Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Vážený pán doktor, chcela by som sa poradiť o voľne dostupných účinných sedatívach. Nemám záujem o žiaden placebo efekt alebo nič podobné. Ďakujem!
Zuzana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Zuzano, mnoho možností není. Přípravky obsahují zpravidla rozemleté části rostlin třezalky, kozlíku, chmele, mučenky, máty, meduňky či jejich extrakty, V obsahových látkách se však mohou rostliny i dosti lišit. Záleží na místě pěstování i samotném cíleném šlechtění ( volbu správné části rostliny považuji za samozřejmost). To pak má vliv i na vlastní farmakologický účinek. Obsahové látky mohou navzájem farmakologický účinek zesilovat i modifikovat.  Doporučuji zkusit volně prodejný léčivý přípravek Hova či doplněk stravy Persen Forte. Pokud bych znal vaše obtíže podrobněji , mohl bych možná poradit cíleněji.
Parafarmacie
Dobrý den, můj roční syn je měsíc po operaci rozštěpu rtu, máme začít s tlakovými masážemi. Je na trhu přípravek, který by pro masáže jizev mohly využít již tak malé děti? Byl nám doporučený Bi-Oil, ale u něj je v příbalovém letáku napsáno, že je vhodný až pro děti od dvou let. Děkuji a přeji pěkný den
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Použil bych lubrikační gel Doer ev. Glide 4 You, Evo. Má k tomu účelu lepší fyzikální vlastnosti a je výtečně tolerován pokožkou. http://www.lekarnaurotundy.cz/glide-4-you-roztok-100ml.html
Léky na předpis
Dobrý den, moje matka (80 let) užívá denně tyto léky: Atorgamma, Metfogamma 1000, Gliclazid, Magnerod, Dorziflex, Mirtazepin, Neurol, Renpress, Digoxin, Furon, Sulpirol, Afonilum, Helicid, Zoloft. Bolí ji hlava, točí se, má nejistou chůzi jako po alkoholu, třes rukou. Potíže se den ode dne zhoršují, dokonce tak, že se již není schopna sama napít (neudrží skleničku). Jinak se soběstačná, čilá, ale toto ji vyřazuje z běžného života. Nikdo jí nedokáže pomoci, všichni tvrdí, že léky, které bere jsou v pořádku. Domníváme se, že tyto stavy způsobuje předávkování léky. Prosíme o radu kam se obrátit. Informovala se již v lékárně i u své obvodní lékařky. mnohokrát děkujeme za odpověď.
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Dano, taková medikace musí mít negativní zdravotní dopady  a nalze vyloučit kumulaci některé z látek v organismu. Nelze vyloučit zhoršení funkce a jater a ledvin. Medikaci je třeba radikálně zredukovat a zaměřit se na léčbu největších obtíží, Nesnadnější by bylo provézt krátkou hospitalizaci a   většinu z nich kontrolovaně vysadit  postupným snížením dávek a nechat jen medikaci zcela nezbytnou.  Na  případné vysazení některých léků je ale třeba delší čas ( např. Zoloft). K vysazení Zoloftu, či úpravě dávkování, se musí vyjádřit psychiatr, který maminku léčí.
Volně prodejné léky
Můžu brát při mírném nachlazení(horečku nemám) během dne ráno 1x ACC-long a později pak Paralen či Acylpyrin či nikoliv . Děkuji za pomoc.
petr
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, je to možné a  může to mít smysl. ACC long je vhodný jen na odkášlávání. Na suchý dráždivý kašel účinný není.
Parafarmacie
Dobrý den, již půl roku mám špatné trávení, není mi dobře, mám pocit plného žaludku, jsem unavená, trochu i pocit na zvracení, teď se přidalo časté říkání téměř z ničeho, i ráno když vstanu. Doktorka mi předepsala Omeprazol a doporučila Kreon při jídle, ale neudělala mi ani žádné krevní testy, nic. Na sono břicha nebyl žádný nález. Diety moc držet neumím, nikdy jsem to nepotřebovala. Ale snažím se jíst jogurty či kysané výrobky, ovesnou kaši. Navíc se snažíme o dítě a nevím, zda ty léky nebudou mít případně nějaký negativní vliv.
Zuzana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Zuzano, je nesmyslné užívat " naslepo" Omeprazol, který zhoršuje trávení škrobu a bílkovin ( omezení kyselé hydrolýzy v žaludku) a přidávat enzymy, které to pak mají ve dvanácterníku dohnat. Předpokládám, že těhotenství bylo vyloučeno. Zkuste nyní jíst potraviny dobře stravitelné  a stravujte se pestře, skromně a častěji. Máte nadváhu?  Máte vypozorováno po kterých potravinách či pokrmech je problém větší?  Trpíte i průjmy či nadýmáním?  Biochemické vyšetření krve a moči je třeba udělat a je nezbytné k racionálnímu lékařskému postupu.  Osobně bych také doporučil vyloučit infekční mononukleózu imunologickým vyšetřením. Je to vyšetření  běžné. Přeji vám, aby vám bylo brzy lépe.
