Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

OnaDnes.cz

  • Středa 3. září 2014. Bronislav

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

Parafarmacie
Dobrý den, má smysl kombinace kolagenu od Rosen Pharma a přípravku s Q 10 ? S prvním výrobkem jsem spokojená, kamarádka tvrdí, že účinnost lze "potuplovat" právě také doplňkem Q10. Můžete mi poradit prosím ?
Naďa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Naďo, nevím za jakým účelem chcete přípravky používat. Jejich kombinace je možná. Myslím si ale, že neexistuje žádná vědecká studie která by potvrzovala lepší využití kolagenu (či aminokyselin, které obsahuje), díky současnému používání koenzymu Q10. Na druhé straně koenzym Q 10 je nezbytný pro každou buňku. Je to důležitý antioxidant a přenašeč elektronů uvnitř buněčných struktur , kterým říkáme mitochondrie. Podílí se tedy na zcela nezbytných procesech látkové výměny. Pravidelné dlouhodobé užívání může mít za určitých okolnosti smysl ( například při nevhodné a málo pestré výživě) a může se podílet na zlepšení fyziologických funkcí chrupavky či kůže společně s kolagenem, pokud jsou obě látky užívány v dostatečném množství a po dostatečně dlouhou dobu.
Léky na předpis
Děkuji za podanou informaci a přeji hezký den.
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přeji hodně zdraví, Hano.
Léky na předpis
Dobrý den, jsem v 6tt těhotenství a začaly mi silné nevolnosti. Protože mám mírnou hypofunkci štítné žlázy, mám předepsaný euthyrox 25 (resp 50 půl tablety denně) nalačno ráno půl hodinu před jídlem. Vydržet nalačno po ránu je ale velmi nepříjemné, dělá se mi zle, myslíte, že bych mohla lék brát v jinou dobu? nechci snížit jeho účinnost, abych neohrozila těhotenství. Děkuji.
marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Marie, endokrinní systém nevylučuje během dne stále stejné množství hormonů, odpovědných za regulaci rozličných metabolických pochodů v lidském těle. Podléhají tzv.cirkadiánnímu rytmu. Koncentrace hormonů štítné žlázy je vyšší právě v ranních hodinách. Hormony štítné žlázy, mimo jiné, významně ovlivňují i účinnost a funkci vegetativního nervového systému a i malé rozdíly v jejich dostupností mají obrovské metabolické dopady. Proto má dávkování léku ráno nalačno svůj smysl a považuji je za výrazně vhodnější, než podání během dne, i když třeba existují dávkovací režimy, kdy se dávkuje lék jen třeba 2-3x týdně. Osobně doporučuji obtíže překonat. Doufejme, že se vaše tělo rychle s těhotenstvím vypořádá a že počáteční obtíže ustoupí.
Podváha
Děkuji moc za radu,za 14 dní se ozvu jak natom jsem.
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Budu se těšit Lucie. Chce to dlouhodobou důslednost v dodržováním správně sestaveného jídelníčku. Jiná možnost není.
Parafarmacie
JÁ VÁS PANE DOKTORE MEDECÍNY.MARTINE STANKU. ŽÁDÁM Z CELÉHO SRDCE A VAŠI LIDSKOST.O PÁR MINUT VAŠEHO ČASU. JDE O ŽIVOT MLADÉHO CHLAPCE..I KDYŽ KAŽDÝ JE VZÁCNÝ.MAMINKA MĚLA OBSTRUKCI PLIC 4. STUPNĚ A UMŘELA..ALE TED MĚ UMÍRÁ BRATR MÁ 28 LET A 3 DĚTI..A PŘESTAL JSEM DŮVĚŘOVAT LÉKAŘŮM..NÉ VŠEM, S VLASTNÍCH DUVODŮ... OBRACÍ SE NA VÁS VÁŽENÝ PANE SPOUSTU LIDÍ.. VĚŘÍM VAŠIM ODPOVĚDÍM. ASI JE VŠE O DODRŽOVÁNÍ LEČEBNÉHO POSTUPU,....PROSÍM VÁS O PÁR MINUT VAŠEHO ČASU NEMÁM NA VÁS KONTAKT A MŮŽU VÁM TO VYSVĚTLIT JEN ÚSTNĚ PO TELEFONU..JINAK TO ANI NEJDE.,JE MÁLO ČASUTAK VÁS PROSÍM ZATELEFONUJTE NÁM JEDEN HOVOR.VÁŠ ČAS NĚCO STOJÍ...NEJMÉNĚ TEN HOVOR..DÁM CO ŘEKNETE.,ALETÍM VÁS NECHCI URAZIT..ŽE BY JSTE SE NA TOM OBOHACOVAL...PÍŠI TO UŽ ZE ZOUFALSTVÍ..A JEN ZA KAŽDOU MALIČKOU RADU VÁM BUDEM VŠICHNI RODINA KRAUSOVA VELICE VDĚČNA. NA NIKOHO JINÉ JSEM SE NEOBRACEL TAK VÁM NAPÍŠI DVĚ TEL.ČÍSLA PROSÍM PĚKNĚ 728123888,H. KRAUS,606481914 ERIKA KRAUSOVÁ.NEUVĚDOMIL JSEM NIKOHO VĚŘÍM VÁM KRASNÉ RÁNO.
HENRICH KRAUS
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, je třeba si najít takového lékaře, kterému věříte. Komu jinému důvěřovat v otázkách zdraví než lékařům, případně lékárníkům? Je možné mi zavolat zítra do poradny v 7.30 na telefon 602 24 20 87. Věřím, že něco vymyslíme.
Podváha
Děkuji za radu,piši vám muj jídelníček jak jste psal za 10dní ohledně přibrání.1d,snídaně rohlík a jogurt,svačina rohlík a sýr,oběd kuře s ríží,večeře chleba se salámem,2d,chleba s marmeládou,rohlík s paštikou,smažený patizon s brambory,chléb s párky.3d,rohlík se syrem,jogurt,ryzoto s vepřového masa,chleba se slaninou,rohlík s paštikou.4d,rohlík s debrecínkou,ovocný tvaroh,přírodní řízek bramborová kaše,rohlík s gervais.5d,chleba smarmeládou,rohlík s kefírem,vaječná omeleta s hráškem,rohlík s klobásou,rajčata s mocarelou.6d,rohlík s jogurtem,rohlík se šunkou,kuřecí na štavě s těstovinami,chléb s máslem a rajčaty,rohlík s nutelou.Tyto jídla pořád střídavě,ovoce jen mezi tím občas a polévky taky jen vívary.Sýry a tvarohy pouze jím tučné i jogurty.Piji sladké sirupy a štavy,Občas si dám i hamburgr k večeři.
