, zda tomu tak je, či nikoliv. Přeji hodně zdraví a doufám, že se budete v letošním roce cítit lépe.



mobilní verze