Parafarmacie
Zdravím a moc děkuji za rychlou odpověď!Lactulosu mi předepisuje Dr.jelikož mi zjistila dle vyšetření, že mám počátek osteoporózy.Užívám ho od června 1 tabl.denně.Pane doktore,Lactulosa zabrala a bez krvácení a bolesti,hurááá!Pozřela jsem celé víčko na noc a ráno po snídani.Bojím se ale, abych nešla pouze po vypitíLaactulozy.Jídelníček:na lačno 3dcl teplé vody+ 1 jablko nebo hrušku+ 50g celozrný chleb+pl.šunkya sýru+pulku paprikynebo rajče.Oběd:15dkg libového masa+15dkg (rýže,brambory,těstoviny,luštěniny)vařené.Svačina:jogurt Activia+50g nějaké buchty.Večeře:50g chléb kmínový+1vejce nebo rybičky nebo 2pl.šunkyse sýrem.U televize:půlku salát.okurky+1rajče,bílou kávu s 2 čtverečky 75%čokolády nebo eskymo.Nápoje pouze vodu.Snažím se nepřekročit 1300 kcal denně jelikož mám 7-8 kg nadváhy.Je pravda že rýže by se neměla jíst při hubnutí,jelikož staví?A neměla bych přestat brát ty prášky na osteoporózu?Děkuji za odpověď s přáním příjemného dne.
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Laktulóza je zdravá látka a v těle působí obdobně jako prebiotické vlákniny. Je možné ji používat dlouhodobě, bude-li vám vyhovovat. Rýže na hubnutí vhodná není, je to energetická bomba a  bílá rýže obsahuje hlavně škrob. Vítamínů, minerálních látek či bílkovin má poskrovnu. Důvodem je i příliš intenzivní pěstování. Výživově je až na škrob tedy  chudá. Rýže se podílí na vzniku zácpy. To platí i o čokoládě. Pokud budou problémy se zácpou přetrvávat, vápníkové tablety bych vysadil a zvýšil příjem mléčných výrobků. Každý den bych do jídelníčku zařadil i pití čerstvého mléka ( množství bych volil s přihlednutím k tělesné hmotnosti). Vysoký příjem zeleniny může snižovat využití vápníku z potravy. Volte tedy i zeleninu tepelně upravenou, která využití vápníku tolik nesnižuje. Denzitometrické vyšetření pravidelně opakujte a podle výsledku případně udělejte další dietní opatření. Doporučuji také  absolvovat vyšetření kolonoskopické.
Parafarmacie
Dobrý den, každé ráno na lačno beru 1/2 tablety Euthyrox50 (mám mírně zvětšeny pravý lalok š.ž.) věnuji se kondiční kulturistice a užívám suplementy jako jsou Bcaa aminokyseliny, kreatin, glutain, proteinové nápoje, zelený čaj, Nitrix oxid, arginin, kofein, atd.. Může mít euthyrox nějaký nežádoucí vliv s těmito doplňky? Děkuji
Vít
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Víte. Minimálně zelený čaj a kofein může u citlivých osob zesilovat  vedlejší účinky hormonů štítné žlázy. To se může projevovat nespavostí, podrážděností, palpitacemi, rychlejší srdeční frekvencí i zvýšením krevního tlaku. Z dlouhodobého hlediska nelze vyloučit ani  negativní vliv na lipidový profil, pokud zároveň nebudete konzumovat přiměřeně množství sacharidů( zejména jednoduchých) a tuků. Vaše denní dávka je ale poměrně nízká a věřím, že užívání léku dobře snášíte.
Volně prodejné léky
Dobrý den.Velice často mne jak se říká bolí celý člověk.Když jsem to řekla své obvodní lékařce jen nad tím mávla rukou,prý to patří k věku,mám si vzít nějakou tabletu od bolesti.Pomáhá mi když si během dne vezmu půl tablety acylpyrínu a bolest ustane. Je acylpirýn vhodný nebo mi poradíte jinou tabletu či potravinový doplněk? Léčím se pouze na osteopénii a to beru kapky Vigantol předepsané lékařkou.Je mi 61 let.Děkuji.
Lludmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Poradil bych určitě skromné ale pestré stravování a udržování normální váhy, Ludmilo. To je první předpoklad, abyste se bolestí zbavila. Nepřiměřený jídelníček podporuje vznik látek, které podporují zánět.  Také fyzická zátěž musí odpovídat věku a pokud třeba 2x do týdne vygruntujete celý byt, uvedené obtíže jsou na místě. Acylpyrin je možné použít pokud jej snášíte a nemáte poškozenu sliznici žaludku a dvanáctníku. I pravidelné užívání malých dávek  Acylpyrinu má svá zdravotní rizika a je dobré je posuzovat individálně s přihlednutím na znalost zdravotního stavu konkrétní osoby. Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Dobrý den. Syn má již několik let téměř celoročně rýmu a bolest v krku.Jakoby chřipkový stav. Jednou za čas jde na ORL, kde mu zjistí streptokoky a přeléčí ATB. Po čase se však zase všechno vrátí. Doporučil by jste nějaké vitamíny? Syn je již dospělý. Děkuji Vám.
Kamila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Kamilo, nelze vyloučit že syn trpí  virovou infekcí, která se projevuje i příznaky, které jste uvedla. Virus chřipky se ale projevuje pouze sezónně, zpravidla v lednu a únoru. Absoolvoval nějaké imunologické vyšetření? Byla vyloučeny virové infekce ( herpes virus, cytomegalovirus, E-B virus...)? Streptokoková infekce nemusí být hlavní příčinou a může se rozvinout až následně po propuknutí akutní virové infekce.  Doporučuji najít příčinu obtíží a podle toho volit i správnou prevenci a léčbu. Může pomoci také odstranění nosních mandlí: Požádejte prosím o názor lékaře z ORL  pracoviště. Přičinou může být i každodenní práce v klimatizovaném prostředí. Filtry bývají významným zdrojem mikrobiálního znečištění v místnostech, protože  jejich výměna často z ekonomických i organizačních důvodů vázne. 