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lucie, díky za zaslaný jídelníček. Bohužel jej nemohu příliš posoudit, protože neznám konzumovaná množství. Mohu si udělat představu jen o velikosti rohlíku. Plánování jídelníčku musí být tedy v prvé řadě mnohem preciznější a dlouhodobé. jednotlivé porce je třeba zvětšit a zvětšit také jejich energetickou denzitu, pokud nevedou k nárůstu váhy. Jeden další pokrm přidejte. Pokrmy s nižší energetickou denzitou je třeba zaměnit za pokrmy s vysokou energetickou denzitou, aniž by jste příliš zvedala příjem tuku. Ráno konzumujte převážně stravu kašovitou ( rýžová kaše - rýži rozemelte a potom uvařte kaši s plnotučným mlékem, luštěninová kaše-také rozmixujte, krupičná kaše). Konzumace zeleniny nesmí být na úkor konzumovaného množství jídla(bohužel), zvětšete porce příloh, kupujte si větší rohlíky (například staročeský cca 80g místo tukového cca 40g). Pijte čerstvé plnotučné mléko. Třeba pozvolna během dne 500-1000ml za den. To mi v jídelníčku hodně chybí. Je výživné a můžete jím snadno zvýšit energetický příjem, aniž by jste zvyšovala nepřiměřeně příjem tuku. Snažte se sníst jeden banán za den. Preferujte jej před jiným ovocem. Je možné ho rozmixovat v mléce. Dělejte si ovocné štávy z ovoce, které je k dispozici. Mohou také , díky kyselosti, zvyšovat chuť k jídlu, což je u vás žádoucí. Mohou pomoci trávení. U pokrmů kde je to vhodné, přislazujte. Doporučuji si sednou k počítači a pomoci kalorických tabulek si připravit jídelníčem na jeden týden s denní energetickou hodnotou 3000kcal(12600kJ).Sacharidy by měly tvořit 60% celkové energetické hodnoty, bílkoviny 15%, zbytek zbývá na tuky a alkohol. Omezte tělesnou zátěž. Ta by neměla zatím zvyšovat výdej energie. Po 14 dnech tohoto jídelníčku se ozvete, zda ho zvládáte a zda vám nepřináší zažívací problémy.
Léky na předpis
Dobrý den,chci se zeptat,jestli mohu užívat léky,když beru sportovní výživu typu-proteiny,BCAA,Ionstarr a gainer a ty léky jsou Leponex-100 g tableta-3 krát denně a Abilifi-15 mg-jednou denně,není to zdraví nebezpečné užívat s léky?
Ládík
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě není. Sport vám navíc může pomoci zvládat zdravotní obtíže. Volte kvalitní výrobky sportovní výživy. Pokud kupujete výrobek pod značkou BCAA, dbejte aby obsahoval jednotlivé rozvětvené aminokyseliny, nikoliv pouze bilkovinný hydrolyzát. Zvýšený příjem bílkovin by měl být kryt bílkovinou syrovátkovou či vaječným albuminem, nikoliv částečně kolagením hydrolyzátem jak někdy děje. Pokud přidáváte ještě gainer, dbejte aby byl příjem bílkovin a sacharidů ve správném poměru. Nemělo by docházet zbytečně k nárůstu tukových zásob, ale pouze svalové hmoty.
Parafarmacie
Dobrý den! Děti loni nastoupily do školky, vydržely ve zdraví, jen drobnější virózy. Zato my s manželem celý loňský rok marod, manžel několik ATB, já věčné bolesti v krku, i měsíc v kuse, po vyléčení opět nanovo (výtěry i krev u mne pokaždé v pořádku). Co byste nám doporučil na imunitu? Letos zatím užíváme rakytníkový sirup Welleda, zelený ječmen, oscillococcinum, probiotika biopron, já pangamin, a manžel koupil kvalitní odšťavňovač a vyrábí co druhý den čerstvé zeleninové a ovocné šťávy. Dětem nechci dávat žádné umělé vitamíny, pokud na ně něco leze, použiji kalobu a homeopatický spray do nosu, užívají také imunoglukan. Mám také nakoupeny echinaceové kapky, pokud bude nejhůř. Co vím, tak bývají s příchodem do školky nemocné děti, ale u nás jsme to odnesli my s manželem. Bojím se, co bude letos, nastupuji do práce. Plánovali jsme ještě jedno dítě, ale snažení bylo zřejmě vlivem nemocí neúspěšné..Děkuji za jakoukoliv radu!
Milena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Těžko se radí Mileno bez znalosti vašeho celkového zdravotního stavu. Oslabený imunitní systém ( pokud se o něj vůbec jedná) nemusí být způsoben jen častým používáním antibiotik, ale třeba také skrytými virovými infekcemi ( herpes zoster, cytomegalovirus, E-B virus) či limeskou boreliózou. Byly tyto infekce vyloučeny? K prevenci běžných respiračním infekcí se nám velmi osvědčuje přípravek Paralékárna Flavonoidy. Je to přípravek velmi zdravý a prakticky každý pacient zaznamenal významný pokles problémů, které uvádíte v dávkování 2x1 či 2x2 tablety za den po dobu 2-3 měsíců za rok. Velmi dobré zkušenosti máme i s Wobenzymem. Léčivo doporučujeme používat ve třech kúrách za rok v dávce 3 x 5 tablet za den. Jednotlivé kúry doporučujeme rovnoměrně rozložit v rámci celého roku a absolvovat je v čase, kdy se se dobře citíme a kdy žádnou infekcí netrpíme.
Parafarmacie
Dobry den, protoze nejim ryby,chtela bych poradit nejaky doplnek stravy s vytazky z ryb.Dekuji za zpravu
Sylva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doporučuji Paralékárna Rybí olej, Sylvo. Obsahuje pravděpodobně nejvíce omega-3 mastných kyselin v jedné tobolce.