Parafarmacie
Zdravím a děkuji za odpověď.Stravuji se velmi zdravě,denně ovoce a zeleninu,jogurt.Maso jen libové a přílohy malé jelikož mám 8 kg nadváhy,pečivo celozné.Zácpu mám cca 2-3 týdny a hodně bolestivou.Ta tmavší krev ve stolici mě fakt hodně vyděsila.Dnes jsem si koupila Lactulosu AL sirup 66,7g/100ml.Tak uvidím ale řešení to stejně není,že.Hezký den.
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kolik a jakou zeleninu jíte? Kolik celozrnného pečiva jíte? Zkuste mi napsat o jídelníčku co nejvíce. Nepřiměřený příjem některé zeleniny a celozrnných výrobků zvyšuje riziko zácpy také. Lactulosa asi u vás nepomůže a je možné, že vám způsobí nadýmání. Uvidíme.  Udělejte si prosím test na okultní krvácení např. Self-Sure. Předpokládám ale, že je vše v pořádku a že krev ve stolici je způsobena poraněním cévního svazku, který prokrvuje konečník. 
Parafarmacie
omlouvám se, zapoměla jsem zmínit že beru denně Caltrate 1 tabl.a jinak žádné a piji denně 1,5 až 2 L čisté vody.Nekouřím.
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zvýšený příjem vápníku ve formě doplňku stravy výrazně zvyšuje riziko zácpy u lidí, kteří mají k zácpě sklony a kteří dělají i další dietní chyby, Báro. Proč prosím Caltrate užíváte?. Napište mi   ještě váš jídelníček za poslední 2 dny. Napíši vám co je  případně třeba z jídelníčku vyloučit či v něm omezit aby se stav zlepšil. 
Parafarmacie
Dobrý den. Mám dotaz ohledně Jodaminu. Jsem ve 12.tt zatím beru Jodamin, doktor mě doporučuje Baby Vit a Chytré miminko, kuli vitamínům. Je potřeba opravdu přejít z Jodaminu, který mě vyhovuje na trávení, na jiný preparát z lékárny nebo bez problému mohu dál užívat Jodamin. Děkuji
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Evo, pokud se stravujete pestře, není třeba používat multivitamín-multiminerál a lékař mi měl doporučit konkrétní přípravek na základě znalosti vašeho jídelníčku. Nikoliv naslepo. Zmíněné výrobky neznám. Zvýšení příjmu jódu asi o 30% je na místě a je možné Jodamin užívat dále v přiměřené dávce. Výrazné zvýšení dávky jódu nedoporučuji, pokud tak nerozhodne endokrinolog..
Parafarmacie
dobrý den, mám PPP, ale dosud jsem nenašla odvahu s tím něco dělat, nicméně užívám spoustu doplňků stravy, abych se tak nějak udržela. Jsou to: ráno a večer Piracetam, od firmy Energy Vitamarin a Fytomineral, Tardyferon, dvě tabletky Biosilu (ale v dohledné době se chystám přejít na Dermax) a Multivitamin od 211. Snažím se to užívat s rozdílem alespoň jedné hodiny, když se zadaří tak "zobu" v průběhu celého dne. Nemůže mi to nějak ublížit? Děkuji - otázka upravena poradcem
Jitka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jitko, to co děláte může mít určitý smysl, pokud se nestravujete pestře. Tělo se  na to určitě adaptuje  tím, že se sníží efektivita vstřebávání těchto látek z potravy. Zdá se, že nekonzumujete nic v takovém množství, co by mohlo významně snížit vstřebávání některé z životně důležitých látek. Doporučuji tedy pravidelnost v uživání. Nepravidelnost povede k  snadnějšímu aktuálnímu deficitu užívaných látek. Zdraví se nedá koupit, Jitko! Nezanedbávejte prosím fyzické a duševní aktivity všeho druhu, udržujte si normální váhu a neztrácejte zbytečně čas u počítače či televize.  To je nejlepší cesta ke zdraví a dlouhému  a spokojenému životu.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu brát piracetam, i když mám vysoký krevní tlak - ale zaléčený - beru denně Loristu a tlak mám 120/80. Předem děkuji za odpověď.
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, je to možné, Lucie. Piracetam by neměl  za normálních okolností TK ovlivňovat. Máte ale k jeho užívání racionální důvod? Neužívejte prosím zbytečně léky, které  vaše tělo nepotřebuje.
Parafarmacie
Zdravím,prosím poraďte jak na bolestivou zácpu. Vyzkoušela jsem už snad všechno ale vše mi 2x až 3x pomůže a pak opět zácpa.Ani zaječická voda,teplá voda s citronem na lačno,dokonce ani psylium. Už si nevím rady. Všechny babské rady jsem vyzkoušela a různé prostředky z lékárny. Děkuji za odpověď.
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
A jak se stravujete, Báro? Prosím o podrobnější popis.  Je třeba zároveň udělat i úpravu jídelníčku. Jak dlouho potíže se zácpou máte? Užíváte nějaké léky? Kouříte?
Parafarmacie
Dobry den, uz asi 3 měsíce mi padají vlasy celkem hodně, lékař mi předepsal panthenolove tablety..a chci se zeptat jestli je možné brát zároveň tyhle tabletky spolu s tablety Methioninu..Je možné že by byl pak i větší účinek?Děkuji za odpověď.
Sára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to vhodné, Sáro. Kombinace může, za určitých okoností, vézt k lepšímu výsledku.
Parafarmacie
Dobrý den , p doktore rada bych se zeptala zda mohu kombinovat na bolest v krku a suchy kasel, bioparox a stopex? popripade kapat lichorerisnici v kapkach? a zda lze k tomu ibalgin ci paralen? dekuji za vasi odpoved
Lada
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Můžete, Lado. Někdy ale méně  znamená více. Jinak bohužel nemohu posoudit zda je tato kombinace pro vás vhodná či nikoliv.
Parafarmacie
Dobry den, nejprve dekuji za odpoved na minulou otazku a jeste se chci zeptat na toto. Mam kamaradku, ktera pred dvaceti lety prodelala rakovinu v pokrocilem stadiu a lekari ji davali nadeji na preziti pul roku. Presto zije a je uplne zdrava a ona tvrdi ze celou tu dobu pije rano na lacno citronovou stavu s medem a to ji uzdravilo. Jaky je na to vas nazor. Dekuji Jana
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě to není ten pravý důvod, Jano. Přeji jí i vám hodně zdraví a pokud jí pití šťávy ráno nalačno nevadí, ať to dělá  klidně dál.
Doplňky stravy
Dobrý den, dětem dávám multivitamin pro děti a sama užívám vit.C. Teď jsme dobraly balení 30tab. Je potřeba v užívání vitamínů dělat nějaké pauzy nebo lze užívat např. celý podzim. Popřípadě jak dlouhé pauzy udělat. Děkuji.
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Záleží na tom, Lenko, jak se stravujete a jaký životní styl máte. Jaký multivitamin dětem dáváte? Trpí častějí běžnými respiračními onemocněními?
Léky na předpis
Děkuji za odpověď. Hodnotu cholesterolu mám něco málo přes 6. Odběry absolvuji nalačno, co tři měsíce. Sportuji, ale ne pravidelně. Nadváhu nemám, vážím 54 kg. Na kardiovaskulární problémy v raném věku nikdo z rodiny nezemřel. Nicméně můj otec má stejný problém a oba moji prarodiče prodělali infarkt myokardu v pozdějším věku.
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To není žádná tragická hodnota, Petro, . Zkusil bych Atoris vysadit. Sledujte si příjem tuku a jednoduchých sacharidů (cukrů). Snažte se konzumovat každý den alespoň 300g-500g zeleniny. Vyhýbejte se pamlskům které obsahují rostlinný tuk (kokosový, palmojádrový). Zkuste upraveným jídelníčkem udržovat tuto hodnotu a dalším odběrem vaši snahu vyhodnoťte a případně se k Atorisu vraťte, bude-li to nutné. Čím později, tím lépe.
Léky na předpis
Dobrý den,přítel má dnu a začal užívat lék Milurit.Od té doby má problémy s erekcí nebo s jejím udržením.Může to způsobovat tento lék.Děkuji a nashledanou
MICHAELA
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Michaelo, občas se může tento problém vyskytnout. Doporučuji se Miluritu zbavit úpravou jídelníčku a pitného režimu. Je třeba také udělat všechno pro to, aby měl normální váhu či jen mírnou nadváhu.
Parafarmacie
Dobry den, pane doktore manzel pribral na vaze a chce vyloucit cukr , jake byste doporucoval sladidlo. Manzel je onkologicky nemocny. Dekuji Jana
jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, lety prověřený a chuťově skvělý je aspartam, pokud se používá tak, jak je doporučováno. I v kvalitě aspartamu jsou rozdíly a nám se nejvíce osvědčuje  sladidlo Irbis. U vašeho manžela bych ale spíše preferoval  úpravu jídelníčku jako takového a nespoléhal na náhradní sladidla. Určitě se dá celkem bezbolestně snížit příjem sacharidů a tuků jen vhodnou kulinářskou úpravou či správným výběrem potravinářských výrobků. I pouhé snížení velikosti porcí může vézt někdy k úspěchu. Dbejte na dostatečný příjem bílkovin, aby nebyl oslaben imunitní systém. Přejí vám, aby vše dobře dopadlo a manžel nad nemocí zvítězil.
Parafarmacie
Dobrý den.Ráda si kupuji různé masážní prostředky,ať už na bolavá záda,nohy nebo když to přeženu se cvičením a bolí mně "celý člověk" .Jenže tyhle přípravky byvají v chladivé i hřejivé verzi.Můžete mi vysvětlit kdy si kupovat chladivý a kdy hřejivý přípravek? Podle čeho se řídit? Děkuji.Věra - otázka upravena poradcem
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Věro, ve vašem případě  bych volil to, co vám lépe vyhovuje. U běžných přípravků jde jen o subjetivní pocit. Pokud ale chceme zabránit poúrazovému otoku a snížit jeho bolestivost je na místě použít studený obklad či něco podobného co povede k snížení teploty v mistě úrazu takovou měrou, že se zánětlivé procesy ( představované velkým množstvím biochemických reakcí) zpomalí. Hřejivé  kosmetické masti, gely, emulze s derivačním účinkem pak snížují vnímání bolesti a zlepšují prokrvení  ( a tedy i zásobování kyslíkem a výživnými látkami) daného místa. Mohou být proto vhodnější k použití při nepřiměřené svalové zátěži k rychlejší regeneraci. Neměly by ale sloužit k tomu, aby byly svalové partie ještě více zatěžovány. Při vrcholovém sportu to pak platí dvojnásob. Vedle vlastností, které jste u masážních prostředků uvedla, je tedy nutné rozlišovat i jejich složení a obsah účinných látek.  Složení určuje, zda výrobek může být kosmetickým přípravkem či musí být schválen jako léčivo.