Podváha
Dobrý den je mi 46 let a má řadu let oslabenou slinivku a nyní bezlepkovou dietu.Měřím 160cm a 40kg je váha.Potraviny od mléka mi nedělají dobře - od másla,smetanu po tvaroh.atd.Vyzkoušený mám jogurt holandia - občas.Používám olivový olej a máslo.Tuku za celý den musí být malé množství,jinak cítím žlučník.Tvrdý sýr eidam občas ano.Nutridrinky jsem zkoušela,ale dostala jsem průjem.Potraviny obsahující cukr mi nedělají dobře a tak jsem cukr vyřadila.Občas jím sušené ovoce,ale jen malé množství a to co mám vyzkoušené.Ovoce,zelenina jím co snesu každý den.Ořechy a semena mohu jen ochutnat.Je to sice zdraví tuk ,ale moje slinivka ho netoleruje.Užívám Kreon 25000 plus vitamíny. Chodím na pravidelné kontroly. Přibrala jsem tři kg jen v lázních po pití karlovarského prameneOpravdu si nevím rady,ale váha se nehne.Všechny potraviny jsou asi kaloricky prázdné,nevím. Děkuji Dáša
Dáša
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Dášo, ve vašem případě se asi musíte z nízkou hmotností smířit a snažit se vytvořit co nejpestřejší jídelníček. Abych vám mohl trochu poradit, musel bych vás vidět zpočátku 1x týdně, abychom mohli jídelníček korigovat. Musel bych také dobře znát váš zdravotní stav včetně aktuálních výsledků biochemického vyšetření krve a moči. Obecně musíte konzumovat potraviny velmi dobře stravitelné a pomáhat si trávicími enzymy které obsahuje třeba Kreon. Nemusí být ale lékem ideálním. Energetický příjem musíte zvyšovat zejména složenými sacharidy ( škrobem či maltodextrinem viz. Dietline Megapower prášek). Jste-li z Prahy, je možné se za mnou zastavit a pokusíme se sestavit týdenní jídelníček. To by znamenalo, že by jste si jej dopředu podle svého připravila a já bych ho na základě svým dotazů směrem k vám, následně korigoval. První konzultace by byla pro vás určitě zdarma, ať víte, do čeho případně půjdete.
Podváha
Psala jse vám ohledně přibrání,ptal jste se co jím a jestli sportuji.Nesportuji jsem po operaci krční plotýnky,takže pohyb minimální.Jím běžné pečivo a sýry,maso málo,Chut na jídlo moc nemám takže třikrát denně menší porce,na oběd spíše polévky.Piji sladké minerálky.Těch pět kilo jak jsem Vám psala že jsem přibrala už jsou dole.Píšete mi zvýšit příjem bílkovin a tuků,Mužete mi napsat konkrétně jaké jídla by to měli bít.Děkuji Lucka
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lucie, musíte zvýšit zejména příjem složených sacharidů(škrobu) a adekvátně pak i bílkovin a tuků ( tuky je třeba preferovat nenasycené). Denní energetický příjem musíte zvýšit o 1000-1500kcal ( 4200-5040kJ). Třeba i postupně, pokud s tím budete mít zpočátku problémy. K dietnímu režimu musíte přistupovat velmi odpovědně a je třeba jej dodržovat dlouhodobě každý den. Pokud mi pošlete detailně rozepsaný jídelníček na 10-14 dnů s 5-6 pokrmy za den, poradím vám jak ho změnit. Tento režim pak budete stále opakovat. To je jediný způsob, jak moje rada může k něčemu být.
Léky na předpis
lze při užívání warfarinu varfarinu pít ensure plus? Děkuji za odpověď.
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Hano. Určitě. Interakce vitaminu K s Warfarinem je významná, ale vše záleží na dávce. Mnohem významnější je interakce Warfarinu s jinými léčivy ( např. antidiabetika, antirevmatika). Jen se prosím nevyhýbejte zelenině jak docela často lékaři v souvislosti s Warfarinem radí. I tu je však třeba konzumovat v přiměřeném množství a v co nejpestřejším zastoupení.
Léky na předpis
chci se zeptat,plicní lékařka mi doporučila Erdomed,je na předpis?
škorvanková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Není ale problém ho nahradit stejně účinným přípravkem s obdobným farmakologickým působením. Můžete si například koupit bez předpisu Ambrosan. Je levný a působí skvěle, pokud se správně užívá.
Parafarmacie
Dobry den,lze prosim neco doporucit s blizicim se podzimem na posileni imunity pro 2 trimestr tehotenstvi? Vhodne oblekani,vyhybani se velkemu poctu lidi,zakourenemu prostredi apod. je samozrejmosti,trpim na anginy a nachlazeni,lze neco uzivat,abych byla i klidnejsi,ze pro sebe delam co nejvic?Nyni jsem ve 12tt a asi se mi udelal opar na rtu,gynekolog i v lekarne doporucili mazat Herpesinem,ze se muze,na netu jsem cetla,ze spis ne,jaky na to mate nazor vy?Co byste pripadne doporucil?Zacla jsem brat take Bkomplex.Moc dekuji za odpoved.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, máme výborné zkušenosti s doplňkem stravy Paralékárna Flavonoidy. Tento přípravek můžete i v těhotenství. Doporučuji užívat 2 tabletky za den po dobu 2-3 měsíců. Obsahuje kromě vitaminu C flavonoidní látky, které ovlivňují propustnost tkání, zlepšují mirkocirkulaci a látkovou výměnu. Působí také antioxidačně a protizánětlivě. Je to doplněk stravy velmi zdravý.
Parafarmacie
Dobrý den,pane doktore,před dvěma dny jsem absolvovala koloskopii,průběh byl značně bolestivý(z nálezu: V sigmatu četné i objemné divertikly,obtížně pronikáme přes sigma,sliznice zde zejména kolem 20cm lehce prosáklá,minim.zarudlá,dále již volně na dno caeka, B.ch jemná,dobře konfig.). Před kontrolním vyšetřením budu brát nyní 2-0-2 Entizol po dobu 15 dní.Jsem alergická na PNC a Doxybene,Prosím o informaci,zda jsou při této léčbě střeva vhodná probiotika,případně která byste mi se znalostí mé situace mohl doporučit,Magistr v "mé" lékárně mi příliš neporadil...Děkuji moc za radu,Janča.
Janča
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jančo, trpíte-li divertikulózou, nemusí být probiotika vždy ku prospěchu věci. Zejména pokud se kombinují s prebiotiky v účinném dávkování. Můžete mi prosím popsat vaše současné obtíže, které vás dovedly na gastroenterologické vyšetření? Budu rád, když mi rámcově také popíšete jak se také stravujete a zda jste dostala od gastroenerologa nějaká konkrétní výživová doporučení.