Léky na předpis
Dobrý den,
je mi 20 let a nedávno jsem začala brát tablety Atoris kvůli stále se zvyšujícímu cholestrolu. Současně užívám i antikoncepci Bonadea. Může Atoris nějak ovlivnit její účinek? Obě tabletky beru ve stejnou dobu.
Děkuji - otázka upravena poradcem
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemůže, Petro. Jakou hodnotu cholesterolu máte? Jak často byla naměřena? Chodíte na odběry skutečně nalačno?  Intenzivně sportujete a nemáte nadváhu? Mají rodiče či prarodiče stejné problémy? Umřel někdo z nich na kardiovaskulární onemocnění v ranném věku?
Léky na předpis
Dobrý den, dlouhodobě užívám Letrox, Seroxat a na spaní Adormu (tu cca rok). Nedaří se mně lék na spaní vysadit. V práci i doma dost stresové situace. Nyní hubnu, jsem nervózní, střídají se návaly horka a mám velmi nízký tlak - většinou 80-90/60 a jsem stále unavená.Je to kombinací léků nebo spíš oslabenou psychikou? Děkuji.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Miá Marie, těžko říci. Nemám o vašem skutečném zdravotním stavu žádné informace. Problém s tlakem máte dlouhodobě nebo se objevil až v posledních týdnech? Jak dlouho užíváte Seroxat a kdo ho předepsal ( psychiatr, praktický lékař) a na jaké obtíže? Kolik je vám let? Kolik vážíte a měříte? Kolik kg jste shodila  za posledních 30 dnů?
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore,
jsem v 6.měsíci těhotenství a trápí mne silné a bolestivé křeče do lýtek a břišních svalů, hlavně v noci a po ránu. Beru TBL.Magnesii lactici 0,5 medicamenta 3xdenně 2tbl a také 500mg rozpustného vápníku 1x denně (odděleně od sebe ). Křeče však neustávají. Dále užívám Femibion 2. Jinak jsem zdravá a jiné léky či doplňky neberu. Stravuji se normálně, nejsem obézní, stále chodím do práce, kde celý den stojím nebo chodím. Je ještě něco, co by mi pomohlo? Děkuji. - otázka upravena poradcem
Tamara
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Tamaro, dávky horčíku jsou příliš velké a doporučuji je  ihned snižit na jednu tabletu za den. Určitě investujte do obuvi a do ponožek, aby  dopad při chůzi byl co nejvíce odpružený. Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Zdravím pane doktore má zvýšený cukr na 8..žádné příznaky cukrovky nemám ..pohybu dostatek jen ten stres..múže to být od toho zvýšené na poslední kontrole 5,5..
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Petro, nevím kam vaši odpověď zařadit. Není také jasné, zda se jedná o vás či druhou osobu. Můžete mi to přiblížit?
Parafarmacie
Dobry den,dcera 7mesicu ma asi zadni rymu,chrci ji v nose,strikam Sterimas a odsavam-max.3x denne,ale nic neodsaju.Mate prosim nejaky tip? Muzu zkusit Sinupret,i kdyz je od 1 roku? Pripadne v jakem davkovani? Dekuji
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Bez toho abych vaší dcerku viděl poradit nedokáži, Jano. Jestli půjdete k pediatrovi, poraďte se s ním. Nosní mandle jsou v pořádku? Někdy méně znamená více a léčbu příliš nepřehánějte.Dbejte na to, aby doma byla přiměřená vlhkost vzduchu, větrejte ve vhodnou dobu a vyhýbejte se  při procházkách venku prašnému prostředí.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat kdy je výhodné jíst Altermed Panthenol Forte jestli je vhodnější nalačno a nebo po jídle? A jestli ho může užívat i má 14 letá dcera ? Děkuji za odpovědi
GábinaD
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Panthenol doporučuji užívat mezi jídly, Gábino. Za jakým účelem by ho měla dcera užívat?
Léky na předpis
Upřesňuji název ATB, je to Klacid. Ano, jsou to jediné potíže a také doba přes pět měsíců trvající ztráty čichu maminku zneklidňuje. Pro upřesnění - je jí 67 a je ve velmi dobré fyzické kondici, ráda chodí i plave, je štíhlá.
Blanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To je velmi dlouhá doba a je třeba pátrat po příčině. Myslím si, že ztráta čichu s Klacidem nesouvisí. Spíše souvisí s prodělanou infekcí.  Navštívila maiminka neurologa?  Byla u ORL lékaře?  Nepoužívavala maminka během nemoci nějaký další přípravek? Nepoužívala vaničku na výplach nosu?