Léky na předpis
Dobrý den,dostala jsem APO-MELOXICAM 7,5mg pro psa na kluby.Chtěla bych vědět složení.děkuji
Oldřiška Olomouc
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Apo-Meloxicam je generický lék a obsahuje meloxicam, Oldřiško. Musí to být uvedeno v pžíbalovém letáku. Ten získáte odtržením etikety. Je složen pod ní. Oxikámová antiflogistika se předepisují psům proto, že běžné protizánětlivé léky, jako jsou ibuprofen a diklofenak, se odbourávají v těle psa a kočky jinak než u člověka. V běžných dávkách jsou proto pro ně mnohem toxičtější a může dojít k vážnému poškození trávicího ústrojí a ledvin mnohem snáze než, u člověka. Preskripce je tedy v pořádku. Může však dojít snadno k předávkování, pokud je lék nevhodně kombinován s jinými léky. Má totíž tendenci se hodně vázat na bílkoviny krevní plazmy, které zajišťují přenos léčiva do jednotlivých tkání. Mohou tak vytěsnit z vazby jiné léky ( pokud mají vazbu slabší), které se pak stávají účinnějšími a případně i toxičtějšími. Jakoukoliv kombinovanou preskripci je tedy třeba posuzovat ze všech stránek aby případná rizika nepřevažovala nad benefity podávaných léčiv. PS: Kolik kg váš pejsek váží?
Léky na předpis
Dobry den. Dostala jsem antibiotika Triprim 100mg. A chtela bych se zeptat zda mohu namisto techto uzivat co 12 hod Triprim 200mg? Dekuji
Gabriela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Teoreticky ano, Gabrielo. Nemohu to ale z odborného hlediska posoudit. Nic o vás nevím. V současné době, kdy rezistence na antibiotika a chemoterapeutika stoupá, to může být dávkování i vhodnější. Záleží také jak případně dopadl test citlivosti. Kolik je vám let? Kolik vážíte a měříte? Jaké obtíže máte? Užíváte ještě jiné léky?
Podváha
Dobrý den,je mi 42let,měřím168cm,vážím45kg.Dva měsíce jsem měla stravu pravidelnou s přídavkem bílkovin,ale přibrala jsem 5kg,které je velmi těžké si udržet.Musela bych se pořád doslova cpát,jinak hned hubnu.Vyšetření veškeré mám a vše je vpořádku.Tak jak mám přibrat už nevím.Jsem pořád unavená.
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lucie, dlouhodobé navýšení energetického příjmu je nutné. Musíte zvýšit zejména příjem složených sacharidů (škrobu). Adekvátně je třeba zvýšit i příjem bílkovin a tuků. Jinak zvýšit váhu za 2 měsíce o 5kg je výtečný výsledek! Můžete mi prosím napsat jak vypadá váš současný jídelníček ( popište mi prosím třeba tento víkend a nezapomeňte i na nápoje)? Sportujete? Pracujete manuálně?
Podváha
Dobrý den,je mi 22 let měřím 172 cm a vážím 46 kg.Před třemi lety jsem vážila 62 kg.Z nějakého neznámého důvodu (asi ze stresu)jsem zhubla na 46 a pořád se mě to drží.Nevím si už rady,brala jsem B12 a nic.Jím jak nejvíc můžu schválně zákusky a maso vepřové a hovězí a stále nic.Závisí na tom všechno poradte prosím.
Denisa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Deniso, doporučuji provést důkladné interní vyšetření, aby se na příklad vyloučila zvýšená funkce štítné žlázy. Mohla by jste mi prosím popsat váš celodenní jídelníček za tuto sobotu a neděli? Snažte se také kvantifikovat co nejpřesněji velikost porcí.
Volně prodejné léky
Dobrý den, dříve jsem málo pila max 0,5 l denně a nakonec jsem z toho zkolabovala. Teď už sice svědomitě popíjím alespoň 2 litry, ale mám pořád takový nepříjemný pocit, že bych zase někde mohla omdlít a jsem z toho neklidná a pořád na to myslím. Zkusila jsem brát doplněk stravy Allegra, ale nepomohlo to. Neznáte něco přírodního na zklidnění?
Fleur
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zkuste prosím léčivý přípravek Hova. Ten se nám osvědčuje. Je přírodního původu a cena je také skvělá (cca 60Kč).
Parafarmacie
Je mi pořád nevolno a většinou ráno po jidle ale i na lačno mě to přinutí na dusivý dávivý kašel.Toto mně provází z různými obměnami zdravotního stavu už několik let.
Václav R
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nezbývá , než udělat důkladné interní vyšetření a navštívit proto lékaře. Jste kuřák? Všiml jste si, že to souvisí s konzumací určité stravy? Trpíte častými průjmy? Máte dostatečný příjem vody? Užíváme nějaké léky?
Léky na předpis
dobrý den, magnesium už nemůže předepsat bez doplatku žádný odborný lékař?Díky za odpověď Hana H.
Hana Hulíková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Hano, předepsat to nyní jednoduše nejde a žádný lék, s obsahem horčíku není částečně hrazen. Na druhé straně, pokud lékař uzná, že je předepsání racionální (např.v některých neurologických indikacích) může předepsat léčivý přípravek připravený magistraliter. To lékaři opomíjejí. Je ale většinou třeba,aby lékař takový postup předem projednal s některou lékárnou, aby si mohla nakoupit příslušné suroviny a lék připravit, aby jste se po lékárnách nenaběhala do té míry, že lékař bude muset předepsat ještě něco dalšího. V našem zdravotnictví, je většina věcí snadno řešitelných. Chybí jen dobrá vůle a zdravý rozum. PS: některé doplňky stavy s obsahem hořčíku jsou velmi levné a bez problémů nahradí léčivé přípravky s obsahem hořčíku, které nejsou nijak sofistikované a předpokládám, že většina z nich se stane po ukončení platnosti registrace doplňky stravy , nikoliv léčivy.
Léky na předpis
Dobrý den, chci se zeptat, jestli léky na snížení tuků v krvi - Suprelip, mohou snížit účinek antikoncepce, děkuji za odpověď
Gita M.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Fibráty nesnížují vstřebání pohlavních kormonů, ani nezasahují významně do jejich biotransformace, Lenko. Nemusíte mít obavy.
Doplňky stravy
Dobrý den, děkuji za Vaši poradnu, našla jsem tady od Vás plno zajímavých postřehů i smysluplných rad. Také se chci zeptat - moje známá mi začala "vnucovat\" kolostrum, prý jak je dobré na klouby a žíly ,imunitu...Tak nevím, co si o tom myslet, když mi to nenabídl k užívání ani ortoped ani obvodní lékař.Mohl byste mi poradit ? Děkuji za Váš čas. Blanka
Blanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Blanko, kolostrum je velmi zajímavý doplněk stravy. Je však otázkou, co doplňky stravy deklarující obsah kolostra, skutečně obsahují a zda se opravdu o kolostrum jedná. Kvalitní kolostrum vyrábí jen několik firem na světě a množství suroviny je relativně omezené. Kolostrum bych doporučil třeba lidem, kteří často trpí infekcemi horních cest dýchacích. Doporučil bych ho rovněž u idiopatických střevních zánětu, pokud běžná léčba částečně selhává či u potravinové intolerance. U bolestí kloubů a zánětech žil bych neočekával významný efekt a nemám s tímto účelem použití zkušenosti. Jaké zdravotní problémy máte?
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se jen zeptat, jestli je normální, že se mi v mých 47 letech poprvé v životě udělal opar na rtu. Dokonce moje dcera na opary dost trpěla v dětství a nikdy jsem ho ani od ní nechytla a najednou se mi sám od sebe utvořil a ještě ke všemu se ne a ne zahojit, pořád zůstává uprostřed černá tečka s krví. No to je asi normální, ale spíš by mě jen zajímalo, čím to je? Může to třeba nějak souviset s "přechodem"? že mi třeba chybí nějaké vitamíny nebo tak? Díky za odpověď. Radka
Radka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Radko, opar je způsobený herpetickým virem. Jím je méně či více infikovaná velká čast populace. Aktivní infekce se projevuje většinou únavou či pouze projevem, který jste uvedla. Často jsou infikovány všichni členové rodiny. Skrytá infekce může mít na každého jiné zdravotní dopady. U někoho se neprojeví za celý život. Velkou roli při tom hraje imunitní systém. Momentálně neexistuje dostatečně účinná léčba infekcí způsobených herpes zooster.
Parafarmacie
Před rokem jsem prodělala nákuzu plicními chlamýdiemi, bylo to mylně diagnostikováno jako zápal plic. Od té doby jsem unavená, mám bolesti kyčlí, vyrážku na obličeji. Poraďte mi prosím nějaký přípravek na vyčištění organismu (dle lékařky jsem zdáva). Děkuji Jana
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, nemohu váš zdravotní stav bohužel posoudit. Citíte-li se neúměrně unavená, je třeba hledat příčinu. Neutrácejte však peníze za přípravky "na vyčištění organismu", aniž by jste měla jasno co přesně od daného výrobku očekáváte. Nesmyslných výrobků, které podobné věci slibují je kvanta. Doporučuji provést důkladné interní vyšetření a vyloučit i jiné infekční onemocnění, jako jsou například infekce virové. Ty často probíhají skrytě a jsou původci nadměrné únavy a ztráty vitality. Pokud bylo vše řádně provedeno a jste z Prahy, zastavte se. Pokusíme se společně najít nějaký racionální postup ke zlepšení zdravotního stavu.
Parafarmacie
Afty mají původ infekční, Pavčo. Trpíte často infekcemi horních cest dýchacích? Kolikrát ročně afty máte? Byla jste tento rok na lékařské prohlídce ( interní vyšetření, vyšetření krve a moči)? Máte zvětšené mandle? Odpověď: Netrpím časti infekcemi dých.cest, Afty se mi dělají téměř každý měsíc,ale myslím ,že to souvisí s růstem moudrých zubů a také s potravou. Ano na prohlídce jsem byla v zimě a výsledky byly v pořádku. Teď již 4 den užívám riboflavin a flekatý jazyk zmizel.
Pavča
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zkuste tedy užívat 2x týdně B-komplex forte. To může být racionální postup, pokud vidíte změnu po užívání riboflavinu. Lidské tělo si nedokáže vytvářet větší zásoby nekterých vitamínů skupiny B a vaše strava nemusí krýt dlouhodobě jejich aktuální potřebu.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, přestože žiji zdravý život - sportuji 3-4x týdně a dodávám tělu vše co potřebuje zkrze pestrou a zdravou stravu (hodně zeleniny, ovoce, libové maso, celozrnné pečivo, oliv. olej, kysané mléčné výrobky, ořechy atd.) a snažím se spát min. 7h - vůbec nemám pocit zdraví. Často mne trápí zažívání, bolesti kloubů, roztřepené nehty a vlasy, únava apod. Jednoduše stav mého zdraví vůbec neodpovídá tomu, jak o něj pečuji. Jako by se z potravy nic prospěšného do těla nedostávalo. Mohou být na vině nějaké hormony? Nebo snad překyselení organismu? Nic jiného mě nenapadá. Děkuji
sonia
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Byla jste tento rok na lékařské prohlídce Sonio? Trpíte nadváhou? Jíte přiměřeně? I potraviny, které považujeme za zdravé nemůžeme jíst neomezeně. S acidobazickou rovnováhou si poradí ledviny, pokud jste zdravá. Vážné poruchy pak řeší lékaři. Často na jednotkách intenzivní péče. pH krve a moči můžeme ovlivnit jen velmi omezeně přiměřeným jídelníčkem a přiměřeným příjmem vody.
Parafarmacie
Dobrý den, neustále se mi v ústech dělají afty , a všimla jsem si červených fleků na jazyku. Může to souviset s růstem moudrých zubů? Jaké vitamíny mám užívat? Děkuji za odpověď
Pavča
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Afty mají původ infekční, Pavčo. Trpíte často infekcemi horních cest dýchacích? Kolikrát ročně afty máte? Byla jste tento rok na lékařské prohlídce ( interní vyšetření, vyšetření krve a moči)? Máte zvětšené mandle?
Volně prodejné léky
Mohu kombinovat bioparox s ibuprofenem nebo panadolem? Díky za odpověď.
Jana Petrová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano Jano.
Parafarmacie
jak dlouho se muze uzivat konopny olej lisovany za studena a jodis. dekuji
anna cernanova
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
K jakému účelu ho používáte Anno? Co je prosím jodis? Upřesněte mi prosím otázku.