Léky na předpis
Dobrý den, maminka asi před pěti měsíci dostala zřejmě silná antibiotika / bohužel název si nepamatuje a krabičku už nemá, k lékaři jde až za měsíc / a od té doby ztratila čich. Všechny výsledky vyšetření i nosu jsou v pořádku, zánět dutin nemá. Dostala jen spec.nosní kapky. Je možné ji nějak pomoci, aby se čich vrátil ? A druhý dotaz - pomáhá skutečně zelený ječmen např. lidem, kteří procházejí ozařováním nebo je to jen "velká bublina " nebo módní věc? Všichni známí o tom mluví. Moc děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Blanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jsou to jediné obtíže, které se u maminky po léčbě objevily, Blanko? Můžete od lékaře zjistit, jaká ATB ji předepsal?  Domnívám se, že ztráta čichu bude spíše krátkodobá. Informace o ATB je ale pro mě důležitá. Co se týká zeleného ječmene, je nepravděpodobné, že by měl výraznější ochranné účinky. Minimálně nikdy nebyly odborně prokázány. Z výživového hlediska je prospěch z užívání běžně doporučovaných dávek velmi malý a spíše zanedbatelný. Je to však doplněk stravy bezpečný a obsahuje zdravé biologicky aktivní látky.
Parafarmacie
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na Váš názor na užívání Schindeleho minerálů. děkuji - otázka upravena poradcem
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Za jakým účelem je chcete užívat, Hanko? Mohou jinak částečně krýt aktuální potřebu některé minerální látky a zabránit jejímu nedostatku v rámci určitého dne. Výrobek považuji za bepečný v doporučeném dávkování.
Parafarmacie
Dobrý den, co by jste poradil při opakovaných zánětech močových cest. Jsou nějaké potraviny kterým se raději vyhnout? Děkuji.
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Některé látky či jejich metabolity, mohou dráždit močové cesty, Aleno. Mohou tak problém zhoršovat. Chce si to vypozorovat co vám vadí a co ne. Je to také o  množství konzumované potraviny či pokrmu. Mohou vadit například ovocné šťávy, náhradní sladidla, koření nebo vitamin C. Určitě také vadí nadměrné pití vína, piva či slazených nápojů.
Léky na předpis
Dobrý den,
beru atb Augmentin 1g (3x denně) a Ciplox 500 (2x denně), od zítra mám užívat Puregon 900 IU/1,08 ml (1x denně). Je možné užívat tyto atb s puregonem dohromady?
Děkuji za odpověď.
- otázka upravena poradcem
Tereza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Terezo. Kombinace je možná.
Parafarmacie
Dobrý den,
jak je to s vitaminem E v těhotenství? Má se užívat a v jaké dávce? a co vitamin D? Děkuji - otázka upravena poradcem
Zuzana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Zuzano, stravujete-li se pestře a nevyhýbáte se pohybu venku, není třeba tyto vitamíny doplňovat. Tělo má navíc zásoby těchto vitamínů na několik měsíců. Tyto zásoby pokryjí případný aktuální nedostatek vyplývající ze sníženého příjmu potravou či sníženou syntézou v pokožce ( vitamin D).
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore. Mohla bych se prosím zeptat,jestli není příliš nebezpečné,když beru při RA biologickou léčbu více jak rok, k tomu methotrexate 20mg jednou týdně + další tabletky na RA Teď beru již 3 měsíce Nidrazit každý den 3 tabletky.Kvůli tuberkulínovému testu - 18cm,ale Q test vyšel negativní. Samozřejmě mi tato kombinace zlobí játru, takže mám každou chvíli zvýšené jaterní testy,ale ani jedna paní doktorka nechce z léčby ustoupit. Chodím brigádně do práce, ale někdy spím i dva dny v kuse , nebo mě jakákoli vycházka moc unaví. Není mi ještě 50 let a mívám z toho dost depresivní nálady.Moc Vám děkuji za odpověď.
Šárka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Léky mají svá rizika, Šárko. Proto, jsou důležité pravidelné kontroly zdravotního stavu. Vedlejší účinky se neprojevují u všech léčených stejnou měrou. Závisí to na mnoha faktorech.  Dostatečně odpočívejte. Tělo nezatěžujte nepřiměřenou fyzickou námahou. Jezte střídmě, ale co nejpestřeji.Přeji hodně zdraví a uzdravení.
Parafarmacie
Moj jedalnicek vyzera takto: na ranajky zvyknem jedavat: pecivo so sunkou, maslom, syrom (makky/tvrdy), obcas dzem, jogurt. Obed- snazim sa jest zaprazene zeleninove polievky robene na masle, maso-kuracie, hovadzie, bravcove, ako priloha zemiaky, ryza, cestovina, obcas si zvyknem dat jahodovy alebo jablkovy kompot. Vecera - obdoba ranajok resp. obedu. Sol pouzivam minimalne, korenie vobec. Z ovocia zvyknem jest banany, tie mam uz odskusane, Jablko som jedla len raz, a v ten den ju bolelo brusko, takze po druhy raz som sa uz neodvazila. Obcas neodolam a dam si cosi sladke, ale aj to nanajvys keks s vanilkovou prichutou, cize nic cokoladove. dakujem pekne
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, z toho co jste uvedla se mi zdají rizikové pouze zeleninové polévky se zásmažkou. Jestli je jíte ale minimálně  obden, doporučuji je na týden nekonzumovat a zkusit, zda se stav nezlepší. Domnívám se, že by to mohla být příčina problémů vaší dcerky. Popřemýšlejte ještě, jestli existuje nějaký pokrm či potravina, kterou konzumujete vyloženě každodenně.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore. Psala jsem vám ohledně vysokého cholesterolu. Ze 7.0 jsem po čtyřech měsících dnes měla 5,3 Zlý 3,42, dobrý 1,36..
Bez léků, jenom dietou. Je to vůbec možné?