Parafarmacie
Dobry den pane doktore, z duvodu bolesti v koleni jsem obdrzel lek Melovis 15mg.V baleni je 30 tbl. k vyuzivani me schazi posl. 10tbl.,jelikoz jsem jiz snad bez potizi a z duvodu ne prilis pozitivnich vedlejsich ucinku tohoto leku uvazuji o ukonceni lecby. Chci se Vas zeptat zda-li timto predcasnym vysazeni neriskuji navrat onemocneni? Velice dekuji za Vas nazor.S pozdravem a pranim hezkeho dne Jan Kolar
Jan Kolar
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě ne Jane a pro vaše zdraví je to nepochybně lepší. Jen prosím volte nyní pro koleno přiměřenou zátěž a dbejte na nošení pevné obuvi.
Léky na předpis
Dobrý den, chci se informovat, zda antibiotika Sumamed mohou snížit účinek antikoncepce? Děkuji za Vaši odpověď. Lucka.
Lůca
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemůže Lucko. Nemusíte se obávat.
Podváha
Dobrý den je mi 16,vážim 52 kilio při výšce 183 cm,jím bych řekla i podle rodičů hodně,nedávno jsem se vrátila z tábora,kde jsme hodně sportovali a do toho se 3 vyučovací hodiny denně učili angličtinu a tam jsem i podle toho jak jedli ostatní děti jedla hodně,docela dost sportuji,na táboře jsme hráli hodně hry na běh,každý ráno rozcvička.... Obvykle když chodím do školy chodím 1 týdně do posilovny někdy i na 3 hodiny (2 hodiny posilování+1 hodina plavání) cítim se pak vždy i lépe,v létě o prázdninách jezdím na kole a chodím plavat tak asi 1-2 krát týdně,přestože mám podváhu tak síly mám dost,na tom táboře jsme za 12 dní shodila 2 kola+ nabrala nějakou svalovou hmotu,na zádech mi ale přesto jsou vidět kosti a na břiše žebra,což nevypadá vůbec dobře,často se budim i v 5,někdy v 6 ráno a už znova neusnu,jim přitom skoro všechno,jen jim místo bílého pečiva celozrné,i mi víc chutná,normálně spořádám tak 8-10 porcí denně.
Eva Turečková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Evo, budete asi člověk velmi aktivní a to je dobře. Jídelníček je třeba trochu změnit. Musí mít větší energetickou denzitu, méně balastních látek a správný poměr mezi sacharidy, bílkovinami a tuky. Pokrmy musí být upraveny tak, aby byly dobře stravitelné a energeticky a výživově co nejvíce využitelné. Ve vašem případě má tělesná zátěž určitě významný vliv na energetický výdej. Dostatek svalové hmoty k tomu také přispívá. Do jídelníčku přidejte Dietline Megapower prášek. Pijte ho rozpuštěný v plnotučném mléce v množství 100g za den. Doporučuji vypít denně 1 litr plnotučného mléka. Pokud mi napíšete co nejpřesněji jídelníček za jeden týden, napíši vám jaké změny je třeba udělat. Nezapomeňte na pitný režim a na podrobný popis tělesných aktivit. Napište mi případně také, jak jsou na tom s váhou vaši rodiče a prarodiče. Pokud máte nějaké zdravotní problémy, uveďte je prosím také. Můj mail je guareta@drstanek.cz.
Parafarmacie
Dobrý den, prosím o doporučení pažního tlakoměru na domácí použití. Děkuji
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Momentálně mám největší důvěru k Tensovalům (Hartman), Jano. Můžete si jej zakoupit i na našem e-shopu www.lekarnaurotundy.cz.
Parafarmacie
Děkuji za odpověď, jenže bych potřebovala také nějak pomoci medikamentozně, nějaké léky,které by zabránily červenání a flekatění,. Moc děkuji
DEbbie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Léky jsou krajním řešením Debbie a vadí přirozené komunikaci. Pokud jsem váš problém dostatečně pochopil, nevidím žádný důvod aby jste je užívala.Nebojte se, postupně získáte jistotu. Je třeba na sobě zkrátka zapracovat. Usnadnit si zdánlivě cestu nějakými léky či alkoholem je cesta do pekel. V případě, že opravdu nebudete vědět kudy kam, zkuste Guajacuran. Je volně prodejný. Jeho ůčinek si vyzkoušejte předem, aby jednání na kterém vám záleží dopadlo podle vašich představ.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den, synovi je 13 let, měří 160cm, váží 40 kg, je zdravý, intenzivně sportuje ( 5 x týdně trénink 1,5 hod., i ve volném čase se rád hýbe-kolo, plavání, jakékoli pohybové hry) Snažím se mu zdravě a vydatně vařit (drůbeží, králičí a jehněčí maso z domácích zdrojů, mléko a mléčné výrobky i ovčí a kozí, domácí vejce, zelenina, ovoce, brambory) jí všechno, ale malé množství. Nyní začíná rychleji růst, ráda bych Vás poprosila o radu, zda je vhodný nějaký potravinový doplněk, nechci ho cpát chemií zbytečně, pouze v zimním období dávám nějaký multivitamínový přípravek (cca prosinec-únor). Děkuji a přeji krásné letní dny!
Radka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Radko, to se hezky četlo. Zdá se, že váš syn má jídelníček, který mu může většina vrstevníků jen závidět. Nic bych extra nepřidával. Dbal bych ještě na co nejvhodnější sportovní obuv a sledoval příjem vody. Fyzická zátěž musí být příměřená, což se zdá v jeho případě v pořádku, pokud tréninky vede odpovědný trenér. I tyto zdánlivé drobnosti mohou zásadně ovlivnit sportovní výkon či snížit riziko sportovního úrazu nebo zdravotních problémů v budoucnosti. Kdyby si syn stěžoval na křeče v nohou či se objevily nějaké jiné zdravotní problémy související se sportováním (např.průjmy či vyčerpanost), ozvěte se.