Děkuji za vaše rady. P. - otázka upravena poradcem
P.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, je to většinou možné. Důležité si je držet normální váhu či mírnou nadváhu a dbát na to , aby příjem tuku nebyl vyšší než 30% z celkové energetického hodnoty celodenního jídelníčku. Hodně mohou pomoci i každodenní běžné fyzícké aktivity. Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Dakujem za odpisanie, ved prave, tiez nie som za uzivanie akychkolvej liekov/kvapiek u takeho maleho babatka, skusala som uz hadam vsetko, samozrejme jem len jedla, ktore by jej bolesti nemali sposobovat, neviem si predstavit, ako sa inak stravovat, to by som uz len vodu pila, moj jedalnicek je dost obmedzeny, takze si myslim, ze mojim stravovanim tieto problemy sposobene nie su. Skusali sme aj cvicenie s nozkami, aj masaze bruska, aj teple obklady.... uz poslednou moznostou ktoru sme vyskusali bola rektalna rurka, ale nie som velmi nadsena z tejto poslednej alternativy. Takze nam zostalo uz len vyskusanie kvapiek. Radila som sa detskou lekarkou, ona mi odporucila prave Espumisan alebo Coliprev, mame doma espumisan, zatial som jej nakvapkala len 1x 8 kvapiek, viac som sa bala, skusim este take 2 dni, ci zaberie, ked nie, tak jej ich samozrejme davat nebudem. Este raz dakujem.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jestli můžete, popište mi prosím váš jídelníček. Třeba najdeme nějaké  látky, které přechází do mateřského mléka a které dělají obtíže. Průjmovou hlenovitou stolicí dcerka netrpí?
Parafarmacie
Dobry den,
moja dcerka ma 6 tyzdnov a trpi kolikami, chcela by som sa spytat na davkovanie espumisanu l, v pribalovom letaku je uvedene davkovanie 25 kvapiek pred alebo po dojceni. Dcerka je plne dojcena, ale tych 25 kvapiek sa mi zda vela, kedze ju dojcim tak 10x za 24 hodin, to by znamenalo, dat jej 25x10=250 kvapiek v priebehu 24 hodin. Co mi odporucate? Dakujem a prajem pekny den. - otázka upravena poradcem
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Omlouvám se, že jsem si nevšiml že oba dotazy navazují. Osobně jsem proti podávání tohoto léku v tak ranném věku i když je to možné ( pro dcerku  5-10kapek). Domnívám se, že simethicon vytvář ív trávicím ústrojí fyzikální barieru a brání využití výživných látek. Při častém používání by mohl i problém s nadýmáním sám vytvářet, protože by se zhoršil přistup trávicích enzymů k trávenině. Poraďte se prosím s pediatrem. Já jsem pro přiložení teplého ručníku na bříško a velmi šetrné masírování (hlazení) bříška po dostatečně dlouhou dobu.
Parafarmacie
este by som mala dotaz ohladom Espumisanu, do akej doby od otvorenia flasticky je potrebne liek spotrebovat? Mam doma Espumisan otvoreny asi mesiac, mozem ho dat dcerke? dakujem :)
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Můžete, pokud je doba použitelnosti v pořádku a lahvička byla uzavřená. Pokud je ale v dětském věku, je třeba problém řešit úpravou jdelníčku. Neučte  prosím zbytečně dcerku řešit banální problémy léky, pokud to není opravdu nutné. Lék je vždy až poslední volbou.
Léky na předpis
Dobrý den, bral jsem normálně GODASAL kvůli křečovým žilám a po infarktu mi přidali ještě TROMBEX na jeden rok. Není to ale vlastně totéž? Resp. nestačil by mi jen TROMBEX?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Petr
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě není, Petře..Antikoagulační léčba je v těchto případech zpravidla nutná.
Parafarmacie
Dobry den,mam zanet jicnu.mohu konzumovat aminokyseliny?diky za odpoved.
S pozdravem
T.M - otázka upravena poradcem
Tomas
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, samozřejmě, Tomáši. Upravte si ale životosprávu a udržujete si normální váhu. Tento problém velmi často souvisí se špatnou živosprávou a přejídáním. Kolik AMK/bílkovin denně uměle přijímáte?
Parafarmacie
Chcela by sa spýtať čo mám robiť aby som trochu narástla lebo meriam 155cm a to je na môj vek strašne málo??
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
A kolik je vám let, Anno?
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, chtěla bych vás požádat o radu jak přibrat na váze. Syn je diabetik 1.typu, měří asi 184cm a váží asi 62kg, je hodně hubený a rád by přibral, jí 6x denně, inzulín si píchá 4x denně. Jeho jídelníček se skládá asi takto: snídaně: 2x rohlík, máslo, med nebo nějaká domácí buchta - štrůdl, bábovka, 2 koblihy, nebo 2 loupáčky, pečivo vždy s máslem a medem. Svačina ve škole něco rychlého většinou nějaká tyčinka např. 3bit, snickers,kitkat,twix. Oběd ve škole většinou maso a příloha brambory, rýže, těstoviny. Svačina odpoledne většinou jogurt - to pokud je už doma, pokud ještě ve škole tak to řeší zase nějakou čoko tyčinkou. Večeře: těstoviny, 2x chleba s různými pomazánkami,sýrem, zelenina, palačinky, plnotučný tvaroh s banánem,obalovaný chléb ve vajíčku, čočka večeře jsou opravdu různé, někdy studené někdy teplé. Večerní svačina před dlouhodobým inzulínem většinou ovoce - banán, jablko, mléčná tyčinka Monte nebo Kinder. Pije celý den jen vodu, ráno čaj. děkuji
Simona
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Simono, pokud chcete dosáhnout u syna úspěchu, jídelníček je třeba pečlivě plánovat a je nutné volit pokrmy dostatečně výživné a dobře stravitelné ( zdá se mi, že má až příliš pamlsků). Je třeba dbát nejen na to co syn jí, ale také kolik toho jí. Myslím si ale, že maminky diabetika prvního typu si to dobře uvědomují.  Počítáte si orientačně denní příjem bílkovin, sacharidů a tuků? Jak se k problému s váhou staví lékař? Má někdo z rodičů a prarodičů od dětského věku podobné problémy s váhou?
Podváha
Dobrý den, je mi 15 let. Vážím 46 kg a měřím 165 cm. Trpím nechutí k jídlu, ale jen občas. Také mám časté deprese a používám citalec 20. Někdy mám i pocit přejídání. Jím dvakrát max.třikrát denně. Z toho: svačina ve škole (většinou chleba, sýr a salám) a potom oběd (většinou omáčky, jinak maso apod.), na večeři si občas nevzpomenu a tak nevečeřím, pokud ano tak jen málo (zelenina, polévka). Strašně často zapomínám. Snažím se posilovat svůj zadek, protože mi připadá placatý. Pár lidí mi říká, že jsem hubená. Mám občas i rozostřené vidění a velké bolesti hlavy. Pediatr o mé váze ví, ale nic neříká. Trpím podvýživou? Nebo je to anorexie? Děkuji Slavická
Vendula
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Vendulo, určitě můžete trpět nedostatkem důležitých látek. Může to být občas, může to být každodenně. Doporučuji pozvolna zvýšit váhu o 9-10kilogramů. Jídelníček si plánujte na týden dopředu. Naučte si sama připravovat vhodné teplé i studené pokrmy. Nechutenství zkuste řešit pitím malého množství  (100ml) ovocných či zeleninových štáv ( jablečná, pomerančová, mrkvová s trochou citrónu) . Zvyšte porce příloh. Pijte každý den minimálně 250-500ml čerstvého plnotučného mléka ( Do mléka je možné přidat Dietline Megopower prášek k zvýšení energetické denzity). Dbejte na dostatečný příjem bílkovin ( maso, luštěniny, tvarohy)  Přidávejte pozvolna fyuické aktivity. Připravíte-li si v Excelu či Wordu tabulku s jídelníčkem na jeden týden s 5 porkmy za den, včetně označení velikosti porce. Pokusím se vám ho upravit tak, aby šla váha pozvolna nahoru. Jídelníček je možné poslat na můj mail : guareta@drstanek.cz.
Parafarmacie
pěkný den pane doktore, nevěděl byste, jak dlouho cca přetrvává hcg v moči po porodu? (těh. test je pozitivní?). Jsem 3 měsíce po porodu a nevím, zdali nemohu být znovu těhotná? Test mám pozitivní jen slabě. Moc Vám děkuji, Milena
milena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemám s tím praktické zkušenosti, Mileno, protože tuto hodnotu nesledujeme. Častější vyjímky mohou existovat. Spíše bych se ale přikláněl k těhotenství. Zkuste prosím  test opakovat za týden. Budu rád, když mi potom dáte vědět jak to dopadlo.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, je mi 53 let, 5 let nemenstruuji. V poslední době má pocit velkého podráždění na poševní sliznici, je to nepříjemné.V minulosti jsem trpěla na kvasinky, dle lékaře je stav sliznice pohledově normální a výtok nemám. Mám pořád pocit, jakobych se měla něčím natřít, např. když mám suché a podrážděné ruce, natřu se mastným krémem, ale v tomto případě nechci experimentovat, aby to nebylo ještě horší. Můžete mi poradit nějaký krém, gel případně koupel ? Moc děkuji. Magda
Magda
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Magdo, zkuste prosím  jako první volbu Glide4You, Magdo, po dobu nejméně  jednoho týdne. Pokud to nepomůže, ozvěte se.
Parafarmacie
Dobrý den.Dnes jsem byla u zubařky na preventivce . Ani jeden kaz,ale zubařka mi řekla,že mám obnažené zubní krčky.Žádné doporučení mi nedala, lze s tím něco dělat? Je nějaký přípravek,aby se mi to dalo dopořádku nebo se mi to víc nezhoršovalo? Zubní pastu používám Lakalut Aktiv.Děkuji.Věra
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tvoří se vám hodně zubní kámen, Věro? Kolik je vám let? Jak často si zuby za den čistíte?
Podváha
Dobrý den je mi 24 let mam problém s vahou važila jsem 50kg 160 cm než jsem čekalá dceru.Tětka po dceří važím 40kg byla jsem u doktorky na ruzne vyšetření ale nic jsem zdravá,jim tak 5 krát denně někdy z tresu 3 krát denně a sním všechno jen nemusim ovoce prosím poradte děkují
sylvie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
A jak se stravujete, Sylvie?  Může mi prosím popsat jídelníček za poslední 2 dny včetně velikosti porcí? Sportujete? Pracujete fyzicky?  Užíváte nějaké léky? Citíte se zdravá? Máte nějaké zdravotní problémy? Trpíte poruchami menstruačního cyklu?  Má někdo z vašich rodičů a prarodičů obdobné problémy?



mobilní verze