Parafarmacie
Dobrý den, před třemi měsíci mi lékařka "předepsala" Magnesii lactici 0,5, 1-0-1 (+ rehabilitaci) kvůli migrénám - mám dost špatné držení těla. Migrény sice neustaly, dost dobře ale nechápu účinky, jaké na mě hořčík má - mám pocity, jako bych dokázala svaly mnohem lépe ovládat, správné držení těla mě již nestojí tolik sil (dříve pro mě byla tato pozice jakoby nepřirozená, nyní mi nedělá problém ji udržet po nějakou dobu), a také se cítím fyzicky mnohem aktivnější - jsem dost líný člověk, někdy se např. obejdu bez něčeho, protože se mi pro to nechce jít... teď mě jakoby pohyb už tolik nestojí, i mě částečně začaly bavit sporty. Samozřejmě mě napadl placebo efekt, pak jsem ale týden omylem brala Acylpyrin a divila se, že to magnesium už neúčinkuje... Neměl byste pro mě nějaké vysvětlení? Předem moc děkuji :-)
Anne
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Anne, hořčík je nezbytný pro průběh několika stovek biochemických reakcí v našem těle a bez něho není možná správná funkce svalů. Při jeho nedostatku mohou vznikat problémy, které jste uvedla. Migréna je velmi nepříjemná nemoc a po jejím odeznění je pochopitelné, že můžete trpět stavy, že se vám do ničeho nechce, že se citíte vyčerpaná a že můžete působít jako liný člověk. Nezdá se mi ale, že je to skutečný stav věci. Jak dlouho migrénou trpíte? Jak často bolesti hlavy máte? Jaké léky užíváte? Máte ještě nějaké další zdravotní problémy, které jste neuvedla? Stanovil tuto diagnózu (migréna) neurolog?
Parafarmacie
Dobrý večer, Trápí mě jedna věc. Jsem docela pěkné děvče, ale trápí mě nedostatek sebevědomí, velmi často mě i drobná věc vyvede z míry a hned začnu červenat. Jelikož budu pracovat jako poradkyně, nevím jak tyto stavy budu zvládat. Děkuji za radu
Debbie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Debbie, to že o sobě prohlásíte, že jste hezká, je již první krůček k většímu sebevědomí. Uvědomujte si své přednosti a nedostatky a na obou pracujte. Provnávejte se v dobrém se svými vrstevníky a hledejte v čem jste jedinečná. Každý může být v něčem lepší než ostatní v okolí. Úspěch v práci sebevědomí také určitě posílí a z vaší otázky je jasné, že jste připravena na sobě pracovat. Cíleně přemýšlejte jak bojovat proti situacím, které vás vyvádí z míry. Nevyhýbejte se jim, pokud to je jen trochu možné. Je také dobré si uvědomit, že většina lidí, kteří působí sebevědomě, působí jen tak navenek a ve skutečnosti je to skupina zranitelnější, méně pevná ve svých postojích a bohužel velmi často "neví, že nic neví"...
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den, děkuji za Vaši odpověď ohledně sýrů, nejsem si jistá, zda jsem správně pochopila, nicméně mě šlo především, zda jsou tvarůžky a mozzarella rizikové z hlediska listeriózy. Děkuji
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jsou stejně "rizikové" jako stovky jiných potravinářských výrobků či surovin. Určitě se jim nemusíte vyhýbat. Z kulinářského i výživového hlediska by to byla určitě také škoda.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den, vím, že by se v těhotenství neměly jíst sýry typu niva a hermelín, jak je to prosím s tvarůžky a mozzarellou (ne pravou buvolí). Děkuji
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano stravujte se prosím pestře a dopřejte si určitě občas i Nivu a Hermelín. Uvědomte si ale prosím rozdíl ve výživové hodnotě jednotlivých sýrů. Niva a Hermelín obsahují hodně tuku. Olomoucké tvarůžky nebo tvarůžky Breitunger jsou zdrojem hlavně bílkovin (naobsahují prakticky tuky) a i z vyživového hlediska jsou tedy velmi odlišné od Nivy či Hermelínu ev. mozzarely. Kdo v těhotenství přibývá na váze více než je doporučováno, ten by měl zařadit do celodenního jídelníčku častěji právě tvarůžky. Tvarůžky mohou rovněž jednoduše krýt větší potřebu bílkovin, kterou těhotenství vyžaduje. Nezapomeňte určitě na čerstvé mléko. To by mělo být pro těhotné mléčnou potravinou číslo jedna. Také je ale nutné respektovat jeho výživovou a energetickou hodnotu a nic zkrátka nepřehánět. Každá jednostrannost ve stravování může vézt za určitou dobu a za určitých okolností ke zdravotním komplikacím. Na Nivu a Hermelín se tedy nelze dívat černobíle, jak je patrné z vašeho dotazu. To platí i třeba o éčkách a řadě dalších, "médiemi znebezpečněných", potravinách a potravinářských ingrediencích.
Podváha
Dobry den mam 37kg a 160cm je mi 14.let chtel bych probrat alespon 15kg prosim poradite mi. Dekuji
Michal
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
A jak se prosím stravuješ Michale? Je nutné aby jsi mi sepsal podrobně jídelníček za jeden týden, abych si mohl udělat nějakou představu. Jsou rodiče či prarodiče štíhlí? Máš nějaké zdravotní problémy (časté průjmy, nesnášenlivost některých potravin...)? Sportuješ každý den? Informace je možné poslat na guareta@drstanek.cz.
Podváha
Vážený pane doktore,moje známá v poslední době znatelně ubyla na váze, je jí 62let,měří165cm,váží52kg,dříve vážila přes 60kg. Delší dobu trpí na depresi, únavu, točení hlavy a má nízký tlak.Říká, že nemá chuť k jídlu. Pokud budete mít čas jí nějak poradit, aby se její hmotnost zvýšila, budu za ni ráda, děkuji.
Jíra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, přičina váhové ubytku se musí zjistit. Důkladné interní vyšetření je nezbytné. Váhový úbytek může být způsoben i některými psychofarmaky. Jestli je vaše známá z Prahy, může se za mnou na chvíli zastavit abych se dozvěděl něco více a mohl ji trochu poradit jak postupovat.
Parafarmacie
Přečetla jsem si o Chlorelle,že čistí střeva,odvádí těžké kovy a toxiny z těla a je celkově zdravá,tak proto jsem psala tu detoxikaci.Nesouhlasíte s tím? Děkuji za vaše rady.
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Chlorella je zpravidla zdravým doplňkem stravy, pokud neobsahuje ve větším množství antinutriční látky. Z kvantitavního hlediska je příjem výživných látek v běžném dávkování nevýznamný. Nevím co si představujete pod pojmem čištění střev. Pokud netrpíme zrovna divertikulózou či úpornou zácpou, ve střevě žádné zbytky stravy dlouhodobě nepřetrvávají. Obecně je dobré zařadit do jídelníčku potraviny s vyšším obsahem vlákniny. Je dobré konzumovat 2-3 porce zeleniny za den. Netrpíme-li nadváhou, můžeme si dopřát i více porcí ovoce, které obsahuje vlákninu pektin. Chlorela není bohatá na vlákninu a látky v ní obsažené mají velmi omezenou vazebnou kapacitu. Při běžném dávkování tedy neváže významně těžké kovy či minerální látky. PS: zkuste si Dano uvědomit, kolik výživných látek ve váhovém množství obsahuje váš celodenní jídelníček. Porovnejte si pak výživovou hodnotu denní dávky chlorely s celkovým denním příjmem výživných látek, nebo s obecnými výživovými doporučeními viz.Společnost pro výživu...
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den, četla jsem, že při správné stravě k dietě je vhodné zařadit sacharidy do jídelníčku hlavně ráno a k dopolední svačině. Je tedy vhodné snídat vločky s bílým jogurtem, ovocem(občas přidávám sušené brusinky, nebo rozinky) a lžičkou medu a k dopolední svačině si dát jablko nebo nektarinku. A k té odpolední pak nějakou zeleninu? Nebo je to málo? děkuji za odpověď. Markéta
Markéta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Markéto, pokud trpíme nadváhou či dokonce obezitou, je nutné příjem sacharidů výrazně omezit, aby tělo muselo získávat více energie z tukových zásob. Kdo je zvyklý pravidelně fyzicky pracovat či sportovat, ten si může dovolit příjem sacharidů zvyšit. Příjem sacharidů by měl být kryt spíše potravinami, které obsahují škrob. Nikoliv jednoduché sacharidy. Porce ovoce musí být skromné. Sušené ovoce je sacharidovou bombou a je třeba ho volit jen velmi omezeném množství. Výživová hodnota jídelníčku musí vždy odpovídat věku, aktuálnímu zdravotnímu stavu a životnímu stylu. Váš jídelníček posoudit nemohu, protože nemám o vás žádné informace a také nevím, zda by měl třeba vést ke snížení váhy.
Parafarmacie
Dobrý den, mám takovou otázku - po každém jídle se velmi výrazně spotím, trvá to zhruba 10minut než to přestane, a to nejsou jídla ostrá nebo pálivá.Je to velmi nepříjemné, hlavně ve společnosti. Co dělat, jít s tím k lékaři nebo něco užívat z lékárny ? Za odpověď děkuji, Lenka
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ani jedno ani druhé Lenko. Pomoc v tomto případě není. Mám problém podobný. U každého člověka je vegetativní nervový systém nějak nastaven a jeho funkce se může takto navenek projevit. Hlavní příčinou je postprandiální termogeneze (jídlem navozený výdej energie, který souvisí s trávením a využitím potravy krátce po požití pokrmu). Skromný a pestrý jídelníček, udržování normální váhy, každodenní fyzické aktivity a samozřejmě i přiměřené oblékání při konzumaci jídla jsou jediným částečným řešením tohoto problému.
Léky na předpis
dobrý den beru antibiotika Duracef,můžu k nim užívat Bioperox ve spreji děkuji za odpověd
ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Ivano!
Parafarmacie
Dobrý den, je mi 23 let.Od 20.6.tohoto roku užívám Chlorellu na detoxikaci organismu.Mohu zároveň s tímto začít užívat přírodní produkt Stimulen na zpevnění poprsí?Také 2 roky užívám antidepresiva.Mohu tohle všechno užívat?Neuškodím si?Děkuji za odpovědi.Pěkný zbytek dne
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě ne Dano, budete-li se držet doporučeného dávkování. Co si představujete pod pojmem detoxikace organismu v souvislosti s chlorelou?
Parafarmacie
Dobrý den,už třetí týden se nemohu zbavit chrapotu, teploty nemám,ale cítím se tak "chřipkově", potím se. Zkoušela jsem Vincentku, také Septisan, ale nic nezabralo.V krku mě nebolí.Užívám jeden lék na zánět kloubů,takže nechci případně nějaká antibiotika.Poradil byste mi prosím, co zakoupit v lékárně nebo i s tímto k lékaři? Moc děkuji za odpověď.
Hela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Helo, chce to odpočínek. Tělo se s tím vypořádá. Teplotní změny jsou stále velké a dýchací cesty jimi trpí. Používání klimatizace má rovněž své záporné stránky, přicházíte-li s ní do kontaktu... Vincentka je určena na odkašlávání a má podobné účinky jako třeba Bromhexin či Ambroxol. Zkuste Strepfen. Ten velmi dobře působí na neinfekční zánět v krku. Je možné ho kombinovat se Septisanem. Nepijte studené nápoje. Věřím, že se budete během jednoho či dvou dní cítit lépe.
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji Vám za zodpovězení dotazu níže (5 tt - probiotika). Píšete, že užívat probiotika, nemám-li potíže, není nutné. Já potíže mám, ale velmi neurčitého charakteru - stěhující se malé záněty - buď se mi rozmnoží nějaké bakterie v gyn.oblasti, nebo mám zánět zápěstí, čepy na mandlích nebo zduřené uzliny v tříslech apod. Ještě před těhotenstvím mi z krve byly zjištěn menší zánět, přeléčen ATB, ale potíže se vrací. Chtěla jsem nějak v těhotenství podpořit imunitu, proto volba padla na probiotika, ale vlastně nevím, zda správně. Četla jsem, že v těhotenství je imunitní systém navíc potlačen, aby nedošlo k vypuzení plodu (nevím, zda je to pravda), takže se bojím, že zánět by se mohl nějakým způsobem ještě zhoršit. Můžete mi prosím poradit nějaké případné další doplňky, které mohu v těhotenství nasadit? Děkuji Vám! Mája
Mája
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Odpovědně nemohu Májo. Musím znát váš zdravotní stav. Pokud se obtíže vracejí, je třeba najít příčinu. Není možné se spokojit s polovičatým řešením. Byla jste dostatečně vyšetřena po imunologické stránce? Byla vyloučena virová infekce( herpes virus, cytomegalovirus, E-B virus)? Byla vyloučena borelióza? Je také nutné nezanedbávat základní prevenci obtíží, které uvádíte. Probiotika nemohou zásadně zdravotní stav ovlivnit, mohou však být v určitých případech prospěšná, pokud se užívají ve správném dávce po delší dobu a pokud výrobek obsahuje vhodné probiotické kultury. V těhotenství, budete-li dbát na vhodný a pestrý jídelníček s dostatkem bílkovin, by měly obtíže spíše ustoupit. Dbejte prosím také na přiměřený nárůst váhy a vyhýbejte se nadbytečnému příjmu sacharidů a tuků. I ten, mimo jiné, vede k většímu počtu prozánětlivých reakcí v lidském těle.





mobilní verze